הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 128
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
יום שני, י"ב בכסלו התשע"ז (12 בדצמבר 2016), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 12/12/2016
הצגת הניתוח המגדרי של תקציב המשרד לשוויון חברתי
פרוטוקול
סדר היום
הצגת הניתוח המגדרי של תקציב המשרד לשוויון חברתי
מוזמנים
¶
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
אבי כהן - מנכ"ל, משרד לשוויון חברתי
יוסי בריל - כלכלן, המשרד לשוויון חברתי
לירון אלמוג - הרשות לקידום מעמד האישה, המשרד לשוויון חברתי
נתנאל רובינשטיין - עוזר מנכ"ל, המשרד לשוויון חברתי
קרינה קליגר - תקציבים, המשרד לשוויון חברתי
רוני שטרק - סטודנטית, תחום תקציבים, המשרד לשוויון חברתי
נועה נאמן - עו"ד בנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, משרד התמ"ת
ענבר שפייזמן - מנהלת תכנון אסטרטגי - נש"מ, משרד רה"מ
ח'אלד דגש - ממונה חקיקה, לשכת עו"ד
ברברה סבירסקי - מנהלת, מרכז אדווה
יעל חסון - חוקרת ורכזת תחום תקצוב מגדרי, מרכז אדווה
שולה אגמי - יועצת לקידום מעמדת האישה, מ. שלטון מקומי
חוה מוסקוביץ - יועצת למעמד האישה בבית אל
תמר שוורץ - מנכ"לית, רוח נשית
חמוטל גורי - מנכ"לית, קרן דפנה - נשים משתפות פעולה לשינוי
אורי גבע - רכזת תכניות, קרן דפנה - נשים משתפות פעולה לשינוי
ליאת קליין - יועצת משפטית, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית
ענת לבנת - יו"ר איגוד היועצות למעמד האישה
אביבה חזה - מעמד האישה, המועצה הציונית
סימה פרי - יו"ר איגוד נבחרות הציבור הרשויות המקומיות ומ"מ ראש עיריית רעננה
עדית דיאמנט - חברת הנהלה, איגוד נבחרות הציבור הרשויות המקומיות
רות מכנס - עמותה לקידום זכויות המתמחים
ליאת אייל - עורכת דין
צביה שפירו - מוזמנת
ליאור שובכר פרי - שדלן/ית
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
בוקר טוב לכולם, בוקר טוב, כבוד השרה, חברת הכנסת גילה גמליאל, השרה לשוויון חברתי. אני פותחת את הישיבה של הוועדה לקידום מעמד האישה ולשווין מגדרי ואנחנו היום נעסוק בהצגת הניתוח המגדרי של תקציב משרד השוויון החברתי. ואני רוצה לפתוח קודם כל בדברי ברכה. גם על זה שהשרה הגיעה כדי להציג. אני יודעת שזאת לא פעם ראשונה ואני שמחה שתמיד את מוצאת את הזמן כדי להגיע ולשלב עשייה ושיתוף פעולה עם הוועדה, אבל היום במיוחד והשבוע הזה במיוחד אני רוצה לברך אותך שוב על העמידה האיתנה שלך על ערכי השוויון בין כלל אזרחי מדינת ישראל. אני יודעת שלפעמים לעמוד על ערכים שאנחנו מאמינים ואנחנו חוטפים על זה ביקורת ולפעמים יש התבטאויות שהן לא הכי נעימות לאוזן לאחר שאנחנו מבטאות את הדעה שלנו, אבל תמיד בכל צומת שבה הושמעו, במיוחד אמירות פוגעות באוכלוסייה הערבית וכשרה לשוויון חברתי הוכחת את המחוייבות שלך, הגבת בזמן ובעמדה הנכונה ואני מאוד מעריכה את זה. אני יודעת שבימים קשים כאלה זה לא מה בכך ואני באמת מודה לך על זה בשמי ובשם האוכלוסייה הערבית.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
גם חברי ועדה אחרים מצטרפים לברכות, יופי, מצויין. אני חושבת שזה עניין מאוד חשוב, זו מחויבות - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
התכוונתי לומר חברי ועדה שאינם ערבים כי את דיברת בשם ערבים, אני בשם חברי ועדה שאינם ערבים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
זה קרה כמה פעמים ואני רואה בזה עקביות ומעבר לעקביות ערכים שאת מבטאת אותם ואת נאמנה להם ואני מודה לך על כך. הלוואי ויתרבו כמוך ברגעים קשים. בתקופה האחרונה הולכים ומתרבים רגעים כאלה ולמי שלא הבין זה בעניין התבטאויות שהיו בנושא הרצון הכמוס כנראה שהאוכלוסייה הערבית לא תגיע לקלפיות ולא תצביע שזה המשך לכיוונים אחרים שהיו ונשמעו ביום הבחירות וממשיכים להדהד והשרה עמדה והתבטאה בנושא הזה והדפה התבטאויות מסוג זה. אני רק רוצה להוסיף שזה הדיון השני, אנחנו רצינו לפתוח את הדיונים של סקירת התקציב המגדרי דווקא עם המשרד לשוויון חברתי כי אני יודעת שהסקירה איתכם היא לא רק סקירה של תקציב משרד השוויון חברתי, אלא גם כן סקירה של העשייה הממושכת שלקחתם על עצמכם, ואת במיוחד, כבוד השרה, בנושא של תקצוב מגדרי ויישומו, ניתוח עם שאר המשרדים ואני בטוחה שתתייחסי לזה. רצינו שאת תהיי הראשונה, שתכבדי אותנו בנוכחותך מבין המשרדים, אבל לצערנו הלו"ז העמוס שלך לא אפשר אז התחלנו עם משרד התחבורה ואנחנו נמשיך עם שאר המשרדים. חשוב לי היום הניתוח המגדרי, בדרך כלל של כלל תקציבי המשרד, אבל של תקציב משרד שוויון חברתי במיוחד, כי זה המשרד האמון, בוא נגיד, על קבוצות רבות בתוך החברה הישראלית שהן קבוצות מוחלשות. קבוצות שהרבה פעמים מודרות ומחייבות השקעה ובמיוחד הנשים שהיא לא קבוצה, אלא היא הרוב בין אזרחי מדינת ישראל. לכן, אני רואה את החשיבות, אני לא ארצה להאריך אנחנו ממילא מתחילים באיחור, אני רוצה לנצל את הזמן, לתת לשרה קודם כל להתחיל ואני לא יודעת אם את תעשי את כל הסקירה או הצוות המקצועי. בבקשה.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
ראשית, תודה רבה ותמיד אני שמחה לבוא לכאן. אני חושבת שיש שיתוף פעולה יוצא דופן שיכול להוות באמת מודל על מנת להראות ולהמחיש את היופי שכשמשתפים פעולה יש תוצרים והתוצרים הם תוצרים טובים לכולם ולכולן. אז אני ארצה, ברשות היושבת ראש, ראשית להודות לך. אני חושבת שעצם זה שאת לוקחת על עצמך עכשיו, משרד, משרד שיגיע לכאן ויציג לך באופן ישיר את כל הנתונים לגבי התקצוב המגדרי במשרדם זה בהחלט מסייע על מנת לממש את אותה תכנית. כלומר, בלי השיתוף פעולה זה לא היה יוצא לדרך ובאמת אני רוצה לברך על כך. אני ברשותכן, רוצה לומר כמה דברים וגם איך בעיני צריך להתקדם מכאן הלאה לפני שאני אגע בנושא של המשרד שלי באופן ישיר.
מה שעשינו עד היום זה בעצם אנחנו מימשנו את אותה החלטת ממשלה שקידמה בזמנו, יושבת ראש הוועדה לשעבר, עליזה לביא, ובה אנחנו הוצאנו לפועל את אותה החלטה מהלכה למעשה. היתה לי באמת הזכות לקדם את זה ביחד גם עם עליזה וגם עם עאידה, עם מנכ"ל משרדי שעומד בראש הוועדה שאמורה להוציא את הדברים אל הפועל ובאמת התוצאות הן תוצאות טובות. דאגנו שבתקציב הנוכחי יציגו כבר מהשנה של 2017 100% ולא -70% ואחר כך מעל ה-100% כבר מ-2017 מיושם על ידי המשרדים השונים. ואת היום, עאידה, דואגת להביא לכאן את כל המשרדים וכל משרד יצטרך להציג את התקצוב המגדרי אצלם לפי פרמטרים שנגענו בהם מבחינת הדרישה שלנו לשים את הדגשים בראייה שכל המשרדים יתמקדו בשלושה מוטיבים מרכזיים בכל הנושא של הניתוח עצמו. אני רואה מהנגזרות והמסקנות שאני גוזרת בהתנהלות הכללית של התקצוב המגדרי זה שני שינויים מרכזיים שאני ארצה לקדם לקראת התקציב 2019-2020, אחד מהם זה שהתקציב המגדרי יבחן לא למפרע, אלא לעתיד לבוא. כלומר, לכשיבואו לבנות את תקציב 2019-2020, באותה נשימה הם גם יבנו את התקציב המגדרי כפי שהם תופסים אותו לעתיד לבוא.
כלומר, יהיה תקציב ותקציב מגדרי לשנים הבאות, לא רטרואקטיבית כפי שאנחנו נציג לכם עכשיו מה נעשה, אלא מה ייעשה. במקביל לתקציב אני חושבת שזה ייצור את השינוי המהפכני. לבוא ולבנות את תקציב המדינה מלכתחילה בראייה מגדרית. זה שינוי דרמטי. נכון להיום כשבאים לבנות את התקציב מסתכלים מה היה לפי הניתוח המגדרי ומנסים לבצע שינויים כמו שאני אראה לכם שכן התבצעו אצלנו במשרד. אבל זה לא מספיק. מלכתחילה צריך ליישם את הניתוח המגדרי על התקציב הייעודי העתידי כדי לראות כבר איך אנחנו רואים את התקציב העתידני בניתוח המגדרי. זה יהיה שינוי מהפכני ולשם אני מובילה את ההתקדמות. אז היה לנו בהתחלה אחוז נמוך, הגענו ל-100% דיווח של ניתוחים תקציביים, עכשיו אנחנו כבר מתקדמות לשלב הבא של הניתוח העתידני בתקציבי המדינה בניתוח מגדרי של התקציבים לעתיד לבוא. אני חושבת שזו תהיה המהפכה האמיתית שאליה אנחנו כולנו מייחלות. אם ניסינו לחשוב בפרקטיקה איך מבצעים את השינויים אז לטעמי זה מה שיוביל בסופו של יום אל הדברים.
דבר שני שאנחנו נרצה לקדם זה כן ירידה לרזולוציות כמו שאנחנו עשינו כאן בניתוח של המשרד שלנו. זה נותן את הראייה היותר מדויקת לאן הכסף עובר כדי לתרגם את המשאבים באופן יותר יסודי. אז אנחנו נצטרך בסדנאות שאנחנו מעבירים לתקציבאים לשבת משרד משרד, יש דברים שהם יהיו כלליים לכלל המשרדים, אבל יהיה צורך לתת את הסיוע פר משרד לפי ההתנהלות שלו על מנת לתרגם גם שם את החלוקה המשאבית בקטגוריות נוספות, ייעודיות לכל משרד. זה בסופו של יום יוביל את השינויים המשמעותיים והדרמתיים שאנחנו רוצים לקדם ולהוביל את הראייה של הקצאת המשאבים בצורה שוויונית. זה השינוי שאנחנו - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
כן. נכון להיום קבענו מתודולוגיה אחידה שנותנת פריסה לכלל המשרדים. אני כשבחנתי את הנושא הגעתי למסקנה שזה דבר נכון לעשות, אבל הוא יוצר לי חסכים אינפורמטיביים לגבי החלוקה משאבית פר משרד. כלומר, צריך לעשות מתודלוגיה אחידה מהצד האחד שתגע בכל הנקודות, אבל לתת את הדחיפה הנוספת פר משרד לפי האופי הייעודי והייחודי של כל משרד, זה עדיין חסר לי. הנישה הזאת הייתה לי חסרה. אני אתרגם את זה לדוגמא במשרד הבריאות, לי היה מאוד חסר לראות את הירידה לרזולוציות של סל תרופות - כמה חלוקה בסל התרופות, הנושא של מרכזים לבריאות האישה - כמה מרכזים לעומת מה שקיים, לעומת מה שצריך, זה ניתוח שהוא ייצור את השינויים ברזולוציות המתבקשות בתוך המשרדים. היה לי מאוד חסר. כלומר, אם אני רוצה עכשיו לבצע את השינויים אז זה נכון שאנחנו רואים בנושא השכר, בנושא תמיכות, בנושאים הגדולים, במאקרו, בהחלט ביצענו את הניתוח המגדרי בצורה טובה, אבל לטעמי, כדי שזה יתן עוד את הדחיפה המתבקשת צריך כל משרד לתת לו גם את הייעודיות בניתוח המגדרי שלו ואז אנחנו נבצע באמת את השינוי בצורה היותר שלמה. יותר שלמה, יותר מתבקשת, יותר נכונה מבחינת כלל המשרדים. אז זהו, קרינה, אני רוצה להודות גם לך, קרינה היא התקציבאית אצלנו במשרד, על העבודה היפה מאוד שעשית בניתוח התקציבי של המשרד שלנו. אז בואו נתחיל, אני חושבת שאפשר - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
רק הערה לפני שנתחיל. את האמת בדיוק אני ישבתי וחייכתי כאשר אמרת את השינוי המהותי הראשון. כי בדיוק לפני שהתכנסנו ישבנו עם נציגי המשרד ואני העליתי את החשיבות של דווקא לנתח את 2017-2018, מה מתוכנן בהן לשנות, ורציתי להעלות את זה ברגע שמתחילים ואת הקדמת תרופה ל - - - לא רציתי להנחית מכה, אבל - - - כלומר נתת את התשובה. אני מאוד מקווה שבאמת נתחיל לפעול לכיוון של התקציב המוכן כי המטרה מהניתוח המגדרי הייתה שניצור לעצמנו כלי שיכול להשפיע על התקציבים - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
עכשיו לימדנו אותם איך עושים את זה ועכשיו נתרגם את זה לשלב הבא של המימוש.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
ונצטרך באמת לראות איך נצעד עוד צעד באיך לבנות תקציבים רגישי מגדר ולא רק לנתח אותם בדיעבד.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
מה שהמשרד שלי יעשה, המשרד שלי כבר יעבוד על 2017-2018, המשרדים האחרים אנחנו ננסה לראות אם זה יהיה יישומי לדרוש את 2018, לא 2017, ואם נצליח זה יהיה טוב, אבל מפאת העובדה שהתקציבים מאושרים דו שנתי זה עלול ליצור קצת בעייתיות, אבל אנחנו נבחן את זה. נבקש מהם לראות איך הם כביכול בונים את הניתוח התקציבי של 2017-2018 בראייה כאילו הם היו צריכים להגיש את זה רטרואקטיבי. זה עדיין לא יהיה ממש כמו שאני רוצה שיהיה ב-2019-2020 שכשהתקציבאי בא לקבוע לאן הכסף הולך אומר, רגע זה יוצר לי קצת בעיות בפן המגדרי, אני צריך לעשות פה חלוקה צודקת שזה בעצם היעד. אם אני מסתכלת על היעד המרכזי שיוביל את השינוי זה יגיע כבר לתקציב 2019-2020 ולשם אנחנו מכוונות. זה בעיני הבשורות שמבחינתי אנחנו נצא מכאן שזה באמת מפעם לפעם עושים את השינויים ביחד ומתקדמים שלב אחרי שלב.
אני אתחיל את הניתוח התקציבי של המשרד, אולי אבי אתה רוצה אתה, נתן לך גם קצת לדבר.
אבי כהן
¶
הניתוח שמוצג פה היום זה ניתוח תקציב 2016, על כל התקציב של 2016, שממנו אנחנו ננסה לראות איזה שינויים אפשר לבצע לקראת 17 ו-18 כשרואים את העיוותים כמו שהשרה אמרה וכמו שציינת. אז תקציב המשרד היה בערך כחצי מיליארד שקלים ב-2016, חלקו במזומן, חלקו בתקציב הרשאה, זה משהו כללי. אנחנו רואים שבגדול, אם לוקחים את כל דו"חות המשרד, כל התכונות של אזרחים ותיקים, נשים, רשות לפיתוח כלכלי של המגזר למיעוטים וכדומה, כמאה אלף נשים משתתפות בכל כלל הפרויקטים וכ-65 אלף גברים משתתפים בכלל הפרויקטים. אלה רישומים מדוייקים שמגיעים מתוך המערכות מידע שקיימות אצלנו. בתקציב כ-122 מיליון ₪ לפרויקטים בלבד מוקצים, עוברים לנשים בכל מיני פעולות וכ-40 מיליון ₪, 37 מיליון ₪ לגברים. באחוזים תראו את זה בשקף הבא. באחוזים בשקף הבא כ-60% מכלל המשתתפות בפרויקטים הן נשים וכ-75% מהתקציב עובר לטובת פעולות אלה. עכשיו אנחנו נרד טיפה רזולוציה ואנחנו בעצם ניקח דוגמאות לפרויקטים נבחרים שהמשרד מפעיל בכלל התחומים ונציג בעצם את הניתוח כמה נשים וכמה גברים בכל פרויקט. אז אנחנו רואים פה על השקף קשר רב דורי. קשר רב דורי זה תכנית בתוך בתי הספר שאנחנו מפעילים שבעצם סבא, סבתא, לפי השקף פה זה בעיקר סבתות - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
מעל גיל 80 או בערך יש 700 גברים על 1000 נשים אז זה בדיוק ה-70% שאתה מדבר עליו.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
אפשר לראות את זה באמת ש-7150 נשים לעומת 3850 זה בקשר הרב דורי. באלינה יש מיזם מקסים של בני ובנות שירות לאומי מקרב בני המגזר הערבי למען אוכלוסיות האזרחים הוותיקים לפתור את סוגית הבדידות. גם שם, בעיקר נשים, 487 נשים לעומת 158 גברים שזה בהחלט מבורך.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
לא כאן זה בעצם בנות השירות. בנות שירות לאומי לעומת בני שירות לאומי.
אבי כהן
¶
בקשר הרב דורי זה אין פה נותן שירות ומקבל שירות זה בעצם סביב התלמידים נספרו פה בתוך הגבר ואישה. ב"והדרת", את רוצה להמשיך גילה?
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
לא בסדר, פשוט יש פרויקטים יפים של המשרד שכדאי שתכירו אותם על הדרך. אז ככה הייתי רוצה להכיר את כל הפעילויות של המשרדים אז עשינו בכוונה פירוט ממש פרטני של כלל המיזמים ואז אפשר לראות את זה בצורה מובהקת. אם ממשיכים עם פרויקט "והדרת" שכאן בפריסה ארצית השירות של בני ובנות השירות הלאומי למען אזרחים ותיקים אז אנחנו רואים שכאן יותר גברים והסיבה היא שיש השתתפות של חרדים גדולה בתוך הסיפור שזה משנה את התמונה.
אבי כהן
¶
אבל זה לדוגמא יעד שהשרה הגדירה בפעם הקודמת שישבנו על הדבר הזה, לפני כמה שעות האמת, זה יהיה שינוי ב-2017-2018, את שואלת מה הכלי המרכזי של הדבר הזה.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
כן. בעקבות העובדה שיש פער דרמטי, אז א' להבין ממה הוא נובע, זה לא פתאום בן יום. כשרואים את הפער של המשתתפים החרדים, שזה בסדר, אפשר לגרוע אותו ואת השאר ליצור את השוויון בתוך ההיבט הזה. זה נניח משהו שקצת חסר ב- - - אבל אז כשרואים זה נצבע, פתאום את רואה רגע, מה קרה בפרויקט הספיצפי הזה הוא פתאום לא משקף את המדיניות הכללית של המשרד, מאיזה סיבות יש פה חריגה, אפשר ללמוד ממנה כדי - - - להמשך. כיתות ותיקים, אנחנו רואים שגם כאן כשאנחנו מדברים על לימוד והעשרה לאזרחים ותיקים תוך חיזוק הקשר הבין דורי בין תלמידי בתי הספר לבין האזרחים הוותיקים אז גם כאן נשים בעיקר מובילות: 473 לעומת 178 גברים.
עברנו שקף לנושא הקתדראות שם מגיעות ללמוד יותר נשים באופן דרמטי: 36,400 לעומת 19,600 גברים שזה באים לרכוש השכלה גבוהה גם בשעות הפנאי שלהם. אמנם לא מקבלים תעודה פורמלית, אבל זה נותן להם בהחלט את היכולת פשוט להעשיר את הידע. אותו דבר לגבי פרויקט תהילה, גם שם יש הבדל דרמטי, שנשים יותר נהנות מהשירותים של המשרד. להשלמת השכלת מבוגרים - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
בסדר, הצבע פה - - - בסדר, הבנתי את העניין. הבעיה היא שבשקפים אי אפשר לכתוב לומדות/לומדים כמו שאנחנו אומרות את זה, רוב הזמן מפאת העובדה שאין מקום. להבא תעשה כל אחד בשקף ואז יהיו לי 200 שקפים. פרויקט ארצי להשלמת השכלה יסודית, כאן אתן רואות שיש רק הצבע, הם התבלבלו, היה צריך להפוך את זה. יש 3705 נשים לעומת 195 גברים. אז עכשיו אפשר להסתכל על זה בשני אופנים. אפשר לומר מהצד האחד וואו, יותר נשים משתמשות בעניין הזה, ואפשר לראות את זה מהצד האחר, וואו, יותר נשים זקוקות לזה. זה משהו שנותן ראייה דו צדדית להתייחסות לעצם הנושא, אבל זה אפשרי לבחון אותו. פרויקט כאן גרים שזה פרויקט מקסים, אני באופן אישי כסטודנטית באוניברסיטת באר שבע נעזרתי באזרחית ותיקה שגרתי אצלה בשכונה ד' שם. בשנה הראשונה, הייתם מאמינים, לא הייתה תחבורה ציבורית מבאר שבע לגדרה בשעות שהלימודים מסתיימים, פתאום הבנתי שאני צריכה גם לגור שם אז זה באמת היה מענה. כשהגעתי למשרד היה תחילת המיזם והוא לא כזה צלח ורצו לבטל אותו ואנחנו ממש הרמנו את הכפפה וקידמנו את המיזם, תראו היום, זה ממש, אני מתרגשת לראות את המספרים של הסטודנטים והסטודנטיות שגרים היום אצל אזרחים ואזרחיות ותיקים וותיקות ומקבלים מהם מלגה, אני לא קיבלתי מלגה, של 8000 ₪ שגם מסייעת להם בלימודים ואתם רואים: 737 נשים לעומת 633 גברים שנהנים מהמיזם. אני חושבת שזה בהחלט מבורך ויפה.
מוקד, יש לנו מוקד 8840* נותן מענה לאזרחים ותיקים כל יום עד שמונה בערב, לגבי הזכויות, הטבות, כל השירותים. וכמו שאתם רואים כאן, במקרה הזה, זו באמת נקודה מעניינת, יותר גברים מתקשרים לבקש עזרה. שאלה מעניינת למה. עוד לא ניתחנו את התשובה, אבל מתוך הפניות שמגיעות למוקד, 29,164 הם גברים, הם מתקשרים לדעת מה הזכויות שלהם, מה ההטבות שמגיעות להם לעומת 17,387 נשים בלבד. יחסית. זו שאלה מעניינת לדעת מדוע יותר גברים מתקשרים מנשים לקבל את ה- - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
זו שאלה מעניינת, זה מה שאני אומרת, זה נתון שתהינו לגביו, אבל לא חשבנו בדיוק מדוע, אבל זה חלק אולי מדברים שאנחנו צריכים לתקן בדבר הדרישה שלנו לקבל את הזכויות. זה בא לידי ביטוי, אנחנו רואים, בנושא של סגירת חוזה עבודה וזה בא לידי ביטוי בהרבה דברים ובין יתר הדברים זה גם בדרישה לדעת מה ההטבות והזכויות ולנצל אותן עד תום.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
יכול להיות שהגברים עושים את השירות הזה גם עבור בנות זוגם. הם מבררים כי בבתים מסוימים הם מופקדים על הסידורים היום יומיים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
זה חלק מהגישה התרבותית שבה נשים לא כל כך מועצמות לדרוש את זכויותיהן ולחפש ולבדוק וכולי. דבר שני, זה מה שהזכרת חבר הכנסת - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
זה הסבר חלקי לתהייה הזה. השאלה היא האם הן מקופחות כנשים, האם קבוצת הנשים מקופחת בגלל המספרים האלה, אני אומר שיתכן שלא. מישהו מברר עבור בני המשפחה.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
יכול להיות. לא פוסלים את זה. אבל זה נתון שהוא באמת הדליק קצת נורה אדומה לשאול שאלה. עוד נעבד את זה בהמשך, אבל בעיקרון זה באמת, אותי באופן אישי, מאוד הפתיע לראות את התמונה הזאת. יחידות סגולה זאת יחידות של מתנדבים ומתנדבות בבתי החולים שהם נותנים מידע על החולים ולבני המשפחות שלהם למצות את הזכויות, ההטבות של ניצולי שואה, של בני משפחה, בעיקר בבתי חולים ששם לצערנו האחוזי נכות פתאום משתנים, המצב הבריאותי משתנה, מה שמגיע מביטוח לאומי יש לזה נגזרות. וכאן אנחנו רואים שבמקרה הספציפי הזה נשים הן יותר דומיננטיות מבחינת המתנדבות. יש לנו 152 מתנדבות לעומת 70 מתנדבים. זה פרויקט מאוד יפה, הוא מאוד מרגש, מאוד עוזר, חייבת לציין.
סטודנטים למען הוותיקים, כל השינוי של היחס לאזרחים ותיקים על ידי סטודנטים בקשר בין דורי. בכלל המשרד שינה את כל הצביון שלו להרבה פעילויות בין דוריות בין הצעירים לאזרחים הוותיקים. הרבה מאוד יצירות של קשרים שמסייעים מאוד לפתרון בעיית הבדידות שזה בעצם מרכז הפעילות של המשרד שלנו - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
כן, כן, בהחלט. ואז אנחנו רואים גם כאן יותר נשים באופן דרמטי. הוותיקות נהנות מהשירות: אנחנו רואים שיש 5643 אזרחיות ותיקות שנהנות מהשירות לעומת 957. לגבי הסטודנטים אז יש גם יותר סטודנטיות שהן בעצם נמצאות בפרויקט הזה: 327 לעומת 123 סטודנטים שלוקחים בזה חלק.
עכשיו יש פעילויות בכלל, יש ספורט עממי, אנחנו רואים שהגברים יותר נהנים מהספורט העממי. אנחנו צריכים לבדוק אם זה בגלל מה שאנחנו מציעים או בגלל פחות מעורבות. זו גם שאלה שתבדק אצלנו. אנחנו יותר רוצים להתמקד עכשיו בלפתוח תחומים כמו הליכה, קבוצות הליכה, התעמלות בונה עצם. חשבנו על זה שאם יש יותר גברים כנראה אנחנו צריכים לחדד יותר פעילויות ספורטיביות שיהיו יותר ייעודיות לנשים ואז אנחנו נראה את השקף הזה מקבל יותר שוויוניות בנושא. בליגת פטאנק אנחנו רואים שגם הגברים יותר משתתפים, אבל יש השתתפות של נשים, 247 נשים לעומת 483, אבל עדיין יש השתתפות בליגה. הזכרתי אותך, עליזה, בתחילת דבריי - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
אנחנו עכשיו מפתחים את הענפים של כל התחומים הללו כדי לתת באמת יותר מגוון של התחומים בספורט כדי להציע - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
כן, אבל לא, זה התחום שלנו, זה התחום שלי, אני לא מדברת על משרד הספורט כרגע. זה תחומים לאזרחים ותיקים מטעם המשרד לשוויון חברתי. אנחנו מתכוונים לסייע בנושא הספורט לנשים גם כן זה יתן כבר ביטוי לתקציבים הבאים. אבל כאן אמרנו, בתחום של האזרחים הוותיקים, הנשים האזרחיות הוותיקות פחות משתמשות בשירות הספורט שהמשרד עצמו מציע ועל כן אנחנו נפתח בעבורן תחומים נוספים - - -
קריאה
¶
יש קבוצות כדורשת גם לגימלאיות, יש קבוצות שהם התחילו לפתח, אולי הם יתנו תקציבים אז הם ימצאו את עצמם גם שם כי זה הולך ו - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
זה מה שאנחנו - - - גם מבורך, כל רעיון יתקבל בברכה בגלל זה אנחנו מציפים כאן ברזולוציות כאלה של פר פרויקט כי אנחנו באמת כדי לתת לזה מענה, אני חושבת שמכאן מתחיל השינוי, כשרואים את כל הדברים מול העיניים וצריך לבצע את השינויים האלה - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
יכול להיות, אבל המידע הוא רץ לכולם אז אם הגברים יודעים אז אין סיבה שהנשים לא תדענה במקומות - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
אבל את רואה, תראי את הליגת פטאנק לדוגמא, שזה מעניין לראות את ההשתלבות של נשים בתוך הליגה ולראות איך אפשר גם להעצים את זה כי זה מאוד יפה.
בפעילות בתחום הפיתוח הכלכלי של המיעוטים שזאת יחידה בתוך המשרד לשוויון חברתי יש דגש על נושא העצמת נשים באופן גורף ועל כן במיזמים, לא עשיתי את הטבלאות כי יש 100% השתתפות של רק נשים אז לא היה מה להראות את ההשוואה מול גברים כי זה בעצם פרויקטים ייעודיים להעצמת נשים. אם זה השכלת יסוד לבנות, אם זה חינוך טכנולוגי ומדעי, אם זה הרחבת תכנית אשת חיל, אם זה העמקת סבסוד מעונות היום וקרן הלוואות לעסקים זעירים לנשים, זה פשוט פרויקטים שהם מתכווננים 100% עבור נשים ובגלל זה אנחנו לא הרגשנו צורך להראות אותם, אלא להציג את זה כמקשה אחת. אותו דבר לגבי הקרן מלגות - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
האם סעיפי התקציב האלה בהעצמת הנשים, הפיתוח הכלכלי של המיעוטים, האם הם זוכים לתמיכה נוספת מצד המשרדים הנוגעים בדבר? נניח, דיברת על חינוך, אז המשרד מקצה חצי מיליון, האם הוא זוכה בחצי מיליון ממשרד החינוך, פיתוח עסקים קטנים ממשרד התעשייה והמסחר כי לפעמים אנחנו צריכים תמריץ מסוים למשרד שזה עיקר עניינו כדי לקדם נושא.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
כן התשובה היא בהחלט כן. מרבית המיזמים במשרד אנחנו עושים הרבה שיתופי פעולה עם משרדים שונים. רוב המשרדים, אני חייבת לציין, מאוד פתוחים לשיתופים הללו וכן, במקרה הספציפי הזה בהחלט כן, בגלל זה גם יש מבחינתנו יותר תפוקה של הפוטנציאל במימוש אל מול האחוזים של הנשים.
אותו דבר קרן מלגות שאנחנו רואים 58% ממקבלי המלגות הן מקבלות מלגה. בדיוק דיברנו, את יצאת, על הנושא של הפיתוח הכלכלי של המיעוטים ורואים פה בצורה יסודית שפשוט 100% זה נשים כי זה פרויקטים ייעודיים לנשים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
כן, בפרויקטים הייעודיים, אבל אני יודעת שהתקציב של הרשות הוא הרבה יותר גבוה שחלק ממנו כן נהנות ממנו הנשים למשל, פיתוח אזורי תעשייה וכולי וכולי שצריך שם גם לנסות לבדוק כי החלק שמגיע לנשים הוא לא פרופורציונלי לאוכלוסייה.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
לזה התכוונתי כשאמרתי היום שאנחנו נתנו פשוט מתודולוגיה כללית לכלל המשרדים ואני רואה שיש מקום לעשות, כמו שאמרתי, לכל משרד גם לתת את האקסטרא הייעודית המיוחדת לו ולתת את המפרט המתבקש. אבל זו אחת המסקנות העיקריות שבעצם קיבלנו בתחילת הדברים. נמשיך - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
אז ככה, מה שאנחנו רצינו לומר שמבחינת המשרד אנחנו הובלנו בעצם את כל הפרויקט של הניתוח של התקציב המגדרי של כלל המשרדים השונים. ומבחינתנו זה חלק מהדברים שהם משמעותיים בסוגיה של המגדר. דבר שני שעשינו, פעם ראשונה, הקצינו תקציב ייעודי לרשויות. יצא קול קורא לכל הרשויות בארץ שבעצם קרא להם לבוא ולהציג בפנינו את הפרויקטים שהם מעוניינים לקידום שוויון מגדרי ולהעצמת נשים בכל הישובים בארץ. לא היה כזה דבר מעולם. אני חושבת שזה תמיד היה כל היועצות לקידום מעמד האישה ברשויות השונות היו מתוסכלות מזה שמהצד האחד יש להן תקן, מהצד השני אין תקציב לפעילות.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
ואז חשבתי, מה הפתרון, מה בדיוק כי כל אחד יש לו את הצביון שלו ואת הדרישות שלו ואני חושבת שזה היה הפתרון והוא פתרון יפה.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
התקציב הזה הוא מדבר על בפוטנציאל של 200 אלף ₪. בעיריות זה דרמטי, זה משמעותי, אפשר לעשות מזה הרבה מאוד דברים מעולים להעצמת נשים. עד הראשון בדצמבר היו אמורים להגיש קולות קוראים ואני רוצה לומר לכם ש-174 רשויות הגישו.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
אז אמרתי, הסכום הוא נע בסביבות הכ-200 אלף ₪ כל רשות ותכפילי, כפול 174 - - -
זאב בנימין בגין (הליכוד)
¶
אני דיברתי לפני תחילת הישיבה עם המנהל הכללי של משרדך ושאלנו גם עאידה ואני לגבי, מה שנקבע, שיהיה תקציב ייעודי ליועצות למעמד האישה בכ-40 מועצות, רשויות מקומיות ערביות דווקא אלה המסוגלות פחות, להעצים שם את הפעילות הזאת. האם זה חופף, האם זה מקביל? אבי, אולי תוכל לומר לפרוטוקול איפה זה עומד כי אני דיברתי עם אריאל יוצר ממשרד האוצר לפני ימים אחדים, הוא אמר לי שהתקצוב מתקדם וצריך לצאת קול קורא מיוחד - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אני חייבת להגיד - - - אני מציינת מה שאמרה השרה, בינתיים הוא זוחל כי אם אתם זוכרים ב-8 במרץ הכרזנו על התכנית באופן משותף פה בכנסת באירוע הגדול, השרה והודנו על המאמצים שהשקיע חבר הכנסת בני בגין איתי כדי להשיג את התכנית הזו ובינתיים אנחנו עדיין מחכים.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
זו הסיבה שאני לא המתנתי עד שהדבר הזה יתקדם בדרך המסורבלת שהם סגרו איתכם את התהליך הזה וקראתי לקולות קוראים לכולם ופנינו באופן ישיר לראשי הרשויות הערביות ודרשנו מהם להגיש את הקולות קוראים. כמה מתוך ה-174 רשויות?
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
30% מזה הן באמת רשויות ערביות מתוך הבנה שיש תקציב לפעילות. עכשיו שם, טוענים בעצם באוצר, מהות הויכוח בעצם זה הם אומרים, יופי אתם הקציתם לנו עכשיו תקציב ליועצות למימון, אבל נגמרה ההקצאה, התקנים נשארים, אז איך עכשיו, אי אפשר לגרוע מאותן יועצות את המשכורת שלהן, את התקן שהן קיבלו. אז מי עכשיו - - - את הכסף הזה, זו המחלוקת. אנחנו רוצים להראות - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
5 מיליון ₪ לשנה ואז אנחנו פתרנו. אמרנו להם, נגיע ליעד גם זה יפתר. זאת אומרת אפשר יהיה אחר כך להכניס את זה כבר אחרי שזה מוטמע והרשויות כבר יבינו את החשיבות של זה וזה יהיה חלק מכל התקנים שקיימים, אבל עדיין לא הצלחנו לקדם את העניין הזה. זאת אומרת, הכסף קיים, אין בעיה של כסף. בוא נגדיר, הכסף לא אצלי, אבל הכסף קיים באוצר זה לא משהו שאני מודאגת ממנו ההליך - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
כן יש התנגדות שמגיעה ממשרד הפנים בעיקר שאומרים, מה פתאום אתם מפילים עלינו תקנים, מי אתם עכשיו תבואו יופי היום תביאו לי זה, מחר יביאו לי מישהו אחר. כל אחד יפיל עלי תקנים ובסוף איך אני אמור כמשרד הפנים להגן על המערכת בסופו של יום. אני לא אומר שאין בזה טיעון מקצועי או משמעותי רציני, אבל מפאת העובדה שהסוגיה הזאת היא כל כך דרמטית ומשמעותית שמבחינתי היא חייבת כדי ליצור את השינוי המתבקש וזה חלק מהאיטרסים שהממשלה הציגה כיעד מרכזי לשלב נשים ערביות בתעסוקה ובכל נושא ההשכלה הגבוהה. חלק מהמרכיבים זה בין יתר הדברים לבצע את זה מתוך המערך המוניציפלי. אני מנסה עוד להגיע להסדר הזה, ניתן לזה עוד את הזמן המתבקש, להוציא את ההתנגדות של משרד הפנים ונקווה שנתגבר על זה, אבל שוב אמרתי, גם לחבר הכנסת בני בגין, שכדאי לדבר גם עם השר דרעי שהוא מאוד פתוח, מאוד קשוב לכל הצרכים של החברה הערבית בכלל ויכול מאוד להיות שהוא כן ירים את הכפפה בנושא הזה. אבל זה משהו שהוא בתהליך עדיין, אבל לא חיכינו לזה. כלומר, המשאבים האלה והתקציבים האלה יהיו בנוסף לכל מה שקיים, זה לא על חשבון כי זה לא נמדד. אנחנו פשוט - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אני חושבת שחלק מהמטרות של הסיקור התקצוב המגדרי זה לתקן את המעוות אז אם יקחו להם חמש שנים של תקנים אז שאולי זה מספיק זמן כדי לתקן את המעוות בתוך הרשויות המקומיות שלא קיים תקן ליועצות ויתחילו לפעול מעכשיו לשנות את זה בתקציב הבא. כשתהיה מסקנה שצריכים לתקן את זה בתקציב של משרד הפנים.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
גברתי השרה, ברשותך, אני ארצה לבקש ממך לחזור בכל זאת שורה אחת קודם לשורה המודגשת: הובלה וליווי ניתוח התקציב המגדרי במשרדי הממשלה. גברתי עומדת בראש משרד מאוד ייחודי. מצד אחד אתם משרד שיש לו את הפרויקטים שלו ואת תחומי העיסוק שלו וגברתי, בצדק, מפרטת את הדברים החשובים שאתם עושים. מצד שני זה גם סוג של נפרד מטה שבעצם אמור להתערב בחייהם של משרדים אחרים ולקדם חשיבה במשרדים אחרים בנושאים שמשרדים אחרים לא רגילים לחשוב כך. למשל, תקציב מגדרי זה לא תחום ידע שמשרדי הממשלה התרגלו לאורך השנים לעבוד ככה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אז השאלה שלי האם גברתי יכולה לתת איזשהי הערכה, אנחנו היום עומדים בפני תקציב מדינה שעוד מעט נאשר אותו, האם יש לכם הערכה עד כמה השיקולים של תקציב מגדרי אכן נכנסו למערכת העבודה של - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
לא היית בתחילת דבריי, חלק מהבעיות, אני הייתי כאן בתור גם בהקשר של חברי וחברות הכנסת שמגיעים לדיון באמצע ואז את הדברים הם כבר נאמרו. לאור העניין אני אחזור על דבריי. אנחנו הובלנו וקידמנו את התקציב המגדרי, בהתחלה זה היה 40%, היום דאגנו לקדם אותו ל-100% תקציב מגדרי. לא חיכינו לעבור את התהליך שהיה בהצעת המחליטים ל-70%, ל-100%. אמרנו, מהשנה הנוכחית, לאור העניין שמדובר בתקציב דו שנתי אז אנחנו נוביל את זה שזה יהיה כבר 100% מ-2017. אלא מה, היה כמו שאמרתי בתחילת דבריי, חלק משני הדברים שאני רוצה לייעל את ההתייחסות לתקציב המגדרי באיך צריך לשנות אותו וזה מה שאנחנו כרגע נקדם מכאן והלאה זה שני דברים. דבר ראשון זה שהתקציב המגדרי ינותח לא למפרע, אלא עתידי - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
מטרה בסדר, אבל זה לא מה שהיה בפועל. לא נאמר לא בסדנאות, לא דרך אדוה שקידמו את זה ביחד עם התקציבאים - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
אני אומרת, כשישבו עם התקציבאים, זה הקו שהובל שם וזה מה שיש. וחלק מהמסקנות שאני בדיוק באתי וראיתי את הנתונים ושאלתי, רגע מה, למה זה לא בא לידי בטוי בצורה הזאת, הבנו שהתהליך על מה שנעשה ומה נלמד שנעשה. הכל היה תמיד בדיעבד. ובעיניי, אמרתי בתחילת הישיבה, שהקו שצריך להוביל ואותו אני אוביל מכאן והלאה שלכשבונים את התקציב אז כבר נטמיע להם את החשיבה המגדרית בבנייה עצמה, בבנייה של ה- - - ברגע שבונים את התקציב אז בתוך הבנייה כבר המוטיבים המגדריים יקבלו את ביטויים ויוצג לנו תקציב בראייה עתידית. כלומר, תראי את התקציב של המדינה ותראי גם כן איך זה יושם בתוך התקציב עצמו, השינויים המגדריים המתבקשים, ואז- - - תראי, גם אני, זה לא חלילה משהו שאני מאשימה או לא מאשימה, ההיפך, אני חושבת שהתקציבאים היו צריכים גם לעבור תהליך של איך בונים תקציב מגדרי. זה לא משהו שעכשיו ביום אחד באים ופתאום, זה לא כזה כפשוטו. ראינו את ההבדלים בין ה-40%, את הדרישות של המתודולוגיה, הוספתי לזה שהדבר השני שאני רואה לנכון בצורך לבצע שינוי זה גם מתודולוגיה כללית לכלל המשרדים מן הצד האחד, אבל גם בנוסף להוביל לראייה ייעודית פר משרד. כי יש משרדים שכל משרד יכול גם להראות את ההתנהלות שלו. נניח המשרד אצלי, שאני אמונה עליו היום, השוויון החברתי, אז יש לו הרבה תחומי פעילות ובכל תחום פעילות אפשר לראות את ההתנהלות בראייה המגדרית באופן שונה פר נושא ואז ממש לעשות ניתוח מאוד פרטני כדי שיתן לנו את הראייה המקיפה. אני חושבת שזה בעצם כאן אנחנו מתייעלים ביחד מול התקציבאים בהכרת התחום שהוא היה מאוד חדש בעבורם, להתמודד באיך בכלל בונים כזה תקציב מגדרי והדבר שהיה גם אולי יותר נכון בתהליך כדי שהוא יוטמע בצורה הנכונה ביותר לעתיד לבוא זה באמת לעבור את התהליך בתחומים שכבר התקציב בנוי ולעתיד לבוא לאחר ההכרה שתקציב של 100% בתקציב בנוי לייעל אותו לתקציב העתידני שזה בעיניי השינוי שאנחנו יישם אותו לתקציב הבא. ובעיניי זה - - -
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
באיזה דרך מעבר ליום עיון, כלומר, דווקא באמת אני חייבת לציין את הלקיחה שלך את המושכות מהרגע שהגעת לנושא הזה של התקציב המגדרי, נושא שלמדת אותו לעומק ובאמת ברכות. אבל כמעט שנתיים בתפקיד והמקום הזה של איך עושים את זה נכון. אנחנו עכשיו בפני תקציב של שנתיים. כלומר, תקציב מדינה לשנתיים הבאות. הנתונים אחורה הם מאוד מאוד קשים. ניקח נתון של הספורט שדיברנו עליו שאנחנו רואים בצורה מאוד מאוד קשה את התקציב שהולך לצעירים מול התקציב המועט שהולך לצעירות וככה על כל מנעד ה- - - כשאנחנו באות ורוצות לתקן עולם ובסוף כשהאליפות הולכת ומתבטלת אנחנו מבינות איפה זה מתחיל ואיך מתקנים או נתון נוסף שממש אי אפשר לחיות איתו זה ש-95% מהיועצים החיצוניים של משרדי הממשלה זה גברים. 95% מהיועצים החיצוניים. אתן מבינות מה זה אומר. כלומר, אין יועצות ואין משרדים - - -
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
נכון. כי מה שקורה היום זה שבאמת עם העבודה הברוכה במשרדי הממשלה שעצם - - - הרי אנחנו כשהעברנו את החלטת הממשלה בכנסת הקודמת ועבדנו על זה ביקשנו שכל שר, והשרה עכשיו זה מה שהיא עושה כי זה באמת בעקבות ההחלטה. היא באה ומציגה את תקציב משרדה בהיבט המגדרי וכך כל שר ושר - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
חברי הכנסת, אני מבקשת רק שנייה. תיכף השרה תצטרך לצאת לצערי הרב אז אם אפשר אם יש שאלה ממוקדת.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
בשמחה אני אתן לך את כל הנתונים אנחנו ממש פילחנו את כולם משום שזה ישפיע גם על החקיקה שלנו. אבל, גברתי השרה, אם אפשר, ויש שנתיים עכשיו על התקציב הבא על הנושא באמת איך לבנות את זה נכון שהתקציב הבא - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
קודם כל אני תמיד פתוחה לקבל גם הערות לאיך אפשר, אנחנו גם שיתפנו את כולם בשיח, ביקשנו לשמוע את הדברים בזמן אמת וזה מאוד מאוד חשוב. אנחנו, כמו שאני מציבה את זה כיעד ברור להתקדם. לראות איך מחילים בסופו של יום, הרצון לראות את תקציב המדינה מחולק באופן שוויוני וזאת בדיוק המטרה לשם אנחנו מתכווננות. עכשיו אני רוצה לומר שבהקשר הזה באמת אני רוצה לברך את יעל מאגף התקציבים שעשתה איתנו עבודת קודש ובאמת גם את מרכז אדוה וגם אותך, עליזה, כבר ברכתי בתחילת דבריי וגם את עאידה ואת אבי. אני חושבת שגם הצוות שקם עם רואת חשבון איריס שטרק ורואה חשבון קובי נבון והייתה גם סיגל, מנכ"לית נגב גליל, עכשיו תצטרך להיות מוחלפת שם בתוך הוועדה, השיתוף פעולה הזה יצר את השינוי. גם השיח כאן, אנחנו מקבלות את המשוב ויכולות לבצע שינויים. השינויים כשנכנסים לעניין של תהליכים לא לוקחים יום. אני אתן לכם דוגמא רק, אני אעבור רגע מהר ברשותכם לנושא כוח האדם שמאוד זעק משנה שעברה לעומת השנה במשרד בדרגות הבכירות. מאוד צרם שבמשרד לשוויון חברתי בדרגות הבכירות ראינו ירידה, היה 20% מהנשים במשרד לשוויון חברתי היו בדרגות בכירות לעומת הגברים והיום אתן רואות את השינוי. 45% מהנשים בדרגות הבכירות לעומת 55% מהגברים נמצאים היום בדרגות הבכירות במשרד לשוויון חברתי. כלומר, כשאנחנו רואים את התמונה יותר קל לנו לבצע את השינוי באופן ממוקד, לשים את הדגשים היכן שצריך על מנת לבוא ולקדם את הנושא ומבחינתי זה דבר שהוא מאוד יכול לעזור לכל השאר. אני לא אגע בשאר הדברים אבי פה ישאר ויעבור עליהם.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
רק כבוד השרה לפני שאת יוצאת הייתי רוצה לשאול מה המסר העיקרי לאחר הניתוח? אני גם כן לא הבנתי למה צריך לעשות, את התייחסת לזה ל-2016, הייתי רוצה לראות איך בונים 2017. את התייחסת בהתחלה ואמרת שזה התכנון הלאה, אבל מניתוח של 2016 למרות שאני הייתי מעדיפה גם כן להיכנס לתכניות שהן לא בנויות רק לנשים, אלא תכניות כלליות. מה המסר העיקרי, הדבר הראשון שלומדים אותו שכמו שעשית בשנה שעברה, התמקדת בנושא של פערי שכר ודרגות והתחלת ליישם תכנית כדי לשפר את המצב. מה הדברים העיקריים שאת רואה עכשיו קיימים בניתוח התקציב של המשרד שהיית כבר רוצה לתכנן ל-2017-2018 לסגור את הפערים האלה ולתקן.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
תראי, לגבי המשרד שלי שהוא אמור על שוויון מגדרי ועל שוויון מגזרי שהמתן דגש העיקרי שם בנושא נשים, אזרחיות ותיקות, תוחלת החיים. אני חושבת שזה מבחינת המשרד שלנו, יחסית, בהיבט המגדרי יותר קל לקדם את הנושא המגדרי במשרד, אבל אני מודעת לכך שקיים קושי. זה כמו לדוגמא ששאלנו כאן, רגע יש לנו פרויקט מקסים של מוקד 8840, למה? ולא תמיד יש גם תשובה, זה כל העניין. אין לי תשובה חד משמעית. זה יצריך מהמשרד, מהצוות המקצועי, לשבת לתהות על עצם הנתון הזה ולראות, אולי זה מצריך יותר התמקדות בקמפיינים שמשווקים את המוקד. לשים יותר דגש על אזרחיות ותיקות תדעו שמותר לכן 8840* מאשר לומר כל פעם אזרח ותיק. אולי, לא יודעת, אנחנו נחשוב על זה ונגבש סביב זה את העניין. כמו שדיברנו על הספורט. קידום הבריאות שאנחנו שמים לזה דגשים ואז פתאום אנחנו רואים שיותר גברים נהנים אז רגע אולי משהו ומה אנחנו מציעים בעבורן לא מספיק אטרקטיבי. נכון שלפטאנק באות מאה פלוס נשים, אבל יש דברים יותר מעניינים לתעל את הזמן ועל כן אנחנו נפתח תכניות כן מתאימות כמו שאמרנו, לבריאות העצם ולחיזוק העצם וכל הנושא של קבוצות הליכה, דברים שאולי נשים ירצו יותר לקחת בהם חלק. הראייה היא מתמקדת בלראות איפה בדיוק הרצון או לדוגמא בני ובנות שירות לאומי בפרויקט הכללי את רואה דרמטית יותר בני שירות לאומי ולא בנות שירות לאומי אז צריך לראות מדוע זה מקבל את ביטויו וליצור שבמשרד שלנו יהיה יותר בנות שירות לאומי.
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
לא, לא, בפרויקטים שלנו, אצלנו בפרויקט יותר משתתפים בנים בפרויקט מאשר בנות בפרויקט אז גם כאן אנחנו נבחן מדוע מגיעים יותר בנים לשירות הלאומי מאשר בנות. או כל הסוגיות של אם יש פרויקטים של קתדראות או פרויקט תהילה, כל פרויקט כזה אנחנו נראה בכל מקום שבו אין מערך שוויוני מבחינה כמותית מדוע זה קורה ואלה דברים שבעיניי הם משמעותיים. אנחנו תמיד בוחנים את זה, אני חייבת לציין, כשהובלנו בדיגיטציה לדוגמא את כל הנושא של העלאת העסקים הקטנים והבינוניים לעסקים מקוונים אז ראינו ש-40% מהאנשים השתתפו וצריך לראות איך מעודדים יותר. כלומר, כל דבר שאנחנו פשוט עוסקים בו מבחינתי האישית, התקציב המגדרי, הוא כבר מסייע לי להראות את התקציב הבא כי הוא נבנה על בסיס זה. וזאת היתה, אם את שואלת אותי, עליזה, הקו חשיבה היה בדיוק שם. כלומר, אומרים אוקיי, אנחנו בונים את התקציב ואז את התקציב הבא אנחנו בונים על בסיס זה כדי שלעתיד נציג את השינויים. אבל זה פחות נכון. בעיניי צריך כבר להתמקד ממש בבנייה עצמה, אבל אי אפשר לבוא כשאנשים לא בנו מעולם תקציב מגדרי ולדרוש את זה, זה לא משהו שהולך - - -
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
התקציב הנוכחי לשנתיים הקרובות הוא בפערים מגדריים מאוד מאוד גדולים, אנחנו רואים את זה - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
עליזה, זו הסיבה שאני אמרתי שאנחנו במשרד שלי ננסה כבר מכאן לראות את תקציב 2017-2018 בראייה מגדרית. כלומר, ננסה כבר אנחנו לעבוד על המודלים הללו כראייה מגדרית ולראות אם יש, לאור זה שהתקציב כבר אושר, כי אנחנו הסקנו כן את המסקנות מהנגזרות הקודמות. לבוא ולהציג אותו ונסיק את המסקנות. אולי ל-2018 נוכל לתעל, אמרתי את זה בתחילת דבריי, גם את המשרדים האחרים. אבל - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
לא עליזה אני מבקשת, שנייה. יש לה תקציב, תוספת תקציבית השנה של כבסביבות 15 או 16 מיליון ₪ - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
התקציב של הרשות לקידום מעמד האישה שולש. היה בו תקציב מאוד זניח, היום הוא עומד על 10 מיליון ₪ רק בפעילות של הרשות, שלא נדבר על הפעילות של הנשים בשאר המשרדים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
כן. אני רציתי לדעת מה עם החלוקה החדשה כי זה מקום שאפשר להשפיע עליו כבר - - -
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
ברשותך, רק עוד שאלה אחת, המקום של ההתערבות שלך מול שרים, למשל, יש הרבה פעמים שניגשים לוועדת הכספים, אז לבוא מהמקום של העיוות, בטח נגיד בספורט נשים ונערות, לפנות לשרה, נעזור, נעזור כאן. הרי אנחנו לא יכולים לחיות בעיוות הזה. בסדר, אנחנו נעזור, אנחנו נעשה את העבודה אבל תשמעי, כלומר יש פה עיוות לשנתיים הקרובות, יש פה עיוות מאוד מאוד גדול - - -
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל
¶
אז אמרתי שוב, עליזה, מפאת העובדה שאני מסכימה שאנחנו עדיין רחוקות מהאידיאל של תקציב שוויוני מבחינה מגדרית אז מה שאנחנו פשוט מובילות ביחד זה את הרצון להטמיע את זה ולהטמיע בל נחשוב שזה קורה ביום אחד. אנחנו נכנסנו לתהליך, אני חושבת שהוא בסך הכל תהליך מאוד בריא, אנחנו רואות כבר את הכיוונים, משרד התחבורה הציג כאן אז ראיתם את היופי שבשינוי וכמה זה באמת מקבל את הביטוי. היו כאן משרדים שתשאלו את השאלות הקשות, תדרשו את הדברים הנכונים וזה בהחלט מסייע, אין ספק. אבל, כמו שאמרתי, אנחנו גם נדאג לעשות, קרינה, את התקציב של 2017-2018 נסיק ממנו כבר את המסקנות, נבנה אותו כבר כתקציב מגדרי במקביל ונראה מה זה מצריך כדי לדרוש את הדברים האלה גם מהמשרדים האחרים ונתקדם ליעד. תודה רבה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
תודה. אנחנו נמשיך את הדיון עם מנכ"ל המשרד מר אבי כהן כי יש עוד כמה דברים שעוד צריכים לברר אותם. בבקשה. אני חושבת שכמעט - - - רק אם אפשר לחזור לשקף על הנשים מהאוכלוסייה הערבית - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
סליחה, מבקשים רשות דיבור ואז. בנושא של העמקת סבסוד מעונות היום דווקא המשרד שמוביל הורות שוויונית זוקף את הסכום הזה להנאת הנשים, זה לא תקציב מיועד רק לנשים זה למשפחה אז בוא לא נעשה רק שהנשים נהנות מהתקציב הזה, אוקיי? אז זה חלק מהניתוח המגדרי, איך להסתכל על התקציבים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אוקיי, אם סיימתם אני נותנת קודם כל - - - גברת ברברה סבירסקי, מנכ"לית מרכז אדוה שליווה מבחינה מקצועית את כל התהליך הזה, בבקשה גברתי, יש לך מה להוסיף?
ברברה סבירסקי
¶
כן, יש לי כמה דברים לומר. קודם כל מה שקרה היום זה מדהים, זה מדהים. מדברים ברצינות רבה על ניתוח מגדרי של תקציב המדינה. זה לא מושלם, זה לא נגמר, אבל זה מדהים שזה קורה. הערה שנייה, זה תהליך שהיה צריך להימשך ארבע שנים ואני אחזור על מה שאני אומרת בכל מקום, זה נמשך ארבעה חודשים. המשרד נערך ועבד באינטנסיביות מסיבות שונות, ארבעה חודשים עם משרדי הממשלה אז לצפות שהכל יהיה ממש מושלם ומנותח ומשופר זה קצת מוגזם, באיך אומרים, בעולם שלנו הלא מושלם. אבל נעשתה עבודה מאוד רצינית ואינטנסיבית. הערה שנייה, לגבי ה- - - ואני חוזרת על מה שאמרה השרה, לגבי ה- - - נכון, ניתחו על פי רוב את התקציב של 2016. אנחנו עבדנו עם משרד האוצר וזאת הייתה הבקשה המפורשת של משרד האוצר. כאשר ההיגיון מאחורי הבקשה הזאת היה איך עתידי לבקש יותר כסף לתכנית X אם את לא יודעת כמה משתתפים וכמה משתמשים בזה. איך תדעי שצריך להיות שם יותר גברים או יותר נשים. לא תדעי, אלא אם כן את תעשי את החישוב. את לא יכולה לעשות חישוב על תקציב את יכולה לעשות חישוב רק על ביצוע. אז זאת הסיבה - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
מעניין מאוד שפתאום האוצר נעשה מומחה לניתוח תקציב מגדרי, מאוד מפליא אותי כי עד עכשיו לא גילו, לצערי הרב, שום רגישות לנושא הזה ולהיפך, הרבה פעמים הערימו קשיים. אז אני חושבת, אני לא רציתי להתייחס לזה כי התחלתי להתייחס לזה לפני הישיבה כשראיתי שהניתוח הוא ל-2016 ול-2016 כמסד נתונים השוואתי זה טוב, אבל היה חסר לי גם כן לבוא ולהגיד, אוקיי זה המצב ב-2016 מה אנחנו כבר מחליטים לשנות בתקציב 2017-2018. כי בעצם מה אנחנו היום דורשות מאזרחיות מדינת ישראל? חכו עד שנלמד איך עושים את זה ואז נתחיל את השינוי בתקציב של 2017. בשבוע הבא הכנסת תאשר את התקציב וכולם יודעים, לאחר שמאשרים את התקציב זה מלחמת עולם לשנות - - -
ברברה סבירסקי
¶
אני אבקש עוד שתי הערות. נכון, זה לוקח זמן לשנות את הדיסקט בראש של התקציבאים שידעו מה מצפים מהם ואת צודקת, ואנחנו רוצים שזה יהיה עכשיו, אבל זה לא עכשיו, מה אני יכולה לעשות. מה שחסר ברוב ספרי התקציב זה התשובה לשתי שאלות: השאלה הראשונה, האם זה טוב מה שנמצא או האם זה לא טוב. ניקח דוגמא מהמצגת הזאת. התכנית, למשל, אלינה, רוב המשתתפות זה נשים, בנות, זה טוב או זה לא טוב? זה שיש רוב נשים זה לא תמיד טוב, זה לא בהכרח טוב. אולי צריך - - - אז השאלה הראשונה שצריך לשאול אחרי הממצא, האם זה טוב או האם זה לא טוב. אם זה טוב, מה טוב. אם זה לא טוב או אם יש חשד שזה לא טוב, מה נעשה לתקן את זה. זה מה שחסר השנה וזה מתחבר לשאלה שלך. לא מספיק להגיד מה היה, מה אנחנו נתקן בשנה הבאה. ניסינו שזה יקרה, זה לא קרה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
ברברה, תודה מאוד. אני מבקשת, דיון עקרוני, מקצועי על ניתוח תקציב מגדרי זה תמיד טוב, אבל עכשיו יש לנו הזדמנות מאוד קונקרטית להתייחס לתקציב של משרד שוויון חברתי. אני מבקש להתמקד במה שהוצג לנו ולא בעיקרון של מה זה ניתוח מגדרי כדי לנצל את ההזדמנות ולנסות לקבל תשובות. אחת השאלות שעוד לא קיבלתי תשובה עליה. קודם כל מהתקציב הזה, ואני ארצה אחר כך לתת לך, מר אבי, להתייחס לניתוחים. התקציב של המשרד עומד על משהו כמו 284 מיליון ₪. הניתוח שקיבלנו עכשיו הוא לא מתייחס ל-284, למרות שהייתם צריכים להתייחס למאה אחוז. מה האחוז שבאמת קיבלנו ניתוח עליו היום מהתקציב של המשרד. הדבר השני, גם כן, מה המסקנות העיקריות של המשרד מבחינת תקציב 2017-2018 כנגזר מהתוצאות של הניתוח שעשיתם. מילא, כבר אני יודעת שאני לא אקבל את הניתוח על 2017-2018 עכשיו, אבל יש לי מה להגיד על זה בסיכום, אבל לפחות מה אנחנו הולכות לשנות. אז זה הערה, אני אתן גם כן לעורכת דין נועה נאמן מנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה ואני מבקשת כרגיל.
נועה נאמן
¶
אני רק שתי שאלות. אחת לגבי פערי שכר במשרד, אם אפשר לקבל נתון ואם אפשר לדעת איפה המתודולוגיה הזאת, איפה אפשר למצוא אותה, את המתודולוגיה שעל בסיסה נעשה המחקר. הם אמרו שיש מתודולוגיה - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אני מעדיפה שתקבץ את כל השאלות ואז תענה באופן מרוכז. סימה פרי, סגנית וממלאת מקום ראש עיריית רעננה, יו"ר איגוד נבחרות הציבור, בבקשה גברתי.
סימה פרי
¶
קודם כל ברכות למשרד לשוויון חברתי ולשרה על הובלת הנושא הזה. בהחלט נעשתה כברת דרך משמעותית מאוד מלפני שנה וחצי. אני זוכרת שישבתי פה לפני שנה וחצי במאי והדבר היה רק בראשיתו, דובר על 10% ועל הגידול של איך אנחנו מגדילים את האחוזים בכל משרד ומשרד ובכל שנה עד שאנחנו מגיעים ל-100% של שוויון בנושא של התקציב המגדרי. אני רוצה - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
לא, לא, הניתוח יעשה על 100% מהתקציב. אם הבנו שזה מגיע לשוויון בחלוקת התקציב אז חלמנו. לצערי.
סימה פרי
¶
כשישבתי פה לפני שנה וחצי בירכתי, כמובן, על כל הנושא הזה של יציאה לדרך לבחינת התקציב הלאומי שלנו, התקציב של המדינה, בראייה מגדרית. אבל אני רוצה להדגיש שוב את החשיבות של ניתוח של תקציבים ברשויות המקומיות בראייה מגדרית. יש רשויות מתקדמות כמו עיריית רעננה שהיא בהחלט מתקדמת בנושא הזה, אבל גם בעיריית רעננה, גם כשיש לנו באמת חלוקה, אפשר לומר דיי שוויונית בתקציבים, אפשר לראות למשל שבספורט זה לא קורה או בתמיכות בספורט זה לא קורה וכדי שהרשויות יהיה להן את התמריץ הזה לעשות את זה, אני חושבת שאת אותו קול קורא שהוציא המשרד לשוויון חברתי היה צריך לתת לא רק לפעולות, או במסגרת אותן פעולות שאתם תממנו גם בקול הקורא להכניס פנימה את הנושא הזה שתתקצבו רשויות ותתנו להם תקציב. כמו שיש באמת מי שמלווה את התקציב המדיני ונותן באמת את הדגשים או את איך צריך לעשות את זה גם ברשויות המקומיות צריך לקחת מישהו שמבין כדי שינחיל, יתן את הכלים. הייתי רוצה באמת לשמוע אם באמת הקול הקורא הזה שהוא יצא דווקא לפעולות ברשויות אם הוא יכול לתת מענה גם לדבר כזה.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אוקיי. לפני שמר אבי כהן יענה לך, אני רק רוצה להדגיש שאנחנו כבר בדיונים של שנה שעברה העלינו את הנושא שמשרד הפנים יאמץ וינחיל את הנורמות ואת המתודולוגיה של סיקור או ניתוח מגדרי לתקציב גם לרשויות המקומיות. אחת הבעיות, וביום שני אנחנו עושות את הסקירה של תקציב משרד הפנים ואני קוראת לכולכם להגיע לדיון הזה ולהעלות את הנקודות בפני מנכ"ל משרד הפנים כי בסופו של דבר, חלק מזה שהם במשרד הפנים לא עשו את הניתוח במאה אחוז כפי שמתחייב מהחלטת הממשלה שהטענה שלהם הייתה שרוב התקציב שלהם עובר לרשויות המקומיות ואין להם אפשרות לעשות את הניתוח הזה. כלומר, חלק ניכר מתקציב המדינה, אף אחד לא יכול להסביר איך הוא מחולק מבחינה מגדרית. גם אם יש החלטת ממשלה צריך למצוא איפה הבעייתיות ביישום החלטת הממשלה ולשפר אותה. בלתי אפשרי לעשות פטור על מיליארדים שהולכים לרשויות המקומיות. תמר שוורץ מרוח נשית.
תמר שוורץ
¶
אני רק רציתי לשאול, אחד השקפים לפני השורה האחרונה, הצעת החוק - - - כלכלית, אז אני אשמח, חבל שהשרה לא נמצאת, אני אשמח לקבל עדכון, אולי אתה יודע המנכ"ל היכן העניין עומד. זו הצעה שנכתבה אצלנו ואנחנו מאוד רוצים לקדם אותה. לצערי, כמה שאני יודעת, היא תקועה בטיוטות מול משרד המשפטים אז אני אשמח לשמוע עדכון מכם בדבר הזה, זה דבר מאוד חשוב.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אוקיי ובנתיים גם נשמע על התוספת שקרתה לתקציב הרשות. גברת רות מכנס מעמותה לקידום זכויות המתמחים ואני מבינה שהעמותה ביסוד והמתמחים זה?
רות מכנס
¶
אני רוצה להעלות פה נושא מאוד מאוד כאוב שמתרחש כיום בימים אלו והוא רלוונטי כל כך לנושא השוויון החברתי ולשוויון של נשים בתחום התעסוקה. המדובר בהכשלה מתכוונת של 3000 או 4000 מתמחים באג'נדה של לשכת עורכי הדין לסגור את שערי המקצוע. אין המדובר אך ורק בסגירת שערי המקצוע, אלא אפליה, כי כל בוגרי המכללות לא מגיע להם להיכנס. המדובר בנשים חד הוריות, רובן נשים חד הוריות מהפריפריות. המדובר ב-3000 איש שנכנסו למעגל האבטלה ולא מאפשרים להן לעבוד כעורכות דין, לפרנס את הילדים שלהם בכבוד, הן צריכות לקבל דמי אבטלה, זה פוגע בתקציב. למה - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
סליחה, סליחה, אולי תתנו לי לנהל את הדיון. אני יודעת שאתן נשים מועצמות, אבל אני לא פחות. תנו לי.
רות מכנס
¶
המדובר בנשים חד הוריות שהשקיעו 3.5 שנים מהחיים שלהן, אנשים מהפריפריה שהשקיעו כספים והלכו ללמוד את מקצוע עריכת דין ובסיום המסלול אומרים להם סליחה, הגילדה סגרה את שעריה. בוגרי מכללות זה לא יאה בשבילנו, זה לא לכבוד המקצוע להכניס בוגרי מכללות. לא יתכן שתהיה איפה ואיפה בין בוגרי אוניברסיטאות לסגור את שערי המקצוע ולמנוע מנשים חד הוריות שרוצות לפרנס את המשפחה שלהן בכבוד.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אוקיי. תודה. אני חושבת שהנושא שהעלית, למרות שאין לי מידע עליו אני לא יכולה להתייחס אליו כי אני צריכה לקבל יותר מידע, יכול להיות מאוד חשוב, אבל לצערי הוא לא שייך לדיון הזה. הוא לא שייך לדיון הזה כי אנחנו מדברים על תקציב משרד לשוויון חברתי ואנחנו מדברים על ניתוח של התקציב מבחינה מגדרית. יכול להיות שזה נושא חשוב אולי גם כן להעלות בוועדות אחרות, אבל אני לא רואה איך זה קשור - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אני לא בטוחה שזה סגירה בפני - - - כלומר, אני לא אתחיל להגן על - - - או להדוף טענה שמנסים להפלות נשים, אבל אני חושבת שהדיון יכול להיות מאוד חשוב, אין לי מידע עליו והוא לא קשור לדיון של היום. אם יש לך מידע מאוד ספציפי שמוכיח את הטענה שלך שזה קשור לעשייה של שוויון מגדרי אני אשמח לקבל את המידע אחר כך לוועדה, אנחנו נסתכל עליו, נראה אם יש חשיבות בטוח שנטפל בזה. תודה. אני רוצה התייחסות ובואו נשמע.
אבי כהן
¶
אני אתייחס ברשותכם, הכנתי פה את כל השאלות שעלו. לאו דווקא לפי הסדר, אבל מה שרשמתי. קודם כל לגבי פערי שכר קיים ניתוח, יש פה פערי שכר מאוד - - - הנתונים ברורים. פשוט בגלל קוצר הזמן דילגנו על זה, אבל את רואה פה את השקף למשל, את יכולה להסתכל, אפשר אחרי זה לקבל את כל החומר.
לגבי המתודולוגיה שנבנתה אז באמת נבנתה פה מתודולוגיה מסודרת ביחד עם מרכז אדוה והמשרד ועם התקציבאים, זה הכל מגובה בכתב, אפשר לקבל את זה בקלות אחרי הדיון מהצוות, מקרינה, מיוסי, אין שום בעיה עם הדבר הזה.
לשאלתך לגבי התקציב המלא. אנחנו הצגנו במצגת דברים עיקריים. יש מה שמוצג לכנסת שזה הדבר הזה שהוא כן הולך לכל היחידות בצורה מלאה. אנחנו בחרנו לשים פה בשקפים האלה דוגמאות שהן דוגמאות שנבחרות מאצלנו על הפעילות של המשרד. לגבי אלימות כלכלית. זה לא נכון שזה תקוע, בכלל לא נכון, דווקא המילה הזאת היא לא רלוונטית. מה שקרה זה שפרסמנו את התזכיר חוק כמו שאת בטח יודעת או לא יודעת, אין לי מושג, את מעודכנת בזה שפרסמנו?
אבי כהן
¶
התזכיר חוק פורסם, יצא, מה שקרה זה שהוגשו מספר הסתייגויות גם ממשרדי הממשלה, לא רבות, אבל הוגשו מספר הסתייגויות. ממש בימים אלה הלשכה המשפטית שלנו ביחד עוברת הסתייגות, הסתייגות כדי לפתור אותה ולחלץ אותה וכשיהיה נוסח סופי אנחנו נביא את זה, נעדכן את כולם, שוב את הציבור כמובן ונעדכן את זה. אז הנושא הזה בטיפול - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אני מקווה שסוף סוף הצעת החוק הזו תגיע לוועדה לקידום מעמד האישה ולא תועבר לוועדות אחרות בגלל שלא רוצים להגיע לוועדה ש- - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
לא לא, גם לממשלה ולשרה שמקדמת את הנושא יש חשיבות רבה באמירה שלה לאן זה יגיע.
אבי כהן
¶
בסדר, אנחנו נדבר על זה אחר כך. לגבי התקציב המגדרי ברשויות המקומיות, תראי אנחנו פרסמנו קול קורא שהוא מאוד רחב. אני לא יודע אם ראית אותו, מי שדיברה, הוא מאוד מאוד רחב, אני לא זוכר אם יש שם שורה של תקציב מגדרי כן או לא.
אבי כהן
¶
מה שיש, אני אגיד לך מה שיש. אנחנו פרסמנו במסגרת הקול קורא לרשויות המקומיות פרסמנו משהו כמו 50 סוגי פעולות בעניין של מקבלי כסף, כמעט הכל, עכשיו אמרו לי שגם הסיפור הזה מופיע בתוך התקציב, ולכן כל רשות מקומית שתקח את זה ברצינות ותרצה לקבל כסף מאיתנו עבור ניתוח תקציב מגדרי במסגרת הקול קורא יכולה לעשות כן והכל בסדר.
אבי כהן
¶
בכוונה עשינו את זה כדי לאפשר מגוון לכל הרשויות המקומיות, זה לא נעשה סתם. הדבר האחרון, אני מכיר פה את הדיון על 16-17-18 וכל הסיפור הזה ואני אומר עוד פעם, מבחינתנו כמשרד, המטרה היא לראות את העיוותים שניתחנו ולהטמיע אותם כבר עכשיו ב-2018-2018. כל תקציב חדש שמגיע למשרד עכשיו מנותח בצורה מגדרית. אם עכשיו אנחנו עושים פרויקט כזה או אחר, הבאנו פה דוגמא של האשכולות, אנחנו משקיעים עכשיו 15 מיליון ₪ באשכולות לפיתוח דיגיטלי. ראינו שבנגב מזרחי היה רק 40% נשים אנחנו נדאג שבאשכולות האחרים שעכשיו יוצאים מהפרויקט הזה יהיה לפחות 50% נשים שמגיעות לקורסים, להכשרות, להאבים האלה וכדומה. לכן, בעיניי, הניתוח של 2016 הוא חשוב וקריטי והוא בטח יוצר בסיס מהימן יותר לקראת הניתוח של 2017-2018 ובלעדיו לא היה - - - אי אפשר לקפוץ ישר למים של 100% של 2017-2018, לפחות זאת עמדתי המקצועית. זהו זה ההתייחסויות של השאלות שאני קיבלתי.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אני לא שמעתי קודם כל בעניין של המידע על פילוח מגדרי של ועדות המשרד, אני חושבת שהתמונה הזאת שאנחנו רואים מולנו חייבת להשתנות ב-2017-2018. לא יכול להיות שוועדה פטור משרדית לפי תקנות חובת מכרזים לא יושבים בה נשים בכלל, זאת ועדה שאמורה לחדול מייד מלפעול - - -
אבי כהן
¶
עאידה, הדוגמא שהבאת היא דווקא לא טובה, פחות טובה, כי היא תקנת הפטור קבועה בהוראות תק"מ של החשב הכללי ויש בה שלושה חברים בלבד. החברות זה המנכ"ל שהוא גם חברה במקרה הזה, זה היועץ המשפטי של המשרד והחשב של המשרד. ככה נראית ועדת פטור משרדית, ולכן אין אפשרות, אלא אם החשבת הכללית תנחה אחרת- - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
לא, אני חושבת שתמיד אפשר למצוא דרך לתקן את המעוות. אם נמשיך להיות במצב הזה אז יש רוב של גברים שנמצאים בעמדות מפתח ויש רוב במנכ"לים ויש רוב - - - ואז ייצא שהוועדות ייצאו בצורה כזו. אולי כדאי באמת לבדוק עוד ועדה, ועדת תמיכות. יש שלושה חברים גברים ואישה אחת. גם כן צריך לנסות לתקן את המצב הזה במיוחד במשרד לשוויון חברתי. אני חושבת שאחד מהדברים שצריך לתקן אותם גם בשנת 2017-2018 זה העניין של הוועדות ומקבלי ההחלטות. ואם נשים לא נמצאות בצמתים של קבלת החלטות אז לא נוכל להתקדם.
דבר נוסף זה ניתוח התקציב של הרשות לפיתוח כלכלי שבפועל היא נמצאת בתוך המשרד ובתוך תקציב המשרד אני הייתי רוצה לראות - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
דבר נוסף שאני התפלאתי שבכלל התקציב שלכם נמצא בתוך תקציב משרד ראש הממשלה. למה?
אבי כהן
¶
ביקשנו מהחשבת הכללית לפצל את זה כמו כל משרד אחר. יש לזה משמעויות שהן משמעויות תקציביות, משמעויות של חשבות נפרדת וכולי. בינתיים אנחנו בדיונים איתם, זה עוד לא קרה, אני אהיה הראשון שאשמח שזה יקרה ותהיה לי תקנה משל עצמי בלי משרד ראש הממשלה.
קריאה
¶
טוב תשמעו אני רק רוצה לומר שביום שישי נפטר מנכ"ל הרווחה. אם אתם לא תלמדו להכניס נשים בסוף בורא עולם יתערב.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
זה לא נושא לצחוק. אני ביקשתי לדעת בנושא של ניתוח תקציבי לרשות לפיתוח כלכלי של האוכלוסייה הערבית. שם יש כסף ואני לא רוצה לשמוע רק על התכניות שמוגדרות ספציפית לנשים. אני רוצה לשמוע על כלל התכניות של הרשות ואיפה הנשים נמצאות בהן. כי תמיד תמיד זה מאוד נוח לתת לנו חצר אחורית לשחק בה.
אבי כהן
¶
אז אני אתייחס לדבר הזה. א' התקציב של הרשות לפיתוח כלכלי שקשור למשרד שלנו זה תקציב מאוד מאוד קטן, זה מה שהצגנו פה. בערך 20 מיליון ₪ ולא יותר מזה. איפה כל התקציב נמצא, איפה כל ה-15 מיליארד ₪, איפה כל הכסף נמצא? הכסף נמצא בתוך המשרדי ממשלה. למשל אם יש אזורי תעשייה, כמו שציינת או פעולות חינוך או כל פעולה אחרת בתוך המשרדים התקציב בכלל לא עובר דרכנו. אנחנו הרגולטור. כשישב פה עכשיו מנכ"ל כלכלה או מנכ"ל חינוך או מנכ"ל לא יודע מה, כשיבוא לנתח את התקציב שקשור למיעוטים במסגרת אזור תעשייה הוא יצטרך להגיד לך נשים, גברים. אבל לנו אין תקציב.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אתה יודע מה הבעיה, שהמשרדים לא מנתחים בתקציב שלהם את התקציבים של האוכלוסייה הערבית וכך אי אפשר לדרוש מהתקציבים האלה לעשות את הניתוח המגדרי של הנשים הערביות ואז אנחנו מפספסים בגדול. יש לי הרגשה שכנראה צריך לדרוש שהתקציב של - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
לא. ניתוח מגזרי. צריך לבקש ניתוח מגזרי של התקציב ואז נבין יותר. אבל גם צריך לבקש כנראה מהרשות שתבוא ותתן לנו סקירה מגדרית. הרשות לפיתוח כלכלי תבוא ותתן לנו סקירה מגדרית לכלל התקציב שעומד לרשותה ולא רק את ה-20% - - -
אבי כהן
¶
יש פה, הינה, אין לה יותר, כלל התקציב זה זה. כל מה שאת רואה פה בטבלא זה תקציב שקיים בתוך המשרד שעליו אנחנו אחראים במסגרת הרשות. כל שאר התקציבים זה תקציבים שעוברים ישירות למשרדים - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
לא אני מדברת על הבכלל, לא רק על החומש, הרשות לפיתוח כלכלי, כן היא אחראית על החומש, אבל אם הכספים שלה מפוזרים בתוך המשרדים אנחנו אף פעם לא נוכל לעשות את הניתוח האמיתי אם לא הרשות עצמה תעשה את זה. היא זאת שיודעת איפה התקציבים שלה.
אבי כהן
¶
יש עבודה מאוד גדולה של האוצר שבעקבותיה יצא החומש שמנתח בכל משרד ומשרד את התקציב שהולך למגזר. יש עבודה מאוד מאוד גדולה אני יכול לשלוח אותה - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
בינתיים לחרדיות אין תכנית מיוחדת אז מה אני אעשה, מה אני אנתח. הייתה התייחסות לכל השאלות. אני מודה - - -
שולה אגמי
¶
יש עוד משהו שהייתי רוצה להעלות למרות שזה לא זה הנושא ש-10 שנים אני מוסרת רשימות לנשים בדירקטוריונים, למשרד ראש הממשלה ולצערי עד היום לא קיים ולא הייתה שום התייחסות.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
זה לא הנושא של היום ומר אבי כהן לא יוכל להתייחס לזה כמו שאני מבינה כי זה לא באחריות- - - זה לא בסמכות שלו - - -
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אנחנו קיימנו דיון על זה. אנחנו ממשיכות את הקשר עם הסמנכ"לית בנושא הזה. אשמח אם יש לך עוד מידע שאפשר להוסיף, רשימה, תגיעי.
אבי כהן
¶
במסגרת הסמכות שלנו ברשות יש לנו מעקב וכן לוודא שבדירקטוריונים יש ייצוג. אני לא יודע מה שלחת, אין לי מושג. נפגשנו כמה פעמים, אני ואת, ועם הצוות שלך, תעבירי את זה לפעם הבאה ונבדוק איפה זה נמצא.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
אנחנו כבר עברנו אפילו את הזמן שיועד ואני מבקשת, יש נטייה בתקופה האחרונה גם לשאול שאלות אחרי סיכום וגם ל- - - אז בואו נעשה את זה באופן מסודר. מעכשיו והלאה, כשאני פותחת לשאלות אז תשאלו את כל השאלות שלכם. כאשר עונה המנכ"ל אז הוא עונה על כל השאלות. אם יש שאלה שעדיין אי אפשר ללכת הביתה בלי לענות עליה אז בבקשה.
עדית דיאמנט
¶
שאלה לגבי רכיבי השכר, האם ניתחתם אותם בעצם לפי רכיבי השכר המשתנים, כוננויות, שעות נוספות ורמת רכב כי לא ראינו את זה בניתוח שהוצג פה.
קרינה קליגר
¶
הניתוח הזה מתייחס לכלל הרכיבים עם כל ה- - - זה ברוטו, את רואה את זה ברוטו כולל את כל הרכיבים.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
בוא לא נפתח בדיון. השאלה מאוד קונקרטית. זה כולל את כל הרכיבים, כולל שעות נוספות, כולל כל מיני הטבות?
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
הוועדה קודם כל מודה לכבוד השרה גילה גמליאל על הנוכחות שלה בדיון היום וגם כן למנכ"ל המשרד ומודה באופן כללי למשרד על המאמצים שהוא השקיע בשנה האחרונה כדי לקדם את הניתוח של התקציב המגדרי בכלל המשרדים. גם המתודולוגיה שפותחה בסיוע, עזרה, תמיכה ובייעוץ של מרכז אדוה ולהן אנחנו גם מודות על זה ואני מאוד מקווה שימשיכו את המאמצים האלה גם בעתיד כי אני יודעת, וידענו מההתחלה, שאנחנו לא נגיע למצב האופטימלי תוך כדי העשייה עכשיו. אבל הייתה לי ציפייה ואני מאוד מתפלאה על שקיבלתם בלי שהושמט להתייעץ בנושא הזה בעניין ניתוח תקיבי רטרואקטיבי. כלומר לשנת 2016. אני יודעת, הקשיים הטמונים בלנתח תקציב מוצע. אני לתומי חשבתי שמשרדי הממשלה בונים תכניות עבודה, אחר כך מתקצבים את המשרדים שלהם. והרצון שלנו להשפיע על בניית תכניות שינסו לסגור את הפערים המגדריים הקיימים היום במדינת ישראל כפי שזה מתבטא בתקצוב. ובכדי לשנות את התקצוב צריך לבנות תכניות מהתחלה שהן מנסות לסגור את הפערים האלה. כנראה זאת לא השיטה שפועלת, ככה הבנתי, זה טוב שיש לנו ניתוח לתקציב 2016 ברוב המשרדים שעומד על 100% מהתקצוב.
אבל ככל שאנחנו מתעמקים יותר בניתוח תקצוב מגדרי אנחנו מגלים את החסרים ואת הפערים שצריך באמת לחשוב על איך לסגור אותם. אחד ההישגים היה שגם הכנסת שלא מחוייבת לפי הצעת החלטת הממשלה להגיש ניתוח תקצוב מגדרי בפניה של הוועדה והצטרפות גם של משרד לשוויון חברתי, נענה יושב ראש הכנסת ומנכ"ל הכנסת ואנחנו השנה נקבל ניתוח של תקציב הכנסת עצמה. אנחנו גם מנסים ואני מנסה באופן אישי ללחוץ גם שנקבל מגופים אחרים שעוד לא עשו את הניתוח הזה כמו בנק ישראל וכמו החשבות הכללית ואנחנו נמשיך ללחוץ. אבל מסד הנתונים הזה שמתגלה בפנינו עכשיו עם הניתוח התקציבי של 2016 לא יהיה כלי אמיתי לשינוי של תקציב המדינה אם לא נשתמש בו כהשוואה עם מה שקורה ב-2017-2018. אני ניסיתי כל הזמן להבין מהניתוח של 2016, מה בדיוק התגלה לעיניכם ותרצו להשקיע בו מאמצים בשנה הבאה. כנראה עוד לא גובש הידע הזה ואני מאוד מצטערת שזה עוד לא גובש כי התקציב יאושר, כנראה, בשבוע הבא ואנחנו רצינו להשפיע על התקציב הזה. זה מילא תקציב לשנתיים שאנחנו עוד - - - אני התנגדתי לו, לשנתיים, כי זה ממלכד אותנו תוך תקציב לשנתיים שקשה להזיז אותו, אבל גם לא נוכל להשפיע ולשנות בתוכו.
אני שמחה שהשרה הבינה את הבעייתיות בנושא הזה והצהירה כבר שהיא תרצה לעשות את הניתוח לא רטרואקטיבי, לא בדיעבד, אלא עתידי וזה אומר, ואנחנו כוועדה ממליצים שימשיך הצוות הקיים או הוועדת היגוי הקיימת לפעול לא בכדי רק לפתח את המתודולוגיה של לעשות את הניתוח, אלא לפתח דרכים של ללמוד את התוצאות וליישם, לפתח המלצות מאוד ברורות של כל משרד כולל משרד לשוויון חברתי של איך משפיעים על התקציבים הבאים ומה צריך לשנות מהתקציבים הבאים ואני מאוד שמחה על זה שהשרה הצהירה שברצונה לעשות את זה ומקווה מאוד שנמשיך, כדי באמת להתחיל תהליך של בניית תקציב רגיש מגדרית.
בנושא של משרד הפנים, כפי שאמרתי, אנחנו נמשיך לדבר עם משרד הפנים בנושא הזה, אנחנו נרצה שיחילו את עניין ניתוח תקציב מגדרי על רשויות מקומיות, אבל אני גם כן פונה ליועצות. יש בידיכן הכלים לעשות את זה, אפילו עכשיו. תקציב הרשויות המקומיות שלכן נמצא בידיים שלכן. אתן יכולות לנסות לפלח, אפשר להתייעץ עם המומחים, ואני חושבת שהגיע הזמן גם אולי באמת לחשוב להוביל השתלמות מיוחדת של היועצות. אני יודעת שעברתן, אבל אולי כדאי עכשיו מאחר ועכשיו יש מתודלוגיה ברורה. כמו שנעשה למנכ"לים ולחשבים של המשרדים להעביר משהו מיוחד על המתודלוגיה של הרשויות המקומיות.
היו"ר עאידה תומא סלימאן
¶
מצויין. אז אני מצטערת שהצעתי הצעה כזו, מה לעשות. אני מודה לכולכם, אני רק אבקש לקבל עדכון שוטף בעניין התכנית שיזמתי בעניין היועצות הערביות ותקנים ותקציב פעולה ליועצות ברשויות המקומיות הערביות. אנחנו גם נשאל ונמשיך ללחוץ על משרד הפנים שימצאו פתרון לעניין הזה, הם אצלי ביום שני הבא ומקווה שנקבל תשובה. הם מציגים את התקציב המגדרי. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:40.