הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 266
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, כ"ח בתמוז התשע"ו (03 באוגוסט 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 03/08/2016
הצעה לסדר-היום בנושא: "משבר חריף - קריסתן וסגירתן של 80 קהילות צעירים בפריפריה ופיטורי עובדיהן"
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לסדר-היום בנושא: "משבר חריף – קריסתן וסגירתן של 80 קהילות צעירים בפריפריה ופיטורי עובדיהן", של חה"כ איציק שמולי, בצלאל סמוטריץ, רועי פולקמן.
מוזמנים
¶
שר החקלאות ופיתוח הכפר אורי אריאל
ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - חנן ארליך
יועמ"ש מוסדות תורניים, משרד החינוך - מרים גראזי
מנהלת גף תנועות נוער וקהילה, משרד החינוך - אירית ברוק
היועץ המשפטי, המשרד לפיתוח הנגב והגליל - מרון כליפה
סגן רא"ג בכיר פיתוח הגליל, המשרד לפיתוח הנגב והגליל - מאיר חלי
יו״ר האגודה הישראלית לטיפול קבוצתי אנליטי - ד״ר שלי אלקיים
חברה בארגון חברים בטבע - יובי תשומה-כץ
רכז גרעין - אלכסנדר איפראימוב
רכז נוער - גריגורי גילדוב
בת שירות לאומי - שרית חנוכייב
נציגה, מועצת התלמידים והנוער הארצית - טל וקנין
דינה דיין
פאדיה ח׳ראנבה
עמוס אליצור
עודד ניצני
דני קוטן
עילי פלדמן
ענבר סיני
אליעד מלמד
יורי יאיר איפראימוב
חגית בניטה מנשירוב
סטניסלב מרדכייב
רנטה שלומוב
אהד יכיני
רעות וקסלר
אלון זיו
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
הצעה לסדר-היום בנושא
¶
"משבר חריף – קריסתן וסגירתן של 80 קהילות צעירים בפריפריה ופיטורי עובדיהן", של חה"כ איציק שמולי, בצלאל סמוטריץ, רועי פולקמן
היו"ר יעקב מרגי
¶
בוקר טוב לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, 3 באוגוסט 2016, כ"ח בתמוז תשע"ו. הנושא על סדר-היום הוא הצעה לסדר בנושא: משבר חריף - קריסתן וסגירתן של 80 קהילות צעירים בפריפריה ופיטורי עובדיהן, של חברי הכנסת איציק שמולי, בצלאל סמוטריץ, וחבר הכנסת רועי פולקמן. נמצא אתנו שר החקלאות, השר אורי אריאל, שגם התכבדנו בו בדיון הקודם הבוקר בסוגיית צער בעלי חיים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
טוב. רבותי, לפני שאני מעביר את רשות הדיבור לחברי הכנסת המציעים לפי הסדר, יש תחושה שלפעמים אסור לציין לשבח איזה מיזמים או פרויקטים מצליחים במדינת ישראל. היינו מובילים בעולם בסוגיית טיפות חלב ואחיות בתי-ספר – חיסלנו אותם. כל הדברים הטובים אנחנו – בדרך כלל מי שרוצה, אני אומר לכם, מי שעה מפעל חיים ורוצה שהמפעל חיים שלו ימשיך להתקיים, ויציעו לו לקבל פרס ישראל – שלא יקבל, כי בדרך כלל אחרי שהוא יקבל פרס ישראל, מתחילים משרדי הממשלה לחסל אותו.
אז לכן אני אומר לכם
¶
בנוגע לסוגיית הגרעינים הקהילתיים, העירוניים, התורניים, המשימתיים – תקראו לזה איך שלא תקראו, ראיתי אותם, איך אומרים, בפעולתם, עושים עבודה חשובה – מי פחות, מי יותר, לא כולם באותה רמה, יש לי ביקורת על חלק מהם, אבל בגדול עושים עבודת קודש, במיוחד בפריפריה, תרומתם תרומה חשובה מאוד.
והנה אנחנו שומעים, עד כדי הכותרת, אני מאמין שהכותרת היא רק בומבסטית ולא אכן במציאות, אלא אם כן נשמע אחרת – משבר חריף, קריסתן וסגירתן של 80 קהילות צעירים בפריפריה. כבוד השר, האומנם?
שר החקלאות ופיתוח הכפר אורי אריאל
¶
אנחנו נמצאים בחשש גדול כזה, אבל הבעיה העיקרית היא – אגיד משפט, אחרי זה - - -
שר החקלאות ופיתוח הכפר אורי אריאל
¶
אגיד ככה: אם אתה שואל אותי, הבעיה העיקרית היא הקליינטים. עם כל הכבוד לגרעינים, ואתם יודעים שיש לי כבוד גדול, בסוף הם הרי עובדים אצל הקליינטים בשטח. הבעיה היא שהאנשים בשטח נפגעים היותר חלשים, הפחות יכולים, שבדיוק בשביל זה באו הגרעינים – הם לא מקבלים את השירות הזה, בדיוק הפוך ממה שכולנו רוצים.
אז הם כלי, וזה כלי שנושא ברכה, עבודת קודש, כמו שאמרת, אני מוכן להוסיף עוד דברים, אבל באמת באמת אסור לפגוע בקליינטים בפריפריה, באוכלוסיות החלשות. בפריפריה זה גם פריפריה חברתית במרכז, כפי שהשר אריה דרעי אכן שינה ואפשר לטפל גם במרכז, כפי שראוי, בשכונות מסוימות.
שר החקלאות ופיתוח הכפר אורי אריאל
¶
כן, נכון. אז צריך בעיקר לדאוג לקליינטים, מדובר על מאות אלפי אנשים – מאות אלפי אנשים.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. תודה רבה, כבוד השר, על עצם הגעתם והשתתפותך. ביקשנו ליזום את הדיון במליאת הכנסת, בגלל שבאמת יש משבר חריף, חריג וחמור בתחום הזה של הקהילות. ואני מודה, אני משוחד, מכיוון שאני רואה מקרוב. אני, כמו שאתם יודעים, שותף לאחת מהקהילות האלו בלוד, שאני אומר לכם, תוך ארבע שנים עשתה – יחד עם קבוצות אחרות שנמצאות שם, אנחנו לא הגרעין היחידי – מהפכה שלמה. 450 סטודנטים נמצאים במקום, כשאתם יודעים מה, לפעמים חלק מהגופים הרשמיים של מדינת ישראל לא מוכנים להסתכל לכיוון בכלל.
והגרעינים הללו, גם בלוד, אבל גם בבאר-שבע ובקריית-שמונה, ובהרבה עוד מקומות אחרים, אדוני היושב-ראש, עושים ציונות וישראליות לשמה. ובשנה האחרונה, בגלל הוויכוחים המשפטיים שנתגלו בתוך הממשלה, פשוט מתוגמלים ומקבלים יחס הפוך ממידת האחריות שיש להם על הכתפיים.
עכשיו, על מה אנחנו מדברים? רק כדי שנמקד את הדיון. אנחנו מדברים על אותן 70 קהילות משימתיות ושש רשתות, שלא נתמכות היום – לא נתמכות – על-ידי התקנות של משרד החינוך. ובקבוצות הללו, אדוני היושב-ראש, יש כבר משבר חריף מאוד, בגלל שהכסף גם בגין 2015, גם בגין 2016, עדיין לא עובר. כנראה שיש לזה קשר אדוק למחלוקת המשפטית מול הייעוץ המשפטי לממשלה.
עכשיו, בסופו של דבר, כפי שאמר השר, על מה אנחנו מדברים. בקבוצות האלו, עכשיו בימים האלו, תיכף הם גם יגידו לכם את זה, יש פיטורים, יש פיטורים של עשרות עובדים: בקהילה הקווקזית, בקהילות האתיופיות, בקהילה של בעלי התשובה. יש צמצום והקפאה מסיביים של הפעילות.
עכשיו, תבין את גודל האבסורד, אדוני היושב-ראש. בזמן שמתווכחים על מה תהיה המדיניות הנכונה ב-2017, יכול להיות שלא יהיה כבר, מבחינת הגרעינים הללו, את מי להציל ב-2017, כי הם פשוט יימחקו. אז הניתוח אולי יצליח, מבחינת משרד המשפטים, אבל החולה מות ימות.
ולכן, אדוני היושב-ראש, אני מציע לחלק, ובזה אסיים, את הדיון לשניים. אחד, יש ויכוח, ולא צריך לטשטש אותו, לגבי המדיניות הנכונה שצריכה להיות ב-2017. אוקיי. למשרד המשפטים יש עמדה, למשרד החקלאות, למשרד החינוך, לאנשים שיושבים סביב השולחן גם כן יש עמדה. אני עצמי עכשיו חושב, שלהשתעשע עם הרעיון של תקנה אחידה, מבלי לדעת מה יהיו הקריטריונים לגרעינים כאלו וגרעינים אחרים, זה לא יקרה, בטח בתחילת 2017, רק יימשך הוויכוח.
אבל עד אז, למה לעשות סטופ לפעילות הזאת?
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
כן. ובסופו של דבר צריך להבין שבטווח הקצר אם לא יעבור כסף לאותם גרעינים פריפריאליים, שעושים מלאכת קודש בכל רחבי הארץ, הם פשוט יימחקו מהמפה. ואתם יודעים מה? אני לא חושב שזה דבר נכון, גם לא כשזה קורה בשם המינהל התקין. צריך גם טיפה שכל בראש.
אוקיי, יכול להיות, ואני לא מתכחש לזה, לא עשיתי בדיקת עומק, אבל משרד המשפטים אומר: היו עד היום אי סדרים ובעיות בחלק מהמקומות, בואו נסדיר את זה. אבל למה צריך להגיד: עד שלא מסדירים את זה, בואו נפרק את כל מה שבנינו. למה?
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
מישהו מוכן ללכת לעשות את מה שהם עושים? להיות בשכונת הרכבת בלוד? ברחובות שבהם הביוב זורם ברחובות עדיין ב-2016?
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. לפני שאתן לבצלאל סמוטריץ המציע, בוא תקשיב, איציק שמולי, אני חוזר על זה בכל שנותי בתפקידים הציבוריים בקדנציה החמישית, ואני אומר: משרד המשפטים לא קם אתמול, נכון? המדינה לא הוקמה גם אתמול. ומישהו פה אפשר את המהלך הזה, בין אם זה תקין או לא תקין. ואני יכול לספור פסקי דין אפילו, שבית-משפט הכריע על זה, שברגע שהמדינה אפשרה זאת, יש מהלך ביניים.
ולמשרד המשפטים, ולמשרד האוצר גם כן בחשב הכללי, יש שיטה חדשה. הם כמו תאונה באימונים בחיל האוויר - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אבל חוקרים ומתקנים ומטפלים. ואני קורא כאן, ואני מצטרף לקריאתך. ואנחנו רוצים את המינהל התקין, ואנחנו זועקים את הזעקה של העיוותים והעוולות, והפגיעה במינהל התקין, ושישמעו אותי אנשי משרד המשפטים. אבל הפטנט הזה שעוצרים הכול עד ש – כשאנחנו יודעים שתהליך תיקון של מבחני תמיכה, או שתקנות במדינת ישראל יש להן תחושה של נצח, אני חושב שזה לא נכון, במיוחד שיש פה צרכים אמיתיים, חברתיים, קהילתיים. ואני מצטרף לקריאתך. חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ, בבקשה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
קודם כול, תודה לאדוני גם על ההקדמה החשובה שנתת לדברים שאני רוצה לומר עכשיו, ובעיקר על קביעת הדיון המהירה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני מזכיר, אני אומר שהדיון הזה הוא תוצר של הצעה לסדר-היום במליאה, והיושב-ראש יכול היה לקבוע אותו גם בעוד שלושה חודשים. הוא לא מחויב לפי התקנון, והוא עשה את זה תוך פחות משבוע, וזה אני חושב שראוי להערכה.
הדבר המדהים, אדוני היושב-ראש, זה שמסתכלים כאן סביב השולחן: דתיים, חילונים, חרדים, דרוזים, ערבים, עולים, ותיקים. אני לא מבין, באמת לא מבין, איך יכול מישהו להסתכל על ההרכב הזה ולהגיד שיש בעיה עם השוויון. אפשר לשבת בחדרים ממוזגים, לעשות ככה עם האגודל בכל מיני פלפולים משפטיים, ולבנות קונסטרוקציות של מגדלים פורחים באוויר, מגדלי קלפים, ולספר סיפורים על קריטריונים, באמת במנותק לחלוטין מן המציאות.
ומי שקצת מכיר את הפרויקט הנפלא הזה של הגרעינים המשימתיים בקהילות, ואני אומר עוד פעם: מספיק רק להציץ כאן על השולחן, בסדר? תסתכלו עכשיו רק על ההרכב, על הכיפות, על הפאות, על הבלי כיפות – תסתכלו על ההרכב, משהו שמקיף, ברוך השם, אין לנו אגב במדינת ישראל הרבה פרויקטים שמקיפים באמת באמת באמת כל כך הרבה אוכלוסיות ומגזרים: ימין, שמאל, קואליציה, אופוזיציה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
המדינה, בדיוק. או בדרך כלל פרויקטים כאלה, אז לדתיים יש להם אג'נדה שלהם, ולחילונים אג'נדה שלהם, ולימנים – שלהם, והערבים – שלהם. פה אתה מסתכל על ההרכב סביב השולחן, זה פשוט דבר באמת מדהים.
עכשיו, אני רוצה להיות פרקטי. יכולתי, חבר הכנסת שמולי, ללכת לפוליטיקה, ולספר לך שהרי מי שגרם את הנזק הכי גדול זה שותפך למפלגה, אתה יודע יפה מאוד על מי אני מדבר.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
מיכל, בדיוק זאת הסיבה. אני לא רוצה להיות במקום הפוליטי. פתחתי בזה - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אז במהות אני רוצה לומר דבר ברור. אנסה מאוד להיות רגוע. אני בדרך כלל בן-אדם מאוד מנומס, כידוע, ופוליטיקלי קורקט, אז אהיה גם פה פוליטיקלי קורקט.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אתה בדרך כלל פוליטיקלי קורקט? איזה בדיחה היום. בצלאל, בוא. מנומס ואדיב זה נכון.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אמרתי שאני הולך להיות פוליטיקלי קורקט בדיוק כמו שאני תמיד כזה מנומס ורגוע. ואני רוצה להגיד לאנשי משרד המשפטים בצורה חד-משמעית: הגרעינים הללו ייתמכו בחודש ינואר על גופתי המתה, בסדר? הם לא ייתמכו בחודש ינואר. אם הם לא ייתמכו, אדוני השר - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
חיה. אתמול טיפלנו בהובלת גופות בשבת ב-23:00 בלילה במליאה, אנחנו מסודרים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, אני אומר את זה בצורה חד-משמעית. אני חלוק מכל וכול על הפרשנות המשפטית שלכם, וקיבלתם ממני מכתב מפורט בעניין הזה, ואני אומר אבל חד-משמעית: נניח שאני טועה בפרשנות המשפטית ואתם צודקים, תגידו לנו בבקשה בתוך שבעה ימים איזה תיקון לחוק אנחנו צריכים לעשות כדי שכן נוכל לאפשר את הפעילות של הדברים הנפלאים האלה שסביב השולחן פה, איך שאנחנו רוצים שהדבר הזה ייתמך ולא איך שאתם רוצים, כי זה הדרג המדיני, אנחנו נבחרי הציבור, המחוקקים שמנהלים את המדינה הזאת.
ככל שאני צודק בפרשנות החוקית, ואין שום בעיה להמשיך לתקצב את הגרעינים כמו היום, רק צריך לתקן את נוהל שר האוצר, נוודא שהוא יתוקן במקביל לדיוני התקציב. ככל שאנחנו, במקביל לדיוני התקציב במסגרת חוק ההסדרים נתקן את החקיקה הזאת, אחרת אני אומר לך: לא יהיה תקציב מדינה, לא יהיה חוק הסדרים ולא תהיה ממשלה.
זה אני מבקש ממך, אדוני השר. אתה צריך להודיע לראש הממשלה, שאם הסוגיה הזאת לא נפתרת – עוד פעם, אם לא צריך לחוק – לא צריך חוק; אם צריך חוק – כמו שעשינו בחטיבה, נביא חוק, הוכחנו השבוע שתוך שבועיים אפשר לחוקק את חוק הליבה ואת החוק של השידור הציבורי, תוך פחות משבוע גמרנו אותו בשלוש קריאות. אפשר גם את החוק הזה, אם יצטרכו – אני חושב שלא צריך.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא יודע מי קרא כאן את מה שכתבתי, לדעתי החוק היום מאפשר את המשך הפעילות של הגרעינים כמו שהם היום פיקס. מישהו חושב שלא? אל תגידו לנו מה לא, תגידו לנו איך, נתקן את החוק. זה תפקידנו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני רוצה להגיד לך שזה נוהג קבוע, מרענן, בוועדת החינוך בקדנציה הזאת. ובלי לתת מחמאות לאף אחד. אני מדבר על הח"כים, לא עלי.
אז אני, רק לפני שאתן את המשך רשות הדיבור לחברי הכנסת, חשוב שהדוברים – במיוחד אתה, כבוד השר, שמכיר את הנושא, חשבתי שהמציעים ישימו – תנו רקע, איפה זה חונה, באיזה משרד ממשלתי זה חונה, מה קרה יום מיומיים. אתם מדברים כאילו עכשיו כולנו פה, כולל האורחים שלנו מסביב, מכירים את הסוגיה, מכירים את הבעיה. יש מי שמכיר אותה מהזווית שלו כגרעין כזה, ויש מכירים – וכל אחד חונה במקום אחר, בתקנה אחרת, במבחן אחר. בואו נעשה סדר.
לכן לפי סדר הדוברים, חבר הכנסת איתן ברושי, לאחר מכן מירב בן ארי ומיכל בירן. ואם יבואו ח"כים אחרים – ימתינו אחרי האורחים.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, יצא לי, כתוצאה מהתקלה של התקופה האחרונה, ללוות חלקית את הנושא, וגם לנסות לסייע, עד כדי פגישה עם דינה זילבר ועם אחרים. ואני לא היחידי, גם יושבים פה חברים נוספים מהמחנה הציוני שעסקו בזה. ואני בא עכשיו מוועדת הכספים, יתקן אותי שר החקלאות שאולי יש פתרון, כי עשינו עכשיו החלטה על העברה של 14,5000,000 שקל לפעילות של הגרעינים העירוניים דרך משרד החקלאות.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
לא, רגע. אני מבין, גם 80,000,000 שקל שעברו עכשיו להשלמת העבודות בעוטף עזה באותה העברה.
אני רק רוצה להגיד משפט: לא פעם אורי, שר החקלאות, ואחרים אמרו: זה לא אנחנו. משרד המשפטים אמר: זה לא אנחנו, זה משרד החקלאות.
שר החקלאות ופיתוח הכפר אורי אריאל
¶
לא, לא, משרד החקלאות לא אומר אף פעם: לא אנחנו. כל דבר זה אחריותו והוא מטפל. לא אומר: לא אנחנו. יש לנו שותפים, זה נכון.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
רק שנייה, אורי. אני רוצה אבל לומר, שצריך להבחין בין תקציב שהוא משכורת או שכר ובין פעולות. מה שהיה פה זה הלנת שכר, מה שהיה פה זה חודשים אנשים לא קיבלו משכורות, כולל בפסח לא היה להם מה לאכול. והכול בגלל ויכוחים של פקידים, שלעולם לא חסר להם משכורת.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
מרגי, זה לא מצחיק. האנשים האלה הם שליחים של החברה, הם פזורי ברחבי הארץ במקומות הקשים ביותר.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
תקציב 2015 לא הוקצה, והם לא נהנו מכפל תמיכות. הם לא קיבלו את מה שמגיע להם, והכול בגלל ייקוב הדין את ההר, לא חשוב מה המחיר. ודינה ואחרים ידעו, גם במשרדי הממשלה האחרים ידעו, שמדובר פה על משכורת.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
מדברים על משכורת. לא קנו מכוניות ולא קנו בתים – משכורת. אני לא מכיר עוד מקום אחד שהייתה הלנת שכר כזאת. במקום אחר מישהו היה צריך לעמוד לדין. על הפקידים אין איום לשום דבר. הם מומחים לכול, לעולם לא היה להם מחסור, הם גם לא היו אחראים על שום דבר, אבל לתקוע הם יודעים. תמיד אמרתי, שפקיד שלא מפריע חושב שהוא לא חשוב. הנקודה הזאת, אדוני היושב-ראש ושר החקלאות, זה לא תקין.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני לא צריך עזרה, אלה שהתכוונתי אליהם יודעים. ואני אומר עוד פעם: יש פקידים, שאם הם לא מפריעים, הם לא חושבים שהם חשובים. יש מעט מדי פקידים שרוצים לעזור.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
את הנושא הזה של השכר – אני אומר את בכל רם לשידור – את הנושא הזה שלא שילמו להם את הכסף כמשכורות, מישהו היה צריך לתת על זה את הדין. זה לא היה תקין. אני מקווה שההבהרה הזאת פותרת את הבעיה ל-15'-16', ב-15' היה קול קורא.
שר החקלאות ופיתוח הכפר אורי אריאל
¶
זה לא פותר. רק שנייה, גם אם יהיה 200,000,000 שקל בקופה, אם לא ייגמר הדיון עם משרד המשפטים איך מעבירים, איך רשאים להעביר, הכסף לא ייצא. אתה יודע את זה. מה לא ברור פה?
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה. יש לי עצה אחר כך למשרד המשפטים. מה שהרבה שופטים אוהבים להשתמש ולעשות, הם לא יותר חשובים מהשופטים. בבקשה, מירב בן ארי.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
תודה, אדוני. אני רוצה רק ממש בקצרה להתייחס. ראשית, אני מתחברת מאוד לדברים שחבר הכנסת שמולי אמר, כי מבחינתנו קודם כול רוב האנשים כבר מפוטרים. מי שאני פגשתי הם כבר מתנדבים, זאת אומרת לצערי כבר חלק מהגרעינים די שאבנו להם את הכול והשארנו אותם בלי כלום. אז זה דבר אחד, שחבל בעיני, אני מרגישה שקצת באנו מאוחר מדי.
דבר שני, אני רוצה להגיד, גם בעניין הזה של מה שהשר אמר, זה שאין ספק שבדרך של העבודה מול משרדי הממשלה נעשו טעויות. ואני חושבת שאם הייתה ראייה של בעצם כמה הגרעינים האלה חשובים, ופה אמר חבר הכנסת סמוטריץ נכון: זה כל גווני החברה הישראלית, זה כל הצבעים שלה, כל הרבדים שלה. פגשתי את החבר'ה באמת מקווקז, ויש לי כמובן את דרור ישראל, שחודשים אני כבר מלווה אותם.
ואני אומרת לעצמי
¶
אם אנחנו היינו רואים בהם משימה לאומית, האם היינו אומרים: אוקיי, אין תקציב, לא מסתדר נוהל - - - כפל תמיכות, בואו נסגור את זה. מה שאני מנסה להגיד, שאם היינו רואים בהם משימה לאומית בעלת חשיבות עליונה, שהרבה פעמים עוסקת בדיני נפשות גם ומצילה גם, אז יכול להיות שהיינו באים ומתגייסים ואומרים: רגע, בואו נלמד אתכם, בואו נסביר לכם איך זה עובד.
אני לא משתלחת כמו ברושי בפקידים. אני חושבת, דרך אגב, אתמול אמרתי את זה גם בוועדת הביקורת, בוועדה אחרת, זה כבר מתחיל להימאס לי, שמגיעים פקידים ומתחילים להשתלח בהם כאילו - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
לא, אל תגיד לי. לא, מה שאמר ברושי, ובצדק אמר לו השר, שזה מוגזם. וגם אתמול היה את זה.
אבל אני חושבת, הדבר היחיד שאני באה בתלונות לפקידות, ואין לי הרבה, מי שמכיר אותי, אני עובדת מול הרבה משרדים, זה דבר מאוד מאוד פשוט. זה דבר שאומר אנחנו רואים בזה משימה לאומית, אנחנו רואים בזה מהצלה של ילדים שמסתובבים עד ליישוב הארץ, ואנחנו אומרים: בואו נסדר בנושא הזה. ולדעתי היה סוג של אוזלת יד. ושוב פעם, אתם רואים, אני נזהרת בדברי ולא משתלחת אלא אומרת, שלדעתי אם היינו רואים את זה כמשימה זה היה נראה אחרת.
ורק מילה אחרונה אחרונה לסיום. אדוני היושב-ראש, מהיכרות אתך, אתה באמת יכול להרים את הנושא הזה.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
לא, אני רוצה להגיד לך: שמע, יש פה כבר חבר'ה שמפוטרים. אני חושבת שאנחנו צריכים להעלות את זה לדרגת חירום, ולראות למי אנחנו צריכים לעזור עכשיו, לפני שבאמת סיימנו עם - - -
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
שוב, כל הכבוד ליוזמים על הכינוס של הדיון הזה. אנחנו גם מלווים את העניין באמת כבר תקופה ארוכה. ובסוף, אין לי דרך אלא לחזור לפעולה שהעברתי בכיתה ד' או ה', אני בטוחה שכל אחד עבר אותה בכל מסגרת שבה הייתם, על שיתוף פעולה, וזה עניין די בסיסי. בסוף נראה שאם משרדי הממשלה הרלוונטיים יישבו באותו חדר, יגיעו בסוף להסכמה. הרי זו לא סוגיה שאין לה פתרון, אפשר לפתור את זה.
אני רק מבקשת, ומצטרפת פה לחברי, לא לעשות את זה על גבם של האנשים, כי באמת כאילו תסתכלו במה מדובר כאן. בתקופה שהיא כולה אינדיבידואליזם, ורוב האנשים – זה נורא מפריע.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
רק אומר משפט אחרון: בתקופה שבה כל האנשים דואגים בעיקר לעצמם, וזה המודל החדש שכולם הולכים אחריו, כשיש פה קבוצות כל כך שונות ומגוונות, שבחרו לא לדאוג רק לעצמן, אלא כן לבנות קהילות קהילות, הדבר הזה בעיני הוא יעד אסטרטגי ראשון במעלה של מדינת ישראל, וצריך לפתור את הבעיה הזאת. את הבעיה הטכנית. תודה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה.
תקשיבו, לפני שאני מעביר את רשות הדיבור לשר אני רוצה לומר לכם, וכדאי שמשרד המשפטים ישמע. לפעמים הם לא שמים לב לזה, אבל אתם יודעים, יש סוגיה בליבה של הוויכוח הציבורי – לא לימודי הליבה – יש גם סוגיה של הגיוס.
היו"ר יעקב מרגי
¶
ליבֽה. בעברי עבדתי במקום שהיה שם ליבֽה. אז אתם יודעים, סוגיית הגיוס. מדינת ישראל נהגה 50 שנה, 60 שנה, מנהג של תורתו אומנותו. והנה קם, מה לעשות, צורך בחברה הישראלית, מדברים על שוויון בנטל ומחוקקים חוק ראשון, "חוק טל" - - - תבטל אותו, מחוקקים את חוק הגיוס. ובית-המשפט צועד איתם בסבלנות, צעד עם "חוק טל" בסבלנות. אחרי שחוקק חוק יסוד של שוויון זכויות במדינת ישראל, צועד איתם בסבלנות, ונותן מתווה. הוא לא שוויוני. הוא לא שוויוני. נותן מתווה. מאפשר שירות אזרחי, שירות לאומי, שירות מקוצר. למה? איפה השוויון? איפה המינהל התקין?
בית-משפט יודע, ואתם יודעים מה? אותה פקידות, שאני רוחש לה כבוד, שעושה עבודת קודש, לעיתים, לא רוצה להגיד כמו שאחרים אומרים, אולי יש רעשי רקע של אג'נדה כזו ואחרת, אבל מאבדת את התחושה בלאפשר לממשלה למשול, לייעץ לה איך לעשות זאת במידה ובמשורה הנכונה, לבין קביעת דברים בצורה חד-צדדית.
אין מציאות כזו. אני יודע שאם אני כאזרח עשיתי טעות, אני משלם עליה. נכון, יש כוונה, לא כוונה. גם כשזה לא בכוונה פלילית, אז בית-המשפט יודע לתת את ההדרגתיות. לא ייתכן כשיש טעויות, יש שיטה – קודם כול, עד שזה לא יתוקן, מפסיקים. לא נכון. יש שיטה אחרת, אולי לא למדתם אותה, יש לכם עד 31 בדצמבר שנת איקס לסיים, מ-1 בינואר איקס לא תקבלו יותר - - - לא ייתכן לעצור. חוקקתי כאן את חוק זכויות יוצרים ואומנים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
השקעתי פה שעות של דיונים. מושג משפטי למדתי אותו, ואני לא משפטן – "חזקת ההסתמכות". אתה לא יכול לחוקק חוק חדש, לתקן אותו, כשיש בינתיים גופים שחתמו חוזים על סמך החוק הזה. מה, כאן זה לא היה? אי-אפשר להפעיל את "חזקת ההסתמכות"?
היו"ר יעקב מרגי
¶
אי-אפשר להפעיל? אי-אפשר לחשוב על הצורך של אותם אנשים, שהם מעבר לכותרת של גרעינים תורניים, גרעינים משימתיים? יש שם אנשים, יש שם ילדים. יש שם אותם גוזלים, שאנחנו אוהבים להגן על הטבע, וטוב שכך, לראות אותם פוערים פה לאמא שתזרוק להם אוכל לפה, אם זה מזון ואם זה סיוע חברתי. יש אנשים שהקיום שלהם תלוי בכך. מ-2015 תקועים כספים.
אתם רוצים להסדיר? תשבו 24 שעות, 48 שעות, 72 שעות. אם הייתי שר – שבו 72 שעות, 78 שעות, תגמרו, תביאו להם את זה. מה זה מ-2015 זה תקוע? מה זה מ-2015 כספים תקועים?
בבקשה, מכובדי, אל תתייחס לצעקות שלי.
שר החקלאות ופיתוח הכפר אורי אריאל
¶
תודה. כל המוסיף גורע אחרי הדברים שנאמרו פה, והסיום שלך. אעשה את זה מאוד בקיצור. ואני מראש מתנצל, אני צריך לעזוב אתכם, אני מבלה פה בוועדת החינוך, נהנה מהיושב-ראש, המנכ"לית, הח"כים. תודה לח"כים שהעלו את זה במליאה, וזה הגיע פה לדיון מהיר מאוד על-ידי היושב-ראש, דבר לא מובן מאליו.
הסיפור של הגרעינים המשימתיים בצורה הזו, למיטב ידיעתי החל בסביבות שנת 83'-84', אני חושב שהרב אליהו זצ"ל היה דוחף, היו כמה נדיבי עם שלקחו את זה על עצמם, לא המדינה אלא אנשים שראו בחברות החלשות, בעיקר בפריפריה, כולל הפריפריה החברתית, נזכיר אותם כל הזמן, כדי שלא ייצא כאילו שהכול טוב בכל הערים במרכז הארץ, זה לא המצב. אמרו: צריך לעזור להם.
וכל מה שאנחנו מדברים פה עכשיו על הגרעינים, היות שאני מכיר פה 90% מהאנשים שיושבים פה, זה לא כי הם דואגים לעצמם. צריך להגיד את זה. אתה אומר דברים כאילו מובנים, אבל כדאי לחזור עליהם. הם הלכו, הולכים, למקומות הללו כי שם יש את הבעיות הכי קשות. והם הולכים לטפל באנשים שצריכים יותר סיוע ממני, ואם מותר לי להגיד, ממך, בסדר? זה העניין פה.
עכשיו, זו תופעה ציונית – זו ההגדרה שלי – תופעה ציונית ראשונה במעלה. יש פחות התיישבות חדשה, יש פחות כל מיני דברים. באים אנשים ואומרים: אנחנו רוצים לתרום למדינה. הם לא משלמים אלפי שקלים בתל-אביב באיזה מקום לגור, כי זה טוב להם, כי זה מה שהם חלמו כל החיים.
שר החקלאות ופיתוח הכפר אורי אריאל
¶
הם באים לדימונה לא כי שמה הם מצאו את כל החלומות שלהם. הם מצאו שם את האתגר, את החשיבות, את השליחות. אז קודם כול, אני חושב שאני יכול להגיד בשם כולנו: אולי כדאי לתת לזה ביטוי בסיכום, את ההערכה, ואת כל המילים הנכונות. לא אנסה עכשיו, זה לא מנוסח אצלי.
שניים, הדרך שהזכיר היושב-ראש וגם אחרים היא לעשות הוראות מעבר. אני פונה למשרד המשפטים וכל מי שנוגע בדבר: שחררתם קצת, צריך להגיד את הכול, לא יודע מה יודעים פה כולם. תנו לעבוד לפי ההוראות הקודמות עד סוף 16'. תנו לנו לשחרר, הרי הכסף קיים, כפי שאמר - - -
שר החקלאות ופיתוח הכפר אורי אריאל
¶
אתה יודע מה? בדיון הקודם היה תנו לחיות לחיות – תנו לגרעינים לחיות. בסדר? כן. כן. כי זה מגיע למציאות קשה. אני לא מתחרה פה עם אף אחד בתיאורים פלסטיים של המציאות הקשה הזאת – זה מגיע, אני אומר לכם, למציאות קשה. וזה חובה שלנו לסייע להם. הם הרי מביאים הרבה כסף שלהם, כמעט כל קול קורא אנחנו אומרים להם: מצ'ינג, תביאו. מאיפה הם בדיוק יביאו? יש מדינה.
עכשיו, המדינה סוף סוף לפני כמה שנים, כמי שמלווה את זה כבר עשור ויותר, הבינה. כן, עכשיו הממשלה קיבלה החלטות, אתם מכירים אותה כולכם. ואני רוצה לצטט, שמעתי מפי היועץ המשפטי לממשלה, עורך-דין מנדלבליט, שכמה פעמים שמעתי אותו אומר לאנשיו ולאחרים: תפקידנו לעזור למדינה להוציא לפועל את החלטותיה. זה לא אומר שהכול מותר, זה לא אומר שהכול אפשר, הרי לא ביקשנו את זה גם. אנחנו מבינים את הצורך במינהל תקין, אנחנו תומכים, שקיפות – כל מה שרוצים.
אבל תנו לממשלה שקיבלה החלטה נכונה – צריכה להגדיל את הסכום, זה נכון; צריכה להקים מינהלת, זה חשוב; עוד הרבה דברים יש לעשות. אבל תאפשרו, תמצאו את הכלים. אני מבקש מכם, תמצאו את הכלים שמאפשרים לנו את זה. אחרת הכסף ישכב ונחזיר אותו לאוצר – בסדר גמור.
לא, עוד שנייה, תן לי עוד שנייה אחת. פניתי גם לשר האוצר, גם לשרים אחרים, לשנות את נהלי התמיכה, כך שיהיה אפשר לקבל מיותר ממשרד אחד. זה לא כתוב בתורה, שזה חייב להיות משרד אחד. אני כן מקבל שצריך להיות שולחן של כל מי שנותן. שמה מציגים את התוכניות, מתאמים, קובעים נהלי דיווח, נהלי שקיפות, מה שאתם רוצים. ובשולחן הזה תשבו גם משרד המשפטים. מצוין. אני מאלה שמעריך את העבודה, גם כשלפעמים יש מחלוקת או תלונה או משהו.
ויש דרך לפתור את זה. אני בטוח. הייתי באירועים כאלה, פתרנו בעיות יותר סבוכות. ואני מבקש שנצא מפה בידיעה שאנחנו פותרים את זה בתוך שבוע. מצדי, יישבו יומם ולילה, כפי שנאמר פה, אין לנו מגבלת זמן, אנחנו רוצים לפתור את זה, כדי לתת לאנשים היקרים והטובים האלה לעבוד, בעיקר בשביל האוכלוסיות – עוד פעם, אני מזכיר את האוכלוסיות – הן המטרה, הן הנושא, הן העיקר. והאנשים שיושבים פה עושים את העבודה, ותפקידנו לסייע להם, בגדר אם אין קמח אין תורה.
אני, עוד פעם, מודה על הדיון, ומקווה שזה יעזור לנו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
סליחה, אם היית רק נותנת קרדיט ליושב-ראש, לא היית צריכה לשאול את השאלה הזאת. יובי תשומה.
יובי תשומה-כץ
¶
שלום, אז אני יובי, אני מגיעה מפריפריה חברתית קראת לזה, מגדרה. אני מהיזמים של עמותת "חברים בטבע", ואנחנו מפעילים שמונה גרעינים ברחבי הארץ, ויש עוד שמונה נוספים של יוצאי אתיופיה, סך הכול יש קבוצה גדולה של חבר'ה בארץ שעושים את זה.
אני לא מבינה גדולה לא במשפטים, וגם לא בהרבה מהדברים שדיברתם, כולכם נותנים לנו את הקרדיט הראוי לנו שאנחנו עושים את העבודה. תראו את זה. כי שורה תחתונה, אני הילד, והילד לא אכפת לו שאמא ואבא רבים. ובשורה התחתונה, שבוע זה הרבה בלי אוכל. אז לתת לזה 72 שעות זה טוב, אבל - - -
יובי תשומה-כץ
¶
שנה-שנתיים. בשנתיים האחרונות זה בלתי אפשרי. עכשיו, המצב הוא לא כזה שפתאום עכשיו, אנשים שהתרגלו לחיות שנים עם פרוסת רגל אחת, והגענו, ופרוסת הלחם הזאת הפכה להיות כיכר לחם, הם ימותו יותר מהר ממה שהם היו מתים לפני כן.
יובי תשומה-כץ
¶
ולכן המצב הזה הוא קריטי. כל הזמן אנחנו מפטרים אנשים, אבל השורה התחתונה זה שאנשים באמת – זה אחרת לדבר על זה פה כשאנחנו שבעים, תבואו לשטח ותראו איך זה עובד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתן בקצרה לארגונים, אבל לאחר מכן למשרד המשפטים. דינה דיין, אבל בקצרה, לא לחזור על דברים שנאמרו.
דינה דיין
¶
האמת, שדיברו כאן באמת על הכול. יותר מעניין אותי לשמוע את התגובה של משרד המשפטים. אנחנו לא באים במתקפה, אנחנו מבקשים הסדרה. אנחנו הגרעינים שלא מקבלים כפל תמיכות. פיטרתי 30 עובדים בתחילת יוני. הדבר הזה של לעמוד מול העובדים, ומתוך ידיעה שמי שמקבל שם בסוף זה נוער בסיכון באלעד, שכרגע סגרנו שם את הפרויקט תיאטרון. אנחנו היחידים שם בשטח, היחידים שעובדים עם יחידת הנוער, מביאים פרויקטים שאין כדוגמתם.
אנחנו חלק מהקהילה, אנחנו לא באים אפילו מבחוץ, אנחנו חיים בתוך הקהילה. אני בת מצפה-רמון. אתם צריכים למצוא פתרונות. אנחנו פונים ואתם לא מגיבים. תגיבו אלינו.
אליעד מלמד
¶
אני אליעד, אני מרכז רשת של 24 גרעינים. יש אצלנו ברשת חילונים, דתיים, מעורבים, בדואים, מכל הקשת. פועלים מהגליל עד הנגב. עושים פרויקטים חברתיים.
אליעד מלמד
¶
אני גם בחודשים האחרונים צריך כל תשלום משכורות להחליט איזה עובדים החודש לא מקבלים משכורות.
אגיד רגע על חוסר השוויון, כי אי-אפשר פה לתלות הכול על משרד המשפטים. יש היום תקנות קבועות במשרד החינוך, שמקבלים מהם קבוצות המחנכים, בוגרי תנועות הנוער, הגרעינים התורניים, ויש תמיכות של משרד החקלאות ונגב-גליל. כיום מי שמקבל מחינוך מקבל גם מהחקלאות, ובא משרד המשפטים ואומר: יש פה כפל, הם מקבלים גם מפה, גם מפה, לדידם על אותם פעילות.
אליעד מלמד
¶
מה שקורה, שעכשיו ההנחיה – הם נתנו לוחות זמנים, זה לא מהיום, כבר שנתיים משרד המשפטים במשא ומתן עם זה. עכשיו נתנו עד ה-15 בספטמבר למצוא פתרון. אבל מה יקרה ב-15 בספטמבר? כנראה שלא יהיה פתרון, כי הפוליטיקאים והפקידים כנראה לא ימצאו פתרון, ואז ההנחיה כרגע של סגנית היועץ המשפטי לממשלה היא להקפיא את הפעילות.
מה זה אומר? שהפעילות שמי שמקבל ממשרד החינוך כנראה תימשך, מי שלדידם של משרד המשפטים קיבל כפל ימשיך לקבל תקצוב, ואותם גרעינים שלא מקבלים ממשרד החינוך – רק להם ייסגר. אז לפי משרד המשפטים, מי שקיבל כפל ימשיך לקבל, ומי שלא קיבל כפל ימות.
אליעד מלמד
¶
אני מבקש מהיושב-ראש: בבקשה, תגדיר אתה לוחות זמנים, שיבואו פה משרד המשפטים והחקלאות וחינוך ונגב-גליל, ששכחנו לדבר עליהם, כי הם בכלל מינואר 15' לא העבירו את הכספים בפועל, יבואו כולם ויציעו לכבוד היושב-ראש, תוך שלושה שבועות, חודש ימים, פתרון מוסכם על כולם. אי-אפשר להאשים אחד את השני. שכולם יתכנסו בחדר עד שייצא עשן לבן, ותהיה הסכמה של כולם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
התחילו לגלות אופטימיות. עכשיו רגע, בוא תקשיב. אני רוצה שתתייחס גם לסוגיה ששמענו בסוף מאליעד, למה כולם – איפה שיש בעיה, בוא נטפל בה. אני מבין שנתתם תאריכים, אני שומע והכול, וטוב האיפוק שגיליתם בהתייחס לדברים שנאמרו, אבל אין ספק שהדברים האלה חייבים לבוא לידי פתרון. אני מצטרף לחשש של אליעד, שגם במפגש הבא כנראה לא יגיע הפתרון. בבקשה. תן הקדמה דקה על הבעיה, ושלוש דקות על הפתרון.
חנן ארליך
¶
טוב, חנן ארליך, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים. בראשית הדברים אני רוצה להבהיר, אם יש ספק, שאנחנו לא מפקפקים או ממעטים בחשיבות הפעילות שנעשית. אמר השר קודם שלדידו רוב רובם של היושבים סביב השולחן מעריכים את הפעילות ותומכים בה, ואני חושב שמשרדי הממשלה כמי שתומכים כספית, וגם אנחנו משרד המשפטים, שאומנם לא תומך כספית, אבל מלווה את הפעילות הזאת הרבה שנים במסגרת הייעוץ המשפטי, כלולים באותו רוב גדול.
אנחנו מנסים, משתדלים, שהדברים ייעשו באופן החוקי, הנכון, לפי מינהל תקין, תוך שמירה על הכללים - - -
חנן ארליך
¶
שנייה, אתייחס לכול, אשתדל לעשות את זה מסודר.
אני רוצה להפריד בין שני נושאים. הנושא הראשון זה עניין איחוד תקנות התמיכה השונות, איחוד הקריטריונים והכללים ומבחני התמיכה השונים לאכסניה אחת, אם במובן המשפטי של מערכת כללים אחת ואחידה, שלפיה יחולקו התמיכות לכלל הגרעינים מכלל הסוגים. ומבחינת האכסניה המינהלית, הביצועית, קרי משרד ממשלתי אחד, שבו העניין יחנה, כאשר בכל מקרה יהיו שותפים, לפי הצעתנו, כלל המשרדים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אבל, חנן, יש לי שאלה. אתן לך, תאמין לי אתן לך, תאמר כל מה שעל ליבך, רק יש לי שאלה. איך משרד המשפטים אישר את החיה הזו, שכל משרד עושה שבת לעצמו, ועושה מבחן תמיכה לגרעינים? ודאי שיהיה כפל בסוף.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תן לי רגע. אין כפל, בסדר? אני שואל. הרי בסוף היועץ המשפטי של אותו משרד, בוא ניקח נגב-גליל, החליט לעשות את זה מאיזה שנה איקס, נתן לו אישור לכך, הרי שר לא עושה בלי – ואתה יודע, אני מכיר גם את הדינמיקה, בדידי הווא עובדא. היועץ המשפטי של המשרד הממשלתי כחגב בעיני הרפרנט שלו, שהתחיל לפני חודשיים במשרד המשפטים. כחגב. הוא לא זז ימינה שמאלה, אפילו הצל שלו הוא רואה אותו כל הרגע, מול הרפרנט שלו במשרד המשפטים. איך זה קרה? אם תוכל גם להתייחס לזה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
לא חגבים, בסדר. אני בא מצער בעלי-חיים, מושבניק, אתה מבין, אני רואה רק עכבישים, לטאות, חרגולים, מה שאתה רוצה.
חנן ארליך
¶
מפת הגרעינים, מאז שהתחילה התמיכה בהם לפני אני חושב כ-20 שנה, השתנתה מאוד עד היום. בעיקר בכמות, באופי הפעילות, במגוון. וזה נכון שנוספו משרדים במהלך השנים, והבעיה הלכה והתעצמה. התרענו עליה כבר, כמו שאמר פה החבר אליעד, לפני כבר זמן לא מבוטל, והתחלנו במהלכים לאיחוד התמיכות. דברים נתקלו בחוסר הסכמה או בתהייה או באי שיתוף פעולה מלא, אבל המגמה היא כזו. יש שינוי מאוד גדול. יש הבדל אם זה גרעינים ספורים, שאפשר היה לעשות הבחנה מאוד ברורה בין כאלה לאחרים, לבין מצב של כ-200 קבוצות, או כבר 230, אני לא בטוח שאני זוכר נכון – מעל 200 קבוצות מסוגים שונים. מידת החפיפה ביניהם - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
חנן, כדאי להזדרז, כי אני חושב שגם החרדים גילו את הסוגיה של הגרעינים, וזה סטרט-אפ - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
מרגי, אבל הם תוקעים גרעינים חרדים, שאנחנו רוצים להכניס כבר תקופה ארוכה.
חנן ארליך
¶
התחלתי להגיד שאני רוצה להבחין בין הסוגיה של איחוד תקנות והתמיכות, שזה נושא אחד, שעד כה לא נעצרה התמיכה בגללו. לא הנחינו עד עכשיו - - -
חנן ארליך
¶
עד כה, עד סוף 16' לא דרשנו ולא הנחינו לעצור תמיכות בגלל הנושא הזה. ולכן אני רוצה להבהיר, שכל העיכובים שהיו בתמיכות ב-15' במשרד זה או אחר, ככלל לא נבעו מהתהליך הזה שאני מדבר עליו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רגע, תנו לי לעזור לכם, חברי הכנסת. חנן, אני אומר לך, זה חשוב מה שאמרת. זה לא מה שבתחילת הדיון הובן, לפחות ברקע של קביעת הדיון במליאה וכאן. זה חשוב שנשמע את משרדי הממשלה.
חנן ארליך
¶
לכן אני רוצה להבחין בין הנושא של איחוד תקנות, שהוא נושא אחד שאנחנו רואים בו חשיבות גדולה, בהיבט של תמיכה שוויונית בכלל הגרעינים לפי מדדים אובייקטיביים שקשורים להיקפי הפעילות, מספר החברים, ועוד כמובן שילוב של גורמים נוספים ורבים שצריכים להיות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
מי קובע מה קבוצת השוויון? אתה אומר שכל הגרעינים זה אותו דבר, חנן. מי קובע את זה? מי קובע האם גרעין תורני וגרעין משימתי זה אותו דבר או לא אותו דבר?
חנן ארליך
¶
בעיית כפל התמיכות בעיקרה, שעליה הצבענו, היא בעיה שהמשמעות שלה היא תמיכה לא שוויונית, תמיכה לפי מערכות כללים אחרות - - -
חנן ארליך
¶
זו הבעיה הבסיסית.
לגבי לוחות הזמנים אגיד מילה. אכן בחוות הדעת שיצאה מאתנו נאמר שאנחנו סבורים שהחל מתחילת 17' צריכה להיות התמיכה במתכונת שדיברתי עליה, זאת אומרת אחידה, לפי כללים אחידים ובמשרד אחד. והתווינו אבני דרך לתהליך הזה. אני רוצה להדגיש שהתבקשנו על-ידי מספר משרדים – תגידו אצל מי. והתעקשנו כמעט הייתי אומר לא להגיד אצל מי, כי אנחנו לא רואים בזה חלק מהמנדט שלנו, זה לא עניין משפטי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
יפה. אתם גם לא יכולים להגיד. ואסביר לך. נגב-גליל מייעודו פועל בתחומים של פריפריה גיאוגרפית וחברתית.
היו"ר יעקב מרגי
¶
משרד החינוך פועל בסוגיות החינוכיות. האמירה שלכם כמשרד המשפטים יכולה להיות: סליחה, מה אתה, משרד החינוך, מתעסק לי עכשיו בחור באוזון, הקמת לי גרעין על התחממות כדור הארץ. זה תחום של הגנת הסביבה, אתה יכול לומר. אבל אם אני כשר רוצה במדיניות שלי להקצות מתקציב התמיכה שלי, מתקציב שיש לי, להקים גרעינים משימתיים, שיהיו ייעודיים לתחומו של המשרד, לא חושב שיש לך פה say.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הוא אמר לך שאתה לא יכול. יש לו וחצי. הוא אמר בחוות דעת שאתה לא יכול. הוא קבע שכל הגרעינים זה אותו דבר, הם כולם צריכים להיות באותו משרד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בצלאל, תן לי לסיים להבהיר. לכן אני לא חושב שגם יכולה להיות לך אמירה בקטע הזה, כי אין הנחיה שמשרד ממשלתי אחד יעסוק לדוגמה בעיזבונות. יש עיזבונות במשרד המשפטים, יש עיזבונות במשרד הדתות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
יש ועדה אחת, בסדר, אבל יש – אני לא רוצה להשוות, כדי שתיתקע לי בעיזבונות. אתה יכול לומר: סליחה, זה לא תחום עיסוק של משרדך. כל עוד לא אמרת למשרדים הייעודיים שמטפלים - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
סליחה, אדוני היושב-ראש, גם זה הוא לא יכול, כי החלטת הממשלה כן קבעה למשרדים הרלוונטיים מה הם צריכים לעשות. מי שקובע את תחומי האחריות של המשרדים זה הממשלה, זה לא היועץ המשפטי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אתה לא סותר את מה שאמרתי. אתה יכול לומר לשר: סליחה, אתה פועל בתחום שהוא לא בהגדרת הסמכות של משרדך, כפי שהממשלה קבעה, לא שינית. בבקשה.
חנן ארליך
¶
לא, סעיף 3א לחוק יסודות התקציב אומר שתמיכה בסוג של מוסדות ציבור תהיה לפי מבחני תמיכה שוויוניים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
והוא אומר שאפשר כפל תמיכה, נכון? והוא אומר שאפשר לקבל, בסעיף קטן (ח), תמיכה משני משרדים במקביל, ובתנאי שסך התמיכה הכולל לא יעלה על 90%. הוא אומר את זה.
חנן ארליך
¶
אמשיך, ברשותך. זאת אומרת, שתמיכה בסוג של מוסדות ציבור, אם מגדירים את הקהילות המשימתיות והגרעינים לסוגיהם השונים כסוג של מוסדות ציבור, התמיכה בהם צריכה להיות פי מבחני תמיכה שוויוניים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
חנן, תעזור לי להבין. חברים, איך אפשר לעשות מבחן תמיכה שוויוני, כשאחד מתעסק בטבע, השני מתעסק בחינוך, השלישי מתעסק ב - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
איך אני יכול לא להיות ציני? תגיד לי. אנשים פה קורסים, איך אני יכול לא להיות ציני?
חנן ארליך
¶
אנחנו חושבים שהמכנה המשותף של הגרעינים לסוגיהם השונים הוא מאוד רחב, ואפשר להגדיר אותם כסוג אחד של מוסדות ציבור. זאת אומרת, מבחינת המושג של מה שנקרא קבוצת שוויון, כלומר אם זו קבוצה אחת או שיש פה קבוצות שונות לגמרי, למשל תיאטראות וקרנות קולנוע זה קבוצות שונות, גרעינים משימתיים, קהילתיים וכו' בסופו של דבר זה סוג אחד של מוסדות ציבור בראייה שלנו. אבל אני מציע שאתקדם ולא אכנס פה לניתוח. אני מבין שיש אולי מחלוקת עם חלק מהנוכחים בעניין הזה, אבל אתקדם.
אומר מספר משפטים לגבי העיכובים השונים בתמיכה, או על כך שקבוצות שונות לא מקבלות תמיכה.
אליעד מלמד
¶
למה שלא כולם יקבלו שווה בשווה? גם גרעין תורני וגם חילוני וגם נוער עובד וגם מחנות עולים וגם "חברים בטבע" – כולם יקבלו שווה.
אליעד מלמד
¶
הם צודקים שבאיחוד תקנות. למה כולם שלא יקבלו שווה? למה אלו צריכים לקבל יותר ופחות? למה אתם מתנגדים לאיחוד תקנות? שכולם יקבלו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
יכול להיות שאתה צודק ויכול להיות שלא. שהם יקבעו, השרים בממשלה. זה שאלה של מדיניות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בצלאל, אתה לא עונה לו. בצלאל, אני ארבע דקות לפני סיום דיון. אתה רוצה פתרונות? תקשיב. אתה לא מתפרץ יותר, כי אוציא אותך. למרות שאתה צודק בעיני, אבל זה לא אבסולוטי. ואסביר לך, דברים שהאזרח מן השורה לא יודע. יכול להיות שאני כשר, שאלה שצריך לשאול כשר, מחליט עכשיו בסדרי העדיפויות שלי להקצות סכום גבוה יותר או גדול יותר לסוגיה שנקראת גרעין משימתי.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אליעד, תאמין לי, אם לא אהיה ברור, זרוק לי עקיצה, בסדר? שמתי את זה בסדרי העדיפויות. האם אני באג'נדה שלי כרגע, הגנת הסביבה, מי שיפעל בהגנת הסביבה - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
- - יקבל הכי הרבה. אתה יכול לומר לי, וזה עומדת הזכות למשרד המשפטים, בתנאי הסף, הבסיס, בהיותי זכאי לקבל תמיכה ממדינת ישראל, אני צריך – א', ב', ג', ד', ה', ו', וזה יהיה שוויוני. זה אף אחד לא יחלוק עליו. בסדרי העדיפויות, במהות, אפיונו של אותו גרעין משימתי – המדינה אפשרה את זה.
בא חנן – משרד המשפטים, זה לא חנן, זה לא הוא באופן אישי – אומר: רגע, סליחה, נגמר הקרקס. אני רוצה אחידות, שוויון לכולם.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
זה אומר שאתה לא יכול לתעדף עכשיו. נניח אתה רוצה סביבתי – תיתן סביבתי. והוא רוצה תורני, וההוא רוצה משפחות, וההוא רוצה רווקים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אגב, אין לי עמדה בעניין הזה. אני לא מוכן בשום פנים ואופן שהם יכתיבו את זה למשרדים, ויקבעו שעד השרים לא יעמדו דום וישירו התקווה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
בצלאל, אני לא יכול להתחרות בך. כאן הרגישות שלך, בקטע הזה של חציית הקו של משרד המשפטים. ואני חושב שיש כאן, למרות שבתפיסת העולם שלי אני מבין את הרציונל, אבל זה לא התפקיד של משרד המשפטים. התפקיד של משרד המשפטים, ככה נתפס בעיני, לוודא ולהדריך את משרדי הממשלה לעשות את זה בצורה הכי חוקית, הכי שוויונית – שוב, בתנאי סף. שיבואו בקווי היסוד של הממשלה, ידאגו איך קובעים סדרי עדיפויות – זה כן.
חנן ארליך
¶
בראייה שלי זה מה שאנחנו מנסים לעשות. דיברתם על פתרון, אז אקפוץ אולי לשורה הזאת, ואחרי זה אם יהיה לי דקה-שתיים אסביר למה לדעתי היו עיכובים.
חנן ארליך
¶
הפתרון שהצענו הוא שתינתן תמיכה בכל היקף תקציבי שהממשלה תרצה, לפי עקרונות שהממשלה יכולה להחליט עליהם, ובשיתוף פעולה של כלל המשרדים, כאשר כל משרד ייתן את הדגשים, את ההכוונות, את המדיניות שלו. הכול יבוא לידי ביטוי במבחן תמיכה אחד. למה אני קורא לזה פתרון? כי תינתן תמיכה לגרעינים. בסופו של דבר יגיעו כספים לכל הגרעינים, אבל רק זה יהיה באופן שוויוני.
היו"ר יעקב מרגי
¶
חנן, הבנתי אותך. משרדי הממשלה הייעודיים לא יודעים לעשות את זה. אתם כמשרד המשפטים, יש לכם את אותו מבחן תמיכה שאתה מדבר עליו?
חנן ארליך
¶
אני רוצה להגיד שכבר נקבעה סדרת פגישות בנושא הזה של מבחני התמיכה. אנחנו בימים האלה כבר מתחילים להכין את הטיוטה של מבחן התמיכה, שאני מקווה שבמהלך - - -
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב-ראש, אותי מה שמטריד, מה שחששתי ממנו באמת קרה. הרי אנחנו בדיון של שעה לא נמצה את מדיניות נכונה ב-2017. תבין מה המצב עכשיו לטווח הקצר.
איציק שמולי (המחנה הציוני)
¶
בא משרד המשפטים ואומר: זה לא אצלי. השר אומר לי: זה כן אצלו. והם ימותו עד 2017. פשוט ימותו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, אבל זה לא נכון.
רגע, אני רוצה להגיד לך משהו, אדוני היושב-ראש. מחילה, חנן לא מדייק, או לא בסדר הפרשנות שלו למציאות. הם כבר שנתיים צועקים את הצעקה, שצריך לאחד את כל התמיכות למקום אחד. זה נכון שעד היום הם לא נתנו הנחיה, שגם מה שעובד היום, מה-1 בינואר 17' - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני מסביר לך. כי שר החקלאות כבר תקוע שנה, מאז שאושר תקציב 15' לא מאשרים לו קולות קוראים ומבחני תמיכה חדשים, כי הם אומרים שעד שלא יסדירו – זאת אומרת, הוא לא עצר. הם מינואר 17' מפסיקים גם את מה שעובד, אבל נגב-גליל תקוע עם גרעיני עולים – ועוד פעם, אני בודק עכשיו, דיברתי אתך בחוץ, אני עוד בודק עכשיו איפה זה עומד בדיוק ברגע זה – אבל הם תקועים עם גרעיני עולים שמ-2016-2015 לא קיבלו שקל אחד. משהו שעבד ב-13'-14', אבל עכשיו זה לא טוב. מה שעבד מצוין ב-13'-14', עכשיו זה, כמו שאמרת, דליפה של כור אטומי, חייבים לעצור. הם כבר תוקעים את הכול במשך שנתיים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
עכשיו, עזבו, אני אומר, חנן: חלק זה אתם וחלק זה המשרדים. הפינג פונג שלכם עם המשרדים לוקח שנה וחצי – מספיק. אין דבר כזה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
חנן, הבנת? יכול להיות שבפועל לא אמרת: נא לעצור את מבחני התמיכה. אבל אם לא אישרת לו את מבחני התמיכה הנדרשים, זאת אומרת שעצרת לו.
חנן ארליך
¶
כאשר משרד ממשלתי, וזה נכון לכל תחומי התמיכה, רוצה לשנות מבחני תמיכה קיימים, או להתחיל תמיכה מחדש, או לשנות מבחני תמיכה קיימים, לפי החוק הוא צריך להתייעץ אתנו.
חנן ארליך
¶
היה מבחן של נגב-גליל בשנים קודמות. כאשר רצו לשנות את המבחן הזה, תקנו אותי פה אם אני טועה - - -
חנן ארליך
¶
מה שאני מנסה להגיד – תודה, גברתי – זה שכאשר מבחן תמך לפני מבחנים מסוימים, והוא בא לשנות את המבחנים, במבחנים האלה לא הייתה העדפה לעולים כמו שמבקשים עכשיו להכניס במבחן, למשל.
חנן ארליך
¶
אגב, גם מבחן של אגף מוסדות תורניים במשרד החינוך – גם הוא עכשיו משנה את מבחני התמיכה הקיימים שלו, וגם משרד החקלאות משנה. כולם משנים את המבחנים, והכול עוד בלי קשר לתהליך האיחוד לתהליך האיחוד שאותו הזכרתי קודם.
אז במקביל כולם משנים את המבחנים, ויש בתוך המשרדים – קודם כול, התהליך הזה אכן לפעמים לוקח זמן. אנחנו משתדלים להאיץ אותו, אבל לפעמים הוא לוקח זמן.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל למה זה לא פרודוקטיבי? שמה צוואר הבקבוק. מיכל, זה הכי פרודוקטיבי בעולם. לא יכול להיות שבמדינת ישראל לוקח שנה וחצי לאשר מבחן תמיכה, כי יש בן-אדם אחד או שני אנשים שמתעסקים בכל משרדי הממשלה.
חנן ארליך
¶
אני אומר שוב: אצלנו הדברים לא מונחים שנה וחצי. העיכוב אולי הארוך כרגע זה אצל בדיקת המבחן של המשרד לפיתוח הנגב והגליל. משרד החקלאות זה בתהליך מתקדם. העיכובים נבעו בחלקם מהיעדר תקציב, בחלקם מוויכוחים פנימיים במשרדים על אופן תיקון המבחן, כפי שהם היו רוצים אותו, לא קשור אלינו. ויש גופים שיש להם בעיות ספציפיות, פרטניות, מבחינת אופן ההתאגדות שלהם, בעיות כלליות שקשורות לדיני התמיכות הכלליים, ולכן זה מה שמונע תמיכה.
חנן ארליך
¶
אני רוצה לסכם במשפט. יש פה שני עניינים: הראשון זה תהליך האיחוד, שאנחנו רואים בו חשיבות, אנחנו חושבים שהוא - - -
חנן ארליך
¶
השני זה עיכובים שונים בתמיכות, שבחלקם נובעים מבעיות פרטניות, בחלקם נובעים מבעיות בתוך המשרדים, וחלקם נובעים מתהליך של תיקון ושינוי תמיכה קיימת בין המשרדים לבינינו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
שנייה, אתן לך. חנן, אני רוצה לדעת דבר אחד. אתה יכול לתת לי עכשיו מענה מיידי בקטע הזה של משרדי הממשלה, שב-2016-2015 משחררים את התמיכות שלהם כרגע באיזה תנאי שלך במיידי? יש לך הצעה?
חנן ארליך
¶
לא, לא, רגע. - - במובן הזה שיש עבודה מינהלית של משרד, של חשבות ושל בדיקת בקשות תמיכה ושל שחרור כספים, עם מבחנים בתוקף.
חנן ארליך
¶
אין כרגע, למיטב ידיעתי, אף משרד שאין לו מבחן בתוקף. זאת אומרת, המבחנים הקיימים הם בתוקף.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תודה.
תקשיבו, אני רוצה לסכם. כנראה לא נגיע, ואני אומר לכם: תקשיבו, אני מוכן להתנדב מה שנקרא, בסדר? אומנם זרקתי על הפגרה הזו עוד הרבה דברים, נוסיף גם את זה. בואו תקשיבו, משרדי הממשלה הייעודיים זה חינוך – תקנו אותי אם לא – חינוך, נגב-גליל, חקלאות, נכון?
היו"ר יעקב מרגי
¶
שלושת המשרדים נמצאים אתנו כאן? נגב-גליל – משפטים פה. חקלאות? לא כאן. חינוך? כאן. תקשיבו, נעשה שולחן עגול אצלי, שלושת המשרדים הייעודיים ומשרד המשפטים. יצטרף אתנו חבר הכנסת שמולי ובצלאל סמוטריץ.
היו"ר יעקב מרגי
¶
ונזמין נציגות אחת מכל סוג של גרעינים משימתיים, לא לשבוע הבא, לשבוע שאחרי כן, יתאמו אתכם ישיבה כאן. לא נעזוב את זה עד שנצא. הנה אני אומר לכם ביושר, באתי לדיון הזה שהכול זה משרד המשפטים, ואני יוצא מכאן שלא הכול משרד המשפטים. נכון שמשרד המשפטים לא נידב הרבה עצות ויכולות. כשהוא רוצה להיות נדיב מעבר לתפקידו המוגדר בחוק יסוד: הממשלה, הוא עושה זאת. במקרה הזה הוא לא עשה זאת. אבל לא הכול משרד המשפטים. זה חידלון גם של המשרדים.
הייתי שר. כשמשרד המשפטים תקע אותי, ידעתי למצוא איך לצאת, לעקוף, ולא יצאתי עם כל תאוותי בידי. הנה, תודיעו את זה לפריימריז הבאים, אם יהיה בש"ס אי פעם: כשר לא יצאתי עם מלוא תאוותי בידי, אבל ידעתי לעקוף את זה, וויתרתי על חלק מהשאיפות שלי, כדי לקדם. מי שחשוב לו הגרעינים המשימתיים, אי-אפשר רק לומר: זה חשוב, עבודת קודש, עבודת קודש, ולשבת מ-2015 בחוסר מעש ולא להעביר להם את התקציבים. לא הכול משרד המשפטים. הם חלק מהבעיה, הם לא כל הבעיה. אז הנה אני אומר לך, אני מתנדב. וכדאי שלמפגש הזה כולם יבואו עם קצת יצירתיות וקצת גמישות, כדי לנסות לראות איך אנחנו פותרים, קודם כול, 15'-16'.
לגבי 17', הנה אני אומר לכם, חנן, שתבין טוב-טוב. מה לעשות? הייתי שם, הייתי שר. שרים אוהבים לנדב סמכויות של מישהו אחר. וגם כשהם מוכנים סוף-סוף להעביר סמכות מהמשרד שלהם למשרד האחר זה בלי התקציב. לו יצויר שתקבע, והרציונל של כולנו יהיה שזה יהיה במשרד החינוך, בסדר? לו יצויר. אם משרד הנגב-גליל לא ייקח את אותם 30,000,000 ויגיד: אני תורם לך אותם, מר נפתלי בנט, לגרעינים. ומשרד החקלאות, אורי אריאל, ייקח את ה-30,000,000 ויגיד: אני תורם לך אותם – לא יהיה.
גם אם תנחה עד מחר שזה יהיה משרד אחד, משרד אחד, משרד אחד, משרד אחד – לא יהיה פתרון. כי מה יקרה? יהיה קריטריון אחד, מבחן תמיכה אחד, וסכום – שליש מהסכום. וכל הגרעינים – הייתי שם.
לכן שמעתי את הדברים, שמעתי את המוזיקה – זה לא מסתדר. צריך להבין, אין מה לעשות, זה האופי השלטוני של מדינת ישראל, ככה הממשלה בנויה. שר – עומדת לו המדיניות לקבוע את המדיניות שלו, קיבל את הכוח הזה.
צריך לראות, אני חסיד של זה, שתנאי הסף של כל הארגונים – המדינה צריכה לקבוע. לא כל מי שחלם בבוקר להיות ראש ארגון הולך ומיישם, אני מסכים אתך. זו תחילתה של אנרכיה. צריך לקבוע תנאי סף בשוויוניות, מה שדורש המשרד הזה ידרוש המשרד הזה, מה שדורש המשרד הזה ידרוש המשרד הזה – זה כן. אבל עומדת להם בפחות או יותר להיות צמודים לאופי שלהם, להתחבר בחלק מהדברים אליך וחלק מהדברים – אני לא מאמין, הלוואי שזה היה ככה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
הדיון בשידור, אז אתן לכם עצה שתמיד אמא שלי אמרה לי. תמיד הדשא של השכן נראה ירוק יותר, אל תעבור מהר מסגרות.
אוקיי, תודה רבה, הישיבה נעולה. ייצרו אתכם קשר לקיים את הישיבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:13.