הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 389
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ' בכסלו התשע"ז (20 בדצמבר 2016), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 20/12/2016
חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 116), התשע"ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 117) (קווי שירות למוניות), התשע"ז-2016 (מ/1092)
נכחו
¶
חברי הוועדה: איתן כבל – היו"ר
דוד ביטן
עבד אל חכים חאג' יחיא
דב חנין
שולי מועלם-רפאלי
איילת נחמיאס ורבין
חמד עמאר
יעקב פרי
עיסאווי פריג'
מוזמנים
¶
דרור גנון - מנהל אגף בכיר תכנון, תפעול ורישוי תח"צ, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
חוה ראובני - סגנית יועמ"ש, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
שירלי שמואל - ע. מנהל הרשות הארצית לתח"צ, משרד התחבורה
אלון מסר - רכז תחבורה ציבורית באגף תקציבים, משרד האוצר
גלעד קצב - אגף תקציבים, משרד האוצר
הראל שליסל - רפרנט באגף תקציבים, משרד האוצר
הראלי מזרחי - משרד האוצר
מיטל להבי - סגנית ראש העיר, עיריית תל אביב יפו, עיריית תל אביב-יפו
פריד אברהם - יו"ר ארגון מוניות השירות בישראל ומנכ"ל ארגון מוניות השירות
אורי זליגמן - יועץ משפטי, ארגון מוניות השירות
אליהו אסולין - מנהל מוניות מרכז, ארגון מוניות השירות
אילן זיקרי - מנכ"ל מוניות העיר אשדוד, ארגון מוניות השירות
אלעוברה אסעד - הנהלה, ארגון מוניות השירות
בן בדרי - הנהלה, ארגון מוניות השירות
רם חלפון - חבר, ארגון מוניות השירות
מנאר איוב - הנהלה, ארגון מוניות השירות
סמי אסעיד - הנהלה, ארגון מוניות השירות
אייל דהרי - מוניות השירות בתל אביב, ארגון מוניות השירות
יהודה אסולין - מנהל, ארגון מוניות השירות
שלמה בורה - מנהל, ארגון מוניות השירות
אורי חי - מנהל, ארגון מוניות השירות
משה מלול - מנהל, ארגון מוניות השירות
יוני סוראני - מנהל, ארגון מוניות השירות
הייתם עבד אלחק - מנכ"ל קווי הגליל, ארגון מוניות השירות
ויקטור אררה - יועץ, ארגון מוניות השירות
רפי לנקרי - עו"ד ויועץ, ארגון מוניות השירות
גבי צלקה - חבר הנהלה, ארגוני המוניות
דורון קידמי - חבר הנהלה, ארגוני המוניות
יהודה בר אור - יו"ר, ארגוני המוניות
אליהו אטלן - חבר הנהלה, ארגוני המוניות
אבי גזית - נציג מוניות השירות הפעילות ומנהל מוניות קווים 4, 5, תל-אביב.
שוקי שדה - מנכ"ל, ארגון חברות ההסעה
רונן חיראק - חבר הנהלה, ארגון חברות ההסעה
גיל יעקב - מנכ"ל ארגון 15 דקות, ארגונים לקידום התחבורה הציבורית
יער אמיר - מנהל הפורום התחבורה הציבורית, ארגונים לקידום התחבורה הציבורית
דנה חוגרי - פעילה, המשמר החברתי
איתן אלון - שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את התאגדות נהגי מוניות השירות
עדן קנובסקי - שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את GETT
קצרנית פרלמנטרית
¶
אושרה עצידה
הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 117) (קווי שירות למוניות), התשע"ז-2016 (מ/1092)
היו"ר איתן כבל
¶
בוקר טוב לכולם. גברתי מנהלת הוועדה, אדוני היועץ המשפטי, רשמת, דובר, חברי כנסת, אורחים נכבדים, ארגוני המוניות השונים, הגברת להבי שכמו תמיד מכבדת אותנו, אחרה הבוקר, וגם אני, ברשותכם אבקש להתחיל את הדיון.
אנחנו מדברים על הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 117) (קווי שירות למוניות), התשע"ז-2016. אני רוצה להזכיר שהשר היה בדיון הקודם והציג את משנתו בעניין הזה, מצד אחד. מצד שני, לשיטתי עדיין יש יותר מדי חורים בחומר שמונח כאן לפנינו. אני מודע לעובדה שבסוף השנה אמור לפוג רישיון ההפעלה של המוניות.
אנחנו נתחיל את הדיון ואני אקשיב, ואם היועץ המשפטי ירצה לתת כמה התייחסויות. אאפשר כמובן לחברי הכנסת להתבטא ולומר את דעתם וגם אני אומר את דעתי בעניין לגבי המשך הטיפול.
אני רק רוצה להבהיר נקודה אחת. יש כאן נקודה אחת שעד שלא אקבל חוות דעת בצורה חד-משמעית שנוגעת לעניין ההמרה. אין לי מושג. השר הניח - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אתה, אדוני, תוכל אחר כך להתייחס. אני רק רוצה לומר את עמדתי מעבר לעניין אם זה נושא חדש או לא חדש.
אני יכול רק לומר לכם מנקודת מבטי, ואפילו הרבה מעבר למה שנכתב או לא נכתב או נאמר בכלי התקשורת, זה מסוג הדברים שאני לא יוצא איתם לדרך לפני שהרשויות המוסמכות במדינת ישראל, הרשויות המשפטיות, אומרות לי: אדוני, סע. אין לך שום בעיה עם העניין הזה.
איפה נציגי משרד המשפטים כאן?
היו"ר איתן כבל
¶
נכון, הם באילת. הם בטח יקראו את הפרוטוקול. אני אומר את זה בצורה ברורה. אני בעד הרפורמה, אני רוצה לקדם אותה. אבל בכל הכבוד לכולם, אני לא קבלן ביצוע על כל עניין ועל כל דבר אם אני לא יודע שאני הולך על אדני ברזל. אינני קובע עמדה. אני לא יודע להגיד בעד, אינני מבקש להגיד נגד.
לאה ורון
¶
אדוני, אני רוצה לברר למה המסמך לגבי המתווה של ההמרה הועבר אלינו אתמול ב-6 ו-16 דקות על אף שכותרתו נושאת את התאריך: 12.12. מתי ציפה משרד התחבורה שחברי הכנסת יעיינו במסמך, ילמדו אותו?
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אנחנו כאן. יש שאלות. אין ויכוח ואין חולק, ונמצא גם כאן דב חנין, שהוועדה הזו מקדמת את נושא התחבורה הציבורית והמוניות בכל הכוח, המאבק שלנו למען הרב קו וכל אותם אלמנטים. אין ויכוח, אבל אנחנו רוצים לעשות את זה כמו שצריך.
דב, בבקשה. דב ירצה לומר כמה מילים גם בתוקף הסמכות שהאצלנו עליו להיות יושב-ראש ועדת המשנה.
חברים, מי שרוצה לדבר, בבקשה. אבל לא שידור חוזר של הפעם הקודמת אלא רק משהו שיכול לקדם אותנו. מי שחוזר על דברים שאמר פעם קודמת – אתם כבר מכירים את הנוהל אצלי.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. מה שקרה עם המסמך שאנחנו קיבלנו אתמול בערב, אדוני היושב-ראש, זה כמובן חמור וכמובן עצוב כפי שעולה משאלתה של מנהלת הוועדה. אבל אני חייב להגיד שזה לא יוצא דופן כי כל ההתנהלות של הממשלה מולנו בנושא הזה ומול הציבור של נהגי המוניות היא בדיוק השיטה הזו. הרי אנחנו מנהלים דיון באמצע חודש דצמבר, בעיצומם של דיוני תקציב, על מהלך שמבחינת החוק צריך היה להסתיים עד סוף השנה. זו פשוט התנהלות שערורייתית, זו שערורייה. אנחנו אמרנו את הדברים האלה כאן בוועדה הזו. בוועדת הכלכלה אמרנו לממשלה בדיונים קודמים לפני שנה ולפני חצי שנה. הפצרנו בהם, אמרנו להם: לוח הזמנים נגמר. אנחנו רוצים לקבל ניירות, אנחנו רוצים לקבל הצעות. אנחנו חושבים שהנושא מאוד מאוד חשוב. ועדת הכלכלה ישבה כאן והחליטה ואמרה שמוניות השירות זה חלק מרכזי מהפתרון, מהאסטרטגיה של התמודדות עם תחבורה ציבורית במדינת ישראל. זה כלי חשוב ממדרגה ראשונה לטובת האזרחים, לטובת התחבורה, לטובת המערכת הכלכלית והחברתית שלנו, כלי חשוב ממדרגה ראשונה.
מעבר לזה, יש פה בני אדם שחיים מהתחום הזה, צריכים להתפרנס, רוצים לדעת איפה הם נמצאים. אנשים לא יכולים לחיות עם גרזן מעל הראש. אמרנו את זה כאן בוועדת הכלכלה הזו, לא בוועדת המשנה. פעם אחר פעם ועדת הכלכלה יצאה בסיכומים ברורים וקראה למשרדי הממשלה לחזור אלינו עם ניירות, לחזור אלינו עם תשובות, עם אלטרנטיבות.
נמצאים סביב השולחן הזה אנשים טובים שאנחנו הטרחנו אותם לכנסת. הטרחנו אתכם לבוא לכנסת כי אתם הייתם משוכנעים שפה יש דיון רציני. גם אתם אמרתם את הדברים האלה, לא רק אנחנו. הפצרתם בממשלה להביא פתרונות ולהביא הצעות ולהביא תשובות, ואנחנו לא קיבלנו. לא קיבלנו הצעות, לא קיבלנו פתרונות. קיבלנו ברגע האחרון מהלך שהוא, ואני אומר את זה בצורה הכי הכי דיפלומטית שאני יכול, רבע מבושל, פרטאץ' מוחלט, לא התייחסות לבני אדם, לא התייחסות לתחבורה, לא פתרונות לאף אחת מהשאלות האמיתיות שקיימות, ויש רשימה ענקית של שאלות שהממשלה יודעת אותן, וכל הדבר הזה נעשה בלי דיון מסודר.
יושבים פה נציגים של ענף מוניות השירות מדעות שונות ומעמדות שונות ולפעמים מגישות שונות. כמה פעמים ישבו אתכם? כמה פעמים למדו מכם את הבעיות? כמה פעמים שמעו מכם מה צריך לעשות? 20 ישיבות, 50 ישיבות, 70 ישיבות? זה לקח המון זמן כי לא באו אלינו, נכון? אז בטח עבדו על משהו. אדוני היושב-ראש, אני חושב שלא ישבו איתם בכלל.
אני רוצה להגיד עכשיו משהו מאוד קשה ואני אומר את זה במלוא האחריות. אדוני היושב-ראש, מה שקרה זה לא טעות, זו המדיניות. כך נראית מדיניות כשלא רוצים לפתור בעיות. זה בכוונת מכוון. וכוונת המכוון - אני מוחה עליה גם בשם הציבור הרחב, ציבור האזרחים במדינת ישראל שרוצים תחבורה ציבורית, גם בשם ציבור נהגי מוניות השירות שהם אנשים נפלאים שבסך הכול מנסים להתפרנס ולתת לציבור שירות, וגם בשמנו, חברי הכנסת, כי זה לא התייחסות לכנסת. מביאים לנו חוק ומציעים לנו בעשרה ימים להעביר אותו? זה סיפור מורכב ומסובך. משאירים אותנו עם האקדח על הרקה? ככה אתם חושבים שאפשר להתייחס לכנסת? אני אומר, הממשלה פשוט עוברת כל קו אדום. אי-אפשר לעבור על זה לסדר היום. תודה, אדוני היושב-ראש.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, קודם כל תודה על רשות הדיבור. גם אני אהיה קצר. אני רוצה להתייחס לחמש נקודות בקיצור נמרץ: הנקודה הראשונה היא לרב קו, השנייה – העלאת מספר הנוסעים מ-10 ל-13, השלישית - הפחתת גובה הערבות, אולי חזרה ל-150, לא יודע, אפשר לדון בזה, להארכת תקופת הרישיון שאמור לפוג בסוף 19', ולהארכת התקופה בין המכרזים.
אני אומר באמת משפטים קצרים לגבי כל אחד מחמשת הנושאים הללו. קודם כל, נושא צירוף המוניות להסדר הרב קו, אני חושב שצריך לסיים את זה, לגמור את זה, להחליט את זה. הכנסתם של מוניות השירות להסדר הרב קו הינו לטעמי הכרח המציאות. לא יכול להיות שכל התחבורה הציבורית תתקדם באמצעי תשלום ולשיטות תשלום חדשות ומתקדמות ומוניות השירות יישארו מאחור. או שהם חלק מהתחבורה הציבורית או שהם לא חלק מהתחבורה הציבורית.
למרות שאין רצון, לפי מה שהבנתי בדיון הקודם, לסבסוד ממשלתי, יש לכל הפחות, ואני לא אומר שזו דעתי, אבל לכל הפחות, להכליל אותם במסגרת 90 הדקות של המעבר החופשי שיש היום בין אוטובוסים ולכלול את הסבסוד הקיים בתחבורה הציבורית לקשישים, לסטודנטים, לפחות לאוכלוסיות שאנחנו רוצים להטיב איתן.
הדבר השני, בדיון הקודם שבו היה שר התחבורה ושלא נכחתי בו משרד התחבורה ציין שהוא יבדוק את נושא העלאת כמות הנוסעים מ-10 נוסעים ל-13 נוסעים. יש לוודא טרם אישור הצעת החוק שאנחנו מקבלים לנושא הזה תשובה, ורצוי תשובה חיובית. אם תינתן תשובה שלילית נבקש לקבל הסבר כמובן מדוע הדבר לא ניתן.
נקודה שלישית, בעל רישיון יצטרך להפקיד ערבות, לפי הבנתי, ותקנו אותי אם אני טועה, של 225,000 שקלים, ואף יותר, תלוי כמה מוניות הוא מחזיק, במקום 150,000 שקל. זה עלול להיות, ואני אומר את זה בעדינות רבה, חסם כניסה למתחרים, ואנחנו מנסים לקדש את התחרות.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
בהקשר הזה אני מבקש, אדוני היושב-ראש, להבין מהאוצר. יכול להיות שהדברים ידועים לרוב הפורום שנמצא כאן סביב השולחן. אני לא יודע מה העלות היום לרכישת רישיון הפעלת מונית שירות ומה עלות הפיקדון וככל שיש הבדל ביניהם. שאלה שנייה, מה הרציונל להפקדת פיקדון בסדר גדול כזה? למה הגדילו את גובה הפיקדון המשולם? שאלה שלישית, מתי היא תנוצל לטובת אוצר המדינה ומה הם התנאים שבהם יממשו את הערבות?
נקודה לפני אחרונה, המציאות היא שאנחנו גרים במדינת ישראל וטבע הדברים, המציאות היא, אנחנו חיים בדינה האהובה הזו, שצצים תמיד עיכובים שונים במכרזים שמשרד התחבורה ומשרדים אחרים מוציא. לכן, אני כבר מציע שנדחה את פרויקט פקיעת הרישיון ל-2021. ארבע השנים זה זמן מספיק להוציא מכרזים, להתכונן לרכש של מוניות חדשות שבוודאי יצטרכו המפעילים החדשים לרכוש, ולתת מענה לכל מיני סוגיות משפטיות שבוודאי יעלו במהלך המכרזים.
משפט אחרון, אדוני, ותודה לך על הסבלנות. יש לי שאלה אחרונה למשרד התחבורה. כל כמה זמן ייצאו המכרזים? חברה שזוכה במכרז, לכמה זמן היא תחזיק בקווים? אני חושב שצריך להאריך את זה לפחות לשש שנים במינימום, אם לא יותר. זה תשובה של משרד התחבורה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
בוקר טוב לכולם. אדוני היושב-ראש, תמיד הממשלה זורקת את זה לפתחנו ואומרת לנו: יש לכם שבועיים, שלושה שבועות לגמור את זה, אחרת תפקע הוראת השעה לאנשים. אנחנו צריכים לעבוד בלחץ. אנחנו צריכים להסתכל לאנשים בעיניים, זה משפחות. זה אלפי אנשים שמתפרנסים מכל נושא המוניות.
אני קראתי עכשיו את עיקרי הדברים במתווה, לא הספקתי לראות את האי-מייל שלי. אני רואה חלופה ראשונה, חלופה שנייה. חלופה ראשונה - להשאיר את המצב הקיים. אם אני לא טועה, זה מה שכתוב בחלופה הראשונה - להשאיר את המצב הקיים ובעוד שלוש שנים לצאת למכרזים. אני לא מבין.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
כתוב חלופה ראשונה, איך לא כתוב? תסתכלו על חלופה ראשונה שלכם. זה המסמך שלכם, של משרד התחבורה, אם אני לא טועה.
היו"ר איתן כבל
¶
חבר הכנסת חמד עמאר הוא חבר כנסת מוערך. אבל כשאתה מקבל את זה ואתה לא מספיק להתעמק אז יכול להיות שהוא טועה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
המצב נשאר איך שהוא ואנשים בעוד שלוש שנים יבואו להתחרות בלי רב קו – מה שדיבר השר כאן שאנחנו נשקול את הרב קו ונשקול אותו ברצינות ונכניס את זה. אז כל מה שדיבר השר לא קיים כאן. לא יהיה רב קו. זה מה שהבנתי עכשיו מהמסמך הזה. אם אני טועה, תקנו אותי משרד התחבורה. תגידו לי: אתה טועה, יהיה רב קו. אז נבין שיש רב קו ותצא לתחרות עוד שלוש שנים. אני אומר לכם שלא יספיקו בשלוש שנים לצאת לתחרות, לא יספיקו לעמוד בקצב. הם לא יזכו בשום דבר. הרבה קווים ילכו לטמיון.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
החלופה השנייה – המרה. אני רוצה להבין קצת יותר על ההמרה: כמה זה יעלה, מה עומד מאחורי ההמרה, כמה הביעו נכונות להמרה, ומה כל נושא ההמרה. אני לא מבין איך סוכם נושא ההמרה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
לא סוכם? לא ישבתם עם נהגי המוניות? זה הצעה שלכם, של משרד האוצר. משרד האוצר בא והציע המרה ומשרד - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
ההצעה של ההמרה, של מי? כמה יעלה לנו כל נושא ההמרה? וכמה מנהגי המוניות מהחברה הביעו נכונות לעבור לנושא ההמרה?
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני אגיד כמה נקודות מתוך הבנתי. אני שומע את נהגי המוניות. יש להם תחושה שבאים לחסל אותם.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
צודק בכל מילה שאמרת, אדוני היושב-ראש. אני ישבתי ואני יודע. קצת נכנסתי לעומק ומה שאמרת זה המשפט הנכון – תלוי עם מי אתה יושב.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
באופן מפתיע, אדוני היושב-ראש, זה מזכיר את הדיון על פרק התקשורת בחוק התקשורת.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
לכל אחד יש את קבוצת המיקוד שלו. זו התחושה ששמעתי מהחבר'ה – שהגדולים רוצים לאכול אותנו. זו התחושה.
אני רוצה לדבר על המציאות. אני מכפר קאסם. התחבורה הציבורית, קו 5 וקו 4 נכנסו ליישוב לפני שלוש שנים. אני גדלתי על מוניות השירות. כשרציתי ללכת לפתח תקוה נסעתי מכפר קאסם לפתח תקוה, תחנת שירות של 40 מוניות שסיפקה את כל השירות לכל התושבים. משם עם 51 ו-66 ממשיכים. אם מישהו היה אז בעל מונית ומספר, הוא היה מסודר. מאז שהתחבורה הציבורית נכנסה באופן טבעי הביקוש למוניות השירות ירד ואנשים התחילו לצאת מהענף. תהליך ההתפתחות הוא טבעי, זה לא שרוצים. עכשיו מתחילים להכניס עכשיו יותר ויותר תחבורה ציבורית, זה המצב הנתון.
אני שואל אתכם, במצב הנתון ובתהליך הידוע לנו, איך אפשר להציל מה שנותר? בכדי להגיע לדבר הזה אתם צריכים להיות פרקטיים, לשים את הרגש בצד ואת כל העבר והנוסטלגיה בצד, ורכבת הטכנולוגיה והקדמה טסה לה. אם לא נתגמש ביחד למציאת הפתרון שאתם תצאו גם טובים ובהשתלבות, אני אומר לכם שהנזק הוא שלכם. אלו העובדות.
הדבר השני, אדוני היושב-ראש, בתקציב המדינה שהניחו לפנינו והוא נדון ולמדנו והשתתפנו, שלשום מביאים קיצוץ רוחבי של 1.2 flat, ועוד התקציב לא אושר ומניחים לנו קיצוץ, וצריכים גם להתמודד אתו וללמוד את התקציב ולהצביע עליו. כנ"ל לגבי מה שקרה כאן. זו שיטה חובבנית, לא מקצועית, לא מתאימה לתהליך חקיקה נכון ולעיקרון ההשתתפות בכל תהליך החקיקה. כשאני יושב כאן עם נוסח חדש שיצא יום לפני שבכלל לא הספקנו לעיין בו, לא הספקנו להגיד את דעתנו, אני חושב שזה תהליך לא מתאים לכנסת ואסור לנו לעבור לסדר היום בקטע הזה.
והדבר האחרון, אני אמרתי לנהגי המוניות לאור כל ההתפתחות וכל התחבורה הציבורית שהיא מגיעה להרבה מקומות: לא יעזור בית דין. רב קו חייב להיות במוניות שירות, אין דרך אחרת. משם נתחיל את הדיון. תודה לכם.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, חבר הכנסת עיסאווי פריג'.
ראשון הדוברים אליהו אסולין, מנהל טקסי מרכז, ממש בקצרה.
לפני שאני נותן לאדוני את רשות הדיבור אני רק רוצה לומר, ואני אומר את זה לך למרות שזה איננו תפקידך המוצהר, אבל בכל זאת אתה דמות מרכזית היום בתוך הקואליציה. אתמול היה לנו את תקנות הביצים שמביאים את זה מהרגע להרגע ולא מבושל, מכסות חלב עוד אפילו לא הגיע אלינו, צו החשמל וחברת החשמל. את כל אלה צריך לסיים עד ה-30. כל אחד מהם זה עולם ומלואו, אדוני יושב-ראש הקואליציה. ואני לא אומר את זה במילים בשביל להגדיל את העניין. אם אנחנו לא מאשרים את צו החשמל אי-אפשר להפעיל את חברת החשמל. כל פעולה שלה מעבר היא - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני מבין את אדוני. אם אנחנו לא מסכמים את מכסות החלב אי-אפשר להפעיל את שוק החלב. אותו דבר כאן, ואני אומר את זה לך. חשוב לי שתקשיב למה שאני אומר.
היו"ר איתן כבל
¶
חשוב לי שייאמר כאן – העניין הזה שבו מונח חוק שהוא חוק דרמטי, החשיבות שלו איננה מוטלת בספק, שאף אחד לא יחשוב, ואני אומר את זה גם לנציגי משרד התחבורה, אף אחד מאתנו לא מנסה לזלזל - נהפוך הוא. לאור העובדה שמדובר בנושא שיכול לשנות את פני הענף, ואני מקווה לטובה בהנחה שנוציא תחת ידינו עבודה נכונה וטובה, זה לגמרי לגמרי מאותם חוקים שגם אני כחבר אופוזיציה רואה חשיבות רבה במערכת היחסים המתקיימת ביננו לבין הציבור להוציא את העבודה הטובה ביותר מתחת ידנו, כמו שעשינו בחוק רישוי רכב שהוא אולי החוק הדרמטי ביותר שהונח על ידי משרד התחבורה בשנים האחרונות, גברתי חוה.
ואני אומר את זה כאן. אני לא יכול ללכת למהלך שעוד לא קיבלתי אפילו נוסח של ההמרה, כשמשרד האוצר אומר: אני בכלל לא בעניין, משרד המשפטים - מתקשרים אליי ואומרים: תשמע, עוד לא קיבלנו נוסח. אנחנו אפילו לא יכולים לתת לך התייחסות.
היו"ר איתן כבל
¶
כן, ואני עדיין לא יודע. אני רוצה לומר לכם עוד דבר בשאלת הרב קו, ואני אומר את זה לנו, חברי הכנסת, שאין אחד מאתנו שהנושא הזה לא חשוב לו, לפחות אפילו בצד הטכני. עוד לא עסקנו בשאלות הגדולות.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אומר את זה מעבר לנקודה שאני אומר סבסוד, לא סבסוד, שזה דיון אחר לגמרי. אבל לפחות את הרגל בדלת. זאת אומרת, אין חולק פה במובן הזה שכל אחד מאתנו אומר: את זה צריך להתחיל.
רק שתדעו שיש הצעת חוק ממשלתית בעניין הזה, וגם הצעות חוק פרטיות שצורפו לעניין הזה. וכבר אתמול בישיבה שלי עם מנהלת הוועדה ביקשתי ממנה להניח את זה על סדר היום ולהתחיל לקדם את התהליך הזה בכל הכוח, את העניין של הרב קו. אני אומר לכם את זה במאמר מוסגר כדי להציג בפניכם גם כן את החשיבות שאנחנו רואים בקידום התהליך.
אליך אליהו אסולין, בבקשה.
אליהו אסולין
¶
כבוד היושב-ראש, כל חיי עבדתי בקו השירות. השירות הוא דבר חיוני לכולם. אינני יודע למה היום אנחנו צריכים להילחם להמשיך ולהיות בקו השירות. אנחנו לא סוחרים, אנחנו עובדים. אנחנו רוצים להמשיך לעבוד באותו הקו. אני יודע שכל החיים קיבלנו שאנחנו רכב ציבורי. מדוע היום יש על זה מלחמה איך לא לתת לנו ולהוציא אותנו?
אני זוכר שלפני 41 שנה היה השר כרמל. הייתי אצלו ושאלתי אותו? מי אנחנו? מה אנחנו? אמר לי: אתם הידועה בציבור. אמרתי לו: מה זה? אומר: הידועה בציבור - שנתיים היא תחת קורת גג עם החבר שלה. זה נקראת חוקית וממשיכה לחיות אתו, זה זכויות מלאות.
מדוע אנחנו היום צריכים להילחם על זה ועל זה ועל זה? אנחנו כל הזמן מקיימים את הקו, שרתנו את המדינה, משרתים את הציבור, משרתים את הכול, ואנחנו מגיעים למצבים היום שאנחנו לא יודעים עוד שלוש שנים, עוד שנתיים, איפה אנחנו נמצאים. אפשר לעבוד ככה, בהרגשה כזו שכל הזמן אנחנו לא יודעים מה יהיה אתנו? תודה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, אליהו.
עו"ד זליגמן, בא כוח מוניות השירות הפעילות, בבקשה, ובתנאי שמיצית. אתה עורך דין, בטח אתה יכול להגיד דברים חדשים. אבל לא על אותו עניין.
אורי זליגמן
¶
כאמור, אני מייצג את מוניות השירות הפעילות. הנושא הכי חשוב עכשיו זה הנושא של החיפזון. החיפזון לעשות את החוק הזה הוא מהשטן. ולכן, אני לא חושב שלא יקרה שום דבר אם תצא בת קול מהוועדה פה ויבקשו בהוראת שעה להאריך לתקופה מסוימת את החוק כדי שנוכל לדון פה בכובד מראש בכל אחד מהנושאים, אחרת אי-אפשר.
אורי זליגמן
¶
היו כאלה שאמרו לי: אי-אפשר כי התחייבו בפני הוועדה לסיים את זה עד סוף השנה. אבל בגלל של ההתנהגות של משרד התחבורה וכל מה שקורה מסביב, אין מנוס אלא להוציא בת קול מפה, לדאוג להארכה.
גיל יעקב
¶
לא מסכימים לאופן הדיון. אני רוצה להתריע בצורה ברורה ושלא משתמעת לשתי פנים שהציבור מעוניין במוניות שירות. הציבור - זה אומר לא רק נוסעי התחבורה הציבורית, זה גם אומר אנשים שמשתמשים ברכב שלהם מעוניינים במוניות שירות.
עכשיו באה הממשלה ובעצם אומרת
¶
אנחנו לא מעוניינים להעביר נוסעים מהרכב הפרטי לתחבורה הציבורית. זו בעצם האמירה של ממשלת ישראל. למה זו האמירה של ממשלת ישראל? מכיוון שהאוצר לא מוכן לסבסד מעבר של נוסעים מהרכב הפרטי לתחבורה הציבורית. הרי אם מחר יהיה פתאום שטף של נוסעים שיעברו לתחבורה הציבורית שמסובסדת, הרי אתם תשלמו את זה. אז מדוע לא לסייע ולתת לציבור את האופציה לבחור במונית השירות, לסבסד לפחות, לא את הקילומטרים שנותנים לאוטובוסים, לפחות את מחיר הנסיעה, ולאפשר לציבור להשתמש בתחבורה הציבורית שהיא מוניות שירות. מוניות שירות זה תחבורה ציבורית לכל דבר, והציבור יעשה שימוש במוניות השירות אם אתם תיתנו לו את האופציה.
אני גם רוצה להתריע בפני הוועדה שנושא הרב קו, לא רק שהוא נושא מהותי עבור מי שנוסע כיום בתחבורה הציבורית, הרי אנחנו לא מצפים שהכנסת או הממשלה ישאירו את המבוגרים ואת הסטודנטים ואת הנוער ואת הילדים ואת הנכים, ישאירו אותם בתחנה בלי האופציה להשתמש ברב קו שלהם ולעלות למוניות השירות.
אני מתחיל לשמוע, אדוני היושב-ראש, שמועות, אני לא יודע בדיוק מה אמיתותן ומה הנכונות שלהן, שרוצים להציע רב קו מיוחד למוניות השירות. אגב, זה מופיע בהצעת החוק שדיברת עליה, אדוני היושב-ראש, של כרטיס חכם. רב קו מיוחד למוניות - - -
גיל יעקב
¶
זה בלוף. רגע, חשוב לי להבהיר את זה. לא מבינים כל כך את המשמעות של לייצר עוד שיטת כרטוס. המשמעות היא לגרום לציבור עוד טרטור, עוד אמצעי שאתה צריך להשיג אותו באיזה עמדת שירות, עוד איזה משהו שאתה צריך להחזיק בארנק. יש כבר רב קו, נעשים ניסיונות לאחד את התשלום בו. בואו נשלים את העבודה ונעשה את זה על כל אמצעי התחבורה הציבורית.
גיל יעקב
¶
לא, זה צביעות בנושא התקציבי מכיוון שהאוצר מוכן לשים מיליארדים, מיליארדים, על פרויקטים שלא ברורה התועלת שלהם - -
היו"ר איתן כבל
¶
גיל, אתה יודע שאני מכבד אותך. תכבד אותי. יש גם בתחבורה הציבורית עצור.
אילן זיקרי, מוניות העיר אשדוד, בבקשה. אחריו – שלמה בורה, קו 16, 16א. חבר'ה, כל אחד לפי מה שנרשם. פריד, ראיתי אותך.
אילן זיקרי
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. חברי הוועדה, אני מברך על כל הקונצנזוס בנושא הרב קו שנשמר מהוועדה הקודמת וממשיך להתקיים. אני אגיד את זה בשורה ובקצר. בלי רב קו מסובסד מלא כמו בתחבורה הציבורית הקלאסית לא יהיו פה מוניות שירות. לא תישאר פה אפילו מונית אחת גם אם הדבר הזה יידחה בעוד שישה חודשים. זה צו השעה.
היו"ר איתן כבל
¶
אילן, תודה.
שלמה בורה, בבקשה. אחריו - הייתם עבד אלחק מקווי הגליל שדיבר גם בפעם הקודמת. חברים, לא לחזור על עצמכם.
שלמה בורה
¶
תודה, יושב-ראש הוועדה וחברים. אני רוצה להגיד לגבי המכרזים שאין בהם כלום. גם במכרזים שיהיו אין שום כדאיות, אין שום כלום. זה הכול אחיזת עיניים, אין בזה שום דבר. זה שיגידו שרוצים מוניות שירות, אבל מצד שני הורגים אותנו, אי-אפשר להמשיך כך. 13 מקומות – לפני שבועיים העלינו את זה בוועדה. אין תשובה, אין כלום ל-13 מקומות. זה דבר הכי פשוט שהיינו צריכים, את ה-13 מקומות - להשאיר אותם. לפחות אם יהיה דיונים בשאר הוועדות עם ה-13 מקומות האלה, להשאיר אותם.
היו"ר איתן כבל
¶
בורה, אתן לך את התשובה שלהם. אני לא איש מקצוע ואני גם לא מתיימר להיות איש מקצוע בעניינים שאני לא מבין גדול בהם. יש תשובה של משרד התחבורה. משרד התחבורה לא אוהב את המעבר ל-13. אני צודק או לא? לא צודק? שיניתם את דעתכם. אוקי, סליחה.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, מה, נהיינו אנשי מקצוע? אני יושב-ראש הוועדה לא מתיימר, אז בבקשה. אני רק אחזור על מה שנאמר לי בדיון. מה שנאמר לי בצורה ברורה, נכון לרגע זו היתה התשובה שנאמרה לי, 13 מקומות מצמצם את יכולת התנועה בתוך המונית. אני זוכר, ואפילו צחקתי ממנו ומהאחרים מה יקרה אם הם יצטרכו לשבת בסוף.
היו"ר איתן כבל
¶
בורה, סליחה. אני לא מדבר שוטף? אני עדיין לא קבעתי עמדה ולא פתחתי את זה לדיון. אני בסך הכול מנסה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא, זה לא נקרא. אף אחד לא מקבל צל"ש על מה שהוא היה צריך להיות.
אני מנסה להגיד לכם בצורה ברורה, זו העמדה. אמרו שיבחנו את זה. אבל אני אומר גם לכם, באופן שבו אנחנו רוצים לעזור לכם, ורוצים לעזור, ואני לא יודע מי בעד או מי נגד פה, זה תמיד תלוי באיזה קו נסעת, איזה רב קו אתה נמצא. זה לגמרי עובד כך.
לכן, אני אומר שזה צריך להיבחן. אבל אני אומר לכם, זה לא יבוא גם על חשבון הנוחות של הנוסע, בכל הכבוד. ואני אומר שאין לי עמדה מקצועית. בסוף זו עמדה מקצועית נטו.
שלמה בורה
¶
בסדר, אבל גם ככה קיימים היום על אותו מצב על מונית שירות. אם יש 10 שזה 2, 2 ו-1, אז מה? זה אותו דבר. כיום קיים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
מה אתה מתווכח איתי? אני אמרתי שאינני מתיימר אז למה אתה מתיימר עליי? אמרתי, משרד התחבורה הודיע עכשיו שהוא ייבחן את העניין הזה. אני רק הכנסתי את השורה התחתונה שאנחנו נקבל את העמדה המקצועית, אבל בפירוש היא לא תהיה על חשבון הנוחות של הנוסע, זה הכול. זו דרישה לגיטימית של ועדה.
הייתם, בבקשה.
הייתם עבד אלחק
¶
תודה רבה לך, אדוני היושב-ראש. אני רוצה להזכיר. אני לא רוצה לחזור ולהרחיב לגבי מה שדיברו חבריי לגבי הנושא של הרב קו והסובסידיה. בלי זה אי-אפשר להתקיים. אני רק רוצה לתת דוגמה. שנה שעברה הכניסו את המטרונית לאזור הצפון, לאזור חיפה. משום מה המטרונית הזו הסיעה נוסעים במשך שנה בחינם. מוזר לי מי סבסד את זה. איך אתה רוצה שאנחנו נתחרה עם מטרונית שמסיעה נוסעים במשך שנה בחינם? אני הצטרכתי בינואר 2016 להוריד את המחיר ב-35% - קווי הגליל - על מנת להילחם ביוקר המחיה. כל זה יצא מהכיס של נהגי המוניות.
הייתם עבד אלחק
¶
הפריסה שלנו היא נהריה, עכו, חיפה, ובתוך עכו, עכו פנימי. היה לנו קו שירות שלומי-נהריה. מחוסר כלכליות וכדאיות הקו הזה חוסל, והיום אנחנו מפעילים כמעט 50%.
הייתם עבד אלחק
¶
היישובים הערביים – הדברים מתנהלים כך: כל שתי דקות בכפרים הערבים, כל שתי דקות מאבו סנאן לנהריה, לדוגמא, יוצא אוטובוס. האוטובוסים האלה מטיילים ריקים. המדינה ומשרד התחבורה מסבסדים אותם. הם מטיילים ריקים. אנחנו רואים שניים-שלושה אוטובוסים שיוצאים ריקים, ובכל זאת הנוסעים בוחרים לנסוע במוניות השירות.
אני מבקש לבחון את הנושא הזה בכובד ראש. אין שום סיבה שגם אנחנו - - -
הייתם עבד אלחק
¶
אנשים עדיין בוחרים לנסוע במוניות השירות אפילו שכל שתי דקות יוצא אוטובוס מאבו סנאן לנהריה.
רם חלפון
¶
אני מטקסי מרכז ו-30 שנה בענף המוניות הזה. כבוד היושב-ראש, חברי כנסת נכבדים, עד שהחוק הזה ייושם, יבוא לידי ביצוע, לא יהיה על מה. צריך כאילו להתחיל הכול מחדש, ואת זה צריך למנוע. כלומר, בתקופת המעבר להכניס את זה להוראת שעה או משהו כזה שהמצב הקיים היום שבו אנשים הולכים הביתה או עוזבים, משנים, מנסים להתפרנס, המצב הקיים צריך להיפסק. הוא צריך להתייצב. בשביל זה צריך למצוא איזשהו פתרון של מימון, סבסוד זמני. לא יודע, משהו שיחזיק את האנשים בעבודה, שלא יפרשו עד שהחוק יתחיל, ואז הדברים יבואו על פתרונם. תודה.
פריד אברהם
¶
אדוני היושב-ראש, הבטחתי לך לא לחזור על דברים שאמרנו פעם שעברה. אתרכז רק בשניים-שלושה דברים מאוד מאוד חשובים. כדאי שתאזינו כיוון שכל המהלך הזה שאנחנו מצפים לו כל כך הרבה שנים מדבר על הארכה, מדבר על סובסידיה, מדבר על רב קו והוא מדבר על ההמרה. שמעתי את דבריך ושל החברים הנכבדים שמדברים שהגישו הצעת חוק שאגב עדיין לא קיבלנו אותה עדיין, שמדברים גם על נושא ההמרה. אנחנו על נושא ההמרה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא על המרה, לא, לא. אדוני כבר מתקדם על דבר שלא נאמר. אמרתי - ההמרה זה סיפור. זה החוק הזה, ויש משרד התחבורה שביקש שזה יהיה חלק מהחוק. אמרתי שלפני שעות ספורות התקבלו דברי ההסבר. עד לרגע זה לא התקבל הנוסח בפני אף אחד מהגורמים – זה דבר אחד.
נושא הרב קו – יש הצעת חוק ממשלתית שאליה גם צורפה הצעת חוק פרטית של חבר הכנסת אייכלר וכבר קבענו שיהיה דיון בנפרד. זה מתחבר פה. פשוט אמרתי את זה מכיוון שנושא הרב קו הוא נושא מאוד מרכזי.
פריד אברהם
¶
אז אתחבר למה שאמרת, אדוני היושב-ראש. כאן נמצאים נציגיהם של כ-50 תאגידי מוניות שירות שפעלו היסטורית. על זה אין ויכוח בכלל. כל אחד יוכיח לך כמה היסטורית. חלקם פועלים. התמזל מזלם של חלק, ועיננו לא צרה, אפילו נהנינו מהעניין, שהיו באזורים מסוימים, נהנו מאוד, אכלו מאוד, ולבריאות להם. אבל רצינו גם אנחנו. לכן, רצינו גם את הרב קו ורצינו גם - - -
היום כאשר אתם באים לדבר על הארכה, עם כל הכבוד, ומה עם 40 תאגידים ששברו את הראש, שהמטרוניות הרגה אותם וסובסידיה הרגה אותם, ועוד כמה דברים, ונתנו את דעתם?
אני מצהיר פה חד-משמעית בשם 40 תאגידים, לא 8, לא 6, שהם רוצים להמשיך, ובצדק. אתם רוצים פקודת מעבר? שנה אחת. היתר – תנו לכולם מכרזים. אין מצב אחד שבו אחד מאשדוד שהוא מכר את הבית שלו כדי לשרוד, או מאשקלון או מהצפון, הוא יראה איך אותם תאגידים יקבלו עוד הארכה ועוד הארכה וסובסידיה, ואנחנו רוצים, ולנו לא נותנים את הדבר המינימלי, את אותה המרה שאתה לא רוצה לדבר עליה.
אנא ממך, תאריך בשנה - אין לנו בעיה. אבל שייצאו מכרזים לכולם.
היו"ר איתן כבל
¶
קודם כל, אני שמח על האחדות. אחדות היא תמיד דבר טוב. אנחנו מנסים להנחיל את זה מפה לכל אזרחי ישראל. די, חאלס - בורה. חברים, אני יכול גם להשבית. נהגים שמושבתים ישבו בחוץ.
חברים, צופים בנו באינטרנט. כותב כאן צופה כך: ההוא מאבו סנאן שיש לו שם – זה הייתם שדיבר - ואני לא רוצה לכתוב מה הוא אמר, הוא אמר שאתה בעדינות לא דייקת. הוא אמר את זה קצת יותר בצורה בוטה.
יכול להיות שהוא בכלל נהג אוטובוס, אני רק מקריא.
הוא אומר כך
¶
יש נוסעים באוטובוסים, בעיקר בקווים ישירים. הוא כותב: יש בעיה בקו אחד שבקושי נוסעים בו כי הוא עובר בכמה יישובים, והוא עוצר בדרך בקו מתפתל.
אם מישהו צופה בנו ומבקש שנקריא, אנחנו לא נעמוד מנגד. אם יש צופים נוספים ש - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושב-ראש, כבוד יושב-ראש הקואליציה, חברים, יש הסכמה מצד כל הגורמים לחשיבות של המשך קיומם של מוניות השירות. על זה יש הסכמה והוויכוח הוא מי ייהנה יותר ומי יפסיד יותר, זה כל הוויכוח.
אתחיל עם האוכלוסייה הערבית או החברה הערבית. היישובים שלנו ברובם או שאין תחבורה ציבורית או שהיא לא מספקת. לא מספקת – הכוונה בתדירות האוטובוסים. ואז או שאתה צריך להתאים את עצמך לשני אוטובוסים שעוברים ביום, ולא משנה מה יקבעו לך ומתי ואיך כי לפעמים אתה יוצא לבדיקה בבית חולים, בקופת חולים, לביטוח לאומי, למס הכנסה, כל המוסדות, ואתה לא תמצא אלא אם תלך ותחכה אולי שעתיים-שלוש עד שהתור שלך מגיע כי זה הזמן של האוטובוס. לכן, יש חשיבות גדולה מאוד לקיומן של מוניות השירות, במיוחד לאוכלוסייה הערבית.
שנית, עניין הרב קו. לפני שלושה חודשים הייתי באיסטנבול. יש את הרב קו שזה למונית, לאוטובוס וגם לרכבת התחתית. יש לך את הכרטיס, אתה טוען את הכרטיס ואתה נכנס לתחבורה ציבורית איפה שאתה רוצה. הרב קו הזה יכול לעזור לך ואתה נהנה ממנו.
היום אנחנו לא רוצים שיהיה רב קו. וזו דעתי, שמי שייכנס למונית, למונית תהיה אפשרות לקחת יותר נוסעים, אבל ההפרש הוא על חשבונו כי מי שירצה לעלות למונית הוא ירצה לעלות לפי המחיר של הרב קו שהוא עולה לאוטובוס. אז זה לא יכול להתאפשר אם לא עושים סובסידיה מסוימת או שיטה מסוימת שהמונית תיקח גם את המחיר שלו בזה שהוא מסיע את האנשים במונית כי המונית יכולה לפתור בעיות גם של לוחות זמנים ושל החיים היום יומיים של האנשים. לכן, בלי לעשות את התוספת הזו של הרב קו, אנחנו אפילו אם מאריכים ולא מאריכים והמרה ולא המרה, כל הסיפור הזה, אנחנו פשוט נחסל את הענף הזה שכולנו מסכימים שזה חשוב.
דיברו על ההגדלה ויושב-ראש הוועדה דיבר אם זה לא נוח ונוח העניין של הגדלת מספר המושבים מ-10 ל-13. הרי גם השר הסכים שזה חשוב, גם אנשי משרד התחבורה. התשובה שקיבלנו שיש מחלקת הרכב של משרד התחבורה שתבדוק אם זה מתאפשר או לא מתאפשר. אנחנו דנים מבלי לקבל עדיין את העמדה שלכם במשרד התחבורה אם זה מתאפשר או לא מתאפשר.
בחוק שמוגש לנו יש כותרות שאין להם הסברים, עניין ההמרה וכל מה שיש. לדעתי, אנחנו צריכים ללכת לכיוון של הארכת המצב הקיים לתקופה קצובה, שישה חודשים, שנה, ולהכין את החוק כמו שצריך כך שלא נצטרך להגיע למצב שהחוק לא מושלם ונתחיל להביא תקנות ולתקן, ואז גם תוקעים את ההמשך של הביצוע שלו והביצוע ייצא צולע. אנחנו לא רוצה שזה ייצא צולע. עניין של ההמרה, עניין של פיצוי, עניין של הכנסת שחקנים חדשים. אמרתי בכל מיני ישיבות בנושאים שונים שמבחינתי התחרות היא לא מקודשת. התחרות היא אמצעי כדי להגיע למטרה טובה, היא לא מקודשת. אנחנו לא נפעל ונעשה שינויים כדי שתהיה תחרות. אם התחרות לא תשיג את המטרה אנחנו לא צריכים אותה. תודה רבה.
יהודה אסולין
¶
אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, עמיתי לעבודה ולמקצוע, שמי אסולין יהודה, נציג מוניות הגיבורים. בשנים האחרונות חלה התפתחות אדירה, הקדמה הגיע לפריפריה הדרומית, תגברו את קווי האוטובוסים, הקימו והרחיבו כבישים, ולצד כל אלה הקימו מערך רכבות מרשים שמקצר את המרחק בין הפריפריה למרכז. אנו מברכים על הקדמה, אך בעת הקדמה נדמה כי משרד התחבורה נוטה לשכוח אותנו מאחור. המצב הביטחוני הרעוע באזורנו, מתן נסיעות חינם ברכבת ישראל במשך שלוש שנים, תגבור מערך האוטובוסים תוך מתן סבסוד לתאגידים כמו: אגד, דן, מטרופולין ודומותיה ללא סבסוד דומה ולחברי, חנקו אותנו. לראיה, ניתן להתייחס למספר המוניות שנותרו בשלושת התאגידים הגדולים בפריפריה הדרומית. מוניות אייל התחילו ב-70 מוניות, כיום נשארו 15. מוניות הגיבורים התחילו ב-20, נותרו 3. בתאגיד מוניות מרכז אשקלון התחילו ב-25, נשארו 6. בשנים האחרונות העץ הנדיב – נתנו את כל מה שהיה לנו עד שלא נותר דבר. נותרנו מדממים, נאבקים על הפרנסה עבור ילדנו. במצב בו משרד התחבורה מסבסד את תאגידי הענק, מסבסד את הרכבת, אין לנו סיכוי ושום רפורמה לא תועיל. שום קו שייפתח לא יאפשר לנו להתפרנס בכבוד. תחרותנו אבודה מראש.
רציתי לשאול עוד שאלה את דרור. בישיבה הקודמת הוא אמר שהוא רוצה לפתוח קווים חדשים. האם בתוך הקווים החדשים נכללים גם הקווים הפנימיים בבאר שבע? אם כן, אנחנו נתקדם. אם לא, אין לנו מה להיות. אנחנו רוצים המרה.
קריאות
¶
מה זה הדבר הזה? גם אני פעיל והוא לא מייצג אותי. אלה אנשים עניים שאין להם מומחים, אין להם כלום.
קריאה
¶
פעילות זה אלה שעובדות עד עכשיו, ואלה שמתו כבר מזמן זה אלו שעשו אוונטה עם הרישיונות ורוצות לחלוב, לא כמו אלה אשקלון שעובדים ורוצים המרה, בצדק. אלה שמתו ומ-2005 התחילו לסחור ולעשות אוונטות עם הרישיונות, בגלל זה אנחנו קמנו להם – הפעילות שעובדות.
רפי לנקרי
¶
רבותי, ביקשו ממני לעבור על החומר וביקשו ממני לבוא ולומר איך הדברים נראים ומה עושים. אני רוצה לומר לכם אחרי שעברתי על החומר, החומר שבפני הוועדה הוא חומר חסר, וזה בצורה מכוונת. אתן לכם שלוש דוגמאות שתראו את זה. נותנים נייר של הממ"מ שאלה אנשים טובים שמכינים ניירות על סמך הנתונים שנותנים להם. משרד האוצר יודע שהתוצאות לא נכונות ולא מגיש לכם נייר שמתקן את זה. ולמה אני מתכוון? כתוב שם שעלות של הסובסידיות היא 356 מיליון שקל, ומשרד האוצר יודע שזה לא כך. לפי החישובים שלי זה הרבה פחות מ-100 מיליון. למה?
אם זה לא נכון אז תגיד בתורך מה לא נכון.
משרד האוצר יודע שמספר המוניות הוא לא 1,400, משרד האוצר יודע כי בהצעת התקציב של משרד התחבורה שמכינים אותה יחד עם משרד האוצר כתוב שם שהיום כבר זה 1,100 מוניות, ואנחנו אומרים לכם לפי מידע שלנו שזה כבר עומד על 900.
רפי לנקרי
¶
איך לא נותנים לכם נתונים כאלה? חייבים לתת לכם נתונים כאלו. אתן לך עוד דוגמה כדי שתבין כמה דברים לא מונחים בפני הוועדה.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, בכל הכבוד, לא הקמתי פה מסלול של תחבורה ציבורית – כל אחד הולך וחוזר, די.
אדוני, אני רק רוצה לומר לך שעוד לא פתחתנו את הדיון ועכשיו אתה יורד לנו לרזולוציות?
היו"ר איתן כבל
¶
אדוני, אותנו לא שכרו שירותי המוניות הפעילות כדי שניתן את התשובות. אנחנו עדיין לא התכוננו. בשלב הזה, זה מלאה קצת. אתה כבר נכנס אתנו לרזולוציות שהן לא ממן העניין. כל מה שאתה אומר לי עכשיו זה עץ נפל ביער.
רפי לנקרי
¶
אדוני, אני אומר שזה לא עץ נפל ביער אלא זה היער, ומהסיבה הפשוטה – שמספר המוניות יורד מ-2,300 ל-1,100, ואנחנו כבר יודעים שזה מגיע ל-900, ואנחנו נמתין לוועדות שב-2015 - - -
רפי לנקרי
¶
מכמה סיבות, וזו בדיוק הנקודה. אבל הסיפור של הרב קו היום, אם לא מתקנים אותו ואם לא פועלים, וקודם אמרו: החיפזון מהשטן, אבל פה כן צריך למהר, אם לא נפעל מהר אז כבר לא יוכלו להמשיך.
רפי לנקרי
¶
אני רוצה עוד שני משפטים, ברשותך. שואלים ממשרד האוצר למה המוניות הפעילות מדברות על תחרות, על הרפורמה וכו' שהם רוצים ישאירו להם עוד כמה שנים - אם זה לא רווחי, תפסיקו. התשובה היא שהם פשוט לא מבינים שמדובר באנשים שזו הפרנסה שלהם, אין להם פרנסה אחרת. ככה לא מתייחסים לאנשים. גם אם הרווחיות היא מאוד נמוכה הם ממשיכים לעבוד כי זה מה שיש להם, אין להם משהו אחר.
גבי צלקה
¶
שלום לכולם, שלום לכבוד היושב-ראש, שלום לחברי הוועדה, אנחנו ממוניות אשקלון. אגב, אנחנו עדיין פעילים. נכון, היינו קרוב ל-40 מוניות, נשארנו תשע מוניות. מה לעשות, המצב הביא אותנו לכך. זה לא שאנחנו רצינו בזה. להיפך, רצינו וציפינו לגדול. בזמנו אפילו קנינו רישיונות. חשבנו על העתיד איך להתפתח ולהתקדם, איך להביא מוניות שירות פנימיים בתוך אשקלון. לא ייתכן של-150,000 תושבים בתוך אשקלון לא יהיה שירות פנימי, לא ייתכן. במשך עשר שנים כל פעם דוחים אותנו: אין רפורמה כרגע, תחכו, תחכו, תחכו. כמה אנחנו יכולים לחכות? אנשים קרסו, משפחות קרסו. אתם באים ומאריכים לעוד שלוש שנים? על מה להאריך שלוש שנים? שש שנים האריכו, שש שנים מ-2010, ועוד שנה ועוד שנה ועוד שנה. אתם מדברים על שלוש שנים הסתגלות? איזה הסתגלות? איזה נעליים? תוציאו קווים חדשים.
אתם לא רוצים לתת המרה? - ואני לא יודע אם אתם בעד המרה, נגד המרה – תוציאו מכרזים לקווים חדשים וגם לקווים הקיימים. למה לא? למה לא?
עוד דבר, יש לי כל כך הרבה דברים. אני נשבע לך. כבל, אם היה לך זמן לשמוע אותי היית אומר: וואלה, הבן אדם הזה באמת.
לגבי רב קו - לא ישיבה אחת ולא שתיים ישבנו עם משרד - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא, רב קו כבר דיברנו. צלקה, סליחה – עזוב. הרב קו - דיברנו. אני ביקשתי לא לחזור. יש קונצנזוס סביב העניין. חבל סתם עכשיו, אתה עלול לקלקל.
יש לך עוד משהו חשוב שרצית להגיד?
גבי צלקה
¶
כן. למשל, הקו של אשקלון-תל-אביב, איך אני יכול להתמודד במחיר הזה? חופשי-חודשי עולה לבן-אדם 354 שקל כל החודש. בממוצע יומי עולה לו 10 שקל הלוך-חזור, כולל רכבות, כולל שירות פנימי בתוך העיר. איך אני יכול להתמודד עם זה? חבר'ה, אני לא יכול לשרוד. גם 4, 5 – אין לכם זכות קיום.
גבי צלקה
¶
איתן, לגבי 13 מקומות - אתה חייב לקדם את זה. אם לא, משרד התחבורה ימסמס את זה. אני אומר לך, הוא לא יקדם את זה בשום אופן אם אתה לא תיתן יד בעניין.
שוקי שדה
¶
כבוד היושב-ראש, אני רוצה לומר כמה מילים לגבי התהליך שמתבצע כאן לעומת חברות ההסעה הקיימות בשטח. לדוגמה, מדברים על 13 מקומות. 13 מקומות - אני רוצה להבהיר כאן חד-משמעי שאוטובוס זעיר ציבורי בנוהלים ובתקנות מופיע משמונה מקומות. כלומר, בזמנו התפשרו על 10. להעלות את זה ל-13 מקומות, המצב מביא שזה הופך לאוטובוס זעיר ציבורי.
שוקי שדה
¶
אם זה אוטובוס זעיר ציבורי, אנחנו עם האוטובוסים הזעירים שלנו רוצים להיכנס להיות בקווי שירות. רוצים לעשות את אותה פעילות.
היו"ר איתן כבל
¶
עזוב עכשיו. אני שואל את אדוני, הוא קיבל אישור עכשיו? הוא בסך הכול אומר את מה שכואב לו. מותר לו. אורי, נשמה, אני הפרעתי לך?
שוקי שדה
¶
אנחנו לא הבאנו פה צוות כזה גדול כמו המוניות על מנת להגיד מה הבעיות המעמיקות של חברות ההסעה. אבל חברות ההסעה בעיקרון הן בבעיות חמורות מאוד היום בתהליך, וכבוד היושב-ראש מכיר את העניין ויודע גם את הנושא מקרוב.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, אני רוצה להבהיר לכם. זה לא ויכוח עכשיו בתוך הבית שאתה עונה ואשתך עונה ואתה עונה לה והיא עונה.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
איתן, בתור חברת הכנסת היחידה פה אני רוצה להגיד לך שאני מאוד מעריכה את האיש. איש נבון, יודע ספר.
אייל דהרי
¶
איתן, הדיון שאתה מנהל פה היום הוא לא על חברות ההסעה, הוא על מוניות השירות. אני אייל דהרי מקו 4, 5.
היו"ר איתן כבל
¶
אייל, פה זה לא תוכנית שבה כל אחד בא ומספר, ומישהו אחר אומר פה משהו. זה לא עובד כך. הבן אדם עומד בראש ארגון והוא רואה את עצמו או חש כמי שעלול להיפגע. זה לא אומר שדעתו תתקבל, זה לא אומר דבר וחצי דבר. אבל אני נלחם על זכותו, בדיוק כמו שהיה יכול להיות מצב שהדיון כאן שהתקיים היה על נושא רכבי ההסעה והיו מגיעים נציגים המוניות לומר את דעתם ולהזהיר איפה הם עשויים להיפגע אם תתקבלנה הדרישות. לכן, אייל דהרי, נגמר הסיפור. אתה לא מגיב על שום דבר.
שוקי שדה
¶
כבוד היושב-ראש, בהמשך לעניין הזה אני חושב שנושא 13 המקומות פוגע קשות בעניין שלנו בחברות ההסעה, דבר שפוגע במערך ההיסעים עצמו. אנחנו היינו מבקשים לא לאשר את הדבר הזה כגורם משפיע לטובתנו.
היו"ר איתן כבל
¶
די, די. סליחה, אתה מהנדס שלו עכשיו? ביקשתי ממך? מה כל כך מסובך להבין שהוא מרגיש שמטה לחמו עלול להיפגע? אל תענה לי. סלח לי, זה לא לעניין בכלל. זה זכותו להגיד. אנחנו אלה שצריכים אחרי זה להחליט על-פי ההתייעצות המקצועית יחד עם משרד התחבורה. מה זה? האם אני יושב עכשיו במונית ומנהל איתך שיחה? אתה אומר לי, אני עונה לך, הוא אומר לי, אני עונה לו? זה לא עובד כך. בבקשה.
שוקי שדה
¶
דבר נוסף, לגבי התקופה שדיברו - אני מכבד מאוד את האנשים האלה, חברים טובים שלי. אבל לגבי הנושא של השלוש שנים, שש שנים - אני בהחלט רוצה לבוא ולומר ששלוש שנים ושש שנים זה הכבדה. ראשית, אני לא יודע איך זה לגבי החוק כי אני חושב שיש אפשרות להגיש על זה בג"צ. אבל מעבר לזה, אני בהחלט רוצה לומר שהתקופה הזו היא תקופה שאנחנו רוצים להשתתף במכרזים ברגע שהם ייצאו, והתקופה הזו, מבחינתנו, היא תקופה משמעותית אם זה יתחבר לכיוון של שלוש שנים ושש שנים מעבר. תודה רבה.
היו"ר איתן כבל
¶
אתה חוזר על דברים שאמרת בפעם הקודמת וביקשתי לא. שוקי, תודה.
בכל זאת יש לנו רייטינג גדול. הפעם הצופה הוא לא מאבו סנאן. לדעתי, מישהו מכם יצא וכתב את זה.
שמו רועי והוא כותב
¶
חברי ועדת הכלכלה, אני צופה בכם כרגע דרך האינטרנט. ברצוני לשאול אתכם מדוע לא מוכנס כרטיס הרב קוי בהצעת החוק הנ"ל. אני בתור נוסע בתחבורה הציבורית דואג להשאיר את הרכב שלי בבית כדי להשתמש בתחבורה הציבורית כפי שהממשלה מעודדת. רוצה לעלות למוניות השירות אך הן לא מקבלות רב קו. מדוע מסבסדים רק את חברות האוטובוסים? נוסעים כמוני ימשיכו לא לעלות למוניות השירות כל עוד אין רב קו. מצפה מחברי הוועדה לבקש להאריך את החוק הקיים ולדון לעומק בהצעת החוק ולשפר אותה לטובת אזרחי מדינת ישראל. בתודה, רועי דוידי, תושב מודאג.
רועי, תודה.
כפי שהודעתי, אני חוזר ואומר לו, הוועדה תקדם את הצעת החוק בנושא הרב קו ותשקול לכלול בהסדר גם את המוניות.
היו"ר איתן כבל
¶
אני עוד לא פותח את זה. למה לי עכשיו?
ויקטור אררה, אל תלאה אותנו עם דברים קודמים, אלא אם כן יש לך שיפור דרמטי.
ויקטור אררה
¶
יש לי שלוש הערות להיגיון הפשוט, לא טכנולוגיות. אדוני היושב-ראש, למה אנחנו פה? כי יש משבר במוניות השירות משנת 2010. המשבר הוא שהנוסעים מפסיקים לעלות למונית, וזה כבר לא כלכלי. התשובה של משרד התחבורה ומשרד האוצר היא שעושים רפורמה. הרפורמה – מוציאים קווים לתחרות.
מה זה יעזור? אם זה לא כלכלי, אז גם מי שיזכה במכרזים זה לא יהיה כלכלי. מה עשינו? זה חלם הדבר הזה – זו הערה ראשונה.
הערה שנייה, לא רוצים סובסידיה למוניות השירות. הסובסידיה היא הנחה שהנוסע מקבל על הרב קו, ורוצים שבמונית, במקום לשלם במזומן הוא יוכל לשלם עם הרב קו. אולי זה יגדיל את מספר הנוסעים.
הערה אחרונה - מה החלופה? אם ענף המוניות מצטמצם או מתחסל כל הנוסעים שנוסעים היום במוניות שירות יעברו לאוטובוסים, יעברו לרכבות. והיות ולפי משרד התחבורה זה לא קהל שבוי, חלק ייקח את הרכב הפרטי. מה עשינו? זה לא שעכשיו זה תוספת סובסידיה. בכל מקרה תהיה הסובסידיה. אם זה סובסידיה למוניות השירות לפי החישוב שלנו זה פחות מ-20% מהסובסידיה הקיימת היום לאוטובוסים, לרכבות, כי זה רק ההנחות של הרב קו, לא קילומטראז' ולא סובסידיה תפעולית ולא שום דבר.
היו"ר איתן כבל
¶
ויקטור, תודה - דברי טעם. אצלנו בישיבה היו אומרים: הרי ממה נפשך? הרי יש פה איזה סוג של דיסוננס. מצד אחד, משרד התחבורה, המדינה, שיפרה בצורה מאוד מאוד משמעותית את תנועת האוטובוסים, וזה מצב שגם פגע במירכאות. זה עניין של נקודת המוצא בה אתה יושב. כי מצד אחד, ניתנת לאזרחים אפשרות הרבה יותר גדולה, ועוד לא עסקתי בשאלות הנוגעות למגזר הערבי או כל מקומות שיש להם קושי בתדירות או דברים מסוג זה, אני מדבר בסך הכול הכולל. וצודק ויקטור אררה בעניין הזה. אם אנחנו לא ניתן את אותו מנוף שיאפשר להם להיות חלק מ-, כל השיח הזה הוא שיח שלא מחזיק מים בסופו של עניין כי בסוף צריך שתהיה היתכנות כלכלית. אם לא נייצר את ההיתכנות הכלכלית השוק ישחק את המשחק שלו כפי שהוא עושה את זה עד היום.
באים חברי ועדת הכלכלה, ואני לא רוצה לדבר בשם כולם, אבל לפחות חלקם הגדול בא ואומר: חברים יקרים, מוניות שירות צריכות להיות חלק בלתי נפרד מהתמהיל של תחבורה ציבורית. אולי לא צריך לתת בדיוק את הסבסוד אחד לאחד שאוטובוסים מקבלים, אבל צריך לייצר איזשהו מקום להשארת הרכב בבית, כמו שכותב לנו רועי דוידי. בהן צדק אני אומר לכם שאם היתה לי תנועה כמו שצריך לכנסת - אין לי שום סיבה לנסוע שעה וחצי או שעה וארבעים.
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
איזה שעה וחצי? אני מדברת איתך בבוקר כשאתה נוסע ואתה נוסע יותר משעה וחצי. אני גם מדברת עם ביטן כשהוא בדרך והוא נוסע יותר משעה וחצי.
היו"ר איתן כבל
¶
בעיקרון, בימי הכנסת רוב הזמן אתה פה. אם יש לך את זה אז אתה יודע לתזמן את עצמך.
מנאר איוב ממוניות כרמיאל, בבקשה. בקצרה, לא לחזור על הדברים. חברים, אנחנו כבר מתקדמים לסיום.
מנאר איוב
¶
שלום, אדוני היושב-ראש. עם כל הכבוד, דיברו פה פעילים, דיברו פה לא פעילים. אני עד היום פעיל ואני לא רואה את עצמי יכול להיות פעיל בעוד שבוע. גוססים וזה לא העניין של הרב קו. אנחנו נהפכנו בדיוק כמו בעלי צרכים מיוחדים שהולכים לביטוח לאומי. לא יעזור לי היום אם תפנה אותי לעבודה. היום אתה חייב לתת לי או רכב שיכול לקחת אותי לקופת חולים, או פיצוי, או קצבה, או משהו שאנח אוכל להגיע לאחד בינואר.
הפנו פה לרכבות. רכב נוסעת בחינם שנה, ועוד חצי שנה יש לנו בכרמיאל. - - - תהיה עוד חצי שנה. מה אעשה במשך השנה? לפני פחות מעשר שנים היו לנו 54 מוניות. עד היום רשום אצלי 15, ובאחד לינואר לא יהיה לי חמש. אני ניסיתי לארגן 15 מוניות ובקושי אני יכול להגיע לחמש. מה יעשה לי עכשיו רב קו או סובסידיה? פשוט מאוד הפכנו לבעלי צרכים מיוחדים, זה תאגידי מוניות השירות. זה מה שאנחנו. חייבים, חייבים, לפצות. הנזק נגרם בגלל הרפורמה של משרד התחבורה שזה בסופו של דבר הממשלה, והם צריכים לדאוג לנו לפיצוי. לתת לנו טיפת אוויר וזה בדיוק פיצוי והמרה. תודה רבה לך.
סמי אסעיד
¶
קוראים לי סמי ואני מנהל מוניות אבו סנאן. מפעיל שני קווי שירות מזה 40 שנה, אבוסנאן-עכו, שמכסה גם את הכפרים מכר ג'דיידה, כפר יאסיף, אבו סנאן, ירכא, ג'וליס, וגם מה שבדרך טל-אל ו- - -, וקו נהריה שמכסה גם את הקיבוצים, מושבים, כולל כפרים ערביים בדרך.
היום אי-אפשר להמשיך בתחרות הזו בסובסידיה שנותנים לאוטובוסים. כאילו ממש המדינה נותנת להם כסף לחסל. הם נהפכו להיות מחסל לאומי להרבה משפחות טובות שעבדו 40 שנה.
אני מתפלא על אלה שמדברים כל מיני דברים. רב קו המדינה לא רצתה לתת, לא סובסידיה, לא כלום. זה שמענו גם בפגישה האחרונה.
מה שאני חושב לנכון, לתת לנו, להריץ, ואני מבקש מכל חברי הכנסת שיושבים פה, את עניין ההמרה. אחד שעבד 40 שנה והוא רוצה להמיר, הוא יכול להשתתף במכרז אחרי שנה. להאריך שנה עד שיתארגנו למכרזים, ולקדם את עניין ההמרה כי עניין ההמרה יציל הרבה משפחות כי אנחנו רוצים להמשיך להפעיל גם אחר כך ובנסיבות מיוחדות להקים גם תחנות בערים והכול. עניין ההמרה חשוב מאוד. תודה.
היו"ר איתן כבל
¶
סמי, תודה.
אטלן אלי, בבקשה בקצרה. חברים, אני כבר צריך לסיים. עוד חמש דקות, ואני רוצה שתיתנו התייחסות ממש קצרה, ואני אסכם.
אליהו אטלן
¶
אני אטלן אליהו ממוניות השירות בנתניה. יש לי ארבע תחנות: בטייבה, בקלנסווה, צורן ונתניה-תל-אביב. נכון להיום אני מפעיל חזק את נתניה-תל-אביב. חסרות לי כ-20 מוניות להפעיל שם. בשלוש התחנות יש לי מעל 30 רישיונות ואני בקושי יכול להפעיל עשר מוניות. כשאני רוצה לחדש את הרישיון מבקשים ממני לפחות בכל תחנה שבע מוניות ואני לא יכול להפעיל שבע מוניות.
בתחנת נתניה שכל הזמן ביקשתי אם אפשר היה לעשות ניוד שאני יכול להפעיל מוניות - - -
היו"ר איתן כבל
¶
חבר'ה, הוא ענה. אני מניח שהחוק היום בזה, - - -. זה לא אומר שאי-אפשר לשנות. נגמר, אתה יכול לשלוח לי באינטרנט ואני אקריא.
בבקשה, תסיים.
אליהו אטלן
¶
לגבי הניוד – אני ביקשתי. אני מקווה שבשנים הבאות כן אפשר יהיה לעשות את הניוד היות והמוניות שלנו, אנחנו מתקנים אותן בתל-אביב. כדי לנסוע מנתניה לתל-אביב שזה 80 שקל סולר הלוך ושוב, - - -
אליהו אטלן
¶
עוד דבר אחד, לגבי המוניות הפעילות והמוניות הלא פעילות – אני התקשרתי לשני הצדדים במשך כל השבוע כדי שלא תהיה לנו הבושה הזו שאני שומע אותה כל רגע: זה מוניות פעילות וזה מוניות לא פעילות. אין דבר כזה מוניות פעילות ומוניות לא פעילות.
בן בדרי
¶
- - - אבל אני אגיד כזה דבר. נזרק לאוויר בתחילת הדיון שהשר הגיש ל - - - לגבי המרה, וכאילו כולם היתממו כאילו לא היו. אני רוצה להגיד לפרוטוקול פה שהנהלת הארגון- - -
בן בדרי
¶
אני מבקש שזה יהיה בפרוטוקול שאנחנו כהנהלת הארגון, ואני חושב שגם הנהלת הארגון של ההתאגדות, ישבו עם נציגי משרד התחבורה ונציגי משרד האוצר לגבי הנושא הזה לא ישיבה אחת ולא שתיים. היו דיונים עם פקידות די בכירה. אז לא להיתמם כאילו שזה נפל היום. אנחנו במשך חודשים רבים וארוכים, גם אנחנו וגם ההתאגדות אני יודע שישבו עם הנציגים והיו דיונים ומשא-ומתן לכאן ולכאן.
אבי גזית
¶
אבי גזית, נציג מוניות השירות הפעילות ומנהל מוניות קווים 4, 5, תל-אביב. כבוד היושב-ראש, ח"כים, אורחים נכבדים, לאחרונה עשינו פיילוט והורדנו את מחיר הנסיעה מ-6.5 שקל ל-5.90. אנחנו עוצרים לנוסעים והנוסעים אומרים לנו: אני יכול לעלות עם הרב קו? אני אומר: לא, כרגע עוד לא. יש תוכנית לקדם את זה.
מיטל להבי
¶
תודה רבה, כבוד היושב-ראש. זה באמת דיון מאוד רציני. כל כך הרבה חברי כנסת משתתפים, ואני מסכימה עם רוב הדברים וכל הדברים שכמעט נאמרו.
מיטל להבי
¶
הדבר היחידי שאני רוצה להדגיש אותו זה המושג כדאיות כלכלית. המשרד קובע את הקווים, את הניוד, לא ניוד, את המחיר, את המסלולים, את הכול, ובסוף האנשים האלה צריכים להתקיים על כלכליות. בסופו של דבר, מה שאנחנו מגלים שאם קו לא כלכלי, סוגרים אותו. אתה יושב פה, אדוני, וחברי הכנסת יושבים פה, דווקא כדי לדאוג שקווים לא כלכליים במקומות לא רווחיים לאנשים שאין להם כסף, זה מה שיעבוד. ואם הכול פה יעבוד על כלכלי ולא כלכלי אנחנו איבדנו את מוניות השירות במקום שאנחנו צריכים לתת אותן, ואותי מעניין מה צריך לתת לציבור. קודם כל, צריך לדאוג שיהיו קווים חדשים גם במקומות לא רווחיים, ועל זה צריך לייצר את המנגנון הנכון כדי שזה יקרה.
הדבר הנוסף הוא להעיר על מה שקרה בדה-מרקר שבוע שעבר. הכותרת היתה: 360 מיליון סובסידיה, ואז היה הסבר באותיות הקטנות: המחזור של המוניות - 292, על זה 23% סובסידיה. זה אומר 70 מיליון סובסידיה. 35 מיליון משתמשים זה 2 שקל סובסידיה לנוסע, ושלא יטעו אתכם כותרות עיתונים שכתובות לא נכון. גם לפי נתוני הממ"מ זה 2 שקל סובסידיה לנוסע, וזה 70 מיליון סובסידיה. תודה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, יקירה.
נציגי משרד האוצר, בבקשה. אלון, אני רוצה שתתייחס גם לפרסום שהיה היום בגלי צה"ל, אם יצא לך לשמוע.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה ברור. אנחנו לא נאשר את החוק הזה בלי רב קו ובלי סובסידיה של האוצר.
( מחיאות כפיים )
אלון מסר
¶
אתייחס בכמה משפטים כלליים. מטרת הרפורמה היא לא רק לשמר את מוניות השירות, אלא להגדיל והכוונה שלנו אפילו להגיע להכפלה של הענף הזה. זה אנחנו אומרים מהיום הראשון ואנחנו מסבירים את זה כל הזמן. אנחנו ננסה להסביר את זה ברגע שתהיה לנו הזדמנות להציג את החוק ונתחיל להקריא את הסעיף.
הענף הזה לאורך השנים, הרגולציה שקיימת היום בחוק לא נתנה לו להתפתח. כשאתה מכתיב לכולם בדיוק איך לעשות ומה לעשות, לפעמים הנוסעים עוברים ממקום למקום ואתה לא יכול לשנות את הקו, אז הוא נהיה לא כלכלי. בדיוק בשיטות החדשות של המכרזים שאנחנו רוצים ללכת עליהם תהיה יותר גמישות לעשות את הדברים האלה, יותר שינויים לעשות - -
אלון מסר
¶
- - מתוך כוונה שכן יש הרבה מקומות שבהם גם התחבורה הציבורית באוטובוסים, מה לעשות, היא לא ברמה הגבוהה ביותר שניתן כי גם כאן יש מגבלות תקציביות. יש הרבה מקום למוניות שירות לתת שירות באזורים קיימים, אזורים חדשים, לתת שירות נוסף מעבר לרובד הקיים של האוטובוסים, וזה המטרה של הרפורמה. צריך להגיד את זה, זה המטרה.
אתייחס, כבוד היושב-ראש, למה שציינת. נושא ההמרה בקצרה או התייחסות לאנשים שעובדים היום בענף ורוצים להישאר בו - אנחנו חושבים, בשונה קצת מהמסמך שהוגש כנראה לוועדה, שבמידה ורוצים לעזור לנהגים עצמם צריך לוודא שמי שרוצה להישאר בענף הזה זה נהגים. אני חושב שצריך לעזור למי שאין לו מספר ירוק שרוצה להישאר, שרוצה לרכוש מספר ירוק, ורק לו לתת הנחה מסוימת כדי שהוא יוכל להמשיך לפעול באופן עצמאי ולא להסתמך על אנשים שמחזיקים עשרות מספרים ואחרי זה רוצים לקבל עוד עשרות מספרים, ואף אחד מהם בסוף לא נוהג על ההגה. לאנשים האלה אנחנו לא רואים סיבה לעזור, אלא לעזור לנהגים החלשים שבסוף באמת יושבים על ההגה ולא סוגרים את החודש. ככל שיתקדם הדיון הזה אנחנו גם נציג את זה בצורה מפורטת כמובן ונשלח הכול לוועדה.
חוה ראובני
¶
אני אתייחס לאספקט המשפטי של הרב קו בקצרה. רוב האנשים שאמרו פה רב קו, בעצם רב קו היה מילת קוד לסובסידיה. אני לא אתייחס לסובסידיות, זה לא תחום האחריות שלי. אני מבקשת להסביר שעצם השימוש ברב קו נושא בחובו משמעויות משפטיות כבדות. יש הצעת חוק של עשרים עמודים, מתוכם רק שלושה עמודים זה הגדרות, שאינם מדברים על אוטובוסים. הם מדברים על הכרטיסים, על מאגרי המידע, על זכויות נוסע, מרכז שירות ועל - - -. אי-אפשר לתלוש הסדר רב קו, לשים פה סעיף האומר: יהיה רב קו, ולנתק אותו מכל המכלול. זה יהיה הסדר ריק.
היו"ר איתן כבל
¶
בשביל זה חזרתי שלוש פעמים על העובדה שיש הצעת חוק שנדון בה בכובד ראש בצורה נפרדת שכל כולה הוא רב קו.
חוה ראובני
¶
לפיכך, הצעתנו היא שעצם הטכנולוגיה של כרטוס חכם במוניות השירות יידון כחלק מהדיון בהצעת חוק הרב קו.
היו"ר איתן כבל
¶
חוה, זה סתם. בתימנית אומרים: - - -. הכוונה – זה דיבור ארוך שלא מקדם. אני מכבד אותך, אבל הדיון עכשיו הוא לא דיון משפטי.
דרור גנון
¶
דרור גנון, מנהל אגף בכיר תחבורה ציבורית. אני לא רוצה לחזור פה על מה שנאמר וגם רוצים לסיים. באופן כללי אנחנו חושבים ורואים ורוצים כן לראות את הענף. אנחנו רואים בענף הזה כענף חשוב, ואנחנו כן רוצים גם להרחיב אותו ולהסדיר אותו. וכן כל מטרת החקיקה הזו, ובכלל ההסדרה, באה מנקודת מבט, קודם כל, כלכלית שבה לאותם מפעילים יהיה כדאי להפעיל, ולנוסעים יהיה כדאי לנסוע ויהיה נכון להם לנסוע כי זה יהיה שירות אמין עם מידע לנוסעים, עם כל המרכיבים שאמורים גם לתמוך בנוסעים בכל מה שקשור להסעה עצמה - זה לגבי הרפורמה. אז חבל כי אנחנו אמרנו את זה ואנחנו אומרים את זה פעם נוספת. אין שום כוונה אחרת, אני חושב שזה צריך להיות ברור.
לגבי עניין ההמרה - אנחנו העברנו את הנייר אתמול אחרי שהוא עבר את כל הגורמים המקצועיים. בכל זאת זה נייר שיש לו הרבה השלכות.
דרור גנון
¶
הוא הועבר גם למשרד האוצר. משרד המשפטים – הוועדה תעביר כי אנחנו קיבלנו פנייה מהוועדה והעברנו אותו כנגד הפנייה מהוועדה.
היו"ר איתן כבל
¶
עוד פעם אתה מכניס לי את האלמנט? הוא לא הבין. לא חשוב, ניסיתי שהוא יבין. הוא לא הבין.
אני רוצה לסכם ברשותכם. קודם כל, אני רוצה ברכה גדולה לחבר הכנסת ביטן. עכשיו עלה מבזק בגלובוס. הוא קיבל במסגרת התקציב 40 מיליון שקל – ברכותנו.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
איתן, הוא יתרום אותם לסבסד את הרב קו. אנחנו רוצים הצהרה. הוא יעביר אותם כסובסידיה למוניות השירות. 40 מיליון שלך יועברו סובסידיה למוניות? הוא מדבר חברתי והשאלה אם הוא יעביר אותם כסובסידיה למונית השירות.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני דואג למוניות השירות בלי קשר ל - - -. מה, נראה לך שהם לא יתנו את הכסף? הם יתנו ועוד איך.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה לסכם, ברשותכם. בוא נעבור חזרה לתוך התהליך. אני רוצה לומר לכם מה הבנתי מכל התהליך הזה. קודם כל, אני מבין שהחוק ממש לא בשל, ואסביר למה אני מתכוון. המדינה לא החליטה אם היא רוצה מוניות שירות – כן או לא. קודם כל, אני רוצה שהדברים יונחו כאן בצורה הכי ברורה. יש כאן, מצד אחד, התפתחות דרמטית בכל הנוגע לתחבורה הציבורית, אוטובוסים, שהיא יצרה את מה שאמר ראשון הדוברים, אסולין אליהו, את מה שאמר לו השר כרמל בזמנו שהיה שר התחבורה שהיא הידועה בציבור והיא כנראה גם יוצאת בלי כלום במקרה הזה. חברות וחברים, ואני אומר את זה גם לחברי פריד אברהם, אני לא נכנס לדיון של הוויכוחים בינכם. זה, ברוך השם, יש לכם מספיק. ברוך השם, אתם גם לא מאכזבים. אתם רק משתבחים עם השנים בוויכוחים שלכם. אבל אני לא רוצה לעסוק בזה. זה לא תפקידי. יש לי באמת הערכה גדולה לאנשים כאן, ואני באמת כמיטב יכולתי מנסה לעזור.
נקודת המוצא שחסרה לי פה, אלון ודרור, בכל הכבוד עוד לפני שנותנים את המענה למקומות שיש בהם תחבורה ציבורית חזקה צריך למצוא את המקום שבו איך מקדמים בצורה משמעותית את המקומות שהתחבורה הציבורית בהם לא עובדת בצורה משמעותית. זה יישובים. זה חוצה, דרך אגב. זה לא ערבים-יהודים. זה פריפריה רחוקה, גם פריפריה קרובה. לפעמים פריפריה קרובה למרות שהיא נמצאת באזורים מרכזיים, אבל אין שם לשיטת חברות האוטובוסים מספיק נפח כדי לפעול שם, ואז זה עומד באותו מקום. לכן, אני לא מרגיש ולא רואה את מכפלות הכוח שניתנות לשאלות האלה.
נקודה נוספת, החוק באמת פשוט לא בשל. אנחנו, וזה חוצה את הקואליציה-אופוזיציה, ואחד הדברים שאני גאה גם בוועדה הזו זה שהגשנו עכשיו במסגרת דיוני התקציב בלי הסתייגות אחת וכל החוקים עברו פה אחד. אני משתדל לפחות להקפיד שאכן הדברים ייצאו מהוועדה בצורה כזו.
היו"ר איתן כבל
¶
שהבעיות תהיינה דוד ואני.
קודם כל, אני רוצה להודיע לך שהבוקר בעקבות בקשה שלי מנהלת הוועדה הוציאה בשמי פנייה למשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד אבי ליכט בשאלה אם לכלול את מתווה ההמרה שהגיש משרד התחבורה בהצעת החוק. אני כבר לא נכנס לוויכוח שמתקיים היום שהאוצר לא נתן את הסכמתו לעניין. אינני בא ממקום שאני מתנגד או תומך. אברהם פריד ידידי, אני גם אומר לך שאני לא מתייחס לזה מהמקום של תומך או מתנגד. אני גם אומר את זה כי אני לא רוצה שייווצר מצב שמאן דהוא יטען בסוף נושא חדש או שמישהו שמרגיש עצמו נפגע או עלול למצוא את נפגע יגיש בג"צ, ואנחנו נתקע את עצמנו להרבה יותר זמן ממה שנדמה. יש את הרשויות המוסמכות. יש שאלות כבדות משקל לגבי ההמרה. אין לי שום יכולת לתת מענה לאף שאלה שאני נשאל, לא מהפרסום, לא בדה-מרקר, לא בכלכליסט, לא בגלי צה"ל - - -
יהודה בר אור
¶
זה היה ספין וזה לא יקרה לעולם. אנחנו לא פראיירים. שיהיה ברור העניין, אדון אלון. אני לא אתן לך מספר אחד למכור. מה אתה חושב שאנחנו פראיירים? מה אתה פה בא מוכר מספרים? זה כאילו עסק למכירה? מה, השתגעת? מי אתה שמוכר מספרים במדינה?
יהודה בר אור
¶
אתה לא יודע איזה פניקה הוא עשה בציבור של הנהגים שלי. הוא מוכר מספרים בדה-מרקר. - - - את הבית שלך, יותר טוב - - -
איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני)
¶
אברהם, לא הלכנו לשום מקום. לא אישרנו את הטבלה, אנחנו קיבלנו אותה הבוקר. אני קוראת אותה - - -
יהודה בר אור
¶
הוא פה מדבר, בגלי צה"ל, בלי ש - - - תשובה. מספיק כבר. השתגעתם כבר. די. עוד מעט תמכרו גם את המדינה.
היו"ר איתן כבל
¶
ברשותך, אדוני היועץ המשפטי, אני רוצה להגיד לגבי סעיף 7(1) להצעת החוק המבטל את הסעיף שקובע כי תוקף הרישיונות הוא עד 31.12.2016 - צריך לדון בו לתקן אותו כך שתוקף הרישיונות יהיה, ואני מציע להאריך את זה בחצי שנה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא. חבר'ה, עשו לי טובה. אני רוצה לסיים את החוק. לא ביקשתי עזרה. אני מתכוון להביא את החוק, זה לא שאני לא מתכוון להביא את החוק. אנחנו מינואר נתחיל לדון בחוק. שאף אחד כאן לא יחשוב שאני לא הולך לדון בחוק. אנחנו נכניס בו את השינויים, אנחנו נבקש את ההתערבות של - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אתם לא מבינים. מה שאני עושה פה זה בכלל לא קשור. זה הליך טכני כדי שעד שנסיים את החוק - - -
חברים, אם אני נותן לכם עד ה-31 לחודש להגיע בינכם - אין מצב. אז חברים יקרים, די. זה החיים שלכם. זה חיים שלכם ואני לא מציע שהחיים שלכם – תיתנו להם שיעשו את זה כאילו זה איזה מנגל.
היו"ר איתן כבל
¶
בורה, די. חברים, אני יכול להבין את הדברים שלכם. לא צריך לצרוח. השאלה אם החוק מאפשר את זה - כן או לא. אתן לדרור או לחוה להתייחס. מצב אחד, אתם רוצים שנלך לקראתכם ונמצא את הדרכים כדי לעזור לכם. אנחנו מוכנים לשקול את הדברים. באמת זה חוצה את כל הקבוצות ואת הפוליטיקה פה בכנסת, אבל אי-אפשר גם וגם.
חוה ודרור, האם מישהו מכם יכול להגיב לשאלה ששאל בן כמדומני?
חוה ראובני
¶
תרשה לי רק לוודא שאני מבינה. אדוני מציע שבמקום לבטל את סעיף 14טו(א), סעיף 14טו(א) יתוקן באופן שייאמר בו שאפשר יהיה לתת רישיונות קו שירות לנסיעת שירות לגבי התקופה עד ליום 30 ביוני 2017?
חוה ראובני
¶
אם זה מה שהוועדה תאשר, ואני כבר רוצה לומר שאין לי עמדת ממשלה ואני שומרת את הזכות שהממשלה ושר התחבורה יודיעו את עמדתם לדבר הזה היה והוועדה תאשר את זה. אבל היה וזה יאושר אז זה מקפיא את המצב הקיים כמו שהארכנו עד עכשיו שנה, שנה, שנה, - - -
היו"ר איתן כבל
¶
תגיד לי, אתם בסדר? אתם צריכים להוכיח לי שכולכם לא מבינים כלום? אנחנו פה מנסים ללכת לקראתכם. אוי ואבוי אם אפקיר את חייכם בידכם.
(מחיאות כפיים)
דרור גנון
¶
אין לנו בעיה עם זה, ואנחנו תומכים בזה כדי שנוכל באמת לייצר תהליך מסודר גם מול הוועדה, גם מול כמו שהתבקשנו – להארכה לחצי שנה, אבל בתנאים הקיימים.
היו"ר איתן כבל
¶
די, חברים. אי-אפשר לשנות את החוק עכשיו תוך כדי. דרור, חוה, אלון, אני רוצה להסב את תשומת לבכם ואני אומר את זה פה גם לחבריי חברי הכנסת. החוק כפי שהוא מונח כאן הוא אפילו לא מדיום אם אני מנסה לדמות את זה לעולם אחר. הוא מצריך עדיין התייחסות רצינית לכל השאלות שנשאלו כאן, ואני אומר את זה לך, אלון. תראה, לא תהיה פה הצלחה אמיתית אם לא תתחילו לחשוב על סוג של סובסידיה. אני יודע להסתכל לך בעיניים ולראות את הדברים. אני מבין את מה שאתה אומר לי, אבל אנחנו נעביר חוק שלא שווה את קליפת השוק. אני מודה שעד הדיון הזה הייתי בפתחו של העניין. היום אני יכול להגיד שאני מבין את המציאות המתקיימת. במציאות המתקיימת צריך לקבל החלטה. רוצים להרוג אותם? באבחה, לא בייסורים. רוצים להרוג אותם? בוא נהרוג אותם.
היו"ר איתן כבל
¶
אלון, אולי אתם לא מתכוונים. יש את מה אתה מתכוון ויש את המעשה בסוף שיוצא. במעשה שיוצא שהמציאות היא שלא לחינם חברות כאן שהן פעילות הולכות ומצטמקות, ואני לא נכנס לדיון – 40 תאגידים, 37 תאגידים. זה לא מעניין עכשיו. בשורה התחתונה מספרן של מוניות השירות הולך וקטן. אתם אצלכם לומדים את כוחות השוק. אם כוחות השוק היו חושבים שיש שוק, לא היה צריך אותי ולא אותך ולא את הסובסידיה שלך או שלי.
אלון מסר
¶
אנחנו לא נותנים לשוק היום לעבוד, זאת האמת. הרגולציה שיש והחוק הקיים – בדיוק שאנחנו באים לשנות - החוק הקיים והתנאים המחמירים שהוא נותן לא נותן לשוק לעובד.
היו"ר איתן כבל
¶
אתם לא מתערבים, זה לא עניינכם. אלון, אני רוצה להגיד לכם את המסר הבא. בנותיי משתמשות ברב קו. איזה אינסנטיב יהיה לבת שלי? ונניח אפילו שיש לה אפילו רב קו אנונימי, והכול בסדר, וויקטור אררה הביא לנו בסיבוב והציע להכניס גם את הרב קו האנונימי לתוך התהליך. איזה אינסנטיב יש לה? אם יורד לך במקום נניח 10 שקלים, 20 שקלים, ואני אומר סתם מספרים מופרכים לחלוטין, אז האימא או האבא יגידו: את לא תעלי במונית שירות אלא תחכי לאוטובוס הבא שיגיע. זו המציאות של חיינו. רוב אלה שמשתמשים בתחבורה הציבורית זה האנשים שמדבר עליהם. יש שכבה חדשה שהולכת ומפתחת והשוק גם צריך להשתכלל אליהם, ואלו אנשים שהם כבר במעמד יותר גבוה שאתה רוצה להכניס אותם לשוק דרך הרכבות ודרך פה, ואתה רוצה לתת להם את התמהיל הכולל. אני אומר לכם, בסוף בסוף סוג של סיוע. אבל אנחנו נשב על זה ונדבר על זה.
איתי עצמון
¶
אשלים את הדברים שאמר יושב-ראש הוועדה. סעיף 7(1) להצעת החוק כאמור מתקן את סעיף 14טו לפקודת התעבורה שעניינו תקופת מתן רישיונות ותוקפם.
בהצעת החוק מוצע לבטל את הסעיף שנוגע לתוקף הרישיונות. הוועדה צריכה להצביע על הארכת תוקף הרישיונות, אני מבין, עד ה-30 ביוני 2017, ולאחר מכן להחליט על הפיצול. החלטת הפיצול לפי סעיף 84(ב) לתקנון הכנסת טעונה אישור של מליאת הכנסת.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. הסעיף אושר וגם הפיצול אושר.
אני רק רוצה לומר לכם שתדעו שהחל מינואר אנחנו מתחילים להיכנס לדיונים אינטנסיביים בתהליך. אני כבר אומר, זה יהיה הרבה יותר מהר מהחצי שנה – זו כוונתי.