ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 01/11/2016

חוק לעידוד השקעה באנרגיות מתחדשות (הטבות מס בשל הפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת), התשע"ז-2016, הצעת חוק לעידוד הקמת מתקנים להפקת אנרגיה מתחדשת (פטור ממס), התשע"ו-2016

פרוטוקול

 
הכנסת העשרים

מושב שלישי

פרוטוקול מס' 475

מישיבת ועדת הכספים

יום שלישי, ל' בתשרי התשע"ז (01 בנובמבר 2016), שעה 13:15
סדר היום
1. הצעת חוק לעידוד הקמת מתקנים להפקת אנרגיה מתחדשת (פטור ממס), התשע"ו-2016 (פ/3212/20) של חה"כ חמד עמאר, יעל כהן-פארן, רוברט אילטוב, יוליה מלינובסקי, דב חנין, אמיר אוחנה, טלי פלוסקוב, ניסן סלומינסקי, יואב בן צור, מנואל טרכטנברג, יחיאל חיליק בר, איתן ברושי, יהודה גליק, אברהם נגוסה, עאידה תומא סלימאן, עבד אל חכים חאג' יחיא, אורלי לוי אבקסיס, אורי מקלב, אוסאמה סעדי, מיקי רוזנטל, איל בן ראובן, יוסף ג'בארין, יוסי יונה, קסניה סבטלובה, איילת נחמיאס ורבין, חיים ילין, נחמן שי, מיכל בירן, מיקי לוי, עליזה לביא, מיכל רוזין, זוהיר בהלול, יואל חסון, רויטל סויד, עמר בר-לב, איציק שמולי, מרב מיכאלי, יצחק הרצוג, יעקב פרי, עפר שלח, אילן גילאון, קארין אלהרר, עיסאווי פריג', תמר זנדברג, עבדאללה אבו מערוף, איתן כבל ויעל גרמן

2. הצעת חוק לעידוד השקעה באנרגיות מתחדשות (הטבות מס בשל הפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת – הוראת שעה), התשע"ו-2016 (מ/1076)
נכחו
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר

חמד עמאר – מ"מ היו"ר

אחמד טיבי

רחל עזריה

מיקי רוזנטל
חברי הכנסת
יעל כהן-פארן

סתיו שפיר
מוזמנים
שניר ניב - רפרנט אנרגיה, אגף התקציבים, משרד האוצר

ברוך משולם - עו"ד, עוזר ראשי ליועץ המשפטי, רשות המסים, משרד האוצר

עופר שרון - ממונה מע"מ, רשות המסים, משרד האוצר

דוד שילון - מנהל תחום בכיר מלכ"רים, רשות המסים, משרד האוצר

שלומי פיליפ - מנהל תחום מפקח ארצי, רשות המסים, משרד האוצר

ורד טננבוים - מנהלת תחום תכנון ומדיניות, רשות המסים, משרד האוצר

לי נשיא - מתמחה בלשכה המשפטית, רשות המסים, משרד האוצר

שרית פלבר - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

דוד אסף - מנהל תחום סביבה בתעשייה, מינהל סביבה ופיתוח בר קיימא, משרד הכלכלה והתעשייה

יובל זהר - מנהל תחום אנרגיות מתחדשות, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים

טטיאנה אילריונוב - ראש אגף איכות הסביבה, רשות החשמל, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים

עמית פלישון - אחראי תחום אנרגיות מתחדשות, חברת החשמל

אלעד נצר - כלכלן אנרגיה ותשתיות, התאחדות התעשיינים בישראל

ד"ר אריה ונגר - ראש תחום איכות אוויר ואנרגיה, אדם טבע ודין – אגודה ישראלית להגנת הסביבה

ארנון פנץ - סמנכ"ל, איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל

ערן בר - מנכ"ל, גרינקו אנרג'י בע"מ

ד"ר יונתן אייקנבאום - מנהל קמפיינים, גרינפיס ישראל

ערן קופל - מנהל פעילות, האנווה

פיליפ יוסף זנו - ועדה חקלאית, חבר מועצה, המועצה האזורית מטה אשר

איתן פרנס - מזכ"ל התנועה להעצמת ירושלים

יוסף צופי

טל מידזיגורסקי

לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
ייעוץ משפטי
שגית אפיק

שלומית ארליך
מנהל הוועדה
טמיר כהן
רישום פרלמנטרי
אירית שלהבת

הצעת חוק לעידוד הקמת מתקנים להפקת אנרגיה מתחדשת (פטור ממס), התשע"ו-2016 (פ/3212/20)

הצעת חוק לעידוד השקעה באנרגיות מתחדשות (הטבות מס בשל הפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת – הוראת שעה), התשע"ו-2016 (מ/1076)
היו"ר משה גפני
אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. על סדר היום הצעת חוק ממשלתית: הצעת חוק לעידוד השקעה באנרגיות מתחדשות (הטבות מס בשל הפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת – הוראת שעה), התשע"ו-2016, והצעת חוק פרטית: הצעת חוק לעידוד הקמת מתקנים להפקת אנרגיה מתחדשת (פטור ממס), התשע"ו-2016. אנא תציגי את הצעת החוק הפרטית. יש פה רשימה ארוכה של מציעים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
הצעות החוק הוצמדו. אני חייבת לומר שחתומים על הצעת החוק 57 או 58 חברי כנסת, ותאמינו לי שהיו חותמים גם 120, אולי בלי שרי הממשלה, היו חותמים 100 חברי כנסת. פשוט רציתי כבר להגיש את הצעת החוק ולא להמתין.
היו"ר משה גפני
למה לא חתמתי עליה?
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
זה ממש מחדל, אני מתנצלת שלא ניגשתי אליך באותו רגע, אבל זו באמת הצעה שחתמו עליה חברי כנסת מקיר אל קיר.
היו"ר משה גפני
בסופו של דבר אין המצווה נקראת אלא על שם גומרה. אני הולך לסיים פה את החקיקה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
נכון, אתה צריך להיות הראשון מבחינתנו.

המטרה היא לעודד צרכנים לייצר אנרגיה מתחדשת. היום, כידוע לכול, הטכנולוגיות מאפשרות את זה. אין צורך לתת פה הרצאה. עכשיו השאלה היא איך עושים את זה בצורה שתהיה הפשוטה ביותר, שתאותת לצרכנים שכדאי להם, שהם לא מתעסקים עם זה יותר מדי. אנחנו עוד לא במקום של לחייב את זה, כמו עם דודי שמש, אבל אני רוצה להזכיר שכאשר יזמו את החקיקה על דודי שמש גם הייתה פרוצדורה ובירוקרטיה, שהיה צריך לקבל כל מיני אישורים, והיום זה נראה לנו הרי מגוחך. אנחנו לא רוצים לייצר בירוקרטיה. אנחנו רוצים לפתוח את זה, כי זה טוב למשק, זה זול, זה טוב לאנשים. אנחנו יכולים לקחת דוגמה מגרמניה, שם יש הרבה פחות שמש, חצי מכמות השמש שלנו, ויש להם הספק סולרי על גגות שהוא יותר מן ההספק בכל מדינת ישראל. שם זה פשוט: אתה בא, אתה מחבר ואתה מודיע לחברת החשמל שלך שחיברת. בישראל אנחנו עוד לא שם. בואו נשאף לשם.

הצעת החוק שהגשנו, חברי חבר הכנסת חמד עמאר ואני, ביחד עם שורה ארוכה של חברי כנסת, מטרתה לפטור ממס, לייצר מצב שכל הסדרה ביתית ומונה נטו תהיה פשוטה. אף אחד לא מתעשר מזה. אנחנו רוצים לפתוח את זה, אנחנו רוצים לעשות מהפכה בשוק הזה ולפטור את זה מכל מס, היטל, אגרה וארנונה שמוטלים עליו בעת הקמת המערכת וההכנסות – שהן לא הכנסות – מהזרמת החשמל לרשת.

זה הוצמד להצעת החוק הממשלתית. אני מברכת את רשות המסים שבעקבות דיונים שהיו כאן, גם בוועדת המשנה בראשותי, ערכתם את ההצעה שלכם. אני כן חייבת לומר, אולי אני לא מבינה אותה עד הסוף אבל בעיניי היא עדיין מסבכת דברים. בואו נראה איך עושים את זה כמה שיותר פשוט. זהו.
היו"ר משה גפני
תודה רבה. חמד עמאר אתה רוצה להגיד משפט עכשיו?
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
לא.
היו"ר משה גפני
נציגי הממשלה, אני מבקש למזג את שתי הצעות החוק. יש לכם התנגדות?
ברוך משולם
אני מן הלשכה המשפטית ברשות המסים. אני חושב שיש לנו בעיות עם הצעת החוק הפרטית. יש בה הרבה מאוד חסרונות, מעבר לנושא של העלות. יש נקודות מסוימות שלא ניתנה עליהן הדעת עד הסוף. שקלנו בשלב מסוים ביחד עם משרד האוצר לקחת משהו דומה מאוד ולהביא מתווה פשוט כזה וקל ולפטור את כולם. הצעת החוק הפרטית כפי שמופיעה כרגע ומונחת על השולחן לא נותנת פטור מדיווח, לא במס הכנסה, לא במע"מ, לא פוטרת מניהול ספרים או מהגשת דוח.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אם הוא פטור מכל מס אז הוא צריך לדווח על מה שהוא פטור ממנו?
ברוך משולם
יש כאלה שפטורים ועדיין צריכים לדווח. זה דבר אחד.

שתיים, לגבי המקרקעין – בהצעת החוק שלנו, וגם בהחלטות הממשלה משנת 2008 ולאחר מכן, יש התייחסות מפורשת לעידוד הקמה של מתקנים כאלה, ולמי שאין שטח – הציעו גם לתת הטבת מס למי שיש לו שטח והוא משכיר את השטח להקמת מתקן כזה. זאת אומרת, אם לי אין שטח כזה ולשכן שלי יש שטח, אני יכול לפנות אליו ואז גם השכן יקבל הטבה על דמי השכירות כשאני מקים מתקן ומציב את המתקן על השטח.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אתם הוספתם את זה.
ברוך משולם
זה החלטת הממשלה המקורית שהייתה.

מעבר לזה, העלות התקציבית לפי ההערכות שעשינו היא יותר מכפולה. שלנו עומדת בערך על 50 מיליון שקל. הצעת החוק כפי שאתם הבאתם, ללא התייחסות לארנונה וכל מיני היבטי מס נוספים, היטלי השבחה כאלה ואחרים, היא יותר מכפולה. זה המצב נכון להיום.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
לא ברור לי איך אבל אשמח ללמוד.
היו"ר משה גפני
לפני שאתם שמחים כל-כך אני רוצה להעביר את הצעת החוק.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
כולנו רוצים.
ברוך משולם
בשמחה.
היו"ר משה גפני
מצדי לא בשמחה, אבל להעביר את הצעת החוק. התחלתי לקרוא את הצעת החוק אך למען האמת עצרתי באמצע. למה אי אפשר לכתוב באופן פשוט? אני למדתי בישיבה, שם היינו כותבים בארמית אבל היינו כותבים באופן פשוט.
ברוך משולם
אני יכול לכתוב את הנוסח בארמית אם זה יעזור...
היו"ר משה גפני
למה כל-כך הרבה עמודים? אין לי סבלנות לזה. אי אפשר לכתוב: 1, 2, 3, 4 ולגמור?
ברוך משולם
כל מה שהבאתי לפה זה דיני מס.
היו"ר משה גפני
את כל זה להכניס עכשיו להצעת החוק?
ברוך משולם
חס וחלילה. זה כל חקיקת המס והתקנות.
היו"ר משה גפני
למה צריך לכתוב כל-כך הרבה? אני גם לא כל-כך מבין מה כתוב.
ברוך משולם
אני יכול להציג את הצעת החוק. הצעת החוק פשוטה מאוד. היא מדברת גם על מי שמתקין מתקן, ולא משנה מבחינתנו – וזה טיעון שגם רציתי להעלות לגבי הצעת החוק הפרטית – גם אם הוא נכנס ב-2008 והוא לא במסגרת מונה נטו וגם אם הוא נכנס עכשיו והוא במונה נטו וגם אם תהיה הסדרה בעוד שנה, שנתיים, שלוש קדימה שרשות החשמל תערוך, הם בפנים. אני לא צריך לשנות את החוק, אני לא צריך להכניס משהו נוסף. כל מי שמתחבר בטכנולוגיה הזאת – בפנים, כלומר נהנה מהטבות המס שהצעת החוק שהנחנו קובעות.
היו"ר משה גפני
ואז מה יקרה לו אחרי שהוא מבקש?
ברוך משולם
מאוד-מאוד פשוט: הוא מגיש פעם אחת.
היו"ר משה גפני
הגשתי. ומה יקרה?
ברוך משולם
הגשת טופס. אתה יכול לבחור שני מסלולים. המסלול הראשון הוא מסלול של פטור מלא עד 20,000 שקל, כאשר אם אתה חורג קצת יש איזה מנגנון שלא "זורק" אותך מייד למסלול השני ונותן לך איזו הטבה, בדומה למה שהיום קיים בשכר דירה למגורים.
היו"ר משה גפני
איפה זה כתוב בהצעת החוק?
ברוך משולם
תסתכל בסעיף 2, בפסקה (1) בסעיף קטן (ב): "פטור ממס על הכנסה ממכירת חשמל שסכומה הכולל בשנת המס אינו עולה על 20,500 שקלים חדשים, ואם עלה סכום ההכנסה ממכירת חשמל על התקרה" – שתי פסקאות המשנה בהמשך הן בעצם המנגנון שנותן פיצוי מסוים ולא "זורק" אותך אוטומטית לחלופה השנייה. החלופה השנייה מופיעה בפסקה (2) בסעיף קטן (ב): "מס בשיעור של 10% על ההכנסה ממכירת חשמל, עד הסכום המרבי".
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
שזה 60,000 שקל.
ברוך משולם
לגבי הסכום המרבי עשינו את הבדיקות שלנו. דיברנו גם עם אנשי רשות החשמל ולקחנו את המונה נטו – את המונה נטו מתקינים עד 25 קילו-ואט. אדם שם מתקן של 25 קילו-ואט. לפי הנתונים שקיבלנו צריך שטח של 250 מטר מרובע. זה לא דירה ממוצעת אבל נניח שזה מתקיים. ולקחנו 1,950 שעות שמש, שזה בעצם מעבר לשעות השמש הסטנדרטיות. שעות השמש הסטנדרטיות הן בערך 1,750. עשינו חישוב, כי הבסיס של המס מוטל רק על העודפים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
1,950 שעות שמש קיים אולי בדרום הערבה, באילת.
ברוך משולם
בדיוק לשם אני מכוון, את אלה אני רוצה, את המקסימום. זה קבוצת היעד שלי. עשינו חשבון, אם הוא מוכר את כל מה שהוא מייצר ולא צורך בעצמו באותו רגע שום כלום, זאת אומרת הוא נסע לחוץ לארץ, השאיר את המקום עובד ונסע, ומכר את הכול, והוא נמצא בנגב, כפי שאמרנו. עשינו חשבון שהוא לא מגיע ל-20,000 שקל. הוא יגיע בערך ל-17,000-18,000 שקל, ומעל זה לקחנו עוד מְקדם.
היו"ר משה גפני
אפשר לנסח את זה קצר יותר?
שלומית ארליך
יש כאן עוד בעיה, אולי נחזור ונבהיר. בעצם מה שהיושב-ראש אמר משתלב עם מה שאנחנו העברנו לגבי הנוסח, שכל הנוסחה הזאת שעשיתם של החישובים, שבעצם המסלול הולך כך שמחלקים את זה לשני מסלולים של פטור ממס על ההכנסה ובודקים אם ההכנסה עולה על 20,000 שקל או לא עולה על 20,000 שקל, ואם היא לא עולה אז היא פטורה אבל אם היא כן עולה אז צריך למצוא את התקרה המתואמת, ומהתקרה המתואמת אחר-כך להחליט מה של ה-30%, בעצם את המשמעות של כל מה שעשיתם פה אפשר לומר במילים פשוטות מאוד. אם אתם מציבים מספרים, אתם לוקחים 3 דוגמאות: של מי שיש לו הכנסה של 15,000 שקל ו-30,000 שקל ו-50,000 שקל, אז בעצם כל מה שאפשר לעשות פה – תמיד יבחרו באחד משני מסלולים.
שגית אפיק
אם משתמשים בנוסחה שלהם ממש מסתבכים כי זה יוצא מאוד-מאוד מורכב.
ברוך משולם
נכון, אבל זה המנגנון שקיים כבר היום בשכר דירה למגורים. זה אותו מנגנון.
היו"ר משה גפני
הוא רק לא ענה על השאלה.
ברוך משולם
אענה בשמחה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
איפה ההכנסה שאתה מחשב? אתה מדבר על הכנסה בכסף, שזה משהו שלא קיים במונה נטו.
ברוך משולם
הוא קיים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
רק בשוליים.
ברוך משולם
יכול להיות שבסוף התקופה אם נשארת יתרה הוא יכול למשוך אותה בתעריף אחר. הוא יכול למשוך את זה, הוא יכול להיפגש עם הכסף.
שניר ניב
אני מאגף התקציבים במשרד האוצר. זה פשוט מאוד. הצעת החוק של יעל כהן-פארן מבורכת ואנחנו דנו בה. אין הבדל מעתה ואילך בין ההצעה שלנו וההצעה שלך מן הבחינה הפשוטה של היצרנים הביתיים כולם. אעשה קצת סדר ואולי אלך קצת אחורה. יצרן ביתי שמייצר חשמל סולרי אצלו בבית, שהמתקן שלו התחבר מ-2015 והלאה, הוא כולו נכנס לפטור המלא.
שגית אפיק
עד 20,000 שקל.
שניר ניב
הוא לא מגיע ל-20,000 שקל גם אם הוא לא צרך בכלל במונה.
היו"ר משה גפני
קחו בחשבון שאני לא למדתי לימודי ליבה. אתם צריכים לדבר באופן פשוט יותר. בסדר שנקבע עד 20,000 שקל?
שניר ניב
עד 20,000 מכניס את כל היצרנים הביתיים.
היו"ר משה גפני
אז נכתוב סעיף, שעד 20,000 יש פטור מכל מה שכתוב בחוק.
ברוך משולם
לא מכל מה שכתוב בחוק. יש שם ארנונה ודברים אחרים. לא לקחנו אותם בחשבון העלויות. יש שם היטלים וכל מיני דברים. אני מדבר רק על דיני המס.
שגית אפיק
אתה פוטר ממס הכנסה.
ברוך משולם
אני מדבר על פקודת מס הכנסה.
היו"ר משה גפני
אז תכתבו סעיף אחד, שמי שמייצר חשמל במתקן הזה, עד 20,000 שקל יהיה פטור ממס הכנסה.
שניר ניב
זה בעצם מעתה ואילך כולם.
היו"ר משה גפני
אפשר לכתוב את זה?
שלומית ארליך
אפשר לכתוב את זה בצורה פשוטה במקום להתחיל להכניס את כל התקרות.
היו"ר משה גפני
אני דיברתי על צורה פשוטה.
שלומית ארליך
אני משקפת את מה שאתה אומר כדי שברוך משולם יבין מה אתה אומר. בעצם היושב-ראש אומר שצריך לכתוב בצורה פשוטה מאוד בשורה אחת: עד 20,500 שקל הוא פטור. אם שמים לב לנקודת האיזון, זה 23,000 שקל ומשהו. מ-23,000 שקל ומשהו עד 60,000 שקל הוא יהיה חייב ב-10%. המשמעות של הנוסחה שלכם היא שתמיד יגיעו לתוצאה הזאת.
ברוך משולם
בואו נראה אם הבנתי נכון. את רוצה שאנחנו נשנה את המנגנון שקבוע פה.
שגית אפיק
זאת המשמעות שלו. גם אתה הסברת את זה כך לפני רגע.
ברוך משולם
אתם רוצים שאנחנו נשנה את המנגנון ונעשה בעצם סכום אחד, שעד הסכום הזה יש מסלול של פטור מס מלא, ומעל הסכום הזה מהשקל הראשון יש 10% מס עד הסכום המרבי שקבוע בחוק.
שלומית ארליך
זה המשמעות, זה מה שיקרה, זה התוצאה של המנגנון שלכם.
שגית אפיק
כאשר אתה הולך לשני מסלולים, אתה רוצה שאדם שהולך למסלול אחד יתחייב אליו מראש?
ברוך משולם
לא, אני לא "נועל" אותו. הוא יכול לתת הודעה שהוא הולך לשנות, הוא יכול להיכנס ל-א', ל-ב'.
היו"ר משה גפני
מה הסיכומים שלכם עם הממשלה בעניין הזה? יש לכם סיכומים או משהו שאושר בוועדת השרים לענייני חקיקה?
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
הצמדנו את זה. לא היו שום סיכומים.
שניר ניב
הצעת החוק הפרטית טרם עברה ועדת שרים. היא הוצמדה לפני כן.
היו"ר משה גפני
מה החליטה ועדת השרים לענייני חקיקה לגביהם?
שניר ניב
ועדת השרים אימצה את הצעת החוק הממשלתית.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
הנוהל הוא זה, שאתה צריך להצביע עכשיו על חיבור שתי ההצעות.
היו"ר משה גפני
עדיין יש ויכוח. התחלתי עם כך שאנחנו רוצים למזג את הצעות החוק. במקרה הזה לא פשוט למזג אותן כי בהצעת החוק הפרטית מציעים פטור מלא מכל המסים. הממשלה לא מסכימה לזה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
דיברנו גם על זה ביחד. אם נלך על סכום מסוים, כפי שמציעים עכשיו, גם לזה אנחנו מסכימים.
היו"ר משה גפני
בואו נדבר קודם על המהות, נראה שנוכל להגיע להסכמה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
כן, נוכל להגיע להסכמה.
היו"ר משה גפני
הגענו להסכמה אתכם שיהיה כתוב "עד 23,000 שקלים".
ברוך משולם
פטור ממס מלא ופטור ממע"מ.
היו"ר משה גפני
טוב, סעיף אחד אושר.
שניר ניב
אדוני היושב-ראש, ארנונה כבר פטרנו. להזכירך, היינו פה לפני חצי שנה. הם פטורים מארנונה.
היו"ר משה גפני
נכון, זה נידון פה בוועדה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
מה לגבי הדיווח, פטור מדיווח?
היו"ר משה גפני
רק רגע. סיכמנו שצריך להסביר לי לאט אז אם יעשו דברים מהר אני אסתבך. על דבר אחד הסכמנו. אפשר לכתוב את מה שאמרנו?
שלומית ארליך
צריך לשנות את הנוסח.
היו"ר משה גפני
לא משנה, אבל נוכל להצביע על העיקרון.
ברוך משולם
אנחנו כרגע עובדים על זה. נציע נוסח.
היו"ר משה גפני
את זה סיכמנו. מה יש לנו הלאה?
ברוך משולם
המסלול השני: 10% מן השקל הראשון, עד הסכום המרבי של 60,000 שקל.
שלומית ארליך
את זה אמרנו כבר.
ברוך משולם
יש לנו מסלול של פטור מלא וגם מסלול של 10%.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אני חייבת לשאול שאלה קטנה. ה-23,000 שקל ו-60,000 שקל, אתה מכמת את החשמל לכסף? כלומר, ה-60,000 לצורך העניין זה המכירה של החשמל עצמו? בגלל שזה מונה נטו לא הבנתי אותך.
ברוך משולם
אסביר לך, פשוט מאוד.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
כלומר, אין שם כסף, פרט לשאריות שאולי בסוף ייוותרו.
שניר ניב
בעבר יצרן ביתי היה יכול להשתלב או במונה נטו או בהסדרה הפופולרית יותר שהייתה, שהוא פשוט מוכר לחברת החשמל ומקבל החזרה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
זה נגמר, אין את זה יותר.
שניר ניב
זה נגמר. מעתה והלאה כל היצרנים הביתיים נכנסים למונה נטו. זאת אומרת, מה שייצרת אתה יכול לצרוך, גם אם לא באותן שעות, כל עוד זה באותו מיקום. עכשיו אנחנו אומרים: נניח שלא צרכת בכלל, אפילו שמת את המתקנים על הגג שלך ולא היה אף אחד בבית ואת הכול ביקשת לקבל בכסף אחרי שנתיים, לפי כל הבדיקות שלנו של המתקנים הכי חזקים שיש בשעות השמש הכי גבוהות יצרן ביתי נכנס לפטור מלא.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
גם אם הוא נטש את ביתו וכאילו מקבל את הכסף. אבל אתה בכלל לא סופר אם הוא צרך ואין שום החלפה של כסף. בסדר גמור.
ברוך משולם
בוודאי.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
רק רציתי לוודא את זה.
שניר ניב
בעצם למה נקבע ה"גג" הזה? כי מתקנים שנכנסו בשנים 2008 ו-2009 קיבלו תעריף של 2 שקלים, לעומת 20 אגורות וקצת שיש היום. אפשר לתת להם עוד הטבה. זה לא מודד אנרגיה מתחדשת, זה כבר קיים הרי.
ברוך משולם
רק להבהיר, הצעת החוק הזאת מתייחסת גם להסדרה התעריפית הישנה וגם הם ייהנו מאותן הטבות בדיוק שיקבלו אלה במונה נטו, שאם לא כן יש פה אפליה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
זה מכניס את כולם וגם מה שיהיה בעתיד?
ברוך משולם
בוודאי. כולם באותו pool.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
התחשיב שאמרת, ה-50 מיליון שקל, ועל-פי ההצעה שלנו 100 מיליון שקל, על בסיס מה הוא נבנה?
שניר ניב
עיקר הפער נובע מאותם מתקנים שהחלו לפעול פעם.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אבל לא הכנסתי אותם בכלל בהצעה שלי.
שניר ניב
הצעת החוק הפרטית מכניסה אותם באופן אוטומטי.
ברוך משולם
בהצעה שלך לא כתוב מונה נטו. בדברי ההסבר מדברים על מונה נטו, בשורה השנייה, אבל בהצעה עצמה כשאת מדברת על הסדרת התעריפים ואמות המידה שקובעת רשות החשמל לעידוד הקמת מתקני אנרגיה מתחדשים לצרכנים ביתיים אין פה התייחסות למונה נטו. זה אומר שגם הסדרה תעריפית ישנה נכללת בפנים.
שניר ניב
וכמובן שהצעת החוק הממשלתית נותנת גם פטור מבחינת סכום, ואפילו מעבר לכך. בהצעת החוק הממשלתית נהנים גם מפטור מחובת דיווח ויש הטבות נוספות.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
הכוונה שלי הייתה לחלוטין שזה יהיה בלי ההסדרות הישנות וזה גם היה כתוב שם.
ברוך משולם
אין בעיה. הבעיה שלי, שמחר בבוקר כאשר נצטרך להגן על החוק הזה יבוא אדם ויגיד: אני באתי ראשון, אני התקנתי ראשון, למה שיפגעו בי?
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אנחנו רוצים לעודד חדשים. אנחנו מסכימים.
היו"ר משה גפני
יש הסכמה? אני רוצה לדעת רק דבר אחד. אתם מדברים על 23,000 שקל, נכון?
ברוך משולם
ממודד כל שנה על-פי מדד המחירים לצרכן. ובנוסף נתנו סמכות לשר.
היו"ר משה גפני
בטוח שזה הצרכן הביתי?
ברוך משולם
ישבנו עם המחלקה הכלכלית, ישבנו עם רשות החשמל, קיבלנו נתונים מהנציגים של הארגונים, התעדכנו אתמול ושלשום במחירים החדשים של הפנלים, כמה מקבלים, והכול נכנס לשקלול של זה.
איתן פרנס
הצעה מצוינת, צריך להגיד את זה.
היו"ר משה גפני
אחרי שהוא אמר שזו הצעה מצוינת אני מבקש להביא להצבעה את ההצעה למזג את שתי ההצעות, את הצעת החוק הממשלתית עם הצעת החוק הפרטית. מי בעד אישור מיזוג הצעות החוק? ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?

הצבעה

בעד – 4

נגד – אין

נמנעים – אין

ההצעה למזג את הצעת חוק לעידוד השקעה באנרגיות מתחדשות (הטבות מס בשל הפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת – הוראת שעה), התשע"ו-2016 (מ/1076) ואת הצעת חוק לעידוד הקמת מתקנים להפקת אנרגיה מתחדשת (פטור ממס), התשע"ו-2016 (פ/3212/20), נתקבלה.
היו"ר משה גפני
4 בעד, אין מתנגדים ואין נמנעים. המיזוג אושר. עכשיו נמשיך הלאה. צריך להביא את זה לוועדת הכנסת.
שגית אפיק
אתה לא רוצה לקרוא את הסעיפים?
היו"ר משה גפני
אני רוצה, אבל אני לא רוצה כל-כך הרבה סעיפים.
ברוך משולם
ננסה לכווץ אותם. נוציא נוסח בסוף הדיון לפי מה שסיכמנו.

נושא ההטבה העיקרי הוא פטור מדיווח למס הכנסה, פטור מדיווח למע"מ, פטור מניהול פנקסי חשבונות. עשינו את זה לגבי מע"מ בסעיף ספציפי נפרד בחקיקה ראשית. במס הכנסה אנחנו מצרפים נוסח של תקנות לעיון הוועדה.
היו"ר משה גפני
למה? למה אי אפשר לכתוב שיש פטור מדיווח בסעיפים א', ב', ג', ד'? אם הייתי לומד משפטים כך הייתי אומר.
ברוך משולם
יכול להיות, אבל בפקודת מס הכנסה כל הפטורים ניתנים באמצעות תקנות מכוח סעיף 134. למען הסדר הטוב- - -
היו"ר משה גפני
עזוב את הסדר הטוב. אנחנו ערב תקציב ואין לנו הרבה זמן. נכתוב את כל מה שאמרת: פטור על דיווח למס הכנסה לפי הסעיף הזה והזה, פטור על דיווח למע"מ לפי הסעיף הזה והזה.
ברוך משולם
אנחנו מעדיפים שהכול יהיה במסגרת פטור אחד.
היו"ר משה גפני
פטור אחד גם אני רוצה.
ברוך משולם
תחשוב על אדם שרוצה לדעת אם הוא צריך להגיש דוח או לא צריך להגיש דוח.
היו"ר משה גפני
אז למה אי אפשר לכתוב פה?
ברוך משולם
לא נכון לעשות את זה באמצעות חקיקה. אנחנו רוצים לקבץ את הכול. את כל התקנות שלנו שמסדירות את הפטור מדיווח ניתנה לוועדה סמכות לאשר, הכול מרוכז במקום אחד. אם אתחיל לפזר את זה בחוקים שונים אף אחד לא יידע. אנחנו מקבלים תלונות מנציגים של ארגונים מקצועיים ששואלים מה קורה עם זה. אנחנו רוצים למרכז את זה במקום אחד.
שגית אפיק
השאלה היא זאת, יבוא יצרן ביתי שלא מכיר את כל החקיקה ואת התקנות והוא רוצה לדעת מה הדין שחל עליו לגבי התקנת אותו מתקן ולהבין שהוא פטור מהכול. אומר לך היושב-ראש: אם הוא יודע שזה מופיע לו בחוק אז הוא קורא חוק אחד ויודע את הדין שחל עליו. אם אתה זורק אותו לתקנות שלא מופיעות בכלל בחוק- - -
ברוך משולם
יכול היות שחלים עליו גם חוקים אחרים שמכוחם הוא צריך להגיש דיווח שלא קשור לחוק הזה. אנחנו מעדיפים שכל המידע שהוא צריך לגבי כל הפעילות שלו ולגבי כל הפטורים יהיה מרוכז במקום אחד ולא יתפזר על פני כמה חוקים. אנחנו רואים את זה גם בחוק עידוד השקעות הון.
היו"ר משה גפני
מה אתה רוצה שיהיה כתוב בחוק?
ברוך משולם
הפניה לתקנות. בחוק אני מתייחס במפורש לחקיקת מע"מ. אמרתי, מבחינתנו אנחנו לא רואים אותו כעוסק. זה מופיע בהצעת החוק. כאשר אנחנו לא רואים אותו כעוסק הוא יוצא באופן מפורש.
היו"ר משה גפני
אני קורא את הצעת החוק, אני יודע לקרוא בלי נקודות, למדתי. כתוב שאני פטור מדיווח במע"מ. לא כתוב שאני פטור מדיווח במס הכנסה.
ברוך משולם
נכון.
היו"ר משה גפני
אז מה אוכל להבין? אין לי יועץ משפטי לידי. אני איש פשוט, אני גר בערבה.
ברוך משולם
אסביר. בדברי ההסבר כבר כתבנו שנעשה- - -
היו"ר משה גפני
לא דברי ההסבר. יש חקיקה. אין יותר דברי הסבר.
ברוך משולם
החקיקה מתייחסת רק למע"מ.
היו"ר משה גפני
אני אהיה בטוח שאני צריך לדווח למס הכנסה.
ברוך משולם
קודם כול, נוציא הנחיות שלנו והוראות שלנו.
היו"ר משה גפני
אבל יש חוק. למה אי אפשר לכתוב את זה?
ברוך משולם
כי זה לא נכון. אני כותב גם בפקודה ואני כותב גם בחקיקה ספציפית. אנחנו רוצים לרכז את הכול, שיהיה פשוט, שיהיה נוח.
שגית אפיק
אבל זה חוק שעומד בפני עצמו.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
אני כאזרח פשוט רוצה להיכנס לחוק ולהבין מלשון החוק.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
אני מציע שנכתוב בחוק שזה יהיה פטור ממס הכנסה על-פי התקנות האלה והאלה ואז נגמר העניין.
ברוך משולם
אין לי בעיה. אתה רוצה לפתור את זה דרך התקנות, שהפטור יינתן בהתאם לתקנות? משרד המשפטים אולי יגיד שיש בעיה, שהחוק לא יכול בדרך כלל להפנות לתקנות.
היו"ר משה גפני
מה עמדת משרד המשפטים?
שרית פלבר
אני מצטרפת לדברים שברוך משולם אמר. לא נהוג שחוק מפנה לתקנות.
היו"ר משה גפני
אז תציעו הצעה אחרת.
ברוך משולם
זה לא נהוג. אני גם מציע פתרון, לא רק בעיות.
היו"ר משה גפני
מה הפתרון? אני קורא את הצעת החוק. איך את אומרת לי בחוק שאני פטוּר מדיווח?
שרית פלבר
על המהות אנחנו מסכימים. השאלה היא על הנוסח. אולי צריך לפתור אותה במהלך דיוני הנוסח שנעשה עכשיו.
ברוך משולם
אולי אציע פתרון. אולי נוכל להפנות לסעיף 134 לפקודה. נגיד שניתן פטור בהתאם להוראות סעיף 134 לפקודה, שמכוחן יש תקנות.
היו"ר משה גפני
יהיה כתוב שיהיה פטור מדיווח למס הכנסה בהתאם ל... לא חשוב מה.
ברוך משולם
בהתאם לסעיף 134 לפקודה, שמכוחו יש תקנות.
היו"ר משה גפני
טוב. מקובל.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
אנחנו רוצים שכל מי שיקרא את זה יבין.
ברוך משולם
בנוסף יש לנו פטור למי שמשכיר מקרקעין ועליו בא יצרן החשמל הביתי ומקים מתקן. הפטור הזה דומה מאוד במנגנון שלו להשכרת דירות למגורים. 5,000 שקל שנתי פטור מלא.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
גם פטור מדיווח או חייב בדיווח?
ברוך משולם
פטור מדיווח. זה לא דירה אלא אתה משכיר חלק מהגג שלך. כמה כבר תוכל לגבות עליו?
היו"ר משה גפני
למה 5,000 שקל?
ברוך משולם
עשינו חישובים של גודל מתקן פחות או יותר שהיה, ועשינו חישובים כמה עולה להשכיר דירה וכמה השטח של הגג שווה, שאולי יש עליו דוד שמש, או אם יש לך במקרה באיזה מושב שטח על-יד הבית בכמה כסף תוכל להשכיר אותו. אלה החישובים, 5,000 שקל שנתי. המנגנון הזה גם מתעדכן על בסיס שנתי.
היו"ר משה גפני
כולם מודעים לעניין הזה? זה הסכום? מה יהיה בעוד כמה שנים?
ברוך משולם
אנחנו מעדכנים את זה בהתאם למדד.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
אתה לא חושב ש-5,000 שקל זה סכום נמוך מאוד?
ברוך משולם
לא, כי מדובר בדרך כלל על שטחים "מתים" שלא מנוצלים. מדובר על שכירות.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
אבל מי שמשכיר את הגג יודע שלמשך 20 שנה הוא לא יוכל להשתמש בגג, הוא לא יוכל לפרק. 5,000 שקל זה סכום נמוך מאוד. לא תמצא מישהו שיסכים לכך.
שניר ניב
לדעתי זה גם נוסח החלטת הממשלה משנת 2008 שעדיין לא הגיעה לכדי חקיקה.
היו"ר משה גפני
זה לא הבעיה. מי עוד יודע לענות בעניין הזה?
ערן קופל
המחיר ריאלי. אני מהתעשייה הסולרית. בעיקרון, השכירות הגיונית מן הטעם שסך ההכנסות של מערכת ביתית לא גבוה. לכן כשאדם ישכיר את המקום לצד ג' כדי שההוא יוכל להרוויח הוא בוודאי לא יוכל לשלם יותר מסכום כזה.
היו"ר משה גפני
זה יהיה צמוד?
ברוך משולם
זה צמוד אוטומטית למדד. יותר מזה, אם אנחנו מסתכלים על החלטת הממשלה, דובר רק על מתקן של 4 קילו-ואט. פה לא עדכנתי. ירדנו מ-"4 קילו-ואט".
שניר ניב
צריך לציין שבכל הצעת החוק הזאת פטרנו את המבחן הכפול. בהחלטת הממשלה אמרו: עד גודל מתקן ועד גובה הכנסה. פה פטרנו את זה.
היו"ר משה גפני
מה עוד יש?
ברוך משולם
אמרנו, 5,000 שקל.
היו"ר משה גפני
כמה נושאים יש עוד?
ברוך משולם
זה הנושא השני ויש לנו עוד את נושא הפטור מדיווח שדיברנו עליו, ויש עוד נושא של מגבלות ומתן סמכות לשר להתקין תקנות ולעדכן את הסכומים כפי שימצא לנכון. בהנחה שמנגנון המידוד לא יספיק יש לו סמכות-על לבחון את הנושא בהתייעצות עם משרד האנרגיה ולעדכן את סכומי הפטור המלא כפי שימצא לנכון מעת לעת.

אנחנו לא מוחקים את כל הצעת החוק, חס וחלילה.
היו"ר משה גפני
אבל סיכמנו את הכול.
ברוך משולם
סיכמנו אבל אנחנו כבר ניסחנו, יש לי כבר נוסח על-פי מה ש"סגרנו" עכשיו. באנו מוכנים. יותר מזה, בנושא הזה ישבנו עם הנציגים גם של "גרינפיס", גם של ארגוני האנרגיות המתחדשות ואת כל הבעיות הם הציפו בפנינו, הם האירו את עינינו. הכול פה בפנים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אני חייבת לשאול שאלה פרוצדורלית. אדם עכשיו מתקין מערכת סולרית. מה הוא צריך לדווח למס הכנסה כדי לקבל פטור? הוא צריך להיכנס לאתר מס הכנסה ולהגיש טופס? מי שמתקין לו כבר יעשה לו את זה? איך זה עובד?
ברוך משולם
פשוט וקל. הוספנו סעיף שמסמיך את השר לקבוע כל מיני הוראות. בינתיים נפגשנו גם עם הנציגים שדיברנו עליהם קודם, גם עם משרד האוצר וגם עם רשות החשמל. בשלב הראשון אנחנו נעלה טופס לאתר, שאת הטופס הזה מי שמתקין מתקן יצטרך למלא פעם אחת, לבחור איזה מסלול הוא רוצה. הוא יוכל להגיע עם הטופס הזה ולמסור אותו בעצמו לכל פקיד שומה בארץ.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
למה אי אפשר לעשות את זה באינטרנט?
ברוך משולם
הוא יכול למסור את זה גם לנציג שהתקין באותו מעמד והנציג יעביר את זה לנו. אנחנו נקלוט את הטופס ומבחינתו, ככל שלא ישתנו הנסיבות, הוא נשאר בפנים לנצח והוא לא רואה אותנו יותר.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אבל למה צריך טופס שיגיע אליכם? למה אי אפשר לעשות הכול באינטרנט?
ברוך משולם
יש פה בעיות של מחשוב.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
הכול ממוחשב אצלכם.
ברוך משולם
נשמח לעשות את זה, ככל שיאפשרו המערכות, באופן של האינטרנט. שקלנו גם חלופה שזה יעבור ישירות לחברת החשמל ובכלל לא יעבור דרכנו ואנחנו ניקח מהם את המידע, זה גם בסדר. כל חלופה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
זה בהוראות שהשר יקבע אחר-כך?
ברוך משולם
מבחינתנו נכין את הטופס, נעלה אותו לאתר. כל אחד יכול להיכנס לאתר ולהוריד את הטופס. איך למסור את הטופס: הוא יכול לבוא בעצמו, הוא יכול להגיש את זה למתקין והמתקין ימסור לנו את זה, מה שנוח לו. יש עוד חלופה של חברת החשמל, שמבחינתנו אין שום מניעה שהוא יוריד את הטופס, יחתום עליו לפי מה שצריך, המתקין יעביר אותו לחברת החשמל ואנחנו נקבל את המידע בסוף השנה, זה גם בסדר. כמה שאפשר להקל אנחנו נקל.
היו"ר משה גפני
אתם יכולים בשלב הראשון לפני שאתם מעלים טופס לאתר להראות לנו בוועדה את הטופס?
ברוך משולם
בוודאי. גם נפגשנו עם הנציגים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
משהו חשוד פה, הכול יותר מדי קל... אני לא רגוע.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
כי זה כבר קו הגמר. כולנו נפגשנו זה עם זה, אנחנו מכירים ומזהים. כבר עברנו פה כברת דרך לא מאתמול.
ברוך משולם
זה החלטה שנתקבלה בשנת 2008. עשינו עבודת הכנה. אני לא אומר את זה בגאווה, להיפך. בגלל זה הכול עכשיו מסודר.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
כבר הייתה לו הפתעה בהצגת התקציב, כשהוא אמר: "זה בטח לא בבסיס התקציב" ואז אמרו שזה בבסיס התקציב. מסכן מיקי רוזנטל, הוא לא ידע מה לעשות.
אריה ונגר
אני ד"ר אריה ונגר מ"אדם, טבע ודין". אני מבקש לשאול שאלה בנוגע לסעיף 14, הסעיף האחרון. אני רואה שהחוק מוגבל בזמן, התוקף שלו אמור לפוג.
היו"ר משה גפני
טוב ששאלת את השאלה. אני מתכוון כבר שבועיים לשאול את השאלה הזאת.
אריה ונגר
קלעתי לדעת גדולים.
היו"ר משה גפני
אני עדיין לא יודע מה תהיה התשובה אבל השאלה הזאת ברורה. בבקשה תקריאו.
ברוך משולם
הצעת חוק לעידוד השקעה באנרגיות מתחדשות (הטבות מס בשל הפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת – הוראת שעה), התשע"ז–2016

"הגדרות ופרשנות

1.

(א) בחוק זה –

"חוק ביטוח בריאות ממלכתי" – חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד–1994‏;

"חוק הביטוח הלאומי" – חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה–1995‏;

"חוק מס ערך מוסף" – חוק מס ערך מוסף, התשל"ו–1975‏;

"חוק משק החשמל" – חוק משק החשמל, התשנ"ו–1996‏;

"טורבינת רוח" – מערכת לייצור חשמל מאנרגיית הרוח, הכוללת בין השאר תורן, להבים, מערכת מניה וממיר חשמלי;

"טכנולוגיה פוטו-וולטאית" – טכנולוגיה לייצור חשמל ישירות מאור השמש באמצעות קולטי שמש וממיר זרם;"
שלומית ארליך
תסביר כאשר אתה קורא. אלה מונחים שכבר הוגדרו קודם לכן בתקנות שאישרה הוועדה: "טורבינת רוח" ו"טכנולוגיה פוטו-וולטאית".
ברוך משולם
כשהיינו לפני כמה חודשים בוועדה, לעניין הפטור בנושא מע"מ, גם שם אישרנו תקנות, את כל המונחים האלה בעבר הסברנו לוועדה. הם קשורים גם לטכנולוגיה, גם למערכות וגם לצרכן הביתי. חלק מהם מבוססים על ספר אמות מידה של רשות החשמל. את ההגדרות לקחנו משם.
שלומית ארליך
הצעת החוק מתייחסת לשני אמצעים, שזה טורבינת הרוח והטכנולוגיה הפוטו-וולטאית.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
החוק מתייחס לטורבינות רוח.
ברוך משולם
בוודאי. נדמה לי שהצעת החוק הפרטית לא התייחסה לזה. אנחנו הכללנו גם את זה בפנים. ככל שתהיה טכנולוגיה אחרת נשמח לשקול להוסיף אותה.

""טכנולוגיה פוטו-וולטאית" – טכנולוגיה לייצור חשמל ישירות מאור השמש באמצעות קולטי שמש וממיר זרם;

"מיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת" – טורבינת רוח או מיתקן פוטו-וולטאי;

"מיתקן פוטו-וולטאי" – מערכת לייצור חשמל באמצעות אנרגיית השמש העושה שימוש בטכנולוגיה פוטו-וולטאית;

"נציגות הבית המשותף" – כמשמעותה בסעיף 65 לחוק המקרקעין, התשכ"ט –1969‏;"
שלומית ארליך
רק להגיד כאן שסעיף 65 לחוק המקרקעין בעצם אומר שלכל בית משותף תהיה נציגות לשם ניהול ענייני הבית המשותף והיא תיכון ותפעל לפי הוראות התקנון.
ברוך משולם
זה בעצם ועד הבית. קיבלנו הרבה דרישות להכליל גם את ועדי הבתים ובעקבות זה תיקנו וזה גם נכלל.

""הסכום המרבי" – כמשמעותו בסעיף 2(ב);"
שלומית ארליך
זה 60,000 שקלים.
ברוך משולם
נכון, 60,000 שקלים. אנחנו נמדד את זה מעת לעת.
שגית אפיק
מה זה מעת לעת? בכל שנה.
ברוך משולם
יש שם מנגנון, שבכל שנה אנחנו ממדדים את זה במדד, ובנוסף הסמכנו את השר, בהתייעצות, לבחון אם יש שינויים מהותיים במשק החשמל כי התעריף שמקבלים יצרני החשמל מוצמד למנגנון אחר. באמצעות המנגנון הזה גם לעדכן את זה כפי שיבחר. כלומר, הצמדה למדד זה ברירת המחדל בכל שנה, ומנגנון נוסף – מעת לעת למידוד.
שלומית ארליך
זה גם למעלה וגם למטה?
ברוך משולם
המדד זה אוטומטי. אני מניח שההסמכה פתוחה לכול אבל הוא יעדכן את זה בדרך כלל כשזה עולה. אין כוונה להוריד את זה. זה רק במקרים שהייתה קפיצה של 5%, 6%, 7%, כאשר ממש עברו לפטור אז יבוא השר, ואם זה קורה פעם או פעמיים בשנה זה גם בסדר. זה נדיר אבל בגלל זה הכנסנו את זה. נפגשנו גם עם הארגונים וגם עם רשות החשמל להבין את המנגנון. זה מנגנון מסובך.
היו"ר משה גפני
מה זאת אומרת? יש מדד. הולכים לפי המדד.
ברוך משולם
גם מעבר למדד, הסכום שהם מקבלים עבור כל קילו-ואט שהם מייצרים, יש איזה תחשיב באמצעות החוזה של היצרנים הביתיים מול רשות החשמל. אמרנו: אם חס וחלילה באמצעות המנגנון הזה הוא יעלה בצורה משמעותית מאוד מעבר לעליית המדד, לשר יש סמכות לעדכן את זה בהתאם, בהתייעצות עם שר התשתיות הלאומיות ובאישור ועדת הכספים. גם אתם בפנים, כולנו באותה סירה.

""הפקודה" – פקודת מס הכנסה‏;

"צרכן ביתי" – יחיד או נציגות הבית המשותף, המחויבים בתעריף ביתי או בתעריף עומס–זמן;"

זה נושא נוסף שלא היה בהצעת החוק הפרטית, תעריף עומס-זמן.
שלומית ארליך
זה גם לא הופיע בתקנות שתיקנה ועדת הכספים. זה בעצם התייחסות חדשה.
ברוך משולם
הוספה. אמרו שיש צרכנים ביתיים שיש להם תעריף שמתחשב בשאלה מתי הם מייצרים את זה. לכן הכנסנו אותם גם. גם הם בפנים.
שלומית ארליך
בהתאם לזה צריך לתקן גם את התקנות שאישרנו בוועדה?
ברוך משולם
זו נקודה חשובה, טוב שאת מעלה אותה. את התקנות שהתקנו, שהוועדה אישרה ופורסמו ב-5 במאי 2016, נביא לוועדה בכוונה לבטל אותן, מן הסיבה הפשוטה שהצעת החוק מעגנת בחקיקה ראשית את ההטבות במע"מ באופן הרבה יותר רחב. התקנות מדברות על 20,000 שקל ובהצעת החוק מדובר על סכום של 60,000 שקל ולכן התקנות בטלות מעצמן ברגע שהחקיקה תעבור. לא רצינו להביא אותן היום ולבטל אותן, שלא יהיה מצב של ברירת מחדל שהתקנות בוטלו והחוק עדיין לא עבר ואנשים נופלים בין לבין. יותר מזה אני יכול להגיד, שבמסגרת הזאת שאנחנו נביא את הבקשה לביטול התקנות נביא גם את נושא הפחת המואץ לכל המקרים.
היו"ר משה גפני
קרה משהו במשרד האוצר... הוא הולך להביא גם את הפחת המואץ. מה הבעיה?
ברוך משולם
נביא אותם ביחד ונאשר את הכול.
היו"ר משה גפני
אני מציע שתהיו כאלה גם בחוק ההסדרים.
רחל עזריה (כולנו)
העניין הוא שזה לקח הרבה זמן, מ-2008. אם אתה רוצה שחוק ההסדרים יהיה עכשיו ככה, שימתין 10 שנים- - -
היו"ר משה גפני
אני מדבר על הרצון.
רחל עזריה (כולנו)
הרצון מגיע אחרי 9-10 שנים. "סחטו לנו את המיץ" מספיק...
ברוך משולם
""קרוב", לאדם פלוני – בן זוג, וכן צאצא, צאצא בן הזוג או בן זוגו של כל אחד מאלה אם טרם מלאו להם בשנת המס 21 שנים;"

ההתייחסות ל"קרוב" פשוטה מאוד. אנחנו לא רוצים, כפי שאנחנו רואים בחוקים אחרים, שיעשו תכנון מס מלאכותי מראש. יבוא אדם שיש לו שני מתקנים, אחד ירשום על שמו, אחד ירשום על שם הבן שלו שנמצא באותו מקום אתו ויקבל פטור של 23,000 שקלים על המתקן הראשון ופטור שני, במקום שממילא יש לו הכנסות גבוהות. יתרה מזה, קודם כול הגבלנו את זה, ההגדרה "קרוב" מצומצמת מאוד יחסית לחוקים אחרים, ממש סופר-מצומצמת, ומעבר לכך, נתנו סמכות – ונגיע לזה בהמשך – לפקיד השומה לבחון את המקרה. אם אותו ילד קיבל דירה ירושה מהסבתא ובמקרה היא השאירה לו גם מתקן פוטו-וולטאי אז, מה שנקרא, זה עלינו, זה שלו והוא ייהנה מן הפטור הזה למרות שהוא גר עם ההורים.

""רישיון ספק שירות חיוני" ו"רשת חשמל" – כהגדרתם בחוק משק החשמל;"
שלומית ארליך
רק נגיד ש"רישיון ספק שירות חיוני" הוא רישיון לניהול מערכת להולכה או חלוקה של חשמל, ו"רשת החשמל" מוגדרת כ"מיתקנים ומערכות להולכה, להספקה, להשנאה, לחלוקה, למכירה ולמניה של חשמל במתח כלשהו".
ברוך משולם
""תעריף ביתי" – כהגדרתו בסעיף 31א(א) לחוק משק החשמל;"
שלומית ארליך
סעיף 31א(א) לחוק משק החשמל מגדיר "תעריף ביתי" כ"תעריף לתשלום בעבור צריכת חשמל המיועדת לבתים המשמשים למגורים בלבד". כאן נעיר שגם בתקנות שאישרה הוועדה וכבר דנה בהגדרה "תעריף ביתי" הייתה סיפה שהוכנסה, "ובלבד שהבית משמש למגורים בלבד וחובר כדין לרשת החשמל". בעצם העברתם את הסיפה הזאת לסעיף 2.
היו"ר משה גפני
יש עוד דברים שמוגדרים כ"תעריף ביתי"? אני שואל את חברת החשמל.
עמית פלישון
אני מחברת החשמל, אחראי על תחום אנרגיות מתחדשות. "תעריף ביתי" מוגדר כתעריף למגורים בלבד. ברוב רובם של המקרים הוא תעריף אחיד, ויכול להיות גם כתעריף ביתי תעו"ז.
היו"ר משה גפני
זה רק מגורים או יש עוד מקרים?
עמית פלישון
מגורים בלבד.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
תעו"ז זה בעיקר לא למגורים.
עמית פלישון
"תעריף ביתי" מוגדר למגורים בלבד.
היו"ר משה גפני
רק למגורים? אין שום דבר אחר?
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
יש תעריף אחיד לבתי-ספר. תלוי בצריכה. צרכנים קטנים.
עמית פלישון
יש תעריפים אחידים. הם לא מוגדרים כביתיים. למשל תעריף שמוגדר ככללי, או שמוגדר כמאור רחובות, הוא שמוגדר אחרת, לא כתעריף ביתי.
היו"ר משה גפני
מה התעריף של בתי-הספר?
ברוך משולם
בתי-הספר הם לא צרכן פרטי.
עמית פלישון
תעריף כללי.
היו"ר משה גפני
תעריף כללי הוא גבוה יותר?
עמית פלישון
הוא גבוה יותר.
קריאה
בתי-ספר לא משלמים מס הכנסה.
ברוך משולם
יש להם הסדר אחר מבחינות מס.
שגית אפיק
היושב-ראש מדבר על חשמל.
היו"ר משה גפני
זה לא קשור להצעת החוק. אני פותח סוגריים. התעריף שמשלמים בתי-הספר על חשמל הוא גבוה יותר ממה שאני משלם בבית?
עמית פלישון
הוא תעריף כללי. הוא גבוה יותר.
שגית אפיק
אז יש שני תעריפים, כללי וביתי?
עמית פלישון
יש הרבה תעריפים, תעריפים אחידים. יש תעריף כללי ויש תעריף ביתי ויש גם תעריף למאור רחובות ציבוריים. אלה התעריפים האחידים. פרט לכך יש תעריפים תעו"זיים, על-פי עומס המערכת בזמן הצריכה, שהם "רצים" על פני מתחים שונים.
היו"ר משה גפני
תעריף לעסקים הוא עוד יותר גבוה?
עמית פלישון
תלוי בגודל הצריכה שלו ובגודל חיבורו. אם הוא עסק קטן הוא יכול להיות בתעריף כללי, בתעריף האחיד. אם הוא עסק גדול יותר אז הוא עובר כבר לתעו"ז במתח נמוך. אם הוא מתח גבוה או מתח עליון וכדומה.
היו"ר משה גפני
ובתי-כנסת?
עמית פלישון
יש תעריף של בתי תפילה שהוא כמו תעריף ביתי אבל הוא לא מוגדר לצורך הדברים האלה כתעריף ביתי כי הוא לא למגורים. התשלום הוא כמו התעריף הביתי.
היו"ר משה גפני
בסדר. הלאה, חזרנו לחוק.
ברוך משולם
"תעריף עומס-זמן" זה מי שהתקינו את המונה שמודד באיזו שעה ביום החשמל יוּצר והתעריף משתנה.
שלומית ארליך
איך זה עובד בהקשר הזה?
ברוך משולם
בהקשר הזה אנחנו אומרים שזה לא רק בתעריף ביתי רגיל אלא מי שהתקין מונה תעריף עומס-זמן גם ייכנס להסדר הזה של היצרנים הביתיים.
שלומית ארליך
פה ימדדו אחרת ויתזמנו אם זה בבוקר, בצהרים או בערב?
ברוך משולם
לא.
שניר ניב
זה אותו דבר. כדי לעודד התייעלות אנרגטית, שבה אתה רואה את הצריכה בשיא ובשפל ומשלם יותר בשיא מאשר בשפל, גם צרכנים ביתיים יכולים להיכלל בכך.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אם אתה מתקין פנלים אז שווה לך להיכנס לזה, כי באמצע היום תקבל תעריף גבוה יותר.
ברוך משולם
התעריף שאתה מייצר ביום גבוה יותר מאשר התעריף האחיד שאתה מקבל. לכן רצו לעודד את זה והתקינו אותם. בהצעה המקורית זה לא נכנס ואילו פה הכללנו את זה.

""תעריף עומס–זמן" – התעריף לתשלום בעבור צריכת חשמל המיועדת לבתים המשמשים למגורים בלבד, המחושב לפי עומס הצריכה המערכתית וזמן הצריכה ומיועד לצרכנים שלהם הותקן מונה אלקטרוני המתוכנת למטרות תעריף זה.

(ב) לכל מונח אחר בחוק זה תהא המשמעות הנודעת לו בפקודה, אלא אם כן נאמר במפורש אחרת."
היו"ר משה גפני
לשם מה הסעיף הזה?
ברוך משולם
כי יש לנו כל מיני מונחים, מה הוא יחיד, ויש לנו מונחים של הכנסה ומונחים אחרים שקשורים לפקודה.
היו"ר משה גפני
בימים שניסחתם את הצעת החוק הזאת היה לכם זמן מיותר?
ברוך משולם
חס וחלילה. אנחנו עבדנו על חוק ההסדרים.
רחל עזריה (כולנו)
הם רציניים. בואו נהנה מזה.
היו"ר משה גפני
קראת את מה שכתוב בסעיף הזה?
רחל עזריה (כולנו)
בימים קשים אלה טוב לראות שיש לנו מערכת מתפקדת, שהכול עובד, שמשרדי הממשלה עובדים כפי שצריך.
היו"ר משה גפני
הסעיף הזה מיותר, אבל אם אתם רוצים אז בסדר.
ברוך משולם
"הטבות מס על הכנסה ממכירת חשמל שהופק באמצעות מיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת

2.

(א) צרכן ביתי יהיה זכאי להטבות מס"- - -
היו"ר משה גפני
על זה דיברנו קודם.
שגית אפיק
לא על זה. זה התנאים המקדימים.
ברוך משולם
זה התנאים המקדימים איך אתה נכנס לחוק, מי אמור להיכנס לחוק. לא ביום אחד, על פני מספר ימים, ולא לבד. דיברנו גם עם חברת החשמל וגם עם משרד האנרגיה. עבדנו על הצעת החוק מספיק.

"הטבות מס על הכנסה ממכירת חשמל שהופק באמצעות מיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת

2.

(א) צרכן ביתי יהיה זכאי להטבות מס לפי סעיף קטן (ב) בשל הכנסה ממכירת חשמל שהופק באמצעות מיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת (בחוק זה – הכנסה ממכירת חשמל), שהייתה לו בשנת המס, בהתקיים כל אלה:

(1) בעל רישיון ספק שירות חיוני רכש את החשמל שהפיק הצרכן הביתי כאמור;"

כלומר הוא מחויב למכור רק לבעל רישיון ספק שירות חיוני.
שלומית ארליך
כשאנחנו מדברים על "בעל רישיון ספק שירות חיוני" אנחנו מדברים בעצם על חברת החשמל ואולי עוד כמה חברות קטנות.
ברוך משולם
אולי יתייחסו פה כמה נציגים רלוונטיים. אנחנו יודעים שיש את חברת החשמל, שהיא הכי גדולה, ויש עוד מספר מצומצם של חברות שגם להן יש רישיון דומה, אבל אולי נציגי רשות החשמל פה ירצו להתייחס לזה.
ערן בר
אני מחברת "גרינקו אנרג'י". למעשה זה יכול להתייחס גם לקיבוצים ולמחלקים למיניהם. ספק השירות החיוני הגדול ביותר הוא כמובן חברת החשמל אבל רוצים להחיל את זה גם על כל מי שמקבל שירותים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
לפי החוק הזה זה יוחל?
ברוך משולם
יוחל. מי שיש לו רישיון חלוקה – זה חל עליו.
היו"ר משה גפני
אם אדם עושה ייצור חשמל לשבת, יש הרי מי שרוצים ומדברים עכשיו על לעשות את זה, זה גם יחול עליו?
ברוך משולם
מה זאת אומרת ייצור חשמל לשבת? אם אתה אוגר אצלך אין שום שאלה, אתה בכלל לא צריך.
היו"ר משה גפני
דיברו על זה שייצרו חשמל לשבת. יקבלו הסדר עם חברת החשמל ויהיה להם רישיון.
אריה ונגר
זה לכל יום שיש שמש, זה לא רק לשבת.
היו"ר משה גפני
יש בעיות עם שבת. יש מי שלא משתמשים בחשמל בשבת.
ערן בר
למעשה כאשר החשמל לא יוצא החוצה אז זה לא רלוונטי בכלל. כל עוד יש לך מצברים ואתה שומר את זה בפנים אז זה בכלל לא במשחק.
היו"ר משה גפני
אני מוציא את זה החוצה, אני מספק את זה לצרכנים רק לשבת.
ערן בר
לאילו צרכנים אתה מספק?
היו"ר משה גפני
אלה שרוצים רק את הייצור הזה ולא את הייצור של חברת החשמל.
שניר ניב
אנחנו מכירים את הצעת החוק שעליה אתה מדבר, היא רלוונטית לדיון אחר. כאן מדברים על הצעת החוק הסולרית בלבד, ייצור חשמל סולרי באמצעות השמש. לא תהיה בעיה.
היו"ר משה גפני
אני מדבר על אנרגיה סולרית. אתה מדבר פה על מי שיש לו רישיון.
שניר ניב
רישיון הולכה וחלוקה.
היו"ר משה גפני
שכרתי מקום שבו אני שם את הייצור הסולרי לשבת.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אוגר אותו ומוכר אותו רק בשבת? אז אתה לצורך העניין בעל רישיון לשבת.
ברוך משולם
אם אתה צרכן ביתי אז אין בעיה.
שגית אפיק
הוא שואל האם זה נחשב בעל רישיון ספק שירות חיוני.
ברוך משולם
אתה צריך לשאול את רשות החשמל אם יש לך רישיון כזה או לא. אני לא יודע.
יובל זהר
אם יש לך רישיון ספק שירות חיוני אז תיכנס לתחולת החוק, אבל זה לא המצב כרגע.
היו"ר משה גפני
למה זה לא המצב? עדיין לא, אבל זה יהיה בעזרת-השם.
שניר ניב
"בעל רישיון ספק שירות חיוני" – מדובר בעיקר בחברת החשמל. יש גם את הקיבוצים.
היו"ר משה גפני
השאלה היחידה ששאלתי, אם אני מספק חשמל בפוטו-וולטאי, אני עושה את זה לא לכל השבוע אלא רק לשבת. בכל השבוע אני מקבל חשמל מחברת החשמל. הצרכנים האלה – לשבת יש להם רישיון, והם מספקים חשמל רק לשבת. האם המילה "רישיון" שיש בסעיף הזה כוללת גם את זה כאשר יש רישיון?
יובל זהר
במצב הנוכחי, יצרני החשמל הסולרי בארץ – ויש כ-10,000 יצרנים כאלה, כולל הגגות הקטנים – לאף אחד מהם אין רישיון ספק שירות חיוני.
שניר ניב
בדרך כלל "בעל רישיון ספק שירות חיוני" זה המונופול, כלומר בדרך כלל זה גוף ההולכה והחלוקה, דהיינו חברת החשמל. פה אנחנו מדברים גם במקומות שבהם חברת החשמל לא מחלקת ואילו קיבוץ מחלק ולכן רוצים לאפשר את זה גם למקומות הללו. זה בעצם להרחיב את היריעה.
היו"ר משה גפני
אבל יכול להיות עוד מישהו שמחלק, לא רק חברת החשמל או קיבוץ.
שניר ניב
נכון. כל עוד הוא בעל רישיון הוא ייכנס.
שגית אפיק
לפי מה ניתן הרישיון?
שניר ניב
לא "בעל רישיון ייצור" אלא "בעל רישיון ספק שירות חיוני", שההגדרה של זה, כפי שנאמר כאן קודם, היא הולכה או חלוקה או ניהול מערכת. חברת החשמל, קיבוצים היסטוריים, אזורי תעשייה, חברת מזרח ירושלים. תלוי במה שיוגדר ברשות החשמל.
טטיאנה אילריונוב
אני ראש אגף איכות הסביבה ברשות החשמל. רציתי לומר הבהרה נוספת. ציינת שני דברים, ייצור של חשמל סולרי וחלוקה. נכון לעכשיו בחקיקה הקיימת זה שני רישיונות שונים ולכן, לשאלתך, כרגע זה לא אפשרי. יכול להיות שיהיו שיקולים כאלה או אחרים שיאחדו.
היו"ר משה גפני
מה לא אפשרי? למה לא אפשרי?
טטיאנה אילריונוב
אנחנו ברשות החשמל נותנים רישיונות לייצור חשמל ירוק אבל את אותה האנרגיה קולטת חברת החשמל.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
הוא לא יכול להיות מחלק.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
הוא לא יכול למכור את זה בעצמו למישהו אחר.
שניר ניב
זה פשוט לא רלוונטי לנושא. אתה מדבר על ייצור. "ספק שירות חיוני" הוא לא ייצור.
שלומית ארליך
לעניין פסקה (1), בדברי ההסבר כתוב שבעל הרישיון צריך לרכוש את החשמל שהפיק הצרכן הביתי במישרין. הסעיף לא נוקט במילה "במישרין". מה המשמעות של זה?
ברוך משולם
יש גופים כאלה – ואולי רשות החשמל תוכל להרחיב פה – שיש להם רישיון מחלק ולא רישיון ספק חיוני והם עושים התחשבנות מול יחידות קטנות יותר של צרכנים ביתיים. יכול להיות שאנחנו נראה גם את הגופים האלה כ"בעל רישיון ספק חיוני" ונשרשר גם את הפטור למטה, בדוגמה לקיבוצים. אנחנו רוצים שימכרו את זה ישירות לחברת החשמל או למי שמייצר את החשמל, אבל אם יש מקומות כאלה שיש להם רק רישיון מחלק ובאותן נסיבות ברור לנו שזה אותו צרכן ביתי והמחלק הזה הוא רק איזה צינור להעברה וזה עומד בשאר הוראות הדין הרגילות, מבחינתנו נשרשר את הפטור גם לפה.
שלומית ארליך
על מי בדיוק אנחנו מדברים?
שניר ניב
כרגע עוד לא נכנסו לרשימה הזאת עוד קיבוצים ומושבים אבל ייתכן שבעתיד כן. אנחנו רוצים להשאיר את האופציה הזאת פתוחה. כל עוד רשות החשמל תכניס את הרשימה הזאת, תעניק להם רישיון ספק שירות חיוני, הם גם ייכללו. היום זה רק חברת החשמל. בעתיד אולי יהיו עוד.
ברוך משולם
כבר חשבנו על זה והוספנו את זה כאן.
שניר ניב
מספיק להגיד "בעל רישיון ספק שירות חיוני".
שלומית ארליך
הסעיף לא נוקט במילה "במישרין".
ברוך משולם
בכוונה עשינו את זה כך.

"(2) ההכנסה ממכירת חשמל אינה הכנסה מעסק או ממשלח יד;"

ברור לנו שאין פה פעילות עסקית. יצרנים ביתיים זה לא פעילות עסקית.

"(3) המיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת שבאמצעותו הופק החשמל מחובר לבית המשמש למגורים בלבד והמחובר כדין לרשת החשמל;"

אני לא רוצה להחיל את זה על עסקים, לעסקים יש הטבות אחרות, ואני רוצה שהוא יהיה מחובר כדין. זה בדיוק מה שהיה בתקנות. העברנו את זה לכאן. זה השינוי שדיברנו עליו.

"(4) בעל המיתקן להפקת אנרגיה מתחדשת שבאמצעותו הופק החשמל לא ניכה מיום תחילתו של חוק זה ואילך, כל פחת בשל אותו מיתקן, למעט על חלק ההכנסה העולה על הסכום המרבי;"
שלומית ארליך
תסביר למה זה תנאי.
ברוך משולם
אנחנו לא רוצים לתת כפל הטבות, במובן זה שאנשים יבחרו ב-4-5 השנים הראשונות ליהנות מפחת, ואפילו מפחת מואץ, ינכו את מלוא העלות של הנכס ואחר-כך ייכנסו למסלול הטבות שמיועד מלכתחילה לאלה שלא מנכים פחת, וכבר התחשבנו בזה, או בפטור מלא או בשיעור מס מופחת מאוד. אדגיש בקצרה שאנשים שכבר ניכו פחת בעבר, כי נכנסו וזה היה הדין, נכללים בפנים, אנחנו משמרים להם את הזכויות ואין שום בעיה. אבל מי שנכנס למסלול הזה של ההטבות של אפס מס או מס מאוד-מאוד מופחת, שלא ינכה פחת.

"(5) הצרכן הביתי מסר הודעה לפי סעיף 5."

הודעה לפי סעיף 5 היא הודעה פעם אחת לפקיד השומה או לחברת החשמל, מי שנחליט. ברגע שלא השתנו הנסיבות מבחינתנו- - -
שלומית ארליך
זה בעצם ההודעה שאומרת שאתה בוחר לקבל את הטבת המס.
ברוך משולם
הוא נותן את הפרטים שלו, את מספר הצרכן שלו, אומר: הקמתי מתקן כזה וכזה ביום כזה וכזה, ובזה נגמר הסיפור.
שלומית ארליך
זה מה שאמרתם, שהוא מדווח בטופס שאתם תקבעו לעניין.
ברוך משולם
טופס שנביא לאישור הוועדה.
שלומית ארליך
באיזה מועד הוא צריך לדווח בטופס?
ברוך משולם
מבחינתנו נכין את הטופס בהקדם. מרגע שהוא ידווח אנחנו מבקשים להחיל את זה גם על שנת 2016, להחיל את זה רטרואקטיבית. מבחינתנו ככל שהוא ידווח באותה שנה, או אפילו ידווח עד אפריל 2017, הוא יקבל גם את ההטבות לשנת 2016. הוא בפנים, אין שום בעיה.
שלומית ארליך
מבחינתכם ברגע שהוא מדווח הוא לא יכול לשנות את הבחירה שלו?
ברוך משולם
את הבחירה במסלולים הוא יכול לשנות. אם הוא מבקש לשנות מאפס ל-10% או מ-10% לאפס, עשה את השיקולים שלו- - -
שגית אפיק
אבל עכשיו אנחנו מנציחים את זה שלא יהיו מסלולים שונים. בעצם אנחנו אומרים שעד 23,000 הוא פטור.
ברוך משולם
אם הוא התקין למשל עוד מתקן אז עכשיו הוא אומר: קודם הייתי פטור, עכשיו יש לי שני מתקנים, אני כבר במסלול חייב, אז הוא נותן הודעה. אם הוא רוצה לצאת מן החוק הוא יכול לצאת מן החוק.
שגית אפיק
מה זה לצאת מן החוק?
ברוך משולם
לצאת מן החוק כלומר לצאת לפקודה, אבל הוא לא יכול לחזור.
שגית אפיק
הוא לא יכול לחזור? למה?
ברוך משולם
אם אצא מן החוק, אני אנכה פחת במשך 3-4 שנים. את כל העלות של הנכס, את ה-140,000 או 150,000 שקל אקח כהוצאה למעלה ואקזז את זה, ואחרי זה עוד אחזור לחוק? זה פשוט תענוג. זה לא עלות של 50 מיליון שקל, זה עלות הרבה יותר גבוהה. אנחנו לא יכולים להרשות את זה.
שגית אפיק
אז מי שיצא – יצא לנצח, הוא לא יכול לחזור.
ברוך משולם
הוא לא יכול לחזור. מי שניכה פחת מן היום הראשון של תחילת החוק, למעט 2016, צריך לבחור איפה הוא רוצה להיות, לבחור מה טוב לו. הוא יבחר מה שהוא רוצה, אנחנו נכבד את זה. אם יש טעויות, אי-הבנות, אני לא יודע מה, אם הוא רוצה לעשות חישוב בדיעבד הוא יישב עם פקיד השומה ויחשוב מה לעשות.
שלומית ארליך
אין פה התייחסות לכך שהוא יכול לשנות.
ברוך משולם
יש התייחסות למסלולים. הוא יכול לשנות בסעיף 5, הוא יכול לבחור. אם הוא יצא, הוא יוצא לדין הכללי.
שניר ניב
סעיף 5 מדבר על זה. הסעיף הזה נועד למנוע תיקוני מס.
שגית אפיק
זה לא לגבי הצרכן הביתי, כי לצרכן הביתי בעצם תמיד יהיה כדאי ללכת למסלול של הפטור.
ברוך משולם
מונה נטו – הוא צריך כמעט דונם.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אף אחד לא מתעשר מזה, אף אחד לא עושה את זה כעסק. אנחנו רוצים שזה יקרה. עשיתם תחשיבים של אובדן הכנסות. אין תנועה בשוק הזה אז אין שום הכנסות. אז איזה אובדן הכנסות? השוק הפרטי שם יד בכיס ומשקיע את ההשקעות האלה. אנחנו רק רוצים למצוא איך לעודד את זה. אני מבינה את מה שאתה אומר, שלא יפטור את עצמו גם מכאן וגם מכאן. זה בסדר. הצרכן הפרטי בדרך כלל לא ילך לעשות פטור- - -
ברוך משולם
הוא נותן הודעה אחת ולא רואה אותנו יותר.

"(ב) צרכן ביתי שמתקיימים לגביו התנאים הקבועים בסעיף קטן (א) יהיה זכאי להטבות מס על הכנסה ממכירת חשמל, עד סכום כולל של 60,000 שקלים חדשים (בחוק זה – הסכום המרבי), לפי אחד מאלה, בהתאם לבחירתו כפי שפורטה בהודעה לפי סעיף 5:"
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
לא כתוב שזה בשנה. זה ברור?
ברוך משולם
כל החוק הזה מתייחס על בסיס שנתי.
שגית אפיק
אתה קורא לנו עכשיו נוסח חדש?
ברוך משולם
בוודאי. הכנו עכשיו. חבר הכנסת גפני ביקש.
שגית אפיק
כל הכבוד, רק לא ראינו אותו קודם.
היו"ר משה גפני
תקרא ונראה. אין בעיה.
ברוך משולם
אקרא מה שנראה לי ונשמח להתייעץ אתכם.

"(1) פטור ממס על הכנסה ממכירת חשמל שסכומה הכולל בשנת המס אינו עולה על 23,000 שקלים חדשים (בחוק זה – התקרה)."

אנחנו מוחקים את סעיף קטן (א) ואת סעיף קטן (ב). אנחנו עוברים לחלופה השנייה:

"(2) מס בשיעור של 10% על ההכנסה ממכירת חשמל, עד הסכום המרבי."

זה פשוט, קל, נקי, יפה.
שגית אפיק
זה לא אמור להיות נוסחה אחת? כאילו הפכת את זה עכשיו ל- - -
ברוך משולם
הייתה נוסחה של הפטור המתקפל. "ירדנו" מן הפטור המתקפל ועכשיו יש לנו שתי אופציות. אופציה ראשונה: 23,000 שקל, עד שם הכול פטור.
שלומית ארליך
מה הסכום המדויק? זה 23,000 שקל עגול?
ברוך משולם
זה 23,400 ומשהו שקלים. נעגל ל-24,000 שקלים. בסדר? לא יגיעו לזה. זה היפותטי.

"(ג) לעניין סכומי ההכנסה ממכירת חשמל הנקובים בסעיף קטן (ב) יובאו בחשבון –

(1) סך הכנסותיו של הצרכן הביתי ממכירת חשמל מכלל המיתקנים להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת שברשותו;"

זאת אומרת, אם יש לו מספר מתקנים אני מחבר את כל ההכנסה ביחד.

"(2) גם הכנסה ממכירת חשמל שהופקה באמצעות מיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת בידי קרובו של הצרכן הביתי, אלא אם כן פקיד השומה שוכנע שההתקשרות בין הקרוב לבין בעל רישיון ספק חיוני לצורך מכירת החשמל נעשתה בתום לב ולא נועדה להפחתת מס בלתי נאותה."

דיברנו על זה. זה החרגה לתכנון מס, כי הוא יכול לגשת לפקיד שומה ולהגיד: ירשתי את הדירה מהסבתא, יש שם עוד מתקן, תנו לי.
שלומית ארליך
מה זה "אם שוכנע"? איך פקיד שומה משתכנע?
ברוך משולם
אגיד לכם איך משכנעים פקיד שומה: באים לפקיד השומה ונותנים לו קודם כול את הרקע העובדתי. אומרים לו: ירשתי דירה. למרות שאני גר באותה יחידה עם ההורים אני ירשתי דירה ובדירה הזאת יש מתקן. אציג לכם עוד מקרה, או שאותו ילד כבר יצא ושוכר דירה במקום אחר ושם התקין מתקן. כל מה שאנחנו מדברים הוא עד גיל 21. מעל גיל 21 – שיהיה באותה דירת מגורים, אין לנו שום בעיה. אנחנו לא רוצים שמשפחה ממוצעת של 4 נפשות תפצל את זה ל-4 מתקנים שונים. רק את זה אנחנו לא רוצים.
שגית אפיק
אבל יש פה "צאצא, צאצא בן הזוג או בן זוגו של כל אחד מאלה".
ברוך משולם
את רוצה את ההגדרה בחוק מיסוי מקרקעין? אשמח.
שגית אפיק
לא, אני לא רוצה אותה.
ברוך משולם
זה הכי חלש.

"(ד) על צרכן ביתי המקבל הטבת מס לפי סעיף זה יחולו ההוראות הבאות:



(1) הצרכן הביתי לא יהיה זכאי לנכות מההכנסה ממכירת חשמל הוצאות שהוצאו בייצור ההכנסה, לרבות פחת או הפחתה אחרת, ולא יהיה זכאי לקיזוז,"- - -
היו"ר משה גפני
מי היה חושב אחרת אם לא הייתם כותבים את זה?
ברוך משולם
יש לנו את הסעיף הזה בדיוק בחקיקה אחרת, שגם שם אנחנו רוצים להגביל את ההטבות. הסעיף מאוד-מאוד פשוט. אולי הוא מנוסח בצורה קצת מורכבת אך הוא מאוד-מאוד פשוט. כל שזה אומר, שברגע שאתה נהנה ממסלול מס של 10% או מסלול פטור אל תנכה פחת ואל תנכה הוצאות אחרות כי ממילא מהכנסה אחרת אני בכלל פוטר אותך ואני לא רואה שקל. בהכנסה אחרת כבר גילמנו את כל ההצעות בשיעור מס מאוד-מאוד מופחת אז אל תביא לי את ההוצאות האלה ותנכה אותן. מה שיקרה אם לא אעשה את זה, הוא יקבל הכנסה בשיעור של אפס, יקזז את הפחת שממילא הוא דורש בגין המתקן ויקזז את זה מהכנסות אחרות. אני לא רוצה את זה.

(היו"ר חמד עמאר)
שלומית ארליך
אז זה לא הוצאות שהוצאו בייצור הכנסה, לא פחת, לא הפחתה אחרת.
ברוך משולם
יש את אותו מנגנון בשכר דירה למגורים. אנחנו לא מאפשרים את זה. אם יש לך מסלול מס מופחת מוטב או אפס אנחנו לא נותנים כי זה כבר משקלל את זה. מצד אחד אתן לו הוצאות- - -
שניר ניב
בעצם הרעיון הוא שמקבלים פה פטור מלא ממס הכנסה. אם גם מפחיתים, גם מנכים הוצאות, ייהנו מזה ממקום אחר. זה פשוט מאוד.
ברוך משולם
"(1) הצרכן הביתי לא יהיה זכאי לנכות מההכנסה ממכירת חשמל הוצאות שהוצאו בייצור ההכנסה, לרבות פחת או הפחתה אחרת, ולא יהיה זכאי לקיזוז, לזיכוי, להנחה או לפטור מההכנסה האמורה או מהמס החל עליה; ואולם לעניין חישוב המס על רווח ההון או השבח החל במכירת המיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת, ייווסף לתמורה או לשווי המכירה, לפי העניין, הסכום המקסימלי"- -

שינינו את זה בעקבות הערה של הוועדה.
שלומית ארליך
פה נכתב "הסכום המרבי". "הסכום המרבי" הוגדר בחוק כ-60,000 שקלים אבל הכוונה לא ל-60,000 שקלים.
ברוך משולם
נכון, התכוונו לניכוי של פחת ולא לתקרה, ולכן אמרנו "הסכום המקסימלי".
שלומית ארליך
אמרנו "מלוא הסכום". מה זה "סכום מקסימלי"?
ברוך משולם
לפי ההוראות. בסדר, "מלוא הסכום".
שלומית ארליך
אז זה יהיה "לפי העניין, מלוא הסכום של הפחת".
ברוך משולם
- -"מלוא הסכום של הפחת או ההפחתה שניתן לנכותו לפי כל דין אילולא סעיף זה,"- -
שלומית ארליך
"שיהיה ניתן לנכותו", כך כתוב.
ברוך משולם
"שיהיה" זה באותו מועד. כשהוא מחשב את רווח ההון זה כאילו עתידי ואז באותה נקודה אני מסתכל אחורה.
שלומית ארליך
קראת "שהיה" וכתוב "שיהיה".
ברוך משולם
בסדר, אני אתך.

- -"לתקופה שבה ניתנה לצרכן הביתי הטבת מס לפי סעיף זה;"
שלומית ארליך
תסביר את הסיפה.
ברוך משולם
הסיפה פשוטה מאוד. הרי לא נתנו לו לנכות פחת. אמרנו: ההכנסה מוטבת אז אל תנכה פחת. במערכת שלו, נניח שהמתקן עלה לו 100 שקלים. אחרי שנתיים-שלוש שהוא מפעיל אותו המתקן כבר לא שווה 100 שקלים, כי יש לו פחת, אבל לא נתנו לו לנכות את הפחת כי אמרנו: ההכנסה שלך היא אפס. כשהוא יבוא למכור את זה, מה יקרה? הוא לא יקבל את ה-100 שקלים שהוא שילם, הוא יקבל פחות כי המתקן כבר משומש. זה אותו רכב שהוא כבר 3-4 שנים בשוק.
שלומית ארליך
נגיד שהוא יהיה שווה 80 שקלים.
ברוך משולם
זה עלה לי 100 שקלים, לא נתנו לי לנכות פחת אז הנכס נשאר אצלי כאילו בעלות של 100 שקלים. כשאני מוכר אותו ב-80 שקלים נוצר לי בעצם הפסד הון. את ההפסד הזה אנחנו לא רוצים שהוא ייקח, לא בדמות של הפחת ולא בדמות של הפסד הון. אותו פחת שלא נתנו לו לנכות מגיע להפסד הון. כך ברגע שהוא ימכור את המתקן אחרי 10 שנים, 15 או 20 שנים הוא יגיד: המתקן לא שווה כלום אבל קניתי אותו ב-100 שקלים אז יש לי הפסד של 100 שקלים.
שלומית ארליך
זה לא מאיין את ההטבה?
ברוך משולם
ממש לא. ההטבה שלו היא הטבת מס עד הבית. אנחנו אומרים: בוא, אתה פטור ממס, אל תביא לנו את כל ההוצאות שלך.
שלומית ארליך
זה מתאזן?
ברוך משולם
בוודאי. אם הפחת שלו היה נכון לנכות 20 שקל אז מה אנחנו אומרים? העלות שלך היא 100 שקלים, 80 שקלים קיבלת כי זה מחיר השוק, 20 שקלים זה מה שאנחנו מוסיפים לך כי זה הפחת שיכולת לנכות. זה 100 שקלים פלוס 100 שקלים. יש לך אפס. פשוט וקל. יש לנו את זה גם בחוקים אחרים. זה עובד האחד מול השני.

"(2) על אף האמור בפסקה (1), הצרכן הביתי יהיה זכאי לנכות מחלק ההכנסה העולה על הסכום המרבי חלק יחסי מההוצאות שהוצאו בייצור כלל הכנסתו כאמור, לרבות פחת או הפחתה אחרת, כיחס בין ההכנסה העולה על הסכום המרבי לכלל הכנסתו, ויהיה זכאי לקיזוז, לזיכוי, להנחה או לפטור מחלק ההכנסה העולה על הסכום המרבי או מהמס החל עליה."
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
זה אם עברת את ה-60,000?
ברוך משולם
זה הטבה. מה אומרת ההטבה? נניח שהתקנת לא מתקן אחד אלא שלושה, ונניח שסך ההכנסות שלך הוא לא 60,000 שקל אלא 80,000 שקל. דבר ראשון, ההטבה עד 60,000 שקל אנחנו משמרים לו אותה, אנחנו לא זורקים אותו מתחולת החוק, הוא נשאר, על ה-60,000 שקל הוא מקבל את שיעור המס המוטב שלו. אבל אמרנו שברגע שהוא מקבל את שיעור המס המוטב אין לו הוצאות, פחת וכן הלאה. אנחנו אומרים: על החלק העודף, שהוא בעצם בין 60,000 שקל ל-80,000 שקל, בגינם כן נכיר לך בפחת.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
על מה שלא קיבלת הטבה, נכיר לך.
ברוך משולם
בדיוק, על החלק היחסי.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
יש לי שאלה. בגלל שזה שפה נורא מיסויית ומשפטית, מישהו שיושב כאן בחדר מבין אותה? מה שאומרים הוא מה שכתוב? אני פשוט לא יכולה להצביע על זה בלי שאני באמת בטוחה.
היו"ר חמד עמאר
יש לנו את היועצים המשפטיים של הוועדה והם מבינים את זה טוב מאוד. אני מכיר אותם היטב ואני יודע שהם מבינים את זה טוב מאוד. אפשר לסמוך עליהם.
יונתן אייקנבאום
אני מ"גרינפיס". אני רק רוצה לציין שנפגשנו עם אנשי רשות המסים 4 או 6 פעמים ובדקנו את כל מקרי הקיצון כדי לוודא שבראש ובראשונה עבור 99.9% מן הפוטנציאל של התחום הסולרי הביתי כל המקרים האלה לא חלים וזה בכלל לא רלוונטי להם, ושהמצב עבור קומץ הנותרים סביר ופשוט ככל הניתן. אני חושב שזה מה שמתקיים פה.
ברוך משולם
כדי לעבור הכנסות של 60,000 שקל אתה צריך כמעט דונם.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
זה לא ביתי.
ברוך משולם
"(3) הצרכן הביתי לא יהיה זכאי לקזז הפסד שהיה לו ממיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת אלא כנגד הכנסות מאותו מיתקן;"

זאת אומרת, ככל שיש לך הפסד מכך שהמתקן הזה נוצר תוכל לקזז אותו כנגד הכנסות עתידיות שיהיו לך מאותו מתקן על החלק העודף.
שלומית ארליך
למרות שבחישוב ההכנסה ממתקן חשמל לקחתם בחשבון את כל המתקנים יחד.
ברוך משולם
אנחנו רוצים שזה יהיה פר מתקן. אנחנו לא רוצים להכניס את זה ל-pool. יש סעיפים נוספים בפקודה, כמו סעיף 96, שבאמצעותם אפשר לעשות שחלוף נכסים ולדחות רווח הון. אם אתחיל לעשות pool כללי אני חשוף שם. לכן, כפי שעשינו בבניינים בפקודת מס הכנסה, אנחנו רוצים ספציפית לגבי אותו מתקן, זה פשוט יותר. ברוב המקרים, כפי שיונתן אייקנבאום אמר פה, זה אדם שיש לו מתקן אחד, לא 4-5 מתקנים. במיוחד שבמתקנים החדשים אפשר להגיע לגודל – לפי מה שהרשות מאפשרת, זה לא הגבלה שלנו – של 25 קילו-ואט, ואולי בעתיד יהיו מתקנים גדולים יותר. זה שטח מאוד-מאוד גדול.

"(4) לא יראו בהכנסה ממכירת חשמל כהכנסה של הצרכן הביתי לעניין חוק הביטוח הלאומי ולעניין חוק ביטוח בריאות ממלכתי;"

לא רואים את זה כהכנסה שם, הוא לא משלם על זה מס. זה כמובן היה גם בהחלטת הממשלה 62935 ולכן זה גם פה.

"(5) הכנסתו של הצרכן הביתי ממכירת החשמל תיחשב הכנסה בשנת המס שבה נצברה."

אנחנו לוקחים את כל המכירות של החשמל, או ההעברות של החשמל לחברת החשמל באותה שנה ומסתכלים על כל שנה בנפרד. בשנה אחרת הפטור מתאפס, בכל שנה נפרדת הפטור מתאפס.

סעיף 3 מתייחס להטבות של מקרקעין.

"הטבות מס על הכנסה מהשכרת מקרקעין המשמשים להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת

3.

(א) יחיד יהיה זכאי להטבת מס לפי סעיף קטן (ב) בשל הכנסה מדמי שכירות מהשכרת מקרקעין שעליהם מותקן מיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת לצרכן ביתי (בסעיף זה – הכנסה מהשכרת מקרקעין), בהתקיים כל אלה:"
שלומית ארליך
ברישה כתוב: "מהשכרת מקרקעין שעליהם מותקן מיתקן". האם זה חל גם כשהמתקן מותקן על מבנה על מקרקעין? אנחנו רואים את המבנה גם כחלק מן המקרקעין?
ברוך משולם
בוודאי.
שלומית ארליך
הוא לא חייב להיות מותקן ישירות על הקרקע?
ברוך משולם
הוא לא חייב להיות מחובר לאדמה. הוא יכול להיות מותקן על גג, הוא יכול להיות מותקן בצד בניין, זאת אומרת פנלים בצדדים. מבחינתנו זה גם מחובר לקרקע, זה כלול בפנים.

"(1) ההכנסה מהשכרת מקרקעין אינה הכנסה מעסק או ממשלח יד;"

זה בדומה לתנאים שאמרנו מהפקת חשמל.
שלומית ארליך
אם למשל הוא משכיר יחידות דיור באותו אזור?
ברוך משולם
הוא יכול להשכיר כל מיני יחידות דיור. אנחנו נבחן את זה. הוא ידווח מה שהוא רוצה. אם הוא חושב שהוא לא עסק או משלח-יד אז אין שום בעיה, ויש רבים כאלה שמשכירים מספר דירות, ויש על זה הרבה פסיקה, והפעילות שלהם לא מגיעה לכדי עסק או משלח-יד ולכן זה לא בפנים. ככל שהוא השכיר דירה, 2 או 3 דירות, ויש כללים שנקבעו בפסיקה ויש פסקי-דין עדכניים בעניין הזה, וזה לא מסווג כעסק הוא יקבל את הזכאות על כל מה שהוא השכיר בתנאים שקבועים פה. ככל שנקבע שזה עסק הרי שהוא לא פה, בדומה ליצרן הביתי, שאם זה עסק הוא לא נמצא פה. מה המבחן בדיוק, כמה דירות יש – גם הפסיקה מתלבטת בזה. יכול להיות שזה דירה אחת ויכול להיות שזה מספר דירות אבל פסיבי. אנחנו לא יודעים. יש פסיקה בדיוק על הדברים האלה. אני לא רואה אנשים שמשכירים פה דירות ועוד יחידות קטנות בכמויות. חשבנו על זה, אנחנו לא רואים בעיה עם הסעיף הזה. ככל שזה לא עסק הוא לא נכלל אצלנו, הוא יקבל את כל ההטבה במלואה, פשוט וקל.

"(2) ברשותו מסמך בחתימת ידו של השוכר המאשר כי המקרקעין המושכרים משמשים להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת על ידי צרכן ביתי באמצעות מיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת;"

זה אומר, לא רק שיגידו לך: בסדר, אני אקים מתקן, ולא יתקינו, אלא באמת תביא לנו אישור. או שחברת החשמל מנפיקה או שיש לו איזה סוג של מסמך שמוכיח שבאמת יש לו מתקן כזה.
שלומית ארליך
יש לכם איזה מסמך כזה?
ברוך משולם
אנחנו נכין. אנחנו נפגשים גם עם הארגונים, כפי שיונתן אייקנבאום אמר, ואנחנו מניחים את הטפסים האלה. אם הוועדה תרצה נביא את זה לעיון הוועדה. הכול גלוי ופתוח.
שגית אפיק
נרצה לראות את הטפסים.
ברוך משולם
נשמח.

"(3) הוא מסר הודעה לפי סעיף 5;"

סעיף 5 הוא בעצם ההודעה הראשונה, תיכף נגיע לזה, שהוא אומר באיזה מסלול הוא בוחר. הוא מוסר אותה פעם אחת ומבחינתנו בזה אנחנו מסיימים את הטיפול.

"(ב) יחיד שמתקיימים לגביו התנאים הקבועים בסעיף קטן (א) (בסעיף זה – משכיר) יהיה זכאי להטבת מס בשל הכנסה מהשכרת מקרקעין, לפי אחד מאלה, בהתאם לבחירתו כפי שפורטה בהודעה לפי סעיף 5:"
שלומית ארליך
פה אתם לא מסכימים לעשות צמצום של הנוסחה.
ברוך משולם
לא, אבל ניתן הטבה נוספת, במקום לשלוח אותו לפקודה ולראות בפקודה אילו שיעורי מס יש על החלק העודף – ותיכף אסביר בדיוק לְמה אני מתכוון – ניתן פה את השיעור הכי נמוך בסעיף 121, שהוא 31%. הוא יבחר מה הוא רוצה. כאשר נגיע לזה, אסביר.

"(1) פטור ממס על הכנסה מהשכרת מקרקעין שסכומה הכולל בשנת המס אינו עולה על 5,000 שקלים חדשים (בחוק זה – תקרת ההשכרה); ואם עלה סכום ההכנסה מהשכרת מקרקעין על תקרת ההשכרה –

(א) פטור ממס על ההכנסה כאמור ברישה עד תקרת ההשכרה המתואמת; לעניין זה, "תקרת ההשכרה המתואמת" – תקרת ההשכרה לאחר שהופחת ממנה הסכום העודף שבו עלתה ההכנסה מהשכרת מקרקעין על תקרת ההשכרה;"

את פסקת משנה (ב) אנחנו מבקשים לתקן ובהמשך נסביר את התיקון.

"(ב) מס סופי בשיעור קבוע של 31% על ההפרש; לעניין זה, "ההפרש" – ההפרש שבין סכום ההכנסה מהשכרת המקרקעין לבין סכום תקרת ההשכרה המתואמת;"

מה שקורה הוא דבר כזה, יש פטור מלא וגורף של 5,000 שקל, זה המסלול הראשון.
היו"ר חמד עמאר
איך הוא יקבל את הפטור הזה?
ברוך משולם
הוא מגיש לי הודעה פעם אחת וכותב לי בה שיש לו חוזה ל-3 שנים או ל-5 שנים.
היו"ר חמד עמאר
יש לו טופס שהוא צריך למלא?
ברוך משולם
כן. גם את הטופס הזה נביא. צפי ההכנסה שלו מן המתקן הזה הוא 4,000 שקל, הוא מסמן 4,000 שקל, מוסיף את הפרטים שלו. פעם אחת הוא שולח ושוכח.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
לכמה שנים?
ברוך משולם
לכל אורך החוזה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
20 שנים? 25 שנים?
ברוך משולם
כל ההטבות של התקופות פה הן ל-20 שנים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
למה לא 25 שנים?
ברוך משולם
כי ב-25 שנים יש בעיה עם חוק מיסוי מקרקעין, ששם השכרה של דירה או מקרקעין ל-25 שנים ויותר זה בעצם מכירה. מה שזה אומר, אולי הוא יקבל 5,000 שקל בחודש אבל מבחינת חוק מיסוי מקרקעין כפי שקיים היום רואים אותו כאילו הוא מכר את כל הקרקע.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אז נקבע 24 שנים ו-11 חודשים.
ברוך משולם
אנחנו מוכנים לשקול את זה כאשר נגיע לסוף. זה תקופת ההטבות. נדבר על זה בסוף.
אמרנו
5,000 שקל. אם הוא חרג בשקל אחד מ-5,000 שקל אנחנו לא רוצים לזרוק אותו ישר למסלול של 10% מס ואז הוא צריך לשלם לא על השקל אלא הוא צריך לשלם 500 שקל. המנגנון הזה קובע דבר פשוט: נראה בכמה הוא חרג. למשל אם הוא חרג בשקל אחד, את השקל הזה נפחית לו מסכום התקרה, כאשר התקרה היא 5,000 שקל, ונראה מה ההפרש. אם הוא חרג בשקל ומפחיתים לו את זה מן התקרה ההפרש הוא בעצם 2 שקלים, ועל 2 השקלים האלה הוא ישלם מס בשיעור של 31%, שזה שיעור מס הכי נמוך בסעיף 121 לפקודה, מס סופי פשוט. החלופה השנייה היא מס סופי בשיעור 10% על ההכנסה מהשכרת מקרקעין. לכן גם מי שחרג ב-100, 200 או 300 שקלים הפטור המתקפל הזה בעצם פועל לטובתו. הוא פטור מדיווח. יהיה רק טופס כזה שבו הוא ישלם את המס, כמו בהשכרת דירות למגורים, ונגמר הסיפור, הוא לא רואה אותם יותר.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
למה אתה לא רוצה להפוך את זה לפשוט יותר גם פה, לקבוע סכום וזהו?
ברוך משולם
אסביר. יש את המנגנון הזה כבר בהשכרה של דירת מגורים.
שלומית ארליך
אבל זה סיטואציה שונה.
ברוך משולם
אבל גם שם זה השכרת מקרקעין.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אבל אתה לא רוצה להתחיל להקשות. אתה רוצה שוב לפשט.
שלומית ארליך
שם אין התייחסות להשכרת מקרקעין.
ברוך משולם
זה עובד היום יופי.
שלומית ארליך
שם מדברים על השכרת יחידת דיור.
ברוך משולם
יכול להיות שזה גם חלק מיחידת דיור כי הוא משכיר את החלק מלמעלה, זה חלק מן הגג.
שלומית ארליך
מחוקקים פה חוק חדש שקובע את ההגדרות.
ברוך משולם
אני לא רוצה לשנות את ההגדרות ולסטות.
שלומית ארליך
אבל גם בהתחלה, גם בסעיף 2 קבעת את המנגנון כמנגנון יותר מצומצם. בסוף לא נשארת עם זה שאתה לוקח דוגמה מחוק השכרת דירות מגורים. בוא תתאים את זה לסעיף 2.
ברוך משולם
אם את רוצה את ההתאמה אני מוכן להישאר בהתאמה, אבל ב-5,000 שקל, כי יש לי בעיה עם הפטור המתקפל. הפטור המתקפל קיים גם בניכוי פרסים והגרלות, הוא קיים גם במיסוי מקרקעין. אני לא רוצה לשנות את המנגנון הזה. פישטנו את העניין הזה מהסיבה הפשוטה, שחברת החשמל ובעל רישיון ספק חיוני קשה להם לנכות מס, אז אמרנו: או אפס או 10%. פה אנחנו רוצים שזה יישאר כך. זה עובד היום. מי שמשכיר דירות מגורים ונמצא בפטור עושה את זה היום בפטור המתקפל, כך זה עובד.
שלומית ארליך
אבל, שוב, בסעיף 2 הרי היה פטור מתקפל כזה והסכמת לשנות אותו. למה לא לקחת את סעיף 3 באותו אופן ולהתאים אותו לסעיף 2? לא להתאים לחוק אחר.
ברוך משולם
אני מסביר למה, כי בסעיף 2 יש לנו גורם מתווך שנמצא באמצע ומנכה מס במקור, בדמות חברת החשמל או בעל רישיון ספק חיוני. פה מי שעושה את זה הוא האדם בעצמו, והוא גם יודע מראש במועד חתימת החוזה כמה הכנסות יהיו לו. מאוד-מאוד פשוט לחשב את זה. אנחנו נוציא בטופס הזה גם דוגמה איך לחשב את זה. זה כבר עובד בחוקים אחרים. זאת הסיבה.

(היו"ר משה גפני)
ברוך משולם
"(2) מס בשיעור של 10% על ההכנסה מהשכרת מקרקעין.

(ג) לעניין סכום ההכנסה מהשכרת מקרקעין הנקוב בסעיף קטן (א) תובא בחשבון גם הכנסה מהשכרת מקרקעין בידי קרובו של המשכיר, אלא אם כן פקיד השומה שוכנע שההתקשרות בין הקרוב לבין הצרכן הביתי לצורך השכרת המקרקעין נעשתה בתום לב ולא נועדה להפחתת מס בלתי נאותה."

זה בדיוק על אותו עיקרון. הסברנו את זה. זה פשוט וקל.

"(ד) על משכיר המקבל הטבת מס לפי סעיף זה יחולו הוראות אלה:

(1) המשכיר לא יהיה זכאי לנכות מההכנסה מהשכרת מקרקעין הוצאות שהוצאו בייצור ההכנסה, לרבות פחת או הפחתה אחרת, ולא יהיה זכאי לקיזוז, לזיכוי, להנחה או לפטור מההכנסה האמורה או מהמס החל עליה; ואולם לעניין חישוב המס על רווח ההון או השבח החל במכירת המקרקעין שבהם מותקן המיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת, לרבות מכירת המיתקן כאמור, ייווסף לתמורה או לשווי המכירה, לפי העניין, מלוא הסכום"- -
שלומית ארליך
זה יהיה "מלוא הסכום" ולא "הסכום המרבי". פה אין סכום מרבי. ההגדרה בחוק של "הסכום המרבי" היא 60,000 שקל. אנחנו לא מתייחסים ל-60,000 שקלים אלא למלוא הסכום של הפחת או ההפחתה.
ברוך משולם
נכון.

- -"מלוא הסכום של הפחת או ההפחתה שהיה ניתן לנכותו לפי כל דין אילולא סעיף זה, לתקופה שבה ניתנה ההטבה לפי סעיף זה;"

זה בדיוק על אותו משקל שדיברנו על המתקן. פה המתקן לגבי המקרקעין.

"(2) על אף האמור בפסקה (1), המשכיר זכאי לנכות מחלק ההכנסה העולה על תקרת ההשכרה המתואמת, חלק יחסי מן ההוצאות שהוצאו בייצור הכנסתו כאמור, לרבות פחת או הפחתה אחרת, כיחס שבין ההכנסה העולה על גובה תקרת ההשכרה המתואמת לכלל הכנסתו, ויהיה זכאי לקיזוז, לזיכוי, להנחה או לפטור מחלק ההכנסה העולה על גובה תקרת ההשכרה המתואמת או מהמס החל עליה."

אם האדם השכיר בתקרה המתואמת חלק מעל שלא נהנה משיעורים, יכול לבקש ולקזז פחת על החלק העודף הזה.

"מגבלה על ניכוי פחת בשל השכרת מיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת

4.

מי שהשכיר מיתקן להפקת חשמל מאנרגיה מתחדשת לצרכן ביתי המקבל הטבת מס לפי סעיף 2 יהיה רשאי לנכות פחת מהכנסתו רק בהתאם להוראות סעיף 2(ד), בשינויים המחויבים."

בעצם הוא נכנס לנעליים של הצרכן הביתי ויכול לנכות פחת כאילו הוא היה יכול לקזז את זה. הנקודה היא פשוטה: אני לא רוצה שיהיו שני שכנים מאוד-מאוד נחמדים, שניהם צרכנים ביתיים, הראשון ישכיר לשני, השני ישכיר לראשון, הראשון ינכה את הפחת שלו הרגיל כי הוא משכיר, זה לא הכנסה שלו, השני ינכה את הפחת שהוא היה אמור לנכות של הראשון וכל אחד יקבל הכנסה פטורה על מה שהוא משכיר בעצמו. פשוט וקל.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אתה מסבך את זה יותר מדי.
ברוך משולם
אני לא מסבך. אני רואה את המקרים האלה בפועל. מי שייכנס לפה זה האפס של האפס אבל אנחנו רוצים למנוע את זה, כי אם זה לא תכנון מס את אומרת לי: גם לשכן שלי יש, אני אומר לך: מצוין, תשכירי ממנו את שלך, תשכרי וכל אחד ינכה פחת.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
זה מסובך מבחינת ההתחשבנות עם חברת החשמל. אנחנו לא שם.
ברוך משולם
כשמדובר בכסף כמעט שום דבר לא מסובך.

"הודעה על בחירה בקבלת הטבת מס

5.

(א) צרכן ביתי או יחיד המבקש לקבל הטבת מס לפי סעיפים 2 או 3 יודיע על כך"- -

אנחנו רוצים עכשיו לעשות חשיבה מחודשת למי הוא יודיע. יכול להיות שנבקש- - -
שניר ניב
בעצם הסעיף הזה אומר שברגע שאתה צריך להיכנס למסלול אחד, כפי שדיברנו קודם, אתה מצהיר בפעם הראשונה לרשות המסים. חשבנו לפשט את זה בשביל שלא תעבוד מול גורם אחר, מכיוון שחברת החשמל גם כך מגיעה להתקין אצלך את החיבור אז תודיע לחברת החשמל והיא תדאג לזה.
ברוך משולם
זאת אומרת, את הטופס שאתה תמלא תמסור למתקין.
שניר ניב
אנחנו רוצים לשנות את הנוסח, במקום להודיע לפקיד השומה יבוא "לבעל רישיון ספק שירות חיוני".
ברוך משולם
רוצים לפשט את הבירוקרטיה.
שלומית ארליך
זה גם במקום פקיד השומה וגם במקום אדם אחר שקבע שר האוצר?
ברוך משולם
לא, נשאיר את "אדם אחר שקבע שר האוצר".
שניר ניב
במקום "לפקיד השומה" יבואו המילים "בעל רישיון ספק שירות חיוני".
ברוך משולם
ברירת המחדל בהודעה הראשונה, תיתן את זה כבר לחברת החשמל, אתה בכלל לא רואה את רשות המסים. ככל שלא ישתנו הנסיבות לא תראה אותה גם אף פעם.

- -"לבעל רישיון ספק שירות חיוני או לאדם אחר שקבע שר האוצר; מסר צרכן ביתי או יחיד הודעה כאמור, יהיה פטור ממתן הודעה נוספת לפי סעיף זה במהלך כל תקופת מתן ההטבות כאמור בסעיף 9, כל עוד לא שינה את בחירתו."

זאת אומרת, אם לא השתנו הנסיבות לא רואים אותך יותר.

"(ב) צרכן ביתי או יחיד רשאי להודיע לפקיד השומה על שינוי בבחירתו כפי שפורטה בהודעה על בחירה בקבלת הטבת מס; הודיע כאמור, ייכנס השינוי לתוקף בתחילת שנת המס שלאחר שנת המס שבה ניתנה ההודעה על השינוי."

ההודעה הראשונה, בהתאם להמלצה פה, מגיעה ישר לחברת החשמל. לא אלינו. ככל שאתה רוצה לשנות תתכבד, תשלח את ההודעה לפקיד השומה ואנחנו נכניס את השינוי שאתה בחרת, באופן אוטומטי בלי לבדוק, כבר בתחילת השנה הבאה.
שניר ניב
הוא לא פוגש את חברת החשמל שם באמצע. הוא פוגש את חברת החשמל בפעם הראשונה. אם הוא כבר פוגש אותם – המטרה לפשט את התהליך, אבל בפעם השנייה הוא גם כך לא פוגש אותם.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
כאן הכוונה למי? למי שמוסיפים עוד מערכות למשל?
שניר ניב
אם הוא רוצה לעבור מן המסלול של הפטור ל-10% או משהו כזה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
מן הסתם זה כאשר הוא מגדיל את המערכת. לא? אז הוא גם עובר דרך חברת החשמל.
שניר ניב
הוא יכול להחליף מסלול גם באמצע.
ברוך משולם
ברגע שיש שינוי של נסיבות עומדות בפניו שתי דרכים. הדרך הראשונה מבחינתו היא לשלוח הודעה, ובדרך כלל אם אדם מציב עוד מתקן זה לא מהיום למחר, זה לוקח קצת זמן, אז הוא יכול לשלוח הודעה לפקיד שומה ולומר לו: המתקן הזה הולך לקום במועד כזה וכזה, משנה הבאה אני מבקש לשנות מסלול מאפס ל-10% או מ-10% לאפס. הדרך השנייה שפתוחה לפניו, הוא יכול לבוא לפקיד השומה ולהגיד לו: התקנתי מתקן נוסף, או מכרתי את המתקן, ומייד במקום הוא יקבל את הפטור שהוא צריך. אבל ברירת המחדל אם הוא לא רוצה להגיע לפקיד השומה, ישלח הודעה והשינוי הזה ייכנס באופן אוטומטי.
שלומית ארליך
אם משנים עכשיו את סעיף קטן 5(א), בפעם הראשונה הוא מודיע לחברת החשמל במקום לפקיד השומה- - -
שניר ניב
הוא לא הולך להודיע אלא פשוט כשבאים לחבר אצלו, חברת החשמל תבוא כבר עם טופס כדי לפשט את ההליכים.
שלומית ארליך
בסדר. אבל חברת החשמל תעביר את המידע לרשות המסים. נכון?
ברוך משולם
הם יעבירו את זה לא באותו מועד. הם מעבירים את זה בדרך כלל שנה או שנה וחצי אחרי.
שלומית ארליך
בסדר, לא משנה. אבל לכם זה לא משנה.
ברוך משולם
זה משנה לעניין הניכוי כי הם צריכים לנכות מס במקור. אנחנו נותנים אישור של ניכוי מס במקור אז זה כן משנה לעניין הניכוי. בא אדם ומצהיר שהוא התקין עוד מתקן.
שלומית ארליך
אתם אומרים: לא משנה לנו לעניין הזה בהודעה הראשונה. אני לא מבינה מה ההבדל בהודעה השנייה. למה את ההודעה השנייה אי אפשר לתת גם לחברת החשמל? למען הקוהרנטיות, כדי שאנשים לא יתבלבלו ויבינו למי הם נותנים הודעה שייתנו גם את ההודעה השנייה לחברת החשמל ואז חברת החשמל הרי מעבירה לכם את המידע.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
השאלה עם מי הוא בא במגע.
שלומית ארליך
הוא בא במגע עם חברת החשמל.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
רק כשהוא מתקין. אחר-כך הוא שוכח מהם.
ברוך משולם
בדיוק, זה התקנה אחת.
שלומית ארליך
אבל הם אומרים: אם את רוצה לשנות תלכי עכשיו לפקיד השומה.
ברוך משולם
תשלח בדואר. נעשה טופס באינטרנט, יורידו את זה מהאינטרנט. זה יהיה פשוט.
שלומית ארליך
ועדיין אתה יוצר בלבול אצל הצרכנים.
ברוך משולם
הוא הרי לא צריך ללכת לפקיד השומה.
שלומית ארליך
בסדר, לא משנה שלא צריך, אבל כמו שאתה משנה את סעיף קטן (א) ואומר שזה יהיה בחברת החשמל- - -
ברוך משולם
אני לא רוצה שמרגע שאדם בחר מסלול הוא יבוא בכל שני וחמישי לחברת החשמל ויגיד להם: "היום אני פה, מחר אני שם". בוא, תבחר מסלול בשביל הפשטות.
שלומית ארליך
אמרת בעצמך שזה קורה כל-כך מעט.
ברוך משולם
המאסה הראשונה, שכבר קיימת, אנחנו מנתבים אותה לחברת החשמל באופן פשוט מאוד.
היו"ר משה גפני
למה אתה מתעקש?
שלומית ארליך
גם הכול בסוף מגיע אליך.
ברוך משולם
נכון, אבל מתי זה מגיע אליי?
היו"ר משה גפני
נראה לך שכל-כך נחמד לדבר עם פקיד השומה?
ברוך משולם
הוא לא מדבר עם פקיד השומה, הוא שולח בדואר, הוא לא צריך לדבר.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אבל למה בדואר ולא בטופס מקוון?
ברוך משולם
אם נוכל לעשות את זה באופן מקוון נשמח לעשות את זה כך.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
מה מסבך את זה להיות מקוון ופשוט? היה אפשר הכול לעשות באופן מקוון ולא דרך חברת החשמל ולא דרך אף אחד.
ברוך משולם
אני מסכים אתך לגמרי. אם זה יתאפשר, בדיוק בגלל זה הסמכנו את השר לעשות את זה בתקנות. עד שנוכל לבחון אפשרות כזאת – זה דורש התאמה של מערכות המחשוב שלנו ודורש לפתוח מודולים כאלה באינטרנט. זה לא דבר שאפשר להיערך לו מהיום למחר. יכול להיות שהתקנות שנביא של השר יסדירו את זה "פיקס" אבל עד אז אנחנו אומרים: הודעה ראשונה – הבאנו פקיד שומה, גם ההודעה הראשונה וגם ההודעה השנייה. בהודעה הראשונה אנחנו מוכנים לתת עוד הקלה נוספת מול חברת החשמל. בהודעה השנייה אתה כבר משנה מסלול, היית במסלול אחד ואתה משנה אותו – אז תשלח לנו בדואר.
שלומית ארליך
כמו בבחירה הראשונה, זה לא מידע שאתם חייבים לדעת באותו רגע נתון. אתם יכולים לקבל את המידע ואתם מקבלים אותו מחברת החשמל.
שניר ניב
זה סתם להוסיף צינור מיותר. בהתחלה חשבנו שיעבירו את זה ישירות לרשות המסים. אבל מכיוון שגם כך הם לא פוגשים בהתחלה את רשות המסים, הם לא מכירים אותה – כמו דוד שמש אני מתקין עכשיו פנלים סולריים, כל הזמן ראינו מול עינינו דוד שמש, שזה יהיה כמה שיותר פשוט ולא בירוקרטי. הם לא מכירים את רשות המסים בשלב הזה אלא מכירים את חברת החשמל, לכן יודיעו לחברת החשמל. אבל אחר-כך זה סתם יוסיף צינור. אחר-כך הם לא פוגשים שוב את חברת החשמל וחברת החשמל לא יודעת לוודא את הדברים שרשות המסים יודעת לוודא.
שלומית ארליך
אני מבינה את מה שאתם אומרים אבל- - -
שניר ניב
זה לא עוזר, אין בזה תועלת.
שלומית ארליך
בא אותו צרכן ואין לו שום מגע עם פקיד שומה, עם רשות המסים, הכול הולך דרך חברת החשמל. הוא יודע שאת ההודעה הראשונה הוא מוסר לחברת החשמל.
ברוך משולם
שינינו את זה כרגע.
שלומית ארליך
ואז נוצר מצב שבהודעה השנייה יכול להיות שהוא יפספס, שהוא ילך שוב לחברת החשמל, אבל אז תקום רשות החשמל- - -
ברוך משולם
חברת החשמל תגיד לו: אדוני, בהודעה שנייה תפנה בבקשה לרשות המסים, תשלח בדואר, וזהו. אני לא רואה פה בעיה. אגיד לך מה הבעיה. הבעיה היא לגבי ניכוי מס במקור. אם אני נותן שנה או שנה וחצי הנחיה בדיעבד יכולה להיות פה בעיה.
היו"ר משה גפני
למה מפריע לך שהוא מדבר עם חברת החשמל כמה פעמים?
ברוך משולם
לא מפריע לי שהוא מטריד אותם כמה פעמים. כאשר מדובר על הודעה שנייה כלומר השתנה משהו, משהו קרה, למשל נוסף עוד מתקן.
היו"ר משה גפני
אני מדבר על מקרה שמשהו השתנה. כמה פעמים אתה חושב שזה יקרה?
ברוך משולם
אז כמה פעמים הוא ישלח לנו הודעה? אולי פעם אחת, אולי פעמיים.
היו"ר משה גפני
אבל אנשים לא אוהבים ללכת לרשות המסים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
לכן זה צריך להיות טופס מקוון.
ברוך משולם
נשמח. בואו נשאיר את זה כרגע כך. יש סמכות לשר. נביא גם תקנות מסודרת ונשקול את זה שם.

"(ג) הודעה לפי סעיפים קטנים (א) או (ב) תלווה בתצהיר המעיד על כך שמתקיימים לגבי המצהיר התנאים לקבלת הטבת המס שבחר בה; שר האוצר רשאי לקבוע הוראות נוספות בדבר אופן מתן הודעה כאמור, לרבות מסמכים ואישורים נוספים שיש לצרפם להודעה."

לאור הפגישות שלנו עם נציגי הארגונים, זה יהיה פשוט הצהרה שלו, עליה יכול לחתום עורך-דין או נציג שמתקין מחברת החשמל או נציג מוסמך, או שיבוא ויזדהה בפני מישהו אצלנו.
היו"ר משה גפני
תוסיפו את זה.
ברוך משולם
אני חושב שאנחנו לא צריכים להכניס את זה לפה.
היו"ר משה גפני
לא. אישור ועדת הכספים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
בכל טופס?
היו"ר משה גפני
לא בכל טופס. שר האוצר רשאי. שר האוצר זה תמיד באישור ועדת הכספים.
ברוך משולם
בשמחה. יכול להיות שהוא רוצה עוד מסמכים נוספים.
שלומית ארליך
מה זה "הוראות נוספות בדבר אופן מתן הודעה"?
ברוך משולם
אולי הוא לא נותן את זה ל-א' אלא נותן את זה ל-ב'.
איתן פרנס
את התצהיר שצריך לשנות.
ברוך משולם
לא, לא. נבהיר. התצהיר יכול להיעשות בכמה אפשרויות. אפשרות ראשונה, אם הוא רוצה למסור את זה לפקיד שומה הוא יכול לבוא לפקיד שומה ופקיד השומה יעשה את הזיהוי. אפשרות שנייה, על-ידי עורך-דין. אפשרות שלישית, כל מתקין של חברת החשמל או נציג שמתקין יזהה אותו באופן ספציפי ועם הפרטים של המתקין הוא יכול לחתום.
איתן פרנס
המילה "תצהיר" לא מתאימה. תכתוב "הצהרה" כי "תצהיר" זה משהו אחר.
ברוך משולם
"הצהרה".
שלומית ארליך
אתם מוסיפים פה "באישור ועדת הכספים"?
ברוך משולם
בוודאי. כתבנו.
שלומית ארליך
למה לא לאפשר תקופה למשל של שנה, שבמהלכה אדם יוכל לבחון באיזה מסלול הוא רוצה להיות? לא תמיד מראש הוא יודע לצפות את ההטבות הכלכליות שיוצאות לו מזה. השאלה האם יש אפשרות לתת איזו תקופה של שנה שבה הוא יבחן האם הוא רוצה להיכנס למסלול של ההטבות לפי החוק הזה או ללכת במסלול השני.
ברוך משולם
פשוט מאוד: אם הוא הולך במסלול השני הוא לא צריך אותנו. אם הוא רוצה להיכנס לפה- - -
היו"ר משה גפני
הוא הלך למסלול אחד. צריך לתת לו שנה אם הוא רוצה לחזור לחוק.
ברוך משולם
יש אפשרות בפקודת מס הכנסה לבקש תיקון דוח. שיבוא לבקש תיקון דוח. הוא יכול לבחור מה שהוא רוצה.
היו"ר משה גפני
נוסיף את זה לפה. הלאה. כל הזמן אתה אומר לי שאמנם זה כתוב בפקודת מס הכנסה אבל אני רוצה לכתוב את זה פה. זה בפקודת מס הכנסה ואנחנו כותבים את זה גם פה. נוסיף שבתוך שנה הוא יוכל לחזור לחוק.
שלומית ארליך
אם הוא יצא מן החוק הוא יוכל לחזור לחוק.
היו"ר משה גפני
לתת לו שנה להחליט.
ברוך משולם
כי הוא יכול לנכות פחת, אז הוא צריך להגיש דוח מתקן. את שוב שולחת אותי עכשיו לרשות המסים. אני לא רוצה את זה. תחשבו מה אתם עושים.
היו"ר משה גפני
אומרת שלומית ארליך: הלכתי למסלול אחד.
ברוך משולם
מה הוא אותו מסלול?
היו"ר משה גפני
המסלול שאינו במסגרת החוק.
ברוך משולם
יפה. זאת אומרת שהגשת דוח. אם הגשת דוח ממילא צריך להגיש דוח מתקן, אז אתה ממילא כבר אצל פקיד השומה, ויש לך את זה בתוך הפקודה, אתה לא צריך אותי.
שלומית ארליך
אם אתה רוצה לשנות בין המסלולים?
ברוך משולם
לשנות בין המסלולים מחייב הודעה. אתה נותן לי הודעה לפי סעיף 5. על מה דיברנו הרגע? הודעה.
שלומית ארליך
הודעה בפעם הראשונה, ואתה יכול אחר-כך לתקן אותה?
ברוך משולם
בוודאי. נותן הודעה וזה נכנס שנה לאחר מכן.
היו"ר משה גפני
אף אחד לא יחזור לחוק. אני מכיר את פקידי השומה. אתה מכיר את הנוסח המשפטי ואני מכיר את פקידי השומה.
ברוך משולם
אני אומר לך שמי שבפעם הראשונה הגיש דוח צריך לבואו ולתקן אותו מבחינת החוק, הוא לא יכול עכשיו להגיד: הטבות. הוא חתם על זה והגיש דוח, זה מחייב אותו גם בתוצאת המס. הוא צריך לבוא ולתקן את הדוח ואז ממילא הוא כבר מגיע לפקיד השומה לצורך ההודעה.
היו"ר משה גפני
במצב הרגיל אם הוא רוצה לחזור לחוק?
ברוך משולם
מרגע שהוא ניכה פחת? הוא לא יכול. אם הוא ניכה פחת הוא לא יכול להיכנס לחוק. כך אמרתי.
היו"ר משה גפני
אז נכתוב שבשנה הראשונה אם הוא רוצה לחזור לחוק הוא יכול, אבל הוא צריך לתקן את הדוח.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
הוא אומר אחרת: אם כבר ניכית פחת אתה לא יכול לחזור למסלול הראשון.
ברוך משולם
אלא אם כן הוא יגיש דוח מתקן ופקיד שומה יבדוק, יבטלו את הפחת, יעשו את הביטול של הכול.
היו"ר משה גפני
הוא יכול לעשות את זה אחרי 5 שנים?
ברוך משולם
יש תקופת התיישנות, לא.
היו"ר משה גפני
אחרי שנתיים הוא יכול לעשות את זה?
ברוך משולם
במסגרת שנתיים, שזה תקופת התיישנות כללית של שומה, זהו.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
אחרי שנתיים הוא לא יכול לחזור?
ברוך משולם
לא. יש את תקופת ההתיישנות הכללית.
היו"ר משה גפני
אומרת שלומית ארליך: במשך שנה אדם הגיש דוח, עשה את כל מה שצריך, בסוף התברר לו שהוא טעה, הוא רוצה לחזור לחוק. צריך לכתוב פה סעיף, שבתוך שנה מאז ההחלטה שלו בעניין הזה הוא רשאי לחזור לחוק ובתנאי שהוא מתקן את הדוח.
ברוך משולם
לא.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
זה מה שאתה אמרת. היושב-ראש פישט את זה ואמר שנכניס את זה לחוק.
ברוך משולם
אני לא רוצה להכניס סעיף שנותן דרך כזאת.
היו"ר משה גפני
אבל אני כן רוצה.
ברוך משולם
יש לנו בעיה עם זה.
היו"ר משה גפני
אז יש לכם בעיה.
שניר ניב
בואו נדבר על המהות.
היו"ר משה גפני
מה המהות? לא הבנתי. אני אומר את מה שהוא אמר ומבקש לכתוב את זה בחוק.
שניר ניב
אם נבין את זה יותר לעומק אני חושב שאתם תסכימו. בסופו של דבר בחוק יש שתי חלופות: או שאתה מקבל פטור או שאתה משלם 10%. עדיף פטור אם אתה יכול להיות בפטור, זאת אומרת שאין סיבה לא להצהיר ולדבוק בזה.

יש חלופה אחרת, שאתה מעדיף לא להיכנס לזה בכלל ומעדיף לנכות פחת. פה יש סעיף שכבר דנו בו קודם, שאומר שאם כבר ניכית פחת אתה לא יכול ליהנות מן הפטור המלא, אז זה לא רלוונטי.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
אבל אתה יכול להגיש דוח מתקן ולחזור. אמרת את זה בעצמך.
ברוך משולם
הבעיה שלנו, אחרי מספר שנים זה עושה לנו בעיות. מה זה בשנה הראשונה? הרי האדם לא נכנס היום, הוא יתקין את זה בעוד 4 שנים, בעוד 5 שנים. אני לא יודע מתי היא השנה הראשונה. בשנה הראשונה של המתקן הראשון שלו או של המתקן השני שלו?
היו"ר משה גפני
בהתקנה הראשונה.
ברוך משולם
מה זה הראשון? אבל יש לו עוד מתקן, אז גם על המתקן השני הוא רוצה לתקן את זה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
כמה כאלה יש? הלוואי ואנשים היו הולכים להתקין על הגגות. אתם מדברים כאילו כולם רצים להתקין היום.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
זו המטרה, שירוצו.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
מי רוצה להתקין? מי רוצה להשקיע 150,000 שקל?
ברוך משולם
אם זה מתקן אחד – אין שום בעיה, הוא כבר עושה לו תחשיב מראש, הוא יודע כמה פחת יש לו, הוא יודע מה מחזור ההכנסות שלו.
היו"ר משה גפני
הלאה. נכניס את זה.
ברוך משולם
"פטור מניהול פנקסי חשבונות

6.

צרכן ביתי או יחיד המקבל הטבת מס לפי סעיפים 2 או 3 יהיה פטור מניהול פנקסי חשבונות לפי סעיף 130 לפקודה בשל הכנסות אלה, ובלבד שמתקיימים שניים אלה:

(1) נוכה מההכנסה מלוא המס כדין;

(2) לעניין הטבת מס לפי סעיף 2 – סך ההכנסות ממכירת חשמל של הצרכן הביתי אינו עולה על הסכום המרבי."
שלומית ארליך
תסביר למה.
ברוך משולם
אסביר למה. נוכה מלוא המס כדין- - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
במס המרבי אתה מתכוון ל-23,000 שקל?
שלומית ארליך
לא. פה הסכום המרבי הוא 60,000 שקל.
ברוך משולם
בסעיף הזה, על-פי בקשה של נציגי ארגונים מקצועיים וגם כמובן "גרינפיס", ביקשו שנעגן במפורש את הפטור מניהול פנקסי חשבונות. זה אומר גם לצורך חוק מע"מ וגם לצורך מס הכנסה הוא פשוט פטור, לא צריך לנהל פנקסי חשבונות. עד היום במקרים מסוימים ביקשו שיוציאו חשבוניות. אנשים לא פתחו תיק, לא היו להם חשבוניות וזה יצר בעיה. לכן הוספנו את הסעיף הזה. בסעיף הזה בפסקה "נוכה מההכנסה מלוא המס כדין" אנחנו רוצים לוודא שמי שאמור לנכות מס זה מי שרוכש את החשמל, כלומר חברת החשמל או בעל רישיון ספק חיוני אחר. אנחנו מבקשים שינכו את המס כדין מהסיבה הבאה, שאם מישהו לא ידווח נכון או לא ידווח בכלל, כשאנחנו נבוא בדיעבד לעשות ביקורת הוא יגיד: קיימת לי הגנה של סעיף 6, אני בכלל לא צריך לנהל ספרים, ואם אני לא צריך לנהל ספרים אתם לא יכולים להפעיל נגדי שום סנקציות. לכן אנחנו אומרים: ניתן את מלוא ההטבות, רק תעמדו בתנאים של החוק.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
זה נראה לי תמוה כי לא נוכה מההכנסה שום מס.
ברוך משולם
נוכה לו המס כדין. שיעור המס הוא אפס. זה כבר קיים לנו.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אבל איך הוא יוכיח לך שנוכה מס כדין כאשר אין מס?
ברוך משולם
זה פשוט. במקרים רבים שיעור המס הוא אפס. זה בסדר. בהנחה שהוא מסר את ההודעה- - -
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
תעשה את זה פשוט, "ניתנה הודעה לפי סעיף 5".
ברוך משולם
לא. גם כשניתנה הודעה לפי סעיף 5 הוא יכול לבחור במסלול פטור למרות שהוא אמור להיות במסלול חייב.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
את שניהם אתה רוצה לפטור מדיווח.
ברוך משולם
נכון, אבל אני רוצה שהמס ינוכה כדין, ויש הבדל בין שיעור מס אפס או אחר. לכן אמרנו: אני לא רוצה להעמיד לך הגנה אם לא עמדת בתנאי החוק. תדווח כפי שצריך בסעיף 5. מבחינתנו מס כדין גם אם לא היה צריך להשתלם מס, אז יהיה מס אפס. זה בסדר, זה תקין. יש לנו את זה גם בחקיקה אחרת. גם בסעיף שפוטר מהגשת דיווח במס הכנסה יש פטור מהגשת דיווח אם נוכה לו כל המס כדין. יש הכנסות שמלוא המס כדין – אדם שלא מגיע לשכר מינימום זה "נוכה לו המס כדין", זה מס אפס, הוא לא שילם מס, אבל הוא מקבל את הפטור מכוח התקנות שאומרות שהפטור יינתן אם נוכה מלוא המס כדין. אין לנו שום בעיה עם זה, זה בסדר.
איתן פרנס
אני מבקש לשאול שאלה אחת. כשאתה מדבר פה על ניכוי במקור על-ידי חברת החשמל, הם ישלחו את הצרכן להביא נייר?
ברוך משולם
לא, לא, לא שולחים את הצרכן להביא נייר. ברגע שנתת הודעה, בחרת מסלול, המסלול הזה בתוקף. כל עוד לא בחרת לשנות אותו אין שום בעיה. לא רוצים ניירות.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
מי שנמצא במסלול של ה-10%, מי מנכה לו את זה?
ברוך משולם
מי שרוכש ממנו את החשמל, חברת החשמל או חברות אחרות.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
הן צריכות לדווח? הוא לא צריך לדווח כלום?
ברוך משולם
בדיוק. גם בהתאם לחקיקה היום, בלי שום שינוי, הם מעבירים לנו את המידע בדוחות שלהם שהם מחויבים למדווח, ללא קשר לחקיקה הזאת, לרשות המסים. הוספנו פה סעיף, שנרצה מידע במצטבר על כל הגורמים האלה, אבל אותו צרכן ביתי לא יצטרך לעשות שום דבר נוסף, לא יצטרך להביא שום אישור נוסף. אנחנו נתנהל מול מי שאנחנו צריכים, שזה חברת החשמל וחברות כדוגמתה.
שלומית ארליך
בפסקה (2), "הסכום המרבי" הוא מלוא הסכום או הסכום המרבי של 60,000 שקל?
ורד טננבוים
כאן זה הסכום המרבי של 60,000 שקל.
ברוך משולם
כן, זה פסקה (2).

"הקלות לעניין חוק מס ערך מוסף

7.

צרכן ביתי או יחיד שכל עסקאותיו הן מכירת חשמל כאמור בסעיף 2 או השכרת מקרקעין כאמור בסעיף 3 ושסך עסקאותיו כאמור אינו עולה על הסכום המרבי, לא יראו אותו כעוסק לעניין חוק מס ערך מוסף (בסעיף זה – החוק), ובכלל זה הוא לא יהיה חייב ברישום לפי סעיף 52 לחוק, בניהול פנקסים ורשומות לפי סעיף 66 לחוק ובהגשת דוח תקופתי לפי סעיף 67 לחוק, בשל עסקאות אלה, ובלבד שלא היה חייב בהגשת דוח כאמור אילולא עסקאות אלה."

מי שממילא לא היה אמור להירשם ולא צריך להירשם, אנחנו פוטרים אותו באופן מפורש ומלא במע"מ. הוא בכלל לא יהיה חייב ברישום. זה אומר שהוא גם פטור מניהול ספרים, גם פטור מהגשת דוח והוא בחוץ.
שלומית ארליך
גם כאן "הסכום המרבי" הוא 60,000 שקל. נכון?
ברוך משולם
כן.
שלומית ארליך
למה סעיף 67א רבתי לא רלוונטי פה?
ברוך משולם
סעיף 67א רבתי מדבר על חייב מס, כלומר הוא צריך להגיש דוח והוא חייב בדיווח מפורט. מי שאנחנו פוטרים אותו פה לא חייב בדיווח מפורט, הוא לא נכנס בגדר חייב במס כי אנחנו מוציאים אותו בכלל מרישום, הוא לא צריך להירשם, ולכן סעיף 67א רבתי אינו רלוונטי.

"מסירת מידע בידי בעל רישיון ספק שירות חיוני

8.

בעל רישיון ספק שירות חיוני ידווח למנהל בכל שנה, באופן שיורה המנהל, על סך החשמל שרכש מכל צרכן ביתי המקבל הטבת מס לפי סעיף 2, בנפרד, ועל סך התשלומים ששילם לאותו צרכן ביתי בעבור הרכישה כאמור."

דיברנו על זה ממש לפני דקה וחצי. בסוף שנה, או אפילו שנה וחצי אחרי נרצה לקבל מידע גם לגבי סך הרכישות, גם לגבי הצרכנים האלה, לעשות את ההצלבות שלנו, לראות שזה בסדר.
שלומית ארליך
למה בעל הרישיון מדווח ולא הצרכן?
ברוך משולם
אם הצרכן ידווח אז הוא יצטרך לבוא אלינו.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
רצינו להקל על הצרכן. זה המטרה.
שלומית ארליך
למה בנפרד? הכוונה מכל מתקן או מכל המתקנים של אותו צרכן יחד?
ברוך משולם
נקבל מידע לגבי הצרכן, מספר תעודת זהות וסך ההכנסות שיש לו. זה יותר מהותי מבחינתנו ממתקנים. מחר בבוקר יהיו לו שניים, שלושה, אולי חמישה מתקנים, יכול להיות שהקילו-ואט יעלה או ירד. פחות אכפת לנו מה החוק מאפשר מבחינת מתקנים. פתחנו את זה לכל סוגי המתקנים, זה בפנים, ולכל הגדלים. אנחנו רוצים רק את ההכנסות.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
השאלה האם זה סביר. היום שמענו שיש 10,000 מתקנים, הלוואי ויהיו מיליון מתקנים. האם זה סביר ברמת מיליון מתקנים?
ברוך משולם
זה יותר מסביר כי כל ספק של חברת החשמל או כל חברה כזאת אמורה לדווח לנו בדוח השנתי שלה על כל הספקים שלה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
ספקים אין הרבה. יש לה ספקים גדולים.
ברוך משולם
יש הרבה מאוד ספקים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
לצורך העניין, הלוואי ויהיו מיליון ספקים של 4 קילו-ואט.
ברוך משולם
אנחנו נשמח.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
לדעתכם זה לא מסבך את החברות?
עמית פלישון
חברת החשמל רוצה להגיב. אנחנו לא נוכל לעמוד בזה. נוכל לעמוד בזה פר מתקן. בדיונים שלנו מול רשות המסים העלינו את זה, הסברנו את זה. אנחנו לא יכולים לקחת צבר של מתקנים, אין לנו את היכולת המחשובית הזו, אין לנו בכלל יכולת של אגרגציה כזו. זה לא נתון שקיים אצלנו.
ברוך משולם
הנתון שאנחנו רוצים פשוט מאוד. מחויבים היום כדין לפי פקודת מס הכנסה והתקנות מכוחה ולפי סעיף 164 בסוף השנה להגיש לנו דוח ניכויים, גם ברמה חודשית וגם ברמה שנתית, כאשר הדוח השנתי מפרט לגבי כל ספק ספציפי מה סכום המס שנוכה לגביו.
עמית פלישון
ברגע שאנחנו מדברים על ספקים יש לנו יכולת מלאה לדווח, אבל ספקים זה מערכת אחרת שאתה לא מדבר בה על רמת הפטורים. כל יצרן או צרכן – אנחנו קוראים לזה הסדרה צרכנית – של חשמל כזה שנכנס בתוך מסלול הפטור נכנס אוטומטית למערכת שאיננה ספקים בחברת החשמל אלא היא מקזזת בתוך חשבון החשמל. לכן אנחנו יודעים לתת את זה ברמה של מתקן ולא ברמה של אגרגציה לתעודת זהות.
ברוך משולם
בוודאי שברמה של מתקן זה לא מספיק כי לאותו אדם יכולים להיות 8 מתקנים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אז מה עושים? בסוף בגלל סעיף 8 לא יהיה חוק.
ברוך משולם
הדין היום לגבי אותם צרכנים פרטיים שמייצרים חשמל, כמו כל ספק אחר, מחייב כבר את חברת החשמל לפי הוראות ניהול ספרים להגיש את הדוח הזה לגבי כל צרכן באופן ספציפי. אם המערכות מותאמות או לא מתואמות זה לא עניין שלנו, אבל יכול להיות שאין עמידה בהוראות הדין כבר היום, אני לא יודע. אבל כשאני מבקש דוח, אני מבקש דוח בסוף השנה. אין לנו בעיה שייערכו ויעשו את ההתאמות המחשוביות. אני לא מבקש את הדוח היום. אני מבקש את הדוח בדיעבד.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אני רוצה שהחוק הזה ייכנס לתוקף.
ברוך משולם
החוק שלנו, פקודת מס הכנסה לגבי הדיווח הזה, כבר בתוקף. זה לא תנאי לחוק. לכן הם צריכים לעמוד בזה כבר היום, פשוט. אם המערכות מסונכרנות או לא זה בעיה אחרת אבל לא בעיה משפטית.
שניר ניב
ניסינו לגשר על הפערים האלה.

"תקופת ההטבות

9.

הטבות מס לפי סעיפים 2 או 3 יינתנו לצרכן ביתי או ליחיד, לפי העניין, לתקופה שלא תעלה על 20 שנים משנת המס שבה מסר לראשונה הודעה לפי סעיף 5(א)."
היו"ר משה גפני
למה 20 שנים?
ברוך משולם
החלטת הממשלה המקורית צמצמה את זה בזמן, אמרה: לתקופה שבין 10-20 שנים ונתנה מועד מצומצם מאוד, של מספר שנים קטן, 4 שנים ככל שאני זוכר, כדי להיכנס לתקופה של 20 שנים. כלומר, מי שיתקין בתקופה של 4 השנים האלה ייכנס ל-20 שנים. אנחנו בחוק הזה – ותיכף נגיע לסעיף הזה – אמרנו: אנחנו נותנים לכם חלון של הזדמנויות של 10 שנים להיכנס. אם אני מכליל את שנת 2016 אז זה אפילו 11 שנים להיכנס. כל מי שייצר בעבר או נכנס בחלון הזה וממשיך לייצר או הקים משהו חדש ייהנה מתקופת הטבות קדימה של 20 שנים. עד פה בסדר?

אנחנו מוכנים לשקול וללכת צעד אחד נוסף בהתאם לבקשה של חברת הכנסת יעל כהן-פארן ובהתאם לבקשה שהגיעה פה מהנציגים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
מה שאמרת על יותר מ-25 שנה, שאי אפשר בגלל שזה הופך להיות מכירה – זה בהשכרה של המקרקעין. אם יש על הגג שלי פנל סולרי והוא עובד 30 שנים, למה שאני לא אקבל על זה 30 שנים? תפריד את זה.
ברוך משולם
את צודקת, אפשר להפריד את זה. אבל את הצעת החוק כפי שהיא והעלות התקציבית כפי שהיא תמחרנו ל-20 שנים. גם ב-24 שנים יש פה פריצה תקציבית.
היו"ר משה גפני
ה-20 שנים נמחק. לא ייקבע 24 שנים. לא תהיה הגבלת זמן. אני אומר לך, ה-20 שנים או 24 שנים או 26 שנים זה לעשות צחוק מן העניין. מה יקרה בעוד 26 שנים? מה יהיה?
קריאה
הצרכן יבוא למס הכנסה.
היו"ר משה גפני
אם אתה אומר שזה החלטת ממשלה אז בסדר, אז הממשלה החליטה, מצוין, אז היא יכולה להחליט אחרת.
ברוך משולם
אני יכול להגיד לך מה קרה באירופה.
היו"ר משה גפני
אנחנו מוחקים את ה-20 שנים.
ברוך משולם
אנחנו צריכים מגבלת זמן.
היו"ר משה גפני
אי אפשר שתהיה מגבלת זמן. מגבלת זמן תעשו על כל הדברים האחרים אבל לא על הטבת המס. היא צודקת.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
המערכת יכולה לעבוד 30 שנים. בשנה ה-21 או ה-24 יתחילו להטיל עליה קנס?
היו"ר משה גפני
המתקן התקלקל?
קריאה
מתקן עובד 30 שנים.
ברוך משולם
לא נוכל.
היו"ר משה גפני
בסדר, אז תמשכו את הצעת החוק. הלאה.
ברוך משולם
אנחנו לא נוכל, סעיף 9 חשוב.
היו"ר משה גפני
אני יודע שאתם לא יכולים. איזה אתגר יש לי אם אתם יכולים ואומרים על הכול בסדר?
ברוך משולם
אמרנו את זה על הסעיפים שיכולנו.
היו"ר משה גפני
בסדר, הלאה, לא יהיה 20 שנים. לא נקבע כאן מגבלת זמן.
שניר ניב
ברגע שהתחלת זה "רץ" אתך למשך 20 שנים. עכשיו השאלה אם זה "ירוץ" אתך ל-25 שנים או ל-30 שנים.
היו"ר משה גפני
לא 25 שנים.
שניר ניב
זה לא תוקף החוק, זה לא תוקף הכניסה.
היו"ר משה גפני
אם אני עומד במגבלות החוק ואני מפעיל את המערכת הזאת והכול בסדר ומה שיהיה בעוד 30 שנים מבחינת המתקן שלי זה כמו היום – יש לי את ההטבות הללו. נקודה. יש לכם כוונה לשנות את זה?
שניר ניב
זה פר מתקן.
היו"ר משה גפני
אז בכלל אתם תהיו בחברות היי-טק עם הטייקונים.
שניר ניב
אם נכנסת בשנת 2025 יהיה לך את זה עד שנת 2045.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
שכנעתם אותנו לגבי המקרקעין. במקרקעין אמרתם שלא יכולים יותר מ-24 שנים ו-11 חודשים, אבל מה יש לכם לגבי המתקן?
ברוך משולם
נסביר. גם לגבי הפחת המואץ הממשלה החליטה לתת ל-4 שנים והבאנו את זה ל-4 שנים, ואחרי שהבאנו את זה ל-4 שנים החליט מי שהחליט, וגם הוועדה ביקשה, שנשקול להרחיב את זה, וכך עשינו. ויותר מזה, מעבר לשנתיים נביא לעוד.
היו"ר משה גפני
יש ויכוח. הלאה.
ברוך משולם
לכן אנחנו רוצים להעביר את זה במתווה הזה. ככל שבעוד 5 או 10 שנים נחליט אחרת אז אנחנו גם שם. זה דבר אחד.

דבר שני, רק אגיד לך במאמר מוסגר שבאירופה יש מדינות מסוימות שנתנו בהתחלה הרבה הטבות מס ועכשיו אין שם כלום. למה? כי הם הגיעו למסקנה אחרת. אנחנו לא שם עדיין אבל אנחנו רוצים להכניס את זה במתווה.
היו"ר משה גפני
באירופה – מה שקיים היום אני לא יודע אבל אם אתה אומר אני מאמין לך – הביאו חוק כדי להגיד שאין הטבות. הם לא קבעו בחוק שזה ל-20 שנים ואחרי כן יתבטל. הם הביאו חוק כדי לבטל. חבל על הוויכוח. הלאה.
איתן פרנס
אם צריך לכתוב משהו אפשר: "כל עוד יש אישור".
היו"ר משה גפני
אין צורך. הלאה.
ברוך משולם
"עדכון סכומים

10.

(א) הסכום המרבי, התקרה ותקרת ההשכרה הנקובים בסעיפים 2(ב) רישה ו-(1) ו-3(ב)(1), בהתאמה, יעודכנו ב-1 בינואר בכל שנת מס בהתאם לשינוי בשיעור המדד לעומת שנת המס הקודמת, והם יעוגלו לסכום הקרוב שהוא מכפלה של 100 שקלים חדשים; לעניין זה, "מדד" – מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה."

זה הסעיף על המידוד האוטומטי.

"(ב) שר האוצר, בהתייעצות עם שר התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים, ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי להתקין תקנות לעניין עדכון התקרה הנקובה בסעיף 2(ב)(1) נוסף על העדכון כאמור בסעיף קטן (א), ובלבד שהסכום המעודכן לא יעלה על הסכום המרבי."

זה מנגנון נוסף, כפי שדיברנו עליו, ככל שיש שינויים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אולי תוריד את המילים "ובלבד ש...". הוא יחליט מה שהוא יחליט. הוא יכול להכניס תיקונים. זה באישור ועדת הכספים.
ברוך משולם
לא. יש לנו את הסכום המרבי.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
הסכום המרבי, 60,000 שקלים. ואם מחר ירצו להעלות את זה ל-80,000 שקל?
ברוך משולם
אז יידרש תיקון, כמו כל תיקון של חוק. דנו על זה, אף אחד לא מגיע ל-60,000 שקל, בטח שלא על מתקן אחד.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
בסדר.
שלומית ארליך
לא דיברנו על כך שהרעיון הוא שהסכום לא ירד אלא רק יעלה?
ברוך משולם
הוא יעדכן את זה אם וכאשר המדד לא יהיה מספיק. אני לא מניח שהשר יוריד את זה, וזה גם בהתייעצות, וגם יבואו אליכם. איך שאתם מסתכלים על זה – זה חוזר אליכם.

"(ג) המנהל יפרסם ברשומות את הסכומים המעודכנים לפי סעיפים קטנים (א) ו-(ב)."
היו"ר משה גפני
אתם לא יכולים פעם אחת לעשות רק טוב?...
ברוך משולם
אנחנו עושים כמעט רק טוב.
היו"ר משה גפני
היא צודקת, "ובלבד..." מיותר. אבל תיכף נריב על הוראת השעה אז אני לא רוצה לבזבז אנרגיות.
ברוך משולם
"טפסים

11.

(א) המנהל רשאי לקבוע את הטפסים הדרושים לביצוע הוראות חוק זה; קבע המנהל טפסים כאמור, לא ישתמש אדם אלא בהם."
היו"ר משה גפני
מה היה באותו יום כשהכנתם את הצעת החוק שבזבזתם זמן? ממש "גאונות": "המנהל רשאי לקבוע את הטפסים הדרושים... קבע המנהל טפסים כאמור, לא ישתמש אדם אלא בהם."
ברוך משולם
כך זה בפקודת מס הכנסה, כך זה בחוק מיסוי מקרקעין.
היו"ר משה גפני
כל מה שיש בפקודת מס הכנסה הוא מצוין, פשוט אין עליו שום עוררין... זה כבר חוק מודרני.
ברוך משולם
זה מאוד מודרני.
היו"ר משה גפני
זה לא החוק שהיה בשנות תרפפ"ו. אפשר שהוא ישתמש בטופס לא שקבע המנהל? מה, הוא יכתוב את זה על צעטאלע של ספיר?
ברוך משולם
ערך מכתב ב"וורד" ושלח. הוא אומר: זה ההודעה שלי.
היו"ר משה גפני
הבנתי. ואתם תקבלו את זה?
ברוך משולם
בוודאי שלא.
היו"ר משה גפני
אז למה צריך לכתוב את זה?
ברוך משולם
שיהיה ברור לכולם, כפי שאמרת, כשאדם קורא את החוק שיוכל להבין.

"(ב) טפסים שנקבעו לפי סעיף קטן (א) אין חובה לפרסמם ברשומות, והם יפורסמו באופן שיורה המנהל."
שלומית ארליך
למה? הכול מתפרסם ברשומות. למה זה לא מפורסם ברשומות?
ברוך משולם
זה קיים גם בפקודת מס הכנסה, גם בחוק מיסוי מקרקעין ובמקומות אחרים.
היו"ר משה גפני
תמחק את זה. זה כבר מתחיל לעצבן.
ברוך משולם
עברנו על הנוסח הזה עם משרד המשפטים.
היו"ר משה גפני
משרד המשפטים הוא משרד חשוב מאוד בממשלה. אנחנו חשובים ממנו.
ברוך משולם
אז זה ייקח יותר זמן. אנחנו אתך. אתה רוצה את זה ברשומות – נעשה את זה ברשומות, כל עדכון.
היו"ר משה גפני
זה לא בסדר. זה לא יהיה הוראת שעה. הלאה.
ברוך משולם
"תחולה על תושב האזור

12.

הוראות חוק זה יחולו גם לעניין צרכן ביתי או יחיד, לפי העניין, שהוא תושב האזור כהגדרתו בסעיף 3א לפקודה."
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
איזה אזור?
ברוך משולם
יהודה ושומרון.
שלומית ארליך
סעיף 3א רבתי לפקודה קובע: "תושב האזור הוא כהגדרת תושב ישראל או תושב בסעיף 1", אלא שבכל מקום שנאמר שם "בישראל" קרי "באזור". "אזור" זה "יהודה ושומרון וחבל עזה, כולל השטחים הכלולים בהם, תחום השיפוט הטריטוריאלי של הרשות הפלסטינאית על-פי הסכם בדבר רצועת עזה ואזור יריחו".
ברוך משולם
"ביצוע ותקנות

13.

שר האוצר ממונה על ביצוע חוק זה והוא רשאי להתקין תקנות בכל ענין הנוגע לביצועו."
היו"ר משה גפני
הכול צריך להסתיים לפני 1 בינואר 2017, אחרת זה לא ייכנס לתוקף.
ברוך משולם
אם נפרסם ברשומות כנראה זה ייקח יותר זמן. אני מניח שנכין את הטופס ממש בקרוב, וגם אנשים שיחרגו ויתנו הודעה חודש אחרי כן אנחנו לא נפסול אותם לגבי 2016.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אנחנו רוצים שזה יחול על 2016.
שניר ניב
התחולה מתחילה בשנת 2016.
ברוך משולם
ניתן את ההטבות גם לשנת 2016.
היו"ר משה גפני
אבל כדי שהחוק ייכנס לתוקף צריך לסיים את זה עד 31 בדצמבר 2016.
שניר ניב
התחולה היא רטרואקטיבית.
היו"ר משה גפני
אבל אם לא יסיימו זה יכול להיסחב.
ברוך משולם
גם אם זה ייכנס ב-2017 נחיל את זה גם מ-2016 וניתן להם את ההטבות. חודש פה או חודש שם – לא נתמקד בזה.
היו"ר משה גפני
סיימנו.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אני מבקשת לשאול למה זה בתוקף רק עד שנת 2026. לא קראת את סעיף 14.
היו"ר משה גפני
אין סעיף 14.
ברוך משולם
אנחנו מבקשים שכן יהיה סעיף 14.
היו"ר משה גפני
אתם לא יכולים לבקש את זה, ריבונו של עולם.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אתה כן רוצה שהוא יחול מ-1 בינואר 2016.
היו"ר משה גפני
בסדר, הוא יחול בכל מקרה, הוא יחול מרגע שיסיימו את התקנות.
שלומית ארליך
הוא לא רוצה שהוא יעמוד בתוקפו עד 31 בדצמבר 2026.
היו"ר משה גפני
אל תעשו לי את זה. אני משבח אתכם כל הזמן. מה הסיבה שזה צריך להיות ל-10 שנים? מה יהיה בעוד 10 שנים? הם קטני-אמונה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
כאילו כולם הולכים להרוויח מזה המון כסף. הלוואי.
קריאה
איזה "להרוויח המון כסף"? אנשים לא הולכים על זה היום.
היו"ר משה גפני
מה בדיוק הבעיה? זה טוב למדינה או רע למדינה?
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
זה הכי טוב למדינה, בדיוק.
היו"ר משה גפני
חבר'ה, עם כל הכבוד, אתם יכולים לקיים התייעצות. אתם לא מכירים את ההיררכיה במדינה. ההיררכיה היא כדלקמן: יש ממשלה, יש משרדי ממשלה, יש את רשות המסים ויש את הייעוץ המשפטי, ומעליהם יש את ועדת הכספים. אם יש החלטה בוועדת הכספים אתם צריכים לכבד אותה. אתם רוצים שאנאם עכשיו ואסביר לכם למה זה לא צריך להיות עם מגבלת זמן? אתם רוצים?
ברוך משולם
לא, אבל אנחנו חושבים שיש לנו בעיה לפרוץ את זה.
היו"ר משה גפני
אין לכם שום בעיה. אגיד לך מדוע. אמרתי את זה גם בסעיף הקודם. אם אין שום דבר דרמטי אז כולכם מסכימים, הכול בסדר. אדם מפעיל מתקן, זה טוב למדינה, זה טוב לאזרחים, זה טוב לכולם. חולפות 10 שנים ויש לו את המתקן הזה והכול בסדר, אין בעיה, לא קרה שום דבר דרמטי. אז זה צריך להמשיך. אנחנו לא יכולים לחוקק חוק שהוא ליצנות. אלא מה, אתם חוששים ממצב שבו במהלך 10 השנים הללו יקרה משהו, יצטרכו לתת את ההטבות הללו במגבלה שונה, יצטרכו לשנות את זה, יצטרכו לבטל את זה, המצב הכספי של מדינת ישראל יהיה רע, אני לא יודע מה יקרה. אתם מייד תביאו הצעת חוק, אתם הממשלה, שאומרת שמיום זה וזה, לא בעוד 10 שנים אלא בעוד 5 שנים או בעוד 3 שנים או בעוד 7 שנים, שבגלל הנסיבות הללו, שהיום אנחנו לא יודעים אותן, החוק בטל או החוק משתנה, כפי שעושים תמיד. היום לכתוב שזה מוגבל ל-10 שנים – זה נראה כאילו יושבת פה חבורת ליצנים שנבחרה במקרה לכנסת והצביעה על מה שאמרתם. למה, מה יקרה בעוד 10 שנים? תגיד לי מה יקרה.
ברוך משולם
אני יכול לענות לך על זה.
היו"ר משה גפני
זאת לא הייתה שאלה אבל אתה יכול לענות.
ברוך משולם
ראשית, גם בחוקי עידוד נתנו בהתחלה הטבות בלתי מוגבלות ואז בדיעבד ראו שסכום ההטבה כל-כך גדול שזה מכביד על תקציב המדינה.
היו"ר משה גפני
אז מה עשו?
ברוך משולם
רק רגע. שנית, הנקודה המהותית יותר, אנחנו היום נכנסים למצב שיש הסדרות של רשות החשמל לגבי מכסה מסוימת שקיימת. המכסות הללו עם הזמן ילכו ויגדלו, זאת אומרת שייכנסו אנשים חדשים ומתקנים חדשים. זה אומר שהעלות שאתם רואים היום לנגד עיניכם, של 50 מיליון שקל, תלך ותגדל עם השנים ככל שייכנסו. לכן אמרנו, ככל שאנחנו יכולים לצפות על בסיס הערכות שהעבירה לנו רשות החשמל לגבי המכסות שהיא עתידה לשחרר, וככל שאנחנו יכולים לחזות 10 שנים קדימה, כרגע יכולים לספוג את הגידול ב-50 מיליון שקל שיעלה בוודאות משנה לשנה. מה שאנחנו לא יכולים לעשות זה לתת צ'ק חופשי ולהגיד: בסדר, מפה ולנצח אני פותח את זה לכולם כל הזמן.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
זה רק ביתי. זה לא לכולם.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
אתה מדבר על משהו ביתי. אתה לא מדבר על משהו עסקי. אתה מדבר על משהו של 20,000 שקל. אתה יודע בעצמך שרוב החשמל של אותו בעל בית ילך לצריכה עצמית שלו, הוא לא ימכור את זה. כמה ילך למכירה?
ברוך משולם
מה המניעה לעשות הוראה ל-10 שנים, ובעוד 10 שנים אם נחשוב שאנחנו צריכים את זה להאריך אותה? חוק כבר יש, אני רק מתקן את התאריך, ואביא לכם הצעה כלכלית.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
לשם מה אתה צריך את זה? היושב-ראש אמר לך שאם הנסיבות ישתנו תבטל את הכול, אתה אפילו לא צריך להביא הצעת חוק.
ברוך משולם
אני לא רוצה לבוא באמצע ולבטל את הכול לאף אחד. אני רוצה לתת ודאות. אנשים מתקינים פה בסכומי כסף גדולים מתקנים והם עושים תחזית מראש כמה בדיוק אמור להיכנס וכמה אמור לצאת ואם זה רווחי או לא. זה דבר אחד.

דבר שני, ההטבות האלה הולכות וגדלות כל השנים. קשה לנו לאמוד את זה. לכן 10 שנים זה תקופה שנותנת ודאות. כל מי שייכנס גם ביום האחרון יקבל 20 שנים קדימה. אנחנו יודעים לאמוד את זה מבחינת עלויות. ברור לנו שהעלות הולכת וגדלה. אם תרצו להאריך את זה, אנחנו לא מתנגדים, נביא עלות עדכנית ותאריכו כפי שאתם רוצים.
אריה ונגר
העלות לא הולכת וגדלה אם מנכים את העלויות החיצוניות של זה.
ברוך משולם
אנחנו לא בטוחים. יש לנו תחשיבים שלנו. אל תשכח שיש פה גם אובדן של מס, שקללנו את זה בפחת.
יונתן אייקנבאום
אני דוקטור יונתן אייקנבאום, מנהל קמפיינים של "גרינפיס". אדוני היושב-ראש, אני מבקש להתייחס ממש בקצרה לנקודה הזו. היום אדם שמתקין מתקן סולרי ביתי עושה חישובים על פני 20 שנה. יש פה מתקינים שיכולים לאשש את זה. פחות או יותר עושים את התחשיב הכלכלי ל-20 שנה, רואים שזה מחזיר השקעה תוך 8-10 שנים, אחרי זה יש הכנסה. בסך הכול ב-20 שנה הוא רואה שהוא בחיוב. מה שקורה אחרי זה הוא סוג של בונוס.

ברור שגם אנחנו מבקשים להאריך את התקופה הזו גם מ-20 שנים ואילך, אבל אני רק אומר, לא על זה החוק הזה צריך ליפול כי הוא בכל אופן פותח את השוק הסולרי, הוא נותן את היציבות הזו. אבל כן, יש מקום להאריך את התקופה הזאת מעבר. אני מזדהה מאוד עם העניין העקרוני.
היו"ר משה גפני
תודה רבה.

צריך לנסח את זה, את כל הניסוחים שעליהם דיברנו. צריך לעבור על הניסוחים.

בשנה הראשונה תהיה אפשרות שהוא יחזור בו. בשנה הראשונה ההיגיון אומר לאפשר לו, אם הוא רוצה, לחזור בו. אמרת טענות מקצועיות שאני מקבל אותן. אז הטענות הללו יהיו כתובות בחוק. הוא יצטרך לתקן את הדוח, כל הדברים שכתובים בפקודת מס הכנסה יהיו כתובים פה. אני הולך לשיטתך, מה שאמרת כל הזמן כשאני שאלתי למה צריך כזה חוק גדול, הרי הכול יש כבר, פקודת מס הכנסה וכל הדברים האלה ופקיד שומה, אמרת: צריך שיהיה כתוב. אני חולק על דבר אחד, האם הוא יכול בשנה הראשונה של המתקן הזה שלו לחזור בו ולבקש לחזור לחוק. זה דבר אחד.

דבר שני, מגבלת הזמן. גם בעניין ה-20 שנה וגם בעניין הוראת השעה אני לא מקבל את זה. אני נולדתי אופטימי, הכול בעזרת-השם יהיה בסדר. יכול להיות שיהיו בעיות עם זה אם עד אז המשיח יבוא, אז יכול להיות שתהיה תחלופה של פקידים, אני לא יודע.
אריה ונגר
שהמשיח לא יסתיר את השמש כשהוא בא.
היו"ר משה גפני
יש בעיה עם העניין הזה של השמש, אבדוק את זה, בגלל שפעמים רבות אנחנו רוצים גשם.

מגבלות הזמן פה לא נכונות. זה חוק מצוין, הממשלה יכולה להשתבח מאוד בחוק הזה, הוא חוק מודרני, הוא חוק שצופה פני העתיד. לשים מגבלות כאשר יש לך את הכוח – יבוא אליי משרד האוצר, אם אהיה בקואליציה, אם אהיה בכנסת, ויגיד לי: א', ב', ג', את זה צריך עכשיו לשנות, השתנה כל הקשור לפוטו-וולטאי, או השתנו דברים בתקציב, או אי אפשר להחזיק פה דברים כי חייבים את הכסף הזה. אז הסיפור אחר לגמרי. זה פשוט נותן פתח לחברי כנסת בעוד 10 שנים להגיש הצעת חוק: החוק יוארך בעוד 20 שנים ואני לא אוכל לקחת על זה קרדיט בגלל שאז לא אהיה יושב-ראש ועדת הכספים. זה טיעון שצריך לקבל אותו ולכן אנחנו מוחקים את זה.

מכיוון שצריך לשנות את הנוסח ואת כל הדברים, בעזרת-השם נביא את זה להצבעה בשבוע הבא עם כל מה שאמרתי.
שניר ניב
אני רוצה להציע הצעת פשרה כדי שאולי בכל זאת נוכל להתקדם. לגבי השנה הזאת יש בעיה מבחינת דיני המס.
היו"ר משה גפני
בסדר, אז הכול יהיה כתוב.
שניר ניב
יש לי הצעה לגבי תקופת הזמן. מתקן סולרי בדרך כלל חי 20 שנים, אולי 25 שנים. בין כה וכה ההסדרות מדברות כרגע על 20 שנים. אני חושב שאפשר יהיה להאריך את זה ל-25 שנים מבלי לפגוע בדיני המקרקעין.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
אמרנו שמפרידים.
שניר ניב
לגבי התוקף בסעיף 14, אני מציע שנוסיף סיפה שבה נכתוב ששר האוצר, באישור ועדת הכספים, יוכל להאריך את התקופה הזאת. זה יהיה הרבה יותר פשוט. אני חושב שגם הארגונים הירוקים יסכימו איתי שכדאי לאשר את הצעת החוק הזאת, וגם הנוסח הזה עדיף.
ברוך משולם
אתם רוצים לעודד אנשים היום להתקין, לא בעוד 10, 15, 20 או 30 שנים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אנחנו רוצים לייצר ודאות.
ברוך משולם
אז אנשים יתקינו מתי שיתחשק להם. אנחנו רוצים לתת חלון הזדמנויות ולהכניס אותם כמה שיותר מהר. זה לא ימנע מאף אחד לבקש להאריך את החוק או לשנות אותו.
היו"ר משה גפני
אני לא מסכים. הארגונים לא מהווים גורם בסעיף הזה מכיוון שהארגונים מאוד פסימיים, הם כבר שנים רבות מבקשים את זה. אני כבר שמעתי, אם נציג "גרינפיס" כבר מדבר במתינות כזאת אז כולנו בבעיה.
יונתן אייקנבאום
פתחנו עונת רחצה עם הסעיף הזה. אנחנו לא רוצים לעשות את זה עוד פעם.
היו"ר משה גפני
בסדר, הם אנשים פסימיים. הם רואים עכשיו את העברת החוק הזה כמשוש חייהם ואומרים: בסדר, עוד 20 שנים בעזרת-השם יהיה בסדר. אני נולדתי אופטימי, אני לא הארגונים. הייתי בטוח שהצעת החוק הזאת תעבור מפני שאני מכיר אתכם, אני יודע שאתם אנשים חיוביים, למרות שלפעמים פה ושם יש בעיות. לכן אצלי זה לא יום חג שהצעת החוק עוברת. הצעת החוק עוברת, פשוט צריכה לעבור. אין שום סיבה בעולם שתהיה הגבלת זמן. אתה רוצה לכתוב ששר האוצר רשאי לבטל את החוק הזה באישור ועדת הכספים? בבקשה. אבל שהשר יצטרך להאריך את זה? לא בא בחשבון.

בשבוע הבא בעזרת-השם נביא את זה להצבעה, כפי שאמרתי. תכינו את הנוסח. הפסדתי במערכה נגד הלשכה המשפטית.
קריאה
אפשר עוד הערה? הצעה למען האזרחים, לתועלתם. בעידן המחשוב של ימינו אפשר לבנות כלי באתר של רשות המסים, מעין מחשבון, שאדם יוכל להכניס נתונים ולהעריך מראש אם עדיף לו מסלול א' או ב'. זה כדאי מאוד.
ברוך משולם
נבדוק אצלנו מבחינה מחשובית אם אפשר לעשות סימולטור כזה. ניפגש שוב עם הארגונים ועם מי שמתקין ונוציא איזה דף עם תחשיב כזה או אחר שייתן כלים בסיסיים. אנחנו לא רואים מניעה לכך.
יונתן אייקנבאום
אדוני היושב-ראש, בשבוע הבא חייבים להצביע בעד, אחרת איבדנו עוד עונה סולרית. אנחנו רוצים להגיע ל-100% אנרגיות מתחדשות בישראל, אנחנו אופטימיים עם חזון ולשם רוצים לכוון. קיווינו שיוכלו להצביע היום על ההצעה אחרי עבודה מאומצת. אנחנו מבקשים ומפצירים שבשבוע הבא נגיע לזה.
היו"ר משה גפני
סיימנו את הדיון בהצעת חוק. בעזרת-השם בשבוע הבא תהיה רק הצבעה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
הוא פשוט חושש שתיפול הממשלה עד אז. הכול בסדר.

אדוני היושב-ראש, אני רוצה להגיד מילת תודה. באמת כל הכבוד על המרתון היום. זה לא טריוויאלי. תודה רבה לברוך משולם ולשניר ניב מרשות המסים במשרד האוצר. אנחנו רוצים לסיים את זה אז בואו תראו איך אתם נענים לבקשות ולדרישות של היושב-ראש ונצא מזה כמה שיותר מהר. תודה רבה.

הישיבה ננעלה בשעה 15:30.

קוד המקור של הנתונים