הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 363
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, כ"ו בחשון התשע"ז (27 בנובמבר 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 27/11/2016
פרק י' כולו (הסרת חסמים לביצוע מיזמי תשתית לאומית), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
פרק י' כולו (הסרת חסמים לביצוע מיזמי תשתית לאומית), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016 (מ/1083)
מוזמנים
¶
סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר - אהוד אדירי
אגף תקציבים, משרד האוצר - אלון מסר
אגף תקציבים, משרד האוצר - הראל שליסל
לשכה משפטית, משרד האוצר - הראלי מזרחי
סגנית מתכננת הות"ל, מינהל התכנון - ליאת דופור דרור
מנהל תחום רישוי וביצוע, מינהל התכנון - יובל ענתבי
לשכה משפטית, מינהל התכנון - יעל אדורם
רפרנט חשמל, גז טבעי, מינהל התכנון - עינב סירקיס
הממונה על עניני הנפט, משרד האנרגיה והמים - אלכסנדר ורשבסקי
ממונה יעוץ משפטי, משרד האנרגיה והמים - צחי בר - ציון
משנה למנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - יעקב בליטשטיין
מנהל תחום תקציבי פיתוח, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - איתן טי
מנהל אגף תכנון ובניה, משרד הפנים - אלעד לב
ממונה תכנון, המשרד להגנת הסביבה - שחר סולר
סמנכ"ל פיתוח, רכבת ישראל - ראובן קוגן
עוזרת סמנכ"ל פיתוח, רכבת ישראל - הילה וקסברג
יועצת משפטית, רכבת ישראל - טלי ענבר
יועץ במינהל תכנון, חברת נתיבי איילון - שרון גילת
מנהלת מחלקת פרויקטים סטטוטוריים, חברת נתיבי ישראל – החברה הלאומית לתשתיות תחבורה - תמי בולר
מנהלת מחלקת תכנון סטטוטורי, חברת הגז הישראלית - נתיבי גז לישראל - רחל לוטן
מנהלת מחלקת רישוי והיתרים, נ.ת.ע – הרכבת הקלה של ישראל - אורה לילנטל
מנהל תחום סטטוטורי אורבני, תכנית אב לתחבורה - צחי ויטלזון
עו"ד, רשות ההגבלים העסקיים - טובי הריס
שדלן/ית (שדלן/ית עצמאי/ת), מייצג/ת את סופר אנ.ג'י חדרה והעמקים חברה לחלוקת גז טבעי בע"מ - שירלי סופר
שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את רכבת ישראל (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: HOT, מקורות חברת המים הלאומית, פורום ה-15 הערים העצמאיות) - ליאור שובכר פרי
שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את פורום ה-15 הערים העצמאיות (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: מקורות חברת המים הלאומית, רכבת ישראל) - יהושע שלמה זוהר
שדלן/ית (משרד עו"ד גולדפרב זליגמן ושות'), מייצג/ת את נגב גז טבעי - כרמל חנני דגני
שדלן/ית, מייצג/ת את נגב גז טבעי - שגיב חנין
שדלן/ית - נעם ברימן
שדלן/ית - טלי ענבר
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
פרק י' כולו (הסרת חסמים לביצוע מיזמי תשתית לאומית), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016, מ/1083
היו"ר יעקב פרי
¶
בוקר טוב, גברתי מנהלת הוועדה, היועצת המשפטית, היועץ המשפטי של ועדת הפנים – תודה שהצטרפת אלינו, היועצת המשפטית, גבירותי ורבותי, ננסה היום לסיים את הצעת חוק התוכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), בפרק של הסרת חסמים לביצוע מיזמי תשתיות לאומיות. קודם כול, אודיע לכם שהישיבות תתקיימנה מעכשיו ועד 13:00, ומ-14:00 עד 17:00. ובמשך שש השעות האלה, אני חושב שנוכל להתגבר על הקשיים, ולאשר את הצעת החוק, כפי שהניח על שולחננו האוצר.
ואני כבר מבקש מאלון להציג את המצגת הקצרה שהכינו, ואחר כך אתן למי שירצה לדבר. אני רק מבקש שהדברים יהיו קצרים, תכליתיים ולעניין, כי הזמן קצר והמלאכה מרובה, זה דבר ראשון. ודבר שני, אני בסך הכול חושב שהמגמה – אני לא אומר עדיין את דעתי, אבל אני חושב שהמגמה היא מגמה נכונה, חשובה, למיזמי תשתית לאומיים שכולנו חפצים בהם. אלון, בבקשה.
אלון מסר
¶
תודה רבה, כבוד היושב-ראש. שלום לכולם, בוקר טוב. אציג מצגת קצרה שתכניס טיפה רקע לתיקון הזה, מה פתאום הוא מגיע עכשיו לחוק ההסדרים, למה חשוב מאוד לאשר אותו, כי יש פה צעדים מאוד משמעותיים שאנחנו מקדמים כממשלה, שלא כולם מכירים ויודעים.
(הקרנת סרטון)
אז אתחיל דווקא בסרטון קצר שימחיש את המצב שיש לנו היום בגוש דן בפקקים, שאני חושב שכל מי שגר שם יודע. מה שאנחנו רואים פה זה סרטון שחברת WAZE הוציאו. אתם רואים בצד ימין את השעה ואת אזור גוש דן. כל מקום שרואים שהוא קו אדום זה מקום שיש בו עומס. אם תסתכלו, לקראת השעה 20:00 כמעט כל הדרכים באזור גוש דן כבר נמצאים בעומסים משמעותיים. וכל מי שגר שם די חווה את זה כל בוקר. 20:30 זה פחות או יותר השיא.
והמצב הזה למעשה הוא המצב שבו אנחנו רוצים לטפל, והתיקון הזה אנחנו מקווים שמאוד יעזור לנו לפתור את הבעיות החמורות שיש לנו בנושא התחבורה הציבורית והתשתיות לתחבורה הציבורית במטרופולינים.
אז רק מילה אחת איך הגענו למצב הזה, אז אנחנו רואים פה גרף אחד מעניין שמראה את קצב הגידול באוכלוסייה. רואים שב-15 השנה האחרונות הממשלה השקיעה הרבה מאוד בכבישים, ופיתחנו את שטח הכבישים בגידול משמעותי יותר גדול מהגידול באוכלוסייה. אבל אנחנו לא מצליחים להדביק את הגידול בכלי הרכב, הוא גדל בצורה מטורפת בשנים האחרונות, וככל שהשנים יחלפו המצב ילך ויהיה הרבה יותר גרוע.
ולכן אנחנו יודעים להגיד היום, שאם לא נטפל בנושא הזה באופן מיידי, ונשנה בצורה משמעותית את ההסתכלות שלנו כממשלה, וגם את יכולות הביצוע שלנו, למעשה פקקי התנועה יוכפלו עד 2030, וכל אחד מאתנו יבלה עוד שעה שלמה ביום בדרכים. ואובדן התוצר למשק יכול להגיע ל-40 מיליארד שקל.
הנתונים האלה הם מאוד חמורים. ואנחנו במסגרת התוכנית הכלכלית שאישרה הממשלה באמת הבאנו בשורה מאוד משמעותית לתחום הזה. הבאנו החלטה מספר 1838 במסגרת התוכנית הכלכלית, שבעצם מחליטה לצאת לביצוע, ומשריינת את כל התקציבים הנדרשים, לביצוע של מספר מגה פרויקטים באזור גוש דן, ירושלים, חיפה, המרכז, פריפריה.
מדובר על הקמת שתי רכבות קלות נוספות בתל-אביב, מעבר לקו האדום שנמצא היום בביצוע, הקו הירוק שמגיע מצפון לדרום, והקו הסגול שהוא בגדול קו ממזרח למערב, מגיע מאזור תל-השומר עד ארלוזורוב. הקו הירוק בירושלים, שמחבר את הר-הצופים, דרך קמפוס גבעת-רם, מגיע עד גילה. קו של רכבת בין קלה לכבדה בין חיפה לנצרת, שמאפשר רכבת מאוד ייחודית לנסוע בתוך העיר כמו רכבת קלה, ומחוץ לעיר במהירות של 100-80 קמ"ש.
בתוך חיפה אנחנו הולכים להרחיב משמעותית את פרויקט המטרונית, וגם הולכים להקים את פרויקט המסילה המזרחית, שיאפשר שדרה מסילתית נוספת, מעבר למסילת החוף שהיא מאוד עמוסה היום, ובעצם מהווה חסם לתנועת הרכבות.
היו"ר יעקב פרי
¶
אלון, את השקף הזה רק תסביר קצת יותר במפורט. אתם מדברים על גוש דן, רכבת קלה נוספת לקו האדום.
אלון מסר
¶
הקו הסגול. יש קו ירוק, שהקו הירוק מחבר בגדול מהרצליה עד חולון, מין קו צפון דרום; הקו הסגול מגיע ממזרח, מאזור תל-השומר, דרך מחלף ההגנה, על אלנבי, מגיע עד ארלוזורוב. בירושלים עוד קו, מעבר לקו הקיים היום, הקו האדום, קו חדש שיחבר בין הר-הצופים, גבעת-רם, עד גילה.
אלון מסר
¶
וחיפה הסברתי, בדיוק. צריך להגיד, כל הפרויקטים האלו, האומדן שלהם מסתכם ל-54 מיליארד שקלים, זה סכום חסר תקדים שהממשלה מתכוונת להשקיע בתשתיות תחבורה ציבורית.
אלון מסר
¶
כל אחד מהפרויקטים קצת משתנה. חלק מהפרויקטים יהיו יותר קצרים, לדוגמה המטרונית דורש פחות תשתיות. הפרויקטים של הרכבות הקלות, אנחנו מדברים על סדר גודל של שמונה שנים מהיום, לצורך העניין. אנחנו מאוד מקווים שזה מה שיקרה.
אלון מסר
¶
לא. כל אחד מהפרויקטים יש לו בעל בית אחר, לצורך העניין. צריך להגיד, פיזרנו פה מאוד את גופי הביצוע, כי גוף אחד שיבצע את כל הפרויקטים האלה – זה פשוט בלתי אפשרי היום. נת"ע עושה חלק מהדברים, חלק מהדברים עושה "מוריה" בירושלים יחד עם האוצר, חלק עושה "נתיבי ישראל", המסילה המזרחית זה עם נת"י ואחרי זה רכבת ישראל תפעיל את זה. חילקנו בין כל אחד מהגופים כדי שהדברים האלה יוכלו להתבצע בצורה מהירה.
חוץ מזה שהתחייבנו להקצות תקציבים לכל הפרויקטים האלה, שצריך להגיד שזאת התוכנית הכי גדולה שנעשתה אי פעם, הבאנו באותה החלטה גם תכנון מואץ של מערכת קווי מטרו בגוש דן, שיתחילו לתכנן אותם מעכשיו, זה חברת נת"ע כבר התחילה לעבוד ופרסמה מכרז בנושא הזה, כדי שהקווים הבאים בגוש דן, מעבר למה שאתה רואה פה על הלוח, כבר יהיו קווים מתחת לאדמה, יותר מהירים, שיוכלו להסיע יותר נוסעים, שבעצם ישלימו את המערכת הזאת.
באותה החלטה, חוץ מהקצאת התקציבים, הבאנו מספר תהליכים שנועדו לקדם את הביצוע שיהיה יותר מהר. כי זה שיש תקציב זה דבר ראשון. דבר שני, אנחנו יודעים להגיד שהביצוע נתקל בלא מעט חסמים. והבאנו שורה של החלטות, חלקן מגיעות לשולחן הוועדה, ותיכף נדון עליהן.
ארחיב במילה על מה שלא מגיע לוועדה, כי אני חושב שהו גם חשוב. זאת תמונה מאוד כוללת, שבסופו של דבר אמורה לקדם את כל הפרויקטים האלה יותר מהר מכל הפרויקטים שעשינו עד היום. אם הקו הקודם בירושלים – לקח להקים אותו 13-12 שנה, אנחנו מאוד רוצים שאת הקווים הבאים ייקח בערך מחצית מהזמן, אולי קצת יותר.
אז הבאנו דברים שאינם דורשים חקיקה. בעצם כל הלוחות זמנים של כל הפרויקטים האלה יהיו גלויים לציבור. ברגע שנאשר אותם, יסיימו את כל המהלכים הסטטוטוריים, הלו"ז של כל הפרויקטים יפורסם לציבור, כדי שכל אחד יוכל לדעת מה קורה, איך אנחנו כממשלה והחברות שלנו הולכים ועומדים בלוחות הזמנים. אנחנו יודעים שזה כובל אותנו, זה מפעיל עלינו לחצים, אבל אנחנו חושבים שבסוף זכות הציבור לדעת, והלחץ הזה יכול לקדם את הפרויקטים להתבצע בצורה יותר מהירה. שקיפות מאוד גדולה בנושא הזה.
בנוסף, אנחנו מתכללים בין כל גורמי הממשלה, הרגולטורים השונים, לגרום לזה שתוכניות הפיתוח של כל חברות התשתית יסונכרנו לטובת הפרויקטים האלה. זאת אומרת, כולם מבינים שמדובר בפרויקטים לאומיים, וכל אחד בגזרה שלו צריך להירתם.
אם חברת חשמל צריכה להעביר איזשהו קו כדי שזה יקרה, אז זה יהיה בתוכנית הפיתוח שלה. אם חברת מקורות צריכה להעביר איזשהו צינור, זה יהיה בתוכנית הפיתוח שלה, כדי שלא יהיה מצב שכולנו בממשלה וכל החברות הממשלתיות רצות אחת אחרי השנייה ולא כל כך מסונכרנות.
אנחנו בנוסף הולכים לקדם מסלול עם הרשויות המקומיות, שיהיה בכל רשות מקומית פרויקטור ייעודי שיקדם את כל הנושא הזה עם כל החסמים שמתעוררים. כל החברים האלה שנמצאים בצד שמאל של המסך לא דורשים חקיקה, הם עברו בהחלטת ממשלה, ואנחנו מקווים ליישם אותם במסגרת הנהלים של כל אחד מהגופים.
אלון מסר
¶
בוודאי. הצעדים שכן דורשים חקיקה שמגיעים פה לדיון, תיכף נדון בהם לעומקם, בגדול מדובר על מספר תיקונים לחוק התכנון והבנייה, שיאפשרו מסלולים יותר מהירים לרישוי ותחילת עבודות של פרויקטי תשתית לאומיים, שדיברנו עליהם קודם, והכרעה מהירה של מחלוקות עם בעלי תשתית.
אחד הדברים הבעייתיים ביותר בפרויקטים מורכבים כאלו הוא נושא תיאום התשתיות והעתקת התשתיות בין כל גורמי התשתית השונים. זה בעיקר ממשלה אבל לא רק. ואנחנו מביאים פה מנגנון שאישרה פה הוועדה לגבי משק הגז וחלוקת הגז, ולהחיל אותו גם על פרויקטים לאומיים, כדי שאפשר יהיה לקבל הכרעות ולקדם את הפרויקט כמה שיותר מהר.
היו"ר יעקב פרי
¶
תודה רבה, אלון. אתן עכשיו למי שחושב שהוא יכול לתרום לחלק הזה, מה שנקרא לפתיח. קודם כול, האם יש למישהו איזשהן שאלות הבהרה עד כאן למצגת הקצרה? אתי, את רוצה לומר משהו?
היו"ר יעקב פרי
¶
בסדר? אפשר להתחיל? בבקשה, בואו נתחיל. זה התחלה טובה. זה לא תמיד מעיד על ההמשך. תתחילו קודם כול באמת בהצגה כללית של התיקון, ואחר כך ניגש לשמוע הערות ולקרוא. בבקשה.
הראלי מזרחי
¶
אנחנו מתחילים עם שלושה תיקונים לחוק התכנון והבנייה, שנועדו לזרז ולייעל את ביצוע העבודות. התיקון הראשון מבקש להכניס להגדרה "מבנה דרך" מבנים שהם מתחמים תפעוליים שנדרשים לטיפול במסילות ברזל, הכוונה היא לדיפואים. בהתאם לסעיף 261(ד) בחוק התכנון והבנייה, התוויית דרכים וסלילתן אינה טעונה היתר בנייה, אבל בהתאם לסעיף קטן (ה) מבני דרך כן טעונים הרשאות. אנחנו רוצים להכניס לתוך ההגדרה של מבני דרך גם דיפואים, על מנת שהם יהיו פטורים מהיתר בנייה.
ראובן קוגן
¶
תראו, המונח דיפו בדרך כלל מתייחס למתחם תחזוקה ולא רק למוסך. מוסך התחזוקה הוא מוסך, זה בדרך כלל מבנה יחסית גדול, מבנה שנמצא ככלל בשטחים שהוגדרו כבר בתוכנית כמתחם תחזוקה. כלומר, כל הנושא וכל ההיבטים הסטטוטוריים טופלו במסגרת התוכנית. והמבנים האלה הם מבנים תפעוליים. זה מבנה תפעולי, הוא יכול להיות יותר גדול או יותר קטן.
היו"ר יעקב פרי
¶
השאלה שנשאלת, זאת אומרת אני רוצה לשאול, סליחה שאני קוטע אותך, כשמדובר על מבנה קטן, כפי שהוסבר לי, שצריך לתת את האיתות, את כל אותם דברים, להחליף מסילות ודברים כאלה, בדרך כלל זה מבנה קטן שנמצא בחצר של פסי הרכבת, איפשהו מתוחם. האם הדיפואים נמצאים גם בחצר של הרכבת? כי קיבלתי למשל הסתייגות מחברת הכנסת יעל גרמן מסיעתי, שאומרת שאת הדיפו בהרצליה אתם בונים בתוך אזור התעשייה, ולכן לא יכול להיות מצב שבו אישור של דיפו לא יהיה על דעת או במעורבות של מהנדס העיר.
ראובן קוגן
¶
אבל קודם כול, צריך להבין, ההרשאה למבני דרך, ההבדל בינה לבין היתר הבנייה הוא לא גדול, בסדר? הוא לא גדול.
ראובן קוגן
¶
הוא משתנה רק במספר הפרטים שצריך לדון בהם במסגרת ההיתר אל מול ההרשאה, אבל הרשאה זה הליך שעוברים בעירייה ועושים את כל התיאומים שצריך לעשות מול העירייה.
אלון מסר
¶
אסביר. אתחיל קודם עם התיקון הראשון. התיקון השני – נכון שהוא קשור אליו, ולכן אני רוצה בכוונה טיפה לפצל את הדיון כדי שיהיה יותר נהיר. כל הנושא של חניית הקרונות בלילה, התחזוקה שלהם, מתבצע באזור של הדיפו. היום לדיפו נדרש היתר. יש שני סוגים של מסלולי רישיונות, יש היתר והרשאה. היום הדיפו ניתן בהיתר, למרות ששאר כל הפרויקט, כמעט כולו, מבנים מאוד גדולים, תחנות ענקיות, גשרים וכן הלאה, נמצא בהרשאה. אנחנו מנסים בסך הכול להפוך את המסלול הזה גם כן למסלול של הרשאה, שצריך להגיד: הוא מסלול מרושיין, הוא נמצא באותו שטח שכבר הוגדר ואושר במוסדות התכנון כמיועד לדיפו.
זה משתנה בגדלים. מה ששאלת, אז השטחים שאני יודע שמנת"ע מדברים לגבי התפעול של הרכבות הקלות, שטחי הבנייה הם בין 15,000 מ' ל-40,000 מ', והתחזוקה בין 5,000 ל-10,000 מ' של משרדים שקשורים לתחזוקה. זה הסדר גודל לרכבות קלות. רכבות כבדות זה טיפה יותר גדול בחלק מהמקרים, אבל רוב מה שדיברנו קודם זה רכבות קלות.
התיקון הראשון הוא בעצם להפוך את הדיפו למסלול של הרשאה, שהוא מסלול מרושיין, כמו שאר מרכיבי הפרויקט, ולא ליצור שוני, שחברת נת"ע צריכה ללכת על גשר או תחנה תת-קרקעית בקרליבך, שהיא סדר גודל לא פחות גדול במסלול של היתר, ודווקא את הדיפו עם מסלול של הרשאה. יאיר, אתה רוצה להגיד עוד משהו?
יאיר זילברשטיין
¶
לא, זה מדויק. יאיר זילברשטיין מחברת נת"ע. למעשה בפרויקט של רכבת קלה, אם ניקח לדוגמה את הקו האדום, יש לנו שמה הרבה מאוד מבנים של תחנות תת-קרקעיות, שהן לא פחות גדולות ולא פחות מורכבות מהדיפו, נהפוך הוא, ואין שום סיבה שדווקא רק הדיפו לא יהיה מבנה דרך, ושנצטרך לעבוד בשתי דרכים מקבילות. רוצים להפוך את זה בדיוק אותו דבר כמו יתר החלקים של הפרויקט שלנו.
ראובן קוגן
¶
זאת עמדתי ואני מסכים לה.
אבל מעבר לזה, אני רוצה להגיד גם משהו באופן כללי, וגם זה מתחבר למה שרציתי להגיד לכם על הנושא של האיתות, שהזכרתי קודם.
ראובן קוגן
¶
תראו, הוצג פה הרבה מאוד כסף שמשרד האוצר הולך להשקיע בתחבורה הציבורית. הכסף הזה ייצא, דרך אגב, אני מבטיח לכם שהוא ייצא, עכשיו השאלה היחידה מתי נקבל את התפוקות. האם התפוקות יתקבלו אחרי 6, 7, 8 שנים, או 12, 13, 15 ומעלה? וכל זה קשור ליכולת הביצוע של גופי הביצוע, ומה הם עושים עם הכסף הזה, כי עד לפני פחות או יותר 6-5 שנים החסם הגדול היה כסף. המדינה פחות האמינה בהסעת המונים, נתנה כסף לכבישים, ולכן הדברים לא זזו מראש.
היום, או כבר כמה שנים טובות, התקליט הזה השתנה, ובאמת מאמינים שלהשקיע תקציבים בהסעת המונים זו הדרך למנוע את הקריסה של תשתיות התחבורה, שאנחנו רואים אותה ביום יום. כל מי שנוסע כמוני ממודיעין לתל-אביב היום מבין מה זה קריסה של נתיבי איילון. וזה הולך ומחמיר כל חודש, פשוט כל חודש.
היו"ר יעקב פרי
¶
את הבעיות אנחנו מבינים. אנחנו לא רוצים רק להגיע למצב שהוועדה, בהתלהבות הכללית וברצון של כולנו לזרז באמת תהליכים, שחלקם אין ספק לכולנו שהם בירוקרטיים והם נסחבים המון זמן – הכול נכון. ואנחנו לא רוצים שיהיה מצב שבו בעיר מסוימת או בכפר מסוים - -
היו"ר יעקב פרי
¶
- - תהיה איזושהי חריגה כזאת או אחרת שתפגע במבני ציבור, בפיתוח של אזור תעשייה או whatever.
ראובן קוגן
¶
ברור לגמרי. ולכן אני חושב שהתיקונים היום שמוצעים פה, וגם עוד איזה משהו קטן שאני מבקש להציע, זה תיקונים – לא רק שהם מידתיים, הם הרבה פחות ממה שצריך, אבל כנראה שזה מה שאפשר נכון לכרגע.
ואני רוצה להביא דוגמה מהשטח, שנתקלנו בה לפני חצי שנה. מי שלא יודע, כדי שהרכבת תוכל לנסוע היא צריכה להיות מנוהלת על-ידי מערכת אוטומטית שנקראת מערכת האיתות. זו מערכת שנועלת את המסלול הבטוח של הרכבות, ובלי שיש את המערכת פשוט לרכבת אסור לנסוע כי אחרת היא תדרוס מישהו או תפגע במישהו.
מערכת האיתות הזאת מורכבת מהרבה מאוד מרכיבים: מורכבת מסימנורים, אותם רמזורים שאתם רואים לצד המסילה; היא מורכבת ממסוטים שמזיזים את הרכבת ממסילה למסילה במצב שיש כמה מסילות; ממגנטים, ממוני צירים, ועוד כל מיני מרכיבים אלקטרוניים. חוץ מזה, למערכת הזאת יש מוח, שקוראים לו מבנה שליטה ובקרה. זה בעצם מחשב, למחשב הזה יש דרישות טכניות, כמו קירור וגנרטור חירום, שצריכים במקרה שהחשמל נופל, כדי שהמערכת לא תיפול.
ועד לפני חצי שנה, כל המערכת נבנתה במסגרת 261(ד), הודעה לרשויות המקומיות. זאת אומרת, המערכת תוכננה, תואמה הנדסית, היינו שולחים שבועיים מראש או שלושה שבועות מראש הודעה לרשות המקומית על כך שנכנסים לשטח לבצע את המערכת, ואם לרשות המקומית יש הסתייגות הם היו מסתייגים.
לפני חצי, ושתבינו איך הדברים עובדים, כי אחרת לא מבינים למה הכסף לא יוצא, ואחרי זה עושים פה בוועדת הכספים העברות תת ביצוע מתשתיות לביטחון או מתשתיות לכל מיני מקומות, ואז טוענים: איך זה קרה? אז אני מסביר לכם איך זה קרה. לפני חצי שנה, מכיוון שהמבנה הזה שליטה ובקרה צריך להיות מחובר לחשמל, כי זה מחשב, קיבלנו חוות דעת של יועץ משפטי של חברת החשמל – של אחד המחוזות בחברת החשמל, שתבינו באיזה דרג זה – שאי-אפשר יותר לחבר את המבנה הזה לחשמל כל עוד אין לו היתר בנייה, או "טופס 4" בעצם. "טופס 4" זה אומר היתר בנייה, היתר בנייה לא קיים בכלל.
ראובן קוגן
¶
תומר, הלחישות הציניות בסוף לציבור, לא - - -
עכשיו, ברגע שקיבלנו את זה ולא יכולנו לקבל חיבור לחשמל, אז ברור ש - - -
ראובן קוגן
¶
עכשיו, תבינו רגע, 60 שנה בנו את המערכות האלה, 60 שנה המבנים האלה לא הפריעו לאף אחד. הם נמצאים בתוך רצועת הרכבת, הם נמצאים מעבר לגדר של רצועת הרכבת, הם בגודל באמת שהם לא מתקן רגיל, אבל ברגע שעכשיו קיבלו את ההחלטה הזאת - - -
ראובן קוגן
¶
הגודל הוא 150-100 מ'. אבל צריך רגע להבין, שגם הגודל בא מתוך רגולציה. בא פיקוד העורף ואמר, שמכיוון שמדובר בתשתית קריטית, אז אי-אפשר לשים את המחשב של האיתות ב"פילר" של "בזק", כמו שזה נראה תמיד, אלא שמים את זה בבטון של 20 ס"מ.
היו"ר יעקב פרי
¶
ראובן, אני לא חושב שהיה לך בעיה אתנו, ויש פה, אתה רואה, הרבה חברי כנסת רציניים. לא תהיה לך בעיה אתנו במבנים הקטנים, בדיפו אנחנו מודאגים. אז תסביר לנו, עם הדיפו, איזה בעיות יש או איזה בעיות עלולות להיות.
ראובן קוגן
¶
אסביר שנייה משהו. ועוד פעם, אני לא דן כרגע בסוגיה השנייה, שאלון אמר שהוא ידבר על זה אחר כך, מה הליך האישור של ההרשאה למבני דרך. אבל עצם זה שהפכו את המבנה מרישוי בהיתר לרישוי בהרשאה, עדיין עוברים כמעט את אותן מחלקות כמעט את אותן מחלקות של מהנדס העיר בעירייה, ומבקשים ממנו את אישורו. ורק אם אין הסכמה, שזה גם יכול להיות, הולכים לוועדה המחוזית.
ראובן קוגן
¶
אני לא כל כך מבין בכלל את ההתלהבות מזה שהעבירו משהו מהיתר להרשאה, כי תכלס לא עשו פה יותר מדי קידום של מישהו.
אלון מסר
¶
בסדר. אז נמשיך לתיקון השני. בכוונה פיצלתי כדי שיהיה אפשר לחדד. אבל אם יש משהו ספציפי לגבי התיקון הזה, אני כן מציע שנתייחס אליו.
הראלי מזרחי
¶
כן, אין בעיה. התיקון השני מתייחס להליך ההרשאה של מבני דרך, שנדונים בוות"ל, הוועדה לתשתיות לאומיות. בהליך ההרשאה הזה אנחנו מבקשים שהמהנדס, מהנדס הוועדה המקומית, רק יעודכן ולא יהיה חלק - - -
הראלי מזרחי
¶
היום הוא אמור לבדוק גם את התוכנית. אם יש איזושהי מחלוקת בינו למתכנן הוות"ל, אז הסמכות של ההכרעה היא של יו"ר הוות"ל.
הראלי מזרחי
¶
התיקון השלישי זה סעיף 157ב, שנוסף בתיקון 101 ולמעשה נכנס לתוקף רק לפני שבועיים. בהתאם לסעיף הזה נדרש אישור תחילת עבודות של רשות הרישוי. יש בסעיף הזה, בסעיף 157ב, סעיף קטן (ד), שדרש גם לגבי מבנים שלגביהם ניתנת הרשאה, גם לגביהם יינתן אישור תחילת עבודות ממי שמוסמך לתת הרשאה. ואנחנו מבקשים שמי שמוסמך לתת הרשאה רק יעודכן, ולא יידרש לתת אישור ממש, על מנת למנוע סחטנות.
אלון מסר
¶
אז אסביר. היום אחרי שקיבלת, בין אם זה היתר או הרשאה, לא משנה, אישור, אתה מקבל איזשהו היתר או הרשאה להתחיל לקדם את המבנה, בדרך כלל בתוך אותו היתר או הרשאה יש הרבה מאוד תנאים, לפני שאתה מתחיל את העבודות, עשיתם ככה, תשלים את סיום התשתיות, תתאם עם העירייה את הסיפור של מבני ציבור – אלף ואחד התניות, דברים כאלה, בכל אחד מהמקרים.
היום מסתבר שבתוכנית - - - מעבר להתניות האלה, לפני שבפועל מתחילים את העבודה, צריך עוד פעם לקבל אישור.
אלון מסר
¶
כן. ואנחנו מבקשים להגיד שאם קיבלת היתר או הרשאה, ומילאת את כל מה שביקשו ממך – וביקשו ממך ומבקשים – אז תסתפק בהודאה לפני שאתה מתחיל את העבודות. אנחנו לא רוצים שתתחיל לעבוד מחר בבוקר, נת"ע לא תתחיל לעבוד בלי הודעה לעיריית תל-אביב, אבל לא צריך עוד פעם אישור, אחרי שכבר עברו את כל מסכת האישורים שלוקחת המון המון זמן.
היו"ר יעקב פרי
¶
טוב. תומר, אתה רוצה להגיד לנו, להעיר את עינינו? תומר הוא היועץ המשפטי של ועדת הפנים, נכון?
תומר רוזנר
¶
רק אציג את הרקע, קודם כול את רקע המסגרת הנורמטיבי, ואחר כך גם את תולדות התהליך שדובר פה. בעיקרון מבנים ודברים שצריכים להקים, עבודות בנייה, בדרך המלך יש תוכניות ויש היתרים. יש היתר, ובתיקון מס' 101, שזה תיקון שנעשה בשנת 2014, רפורמה מאוד מאוד גדולה בחוק התכנון והבנייה, נוסף גם אישור תחילת עבודה לכל היתר בנייה.
כלומר, כל תהליך בנייה, אם רוצים לבנות בניין למגורים, הוא צריך להיות מאושר בתוכנית, לאחר מכן הרשות המקומית מוציאה היתר בנייה, ולאחר מכן כשרוצים להתחיל לבנות יש אישור תחילת ביצוע, כאשר הכוונה היא שבמסגרת התהליך הזה גם ישולבו מכוני בקרה, שהם מכונים פרטיים, שבעצם יפקחו גם אל התכנון וגם על תהליך הביצוע.
במסגרת התיקון ההוא, תיקון 101, גם היה תיקון מאוד מאוד נרחב בכל הנושא של דרכים, בנושא של תשתיות. בין היתר תוקנו הסעיפים שמאפשרים להכליל תחנות קצה של רכבת במסגרת תוכניות דרך, כאשר הובהר שתחנת קצה כזאת צריכה להיות רק כזאת שקשורה במישרין לתפעול - - - כך שלמעשה למשל לא יכללו במסגרת תחנת הקצה גם קניון, שזה מה שהממשלה ביקשה מלכתחילה באותו שלב.
במסגרת התיקון ההוא גם התבקשו שלושת התיקונים המבוקשים כאן כרגע. ועדת הפנים והגנת הסביבה, לאחר שדנה בכל ההיבטים של התשתיות ובכל התיקון שהיה ברפורמה, לא קיבלה את שלושת התיקונים הללו.
תומר רוזנר
¶
לפני שנתיים. כי נעשו איזונים שונים ומאוד עדינים בין התיקונים הללו לתיקונים נוספים. בתזכיר של חוק ההסדרים של השנה שעברה, של שנת 2015, נכללו שוב אותם תיקונים שמוצעים כאן כרגע.
תומר רוזנר
¶
נכללו הצעות לתיקון. ובמסגרת ההבנות בין יושב-ראש הכנסת לשר האוצר בשעתו, הם הוצאו מחוק ההסדרים ולא נכללו בו כלל. בין היתר, מהסיבה ששנה קודם לכן הם נדונו בוועדת הפנים ולא התקבלו על דעתה. וכעת, ההצעה המונחת בפניכם היא בעצם לחזור על אותם שלושה תיקונים שנדחו בעבר.
שלושת התיקונים הללו בעצם דנים בנושא של דרכים ותשתיות, כאשר בחוק התכנון והבנייה יש לנו שלושה או ארבעה מסלולים, נתייחס למסלולים שמדברים עליהם כאן. יש כיום מסלול שנקרא מסלול פטור, לדרכים ותשתיות תת-קרקעיות. יש פטור מהיתר בנייה, הם לא צריכים בכלל תהליך של רישוי, אלא ברגע שהם מאושרים בתוכנית, אפשר לבצע אותם, כאשר – אני מדגיש את זה, כי זה חשוב לדיון אחר שיהיה לכם בנושא של התקשורת – כאשר הכוונה היא שמדובר בגופים סמי ציבוריים או סמי ציבוריים שמבצעים את העבודות הללו. ההנחה היא שרמת הפיקוח והשליטה יכולה להיות נמוכה יותר, מתוך ההנחה שמדובר בגופים ציבוריים או סמי ציבוריים, שיש להם אחריות ושיודעים לעשות את העבודה, ולכן ניתן שם פטור.
המסלול השני, והוא המסלול שאנחנו דנים בו כרגע, הוא מסלול ההרשאה. מסלול ההרשאה נועד למבני דרך, כאשר התפיסה של המחוקק הייתה שלא מדובר פה בדרך עצמה או בתשתית עצמה, אלא במבנים שהם מבנים משמעותיים שרוצים להוסיף לצד הדרך או לצורך השימוש בדרך. כמו שנאמר למשל לגבי מבנה מרכז השליטה של הרכבת, אני ממש לא יודע למה מר קוגן מופתע מהעובדה שלמתקן שליטה זה צריכה להיות הרשאה והוא לא חלק מהדרך עצמה.
תומר רוזנר
¶
ההצעה של הממשלה כוללת בעצם שלושה אלמנטים. האלמנט הראשון, כפי שנאמר, הוא להעביר את נושא הדיפו – דיפו זה מה שמכונה בהצעת החוק מתחם תפעולי – למסלול של הרשאה, כלומר שלא בדרך המלך של תוכנית היתר ואישור ביצוע, אלא בדרך של הרשאה.
כאשר מדובר בבקשה נוספת שנלווית אליה, שכאשר המתחם התפעולי הזה מתוכנן במסגרת תשתית לאומית, כלומר במסגרת הוועדה לתשתיות לאומיות, גם מוציאים בכלל את הרשות המקומית מהתמונה, במובן הזה שרק מודיעים לרשות המקומית על הכוונה להקים את הדבר הזה, ולא צריך את המעורבות שלה במסגרת התהליך. וההצעה השלישית היא, כפי שנאמר, לפטור את הפעולות שנעשות במסגרת ההרשאה מאישור תחילת ביצוע, שנדרש כל גורם אחר שמבצע עבודות.
לגבי השאלה של מעורבות הרשות המקומית ואישור תחילת ביצוע, שזה בעצם שני דברים שקשורים למעורבות הרשות המקומית - - -
ראובן קוגן
¶
לא, זה מבנים תפעוליים. זאת אומרת, אם זה הוגדר אז צריך להגדיר את זה. מבנה תפעולי לכל דבר ועניין.
תומר רוזנר
¶
לגבי שני הנושאים, הנקודות של אישור הרשות המקומית לתחילת ביצוע, ולגבי המעורבות של הרשות המקומית בתהליך של תשתיות לאומיות, זאת שאלה של מדיניות שאתם צריכים להחליט בה, אם אתם רוצים מעורבות של הרשות המקומית או לא רוצים מעורבות של הרשות המקומית.
שתי נקודות שיותר מטרידות אתנו הן נקודות שהטרידו את יושב-ראש הוועדה, יושב-ראש הישיבה, אחת בנושא של המתחם התפעולי, ושתיים הנושא של תהליך אישור של הרשאה כזאת במסגרת הוועדה לתשתיות לאומיות.
לנקודה הראשונה, מי שמכיר את הדיפו בחיפה, מדובר במתחם עצום ממדים, גם בגודלו וגם בפונקציות שלו, שנמצא בלב העיר חיפה. יש לו השפעות מאוד משמעותיות על סביבתו. הנושא הזה, כפי שאמרתי, נדון לפני כשנתיים ולא אושר. אנחנו חושבים שרצוי שהוועדה תשקול שלא לקבל את הבקשה הזו, ולהותיר את הנושא של מתחם תפעולי, מה שקוראים דיפו, במסגרת תהליך הרישוי הרגיל.
היו"ר יעקב פרי
¶
אני רוצה להבין אותך, תומר. ואם קשה לך לענות, תגיד, תעשה לי סימן. אם נציע למשל להחריג – סליחה, ללכת במסלול של ההרשאה לגבי מבני האיתות.
תומר רוזנר
¶
כפי שאמרתי, יש שני היבטים שכבר קיימים היום. הדרך עצמה וכל מתקן שדרוש לצורך התפעול שלה - -
תומר רוזנר
¶
מבנים נוספים, שהם מבנים נלווים לדרך אבל לא בהיקפים משמעותיים, גם היום הם בהרשאה. פה רוצים את הנושא של דיפו, שזה כבר חורג הרבה מעבר.
אדגיש עוד דבר רק לעניין הזה. לגבי תחנות קצה, הדבר הזה גם נדון בפעם הקודמת, ונענינו לבקשה של הממשלה, להעביר את הנושא של תחנות קצה. אבל הוועדה איזנה את זה כך שזה יהיה רק אותם שימושים שקשורים במישרין לאותה תחנת קצה, כך שלא ייווצר מצב שבו באמת, כמו ששאל חבר הכנסת ביטן, ייווסף פתאום מסחר וקניונים ודברים כאלה כחלק מתחנות הרכבת.
אלון מסר
¶
בקצרה, רק טיפה בקשר למה שתומר אמר. חלק מהתיקונים האלה הופיעו בעבר, וחלקם, בטח מה שנדבר אחר כך, גם לא. צריך להגיד שהתיקונים שרצו להגיש במסגרת חוק ההסדרים שנה קודם היו רחבים משמעותית ממה שאנחנו מציעים פה. חלק מהעבודה שנעשתה לפני חוק ההסדרים, יחד עם חברות התשתית – נת"ע, רכבת ישראל, נת"י וכו' – היה לבדוק באמת, מתוך אותם הרבה מאוד תיקונים שחשבנו לנכון מראש, אלו הם באמת משמעותיים ובאמת עיכבו בפועל את ההקמה של הקו האדום, ואנחנו צופים שיעכבו את הקווים הבאים. ולכן נשארנו רק עם שלושה.
היו הרבה יותר, היו לפחות יותר מעשרה, אבל אני לא זוכר בדיוק את המספר המדויק. כאן אנחנו נשארים עם רשימה מאוד מצומצמת, שאנחנו יודעים להגיד היום, בוודאי אחרי שגם הקו האדום התחילו העבודות – הם מעכבים.
היו"ר יעקב פרי
¶
אלון, תשמע, היות שה-expertise של הוועדה הזאת לא הייתה אף פעם בתחום הזה של תכנון ובנייה, ולכן גם ביקשנו את תומר להצטרף אלינו.
אלון מסר
¶
צריך להגיד: התיקון המשמעותי שנמצא פה בהמשך הוא תיקון שוועדת הכלכלה היא שחוקקה אותו, ולכן אני מניח שזה הגיע לפה.
היו"ר יעקב פרי
¶
חבר הכנסת ביטן, אוקיי, אבל מה זה חשוב, אנחנו כבר דנים. אנחנו באיזשהו מקום רוצים להבין על איזה מבנים זה חל ועל איזה מבנים זה לא חל.
ראובן קוגן
¶
אני רוצה רק שתבינו, אמר פה תומר ככה בדרך אגב, שכל הדברים שאנחנו מדברים עליהם, בטח בנושא של המבנים התפעוליים, מופיע בתוכניות. התהליך הזה, עד שמבנה המוסך הזה של קרונות או קטרים, הגיע בכלל לדיון אם זה בהרשאה או בהיתר, הוא עבר תהליך של תוכנית, הוא עבר תהליך של תב"ע. בתב"ע דנו בכל ההיבטים הסביבתיים והמוניציפליים, ושל הנראות ושל הנצפות ושל הגודל ושל הכול. והיום תב"עות הן מאוד מאוד מאוד מפורטות. זאת אומרת, כשאמרו: עכשיו צריך להוציא רישוי לדיפו של 14,000 מטר, לפני זה שבע שנים בממוצע דנו בכלל באיפה שמים את זה.
ראובן קוגן
¶
לא, תב"ע היא תוכנית מפורטת. היא תוכנית מפורטת לכל דבר ועניין, אנחנו דנים כרגע רק ברישוי. מה זה רישוי? זה לראות האם החזיתות תואמות את המבנה האורבני? האם הגג הוא גג מספיק יפה? האם דרישות של כיבוי אש ופיקוד העורף ומחלקות אחרות של העירייה מבוצעת שם ברמה הנדסית הפיזית?
אלון מסר
¶
על כל קו יהיה לפחות דיפו אחד, לפעמים שניים, כי צריך לאחסן את הרכבות בלילה, רכבות קלות צריכות לחנות איפשהו, צריך לטפל בקרונות. זה מה שנקרא מתחם התחזוקה. אז יש פה רשימה של פרויקטים, זה לא מעט.
צריך להגיד, היום במסלול של הרשאה, שזה מה שאנחנו מבקשים בנקודה הזאת, כבר מאשרים פרויקטים בהיקף גדול: גשרים, תחנות תת-קרקעיות – כולם בהרשאה חוץ מהדיפו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
תומר, אני רוצה להבין. הטענה הזאת שהכול מאושר במסגרת תב"ע מסודרת, כולל תוכניות מפורטות, היא לא פותרת לך את הבעיה?
תומר רוזנר
¶
הטענה היא שגם ברישוי רגיל, כלומר כשבונים בנייני מגורים, מרכזים מסחריים, המחוקק לא הסתפק בכך שתהיה תוכנית מפורטת, אלא צריך הליך של רישוי, ויש היתר בנייה, שבו צריך לדייק את הדברים בצורה מפורטת, איך זה משתלב בסביבה, איך זה משפיע על הסביבה, איך עושים את כל הדברים מסביב.
ולכן הם במצב הזה רוצים פה הליך שהוא הרבה יותר פשוט מההליך של היתר בנייה למתחמים שהם מתחמים עצומים בגודלם, כפי שאמרתי.
אייל גור
¶
שלום, עורך-דין אייל גור מטעם נת"ע. אנחנו כמובן מאוד מבקשים לקדם את התיקון הזה, שלדעתנו מאוד יזרז את הליכי ביצוע והשלמת הרכבת הקלה.
אייל גור
¶
ראשית, צריך לזכור, בלי דיפו אין רכבת. צריך תמיד לזכור על מה אנחנו מדברים.
דבר שני, ואני בטוח שכל מי שמבין בתכנון ובנייה, כמו תומר, יסכים אתי. היתר בנייה אמור להיות תהליך קצר. הליך הרישוי, המטרה העיקרית שלו, היא לוודא שהוראות התוכנית המפורטת מתקיימות, והוראות התקנות מתקיימות. בפועל הניסיון מוכיח שהליך הרישוי לפעמים הוא ארוך, ארוך מדי. הוא ארוך מדי לא משום שמי שמבקש את ההיתר לא כופה על עצמו לקיים את הוראות התקנות והוראות התוכנית המפורטת, אלא מכיוון שהגוף המרשת, רשות הרישוי, במקרים רבים רשות הרישוי המקומית, דורשת תנאים שאין מקום לדרוש אותם.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מאנשים פרטיים גם הם דורשים את זה. שמה לא ראיתי אותך נלחם בעניין הזה. דורשים את זה לגבי כולם, לא רק לגביכם. שמה זה בסדר ואצלכם זה לא בסדר?
אייל גור
¶
האם יש או אין מעורבות של הרשות המקומית? משום שגם בהליך הרשאה בתוכניות למשל של הקו האדום, יש מעורבות של הרשות המקומית, משום שהרשאה ניתנת במשותף על-ידי מהנדס ומתכנן המחוז. השאלה איננה זו, השאלה היא בידי מי אתה נותן את המפתחות. זאת השאלה. והניסיון מלמד, כאשר המפתחות נמצאים בידי הוועדה המקומית או רשות הרישוי המקומית ישנם עיכובים של שנים.
באחת מערי המרכז צריך היה לקום לפי תוכנית מפורטת דיפו לקו האדום. והדיפו הזה נתקע בצינורות של הרישוי שנים, בגלל דרישה לקרוי, שלא הופיעה בתוכנית, שאין לה שום הצדקה עניינית, ושכיבוי אש התנגד אליה. היו עוד מגוון של דרישות, בסופו של דבר אין קרוי.
היו"ר יעקב פרי
¶
רבותי, כשאני מנהל את ישיבות ועדת הכלכלה אני מבקש לקבל רשות דיבור. אתן לכולם לדבר, יש לנו מספיק זמן, אני רוצה לדון בזה באופן מפורט ואחראי, אבל בלי צעקות ובלי להיכנס אחד לדברי השני. תסיים בבקשה את דבריך.
אייל גור
¶
תודה. מה שאנחנו אומרים, שבהליך ההרשאה עדיין מתקיים אותו הליך של בקרה, שתנאי התוכנית והתקנות מתקיימים. אבל מה שיש פה זה אין בו זכות וטו ואין מפתחות. ויש הליכים קצרים של לוחות זמנים, שהם קצרים, ואם לא מגיעים להסכמה יש אינסטנציה ברורה שמכריעה. וככה אנחנו מבטיחים שההרשאה תינתן מהר. תודה רבה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בינתיים אני לא רואה שאתם עושים מהר את קווי הרכבת. אז העיריות לא אשמות. אתם כבר 20 שנה מתעסקים ברכבת הקלה, ובינתיים רק עכשיו התחלתם. אז לא הכול העיריות אשמות.
התהליך של הרישוי הוא תהליך חשוב מעין כמוהו, ומה שחל על אזרחים רגילים צריך לחול גם על המדינה. ולהגיד שהרישוי לא צריך אותו, כי הרשויות שמות תנאים זה לא מדויק, וזה גם לא נכון. אז באיזושהי עיר - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני מתחיל להשתכנע דווקא הפוך. מדוע? מכיוון שאתם מנסים לנפנף את התהליך של התנאים לרישוי וזה לא מוצא חן בעיני. גם המדינה צריכה להיות מחויבות בתנאים לרישיון בנייה. אין מה לעשות, אתם לא מורמים מעם.
אלון מסר
¶
ההרשאה, חבר הכנסת ביטן, היא מסלול רישוי, היא מסלול שהוא קצת שונה. כל הפרויקט עצמו של הרכבת הקלה, חוץ מהדיפו, כולל תחנות רכבת ענקיות וגשרים שיהיו בקו הירוק ולא מעט מהמבנים האחרים, עובר מסלול הרשאה. יש רק פרט אחד שלא עובר מסלול של הרשאה, והוא הדיפו, ואת זה אנחנו מנסים לתקן.
ההרשאה היא לא מסלול ירוק. היא לא מאפשרת לחברת נת"ע או הרכבת מה שהם רוצים. זה בסך הכול מסלול רישוי קצת יותר מהר. בהתחלה, לא היית פה, הצגתי מצגת עם רשימה של פרויקטים חדשים שאנחנו הולכים לביצוע, בהיקף של למעלה מ-54 מיליארד שקל. המטרה היא שהכסף הזה ייצא כמה שיותר מהר כדי שהפרויקטים יהיו מוכנים כמה שיותר מהר. כל התיקונים פה נועדו רק לאפשר את הביצוע היותר מהיר.
יעקב בליטשטיין
¶
קובי בליטשטיין, המשנה למנכ"ל משרד התחבורה. אני רוצה לומר שהסכנה או מה שעלול להיווצר, שכל הקו כולו מוכן להפעלה משום שהוא נמצא במסלול של ההרשאה, ואז מטעמים שהם – בדרך כלל מה קורה בהליך הרישוי? באה העירייה ודורשת דברים שאינם מופיעים בתוכנית. לדוגמה, פתח-תקווה, אחרי שאושרה התוכנית והכול, באה העירייה ואמרה: אני רוצה קירוי לכל המסילה. בפועל מה שעומד מאחורי זה זה להגדיל את הארנונה. זה הליך כזה, תקע לצורך שנתיים את הקו הזה. וזו הסכנה שטמונה באי ההאחדה של כל ההליך - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני יכול רק מילה אחת להגיד? העיכוב הכי גדול, אתם יודעים, זה בתכנון, לא ברישוי. בואו נשים את הדברים - - -
ראובן קוגן
¶
דוד, אני רוצה שטלי ענבר, היועצת המשפטית מטעמנו, פשוט תסביר, כי יש פה איזושהי חוסר הבנה, חושבים שהרשאה זה איזה מין משהו שמה שנקרא מספרים עליה וזהו. הרשאה זה תהליך שהוא במקצת, רק במקצת, יותר קל מההיתר. ולכן חבל בכלל לדון על זה, זה בכלל לא הדיון. העיריות בהרשאה יכולות לדרוש את כל הדרישות, ממש הכול. וחבל בכלל לדון על זה, זה לא הדיון.
טלי ענבר
¶
קודם כול, תודה שאתה נותן לי את רשות הדיבור. עורכת-דין טלי ענבר, עורכת-דין של רכבת ישראל. אני מטפלת בתוכניות מהסוג הזה כבר כמעט 20 שנה, אז אני חושבת שאני קצת מכירה את התהליך. חשוב להבין את התהליך.
קודם כול, תשתיות התחבורה הראשיות של מדינת ישראל, מאז ומעולם דרך המלך עבורם לא הייתה היתרים. עם השנים, ובצדק, השלטון המרכזי שם עלינו יותר בלמים ואיזונים, ומכניס את התהליכים לתהליכים מאוד מוסדרים ומאוד מדויקים. אם פעם תוכניות שלנו היו תוכניות בקנה מידה מאוד מאוד גדול, שכן נפלו במקום או לא נפלו במקום, היום אנחנו עובדים בתוכניות מאוד מאוד מפורטות, בקנה מידה שאני לא חושבת שיש יזם פרטי שיורד לקנה מידה המאוד מפורט הזה שאנחנו יורדים אליו.
התוכניות הוות"ליות שאני מלווה הן תוכניות בקנה מידה של 1 ל-2,500. מי שמכיר תכנון יודע שזה קנה מידה של תוכניות בניין עיר. תוכניות הדיפו שעליהן מדבר ראובן, תוכניות שאני ליוויתי, תת"ל 45 זה דוגמה, מתחם הקישון, זה תוכניות שבהן גם אם עושים עריכה מחדש של מתחם מנדטורי ותיק, קיים ופעיל, מבינת העמדה של המבנים, הדיון של איפה כל מבנה עומד, איך הוא נראה, אחוזי הבנייה, המיקום, הדברים יורדים לרזולוציה מאוד מאוד גבוהה.
מעבר לזה, בתוכניות שלנו, בגלל שהן תוכניות עם כזה אימפקט וכזאת משמעות על המשק, ואין להן רק משמעות מקומית אלא משמעות מחוזית והלאה, הרבה פעמים גם משמעות ארצית, אז ועדות התכנון משקיעות בהן משאבים שהן לא משקיעות בתוכניות אחרות. יש לנו בוות"ל את הוועדה למסמכים מפורטים לביצוע, שהיא מעין ועדת היתר. אנחנו לא מקבלים היתרים, ואין לנו את ה"סטמפה" או את הווטו של השלטון המקומי, אבל מדובר בוועדה שבה דנים אתנו לפרטי פרטים.
טלי ענבר
¶
אני בספק גדול אם יש יזם פרטי שמשקיעים בו את רמת הפירוט שיורדים אתנו בוועדות למסמכים מפורטים לביצוע בוות"ל. ואתה יודע מה? כל הכבוד להם שהם עושים את זה, ברמת הפרח והעיצוב הנופי של כל חזית של תחנת הרכבת, כי תחנות הרכבת שלנו הן בהיתר.
לכל הישיבות האלה השלטון המקומי מוזמן תמיד. אין מצב ששלטון מקומי לא מוזמן, לא מודיע.
טלי ענבר
¶
הסמכות של השלטון המקומי בהרשאה – עכשיו, יש שלושה הליכים: הליכי היתר בנייה, שכולנו מכירים אותם; ההליך השני במדרג, ששם יש וטו וזכות מלאה לשלטון המקומי, וזה הליך שלפחות לפי תפיסתי כגורם שמטפל בתשתיות, זה הליך שהמהות שלו היא מאוד מאוד מקומית. וכאן נאמרו כל מיני טענות. יכולה להיות ביקורת להרבה מאוד גורמים. צריכים להבין, כשדנים בהיתר ברמה המקומית, הראייה היא תפיסה מקומית של העיר ולא תפיסה מקומית של המחוז.
טלי ענבר
¶
אתן דוגמה. בעבר הייתה לי תוכנית, ולא אגיד בכוונה את השם של שתי הרשויות המקומיות, שראש עיר מסוים לא רצה תחנת רכבת אצלו, הוא רצה אותה אצל השכן שלו. והמחוז החליט שהיא תהיה דווקא אצלו, נגד עמדתה של רכבת ישראל, אבל הוא רצה אותה דווקא אצלו, כי הוא רצה לחזק יישובים מהפריפריה של אותה עיר. אם היינו צריכים לבקש מאותו ראש עיר את ההיתר לתחנה שהמחוז רצה אצלו, לא היינו מקבלים בחיים. בסופו של דבר גם הוא, עקב ערכי הקרקע שעלו מסביב לתחנה הזאת, היום מאושר. אבל בזמנו הוא חשב שזאת טעות. זאת דוגמה נהדרת.
בהרשאה למבני דרך, שזה ההליך שאני קוראת לו ההליך היותר ציבורי, מגישים מסמכים ברמה מאוד מפורטת, שהמסמכים האלה מוגשים לשני גורמים במקביל. אם זה תוכנית ות"לית זה מוגש לוות"ל ולוועדה המקומית. אם זאת לא תוכנית ות"לית אלא תוכנית מחוזית, לא בוועדה לתשתיות לאומיות אלא תוכנית דרך, שאלה שתי הדרכים שבהן אנחנו פועלים, דרך או תוכניות ות"ליות, מגישים את זה למהנדס הוועדה המקומית ולמהנדס המחוז.
יש שני גורמים שצריכים לחתום על ההרשאה הזאת.
טלי ענבר
¶
אחרון. אם מהנדס הוועדה המקומית לא חותם על ההרשאה בפועל, יו"ר הוות"ל יכול להכריע חרף עמדתו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אז בוא נתחום בזמן. מה הבעיה? נתחום בזמן את התהליך בעירייה. אם לא יסתדר, תלכו ל - - -
ראובן קוגן
¶
תחום בזמן, אבל לא קורה עם זה כלום. התיחום בזמן הזה לא עוזר לאף אחד. בסוף עד שאין חתימה אי-אפשר להתקדם. זאת הבעיה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה זה על הנייר? זה לא טענה על הנייר. אם החוק אומר איקס, אז הם יכולים לעשות מה שהם רוצים.
אלון מסר
¶
בכוונה ניסיתי לחדד בין כמה סעיפים שונים. אני רוצה כן לנסות לחדד בין הסעיף הראשון, השני והשלישי, כי לדעתי חלק מהמחלוקות מערבבות בין הסעיפים. אם נחדד אותן, אני חושב שהמחלוקות יהיו יותר קטנות ונוכל לפתור אותן.
הנושא הראשון מדבר רק על הרשאה, ואני רוצה רגע לדבר רק עליו. בוא נעזוב רגע את התיקונים האחרים. בסך הכול מדובר על שינוי מהיתר, שכל הקו של הרכבת, כולו היום הוא בהיתר. כל התחנות, כל הגשרים היום - - -
אלון מסר
¶
כולם בהרשאה, סליחה. רק הדיפו לא. המצב הזה הוא לא סביר, אי-אפשר להפעיל רכבת בלי דיפו. ולכן כל מה שאנחנו מבקשים זה להעביר אותו להרשאה.
אלון מסר
¶
נכון, אבל במסגרת הקווים שהצגתי, אחזור חזרה, זה רשימת הפרויקטים שאנחנו הולכים להתחיל בשנתיים הקרובות. זה פרויקטים בהיקף שלא היו פה מעולם. חלקם כוללים גשרים, שגם זה חתיכת מבנה, חלקם כוללים תחנות תת-קרקעיות ענקיות, חלקם כוללים תחנות, וכולם יהיו בהרשאה. הדבר היחידי, שהוא הכרחי להפעלת הקו ואי-אפשר להפעיל קו, זה הדיפו. אנחנו בסך הכול אומרים שעליו יחולו אותם הכללים שחלים על כל הרכבת, לא מעבר לזה.
הסעיף השני לגבי הרשות המקומית – בוא נדבר עליו, אולי אפשר שם למצוא איזושהי פשרה.
ראובן קוגן
¶
עכשיו, גם בדיפו, אני רוצה להגיד משהו. דוד, כשמדברים על 200 דונם זה מאוד מטעה, כי בסוף מדברים פה על הרישוי רק של המוסך. זה מבנה שבאמת יכול להיות בין 16,000 מ' ל-20,000 מ', זה לא 200 דונם.
ראובן קוגן
¶
לא, הדיפו 200 דונם, אבל ההרשאה רק – המעבר פה כרגע הוא רק לגבי המוסך עצמו. מי שהיה בבאר-שבע לצורך העניין, באר-שבע זה מתחם עצום. אבל בסוף יש שם 16,000 מ' מוסך, ומדברים רק על – לכן אני אומר: המושג דיפו הוא מושג מטעה, זה מדבר על המוסך.
אלון מסר
¶
בוא ניקח את המבנה של הרכבת הקלה בירושלים, המתקן של החניה של הקרונות הוא חלק קטן. יש שמה מוסך שעושים בו stabling של הקרונות בלילה, חייבים לתחזק אותם. ויש גם איפה שהקרונות חונים, כי צריך להחנות אותם בלילה איפשהו.
אייל גור
¶
כן, רק רציתי לקרוא משפט אחד מהסעיף שעוסק בהרשאה, בשביל להניח את דעתם של חברי הכנסת, שהסעיף אומר במפורש שבהרשאה כתוב שיהיה איש שנותן את ההרשאה, יאשרו אם הבקשה תואמת את הוראות התוכנית והוראות כל דין אחר הנוגעת לעניין. זה בדיוק מה שעושים בהיתר. ההבדל השורשי המהותי הוא שאם אין הסכמה או אם אין אישור, אוטומטית עולים להכרעה.
תומר רוזנר
¶
כן, אני רוצה להוסיף רק עוד דבר, שכל התיקונים המבוקשים חיים באקלים של לפני תיקון 101, שנכנס, כפי שנאמר כאן, בתוקף לפני שבועיים. בתיקון מס' 101, כפי שאמרתי, ברפורמה הגדולה, נשקלו גם השיקולים האלה, ולכן באמת נקבע שהיתר בנייה, היתר רגיל, צריך להינתן תוך שלושה חודשים. ואם הוא לא ניתן, אפשר לפנות לוועדת הערר, והיא יכולה לתת את ההיתר במקום הרשות המקומית שלא נתנה. זאת אומרת, האיזונים נעשו.
ראובן קוגן
¶
אני רק מזכיר, כי מכל הדיון החשוב הזה, הנושא הקטן שלי קצת לדעתי נבלע, אז אני רק מזכיר את זה עוד פעם. אני מבקש לפחות לגבי הנושא של מערכת האיתות, שנוכל לחזור לאותו מצב שאנחנו יודעים להודיע על כלל ההקמה של זה.
רוסלאן עותמאן
¶
אני רוסלאן ממשרד המשפטים. רציתי בבקשה להתייחס בקצרה לדברים שמציגה הרכבת. קודם כול, לגבי הדיפו, התיקון המוצע מקובל עלינו, מאחר שבסופו של דבר אותם מבנים עוברים הליך הרשאה, כך שזה מקובל עלינו.
רוסלאן עותמאן
¶
אבל מצד שני, יש לנו בעיה עם מה שראובן דיבר עליו לגבי מבנה שליטה ובקרה, שהוא בעצם מתעקש - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
פספסת את העיקר, אבל נעדכן אותך. אתה יודע, אותי זה מפליא: אם אין לכם בעיה עם הדיפו, איך יש לכם בעיה עם המבנה הקטן שבו יש - - -
רוסלאן עותמאן
¶
ראובן מתייחס למבני שליטה ובקרה, שזה בעצם נקרא שו"בים. שו"בים זה מבנים גדולים של מעל 150 מ'.
אלון מסר
¶
מתקני דרך. זאת בדיוק הנקודה. ההבדל הוא שהיום דיפו אנחנו רוצים שהוא יהיה מבנה דרך, והשו"בים רוצים שיהיו מתקן דרך.
רוסלאן עותמאן
¶
עכשיו, למה הם רוצים להגדיר את זה כמתקן דרך? כי מתקן דרך לא צריך לעבור שום הליך רישוי.
רוסלאן עותמאן
¶
אז לזה אנחנו מתנגדים. והרציונל הוא הגודל של המבנים. לא יעלה על הדעת שמבנה בגודל כזה לא צריך לעבור - - -
אלון מסר
¶
רגע, שנייה. הסעיף הראשון שנכתב בחוק מתואם על-ידי כולם. עלתה פה סוגיה על-ידי הרכבת שלא נמצאת כרגע בחוק, שהם מבקשים במהלך הדיון לשנות אותה, בעקבות דברים שהשתנו בחודשים האחרונים הבנתי מאז החוק. זה לא מה שמופיע בחוק, זה משהו שהוא מוסף לזה. תוספת. מה שנמצא בחוק, בוודאי מקובל, זה מה שנאמר על-ידי משרד המשפטים, על-ידי כל נציגי הממשלה ומוסדות התכנון. זה מה שמופיע. וכרגע הדיון השני - - -
ראובן קוגן
¶
ביקשנו להוסיף ולהחזיר בעצם את המצב כפי שהוא היה עד לפני חצי שנה, לפני שאיזה מישהו מחברת החשמל התעורר ושאל שאלה. והתשובה שהוא קיבל בסוף עצרה לנו את כל היכולת לשדרג את מערכת האיתות ברכבת.
ואני חוזר, אנחנו פה מדברים על מבנים קטנים – 150-100 מ' זה המבנה של השו"ב. שגם הגודל שלו בסוף נקבע בגלל רגולציה של פיקוד העורף, שהחליטה על המבנה הזה כתשתית קריטית מבחינה ביטחונית. אז לכן המחשב שהיה אמור להיות קטן, הפך למבנה גדול, כי כולל גם את המזגן וגם את הגנרטור וגם את התמסורת, כי הכול תחת מבנה של 20 על 20 ס"מ בטון, דרך אגב, יצוק, כי זה עכשיו משהו חדש שהם רוצים. זה מבנים שנמצאים בתוך רצועת הרכבת, לא במרכזי ערים ולא בכלום, לצד המסילה, כי הכבל חייב להיות קצר כדי להגיע לתוך הסימנור.
אני רוצה להחזיר את הדבר הזה כמו שהוא היה לפני חצי שנה. אין שום סיבה לעכב את כל הדברים שמתקדמים היום, בגלל שמישהו מהייעוץ המשפטי שאל שאלה.
היו"ר יעקב פרי
¶
רבותי, יש כאן בקשה של חבר הכנסת ביטן, יושב-ראש הקואליציה, שנקיים איזשהו התייעצות של חברי כנסת לפני שנחזור לדיון. השעה עכשיו 11:02, נחדש את הדיון ב-11:15. תודה.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:02 ונתחדשה בשעה 11:18.)
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני מוכן ללכת לקראת הממשלה בעניין הזה בשני תנאים: דבר ראשון, שתהיה חובת היוועצות עם הרשות המקומית במסגרת הדיונים.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לגבי ההרשאה עצמה. זאת אומרת, איך הכול צריך להיראות. והדבר השני, שרמת הפירוט על מנת לתת הרשאה ולא באמצעות היתר, רמת הפירוט שצריכה להיות היא צריכה להיות יותר טובה מרמת הפירוט שיש היום בתב"ע ויותר מפורטת מתב"ע.
טלי ענבר
¶
התוכניות שלנו מאוד מפורטות. אי-אפשר לרדת לקנה מידה של היתר בתוכנית, זה לא ילך. מה שאפשר להגיד: ובלבד שמדובר בתוכנית מפורטת, הכוללת את כל האלמנטים המאפשרים מתן היתר או - - -
טלי ענבר
¶
שנייה, תומר, אני ממשיכה, אני ממשיכה.
- - מתן היתר לתוכנית, הכוללים לרבות ובלי למעט. וכאן לכלול את הדברים שאתם חושבים שיכולים להטריד מישהו: התייחסות לשטחים הצפויים, לשיקום נופי, חזיתות מוצעות – אפשר לרדת לפירוט.
אתי בנדלר
¶
אני שומעת מהיועץ המשפטי של ועדת הפנים – אדוני, אני שוב מוכרחה לומר שהדיון הזה מראה עד כמה זה אבסורדי שהנושא הזה הגיע בכלל לוועדת הכלכלה, כשאני בתור יועצת משפטית יושבת - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
יעקב, אם לא נתקדם אסגור את הישיבה, ואני לא חושב שזה מהלך נבון. שמענו אותך, שמענו שאתה לא יכול לנסח דבר כזה?
תומר רוזנר
¶
אני לא רואה אפשרות לעשות את זה ברמה של חקיקה. החוק מדבר על תוכנית מפורטת, שמכוחה ניתן להוציא היתר בנייה, והוא מגדיר שלושה-ארבעה אלמנטים מאוד מאוד כלליים.
היו"ר יעקב פרי
¶
רבותי, שני תיקונים שאנחנו מחליטים עליהם. אחד זה בהתייעצות עם הרשות המקומית, והדבר השני רמת פירוט. ולגבי הניסוח של רמת פירוט, אתה אומר שתוכלו בתוך כמה דקות - - -
תומר רוזנר
¶
לגבי פסקה (2), אני רק מפנה את תשומת לבכם לדבר שלא נאמר, ואנחנו מבקשים שתדעו, בהצעה כפי שהיא מובאת כרגע, ההרשאה של תוכניות שהן תוכניות לתשתית לאומית תינתן על-ידי אדם אחד בלבד, שזה מתכנן הוועדה לתשתיות לאומיות.
תומר רוזנר
¶
רק שנייה. אנחנו מציעים שזה לא יהיה אדם אחד, אלא שלפחות, אם תחליטו לקבל את ההצעה הזו, שזה יהיה ברשות הרישוי של הוות"ל, כלומר יושב-ראש הוות"ל יחד עם - - -
הראלי מזרחי
¶
כן, אנחנו רוצים להבהיר, שהתיקון של השו"בים שדיבר עליו מר קוגן מנוגד לעמדה הממשלתית. הוא תיקון - - -
ראובן קוגן
¶
אני חושב שלא רק שזה לא בעיה, אני חושב שזה פשוט להחזיר את המצב כפי שהוא היה עד לפני חצי שנה.
תומר רוזנר
¶
מה שהם מבקשים כאן זה להוציא אותו החוצה מתהליך של הרשאה, ולעשות אותו פטור לחלוטין מכל היתר בנייה או מכל הרשאה, אלא שייבנו אותו כפי שרוצים.
טלי ענבר
¶
אני רוצה לתת רק בקטע הזה הסבר קצרצר. המבנים האלה זה מערכת האיתות של רכבת ישראל. תומר קודם דיבר על זה שהפסים ומה שמהווה חלק בלתי נפרד מהם, אם אין את זה אין שום משמעות לפסים, הרכבת לא נוסעת בכלל. אנחנו יודעים שבגלל הדרישות של פיקוד העורף, נאלצנו במקום לשים את זה ב"פילר" של המסילה, לשים את זה בבטון של 20 ס"מ בטון יצוק.
טלי ענבר
¶
אני רוצה להסביר. רכבת ישראל בונה את כל מערכת המסילות והסוללות האדירות שלה ב-261(ד). אם אתה לוקח רכיב אחד, את מערכת האיתות של הרכבת, ומעביר אותו להרשאה, המשמעות האמיתית זה שהעברת את כל המסילות שלנו להרשאה, כי אין משמעות לפסים, רק אם אנחנו רוצים לבזבז את כספו של משלם המיסים.
תומר רוזנר
¶
המחוקק הבחין בין מצבים של מבני דרך למצבים של מתקני דרך, שהם מתקנים קטנים, תחנה להורדה והעלאה של נוסעים, שהיא תחנה כמו התחנה שאנחנו מכירים, סככה מה שנקרא.
ראובן קוגן
¶
יותר, יותר. חברים, יש לי בקשה. דוד, שנייה רגע, אפשר להגביל, אבל רק אם ההגבלה הזאת לא מעקרת מתוכן את השינויים.
אלעד לב
¶
אלעד לב, משרד הפנים. השאלה אם ראובן יכול לומר לנו באיזה היקף מדובר. ככל שמדובר בתוכניות חדשות, אז יהיה מתוכנן ולא תהיה בעיה, יבדקו את כל נושא הנצפות. מדובר פה במשהו עם נראות מאוד גדולה. 200-150 מ' זה משהו שיכול להיות מאוד משמעותי, ובשונה מהתכנון המקורי של הקו. אם מדובר בכמה מתקנים כאלה בודדים זה דבר אחד אם מדובר בעשרות מתקנים או יותר זה דבר אחר. שיסביר לנו את ההיקפים על מה מדובר.
ראובן קוגן
¶
אתן קצת מספרים. נכון להיום יש לאורך המסילה יותר מ-100 מבנים כאלה, ועד היום לא שמעתי תלונה מאף אחד לגבי המבנים.
היו"ר יעקב פרי
¶
ונשאלה פה שאלה, אם אינני טועה, גם על-ידי משרד הפנים וגם על-ידי מנהלת הוועדה, אם יש לכם מושג בכמה מבנים מדובר לעתיד.
ראובן קוגן
¶
אנחנו אומרים שבפרויקט שאנחנו עוסקים בו כרגע, שזה להחליף את מערכת האיתות בצפון, משפיים עד נהריה, מהאיתות חשמלי המיושן, לאיתות אלקטרוני שיתמוך בחשמול, יש 15 מבנים כאלה. אבל בוא ניקח בחשבון, יש לנו עכשיו הרבה תוכניות עתידיות, שזה גם מסילות החוף וגם רכבות מהירות, ויהיו שם עוד. ואני חושב שחבל לבוא - - -
רוסלאן עותמאן
¶
אני רק רוצה להתייחס שוב לעמדה של הרכבת. אני צריך לחדד שהעמדה שלהם מנוגדת לעמדתו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה.
תומר רוזנר
¶
אין תחנה בלי מסילה. המסילות לא נועדו לשרת את עצמן, אלא המסילות צריכות תחנות רכבת, נכון? תחנת רכבת – אין ויכוח כרגע שזה צריך להיות במסלול של הרשאה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה לא תכנון חדש. בתכנון חדש הכול הולך. פה מדובר על תחנה קיימת, ובגלל הג"א הם צריכים לעשות משהו מיוחד. אז עכשיו אתה רוצה שהם ילכו עוד פעם - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אז איפה נגיד משרד התחבורה, שאתה זרוע ממנו אגב? סתם, אם מחר רוצים לעשות שמה - - -
ראובן קוגן
¶
מול משרד התחבורה אני מאשר את הפרויקט עצמו. כלומר, הפרויקט, לפני שאישרתי החלפת איתות היו לי דיונים ארוכים.
יערה למברגר
¶
עורכת-דין יערה למברגר, משרד המשפטים. רציתי רק להבהיר בדרגות שאנחנו מדברים פה. אם אני מבינה נכון, הבקשה היא לוותר את ההרשאה ולעבור להודעה. חברות רבות באות אלינו ומבקשות שהן יוכלו להקים מבנים אפילו יותר קטנים בהרשאה, זה החלום של רוב חברות התשתית.
יערה למברגר
¶
צריך להבין שאנחנו רק לא מדברים פה על היתר, אנחנו מדברים על הליך שהוא מלכתחילה הליך מקל. אנחנו לא מדברים פה על חסם תכנוני משמעותית. אני, בהבנתי הדי מצומצמת, 200 מ', 150 מ', זה נשמע לי כמו דירה גדולה, זה לא מבנה כל כך קטן. המבנים שהסעיף ראה בהם ודמיין זה ממש דברים שהם חלק מהמסילה.
היו"ר יעקב פרי
¶
יערה, תקשיבי, מדובר פה במבנה שתחום בתוך הקווים שבהם הולכת המסילה. אנחנו לא בונים פה דירה באזור התעשייה של נתניה, אנחנו בונים בתוך פסים, בתוך גדרות של רכבת, שהרכבת לא יכולה לנוע בלי שיש לה את המבנה הזה. זה כמו מחשב גדול.
עכשיו, אנחנו יכולים באיזשהו מקום להיות דוגמטיים, ולהגיד: נכון, זה מבנה, ו-150 מ' זאת גודלה של דירה, ולהטיל עליה את אותם דברים. אנחנו יכולים גם ללכת ולנסות להפעיל את ההיגיון.
היו"ר יעקב פרי
¶
ולהקל. אם יש לטעמכם תקדים בעניין הזה, שאחרים יבואו ויסתמכו על ההקלה הזאת. אז אם חברת תקשורת, ליד האנטנות שלה – ובזה אני מומחה גדול, הייתי מומחה גדול – רוצה להקים מבנה, וזה בתחום של האנטנה שלה, גם בעבר נתנו הקלות. אומנם הם לא 200 מ' - -
היו"ר יעקב פרי
¶
פה אנחנו מדברים על יד המסילה. על יד המסילה, מתקן שהוא חיוני להפעלתה של הרכבת. אני חושב שההיגיון אומר שאפשר לתת הקלה בעניין.
יערה למברגר
¶
השאלה אם אפשר להמשיך בהמשך היום את הדיון הזה. לא, יגיעו אנשים נוספים שיוכלו להסביר יותר טוב את הסוגיה.
תומר רוזנר
¶
המחוקק דן בנושא הזה כשנדונו מתקני שאיבה של מים. בדיוק אותם טיעונים וכו'. נאמר שאם עושים תוכנית שהיא כללית שמאפשרת את הדבר הזה, גם אם לא קבעו בתוכנית עצמה את המתחמים המדויקים ואת הדברים המדויקים, אפשר ללכת במסלול של מתן היתר בנייה לדבר הזה, גם אם התוכנית היא מספיק כללית. יש מסלול בסעיף 145(ח) לחוק, שנתן מענה למצבים האלה שצריך מבנים מה שנקרא מבני תשתית - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
גם הרשאה לוקחת זמן. איפה שמעורבים ועדות, מהנדסים ואדריכלים זה לוקח זמן, אין מה לעשות.
אלעד לב
¶
רק לציין, שקווי רכבת, הרבה פעמים הם בשטחים פתוחים על קו החוף, בחיפה למשל, ממש על קו החוף. למסילה עצמה אין נצפות. מבנה כזה זה משהו אחר. המקרה הכי דומה שאני מכיר זה מבנים של הגז באותו גודל בדיוק, שנדרשים למסמכים סביבתיים מקיפים.
ראובן קוגן
¶
אי-אפשר. חברים, איפה שיש תוכניות ות"ליות או תוכניות מפורטות אחרות אין בעיה, גם לא ביקשנו שום דבר. מדברים על שינויים תפעוליים שקורים, כי רוצים להגדיל את תנועת הרכבות, רוצים לתת יותר שירות. ואם עכשיו על כל דבר כזה נצטרך לרוץ ולהסתובב בין הוועדות, לא אגמור את זה אף פעם.
ואני חושב שבמקרה כזה לא ביקשנו יותר מדי, וגם לא ביקשנו משהו שהפריע למישהו, עד שמישהו בחברת חשמל התעורר. לא דיברנו על זה שעכשיו באים עם נושא חדש, בחיים לא בנו את זה, ועכשיו שואלים את השאלה. אז לא הייתה בעיה, יצרו את הבעיה משפטנים. רוצים לפתור אותה פעם אחת ולתמיד.
אפרת ברנד
¶
אפרת ברנד מהלשכה המשפטית במינהל התכנון. אין לי הרבה מה להוסיף על מה שאמר משרד המשפטים. הדבר היחיד שאני רוצה להסב את תשומת לב הוועדה היא שכאשר יש בעצם גם פטור מהרשאה, התוצאה של זה היא - - -
אפרת ברנד
¶
התוצאה של זה שזה גם פטור מהיתר וגם פטור מהרשאה – יש שתי נגזרות של זה, שתי משמעויות: משמעות אחת היא ששום רשות רישוי בעצם לא רואה את זה. מקימים פה מבנה שהוא לעיתים עם נצפות, הוא לא נשלח למכון בקרה, לא בודקים את התכן שלו, אם באמת המבנה הזה עומד בתקנים הנדרשים. זאת אומרת, יש פה מבנה שאף אחד לא בודק אותו, הוא פטור מכל ההליך הרישויי.
ואני חושבת שלא בכדי, כשמסתכלים על הפירוט של המתקנים שנמצאים במתקן דרך, רואים שהם באמת מתקנים מאוד מאוד מזעריים: הם רמזור, הם תמרור, הם שפת דרך. כל התפיסה של חוק התכנון והבנייה לגבי מה בין מתקן דרך לבין מבנה דרך – אנחנו עכשיו טורפים את הקלפים לגבי ההבנה הבסיסית של השוני בין שני המתקנים האלה.
ולכן אני חושבת שצריך לחשוב חשוב היטב האם נכון לעשות את זה? האם אנחנו לא גם עושים פה איזשהו תקדים לבאות, אנחנו עושים איזשהו שינוי תפיסתי לגבי ההבנה של חוק התכנון והבנייה? יש פה הליך סדור של הרשאה, הוא הליך מובנה. יש פה איזה בעיה נקודתית לגבי תוכניות עבר, אפשר לחשוב איך פותרים את זה באופן נקודתי לגבי תוכניות עבר. לגבי תוכניות עתיד, תוכניות עתיד יכולות לתת על זה את הדעת, ולכלול בתוכן את אותו מבנה דרך.
ולכן אני רק מבקשת מהוועדה שבאמת יחשבו על מה התוצאה כשהם כוללים מבנה – מבנה ממש, לא משהו מינורי – בתוך הגדרה של מתקן דרך. אני לא בטוחה שכך נכון לעשות.
שחר סולר
¶
בוקר טוב, שחר סולר, ראש אגף תכנון במשרד להגנת הסביבה. אני מבקש לחדד באמת את הנושא של שיקולי הרוחב. המשרד שלנו הכי תומך בתחבורה ציבורית והכי מעודד. בגלל זה גם ישבתי בשקט עד עכשיו, כי באמת יש כאן רצון, אומרים: יאללה, זה תחבורה ציבורית, יופי. מצד אחד.
מצד שני, יושבות כאן חברות תשתית אחרות. מה עם "נתיבי גז", חברת חשמל וכיוצא בזה? יגידו: תשמעו, יש אחלה תקדים, עובדים על מבנים גדולים באמת, הם משמעותיים בסופו של דבר. הם יכולים להיות גם בשטחים רגישים, גם בשטחים לא רגישים. מה ההבדל מתחמ"גים, תחמ"שים, מתקני גז? אין שום הבדל.
וגם במקרים ההם יבוא היושב-ראש, בצד מהזווית של חברות התשתית, יגיד: מה, תשתיות גז, הכי צריך אותן, זה אוויר נקי, אז בוא נקים גם את זה בהודעה. ותחמ"גים – מה, יש שריפות, רוצים לקדם מהר קווי חשמל חדשים. זאת אומרת, צריך כאן לראות באמת את שיקולי הרוחב.
אני חושב שאם הוועדה מחליטה להתקדם במתווה הזה, שהוא לא מתווה מומלץ גם על ידינו, כמו על-ידי שאר הממשלה, צריך להחריג כאן, ואיכשהו, אני לא יודע איך, לגדר רק את המבנים האלה, להוציא אותם משטחים - - -
שחר סולר
¶
לא, צריך כאן להבהיר, למה המקרה הזה הוא יוצא דופן משאר התשתיות, ואני לא יודע איך ניתן יהיה להגן על זה בעתיד. זה דבר ראשון.
דבר שני, להוציא משטחים רגישים. באמת יש כאן שיקול רחב מאוד, והרבה מאוד חברות שמחר ייכנסו, ועוד פעם - - -
ראובן קוגן
¶
אני רוצה להגיד שני דברים: אחד, ההבדל בין המבנים האלה, ואני חושב שבאמת יש לזה ייחודיות, לבין כל מבנה אחר, אם זה בחשמל או בגז, הדינמיות של המבנים האלה היא גבוהה, כי כשאני צריך לבוא עכשיו ולפתור בעיית תשתית באמצעות טכנולוגיה, אני חייב בגלל שלבי הביצוע להוסיף את המבנה הנוסף הזה בלי לרוקן את המבנה הקיים, כמו שאני עושה היום בהחלפת איתות. יכולתי, לכאורה, לרוקן את החדר הקיים ממנגנון האיתות החשמלי ולשים שם אלקטרונים. אבל אני לא יכול, כי אני לא יכול להפסיק את תנועת הרכבות לשנה בגלל הדבר הזה. ולכן זה הייחודיות.
ראובן קוגן
¶
לא, יש כבר היום. זה לא אמור לקרות יותר מדי, אבל זה יכול לקרות, כן. ואם הדאגה פה על פיקוח - - -
ראובן קוגן
¶
נקודה אחרונה. אני מבין שהחשש פה זה הפיקוח על הרכבת שמקימה את המתקנים האלה. שוב אני אומר: אמרנו שאנחנו מודיעים ממילא לרשות המקומית חודש מראש. אנחנו יכולים להודיע את זה רק לוועדה המחוזית אם רוצים, ומי שיכול להתנגד אלינו התנגדות עניינית, כמובן שנצטרך לתת לזה פתרון. זה בעיני מה שצריך להיות. אני לא חושב שאפשר לעצור את הרכבת בגלל השיקולים האחרים האלה.
היו"ר יעקב פרי
¶
הנקודה ברורה. אוקיי, אנחנו ממשיכים. נחזור למה שציינתי קודם אחרי שנקבל ניסוח מהמנסחים, ועוד פעם נקיים איזושהי התייעצות או דיון על עניין הבקשה להחרגת נושא השו"בים. כן, איפה אנחנו? לא נצביע כרגע.
אפרת ברנד
¶
אז קודם כול, רק מה ששכחתי לציין, זה שכבר היום במתקני דרך יש מתקני איתות ובקרה, כאשר באמת מדובר במתקנים קטנים. זאת אומרת, זה קיים.
אפרת ברנד
¶
ורק דבר אחרון שהוא אומנם יותר פרוצדורלי, אבל אני רק רוצה לציין שמדובר פה בנושא חדש, נושא שלא היה בהצעת החוק, על כל מה שמשתמע מכך.
אתי בנדלר
¶
רגע - - - כנציגת ממשלה. אם את טוענת טענת נושא חדש, צריכים להעביר את זה להכרעת ועדת הכנסת. אבל הבקשה לכך צריכה להיות חתומה על-ידי השר או השרה. אז השאלה אם באמת - - -
אלון מסר
¶
כן. אז זה נושא אחר שקשור. זאת אומרת, הפעם לא מדובר בתיקונים לחוק התכנון והבנייה. במסגרת אותם צעדים שאנחנו מביאים לשר לקדם את הפרויקט בצורה יותר מהירה, אנחנו בעצם מרחיבים ועדה שהוקמה פה לפני שנה בוועדת הכלכלה, שנועדה לאתר מהר כל מיני חסמים ומחלוקות, שבמקור היו בין חברות חלוקת גז לבין מקימי תשתית אחרים, ובעצם אנחנו רוצים להרחיב אותה למי שמקים פרויקט תשתית לאומית, פרויקט רכבתי.
נעשו מספר שינויים כדי להתאים בין אופי וחברי הרכב הוועדה לנושאים הספציפיים האלו. וזה פחות או יותר התיקון. אפשר להתחיל להקריא אותו גם ו - - -
שירלי סופר
¶
עורכת-דין שירלי סופר, חברת "סופר אנ. ג'י", חברת חלוקה בעלת רישיונות בישראל. הצלחנו להבין משיחות שקיימנו ומהנוסח של הדברים, שבסך הכול את הוועדה לתיאום תשתיות, שהוקמה לפי סעיף 55 לחוק משק הגז הטבעי, משאירים על כנה. אנחנו רוצים בבקשה שהתיקון הזה למעשה לא ייגע בחברות החלוקה. ומהנוסח שלו אנחנו מבינים שהוא כן נוגע. אנחנו מבקשים שחברות החלוקה, כפי שהנושא הובא בסעיף 55.
ומה שחשוב לנו בעניין הזה זה שנוצרת כרגע איזושהי דואליות, נוצרות שתי ועדות, לכאורה זהות אבל עם איזשהו שינוי ביניהן, ואנחנו מאוד מאוד חוששים ממצב שגופים שנבקש לפנות לגביהם לוועדה לתיאום תשתיות, ינסו למשוך זמן ולהעלות טענות.
אלון מסר
¶
כן, אני רוצה לחדד, ונבהיר את זה גם בנוסח, שכל מחלוקת שיכולה הייתה להגיע לוועדה שכבר קיימת היום, תמשיך להגיע לאותה ועדה באותו הרכב. לא יהיה שינוי בנושא הזה. ולכן כל סכסוך שהיום יכול לדון בוועדה שקיימת מכוח חוק שכבר חוקק, יגיע לאותה ועדה עם אותו הרכב שהוא נמצא בה היום. סכסוכים חדשים שלא בפני אותה ועדה – שוב, זו אותה ועדה עם שינוי של חבר כזה או אחר. זה לא שינוי דרמטי במובן הזה, שסכסוכים שלא יכולים להגיע אליהם יוכלו לדון בוועדה הנוכחי.
נתי גלבוע
¶
נתי גלבוע, מנכ"ל "סופר אנ. ג'י". טרחנו פה מאוד קשה כדי שתקום הוועדה הזאת. הוועדה הזאת התכנסה לשמחתנו פעמיים – זה לא מספיק, אבל התכנסה – ואני חושש שמה שיקרה זה שבגלל שיש אפשרות אחרת תהיה פה גרירת רגליים של אותו גוף תשתית שהיום צריך לדון בו במסגרת הוועדה הקיימת. נתחיל עם חוות דעת, האם זה בסמכות או לא בסמכות? ונקבל פחות דיונים.
שירלי סופר
¶
מפני שבנוסח המוצע היום חברות החלוקה נמצאות פעמיים: נמצאות פעם אחת בסעיף 55 המקורי, שקיים ונשאר. אבל נמצאות גם בתיקון.
הראלי מזרחי
¶
אולי נסביר. כמו שאלון אמר קודם, סכסוכים שמעורבות בהם חברות חלוקה שהיו יכולים להידון לפי הפרק הקודם, ימשיכו להידון לפי הוועדה שהורכבה בחוק משק הגז.
הראלי מזרחי
¶
למשל, סכסוך בין חברת חלוקה לבין חברת תשתית. היה יכול להידון לפי הפרק בחוק משק הגז, ימשיך להידון לפי הפרק בחוק משק הגז.
הראלי מזרחי
¶
אגיד רק בהקשר הזה, שלבקשת הייעוץ המשפטי של רשות הגז, תיקנו את הסעיף של שמירת הדינים, כך שלא ישתמע לשני פנים, שסכסוכים מהסוג הזה ימשיכו להידון בוועדה בהרכבה הקיים. אבל ישנם סכסוכים שלא היו יכולים להידון בפרק הנוכחי, למשל סכסוכים משולשים בין חברת חלוקה, חברת תשתית, ולמשל בעל תשתית תקשורת.
אלה סכסוכים שהיום בפרק הנוכחי לא יכולים להידון, ויכולים להידון רק לפי התיקון המוצע. וסכסוכים אלה ידונו לפי ההרכב החדש. בסיטואציה הזאת אי-אפשר להחריג אתכם מחברות תשתית אחרות ולתת לכן הרכב ייחודי, רק מכיוון שקדם לתיקון המוצע תיקון קודם, שבו היה הרכב שהוא - - -
אלון מסר
¶
שוב, אני חושב שהתיקון בוודאי לא פוגע בכם. מה שהראלי ציינה זה שאם יהיה גורם שהיום לא יכול להיות נידון בוועדה, ולכן בכל מקרה אתם לא יכולים כרגע להכריע מחלוקות נגדו, ויוכל להיכנס לוועדה שאנחנו נמצאים בה עכשיו, זה יידון בהרכב החדש של הוועדה. נקריא את התיקון, תבינו בדיוק איפה זה מתייחס, לדעתי תראו שהחשש שלכם - - -
שגיב חנין
¶
עורך-דין שגיב חנין, גם מחברות החלוקה. ראינו את התיקון. הדברים הם ברורים, אנחנו מסכימים על העיקרון. יש פה בעיה של ניסוח.
היו"ר יעקב פרי
¶
רבותי, שגיב, נקרא. תוך כדי ההקראה תוכלו להצביע ולהציע או שינוי ניסוח או להעלות טענות. אנחנו בסימן ב': הרחבת סמכויות הוועדה לתיאום תשתיות, סעיף 35. מי קורא? כן.
"בעל תשתית" – כל אחד מאלה
¶
(1) בעל תשתית כהגדרתו בסעיף 55א לחוק משק הגז הטבעי;
(2) בעל רישיון חלוקה;
(3) בעל תשתית תקשורת;
"בעל תשתית תקשורת" – מי שנותן שירותי בזק פנים-ארציים נייחים או שירותי רדיו טלפון נייד בשיטה התאית (רט"ן) מכוח רישיון כללי לפי חוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982, למעט רישיון רדיו טלפון נייד ברשת אחרת לפי סעיף 4(א2) לחוק האמור;
שגיב חנין
¶
כן, אם אנחנו מסכימים שבעלי הרישיונות לא ייכללו בוועדה הזו אלא בוועדה הקודמת, אנחנו לא צריכים בהגדרת בעל תשתית – בעל רישיון חלוקה, סעיף קטן (2).
הראלי מזרחי
¶
אסביר. ישנם סכסוכים, סכסוכים משולשים למשל, ועל זה דובר, שלא יכולים להידון לפי הפרק בחוק משק הגז, למשל סכסוכים עם בעל תשתית תקשורת.
שגיב חנין
¶
כן, הבנו. אבל לא כך. צריך ליצור חריג מסוים שמדבר על מה שאת אומרת. כלומר, הניסוח הזה מכניס את חברות החלוקה פנימה, והכול בשביל איזה צ'ופצ'יק קטן שאם וכאשר יקרה. לא כך עושים. הוועדה הזאת צריכה להיות מוגדרת מהתחלה ללא חברות החלוקה, למעט כשיש הדבר הזה. אגב, לא הגענו לסכסוכים כאלה, זה משהו שהוא - - -
היו"ר יעקב פרי
¶
בסדר. בסדר, שגיב, הבנו. כן. אני לא יכול, חברי הכנסת מפריעים לי, אבל זה נוהל ידוע. כן, דברי, יערה.
יערה למברגר
¶
אנחנו מציעים לשמור לגמרי על מה שיש היום לפי חוק משק גז טבעי, שהוועדה דנה בו בשנה שעברה. אנחנו לא רוצים לגרוע מזה, אבל גם לא להוסיף על זה. פה יש הצעה של להוסיף גופים נוספים, וההוספה תהיה לפי ההרכב שמוצע פה. אבל חשוב לי להגיד עוד משהו נוסף לגבי ההרכב: שני ההרכבים הם הרכבים לגיטימיים. עולה פה מן טענה - - -
יערה למברגר
¶
אני אומרת: בעל רישיון חלוקה צריך להיות בפנים כמו כל חברת תשתית אחרת. אבל לגבי מה שהיה נכנס - - -
יערה למברגר
¶
בעל רישיון חלוקה צריך להישאר פה בפנים, וזה חל עליו כמו כל בעל תשתית אחרת, כמו שנראה בהגדרות. אבל החריג הזה הוא שמה שנכנס לחוק משק הגז הטבעי ומה שהיה עד עכשיו, אנחנו לא פוגעים בהסדר שעבר שנה שעברה, מה שהיה הוא שיהיה. פה יש הצעה, רק אתרגם אותה, הצעה בעצם להרחיב את מה שיש בחוק משק הגז הטבעי.
יערה למברגר
¶
אבל אני רוצה לנסות להסביר את איך שאני רואה. סכסוך משולש לא נכנס היום. אתן אולי דוגמא, אני לא באה לפגוע פה בחברה זו או אחרת, אבל אתן דוגמאות. אם יש סכסוך משולש – זאת סתם דוגמא, אני לא באה להטיל דופי באיזה חברה זו או אחרת – דוגמא, אם יש חברת חלוקה שיש לה סכסוך עם נגיד מע"צ ועם "סלקום", סתם דוגמה של סכסוך משולש, כיום הוא לא היה נכנס להסדר בחוק משק הגז הטבעי, פשוט לא הייתה סמכות לוועדה לפי חוק משק הגז הטבעי. פה אנחנו מנסים להרחיב את האופציות של הסכסוכים, ואז אנחנו מכניסים אותם להרכב הזה.
שירלי סופר
¶
חשוב לנו להסביר, שאנחנו לא מנסים להרחיב את הסמכות לפי סעיף 55 – ההיפך. מה שהציע שגיא ומה שאנחנו מתכוונים זה שיהיה ברור שהכלל הוא סעיף 55. אבל אם נוצר סכסוך - - -
נעם ברימן
¶
עורך-דין נעם ברימן, גם מחברות החלוקה. אין לנו שום בעיה שיהיה סעיף, ויש מקומות בהמשך החוק להכניס אותם, שיהיה סעיף שיאמר, שמעבר לאמור בחקיקה הזאת, ניתן יהיה לעניין סכסוכים מסוימים, בהסכמת הצדדים, שזה רשום ממילא, להוסיף בעל רישיון חלוקה לפי סעיף (2). אין בעיה מהותית - - -
אתי בנדלר
¶
אני מוכרחה לומר שעד עכשיו לא הבנתי במה מדובר. לגבי הסכסוכים של חברה בעלת רישיון חלוקה עם גורם ציבורי אחר, אנחנו כבר יודעים, יש לנו פתרון בנוסח הקיים. מה אתם מציעים לגבי סכסוך שבו יש חברה בעלת רישיון חלוקה פלוס גורם תשתיתי אחר וגורם ציבורי?
שירלי סופר
¶
אנחנו מסכימים שלגבי סכסוך עם גוף תשתית שהוא לא ציבורי התיקון הזה יחול, אין לנו בעיה. אבל ב-wording, כשאנחנו נמצאים, ההגדרה הראשונה היא בעל תשתית. וכשאנחנו ב-front נמצאים כבעל תשתית גם בעל רישיון חלוקה, זה הופך את זה שהעיקר הוא בתיקון הזה. הוויכוחים לאיזו ועדה תהיה סמכות יהיו ויכוחים יום-יומיים.
היו"ר יעקב פרי
¶
בסדר. תראו, אנחנו נמשיך להקריא, ואם נחשוב שיש טעם בדבריכם, נוסיף בסוף הפרק הזה את מה שעכשיו אמרת.
רחל לוטן
¶
מה שאני רוצה לציין זה שאנחנו בעל רישיון הולכה, ואנחנו מניחים את צנרת הגז הטבעי שבעקבותיה חברות החלוקה מתחברות. אנחנו לא מנויים בסעיף 55א, ובוועדה הקודמת שהוקמה לפתרון סכסוכים לחברות החלוקה, גם כן אנחנו לא מנויים.
יערה למברגר
¶
אתם חברת תשתית על-פי חוק החברות הממשלתיות? לדעתי כן, ולכן אתם נכנסים להגדרת חברת תשתית, ונכנסים לגדר חוק משק הגז הטבעי.
אתי בנדלר
¶
מע"צ, חברת נתיבי איילון, חברת כביש חוצה ישראל, חברת רכבת ישראל, חברת נת"ע – נתיבי תחבורה עירוניים להסעת המונים בע"מ, חברת נמלי ישראל, חברת נמל אשדוד, חברת נמל חיפה, חברת נמל אילת, מקורות, חברת חשמל, חברת תשתית נפט ואנרגיה בע"מ, חברת קו מוצרי דלק וחברת נתיבי הגז הטבעי לישראל.
הראלי מזרחי
¶
"גוף תשתית שאינו ציבורי" – כל אחד מאלה, שאינו חברה ממשלתית:
(1) מקים תשתית, למעט מקים מיזם תשתית לאומית כהגדרתו בפסקה (2) להגדרה "מקים מיזם תשתית לאומית";
(2) בעל תשתית תקשורת;
(3) בעל רישיון חלוקה;
הראלי מזרחי
¶
"חוק משק הגז הטבעי" – חוק משק הגז הטבעי, התשס"ב-2002;
"מיזם תשתית לאומית" – מיזם שהממשלה החליטה כי הוא מיזם תשתית לאומית;
"מקים מיזם תשתית לאומית" – כל אחד מאלה
¶
(1) בעל זיכיון לבניית מיזם תשתית לאומית;
(2) רשות שהוקמה בחוק, חברה ממשלתית או חברה עירונית, שהממשלה התקשרה עמה לשם בניית מיזם תשתית לאומית;
"מקים מסילת ברזל" – כהגדרתו בסעיף 14א לפקודת מסילות הברזל [נוסח חדש], התשל"ב–1972;
"מקים תשתית" – כל אחד מאלה:
(1) מקים מסילת ברזל;
(2) מקים מיזם תשתית לאומית.
אתי בנדלר
¶
בהגדרה "מיזם תשתית לאומית" ההצעה היא מיזם שהממשלה החליטה כי הוא מיזם תשתית לאומית. אז הוא אחד מסוגי מקים תשתית. זה מקים מסילת ברזל או מקים מיזם תשתית לאומית. העניין שהוועדה, אם היא תאשר את הנוסח הגורף הזה, בעצם לא יודעים מי נכלל כאן, כי זה כפוף לכל החלטה בכל מועד שהוא, ולמעשה אנחנו לא יודעים מי ייכלל, כפי שאמרתי.
שאלתי את השאלה הזאת בישיבת הכנה עם נציגי הממשלה, ונאמר לי שהם מכוונים להחלטת ממשלה מאוד ספציפית, החלטת ממשלה 2016 מאוגוסט 2016, שבה הממשלה הכריזה על - - -
אלון מסר
¶
אחדד רגע מאיפה הגענו, ואולי נחשוב מה עושים עם זה. באותה החלטה ציינו מה יכול להיכנס להגדרה. אנחנו לא רוצים שכל פרויקט יוגדר עכשיו פרויקט תשתית לאומית, כי אז לא נצא מזה. מראש הגדרנו רף של 2 מיליארד שקל לפחות השקעה, שזה רף מאוד מכובד.
אלון מסר
¶
באותה החלטת ממשלה. וגם אמרנו מספר מסוים של שבעה פרויקטים שחלקם מופיעים פה על הלוח, שכמעט כולם מופיעים. ונתנו מקום לעוד שניים-שלושה פרויקטים, לא יותר מזה.
אלון מסר
¶
אפשר להוסיף אולי תנאי של ה-2 מיליארד. לגבי הכמות, אני כן מציע להשאיר שיקול דעת לממשלה. כרגע אנחנו ב-7, בעתיד הנראה לעין - - -
הראלי מזרחי
¶
הרחבת סמכויות הוועדה לתיאום תשתיות
36.
(א) הוועדה לתיאום תשתיות שהוקמה לפי סעיף 55ב לחוק משק הגז הטבעי (בסעיף זה – הוועדה), תהיה מוסמכת נוסף על סמכויותיה לפי סימן ד' בפרק ה' לחוק משק הגז הטבעי, לפסוק בסכסוכים בין מקים תשתית לבין בעל תשתית וכן בסכסוכים בין מקימי תשתית או בין בעלי תשתית, והכול בעניינים המפורטים בסעיף 59כב(א) לחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975, בהתאם להוראות לפי סימן זה, ובלבד שאם צד לסכסוך הוא גוף תשתית שאינו ציבורי, ניתנה הסכמתו בכתב להבאת הסכסוך להכרעת הוועדה.
הראלי מזרחי
¶
הסעיף הזה לוקח את הפלטפורמה הקיימת, את הוועדה הקיימת לפי חוק משק הגז הטבעי, ונותן לה סמכות נוספת לפסוק בין בעלי תשתית, שהגדרנו אותם קודם בסעיף ההגדרות, לבין מקימי תשתית, שגם אותם הגדרנו, ובסכסוכים בינם לבין עצמם. למעשה, הרחבת סמכויות של אותה הוועדה, כפי שהסברנו קודם.
שגיב חנין
¶
אז למעשה פה אנחנו רואים את הבעיה מבחינה ניסוחית – המנגנון. המנגנון אומר: כל סכסוך בין בעלי תשתית, כלומר חברות החלוקה בפנים, אבל: ובלבד שאם צד לסכסוך הוא גוף תשתית שאינו ציבורי – חברות החלוקה הוגדרו גם כזה – הם צריכים לקבל את הסכמתם בכתב.
אז חברות החלוקה בפנים, אבל הן יוכלו להודיע שהן מסרבות. מסרבות מה? להידון בפני הוועדה הזאת. אבל הוועדה הזאת זו אותה הוועדה לפי חוק משק הגז הטבעי. יש כאן בלבול.
יש כאן בלבול. נתי אומר – וזה מהרגליים, חבר'ה, אנחנו שם – יהיו פה חוות דעת לפני כל דיון, ירוצו פה חוות דעת בין יועצים משפטיים – כן סמכות, אין סמכות. אם הודיעו שמסכימים, האם זה חל? הרי על-פי חוק משק הגז הטבעי, כי מודיעים אם נכנסים לוועדה חמש שנים - - -
יערה למברגר
¶
אני מקדימה את המאוחר, אבל אני רוצה להקריא את השמירת דינים שאנחנו מציעים, כי זה יחסוך לנו הרבה דיונים עכשיו.
יערה למברגר
¶
אני מקריאה נוסח. נגיע לזה בסוף, אבל רק כדי להבהיר למה אנחנו חושבים שלא יהיה צורך בחוות דעת, בהרבה עבודה בשבילי לכתוב חוות דעת.
אנחנו רוצים להגיד – אני מקריאה את זה עכשיו בהקראה חופשית, לא בנוסח חקיקה – סכסוכים שבתחום סמכותה של הוועדה לפי חוק משק הגז הטבעי, יידונו לפי הוראות החוק האמור. זאת אומרת, אנחנו רוצים להוסיף בסוף, שמה שנכנס לחוק משק הגז הטבעי יידון שם. זה מה שקורה היום. אנחנו רוצים שזה יהיה כתוב בצורה מאוד ברורה.
נעם ברימן
¶
ההצעה שלנו היא אפילו לקחת את הסעיף שיערה ניסחה פחות או יותר, ולעשות אותו על דרך השלילה: סכסוכים שלא נכללים בסמכות לפי סעיף 55ב, יידונו פה.
אתי בנדלר
¶
יש נוסחים מקובלים. שמציעים לשנות את זה, אני רוצה להבין את ההיגיון. אם רוצים להשיג משהו אחר, אז אפשר, אבל אני לא רואה מה - - -
יערה למברגר
¶
אם נסכים על המהות, אני מציעה שהנסחות של הכנסת תמצא את הניסוח המקובל, אם המהות תוסכם על כולם. ואני חושבת שאין מחלוקת.
יערה למברגר
¶
אז למה שלא אחר כך נשב בשקט עם הייעוץ המשפטי של הוועדה, עם הנסחות של הכנסת, ונמצא - - -
שירלי סופר
¶
בדיוק. כשאנחנו נמצאים פה בהגדרת בעל תשתית, וכשסעיף 36 אומר שהוועדה הזו מיועדת לפתור סכסוכים בין בעלי תשתית – זה הכלל. והחריג מפנה לחוק משק הגז הטבעי.
שירלי סופר
¶
אנחנו מבקשים שלגבי חברות החלוקה הכלל יהיה ברור. לא נהיה בהגדרה של בעל תשתית פה, נהיה: חברות החלוקה עליהן חל חוק משק הגז הטבעי. וסכסוכים שמגיעים אלינו - - -
אתי בנדלר
¶
זה לא מדויק, כיוון שגם סכסוכים שמגיעים אליכם, אם יש חברת תשתית שאינה ציבורית אחרת, זה ילך לוועדה החדשה.
אהוד אדירי
¶
אודי אדירי, אגף תקציבים. אם אני מבין נכון מה שחברות החלוקה מציעות, יערה, הן אומרות בעצם, תכתוב בסעיף 37, שלעניין סכסוכים שאין בסמכות הוועדה בתור חוק המשק הגז הטבעי להידון בהם, ועוסקים בחברות חלוקה, יידונו בוועדה זו.
יערה למברגר
¶
אני מסיימת המשפטי. סכסוך משולש – עמדת הממשלה הייתה שלא נכנס לחוק משק הגז הטבעי, ולכן צריך להידון לפי הוועדה פה.
אהוד אדירי
¶
אחזור בזהירות המתבקשת, המשפטנים יתקנו: אבל לעניין סכסוכים שמעורבות בהן חברות חלוקת גז, ואין בסמכות הוועדה הקיימת מתוקף חוק משק הגז הטבעי לדון בהן, יידונו במסגרת ועדה זו.
רחל לוטן
¶
רחל לוטן. ממה שרואים בסעיף הזה כאן, ואם ימצאו פתרון חכמים ממני אשמח, אנחנו כחברה ממשלתית בעלת רישיון הולכה, לא יכולים ליזום פנייה לוועדה לסכסוכים. יכולים לקחת אותנו.
רחל לוטן
¶
סליחה, אבל גם בסעיף 55א – תוקם ועדה לתיאום תשתיות, שתפקידה לפסוק בסכסוכים בין בעל רישיון חלוקה לבין בעל תשתית. אין שום מקום שבו אנחנו יכולים ליזום.
אלון מסר
¶
אם החברה שלכם תהיה יוזמת ומקימה של פרויקט תשתית לאומית מעל 2 מיליארד שקל, אתם תוכלו - - -
יערה למברגר
¶
מעבר לזה, אלון, הם חברת תשתית לפי התוספת של חוק החברות הממשלתיות, כפי שהיועצת המשפטית של הוועדה הקריאה. לכן פה יש הרחבה, בשונה מחוק משק הגז הטבעי, עוד לא הוצג פה מסודר, כולם פה יכולים להעלות סכסוכים - - -
יערה למברגר
¶
זה סעיף 36 – הרחבת סמכויות הוועדה לתיאום תשתיות, שהקריאה הראלי. את מקריאה בחוק משק הגז הטבעי, אנחנו עכשיו בחוק ההסדרים.
היו"ר יעקב פרי
¶
תודה רבה. רגע, אני רוצה לנסות לסיים. לאיפה הגענו? רבותי, קצת סבלנות. אתם רוצים שחברי הכנסת יעזבו? נשאיר אתכם לבד, אין שום בעיה. כן, תמשיכו לקרוא.
הראלי מזרחי
¶
רק עניין טכני קטן, שאני רוצה להבהיר. בסעיף 36(א) בשורה הרביעית, במשפט: "לפסוק בסכסוכים בין מקים תשתית לבין בעל תשתית וכן בסכסוכים בין מקימי תשתית או בין בעלי תשתית", בנוסח המקורי הופיע: בעניינים המפורטים בסעיף 59כב(א), וביקשנו להוסיף את המילה: "והכול" – והכול בעניינים המפורטים בסעיף 59כב(א).
היו"ר יעקב פרי
¶
בסדר. הלאה.
(ב) על אף הוראות סעיף קטן (א) –
(1) סמכויות הוועדה כאמור באותו סעיף קטן לעניין סכסוך בין מקים מיזם תשתית לאומית כהגדרתו בפסקה (1) להגדרה "מקים מיזם תשתית לאומית", לבין בעל תשתית או מקים תשתית אחר, יהיו רק ככל שהסכסוך נוגע למיזם התשתית הלאומית;
(2) סמכויות הוועדה כאמור באותו סעיף קטן לעניין סכסוך בין מקים מסילת ברזל שהוא גוף תשתית שאינו ציבורי לבין בעל תשתית או מקים תשתית אחר, יהיו רק ככל שהסכסוך נוגע למסילת הברזל.
הראלי מזרחי
¶
(ג) הוראות סעיפים 55ב(ב) עד (ד) ו־55ג עד 55ו לחוק משק הגז הטבעי יחולו על הוועדה בהפעלת סמכויותיה בקשר לסכסוכים כאמור בסעיף קטן (א), על הסכסוכים כאמור ועל הצדדים לסכסוך, לפי העניין, בשינויים המחויבים ובשינויים אלה:
(1) בסעיף 55ב –
(א) בסעיף קטן (ג) –
(1) ברישה, במקום "בעל רישיון חלוקה שאינו חברה ממשלתית" יקראו "גוף תשתית שאינו ציבורי" ובמקום "לצדדים שאינם חברות ממשלתיות" יקראו "לגופי התשתית שאינם ציבוריים";
(2) בפסקה (2), במקום "הצד שאינו חברה ממשלתית" יקראו "גוף התשתית שאינו ציבורי";
(ב) בסעיף קטן (ד), במקום "בעל רישיון חלוקה שאינו חברה ממשלתית" יקראו "גוף תשתית שאינו ציבורי", במקום "שבעל רישיון חלוקה" יקראו "שגוף תשתית שאינו ציבורי", במקום "בעל תשתית כאמור בסעיף קטן (א)" יקראו "בעל תשתית", ובכל מקום במקום "בעל רישיון החלוקה" יקראו "גוף התשתית שאינו ציבורי";
הראלי מזרחי
¶
סעיף (1) מפנה לסעיף 55ב בחוק משק הגז הטבעי. הוא מבקש לקרוא אותו בשינויים המחויבים. סעיף קטן (ב) מפנה למעשה לסעיף 55(ד), שמתייחס להסכמה של פרטיים לוועדה.
הראלי מזרחי
¶
אסביר. בחוק משק הגז ישנה הוראה שאומרת שבעלי רישיונות חלוקה שהם גופים פרטיים חייבים לתת את הסכמתם על מנת שהסכסוכים יידונו בוועדה. זאת אומרת, זה וולונטרי. סעיף קטן (ד) אומר שבעל רישיון חלוקה שפנה, ההסכמה שלו נמשכת למשך חמש שנים.
מה שאנחנו עושים פה זה שאנחנו פשוט מחילים את זה, אנחנו אומרים: כל הגופים שהם גופים פרטיים, חלה עליהם אותה הוראה. נדרשת הסכמתם, ואם הם פנו פעם אחת, הסכמתם נמשכת למשך חמש שנים. זו משמעות הסעיף.
הראלי מזרחי
¶
(2) בסעיף 55ג –
(א) בסעיף קטן (א) –
(1) במקום פסקה (3) יקראו:
"(3) עובד המדינה שיקבע שר האוצר מבין עובדי המדינה שמינה לפי סעיף קטן (א1), ואם מונה לפי הסעיף הקטן האמור יותר מעובד המדינה אחד – עובד המדינה מבין עובדי המדינה שמונו כאמור שתחום מומחיותו הוא בתחום הסכסוך.";
(2) פסקאות (4) ו-(5) – לא ייקראו;
(3) בפסקה (7), אחרי פסקת משנה (ד) יקראו:
"(ה) עובד משרד התקשורת שימנה שר התקשורת;
(ו) עובד רשות הגז הטבעי שימנה מנהל רשות הגז הטבעי;
(ז) עובד המשרד לתשתיות לאומיות אנרגיה ומים שימנה שר התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים.";
(ב) אחרי סעיף קטן (א) יקראו:
"(א1) שר האוצר ימנה עובד מדינה אחד או יותר, שהוא מהנדס או בעל הכשרה מקצועית בענייני תכנון ובנייה ובעל ניסיון של 5 שנים לפחות באחד מתחומי התשתיות המפורטים להלן, שישמש חבר הוועדה לפי סעיף קטן (א)(3):
(1) תחבורה;
(2) אנרגיה;
(3) מים;
(4) תקשורת.";
הראלי מזרחי
¶
אז אסביר. בחוק משק הגז הסמכות למנות מהנדס שהוא חבר ועדה היא סמכות של שר האנרגיה, כי זה חוק שלו. בחוק הזה, היות שמדובר לא בתחום ספציפי אלא יכולה להיות קשת רחבה של נושאים, ימונה מהנדס על-ידי שר האוצר.
אלון מסר
¶
כי החוק היום הוא רק לגבי גז, ולכן שר האנרגיה ימנה. עכשיו אנחנו פותחים את זה לסכסוכים בין מקימי תשתית לאומית, שיכולים להיות תחבורה, יכול להיות מחר מים, יכול להיות כל נושא אחר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
שר האוצר לא צריך למנות אף אחד. שר התחבורה צריך למנות את הנציג של התחבורה, שר האנרגיה – את האנרגיה.
הראלי מזרחי
¶
אסביר. בחוק משק הגז מדובר רק על סכסוכים שקשורים לתחום הגז. זה אומר שיכול להיות שמהנדס בתחום הזה – אין דומה מהנדס בתחום הגז למהנדס בתחום התחבורה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הרי - - - שרים, אתם אומרים להם: רוצים מיליארד, תסכימו לפה ולפה. בשביל זה כל השרים מתקשרים אלי ואומרים לי שהם לא מסכימים לחוק ההסדרים. אחרי שהם הסכימו בממשלה הם מצלצלים אלי – לא הייתה לנו ברירה.
הראלי מזרחי
¶
אפשר להציע, שכאשר מדובר במהנדס מתחום התחבורה, המינוי יהיה של שר האוצר בהתייעצות עם שר התחבורה.
אתי בנדלר
¶
רגע, חבר הכנסת ביטן. החבר הנוסף שהוצע למנות אותו, אני רוצה לקרוא את כל הסעיף החדש המוצע, כדי להבין שזה לא יכול רק שר התחבורה. אם כבר, זה צריך להיות בהיוועצות עם - - -
אתי בנדלר
¶
רגע. - - או בעל הכשרה מקצועית בענייני תכנון ובנייה ובעל ניסיון של 5 שנים לפחות באחד מתחומי התשתיות המפורטים להלן, שישמש חבר ועדה – זה או תחבורה, או אנרגיה, או מים, או תקשורת.
אלון מסר
¶
כל הרעיון שהוועדה הזאת תקום מהר ותתחיל לעבוד. ככל שיש יותר אפשרויות לחתימה של מספר שרים, לפעמים זה נתקע בתהליך, בסוף אף אחד לא ממונה. בשביל זה יצאנו בהתייעצות.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
ביטן, זה הסעיף. אתה לא רוצה, בוא, נדבר על זה אחר כך. זה הסעיף כרגע. אתה רוצה, יש לך בעיה, תגיש הסתייגות.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אתה לא מבין. מה, נהיית מומחה לכל דבר? מה, בגלל שאתה מדבר בשם שר האוצר? נהיית מומחה לכל דבר.
היו"ר יעקב פרי
¶
שתי הערות. דבר ראשון, לא יכול להיות רוב של האופוזיציה, כי היחידי מהאופוזיציה זה אני פה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה הוא מתלהם, באמת, נו. כל הרעיון הזה שתמיד שר האוצר צריך לקבוע הוא לא מקובל עלי. זה הכול.
היו"ר יעקב פרי
¶
אודי, אני חושב שאם מדובר בתחומים כמו תחבורה, אנרגיה, אפשר להוסיף בסעיף שאו שר האוצר ימנה בהתייעצות עם - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא בהתייעצות. אני אומר ששר האוצר לא ימנה בכלל. אם זה קשור לתחום של שר אחר – הוא ימנה. זה הכול.
הראלי מזרחי
¶
אני רק רוצה להבהיר, לפני שאני ממשיכה בהקראה, רק להבהיר אם זה לא היה ברור: מדובר באותה ועדה שקיימת כבר היום, בשינויים מסוימים של ההרכב לעניין הסכסוכים האלה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
נראה לך שיש מהנדס שגם מומחה באנרגיה וגם בתחבורה? תביאי לי לראות אותו, אני רוצה לראות אותו. בשביל זה כתוב אחד או יותר.
הראלי מזרחי
¶
(ג) בסעיף קטן (ב) –
(1) ברישה, במקום "עד (ד)" יקראו "עד (ז)" והקטע החל במילים "ובלבד שלא ישתתף" עד המילים "של אותו משרד או רשות" – לא ייקרא;
(2) אחרי פסקה (4) יקראו:
"(5) בעל תשתית תקשורת – חבר המנוי בפסקת משנה (ה);
(6) בעל רישיון לפי חוק משק הגז הטבעי – חבר המנוי בפסקת משנה (ו);
(7) גוף תשתית שאינו ציבורי כהגדרתו בפסקה (1) להגדרה "גוף תשתית שאינו ציבורי" – חבר המנוי בפסקאות משנה (ב), (ד) או (ז) בהתאם למשרד שתחום פעילות הגוף היא בתחום אחריותו.";
אתי בנדלר
¶
רגע, לפני שאת עוברת לסעיף 55ה, כל הסעיף הזה שקראת עכשיו, תיקונים לסעיף 55ג, עניינו בהרכב הוועדה לתיאום תשתיות. אולי את יכולה לתאר איך נקבע היום המותב וממה הוא מורכב, ומה יהיו השינויים? זה שאת אומרת ייקרא כך, ייקרא כך, לא נותן תמונה כללית.
הראלי מזרחי
¶
אין שום בעיה. ההרכב הנוכחי של הוועדה לתיאום תשתיות בחוק משק הגז הטבעי כולל את יושב-ראש הוועדה, שהיום זה משנה לממונה על התקציבים במשרד האוצר.
הראלי מזרחי
¶
זה מינוי של שר האוצר; משפטן שהוא עובד מדינה; עובד מדינה שהוא מהנדס, שהיום זה מינוי של שר האנרגיה; נציג מטעם ארגון יציג של התעשיינים; עובד רשות הגז הטבעי – שני הנציגים האלה אנחנו למעשה מורידים אותם מלשמש כנציגים קבועים, עובד רשות הגז הטבעי יהיה נציג אופציונלי.
הראלי מזרחי
¶
נציג מרכז השלטון המקומי נשאר כנציג בוועדה. ויש בהרכב הנוכחי לפי חוק משק הגז ארבעה אופציונליים, לפי סוג הסכסוך, ואנחנו מרחיבים אותם לשבעה, כיוון שנוספו תחומים. נוסף תחום תקשורת, נוסף תחום תשתיות לאומיות, ואנחנו מוסיפים עוד נציגים אופציונליים. זה בגדול.
יערה למברגר
¶
זה משתנה לפי סוג הסכסוך, לדוגמה אם יש חברה שהיא בתחום התחבורה, אז גם רשות החברות הממשלתיות יהיו וגם משרד התחבורה.
נעם ברימן
¶
אדוני היושב-ראש, אני חוזר שנייה אחת ל-(ב) רק בשביל לחדד משהו אחד. יש שמה: על אף הוראות סעיף קטן (א), סמכויות הוועדה מוגבלות רק ככל שהסכסוך נוגע למיזם התשתית הלאומית, או רק ככל שהסכסוך נוגע למסילת ברזל – זה בסעיף קטן (1) ובסעיף קטן (2). יש הסתייגות. ההסתייגות הזאת היא מכיוון שפה מרחיבים את הסמכויות של הוועדה - - -
נעם ברימן
¶
לסעיף 36(ב)(1) ו-(2). יש שמה הסתייגויות הרי. 36(ב) מתחיל בעל אף הוראות סעיף קטן (א), ואז יש שם הסתייגות בסוף בכל אחד מהם "יהיו רק ככל שהסכסוך נוגע למיזם התשתית הלאומית" או "יהיו רק ככל שהסכסוך נוגע למסילת הברזל". שני הסעיפים האלה מטילים מגבלה מסוימת לכאורה על היקף הסכסוכים ועל המהות שלהם, או לפחות ככה אנחנו מבינים את זה.
הראלי מזרחי
¶
במצב למשל שישנו סכסוך בין חברת תשתית ממשלתית לבין "סיטיפס" למשל, שהוא מקים מסילת ברזל. אנחנו לא רוצים שתהיה סיטואציה של סכסוך שהוא לא נוגע בכלל לאותו פרויקט - -
הראלי מזרחי
¶
- - סכסוך כלכלי בהקשר אחר, לא קשור לתיאום תשתיות, יגיע לוועדה. ולכן אנחנו מבהירים שהכוונה היא רק לסכסוכים שנוגעים לאותו פרויקט, ולא לסכסוכים - - -
נעם ברימן
¶
אנחנו רק רוצים לוודא מהצד שלנו, שאם הולכים לסכסוך משולש כזה, לא תגיד מסילת הברזל: זה לא נוגע אלי, זה נוגע אליכם, חברת התקשורת או חברת הגז הטבעי. זה אנחנו רוצים לוודא שזו לא תהיה הפרשנות של הסעיף הזה.
יערה למברגר
¶
לא, שוב אגיד: הרעיון היה שיכולה למשל להיות חברה פרטית, עושה מיזם תשתית לאומית, הכריזה עליה הממשלה. אבל היא חברה שיש לה הרבה פעילויות, גם יש לה חניון ברעננה – זאת הייתה הדוגמה. ואנחנו לא רוצים שכל עניין קטן יגיע לוועדה, הוועדה אמורה לעסוק בתשתיות לאומיות גדולות ומשמעותיות.
ולכן הכוונה פה לא להוציא את הגז, שברור שהוא תשתית לאומית, אלא להוציא עיסוקים אחרים של אותן חברות פרטיות. ואני חושבת שהעניין הזה גם הבהרנו אותו עכשיו, ואני חושבת שגם הוא עולה מדברי ההסבר של הסעיף.
נעם ברימן
¶
אמרתי, כמובן מה שיערה אמרה מקובל עלינו. הנוסח של הסעיף מותיר פתח לפרשנות אחרת, את זה אנחנו אולי אפילו עם המנסח אחר כך ננסה לסדר את זה. נדמה שהמהות מוסכמת.
שירלי סופר
¶
החשש הוא שאותו מקים תשתית לאומית, כשתבואי ותפני עם סכסוך בנושא גז, יגיד: הגז לא קשור לתשתית לאומית.
היו"ר יעקב פרי
¶
חברי הכנסת פולקמן וביטן, אני לא מסוגל לשמוע ואני לא מסוגל להבין. אני לא יכול לנהל ככה, דוד, את הישיבה.
נעם ברימן
¶
הרי בסופו של דבר סיכמנו כבר שמרב הסכסוכים של חברות החלוקה יתבררו בפורום אחר ובסמכויות אחרות. אבל ככל שאנחנו מגיעים לסמכויות פה, נגיד בסכסוך משולש, כפי שהמדינה אמרה, אנחנו לא רוצים שמישהו יגיד: זה לא נוגע אליכם, כי פה זה רק ככל שזה נוגע למסילת הברזל.
הראלי מזרחי
¶
- - להגן על זה שלא יגיעו סכסוכים שהם לא סכסוכים שנוגעים לפרטי. מבחינתנו אין לנו בעיה להוריד את זה.
שירלי סופר
¶
אלון, זה לא משהו שקשור לחברות החלוקה, תקשיב רק שנייה לניסוח. כרגע כתוב כאן: "יהיו רק ככל שהסכסוך נוגע למיזם התשתית הלאומית". תבוא עכשיו רכבת ישראל, תרצה להתלונן על משהו שקשור לרכבת, יגידו לה: לא, זה קשור לרכבת, זה לא למיזם מקים התשתית, ולכן את לא יכולה להידון.
שירלי סופר
¶
אם אתם מרגישים נוח שכל נושא תשתית אחר, שהוא הצד השני בסכסוך. הרי הסכסוך הוא תמיד בקשר לנושא ספציפי, פה כשכתוב שזה מקים התשתית הלאומית, יכול מקים התשתית הלאומית להגיד: זה לא נוגע למיזם שלי, ולכן אין סמכות לוועדה. תקראו את הניסוח.
יערה למברגר
¶
אבל הם מדברים על הפינה של הסכסוך המשולש. רק שנבין. רק בסכסוך משולש, שיהיה מישהו שלא נכנס לחוק משק הגז הטבעי קודם, והוא הסכים גם כי הוא גורם פרטי, והוא הסכים להתדיין בפני הוועדה הזאת.
יערה למברגר
¶
שנייה, ויש עוד תנאי. ואז הוא יעלה טענה, שהסכסוך בינו לבין חברת הגז הוא בכלל על גז ולא על תשתית לאומית, שבעיני זו טענה לא חזקה והיא תידחה על הסף, כי לסכסוך יש שני צדדים, הוא תמיד גם על גז וגם על מישהו אחר.
היו"ר יעקב פרי
¶
כן, אבל את כבר צופה פני עתיד. מה שהם אומרים יכול לקרות בפועל. מספיק שיקרה פעם אחת, הוא לא צריך לקרות יום-יום. אז אנחנו צריכים לתת לזה מענה.
יערה למברגר
¶
עשינו פה הבהרה, שהתבקשה, אני מודה, על-ידי היועץ המשפטי של רשות הגז הטבעי, שהנחתי שיודע מה האינטרסים של חברות החלוקה. והוא ביקש את זה למענן, את ההבהרה הזאת.
יערה למברגר
¶
אם ההברה הזאת, לטענת החברות, לא עושה תועלת, אני אדישה לשאלה אם להשאיר אותו או להוריד אותו.
אהוד אדירי
¶
בסך הכול מה שחשוב לנו שהתהליך כאן יזרום. ולכן אפשר לדעתי לפתור את זה, צריך לראות איך מנסחים בדיוק, אבל לומר את הדבר הבא: שר האוצר ימנה כפי שכתוב כאן, אבל רשאי גם שר התחבורה וגם שר האנרגיה, כל אחד למנות מהנדס עובד מדינה, שככל שהסכסוך שבעל מיזם התשתית הלאומית שבגינו זה נוגע, ככל שהוא מינה הוא יהווה, בסדר? ואז שר האוצר הוא ה-default.
היו"ר יעקב פרי
¶
אודי, היות שזה מקובל על חבר הכנסת ביטן, אם אתם יכולים עד אחרי ההפסקה להעביר לנו איזשהו ניסוח בהקשר הזה.
היו"ר יעקב פרי
¶
איך שנצא להפסקה, עד 14:00 תנסו להעביר לנו ניסוח במה שביקשנו קודם, למרות שאני לא בטוח שנחריג, אבל נשמע מה שאתם מציעים. נסיים פה את ההקראה בשביל לעשות את ההצבעה, להוציא על הסעיף שנצטרך לקבוע את הניסוח מחדש. את בסעיף 55, לא?
הראלי מזרחי
¶
(3) בסעיף 55ה –
(א) בפסקה (1), בפסקת משנה (ב), במקום האמור בה יקראו:
"(ב) "חברת תשתית" – בעל תשתית כהגדרתו בסעיף 35 לחוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו־2018), התשע"ו-2016, או מקים תשתית כהגדרתו בסעיף האמור, לפי העניין;";
(ב) בפסקה (3), במקום "או של בעל רישיון חלוקה" יקראו "או של מקים תשתית";
(ג) בפסקה (4), במקום "או על בעל רישיון חלוקה שהוא צד לסכסוך" יקראו "או על מקים תשתית שהוא צד לסכסוך";
הראלי מזרחי
¶
(4) בסעיף 55ו –
(א) בסעיף קטן (א), במקום "השר רשאי" יקראו "שר האוצר רשאי" ובמקום "רשאי השר" יקראו "רשאי שר האוצר";
(ב) בסעיף קטן (ב), המילים "בהסכמת שר האוצר" – לא ייקראו ובמקום "מיום שפנה אליו השר" יקראו "מיום שפנה אליו שר האוצר".
שמירת דינים
37.
אין בהוראות סימן זה כדי לגרוע מהוראות כל דין - - - –
אני מקריאה עכשיו נוסח שהוא נוסח שונה מהנוסח שהיה בכחול, והוא בהתאם לסיכום עם רשות הגז.
הראלי מזרחי
¶
הנוסח שסוכם עליו הוא הנוסח הבא, אם יהיה צורך נשנה אותו:
שמירת דינים
37.
אין בהוראות סימן זה כדי לגרוע מהוראות כל דין. סכסוכים שבתחום סמכותה של הוועדה לפי הוראות סימן ד' בפרק ה' לחוק משק הגז הטבעי ידונו לפי הוראות הסימן האמור.
זה סעיף 37 המוצע. סעיף 38 - - -
הראלי מזרחי
¶
אין בהוראות סימן זה כדי לגרוע מהוראות כל דין. סכסוכים שבתחום סמכותה של הוועדה לפי הוראות סימן ד' בפרק ה' לחוק משק הגז הטבעי יידונו לפי הוראות הסימן האמור.
הראלי מזרחי
¶
פרק י' – הוראת מעבר
38.
על אף הוראות סעיף 55ב(ד) לחוק משק הגז הטבעי כפי שהוא מוחל בסעיף 36(ג)(1)(ב) לחוק זה, בעל רישיון חלוקה שאינו חברה ממשלתית שערב יום תחילתו של חוק זה פנה לוועדה לגבי סכסוך שהוא צד לו לשם הכרעה במחלוקת עם בעל תשתית שהוועדה מוסמכת לפסוק בה לפי חוק משק הגז הטבעי או הסכים להביא כל סכסוך עם בעל תשתית להכרעת הוועדה, ימשיכו לחול לגבי פנייתו לוועדה או הסכמתו האמורה, לפי העניין, הוראות סעיף 55ב(ד) לחוק משק הגז הטבעי ולא יראו אותו כמי שהסכים להביא כל סכסוך עם בעל תשתית או מקים תשתית לוועדה בהתאם לסמכותה לפי סימן זה.
היו"ר יעקב פרי
¶
טוב, לפני שאני מצביע, אנחנו יכולים להצביע להוציא הסיפור של הניסוח שאתם צריכים להביא לי בנושא של שר האוצר. איפה חברי הקואליציה?
היו"ר יעקב פרי
¶
בואו רגע. אנחנו רוצים להצביע על 35, על 36. ובסעיף קטן (ב), איפה שביקשת ניסוח חדש לנושא של שר האוצר.
אתי בנדלר
¶
זאת אומרת, ה-31 בינואר. רגע, אני מזכירה שיש תיקון בהגדרה "מיזם תשתית לאומית", לגבי היקף המיזם.
היו"ר יעקב פרי
¶
ואני חושב שבזה אנחנו יכולים להצביע. מי בעד?
הצבעה
בעד סעיפים 35, 36, 37, 38 – פה אחד
הסעיפים, בכפוף לשינויים, אושרו.
היו"ר יעקב פרי
¶
אם אפשר, רק רגע. רבותי, אבל אני לא יכול לנהל ככה את העסק. רק רגע. נחזור אחרי הפסקה, נשמע את הצעת הניסוח.
אפרת ברנד
¶
אז אני אומרת - - - משרד האוצר. אני אומרת: זה נושא שלא היה בהצעת החוק הממשלתית. אבל הבנתי מהוועדה שהיא גם עוד לא הכריעה - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, לא, פרי, ב-14:30, כי אני בטלוויזיה ב-14:00. פה בכנסת, מה אתה רוצה? לא בסדר? אקח אותך אתי לטלוויזיה.