הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 290
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, כ"ז בחשון התשע"ז (28 בנובמבר 2016), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 28/11/2016
החלטת הרשויות המקומיות (גמלאות לראש רשות וסגניו) (תיקון), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
החלטת הרשויות המקומיות (גמלאות לראש רשות וסגניו) (תיקון), התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
מוני מעתוק - מנהל אגף בכיר לניהול ההון האנושי ברשומ"ק, משרד הפנים
מרגלית בוטרמן - ממונה יעוץ משפטי כ"א ושכר ברשומ"ק, משרד הפנים
פזית יצחק - מרכזת בכירה הון אנושי ברשומ"ק, משרד הפנים
יוסי עדס - רפרנט פנים באגף תקציבים, משרד האוצר
אריאל צבי - עו"ד, מח' יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
דוד פרוינד - עו"ד, משרד המשפטים
עמיר יצחקי - סגן מהנדס ראשי לבריאות הסביבה, משרד הבריאות
עירית ורונין - ממונה על תנאי שירות, מרכז שלטון מקומי
מרים סלומון - עו"ד, יועמ"ש, מ. שלטון מקומי
שחר סולר - ממונה תכנון, איכות הסביבה
עמיר שקד - עו"ד לשכה משפטית, רשות מקרקעי ישראל
יצחק סמיה - שדלן/ית
רישום פרלמנטרי
¶
מאיה ויקטור, חבר המתרגמים
החלטת הרשויות המקומיות (גמלאות לראש רשות וסגניו) (תיקון), התשע"ו-2016
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני מתכבד לפתוח את ועדת הפנים והגנת הסביבה בנושא החלטת הרשויות המקומיות (גמלאות לראש רשות וסגניו) (תיקון), התשע"ו-2016, פרוטוקול מספר 290, בבקשה, הסבר קצר.
תומר רוזנר
¶
בפנינו מונחת פניה של שר הפנים, אני אתן את הרקע לפניה הזו. בינואר 2009 בסמוך לבחירות לרשויות המקומיות שהתקיימו בנובמבר 2009, 98', סליחה. אני אחזור שוב, בינואר 2009 בעקבות הבחירות שהתקיימו, סליחה בינואר 99' לאחר הבחירות שהתקיימו בנובמבר 98' התקבלה החלטה לתיקון החלטת הגמלאות שבה נקבע שראשי רשויות שגילם בעת פרישתם היה מתחת ל-45 יקבלו קצבה בהגיעם לגיל 45. הוועדה קבעה שההוראה הזאת תחול מכאן ואילך, כלומר לא תחול על אלה שפרשו בנובמבר 98'.
ההחלטה הזאת פורסמה ברשומות ביוני 99'. משום מה, מסיבה שאינה ברורה, משרד הפנים הודיע לחמישה ראשי רשויות או סגניהם, שפרשו בנובמבר 98', שהם יהיו זכאים לקצבה בהגיעם לגיל 45. הטעות הזאת התבררה בתחילת שנות ה-2000, ב- 2007, 2008, משהו כזה ובעקבות גילוי הטעות, יזם משרד הפנים בשעתו, באמצעות השר אלי ישי, פניה לוועדת הפנים כדי לתקן את ההחלטה באופן רטרואקטיבי, באופן שתחול גם על אותה חמישה פורשים שלפי ההחלטה המקורית לא זכאים לקצבה.
הפניה הזאת נבעה בין היתר מכך שפנה אדם נוסף, שהיה נבחר בתקופה הרלוונטית ובמקרה שלו הוא סורב.
תומר רוזנר
¶
כן כן וסורב וטען, במידה רבה של צדק, לאפליה, אומר שחמישה קיבלו אז למה אני לא. משרד הפנים פנה לוועדת הפנים וביקש לתקן את ההחלטה, ועדת הפנים דנה בפניה הזאת ודחתה אותה, בשאת נפש כמעט וקבעה שאין מקום להליך הזה של תיקון רטרואקטיבי ופרסונלי מהסוג הזה וביקשה ממשרד הפנים לפעול לפי החלטת, מי שהייתה במתכונתה המקורית. משום מה, משרד הפנים גם הפעם לא פעל לפי ההחלטה - - -
תומר רוזנר
¶
לא לא, אני מיד אשלים, זה הדיון השני. שוב, משרד הפנים לא פעל, אבל אנחנו הבנו, ועדת הפנים הבינה בעצם שיש פה איזו שהיא בעיה שצריך לפתור אותה. משרד האוצר בעצם רצה שמשרד הפנים יבטל את הזכאות של אותם אנשים ומי שקיבל קצבה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
ברשותך, תומר, אני רוצה להבין את הרציונל. אני מבין שהייתה בשנת 99' החלטה בוועדת הפנים שאומרת שבן אדם שהיה נבחר ציבור, סגן, לא חשוב ולא הגיע לגיל 45, אז הוא יקבל את הקצבה שמגיעה לו בגיל 45.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן אני אומר, אני בעקרון עכשיו עוד לא בא לשם, אני לעקרון. הרי לכאורה מה ההיגיון אמר? ההיגיון אמר? נבחרי ציבור שבסופו של דבר יכול להיות ששרתו את הציבור מספר עשרות שנים וזה לא קביעות, לא מתחילים וגומרים בפנסיה בגיל 67. אז הם אמרו, תשמע, אז בואו בגיל 45, לא יכול להיות שתסיים את מה שנקרא תפקידך ותתחיל לחפש עבודה ואין לך ואין לך ממה לחיות.
תומר רוזנר
¶
לא, אז מה שקרה זה תמונה הרבה יותר רחבה. בשנת 96' נעשתה רפורמה מאד גדולה בנושא שכר וגמלאות של ראשי רשויות וסגניהם. הרפורמה הזאת בעצם נתנה להם לבחור או ללכת במתכונת שהייתה קיימת עד אז או לבחור במתכונת חדשה שמשמעותה היתה, מוני תתקן אותי בבקשה בהקשר הזה אם אני טועה, משמעותה היתה הפחתה לא קטנה בשכר השוטף, תמורת זה שיוגדלו זכויותיהם לגמלאות.
תומר רוזנר
¶
96'. במסגרת הזאת גם נדון הנושא של אנשים שפורשים מתחת לגיל 40 או מתחת לגיל 45 ועד אז, מי שפרש מתחת לגיל 40 או 45 לא קיבל קצבה. זאת אומרת אם ראש עיר פרש ב- 93' - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת, רק שניה, לפני התיקון אני מבין שזה היה גיל 40, בא התיקון ושם את זה בגיל 45.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך אגב, זה לא פרישה, זאת אומרת מי שמפסיד את הבחירות פורש, זה לא ענין שבן אדם בא ואומר אני הולך הביתה. סיום כהונה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הבנתי, זה הבון טון תמיד, בוא נפגע באנשי ציבור, זה טוב, זה נשמע טוב לעם ישראל, אתה יודע עם ישראל לא אוהב שמקבלים משכורת כל כך.
מרגלית בוטרמן
¶
- - - העלו את השכר ב- 40.5%, היה את ועדת רוזן-צבי וזה היה חלק ממכלול כולל שהעלו את השכר בצורה מאד מאד משמעותית ובתמורה היו כמה שינויים כדי להשוות, כדי שלא יהיה כזה פער בזכויות בין עובדים רגילים לנבחרים. זה היה בעקבות ועדת רוזן-צבי שבעצם בעיקרון חל על חברי - - -
תומר רוזנר
¶
רק אני חייב להדגיש בנושא הזה, שניתנה לאותם ראשי רשויות את הזכות לבחור אם להמשיך במתכונת הקודמת או לבחור במתכונת החדשה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בסדר גמור. עכשיו, אתם בעצם אמרתם אז שמי שבעצם פרש מתחת לגיל 45, הוא כשיגיע גילו לגיל 45 הוא יקבל את הקצבה. בסדר? יופי. ומה קורה עכשיו?
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת, אם אתה פחות מגיל 45, זה לא שאתה פורש בגיל 45, אלא אם למשל סיימת את הקדנציה שלך בגיל 44 אתה מקבל מענק.
דורו
נכון.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת אתה אומר זה היה משחק בר בחירה, אבל מגיל 40 ל-45 זה החלטה שרירותית בלי - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אז אתם שיניתם להם את הכללים תוך כדי תנועה. וודאי, הכנסת משנה את הכללים לפי מה שאתם אומרים. אבל זה הצעות שלכם, אף חבר כנסת לא קם עם זה בבוקר. זאת אומרת אתם באתם, קיבלתם החלטה שבעצם מי שפורש, לא פורש, מי שהפסיד את הבחירות ואיתרע מזלו והוא פחות מגיל 40, אז הוא לא מקבל פנסיה והוא מקבל מענק ואחרי זה העליתם את זה לגיל 45. דרך אגב למה לא הצעתם את זה לגבי אנשי הצבא? סתם אני מעניין אותי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
או שהתפקיד שלהם יותר חשוב מראש עיר? מה זה ראש עיר, שטויות, נביא מישהו אחר, שטויות. אבל צבא זה בעיה, קצין בצבא זה בעיה, לא?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אדוני יושב ראש, שינו את כל הכללים. בכלל הפסיקו את הפנסיה, לראשי העיר הפסיקו את הפנסיות, אני נכנסתי ב- 98' ואין לי פנסיה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אוקיי, עכשיו מה עומד בפנינו, כאן מה עומד, בעצם אנחנו אומרים שהעלינו להם באופן - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
הפסידו את הבחירות, אל תגיד פרשו. פרשו זה כאילו הבן אדם בא לו ללכת הביתה, הפסידו בחירות, אמרו לו לך הביתה.
מוני מעתוק
¶
מתחת לגיל 40, מתחת לגיל הקובע שהם זכאים לקצבה לפי ההחלטה המתוקנת ולמרות זאת, בטעות, עובד שהיה בזמנו החתים את המשרד, את מנכ"ל המשרד על אישורים למתן פנסיה והם בעצם מקבלים פנסיה מאז ועד היום.
מוני מעתוק
¶
לצורך העניין לא מקבל עדיין, כולם מקבלים. אותו אדם, בשיחה שעשיתי אתו, הוא אומר שהוא טעה, הוא לא שם לב לתיקון, התיקון שהיה אחרי זה מבחינתו הוא סבר, חשב, שהוא הולך להיות תיקון שבאמת מאפשר למי שיגיע לגיל 45 לקבל את הקצבה הזאת כשיגיע לגיל 45, גם אם פרש לפני כן, נוכל רטרואקטיבית על אלה שפרשו ב- 98' ואמר שבתיקון זה לא כתוב ולכן באמת ניתן אישור בטעות, הוא אומר, זה טעות שלא שמתי לב לתחולת התיקון. זו טענתו, אבל בפועל האנשים האלו מקבלים את זה כבר שנים רבות, מקבלים את הפנסיה שנים רבות, לכאורה בטעות.
מוני מעתוק
¶
מרגע שהגיע לגיל 45 הם מקבלים את הפנסיה ומי שיש לו את האישור ביד אבל המשיך לעבוד במשרה ציבורית, כנבחר ציבור, אחד מהם הוא כזה, לא יכול היה לקבל בפועל את הקצבה. הוא חיכה בעצם לפרוש ואז לקבל וכשהוא הגיע - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך אגב, באותה תקופה גם ברשויות המקומיות מי שהיה מגיע לגיל 40 ועשר שנים היה מקבל פנסיה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אז היה מעל גיל, אני מספר לכם, מעל גיל 40 ועשר שנים, הוא לא צריך להיות הרבה זמן, יכול להיות שפה יהיה 15 שנה.
תומר רוזנר
¶
לא, לא סיימתי עדיין. ב- 2013, כפי שהדברים הוצגו לנו, בעצם האוצר עמד אז בזמנו על דרישה לבטל את הזכאות של אותם אנשים וגם לגבות מהם את כל מה שהם קיבלו. אנחנו ומשרד הפנים ראינו שזה ממש לא הגיוני שאנשים יסבלו בגלל טעות שנעשתה ובעצם, הצענו לוועדה הסדר שמפשר בין הדברים ואומר שלא יגבו מאותם אנשים שום דבר ששולם להם, אפילו שזה היה שלא כדין ותינתן להם תקופת הסתגלות, די ממושכת, של מספר שנים שבהם תופחת הפנסיה שהם מקבלים בהדרגה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
רגע, אבל יש לזה סיפא, הרי יש לזה עוד חלק ובתמורה לכך אתם רציתם גם להכשיר את אותו אדם שלא קיבל.
מוני מעתוק
¶
מי שלא קיבל לא יקבל. זה היה חלק מהדיון, זה היה מורכב מידי כחלק מהתיקון הכללי, אמרה יושבת הראש הוועדה נדון בזה בנפרד, לצורך העניין זה מה שהיה.
מוני מעתוק
¶
אחרי זה היתה ישיבה, זה בנפרד עם יושבת הראש בזמנו, ישב פה גם מנכ"ל משרד הפנים דאז שוקי עמרני, ובסופו של דבר זה לא התקדם לכדי החלטה כזו או אחרת ואנחנו פה היום.
תומר רוזנר
¶
בעקבות המהלך הזה, נעשתה הפניה הנוכחית של שר הפנים לוועדה ובפניה מתבקשת הוראה, החלת הוראה שהיא פרסונלית ורטרואקטיבית בעצם, שתהפוך את ההחלטה שהתקבלה ב- 99'.
תומר רוזנר
¶
מכל מקום, הבקשה כרגע, אני רוצה להדגיש שבמקרים אחרים שנעשתה בהם טעות דומה על ידי משרד הפנים, משרד הפנים עמד על כך שההסדר יבוטל ובהליך משפטי, שאותו נבחר שקיבל בטעות, מטעות אחרת של משרד הפנים, הגיעו אתו להסדר שהוא לא ישלם אחורנית אבל יבטלו לו מכאן ואילך - - -
תומר רוזנר
¶
אנחנו בלשכה המשפטית חושבים שהבקשה הזאת היא בעייתית, היא החלטה שהיא גם רטרואקטיבית וגם פרסונלית, היא מעוררת קשיים לא מעטים, במיוחד קשה להסביר אותה לאור התנהלות משרד הפנים במקים אחרים של טעויות שהגיעו עד לבית המשפט העליון ובית המשפט העליון אישר את עמדת משרד הפנים באותם מקרים, שבהם, כשנעשית טעות מבטלים את הזכאות מכאן ואילך אבל לא גובים אחורנית, כאן מבקשים הסדר אחר, שקשה להסביר את משמעותו. אבל הסמכות היא כמובן בידי הוועדה והוועדה תחליט.
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך אגב, סתם שאלה עקרונית להבין, הרי אם אני פותח כללי משחק חדשים זה בסדר לשנות. אז אני משנה אותם כלפי אלה החדשים, זה אומר שאם היה בזמנו איזה שהוא ראש עיר, נניח היה מכהן עשר שנים, בוא נניח שנבחר בגיל 21 ובגיל 31 הוא פרש, אז אם הנוהג היה באותה תקופה שהוא מקבל פנסיה, אז הוא ממשיך לקבל פנסיה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת מדובר על חמישה שהם היו, כלומר גם ללא שינוי החוק אתה אומר שהם היו נכללים במענק.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת, בלי קשר לתיקון לחוק, את אומרת שאותם חמישה הם באופן בסיסי אז הם גם לא היו זכאים, זה מה שאת אומרת.
מרגלית בוטרמן
¶
נכון, וודאי, אם הם היו זכאים לפי החוק אז זה היה בעייתי, כמו שאתה אומר, תוך כדי תנועה לשנות למישהו את הזכאויות זה בעייתי? לכן מי שסיים את הקדנציה קיבל לפי מה שהיה לו לפי הכללים שהיו. על החדשים החילו פנסיה צוברת כמו שאמרה חברת הכנסת גרמן, ולגבי הוותיקים, אם הם המשיכו עוד קדנציה, הם יכלו להמשיך עוד קדנציה אחת בפנסיה תקציבית ובעצם מהבחירות של 2003 כולם בפנסיה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מה זה הנחיה? אם בן אדם, כאילו עכשיו יגיד לכם עובד רגיל אתם לא עשיתם את זה לאף עובד מדינה. מה ציפיתם שראש עיר יגיד, אתם יודעים מה? אתם מעבירים אותי אני לא אהיה ראש רשות? הרי שמתם אותו בפינה והודעתם לו. מה ציפיתם שהוא יעשה?
מוני מעתוק
¶
תחשוב שמי שהיה עד 2003, זה בדרך כלל אנשים ותיקים שהתחילו לפני 98', זאת אומרת לפחות עשר שנים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הכל הכנסת, אבל הסברתי, אני לא מצליח להבין את הרציונל שלכם, אתם יוזמים את זה. בסוף אם אנחנו מחוקקים אז אתם אל תדברו, נעשה מה שאנחנו רוצים ותלכו הביתה. אבל היות ואתם בעצם מביאים את זה, אתם יוזמים את זה, אז אל תבואו בטענה הזאתי אף פעם היא לא טובה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני רוצה לשאול קודם כל מה עלה בגורלם של אותם חמישה איש, האם הם קיבלו משהו, האם הם קיבלו את המענק?
מוני מעתוק
¶
אותם חמישה בפועל מקבלים פנסיה תקציבית בהתאם לאישור שניתן להם בטעות על ידי המשרד, כל אחד בזמנו 2002, 2003, 2001.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
רגע, זאת אומרת שאם החוק היה עובר הם כבר לא היו מקבלים היום והיינו חוסכים למדינה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אם את החוק שלנו היינו מעבירים אז למעשה היתה תקופת מעבר ואחרי זה הם היו מפסיקים לקבל.
תומר רוזנר
¶
השר מציע להחיל את התיקון באופן רטרואקטיבי ופרסונלי כך שהם ימשיכו, אותם חמישה ימשיכו לקבל מה שלפי ההחלטה לא מגיע להם, זאת אומרת להפוך את זה שיגיע להם לפי ההחלטה ולהוסיף גם את השישי שגם הוא יקבל.
מרגלית בוטרמן
¶
מה שהזכירו שהיה פסק דין שקיבל את עמדת משרד הפנים, התקופה שהוא קיבל פנסיה היא לא היתה ארוכה כי בשלב כל שהוא הוא חזר להיות ראש רשות והקפיאו לו את זה. מדברים על סדר גודל של מיליון ומשהו.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
על זה אנחנו מדברים, אתם מבקשים מאתנו כאן למעשה לתת לו עד גיל 80 ואם ירצה השם אז עד 120, אני מדברת על הממוצע.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אם תתקבל ההחלטה כפי שמוצעת על ידי משרד הפנים, גם אותו שישי יקבל רטרואקטיבית 17 שנה, אז גם את זה צריך להוסיף.
תומר רוזנר
¶
לא, ההצעה היתה שמה שהם קיבלו קיבלו ולא ניקח מהם בחזרה ולתת להם תקופת הסתגלות מסוימת של מספר שנים, שבהם הם ימשיכו לקבל אבל בהדרגה להפחית את זה.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
תראו חברים, קודם כל אני מדברת כראש רשות, רק כדי שתדעו שאם אני הייתי פורשת לפנסיה אחרי 15 שנים מביטוח מהנהלים שלי היה לי 6,000 שקל וזה כסף שאני חלקו הפרשתי וחלק כמובן העירייה. אני דרך אגב מצדיקה את המעבר הזה מפנסיה תקציבית לפנסיה צוברת כי אני חושבת שזה היה על חשבון הציבור וטוב עשה מי שעשה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בסדר, גם המשכורת שלך זה על חשבון הציבור. לפי החשבון שלך אני אתקדם 30 שנה, יוצא לפנסיה של 12 אלף שקל ברוטו? שאלתי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
קצין בצה"ל, אחרי 15 שנה מביא הביתה כמעט 30 אלף שקל. ראש עיר 30 שנה, אני אוהב את ההצטדקות הזה, זה הכל על חשבון הציבור גם המשכורת בכנסת, אולי נבטל את המשכורות?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לא, אדוני יושב הראש, צריך לקבל משכורת והמשכורת צריכה להיות בהחלט ראויה, אני חושבת שכאשר ביטלו את הפנסיה התקציבית ושמו פנסיה צוברת זה היה נכון וצודק ואני מצדיקה את זה, למרות שאני זאת שלמעשה כאילו נפגעתי ואם אתה שואל על המשכורות של חברי הכנסת, אז אתה יודע מה דעתי, אני חושבת שלא צריך להעלות אותם. המשכורת שלנו היא טובה ואני לא חושבת שצריך להוריד אותה אבל גם לא צריך להעלות אותה וכן אני מתייחסת לכספי ציבור ביראה ובכבוד.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
הטענה שלי היא שאסור לנו לקבל את ההצעה הזו, זה בזבוז של כספי ציבור, זה היה מעשה שהוא בניגוד לחוק ואסור לנו לקבל, כן צריך לקבל את ההצעה כפי שתומר ניסח אותה, זה נראה לי הוגן וישר ונכון. זו דעתי.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אדוני יושב הראש, קודם כל אני חושב שסוג כזה של דבר, זאת אומרת שיש פה גם טעות שהייתה, שנעשתה בידי אדם שבעצם מורשה, זאת אומרת שלא היה פה איזה שהוא מישהו שעשה דבר - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
זה היה טעות בתום לב, אחד. שתיים, גם ההחלטה של להגדיל את זה עד גיל 45 היתה כמה חודשים לפני, אני קורא את זה במכתב של השר, זאת אומרת שיש פה באמת כמה דברים שמצטרפים, שצריך גם להיכנס לנעלים של אנשים שהיו בתקופה מסוימת, כיהנו בתפקידים, יש להם עמיתים אחרים שעשו את אותה עבודה ואולי אפילו עבודה פחות טובה, הם יקבלו את הפנסיה שלהם ואלה, א', בגלל שטעו, ב', בגלל שהיה הפרש של חודש-חודשיים בהחלטה יפסידו את זה. אני לא חושב שצריך ללכת במקרים כאלה ב'יקוב הדין את ההר'. אגב, גם לא לעובדים, גם לא לעובדים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אגיד לך משהו, אני אתן לך תשובה. לפני כשלושה חודשים הגשתי הצעת חוק, פרטית, שבאה להסדיר את הסיפור שכשעובד, עובד מן המניין, נתנו לו איזו שהיא תוספת בטעות אז ביקשתי בעצם לא לבוא ולתבוע ממנו אחרי 30 שנה, הרי הוא בזבז את הכסף ,הוא לא יודע הרי שזה בטעות. מדובר בדרך כלל בכמה מאות שקלים, אתה יודע, שנתנו לו דרגה. פתאום אחרי 30 שנה אומרים לו הדרגה שלך בטעות, נא להחזיר 200 אלף שקל. אז אני ישבתי עם הממונה על השכר, היא אמרה לי, תשמע דודי, אתה צודק אבל הבעיה היא שיכול להיות מצב שיהיו אנשים שיטעו בטעות ויגידו לו, סליחה לא בטעות, ויגידו לו שמע, אם עלו עליך אז מקסימום תשלם. הרעיון שלי היה, דיברת על השנה אז מהשנה, עזוב רטרואקטיבית, אז היה בזה הגיון מסוים שהיא אמרה לי ואז קיבלתי ממנה הבטחה שאנשים שהשכר שלהם ממילא הוא לא גבוה עד 10,000 שקל, לא יבקשו את זה. בגלל שיש בזה הגיון, יש בזה הגיון שעובד מן המניין שעובד על משכורת, אין לו מפעלים, הוא לא איש עשיר, הוא חי ממשכורת. אז גם אם נתת לו 300 שקל בטעות לכאורה, באיזה דרגה שלא היתה מגיעה לו, אז הוא אומר ניקח את זה לשוטף. יום אחד אחרי עשר שנים אתה אומר לו, תשמע, אתה חייב את כל הסכום והוא אפילו לא יודע מאיפה להביא לך את זה, הוא גם לא אשם בעניין, אז לכן את זה אני מקבל.
הבעיה שלי בסיפור הזה היא, אני אגיד לך מה, אני שאלתי מה קרה לפני. נניח שאין שינוי בחוק והכל רגיל, שאלתי מה היה קורה אם בחור היה פורש לפני גיל 40, אז היה מקבל מענק. הוא לא היה מקבל פנסיה, הוא היה מענק.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לכן, זה הדבר שמפריע לי בהצעה. זאת אומרת עזוב את הסיפור של התשלום, אני אומר שלכאורה אם היה מצב שהיינו מרעים אז את מצבם בלי שהם יודעים למשל, אז אתה צודק. השאלה ששאלתי, מה קרה, הרי בסופו של דבר העלו את זה מגיל 40 ל-45. אז נניח שהבחור היה בגיל 41, אז אתה יודע מה, שינית לו את התנאים תוך כדי תנועה, לא צודק. הבעיה היא שגם אז, מי שהיה פורש מתחת לגיל 40 הוא לא היה מקבל, היה מקבל מענק. פה דובר על אנשים שפרשו לפני גיל 40 וניתן להם פנסיה בטעות ואני מדבר כרגע, עזוב רגע את הטעות, אני מסתכל קדימה מה קורה קדימה, מכאן להבא, זה הסיפור.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
ולהסתכל גם על כל המקרים הקודמים, למה פעלו אחרת בכל המקרים, למה במקרה הזה צריך לתקן?
תומר רוזנר
¶
לא, במקרה מאד דומה, מהחודשים האחרונים של ראש רשות מקומית שקיבל בטעות על פי פרשנות אחרת, לא הנושא הספציפי הזה אלא סעיף אחר, שבו נעשתה טעות אחרת, אני אפילו לא יודע אם זה אותו עובד, לא רוצה - - -
תומר רוזנר
¶
אותו עובד, הזמינו אותו לשימוע ואמרו לו, אנחנו לפנים משורת הדין לא ניקח לך אחורה, אבל אנחנו מפסיקים לך מכאן ואילך.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
כן וזה מה שעושים תמיד. אני לא מבינה, אנחנו יושבים כאן לחוקק חקיקה פרסונלית, רטרואקטיבית, שני דברים שאנחנו לא נוהגים לעשות ובניגוד לנוהל מקובל. עזוב את נבחרי הציבור, אני יודעת כמה עובדים, כאשר ממונה על השכר היה נכנס לעירייה והיה בודק והיה מוצא טעויות, הוא היה לוקח מהם את הכסף. כמו שאתה אומר, גם כאלה שקיבלו 10,000, לא 30 אלף. אני לא מבינה למה בכלל זה עולה.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
אני חושב שהרעיון של תומר זו הצעה הוגנת. אני חושב שלא לבקש מהם רטרואקטיבית להחזיר את הכספים ולהתנהג כיאה לוועדה שלטונית על פי הכללים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יכול להיות שכן ויכול להיות שלא, אני אחליט עוד מעט תוך כדי, תישארי עד סוף הדיון. נשמע, בבקשה. זוהיר, אתה סיימת?
אריאל צבי
¶
אדוני יושב הראש, אנחנו שמענו פה את מה שהיועץ המשפטי אמר. יש כאן חקיקה רטרואקטיבית, חקיקה שהיא פרסונלית וברור לכולם שהיא חלה על מספר מאד מסוים של אנשים. אצלנו בממשלה, כששר רוצה - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
דרך אגב מתי זה פרסונלי? איזה מספר זה פרסונלי ואיפה זה ציבורי? כמה, נגיד אם היה מדובר על 2,000 זה פרסונלי?
אריאל צבי
¶
בדרך כלל דבר חקיקה הוא חל על קבוצה לא מסוימת של אנשים, בגלל שאנחנו פה בסיטואציה ייחודית, ברור לכולם על מי מדובר, ברור לכולם על מה מדובר, זו חקיקה שהמחוקק יודע בדיוק על מי היא תחול.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
מה זה על מי? אנחנו לא יודעים על מי? אנחנו יודעים מי השישה אנשים? אנחנו לא יודעים מי הם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
הראל, אני שאלתי שאלה פילוסופית, אתה יודע אני אוהב תמיד לפרט את העניינים עם האנשים שמדברים. אני אומר, אני רוצה להבין מבחינתך אתה, הרי בסוף זה שאלה של הגיון, תחושה, כל אחד וההיגיון שלו. מתי זה פרסונלי? הרי אם זה אחד בוודאי פרסונלי, אם זה כל המדינה בוודאי שזה לא, איפה לדעתך זה פרסונלי בחיתוך בקבוצה ואיפה לא?
אריאל צבי
¶
אוקיי, אני רוצה רק להגיד מה זה. אצלנו בממשלה יש הנחית יועץ שכששר רוצה לעשות חקיקת משנה שהיא חלה בצורה רטרואקטיבית זה טעון בחינה מיוחדת. צריך לראות מה בדיוק ההשלכות, על מי היא חלה, היא מטיבה, היא מרעה, מה היא בדיוק יוצרת. בגלל שאנחנו שומעים פה שיש קשיים בדבר ואנחנו גם כששמענו על ההחלטה הזאת אנחנו לא הבנו שזה עבר דרך הדרג המקצועי בתוך משרד הפנים. ביקשנו מהם בסוף השבוע האחרון שיפעלו לדחות את הדיון כדי שאנחנו נוכל לבדוק. לא אמרנו כן, לא אמרנו לא, ביקשנו שיתנו לנו את הזמן לבדוק.
היו"ר דוד אמסלם
¶
בסדר גמור, אני נענה לבקשתכם, בעוד שבועיים בעזרת השם נעשה דיון חוזר בעניין, בסדר? אז לפני כן תבואו אלי כדי לחדד.
היו"ר דוד אמסלם
¶
כן, שלא נשמע פה. מאה אחוז, דרך אגב אנחנו מקפיאים מצב, כמובן לא עושים שום דבר עד שנקבל את ההחלטה, תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 11:37.