ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 23/11/2016

פרק ב' כולו (אסדרת ענף התמרוקים), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016

פרוטוקול

 
הכנסת העשרים

מושב שלישי

פרוטוקול מס' 375

מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות

יום רביעי, כ"ב בחשון התשע"ז (23 בנובמבר 2016), שעה 9:04
סדר היום
פרק ב' כולו (אסדרת ענף התמרוקים), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016
נכחו
חברי הוועדה: אלי אלאלוף – היו"ר

עבדאללה אבו מערוף

מיכל בירן
חברי הכנסת
יחיאל חיליק בר

מיקי לוי

מיכאל מלכיאלי
מוזמנים
ד"ר איל שורצברג - מנהל אגף הרוקחות, משרד הבריאות

רינת בכר - אחראית קוסמטיקה, אגף הרוקחות, משרד הבריאות

נילי חיון דיקמן - הלשכה המשפטית, משרד הבריאות

שירה דימניק - מנהלת ענף תקציבים, אגף התקציבים, משרד האוצר

אמיר רשף - רכז תעשייה ומסחר, אגף התקציבים, משרד האוצר

הלל וואזנר - הלשכה המשפטית, משרד האוצר

ינון גוטגליק - הלשכה המשפטית, משרד האוצר

שי סומך - משרד המשפטים

לודמילה נוימן - משרד הכלכלה והתעשייה

דוד פפו - יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל

ראובן בילט - יו"ר חטיבת הקוסמטיקה, לשכת המסחר

חנה לאידרשניידר - מנהלת תחום ענפי, איגוד לשכות המסחר

רבקה סלונים - יועצת רישום תמרוקים, איגוד לשכות המסחר

עדיחי שאולי - מנהל איגוד, התאחדות התעשיינים

רוית דימנז - יועצת משפטית, משרד עמית, פולק, מטלון, אגף התמרוקים, התאחדות התעשיינים

הדר מיכל - ענף התמרוקים, התאחדות התעשיינים

ד"ר נורית הראל - יושבת ראש מפעלי ד"ר פישר, התאחדות התעשיינים

סיון שנהב - רישום תמרוקים, משרד רבקה סלונים

שמרית חסין - יועצת משפטית, חברת ש. שסטוביץ

יואב גזית - מנכ"ל ביו פור יו בע"מ

אשר גלאי - בעלים של חברת גויה מעבדה לקוסמטיקה

גליה מקיבל - אחראית רגולציה, חברת דיפלומט

עינת ארצי - חברת דיפלומט

שחר שקורי - יבואן תכשירי שיער, בעל חברת שחר שקורי שיווק בע"מ

גלי עמיר - יועצת רגולטורית, לוריאל

חביב פאר - בעלים של חברת פאר פארם

רחל וידל - שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את ש. שסטוביץ (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: שירותי בריאות כללית)

רווית דימנז יחזקאל - שדלן/ית (משרד עו"ד עמית פולק מטלון ושות'), מייצג/ת את התאחדות התעשיינים בישראל, אגף סביבה, בריאות ובטיחות

עידית שבתאי סידס - שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את איגוד לשכות המסחר-חטיבת התמרוקים (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: פרוקטר אנד גמבל ישראל)
ייעוץ משפטי
ענת מימון

ענבר הרשקוביץ (מתמחה)
מנהלת הוועדה
ענת כהן שמואל
רישום פרלמנטרי
אהובה שרון, חבר המתרגמים

פרק ב' כולו (אסדרת ענף התמרוקים), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016
היו"ר אלי אלאלוף
בוקר טוב. היום ה-23 בנובמבר 2016, כ"ב בחשון התשע"ז, השעה 9:04 ואנחנו פותחים את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. יש לנו פרק ארוך שעוסק באסדרת ענף התמרוקים, מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016.

אני חושב שיש כאן שיטה חדשה והכי טוב שיסבירו אותה אנשי האוצר ואנשי משרד הבריאות. כפי שאמרתי, זה פרק ארוך והבטחתי שזה יעבור בוועדה בצורה רצינית אבל עם זמן דיבור מוגבל.
אמיר רשף
בוקר טוב. אנחנו מביאים היום בפני הוועדה תיקון חקיקה בתחום אסדרת ענף התמרוקים. זה איזשהו המשך לסדרה של רפורמות ותיקוני חקיקה שהממשלה מביאה בפני הכנסת שמטרתה לייצר רגולציה בתחומים של מוצרי צריכה. בשנה שעברה עשינו בתחום המזון רפורמה מאוד גדולה כאן בוועדה שבלשון העם מקובל לקרוא לה רפורמת הקורנפלקס.
היו"ר אלי אלאלוף
בוקר טוב חברי חיליק בר. פעם ראשונה אני רואה אותך בוועדה.
אמיר רשף
גם הרפורמה הזאת, מטרתה בסוף בקצה הדרך להפחית את יוקר המחיה והפעם בתחום התמרוקים מכיוון שהיושב ראש ביקש לקצר, אני אעביר את המצגת לאיל שורצברג ממשרד הבריאות. מה שמובא בפניכם זה אחרי עבודה מאוד מאוד ארוכה של משרד הבריאות, עבודת מטה שנמשכת כבר מספר שנים. תיקון החקיקה הוא שלב ראשון בשינוי הרגולטורי ואחר כך גם יובאו בפני הוועדה או לאישור שר הבריאות מספר סטים של תקנות שישלימו את השינוי הרגולטורי. איל יציג קצת יותר לעומק.
היו"ר אלי אלאלוף
רק רגע. אני רוצה לדעת. נמצאים כאן נציגים ממשרד האוצר, ממשרד הבריאות, ממשרד המשפטים, ממשרד הכלכלה.
איל שורצברג
הנושא של תמרוקים נוגע לכל אחת ואחד מאתנו, לכל אזרחי מדינת ישראל. יש כאן איזשהו שקף שנלקח מתוך איגוד התמרוקים האירופאי שבעצם מראה שבניגוד למוצרי צריכה אחרים, מדובר כאן בשימוש נרחב מאוד. מהזמן שאנחנו יוצאים מהבית בבוקר עד לזמן שהגענו בדרך כלל לעבודה, השתמשנו כבר בכשישה מוצרים כמו משחת שיניים, דיאודורנט, שמפו וכדומה, מוצרי איפור כאלה ואחרים. ולכן יש כאן צריכה מוגברת של המוצרים האלה.

למה משרד הבריאות נמצא כאן, כי זה לא מוצר צריכה שהוא רגיל. אנחנו מדברים כאן על חומרים או על תערובות שמיועדים לבוא במגע עם חלקים חיצוניים של גוף האדם במטרה עיקרית או בלעדית לנקותו, לבשמו, לשנות את מראהו, להגן עליו או לשמור עליו או לשפר את ריחות הגוף למעט תכשיר או ציוד רפואי. זאת אומרת, זאת לא תרופה וזה לא ציוד רפואי אלא זו קטגוריה בפני עצמה. החלק החיצוני של גוף האדם, שכבת העור החיצונית – שיער, ציפורניים, שפתיים, שיניים, ריריות, חלל הפה ואברי המין החיצוניים. זאת אומרת, בעצם לאותו חומר שנמצא בתוך התמרוק, יש מגע עם אברי הגוף ומטבע הדברים חומרים שעלולים להיכנס בתהליך הייצור של אותו תכשיר ועלולים להיות מסוכנים, עלולים לגרום לנזק לציבור הרחב שמשתמש בו ומשתמשים בו כל אזרחי מדינת ישראל. צחצוח שיניים הוא כמעט מגיל אפס עד שאין שיניים אבל אז משתמשים בדברים אחרים. אנחנו בעצם מדברים כאן על הרבה מאוד סוגים של מוצרים. לא אפרט בפניכם אבל באמת יש כאן כמה דוגמאות כמו משחות שיניים וכל מיני תחליבים וקרמים לגוף, לק, מוצרי איפור וכדומה.

המאפיינים של התמרוק הם כאלה שקודם כל אנחנו מדברים על שוק שהוא לא רק בישראל אלא שוק שהוא בינלאומי והוא שוק עונתי. אנחנו רואים את הפרסומות שיש ברשתות המסחר השונות שמתחלפות על פי עונות השנה. יש כאן רכיבים ומרכיבים שהם מוגבלים בריכוזים שלהם, שבריכוזים מסוימים הם גם יכולים להוות תכשירים אבל כאן הם מוגבלים בריכוז שלהם, הם נדרשים מטבע הדברים לתנאי אחסנה נאותים. מי ששמר פעם איזשהו קרם להגנה מפני השמש במשך הרבה מאוד שנים ופתח אותו אחרי הרבה שנים, ראה שאם שמרו אותו לא נכון, לפעמים הקרם נפרד והופך להיות נוזלי יותר או נוזלי פחות. אנחנו רוצים לשמור את זה כך שהוא יהיה בתנאים נאותים. יש להם אורך חיים שהוא מוגבל כי זה מוצר שעלול להתקלקל ולהתפרק. כמובן שיש לו איזשהו סוג מסוים של השפעה פיזיולוגית. מכאן אנחנו למדים שאנחנו צריכים פיקוח שהוא די הדוק על הנושא הזה. עד להבאה של תיקון החוק הזה בפקודת הרוקחים, אנחנו בעצם פעלנו מתוקף צו ותכף גם נפרט עליו.

אנחנו עוברים עכשיו לתהליך רגולציה חדש בתמרוקים. עד עכשיו כמו שאמרתי בעצם פעלנו מכורח צו הפיקוח על שירותים ומוצרים משנת 1973, במסגרתו אנחנו בדקנו כל תמרוק ותמרוק ונתנו לו רישיון. הנושא הזה בעולם הולך ומשתנה. יש בעצם כל מיני אסכולות שנכנסו מאז שנת 1973 וגם שוק התמרוקים עבר שינויים נרחבים בכלל העולם באופן כזה שבעצם במקומות כמו אירופה, משם אנחנו גוזרים חלק מהרגולציה שנציג בפניכם היום, לא מבצעים יותר את האישור לפני התהליך אלא מבצעים תהליך שנקרא נוטיפיקציה. יידוע. זאת אומרת, אותו יצרן או יבואן יכול לעלות לשוק אחרי שהוא יידע את שלטונות הבריאות במדינה בה הוא מבקש לשווק את מוצריו ופעם שאנחנו יודעים על המוצר הזה, הוא יכול לשווק אותו.

היום השיטה היא שאנחנו בודקים כל רישיון ורישיון. אני רוצה להגיד שזה עומס כבד מאוד גם על התעשיינים וגם על היבואנים אבל זה גם עומס כבד מאוד על משרד הבריאות ואנחנו מדברים על כ-13 אלף רישיונות בשנה כאשר אנחנו יודעים ששנים אחורה, אם אנחנו מדברים על שנות ה-2000 המוקדמות, היו כמה אלפי רישיונות והיום אנחנו כבר ב-13 אלף והמספר הזה רק הולך וגדל. הוא גם פונקציה, אני מניח, של חשיפה למה שקורה בעולם ובכלל לאופן בו אנחנו צורכים מוצרי צריכה.
היו"ר אלי אלאלוף
ברשותך, תסביר את ה-13 אלף רישיונות. כל כמה זמן?
איל שורצברג
היום יצרן או יבואן שמחזיק ברישיון שנקרא רישיון תמרוקים כללי, זאת אומרת שיש לו בעצם בית עסק שבו הוא פועל בתנאים נאותים לייצור או לאחסנת תמרוקים, יכול אחרי שקיבל את הרישיון הזה לפנות אל משרד הבריאות ולהגיש בקשה עבור רישיון שנקרא רישיון פלוני. זאת אומרת, כל תמרוק ותמרוק. למשל, אם יש שפתון מסוים, לאותו שפתון יש איזשהו תיק, התיק הזה מוגש עם הדוגמה שלו אל מחלקת התמרוקים שרוקחת רינת בכר שיושבת כאן לצדי היא המנהלת שלו, בודקים שם רוקחים, מעריכי תיקים עוברים על אותו תיק, רואים שאין שם חומרים מזיקים, בודקים שאין שם כל מיני קליימים, כל מיני אמירות של היצרן או של היבואן שהם לא נופלים תחת הגדרה של תמרוק – זאת לא תרופה ולכן אי אפשר לבוא ולומר שזה מרפא אלא אפשר לומר מייפה – בודקים שאין שם חומרים מסוכנים. לפעמים עושים גם בדיקה של התמרוק עצמו, של החומרים בפנים, והדבר הזה לוקח פרק זמן די ארוך ואז ניתן רישיון לחמש שנים. מכיוון שהשוק הוא עונתי והוא מתחלף, הרישיונות אכן ניתנים לחמש שנים אבל הרבה פעמים מבחינת היצרן או היבואן, הרישיון הזה כבר לא מספיק טוב כי המוצרים משתנים בקצב מאוד מאוד מהיר ואלינו מגיע זרם מאוד מאוד גדול של מוצרים שמצריכים אותנו שוב ושוב ללכת ולבדוק את הנושא הזה עם כמובן כוח אדם שהוא מוגבל וכמות רישיונות שהולכת ועולה משנה לשנה.

התיאור נמצא כאן. קודם יש קבלת רישיון תמרוקים כללי, מקבלים את הרישיון הזה מהרוקחות המחוזית שהיא זרוע הביצוע של אגף הרוקחות במחוזות, ניתן לחמש שנים, לאחר מכן יש פנייה למשרד הבריאות, למחלקת התמרוקים, מקבלים רישיון תמרוקים פלוני, וזה ניתן עבור מוצר מיובא או עבור ייצור מקומי.

מכיוון שיש לנו עלייה ניכרת בכמות המוצרים שאנחנו בודקים, נוצר לנו מטבע הדברים עיכוב בזמני השיווק ועל מנת להתאים את עצמנו לרגולציה שמקובלת בחוץ לארץ, בה יש חלוקת הנטל בין היצרן/היבואן לבין הרגולטור שכולם אחראים, אנחנו מבקשים לעבור לשיטה דומה ואפילו די זהה למה שמקובל באירופה ועל ידי כך בעצם לאפשר ירידה גם בנטל הרגולטורי וגם המשך שמירה על בריאות הציבור.
אמיר רשף
תכף נחזור לאיזשהו פירוט של התיקונים המוצעים ואיך תיראה הרגולציה החדשה. לפני כן אני רוצה לדבר על כמה נתונים כלכליים.

שוק התמרוקים נאמד בכשישה מיליארד שקלים. שמעתי גם הערכות שהוא גבוה ומגיע לכיוון השמונה-תשעה מיליארד שקלים וזה בהחלט שוק משמעותי בהיבט של מוצרי צריכה. יש מספר קטיגוריות בשוק הזה שהן קטיגוריות גדולות מבחינת שטח השוק. מדברים על מאות מיליוני שקלים. משחת שיניים, שמפו למבוגרים, דיאודורנטים, אם מסתכלים על זה כעל נשים וגברים ביחד, גם זה קרוב ל-300 מיליון שקלים. סבון נוזלי, גם קרוב ל-300 שקלים בשנה. זה אומר שהצרכן בסוף מוציא נתח לא מבוטל מסך הקנייה שלו על אותם מוצרים. כאשר אנחנו בוחנים מה קורה מבחינת ריכוזיות באותם מוצרים, אנחנו רואים ריכוזיות מאוד מאוד גבוהה ב-CR3 שזה המדד של נתח השוק של שלושת היצרניות או היבואניות, לצורך העניין הספקיות הגדולות בענף, ואנחנו רואים כאן תמונה שהיא די דומה לענף המזון מבחינת הריכוזיות. שלושת השחקנים הגדולים בכל קטגוריה שולטים בשני שלישים עד קרוב למאה אחוזים מהמוצרים הנרכשים בענף. מבלים פשוטות, כשעם ישראל הולך וקונה למשל שמפו למבוגרים, שמונים אחוזים מהעם קונים שמפויים שמיוצרים על ידי שלוש חברות או חברות מקומיות או יבואניות.

למצב הזה יש השפעה ישירה על רמת המחירים שאנחנו משלמים כאן.
נורית הראל
אפשר לשאול מי אלה שלושת החברות הגדולות?
היו"ר אלי אלאלוף
רגע. בשווקים בחוץ לארץ, במדינות בגודל שלנו, כמו שוויץ, יש יותר משלושה ספקים?
אמיר רשף
כן. ה-CR3 בישראל, ככלל, גם במזון וגם בתמרוקים, הוא גבוה יותר בעולם., בדקו את זה לעומק בדוחות קודמים.

ככלל, כשאני מציג בכנסת, אני לא מציג בדיוק מי החברה העסקית שמחזיקה בכל נתח שוק אם הנושא הזה חשוב לוועדה, אני יכול להעביר ולומר מי הן שלושת החברות.
נורית הראל
אולי רק תאמר אם אלה יבואנים או יצרנים.
אמיר רשף
זה גם וגם. אלה לא רק יצרנים מקומיים.
היו"ר אלי אלאלוף
אתה יכול להעביר? אין שום סיבה משפטית לא להעביר.
אמיר רשף
בסדר. אני אעביר.
היו"ר אלי אלאלוף
אין לך את זה כאן?
אמיר רשף
לא, אין לי את זה כאן. אני אעביר את זה בטבלה לוועדה.
היו"ר אלי אלאלוף
יש לך ניחוש, גברת.
נורית הראל
לא.
קריאה
היא רוצה לבדוק אם דוקטור פישר הוא בתוך השלושה או לא.
נורית הראל
לא. אני יודעת בדיוק מה נתחי השוק שלנו ואני חושבת שכמעט אין מונופוליות בשווקים האלה.
אמיר רשף
בכל אופן, רמת הריכוזיות שקיימת בישראל גם גורמת לזה שיש פערי מחירים בין ישראל לבין מדינות ה-OECD. הבאנו כאן כמה דוגמאות לתמרוקים, למוצרים שנמצאים תחת האסדרה שאנחנו מביאים ה יום ואנחנו רואים פערים של עשרות אחוזים ברמת המחירים. זה מגיע עד שישים אחוזים אבל גם לשלם 17 אחוזים יותר מאשר משלמים במדינות ה-OECD על משחת שיניים, זה לא הדבר שאמור להיות. אנחנו רוצים לטפל בנושא הזה. אנחנו רוצים להוריד כאן את רמת המחירים של התמרוקים. אחת הדרכים לעשות את זה היא לטפל בנושא האסדרה, לעשות אותה פשוטה יותר, לעשות את השינויים שאיל דיבר עליהם ותכף יגיד עליהם עוד כמה מלים, כדי להסיר חסמים לכניסה של שחקנים קטנים ובינוניים, לעשות כאן את היבוא יותר פשוט, לעשות את היצוא יותר פשוט ולאפשר הכנסה יותר מהירה של מוצרים חדשים לתוך השוק.
היו"ר אלי אלאלוף
זה המקום לשאול על צו יצוא? מה קורה שם?
רינת בכר
אני יכולה לומר. הצו הועבר לצורך הנחה לוועדת הכספים. אני מניחה שזה יגיע ממש היום-מחר ליושב ראש הוועדה וזה כבר יהיה תלוי בכנסת לגבי מועד הדיון.
היו"ר אלי אלאלוף
מגיעות מחמאות לצוות המשפטי שלנו שדחף לזה. לא? בעצתך. אני שמח לשמוע.

חברי הכנסת רוצים הבהרות?
מיקי לוי (יש עתיד)
אפשר לקבל את המצגת בבקשה?
איל שורצברג
היא נשלחה לוועדה אתמול.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
אדוני היושב ראש, קודם כל תודה על הדיון. אני מאוד בעד אסדרה ואסדרה זה דבר טוב. בדיוק דיברתי עם מיקי על כמה זמן במדינה הזאת לוקח להסדיר דברים ומי משלם את המחיר לגבי האסדרה הזאת.

הסיפור של התקנות, אני לא יודע כמה התייחסתם לזה ובוודאי עוד תתייחסו לזה, חייבים להתקין תקנות בהתאם לחוק בפרק זמן סביר. אני אומר בפרק זמן סביר ומוגדר כי אין לוח זמנים מוגדר בחוק. במדינה שלנו, אני יודע שכשאין לוח זמנים מוגדר ואין תקרה, זה כנראה יכול להיגרר לנצח.
היו"ר אלי אלאלוף
לא. קבענו כאן נהלים. בדרך כלל יש לוח זמנים ואפילו בחוק שמנו את זה.
מיקי לוי (יש עתיד)
אולי נעביר את החוק לפני החתימה או אחרי החתימה.
היו"ר אלי אלאלוף
חתימה של מה?
מיקי לוי (יש עתיד)
של התקנות.
היו"ר אלי אלאלוף
ודאי שלפני.
אמיר רשף
החלטת הממשלה קבעה לנו לוח זמנים להכנת התקנות מיום שעובר החוק.
מיקי לוי (יש עתיד)
אם יכינו את התקנות עוד עשר שנים, מה יקרה?
היו"ר אלי אלאלוף
יהיה כאן מי שיחליף אותך ואותי.
מיקי לוי (יש עתיד)
איזה שוט יש לנו שנעביר את החוק ולא יהיו תקנות.
היו"ר אלי אלאלוף
יש לנו שוט. חלק אינטגרלי של החוק הוא כולל מועד.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
קודם כל, הוא אומר 120 ימים.
אמיר רשף
החלטת הממשלה קבעה לנו סד של 120 ימים.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
מיום שעובר החוק.

בסוף מדובר כאן בבריאות הציבור, בסיכונים, בבטיחות ולדעת איזה מוצר הוא טוב, אם מביאים חיקויים, זיופים, מה קריא ומה לא בריא. אם אין תקנות בדברים האלה, הדברים האלה לא מוסדרים. לכן, אם אתם יכולים להתחייב למועד הזה, זאת כבר התחלה טובה.
היו"ר אלי אלאלוף
הצטרף אלינו חבר הכנסת החדש מיכאל מלכיאלי.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
מעבר לכך שאין מה לעשות עם זה, אני חושב שהדבר הזה לא היה צריך להיות בחוק ההסדרים אלא היה צריך להיות בחקיקה מסודרת. זה נושא שמסדיר ענף שלם שלא מוסדר יותר מדי שנים ועצוב שזה מגיע בחוק ההסדרים מהדלת האחורית.
איל שורצברג
אני קצת מתנגד לאמירה שהנושא הזה לא מוסדר. הנושא הזה הוא מוסדר, הוא מוסדר בצורה מסוימת שמשרד הבריאות ראה לנכון צורך לתקן אותו בהתאם למה שמקובל בחקיקה האירופאית.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
אנחנו אומרים שהאסדרה הזאת לא מספיקה.
איל שורצברג
יכול להיות.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
לא מספיק מתוחמת. אני אומר לך שזה לא מוסדר מספיק, זה לא מוגדר מספיק. אין מה לעשות. אני לא מוריד ממאמצי משרד הבריאות לעשות אבל אני אומר שהאסדרה הזאת באה מעט מדי ומאוחר מדי. צריך לעשות אותה כמו שצריך. הלוואי וזה היה בחוק ולא בתקנות.

הסתייגות אחת אדוני היושב ראש, בסיפור של האגרות. אתה מכיר את זה?
היו"ר אלי אלאלוף
עוד לא הגענו לזה. תן לנו להגיע לזה.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
בסדר. היה חשוב לי התיחום של הזמנים. אמרתם 120 ימים מיום החוק ולאגרות נגיע אחר כך. בסדר.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
בוקר טוב. אנחנו נדבר על הכוחל ביחד, גם על האגרות וגם על הכול. הכותרת הייתה הורדת יוקר המחיה. בסדר. אנחנו צריכים למצוא את המשוואה הנכונה כדי שלא יהיו פרדוכסים.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
מה, לגבי האגרות? אין הצדקה לאגרות האלה היום. אם כבר מדברים אבל אולי נדבר על זה אחר כך. על מה לוקחים היום אגרה?
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
שלא תבין אותי לא נכון. אם הכסף הזה חוזר לאוצר ואכן צריך לשלם אגרות אבל האגרות האלו – אני בעד אסדרה ובעד בריאות הציבור, אבל הכותרת הייתה הורדת המחירים ויוקר המחיה. כמובן אני בעד אבל אם מצד שני זו המטרה שלנו, חוץ מהבריאות ושהמוצרים לא יהיו מזויפים, שגם לא נפגע גם בייצור המקומי שזה מאוד חשוב. אם ניקח מהיד הזאת ונשים ביד השנייה והאגרות יגרמו לעליית מחירים, לא עשינו כלום.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
מילא יעלו את המחירים, אבל על מה אתה לוקח אגרה? הטלתם את הבדיקה של המוצרים על היצרן או על היבואן ואתם לוקחים אגרה.
היו"ר אלי אלאלוף
דוקטור עבדאללה אבו מערוף יודע בדיוק מה הוא רוצה להגיד.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
הולכים להיכנס עוד אלפיים מוצרים לשוק.
היו"ר אלי אלאלוף
אנחנו בפתיחה כללית על הצעת החוק הזאת. החברים יסיימו להציג את המצגת שלהם ונסיים את הדיון הכללי ואחר כך, כשנגיע לסעיפים השונים, תתייחסו.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
אני בעד האסדרה.
היו"ר אלי אלאלוף
תמשיכו ולא נפריע לכם.
איל שורצברג
נעשה את זה בקצרה. הרפורמה כרגע מתוכננת להתבצע בשני צעדי חקיקה. בצעד הראשון אנחנו נתקן את פקודת הרוקחים באופן כזה שתיתן ביטוי לרפורמה ותאפשר לאחר מכן בחקיקה משנית את תיקון התקנות שבעצם תיתן את הפרשנות ואת הביצוע של אותה חקיקה ראשית.

בשורה התחתונה אנחנו מבקשים לעבור ולבטל את צו הפיקוח על מוצרים או אנחנו גוזרים היום את הרגולציה ולעבור בעצם לצורה אחרת של עבודה בה היצרן או היבואן מגיש לנו באמצעות מערכת ממוחשבת את התיקים של המוצרים ומרגע שהוא עשה את זה ומילא את כל החובות שמוטלות עליו, חלקן גם מפורטות בחקיקה הראשית וחלקן יפורטו בשלב מאוחר יותר גם בחקיקה המשנית, הוא בעצם יכול להתחיל לשווק ואנחנו באמצעות המפקחים שניתנו לטובת הרפורמה הזאת נבצע את הפיקוח בשווקים ולא נעשה את הפיקוח בטרם עת כי המערכת הממוחשבת בעצם תעשה את הסריקה ומי שיעמוד בתנאים, יוכל להגיש. יהיה סוג של הגשה, לאחר מכן היבואן/היצרן יקבל אישור לעלות והוא יתחיל לשווק.

יש כמה נושאים מהותיים שאנחנו מבקשים להסדיר גם אותם. הנושא של מול מי אנחנו פועלים באותן חברות אצל יצרנים או יבואנים. לאדם הזה קוראים נציג אחראי. אותו נציג אחראי בעצם אחראי על ההגשה למשרד הבריאות ואחראי לדו שיח שיכול לבוא לאחר מכן או במהלך אותה הגשה והוא בעצם נושא באחריות לכל מוצר ומוצר באופן ספציפי.

הדבר הנוסף שאנחנו מבקשים הוא שאותו נציג אחראי גם יעבור סוג של הכשרה, הכשרה של שלושים-ארבעים שעות, ההכשרה הזאת יכולה להיות גם אינטרנטית או יכולה להיות גם פנימית. אנחנו נספק את התכנים אבל את הסילבוס אנחנו ניתן. מי שיעשה את ההכשרה הזאת, אלה אותם גופים שיבקשו להכשיר ואותו נציג נושא באחריות מאוד מאוד כבדה. אם אנחנו עושים הקבלה של זה לפקודת הרוקחים,. הוא סוג של רוקח אחראי באותם מקומות אבל אנחנו לא מבקשים שם רוקח אלא אנחנו מבקשים שם אדם עם 12 שנות לימוד שזה נראה לי דבר שהוא סביר.

מעבר לזה, יש נושא של תיק תמרוק. כל תמרוק מגיע עם תיק וגם נפתח מרכז רעלים כי כאשר משווקים את אותו מוצר, אנשים עלולים להשתמש בו בצורה שהיא לא נכונה ולפעמים עלולות להיגרם אתו כל מיני בעיות למרות שלא אמורות להיגרם. יהיה איזשהו מרכז רעלים שבמידה ויש אזרח שנפגע, מי שמטפל בו יוכל לפנות, נוכל לפתוח את התיק ולראות ממה זה מורכב כדי לתת עזרה ראשונה לאותו בן אדם.

כמובן יש עוד סעיפים נוספים שמגדירים מהו תמרוק שהוא מזיק על מנת שאנחנו בעצם לא נגיע למקום שבו יש נזק ואנחנו בעצם לא יכולים לאכוף לאחר מכן וכמובן אנחנו נמנע מלכתחילה את זה שזה יקרה.

עוד נושא שעולה כאן הוא הנושא של יבוא תמרוקים. תמרוקים מיובאים יכולים להגיע או על ידי בעלי זיכיונות רשמיים של חברות שקיבלו זיכיון ותהיה גם אפשרות לעשות יבוא מקביל, אבל מכיוון שאותו יבוא מקביל יש להבטיח באמת שמדובר במוצרים באיכות שהיא טובה כמו אותם מוצרים שמגיעים מהיבואן הרשמי, אנחנו נקבע תנאים שיאפשרו מצד אחד את היבוא המקביל אבל יבטיחו מעל לכל ספק את בריאות הציבור.

לגבי הנושא של העבירות. יהיה נושא של הוראות פליליות וסמכויות להטלת עיצומים כספיים כפי שמקובל היום בפקודת הרוקחים.
היו"ר אלי אלאלוף
אני מבקש התייחסויות כלליות ולא לסעיפים השונים בהצעת החוק.
ראובן בילט
יושב ראש חטיבת הקוסמטיקה, לשכת המסחר. יש בעצם שלוש סוגיות שאנחנו רוצים להעמיד את כבוד הוועדה בפניהן. הסוגיה הראשונה נוגעת לבריאות הציבור, שהיא הדבר המרכזי, ועל זה אנחנו מצפים לתקנות שאנחנו היינו במשא ומתן די ארוך עם משרד הבריאות. אנחנו חושב שהגענו להסכמות על הנקודות המהותיות אבל חשוב מאוד שברגע שהחוק הזה יתקבל, וראיתי שיש כאן תחולה והתחולה מתייחסת לא לכל התקנות אלא לדברים מאוד ספציפיים, אז הדברים המרכזיים שאם החוק הזה נכנס ויש תחולה, שלא יתקבל מצב שדווקא נושאי בריאות הציבור, לזה אין התייחסות כאן. כלומר, החוק הזה צריך להתקבל, אנחנו בעד, אבל שהתחולה שלו תהיה ביחס לזה מיד אחרי שמתקבלות התקנות שנוגעות לבריאות הציבור ולא סעיפים ספציפיים שמדברים על מינוי הנציג המוסמך וכך הלאה.

יש עוד שתי סוגיות. מדברים על הורדת יוקר המחיה, וראה זה פלא. היום, כפי שאמר דוקטור שורצברג, 13 אלף רישיונות הגישו בשנה החברות היצרניות והיבואניות. כל אחד משלם על כל מוצר שהוא מביא אגרה. עבור מה? עבור הבדיקה ועבור הגשת המסמכים למשרד הבריאות, דבר שלוקח חודשים כי הם בודקים את זה. לפי התקנות החדשות והמצב החדש לא יהיו יותר רישיונות. כל האחריות נופלת על היצרן והיבואן ובכל זאת יש אגרה. אם כן, על מה האגרה? אנחנו יודעים שאגרה היא לא מס.
היו"ר אלי אלאלוף
אמרתי שנתייחס ספציפית לעניין האגרות.
ראובן בילט
יש רק שתי סוגיות שאנחנו רוצים להתייחס אליהן. האחת היא התחולה והשנייה האגרה. בזה נמצה את העמדה שלנו ולא ניכנס יותר לתת סעיפים וסעיפים.

היום במקום לדאוג שתרד האגרה, מוסיפים אגרה. הכיצד? לאור העובדה שהפעם לפי הגדרה של תמרוק, גם בשמים שעד היום לא היה צריך לשלם אגרה, נכנסים עוד אלפיים בשמים וסבונים למצב שצריך לשלם אגרה.

עוד דבר. הורידו את האגרה לייצוא. זאת אומרת, דואגים לצרכן בגרמניה ובאיטליה, שם יהיה יותר זול, במקום לדאוג למי שקונה את המוצר כאן בארץ.
היו"ר אלי אלאלוף
זה נראה לי מאוד חשוב.
ראובן בילט
קיבלו את ההוראה הזאת, הפחיתו את זה. באופן טבעי המוצר יהיה יותר זול לצרכן באנגליה או בגרמניה. אין לזה סיבה.

ראינו שמשרד האוצר הקציב חמישה מיליון שקלים למשרד הבריאות עבור פיקוח. רישיונות כבר אין, לא צריך יותר כלום, הנטל הוא על היבואן ולכן על מה משלמים את האגרה? על כלום? כאשר מדברים במלים גבוהות על יוקר המחיה, אז בבקשה, דבר ראשון – תסירו את זה.
היו"ר אלי אלאלוף
ברשותך, אמרתי לך ואני חוזר. כל מה שקשור לסעיפים ספציפיים בחוק הזה, נדון בהם עת נגיע לסעיפים. הנושא של האגרה, אני יודע – גם הכינו אותי, גם החברים שלי בכנסת אמרו לי שזה הסעיף הבעייתי ביותר – ואני מבקש לא להתייחס לזה. עד עכשיו שמענו מספיק מלים על ההערות הקשורות במילה אגרה. בבקשה, מעכשיו לא רוצה לשמור על זה כלום. נגיע לסעיף הזה, תגידו כל מה שתגידו אבל לא כרגע.

יש לך עוד הערות?
ראובן בילט
לא. זה בשלב זה.
שחר שקורי
אני יבואן וגם קונה מוצרים כאן בארץ בענף המספרות. ענף המספרות הוא מאוד מאוד מאוד קטן. יש שלוש חברות גדולות ששולטות בענף הזה. אני חושב שאת העסק הזה בלתי אפשרי לפתוח ו אני גם אסביר לך למה.

משרד הבריאות דורש רישיון תמרוקים. הנושא הזה של רישיון תמרוקים קשור גם לרישיון עסק, לוקח בין ארבעה לחמישה חודשים.
קריאה
אתה מדבר על הכללי או על הפלוני?
שחר שקורי
על הכללי. אני צריך לפתוח עסק, אני צריך לקחת מקום, לשלם ארנונה, לשלם מסים וכולי ולהתמודד מול המחוז בתל אביב. הייתה מישהי שאתם מכירים אותה, גברת כהן, והיא החזיקה אותי תשעה חודשים ולא נתנה לי את הרישיון. אני רצה להגיש רישיון לתמרוק – לא, משרד הבריאות לא מאשר לי. אתה צריך קודם כל להוציא רישיון כללי. זאת אומרת, אני צריך להחזיק מקום, אני צריך רישיון של כיבוי שלוקח ארבעה-חמישה חודשים.
היו"ר אלי אלאלוף
בירוקרטיה.
מיקי לוי (יש עתיד)
לגבי אחזקת מקום, יש הוראות במדינת ישראל.
שחר שקורי
זה עולה כסף. אני בא להגיש רישיון, אומרים לי, לא, תחכה, תחכה ארבעה-חמישה חודשים.
היו"ר אלי אלאלוף
אני חושב שיש כאן התייחסות אמנם חלקית. תודה. יתייחסו לזה בהמשך.
יואב גזית
אני בעלים של חברה שמייצרת תמרוקים ואני יושב ראש ענף התמרוקים בהתאחדות התעשיינים. חובה לעשות רגולציה חדשה. היום באמת הענף עובד על איזשהו צו משנת 1973. אנחנו בעד שינוי רגולציה ואכן הגיע הזמן לכך. אבל החלום הרטוב של התעשייה הישראלית הוא אם היו מאמצים את הרגולציה האירופאית כלשונה כי הרגולציה האירופאית שנכנסה ב-2013, היא המחמירה ביותר בעולם. שואלים אותי מה הייתי רוצה שיקרה, ואני אומר שהייתי רוצה שיאמצו את הרגולציה האירופאית. לא צריך להיות יותר חכמים מהאירופאים. אבל זה כנראה לא יקרה.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
למה לא? אפשר להיות יותר חכמים מהאירופאים. מה זה רע?
יואב גזית
הלוואי. בחמש השנים האחרונות רצו טיוטות של תקנות תמרוקים. היינו משוכנעים שהן עומדות להיות מאושרות ופתאום דרך חוק ההסדרים קיבלנו חקיקה ראשית פלוס התקנות שאף אחד לא ראה אותן. כלומר, אנחנו כאן באמת סומים בערפל כי אנחנו לא יודעים מה יגידו התקנות. אם קוראים היום את החקיקה הראשית, במשפט אחד אני רוצה לומר שאני מבין כי התעמקתי הרבה בעניין שכל החקיקה דרך חוק ההסדרים נובעת מזה של ועדת לנג והחלטת הממשלה להוריד את יוקר המחירים בישראל. ועדת לנג קובעת חד משמעית שרוב התמרוקים בישראל מיובאים. שבעים אחוזים לפי מסקנות הוועדה.

בהערת אגב אומר ששוק התמרוקים הוא לא שמונה מיליארד שקלים. אין נתונים על היקף צריכת התמרוקים בישראל. שנה שלמה אני מתכתב עם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה – אין מספר. לפני חמש שנים הפסיקו לספור. כשאתה מדבר על מספרים זה כולל אבקות כביסה, דטרגנטים וכולי. אין נתונים לצריכת התמרוקים בישראל. ועדת לנג קובעת ששבעים אחוזים מיובא ואכן רוח הוועדה ורוח החלטת הממשלה היא להסיר חסמים ולפתוח את השוק ליבוא. ומה אנחנו מקבלים? מקבלים כאן חקיקה שתשעים אחוזים ממנה מתייחסים לתעשייה הישראלית. יש כאן משהו שהוא לא כל כך מתיישב עם ההיגיון הצרוף שלי. החקיקה הזאת היא הקשחה רצינית על התעשייה הישראלית. אם הייתי יבואן, הייתי מברך על החקיקה הזאת זולת האגרות. לא לחינם היבואנים אומרים שזה מצוין להם. בטח זה טוב להם.
היו"ר אלי אלאלוף
אני חייב הערה ספונטנית אישית. אם אנחנו בחקיקה הזאת מכבידים על הייצור המקומי והיצרנים המקומיים, אני אומר לך שהיא לא תעבור.
יואב גזית
אם אפשר להשלים את המשפט בהקשר של האגרות. אני רוצה לחדד את ההבדל בין יצרן לבין יבואן. כפי שאמר דוקטור שורצברג, במסגרת הרגולציה - וזה תקין וזה מקובל – היצרן צריך להכין תיק מוצר. ההשקעה המוערכת – ומאחר והחברה שלי עוסקת הרבה ביצוא לחוץ לארץ – היא סדר גודל של כ-5,000 שקלים ליחידת מוצר. יבואן מטבע הדברים מקבל את זה מן המוכן מהספק שלו בחוץ לארץ. יש כאן ביי דפנישן הפליה, אולי לא הפליה אבל אי אפשר להתווכח על זה כי זה המצב כי היצרן צריך להכין את התיק הזה בעצמו לעומת יבואן שמקבל את זה מן המוכן.
היו"ר אלי אלאלוף
כשנגיע לסעיף, תתייחס.
יואב גזית
לכן בסוגיית האגרות, לתת אגרה גם על נוטיפיקציה וגם על הכנת תיק, זה גזר דין מוות על התעשייה.
היו"ר אלי אלאלוף
תודה. דוקטור נורית הראל.
נורית הראל
אני לא רוצה לחזור על דברים שנאמרו. מעל חמש שנים אני באופן אישי בפגישות עם משרד הבריאות על התקנות האלה ואנחנו עברנו סעיף סעיף והגענו להרבה הסכמות ופשרות. הם באו לקראתנו והתעשייה באה לקראתם ומצאנו את העמק השווה. אבל לעכשיו אנחנו, כמו שאמר יואב, לא ראינו את הנוסח הסופי כך שאנחנו לא בדיוק יודעים. אני מניחה שזה הנוסח האחרון שראינו בהנחה שלא יצפו לנו שם הפתעות.

כולם דיברו כאן על נוטיפיקציה. אני רק רוצה להזכיר לפרוטוקול שהנוטיפיקציה לא מוזכרת בחוק. היא לא חלק.
ענת מימון
הפצנו לפני יומיים.
קריאה
הכנסנו את זה לבקשתכם.
נורית הראל
זה מוזכר בדברי ההסבר. אני חוזרת בי.
קריאה
זה תיקון שהוועדה ביקשה.
נורית הראל
אני שמחה. אני רוצה לומר משהו מעמדת התעשייה. אנחנו חושבים שהנטל הרגולטורי היום הוא בלתי אפשרי אבל אנחנו בטח מבינים את חשיבות הענף לבריאות הציבור ולאיכות של המוצרים שלנו. אנחנו לא באים לבקש הקלות כדי לפגוע בבריאות הציבור, בריאות הציבור חשובה לנו כי אנחנו חברות ארוכות טווח.
היו"ר אלי אלאלוף
חיליק, התאפקתי לא להגיד מה שאני אומר כרגע. אנחנו לא ממהרים. זה דיון ראשון של שעתיים. אתה יודע שלפי הנהלים אנחנו חייבים להפסיק אותו בשעה 11:00. ביום ראשון יתקיים דיון בן ארבע שעות, משעה 10:00 ואם הזמן לא יספיק, נעבוד בלילה אבל נמצה את הדיון בצורה מלאה. לא נמהר ולא נקבל החלטות פזיזות במיוחד כשזה קשור לבריאות הציבור, נושא שגם לך חשוב.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
חד משמעית. תודה אדוני.
היו"ר אלי אלאלוף
אני סיימתי את רשימת האנשים שביקשו את רשות הדיבור. אתם יכולים להתייחס, משרד הבריאות ומשרד האוצר.
איל שורצברג
כדי להגיע מוכנים ומיושרים, אנחנו נפגשנו עם כל בעלי העניין במהלך חגי תשרי, כדי שעצם נגיע לכאן עם כמה שפחות חילוקי דעות. יש נושאים מהותיים שיכולים לקבל תשובה מהאוצר לגבי הנושא של בריאות לגבי הנושא של התקנות. אנחנו חושבים שהתקנות וגם החקיקה הראשית הם כמעט אחד לאחד למה שמופיע בדירקטיבה האירופאית. אנחנו לא עשינו שם שינויים כאלה מהותיים למעט בנקודות בודדות שעיקרן הנושא של הנציג האחראי וההבטחה של כניסת מוצרים שיהיו בעלי איכות ומשווקים באותן מדינות כי אנחנו לא רוצים לקבל לכאן כל מיני דברים שלא משווקים שם. ברור לנו שהאמירות האלה הן לא כל כך ברורות לנו.

מכיוון שיש את הנושא של החקיקה הראשית ולאחר מכן יבואו התקנות, אנחנו לא צופים שינויים משמעותיים אם בכלל. הפיצול נבע מנסיבות טכניות משפטיות ולא מתוך מקום של לשנות דברים שראיתם בעבר. בסבירות גבוהה לא יהיו שם שינויים מהותיים אלא אם יעלו כאן דברים שחברי הוועדה יבקשו לשנות ואז ישונו גם התקנות שיבואו לאחר מכן. כמעט לחלוטין זה דומה מאוד עד זהה למה שנעשה בחקיקה האירופאית. אנחנו לא חושבים שהמצאנו כאן את הגלגל.

לגבי מה שאמר אדון שקורי, לגבי הנושא של רישיון עסק.
היו"ר אלי אלאלוף
אני רוצה להתייחס. זה לא סתם רמז שאמר לנו אדון שקורי ואני שומע אותו לא פעם. כאשר יש תפקיד מרכזי, לפעמים אזורי, שמעכב את כל מתן הרישיונות, אין כאן התערבות שלכם כדי לתקן את המצב הזה? זאת אחת הבעיות הקשות שפתאום מחוז א' עובד ברמה מסוימת ומחוז ב' עובד ברמה אחרת.
איל שורצברג
אני אתייחס לכל דבר.
היו"ר אלי אלאלוף
לא פרסונלי.
איל שורצברג
לא, לא פרסונלי. אנחנו לא מפחדים מביקורת והתפקיד שלנו בתור משרתי ציבור הוא לתת שירות טוב לציבור שמגיע אלינו, לאזרחים. כאשר עולים חילוקי דעות בין גוף מפוקח, גוף מבוקר, לבין הרגולטור שלו כאשר לצורך העניין אם אנחנו מדברים על הרוקחות המחוזית, גם לרוקחים המחוזיים יש בוס. לעתים אני מקבל פניות ואני בוחן אותן. אני לא אומר שבמקרה שלך מוצדק או לא מוצדק. יש תמיד התאמה בין ההרגשה לבין מה שבפועל נעשה. הדבר הנוסף שאני אומר הוא שיש שינוי ניכר מאוד בכל תפיסת העבודה בארבע השנים האחרונות. יש הרבה יותר אסדרה מרכזית של האופן שבו פועלות הרוקחויות המחוזיות ולי לא ידוע היום על שום בעיה שקיימת בגינה מתעכבים רישיונות עסק אלא אם יש באמת סיבה שאותו עסק לא יכול להכיל.

אם יש בעיה שהיא נקודתית ספציפית, אנא ממך – כדי שלא נעשה כאן את הדיון רחב – פנה אלי באופן ישיר למייל שלי.
שחר שקורי
אי אפשר לדבר אתך. אני מתקשר אבל אף אחד לא עונה לטלפון. אין טלפון. אני מדבר עם איזה מוקד במשרד הבריאות.
נילי חיון דיקמן
אפשר לפנות במייל.
איל שורצברג
פשר לפנות במייל וכוכבית 5400. אנחנו מחויבים בלוחות זמנים של עד 48 שעות במערכת ה-CRM שלנו. אין מצב שמי שפנה אלינו לא קיבל תשובה או הוזמן לדיון או נשלחה איזושהי הנחיה בנושא הזה.
נילי חיון דיקמן
יש גם בשורה במסגרת הצעת החוק כיוון שבנושא הזה של רישיונות כלליים, אנחנו היום מעגנים את האיזו שמפורט בסעיף שניתן גם לקבל איזו מגוף לגוף של סטנדרטיזציה וזה לא יהיה לחלוטין משהו שהרוקח המחוזי לפי שיקול הדעת המקצועי שלו בלבד קובע.
שחר שקורי
מה קשור שאני מגיש את הרישיון לבודק שיבדוק לי - - -
נילי חיון דיקמן
אתה לא חייב.
שחר שקורי
עובדה שהחליטו לעכב לי.
היו"ר אלי אלאלוף
אדון שקורי, אתה לא חייב להגיב לכל מילה.
שחר שקורי
בודק אני צריך להביא. מה זה קשור למשרד הבריאות? אני לא מבין את זה.
היו"ר אלי אלאלוף
אני מבקש ממך לשמור על סדר. כשיש לך בעיות, כשיש לכם בעיות, כשאתם לא מצליחים לקבל תשובה ברמה המחוזית, בוודאי ברמה ארצית, אני רוצה לקבל כוועדה העתק של התלונות שלכם. עד כאן. אני מבקש להמשיך בתשובות. אמיר, בבקשה.
אמיר רשף
אני רוצה להגיד כמה דברים. ראשית, המשמעות של השינוי הזה לאחר שיגיעו התקנות של הודעת שיווק היא שכדי להכניס תמרוק חדש לשוק, בין אם הוא בייצור מקומי ובין אם הוא ביבוא, פרק זמן של מספר חודשים שהיום צריך להמתין כדי לקבל את האישור של משרד הבריאות, אנחנו עוברים לאישור שדה פקטו הוא כמעט מיידי. אני חושב שהוא תוך 24 שעות, דרך המנגנון של ההודעה. עם כל הכבוד לאיגוד לשכות המסחר והתאחדות התעשיינים, להגיד שהשינוי הזה לא צריך לגרום לכם להוריד את מחירי המוצרים ולהביא לירידה ביוקר המחיה, אני חושב שזה במלים פשוטות לא מדויק.
קריאה
איך? אתה רוצה אגרה לפני שנלחץ על הכפתור במחשב.
אמיר רשף
בואו נדבר על האגרות. 1,312 שקלים, אגרה של רישיון תמרוק פלוני היום ואחרי החוק נצטרך להסדיר את זה לאגרות חדשות על הנוטיפיקציות. בוא נניח שזה יישמר. 1,312 שקלים לחלק ל-10,000 פריטים שאני מצליח למכור, המשמעות היא 13 אגורות ליחידה. 13 אגורות ליחידה, זאת האמירה שלכם, זה יוקר המחיה.
קריאה
על כל גוון אתם גובים כסף. על כל צבע אתם גובים כסף. אתה מטעה את הוועדה. זאת פשוט לא אמת.
אמיר רשף
אם רוצים לתלות את פערי המחירים באגרות, שיצאו בהודעה משותפת התאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר ויאמרו שמשרד האוצר מייקר ב-13 אגורות את הדיאודורנט.
קריאה
אלה לא 13 אגורות. אתה מוסר מידע לא נכון.
קריאה
איזה דיבורים אלה? זה אולי לחברות הגדולות. לא לנו.
היו"ר אלי אלאלוף
חבר'ה, אני מבקש. או שנעשה דיון מסודר או שאני אתחיל בצורה לא נעימה - - -
קריאה
אבל הוא לא מדייק בעובדות.
היו"ר אלי אלאלוף
אתה תתייחס כשהוא יסיים.
אמיר רשף
לגבי מה שאנחנו כממשלה צריכים להוציא כדי ליישם את הרגולציה. אמר חבר הכנסת בר שאנחנו לא נותנים יותר אישורים, אין לנו עלויות, אין יותר רגולציה ולכן למה גובים אגרות. ההפך הוא הנכון. הרגולציה החדשה עולה לנו יותר. משרד הבריאות צריך לשדרג את מערכות המחשוב שלו כדי לייצר את האכיפה.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
אבל לא קיבלת כסף על הרגולציה?
אמיר רשף
משרד הבריאות נותן תוספת של פקחים ושל עובדים.
מיקי לוי (יש עתיד)
זאת לא בעיה שלהם.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
גם קיבלתם כסף לכך.
מיקי לוי (יש עתיד)
זאת בעיית מדינה. לא בעיה שלהם.
אמיר רשף
מי זה קיבלתם? אני משרד האוצר.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
משרד הבריאות קיבל חמישה מיליון שקלים לפיקוח.
אמיר רשף
אני לא יודע מתי, לפני כעשר שנים. אגרות נכנסות לאוצר המדינה.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
אבל הכסף שקיבלתם בזמנו הוא לא על רגולציה. הוא על הבדיקה של המוצר. אל תטעו את הוועדה.
אמיר רשף
עכשיו הרגולציה שם היא אחרת. עכשיו הרגולציה היא פיקוח בשווקים, זה דורש מנגנונים אחרים.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
אבל קיבלת כסף. קיבלת חמישה מיליון שקלים למפקחים.
אמיר רשף
מה זה קיבלתם?
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
למה אתם בסוף מגלגלים את זה עליהם?
אמיר רשף
אדוני, אגרות ככלל, היום כאשר משלמים אגרות, הכסף נכנס לאוצר המדינה והמשרדים מקבלים אותו דרך התקציב. כך זה עובד.
היו"ר אלי אלאלוף
זאת תשובה.
אמיר רשף
אני מצטער שעצבנתי את כל הנוכחים. אני רוצה להגיד גם משהו שהם ישמחו לשמוע.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
אנחנו יודעים לעצבן בחזרה אם צריך.
אמיר רשף
יש את הנושא של האלפיים פריטים חדשים שהיו ברגולציה של משרד הכלכלה ועכשיו עוברים למשרד הבריאות. אני מודה שלא הייתי ער לשינוי הזה. לאור זה ולאור זה שזה מייצר איזשהו גידול בהכנסות, אני אלמד את המספרים, נבדוק את המשמעויות של זה ואם אפשר, אני אבוא עם הצעה.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
אדוני, הוא פנה אלי ואני מבקש להגיב על זה.
היו"ר אלי אלאלוף
גם אם הוא לא פונה אליך, אתה יכול להגיב.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
ראית שכשאמרת לי שזה לא הנושא, אמרתי שזה לא הנושא. קודם כל, צריך להגיד את האמת, בטח בוועדה בראשותך. ה-1,300 שקלים אגרה היו עד היום כי משרד הבריאות היה עושה בדיקה למוצרים. החליט מי שהחליט שאת הבדיקה הזאת עושים היבואנים, היצרנים וכולי. זאת אומרת, זה כבר לא עליכם. עכשיו בא כבוד נציג משרד האוצר ואומר, לא, אבל יש לנו פיקוח. אני גם את זה ביררתי ואני יודע שלפיקוח קיבלו חמישה מיליון שקלים נוספים כדי לפקח. עדיין אתם לוקחים את ה-1,300 שקלים והוא הזכיר את האלפיים מוצרים שעוד הולכים להיכנס לשוק, מה שיתגלגל עוד פעם על היצרנים ועל בעלי המפעלים והיבואנים, ובסוף אדוני, תן לי לנחש, זה גם לא יישאר אצלם אלא הם יגלגלו את זה על הציבור ואותו יוקר מחיה ועוני שאתה אדוני מראשי הלוחמים עליו בכנסת, ימשיך לעלות, ולמה? כי הציבור ישלם את אותם 1,300 שקלים כפול אלפיים כפול אני לא יודע מה על משהו שהוא לא צריך לשלם, על משהו שמשרד הבריאות מקבל עליו כסף. יוקר המוצרים יעלה, יוקר המחיה יעלה וכל משפחה שצריכה לקנות שמפו או סבון או בושם או אני לא יודע מה, תשלם בגלל שמשרד הבריאות מחליט שהוא קורא לזה רגולציה ובגלל לזה דורש את אותם 1,300 שקלים שהוא לא צריך לקבל.

לכן אני חושב שהאגרה הזאת צריכה להיות מבוטלת. לכן המחירים של המוצרים צריכים לרדת אלא אם כן הם יגידו שהם לוקחים את זה על משהו מוצדק. לקרוא לזה רגולציה כשאנחנו יודעים שמה שאתה עושה, ובצדק, זה פיקוח, אבל על הפיקוח הזה אתה מקבל כסף, אתה מקבל חמישה מיליון שקלים. לשם מה קיבלתם חמישה מיליון שקלים?
איל שורצברג
על פקחים, אבל זאת הרגולציה החדשה.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
קיבלת חמישה מיליון שקלים מכספי המסים של הציבור. למה אתה מגלגל עליו עוד 1,300 שקלים על בדיקה שאתה לא עושה?
אמיר רשף
מנגנון של אגרות היום במדינת ישראל עובד כך שאגרות נכנסות לאוצר המדינה. אולי חבר הכנסת מיקי לוי מכיר את זה.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
אגרות שצריך לשלם. אני רק אומר שלא צריך לשלם את האגרות האלה.
אמיר רשף
היחידה שמבצעת את מה שעבורו משולמות האגרות מקבלת את הכסף דרך תקציב המדינה.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
על פיקוח קיבלנו תקציב, בדיקה אתם לא עושים, אז על מה?
היו"ר אלי אלאלוף
יש לי בקשה לחברי הכנסת, אם זה מקובל עליכם. אני רואה שבכל צורה מגיעים בסוף לאגרות, כאילו כל החוק הזה לא שווה, רק האגרות, ה-1,300 שקלים, ה-5,000 שקלים.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
כי מדובר כאן על יוקר מחיה.
היו"ר אלי אלאלוף
אני מסכים אתך. היות והנושא הזה נראה לי מרכזי, אני מבקש שתתכוננו וגם אני אתכונן בדיון ביניים, נעשה את זה בחוץ, בלשכה שלי, ואם תרצו – תבואו. אני אשב קודם כל עם אנשי האוצר. אני רוצה להבין לפרטי פרטים את כל נושא העלויות ואז אנחנו נחזור ונקיים דיון ספציפי.
יחיאל חיליק בר (המחנה הציוני)
אין בעיה. אם אנחנו לא נהיה שם, לפחות יהיו שם נציגים של היצרנים והיבואנים.
היו"ר אלי אלאלוף
חברי הכנסת יבינו בצורה שקטה וישאלו את כל השאלות. אחר כך נבוא לדיון במליאה ונדבר על הכול.
מיקי לוי (יש עתיד)
אני רוצה עד שיבואו עם שיעורי בית לשאול שאלה. אני אשאל את השאלה והם לא צריכים לענות לי עכשיו אלא שיעשו קודם שיעורי בית. 1,300 שקלים אגרה, בסדר.
שחר שקורי
מה עם כל גוון?
מיקי לוי (יש עתיד)
אתה לא יכול להפריע לי. אם נגיד יש עשרים סבונים, 1,300 שקלים על הסבון הראשון, זה בסדר, אותו הרכב, אותו הכול, אני לא כימאי, אני רק הסתובבתי בתעשייה בחמישה מפעלים שחלקם הועברו צפונה כדי לספק מקומות עבודה. כשאנחנו נעלה, יצטרכו להוריד עובדים. אני שואל שאלה אחת. נגיד שיש סבון איקס שאישרתם אותו, שילמו עליו 1,300 שקלים, בשביל היופי, בשביל הנראות, עשו אותו צהוב, ירוק, אדום, סגול, את כל הגוונים. על כל אחד 1,300 שקלים?
אמיר רשף
לא.
היו"ר אלי אלאלוף
לגבי כל מה שקשור לאגרות ותשלומים, זה לא לדיון עכשיו.
קריאה
באירופה אין אגרות.
היו"ר אלי אלאלוף
שמענו את זה שלוש פעמים.

יש עוד הערות?
יואב גזית
מילה אחת כדי שלא ייתנו מידע לא נכון. למעשה תמרוק, הטענה המרכזית או הכלל הבסיסי שאסור לייחס לתמרוק סגולות רפואיות. זה הכלל המרכזי של תמרוק. גם אפשר לראות מה ההגדרה שלו. אבל בפועל לוקחים את תעשיית התמרוקים ומכפיפים אותה לתרופות, קודם כל על ידי הכנסה לפקודת הרוקחים שזה לא היה. למעשה עכשיו התמרוק הופך להיות האח הצעיר אבל עדיין הרגולציה הופכת להיות כזאת.
היו"ר אלי אלאלוף
אתה רוצה להגיד שמשחה על העור לא יכולה להיות לה השפעה בריאותית כלשהי?
יואב גזית
אדוני, כשאתה אוכל במסעדה, היא יכולה להרעיל אותך.
היו"ר אלי אלאלוף
אי אפשר לחזור כל פעם על אותם דברים.
יואב גזית
בחקיקה הזאת יש עונשים פליליים.
היו"ר אלי אלאלוף
עוד לא הגענו לעונשים.
רוית דימנז
אני ממשרד עמית, פולק, מטלון ואנחנו מייצגים את התאחדות התעשיינים. אני רק רוצה לשאול שאלה/להציע הצעה. אני יועצת משפטית של התאחדות התעשיינים. אם הבנתי נכון בדיון, סט התקנות מוכן. כדי שתהיה לנו תמונה מלאה, אם אפשר בבקשה לבקש לקבל כדי לראות את התמונה בכללותה. יכול להיות שזה ייתר חלק מהדיון בסעיפים שונים, יכול להיות שזה ייתן את הוודאות הנחוצה.
היו"ר אלי אלאלוף
אני לוקח על עצמי לעשות את הבדיקה. נקבע אם זה בתוך החוק או בנפרד.
רוית דימנז
אני לא מציעה שזה יהיה בתוך, על אף שזה לא הונח בפני הוועדה אלא פשוט כדי שלנו יהיה.ץ
היו"ר אלי אלאלוף
אני באופן אישי אבדוק את זה.
רוית דימנז
תודה רבה.
שחר שקורי
יש לי הצעה. למה אני צריך לשלם כשבקושי אני עושה מחזור של מאתיים אלף שקלים? למה אני צריך לשלם אגרה בדיוק כמו חברת לוריאל? אני משלם אותו סכום כשהיא פי מיליארד ממני.
היו"ר אלי אלאלוף
נתייחס לזה.

חברת הכנסת מירב בן ארי ידידתי מהסיעה ובכלל, ברוכה הבאה.

עוד הערות? אני מציע שנתחיל בקריאת החוק. יש לנו עוד שעה. היועצת המשפטית שלנו קוראת את הסעיף עד שנמצא לנכון לעשות הפסקה ורק אז יהיו שאלות הבהרה.
ענת מימון
אני רק אעיר הערה כללית. כשהנוסח הכחול הגיע לוועדה, באמת ראינו שהעלו כמה מהסעיפים שהיו בטיוטת התקנות לרמה של חקיקה ראשית מסיבה משפטית שהוראות כאלה צריכות להיות בחקיקה ראשית ולא בחקיקת משנה. אנחנו סברנו, עשינו גם כמה ישיבות לפני, שיש עוד כמה סעיפים כמו לדוגמה הודעה על השיווק שגם צריכים לעלות לרמה של חקיקה ראשית. לפני יומיים הופץ נוסח שבאמת אם תראו, הוכנסו בו סעיפים נוספים וחשוב שתעברו על הנוסחים שמועלים באתר של הוועדה כל פעם.

אנחנו נעבור עכשיו על הנוסח המתוקן הזה שנמצא גם בפניכם.

2. תיקון פקודת הרוקחים

בפקודת הרוקחים (נוסח חדש) התשמ"א-1981 (בפרק זה – פקודת הרוקחים) –

בסעיף 55א (שזה סעיף ההגדרות של הפרק) -

לפני ההגדרה "מוצר" יבוא

"חוק רישוי עסקים" – חוק רישוי עסקים התשכ"ח-1968".
אחרי ההגדרה "מוצר" יבוא
"נציג אחראי" – מי שאושר כנציג אחראי לפי סעיף 55א5.

"נושא משרה בתאגיד" – כהגדרתו בסעיף 60א(ג)".

"עוסק בתמרוקים" – מי שמייצר, מייבא, מייצא, עוסק באחסון, הפצה או הובלה או מוכר תמרוקים וכן נציג אחראי".

"ציוד רפואי" כהגדרתו בחוק ציוד רפואי, התשע"ב-2012.

"רישיון תמרוקים" – רישיון שניתן לפי סעיף 55א1.

לגבי הגדרת "תמרוק" – במקום ההגדרה שקיימת היום בפקודה, ההגדרה החדשה היא: "כל חומר או תערובת חומרים המיועדים לבוא במגע עם חלקים חיצוניים של גוף האדם במטרה עיקרית או בלעדית לנקותו, לבשמו, לשנות את מראהו, להגן עליו או לשמור עליו או לשפר את ריחות הגוף למעט תכשיר או ציוד רפואי. לעניין זה – חלק חיצוני של גוף האדם, שכבת העור החיצונית, שיער, ציפורניים, שפתיים, שיניים, ריריות, חלל הפה ואברי המין החיצוניים".

אלה ההגדרות. הסעיף הראשון המהותי הוא סעיף 55א1 שהוא מגיע במקום סעיף 55ב שבהמשך גם אותו אנחנו מתקנים.

תמרוקים

לא ייצר אדם, לא ייבאו, לא ייצאו ולא יעסוק באחסון והפצה של תמרוק אלא אם כן יש בידו רישיון תמרוקים מאת המנהל (בסעיף זה – רישיון) ובהתאם להוראות לפי פקודה זו לתנאי הרישיון ובכלל זה הוראות ותנאים לסוגי הפעילות וסוגי התמרוקים הנקובים בו.

לא ייתן המנהל רישיון למבקש אלא אם כן התקיימו כל אלה:

למבקש יש רישיון עסק או היתר לרבות היתר זמני או אישור שניתן לפי חוק רישוי עסקים שעניינו תמרוקים. בסעיף זה – רישיון עסק.

המבקש מעסיק אנשי מקצוע מסוגים שקבע שר הבריאות (להלן – השר) לצורך הגנה על בריאות הציבור ואבטחת יעילות התמרוק, בטיחותו ואיכותו.
מיקי לוי (יש עתיד)
הסתייגות. אני מתייעץ. האם יהיה צורך להחריג את כל מה שנאמר כאן לגבי יצוא של תמרוקים? ארץ היעד שאמורה תהיה לעשות את הבדיקות, היא תעשה את הבדיקות.
ענת מימון
אני אתייחס. בהמשך יש סעיף שמתייחס לייצוא ושם אנחנו קובעים הסדר מקל יותר לקבל הייצוא. יש שם תנאים בסיסיים שהיצרן צריך לעמוד בהם.

(3) המבקש מינה נציג אחראי לכל סוג תמרוק שברישיון. ואולם, יצרן או יצואן המייצר או מפיץ תמרוק אך ורק לצורך יצוא מחוץ לישראל לא ימנה נציג אחראי.

זאת החרגה ראשונה של היצואנים. לעניין נציג אחראי, תמרוק שמיועד רק לייצוא, לא צריך לגביו נציג אחראי.

(4) מתקיימים לגבי המבקש התנאים המפורטים בתקן המנוי בתוספת רביעית א', ואולם רשאי המנהל לתת רישיון למבקש שמתקיימים לגביו התנאים המפורטים בתקנים או בהנחיות מקצועיות בינלאומיים אחרים שהמנהל מצא שהם שווי ערך לפחות לתקן האמור והמנהל בדק ומצא כי המבקש עומד בתנאים ובהנחיות כאמור. נתן המנהל רישיון למבקש שמתקיימים לגביו תנאים המפורטים בתקנים או הנחיות מקצועיות כאמור, יפרסם על כך הודעה באתר האינטרנט של המשרד וינקוב בשם התקן או ההנחיות שנמצאו על ידו כשווי ערך באותו מקרה.

(5) למבקש יש את התנאים המתאימים הנדרשים לצורך הובלה והפצה נאותה של תמרוקים לפי הוראות שקבע השר לצורך הבטחת יעילות התמרוק, בטיחותו ואיכותו.

(6) המבקש, ואם הוא תאגיד – גם נושא משרה בו, לא הורשע ולא הוגש נגדו כתב אישום שטרם ניתן בו פסק דין סופי, בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי, לדעת המנהל, לקבל רישיון תמרוקים.

(7) תנאים נוספים שקבע השר, באישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, ובכלל זה תנאים לצורך הגנה על בריאות הציבור והבטחת יעילות התמרוק, בטיחותו ואיכותו.

תקופת תוקפו של רישיון תמרוקים תהיה חמש שנים.

השר רשאי לקבוע הוראות לענין הגשת בקשה לקבלת רישיון או לחידושו, ובכלל זה דרך הגשתה, המועדים להגשתה, הפרטים שייכללו בה והמסמכים שיצורפו לה, ורשאי הוא לקבוע הוראות שונות ביחס להגשת בקשות של סוגים שונים של תמרוקים.

המנהל רשאי לקבוע תנאים ברישיון, ובכלל זה תנאים ברישיון, ובכלל זה תנאים מיוחדים הנדרשים לסוגי הפעילות או לסוגי התמרוקים שלגביהם ניתן הרישיון. ובלבד שתנאים נוספים לגבי רישיון תמרוקים קיים ייקבעו בהחלטה מנומקת בכתב, לאחר שניתנה לבעל הרישיון הזדמנות לטעון את טענותיו.

המנהל יפרסם באתר האינטרנט של משרד הבריאות רשימה של בעלי רישיון תמרוקים (בפרק זה – בעלי רישיון), בהתאם לסוג הפעילות ולסוג התמרוקים שלגביהם ניתן הרישיון.
היו"ר אלי אלאלוף
עד כאן פתוח לדיון ולהערות.
ענת מימון
אני אעיר כמה דברים. ברישיון התמרוקים, שימו לב שהוספנו את העניין של עיסוק באחסון והפצה של תמרוק. כלומר, גם מי שבאמת מתעסק באחסון והפצה על כל מה שכרוך בכך, מחסנים, הובלות של זה. זה גם משהו שיהיה צריך להיות כפוף לרישיון.

בנוסף, לגבי העניין של רישיון עסק, שימו לב שמספיק שיש היתר זמני או אישור מהרשות המקומית, גם אם אין את רישיון העסק הקבוע על מנת שזה יהווה תנאי מספק מבחינת רישיון התמרוקים ממשרד הבריאות. אני מדברת על פסקה (1) בתוך סעיף קטן (ב), בעמוד 2.

בנוסף, לגבי התקנים. מי שמבקש רישיון תמרוקים צריך לעמוד בתקן שקבע משרד הבריאות בתוספת, בתקן איזו שדובר עליו. אבל יש אפשרות לעמוד בתקנים נוספים וביקשנו שהנושא הזה גם יפורסם כדי שיצרנים אחרים יוכלו לראות איזה תקנים נוספים הוכרו ולבקש גם לעמוד בתנאים האלה ולבקש הכרה לפי התנאים האלה.

בנוסף, התנאים הנאותים להפצה בהובלה, זה גם משהו שנדרש.

זה באופן כללי.
חביב פאר
אני בעלים של חברת פאר פארם. יש לנו מפעל יצרני בארץ ובקרוב עוד מפעל. היינו רוצים מאוד אחרי חמש שנים שאנחנו מתחננים שתחריגו את הייצוא בכלל מהסעיף הזה. יש כאן בעיה עם הייצוא.
היו"ר אלי אלאלוף
כשנגיע לייצוא, נדבר עליו.
חביב פאר
חייבים להחריג את הייצוא כי הייצוא היום הוא לב לבו של הנושא. אנחנו היום מחזיקים את המפעלים שלנו, כל היצרנים כאן הם בישראל, בזכות הייצוא. ללא יצוא, אין לנו שום זכות קיום. אנחנו לא יכולים להתחרות.
היו"ר אלי אלאלוף
עוד לא התייחסנו לזה.
חביב פאר
התייחסנו. זאת המהות של העסק שלנו היום. היום הייצוא מחזיק אותנו. ישראל היא מעצמה עולמית היום בתחום הייצוא. אין היום מפעל שלא מייצא.
קריאה
מה האמירה?
חביב פאר
אנחנו רוצים שתחריגו את הייצוא.
קריאה
מרישיון תמרוקים?
חביב פאר
מכל דבר.
קריאה
מרישיון כללי?
היו"ר אלי אלאלוף
אני מבקש להבין. אני לא רק מנהל דיון אלא אני גם צריך להבין את הדברים.
חביב פאר
אנחנו כיצרנים נאלצים היום לעבור כפל רגולציה. פעם אחת רגולציה ישראלית ופעם אחת רגולציה במדינת המקור.
היו"ר אלי אלאלוף
מדינת הייעוד.
חביב פאר
היעד אליו אנחנו שולחים. במדינות הנאורות היום – הרבה מדינות באסיה – לא צריך כמעט שום דבר לקוסמטיקה. אין שום בעיה. הן מכירות, הן מסתמכות על התשתיות, על האישורים של התשתיות ובזה זה נגמר. רק בישראל לוקחים את זה צעד אחד קדימה לגבי בריאות הציבור, וזה בסדר. אנחנו לא נכנסים לדיון הזה. אבל מאחר שאנחנו רוצים לייצא, אנחנו צריכים לעמוד בסדרה של מסמכים ותקנות. סתם לדוגמה, בדיקות של מעבדות מוסמכות בגרמניה או במדינות אחרות. לכן אני חושב שצריך להחריג את הייצוא כי הייצוא לא מעניינו של משרד הבריאות הישראלי.

מכיוון שאנחנו מכירים את משרד הבריאות ואנחנו יודעים שמשרד הבריאות, כמעט כל זמן מה יש לו עוד איזו הגבלה, עוד איזו פקודה, עוד איזו דרישה, אנחנו מבקשים שהדבר הזה של הייצור, לפחות שהייצור יוחרג.

דבר אחרון. חמש שנים לרישיון, אין שום סיבה. בכל העולם כאשר אתה מקבל את הרישיון, אין סיבה שזה יהיה לחמש שנים.
היו"ר אלי אלאלוף
אנשי משרד הבריאות, תרשמו את השאלות ואחר כך תתייחסו.
רוית דימנז
לא כל כך ברורה לי הפרוצדורה אם המנהל מחליט שלא לתת רישיון תמרוקים. אנחנו סבורים שצריכה להיות כאן איזושהי ערכאת ערעור או זכות להשמיע טענות. זאת אומרת, שההחלטה על דחייה לא תתקבל בלי הסברים ובלי יכולת לטעון טענות.
היו"ר אלי אלאלוף
תרשמו את זה בבקשה.
מירב בן ארי (כולנו)
ולמי אתה מערער.
רוית דימנז
עדיף שזה לא יהיה בפני אותו גורם שקיבל את ההחלטה.

בנוסף, בסעיף קטן (ה) אנחנו מכניסים כאן בדלת האחורית, להבנתי, הגדרה נוספת למה זה תמרוק. סעיף ההגדרות נותן הגדרה רחבה מאוד שאומרת מה זה תמרוק ופתאום אנחנו נתקלים גם בסוגי פעילות או סוגי תמרוקים שהם בעצם הופכים להיות נישה נוספת. אני לא בטוחה שזה כל כך ברור שזה דורש הסבר ואני לא בטוחה שזה נדרש.
יואב גזית
הערה קטנה טכנית. ברישיון של החמש שנים, בקשה. שיכתבו כמו שיש בצו הוראות מעבר. מפעל שמבקש, אפילו שזה בטח יהיה בתקנות, כי לפחות אני יכול להעיד על עצמי, זה לוקח שבעה-שמונה חודשים לחדש רישיון ובינתיים, עד לחידוש, אפשר להמשיך לעבוד.
גלי עמיר
אני מייצגת את לוריאל אבל השאלה היא כללית. בסעיף 55א1 הוספתם הפצה. הרבה פעמים חברות – אני לא שואלת את השאלה מטעם לוריאל - עושות הפצה חיצונית. החברות לא שייכות לחברה. עכשיו הן לא יוכלו לעשות הפצה.
היו"ר אלי אלאלוף
חברות ההפצה לא שייכות לחברה המייצרת.
גלי עמיר
הן לא שייכות. זה גוף חיצוני שמסמיכים אותו. אי אפשר להכליל אותן כך שגם להן יהיה רישיון תמרוקים.
קריאה
אבל הן מאחסנות.
היו"ר אלי אלאלוף
רגע. לא ביקשתי תשובות. תעזרו לבנות דיון מסודר.
גלי עמיר
כמובן שההפצה צריכה להיות מבוקרת. זה ברור. חברות מסודרות מאשרות את ההפצה, מאשרות את החברה שמפיצה, אבל הן לא צריכות להיות עם רישיון כי זה מאוד ייקר.
היו"ר אלי אלאלוף
ההרגשה שלי היא שיש תשובה לכך.

עוד הערות? אין. אני מבקש תשובות.
איל שורצברג
אני רוצה להתייחס למה שאמר כאן מר פאר. החקיקה הזאת באה לדון ברישיונות פלונים. זאת אומרת, עבור כל תמרוק ותמרוק. היא לא באה לדון ואין כוונת משרד הבריאות – ואני חושב גם לא של גורם אחר – לפתוח את הנושא של הצורך ברישיון כללי שזה האסטבלישמנט, שזה העסק עצמו. לא יעלה על הדעת שגם עבור מפעלים שמייצאים לחוץ לארץ, הם לא יבדקו נושא של תקנות אש, לא יבדקו את הנושא של הזרמת שפכים וכולי, מה גם שגם עבור חוץ לארץ יש תקן שהוא בינלאומי, שהוא של GMP, שמחויבים לעבוד בו. זה איזו, אלה תנאי ייצור נאותים.

יש כאן עוד דבר אחד. אנחנו כמדינה לא יכולים להיתפס חלילה באיזושהי מדינה אחרת בחוץ לארץ כשאנחנו לא מפקחים ולא מבקרים את המפעלים אצלנו. אני חושב שיש גם עניין של נראות למול מדינות.
מיקי לוי (יש עתיד)
אין בעיה. הוא עומד בתקנים שאמרת. אני הייתי אצלו במפעל.
איל שורצברג
אם הוא עומד בתקנים שאני אמרתי, יש לו רישיון כללי ובזה אני לא נוגע לו. הוא מקבל את זה מהרשות המקומית, רישיון עסק במדינת ישראל מתחדש פעם בחמש שנים, עובר ביקורת וכדומה.
חביב פאר
למה אתה צריך להיות חלק מזה? יש את העירייה, יש את הגופים המסמיכים, אנחנו עומדים בתקנים בינלאומיים.
איל שורצברג
כי יש לך מפעל ובמפעל שלך אתה מחזיק כל מיני חומרים וכל מיני דברים שיש להם השלכות גם על בריאות הציבור.
חביב פאר
חלק מרישיון עסק זה - - -
איל שורצברג
אני חושב שאתה עכשיו מציג כאן מצג שהוא לא מדויק.
חביב פאר
הוא מדויק.
איל שורצברג
לשיטתך.
נילי חיון דיקמן
אני אסביר את התפיסה שלנו. הרישיונות לתמרוקים מתייחסים לרישיונות על העסקים שפועלים בתוך ישראל, בטריטוריה שלנו בישראל. אנחנו נותנים את הרישוי ליצרנים, לאלה שהם עוסקים בהובלה והפצה וליבואנים שמביאים את התמרוק לתוך ישראל. בזה מדובר. זה רישיון תמרוקים. אחר כך התחום בו אנחנו עושים רפורמה ואנחנו מסירים את חובת הרישוי, זה התחום שמדברים בו על המוצר, על הרישוי של המוצר עצמו. כשאנחנו נכנסים לישראל, אנחנו לא בודקים את המוצרים עצמם, אנחנו לא נותנים רישוי, אם החומר המסוים במוצר הספציפי לא טוב. אנחנו בודקים את שיטות הייצוא של המפעל ואת התנאים הנאותים בהם הוא פועל. אנחנו לא מתייחסים לרשימת המוצרים בהם הוא מייצר למעט אם למשל הוא מייצר תמרוקים – כאן אני משיבה על שאלה שנשאלה - שלמשל דורשים איזושהי רמת סטריליות גבוהה, אני אבדוק את רמת הסטריליות במפעל. לכן יש התייחסות לסוגים שונים של תבחין כי יש סוגים שונים של רמות ייצור שנדרשות בהתאם למוצרים שהם מייצרים.

אבל כל הטענות שהועלו כאן קודם, הן לגבי המוצר. גם הנושא של ההקלות בייצוא הן רלוונטיות כי אנחנו מדברים על הנושא של התמרוק ולא על המפעלים. גם באירופה בכל מדינה, כל חברה באיחוד האירופי, עושה את הפיקוח על המפעלים בטריטוריה שלה ואחר כך המוצרים נעים בצורה חופשית לתוך השוק. אנחנו כאן בישראל צריכים לעשות את הפיקוח על המפעלים שלנו, על העסקים שפועלים כאן בישראל, והמוצרים ינועו בצורה יותר חופשית אחרי הנוטיפיקציה.
חביב פאר
את שוכחת לספר שהמפעלים בישראל מפוקחים על ידי יותר מדי רגולטורים.
היו"ר אלי אלאלוף
לא. אני לא מקבל את זה. היא לא אמרה לך.
חביב פאר
אנחנו מפוקחים על ידי כל הרגולטורים ולכן השפכים מטופלים על ידי שני רגולטורים, בריאות הסביבה במשרד הבריאות ועל ידי תאגיד המים.
היו"ר אלי אלאלוף
זה מחליף את מה שהיא אומרת?
חביב פאר
כן, מחליף את כל מה שהיא אומרת.
היו"ר אלי אלאלוף
זה לא נכון. תפסיקו לזרוק כל מיני סיסמאות כל הזמן. תתייחסו למה שנאמר. הפיקוח שלנו הוא על המפעל.
חביב פאר
אבל הפיקוח בתוך המפעל הוא לא של משרד הבריאות אלא הוא של גופי האכיפה בעירייה, שזאת בריאות הסביבה וזה תאגיד המים, כל אחד באזור שלו.
היו"ר אלי אלאלוף
בסדר. סיימת.
נילי חיון דיקמן
להערה של לוריאל. לנושא של רישיון תמרוקים שמוסדר כאן שהוא בעצם על העסקים שפועלים, ככל שהחברה שרק נותנת את המוצר שלה לא מייצרת ולא מאחסנת והכול היא עושה באמצעות קבלני משנה, היא יכולה לתת לקבלני המשנה שלה להחזיק ברישוי. זה לא דורש מכם כפל רישוי אבל בשלב ההודעה, של הנוטיפיקציה, אז את צריכה שיהיה לך את הנציג האחראי.
גלי עמיר
נציג אחראי של ההפצה?
נילי חיון דיקמן
לנושא הנוטיפיקציה. לנושא התמרוק הפלוני. אבל רישיון התמרוקים ניתן לעסקים שפועלים. אם אין לך, את לא עוסקת לא בייצור, לא באחסון ולא בהפצה - - -0
גלי עמיר
יש חברות חיצוניות שעושות רק הפצה.
נילי חיון דיקמן
יש שתי דרכים לפעול. חברה יכולה להחזיק את הרישיון אצלה ולהתקשר עם קבלני משנה שיפעלו בשם הרישיון שלה והיא יכולה לשכור מישהו שיעשה את כל הייצור על הרישיון שלה. זה עניין של המבנה העסקי של החברה.
גלי עמיר
אני כרגע לא מייצגת את לוריאל. לוריאל עושה את זה בעצמה. רוב החברות הקטנות עושות את זה.
היו"ר אלי אלאלוף
היא אמרה לך. הן יכולות לקבל במידה שיש אחסון בחברה אחרת. אני חושב שהתשובה שניתנה מספקת.
עדיחי שאולי
התאחדות התעשיינים. שאלה לגבי ה-GMP עליו דיבר איל. ברגע שיש GMP, את אותו תקן תמרוקים שיש לחברות, האם הרישיון או האם האישור שמשרד הבריאות מנפיק למועצה, לרישוי עסק, הוא יהיה באופן אוטומטי במידה והחברה עומדת בתקנים ולא כמו היום?
היו"ר אלי אלאלוף
השאלה ברורה. יש תשובה?
נילי חיון דיקמן
גם כיום למעשה לפי הצו יש רישיון עצמאי של משרד הבריאות במקביל לרישיון עסק והתפיסה היא כזאת שכאשר מגיע מישהו לבקש רישיון תמרוקים פלוני, נעשה את כל הבדיקות הנדרשות ואז בשלב של רישיון העסק הבקשה מאושרת.
היו"ר אלי אלאלוף
הבדיקות גורמות לכפילות? יש כפילות?
נילי חיון דיקמן
לא. אם הוא מחזיק ברישיון תמרוקים כללי היום לפי הצו, אנחנו ניתן אישור כנותני אישור לרישיון עסקים.
היו"ר אלי אלאלוף
עם בדיקות נוספות שדומות לקודמות?
נילי חיון דיקמן
אין צורך בבדיקות נוספות. רק צריך לעמוד בשאר נותני האישור.
היו"ר אלי אלאלוף
אדון שאולי, אתה רוצה להתייחס?
עדיחי שאולי
אני אסביר שוב. זה לא מה שאני שאלתי. התשובה שנתת, היא משהו אחר לחלוטין. רישיון עסק, כדי לקבל רישיון עסק, אתה צריך לעמוד במספר רגולטורים כמו שחביב אמר קודם לכן. אחד הרגולטורים זה אתם. אתם צריכים לתת את אותו אישור למועצה כדי שהיא תנפיק בסופו של דבר את רישוי העסק. המלצה של החברה.
איל שורצברג
אנחנו נותנים המלצה.
עדיחי שאולי
המלצה, בסדר. את אותה המלצה, במצב שהחברה יש לה את התקן, את ה-GMP, האם האישור שלכם, ההמלצה שלכם ניתנת באופן אוטומטי או עוד פעם אתם עושים את כל מסכת הבדיקות שיש לנו היום?
נילי חיון דיקמן
לא.
עדיחי שאולי
אני לא מדבר כרגע על פלוני.
נילי חיון דיקמן
גם אני לא מדברת על פלוני. זה רישיון התמרוקים. רישיון התמרוקים שמצוין כאן בסעיף הזה מתייחס לרישיון תמרוקים כללי.
עדיחי שאולי
נכון.
נילי חיון דיקמן
אם קיבלת ממשרד הבריאות רישיון תמרוקים כללי, זה אומר שבדקנו את התקן של ה-איזו ולכן ההמלצה שלנו לרשות המקומית תהיה אוטומטית.
קריאה
אפשר לחדד את זה?
נילי חיון דיקמן
כן.
היו"ר אלי אלאלוף
בעיקרון, היות ויש ריבוי רגולטורי ואנחנו יודעים שזה גם מייקר, גם מעכב, גם מכביד, שלא יהיו דברים ששני רגולטורים בודקים. זה מה שצריך להיות.
נורית הראל
אני רוצה לחדד את השאלה. באירופה, ברגע שליצרן יש איזו מותאם, הוא יכול לפתוח את שערי המפעל שלו וה-איזו יכול להינתן על ידי גופים שונים שמסמיכים אותם, שהסמיך אותם האיגוד העולמי של האינטרנשיונל סטרט-אפ אורגניזיישן. האם ברגע שאנחנו נקבל אישור איזו שהוגדר, התקן המדויק, יבוא הרוקח המחוזי ויבדוק אותנו פעם נוספת או מספיק שנשלח את אישור ה-איזו למשרד הבריאות ונקבל את המלצתם לרישיון עסק? זו הייתה השאלה.
איל שורצברג
מכיוון שלצורך הרפורמה הזאת ניתנו גם תקנים לנושא של GMP, כזאת תשלחי לי את האישור הזה, אני אבוא לראות שבאמת האישור הזה הוא אכן נכון.
נורית הראל
אבל למה לא לסמוך על גוף שהוסמך? למה אתם מוסמכים יותר מגוף אחר?
איל שורצברג
מי זה הגוף האחר?
נורית הראל
יש בעולם.
איל שורצברג
זה רישיון כללי שניתן על ידינו. אנחנו באים לראות שאכן מתקיימים הדברים האלה. מהניסיון שאנחנו צברנו לאורך השנים, יש חשיבות גדולה להנחיות. הדברים האלה הם דברים שמתחדדים במועד מתן הרישיון.
היו"ר אלי אלאלוף
אנשי משרד הבריאות, האם יש מעבדות שיכולות לתת אישור שהן מוכרות על ידכם או אישורים בינלאומיים שמוכרים על ידכם?
נילי חיון דיקמן
יש חברות פרטיות שנותנות אישור איזו אבל הן לא מפוקחות במדינת ישראל. לכן הן לא יכולות להחליף את הפיקוח שלנו. בוודאי שחברה שלוקחת בודק ומביאה, היא לא מחויבת לעשות את זה. אם היא רוצה, זה מסייע לה.
היו"ר אלי אלאלוף
אין חברה בינלאומית שרמתה היא כזאת שאתם סומכים עליה?
נילי חיון דיקמן
ההבדל היחיד הוא שבאירופה גופי איזו מוסדרים בחקיקה האירופאית. כאן בישראל אין מי שמפקח על המוסדות האלה שנותנים את ה-איזו. אין דרך להכיר בהם.
נורית הראל
אפשר להשתמש בגופים האירופאים שמפוקחים. הם מחייבים אותך להשתמש בהם.
היו"ר אלי אלאלוף
לא נשתחרר מהר מהרצון שלנו לפקח על האיכות.
נילי חיון דיקמן
הם גם לא חייבים בזה.
עדיחי שאולי
עוד שאלה. יש לנו במדינת ישראל את מכון התקנים והוא מסמיך את המפעלים לקבל את התקן. אם מכון התקנים לא מספיק טוב למשרד הבריאות, אז מה כן טוב?
איל שורצברג
אנחנו לא מכירים הסמכה של מכון התקנים.
היו"ר אלי אלאלוף
למה לא מכון התקנים? זה שאנחנו יודעים שצריך מהפכה במכון התקנים, זה כך.
נילי חיון דיקמן
דווקא משרד הבריאות יזם מול מכון התקנים את התרגום ועשינו תקן רשמי של תקן ה-איזו הזה כתקן שהוא קובע את הסטנדרט המקצועי הנדרש כדי שאנחנו נוכל להגיד שזה הסטנדרט. הנה, הכללים קבועים במסמך. לא הייתה שום הסמכה של גופי הבדיקה החיצוניים שנותנים את אישורי ה-איזו האלה.
היו"ר אלי אלאלוף
מכון התקנים הישראלי שיושב היכן שהוא יושב ועובד כמו שהוא עובד כרגע, שיש על זה תכנית שלמה, אני אומר שאם הוא נותן היום אישור, זה לא מספיק?
נילי חיון דיקמן
הם לא נותנים אישורים למפעלים.
עדיחי שאולי
היום משרד הבריאות מסתמך על האישור של ה-איזו שאנחנו מקבלים או מה-ICQ או ממכון התקנים. הוא פשוט מסתמך על זה. בלי זה שום רוקח מחוזי לא ייתן לו לפתוח את המפעל שלו. אני מבקש מכם לדייק בעובדות. זה מה שקורה היום. אם אתם לא מסוגלים לסמוך על מכון התקנים ואם אתם לא מסוגלים לסמוך על גופים בינלאומיים - - -
איל שורצברג
זה לא העניין.
היו"ר אלי אלאלוף
אולי מכון התקנים לא עושה את הבדיקות שמשרד הבריאות זקוק להן.
רינת בכר
מה האינטרס הכלכלי שלכם ללכת לגוף חיצוני, לשלם לו הרבה יותר כסף ממה שעולה רישיון תמרוקים כללי כל שנה מאשר פעם אחת יבוא רוקח מחוזי במחיר מבצע/מציאה וייתן לכם רישיון לחמש שנים? תסביר לי רק את האינטרס הכלכלי.
נורית הראל
חופש שוק.
עדיחי שאולי
אנחנו מחויבים כלפי הלקוחות שלנו. רוב המפעלים בארץ מחויבים כלפי הלקוחות שלהם בחוץ לארץ. זה תקן שהוא בינלאומי. התעודה הזאת היא בינלאומית. דבר שני, לצערנו משרד הבריאות מתנהג בין ביקורת לביקורת עם המון קפריזות ולכן אנחנו רוצים לסמוך על גוף לא תלוי.
איל שורצברג
אני לא יכול לקבל את ההערה הזאת.
היו"ר אלי אלאלוף
תרשו לי, אני אוהב לברך את החברות והחברים שלי שמצטרפים. חברת הכנסת מיכל בירן.
שי סומך
לפי ההצעה הזו, רוצים שמעבדה פרטית שהיא לא מפוקחת, שמקבלת שכר מהמפוקחים, היא זאת שתפקח על בריאות הציבור. זה דבר שאני לא חושב שצריך לקבל אותו.
קריאה
אבל מכון התקנים מפוקח.
היו"ר אלי אלאלוף
על ידי מי?
אמיר רשף
זאת אמירה שאפשר להגיד אותה אחרת.
היו"ר אלי אלאלוף
אל תלך תמיד למכון התקנים.
יואב גזית
הצעת פשרה קטנטונת. אנחנו מכירים את עמדת משרד הבריאות והיא לא תשתנה. האם אתם מוכנים לשקול ובסופו של דבר להוריד מילה אחת מהחוק כשכתוב "לא ייצר אדם תמרוק, לא ייבאו, לא ייצאו", את המילה "לא ייצאו" להוריד. זו הבקשה. משרד הבריאות אחראי על בריאותם של אזרחי ישראל.
נילי חיון דיקמן
אנחנו אחראים על המוצרים שמיוצרים בישראל שעומדים באותם סטנדרטים.
מירב בן ארי (כולנו)
שר האוצר חתם על צו התמרוקים, בדיוק על המילה ייצוא. תסבירו לי.
אמיר רשף
יש שני סוגים של אישורים. אישור אחד הוא אישור תמרוקים כללי, זה אישור יצרן שיש לו את ה-GMP ומקבלים אותו אחת לחמש שנים. יש אישור ספציפי לכל תמרוק ותמרוק שבהצעת החוק הזאת הופך להיות גם לא אישור אלא נוטיפיקיישן, הודעה על שיווק. מאותו אישור, בהתאם לתיקון שמשרד הבריאות עשה לפני כאן בוועדה לפני כחודש-חודשיים, היצואנים כבר לא צריכים אישור פר תמרוק ספציפי.
איל שורצברג
זה מה שישבנו ודיברנו עליו ארוכות ובאנו לקראת התעשייה שאמרה שמבחינתנו יש לנו הרבה ייצוא לחוץ לארץ, אנחנו מאמינים שאנחנו רוצים, אנחנו אזרחים כאן במדינה, אנחנו מבינים את הנושא של מקומות עבודה, המוצרים עומדים ברישוי שנדרש שם, המקום שמייצרים אותו ומאחסנים אותו נעשה במקום שהוא מקום GMP שהוא מאושר ולכן מבחינתנו אנחנו לא נעשה את העבודה של הרשות הרגולטורית כדי לבדוק את תחולת המוצרים, הווה אומר רישיון פלוני, אנחנו רק מסתכלים על זה שזה נעשה במקום שהוא בטוח מבחינת תנאי הייצור שלו. זו הקלה משמעותית. עוד לא התקרר הצו הזה וכבר כאן עכשיו יש בקשות לבוא לשלב הבא של בואו נבטל בכלל על הנושא של היכולת שלנו לראות מה קורה אצלנו במדינה מבחינת תנאי ייצור. זה נשמע לי מאוד מאוד מוזר. עיקר הכסף ועיקר הבעיה ועיקר ההקלה הרגולטורית הם באותן אגרות שמשלמים עבור פר תכשיר ותכשיר.
היו"ר אלי אלאלוף
תרשו לי לשאול שאלה בשם היצואנים. המייצרים. כמה זמן לוקח לכם לעשות את הבדיקה שמאשרת את המפעל לחמש שנים?
איל שורצברג
פרק זמן מאוד קצר.
היו"ר אלי אלאלוף
מה זה פרק זמן קצר? אני יודע רק לספור.
איל שורצברג
מזמינים ביקורת, נקבעת ביקורת, סדר גודל חודש אז מגיעים לעשות ביקורת. חודש זה הרבה זמן?
היו"ר אלי אלאלוף
עשרה אחוזים מהייצוא שלהם מתעכב.
איל שורצברג
שני דברים אני אומר על זה. הראשון, אף אחד לא מונע ממישהו לבוא ולבקש רישיון עסק לפני שהוא פתח את העסק שלו ולא ביום שהוא פתח אותו כשצריך עכשיו לתת לו את הדבר הזה. הדבר הנוסף הוא שמכיוון שאנחנו כן קיבלנו עכשיו גם תקנים לנושא הזה וגם תהיה לנו את היכולת לפקח בצורה שהיא טובה יותר, מכיוון שאנחנו כאן עוברים לתהליכים של נוטיפיקציה, התהליך הזה הוא סדר גודל של חודש ימים. זה לא נשמע לי מופרך בשום קנה מידה.
היו"ר אלי אלאלוף
איך אנחנו יכולים להיות רעים אתכם ולהגיד שתוך חודש תגמרו את הבדיקות?
איל שורצברג
אני אמרתי שזאת השאיפה שלנו.
היו"ר אלי אלאלוף
אנחנו נכלול את זה בחוק או בדברי ההסבר?
איל שורצברג
אפשר לכלול כל דבר אבל צריך לתת לרפורמה להתחיל לקרום עור וגידים כדי לכלול את זה.
היו"ר אלי אלאלוף
מקובל שנרשום את זה בדברי ההסבר של החוק?
איל שורצברג
בדברי ההסבר של החוק אפשר להגיד שמשרד הבריאות ישאף לתת את הביקורת.
היו"ר אלי אלאלוף
בנאום הצגת החוק נכלול את זה.
איל שורצברג
בפרוטוקול אפשר לומר שאנחנו מבקשים לבצע את זה כמה שיותר מהר.
היו"ר אלי אלאלוף
אני מתחייב להגיד בהצגת החוק במליאה בקריאה שנייה ושלישית. נציין שהמשרד יעשה הכול שתוך חודש זה יסתיים.
איל שורצברג
נביא את זה בתקנות. בוא נכתוב את זה בתקנות. בלוחות זמנים בתקנות.
יואב גזית
הייצוא היום זה מה שמחזיק את המפעלים שלנו וזה הדבר היחיד שמחזיק אותם. בלי הייצוא אנחנו סוגרים את המפעלים שלנו.
היו"ר אלי אלאלוף
אני אמרתי את זה בהתחלה ואני חוזר ואומר ששום דבר לא ייעשה כדי לפגוע בכם.
יואב גזית
אתה צודק אדוני, ולכן המילה הזאת "ייצוא" חייבת לצאת מהפרוטוקול.
איל שורצברג
אתה מבלבל בין שני דברים.
יואב גזית
אני לא מערבב בין שני דברים. הדרישות שלכם לא תואמות לדרישות של השוק האירופאי וגם לא של השוק האמריקאי.
היו"ר אלי אלאלוף
ברשותכם, בואו נתקדם.
ענת מימון
אדוני, היו שתי הערות לגבי הזכות לערער על מי שלא מקבל את הרישיון.
שי סומך
לדעתי דיברו על השגה. ערעור יש לבית המשפט לעניינים מינהליים.
ענת מימון
כי זו החלטה מינהלית.
שי סומך
כן. נדמה לי שדיברו על השגה.
נילי חיון דיקמן
אנחנו כתבנו כאן שכל התכלית של הגשת הבקשה וכולי, כל הפרטים שנוגעים להגשת הבקשה והפרטים האדמיניסטרטיביים האלה בדרך כלל אנחנו מסדירים את זה בתקנות. את המכיר את התקנות שלנו לגבי בתי מרקחת וגם שם יש לנו הליך השגה. אנחנו מעגנים את זה גם בנהלים וגם בתקנות, את הגורם אליו פונים. אפשר להשיג על החלטת הרוקחת המחוזית בפני מנהל אגף הרוקחות.
היו"ר אלי אלאלוף
לדעתכם מי יהיה כאן הגורם?
נילי חיון דיקמן
מנהל אגף הרוקחות שהוא כמובן גורם מקצועי. זה יכול להיות רק בפני גורם מקצועי. צריך גם להגיד שלמעט בסעיף 55א2 שעוסק בבקשה הראשונה, אחר כך יש הליכים מאוד מפורטים בסעיף 55א3 שנוגעים גם לגבי התליה וגם לגבי דרכי ביטול רישיון. הדבר היחיד שחסר כאן זה באמת לגבי הבקשה הראשונה אם היא לא אושרה אבל מרגע שקיבלת רישיון, הדרך היחידה היא לעבוד לפי סעיף 55א3, זה או לבטל או לא לחדש ואז ההוראות מעוגנות ואני חושבת שהן סבירות.
קריאה
אולי כדאי להוסיף סעיף דומה.
שי סומך
ב-ד אפשר להוסיף השגה.
ענת מימון
השאלה אם סעיף 55א3 חל גם על מתן רישיון בפעם הראשונה. לתת אותו.
שי סומך
ב-2 אפשר להוסיף השגה. בסעיף ההסמכה.
נילי חיון דיקמן
אין צורך בהשגה לפי חוק. אני חושבת שיותר נכון לאשר את זה בנוהל, נוהל השגות.
ענת מימון
לא, בהסמכה לתקנות להוסיף השגה על הבקשה.
היו"ר אלי אלאלוף
תשקלו את זה בהמשך. תבדקו אם צריך לעשות את זה ובהמשך ההקראה נחזור לזה.
ענת מימון
השאלה הנוספת היא לגבי רישיון שבתום חמש שנים מבקשים אותו והיה והליך החידוש לוקח יותר זמן, מה קורה לגבי פער הזמן הזה.
נילי חיון דיקמן
אם הוגשה בקשה? אין לנו התנגדות. זה לגבי כל הרישיונות שאנחנו נותנים, כל עוד הוגשה בקשה לרישיון - - -
איל שורצברג
והעיכוב הוא אצלנו.
נילי חיון דיקמן
אפשר לראות את הבקשה הקודמת כתקפה.
איל שורצברג
היא ממשיכה. אנחנו עושים את זה.
נילי חיון דיקמן
כתוב בצו.
ענת מימון
בצו, אבל איפה זה כתוב בהסדר החדש? עוד כמה חודשים הצו כבר לא יהיה.
איל שורצברג
נכניס את זה אפשר להכניס את זה.
היו"ר אלי אלאלוף
בסדר. תשבו על זה.

ברשותכם, נמשיך.
ענת מימון
אנחנו נמצאים בעמוד 4, סעיף 55א2.

55א2. דיווח על שינוי בפרטים

חל שינוי בפרט מהפרטים שנכללו בבקשה לקבלת רישיון תמרוקים או במסמכים שצורפו לה, ידווח בעל הרישיון למנהל על השינוי בהקדם האפשרי ולא יאוחר מ-14 ימים ממועד השינוי.

55א3. הגבלת רישיון תמרוקים, התלייתו, ביטולו או סירוב לחדשו

המנהל רשאי להגביל רישיון תמרוקים, להתלותו, לבטלו או לסרב לחדשו, אם מצא כי התקיים אחד מאלה:

הרישיון ניתן על יסוד מידע כוזב.

הרישיון ניתן על יסוד מידע חלקי, שגוי או מטעה, ואילו היה המידע הנכון והמלא בפני נותן הרישיון במועד מתן הרישיון, לא היה נותן את הרישיון.

חדל להתקיים תנאי מהתנאים למתן הרישיון.

בעל הרישיון, ואם הוא תאגיד – הוא או נושא משרה בו, הפרו תנאי מתנאי הרישיון או הוראה מההוראות לפי פקודה זו.

בעל הרישיון או בעל תפקיד מטעמו סירב לשתף פעולה בבירור חשד לפגיעה בבריאות הציבור או ביעילות התמרוק, בטיחותו או איכותו.

בעל רישיון או בעל תפקיד מטעמו, גילה חוסר מיומנות, כישורים לקויים או ידע מקצועי חסר, באופן העלול להביא לפגיעה בבריאות הציבור או ביעילות התמרוק, בטיחותו או איכותו (בפסקה זו – ליקוי). ואולם המנהל לא יתלה רישיון, לא יבטלו ו לא יסרב לחדשו לפי פסקה זו, אלא אם כן שוכנע כי לא ניתן לתקן את הליקוי בדרך של מתן הוראות לבעל הרישיון, ובכלל זה דרישה כי בעל הרישיון או בעל תפקיד מטעמו יעבור קורס הכשרה מתאים.

לא יקבל המנהל החלטה לפי סעיף קטן (א), אלא לאחר שנתן לבעל הרישיון הזדמנות לטעון את טענותיו.

על אף האמור בסעיף קטן (ב), סבר המנהל כי קיים צורך דחוף ומיידי להתלות רישיון תמרוקים לאחר ששוכנע כי קיים חשש לסכנה חמורה לבריאות הציבור, רשאי הוא להתלות את הרישיון לאלתר, בהחלטה מנומקת, ובלבד שייתן לבעל הרישיון הזדמנות לטעון את טענותיו בהקדם האפשרי לאחר ההתליה, ולא יאוחר מ-14 ימים ממועד ההחלטה.

(ג1) הוראה על התליית רישיון תמרוקים לפי סעיף קטן (ג) תינתן לתקופה שאינה עולה על שלושה חודשים, ואולם המנהל רשאי להאריך התלייה כאמור לתקופות נוספות שלא יעלו בסך הכול על שלושה חודשים נוספים, ורשאי הוא לקבוע תנאים לסיום ההתליה.

(ג2) חשד המנהל כי התמרוק המשווק על ידי בעל רישיון אינו עומד בהוראות לפי חוק זה, רשאי הוא להתלות או להגביל את הרישיון עד לבירור החשד האמור אם הדבר דרוש עקב חשש לפגיעה בבריאות הציבור או בבטיחות התמרוק.

(ג3) הודעה על החלטת המנהל לפי סעיף זה תימסר לבעל הרישיון בכתב.

(ג4) המנהל רשאי שלפרסם את ההחלטה על ביטול רישיון תמרוקים במסגרת רשימת בעלי רישיון שמפורסמת על ידו באתר האינטרנט של המשרד כאמור בסעיף 55א1(ו), ורשאי הוא לפרסם גם את תוכן ההחלטה על ביטול רישיון התמרוקים.

בוטל רישיון תמרוקים לפי סעיף זה, לא תידון בקשה של בעל הרישיון שבוטל למתן רישיון חדש אלא בתום 12 חודשים מיום הביטול, ואולם רשאי המנהל לקצר את התקופה האמורה, לבקשת בעל הרישיון שבוטל, מנימוקים שיירשמו.

בעצם הסעיף הזה מסדיר את כל הנושא של להגביל רישיון, להתלות אותו או לבטל אותו או לסרב לחדש אותו. זה קובע קודם כל את התנאים, מתי אפשר לעשות את כל אחת מהפעולות האלה, וזה קובע גם את הדרך שעושים את זה. כמובן שצריכה להינתן זכות שימוע, ההחלטה תינתן בכתב, יש מקרים דחופים בהם זכות השימוע תינתן במועד מאוחר יותר כשיש צורך להגן על בריאות הציבור, ובנוסף ההתליה יכולה להיות רק לשלושה חודשים פלוס שלושה חודשים נוספים ולא מעבר לכך. אם צריך מעבר לכך, אפשר כמובן להגביל את הרישיון או לבטל אותו אבל אי אפשר להתלות רישיון ללא הגבלת זמן.
חביב פאר
שאלה למשרד הבריאות. היום באירופה מדי פעם הרשימות שם מתעדכנות. מה קורה אם אתה עושה נוטיפיקיישן ובעוד שנה חומר מסוים אסור לשימוש ואתה פשוט לא ידעת על כך.
ענת מימון
זה הרישיון הכללי. זה לא רישיון של תמרוק פלוני.
נילי חיון דיקמן
עוד לא הגענו לסעיפים שעוסקים בנוטיפיקציה. זה לא רלוונטי.
היו"ר אלי אלאלוף
אני רוצה לדעת. בבית מרקחת מוכרים מוצרים. אלה שני רישיונות?
איל שורצברג
לבית מרקחת יש אישור מרשם כללי.
מירב בן ארי (כולנו)
אדוני היושב ראש, צריך לדבר על 12 החודשים. זה כוח מוגזם וגם למה צריך כל כך הרבה? אם יש בעיה, אפשר לתקן אותה אחרי יום יומיים.
איל שורצברג
זה מידע כוזב.
מירב בן ארי (כולנו)
אתה גומר את המפעלים האלה.
איל שורצברג
קודם כל, אם יש עניין של מידע כוזב, וראינו למה זה יכול להוביל רק בחודשים האחרונים בכל מיני תחומים - - -
מירב בן ארי (כולנו)
ועדיין הכנסת עובדת.
איל שורצברג
הדבר הנוסף שכתוב שם זה שזה עד ל-12 חודשים. זה לא 12 חודשים.
קריאה
לא, לא כתוב.
איל שורצברג
אפשר לקצר. אני נותן את המקסימום. לא אמרתי שלוש שנים.
מירב בן ארי (כולנו)
זה המון זמן.
איל שורצברג
עד 12 חודשים.
היו"ר אלי אלאלוף
נתקן את זה. עד 12 חודשים.
איל שורצברג
כן. עד 12 חודשים.
היו"ר אלי אלאלוף
אני רוצה לדעת. זה אומר שאם כותבים עד 12 חודשים, זה אומר שמראש אתם יכולים להגיד שהאישור להפעלת המקום הוא עם זמן מפורט.
איל שורצברג
כן.
מירב בן ארי (כולנו)
למה לא רק שישה חודשים?
היו"ר אלי אלאלוף
במזון עשינו עד 12 חודשים. לפעמים זה לוקח יותר אבל יש לו את הפרורוגטיבה להגיד תווך חודש הוא יכול לתקן ולחזור.
איל שורצברג
דרך אגב, גם כשהיו עכשיו במזון הפרות כאלה ואחרות, זה חזר בפרק זמן של לא עד 12 חודשים.
היו"ר אלי אלאלוף
אם זה זמן ארוך מדי, עד 12 חודשים, יש גם את הערעור.
עדיחי שאולי
השאלה אם לא לבנות סוג של מדרגות. אם יש תקלה, החליט משרד הבריאות לסגור את המפעל או להגביל את ייצורו של אותו תמרוק שהתגלתה בו תקלה, לעשות מדרגה של חודש או חודש וחצי.
ענת מימון
המדרגות נמצאים בעצם הכלים. כלומר, הביטול הוא איזשהו כלי מאוד מאוד חמור. לפני כן אפשר להתלות לחודש, אפשר להתלות לחודשיים, אפשר להגביל רישיון לדברים מסוימים. כלומר, הביטול הוא משהו באמת חמור שקורה בסוף.
עדיחי שאולי
אנחנו לא רואים את הזמנים. אנחנו לא רואים שנותנים לנו 45 ימים.
היו"ר אלי אלאלוף
לדעתי יש את הגמישות הנדרשת כדי לא להגזים בסגירה. זה לא נעים למרות שעשינו משהו אחר במדינה כשסגרנו ליומיים ו/או עד חמישה ימים. כאן יש לכם את הגמישות. שם לא נתנו לנו יותר גמישות כי הפגיעה הכלכלית יכולה להיות גדולה מדי.

עוד הערות?
ענת מימון
אדוני, אני רק רוצה להבהיר שהסעיף של ה-12 חודשים כבר היום מנוסח באופן שזה עד. כלומר, כתוב שלא תידון בקשה אלא בתום 12 חודשים ואולם המנהל לרשאי לקצר את התקופה האמורה. זה בדיוק מה שביקשו כאן.
מירב בן ארי (כולנו)
איפה ה-עד?
קריאה
אם הוא רשאי, זה אומר 12, 11, 9, 10.
מירב בן ארי (כולנו)
למה לא תמחקי את המילה "בתום" ותרשמי "עד"? אני לא מצליחה להבין. בוטל רישיון, לא תידון בקשה של בעל רישיון שבוטל למתן רישיון חדש אלא עד 12 חודשים מיום הביטול.
שי סומך
אפשר להוסיף לבקשת בעל הרישיון שבוטל או מיוזמתו.
ענת מימון
המנהל מיוזמתו יכול לקבוע תקופה.
שי סומך
"אלא אם כן בעל הרישיון מבקש לקצר אותה". אפשר להוסיף שגם נותן הרישיון יוכל ביוזמתו לקצר את התקופה.
היו"ר אלי אלאלוף
אני מקווה שהבנתם. בסדר.
מיקי לוי (יש עתיד)
אני רוצה להזכיר לאמיר שהוא התחייב להביא את התקנות טרם החתימה.
היו"ר אלי אלאלוף
אני אמרתי שאני לוקח את זה על עצמי. קיימנו דיון ומה שמחייב אותנו זה הדיון. אני אמרתי שאני אבדוק עם המשרדים אם אפשר להביא את התקנות בתוך החוק הזה. מיקי, אני אעדכן אותך.
מיקי לוי (יש עתיד)
אני אשמח. אני מאוד מוטרד מזה.
קריאה
אנחנו לא כאן כדי להעביר חוק הסדרים כשאנחנו לא יודעים מה יהיו התקנות.
היו"ר אלי אלאלוף
הנושא הזה הוא באחריותי. מותר לקחת אחריות. אחר כך באים אלינו בטענות שאנחנו לא לוקחים אחריות. אני לוקח.
ענת מימון
סעיף שאין לו עדיין מספר בעמוד 7, סעיף חדש שקוראים לו חובות יצרן או יבואן.

חובות יצרן או יבואן.

לא ייצר ולא ייבא אדם תמרוק אלא בהתאם לדרישות ולהוראות לפי חוק זה.
קריאה
סליחה, צריך להוסיף "והתקנות שתותקנה".
ענת מימון
הוראות לפי חוק, הכוונה שזה כולל תקנות.

יצרן או יבואן של תמרוק יעביר את כל המידע הדרוש לנציג האחראי של התמרוק לצורך ביצוע תפקידיו לפי הוראות סעיף 55א4.

55א4 נציג אחראי, תפקידיו וחובותיו

יצרן או יבואן לא ישווק תמרוק בישראל אלא אם כן יש נציג אחראי לתמרוק בישראל.

נציג אחראי -

יבטיח שהתמרוק שעליו הוא אחראי עומד באופן מלא בדרישות לפי פקודה זו.

יוודא כי התמרוק יוצר בתנאים הנדרשים לפי סעיף 55א1(ב)(4).

יוודא כי אין בתמרוק חומרים שנאסרו או הוגבלו בשיווק והכול כפי שקבע השר בתקנות שהותקנו לפי סעיף 55ב.

יוודא כי נערכה לתמרוק הערכת בטיחות מבוססת לפי הוראות סעיף... (סעיף חדש שנוסף).

יגיש הודעה על שיווק תמרוק לפי הוראות סעיף ... (סעיף חדש).

ימלא חובות ותפקידים נוספים ויבצע פעולות נוספות, שיקבע השר.

ימלא אחר הוראות המנהל בנוגע לתמרוק שעליו הוא אחראי.

כאן למעשה זה גורם חדש שאנחנו יוצרים אותו בחקיקה הזאת, זה הנציג האחראי. לכל תמרוק שמייצרים או מייבאים צריך שיהיה נציג אחראי שזה אדם שאמון לבדוק שהתמרוק עומד בכל התנאים והוא בעצם מוודא את הבטיחות של התמרוק ואת העמידה שלו בהוראות של החוק.
עינת ארצי
חברת דיפלומט. יש לנו שאלה לגבי עניין הנציג האחראי כי בהמשך גם כתוב שהנציג האחראי, השם שלו יהיה כתוב על התווית.
ענת מימון
זה לא כתוב בחוק. בהודעה על שיווק צריך למסור גם את שם הנציג האחראי שאחראי על התמרוק. כרגע הוראות סימון, אין בחוק.
קריאה
לא על התווית. זה מידע למשרד הבריאות.
עינת ארצי
אתם מדברים על נציג אחראי כעל אדם אחד?
ענת מימון
אנחנו נגיע לסעיף שקובע מי הוא נציג אחראי, אם זאת צריכה להיות חברה, אדם, היצרן או היבואן עצמו. זה בהמשך.
היו"ר אלי אלאלוף
אם זה שמי או לא שמי.
עינת ארצי
כן, זאת בעצם השאלה שלנו כי בעלי תפקידים בחברות מתחלפים.
היו"ר אלי אלאלוף
כאשר נגיע לסעיף, נלבן את הסוגיה.
עדיחי שאולי
השאלה היחידה שיש לי. אין לי בעיה עם הסעיף. השאלה שלי היא מה האגרה שנצטרך לשלם כדי לדעת אם המוצר יתייקר לצרכן הסופי.
היו"ר אלי אלאלוף
לא.
ענת מימון
נדון בה.
מיקי לוי (יש עתיד)
נושא האגרות יידון בישיבה מיוחדת.
היו"ר אלי אלאלוף
כן. בדיון מיוחד.
יואב גזית
איך נועדו תקנות או חוק אם לא נדע את האגרות?
היו"ר אלי אלאלוף
אתה עוד לא מעביר. חוץ מזה, אתה לא מעביר.
יואב גזית
אדוני, יש הסכמה שהמילה "בישראל" מחוקה והיא לא צריכה להיות.
ענת מימון
נכון. זה רק לגבי שיווק בישראל. המילה תחזור לשם.
היו"ר אלי אלאלוף
יש עוד משהו? אין. הפעם תקבלו שחרור ואנחנו ניפגש ביום ראשון בשעה 10:00. הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 10:53.

קוד המקור של הנתונים