הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 453
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ג' באלול התשע"ו (06 בספטמבר 2016), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 06/09/2016
תקנות הביטוח הלאומי (חיסכון ארוך טווח לילד), התשע״ז-2016
פרוטוקול
סדר היום
תקנות הביטוח הלאומי (חיסכון ארוך טווח לילד), התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
שר הבריאות יעקב ליצמן
סגן שר האוצר יצחק כהן
מנכ"ל, משרד הבריאות - משה ברסימנטוב
סגן בכיר לממונה על שוק ההון, משרד האוצר - הראל שרעבי
עו"ד, לשכה משפטית, משרד האוצר - דודי קופל
עו"ד, לשכה משפטית, משרד האוצר - שירה אוחיון
רפרנט ערבויות המדינה, חשכ"ל, משרד האוצר - עמית מירזאי
רפרנטית ביטוח לאומי, משרד האוצר - יעל בנימין אגמון
רפרנט מקרו, אגף התקציבים, משרד האוצר - יוגב גרדוס
עו"ד, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - שי גלברג-סומך
מנהל אגף מחקר ותכנון, משרד הרווחה והשירותים החברתיים - יקותיאל צבע
פיקוח על הבנקים, בנק ישראל - גרניט אופק
מחלקה משפטית, בנק ישראל - יעל שני
עוזר היועמ"ש, לשכה משפטית, בנק ישראל - רונן ניסים
עוזרת ליועמ"ש, לשכה משפטית, בנק ישראל - חן פליישר
מנהלת אגף גמלאות משפחה, המוסד לביטוח לאומי - עליזה ברלזון
אגף ילדים, המוסד לביטוח לאומי - ריקי שנזיק
מנהלת אגף, המוסד לביטוח לאומי - שרה גרינצייג
מנהלת תחום בכירה, המוסד לביטוח לאומי - שנטל שרה וסרשטיין
עו"ד, לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי - מיכל מזוז
המוסד לביטוח לאומי
–
נחמה שפירא
יועץ מנכ"ל, המוסד לביטוח לאומי - אלעד אליהו זכות
יועץ מנכ"ל, המוסד לביטוח לאומי - אורי קנדל
עו"ד, מחלקת חקיקה, רשות לניירות ערך - חנוך הגר
מנהלת מחלקת מחקר, איגוד הבנקים בישראל - גלי כספרי
מנהל קשרי חוץ, איגוד הבנקים בישראל - טיבי רבינוביץ
מנהל אסטרטגיה, איגוד הבנקים בישראל - דיויד מאן
מנכ"ל, איגוד בתי השקעות - יוליה מרוז
עו"ד, בנק דיסקונט - ליאור בורפקר
מנהל יחידת הרגולציה, בנק הפועלים - עירן פאר
ראש ענף בכיר, בנק לאומי לישראל בע"מ - צחי שטרקס
מנהלת סקטור ניהול פיננסי, בנק מזרחי - מירי עברי
יועצת משפטית, המועצה לשלום הילד - כרמית פולק כהן
נציגת עמותת שומרי משפט-רבנים למען זכויות אדם - עטרת חן הורוביץ
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו ממשיכים בסדר-היום: תקנות הביטוח הלאומי (חיסכון ארוך טווח לילד), התשע"ו-2016. אנחנו העברנו חוק, כשהחוק מגביל את קצבאות הילדים, ואז היה סיכום עם שר הבריאות ליצמן שייתנו 50 שקלים ב-2017 שייכנסו לתוכנית חיסכון, וזה הובא לכאן לוועדה לאישור. אנחנו ביקשנו – אם מדברים כבר על חיסכון – שתתווסף אפשרות שההורים יוכלו להוסיף את קצבת הילדים לאותה תוכנית חיסכון של ה-50 שקלים משום שאם אכן מדובר על עידוד כפי שהיה לפני הרבה שנים, על עידוד של חיסכון עבור הילד, להוסיף את זה. משרד האוצר באותם דיונים אמר שהוא מסכים לתוספת של 50 שקלים. בדיון בוועדה אני רציתי להגדיל את זה ל-100 שקלים.
מכיוון שמשרד האוצר קורא את מחשבותי, כפי שכולם יודעים, הוא הוציא צו הבוקר שמדובר על 50 שקלים כדי שאני לא אוכל להגדיל את זה ל-100. אני לא מבין למה, אני לא מבין למי זה מפריע, אני לא מבין למה אי-אפשר לעשות את זה ולמה עשו את זה הבוקר. הייתם יכולים לעשות את זה אתמול. הייתם צריכים לעשות את זה רק ביום שלישי, שזה פעמיים כי טוב? יכולתם לעשות את זה ביום שני.
אני לא מקבל את הצו הזה. אני אבקש במהלך הדיון לנסות להגדיל את זה לפחות ל-100 שקלים. הרי לא קורה פה שום דבר. מה קרה בכל העניין הזה? אנחנו עושים תוכנית חיסכון, אנחנו מעודדים. הרי אתם ביקשתם. בהסכם הקואליציוני שלנו אנחנו ביקשנו שההורים יקבלו כמו שמקבלים קצבאות ילדים, אמרתם לא, צריך לעודד חיסכון. וגם התהדרתם בעניין הזה בתקשורת, שאתם מעודדים חיסכון, אז תעודדו חיסכון. למה הורה לא יכול מתוך קצבת הילדים להשקיע לא 50 שקלים נוספים אלא 100 שקלים נוספים?
היו"ר משה גפני
¶
היה צריך לחכות עוד יום שמתקיים כאן הדיון. כולם ידעו, על סדר-היום כבר הופיעה כמה שבועות הישיבה של היום. מתוך נימוס, היו מחכים עם הצו הזה עוד כמה שעות, אבל בסדר. בבקשה, מי מציג את התקנות?
דודי קופל
¶
עורך-דין דודי קופל מהלשכה המשפטית במשרד האוצר. כפי שהיושב-ראש ציין, חוק הביטוח הלאומי קובע הסמכה לשר האוצר לקבוע תקנות בשורה של עניינים, וביניהם כיצד ינוהל סכום החיסכון לכל ילד, ואנחנו נציג את זה כרגע.
אני אגיד כמה מלים ברמת ההקדמה. אנחנו מדברים על מנגנון. המנגנון שאנחנו מציעים כאן ונקריא אותו בהמשך, הוא מנגנון שבו בעצם להורה תהיה אפשרות לבחור בין הפקדה של הכספים בקופת גמל להשקעה, שהיא קופת גמל שאושרה כאן בוועדה בתיקון מס' 15 לחוק קופות גמל, זאת אפשרות אחת, האפשרות השנייה היא להפקיד את הכספים בחשבון בנק.
קופות הגמל והבנקים, כפי שמורה החוק, ייבחרו בהליך מכרזי, שבעצם יצא לדרך ברגע שהתקנות יאושרו בוועדה. כפי שנציג בהמשך, ברירת המחדל של הורים שלא יבחרו להיכן ישויכו הכספים – לקופת גמל או לבנק ולאיזו קופת גמל ולאיזה בנק – ברירת המחדל תהיה שהכספים יופקדו בקופת גמל להשקעה במנגנון שוויוני שייקבע, כלומר המנגנון השוויוני הזה יקבע לאיזו קופת גמל יופנו הכספים.
אני מציע שנקרא את התקנות וניכנס לפרטים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
נדמה לי שהחשכ"ל רצה בנקים. נדמה לי שהחשבת הכללית, העמדה שהם הציגו היא שהם רצו שברירת המחדל תהיה אצל הבנקים.
דודי קופל
¶
העמדה שלנו ועמדת שר האוצר היא העמדה כפי שהיא באה לידי ביטוי בתקנות וכפי שהצגתי אותה קודם לכן, שברירת המחדל היא כאמור קופת גמל.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מדברים פה על ציבור שלא מבין כל כך, לא בקופות גמל. יש לו חשבון בבנק, הוא רוצה שזה יהיה בבנק, אבל הוא לא פנה. בגלל זה גם הכנסתם את הבנקים בסוף. בהתחלה הבנקים לא היו.
היו"ר משה גפני
¶
מה זה שאתם כל הזמן אומרים, זאת עמדת שר האוצר? אני מכבד את שר האוצר מאוד מאוד ואני חבר טוב שלו, אני יושב אתו כל הזמן. מה זה עמדת שר האוצר, אתם בוועדה בכנסת.
היו"ר משה גפני
¶
תסבירו לחברים. מה זה, שר האוצר זה מועצת גדולי התורה? לא הבנתי. גם בדיון הקודם אמרו לי שר האוצר. שר האוצר הוא שר אוצר מצוין, אבל עכשיו יש דיון בוועדה.
דודי קופל
¶
היושב-ראש, כל מה שאמרתי זה רק בהתייחס למה רצינו, לאמירות שנאמרו ביחס למה שרצינו ולעמדות של אגפים כאלה ואחרים. עכשיו אני אסביר את הדברים לגופם.
היו"ר משה גפני
¶
בבקשה. אני מקבל את ההצעה שלך, אלא אם כן למישהו מחברי הוועדה יש מה להעיר, להתחיל לקרוא. להתחיל לקרוא ונדבר סעיף-סעיף. בבקשה.
דודי קופל
¶
"תקנות הביטוח הלאומי (חיסכון ארוך טווח לילד), התשע"ו-2016
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 74ב(ד)(1) ו- 74ה לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן – החוק), ולפי סעיפים 23, 32(ב) ו- 60 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005 (להלן – חוק קופות גמל), ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
הגדרות
בתקנות אלה –
"הורה" – ההורה המקבל את קצבת הילדים בעד הילד הזכאי, או מי שמקבלה לפי סעיף 69 לחוק;"
דודי קופל
¶
" "הרשימה" – כמשמעותה בתקנה 3(א);" – אנחנו נגיע לכך בהמשך.
" "חוק הירושה" – חוק הירושה, התשכ"ה-1965;
"חשבון בבנק" – חשבון המנוהל בבנק בהתאם לאמור בסעיף 74ב(ב) לחוק;"
בנק ישראל ביקש להוסיף "על שם הילד הזכאי", להבהיר את העניין הזה. אנחנו מדברים על חשבון נאמנות בבנק כפי שקובע חוק הביטוח הלאומי, שמנוהל על שם הילד הזכאי.
רונן ניסים
¶
אדוני היושב-ראש, שמי רונן ניסים מהלשכה המשפטית, בנק ישראל. הנוסח שאנחנו מציעים להגדרה "חשבון בבנק" הוא: חשבון בנק על שם הילד הזכאי, המנוהל בנאמנות על ידי ההורה, וזאת כדי להבטיח שהחשבון יהיה בשם הילד כאשר יגיע לגיל 18 ויוכל לפדות את הכספים. זאת אומרת, החשבון יהיה בבעלותו ולא בבעלות ההורה.
רונן ניסים
¶
כתוב בחוק חשבון נאמנות, ויכולה לעלות פרשנות שלפיה חשבון נאמנות יהיה בבעלות ההורה ולא בבעלות הילד.
דודי קופל
¶
" "סכום החיסכון החודשי" – סכום החיסכון הבסיסי וסכום החיסכון הנוסף" – כאן אנחנו מוסיפים הבהרה "המופקד מדי חודש" – "אם בחר ההורה לילד הזכאי להפקידו;"
אנחנו מדברים גם על סכום החיסכון הבסיסי שזה ה-50 שקלים, וגם על הסכום הנוסף שלגביו הורה - - -
היו"ר משה גפני
¶
אם אפשר להגיד הסכום הנוסף בלי להגיד 50 שקלים, כדי לא לעצבן אותי בפגרה. הסכום הנוסף.
דודי קופל
¶
" "תקנון קופת גמל" – כמשמעותו בסעיף 16 לחוק קופות גמל;
"בנק" – מי שקיבל רישיון בנק לפי סעיף 4(א)(1)(א) לחוק הבנקאות (רישוי), התשמ"א-1981.
הפקדת החיסכון לילד וניהולו
במועד שבו משתלמת קצבת הילדים יפקיד המוסד את סכום החיסכון החודשי בקופת גמל להשקעה בחשבון על שם הילד הזכאי או בחשבון בבנק; בחשבונות אלו לא ניתן יהיה להפקיד סכומים נוספים על אלה שיופקדו על ידי המוסד."
כלומר, יחד עם קצבת הביטוח הלאומי, המוסד לביטוח לאומי יפקיד את סכום החיסכון החודשי בחשבון בקופת גמל להשקעה או בחשבון בבנק. החשבונות האלה יהיו חשבונות ייעודיים אך ורק לכספי החיסכון לכל ילד ולא ניתן יהיה להפקיד בהם כספים נוספים.
אייל לב ארי
¶
זה בעצם צריך להיות בחשבון על שם הילד הזכאי בקופת גמל, אם ככה. חשבון בנק, זה ברור כבר מה זה חשבון בנק. אין הגדרה לאיזה חשבון שני.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא הבנתי. אתה אומר שבחשבונות האלה אי-אפשר להפקיד? אז איפה הוא מפקיד את הנוסף?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
"בחשבונות אלו לא ניתן יהיה להפקיד סכומים נוספים על אלה שיופקדו על-ידי המוסד."
דודי קופל
¶
"בחירת קופת גמל או בנק
הורה לילד זכאי יהיה רשאי לבחור קופת גמל להשקעה או בנק שאליהם יופקד סכום החיסכון החודשי; בחירת קופת הגמל להשקעה או הבנק תהיה מבין רשימת הקופות או הבנקים כפי שתעודכן מזמן לזמן באתר האינטרנט של המוסד, באמצעות הודעה של ההורה לילד הזכאי למוסד."
כלומר, זוהי ברירת המחדל. יש זכות בחירה של ההורה לבחור קופת גמל או בנק לפי רצונו ומבין הרשימה, הרשימה הזאת תהיה כאמור - - -
דודי קופל
¶
"
לא בחר ההורה קופת גמל להשקעה או בנק כאמור בתקנת משנה (א) בתוך תקופה של שישה חודשים מיום לידתו של ילד זכאי (להלן – תקופת הבחירה), החל בתום תקופת הבחירה יופקד סכום החיסכון החודשי בקופה שתיבחר מבין קופות הגמל שמופיעות ברשימה, בדרך של סבב קבוע בין כל קופות הגמל האמורות, בהתאם לסדר קבוע ושוויוני ביניהן, באופן שבו לגבי כל ילד תיקבע קופה אחרת, על פי הסדר הקבוע כאמור (להלן – קופת ברירת מחדל); לעניין זה, קביעת קופת גמל לגבי ילד זכאי לפי תקנת משנה (ג) ותקנה 14(א)(2), תיכלל בתוך הסבב האמור."
כלומר, אנחנו נותנים כאן אפשרות.
היו"ר משה גפני
¶
כאן תסביר. למה קופות גמל? אני לא יודע על קופות גמל, לא יודע כלום. רוב הציבור לא מתמצא בזה. יש לו חשבונות בנק. אני לא דואג לבנק, אני דואג להורה. הוא לא יודע.
דודי קופל
¶
וגם אנחנו. אנחנו נמצאים כאן בסופו של דבר בעולם של ברירת מחדל, שבו על אף שניתנה להורה חצי שנה לבצע את הבחירה, כלומר אנחנו לא נותנים מעט זמן, נותנים פרק זמן מכובד לבחירה - - -
דודי קופל
¶
הוא ניתן רטרואקטיבית, כמובן, לא גורעים מזכותו של ההורה. בסופו של דבר זה מופקד מבלי שההורה בחר בחירה אקטיבית. ולכן, בעולם של קופות גמל יש מנגנון ניוד מוסדר שעובד היטב – אנחנו נגיע אליו גם בהמשך לגבי הפרטים שלו והשינויים לגבי קופות גמל להשקעה.
רחל עזריה (כולנו)
¶
דווקא אם יש מישהו שידאג לכך שלא יישארו בברירת מחדל זה הבנקים, וגם אנשים נמצאים במגע יומיומי עם הבנק שלהם. לכן, אם אתה בעצם רוצה כמה שיותר אפשרויות ואתה אומר מה צריכה להיות ברירת המחדל, אז עדיף שהגמל יהיה כי הבנק - - -
דודי קופל
¶
הכוונה היא לילדים שהם כיום בני 15. זו הוראת מעבר. נגיע לזה בתקנה המתאימה. קודם נסביר את ברירת המחדל.
שוב, ניוד, גם כיום, ברמה הרגולטורית והחוקית, ניוד בבנקים הוא אירוע מס, ניוד בקופות גמל אינו אירוע מס ויש לכך כמובן משמעויות.
היו"ר משה גפני
¶
נתקן את זה בחוק ההסדרים. כל דבר יש לו פתרון, אם רוצים לפתור. למה זה דווקא קופת גמל להשקעה?
דודי קופל
¶
קופת גמל להשקעה היא המוצר המתאים ביותר בעצם. זה המוצר המתאים ביותר, בעולם קופות הגמל זה המוצר ההוני היחידי שקיים כרגע.
חנוך הגר
¶
חנוך הגר, רשות ניירות ערך. היה אפשר לחשוב גם על קרן נאמנות, היה אפשר לחשוב על עוד מוצרים הוניים.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, רשמנו לפנינו, אני אבל לא התכוונתי לקרן נאמנות. אני מדבר על הציבור הפשוט שהוא, יש לו עסק עם הבנק, אין לו עסק עם קופת גמל, בוודאי שאין לו עסק עם קרן נאמנות. אבל תכף נשמע לגבי קופות הגמל.
הראל שרעבי
¶
אני אומר שיתרון הניוד והעובדה שלמעשה אין אירוע מס בניוד בין קופות, הדבר הזה לא קיים בין קרנות נאמנות.
היו"ר משה גפני
¶
כן, הבנתי, אבל אתה יודע שאפשר כל דבר לשנות. למשל, לקחנו את אגף שוק ההון והפכנו אותו לרשות.
היו"ר משה גפני
¶
אתה יודע שחבר כנסת לא מצהיר על נאמנות לחוקי מדינת ישראל, אתה יודע מזה. הוא לא מצהיר, בניגוד לשרים שמצהירים נאמנות לחוקי מדינת ישראל. למה? כי תפקיד חבר הכנסת זה לשנות את החוקים. בהצהרה שלנו אין חוקי מדינת ישראל.
היו"ר משה גפני
¶
אבל אתה מצהיר נאמנות למדינת ישראל. אתה לא מצהיר נאמנות לחוקי מדינת ישראל בגלל שאתה משנה אותם.
דודי קופל
¶
"
על אף האמור בתקנת משנה (ב), הורה לילד זכאי שלא בחר קופת גמל להשקעה או בנק במהלך תקופת הבחירה, והוא הורה לילד זכאי נוסף אחד או יותר שמופקד בעדם סכום החיסכון החודשי, קופת הגמל או הבנק שאליהם יופקד סכום החיסכון החודשי תהיה קופת הגמל או הבנק שבה מנוהל באותה העת סכום החיסכון הצבור הכולל של הילד הצעיר ביותר שנולד לפני הילד הזכאי (להלן – הילד הקודם), ולמעט אם סכום החיסכון בעד הילד הקודם הופקד בבנק לפי תקנה 14(א)(3) ."
שוב, כדי לפשט את הדברים עבור ההורים וכדי שלא ייווצר מצב שבו הורים שלא יבחרו, ויש להם מספר ילדים, הכספים יתחילו להתפזר על כמה קופות גמל ויהיה קשה לעקוב אחריהם ולנהל את הדברים, אנחנו בעצם אומרים – נכון שיש ברירת מחדל אבל מנגנון ברירת המחדל יעבוד כך שאם יש ילד שכבר, או שההורה בחר או שנקבע לפי מנגנון ברירת המחדל שהכספים בעדו מופקדים בקופת גמל להשקעה, אז ברירת המחדל בהמשך תהיה להפקיד את הכספים באותה קופת גמל כדי שכל הכספים של כל הילדים של אותם הורים יהיו מופקדים בקופת גמל אחת והדברים לא יתפזרו.
דודי קופל
¶
"
סכום החיסכון החודשי בעד החודשים שבמהלך התקופה מיום הזכאות עד בחירת הורה כאמור בתקנת משנה (א), או עד תום תקופת הבחירה, לפי העניין, יופקד על ידי המוסד לקופת הגמל או הבנק, בהתאם לעניין, יחד עם ההפקדה הראשונה של סכום החיסכון החודשי."
כלומר אמרנו, יש חצי שנה של בחירה.
יעל בנימין אגמון
¶
יש תקנה – אנחנו נגיע אליה – שמצמידה את הסכום הבסיסי למנגנון עדכון הקצבאות האוטומטי, ולכן ה-50 שקלים מתעדכנים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני דיברתי על משהו אחר. אני לא בחרתי. אחרי חצי שנה מפקידים את זה בקופת ברירת מחדל. האם מפקידים לי 300 שקלים או מפקידים 300 שקלים עם ריבית והצמדה?
היו"ר משה גפני
¶
אני שואל בשם חבר הכנסת סמוטריץ'. בשישה חודשים האלה שלא אמרתי איפה להפקיד, קרה בדיוק העדכון של השנה, וקצבאות הילדים עלו מ-50 שקלים במקרה הזה ל-57 שקלים. שואל חבר הכנסת סמוטריץ' מה תפקידוּ כעבור שישה חודשים. באמצע עלו קצבאות הילדים.
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא מוצמד. לא שאלתי על מוצמד. המחיר העלה. קצבאות הילדים עלו מ-50 שקלים נניח ל-55 שקלים.
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, אם אפשר פחות התרגשות. את מדברת מדי בשקט ויש פה כאלה שיש להם קול יותר רם. השאלה שלי: בחודש הראשון בברירת המחדל קצבאות הילדים היו בסכום מסוים. בחודש האחרון, כעבור שישה חודשים, ששם מתחילה ברירת המחדל ואז אתם מפקידים לו את הכסף, הסכום של קצבאות הילדים גדל במהלך התקופה הזאת. מה אתם מפקידים לאותה ברירת מחדל, לאותה קופת גמל, על החודש הראשון של השישה חודשים? כמה כסף?
מיכל מזוז
¶
לגבי התקופה שבה השתנה סכום החיסכון, אנחנו נפקיד את זה בהתאם לסכום החדש, ביחס לאותה תקופה. בנוסף, לגבי הצמדה של סכום שמופקד רטרו, אנחנו נצמיד את זה גם, כמו שעושים כיום.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אז למה לא לכתוב את זה? היא אומרת שעקרונית כן, אז למה שזה לא יהיה כתוב?
דודי קופל
¶
צריך לדייק את העניין הזה. אם אני מבין נכון, אנחנו לא מדברים על הצמדה. זה הכול בהנחה שסכום החיסכון כן יתעדכן במהלך - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל מה עם הצמדה, הצמדה למדד? כשאתם משלמים רטרו, אתם משלמים הצמדה למדד?
היו"ר משה גפני
¶
כללים אנחנו לא מבינים. רבותי, השאלה כשאתם משלמים באיחור, כמו המקרה הזה, האם אתם מצמידים את הסכומים כולם.
היו"ר משה גפני
¶
לא לענות ככה. גבירותי ורבותי, אני מבקש תשובה. אנחנו ממשיכים הלאה. אנחנו בינתיים עוד לא מאשרים את הדבר הזה. אני מבקש שתיתנו תשובה מוסמכת. אי-אפשר ככה.
אני מבקש תשובה מוסמכת, תגידו לי מתי יש לכם את התשובה הזאת. רועי, תשאל.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
יש שכבות באוכלוסייה שאין להם חשבונות בנק כי הבנק לא פותח להם חשבונות או כי יש להם סיבות אחרות למה הם לא פותחים חשבון. מה יהיה איתם?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
למדינה יש עניין לעודד שאנשים יפתחו חשבונות בנק כי אז יש לו כתובת, אפשר להשיג אותו.
גרניט אופק
¶
גרניט אופק, הפיקוח על הבנקים, בנק ישראל. החשבונות לצורך הזה יהיו חשבונות ייעודיים על שם הילדים. אנחנו קובעים מנגנון בהליך מקוצר שיפתחו את החשבונות על סמך מידע שיגיע לבנקים מהמוסד לביטוח הלאומי.
היו"ר משה גפני
¶
שואל חבר הכנסת פולקמן ואני מצטרף לשאלתו. מדובר באזרח או במי שאתם הודעתם שהחשבון שלו מוגבל, הוא לא יכול להשתמש בחשבון בבנק. נולד לו ילד והוא רוצה להפקיד את קצבת הילדים, מה שאנחנו קובעים עכשיו בתקנות, הוא רוצה להפקיד את זה באותו בנק ששם אין לו חשבון פעיל. אתם הגבלתם את החשבון שלו או שלא נותנים לו בכלל לפתוח חשבון.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
זאת אומרת, לא יהיה אזרח במדינת ישראל שלא יוכל, כי יש גם כל מיני קבוצות אוכלוסייה שמכל מיני סיבות אין להם חשבונות בנק.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
כל ילד במדינת ישראל, מכל שכבה, יוכל לקבל את זה. לא יגבילו מישהו, לא יהיו לזה השלכות שליליות על ההורה, כאלה או אחרות, כי זה על שם הילד אבל בבעלות ההורה.
דודי קופל
¶
"
המוסד יודיע להורה זכאי על זכותו לבחירת קופת גמל או בנק לפי תקנה זאת יחד עם ההודעה על זכאותו לקצבת ילדים לפי החוק."
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אבל צריך להדגיש את זה כי אנחנו מדברים פה על כל ההורים במדינת ישראל. חלק מההורים לא יבינו את זה.
דודי קופל
¶
"בחירת מסלול השקעה בקופת גמל או בבנק
בחר ההורה קופת גמל להשקעה או בנק לפי תקנות 3(א) או 14(א)(1), זכאי ההורה לבחור מסלול השקעה אחד או מסלול חיסכון אחד בחשבון הבנק, לפי העניין, שבו ינוהל סכום החיסכון הצבור הכולל באמצעות הודעה למוסד במהלך תקופת הבחירה (להלן – בחירת מסלול ראשונה)."
כלומר, ההורה זכאי לבחור לא רק את קופת הגמל או את הבנק שבו ינוהלו הכספים, אלא גם מסלול בתוכם.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אדוני היושב-ראש, הערה אחת, סליחה שדילגנו – בעניין ההודעה. שפות. מה החוק קובע היום על הודעות קצבאות ילדים, באיזה שפות המידע מועבר להורה? מה הנוהל שהביטוח הלאומי מחייב? האם זה רק בעברית? האם זה בעברית, ערבית, רוסית? מה הנוהל קובע היום? מודיעים לי על האירוע הזה. באיזו שפה מודיעים לי על האירוע הזה?
היו"ר משה גפני
¶
אני מקבל את ההצעה של חבר הכנסת פולקמן לא לתקן את כל הביטוח הלאומי, בזה נדון בנפרד, בסדר.
יעל בנימין אגמון
¶
חבר הכנסת גפני, אני רוצה רק להגיד שבמקביל להודעה שישלח המוסד לביתו של כל הורה, יהיה גם קמפיין תקשורתי בעניין הזה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אז שגם ההודעה – מכיוון שהאתגר כאן זה אותן שכבות שפחות מכירות את המערכת הכלכלית, את האירועים האלה, אז צריך שזה יהיה מינימום, לפחות בעברית, ערבית, רוסית. לפחות שלוש השפות האלה, זה בסיסי.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
בוודאי שנצא מזה. עברנו את הדיון הזה בחוק נתוני אשראי, הגדרנו – אני לא זוכר איזה שפות הגדרנו שם – היה דיון שלם על שלוש שפות.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
זה לא מסבך. בסוף, יש אוכלוסיות במדינת ישראל שעם כל הכבוד לקמפיין הזה, הן לא ידעו על האירוע הזה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע שכן יהיה כתוב. שיהיה כתוב שהמוסד לביטוח לאומי ינהל – לא יודע בדיוק איך נכתוב את זה – ינהל בשפות נוספות אפשרויות של הודעה להורים, שזה יכול להיות בקמפיין, זה יכול להיות - - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
רבותי, אין לזה סוף. אפשר להגיד ערבית, עברית. שום שפה אחרת לא יכולה להיכנס. אין לזה סוף, חבר'ה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לא מסתדרים. בגלל זה יש גופים שעוסקים במיצוי זכויות, כי אחת הבעיות בלא מעט שירותים היא אי-מיצוי זכויות, כי אוכלוסיות מוחלשות לא יודעות.
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, בואו נעשה סדר בעניין הזה. אני מבין שאתם במוסד לביטוח לאומי מבינים או אומרים שאי-אפשר עכשיו להתחיל עם הנושא של שפות נוספות.
היו"ר משה גפני
¶
יש פה משהו שהוא חריג. אנחנו מדברים פה על מקרה שבו הולכים להודיע לאנשים, מה שלא היה עד היום, שהוא צריך לבחור איפה הוא משקיע את הכסף הזה. כל הנושא הזה הוא ייחודי.
ואני מציע שיהיה כתוב בתקנות – שיהיה כתוב – שהמוסד לביטוח לאומי ימצא את הדרכים כדי להודיע בשפות שונות, כדי להודיע לציבור הרחב שיש את האפשרות הזאת להשקיע כל אחד לפי רצונו ושיהיה כתוב בשפות שונות. לא בהודעה שאתם שולחים, מה שהיא אמרה קודם לגבי הקמפיין, שיהיה כתוב: המוסד לביטוח לאומי ידאג.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אדוני היושב-ראש, זה לא פותר את הבעיה כי הקמפיין יהיה בשנה הקרובה. בעוד 15 שנה - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
הדבר היחיד שאני כן רוצה לוודא שיהיה במגוון שפות, במגוון דרכים, זה כשהילד מגיע לגיל שהוא יכול להוציא את הכסף, שכל ילד ידע.
היו"ר משה גפני
¶
אני מציע שיהיה כתוב בתקנות שהמוסד לביטוח לאומי ימצא את הדרכים לפרסם את העובדה הזאת שיש אפשרות להורה לבחור בנק או קופת גמל, כל אחד לפי רצונו, ושזה ייעשה באמצעות פרסום במגוון שפות.
רחל עזריה (כולנו)
¶
לא אמרנו שאנחנו רוצים לסגור את העניין כדי להתחיל את החיסכון. אתה סותר את עצמך מתחילת הדיון.
היו"ר משה גפני
¶
אתה יודע מה, אין בעיה. אתה רוצה, אז יהיה כתוב שההודעה בעניין הזה תישלח להורה בשפה הרוסית, הערבית, האמהרית, ויידיש, ומה עוד לא אמרנו? מרוקאית.
מיכל מזוז
¶
פעם היו מודעות שהמוסד לביטוח לאומי שולח למבוטחים בשפה העברית בלבד. מעבר לזה, באמצעי התקשורת השונים – גם באתר האינטרנט כפי שציינתי, גם בסניפים, בפלאיירים שמוצבים בסניפים השונים של המוסד – יש את זה ביתר השפות. יש את זה באמהרית, ברוסית - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אחת הטענות המובילות כנגד הביטוח הלאומי זה שבין השאר בגלל הדברים האלה יש בעיית מיצוי זכויות. אנחנו מכירים את זה בהרבה שירותים של הביטוח הלאומי.
היו"ר משה גפני
¶
רועי, אני לא הולך לחזור על העניין הזה. אתם רוצים, עד סוף הדיון תערערו על העניין. אמרתם שאתם לא יכולים בשפות נוספות, קיבלתי. לא מוציאים בשפות נוספות. נאמר כאן שמדובר על קמפיין שיעשו באופן קבוע עם העניין הזה, להודיע להורים שהם יכולים לבחור.
אני מציע שנעשה מעשה חריג, שהמעשה הזה מקל עליכם. אנחנו לא הולכים בייקוב הדין את ההר, להתחיל לכתוב שפות בהודעה, זה אנחנו נצטרך לעשות כשנדבר על מיצוי זכויות. האם באמת אנשים ממצים את זכויותיהם זה דיון אחר, הוא לא דיון דווקא פה.
כאן יש מקרה חריג. המקרה החריג הוא שאנחנו אומרים להורה – זכותך לבחור את מסלול ההשקעה הזאת, זכותך.
אנחנו רוצים שיהיה קמפיין – זה מה שנאמר קודם – אנחנו רוצים שיהיה קמפיין, והקמפיין הזה יהיה במגוון שפות. זה מה שאנחנו מבקשים, ושזה יהיה כתוב בתקנות.
יעל בנימין אגמון
¶
אני רוצה להציע הצעה לעניין הזה. הקמפיין המאוד מאוד גדול התקשורתי יהיה באמת מאוד מאוד אפקטיבי לגבי הילדים שיש היום.
מה שאני מציעה זה שהמוסד, במכתב שהוא שולח בעברית, לא יתרגם את המכתב לשלוש שפות אלא יוסיף שורות. אתר האינטרנט של המוסד הוא כבר היום בכמה שפות, ולכן הוא יוסיף שורות.
היו"ר משה גפני
¶
למה את לא מקבלת את מה שאמרתי? הרי אמרתם את זה והם אמרו את זה, והגענו להסכמה. למה משהו אחר?
יעל בנימין אגמון
¶
יהיו פרסומים. אני מנסה להבהיר. בתקופה הקרובה יהיה קמפיין מאוד אגרסיבי בכל אמצעי התקשורת.
יעל בנימין אגמון
¶
כולל אמצעי תקשורת למגזרים ייעודיים. בשלב השני יהיו פרסומים, כפי שאמרה עורכת-הדין מזוז, באתר האינטרנט של המוסד בכמה שפות, בסניפים בכמה שפות.
מה שאני מציעה זה להוסיף להודעה שישלח הביטוח הלאומי להורים הפניה. לא לתרגם את כל ההודעה שהיא מאוד ארוכה.
היו"ר משה גפני
¶
אי-אפשר לדבר בלי רשות. אם יהיו פתרונות כאלה של אינטרנט ושל הכול, אז באמת לא יהיה יותר, אבל אם אנחנו מדברים על כך שיהיה בתקנות שצריך להסביר את זה גם בפרסום במגוון שפות, אז זה לא יהיה רק פעם אחת. פעם אחת זה יהיה אגרסיבי, בשנה הראשונה, ואחרי כן זה יהיה נורמלי. זה הכול. בבקשה.
נחמה שפירא
¶
נחמה שפירא, המוסד לביטוח לאומי. אי-אפשר, אנחנו לא יכולים לייצר את השם הפרטי ואת הכתובת במגוון של שפות, המחשב לא מאפשר לנו את זה.
אין לי שום בעיה לקחת את הפלאייר שכתוב בשפה רוסית או אמהרית או כל שפה אחרת שתהיה, להכניס אותו למעטפה ולשלוח אותה לכל כתובת שאני רושמת ידנית, ואנחנו נעשה את זה. גם לא נהיה חייבים להגיע לסניף בשביל זה. יהיו לנו אמצעים אחרים שנוכל להעביר בשפות נוספות.
היו"ר משה גפני
¶
אני דבק בעמדתי שזה מה שצריך לעשות, וצריך לעשות את זה באופן קבוע וצריך שיהיה כתוב בתקנות שזה יהיה במגוון שפות וזה יחייב את המוסד לביטוח לאומי לאורך שנים. בשנה הראשונה זה יהיה אגרסיבי, פרסום רציני, ואחרי כן אפשר גם לחלק בבתי החולים כשהילד נולד, אפשר לחלק הודעה כזאת. צריך שבתקנות יהיו כוונה ורצון לפרסם את הדברים האלה באופן קבוע.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
האמירה מגוון שפות, אני מבין את הבעיה איתה. יתחילו לבוא מחר טענות לביטוח הלאומי למה אין בצרפתית ולמה אין בגרמנית.
דודי קופל
¶
אולי נגבש עכשיו איזושהי הצעה שתהיה יותר קונקרטית לפרסום בעיתונים במגוון שפות, להודעות שיימסרו בדרכים מסוימות, רק כדי שהמנגנון יהיה ברור וקונקרטי ולא מנגנון כללי.
דודי קופל
¶
"
לא בחר ההורה בחירת מסלול ראשונה, ינוהל סכום החיסכון הצבור הכולל במסלול השקעה או מסלול חיסכון, לפי העניין, לפי תקנון קופת הגמל או הוראות הסכמי ההתקשרות עם הבנקים לפי ההליכים שמכח סעיף 74ב(ד)(2) או (3) לחוק, לפי העניין."
כלומר, אם אין בחירה של ההורה, זה הולך למסלול ברירת המחדל בקופת הגמל להשקעה או בבנק.
"
בנוסף לאפשרות בחירת המסלול לראשונה כאמור בתקנת משנה (א), הורה שסכום החיסכון הצבור הכולל שנחסך לטובת הילד הזכאי שטרם הגיע לגיל הפדיון, מופקד -
בקופת גמל להשקעה - יהיה רשאי לבחור את מסלול ההשקעה שבו ינוהל סכום החיסכון הצבור הכולל לפי ההוראות הקבועות לענין זה מכח חוק קופות גמל;
בבנק - יהיה רשאי לבחור את מסלולי החיסכון שבו ינוהל סכום החיסכון הצבור הכולל מתוך מסלולי החיסכון שמוצעים לעניין זה על ידי הבנק, באמצעות הודעה לבנק, לפי הוראות הסכם ההתקשרות עם הבנק לפי ההליכים שמכח סעיף 74ב(ד)(2) או (3) לחוק, למעט אם תנאי מסלול החיסכון שבו מנוהל סכום החיסכון הצבור הכולל אינם מאפשרים בחירה כאמור."
אנחנו מדברים כאן על אפשרות בחירה שהיא אפשרות בחירה מתמשכת. ניוד בין מסלולים יתאפשר בקופות גמל להשקעה לפי הרגולציה הרגילה שקיימת לעניין זה בקופות גמל, בבנקים גם כן יתאפשר ניוד לפי ההסכמים שיהיו עם הבנקים, אלא אם כן המסלול בבנק הוא מסלול קונקרטי שבו יהיה ברור מלכתחילה שאין אפשרות לנייד כספים מתוך אותו מסלול.
"סכום החיסכון הנוסף
הורה שמבקש להעביר את סכום החיסכון הנוסף לקופת הגמל או לבנק יודיע על כך למוסד; ניתנה למוסד הודעה כאמור בחודש מסוים, יופקד סכום החיסכון הנוסף החל בחודש העוקב לחודש האמור."
כאמור, סכום החיסכון הנוסף לבחירת ההורה. הורה שמעוניין, מייד בחודש שלאחר ההודעה מופקד סכום החיסכון הנוסף לקופת הגמל להשקעה או לבנק.
"השבת תשלום
המוסד יהיה רשאי להורות לקופת הגמל או לבנק להשיב לו מהחיסכון הצבור הכולל תשלומים שהופקדו על ידו בשל תשלום גמלה לפי סימן ה' בפרק ד' לחוק, בטעות או שלא כדין, לאחר שנשלחה הודעה להורה וחלפו 30 ימים מיום משלוח ההודעה כאמור, ויחול לעניין זה סעיף 315(3) לחוק."
אנחנו מדברים כאן על אפשרות השבה של סכומים שהופקדו.
יעל בנימין אגמון
¶
אתה תוכל בכל חודש להודיע למוסד על שינוי בבחירתך לעניין הסכום הנוסף, זאת אומרת חודש כן, חודש לא, והבחירה שלך תיושם בחודש העוקב. אם הודעת בינואר, אז בפברואר הודעתך תתקבל.
דודי קופל
¶
"העברת כספים בין קופות גמל להשקעה
הורה שסכום החיסכון הצבור הכולל שנחסך לטובת הילד הזכאי מופקד בקופת גמל להשקעה מסוימת (בתקנה זו – קופה מעבירה), רשאי לבחור קופת גמל להשקעה אחרת שמופיעה ברשימה (בתקנה זו – קופה מקבלת), אליה יופקד סכום החיסכון החודשי ואליה יועבר סכום החיסכון הצבור הכולל; בחירה כאמור תיעשה באמצעות הודעה לקופה המקבלת בנוסח שעליו הורה הממונה בתוקף סמכותו לפי סעיף 39(ב) לחוק קופות גמל."
אנחנו מדברים כאן על ניוד בין קופות גמל להשקעה.
דודי קופל
¶
דבר ראשון, כמובן הטפסים הללו יפורסמו באתרים של החברות המנהלות וגם הביטוח הלאומי יפרסם את כל הטפסים הרלוונטיים באתר האינטרנט שלו.
דודי קופל
¶
בוודאי. כן, אתר ייעודי לעניין הזה.
"
בתוך 2 ימי עסקים ממועד ההודעה כאמור בתקנת משנה (א), חברה מנהלת של קופה מקבלת שקיבלה את ההודעה, תודיע על כך למוסד."
יש צורך להודיע על כך למוסד כדי שהמוסד ידע להעביר את ההפקדות מהקופה המעבירה לקופה המקבלת.
"
הודיע ההורה כאמור בתקנת משנה (א) בחודש מסוים, יפקיד המוסד את סכום החיסכון החודשי לקופת הגמל המקבלת החל בחודש העוקב לחודש מתן ההודעה, ובלבד שהחברה המנהלת הודיעה למוסד כמפורט בתקנת משנה (ב)."
דודי קופל
¶
מכיוון שאנחנו קיבלנו הערות שיש צורך בזמן נוסף כדי לבצע את ההודעה הזאת למוסד בידי החברות המנהלות.
היו"ר משה גפני
¶
רק במקרה הזה אני מדבר, אני לא מדבר על הרגולציה הכללית. אם ההורה בחר בנק, למה אי-אפשר שיהיה ניוד?
גרניט אופק
¶
אנחנו הבנו שזו ההחלטה שהתקבלה במשרד האוצר. אנחנו חושבים שהמערכת הבנקאית יכולה לנהל את זה.
היו"ר משה גפני
¶
החלטות שהתקבלו בממשלה, אני כמובן עובר לדום, זה ברור, אין ויכוח בכלל. עכשיו אני שואל שאלה, רק שאני אבין.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לדעת למה אי-אפשר במקרה הזה, רק במקרה הזה – אני לא הולך לשנות סדרי בראשית – אם הורה רוצה לנייד בבנק, למה אי-אפשר לתת לו את זה?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אם הורה הכניס בבנק, עכשיו הוא קשור לבנק הזה חתונה קתולית עד גיל 18? למשל, גם אם הוא סגר את חשבון הבנק האישי שלו, העביר אותו לבנק אחר, החשבון הזה נשאר שם?
יעל בנימין אגמון
¶
חבר הכנסת גפני, יש פה כמה נושאים בעניין הניוד בתוך בנקים. קודם כול, הרגולציה הקיימת כיום, חלקה בחקיקה ראשית, לא מאפשרת את הניוד הזה. בכדי להתחיל את החיסכון ב-1 בינואר 2017 אנחנו חייבים להתייחס לרגולציה הקיימת.
מעבר לזה, מנגנון הניוד מבחינה תפעולית ומבחינה מסחרית בבנקים היום לא קיים, והבנקים בשיחות שונות אמרו לנו ששוב, בהתייחס ל-1 בינואר 2017 הדבר לא אפשרי.
ככל שהרגולציה והחקיקה תשתנה בעתיד, והפיקוח על הבנקים יוביל למקום של ניוד יותר פשוט בין בנקים והדבר יתאפשר, אפשר יהיה להתאים את התקנות, אבל כיום הדבר הזה לא קיים.
גרניט אופק
¶
הפיקוח על הבנקים לא מהווה פה מגבלה לניוד. להבנתנו, הסיבה שזו ההחלטה שהתקבלה הייתה סוגיית המס, והסוגיה הזאת לא נפתרה. זה לא משהו שהוא בפתחו של הפיקוח על הבנקים.
דודי קופל
¶
הרגולציה היום בעולם קופות הגמל של ניוד היא רגולציה מאוד מפורטת, מאוד מסודרת ומאוד מובנית. כיום, הסוגיה של מעבר בין חשבונות באופן כללי בין בנקים היא - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש להוסיף את העניין הזה, ואם צריך, אפשר לתקן את החקיקה. אומר בנק ישראל – לי לא מפריע, מצד הפיקוח על הבנקים אין בעיה. אנחנו מדברים על מקרה שאתם יצרתם אותו. אתם אמרתם שמפקידים את החשבון והגעתם להסכמה, גם עם השר ליצמן, הגעתם להסכמה שזה יהיה גם בבנקים משום שיש אנשים שאין להם קשר לקופות גמל דווקא. בסדר.
יש בעיה, ואתם אומרים שברירת המחדל זה רק קופות הגמל משום ששם אפשר לעשות ניוד. למה אי-אפשר לעשות ניוד? אם הוא בחר או אם הוא רוצה בבנקים, למה אי-אפשר לעשות ניוד? יש בעיה בחקיקה ראשית, נתקן, אנחנו לפני חוק ההסדרים. למה, מה אתם מסתירים מאתנו? למה אי-אפשר להקל על ההורה הזה? אתם הגבלתם אותו בתוכנית חיסכון, אחרת הוא היה מקבל את הכסף לחשבון הפרטי שלו.
יעל בנימין אגמון
¶
ותחת המנגנונים התפעוליים שקיימים בבנקים ובגופים המוסדיים לטובת העניין הזה. הרגולציה של אגף שוק ההון על הניוד היא מאוד מאוד מאוד מקיפה. אין רגולציה דומה לגבי העברה בבנקים, וצריך ליצור אותה. זה דבר ראשון.
גרניט אופק
¶
אני חייבת להגיב, אני מצטערת, הפיקוח על הבנקים פעל המון בשנים האחרונות בשביל לאפשר מעבר. למיטב ידיעתנו, אין מגבלה של רגולציה. אם אתם יודעים על משהו אחר, אתם מוזמנים לומר לנו.
היו"ר משה גפני
¶
הנקודה הראשונה נמחקה מהפרוטוקול. בנק ישראל אומר שאין בעיה. אתם לא יכולים, הרי הם אחראים על זה.
היו"ר משה גפני
¶
בואו נעשה סדר. אני, אין לי עניין. אני רוצה שהתקנות האלה יהיו תקנות טובות, יש לי בזה עניין.
היו"ר משה גפני
¶
ושהן יקרו. אני לא מבין מה ההתעקשות של משרד האוצר, כשיושבת פה נציגת בנק ישראל והיא אומרת אין בעיה של רגולציה. אתם לא מופקדים על זה, הם מופקדים על זה. הם אומרים שאין בעיה של רגולציה, תחפשו תירוץ אחר. מה התירוץ הבא?
יעל בנימין אגמון
¶
הבנקים מבחינה מסחרית או מבחינת הכדאיות שלהם להיכנס לפרויקט הזה, בשיחות שונות מדברים על כך שהם בונים על החיסכון הזה לתקופה ארוכה.
יעל בנימין אגמון
¶
הבנקים, מנגנון התשואה הוא שונה מקופת גמל. הוא מנגנון של ריבית שנקבעת מראש והיא ידועה. ברגע שאתה לא תיתן לבנק ודאות לגבי אורך החיסכון שלו, היכולת שלו להבטיח ריבית לחוסך יורדת מאוד מאוד משמעותית.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני חושבת שזאת תשובה. בסופו של דבר, אם אתה רוצה לדאוג שלילד תהיה הריבית הטובה ביותר, אז אתה מבין שאם אתה מתחיל לעשות את האפשרות של ההעברה באמצע, אתה בעצם מוריד בצורה דרמטית את הריבית, בעיקר בבנק.
רחל עזריה (כולנו)
¶
כי קודם כול, שם זה עובד אחרת. הדבר השני, העניין של ברירת המחדל. אני מכירה את עולם הבנקים – כולנו, כל מי שיושב פה בחדר, מכיר את עולם הבנקים. לבנקים מאוד כדאי שהלקוח, התינוק, ייכנס לתוך הבנק. אנחנו יודעים את זה, אנחנו מכירים את המבצעים להכניס צעירים ונוער לבנקים, וזה בסדר, זו זכותם.
אם אנחנו רוצים לתת כמה שיותר אפשרויות וגם לייצר כמה שיותר מודעות לעניין, ברגע שהבנק הוא לא ברירת המחדל, הבנק יצא בקמפיין וישכנע כל בן-אדם להגיע אליו. לכן בעצם עבור האזרחים והאזרחיות והתינוקות אנחנו בעצם מייצרים את המסלול הטוב ביותר בזה שהבנק הוא לא ברירת המחדל, אלא קופות הגמל, והבנק, שייצא לקמפיין וישכנע אנשים ללכת אליו.
היו"ר משה גפני
¶
אני אגיד לך. אני כל הזמן מסתכל על האבא או הורים שנמצאים באיזשהו מקום, שרמת ההשכלה שלהם היא לא גבוהה, הם מקבלים את הכסף, הם עובדים עם בנק כל הזמן. אני לא דואג לבנקים, אני דואג לאותו הורה, ואני לא דואג להורה העשיר או מעמד הביניים ומעלה, הוא יודע מה לעשות, בין שנגיד לו כך ובין שנגיד לו אחרת.
היו"ר משה גפני
¶
אני מדבר על מעמד הביניים ומטה, שאליהם אנחנו מכוונים את הנושא הזה. הוא עובד עם הבנק. הוא לא יודע על קופת גמל, הוא לא יודע את כל הדברים האלה, הוא גם חצי מובטל. הוא צריך להפקיד את זה.
אם תהיה אפשרות של ניוד בבנקים כמו שיש בקופות הגמל, הריבית תעלה, הקמפיין כמו שאת אומרת יתבצע.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אבל זה מה שיגרום לבנקים לצאת בקמפיין. בדיוק אותו אבא לא ילך מבנק דיסקונט לבנק לאומי כי אולי שם הוא יקבל תנאים טובים יותר.
רחל עזריה (כולנו)
¶
מה הסיכוי? נו, באמת. כמה אותם הורים מוחלשים, או עם הזדמנויות קטנות יותר, פוגשים בכלל את קופות הגמל? ואז הבנקים יתאמצו לקחת אותם אליהם, זה בדיוק זה.
יוליה מרוז
¶
יוליה מרוז, מנכ"לית איגוד בתי השקעות. הערה חשובה בהמשך למה שאמרה חברת הכנסת רחל עזריה.
אדוני היושב-ראש, הרי כרגע המצב הוא כזה. הבנקים וקופות הגמל בעצם התחרו על הלקוח מיום היוולדו, כשמצב הדברים עד היום כזה שקצבת הילדים שקיבלו הגיעה לחשבון הבנק. לא הייתה אפשרות אחרת.
עכשיו, ברגע שבו נולד אותו תינוק שעכשיו זכאי להתחיל ולקבל את הכסף הנוסף של חיסכון לכל ילד במסגרת קצבת הילדים, יצטרך ההורה לבחור. הבנקים כבר היום בנקודת המוצא נמצאים במצב של Data Base של לקוחות ושל מנגנון שמתקיים שקצבת הילדים הולכת לחשבון הבנק.
יוליה מרוז
¶
העמדה של משרד האוצר – ואני לא יודעת למה העניין הזה לא מודגש – אבל בסופו של דבר, כשעבדו על המנגנון שהציעו פה בתקנות רצו ליצור מנגנון תחרותי.
אם אתה שואל, לעמדתנו כאיגוד בתי השקעות שמייצג את הגופים המוסדיים, את קופות הגמל בסיפור הזה, בכלל מ-day one היו צריכים לתת לנהל את הכסף הזה מקצועית בגופים המוסדיים שלהם המומחיות, וכך קבעה גם ועדת בכר בזמנו כשהפרידה את קופות הגמל מהבנקים לנהל בכלל חיסכון ארוך-טווח בישראל היום.
אבל, בגלל אותה טענה שגם אתה מעלה אותה עכשיו, שעלתה, שיש אנשים שלא מכירים – אין קופות גמל, יש חשבונות בנק, עד היום הקצבאות של הילדים מתנהלות בחשבונות הבנק – לכן, בנקודת המוצא, את הבחירה צריך לתת או בבנק או בקופת גמל. שישה חודשים נותנים לבחירה הזאת, ורק כעבור שישה חודשים, אדוני, אומרים שברירת המחדל תהיה שזה ילך לקופת הגמל.
אני חושבת שבשישה חודשים האלה, גם מבחינת ההסברה, הרי המנגנון התחרותי הזה, המוטיבציה שהוא ייצר זה גם אצל הגופים המוסדיים, בקופות הגמל בשישה חודשים האלה לפעול מול הלקוחות בשביל להביא להם את המוצר שלהם. אז אני פשוט לא מבינה מה מקום הדאגה שלך פה.
גלי כספרי
¶
גלי כספרי, איגוד הבנקים. אני רוצה רק לחדד משהו בכל הוויכוח הזה. הוא לא רק בין בנק לבין קופת גמל. הוויכוח הזה הוא בעצם בין שני אפיקים שונים לחלוטין ויש אלמנט אחד שקצת נשכח פה בדיון וזה העובדה שיש פה אפיק אחד שהוא בטוח ומבטיח לילד כמה כסף יהיה לו בגיל 18 ואפיק שני שהוא בשוק ההון ויש בו סיכון מסוים. ודווקא אוכלוסיות שדובר עליהן פה – אוכלוסיות של השכבות הפחות אולי משכילות, עם הכנסה יותר נמוכה – יכול להיות שדווקא האוכלוסיות האלה, חשוב להן יותר לדעת מה הסכום שיהיה להן בסוף התקופה, שהוא יהיה נטול סיכון, שלא תיפגע התשואה שלהם.
גלי כספרי
¶
ולכן אנחנו חושבים שאם המדינה מחליטה עבור המשפחה, שלא מנצלת את ששת החודשים האלה, המקום הנכון עבורם הוא בנק שמבטיח תשואה.
היו"ר משה גפני
¶
יש עוד מישהו שרוצה להתייחס לעניין הזה? איפה שר הבריאות? תקרא לו, אני רוצה שיגיד כמה מלים על העניין הזה. בבקשה.
הראל שרעבי
¶
משפט אחד, שיקול נוסף. צריך לזכור – והדברים נאמרו גם כשהוועדה פה העבירה את קופות גמל להשקעה – בסופו של דבר החיסכון הזה יכול לשמש ולהצטרף לטובת החיסכון ארוך-הטווח של אותו ילד. הדבר הזה הוא יתרון מאוד משמעותי של קופת הגמל. אם הילד הזה משאיר את הכסף הזה לגיל הפרישה שלו, יהיה מדובר על סכום מאוד משמעותי וזה אלמנט שאסור להתעלם ממנו.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. יש לי רק עוד שאלה לפני שאני נותן לשר הבריאות להתייחס. הכסף שמפקידים בסוף תקופת החיסכון – או בגיל 18 או בגיל 24.
היו"ר משה גפני
¶
בסופו של דבר, אותו ילד, בגיל שהוא מוציא את הכסף הזה, הוא יקבל או 500 שקל או 1,000 שקל. 500 שקל בגיל 18. אפשר להפקיד את זה מייד בהתחלה כי אם מפקידים את זה בסוף, זה לא שווה שום דבר.
יעל בנימין אגמון
¶
ההפקדה מייד בהתחלה עולה למדינה בשנה עוד כ-80 מיליון שקלים. התשואה שה-500 שקלים האלה יעשו, בהנחה והם יופקדו בקופת גמל עם איזושהי הנחת ריבית ארוכת-טווח, היא עוד - - -
רחל עזריה (כולנו)
¶
זה מה שאמרנו בתחילת הדיון, שסוגרים את זה היום. חבל, כבר שנה אנחנו מעכבים את זה, זה כסף של הילדים. חבל.
היו"ר משה גפני
¶
בחוק ההסדרים הקודם הוא הכין את זה? בסדר. מה, אני לא הייתי מביא את התקנות אם זה היה מגיע לפני?
היו"ר משה גפני
¶
ככה. כי הוועדה היא ועדה רצינית, היא לא ועדה שמעבירה ככה, עם כל הכבוד. מה, אני לא רוצה להעביר את זה? אני רוצה להעביר את זה.
יעל בנימין אגמון
¶
בהנחה ועבור הילדים שקיימים במלאי אנחנו כן נשלם בגיל 18, ורק לילדים שנולדו החל מה-1 בינואר 2017 נשלם בגיל אפס, העלות למחזור, כלומר לשנה, עוד 80 מיליון שקלים מתקציב המדינה.
המשמעות מבחינת הכספים לחיסכון, זה יוצר עוד מאות בודדות של שקלים לכל ילד. זו לטעמנו עלות תקציבית גבוהה מדי תמורת - - -
שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
שאלתי מה בנק רגיל סטנדרטי אזרחי עושה כשמפקידים. הוא מקבל את זה בסוף? הוא מקבל את זה בהתחלה? מתי מקבלים?
היו"ר משה גפני
¶
מי יכול לענות לי על השאלה הבאה מהביטוח הלאומי? אנחנו לא יכולים להספיק, יש עכשיו דיון עם שר הבריאות. אם אנחנו נאשר את זה ביום ראשון, האם יש הבדל מבחינתכם בהעברה של הנושאים הללו? מי יודע בביטוח הלאומי לענות על השאלה הזאת? אחרת אנחנו נשב פה עד מאוחר. אני מעוניין להעביר את זה.
היו"ר משה גפני
¶
מאוד קצר. אתם הייתם צריכים להכין את זה בזמן אז זה היה כבר מאושר מזמן, אבל אני שואל עכשיו על ההבדל בין יום שלישי ליום ראשון. על זה אני מדבר.
שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
אדוני היושב-ראש, אני רק רוצה להגיד לך. אני לא רוצה תירוצים שלא הספקנו. זה מה שאני לא רוצה.
יעל בנימין אגמון
¶
בכדי להגיע להפקדה כמו שקבע המחוקק, ב-1 בינואר 2017, בגזירת הזמנים אחורה אנחנו צריכים שהזוכים במכרז יפורסמו לפני החגים. כדי שזה יקרה אנחנו צריכים מרגע אישור הוועדה עוד כמה ימים כדי לסגור נושאים במכרז שנשארו פתוחים כי הם תלויים בתקנות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
רציתי לשאול עדיין בהקשר של ברירת המחדל. הרי החשיפה לסיכון בקופות גמל היא בדרך כלל גבוהה יותר. הרי דיברנו על זה שיש כמה מסלולים. יכול להיות שאדם יאבד את הקרן לדוגמה בקופת גמל, מה שלא יקרה לו בבנק. בבנק הוא ירוויח פחות, הוא גם לא יפסיד.
הראל שרעבי
¶
אני אתייחס. השאלה שאתה שואל היא שאלה שנכונה באופן כללי בעולם ההשקעות, סיכון ותשואה הולכים בדרך כלל - - -
הראל שרעבי
¶
ולכן, ברגולציה המשלימה של העניין הזה אכן נקבע שגם בתקנון קופת הגמל ברירת המחדל תהיה מסלול סולידי, אבל לא היינו רוצים, במיוחד בדבר הזה שהמטרה שלו היא להציב את הילדים בשלב שבו הם יוצאים לחיים עם סכום פיננסי כלשהו, לתת להם סכום נמוך מדי כתוצאה מהעובדה שבטווח של 18 שנה – 21, יותר מזה משאיר את זה – השקענו את הכסף בתשואה מאוד מאוד נמוכה רק, שוב אני אגיד את זה בצורה עדינה, בגלל אלמנט הפחד. בסוף אנחנו רוצים שיהיה טוב לילדים.
דודי קופל
¶
"
בתוך 2 ימי עסקים ממועד ההפקדה הראשונה לפי תקנת משנה (ג), תעביר חברה מנהלת של הקופה המקבלת בקשה לחברה המנהלת של הקופה המעבירה להעברת כל סכום החיסכון הצבור הכולל שנחסך לטובת הילד הזכאי בקופה המעבירה (להלן – בקשת ההעברה), באופן המפורט בהוראות הממונה לעניין זה שניתנו בתוקף סמכותו לפי סעיף 23(ד)(2) לחוק קופות גמל; החברה המנהלת של הקופה המעבירה תעביר לקופה המקבלת את סכום החיסכון הצבור הכולל כאמור בתוך 5 ימי עסקים מהיום שבו הועברה לה בקשת ההעברה."
זה מנגנון העברת הכספים.
דודי קופל
¶
"
על העברת סכום החיסכון הצבור הכולל לפי תקנה זו לא יחולו תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל)(העברת כספים בין קופות גמל), התשס"ח-2008, למעט תקנות 4(6), 6 ו- 7, בשינויים המחויבים."
כלומר שהרגולציה ככלל תיעשה לפי התקנות האלה ולא לפי התקנות הכלליות.
"משיכת סכום החיסכון הצבור הכולל לילד זכאי
בקשה למשיכת סכום החיסכון הצבור הכולל כולו או חלקו, בידי ילד זכאי שהגיע לגיל הפדיון, ובכלל זה אישור ההורה הנדרש לפי סעיף 74ג(ב) לחוק, או אישור כאמור בסעיף 74ד(א) לחוק, תיעשה באמצעות הגשת בקשה לחברה המנהלת או לבנק, לפי העניין, לפי הוראות הממונה שניתנו בתוקף סמכותו לפי סעיף 39(ב) לחוק קופות גמל, או הוראות הסכמי ההתקשרות עם הבנקים לפי ההליכים שמכח סעיף 74ב(ד)(2) או (3) לחוק, לפי העניין.
המוסד יודיע לילד זכאי שהגיע לגיל הפדיון, וכן לילד שהגיע לגיל 21 על זכותו למשוך את סכום החיסכון הצבור הכולל כולו או חלקו ועל המענקים שיהיה זכאי להם לפי מועד המשיכה שמכח סעיף 74ג(א) לחוק."
אנחנו מדברים על בקשה למשיכה שמוגשת - - -
כרמית פולק כהן
¶
כרמית, היועצת המשפטית של המועצה לשלום הילד. ברור לנו שהתקנות הן פועל יוצא של החוק אבל לנו מאוד מאוד חשוב להגיד את זה לפרוטוקול, וגם אדוני אמר שהוא יכול לתקן כל דבר - -
כרמית פולק כהן
¶
- - בחקיקה ראשית, אז ככה. אנחנו חושבים שאחד האבסורדים הגדולים של החוק הזה זה שילד שהגיע לגיל הפדיון, שזה 18, צריך בעצם בזמן משיכת הסכום הכולל להביא אישור הורים. ילד היום בגיל 18 יכול להינשא, להצביע בבחירות וכו', והוא צריך להביא אישור הורים. ילד בגיל 19 שיש לו איזושהי בעיה רפואית, רוצה את הכסף כדי לממן ניתוח, צריך להביא אישור הורים.
בעינינו זה אחד האבסורדים הגדולים של החוק, והם משתקפים ובאים לידי ביטוי כמובן גם בתקנות.
חבר הכנסת מרגי כבר הגיש הצעת חוק בהקשר הזה, יחד עם חברי כנסת נוספים: יואל חסון, מיקי זוהר, מירב בן ארי וכו'. אני חושבת שזה פשוט עוול שזועק לשמים שילד בן 18 צריך אישור הורים כדי למשוך את הפיקדון שהופקד בשבילו ולטובתו, בטח ובטח כשהוא יכול בזמן הזה להינשא, להצביע בבחירות, וכהנה וכהנה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מקבל את ההערה שלך. אני אפשרתי לך לומר את זה לפרוטוקול. זה לא נושא הדיון. אנחנו בתקנות לא יכולים לשנות חקיקה ראשית.
היו"ר משה גפני
¶
אני רק רוצה להגיד לך שהיה דיון גדול בנושא הזה, הוא לא היה פשוט. זה לא נעשה בשליפה מן המותן, אבל אני מקבל את ההערה שלך, היא נרשמה בפרוטוקול ואני מודה לך על כך. להמשיך הלאה.
דודי קופל
¶
"משיכת סכום החיסכון הצבור הכולל במקרה של פטירת ילד זכאי
נפטר ילד זכאי בטרם הגיעו לגיל 16 שנים -
והיו לילד שנפטר שני הורים בעת הפטירה – יהיה כל אחד מההורים זכאי למשוך מחצית מסכום החיסכון הצבור הכולל;
והיה לילד שנפטר הורה אחד בעת הפטירה – יהיה ההורה זכאי למשוך את כל סכום החיסכון הצבור הכולל;
ולא היה לילד הורה בעת הפטירה – יחולו הוראות תקנון קופת הגמל לגבי כספים שמופקדים בקופת גמל להשקעה, והוראות חוק הירושה לגבי כספים שמופקדים בבנק, לעניין הזכאים למשיכת הכספים;
בתקנת משנה זו, "הורה" – ההורה הביולוגי של הילד, ואם היה הילד מאומץ – ההורה המאמץ."
כאן אנחנו קובעים בעצם מנגנון שחלילה ילד נפטר לפני הגיעו לגיל 18, אנחנו חושבים שעד גיל 16 בעצם לא יהיה צורך בצו ירושה אלא מי שיהיה זכאי, בהנחה שלילד יש הורים, ההורים יהיו זכאים לכספים מבלי שיהיה צורך להציג צו ירושה. זה נועד להקל כדי לפשט את הדברים במקרים קשים כאלה.
דודי קופל
¶
"
נפטר ילד זכאי לאחר הגיעו לגיל 16, יחולו הוראות תקנון קופת הגמל לגבי כספים שמופקדים בקופת גמל להשקעה, והוראות חוק הירושה לגבי כספים שמופקדים בבנק, לעניין הזכאים למשיכת הכספים.
ילד זכאי שהגיע לגיל הפדיון וסכום החיסכון הצבור הכולל שנחסך לטובתו מופקד בקופת גמל להשקעה, יהיה רשאי לתת הוראת מוטבים לפי הוראות הממונה שמכח סעיף 39(ב) לחוק קופות גמל; ניתנה הוראת מוטבים כאמור, יהיו זכאים המוטבים שנקבעו לסכום החיסכון הצבור הכולל."
כלומר, מגיל 18, ככל עמית אחר.
היו"ר משה גפני
¶
טוב, אם אתם רוצים לעשות צחוק תעשו צחוק. אני מקבל דיווח תקופתי, זורק את זה לפח. איך יש דבר חריג במקרה הזה? איך הודעה חריגה? שהוא יבין שקרה משהו.
דודי קופל
¶
ככל עמית אחר, הוא יכול לתת הוראת מוטבים. הוא יודע ככל עמית אחר בידי ההודעה השנתית בדוח השנתי שהוא מקבל מקופת הגמל.
דודי קופל
¶
"הדרך להעברת סכום החיסכון הצבור הכולל
החברה המנהלת או הבנק, לפי העניין, יעבירו את הכספים שיימשכו לפי תקנות אלה לחשבון הבנק של הזכאים לכך לפי תקנות אלה ולפי סעיף 74ד(א) לחוק.
החלת הוראות מגיל הפדיון
סכום החיסכון הצבור הכולל שלא הוצא בגיל הפדיון ימשיך להתנהל בקופת גמל או בבנק, לפי העניין."
כלומר, אם לא נמשכו בגיל 18, בגיל 21, ממשיכים להתנהל בקופת גמל או בבנק. כאן, לפי הצעת הייעוץ המשפטי של הוועדה, אנחנו בעצם מוותרים על תקנת משנה (ב), אנחנו ממשיכים ל-(ג), בתיקון קל.
"
(ג) הגיע הילד הזכאי לגיל הפדיון" – כלומר לגיל 18 – "יהיה הילד הזכאי רשאי להורות על העברת כספים בין קופות גמל להשקעה או בין מסלולים בקופות גמל להשקעה לפי ההוראות הקבועות לענין זה מכח חוק קופות גמל, או בין מסלולי חיסכון, לפי הוראות הסכם ההתקשרות עם הבנק, לפי העניין."
כלומר, בגיל 18 מי שמנהל את הכספים זה הילד עצמו, הוא יכול לבקש להורות על ניוד, על ניוד במסלולים וכו'.
"עדכון סכום החיסכון הבסיסי
סכום החיסכון הבסיסי יעודכן ב-1 בינואר של כל שנה, לפי שיעור עליית המדד שפורסם לאחרונה לפני אותו יום לעומת המדד שפורסם לאחרונה לפני יום 1 בינואר של השנה הקודמת."
זו כאמור הוראת העדכון, הצמדה למדד שדיברנו עליה קודם לכן.
"מועד גביית דמי ניהול
חברה מנהלת אשר גובה דמי ניהול מן היתרה הצבורה בחשבונו של ילד זכאי, רשאית לגבותם בשיעורים שווים במועד אחד מאלה:"
כאן אנחנו מוסיפים, שוב, לפי ההצעה של הייעוץ המשפטי לוועדה - - -
יעל בנימין אגמון
¶
זה לא יכול להיות מעודכן על-פי חוק הביטוח הלאומי כי הוא צריך להינתן בצו אבל אנחנו נתאים אותו לעדכון של הסכום הבסיסי.
היו"ר משה גפני
¶
אל תגרמו לי לא לאשר את התקנות היום. אני לא מבין, אז מה אתם עושים עם ה-50 שקלים הנוספים?
דודי קופל
¶
"מועד גביית דמי ניהול
13.
חברה מנהלת אשר גובה דמי ניהול מן היתרה הצבורה בחשבונו של ילד זכאי עד הגיעו לגיל 21" – תוספת שניתנה בהצעת הייעוץ המשפטי לוועדה – "רשאית לגבותם בשיעורים שווים במועד אחד מאלה:"
אחד מהמועדים האמורים בתקנה 9(א) לתקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל)(דמי ניהול), התשע"ב-2012;" זה בכל יום עסקים או בכל חודש.
ביום ה – 15 בחודש הראשון בכל רבעון; לעניין זה, "רבעון" - תקופה רצופה של שלושה חודשים שתחילתה ב-1 בינואר, ב-1 באפריל, ב-1 ביולי או ב-1 באוקטובר של כל שנת מס;
ביום ה - 15 בחודש הראשון בכל חציון; לעניין זה, "חציון" - תקופה רצופה של שישה חודשים שתחילתה ב-1 בינואר וב-1 ביולי של כל שנת מס;"
בגלל המורכבות התפעולית - - -
אייל לב ארי
¶
מה אתם אמרתם? חברה מנהלת שגובה דמי ניהול מן היתרה הצבורה בחשבונו של ילד זכאי, עד הגיעו לגיל 21?
אייל לב ארי
¶
אבל כאן זה בעצם דמי הניהול שהיא גובה מהחיסכון. עד גיל 21 היא אמורה לגבות את זה מהמדינה, לא מהחיסכון.
דודי קופל
¶
"הוראות מעבר
לעניין בחירת קופת גמל להשקעה או בנק לילד זכאי שנולד לפני יום ג' בטבת התשע"ז (1 בינואר 2017) (להלן – המועד הקובע), יחולו ההוראות האלה:
הורה לילד זכאי שנולד לפני המועד הקובע יהיה רשאי לבחור קופת גמל להשקעה או בנק שאליהם יופקד סכום החיסכון החודשי; בחירת קופת הגמל להשקעה או הבנק תהיה מתוך הרשימה, באמצעות הודעה למוסד;"
שוב, אנחנו מדברים כאן על הוראת מעבר על ילדים שנולדו לפני ה-1 בינואר 2017.
"
לא בחר ההורה קופת גמל להשקעה או בנק כאמור בפסקה (1) עד יום ז' בסיון התשע"ז (1 ביוני 2017) (להלן – תום תקופת הבחירה), יופקד סכום החיסכון החודשי בקופת ברירת מחדל, ואולם לעניין הורה לשני ילדים זכאים או יותר, קופת הגמל שאליה יופקד סכום החיסכון החודשי של כל ילד מילדיו, תהיה אותה קופת גמל;
על אף האמור בפסקה (2), לא בחר ההורה קופת גמל להשקעה או בנק כאמור בפסקה (1) לפני תום תקופת הבחירה, וגילו של ילד הזכאי במועד הקובע 15 שנה או יותר, יופקד סכום החיסכון החודשי בבנק שאליו משתלמת קצבת הילדים בעד הילד הזכאי, אם הופיע הבנק ברשימה; לא הופיע הבנק ברשימה, יופקד סכום החיסכון החודשי בבנק שייבחר מבין הבנקים שמופיעים ברשימה, בדרך של סבב קבוע בין כל הבנקים האמורים, בהתאם לסדר קבוע ושוויוני ביניהם, באופן שבו לגבי כל ילד ייקבע בנק אחר, על פי הסדר הקבוע כאמור, ואולם לעניין הורה לשני ילדים זכאים או יותר הבנק שאליו יופקד סכום החיסכון החודשי של כל ילד מילדיו אשר גילם 15 או יותר, יהיה אותו בנק."
אנחנו מדברים כאן על ילדים שיהיו בני 15 או יותר ב-1 בינואר 2017, וברירת המחדל לגביהם תהיה בנק ולא קופת גמל.
סגן שר האוצר יצחק כהן
¶
כי עלתה טענה בישיבות העבודה שקשה מאוד לשמור קרן שלוש שנים, ובנק כן יכול לשמור קרן שלוש שנים.
דודי קופל
¶
"
סכום החיסכון החודשי בעד החודשים שבמהלך התקופה שעד לבחירת הורה כאמור בפסקה (1), או עד תום תקופת הבחירה, יופקד על ידי המוסד לקופת הגמל או הבנק, בהתאם לעניין, יחד עם ההפקדה הראשונה של סכום החיסכון החודשי;
המוסד ישלח הודעה להורה זכאי על זכותו לבחירת קופת גמל או בנק לפי תקנה זאת עד יום כ"ט בחשוון התשע"ז (15 בנובמבר 2016).
נפטר ילד זכאי לפני המועד הקובע, והידיעה על פטירתו היתה בידי המוסד, יעביר המוסד להורים את סכום החיסכון הבסיסי שעתיד היה להשתלם לו בשל התקופה שעד מועד פטירתו, יחד עם תשלום קצבת הילדים; לעניין זה, "הורה" – כהגדרתו בתקנה 9(א).
מלאו לילד זכאי 18 שנים לפני המועד הקובע, יהיה רשאי הוא לבחור קופת גמל להשקעה או בנק, ותחול תקנת משנה (א)(3), בשינויים המחויבים."
היו"ר משה גפני
¶
יש הערות? אני מבקש ככה. לגבי הנוסח שדיברנו על הפרסום להורים שנולד להם ילד, להודיע שיש לו אפשרות לבחור בבנק או לבחור בקופת גמל. בבקשה.
מיכל מזוז
¶
אדוני, אנחנו מוכנים להצהיר לפרוטוקול שאחת לשנה המוסד יפרסם בשלושה אמצעי מדיה שונים, בשלוש שפות שונות.
מיכל מזוז
¶
אבל, אדוני, אנחנו נצטרך שזה יהיה בנוסח שבו ייכתב שהמוסד יפרסם את זה בשלושה אמצעי מדיה שונים, בשלוש שפות שונות.
היו"ר משה גפני
¶
למה שלוש? אתה רוצה עכשיו לקבל מהאתיופים? מה זה שלוש? ושחבר הכנסת וקנין יגיד במרוקאית?
רועי פולקמן (כולנו)
¶
אדוני היושב-ראש, זה עלה גם בדיונים אחרים. אם תפתח את זה, אז לא יהיה גבול לתלונות. יגידו לך כל שפה שמדוברת, ואנחנו מדינה מרובת שפות.
היו"ר משה גפני
¶
רועי, מדובר על אירוע חריג. מדובר על אירוע שבו אתם, הממשלה, ביקשתם – בעיקר משרד האוצר – שלא יקבלו את ה-50 שקלים האלה רגיל אלא שזה ייכנס לתוכנית חיסכון. שתהיה האפשרות לדעת שהוא צריך לפעול בעניין הזה.
אז אני לא אומר, מה שהוצע בהתחלה, לכתוב את זה בשפות וכו', אי-אפשר עכשיו את המנגנון של הביטוח הלאומי - שהוא לא מדבר על שפות, הוא מדבר רק בעברית – להתחיל לשנות את זה. קיבלתי את זה.
אמרתי את מה שהם אמרו, שיתנהל קמפיין, שיסבירו בעיתונים לאנשים, אנשים יבינו את זה. וזה אני אומר שיהיה כתוב בתקנות. אם יהיה כתוב בתקנות לא תהיינה תלונות, ואם תהיינה תלונות, תהיינה בכל מקרה, אם כתוב ואם לא כתוב.
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, אני מבקש, אנחנו הסכמנו על נוסח. צריך לנסח את זה נורמלי עם הביטוח הלאומי, עם הייעוץ המשפטי שלנו, לנסח את זה באופן כזה שנשאר בדיוק מה שאתם אומרים, לא משנים בביטוח הלאומי דבר, אבל המוסד לביטוח לאומי ינהל הסברה, כשבהתחלה היא תהיה יותר חזקה, אחרי כן היא תהיה פחות חזקה, אבל היא תהיה. ההורים האלה, שזה מעמד הביניים ומטה, שהם ידעו במהלך הזמן שיש להם אפשרות או ללכת לבנק או ללכת לקופת גמל, שהם ידעו את זה. אתם מנהלים את זה, ולנהל את זה במספר שפות. זה הכול.
אני לא הולך להיכנס. אם עכשיו אנחנו נתחיל לקיים דיון האם מרוקאית זו שפה שצריך גם להגיד אותה, ואמהרית גם, ויידיש גם – אני לא רוצה. אני סומך על המוסד לביטוח לאומי, זה כתוב בפרוטוקול, ואני סומך שאתם תעשו את זה נורמלי. אני מבקש לנסח את זה בתקנות, את זה אנחנו נאשר. תנסחו את זה עם המוסד לביטוח לאומי, עם הייעוץ המשפטי שלנו.
סגן שר האוצר יצחק כהן
¶
אז הוא אומר, אותם קמפיינים שמשרדים אחרים מנהלים. כמו משרד הביטחון עם מסכות האב"כ.
היו"ר משה גפני
¶
עם כל הכבוד, החלטתי. אתם לא רוצים, לא נצביע. הכול בסדר. באמת, יש גבול לכל דבר. אפשר לחשוב, יבואו בתלונות.
עכשיו אני מבקש עוד דבר. אני מבין שאני כבר לא יכול לעשות עם זה שום דבר. אתם הקדמתם אותנו וקבעתם 50 שקלים נוספים. אני מבקש לבחון את העניין מחדש. אנחנו ביקשנו שזה יהיה 100 שקלים נוספים. אחרת, כל האמירה של משרד האוצר שאנחנו מדברים פה על דבר חדש של תוכנית חיסכון וכו', אנחנו מדברים על קצבת ילדים שההורה אומר: אני לא רוצה מתוך הקצבה עוד 50, אני רוצה עוד 100.
אני מבקש שתבדקו את העניין הזה ותחזרו עם תשובה, אחרת אני נשאר בחשדות שלי שאתם פשוט התכוונתם בכל ההסכם הקואליציוני שהיה לנו בעניין הזה פשוט לדחות את זה ל-2017 ושלא יצטרכו להוציא כסף אלא להפקיד בתוכניות כל מיני כאלה שלא צריך להעביר כסף להורים.
אם כנים דבריכם ואתם אומרים שזה אחד ההישגים הגדולים של משרד האוצר, לחדש את תוכנית החיסכון – אני שמעתי את שר האוצר אומר את זה ואני מסכים אתו – אז צריך להגדיל את זה ל-100 שקלים. לא כל הורה יעשה את זה אבל יהיו הורים שיעשו את זה. פעם זה היה, צריך לחזור לעניין.
אני לא יכול לעשות עכשיו שום דבר. אני התכוונתי לבקש מכם, היות ואנחנו אמרנו שאתם צריכים לפרסם את זה בצו, אז תשימו את זה בצו. היות ופרסמתם את הצו הבוקר, ופרסמתם אותו הבוקר בגלל שיום שלישי זה פעמיים כי טוב – אמרנו את זה כבר בתחילת הישיבה – הבנו איך אתם יודעים לעשות את זה יפה. אם אני הייתי עובר למשרד האוצר, הייתי שם מחלק תה וזה היה כבוד גדול משום שאתם באמת עושים את זה לא רע.
אני מבקש לבחון את העניין הזה מחדש, את הנושא של תוכנית החיסכון, ואותו דבר לגבי ה-500 שקלים.
אני מדבר על העתיד, שיהיה אפשר להכניס את זה לתוכנית. אני מבקש על שני הדברים האלה תשובות. אני לא מעכב את התקנות בגלל זה. אני מבקש תשובות. אנחנו הולכים להיפגש בחוק ההסדרים, ואל תכריחו אותנו להכניס את זה בחקיקה.
יעל בנימין אגמון
¶
ה-500 שקלים בכל מקרה צריכים להיות בחקיקה. ה-500 שקלים בכל מקרה דורשים שינוי חקיקה, ואנחנו נבחן את שני הדברים.
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, אם אפשר לשמוע אותה עוד פעם. כפי שמקובל, התחלת להגיד, במוסד לביטוח לאומי. בבקשה.
מיכל מזוז
¶
כאשר אנחנו משלמים בתקופת רטרו, אנחנו כן נשלם את זה מוצמד למדד. ביחס לעלייה שקבועה בתקנה של סכום שיתעדכן בהתאם למדד, זה יחושב רק ביחס לאותה תקופה רלוונטית.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
היא אמרה שאם זה משתנה, אז מהרגע של ההשתנות היא מעדכנת לך. אם בשלושה חודשים הראשונים - - -
היו"ר משה גפני
¶
אם אפשר את חבר הכנסת סמוטריץ' לצרף לעבוד במוסד לביטוח לאומי. הוא יתקבל, יהיה שם מנהל, לא כמוני כמחלק תה. אני, בגלל הליבה, אני רק מחלק תה.
זו תמונת המצב. הסיכום של מה שאת אמרת, מיכל, אם קצבאות הילדים עולות במהלך התקופה הזאת של השישה חודשים שעדיין אנחנו בברירת המחדל שההורה לא אמר מה הוא מבקש - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני מדבר על החיסכון. אם עלו קצבאות הילדים – לא קשור לנושא של המדד – אז אתם מעלים את זה מאותה עת שבה עלו קצבאות הילדים. נכון?
היו"ר משה גפני
¶
טוב. ואז כשאתם משלמים רטרואקטיבית, ובמקרה הזה אתם תשלמו רטרואקטיבית, זה יהיה עם עליית המדד.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. גבירותי ורבותי, תקנות הביטוח הלאומי (חיסכון ארוך טווח לילד), התשע"ו-2016. לפני שאני מצביע אני רוצה להגיד לכם, אנשי משרד האוצר, זה לא יהיה תקדים. זה לא יהיה תקדים שאתם תכינו תקנות באיחור ואנחנו נצטרך לעשות את זה במהירות הבזק. זה לא תקדים.
היות וביקש ממני שר הבריאות וביקש ממני גם סגן שר האוצר, אני מביא את זה להצבעה. זה לא יהיה תקדים. הוועדה תעשה את עבודתה וזה לא מספיק מה שנעשה פה היום. הייתם צריכים להביא את זה מוקדם יותר.
מי בעד אישור התקנות, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
תקנות הביטוח הלאומי (חיסכון ארוך טווח לילד), התשע"ו-2016, נתקבלו.