הכנסת העשרים
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 278
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ז' בחשון התשע"ז (08 בנובמבר 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 08/11/2016
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
דוד האן - האפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי, משרד המשפטים
ספי זינגר - משרד המשפטים
מיכל אלבז - משרד המשפטים
אביגיל זרביב - ראש תחום אגף אסטרטגיה, משרד המשפטים
מיכל סיני ליויתן - מחלקה משפטית, בנק ישראל
אופירה ריבלין - פיקוח על הבנקים, בנק ישראל
יעל שני - מח' משפטית, בנק ישראל
שירין עבוד - מחל'ה משפטית, בנק ישראל
מאיה גרינברג - סמנכ"לית מקצועית הוצל"פ, רשות האכיפה והגביה
ענת הר-אבן - רשות האכיפה והגבייה
עדנה מרציאנו - מנהלת תחום פשיטות רגל, המוסד לביטוח לאומי
שרית דמרי-דבוש - יועצת משפטית, המוסד לביטוח לאומי
בצלאל אביטבול - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
חנוך הגר - עו"ד במחלקת יעוץ משפטי, רשות לניירות ערך
הילה אוסובסקי - רפרנט מחלקת תאגידים, רשות לניירות ערך
שירי לנג - ממונה חקיקה בלשכה המשפטית, הנהלת בתי המשפט
עדי גרינבאום - יועצת משפטית, לשכת רואי החשבון בישראל
מנחם רהב - יו"ר ועדת חוק חדלות פרעון, לשכת רואי החשבון בישראל
אילן פלטו - מנכ"ל, איגוד החברות הציבוריות
לילי לאה בורוכוב - מנהלת קשרי ממשל, להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
שי מילוא - פורום חדלות פרעון, לשכת עורכי הדין
שלום לרנר - איגוד הבנקים
תמר לוסטר - ראש הקליניקה לעריכת דין קהילתית, המרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן
רן מלמד - סמנכ"ל, עמותת ידיד
נירה שלו - עמותת ידיד
הדר נאות - עורכת דין
אוריאל לדרברג - מנכ"ל, פעמונים
בקי קשת - עו"ד
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בוקר טוב לחבריי חברי הכנסת, בוקר טוב לממלכה ולכל האורחים. סיימנו את חדלות הפירעון של התאגידים, התחלנו לעסוק בחדלות פירעון של יחידים. אנחנו זוכרים שכמה נושאים חשובים השארנו להכרעה: מה זה חדלות פירעון, איך מחשבים את זה, מה הסמכויות של הנאמן, מי ממנה אותו וכו'. השארנו כמה דברים, אנחנו מנהלים על זה דיונים. כשנגיע לקראת זה, נקבל גם הכרעה בדברים האלה, זאת למרות שדעתי די ברורה.
פרק א'
¶
תחולה והוראות כלליות
תחולה 101. (א) הוראות חלק זה יחולו על הליכי חדלות פירעון לגבי חייב שהוא יחיד (בחלק זה -
היחיד).
(ב) לא ייפתחו הליכי חדלות פירעון לפי חלק זה לגבי יחיד, אלא אם כן מתקיים
לגביו אחד מאלה
¶
מרכז חייו במועד הגשת הבקשה לצו לפתיחת הליכים או במועד
מוקדם יותר החל בששת החודשים שקדמו למועד האמור, הוא
בישראל;
במועד הגשת הבקשה לצו לפתיחת הליכים יש לו נכסים בישראל
או שהוא מנהל עסקים בישראל.
מיכל אלבז
¶
זה סעיף הקובע את תחולת החלק שחל על יחידים. מדובר באישיות משפטית טבעית. אדם פרטי קובע מה הזיקות שדרושות כדי להיכנס לתחולה של החוק.
מיכל אלבז
¶
אחת מהזיקות לישראל קשורה לנכסים בישראל ולניהול עסקים. הזיקה הנוספת נוגעת למרכז חייו של החייב בישראל. קבענו שהזיקה תהיה 6 חודשים מוקדם יותר, כדי שתהיה פחות אפשרות למניפולציה על מקום המגורים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הנושא של ישראל הוא רק בשביל לקבוע אם הוא באחריותנו ואנחנו צריכים לטפל בו, זה לא בא לדבר על הנכסים. אדם שנמצא בישראל ויש לו נכסים בחו"ל לא יכול להיות חדל פירעון בישראל ומיליארדר בארצות הברית.
דוד האן
¶
הליך של חדלות פירעון הוא הליך גלובאלי, אתה אמור להיות בעל יכולת לתפוס נכסים באשר הם. בעיית האכיפה תוסדר ביחסים בין מדינות אחרות בחלק המאוחר יותר.
רן מלמד
¶
החוק מדבר על הכנסת אנשים להליך חדלות פירעון, זאת מבלי לבקש את אישורם, מבלי לשאול אותם אם הם מעוניינים. אני לא בא ואומר שלא ייפתחו הליכי חדלות פירעון אלא אם הוא מבקש, אבל אני כן מבקש שזה יהיה על השולחן כדי שנוכל לדון בהרחבה בשאלה אם האנשים צריכים להיות מחויבים להיכנס להליך הזה או יש להם זכות בחירה.
גור בליי
¶
הרשאים 102. אלה רשאים להגיש בקשה לצו לפתיחת הליכים לגבי יחיד:
להגיש
בקשה
היחיד;
נושה;
היועץ המשפטי לממשלה.
גור בליי
¶
הגורם 103. (א) בקשת היחיד לצו לפתיחת הליכים תוגש לממונה, בהתאם להוראות
המוסמך פק ב'.
לדון
בבקשה
(ב) על אף הוראות סעיף קטן (א), בקשה לצו לפתיחת הליכים של יחיד
שסך חובותיו אינו עולה על 150,000 שקלים חדשים תוגש לרשם ההוצאה
לפועל בהתאם להוראות פרק י"ב.
(ג) בקשת הנושה ובקשת היועץ המשפטי לממשלה, לצו לפתיחת הליכים,
יוגשו לבית המשפט, בהתאם להוראות פרק ג'.
גור בליי
¶
"בית משפט" –
לעניין הליכים לפי חוק זה לגבי חייב שהוא תאגיד – בית המשפט
המחוזי שבאזור שיפוטו רשום התאגיד או שבו מצויים מקום עסקו
העיקרי או נכסיו;
לעניין הליכים לפי חוק זה לגבי חייב שהוא יחיד – בית משפט
השלום כאמור בסעיף 353 במחוז שבאזור שיפוטו מתגורר היחיד
או שבו מצויים מקום עסקו העיקרי או נכסיו, ובהעדר מחוז כאמור –
בית משפט השלום בירושלים;
מיכל אלבז
¶
כפי שציין היושב-ראש, הליכי פשיטת רגל מתקיימים כיום בבית המשפט המחוזי. אנחנו מציעים לשנות את זה, בין היתר משיקולים של עומס על המערכת שמעכב את הטיפול בבקשות של החייבים. אין הצדקה עניינית שזה יתקיים בערכאה כל כך גבוהה. בפקודה פשיטת הרגל יש כיום סמכות להעביר תיקים לשלום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
גם אנשים פרטיים שקשורים לתאגיד, למשל פישמן. מאחר והתאגיד כולו נמצא במחוזי, גם הוא יכול להיות נידון במחוזי.
מיכל אלבז
¶
נכון מאוד. ספי הסביר בשבוע שעבר לגבי ההצדקה שההליכים יתקיימו מול הממונה או מול ההוצאה לפועל. אני מניחה שנדון בזה בהמשך. הליכים של יחיד יתנהלו באופן עקרוני אצל הממונה, אבל כשהנושה יגיש את הבקשה, הוא יגיש אותה לבית משפט השלום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו רצינו לשחרר את בית המשפט, רצינו להעביר את זה לממונה או להוצאה לפועל. אלה המסלולים, בין אם זה מתחת ל-150 אלף, בין אם זה מעל. למה הכנסנו כאן את הנושא של בית המשפט כהתחלה?
מיכל אלבז
¶
גם הליכים שנפתחים לבקשת נושה יתנהלו מול הממונה, אבל כפי שהסברנו, עדיין נדרשת התערבות של בית משפט בהליכים שכרוכים בהכרעה של סכסוך. כיוון שהנושה מגיש את הבקשה נגד היחיד, לא היחיד מגיש את הבקשה בעצמו, יש לנו איזה שהוא קונפליקט בין הנושה ליחיד שצריכים בו הכרעה שיפוטית כבר בחלק הראשון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא יודע מה יותר טוב או מה יותר נוח, אבל סיטואציה כזאת יוצרת תחרות בין מי יגיש קודם, אם הנושה יגיד קודם, או שמא האדם יגיש קודם. זה לא יוצר מן דבר כזה?
מיכל אלבז
¶
זו שאלה חשובה. כיוון שבכל מקרה ההליך יתנהל מול הממונה ורק השאלה מי ייתן את הצו הראשון משתנה כאן, אני לא חושבת שיש סיבה לפורום שופינג, מה גם שהאינטרס של נושים הוא בדרך כלל פגיעה, רק במקרים חריגים הם מגישים בקשה לפתיחה בהליכים להליכי חדלות פירעון.
ספי זינגר
¶
זה מן הליך משולב, כיוון שחלקים גדולים ממנו הם הליכים שאין בהם הכרעה בסכסוך. יש נקודות שבהן יש הכרעה בסכסוך, אי אפשר להשאיר את זה בידי רשות מינהלית, זה לא מתאים, צריך להביא את זה לבית משפט. ההצעה מנסה לבנות מסלול שמתנהל ברובו בעולם המינהלי. כאשר יש מקומות של סכסוך, עולים לבית משפט להכריע בסכסוך. כמו שמיכל אמרה, המקום הראשון שיכול להיות סכסוך כזה הוא בבקשת נושה, כי אז בא מישהו חיצוני, רוצה להכניס את החייב להליכי פשיטת רגל, להטיל עליו הגבלות, לקחת לו את הנכסים. זה דרמטי, זה יוצר סכסוך. זאת נקודה שבה צריך ללכת לבית משפט כדי לקבל הכרעה. זה נכון שבמקרים מסוימים יכול להיות מרוץ סמכויות, אבל אנחנו יודעים שלמעלה מ-95% מהתיקים נפתחים בבקשות חייב, לכן לא תהיה בעיה. אנחנו מקווים שגם במקרה שיש בקשת נושה לא יהיה הבדל גדול אם ההכרעה בבקשה לפתיחת הליכים תהיה בבית משפט או בידי הרשם. הדלתא הזאת לא כל כך גדולה ונוראה.
גור בליי
¶
ה-25 אלף זה החזקה שאומרת אם אתה חדל פירעון או לא חדל פירעון. ה-150 אלף קובע עניין אדמיניסטרטיבי, זאת אומרת, האם אתה פותח תהליכים ברשם ההוצאה לפועל, או אתה פותח את התהליכים מול הממונה. זה לא בהקשר לשאלה אם אתה יכול להיכנס, אלא איפה אתה נמצא.
גור בליי
¶
יש שתי נקודות שהתייחסנו אליהן בהקשר הזה. יכול להיות שעל אחת מהן אנחנו לא צריכים לדבר עכשיו, וזו השאלה של הבעייתיות שעולה לגבי העברה של דברים לרשם ההוצאה לפועל ולא לממונה. יש פה שאלות שעולות ועלו על ידי "ידיד" בצורה מאוד מרחיבה.
הנקודה השנייה היא לגבי בית משפט שלום. מה שקורה פה זה שכל יחיד יגיע לבית משפט שלום, גם אם מדובר בחובות של 10,20,100 מיליון שקל. אמרנו שב-95%,96% מהמקרים היחיד מגיש בעצמו, הוא ממילא צריך לפרט מה הם חובותיו. כאשר חובותיו הם בצורה מובהקת בסמכות עניינית של מחוזי, האם לא הגיוני שהוא ילך למחוזי מלכתחילה, לא ילך לשלום? כאשר הנושה פותח בזה, יכול להיות שבשלב צו פתיחת ההליכים בית המשפט השלום יגיד: אני פותח את התהליכים כי אתה חדל פירעון, אבל בגלל שהחובות שלך הם 20 מיליון שקל, אני מעביר את זה לבית משפט מחוזי. פה אנחנו יוצאים מהחלוקה בין השלום למחוזי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
ממה שאני מבין, בפחות מ-150 אלף זה עובר להוצאה לפועל, מעל 150 אלף זה הולך לממונה. זה החסם התחתון. האם יש חסם עליון? האם הממונה מטפל גם כשמדובר ב-100 מיליון?
מיכל אלבז
¶
כן, זה נראה לנו סביר. הייתה לנו איזו שהיא מחשבה על איזו שהיא חלוקה לפי סכומים. ההפרדה בין תאגיד ליחיד לא הייתה חייבת להיות כך, ניתן היה להפריד כך שחברה קטנה תיגש לשלום, חברה גדולה תיגש למחוזי, ויחיד, שחובותיו גדולים, ייגש למחוזי. כיוון שגם בבקשת יחיד לא תמיד ברור כבר מההתחלה מה היקף של החובות ביחס לנכסים, ניסינו ללכת על כלל יותר פשוט. אנחנו לא רוצים שתהיה בשלב הזה שאלה של סמכות עניינית. הרציונל של ההפרדה בין יחיד לתאגיד אמר שכאשר הפעילות של יחיד היא כל כך משמעותית מבחינה כספית שהיא מצדיקה התאגדות כחברה, החברה תידון במחוזי. אני חושבת שחובות גדולים בהיקף של עשרות מיליונים יהיו כרוכים בפעילות של חברה, כך שניתן יהיה להעביר אותם יחד עם הפירוק של החברה למחוזי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
במציאות אין הרבה מצבים שאדם חייב הרבה מיליונים בלי שהוא קשור לתאגיד או לחברה.
גור בליי
¶
יש לכנ"ר נתונים על זה? הרוב, אני מניח, זה נכון, אבל השאלה היא עד כמה זה חריג שיש יחידים שיש להם חובות של מיליונים בלי שזה נעשה באמצעות חברה.
דוד האן
¶
אין לנו נתונים מוסמכים, זה דבר שצריך לבדוק אותו, אבל ההשערה, כמו שאתה אומר, היא די מבוססת. אני לא מדבר על מיליון או שניים, כי מיליון או שניים זה יכול להיות גם על ערבות לילד לדירה, אני מדבר על כמה וכמה מיליונים.
דוד האן
¶
אנחנו רואים שבהקשר של מיליוני שקלים של חובות מדובר על רקע עסקי. זה לא רק חובות של שימוש שוטף, משק בית וכן הלאה, מדובר על זיקה עסקית כלשהי. זה יכול להיות עוסק מורשה, משהו כזה. אני לא יכול לתת לך פילוח מדויק בין עוסק מורשה למאוגד, אבל בדרך כלל, כמו שאומרת מיכל, סביב חובות כאלה יש איזו שהיא צורת התאגדות.
היושב-ראש שאל אם אין רף עליון לגבי הממונה. נאמר שלא. בהצעת החוק יש אבחנה בין הטיפול בחובות עד 150 אלף למה שמעל זה. אמנם כל מה שמעל 150 אלף מטופל אצל הממונה, אבל צריך לזכור שהשלב המהותי בהליך, שזה שחרור החייב מחובותיו, מה שמכונה הפטר, לא ייעשה על ידי הממונה, הוא ייעשה על ידי בית המשפט, בשונה ממה שקורה עד 150 אלף שקלים בהוצאה לפועל. מכיוון שהעניין הזה של שיקול הדעת בצומת הקריטי הוא לא אצל הממונה אלא אצל הרשות השיפוטית, אז לא נקבע רף עליון, הולכים עם זה באופן אחיד.
לגבי השאלה של הזליגה מ-100 ל-150 וכן הלאה. אנחנו מדברים אל תוך העתיד, אבל הצד השני של המחשבה הזאת אומרת שקשה להאמין שחייב ישמח להעמיס על עצמו עוד חובות בהיקפים ניכרים כשהוא מתקשה ב-100 אלף. אפילו אם הוא סוחב חובות של 130 אלף, להעמיס עוד 20 אלף רק כדי לזלוג מסמכות א' לסמכות ב' - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו יצרנו סיטואציה בה אנחנו מעבירים להוצאה לפועל את כל החייבים מתחת ל-150. יכול להיות שזה הרוב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
התפקיד של ההוצאה לפועל הוא לעשות את הפעולה ההפוכה, שזה להוציא כסף מחייבים. היא צריכה לפתח חושים איך להוציא כסף. פה היא צריכה לעשות את הפעולה של שיקום האדם. השאלה אם היא בנויה לזה. זה דיסקט קצת שונה. אצל הממונה יש את הדיסקט הזה. השאלה אם הדיסקט שלהם יודע לעשות את זה, או שאנחנו סתם מטילים על מי שרגיל לעשות פעולה אחת גם לעשות את הפעולה ההפוכה. הטלנו עליהם את הנושא של ההפטר. ההפטר זה בדיוק הדבר הזה של שיקום האיש, לתת לו הזדמנות שנייה. בזמנו היו 22 אלף שנכנסו בזה. זה היה אמור לגדול ב-5 שנים. הבנתי שאחרי כל כך הרבה זמן רק 100 איש הצליחו לקבל את ההפטר. האם יכול להיות שיש כאן תהליכי התחלה, או שזה מראה שגוף שרגיל לעשות פעולה אחת לא יכול לעשות את הפעולה השנייה?
גור בליי
¶
כשאנחנו מדברים בהליך רגיל של מעל 150, יש הנחה שצריך הפרדת רשויות, זאת אומרת, הדברים נעשים אצל הממונה, אבל הצו להפטר ניתן על ידי בית משפט. מתחת ל-150 אנחנו לא צריכים את הפרדת הרשויות הזאת?
ענת ברקו (הליכוד)
¶
נתקלתי במישהי שקיבלה בקשה להפטר, אבל היא עצרה כיוון שיש לה דירה שהיא חששה שייקחו לה אותה. האם שולחים את הבקשות האלו גם כשיש רכוש?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כשמדובר בדירה ששוויה 24 מיליון, אפשר להוציא אותו לדירה צנועה. כשמדובר בדירה צנועה, אסור.
ספי זינגר
¶
זה נכון שאם מסתכלים ברמת הפשטה נמוכה, אז מי שגובה זה לא מי שנותן הפטר. אם רוצים להסתכל ברמת הפשטה יותר גבוהה, אפשר להסתכל על זה בהליך אחד שבו גובים את מה שאפשר לגבות ממי שאפשר לגבות, ולמי שאי אפשר לגבות ממנו נותנים הפטר. כשאותה מערכת עושה את שני הדברים, זה מטייב את המערכת הגובה ואת המערכת שנותנת הפטר. המערכת מסתכלת על ההליך כמשהו כללי, רחב ומאוחד, לא שהגוף הגובה רק גובה ולא מסתכל על החייב, לא רואה את האינטרסים שלו, או הגוף שנותן הפטר מסתכל רק על ההפטר, לא מסתכל על האינטרסים של הנושים. גבייה והפטר זה הליך אחד של נקודת איזון בין החייב לבין הנושים בכמה לגבות, בכמה לתת הפטר. אני חושב שהרעיון שהמערכת שגובה גם תיתן הפטר הוא עיקרון נכון. זאת ראייה כוללת ונכונה של כל הליך הגבייה כהליך אחד.
ספי זינגר
¶
נכון, זה לעניין ההוצאה לפועל. ההליך של ההפטר הוא הליך בראשיתו, אני לא בטוח שזה הזמן להסיק מסקנות. השאלה כמה קיבלו הפטר וכמה לא היא נגזרת של התנאים שנקבעו בחוק, היא לא בהכרח קשורה לדרך שבה ההוצאה לפועל מיישמת אותם.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אולי אנחנו צריכים לבחון שינויים בחוק. אנחנו צריכים את העמדה המקצועית שלכם כדי להבין. ניסינו לעשות משהו, יכול להיות שלא הצלחנו, יכול להיות שצריך לשפר, לחדד, להוסיף, להוריד.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
ספי, אתה מדבר על תנאי סף. כשקבענו את החוק, אמרנו שתנאי הסף האלה מכניסים בתוכם כ-22 אלף.
ענת הר-אבן
¶
החוק שאישרנו בשנה שעברה מקביל להליך של הפטר לאלתר בכונס הרשמי, הוא לא מקביל להליך ההפטר. זאת נקודה מהותית.
ענת הר-אבן
¶
זה מצב הרבה יותר קשה של החייב. זה חייב שבית המשפט אומר לו: אני לא מעביר אותך את התהליך הארוך של 3,4 שנים, לכן אני נותן לך הפטר לאלתר.
ענת הר-אבן
¶
אחד התנאים כדי לקבל הפטר לאלתר זה שאין לחייב הזה בכלל נכסים. יכולנו לאמוד את הנתונים האובייקטיבים שאפשר לגזור מהמערכות לגבי כמה זמן החייב מוגבל באמצעים, אם הוא עמד בצו החיוב בתשלומים, אם הוא עמד בתנאים אחרים שהיו תנאי הסף בתוך ההצעה. לא יכולנו מתוך הנתונים שלנו לדעת אם לחייב הזה יש או אין נכסים. פנינו לאלפי חייבים. הפוטנציאל הוא כ-18 אלף חייבים. אני לא יודעת מאיפה הנתון של 22 אלף.
ענת הר-אבן
¶
סך המועמדים להפטר הוא כ-17 אלף. מדובר על כאלה שהם חייבים מוגבלים באמצעים במשך הזמן שנקבע בחוק.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
זה היה צריך להיות 22 אלף בשנה הראשונה, כאשר כל שנה מצרפים 8000 נוספים. זה מתוך 3 השנים.
ענת הר-אבן
¶
כ-5680 חייבים פנו ללשכות ההוצאה לפועל וביקשו הסברים על תהליך הגשת הבקשה. כ-1300 חייבים גם הגישו בקשה. הם נמצאים בתהליך. זה לא תהליך של זבנג וגמרנו. החוק קבע שצריך לתת לנושים את האפשרות להגיש הסתייגויות, הודעות. החלטנו שבכל זאת צריך לקיים דיון. התהליכים האלה לוקחים זמן. כרגע קבועות לדיון כ-500 בקשות, כאשר 100 בקשות נידונו וניתן לגביהן הפטר.
ענת הר-אבן
¶
היו מצבים בהם גילינו שהיה חייב מוגבל באמצעים במשך 5 שנים, כאשר ההכנסה שלו השתפרה לאין ארוך. אם קבעו לו לפני 5 שנים 300 שקלים, היום היכולת שלו לשלם היא 2000 שקלים. אנשים מקבלים החלטה אם להגיש בקשה או לא להגיש בקשה. לאדם שמוגבל באמצעים לא מממשים את הנכס, אבל הוא גם לא יכול לקבל הפטר לפי ההגדרות בחוק. זה תהליך של בדיקה פרטנית של כל חייב וחייב. זה לוקח את הזמן שלו. אני רוצה לדבר על הדנ"א של מערכת ההוצאה לפועל ורשות האכיפה והגבייה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הדנ"א של ההוצאה לפועל הוא להוציא מחייבים. עכשיו אנחנו רוצים שההוצאה לפועל תטפל בשיקום של כל אותם אלה שהם מתחת ל-150 אלף. השאלה אם ההוצאה לפועל מסוגלת לעשות את זה. נתתי את הדוגמה של ההפטר, שמתוך 22 אלף רק 100 קיבלו. זה מוכיח שהדנ"א שלהם לא מסוגל כל כך להשתחרר. הדיון בנושא של ההפטר היה כהוכחה לכך שקשה להפוך את הדנ"א. לגבי ההפטר עצמו נעשה דיון נפרד, זה לא הדיון כרגע. זה היה כהוכחה לטיעון. עכשיו ניגש לטיעון עצמו.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני לא חלוקה עליך שיש פה בעיה שצריך להסתכל עליה, אבל השאלה אם המסקנה של עניין הדנ"א היא אחרת. לאור התשובה של ספי שהגוף הגובה יהיה זה שיעסוק בשיקום כי הוא רואה את מכלול הקיום של החייב וכו', למה לעצור ב-150 אלף? אני לא מבינה איך הדיון הזה נכון עד 150 אלף ולא נכון מעל ל-150 אלף.
ענת הר-אבן
¶
המטרה היא לגבות מהחייב מה שאפשר לגבות ממנו. אם אי אפשר לגבות מהחייב, צריך להניח לו. זה חלק מהחזון של רשות האכיפה והגבייה. רשות האכיפה והגבייה עברה תהליכים בשנים האחרונות. ההסתכלות רק על הפרמטר של כמה כסף הוצאנו מהחייב היא לא נקודת האיזון שאנחנו אוחזים בה היום. אנחנו מניעים אמצעי גבייה בתוך מערכת ההוצאה לפועל מתוך מטרה שהחייבים יוכלו לשלם מה שיש להם. מה שהחוק מעגן בצורה פורמאלית נעשה היום בצורה א-פורמאלית בתוך לשכות ההוצאה לפועל. כשהחייב מגיע לפקידים, הפקידים בודקים כמה נושים יש לו, הם מנסים בינם לבין הנושים עצמם. אנחנו מכירים את עורכי הדין, אנחנו מכירים את ציבור הנושים הגדולים. הדברים האלה נעשים בצורה שקטה, במבצעים שקטים בתוך הלשכות ההוצאה לפועל. מה שאנחנו עושים היום זה לסדר את הדברים, לתת סמכויות פורמאליות לרשמי ההוצאה לפועל. בתוך המערכת, בדרג המינהלי, לא בדרג של הרשמים, אנחנו בוודאי רוצים לראות את החייב בראייה של משתקם, לראות שהוא מצליח לפרוע את חובותיו. אין לנו שום מטרה לראות אותו נמק תחת חובותיו, אנחנו כן רוצים שהוא יצא לדרך חדשה. האיזון הוא לא רק בכסף שגובים, הוא גם בסגירת התיקים. חלק מיכולת ההובלה לסגירה תיקים הוא ביכולת להוביל אותו להסדרים עם נושים.
ענת הר-אבן
¶
נכון. אנחנו הארגון המשפטי הראשון שהקים חטיבת שירות מתוך מטרה לתת שירות לחייב. השירות לזוכים היה בדנ"א הקודם. שיקום כלכלי הוא מילה הרבה יותר גדולה כדי שגם הממונה וגם ההוצאה לפועל יעשו אותה ביחד. זה אותו שיקום כלכלי, אין פה משהו חדש. ראינו שהחייבים המוגבלים באמצעים, שהפתרון הנכון בשבילם היה ללכת להליך פשיטת רגל. הם כבר הכירו את המסדרונות של ההוצאה לפועל. הם לא יצאו מהמסדרונות האלה, כי היה להם כל כך נוח לשלם 100,200 שקל, כי היה להם נוח להיות בסיטואציה הזאת כל החיים. אנחנו, משרד המשפטים, הם אלה שבאנו ואמרנו שהפתרון הזה של חייב מוגבל באמצעים הוא פלסטר, הוא לא באמת תרופה אמיתית למצוקה של החייב, אנחנו לא רוצים להיות שם. אנחנו לא חושבים שלהשאיר חייב כחייב מוגבל באמצעים זה פתרון אמיתי עבורו, אנחנו חושבים שנכון לזהות את מכלול החובות של החייב, לנסות להניע אותו, אפילו בלי הכותרת של פשיטת רגל, להסדרים עם הנושים, הכל במסגרת היכולות שלו. אם אי אפשר, אז עושים את התהליך הפורמאלי של הפטר מהחובות, כמובן אם הוא והנכסים שלו לא יכולים לכסות את החובות.
אני חייבת להגיד שיש מקומות אחרים בעולם שיש גישה כזאת שאומרת שהמקור שגובה הוא גם המקום שעושה את ההפטר, למשל שבדיה. לא מדובר על הרבה מקומות בעולם. אני חושבת שהתהליך שבו החובות הקטנים נמצאים בהוצאה לפועל הוא תהליך מאוזן. הסכום של 150 אלף הוא סכום. כל סכום שיעשה איזה שהוא איזון, יעשה איזון.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יוצא שאנחנו מסרבלים את כל התהליך, כי יש לנו את ההוצאה לפועל, את בית משפט השלום ואת בית המשפט המחוזי. עד עכשיו זה היה בית משפט מחוזי, היה שופט מקצועי אחד. זה עבד. אנחנו רואים שיש התמקצעות בתחום הזה. אנחנו רואים שיש כמה שופטים שעסקו בזה במחוזי, בין אם בתל אביב, בנצרת. מה, אנחנו רוצים עכשיו שגם השלום יתעסק? בית משפט שלום זה לא כמו בית משפט מחוזי שיש 6,7,8 בתי משפט. בתי משפט שלום פרוסים בכל האזורים. אני לא בטוח שיש שם שופטים שמכירים את התחום הזה. מה, נרצה שגם השופטים האלה ילכו ויעשו התמקצעות בנושא הזה, במיוחד, כמו שאמר גור, שיכול להיות שמדובר בסכומים שהם במיליונים והם מעל הסמכות של בית משפט שלום? הם ידונו בתיקים הגדולים של יחידים? אני חושב שצריך לקבוע תקרה, אפילו להוריד את זה מ-150 אלף שקל. אני מציע שאת הסכומים הקטנים האלה ניתן לממונה ולרשם ההוצאה הפועל על-מנת לגמור את זה כמה שיותר מהר, ואילו את התיקים האחרים נשאיר בבית משפט מחוזי, בין אם מדובר בתאגידים או ביחידים. אני חושב שהעומס על בית משפט השלום הוא פי כמה מאשר על בתי משפט מחוזיים, תבדקו את הסטטיסטיקה. אם צריך להוסיף כמה שופטים, אז להוסיף תקציב לכמה שופטים בתחום הזה. אני חושב שכל הסרבול הזה של ממונה, רשם הוצאה לפועל, בית משפט שלום, בית משפט מחוזי בחוק אחד - מה אנחנו עושים?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כשמדובר על בית המשפט, מדובר על נקודה מסוימת, לא על דיון, או על כך שהוא מנהל את העסק. זה סיפור אחר לגמרי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כן, אבל זה יגיע אליו. ראינו שבחוק פשוט של הפטר צריך לקיים דיון. עכשיו מזמינים ל-2018 דיון בפשיטת רגל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה בבתי משפט. אצלם זה אמור להיות הרבה יותר זריז. בית המשפט זה רק כאשר הנושה מעביר את זה. אם זה בסוף התהליך, כמו שנראה, זה רק כדי שהוא יאשר. בהוצאה לפועל בכלל לא צריך את השופט, הרשם הוא במעמד. אחרי שהוא קובע את כל התהליך ואת כל המסגרת, הוא מביא את זה לאישור של הממונה, של הכונס. זה סיפור אחר לגמרי. זה כן יכול לחסוך. אם שני הגופים האלה מסוגלים לעשות את זה טוב, אני חושב שיש ברכה גדולה בעניין.
שירי לנג
¶
אני לא בטוחה שזה נכון להגיד שערכאת השלום יותר עמוסה מערכאת המחוזי. אם מסתכלים נטו על מספר התיקים, יכול להיות שזה נכון, אבל צריך להסתכל על המשקל שיש לכל תיק. בערכאת המחוזי יש לתיק משקל הרבה יותר גדול. יש שם תיקים של פשע חמור שנמשכים שנים. יש שם תיקים אזרחיים שהמשקל שלהם הרבה יותר גדול. כשאני אומרת משקל, אני מתכוונת למספר הדיונים, להיקף ההתדיינות, לפרוטוקול וכו'. צריך לזכור שמספר השופטים במחוזי הרבה יותר נמוך ממספר השופטים בערכאת השלום.
שירי לנג
¶
נכון. הניסיון מראה שברגע שסכום התביעה יותר גבוה אז ההתייחסות לתיק היא שונה, מגיעים עורכי דין ברמה יותר גבוהה.
שירי לנג
¶
משרדים גדולים יותר מגיעים. המתדיינים עצמם משקיעים יותר משאבים בהתדיינות, זה לא סדר דין מהיר של בית משפט שלום. זה לעניין העומס.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
את מתארת תמונה עובדתית מאוד מדויקת, אבל מאחורי התמונה העובדתית הזו יש איזו שהיא בחירה ערכית. הבחירה הערכית הזאת אומרת שתיקים של עשירים שווים יותר, לכן הם גם זוכים לטיפול. לא בטוח שאנחנו צריכים להשלים עם זה. ענייני הפטר הם בדרך כלל עניינים של עניים, עניינים של אנשים מוחלשים. למה שהם לא יזכו לטיפול יותר טוב, יותר מושקע?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
להיפך, אצלם יהיה טיפול יותר מושקע. אם מדברים על עומסים, הם צריכים להגדיל את מערכות המשפט.
שירי לנג
¶
העומס הוא נחלת כלל הערכאות. אני לא בטוחה שנכון להגיד שערכאת המחוזי היא ערכאה לעשירים בלבד, נוכח העובדה שתיקי פשיטת הרגל מהווים כשליש מכלל הפעילות של ערכאת המחוזי. החוק הזה הוא אירוע מאוד מאוד משמעותי מבחינת מערכת בתי המשפט, אנחנו נערכים לו. הוקמו כבר צוותי עבודה שלנו ושל הכונס הרשמי, שכוללים אנשים מכלל התחומים – מזכירויות, מחשוב, גורמי מטה וכו'. הם כבר נפגשו. הם צפויים להיפגש בהמשך כדי להיערך ליישומו של החוק. מכיוון שאין לנו יכולת להסיט תקנים של שופטים מערכאת המחוזי לערכאת השלום, מן הסתם נצטרך לדאוג לתוספת משאבים לערכאת השלום. אנחנו נמצאים בדיונים בעניין הזה אל מול האוצר. אנחנו מקווים שעד למועד כניסת החוק לתוקף כבר נהיה ערוכים.
בקי קשת
¶
אני רוצה להתייחס לנושא הזה של העברת הסכום מתחת ל-150 אלף לרשם ההוצאה לפועל. יש שתי נקודות שהקשר ביניהן הוא חמור מאוד, הוא ממש גורם לפגיעה חמורה במערכת המשפט, במיוחד בקידום הרפורמה המהותית שמוצעת בחוק הזה.
יש שני עניינים. אחד, עצם ההפרדה לשני סוגי מערכות, והשני, אותם אלה שייכנסו מתחת ל-150 אלף שיהיו בהכרח אנשים עניים. זה לא נעים חוב של יותר מ-150 אלף, אבל בחוב כזה לא מגיעים לחדלות פירעון, כי הבנק נותן הלוואות, יש את המשפחה וכו'. מתחת ל-150 אלף זה אך ורק משפחות עניות. אם מחברים את שתי הנקודות, אנחנו מדברים על מערכת אחת לאנשים עניים, מערכת אחרת לכל השאר. עצם ההפרדה לשתי מערכות זו הפרדה מאוד חמורה בתור מערכת משפטית, בתור מערכת דמוקרטית בסיסית. יש מחקרים על שירות נפרד עבור עניים ועבור אחרים. כשיש שירות אחד לעניים, מטבע הדברים השירות הזה הוא שירות פחות טוב, הוא שירות מאוד בעייתי. גם אם לא היינו אומרים שזה שירות לא טוב, גם אם היינו אומרים שזה שירות נפרד, עצם זה שיהיו שתי מערכות שונות להשגת אותה מטרה זה דבר שיביא לשתי מערכות דינים, לדברים שיתפתחו בצורה נפרדת. אולי זה לא יביא לדין מהותי שונה, אבל זה יוביל לפרשנות שונה, להתנהלות שונה.
אם על זה אנחנו מוסיפים את הידוע לנו על רשות האכיפה והגבייה, על הרשמים ברשות האכיפה והגבייה - אני עוסקת בעבודה עם אנשים שנמצאים בפשיטת רגל ובהוצאה לפועל - אז ההבדל הוא מהותי. גם מי שנמצא בפשיטת רגל לא מלקק דבש. יש הרבה קשיים למי שנמצא בפשיטת רגל, אבל אין מה להשוות למה שקורה למי שמתמודד ברשות האכיפה והגבייה וההוצאה לפועל. כל השנים היה הבדל בשירות. רשם ההוצאה לפועל חוקר אנשים. הוא אומר לבן אדם: תוציא מה שיש לך בכיסים, תראה לי מה שיש לך בארנק. הוא גם אומר לאדם: אמנם אני מבין שאתה מתקיים רק מקצבת הבטחה הכנסה של 1800 שקל, אבל אין לי ברירה לומר לך שתשלם מינימום של 150 שקל לחודש. איך מישהו יכול לדמיין שב-1800 שקל האדם הזה קונה אוכל, קונה תרופות ומשלם שכר דירה. אפילו אם אדם גר בדירת עמיגור, אני לא יודעת איך אפשר לדמיין שהוא מתקיים בכבוד מינימאלי. זה היום יום, השעה שעה של רשמי ההוצאה לפועל. איך אפשר לחשוב שאותו רשם יוכל מחר להתחיל לעסוק בשיקום של הבן אדם, יוכל לראות את התפישה החדשה של הרפורמה הזאת? אפילו אם תשים רשם שבשנה אחת יעסוק בזה, בשנה אחרת יעסוק במשהו אחר, גם זה לא יעלה על הדעת. אני חושבת שהמחשבה שבתוך ההוצאה לפועל אפשר לעשות שיקום היא מחשבה לא נכונה, היא פוגעת במהות המאוד בסיסית של החוק הזה. החוק הזה בא לתת בשורה של שינוי תפישתי. גם בשיקום יש גבייה. אף אחד לא מצפה שבתחילת התהליך של חדלות פירעון ישלחו את האדם לשיקום, אבל זה תהליך. הקו הבסיסי, הקו המנחה הוא שיקום. זה לא יכול להתבצע בתוך ההוצאה לפועל.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אכן יש בעיה רצינית. מערכת ההוצאה לפועל היא מערכת משימתית, התפקיד שלה הוא לגרום לכך שפסקי דין יתבצעו. זה התפקיד, זו המשימה, זה החינוך של האנשים בתוך מערכת ההוצאה לפועל. השאלה אם אנחנו בכלל לא צריכים לחשוב על מערכת אחרת, אם אנחנו לא צריכים לבצע איזו שהיא הפרדה. זו שאלה שאנחנו צריכים לשים על סדר היום של הוועדה שלנו. מבלי למעט בחשיבות השאלה הזאת, אני רוצה לחזור לקונקרטי ולמיידי בשני נושאים שהובאו בפניי על ידי גורמים שפעילים בתחום הזה. לפחות על פי הנתונים שהובאו בפניי, האנשים שפונים לכלל הארגונים לא יודעים על האפשרות להפטר. אנחנו יצרנו מכשיר. חלק גדול מהאנשים שצריכים להשתמש במכשיר הזה בכלל לא מכירים אותו. כאן מתעוררת השאלה: מה המנגנונים שהופכים את המנגנון הזה למנגנון מוכר כדי שהאנשים ידעו עליו, כדי שהם יקבלו הודעה בשפת בן אדם, באותיות גדולות, עם תרגום לכמה שפות, כדי שהם ידעו שאם הם רוצים ללכת בכיוון הזה, זה הערוץ, אלה התנאים, ככה עושים את זה. אם יותר מידי אנשים לא מכירים בכלל את הפרוצדורה הזאת, מה עשינו.
טענה נוספת שאני נתקל בה היא שאת הבקשות האלו אפשר להגיש ב-5 לשכות ברחבי הארץ. אם הטענה הזאת נכונה, יש פה מכשול מאוד גדול, במיוחד כשאנחנו מדברים על כל מיני פריפריות גיאוגרפיות. לא רק שהן נמצאות בעוני, הן גם צריכות להיטלטל ולרוץ מחוץ למקום המגורים. אנשים אומרים כך: אם הם לא יקבלו את הבקשה שלי, אם הם לא ייענו לה, למה לי לרוץ ולטרוח. שני הדברים מתחברים במה שלדעתי, אדוני היושב-ראש, נורא חשוב שנשים אליו לב. ההסדר כשלעצמו הוא הסדר חשוב, אבל המבחן שלו הוא ביכולת שלו לתת מענה לבני אדם שנמצאים בשטח, למצוקות שנמצאות בשטח.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בנושא של ההפטר נדון בנפרד, לא במסגרת הזו. אנחנו העלינו את זה כל פעם כדוגמה או כניסיון ללמוד לגבי התהליך פה, לא לגבי ההפטר. נעלה אותו כסעיף נפרד. בזמן מסוים תבואו לפה עם כל הנתונים, נשאל את כל השאלות והדברים. מה שידידי דב אמר הם דברים חשובים, אנחנו נעלה אותם בנפרד. תכינו את התשובות שלכם לשאלות האלו ולשאלות אחרות.
שי מילוא
¶
לגבי הנושא של פיצול הסמכויות משלום למחוזי, אני סבור שהשיקול צריך להיות בין בקשת חייב לבקשת נושה, מה שיכול להסדיר את הסוגיה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אין כאן שאלה של שלום ומחוזי. אמרנו שהמחוזי כרוך לעניין של התאגיד. המרוץ יכול להיות בין נושא של הוצאה לפועל, ממונה ושלום.
שי מילוא
¶
היה גם דיון בסוגיה הזאת. אמרנו שכאשר 95% מהבקשות מוגשות על ידי חייב, יכולים ללכת לשלום. כאשר יש לנו נושה שמבקש להגיש בקשה או לפתוח בהליך, חזקה שהוא עושה את זה על סמך איזה שהוא מידע, על סמך זה שהתיק מורכב, על סמך זה שיש אמת בבקשה. אם כבר עושים חלוקה, אז צריך להגיד שבקשות נושה תוגשנה למחוזי כי הן יותר מסובכות, יש אולי נכסים, ואז נוכל לעשות את הפיצול של שלום ומחוזי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
היחיד הולך לשלום. אמרנו שאם יש סכום גבוה, ברוב המקרים הסכום הזה כרוך לדיון בתאגיד או בחברה, ואז אגב זה שאורנשטיין דן בתאגיד, הוא גם ידון בפישמן עצמו. זה משהו אחר. זו לא הכוונה. הנושה הולך לבית משפט שלום.
שי מילוא
¶
נעבור לאבחנה בין הממונה להוצאה לפועל. גם רשם ההוצאה לפועל, כשהוא נדרש לטפל בחייב, הדנ"א שלו מפנה אותו לחוק הזה, הוא לא מטפל בו בכלים של חוק ההוצאה לפועל. רשם רוצה גם לתת הפטר וגם לשקם. שמעתי את התיאור של הנציגה ממקודם. לא כולם מתעללים בכל אחד שמגיע להוצאה לפועל.
בלשכת עורכי הדין אנחנו מייצגים חייבים ונושים. חלקנו עובדים בחדלות פירעון, חלקנו עובדים בהוצאה לפועל. מה שעשינו, וזה לפי בקשת היושב-ראש אפי נווה, זה הקמנו סוג של ועדה בשביל לראות איך אפשר לקדם את העניין. כולנו רוצים שמי שאין לו נכסים ישוחרר מהמערכות כי זה דבר שנופל על כולם. בדקנו מה יותר יעיל, מה יכול להוביל לאותם הפטרים. זה משחרר את אותם אנשים מהמערכת. הם יושבים עלינו לא ברמה של עול, אלא ברמה שגם אנחנו הם אלה שמטפלים בהם. אם אנחנו מעבירים את אותם 150 אלף שקלים - לטעמנו הסף צריך לעלות ל-250 אלף שקלים - לממונה, זה לא שהוא מגיע לפקיד אחד בממונה, הממונה נותן לו טופס ומשחרר אותו, אלא שולחים אותו לעורך דין. אז מתחילות 4 שנים של תכניות, בתי משפט והכל. זה לא עניין של מערכת לעניים ומערכת לעשירים. הכיוון הוא הפוך לחלוטין. אני לא רואה לרעה את זה שלרשם יש סמכויות מעין שיפוטיות, אני רואה את זה לחיוב. אנחנו לא יכולים לחשוב שאם נפיל את הכל על הממונה, תוך שניה נגמור את ההליך. הרעיון היה לנצל את המנגנונים שהכנסת הקימה. יש הפטרים בהוצאה לפועל כתוצאה מהתיקון, יש את המערכות שקיימות. הרעיון הוא שזה ייקח יותר מהר. זה לא שהמערכות כפולות, זה לא עניין של לזלזל באנשים, זה לא עניין של להטיל כתם. יש פה פן ערכי שרוצים לשקם את האדם. זאת הייתה המחשבה. כאשר אנחנו מגיעים לסכומים נמוכים, אפשר לטפל בהם על ידי גורם אחד בצורה יותר יעילה.
עלו פה השאלות בעניין של דירה. גם החוק הזה לא שולל את גביית החובות לטובת הנושים. עושים פה איזונים חדשים. יש אנשים, כמו ששמענו מההוצאה לפועל, שבחרו להישאר שם, ויש אנשים שבחרו לא להגיע לפשיטת רגל כי יכול להיות שיש להם דירה. אנחנו לא מדברים רק על דירות של עמיגור. אנשים עושים שיקול. זה לא שאנשים נתקעו סתם. דווקא המחשבה שהציג משרד המשפטים, שאנחנו תומכים בה, היא לנצל את כל הערוצים הקיימים על מנת לאפשר את השחרור של האנשים למאגר היצרני, לא הפוך. בגלל זה אני חושב שהתיאור שניתן פה הוא שגוי.
ספי זינגר
¶
מה קורה היום? כל החייבים המוגבלים באמצעים, כל אותם 70 אלף יכלו ללכת לפשיטת רגל ולקבל הפטר. חוק ההפטר נולד מזה שהם לא עשו את זה, הם נתקעו שם המון שנים. למה הם נתקעו שם המון שנים? הרבה בגלל שמדובר בקבוצות מוחלשות שלא ידעו לעבור - -
ספי זינגר
¶
הרעיון שמדבר על כך שמערכת ההוצאה לפועל תסיים את הטיפול בחייב ותיתן לו הפטר הוא בראש וראשונה לטובת החייבים. זה נועד לחייבים המוחלשים יותר, לאלה שנמצאים כבר בתוך המערכת. היא זאת שגובה מהם. מההיסטוריה הקצרה ראינו ש-70 אלף נשארים שם. במקום שהם יישארו שם באיזו שהיא חלוקה אנליטית, אנחנו אומרים, בואו נשתחרר רגע אחד מהחלוקה המאוד חדה הזאת, ניקח את אותה מערכת כך שגם היא תוכל לתת הפטר לחייב. אנחנו לא רוצים לחייב אותו לצאת מההוצאה לפועל ולהגיש בקשה לפשיטת רגל. לפעמים בהוצאה לפועל יש עליו מידע, אפשר לטפל בו הרבה יותר מהר מאשר אם הוא יגיש את הטפסים לאדם שלא מכיר אותו, לאדם שלא יודע מה הוא עשה. המערך הזה נועד לטובת החייבים. זה לא מן מצב שאנחנו רוצים לייעל את המערכות שלנו, שאנחנו רוצים לחלק אותן לכל מיני מערכות שונות לטובתנו. המהלך הזה נועד לסייע לחייבים היותר קטנים, היותר מוחלשים, שלא בטוח יודעים שלעבור בין מערכות יהיה להם יותר קשה.
רן מלמד
¶
כשמדברים על דנ"א, מדברים על "בואו נעשה ניסוי בבני אדם". אם תעביר כרגע חלק גדול מהחייבים למערכת ההוצאה לפועל בנושא של חדלות פירעון ושיקום כלכלי, זה יהיה ניסוי. אנחנו חוזרים על הניסויים האלה שגורמים שונים עושים באוכלוסיות מוחלשות כבר הרבה מאוד שנים, החל מהפטרוניות של להחזיר אנשים לשוק העבודה, כלה בדברים אחרים.
אני חושב, אדוני, שצריך לעשות אבחנה מאוד מאוד גדולה בין הרצון לתת שירות יותר טוב, אפילו להיות אמפתי, שזה דבר שרשות האכיפה והגבייה עובדת עליו מהיום הראשון שהיא קמה, עם הצלחות לא מעטות, אבל גם, לטעמי, עם כמה כישלונות, לבין לבוא ולהגיד, אני עכשיו משנה את המטרה שלי, אני לוקחת את מטרת רשות האכיפה והגבייה ומשנה אותה מגביית חובות לשיקום כלכלי. אני חושב שהמרחק הוא מאוד מאוד גדול.
אני חושב שמנגנון ההפטר לאלתר הוא בהחלט המנגנון שבו צריכה להשתמש רשות האכיפה והגבייה, צריך לתת לה אותו. היא לא צריכה לעסוק בשיקום כלכלי, כי אין לה את היכולת ואת הידע. ספי, אם הייתם מדברים איתנו לפני שסגרתם את העסקה עם רשות האכיפה והגבייה, יכול מאוד להיות שהייתם משנים את העמדה שלכם. מערכת של שיקום כלכלי לא יכולה להיות מנוהלת על ידי גוף שבדוחות השנתיים שלו מדבר על כמה כסף הוא גבה, על כמה תיקים הוא סגר.
אל תעשו ניסיון בלקוחות שנמצאים במערכת של גביית חובות. אל תשאירו אותם שם, כאשר הם יכולים למצוא עתיד יותר טוב דרך מערכת אחרת שמוכוונת יותר שיקום כלכלי, שעובדת לגמרי לא רע. אתם רוצים להרחיב את ההפטר לאלתר? אני חושב שזאת דרך מצוינת. בצורה הזאת אפשר לשנות את היחסים, אפשר להשאיר את הסכומים הקטנים לסכומים של הפטר לאלתר או למקומות אחרים. את השאר צריך להעביר באופן מוחלט למערכת של הכנ"ר, היא עושה פעולות שלטעמנו לפחות הן הרבה יותר טובות, וזה מבלי בכלל להיכנס לתוצאות של חוק ההפטר. יש לנו הרבה מאוד הערות על מה שענת אמרה, על מה שמתנהל סביב החוק הזה בקשר הזה.
נירה שלו
¶
אני חושבת שהמטרה שאמרת וגם ספי אמר היא לסייע לאותם אנשים שנמצאים בהליך של חדלות פירעון להגיע לשיקום. אנחנו מצטרפים למטרה הזאת, זאת מטרה שהיא ברוכה. צריך להבין, היום אנשים נתקעו בהוצאה לפועל לא בגלל שהם רוצים לחיות כחייבים מוגבלים באמצעים, אלא כי לא באמת הייתה להם אפשרות לבחור – ההליך של חדלות פירעון לא היה להם מספיק נגיש, היו חסמים של חוסר ודאות וכו'. הצעת החוק באה ואמרה: בואו ננגיש את הליך חדלות הפירעון, בואו נעזור להם להגיע לשם. מה אומרים להם? לא, אנחנו לא עוזרים לכם, אנחנו משאירים אתכם ברשות האכיפה והגבייה. זה לא באמת להנגיש את הליך חדלות הפירעון במערכת שמתמחה בכך, זה להשאיר אותם במערכת הגבייה. אתה מציג תמונה כאילו לגבי מי שנשאר במערכת ההוצאה לפועל ההליך יהיה הרבה יותר פשוט, הרבה יותר מהיר, אין בירוקרטיה, אין קשיים. זה לא נכון. לפי מה שאני מבינה, גם היום זה לא נכון, כי אנחנו עושים את הטפסים, אנחנו עושים את הבירוקרטיה, אנחנו הולכים ללשכות ההוצאה לפועל. יש הרבה מאוד בירוקרטיה כבר היום. מעבר לזה, גם הליך חדלות הפירעון שאמור להתנהל במערכת ההוצאה לפועל, לפי הצעת החוק הוא אותו הליך. זה לא נכון שאתם חוסכים להם פה משהו, זה לא מדויק. הדבר היחיד שנחסך פה הוא שיקול היעילות של המערכת, לא שיקולים של יעילות עבור החייבים.
ההפרדה הזאת בין המערכות, מעבר לזה שמדובר על להעביר מערכת של חדלות פירעון למערכת שהיא מערכת גבייה, יש בה את ההוצאה של הממונה מהליך חדלות הפירעון של יחידים עם חובות מתחת ל-150 אלף שקלים. דווקא לגבי אותן משפחות שחיות בעוני, שזקוקות לעוד מערכת של הגנה, לעוד מישהו שיראה את השיקולים האלה, מוציאים אותו מההליך שלהן. השיקולים של הממונה לא יבואו בחשבון בהליך של חדלות פירעון שנמצא בהוצאה לפועל. בכלל לא ברור אם ההנחיות של הממונה יחייבו. יש את הדוח שהממונה עשה, הוא דוח מאוד מבורך, אנחנו מברכים עליו. האם זה יחול בהוצאה לפועל? כנראה שלא. זה גם משהו שצריך לקחת בחשבון.
אוריאל לדרברג
¶
יש אפשרויות להתנהלות של חייבים עם הנושים בלי כל התהליך הארוך הזה. זה משהו מאוד משמעותי. אני חושב שצריך את ההכוונה הזאת.
גור בליי
¶
האם הכנסה של הממונה או של בית משפט בשלב הסופי אצל רשם ההוצאה לפועל, בדומה למה שנעשה בהליכים של חייב אצל הממונה, ירפא את הכשלים במובן זה שתהיה עוד בקרה על הפעולה בהקשר הזה?
נירה שלו
¶
הוספתי את הנקודה של היעדרות הממונה והקריטריונים על מנת לחזק את ההתנגדות הכללית שלנו להעברת ההליכים להוצאה לפועל. זאת לא הבעיה היחידה. היא מוסיפה ומדגישה את הבעייתיות בעצם העברה להוצאה לפועל.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש כאן נושא מהותי שנצטרך לבחון, וזה הנושא של היכולת של ההוצאה לפועל לעשות שינוי דיסקט, היכולת לעבור מהפעילויות הרגילות שלהם לשלב של שיקום. אנחנו נצטרך לשבת איתם בנפרד על-מנת ללבן את הדברים.
גור בליי
¶
פרק ב': צו לפתיחת הליכים לבקשת יחיד לחובות העולים על 150,0000 שקלים
בקשת 104. (א) היחיד רשאי להגיש לממונה בקשה לצו לפתיחת הליכים (בחלק זה – בקשת
היחיד יחיד), בהתקיים שניים אלה
¶
לממונה
הוא נמצא בחדלות פירעון או שהצו יסייע כדי למנוע את חדלות
פירעונו;
סך חובותיו עולה על 150,000 שקלים חדשים.
(ב) לבקש יצרף היחיד את אלה:
תצהיר, בטופס שקבע השר, כי מתקיימים בו התנאים להגשת הבקשה;
דוח המתייחס למועד הגשת הבקשה ולשנתיים שקדמו לו, הכולל את
הפרטים כמפורט להלן, כשהוא ערוך לפי טופס שקבע השר, באישור ועדת
החוקה, ומאומת בתצהיר הנתמך במסמכים
¶
פרטים לעניין נכסו, הכנסותיו, הוצאותיו, חובותיו והתחייבויותיו,
לרבות פרטי חשבונות הבנק שלו, ערובות שנתן, פרטי זהותם של נושיו
ושל מי שהוא נושה שלו;
תביעות שהוא מנהל או המתנהלים נגדו והליכי גבייה שהוא
מנהל או מתנהלים נגדו;
מקצועו והשכלתו;
פרטים הידועים לו לעניין נכסיהם, הכנסותיהם, הוצאותיהם,
חובותיהם והתחייבויותיהם של בן-זוגו, של ילדיו הקטינים וכן
של ילדיו הבגירים הסמוכים על שולחנו, לרבות פרטי חשבונות
הבנק של בן זוגו הגר עמו;
כתב ויתור על סודיות והסכמה למסירת מידע בעניינים כמפורט בפסקאות
שלהלן ומהגורמים כמפורט בהן
¶
מידע לעניין כתובתו, נכסיו, חובותיו, גובה הכנסתו ומקורות
הכנסתו – מכל גורם לרבות גוף ציבורי כהגדרתו בסעיף 23 לחוק
הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981, אך למעט רשות המסים וגוף
המנוי בטור א' בחלק א' לתוספת הראשונה;
מידע לעניין מצבו הכלכלי ולעניין יציאותיו מישראל וכניסותיו
לישראל – מכל גורם המנוי בטור א' בחלק א' לתוספת הראשונה
בעניינים כמפורט בטור ב' שלצדו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה לטובת החייב. השאלה אם אשתו צריכה להסכים שהוא ימסור אינפורמציה לגביה. היא לא צריכה להסכים? נניח שהיא מיליארדרית.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא צריך להגיש גם לגביה. היא צריכה להסכים שהוא יכתוב מה יש ומה אין לה. לא דורשים את זה?
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אם הם נכנסו למסגרת של נישואין כשהיה לה את הרכוש שלה, האם גם אז הוא צריך לדווח עליה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כדי להוכיח שהוא חדל פירעון הוא צריך לדווח על נכסיו. אתם אומרים שהוא צריך לדווח גם על נכסי אשתו. אשתו היא גוף עצמאי. זה טבעי שהוא צריך לדווח. אם לאשתו יש, אז הוא לא חדל פירעון, אלא אם כן יש הסכמי ממון. איך הוא יכול לדווח בלי שהאישה מסכימה? היא אישיות בפני עצמה. למה אתם לא מבקשים את האישור שהיא מסכימה שהוא ידווח?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יכול להיות היא לא רוצה שידווחו כי היא לא מדווחת למס הכנסה. כדי שהוא ייכנס להליך צריכים לדעת מה מצבה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מוכרח להיות איזה שהוא קשר. כשאני מדבר עליו כחדל פירעון, האם אני מדבר על משפחתו שהיא חדלת פירעון?
מיכל אלבז
¶
הבקשה של חדלות פירעון היא לא בקשה משפחתית, היא בקשה אישית. כמו שהסביר היושב-ראש, לכל אדם יש אישיות משפטית נפרדת, יש לו שליטה על החיים, לכן כתב ויתור על סודיות תקף רק לגבי החייב, הוא לא יכול לוותר על סודיות בעבור אשתו. לאנשים שגרים ביחד עם החייב יש משמעות גם בהמשך. לעובדה שאדם מפרנס את אשתו, מפרנס את ילדיו צריך לתת איזה שהוא משקל בסכום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
למה אשתו רלוונטית לדיווח? אשתו יכולה להיות רלוונטית אם הוא בא ואומר: רבותיי, אני צריך לפרנס את זה ואת זה.
מיכל אלבז
¶
אני חושבת שזה כן רלוונטי, כיוון שאנחנו נמצאים במצב שבו החייב מבקש איזו שהיא בדיקה כללית של כל הנכסים שלו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה לא הנכסים שלו. אם הוא לא מכניס את העניין שהוא צריך לפרנס את אשתו, למה אשתו צריכה להיות בתמונה?
מיכל אלבז
¶
יכול להיות שבשלב הזה אנחנו לא יודעים מה הנכסים שלו, מה הנכסים של אשתו, יש איזה מצב של ערבוב, לכן אנחנו רוצים לראות תמונה מלאה.
מיכל אלבז
¶
ההפרדה שעשינו כאן אומרת שכשהחייב מדווח על עצמו, הוא מדווח על כל הנכסים שלו. לגבי אשתו או ילדיו, רק מה שידוע לו. על מה שלא ידוע לו אין איזו שהיא אחריות.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני לא יודע, אני מעלה נושא. אתם אומרים שאם יש לה רכוש והכל זה לא ישנה לגביו, זה רק יגרום לזה שאת הנושא של המזונות לא יכניסו לתמונה. אם הוא לא צריך לפרנס אותה, יש לה משלה, למה הוא צריך לדווח על הנכסים שלה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם היא חלק מהעניין, צריך את ההסכמה שלה, אולי היא לא מסכימה שידווחו עליה. אם היא לא חלק מהעניין, למה צריך להכניס אותה לעניין? זה יכול להיכנס רק אם הוא יבוא ויגיד: רבותיי, את מה שאני מקבל מביטוח לאומי אני צריך לתת כדי לפרנס את משפחתי. למה זה צריך להיכנס מראש?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מי אמר שיש לו? אם היא עשירה, כנראה שאין לו. אם אתם אומרים שכדי להחליט שהוא חדל פירעון צריך להתחשב ברכוש של אשתו, אז צריך לקבל ממנה אישור. אם אתם אומרים שרכוש אשתו לא רלוונטי לעניין, למה צריך לדווח עליו?
שלום לרנר
¶
בדמי המחייה כן מתחשבים. אתה אומר שיתחשבו רק בדמי המחייה שלו. זה יהיה לרעתו. אתה פוגע בכל הסדרי התשלומים, כי יגידו: אמנם יש לך 10 ילדים, אבל מגיע מהאישה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אתה מסתכל על הבית כי הוא החדל פירעון, אז הרכוש של האישה רלוונטי. אם האישה מיליארדרית, אתה לא יכול להגיד שהוא חדל פירעון. אם הבית לא רלוונטי, למה אתה צריך לדווח מה יש לה? אם הוא בא ואומר: רבותיי, אני חייב לפרנס את האישה, אז יגידו לו: תגיד מה יש לאישה. אם הוא לא אומר את זה, למה האישה נכנסת לתמונה?
ספי זינגר
¶
אמרת שצריך לבקש את האישור של האישה במידה ואנחנו רוצים מידע עליה. זה אומר לתת לה זכות וטו על היכולת להגיש בקשה.
ספי זינגר
¶
שאלת גם למה צריך מידע על האישה ועל בני ביתה. נתחיל בזה שהדין הזה קיים בפשיטת רגל ובמערכת ההוצאה לפועל. כשמישהו מבקש איזה שהוא פטור, הוא נותן מידע דומה על אשתו ועל הסמוכים על שולחנו. השאלה היא למה.
ספי זינגר
¶
השאלה היא למה. אנחנו רוצים שהמידע יהיה כל המידע שנדרש לשם ההליך כולו, כלומר, לא להתחיל לבקש עכשיו את המידע לבדיקה הזאת, אחרי זה לבקש את המידע לבדיקה הבאה. אני חושב שזה לא נכון, לא יעיל ואין בזה צורך. כל המידע הוא סודי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
צריך להיות כולו רק כשזה רלוונטי אליו. אם אתה אומר שאשתו יכולה להיות מיליארדרית וזה לא קשור לזה שהוא חדל פירעון, אז המידע הזה לא רלוונטי. הוא רלוונטי רק אם יכניסו את נושא המזונות לאישה. מה אם הוא לא מכניס?
ספי זינגר
¶
רלוונטי זה צריך להיות, השאלה למה רלוונטי – האם רלוונטי רק לשאלה אם הוא חדל פירעון, או שזה מידע רלוונטי לכל ההליך. אנחנו רוצים שבהגשת הבקשה הוא יגיש את המידע שרלוונטי לכל ההליך, לא רק לבחינה אם הוא חדל פירעון או לא. לא צריך להסתכל רק אם זה עוזר להגדרת חדלות הפירעון שלו, כן או לא, אלא כמה המידע הזה נדרש בראייה של כל ההליך כולו. למה המידע לגבי אשתו וילדיו חשוב לכל ההליך? הרבה פעמים לא ברור של מי בדיוק הנכסים. יכולים להיות מקרים שהם יותר חריגים, מקרים של אנשים שמעבירים יום לפני כן את הנכסים לאישה.
ספי זינגר
¶
אם רוצים את המידע בשביל כל ההליך, אז זה מידע רלוונטי. בקביעת ההפטר וצו התשלומים יש משקל, שלזה נגיע בהמשך, ליכולת ההשתכרות והצרכים של התא המשפחתי.
ספי זינגר
¶
פה חוזרים לשאלה אם נכון, כמו הצעת אדוני, שעכשיו נבקש מידע מאוד מאוד מצומצם בשביל להחליט בבקשה, ואילו בשלב הבא, שזה יום אחרי ההחלטה שאמורה להיות די אוטומטית ודי מהירה, נשלח אליו עוד טופס: עכשיו תוסיף עוד ועוד פרטים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא. אם אדם, כשהוא מגיש בקשה לחדלות פירעון, מראה שאין לו כלום אבל לאשתו יש בנק, איך תתייחס לבקשה כזאת? היית אומר: לא יכול להיות שהוא חדל פירעון כשאשתו מיליארדרית. זה דבר הזוי. אם מסתכלים רק עליו, אז תחליט אם בסיטואציה שלו הוא חדל פירעון. אם החלטת שלא, זה נגמר. אם החלטת שכן, אתה אומר לו במה הוא מחויב. אם הוא יכניס בטופס שהוא צריך לפרנס את אשתו, תפנה לאישה, תגיד לו: אדוני, תן את הפרטים של האישה. אם אתם לא מוכנים, זה לא ייכנס לתמונה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה לא מהלך כפול, זה המהלך המתבקש. אתה לא יכול לבקש מאדם לתת את הרכוש של אשתו כשזה לא רלוונטי. זה יעוות את כל התמונה. אתה תגיד על מישהו שהוא חדל פירעון כשאשתו מיליארדרית?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אז למה אתה צריך לבקש? איך אתה רוצה שהוא ייתן לך מידע על הרכוש של אשתו כשהיא לא מסכימה? אתה גם אומר שזה לא רלוונטי כרגע לחדלות פירעון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כשנגיע לשלב הבא - יחליטו. אם היא לא תסכים, החוב שלו לפרנסה לא ייכנס לתמונה. אני מניח שהוא לא מפרנס אותה אם היא מיליארדרית. אתם צריכים להחליט עליו. אני לא רואה מצב שמכריזים על אדם כחדל פירעון כשאשתו היא האישה הכי עשירה במדינה. זה צריך להיות הזוי לחלוטין. אתה אומר שהחוק אומר שכן. לא צריך את זה כשזה לא רלוונטי. אחרי שהחלטת שהוא חדל פירעון תקבע את הסכומים. אתה שואל אותו, אדוני, כמה הוצאות וכמה הכנסות יש לך. אם הוא מכניס בהוצאות גם את זה שהוא צריך לפרנס את האישה, יתחיל להיות רלוונטי לדעת מה בדיוק יש לאישה, אם הוא מפרנס אותה או לא. בחיים הוא לא יכניס את העניין שהוא צריך לפרנס את האישה כשהיא מיליארדרית, ואז אתה תמשיך איתו בלי הנושא הזה של האישה. אם הוא יכניס את זה, תבוא ותגיד לו: אדוני, בוא תספר לנו על האישה. אם הוא יגיד שהוא לא יכול ולא רוצה, זה לא ייכנס לתמונה. למה מראש לדרוש ממנו דבר שהוא לא רלוונטי, ועוד בלי הסכמה שלה?
רן מלמד
¶
אני חושב שצריך לעשות אבחנה בין הטפסים שמגישים בפעם הראשונה ובין הפעולה שאחר כך מגיעה לחישובים של שיקום כלכלי. שם אפשר להחליט אם נדרשת התערבות, באיזה צורה. אני חושב שעל נכסים משותפים צריך לדווח, אבל בשלב הראשון צריך להסתפק בזה, לא לעשות הרחבה מיותרת.
דוד האן
¶
אני לא מתאר עכשיו מצב של מיליארדר מול מצב של דלפונית. רוב המקרים הם לא כאלה. צריך לקחת בחשבון שלגבי רכוש קיים אתה לא באמת יודע ברגע הראשון איזה רכוש הוא רכוש בבעלות ייחודית של כל אחד מבני הזוג, איזה רכוש הוא משותף.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
את זה תעשה בבדיקה. עם הילדים זה לא כך? נניח שיש לך ילדים שסמוכים על שולחנך. אם הילד לא מתחתן, זה נקרא שהוא סמוך על שולחנך? הוא יכול להיות עשיר מאוד. אני לא רוצה לתת לך דוגמאות, אבל יש כאלו. תצטרך לבדוק את הדברים האלה.
דוד האן
¶
המשמעות הפרקטית תהיה שחייבים ידווחו על מינימום של נכסים, מתוך טענה מיתממת שזה היה של בן או בת הזוג.
דוד האן
¶
איש בחובותיו יישא, זו הפילוסופיה. אנחנו פונים למערכת על-מנת לחשב את יכולת התשלום החודשית של החייב. אנחנו רוצים להפעיל אותה מהיום הראשון, לא להתחיל להפעיל אותה עוד כמה חודשים. מטילים עליו תשלומים מהיום הראשון. או שנעשה את זה בניחוש, באיזה כלל אצבע לא מושכל, או שנוכל לעשות את זה מושכל. כדי לעשות את זה מושכל, צריך לדעת מה חלק ההכנסות בבית הכללי של כל אחד מבני הזוג, מה חלקם בהוצאות. אם אני אקבל רק צד אחד, אני לא אוכל לוודא - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בין כה וכה תצטרך לשאול אתו כל מיני שאלות, הרי הוא מדווח רק על אשתו וילדיו שצמודים. אתה תצטרך לשאול אותו איזה הכנסות עוד יש לו, איזה הוצאות, אולי הוא צריך לפרנס גם אבא זקן.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תצטרכו לדעת רק מה שרלוונטי. אם הוא כותב בטופס שהוא צריך כסף כדי לפרנס את אשתו, זה סיפור אחר. אז אתה שואל אותו מה יש לאשתו. אם הוא לא כותב, אתה לא צריך לקבל מידע על אשתו. מידע על הרכוש של אשתו אתה צריך לקבל רק אם הוא טוען שיש לו הוצאות בגינה. אז יש טעם לבקש מידע על מה שיש לה. אם יש טעם לבקש מידע עליה, אתה צריך לקבל אישור ממנה, אולי יש לה רכוש שהיא לא רוצה שהוא ידווח עליו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח שלאישה יש הרבה עסקים שמס הכנסה לא כל כך יודע מהם, היא לא רוצה שבעלה ידווח, אז הם יוותרו על להגיש את העניין שהוא מפרנס אותה.
מנחם רהב
¶
חזקה שבעל העץ הוא בעל הפרי. מדובר על אישה מיליארדרית שיש לה נכסים ופירות מהנכסים. עצי האישה משמשים את מי שאמור להיות חדל פירעון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זו כבר מהפיכה גדולה. שאלתי אם הדיון הוא על התא המשפחתי או שרק עליו. אני יכול לתת דוגמאות של אישה שהיא מיליארדרית, לגבר אין כלום. אם היא מפסיקה לתת לו את המענק שהיא נותנת לו, הוא נהיה חדל פירעון. מה זה קשור לנכסים של האישה? לא חייב להיות קשר. אם יש איזה קשר, ודאי שאתה לא יכול לדווח על הנכסים שלה בלי שהיא מסכימה.
שלום לרנר
¶
על כמעט כל נכסי המיטלטלין אין רישום, אף פעם אי אפשר לדעת אם זה שלו או שלה. על מקרקעין יש רישום. הנאמן יצטרך לדעת מה מקור העושר של האישה. בדוגמה שלך יש לאישה איזה בנק ידוע. יכול להיות שהמידע הזה יעזור לנאמן כדי לבדוק אם הנכסים עברו ב-4 השנים האחרונות מהבעל לאישה. המידע הזה צריך להיות זמין באופן מיידי.
שלום לרנר
¶
הכל צריך להיות מיידי. ההליך, כמו שאמרו פה, זה הליך מהיר מאוד. הממונה צריך כמה שיותר מידע. עכשיו אנחנו נותנים לו פחות מידע. הוא יכול לא רק להחליט אם מישהו חדל פירעון, הוא יכול גם להוציא צו כדי לסייע למנוע חדלות פירעון. איך אני יכול לדעת מה מסייע למנוע חדלות פירעון אם אני לא יודע מה יש לתא המשפחתי?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם זה ייעשה בו ביום, מה רלוונטי מה שהוא אומר? אם תכנת מחשב לא יודעת לעשות את זה, בין כה וכה לא. מה זה קשור למה שהוא אומר?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אתם אומרים שהאישה לא רלוונטית פה. נניח שלאבא יש בנק. האם זה רלוונטי או לא רלוונטי?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
למה את לא דורשת מה יש לאבא? איפה זה נעצר? תעשו את הבדיקות שלכם אחר כך. אם תצטרכו אינפורמציות, יש לכם את החוק שאומר לכם מה מותר לכם לקחת, מה לא. הילדים שסמוכים על שולחנו לא רלוונטיים? אתם בטח תבדקו אם הוא העביר או לא העביר גם לילדים שלא סמוכים על שולחנו. מה, הוא צריך לדווח בהתחלה גם על זה? לא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוא יגלה רק על אשתו? מה עם אבא שלו, עם הילדים שלו, עם האחים שלו? למה את זה אתם לא שואלים ישר בהתחלה? הרי תצטרכו לבדוק את זה. אתם אומרים שהתא המשפחתי הוא לא רלוונטי פה, שהוא רלוונטי רק כשתחליטו שהוא חדל פירעון. זה רלוונטי רק אם הוא צריך לפרנס את האישה, לא כשהוא לא צריך לפרנס אותה.
גור בליי
¶
בקשת היחיד תוגש לממונה במחוז שבו מתגורר היחיד או שבו
מצויים מקום עסקו העיקרי או נכסים, ובהעדר מחוז כאמור –
בירושלים; לעניין זה, "מחוז" – בהתאם לאזורי השיפוט של בתי
המשפט המחוזיים שקבע שר המשפטים לפי סעיף 33 לחוק בתי
המשפט (נוסח משולב), התשמ"ד-1984.
מיכל אלבז
¶
כל הסעיף הזה עוסק בהגשת הבקשה לצו, מה המידע שהיחיד צריך לתת. התפישה שלנו היא שמדובר במידע מאוד רחב שרלוונטי גם אחר כך לכל ההליך. הוא מגיש יחד עם זה כתב ויתור על סודיות. כתב ויתור על סודיות הוא סוג של אזהרה ליחיד לגבי כך שהולכים לאסוף לגביו מידע מאוד נרחב. ההצדקה לאיסוף המידע לא נובעת בהכרח מכתב ויתור על סודיות, אלא מעצם הסעד שדורש הרבה מידע. יש כאן חלוקה לגבי המידע שצריך לגביו תוספת, שזאת תוספת שקצת מגבילה וקצת מרחיבה, לכן יש איזו שהיא הפרדה. התוספת מבוססת על חוק ההוצאה לפועל. יכול להיות שיהיו בה קצת שינוי נוסח בעקבות הדברים שעלו בוועדה והממשקים שאנחנו עושים. יכול להיות שנחדד כמה ניסוחים. לגבי הגשת הבקשה, היא תוגש לממונה במחוז שבו מתגורר היחיד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה הקשר בין בתי המשפט המחוזיים ללשכות שלכם? הם חופפים לבית המשפט המחוזי? ללשכת עורכי הדין יש מחוזות חופפים לבתי המשפט המחוזיים. גם אצלכם זה כך? בכל מקום שיש בית משפט מחוזי יש גם משרד של ההוצאה לפועל ושל הכנ"ר?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שכתוב פה לא נכון. זה מטיל עליכם מחויבות לפתוח בכל מחוז לשכה של הוצאה לפועל ולשכה של הממונה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
החוק הזה אומר שתוך זמן קצר תצטרכו לעשות את זה. מישהו יודע מה המשמעות הכספית של זה?
בקי קשת
¶
הסעיף הזה מעלה דרישה שהיא לכאורה פשוטה ומובנת מאליה על דברים שצריכים לצרף לבקשה, אבל זה בדיוק מדגים את העניין של החסמים הבירוקרטיים שעומדים בפני חלק מהציבור בבואו לחדלות פירעון, בבואו לפשיטת רגל. כולם מכירים בזה שיש כאן בעיה של אוכלוסייה שמתקשה להתמודד עם בירוקרטיה, עם היכולת לכתוב בעברית, עם היכולת למלא טופס, עם היכולת להשיג את הטפסים שנתיים אחורה. יש פה מחסומי שפה שכולנו מכירים שהם קיימים. השאלה איפה נמצא המענה כדי שלא נהיה באותו מצב שהיינו מלכתחילה. צריכה להיות כאן איזו שהיא יחידה שיהיו לה סמכויות ואפשרויות כך שלאדם שצריך לחתום על ויתור סודיות יעזרו לאסוף את הנייר שהוא לא מצליח. יש מקומות עבודה שלא מספקים תלושים לעובדים. מבחינה חוקית הם חייבים, אבל אנחנו כולנו יודעים שזה לא קורה. אם הוא יקבל מכתב מהיחידה שליד בית המשפט: עליך להמציא את התלושים, זה יעבוד מהר מאוד. אם זה יושאר בידי אותו אדם, יכול להיות שלעולם הוא לא יוכל להמציא את אותו מסמך. על מנת שנגיע ליכולת מעשית לפתור את הבעיה של נגישות או חלק מכך צריכה להיות יחידה כזאת. היא צריכה להיות עם יכולת לאסוף מסמכים, עם יכולת תרגום למספר שפות בסיסיות. הרבה מאוד מהציבור המוחלש שאנחנו עובדים איתו לא שומר מסמכים, אם בכלל נתנו לו אותם. אותה יחידה יכולה להיות קשורה לכל הנושא של הכשרה כלכלית. זאת יכולה להיות יחידה עם הרבה נפח של פעילות, אבל לצורך הסעיף הזה היא חייבת לעזור לאנשים להנגיש את הבירוקרטיה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אני לא טועה, לשכת עורכי הדין הודיעה שהיא מוכנה לתת שירות בחינם על דברים דומים לאנשים שפונים.
שי מילוא
¶
אני לא יודע באיזה הקשר אדוני מדבר, אבל מה שקורה בפועל זה שעורכי הדין מבצעים פעולות גם בתחום הזה.
שי מילוא
¶
צריך לזכור שהפעולות הדרושות לתכנית ולהפטר נעשות על ידי עורכי דין. הקיץ, למשל, התגייסנו יחד עם אנשי הכנ"ר, יחד עם בתי המשפט במחוז מרכז ותל אביב על מנת לאפשר את ההפטרים, על מנת להוציא אנשים לחיים חדשים. אנחנו כל הזמן עושים את זה. כל ההערות שאמרנו הן כדי לאפשר לזכאים לעשות את זה הכי מהיר שאפשר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש הרבה גופים אזרחיים, לא רק עמותת פעמונים, שנכנסים במקום שלממלכה קשה להיכנס. זו מצווה, זה מעשה חסד גדול. אנחנו לא נרצה שהם יישארו מובטלים. מה שאת אומרת הוא נכון, אבל נראה לי שהפתרון היותר נכון לא יהיה בזה שליד בית המשפט יקומו הרבה לשכות. אולי יום אחד זה יגיע. כרגע אנחנו נמצאים בשלבים הרבה יותר מוקדמים. יכול להיות שהנטל הזה יצטרך ליפול על כל הגופים האזרחיים שעוסקים בזה. יכול להיות שאם לשכת עורכי הדין והבנקים ייכנסו לסייע בנושא הזה, זה יהיה הרבה יותר זריז מאשר המערכת הפורמאלית של בתי הדין שתיכנס לזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני כל הזמן טוען שאי אפשר שהמדינה תסתמך על הגופים האזרחיים שיעשו את מה שהיא צריכה לעשות. במקרים מסוימים מטילים על הרשויות לעשות את הדברים. אני מכיר את המערכת הזאת. לא אגב זה נפתור את הסוגיה הענקית הזאת. בינתיים זה הולך רק לכיוונים הפוכים, כי הממלכה משחררת יותר ויותר לגופים חצי פורמאליים ולגופים אזרחיים. זה לא טוב. אנחנו נצטרך לפתור את זה. זה לא רק פה. אני יכול לתת לך מאסה אדירה של דברים ששם זה נמצא.
רן מלמד
¶
הערה לסעיף (ג). אני חושב שצריך לפשט הרבה יותר את יכולת ההגשה, זאת אומרת, לא לקבוע איזה מחוז ואיזה ממונה, אלא שהטפסים יוגשו בלשכת ההוצאה לפועל הקרובה, גם אם זה של הממונה, גם אם לא. הצינורות של הממשלה צריכים להעביר את זה, כדי שהבן אדם יוכל להגיש את זה בצורה הכי פשוטה והכי קלה שיכולה להיות.
הערה שנייה נוגעת לסיוע המשפטי. אדוני, אנחנו צרכים לזכור שלחוק הזה יש עלות כספית של השיקום הכלכלי. אני מציע להוסיף לזה גם עלות כספית של הסיוע המשפטי של המדינה. ממילא המדינה מעסיקה עורכי דין בסיוע המשפטי כחלק מהפרקטיקה. הסיוע המשפטי של המדינה צריך להיות זה שיספק למבקשים. צריך לתקצב אותו בצורה מיוחדת. בצורה הזאת עורכי הדין יכולים לעשות. אכן יהיו מקרים שבצורה כזאת או אחרת הם יגיעו ללשכת עורכי הדין, לעמותת ידיד, לרבנים שומרי משפט או למרכזי הזכויות, אבל הבסיס צריך להיות דרך הסיוע המשפטי של המדינה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כבר נאמר שצריך להוסיף הרבה שופטי שלום. המדינה נערכת לזה. שמענו גם שהמדינה נערכת לזה שיצטרכו לפתוח הרבה לשכות של הכנ"ר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש לחוק הזה הרבה היבטים כספיים. מי שצריך עומד מול המערכת הזאת. כשהחוק הזה יאושר, הוא יאושר עם תוספות תקציביות שיוכלו לתת פתרון לדברים האלה.
שלום לרנר
¶
אני רוצה כמה הערות קטנות על סעיף 104. אני רוצה להזכיר, מתן הצו לחדלות פירעון זה דבר שנעשה בין היחיד לממונה. הוא צריך לעשות את זה, כפי שמיכל וספי הזכירו, תוך 30 יום. אנחנו מעוניינים שיהיה בידיו של הממונה מידע רב ככל האפשר על מצבו של אותו יחיד שפונה. אנחנו מעוניינים להרחיב את המידע ב-2,3 כיוונים. בסעיף (א) ו-(ב), לגבי הפרטים שלו, לא של בת הזוג, אנחנו רוצים להוסיף גם ציפיות סבירות לקבל כסף, למשל החזרי מס. שמענו מפרופסור האן שהכל יהיה ממוחשב ומהיר. מיכל הסבירה שהוא יחתום על כתב ויתור על סודיות רק כדי להבהיר לו מה בדיוק פשר ההליכים שהוא הולך לקראתם. למה לא יותר? למה שלא יהיו טפסים אצל הממונה כך שברגע שהוא מגיש את הבקשה הממונה יוכל לקבל החלטה על סמך מידע? למה רק כדי שיבין את העניין? למה לא לשלוח אוטומטית לכל הגופים האלה?
דוד האן
¶
יש כוונה שברגע שיש בקשה, הבקשה תופנה באופן מערכתי. הבקשה לקבלת מידע מן הגופים שיש להם מידע תהיה בהסתמך על הוויתור לסודיות של החייב.
גור בליי
¶
יש עניין בחקיקה, גם כתבנו את זה בסעיף הזה. לפי איך שהחוק מנוסח כרגע, הסמכות לקבל מידע זה רק כשמתמנה נאמן. אנחנו מדברים על משהו שאנחנו רוצים לקבל עכשיו. זה משהו שלא מוסדר כרגע.
שלום לרנר
¶
רשות האכיפה לא נמצאת ברשימה הארוכה של גופים. כשמישהו פונה לממונה, הוא פונה לכל העולם, לא לרשות האכיפה. האם זו שגגה או משהו מכוון?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא אליכם, לכל הגופים האחרים. האם בלחיצת כפתור אתם יכולים לקבל את כל מה שהוא צריך לאסוף?
שלום לרנר
¶
יש רשימה של כל הגופים האלה. מולם יש את רשימת המידע שצריך לקבל מהם. לפעמים זה מצומצם. אנחנו מעוניינים שאת מי שאין לו כלום יפטרו מכל ההליכים. לפעמים מבקשים מידע מחברת חשמל, מבזק. צריך להרחיב את המידע למקרקעין או לדירה שבגינם משלמים את החשמל. אז אפשר לאתר רכוש נוסף של החייב. עינינו לא צרה, אנחנו רוצים שההליכים יהיו מהירים מאוד לגבי חייבים שאין להם, אבל יש לו מעט חייבים שמסתירים נכסים. צריך להרחיב את המידע, לאו דווקא הגדרה מצומצמת של הוצאות חשמל והוצאות טלפון.
מיכל אלבז
¶
יש בהמשך החוק סעיף שמדבר על הגשות מקוונות. אנחנו מקווים שכל התהליכים לטובת החייבים יהיו באופן מקוון.
ספי זינגר
¶
הטופס הוא גם ככה גדול, ארוך, קשה. אני לא חושב שאנחנו צריכים להוסיף עוד פרט ועוד פרט. הנאמן הרי בודק את הכל. זה צריך להישאר ברמה שאדם סביר יוכל למלא את הטופס.
גור בליי
¶
החלטת 105. (א) מצא הממונה לאחר עיון בבקשה, במסמכים שצורפו לה,
הממונה ובמידת הצורך גם על בסיס מידע שקיבל מגורם אחר, כמפורט
בבקשה בסעיף 104(ב)(3), כי היחיד נמצא בחדלות פירעון או שהצו
יסייע במניעת חדלות פירעונו, ייתן, בתוך 30 ימים ממועד
הגשתה, צו לפתיחת הליכים.
(ב) סבר הממונה כי אין די בבקשה, במסמכים שצורפו לה
ובמידע שקיבל מכל גורם אחר, כדי לקבל החלטה בבקשה,
רשאי הוא לדרוש מהיחיד מידע נוסף הדרוש לו לשם כך
או לזמנו לדיון לפניו; דרש הממונה כאמור, ייתן את החלטתו
בתוך 30 ימים ממועד קבלת המידע או תום הדיון.
מיכל אלבז
¶
זה הסעיף שמתאר את ההחלטה של הממונה לתת את הצו לפתיחת הליכים. זה צו שניתן ללא התערבות של הנושים. הוא ניתן על בסיס מידע של ניירות, לא על בסיס של חקירות ובדיקות. אנחנו מקבלים את ההערה לגבי היכולת לקבל מידע גם מגורמים אחרים. מה שצריך לבדוק זה שיש את כל המידע שדרוש לקבלת ההחלטה ושהוא מעיד על חדלות פירעון של היחיד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם מתוך האינפורמציה אתם רואים שהאיש עלול להגיע לחדלות פירעון, אתם יכולים לעצור את זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה מעין הקפאת תהליכים שיש בתאגידים. גם את זה אפשר. כל זה גם בלי לקבל מהנושים שום - -
גור בליי
¶
פרסום 106. (א) הודעה על מתן צו לפיחת הליכים לגבי יחיד תפורסם לציבור בדרך
הודעה על ובמועד שיקבע השר, באישור ועדת החוקה.
מתן הצו
ומשלוח (ב) הממונה ישלח העתק מהצו ליחיד ולנושים שפרטי זהותם ידועים לו.
העתק
מיכל אלבז
¶
הפרסום נועד להביא את הבקשה לידיעת כל הנושים. אנחנו יודעים שהפתיחה של ההליך גורמת ליחיד להיכנס לאיזה משטר קולקטיבי, לכן צריך להודיע על כך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
צריכים להוציא תקנות על הפרסום? מפרסמים בעיתון? יהיו תקנות שהשר יכין ויעביר אלינו?
גור בליי
¶
עיון בצו 107. (א) צו לפתיחת הליכים לפי סעיף 105, רשאי נושה לעיין בצו וכן בבקשת
ובבקשת היחיד ובחלק הדוח והמסמכים הנוגעים לעניינו של היחיד שצורפו
היחיד לבקשה, ולהעתיקם.
(ב) הממונה רשאי להתיר לנושה לעיין בחלקים נוספים מהדוח ומהמסמכים
שצורפו לבקשה הנוגעים לעניינם של בן-זוגו של היחיד או של ילדיו,
ולהעתיקם, אם שוכנע כי העיון בהם דרוש לנושה לצורך הגשת בקשה
לביטול הצו לפתיחת הליכים ולאחר שהביא בחשבון את הפגיעה בפרטיות
הכרוכה בכך.
השר יקבע, באישור ועדת החוקה, הוראות לעניין זכות העיון לפי
סעיף זה.
מיכל אלבז
¶
זה סעיף שנועד להסדיר את זכות העיון. זכות העיון נועדה לאפשר לראות את הבקשה על-מנת לשקול אם רוצים להתנגד. הזכות הזאת מתחלקת לשני חלקים. דבר ראשון, יש זכות אוטומטית במידע שנוגע לחייב עצמו. לגבי המידע שניתן לגבי אחרים, אנחנו מבקשים לעשות איזה שהוא איזון אצל הממונה על-מנת שהוא יחליט אם המידע רלוונטי לבקשת הביטול.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו נותנים לנושים אפשרות להסתכל גם כשהיחיד צריך לפרט את הנכסים של אשתו בבקשה הראשונה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח שהיחיד מציין שהוא נמצא בטיפול פסיכיאטרי או כל מיני דברים ברמה הזאת, האם גם זה צריך לזרום לנושה?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
גם בסעיף (א) להגביל, לא רק בסעיף (ב). צריך לתת לממונה שיקול דעת לגבי מה שלא שייך.
גור בליי
¶
אפילו לעניין הצגת המידע. יעניין את הנושה אם הוא מוציא x כסף על תרופות, רק הוא לא יצטרך להיכנס לפרטים.
גור בליי
¶
ב-106(ב) כתוב שהוא צריך לשלוח לכל נושה שפרטיו ידועים לו.
בקשה 108. (א) הרואה את עצמו נפגע ממתן צו לפתיחת הליכים רשאי להגיש לבית
לביטול צו המשפט, בתוך 45 ימים ממועד פרסום ההודעה על מתן הצו לפי סעיף
לפתיחת 106, בקשה לביטולו; המבקש ישלח העתק מהבקשה לממונה.
הליכים
(ב) הוגשה בקשה לביטול צו לפתיחת הליכים, לפי הוראות סעיף קטן (א),
יחליט בית המשפט אם להתלות את תוקפו של הצו או תוצאותיו, כולן
או חלקן, עד להחלטה בבקשה;
(ג)דיון בבקשה לביטול צו לפתיחת הליכים יתקיים בהקדם האפשרי;
החליט בית המשפט להתלות את תוקפו של הצו או תוצאותיו במעמד
צד אחד, יקיים דיון במעמד הצדדים בהקדם האפשרי, ולא יאוחר
מ-14 ימים מיום ההחלטה.
שוכנע בית המשפט כי בקשה לביטול צו לפתיחת הליכים הוגשה
בחוסר תום לב, רשאי הוא לחייב את מגיש הבקשה בכפל הוצאות
משפט, או בהוצאות לטובת אוצר המדינה, או לטובת שניהם, במסגרת
פסיקת ההוצאות.
השר, באישור ועדת החוקה, רשאי לקבוע הוראות לעניין הגשת
בקשה לביטול צו לפתיחת הליכים, ובכלל זה לעניין הפרטים שייכללו
בה ואופן המצאתה.
מיכל אלבז
¶
אנחנו נמצאים כאן בשלב שבו הנושים יכולים לבקש בקשת ביטול. מדובר על ביטול, לא על ערעור. זאת ההזדמנות הראשונה שלהם להגיב על הבקשה. הבקשה הזאת תוגש לבית המשפט, לא לממונה, כי לפי הקו שמנחה אותנו מדובר באיזה שהוא קונפליקט, באיזה שהוא סכסוך שדרושה בו הכרעה של סמכות שיפוטית. בית המשפט צריך להחליט מה עושים בצו שניתן - האם להקפיא את התוצאות, או לא.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אם בסוף מישהו מוותר, הוא לא מקבל הפטר. האם יהיה לו בכל התהליך הזה הליך של הקפאת צבירת ריבית?
שלום לרנר
¶
מה אם מתברר לנו שחייב הגיש בקשה בחוסר תום לב? למה לא לעשות את זה סימטרי? יש לו רכוש רציני שהוא לא גילה, או שהוא נתן רשימה מאוד חלקית של נכסים.
גור בליי
¶
העונש על הסתרת נכס טרם מתן צו לפתיחת הליכים ועל מסירת מידע חלקי או כוזב במטרה לפגוע בהליכי חדלות הפירעון הוא מאסר של 3 שנים. אני חושב שזאת הרתעה מספקת.
חזקת 110. (א) בבקשת נושה, חזקה היא כי היחיד נמצא בחדלות פירעון בהתקיים אחד
חדלות מאלה
¶
פירעון
בבקשת (1) הנושה מסר ליחיד דרישה לתשלום חוב שסכומו עולה על 25,000
נושה שקלים חדשים, כשהוא ערוך לפי טופס שקבע השר, ובה ציין כי אם
לא ישולם החוב במועד הנקוב בדרישה, בכוונתו להגיש בקשה
לפתיחת הליכים והחוב לא שולם בתוך 45 ימים ממועד מסירת
הדרישה, ובלבד שמתקיימים כל אלה:
אין מחלוקת בתום לב על החוב ואין ליחיד זכות קיזוז
או עילה אחרת שיש בה כדי להצדיק את אי-תשלום החוב;
הנושה הגיש את הבקשה לצו לפתיחת הליכים בתוך
שלושה חודשים מהמועד שמסר ליחיד את דרישת התשלום;
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
נניח שהוא חייב 30 אלף למישהו ויש לו הרבה רכוש, אין לו מזומן. השאלה אם אנחנו מכניסים אותו לתהליך. זה נושא שנמצא בליבון כרגע.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לא בטוח. לא יעלה על הדעת שיכניסו מישהו שנמצא במינוס של 25 אלף שקלים בבנק להליך של חדלות פירעון. למה? כי לאדם יש בית, יש נכסים. הוא נתקל עכשיו בחוסר מסוים שהוא ישלים. אפילו הבנק ממשיך לתת לו כי הוא יודע שיש לו משכורות.
גור בליי
¶
צירוף 111. לבקשת הנושה יצרף הנושה תצהיר המאמת את העובדות שעליהן נסמכת בקשתו;
מסמכים השר רשאי לקבוע מסמכים נוספים שעל הנושה לצרף לבקשתו לצורך מילוי
לבקשת התנאים להגשתה.
צו לפתיחת
הליכים
משלוח 112. נושה המגיש בקשה לצו לפתיחת הליכים ימציא העתק ממנה ליחיד ולממונה
העתק מיד עם הגשתה.
מהבקשה
הגשת 113. (א) אדם העלול להיפגע ממתן צו לפתיחת הליכים רשאי להגיש לבית המשפט
התנגדות התנגדות לבקשת הנושה.
לבקשה
(ב)השר, באישור ועדת החוקה, יקבע הוראות לעניין הגשת ההתנגדות, ובכלל זה
לעניין הפרטים שייכללו בה, מועד הגשתה ואופן המצאתה;
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הפוך. אל"ף, שנדע אם הוציאו תקנות או לא, ובי"ת, אני רוצה לוודא שהתקנות שומרות על האיזונים שהוועדה תחליט עליהם.
מיכל אלבז
¶
לא רק היחיד יכול להתנגד למתן הצו. כיוון שזה הליך שנוגע לשאר הנושים, גם הם יכולים להתנגד.
שלום לרנר
¶
יש דיון משפטי לפני שניתן צו לפתיחת הליכים, בהבדל ממצב שבו החייב מתחיל. איך אותו אדם ידע על מתן הצו, הרי זה לא מפורסם, נכון?
שלום לרנר
¶
זה בצו לפתיחת הליכים. מאיפה הוא ידע את זה? איך הוא ידע אם נושה מסוים הגיש בקשה? יש נושים שיש להם אינטרס להתנגד לחדלות פירעון. חדלות פירעון זה משטר שעלול לפגוע בנושה מסוים.
מיכל אלבז
¶
עצם הגשת הבקשה על ידי נושה לא מפורסמת מחשש לפגיעה בפרטיות של היחיד. היא תפורסם כשיינתן צו ובית המשפט יחליט שיש מספיק הצדקה לעשות את הפגיעה הזאת. זאת בקשה שהחייב לא מגיש אותה בעצמו. בשלב הזה ייתכן שהחייב ידע על הגשת הבקשה. לא רצינו למנוע מנושים אחרים להתנגד. הפתרון לסוגיה הזאת נמצא בסעיף שנוגע לביטול הצו עכב אי חדלות פירעון. בכל שלב נושים יכולים לבקש לבטל את הצו שניתן, אם החייב לא חדל פירעון.
שלום לרנר
¶
אתה מערב פה שני נושאים. אם החייב ביקש, אז רק החייב והממונה בחזית. הסעיפים האלה עוסקים בבקשת נושה. זה הולך לבית משפט. הסעיף מאוד יפה, הוא נותן לבן אדם שעלול להיפגע זכות להתנגד בשלב הזה, הוא לא נותן לו דרך, טכניקה לדעת. אין שום פרסום.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עדיין לא נגמר, זה עדיין התחלה. אם הוא כבר יודע, הוא יכול להגיש את ההתנגדות שלו.
ספי זינגר
¶
זה כבר הדין היום. אם הוא יפרסם היום, כשאין עדיין החלטה, אנחנו בעצם פוגעים בפרטיות בשלב מאוד ראשוני. נכון שיש פה פגיעה מאוד קטנה בנושה, אבל באיזון - -
ספי זינגר
¶
גם כשמגישים היום בקשה לא מפרסמים אותה. בדברים שהיו מפורסמים לציבור נושים אחרים הצטרפו להליך.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם יש סעדים זמניים, אז כן, אם אין, יכול להיות שהשופט חושב שאין מישהו שצריך להיות אינטרסנט בשלב הזה.
גור בליי
¶
חיוב בשל 114. שוכנע בית המשפט כי בקשת הנושה לצו לפתיחת הליכים הוגשה בחוסר תום
הגשת בקשה לב, רשאי הוא לחייב את מגיש הבקשה בכפל הוצאות משפט, או בהוצאות
בחוסר לטובת אוצר המדינה, או לטובת שניהם, במסגרת פסיקת ההוצאות.
תום לב
גור בליי
¶
זה עלה בזמנו סביב סעיף 14. התפישה הייתה שהגשת בקשה של נושה לחדלות פירעון של חברה יכולה לגרום לה נזק מאוד מאוד גדול, ודאי לאדם. זה נזק לשם הטוב שלו, זה נזק לעסקיו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
צריך לכתוב את המילים "או לטובת שניהם", כי לפעמים אתה מטריח את בית המשפט. צריך שיהיה איזה שהוא קנס.
גור בליי
¶
יכול להיות שהוא לא השקיע באותו הליך, לכן ההוצאות הן לא בסכום גדול. הוועדה סברה בזמנו שלהוסיף את המרכיב של לתת לאוצר המדינה יכול להוות הרתעה נוספת מפני שימוש לרעה בכלי הזה. אנחנו יודעים שיכול להיגרם נזק מאוד גדול לאדם או לחברה כשמושכים אותם להליכים מהסוג הזה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו סיימנו את סעיף 114. תודה רבה לכולם, הישיבה בנושא הזה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:00.