ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 29/11/2016

במסגרת ציון יום הגליל בכנסת: המלצות "ועדת גרוטו" לצמצום פערים ברפואה ושירותי בריאות בצפון, הרפואה בצפון קורסת , הרפואה בצפון קורסת, הרפואה בצפון קורסת, הרפואה בצפון קורסת

פרוטוקול

 
הכנסת העשרים

מושב שלישי

פרוטוקול מס' 381

מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות

יום שלישי, כ"ח בחשון התשע"ז (29 בנובמבר 2016), שעה 12:33
סדר היום
במסגרת ציון יום הגליל בכנסת: המלצות "ועדת גרוטו" לצמצום פערים ברפואה ושירותי בריאות בצפון
נכחו
חברי הוועדה: אלי אלאלוף – היו"ר

עבדאללה אבו מערוף

שולי מועלם-רפאלי

מיכאל מלכיאלי
חברי הכנסת
יפעת שאשא ביטון

מסעוד גנאים

מרדכי יוגב

חמד עמאר

אלעזר שטרן

סתיו שפיר
מוזמנים
משה בר - סימן טוב - מנכ"ל משרד הבריאות

פרופ' איתמר גרוטו - ראש שרותי בריאות הציבור, משרד הבריאות

ד"ר מיכל כהן דר - רופאת מחוז צפון, משרד הבריאות

אלעד מסאסא - רפרנט בריאות באגף התקציבים, משרד האוצר

שלמה בוחבוט - חבר כנסת לשעבר, ראש עיריית מעלות תרשיחא

אילן שוחט - ראש העיר, עיריית צפת

עידן גרינברג - יו"ר מועצה אזורית עמק הירדן

חוסיין אלהייב - יו"ר המועצה, מועצת יסוד המעלה

אלי מלכה - מנהלת לשכה, מועצה אזורית גולן

ד"ר ארז און - מנהל המרכז הרפואי, בית חולים פוריה

ד"ר אורי שואבי - רופא מחוזי-צפון, קופת חולים מאוחדת

עידו הדרי - דובר הקופה, מכבי שירותי בריאות

פרופ' מיכאל וינגרטן - חבר ועדת גרוטו, הפורום האזרחי לקידום הבריאות בגליל, חבר ועדת גולן

רעיה שטראוס - נשיאת אגודת הידידים של בית החולים המרכז בגלל

נורית צור רבינו - מנכ"לית, אשכול גליל מזרחי

דבי גילד-חיו - עו"ד, מקדמת מדיניות וחקיקה, האגודה לזכויות האזרח בישראל

לב ארן - מנהל השותפות, הפורום האזרחי לקידום הבריאות בגליל

ד"ר בוריס סידלקובסקי - מ"מ סגן ראש העיר, קרית שמונה

מרגנית אופיר גוטלר - רכזת תכניות, הפורום האזרחי לקידום הבריאות בגליל

סרחאן חאמד - מנכ"ל עמותת לב אדם, חבר הפורום האזרחי לקידום הבריאות בגליל

עידן חיף - רכז קשרי חוץ, אגודת הסטודנטים תל חי

פיבי קובי - פעילה, הפורום האזרחי לקידום הבריאות בגליל

פנחס קבלו - קשרי כנסת שלטון מקומי, מ. שלטון מקומי

מירי יציב - אם

רוני ליטינצקי - שדלן/ית
מנהלת הוועדה
ענת כהן שמואל
רישום פרלמנטרי
מאיה ויקטור, חבר המתרגמים
במסגרת ציון יום הגליל בכנסת
המלצות "ועדת גרוטו" לצמצום פערים ברפואה ושירותי בריאות בצפון
היו"ר אלי אלאלוף
ברשותכם נפתח, יש פה הרבה מאד חברים עם ותק כזה אדיר, זו הנימה האישית שלי ואני שמח לראות אותם פה. אז אנחנו היום 29.11.2016 כ"ח בחשוון תשע"ז והשעה 12:33 דקות. אנחנו נמצאים היום במסגרת יום העיון, הרבה זכויות לגליל במיוחד ואנחנו היום במסגרת יום העיון בנושא הגליל. אני מברך את השדולה של הגליל בראשותו של חבר הכנסת מוטקה יוגב על יוזמה הזאת, אנחנו גם בדיון דחוף שהתבקשנו על ידי חברת הכנסת סתיו שפיר ותודה גם על יוזמתך ועוד הרבה חברים.

יש פה בקשות לדיון בעקבות הדוח של משרד הבריאות בנושא מצב הבריאות בגליל, קראתי את הדוח, לצערי גם באופן אישי אני מכיר את המצב מתפקידי הקודמים אבל גם כי אני איש פריפריה. כל פעם שקראתי משהו גליל אני הבנתי, זה המצב שלנו, המצב הוא דומה והנתונים הם קשים והחוסר, גם התקציבי וגם האיכות הנדרשת וגם התשתיות הנדרשות הוא פשוט אדיר, לא יודע איך הם מצליחים לעשות את זה. הדוח הוזמן על ידי שרת הבריאות הקודמת יעל גרמן והיה צריך להיות תוך 60 יום, אבל כנראה לאור המורכבות הגדולה והמצב המאד קשה שציינתי, זה לקח יותר זמן ולכן אנחנו הגענו לאוקטובר 2016 לפני כחודש, פחות או יותר. אני חושב שהדיון הוא לא כדי שיהיה פורמלי ונעשה וי ונעבור הלאה, הדיון הוא כדי שיהפוך לתכנית עבודה אמיתית, עם לוח זמנים ומשאבים הנדרשים, בצורה אחראית על ידנו. המצב הוא באמת דורש, לאור הנתונים שבאו והניתוחים שבאו ממשרד הבריאות, עשו עבודה לדעתי קשה, כי זה גם ציון ליקויים בלתי נסבלים למערכת.

הניתוח אומר פשוט שלא רק שלא מקבלים שרות הולם אלא שעוזבים אותנו לפני הזמן כאלה שמקבלים טיפול לא מספק, דהיינו סבל וזה לפי הניתוח שלי, של הדוח הזה, דורש תכנית עבודה ארוכת טווח. אבל, היות וזה מדובר במקביל בבני אדם, כל מה שארוך הוא סבל מיותר שצריך לקצר במהלכים מאד קצרים אם אפשר. אז אני ברשותכם יש לי אילוצים של זמנים של חברי הכנסת, אז אני רק מבקש מכולם לא לעבור את - - - דקות, כולם, כולל חברי הכנסת. ברשותכם אני אאפשר ליושב ראש השדולה לפתוח בכמה מילים ואחר כך גם חברת הכנסת סתיו שפיר ונעבור ישר להצגת הדוח.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
ראשית, ברשות היושב ראש ותודה על קיום הישיבה, אני ברשות כל חברי, חברי הכנסת, ראשי הערים, גב' רעיה שטראוס, כל האורחים המכובדים, כולם, כל אחד לפי כבודו ומעלתו, אני אומר גם תודה רבה לשר הבריאות ולמנכ"ל ולפרופ' גרוטו ולכל נציגי משרד הבריאות, על שלמרות אילוצי הזמנים וכנס שדרות מצאו וקבענו את הלו"ז לבצע, כי המשימה מאד חשובה ואנחנו, אני אומר לך אדוני היושב ראש, צופים בדאגה מסוימת אל הגליל וגם מסיירים ומבקרים שם הרבה ורוצים שהגליל לא יהיה גליל בסיכון.

בנקודה של הישיבה שלנו פה, איתך, כי היום התחלנו ועדת חוץ וביטחון, עברנו כלכלה ויש כרגע ועדה מקבילה על שוויון בפריפריה ונהיה אחר כך במליאה עם נציגי משרד נגב גליל ונציגי האוצר באודיטוריום, הנקודה פה היא הבריאות ואתה הזכרת את הדברים, שמגיעים בסוף לתוחלת חיים או לכך שילד שצריך פיזיותרפיה או כל טיפול אחר ונאלץ לנסוע מקרית שמונה לרמב"ם או לצפת ונכון שהתקדמו דברים קטנים במרכז חרום ברמת הגולן, שברוך השם כבר יוצא לבינוי בקצרין, או בקרית שמונה אני מקווה שיפתרו הבעיות, אבל התוחלת חיים בסוף והטיפול הרפואי הוא נמוך בפריפריה הצפונית, הוא מחייב את כולנו ומטרת היום הזה להגיע למקום אחר. אבל להגיע למקום אחר זה לא רק התכנית ועשית פה היסטוריה שמעבר לפרסום התכנית, אז פה בעצם מוצגת בכנסת ישראל בדרך הזאת, אני חושב שזה חשוב ואנחנו לכם, ככח מסייע, כולם פה, לכולם אכפת אותו דבר. רואים פה מפלגות שונות וחברי כנסת ממפלגות שונות ולכולם אכפת באמת, כדי שאנחנו נהיה פה גב, גם שהתכנית הזאת תכנס בתוך התכנית עבודה הרב שנתית ובתקצוב בתוך התקציב הדו שנתי 2017-18 בתכנית לפיתוח הצפון. אנחנו לא באנו רק כדי לקיים טקסים ועל מנת שהיום הזה באמת יהיה יום ובקשתי האחרונה, היושב ראש, שזו ישיבת פתיחה וממנה נשמע ואחריה תקבע ישיבת מעקב לראות שהדברים אכן מיושמים ומקבלים גם מענה.
היו"ר אלי אלאלוף
אתה לא רוצה שאני אסכם את הדיון - - -
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
לא, אתה תסכם, אבל שתהיה ישיבת מעקב שנושא הבריאות בצפון, כמו כלל הנושאים אכן ישופרו ויכנסו לתוך התקציב ותכנית פיתוח הצפון בתוך תקציב דו שנתי שנת 2017-18. תודה.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה לך, בבקשה, סתיו.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
תודה רבה אלי, אני - - -
היו"ר אלי אלאלוף
סליחה, נתתי לסתיו על פי הסיכום שלי איתה מראש מפני שהיא עזבה את הועדה שלה כדי להופיע פה והיא צריכה לחזור.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
אני מודה לך ואני מתנצלת, זה דיון שאני בין היוזמים שלו אבל מתקיים דיון במקביל שאני אמורה לנהל בוועדת השקיפות, אז אני אצטרך לחמוק מפה אחרי שאדבר. תראה אלי והוועדה הנכבדה, בכל פגישה ומפגש בצפון, עם תושבי הצפון, הבעיה הכי עמוקה שמתעוררת פעם אחר פעם, היא בעיית הבריאות. המרחק מבתי החולים, כמות הרופאים המומחים, הסיכומים שאני מדברת - - -, יושבת פה למשל מירי יציב שנפגשתי איתה לפני כמה שבועות ואמרה לי את זה במילים האלה, "מבחינתי תל אביב זה פלנטה אחרת. כדי לראות רופאים מומחים, כדי שהילד שלי יקבל טיפול רפואי כמו שצריך, אני צריכה להגיע לתל אביב, אני צריכה להגיע לירושלים, אין דרך אחרת. החיים של הילד שלי תלויים בזה שאנחנו נוכל להגיע למרכז", זה מה שאומרים תושבי הצפון. תוחלת חיים של 79 שנים במקום הממוצע הארצי, מול הממוצע הארצי של מעל 82.

אנשים מתים בצפון בגלל מחסור בהשקעה תקציבית, נושא שמתמשך כבר שנים ארוכות. אנחנו ישבנו בוועדת הכספים, אדוני, עם השר ליצמן ועם מנכ"ל המשרד בר סימן טוב וביקשנו דיווחים על כמות המיטות, תוספות המיטות וימי האשפוז שמתקבלים. הבעיה היא, שהמדינה במקום לחשוב מה צריך ואז לתקצב לפי הצורך והיכולת, חושבים קודם כל מה יש בתקציב ואז מחלקים ככה את העוגה מבלי לחשוב שנדרשת פה הגדלה של העוגה הזאת כדי להשלים את הפער. לפי מה שהמדינה משקיעה בתקציב הזה בתוספת של מיטות למשל, זה לא רק שאנחנו לא נשלים את הפער, אנחנו משנה לשנה ניצור פער שרק הולך ומעמיק. אם אנחנו לא נשקיע עכשיו בהבאה של רופאים מומחים, הפער הזה רק ילך ויעמיק. זה לא יכול להיות שמבחינת תושבי הצפון מרכז הארץ יחשב לפלנטה אחרת, לא יכול להיות שאנשים יעזבו את הצפון כי אי אפשר להגיע למיון בזמן כשצריך רפואה דחופה. זה לא יכול להיות שאנשים יסתכלו על מקומות אחרים בארץ וירגישו שאותם מזניחים ושהבריאות שלהם, הבריאות של הילדים שלהם תלויה בזה, כי אתה יודע, כבוד יושב ראש הועדה, שבזה בסוף יתלה הדין.

אנשים, בסוף, בשביל הבריאות והחיים של המשפחות שלהם יינטשו את האזור, כי לא תהיה להם ברירה, כי החיים קודם כל. אנחנו לא יכולים שאנשים ימשיכו למות שם בגלל חוסר השקעה של המדינה, מדובר באנשים שהם משלמי מיסים, אזרחי ישראל, מגיע להם כבר שנים שיושקעו בהם התקציבים האלה, כבר שנים ועכשיו נדרשת פעולה דחופה, זה אומר שצריך לפתוח את הארנק, להכניס את היד לכיס, להוסיף את התקציבים הנדרשים, לבנות תכניות עבודה שמסתכלות קודם כל על הצורך ומבינות איך אנחנו משלימים את הפער בתוך 3, 4 שנים. להציב דד ליינים ולתחקר טוב טוב כל שנה כמה הצלחנו להתקדם כדי שהמצב הזה ישתפר וכדי שניתן לכל אזרחי ישראל ולתושבי הפריפריה, והפריפריה הרחוקה בפרט, את החיים שמגיעים להם. תודה אדוני ותודה גם לכל היוזמים של הדיון. אני שוב מתנצלת שאני צריכה ללכת, הועדה שלי מתקיימת במקביל ואני חייבת להגיע אליה.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה רבה, פרופ' גרוטו בבקשה. יש פה מצגת אז מי שמצלם משם יכול לתפוס עמדה נוחה יותר.
אילן שוחט
אלי, רק לפני אפשר להגיד משהו קטן? רק של דקה לא יותר מזה. אז אני חייב להגיד לך אלי,
היו"ר אלי אלאלוף
מי אתה, תגיד.
אילן שוחט
אילן שוחט, ראש עיריית צפת. משהו קטן, אלי, שקשור גם אליך. אתה אחד מארבעת האנשים שהביאו את הפקולטה לרפואה לצפת. בזמנך, כשהיית בקרן רש"י, פקולטה לרפואה חיה, קיימת נושמת. כרגע, נמצא פה גם מנכ"ל משרד הבריאות וגם הצוות המשרדי, קרן עזריאלי נתנה 40, 50 מיליון דולר לשלב ב' של הפקולטה לרפואה, זה משהו שאתה הקמת אותו ב- 10 אצבעות שלך. מדינת ישראל צריכה לתת 150 מיליון שקל מצ'ינג לאותם 50 מיליון דולר. נכון לעכשיו, אתמול בערב, הודיעו לפקולטה לרפואה שלא מעבירים את הכסף, משרד הבריאות. מדובר על העתקת מבנים לבית החולים זיו ופינוי הרחבה של המבנה הקיים למבנה קבע, משרד הבריאות לא משתף איתנו כרגע פעולה, מדובר ב- 150 מיליון שקל, יפעת, גם את נמצאת פה, שולי, אתם נמצאים פה, עכשיו אנחנו מדברים על תכנית הצפון להביא דברים ולייבא, יש לנו כבר משהו קיים שאם לא ניתן לו את האינפוזיה הזאת, גם אותו נאבד. היה לי חשוב שתדע את זה, אני סומך עליך גם כאחד שהקים את הדבר הזה, אל תיתן לזה ליפול, תודה רבה על הזמן שהקדשת וכל מה שיאמר גרוטו והלאה, אנחנו מסכימים עם כל דבר, תודה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
זה נכון וזה עלה אתמול בדיון, אני מניחה שאתם תעדכנו, נכון?
היו"ר אלי אלאלוף
אוקיי, בבקשה גרוטו.
איתמר גרוטו
טוב, אז קודם כל תודה על ההזדמנות להציג את הדוח. אני באמת אנסה להציג את התמצית כדי שזה לא יהיה מתיש מידי וארוך, הדוח מאד ארוך ומפורט. נפגשנו עם הרבה מאד אנשים, גם נציגים של תושבים כמובן, גם נציגים של מוסדות הבריאות בצפון, גם קופות החולים, בתי החולים, בריאות הנפש, בריאות השן ובעצם כל גורם שנוגע לבריאות ואנחנו בעצם ניסינו להביא מספר הצעות לפתרון, שבסופו של יום אני גם אציג מה הדברים הפרקטיים כרגע, איפה אנחנו נמצאים איתם. אני רק אתן איזה רקע כללי, ההתייחסות שלנו בדוח הזה היא למחוז שבעצם, כמו שהוא מוגדר במשרד הפנים ומשרד הבריאות, זאת אומרת לא כולל את אזור חיפה. כלומר, מדברים על הצפון האמיתי נקרא לזה. סך הכל יש שמה כמיליון 300 אלף תושבים, כמחציתם ערבים, יש 34 רשויות, סך הכל 500 ישובים ואנחנו כמשרד הבריאות מחולקים ל- 5 נפות שמטפלות בכל נושא הבריאות שם.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
סתם אני רק אשאל, לאינפורמטיבי, למה זה לא כולל את חיפה, אם חיפה זה עוגן של - - -, אני חושב שמחלות לא מודעות לגבול הזה ולכן אני שואל. זאת אומרת אני גר באזור הצפון, אם אני צריך לקחת ילד, שכן שלי, לא משנה מה, אז אני אלך או לעפולה או לפוריה או לחיפה, לכן אני שואל.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
אנחנו רוצים לחזק את עומק הפריפריה, זה חשוב, כי הכנסת חייבת לשנות את הגישה לגבי מה זה צפון וגליל אחרת אנחנו לא נצליח לקדם.
היו"ר אלי אלאלוף
אני מבקש, יש לחברי הכנסת זכות לבקש הבהרות, לחברי הכנסת בלבד, שאר הציבור מתבקש להתאפק ולקבל, אם הוא רוצה להגיד איזה הערה יקבל אישור או לא יקבל והשאלה ששאלת תקבל תשובה. אני ממליץ שניתן לגמור את המצגת על ידי פרופ' גרוטו.
איתמר גרוטו
אני יכול להתייחס באמת, כי גם בשיחות עם התושבים עלה הנושא שבשבילם לנסוע לחיפה זה כמו לפה, זאת אומרת חיפה נחשבת כבר לא פריפריה מבחינתם.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
זו נקודה חשובה.
היו"ר אלי אלאלוף
אני מבקש, אל תהפוך את זה לדיון, זה לא עוזר.
איתמר גרוטו
טוב, אני אציג את נתוני ממדי הבריאות הנבחרים, בחרתי שלושה אבל יש הרבה מאד פרמטרים נוספים שאפשר לדבר עליהם. אחד שמתייחס לנושא של תוחלת החיים, כמו שציינו פה לפני, תוחלת החיים גברים ונשים היא בשנתיים פחות ממה שרואים בממוצע הארצי. אם אנחנו משווים את זה גם למחוזות במרכז, אז הפער הוא עוד יותר גדול.

תמותת התינוקות, יחסית פה אנחנו במצב של לא פער כזה גדול, 3.9:1000 לעומת ממוצע ארצי של 3.1, בהחלט הרבה עבודה שנעשית גם על ידי משרד הבריאות, אבל בהחלט גם פה יש מקום לשיפור.

תחום נוסף שבחרתי להציג פה הוא נושא של התנהגויות הבריאות שמאד משפיעות על הבריאות, רואים פה שגם בקרב יהודים וגם בקרב ערבים יש פער ביניהם, אבל יש פער בין יהודים וערבים והעישון ברמה הארצית. זאת אומרת יש יותר אנשים מעשנים בצפון, גם בקרב יהודים 25% וגם בקרב ערבים 32.6%, זאת אומרת, בהחלט גם שם צריך לטפל ואני אתייחס לזה גם בהמשך המצגת.

אם נסתכל על תשתיות הבריאות אנחנו רואים פה שמספר מיטות האשפוז הכללי פחות מ- 1.5:1000, לעומת מעל 2 ברמה הארצית אז גם פה יש לנו פער ושוב פעם, הפער מול המרכז יותר גדול. וגם אם מסתכלים על רופאים לאלף נפש, יש לנו 1.6 לעומת 3.45 ממוצע ארצי, אז אנחנו גם פה נמצאים בחוסר של רופאים וזה נכון גם לגבי מקצועות בריאות נוספים אחרים, לא כולם, אחיות דווקא יש לנו עודף במחוז הצפון.

אם אני ממפה את עיקרי הפערים, אז אני מדבר קודם כל על הרופאה הראשונית, יש מחסור ברופאים שציינתי אותו, שנובע מהמחסור הכללי, אבל גם יש מחסור ברופאים ברפואת המשפחה, זאת אומרת פחות רופאים כלליים, מומחים ברפואת המשפחה. ברפואה השניונית, רפואת המומחים, יש לנו מחסור גם ברופאים וגם בתשתיות, מקומות שאפשר לתת למשל טיפולים, הוזכרו פה טיפולי פיזיותרפיה או טיפולים אחרים לילדים, שיקום לילדים, אז אנחנו מדברים על רופאים בתחום השיקום, שאחרי זה אני ארחיב על זה יותר כמובן, אורולוגיה ילדים למשל ונוירולוגיה ילדים ועוד מקצועות בעייתיים שחסר לנו. אנחנו מדברים על קושי בשרותי האשפוז, בתי החולים. מחסור במיטות שראינו את הנתונים, מחסור ביחידות מתמחות, זאת אומרת יש תחומים מסוימים שהמומחיות נמצאת רק במרכז הארץ. זאת אומרת, בן אדם שרוצה טיפול אונקולוגי מלא צריך ללכת לחיפה או דרומה, גם בנושא שבץ מוחי צריך לפתח את הנושא הזה. אנחנו רואים צורך גם בחיזוק שרותי רפואה מונעת, אנחנו יודעים שיש לרפואה מונעת הרבה מאד השפעה על תוחלת החיים ועל מניעת מחלות ותחלואה, אז בכלל גם הנושא הזה אני אתייחס לזה.

בתחום בריאות הנפש גם יש מחסור בשירותים ובמיוחד חסר לנו בעצם שירותים לנוער, למעשה אם נער צריך להתאשפז אשפוז פסיכיאטרי אז הוא צריך לעבור למחוז אחר, למקום אחר ותחום מאד בולט שמאד חשוב לתת עליו את הדעת, הנושא של השיקום. אפשר לראות פה את המספרים, זה ממש לא קיים.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
במיוחד לא לילדים.
איתמר גרוטו
וגם במיוחד, נכון, ילדים ואנחנו רואים את הפערים לעומת שאר הארץ. אז אלה עיקרי הדברים שאנחנו מצאנו ויש עוד כמובן דברים שמפורטים בדוח אבל לא נכנס אליהם כרגע. אם מסתכלים על דרכי פעולה וזה שקף שחשוב להדגיש אותו ולשים את הקונטקסט הכללי, בסופו של דבר אנחנו יודעים שהדברים שמשפיעים על הבריאות זה לא רק תשתיות הבריאות ולכן אם אנחנו מסתכלים לפי הסדר, אז שיפור במצב הסוציו אקונומי בתחום התעסוקה וההשכלה, זה חשוב ולכן היה לנו גם חשוב להתעכב עם הדוח עד שתהיה החלטה כוללת של הממשלה לגבי הצפון, כי אם לא נשפר את הדברים האלה בסופו של יום זה לא מספיק, אנחנו יודעים שתוחלת חיים לא מושפעת רק משרותי הבריאות. בנוסף, הפיתוח הכלכלי שאם תבוא בהחלטת הצפון אז תאפשר לנו גם למשוך עובדים, כי אחת הבעיות שזיהינו - - -
קריאה
זה רק כי אנחנו מחכים לרופאים בפריפריה.
היו"ר אלי אלאלוף
חבר'ה, אני מבקש, זה לא לעניין שכל פעם תתחילו בהערות, זה סתם מבזבז זמן, כן בבקשה.
איתמר גרוטו
הרובד השלישי זה תחום של קידום בריאות ורפואה מונעת שהזכרתי, בסופו של יום, שיפור תשתיות הבריאות, שזה עיקר הדוח, מתייחס בשתי נקודות אחרונות כמובן כי אנחנו אחראים בתחום הבריאות ולא בתחום הכלכלי, בינתיים. אז אם אני מדבר על פתרונות כרגע שיש לנו והסטטוס שלהם, אחד הדברים החשובים שעלו גם בדיון בפעם הקודמת, ששונתה נוסחת הקפיטציה. נוסחת הקפיטציה היא בעצם הקצאת המשאבים של מערכת הבריאות, ניתן תיעדוף לפריפריה אבל זה לא היה סכום קבוע. זאת אומרת, אי אפשר היה לחייב את הקופות להשקיע את הכסף בצפון ויכלו או בדרום ויכלו להשקיע בכל מקום. כרגע, אנחנו עובדים על שינוי הנוסחה כך שהיא תבטיח מתן עדיפות לצפון ופה יש כבר בשורה, לפי החישובים שעשינו הראשוניים במשרד, באזור 200, 250 מיליון שקל שיגיעו לטובת קופות החולים ולא רק קופות החולים, כי קופות החולים גם יכלו לקנות את השירותים כמובן גם ממקומות אחרים, אז זה כמובן הגדיל את כל התשתית.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
חשוב לומר פרופ' גרוטו - - -
היו"ר אלי אלאלוף
זה לא לטובת קופות החולים, זה לטובת הקפיטציה שמאפשרת - - -, לטובת המבוטחים וישימו את הדגש, הבעיה שלנו זה לא המערכות והקופות ובתי החולים, זה השקעה שאמורה להגיע למטופל. זה האובססיה שלנו, בואו נבין את זה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
וחשוב גם לציין שזה יהיה צבוע, בניגוד לפעמים אחרות, נכון? כדי שנוודא שזה מגיע באמת לגליל ולא מגיע לשום מקום אחר.
איתמר גרוטו
זה יותנה, הכוונה שלנו להתנות את זה בעצם בהוכחה על שיפור שירות.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
זה הסטה לגליל, זה חשוב.
היו"ר אלי אלאלוף
אני מבקש, תמשיך בבקשה פרופ' גרוטו.
איתמר גרוטו
במסגרת תכנית הנושא של המיטות אשפוז הכללי, בתכנית עוטפת מיטות במסגרת התכנית הכוללת שהמשרד קיבל בשנים 2017-2020 מתוכננת הקצאה של 120 מיטות נוספות לבתי החולים בצפון. אנחנו מדברים על, הזכרתי את הנושא של מחסור ביחידות מתמחות בבתי החולים, אני אציין דוגמה טובה שהייתה שמה, הקמה של יכולת ניתוחי חזה בבית חולים פוריה ומשהו בסגנון הזה אנחנו רוצים לעשות, להקים מרכזי מצויינות בתכנית רב שנתית. זה לא הכל אפשר יהיה מהיום ליום, אם זה הקמת מרכז אונקולוגי בבית חולים זיו והקמת בנין מעבדות בבית חולים בנהריה. השיקום הכללי, זאת נקודה חשובה שחשוב להקשיב, הנושא של השיקום הכללי, אנחנו רוצים להקים אגף שיקום כללי בבית החולים פוריה, כרגע, וזה אני חייב לעדכן פה, שהנושא הזה עדין לא סגור מול משרד האוצר בהיבט של התקצוב של המקורות, אנחנו צריכים בשביל זה כסף נוסף ואין לנו את זה בתכנית שכרגע יש לנו בתקציב 2017-18 וחייבים להתקדם. הוזכר פה נושא התמריצים - - -
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
האם לשלושת הדברים הראשונים כבר יש בתקציב?
איתמר גרוטו
כן כן. מחסור ברופאים, אנחנו רוצים להוסיף, לחדש את הנושא של התמריצים, גם זה עדין אין לנו עדין בתקציב ל-17 ואנחנו רוצים - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
היה דיון כזה וסליחה, היה לנו בנשיאות, הביאו את הנושא הזה לדיון מהיר ושם נאמר שכבר נפתרה בעיה של התמריצים. האם זה נכון?
איתמר גרוטו
עדין לא נפתר, אנחנו עדין בדיונים עם האוצר.
קריאה
יש דיון עם האוצר על זה כל הזמן.
קריאה
יש פה נציג האוצר בכלל?
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
התמריצים יהיו בתקציב 17-18? יש נציג של האוצר כאן?
היו"ר אלי אלאלוף
תקבל תשובה מהמנכ"ל.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
אני רק שאלתי אם זה רופאים או תקנים לרופאים, גם תקנים אתם לא מצליחים לאייש בצפון?
איתמר גרוטו
לא מצליחים להביא, כן, יש שתי בעיות. אחת, זה לא מצליחים לאייש תקנים ושתיים, אנשים הטובים - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
הורדתם את התמריצים.
איתמר גרוטו
גל המוחות הטובים שישנם שאנחנו רוצים שיישאר והם יהיו המובילים, שאחר כך ימשכו אחריהם כח אדם, הם עוזבים פשוט למרכז. הוזכר הנושא של למשל הפקולטה בצפת, רוב הרופאים שגומרים שם אחרי זה חוזרים למרכז וזה משהו שאנחנו רוצים לטפל בו.

בתחום בריאות הנפש, יש במסגרת התקציב של 17-18 תוספת של 30 מיליון שקל לפרויקטים בפסיכיאטריה והקמה של כפר אקולוגי, גם לתחום של שיקום עם דגש לנוער. יש לנו את התכנית במשרד, תכנית קיצור תורים, שגם חלק ממנה כמובן ילך להקצאה לצפון. בתחום של שיפור שרותי רפואה מונעת, אנחנו קיבלנו החלטה להעביר את שרותי בריאות התלמיד להפעלה ישירה על ידי המדינה בצפון, מתוך ראיה שזה פריפריה ושם קודם כל צריך להשקיע.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
בעזרת השם בקרוב בכל הארץ, פרופ' גרוטו.
איתמר גרוטו
בינואר הקרוב - - -
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
מגליל תצא הבשורה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
נכון.
איתמר גרוטו
אנחנו ראינו שיש צורך בשיפור התנהגויות הבריאות, ראינו את נושא העישון וזה לא רק עישון, זה גם השמנה ותזונה ואנחנו עושים תכנית כוללת- אבל גם כמובן הקצאת משאבים נוספת לצפון לתכניות קידום הבריאות שיופעלו על ידי המחוז. אחת הבעיות שראינו, העובדה שבעצם קצת יש פיזור במאמץ בין בתי החולים השונים בנצרת וחשוב לאחד אותם ביחד, אבל פה זה קושי שמוכר בוודאי לכולם לגבי הסכמת בתי החולים. הדבר האחרון שאנחנו חשבנו שזה באמת, קראנו לזה "לשים את הצפון במרכז", זה לעשות צוות מעקב קבוע שישב בעצם במחוז הצפון ויעקוב אחרי היישום, שזה לא יהפוך לתכנית שמסתיימת בתקציב 17-18. עד כאן עיקרי הדברים.
היו"ר אלי אלאלוף
ברשותכם, אפשר להתחיל שילוב, חבר כנסת אחד ונציג הציבור, המנכ"ל בתאום אתו יסכם, בסדר? בבקשה, אז בבקשה חברת הכנסת, מי שרוצה רק, שירשם, שולי מועלם, בבקשה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
תודה אדוני. שעות רבות הועדה הזאתי וחברי כנסת מכל סיעות הבית משקיעים בסיפור קידום בריאות הצפון. אני רוצה להתחיל משתי נקודות מוצא, כל מי ששמע אותי כבר, שמע אותם הרבה פעמים ואני אתחיל בהם שוב. מערכת הבריאות של מדינת ישראל היא מערכת בריאות מצוינת בזכות האנשים שיש בתוכה. נקודה שניה, מניעה מניעה ושוב מניעה, אם מדינת ישראל לא תקבל החלטה להשקיע יותר במניעה, נשלם הרבה יותר בשלבים המתקדמים. החוסרים שיש בצפון, אדוני, הם חוסרים מסכני חיים. אם ממשלת ישראל ולא רק משרד הבריאות שעושה תהליכים משמעותיים, ממשלת ישראל כולה לא תבין את זה, אנחנו לא נוכל להתקדם לשום מקום. כי זה שמשרד הבריאות יחליט החלטות נפלאות, אבל ההחלטות לא יכנסו למערכת גדולה יותר מבחינה תקציבית, זה שמשרד הבריאות יסכים אתנו שהמצב בכל רמות הרפואה בצפון, הראשונית, השניונית והשלישונית הוא קטסטרופלי, זה לא מספיק. ולכן לדעתי, כל השיח שיהיה פה עכשיו אדוני, חייב להיכנס בתוך ההבנה שאנחנו מקדמים תכנית לאומית לצפון, אנחנו מקדמים אותה בהסכמות מקיר לקיר בבית הזה ומשרד הבריאות הוא מערכת קריטית בתכנית הזאתי.

אני רוצה להצביע אדוני על ארבעה דברים נקודתיים, כי אפשר לדבר פה כמים לים מכסים ולא נסיים, אדוני מכיר את זה טוב ממני. ההבנה שצריכה לחלחל היא ששינוי במערכת הבריאות לא יהיה לבד, זה מאד יפה שניתן תמריץ לרופאים לבוא לפריפריה, אבל אם לאשתו או בעלו של הרופא או הרופאה לא תהיה עבודה בצפון, לא עשינו כלום. לא עשינו כלום. זה מאד יפה שנחליט שסטודנטים לרפואה שמסיימים בצפת, אדוני ראש העיר, חייבים להישאר בצפון, אבל אם לא ניתן תרבות וחינוך ותעסוקה בצפון לא נוכל לבוא בדרישה הזאת אליהם ולכן זאת תכנית לאומית. אבל, חברי במשרד הבריאות שיודעים כמה אני תומכת בעשיה הבלתי פוסקת שלכם, חייב להיות גם השינוי הזה שמופיע בדוח, שאני מניחה, איתמר, שיפורסם לציבור אחרי שתסיימו אותו, כי כרגע הוא לא פורסם לציבור - - -
איתמר גרוטו
פרסמנו, פרסמנו.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
פרסמתם? אוקיי, כי אני ניסיתי. חייבת להיות אמירה שלכם, חברים, סומכים פה על אנשי משרד הבריאות והמנכ"ל שאם הם אומרים שפרסמו הם פרסמו והמנכ"ל בדבריו יגיד גם איפה זה פורסם ואיך תראו את זה.
קריאה
מעולה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
אני רוצה לדבר על נושא נוסף שבכנסת הקודמת עשינו לגביו שינוי דרמתי, אין שיקום בצפון ובמקרה הזה אין ויכוח, אין שיקום. לא בחיפה, לא בגליל, לא בעומק הצפון ולא בריחוק הצפון, אין שיקום בצפון. כמו שאמרנו בכנסת הקודמת על הדרום, מי שרוצה שיקום מהצפון ייסע או לרעננה לבית לוינשטיין, או לתל השומר בתל השומר או לאלין במידה ואתה ילד או נער. אין שיקום בצפון, אדוני המנכ"ל, ואנחנו חייבים לעשות את המהלך הדרמתי שעשינו בכנסת הקודמת, ביחד איתך כרפרנט האוצר של הבריאות, אותו דבר על הצפון. לדבר על איפה בונים מחלקת שיקום, מה המשמעות של שיקום מבוגרים וילדים והדבר האחרון, אם הצפון לא יפולח אמיתית, לפי התושבים שלו, לא נוכל לעשות שם עבודה. 50% אוכלוסייה יהודית ו- 50% אוכלוסייה ערבית דורשת אמירה משמעותית בדרך שבה אנחנו נותנים מענים. כולנו מבינים את זה, אני בטוחה שגם אתם, אבל זה חייב גם להופיע בסוף בהמלצות של הדוח כי כשאנחנו מדברים על עישון באוכלוסייה ערבית זה אחד, באוכלוסייה יהודית זה שני. כשאנחנו מדברים על מניעת סרטן שד זה אחד באוכלוסייה יהודית ושני באוכלוסייה הערבית וככה בכל הנושאים שאותם אנחנו מעלים. לסיכום, אני מסכמת את הדברים שלי כי אני חושבת שהם מאד מאד ברורים, מערכת הבריאות בצפון היא בחוסר מסכן חיים, היא מחייבת את כל משרדי הממשלה להחליט על התכנית הלאומית בצפון. יחד עם זה, למשרד הבריאות חייבת להיות אמירה דרמתית, פנימית, שלכם על איך אתם מקדמים את הבריאות בצפון, במציאות שיש תכנית לצפון ובמציאות של תקציב מוגבל, תודה.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה. במיוחד שהדברים שלך באמת קולעים, אז בואי, גב' רעיה שטראוס בבקשה.
רעיה שטראוס
מכובדי כולם צהרים טובים, אני הנשיאה של אגודת הידידים של בית חולים המרכז לגליל בנהריה, בית החולים הגדול ביותר, שאגב לא ראיתי מספיק תכניות, סליחה, לגבי הבית חולים שהוא כבר מצוין, היה הראשון בארץ שהיה בית חולים תת קרקעי ופרופ' שאשא וד"ר בארום מובילים באון, יש לנו מחלקות מצויינות, ממש מצויינות. אני לא באה הנה לבכות, אני באה להגיד למה לא לתמוך במקום שהוא כל כך מצויין, שהוא דואג לאוכלוסייה, כמעט מחצית מהאוכלוסייה של הגליל, 600 אלף איש ומצליחים לעשות עבודה מצויינת. אנחנו גם בית החולים שמקבל את הפצועים הסורים הקשים ביותר והממשלה לא מספיק מכסה את זה. ממש יש חישוב חדש, סכום אסטרונומי, ממש כפול, 200 מיליון שקל שהממשלה חייבת לבית חולים הזה והוא לא ניתן, משום המדינה לא מעבירה.

סך הכל נעשים דברים נהדרים בבית החולים הזה, אבל באמת, הבעיה של כל הגליל הוא שאין לנו תורמים. במרכז הארץ יש תורמים, עשירי המדינה נותנים כשהם רוצים לראות את שמם, אגב גם ברמב"ם. בגליל, בכל בתי החולים כמעט ואין תורמים בעלי משמעות שנותנים את המיליונים הגדולים והמדינה גם לא נותנת לנו מספיק, כפי שנאמר בכל מה שהבאת ב - - -. אני אתן גם דוגמה קטנה, אחרי עבודה קשה הגענו לקרן גדולה בארצות הברית שהחליטה לתרום לנו חמישה מיליון דולר לחדרי ניתוח, אבל שמשרד הבריאות ייתן מצ'ינג. לא קיבלנו ואנחנו הולכים להפסיד גם את החמישה מיליון דולר האלה, שכבר עד שמקבלים תרומה כזו לבית חולים.

אז אני מצטרפת לכל מה שנאמר כאן קודם, גם חברת הכנסת מועלם וגם סתיו שפיר, אני חושבת שאם לא נתמוך בגליל הנוער עוזב אותנו, לא יבואו אנשים חדשים, זה הכל דיבורים, 300 אלף אנשים לגליל, איפה הם יעבדו? מי יטפל בהם? איזה אוכלוסייה תגיע? אז אם לא נטפל בגליל לא תהיה גם מדינת תל אביב, זה מה שאני אומרת.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה, חבר הכנסת חמד עמאר שהוא בין היוזמים לדיון הזה, בבקשה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
אדוני היושב ראש, קודם כל תודה לך על קיום הדיון הזה, תודה ליוזמים ליום הזה ואנחנו שילבנו את זה, הדיון המהיר, עם היום הזה, זה מאד חשוב. אני לקחתי כתבה מ- 2008 והשוויתי אותה עם הדוח. ב-2008 כתבה על שרותי הרפואה בצפון, קריסת הרפואה בצפון, היא מדברת על מערכת בריאות לא שוויונית בין הצפון למרכז ומתחילה לדבר, יש אפליה בפריפריה, פחות רופאים, פחות אחיות בצפון ובדרום מאשר במרכז. זה היה לפני הרבה שנים, יש פחות מיטות אשפוז, יש שיעור תמותת תינוקות גבוה הרבה יותר בצפון מאשר במרכז הארץ, עניים נאלצים לוותר על תרופות, ישנם פערים גדולים בין יהודים לערבים, עשירים לעניים, צפון, דרום הארץ והמרכז. קראתי כאן בדוח "לשים את הצפון במרכז", משפט שלך, משפט מאד חזק, "לשים את הצפון במרכז". לכן אני אומר, אם הכתבה הזאת היתה לפני הרבה שנים ואותה כתבה אנחנו עכשיו, אדוני היושב ראש, באים ודנים ומדברים על מחסור במיטות, מדברים על מחסור ברופאים, כאשר רצו להעלות רעיון של התמריצים לרופאים ביום שני, באנו לנשיאות הכנסת ונאמר לנו ששר האוצר הודיע שהתמריצים מחזירים אותנו לרופאים וכאן אני מקבל תשובה אחרת, שהתמריצים בכלל לא נמצאים בתקציב 2017.
קריאה
לא קיבלת תשובה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
לא, אבל זה מה שאמר אם אני לא טועה, אמרת את זה שזה לא נמצא בתקציב 2017. אני מקווה לשמוע שהתמריצים חוזרים, אם אנחנו רוצים רופאים טובים בצפון, ויש רופאים, יש רופאים מעולים בצפון אבל הם עוזבים את הצפון והולכים למרכז בגלל המחסור שיש בצפון, לכן אנחנו צריכים לתמרץ את אותם רופאים להישאר בצפון. צריך לדאוג ליותר מיטות, רעיה דיברה על בית חולים נהריה, אני ביקרתי שם, גם פגשתי אותך שמה, אתה לפעמים שמה מסתובב במחלקות, אתה אומר איך יכול להיות במדינת ישראל בשנת 2016 מחלקות ככה, ברמה הזאת, במדינת ישראל. אתה אומר אסור לנו להיות במצב כזה, אסור, במיוחד בית חולים שנמצא על הגבול, שנותן שרות לכל החיילים שלנו שנמצאים בצפון ובשעת מלחמה הוא שצריך לתת את העזרה הראשונה והשירות הראשון, נמצא במצב הזה. תודה רבה שוב.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה רבה, חבר כנסת לשעבר שלמה בוחבוט.
שלמה בוחבוט
אדוני היושב ראש, חברי ראשי ערים, קודם כל יש לי הרגשה מאד לא טובה כשאנחנו רצים מוועדה לוועדה ואנחנו מרגישים כמו עניים. אני שואל את עצמי, לא נמאס לי להגיע לירושלים לכנסת? אתם חברי הכנסת, מהקואליציה, יש לכם יכולות אדירות. יש קואליציה ויש אופוזיציה, בבקשה, תגידו שאתם לא תצביעו על תקציב אם לא יבוא תכנית אסטרטגית מלאה. עכשיו שמענו דוח, אני שאלתי את שר הבריאות כשהוא היה בנהריה האם אתה תוציא לפועל את דוח גרוטו? הוא אמר לי "לא", אני רוצה לשמוע אם זה נכון. אני לא באתי בגלל הדוח, אני באתי לזעוק את זעקתם של תושבי הגליל המערבי ואני חושב ש - - -
היו"ר אלי אלאלוף
גם אנחנו צועקים.
שלמה בוחבוט
אני אגיד על גליל מערבי. אני רוצה להגיד לך דבר אחד, איך יכול להיות שמדינה כל כך חכמה, שרק אתמול קיבלו החלטה לקנות 18 מטוסים 35-F שכל אחד עולה 100 מיליון דולר, אני מציע לכם תבואו לראות את בית חולים נהריה, מחלקות פנימיות, בושה וחרפה. יש לי הרגשה אולי אתם, אולי המדינה מזלזלת באיזה אוכלוסייה מסוימת. עכשיו, איך אנחנו יודעים שהמצב לא טוב? כשמישהו אומר למשפחה שלו, אני נמצא שם, מגיעים ואין תקנים, למה אין תקנים? קיבלנו שוק, שאלתי את מנהל בית החולים, אני לא יודע אם אתם יודעים, בהסכמי השכר עם העובדים, עם הרופאים, הסכימו שיהיו פחות תקנים בבית החולים. עכשיו אני שואל שאלה, הרי כל אחד מאתנו שיושב פה משלם ביטוח לאומי, יש כאלה שמשלמים אלפי שקלים, אף אחד לא עושה לי טובה, לא המנכ"ל ולא פרופ' גרוטו ולא השר, חייבים לתת לי, כתוב בחוק.

החוק מתחיל "חוק בריאות שוויוני", זאת אומרת, אנחנו דפוקים ולא שוויוניים וכשאנחנו מדברים, אני שומע את החולים מדברים, רבותי במרכז הארץ מנהל רופא בכיר הוא לא רופא בנהריה. הוא לא ילך לצפון כי יש לו מרפאות, אחר הצהריים הוא הולך לקבל עוד 40, 50 אלף שקל אז מה צריך לעשות? צריך לעשות הפגנות, להשבית. אני אומר לכם, דנו תכנית כלכלית מתקדמת, אני מצטער לומר לכם שדווקא הבריאות דפוקה, אין לזה שום תכנית לצפון, לא מופיעה, לא מתייחסים לזה. אני שואל את משרד הבריאות מדוע אתם לא מתייחסים לתכנית הצפון? מופיע כלכלה, מופיע תשתיות, כבישים, אמרו לנו בריאות ותיירות כאלו תדברו עם השר, עם כל הכבוד לשר. יכול להיות שאנחנו נצא לרחובות, אני אשבית את בית חולים נהריה ואנחנו נצא החוצה, דווקא בית חולים. לא יעלה על הדעת שנכנסים אנשים לאורוות ויש צוות מצוין ויש מנהל מצוין, יש חוסרים. אותו דבר מנהל בית חולים גייס 4 מיליון דולר לקנות איזה ציוד, המדינה לא מסוגלת להעמיד מולו, המדינה שולחת את כל הסורים לקבל את השירותים אז יש ויכוח היום כמה צריכים לשלם. אני לא מבין את מנהל בית החולים, אני לא הייתי מקבל את החולים, את הפצועים האלה ולכן, אני אומר לך אלי, היום - - - עולם, אנחנו באנו לוועדה לומר לכם תתנהגו כמו בתכנית הכלכלית שהולכת להיות רצינית, גם תשתיות ומשרד הבריאות חייב, אני אומר לכם את זה, אתם חייבים להתייחס למה שקורה בצפון. אם לא, אנחנו לא נקבל את התכנית, פשוט אנחנו נמליץ לכל השערים לא לקבל בכלל את התכנית.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה. חבר הכנסת אלעזר שטרן שהוא גם בין היוזמים של הדיון הזה, בבקשה אלעזר.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
תודה. קודם כל אני חושב שאנחנו צריכים להגיד גם תודה וגם הערכה לכל הרופאים שנמצאים פה והמנהלים שבצפון וגם שהעתיקו את מגוריהם לשמה, לא משנה באיזה שלב של החיים. אם ציטטו פה 50:50 יהודים ערבים אני חושב שבתי החולים בצפון ואני אומר את זה לפני הדיון, הם מודל לחיים משותפים, מתוך כבוד, שוויון, זה לא רק המאושפזים שמה, הם יהודים וערבים ודרוזים ובדווים וצ'רקסים ונוצרים, גם הרופאים עצמם, אני חושב שעמיתי מהחלקים היותר קיצוניים שיבואו לראות את הצפון, תנוח דעתם גם על חיי שיתוף במדינה הזאת בין יהודים וערבים. אני מודה ואני די מצטער שאני צריך להצטרף לדברים הקשים מאד שאני לא יודע אם אנשים הבינו את הקושי שלהם, של ידידי חבר הכנסת בוחבוט. תגידו, אנחנו רצים פה מהבוקר אתמול, שלשום, עמונה עמונה, היו הסכמים קואליציוניים, מישהו שם את הבריאות בגליל בתוך ההסכמים? אנחנו לא בקואליציה, אבל מישהו שם את זה? מישהו מאיים על משבר קואליציוני, לא רק על עמונה עם כל הכבוד לעמונה, על הבריאות בגליל? מה אין שם חיים ומוות? - - - סליחה, אנחנו יכולים ללטף אחד את השני כל הזמן - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
העברנו לבית חולים נהריה 30 מיליון שקל בקדנציה הקודמת.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
יש בתכנית הגליל - - -
קריאה
- - - להפוך משהו שיש עליו הסכמה ל - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
אפשר לצאת כולם פוציניו מיציניו, - - -
היו"ר אלי אלאלוף
חבר'ה, יש מנהל ישיבה, תשאירו לי את היכולת לעשות את זה. בבקשה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
אני צר לי אם הדברים קשים, הבעיה שהמציאות קשה, הלוואי ורק המילים שלי היו מילים קשות. מה שאני אומר, אני רשמתי לי נקודות, אני באתי הבוקר גם מבית חולים, אנחנו מסתובבים בבתי חולים שמה כל הזמן ובאמת דיברו פה על תקנים, על איוש, אין ספק שתכנית הבריאות היא חלק מהיכולת של המדינה לא רק להביא אנשים לצפון ולגליל, אלא לשמור את האנשים שם.

בגלל שאחרת אנשים ילכו ואני לא רוצה להיכנס לפרוט הזה של שיקום ילדים, בצדק אמרו פה איזה מחלקות יש המטו-אונקולוגיה, אני יודע מה יש בצפון ומה אין בצפון ומה לא ואני גם מברך את מה שעשה משרד הבריאות על פוריה, על השת"פ עם תל השומר, אנחנו מכירים את הכל ואנחנו גם רואים זחילה ובאמת הזכירו פה את הפקולטה לרפואה ואת בית החולים בנהריה, אנחנו מכירים בחשיבות ויודעים גם להעריך את מה שנעשה. אבל באמת, אני אומר עוד פעם, אמר את זה פוליטיקאי הרבה יותר מנוסה ממני, שלמה בוחבוט, תגידו, יש פה כלים, לכם, למי שיוזם דיון כזה בכנסת ואומר, אוקיי, עכשיו אנחנו נבוא ויבואו אנשים וישמעו שדיברנו יפה וגם יצלמו אותנו כמה פעמים.

תגידו איזה כלים פרלמנטריים אנחנו משתמשים באמת בשביל להגיד לממשלה עשינו יחד, כל המפלגות בצפון, ראשי מועצות ללא קשר לשיוך מפלגתי, יחד בעבודה עם משרדי ממשלה, 18 מיליארד שקל. עכשיו מה אנחנו נדבר, שלושה תקנים ונגיד זה מה שצריך להיות? בשורה התחתונה אני גאה להיות תושב הגליל, למרות שיסלחו לי החברים שאני לא יכול להגיד שהמדינה שלחה אותי לשם, זה אחריות של המדינה, הלכתי לגליל כי רציתי לגור בגליל. המדינה לא חייבת לי כלום בגלל שאני גר בגליל, היא חייבת לי את מה שהיא חייבת למי שגר בתל אביב. זה הכל, אני לא רוצה יותר מזה, לצערי אנחנו מקבלים פחות, תודה.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה, פרופ' מיכאל וינגרטן, בבקשה, בית ספר לרפואה.
מיכאל וינגרטן
תודה. לשער בית ספר לרפואה, באמת בתפקידי הקודם בפקולטה לרפואה הייתי גם חבר ועדת גרוטו וגם הייתי רופא משפחה בצפת. נאמרו כל הדברים שכמובן אי אפשר להתכחש להם, אני לא חוזר עליהם. אלא כחבר ועדת גרוטו, נוכחתי לציפיות מאד מאד גבוהות, נוכחתי בכל המעגלים שאני חי בהם ואנשים שאמרו סוף סוף מישהו מתייחס, סוף סוף מישהו מדבר, סוף סוף מישהו ייתן. כגודל הציפיות גודל האכזבות, עכשיו הדינמיקה הזאתי של ציפיות גבוהות ואכזבות גורמת לחוסר אמון וייאוש. חוסר אמון וייאוש מאפיינים אוכלוסייה פריפריאלית, זה פריפריאליות. גיאוגרפית זה פריפריה פסיכולוגית וזה הדבר הכי מסוכן ומרעיל לאזור, כשאנשים לא מאמינים בממשלה, כשאנחנו לא מאמינים שהמצב יכול להיות יותר טוב, הם מקבלים את המציאות ששולחים אותם לאיכילוב ולבלינסון ולתל השומר כדבר מובן מאליו, מקבלים את זה ששולחים אותם לרמב"ם מהלך שעתיים או שלוש שעות בתחבורה ציבורית, מקבלים את זה כמציאות. וברגע שמקבלים את הדברים כמציאות ולא קמים על הרגליים האחוריות וצועקים, אז בעצם המערכה כבר אבודה. הכסף בא מאוחר מידי ואם רוצים שאנשים יישארו בגליל, אני עברתי לגליל בעצמי, אם רוצים שהסטודנטים הבוגרים של בית ספר לרפואה יישארו בגליל צריכים להכניס אותם למציאות חיובית ולא למציאות של ייאוש. אני חושב שזה החובה של הממשלה, אם לא רוצים לאבד את התנופה שבאמת קיימת בגליל, אם לא רוצים לאבד את זה, להשקיע ולהראות לתושבים שבאמת הם תושבים שווים ואפילו לא יותר - - -
היו"ר אלי אלאלוף
תודה רבה. חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון בבקשה.
יפעת שאשא ביטון (כולנו)
תודה רבה כבוד היושב ראש, אני באמת מברכת את כל אנשי הגליל שהגיעו לכאן, מחמם את הלב. אני רוצה, כבת הגליל, להתחיל דווקא בנימה חיובית ואני אשמח אם תקשיבו לדברי עד הסוף ולהמשיך אפילו מדבריו של הפרופ' המכובד, שדיבר על תנופה. אני כן רוצה לתאר דווקא את הדברים הטובים שיש ברפואה בגליל וצריך לומר גם אותם. אם אנחנו מדברים על מחלקת ילדים, אפילו מעין בית חולים קטן לילדים שהוקם בזיו בצפת, בסטנדרטים מאד מאד גבוהים, שנחשבת בכל מקום בארץ ואפשר רק להתקנא בהם, צריך לומר את זה. מחלקות איכותיות שמתפתחות שם, צריך לומר את זה, בית חולים פוריה שנמצא כאן מנהל בית החולים, הפגייה שזכתה בהצטיינות ועוד תחומי התמחות נוספים וצריך לומר את זה ואני אומרת את זה לא כדי לרפות את ידנו או שחלילה להמעיט בחשיבות שבצורך בלחזק את הבריאות בצפון, להיפך. אני רוצה לומר את זה כדי להוכיח שאפשר ליצור מצוינות בבריאות גם בצפון וגם בפריפריה ויש לנו אנשים טובים שם ויש לנו תשתיות טובות שאם אנחנו נשקיע ונחזק, אנחנו נצליח להגיע לרמה גבוהה כמו שקורה במרכז הארץ.

כאן אני רוצה ברשותכם להתייחס לנושא של תכנית הגליל. אני מבינה את תחושת חוסר האמון והייאוש, אני גם גרה שם בקרית שמונה מאז שנולדתי, מכירה את ההבטחות רבות השנים מכל הקשת הפוליטית, כל קדנציה מחדש, ערמות של הבטחות וכלום לא קרה. כל הזמן אמרו אנחנו נשקיע בעתיד וזה נשאר בעתיד, העתיד משום מה ממאן להגיע. אבל היום אנחנו עומדים בנקודת זמן אחרת, כמי שמלווה בעצם את ההליך של תכנית הגליל כבר מראשית הדרך, אנחנו בישורת האחרונה, אני מדברת על החודשים האחרונים, אני מוכרחה לומר שקורה כאן דבר ויש התייחסות אחרת וצריך לקחת בחשבון גם את ההתעוררות הציבורית שתורמת לכך ונותנת את התחושה, שהפעם אי אפשר לוותר וזו שעת כושר שאנחנו צריכים לנצל אותה ובכל ההיבט הרחב של תכנית הגליל שאני מסכימה, אם אנחנו לא נעשה את זה כמשהו שהוא מתכלל אנחנו לא באמת נצליח ליצור שינוי.

אז יש את ההיבט של תנופה מבחינת תעסוקה ומבחינת כלכלה וחינוך ואפילו תיירות, למרות שאומרים שזה לא נמצא כאן ועוד דברים נוספים, אנחנו נוגעים גם בנושא הבריאות. ואתמול ישבנו בישיבה שאמורה לסכם תהליך ואני אגלה לכם, בהרבה מאד דברים אנחנו הגענו להסכמות וסגרנו והבנו שזה מה שאנחנו רוצים שיהיה ורק בתחום הבריאות, למרות שהוקצו שם הרבה מאד מהלכים, וחלקם הוצגו כאן, עמד מנכ"ל שר האוצר ואמר, חברים, זה לא מספיק לנו אנחנו צריכים לראות איפה אנחנו יכולים למתוח עוד, איפה אנחנו יכולים להוסיף עוד והארכנו. אז אנחנו לא מציגים היום את התכנית כפי שרצינו ואנחנו נותנים עוד שבוע כדי שבתחום הבריאות אנחנו ננסה למקסם את כל האפשרויות, כולל הנושא של שיקום שכרגע הוא לא סגור ועוד היבטים נוספים שאנחנו חושבים שהם טובים וראויים אבל אפשר יותר. אז מאד חשוב לי שתדעו, אף אחד לא מרים ידיים ואף אחד לא מסתפק רק בסכומים כאלה או אחרים או דברים שיהיו נייס טו הב אלא באמת במשהו שהוא משמעותי, גם אם זה ייקח עוד שבוע. אז תכנית הבריאות כן נמצאת על סדר היום, יציג אחר כך מנכ"ל משרד הבריאות את הדברים בצורה מקצועית וקצת יותר נרחבת, אבל היה חשוב לי שתדעו שאנחנו לא מוותרים באף אחד מהתחומים, תודה רבה.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה רבה. מרגנית אופיר בבקשה.
קריאה
מרגנית מתראיינת לגלי צה"ל ו - - -
היו"ר אלי אלאלוף
נורית צור? בבקשה.
נורית צור רבינו
אני נורית צור, מנכ"לית אשכול גליל מזרחי ונציגת ציבור בוועדת גרוטו. אני אדבר בעיקר כנציגת הציבור בוועדה, אנחנו עבדנו במשך שנה שלמה, נפגשנו גם בצפון ובמחוז - - -
היו"ר אלי אלאלוף
אני מבקש לקצר מאד עכשיו.
נורית צור רבינו
וגם בתל אביב ונחשפנו, גם נציגי הרשויות ונציגי הציבור, לעומק הבעיה. אני הופתעתי מאד ועומק הבעיה לא מקבל ביטוי בפתרונות שמציע היום משרד הבריאות וגם משרד האוצר.
היו"ר אלי אלאלוף
הדוח לא מציע את הפתרונות?
נורית צור רבינו
הדוח מציע, אבל הדוח קודם כל הבעיה המרכזית שלו, מבחינתי, זה שהוא לא מתומחר. לא אומרים כמה יעלה להטמיע את כל הדוח הזה, גם אין שום אופק - - -
היו"ר אלי אלאלוף
לא לא לא אל תעזרו אחד לשני.
נורית צור רבינו
ואין גם אופק. אומרים, אוקיי, אז יש לנו היום את התכנית של השיקום בפוריה ושל הרדיולוגיה בצפת, ומה הלאה? מה התכנית הרב שנתית של זה, כמה זה יעלה להכניס את הכל למושן. להגיד שמשרד הבריאות מאמץ את הדוח הזה ושם את ה - - - מאחורי הדבר הזה אני לא ראיתי את זה קורה, הפער הוא אדיר. זה צריך להיות חלק מתכנית הצפון אין ספק בכלל, אבל אנחנו נכנסו לוועדת גרוטו כשידענו שמשרד הבריאות אומר: אני מכיר בכך שיש בעיה קריטית בצפון, יותר מהדרום, בטח ובטח יותר מהמרכז. כן צריך ושלמה בוחבוט אמר את זה, סטנדרטיזציה של השרות, סטנדרטיזציה של שרותי הבריאות שזכאי להם אזרח ישראלי.
קריאה
- - - בכסף? אני לא הבנתי. בכסף? מיליון שקל באוצר.
נורית צור רבינו
בכל מקרה, אנחנו רוצים שבדרום תהיה רפואה מצויינת, ובמרכז אבל בטח ובטח בצפון. יש פה פער גדול, אנחנו מצפים שמשרד הבריאות יגיד תוך חמש שנים אנחנו סוגרים את הפער הזה ואיך אנחנו עושים את זה ואיזה תקציבים אנחנו מקצים לכך.
היו"ר אלי אלאלוף
חבר הכנסת מסעוד גנאים בבקשה.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
תודה אדוני היושב ראש, אני עוד פעם מברך את כל הנציגים במיוחד מהצפון. כצפוני ומהגליל, צפוני גיאוגרפית, אדוני היושב ראש, אני לא פעם ראשונה אומר שבמדינה הזו הכל הולך הפוך. ככל שאתה צריך יותר, אתה נתמך פחות. ההיפך הוא הנכון, ההיפך הוא נכון כי סיסמאות שבענו, הצפון במרכז, המרכז נשאר מרכז והוא עשיר יותר, יש להם אורח חיים יותר - - -, גם אז כאשר אני מסתכל על הנתונים, אדוני היושב ראש, בעניין הבריאות, הכל פחות. פחות מיטות, פחות רופאים, פחות מומחים, פחות אחריות, פחות פחות, יותר תמותה, יותר מחלה, ותחלואה וכל הדברים האלה. אני לא רופא, אבל רופאים רבים כאשר אתה הולך לרופא המשפחה למשל, יש לך איזה כאב, איזה בעיה בריאותית בחלק מסוים של הגוף, הוא אומר לך אתה צריך לחזק את כל הגוף. אז הבריאות זה חלק, חינוך זה חלק, תעסוקה זה חלק, צריך לחזק את הכל ואני רואה, דרכי פעולה למשל פה, עמוד 3 למשל יש תכנית, זה מה שצריך לעשות שיפור מצב סוציו אקונומי, תעסוקה, השכלה, ביטוח כלכלי, כל הדברים האלה בצפון, בגליל צריך אותם וכפי שאמרתי עוד בדיון קודם, הגליל על כל תושביו, ערבים ויהודים ולזכור שרבים יותר, אולי יותר מ- 50% הם גם שם ערבים, הם צריכים חיזוק ותמיכה אפילו יותר, תודה.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה. עידן גרינברג, בבקשה.
עידן גרינברג
כן.
היו"ר אלי אלאלוף
תושב מועצה אזורית.
עידן גרינברג
עמק הירדן. שתי מילים, הסיבה שאני יושב פה זה כי לפני חמש שנים הקמתי את המטה להבראה מרפאת עמק הירדן של קופת החולים הכללית וממנה הגעתי לתפקיד של רשות המועצה ולכן נושא הבריאות קרוב לליבי ואני רוצה ברשותך, אדוני היושב ראש, בשתי מילים לצייר את החיים של תושבי עמק הירדן. קופת החולים הכללית שהוזכר פה, נוסחת הקפיטציה שעל הגב שלנו מקבלים יותר כסף בקופות החולים, הכסף הזה לא נמצא, הוא לא חוזר למרפאה של עמק הירדן. הקופה והמרפאה שלנו נראית כמו תחנת רכבת של רופאים, עם מחסור מאד גדול. בשל ההתייעלות, קופת החולים העבירה בדיקות שניתנו בעיר טבריה לעיר נצרת, בטח מי שעשה את זה קיבל ציון מנהל השעה בקופת חולים, התושבים שלי זועמים על הדבר הזה, אתם יודעים מה זה להגיע מעמק הירדן לטבריה ומשם לנסוע לנצרת? זה חצי יום עבודה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
אתה מבין את התכנון, לא נורא הוא יפסיד יום עבודה, המשק יפסיד עשרות ימי עבודה כי - - -
עידן גרינברג
העיקר שחסכו כסף בקופות החולים והדבר הזה הוא לאורך בעצם כל הדרך, הילדים אצלי בעמק הירדן, יש בטבריה מרכז אחד, שאם היום אני ארשום את הילד שלי לקבל במרכז לבריאות הילד כנראה שהילד שלו יזכה להיכנס בשערי המרכז הזה ואין שום פתרונות אחרים בסביבה. אותו דבר בריאות הנפש, כל הבעיות אנחנו צריכים לשלוח ילדים רחוק מאד בשביל לקבל את הטיפול והדברים האלה הם בנפשנו, הם יום יום. עוד מילה אחת, יושב פה מנהל בית החולים פוריה, ד"ר רון, שעושה עבודת קודש. היום אנחנו נפגש ביחד בערב התרמה מיוחד להקמת מחלקה לטיפול נמרץ ילדים בבית החולים, אנחנו כולנו נתרום כסף, עם הופעה של משה פרץ, אתם מוזמנים, כי אנחנו יודעים שאם אין אנו לנו מי לנו, אנחנו מתנהלים ככה כבר הרבה שנים בצפון בכל אחד מהתחומים, אבל זה לא יכול להמשך אנחנו לבד לא נקים מחלקה לטיפול נמרץ, בלעדיכם ואנחנו לבד. הבית חולים השיקומי זה מאד יפה שיש, אבל אם אין כסף במשרד האוצר אז אנחנו נתבשם ברעיון הזה עוד הרבה שנים, אבל הוא לא יהיה. ועוד מילה אחת אחרונה על רופאים בצפת, אני הדבר שאני הכי רוצה לעזור לד"ר רון, זה לקלוט אצלי רופאים בישובים, זה בכלל לא ענין של משרד הבריאות, אני רוצה למצוא דרך להקצות לרופאים - - - כדי לעזור להם לבנות את ביתם ביישובי עמק הירדן.
יו"ר אלי אלאלוף
תודה.
עידן גרינברג
אני לא יכול כי זה לא - - -, מה פתאום שאני אתן לרופא בוגר צפת עדיפות בקרקע? אנחנו צריכים להסתכל על זה כפקג' (חבילה) כי בסוף יבואו עם רכב מאיכילוב ויציעו לו משהו הרבה יותר מוצלח ואם אנחנו לא נתגייס כולנו ונציע לו - - -, אני נפגש עם רופאים, אני מחפש דרך למצוא לרעייתו של הרופא-משפחה שאני רוצה עבודה בעמק. אז אנחנו צריכים לבוא ולהסתכל על כל המכלול, את הרופא למצוא לו בית ולתת חינוך טוב לילדים שלו ולעזור לרעייתו למצוא עבודה, ואז נשאיר את הבוגרים המצוינים האלה של צפת אצלנו כאן באזור. סליחה, תודה רבה.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
אדוני, עד שאתה נותן רשות דיבור, אני רק רוצה להגיד דבר אחד, אני גם הרי אגיע הערב לאירוע הזה שהמטרה שלו זה גיוס תרומות להקמת יחידת טיפול נמרץ ילדים בפוריה, אני רק מבקשת אל תפוררו את הדבר המדהים בעיני, שזה השיתוף של הציבור במערכת הבריאות. אני דווקא ראיתי בזה משהו מאד חיובי ופיניתי את לוח הזמנים שלי כדי לבוא לזה כי אני חושבת, שדווקא המעורבות הציבורית שהיא אופיינית לצפון היא משהו מאד חיובי. היא לא פותרת את הצד של הכנסת והממשלה משום דבר, אבל את הדבר הטוב והמאור הזה צריך להשאיר מואר.
היו"ר אלי אלאלוף
חבר הכנסת עבדאללה אבו מערוף, בבקשה.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
יום טוב לכולם, אני מאד מודה ומברך את הדיון ליושב ראש הועדה, זה דיון מאד חשוב, זה לא פעם ראשונה. כשידעתי שאני אבוא לכנסת ולהחליף מקצוע מרופא 20 שנה, - - - צפון, אני מכיר את הנושא מאד קרוב מאד, כל ההיבטים שלו וכל הרפואה בצפון והרשת הרפואית בכלל, ידעתי שהמשימה היא קשה אבל טוב שישנם אנשים, זו היתה להגיד את האמת הפתעה, לא ציפיתי שיהיו חברי כנסת ואנשים שהם לא רק בגלל שהנושא קרוב אליהם, שהם עושים עשיה מאד מאד טובה ומבורכת ואני לא רוצה לשבח אבל צריך להגיד מילים טובות, לשבח את הועדה ויושב ראש הועדה וחברי כנסת אחרים, ולא רק חברי כנסת שהמשימה שלי תהיה פחות קשה וזה טוב, זה צעד חיובי.

הגענו עד כאן, אני מתחבר לדבריו של יושב ראש רשות מעלות תרשיחא, בוחבוט, גם כולל 100 מיליון שקל למטוס וגם לצוללת אולי, יש כסף, מישהו אמר במשרד האוצר אבל כסף יש, תלוי לאן הוא הולך. כסף יש מספיק ובקיצור מספיק שנתחיל לאמץ ולבצע דוח גרוטו. כמה שנים הלך עד שיצאו המלצות, יצאו לפני לא הרבה זמן, אז תתחיל, צריך להתחיל ועכשיו אנחנו לא רק בשיא, אנחנו כמעט בסוף הדיון של התקציב, 2017-18, מה יש לצפון מבחינת הרפואה? במדגם אחד, כביש מחבר כברי ובית חולים נהריה שלושה ק"מ. הרבה דיונים, כבר הרבה שנים, לעשות את הכביש נכון, זה משהו ככה, לא מדבר על המיטות ועל התחלואה, דיברו על זה, ועל איכות החיים וכמה מיטות וכמה רופאים יש בצפון לעומת המרכז, 1.6 לעומת 2 ויותר כל הדברים האלה ששמעתם אותם, יש - - -, כביש לא יעלה הרבה כסף, מ- 2013 יש מכרז ממשרד התחבורה ונתיבי ישראל ועדין לא נעשה וכמה הכביש הזה לוקח חיים? הקטע הזה הקטן בין כברי לבית חולים נהריה. אין כסף? זה לא בריאות? זה בריאות. אני לא מדבר על בית חולים חדש שצריך לבנות, אז בבקשה דיברו כאן, אנחנו קואליציה ואנחנו לא ניתן - - -, אז בבקשה, תוכיחו, לא רק אני ואללוף, לטובת האזרח מבחינה בריאותית ולא רק מבחינה בריאותית, אז בבקשה, נראה אתכם חברי הקואליציה איך תעשו שרירים ולא תצביעו נגד התקציב. כמה זה - - - או קשור ל 1- - - מיליון שקל למטוס שוב, זה קשור, או לא לפצות, לא יודע, במיליארדים, או להעביר כספים לכמה התנחלויות, 18 מיליארד עודפים היו בתקציב של שנה שעברה, איפה הלכו? אתם כולכם יודעים, אני לא ממציא עכשיו. בבקשה, תעשו שרירים ותצביעו עם התקציב, כל עוד שלא התחילו לאמץ את ההמלצות, לא קשה, המלצות ועדת גרוטו, זה הכל, להתחיל לאט לאט עם הוספת מיטות, עם אחיות, ועכשיו בשיא, מורידים את המענקים. אני לא בעד מענקים אבל לשפר ולתת עדיפות צריך לרופאים מתמחים. ועכשיו מורידים את המענקים, זה מיליארדים? כמה זה עולה מענקים? כמה זה כסף? איפה נציגי משרד האוצר? כמה זה מיליארדים? כמה מאות אלפי שקלים שהרופא המומחה והמתמחה, עבודה קשה, שירגיש קצת וייתן מה שצריך, זה לא יעודד? זה יעודד ועכשיו מורידים את המענקים למתמחים בצפון, - - - אנחנו עושים על זה מאבק ועדיין זה תקוע.
היו"ר אלי אלאלוף
אוקיי.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
בבקשה, תתנו לפחות, תתחילו צעד אחד חיובי, אוצר, ממשלה וקואליציה בבקשה ונראה אתכם ואני אתכם, אבל תתחילו. תודה.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה עבדאללה. אני ברשותכם, אתה רוצה עכשיו?
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
רק ב- 60 שניות. באמת יושב ראש השדולה והיום הזה הוא יום שלם שהתחיל ב- 9:00 בחוץ וביטחון ואני רואה את נורית פה יש לה סגולה, היא וחברותיה מזרחית מרכזית ומערבית שגם היו לי חלק מהלימוד של סוגיית הצפון לפני כשנתיים, היום הזה נועד להיות קטליזטור אמיתי, ליישום של נושאים ולא רק באופן טקסי. נמצאות פה איתי יפעת שאשא ביטון שאמרה את שלה ושולי וחברי כנסת נוספים, ותודה ליושב ראש, פה אנחנו בנושא הבריאות שבאמת חשנו שהפערים שלו הם כבדים. יותר מהפערים כרגע בתחבורה שכן דוהרת קדימה וגם היא צריכה שיפור, כברי וכביש 6 עד כברי ועוד ועוד, כברי נהריה ועוד, אין פה קואליציה אופוזיציה ולא קשור כן או לא להמון דברים אחרים, אתם רואים את האכפתיות לכל ארץ ישראל וכל מדינת ישראל.

והשמיץ פה קצת וחבל לי, חבר כנסת אלעזר שטרן, אנחנו עובדים יום ולילה מול משרדי הממשלה, רק אתמול פגשנו את מנכ"ל האוצר והסגנית הממונה על התקציבים, אנחנו הולכים מפה לעירוב אודיטוריום, לכן אני הולך לשם לראות שיתחילו בזמן ב- 2:00 והאלוף במיל' איתן דנגוט עתיד שם להציג בשם האוצר ובשם משרד פנים נגב גליל מה יש לו לומר, אין לי ספק שזה לא יספק אותנו וזה לא יהיה מספיק, ואז אנחנו נמשיך ונעקוב אחרי זה כדי שזה יהיה מיושם בתוך תקציב המדינה הדו שנתי. יש את שלושת ראשי הערים שמהווים שלושת ראשי האשכולות, אני מציע שיתר ראשי האשכולות תמשך העבודה המשותפת הזאת. אני פה מסתכל עליך, נורית, כי אתם חלק מהתכלול הזה, איך אמרתם? כמו שיש מועצת יש"ע ויוצרת את הכח, כך כל ראשי הרשויות בצפון ליצור את מערכת הכח כדי שמערכות הבריאות ופה אני חוזר למוקד, תעלה על פסים ותשווה את שרותיה בצפון ואפילו תתעדף אותם.

אני אומר למנכ"ל, אדוני המנכ"ל ואני אומר תודה גם - - - ולפרופ' גרוטו, גם שיקום. אני קיבלתי גם מילדים בקרית שמונה את הסיפור וההורים בקרית שמונה את הסיפור של השיקום, הנסיעה לרמב"ם ואין את הכסף, זכיתי להיות בשיקום כי אני חיפאי או ירושלמי אז הפיזיותרפיה היא במקום, אבל ברור לי מה המשמעות של נסיעה מקרית שמונה לחיפה, ומהיושב ראש, אני מבקש שתהיה ועדת מעקב מתי שתקבע, כדי שאכן נראה שהמסקנות מיושמות כולל שיקום ביחס למערכת הבריאות וכולל בתקציב ושנראה את מערכת הבריאות גם בלוחות זמנים, מתי קורה כל דבר בבתי חולים השונים.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה רבה. אני רוצה כמעט לסיים אבל יש פה אמא של ילדה שמקבלת טיפול במרכז הארץ, מירי יציב.
מירי יציב
טוב, אז שמי מירי יציב, אני בת כפר סול, חזרנו לקיבוץ כפר סול לפני כעשר שנים. קיבוץ כפר סול יושב שגליל העליון, אצבע הגליל, הציפורן של אצבע הגליל. הילד שלי לפני חמש שנים התחיל לצלוע, קם בוקר אחד והתחיל לצלוע. וזה בן, לא בת, התחיל לצלוע ומכאן התחילו טיולים אין סופיים למומחים, לבדיקות, ל- MRI, זה ילד צעיר בטשטוש, בטשטוש כל הבדיקות של ה- MRI, כל הבדיקות דם המורכבות, כל המומחים, הכל הכל הכל חוץ מאולטרסאונד גידים שעשינו בצפת וחיכינו לו שלושה חודשים, להכל נסענו והנסיעה היא לא, אוקיי, ניסע שעה נגיע ונחזור. כל נסיעה אורכת כשלוש שעות הלוך וחזור. אנחנו בשלוש שנים האחרונות הוצאנו 36 אלף שקל רק על נסיעות ולא נכנס בחישוב הזה כביש 6. עכשיו אני באתי לספר מה עומד מאחורי המספרים האלה, כמה הוצאות נוספות יש לנו כהורים, כאימהות, מאחורי הנתונים האלה שאין אין אין. אבל כשהילד צריך משהו אתה תגיע עד קצה העולם ומבחינתנו קצה העולם זה תל אביב, זה ירושלים, זה להגיע להדסה לבדיקת דם מורכבת. כל דבר כזה הוא עלות, מעבר לעלות שכנסת ישראל, שהממשלה, הממשלות לא נותנות, לא נותנות את הכסף הזה לפיתוח הרפואה המתמחה. מעבר לזה, אם הילד שלי בקיבוץ כפר סול, ילד בן שנתיים חולה, מעלה חום בשעה 5:30 בערב יום שני, אין לי רופא זמין. רק שיראה אותו, שניה הילד העלה חום ל- 40.2 לאן שלחו אותי? לנצרת. נצרת - כפר סול זה שעה ורבע נסיעה. עכשיו, אוקיי, קופת חולים, קופת חולים, תנו תמריצים, חברים, אנחנו מוציאים המון כסף מעבר לזה שאתם לא שמים על בריאות אצלנו, אנחנו מוציאים כסף מהכיס שלנו כדי שהילדים שלנו יחיו, פשוט יחיו, זה הכל, יחיו. אני רוצה שהילד שלי יזכה לטיפול פיזיותרפי וטיפול אם הוא צריך והילד שלי הוא דוגמה קטנה, קטנה, אבל תראו כמה הוצאות יש מעבר לזה. כי אין שום דבר כמעט בגליל. עכשיו דיברו על מספרים, שורה תחתונה, אין בגליל מענה, אין בגליל מענה, אפשר ליפות את זה, לשים את זה בטבלאות ולהגיד כן פתחנו מרפאה, לא פתחנו מרפאה, שורה תחתונה אין מענה לילד שהמקרה שלו הוא מורכב יותר מאנגינה. אם יש לו מקרה יותר מורכב מאנגינה הוא צריך לנסוע למרכז הארץ ומרכז הארץ זה כסף להורים וזה המון כסף, 36 אלף שקל רק על נסיעות, זה הכל ואם אין לך, אז הילד ימשיך ככה.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה גברת, דבריך מאד מרגשים וכואבים ביחד וברור שהמערכת צריכה לדעת להתמודד ולתת תשובות. חבר כנסת האחרון, חבר כנסת מיכאל מלכיאלי בבקשה.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
תודה אדוני היושב ראש, קודם כל אני רוצה להודות לך על הדיון - - -
קריאה
אני רוצה לדבר.
היו"ר אלי אלאלוף
יש לי זמן, אני הייתי רוצה לתת לכולם כמה שתרצו.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
אני חושב שאחרי הדברים שהאמא דיברה אז באמת כל מילה מיותרת, אני רק רוצה לומר משהו קטן שאני יודע, אם הייתי בא לדיון הזה כאן בלי הקדמה מראש אז אולי הייתי חושב שמישהו מנסה לנפח מספרים או עובדות. אני, לפני שלושה חודשים בערך, הייתי בסיור בבית החולים זיו בצפת ומה שבית החולים שמה, הנהלת בית החולים העלתה בפנינו, זה שיש לבית החולים תרומות, לבית החולים יש אנשים שרוצים לתמוך בהם, רק הם תמיד מתנים את זה במצ'ינג של המדינה ותמיד הם נתקעים במקום הזה. כשאנחנו קוראים קצת מהסיכום של הדוח שנמצא לפנינו אנחנו מגלים שזה לא רק פינוק, כמו אולי שעה נסיעה יותר או פחות, שזה לא פינוק, אלא יש פה פשוט תוחלת חיים ירודה ביחס לצפון. אני כחבר כנסת וכחבר הועדה מרגיש לא בנוח עם זה, איך אנחנו כמדינה נותנים לאנשים במקום מסוים בארץ לחיות יותר וזה קשה לומר את זה אבל זה העובדות ואני הייתי מבקש ממך יושב ראש הועדה שתהיה מעקב אחרי כל הדברים שעלו כאן אצלך בוועדה, לדעת בפרק זמן מסוים אם התקדמנו ולאן, תודה רבה.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה, תודה מיכאל. מי זאת מרגנית? בפעם הבאה זה יהיה על חשבון התקשורת. לא יכול להיות שאתם עוזבים את הועדה, כולם, אנחנו מאד רציניים ומחכים ובסבלנות ובהקשבה ואתם חושבים שתקשורת זה יותר חשוב. פעם הבאה תבחרו, בבקשה.
מרגנית אופיר גוטלר
אני יצאתי ב- 8:00 בבוקר כדי להגיע לכאן אז אתה יכול להבין כמה זה חשוב לי.
היו"ר אלי אלאלוף
אני ב- 6:00 בבוקר.
מרגנית אופיר גוטלר
לא, זה חשוב לי, זה באמת חשוב לי.
היו"ר אלי אלאלוף
וודאי זה חשוב, לכולם זה חשוב. תדעו לעשות את הבחירה הנכונה, בזמן הנכון.
מרגנית אופיר גוטלר
אני חושבת שיש כאן שותפה מהגליל המזרחי שאני חושבת שמשלמת מחיר מאד יקר, כלכלי ואני יכולה להגיד שבניסיון האישי שלי אנחנו פשוט ויתרנו, אני כאמא ויתרתי. ויתרתי על לתת לילד שלי טיפול, שלוש שנים הוא לא מקבל את הטיפול שהוא צריך, בגלל שאין אותו בצפון ואנחנו לא יכולים לעמוד בזה, אנחנו פשוט לא יכולים לעמוד בנסיעות, לא יכולים לעמוד בזמן, שני הורים במשרה מלאה פשוט מוותרים על טיפול לילד. קוראים לזה בעברית הזנחה, קוראים לזה הרבה רגשי אשם, אבל זה מה שאנחנו עושים כי אין את זה. אז אני חושבת שיש לנו - - -, המחסור בשירותים האלה יש לו גם ביטוי במה שאנחנו עושים ולא עושים, בבחירות שלנו, על מה אנחנו מוכנים לוותר ועל מה לא ולצערי אנחנו גם מוותרים, אנחנו גם משלמים את המחיר.

עכשיו אני רוצה להתייחס לעוד נושא שעדין לא עלה בצורה מספיק בעוצמות שלו, זה המשבר הקשה של האוכלוסייה הערבית, 53% מתושבי הצפון הם ערבים והמצב שם חמור שבעתיים, זאת הפריפריה של הפריפריה, אנחנו רואים היום גידול בשיעורים ב- 200% יש גידול במחלות הכרוניות, חצי מהגברים הערבים מעשנים ואלה נתונים מאד קשים. פרופ' גרוטו הראה קודם את הנתון של תמותת תינוקות ויש לי הרבה מאד כבוד אליו ואל הועדה שהוא עומד בראשה, אני חושבת שרק נתון אחד הוא שכח לציין, שבדוח של משרד הבריאות יש עליה בתמותת תינוקות. זה לא סביר שתהיה עליה בתמותת תינוקות במדינת ישראל בצפון בשנת 2014. בנתונים של משרד הבריאות אני יכולה להראות לכם בדוח, על אי שוויון של משרד הבריאות, מה אנחנו מבקשים? אני מדברת עכשיו כתושבת הגליל כל חיי, אנחנו מבקשים שתהיה מדיניות. יש לי הרבה כבוד לשר הבריאות אבל אני לא מוכנה להיות מקבצת נדבות של שרותי בריאות. אני לא מוכנה כל פעם להיאבק על פוטו תרפי, על MRI או על מכונת הקרנות, אני רוצה מדיניות, אני רוצה תקציב, אנחנו צריכים לפחות 600 מיליון שקל כדי להתחיל ולא להתחיל לקושש עכשיו כספים בכל מיני משרדים. מגיע לנו לקבל את מה שמגיע בכל מקום אחר.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה רבה.
מרגנית אופיר גוטלר
דבר שני, רק דבר אחד מאד מאד חשוב, לצד כל מה שאמרתי על הצפון, האוכלוסייה הערבית צריכה תכנית ייעודית לאומית עבורה ואני חושבת שראוי שהועדה הזאת תקיים דיון נפרד במצבה הקשה של האוכלוסייה הערבית.
היו"ר אלי אלאלוף
טוב, אני חייב להגיב מיד, אני נגד תקצוב מיוחד לאוכלוסיות מיוחדות. האוכלוסייה הערבית היא חלק אינטגרלי מהאוכלוסייה במדינת ישראל. המדינה באסטרטגיה שלה צריכה לדאוג לכל אחד מאזרחיה ולתקצב אותו כאזרח. וכאחד שהיה, עמד בראש ועדה מסוימת, לא רציתי ולא הסכמתי שנבדיל בין ילד ערבי עני לבין ילד יהודי עני. כל ילד עני צריך טיפול, כל אזרח צריך טיפול ובאותה רמה, יהודי, ערבי ואחר. זה התפיסה שאני מאמץ ויש לנו חברי כנסת ערבים ברמה מדהימה כולל רופאים, היחידים הם דווקא ערבים. אני רוצה להגיד לך שהגישה הזאת היא גם טובה בעיניהם, בעיני - - -
מרגנית אופיר גוטלר
אני מייצגת את אגודת הגליל, אני מייצגת את הארגון הערבי הכי גדול במדינה.
היו"ר אלי אלאלוף
אני חושב שיש פה מספיק פילוגים, מספיק החלטות מטופשות גם ממשלתיות שמפרידות, זה לא לטובה.
מרגנית אופיר גוטלר
זה לא נכון - - -
היו"ר אלי אלאלוף
אוקיי, אני הקשבתי לדבריך בשקט תקשיבי לי גם.
מרגנית אופיר גוטלר
תודה רבה שהקשבת לי ונתת לי.
היו"ר אלי אלאלוף
נציג האוצר, בקיצור, יש לו תגובה?
אלעד מסאסא
כן. בימים משרד האוצר מקדם תכנית כוללת - - -
היו"ר אלי אלאלוף
אלעד, תגיד מי אתה.
אלעד מסאסא
אני אלעד מסאסא משרד האוצר, בימים אלה אנחנו מקיימים תכנית הוליסטית לצפון שהיא כוללת היבטים גם של תעסוקה, של חינוך, וכמובן גם פרק של בריאות שבמסגרתו גם יינתן מענה גם מן הסתם דוח ברוטו. חשוב לציין שגם בעבר הנושא של הצפון תועדף על ידי משרד הבריאות והאוצר ואנחנו מצפים שזה יהיה גם בהמשך.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה רבה. מנכ"ל האוצר ידידי, משה בר סימן טוב.
משה בר - סימן טוב
דבר ראשון תודה באמת על הדיון, תודה לך היושב ראש וגם לכל מי שנשאר באמת, לאורך כל הדיון. אני רוצה לומר תודה גם לפרופ' מיכאל גרוטו ולד"ר מיכל כהן דר על העבודה שהם עושים, מיכל היא מנהלת מחוז צפון והיא מנהלת ביד רמה את המחוז. יש לנו גם מנהלי בתי חולים מצויינים, נמצא פה ד"ר ארז און וחסרים פה ד"ר מסעוד ברהום וד"ר סלמן זרקא. דיברה קודם חברת הכנסת שולי מועלם, זה באמת דבר ראשון האנשים, ברוך השם אנשים טובים - - -
קריאה
בית חולים בנצרת.
משה בר - סימן טוב
נכון, בית החולים בנצרת, יש לנו אנשים ויש את הפקולטה ויש הרבה מאד ולא ציינתי את כולם, יש לנו לפחות יסוד ותשתית לעבוד איתם. השיח לגבי הפריפריה וציינה את זה חברת הכנסת שאשא ביטון, השתנה בשנים האחרונות וזה באמת יסוד לאופטימיות, כי כשמסתכלים קדימה יש לנו דרך אדירה, קשה ומורכבת ועם הרבה מאד מכשולים לעבור, אבל לפחות הנושא הזה נמצא היום בדיון מרכזי וכולם מדברים פריפריה ומדברים על אוכלוסיות חדשות ומדברים - - - ואני אומר שאצלנו במשרד, בשנים האחרונות, בכל החלטה שאנחנו מקבלים אנחנו שמים פוקוס על הפריפריה. זה כמובן לא מספיק אבל כן, זה קורה וגם במערכת הבריאות התקבלו כמה החלטות דרמתיות שאם הן לא היו מתקבלות לפני כמה שנים אני לא רוצה לחשוב איפה הצפון היה היום. אם זה ההחלטה על מענקים לרופאים, שאם לא היינו מקבלים אותה ואם מספר הרופאים בפריפריה לא היה עולה בזכותה ב- 90% כמו שהוא עלה, היינו היום בהרבה מאד מקומות שאין לנו רופאים בכלל, בטח שתחומים מסוימים. הפקולטה לרפואה בצפון נתנה זריקה אדירה קדימה, קפיצה אדירה קדימה לצפון ומשכה לשם גם כח אדם איכותי. יש פרויקטים נקודתיים כמו המאיץ הקווי בצפת שעומד להיפתח בקרוב ודברים אחרים. אנחנו באמת, כל החלטה שאנחנו מקבלים עכשיו, בתכנית המיטות העתידית, אנחנו ניתן עדיפות לפריפריה ולצרכים שאנחנו רואים אותם בחשיבות עליונה ולדברים אחרים.

אבל אנחנו נמצאים פה לא כדי רק לספר מה עשינו אלא מה אנחנו עושים בשוטף, יש שיח קונסטרוקטיבי כעת עם משרד האוצר, אתם מלווים אותו, אתה מלווה אותו, חברת הכנסת שאשא ביטון מלווה אותו ואחרים ואנחנו באמת מקווים שהשיח יתורגם בסופו של דבר לאיזו שהיא תכנית כוללת. אני אומר לכם מה סדרי העדיפויות שלנו, במערכת הבריאות, כי בסוף יש פה באמת דברים שיכולים למלא תכניות עבודה לעשר שנים ויותר ומהניסיון שלי, שאולי פעוט מניסיון של הרבה אנשים אחרים, אנחנו צריכים להיות ממוקדים ולהגיד מה אנחנו רוצים להשיג במהלך הזה. כי יש פה באמת תמונת פערים מאד מאד גדולה אבל צריך להיות ממוקדים ואצלנו, דבר ראשון אנחנו שמנו את השיקום בפוריה. יש לנו תכנית מוכנה לפתוח שלוש מחלקות בשלב א' של שיקום בפוריה, יש לנו מחסור אדיר בשיקום בכל הארץ אבל בצפון אנחנו כמעט מצב של ריק טוטלי ואנחנו חייבים לנצל את ההזדמנות הזאת כדי באמת לתת מענה ולראות שאנחנו מתחילים את המהלך הזה וגם משלימים אותו.

אנחנו גם רוצים שיהיה מרכזי חוסן ורוצים דברים אחרים ואנחנו רוצים גם לטפל במילה המוזרה, הזאת שהרבה אנשים לא לגמרי מבינים מה המשמעות שלה, אבל לטפל גם בקפיטציה. הקפיטציה בסוף תגיע אליך פה לוועדה, הוועדה היא זאת שמאשרת את הנוסחה ואנחנו רוצים שבנוסחה יוקצה יותר כסף לצפון. זה החלק הראשון, אבל אנחנו נקבע מנגנונים שמבטיחים זמינות יחסית של שירותים של תושבי הצפון ביחס לתושבי המרכז. מבחינתי אנחנו לא נהיה במצב שבו אנחנו משקיעים עוד כסף בנוסחת הקפיטציה בלי להבטיח שאנחנו משפרים את מצבם של תושבי הפריפריה, ברמת השירותים היחסית שמתקבלת ואני לא אקבל שום - - -, אני כבר רואה את הנציג של מכבי קופץ ונראה נציגים אחרים שקופצים, יש חוסרים במערכת זה נכון, אין הצדקה לזה הפערים בזמינות בין תושבי המרכז לפריפריה יהיו ברמה שבה הם נמצאים היום ואנחנו כולנו יודעים להצביע על מקומות שבהם אנחנו חושבים שהשקעה של קופות החולים את המשאבים שלהם היא לא אופטימלית, בטח לא ביחס לחוק שאמור להיות חוק שמדבר על שוויון וצדק ועזרה הדדית ודברים אחרים. ולכן, אנחנו בהחלט נשים על זה את הדגש, אנחנו נרצה לראות שבאמת הקפיטציה, שהיא בסוף הלב של מערכת הבריאות, זה לפי הקצאת המשאבים והקפיטציה. אם אנחנו נטפל בזה, אנחנו נעשה צעד מאד גדול קדימה.

דיברו פה כולם ואמרתם את זה, זה בהחלט לא משימה של משרד אחד, זה לא משימה של מערכת אחת, רק אם נסתכל על בריאות לבד, בריאות מושפעת מחינוך ותשתיות ותעסוקה ורווחה והרבה מאד דברים אחרים וצריך לראות את המכלול ואנחנו מודעים לזה ואנחנו יודעים שאתם מודעים לזה ושמחים על כך. לצד זאת, אנחנו גם מזכירים לעצמנו בכל פורום, שמערכת הבריאות היא היום, בטח בראיה שלנו, המערכת החברתית שגם מתפקדת הכי טוב וגם נותנת את המענה הכי שלם לצורך שלנו כחברה בסולידריות חברתית ולשמור את החברה שלנו מאוחדת, עם אתוס אחד ובאמת יש לנו מערכת שהיא הכי מקדמת שוויון ושתדעו ואנחנו גאים על כך ושמחים שבאמת, כשחושבים על משימה של צמצום פערים, שמים את הבריאות במקום הראשון ככלי שיכול להיות חלק מפתרון הבעיות. תודה רבה.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה רבה. אני רוצה ברשותכם לסכם. א', הדיון היה קצר אבל מאד מאד חשוב בעיני ודבר ראשון בשם הועדה אנחנו מתחייבים שבכל מושב, דהיינו פעמים בשנה אנחנו נקיים דיון מעקב על ההתפתחות של הבריאות בצפון. בדיונים כאלה וודאי המנכ"ל רצוי, לפי היכולת גם, אנחנו נשמח להזמין את השר וודאי את מי - - -.

אני רוצה באמת רק להודות כי עברתי בצורה יסודית וגם במפגש אתמול עם גב' כהן והפרופ' גרוטו ואני רק רוצה לציין, שכחתם את בתי החולים בנצרת והם חלק אינטגרלי של המערכת ותתקנו את זה. דבר נוסף, חייבים להיות עם תכנית עבודה שלדעתי חלק זה המלצה שלי וחלק זה המלצה שלכם בשתי פעימות. פעימה אחת על שנתיים, מה הולך להיות, התמקדות כמו שאמר בר סימן טוב, ידידי, מה אמור לקרות בשנתיים הקרובות ותכנית עד חמש שנים, חייבים לדעת.

אני מרשה לעצמי להזכיר שלפני עשר שנים, כמנכ"ל קרן רש"י, יזמתי תכנית לבתי חולים מהצפון. סליחה על הבושה שלי, אני לא ידעתי שקיימים בתי חולים בנצרת, הם לא היו בתמונה, אף אחד לא חשב עליהם ורק אמרו - - -, יום אחד סיפרו לי, שאתה יודע, בתקופת המלחמה יהודיות הולכות לנצרת כי שמה יש הרגשה של יותר ביטחון, שמה לא מפגיזים. אז אני רוצה להגיד שחשוב לייצר תכנית שכל בתי החולים בצפון, כולל נצרת, זכו בפעם הראשונה בנצרת לתקציב לפיתוח מספר מרכיבים כמו חדר מיון מתאים לעת מלחמה, בכל הצפון וגם חדרי אשפוז מתאימים לתקופה זו. זה אומר שכשהמשרד התחייב, כשהממשלה התחייבה, אז בסוף זה גם התבצע. זכה בהפקר בית חולים אשקלון, שאתם יודעים כמה הוא בצפון. זה אומר שאם עושים תכנית ואנחנו נעשה, אנחנו נתמוך כחברי כנסת ואמרו את זה, אין פה קואליציה ואופוזיציה, יש פה ועדה אני מרשה להגיד, בלי להשוויץ יותר מידי, ועדה מאד רצינית, מורכבת מאנשים שמכירים טוב את התחום שלכם. אז אני רוצה להגיד לכם שזה מחייב תכנית עבודה.

דבר נוסף, אתמול גלגלתי את הרעיון עם החברים שלך, ברסי, אם אתה לא תקים מערכת ארגונית הולמת בתוך המשרד שתעשה מעקב על תכנית בגליל, שתתאים ותציג אותה בפני פורום, לא רק הכנסת ואנחנו נזמין אחרים, אלא בפני הפורום המקצועי שלך, כי יש כמה דברים שהמחלקות השונות של המשרד לא תמיד נפגשים לעבוד, אז יש צורך באינטגרציה. האינטגרציה הזאת אני רואה אותה בזה שיש מערכת ארגונית שמלווה את זה. אני, כפי שאמרתי וחוזר, אנחנו נעמוד לרשותכם.

דבר נוסף, אין תחום שהוא אטרקטיבי לתרומות משמעותיות בתנאי שיש לו מצ'ינג מובטח כמו התחום של הבריאות. אני ממליץ לכם שיהיה לכם סעיף משוריין למצ'ינג, מפני שאם יבוא, אי אפשר לתכנן תרומות, אפשר לתכנן את המצ'ינג מול התרומות. אתה שמעת ואני יודע מניסיוני בתחום הזה הלא קטן, יש תרומות שיגיעו תוך 24 שעות ואם תוך שנה אתה לא מבצע אז הלך לאיבוד וזה חבל. ולכן, אני מציע שברזרבה התקציבית של המשרד, תקבעו מראש, אנשי האוצר תבינו את זה שלפעמים לא כדאי לרשום הכל מיועד. אם הכל מיועד אין גמישות למערכת, אין יכולת לגייס משאבים נוספים ולכן אני מציעה שברזרבות יהיה סעיף מיוחד, מצ'ינג, שהוא מותנה בהכנסה. תעשו את זה, כמי שהתעסק לא רק, אני לא מדבר על תל אביב, באר שבע מסתדרת בינתיים.

דבר נוסף, זה נראה קטן אבל זה מאד משמעותי, התמריצים לקליטת הרופאים בפריפריה זה אחת הפשלות למי שהעז לבטל. אז אני חוזר ואני אומר, גם את זה חייבים ואנחנו בעזרתנו, יפעת ואני - - - אנחנו נעשה הכל כדי שזה יגמר. אני שוב חוזר, אנחנו נפגש ונפגש כדי לראות התקדמות וגם כדי להרגיש כאבים ויש כאבים במערכת ולא לשכוח. יש דבר אחד שמבריח תושבים מהפריפריה, רק הבריאות. אנשים קמים ועוזבים ואל תקשרו לזה תרבות, תביא איזה הצגה כזו או אחרת, אני חי בבאר שבע ולא הולך להצגות, תעזבו את הסיפור. תחזקו את מערכת הבריאות, תחזקו את ההרגשה הטובה כפי שהגדיר אותה פרופ' וינגרטן, תרגישו שאנשים עזבו את דימונה בכמויות אדירות כי אין מערכת בריאות הולמת בעיר. זה בלתי נסבל, זה גם להרגיש כשאנשים חיים במקום ואם יקרה לי חס וחלילה משהו מי יטפל בי? אני השבוע קיבלתי חבר לבית חולים לסורוקה מבלי שאמרתי לו, אריה, אתה בא מאשדוד למה לא הלכת לתל השומר? אין מקום לעשות צנתור או מוח, לא יודע מה זה, מצאו רק בבאר שבע פנוי, בצפון אין לכם דבר כזה, זה אומר שזה איום ונורא, הצילו אותו, הוא עכשיו שר, הוא חזר לשירים של הילדות שלנו. אז חברים, יש פה צורך בכמה דברים והזמן הוא לא לטובתנו. צריך לרוץ ולעשות, אני מודה לכל השותפים, בבקשה.
משה בר - סימן טוב
עוד משהו בכל זאת חשוב על הנצרתיים שדיברת, אנחנו באמת הכנסנו לסירקולציה שלנו של התמיכות ושל דברים אחרים. אבל, שלושה בתי חולים שבכל אחד מהם יש 100 וקצת מיטות לא יכולים להתקיים במדינת ישראל ופה יש נטל גדול מאד עליהם ועלינו כנציגי ציבור, ליצור את הלחץ עליהם להתאחד ולתאם מי עושה איזה פעילות מבין בתי החולים. שלושה בתי חולים שכל אחד רוצה לעשות הכל לא משנה כמה הממשלה תעזור, הם יקרסו. זה החובה שלנו לראות שזה קורה. זה קשה כי זה כמו לאחד עכשיו את כל העולם הנוצרי ביחד פחות או יותר, והעולם הערבי ביחד, אבל אסור להתייאש.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
אנחנו בשלבים מתקדמים ועובדים על הנושא, לא רק אני אלא גם חבר הכנסת, חברי - - -, עבד על זה לפני. אבל אני לא באופן פומבי, אני מניח ששני בתי חולים יתאחדו.
משה בר - סימן טוב
שלושה. שלושה, שלושה.
היו"ר אלי אלאלוף
הישיבה נעולה, תודה.

הישיבה ננעלה בשעה 14:07.

קוד המקור של הנתונים