הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 514
מישיבת ועדת הכספים
יום ראשון, כ"ו בחשון התשע"ז (27 בנובמבר 2016), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 27/11/2016
פרק י"ב, סעיפים 174 עד 176 (העברת הכנסות מרשות שדות התעופה לאוצר המדינה), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 2017 ו-2018), התשע"ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
פרק י"ב, סעיפים 174 עד 176 (העברת הכנסות מרשות שדות התעופה לאוצר המדינה), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 207 ו-2018), התשע"ז-2016
מוזמנים
¶
אודי אדירי - משרד האוצר
דור בלוך - רפרנט תחבורה, משרד האוצר
דודי קופל - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
יעל ענטר - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
דפנה עין דור - מנהלת אגף כלכלה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
צחי חבושה - סמנכ"ל כלכלה וכספים, רשות שדות התעופה
רישום פרלמנטרי
¶
יפעם קדם
פרק י"ב, סעיפים 174 עד 176 (העברת הכנסות מרשות שדות התעופה לאוצר המדינה), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות 207 ו-2018), התשע"ז-2016, מ/1083
דור בלוך
¶
במסגרת התכנית הכלכלית הקודמת, נקבע העברת תמלוג על ידי רשות שדות התעופה ל-2016 על סך של 400 מיליון שקל. הסכום הזה נקבע על בסיס האומדנים של כמות הנוסעים הצפויה ב-2015 וב-2016, תביעות משפטיות ונושאים נוספים. מה שנוכחנו לדעת בשנים 2015,2016 זה שהיה גידול משמעותי בכמות הטסים מעבר למה שחשבו לפני כן, מה שגרם לגידול בהכנסות, בין היתר מהפעילות המסחרית.
דור בלוך
¶
היה אומדן שעשו יחד במשרד האוצר ובמשרד התחבורה, כמובן בהתייעצות של רשות שדות התעופה האזרחית. זה מתבסס על הממוצע של השנים הקודמות, ואכן היה גידול מעבר לזה. בנוסף, לאור פסקי דין שנתקבלו בשנתיים האחרונות, היה צמצום משמעותי בחשיפה של הרשות לתביעות לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה. לאור זאת, ולאור העובדה שהיצע המזומנים של הרשות נובעים מביצוע תפקידיה הציבוריים, סברנו שראוי שהעודפים האלה ישמשו לטובת הציבור על דרך של העברתם לקופת המדינה. אנחנו מציעים לקבוע שרשות שדות התעופה תעביר לאוצר המדינה סך כולל של 2 מיליארד 330 מיליון ₪ לשנים 2017 ו-2018.
היו"ר משה גפני
¶
הייתי באילת בשבוע שעבר, נסעתי ללשכת יועצי המס. הייתי הרבה בשדה התעופה שם. הם קובלים על העניין שלא עושים שרוולים בטרמינל החדש.
היו"ר משה גפני
¶
אתם לוקחים מהם כסף. זה יהיה שדה תעופה פרימיטיבי, ככה דיברו איתי שם. היום אין דבר כזה בעולם שבונים שדה תעופה בלי שרוולים, גם מבחינה בטיחותית, גם מבחינת נוחות. זה הולך להיות שדה תעופה בינלאומי. למה לא לפתח את שדות התעופה?
רחל עזריה (כולנו)
¶
אפשר היה לעשות את זה עד עכשיו. אני זוכרת את הדיון בשנה שעברה. היינו יחד בדיון על רשות שדות התעופה. הבנו כמה כסף יש, הבנו שהכל מגיע מהכסף של הדיוטי פרי ומהאגרות התעופתיות. אגב, אחת הסיבות שתיירים לא מגיעים לארץ היא כי התעופה פה מאוד יקרה. יש פה סיפורים מורכבים.
דור בלוך
¶
עד 2016 זה 400 מיליון. הפעם אנחנו מבקשים 2.3 מיליארד, כאשר מתוכם 400 מיליון זה העברה מ-2016 ל-2017. אנחנו נמצאים בשיח יחד עם רשות שדות התעופה ומשרד התחבורה על תכנית הפיתוח, ואנחנו סבורים שיהיה אפשר להוציא לפועל תכנית פיתוח ראויה גם במסגרות האלו.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה כסף לנושא הזה של עידוד השקעות הון. אמרו שאין כסף. הנה יש. בעבר היינו לוקחים מהכסף הזה לתכניות שהיו בחוק ההסדרים.
היו"ר משה גפני
¶
פעם רשות שדות התעופה היו מעבירים פחות כסף. כשהייתי בא ואומר שאני רוצה כסף לעידוד השקעות, היו לוקחים מרשות השדות התעופה עוד חצי מיליארד. מכיוון שהם ידעו שאני הולך לעשות את זה, הם פשוט לקחו את כל הכסף. אני לא רוצה לאשר סכום כזה גדול.
דור בלוך
¶
עשינו עבודת מטה. ביצענו הערכה כמה אנחנו חושבים שאפשר לקחת במובן של השיקולים של כמה נדרש לתקציב המדינה, ובמובן של לא לפגוע בפעילות הפיתוח, כמו שאמרת, שהיא חשובה מאוד.
דור בלוך
¶
אני חושב שמשרד התחבורה ורשות השדות התעופה יכולים להתייחס יותר טוב ממני לגבי הנושא הספציפי. לפי העבודה המקצועית שעשינו בשיתוף עם משרד התחבורה, כמובן שבהינתן המצב הזה של לקיחת הסכומים האלה יהיה ניתן להוציא תכנית פיתוח לפועל על הצד הטוב ביותר. ספציפית לגבי תכנית כזאת או אחרת אני לא יודע להתייחס. צריך לזכור שיש גם עניין של יכולות, כמה גוף יודע לבצע. בהינתן שהגוף יבצע את מה שהוא ביצע בשנים האחרונות גם בשנים הבאות, לא אמורה להיות בעיה עם הסכומים האלה.
צחי חבושה
¶
אנחנו מכירים את הצעת החוק. אנחנו נידרש להתאים את תכניות הפיתוח שלנו למקורות שקיימים. נתאים את עצמנו בעניין הזה. לא מדובר פה בעודפי כספים. כל הכספים שקיימים ברשות השדות התעופה היו מיועדים לפיתוח. בהינתן הצעת החוק הזאת, נתאים את השימושים שלנו למקורות.
צחי חבושה
¶
מדובר על השקעה של כ-1.7 מיליארד שקלים מהתקציב של הרשות. נמל התעופה עומד לשרת עד מיליון וחצי נוסעים פנים ארציים, שזה ההיקף שקיים היום, ועד כ-300 אלף נוסעים בינלאומיים. הנמל הוא גירעוני ברמה של כ-200 מיליון שקלים בשנה. אנחנו נדרשים לראות איפה נכון לפתח - האם אנחנו רוצים לפתח את התשתיות בנתב"ג שכיום אנחנו מכירים את הביקושים ואת הרצון שלנו להתאים את התשתיות כדי לתת מענה לביקושים של חברות תעופה ושל האוכלוסייה. ככל שהשמיים והתשתיות שלנו יותר מפותחות, כך כרטיסי הטיסה יותר זולים, יש יותר חברות שטסות לכאן, יש יותר מושבים. צריך לבחון איפה נכון יותר לשים את ההשקעות.
היו"ר משה גפני
¶
לפי מה שאני מבין ממך, רשות שדות התעופה מיצתה את עצמה, היא לא עושה סדרי עדיפויות. את כל מה שהיא הייתה יכולה להשקיע בעניין של התעופה בישראל היא עשתה, עכשיו נשאר עודף של 2 מיליארד 300 מיליון שקל שאתם מחזירים למדינה. זה יפה שאתם מחזירים למדינה, יהיה כסף לפצות את נפגעי השריפה, אבל לא מיציתם את עצמכם, יש עוד דברים שאתם יכולים לעשות, למשל שרוולים באילת.
צחי חבושה
¶
לא הבנת אותי. ברשות שדות התעופה קיימות תכניות פיתוח. כל הכסף שקיים ברשות שדות התעופה, לרבות הכסף שמדובר, מיועד לטובת תכניות הפיתוח של הרשות. אם וכאשר הצעת החוק הזאת תעבור, אנחנו נדרש להתאים את השימושים המקוריים. אם וכאשר תנועת הנוסעים תגדל, יהיו לנו מקורות נוספים.
היו"ר משה גפני
¶
צריך שרוולים באילת, כן או לא? תעשו עם הכסף מה שאתם רוצים, אל תתנו למדינה כלום. יכולים להגיד שסדרי העדיפויות של המדינה הם סדרי עדיפויות שונים, שזה בסדר, ואז אנחנו מבינים שהכסף הזה הולך למדינה.
היו"ר משה גפני
¶
האם מיציתם ברשות שדות התעופה את הכסף? לא. אם המדינה הייתה מאפשרת לכם לקחת את כל הכסף, הייתם עושים עוד דברים, למשל ששדות התעופה יהיו כאן יותר מודרניים, יותר מותאמים למה שקורה בעולם המערבי.
היו"ר משה גפני
¶
שדה התעופה באילת יהיה שדה תעופה בינלאומי, יבואו לשם טיסות מכל העולם. אני חושב שזה שדה התעופה היחיד בעולם שנבנה היום ללא שרוולים.
צחי חבושה
¶
אנחנו נמצאים היום עם מעל 16 מיליון נוסעים בנתב"ג. אנחנו מדברים על לא יותר מ-300 אלף נוסעים בתמנע. אם אנחנו צריכים להכניס מערכות חדשות, לראות את המקורות שלנו, סדר העדיפויות בא ואומר להגביל את ההשקעה שיש בתמנע. בתוך המיליארד 700 שאנחנו משקיעים בתמנע, אם יש משהו שיכול לרדת לטובת אותם שרוולים, אולי שווה לבחון את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני ידיד של רשות השדות התעופה. מקודם שיפינו בחסר את המוסד לביטוח לאומי, עכשיו אנחנו לוקחים מכם את הכסף כך שלא נוכל להוציא את זה על דבר אחר.
יעל ענטר
¶
תיקון חוק רשות שדות התעופה
174.
בחוק רשות שדות התעופה, התשל"ז–1977 (בפרק זה – חוק רשות שדות התעופה), בסעיף 58א(ד), במקום "שנת המס 2018" יבוא "שנת המס 2021" ובמקום "לפני יום כ"ג בטבת התשע"ט (31 בדצמבר 2018)" יבוא "לפני יום כ"ז בטבת התשפ"ב (31 בדצמבר 2021)".
דודי קופל
¶
חוק רשות שדות התעופה קובע היום שכספים שמיועדים להפקדה בקופת גמל מרכזית לקצבה בידי רשות שדות התעופה, שזה בעצם קופת גמל שתפקידה לנהל התחייבויות בפנסיה תקציבית של הרשות, יהיו פטורים ממס עד סוף שנת 2018 אם יופקדו לפני המועד הזה. מאחר והתברר שיש צורך בתקופת התארגנות נוספת בעניין הזה, מוצע להאריך את ההסדר הזה עד סוף שנת 2021.
דודי קופל
¶
כפי שנאמר לנו, יש צורך בתקופת התארגנות נוספת כדי להעביר את ניהול הכספים וההשקעות מהניהול של הרשות לניהול של קופת הגמל הרלוונטית.
אודי אדירי
¶
זה פטור שקיים. בכל קופת גמל מוכרת ומנוהלת בהתאם לתקנות של אגף שוק ההון הפטור הזה קיים. החובה היא להעביר את כספי רשות שדות התעופה לניהול של קופה כזאת, כאשר הפטור הזה אומר שלמרות שעדיין לא הועברו כספי הפנסיה הנמצאים בקופה, רווחי ההון שנצברו לא ישלמו מס.
אודי אדירי
¶
הם לא מנוהלים על ידי קופה שמוכרת כקופה פנסיונית, לכן הם צריכים לעבור. כל עוד הם לא עברו, התיקון הזה אומר שהם לא ישלמו מס.
דודי קופל
¶
המטרה היא שהכספים יעברו לשם. הקופה הזאת היא קופה שיודעת לנהל את ההתחייבויות בצורה מתאימה.
היו"ר משה גפני
¶
ואם זה לא היה עובר עכשיו, איך הייתה נשמרת הפנסיה של העובדים? אם אנחנו לא מאשרים את זה, מאיפה תהיה פנסיה לעובדים?
צחי חבושה
¶
אפשר לקרוא לזה דור א'. כנגד זה יש כספים מיועדים שנמצאים בנאמנות. הם אפילו לא נמצאים בדוחות הכספיים של הרשות. הם צריכים לעבור לקופה מרכזית לקצבה. כספים שמיועדים לפנסיה מוגדרים עם פטור ממס רווח הון. בגלל שהנאמנות הזאת אינה מוכרת כקופת גמל, באים ואומרים פה שעד שהם יועברו לקופה מרכזית לקצבה ימשיכו לתת להם את אותו פטור ממס רווח הון. במידה והצעת החוק הזאת לא תעבור, המיסים האלה ימוסו בשיעור מס רווח הון.
צחי חבושה
¶
מדובר בהיקף של כ-3.3 מיליארד שקלים. זו ההתחייבות האקטוארית שיש לרשות שדות התעופה. היא נמדדת בהתאם לממונה על שוק ההון באוצר.
היו"ר משה גפני
¶
אתה מבקשים שנעשה דבר טכני, שניקח את הכסף שמיועד לפנסיה של העובדים, נשים אותו בקרן הזאת כך שהוא יהיה פטור מרווח הון.
אודי אדירי
¶
הכספים היום נמצאים בנאמנות. אם התיקון הזה לא עובר, רווחי ההון שאותם כספים צוברים בנאמנות - -
אודי אדירי
¶
את כל הכסף צריך. בחברת חשמל הכספים מנוהלים בקופה מרכזית לקצבה, אבל גובה ההפקדות הוא 100% מגובה המחויבות האקטוארית.
יעל ענטר
¶
175.
בחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2015 ו-2016), התשע"ו–2015, בסעיף 51, בסעיף 40ב(ב) לחוק רשות שדות התעופה המובא בו –
(1) בפסקה (2), ברישה, במקום "עד יום י' בכסלו התשע"ז (10 בדצמבר 2016)" יבוא "עד יום כ"ב בכסלו התשע"ח (10 בדצמבר 2017)";
אודי אדירי
¶
מזה מספר חודשים אנחנו מנהלים הערכות לגבי 2016. אנחנו מעריכים ש-2016 תסתיים בביצוע מלא. בבניית תקציב 2017 הכסף הזה דרוש, לכן החלטנו לדחות אותו.
יעל ענטר
¶
176.
בשנים 2017 ו-2018 יקראו את חוק רשות שדות התעופה כך שאחרי סעיף 40ב יבוא:
"תשלום נוסף בשנים 2017ו-2018
40ג.
(א) נוסף על התשלומים לפי סעיפים 40א ו-40ב, תשלם הרשות למדינה, בשנים 2017 ו-2018, סכומים כמפורט בפסקאות (1) ו-(2), באופן הקבוע בהן:
(1) בשנת 2017 – סכום של 740 מיליון שקלים חדשים, אשר ישולם באופן הזה:
(א) עד יום ו' בתמוז התשע"ז (30 ביוני 2017) – סכום של 370 מיליון שקלים חדשים;
(ב) עד יום י"ג בטבת התשע"ח (31 בדצמבר 2017) – סכום של 370 מיליון שקלים חדשים;
(2) בשנת 2018 – סכום של 1,190 מיליון שקלים חדשים אשר ישולם באופן הזה:
(א) עד יום י"ז בתמוז התשע"ח (30 ביוני 2018) – סכום של 595 מיליון שקלים חדשים;
(ב) עד יום כ"ג בטבת התשע"ט (31 בדצמבר 2018) – סכום של 595 מיליון שקלים חדשים."
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו לא נצביע עכשיו, על אף שמיצינו את הדיון. היה אפשר להסתפק בקצת פחות כסף. אפשר היה להסתפק ב-2 מיליארד 100 במקום ה-2 מיליארד 300.
היו"ר משה גפני
¶
אם היו נותנים לי, הייתי מביא עוד כסף לצרכים רבים נוספים. הייתי מביא כסף לבריאות, הייתי מביא כסף לתעשייה. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:55.