הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 380
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ו' בכסלו התשע"ז (06 בדצמבר 2016), שעה 18:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 06/12/2016
פרק ח' כולו (תקשורת), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016
פרוטוקול
סדר-היום
פרק ח' כולו (תקשורת), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז–2016 (מ/1083)
א. סעיף 28(1) בעניין קידום התחרות בשוק התקשורת הקווית
ב. סעיף 28(7)-(12) ו-(15) וסעיף 32 - בעניין פטור מהיתר בניה למתקני תקשורת
נכחו
¶
חברי הוועדה: איתן כבל – היו"ר
יעקב אשר
דוד ביטן
יוסי יונה
שולי מועלם-רפאלי
רועי פולקמן
עיסאווי פריג'
מוזמנים
¶
שלמה פילבר - מנכ"ל, משרד התקשורת
יעל מלם יפה - ממונה ייעוץ משפטי מנהלי, משרד התקשורת
ברוריה מנדלסון - סגנית היועמ"ש, משרד התקשורת
עדי קופלוביץ - מנהל תחום בכיר רגולציה ומחקר בינלאומי, משרד התקשורת
אלידור בליטנר - עוזרת ראשית ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אסף וסרצוג - רכז תקשורת ותיירות באגף תקציבים, משרד האוצר
ברוך לוברט - סגן בכיר ליועמ"ש, משרד האוצר
אסתי פלדמן - עו''ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
רותם הורוביץ - כלכלנית, רשות ההגבלים העסקיים
עמנואל ברכפלד - עו"ד, רשות ההגבלים העסקיים
איילת כהן מעגן - עו"ד, חברת בזק
שרון פליישר בן יהודה - סמנכ"ל רגולציה, חברת בזק
שלמה כפיר - יו"ר ארגון עובדי בזק, ההסתדרות הכללית החדשה
יפתח רון-טל - יו"ר הדירקטוריון, חברת החשמל
גיל משעניה - עוזר ליו"ר הדירקטוריון, חברת החשמל
נאוה טרינצ'ר - מנהלת אגף תקשורת רחבת פס, חברת החשמל
מיכל פליישר - סמנכ"לית רגולציה, HOT
יהב דרורי - מנהל אגף רגולציה, חברת פרטנר תקשורת
דורון כהן - יו"ר דירקטוריון, חברת איי.ב.סי
מרדכי אמיתי - מנכ"ל, הפדרציה הישראלית לתקליטים והקלטות
חגי נצר - עו"ד, רשת דיסקברי
ניר יוגב - מנהל רגולציה, חברת סלקום
תמר אברמוביץ - שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את סלקום, פרטנר
גילי ברנר - שדלן/ית (קונטקטי בע"מ), מייצג/ת את סלקום (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: הפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות בע"מ, ערוץ 20)
רישום פרלמנטרי
¶
רונית יצחק
פרק ח' כולו (תקשורת), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז–2016 (מ/1083)
א. סעיף 28(1) בעניין קידום התחרות בשוק התקשורת הקווית
ב. סעיף 28(7)-(12) ו-(15) וסעיף 32 - בעניין פטור מהיתר בניה למתקני תקשורת
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אני מבקש להתחיל. שלום לכולם, גברתי מנהלת הוועדה, יועצת משפטית, יועצות, רשמת, דובר, חברותי וחברי חברי הכנסת, אורחים נכבדים.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
כשמקיימים את חוק הגזל בוועדת החוקה בזמן שיש חוקים בוועדת הכלכלה, איפה אתה צריך להיות?
היו"ר איתן כבל
¶
ברשותכם, אני רוצה להזכיר, היום עולים על סדר-יומה של הוועדה שני נושאים, ובכוונתי להצביע על שני הנושאים האלה. הנושא הראשון זה תשתיות "בזק", הנושא השני זה מה שאנחנו נוהגים לקרוא לו "עידן פלוס". טחנו את העניין הזה עד דק, אנחנו יודעים מה אנחנו מבקשים, מה אנחנו רוצים בעניינים האלה, גם בנושא של "בזק" וגם בנושא של "עידן פלוס".
בדיון הקודם שנוגע לתשתיות "בזק" כבר הגענו לנקודת קצה. אני אגיד לכם בדיוק איך אני מבקש ועל מה בעצם הוויכוח. אני גם רוצה לומר למשרדי הממשלה, ואני אומר לכם, אדוני מנכ"ל משרד התקשורת ונציג האוצר, הקטע הלא נכון פה, ואני משתמש במילים עדינות, שאנחנו מתברברים עד עתה כי משרדי הממשלה לא יודעים לדבר האחד עם השני.
היו"ר איתן כבל
¶
שנייה, בסדר. אני חושב שלפי מה שאני רואה, אני חושב שהגענו להסכמות ולא נידרש לזה. אני רוצה לפנות עכשיו למשרדי הממשלה, גם למשרד האוצר וגם למשרד התקשורת, בסוף בסוף אני רוצה גם להראות – יש כאן את יושב-ראש ועד העובדים של "בזק", איפה שלמה כפיר שבא להגן על עניין מאוד ספציפי הנוגע לעובדים של "בזק"? אבל את זה אני שם ברגע זה בצד, אני קודם כול רוצה לסיים את התהליך.
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא לחוץ. אני מסיים, זה הכול. ברשותכם, הסיפור הוא כזה, סיכמנו לגבי העניינים של "בזק". החוק יכנס לתוקף בעוד תשעה חודשים מיום אישורו.
היו"ר איתן כבל
¶
בוודאי, אנחנו לא מחפשים אחד את השני במילים, אנחנו כבר פה מספיק זמן כדי להבין על מה אנחנו מדברים. החוק יכנס לתוקף בעוד תשעה חודשים. מתום התשעה חודשים "הוט" יכולה להתחיל לרכוב על תשתיות "בזק". היא תרכב – לכמה זמן אמרנו? למשך עוד?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
רגע, מה? רק הערה קטנה. כולם יוכלו לרכוב על כולם, זה לא רק "הוט" על "בזק", אלא "בזק" על "הוט" גם כן. באופן כללי, אני לא מתעסק עכשיו בניסוח.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, עכשיו אני רוצה שנהיה ברורים. פה אני מסכם את הכול ואני יודע אם אני יכול לשחרר אתכם או לא, זה העניין עכשיו כדי שנוודא שאנחנו מתואמים.
היו"ר איתן כבל
¶
אתה כבר בקי קצת, אז תן לי. "הוט" תרכב על הרשת של "בזק" ובכל התקופה הזו היא תשלם מחיר שהוא כבר מחיר קבוע – אני לא רוצה לפתוח את הדיון הזה שנקבע בתקנות.
היו"ר איתן כבל
¶
אם מישהו עכשיו ידבר אני אוציא אותו החוצה. אני מדבר אל חברי הכנסת, אז כל מי שמסביב לא מתערב. אני חוזר ואומר, אני מדבר על התקופה הזו שעדיין לא קצבנו אותה, ישולם מחיר מ"הוט" ל"בזק" שהוא המחיר שנקבע בתקנות. עד כאן יש לנו הסכמה, גם אמרנו.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
אני שואל. אני יודע שאלו תשתיות. תענו על השאלה, אני אשאל את השאלה הבאה.
היו"ר איתן כבל
¶
שנייה, תנו לי לסיים, אני לא מצליח להגיד את המשפט. יכול להיות שאתם צודקים או לא, זה לא רלוונטי, תנו לי קודם כול להגיד. נקודה נוספת, מעבר לעובדה שהם בשלב הזה, שעוד לא קצבנו אותו, יוכלו לרכוב על התשתיות של "בזק" ולשלם על-פי מה שנקבע בתקנות.
אני כבר מודיע שהצוות, משרד התקשורת יחד עם משרד האוצר, צריכים לקבוע מחיר כלשהו, אני לא יודע מה הוא יהיה, נמוך יותר, גבוה יותר. בכל מקרה, סיכמנו שברגע שייקבע המחיר, כל מחיר אשר ייקבע והוא מחיר חדש, תחול עליו רטרואקטיביות. דהיינו, שאם נניח יסתבר שהמחיר יותר גבוה אז יחול רטרואקטיבי ו"הוט" תשלם.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
הרי אמרנו שכשהיו יותר חברות הציבור ישלם פחות, זאת הייתה המטרה של כל הדיון הזה.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
עם כל הכבוד, אם זאת הייתה המטרה של הדיון הזה, זה לא מעוגן לא בתקנות ולא בחוק.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, אני עובד שלושה חודשים, עכשיו אתה מתחיל אתי כאילו זה הדיון הראשון. עשה לי טובה, עבדאללה.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
אז אתם שלושה חודשים. זכותי לדבר, סליחה. אני לא אפריע לך, זכותי לדבר, אבל - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני אתן. אבל אתה לא יכול להגיע לכאן, להתחיל את הדיון, כי אתה בפעם הראשונה פה, כי אנחנו כאילו עכשיו הגענו הרגע ומתחילים את הדיון. כל השאלות כבר נדונו, התווכחנו, צעקנו, סגרנו דיונים, עשינו כבר הכול, עכשיו אתה - - -
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
אני בעניין. מה פתאום אני לא בעניין. אני בכנסת בכל העניינים, בבקשה.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
אני בכל העניינים, ממש בכל העניינים, מהדבר הקטן עד הדבר הגדול, ממש.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
עדיין אין הצבעה, באתי להגיד את עמדתי. בעד או נגד זה לא חשוב, אני אצביע או לא אצביע – עמדתי היא שבסוף בסוף הצרכן שיקבל את המנוי של "הוט" או של "בזק", לא יודע של מה, שיגיע אליו הביתה, אם הוא עכשיו משלם 180 שקל, אז שישלם 170. אם החוק אומר את זה אז אני בעד. אבל אם החוק אחרי כל הוויכוחים, אחרי כל הדיבורים, אחרי כל ההתחשבנות בין החברות הצרכן ישלם 180 שקל או 190 שקל, אז לא צריך לעשות כלום. זה כל העניין. בבקשה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה קשור כי היום לא מגיעים אליהם בכלל, אז אנחנו דואגים להנגיש את השירות. גם לא בסדר.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
אם זה מטרת החוק אז בסדר, אבל זה לא כתוב שזאת מטרת החוק, איפה זה כתוב? איפה זה כתוב שהמנוי ירד בעשרה שקלים? איפה זה כתוב שהמנוי ירד בעשרה שקלים או בשקל אחד? זה כתוב באיזשהו מקום שהמנוי ירד בשקל אחד? לא. עם כל הכבוד.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה לא פחות חשוב מהמחיר. היום אין כלום, הפריפריה לא מקבלת כלום. "הוט" לא יכולה להגיע אליהם, אתם לא מבינים? "בזק" מגיעה אליהם, "הוט" לא מגיעה אליהם, בחייך, מספיק. אתם לא מכירים את החוק, תשאלו, נגיד לכם.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
איתן, יושב-ראש ועדת החוקה התלונן שבסוף כל ההצגה הטובה היא פה, יאללה.
היו"ר איתן כבל
¶
בתקופה הזו האוצר ומשרד התקשורת צריכים לסיים את התהליך ולקבוע את המחיר החדש, אני לא יודע מה הוא יהיה. הם יעשו את השימוע, הם יעשו את כל התהליך.
אני רוצה לומר את הדבר הבא, התחלת השימוע – אני גם אומר את זה לאוצר ואני אומר את זה למשרד התקשורת – אין סיבה שהיא לא תתחיל בעוד שבועיים.
היו"ר איתן כבל
¶
לא צריך עכשיו לחכות שנתיים. יש לנו תשעה חודשים, אני מצפה שהתהליך הזה יסתיים בתוך התשעה חודשים.
היו"ר איתן כבל
¶
תן לי לסיים, נו, אח שלי, גם אתה, את השאלות האלה אני יודע לבד. זאת אחת הסיבות שאנחנו פה. אני מוסיף עוד חצי שנה מעבר לתשעה חודשים שבהם תתקיים קביעת המחיר בין משרד האוצר לבין משרד התקשורת.
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא רוצה שיגידו שאני מפעיל – הרי הזמן היה צריך להיות הרבה יותר. אני מצפה שכל התהליך הזה יסתיים בתוך התשעה חודשים. אם הם לא יסיימו את זה בתוך התשעה חודשים - - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
איתן, אדוני היושב-ראש, מניסיון, כמה שאתה נותן יותר זמן למשרדים ככה זה ייקח יותר. תמיד מחכים לחודש לפני.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, אני מנסה לחיות בתוך עולם של המציאות הזו, ואת רואה פה שאני נלחם עם הקואליציה על חוק שהם הביאו, למשל.
היו"ר איתן כבל
¶
אבל זה דיון אחר. גברתי רוצה לסדר משהו יותר מורכב מזה? אני לא מציע. אני מציע לתת את החצי שנה הנוספת הזו, שלא יגידו אז זה תשעה חודשים – סיכמנו ש"הוט" תוכל להמשיך ולרכוב – לכמה זמן אמרנו?
היו"ר איתן כבל
¶
עד כאן אנחנו מסכימים, האוצר ומשרד התקשורת. עד כאן אין מחלוקת. המחלוקת מתקיימת סביב השלב המביך שבו הממשלה לא תגיע בתוכה להסכמה על המחיר.
היו"ר איתן כבל
¶
די, גמרנו, תן לי להתקדם. אני צריך לקבוע מנגנון של החלטה – איך קובעים את העניין הזה שבזמן הזה שאם אחרי תשעה חודשים ועוד חצי שנה משרד האוצר ומשרד התקשורת לא הגיעו ביניהם להסכמות – איך אני חותך את זה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
וגם אם יהיו בחירות לא יהיה שינוי. השינוי היחיד שיכול להיות זה שיושבי-ראש הוועדות ישתנו, זה הדבר היחיד.
היו"ר איתן כבל
¶
האם אתם יודעים להגיד לי – אני לא הולך עכשיו לקבוע את הכללים ומה אם ואלה לא יביאו ואלה כן יביאו, אני לא נכנס לזה, אני אומר את הדבר הבא, עד 1 ביולי 2018 הכי מאוחר.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, אני גם רוצה לתת למי שירגיש את עצמו נפגע בתהליך הזה, כשיש תקנות ולא עומדים בהם, בג"ץ יכול גם להגן עליו, כי היום אני לא יודע מה יהיה אתי, מה יהיה אתנו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הנה, עזבתי את התאגיד שבועיים-שלושה, יש לי בעיות יותר חמורות. עוד מעט הממשלה צריכה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
דוד, אני רוצה לסיים. חברים, הסיכום המקורי, אתה זוכר אותו בהתחלה, שהחוק בכל מקרה יכנס לתוקף בעוד תשעה חודשים. ביקשתי משני המשרדים בתוך התשעה חודשים בלי שום קשר כבר להכין את - -
היו"ר איתן כבל
¶
רק "הוט". כל הבעיה היא "הוט". אחרי התשעה חודשים "הוט" כבר יכולה, גם אם לא סיימו את העבודה, "הוט" כבר יכולה להתחיל לרכוב על התשתיות, לא כולם יכולים לרכוב על התשתיות האחרות. אם עדיין לא נקבע המחיר, המחיר זה השוט הראשון שתוכל לשלם "הוט" ל"בזק" על-פי התקנות הקיימות. יש מחיר קבוע כבר ידוע, כבר נעשתה עבודה.
היו"ר איתן כבל
¶
בדיוק. העניין הוא ש"בזק" תרצה שהוועדה תסיים את העבודה שלה כי היא סבורה שאחרי סיום העבודה המחיר שהיא תידרש לגבות מ"הוט" יהיה יותר גבוה. לכן גם קבענו, וזה השוט השני או המקל והגזר, שתהיה רטרואקטיביות כדי שידעו להם אלה שהם לא יכולים למשוך את זה עד אין קץ, ולאלה לא שווה למשוך עד אין קץ. שתהיה רטרואקטיביות. ברגע שהוועדה קבעה את המחיר, אם היא קבעה, נניח, לא משנה כמה שהיא קבעה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
בדיוק. נכון, צודקת, תודה, גברתי, על החידוד. אם המחיר יותר גבוה "בזק" תצטרך לקבל מ"הוט" את הפער בין המחירים. הרי זה לא ייגמר לעולם. מה שאמרתי, שבכל מקרה הם יצטרכו להתקין את התקנות אני נותן להם עוד חצי שנה. זאת אומרת, תשעה ועוד שישה חודשים. אם בתוך 15 החודשים האלה לא יסיימו את העבודה, מי שימצא את עצמו נפגע מהתהליך הזה תהיה לו כבר האפשרות - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא, תקשיב, אגיד לך את זה ככה, חבר'ה, יוסי יקירי, אני מכיר את זה כי אני חושב שעד היום אני הראשון שעתרתי לממשלה על אי-קיום או על אי-התקנת תקנות בוועדה הזו וגם זכיתי.
היו"ר איתן כבל
¶
לגמרי זכיתי בלי בכלל, אתה יודע, משחקים, כתוב, יש מועד, ממשלה לא עומדת. עתרתי דרך אגב נגד שר ממפלגתי, פואד היה בזמנו.
שרון פליישר בן יהודה
¶
אתה אומר שמשרד התקשורת לוקח להם זמן, ובצדק, לעשות את הדברים, אבל עתירה לבג"ץ זה גם - - -
היו"ר איתן כבל
¶
שרון, אני לא יודע לתת את כל התשובות. אני חושב שנתתי פה את התמונה הכי טובה שכולם, אבל כולם יהיו דרוכים כדי להוציא את הכול מן הכוח אל הפועל.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אומר את זה, חברים, כל מילה שמתווספת ברגע זה פותחת חלון נוסף בתוך המערכת, אני לא מוכן לזה. הלכתי, אני נלחם על זה כמו אריה לאורך כל הדרך יחד אתכם. די, עוברים להקראה.
שרון פליישר בן יהודה
¶
בדיון הקודם ביקשת שבעצם יהיה מאזן אימה שכמו בתקופה הראשונה, לכן יש שני פתרונות.
היו"ר איתן כבל
¶
העניין מבחינתי חלוט ונעול, זה הכול. אני לא מתכוון לפתוח. את תפתחי, ההוא ירגיש שהוא צריך לפתוח, זה יפתח, ואנחנו לא נסיים את זה.
היו"ר איתן כבל
¶
עיסאווי, תצא אתה החוצה כדי שסקרנותך תבוא על סיפוקה. אתה יודע מה ההבדל? אני כבר לא במקום של צחוק. מה שאנחנו עוברים פה ככנסת זו בושה.
היו"ר איתן כבל
¶
תסלח לי, אתה לא היית פה כדי לראות את כל התהליכים, אז אל תגיד לי מה אני עברתי פה. שאף אחד לא יהיה גיבור שהוא צריך לתת לי עצות. עד שסוף סוף יש רפורמה שמביאה הממשלה, סבירה, אני עכשיו לא רץ וצועק איזה יופי. מתחיל איזה תהליך, שאנחנו נמנע אותו, חברי הכנסת בסיפורים מסיפורים שונים?
היו"ר איתן כבל
¶
יוסי, אני רוצה להזכיר, אני פה מכל החבורה התמודדתי להסתדרות, רציתי להיות ראש העובדים, אני פה יושב עשר דקות כדי להגן עליהם.
אסתי פלדמן
¶
"תיקון חוק התקשורת
28.
בחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב–1982 (בפרק זה - חוק התקשורת) -
בסעיף 5, אחרי סעיף קטן (ט) יבוא:
"(י)
בלי לגרוע מהוראות סעיפים קטנים (ו) ו-(ח), מפעיל פנים-ארצי ייתן למפעיל פנים-ארצי אחר שימוש בתשתית הפסיבית שלו באופן המאפשר להשחיל בה כבלים מתכתיים או אופטיים של המפעיל הפנים-ארצי האחר או להקים בה מתקני בזק של המפעיל הפנים-ארצי האחר, ובאופן המאפשר תחזוקת הכבלים והמתקנים האמורים, והכל לצורך ביצוע כל פעולת בזק ומתן כל שירות בזק על-פי תנאי רישיונו של המפעיל הפנים-ארצי האחר (בסעיף קטן זה – שימוש בתשתית הפסיבית); על הסדרת שימוש בתשתית הפסיבית יחולו הוראות סעיפים קטנים (א) עד (ה) בשינויים המחויבים כאמור בסעיף קטן (ו)."
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, אני רוצה לעצור כאן. אני רוצה לפתוח עכשיו חלון, החלון הזה נוגע לעובדי "בזק", בדיוק למה ששלמה בא לכאן. אני רוצה להעלות נקודה שהועלתה על-ידי יו"ר ועד העובדים של "בזק". אני רוצה לראות איך אני מצליח להתמודד אתה, אם אני מצליח להתמודד.
אומר יושב-ראש ועד העובדים של "בזק" שבניסוח הנוכחי המשמעות העולה מתוך הניסוח הזה, שעובדי "בזק" שעד היום היה מן המפורסמים – אני ארצה, אדוני, גם את מנכ"ל משרד התקשורת, כיוון שאתה זה שאחר כך צריך להידרש לכל העבודה, אני רוצה את ההתייחסות שלך, חשוב לי לשמוע אותה – המשמעות היא כזאת, כפי שעולה מהפרשנות שלו, חשוב לי להגיד את הדברים כמו שהם, הוא אומר שהניסוח כפי שהוא כאן, המשמעות שלו היא שעובדי "בזק" שעשו עד היום את העבודה עבור כולם – וגם דרך אגב יש לי פנייה ממשרד הביטחון בעניין הזה מסיבות ביטחוניות כאלה ואחרות, שדורשים ש"בזק" תמשיך לעשות את העבודה – שבעצם מכאן זה שכל עובד של כל חברה יכול להיכנס אל תוך הקנים שלהם.
אמרתי לו – גברתי, ואני רוצה שגם את וגם אתה תענו – אמרתי, ואמרתי את זה גם לנציגי האוצר, בכל הנוגע לעבודת עובדי "בזק" והתקנת הקווים החוק הזה לא נוגע ולא מתייחס, יש סטטוס-קוו מלא. מה שהיא עד היום ימשיך, ואנחנו אומרים את זה גם לפרוטוקול, ואני אומר את זה כאן למנכ"ל משרד התקשורת שהוא האיש שאמון על תיקי השירות.
היו"ר איתן כבל
¶
תנו לי שנייה, חברים, הרי אני מבין את הדילמה. אני גם מבין דילמה נוספת, שאם אני עכשיו פותח את זה יתחיל ויכוח ודיון משפטי שלא יגמור את העניין ולא את הרפורמה. שלמה, אתה יכול להתקרב, שב קרוב.
היו"ר איתן כבל
¶
לפני שאתה מתייחס, ברשותך, אני רוצה קודם כול לשמוע את מנכ"ל משרד התקשורת, דעתו חשובה לפרוטוקול, ואז נתקדם מכאן. בבקשה.
שלמה פילבר
¶
קודם כול, עובדתית כרגע, עד היום מי שביצע את כל העבודות ברשת "בזק" היו כמובן עובדי "בזק". אנחנו לא התערבנו לחברה במי עושה את העבודות. בתחומי השוק הסיטונאי כשפתחנו את התשתיות הפסיביות, כשעשינו את ההסדרה הזאת הגיעה פנייה מגורמי הביטחון שאמרה שהם - - -
שלמה פילבר
¶
כן. שהם מעוניינים כמה שפחות, כיוון שתשתיות התקשורת הן תשתיות רגישות כאלה ואחרות, שיעשו אותם גופים מסווגים. ככלל, עובדי "בזק" כרגע הם הכוח העיקרי שעושה את רוב העבודה הזאת. את זה נסדיר בהסדרה, ובהסדרה שקיימת היום קבוע שאם יש קבלנים שאושרו על-ידי מערכת הביטחון הם גם יוכלו לעשות את זה. אבל בפועל, בפרקטיקה היום מי שעושה את העבודה אלו בעיקר עובדי "בזק". מצד שני אנחנו כמשרד נצטרך להקפיד ולוודא שהעובדה שעובדי "בזק" עושים את זה לא תגרום לעיכובים.
היו"ר איתן כבל
¶
שלמה, אני לא מציע, אני אומר לך את זה, שלמה כפיר, אני יודע על מה אני מדבר, אני רוצה לעזור, אני לא מציע לך, באמת אני אומר לך. אני חושב שהדברים שאמר כאן מנכ"ל משרד התקשורת הם דבר דבור על אופניו, ואתה תרצה להתייחס?
שלמה כפיר
¶
קודם כול, אני חושב שאני לא צריך להוכיח ש"בזק" לא נבהלת מרפורמות ומתחרות ומהפרטות, עד היום היא הוכיחה את זה. אני לפחות ב"בזק" 52 שנה כשהיא עברה תהליכים מעובדי מדינה לחברה ממשלתית, מחברה ממשלתית להפרטה, במקביל תחרות. הכול נעשה בשיתוף פעולה עם העובדים עד היום, ועד היום זה הצליח. ואני שמח ואני גאה שאנחנו אחת החברות המובילות, כולל בעולם, ששמרו על רמה גבוהה ביותר על תחרות, אפשרו תחרות.
לא מנענו מ"הוט" לפרוס רשת בכל הארץ. מי שלא פרס רשת זה "הוט". הם פרסו איפה שהיה כדאי להם, איפה שלא היה כדאי להם אנחנו פרסנו. חברת חשמל, למרות שהיא מתעסקת בחשמל, רצו לתת להם להתעסק בתקשורת, לא מנענו מהם. רוצים תחרות? שתהיה תחרות.
אף אחד לא יכול להעלות על דעתו, ואני עכשיו הולך הפוך, כי החוק הוא הדדי, גם בתשתיות "בזק" וגם בתשתיות "הוט" או בתשתיות חברת חשמל, מישהו יאפשר לעובד "בזק" להיכנס לתשתיות של חברת חשמל? אני על זה לא דיברתי עוד עם מיקו. מישהו היה מעלה על דעתו שעובד "בזק" ישתמש בתשתיות של חברת חשמל? זה מה שאומר החוק.
שלמה כפיר
¶
החוק למעשה נותן פתח, גם אם מנכ"ל משרד התקשורת רוצה לעגן את זה שרק עובדי "בזק" יעשו את זה הוא מסונדל על-ידי החוק. למה? יבואו אליו ויגידו: אדוני, מה פתאום אתה מגביל? מה פתאום אתה מגביל בתיק שירות? החוק מאפשר לכל אחד להשחיל ולתחזק רשת בתוך מערכת של "בזק". אם מישהו מאמין שבחוק אפשר לפתור בעיה הוא טועה. אני חושב שבשיתוף פעולה ובהסכמות אפשר לבצע רפורמות. רוצים בכוח? זה פשוט לא ילך.
שלמה כפיר
¶
מה שאנחנו רוצים, מבקשים, ואנחנו יודעים את זה, אם החוק הזה נכנס לתוקפו הוא מייד מפר את ההסכם הקיבוצי של "בזק", כי ב"בזק" יש לי הסכם עם ההנהלה, לא יכנסו לא עובדי כוח-אדם, לא קבלנים, ולא אף אחד. ברגע שהחוק הזה נכנס מתחרים של "בזק" יכניסו - - -
שלמה כפיר
¶
רגע, תאפשר לי לסיים. יאפשרו להם להכניס קבלנים, ועל נושא קבלנים, וזה הפרת הסכם "בזק", מחר בבוקר יש השבתה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
השאלה מאוד פשוטה. שמענו את שלמה פילבר, והוא נתן איזשהן ערבויות בוא נאמר, אולי לפרוטוקול.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
מה שאני מבקש מגברתי היועצת המשפטית אתי בנדלר, לחוות את דעתה, האם המצב כאשורו, נניח, על-פי הניסוח הנוכחי של החוק אכן פותח את האפשרות לחשש שהעלה כאן שלמה קודם?
רועי פולקמן (כולנו)
¶
השאלה היחידה, האם זה נדרש בחוק. להבנתי זה לא נדרש בחוק, זה גם היום קיים בתיק שירות וזה צריך להישאר בתיק שירות. זה שלעובדי חברת חשמל - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אז את זה צריך להבין משפטית. זה שעובדי חברת חשמל מתפעלים את התשתיות של חברת חשמל ולא יהיו עכשיו מאה עובדים שיעשו עבודות במקביל ויכנסו לאותן תשתיות גם הגיוני, אז אני לא רואה את הבעיה, רק למה בחוק?
אתי בנדלר
¶
הנוסח מאפשר כל פרשנות. בפועל איך לבצע את זה יש רגולטור, הרגולטור זה משרד התקשורת. משרד התקשורת נותן רישיונות לכל חברה וקובע היטב כיצד השירות יינתן.
אתי בנדלר
¶
במסגרת הזאת הוא יכול להביא שיקולים שונים בחשבון, כרגע למשל שמענו ממנכ"ל משרד התקשורת שלמרות שהנוסח גם היום בחוק - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
ראיתי, הבנתי. הטענה שאפשר להשתמש בקווים של "בזק" כדי לתת את השירות ולהנגיש את השירות לאזרח מקובלת עלי, אבל אין צורך שגם העבודות יבוצעו על-ידי חברות אחרות. את זה אני לא מסכים לקבל בשום פנים ואופן. אפשר להשתמש במוצר, אבל עדיין לא להלאים את המוצר, זה הכול, זה מה שאני אומר. בעניין הזה אני כן חושב שצריך לתקן את החוק באופן כזה שזה יהיה כתוב במפורש, אלא אם כן יש בעיה. אם יש בעיה אז הרגולטור יכול לתת הנחיה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אפשר למצוא נוסח שיגיד שעובדי "בזק" או העובדים של "הוט", זה לא משנה, הם יעשו את העבודה, אלא אם כן יש איזו בעיה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
יש שביתה, הם לא מוכנים לעשות, דברים מהסוג הזה, זה הכול. או שהם לא מוכנים לתת אפשרות לקיים את הרפורמה.
אתי בנדלר
¶
חבר הכנסת ביטן, הנוסח די תואם לנוסח של סעיפים שקיימים היום בחוק, ולא הייתי מציעה שרק בהקשר הזה לעשות נוסח אחר. כי יש לך למשל סעיף שיש היום שמדבר על קשרי גומלין, שימוש לרבות מתן - - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
גברתי היועצת המשפטית, אני מעוניינת להבין איך אפשר לעשות את הדברים דה-פקטו. זה יופי לצאת בהצהרות ולהגיד: יכולים להשתמש, מה אומר השימוש הזה?
אתי בנדלר
¶
בשימוש הזה בסעיף של שימוש בתשתיות יש היום הרבה מאוד שימוש לגבי כל מיני בעלי רישיון – ודאי מנכ"ל המשרד ירחיב בעניין הזה – והם תמיד לוקחים את - - -
ניר יוגב
¶
שלום, מה שאנחנו מבקשים זה לא להיכנס לתוך המערכות של "בזק". אנחנו מדברים פה על צינורות שהחברות המתחרות רוצות להשחיל כבלים שלהן בתוך צינורות ריקים של "בזק".
ניר יוגב
¶
רגע. אדוני, אמרת את מה שיש לך להגיד. גם לחברות הסלולר וגם לחברות המתחרות ב"בזק" יש עובדים, כל מה שאנחנו מבקשים זה את מה שממילא - - -
ניר יוגב
¶
מה שאנחנו מבקשים זה לאפשר את מה שכבר נקבע על-ידי משרד התקשורת בתיקי השירות של השוק הסיטונאי מזמן, אחרי תהליך שימוע ארוך, והוא שכשהחברות רוצות לבצע עבודות של השחלת כבלים בתוך צנרת פנויה יתאפשר להן לבצע את זה בעצמן באמצעותן, ולא באמצעות "בזק". אגב, אני אומר לכם את זה כי זה קשור לדיון הזה, יש לנו הרבה מאוד בעיות גם עם המחירים ש"בזק" מבקשת, גם עם מה ש"בזק" מוכנה ולא מוכנה לעשות.
ניר יוגב
¶
ו"בזק" עושה לעצמה דברים שהיא לא מוכנה לעשות בשבילנו, ולכן הדרישה שלנו לבצע בעצמנו את העבודה לא מגיעה מתוך חלל ריק.
ניר יוגב
¶
היא פשוט לא מבצעת את מה שאנחנו מבקשים שהיא תבצע, היא גובה מחירים מופקעים, ואנחנו רוצים לבצע את הדברים באמצעות העובדים שלנו.
ניר יוגב
¶
אין לנו שום בעיה עם זה, אדוני, צנרת פנויה, שיבואו לעשות את העבודות בעצמם, בינתיים "גולן" לא משקיע בתשתית.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, אני מבקשת לשמוע, מנכ"ל משרד התקשורת, תראו, אני מבינה את המהלך, הוא מבורך, הרפורמה הזו באמת טובה, אבל בסוף צריך גם שהיא תחיה במציאות. במציאות אם אנחנו אומרים: בואו ניתן להם להשתמש. מה זה אומר השימוש הזה? איך? מי יניח את הכבל בסוף?
שלמה פילבר
¶
כרגע לפי תיק השירות, בעיקרון הדיפולט הוא שעובדי "בזק" עושים את זה. יש אפשרות גם אם יש קבלנים - - -
שלמה פילבר
¶
סליחה, לא. קודם כול זה עוד לא קרה עד עכשיו, עד עכשיו זה התבצע ברמת התכנון, עוד לא קרה ברמת הביצוע בפועל השטח. החברות עצמן הגישו את - - -
שלמה פילבר
¶
זה בקצב של החברות, זה לא בגללנו, אבל נעזוב את זה רגע. בתיקי השירות הם קוראים, כמו שאמר ניר, דובר על זה שאולי קבלנים יוכלו להיכנס. בעקבות הוראה של מערכת הביטחון שינינו את תיקי השירות והגבלנו את זה, שהעבודה תתבצע על-ידי עובדי "בזק" במגבלות שקבעו גופי הביטחון. יש אפשרות אחת שעדיין נבחנת ולא בדקנו אותה, שאם יש קבלנים שעובדים היום עם "בזק" ושאושרו על-ידי מערכת הביטחון גם הם יוכלו לבצע את זה.
עכשיו את שואלת מה זה שימוש. השימוש הוא בעצם שיש להם את הזכות החוקית בהתאם לחוק הזה עכשיו לקבל את זכות המעבר מה שנקרא, מי בפועל ישים את הסיב, יניח את הסיב. כרגע לפי תיקי השירות הנוכחיים, בהתאם להנחיית מערכת הביטחון זה יהיה בעדיפות של עובדי "בזק".
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
מה שאני רוצה לוודא – אדוני המנכ"ל, אני מבינה את השיקול הביטחוני, הוא ראוי בהחלט – שלא יהיו התניות שהן בלתי סבירות.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
אני חושב שצריך להשאיר את המצב כפי שהוא. אם הרגולטור יודע להתנהל מול הדבר הזה אין שום סיבה שנשנה. מכיוון שנניח, שמענו פה את האיום המרומז של נציגי "בזק", נניח שהם יכנסו לעיצומים של שלושה-ארבעה חודשים.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
קודם כול, שמענו את האיום המרומז של נציגי עובדי "בזק" שמחר יכולה להיפתח השביתה, ומפה אני רוצה להתחיל.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה להשאיר את המצב כפי שהוא בחוק, שהרגולטור ייקבע, ובמידה שיהיה מצב שמישהו יחליט שהוא עושה עיצומים בדרך הזו או האחרת, ולא משנה מה הסיבה, והחברות לא יוכלו להשתמש בתשתיות, יש את האופציה על-ידי הרגולטור להיכנס ולעשות את העבודה.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אתה רואה, אדוני היושב-ראש, זאת בדיוק הסכנה. זאת אומרת, עכשיו מציע אילטוב את העניין הזה של לשבור שביתות על-ידי הכנסת קבלנים חדשים.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
אז, אדוני היושב-ראש, תראה, בעצם, וזאת אפשרות אכן קיימת, מה שאומר חברי כאן אילטוב, שהוא רוצה את האפשרות העקרונית הזאת להכניס כל קבלן אחר, למה?
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
עם כל הכבוד, זה לא מה שהתכוונתי, לא כל חברה ולא כל חברה קבלית, לזה לא התכוונתי, ואל תכניס לפרוטוקול דברים שלא אמרתי.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
זה לא לשבור שביתות, אבל אם תהיה להם סיבה כזאת או אחרת למנוע תחרות אנחנו לא - - -
אסף וסרצוג
¶
רק בקצרה. הנוסח שמוצע אינו משנה את המצב הקיים. גם היום כשנקבעה הרפורמה בשוק הסיטונאי, כמו שאמר פה המנכ"ל, ונקבעו תיקי השירות, בהתחלה בכלל נקבע שאלו לא יהיו עובדי "בזק" שיפרסו וזה שונה בהמשך. אין שינוי במצב הקיים, הסעיף הזה אינו משנה את זה.
רק להגיד מילה לגבי המחירים כפי שאמר פה ניר מ"סלקום". המחירים לצורך העניין עבור הפריסה או עבור העובדה שעובדי "בזק" הם אלו שיבצעו את העבודות לא נקבע עדיין. וצריך להגיד, זה אחד החסמים כרגע להמשך התפתחות של הדבר הזה, זה תהליך שצריך להיבדק ולהיקבע בהמשך גם על-ידי שימוע של משרד התקשורת. אם זה לא יהיה בהסכמה בין הצדדים – כרגע זה לא מצליח להגיע להסכמה, אז חשוב גם להגיד את הנקודה הזאת. אבל אין שינוי במצב הקיים.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
רק לשאול שאלת הבהרה קצרה. מחיר ולוחות זמנים, זה כולל לוחות זמנים? ההבנה בשימוע היא על תנאי שירות שכוללים – אני בעד שעובדי "בזק" יעשו, אבל בכפוף למחיר וללוחות זמנים.
שלמה פילבר
¶
יש תיקי שירות קיימים. מטבע הדברים, ברגע שמתחילים לבצע, בפרקטיקה של העבודה בשטח החברות מעלות כל מיני סוגיות שבמקור לא חשבו עליהן, ואז אנחנו עושים בדרך כלל כל מיני הסדרים משלימים. אנחנו כרגע נמצאים באיזשהו תהליך של הסדרים משלימים על כל מיני עבודות פריפריאליות.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
סליחה, אבל התשובה מסובכת. אני רק שואל, כשאתה נותן שירות יש בו מחיר וזמן. אנחנו עכשיו עושים רפורמות, הרי אפשר להשליך כבל זה יכול לקחת שנה.
שלמה פילבר
¶
כן, כל הדברים מופיעים, הכול מופיע בתיק שירות. גם מחיר וגם זמני ביצוע מופיעים כרגע בתיקי השירות.
יוסי יונה (המחנה הציוני)
¶
רק הערה לפרוטוקול. אני חושב שההערה כאן שבאמת חברי אילטוב העלה, גם עם ההסתייגויות שלך ואני מקבל אותן, לא כל חברה, אני מקבל את התיקון שעשית, אבל מרמז על כיוון של אפשרות שאותה אנחנו רוצים למנוע, ומהי? בעצם אמרת, תקן אותי אם אני לא מבין אותך כהלכה, שאנחנו רוצים לפתוח את האפשרות להכנסתם של מספקי שירותים אחרים, של עובדים אחרים, במקרים בהם מפעיל ועד העובדים עיצומים או מכריז על שביתה.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אבל זה לא הדיון. סליחה, יוסי, בכל הכבוד, אתה לוקח אותי לרחוב ללא מוצא, הוא לא מקדם אותי.
רוברט אילטוב (ישראל ביתנו)
¶
אני רוצה להשאיר את המצב כפי שהוא, ש"בזק" לפי הצהרות של משרד התקשורת תמשיך לעשות את הכבלים באמת הכול, אבל במידה שיהיו דברים חריגים המצב הזה מאפשר לרגולטור לעשות גם שינויים בהתאם.
שרון פליישר בן יהודה
¶
חשוב כאן מאוד להבין משהו שבו יש פה חוסר הבנה. טוענים פה שהמצב נשאר כפי שהוא. המצב הוא לא כפי שהוא, כי כרגע תיק השירות שעליו מדברים כאילו הוא קיים, הוא לא לשירות הזה בכלל, הוא לשירות אחר למפעילים חסרי תשתית. לשירות הזה יצטרכו לקבוע תיק שירות חדש. ברגע שהחוק פה אומר שבחוק הזה כתוב שפה יכולות החברות האחרות לעבוד בתשתיות של "בזק" חייבים פה בתוך החוק להבין את זה.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, אנשי "בזק", זה לא חפירות 1914. אני רוצה לעזור לכם בעניין הזה, עניין העובדים, אבל אתם לא יכולים לעשות לי כל הזמן עוד קונצרטינה ועוד קונצרטינה, ועוד קונצרטינה, זה לא הולך. אני כבר הסכמתי, ואמרתי לפרוטוקול בצורה ברורה שאת העבודה – ועוד לא נגעתי בכל השאלות והבעיות שעלולות להיות, שימנעו מזה ויגידו אין כניסה פה, אני כבר מדלג על הכול. אנחנו מכירים את החיים.
היו"ר איתן כבל
¶
אין איזה ועדה כמו שהקמנו בחוק חיבור מפעלים לגז טבעי, יש איזו ועדה שיושבת ובודקת את הדברים, אין. אני לא מתווכח עם העובדה – ואגיד לך מה מטריד אותי.
היו"ר איתן כבל
¶
ואני אומר את זה גם לשלמה. מה שמטריד אותי, ברגע שאני פותח את זה אני גם מעמיד – אתה שומע, אני יכול לייצר חקיקה שלא יכולה לעמוד במבחן. לכן יותר קל לי להישען על הרגולטור, להישען על מערכת הביטחון, יותר קל לי בעניין הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מסיים את החלק הבעייתי הזה. אני רוצה להציע הצעה, ואני אומר את זה לכם, אני מתכוון להעביר את הכול, אגיש רוויזיה על הסעיף הזה, ובתוך הזמן הזה ננסה להגיע לדין ודברים בתוכנו.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
איתן, עד לרגע זה לא הבנתי מה רוצים לשנות, כי בגדול יש את זה בתיק שירות, להבין מה הדילמה. הבנתי את הרציונל.
היו"ר איתן כבל
¶
תאמין לי, לא משנה מה הדילמה. אני רוצה להתקדם. אני לא רוצה לעכב. שלמה, מה שאמרתי, אני אאשר את זה, אני אגיש רוויזיה על הסעיף. אני מביא את זה לדיון מחודש כדי לא לעכב. בזמן הזה ננסה כולנו להגיע להסכמות והבנות איך אנחנו - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא הלכתי עכשיו נגדך. יכולתי פה להגיד – יש לי פה רוב, תאמין לי, הייתי מעביר את זה, אבל אני לא רוצה בכוח, ולא כי אני פוחד מהשביתה.
היו"ר איתן כבל
¶
נשמה שלי, אני לא רוצה, זה לא ייסגר, זה לא יכול להיסגר, תאמיני לי. תשמעי לי, את יודעת, את כבר מנוסה.
לאה ורון
¶
רק חצי דקה, אדוני היושב-ראש, חברת הכנסת מיכאלי מצביעה במקום חברת הכנסת נחמיאס ורבין; חבר הכנסת עבדאללה אבו מערוף מצביע במקום חבר הכנסת דב חנין; חברת הכנסת קארין אלהרר מצביעה במקום חבר הכנסת יעקב פרי; וחבר הכנסת רוברט אילטוב מצביע במקום חבר הכנסת חמד עמאר.
אסתי פלדמן
¶
"
השר, בהסכמת שר האוצר, יקבע, בהתאם לסמכותו לפי סעיפים קטנים (ב) ו-(ב1), תשלומים, תשלומים מירביים או תשלומים מזעריים בעד שימוש בתשתית הפסיבית של החברה בידי מפעיל פנים ארצי שאינו בעל רישיון כללי ייחודי שנעשה לפי הוראות פסקה (1)."
ולבקשת יושב-ראש הוועדה אני מוסיפה, וזאת לא יאוחר מיום י"ד באדר תשע"ח, 1 במרס 2018.
אסתי פלדמן
¶
"
עד להתקנת תקנות לפי פסקה (2), יחולו על השימוש בתשתית הפסיבית של החברה בידי מפעיל פנים-ארצי שאינו בעל רישיון כללי ייחודי, שנעשה לפי הוראות פסקה (1), התשלומים המירביים שנקבעו בעד שירות גישה לתשתית פסיבית בתקנות התקשורת (בזק ושידורים) (שימוש ברשת בזק ציבורית של מפ"א), התשע"ה–2014, כנוסחן ערב יום התחילה של חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז–2016 (להלן – תקנות השימוש)."
אסתי פלדמן
¶
אני אפנה.
"
קיים הפרש בין התשלומים לפי פסקה (3) ששילם מפעיל פנים ארצי שאינו בעל רישיון כללי ייחודי ואינו בעל רישיון מפ"א תשתית בעד שימוש בתשתית הפסיבית של החברה לבין התשלומים שנקבעו בתקנות לפי פסקה (2) ישולם ההפרש, על ידי החברה או על ידי מפעיל פנים ארצי שאינו בעל רישיון כללי ייחודי ואינו בעל רישיון מפ"א תשתית, לפי העניין, בעד התקופה" – וזה שינוי – "המתחילה ביום שבו החל המפעיל הפנים ארצי האמור לעשות שימוש בתשתית הפסיבית של החברה והמסתיימת ביום 1 ביולי 2018 (בפסקה זו – תקופת ההפרש)."
אסתי פלדמן
¶
נכון. אז זה יהיה המסתיימת ביום 1 באפריל 2018 (בפסקה זו – תקופת ההפרש).
"
להפרש האמור ייווספו הפרשי הצמדה וריבית כמשמעותם בחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א–1961 בעד תקופת ההפרש."
איילת כהן מעגן
¶
צריך את התאריך שקבעו שעד המועד הזה יותקנו התקנות שיקבעו את המחיר לשימוש של "הוט" בתשתיות שלנו.
איילת כהן מעגן
¶
כן. ההגדרות פה זה חמש שורות בשביל להגיד. צריך לקבוע את זה גם בסעיף קטן (3), זאת אומרת שהתאריכים יהיו כולם מסונכרנים. אם הרטרואקטיביות תהיה עד ה-1 באפריל ואם המועד להתקנת התקנות הוא עד ה-1 באפריל, גם המועד שעד אז יחולו תקנות השימוש הוא עד ה-1 באפריל.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, לא. זה לא מה שאמרתי, סליחה. אמרתי מי שמוצא את עצמו נפגע והם לא יסיימו עד אז יוכל לפנות לבית-המשפט.
שרון פליישר בן יהודה
¶
אבל אם לדוגמה יקבעו שנה אחרי, את הרטרואקטיביות אתה מתכוון שהיא תחול גם עוד שנה, נכון?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אבל מה זה שייך? אז את נותנת עונש לחברות על זה שהם לא עשו? מה זה הדבר הזה? לא מקובל.
היו"ר איתן כבל
¶
דוד. קיצרתי תהליכים והעמדתי את הדברים לפתחם של משרד התקשורת ומשרד האוצר, אני גם צריך לקבוע שאם הממשלה – דרך אגב, בנסיבות האלה, גברתי, שתי החברות עלולות למצוא את עצמן נפגעות, כל אחת בדרך שלה.
אתי בנדלר
¶
חבר הכנסת ביטן, אני רוצה פשוט שתשקול עוד נקודה. לצורך העניין נניח שהשרים יתעלמו מהוראת החוק ולא יקבעו תקנות.
אתי בנדלר
¶
יכולה להיות. ו"הוט" לא יודעת בשום שלב כמה זמן היא ממשיכה לעשות שימוש בתשתיות, היא תצטרך לשלם תקופה רטרואקטיבית ארוכה סכומים שהיא לא יודעת - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, יש גבול, מה זה, באמת. זה באמת טיעון? שלא תשתמש. אם היא לא רוצה להסתכן שלא תשתמש.
היו"ר איתן כבל
¶
דוד, אני מאפשר ל"הוט" להמשיך ולהשתמש כל הזמן בתשתיות, וזה האינטרס הראשי של "הוט". גם אם היא תידרש בשלב כזה או אחר לשלם רטרואקטיבית היא עדיין לא רוצה שיימנע ממנה לעלות לבצע את הפעולה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני נותן לך, אדוני. לכן, אני אומר את הדברים, הרטרואקטיביות היא עד שיקבעו את המחירים.
היו"ר איתן כבל
¶
אני פה הלכתי לקראתכם, אפשרתי לכם, אין כאן מישהו שאני נותן לו להיות מרוצה במאה אחוז.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מי שרוצה ללכת לבג"ץ בגלל שלא התקינו תקנות יכול ללכת בלי קשר לרטרואקטיביות. מה זה רלוונטי?
היו"ר איתן כבל
¶
לא, לא, סליחה. דוד. סליחה, בכל הכבוד, אמרתי את הדברים, קיצרתי תהליכים, קבעתי את הדברים. זו הדרך היחידה גם להוציא את הדברים האלה לפועל. אני חושב שההחלטה היא יותר מטובה. היא לא רק טובה, היא יותר מטובה, עושה שכל. פילבר, בבקשה.
שלמה פילבר
¶
חשוב לדעת וצריך לראות שאנחנו סוגרים את הפינה הזאת. אנחנו לא מדברים מסקראץ' כאילו ש"הוט" לא נמצאת היום, "הוט" נמצאת היום.
שלמה פילבר
¶
אז צריך לוודא לגבי המחירים שאנחנו מדברים עליהם או לגבי הקיזוז, זו בעצם צריכה להיות הגדרה מאוד ברורה מתי מפסיק ההסכם הנוכחי ומתי מתחיל ההסדר. אחרת, תיאורטית הם יכולים לקזז אחורה עד אין סוף.
שלמה פילבר
¶
צריך להכניס שם באיזשהו מקום "מיום כניסת החוק לתוקף". זאת אומרת שזה התאריך שחותך בין ההסכם הקיים היום לבין סיכום חדש.
מיכל פליישר
¶
השאלה הראשונה מופנית לאתי. רק לוודא, הנוסח של פסקה (3) אומר שעד להתקנה, באמת החשש שלנו – אנחנו מודים על ההסדר וחושבים שהוא מאוזן, גם מכבדים את הרצון של משרד התקשורת לקיים שימוע בנושא – רק רוצים לוודא באמת שאם נכנסים, ומדובר על פרויקטים של עסקאות מתמשכות ארוכות טווח, אז שיש איזושהי ודאות שלא מגיעים להסדר שפתאום הוא פג. לרגע זה היה נשמע לי שאם לא מתקינים תקנות - - -
מיכל פליישר
¶
בסעיף קטן (3) עד להתקנת תקנות לפי פסקה (2), בפסקה (2) מוגדר פרק הזמן, אני רק רוצה לוודא שגם אם בפרק הזמן הזה לא מותקנות תקנות - - -
מיכל פליישר
¶
כדי שהתעריף יחול עד להתקנת תקנות. זו הערה ראשונה.
והערה שנייה לגבי תקופת הרטרואקטיביות, כבוד היושב-ראש, זה ברור שחברה צריכה להיות בוודאות עסקית. ואנחנו באים לפה באמת בעניין הזה פתוחים, רוצים לקבוע מחיר, לי עדיף שהוא ייקבע מחרתיים, שהוא ייקבע תוך שלושה חודשים. אם רוצים שההסדר הזה יהיה אפקטיבי צריך להבין שזה לא הגיוני שאנחנו עוד תשעה חודשים ניכנס לתהליך הזה כשאנחנו לא יודעים אם המחיר יהיה כפול, ובכל שלב אפשר לשנות את המחיר והוא יהיה שנה אחורה, שנתיים אחורה, אז גם הממשלה צריכה לקחת על עצמה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
את לא יכולה באותה נשימה גם להודות לנו על ההסכם המאוזן – יש בו חורים. גברתי, אני מודיע לך שבחקיקה הזו יש חורים. הכוונה של החקיקה הזו היא שאף אחד מכם לא יצא עם מלוא תאוותו בידו. הם לא יוצאים עם מלוא תאוותם, את לא יוצאת עם מלוא תאוותך, אבל אני רוצה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אבל אני רוצה להגיד לך עוד דבר. בהסדר הזה, החזק פה זה "בזק". בגלל זה אני מאפשר לך בכל מקרה לפעול בתוך הקנים של – זו בעצם הנקודה המרכזית שאני משפר או מנסה לשפר את מעמדך, את מעמדה של "הוט" אל מול "בזק". זאת אומרת, זה שהיא לא שלמה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
ההסדר הוא לא, איך אומרים, הכי שלם, זה טבעם של הסדרים. לכן קבעתי קיצור של זמן, נתתי לכם את האופציה אם אתם תמצאו את עצמכם נפגעים, הרי יש פה כאילו תרתי דה סטרי, מצד אחד נוח לכם להמשיך לשלם את המחיר הקודם, אבל מצד שני אתם רוצים גם ודאות כלכלית.
לכן, אם בלו"ז שקבענו משרד האוצר ומשרד המשפטים לא ידעו להגיע להבנות – ואני רוצה גם להגיד לשרון שבאופן יחסי קיבלתי את תשובת בג"ץ הרבה יותר מהר, והייתי אז ח"כ זוטר, סגן מפקד חוליה מצומצמת, ובסוף בג"ץ נענה ועזר – קל וחומר גוף כמו שלכם עם מיטב עורכי-הדין. ופה כבר יהיה אינטרס משותף, כל אחד מהמקום שלו, כי "בזק" תרצה גם לקבל את המחיר הקודם, את תרצי לקבל את הוודאות, אני חושב שאולי אפילו תיקחו את אותו עורך-דין.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, וסרצוג, סליחה, אדוני המנכ"ל, סיכמתי אתך שנה, נכון. אני החלטתי לשנות את דעתי כי אני רוצה לקדם את התהליך הזה, ואם אני מוריד את המגבלה הזו, שים לב, "הוט" לא עומדת עכשיו, לא העלו עמדות, העלו קנים למעלה, ואלה לא מעלים קנים למעלה, כי שניהם מבינים, תקשיב - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא. שרון, החוצה. צאי החוצה. צאי החוצה. צאי החוצה, שמעת אותי? צאי החוצה. יש גבול כמה אני צריך להקריא את השם שלך. יש שלב שדי.
אני רוצה להגיד לך את הדבר הבא, יש פה איזון, אם אתה עדיין לא הבנת. שילבתי את האינטרסים של שני הגופים, גם של "הוט" וגם של "בזק", שלשניהם לא יהיה כל אחד מהמקום שלו את האינטרס שזה יהיה עד אין גבול. למה? כי "בזק" רוצה לקבל את הכסף שלה, היא רוצה לקבל את הסכום המלא, ולכן היא רוצה שזה יסתיים יותר מהר, היא לא רוצה לקבל את המחיר המופחת לשיטתה. ו"הוט" רוצה את הוודאות, מתאים לה לרכוב, אבל עד גבול מסוים, גם היא לא רוצה עד קץ כל הדורות לדעת לאן היא הולכת. פה זה נתון לפתחם של מקבלי ההחלטות, לכן קיצרתי גם טווחים, לא נתתי לזה עד קץ כל הדורות, נתתי לזה את התשעה חודשים ועוד חצי שנה.
היו"ר איתן כבל
¶
בשביל זה שיתאפשר. אם הרגולטור יכשל בתפקידו ניתנת להם האפשרות לקבל את הסעד מבית-המשפט. אם אנחנו נתחיל לייצר הגבלות, אתה יודע מה אתה עושה עכשיו? אלה יגידו: למה הגבלה כזו? זה מתאים לי כי ההוא יעשה ככה, והאוצר אין לו אינטרס לפה, ולמשרד התקשורת האינטרס שלו הוא פה. אני חווה את זה יום יום. אני מנסה לייצר כאן את האיזונים במקומות הבלתי אפשריים, כי אם אני נותן עדיפות ל"בזק", אומרים לי כולם: מה? בוודאי, למה שיהיה אינטרס לשר התקשורת לחתום? כי הכול יצא מכלל שליטה, זה נהיה מטורף. אם אני נותן איזה סוג של עדיפות ל"הוט", אומרים לי: האוצר יכדרר אותנו עד קץ כל הדורות, כי הוא רוצה את זה. דרך אגב, אני סבור שהכול שטויות.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אבל רגע, איתן, רק לנקודה אחת. אבל נקודת המוצא שאליה יצא כל החוק הזה זה שהאי שוויון כאן הוא זה של"בזק" אין אינטרס לשתף פעולה עם התחרות הזאת. בשביל זה כל האירוע הזה קרה, ולכן זה לא סימטרי.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
עם כל הכבוד, על זה יצאנו לדרך. אדוני היושב-ראש, איתן, תשמע, כל העסק הזה יצא לדרך כי אם היינו חושבים שאפשר להגיע להבנות בצורה סבירה, יש פה מונופול, הייתי אומר בעדינות מונופול דורסני שלא רוצה רפורמה.
היו"ר איתן כבל
¶
אבל, אדוני, בגלל זה "הוט" קיבלה את האפשרות בכל מקרה לרכוב על התשתיות, לא מנעתי מהם – הרי מה היה בהתחלה?
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אבל הם ידעו שעד תקופה בלתי מוגבלת הם יכולים לכפות מחיר שהוא הופך את כל האירוע הזה ללא כדאי.
אסף וסרצוג
¶
אני רוצה להתייחס. בדיון הקודם סיכמנו וקבענו שנה כי הבנו שגם חברות צריכות ודאות. הן יוצאות לדרך - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אסף, שנייה, אל תפריעו לי. אני פה מתמודד אתם וכל אחד רב אתי מאחורי הגב, זה מושך אותי וזה מושך אותי.
היו"ר איתן כבל
¶
לא, בוודאי, אתה יודע שהשר שלך יחתום והוא יודע שהשר שלו יחתום? נו, בחייאת דינקום, נו.
שלמה פילבר
¶
זו לא הבעיה של הזמן, זה מה שהוא אמר לך. את העבודה הכלכלית יגמרו, השאלה אם בסוף אחד יאשר לשני את החתימות.
אסף וסרצוג
¶
רק לסיים. הנקודה שממנה יצאנו היא שגם בסופו של דבר ברור שצריך לאזן פה בין כולם, אבל חברה גם צריכה ודאות כשהיא יוצאת לדרך, ורטרו בלי מגבלה יוצר איזשהו חוסר ודאות שקשה לחיות אתה, ולא משנה באשמת מי זה.
אסף וסרצוג
¶
במקסימום אני חושב שאפשר להאריך את התקופה הזאת של שנה לעוד שנה וחצי או לשנתיים, וצריך לייצר איזושהי מגבלה שהיא סופית.
אסף וסרצוג
¶
מה יקרה אם זה יהיה אין-סוף? אני רוצה להזכיר משהו, כבר היום בחוק התקשורת לפי הפרשנות קיימת אפשרות לעשות תשלום רטרואקטיבי, כבוד היו"ר, זאת נקודה חשובה. המשרד עכשיו לאחרונה ניסה גם לעשות את זה בתהליך מסוים לגבי איזושהו רכיב בתוך השוק הסיטונאי, קיימת אפשרות כזאת וקיימת גמישות. פה אנחנו מחדדים את זה ואולי אפילו מגבילים את עצמנו במובן הזה, לכן חייבים גם לייצר את הגמישות הזאת פה. אני חושב שצריך או להגביל את זה לתקופה מאוד מצומצמת, ולכל הפחות לתת לרגולטור אפשרות שזה לא יהיה בלתי מוגבל.
איילת כהן מעגן
¶
הוודאות היא בידיים של הרגולטור, אם הוא ירצה לתת לחברה, ל"הוט" ודאות שייתן, שפשוט יתקין את התקנות. זה לא תלוי בנו בניגוד למה שפולקמן אמר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה זאת אומרת בלתי מוגבל? אם משרד האוצר והתקשורת יסיימו את העבודה, אז שיסיימו מהר, זה הכול. מה אתה רוצה? מה "בזק" אשמה בעניין הזה?
שלמה פילבר
¶
החברות. אני הרגולטור, הם לא. אנחנו קובעים, יש לנו דפוסי עבודה, יש נוהל עבודה, יש מסורת עבודה. אתה רוצה להתערב בכוח, תנסה להתערב בכוח, זה לא יעזור. יש לנו את הסמכויות. כל הוויכוח הזה נולד כי התעקשנו על זה שכל החוק הזה נועד לנסות לעקר את הסמכויות ממשרד התקשורת ולהעביר אותם לכמה ילדים במשרד האוצר.
שלמה פילבר
¶
אין לי שום יד על השלטר. הדבר היחיד שאמרתי, שכדי ששתי החברות האלה, שתיהן, לי את האינטרס ששתיהן יכנסו להשקיע, צריך להגיע לנקודת שיווי משקל - -
שלמה פילבר
¶
- - שבה אף חברה לא מסבסדת את השנייה או לא עושה abuse. אז בדיוק כמו שאתה דואג שאולי "בזק" תגבה מחירים גבוהים, אני הייתי רוצה לדאוג שלא יהיה מצב שבו - - - יש אינטרס, זה הכול.
היו"ר איתן כבל
¶
פילבר, אני אכניס בפר באמצע. סליחה, אני רוצה להגיד לכם, אני אכניס תכף את ועדת הכלכלה באמצע, אבל שנייה, אני רוצה להעיר הערה. אתם כנראה לא הבנתם את הדבר הבא, האיזון שיצרנו כאן, הוא מה לעשות, הוא גם תמונת ראי למאבקים מתחת לפני השטח המתקיימים בין האוצר לבין משרד התקשורת. יש פה מצב, זה מה שאני מנסה להסביר לכם, למה אני לא מגביל? כי מה העניין? שמשרד התקשורת שיש לו אינטרס למען, ושילחם עבור "הוט". אני אומר לך כאילו מה נוצר. ומצד שני שמשרד התקשורת, ככה אומרים עליו, שהוא רוצה להגן על "בזק" - -
שלמה פילבר
¶
רועי, ובסוף יש סמכות. כמו שאתם קובעים את מחירי הדיור אנחנו קובעים את מחירי התקשורת, נקודה.
שלמה פילבר
¶
אין בעיה. אנחנו לא נגד. אני אומר לך, מי שדוחף ששתי החברות האלה ישקיעו זה אני יותר מכל אחד אחר. אני לקחתי אתו את השבוע.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני רק רוצה להגיד דבר אחד מאוד פשוט. פולקמן, אתה בן-אדם הגון הרי, אתה יודע את זה, הטענה שזה יהיה רטרואקטיבי במצב של תקופת זמן קבועה בגלל שהם לא יסתדרו, מה זה קשור לחברות?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הם צריכים להסתדר, זה המצב. ככל שיסתדרו מהר, התקופה תהיה קצרה יותר. וזה גם השוט, אין מה לעשות.
שלמה פילבר
¶
אבל, רגע, רועי, אני לא מבין, יש במשרד התקשורת עשרות עובדים שעסוקים ברגולציה ובלקבוע תיקי שירות ולקבוע מחירים ולעשות עבודה כלכלית.
שלמה פילבר
¶
אנחנו נעשה אותה בתוך חודשים ספורים, מקווה שבתוך תשעת החודשים. נביא המלצה, נחתים את השר, ונביא את זה להסכמת שר האוצר. שר האוצר לא ירצה לחתום, שהחברות ילכו לבג"ץ ונביא אותו לבג"ץ. מה אתה רוצה?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
למה אתם לא מציגים את ההתחייבויות האלה שיש לכם התחייבות בין-משרדית, למה אתם לא מציגים את זה? אני לא מבין.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, אין שנה. שנה לא היה ולא נברא. אז מה אם כתוב? תתקנו את זה. לא היה ולא נברא, מה פתאום.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא היה ולא נברא. דובר על רטרו עד שיוחל, זה הכול. מאיפה אתם ממציאים את זה? לא הייתי בסיכום ולא ראיתי שנה.
מיכל פליישר
¶
החשש היחידי הוא לשבת כאן שלושה דיונים כל כך מורכבים ולצאת בסוף עם רפורמה שהיא אות מתה, זה החשש היחידי. בסופו של יום אם יש רפורמה שיש בה אי ודאות לעד, אז יכול להיות – אני אגב לא בטוחה ש"הוט" תוכל לעשות שימוש בתשתיות כשהיא לא יודעת מה המחיר. ולכן, עושים רפורמה, גם ככה קובעים תשעה חודשים שאסור לנו להיכנס בכלל. אחרי זה יש עוד חצי שנה לקבוע תקנות.
היו"ר איתן כבל
¶
מיכל, מיכל, סליחה, אני מסכם. אני מצר על הדברים שאמרת בסוף. לאורך כל הדרך אני הולך אתכם, "הוט", סליחה, לאורך כל הדרך אני הולך במלחמת עולם אתכם כדי להעביר את החוק, כדי שתהיה הרפורמה הזו. אני אומר את זה פה בצורה ברורה, לא ליד, לא כאילו, לא מגמגם, ונלחם מלחמת עולם בשביל זה. נכון, "בזק" היא הגוף החזק פה, לא שחס וחלילה אני אצא ואמצא עכשיו את מנכ"ל "הוט" אוסף בחוץ כסף, בואי גם לא נגזים.
היו"ר איתן כבל
¶
איך אומרים? מקבץ. אבל יחד עם זאת, דוד. בתהליך הזה אני בסך הכול מנסה לייצר איזון. אני לא רוצה להכריע את "בזק" ולהוריד אותה על ארבע בכוח, אני לא אתה, סליחה. את שמעת מחוקק אומר את זה לפרוטוקול בצורה מפורשת שכזו? הכי לא אובייקטיבי? אל תנצלו את זה, אל תלכו רחוק מדי. אני מנסה למצוא איזון. איזון נכון לא בשבילך ולא בשבילה, אלא בשביל הציבור. הציבור בעינייך הוא לא מה שהוא בעיני, וכמו שהציבור בעיני "בזק" הוא לא מה שאני רואה, זה שני דברים שונים. זה ירוק בעיניים, וכאן אני רוצה לראות משהו אחר בעיניים. אז שלא כל אחד יתנשא מעלינו בדיבורי סרק שלו.
לכן אני אומר את הדבר הבא, אני אוסיף – קבענו תשעה פלוס שישה, כל ארבעה חודשים - -
היו"ר איתן כבל
¶
פולקמן, אני מבין. אין גבול. אתה לא מבין? אם אני עכשיו אהפוך את זה, יקום מישהו אחר, ובצדק, ישאל את כל השאלות בדיוק הפוך. אתה מנסה לייצר איזון.
היו"ר איתן כבל
¶
כשאני אומר יופיעו השרים, סליחה, לא על-ידי שליח, לא על-ידי מנכ"ל, לא על-ידי אף גורם, כמו בחוק הדואר.
אסף וסרצוג
¶
אני מבקש רק שנוסיף שישולם ההפרש בסעיף או חלקו, שתהיה אפשרות גם לשרים לקבוע שהרטרו לא יהיה על כל התקופה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אתה נלחם על זה זה ולא טוב שאתה נלחם על זה. לא ברור למה אתה נלחם על זה. זה לא נראה טוב.
היו"ר איתן כבל
¶
תסלח לי, חברים יקרים, הלכתי לקראת די והותר, קבעתי פה, אני לא יכול לחשוב גם על איך הממשלה הזו – אני כבר לא רוצה להשתמש במילים – מתפקדת.
היו"ר איתן כבל
¶
אי-אפשר על כל דבר להגיד לי: ואם השר הזה ואם השר הזה ואם השר הזה, השתגעתם? אני אופוזיציה. אבל איזה דבר מטורף, איזו ממשלה זו?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בבקשה, אתה רוצה לעזור לו, תעשה את זה, אתה יודע מה, תעשה את זה פעם אחת, לך תעזור - - -
אתי בנדלר
¶
פסקה (4) תשונה כדלקמן: ועד התקופה המתחילה ביום שבו החל המפעיל הפנים ארצי האמור לעשות שימוש בתשתית הפסיבית של החברה, בהתאם להוראות פסקה (1) לאחר תחילתו של סעיף זה. והמשך המשפט החל מהמילים: אך לא יותר מהתקופה עד ל"תקופת ההפרש", יימחקו.
אסתי פלדמן
¶
אתי, אני מציעה שלפי פסקה (1) יעלה למעלה בשורה השלישית "בעד שימוש בתשתית הפסיבית של החברה לפי הוראות פסקה (1)".
אתי בנדלר
¶
זאת אומרת, לא תהיה הגבלה על תקופת התשלום הרטרואקטיבית, אבל בצד ההוראה שקובעת שהשרים יתקינו את התקנות עד ה-1 באפריל 2018 תיווסף הוראה לפיה – וזה לא הנוסח כמובן, אלא העיקרון – לא נקבעו תקנות, לא הותקנו תקנות עד יום 1 באפריל 2018, ידווחו השרים לוועדת הכלכלה של הכנסת מדי ארבעה חודשים החל ב-1 באפריל 2018 על ההתקדמות בהליכי התקנת התקנות והסיבה לאי התקנתם במועד שנקבע, הדיווח ייעשה בהופעה של השרים בוועדה.
אסתי פלדמן
¶
"
(5) הייתה התשתית הפסיבית של בעל רישיון מפ"א תשתית מוחזקת בידי חברת החשמל לישראל בע"מ בפעילותה כבעל רישיון ספק שירות חיוני לפי חוק משק החשמל, התשנ"ו–1996 ודרושה לה לצורך פעילותה כאמור לא יחולו לגבי התשתית הפסיבית כאמור הוראות סעיף קטן זה."
שלמה פילבר
¶
הרי חלק מהוויכוח הגדול שהיה לאורך כל הזמן דיבר על הדדיות אמיתית שתוכל להשתמש בתשתיות לאומיות של כולם עם כולם. במסגרת זאת אנחנו כמשרד התקשורת לאורך תקופה ארוכה העלינו את הסוגיה הזאת ודרשנו שזה יכנס, השימוש ברשת חברת החשמל על-ידי עובדי חברת חשמל ובביצוע של IBC, אבל עצם העמדת המשאב הזה לטובת שאר החברות במקומות שבהם החברה ממילא לא מתכוונת לעשות שימוש. זאת אומרת, לא על חשבון החברה ולא בפגיעה בינוקא. היה על זה הרבה מאוד דיונים עם האוצר ועם אחרים, אפילו חשבנו להכניס לשם תיקונים בסעיף.
בסיכומו של דבר, בעקבות דיונים שהיו לנו עם הנהלת החברה, עם יושב-ראש החברה ואחרים, מבחינתנו אחרי שיכנס משקיע ואחרי שהחברה תייצב את עצמה ותחליט מה כיוון דרכה – והיא כנראה תיגש למשרד התקשורת ותבקש מאתנו שינוי בתנאי הרשיון שיש לה היום – אנחנו נעלה אז במסגרת תיקון תנאי רישיון ונדון אתם גם על הסוגיות האלה. אז כרגע מבחינתנו בחקיקה הזאת אין לנו צורך להכניס את זה.
אסתי פלדמן
¶
"
התקיימו בקנים או בתת קנים בתשתית הפסיבית של מפעיל פנים-ארצי כל התנאים הבאים, לא יחולו לגביהם הוראות סעיף קטן זה:
הם מצויים בשימוש בלעדי של גורמי הביטחון;
אין בהם פעילות אחרת של המפעיל הפנים-ארצי בין עבור עצמו ובין עבור כל גורם אחר שאינו גורם ביטחון.
בפסקה זו – "גורם ביטחון"- כל אחד מאלה: צבא ההגנה לישראל, משרד ראש הממשלה ומשרד הביטחון ויחידות הסמך שלהם וכן מפעלי מערכת הביטחון כמשמעותם בסעיף 20 לחוק הסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשס"ו - - - "
זה לא התשס"ו.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
בינתיים אני צריך לחשוב, אני מגיש רוויזיה על סעיף (4). כרגע ההסדר הזה לא מקובל עלי.
היו"ר איתן כבל
¶
עזוב, סליחה, אני מודיע לך, הנה, אני אומר את זה לפרוטוקול, פולקמן, אני מודיע לכם, אם אתם תשנו את החוק בפסיק אני אפצל אותו.
היו"ר איתן כבל
¶
תעשה לי טובה, אני לא עובד פה כמו חמור בשביל שתבוא ותגיד לי דבר כזה. לא יקום ולא יהיה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
איתן, אני מבקש עכשיו כיושב-ראש הקואליציה, אתה לא מחויב, אני מבקש ממך להפסיק את הישיבה, ויותר אין חוקי תקשורת. אף אחד מהם לא יהיה. בוא נפסיק.
שלמה פילבר
¶
בעוד תשעה חודשים הם נכסים. אני אומר שאני אגמור את העבודה, אני אביא לכם אותה, אתם תחתמו או לא תחתמו, זה תלוי בכם.
ניר יוגב
¶
אדוני, ביחס לפסקה (6), אין לנו התנגדות לפסקה, אלא שיש מקרים שבהם גם גורמים שאינם חברת "בזק" מספקים לגורמי הביטחון שירותים, ולכן אני מציע להוסיף בסיפה של הסעיף: למעט אם התקבל אישור גורמי הביטחון.
שלמה פילבר
¶
הסעיף הזה הוא תוצר של עבודה מאוד מאוד יסודית עם מערכת הביטחון, עם החברות. אני אומר בגדול, הם ביקשו להכניס את הסעיף הזה.
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת על מה הוא מדבר. סליחה, פסקה (6) הוקראה עד הסוף, הוסברה לפני שיש הערות. לדעתי שאר ההערות לא רלוונטיות.
אסתי פלדמן
¶
"
בפסקה זו – "גורם ביטחון"- כל אחד מאלה: צבא ההגנה לישראל, משרד ראש הממשלה ומשרד הביטחון ויחידות הסמך שלהם וכן מפעלי מערכת הביטחון כמשמעותם בסעיף 20 לחוק הסדרת הביטחון בגופים ציבוריים" – כאן יש טעות – התשנ"ח–1998
ניר יוגב
¶
במשפט אני רק מבקש להבהיר. אין בעיה שמשרד הביטחון יאשר לגורמים מסוימים להשתמש, אני לא רוצה שהוא יהיה מנוע מכך, ולכן בחלק הראשון של פסקה (6) צריך להוסיף בסיפה: למעט אם ניתן אישור גורמי הביטחון, אם הם רוצים.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מעלה להצבעה. מי בעד? ירים את ידו. עם תיקון השם של החוק והתאריך.
הצבעה
בעד – רוב
פסקה (6) אושרה.
אסתי פלדמן
¶
סעיף הגדרות.
"
בסעיף קטן זה -
"מפעיל פנים-ארצי" - בעל רישיון כללי למתן שירותי בזק פנים-ארציים נייחים לרבות רישיון מפ"א תשתית ורישיון כללי ייחודי;"
מפעיל פנים ארצי כולל בעצם את כל החברות שאנחנו מדברים עליהן, הוא מתכוון ל"בזק", "הוט", שהן בעל רישיון כללי; ויש לנו את רישיון מפ"א תשתית, שזה IBC שפועלים לפי רישיון מפ"א תשתית; ורישיון כללי ייחודי שזה "פרטנר" ו"סלקום".
אסתי פלדמן
¶
"
"בעל רישיון מפ"א תשתית"" – שזה בעצם IBC – "בעל רישיון כללי למתן שירותי בזק פנים ארציים נייחים הניתנים לאלה בלבד: לבעל רישיון אחר, לבעל רישיון לשידורים או למי שפועל מכח היתר כללי;
"תשתית פסיבית" - המרכיבים הפסיביים של רשת הבזק הציבורית בכל רבדיה, ובכלל זה קנים, תת קנים, גובים, גומחות עיליות, קופסאות ועמודים.";"
אסתי פלדמן
¶
(8) זה בעצם בעצם הוראת שעה. זה יופיע בסעיף 30(א) לחוק עצמו, לחוק התוכנית הכלכלית. זאת הוראת שעה שדוחה את תחילתה של פסקה (1).
"יופיע בסעיף 30(א) לחוק התכנית הכלכלית כהוראת שעה
על אף הוראות סעיף 5(י)(1)" – ששם מופיעה חובת ההדדיות – "לחוק התקשורת כנוסחן בסעיף 28(1) לחוק זה, עד ליום י"א בתשרי התשע"ח (1 באוקטובר 2017) -
לא תהיה למפעיל פנים ארצי שאינו בעל רישיון כללי ייחודי ואינו בעל רישיון מפ"א תשתית זכות שימוש בתשתית פאסיבית של מפעיל פנים ארצי אחר.
לא תהיה לבעל רישיון כללי ייחודי ולבעל רישיון מפ"א תשתית, זכות שימוש בתשתית פאסיבית של בעל רישיון כללי ייחודי אחר ושל בעל רישיון מפ"א תשתית."
ב-(1) הכוונה של"הוט" ול"בזק" לא תהיה זכות שימוש בתשתית הפסיבית אחת של השנייה. ו-(2) מתכוון של"סלקום", "פרטנר" ו- IBCלא תהיה זכות שימוש.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. אושר. לפני שאנחנו סוגרים. קודם כול, אני רוצה להזכיר שביקשתי רוויזיה, זה בשביל שלמה – שלמה פה? רק שידע על הסעיף. אני רק מבקש, מה שביקש דוד כל הזמן, פילבר, איפה וסרצוג?
היו"ר איתן כבל
¶
וסרצוג, אני מבקש שאתה, מה שאמר דוד, היו ביניכם הסכמות לגבי החוק הזה כל מיני דברים, אני יודע. הוא ביקש שתגידו אותם לפרוטוקול, אני לא יודע מהם ומה העניין הזה. אתה יודע למה הוא מתכוון?
אסף וסרצוג
¶
יש הסכמות עם המשרד, אני אגיד עכשיו. ההסכמות שלנו עם המשרד – הייתה בינינו כמובן מחלוקת לגבי סוגיית המחיר, אני לא אכנס לזה עכשיו. העמדה שלנו הייתה שמחיר התקנות – גם אני יודע שמשרד התקשורת דבק בו בעבר – חל לגבי כל החברות. עמדת משרד התקשורת עכשיו היא שהמחיר לא חל לגבי חברות בעלות תשתית. ההסכמה היא שהמשרד יוצא לשימוע, הוא יפרסם את השימוע לכל המאוחר עד 1 ביולי. אנחנו משתפים כמובן פעולה עם השימוע כי נדרשת הסכמת שר אוצר. ההסכמה בינינו הייתה – וזה גם רשום בסיכום שהרטרו יהיה לשנה, אבל אני רואה שזה כבר מאוחר מדי – ההסכמה הייתה שהרטרו יהיה לשנה אחרי שייקבע, וזה גם כן כתוב במסגרת הסיכום.