הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 75
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום שלישי, ל' בתשרי התשע"ז (01 בנובמבר 2016), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 01/11/2016
פניות ציבור בנושא הקריטריונים למערך היסעים לתלמידים למוסדות חינוך ברחבי הארץ
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור בנושא הקריטריונים למערך היסעים לתלמידים למוסדות חינוך ברחבי הארץ
מוזמנים
¶
שמעון אבני - מנהל אגף הסעות והצטיידות, משרד החינוך
נעה אבירם - מנהלת אגף הפעלה ורישוי תחבורה ציבורית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
פאני גואטה - מנהלת מחלקת היסעים בעיריית הרצליה
דוד שגיב - מנהל תחום פיקוח על ההיסעים, עיריית באר שבע
מירה אוחנה - מזכירת היסעים, עיריית באר שבע
מיכאל אלחיאני - מנהל מחלק הסעות, עיריית נתניה
רחלי הכהן - המועצה הלאומית לשלום הילד
תמר זוסמן - פונה לוועדה
רישום פרלמנטרי
¶
ר.כ., חבר המתרגמים
פניות ציבור בנושא הקריטריונים למערך היסעים לתלמידים למוסדות חינוך ברחבי הארץ
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ברוכים הבאים. אנחנו ניגש מיד לדיון. האמת היא שזה לא דיון ראשון. הדיון בא בעקבות דיון שהיה לנו בנושא תחבורה ציבורית בבית שמש, בו התגלה לנו שיש בעיה בין משרד התחבורה לבין משרד החינוך לגבי מימון. זו בעצם התחשבנות כספים בין משרד התחבורה ובין משרד החינוך לגבי הסעות תלמידים, אבל מה שעלה מהדיון שיש לפעמים מצבים שאין תחבורה לא במימון ולא לא במימון, פשוט אין תחבורה וזה הנושא שאנחנו נדבר עליו.
כמנהגנו, אנחנו נפנה לפונים דבר ראשון, כי זו ועדה לפניות הציבורית. אנחנו בישיבה של הוועדה לפניות הציבור בנושא הקריטריונים למערך היסעים לתלמידים למוסדות חינוך ברחבי הארץ והגברת תמר זוסמן פנתה אלינו ובעקבות הפניה הזאת אנחנו מקיימים את הדיון.
תמר זוסמן
¶
אז אני הייתי גם בדיון הקודם, אחרי כל מה שהיה לנו, אם אתם זוכרים, בבית יעקב, שהיה לנו בית ספר רק בשכונה אחרת, מרוחקת למעלה מ-3 קילומטרים והייתה לנו את הבעיה עם התחבורה.
תמר זוסמן
¶
ג'. ועכשיו ברוך השם פתחו בית ספר, אבל אני מעלה עוד נושא שהוא כאוב לא פחות. יש חוק חינוך חובה גם לבנים וגם לבנות בנושא תלמודי תורה. אמנם זה מוסדות פרטיים, אבל עדיין זה מוסדות שמוכרים מבחינת משרד החינוך ועד כיתה א' יש בשכונה שלנו מבחינת לימודי תורה, מעל כיתה א', כולם נודדים לשכונות רחוקות הרבה יותר כמו רמה א', רמה ב', חפציבה וכו', אם אתה מכיר את בית שמש אתה יודע שהמרחקים הגיאוגרפיים שם הם ענקיים.
תמר זוסמן
¶
יש עוד שני קווים. עדיין זה צפוף והכל, אבל לגבי הבנות, אחרי שעשינו את כל הרעש והבלגן קיבלנו החזרי נסיעות. לגבי הבנים, אני טוענת שגם צריך לקבל החזרי נסיעות. למה ההורים צריכים לממן?
תמר זוסמן
¶
אנחנו מקבלים ממשרד החינוך, דרך החינוך העצמאי ומהעירייה. יש חוזר מנכ"ל משרד החינוך והוא אומר שצריך לקבל החזר נסיעות. גם עבור הבנים אנחנו צריכים לקבל החזרי נסיעות וזה על ידי משרד החינוך.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן. הדיון שלנו התרחב קצת. אמנם אנחנו יוצאים מפנייה ספציפית של רמת בית שמש, העיר בית שמש, אבל הנושא הוא נושא הרבה יותר קריטי ואני מסתמך עכשיו, זאת אומרת ידעתי את זה קודם, אבל יש לי פה מסמך רשמי של מרכז השלטון המקומי בישראל, שאומר – כל האמור לעיל, זאת אומרת יש פה את כל הקריטריונים הקיימים לגבי מימון הסעות לתלמידים בגילאי בית ספר יסודי, בחטיבות ביניים, בתיכון, יש פה סעיף לדעתי חמור ביותר – כל האמור לעיל לא מתייחס למערכת החינוך העצמאי, שאינה זכאית לארגון ומימון היסעים על פי אותם כללים במערכת זאת.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, קודם כל עצם העובדה שמפנים אותם לאגף לחינוך מוכר שאינו רשמי ובאופן ישיר לעמותות שמנהלות את המוסדות. בקיצור, הרשויות המקומיות ומשרד החינוך, הרשויות המקומיות בפרט ומשרד החינוך בכלל, יש פה אפליה מובנית לגבי הסעות תלמידים ואני חושב שזה מעשה חמור ביותר. לא יכול להיות שנושא כמו הסעות לבתי הספר, אין בזה שום עניין של דעות, של פדגוגיה ושל דברים כאלה, צריך לקחת את הילד מהבית לבית הספר. אז אם הוא גר במרחק של שלושה קילומטרים וכל הכללים שיש בבתי ספר אחרים, אין שום סיבה שבעולם שתהיה אפליה כל כך דיסקרימניישן, כל כך ברור בין ילדים כאלה וילדים אחרים.
אנחנו לא מתמקדים בהסעות של תלמידים הלומדים בחינוך המיוחד, על זה עשינו דיונים נפרדים. אנחנו מדברים על חינוך רגיל, ומה שמתברר גם במסמך של מרכז השלטון המקומי, ומשרד החינוך בוודאי יאשר את זה, שכללי ההשתתפות במימון ההסעות בין המדינה לבין השלטון המקומי, הם תוצאה של הסדרים היסטוריים המתעדכנים לעיתים רחוקות. למה שזה לא יתעדכן כל שנתיים? מה זה הסכמים היסטוריים?
שמעון אבני
¶
זה של מרכז השלטון המקומי, הוא העביר התייחסות. הם ביקשו התייחסות והוא העביר להם התייחסות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, אבל אנחנו מזמינים בדרך כלל נציגי אוצר וכל מה שיש להם להגיד בדרך כלל, אני אומר בדרך כלל, זה שאין כסף ואין זה ואין על מה לדבר וממש חבל על הזמן שלהם, כי הם פקידי אוצר, הם מקבלים משכורת די יפה ואני רוצה שהם יעבדו בינתיים ולא ישבו פה ויגידו לנו שאין מה לעשות. אבל אני חושב שיש פה שתי בעיות. יש את משרד החינוך ויש את משרד התחבורה. אני מאשים קודם כל, לגבי בית שמש ולגבי מקומות כאלה, את משרד התחבורה. אני טוען – תחבורה צריכה להיות. אחר כך נתווכח על ההתחשבנות מי משלם. מה שקרה בבית שמש, והגברת נעה אבירם בטח תשמח לענות - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ולשפר על השיפורים, אבל כשהיה הדיון הזה, התברר שכל הילדים האלה הרי צריכים לנסוע, אז הם עולים לאוטובוסים הרגילים. אז האזרחים שאינם ילדים אין להם מקום, או הילדים שאינם מבוגרים - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בדיוק, כי הם נלחמו זה בזה, אז החזקים, המבוגרים יותר לקחו את המקומות. בקיצור, לא הייתה תחבורה. זה דבר חמור מאד. תחבורה צריכה להיות. והחלק השני של הדיון זה מימון שמשרד החינוך שצריך לתת, בלי שום הבדל בין ילד שלומד באיזה שהוא מקום, באיזה שהוא חינוך שמוכר על ידי המדינה, שלא יקבל הסעות לפי אותם קריטריונים. ומה שאמרתי לגבי כלל הילדים, הגיע הזמן לעדכן את הקריטריונים. לא יכול להיות שהקריטריונים, למשל גם בחינוך מיוחד למדנו את זה, שהקריטריון של שלושה קילומטרים למשל, עושים את זה בקו אוויר. רוב השכונות בארץ בנויות שאם אתה נוסע ב - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
חבל ששלומית לא נמצאת פה, היא וודאי הייתה מזכירה לי את הדיון שהיה לגבי חינוך מיוחד, שילדים לא קיבלו הסעות בגלל שהם נמצאים בתוך שלושה קילומטרים אווירית. את זוכרת את הדיון הזה? זה לא שלושה קילומטרים בשטח.
דוד שגיב
¶
יש שתי אופציות להגדיר את המרחק. יש להגדיר מרחק של הליכה ויש להגדיר מרחק של נסיעה מרחוב לרחוב. זה לא אווירי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
טוב, אז בואו ניתן את רשות הדיבור הראשונה למשרד התחבורה קודם כל לגבי עצם הנגישות והתחבורה לילדים.
נעה אבירם
¶
אני רוצה להתחיל ולהתייחס לכותרת הדיון שמדברת על הסעות תלמידים וחשוב להבחין. משרד התחבורה לא מקיים הסעות תלמידים. משרד התחבורה מקיים תחבורה ציבורית מתוקף רישיון קו. זה שני דברים שונים לחלוטין. הסעות תלמידים מחויבות בנסיעה בישיבה, מחויבות בליווי, מחויבות בחגורות בטיחות. זה לא קורה בתחבורה ציבורית, בטח ובטח שלא בתחבורה ציבורית עירונית. לכן כל הדיון הזה, ואני גם יכולה לציין שיש היום חוות דעת משפטית של משרד התחבורה, שאומרת לא יכול להתקיים הסיפור הזה. לא יכול להתקיים הסיפור של הסעות של תלמידים מהבית לבית הספר כחלק מהתחבורה הציבורית. זו מערכת חקיקתית שונה ואני אומרת יותר מזה, זו מערכת בטיחותית שונה.
ולכן כל דבר שמדבר על קריטריונים, זה לא חלק מהתחבורה הציבורית.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
איך אומרים, על זה בוכה הנביא. אם דעתי כנבחר ציבור קובעת משהו ועוד 120 אנשים כמוני, אם מדינת ישראל נותנת תחבורה ציבורית לקשישים ולא אומרת קשישים זה משרד הרווחה, גם אם משרד הרווחה מממן חלק מהנסיעות, אז זה התחשבנות כספית בין תחבורה לרווחה, בלא שלילת או מניעת אוטובוסים, לא לאפשר לקשישים שעולים לאוטובוס את התחבורה הציבורית. הוא הדבר לגבי ילדים.
אם יש מצב שיש מקום, כמו רמת בית שמש ג', שלא היו מספיק אוטובוסים כי הילדים נסעו באוטובוסים הרגילים כי לא קיבלו מימון, כי לא היו הסעות של העירייה, שלא עשתה שם הסעות מסיבות שונות ומגוונות, משרד התחבורה צריך לספק תחבורה ציבורית. הם ציבור. הילדים הם ציבור. הזקנים הם ציבור. החיילים הם ציבור. זה שאתם אוספים חיילים ומשרד הביטחון משתתף בהוצאה, אם נניח יש לכם איזו בעיה עם משרד הביטחון, אתם לא תובילו את החיילים האלה בגלל שזה לא שייך אליכם?
נעה אבירם
¶
ברשותך אני אחדד ואומר, אני לא מדברת כרגע בכלל על שאלה של מימון. זה לא שאלה מימונית. לצורך העניין פקודות התעבורה בסעיף 70 מגדירות רכב להסעת תלמידים. מדובר על תנאים של נהג שמקבל אישור מיוחד להסעת תלמידים. מדובר על מערכות בטיחות, איתות, דברים כאלה. מדובר כמו שאמרתי על חגורות בטיחות, על ליווי בהסעה. זו הסעת תלמידים וזו לא תחבורה ציבורית. זה שצריך לתת תחבורה ציבורית ורמת בית שמש ג', או כל אזור אחר שמתאכלס ונדרשים שם שירותי תחבורה ציבורית, זה נכון, אבל שוב, לא מדובר על הסעה ייעודית ייחודית לתלמידים. לתחבורה ציבורית יכול לעלות כל אדם, מבלי קשר למטרת נסיעתו.
נעה אבירם
¶
אבל אני מפרידה, אני אומרת קו 19 ברמת בית שמש או קו 16 בבית שמש, משרד התחבורה צריך לתגבר, נקודה. קו לבית ספר כזה או אחר, לא יכול - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא, לא, אני לא ביקשתי את זה. למשל האוניברסיטאות, יש קווים לאוניברסיטות? לא לאוניברסיטה, אבל יש שם תחנה.
נעה אבירם
¶
בואו נפריד. כלפי תלמידים יש חובה חוקית אחרת, שלא ניתן לספק אותה בתחבורה הציבורית הסדירה. צריך להבין את זה.
נעה אבירם
¶
אני לא מדברת על חינוך מיוחד, אני אומרת שוב, הסעת תלמידים מוגדרת אחרת בחוק. מוגדר בדיוק מי הנהג שיכול לבצע אותה. לא כל נהג. צריך אישור מיוחד להסיע תלמידים. אני מניחה שכולם - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני שואל אותך, אמא עולה עם הילדים שלי שהם תלמידים בבוקר, נוסעת איתם אחר הצהריים. האוטובוס לא יעלה אותם בגלל שצריך להסעת תלמידים בטיחות אחרת?
נעה אבירם
¶
זה בוודאי. שוב, בתחבורה ציבורית יעלה כל אדם, לא משנה מה גילו ומטרת נסיעתו. ככל שהוא יכול לשלם הוא עולה על האוטובוס. אבל אני אומרת, כותרת הדיון הסעות תלמידים. משרד התחבורה לא מקיים הסעות תלמידים, לא יכול לקיים בתנאים הנתונים ואסור שיעשה זאת.
תמר זוסמן
¶
איך בירושלים יש לכם הסעות לבנות סמינר? הן הרבה יותר גדולות מילדים קטנים ויש להם הסעות בכל חלקי הארץ.
נעה אבירם
¶
אז אני אגיד שהיסטורית, משנות ה-80 בשל שינויים באזורי רישום ופרבור ודברים כאלה, נוצר איזה שהוא מפלס של הסעות "תלמידים" - - -
נעה אבירם
¶
שנייה, אני אשמח להשלים. וכמו שאני אומרת, יש היום חוות דעת חותכת שאומרת לא רק שלא מוסיפים, את הכל צריך לבטל.
נעה אבירם
¶
אין ספק שצריך למצוא פתרון לאותם תלמידים. צריך למצוא פתרון לכל נוסע באשר הוא. בתוך כך גם לאותם נוסעים, ילדים, נערים, שצריכים להגיע לבתי הספר. בהסעות תלמידים הפתרון הוא לא ממשרד התחבורה. אסור שיהיה.
נעה אבירם
¶
לתושבי רמת בית שמש ג' יש קווי אוטובוס שבאים לספק את הצרכים של כלל התושבים בכל שעות היום, אבל הקווים האלה - - -
נעה אבירם
¶
יש יותר והשכונה מתאכלסת ויש כל הזמן צורך לתת מענה לביקוש וזה מבורך ואנחנו צריכים לעשות שם יותר ויותר. אני מפרידה את זה מהדיון על תלמידים. אני מפרידה את זה מהדיון על היסעים לסמינר כזה או אחר, לתלמוד תורה כזה או אחר. אלה שני דיונים נפרדים. זה הדגש. תחבורה ציבורית – בוודאי. בוודאי שזה משרד התחבורה. היסעי תלמידים - - -
שמעון אבני
¶
מה זה חשוב? ילד בכיתה י"ב או בכיתה ז' יכול לעלות על אוטובוס שנוסע על הדרך ולרדת בבית הספר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
רק רגע, אני אתן לכל אחד לדבר לפי סדר, אבל אני עוד לא גמרתי בעניין העיקרון. יש מכללת ספיר בשדרות. איך נוסעים הסטודנטים לשם ומשם?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
למה הסטודנט במכללת ספיר מקבל אוטובוס, סטודנט באוניברסיטה פה, גבעת רם, מקבל אוטובוס ומי שרוצה לנסוע לישיבה או לסמינר לא מקבל אוטובוס?
נעה אבירם
¶
ברשותך, יש קווים ברשת הירושלמית, לצורך הדוגמא, שמגיעים לגבעת רם, כמו שהם גם מגיעים לתחנה המרכזית וכמו שהם מגיעים גם לשכונת ארנונה. וכולם - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן. ואתם לא תפלו את גבעת רם, אתם לא תגידו אני לא נותן אוטובוסים בגלל שמשרד החינוך יממן את הסטודנטים שלו.
נעה אבירם
¶
נכון, ואני אומרת שיש גם קווים שנוסעים סמוך לישיבות ועוצרים בישיבות והדברים האלה ימשיכו להתקיים. מה שאני מפרידה ומשנה מהדיון זה את הקווים הייעודיים, שהגברת גם מכירה ואת מציינת שיש היום קווים לישיבה כזו או אחרת, לתלמוד כזה או אחר, לסמינר כזה או אחר. זה בהיבטים החוקיים שלו אסור לו יותר להתקיים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זו הבעיה. אתם לא מספקים אוטובוסים. מה אתם משחקים איתנו? אני הרי עכשיו מביע זעקה של מאות אלפי נוסעים במשך כל ימות השנה. אותן בנות שנוסעות כאילו לסמינר לא מקבלות ממך אוטובוס לסמינר. תני להן אוטובוס רגיל, הסמינר שלהן נמצא במרכז העיר, שיוכלו לעלות על אוטובוס רגיל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ואתם לא מספקים את זה ואתם נותנים לאנשים לחכות בתחנות שעות, לא רק בימים ובמועדים, לא רק בחגים, אלא גם בבוקר ובערב, ואחר כך אתם אומרים לא, הן רוצות אוטובוס - - -
נעה אבירם
¶
מבקשים התאמות ספציפיות של שעות, של ימים, של כל מיני דברים שהן התאמות ספציפיות להיסעים מיוחדים, לא לתחבורה ציבורית.
מיכאל אלחיאני
¶
לא, לא, לא אמרתי הסעות תלמידים. יש לי ילדים בשכונה מסוימת בנתניה, שאני צריך להסיע אותם, זאת אומרת הם לומדים בבית ספר בשכונה אחרת. אין להם תחבורה ציבורית. לדוגמא, מרמת פולג, אם את מכירה, שזה קרוב, לגבעת האירועים, בית ספר רזיאל, מרחק של אולי 3-4 קילומטרים, אולי פחות, אין תחבורה ציבורית. זאת אומרת יש לנו בעיה עם זה.
נעה אבירם
¶
לגבי תחבורה ציבורית ככלל יש הנחיות שמגדירות. הרי בסוף אנחנו רוצים תחבורה ציבורית. תחבורה ציבורית היא רשת. היא לא מבוססת על נסיעה אחת בשבע ורבע בבוקר וחזור באחת בצהריים. זו לא תחבורה ציבורית. תחבורה ציבורית מבוססת על קווים סדירים, קבועים, בלוחות זמנים מוכרים, במסלול קבוע. זה מתקיים ויש צורך שהוא יתקיים - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש לי הערה לדברייך. גם אצלכם וגם בעולם כולו, אתם כן יודעים שבשעות מסוימות יש עומס ואתם מגבירים, שעות מסוימות-. זה לא חייבת להיות רשת אטומה, רובוטית, שנוסעת - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז יש צורך. אומר לך מנהל – לצורך הפרוטוקול אני מציין – אתה מיכאל אלחיאני, מנהל מחלקת הסעות בעיריית נתניה. אם הוא אומר שברמת פולג ילדים אין להם תחבורה ציבורית, את צריכה לספק תחבורה ציבורית, נקודה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש ביקושים. בשעות האלה יש ביקושים. את לא רוצה להוביל ברמת פולג לאזור בית הספר באמצע הלילה אוטובוסים, אבל בזמן שהילדים מגיעים והילדים חוזרים - - -
נעה אבירם
¶
אז שוב, תחבורה ציבורית לצורך העניין מבוססת בין היתר גם על אפשרות לבצע מעברים, ותחבורה ציבורית, ככל שהרשת היא בהירה וסדורה ותדירה, היא מאפשרת ביצוע מעברים. יכול להיות, אני לא מכירה את המקרה הזה ספציפית, אז אני לא אתייחס ספציפית לדוגמא, אבל יכול להיות שניתן לבצע את הנסיעה באמצעות מעבר וזה מענה שהוא תחבורה ציבורית. יכול להיות שזה לא מענה שמתאים לתלמידים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לסכם את חילוקי הדעות בינינו. לפי מה שאת אמרת וזו עמדת משרד התחבורה כבר כמה שנים, כל מה שלא – נקרא לזה הסעה מקרית – זה לא תחבורה ציבורית. אם זה תלמידים, אם זה נסיעות לאירועים, אם זה זה ואם זה זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
השיטה שלי היא, וזאת השיטה בכל העולם וכך צריכה להיות, שתחבורה ציבורית זה איפה שהציבור ומתי שהציבור צריך. אם זה ציבור בנתניה שצריך לרמת פולג, אם זה ציבור בשדרות שצריך למכללת ספיר ואם זה ציבורים שנוסעים בערבי חגים ובמוצאי שבתות. אני לא מבקש שתשלחו אוטובוסים 24 שעות כמו שאתם עושים בקווי הלילה שנוסעים עם אוטובוסים ריקים בכל הארץ ומיליונים, מיליוני-מיליונים - - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני כבר קיבלתי ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, מה שנתתם להם. גם נתתם להם חומר מאד מאד חלקי - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
שלא אומרות לי כמה עולות ההסעות הריקות אני מדבר, אני לא מדבר על מה שיש צורך. כמה עולה למדינה הנסיעות הריקות שאתם עושים בלילות. אבל אתם החלטתם, זכותם לעשות את זה, אבל לא יתכן שכשיש נוסעים ובמקומות שיש נוסעים, לא תספקו אוטובוסים בגלל שאין לכם מספיק תקציב. זה דבר - - -
נעה אבירם
¶
אני לא דיברתי פה בכלל על תקציב. צריך להכיר או להתייחס למערכת החוקית. אנחנו יושבים בבית המחוקקים וככל שישתנו החוק ו/או התקנות, נפעל. במערכת החקיקה כיום - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הפירוש שלכם לחוק של הספקת תחבורה ציבורית מעוות. זה מה שאני טוען ואת זה אני אצעק בכל מקום.
נעה אבירם
¶
זה נכון מה שאתה אומר שתחבורה ציבורית נסמכת על נוסעים אקראיים, לא מאורגנים – זו תחבורה ציבורית. קבוצות מאורגנות זה היסעים וזה חשוב לי - - -
מיכאל אלחיאני
¶
אתם צריכים לתת מענה. לדוגמא מקריית השרון בנתניה צריכים להסיע תלמידים לבית ספר בר אילן בנות. עכשיו, אין מספיק מענה בתחבורה הרגילה, אז מה אנחנו נעשה? העירייה מוציאה מכספה כספים על מנת להסיע תלמידים - - -
נעה אבירם
¶
אני חוזרת ואומרת – הסעות תלמידים מחויבות בתנאים שלא נמצאים היום בתחבורה הציבורית, בוודאי העירונית, בפרט שאנחנו מדברים על נסיעות שהן מחויבות בנגישות ושהן מבוססות על עמידה. הסעות תלמידים מחויבות במקומות ישיבה. אלה שני דברים שונים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני שמעתי את דברייך ואני מציין שוב שמבחינת משרד התחבורה אני מבקש ממך רק דבר אחד, איפה שיש ציבור, שם תשימי אוטובוס. לא יותר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז זהו. לגבי משרד התחבורה סגרתי את העניין. שלום לחברת הכנסת לביא. לגבי משרד התחבורה סגרתי את העניין. כל מקום שיש ציבור – צריך אוטובוס וזה צריך להיות ציבורי ולא פרטי ולא ארגוני ולא קבוצתי ולא להפלות בין קשיש לילד, לבין צעיר, לבין חייל, לבין נתמך משרד הרווחה או כל אפליה אחרת. לא יכולה להיות אפליה.
עכשיו נעבור לגבי משרד החינוך. מה הם הקריטריונים לסבסוד ומימון תלמידים במשרד החינוך? ואת זה אני מבקש לשמוע משמעון אבני, מנהל אגף הסעות והצטיידות במשרד החינוך.
שמעון אבני
¶
אני רק אגיד בפתיחה שהאגף שלי לא מתעסק, אני לא מסיע, לא מממן ולא אחראי על כל מה שקשור לחינוך העצמאי, לצורך העניין. יש אצלנו אגף נפרד, שהוא מטפל ב - - -
שמעון אבני
¶
למה? אני לא יודע. זה היסטורית ככה. כשאני נכנסתי זה היה ככה. אין לי מושג למה. כל מה שקשור לחינוך מיוחד במגזר החרדי - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני ממש מצטער, אבל אני לא מבין למה שמעון אבני לא יכול לייצג ולנהל את מערך ההיסעים בחינוך החרדי.
שמעון אבני
¶
אני אומר, אני לא יודע. זה היסטורי. כשאני נכנסתי לתפקיד זה היה. אגב, אני פועל היום, כי אני חושב שצריך להיות גוף אחד במשרד החינוך. זאת אומרת כל המנהל החרדי, אני פועל להעביר את תחום ההסעות שלו אלי ואני אנהל אותו גם כן, כדי שיהיה גורם אחד שרואה.
תמר זוסמן
¶
שתבין איך זה עובד, עכשיו היינו צריכים רישיון וסמל מוסד לבית הספר שברמה ג', אז הפעלתי את אלרואי ואת כולם שם.
תמר זוסמן
¶
הוא ראש המטה של הרב פורוש, של סגן השר. הוא פעל לי בקטע הזה, אבל זה אנחנו והערבים בעצם באותה משבצת, תכלס.
שמעון אבני
¶
כן. עכשיו אני יודע שלא מסיעים, מסיעים רק את אל המעיין. עוד פעם, אני מדבר עכשיו במקום הגברת שוש אפרגן, שהיא אחראית, היא לא כפופה אלי ואין לי אחריות עליה ואני - - -
שמעון אבני
¶
גם את חוזר מנכ"ל. יש את עיקרון המרחק ואת הקרבה של בית הספר לבית של הילד. הוא צריך ללמוד בבית הספר הקרוב לביתו - - -
שמעון אבני
¶
לא, לא, לא. אנחנו משלמים ישירות לרשויות המקומיות. אנחנו עובדים ישירות מול הרשויות המקומיות והרשות המקומית מעסיקה קבלן הסעות, בהנחה שהיא עושה הסעות. אנחנו גם משלמים, אם יש תחבורה ציבורית, אנחנו גם יכולים לשלם לרשות כרטיסייה והיא מעבירה להורים.
שמעון אבני
¶
תלוי. יש פה שתי שיטות התחשבנות. בדרך כלל החינוך הרגיל, לא החינוך המיוחד, החינוך הרגיל, אנחנו משלמים פר תלמיד. זאת אומרת אנחנו משלמים על כל ילד את הנסיעה ובחינוך המיוחד אנחנו משלמים מסלול. זאת אומרת זה לא משנה כמה ילדים ייסעו, אנחנו משלמים על האוטו כאוטו.
שמעון אבני
¶
כן, כן. נגיד עכשיו יש ילד אחד שיכול לנסוע על אוטו, כשאתה מבין שהחינוך המיוחד הוא הרבה יותר יקר כי - - -
שמעון אבני
¶
למשל רשויות שמסיעות בממוגני ירי, אחוז ההשתתפות שלהן הוא 90%. מועצות אזוריות – 85%. נתניה – 50% או 40%. כמה אחוז? משהו כזה. כל רשות יש לה אחוז השתתפות אחר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
את לא תאמיני מה שענו לנו. הם תוצאה של הסדרים היסטוריים המתעדכנים לעתים רחוקות. זה בערך 30 שנה.
שמעון אבני
¶
אני מסכים איתך. אגב, בגלל זה אני שאלתי למה אין פה נציג אוצר. אני מסכים איתך. אגב, הרשויות מוציאות הרבה יותר כסף כי היו התייקרויות מאז.
שמעון אבני
¶
כן, זה היסטורי. פעם ישב האוצר עם כל משרדי הממשלה, לפני 20 שנה ולקחו ועשו איזו שהיא התחשבנות וקבעו לכל רשות מה התעריף פר תלמיד שלה. זאת 10 שקלים, זאת 5 שקלים, זאת 3 שקלים.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
אתה יודע, יש ערים שמוגדרות כערים קולטות עלייה וגם לא. הרי יש על זה עכשיו דיון מי כן, מי לא. רמת השרון מוגדרת כעיר קולטת עלייה, נתניה לא. אנחנו יודעים באיזה עיוותים היסטוריים אנחנו נמצאים פה במדינת ישראל.
שמעון אבני
¶
אגב, עשינו בנושא הזה, לצורך העניין נגיד ניקח את נתניה כי הם יושבים פה, כי הוא יושב פה - - -
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
בצדק הוא יושב פה, אתה יודע. למשל זו דוגמא. זו השלכה של הדיון, של הדברים שאני כרגע אומרת.
שמעון אבני
¶
בסדר, אז אני אומר, אז נגיד הם קלטו ויש אחוז גבוה של אתיופים שנקלטו. אגב, יש עשינו את זה בכל הארץ. לקחנו את האוכלוסיות, גם אגב כדי לפזר אותם ולא ליצור ריכוזים. זאת אומרת כשיש מקומות שהם בעיתים, שמזוהה איזו שהיא בעיה מערכתית, אז אנחנו נותנים לזה פיתרון. אז למשל בסוגיות של עולי אתיופיה קיצרנו מרחקים ופיזרנו אותם בבתי ספר ושילמנו 100%, לא נתנו לרשות לשאת בעלות. זאת אומרת המערכות לא עד כדי כך אטומות.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
מה זה כן עדכנתם? אבל הייתה עבודה של ראשת העיר, כי באמת אחרי מאבקים מאד גדולים, אני מזכירה לכם. לא הייתה איזו רוח התנדבות של - - -
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
המדינה לא באה ולוקחת אחריות. באים וקולטים בנתניה ואז יש בעיה עם בתי הספר ואז צריך הסעות ואז העירייה אומרת אני לא יכולה. זה לא שיש פה איזה שיתוף פעולה מלמעלה, שבא עוטף ומלווה את כל הסוגיה הזאת.
שמעון אבני
¶
תראי, הרשות היא לצורך העניין הגורם הדומיננטי המוביל, המתכנן, היוזם. בלי פנייה של הרשות אנחנו לעולם לא נדע אם יש בעיה. אם בית שמש לא הייתה פונה, לא היינו יודעים שיש בעיה בבית שמש. אז כשעיריית נתניה פנתה ואמרה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אומרת לי מירב, ממלאת מקום המנהלת של הוועדה, המזכירה שלנו, למשל קריית גת. יש שם הרבה קליטת עלייה ופיתוח וכל זה. אם ראש העיר לא בא אליכם וראש עיריית נתניה כן בא, אז תושבי קריית גת - - -
שמעון אבני
¶
לא, אז למשל כשבאה ראש עיריית נתניה, במקרה הזה זה לא הייתה ראשת עיריית נתניה, במקרה הזה באו ראשי המועצות והרשויות בקריות, בצפון, ואמרו יש לנו בעיה עם ילדים אתיופים, אנחנו רוצים להסיע. ואז עשינו בדיקה ארצית. זאת אומרת אם תהיה עכשיו פניה לגבי ילדים, לא יודע, שיש איתם איזו שהיא בעיה, אנחנו נעשה בדיקה ארצית ואנחנו ניתן מענה ארצי. אנחנו לא נותנים נקודתית. אנחנו יודעים גם לתת נקודתית, אבל כשבדקנו את זה וראינו שיש בעיה רוחבית עם כל הילדים, אז פנינו לכל הרשויות בארץ ואמרנו חברים, בואו תציגו לנו איפה יש בעיות עם ילדים אתיופים שלומדים בבתי הספר. מי שהעלה בעיה, מצאנו לזה פתרון, נתנו כסף, קיצרנו מרחקים וכל שנה אנחנו בודקים את הדבר. זאת אומרת יש אישורים חריגים. זה לא שהמערכת אטומה, היא לא רואה. במקרה הזה אני לא יודע - - -
שמעון אבני
¶
אתם מבינים? זה הסכם בין משרד החינוך, השלטון המקומי והאוצר – שלושת הגופים האלה ישבו וסיכמו ועשו הסכמים. במסגרת ההסכמים האלה נקבעו מחירי פר תלמיד. היו שלוש פעמים התייקרויות בשנת 2006, בשנת 2008 ובשנת 2012. שלוש פעמים האוצר אמר, באמת הסכום נשחק בצורה שהיא בלתי אפשרית והוא נתן פיצוי.
שמעון אבני
¶
בשנת 2012, לפני ארבע שנים. זאת הייתה הפעם האחרונה. להגיד לך, אני אומר לך ואני מצהיר את זה, שחד משמעית הסכומים הם לא מדויקים והם לא טובים והם לא נכונים והרשויות נאלצות להוציא הרבה מאד כסף מכיסן ולממן. זאת אומרת כשאני אומר נגיד שעלות ההסעה היא 50%, אז אני לא באמת נותן לו 50%. אני נותן לו 30%, 35%, כי זה נשחק. ועכשיו נעשית עבודה מאד גדולה מול האוצר, עם חשבות משרד החינוך והתקציבים, כדי לעדכן את הדבר הזה. כמה האוצר יסכים ללכת ולפתוח ולתת, בסוף זה כסף.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש לי שאלה של מה שנקרא אדם פשוט. למה שלא תתנו, אתם נותנים לכל תלמיד, נכון? בשלושה קילומטרים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז למה אתה צריך שעיריות יפעילו חברות הסעה שזה מכרזים וביזנס וקשרים ופרנסות ותעשייה שלמה? למה שלמשרד התחבורה לא יהיו אוטובוסים רגילים, הרי מדובר בילדים בריאים, נכון? לא מדובר פה בילדים נכים. שיקבלו כרטיסייה מהעירייה, אפילו דרך העירייה, אבל ממשרד החינוך, כל ילד אותה כרטיסייה, אותה נסיעה, אותה זכאות.
נעה אבירם
¶
א' זו מערכת ביקושים שונה לגמרי. הוא צריך את האוטובוסים בשבע בבוקר ובאחת בצהריים, שעות הצהריים. משקית זה לא סביר לעשות את זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא יודע מי קבע שמשקית אי אפשר לעשות את זה. אתה אומר קיבוץ, הבנתי, כי אולי אין שם אוטובוס, אבל בערים יש אוטובוסים?
נעה אבירם
¶
אני אגיד דרך אגב שמשרד התחבורה כן חושב וכן התניע עבודה בנושא, שנכון לאגם את התקציבים ולייצר מפלס, שהוא לא מפלס של תחבורה ציבורית, שהוא מפלס של הסעות תלמידים שהוא מאפשר גמישות. מחר יש טיול שנתי, אז מה? אז הנסיעה מתבטלת? אני מזכירה שעל תחבורה ציבורית עולים כולם, לא רק תלמידי בית הספר.
נעה אבירם
¶
אני אומרת למשל יש היום קו – וזה לא מצב תקין – אבל יש היום קו שמשרת ייעודית בית ספר. מחר בית הספר הזה יוצא לטיול שנתי, אין לכאורה צורך בנסיעה הזאת.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא דיברתי על ייעודית. אני מתנצל שלא הובנתי נכון. אני סיכמתי בקטע הראשון של הדיון שלדעתי תחבורה ציבורית צריכה לספק תחבורה איפה שיש ציבור, לפי השעות שיש ציבורים. למה משרד התחבורה לא אומר אני מממן כל ילד שגר רחוק. אני נותן לעירייה או לבית הספר כרטיס נסיעה, שיעלה לאוטובוס הרגיל ומשרד התחבורה יספק אוטובוסים. למה אני צריך את כל המסחרה שיש בעיריות ובמועצות האזוריות, עם כל מיני מערכי היסעים. אני מבין את זה שלגבי ילדים בחינוך מיוחד צריך את זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כי זה טנדרים, זה קשר אישי שבין הנהג למשפחה, אבל ילדים בריאים, שיהיו בריאים, הם עולים לאוטובוס. למה אני צריך את זה?
שמעון אבני
¶
אני אגיד לך, רגע, שנייה נעה. קודם כל זה מופנה אליכם, אבל א' לדעתי אין לכם את כמות כלי הרכב להעמיד, אין סיכוי בעולם שאתם תעשו ותבנו מערכת שתיכנס במקום קווי ההסעות, אבל יש המון ילדים שהם ילדי כיתה א'. אתה רואה ילד בכיתה א' עולה עכשיו על אוטובוס קו תחבורה ציבורית?
שמעון אבני
¶
אתם, אתם מוכשרים. אצלנו פחות מוכשרים, אבל אין מצב שילד שבגן או ילד בכיתה א' יעלה על קו תחבורה ציבורית ולכן יש את הקווים המסודרים האלה. אני חושב שזה נכון, אגב. אין לי בעיה שמשרד התחבורה רוצה לקחת את זה עליו, זה - - -
נעה אבירם
¶
לא, אבל אני חושבת שיכול להיות, ושוב, אני אומרת שזה דברים שנדונו ושיש הסכמה לגביהם. חסר פה היום איזה שהוא מפלס. האוטובוסים הצהובים האלה שאנחנו מכירים מחו"ל, יכול להיות שזה איזה שהוא מפלס שירות שנדרש ב - - -
נעה אבירם
¶
לא, הצהובים של האזוריות. הם בכלל סיפור של מועצות אזוריות, אבל לצורך העניין מה שאין בארץ היום זה קווי היסעים ייעודיים לתלמידים מפתח הבית לדלת בית הספר. יכול להיות שזה משהו שנכון לעשות אותו. בוודאי שזה לא משהו שאפשר להעמיס אותו על התחבורה הציבורית, כי אז יהיה לנו הרבה רמות בית שמש ג' כאלה.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
זה הסטייט, מה זאת אומרת? אני חייבת לספר לכם שהייתי בשבתון בשנת 2008 בארצות הברית ואני לקחתי את הילדים לבית הספר ועקפתי אוטובוס צהוב.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
אבל זה לא כתוב באף מקום, מאיפה אתה צריך לדעת את זה? אתה גם לא צריך לעבור תיאוריה.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
יופי, אבל זה היום השני שלי, הייתי בדרך לאוניברסיטה וכשסיפרתי את זה אמרו לי – את השתגעת?
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
נכון. אם אנחנו היינו כמו האמריקאים, מבינים שתחבורה ציבורית לתלמידים זה הדבר הכי חשוב, הכי משמעותי, כל הדיון הזה היה - - -
שמעון אבני
¶
אגב, אני מניח שראית גם איך מעלים אותם. ראית את מעלים את הילדים לאוטובוס? מורה, שניים-שניים מחזיקים ידיים, עולים, חוזרת, לוקחת עוד שניים.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
כן, כן, זה מאורגן. תראה, גם שם יש דיפרנציאציה, יש מדינות עשירות יותר ומדינות מוחלשות יותר, אז בוודאי שאתה רואה את זה אחרת. אתה רואה אוטובוסים חדשים, אתה רואה כמו שאמרת פעם יש איש צוות, פעם אין איש צוות, אבל התודעה הציבורית היא – לעקוף אוטובוס צהוב זה כמו לא לעמוד בצפירה. כלומר, זה בערך ההשוואה מבחינת התגובה שהייתה לי. אני אמרתי איפה אתם מלמדים את החברה שמצטרפים? אתה לא צריך לעשות תיאורה כשאתה עובר, אבל שיהיה משהו.
זה מביא את כל הדיון הזה - - -
שמעון אבני
¶
לא. אני היום מפעיל את המערך הזה. אני אגב רוכש אוטובוסים צהובים למועצות האזוריות. אני משתתף בעלות, במימון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זה מעניין. אני רוצה לספר לכם שבניו-יורק כל תלמודי התורה, שהם פרטיים לחלוטין ובארצות הברית יש הפרדת דת ממדינה ואין בכלל תקצוב למוסדות פרטיים, בעניין האוטובוסים ובכל עניין הבטיחות והתזונה, המדינה מתקצבת את האוטובוס, הסטייט.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז אולי באמת נעשה איזה שהוא סיכום, שאנחנו מבקשים שיוקם מערך תחבורה ציבורית לתלמידים או במשרד התחבורה, או שיש מספיק משרדים היום שמחפשים מה לעשות. אולי המשרד לשוויון חברתי יעשה מערך הסעה. לא, זה לא צחוק. חייבים לעשות את זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ועוד סיכום אני רוצה, לפני שאני אתן לכל אחד להגיד עוד משפט. אני לא מבין ואני דורש שהקריטריונים שנקבעו לגבי כלל הילדים ייקבעו גם על החינוך העצמאי, מבלי להפלות אותו לרעה.
עכשיו חברת הכנסת רוצה להגיד עוד משהו? זה היה דיון כזה מאד פתוח, אז אם את רוצה להוסיף משהו ואז נסכם.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
כן, זה פשוט יום מאד עמוס פה, גם חבר הנאמנים. אני קודם כל רוצה לברך אותך, אדוני יושב הראש, על הדיון המאד מאד חשוב הזה. אין מספיק הבנה ואפילו כבוד למקום הזה של היסעי תלמידים. כלומר, להסיע תלמידים לבית ספר זה דבר שהנה, אנחנו לומדים מחברינו בארצות הברית איך שם, וגם באירופה, אבל בארצות הברית זה מאד בולט כי אנחנו מכירים באמת את הנושא הזה. אפילו לסמן אוטובוס תלמידים, לסמן אותו שאנחנו נדע שיש קודם כל תלמידים ואחרי זה אנחנו.
יש פערים מאד מאד גדולים. אנחנו מדברים על זה. מדברים על תקצוב דיפרנציאלי במערכת החינוך, מדברים על ילד שגדל במקום X נדע מה אופק ההתפתחות שלו. מדינת ישראל היא לא מדינה רגילה וצריך לראות איך גם כאן אנחנו נותנים מענה בצורה מסודרת. אני מקבלת הרבה מאד פניות. אני יודעת שאתה מקבל אולי יותר מהחינוך העצמאי, אבל בהרבה מאד מקומות.
גברתי משרד התחבורה, במדינת ישראל אין תחבורה ציבורית, בואי לא נהיה תמימים. זה שיוצא מאיזה מושב, כפר, אוטובוס בשבע בבוקר כשמערכת החינוך נפתחת בשבע וחצי ולאמהות עובדות אין איך לצאת מאותו מקום, אין לנו באמת תחבורה ציבורית במדינת ישראל. אז צריך פתח לבוא ולראות מה אנחנו עושים פה. כן, יש פתרונות. אפשר לראות וללמוד מהעולם. ואדוני, הסוגיה שאתה מעלה אותה, היא סוגיה שחייבת לעלות בצורה מאד משמעותית, גם בחקיקה, גם במודעות ולנסות ולראות איך אנחנו פותחים את הקופסא הזאת של השלטון המקומי, של האוצר ושל משרד החינוך.
אדוני, אני חושבת שצריך לזמן דיון נוסף עם המשרדים שהזכרתי כרגע ולראות איך פותחים את התיבה הזאת, שאתה יודע, אולי נוח פוליטית לכמה גופים להשאיר אותה סגורה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לציין, הזכרת לי את העניין של ה-School Bus בארצות הברית. היום בבוקר נסעתי ברחוב דובר שלום שמגר וראיתי אוטובוס שיש לו את הפנסים, אוטובוס גדול עם שני פנסים והוא עזר לאסוף תלמיד, וראיתי מכוניות עוקפות אותו ואמרתי לעצמי אם ילד עובר עכשיו לתפוס את האוטובוס הזה, אין לו סיכוי, כי אף אחד לא רואה אותו.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
אבל אם האוטובוסים היו מסומנים – בא נתחיל מזה. אני בטוחה שאם תזמין את המפכ"ל לפה ונחשוב איך עושים את זה ואיך מחנכים את הציבור ומעבירים גם החלטה בכנסת, שלא עוקפים אוטובוס. אבל צריך לבוא ולראות וקודם כל לצבוע את האוטובוסים, ללמד את הציבור. הרי איך עושים את זה?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יכול להיות. אנחנו נדבר על זה. יש לי פה משהו מגובש שהתחלתי לגבש לגבי המימון, אבל זה לא פותר את הבעיה.
רחלי הכהן
¶
רחלי הכהן מהמועצה לשלום הילד. אני רק רוצה להצטרף לדברים שנאמרו ולהגיד שחוץ מזה שמגיעות אלינו הרבה פניות גם בעניין של ההסעות ספציפית, ששם גם הצורך במלווה כל הזמן עולה, גם בחינוך רגיל, לא רק בחינוך מיוחד, אבל אני לא אכנס לזה עכשיו. כשמדובר בתחבורה ציבורית, נורא חשוב לדעת שגם אם הרשות, כביכול בלי קשר לשאלת מימון, את אומרת גם אם היא כבר מממנת את זה ונותנת לילד כרטיסיה, עולות הרבה בעיות אחרות, למשל הצפיפות, או התדירות. ילד בכיתה ב' עם ילקוט מאד כבד, שנדחק בין המון אנשים ולא יכול לשבת. אני לא אומרת שזה עניין של משרד התחבורה, אבל זה כן משהו שצריך לתת עליו את הדעת.
ויותר מזה, גם לגבי תוואי הדרך זה מאד משמעותי. זאת אומרת אם ילד צריך להחליף באמצע אוטובוס והתחנה השנייה של הקו השני ממול ויש כביש סואן, כמו שיש משמרות בטיחות וילד עד גיל 9 – אנחנו כל הזמן חוזרים ואומרים – לא חוצה כביש לבד – לא יתכן שזה שהוא מקבל את הכרטיסייה ביד זה בעצם הפתרון של הרשות לזה שהיא מארגנת לו דרך להגיע לבית הספר. זה לא הדרך מבחינתנו וזה גם דברים שצריך למצוא להם פתרון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אמרת דבר נכון, כי אם ילד צריך לעבור כביש מאוטובוס לאוטובוס, זה לא כמו אנשים צעירים. את זוכרת כשהיו לנו ויכוחים על העניין של האטריות, כששיניתם את כל השיטה של האטריות של האוטובוסים, הקווים האלה ועשיתם קווי רוחב וקווי אורך, טענתי שזה טוב לאנשים בריאים וצעירים ולא לקשישים ולא ילדים, אז פה זו הדוגמא. אם את אומרת לעבור כביש לילד, כמו שאמרת, עם ילקוט, זו סכנה - - -
נעה אבירם
¶
אני חושבת שזה רק מצביע שבאמת המענה הוא לא בתחבורה הציבורית ואני גם אוסיף ואומר, ככל שהוא נוסע בעיר, האוטובוס יהיה מונגש, נמוך רצפה, מבוסס על עמידה. לא תמיד הילד בכלל יכול להגיע לאחוז ולנסוע בבטיחות. שוב - - -
רחלי הכהן
¶
אני רק אגיד עוד משפט אחד בהקשר הזה, שגם צריך אולי כן לבחון והיו לנו פניות מעיריית צפת שגם פחות משני קילומטרים, אבל תוואי הדרך הוא מאד קשה. למשל אם יש הרבה עליות, אם יש כבישים מאד מסוכנים בדרך, גם שם צריך למצוא לזה פתרון. אז מה אם זה פחות משני קילומטרים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן, את הקריטריונים חייבים לעדכן. בסיכום תכתבי באמת שצריך לעדכן את הקריטריונים. אני לא קובע מה הם הקריטריונים, אבל צריך לעדכן.
דוד שגיב
¶
אני חושב שילד זה ילד בסופו של דבר, אם זה בחינוך המיוחד, ששם הלקות היא קשה יותר מן הסתם ובחינוך הרגיל אין לקות, אבל ילד זה ילד. הוא צריך השגחה. בסופו של דבר אנחנו מפעילים היסעים גם למרכזי קליטה לצורך העניין, שבהם אין מלווים ושם זה קטסטרופה מה שקורה בהסעות האלה. ילדים לא חגורים, ילדים באמצע ההסעה משחררים את החגורה. רבים ביניהם. אין מבוגר אחראי שישגיח וזה מתכון לאסון ולדעתי צריך לקחת אחריות גם על הדבר הזה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מי עוד רוצה לומר משהו, איזה משפט לסיכום? כולם דיברו. אז אני רוצה להודות לכם ורק להקריא את הסיכומים:
הוועדה לפניות הציבור מבקשת לתגבר את התחבורה הציבורית במקומות שעדיין אין פתרון להסעות התלמידים. איפה שיש ציבור, שם צריך תחבורה ציבורית.
אנחנו מציעים שיוקם מערך תחבורה ציבורית לתלמידים על ידי הממשלה, אם על ידי משרד התחבורה, או על ידי המשרד לשוויון חברתי, או כל משרד אחר שעוסק בילדים.
הקריטריונים שנקבעו לגבי תלמידים כבר נקבעו מזמן וצריך לעדכן את הקריטריונים כל שנה מחדש. אנחנו נשמח לקבל את הקריטריונים המפורטים.
הקריטריונים שנקבעו לגבי תלמידים בחינוך הממלכתי, חייבים לחול גם על התלמידים בחינוך העצמאי ובחינוך הפרטי, כולל תלמודי תורה.
אני רוצה להודות לכם שהייתם איתנו. יש לי פה איזו הצעת חוק שהתחלתי לגבש, אולי נגבש את זה ונגיש את זה. אולי נתייעץ אתכם שוב. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:55.