הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 377
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום ראשון, כ"ו בחשון התשע"ז (27 בנובמבר 2016), שעה 14:03
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 27/11/2016
תקנות תרומת ביציות (תשלום פיצוי בשל פעולת שאיבת ביציות ותשלום אגרה בעד אישור רופא אחראי) (הוראת שעה) (תיקון), התשע״ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
תקנות תרומת ביציות (תשלום פיצוי בשל פעולת שאיבת ביציות ותשלום אגרה בעד אישור רופא אחראי) (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ו-2016
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר המתרגמים
תקנות תרומת ביציות (תשלום פיצוי בשל פעולת שאיבת ביציות ותשלום אגרה בעד אישור רופא אחראי) (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ו-2016
היו"ר אלי אלאלוף
¶
היום ה-27 בנובמבר 2016, כ"ו בחשוון התשע"ז, השעה 14:03. על סדר היום תקנות תרומת ביציות (תשלום פיצוי בשל פעולת שאיבת ביציות ותשלום אגרה בעד אישור רופא אחראי) (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ו-2016.
אנחנו אמורים לעשות הוראה קבועה מהוראת שעה.
אביטל וינר אומן
¶
משרד הבריאות. כאשר כתבנו את התקנות, המחשבה הייתה להסדיר את כל העניינים של תשלום הפיצוי לתורמת הביציות ותשלום האגרה שנתרמת הביציות מקבלת עבור התרומה. כאשר הגענו לדיון בוועדה בזמנו, בשנת 2012, חשבו חברי הכנסת שנכון יהיה לקבוע את התקנות כהוראת שעה לשנים הראשונות כדי לעקוב אחרי ביצוע התקנות. זה משהו שהיה מאוד תקדימי. לראשונה הסדירו את זה בשנת 2010 בישראל. אחרי השנה הראשונה הארכנו את התוקף בשנה נוספת ואז בשנתיים נוספות.
באמצע הגדלנו את גובה התשלום כשראינו ש-10,000 שקלים לתורמת זה לא מספיק כסף, זה לא הביא מספיק תורמות ביציות. הגדלנו את התשלום לעשרים אלף שקלים כאשר 10,000 שקלים הנתרמת משלמת ו-10,000 שקלים נוספים משרד הבריאות משלם.
מאז הגדלת הסכום המצב התייצב ויש בתי חולים נוספים שמבצעים את הפעולה. אנחנו בסך הכול מרוצים מאופן ביצוע ההליך. לכן אנחנו חושבים שאחרי שש שנים שהחוק קיים, כבר ראוי להפוך את התקנות לתקנות קבועות. אם יהיו שינויים בעתיד, כמו כל תקנות אחרות נוכל לשנות אותן אבל התקנות פועלות יפה והמצב בסדר. לכן אנחנו רוצים להפוך את התקנות לקבועות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני רואה בנושא זה, ואני מודה באשמה, גילוי נאות, שזה תהליך שעולה הרבה כסף כי לפעמים לגבי הנתרמת זה לא חד פעמי. הסכום הזה של 10,000 שקלים הוא סכום גדול. זה אומר שמי שאין לו כסף, אין לו זכות לאימהות.
אביטל וינר אומן
¶
אני אסביר מה האלטרנטיבה. לפני שחוקקנו את חוק תרומת ביציות, כמעט לא היו תרומות ביציות בישראל. בעבר תרומות ביציות לקחו רק הרבה יותר ממטופלות. מי שעברה בעצמה את ההליכים. היו מקרים מצערים שרופאים נתנו מינוני יתר של תרופות לנשים והייתה בעיה. נשים קיבלו מינון יתר וזה גרם להן לכל מיני בעיות ובעבר הפסיקו לעשות בישראל תרומת ביציות. כל הנשים נאלצו לנסוע לחוץ לארץ ושם לקחת תרומת ביצית. כל הסכומים שאנחנו אומרים עכשיו שזה עולה 10,000 שקלים, בחוץ לארץ זה אותו דבר אבל בדולרים. זה הליך מאוד מאוד יקר. כאשר פתחנו את ההליך בשנת 2010, אמרנו שמשרד הבריאות יממן בסל כל הליך ההפריה, מעבר ל-10,000 שקלים שמשלמים עבור התרומה עצמה. כמו שמשלמים עבור תרומת זרע. משלמים עבור החומר הגנטי עצמו. יש הוצאות נלוות שאותן הנתרמת לא משלמת כשהיא עושה את ההליך בישראל. הליך טיפול הפריה, כל סבב עולה משהו כמו 12 אלף שקלים שאת זה מדינת ישראל מממנת. זאת אומרת, יוצא שמשרד הבריאות משלם 12 אלף שקלים עבור כל מחזור טיפול כאשר לעתים צריך יותר ממחזור אחד, ו-10,000 שקלים נוספים עבור התרומה. ראינו שאנחנו צריכים בכל זאת להבא תורמות ולשלם להן סכום סביר עבור מה שהן עוברות. זה לא הליך פשוט עבור תורמות. לא רצינו להטיל את כל הנטל על הנתרמות. לכן לקחנו על עצמנו לשלם 10,000 שקלים. נכון ש-10,000 שקלים, זה נשמע הרבה, יחסית לעולם זה לא הרבה ואת זה הנתרמת נאלצת לשלם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
למה לא לחבר שתי מערכות? אישה שזכאית להשלמת הכנסה לא יכולה לקבל את זה דרך הביטוח הלאומי?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
באופן הזה אני מצביע נגד ואני כאן לבד. אני עושה אנדרלמוסיה ופוגע בכולם וברור שזה לא נכון לעשות את זה. אני אומר שנאשר את המשך התקנה כולל הרטרואקטיביות שאתם מבקשים כי יש כאן איחור של כמה חודשים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני בעד להעביר את זה ולנסות לשכנע את המערכות כולן ולאפשר לפחות לאלה שהן מתחת להשלמת הכנסה שיקבלו מימון כי אחרת אנחנו עוצרים את זה. אני אאשר את זה אפילו לשנה ואני לוקח על עצמי לשכנע את כל המערכות.
אביטל וינר אומן
¶
כבודו כמובן רשאי לשכנע את המערכות. אני לא יכולה להתחייב בשם המשרד להסכמה או למשהו שלא דנו בו.
אביטל וינר אומן
¶
למה לא להעביר את זה כהוראה קבועה ולעשות את זה במקביל? הדבר הזה רק פוגע בנשים שכל פעם אנחנו נאלצים להאריך ועד שמקבלים את אישור שר האוצר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מוכן להאריך בשנה ואני מתחייב שתוך שישה חודשים, אם אני לא אצליח לסדר את הסכמת הצדדים, כי אני רוצה כמה נתונים. חסרים לי כמה נתונים כמו כמה נשים עוברות את התהליך.
אביטל וינר אומן
¶
בשנה האחרונה עד עכשיו, נשאר עוד חודש והיה לנו קצת עיכוב בגלל התקנות, עברו כארבעים נשים בשנה, בשנים האחרונות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מתוך ארבעים, אני אומר שהפרופורציות של העניים בארץ הן עשרים אחוזים מהסך הכול. זאת אומרת, אלה עשרה מקרים. אז לעשרה מקרים אני יודע למצוא את המענה.
אביטל וינר אומן
¶
קח בחשבון שרוב הנשים עדיין נוסעות לחוץ לארץ כדי לעשות את ההליך והוא הרבה יותר יקר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מי שיכול לנסוע ויש לו, בבקשה. אבל מי שאין לו, אותה אישה מעניינת אותי. לא מעניינת אותי חס ושלום אישית אלא מעניינת אותי כמי שרוצה להיות אימא. למה לא לאפשר לה את זה? אני אומר שמי שתחת הבטחת הכנסה או השלמת הכנסה, ננסה.
יעל סלנט
¶
אם אני מבינה נכון מה שכבוד היושב ראש מציע זה לא להפוך את התקנות להוראת קבע אלא להגיד שהן יישארו בתוקפן עד יוני 2017.
יעל סלנט
¶
ברשותך, מכיוון שיש כאן רכיב של רטרואקטיביות ובכל זאת מה-30 ביוני 2016 עד היום עברו מספר חודשים, אם תוכלי לתת נתונים. הרי בסך הכול מדובר על אגרה שאנחנו גובים מהנתרמת. אגרה של 10,000 שקלים. זה כן משמעותי לנו לדעת כמה נתרמות כאלה יש שבעצם מצפים מהן לשלם.
אביטל וינר אומן
¶
אני אסביר. אנחנו אמרנו לבתי החולים שאנחנו לא נעכב את התהליכים בגלל התשלום כי אישה שמחכה לתרומת ביציות, אני לא רוצה, בגלל שאני אומרת לתורמת שאין לי כסף לשלם, שהיא תלך הביתה ולא תלך לתרומה.
אביטל וינר אומן
¶
לא עיכבנו את התהליכים. אם בסך הכול עד היום נעשו 32 תרומות בכל השנה, נעשו בחודשים האחרונים תרומות בודדות וגם כאן לא עיכבנו את ביצוע התרומה כי את הכסף אפשר לגבות ממנה בשלב ההשתלה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל הגבייה הרטרואקטיבית צריכה להיות, אם הייתה, בהסכמת הצדדים. שלא יפסיקו את הטיפול באישה.
יעל סלנט
¶
אנחנו זונחים את הנוסח שהוגש כאן לוועדה שהופך את זה להוראה של קבע ואנחנו בעצם מדברים, לפי מה שאני מבינה, על תיקון תקנה 9.
יעל סלנט
¶
כן. צריך לראות איך כותבים את זה בדיוק אבל בסדר. בכל מקרה, מה-30 ביוני ועד היום, נעשה תחילה רטרואקטיבית.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מי בעד אישור תקנות תרומת ביציות (תשלום פיצוי בשל פעולת שאיבת ביציות ותשלום אגרה בעד אישור רופא אחראי) (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ו-2016?
הצבעה
בעד – פה אחד
תקנות תרומת ביציות (תשלום פיצוי בשל פעולת שאיבת ביציות ותשלום אגרה בעד אישור רופא אחראי) (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ו-2016, אושרו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
התקנות אושרו פה אחד. בהצלחה. תני לי כמה שיותר פרטים כדי שאני אדע לנמק גם לביטוח לאומי וגם לשני השרים הרלוונטיים.
תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:15.