הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 350
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ט בתשרי התשע"ז (31 באוקטובר 2016), שעה 08:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 31/10/2016
תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון מס' 2), התשע"ו- 2016, תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון מס' 2), התשע"ו- 2016, תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים) (תיקון), התשע״ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
1. תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון)(תיקון מס' 2), התשע"ז- 2016.
2. תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון), התשע"ו- 2016, (תיקון), התשע"ז-2016.
3. תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון מס' 2), התשע"ז- 2016.
מוזמנים
¶
סגנית ראש מינהל טכנולוגיות, לשכה משפטית, משרד הבריאות - אסתי שלי
יועמ"ש, ממונה מכרזים והתקשרויות, משרד הבריאות - רמי אבישר
רפרנטית בריאות, אגף התקציבים, משרד האוצר - ליאור קוטלר
מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - תהילה רוט שטרן
חכ"ל, נגיד אוניברסיטת אריאל - יגאל כהן אורגד
יושב-ראש, צב"י - צרכני בריאות ישראל - מידד גיסין
שדלן/ית (פרילוג בע"מ), אינו/ה מייצג/ת לקוחות בדיון זה (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: איגוד לשכות המסחר, פורום המכונים האורטופדיים) - זכריה יחיאל רייך
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
1. תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון)(תיקון מס' 2), התשע"ז- 2016
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אנחנו בשעה טובה נתחיל. איך אומרים במנהג החדש? חורף בריא. היום ה-31 באוקטובר 2016, כ"ט בתשרי תשע"ז, השעה 08:45, שעון חורף שנכנס לתוקפו ואני שמח שמתחילים את הדיונים בוועדה במושב הזה דווקא באישורים של תקנות שמאפשרות הכנסת ציוד רפואי לבית-חולים "אסותא" באשדוד.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בין היתר, אבל אני שמח שזה גם לאשר מצד אחד ציוד משוכלל; שנית, לבית-חולים חדש בעיר אשדוד שהיא קרובה מאוד לליבי, וסליחה על הנימה האישית.
מצד שני, אני חייב להגיד שהתקנות האלה, לדעתי עבר זמנן וזה היה צריך להיות בתהליך הרבה יותר קל להכניס אותן, להשאיר את זה לשיקול דעת גם מקצועי ומינהלי ותקציבי של המערכות שמזמינות את זה, כמובן בהתייעצות עם משרד הבריאות. אני לא יודע למה משרד האוצר – כשיש תקציב לדבר כזה – הוא צריך גם להתערב בהזמנה, חוץ מאשר אם הוא רוצה למנוע טיפול נכון בזקוקים לשירותים שהציוד הזה נותן.
אנחנו אמורים לאשר שלושה סטים של תקנות, כנראה זה יהיה פה אחד: 1. תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון מס' 2), התשע"ו-2016; 2. תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון מס' 2), התשע"ו-2016;3. תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון)(תיקון מס' 2), התשע"ו-2016.
למרות שאלה שלושה משפטים זהים, מדובר בציודים שונים, אני מקווה שאתם נציגי המשרד תדעו לפרט, אנחנו יכולים להתבלבל – יש MRI, יש CT, יש PET CT – אז תבהירו לנו את זה ונוכל לאשר אחרי הפתיחה שלכם. בבקשה, מי בשם משרד הבריאות?
רמי אבישר
¶
עורך-דין רמי אבישר, הלשכה המשפטית. מתנצל בשם חברתי פה, גברת אסתי שלי, סגנית ראש מינהל טכנולוגיות – צרודה – אני אדבר בשמה.
רמי אבישר
¶
תודה רבה. כמו שאמר כבודו, אנחנו מדברים פה על שלושה תיקונים, כשבעצם זה תיקון אחד שבא לידי ביטוי בשלושה תיקונים. אתם רוצים להכתיב במה להתחיל?
רמי אבישר
¶
אנחנו נסביר קודם כול דווקא את התיקונים הקצרים. ב-2014 עשינו תיקון לתקנות ביחס למספר שיעור המכשירים של MRI, כשהתיקון הזה כלל הוראת שעה שמכניסה את התוקף באופן הדרגתי – את היחס בין המכשירים לאוכלוסייה באופן הדרגתי – כך ששיעור המכשירים בכל שנה ישתנה. עם הזמן, בכל שנה אנחנו נוכל להנפיק רישיונות למספר נוסף של מכשירים ולא בבת אחת.
רמי אבישר
¶
נכון מאוד. התיקון שהיה בשנת 2014 בעצם ביקש להציב מכשיר MRI, התמונה הסופית שהוא ביקש לעשות, התיקון, להציב מכשיר MRI בכל בית-חולים כללי, שבכל בית-חולים כללי ציבורי במדינת ישראל יפעל מכשיר MRI. זאת הייתה המטרה המקורית של התיקון, וגם עכשיו זאת המטרה של התיקון הנוכחי.
רמי אבישר
¶
בקשות יש. בגלל שכרגע, כפי שאמרתי, המטרה היא להציב את המכשירים בראש ובראשונה בבתי-החולים, בגלל שמספר המכשירים הוא מוגבל, החשיבות העליונה שאנחנו ראינו זה להציב אותם דווקא בבתי-החולים קודם כול – כשיש שם חדר מיון, כשיש שם בתי-חולים ציבוריים כלליים.
אחרי שהמשימה תושלם אנחנו נוכל באמת לעשות מערך, מיפוי וצרכים, ואחרי שיהיו לכל בתי-החולים אנחנו באמת נבחן את הצרכים. צריך לקחת בחשבון שיש לנו גם מכשירים ניידים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לדעתך, לפי ההערות האלה, יזם פרטי שבא להשקיע ומבקש להקים מרכז לשימוש בציודים המיוחדים האלה, אין לו סיכוי בשנים הקרובות?
רמי אבישר
¶
אני באמת לא יודע להגיד, אדוני. עד 2018 בוודאות, עד ינואר 2018 אין מכשירים לחלק. התיקון הנוכחי והתיקונים שנעשו מדברים על ינואר 2018. בינואר 2018 המטרה היא שנוכל להנפיק רישיונות לכל בתי-החולים הכלליים.
אסתי שלי
¶
מבחינה מקצועית אנחנו לא חושבים שזה נכון. אנחנו חושבים שקודם חשוב שיהיו בבתי-חולים. יש היום גם ניידות ומכשירים שנמצאים, אני קוראת לזה בשוק הפרטי – יש ניידות של "מור מאר", יש ב"אסותא", יש במקומות נוספים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה לא נחשב לפרטי, "אסותא" זה גם ציבורי. אני מתייחס לפנייה שבמקרה עלתה אתמול של קבוצת עולים חדשים שרוצים לעלות לישראל ולהקים מרכז רדיוגרפי של בדיקות, כמו שיש להם בצרפת בצורה המשוכללת ביותר, אז אני מבין שחבל על הניסיון שלהם.
אסתי שלי
¶
לא חבל על הניסיון. ראיתי את הבקשה הזו, היא הגיעה גם אלינו. אני חושבת שיש לה מקום, לא בצורה של יזמות עסקית, מבחינה זאת יש לחבור לבית-חולים או לגורם ציבורי נוסף.
אסתי שלי
¶
הרי למה הגענו לכנסת היום? כי את כל 46 המכשירים – שכמובן חצי מהם כבר היו קיימים בפועל – את כל 46 האישורים כבר נתנו, גם לבתי-החולים הקטנים שלא היה להם עד היום.
צריך לזכור שהתקנה והפעלה של מכשיר MRI זה תהליך ארוך, סדר גודל של קרוב לשנתיים. זה כולל בינוי, זה כולל רכש, זה כולל הכשרה של צוות. כשאני נותנת אישור, אני לא נותנת אישור עד שיש לי כמובן את תיקון החקיקה, וכשאני נותנת להם אישור עקרוני יש זמן היערכות ארוך, ולכן בעצם עד 2018 אנחנו כבר מה שנקרא חסומים.
לאחר מכן השיעור יהיה כזה שפחות או יותר יאפשר לנו הוספה של מכשיר אחד בשנה, ביחס לגידול האוכלוסייה.
אסתי שלי
¶
לא. ב-2018 כבר בכל בתי-החולים יהיה ואז אפשר יהיה באמת לתת יותר בקהילה, יותר במקומות – שוב, זה לא שאנחנו לא רואים בהם חשיבות, אנחנו חושבים שקודם כול לא יכול להיות בית-חולים ציבורי בישראל - - -
אסתי שלי
¶
כן, בוודאי. אנחנו עושים הערכת צרכים של זמינות גבוהה בפריפריה וזמינות בריכוזי אוכלוסייה. זה חשוב.
נעה בן שבת
¶
אני רק רוצה להבין. כשאתה אומר מכשיר אחד לשנה, זה בהנחה שהאוכלוסייה גדלה כל שנה ב-288,000.
אסתי שלי
¶
אם אנחנו נעשה הערכת צרכים ונראה שיש צורך בשינוי נוסף של מכשירים, אנחנו נחזור לפה לאולם ונתקן.
נעה בן שבת
¶
אותו גורם פרטי שעליו שאל יושב-ראש הוועדה, זה לא אומר שבעצם הוא יוכל לקבל מייד אחרי 2018. התיקון כרגע אומר מה יקרה עד 2018, מה יהיה המספר ב-2018, ומכאן והלאה - - -
רמי אבישר
¶
מעבר לכך. גם אם יתאפשר מתן רישיון, זה לא אומר דווקא שניתן לאותו פונה. יש לנו מספר פניות, צריך לעשות הערכה.
רמי אבישר
¶
יכול להיות שיהיה מכרז. בוודאי. אם יש כמה גופים עסקיים שמעוניינים בהפקת רווחים ובעשייה כזאת, יכול להיות שנעשה מכרז.
יגאל כהן אורגד
¶
לצערי, אני מתכונן להציג מצב אבסורד ואני מבקש פתרון. באוניברסיטת אריאל לומדים כ-14,000 סטודנטים מכל הארץ, כשנושא מדעי הבריאות והרפואה הוא אלמנט, מרכיב חזק מאוד בהתמחות שלנו ובהצלחה שלנו.
אחד הדברים החריגים שמאפיין אותנו, אוכלוסייה מאוד מגוונת מכל הארץ – יהודים, ערבים, חילונים, דתיים, You name it - 85% מגיעים ממערב ל"קו הירוק", רק 15% מיו"ש והשאר מכל הארץ.
במסגרת הזאת אנחנו הקמנו מרכז לשירות לקהילה, שכבר היום במספר המצומצם של מקצועות שאנחנו נותנים – פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, תזונה – יש לנו כ-1,500 מבקרים לחודש, זה מרכז ציבורי עם טופס 17.
רק כדי להמחיש לכם חלק מהאבסורדים של מדינת ישראל – מגיעים אלינו לבדיקות שמיעה מירושלים, זה אבסורד מטורף. לנו זה נוח מאוד, אבל העובדה שמגיעים מקופות החולים, מפנים מירושלים אלינו לבדיקות שמיעה, זה מרחק נסיעה של שעה.
אבל אני חוזר חזרה. במסגרת הזאת, בשנת 2012–2013 מל"ג פנתה לאוניברסיטאות וביקשה פרויקטים משוגעים. ואנחנו הצענו פרויקט משוגע שאומר הקמת מרכז רפואי גדול שישרת את האוכלוסייה שגרה באזור, גם האוכלוסייה היהודית וגם האוכלוסייה הערבית. במסגרת הזאת קיבלנו הקצבה תוך תחרות בוות"ת, של ארבעה מיליון דולר למטרה הזאת.
עם הקו הזה פנינו וקיבלנו את הברכה ואת העידוד של כל שחקן בשטח - המינהל האזרחי במשרד הביטחון, אלוף הפיקוד, הדרג הצבאי שמעוניין בשירותים, מייד אומר מהם השירותים, משרד הבריאות בשתי זרועות – קודם בזרוע של גברת דליה בס – יש כאן מישהו ממשרד הבריאות? את דליה בס את מכירה, כן?
יגאל כהן אורגד
¶
היא שר יו"ש במשרד הבריאות, היא מטפלת באוכלוסייה הערבית, היא זו שמפנה אותם ל"אסותא", לתל-אביב ולכל המקומות. שיתוף פעולה מלא שלה, של שר הבריאות, והתוכן הוא הקמת מרכז חירום רפואי בשוליים המזרחיים של אריאל כדי שזה יהיה נגיש בלי ביורוקרטיות לאוכלוסייה הפלסטינית. האינטרס שלנו היה ליצור כאן את האינטראקציה בקליינטורה של האוכלוסייה הפלסטינית והיהודית.
משרד הבריאות, המשרד לשיתוף פעולה אזורי שמטפל בפלסטינים, המשרד של איוב קרא, משרד הביטחון, וקרן בין-לאומית שאתה אדוני היושב-ראש מכיר היטב ודאי, קרן הלמסלי, שעל רקע שיתוף הפעולה היהודי-ערבי ומתן שירותים לאזור – אגב, אף אוניברסיטה בארץ לא מקיימת מרכז של שירותים קהילתיים רפואיים - יש בתי-ספר לרפואה כמובן מוצלחים מאוד - שנותנת in-house שירותים. אנחנו אגב מתכוננים גם להשתלב ברפורמה בבריאות הנפש. קיבלנו תרומה מיוחדת למרכז חירום, בקיצור גייסנו 12 מיליון דולר למטרה הזאת.
חלק מהשירותים שמדובר בהם הם שירותי הדמיה ברמה גבוהה. MRI הוא הביטוי הבולט ביותר שלהם, אז MRI, CT. ברפואת חירום אתה צריך היום גם CT, גם MRI בנסיבות מסוימות, גם רנטגן כמובן, הדמיה באולטרה-סאונד, מרכזי שיקום, וכולי וכולי, אני לא אפרט.
הבניין נמצא בבנייה. זו הצורה של הבניין – כאן יהיה בית-הספר למדעי הבריאות – הוא בבנייה כבר היום, בפועל.
מייד פנינו למשרד הבריאות, הנציגה הכי מובהקת היא כמובן גברת אסנת לוקסנבורג – השמות מוכרים לכם. קיבלנו את הברכה, פירטנו. ביקשו, תגישו בקשה פורמלית. הגשנו – יש לי כאן את כל התכתובת – ב-2014.
עוד מעט משנים את התקנות. יופי חי. השר מכנס ישיבה, השר חונך את המרכז – יש לנו אגב מרכז סימולציות רפואיות שנותן שירותים משלימים לאלה של מסר, אנשי איחוד הצלה ומגן-דוד-אדום, וחיל הרפואה מקיימים אצלנו שירותי התנסות במרכז הסימולציות. אתה מוזמן.
יגאל כהן אורגד
¶
שאני אקבל רישיון MRI. כן, יגאל, צריכים לבדוק אם משפטית מותר לטפל ביו"ש. לוקח זמן, תזכירו לי את שם היועצת המשפטית שלכם.
יגאל כהן אורגד
¶
מירה. סוף כל סוף יש אישור, מותר. נתתי למנכ"ל אישור שמותר לתת גם ביו"ש. בתקנות מופיעים אזור המרכז, ירושלים, צפון ודרום, לא מוזכר יו"ש. יו"ש לא מסווג לאף אחד מהאזורים. פתרנו גם את הבעיה הזאת.
מה קרה? מחכים לניסוחים במשרד המשפטים. אני נותן עכשיו תשובות לאורך הדרך.
יגאל כהן אורגד
¶
עוד דקה. להפתעתי הגדולה, בשבוע זה, בשיחה לא פורמלית עם המנכ"ל, פתאום הוא אומר לי: יגאל, המספרים לא מסתדרים לנו.
סליחה. שמחתי לשמוע ששר האוצר כחלון מתעניין באפשרות של שיתוף פעולה יהודי-ערבי בנושא מרכז רפואי. פנינו לפינס, לסגן הממונה על התקציבים.
יגאל כהן אורגד
¶
כן. והוא שמח מאוד, קיבל בכתב, קיבל דיווח. משרד האוצר הסכים להיות זה שמעביר אלינו דרך ות"ת – אסור לאוניברסיטה לקבל כסף אלא דרך ות"ת. משרד האוצר הסכים להיות זה שלוקח את הכסף מהמשרד לפיתוח אזורי, את המיליון דולר, ומעביר אותו אלינו באמצעותו. כל הדברים נעשו בצורה מתואמת.
בשבוע זה אומר לי המנכ"ל
¶
יגאל, המספרים לא מסתדרים לנו בדיוק, צריכים לפנות לאוצר – אני מצטט את משה ברסימנטוב בשבוע זה.
יגאל כהן אורגד
¶
בקיצור, אנחנו לאורך כל הדרך כמו "ילד טוב ירושלים" – אני בדרך כלל לא כזה, אבל הפעם הייתי "ילד טוב ירושלים" – לאורך כל הדרך היינו בקשר בכתב, תיעדנו, דיברנו, קיבלנו אישורים בעל-פה.
אני ממש מבקש. יש סכנה שאם תאשרו היום את התקנות, עם ה-1:183,000 או 188– סליחה, אמרו לנו שרק ב-2018 יתפנו, אמרנו: בסדר, ממילא לוקח שנתיים לבנות את הבניין, ל-2018 אנחנו יכולים לחיות עם זה, עם רישיון שיהיה מותנה שהוא תקף רק מ-2018.
אני מאוד מבקש שהוועדה לא תאשר את התקנות עד שיובהר שהן מאפשרות לתת רישיון. לא מדובר בהשתתפות כספית, מדובר ברישיון – גם למרכז הרפואי האזורי – אחרת אנחנו נהיה ב-breach, אנחנו נהיה בהפרה של כל ההתחייבויות שנתנו כלפי התורמים, כלפי כל הגורמים וכלפי כל העניין.
יגאל כהן אורגד
¶
אני שואל אתכם האם התקנות כוללות גם את המכשיר. אתם ציינתם שהתקנות כוללות את המכשיר ל"אסותא" באשדוד, ציינתם את זה בדברי ההסבר באיזשהו מקום. אני שואל האם התקנות כוללות גם מכשיר עבורנו.
יגאל כהן אורגד
¶
לא, המסגרת הזאת קובעת. ברגע שקבעת את המסגרת – אם לדוגמה במקום 1:188,000 זה 1:183,000 אז יש מקום לעוד מכשיר אחד. התקנות האלה הן לא ספציפיות. הן קובעות את מספר המכשירים שיהיו במדינת ישראל.
נעה בן שבת
¶
התקנה נוקבת ביחס של מכשירים לנפש, וזה אומר מספר מסוים של מכשירים. אם אומרים, המכשיר הזה הוא המכשיר של "אסותא" אז מכשיר נוסף יהיה בחריגה ממספר המכשירים לנפש.
רמי אבישר
¶
כפי שציינתי, אדוני היושב-ראש, התיקון המוצע נועד לחבור ולהשלים תמונה ותיקון שכבר בוצע של הצבת מכשיר MRI בכל בית-חולים כללי ציבורי. התיקון הנוכחי של ה-MRI נועד לאפשר הנפקת רישיון ופתיחה והיערכות לפתיחה של בית-החולים "אסותא" באשדוד, שהוא כמובן כללי וציבורי. עם כל הכבוד, מדובר בבקשה פרטית.
רמי אבישר
¶
אני מבין את מה שנאמר פה, הייתי שותף גם לפניות. אין תלות בין שתי הבקשות. פתיחת בית-החולים באשדוד "אסותא" לא אמורה להשפיע.
רמי אבישר
¶
אין שום קשר, המכשיר באשדוד יינתן – בין אם יינתן לך ובין אם לאו. ככל שיוחלט - במערך השיקולים הכללי של משרד הבריאות, של מקבלי ההחלטות במשרד הבריאות - לאפשר הצבת מכשיר, יבוצע תיקון נוסף.
יגאל כהן אורגד
¶
בדיונים הקודמים אנחנו הוזמנו לכאן ונאמר לנו שמכשיר עבורנו כלול בשינוי המסגרת. לכן הוזמנו לכאן.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מודה לך על זה שאתה מאיר את תשומת לבנו. לפני שבאת אני אמרתי שבכלל בכל הסיפור הזה יש פה ביורוקרטיה מיותרת, כולל פרלמנטרית.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מיותרת. היום, הצורה הזאת של אישור דרך הבריאות והאוצר, זה על מנת למנוע שירות טוב יותר לאזרח.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
וזה פגיעה באזרחים וזה פגיעה בעקרונות, כשהמדינה הזאת רוצה להעניק לכל אזרח את השירות הבריאותי הטוב ביותר והנגיש ביותר למערכת.
לכן, אני מבקש שתיקחו בחשבון את ההתייחסות של החבר שלנו, כהן אורגד, שבאמת מביא פה סוגיה מאוד מיוחדת שלדעתי צריך לתמוך בה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
והיא חייבת להיות מטופלת. היא לא יכולה להיכנס לתקנות הרגילות, וכדאי שאולי מהוועדה אנחנו נפנה לשר הבריאות ושר האוצר, שינחו את הוועדה בעמדה מאוד ברורה כדי שננקוט גם אנחנו עמדה, אבל כרגע אני חייב לחזור לסיבת ההתכנסות. אנחנו חייבים במיוחד לגבי "אסותא" לאשר את הבקשה.
שנית, אנחנו לא יכולים לתקן תקנה. כפי שאתה יודע – אתה טוב ממני בדברים האלה – אתה יודע שתיקון תקנה זה אומר לדחות אותה ולהחזיר אותה למערכת, ואתה יכול לנחש לאיזה סרבול אנחנו נכנסים.
לכן, ברשותך אני מציע – נורית, דברי ואחר כך אני אציע.
נורית קורן (הליכוד)
¶
קודם כול, אני מברכת אם התקנה הזאת רק תגדיל את מספר מכשירי ה-MRI בבתי-חולים ובכל המקומות – צפון, דרום ובכל מקום – ואני לא רוצה שתהיה תקנה מיוחדת לשומרון, לאריאל, בשום פנים ואופן, אלא במסגרת הכוללת שיקבלו.
נורית קורן (הליכוד)
¶
לא רוצה במיוחד. אחר כך יבואו ויגידו שעשינו במיוחד לשומרון. לא. גם להם מגיע, זה חשוב שיהיה שם מרכז.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא חשוב מה העמדות שלי לגבי המקום, אבל בבתי-חולים של הרשות הפלסטינית יש MRI בכמות לפי ההחלטות שלהם.
יגאל כהן אורגד
¶
הבקשה שלי, אדוני היושב-ראש, שהוועדה תביע את דעתה בצורה ברורה מאוד כלפי משרד הבריאות והאוצר, שצריך לתקן את התקנות כך כדי שאפשר יהיה לעמוד בהתחייבויות שניתנו למרכז הרפואי היהודי-ערבי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תהיה פנייה של הוועדה, היועצת המשפטית תכין לנו את הפנייה הזאת ואנחנו נטפל בצורה כזאת למעקב.
נעה בן שבת
¶
אנחנו בתקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים) (תיקון), התשע"ו-2016; (תיקון), התשע"ו-2016.
נעה בן שבת
¶
אדוני, ברשותך, אני אתחיל מהתקנות האחרות כי הן משנות את מספר המכשירים.
"תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון)(תיקון מס' 2), התשע"ז- 2016
בתוקף סמכותי לפי סעיף 65ב(3) ו- (5) לפקודת בריאות העם, 1940, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
תיקון תקנה 2
1.
1. בתקנה 2 לתקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון),התשע"ה- 2014, בסופה יבוא:
"(5) בתקופה שמיום ג' בטבת התשע"ז (1 בינואר 2017) עד יום יג' בטבת התשע"ח (31 בדצמבר 2017), במקום 1:288,000 נאמר 183,000: 1."
אנחנו פה מתקנים. בהוראת השעה אנחנו מוסיפים תקופה שמדברת על ינואר 2017 עד 31 בדצמבר 2017, ובה מספר המכשירים יעמוד על 1:183,000.
נעה בן שבת
¶
היום כתוב 1:204,000. לאור התיקון בתשע"ה, היה תיקון שאמור היה להיכנס לתוקף והוא אמור היה להביא את מספר המכשירים ל-1:204,000.
רמי אבישר
¶
התיקון כרגע הוא כדי לאפשר - ב-1 בינואר 2017 לפי יחס האוכלוסייה למכשירים ניתן להנפיק ארבעה מכשירים, אנחנו רוצים להגיע לחמישה מכשירים, סך הכול להוסיף את "אסותא" כחלק מ-2017.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כן, זה חלק מהמשחק. לא רק. לפי הרשימה שאושרה בזמנו. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון)(תיקון מס' 2), התשע"ז-2016, נתקבלו.
נורית קורן (הליכוד)
¶
של שני חברים שעובדים קשה.
2. תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון), התשע"ו-2016, (תיקון), התשע"ז-2016
נעה בן שבת
¶
(מכשירים רפואיים מיוחדים) (תיקון), התשע"ו-2016, (תיקון), התשע"ז- 2016, הוא מתקן את ההוראה שנועדה להיות תיקון להוראה הקבועה שתחזור להיות בתוקף בשלב מאוחר יותר.
ההצעה המקורית הייתה באמת לדחות את מועד התחילה, ההחלה של הוראת הקבע מינואר 2017 לינואר 2018, כדי לאפשר את פרק הזמן של הוראת השעה.
אנחנו מציעים להגיד שגם כשהוראת הקבע תיכנס לתוקפה, מספר המכשירים יהיה המספר של 1:183,000 ולא נחזור ונגיע ל-189,000. לא נחזור אחורה אלא מכאן ואילך, 183,000 תהיה נקודת המוצא. אם יוסיפו מכשירים מכל סיבה שהיא, זה יהיה מנקודת המוצא הזאת, כי אחרת המשמעות היא שאם מכשיר אחד מתקלקל – אני מבינה שאלה לא מכשירים שמתקלקלים בקלות אבל אם קטסטרופה קורית, אז אי-אפשר אפילו להחליף מכשיר במכשיר.
נעה בן שבת
¶
זה כמובן אפשרי, אבל לכאורה, מבחינת המספר אין טעם לחזור אחורה. המטרה היא להשיג גידול, וגם הפער הוא מאוד קטן, 1:189,000 לעומת 1:183,000. אני חושבת שזה יהיה פשוט אבסורד.
אתה מדבר עכשיו על שנת 2017, מספר המכשירים הוא 1:183,000, ומייד ב-1 בינואר 2018 מספר המכשירים חוזר להיות 1:189,000. החזרה אחורה, היא נראית אבסורדית.
אסתי שלי
¶
המטרה היא לעשות שינוי זמני ולא שינוי לבסיס. ה-1:189,000, כשאת מסתכלת על הצפי בגידול האוכלוסייה ב-2018, בוודאי ובוודאי לא יגרע מכשירים. אנחנו כמובן לא נסכים לירידה במספר המכשירים.
רמי אבישר
¶
לא צפויה ירידה, זה אמור לשקף את היחס. אגב, הסכמת האוצר הייתה מותנית בכך שמדובר בהוספה של מכשיר אחד ל"אסותא" אשדוד. לבוא עכשיו ולהגיד שהשינוי של היחס יהיה עתידי זה - - -
רמי אבישר
¶
זה לא אמור להיות אבסורד כי אנחנו מדברים בהוראת שעה בדיוק. התוקף הקבוע אמור להיכנס ב-1 בינואר 2018. עד ה-1 בינואר 2018 יש גם שינוי בגידול האוכלוסייה, כך שהצפי הצפוי, היחס בין המכשירים לאוכלוסייה הוא 1:189,000.
יגאל כהן אורגד
¶
סליחה, אתה עושה חוק אד פרסונם בצורה חריפה ביותר. אתה אומר, עד 2017 זה 1:183,000, וקופצים בחזרה ברוורס ל-189,000.
יגאל כהן אורגד
¶
אני מכיר קצת את הנתונים כפי שאתה מכיר אותם, ולהגיד שהולכים בחזרה מפני שפתרת את בעיית "אסותא", לכן אתה סותם - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כאילו אתה מייתר מספר מכשירים. זה נראה לי אבסורד. לא יודע מה ההיגיון הזה לבוא לתקנה כזאת. בעיני, היא לא לדיון עכשיו. אני מבקש לדחות אותה מהדיון, תבדקו את עצמכם ותחזרו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני בינתיים לא מקיים דיון על זה. אם יש צורך, יש לנו עוד ישיבות במשך כל המושב, ככל שיהיה ארוך.
נעה בן שבת
¶
אנחנו צריכים לתקן את התקנה בכל מקרה ואני מציעה כן, אדוני, לקבל את התיקון הזה כי אנחנו צריכים בכל מקרה לדחות את מועד תחילת הוראת הקבע מ-1 בינואר 2017 ל-1 בינואר 2018. לכן אני מציעה שבאמת נציגת האוצר תבדוק את הנושא ונוכל לקבל החלטה, נוכל לחזור לזה עכשיו בדיון.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם נוכל, נעשה את זה אבל בינתיים בואו נעבור ל"אסותא". אני לא יודע למה כבלתם אותנו. באנו לחגוג אתכם על "אסותא", תנו לנו פעם לחגוג בהנאה מלאה.
3. תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון מס' 2), התשע"ז-2016
נעה בן שבת
¶
התקנות האחרות, אולי תסביר לגבי המכשירים שבהם מדובר. תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון מס' 2).
רמי אבישר
¶
תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון מס' 2), התשע"ז-2016, יש פה בעצם הוספה – חוץ משני תיקונים כלליים של התקנות עצמן, אנחנו מדברים פה על שלושה מכשירים: על מכשיר CT, מכשיר PET CT ורדיותרפיה.
אסתי שלי
¶
אנחנו נתנו אישורים לקבוצה של בתי-חולים, לקחנו בחשבון שחלקם יתחילו להפעיל ב-2016 וחלקם ב-2017. אני יכולה להגיד את כל הרשימה.
נעה בן שבת
¶
אני אקרא ובאמת אפשר יהיה להסביר תקנה תקנה.
"תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון מס' 2), התשע"ז-2016
בתוקף סמכותי לפי סעיף 65ב(3) ו- (5) לפקודת בריאות העם, 1940, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
הוספת תקנה 4ב
אחרי תקנה 4א לתקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים), התשנ"ד-1994 (להלן- התקנות העיקריות) יבוא:
" חובת מסירת מידע
4ב. לבקשת המנהל, יעביר בעל רישיון למכשיר מיוחד מידע ונתונים שדרושים לדעת המנהל לעניין תקנות אלה, במועדים ובאופן שיורה לו המנהל." "
אנחנו עכשיו מתקנים את אותן תקנות מ-94' ובהן אתם מבקשים שבעל רישיון ימסור לכם מידע שוטף.
רמי אבישר
¶
נכון לעכשיו לפי התקנות, בעל רישיון למכשיר מיוחד צריך לדווח אחת לשנה בסוף שנה נתונים שנקבעו בתקנות ונתונים שהמנהל מבקש. אנחנו רוצים קצת יותר גמישות, לאפשר למנהל מבחינת סמכות חוקית לפנות לבעל מכשיר לקבל מידע – לצורך מיפוי, לצרכים אחרים.
נעה בן שבת
¶
"תיקון תקנה 6
בתקנה 6 לתקנות העיקריות, המילים "שלא יעלה על 10 ימים בחודש"- ימחקו."
דיברו פה על המכשירים הניידים. הייתה אפשרות להגביל, יש כבר היום אפשרות להגביל את הזמן שבו הם יישארו במקום מסוים וכדי להבטיח את הניידות שלהם, והיה סייג שאי-אפשר לאפשר למכשיר נייד להישאר במקום אחד יותר מעשרה ימים. ההגבלה הזאת הוסרה. השאלה איך אתם באמת מבטיחים שיהיה ניוד ושהמכשיר לא ייתקע באיזה מקום.
אסתי שלי
¶
ברישיון המכשיר כתוב בדיוק איפה הוא חונה, כמה ימים כל חודש. השינוי הזה מאפשר יותר גמישות ובעצם התאמה לצרכים כי אנחנו רואים היום, לפעמים הניידות צריכות גמישות יותר גדולה ולפעמים לחנות – למשל, יש ניידת שחונה בבית-חולים "העמק" עד שיהיה להם מכשיר קבוע והיא חונה שם כמעט שלושה שבועות בחודש, אז חשוב לנו לא להגביל אותם עד עשרה ימים.
נעה בן שבת
¶
"תיקון התוספת
בתוספת לתקנות העיקריות-
בפרט 1(א) במקום האמור בטור "שיעור המכשירים לנפש" יבוא " 1:120,000";"
היה קיים היום 1:125,000.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה לשיקולם. בינתיים רוב הניידים נמצאים בקופות חולים והם חייבים לתת את התשובות. אני עד שקיבלתי שירות בשלוש לפנות בוקר לצילום בברך.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
כן, גם אני קיבלתי מ-MRI נייד שכבר עומד לפי הבנתי שנתיים בכניסה למדיקל סנטר באשדוד.
נעה בן שבת
¶
זה מכשירי CT.
"
בפרט 4-
בטור "תנאים נוספים" המילה "שני"- תמחק;
במקום האמור בטור "שיעור המכשירים לנפש" יבוא "1:650,000";"
במקום 1:700,000. הנושא של שני CT, הייתה מגבלה שאחרי שיש כברPET בכל מרכז אונקולוגי, רק אז אפשר להוסיף את המכשיר הנוסף. מה בעצם המצב היום?
רמי אבישר
¶
המטרה פה היא באמת לאפשר הורדת התנאי של המילה "שני מכשירים". היה וב"אסותא" אשדוד ירצו להציב את ה-PET לפני ההקמה של המרכז האונקולוגי, שזה יתאפשר ולא נצטרך לחכות.
נעה בן שבת
¶
"
(3) בפרט 7-
במקום האמור בטור "תנאים נוספים" יבוא "לשימוש ציבורי בלבד בבית חולים כללי שבו מרכז להקרנות שאישר המנהל, שיש בו סורק (CT) לסימולציה." "
היום מדובר על כל מרכז להקרנות עם CT וגם בבית-חולים כללי שאושר כמרכז לווייני להקרנות. תוכלו להסביר את השינוי הזה?
אסתי שלי
¶
השינוי פה בא להסדיר את כל נושא הרדיותרפיה, הקרנות לחולי סרטן, שזה נושא שהמשרד שם עליו דגש מאוד גדול, גם בגלל החשיבות של הטיפול הקרינתי וגם בגלל רמת המורכבות והסיכון בטיפול לא איכותי מספיק.
אנחנו בעצם היום מסדירים כאן ומסדרים. יש בישראל שישה מרכזים גדולים להקרנות בששת בתי-החולים, שזה מה שכולם מכירים: רמב"ם, בילינסון, איכילוב, תל השומר, סורוקה והדסה. בכל אחד מהם הם רשאים להפעיל אחד עד חמישה מאיצים קוויים. מאיץ קווי זה המכשיר שמשמש לטיפול הקרינתי.
בנוסף, אנחנו אפשרנו מרכזים קטנים יותר, כמו למשל, יש מרכז שפועל ב"אוגוסטה ויקטוריה" ומשרת את מזרח ירושלים, יש מרכז קטן ב"אסותא" תל-אביב שנותן שירות ציבורי, ואנחנו נתנו אישור גם למרכז חדש בשערי צדק. אלה מרכזים קטנים שבהם יהיו עד שלושה מאיצים.
הדבר השלישי זה מרכז לווייני. מרכז לווייני להקרנות זה מרכז שמאפשר לנו לתת טיפול קרינתי באזורים מרוחקים אבל הוא פועל תחת פיקוח מקצועי של מרכז גדול יותר.
אנחנו נתנו אישור וכולם מכירים את זה שאמור לקום בבית-החולים "זיו" בצפת, שאמור לפעול תחת פיקוח של מרכז להקרנות גדול יותר כדי לאפשר זמינות בצפון.
אנחנו רוצים לאפשר את זה גם ב"אסותא" אשדוד כי בעצם בכל אזור הדרום יש אך ורק בסורוקה מרכז לטיפול קרינתי. אנחנו חושבים שראוי ונכון שיהיה עוד מקום בקרבה גיאוגרפית סבירה, ולכן אנחנו רוצים לאשר ל"אסותא" אשדוד להפעיל מרכז לווייני שיפעל בפיקוח המרכז שפועל ב"אסותא" תל-אביב, שהוא מרכז באיכות גבוהה.
אסתי שלי
¶
לווייני. נכון, אישרנו פתיחה של מרכז נוסף בצפת. יש ברמב"ם, יש בצפת ואנחנו מתעדים – שוב, יש אמירה של השר לאשר בעתיד ל"העמק".
נעה בן שבת
¶
אבל בסך הכול, מספר המכשירים, האם הוא גדֵל? כי בירושלים, בתקנות הקיימות מדובר על עד שבעה מכשירים, בנוסף לחמישה מכשירים לכל חמשת המרכזים האחרים.
אסתי שלי
¶
לא. ב"אוגוסטה ויקטוריה" יש שני מכשירים ואנחנו נתנו להם אישור עקרוני למכשיר שלישי. בצורה שהדברים היו מנוסחים בנוסח הקודם, בעצם גם לא הייתה מגבלה על מרכזים לווייניים, גם לא הייתה מגבלה על פתיחה של מרכזים קטנים חדשים, ואנחנו חשבנו - שוב, בגלל רמת המורכבות פה וחשיבות הטיפול בחולי הסרטן – שכן נכון להסדיר את זה.
כמו שאתם רואים כתוב, יפעלו אחד עד שלושה מכשירים. זה לא אומר שמחר בבוקר כל אחד יכול לפתוח כמה מכשירים שהוא רוצה אבל זה כן מאפשר בהתאם להיקפים ומורכבות, וכאן כן יש חשיבות מאוד גדולה ליותר ממכשיר אחד למקרה שיש תקלה.
רק להסביר. חולי סרטן שמגיעים לטיפול, מגיעים בדרך כלל במשך מספר שבועות, חמישה ימים בשבוע, כל יום לקבל טיפול. אם יש תקלה, הם לא יכולים לקבל את הטיפול, המשמעות פה ברורה, ולכן חשוב שיהיה יותר ממכשיר אחד במקום.
נעה בן שבת
¶
אני רק רוצה לברר מה שאמרת. אתם לא מטילים מגבלה, אתם מסירים את המגבלה למרכזים הלווייניים.
אסתי שלי
¶
לא. אנחנו מגדירים את זה, מסדירים את זה. אנחנו לא מאפשרים פתיחה. גם קודם אי-אפשר היה לפתוח מרכז לווייני בלי אישור שלנו. בעצם אנחנו מגדירים בדיוק כמה מרכזים לווייניים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני לא מבין. המרכזים הלווייניים האלה שאמורים לתת טיפול, למה צריך ביורוקרטיה כזאת?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אז אני לא מבין למה צריך ביורוקרטיה - לאפשר לבית-חולים שיש לו את המשאבים ויש לו את הצורך להמשיך להזמין.
לגבי MRI, שזה גילוי המחלה ואתם לא רוצים שכולם יקבלו, מילא, אבל ברגע שכבר יודעים שאנשים חולים, אז תנו להם את הכלים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אל תתערבו יותר מדי. ההתערבות הזאת היא סתם מזיקה ומלחיצה את החולים, שהם זקוקים לכל כך הרבה שלוות נפש כדי להתמודד עם האתגר המטורף שנופל עליהם. אני לא מבין את זה, תעזבו. זה מה שנקרא עודף רגולציה, זה נקרא עודף התערבות. ממש מיותר לגמרי.
אני מבין את האוצר שאומר – כמה שיש כלים אז יש יותר צרכים, אבל ברגע שגילינו את הצרכים והם צריכים לקבל טיפול, תעזבו אותם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה כאילו עוד מעט יבקשו שיקנו שולחן כדי לנתח. לא, צריך לנתח, תנו להם לקנות את השולחן. זה ממש אובססיה של רדיפה אחרי אי-מתן טיפול לחולים. ככה אני רואה את זה.
אסתי שלי
¶
כבוד היושב-ראש, אם אני יכולה להגיב. נהפוך הוא, חלילה. אני יכולה להגיד שבשנים האחרונות אנחנו עשינו בשיתוף פעולה מקצועי עם הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית עבודה ופרויקט לאומי בנושא של הרדיותרפיה. זה תחום סופר מורכב, ובגלל שקרינה זה משהו שאתה לא רואה, הטעויות שיכולות להיווצר בטיפול - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תלכו, תבדקו את היכולות וכולי, אין לי בעיה עם זה. אני אומר, הביורוקרטיה לרכוש מכשיר שעלול לסכן חולה – תעזבו את זה. אוקיי, אני מבקש שנתקדם, ברשותכם.
נעה בן שבת
¶
"
במקום האמור בטור "שיעור המכשירים לנפש" יבוא-
"(א) בכל אחד מששת המרכזים הגדולים להקרנות כאמור יהיו עד 5 מכשירים:
– בצפון
– במרכז
– בדרום
1 - בירושלים.
(ב) נוסף על האמור בפרט משנה (א), רשאי המנהל לאשר מכשיר נוסף אחד בשניים מהמרכזים הגדולים להקרנות המפורטים בפרט משנה (א).
(ג) נוסף על האמור בפרטי משנה (א) ו-(ב), רשאי המנהל לאשר עד שלושה מרכזים קטנים להקרנות, שבכל אחד מהם יפעלו עד 3 מכשירים.
(ד) נוסף על האמור בפרטי משנה (א) עד (ג), רשאי המנהל לאשר עד שלושה מרכזים לוויינים להקרנות, בפיקוח מרכז להקרנות, שבכל אחד מהם יפעלו עד 2 מכשירים." "
אדוני, את התקנות האלה מאשרים?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אוקיי. אנחנו מאשרים את התקנות שנקראו כרגע בנוסח שהוגש על-ידי משרד הבריאות ומשרד האוצר, בחתימת שני השרים. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון מס' 2), התשע"ז-2016, נתקבלו.
נעה בן שבת
¶
מה שקראנו עכשיו, אני רוצה להבהיר. בתקנות האלה, התוספת של המכשיר CT והמכשיר PET CT, לפי דברי ההסבר מדובר על מכשירים ל"אסותא". נכון? זאת המשמעות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אוקיי? זה ברור. שזה יהיה רשום ברור בפרוטוקול. התיקון בתקנות מאפשר לצייד כפי שכתוב בדברי ההסבר את ההצטיידות הנדרשת לבית-חולים "אסותא".
2. תקנות בריאות העם (מכשירים רפואיים מיוחדים)(תיקון), התשע"ו-2016, (תיקון), התשע"ז-2016
ליאור קוטלר
¶
ליאור קוטלר, נציגת אגף התקציבים, רפרנטית בריאות. התיקון משנה את השיעור של המכשירים באופן זמני, לשנה אחת, כדי להתאים לעמדה של משרד הבריאות. אחרי השנה הזאת אנחנו לא רואים סיבה לשנות את זה, אנחנו חוזרים חזרה למצב שהיה. כמו שאנחנו רואים את זה אין שום סיבה להגדיל את המספר. יש מדיניות של MRI אחד לבית-חולים ציבורי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני לא יודע, זה בעיני ממש אבסורד. אני מוכן שתבואו בתום השנה ותגידו – בואו נשנה את הסטטיסטיקה, האוכלוסייה השתנתה, ונעשה. אני חושב שזה לא אתי אפילו לעסוק בדבר כזה. אני לא בעד.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני לא משנה הרכב אוכלוסייה בהחלטה מנהלית שלא מובנת. באמת. לא, אני לא חותמת, הוועדה הזאת לא חותמת גומי של שיקולים מוזרים כאלה.
נעה בן שבת
¶
זה יחייב אתכם לבוא עם תקנות חדשות שוב כי ב-1 בינואר ייכנסו לכאורה שני דברי חקיקה סותרים לתוקף – גם התיקון הקודם שצריך לשנות אותו וגם התיקון החדש שאושר עכשיו בוועדה – אז אני חושבת שכדאי שתשקלו את הדברים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ברשותך, אני אסכם. למרות שקיבלנו את ההסברים, אנחנו לא רואים את ההיגיון לאשר את התקנות האלה. אם תרצו, תביאו את זה לדיון נוסף בתום התקופה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה כבר אמרנו בחלק הראשון של הדיון.
אני רוצה להודות לכולם. זה יום טוב להמשך ההצטיידות הנדרשת לטיפול באזרחי המדינה.
נורית קורן (הליכוד)
¶
גם שר האוצר, נכון. גם את ליצמן וגם את שר האוצר, שראו חשיבות בנושא הזה, לקדם את מכשירי ה-MRI.