הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 286
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ד בחשון התשע"ז (15 בנובמבר 2016), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 15/11/2016
תיקון טעויות בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מס' 18), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
תיקון טעויות בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות(תיקון מס' 18), התשע"ו-2016.
מוזמנים
¶
מנהלת מחלקה, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - מוריה כהן בקשי
מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - אורי שלומאי
לשכה משפטית, משרד הבריאות - טל נשרי
יועצת משפטית, המרכז הישראלי לאפוטרופסות - תמר הקר
לשכת עורכי הדין - מרים מהלה
לשכת עורכי הדין - פנחס מיכאלי
אס"י, הקהילה האוטיסטית - רונן יצחק גיל
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוקר טוב לחברי שיגיעו, לאנשי הממלכה, הרבה זמן לא ראינו אתכם, משהו קצת לא בסדר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל לצערי, יהיה לנו את זה. לאור ההתקדמות העצומה שחלה במשרדים, בטוח שאנחנו ניפגש יום-יום להדביק את הקצב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
"על ריק", הכוונה שאפשר לבנות מבנה נפלא אבל בסוף – תהיה מכונית המרצדס או מה הדגמים הכי מפוארים היום?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אבל אם אין דלק, עם כל העובדה שהיא מנצנצת היא לא תזוז. אנחנו נדבר על זה. היו לנו שיחות ארוכות ונראה איך אנחנו נעשה את זה. זה לא פשוט.
החלק הראשון, בחצי שעה הראשונה זה מושג של תיקון סופר. במרוצת חוק כזה גדול יש כל מיני תיקוני סופר. אנחנו נתקן אותם ונראה אם באמת אלה תיקוני סופר או שבמקום לכתוב לעשות משהו, כתב מישהו לא לעשות משהו. נועה.
נועה ברודסקי לוי
¶
אני מקווה פחות. נסביר. אלה תיקונים לפי סעיף 10א לפקודת סדרי השלטון והמשפט, שמאפשרים לתקן טעויות טכניות שנפלו בעת ההנחה של הצעת החוק. הרבה מזה זה בעצם בגלל שהיינו צריכים להניח את זה מאוד מאוד מהר, ולכן יש כל מיני תיקונים של הרגע האחרון, שינויים שעשינו במספרי סעיפים ועכשיו צריך לתקן את ההפניות אליהם, אז פשוט נעבור אחד אחד.
יש כמה נקודות נוספות שאנחנו התלבטנו אם להכניס בתיקוני טעויות סופר, הרגשנו שזה קצת עובר את הגבול של תיקון טכני ולכן לא הכנסנו את זה, ובעתיד מתישהו כשיהיה תיקון חקיקה בנושא יכניסו גם אותם.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זאת אומרת, היה אפשר גם להביא את זה היום ואם היינו מחליטים אז היה כבר תיקון של זה?
נועה ברודסקי לוי
¶
לא, זו חייבת להיות הצעת חוק, או ממשלתית או פרטית. אנחנו לא יכולים כוועדה לתקן דברים בנושאים האלה מיוזמתנו.
מוריה כהן בקשי
¶
אם אנחנו נראה שתוך זמן קצר אין לנו חקיקה בקנה ויש לנו כמה דברים, אז אנחנו לדעתי כן נעשה את התיקונים האלה. רובם לא קריטיים אבל עדיין - -
נועה ברודסקי לוי
¶
כן. אז אנחנו חשבנו באמת, בהתייעצות עם משרד המשפטים, שאלה דברים שצריכים תיקון חקיקה. עוד פעם, זה לא דברים שאי-אפשר בגללם להפעיל את החוק כמו שצריך אבל חשבנו שהבהרה תהיה טובה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא, אמרתי רק לאנשי הממלכה ונדמה לי ששם נעצרנו. בכל אופן, בוקר טוב לכולם, התגעגענו לכולם ואני מקווה שנמשיך להיפגש רק בדברים טובים. הכוונה בהתקדמות ובחידוש ולראות איך מממשים את הנושא של ייפוי כוח עתידי, וכשנסיים עם זה ונהיה שבעי רצון נראה את הנושא של תומכי החלטות, איך זה מתממש. יש לנו הזדמנויות טובות עוד להיפגש, על דברים טובים אני מתכוון. רק שיהיו.
נועה ברודסקי לוי
¶
אני ממשיכה להקריא.
"החלטה
בדבר תיקון טעויות בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מס' 18),התשע"ז–2016
(לפי סעיף 10א לפקודת סדרי השלטון והמשפט, התש"ח–1948)
1.
בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מס' 18), התשע"ו–2016 –
(1) בסעיף 2 –
(א) בסעיף 32ו(ג) המובא בו –
(1) בפסקה (1)(א), במקום "בייפויי הכוח" צריך להיות "בייפוי הכוח";"
זה תיקון, במקום רבים זה צריך להיות יחיד. פשוט הוּספה שם י' בטעות. אין כאן שינוי מהותי.
"
(2) בפסקה (2)(א), במקום "כאמור" צריך להיות "כאמור,";"
הסיבה שרצינו להבהיר את זה היא כי יש שם בהמשך בתנאים שיקבע הממנה, רצינו שיהיה ברור שזה חל על כל מה שמפורט שם בסעיף ולא רק על החלק האחרון. עוד פעם, הבהרה בלבד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם למישהו יש הערה שהוא חושב שהתיקון הזה הוא מהותי ולא טעות סופר, שיגיד. מאחר שחברי עדיין לא הגיעו, אז אני סומך על עיניכם ובינתכם. אם יש, תסבו את תשומת לבנו.
נועה ברודסקי לוי
¶
הפצתי לכולם אבל כמובן אם יש איזושהי הערה, זה הזמן בהחלט.
"
(ב) בסעיף 32יג(ד) המובא בו, במקום "בסעיף 32יד(ג)" צריך להיות "בסעיפים 32יד(ג) ו-32טו(ג)";"
מדובר בסעיף לגבי אופן עריכת ייפוי הכוח, שקובע שהמידע שיינתן לממנה לפני שהוא חותם, יינתן לו לבד. כשפיצלנו את הסעיפים לפני ההנחה של ההצעה היה בעצם סעיף אחד שכלל את כל סוגי ייפויי הכוח, גם ייפוי הכוח המתמשך המלא וגם ייפוי כוח רפואי. בהפניה בסעיף כאן לא ברור שזה חל גם על ייפוי כוח רפואי, רצינו רק להבהיר שגם בעת החתמה על ייפוי כוח רפואי יחתימו בעצם לבד את הממנה.
"
(ג) בסעיף 32כב(7) המובא בו, במקום "הממנה, חדל" צריך להיות "הממנה וחדל" במקום "באופן קבוע, הפסיק" צריך להיות "באופן קבוע; מיופה כוח כאמור יפסיק", ובמקום "והודיע" צריך להיות "ויודיע";
מדובר על סעיף לגבי פקיעה של ייפוי כוח. אנחנו קבענו כמה מצבים שבהם ייפוי כוח יפקע והוספנו פה בוועדה גם במקרה – במקור היה כבר במקרה שאנשים היו נשואים, הוא מינה את האדם שהוא נשוי לו וברגע שפקעו הנישואים גם פוקע ייפוי הכוח המתמשך.
עלה בוועדה שצריך להוסיף גם מקרה של בן זוג שהוא לא נשוי לו ושפקע הקשר ביניהם, ואז אנחנו כתבנו איזשהו נוסח שקובע את זה והיה צורך לחדד את הנוסח, שיהיה ברור שבמקרה שפוקע הקשר בין ידועים בציבור, זאת אומרת שהקשר פוגע באופן קבוע, הוא אמור להפסיק בעצם לפעול לפי ייפוי הכוח ולהודיע על כך לממנה ולאפוטרופוס הכללי.
"
(ד) בסעיף 32כג(ד) המובא בו, במקום "וייפוי הכוח המתמשך בוטל לאחר שהממנה" צריך להיות "אולם ביקש לבטל את ייפוי הכוח המתמשך לאחר שהוא"."
זה הסעיף שמדבר על ביטול ייפוי כוח. בסעיף הזה בעצם קבענו – בדרך כלל, אם אדם מחליט, גם אחרי שייפוי הכוח נכנס לתוקף, אם הוא מחליט שהוא רוצה לבטל את ייפוי הכוח, הוא יכול, אלא אם כן הוא קבע מראש שהוא לא יוכל לבטל גם במקרה כזה.
בניסוח של הסעיף פשוט לא היה מספיק ברור מה קורה. אנחנו קבענו שגם אם הוא קבע וכבל את עצמו בצורה כזאת, עדיין תמיד אפשר לפנות לבית-המשפט, ופשוט היה צריך איזשהו הידוק של הנוסח שם, שיהיה ברור שבמקרה כזה שהוא כבל את עצמו זה לא מתבטל אלא זה ממשיך לפעול, ואפשר לפנות לבית-המשפט לקבל ממנו הוראות בעניין הזה. זה ממש הידוק של הנוסח בלבד, של מה שנאמר בו גם היום ורצינו פשוט להבהיר בצורה טובה יותר.
"
(2) בסעיף 6, בסעיף 35א(ה) המובא בו, במקום "32יז(ב) ו-(ג)" צריך להיות "32טו, 32יז", במקום "32כב" צריך להיות "32כב(1) ו-(2)", והמילים "32כז," – צריכות להימחק;"
זה סעיף שמדבר על הנחיות מקדימות לאפוטרופוס, זאת אומרת אדם שלא חותם על ייפוי כוח מתמשך אבל רוצה לקבוע איזשהן הנחיות לאפוטרופוס. היו שם שינויים במספרי הסעיפים שהשתנו ברגע האחרון והיה צריך איזשהם תיקונים כדי להתאים את זה לסעיפים הנכונים.
"
(3) בסעיף 27 –
(א) בסעיף 64(ד) המובא בו, במקום "32יט, 32כב" צריך להיות "32יט(א), 32כב(1)";"
גם כאן, אלה תיקונים והבהרות של הסעיפים שצריך להפנות אליהם. וכך גם בהמשך.
"
(ב) בסעיף 64א(ד) המובא בו, במקום "32יט, 32כב" צריך להיות "32יט(א), 32כב(1)";
(4) בסעיף 48, המתקן את חוק הסיוע המשפטי, התשל"ב–1972, המילים "על החלטה למינוי אפוטרופוס" – צריכות להימחק.
זה סעיף שמדבר על האפשרות שקבענו, לקבל ייצוג מהסיוע המשפטי לעניין כפייה של טיפול רפואי. קבענו שם בסעיף שאדם זכאי במצבים האלה שרוצים לכפות עליו טיפול רפואי, לקבל ייצוג מהסיוע המשפטי, רצינו לקבוע בעצם שגם בערעור על ההחלטה הזאת הוא יוכל לקבל ייצוג.
בטעות, נאמר שם לעניין הערעור שזה רק על ההחלטה למינוי אפוטרופוס. לעתים, הערעור הוא לא על ההחלטה למינוי אפוטרופוס אלא על עצם ההחלטה לכפות עליו את הטיפול הרפואי, וזה בהתאם למה שבעצם נקבע בוועדה והיה צריך עוד פעם גם פה לחדד את הנוסח, שזה לא רק ההחלטה למינוי אפוטרופוס אלא גם על החלטה אחרת לפי סעיף 68א לחוק. אם יש הערות.
רונן יצחק גיל
¶
אני רוצה, ברשות היושב-ראש, לשבח לפרוטוקול את נועה ואת הצוות שלה, שאיתרו את הטעויות האלה והצליחו למצוא את כל תיקוני הסופר האלה, למרות כל הלחץ וסד הזמנים שבו הם עמדו בשביל להעביר את החוק.
אני חושב שזה לא מובן מאליו למצוא בסבך כזה גדול את הדברים הקטנים אבל המהותיים האלה, ואני בהחלט רוצה לשבח גם את נועה וגם את כל הצוות שלה על כל העבודה הזאת.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אל"ף, בוודאי שאנחנו מקבלים את כל התשבחות, ומוסיפים עוד כהנה וכהנה, ויכול להיות שיש צד גם לממלכה – אם הם גם כן עלו על דברים – ושוב, אני אומר שלא ננעלו שערי תשובה. כפי שמקובל בספרים, כשעוברים על זה אחר כך עוד פעם ועוד פעם פתאום מגלים עוד משהו ועוד משהו – בסדר, אנחנו נמצאים פה. גברתי.
תמר הקר
¶
אני שלחתי לנועה לפני הפרסום אימייל והפניתי תשומת לב לטעות בסעיף 15. אם את זוכרת את זה, ואת בדקת, את חושבת שלא צריך אז בסדר, אבל אם לא, אני אסביר מחדש.
נועה ברודסקי לוי
¶
אז כדאי שתחזרי על זה כי את מדברת על כך ששלחת לי לפני הפרסום, לפני חצי שנה. אני אשמח שתסבי את תשומת לבנו.
תמר הקר
¶
נכון. ויכול להיות שצריך להוציא את החוק המקורי כדי לראות את זה, אין לי אותו פה. כתוב כאן בסעיף 48 לחוק העיקרי: במקום הרישה עד - - -
נועה ברודסקי לוי
¶
כן, אז אני אסביר. אנחנו שקלנו את זה, אני אסביר וזה באמת אחד הדברים שפתחנו איתם, מוריה ואני, עם זה שיש כמה תיקונים שרצינו לעשות, בגדר תיקון טעות סופר, והרגשנו שזה לא מתאים, אנחנו חושבים שזה ראוי לתיקון חקיקה.
סעיף 48 לחוק מדבר על עניין של ניגוד עניינים, וקבוע שם בעצם מתי האפוטרופוס לא יכול לפעול בניגוד עניינים אלא באישור של בית-משפט.
כשאנחנו תיקנו והתאמנו את זה לשינויים שעשינו, הכוונה לא הייתה למחוק באמת את הסיפה שמדברת על כך שבית-המשפט יכול לקבוע אחרת, ובטעות כך זה היה כתוב לא רק בנוסח שהונח אלא גם בנוסח שהוקרא בוועדה. עוד פעם, זו הייתה באמת טעות של ניסוח בלבד אבל מכיוון שכך זה גם נאמר בוועדה והוועדה הצביעה על זה בצורה הזאת, במסגרת תיקון טעות סופר שאמורה להיות טכנית לחלוטין, הרגשנו שזה קצת מעבר לכך שאנחנו יכולים לתקן את זה במסגרת הזאת.
וכמו שפתחנו בתחילת הדיון ואמרנו, יש כמה תיקונים שאנחנו חושבים שראוי לעשות ושהם יצטרכו לחכות לתיקון חקיקה בנושא הזה.
תמר הקר
¶
אז כדאי בכל אופן לעשות את זה מה שיותר מהר כי אתם יודעים שיש טעות אז לא צריך לחכות לאיזשהו תיקון מהותי אלא בכל זאת לעשות משהו, אפילו אם זה פורמלי.
מוריה כהן בקשי
¶
עברנו על הדברים, רובם לא היו כאלה שנראו קרדינליים כרגע לעשייה, אבל אם נראה שעובר זמן ואין, אז אנחנו נעשה את זה. אנחנו ניסינו, העברנו גם אנחנו תיקונים משלנו לכנסת, זו החלטה של הכנסת מה בגדר טעות סופר ומה לא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בקרוב יהיה לנו את הנושא של תומכי החלטות הרי או-טו-טו, אז תוכלי להביא את זה באותה מסגרת.
נועה ברודסקי לוי
¶
אם אין עוד דברים, אני יכולה להסביר בתיקונים של ההפניות לסעיפים, אם אתה רוצה, שלא הרחבתי על זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
קודם כול, נצביע. מה שבטוח, שנעשה את השינויים. מי בעד לקבל את התיקונים האלה כתיקוני סופר ולשנות את החוק בהתאם לזה? זה הנוסח?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מי בעד?
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
ההחלטה בדבר תיקון טעויות בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מס' 18), התשע"ז-2016, נתקבלה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
התיקונים התקבלו וייכנסו לגופו של חוק. שוב, אם יימצאו עוד דברים, לא להסס, לעשות את זה.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 09:50.