הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 485
מישיבת ועדת הכספים
יום חמישי, ט' בחשון התשע"ז (10 בנובמבר 2016), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 10/11/2016
חוק ניירות ערך (תיקון מס' 63), התשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ניירות ערך (תיקון מס' 60) (שינוי מבנה הבורסה), התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
עמיהוד שמלצר - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
נירית איבי - יועצת למנכ"ל האוצר, משרד האוצר
רוני טלמור - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
צליל סלמון - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אמנון נויבך - יו"ר הבורסה לניירות ערך
שמואל האוזר - יו"ר הרשות לניירות ערך
שרה קנדלר - מ"מ היועמ"ש, הרשות לניירות ערך
איציק שורקי - מנהל מחלקה לפיקוח על הבורסה וזירות מחר, הרשות לניירות ערך
משה בן חורין - יו"ר הוועדה לשכלול המסחר ולעידוד הנזילות, הרשות לניירות ערך
אורלי קורן - סגנית מנהל מחלקת הפיקוח על הבורסה, הרשות לניירות ערך
חגי בן ארזה - עו"ד במחלקת חקיקה, הרשות לניירות ערך
אביטל קרופניק - עו"ד במחלקת חקיקה, הרשות לניירות ערך
מאיר לוין - הרשות ניירות ערך
שרונה מזלאן לוי - דוברת, הרשות לניירות ערך
רועי רנץ - מתמחה ביחידת חקיקה, הרשות לניירות ערך
דנה הלר - סגנית הכלכלן הראשי, רשות ההגבלים העסקיים
טיבי רבינוביץ - מנהל קשרי חוץ, איגוד הבנקים בישראל
לבנת קופרשטיין דאש - איגוד הבנקים בישראל
אלי בבלי - יו"ר איגוד קרנות להשקעות משותפות בנאמנות
ענת פילצר סומך - יועצת משפטית, איגוד החברות הציבוריות
יצחק לרנר - יו"ר ועד עובדי הבורסה, ההסתדרות החדשה
יוסי בן סימון - חבר ועד עובדי הבורסה, ההסתדרות החדשה
עמיר שפטל - יו"ר הסתדרות המעו"ף במרחב ת"א, ההסתדרות החדשה
נילי אבן חן - סמנכ"ל כלכלה ומחקר, התנועה למען איכות השלטון בישראל
עדי גלעד ריבלין - כלכלן, האוניברסיטה העברית
עפר ארז - עו"ד
אייל דותן - שדלן/ית (משרד מיתר), מייצג/ת את איגוד הבנקים בישראל
תמי זנד - שדלן/ית (משרד מיתר), מייצג/ת את איגוד הבנקים בישראל
רישום פרלמנטרי
¶
ס.ל., חבר המתרגמים
הצעת חוק ניירות ערך (תיקון מס' 60) (שינוי מבנה הבורסה), התשע"ו-2016
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים בנושא הצעת חוק מבנה הבורסה. לידיעת החברים, זה גם פורסם הבוקר, במסגרת ההסכמים הקואליציוניים, ביחד עם יושב ראש הקואליציה ויושב ראש ועדת הכספים, ישנם מספר חוקים שקיבלתי לידיי לניהול במסגרת ועדת הכספים, חוק אחד זה חוק מבנה הבורסה, חוק שני זה חוק נושא קצבאות ביטוח לאומי והחוק השלישי זה החוק של העברת הכספים של הימורים והגרלות וגם העברת הכספים של רשות שדות התעופה. אלה ארבעת החוקים שאני אטפל בהם. החוק הזה הוא יחסית מבין החוקים החוק הכי משמעותי. בהחלט עשיתי בדיקה מעמיקה לגבי החוק, מהותו והשלכותיו.
אני אקבע סדרי דיון כדי שהדברים יהיו ברורים. ראשית, מה שאנחנו נעשה, אנחנו כמובן נתקדם עם ההקראה מאיפה שעצרנו, אבל נניח על השולחן קודם כל בתחילת הדיון עד לסיומו ועד לסיום ההצבעה שלו נושאים שאני מתכוון להתעכב עליהם ולתקן אותם במסגרת החוק וגם לעשות בהם בדיקה מעמיקה.
אז הנושאים הם כדלקמן ושיירשם בפרוטוקול: הנושא הראשון זה נושא ימי המסחר. אני טוען שיום מסחר ביום שישי הוא לא רלוונטי. זה נושא אחד שאני אדרוש לעמוד עליו, שלא יהיה מסחר ביום שישי. הנושא השני הוא נושא העמלות שנגבות על ידי הבנקים ובתי ההשקעות, למרות שבתי ההשקעות גובים הרבה פחות מהבנקים, שמגיע היום לסכומים הרבה יותר גבוהים, בערך פי 25 ממה שנגבה ברחבי העולם, כשאת הכסף הזה משלם הציבור. אני רוצה שנשקול ברצינות פיקוח משמעותי על גובה העמלות וכמה יהיה אפשר לגבות מהאזרחים. הנושא השלישי קשור לפתיחת השוק לברוקרים מחוץ לארץ, שיכולים לייצר תחרות, כי היום אין תחרות מספיק טובה ויש סוג של מונופול, מיד אדוני ידבר ראשון, לפני שנתחיל את הדיון.
הנושא הנוסף שאני גם רוצה להיכנס לסוגיה שלו ולבחון אותה זה אופי השליטה שיש היום לבנקים במסגרת החוק החדש ואיך השליטה הזאת תשתנה כמה שיותר מהר לטובת האזרחים ולטובת כמובן מי שמייצג את האזרחים, שזה מדינת ישראל באמצעות הבורסה, הרשות לניירות ערך. בסוף המטרה שלי היא לוודא שמונופול, ככל שהיה ואם היה, לא יתקיים יותר. הדבר שאנחנו נשיג מזה בסופו של דבר זה רווחת האזרחים. אלה הדברים שבסופו של תהליך אנחנו נדון בהם לעומקם ואנחנו גם נשנה אותם במסגרת החוק בעזרת ה'.
בינתיים אנחנו ממשיכים בהקראה. לפני שנתחיל בהקראה, אני - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תודה, אדוני היושב ראש. אתה יודע מה? אני מסכים עם כל מה שאמרת, זה חלק מהדברים שאחרי הישיבה בפעם הקודמת יצאתי מכאן מודאג הרבה יותר ממה שנכנסתי, למרות שלמען הגילוי הנאות ישבתי גם עם פרופ' האוזר ידידי וחלק הסכמתי, חלק אחר כך העליתי גבה והישיבה הקודמת לא הייתה טובה. היא לא הייתה טובה כי לא ניתנו כאן תשובות ואני הרשיתי לעצמי לשבת עם שלושה אנשים שנכחו כאן, למען הגילוי הנאות, שהם אינם קשורים לכנסת, הם אינם לוביסטים, חלק מהם עבדו באוצר, חלק מהם עבדו ברשות ואף אחד מהם היה דירקטור מטעם האוצר והציבור בבורסה ומבין ומכיר מבפנים ולאחור את הכול.
ואני, ברשותך, אוסיף לדברים שאמרת בקצרה, זריז, כדי להבהיר. על פי הצעת החוק לכל בנק יש 5%, זה הצעת החוק אומרת. אם אני מחזיק את ההחזקות העכשוויות זה אומר שבנק הפועלים, לאומי, מזרחי, טפחות, לכולם יש 5%, לשלושה בנקים, אוצר החייל, מרכנתיל ודיסקונט, יש 0.9, 0.86 ו-0.15. אם שלושת הבנקים האלה בעתיד, על פי הצעת החוק, יוכלו להשלים את הרכישות שלהם וישלימו ל-5% הרי שפעם נוספת הבנקים מחזיקים יותר מ-50% וזה בהחלט מדאיג מאוד. מאוד מדאיג.
בעיה נוספת, על פי מה שנמסר בישיבה הקודמת, והיה כאן בחור שאני לא מכיר אותו לפני כן, עדי ליבזון, הוא טען, והרשיתי לעצמי לשוחח איתו, שבכל העולם יש הפרדה בין בעלות לחברות. למיטב זיכרוני, מה שהוא אמר, ב-30 מדינות שנוהגות כך ב-OECD, יש 30 או מעל 30, דהיינו בפועל הבעלים אינם חברים, כדי שלא יהיו ניגודי עניינים כפי שאמרתי. שוחחתי איתו והוא טען כי חקר את הנושא של מכירת ניירות ערך. למשל לקוח נכנס לבנק, הבנק יכול למכור לו את כל קשת ניירות הערך, אבל לבנק עצמו יש אינטרס להציע לו אפיקים חדשים, למשל תכניות חיסכון של הבנק - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אדוני, אני רק מעיר הערת ביניים, למיטב הבנתי החוק הזה מבטל את האפשרות להיות גם בעלים וגם חבר, נכון?
שמואל האוזר
¶
המשמעות של החוק היא באמת הפרדה, אבל כמו שדיברנו, לפי חוק ניירות ערך עד 5% לא נחשב בעלים, הם יכולים יהיו להחזיק עד 5%.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אבל מה שאומר חבר הכנסת מיקי לוי, ובצדק, אם נשקלל את כל הבעלות של כל הבנקים יחד, עם 5% לכל אחד לכל היותר, עדיין השליטה תישאר בידם.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אז שייכתב בחוק ששלושת הבנקים האלה לא יוכלו לרכוש אפילו מאית אחת, כדי שנוכל להבטיח.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אז אם כך נלך להיפוכו של דבר, שלושת הבנקים האלה, שהם כאילו בנקי בת שלהם, מחזיקים מעל 5%.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
זה אומר שאני לא אראה במפת הבנקים, לא את אוצר החייל, לא את מרכנתיל ולא את דיסקונט?
קריאה
¶
אתה תראה את מרכנתיל ודיסקונט ביחד מחזיקים לא יותר מ-5%, את הבינלאומי, בנק אוצר החייל ובנק מסד החייל, ביחד לא יחזיקו יותר מ-5%.
נירית איבי
¶
אני רק רוצה להבהיר שזה גם כולל את פועלים סהר. כלומר גם הברוקרים או אולמות המסחר למיניהם לא יוכלו להחזיק, אם הם מוחזקים על ידי אותה קבוצת שליטה שמחזיקה גם בבנק.
נילי אבן חן
¶
בסיכומו של דבר יהיו להם באזור ה-36%-37%, גם אם מה שאתם אומרים נכון ואין להם אפשרות לקנות יותר, פלוס ה-22% כמעט של חברי בורסה שהם לא בנקים - - -
נילי אבן חן
¶
כן. זאת אומרת שמי שהיום חבר בורסה בעתיד יש לו קרוב ל-60%. 60% לכל הדעות זה שליטה וצריך להתמודד עם זה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
זה שיש לחברי בורסה קיימים את האחוזים גם במבנה החדש זה לא הופך אותם לשותפים או לחברים או למתואמים. הרי לבנקים יש אינטרסים שונים מבתי ההשקעות, כי הם בתחרות מול בתי ההשקעות.
נילי אבן חן
¶
נקודת המוצא שאין עליה מחלוקת והיא בבסיס הרפורמה כתובה בדברי ההסבר, וזה גם מה שאמר פרופ' האוזר בראשית הדיון והוא אומר את זה בכל דיון, זה הצורך בהפרדת הבעלות מהחברות, ועל זה אנחנו סומכים ידינו במאה אחוז, מה שאנחנו אומרים זה שאין הפרדה אמיתית בין הבעלות לחברות. מוסכם וידוע שיש ניגוד עניינים בין הבעלות לחברות, אבל הלכה למעשה החברים נשארים גם הבעלים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז אני אגיד לך, אני רוצה לתת לזה פתרון. הרי אנחנו מייצגים את הציבור ויש לנגד עינינו את האינטרס הציבורי והאינטרס הציבורי זה לא לגרום למצב שהעמלות גבוהות או מרקיעות שחקים על חשבון הציבור. אנחנו רוצים לפרק מונופולים, זו אחת מהמטרות. אם נמצא לנכון ונביא פתרון באמצעות פיקוח על העמלות ובאמצעות הגברת התחרות גם לאותה שליטה, שאת חוששת ממנה ואני מבין אותה, של 60%, שהיא מחולקת, זה לא שליטה בלעדית של גוף אחד בעל אינטרס אחד, אלא מספר אינטרסים שונים בין גופים שיחזיקו ביחד רוב, עדיין אנחנו נהיה במצב מצוין והציבור יהיה במצב מצוין. אם היינו מוצאים מצב בו ישנה שליטה מוחלטת של גוף אחד, בעל אינטרס אחד, בטח ובטח שלא היינו נותנים לדבר הזה יד ולא היינו מאפשרים לזה לקרות.
לכן אנחנו צריכים גם להסתכל על התמונה הרחבה. אי אפשר להיות במצב בו הבעלות המוחלטת כולה נמצאת רק במקום אחד, גם לא שלנו, יש עוד שחקנים במשחק הזה, יש את הבורסה שהיא שחקנית, יש את הבנקים שהם שחקנים, יש את בתי ההשקעות שהם שחקנים ואנחנו הציבור. אי אפשר לתת את הכול ביד אחת, צריך לפזר את זה כדי שמאזן האינטרסים בסופו של דבר יביא לדבר האידיאלי. אין דרך אחרת. אנחנו במדינה דמוקרטית, אנחנו לא קומוניזם ולא דיקטטורה, אנחנו עובדים בשיטה ליברלית, אבל בכל זאת מפעילים את המחשבה תוך כדי.
אמנון נויבך
¶
אני רוצה לציין שיש לנו בבורסה 22 חברים ועל יד הבנקים הגדולים יש עוד כמה חברים, כולל בנקים זרים שלהם האינטרסים שונים לגמרי, כמו HSBC, UBS, גורמים זרים שהם חברים בבורסה. לכן לצייר את כולם כאילו הם יושבים על אותו מכנה משותף זה ממש טעות.
עפר ארז
¶
עפר ארז, עורך דין פרטי, לא קשור לנושא הזה בכלל, לא מייצג אף אחד פה בדיון הזה, למעט את עצמי. אני רוצה לומר שני דברים. קודם כל זה ברור שמתקיים קרטל בין חברי הבורסה, כיוון שהקרטל הזה הוא מה שגובה עמלות כל כך מטורפות בהשוואה בינלאומית. מבחן התוצאה פה הוא שקובע שהעמלות הן פי עשרות, מאות אחוזים, לפעמים אלפי אחוזים יותר מהמקובל בעולם היום. אז השאלה אם יש קרטל או אין, המחירים מראים שיש, אי אפשר להתווכח עם זה.
נילי אבן חן
¶
למה? כי היום יש שבעה בנקים מתוך 22 חברי בורסה והם מצליחים לעשות קרטל, והולך להיות להם מעל 60%.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני רוצה לעדכן אתכם בנתון מעניין, מה ההבדל בין עמלות שגובים בנקים לבין עמלות שגובים בתי ההשקעות, אתם יודעים?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בתי ההשקעות גובים בערך עשירית או חמישית את סך העמלה שהבנק גובה. אז מה האינטרס של בתי ההשקעות? אם בתי ההשקעות עושים תחרות קשה עם הבנקים לגבי גובה העמלה, למה שיהיה להם אינטרס משותף עם הבנקים לייצר איזה שהוא קרטל?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז אני אמרתי שאנחנו רוצים גם לפתוח את השוק לשחקנים חדשים, שזה יהיו ברוקרים מחוץ לארץ.
נילי אבן חן
¶
זה לא קיים בעולם. מה שאנחנו עושים עכשיו זה לא קיים בעולם וזה מנוגד לתכלית של הרפורמה, של הפרדת בעלות וחברות. למה לתת לבנקים ולחש"בים אחוזים? למה? למה כשזה לא קיים בכל העולם?
עפר ארז
¶
כבודו, אני לא סיימתי. דברי ההסבר של הצעת החוק, בעמוד הראשון, עמוד 1160, בצד שמאל למעלה, אני מקריא, 'יש לשנות את מבנה הבעלות על הבורסה ממודל של חברים בלא זכויות הוניות למודל של תאגיד למטרות רווח'. בעמוד הבא, עמוד 1161, כתוב מצד שמאל למעלה, 'נוכח התאגדות הבורסה כגוף שאינו למטרות רווח חברי הבורסה אינם מחזיקים בזכויות הוניות כלשהן בבורסה'. אני רוצה לשאול, אם אין להם שקל אחד בהון ויש להם רק חצי שליטה בדירקטוריון, איך קפצנו ל-60% ומשהו בכל המבנה החדש? הם צריכים להיות אולי 25% שזה הפשרה בין אפס לחצי.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני עם דבר אחד לא מסכים, שהבנקים ובתי ההשקעות אחד הם. אני לא מסכים עם הטענה הזו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
החברה הזו בסופו של דבר מתייחסת לשחקנים שאמורים בכלל להחיות את החברה הזו. הרי החברה הזו שתקום, יהיה מישהו שצריך להחיות אותה, לקיים אותה, מי יקיים אותה? הבנקים ובתי ההשקעות באמצעות הציבור. לכן שלושת השחקנים המרכזיים הללו יהיו חלק מהחברה, זה כל האישו.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני מבקש להמשיך, כי אני רוצה להעלות את כל הנושאים. אני חרד לתחרות ואני מבקש שאדוני יורה לממונה על ההגבלים העסקיים לקבל ממנה חוות דעת בנושא.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני מבקש לקבל חוות דעת לגבי התחרות שתתקיים בבורסה לאחר השינוי המבני. אני מבקש, אדוני, לקבל חוות דעת ממשרד המשפטים לגבי הנכסים, הבעלות על הבניינים, הבנקים - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
הם לא השקיעו שקל, זה אומר שאת הבניינים קנו מהעמלות, מהרווחים. הבנקים לא הוציאו מהכיס שלהם, אלא אם כן אני טועה. אני מבקש לקבל חוות דעת - - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
החברה, לא לבנקים, הבנקים לא השקיעו. במבנה החדש הבנקים יקבלו בעלות. את יכולה לצחוק, אני תיכף אבקש ממך לצאת. אם לא תתנהגי כמו שצריך, גברתי.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אז אני מבקש לקבל חוות דעת כתובה, עכשיו, לא בעל פה. תחזרי למשרד המשפטים, אני מבקש לקבל חוות דעת כתובה למי שייכים הנכסים ואנחנו נבחן את זה משפטית.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לא נכנסת כשהיא חייכה בזלזול, אז אני מבקש ממך. אני התנהגתי בשקט, ביקשתי חוות דעת ממשרד המשפטים למי שייכים הנכסים.
רוני טלמור
¶
אדוני, אני מבקשת להתנצל אם ההבעה שלי לא הובעה כפי שצריך. הנושא של הבעלות על הבורסה הוא נושא שאנחנו עוסקים בו כבר תקופה מאוד ארוכה, בהיבטים שונים, כולל בעתירות לבתי משפט, בגלל תחושה ציבורית שאנחנו לא מוצאים לה תימוכין משפטיים, שמבנה הבעלות על הבורסה הוא של הציבור ולא של בעלי המניות בחברה או מי שמחזיקים זכויות בחברה.
רוני טלמור
¶
לגבי הנכסים התשובה היא פשוטה בהרבה, משום שנדל"ן, שזה בוודאי נכס שרשום גם במרשמים הרשמיים של מדינת ישראל, אתה יודע מי הבעלים, כי הבעלים הם החברה. השאלה שאתה מעלה לגבי הבנקים, לא תהיה להם זכות ישירה בנכס של חברה, יש להם זכות ישירה בחברה עצמה, שהיא מחזיקה בנכס.
קריאה
¶
כן, למשל. ואחר כך לשכור את זה מהבעלים. ברגע אחד הבנקים יכולים להוציא פה 400 מיליון שקל, רק מהבניין הזה, בדיבידנד.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אדוני, נגיד שמחר מחליטים לקנות בניין קטן יותר, או לעבור ממרכז תל אביב היקר לפריפריה, ויש הפרש בין המכירה לקנייה, להיכן הולך ההפרש? האם למדינת ישראל? לאן הולך ההפרש?
שמואל האוזר
¶
אני אענה מאוד בקיצור. אל"ף, השאלה של מי הבעלים כבר נבחנה משפטית על ידי משרד המשפטים, על ידינו, על ידי משרד האוצר, חד משמעית הם הבעלים. זה דיון שאנחנו מדברים פה בכאלה שלא מכירים את החוק.
שמואל האוזר
¶
אל"ף, שאלות הבעלות משפטית כבר נפתרה. כל הזמן מנסים להעלות אותה מחדש, אבל היא מוסכמת כבר על ידי כל הגורמים המשפטיים. שתיים, כל השאלה הזאת של מוכרים ומנצלים, זה לא יקרה, אנחנו מפקחים על זה, אנחנו נמשיך לפקח על זה, אף אחד לא ייקח את זה לביתו ככה סתם. הם הבעלים היום והבעלים האלה, אנחנו מצפים מהם שבסוף הם ימכרו את חלקם וגם שמים עליהם מגבלות. אנחנו חוזרים עכשיו לדיון שהוא כל הזמן חוזר על עצמו, כאשר הוא נפתר משפטית כבר, אין לו משמעות.
עדי גלעד ריבלין
¶
הייתי הרבה שנים באוצר ורציתי לשתף אתכם שכשעשינו לפני עשור את הרפורמה באגרות החוב, נשמעו אותן טענות בדיוק, למה צריך לעשות רפורמה? למה צריך להביא גופים זרים? הלוא יש את הברוקרים, שהם עושים את התחרות לבנקים. אני רוצה להגיד שהסיטואציה מאוד דומה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חבר'ה, אני אומר דבר אחד, אני גם משפטן, אני יודע איך זה עובד. הרי לכל חברה יש בעלים ויש לה נכסים, כשהיא עוברת והבעלות משתנה לא משנים גם את הנכסים, הנכסים נשארים.
נילי אבן חן
¶
זה לא שינוי של בעלים. זה לא שזה עובר מבעלי מניות א' לבעלי מניות ב', אין היום הון מניות בבורסה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני רוצה לשאול את שמוליק שאלה. אני אומר לכם את זה בכנות רבה, זה בשליפה מהמותן, חשבתי על זה פתאום תוך כדי דיון, מה האחיזה שלנו, כמדינה, בסיפור הזה?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
זאת אומרת האם בסמכות הווטו הזו נוכל להפר את הדאגה של הנכס ולמנוע מכירה של - - -
אייל לב ארי
¶
הרעיון של הצעת החוק הוא גם להגביר את יכולת הפיקוח של רשות ניירות ערך על פעילות הבורסה. כיום יש לרשות ניירות ערך סמכות להשקיף בדירקטוריון. אני מעלה את זה כרעיון כרגע, שהמשקיף הזה יישאר בדירקטוריון, אם לא באופן קבוע, לפחות בתקופה של עד שנשלמת - - -
נירית איבי
¶
חשוב לי לומר שבדיונים המקדימים שעשינו במשרד האוצר ראינו לנכון שהבורסה צריכה להתנהל כגוף עצמאי, אך ורק לאחר השינוי, כלומר אחרי אישור המתווה בבית המשפט שלוש שנים, אנחנו נותנים לבורסה להתארגן ולאחר מכן כל הנציגים של הממשלה, כולל נציג משרד האוצר, כולל נציג בנק ישראל, שהם שני דירקטורים, כולל המשקיפים של הרשות לניירות ערך, יוצאים מהבורסה בשביל שהבורסה תתנהל באופן עצמאי ככל הניתן.
נירית איבי
¶
זה רק למשל משהו תקדימי שלא קיים בעולם, העובדה שהמשקיף נמצא בתוך הבורסה, המשקיף של הרגולטור נמצא בתוך הדירקטוריון של הבורסה. זה משהו שלא נמצא בשום תקדים בעולם, אני בטוח שהרשות גם לא תחלוק עליי על זה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
כן, אני רוצה לומר מילה וחצי בנושא העמלות. בסיום הישיבה הקודמת אני צרחתי לגבי העמלות שאני אצביע בכל דבר נגד אם לא יהיה פיקוח ואם העמלות לא ישונו. אני בדקתי ואני רוצה להביא לידיעתך, אדוני, סתם, רכישת מניית טבע. היום היא ב-51.3 דולר למניה, עזבו את השער של הדולר, אני רוצה לקנות ב-50,000 דולר, אם אני קונה ב-50,000 שקל היא שווה בערך 13,298 דולר לרכישה. זה מביא בערך ל-259 מניות, אם אני קונה את זה פה או אם אני קונה את זה בחוץ לארץ. עכשיו הבעיה הגדולה. אם אתה קונה את זה בארצות הברית העמלה היא בערך סנט אחד ל-259, עד לגובה של 9 דולר, אם אתה קונה את זה בארץ, 38.5 דולר. זה אם מישהו עוד מתווכח, בתי השקעות, עניינים. אם גב' כהן נכנסת לבנק היא תשלם הרבה הרבה יותר.
לכן אני לא אוכל לתת את ידי לעניין הזה. אם אנחנו לא נגביל את כל הנושא הזה ולא נשלוט בו, אנחנו כאן שליחי ציבור ומתפקידנו את נושא העמלות, לא לתת לו לצאת מפרופורציות, כי עכשיו הוא פי שניים או פי שלושה בארץ מאשר בחוץ לארץ.
ואם הבנקים כאן, ונושא נוסף, אדוני, אולי זה ספיח של החוק הזה. אני, יחד עם אלי כהן, צרחנו על סיפור שמירת ניירות ערך על ידי הבנקים. פעם, כשהיו חדרים היו שומרים ניירות, אולי, היום זה בתוך המחשב. אז כששמעו את הצעקות ושאלי כהן ואני הולכים לבצע שינוי בחקיקה שינו את השם לניהול דמי פיקדון והציבור משלם 0.1%. איזה ניהול דמי פיקדון? מה הדבר הזה? אם לא תהיה כאן התחייבות אני לא אתן את ידי לכל החוק. זה פשוט גזל של הציבור, ניהול דמי פיקדון, גם על ניירות הערך של אדוני, גם שלי. פעם היו שומרים את זה בתוך החדר, לא הייתה בעיה. שמירת ניירות ערך, אני רוצה לקבל מהבנקים תשובה חד משמעית, האם השם הזה, המכובס, של ניהול דמי פיקדון, של ניהול ניירות הערך, 0.1% יירד. ואם לא יירד אני אומר לכם, אני אומר לכם, אני אביא חקיקה. כדאי לכם שזה יירד כי זה שם מכובס ולא יפה, זה פשוט לדפוק את הציבור, אין לזה שם אחר.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני, כמו שאמרתי בתחילת הדיון, שוקל ברצינות פיקוח משמעותי על העמלות. אפשר גם לקבוע עמלת מקסימום.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
בסדר, אני גם מבקש את ניהול דמי הפיקדון, שייכנס לתוך זה, כי זה שייך לניירות ערך.
אייל דותן
¶
אני. אייל דותן, מטעם איגוד הבנקים. אני רוצה להגיב לכמה נקודות שעלו כאן. קודם כל חסרה התייחסות - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
רק לשאלתכם לגבי המבנה והחשש שהבעלים החדשים יוכלו למכור או לקחת חלק מנכסי הבורסה, אז יש אפשרות להוסיף בתנאי הרישיון, ואנחנו נשקול את זה, לתת סמכות לכם ולשר האוצר שיוכלו למנוע את זה במקרה שהליך כזה יתחיל. אפשר למנוע את זה, או בזכות וטו או בהחלטה כזו או אחרת. כן?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני נותן מתנה כשמממשים אותה. אם אני אתן נכס והוא יימכר, אז אני אסכים איתך שהוא מתנה, אבל אם אני אתן נכס שהוא משמש אותם לבצע את השירות לציבור ואני יכול להגביל את זה בכל זמן שאני רוצה, אז זו לא מתנה, אדוני. הדיון הזה נגמר בנושא הזה.
אייל דותן
¶
אני רוצה להתייחס לכמה נקודות שעלו, גם לגבי המבנה וגם לגבי השליטה לכאורה ושיתוף הפעולה, ויש נושא אחד שבכלל לא הוזכר כאן, שבהצעת החוק, וגם היום, יש ממשל תאגידי מאוד נוקשה בניהול של הבורסה, במובן הזה שמעל מחצית מהדירקטורים בדירקטוריון, על פי הצעת החוק שמונחת כאן, צריכים להיות דירקטורים בלתי תלויים, דירקטורים חיצוניים שאסור שיהיה להם קשר והם לא יכולים להיות עובדים של הבנקים. לכן מעבר לפיקוח של רשות ניירות ערך - - -
אייל דותן
¶
אני אומר, יש כמה מנגנונים של שמירה. יש מנגנון אחד שזה באמת הפיקוח של רשות ניירות ערך. מנגנון שני, נוסף, זה מנגנון של ממשל תאגידי, שמחצית מהדירקטורים הם דירקטורים בלתי תלויים בבנקים בכשירות של דירקטורים חיצוניים. בנוסף הקימו ועדת ביקורת שהיא אחראית לאשר את כל אותן עסקאות או אותם נושאים שבהם עולה חשש של ניגוד עניינים, ולכן כל הנושאים האלה יעברו בכלל לדיון בוועדת הביקורת.
אין שליטה ואין השפעה, לא מהאספה הכללית ולא מבעלי המניות באספה הכללית, כשבכלל מי שממנה את הדירקטורים זו אותה ועדה, ששאלת האם יש השפעה של המדינה, ענו כאן רק לגבי הפיקוח של רשות ניירות ערך, מי שממליץ על אותם דירקטורים בלתי תלויים זו ועדה בלתי תלויה שממנה המדינה.
נילי אבן חן
¶
אבל מי שירים את היד זה האספה הכללית ולמי יש רוב באספה הכללית? לבנקים ולחש"בים. אז למה לצייר חצי תמונה?
אייל דותן
¶
יש חוק, החוק מדבר על מרבית הדירקטורים, מי שממליץ על הדירקטורים היא ועדה שמורכבת משלושה חברים שממונים על ידי המדינה והם בודקים את ניגודי העניינים. אנחנו מכירים את הוועדה הזאת, יש לנו ניסיון, אנחנו יודעים שהיא ממנה את הדירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה וזה משהו קיים. לכן ניסיון יש ואנחנו יודעים את ההשפעה. זה אחת.
דבר נוסף, כל התהליך הזה הוא תהליך שהוא לא חדש, את התהליך הזה עשו בכל העולם. הבנקים לא מתנגדים לתהליך, את התהליך הזה עשו מרבית הבורסות בעולם שהיו מאוגדות באופן דומה למצב בישראל, שהחברים הם גם הבעלים ואנחנו ראינו שבכל העולם עשו את זה בצורה חופשית, נתנו זמן לבנקים למכור, לאט לאט אכן הבנקים יצאו והמבחן מלמד שהבנקים מכרו את ההחזקות, הבנקים ויתר חברי הבורסה מכרו את ההחזקות שלהם כבעלים בבורסות. אני לא מבין איפה החשש. תיקחו תקופה, לאחר התקופה הזאת - - -
אייל דותן
¶
זה נושא נפרד, אבל אני מדבר על המנגנון. יש לנו ניסיון, כל הבורסות בעולם עברו תהליך דומה. היחידות שלא עברו, יש לנו רשימה, זה בורסות במזרח התיכון ולצערי אנחנו ביניהם. הבנקים לא מתנגדים לתהליך, להיפך, התהליך הזה הוכיח את עצמו, נתנו תקופה מסוימת, התקופה הזאת הוכיחה שהבורסות הנפיקו את עצמן, שהבורסות עשו מיזוגים, בעלי המניות מכרו את ההחזקות בבנקים ולא הייתה כל בעיה. לכן כאשר במקביל באים ויש פיקוח של הרשות, מרבית הדירקטורים הם דירקטורים בלתי תלויים. אני לא רואה בכלל איפה הבעיה כאן.
לעניין המבנה. אתם שוכחים שעד לפני כמה שנים, כשהבורסה רכשה את המבנה הקיים, היא בכלל ישבה במבנה שמי שרכש אותו עבור הבורסה זה חברי הבורסה, על חשבונם ומכיסם. זה נכון שהם מכרו את המבנה ועכשיו הבורסה קנתה מבנה. אם מחר הבורסה תרצה למכור את המבנה וירצו לחלק את זה כדיבידנד זה יבוא לדירקטוריון והדירקטוריון, הבלתי תלוי, יחליט מה לעשות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, העניין נפתר, לא תהיה אפשרות לדירקטוריון לעשות דיבידנד למבנה ולא תהיה אפשרות לדירקטוריון לעשות שום פעולה עם המבנה, למעט להשתמש בו לצרכי עבודתם השוטפת בבורסה. זה יצוין בחוק.
נילי אבן חן
¶
אבל אם איגוד הבנקים מסכים להיפרד מההחזקות, מה ששמענו עכשיו, אז אין שום מניעה לרדת מ-5% לאפס. מה שהם אומרים, שהם מוכנים לעשות את מה שקרה בכל העולם. הנה שמענו מה שנקרא מפי - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
נילי, אם התנועה לאיכות השלטון תיקרא לסדר שלוש פעמים בדיון, אני חושב שזה לא מחמיא לכם.
אייל דותן
¶
אני לא מבין למה התנועה לאיכות השלטון יוצאת נגד מנגנון שהוכיח את עצמו ומוכר בכל העולם, ששם אפשרו תהליך של הפרטה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני עודכנתי על ידי מנהל הוועדה שאני גם לא קורא אתכם לסדר, אני פשוט מוציא אתכם. אני יושב ראש ועדה חדש ואני צריך ללמוד.
אייל דותן
¶
בתהליכים האלה, שנעשו בבורסות בעולם, אז היו שלל של פתרונות, בחלקם אפשרו לבנקים למכור ולקבל את הרווח במסגרת ההנפקה של הבורסה, בחלקם נתנו לבנקים תקופה של ארבע עד חמש שנים למכור את ההחזקות והבנקים אכן מכרו לאורך תקופה וגם קיבלו את התמורה בניגוד להצעה כאן. ולא מצאנו בשום מקום בעולם שבאו וקבעו מגבלה שהבנקים לא יקבלו את התמורה. אני מזכיר שהחברה היא חברה פרטית, אני מזכיר שהתהליך הזה הוא תהליך שנעשה כבר בעולם ולא נמצא מנגנון דומה בשום מקום אחר.
נילי אבן חן
¶
ואני מסכימה והדברים שאמר אייל, הוא אומר שבכל העולם, ואני מסכימה איתו, הבנקים גם נפרדו מההחזקה.
משה בן חורין
¶
אני משה בן חורין, אני הייתי יושב ראש הוועדה לעידוד הנזילות ושכלול המסחר בבורסה, אני פרופסור למימון ושירתי עשרות שנים בוועדות השקעה של בתי השקעה גדולים. אני שומע כאן מסביב את כל ההערות, חלקן מדברות על המצב הקיים, חלקן על המצב העתידי. אין לי הרבה מה לתרום, חוץ מאשר לומר שהנושא הזה, הרפורמה הזאת, היא חשובה מאין כמותה וזה לא עולה כאן מתוך ה - - - כל אחד הוא בעד, אבל כל אחד שם חסמים.
אני רוצה לומר, אנחנו צריכים לשרת את הציבור ואנחנו צריכים לדאוג לצמיחת המשק וצמיחת המשק תבוא דרך יבוא הון ויבוא הון יתקיים ככל שנוזיל את עלויות ההון. מה שמתקיים היום בעולם זה במרחק קילומטרים ממה שנעשה אצלנו בארץ. התחרות היא על פרומילים. אם מדינת ישראל הייתה מורידה בפרומיל אחד את עלות ההון שלה היה נוצר עודף תקציבי של מיליארד שקלים, תוספת מיליארד שקלים לשנה למדינה. זאת אומרת פרומיל אחד זה המון ועל ידי הרפורמה הזאת אנחנו נשיג כמה פרומילים בעלות ההון.
התהליכים בעולם הם כאלה שבעצם הבורסות הולכות ומכניסות פנימה מגזרים של כל המסחר שנעשה מעבר לדלפק. כל המסחר שנעשה מחוץ לבורסה, הבורסה מתחילה לנגוס ולהכניס פנימה. איך עושים את זה? עושים את זה על ידי כך שמכניסים יותר גמישות לחוזים עתידיים, לאופציות, למכשירים אחרים. למשל הבורסה בשיקגו מכניסה אופציות חסם שבכלל לא היו בבורסה אף פעם. זה דבר חדש. יש גמישויות למשל למשקיעים מוסדיים, להכניס כל מיני ואריאציות באופציות ונילה וכן הלאה. זאת אומרת יש כאן צורך אמיתי לקיים את ההליך הזה ואני חושב שכדאי שכולם יתנקזו איך להוציא את העגלה מהבוץ ולא איך כל אחד שומר על האינטרס שלו.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
יופי, אין לך נגיעה לבורסה. אנחנו בדעתך, לא רוצים, לא לשנות את השינוי המבני, גם אנחנו כנציגי ציבור חושבים שזה נחוץ ודחוף לאור שקיעתה של הבורסה בביצה וחוסר האפשרויות באפיקי ההשקעה. אבל תפקידנו, כנציגי ציבור - - -
משה בן חורין
¶
אבל אנחנו צריכים לדעת שהרפורמה הזאת חייבת לעבור והיא חייבת לעבור מהר. כמו שנאמר כאן, גם אחרי שתתקבל ההחלטה זה ייקח זמן עד שהיא תתבצע.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני מבטיח לך שהיא תעבור, אבל היא תעבור כשאנחנו ניגע בעמלות של הבנקים, כי הציבור משלם היום עמלות מטורפות ואנחנו נעשה את זה כך שזה לא יילך לאפיקים לא נכונים. שמעת על מניית טבע.
משה בן חורין
¶
אני רוצה עוד נקודה אחת, ברשותך. אם מישהו חושב שכשהרפורמה הזאת תעבור הכול יסתדר אז זו טעות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אגב, גם את זה אני רוצה להוביל, להוריד את המס על הבורסה. אני מקווה שגם נצליח לעשות את זה.
משה בן חורין
¶
למשל חברות שנסחרות בבורסה נקראות חברות ציבוריות גם כאשר בעל שליטה מחזיק 85%. מה ציבורי בזה? אין בזה שום דבר, יכול להיות שאפשר לעודד את זה על ידי - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני יכול לומר לאדוני ולבשר לו שיש כבר איזה שהם תהליכים במסגרת משרד האוצר לגבי, גם המס על הבורסה, גם לגבי הפחתת הרגולציה, גם לגבי באמת עידוד משקיעים לבוא לשוק ההון. יש המון המון דברים שכרגע עומדים על הפרק, אני מקווה שבקרוב הם גם יבואו. אגב, גם במסגרת החוק הזה אנחנו נדבר על הנושאים הללו, אבל זה לא עכשיו.
אני רוצה לומר, כי אני הולך לעבור להקראה ובשלב ההקראה יהיו מעט מאוד הערות ביניים. אני כבר מודיע, מעט מעט הערות ביניים, כי הנושאים הבוערים הועלו וגם אנחנו בצורה מפורשת שאנחנו הולכים לטפל בהם, גם בנושא המבנה שעלה פה, כבר דיברנו על זה, גם בנושא חלוקת ההחזקות, דיברנו איך היא אמורה להיראות ולמה אנחנו לא חוששים ממנה, וגם לגבי נושא העמלות, שאנחנו רוצים לדבר על זה בנפרד, לגבי הגבלת העמלות או פיקוח על עמלות עם סכום מקסימום, וגם לגבי הכנסת שחקנים חדשים מרחבי העולם, דיברנו. לכן כל דבר שקשור בארבעת הנושאים הללו לא יישמע בוועדה, כי דיברנו על זה וכבר אמרנו שאנחנו הולכים לטפל בזה.
אם יש נושאים חדשים בהתאם להקראה, אני אאפשר אותם בקצרה, ואם הם לא יהיו רלוונטיים אני אקטע את הדובר ואני אמשיך בהקראה. תודה, בואו נתחיל בהקראה.
שרה קנדלר
¶
סעיף 45ח רבתי, אנחנו באמצע הנושא של היתרי שליטה והחזקה.
העברת אמצעי שליטה בבורסה. 45ח.
מי שמחזיק אמצעי שליטה בבורסה לא יעביר אותם לאחר ביודעו שהנעבר זקוק להיתר לפי סעיף 45ז ואין בידו היתר כאמור.
שינוי או ביטול היתר. 45ט.
נותן ההיתר רשאי לשנות היתר החזקה או היתר שליטה שנתן, או לבטלו, בהחלטה מנומקת בכתב, אם מצא כי מתקיים אחד מאלה (בסעיף זה – פגם):
בבעל ההיתר חדל להתקיים תנאי מהתנאים למתן היתר;
בבעל ההיתר חדל להתקיים תנאי מהותי מתנאי ההיתר או שהוא הפר תנאי כאמור;
מתקיימת אחת הנסיבות המנויות ברשימה לפי סעיף 45ה(ב), שיש בה כדי להעיד על פגם במהימנותו של בעל ההיתר או של נושא משרה בכירה בבעל ההיתר.
נותן ההיתר לא ישנה או יבטל היתר שנתן אלא לאחר שנתן לבעל ההיתר הזדמנות לטעון את טענותיו, ואם הורה נותן ההיתר על תיקון הפגם לפי סעיף קטן (ג) – גם לאחר שחלפה התקופה לתיקונו.
סבר נותן ההיתר כי הפגם ניתן לתיקון, רשאי הוא להורות על תיקונו בתוך התקופה שיורה.
חובת הודעה על פגם במהימנות. 45י.
התקיימה במי ששולט בבורסה או במי שמחזיק אמצעי שליטה בבורסה, בשיעור הטעון היתר לפי סעיף 45ז, או בנושא משרה בכירה באחד מהם, אחת הנסיבות כמפורט להלן, יודיע השולט או המחזיק כאמור לרשות ולשר האוצר מיד משנודע לו על כך:
אחת הנסיבות המנויות בסעיף 27(ג) לחוק הייעוץ;
לעניין תאגיד – ניתן צו לפירוקו או מונה כונס נכסים לנכסיו או לחלק מהותי מהם בשל אי תשלום חוב, ולעניין יחיד – ניתן לגביו צו כינוס נכסים בהליכי פשיטת רגל או שהוא הוכרז פסול דין.
הוראות למי שפעל בלא היתר. 45יא.
ראה יושב ראש הרשות שאדם שהוא בעל שליטה בבורסה או מחזיק אמצעי שליטה בבורסה בשיעור הטעון היתר לפי סעיף 45ז, בלא שבידו היתר כאמור, רשאי הוא, לאחר שנתן לאותו אדם הזדמנות לטעון את טענותיו, להורות –
על מכירת אמצעי השליטה שמחזיק אותו אדם, כולם או חלקם, בתוך תקופה שיקבע, כך שלא יחזיק אמצעי שליטה מסוג כלשהו מעל השיעור המותר להחזקה בלא היתר לפי סעיף 45ז;
שלא יופעלו זכויות ההצבעה או זכויות למינוי דירקטור או מנהל כללי מכוח אמצעי שליטה שמחזיק אותו אדם בלא היתר לפי סעיף 45ז;
שהצבעה מכוח אמצעי שליטה שהחזיק אותו אדם בלא היתר לפי סעיף 45ז, לא תבוא במניין הקולות באותה הצבעה;
על ביטול מינויו של דירקטור או מנהל כללי שנגרם בידי אותו אדם.
היה אדם בעל שליטה בבורסה מכוח העברת אמצעי שליטה על פי דין, או החזיק אדם אמצעי שליטה בבורסה מכוח העברה על פי דין בשיעור הטעון היתר לפי סעיף 45ז, רשאי יושב ראש הרשות, לאחר שנתן לאותו אדם הזדמנות לטעון את טענותיו, להורות לו למכור את אמצעי השליטה האמורים, כולם או חלקם, בתוך תקופה שיורה, כך שלא יהיה עוד בעל שליטה כאמור או שלא יחזיק אמצעי שליטה מסוג כלשהו מעל השיעור המותר להחזקה בלא היתר לפי הסעיף האמור.
שרה קנדלר
¶
הורה יושב ראש הרשות לאדם, לפי הוראות סעיף קטן (ב), למכור אמצעי שליטה, רשאי הוא לתת הוראה כאמור בסעיף קטן (א)(2) עד (4), בשינויים המחויבים.
לא מכר בעל השליטה או המחזיק את אמצעי השליטה בהתאם להוראות יושב ראש הרשות לפי סעיפים קטנים (א) או (ב), רשאי בית המשפט, לבקשת הרשות, למנות כונס נכסים למכירת אמצעי השליטה כאמור.
עד פה סיימנו את נושא היתרי השליטה, עכשיו אנחנו עוברים להוראות המהותיות שיחולו על הבורסה.
פעילות בורסה. 45יב.
בורסה תפעל באופן תקין והוגן ותוך הבטחת עניינו של הציבור.
עיסוקים מותרים לבורסה. 45יג.
בורסה או חברה שבורסה מחזיקה באמצעי שליטה בה תעסוק אך ורק בניהול מערכת למסחר בניירות ערך.
על אף האמור בסעיף קטן (א), רשאית בורסה או חברה שבורסה מחזיקה באמצעי שליטה בה, בכפוף להוראות כל דין, לעסוק במתן שירותים נלווים בהתקיים אחד מאלה:
השירותים הנלווים אינם מעוררים חשש ממשי לניגוד עניינים עם עיסוקה בניהול מערכת למסחר בניירות ערך;
השירותים הנלווים חיוניים לעיסוקה של הבורסה בניהול מערכת למסחר בניירות ערך והרשות קבעה כי הבורסה רשאית לעסוק בהם בתנאים שקבעה הרשות, אף אם הם מעוררים חשש ממשי לניגוד עניינים עם עיסוקה בניהול מערכת למסחר בניירות ערך.
הרשות רשאית לקבוע כי שירותים נלווים מסוימים ייחשבו לכאלה שמעוררים חשש ממשי לניגוד עניינים לעניין סעיף זה.
בורסה רשאית לספק שירותים נלווים המעוררים חשש לניגוד עניינים, לפי הוראות סעיף זה, רק באישורה של ועדת הביקורת ובתנאים שתקבע הוועדה.
בסעיף זה "שירותים נלווים" – שירותי סליקה של עסקאות בניירות ערך, שירותי משמורת של ניירות ערך ושירותים אחרים הקשורים בטיבם לעיסוקה של בורסה בניהול מערכת למסחר בניירות ערך.
עדי גלעד ריבלין
¶
זה דבר שאסור לעשות, זה דבר שלא מקובל בשום מדינה בעולם. חייבים להפריד את המסלקה מהבורסה, זה המנגנון שיבטיח תחרות. כשמשווים לעולם, זה לא אותו דבר, אין.
עדי גלעד ריבלין
¶
כי המסלקה זה כמו מרכזייה, המרכזייה רוצה כמה שיותר לקוחות. הבורסה, כפי שאנחנו רואים, הקרטל, דוחה, יש ניגוד עניינים ועובדה שבאמריקה הגדולה יש מסלקה אחת שאליה מחוברות עשרות בורסות ומערכות מסחר, באירופה יש שתיים. אסור לתת לבנקים, לקרטל הנוכחי - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, בנקים חושבים שהם צודקים או שהם חושבים שהם לא צודקים? לפני שעונה יושב ראש הרשות.
שמואל האוזר
¶
אני רוצה להגיד משהו. אם רוצים להרוג את החוק זה בדיוק הדרך שאפשר להרוג את החוק, ההצעה הזאת. אני מוכרח לומר, עדי הוא מאוד עקבי, הוא כבר 20 מנסה לשנות אותה והוא לא מצליח ולא בכדי, משום שאל"ף, הוא טועה, יש הרבה מאוד בורסות, אם לא רובן, שיש מסלקה אחת שעושה את כל העבודה והיא גם נמצאת חלק ממנה. הרבה מאוד. זה לא נכון להגיד שאין דברים כאלה. בי"ת, זו בורסה קטנה. גימ"ל, אנחנו אומרים את זה באופן חד משמעי, אם יפרידו, כל הבורסה עצמה זה 140 מיליון שקל, נניח 50% זה עמלת סליקה, עמלת מסחר, נניח שתפריד ביניהם, המשמעות שלכל אחד עכשיו צריך להיות הרבה מאוד עובדים, מחשב וזה, העלות של מסחר וסליקה תגדל, בגלל שאנחנו לא מדברים על סכומים גדולים. רק להקים את זה זו אופרציה של עשרות מיליוני שקלים, אם לא אפילו למעלה מזה, לכל גוף.
שמואל האוזר
¶
והדבר האחרון, הנקודה הזאת נדונה שוב ושוב, הם העלו אותה ונתנו פתרון גם בחוק לעניין התחרות שהבורסה מחויבת לתת. אלא אם כן יש לה טענה סבירה למה לא היא חייבת לתת שירותי סליקה ולכן אנחנו פתרנו את הבעיה הזאת מכל הכיוונים.
אמנון נויבך
¶
ברשותך, אנחנו בעניין הזה רואים עין בעין עם הרשות. אני חושב שההצעה שהעלה פה עדי, זו לא פעם ראשונה, אין לה שום אח ורע. יש מספר מקומות שיש ככה וככה, ברוב המקרים בורסות ומסלקות הולכות ביחד כי זו פעולה אחידה. בסדרי הגודל שלנו, אם מפרידים את זה המשמעות היא ניהול כפול.
שמואל האוזר
¶
בערך פי שלושה, פי ארבעה. אתה רוצה להעלות עמלות? זה דבר הפוך שאנחנו רוצים, זה יעלה עמלות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חבר'ה, הדבר שאותי מנחה כרגע זה באמת איך זה משליך על הציבור. אז מצד אחד הטענה שעולה פה יכולה להעלות את העמלות, כי אם זה עולה יותר כסף אז זה יעלה יותר לציבור, מצד אחד, ומצד שני אתם אומרים שזה יכול לשמר את התחרות.
עפר ארז
¶
ברשותך, בעולם יש הפרדה בין הבעלויות על הבורסות לבין הבעלויות על המסלקות. גם כשהמסלקות הן פרטיות הבעלות עליהן מופרדת מהבעלויות של הבורסות. ככה זה ב-BTC, ככה זה ב - - -
שמואל האוזר
¶
תגיד לי ב-Chicago mercantile exchange, מי מחזיק את זה? או Chicago board of options exchange, מי מחזיק? אתה מכיר את זה או לא? אתה לא מכיר, אז לך תבדוק.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אבל, חבר'ה, אתם צריכים להיות גם טיפה אובייקטיביים. אתם לא יכולים מצד אחד להגיד, אנחנו רוצים להידמות לכל העולם ומצד שני אנחנו לא רוצים להידמות. אנחנו צריכים להיות, עם כל הכבוד, מה שטוב למדינת ישראל, לא מה שטוב לכל העולם. אז אנחנו פה מייצגים את אזרחי המדינה, לא את אזרחי העולם.
אז אני אומר, אני הבנתי את מה שאתם אומרים, העליתם טענה. יש תשובה מהרשות לניירות ערך שהטענה שלכם מופרכת ממש ברגעים אלה, כי הם יכולים למנוע את החשש הזה, שבעצם לא ייחסמו שחקנים. אנא מכם - - -
שרה קנדלר
¶
נכון, כתוב. לאור ההערות האלה שעלו תוך כדי כתיבת החוק הכנסנו בפרק המסלקה סעיף שמחייב אותם לקבל כל גוף.
נילי אבן חן
¶
משפט אחד לעניין הזה ועוד כמה הערות לסעיפים אחרים. ראשית, דוח בן חורין, פרופ' בן חורין נמצא פה, בעמוד 56 לדוח מדבר שצריך לשקול לעשות הפרדה כזאת.
נילי אבן חן
¶
הוא לא נפתר, כיוון שהרשות המרכזית שאמורה לתת את התשובה, האם יש בעיה של מונופול אנכי או לא, זו הרשות להגבלים עסקיים. זה לא רשות לניירות ערך, עם כל הכבוד.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני חוזר ואומר, נושא המסלקה נפתר, יש בחוק הנחיה שהם חייבים לקבל כל לקוח. הלאה. יש נושא אחר?
נילי אבן חן
¶
כן, יש נושא אחר. סעיף 45ז, אנחנו חושבים שצריך להוריד את המילים 'אלא על פי היתר', ה-5% זה די והותר.
נילי אבן חן
¶
45ז(א), כתוב 'לא יחזיק אדם 5% או יותר, אלא על פי היתר'. אני ערה לזה שההיתר הזה לא ניתן לחברי הבורסה, עדיין אנחנו חושבים שלא צריך לתת לאף אחד שליטה בבורסה.
נילי אבן חן
¶
לא סיימתי. 45י. כותרת הסעיף זה חובת הודעה על פגם במהימנות והרשימה היחידה שמעידה על פגם במהימנות היא זו שנמצאת ב-45ה(ב) והיא לא מופיעה פה בסעיף ולכן אנחנו חושבים שצריכים להוסיף סעיף קטן (3) שיאמר שאחת הנסיבות המנויות ברשימה לפי סעיף 45ה(ב), כי אחרת אין שום עיגון לכל הכותרת של הסעיף של חובת הודעה על פגם במהימנות.
שרה קנדלר
¶
זה לא פוגע בי, זה פוגע בציבור, כי פה הם צריכים להודיע על פגם במהימנות שהם יודעים עליו שהוא משהו אובייקטיבי, כתב אישום, חקירה בעבירה. רשימת הנסיבות הארוכה שנילי מדברת עליה יש בהם כל מיני דברים שיש בהם אלמנט של שיקול דעת ולכן אנחנו לא מבקשים מהם להודיע ביוזמתם.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הבנתי, אז אנחנו לא רוצים לחדור לעצמותיהם של האזרחים, אנחנו רוצים רק במקרים ספציפיים חשובים למנוע את הקבלה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני חושב שהטענה שנאמרה פה היא טענה נכונה, אנחנו לא רוצים לדעת כל כך הרבה, רוצים לדעת דברים חשובים.
נילי אבן חן
¶
זה פשוט שם מטעה. 45יג(ד), הסיפה של (ד), כתוב 'בתנאים שתקבע הוועדה' ואם אני לא טועה זו ועדת הביקורת.
נילי אבן חן
¶
אני חושבת שצריך להיות במקום זה שזה תנאים שתקבע הרשות ובתנאים שתקבע הרשות, כי אחרת אין לה כבר בשלב מסוים משקיף, אין לה נציגות. אני מזכירה שזו חברה פרטית, בניגוד לחברה ציבורית, שהדוחות מפורסמים, אף אחד לא יידע מה שקורה שם, אין משקיפים, הדוחות - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
קודם כל אני רוצה להבהיר, אני עוד לא הכרעתי בנושא המשקיף. אני לא יודע, יכול להיות שנשאיר משקיף באופן קבוע, עוד לא החלטתי. בינתיים יש משקיף זמני. בכל מקרה, בואו לא נסגור את המוסד הזה שנקרא חברה, יש ועדת ביקורת בחברה, אנחנו צריכים גם לכבד את עבודתה.
נילי אבן חן
¶
אבל זה מונופול על כספי הפנסיה שלנו. צריך להבין, מה מושקע שם? זה לא סתם חברה פרטית שאתה יכול לבחור אם להיות קשור, זו הבורסה היחידה במדינת ישראל.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
מה? אנחנו באנו לעבוד. איך אמר יאיר? באנו לעבוד. אבל אני לא מ'יש עתיד', אני מהליכוד.
שרה קנדלר
¶
הגבלה על ביצוע עסקה בידי בורסה לחשבונה העצמי. 45יד.
בורסה לא תבצע עסקה לחשבונה העצמי, אלא בהיתר מאת הרשות.
קביעת נהלים והקצאת משאבים ליישומם. 45טו.
בורסה תקבע, לשם הסדרת פעילותה, נהלים כמפורט להלן, תפעל להבטחת יישומם ובכלל זה תקצה משאבים לכך:
נהלים להבטחת עמידתה בתנאים למתן רישיון לפי סעיף 45א, בתנאים שנקבעו ברישיון לפי סעיף 45ד ובחובותיה לפי חוק זה;
נהלים בדבר האמצעים הטכניים הדרושים לבורסה לצורך פעילותה, ובכלל זה מערכות מחשב או מערכות טכנולוגיות אחרות;
נהלים לעניין פיקוח על ציות חברי הבורסה לכללים שנקבעו בתקנון הבורסה;
נהלים לעניין פיקוח על ציות חברי הבורסה ועובדיהם לנהלים שקבעה הבורסה לפי סעיף זה;
נהלים לעניין פיקוח על פעילות חברי הבורסה ועובדיהם לשם הבטחת תקינות המסחר בבורסה;
נהלים שעניינם הבטחת ניהולה התקין וההוגן של הבורסה, בהתאם לכללים שנקבעו לעניין זה בתקנון הבורסה, ובכלל זה נהלים לאיתור ולטיפול בניגודי עניינים בפעילותה וכן נהלים לזיהוי סיכונים שאליהם חשופה הבורסה ולניהול סיכונים כאמור;
נהלים בדבר התקשרות עם מסלקה שמקיימת הסדרים הולמים של סליקת עסקאות בניירות ערך ובדבר בקרה על פעילות הסליקה שמבצעת המסלקה עבור הבורסה;
נהלים בעניינים אחרים שתקבע הרשות.
מצא יושב ראש הרשות כי לא נקבעו נהלים לפי סעיף קטן (א) או שהבורסה לא פעלה להבטחת יישומם של נהלים כאמור או לא הקצתה משאבים לכך, יחולו לעניין זה הוראות סעיף 45ה(א)(5).
עמיר שפטל
¶
לגבי ימי המסחר, שעומדים להקריא את הסעיף הזה. אני מבין שכאן תילקח בחשבון הערתך שימי המסחר לא ישונו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, אבל זה גורם לציבור לגלוש עם עבודתו לשבת. אחרי שנגמר המסחר נעשות הרבה פעולות, צריכים לעשות הרבה פעולות על ידי כל מי שסחר וזה מצריך ממנו לעבוד בימי שישי בערב. מי שרוצה לעבוד בשישי בערב, יש לו בורסות אחרות.
עמיר שפטל
¶
דרך אגב, גם יושב ראש הוועדה מר גפני הודיע בישיבה הקודמת, בהמשך להערותיך שהסעיף הזה יירד. תוך כדי הישיבה - - -
אייל לב ארי
¶
היום ימי המסחר קבועים בתקנון הבורסה, לפי תקנון הבורסה, וכרגע אנחנו משנים סוג של איזון שאני לא יודע כמה הוא רלוונטי לנושא העיקרי והכללי, גם של הצעת החוק וגם מבחינת בחינת ההשלכות על כלל המשק בשינוי הזה. אני חושב שלא נכון שהוועדה - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חבר'ה, אני רוצה להודיע לממשלה שיש לה שתי אפשרויות, עם כל הצער שבדבר, או לחכות עם החוק לממשלה הבאה ואז אולי החרדים לא יהיו בקואליציה וגם אנחנו לא נהיה אלה שמושכים בחוטים ואז אולי יעבור לכם החוק, או לקבל את עמדתנו, שימי המסחר לא ישתנו והחוק יעבור. כי יום שישי לא יהיה, נקודה, זה לא נתון לוויכוח.
נירית איבי
¶
אני חושבת שכיוון שזה כתוב כרגע כתקנון הבורסה, אני ממליצה, ואם יהיה אפשר שיו"ר הוועדה יקבל את עמדתי, להמשיך בחוק ולדלג על הסעיף הזה ובמידה שיהיו פערים בעתיד אנחנו - - -
עמיר שפטל
¶
אדוני, רק לומר לנוכחים, אל"ף, עניין המסחר בבורסה גולש לשבת, שינוי ימי המסחר גולש לתוך השבת, גם מול - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
רגע, אחרי שאתה תסיים את דבריך אנחנו גם נבקש לאסוף את דבריו המוקלטים ולהביא להסתדרות, להראות שהוא עשה את עבודתו.
עמיר שפטל
¶
כל עובדי הבנקים ובתי ההשקעות, לא רק עובדי הבורסה, זה סעיף שנוגע לשינוי חייהם של אלפי עובדים שעובדים סביב שוק ההון.
עמיר שפטל
¶
אי אפשר לעשות את זה במחטף, בחוק, בלי לנהל משא ומתן עם עובדים, ועדי הבנקים, הסכמים וכיוצא בזה. במחטף זה לא הולך.
עמיר שפטל
¶
זה יהפוך את כל יחסי העבודה ב - - - הבנקים גם הביעו את עמדתם, הנהלות הבנקים, לא רק אנחנו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
יישר כוח. באמת. עם מי אתה עובד? עם אבי ניסנקורן? נא להוציא מייל לאבי ניסנקורן.
שרה קנדלר
¶
חובה לפרסם עמלות מסחר וסליקה. 45יז.
בורסה תפרסם באתר האינטרנט שלה, וכן בדרך אחרת שקבעה הרשות, אם קבעה, את העמלות שגובים חברי בורסה מלקוחותיהם, ובכלל זה עמלות מסחר ועמלות סליקה, וכל שינוי שלהן.
חברי הבורסה ידווחו לבורסה על העמלות שהם גובים מלקוחותיהם כאמור בסעיף קטן (א) ועל כל שינוי שלהן.
ענת פילצר סומך
¶
עורכת דין ענת פילצר סומך, מייצגת את איגוד החברות הציבוריות. קודם כל, לתחושתי, ויתקנו אותי אם אני טועה, חבריי ברשות ובמשרד המשפטים, זה הסעיף הספציפי שדן בעמלות ובפיקוח עליהן ו/או בצורך בניטור - - -
ענת פילצר סומך
¶
בסדר, אז אני אומרת, כרגע, כל הדיון המקדמי שערכנו, שאני גם רוצה להרחיב אותו מעבר לעמלות שחברי הבורסה גובים מהציבור, יש עמלות או אגרות והיטלים, אם נקרא להם בנוסח הנכון, שהבורסה גובה מהתאגידים הציבוריים שנסחרים בה. גם זה, בראייתנו כאיגוד החברות הציבוריות, צריך להיות איזה שהוא משהו שנמצא באיזה שהוא פיקוח, כי כרגע זה קבוע בתקנות ובעצם ברגע - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
יושב ראש הרשות מעלה בפניי טענה, שכל דבר במקרה הזה, או העלאה של עמלה כזו או אחרת יבוא לאישור ועדת הכספים.
ענת פילצר סומך
¶
כל שינוי באגרה שגובה הבורסה ממי מהתאגידים הציבוריים, מה שהיה הוא שיהיה? זהיצטרך לבוא לוועדת כספים?
שרה קנדלר
¶
אבל אני חושבת שאולי עשית ערבוב עם הנושא הבא שאני עומדת להקריא ואני חושבת שהתבלבלת אולי עם הנושא הבא, שזה תקנון הבורסה. נכון להיום תקנון הבורסה מגיע לאישור הרשות ושר האוצר ואישור ועדת כספים, ואנחנו מציעים, כדי שהבורסה תוכל לעבוד ביעילות יותר גדולה, כמו גוף פרטי, כמו כל הגופים האחרים, שזה לא יצטרך להגיע לוועדה וזה מה שאני עומדת להקריא.
נילי אבן חן
¶
שרה, לסעיף שכבר הקראת. ראשית, אנחנו שמחים שנוספה פה חובת השקיפות, רק אנחנו חושבים שהיא לא מספקת. היא לא מספקת כי חברי הבורסה מדווחים לבורסה. כל מה שנמצא בבורסה, הוא לא שקוף לציבור, כיוון שהדוחות הכספיים לא מפורסמים וכיוון שאין כרגע, בנוסח הסעיף, חיוב לפרסום לציבור, לכן ההצעה שלנו זה שהתעריפונים האלה, לא רק התעריפונים, אלא גם מה שבסיכומו של דבר בפועל נגבה, יש הפרש הרבה פעמים מאוד מאוד גדול בין מה שהם מפרסמים כתעריף לבין מה שהם גובים בפועל, לכן חשוב שזה יהיה באתר האינטרנט.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
זה מה שכתוב, 'תפרסם באתר האינטרנט'. עכשיו, על בזבוז הזמן המיותר הזה בסעיף הבא יירדו כמות ההערות שלך.
נילי אבן חן
¶
רגע, אבל נושא אחר בסעיף הזה. אנחנו גמרנו את הנושא של הבורסה בלי שנדון בנושא שכן מופיע במסלקה ודיברו עליו עכשיו הרשות לניירות ערך, אבל לא מופיע בבורסה, זה הסעיף שבורסה לא תסרב סירוב בלתי סביר לבקשה שהוגשה להתקבל כחבר בורסה. פה אני מתחברת למה שכבוד היושב ראש דיבר. כיוון שדיברת על זה שהמטרה היא תחרותיות, אז אנחנו צריכים לראות שזה באמת קורה. אנחנו חושבים שהמבנה הנוכחי הוא בעייתי מבחינת תחרותיות שתקרה מעצמה ולכן חובה, לעמדתנו, להוסיף סעיף שבורסה לא תסרב סירוב בלתי סביר לבקשה שהוגשה להתקבל כחבר בורסה. זה סעיף שקיים לגבי המסלקה ולא קיים לגבי הבורסה והוא א'-ב' של כללים לתחרות.
איציק שורקי
¶
בעיקרון מי שקובע את התנאים לקבלה של חבר חדש בבורסה זה דירקטוריון הבורסה שמחליט על שינוי בתקנון שמאושר על ידי הרשות, כך שהכללים הם בדרך כלל כללים אובייקטיביים, כללים שלא מאפשרים אפליה.
איציק שורקי
¶
אנחנו מבחינה מקצועית לא סבורים שיהיה סירוב לא ממן העניין, כי יש לבורסה מוסדות ויש אפשרות לחבר בורסה שרוצה להתקבל לערער על החלטות של הבורסה. עם זאת - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
גם ככה מדינת ישראל אלופים בלסרבל חוקים, אז מה הבעיה? נסרבל עוד קצת את החוק, ובלבד שהתנועה לאיכות השלטון תהיה מרוצה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הדברים שאת אומרת הם ברורים, כולם תמימי דעים שהם נכונים וגם טובים, החוק מאפשר זאת. את רוצה להוסיף?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אנחנו נכניס את זה. איזה הישג מרשים. נא להעביר לתנועה לאיכות השלטון את ההישג.
אמנון נויבך
¶
כבוד היושב ראש, ברשותך, במסגרת כל השינויים יש גם את שינוי העניין שבין חברות ובעלות. אחד הרעיונות, שאתה יכול להיות חבר בורסה ולא להחזיק שום דבר מבחינת הבעלות, למה זה בא? זה מתוך כוונה להוסיף עוד חברים. זה באינטרס של הבורסה שיהיו בה עוד חברים ולכן ההערה - - -
שרה קנדלר
¶
ביטול סעיף 46א. 11. סעיף 46 לחוק העיקרי – בטל.
תיקון סעיף 47. 12. בסעיף 47(ב) לחוק העיקרי, במקום "החלטה לפי סעיפים 46 ו-46א שעניינה קביעת תקנון הבורסה, הנחיות או הנחיות זמניות" יבוא "החלטה לפי סעיף 46 שעניינה קביעת תקנון הבורסה או הנחיות".
תיקון סעיף 48. 13. בסעיף 48 לחוק העיקרי –
בסעיף קטן (א), במקום הסיפה החל במילים "השינוי טעון אישור" יבוא "השינוי טעון אישור הרשות; אישרה הרשות את השינוי, תמסור לשר האוצר הודעה על שינוי התקנון והשינוי ייכנס לתוקף בתום עשרה ימים מיום מסירת ההודעה, אלא אם כן הודיע שר האוצר לפני תום התקופה האמורה כי הוא מתנגד לשינוי; לא אישרה הרשות את השינוי, תמסור הודעה על כך לבורסה, בצירוף הנימוקים להתנגדותה לשינוי";
בסעיף קטן (ב), במקום הסיפה החל במילים "רשאי שר האוצר" יבוא "רשאית הרשות לשנותו; החליטה הרשות על שינוי התקנון, תמסור לשר האוצר הודעה על כך והשינוי יקבל תוקף בתום עשרה ימים מיום מסירת ההודעה או במועד מאוחר יותר שתורה עליו הרשות, אלא אם כן הודיע שר האוצר לרשות, לפני המועד האמור, כי הוא מתנגד לשינוי";
סעיף קטן (ג) – בטל.
החלפת סעיף 49 והוספת סעיפים 49א ו-49ב. 14. במקום סעיף 49 לחוק העיקרי יבוא:
"פרסום תקנון הבורסה והנחיות לגביו. 49. תקנון הבורסה וההנחיות שנקבעו לגבי תקנון הבורסה לפי סעיף 46(ד), וכל שינוי בהם, יפורסמו בדרך שיורה יושב ראש הרשות.
שרה קנדלר
¶
היום הבורסה פועלת לפי תקנון שהיא מתקינה ויש לה גם אפשרות לעשות הנחיות זמניות שיש להן מנגנון אישור יותר מהיר והוא קיים רק לשנה עם אפשרות להארכה לתקופות נוספות. היום המנגנון של תיקון תקנון הבורסה הוא מאוד ארוך, הוא לא מאפשר להם ניהול, אולי אחר כך אמנון יספר יותר למה הוא מסרבל את התהליכים, כי הוא דורש אישור הרשות, אחר כך אישור שר האוצר ואחר כך לבוא לכנסת, שבכנסת לא חייב להיות דיון, אלא אם כן - - -
שרה קנדלר
¶
נכון, סליחה. מה שאנחנו מציעים פה זה לבטל את ההנחיות הזמניות ולעשות שינוי יותר מהיר של תקנון כדי לאפשר לבורסה לפעול ביתר יעילות ללא המנגנון המשולש הזה של האישורים, כשהרשות, שהיא הגוף המפקח, הרגולטור, תאשר את שינוי התקנון ולשר האוצר תהיה הזכות להתנגד תוך עשרה ימים. זו ההצעה שלנו.
נילי אבן חן
¶
אם הקשבנו למה ששרה אמרה עכשיו אז ההבנה היא שוועדת הכספים יוצאת מכל הלופ הזה ואין לה זכות, כמו שהייתה לה היום, לפקח על התהליך הזה של המנגנון. הפיקוח של שר האוצר מאוד מצומצם ופיקוח ועדת הכספים מבוטל כליל ואנחנו חושבים שלאור החשיבות הרבה של הוראות התקנון והעובדה שהן בעלות השפעה מהותית על המשקיעים אז כן צריך פיקוח של שר האוצר וועדת הכספים על התיקון שלהם. לכן אנחנו חושבים שהתיקון הזה הוא מאוד בעייתי.
נילי אבן חן
¶
בסעיף 49 ההצעה שלנו להוסיף 'לרבות החלטת הרשות והחלטת שר האוצר בדבר שינוי התקנון על פי סעיף 48ב לחוק זה, והסיבה שאנחנו חושבים שנדרש להוסיף פיקוח ציבורי על הליך שינוי התקנון על מנת שיהיה אפשר לבקר את החלטת הרשות והחלטת שר האוצר, כי זו החלטה לאשר שינוי תקנון או ליזום שינוי כזה.
שרה קנדלר
¶
הם יפורסמו באותה דרך, כי המשמעות היא שתקנון הבורסה שונה, לא משנה אם זה על ידי הרשות או על ידי הבורסה. זה יפורסם באותה דרך.
שרה קנדלר
¶
איסור הצעה למתן שירותי מסחר בניירות ערך באמצעות מערכת למסחר בניירות ערך שאינה מנוהלת בידי בורסה. 49א.
לא יפנה אדם בהצעה למתן שירותי מסחר בניירות ערך באמצעות מערכת למסחר בניירות ערך, אלא אם כן המערכת מנוהלת בידי בורסה.
על אף האמור בסעיף קטן (א), רשאי יושב ראש הרשות להתיר לאדם לפנות בהצעה למתן שירותי מסחר בניירות ערך באמצעות מערכת למסחר בניירות ערך המנוהלת בידי בורסה מחוץ לישראל כהגדרתה בסעיף 35ל, בתנאים שיקבע, אם מצא שאין בכך כדי לפגוע במשקיעים בישראל.
פטור מתחולת ההוראות לפי פרק זה. 49ב. סבר יושב ראש הרשות כי אין בכך כדי לפגוע בענייניו של ציבור המשקיעים בישראל, רשאי הוא לקבוע, בהסכמת שר האוצר, כי בורסה המשתפת פעולה עם בורסה מחוץ לישראל, כהגדרתה בסעיף 35ל, לשם ניהול מערכת למסחר בניירות ערך, תהיה פטורה מההוראות לפי פרק זה, כולן או חלקן, בין השאר, אם מצא שהדין הזר החל על הבורסה מחוץ לישראל מבטיח די הצורך את ענייניו של ציבור המשקיעים בישראל ואינו מתיישב עם הוראות הדין בישראל; יושב ראש הרשות, בהסכמת שר האוצר, רשאי להתנות מתן פטור כאמור בתנאים".
אייל לב ארי
¶
שרה, למה נדרש פה שר אוצר? ההחלטות האלה הן סופר מקצועיות. אם הרשות היא רשות מקצועית, עצמאית, מה האינסנטיב פה של שר האוצר מתחולת ההוראות? איך זה הולך היום?
שרה קנדלר
¶
הסעיף מדבר על שיתוף פעולה עם בורסות זרות, ולפעמים נוצר מצב של התנגשות דינים. אם אנחנו מדברים על בורסה שהיא מוסדרת כראוי פה ובורסה שהיא מוסדרת כראוי במדינה אחרת, אנחנו רוצים לתת סמכות לפטור מהוראות פה כדי שיתאפשר שיתוף פעולה במקרים שיש התנגשות כלשהי בין הדינים כאשר אנחנו בטוחים שעניינם של ציבור המשקיעים לא ייפגע בגלל ההוראות שחלות בבורסה הזרה. זו המטרה של הסעיף, לאפשר את שיתופי הפעולה האלה שקיימים בכל העולם.
שרה קנדלר
¶
את הבורסה מחלק מההוראות, אם אני רואה שיש הוראות אחרות שחלות עליה מכוח הדין הזר, שהן עושות את העבודה ושומרות על מה ש - - -
שרה קנדלר
¶
אז כרגע זו סמכותה של רשות ניירות ערך בהסכמת שר האוצר ואייל בדיוק שאל למה שר האוצר, ועל זה נירית רוצה לענות.
שרה קנדלר
¶
תיקון סעיף 50. 15. בסעיף 50 לחוק העיקרי –
במקום כותרת השוליים יבוא "רציפות פעולתה של מערכת למסחר בניירות ערך";
בסעיף קטן (א) במקום "לא תיסגר הבורסה" יבוא "לא תפסיק בורסה את פעולתה של המערכת למסחר בניירות ערך";
בסעיף קטן (ב) במקום "סגירת הבורסה" יבוא "הפסקת פעולתה של המערכת למסחר בניירות ערך";
בסעיף קטן (ג) במקום המילים "לסגור את הבורסה" יבוא "להפסיק את פעולת המערכת למסחר בניירות ערך" ובמקום הסיפה החל במילים "להורות שלא תיסגר" יבוא "להורות לבורסה שלא להפסיק את פעולת המערכת האמורה, ואם הפסיקה את פעולתה – להורות לה לשוב ולחדשה";
אחרי סעיף קטן (ג) יבוא: "(ד) הפסיקה בורסה את פעולתה של מערכת למסחר בניירות ערך לפי סעיפים קטנים (ב) או (ג), או היה לשר האוצר חשש ממשי שהבורסה תפסיק את פעולתה של המערכת האמורה, יחולו הוראות אלה:
שר האוצר רשאי להורות לבורסה לשוב ולחדש את פעולתה של המערכת למסחר בניירות ערך;
יושב ראש הרשות רשאי, בהסכמת שר האוצר, למנות אדם שיופקד על המשך פעולת המערכת למסחר בניירות ערך (בסעיף זה – הממונה); הממונה יהיה אחראי לפעולתה של המערכת למסחר בניירות ערך עד שיפסיקו להתקיים הנסיבות שבשלהן היה לשר האוצר חשש ממשי כאמור ברישה של סעיף קטן זה, או עד שיינתן לחברה אחרת רישיון לפי סעיף 45 לגבי אותה מערכת;
בידי הממונה יהיה כל התפקידים והסמכויות שבידי המנהל הכללי של הבורסה, הדירקטוריון וועדות הדירקטוריון, ואלה לא ימלאו את תפקידיהם ולא ישתמשו בסמכויותיהם כל עוד מינוי הממונה בתוקף, והכול לשם הבטחת המשך פעולת המערכת למסחר בניירות ערך ובכפוף להוראות שנתן יושב ראש הרשות באישור שר האוצר; הבורסה תשלם לממונה שכר כפי שיורה יושב ראש הרשות, באישור שר האוצר;
יושב ראש הרשות ימנה את הממונה לפי הוראות פסקה (2) לאחר שנתן לבורסה הזדמנות להשמיע את טענותיה, אלא אם כן מתקיימות נסיבות המחייבות, לדעת יושב ראש הרשות ושר האוצר, מינוי דחוף;
מינוי הממונה לפי סעיף קטן זה יהיה לתקופה שיקבע יושב ראש הרשות ושלא תעלה על שנה אחת (בסעיף קטן זה – תקופת המינוי); ואולם רשאי יושב ראש הרשות, בהסכמת שר האוצר, להאריך את תקופת המינוי לתקופות נוספות שלא יעלו על שישה חודשים כל אחת, וכן להחליף את הממונה בכל עת;
כל עוד מינוי הממונה בתוקף לא תקבל הבורסה החלטה על פירוקה מרצון, אלא אם כן הסכים לכך הממונה, בכתב".
שרה קנדלר
¶
דווקא פה אני חושבת שזה עקבי עם כל הוראות החוק, כי בשירותים חיוניים כמו בחוק התקשורת ומשק הגז, תמיד השר מעורב, כי זה שירותים חיוניים.
שרה קנדלר
¶
נכון, אתה רוצה להגביל? אנחנו לקחנו מהחוקים שדיברתי עליהם, משק הגז והתקשורת, זה אותו סעיף בדיוק. אם אתה רוצה להגביל - - -
נילי אבן חן
¶
לפני הפרק של המסלקה. הערה אחת לפני הפרק של המסלקה. אם אנחנו מבינים נכון, ב-49, זה בעצם הסעיף בהצעת החוק שקובע איסור גורף להצעת שירותי מסחר באמצעות גופים שהם לא בורסה, שפועלת ברישיון וזה אפילו מגדיר את הפעולה הזאת כעברה פלילית.
נילי אבן חן
¶
לעמדתנו צריך לאזן בין הצורך להגן על הציבור של המשקיעים לבין הצורך לקדם תחרות בתחום זירות המסחר ואנחנו חושבים שמי שירצה להציע שירותי מסחר, לאו דווקא באמצעות בורסה או בורסה מחוץ לישראל, הוא יגיש בקשה לרשות והיא תוכל לאשר או לדחות את הבקשה הזאת. השינוי הזה עתיד להקל על האפשרות לתת היתר למערכת מסחר זרה לפעול במשק הישראלי וזה יכול גם לאפשר לבתי השקעות זרים וברוקרים מקוונים להציע את השירותים שלהם בישראל ולקדם את התחרות שאדוני היושב ראש דיבר על זה.
שרה קנדלר
¶
אבל זה לא ברוקרים, זה פה בורסות. לגבי זירות מסחר יש פרק אחר בחוק ניירות ערך שמדבר על זה. זה לא זה.
שרה קנדלר
¶
תיקון סעיף 50א. 17. בסעיף 50א לחוק העיקרי –
במקום הכותרת יבוא "חובת רישוי ויציבות מסלקה";
בסעיף קטן (א) –
בהגדרה "חבר בורסה", במקום הרישה עד המילים "כמשמעותו בסעיף 46 ולעניין" יבוא "לעניין";
ההגדרה "מסלקה" – תימחק;
אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(א1) לא יפתח אדם ולא ינהל מערכת סליקה אלא ברישיון שניתן לו לפי הוראות סימן זה (בסימן זה – רישיון מסלקה).
(א2) שר האוצר רשאי, לאחר התייעצות עם הרשות, להעניק רישיון מסלקה לחברה שמתקיימים לגביה שניים אלה:
היא עומדת בתנאים שקבע שר האוצר בתקנות, לפי הצעת הרשות או בהתייעצות עמה ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, לרבות תנאים לעניין הון עצמי, ביטוח, פיקדון וערבות, ורשאי השר לקבוע כאמור הוראות שונות לגבי חברות המבקשות רישיון להפעלת סוגים שונים של מערכות סליקה לפי סימן זה;
היא שילמה את האגרות שנקבעו לפי סעיף 55א, אם נקבעו.
(א3) בהחלטה בבקשת חברה למתן רישיון מסלקה לפי סעיף קטן (א2) יובאו בחשבון, בין השאר, העניינים המנויים בסעיף 45א(ב).
(א4) הוראות סעיפים 45ב ו-45ג יחולו, בשינויים המחויבים, לעניין הגשת בקשה למתן רישיון מסלקה והחובה לדווח לרשות על שינוי בפרטי הבקשה או במסמכים שצורפו לה, לפי העניין.
(א5) הוראות סעיף 45ד יחולו, בשינויים המחויבים, לעניין הסמכות לקבוע תנאים והגבלות ברישיון מסלקה ולשנותם.
(א6) הוראות סעיף 45ה יחולו, בשינויים המחויבים, לעניין ביטול רישיון מסלקה או התלייתו; שר האוצר רשאי, לפי הצעת הרשות או בהתייעצות עמה ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, לקבוע עילות נוספות לביטול רישיון מסלקה או התלייתו.
(א7) ההוראות לפי סעיפים 45ו עד 45יא ו-50(ד) יחולו, בשינויים המחויבים, לעניין מסלקה.
(א8) סבר יושב ראש הרשות כי אין בכך כדי לפגוע בענייניו של ציבור המשקיעים, רשאי הוא, בהסכמת שר האוצר, לפטור חברה מסוימת המבקשת רישיון מסלקה, מההוראות לפי פרק זה, כולן או חלקן, וכן להתנות מתן פטור כאמור בתנאים";
את סעיף קטן (4) אנחנו מוחקים, הוא פה בטעות, אפשר למחוק אותו.
אייל לב ארי
¶
שרה, אני נשמע כמו קאטו הזקן, אני מצטער. לגבי סעיף (א2), הענקת רישיון מסלקה. אתם משנים אותו להענקת רישיון בורסה. גם בעניין רישיון הבורסה, אני חושב שאם אני זוכר נכון, השארנו פתוח, אותו עיקרון אמרנו שכאן - - -
אייל לב ארי
¶
לדעתי גם פה צריך להיכנס יושב ראש הרשות במתן הרישיון למסלקה, בין היתר כי התנאים נקבעו בתקנות על ידי השר. אז זה פעמיים בעצם השר, שוב, מבחינת המעמד של רשות ניירות ערך כרשות סטטוטורית עצמאית.
שמואל האוזר
¶
לא, הוא אומר שלא לעשות פעמיים, שבגלל שבסוף התקנות מאושרות על ידי האוצר אז בסוף זה מגיע לאוצר, אז לא להגיד גם אז וגם - - - פעמיים. בסוף האוצר עושה את זה.
נירית איבי
¶
סליחה, אני חוזרת בי. אבל אני רק אומרת שנעבור על זה בפערים ונראה. זה לא משנה את כוונת החוק.
אייל דותן
¶
לגבי סעיף (א1), התוצאה של הסעיף זה שכל הבנקים צריכים לקבל עכשיו רישיון, כי יוצא שהבנקים הם מסלקה. מאחר שהגדרת מסלקה היא הגדרה מאוד רחבה, ההגדרה החדשה, וכל צד נגדי מרכזי בעסקה בניירות ערך נחשב כמסלקה, יש שם שלושה סעיפים, שכל אחד שעומד אפילו באחד מהם מוגדר כמסלקה וצריך לקבל רישיון. זה ברור שזה מה שהבנקים עושים, הבנקים הם צד נגדי מרכזי בעסקאות בניירות ערך. לא יכול להיות שהבנקים, שהם מפוקחים ויש להם רישיון והיתרים, צריכים עכשיו ללכת ולקבל עוד היתרים כמסלקה ולפעול כמסלקה ולהיות תחת כל הפיקוח הזה של מסלקה. אני חושב שלא זו הייתה הכוונה, אני חושב שיש כאן טעות וראוי או להחריג את - - -
שרה קנדלר
¶
זו אכן לא הייתה הכוונה וזו אחת הסיבות שאנחנו כן רוצים להישאר עם ההגדרה הרחבה, כדי שהמסלקות כולן ייכנסו ולא יוכלו לצאת מההגדרה ולכן בדיוק הכנסנו את סעיף (א8), שיושב ראש הרשות רשאי לפטור חברה המבקשת מכל התנאים. ואני יכולה להצהיר לפרוטוקול שאנחנו לא נדרוש מהבנקים להוציא רישיון מסלקה.
קריאה
¶
הפעילות שלך במסגרת הפעילות הבנקאית, הכוונה היא לא להפעיל את הרישוי במסגרת הפעילות הבנקאית כפי שהיא מתבצעת כיום, אבל אם אתה מחר תפעיל מסלקה או תרצה להקים מסלקה כבנק, אז ברור שתצטרך רישיון.
אייל דותן
¶
לפי ההגדרה שלכם הבנקים מפעילים מסלקה היום, לכן אנחנו כבר שם. זה לא אם תפעילו בעתיד, אנחנו נמצאים כבר שם. אתם יכולים לבוא ולהגיד שלעניין הפעילות של הבנקים היום הבנקים לא יידרשו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אתם מבקשים לתקן את החוק, קיבלנו הצהרה לפרוטוקול שלא יידרשו הבנקים לעניין הזה וזה בסמכות ראש רשות לניירות ערך לפטור אתכם מכך. אני חושב שזה מספק.
אייל דותן
¶
הערה נוספת לסעיף (א7), הוראות לפי סעיף 45ו עד 45יא מחילים את כל ההוראות של הבורסה על מסלקה. אני חושב שגם כאן, בכל העולם יש מסלקות נוספות, אני לא מתערב לעניין השאלה שעלתה מקודם לגבי ההפרדה בין הבורסה הקיימת לבין המסלקות הקיימות.
אייל דותן
¶
אם יהיו מסלקות אחרות, אין סיבה, ובטח לא יבואו ויגידו שיש ניגוד עניינים, שבנקים יחזיקו במסלקות.
אייל דותן
¶
לגבי המסלקות הקיימות היום, יש שתי מסלקות היום שהן בבעלות הבורסה ועל זה החלטתן. זו הייתה ההערה שרצו להפריד בין הבורסה לבין המסלקות. אם מחר תקום מסלקה, פה זה הוראות כלליות לגבי כל מסלקה שתקום במדינת ישראל. אין סיבה שבנקים - - - אין כאן ניגוד עניינים, להיפך.
איציק שורקי
¶
המסלקה, גם אם המסלקה נפרדת מבורסה, היא מסלקה עם רישיון, יש לה מחזיקים בעלי היתר, יש בעלי שליטה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אדוני, יש לנו בעיה עם זה שבנקים יקימו מסלקות בעתיד, אם וכאשר זה יתאפשר מבחינתנו?
שרה קנדלר
¶
אבל זה גם מופיע, ב-(א8) יש לנו סמכות לפטור מכל ההוראות או מחלקן, נוכל לשקול את זה וכן לתת מההוראות הזאת פטור.
אייל דותן
¶
אבל יש הבדל גדול בין איסור שנקבע בחוק ושאתם אומרים 'תבואו ונדבר איתכם' לבין - - - הרי אתם רוצים להגביר את התחרות, איזו מניעה שיוקמו מסלקות נוספות? מה גם שהבנקים הם הערבים - - -
איציק שורקי
¶
קודם כל אין מניעה, זו לא מניעה, הם צריכים לעבור איזה שהוא נוהל ויש גם מי שצריך לאשר את זה.
אייל דותן
¶
גם המסלקות הקיימות היום, המסלקות והבורסה, הן פועלות בזכות הערבות ההדדית שחברי המסלקות נתנו לפעולות שמבוצעות בבורסה. ללא הערבות של הבנקים ויתר חברי הבורסה שחברים במסלקה לא הייתה אפשרות של בכלל פעילות המסלקה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הבנתי, המסר שלך ברור, אני רק רוצה להבין למה אנחנו רוצים להגביל אותם, מה הסיבה.
נירית איבי
¶
אני אשמח שנייה לתת נקודה למחשבה ליו"ר. כשאזרח מגיע לבנק ואומר לבנק 'אני רוצה היום לסחור בניירות ערך, תקנה לי טבע, תקנה לי כך וכך', הוא לקוח שבוי, כיוון שלמקומות המסחר השונים, בתי ההשקעות וכדומה, אין אפשרות לבוא ולנהל לו, מתוך העו"ש שלו, את המסחר בניירות ערך, הוא צריך לפתוח חשבון ויש לו כל מיני מכשולים בדרך, הוא הופך להיות לקוח שבוי. אם אנחנו נהיה במצב שהבנקים פותחים עוד מסלקות שהן מקבילות למסלקה שקיימת בבורסה, אנחנו נהיה במצב שכמו שהיום אנחנו מתארים בוועדת שטרום. לא הייתי רוצה להיות כמו מסלקת שבא ומסלקה נוספת שאני מביאה פה לשולחן, מה גם ששטרום נחקק פה בימים אלה בכנסת ואני לא חושבת שזה נכון להביא את הבעיה עוד כשאנחנו רואים את הפתרון ואת התוצאה שלה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
החוק קובע שבמידה שאתם תרצו לפתוח מסלקות אתם תצטרכו לבוא לאישור ברשות ניירות ערך ואישור שר האוצר - - -
איציק שורקי
¶
מאפשר לנו לפתור, אבל יש פה עדיין שיקולים. בכל זאת מסלקה זה גוף שמתחרה בשירותים הבנקאיים.
אייל דותן
¶
אז אני מציע שירחיבו את סעיף (א8), כדי לאפשר גם את מה שאני מבקש, בניגוד לסעיף (א7) ונראה לי ש-(א7), מתחת לרדאר של רשות ההגבלים העסקיים, שכנראה לא רוצים תחרות.
איציק שורקי
¶
אני חושב שההיפך הוא הנכון. מסלקה נותנת שירותים של משמורת למשל, שהבנקים היום הם גופים מאוד מרכזיים במתן השירות הזה. מסלקה זה גוף שיכול להתחרות בבנקים, אנחנו חושבים שנכון יהיה שמסלקה תהיה מחוץ לבעלות של הבנקים ולא ניצור בעיות של תחרותיות - - -
נילי אבן חן
¶
לעמדתנו סעיף 50א(א8) הוא סעיף מאוד מאוד רחב ואנחנו חושבים שצריך לצמצם אותו. זה סעיף שמאפשר להעניק פטור מלא ומוחלט מהוראות החוק הנוגעות לרישיון מסלקה והקריטריונים הם קריטריונים מאוד עמומים שלא מוגדרים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
גם האוצר. אז אני רוצה להבין, את לא סומכת על שר האוצר ועל מדינת ישראל ועל מקבלי ההחלטות שלה? אנחנו הרי חיים פה, אנחנו צריכים לסמוך עליהם. אנחנו גם נבחרים על ידי הציבור לעשות את עבודתנו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני הבנתי מה שאמרת, עוד מתחילת המשפט הראשון. אין שום טעם. מרגע שיש שני רגולטורים, לא אחד, שיכולים לעצור את התהליך, אז לא אמורה להיות פה שום בעיה.
נילי אבן חן
¶
טוב, אז אני רק רוצה להציע שבמקום המילים 'חברה מסוימת' בסעיף, זה יוחלף ב'חברה בשליטת המדינה' כדי שזה לא יהיה רחב לגבי כל החברות, אלא רק חברות של - - -
הערה נוספת, בסעיף 50א(א8) כתוב 'בענייניו של ציבור המשקיעים', אנחנו חושבים שזה צריך להיות 'בעניינו של הציבור' ומטעמים מיוחדים שיירשמו, כדי שזה באמת יחול על הציבור - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
גברתי, באמת, אני נותן לך את הבמה, אבל הערותייך קצת גובלות בחוסר ענייניות. באמת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
יש ציבור המשקיעים. ציבור המשקיעים זה אומר שגם אם הוא מושקע בצורה עקיפה הוא אמור לדעת מזה.
שרה קנדלר
¶
תוספת סעיף 50א1. 18. אחרי סעיף 50א לחוק העיקרי יבוא:
"עיסוקים מותרים למסלקה. 50א1.
מסלקה או חברה שמסלקה מחזיקה באמצעי שליטה בה תעסוק אך ורק בניהול מערכת סליקה.
על אף האמור בסעיף קטן (א), רשאית מסלקה או חברה שמסלקה מחזיקה אמצעי שליטה בה, בכפוף להוראות כל דין, לתת שירותים אחרים שהם שירותים נלווים הקשורים בטיבם לעיסוקה של המסלקה בניהול מערכת סליקה (בסעיף זה – שירותים נלווים), ויחולו לעניין מתן שירותים נלווים כאמור הוראות סעיף 45יג(ב) עד (ד), בשינויים המחויבים".
תיקון סעיף 50ב. 19. בסעיף 50ב לחוק העיקרי –
האמור בו יסומן "(א)" ובו –
ברישה, המילים "כהגדרתה בסעיף 50א" – יימחקו;
בפסקה (1), במקום "של המסלקה" יבוא "של המסלקה או מערכת הסליקה", במקום "מי שאושר על ידיה כחבר בה (בסעיף זה – חבר מסלקה)" יבוא "חבר מסלקה" ובסופה יבוא "שינוי של כללים לעניין החברות במסלקה שגובשו לפי פסקה זו טעון אישור הרשות";
אחרי פסקה (1) יבוא –
(1א) גיבושם של כללים לעניין עמלות, דמי רישום או דמי טיפול בעד השירותים שנותנת המסלקה;";
בפסקה (2), במקום "הפעלת המסלקה" יבוא "הפעלת מערכות הסליקה";
בפסקה (4), במקום "במסלקה" יבוא "במערכת הסליקה";
אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
(ב) (1) מסלקה תאפשר לכל בורסה או חבר מסלקה (בסעיף זה – משתמש) וכן לכל אדם אחר שאינו משתמש (בסעיף זה – לקוח) לקבל ממנה שירותים ולא תסרב סירוב בלתי סביר להעניק שירותים כאמור.
(2) על אף האמור בפסקה (1) רשאי יושב ראש הרשות לפטור מסלקה מסוימת ממתן שירות למשתמש מסוים, לאחר שנתן לאותו משתמש הזדמנות להשמיע את טענותיו ומטעמים שיירשמו, ורשאי יושב ראש הרשות לפטור מסלקות ממתן שירות ללקוח בנסיבות שעליהן יורה".
נילי אבן חן
¶
לפני זה, לגבי סעיף 50א1, אנחנו לא מבינים למה אחרי המילים 'ניהול מערכת סליקה' אין תוספת 'למעט שירותי מסחר בניירות ערך', כי זה בעצם תמונת ראי משלימה לשינוי שאתם מציעים ביחס לסעיף 45יג(ה) בדבר הפרדה שנדרשת בין תחום המסחר לתחום הסליקה.
נילי אבן חן
¶
בסעיף 50ב, במקום המילים 'לא תסרב סירוב בלתי סביר', אנחנו חושבים שצריך להיות שמסלקה תעניק שירותים באופן שוויוני ולא תסרב סירוב בלתי סביר להעניק שירותים כאמור. להוסיף את 'המסלקה תעניק שירותים באופן שוויוני', בעינינו זה חשוב. הנושא של המסלקה, אנחנו יודעים שהוא בעייתי, כיוון שכבוד היושב ראש החליט, לצערנו, שלא תהיה הפרדה - - -
נילי אבן חן
¶
כיוון שהמסלקה היא מונופול, לא מספיק שלא ייקבע שהיא לא יכולה לסרב סירוב בלתי סביר, כי לפעמים אנחנו מגיעים למצב שבו יש הפרה יעילה ולכן אנחנו רוצים שהשירותים יוענקו בצורה שוויונית.
אייל דותן
¶
בסעיף (ב) לגבי השירותים שהמסלקה נותנת, כתוב שהמסלקה תיתן שירותים לבורסה, לחבר מסלקה ולכל אדם אחר. אנחנו לא הצלחנו עד היום להבין, למרות שדיברנו עם הרשות, מי זה אותו אדם אחר. אנחנו לא מכירים היום אדם אחר שמקבל שירותים מהמסלקה. אם הכוונה הייתה, לפי דברי ההסבר, כמו המסלקה הפנסיונית - - -
אייל דותן
¶
אני אסביר את הבעיה. אם הכוונה הייתה, לפי דברי ההסבר, לתת רק אפשרות לקבל שירותי מידע, אז צריך להיות כתוב שייתנו שירותי מידע. כל שירות אחר לכל לקוח, צריך להבין שכל פעולה במסלקה כרוכה בסיכונים. מי שערב לסיכונים האלה הם חברי המסלקה, לכן אם נותנים לכל אדם לבוא ולפעול במסלקה זה מעלה את הסיכון, יכול להיות שלא תהיה סופיות של העסקה, והכול ייפול על המסלקה ועל חברי המסלקה. יש מינימום של הגנה - - -
איציק שורקי
¶
אז קודם מסלקה לא נותנת שירות רק לחבר מסלקה ולבורסה, יש למסלקה עוד לקוחות. למשל קרנות נאמנות, יושבים פה קרנות נאמנות, הם לא חברי בורסה, הם לא בורסה, הם מקבלים שירות מהמסלקה. זאת אומרת יש עוד לקוחות או סוגי לקוחות אחרים שהמסלקה נותנת להם שירות.
לגבי החשש שהוא מעלה, לגבי המחויבות של המסלקה לתת ערבות לעסקאות, באמת יש פה אלמנט של ניהול סיכונים, בשביל זה יש רגולטור ויש כללים שקובעים את תנאי הסף - - -
איציק שורקי
¶
אנחנו כמובן כרגולטור לא נרצה שהמסלקה תגיע לחדלות פירעון. זה התפקיד שלנו, לפקח על המסלקה וזה קודם כל האינטרס הראשון של המסלקה עצמה.
קריאה
¶
זה צריך להיות בכפוף לתנאי המסלקה. כתוב שמותר לך לסרב סירוב סביר והסירוב הסביר ייקח בחשבון את אותו סיכון שנלווה ושכרוך בה - - -
אייל דותן
¶
אז אנחנו מבקשים לקבל פטור לפחות לחברי המסלקה שנותנים את הערבות ההדדית לפעילות של המסלקה, לקבל פטור מהחבות שלנו לגבי פעולות של לקוחות כאלה שאנחנו לא יודעים מי הם ומה הם. לא יכול להיות - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, לקוח מסוים מסיבה שהיא בלתי סבירה, הסברנו את זה, רק באופן בלתי סביר הם יכולים לסרב, אז אני אומר, אם זה משהו בלתי סביר, אם זה סביר אז כמובן שהם צריכים לקבל.
איציק שורקי
¶
לכן המסלקה קובעת את הכללים לתנאי החברות במסלקה והכללים האלה מתייחסים גם ליציבות הפיננסית.
אייל דותן
¶
אני מסכים. אז כתוב שהמסלקה תיתן שירותים לחבר מסלקה על פי הכללים של חבר מסלקה, אבל לא לזה הערתי, הערתי לכל אדם אחר.
אייל דותן
¶
אני רוצה עוד שני משפטים, ברשותך, כי זו נקודה חשובה. מצד אחד החוק בא ואומר, הבנקים וחברי הבורסה לא יהיו יותר חברים, מצד שני משאירים אותם כאחראים, לוקחים להם את הסמכות, אבל משאירים אותם כבעלי החבות. לוקחים לנו את הסמכות, אבל את האחריות משאירים אצלנו. מחר יבואו ויקבעו שכל אדם יכול לפעול - - -
אייל דותן
¶
מה שאני מציע זה שיבואו וישאירו בורסה וחברי מסלקה, ואם רוצים לתת לעוד גופים, מפוקחים, כמו היום בוועדת שטרום, שבאו ואמרו שמסלקה אחרת, שבא, יכולה לתת שירותים לגופים מפוקחים - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אתם רוצים לבדוק מצב בו נוסיף סעיף נוסף לזה, 'או כל גוף אחר שיאושר על ידי הרשות לניירות ערך'? ואז תביאו רשימה של גופים וכל פעם שאתם תביאו גוף הם יהיו חייבים לקבל אותו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז אני אומר, אדוני, אנחנו נוסיף סעיף שיקבע, במקום גוף אחר, 'או כל גוף שתקבע רשות לניירות ערך'. ואתם תביאו רשימה ותעדכנו כל כמה חודשים
איציק שורקי
¶
זה קיים היום, יש סעיף (ב) שאומר שעל אף אותו סעיף שמחייב את מתן השירות רשאי יושב ראש הרשות לפטור מסלקה מסוימת ממתן שירות למשתמש מסוים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אם הרשות לניירות ערך יכולה לפתור אותך מגוף מסוים, אז יתכבד הבנק, יעביר פנייה לרשות לניירות ערך, יאמר לה ש'יש גוף מסוים שאני חושב שאני לא יכול לעבוד איתו ואני מבקש לפטור אותי ממנו'. והרשות לניירות ערך תשקול. כי זה אותו דבר.
אייל דותן
¶
ברשותך, אני רוצה לציין, הבנקים לא יהיו יותר חברים ולא יהיו יותר בעלים של הבורסה ולכן הם גם לא יישבו במסלקה. מי שיכול לפנות זו המסלקה, לא הבנקים ולא חברי הבורסה. לא יכול להיות שישאירו את הערבות אצלנו כשהמנגנון הוא לא בידינו.
אייל דותן
¶
זה לא מה שכתוב, אנחנו לא רשאים לפנות. מי שרשאי לפנות זה המסלקה. אתם שוללים מאיתנו את הבעלות במסלקה, לכן אין לנו יותר השפעה - - -
אייל דותן
¶
איזה מעמד יש לי במסלקה? אחרי שבאתם בחוק הזה וקבעתם שהבנקים לא יהיו יותר בעלים של הבורסה והמסלקה נשלטת בבעלות מלאה על ידי הבורסה - - -
נירית איבי
¶
סליחה, בוא נגדיר בעלות. ניקח את הדיון הזה החוצה, כדי לא לבזבז את זמנו היקר של יו"ר הוועדה ונגדיר מה היא בעלות. אם אתה מחזיק 5% ואם אתה מייצג את כל איגוד הבנקים, אז גם אם אתה מהווה 25% מסך המניות בבורסה אתה עדיין חלק מבעלי הבורסה. אז בואו לא נטעה את חברי הוועדה.
אייל דותן
¶
אבל אני לא יושב בדירקטוריון של המסלקה, אין לי השפעה על התנהלות המסלקה. אנחנו מבקשים - - - לא יכול להיות שאנחנו נמשיך להיות ערבים - - -
אייל דותן
¶
לא, אתם לא יכולים להגיד מצד אחד שאנחנו לא נהיה הבעלים, אבל מצד שני שאנחנו נהיה אחראים לפעילות. סליחה, זה בדיוק נובע, את לא יכולה לזרוק הערות לא מבוססות שאין להן שום אחיזה בהצעת החוק. באמת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, עוד מעט אולי תדברי איתם גם על כמה כסף הם צריכים להרוויח, או איך הם צריכים להתנהל בבנק ואיך השירות שם. זה לא תפקידך.
אייל דותן
¶
עוד משפט. אם היא חושבת שהטיעון שלי דמגוגי, כל מה שאני אומר זה שלגבי הלקוח האחר שאנחנו לא יודעים מי הוא, לא נהיה אחראים, מה יותר פשוט מזה? שהמסלקה תהיה אחראית.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני אומר לאדוני שלמסלקה יש את הזכות לפנות לראש הרשות ולעדכן אותו על לקוח מסוים ספציפי שהיא איננה רוצה בקרבתו וראש הרשות יבחן ויחליט האם לאשר לה או לא לאשר לה. אני כן רוצה לסמוך על ראש הרשות שהוא יידע לעשות את ההבחנה.
אייל דותן
¶
אז מה שאני מציע זה רק שתיתן לנו זכות שגם חבר מסלקה שהוא ערב לפעילות המסלקה, גם הוא יוכל ל - - -
אייל דותן
¶
אבל אני מתקדם איתכם. אני אומר, לא יכול להיות שהמסלקה, שאין לי בעלות עליה ויכולת שליטה עליה ויכולת ניהול שלה, היא זו ש - - -
אייל דותן
¶
שגם חבר מסלקה, שהוא ערב בערבות ההדדית לפעילות המסלקה יוכל לפנות ליושב ראש הרשות ולבקש את אותה בקשה.
נילי אבן חן
¶
בסדר, אבל יש נושא אחד בסעיף שלא התייחסו אליו וזה לנושא המשמעות של ההפרה. הרי אנחנו יודעים שזה אחד הסעיפים המרכזיים בנוגע לתחרות, כי עד היום היה סירוב להכניס גם חברי בורסה ומסלקה ועכשיו לכאורה מה שכתוב שאסור להם.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא עברה פלילית. אני באמת מציע, בואו נרחיק אותם מהמדינה, גירוש. לא להגזים, נו.
סימן משנה א'
¶
הגדרות ותחולה.
הגדרות. 50ב1. בסימן זה –
"בן משפחה" – לרבות אח או הורה של בן הזוג או בן זוגו של כל אחד מאלה;
"דירקטור בלתי תלוי" – כהגדרתו בחוק החברות, ושמתקיימות בו דרישות הכשירות לפי סעיף 50ב5;
"ועדת איתור" – כמשמעותה בסעיף 50ב13.
תחולת הוראות חוק החברות. 50ב2.
הוראות סימן זה יחולו בנוסף על הוראות חוק החברות.
סימן משנה ב'
¶
בורסה – ממשל תאגידי
דירקטוריון של בורסה. 50ב3.
דירקטוריון של בורסה (בסימן משנה זה – הדירקטוריון) יכלול חמישה עשר חברים לכל היותר ורוב חבריו יהיו דירקטורים בלתי תלויים.
הדירקטוריון יכלול שלושה דירקטורים בלתי תלויים לפחות, שימונו בידי האספה הכללית, לפי המלצת ועדת האיתור.
הייתה בורסה חייבת במינוי דירקטורים חיצוניים לפי הוראות סעיף 239(א) לחוק החברות, ימונו הדירקטורים החיצוניים מבין המועמדים שעליהם המליצה ועדת האיתור, וההוראות לפי סעיף 50ב5 יחולו עליהם בנוסף להוראות לפי חוק החברות.
הדירקטוריון יבחר אחד מחבריו לכהן כיושב ראש הדירקטוריון.
לא עמד הרכב הדירקטוריון בדרישות כל דין, רשאי הדירקטוריון למנות, באופן מיידי, דירקטורים כנדרש לשם השלמת הרכב הדירקטוריון בהתאם להוראות לפי סעיף זה; דירקטור שמונה בידי הדירקטוריון לפי הוראות סעיף קטן זה יכהן עד כינוסה של האספה הכללית הבאה של הבורסה.
שר האוצר בהתייעצות עם הרשות רשאי לקבוע הוראות נוספות לעניין הרכב הדירקטוריון.
ענת פילצר סומך
¶
זה כל כך הרבה סעיפים, אנחנו מאבדים קשר רציונלי למה שקורה. הסעיף הזה רק הוא כמעט עמוד שלם, אז איך אפשר לקרוא ארבעה עמודים ולזכור על מה דיברנו?
ענת פילצר סומך
¶
אנחנו מבקשים למנות נציג של איגוד החברות הציבוריות שיישב בדירקטוריון של הבורסה, בין אם כדירקטור ובין אם כמשקיף. אני רוצה לומר באופן כללי, אנחנו כמובן לא נעמוד בדרכה, לא של הבורסה ולא של הרשות בשינוי המבנה ואם זה מה שהם סבורים שנדרש - - -
ענת פילצר סומך
¶
אוקיי, בסדר גמור, אנחנו לא מנסים. לא מנסים, אם זה מה שהם סבורים שיעורר את מצבה של הבורסה - - -
ענת פילצר סומך
¶
בסדר גמור. כמובן אם זה מה שסבורים, גם הממשלה וגם הרגולטורים השונים, שנדרש לעורר את שוק ההון, אנחנו לא נעמוד בדרכו של איש. עם זאת אנחנו סבורים שבתוך תהליך של הפיכה של בורסה לחברה שהיא חברה פרטית נדרשים איזה שהם בלמים ואיזונים שלא יאפשרו פגיעה באינטרסים של התאגידים הציבוריים שנסחרים. אם אפשר איזה שהוא נציג שיישב בדירקטוריון ושיוודא, זה גם כמובן אינטרס של הציבור, שיוודא שלא נעשים שם דברים בלי שיש חובת שימוע, או איזה שהיא זכות טיעון של שינויים שיכולים להכביד בסופו של דבר על תאגידים מלהיסחר בבורסה, שזה לא אינטרס של אף אחד, לא של השוק ולא של הבורסה ולא של הציבור. אנחנו סבורים שיש צורך בזה.
אני מזכירה שאישרנו כבר את הסעיף שמאפשר להוציא את ועדת הכספים משינוי תקנון של הבורסה. אז אם אפשר, או ששינוי של תקנון יחייב איזה שהיא חובת שימוע וזכות טיעון, או שיהיה נציג של איגוד החברות הציבוריות בתוך הדירקטוריון כדי לסכל מהלכים שעלולים בסופו של דבר להכביד על התאגידים מלהיסחר בבורסה או לפגוע בזכויות שלהם ושבשרשור גם עלולים לפגוע באינטרסים של הציבור.
שמואל האוזר
¶
אל"ף, לא מקובל שיש נציג של איגוד חברות בגוף כזה. בי"ת, אפילו את המדינה בחוק הזה יש הצעה להוציא אותה, על אחת כמה וכמה נציג של מישהו, וגימ"ל המטרה של הבורסה, יותר מהכול, זה לעודד שתבואנה חברות, אז אתם תבואו כדי לשמור שהבורסה כן רוצה חברות? זו מטרה כזאת שהיא מובנת אליה, לא זקוקים לה. לכן אנחנו חושבים שזה ממש לא נכון. אפילו אני חוזר, בגלל שאנחנו רצינו שזו תהיה חברה עסקית לכל דבר ועניין, אפילו העניין של המשקיף של הרשות יצא משם, על אחת כמה וכמה לא צריך איגוד.
ענת פילצר סומך
¶
אני רק רוצה להבהיר את עצמי בתגובה לדברים שאתה אומר, אין חולק כמובן שהאינטרסים הם אינטרסים משותפים, גם של הרשות וגם של הבורסה וגם של החברות הציבוריות, אבל עדיין יש נקודות שבהם כן יכולים להתגלות ניגודי אינטרסים, כי בסוף חברה, תכליתה לפי חוק החברות, זה להשיא רווחים לבעלי מניותיה ואם למשל בסיטואציה מסוימת יש אינטרס להעלות אגרות או להגדיל את היקף התשלומים שמשולמים על ידי תאגידים, אז זה כן מקום של ניגוד אינטרסים בין התאגיד הציבורי - - -
אמנון נויבך
¶
אני רוצה רק להגיד מילה, שזה עוד גורם של קונפליקט של אינטרסים של החברות. הרי האינטרס שלנו שיהיו מה שיותר חברות, רוצה להעלות אגרות, עמלות, הרשות מחייבת אותי, לכן אני לא צריך עוד גורם שיפקח עליי, כשיש לו אינטרס. זה לא גורם ציבורי, זה גורם שבא מאינטרסים, אולי האינטרסים הכי טובים, אבל זה עוד קונפליקט של אינטרסים בשולחן הדירקטוריון.
נילי אבן חן
¶
ההצעה שלנו זה שהדירקטורים הבלתי תלויים, כדי שבאמת הם יהיו בלתי תלויים, שהם ימונו על ידי ועדת האיתור ולא רק יומלצו על ידי ועדת האיתור, כולם, כיוון ש - - -
נילי אבן חן
¶
אני אומרת, אם הולכים לפי הגישה שבאמת הבנקים לא יהיו בעלי מניות ולא יחזיקו ובאמת תהיה הפרדה מהותית בין הבעלות לחברות אז אין בעיה.
נילי אבן חן
¶
זה חשוב, כיוון ששוגים בזה רבים. אין להם 70 היום, אין להם. זה לא נכון להגיד שיש להם, הצעת החוק הזו הולכת לתת להם, אין להם היום.
נילי אבן חן
¶
וכיוון שכרגע יש להם אחוזי מניות לפי ההצעה, אז אנחנו אומרים שנווסת את זה לפחות במינוי של הדירקטורים הבלתי תלויים, שהם באמת יהיו בלתי תלויים ולא שהם ייבחרו על ידי הרוב של הבנקים וחברי הבורסה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני שמעתי ממך המון הערות היום. אני באמת חושב שאת צריכה ללכת לכיוון אחר, תבטלי את המושג הזה חברה במדינת ישראל.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
זה עדיף. לא צריך חברות, למה שיהיו חברות בע"מ? נעבור רק לעוסק מורשה, לא צריך חברה בע"מ יותר. כל מוסד החברות בנוי על דברים מסוימים, של בעלי מניות ובעלי שליטה, את רוצה לקחת את כל המושגים האלה, את רוצה להלאים את הסיפור הזה - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הדברים שאת מדברת עליהם, אני מבין את הרצון, אבל יש גם מגבלות, יש מגבלות של רגולציה, של מדינה, של דרך פעולה שאנחנו מחויבים לה ואנחנו לא יכולים לשנות פה סדרי עולם בהיקפים כמו שאת רוצה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אבל לא, אנחנו קובעים חוק שגם החוק הזה כפוף לחוק החברות, שיש בו נהלים ודרכים מסוימות שצריכים להתנהל ואת רוצה לשנות את זה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
איך את רוצה למנות? אנחנו יכולים רק להמליץ. אני מניח שהמלצתנו תתקבל, למה? כי עדיין השארנו לעצמנו הרבה מאוד זכויות כדי לפעול אל מול החברה אם היא לא תקבל את המלצתנו.
נילי אבן חן
¶
הצעת החוק הזו נותנת מנגנון, היא קבעה מנגנון שהוא לא קיים בחוק החברות ואני אומרת שהמנגנון הזה יוצר בעיה של ניגודי עניינים כתוצאה מהבעלויות עכשיו. לכן אני חושבת שהדירקטורים הבלתי תלויים, אם רוצים שהם יהיו בלתי תלויים באמת צריך לאפשר להם להיות בלתי תלויים. יש אפשרות אחת, שהצעתי עכשיו, ואם לא, אפשר ללכת לאופציה אחרת, שמי שהם חברי בורסה, כשתהיה הצבעה על הדירקטורים האלה, הם לא ירימו את האצבע, לא תהיה להם אפשרות של זכות הצבעה בכל מה שקשור בדירקטורים כדי שהם באמת יהיו בלתי תלויים.
השאלה אם אנחנו רוצים שהם יהיו בלתי תלויים או שאנחנו רק קוראים להם בלתי תלויים. כרגע הם לא בלתי תלויים כיוון שמי שמרים את היד זה 60% מחברי הבורסה.
נילי אבן חן
¶
אז ההמשך הוא 50ב3(ד) וההצעה שלנו שאחרי המילים 'אחד מחבריו', יוסיפו 'שהינו דירקטור בלתי תלוי'.
נילי אבן חן
¶
לא, זה נושא אחר, זה הסעיף שיושב ראש הדירקטוריון בוועדת האיתור, אם אנחנו רוצים שבאמת הדירקטוריון יבחר אחד מחבריו לכהן כיושב ראש הדירקטוריון, ההצעה שלנו שיושב ראש הדירקטוריון יהיה דירקטור שעומד בכשירויות של דירקטור בלתי תלוי. כי אם יש לנו מישהו שיעמוד בראש הדירקטוריון שהוא דירקטור תלוי, אני חושבת שאנחנו שוב פעם מגיעים לאותה בעיה של ניגודי העניינים. וזו הצעה אחרת מההצעה שדיברתי עליה קודם.
לגבי סעיף 50ב3(ה), זה סעיף שמדבר על שהדירקטוריון יכול למנות באופן מיידי דירקטורים להשלמת הרכב הדירקטוריון ואני חושבת שהוא לא נתן את הדעת על מקרים שבהם יש פרישה או פיטורים של חבר דירקטוריון, שזה הרבה פעמים תמרור אזהרה להתנהלות של החברה, מצב כזה. אנחנו חושבים שלא צריך לאפשר לדירקטוריון להשלים את עצמו באופן מיידי, בהינתן לזה שכמו שיושב הראש אמר, אם אנחנו הולכים לחוק החברות, אז אין סמכות דומה להשלמה עצמית בחוק החברות. אנחנו לא רוצים להמציא את הגלגל ואנחנו חושבים שזה עלול להחליש את ה - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
דיני תאגידים, כן. אז משרד המשפטים יכול להשיב לנו, האם טענת הגברת נכונה? הנה, נפתח הספר.
רוני טלמור
¶
אם תפתח את חוק החברות. אני אבדוק את עצמי ואחזור אליך, אבל למיטב זיכרוני אין הוראה מפורשת כזאת, אבל גם אין הוראה שאוסרת את זה וזה נוהג שקיים בהרבה מאוד חברות.
רוני טלמור
¶
מה שאומר החוק בדיוק, הוא לא אומר את ההסדר שכתוב בחוק, הוא אומר שהאספה הכללית תמנה דירקטורים, אלא אם כן נקבע אחרת. אפשר לקבוע אחרת בתקנון, אפשר לקבוע הוראה כזאת וכאמור הוראה כזאת - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
למה? אולי ניתן לה ואז נקרא? רוצה לקרוא את נוסח החוק לדעתך וזהו? הערותייך לא התקבלו, גברת. בואו נמשיך.
שרה קנדלר
¶
כשירות למינוי דירקטור בבורסה. 50ב4.
עובד של הבורסה או מי שמועסק על ידי הבורסה או על ידי חברה קשורה לבורסה, למעט העסקה כדירקטור בחברה כאמור, לא ימונה ולא יכהן כדירקטור בבורסה.
הוראות סעיפים 224א, 224ב, 226 ו-226א לחוק החברות, החלות לעניין מינוי דירקטור בחברה ציבורית, יחולו, בשינויים המחויבים, לעניין מינוי דירקטור בבורסה.
כשירות למינוי דירקטור בלתי תלוי בבורסה. 50ב5.
כשיר להתמנות לדירקטור בלתי תלוי בבורסה יחיד שהוא בעל כשירות מקצועית בהתאם לתנאים ולמבחנים שנקבעו לפי סעיף 240(א1)(2) לחוק החברות ובלבד שדירקטור בלתי תלוי אחד לפחות יהיה בעל מומחיות חשבונאית ופיננסית, בהתאם לאותם תנאים ומבחנים.
לא ימונה לדירקטור בלתי תלוי בבורסה ולא יכהן כדירקטור כאמור מי שבמועד המינוי או בשנתיים שקדמו למועד המינוי מתקיים לגביו אחד או יותר מאלה –
הוא חבר בורסה או בעל שליטה בחבר בורסה;
הוא בעל עניין מכוח החזקת מניות בתאגיד שניירות הערך שלו רשומים למסחר בבורסה;
הוא בעל עניין בבורסה או בחבר בורסה;
הוא בן משפחה של חבר בורסה, של נושא משרה בבורסה או בחבר בורסה, של בעל שליטה בבורסה או בחבר בורסה או של מי שנותן שירותים בשכר דרך קבע לאחד מאלה;
יש לו זיקה לחבר בורסה, לנושא משרה בחבר בורסה, לתאגיד בשליטת חבר בורסה או לבעל שליטה בחבר בורסה או מי שנותן שירותים בשכר דרך קבע לאחד מאלה או לבורסה; ואולם לא יראו דירקטור במסלקה כבעל זיקה לעניין מינוי כדירקטור בלתי תלוי בבורסה וכן לא יראו דירקטור בבורסה כבעל זיקה לעניין מינוי כדירקטור בלתי תלוי במסלקה, רק בשל כהונתם כאמור; בסעיף קטן זה "זיקה" – כהגדרתה לפי סעיף 240(ב) לחוק החברות.
שר האוצר, בהתייעצות עם שר המשפטים ועם הרשות, רשאי לקבוע בתקנות דרישות נוספות לכשירות דירקטור בלתי תלוי בבורסה.
תקופת כהונה של דירקטור בלתי תלוי ושל יושב ראש דירקטוריון. 50ב6.
תקופת כהונתו של דירקטור בלתי תלוי שמונה לפי המלצת ועדת האיתור תהיה שלוש שנים וניתן לשוב ולמנותו לשתי תקופות כהונה נוספות של שלוש שנים כל אחת.
תקופת כהונתו של יושב ראש הדירקטוריון תהיה חמש שנים וניתן לשוב ולמנותו לתקופת כהונה נוספת אחת של שלוש שנים; כיהן דירקטור בלתי תלוי, כאמור בסעיף קטן (א) כיושב ראש הדירקטוריון, יראו את תקופת כהונתו כיושב ראש הדירקטוריון כתקופת כהונה כדירקטור בלתי תלוי כאמור.
הפסקת כהונה של דירקטור בלתי תלוי שמונה לפי המלצת ועדת האיתור. 50ב7.
דירקטור בלתי תלוי שמונה לפי המלצת ועדת האיתור לא יפוטר וכהונתו לא תופסק לפני תום תקופת כהונתו, אלא אם כן מתקיים אחד מאלה:
הוא התפטר במסירת כתב התפטרות לדירקטוריון;
הוא נעדר מארבע ישיבות רצופות של הדירקטוריון או משש ישיבות דירקטוריון בתוך שנה, אלא אם כן ועדת האיתור אישרה את המשך כהונתו לאחר שהשתכנעה כי הייתה הצדקה סבירה להיעדרו;
לדעת ועדת האיתור נבצר ממנו למלא את תפקידו;
ועדת האיתור מצאה כי חדל להתקיים לגביו תנאי הדרוש לפי חוק זה למינויו כדירקטור בלתי תלוי, הוא הפר את חובת האמונים לבורסה או שמתקיים לגביו תנאי מהתנאים הפוסלים אדם מלשמש דירקטור בלתי תלוי.
דירקטור בלתי תלוי שהתפטר מכהונתו בדירקטוריון לפני תום תקופת כהונתו ימסור לדירקטוריון הודעה בכתב על נימוקי פרישתו ויעביר העתק ממנה ליושב ראש הרשות.
הוראות סעיף 245א ו-246 לחוק החברות יחולו, בשינויים המחויבים, על דירקטור בלתי תלוי בבורסה.
השתתפות בוועדות. 50ב8.
בכל ועדת דירקטוריון הרשאית להפעיל סמכות מסמכויות הדירקטוריון יכהן דירקטור אחד לפחות מהדירקטורים הבלתי תלויים שמונו לפי המלצת ועדת האיתור כאמור בסעיף 50ב13(ג).
כינוס ישיבות הדירקטוריון. 50ב9.
הדירקטוריון יתכנסו לישיבות לפי צרכי הבורסה ויקיים שתים עשרה ישיבות בשנה, לפחות.
תפקידי הדירקטוריון. 50ב10.
נוסף על תפקידיו, לפי סעיף 92 לחוק החברות, אחראי דירקטוריון בורסה לקביעת נהלים להסדרת פעילות הבורסה לפי סעיף 45טו והבטחת יישומם, וכן –
ינקוט אמצעי בקרה ופיקוח מתאימים כדי להבטיח שמירה על יציבות הבורסה;
ינקוט אמצעי בקרה ופיקוח מתאימים כדי להבטיח שהבורסה מתנהלת באופן תקין והוגן;
יאשר את הכללים שנקבעו בתקנון הבורסה;
ינקוט אמצעי בקרה ופיקוח מתאימים כדי להבטיח את ציות חברי הבורסה לכללים שנקבעו בתקנון הבורסה;
ימנה מבקר פנימי לבורסה לפי הוראות סעיף 50ב15;
ידון בכל נושא בעל חשיבות מהותית לפעילות הבורסה או לפיקוח ולבקרה על פעילותה.
סמכויות הדירקטוריון לפי סעיף זה אינן ניתנות לאצילה למנהל הכללי של הבורסה.
ועדת ביקורת. 50ב11.
הדירקטוריון ימנה מבין חבריו ועדת ביקורת.
בוועדת הביקורת יהיו חברים שלושה מבין הדירקטורים הבלתי תלויים שמונו לפי המלצת ועדת האיתור כאמור בסעיף 50ב13(ג), לפחות, וכל חבריה יהיו דירקטורים בלתי תלויים; יושב ראש הדירקטוריון לא יהיה חבר בוועדת הביקורת.
ועדת הביקורת תבחר אחד מחבריה שהוא דירקטור בלתי תלוי שמונה לפי המלצת ועדת האיתור, כאמור בסעיף 50ב13(ג), לשמש יושב ראש הוועדה.
המניין החוקי לדיון ולקבלת החלטות בוועדת הביקורת יהיה רוב חברי הוועדה, ובלבד שאחד מהם לפחות הוא דירקטור בלתי תלוי שמונה לפי המלצת ועדת האיתור כאמור בסעיף 50ב13(ג).
נוסף על תפקידיה המנויים בסעיף 117 לחוק החברות ועדת הביקורת –
תפעיל תהליכי בקרה ראויים לשם איתור מצבים של ניגוד עניינים בפעילות הבורסה וטיפול בהם, ובכלל זה תקבע דרכים לאישור פעולות שמתעורר לגביהן חשש לניגוד עניינים;
תבחן ממצאי ביקורת ותוודא שהופקו מהם לקחים ושיושמו הלקחים שהופקו;
תאשר לבורסה לספק שירותים נלווים מסוימים המעוררים חשש לניגוד עניינים; לעניין זה "שירותים נלווים" – כהגדרתם בסעיף 45יג(ה);
תנקוט אמצעי בקרה מתאימים כדי להבטיח שהבורסה ממלאת את החובות והתפקידים המוטלים עליה לפי פרק זה, ובכלל זה החובה לקבוע נהלים לפי סעיף 45טו(א)(3) ו-(4), באופן יעיל והוגן ובכלל זה -
תבחן ותאשר מדיניות ותכניות עבודה של הבורסה לעניין מילוי החובות והתפקידים כאמור ברישה וכן תבחן ותאשר הליכים שקבעה הבורסה לשם יישום המדיניות או תכניות העבודה כאמור;
תבחן ותאשר את היקף המשאבים שמקצה הבורסה לגיבוש מדיניות ולהכנת תכניות עבודה כאמור בפסקת משנה (א) וכן לביצוע הליכי בקרה על יישום המדיניות או תכניות העבודה האמורות;
תבטיח שהבורסה ממלאת את החובות והתפקידים כאמור ברישה בהתאם להוראות לפי פרק זה או בהתאם להוראות תקנון הבורסה;
תציע לדירקטוריון מועמד לתפקיד המבקר הפנימי.
הוראות סעיפים 115(ה) ו-116 לחוק החברות יחולו, בשינויים המחויבים, לעניין ועדת הביקורת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הגברת עשתה אימוני נשימה לפני שהגיעה, עבדה על זה בבריכה בבוקר. כן, בבקשה, נילי.
נילי אבן חן
¶
תודה. 50ב4(א). עובד של הבורסה, או מי שמועסק על ידי הבורסה, או על ידי חברה קשורה לבורסה. הצעה שלנו, להוציא את 'למעט העסקה כדירקטור בחברה כאמור', כיוון שאם אנחנו קוראים את דברי ההסבר לסעיף הזה, אז כתוב, אני מצטטת, 'הסעיף נועד לשמור על ממשל תאגידי תקין ולמזער את ניגודי העניינים בבורסה' ובהחרגה של דירקטורים בחברה שקשורה לבורסה הסעיף מאפשר לדירקטורים המכהנים בבורסה ושל חברה קשורה לכהן בדירקטוריון הבורסה. וכיוון שבין שני התפקידים האלה מתקיים ניגוד עניינים מובנה וזה מופיע גם בסעיפים שנוגעים בצורך להפריד בין הבורסה לבין המסלקה לעמדתנו, כדי למנוע את ניגוד העניינים - - -
נילי אבן חן
¶
כן, נכון, אבל לפחות אם ההחלטה להשאיר את המסלקה והבורסה, אז לפחות הנושא של הדירקטורים, כדי שבאמת יהיו שני דירקטוריונים נפרדים ולא דירקטוריון קשור, כי זה ניגוד עניינים מובנה בפנים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אתם מתעקשים שיש פה ניגוד עניינים, אנחנו מתעקשים שלא, אז מה נעשה? נתקדם לנושא הבא?
נילי אבן חן
¶
50ב6(א). אחרי המילים 'שלוש שנים כל אחת', הצעה שלנו זה להוסיף מינוי לכהונה נוספת של דירקטור בלתי תלוי, שמונה לפי המלצת ועדת האיתור, יהיה דרוש אישור של ועדת האיתור בלבד ללא הצבעה באספה הכללית כדי למנוע - - -
נילי אבן חן
¶
השכר שלנו הוא גלובלי, השכר שלי גלובלי והוא שכר שהוא מאוד - - - קשה אפילו לקרוא לו שכר, הוא מאוד צנוע.
נילי אבן חן
¶
ההצעה שלנו פה, ושוב, זה במסגרת הניסיון לגרום לדירקטורים הבלתי תלויים באמת להיות בלתי תלויים. כיוון שלדירקטורים יש אפשרות למינוי של כהונה נוספת, אז ההצעה שלנו שהכהונה הנוספת תהיה דרושה אישור של ועדת האיתור ולא אישור של האספה הכללית, כדי לאפשר - - -
נילי אבן חן
¶
אבל הם כבר בחרו, גם לפי ההצעה הקיימת זה עלה לאישור באספה הכללית. עכשיו, נניח הדירקטור הזה בדרך נס הוא באמת דירקטור בלתי תלוי ופועל לטובת הבורסה ועושה דברים שלא מוצאים חן בעיני חברי הבורסה, מתוך ראייה כללית שזה טוב לבורסה. יש סכנה שהוא לא יבצע את הפעולות האלה כי לא יאשרו לו המשך כהונה. אנחנו רוצים לאפשר את המנגנון הבלתי תלוי גם להארכת הכהונה ושזה לא יהיה תלוי באספה הכללית ולכן ההמלצה שהאישור יהיה על ידי ועדת האיתור ולא על ידי האספה הכללית.
איציק שורקי
¶
ממילא האספה הכללית בוחרת מבין אותם מועמדים שהוועדה המליצה עליהם. אז אין פה איזה נביא מועמד כזה ונביא מועמד אחר.
נילי אבן חן
¶
אבל זה המינוי הראשון, אני מדברת על הארכת כהונה. נניח הדירקטור הזה הואיל לפעול כמו שצריך, אז אנחנו רוצים לגרום לזה שהארכת הכהונה שלו לא תהיה תלויה בבעלי המניות. זה מנגנון שלפחות הארכת הכהונה תהיה על ידי ועדת האיתור והוא לא יהיה תלוי באותם בעלי המניות. אני מציעה לכם לשקול את זה כי אני חושבת שזו הצעה שהיא - - -
איציק שורקי
¶
אין פה ניגוד עניינים בין בעלי המניות שרוצים את טובת החברה לבין דירקטור שרוצה את טובת החברה, אני לא חושב ש - - -
נילי אבן חן
¶
אני עוברת ל-50ב5(ב)(5). לעמדתנו צריך למחוק את המילים 'ואולם לא יראו דירקטור במסלקה כבעל זיקה לעניין מינוי כדירקטור בלתי תלוי בבורסה'.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בסדר, אבל גם המורה לפעמים אומרת שאם טעית בשיעורי הבית אולי תעשי אותם מחדש. אני לא מקבל את עמדתך לגבי הנושא של האיתור. ועדות האיתור רק ממליצות, אין להן שום סמכות מעבר לזה, לכן כל התזה שלך נפלה. אז בואי, או שנתקדם, או שתחפשי תזה חדשה.
נילי אבן חן
¶
לפחות שלדיראון עולם הדברים שלי יהיו בפרוטוקול כדי שכשנראה את התוצאות לפחות יהיה מישהו שעמד והתריע בשער.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני בטוח שגם תדעו לבוא ולהראות לנו שטעינו, אם נטעה. הכול בסדר, אבל עדיין הבהרתי לך שאנחנו לא הולכים לשנות את הקו הזה ואת חוזרת עליו שוב ושוב.
נילי אבן חן
¶
טוב, אז אני עוברת ל-50ב8. ההמלצה שלנו שוועדת הדירקטוריון, שרשאית להפעיל סמכויות מסמכויות הדירקטוריון, תהיה מורכבת מרוב של דירקטורים בלתי תלויים. זו לא אותה הערה, אז אני מבקשת שזה כן יישמע. כתוב פה שיכהן דירקטור אחד לפחות מהדירקטורים הבלתי תלויים, ואנחנו מבקשים שבוועדות הדירקטוריון יהיה רוב לדירקטורים בלתי תלויים. שוב, אם אנחנו - - -
איציק שורקי
¶
קודם כל יש כל מיני ועדות לדירקטוריון. בוועדת הביקורת וועדת התגמול יש לנו הרכב מאוד מסוים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אוקיי, איזה עוד נושאים - - - אני שואל אותך, גב' נילי, תני לי ועדות שיכולות לפגוע בציבור או שקובעות - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז את אומרת ועדת קישוט, נניח. בוועדת קישוט את רוצה גם נציגים? חבר'ה, בואו, נהיה ענייניים, אני רוצה לדעת - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
גברתי הציבה לעצמה מטרה חשובה, להגן על הציבור, נכון? אם יש ועדה שיש בסמכותה לפגוע בכיסו של הציבור, ברור שאנחנו רוצים שם אנשים לא תלויים. אז אני שואל את גברתי, האם את חושבת שישנה ועדה שכן צריכים להיות בה אישי ציבור בלתי תלויים, ואני אשמח לתמוך בעמדתך, אבל אנא ממך אמרי איזו ועדה.
ענת פילצר סומך
¶
אבל גברתי צודקת בהיבט אחד, שבאמת ניטלה זכות הטיעון וזכות השימוע שהייתה בעבר לציבור, הוא יכול היה לבוא לוועדת הכספים, אז היא רוצה איזה שהוא מיקח וממכר לעניין שינויים שעלולים לפגוע. אז אני מבינה את הטענה, יש בה ממש.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני גם מבין אותה, אני לא אמרתי שאנחנו פה יכולים להגן בצורה אבסולוטית על הכול, אבל אם יש 80%-90% הגנה זה מספק.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
איך אנחנו מתכוונים? בסעיף אחד בחוק נוכל לעשות את זה, סעיף אחד בלבד, לא מעבר לזה. הוא גם יהיה סעיף מאוד קצר.
ענת פילצר סומך
¶
אוקיי, אז אם אפשר על הסעיף הזה להכניס גם פיקוח על אגרות שמוטלות על תאגידים ציבוריים אני אשמח מאוד.
ענת פילצר סומך
¶
זה יהיה אצל הרשות, זה לא יהיה אצל הוועדה, זה שוני גדול מאוד. היום אני יכולה לבוא לוועדה ולומר 'האגרה גבוהה' ומחר אני לא אוכל לבוא ולהגיד את זה.
נילי אבן חן
¶
אם הסעיף הזה ישונה לפי הצעתנו זה לא יפגע בשום דבר, יהיה באמת רוב של דירקטורים בלתי תלויים בכל ועדה.
נילי אבן חן
¶
50ב10(2). ההצעה שלנו זה להוסיף את המילים 'מתוך הבטחת עניינו של הציבור' ואם אתם רוצים ציבור המשקיעים, שיהיה ציבור המשקיעים, רק שתהיה פה התייחסות לציבור.
נילי אבן חן
¶
לא, זה לא מה שאמרתי. כתוב שהוא ינקוט אמצעי בקרה ופיקוח מתאימים, כדי להבטיח שהבורסה מתנהלת באופן תקין והוגן והייתי מוסיפה 'מתוך הבטחת עניינו של הציבור'.
נילי אבן חן
¶
50ב11(ה)(3). האמת שזו אותה התייחסות שהייתה לנו לגבי המסלקה. אני רק מציינת שזה גם פה. בהתאם לתיקון שאנחנו הצענו לסעיף 45יג(ה), אז אנחנו חושבים שצריך למחוק את סמכות ועדת הביקורת לאשר לבורסה לספק שירותים נלווים שמעוררים חשש לניגוד עניינים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז תרשמי לך הערות, תני לנו לרוץ קצת. תרשמי הערות וכמו ששמת לב, כל הערותייך נרשמו.
שרה קנדלר
¶
ועדת תגמול. 50ב12.
הדירקטוריון ימנה מבין חבריו ועדת תגמול שתמלא את התפקידים המנויים בסעיף 118ב לחוק החברות.
הוראות סעיף 50ב11(ב) עד (ד) ו-(ו) יחולו לעניין ועדת התגמול, בשינויים המחויבים.
הדירקטוריון רשאי לקבוע כי ועדת ביקורת תשמש גם ועדת תגמול.
ועדת האיתור. 50ב13.
תוקם ועדה לאיתור מועמדים לכהונת דירקטור בלתי תלוי בבורסה (בסימן זה – ועדת האיתור); הוועדה תכלול שלושה חברים, והם:
שופט שמינה שר המשפטים, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון, והוא יהיה היושב ראש;
יושב ראש הדירקטוריון, ואם לא מכהן יושב ראש דירקטוריון – דירקטור בלתי תלוי שמינה יושב ראש הרשות;
איש סגל אקדמי בכיר במוסד להשכלה גבוהה או מי שהיה איש סגל כאמור, שמינה יושב ראש הרשות.
לא ימונה ולא יכהן כחבר ועדת האיתור לפי סעיף קטן (א)(1) או (3) מי אינו כשיר להתמנות לדירקטור בלתי תלוי בבורסה לפי סעיף 50ב5(ב) או (ג).
ועדת האיתור תמליץ לאספה הכללית של הבורסה על שני מועמדים לפחות לכל משרה פנויה לכהונת דירקטור בלתי תלוי, כנדרש לשם השלמת המספר המזערי של דירקטורים בלתי תלויים בהתאם להוראות סעיף 50ב3(ב).
ועדת האיתור תקבע את נהלי עבודתה ואת סדרי דיוניה.
חבר ועדת האיתור לא ייחשב למחזיק באמצעי שליטה בבורסה או לשולט בבורסה רק בשל חברותו בוועדה וועדת האיתור לא תיחשב למחזיקה באמצעי שליטה בבורסה או לבעלת שליטה בבורסה.
מינוי ופיטורין של המנהל הכללי ונושאי משרה. 50ב14.
לבורסה יהיה מנהל כללי; המנהל הכללי ימונה ויפוטר בידי הדירקטוריון.
נושאי משרה בבורסה, למעט דירקטורים, ימונו ויפוטרו בידי המנהל הכללי.
מבקר פנימי. 50ב15.
הוראות פרק רביעי לחלק הרביעי בחוק החברות יחולו, בשינויים המחויבים, על הבורסה כאילו הייתה חברה ציבורית.
אישור מינוי נושא משרה. 50ב16.
לא יכהן אדם כנושא משרה בבורסה, אלא אם כן נמסרה ליושב ראש הרשות הודעה, שישים ימים לפחות לפני תחילת הכהונה, ויושב ראש הרשות לא הודיע בתוך התקופה האמורה על התנגדותו למינוי האמור, או שהודיע כי אינו מתנגד למינוי.
החלטת יושב ראש הרשות להתנגד למינוי תהיה מנומקת, בכתב, ותינתן לאחר שנתן למועמד הזדמנות להשמיע את טענותיו, והוא יביא בחשבון לעניין זה את התאמתו של המועמד לתפקיד המוצע, לרבות ניסיונו העסקי, יושרו, יושרתו וקשריו, מכל סוג שהוא, עם הבורסה או עם נושא משרה בה או עם חבר בורסה או נושא משרה בו, ואם המועמד כיהן בעבר כנושא משרה בבורסה או בחבר בורסה – גם את תפקודו בתקופת כהונתו כאמור; לעניין מועמד לכהונת דירקטור בלתי תלוי יביא יושב ראש הרשות בחשבון גם את עיסוקיו ועסקיו האחרים של המועמד ואת התאמתו של הרכב הדירקטוריון לתחומי פעולתה של הבורסה.
מונה נושא משרה בורסה, ולאחר מינויו התבררו פרטים נוספים או חדשים לעניין השיקולים האמורים בסעיף קטן (ב), רשאי יושב ראש הרשות, לאחר שנתן לו הזדמנות להשמיע את טענותיו, להורות על הפסקת כהונתו, בשל הפרטים הנוספים או החדשים כאמור.
בסעיף זה "נושא משרה" – דירקטור, מנהל כללי, מבקר פנימי ויועץ משפטי, וכן מי שיושב ראש הרשות קבע כי הוא נושא משרה לעניין סעיף זה, ובלבד שלא יקבע יושב ראש הרשות לפי הוראות סעיף קטן זה יותר משבעה נושאי משרה.
עסקאות עם בעלי עניין. 50ב17.
הוראות פרק חמישי לחלק השישי בחוק החברות יחולו על בורסה שאינה חברה ציבורית כאילו הייתה חברה פרטית שהיא חברת אגרות חוב כהגדרתה בחוק האמור.
איסור עשיית עסקה בניירות ערך. 50ב18.
הוראות סעיף 5(א) ו-(ב) יחולו, בשינויים המחויבים, על חבר הדירקטוריון ועל עובד בורסה, אלא שההודעה לפי סעיף 5(ב) תימסר לגביהם ליושב ראש הרשות וליושב ראש הדירקטוריון.
נילי אבן חן
¶
50ב13(א). אני יודעת שהערתי לא התקבלה, אבל עדיין אני רוצה לציין שלעמדתנו זו צריכה להיות ועדה למינוי ולא לאיתור.
נילי אבן חן
¶
ב-50ב13(א)(2) יש בעיה עם יושב ראש הדירקטוריון אם הוא לא יהיה בלתי תלוי. זאת אומרת אם תתקבל ההסתייגות, מה שאמרנו על 50ב3(ד), שהוא יהיה בלתי תלוי, אז הכול מסתדר, אבל אם לא, אז אסור לאפשר לו לקחת חלק בהליך של מינוי הדירקטורים הבלתי תלויים כדי להבטיח את העצמאות שלהם. זאת אומרת אם אנחנו רוצים ותולים את יהבנו בוועדת האיתור, שהיא קובעת דירקטורים בלתי תלויים, אבל שמים כיושב ראש הוועדה מישהו שהוא דירקטור שדהוא כן תלוי, אז כל ועדת האיתור הזאת כבר - - -
נילי אבן חן
¶
אבל כל המנגנון הוא, אם אתה שם את יושב ראש הדירקטוריון שמה, אז אני אומרת, אם מתקבלת ההערה שלנו, שיושב ראש הדירקטוריון הוא בלתי תלוי, אז אין בעיה, אז הוא באמת בלתי תלוי והוועדה היא בלתי תלויה. בוועדות איתור, אני חושבת בכל ועדות האיתור שאני מכירה, אולי אני לא מכירה את כולן ואני אשמח אם תאירו את עיניי לוועדה אחרת, אבל הנציגים שיושבים ובוחרים, הם חייבים להיות חפים מניגודי עניינים. אתה לא שם בשום ועדה שבוחרת מישהו שיש לו ניגוד עניינים. זה קיים בכל ועדות האיתור היום במדינת ישראל ואין שום סיבה שלוועדה הזו יהיו כללים שונים בהתאם לגישה של - - -
איציק שורקי
¶
קודם כל במצב הקיים בחוק ניירות ערך יש ועדת מינויים שמורכבת מהרכב דומה, ביחד עם יושב ראש רשות ניירות ערך והיא ועדה ממנה. אני חושב שאנחנו הולכים פה צעד אחורה כי מצד אחד יושב ראש הדירקטוריון, יכול להיות שהוא גורם שיש לו אולי איזה שהם רצונות להשפיע, אבל אני חושב שזה טבעי שכשאתה קובע הרכב של דירקטוריון ואתה רוצה מומחיות שהיא רלוונטית לבורסה ורלוונטית לתחום העיסוק שלה, שליושב ראש הדירקטוריון תהיה איזה שהיא השפעה. אני לא חושב שההשפעה שלו היא דרמטית - - -
נילי אבן חן
¶
אז תקבע אותו כבלתי תלוי, או שתראה לי ועדת איתור במדינת ישראל שנמצאים בה דירקטורים בלתי תלויים.
איציק שורקי
¶
ההשפעה שלו היא לא דרמטית, כי בכל זאת יושב ראש ועדת האיתור הוא שופט שמינה שר המשפטים ויש עוד נציג שיושב ראש הרשות ממנה, הוא אחד מתוך שלושה. אני לא יודע עד כמה הוא דומיננטי ובסופו של דבר זאת רק ועדה ממליצה והאספה הכללית היא זו שתבחר.
אמנון נויבך
¶
יש לנו ניסיון טוב מאוד בשנים האחרונות בתהליכי עבודה. אני חושב שההצעה שמוצעת פה היא סבירה פלוס.
נילי אבן חן
¶
אי אפשר להגיד על כל אחד זה רק ממליצה, זה לא שום דבר, ומצד שני לתלות את יהבנו בזה שאלה דירקטורים בלתי תלויים בוועדה הזאת. אם באמת זו הוועדה שאמורה להבטיח את ניגודי העניינים, את חוסר ניגודי העניינים, אז ש - - -
נירית איבי
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה לשאול שאלה לשם הבהרה. אם ועדת האיתור לא ממליצה על מישהו כזה או אחר כי הוא לא עבר את מיוניה, האם האנשים שלוקחים חלק באספה הכללית יכולים לבוא ולהציע אנשים אחרים שלא הומלצו על ידי ועדת האיתור?
נילי אבן חן
¶
זה לא פותר, כיוון שהוא נמצא בוועדה ויש לו יכולת להשפיע על אנשים שחברי הבורסה רוצים והוא נמצא בתוך הוועדה, אין יצור כזה של ועדות כאלה במדינת ישראל.
נילי אבן חן
¶
ועדות איתור מורכבות מאנשים נטולי ניגודי עניינים. אלה הכללים שחלים על כל ועדות האיתור. רוצים להמציא פה ועדת איתור חדשה, שיש בה כללים חדשים, שלא קיימים בשום ועדת איתור במדינה? אני הולכת לפי אותו קו שכבוד היושב ראש אמר, אתה לא רוצה להמציא את הגלגל, למה שהוא יומצא פה? הפתרון הוא שבאמת יושב ראש הדירקטוריון יהיה דירקטור בלתי תלוי, שזה פתרון מצוין. אחת משתיים, או שהוא יהיה בלתי תלוי והוא יהיה חבר בוועדה, אבל אם הוא לא בלתי תלוי, יש לו יכולת השפעה, עדיין הוא אחד מתוך שלושה ואנחנו יודעים, לא מכניסים לוועדות האיתור אנשים שמנוגדי עניינים. לא רק זה, אם הם מנוגדי עניינים, הם יוצאים החוצה כשיש דיון באותו נושא.
איציק שורקי
¶
יש גם סעיף נוסף בחוק, שכל מינוי נושא משרה, וזה כולל גם את אותו דירקטור שיומלץ או ייבחר, שעובר את אישור של יושב ראש הרשות. זאת אומרת יש פה מנגנונים של פיקוח, זה לא משהו שנתון בידיו של יושב ראש הדירקטוריון לעשות מה שעולה על דעתו, יש פה ועדה, היא ממליצה, יש אספה שבוחרת, יש את יושב ראש הרשות שיכול לסרב למינוי הזה בסופו של דבר, אם הוא חושב שיש פגם במינוי.
נירית איבי
¶
אני מזכירה לך שיש לו גם כפיפות לחוק החברות, שממילא יש לך כללי ניגוד עניינים וחובת אמון, זה חל ממילא.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חבר'ה, אי אפשר להיות כל הזמן כאלה חשדנים. זה בסדר, אנחנו מטבענו גם אנשים חשדניים, אבל יש מצבים שאנחנו צריכים לתת אמון במערכת ובחוק. מי שעובר על החוק או מי שפועל בניגוד לחוק, יש גם דרך לטפל בו, יש מנגנוני בקרה. אם ראש הרשות יכול להטיל וטו או לקבוע אם מינוי הוא ראוי או לא ראוי, אם הוא יבחין במשהו שהוא לא בסדר הוא יצטרך לטפל בזה. אגב, אם הוא לא יעשה את זה הוא חוטא לתפקידו והוא מסכן את תפקידו.
נילי אבן חן
¶
מה שאני מעירה זה שמנגנון שלא קיים בוועדות האיתור היום, אנחנו הולכים למנגנון שהוכר היום כמנגנון בעייתי.
אלי בבלי
¶
אנחנו ישיבה שלישית כבר יושבים פה בנושא הזה ושומעים את ההערות של הגברת, אני רק רוצה לומר שההערות הן לא ענייניות ולא פרקטיות. אי אפשר לקיים בורסה במכלאה כזאת כמו שמנסים ליצור.
אלי בבלי
¶
לא, אני רק אסיים את המשפט. לא יבואו משקיעים לפה שיקנו את הבורסה, או שישקיעו בה, כמו נסדא"ק שדובר עליה, תחת כל המגבלות האלה שהן לא ריאליות לחלוטין.
אלי בבלי
¶
את מנסה להנציח פה את שלטון הבנקים עדיין בבורסה כי אף אחד לא יקנה את המניות שלהם בשיטה הזאת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז אני תיכף לא אתן לך זכות דיבור להגיב, אני אתן לך זכות דיבור להמשיך בסעיפים, אבל אני אומר ככה, רוב ההערות לא התקבלו, אלא אם כן הן היו מאוד מאוד ענייניות בהקשר למטרות החשובות שלנו, שזה לשמור על האינטרס הציבורי. אנחנו לא נאפשר, ואני גם לא אאפשר, שהגוף הזה שיקום יהיה משהו מוזר, או משהו שהוא לא קיים. זה יהיה גוף כמו כל הגופים, עם שיפורים קלים, לא נכויות קלות אלא שיפורים קלים, כדי שהוא יהיה גוף הכי יעיל והכי טוב שניתן. אז ההערה שלך במקומה, הגברת עושה את עבודתה על פי אמונתה, הרצון שלי זה באמת לאפשר לאנשים להתבטא ולומר כדי שיחשבו שבסופו של דבר אני גם דמוקרט רציני.
יצחק לרנר
¶
אני יושב ראש ועד העובדים של הבורסה. אני רוצה להעיר בקשר לטענה שלה, שהיא בעצם טענה מוצדקת, ככה זה נראה לי, על פי הכתבות שיצאו בעיתון לפני כמה ימים בסך הכול, על ועדת האיתור של הבורסה, שעל פי רשימה שהוכנה מראש של מועמדים, כאשר ברשימה הזאת, על פי מה שכתוב, היה זכות וטו לכל אחד מחברי הוועדה, כן להכניס מועמד או לא להכניס מועמד. בסופו של דבר התקבלה רשימה של שלושה אנשים ובסופו של דבר אחד מאלה שנבחרו, או זה שנבחר על ידי הוועדה, שהיושב ראש של הוועדה היה יושב ראש הבורסה, נקבע חבר דירקטוריון.
יצחק לרנר
¶
הטענה שלה, שאם אנשים הם בלתי תלויים אז הם בלתי תלויים, אז אין בעיה, אבל אם הם כן תלויים, אז יש מעין ניגוד אינטרסים.
יצחק לרנר
¶
זה לא אומר שהוא לא תלוי, שאין לו אינטרס אחר. אני אומר, מבחינת הכישורים של הבן אדם, אני חושב שיש לו את הכישורים, אבל אולי הוא לא היחיד?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני רוצה לבשר לוועדה בשורה, מיד בסיום הערותיה אנחנו נסיים את הדיון ואנחנו נמשיך אותו בעוד - - -
נילי אבן חן
¶
אנחנו ב-50ב16(ד). אני רק אגיד משפט כללי, שכל ההערות שמתייחסות לכל הנושא של דירקטורים בלתי תלויים זה בגלל אותה בעייתיות שהזכרנו בתחילת הישיבה, של הבעלות של חברי הבורסה. אם הם לא היו אז גם כל ההערות שלנו לגבי הניסיון של המנגנון של הדירקטורים, שלפחות הם ייתנו את האיזון לבעיית ניגוד העניינים שאנחנו רואים בבעלות הייתה מתייתרת. אז צריך להבין מאיזה מקום זה מגיע. כמעט כל ההערות האלה היו מתייתרות אם באמת הייתה הפרדה בין החברות לבעלות, כמו שהרפורמה הזאת מדברת עליה.
אני עוברת ל-50ב16(ד), לסייג שלא יקבע יושב ראש הרשות, לפי הוראות סעיף קטן זה, יותר משבעה נושאי משרה והשאלה שלי מה הסיבה להגביל את הסמכות של רשות ניירות ערך בהקשר לזה. לא מצאנו לזה גם דברי הסבר בהצעת החוק ואנחנו חושבים שהסמכות של רשות ניירות ערך צריכה להיות לא מוגבלת לשבעה נושאי משרה, היא לא צריכה להיות מוגבלת בכלל ונשמח לשמוע אם יש איזה שהוא רציונל. בכל אופן בדברי ההסבר - - -
שרה קנדלר
¶
קודם כל זו אותה מגבלה שקיימת גם בחוקי הבנקאות וגם בביטוח, שזה ההסבר הראשון. ההסבר השני, יש פה כל הזמן בפרק הזה, של הממשל התאגידי, יש איזון בין פיקוח לבין לתת לגוף עסקי להתנהל. פה נקודת האיזון שלקחנו אותה מהחוקים המקבילים לנו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הנוהל טיפה משתנה, תתבצע הקראה עד תום החוק, עשרה עמודים אחרונים, בתום ההקראה נשמע הערות והדיון הבא יהיה לפתרון הסוגיות שהועלו בתחילת הישיבה ולהצבעה על החוק.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני מגדיר עוד פעם סדרי דיון. ייקרא כל החוק, לאחר מכן יוערו ההערות, יישמעו, יידונו, בתום ההקראה נבוא לדיון נוסף בוועדה, בו ייפתרו ויועלו כל הסוגיות שהעליתי בתחילת הישיבה ובתום הישיבה תהיה גם הצבעה על החוק. זה אומר שבישיבה הבאה יהיה בעזרת ה' חוק.
עמיר שפטל
¶
הערה, ברשותך, היושב ראש, בישיבה הקודמת העיר יושב ראש הישיבה, מר גפני, בהמשך להערה שלנו, הוא העיר ליושב ראש רשות ניירות ערך, הוא הציע להתקדם עם המשא ומתן עם העובדים על השלכות החקיקה הזאת על עובדי הבנקים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז אני מציע לעובדים לתאם פגישה איתי דחוף, כדי לנסות לדון בנושא לפני שהחוק יבוא להצבעה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
יושב ראש ההסתדרות מכיר אותי היטב, מכיר גם את הטלפון שלי, הוא צלצל אליי לא מעט פעמים, אין בעיה, אני זמין.
שרה קנדלר
¶
הוראות סימן משנה ב' בסימן ד' למעט סעיפים 50ב7(א), 50ב11(ה), 50ב13 ו-50ב16 יחולו לעניין מסלקה, בשינויים המחויבים ובשינויים אלה:
על אף האמור בסעיף 50ב3(א), לא תחול הדרישה שרוב חברי הדירקטוריון יהיו דירקטורים בלתי תלויים.
על אף האמור בסעיף 50ב3(ב), יכלול דירקטוריון המסלקה שלושה דירקטורים בלתי תלויים לפחות ולא תחול הדרישה לעניין מינויים לפי המלצת ועדת האיתור;
על אף האמור בסעיף 50ב8, יכהן, בכל ועדת דירקטוריון מסלקה הרשאית להפעיל סמכות מסמכויות הדירקטוריון, דירקטור בלתי תלוי אחד לפחות ולא תחול הדרישה לעניין מינויו לפי המלצת ועדת האיתור;
על אף האמור בסעיף 50ב9, יתכנס דירקטוריון מסלקה לישיבות לפי צרכי המסלקה ויקיים ארבע ישיבות בשנה לפחות;
על אף האמור בסעיף 50ב11(ב), (ג) ו-(ד) –
לא תחול הדרישה שבסעיף 50ב11(ב) שלפיה יהיו חברים בוועדת הביקורת שלושה לפחות מבין הדירקטורים הבלתי תלויים שמונו לפי המלצת ועדת האיתור כאמור בסעיף 50ב13(ב);
יושב ראש ועדת הביקורת ייבחר בידי הוועדה מבין הדירקטורים הבלתי תלויים ולא תחול הדרישה שבסעיף 50ב11(ג) לעניין מינויים לפי המלצת ועדת האיתור;
לא תחול הדרישה שבסעיף 50ב11(ד) לעניין המניין החוקי בוועדת הביקורת, שלפיה אחד לפחות מבין הדירקטורים הבלתי תלויים הנוכחים בישיבת ועדת הביקורת מונה לפי המלצת ועדת האיתור;
יקראו את סעיף 50ב12(א) כך שבסופו יבוא "בהתאם למדיניות ניהול הסיכונים של המסלקה".
דירקטוריון מסלקה רשאי להחליט על חלוקה כאמור בסעיפים 307 ו-308 לחוק החברות רק אם אין בכך כדי לפגוע ביציבותה של המסלקה או בניהולה התקין וההוגן.
סימן ה'
¶
פיקוח הרשות להגדרת ניירות ערך.
תיקון סעיף 50ג. 21. בסעיף 50ג לחוק העיקרי –
בסעיף קטן (א) המילים "כהגדרתה בסעיף 50א" – יימחקו ואחרי "יציבותה ויעילותה" יבוא "של מערכת הסליקה";
בסעיף קטן (ב), המילים "כמשמעותם בסעיף 50ב(1)" – יימחקו ובמקום "להפעיל את המסלקה" יבוא "להפעיל את מערכת הסליקה";
בסעיף קטן (ג), המילים "כמשמעותם בסעיף 50ב(1)" – יימחקו;
בסעיף קטן (ד), המילים "כמשמעותם בסעיף 50ב(1)" – יימחקו;
אחרי סעיף קטן (ד) יבוא:
"(ד1) הוראות סעיף 51 יחולו לעניין מסלקה, בשינויים המחויבים ובשינוי זה; בסעיף קטן (ב) של הסעיף האמור לא יקראו את המילים "או הנחיותיה";
בסעיף קטן (ה) בהגדרה "כללי מסלקה", במקום "מופעלת מסלקה" יבוא "פועלת מסלקה, ובכלל זה הכללים שגובשו לפי סעיף 50ב, ושעל פיהם מפעילה המסלקה את מערכת הסליקה".
תיקון סעיף 51. 22. בסעיף 51 לחוק העיקרי –
בסעיף קטן (ב), אחרי "בניגוד" יבוא "לנהלים שקבעה או בניגוד";
בסעיף קטן (ג), במקום המילים "ולפי הפרטים" יבוא "לפי הפרטים ובדרך" ובסופו יבוא "הרשות רשאית לקבוע הוראות לעניין פרסומם לציבור של הדוחות";
סעיף קטן (ד) – בטל.
שרה קנדלר
¶
תיקון סעיף 52. 23.
בסעיף 52 לחוק העיקרי, בהגדרה "ניירות ערך" במקום הסיפה החל במילים "ולרבות יחידות של קרן סגורה" יבוא "והם מכשיר פיננסי כהגדרתו בסעיף 44יב".
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא נלך מפה עד שלא תסיים להעיר את כל הערותיך וכולן יישמעו ויכול להיות, תתפלא, אולי חלקן גם יתקבלו.
שרה קנדלר
¶
תיקון סעיף 52נו. 24.
בסעיף 52נו לחוק העיקרי בסעיף קטן (א) יבוא: "(7) בורסה ומסלקה".
תיקון סעיף 53. 25. בסעיף 53(ב) לחוק העיקרי –
בפסקה (1) במקום "או 45ג" יבוא "או 50ב18";
אחרי פסקה (7) יבוא:
"(7א) פנה בהצעה למתן שירותי מסחר בניירות ערך באמצעות מערכת למסחר בניירות ערך שאינה מנוהלת בידי בורסה, בניגוד להוראות סעיף 49א(א), ובלא שניתן לו היתר לפי הוראות סעיף 49א(ב);"
תיקון סעיף 56ו. 26.
בסעיף 56ו לחוק העיקרי המילים "על בורסה" – יימחקו.
אייל, זה ביקשתי להוסיף, תיקון לתוספת השנייה, תיקון טכני, זה שם של בורסה שהשתנתה. זה תיקון טכני.
תיקון לתוספת השנייה.
בתוספת השנייה לחוק העיקרי במקום "פרט 2" יבוא "2NYSE ,MKT".
תיקון תוספת שביעית. 27.
בתוספת השביעית, בחלק ג', בפרט (8), במקום "בורסה לניירות ערך" יבוא "מערכת למסחר בניירות ערך כהגדרתה בסעיף 44לא".
תיקון חוק המשכון. 28.
בחוק המשכון, התשכ"ז-1968, בסעיף 17 –
בהגדרה "גוף מוסדי", בפסקה (5), במקום "בהתאם לתקנון הבורסה כמשמעותו בסעיף 46 לחוק ניירות ערך" יבוא "כהגדרתו בחוק ניירות ערך";
בהגדרת "משכון ניירות ערך", בפסקה (2), במקום "בסעיף 50א לחוק ניירות ערך" יבוא "בחוק ניירות ערך".
תיקון חוק הבנקאות (שירות ללקוח). 29.
בחוק הבנקאות (שירות ללקוח) התשמ"א-1981, אחרי סעיף 5א1 יבוא:
"הודעה ללקוח המבקש לפתוח חשבון ניירות ערך. 5א2. תאגיד בנקאי יציין בפני לקוח המבקש לפתוח ולנהל באמצעותו חשבון ניירות ערך כי ניתן לקבל שירות כאמור גם באמצעות חבר בורסה כהגדרתו בחוק ניירות ערך וכי העמלות שחברי הבורסה גובים בעד השירות מתפרסמות באתר האינטרנט של הבורסה, לפי סעיף 45יז לחוק האמור".
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לבנקים יש עוד הערות על שאר הסעיפים שהוקראו או שאתם רוצים להעיר על הסעיף הזה?
אייל דותן
¶
בסעיף הקודם, זה סעיף 23 שמתקן את סעיף 52 לחוק, לעניין הגדרת ניירות ערך. בסעיף 23 מתקנים את הגדרת ניירות ערך לצורך הפרק של הבורסה והמסלקה ומוסיפים מכשירים פיננסיים כהגדרתם בסעיף 44יב, שאלו מכשירים שאינם נסחרים. למרות שפנינו לרשות וביקשנו להבין למה מרחיבים את ההגדרה של ניירות ערך לגבי ניירות ערך שלא רלוונטיים לפעילות הבורסה, לא קיבלנו תשובה.
בנוסף, מאחר שפרקים נוספים בחוק ניירות ערך, לרבות לעניין שימוש במידע פנים, מפנים להגדרה של ניירות ערך בסעיף 52 בפרק הבורסה, גם לא ברור מה המשמעות של מכשירים נגזרים שהם לא נסחרים, שהם לא מידע פנים, שהם לא מוגדרים כמידע פנים, מה להם ולעניין פרק של איסור שימוש במידע פנים.
שרה קנדלר
¶
אני חושבת שכן נתנו תשובה, אבל אני אתן אותה עוד פעם. קודם כל היום ההגדרה בסעיף 52 היא לא ברורה, כי היא פותחת במילים 'לרבות', זאת אומרת היא לא מגדירה בדיוק מה היא כוללת ואנחנו כן רוצים שהיא תהיה ברורה, ואנחנו רוצים שהיא תחול, למשל, גם אם תקום בורסה של נגזרים ושיש נכסים אחרים שלא כלולים היום בסעיף. חשוב לנו שהם כן ייכללו בהגדרה. נכון, למידע פנים זה לא רלוונטי כי ההגדרה לא רלוונטית, אז מה? אבל ההגדרה היא קודם לפרק של הבורסה, ואם היא לא חלה על מידע פנים אז היא לא תחול, זאת אומרת אין לזה רלוונטיות. זה לא מרחיב את ההגדרה.
אייל דותן
¶
אז כל מה שצריך לעשות, אין לנו התנגדות לבהירות ושההגדרה תהיה ברורה, אז אפשר להגדיר בצורה ברורה, לזה אין לנו התנגדות, ולבוא ולהגיד שההרחבה לעניין המכשירים האלה זה לעניין בורסה - - -
אייל דותן
¶
אז בואו תגידו מה. גם בפרק איסור שימוש במידע פנים, כשאתם מפנים להגדרה הזו, תבואו ותגידו שאתם מפנים לסעיפים, תגדירו מה שצריך - - -
שרה קנדלר
¶
אבל זה לא משנה, כי אם זה לא רלוונטי לעבירת שימוש במידע פנים אז זה לא משנה שיש שם עוד הגדרה. זה לא רלוונטי - - -
שרה קנדלר
¶
רק לעניין הזה זה לא רלוונטי, של מידע פנים, 52 מפנה לכל מיני מקומות שהם כן רלוונטיים, למסלקה, לבורסה.
שרה קנדלר
¶
אבל ההגדרה כן רלוונטית למידע פנים על כל חלקיה, למעט מה שלא נסחר בבורסה. אם זה לא נסחר אז לא תהיה עבירת שימוש במידע פנים. מה זה משנה שזה נמצא שם, כי זה לא חלק מיסודות העבירה של מידע פנים.
אייל דותן
¶
סליחה שאני אומר את זה וסליחה שהנציגים של החברות הציבוריות לא נמצאים כאן, כי זה רלוונטי גם להם, אבל למה שההגדרה לא תהיה ברורה?
שרה קנדלר
¶
כתבנו, לרבות, אנחנו מפנים למכשיר פיננסי כהגדרתו ב-44יב, זו הגדרה מאוד ברורה. אין לך בעיה שהיא לא ברורה. אתה לא רוצה להרחיב את ההגדרה, אבל היא מאוד ברורה. היום היא לא ברורה.
אייל דותן
¶
יש לי שתי בעיות. הבעיה הראשונה זה בפרק של הבורסה, שתבואו ותגידו בדיוק למה אתם מרחיבים את ההגדרה של ניירות ערך.
אייל דותן
¶
בי"ת, לגבי הפרק של איסור שימוש במידע פנים, יש הפניה לסעיף הזה, אז תכתבו 'כאמור בסעיף 52 למעט - - -
שרה קנדלר
¶
אבל אני לא צריכה להגיד את זה, כי ממילא אני לא אוכל להרשיע מישהו על שימוש במידע פנים, כשזה מכשיר פיננסי שהוא לא נסחר בבורסה.
אייל דותן
¶
כן, אבל אנחנו בעוד כמה שנים נצטרך, יבואו ומישהו ימצא איזה שהוא משהו שקשור למידע פנים ואף אחד לא מבין מה אתם רוצים, אף אחד לא מבין מה המשמעות. כשאתם תחליטו בעוד כמה שנים אף אחד לא יבוא ויגיד 'מה אמרו בפרוטוקול של הוועדה לפני שלוש שנים?'
שרה קנדלר
¶
לא, זה הניסוח שאנחנו רוצים. לא צריך להציע ניסוח אחר. אנחנו כן מבקשים להרחיב את ההגדרה של נייר ערך כדי שתהיה הגדרה רחבה בסעיף 52.
אייל דותן
¶
כשזה לא רלוונטי לפעילות של בורסה ולפרק איסור שימוש במידע פנים שאנחנו יודעים שהוא פרק מאוד רגיש - - -
שרה קנדלר
¶
זה חל גם בעוד מקומות, אבל על מידע פנים זה לא יחול. כי יש מיסודות העבירה, שהחברה תהיה נסחרת וזה לא, אז זה לא יחול.
אייל דותן
¶
אני חושב שאתם צריכים לתקן את ההגדרות. אני מוכן להציע ניסוח. ההגדרות שלכם בהחלט לא ברורות. עובדה שכל הבנקים העירו את ההערה הזו, לצערי - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני רוצה לשאול שאלה. במידה שבקשתו תתקבל ונצטרך להבהיר הבהרות ולתת קצת יותר ביאורים לעניין הזה, האם זה גורם לנו או מקשה עלינו להגן על האינטרס שאנחנו רוצים להגן פה?
שרה קנדלר
¶
אני לא יודעת מה זה להבהיר, כי הוא ברור. אנחנו רצינו להרחיב אותו, הבנקים לא מעוניינים להרחיב אותו - - -
שרה קנדלר
¶
הם גם כתבו בהערות שלהם בכתב, הוא לא מעלה את זה פה, שהוא יפגע בחוק ההתרמה, אבל חוק ההתרמה לא בא לעולם. כשנגיע לחוק ההתרמה אנחנו נבהיר את זה שם אם צריך.
שרה קנדלר
¶
אז אני אומרת, לעניין הזה זה רלוונטי, לעניין מידע פנים זה לא רלוונטי, נקודה. אז זה לא משנה.
שרה קנדלר
¶
אבל היום יש להם בעיה כי כתוב 'לרבות' ולא ברור מה זה בא לרבות. אני דווקא בדיוק ההיפך עושה, אני אומרת שזו בדיוק ההגדרה ב-44יא, אני אומרת באופן מאוד בהיר. אתם רק לא רוצים הגדרה רחבה - - -
שרה קנדלר
¶
הוא מאוד ברור, הוא רק רחב והם לא רוצים שהוא יהיה רחב. זה מה שהם רוצים, זה לא שהוא לא ברור.
אייל דותן
¶
וכשיישבו ויכתבו את הנהלים, כל החברות הציבוריות יושבות וכותבות נהלים לאיסור שימוש במידע פנים וכולם ישברו את הראש, מה המכשירים האלה רלוונטיים לאיסור שימוש במידע פנים. למה אי אפשר לכתוב למעט?
אייל דותן
¶
בסעיף 29, שמתקן את 5א2 לחוק הבנקאות (שירות ללקוח), שתאגיד בנקאי צריך לציין בפני הלקוח - - -
נירית איבי
¶
הסעיף הזה בדיוק כמו שהסברתי קודם, כשהלקוח נכנס לבנק ואומר שהוא רוצה להתחיל לסחור בניירות ערך בבורסה הוא לקוח שבוי, אנחנו רוצים באמת לשמור על האינטרסים של הלקוחות השבויים של הבנק ולהגיד שיהיה פה גילוי נאות ושהבנק יגיד 'אתה יכול לבוא ולנהל את כספך דרכי, אבל אני לא לבד פה בשוק, אני לא לבד, יש פה עוד אנשים שיכולים לבצע את השירות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אדוני, אם תבואי לחנות בגדים ויגידו לך 'תקשיבי, יש ג'ינס, אותו ג'ינס ממש פה בחנות ליד, את לא חייבת לקנות רק ממני', מה היית אומרת? לא היית מסתכלת על המוכר בפליאה ואומרת לו 'תגיד לי - - -
נירית איבי
¶
אני אענה לאדוני. קודם כל זה לא אותו דבר, אילו הייתה לנו מערכת שהיינו יכולים להשוות בין העמלות של הבנקים והייתי יכולה להיכנס באופן נגיש כמו שאני נכנסת לעלי באבא או לטופ שופ או לכל חנות ג'ינסים אחרת שמראה בפלטפורמה אינטרנטית נגישה את העמלות או את המחירים אז לא הייתי מצפה שהוא יבוא ויגיד לי משהו. פה מדובר על מערכת מאוד מאוד מאוד מסורבלת, שאף אחד לא בדיוק, בטח לא הצרכנים יודעים לקרוא את העמלות שעליהם הם משלמים, הם משלמים עמלות מופרזות שלא ברורות - - -
שמואל האוזר
¶
זה נוגע ממש לעניין הזה של עמלות, שאנחנו רוצים מתוך השוק שיהיה איזה שהוא פיקוח וצריך לזכור שבנקים, לעומת בתי השקעות, יש להם סינוף מאוד רחב והם לקוחות שבויים מבחינה זאת שהם נותנים שירותים מאוד רחבים ועל רקע - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני חושב שהפתרון הוא שבמקום שיהיה לקוח שבוי, שיהיה ספק שבוי. אם נגביל ונקבע תקרת מקסימום לקביעת עמלה אז בסוף העניין הזה מתייתר.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כי אם אנחנו נביא פתרון באמצעות תקרת מקסימום בגביית עמלה, אז זה כבר משהו שהוא יהיה יותר מדי.
טיבי רבינוביץ
¶
אם כבר, אתה יודע למה אי אפשר להשוות? אני אסביר לך למה, כי התעריפון של הבנקים מאוד גלוי, אלא מה? לך תמצא תעריפונים אחרים של גופים אחרים, אתה לא תמצא אותם, לכן אתה לא יכול להשוות.
טיבי רבינוביץ
¶
קודם כל. אחת, הלקוח הוא לא שבוי, הוא יכול להשוות עם גופים אחרים. אם גופים אחרים יפרסמו תעריפונים באופן שקוף, כפי שקיים בבנקים, אז יהיה הרבה יותר קל להשוות. אני עסק ואני לא אמור לקחת את הלקוח ולהפנות אותו לכל עסק אחר. באמת, אתה אמרת את זה ואני חושב שיש הרבה טעם במה שאמרת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, פשוט היו כמה נושאים שהבנקים, הכיסא קצת רעד, נתתי להם להוציא קיטור, אנחנו ממשיכים. עכשיו אנחנו נמשיך עד הסוף. היה פה דבר מהותי מבחינת הבנק, לכן מצאתי לנכון כן לעצור ולתת לבנק לומר את הדברים, עכשיו אנחנו ממשיכים עד הסוף.
שרה קנדלר
¶
תיקון חוק הבנקאות (רישוי). 30.
בחוק הבנקאות (רישוי), התשמ"א-1981 –
בסעיף 24(ב), במקום הסיפה החל במילים "בבורסה לניירות ערך" יבוא "בבורסה כהגדרתה בחוק ניירות ערך";
בסעיף 27א, במקום "כמשמעותה בחוק ניירות ערך" יבוא "כהגדרתה בחוק ניירות ערך".
תיקון פקודת מס הכנסה. 31.
בפקודת מס הכנסה –
בסעיף 1, בהגדרה "בורסה", במקום הרישה עד המילים "לפי סעיף 45 לחוק ניירות ערך" יבוא "בורסה כהגדרתה בחוק ניירות ערך" ובסופה יבוא "שר האוצר רשאי, בצו, לקבוע תנאים או הגבלות לעניין הגדרה זו";
בסעיף 63(ד), במקום "בבורסה לניירות ערך בתל אביב" יבוא "בבורסה כהגדרתה בחוק ניירות ערך".
אייל לב ארי
¶
כאן אנחנו נבקש רק אישור טכני מהוועדה, אני כבר מנצל את הפלטפורמה הזאת, לתקן תיקון טכני בפקודת מס הכנסה שפשוט נשאר שם סימון לא נכון של סעיף קטן (א), כשהסעיף הוא סעיף שלם, ללא סעיפים קטנים, בסעיף 135ו רבתי. אם זה ייעשה פה או במהלך חוק ההסדרים. רק ליידע ושהתיקון הזה ייכנס במסגרת ההצעה הזו.
שרה קנדלר
¶
תיקון חוק בתי המשפט (נוסח משולב). 32.
בחוק בתי המשפט (נוסח משולב), התשמ"ד-1984, בסעיף 42ג(א)(3), במקום הרישה עד המילים "הנחיות זמניות" יבוא "החלטה לפי סעיף 46 לחוק ניירות ערך שעניינה קביעת תקנון הבורסה או הנחיות".
תיקון חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות. 33.
בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995, בסעיף 1 –
בהגדרה "בורסה מחוץ לישראל", במקום "בורסה שקיבלה אישור" יבוא "חברה שקיבלה אישור לנהל מערכת למסחר בניירות ערך";
ההגדרה "התחייבות חיתומית" – תימחק;
אחרי ההגדרה "מנהל קרן" יבוא
¶
"מערכת למסחר בניירות ערך" – כהגדרתה בסעיף 44לא לחוק ניירות ערך;";
בהגדרה "בן משפחה", "בעל עניין", "הון עצמי", "פרט מטעה", "שליטה", "בורסה", "החזקה" ו"רכישה", אחרי "הון עצמי" יבוא "התחייבות חיתומית".
תיקון חוק השקעות משותפות בנאמנות. 34.
בחוק השקעות משותפות בנאמנות, התשנ"ד-1994, בסעיף 1, במקום ההגדרה "בורסה בישראל" יבוא: "בורסה בישראל" – בורסה כהגדרתה בחוק ניירות ערך;"
תיקון חוק החברות. 35.
בחוק החברות, התשנ"ט-1999, בסעיף 1, במקום ההגדרה "בורסה בישראל" יבוא "בורסה בישראל – בורסה כהגדרתה בחוק ניירות ערך;"
תיקון חוק הסכמים בנכסים פיננסיים. 36. בחוק הסכמים בנכסים פיננסיים, התשס"ו-2006, בסעיף 1 –
אחרי ההגדרה "העברה לתיחום חשיפה" יבוא: "חבר מסלקה" – כהגדרתו בסעיף 50א לחוק ניירות ערך;";
בהגדרה "מוסד פיננסי", בפסקה (4), במקום הסיפה החל במילים "בהתאם לתקנון הבורסה" יבוא "כהגדרתו בחוק ניירות ערך";
במקום ההגדרה "מסלקה" ו"חבר בורסה" יבוא: "מסלקה" – כהגדרתה בחוק ניירות ערך;".
תיקון חוק מערכת תשלומים. 37.
בחוק מערכת תשלומים, התשס"ח-2008 –
בסעיף 1, במקום ההגדרה "מסלקת הבורסה" יבוא: "מסלקת בורסה" – מסלקה כהגדרתה בחוק ניירות ערך;";
בסעיף 2, ברישה, במקום "מסלקת הבורסה" יבוא "מסלקת בורסה";
בסעיף 4(4), במקום "למסלקת הבורסה" יבוא "למסלקת בורסה";
בסעיף 12, במקום "ממסלקת הבורסה" יבוא "ממסלקת בורסה";
בסעיף 20(א), במקום "מסלקת הבורסה" יבוא "מסלקת בורסה".
תיקון חוק בנק ישראל. 38.
בחוק בנק ישראל התש"ע-2010, בסעיף 1, בהגדרה "גוף פיננסי" –
בפסקה (6), במקום הסיפה החל במילים "בהתאם לתקנון הבורסה" יבוא "כהגדרתו בחוק ניירות ערך";
בפסקה (7), במקום "בסעיף 50א לחוק ניירות ערך" יבוא "בחוק ניירות ערך".
תיקון חוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות. 39.
בחוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות, תשע"ד-2013, בתוספת, אחרי פרט 22, יבוא:
"טור א' טור ב' טור ג'
"23. מערכת למסחר 23.1 תחום הפעילות שלגביו
בניירות ערך נדרש רישיון לפתיחה וניהול
של מערכת למסחר בניירות
ערך לפי סעיף 45 לחוק
ניירות ערך.
24. מערכת לסליקת 24.1 תחום הפעילות שלגביו
עסקאות בניירות ערך נדרש רישיון לפתיחה ולניהול
של מערכת סליקה לפי סעיף
50א לחוק ניירות ערך
תחילה. 40.
תחילתו של חוק זה שלושה חודשים מיום פרסומו (להלן – יום התחילה).
על אף האמור בסעיף קטן (א) –
תחילתו של סימן משנה ב' בסימן ד' לפרק ח' לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 20 לחוק זה, בתום שנה מיום התחילה;
תחילתו של סעיף 22(3) לחוק זה בתום שלוש שנים מיום אישור הסדר כאמור בסעיף 41(יב)(2) לחוק זה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
זהו. עכשיו הערות למה שהוקרא עד עכשיו. את הוראות המעבר נעשה באופן נפרד, כי להוראות מעבר יש משמעות קצת יותר מרחיקת לכת.
נילי אבן חן
¶
50ב19(א). ההערות שלנו פה מדברות על כל - - - אני יכולה להקריא את זה, אבל לעמדתנו צריך למחוק את המילים 'למעט סעיפים 50ב3(ב), 50ב7(א), 50ב11(ה) ו-50ב13 ו-50ב16.
נילי אבן חן
¶
וגם את סעיפים 50ב19(א)(1) עד (3) ו-(5). ההסבר שלנו זה שהמסלקה מהווה שירות חיוני לציבור הישראלי לא פחות הבורסה ולכן אין הצדקה להחיל עליה כללי ממשל תאגידי רכים יותר. אנחנו סבורים שגם דירקטוריון המסלקה צריך להיות מורכב מרוב של דירקטורים בלתי תלויים ואני חוזרת, שצריך לוודא שוועדת האיתור היא שתמנה את הדירקטורים הבלתי תלויים - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בכל מקרה אנחנו עומדים על העיקרון של להמליץ ולא למנות. רק העניין הוא שהעירו הערה לגבי הדירקטורים הבלתי תלויים בדירקטוריון של המסלקה.
שרה קנדלר
¶
אז אני אסביר קצת על ההבדל בין הממשל התאגידי והמסלקה והבורסה. זה נכון שיש פה הערות קצת שונות אבל באמת התפקיד שלהם הוא קצת שונה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני הייתי רוצה להקביל את אופי הדירקטוריון של המסלקה לאופי הדירקטוריון של - - -
שרה קנדלר
¶
אז אני רוצה להסביר לך למה אנחנו חושבים שלא צריך, כי הפיקוח החשוב מבחינת המסלקה זה בנושא היציבותי, בגלל הכספים שעוברים שם. המסלקה, בניגוד לבורסה, היא לא מסדירה את עצמה, אין בה פיקוח על החברים, אין בה את כל נושא ניגוד העניינים כמו שיש בבורסה, לכן זה לא אותם - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
למסלקה יש השפעה מאוד מאוד משמעותית על הציבור, גם באופי של ההתנהלות שלה, לכן אני חושב שכן צריך להקביל בין הדירקטוריון של החברה וזה מבחינת המאזן שלו, ממי הוא מורכב.
איציק שורקי
¶
עשו פה קודם הרבה פעמים שימוש במונח מה קורה בעולם וכשרוצים משתמשים בזה וכשלא רוצים לא משתמשים בזה, אז במקרה הזה אנחנו בדקנו מה קורה בעולם - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אבל אל תשכח שאנחנו גם המצאנו כמה דברים שאף אחד בעולם לא יודע להמציא, גם את זה אל תשכח. את הפייסבוק יהודי המציא, אתה יודע?
איציק שורקי
¶
בסופו של דבר כשאתה מסתכל, והייתה חקיקה לא מלפני מאה שנה, אלא חקיקה מאוד חדשה וחדשנית באירופה בשנים האחרונות ואנחנו הסתכלנו על החקיקה הזאת ולמדנו לא מעט ממנה ואנחנו מסתכלים מה קורה בארצות הברית ואנחנו לא רואים דברים דומים לסוג כזה של מבנה של דירקטוריון. בסך הכול מדובר פה בגוף, גוף משמעותי, נכון, גוף שמפוקח בצורה הדוקה, גוף שמפוקח גם יציבותית, גם על ההתנהלות שלו, גוף שהאחריות של רשות ניירות ערך כלפיו היא גדולה ולכן גם הפיקוח הוא קפדני ואין פה צורך של איזה דירקטוריון ציבורי בדומה לבורסה, בטח בורסה יחידה, שאפקט השוויוניות וההוגנות במסחר הוא הרבה יותר חשוב. כאן מדובר במסלקה שבסוף, בסופו של יום, נותנת שירות למספר מאוד מאוד מצומצם של גופים, שכולם גופים מתוחכמים. בסופו של דבר לא הציבור הוא הלקוח הישיר של המסלקה, אלא מי שהוא הלקוח הישיר של המסלקה זה או גופים מוסדיים, או תאגידים בנקאיים וגם בתי השקעות. זאת אומרת אין פה גוף שיש בו אלמנטים שהם דומים לאלמנט הציבוריות שיש בבורסה.
צריך לזכור שכל החמרה שכזו, יש לזה גם עלויות. יכול לספר פה יושב ראש הדירקטוריון במה זה כרוך. אנחנו לא מחפשים במקום שאין לו הצדקה, וגם אין לו דוגמה בעולם, להכביד ברגולציה. מצאנו פה לנכון כן להקל ועשינו את זה.
שמואל האוזר
¶
ההבדל העיקרי הוא העובדה שפה מדובר על מספר של לקוחות. מספר הלקוחות הוא קטן, הם מתוחכמים, להבדיל מכלל הציבור.
אמנון נויבך
¶
אבל בוא ניתן סדרי גודל במה מדובר. סך הכול הפעילות של הבורסה זה סדר גודל של בין 250 ל-260 מיליון שקל, בכל קנה מידה זה יחסית גוף קטן. לבורסה אנחנו שמים את כל הנטל של הממשל התאגידי הנדרש, כמו שצריך, וזה בסדר גמור, בגלל הבעיה של הוגנות ושקיפות וכל מה ש - - -
אמנון נויבך
¶
אתה מחזיק עוד דירקטוריון ועוד אנשים נפרדים, זה תשלומים. זה עלות שיכולה להגיע לעוד 2 מיליון - - -
אמנון נויבך
¶
גברתי, ברשותך, באמת, מה שאת לא מבינה - - - אנחנו מדברים על עלויות נוספות שמכבידות בסוף היום על הבורסה. גם ככה הנטל הרגולטורי הוא גבוה, וזה בסדר, אנחנו לוקחים על עצמנו את כל הדברים, אבל לא צריך להכביד איפה שזה לא נדרש מבחינת הפעילות ומבחינת הדרישות מאיתנו כדי לעמוד בכל הדרישות של הרשות. בעניין הזה אנחנו עומדים מעל ומעבר ואנחנו עושים את כל הפעילויות כמו שצריך, אבל לא נדרשת תוספת החמרה בעניין.
נילי אבן חן
¶
בבורסה התשובה הייתה שהם משאירים את הבעלות והחברות דרך המנגנון של דירקטורים בלתי תלויים. זו הייתה הערה שלי, אני רוצה להגיב לזה. במסלקה משאירים, אבל אפילו את כבשת הרש, את המנגנון הזה של דירקטורים בלתי תלויים, גם את זה לוקחים. אני חושבת שזה המקום למצוא לזה פתרון ולעשות - - -
נילי אבן חן
¶
מה שאני אומרת זה שאותם כללי ממשל תאגידי שחלים על הבורסה, אין שום הצדקה ואפילו יותר מזה, או שבאמת תהיה הפרדה בין המסלקה לבורסה ואז תבוא גאולה לעולם.
נילי אבן חן
¶
אבל כיוון שכרגע אני לא רואה שזה מה שהולך לקרות, לצערנו, אז לפחות לתקן את זה עם ממשל תאגידי.
נילי אבן חן
¶
כן, שתהיה הפרדה. לעמדתנו צריכה להיות הפרדה, אבל, שוב, אי אפשר ללכת על הכול. אם אין הפרדה בין הבעלות לחברות ואם אנחנו יודעים פה שזה אותם אנשים וניגודי העניינים נשארים, אז לפחות שהמנגנון התאגידי ייתן סוג של פתרון. אבל לא, פה אנחנו משאירים אותם עם הבעלות וגם נותנים דירקטורים תלויים, איך אנחנו נראה באמת התחברות? הרי כל המטרה היא שיגיעו עוד חברי בורסה חדשים.
שמואל האוזר
¶
אני רוצה להעיר פה. בהיקף ההכנסות של הבורסה 2-3 מיליון שקל זה הרבה מאוד כסף. זה המון כסף. המשמעות היא לגלגל את זה בסוף ללקוחות.
נילי אבן חן
¶
מה שאני אומרת זה שבחדר אחר, בימים שני ושלישי, מתקיים פה דיון מקביל בכל הנושא של ועדת שטרום ונושא של שבא, שהיא מאוד מקבילה מבחינת - - - זה מתג, זה בדיוק המתג שנותן את השירותים וגם שם יש כבר הבנה שצריך - - -
נילי אבן חן
¶
לא, אבל המחיר הוא גישה לחברי בורסה חדשים והמחיר הוא זה שהמסלקה הזו תיתן שירותים ל - - -
נילי אבן חן
¶
זה שהוא אמר 2 מיליון שקלים זה אומר שזה - - - שיבואו עם ניירות עבודה, שיסבירו למה זה 2 מיליון שקלים ואז אולי אחרי זה הוועדה תוכל לקבל - - - לשלוף מספרים, גם לדירקטורים האלה יצטרכו לשלם - - -
אמנון נויבך
¶
תראה, הגברת, אם כבר נתת את האתגר הזה, היא כל כך הרבה דברים אומרת שכל כך לא מבוססים שאני לא רוצה אפילו להגיב על זה, מפאת כבודה.
נילי אבן חן
¶
לא, המשפט הזה הוא לא ראוי. או שתתייחס לדברים שאמרתי שהם לא מבוססים, או שתיקח את המשפט הזה אחורה. להפריח משפט כזה לחלל החדר, אני חושבת שזה לא מכובד ולא ברור לי שהיית עושה את זה לכל אחד.
אמנון נויבך
¶
מקודם אמרתם מה יש בעולם במסלקות, איפה בעולם יש דרישה לרוב בלתי תלוי במסלקות? אני רוצה לשמוע.
נילי אבן חן
¶
אני חוזרת למה שאמרתי מלכתחילה, שבמרבית העולם יש תחרות, במרבית העולם המסלקות והבורסות נמצאות במקום תחרותי. אנחנו נמצאים פה במצב של מונופול אנכי - - -
אמנון נויבך
¶
אין דבר כזה תחרות - - - יש מדיניות של גופים, גופי הסליקה הגדולים, אין מה לעשות, גם באירופה וגם בארצות הברית יש מאות שחקנים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, את הדיון אנחנו מסיימים היום. הדברים שאמרת הם באמת העירו את תשומת לבי, אבל העלות שלהם היא מאוד מאוד משמעותית וכשיש עלות של 2 מיליון שקל, עם כל ה - - -
נילי אבן חן
¶
העלות של דירקטורים בבורסה הרבה יותר גדולה מזה, אפשר לבטל בכלל את כל נושא הדירקטוריון, אפשר לתת לכל מי שמוכן לעבוד בחינם שם, מבטיחה שיהיו כאלה שבחינם יהיו מוכנים להיות דירקטורים בשביל לקבל את ההחלטות שנוגעות להם, האם בגלל זה נבטל את המנגנון? לא, יש דברים שעומדים בצד השני - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, המנגנון שאת מציעה הוא מנגנון מרחיק לכת, לא קיים בכל העולם. אמרתי לעצמי שכן, במסלקה יש דברים חשובים שכן צריך - - - אגב, איזה סוג של פיקוח יש לנו על המסלקה מבחינת רשות ניירות ערך?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אולי מילה אחת לגבי מסלקה, שכבוד היושב ראש יבין. מסלקה זה מעין בנק ולכן הדרישות היציבותיות שנופלות עלינו הן חמורות ביותר.
נילי אבן חן
¶
51ג, שמדבר על כל הנושא של הדוחות. זה אחד הנושאים, בעיניי, הכי מהותיים פה בהצעת החוק כיוון שאנחנו עוברים למסלול של חברה פרטית שבניגוד לחברה ציבורית, לא נמצאת פה מי שמייצגת את החברות הציבוריות, אבל בניגוד לחברות ציבוריות שאנחנו חשופים לדוחות הכספיים בזמן אמת, כל אירוע שקורה מדווח, כל מה שקורה בבורסה, נושא הדיווחיות הוא מאוד מאוד חסר ואני חושבת שצריכות להיקבע הנחיות הרבה יותר מפורטות שדורשות חשיפה וגילוי כיוון שכספי כל אזרח ואזרח מושקעים דרך הבורסה והתיקונים, לעמדתנו מה שמופיע כרגע בחוק, הוא לא מספק, כי מופיע שהרשות רשאית לקבוע הוראות לעניין פרסומם לציבור של הדוחות, היא גם רשאית שלא. זאת אומרת שכל מה שקורה, זה הולך להיות חברה פרטית עם הון מניות בבעלות הבנקים וחברים אחרים כשאין חשיפה לדוחות.
החשיפה שמדוברת פה, הרשות רשאית לקבוע הוראות. ההמלצה שלנו היא קודם כל שתהיה חובה כזאת ושהדוחות הכספיים, כמו בחברות ציבוריות, יימסרו תוך שלושה חודשים מתום כל שנת כספים ואנחנו חושבים שגם מידע על בקשות להתקבל כחבר בורסה, שהוגשו, התקבלו ונדחו, יימסר לרשות ויהיה פרסום על זה. כי אם אנחנו רוצים תחרות אנחנו רוצים לדעת את אותם דברים - - - גם היום, חברי בורסה ביקשו להתקבל ושמו להם מגבלות כאלה שהם פשוט לקחו את הרגליים ותפסו את עצמם מהר מאוד מחוץ למדינה עם הדרישות הבלתי אפשריות של הבורסה.
איציק שורקי
¶
מנסים פה לתקן משהו שלא מקולקל. הבורסה היום היא חברה פרטית, היום אין שום חובה עליה לפרסם את הדוחות שלה, בכל זאת היא מפרסמת את הדוחות שלה, יש לה פרסום ופירוט של דוחות ועדויות יותר מהגוף ש - - -
איציק שורקי
¶
הסמכות שלנו כרגע היא רחבה ובטח אין בכוונתנו ללכת אחורה כשאנחנו בסך הכול רוצים ללכת קדימה. אם אנחנו מצמצמים אותה בחובה על דוחות כספיים אנחנו נשארים בעולם הזה.
שרה קנדלר
¶
לא, אבל אנחנו רצינו שתהיה לנו אפשרות לקבוע עוד דוחות. השארנו פה סעיף מאוד רחב, שהרשות תוכל לדרוש עוד דיווחים ועוד פרסומים. דווקא זה מצמצם את הסמכות שלנו.
נילי אבן חן
¶
אבל זה לרשות, זה לא לציבור. לציבור כתוב שהיא רשאית לקבוע הוראות לעניין פרסומם ואנחנו מבקשים שזה לא יהיה רשאית אלא שהדוחות האלה יהיו שקופים לציבור ויפורסמו.
אמנון נויבך
¶
אבל אין בעיה היום. אני לא מבין, את מצביעה על בעיה שלא קיימת. יש גישה מלאה לדוחות הכספיים של הרשות לשנים אחורה, אם את רוצה.
שרה קנדלר
¶
אבל רצינו שיקול דעת לדרוש עוד, את מצמצמת את הסעיף לדוח מאוד מסוים ולפרסום מסוים. אנחנו רצינו שיקול דעת שאפשר לדרוש יותר מזה.
נילי אבן חן
¶
שרה, אני מסתכלת על הסעיף, הרשות רשאית לקבוע הוראות לעניין פרסומם לציבור של הדוחות. אני אומרת לא רשאית, אלא שהיא תקבע הוראות לעניין פרסומם והדוחות האלה יפורסמו.
שמואל האוזר
¶
אני מוכן להגיד לפרוטוקול שאנחנו נדאג לזה שרמת הדיווח - - - אנחנו אומרים את זה לפרוטוקול, אני מציע לא לשנות את זה בחוק, רמת הדיווח תהיה לא פחותה מהנוכחית. בפיקוח שלנו. זה נותן לנו את החופש לבקש יותר דברים, זה נותן את החופש לשפר את הדברים, אבל לא פחות מעכשיו. זה תפקידנו, אנחנו יודעים לעשות את זה, אנחנו נושמים את היכולת לאכוף דיווח, אנחנו יודעים לעשות את זה ונעשה את זה.
אייל לב ארי
¶
מה שאני מציע, לאור ההערות, אם ההצעה תתקבל, שהרשות רשאית לקבוע הוראות לעניין פרסום לציבור של דוחות נוספים, ולא של 'הדוחות'. אני חושב שאז זה יפתור אולי את אי הבהירות שנוצרה כאן.
נילי אבן חן
¶
רק הערה שאמרתי אותה קודם ועכשיו היא נשמטה, כל הנושא של חברים חדשים. שתהיה פומביות לנושא של בקשות לחברים חדשים שנדחו על ידי הבורסה. הרי כל תכליתה של הרפורמה זה לעשות תחרות, אז אם יש חברים חדשים שהם נדחו, שנדע למה.
נילי אבן חן
¶
אל"ף, לזכותכם ייאמר, ושיירשם בפרוטוקול, שאתם בהחלט קשובים ובכל פעם שביקשנו להיפגש ולהישמע זכינו ובהרחבה ולא כלאחר יד. זה דבר חשוב וכדאי שהוא יירשם בפרוטוקול.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אצלנו בכנסת, ככל שאתה עושה את העבודה יותר טוב ככה לא נותנים לך להתקדם. כי מפחדים שלך תדע מה יקרה אחרי זה, אז פה צריך להצניע לכת. בוא נגיד שאין לכם עכשיו מצב שתלכו בג"צ. בג"צ ירד מהפרק, את אומרת, אחרי הדיונים.
שרה קנדלר
¶
אז אני אקריא את הוראת המעבר? אוקיי.
הבורסה בתל אביב – תחילה, תחולה והוראת מעבר. 41.
על אף האמור בסעיף 40(א) תחילתם של סעיפים 45טו, 45טז ו-45יז לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 10 לחוק זה, לעניין הבורסה בתל אביב, בתום 12 חודשים מיום התחילה.
רישיון שניתן לבורסה בתל אביב ערב יום התחילה יראו אותו כרישיון שניתן לפי הוראות סימן ב' לפרק ח' לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 10 לחוק זה.
הבורסה בתל אביב תגבש הצעה בנוגע לאופן הקצאת זכויות הון המניות בבורסה בין חבריה (להלן – אופן הקצאת הזכויות) ותגיש בקשה לבית משפט להורות על כינוס אספות לאישור ההצעה לפי סעיף 350 לחוק החברות תוך ארבעה חודשים מיום פרסום חוק זה.
לא הוגשה בקשה לבית משפט בתוך התקופה האמורה –
יושב ראש הרשות ימנה מומחה שיגבש הצעה לאופן הקצאת הזכויות, על זהות המומחה יחולו הוראות סעיף 350יח(ד) ו-(ה) לחוק החברות, לפי העניין; שכר המומחה ישולם בידי הבורסה בתל אביב;
הבורסה בתל אביב תמסור למומחה לפי דרישתו כל מידע הנחוץ לו לשם מילוי תפקידו ויחולו לעניין זה הוראות סעיף 350כא לחוק החברות בשינויים המחויבים.
המומחה יגיש את הצעתו לאופן הקצאת הזכויות בתוך שישים ימים לרשות ולבורסה בתל אביב.
לא הגישה הבורסה בתל אביב בקשה לבית משפט להורות על כינוס אספות לאישור ההחלטה לפי סעיף 350 לחוק החברות בתוך שלושים ימים ממועד קבלת הצעת המומחה, תגיש הרשות לבית המשפט בקשה להורות על כינוס אספה לאישור ההחלטה על אופן הקצאת זכויות לפי סעיף 350 לחוק החברות (להלן – הצעת הרשות).
הרשות תשקול בעת גיבוש הצעתה את המלצת המומחה וכן את ההחלטה בדבר הקצאת הזכויות שנקעה באספה הכללית של הבורסה בתל אביב ביום 30 ביולי 2015.
יראו את הצעת הרשות לפי סעיף קטן (ז) לעניין פרק ג' לחלק התשיעי לחוק החברות כאילו הייתה הצעת פשרה או הסדר שהוגשה בידי החברה ובית המשפט יורה על כינוס אספה להצבעה על הצעת הרשות בתוך שלושים יום בהתאם להוראות סעיף 350 לחוק החברות.
על אף הוראות סעיף 350(ט), בית המשפט יאשר את הצעת הרשות גם אם לא התקבלה הסכמה כאמור באותו סעיף אלא אם מצא בית המשפט כי הצעת הרשות אינה הוגנת וצודקת בנסיבות העניין.
אישר בית המשפט את הצעת הרשות לפי סעיף קטן (ז) תחייב הצעת הרשות את הבורסה ואת כל הנושים ובעלי המניות שלה.
על אף הוראות סעיף 45ז לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 10 לחוק זה יחולו לעניין שליטה והחזקת אמצעי שליטה בבורסה בתל אביב הוראות אלה:
החל ביום פרסומו של חוק זה וכל עוד הבורסה בתל אביב היא חברה שרואים את חבריה, לפי הוראות סעיף 370 לחוק החברות, כבעלי מניות בחברה שיש לה הון מניות ללא ערך נקוב –
יראו את מי שהחזיק כדין ערב יום התחילה אמצעי שליטה בבורסה בשיעור של יותר מ-5% כמי שבידו היתר לפי סעיף 45ז לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 10 לחוק זה;
לא יחזיק אדם אמצעי שליטה בבורסה מעבר לאמצעי השליטה שהחזיק בהם ערב יום התחילה, אלא בהיתר מאת הרשות, בהסכמת השר; הוראות סעיפים 45ז(ג) עד (ו) ו-(ח) ו-45ח עד 45יא לחוק העיקרי כנוסחם בסעיף 10 לחוק זה יחולו לעניין היתר לפי סעיף קטן זה;
אישר בית המשפט הסדר בדבר הקצאת הון המניות של הבורסה בתל אביב לפי הוראות סעיף 350 לחוק החברות (בסעיף זה – הסדר), והחזיק אדם, לאחר אישור ההסדר אמצעי שליטה בשיעור גבוה מ-5% מכלל אמצעי השליטה בה, יחולו לעניין מחזיק כאמור, ממועד אישור ההסדר ועד תום חמש שנים מהמועד האמור או עד מועד הנפקת מניות הבורסה בתל אביב לציבור ורישומן למסחר, לפי המוקדם (בסעיף זה – תקופת המעבר), הוראות אלה:
הוראות סעיף 45זׁ(א) לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 10 לחוק זה לא יחולו;
אמצעי השליטה שבהחזקתו לא יקנו לו זכויות מעבר לזכויות שמקנה החזקה בשיעור של 5% מכלל אמצעי השליטה בבורסה;
הסתיימה תקופת המעבר, יחולו לעניין מחזיק כאמור בפסקה (2) הוראות סעיף 45ז לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 10 לחוק זה.
מי שכיהן ערב יום התחילה כדירקטור בבורסה בתל אביב, יראו אותו, עד תום תקופת כהונתו או עד תום שנה מיום התחילה, לפי המוקדם, כדירקטור בבורסה שמונה לפי הוראות סימן משנה ב' בסימן ד' לפרק ח' לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 20 לחוק זה, אלא אם כן הופסקה כהונתו קודם לכן לפי הוראות חוק החברות.
על אף האמור בסעיף קטן (יג), דירקטור שמינה שר האוצר או הנגיד מכוח סמכותו לפי סעיף 45א לחוק העיקרי כנוסחו ערב יום התחילה, ימשיך לכהן עד תום תקופת כהונתו, ואם תקופת הכהונה מסתיימת לפני תום שלוש שנים מיום אישור הסדר כאמור בסעיף קטן (יב)(2), רשאי שר האוצר או הנגיד, לפי העניין, בהתאם לסמכותו לפי הסעיף האמור, לשוב ולמנותו או למנות אחר במקומו, ובלבד שתקופת כהונתו לא תימשך מעבר לשלוש השנים האמורות.
מי שכיהן ערב יום התחילה כדירקטור חיצון בבורסה בתל אביב, יראו אותו עד תום תקופת כהונתו כדירקטור בלתי תלוי שמונה לפי המלצת ועדת האיתור בהתאם להוראות סימן משנה ב' בסימן ד' לפרק ח' לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 20 לחוק זה, אלא אם כן הופסקה כהונתו קודם לכן לפי הוראות סעיף 50ב7(א) לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 20 לחוק זה.
מי שכיהן ערב יום התחילה כיושב ראש דירקטוריון בבורסה בתל אביב, יראו אותו עד תום תקופת כהונתו כאילו נבחר ליושב ראש הדירקטוריון לפי הוראות סעיף 50ב3(ד) לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 20 לחוק זה, אלא אם כן הופסקה כהונתו קודם לכן לפי הוראות חוק החברות.
על אף ביטולו של סעיף 46א לחוק העיקרי, בסעיף 11 לחוק זה, הנחיות זמניות שקבעה הבורסה בתל אביב, לפי סעיף 46א האמור ושהיו בתוקף ערב יום התחילה, ימשיכו לחול עד תום תקופת תוקפן אלא אם כן בוטלו קודם לכן.
על אף האמור בכל דין –
רווח הון שצמח לחבר הבורסה בתל אביב כתוצאה מהקצאת מניות במסגרת ההסדר לא יחויב במס; לעניין חישוב רווח ההון בידי חבר הבורסה ולאחר אישור ההסדר יראו את יום הרכישה והמחיר המקורי כפי שהיו בידי חבר הבורסה בשל הזכויות שהחזיק בהן לפני מועד אישור ההסדר כיום הרכישה והמחיר המקורי של המניות שהחזיק בהן חבר הבורסה לאחר הקצאת המניות במסגרת ההסדר; לעניין זה "יום הרכישה" ו"המחיר המקורי" – כהגדרתם בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה;
מכר אדם אמצעי שליטה בבורסה בתל אביב שהחזיק בהם לפני מועד אישור ההסדר ועלתה תמורת המכירה על שווי אמצעי השליטה הנמכרים, יעביר המוכר לבורסה סכום בגובה ההפרש בין תמורת המכירה ובין שווי אמצעי השליטה הנמכרים; לעניין זה "שווי אמצעי השליטה הנמכרים" – שיעור אמצעי השליטה הנמכרים מתוך כלל אמצעי השליטה בבורסה במועד אישור ההסדר, כשהוא מוכפל בהון העצמי של הבורסה בהתאם לדוחותיה הכספיים לשנת 2015; הבורסה רשאית לעשות שימוש בסכומים שהועברו אליה לפי פסקה זו לשם הפחתת עמלות שגובה הבורסה והשקעה בתשתיות טכנולוגיות, ולשם כך בלבד.
על אף ביטולו בסעיף 9 לחוק זה, ימשיכו הוראות סעיף 45(ב)(2) לחוק העיקרי כנוסחן ערב יום התחילה לחול לעניין הבורסה בתל אביב עד המועד שבו מתקיימים שני אלה:
אושר לגביה הסדר;
מתקיימות לגביה הוראות סימן משנה ב' בסימן ד' לפרק ח' לחוק העיקרי, כנוסחן בסעיף 20 לחוק זה.
בסעיף זה ובסעיף 42, "הבורסה בתל אביב" – בורסה שקיבלה רישיון לפי סעיף 45 לחוק העיקרי, ערב יום התחילה.
מסלקות קיימות – תחולה והוראת מעבר. 42.
מסלקה קיימת, יראו אותה כאילו ניתן לה רישיון לפי הוראות סעיף קטן (א2) של סעיף 50א לחוק העיקרי, כנוסחו בסעיף 17 לחוק זה; לעניין זה "מסלקה קיימת" – מסלקה המנויה בפסקאות (1) עד (2) להגדרה "מסלקה" שבסעיף 50א(א) לחוק העיקרי כנוסחו ערב יום התחילה.
הבורסה בתל אביב, יראו אותה כאילו ניתן לה היתר שליטה במסלקות שבשליטתה ערב יום התחילה, לפי הוראות סימן ג' לפרק ח' לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 10 לחוק זה, כפי שהוחלו בסעיף 50א(א7) לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 17 לחוק זה.
שרה קנדלר
¶
בעצם תיקון החוק נועד לתת את התשתית החוקית להקמה של בורסה מודרנית, שמאוגדת כחברה למטרת רווח. יחד עם זה יש לנו פה בורסה אחת שהיא קיימת ואנחנו חייבים לעשות תקופת מעבר שתאפשר את המעבר הזה מאופן ההתאגדות והפעילות שלה היום. הטלנו עליה הרבה חובות חדשים פה, הרבה דברים שלא היו קודם וצריך לתת לה זמן להתארגנות ולאפשר את רצף הפעילות שלה ולקבוע גם הוראות למצבי הביניים שנוצרים.
אז קודם כל אנחנו מדברים על שני מצבי ביניים, יש שלב ראשון, שזה בין תחילת החוק לבין השינוי המבני, שבו הם צריכים ללכת לבית משפט לעשות את שינוי מבנה ההתאגדות וחלוקת ההון, ואז אנחנו צריכים בתקופה הזאת, יצרנו הוראות מסוימות. שלב הביניים שלאחר מכן זה מתהליך השינוי המבני ועד חמש שנים או עד הנפקת הבורסה, שאז יש הוראות אחרות, ואז יש את השלב השלישי, שבעצם כבר צריכים חברי הבורסה הקיימים להיפטר מההחזקות שלהם שמעל 5% וכו'.
אז יש פה גם היערכויות שונות, למשל הדירקטוריון, לבנות את הדירקטוריון החדש, צריך לתת להם זמן היערכות, יש את הנושא של דירקטורים, של משרד האוצר ובנק ישראל, ואת המשקיף, שאנחנו רוצים לתת שלוש שנים להיערכות ויש את ההוראה של דחיית המיסוי של מס רווח הון, שהוא לא יהיה בעת השינוי המבני אלא לדחות את זה לעת המימוש.
עמיר שפטל
¶
יש בסעיף 41(ג), כתוב שהבורסה תגבש הצעה בנוגע לאופן הקצאת זכויות הון מניות בין חבריה. יש הסכמה, כמו שנהוג בחברות ממשלתיות ובבנקים, כשהפריטו אותם וכיוצא בזה, שתהיה הקצאה מסוימת של מניות לעובדים, מניות/אופציות. עכשיו יש דיון, יש את כמות המינימום שמקובלת, מה יוקצה. הסעיף הזה, למיטב הבנתי, מדבר רק על הקצאה לחברים, זאת אומרת הוא סוגר את האופציה לעובדים כאופציה מקובלת ולא שנויה במחלוקת. האחוז המדויק אולי שנוי במחלקות.
אמנון נויבך
¶
אל"ף, בפירוש היא לא סוגרת, כי הרעיון הוא שנגיע לבית משפט - - - קודם כל אנחנו רוצים להגיע להבנה עם העובדים, התחלנו לדבר אתמול, אני מקווה שנמשיך ונגיע להבנות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
סוגיית העובדים צריכה להיפתר. אני לא רוצה להיות עכשיו הבורר, זה לא תפקידי, אבל אני כן רוצה לסגור את זה לפני ההצבעה. וגם אם אבי ניסנקורן ידבר איתי ויבקש ממני לסגור את זה לפני ההצבעה אני אסכים לבקשתו. לכן אני אומר, שבו איתם, תסגרו איתם. אבל מנגד אני גם אומר לעובדים, אם אני אצא מנקודת הנחה או חלילה יישמע לי שיש כאן ניצול לרעה אני אצביע. לכן אני מבקש הוגנות וצניעות ולא השתוללות וחזירות ואם וכאשר הדברים ייפתרו מהר זה מצוין, אבל אני כן רוצה שסוגיית העובדים תיפתר לפני ההצבעה. אבל עוד פעם אני חוזר ואומר, אל תגרמו לי להצביע - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני אמרתי בצורה ברורה, שאני לא רוצה להצביע על החוק לפני שסוגיית העובדים נפתרת, אבל אמרתי שאם אני אבחין באיזה שהוא חוסר הוגנות מצד העובדים, אני כן אצביע.
אמנון נויבך
¶
ברשותך, קודם כל בין החברים כל הנקודות סגורות. ישבנו, בנינו מודל מסוים, הגענו, היו ויכוחים, ניהלנו משא ומתן, גמרנו את זה כבר לפני יותר מ - - - עם העובדים זה מתנהל תקופה מאוד ארוכה.
אמנון נויבך
¶
כן, אבל יחסי עבודה בין עובדים אף פעם לא גומרים, לא בחקיקה ולא באילוצי חקיקה, אלא יושבים ומנסים להגיע להבנות. אגב, גם אם החקיקה עוברת, עד שזה מגיע לבית משפט והחלטה לוקח עוד זמן. הצעתי, אני מקבל את ההצעה שלך לנסות להגיע להבנות, אני גם מבין את האיזון שבזה, אני רק חושב שאנחנו צריכים למצות את הדיון עם העובדים ולא לחיות תחת מסגרת מגבילה, כי היא בעייתית.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
החוק לא אמור לבוא להצבעה ולהכרעה בתוך יומיים. יש לפחות שבוע-שבועיים, אולי אפילו שבועיים להערכתי עד שנוכל להביא אותו להכרעה. זה המון זמן. אגב, סוגיית העובדים היא, הבנתי, רחבה לא רק בנושא הזה, יש עוד נושאים שהעובדים טוענים לגביהם, גם לגבי תנאי השכר שלהם וכו'. אני מבקש לסגור הכול. אבל אני אומר לכם, אני חד עין בעניינים האלה, אם תהיה פה הגזמה תצאו ללא כלום.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני אענה לך. אנחנו אנשים שהאידיאולוגיה שלנו מאוד מאוד ברורה, אנחנו יודעים מה זה ארגונים עסקיים ואיך צריכים להתנהל ואנחנו גם מאוד מאוד דבקים בזכויות העובדים. זה דבר שהוא נר לרגליי, יעיד עליי חברכם אבי ניסנקורן. אבל אנחנו גם מבינים איך דברים צריכים לעבוד ואנחנו מבינים מתי חוצים את הגבול. אתם רוצים לגמור את הסיפור? תגמרו אותו עכשיו.
יוסי בן סימון
¶
אנחנו מאוד רוצים לגמור את הסיפור, אבל מדבריו של היושב ראש נשמע כרגע, שהיושב ראש מבקש יותר משבועיים, היושב ראש לא רוצה לגמור את זה - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא הייתי קופץ למסקנות, אבל אני אמרתי היום דברים ברורים, אני לא חושב שהייתי לא ברור. יש שבועיים שלמים שאני רוצה שתשבו לגמור עם זה, מה הסיפור?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני מבקש גם בסוף הדיון, אם אתה מוצא, אדוני, מצב בו אתה רואה שאתם על שוקת שבורה ואתה מרגיש שמנוצל לרעה התהליך שהצעתי עכשיו, תעביר לי את הממצאים, מה הצעת, למה הם סירבו, מה הם דורשים ואני אבחן את זה לעומק. נהיה מאוד עניינים. מאוד ענייני.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
קודם כל ככה, אני לא חושד שעובדי הבורסה מרוויחים מעט, גם אני שמח בשבילם, שייתנו שירות טוב לציבור. אבל אני אומר עוד פעם - - -
יצחק לרנר
¶
אבל לגבי הצד השני, אם תקשיב רגע, אתה שמעת שהם גמרו לפני שנה עם החברים, וכמו שהיו"ר אמר, הכניס סעיף שנאמר שהם יקבלו, ידללו לעובדים. כשבאו עם הצעה כלשהי מה לתת לעובדים, הדירקטוריון אומר, חברי הדירקטוריון, ובצדק, אומרים 'על זה לא דיברת איתנו, אתה אמרת דילול'. אתה מבין?
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני אומר כך, אני לא נכנס עכשיו לעומקם של פרטים, אני רק רוצה לומר לאדוני, אדוני, אני אשמע לרחשי הלב שלי, בסדר? לא לאף אחד אחר.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הוא יביא את הנתונים, אם הם ימצאו חן בעיניי ואני אחשוב שאתם הוגנים אז הכול בסדר, אני אאפשר לכם להמשיך להיאבק. אבל אם אני ארגיש שיש כאן סחטנות, אני אעצור את זה ואני אצביע על החוק.
עמיר שפטל
¶
אדוני, מה שאני מבקש, בנוסף לדיון הענייני מאוד שכרגע היה כאן, לבחון שהניסוח המשפטי של מה שכתוב כאן לא סוגר את האופציה שמקובלת על כולנו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אמרנו, השארנו את זה פתוח. עד שתגמרו את זה. תגמרו ואז הכול בסדר, לא תגמרו לא בסדר.
אייל דותן
¶
סעיף 41י, שהוסף, אנחנו סבורים שצריך לחזור לסעיף 350ט לחוק החברות, אנחנו לא רואים כל סיבה לסטות מהסדר שנקבע וקוים על פי חוק החברות. יש שתי בעיות עם הסעיף הזה, אחת זה שאין טעם לכנס אספות, מביאים את ההסדר לבית המשפט, אין טעם לכנס אספות ולקבל אישור של אספות אם לא מתחשבים בהחלטת האספה. זה אחת. וסעיף 350ט לחוק החברות דורש אישור של אספות של בעלי המניות.
דבר שני, מעולם לא נתקלתי בהוראת חוק שמצמצמת ומגבילה את שיקול הדעת של בית המשפט. בניגוד לסעיף 350ט ולכל סעיף אחר בחקיקה הישראלית פעם ראשונה אני רואה סעיף שמגביל ומצמצם וכובל את שיקול דעתו של בית המשפט. לכן אני חושב שסעיף קטן (י) צריך להימחק וצריך לחזור לסעיף 350ט לחוק החברות. הערה ראשונה.
שרה קנדלר
¶
יש פה הסדר, רצינו להגביל בזמן את הנושא של השינוי המבני, כי אם לא אז יכולנו להעביר פה חוק יפה ולעשות את כל התשתית וזה לא היה קורה. אנחנו רוצים לוודא שהתהליך הזה יקרה.
אייל דותן
¶
לא, אני לא מסכים. צריך איזון בין הזריזות שבה רוצים - - - מקודם נאמר כאן שנקבע הסדר בהסכמת חברי הבורסה, אם יילכו עם ההסדר שהוסכם גם על חברי הבורסה, אני לא רואה שום מניעה ולא תהיה התנגדות - - -
אייל דותן
¶
אני מבקש התייחסות משפטית לסוגיות שאני מעלה כאן בהוראות המעבר, כי אני חושב שהסעיף הזה הוא סעיף לא חוקתי.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אז אני אענה לך, אמרו לך שהסעיף הזה נועד לגרום לכך שתהיה שליטה מוחלטת לנו מתי התהליך הזה מסתיים ואיך הוא מתקדם.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
התהליך מתקיים במסגרת החוק, כפי שהוצג פה היום, והיעילות של התהליך היא הדבר החשוב ביותר.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אבל אני אומר שהסעיף הזה כולו נועד רק לדבר אחד, להבטיח את מהירות הפעולה, כי כל יום שחולף הציבור משלם מחיר, והבנקים מרוויחים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
מה, זה קשור, אם אדוני ירוויח פחות אז לאדוני יש אינטרס שהחוק לא יעבור, אז שיגיד שיש לו אינטרס שהחוק לא יעבור.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
ההערה שלך היא לגבי סעיף שאומר שבעצם תימנע ממך האפשרות לעכב את ההתקדמות של החוק.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
חלילה, אני לא ראיתי בשום פרט בחוק הזה או בשום דבר שהוזכר פה שפוגע בזכויות הקניין של הבנקים.
אייל דותן
¶
נכון, כי ההערה לא מתייחסת לחוק, ההערה מתייחסת להסדר שאושר לפני שנה באספת בעלי המניות של הבורסה.
אייל דותן
¶
אני חושב שאני נוהג בתום לב. אני חושב שכדאי שתתייעצו גם עם משרד המשפטים, לצערי הם לא כאן.
אייל דותן
¶
הערה לסעיף 41יב(2), חובת המכירה של 5%. כמו שהערנו כבר, אנחנו מבקשים שלפחות לגבי בעלי מניות קיימים היום בבורסה, יותר להם להמשיך ולהחזיק מעל 5%. שוב, מדובר פה בפגיעה בזכויות הקניין. נאמר כאן שלקחו את ה-5% מהסדר שקבוע בחוק הבנקאות (רישוי), אני רוצה להזכיר שכשתיקנו את חוק הבנקאות (רישוי) והורידו את הרף מ-10% ל-5% נתנו לבעלי מניות קיימים להמשיך ולהחזיק את ההחזקות שלהם, רק לא נתנו להם את הזכות להשתמש בהחזקות לצורך הצבעה באספה הכללית ולמנות דירקטורים. וגם לזה אנחנו מסכימים. אנחנו באים ואומרים שיש פה פגיעה בקניין, צריך לאפשר להמשיך ולהחזיק את ההחזקות האלה תוך הטלת מגבלות יותר מידתיות, שבעלי המניות לא יוכלו לעשות שימוש בהחזקות האלה, לא לעניין ההצבעה באספה הכללית ולא לעניין מינוי דירקטורים ובכך לא תהיה בעיה ולא יהיה חשש לאיזה שהוא ניגוד עניינים.
שמואל האוזר
¶
אנחנו לא חושבים שיש פה פגיעה בזכויות קניין, אל"ף, כי גם היום הם לא יכולים לממש את ההון שלהם, אין להם. אנחנו נותנים להם את האפשרות, רק אומרים שמעל 5% לא ניתן לכם. זאת אומרת זה כמו המצב הנוכחי. בי"ת, אני מזכיר לכם שיש פה בעצם דיון בין שתי דעות שנאמרו פה, אחת, שבכלל לא, צריך להיות גם אפס אחוז מיום ראשון, והשנייה שאומרת, שהביעו גם איגוד הבנקים את דעתם, שצריך להיות יותר מ-5%. אנחנו חושבים שאנחנו מציגים פה הצגה מאוד מאוד מאוזנת, שהיא מתיישבת גם עם חוק ניירות ערך.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
כן. אדוני, כמו שאתה יודע, אנחנו רוצים להתאים את עצמנו לחוק החברות ולרעיון הזה באופן - - -
אייל דותן
¶
לכן אני אמרתי שאני מוכן, כמו שנעשה בחוק הבנקאות (רישוי), זה לא פתרון ראשון, ככה נוהגים בתיקונים דומים שנעשו בחקיקה מקבילה, ואמרתי שבמקרה כזה לא נצביע באספה הכללית ולא נמנה דירקטורים. לכן אני לא רואה למה למנוע מאיתנו, מבעלי מניות קיימים, מדובר בבורסה קיימת - - -
איציק שורקי
¶
אני חושב שהרציונל שהיה בזמנו לא רלוונטי פה, אנחנו מדברים על הפרדת הבעלות הנוכחית מהבעלות על הבורסה. אנחנו לא רוצים לייצר מצב שיש בו שני סוגי מניות, כאלה שיש לך זכות להצביע וכאלה שלא, ויתחילו להיות פה שני סוגי מניות והבורסה תתנהל יותר גרוע ממה שהיא מתנהלת - - -
אייל דותן
¶
הרציונל היה איסור פגיעה בקניין של בעלי מניות קיימים. אני רוצה להמשיך, לגבי תקופת המעבר, יש כאן תקופה של חמש שנים או מועד ההנפקה. ההנפקה יכולה להיות גם תוך שנה, לכן לא מצפים מחברי הבורסה, באים ואומרים לחברי הבורסה 'תמכרו את ההחזקות שלכם'. כשבחוקים אחרים אנחנו יודעים שנותנים תקופות של בין ארבע לשש שנים, באו ונתנו כאן חמש שנים, אבל אמרו שאם תהיה מחר הנפקה 'אתם חייבים עד מועד ההנפקה'. אני חושב שאתם רוצים לתמרץ שההנפקה תהיה כמה שיותר מהר, לכן אני לא מבין - - -
שמואל האוזר
¶
אני מוכרח להגיד לך שאני לא בטוח שאתה עושה שירות טוב למי שאתה מייצג, כי זו אחת הבקשות שלהם, משום שאחת הבעיות היותר גדולות זה למי אתה מוכר את זה ולכן האפשרות להנפיק היא אפשרות שנותנת להם מוצא, למי למכור את זה טוב יותר.
אייל דותן
¶
אנחנו לא מתנגדים, זה על דעת הבנקים כולם, אם הבנקים יבקשו להשתתף בהנפקה כמובן שהם ישתתפו, אבל אנחנו לא רוצים שתהיה חובה למכור את כל ההחזקות עד מועד ההנפקה. אני בכלל לא מבין את ההסבר הזה, כמו שאמרתי בתחילת הדברים, כל המנגנון, כל ההסדר הוא על דעת הבנקים, הבנקים לא מתנגדים, המנגנון הזה כבר נעשה בעולם, אני לא מבין למה לא לתת תקופה הוגנת, סבירה, לבנקים למכו. אם בינתיים תהיה הנפקה ימכרו בהנפקה, או ימכרו לאחר מכן בשוק המשני.
לכן מה שאנחנו מציעים זה, ותיכף אני אתייחס גם לסעיפים הבאים, בדומה למקובל שהיה בכל העולם ולא ליצור כאן מנגנון חדש שפוגע בזכויות של חברי הבורסה. באף הפרטה דומה שנעשתה בעולם, ונעשו, כמו שאמרנו בתחילת הדברים, בכל הבורסות בעולם, אנחנו מוכנים להביא גם את האסמכתאות לעניין, למה לא לאפשר לבנקים למכור, תיתנו תקופה, ארבע, חמש שנים, אני מבטיח שבשנים האלה הבנקים יירדו בהחזקות וימכרו ויקיימו את החוק. אני לא מבין למה להגביל אותם, למה לחייב אותם למכור דווקא בהנפקה ולמה להגביל אותם לעניין התמורה. אני אומר, תאפשרו, אם בעוד ארבע שנים תראו שהבנקים לא קיימו, אז או שתפעילו עליהם סנקציות או ש - - -
אייל דותן
¶
מה שאני מציע, אני מציע מנגנון פשוט שמקובל ודומה לכל מה שנעשה בעולם. תנו תקופה, ארבע שנים, חמש שנים, אני מבטיח, בתקופה הזו הבנקים ימכרו. לא חייבים להכריח אותם למכור דווקא בהנפקה.
אייל דותן
¶
למה לא? אני לא שומע פה התייחסות רצינית. אני לא רואה למה דווקא בישראל צריך להלאים את זכויות הבנקים ולחייב אותם - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני אתן לך התייחסות רצינית. כל יום שחולף הציבור משלם יותר והבנקים מרוויחים יותר. אנחנו רוצים שכל יום שיחלוף, שהבנקים ירוויחו פחות והציבור ישלם פחות.
איציק שורקי
¶
אנחנו גם רוצים שביום שתהיה הנפקה הציבור יהיה הבעלים של הבורסה, שאז באמת הציבור יהיה הבעלים של הבורסה ושלא עדיין יהיו החזקות בידי הבנקים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אנחנו רוצים לשמור על האינטרס הציבורי, לא על אינטרס הבנק. אם אינטרס הבנק למכור בעוד ארבע שנים והוא מתנגש עם האינטרס הציבורי אז האינטרס הציבורי יגבר. כמובן שזכויות הבנקים, על פי כל חוקי היסוד במדינת ישראל, ביניהם זכויות הקניין שלהם, לא ייפגעו, אבל הם ייעשו במסגרת החוק כפי שאנחנו מוצאים לנכון.
אייל דותן
¶
אין כאן סתירה לאינטרס של הציבור, מאחר שאני הצעתי שגם מיום ראשון, החזקה מעל 5% לא תאפשר לבנקים לעשות שימוש בהחזקה הזאת לצורך הצבעה באספה הכללית ומינוי דירקטורים, ולכן לא נפגעה כאן הזכות של הציבור, כמו שלא נפגעה זכות הציבור כשהנפיקו את הבורסה בשטוקהולם או בטורונטו.
אייל דותן
¶
אנחנו אכן נפרדים, המנגנון הזה הוא מנגנון שעבד בכל העולם, אני לא רואה למה אנחנו צריכים להמציא כאן את הגלגל ולמה אנחנו צריכים לקבוע הוראות שפוגעות באופן ישיר בקניין ובזכויות יסוד של הבנקים.
אייל דותן
¶
עוד שלוש הערות. לגבי סעיף קטן(א), הוראות סעיף 45ז(א) לחוק העיקרי לא יחולו, צריך לקבוע שכל הוראות סעיף 45ז רבתי לא יחולו, לא רק (א). מחריגים בתקופת המעבר רק את סעיף 45ז(א) שמדבר על קבלת היתר החזקה מעל 5%. אבל יש עוד סעיפים ב-45ז, לרבות אלה שאוסרים על הבנקים באופן קטגורי, על הבנקים ועל חברי הבורסה, להחזיק מעל 5% וגם אותם צריך להחריג. לכן צריך להחריג את כל ההסדר שקבוע ב-45ז.
בקשה נוספת שאנחנו מבקשים זה לתקן תיקון עקיף את חוק הבנקאות (רישוי) ולאפשר לבנקים בתקופת הביניים להחזיק בבורסה מאחר שהבורסה היא תאגיד ריאלי. מאחר שחוק הבנקאות (רישוי) מגביל את הבנקים בהחזקותיהם בתאגיד ריאלי צריך לגבי תקופת המעבר לתקן גם את חוק הבנקאות (רישוי) ולאפשר לבנקים להחזיק.
אני ב-(יח) החדש, לגבי המנגנון לגבי מכירת אמצעי השליטה בבורסה. כאן מדובר בהוראה שאנחנו חושבים שהיא הוראה קיצונית ביותר, שבאה ולמעשה מלאימה את זכויות הבנקים בבורסה ולוקחת מהם את הזכות הקניינית שלהם. אנחנו לא מכירים אף הוראה בדין הישראלי שבאה ומטילה מעין מגבלה של 100% מס על כל הרווח שהבנקים ימכרו את ההחזקות שמכריחים אותם למכור. באים ומכריחים אותם למכור את ההחזקות בבורסה ואומרים שמעל ההון העצמי של הבורסה כל רווח שתפיקו אתם צריכים להעביר אותו לבורסה. בתזכיר החוק היה כתוב שיוטל על זה 100% מס. לאחר שאנחנו הערנו לרשות, אז במקום לבוא ולתקן ולמחוק את הסעיף, שפוגע פגיעה ישירה, ברורה, בזכות הקניין של הבנקים ושל יתר חברי הבורסה וההחזקות שלהם בבורסה, שאני מזכיר שהיא חברה פרטית גם לדעתו של משרד המשפטים וגם לדעת רשות ניירות ערך, באים ואומרים, מכריחים את הבנקים מצד אחד למכור את ההחזקות ומצד שני אומרים 'כל רווח שאתם תפיקו, אתם צריכים להחזיר אותו למדינה'.
אייל דותן
¶
לכן אני מבקש שהסעיף הזה יימחק. אתם רוצים שהבנקים ימכרו, אתם מחייבים את הבנקים למכור, הבנקים מוכנים למכור, הבנקים מסכימים להסדר, שוב אני חוזר ואומר, באף הסדר בעולם כולו לא הוטלו מגבלות כאלה.
שמואל האוזר
¶
אני אסביר את זה. אני אתן גם הערה פרקטית לעניין הזה. קודם כל צריך לזכור, היום אין זכויות בהון במובן הזה שאתה יכול לקבל דיבידנדים. אתה לא יכול לקבל דיבידנדים, גם לא הוגדר מה אתה יכול. אם המצב יישאר כפי שהוא היום לא תקבל, לא אגורה, לא שחוקה, לא פחות, גם לא פחות מההון העצמי אתה לא יכול לקבל. זה המצב הנוכחי, נכון? המצב החדש אומר שאנחנו פותחים עכשיו את השוק, אנחנו הופכים אותה לחברה פרטית, אנחנו מקווים מאוד שהבורסה תתייעל והיא תהפוך להיות יותר יעילה. זאת אומרת שאנחנו באמצעות החוק, בא שר האוצר ואומר, באמצעות החוק אני נותן לכם את האפשרות להתייעל ולהיות טובים יותר, אבל כל מה ששלכם, ההון העצמי, זה שלכם, אנחנו לא רוצים שכשאנחנו עושים את התהליך הזה, לטובת הציבור ולטובת המשק הישראלי, אנחנו לא רואים טעם לתת לכם איזה שהיא הטבה מאוד משמעותית שהיא רק נובעת מעצם העובדה שאנחנו מתירים לעשות את השינוי המבני. לכן האוצר אומר שאנחנו לא מוכנים ואני חושב שיש לזה הצדקה.
אני רוצה להגיד גם סיבה פרקטית. מי שלא יסתכל על זה, איך שלא יסתכל על זה, השווי של הבורסה הוא כרגע נמוך מההון העצמי. זאת הערכה לא שלי, זאת הערכה שאני מקבל, כשמסתכלים על מה הרווחיות, כשמסתכלים על אפשרויות הנפקה, זה שווי ש - - - לכן גם מלכתחילה כבר במצב היום זה מתחת להון העצמי ולכן הטענה הזאת היא טענה שגם פרקטית אין לה ממש, אבל גם ממשית, מה שאנחנו עושים, אם זה יקרה, אנחנו נורא ישמח ומי שייהנה מזה זה הבורסה והציבור, זה לטובת הציבור.
אייל דותן
¶
לעניין הטענות, המגבלה לגבי חלוקת הדיבידנד היא לא מגבלה סופית, היא מגבלה זמנית. חוק ניירות ערך קובע אמנם שאסור לחלק דיבידנד אבל זו מגבלה זמנית עד שתוקם בורסה נוספת. לכן צריך לזכור שאם וככל שיהיה ערך נוסף לבורסה זה בזכות ההשקעה וההחזקה של חברי הבורסה בבורסה לאורך שנים. לאור ההשקעה שחברי הבורסה עשו בבורסה, כמו שנתתי דוגמאות בתחילת הישיבה, חברי הבורסה הם אלה שהקימו את הבורסה, זו לא בורסה שהוקמה או חברה ממשלתית ש - - -
אייל דותן
¶
כל מה שאני אומר זה שהחברה היא חברה פרטית. היום באים ומפריטים אותה. הזכויות הן זכויות גם לשיטת הרשות וגם לשיטת משרד המשפטים, הזכויות הן זכויות כדין - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
הבט, בעניין הזה שאתה דיברת עליו וכפי שהצגת את הדברים אנשים עלולים להתרשם שאתם ממש הפסדתם כל כך הרבה כסף מהתהליך הזה עד כדי כך שאתם שוכחים את המטרה שאנחנו הצבנו פה לפנינו. אני לא חושב שזה המצב. אני חושב שהחוק הזה נועד בסופו של דבר, באופן מובהק, אף אחד גם לא הסתיר את המטרות שלו, להיטיב עם הציבור, לקחת מהבנקים את השליטה בבורסה, כפי שזה נהוג בכל רחבי העולם, ולהעביר את זה לידיים שונות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אין מחלוקת, נכון. אני גם באמת חושב שבסופו של תהליך, ואני חושב שגם האנשים המבינים ביותר אצלכם בבנקים חושבים כמוני, זה ייטיב עם הבנקים, זה ייטיב עם המסחר וזה ייטיב עם שוק ההון במדינת ישראל. נכון, היום אתם רוצים להציב לעצמכם איזה שהן מטרות מאוד מאוד מאוד מאוד ברורות כדי לשמור על האינטרסים הכלכליים שלכם, אבל אני חייב להסביר לכם שעם כל ההערכה לאינטרסים הללו, במסגרת החוק, מבלי לפגוע בזכויות הקניין שלכם, אנחנו צריכים לדאוג לאינטרסים של אזרחי ישראל. האינטרסים של אזרחי ישראל בהכרח לא עולים בקנה אחד עם האינטרסים של הבנקים.
אני רוצה לומר שההערות שהוערו, גם לגבי הוראות סעיף 350ט, שביקשת להחיל, וגם לגבי האפשרות להחזיק מספר שנים במניות בטרם תמכרו אותם וגם לגבי הסעיף האחרון שעליו דיברת, הם לא עולים בקנה אחד עם מהות החוק ומטרות החוק. הן פוגעות באופן יסודי - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בעצם אתה בא ולוקח את המטרה הזו, שם אותה בצד ורוצה לומר לנו 'תמתינו עם הרעיון עד שלנו, הבנקים, יהיה נוח שתממשו אותו'.
אייל דותן
¶
גם לא. כרגע אני בהערה אחרת לגמרי, לא קשור לזמן, לא מעכב את ההפרטה, אני עומד בכל הדרישות של הוראות הדין, כל מה שאני אומר זה, מחייבים את הבנקים מצד אחד למכור את החזקותיהם, שיאפשרו לבנקים לקבל את מלוא התמורה שהבורסה וההחזקות שלהם שוות בבורסה. הבנקים ימכרו, כמו - - -
אייל דותן
¶
לבנקים יש היום החזקה כדין בבורסה. אם ההחזקה הזאת שווה משהו זו זכותם הקניינית והחוקתית של הבנקים לקבל את התמורה בעד השווי של ההחזקות שלהם בבורסה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אדוני יענה לי לשאלה ובזה נסיים את הסיפור. נניח לא היינו עושים את החוק והבנק היה רוצה לממש את זכויותיו הוא יכול?
אייל דותן
¶
הבנקים יוכלו לממש את החזקותיהם בבורסה כשהמגבלה שקבועה בחוק ניירות ערך תוסר וזה בהחלט אפשרות קיימת.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אדוני יענה לשאלתי, בקונסטלציה המשפטית כיום, מבלי שום שינוי, האם הבנקים יכולים? כן או לא?
אייל דותן
¶
אני מסכים שזה מאוד מוגבל, אבל עדיין הזכויות הקנייניות שייכות לבנקים ולכן בהחלט כן. הבורסה שייכת - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
שים לב מה אדוני אומר, ואני מסיים בזה את הדיון, אדוני אומר, 'מצב הבנק לא משהו, אני רוצה לשפר את מצבו על חשבון הציבור' ואתה מצפה ממני להסכים להצעה שלך.
אייל דותן
¶
אני מצפה שהבנקים, כשנדרשים למכור את ההחזקות שלהם בבורסה, ייתנו להם ליהנות מהשווי האמיתי של ההחזקות שלהם בבורסה.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא נסכים, ואם אתם חושבים שזכות היסוד קנויה לכם יש את בית המשפט, שיבחן האם אתם צודקים או לא. להערכתי הוא יזרוק אתכם מכל המדרגות.
נילי אבן חן
¶
ראשית אני רוצה לדבר על זה, לגבי התחולה, יש חלק מתקופות הזמן שמדברות על שלושה חודשים וחלק שנה וצריך להבין שיש פער בין השלב שבו הממשל התאגידי חל לבין הזמן שבו נותנים לבורסה את האפשרות, שהרגע דובר עליה, לקבל את הרווחים. הפער הזה, לתפיסתנו, הוא גדול מדי, כיוון שמצד אחד נותנים להם כבר לחלק רווחים, אבל לא מחילים עליהם את כללי הממשל התאגידי.
נילי אבן חן
¶
בתקופה הזאת הם יכולים לצבור את הרווחים עד אותו רווח ולכן ההצעה שלנו להקטין את המועדים. כיוון שהרישיון נשאר ממילא של הבורסה אז שלושה חודשים צריך לרדת ובמקום זה, לגבי סעיף 40א ו40ב(1), אנחנו חושבים שזה צריך להיות לא שנה שזה לא יחול, אלא שלושה חודשים.
סעיף 41(ב), אנחנו חושבים שצריכה להתווסף הוראת מעבר.
נילי אבן חן
¶
רישיון שניתן לבורסה בתל אביב ערב יום התחילה יעמוד בתוקפו עד ולא יאוחר משישה חודשים מיום כניסת התיקון לחוק לתוקף. צריך לבדוק אם הם עומדים בתנאים שנדרשים לצורך החזקה ברישיון כי כרגע החקיקה נותנת להם את הרישיון בלי לבדוק את התנאים. התנאים אמורים לחול על בורסות שיבואו בהמשך, אנחנו חושבים שצריך גם ספציפית לבורסה הזאת, לבדוק אם הם עומדים ברישיון.
שרה קנדלר
¶
הכול חל עליהם, הם רק לא צריכים להוציא רישיון פעם נוספת. הרי אנחנו ניקח להם את הרישיון אם הם לא עומדים בתנאים, יש לנו סמכות.
נילי אבן חן
¶
41ג(2), כאמור אנחנו חושבים שחמש שנים זה יותר מדי. אנחנו חושבים שבמקום חמש שנים צריך להיות שלוש שנים. זה לגבי המכירה שהוא דיבר עליה.
41(ט), זה הנושא הגדול, הסעיף האחרון שדובר עליו מטעם איגוד הבנקים.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
עזבי, זה לא העניין, וגם אמרנו שאת מקבלת את השכר הכי נמוך, אבל בסדר, אבל עדיין נתנו לך המון זמן, אז אם אפשר, לסיים.
נילי אבן חן
¶
הסעיף הזה הוא כמעט אחד הסעיפים הכי מהותיים מבחינת ההון שנותנים לחברי הבורסה. הגרסה הקודמת דיברה על זה שכל הערך המוסף יהיה עליו 100% מיסוי ולטעמנו צריך לחזור לגרסה הקודמת של הצעת החוק, כי כיום בדוחות הכספיים של הבנקים שווי הבורסה מופיע כאפס וכל הצעת החוק הזאת הולכת לתת להם יש מאין. היש מאין הזה - - -
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא נתנו להם כלום, לא שמעת קודם את נציג הבנקים מדבר ואומר שהוא רוצה את האפשרות ואנחנו לא נתנו?
נילי אבן חן
¶
על הערך המוסף, לא - - - לגבי המכירה נתתם וגם יגידו רשות ניירות ערך, כל מה שמופיע בדוחות הכספיים ל-2015 זה כן ניתן להם. זה כן ניתן, זו הצעת החוק. רק הדלתא הזאת - - -
שמואל האוזר
¶
אני אסביר. קודם כל הם חייבים במס רווחי הון על החלק הראשון ממילא, זה לא שייך. ההבדל בין ה-100% ועכשיו, שקודם זה היה הולך לאוצר ועכשיו זה הולך לבורסה, לטובת בניית תשתיות ולטובת הציבור.
נילי אבן חן
¶
והשאלה מי יפקח אם באמת זה יהיה לטובת תשתיות או שהם יוציאו את זה בתור רווחים ודיבידנדים?
נילי אבן חן
¶
אז אני אומרת, אם הכסף הזה היה הולך לטובת הקמת מסלקה נפרדת אז מצוין. אי אפשר להגיד מצד אחד שזו חברה פרטית וכשנותנים להם כסף - - -
נילי אבן חן
¶
סעיף 42(א), זה מתחבר לנושא של המסלקה. אנחנו חושבים שצריך לבטל אותו כיוון שלהערכתנו לא תקום מעצמה מסלקה חדשה בתקופה הקרובה ולכן אנחנו מציעים שתיקבע הוראת מעבר שסעיף 50א ייכנס לתוקף בעוד חצי שנה ממועד חקיקת החוק ולאחר תקופה זו תיערך בדיקה למסלקה, לראות אם היא עומדת בתנאים שנדרשים לצורך החזקה ברישיון.
גם 42(ב), אנחנו חושבים שצריכים לבטל אותו. והסעיף האחרון זה הסעיף העונשי שדיברנו עליו קודם וההצעה שלנו זה ליצור מדרג ענישה בין הפרות בדרגות חומרה שונות, ושיתווסף החלק העונשי שיאמר שהרשות אחראית - - -
נילי אבן חן
¶
עוד לא הקראתי את זה, 'הרשות אחראית לפקח על ביצוע חובות המוטלות על הבורסה והמסלקה והפרה של החובות המוטלות על הבורסה והמסלקה, המנויות בסעיפים 45ג, 45ו, 45י, 45יב עד יד, 45יח, 50א(1), 50ב(1), מהוות עבירה לפי פרק ט' לחוק הזה וככל שיתקבל התיקון הזה אז צריך לתקן את הוראות פרק ט' לחוק ניירות ערך.
שרה קנדלר
¶
אנחנו הוספנו פה סמכויות פיקוח רבות, כמו שראיתם, לרשות ניירות ערך וקיבלנו גם את ההערה שהיא העירה קודם על האפשרות להטיל קנס על הפרה של מסלקה. מעבר לזה, בשלב הזה אנחנו לא חושבים לנכון להוסיף עוד הפרות, אבל אנחנו יכולים אחר כך, אם נמצא לנכון, לתקן את התוספות, הרי זה תיקון תוספות של חוק ניירות ערך, אם יהיה צורך.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
אני מסכם את הדיון. ההקראה הסתיימה, כפי ששמתם לב, וגם הערות נרשמו, הושמעו, חלקן התקבלו, חלקן לא.
מבחינתי נשארו מספר נושאים פתוחים שיצטרכו להיסגר בדיון הבא ומיד לאחר סגירתם אנחנו נעלה את החוק להצבעה ונאשר אותו. הנושאים הם כדלקמן, נושא ימי המסחר, נושא העמלות, הפיקוח על גובה העמלות, פתיחת השוק לברוקרים מחו"ל, אופי השליטה של הבנקים כיום לפי הצבעה, משקיף של הרשות בבורסה ולהכניס ברישיון בעלות על הנכסים איסור העברה ללא אישור. זהו.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
בסדר, סוגיית העובדים. אז אני מצפה מכל הגורמים לסגור את זה לפני שאנחנו מגיעים להצבעה, כדי שנגיע לכאן עם משהו מוגמר.
נילי אבן חן
¶
מה עם הממונה להגבלים עסקיים בכל הנושא של - - - אתה אמרת בתחילת הדיון לגבי הממונה להגבלים עסקיים לכל סוגיית התחרות.
היו"ר מכלוף מיקי זוהר
¶
לא, דנו בזה.
טוב, חברים, זה הסיכום של הישיבה, הישיבה נעולה. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 16:30.