הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 377
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, ה' בכסלו התשע"ז (05 בדצמבר 2016), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/12/2016
פרק ה' כולו (אנרגיה), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
פרק ה' כולו (אנרגיה), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016 (מ/1083).
סעיפים 7-10 שעניינם בהגברת התחרות במשק הגפ"מ
מוזמנים
¶
מנהל מינהל הדלק והגז, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים - חן יחיאל בר יוסף
כלכלן ראשי, מינהל הדלק והגז, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים - נחום צבי יהושע
עוזרת ראשית ליועצת המשפטית, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים - גל נוי-אפרת
הלשכה המשפטית, משרד האוצר - עפרי גופר
רכזת אנרגיה, אגף התקציבים, משרד האוצר - עדי חכמון
רפרנט אנרגיה, אגף התקציבים, משרד האוצר - שניר ניב
משרד המשפטים - שלומית גרינפילד גילת
מרכזת תחום נדל"ן, ייעוץ וחקיקה (אזרחי), משרד המשפטים - כרמית יוליס
מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - יערה למברגר קינר
כלכלן, רשות ההגבלים העסקיים - אוריאל סיטרואן
מנכ"ל פזגז, חברות הגז - אמיר ארז
מנכ"ל ישראגז אופק בע"מ, חברות הגז - דוד בן יהודה
מנכ"ל אמישראגז, חברות הגז - עידן בן ארי
יועצת משפטית, אמישראגז, חברות הגז - חגית הלר קוצר
סמנכ"ל סחר, סופרגז, חברות הגז - רון קיסרי
יועץ משפטי, סופרגז, חברות הגז - יותם אדמי
סופרגז, חברות הגז - יעקב שטרית
יושב-ראש, מרכז הגז, חברות הגז - אברהם פרל
מנכ"ל מרכז הגז, יושב-ראש חטיבת חברות הגז הקט, חברות הגז - יורם טמיר
מנכ"ל דור אלון טכנולוגיות גז בע"מ, חברות הגז - שי עזרא
יועמ"ש, מרכז הגז, חברות הגז - אלה פרטוש
סמנכ"ל רגולציה, פז, בתי זיקוק לנפט, אשדוד - מירי שאול
סמנכ"ל, עמותת ידיד - רן מלמד
מנהל הנדסה, פנה לוועדה בנושא - אנאו אורבך
שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את דורגז - ליאור שובכר פרי
שדלן/ית - שולמית אשבול
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
פרק ה' כולו (אנרגיה), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016 (מ/1083).
סעיפים 7-10 שעניינם בהגברת התחרות במשק הגפ"מ
היו"ר איתן כבל
¶
בוקר טוב לכולם. גברתי מנהלת הוועדה, היועצות המשפטיות, רשמת, דובר, אורחים נכבדים, חברת הכנסת נורית קורן. ברשותכם, אני רוצה להזכיר, אנחנו עוסקים הבוקר בפרק ה': אנרגיה, מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016, סעיפים 7 עד 10 שעניינם הגברת התחרות במשק הגפ"מ.
אבל לפני הכול, לצערי, למרות הדברים הקשים שאמרתי אתמול בנוגע לתאונות הדרכים, התבשרנו גם הבוקר על תאונה נוראית, בתוך 24 שעות שבעה הרוגים, ולא נעשה דבר על-ידי הממשלה. אני אומר לכם, זו ממשלה פושעת, אין מעבר לכך.
היו"ר איתן כבל
¶
ממשלה שלא מתערבת ולא עושה דבר למען המאבק בקטל בדרכים, אין לי מה לומר. מה עוד אני צריך, אנחנו צריכים לומר כל בוקר? מתעסקים עם כל כך הרבה דברים.
בנושא הזה אני התחננתי, אני ביקשתי. אתמול, גברתי, התחננתי – לא ביקשתי – התחננתי כבר, שראש הממשלה – אוקיי, כבר לא מקים את ועדת השרים שהוא התחייב לה, התחייב על הקמת ועדת מנכ"לים, גם זה, מה-22 באוגוסט 2016 ועד היום, הוועדה המצ'וקמקת הזו אפילו לא הוקמה, לא התכנסה. שום דבר.
מה עוד צריך שייעשה? מה אפשר לומר? אנחנו הבוקר כבר עומדים על 341 כשהיום לפני שנה עמדו על 336, כבר חמישה הרוגים יותר, כשהשנה שעברה כבר הייתה שנה נוראית. מה עוד צריך שייאמר? נכתבו כל המלים, נאמרו כל המלים. כל מה שנותר לי כחבר כנסת, לנו – ואני אומר לך, יעקב אשר, חברי, שאתה יושב-ראש ועדת המשנה כדי לעקוב אחר הדברים האלה – רק להתחנן. אין מלים אחרות, רק להתחנן בפניהם שיעשו מעשה.
אנחנו נוציא גם היום מכתב, גברתי. אנחנו נוציא כל יום מכתב, לא פעם בשבוע. כל יום, גברתי, אני רוצה שיצא מכתב שהכותרת שלו "עד מתי". יעקב אשר, יושב-ראש ועדת המשנה למאבק בקטל בדרכים, בבקשה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, קודם כול אני רוצה לשבח את העקשנות והמאבק היומיומי שלך, שאתה פותח, לצערנו הרב אנחנו פותחים את החדשות בבוקר ומתבשרים על הדברים הנוראים האלה, אבל אתה מקפיד בכל פעם לתזכר ולהזכיר.
היום אני אמור להיפגש עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה שעומד בראש הוועדה, פגישה שנקבעה לשבוע שעבר ונדחתה לשבוע, ואני מאוד מאוד מקווה לקבל ולדעת כי לפי מה שאני שומע, התחילה עבודה, עדיין הוועדה לא ישבה כי מכינים חומרים קודם ואמורים לשבת. אני לא סנגור של אף אחד, ממש לא.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני גם אדווח לאדוני, כמובן. דבר נוסף אני כן רוצה להגיד. צריך לעשות הרבה מאוד פעולות כדי להוריד את התאונות. יש דברים שהם בטוח יצליחו. דבר אחד, אני פונה מכאן ואני קורא לך, אני מוכן בכל דרך שהיא, פשוט להוסיף ולהגיע ל-300 ניידות לפחות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
כי אנחנו התבשרנו שבתוכנית הגדולה לשנת 2017 נגיע ל-170 ניידות, שזה הכפלה מהמצב של היום.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני אומר, זה דבר שאפשר בהינף של החלטה אחת תוך שנה ליישם כי צריך לגייס שוטרים וכו'. זה לדעתי הדבר הראשון שצריך לצאת וזה גם מה שאני הולך היום לומר למנכ"ל משרד ראש הממשלה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לומר עוד מילה אחת, ברשותך, ובזה אני אסיים. אמרנו את זה כל הזמן. אם זה היה מלחמה, אם זה היה פיגוע, אם זה היה שריפה, מוצאים את הכסף. מאחר שכאן זה הולך באיטיות, זה כל יום קצת, במנות קטנות, אף אחד לא מזדעזע ואף אחד לא כאן.
אלה הדברים שצריך לעשות. אני מחזק את ידך ונמשיך הלאה לפעול בשליחותך בעניין הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
אנחנו עושים את המעבר החד ונכנסים לתוך הנושא שלשמו התכנסנו, בכוונתי לסיים אותו היום. התכנסנו כאן כדי לקדם את העניין. בהמשך לנוסח שהובא בפנינו, גם בהמשך לשיחות שהיו לי בעיקר עם חברים, אני רוצה לחדד כמה נקודות.
קודם כול לגבי האחוזים, זה לא האחוזים שאני התייחסתי אליהם. אני רוצה שהדברים ייאמרו. הגענו פה להבנה, עשינו את החלוקה שבין גודל מבנן למספר האחוזים. יעקב אשר, תזכיר לי מה זה היה. אתה זוכר את זה?
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
יש רק נקודה אחת, אדוני היושב-ראש. נאמר לי, אני לא יודע אם זה נכון או לא, שגם החברות הקטנות – אלה שאנחנו מנסים לדחוף אותן בתוך העניין הזה – גם הם מתנגדים לדבר הזה. שאלה אם זה נכון, אני לא יודע.
היו"ר איתן כבל
¶
ואלה שמריחות את החברות הגדולות – שהן כבר בנתיב – הן רוצות כמה שיותר. הן רוצות כמה שיותר אחוזים, ויסבירו. הם פתאום דואגים לדמוקרטיה בבניין.
אני בא ואומר לכם, חברים יקרים – נורית, אני אתן לך מפאת כבודך להעלות את העניין אבל אנחנו כבר קיימנו פה דיון מעמיק והתחבטנו בכל השאלות האלה.
כל אחוז שאתה מוסיף אותו, המשמעות היא שבזבזתי פה שעות מחיי, שרפתי שעות מחיי, אין לי כוונה כזו.
אני אומר את זה לך ואני אומר את זה לחברים פה. גם אם אני אצביע לבד, אני בעניין הזה נחוש להוביל את המהלך. זה לא שיח של צדיקים. זה שיח פוגעני אפילו. זה אחד הנושאים שמובאים כאן בפנינו, שאני כחבר כנסת עוסק בו לפחות עשור. ורבתי אפילו עם משרד האנרגיה בעניינים האלה, שאז בנו לי את התזה המפוארת.
יש כאן פערים גדולים. לכן יצרנו בהמלצה שלנו את האיזון בין בתים גדולים, עשינו סבב שני, וכמה זמן ואיך יימסר. ויש לי עוד הערות, ואני אתן לגברתי, חוץ מהתיקון שאני הצגתי אותו יש לי עוד שתי תוספות, זה בהמשך לשיחות עם חברים. קודם כול, פרוטוקול של כל אסיפה.
היו"ר איתן כבל
¶
אפשר לסיים? קודם כול, פרוטוקול. בסופו, שגם כן הפרוטוקול הזה יהיה חתום על-ידי כל הדיירים שהשתתפו בהצבעה.
היו"ר איתן כבל
¶
ועוד נקודה שאני מבקש להעלות. אני רוצה להבין ממך, מכם, אחת ולתמיד, איך אני כדייר – תשמע, קיבלתי השבוע חשבון גז.
היו"ר איתן כבל
¶
אין מצב. לדעתי, זה שכותב את זה לא מבין. יש אדם אחד – כמו בבנק – האותיות הקטנות, בכל בנק יש אדם אחד, והוא סודי, שמכיר את כל האותיות הקטנות של החוזה, וזה בטח משפחה, זה עובר מדור לדור.
היו"ר איתן כבל
¶
לכן, זאת נקודה נוספת שאני רוצה אחת ולתמיד שתתווסף. כשאתה בא ומציג לדיירים את המחיר, הא'-ב', הוא צריך לדעת כמה הוא משלם לקוב. אם פולקמן בא עם הצעה שאומרת, אני רוצה להוריד לכם, הוא צריך לדעת לא בערך.
היו"ר איתן כבל
¶
את ההשוואה. אם יעקב אשר בא ורוצה הצעה אחרת, הוא צריך להגיד להם את זה. זה לא, הוא אומר: חברים יקרים, קוב בחברה א' עולה X שקלים. אחר כך אתה רוצה להגיד, וגם ייתן לך מסאז' בדרך לצובר, זה כבר פירוטכניקה, זה הדברים שמסביב. תקבל ג'חנון בסוף כל חודש, משהו כזה, אבל זה עניין אחר. יעקב, יש עוד משהו ששכחתי?
היו"ר איתן כבל
¶
השוכרים – יש כאן שתי נקודות של שוכרים ואני עושה את ההפרדה בין הדיור הציבורי בשלב זה כי זה סוג אחר של שכירות.
אתמול, לא ראיתם אבל צמח לי עוד ראש, זה מהחפירה של המשנה ליועץ המשפטי ארז קמיניץ, שאמר שאם אנחנו הולכים כך ששוכר יוכל להשתתף בדיון, זה שובר, משנה לו את כל חוק המקרקעין, ו-ו-ו – אני אחסוך מכם את חפירת הראש כי אני סבלתי, למה שאתם תסבלו.
והוא הציע הצעה שאנחנו נדון עליה כאן, חברים, ונשמע אתכם גם כן כי זאת נקודה מאוד מאוד חשובה, היא חשובה גם למימוש. זה שהוא אומר, נציגי משרד המשפטים יסתפקו גם בהודעת סמס שמסמיכה את השוכר על-ידי המשכיר, שזה, אין ספק, פתיחות שלא נראתה כדוגמתה.
היו"ר איתן כבל
¶
גברתי, אתם, אני לא רוצה להגיד. אם היינו אומרים את זה כבר בדיון הקודם, היינו חוסכים את זה כבר עכשיו, אבל לא חשוב, מה זה משנה.
היו"ר איתן כבל
¶
יעקב אשר, לך לעורך-דין שהוא נוטריון, תחתים אותו, ואם אין עשרה עדים ואם אחד הוא בן 13, הוא יהיה קטין, הוא לא עד.
היו"ר איתן כבל
¶
אנחנו קבענו שלוש מדרגות. קבענו מדרגות של מבנן קטן, מבנן בינוני ומבנן גדול, כדי שתהיה התכתבות בין האחוזים לבין גודל הבניין, כי במקרה הזה אחוז הרבה פעמים או מספר, הוא מטעה.
היו"ר איתן כבל
¶
אמרנו, בניין של עשרה דיירים, נדמה לי שלושה, 30%; בניין שהוא מעל 10 עד 30, אמרנו 25%; ובניין מעל – אמרנו 30%.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה. אני רוצה להגיד, אני לא מתכוון לפתוח את הדיון. אני מכבד אותך ואני נותן לך. ישבנו פה שעות על שעות אל תוך הלילה, עברנו את כל השאלות שגם גברתי מעלה. זה לא שעכשיו אנחנו אומרים, לא ידענו.
נורית קורן (הליכוד)
¶
לא, אני לא אומרת שלא ידענו. אני אומרת דבר כזה. אני חושבת שצריך להעלות את זה. זה נראה לי מעט מדי. זה נראה לי מספר מועט מדי של אנשים שיחליטו.
נורית קורן (הליכוד)
¶
אנחנו צריכים לראות שתתקבלנה באמת החלטות שהן מושכלות. אולי כדי לאזן את זה, בחוק היה כתוב שהחברות שנתנו עד עכשיו שירותים לא יוכלו להתקשר ולתת הצעת מחיר. יכול להיות שצריך לאפשר גם איזשהו דו-שיח עם החברות עצמן שנתנו את השירות עד עכשיו ואז לאפשר לקבל יותר מהצעה אחת ואז תהיה פה יותר תחרות, לפחות את זה, אם אנחנו לא נעלה את האחוזים.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אסביר לך למה. על מה החוק הזה? וישבה פה הממונה על ההגבלים בשבוע שעבר. על הדורסנות של החברות הגדולות. אני אזכיר, את לא יודעת, אבל כבר ניסו להעביר פה כמה רפורמות, ופעם אחר פעם הם דרסו ברגל גסה.
אני אומר לכם, אני חוזר ואומר גם לך נורית ואני אומר את זה לחברים שלי. הלכתי והתפשרתי ובאמת, יעקב אשר, אתה יודע כמה אני קווצ'צ'תי את עצמי בעניין הזה. ובנקודה הזו אין דרך ולא תהיה דרך נסיגה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אתן לאדוני. אני רוצה קודם כל להבהיר. אני לא אאפשר עכשיו. מה זה, כל אחד עכשיו יגיד: אוקיי, מה אדוני עכשיו רוצה, אני אתן לך. יש להם את ההזדמנות במשך כל השנה, הרי זו התחרות.
מצדי, שיבואו אחר כך לזה שרוצה להציע – הרי אין סודות. זה לא ניל"י, נצח ישראל לא ישקר, במרתף של קיבוץ מרחביה. יודעים, כולם מדברים, מזמינים את האנשים.
היו"ר איתן כבל
¶
נכון, סתם אמרתי. ערבבתי שתי מחתרות. מה שאני מנסה להגיד, שהם לא מתכנסים להם באיזשהו מקום ואף אחד לא יודע. הרי הציוץ הראשון שיישמע על הרצון להחליף ספק, והבניין יהיה כמרקחה. הבניין כמרקחה.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים. אני מצדי, שבסוף בסוף תהיה הצעה, אם אני מתחיל להגיד: דייר א' מציג את חברת X, את חברת כבל, חברה שנייה את חברת פולקמן וחברה שלישית את יעקב אשר, ויש גם חברה מהמגזר, חאג' יחיא. וכולם יעמדו, יתחילו לריב. זה יגיד לא, זה גם מציע מיטה מתקפלת, זה מציע סופשבוע זוגי, על כל צובר, שליש לפני תימסר הודעה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אומר לכם, אם זה היה רק תלוי בי הייתי דרקוני פי עשר, אבל כיוון שאני חי בתוך מסגרת של איזונים ובלמים, הלכתי עם החברים למסגרת של איזון. ישבנו פה כמה שעות טובות בדיון הקודם כדי להגיע לנקודת האיזון.
היו"ר איתן כבל
¶
זו ישיבה רביעית. אני מציע שאנחנו נתחיל את ההקראה, נחזור לתוך ההקראה. משפט אחד, בבקשה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני רציתי רק להתעכב ממש במשפט אחד. העניין של ההודעה של הבעלים ב-סמס. לנסות מראש להספיק כי מי שישלם בפועל זה הדייר. היות וחוק התכנון והבנייה לא מאפשר - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני אגיד לך איפה הבעיה. אני לא רוצה עכשיו להיכנס פה לעניינים. נעשתה גם עבודה שאומרת, הממוצע שדייר גר בדירה הוא שנה וחצי, שנה וארבעה חודשים – תקני אותי אם אני טועה, אלא אם כן לא עדכנו אתכם.
היו"ר איתן כבל
¶
לא חשוב. פחות או יותר, זה מה שנאמר לי, ואמון עלי שנעשתה עבודה בעניין הזה. ויש כאן איזה סוג של היגיון שבסוף בסוף, בעל הבית. זה דרך אגב גם נותן – העניין של שוכר-משכיר, האחוזים שנתנו נותנים ממשות עוד יותר גדולה לחשיבות שלא יהיו מספרים גדולים מדי. זה מוסיף באיזונים הנדרשים עוד נדבך כי אם יהיו כאלה שבאים מקומבנים, אני לא רוצה.
לכן אני חושב שגם בעניין הזה לא נפתח את זה יותר מדי. בכל מקרה, כשנגיע לסעיף נתמקד בו.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
הערה אחת לעניין הפרוטוקול כי בכל זאת יכול להיות גם אירוע שהחתימה עליו תהיה של מנהל הישיבה, לא חתימות - - -
עדי חכמון
¶
אבל אם מישהו התנגד והוא לא רוצה לחתום כדי שלא יהיה קוורום? עולם החתימות, זה מחזיר אותנו אחורה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני לא מבין אתכם. אתם לא סומכים על אף אחד, ורק על יושב-ראש אחד שהחליט שהוא יושב-ראש, פתאום אתה כן סומך? בואו, תהיו קצת מאוזנים.
היו"ר איתן כבל
¶
לא טוב ולא טוב. למה לנו להיכנס לפינות האלה? מגיעים לדיון, יעקב אשר הגיע? שם. אנשים שהשתתפו בדיון.
אברהם פרל
¶
לא, זו ברכה חשובה. אבי פרל, מרכז הגז. אדוני, אתה מהוותיקים שבעניין, יש לך פה מנהלת ועדה ויועצת משפטית ותיקות מאוד בנושא הזה. ופה מדברים ומנסים ומנסים.
אברהם פרל
¶
וכמה שנים, אנחנו 25 שנה מנסים לעשות רפורמה. הרפורמה הזאת לא מתקדמת. אדוני, אין לנו הקצבות, החוק הוא חוק שאנחנו מנסים כרגע איך להעביר את הבניינים. הקצבות של גז לא נותנים לנו, אין לנו גז גם כדי לספק את הגז.
אני רק רוצה לציין דבר אחד. הכלבים פה נובחים והשיירה עוברת כי ההחלטות שיוצאת מפה, אדוני היושב-ראש, מממשלת ישראל, ועדת הכלכלה בראשותך ובראשות עשרות יושבי-ראש קודמים, לא מיושמות. הם מצפצפים על החוק.
עדי חכמון
¶
אדוני היושב-ראש, רק נגיד שאנחנו מטפלים בנושא הזה, זה בטיפול במשרד האנרגיה ואם אתם רוצים אפשר לדווח על זה.
עידן בן ארי
¶
עידן, חברת אמישראגז. אדוני, הנייר שעורכת-דין אשבול חילקה, שווה דקה להסתכל לפני שמצביעים. בבניין של 30 דירות, מי שיחליט על החלפת ספק גז – שזה לא משנה לאיזו חברה – יהיו שלושה אנשים.
היו"ר איתן כבל
¶
באמת. הטעות הגדולה שלכם, אני אמרתי לכם בדיון הראשון – החוק יעבור. או שתלכו אתנו ותציעו עצות פרקטיות. לא תהיה כאן שום קונצרטינה שאתם תשימו. לא אתם, לא לוביסטים, לא אף אחד. החוק יעבור. אפשר לתקן בו, אפשר להוסיף לו, אפשר לתת לו שלייקעס, אפשר לבוא ולהגיד – עשיתי את הכול. פרוטוקולים, זה כל מה שאתם מבקשים.
יש איזשהו גבול שאני לא אסרס. אני, הפכתם אותי לווטרינר פה. כל הזמן רוצים שנעקר ונסרס כל חוק שמביאים. כולם כמו שאמרתי באים בהתחלה, אומרים: אנחנו בעד החוק, חוק מצוין, חוק צרכני מן המדרגה העליונה, עכשיו תוציא את כלי העיקור והסירוס.
אני אומר את זה לא לכם, אני אומר את זה לחברי הכנסת, לא רק בנושאים האלה. יש לחצים שלא נראו כמותם בבית הזה, לא נראו כמותם, אני כבר ותיק פה.
היו"ר איתן כבל
¶
לחצים שלא נראו כמותם. ואני בין היתר רוצה להעביר כדי להפסיק את הלחצים האלה. זה לא יקרה. עד שלא מישהו יקום וישכנע אותי – ואני אומר את זה לכל חברי הכנסת, פולקמן ואחרים – שאנחנו טועים, שחס וחלילה אנחנו מוציאים מתחת ידינו שגגה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו מגיעים למסקנה שאו שמשנים את החוק, או שזורקים את הכול כי עם כל הוויכוחים - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
או נשארים במצב שהיינו פה או משנים. אם יש לנו כוונה לשנות חוק, בואו - - -
עפרי גופר
¶
"תיקון חוק המקרקעין (החלפת ספק גז בבית משותף)
בחוק המקרקעין (החלפת ספק גז בבית משותף), התשנ"א-1991 -
בשם החוק, במקום "(החלפת ספק גז בבית משותף)" יבוא "(החלפת ספק גז המספק גז באמצעות מערכת גז מרכזית)";"
לעניין הזה אנחנו הפרדנו הרי בין מערכת גז מרכזית לבין מה שהקראנו פעם קודמת, שנוגע לבלונים.
"
בסעיף 1 -
יורם טמיר
¶
יורם טמיר. אני לא קיבלתי הסבר אבל אדוני אמר שיש איזה הסבר של משרד המשפטים. אין לי מושג מה משרד המשפטים אומר על מעמדו של שוכר, אבל בחוק המקרקעין העיקרי יש בפרק א' פרשנות, סעיף 3: שכירות. כלומר, יש הגדרה לשכירות, יש מעמד לשכירות. אז אני לא מוצא סיבה למה נפקיר 30%.
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא עוסק בהקרנות. אני עכשיו עוסק בהקראת החוק. אמרתי, התייחסויות שנוגעות לסעיף. נגיע גם לסעיף הזה, אדוני, אני כבר התחייבתי. עוד לפני שאדוני העלה את העניין הזה, שמתי אותו כאחת מארבע הרגליים המרכזיות שברצוני להתייחס אליהן. וכמובן, בדיירים, כשאני מדבר שוכר-משכיר, אני כבר אומר את זה לרן – דיור ציבורי – ויש פה מישהו ממשרד השיכון?
עפרי גופר
¶
"
אחרי סעיף 1 יבוא:
"החלטה על החלפת ספק גז בבית משותף
1א.
בבית משותף שבו קיימת מערכת גז מרכזית, רשאים בעלי הדירות המחוברות לאותה מערכת להחליט על סיום כל החוזים שנחתמו עם ספק הגז או באמצעותו ולהתקשר עם ספק גז אחר כדי לרכוש גז ממנו או באמצעותו; החלטה כאמור יכול שתתקבל באחת מאלה:
הסכמה בכתב של יותר ממחצית בעלי הדירות המחוברות לאותה מערכת גז מרכזית;
החלטת אסיפה שהתקבלה ברוב של בעלי הדירות המחוברות לאותה מערכת גז מרכזית, שהשתתפו באסיפה, ובלבד שהתקיימו הוראות סעיף זה.
היו שני בתים משותפים או יותר מחוברים לאותה מערכת גז מרכזית, תתקבל החלטה על סיום כל החוזים שנחתמו עם ספק הגז או באמצעותו והתקשרות עם ספק גז אחר, כאמור בסעיף קטן (א)(1) או (2), בכל אחד מהבתים המשותפים, בנפרד, או בהסכמה בכתב של יותר ממחצית בעלי הדירות המחוברות לאותה מערכת גז מרכזית בכל הבתים המשותפים המחוברים לאותה מערכת גז מרכזית יחד.";"
להסביר את הסעיף הזה?
עפרי גופר
¶
בעצם לעניין הזה צריך רוב בכל אחד מהבתים, זאת אומרת לא עושים איזשהו רוב בין הבתים, כאשר יש עוד אפשרות שהיא מעל מחצית מבעלי הדירות בסך כל הבתים.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה, אדוני. אנחנו הגענו כפי שאדוני אמר קודם, לאחת השאלות העיקריות שאנחנו צריכים פה לקבל לגביהן החלטה, וזו שאלת מעמדם של השוכרים.
אני ניגש לשאלה הזו משלוש זוויות. קודם כול, חלק גדול מאוד ממחזיקי הדירות במדינת ישראל הם שוכרים. אני מבין שעל-פי הסקר של הלמ"ס, זה 27%.
אתי בנדלר
¶
מותר לי להפסיק רגע את חבר הכנסת דב חנין? אם יותר לי רק להעיר. בסעיף קטן (יב) לאותו סעיף ממש, אם תסתכל לפני פסקה (4), יש לך הגדרה של "בעל דירה". שם השאלה הזאת מתעוררת - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
לא. סליחה. גברתי צודקת כמובן מהזווית המשפטית, שאפשר את ההגדרה "בעל דירה" למתוח.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
כן. ובאותו סעיף מפנה גברתי לאמירה שאומרת שבעל דירה, לרבות מי שבעל דירה מאשר לו, מייפה את כוחו להופיע בשמו.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
מאה אחוז. אני לא הייתי מציע – לא בחוק הזה ולא בשום חוק אחר – להגדיר את השוכרים כבעלי דירות. הם לא בעלי דירות. ואני גם לא רואה בפתרון שגברתי מפנה אליו, של ייפוי הכוח, פתרון לשאלת השוכרים כי הפתרון הזה הוא לכולי עלמא. זאת אומרת, אני יכול להגיד, אני בתור בעל דירה, אני לא מתעניין, אני סתם נותן לבן-אדם – בוא, תלך, תייצג אותי. זה בסדר גמור.
אני מעוניין בהרחבה ובהגנה על מעמדו של השוכר. קודם כול, כי יש הרבה כאלה. ב. כי קונקרטית בסיפור הזה לשוכר יש לפעמים – או אפילו הייתי אומר במקרים רבים – יותר עניין מאשר לבעל הבית. בעל הבית, מה אכפת לו, יספק זה, יספק זה. הוא אפילו לא יודע אם יש בעיות, אין בעיות, כמה, איך, זה לא מעסיק את בעל הבית.
לעומת זאת, לשוכר זו שאלה יומיומית. אני בוודאי לא מציע להדיר את בעל הבית מהתהליך, בעל הבית הוא הרי זה שמשלם את הפיקדון – אם יש פיקדון לאותה חברה – אז אני לא בעד להדיר את בעל הבית מהתהליך, אני בעד להודיע לבעל הבית, ועד הבית צריך לקבל הודעה מראש שהתכנסה אסיפה כזאת ואם הוא מעוניין להגיע הוא יכול לבוא וזכותו להגיע.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
הפתרון עם הייפוי כוח, ברגע זה הוא יודע שיש ישיבה והוא אומר, אתה השוכר, תייצג מבחינתי.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
מאה אחוז. אבל אם הוא לא נותן לו ייפוי כוח? אדוני היושב-ראש וגברתי היועצת המשפטית, אני מציע לתת לשוכר מעמד עצמאי, שאיננו נובע ממעמדו של בעל הבית אלא אולי להגדיר – איפה שאנחנו מגדירים "בעל בית", אולי להגדיר "מחזיק בדירה" ובמחזיק בדירה יהיה כתוב שלעניין זה, קודם כול בעל הבית אבל גם השוכר.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אענה לך, ברשותך. אתה מתפרץ לדלת פתוחה. זה נושא שהתעמקנו בו בדיון הקודם והקדשנו לו זמן רב, ואני מודה שאפילו הייתי בדעתך. הייתי בדעתך ונתתי לזה נימוקים כמו שלך, נימוקים אחרים, כי אתה ואני מתכתבים עם אותו עניין ובאים מאותו מקום.
העניין הוא שאנחנו עלולים למצוא את עצמנו משפטית – וכאן גברתי היועצת המשפטית, תקני אותי, ויש כאן את נציגי משרד המשפטים – שההתנגדות שלהם לא נובעת מההיבט הערכי העקרוני של אנחנו לא רוצים ששוכרים ישתתפו בתהליך.
הטענה שלהם היא משפטית נטו. אתה יודע, אני תמיד אומר לארז שאני יודע מתי הוא בא באמת לחפור לי על עניין שהוא רוצה "לגנוב אותי".
היו"ר איתן כבל
¶
כן, כאילו לקחת משהו לתפיסת עולמו, או משהו שמבחינתו הוא לא הסיפור אלא המורכבות של העניין היא כזו גדולה שהיא עלולה – אני מזכיר למר יורם טמיר, שמימיקה זה גם כן התפרצות לדיון.
היו"ר איתן כבל
¶
שנייה, יורם. לפעמים דברים שנראים הכי "פושטים" בעולם הם הכי מסובכים, ומה שנראה הכי מסובך, בסוף בפועל אפשר לעשות אותו הכי "פושטי".
אני מציע שני דברים. אנחנו נשמע את משרד המשפטים.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אבקש את התייחסות גברתי אם גברתי תרצה להתייחס, ונקבל החלטה, אבל אני לא רוצה לקבל החלטה שהיא החלטה שאין לה בסוף - - -
היו"ר איתן כבל
¶
זו כוונתי, ולכן ההרצאה בדיון הקודם הייתה כמו שאתה, ופלוס. זה לא הבעיה. בבקשה, נציגות משרד המשפטים.
כרמית יוליס
¶
תודה, אדוני. כרמית יוליס, אני מרכזת את תחום הנדל"ן בייעוץ וחקיקה ואני אשמח להתייחס לסוגיה הזאת.
כרמית יוליס
¶
אז אני אגיד ככה. שמערכת היחסים בבית המשותף היא באמת נותנת את המשקל אך ורק לבעלי הדירות. זה המיינסטרים של חוק המקרקעין וכך עובדים בתים משותפים ביחס לכלל ההחלטות.
ההחלטה שעליה אנחנו מדברים היא בסך הכול לא החלטה שהיא זרה לחיי הבית המשותף. באותה מידה, ועד בית גם מחליט על ניקיון ועל תחזוקה ועל גינון, וגם שם לכאורה יכולה לעלות הטענה שאם בעל הבית הוא צד שהוא יותר מרוחק, למה לא לתת מעמד לשוכרים.
התפיסה שלנו היא שבסוף, ההחלטות האלה גם הן משפיעות על אותו קניין שהוא בסופו של דבר של בעל הדירה בבית המשותף. הוא בעל הבית ולא השוכר. זה משפיע על הקניין שלו בגלל שבשורה התחתונה גם החלטות מהסוג האחר שמניתי – כמו גינון ותחזוקה וניקיון – בסופו של יום, אם יהיה איזשהו פגם אתן, בדומה לפגמים שעשויים להיות באספקת הגז, מי שייפגע זה בסופו של יום בעל הבית. ולכן, המעמד שהחוק מעניק, הוא מעניק את זה לו.
הדרך הפשוטה להתגבר על זה זה באמת באמצעות הסעיף שהצענו, שאכן אומנם לא מדבר באופן מפורש רק על שוכרים אבל הוא מקל מאוד מאוד את היכולת להעביר לאחר את נטילת ההחלטה.
אני רוצה גם להתייחס לעוד מערך של שיקולים שהם מההיבט הפרקטי, זאת אומרת שוכרים מעצם טבעם הם מתחלפים. לעתים השכירות היא ארוכת-טווח אבל היא גם יכולה להיות קצרת-מועד. ובמועד קבלת ההחלטה אנחנו בעצם נשים את נציגות הבית המשותף במצב מאוד מאוד מורכב בגלל שמיהם בעלי הבית בבית המשותף, לגבי זה יש ודאות. הם רשומים בפנקס הבתים המשותפים וגם מטבע העולם אנשים יודעים מיהו בעצם בעל הבית בדירות באותו בית משותף. אבל שוכרים, שמעצם טבעם מתחלפים ויכול להיות שחוזה השכירות אתם ממש עומד בפני סיום, ובדיוק בחודש האחרון לחוזה הם יבואו ויקבלו החלטה שהיא כזאת דרמטית וכל הצעת החוק בעצם רוצה לתת מענה לאיך הכי נכון לקבל את ההחלטה הזאת.
כרמית יוליס
¶
גם התייחסנו לסיטואציה אם החוזה עומד לפקוע, גם דיברנו על הנטל שזה מעביר לפתחה של נציגות הבית המשותף, שהיא בעצם ועד הבית, היא לא תמיד מכירה את השוכרים, הם מתחלפים, איך היא תדע האם ההחלטה היא בעלת משקל או לא, וזה מעבר לרעיון המרכזי שבעצם מי שרשאי לקבל החלטות ביחס לדירות זה רק הבעלים.
יערה למברגר קינר
¶
עוד משפט קצר. אם הבנתי נכון, חבר הכנסת חנין אמר שהוא לא רוצה להדיר את בעל הדירה. ואז אנחנו מגיעים לסיטואציה שכבר עלתה בדיונים בחוקים בעבר פה, שאז מתעוררת השאלה האם יש מעמד גם לשוכר וגם לבעל הדירה, ובעיני הסיטואציה שבה יהיה צריך גם הסכמה של השוכר וגם בעל הדירה, תביא - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אולי בכל זאת. תודה, אדוני היושב-ראש. קודם כול, תודה על הדברים שלכן, ויש בינינו מחלוקת. אני בגילוי נאות אומַר שהמחלוקת היא לא משפטית והיא אפילו לא טכנית אלא היא מחלוקת ערכית.
תפיסת הקניין שלכן לטעמי היא תפיסה מאוד מאוד שמרנית. אתם אומרים, יש בעל דירה, וזה מאה אחוז מזכויות הקניין, ויש שוכר שהוא בעצם אפס אחוז מזכויות הקניין. אני אולי קצת מקצין – אולי אתם נותנים לשוכר 2%. סליחה. אז בסדר, אני אסוג בי קצת. 2% מזכויות הקניין.
אני חושב שעולם הקניין שאנחנו צריכים לשאוף אליו הוא עולם אחר, והיום אנחנו נאשר בקריאה ראשונה בכנסת – נכון, חבר הכנסת פולקמן? – הצעת חוק בעניין השכירות, שהיא מקדמת אותנו בצעד לעולם שבו אנחנו מבינים שגם השוכר הוא בן אדם שיש לו מעמד ויש לו זכויות יותר חזקות ממה שהיינו רגילים לחשוב.
אני אומר בגילוי מוחלט, אני לא מסתיר את זה. אני הייתי מאוד מעוניין להתקדם לעולם כזה, אני חושב שעולם כזה הוא עולם יותר נכון, יותר צודק, גם ברמה הרעיונית וגם ברמה - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
יפה. ברמה הפרקטית, הסוגיה שאנחנו עוסקים בה היא בדיוק הסוגיה שבה אפשר להתקדם כי אין שום נזק קנייני ארוך-טווח לשאלה של החלפת ספק גז. זה לא משהו שאתה יכול להגיד אחר כך, ערך הבניין נפגע ולטווח ארוך הבעלים, באמת זכותו הקניינית נפגעת. אלה בדיוק הנושאים שבהם אפשר להתקדם.
גברתי בצדק אומרת שגם וגם זה יסבך אותנו מאוד. כיוון שאני רוצה להתקדם, אני מציע את המנגנון הבא. תהיה קודם כול הודעה לבעל הבית. בעל הבית, אם הוא בוחר להגיע, הקול בהצבעה יהיה קולו של בעל הבית, אני נותן לו את העדיפות. אבל תינתן גם הודעה - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
כן, כן. תינתן ברירה נוספת. והיה ובעל הבית לא מגיע, השוכר יכול להגיע במקומו, בלי ייפוי כוח.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי, דב, זה היה שתי דקות. סליחה, אני אגיד לך איפה הבעיה שלי. אתה מציע הצעה טובה, אבל היא בתוכה מכשילה. כי אתה ואני רוצים להגיע לאותה נקודה, ואתה ואני – אגיד לך משהו – גם תפיסתית קרובים בעמדותינו, אלא שאתה פותח פה עולם חדש של תביעות.
היו"ר איתן כבל
¶
יורם, סליחה. אני ביקשתי את דעתך? אדוני, עד היום הזה לא הייתה פעם שביקשת לדבר – אתה ממלמל עם עצמך יותר מדי. אני אאפשר לאדוני להגיד בלי למלמל.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אתן. יורם, לא מנעתי ממך אף פעם לדבר. לכן, ואני אומר את זה גם לך ואני אומר את זה לכם. תראו מה יקרה. אם אני חברה, אם אני יודע שהשוכר לא בתוך ההליך או אין הוכחה שניתן ייפוי הכוח, דקה אחרי שזה מאושר החברה פונה לשוכר, על-פי דיני מקרקעין בכלל, שנפגע קניינו – אתה יכול להגיד מה זה קניינו, אנחנו לא עוסקים עכשיו בפעילות אידיאולוגית, אנחנו עוסקים בחוקים.
והחוק כאן – פולקמן ואחרים – הוא לא לצד שלנו בעניין הזה של שוכר ומשכיר. אז אנחנו באים לברך, ונימצא מקללים בתוך התהליך. נס בלעם לא קורה כל שבוע.
היו"ר איתן כבל
¶
גברתי, אמרתי שאני אאפשר לך. מה שאני אומר, דב, אני מקבל את התהליך שאתה עושה אותו, אבל אני כן רוצה – לא כי אני רוצה להכביד על השוכר לעניין הזה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אז השוכר יגיד, אבל לא שמעתי. הגעתי לישיבה במקומו. אנחנו לא נצא מזה. יהיה בלגאן. אני בעד ההיגיון אבל יהיה פה ברדק.
אלה פרטוש
¶
שמי עורכת-דין אלה פרטוש, אני היועצת המשפטית של חברת מרכז הגז. אני יכולה לספר לכם מהשטח, כמי שחיה את הניסיונות ואת החתימות ואת המלחמות מול החברות הגדולות. כשזה מתחיל בלפנות לבעל הבית, שבוא נאמר במאת האחוזים – ואני אוכל להוכיח את זה לוועדה, לכל אחד שיבקש – שכשפונים לבעל הבית, התשובה היא, תעשה מה שאתה רוצה, תפנה.
אלה פרטוש
¶
אני רוצה לתת גם תגובה לרוח הדברים שנאמרו פה ממשרד המשפטים. אפשר להרחיב את זה ולעשות הרבה מאוד דרמות – פגיעה וקניין ולפתוח את זה לתביעות. אין פה שום פגיעה, להיפך. כשהשוכר מבקש להיטיב, להוזיל את המחיר, לעבור לחברה, בעל הבית רק מרוויח.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אגיד לך מה ההבדל ביני לבינך. את כל כולך שקועה בצד שאת רואה רק את הצד שלך. אלה שקועים רק בצד שלהם. כשאני מסתכל על הדברים האלה – אני רוצה שתביני – אני מסתכל על שתי התפיסות שעומדות פה.
הרי זה ברור, כל מה שאנחנו כותבים פה זאת מלחמת עולם, זה מחדר לחדר, זה אפילו לא מבית לבית. הדייר ייכנס לקפל כביסה בחדר ההוא, ההוא ירדוף אחריו לתוך החדר. זה לא העניין.
אנחנו בסך הכול מנסים כאן לייצר תהליך סביר. תהליך סביר. מה שאני מנסה עוד לומר לך, איפה את טועה. את יושבת כאן ואת אומרת ככה כלאחר יד – אני לא מזלזל אבל את אומרת, אנחנו באים מהשטח ורואים איך הדברים מתנהלים.
חכי חכי, כמו שאומרים אצלנו בשיכון. כשהתהליך הזה יסתדר כפי שאת רוצה, שאת אומרת זה לא בעיה, מה את חושבת? שהחברות הקיימות ישבו ויגידו, טוב, הרמנו ידיים, נשברנו.
את לא מבינה אפילו שאני עוזר לך כאן, אני לא נגדך. אני בסך הכול מנסה להגדיר את מערכת היחסים בין שוכר למשכיר, שאת, לכשיגיע התהליך וכבר יימצא הבעלים שיפנו אליו, תמיד יימצא בכל בניין, מה לעשות. אנחנו נכביר פה חוקים כמה שאנחנו רוצים. אנחנו, תפקידנו לעשות השתדלות. אנחנו עושים את זה פעם ב-, יש מי שההשתדלות שלו תהיה יום-יום, שעה-שעה, לפרק את החוק. אני מכיר את זה מחקיקה אחרת, חוק רישוי רכב. העברנו חוקים. ועומדים גופים יום-יום, מנסים להתחכם עם החוק, מנסים להבין אותו ולקמבן את החוק. מה, זה חדש?
לכן, אני אומר את הדברים. אני רוצה – ואני אומר את זה גם לחברי דב חנין – הם יותר חזקים מאתנו. הם יותר חזקים מאתנו, אני מרגיש את זה במערכת היחסים שלי עם הח"כים, והלחצים שמופעלים עלי.
לכן, אני בא ואומר, כל בוקר אני מתעורר עם סיפור חדש שלא ראיתי. נהייתי כבר מומחה, תכף אני אתחיל להיות מתקין צינורות גז מרוב שכבר נהייתי מומחה. כולם נהיו מומחים למוטרות ומומחים לכל מיני דברים, וכולם נהיו מומחים לבטיחות. כולם דואגים. רן.
רן מלמד
¶
אני אעשה את זה יחסית קצר ובמסגרת פחות אולי משתי דקות. אני רוצה קודם כול לתאר לך איפה אני חושב הכשלים נמצאים ואני חושב שמה שאמרו במשרד המשפטים הוא תגובה שהיא כשל נוראי מבחינתי. קודם כול בגלל שהמדיניות שאנחנו רואים היום הולכת על בניית פרויקטים להשכרה ארוכת-טווח. ומי מנהל את הפרויקטים האלה? יזמים שמקבלים כסף כדי לנהל אותם ל-20 או ל-30 שנה ומחויבים להשכיר את הדירות לדיירים לתקופות ארוכות, ואחר כך רק למכור אותן.
הדיירים האלה שגרים בשכירות באותן דירות לתקופה ארוכה, אין שום סיבה שלא יהיה להם חלק בקביעת עלות המחיר שמשלמים על הגז, בעיקר כאשר מדובר בחברת ניהול בעצם או ביזמית שעושה את העבודה ואנחנו לא יודעים איך היא תעשה כי היא בעצם לא תהיה מחויבת.
לגבי נושא ייפוי הכוח, ועם כל הרצון שלי לקבל בשמחה את הנושא של הסמס, אני חושב שהוא בעייתי ומורכב, משלוש סיבות. אחת, חלק גדול ממשכירי הדירות הם אנשים קשישים, הם לא משתמשים ב-סמסים על דרך קבועה. חלקם הגדול משתמש בעורכי-דין כנאמנים שלהם, אני לא רואה עורכי-דין שולחים סמסים לדיירים ואומרים להם קחו ייפויי כוח, שלא לדבר על חברות ניהול שמנהלות את הבתים.
לגבי הנושא שיש שלושה או יותר דיירים בדירה, בדרך כלל אחד הוא זה שעומד מול בעל הבית בחתימה על ארנונה, ותכף אני אגיד למה אני מתכוון בנושא הזה.
לכן נדמה לי שבמקום נושא ייפוי הכוח – ואני לא נכנס עוד לנושא הדיור הציבורי שאמרת שיטופל בנפרד - -
רן מלמד
¶
- - נדמה לי שייפוי הכוח, אפשר לעשות אותו הרבה יותר פשוט, על-ידי הצגת תשלומי ארנונה וחוזה בעל תוקף. אני לא מקבל את העובדה שאם הבן אדם יעזוב בעוד שלושה או חמישה חודשים, זה רלוונטי, אבל ברגע שהארנונה רשומה על שם הדייר בדירה, אני חושב שזה נותן לו את הזכות להשתמש.
ומשפט אחרון, שאני חושב שיש פה עוד כשל.
רן מלמד
¶
היום מעבירים את הארנונה על שם הדייר. אני גר 12 שנה בדירה שכורה, הארנונה רשומה על שמי, החשמל רשום על שמי, המים רשומים על שמי, אין שום בעיה עם הדבר הזה, אבל לא נותנים לי להשתתף בישיבות הוועד.
הדבר האחרון, אדוני, שאני מבקש לבדוק כי אני חושב שיש בו כשל, זה מה קורה בבתי הדיור המוגן הפרטיים. בבתי הדיור המוגן של החברות המשכנות, האזרחים הקשישים למשל – אני אקח את זה למקום אחר – שיש להם הנחה בארנונה, משלמים את הארנונה ישירות לעירייה.
בבתי הדיור המוגן הפרטיים יש בעיה. הארנונה משולמת באופן ישיר הרבה פעמים על-ידי הבית הפרטי, כשהקשיש לא מקבל את ההנחה. למה אני אומר את זה? צריך לבדוק איך תתקבל ההחלטה בנושא הזה של תשלומי הגז בבתי הדיור הפרטיים.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לגבי הסיפור של בתים עם חברת ניהול ושכירות ארוכת-טווח, זו סוגיה שצריך למצוא לה פתרון. לגבי הדברים האחרים דיברנו.
היו"ר איתן כבל
¶
רן, כמו תמיד אתה אומר דברי טעם, אבל אני לא בהכרח יכול לקבל את כל אשר אתה אמרת, ואני אסביר.
יש פה שתי סוגיות מרכזיות שאתה העלית, לשיטתי, שמצריכות התייחסות. אין לי תשובה – לנושא של הפרויקטים החדשים לשכירות ארוכת-טווח אין לי תשובה טובה, אני אומר את זה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא אומר כלום, אני אומר זה מצריך התייחסות של המערכת המשפטית איך מתגברים על זה. ופעם שנייה זה לגבי אותה אוכלוסייה של אנשים מבוגרים, איך מתַקשרים אתם.
יחד עם זאת, אני רוצה לומר לך את הדבר הבא. אני יכול לתת לך על כל מה שאתה אמרת עוד עשרה נימוקים איך בסוף לא להוציא את החוק. כיוון שאני יודע שאדוני בא מהמקום שרוצה להעביר את החוק - -
היו"ר איתן כבל
¶
- - ואתה ואני שוחחנו על העניין הזה וגם שותפים לכמה הצעות חוק שבאות לקדם את העניין הזה, אני אומר תפסת מרובה לא תפסת.
אני לא יודע. אני כבר אומר לך. הרי בדיוק איך העניין הזה? אני רואה את זה הרי מהח"כים, שכל חמש דקות בא מישהו, אומר לי עוד איזו בעיה. אנחנו צריכים להסתכל על המִפתַח הרחב, ובסוף בסוף אם זה מגיע לפתחו של בית-משפט, בית-משפט אמור לדון ולשקול את הדברים על-פי המפתח הרחב של ההתנהלות וההתנהגות. אני לא יכול לרדוף אחרי כל דייר אחרון שחתם חוזה אולי כזה או אחר.
אני אומר לך שוב. הוויכוח סביב השאלה של שוכר-משכיר – ואני גם כן, בכל המקומות שגרתי בהם בשכירות, שילמתי ארנונה ישירה, חשמל ישיר, הכול ישיר – אבל עדיין בשאלה הזו שם, זה מתאפשר בחקיקה בכל התהליכים האלה. פה, מה שאני אומר לך, רק הוויכוח, הוויכוח שיכול להתנהל פה – הרי גם אני משלם את הגז, לא בעל הבית משלם את הגז. זה לא שאני משלם לו ויורד לי בסוף - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אבל אני מסביר לך. השאלה היא לא שאלה של רצון. אני אתך. בסוף בסוף, יש סמכות משפטית שאמורה לתת לנו את חוות הדעת בעניין הזה. זה שאני חושב אחרת ויורם טמיר חושב אחרת - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לכן אני אומר את זה, כל עוד לא קיבלת ולא ביקשתי את חוות הדעת המשפטית שלך – זה לא כי אני לא רוצה. אני בשורה התחתונה בצד שלך. באה המערכת המשפטית, אומרת לי: אדוני, אם אתה עושה את העניין הזה, דע לך. אני אגיד לך, לא השתכנעתי שאנחנו יודעים לעמוד. מה העניין? מרוב שאנחנו רוצים את מה שאתה רוצה, אנחנו נקבור את עצמנו. את החלק הזה סיימתי. יורם, סיימתי.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הזכות הקניינית, אני רואה שהיא כל כך קדושה כי לא רוצים לפגוע בזכות הקניינית של בעל הדירה, אבל יש חוק הסדרה שרומס ברגל גסה את הזכות הקניינית.
היו"ר איתן כבל
¶
זה מה שאני אומר כל הזמן. אתמול השתמשתי בזה כשאמרו לי אי-אפשר, אמרתי להם – עשיתם את ההסדרה, תעשו גם את זה.
היו"ר איתן כבל
¶
זה לא קשור לקדושה של זכות קניינית. אני לא מנהל כאן עכשיו דיון אקדמי או משפטי סביב עניין הזכות הקניינית. אני מוטרד מדבר אחד, זה שאתה אומר לי יהיה בסדר וזה ינצח, עדיין לא נותן לי את המענה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא יזמינו אותך לבוא להגיד ויגידו בבית המשפט, יורם טמיר אמר – מה, אתם לא שמעתם עליו?
יורם טמיר
¶
אבל יש לי פתרון, אדוני. במקום להתייחס לכל ההנחיות התקנוניות, לשנות פשוט איפה שיש בעלי הבתים – המחוברים למרכזייה, ובזה פתרנו את הבעיה. לא פגענו בקניין, וזה אפילו עומד בהגדרות של החוק העיקרי.
היו"ר איתן כבל
¶
יורם, סליחה. אתה עכשיו באמירה פתחת עולם משפטי שעכשיו הם יתחילו להתווכח מה המשמעות של זה, מה זה אומר. עזוב אותי, בחייך.
תבין, אני לא רוצה פה מאה אחוז. מאה אחוז לקבל פה בחוק זה מפחיד אותי. בוא נתקדם. בוא נוציא את עצמנו מן המצר שבו אנחנו נמצאים. אני יכול רק, יורם, לעשות כמיטב יכולתי. בבקשה, מהעניין הזה, אם לא אני זורק אותך החוצה.
דוד בן יהודה
¶
תודה רבה על כל הנטיות שלי. דוד, מנכ"ל ישראגז אופק בע"מ. אנחנו מקבלים את כל מה שהייתה עליו התדיינות בפעם הקודמת, ומשום מה אנחנו רואים שבמסמך המוצע עכשיו לא שינו את האחוזים שאתה דיברת עליהם.
דוד בן יהודה
¶
אוקיי. זה חשוב מאוד. עכשיו, כרגע ניסו לעשות ניסיונות של לשנות את זה. הבנתי, זה מוחלט, ואנחנו כמתחרים קטנים במשק הגפ"מ מקבלים עלינו.
אבל, אני ברשותכם רוצה רק להגיד מילה אחת כי כל זה, כל זה לא יקרה – אתם לא מקשיבים לי, אדוני היושב-ראש.
דוד בן יהודה
¶
כל זה הולך להתבטל. מדוע? אנחנו כחברה קטנה עומדים להחזיר את המפתחות לחברות הגדולות מחר בבוקר אם לא נקבל מיידית ממשרד האנרגיה את ההקצבות המגיעות לנו בהתאם לכמות הצרכנים שלקחנו - -
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה. אתה כבר מומחה לענייני ועדת כלכלה ולענייני החוק. כהן ולוי זה מאותו שבט, אבל זה עדיין לא הופך אותם לאותה משפחה. אנחנו דנים פה אומנם בענייני גז, גפ"מ במקרה הזה. זה לא הדיון. אנחנו פה עוסקים בעניין מאוד מאוד מסוים. ירצה אדוני לפנות אלי בתוקף תפקידי כיושב-ראש ועדת הכלכלה בעניין אליו אדוני מכוון, אנא הוצא לי פנייה רשמית.
היו"ר איתן כבל
¶
דוד, גם לי אין זמן. אני כבר אוציא אותך, זה לא הנושא, אלוהים. מה אתה רוצה, שאני אכתוב את זה בשפת יתדות?
היו"ר איתן כבל
¶
די. סליחה, במחילה. אתה מטריח את הוועדה. כל אחד שעובר ברחוב אתה מטריד אותו? זה מה שאתה עושה לנו, גם אם אתה צודק.
היו"ר איתן כבל
¶
מספיק. די. זה לא הנושא. אדוני רוצה להעלות את הנושא, כבר נתתי לו את הדרך. אין כאן את האנשים שיודעים לתת את התשובות, גם לא אני. אדוני ייקח שלט, ילך ליד הבית של שר האנרגיה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה רבה. שלחה גברת בשם אורנה דיקנית מכתב בנושא הצעה לתיקון חוק המקרקעין, כשהיא מתייחסת בדיוק מאותו מקום, היא מתנגדת התנגדות נחרצת. היא בעלת מספר דירות - -
היו"ר איתן כבל
¶
- - והיא משכירה אותן לדיירים. לא משנה מי הפעיל אותה, אם היא קמה בבוקר והיא צופה אדוקה בערוץ 99 או 98, עצם העובדה שכבר יצא מכתב כזה.
היו"ר איתן כבל
¶
מתנגדת לתת זכויות לשוכרים, זה אומר שלצערי אני צודק ולא אתם בכיוון שבו אנחנו הולכים. זה הכול. לא כי אני לא מסכים אתך. אני מסכים אתך, רק עד שנסיים את כל התהליך ועכשיו אני אתווכח אתה והיא תיקח עורך-דין ויש מישהו שגם יעזור לה לקחת עורך-דין, ויגישו בג"ץ ויתחיל סיפור ארוך שהכול יקרה בו, אנחנו נמות צודקים ושום דבר לא ישתנה. תודה רבה.
היו"ר איתן כבל
¶
כן, הם יצטרכו לתת תשובה. זה נושא שהוא הרבה יותר גדול, זה לא משהו שאני יכול להגיד – עדי, תשלפי.
כרמית יוליס
¶
רציתי לומר שלפחות מההיכרות שלי, יש מנעד של מצבים שבהם הדין בעצם הוא זה שמחייב שהדירות לא יוכלו להימכר אלא תחול חובה להשכיר אותן. בחוק הוותמ"ל, שזו הוועדה למתחמים מועדפים לדיור יש הוראה קוגנטית כזאת שאי-אפשר לסטות ממנה, ששיעור מסוים מיחידות הדיור שמתאשרות חייב להיות להשכרה ארוכת-טווח – חלקה במחיר מופחת וחלקה לא. יש גם תקנות לפי חוק התכנון והבנייה.
כרמית יוליס
¶
הבנתי, עכשיו אני אשיב. תשימו לב שבהוראות הקוגנטיות האלה ההוראה היא כלפי הנכס, כלומר אי-אפשר למכור אותו בשוק החופשי. זה לא בהכרח אומר שהשוכר הוא אותו אדם שיישאר שם משך 15 שנה או 20 שנה או עשר שנים.
כרמית יוליס
¶
לאיזה תקופה השוכר הספציפי יכול להיות שם, כאן אין קוהרנטיות ואין הלימה בין ההסדרים השונים. בחלק מהמצבים חלות תקנות התכנון והבנייה לעניין מטרה ציבורית, בחלק מהם זה החלטות מועצת מקרקעי ישראל, ובחלק זה הוראות שנגזרות מחוק הוותמ"ל. במרבית המקרים באמת לשוכר יש חוזה ברירה, כלומר אופציה שהוא רשאי להאריך, בחלק מהמקרים עד חמש שנים ובחלק עד שש שנים.
מה שאנחנו מציעים, ככל שהשכירות היא לכל הפחות של חמש שנים, היא ניתנת לרישום בפנקסי המקרקעין, וככל שהשכירות תירשם בפנקסי המקרקעין אנחנו נהיה מוכנים לחרוג מהכלל הרגיל ולאפשר לאותו שוכר.
כרמית יוליס
¶
אז אני אומרת, "המהפכה החוקתית" – אני צוחקת – מה שאנחנו בעצם נהיה מסכימים בפרויקטים המיוחדים האלה זה ככל שמישהו שוכר והוא שוכר למעלה מחמש שנים, כלומר לכל הפחות חמש שנים - -
כרמית יוליס
¶
ואם היא תירשם בפנקסי המקרקעין אז רק לצורך החוק הספציפי הזה אנחנו נהיה מוכנים להרחיב ככה שגם הוא יוכל לקבל את - - -
אתי בנדלר
¶
או על כל מי שמוכיח שיש לו חכירה? חכירה היא שכירות לתקופה של חמש שנים לפחות. כל מי שהוא חוכר מקרקעין והוא רשם את הזכות שלו בטאבו, יהיה רשאי להצביע.
כרמית יוליס
¶
תבינו, הפרויקטים האלה הם באמת מעוררים את הקושי שההצעה נועדה להתמודד אתו, כי בסוף, כל הבניינים האלה שניתן רק להשכיר אותם, כולם בבעלות גורם אחד.
כרמית יוליס
¶
אז הקושי להגיע שם לאיזושהי תחלופה, הוא נראה לי הרבה יותר משמעותי. ולכן המענה שאנחנו מוכנים לתת הוא רק ביחס לקושי הספציפי הזה. אנחנו יכולים למצוא לזה נוסח שאומר שבעצם יש מגבלה על מכירת הדירות. ניתן אך ורק להשכיר אותן לשכירות ארוכת-טווח וזו בעצם ההצדקה לתת מעמד לשוכר לחמש שנים.
יערה למברגר קינר
¶
בפקודת מסילות הברזל, ואז זה פותר את השאלה האם תהיה כפילות עם בעל הדירה, אפשר ליצור חזקה כזאת.
רן מלמד
¶
קודם כול, תודה, זה חצי פותר את הבעיה. למה אני אומר חצי? כי הולך לעבור בקרוב חוק – חבל לי שחבר הכנסת פולקמן יצא מהחדר – שנקרא חוק שכירות הוגנת, שבין השאר מבסס את כל המהות שלו על שכירויות שהן לתקופה ארוכה כי ככה בעלי הבתים יוכלו ליהנות מהטבות ותמריצים וכדומה, וזה ינוע אם אני לא טועה בין שנתיים לחמש שנים.
ואני עוד פעם אומר, החוק הזה יעלה השבוע לדעתי לקריאה ראשונה והוא ממשיך לדברים אחרים. צריך להתייחס אליו.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה להציע הצעה. אני לא יודע לתת, רן, אני מתנצל. כיוון שאני לא רוצה לעכב את החוק, כי הבעיה בחוק היא לא השכירות, שוכר-משכיר, יש כאן עניין הרבה יותר עקרוני וגדול.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מציע לעשות את זה בכמה טקטים. קודם כול, יש את הטקט הראשון שבו אנחנו יודעים להגיד את מה שעורכת-דין יוליס אמרה לנו כאן, אמירה שאפשר ללכת אתה כברת דרך שעוד לא הלכנו בה. אחד.
היו"ר איתן כבל
¶
כבר פרגנתי אבל אם את רוצה לפרגן גם את, זה בסדר, לא אחסום אותך. נקודה שנייה, ברשותכם, שאני רוצה לומר בעניין הזה. לכש – אני אומר את זה לכם, זה גם ייכתב בהצעת החוק, אני לא יודע איך, בדברי ההסבר או במה שאנחנו רוצים לכתוב, או להצהרה שלכם לפרוטוקול – לכשיעבור החוק, צריך לבצע - - -
היו"ר איתן כבל
¶
כן, כן. צריך למצוא את הדרך המשפטית איך כבר מראש אנחנו מוכנים לבצע את ההתאמות הנדרשות העולות מהתיקון החדש.
היו"ר איתן כבל
¶
גברתי, אני עוצר אותך. אני לא ביקשתי לפתוח את הדיון בחוק של פולקמן. אני רק אומר את הדבר הבא, שאני רוצה עין לציון צופיה. אם יעלו – ורן ידאג "לנג'ס" לי כדי שאני אשים גם אני את לבי, אם יש - - -
היו"ר איתן כבל
¶
כן, כן, נכון. אני מניח שזה יעבור אלינו, אני מקווה. חסר לפולקמן שלא, שיחפש לו ועדה אחרת.
אם העניין הזה באמת מתכתב עם העניין הזה לדעתך, אנחנו נביא את זה גם לדעת היועצת המשפטית, אנחנו נעשה – כבר אני אומר לכם את זה מראש – נדאג ונדרוש את ביצוע ההתאמות.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושב-ראש, משפט בקשר לדברים של היועצת המשפטית. כשאנחנו מדברים בסעיף (3)1א(א), מדברים על הבעלים, בעלי הדירות. אפשר אולי להכניס שם: או שוכרים שהם רשומים בטאבו, ואז זה יהיה מכוסה. השוכרים שנרשמו בטאבו, זה שיש לו את השכירות והחכירה, אם אפשר להכניס את זה שם.
עדי חכמון
¶
הבעיה היא שיכול להיות ששוכר הוא לא בפרויקט המיוחד הזה, הוא שוכר לחמש שנים ואז הוא נרשם בטאבו. במקרה הזה, משרד המשפטים, אנחנו לא רוצים - - -
יערה למברגר קינר
¶
זה גם לא חייב להיות חמש שנים הוא שוכר, יכול להיות שהוא שוכר שנתיים ויש לו אופציה לעוד שלוש שנים.
היו"ר איתן כבל
¶
כל מה שדיברנו עליו. בואו נשים לב שאנחנו עשינו את הפעולות כפי שאנחנו אמרנו אותן. בבקשה. לא פותח את הדיון, אני רק רוצה לדעת שקיימנו. בבקשה.
עפרי גופר
¶
"
החלטה כאמור בסעיף (א)(2), תתקבל רק אם התקיימו התנאים הבאים:
(1) שבעה ימים לפני מועד קיום האסיפה נתלתה בכל דלת כניסה לבניין או בלוח המודעות הודעה על קיום אסיפה כאמור..."
היו"ר איתן כבל
¶
קודם כול, זה פעם אחת. אם אתה אומר "או", אתה עושה עוד פעולה. יש כאן שלוש פעולות, ארבע פעולות.
היו"ר איתן כבל
¶
לא. קודם כול, שלט. הודעה ראשונה יכולה להיות, אמרנו את זה, במקום או בולט על הדלת או אם יש לוח מודעות שנוהגים לשים עליו.
היו"ר איתן כבל
¶
קודם כול תקראי את כל התהליך, אחר כך נתייחס אליו.
"
שבעה ימים לפני מועד קיום האסיפה נתלתה בכל דלת כניסה לבניין או בלוח המודעות הודעה על קיום אסיפה כאמור, ובה יפורט נושא האסיפה והאפשרות לקבל את ההחלטה בשעה אחרת שתירשם בהודעה, אם לא יהיה נוכח מניין כאמור בפסקה (2) ונמסרה הודעה לכל אחד מבעלי הדירות המחוברות לאותה מערכת גז מרכזית כאמור לפחות בשתיים מהדרכים הבאות ויראו הודעה לפי פסקאות אלה כאילו נמסרה לכל בעל דירה יום אחד לאחר מכן:"
הנחת הודעה בתיבת הדואר של הדירה;
הנחת הודעה בפתח הדלת של הדירה;
משלוח הודעה באמצעים אלקטרוניים."
היו"ר איתן כבל
¶
- - על הדלת או לוח המודעות או הכניסה היא טריוויאלית בעיני. היא חובה בכל מקרה. הוא צריך לשים על כל דלת, הוא צריך לשים בתיבה והוא צריך במשלוח אלקטרוני. זאת אומרת, הוא צריך פעולה ועוד שתיים מהשלוש הנותרות.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
דווקא זה בסדר. ואז השוכר יכול לפנות, הוא כבר יודע – השוכר נמצא בבית, יכול לפנות לבעל הבית, להגיד לו, תייפה את כוחי.
אתי בנדלר
¶
נכון. ממש ככה. ואז הוא יכול גם להראות שהוא ייפה את כוחו, שהוא הסכים לכך בהודעת סמס, כך שזה מאוד פשוט.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
השוכר יודע במאה אחוז שדנים בזה ואז הוא יכול לבקש את הייפוי.
אתי בנדלר
¶
אני רק לא מבינה מה אומרת החזקה, אם מישהו יכול להבהיר. בעיקר אני מתכוונת "כאילו נמסרה לבעל דירה יום אחד לאחר מכן". למה צריכים את החזקה הזאת?
אתי בנדלר
¶
אני מבינה מדוע צריכים חזקה שייאמר בה "ויראו הודעה לפי פסקאות אלה כאילו נמסרה לכל בעל דירה". מה שאני שואלת מה מוסיף "יום אחד לאחר מכן".
חגית הלר קוצר
¶
חגית, אמישראגז. כמו שאנחנו יודעים, בחודשים יולי-אוגוסט הרבה מהאנשים לא נמצאים בארץ. יכולה להתקבל פה החלטה ללא שאנשים בעצם קיבלו שום הודעה כי הם פשוט לא נמצאים.
היו"ר איתן כבל
¶
וכאלה לא מעניין אותם, וכאלה שוכרים, וכאלה משכירים, וכאלה גמלאים, וכאלה קשישים, וכאלה ביטוח לאומי.
אתי בנדלר
¶
לא, זה בעייתי כי יולי-אוגוסט אנשים נמצאים בחופשה אבל גם בתקופת החגים אנשים נמצאים בחופשה, אז תתחילי לקבוע לפי חודשי השנה?
היו"ר איתן כבל
¶
לא, אין שאלה. גברתי, הדיון הסתיים בפעם הקודמת. אני הודעתי שכאן אני עושה הצבעות. תודה. זה הכול. כל מי שהיה צריך להיות פה הלך. רן.
רן מלמד
¶
שלוש הערות. הערה ראשונה נוגעת לנושא של המיילים, שאני חושב שהם לא צריכים להיות ברירת מחדל אלא במידה וקיימים מיילים או הודעות אלקטרוניות - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אז תן לי להעיר לך. תפסת מרובה לא תפסת, והיה כאן דיון שלם. ולכן, אני קבעתי ארבע פעולות שמתוכן שלוש.
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא אאפשר אפילו לפתוח, אסביר גם למה. על כל פעולה היה פה דיון של שבוע. הם רצו בכלל שתי פעולות.
רן מלמד
¶
אני לא אכנס. אני רק אגיד שהנושא של המיילים הוא דווקא קריטי לבעלי הדירות, לא לשוכרים, לדעתי לפחות.
רן מלמד
¶
שני דברים נוספים שאני הייתי מבקש. אחד זה הנושא של ההודעות שייתלו או יימסרו, באיזה שפות הן ייכתבו. אני העליתי את זה בדיון הראשון.
רן מלמד
¶
אדוני, החברה שרוצה להיכנס כספק חדש צריכה לקחת לטעמי על עצמה את תרגום ההודעות האלה ולהביא אותן.
רן מלמד
¶
סליחה, לא הפרעתי לך. זאת אמירה אחת. והאמירה השנייה, אני חושב שמעבר להודעה הבסיסית שהולך להיות דיון, צריך להציג את המהות על מה הולך להיות הדיון. לכתוב לפחות שאפשר להגיע לנציג של ועד הבית בבניין לקבל ממנו את החומר.
היו"ר איתן כבל
¶
נכון, אמרתי. יש מה שנקרא פה בעל אינטרס. זה לא דיירים שעכשיו הוצנחו בלילה בשקט ואף אחד לא יודע מיהם. אנחנו גרים בבניין, גם אם אלה דיירים בבניין שאני לא אזכיר מי גר בו, שלא מדברים ונכנסים למעלית כאילו נפגשו בשני עולמות מקבילים ולא גרים באותו בניין 20 שנה.
רן מלמד
¶
אדוני, בשכונת בת גלים בחיפה יש קטע שנקרא שיכוני הבריגדה, בתים ישנים שהוקמו בשנות הארבעים והחמישים. יש בהם כ-450 משפחות – אני יכול להגיד כי עשינו שם עבודה – 95% שוכרים, 96% מהשוכרים הם עולים מרוסיה. הם לא יודעים לקרוא בעברית.
היו"ר איתן כבל
¶
גטה, סבתא של אשתי, ילידת לבוב, שהגיעה כבר לפני מספיק שנים, עד היום אתה יכול לשים לה כמה פתקים שאתה רוצה בעברית.
היו"ר איתן כבל
¶
אתה יודע שאני הולך אתך בדברים האחרים, בענייני שפות הולך אתך כמה שאתה רוצה. פה אני לא אלך אתך.
רן מלמד
¶
אדוני, בתיבת הדואר שלך מונחת הצעת חוק של תיקון חוק בתים משותפים בנושא הזה, כך שזה ילך לנושא הזה ממילא.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה. אני רוצה להיזהר ולהגיד, כי אחר כך כל אחד ילך עם פלס. מה הבעיה שלי? כיוון שהחוק כל כך חשוב לי ואני יודע מי פועל פה, כל מילה, כולם יהיו אליעזר בן-יהודה. הניסוח הוא כזה ולא נאמר, זה נכתב בשפה שלא הבנתי, חשבתי שבכלל רוצים להרכיב גז, ששטייניץ רוצה לחבר צינור גז נוסף לתמר.
אתי בנדלר
¶
אני אגיד לך. כשאנחנו מדברים על עוסקים, בעיקר על עוסקים גדולים, אני יכולה להטיל עליהם חובות כי הם יכולים לעמוד בזה, כשאני מדברת על כך שכל דייר יכול בעצם ליזום את האסיפה הזאת – כל דייר, לא צריכים את נציגות הבית המשותף לצורך העניין הזה - ככל שאתה תטיל עליו את המטלות האלה של תרגום וכו', אתה נותן יותר מדי כלים למתנגדים.
היו"ר איתן כבל
¶
להתחיל לכתוב מה יירשם שם – עוד לפני שנתכנס יהיה דיון בבית-המשפט העליון, בג"ץ, מה נכתב.
אתי בנדלר
¶
אני רק מפנה את תשומת הלב שההודעה צריכה להיות על אסיפה. אסיפה הוגדרה – ואושר כבר בפסקה (2) שזה אסיפה שבמסגרתה יתקבלו החלטות לעניין החלפת ספק גז בלבד. זאת אומרת, על מה הישיבה, כל בעל דירה ידע.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. תודה רבה. מי בעד, עם התוספות והשינויים, (ג)(1), ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף (ג)(1), בכפוף לתוספות ולשינויים, נתקבל.
אתי בנדלר
¶
סליחה, אדוני, אני מצטערת אבל בכל זאת, אפרופו המידע שדיבר עליו רן מלמד, אני נזכרת בהנחיה שלך מתחילת הישיבה שבחשבון הגז צריך להיות כלול מידע.
אתי בנדלר
¶
לא. זה מה שרציתי להגיד. אם הוועדה מחליטה להצביע על הדרישה הזאת זה לא ייכנס בחוק הזה, זה ייכנס בחוק ההסדרים כתוספת.
אתי בנדלר
¶
לפרשן אותך. אם הבנתי נכון אתה דורש הוראה כללית שתאמר שספק גז יכלול בחשבון גז הנמסר לצרכן גז, בין היתר, את המחיר שהוא גובה ממנו למ"ק גז, ואם היה מחיר שונה לפי כמות הצריכה – אני הוספתי את זה תוך כדי זה שאני חשבתי ולכן אני רוצה להפנות את תשומת לבך שיכולים להיות גם מחירים שונים לפי צריכה – אז אם היה מחיר שונה לפי כמות הצריכה, המחיר לכל כמות הצריכה הוא מחיר ממוצע למ"ק גז.
יש עוד דבר שאתה העלית בעבר, ואני שואלת את עצמי עכשיו אם אתה רוצה גם שייאמר במפורש - וכן את מחיר התשלום הדו-חודשי הקבוע.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה. אתה לא יודע מה אני רוצה להגיד, ופה אתה לא בצד שלי, אני כבר מודיע לך. העניין הוא חובת שקיפות, ויש לי הצעת חוק כזו שמונחת – אפילו רציתי להניח אותה פעם נוספת השבוע, היא עברה כבר טרומית, לא משנה – שבה מה שמוגדר תחת הכותרת דמי שימוש קבועים, יפורט מה זה דמי שימוש קבועים.
אני תמיד מספר את הסיפור שתחת דמי השימוש הקבועים חברת בזק גבתה במשך שנים על ה"זמיר" וה"עפרוני", כשכבר לא היה מפעל, לא היה זמיר, לא היה עפרוני.
דוד בן יהודה
¶
והכול כתוב כבר, רק כתוב באופן מעוות שאף אחד לא יכול להבינו כפי שאמר היושב-ראש. הוא דורש שיהיה כתוב מחיר למטר קוב לא לפי ממוצעים ולא כל מיני הסתרות שכיום קיימות אצל חברות הגז השולטות במשק הגפ"מ, וזהו.
דוד בן יהודה
¶
לא משתנה. מחיר לקוב באותו חשבון. שיהיה ברור. הסכום לחיוב הוא 100 שקלים, המחיר לקוב 25 שקלים, בן אדם יוכל להכפיל ולהבין אותו. היום הוא לא יכול בלי עין מזוינת לעשות.
יערה למברגר קינר
¶
היועצת המשפטית הציעה מענה שיהיה אם זה מחיר אחיד – אחיד, ואם הוא משתנה לפי כמות הצריכה - - -
חן בר-יוסף
¶
זה כבר שלושה מחירים, פלוס המטר קוב. מחיר של רמת הצריכה הבסיסית – כמו שיש לנו במים – לשלושה קוב הראשונים, לשבעה קוב שמעליהם, וה-average של שלושתם.
דוד בן יהודה
¶
אני בטוח שלא. רק שתדעו, כל העברת החוק הזאת מיותרת לחלוטין. אם אין לנו הקצבות גז, היום – היום קר בירושלים – ומותחים אותנו ומושכים אותנו משרד האנרגיה, וכל הדיון פה בטל ומבוטל, ולא תהיה תחרות. תודה.
דוד בן יהודה
¶
מחר אני מוסר הצעת מחיר לחברות הגז לקנות את כל הצרכנים שלנו, ויישארו הם, 90% במשק הגז, כפי שרוצים כולם. אם אתם לא תיתנו לנו את המוצר שמספק לצרכנים שכבר אצלנו - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה רק לבקש ממך למרות הכול – אל תחזור – רק בקשה, אתה מרצה לי, אתה לא עוזר לי לעזור לך.
אם אדוני רוצה עזרה ממני, במקום לתת לי הרצאות, יצא עכשיו, יפנה למשרד שלו שיעבירו לי למייל פנייה עכשיו דחופה עם הבעיה, אני אנסה לטפל בה לאלתר. יותר טוב מזה?
אתי בנדלר
¶
אני שוב חוזרת אם כך. ספק גז יכלול בחשבון גז הנמסר לצרכן גז, בין היתר, את המחיר שהוא גובה ממנו למ"ק גז, ואם היה מחיר שונה לפי כמות הצריכה, המחיר לכל כמות הצריכה, ומחיר ממוצע משוקלל למ"ק גז, את מחיר התשלום הדו-חודשי הקבוע וכן פרטים נוספים שקבע השר, זאת אומרת אם השר יקבע בתקנות.
אתי בנדלר
¶
הפרק הזה מכיל תיקון לשלושה חוקים: לחוק ההסדרים, לחוק המקרקעין ולחוק המקרקעין (החלפת ספק גז). אני צריכה לבדוק, נדמה לי שזה צריך להיכנס לחוק ההסדרים.
רון קיסרי
¶
רון קיסרי מסופרגז. בעניין המידע שאתם מבקשים לגבי המחיר למטר קוב, לפי דעתי החשבונית תועמס בהמון מידע מאחר שחשבוניות גז מרכזי, בדרך כלל הן לתקופה של חודשיים והמחירים מתחלפים כל חודש.
מקובל, וזה גם קיים בחשבוניות שלנו, שבכל חשבונית, בתא בנפרד, מופיע במדויק מה המחיר הממוצע למטר קוב שצרכן משלם. לדעתי זה מספיק מידע לגבי הצרכן כי אם תבקשו פירוטים לפי מדרגות והחשבוניות יוצאות כל חודשיים - - -
חן בר-יוסף
¶
אני לא מבין. אתה מחייב אותו בתעריף שונה לכל חודש בלי שאתה יודע כמה הוא צרך בחודש הזה ובלי שאתה יודע כמה הוא צרך בחודש הבא?
היו"ר איתן כבל
¶
ברשותך. אני אומר לך, אתה יודע, העניין של קריאה של זה, זה הפך להיות עסק קצת מסובך ומורכב. אני עד היום הזה לא יודע באמת כמה אני משלם על הקוב שאני צורך.
אתה יודע, אני אחכה עכשיו בתור שעה עד שיענו לי מהמוקד כדי שיסבירו לי מה קורה, זה דיון נפרד. אנחנו מנסים לפשט את זה. אלה דברים שבאים ממני ובאים מהיועצת המשפטית, אני אומר את זה, ולא מהיום דרך אגב. זה חקיקה שאני מנסה להוביל אותה תקופה ארוכה, והאיש שענה לך גם היה איש שבלם אותי הרבה זמן.
נחום יהושע
¶
אנחנו רוצים להוסיף שהמחיר שיהיה מצוין יהיה כולל מע"מ כדי שניתן יהיה להשוות למחירים בעתיד.
שולמית אשבול
¶
עורכת-דין אשבול, מייצגת את אמישרגז. שתי הערות לעניין הזה. האחת, מחיר ממוצע, אני חושבת שעושה שכל יותר עבור הצרכנים כי מה זה אכפת לו. לי כצרכן לא אכפת אם שילמתי X שקלים עבור הקוב הראשון ו-Y שקלים עבור הקוב האחרון, מה שחשוב לי לדעת זה מה סך כל ההוצאה שלי. אני חושבת שהוספת המע"מ באמת תסרבל את החשבונית כי מע"מ אתה מוסיף בסוף החשבונית. אתה רושם סכומים, אחר כך מוסיף מע"מ.
שולמית אשבול
¶
לציין את זה בשורה נפרדת. הערה שנייה, לא הבנתי איך זה השתחל לדיון פה היום, זה לא על סדר-היום למיטב זיכרוני, לא קיבלנו נוסח כתוב, אז אני לא מבינה, הצבעתם על זה עכשיו?
אתי בנדלר
¶
את שאלת שאלה. הנושא הזה הועלה על-ידי יושב-ראש הוועדה מספר פעמים במספר ישיבות. הצעת החוק מתקנת את חוק ההסדרים, בין היתר, וכרגע הדיון בעיקרו הוא על נושא השקיפות. הזכרתי ליושב-ראש הוועדה את הנושא הזה שהוא דיבר עליו מספר פעמים.
לכאורה, אם חבר כנסת או נציג הממשלה היה טוען נושא חדש, היינו מתמודדים עם הטענה הזאת, אבל כיוון שלהבנתי זה קשור ישירות לנושא הזה, אני לא היססתי להעלות את זה למרות שיכול להיות שאם הייתה מועלית טענת נושא חדש על-ידי חבר כנסת או נציג ממשלה, ועדת הכנסת הייתה קובעת דבר אחר. משזה לא הועלה - -
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. בכל מקרה, אני כבר מציע לכם לא לנסות לטעון טענה של נושא חדש כי בכל מקרה אני אעביר את זה ואני רוצה לראות מישהו שיצביע נגד.
אתי בנדלר
¶
בהחלט. גברתי צודקת, אני אעשה את זה. ספק גז יכלול בחשבון גז הנמסר לצרכן גז, בין היתר – זה לא נוסח סופי כמובן, זה עקרונות לפי מה שיושב-ראש הוועדה דיבר עליו.
אני חוזרת. ספק גז יכלול בחשבון גז הנמסר לצרכן גז, בין היתר, את המחיר שהוא גובה ממנו למ"ק גז.
היו"ר איתן כבל
¶
קודם כול. אני תמיד מבצע את ההשוואות. הרי איך זה? אני מגיע, אני רואה מים, אני קודם כול רוצה לדעת. למה? ככה אני. אני רוצה לדעת כמה עולה לי קוב בנטו. אחר כך אני רוצה לעשות את החשבונות.
אתי בנדלר
¶
זה ההמשך. את המחיר שהוא גובה ממנו למ"ק גז, ואם היה מחיר שונה לפי כמות הצריכה, המחיר לכל כמות הצריכה ומחיר ממוצע משוקלל – אני עוד צריכה לבדוק מה זה מחיר ממוצע משוקלל למ"ק גז.
אתי בנדלר
¶
הכול כולל מע"מ. וכמובן, השר רשאי לקבוע פרטים נוספים שיש לפרט בחשבון גז.
אני מציעה, אדוני, לאור הערה שקיבלתי כאן מהצד, לקבוע מפורשות שהתקנות האלה ככל שהשר יתקן, לא יהיו טעונות אישור ועדה.
יערה למברגר קינר
¶
זה לא 1 באפריל. אם זה ארבעה חודשים, התחילה נדחית מה-1 בינואר כי תחילתו של החוק ב-1 בינואר. זה יוצא ה-1 במאי.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. מי בעד התיקון והתוספת שהייתה עכשיו, ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
התיקון והתוספת נתקבלו.
עפרי גופר
¶
אנחנו עוברים לסעיף (3).
"
על אף האמור בפסקה (2), אם לא נכח מנין בעלי דירות כאמור בפסקה (2) בשעה שנקבעה לפתיחת האסיפה, יכול שתתקיים האסיפה בשעה אחרת באותו יום לפחות שעה אחת לאחר שעת הכינוס שנקבעה, ומשנקבע כן, ניתן יהיה לקבל את ההחלטה במניין שלא יפחת מהאמור להלן:
בבית משותף בו מספר הדירות המחוברות לאותה מערכת גז מרכזית אינו עולה על עשר - לפחות שלושה מבעלי הדירות כאמור;
בבית משותף בו מספר הדירות המחוברות לאותה מערכת גז מרכזית עולה על עשר ואינו עולה על שלושים – 25% מבעלי הדירות המחוברות לאותה מערכת גז מרכזית;"
עפרי גופר
¶
עכשיו הקראתי את (ב), 25%.
"
בבית משותף בו מספר הדירות המחוברות לאותה מערכת גז מרכזית עולה על שלושים – 20% מבעלי הדירות המחוברות לאותה מערכת גז מרכזית."
שולמית אשבול
¶
שהממונה על ההגבלים העסקיים בדיון הקודם, כשהיא הציעה את הסעיף הזה ב-(ב), היא אמרה 25% ולא פחות משישה דיירים, וזה ירד.
היו"ר איתן כבל
¶
אני הורדתי את זה, אני זוכר בזמנו, אמרתי – המקום היחיד שייכתב במפורש מספר הדיירים זה הראשון.
אתי בנדלר
¶
פסקה (3) ברישה מתייחסת למצב שבו בפתיחת הישיבה אין קוורום. ואז נאמר: "יכול שתתקיים האסיפה בשעה אחרת באותו יום לפחות שעה אחת לאחר שעת הכינוס שנקבעה, ומשנקבע כן...", אני לא מבינה מה היחס בין "יכול שתתקיים" לבין "ומשנקבע כן". מי קובע אם תתקיים או לא תתקיים? האם לא צריך לכלול הודעה בהודעה מראש על כינוס האסיפה?
יערה למברגר קינר
¶
הוספנו את זה בהודעה. הבהרנו את זה, עשינו תיקון שהוקרא. אולי נזכיר. כתבנו שבהודעה יפורט נושא ההודעה.
יערה למברגר קינר
¶
יש בעצם שתי סיטואציות שונות. סיטואציה אחת היא שמראש נשלחת הודעה ובה אומרים, אם לא יהיה קוורום, זה יהיה למשל שעה אחת מאוחר יותר, השעה תינקב בהודעה, והאפשרות הזאת מראש תישלח לדיירים.
אפשרות אחרת היא, גם אם לא ניתנה הודעה מראש, יכול שהיא תתקיים בשעה אחרת באותו יום, לפחות שעה אחת מאוחר יותר, לפי החלטת רוב המשתתפים.
אביטל סומפולינסקי
¶
יערה, בפעם הראשונה שהוא מודיע את ההודעה הוא יכול להגיד – האסיפה תהיה בארבע, ואם לא יהיה קוורום אז בארבע וחצי או שהוא חייב חמש?
יערה למברגר קינר
¶
שעה אחרת, כן. גם אם האופציה הזאת לא פורטה, יש אופציה לקבל החלטה על-ידי המשתתפים באותה אסיפה, וזה גם בדומה להסדר בתקנות.
עדי חכמון
¶
זאת הייתה הכוונה, מה שיערה אמרה עכשיו. אנחנו נשב יחד עם הייעוץ המשפטי של הוועדה ונבהיר את זה בנוסח.
אתי בנדלר
¶
שני דברים אני חושבת שצריכים להבהיר. אחד, בהודעה מראש צריכים לכתוב בפירוש שאם לא יהיה קוורום בשעה שנקבעה לאסיפה, ניתן יהיה לקבל החלטה אחרת ללא קוורום בשעה שתיקבע. האם כאן אדוני רוצה להגביל, כי אם נניח קובעים ישיבה לשעה 19:00, שלא יכתבו שאם עד 19:10 אין קוורום, אז ב-19:10 יקבלו בכל הרכב.
אתי בנדלר
¶
שתי אפשרויות, אני מזכירה. אחת, שמודיעים מראש באיזו שעה ניתן לקבל החלטה בכל קוורום אם לא מתייצבים מספיק לאסיפה בשעה שנקבעה, ואז השאלה שלי האם השעה שבה ניתן יהיה לקבל החלטה בכל קוורום צריכה להיות בהפרש של פרק זמן מינימלי מהשעה הראשונה.
היו"ר איתן כבל
¶
לפני שאת שואלת את השאלה השנייה אגיד לכם מה מטריד אותי בתהליך הזה, וזה דווקא מהצד השני, מהצד של החברה או הגוף שאותו רוצים להוציא.
אני לא רוצה לבצע פעולה שהיא לא יותר מאמירה, שבסוף אתה אומר – אם לא יגיעו עד שעה זאת וזאת, כך וכך. אם כבר – אני מדבר וחושב על הדברים האלה – אני רוצה אם ככה שיהיה כתוב מראש, גם בהודעה שזה נכתב, שכולם ידעו את כללי המשחק מראש. אני מעדיף שכולם יודעים את כללי המשחק מראש.
היו"ר איתן כבל
¶
פירוט ההודעה במובן זה ששם הדבר יהיה ככה – הכינוס בשעה בעניין זה וזה, במידה ולא יהיה קוורום, הדיון יתקיים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני אגיד לך איפה הבעיה שלי. אני לא יודע. אני לא רוצה לפתוח פתח. הרי מה יקרה? יתחילו ויכוחים – אני לא יכול, אני פה, אני שם.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה. אני לא מקבל. פה זה חלק בלתי נפרד מהעניין הזה. כמו שאני דורש בדברים אחרים, אני פה רוצה שייכתב בצורה מפורשת.
היו"ר איתן כבל
¶
הם יראו את זה שבוע שלם שם, מי שרוצה שילך יעשה את הבלגנים, יארגן את הקבוצה השנייה, לא יודע מה.
עדי חכמון
¶
כבוד היושב-ראש, אבל אז כל האחוזים שעבדנו עליהם כל כך קשה הופכים להיות לא רלוונטיים במידה ומישהו לא כתב את זה מראש בהודעה.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, אני מתנצל בפניכם. אל תבלבלו לי את המוח. כמו שאני מבקש מהם לא לבלבל לי את המוח בשפה קצת יותר בוטה ממה שאני מבקש מכם, אז אתם אל תבלבלו לי את המוח. אני רוצה שזה ייכתב. רן יגיד לי בארבע שפות, אתה תגיד לי למה זה לא נכתב בשפה כזו והוא יגיד לי ככה. לא, יש דברים שאני רוצה. גם ככה התהליך הוא לא תהליך פשוט, הוא תהליך קשה, הוא תהליך מורכב.
אתי בנדלר
¶
אם כך, אני מוחקת בפסקה (3) – יכול שתתקיים האסיפה בשעה אחרת באותו יום לפחות 30 דקות לאחר שעת הכינוס, אם נמסרה על כך הודעה מראש בהודעה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני כל הזמן חושב איך אני כדייר רוצה שזה ייכתב וייראה, כך אני מסתכל על זה. כך אני גם בחקיקה פועל.
אתי בנדלר
¶
אגב, אני רק רוצה לומר שצריכים לבדוק האם לשר יש כאן סמכות להתקין תקנות ביצוע, יכול להיות שראוי שהשר יתקין תקנות שבהן יהיה טופס ההודעה.
שולמית אשבול
¶
אני רוצה להעיר לעניין פסקאות (א), (ב) ו-(ג). לפני כן, ברשותך, הערה קטנה. נאמרו כאן קודם אמירות מאוד קשות נגד חברות הגז הגדולות. אני רוצה להזכיר שבין חברות הגז הגדולות מתנהלת תחרות מאוד קשה, הן מתחרות אחת בשנייה והרבה מאוד שנים, ואני לא חושבת שחברות הגז הגדולות הן אויב העם. אלה החברות שבנו את תשתית הגז במדינת ישראל.
היו"ר איתן כבל
¶
שולי, אחרי שהנחתי את כבודם במקום אני גם אשים שלייקעס למקום. אני לא לוקח מהם ולא מנסה לקחת מהם שום דבר. אני רק יודע להגיד את זה, כמו שאנחנו אומרים בפוליטיקה – מפלגה בנתה מדינה, נהייתה מפא"י.
שולמית אשבול
¶
תודה. אני מבקשת שתסתכלו על התוצאה הסופית של מה שאתם עושים כאן, והיא קצת מוזרה, הייתי אומרת אפילו קצת מצחיקה. כי למשל בבניין של עשר דירות, הקוורום הנדרש הוא שלושה דיירים, וצריך להיות רוב, זאת אומרת שני אנשים, לא יכול להיות אחד וחצי, אז שני אנשים. שני אנשים מתוך עשרה זה 20%.
לעומת זאת, בבניין של 100 דירות, הקוורום הנדרש הוא 20 איש, מדובר על 20%. מתוכם צריך רוב כאשר ליושב-ראש יש זכות הצבעה כפולה, זאת אומרת שמספיקים עשרה אנשים. היושב-ראש, דרך אגב, יכול להיות מי שהוא לא ועד בית. הוא יכול להיות כל דייר שמכנס, זאת אומרת הוא יכול להיות בעל עניין. זאת אומרת שמספיקים תשעה אנשים באמת ועוד בעל עניין אחד.
זאת אומרת שבבניין של עשרה דיירים אתם רוצים 20% בשביל להחליף ספק. בבניין של 100 דיירים מספיקים 9%.
היו"ר איתן כבל
¶
אני זוכר. ואני יכול להוסיף לך באותה מידה את אותה תשובה שאומרת, כל אלה שלא רוצים – אתם השתמשתם בזה בצד שלכם, אני עכשיו אשתמש בזה לצד שלי. כל הדיירים האחרים שכל כך אכפת לכם, שיבואו ויגידו לא. אי-אפשר להשתמש בטיעון הזה רק כשזה לצד אחד.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, עדי. אני כבר אומר לך, אין לי ספק שלא יצטרכו שבוע. פחות מ-24 שעות כל הדיירים ידעו, ולא בגלל הוועד.
היו"ר איתן כבל
¶
ו-(ג). עם התיקונים והשפצורים שיידרשו. מי בעד, ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
פסקאות (2), (3)(א), (ב) ו-(ג), בכפוף לתיקונים, נתקבלו.
עפרי גופר
¶
"
במשך שישה חודשים ממועד קבלת החלטה על החלפת ספק גז לפי סעיף קטן (א) לא תתקבל החלטה על החלפת ספק גז באותה מערכת גז מרכזית אלא בהסכמה בכתב של יותר ממחצית מבעלי הדירות המחוברות לאותה מערכת גז מרכזית;"
שניר ניב
¶
פה בעצם אנחנו נעתרנו לבקשת הספקיות מכיוון שברגע שיש את ההחלפה יש כאן השקעה בתשתית, אז לצורך יציבות אנחנו מאפשרים בחצי שנה הראשונה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
מועד ההחלטה. אני רוצה להזכיר לכם שכשאני הייתי עוזר שר החקלאות, הייתה מחלת קטרת העור, מחלה קטלנית מאוד בבקר.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. תודה, עדי. ואז שלחו אותי לאיזה מושב של תימנים בדרום. צריך פה לשרוף את הכול במשך איזה שנה.
היו"ר איתן כבל
¶
שנה שלאף אחד בכלל לא מותר להיכנס לתוך הרפתות. זה מזכיר לי עכשיו ככה, חברה יוצאת, חברה נכנסת. היה שם תימני מבוגר, אומר לי: אין בעיה, פרה יוצאת, פרה נכנסת. לך תסביר לו שאי-אפשר, את כולם צריך עכשיו במשך שנה, גם הורגים ושורפים את הכול.
אני לא רוצה שייווצר מצב שבו אנחנו מביאים את זה לידי גיחוך, את כל התהליך הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
רן, אני מבין את הבעיה. הרי מה העניין? כל דבר, יש בו את הדילמות. מצד אחד, כמוך, אני סבור שצריכה להיות יציבות, אבל מצד שני, אני לא יודע איך התהליכים יהיו – באיזה רוב ששולי מעלה או דברים מן הסוג הזה.
לכן, אני סבור שתשעה חודשים יכול להיות במקום חצי שנה.
אמיר ארז
¶
תשעה חודשים. אחת, שההצעות של ספק הגז הנכנס יהיו קבועות, המחיר יהיה קבוע. זאת למה? כדי שלא יציעו הצעה של תשעה חודשים, שבחודש הראשון המחיר יהיה פנומנלי, ושמונת החודשים האחרים יהיה מחיר קטסטרופלי.
היו"ר איתן כבל
¶
כיוון שאתה ואני לפחות בעניין הזה באותו צד, אז אם לא יהיה מובהר העניין שאדוני מעלה, אני רוצה להבהיר אותו.
היו"ר איתן כבל
¶
צריך שיהיה ברור. כשיגידו עלו מחירי הגז מתמר – הרי פה זה לא גז; מחיר חבית נפט עלה – ועכשיו אני צריך - - -
חן בר-יוסף
¶
יש לנו את זה גם בתקנות אחרות שעלו פה לדיון בוועדה. בעיקרון, נכון שהמחיר מתחלף כל חודש, אבל כיוון שחברות יש להן מרווח מעל המחיר, שהוא מחיר, נקרא לזה מחיר שער בז"ן או מחיר זיקוק לגפ"מ, לכן בטח למשך תקופה של חצי שנה המחיר יכול להישאר קבוע.
חן בר-יוסף
¶
אפשר גם תשעה חודשים, אבל מחיר שכל אחד ייקח ויגלם בתוכו את החשיפה שהוא רואה. ואחר כך זה יכול לבוא בהצמדה למחצית שיעור העלייה בשער בית הזיקוק.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, אני לא מקבל את זה. סליחה. גברתי, למברגר. בואו ניקח את החוק עכשיו, בואו נמצא, נשאל איפה השעיר לעזאזל ביום הכיפורים ובואו נטיל אותו יחד עם השעיר לעזאזל.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, עדי, אני קודם כול רוצה שנבהיר. כשמחליפים ספק יש לזה משמעויות. המשמעות הראשונה, שהראשון המחיר היה X ועכשיו אתה רוצה לתת מחיר Y.
היו"ר איתן כבל
¶
נמוך יותר. אני לא אקבל בשום פנים. אני רוצה תקופת ודאות. עם כל הרצון שלי לתחרות, אני רוצה מצד שני גם לייצר תקופת ודאות. שמי שנכנס אל תוך התהליך הזה, ידע לו שיש תקופה שאולי יצטרך אפילו לספוג כמה וכמה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
שנייה, עדי. אם לא, כל מה שעשינו זו ברכה לבטלה. אנחנו נמצא את עצמנו – ואני מסכים אתך בעניין הזה – נכנס גורם, הוא כבר עם השלייקעס, עברו תשעה חודשים, הוא כבר בתוך התהליך. אנשים, אין להם עניין עוד פעם לכנס, עוד פעם פה. הוא יבוא יגיד: מה, לא שמעתם חדשות? אתם לא עוקבים אחרי עליית מחירי הנפט?
אני לא רוצה דברים כאלה. אני רוצה לפחות כמה שנים שבהן אני יודע איפה אני חי.
עדי חכמון
¶
כבוד היושב-ראש, אז לכן אני מציעה שפשוט נחזור לחצי שנה ונגיד שבמהלך החצי שנה אי-אפשר בכלל להעלות את המחיר בלי הצמדות. זה מתאים גם לסעיף אחר.
היו"ר איתן כבל
¶
יש משהו שאני לא מבין, סליחה. אני לא מקבל. סליחה, חברות וחברים, מצדי עכשיו תיקחו את זה, סעו לשטייניץ הביתה ותשנו את הכול.
אני אומר את הדבר הבא. אני רוצה יציבות. אני לא רוצה פה פתח לרמאות ולנכלוליות. אני מבין את המצב של השווקים, אנחנו מבצעים פה פעולות לא פשוטות – אני רוצה להזכיר לכם, לא פשוטות – גם אם אני בצד הזה, אני מודע לפעולות אשר אנחנו - - -
היו"ר איתן כבל
¶
צריכים לבצע, אבל אני לא אעשה פלסתר מההחלטות שלי - שאני בא ומעביר החלטה ואחרי כן בא מישהו אחרי חצי שנה או אפילו תשעה חודשים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
חודש. להגיד: שמע, חלו שינויים בשוק הגז. אני רוצה לדעת שגם אם יש לו אפשרות, למה היא - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני עוד לא יודע תקופה. אני קודם כול אומר לך מה אני בכלל לא מוכן. אני רוצה שהם יתכווננו על מה אני אומר.
רן מלמד
¶
הבעיה הנוספת שצריך לשים אליה לב זה איך למנוע מצב – הרי המחיר של הגז יעלה לפי מה שיוצא מבז"ן, אבל איך נמנע מצב שבו החברה תעלה יותר מהשיעור הזה בגלל שמתחשק לה, בגלל שהיא חושבת שהיא יכולה לגזור קופון יותר גדול.
רן מלמד
¶
לכן אני אומר שצריך, כשמגיעים למצב שקובעים את המחיר לתקופה או מקבעים אותו, גם אם יש בו איזושהי העלאה בגלל המחיר שמשתנה מבז"ן, לא לגרום שתהיה איזושהי גזירת קופון נוספת על זה.
חן בר-יוסף
¶
בעיקרון, ככה. ככל שנדרוש מהחברות – וזה לא משנה עכשיו, גדולות או קטנות, אולי אפילו חברות קטנות זה יותר משמעותי – ככל שנדרוש מהן להבטיח מחיר מקובע לתקופה יותר ארוכה, הוא כדי לגדר את הסיכונים שלו כנראה יציע מחיר יותר גבוה. הוא לא יודע לאן שער בית הזיקוק יכול לעלות, דרך אגב גם בית הזיקוק לא יודע.
חן בר-יוסף
¶
זה לא קשור לאינפלציה, זה קשור למחירי נפט. זה נכון, זה נורא מעצבן, אבל ככל שהתקופה תהיה יותר ארוכה, המחיר ההתחלתי של אותו ספק אלטרנטיבי שאותו אנחנו רוצים להכניס – וזה לא משנה אם הוא גדול או קטן – הוא יהיה יותר גבוה כי הוא חייב לגדר את הסיכון שלו.
היו"ר איתן כבל
¶
בסדר, אז אני אגיד לך מה החשש שלי. תקשיבו טוב טוב מה שאני אומר לכם. לא שיש לי פתרון, אני מנסה לייצר איזושהי סיטואציה של הסדרה, של יציבות. זה לא שאני לא חושב שיש תנודות במחיר הנפט ושהמחירים כשזה יוצא מבז"ן, ביום ראשון זה ככה ויום ראשון שאחריו יכול להיות אחר, אני מודע לזה. אני רוצה שתיקבע נוסחה מסוימת שכל הזמן הוא צמוד אך ורק – אני רוצה שתבין - - -
היו"ר איתן כבל
¶
כל העלאה היא צמודה לגמרי, לא יודע אפילו למה להגיד לך, למחיר שזה יוצא מ - - -כי אם לא – סליחה, שולי, כיוון שאני לא מומחה - - -
שולמית אשבול
¶
לא את עמדתי. אני חושבת שאתה טועה. אתה יכול לעשות נוסחה כזו – עכשיו אני מדברת כאזרח – אתה יכול להגיד X אחוז, cost פלוס. בסדר?
שולמית אשבול
¶
אתה יכול ללכת לכיוון כזה, אבל אז אתה עובר לשדה אחר שהוא שדה מוקשים, מבחינתך. אני הצעתי לך כמה פעמים – לכו לפיקוח על המחירים - -
שולמית אשבול
¶
זה מקום אחר, זה חקיקה אחרת. אני חושבת שהחוק הזה דווקא, ההצעה הזאת, הדבר אחד היחידים הטובים שיש בה לדעתי זה המנגנון הפנימי שקיים בה שאומר שאם – כמו שאמר כאן החבר – יהיה מחיר פצצה בחודש הראשון וקטסטרופה בחודשים האחרים, אז הדיירים לא טיפשים.
אנאו אורבך
¶
שלום. קוראים לי אורבך, אני מנהל הנדסה, מדבר על סטטוס של טכנאי גז. קורה דבר מאוד אבסורדי שפה עכשיו בישראל, טכנאי גז מוסמך, אין לו רישיון אבל יכול לתקן כיריים, לפרק את כל הדברים – ברזים ודברים כאלה – אבל בסוף בסוף, בבדיקה יותר חשוב הבטיחות. להוציא צינור, לבדוק עם פומפה, גז וכל הדברים האלה, לא מותר. בשביל דבר כזה צריך רישיון לבדיקה. לפרק הכול, אבל בדיקה לא.
מה קורה? גם לקוח היום מתקין לבד – זה הפרסום שרואים בטלוויזיה כל יום ממשרד האנרגיה. הוא מתקין לבד כי אין כוח-אדם. היום לעשות את הרישיון, צריך לעבוד שישה חודשים טכנאי אחד, בן אדם עם רמה שתיים.
אחרי מכתבים מכתבים למשרד האנרגיה קיבלתי מהמהנדס הראשי לבטיחות גז, מר גסנר, שעשה רפורמה, הרפורמה מוכנה והרפורמה נותנת אישור גם לפרק וגם להתקין צינור גז לטכנאי מוסמך.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, אדוני, אני רק רוצה להעיר הערה, ברשותך. תודה על הנושא שאתה מעלה, אבל זה לא הנושא שאנחנו מתעסקים בו היום, זה לא החוק הזה. חקיקה מורכבת מהרבה מאוד נושאים. זה לא הנושא.
אין לי בעיה שאדוני יפנה אלי ויעלה את הנושא אשר הוא מציג. נושא בטיחות הוא נושא מרכזי בתהליכים שלנו, ואני אשמח לקבל את עמדתו של אדוני בעניין הזה.
אני רק אומר, זה לא החוק. אנחנו חייבים גם לסיים וזה לא החוק שאנחנו עוסקים בו ברגע זה. סליחה, אבל זה המצב.
רן מלמד
¶
משפט קצר שנוגע לנושא של המחיר מכיוון שברור שהוא יהיה צמוד לשינויים שיש. אולי אפשר לבקש שבנוסח התיקון שאתה מכניס למה שהולך להיות בחשבונות תופיע שורה שמדברת על השינוי באחוזים ותפנה לאתר של משרד האנרגיה, ששם בן אדם יוכל לבדוק.
היו"ר איתן כבל
¶
אני, חברים, רוצה שידע המפעיל החדש שיש לו. שידע. אם לא, תודה רבה. רימית אותי. הרי אל תדאגו, יהיה מי שיידע אותו על התרמית.
רון קיסרי
¶
רק שאלת הבהרה. האם בתקופת החצי שנה הספק היוצא יכול לתת עוד פעם הצעות בשביל לחזור לאותו בניין?
אביטל סומפולינסקי
¶
יש לי שאלה האם ההוראה הזאת לגבי המחיר היא רלוונטית לכולם או היא רלוונטית רק לבית משותף.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אם אני אראה ספק גז מדבר עם דייר בבית קפה, אני לא אשלח לו משטרה. אוקיי? וזה יהיה. כל העניין הוא מה יקרה אחרי. אתה תדאג לספק את הדברים כמו שצריך.
עפרי גופר
¶
"
זימון אסיפה כאמור בסעיף קטן (א)(2) יכול שיעשה על-ידי כל אחד מבעלי הדירות המחוברים לאותה מערכת גז מרכזית ובכלל זה על ידי נציגות הבית המשותף כהגדרתה בחוק המקרקעין."
דיברנו על זה בפעם הקודמת.
עפרי גופר
¶
"
אסיפה כאמור בסעיף (א)(2) תבחר יושב ראש ומזכיר לאסיפה, כאשר יושב ראש האסיפה רשאי, בהסכמת האסיפה, לדחות את המשכה לתאריך שייראה לו, והוא חייב לדחותה אם דרשו זאת רוב הנוכחים באסיפה."
אברהם פרל
¶
אדוני, סליחה. אני מציע שיהיה נוסח, באמת שמשרד המשפטים, המכובדים האלה, שיוציאו נוסח אחד לכל הסעיפים האלה.
לאה ורון
¶
פרוטוקול זה מסמך שהוא נכתב במהלך דיון ונרשם בו כל מה שנאמר בו. לכן מה שצריך להיות זה מסמך מסכם.
היו"ר איתן כבל
¶
מסכם את ההחלטות שהתקבלו. מי בעד, ירים את ידו, עם התיקונים והתוספות.
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף (ו), בכפוף לתיקונים, נתקבל.
עפרי גופר
¶
"
ההצבעה באסיפה תהייה בהרמת ידיים, אך לפי דרישת רבע לפחות מבעלי הדירות הנוכחים תתקיים הצבעה בקלפי."
עפרי גופר
¶
"
בהצבעה באסיפה זכאי בעליה של כל דירה המחוברת למערכת הגז המרכזית לדעה אחת; היו הדעות שקולות, יכריע יושב ראש האסיפה."
היו"ר איתן כבל
¶
הגברת למברגר, תודה רבה. אני זוכר את זה, ידעתי שהיא תגיע לזה ותעלה את זה. אני לא מקבל את דעתה. תודה רבה. מי בעד, ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף (ח) נתקבל.
חגית הלר קוצר
¶
זה קשור לזה, זה קשור למה שאמרת על המסמך המסכם. רק שיודיעו אותו לדיירים, כדאי שדיירים ידעו על המסמך המסכם. שהוא לא יישמר רק אצל יושב-ראש האסיפה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
צריך לבקש מהאוצר לממן ליושבי-ראש ועדי בית קורס הכשרה, אנחנו נמצא לזה את הגוף הנכון.
רן מלמד
¶
רועי, רק שתדע שהאגודה לתרבות הדיור פותחת תיבות דואר לוועדי בתים כדי שיוכלו להבהיר את הדברים.
עפרי גופר
¶
"
בעל דירה שהוא תאגיד ישתתף באסיפה ובהצבעה על ידי בא–כוח שנתמנה בהתאם לתקנותיו; תעודה חתומה בידי המנהל או המזכיר של התאגיד, והמאשרת שבא-כוחו נתמנה בהתאם לתקנותיו, תשתמש ראיה חותכת לכך."
רן מלמד
¶
סליחה. את צריכה לזכור את הנוהל שלפיו עובד משרד השיכון בנושא של דיור ציבורי. בבתים שיש בהם רוב דיירים של דירות ציבוריות אין ועד בית. חברת עמידר או עמיגור - -
רן מלמד
¶
- - היא בעל הבית, היא קובעת את הכול לבד. במקרים שבהם זה עבר את ה-51%, עמידר, החברה מייצגת את הדיירים שלה פר דייר, וזה לא נותן לכך פתרון לדעתי.
עדי חכמון
¶
משרד השיכון לא כאן כדי להגיד את זה. אנחנו התייחסנו לזה בתוך הממשלה, ומה שמשרד השיכון הציע הוא לכתוב מנגנון שבעצם מאפשר לדיירי הדיור הציבורי להצביע בעצמם על החלפת הספק.
כרמית יוליס
¶
העמדה שלהם, הם ביקשו לא לכתוב את זה בחקיקה ראשית, הם יקבעו את זה בנוהל בינם לבין החברות המשכנות.
רן מלמד
¶
אדוני, הבעיה הגדולה של משרד השיכון – ואתה מכיר – זה נהלים שלא נמצאים בחקיקה, אתה לא יכול לשלוט עליהם.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מסכים אתך, אגיד לך ממה אני מפחד. שעכשיו הם יעכבו לנו את כל החוק הזה בגלל הצ'קמוק הזה.
אני אומר את הדבר הבא. אנחנו נפנה את זה לנוהל. הנוהל הזה יוצג, שהם לא כל שבועיים יכולים להחליף את הנוהל. הם צריכים להציג אותו.
היו"ר איתן כבל
¶
אני מכיר את משרדי הממשלה. במשרדי הממשלה אנחנו הלכנו, כתבנו חוק, ובא כל מישהו ומתחיל לעשות לי נהלים חדשים.
היו"ר איתן כבל
¶
ומפרש. מה אני צריך את זה? אני רוצה לראות את זה, שהנוסח יונח כאן בפני הוועדה. זה הכול.
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת כמה זמן סביר לצורך העניין הזה. אנחנו עכשיו נמצאים ב-5 בדצמבר. חודש, עד סוף חודש ינואר.
היו"ר איתן כבל
¶
הם לא רוצים לעגן את זה בחקיקה ראשית. אני עכשיו אתחיל לריב אתם על זה? בשביל זה אני אעכב, הם יתחילו להגיש ערעורים ויתחילו מריבות. אתה יודע בדיוק על מה אני מדבר.
אתי בנדלר
¶
אם ככה, זה לא נכנס לחוק אבל יש החלטה של הוועדה שעד סוף חודש ינואר 2017 יעביר משרד השיכון והבינוי נוהל הצבעה של דיירי דיור ציבורי לעניין החלפת ספק גז לעיון ועדת הכלכלה.
רן מלמד
¶
סליחה שאני מתעקש. אי-אפשר לכתוב תוספת: בעל דירה שהוא תאגיד דיור ממשלתי יפעיל את הנושא לפי הנוהל?
היו"ר איתן כבל
¶
מאה אחוז. על-פי נוהל שייקבע על-ידי משרד הבינוי והשיכון ויוצג בפני ועדת הכלכלה. אין שום מניעה, בכל הכבוד. אני לא כופה עליו מה ייכתב אבל אני כן יכול להגיד כי זה בדיוק אותו דבר.
יערה למברגר קינר
¶
שאלה. מה קורה פרקטית, נניח, עם כל הכבוד, עד סוף ינואר אין נוהל. אני מפחדת שאז אי-אפשר בכלל לקבל החלטות בדיור ציבורי.
היו"ר איתן כבל
¶
גברתי, תקשיבי טוב טוב. אני לא יכול, כל היום אני נהייתי פה הרגולטור של משרדי הממשלה. באמת, יש איזשהו גבול.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אפשר להגיד שהנוהל גובר, וכמו שעשינו עכשיו בספורט ובדברים אחרים, הדיפולט שאם אין נוהל, אז אנחנו הולכים על המודל שבו הדייר יכול.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לא. לתת להם זכות ראשונים לקבוע. אני בעד, אני בעד לא להתערב בנהלים של משרד השיכון, אני רק אומר, אנחנו מכירים את זה. אתה לימדת אותי שעושים פה שלייקעס במצב הדיפולט שלא קורה. ולא קורה, אז לא אישרו, אז בהיעדר נוהל אחר מוסיפים שורה, רשאי הדייר.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים יקרים, בהיעדרו של נוהל. בדיוק יש לי את זה גם בחוק אחר, בחוק השידורים של הבזק.
היו"ר איתן כבל
¶
זה מונח לפתחם של משרדי הממשלה. אני לא יכול לשחק עם זה בעניין הזה. אני יוצא מנקודת הנחה שאין סיבה שעד סוף ינואר לא יתנו לנו נוהל. זה לא תורה מסיני. הם הרי כבר פועלים, הם עובדים עם זה, זה לא משהו שהוא חדש להם. הם רק צריכים להעביר אותו ולשלוח לנו אותו בצורה מסודרת, זה הכול.
יצא כבר היום, מחר, מכתב אליהם שמסב את תשומת לבם לעניין הזה, גם מאתנו וגם מכם. זו אחריות שלכם. הלאה, בבקשה.
עפרי גופר
¶
"
היה לדירה יותר מבעלים אחד, ימנו הבעלים אחד מהם, או אדם אחר, כבא כוחם באסיפה.
במקרה של סתירה בין הוראות סעיף זה לבין הוראות התקנון המוסכם או התקנון המצוי, כמשמעותם בחוק המקרקעין, יחולו הוראות סעיף זה.
בסעיף זה -
"בעל דירה" – לרבות מי שבעל הדירה אישר לו בכתב לפעול בשמו לעניין זה, לרבות אישור באמצעים אלקטרוניים.;"
אתי בנדלר
¶
וכן דייר בדיור ציבורי, כהגדרתו בחוק... הרשאי להצביע באסיפה בהתאם לנוהל של משרד הבינוי והשיכון לעניין הזה. בסדר?
כרמית יוליס
¶
אני חשבתי לומר – קבעה התוכנית החלה על הקרקע כי הדירה תושכר לטווח ארוך, יראו שוכר שזכותו נרשמה בפנקסי המקרקעין כבעל דירה לעניין סעיף זה.
כרמית יוליס
¶
התוכנית הגבילה את הייעוד למגורים, היא אמרה תהיה פה רק שכירות. אז אם התוכנית החלה על הקרקע קבעה שהדירה תושכר לטווח ארוך, יראו שוכר שזכותו נרשמה בפנקסי המקרקעין כבעל דירה לעניין סעיף זה.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, גברתי. היינו בדיון, אני לא פותח את הדיון. אני רק דוחף את זה למקום. רן, אני רוצה להצביע.
רן מלמד
¶
לפני שאתה מצביע, רק בקשה. אני חושב שפה אפשר להכניס פסקונת קטנה לנושא של הניגוד עניינים, שאומרת שבמועד הישיבה או האסיפה הספק יציג מסמך שאומר שאין לו ניגוד עניינים או שהוא לא נתן טובות הנאה או אין לו קשרים מיוחדים.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה רבה. מי בעד סעיפים (ט), (י), (יא), (יב), עם התוספות והשינויים, ירים את ידו?
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיפים (ט), (י), (יא), (יב), בכפוף לתיקונים, נתקבלו.
חגית הלר קוצר
¶
סליחה, רק שאלה. מה ההיגיון בזה שאם יש שלושה בעד, שלושה נגד, ההחלטה עוברת? תסבירו כאן את ההיגיון שאם חצי מהאנשים הנוכחים באסיפה לא רוצים להחליף, זו גם כן אמירה.
עפרי גופר
¶
בעיקרון, התוספת פה מדברת על כל הנושא למשל של החזקת פיקדון וכדומה, מכירה של צוברים, ואנחנו רצינו להבהיר.
עפרי גופר
¶
בדיוק, כל הנושא הזה. מה שעשינו פעם קודמת עם הבלונים, רק רצינו כאן להבהיר שגם על בתים שהם לא משותפים אבל שמחוברים יחד לאותו צובר, יחולו ההוראות האלה. חששנו שזה לא ברור מהחוקים.
עפרי גופר
¶
"
בתוספת -
בסעיף 1, במקום "בסעיף 59ד(ב) לחוק המקרקעין" יבוא "בסעיף 1א לחוק זה";
בסעיף 1א -
ברישה, אחרי "בעלי הדירות בבית משותף" יבוא "או הודעת בעלי מקרקעין שאינם בית משותף (בתוספת זו – בעלי מקרקעין), אשר מיתקני הגז השייכים להם מחוברים למערכת גז מרכזית, על סיום החוזה להספקת גז עם ספק הגז ";
בסעיף 2 -
בסעיף קטן (א), במקום "לבעלי הדירות כאמור בסעיף 59ה לחוק המקרקעין" יבוא "לבעלי המקרקעין, ולעניין בית משותף – את המיתקנים כאמור שאינם שייכים לבעלי הדירות לפי הוראות סעיף 59ה", ואחרי "שיודיע לבעלי הדירות" יבוא "או לבעלי המקרקעין לפי העניין";
בסעיף קטן (ג), אחרי "בעלי הדירות" יבוא "או בעלי המקרקעין". "
שולמית אשבול
¶
בדקתי את מה שאושר בהקראה של הדיון הקודם. אני לא מצאתי שם איסור על מתן טובות הנאה. יש חובה להציע את אותו מחיר.
אתי בנדלר
¶
בהגדרה של תנאי התקשרות, שולי: לעניין חוזה לאספקת גז, לרבות חלופות לתנאי התקשרות וכל הטבה - - - לצרכן גז ביתי. הסיפה נמחקה.
חגית הלר קוצר
¶
עוד הערה אחת. בחוק המקרקעין עצמו נמחק בטעות – אני חושבת שלא שמו לב – גם סעיף 59ד(ג) - -
חגית הלר קוצר
¶
- - שקבע: הוחלף ספק גז כאמור בסעיף קטן (ב), לא יהיה רשאי בעל הדירה הקשור לאותה מערכת גז להתקין מיתקן גז נפרד לאספקת גז לדירתו. זה עניין בטיחותי שלא קשור בכלל.
גל נוי-אפרת
¶
גל נוי-אפרת, מהלשכה המשפטית במשרד התשתיות. היום הסעיף הזה בעצם הוא לא ברור. לא ברור לאיזה פרק זמן חל האיסור להתקין מיתקן גז נפרד, ואין איסור כזה שהוא להתקין מיתקן גז נפרד שלא במסגרת החלפת ספק גז.
יש הוראות בתקינה שמגבילות את היכולת להתקין כמות מסוימת של מתקנים בבניין אחד.
גל נוי-אפרת
¶
אוקי. אנחנו לא מבטלים את ההוראות שקיימות בתקינה או בדיני התכנון והבנייה אבל אנחנו לא חושבים שיש צורך להגביל את היכולת של צרכן להתקין מיתקן גז נפרד לדירה שלו, בכפוף לעמידה בדינים האחרים.
אברהם פרל
¶
אני לשם שינוי מצטרף לעמדת אמישראגז במקרה הזה. זה נדיר, אדוני. מבחינה בטיחותית אני מודיע שזה עלול לגרום לאסון ומה שקרה בפיצוץ בנתניה זה שלא יודעים עכשיו איזה, מי ומה וכו'. גורם הבטיחות, חשוב מאוד שיהיה ספק אחד. אני אומר לך, אדוני, שאם חס וחלילה יהיה אירוע בבניין, לא ידעו מי הספק.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה להבהיר את הנקודה הזאת. אני מקבל את עמדתכם כי אני מבין את מה שאתם אומרים לי. יחד עם זאת, אני שולח אותך לבדוק את העניין הזה, אני רוצה תשובה בכתב. שמעת מה שאני אומר לך? אני רוצה ממך תשובה בכתב בעניין הזה, לא ממך אלא מאחראי - -
היו"ר איתן כבל
¶
- - בטיחות במשרד האנרגיה, שולח לנו לוועדה שנחה דעתו, ואם תשובתו תהיה שונה אנחנו נביא את הסעיף הזה לתיקון. אני רוצה את זה 48 שעות.
היו"ר איתן כבל
¶
אוקיי. חברים, לא מעניין אותי איסור, זה לא משפטי. פה זה בטיחות. אני רוצה לדעת שאני הולך על קרקע מוצקה.
היו"ר איתן כבל
¶
ברור. ברור. ואם התשובה לא תניח את דעתי אני אגיש בקשה לדיון מחודש ונשנה את זה, כמו שכל יושב-ראש יודע לעשות את זה. תודה, גברתי.
אני מעלה להצבעה את סעיף 9. מי בעד, עם התיקונים והשינויים והתוספות?
הצבעה
בעד – פה אחד
פסקה (4), בכפוף לתיקונים, נתקבלה.
עפרי גופר
¶
אני רק אסביר שבגלל שהסדרנו את כל הנושא בחוק המקרקעין (החלפת ספק גז), בעצם צריך לעשות התאמות נדרשות, ואלה התאמות טכניות.
עפרי גופר
¶
"תיקון חוק המקרקעין
בחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 -
סעיף 59ד - בטל;
בסעיף 59ה -
בסעיף קטן (ב), במקום המילים "למעט מכל, מונה או וסת הניתנים לפירוק" יבוא: "למעט מכל מיטלטל או נייח, מונה או וסת";
אחרי סעיף קטן (ג) יבוא:
"(ד) בסעיף זה -
"מכל מיטלטל" – כהגדרתו בסעיף 17ה(א) לחוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה), התשמ"ט-1989;
"מכל נייח" – כהגדרתו בסעיף 14 לחוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה), התשמ"ט-1989;
"מערכת גז מרכזית" - מערכת להספקת גז שבאמצעותה מסופק גז לשתי דירות או יותר.";
בסעיף 72(א), במקום "59א עד 59ח" יבוא "59א עד 59ג ו-59ה עד 59ח, לפי סעיף 1א לחוק המקרקעין (החלפת ספק גז בבית משותף), התשנ"א-1991";
בסעיף 77ב, במקום "59א עד 59ז" יבוא "59א עד 59ג ו-59ה עד 59ז" ואחרי "ו-72 עד 77" יבוא "וכן סעיף 1א לחוק המקרקעין (החלפת ספק גז בבית משותף), התשנ"א-1991 והתוספת לו"."
עפרי גופר
¶
אני אקרא גם את (5).
(5) זה בגלל שינוי השם של החוק, מתקנים גם את חוק בתי המשפט לעניינים מנהליים.
"תיקון חוק בתי משפט לענינים מינהליים
בחוק בתי משפט לענינים מינהליים, בתוספת הראשונה, בפרט 32(6), במקום "(החלפת ספק גז בבית משותף)" יבוא "(החלפת ספק גז המספק גז באמצעות מערכת גז מרכזית)".
אולי לא הקראתי את שם החוק בהתחלה. הצבענו על זה ולא הקראתי את השינוי של שם החוק.
אתי בנדלר
¶
יש הוראה כללית בחוק התוכנית הכלכלית, שזה אחד מפרקיו, שהתחילה של כל החוק היא ב-1 בינואר 2017 אלא אם כן נקבע אחרת. אז עכשיו נקבע לגבי הנושא של חשבון הגז תחילה מאוחרת - -
יערה למברגר קינר
¶
אבל גם בעצם זו החלטה של האסיפה, של הבית המשותף, איזה התארגנות חברות הגז צריכות לעשות לקבלת החלטה על-ידי הבית המשותף. אני מקווה שהן לא מעורבות בתהליך.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. עם התוספות והשינויים, מי בעד ירים את ידו.
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיפים 9 ו-10, בכפוף לתיקונים, נתקבלו.