הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 338
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, כ"ז בתמוז התשע"ו (02 באוגוסט 2016), שעה 10:08
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 02/08/2016
אי-יישום ההסכם מלפני שנה בין משרד האוצר לבין ההסתדרות בעניין עובדי קבלן, אי-יישום ההסכם מלפני שנה בין משרד האוצר לבין ההסתדרות בעניין עובדי קבלן, אי-יישום ההסכם מלפני שנה בין משרד האוצר לבין ההסתדרות בעניין עובדי קבלן, אי-יישום ההסכם מלפני שנה בין משרד האוצר לבין ההסתדרות בעניין עובדי קבלן, אי-יישום ההסכם מלפני שנה בין משרד האוצר לבין ההסתדרות בעניין עובדי קבלן
פרוטוקול
סדר היום
אי-יישום ההסכם מלפני שנה בין משרד האוצר לבין ההסתדרות בעניין עובדי קבלן, הצעות לסדר-היום של חברי הכנסת דב חנין, אורלי לוי אבקסיס, מיכל רוזין, קארין אלהרר ומיכל בירן
מוזמנים
¶
חנן משה פריצקי - מנהל אגף תקצוב וכלכלה, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
גלית רייכמן מימון - סגנית מנהל אגף תקצוב וכלכלה, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
אורי שיינין - רפרנט כלכלה, אגף התקציבים, משרד האוצר
אורן גבע - רפרנט בריאות, אגף התקציבים, משרד האוצר
הרולד בר - עו"ד, מנהל תחום בכיר שכר ויחסי עבודה, משרד הבריאות
אביחי בן שטרית - מרכז בכיר, הון אנושי ברשויות מקומיות, משרד הפנים
אושרה לרר - ממונה על שוויון בין המינים, משרד החינוך
נסרין חורי - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד החינוך
רמסיס חרבאוי - מנהל תחום משרדי ממשלה ויחידות הסמך, נציבות שירות המדינה
פיני קבלו - סמנכ"ל מרכז השלטון המקומי
מירה סולומון - עו"ד, יועצת משפטית, מרכז השלטון המקומי
רועי פרלמן - מזכיר איגוד מקצועי, איגוד העובדים הסוציאליים
דבורה גילד חיו - האגודה לזכויות האזרח
גיורא ואלה - מרכז אכיפה, אגף הכלכלה, ההסתדרות החדשה
ד"ר יונה אמיתי - ההסתדרות הרפואית בישראל
מוריה אשכנזי - יו"ר חטיבת אחיות בריאות הציבור
היאם אבו ג'בל - חטיבת אחיות בריאות הציבור
אירית ברנד - חטיבת אחיות בריאות הציבור
אורית גולדשטיין - חטיבת אחיות בריאות הציבור
סמיה מחאג'נה - חטיבת אחיות בריאות הציבור
מיכל סיבוני - חטיבת אחיות בריאות הציבור
נוהא לוטפי מואסי - חטיבת אחיות בריאות הציבור
נינה ריבייב - חטיבת אחיות בריאות הציבור
אמה שמנוב - חטיבת אחיות בריאות הציבור
בתיה שפיץ - חטיבת אחיות בריאות הציבור
אסף טמיר - עובד סוציאלי, עיריית ירושלים
טליה גדות - עובדת סוציאלית, עיריית ירושלים
רמי אדוט - שינוי מדיניות, מרכז חזון במכון ואן ליר
אורי אלדר - פורום המאבק בעוני
חובב ינאי - המשמר החברתי
בני לבני - המשמר החברתי
דניאל זנבה - מנהל מוקד קליטה, אשקלון
יעקב אנגדאו
תמר אוחנה
אבישג שחם חדד
ניצן צבי כהן
אלמיהו מספין
מריו מלקה
רן פלוטניק
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר המתרגמים
אי-יישום ההסכם מלפני שנה בין משרד האוצר לבין ההסתדרות בעניין עובדי קבלן, הצעות לסדר-היום של חברי הכנסת דב חנין, אורלי לוי אבקסיס, מיכל רוזין, קארין אלהרר ומיכל בירן
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוקר טוב. היום ה-2 באוגוסט 2016, כ"ז בתמוז התשע"ו, השעה 10:08. אנחנו אמורים לדון היום באי יישום ההסכם מלפני שנה בין משרד האוצר לבין ההסתדרות בעניין עובדי קבלן, הצעה של חבר הכנסת דב חנין, הצעה נוספת של חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס, הצעה נוספת של חברת הכנסת מיכל רוזין, הצעה נוספת של חברת הכנסת קארין אלהרר, הצעה נוספת של חברת הכנסת מיכל בירן.
חבר הכנסת מאיר כהן, בוקר טוב. בוקר טוב חבר הכנסת אילן גילאון. בוקר טוב חבר הכנסת איימן עודה. בוקר טוב חבר הכנסת דב חנון.
יש לי דוח שמעודד וקצת משמח אבל בואו נראה אם הוא מתאים למציאות.
ראשון הדוברים, דב חנין.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה לך אדוני היושב ראש, תודה על הדיון שאתה מכנס בוועדה ותודה על שהצלחת למצוא זמן והצוות של הוועדה הצליח למצוא זמן בלחץ הזה שלפני היציאה לפגרה. הזמן כאן הוא מומנט מאוד מאוד חשוב.
ההסכם שהיה בין ההסתדרות לבין המדינה על העברת עובדים מהעסקה קבלנית להעסקה ישירה, הוא הסכם מאוד חשוב. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו האם מעבר להסכם, האם הביצוע מתקדם באופן מהיר ובאופן מספק. התמונה שהביאה אותי לבקש את הדיון הזה היא תמונה מאוד מדאיגה.
אני אתחיל בפרשה הכואבת של אחיות בריאות הציבור. נמצאות אתנו גם נציגות האחיות. אחיות בריאות הציבור, אדוני היושב ראש, זה נושא שהכנסת עסקה בו המון פעמים ואנחנו כולנו מסביב לשולחן הזה ומסביב לשולחנות אחרים, הגענו ביחד למסקנה שהעסקה קבלנית של אחיות בתי הספר, אחיות בריאות הציבור, היא דבר רע. היא קודם כל רע לילדים. היא רע לילדים כי הילדים לא מקבלים את הטיפול הראוי והדרוש מאחות בית הספר. זה רע לבתי הספר כי בתי הספר מאבדים חוליה מאוד מרכזית ביכולת להתמודד, ביכולת הכוללת של בית הספר לתת מענה לקשיים ולבעיות של ילדים במערכת החינוך. היא רעה למערכת החינוך. היא רעה למערכת החינוך מבחינת התוצאות שלה והיא רעה למערכת החינוך מבחינת התהליכים שהיא מייצגת.
אדוני היושב ראש, אני רוצה להזכיר, אתה בוודאי זוכר את זה, אבל בוועדה למאבק בעוני אתם התייחסתם לסוגיה הזאת של הבריאות המונעת ושל החשיבות של המערכת הזאת ולאחיות באופן ספציפי, ולכן אני מרגיש שבנקודה הזו אני יכול לקצר מכיוון שאני מתפרץ לדלת פתוחה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
בשנת 2013 ועדה מקצועית של משרד הבריאות קבעה שצריך להחזיר את השירותים האלה, את אחיות בריאות הציבור, להפעלה ממשלתית מלאה. נעשה פיילוט במחוז הדרום, המחוז הכי קשה, הכי מסובך, עם פריסה גיאוגרפית גדולה, עם אזורי פריפריות, עם כפרים בדואים לא מוכרים והפיילוט הזה הצליח והוא הצליח בגדול. אבל מה קורה מאז? אנחנו שומעים שבמחוז הצפון כן מעבירים את אחיות בריאות הציבור להפעלה ממשלתית מלאה ואני מברך על כך, אבל במחוזות האחרים, במקום לקחת את הניסיון המוצלח, כבר עשיתם פיילוט, רואים שזה מצליח, משווים את זה עם הקטסטרופות שיש במקומות אחרים בהם השירות הזה הופרט, ובכל זאת המדינה, הממשלה, משום מה לא עושה את הדבר המתחייב והדרוש ולא מעבירה את כולם באופן מלא להפעלה ממשלתית.
אני רוצה לעבור לתחומים אחרים שנמצאים בהסכם וברשותך, אני אעשה את זה מאוד מהר.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה לעבור במהירות על הסעיפים של ההסכם.
סעיף 1 להסכם מדבר על 762 תקנים לרשויות מקומיות לקליטת עובדים סוציאליים במהלך 2016. המצב שאנחנו יודעים הוא שזה תקוע. זה לא קורה. אנחנו יודעים שאין מיפוי ברווחה, אין החלטה לאן ילכו התקנים האלה. אנחנו מבינים בעיה נוספת והיא שכל המהלך הזה תלוי במצ'ינג ולא כל רשות יכולה לממן. זו שאלה שאנחנו רוצים לברר אותה.
סעיף 2 - 300 תקנים לרשויות מקומיות על חשבון הרשויות. כאן דובר על הגדלת שיא כוח האדם על ידי האוצר. הרשויות מבחינתן, ובצדק, רוצות לקבל קודם את 762 התקנים שהזכרתי קודם אבל העובדה שזה לא מתקדם אומרת שגם סעיף שני לא מתקדם.
סעיף 4 – 150 תקנים של עובדים סוציאליים לרשויות חלשות. כאן הוקצו תקנים אבל גם כאן לא ברור לנו אם מומש ובאיזה אופן מומש. דובר על הקצאה באופן אחיד לאשכולות אחד עד ארבע, האם זה קרה? האם זה קורה? לא ברור לחלוטין.
אני עובר לסעיף 5 – עובדי ניקיון בבתי חולים. זה היה אמור לקרות עד סוף 2016. אנחנו שומעים שנקלטו 1,500 עובדים ואני מברך על כך אבל השאלה היא האם יש עוד. האם ה-1,500 עובדים ממצים את כל המספר של עובדי הניקיון בבתי החולים הממשלתיים או שיש עוד עובדי ניקיון בבתי חולים ממשלתיים שנשארו מאחור? כל הסוגיה הזאת היא באחריות משרד הבריאות והאוצר ואני אשמח שהוועדה תקבל תשובה בעניין הזה.
סעיף 6 – עובדי ניקיון בבתי החולים העירוניים. כאן אנחנו מדברים על איכילוב בתל אביב ועל בני ציון בחיפה. גם זה עד סוף 2016. לא ברור לגמרי אם זה קורה.
סעיף 7 – עובדי התאגידים של הבוקר בבתי החולים. אני מתכוון לרנטגן וכדומה. הם אמורים להיקלט תוך ארבע שנים להעסקה ישירה. הסטטוס לגמרי לא ברור. לא ברור לנו מה קורה. אנחנו לא יודעים על מיפוי ואנחנו גם לא יודעים על מתווה ולא יודעים על לוחות זמנים. גם כאן נשמח לקבל תשובות ממשרד הבריאות.
סעיף 8 - נושא הסייעות. אנחנו מדברים כאן על משרד החינוך. סעיף 8 קובע תקנים לקליטת סייעות במימון משרד החינוך במהלך 2016. גם כאן בפועל זה לא קורה. אנחנו לא יודעים היכן זה עומד. יש הרבה רשויות כמובן, המפה צריכה להיות מפה דיפרנציאלית, אבל כאן אנחנו נבקש, אדוני היושב ראש, לקבל סטטוס מעודכן גם ממשרד החינוך וגם ממרכז השלטון המקומי שיאמרו לנו היכן זה עומד מול הרשויות השונות, האם באמת הסייעות בבתי הספר נקלטות להעסקה ישירה כפי שנקבע בסעיף 8 להסכם.
סעיף 9 – שירות התעסוקה, המוקד הטלפוני. עד כמה שאני יודע, הדבר הזה בוצע. נחתם הסכם קיבוצי עם הוועד ואני מברך על כך.
סעיף 10 – קליטת מאה עובדים של כתף אל כתף באפוטרופוס הכללי ובכנ"ר. אנחנו יודעים שזה מתבצע ואני שמח ומברך על כך, אבל אנחנו רוצים לקבל אישור שאכן כל העובדים האלה ייקלטו במהלך 2016 ו-2017 כפי שנקבע בהסכם.
בסעיף 11 יש הוראה כללית על יישום ההסכם משנת 2012 לקליטת עובדי כתף אל כתף. הוחלט על הקמת ועדה ליישום ההסכם. אני חייב להגיד שלא כל כך ברור לי למה צריך להקים ועדה. יש הסכם, ההסכם הוא ברור, ההסכם מ-2012 הוא ברור, צריך ליישם אותו. בכל מקרה, מה קורה בתחום הזה? האם זה מיושם? האם זה קורה? מה לוחות הזמנים?
אני עובר לסעיף 13 – עובדי ניקיון ושמירה במערכת החינוך. כאן סוכם שיובטחו להם קודם כל 12 חודשי העסקה, זאת אומרת, בלי פיטורי קיץ. מה שאנחנו יודעים זה שהכסף עבור עובדי הניקיון הועבר מהאוצר אבל בפועל זה לא ממומש ברמת הרשויות המקומיות. לגבי השומרים, אנחנו מבינים שזה עדיין לא אושר בכלל. אנחנו נרצה לקבל אדוני היושב ראש תשובה מהשלטון המקומי האומרת מה קורה עם הרשויות המקומיות שלא מממשות ומה קורה לגבי הסוגיה של השומרים.
סעיף 15 - הזכרתי את הסוגיה של אחיות בריאות הציבור ואני לא אחזור על זה שוב אבל זו סוגיה מאוד מאוד חשובה.
נקודה אחרונה, תיקון חוק חובת מכרזים. ההסכם קובע שקבלני אבטחה, ניקיון והסעדה שיפרו זכויות עובדים לא יוכלו להשתתף במכרזים. הייתה אמורה להיות מוכנת הצעת חוק בנושא הזה ועד כמה שאני יודע, היא לא הוכנה. הפנייה שלי אליך אדוני היושב ראש היא שאתה תוביל אותנו, את חברי הכנסת, ונגיש יחד הצעת חוק פרטית. אני אשמח להובלתך. אנחנו יכולים בעניין הזה לקחת כדוגמה את סעיף 56 בחוק להגברת האכיפה בדיני עבודה, לקחת אותו כמודל, להגיש הצעה כזו ולקדם אותה במהירות. אני חושב שהיא תעבור בהסכמה מכיוון שכבר חתמו על הסכם שאומר שצריכה להיות הצעת חוק כזו והיא צריכה לעבור.
תודה רבה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תודה. חבריי חברי הכנסת, בדרך כלל לפי הנהלים מי שביקש דיון, מקבל את רשות הדיבור. אבל אני קיבלתי אתמול דוח מהאוצר ויש בו הרבה תשובות, חלקן מספקות וחלקן דורשות עוד עבודה, והייתי רוצה אולי, אם תסכימו, שקודם כל נשמע את האוצר כדי שנוכל להתמקד בנקודות הבעייתיות. מקובל? אמרתי שקיבלתי אתמול דיווח מהאוצר שבחלקו מספק ובחלקו ודאי דורש עוד ליבון נוסף והייתי רוצה, במקום לתת את רשות הדיבור לחברי הכנסת המציעים, לאפשר לאוצר להתייחס ולתת לנו תשובות כך שנוכל להתמקד בנושא. מקובל? תודה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אם אפשר שהם ייתנו תשובה גם לסעיף 14 לגבי המוקדים לקליטת יוצאי אתיופיה. גם שם אנחנו מבינים שזה בתהליך אבל לא כל כך ברור לנו היכן.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ניתן להם את רשות הדיבור ואם יהיה חסר משהו, תוכלו לשאול. אני מחזיק את ההסכם ואם מישהו רוצה לקבל אותו, נעביר לו.
ברשותכם, אורי שיינין, בבקשה.
אורי שיינין
¶
כפי שאמר חבר הכנסת דב חנין, מדובר באמת בהסכם שהוא הסכם היסטורי. זאת אומרת, לא היה הסכם בסדר גודל כזה בתחום ובנושאים האלה. זה גם הסכם שהוא מאוד מאוד מורכב שמכיל 21 סעיפים שכל סעיף הוא עולם ומלואו. זאת אומרת, כל סעיף היה יכול להיות הסכם בפני עצמו. ההסכמות האלה בעצם הן הסכמות שמטבע הדברים בלוח הזמנים שבו הגיעו להסכמות האלה, לא יכלו לרדת לפרטים בכל אחד ואחד מהסעיפים וקבעו את העקרונות, שר האוצר יפעל ל-1, 2 ו-3.
בהתאם לכך יצאנו לדרך כאשר יש צוות שמתעסק בנושא הזה, בהובלת מנכ"ל משרד האוצר. אנחנו מגיעים לדיווחים דו חודשיים אצל השר ודיון חודשי אצל מנכ"ל משרד האוצר בנושא. בשל המורכבות אין אפשרות אחרת לנהל את התהליך הזה ולקדם אותו בלי שכל השחקנים מתייצבים באופן שוטף וקבוע. זאת תמונת הרקע לכל הדבר הזה.
מבחינת מה נעשה עד כה. יש את עבודת המטה שהיא יחסית החלק היותר קל בתהליך. זאת אומרת, העבודה שלנו כמשרד היא החלק אולי היותר קל, זה לבוא ולומר למשרד הרווחה שהם יכולים לצאת לדרך, יש להם גיבוי תקציבי ל-762 תקנים, יש לכם גיבוי תקציבי ל-150 תקנים, יש למשרד הפנים גיבוי תקציבי לקליטת 300 עובדים סוציאליים חדשים ברשויות המקומיות. כל הדברים האלה, יחסית אלה פעולות פשוטות.
אורי שיינין
¶
אני מאמין שאחרי שתשמעי את הדיווח המלא, לא תחזיקי באותה דעה.
לגבי משרד האוצר, זה לא חלק קל כי בסוף גם התהליך הזה הוא תהליך שאתה עושה עם המשרדים ולא במנותק, אתה לא בא, זורק את האבן ומגלגל אותה אלא אתה יושב, ממפה, אבל החלק שצריך לעשות בסוף, היישום, זה המשרד, זה שלטון מקומי, ועכשיו אני אתאר פחות או יותר את רוב הסעיפים עליהם נשאלנו, או על כל הסעיפים עליהם נשאלנו וגם על חלק שלא נשאלנו.
מבחינת מה נעשה עד עכשיו. נשאלנו לגבי ה-300 תקנים של עובדים סוציאליים ברשויות מקומיות. בעצם יש לנו כאן שלושה עולמות לעובדים הסוציאליים. 150 עובדים סוציאליים בהם הממשלה אמרה שהיא עכשיו קולטת עובדים בעיקר ברשויות חזקות, כי רשויות חזקות הן אלה שבעיקר העסיקו את ההעסקה הנוספת הזאת מעבר לתקציב שהיה להן.
אורי שיינין
¶
אני אתחיל את זה יותר מסודר. סעיפים של קליטת עובדים סוציאליים, יש לנו שלושה סעיפים. 762 עובדים סוציאליים שמומנו על ידי המדינה והרשויות המקומיות העסיקו אותם מחוץ לרשות המקומית. העסיקו אותם או דרך החברה העירונית או דרך התקשרויות במכרזים. זה סעיף אחד. סעיף שני אמר שיש לך עוד 300 עובדים סוציאליים שהרשויות המקומיות מהכסף שלהן באו והעסיקו מחוץ לרשות המקומית.
אורי שיינין
¶
מטבע הדברים, כמו ששר הרווחה לשעבר חבר הכנסת מאיר כהן אמר, מי יכול להעסיק 300 מחוץ לתקציב שלו? לא העיריות החלשות אלא דווקא העיריות היחסית יותר חזקות. צעד שלישי שעשו במקביל לזה, באו ואמרו שאנחנו לרשויות החלשות ניתן עוד 150 תקנים תוספתיים על חשבון המדינה כדי שהן יוכלו לקלוט עוד 150.
אורי שיינין
¶
מה נעשה עד כה. ה-150 כבר הוקצו. אני לא יודע לדווח לכם כמה מאוישים ואולי משרד הרווחה ידע לתת לנו פחות או יותר היכן המספרים עומדים, אבל הייתה עבודת מיפוי שנעשתה והם הוקצו.
לגבי ה-762, הייתה עבודת מטה שנעשתה יחד עם משרד הרווחה שבאו ואמרו שזה בחלוקה לכל רשות, מה אנחנו סבורים, איזו פעילות צריך להעביר מהעסקה שהיא מחוץ לרשות להעסקה שהיא בתוך הרשות. משרד הרווחה, מטבע הדברים, רק שתבינו, בסוף השלטון המקומי צריך לעשות את זה ובחלק מהמקרים זה אומר שיש פעילות - - -
אורי שיינין
¶
אני אגיע לכל. אני מבטיח. בחלק מהמקרים יש פעילות שמבוצעת על ידי עמותה ואתה מתוך העמותה הזאת צריך לשלוף את העובד הסוציאלי ולקלוט אותו בתוך הרשות. זה לא איזה משהו שאתה עושה אותו בקלות. אני חותם על מכתב ושלחתי והכול בסדר. אני בסדר. אבל בסוף משרד הרווחה והשלטון המקומי, באמת יש להם אתגרים ואתם תראו שזה לא האתגר היחיד אלא יש להם כאן הרבה מאוד אתגרים והדברים האלה לוקחים זמן. יש דיונים, יושב כאן נציג משרד הרווחה והוא גם יתאר את זה.
סוגיית הסייעות ומה עשינו בתהליך הזה. המדיניות שלנו הייתה, עוד לפני ההסכם הזה – וההסכם הזה היה בעצם מנוף טוב לממש אותה – שסייעות, בכלל עובדי מערכת החינוך, צריכות להיות מועסקות על ידי המדינה או על ידי הרשות המקומית. בהתאם להסכם יצאה הנחיה שאומרת שממחר בבוקר אין יותר העסקה של סייעות שלא דרך השלטון המקומי/המדינה. עזר לנו, אני כבר אומר, כל התהליך של הסייעת השנייה שאפשר לרשויות לספוג את כל הסייעות שהוא העסיק בפויילע שטיקים כאלה ואחרים. זה אפשר לרשויות לעשות קליטה כאשר זה כיסה על זה פחות או יותר. אנחנו עדיין באנו ואמרנו למשרד החינוך שלהם יש יחידה שהתפקיד שלה הוא לאכוף את הדבר הזה, היחידה הזאת לא עשתה את העבודה שלה כי עובדה שהייתה תופעה רחבה כזאת של העסקת סייעות מחוץ למשרד החינוך שזה היה עוד אסור לפני. ההסכם לא אמר שמהיום אני אוסר אלא בסך הכול הוא אמר שאתם ממחר בבוקר מתחילים לאכוף את זה. היחידה הזאת קיבלה תגבור משמעותי במסגרת התקציב האחרון. אני לא יודע לתת כאן דיווחים על כמה התופעה הזאת ממשיכה.
אורי שיינין
¶
אני אשמח מאוד לכל הפניה בנושא הזה, שתבואו ותאירו את עינינו ותגידו שיש בעיות בתחום הזה של סייעות או בכל תחום אחר שאנחנו סבורים שהבעיה מטופלת או לפחות בטיפול בקצב טוב ואתם באים ומאירים את עינינו ומראים שזה לא כך. אנחנו נשמח לזה כי בסוף אנחנו במטה. אנחנו לא תמיד נמצאים בשטח ובטח לא בדבר כזה. את אומרת שזה קיים בחולון ואני אבדוק את זה.
סוגיית מוקד שירות תעסוקה. אמרו שזה כבר בוצע.
אורי שיינין
¶
נכון. אני אסביר את הסעיפים האלה. מה שהיה קורה בבתי הספר, בעיקר לגבי עובדי שמירה אבל גם מעט לגבי עובדי ניקיון, זה שבתי ספר היו שוכרים שירותים של קבלן חיצוני שהיה מביא להם את שירותי הניקיון והשמירה ואז הקבלן ביולי-אוגוסט, כאשר לא היה על מה לשמור, היה מפטר את העובדים או לא מפטר אותם אבל מוציא אותם לחופשה ללא תשלום. אם אתם יודעים בחופשה ללא תשלום, אפשר לקבל דמי אבטלה.
אורי שיינין
¶
אני מסכים שהשנה הראשונה יכולה להיות בעייתית. במקום לפתור את זה עקום ולאפשר להם לקבל דמי אבטלה ושהקבלן יחסוך כסף והרשות המקומית תחסוך כסף והמדינה תחסוך כסף, ההסכם אמר לפתור את זה בצורה ישרה. מה זה אומר? העובדים האלה יועסקו 12 חודשים.
בין עובדי ניקיון לבין עובדי שמירה יש הבדל. עובדי הניקיון תוקצבו מאז ומעולם ב-12 חודשים בעוד עובדי השמירה תוקצבו מאז ומעולם בהתאם לפעילות שלהם. קרי, הם עבדו עשרה חודשים, תוקצבו לעשרה חודשים. זה היה המצב. לכן ההוראות ליישום היו שונות. לגבי עובדי הניקיון יצאה הנחיה – שוב, ממשרד החינוך וממשרד האוצר – לשלטון המקומי שהוא צריך לוודא שהעובדים שלו לא מפוטרים. ככל הידוע לנו זה מיושם בשטח.
אורי שיינין
¶
לגבי עובדי השמירה בהם המדינה תקצבה בחסר, ואני אומר כאן בפה מלא, ניתנה בעצם תוספת תקציבית מלאה. אני לא אומר שלטעמי אולי מלאה מדי, אבל מה שבסופו של דבר היא תעשה, היא תגרום, ראשית, לכך שהעובדים האלה לא יפוטרו שזאת תכלית ההסכם, אבל אני אגיד עוד משהו שיצא לנו טוב מהדבר הזה. בסוף הרשויות קיבלו עוד יכולת לתת שירותי אבטחה בחודשי הקיץ לפעילויות כאלה ואחרות שהן עושות. זאת אומרת, קיבלנו איזושהי תועלת נוספת.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
לא. הם אמורים להיות נקלטים. אתה אומר שאתם דאגתם שהם לא יפוטרו. השאלה למה הם לא נקלטו לפי ההסכם.
אורי שיינין
¶
ההסכם אמר שהעובדים האלה, תובטח רציפות העסקתם על פני 12 חודשים. זה מה שאמר ההסכם וזה מה שמבוצע.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
יש לי שאלה, חידוד, בנושא של השומרים. אם לא מצאו להם עבודה בקיץ, הם מפוטרים?
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
משרד החינוך היה משלם 12 חודשים אבל העיריות היו לוקחות את זה וזה היה הסכם שבשתיקה ורואות בזה את המצ'ינג של השכר. זה היה בעצימת עיניים. זה היה מוסכם בין משרד החינוך לבין השלטון המקומי שבעצם נותנים להם את 12 החודשים ובזה מממנים את המצ'ינג.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ברשותכם, אני רוצה שהדיון יהיה מאוד מעשי והוא יכול להיות כזה. יש דיונים שהם פחות מעשיים אבל הדיון הזה יכול להיות מעשי. תרשמו בבקשה למרכז השלטון המקומי שאתם צריכים לתת תשובה לגבי ההתלבטות של חברת הכנסת אורלי לוי ואולי כן משלמים לקבלן אבל הכסף לא מגיע לעובד וזה עוד יותר חמור. בואו נבדוק את זה.
אורי שיינין
¶
אני רק אומר שהשלטון המקומי לקח לעצמו כאן אחריות שאף אחד לא ביקש ממנו לקחת. זאת הייתה יוזמה שלו. תהינו איך נעשה את האכיפה על הדבר הזה. אמרנו שהדבר שהכי מטריד אותנו זה שהמדינה תזרים כסף, השלטון המקומי יזרים כסף ובסוף מי שיתעשר מהסכם שהוא כולו חברתי, יהיו קבלני השמירה והניקיון. בא השלטון המקומי ולקח אחריות.
אורי שיינין
¶
צו הרחבה של העובדים הסוציאליים. זה נושא שנמצא כרגע בשלב הזה בדיונים מול ההסתדרות נוכח בקשה של יושב ראש ההסתדרות.
מעט על התהליך הפורמלי. צו הרחבה, מי שיכול להוציא אותו זה שר הכלכלה. ההסכם אומר ששר האוצר יפעל לצורך היישום.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
היום זה אותו בן אדם. מאתמול בלילה זה אותו בן אדם. שר הכלכלה הוא שר האוצר.
אורי שיינין
¶
סליחה. שר העבודה והרווחה והשירותים החברתיים. הבקשה של יושב ראש ההסתדרות שבהתאם אליה אנחנו עובדים היא שמשרד האוצר וההסתדרות יגיעו לנוסח מוסכם של מה בדיוק צו ההרחבה מכיל ואיזה הסכמים כן ואיזה הסכמים לא.
אורי שיינין
¶
זה למפות הסכמים מ-1974, לדעתי משהו כמו שלושים וכמה הסכמים, לבדוק מה רלוונטי ומה לא רלוונטי, מה נכנס כבר בהסכמים. היו לנו סעיפים שחשבנו שצריך לתת ופתאום גילינו שכבר יש איזה הסכם שבלע אותם וזאת הערת שוליים בהסכם אחר. זה נושא מורכב. אלה לא נושאים שאומרים, בסדר, בואו נעשה צו הרחבה מחר בבוקר. מעולם לא עשו משהו דומה לזה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוא נהיה מעשיים. זה אומר שהיום שר העבודה, בתחום הזה, התיק נמצא אצלכם. מי נציג משרד העבודה והכלכלה?
אורי שיינין
¶
דיברנו על העובדים הסוציאליים, על שלושת הסגמנטים. הסגמנט הזה הוא בעצם סגמנט של רשויות שהן רשויות חזקות וכאן הייתה התחייבות של יושב ראש מרכז השלטון המקומי.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
דווקא זה לא דבר טוב. כתבו כאן סעיף שבעצם נותן אפשרות לראשי הערים בערים חזקות לקלוט עובדים סוציאליים. אני התנגדתי לסעיף הזה. אמרתי שזה סעיף שהוא לא נכון כי ברגע שאתה מתיר את הרסן, אתה פותח את הפערים בצורה בלתי רגילה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כאן זה החוזק של הסתדרות העובדים הסוציאליים. לעובדים הסוציאליים, לארגון, זה היה מאוד חשוב באופן אישי. היא לא אתנו בעוני.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
מה שאמרת כאן, השמצה כאילו לא אכפת להם מהעוני, כמי שנמצאת בכל הדיונים האלה ורואה אותם בכל סיטואציה חברתית - - -
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
אלה לא תקנים חדשים. התקנים האלה קורים בשטח. אלי, זאת פשוט מניפולציה ועיוות של העובדות.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני חוזר על מה שאני אומר. מההיכרות שלי והעבודה שלי כשר הרווחה כן היא התעסקה עם עוני ואני שמח על כך.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אוי ואבוי אם עובדים סוציאליים לא יתעסקו בעוני. אם לא, לשם מה הם שם?
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
לא כל העובדים הסוציאליים התעסקו בעוני ויש עכשיו באמת אוריינטציה לעוני, אז מתחילים להכשיר אותם.
אני רוצה לומר משהו. אני התנגדתי ואני חושב שהוועדה צריכה להתנגד כי זה כמו לבוא לעיר ולומר יש לכם כסף, תקלטו עוד מאתיים מורים למתמטיקה ותחלקו את הכיתות. אז גם אם זה קורה בפועל, אנחנו לא צריכים לתת לזה הכשר. זאת ההתנגדות שלי לסוגים כאלה של תקנים שבאים לראשי הרשויות הגדולות שמפעילות לחצים ואומרים להם, תשמע, אתה רוצה להעסיק עוד 400 עובדים סוציאליים, יש לך, תעשה את זה. זה אסור. זה מרחיב את הפער. היום אלה עובדים סוציאליים, אתמול זה היה אצל מורים. אנחנו ביקרנו בבתי ספר שיש מורה נוסף שממומן על ידי הרשות המקומית ולכן לומדים מתמטיקה בקבוצות קטנות של ארבעה תלמידים. אז יש אמירה לריבון, לבוא ולומר, חברים, אלה דברים שאנחנו לא ניתן להם יד. זה הסיפור. תודה.
אורי שיינין
¶
המוקד הטלפוני של שירות התעסוקה, זה באמת צעד יפה. האמירה הייתה במקום לעשות את זה כפעילות של מיקור חוץ.
אורי שיינין
¶
קרן קרב. זה גם הסכם שהוא היה אחד מהמורכבים ליישום כי יש כאן לא מעט שחקנים בדרך. אני לא אתאר את כל הסיפור הארוך. בסופו של דבר העובדים האלה של קרן קרב, ההסכם מיושם די הרבה מעבר למה שסוכם. עלות תקציבית של כמעט מאה מיליון שקלים לנושא הזה. יש שיפור. כמו שעובדי הניקיון פוטרו בקיץ, עובדי קרן קרב גם היו מפוטרים בקיץ וזה נמנע. מעבר לכך, הבטיחו להם שיפור משמעותי בתנאי השכר.
אורי שיינין
¶
בשונה מהמאבטחים שצריכה להיות פעילות כדי לאבטח אותה, כאן יש לך באמת מורים שהם בדרך כלל צעירים אנרגטיים, תן להם פעילות וזה נהדר. אם רצית לטפל בבעיית זכויות עובדים, על הדרך הרשויות קיבלו שירותים יותר טובים והתושבים קיבלו שירותים יותר טובים.
תיקון חוק חובת המכרזים. כאן זה בטיפול החשב הכללי ואני מודה שלא בדקתי את זה הבוקר. יש לי עדכון שהוא נכון ללפני חודש וחצי. אני יודע שבאגף החשב הכללי כן מגבשים איזשהו תהליך. הם מאוד רוצים את זה. אפשר לבוא אתם בדברים ולהגיש גם הצעת חוק פרטית, אבל זה לא שמישהו צריך לרתום שם את הסוסים אלא הם רתומים, הם בעניין והם רוצים לקדם את זה. אני ממליץ לדבר ישירות עם אגף החשב הכללי.
נשאלנו כאן גם על הוועדה וגם על נציגי הפ"ק ואני אענה על שניהם. כאשר חתמנו על ההסכם ביולי 2015, ההסתדרות אמרה שיש דברים שההסכם הקודם אמר ולא בטוח יושמו. נציגי הפ"ק, זה היה כאילו הדוגמה הבולטת. באנו ואמרנו, בסדר, נציגי הפ"ק מקובל, נכנס. אז אמרו שיכול להיות שיש עוד דברים. אמרנו, בסדר, יש לכם ערוץ ישיר אתנו. אמרו, לא, בוא נכתוב את זה כסעיף שיאפשר לנו סעיף סל. לכן בעצם נוצר הסעיף הזה של הקמת ועדה.
אורי שיינין
¶
כן. זה לא צוות פורמלי שצריך למנות אותו עם כתב מינוי. זה לא שם. זה פשוט כדי שיהיה קו תקשורת ישיר שככל הידוע לי הוא קיים והוא גם חולל שינויים במקומות שהיה צריך. למיטב ידיעתי היה צריך התערבות של מקומות נקודתיים.
לגבי משרד הבריאות. נמצא כאן רפרנט בריאות שיוכל לעדכן יותר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה סעיף 11, כל מה שקשור למשרד הבריאות. אני חייב להגיד שזה פחות בקצב הביצוע משאר המערכות.
אורן גבע
¶
לגבי משרד הבריאות. בהסכם עם ההסתדרות יש שני חלקים. אחד, קליטת עובדי תאגידי הבריאות בבתי החולים הממשלתיים. כאן משרד האוצר מקדם במסגרת התכנית הכלכלית לשנת 2017 ו-2018 החלטת ממשלה שתאפשר את קליטת העובדים וגם שינוי תקנות שיוודא שבעתיד לא ייקלטו שוב עובדים במתכונת כזאת של כתף אל כתף. זה מקודם. כמובן שמדובר כאן על אלפי עובדים וזה תהליך מורכב שלוקח זמן אבל אנחנו בהחלט מנסים לקדם את זה ומקווים שהחלטת הממשלה במסגרת התכנית הכלכלית תעבור בהצבעה על התקציב כך שנוכל לקדם את זה במהירות האפשרית.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לדעתי, מניסיון שיש לי בשנה שעברה, חוק ההסדרים אפשר את מהפכת המזון שהיא איטית מבחינת הביצוע אבל לא יכולנו לרדת - כי אני רואה את שאר העבודה בסעיפים רגילים – לרמת הידע שמאפשר חוק ההסדרים. למשל הצעת חוק ההסדרים אתמול, שמנו אותה על פס לא יהיה בנושא המכללות הטכנולוגיות.
אורן גבע
¶
אני רק אומר שהחלטת הממשלה במסגרת תכנית הכלכלית, אין כאן חקיקה ראשית לצורך הנושא הזה אלא יש רק שינוי תקנות. כפי שאמרתי, זה נושא מורכב.
אורן גבע
¶
אני אגיע לזה. אמרתי שזה נושא מורכב. מדובר כאן על קליטה של אלפי עובדים. זה גם נושא תקציבי מורכב ולכן זה מקודם במסגרת התכנית הכלכלית.
לגבי אחיות בריאות התלמיד. משרד הבריאות, לפי מיטב ידיעתי, ביצע עבודת מטה על מנת לראות איך מיישמים את קליטת אחיות בריאות התלמיד. כרגע לדעתי בכוונתו להתחיל באופן מדורג לקלוט את האחיות במחוז צפון.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
דרך אגב, אתם יודעים שהאחיות הולכות לשבות. אילנה כהן הודיעה על כך. לא יפתחו את שנת הלימודים.
אורן גבע
¶
משרד האוצר מוכן להעמיד את המשאבים למשרד הבריאות בהתאם להסכם. אם משרד הבריאות היה חושב שנכון מקצועית על מנת לא לפגוע בשירות לקלוט את כולן בבת אחת, היינו גם מוכנים לעשות את זה, לקלוט את כולן בבת אחת.
אורן גבע
¶
אמרתי שאנחנו כמשרד האוצר נעמיד למשרד הבריאות את המשאבים, את התקנים, ליישום בהתאם להסכם. לגבי אופן יישום ההסכם, הגורם המקצועי האחראי כאן, על מנת שלא תהיה פגיעה בשירות לציבור, זה משרד הבריאות. אם יש לוועדה שאלות לגבי התקדמות היישום, צריך להפנות אותן למשרד הבריאות. אנחנו כמשרד האוצר נעמיד לו את המשאבים הנדרשים לצורה שבה הוא רואה לנכון ליישם את זה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
הם אמרו את זה גם בוועדה לביקורת המדינה וגם שם לא קיבלנו תשובות ממשרד הבריאות לגבי היישום וההחלטה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש מצב שהמערכות לא מספיקות לבצע את כל מה שמוטל עליהן. אם לא שמתם לב, יש הרבה מאוד החלטות שדורשות יותר מאשר לשלוח מכתב או אישור טכני. זה דורש היערכות של המערכות השונות במשרדים השונים ולא כל משרד מגיב באותה מהירות ולא לכל משרד יש את הכלים להגיב.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מקשיב לדיון לא מסודר. מה שהיה לפני שנתיים, סליחה, אני לא אגיד את מי זה מעניין. ברשותכם, אפשר לחזור לחברי הכנסת?
הרולד בר
¶
נציג משרד הבריאות. מנהל יחסי עבודה במשרד הבריאות. אני מבקש לעדכן שמשרד הבריאות מקיים עבודת מטה מסודרת עם נציגי משרד האוצר, עם הנציגים המקצועיים במשרד הבריאות האמונים על נושא בריאות הציבור והנושא של הרחבת השירות מעבר למחוז הדרום נמצא על סדר היום של המשרד ו הוא מתכנן להרחיב את הדברים בהתאם לתקצוב ולהסכמות עם משרד האוצר.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מישהו רוצה להגן כאן על חברת נטלי? אם נכון הדבר, לא יתכן שמשרד הבריאות מחתים במכרז לעוד ארבע שנים כאשר הוא מצהיר – ויסלח לי ליצמן, אני מאוד מעריכה אותו אבל כאן זה מסריח וזה מריח מסריח. אם יש כוונה להעביר את אחיות בית הספר להעסקה ישירה, לא יתכן שעושים עכשיו הסכם כובל לארבע שנים נוספות עם קבלן חיצוני. זה לא הגיוני.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
ליצמן עושה סיבוב על השירות שאני מקבלת. זה מטריף אותי. פתאום יש כסף וההוא הולך ועושה הסכם כובל. צריך להזמין את ליצמן לכאן שייתן תשובות.
איימן עודה (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, חבריי חברי הכנסת, נציגי הממשלה. הקשבנו לנציג משרד הבריאות. הוא עונה בצורה כל כך ממלכתית, כל כך בגדול.
איימן עודה (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו הולכים בכיוון הנכון, אנחנו עוד נבצע, מתי, איך. כלום. מה גם שיש הסכם ברור ופשוט מאוד התשובה הזו בלשון המעטה לא משכנעת אף אחד כאן.
לכן אני מבקש ממך אדוני יושב ראש הוועדה להזמין את שר הבריאות שיגיע לכאן מקסימום מחר, שיהיה כאן וייתן לנו את התשובות. אני מבקש שהוועדה תבקש משר הבריאות להופיע כאן, אם לא היום, אז מקסימום מחר, ונשמע ממנו תשובה קונקרטית.
חברים, אין חכם כבעל ניסיון. כאשר מדברים על הפרטה, טוענים שבגלל שהמדינה נכשלה, בגלל שזה בירוקרטי מדי, בגלל שזה פוגעני מדי, בגלל שאלה לא אותם שירותים כמו שצריך, אנחנו נאלצנו ללכת לכיוון של הפרטה כי היא יותר יעילה. אחרי זמן, אחרי שנה, שנתיים, שלוש וארבע, מבינים שההפרטה היא הבעיה. אבל במקרה הזה יש מצב שכולנו בחרנו אותו והוא בנגב. הנגב, פריסה גיאוגרפית יותר גדולה מהגליל, מהצפון, ושם יש כפרים בלתי מוכרים, אחוז הילדים בנגב הוא מהגדולים בכל העולם. ממש בכל העולם. למרות זאת, שם זה הוכיח את עצמו. אם זה הוכיח את עצמו, זה המצב מטעם המדינה, אז למה לא להשליך את זה לצפון במיוחד כאשר יש הסכם כתוב שהמדינה צריכה לממש את ההסכם שלה? תודה.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
אדוני, משפט כי אני צריכה לצאת לוועדה שזימנתי בוועדת הכספים. אם יותר לי, שני משפטים ואני אתעדכן בהמשך.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה. מיכל, אני מתנצלת, זה רק בגלל שבוועדת הכספים יש נושא שביקשתי שידונו בו.
כל הנושא של אחיות בית ספר, זה משהו שאותי מאוד מטריד ועסקתי בו מהשנייה בו נכנסתי לפוליטיקה, ביום הראשון שלי. אנחנו צריכים לזכור שכל הנושא הזה היה כדי לחסוך. הוציאו והפריטו את השירות הזה כדי לחסוך כמה מיליונים אלא שמרוב שהעבודה הייתה כל כך לא מקצועית וכל כך חאפרית, הם גילו לאחר מכן, לאחר שחתמו על ההסכם, בלי לשאול את הדרך המקצועי של משרד הבריאות שתמיד היה נגד הפרטת השירות, בלי להתייעץ עם משרד החינוך כאשר מדובר בתלמידים שלו, הוציאו את זה להפרטה כדי לחסוך כמה מיליונים ואז הם גילו שהם חייבים לעשות הסכם למקרי חירום עם מד"א ואז כל הכסף שהם חשבו שהם חסכו, הם נאלצו להוציא יותר. בינתיים מה שקרה זה שקיבלנו שירות דפוק, תסלחו לי על הביטוי, הפקרנו את הילדים שלנו, גרמנו לכך שהמקצוע הזה הופך להיות מקצוע במצוקה כי אותן אחיות ברובן הלכו לעשות הסבה מקצועית כי הן עוברות מקבלן לקבלן והתנאים שלהן נוראיים. יש כבר הסכם וההסכם הזה חתום.
אני רוצה לשאול כאן שאלה שבעיני צריכה להתחדד. כמי שליוותה את הנושא הזה אני חייבת לומר לך ששר הבריאות בתחילת הדרך היה מאוד בעד העברת השירות כי אז זה לא היה נטלי והוא מאוד רצה להעביר את זה בחזרה למדינה. משהו קרה שם ואני חושבת שזה משהו לא טוב. עד שפעם ראשונה בא האוצר ואומר שאין לו הגבלה תקציבית ומה שיידרש, תקבלו. אם הבנתי נכון, אלה פני הדברים, גם מבחינת התקנים וגם מבחינת התקציבים. היום מה שקרה זה שלפני שבועיים איתמר גרוטו, זה שהיה מופיע בוועדות ומספר לנו כמה זה נורא שהשירות הזה הופרט וכמה צריך להחזיר את אחיות בית הספר, אפשר לראות את זה גם בפרוטוקולים של הוועדות כאן, היום הוא בא ואומר לאחיות שאנחנו חתמנו הסכם עם נטלי לארבע שנים נוספות. זאת אומרת, ההסכם לא הולך להתקדם בארבע השנים הבאות. הממשלה, כלומר, שר הבריאות כבל לא רק את ידיו אלא גם את ידיו של שר הבריאות הבא כי בכל מקרה סביר להניח שהבחירות הבאות, גם אם הממשלה תאריך את ימיה עד הסוף, יתקיימו הרבה לפני תום ארבעת השנים.
השאלה היא מי רוצה להגן על נטלי ולמה. כל הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות אומרים שצריך להחזיר את השירות הזה לידי המדינה. בפועל מה שקורה זה שגם כאשר נרצה להחזיר את השירות הזה למדינה, לא נוכל לגייס אחיות כי לא יישארו. זה מקצוע במצוקה. כל זאת לאחר ששר הבריאות שמע את הנציגה של האחיות אילנה כהן שמאיימת שאם ההסכם הזה לא יכובד, הן יצאו לשביתה.
עכשיו אני רוצה לשאול שאלה וקשה לי אתה כי אני באמת מעריכה את שר הבריאות ושיתפתי אתו פעולה לאורך כל הדרך. על מי מגן שר הבריאות? על ילדי בית הספר או על איזשהו אינטרס של חברת נטלי? זאת שאלה מטרידה כי מדובר במכרז לארבע השנים הבאות. זה מכרז לארבע שנים. לא לשנה, לא לשנתיים ולא לשלוש שנים אלא לארבע שנים. זאת אומרת שאין כוונה להעסיק אותן העסקה ישירה.
אני מבקשת מאדוני היושב ראש, תבקש תשובות ברורות מהשר ושלא ימרח אותנו.
אני מתנצלת, אני צריכה לעבור לוועדת הכספים שדנה בנושא שביקשתי להעלות שם לדיון.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בנושא האחיות, אנחנו יודעים שהפעולה בצפון נכשלה באמצעות אותו גוף. אנחנו יודעים. כולנו יודעים את זה. חד משמעית.
אני ביקשתי עכשיו לבדוק עם שר הבריאות מה המצב. אני אעביר לך בהמשך את התשובה. רק אחרי כן אני רוצה שנמשיך בדיון על האחיות כי בינתיים אנחנו עלולים לטחון מים על נושא שהוא מטופל אחרת. אם כן, אני ממליץ לנו לגשת לדברים נוספים ואני בטוח שיש כאלה. תודה לך, אורלי.
מיכל בירן, אני מחזיר לך את זכות הדיבור.
אל תעשו יותר דיון על האחיות בצפון. הן ייקלטו במשרד מ-2017. החוזה עם הקבלן ייגמר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
קיבלתי עכשיו את ההודעה. שוב אני אומר, קליטת האחיות בצפון על ידי משרד הבריאות תהיה ב-2017. קליטה ישירה על ידי משרד הבריאות. לגבי כל השאר, תנו לנו לעשות את הבדיקות הנדרשות וניתן לכם הודעה מאוד מאוד מסודרת.
זאת ההודעה של משרד הבריאות. הייתי מצפה ממך שתחזור למשרד גם עכשיו, תבדוק ותביא נתונים. אתה הנציג היחיד ששלחו לכאן. היו צריכים לשלוח נציג שיודע קצת יותר על ההסכם.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
הטייטל שלו מתאים.
אני רוצה להתייחס למה שהיה כאן ולמה שנאמר גם לגבי צפרא וגם על ידי חלק מחבריי, מאיר ואורלי, לגבי הקליטה של הרשויות החזקות. מי שיצר את התופעה הזאת, בטח לא איגוד העובדים הסוציאליים וגם לא חלק מהרשויות. הייתה תקופה מאוד ארוכה שהיה ייבוש לשירותים החברתיים והציבוריים על ידי משרד האוצר. הרשויות עשו את מה שהן יכלו. מי שמצאה כסף, הכניסה את הכסף. אני לא מאשימה רשות שיש לה את הכסף שעשתה את זה התפקיד שלנו כחברי כנסת, בוודאי התפקיד של הממשלה, לדאוג שלא יהיו הסדרים כאלה שמגדילים את הפערים אבל לבוא ולכעוס על העובדים הסוציאליים, תופעה שכבר קיימת ועובדים שהרשויות מממנות אותם, מה שהם מתעקשים שלפחות זה יהיה בהעסקה ישירה, לא הם המציאו את זה ועם כל הכבוד האחריות המרכזית היא לא שלהם. כששר הרווחה לשעבר מתלונן על איגוד העובדים הסוציאליים, למה יש תקנים, זה קצת מוגזם.
דבר שני. אחיות בריאות התלמיד. בהסכם כתוב במפורש שהתקשרויות חדשות לא יוארכו כשהן בניגוד למה שכתוב בהסכם. אם מה שאורלי אומרת הוא אכן נכון ויש כאן כוונה להאריך את המכרז של נטלי בניגוד להסכם הזה - - -
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
ארבע שנים. זה לא דבר אפור, זה לא בערך וזה לא מורכב ליישם. יש כאן התקשרות חדשה וזאת הפרה בוטה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בצפון העסקה ישירה על ידי משרד הבריאות בשנת 2017. לצערי, אני אומר, במרכז יש חוזה לארבע שנים.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
הדבר הזה הוא הפרה בוטה של ההסכם בין המדינה להסתדרות. זה לא שטח אפור. כל מה ששמענו כאן עכשיו זה שזה מורכב וכי עובדים על ההסכמים, בסדר, אבל כאן עם כל הכבוד אין כאן מורכבות. יש הסכם שהסתיים, הולכים לחתום על הסכם התקשרות חדש ודורכים ברגל גסה על ההסכם הזה וזה לא סביר.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אני רוצה להגיד שלושה דברים וגם אני אתייחס בעיקר לאחיות בית הספר כמי שמתעסקת בזה בכל השנים שאני בכנסת.
אני חייבת להודות שנציגי משרד הבריאות משטים בנו שוב ושוב. זה מדהים איך כל פעם אתם בוחרים לשלוח או להגיע – אני לא מאשימה אותך, אני מדברת אליך – ואמרנו את זה גם בוועדה לביקורת המדינה. בסוף גם אתם צריכים לדפוק על השולחן ולהגיד שאתם לא מוכנים לבוא לכאן ולהגיד שוב ושוב, חודש אחרי חודש, שנעשית עבודת מטה. יש איזשהו לוח זמנים לעבודת המטה הזאת? יש איזו התייחסות להסכמים שנחתמו על ידי המדינה? אנחנו חושבים שהפגיעה בבריאות תלמידי מדינת ישראל על ידי הפרטת שירותי הבריאות לתלמיד היא פגיעה בלתי הפיכה. מישהו מתייחס לזה במשרד הבריאות? או שכאשר אתה אומר לי שאתה רושם את ההערות וחוזר אתן למשרד, אבל לפני חודשיים אמרתם את אותו הדבר בוועדה לביקורת המדינה וגם היום באתם עם אותה תשובה, שנעשית עבודת מטה. אז היושב ראש מברר ומקבל תשובה שבצפון יש קליטת עובדים. האם אתם משטים בנו? האם עבודת המטה היא תשובה בינלאומית לזה שתשמעו, אל תפריעו לנו לא לעשות את מה שאנחנו חושבים שצריך לעשות?
שאלה שנייה. האם יכול להיות שיושב כאן מנכ"ל משרד הבריאות, בוועדת העבודה הרווחה והבריאות הזאת, אומר שתהיה קליטה הדרגתית של אחיות בתי ספר ומה שאנחנו שומעים עכשיו זה שבמרכז מאריכים את החוזה עם חברה קבלנית לעוד ארבע שנים. אז איפה ההדרגתיות?
דבר שלישי. האם יש איזושהי החלטה אסטרטגית של משרד הבריאות ביחס לבריאות התלמידים? שאלה מקצועית לחלוטין. יתכבד אדוני ואם לא הוא הבן אדם שאמור לתת את התשובה הזאת, ישלח אלינו תשובה בכתב או מענה אנושי ושמישהו ייתן את התשובה הזאת. אם המנכ"ל יושב כאן והוא בונה את האסטרטגיה של משרד הבריאות ואתה יושב כאן ואומר דבר הפוך, אז אני שמה על זה סימן שאלה.
אני רוצה להגיד משהו לגבי העובדים הסוציאליים ובזה לסיים. אני חושבת שהתפקיד של הוועדה הזאת הוא לקדם את הטיפול באוכלוסיות מוחלשות במדינת ישראל בלי להזניח את האוכלוסיות היותר חזקות. אנחנו לא כאן כדי לתת ציונים לעובדים הסוציאליים, חבריי העובדים הסוציאליים. אנחנו ממש לא במקום הזה. אנחנו בטוחים שנעשית עבודה מסורה כדי לקדם את מה שדרוש קידום. יחד עם זאת, יש מקומות בהם היינו מצפים מאנשי המקצוע לדפוק על השולחן ולהגיד שהדיפרנציאציה חייבת להיות גם מהצד שלכם. ברור לנו לגמרי שכאשר מתקבלים עובדים סוציאליים לעיריית ירושלים, זאת לא חכמה להגיד לי שזאת לא רשות חזקה. כולנו יודעים את המצב של עיריית ירושלים שהיא רשות חלשה עם אוכלוסייה מוחלשת ביותר. אבל זה לא סוד שהחלק הארי של 300 התקנים האלה לא הלכו לעיריית ירושלים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חייב הבהרה אישית כי אני רואה שאתם עושים דיון עלי ולא על הנושא. אנחנו באנו לדון בהסכם בין ההסתדרות לבין האוצר בנושא העובדים הזמניים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
קליטת עובדים זמניים למערכת קבועה. זה לא דיון כללי שאומרים מה שבא לכל אחד מאתנו, וסליחה חברי הכנסת, שבחלקם גם הלכו. דב עשה עבודה, לקח את הסעיף אחד אחד ואמר מה שהוא חושב.
דבר שני. מאוד חשוב שתדעו שיש צורך ברשויות חלשות לתת קביעות לעובדים כולל העובדים הסוציאליים. עדיף עובד סוציאלי קבוע בירוחם מאשר בתל אביב. זאת הייתה הכוונה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זאת הייתה הכוונה. אני חושב שהסתדרות העובדים הסוציאליים צריכה להיאבק לטובת העובדים הסוציאליים במערכת ברשויות החלשות. זאת הייתה הכוונה שלי. לצערי, ואני אומר את זה, בדוח העוני כתבנו וחזרנו ואמרנו שהעובדים הסוציאליים לא קיבלו ואף בית ספר לעבודה סוציאלית לא הכשיר אותם להתמודדות עם העוני. אף בית ספר לעבודה סוציאלית לא התמודד עם זה. זה כתוב. היו בוועדה חמישה ראשי בתי ספר לעבודה סוציאלית וכולם הודו בכך. אם זה חיפה, ירושלים, בר אילן ובאר שבע. כולם אמרו את זה. אני חוזר ואומר שהתפקיד המרכזי בהתמודדות וחיזוק החלשים זה על העובדים הסוציאליים. הכול מבוסס עליהם. זאת היכולת שלהם. עם כל הכבוד, אחיות טיפות חלב עושות עבודה אדירה, אחיות בתי הספר מדהימות, אבל הן לא יכולות להגיע לתחומים של עבודה סוציאלית. אז אל תפרשו בבקשה ואל תיקחו את זה לאן שלא לקחתי ולא התכוונתי.
נציג ההסתדרות.
גיורא ואלה
¶
אני מאגף כלכלה. בתפקיד שלי אני אחראי על האכיפה של ההסכם הזה ולכן אני רוצה לומר כמה דברים.
גיורא ואלה
¶
אני אומר כמה דברים כלליים ואני אשתדל להתרכז בהסכם עצמו ולא בכל הדברים מסביב, על אף שהבענו ונמשיך להביע את חוסר ההסכמה שלנו המוחלט מחלק מהדברים שנאמרו.
קודם כל, מבחינתנו כמובן שמדובר בהסכם שהוא פורץ דרך ויושב ראש ההסתדרות מלווה באופן אישי את היישום של ההסכם. מבחינתנו אנחנו עומדים על כך שהיישום יהיה אחד לאחד, בדיוק מה שכתוב. יש כאן לא מעט סעיפים בתוך ההסכם שמבחינת לוח הזמנים שלהם מדובר על קליטה או שיפור תנאים במהלך שנת 2016, שהולכת ומתקצרת לנו ומבחינתנו על זה אנחנו נעמוד. גם על הנושא של קליטה של 762 תקנים של עובדות סוציאליות ברשויות המקומיות, גם הנושא של צו ההרחבה, גם הנושא של אחיות בריאות התלמיד, גם הנושא של עובדי מוקדי הקליטה של יוצאי אתיופיה וכן הלאה.
גיורא ואלה
¶
לצערי הרב, אני חייב להגיד שלצערי הרב, יש נושאים שמקודמים כמו שגם נאמר כאן ובהקשר הזה אני חושב שאחת המשוכות הכי גדולות שאנחנו עומדים לעבור זה הסיפור של עובדי הבוקר בתאגידי הבריאות, אם הדבר הזה יקודם. בתוך ההצעה שראיתי, הצעת המחליטים, יש גם לוח זמנים וגם יש סגירה של הדלת. כלומר, מניעת הישנות התופעה ובהקשר הזה זה מאוד משמעותי. לצערי הרב ביתר הדברים עושה רושם, לפי קצב ההתקדמות, אנחנו שנה אחרי ההסכם, חצי שנה לתוך שנת 2016, כאשר אנחנו יודעים שלפנינו גם חגים, גם דיוני תקציב - - -
גיורא ואלה
¶
כמו שאמרתי, מבחינתנו ההסתדרות עומדת על כך שההסכם יקודם אחד לאחד כמו שהוא כתוב. לפי קצב ההתקדמות אני אומר שבחלק מהמקומות זה חיובי ומתממש ובחלק מהמקומות זה לא מתממש. ברור לנו שיש אתגרים גדולים בין יישום בפועל. למשל, עם עובדי השמירה והניקיון במוסדות החינוך, יש המון פרטים ונראה לי שלא צריך להלאות אבל בשורה התחתונה לצערי הרב כאשר בוחנים את מבחן היישום בפועל, מבין הסעיפים כולם, מרביתם עדיין לא יושמו בפועל. יש על זה עבודה אבל אנחנו באמת לוחצים על זה. חלק מהעניין הוא גם הוספה לצורך העניין של התקן שלי לגרום לזה.
באסל גטאס (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, זאת הזדמנות בדיון הזה על נושא ההפרטה וההסכם בין ההסתדרות לבין האוצר, פעם אחת ולתמיד לשים את הדברים מהזווית שלנו, של הציבור, של השקופים, של המדוכאים לא במגננה, לא בתפיסת עולם כאילו כאשר אנחנו מדברים על הזכות של להיות מועסק על ידי המדינה בכבוד ובחוזה עבודה כמו שצריך, כאילו אנחנו גוזלים משהו או כאילו אנחנו פוגעים בכלכלה. מה שקרה בשנים האחרונות בישראל בנושא ההפרטה, אתם זוכרים מאז נתניהו צייר את הציור שהמגזר הפרטי נושא על גבו את השק הענק שנקרא המגזר הציבורי, דווקא ההפך קורה. זה לא כלכלי להפריט. אני מביא את הנושא של האחיות כדוגמה ברורה. הפרטת השירות הזה גרמה נזקים ואלה נזקים ארוכי טווח גם לכלכלה.
מה הסיפור של הכלכלנים, אדוני היושב ראש. אני כלכלן, עשיתי תואר בכלכלה ובמינהל עסקים אבל המזל שלי שגם הייתי לפני כן מהנדס כך שאני יכול לשפוט את הדברים אחרת ולא מהחור של הגרוש. הם שופטים ועושים תכנית עסקית, בודקים, עושים ניתוח כלכלי על היום ולוקחים באריתמטיקה שהם עושים – ואני כאן מבקש מהנציג של האוצר שישמע אותי טוב – ולוקחים רק את הפלוס והמינוס של מה שקורה היום מבלי להסתכל על התמונה.
תראו מה קרה לדוגמה בנושא של האחיות בבתי הספר וכאן נגרם נזק. ולמה נגרם נזק? אתה לא יכול לאמוד את הנזק כי מה שנגרם בנושא של הטיפול המניעתי או החינוך לבריאות, אתה יכול להעריך כמה נזק נגרם? אתה לא יכול אבל מה שאתה כן יכול לעשות זה להשוות. תשווה מה ישראל משקיעה בבריאות המניעתית לעומת הבריאות הטיפולית ואתה מוצא שאחוזים בודדים מושקעים, בעוד כל המדינות הראויות בעולם – לפחות 15 אחוזים עד עשרים אחוזים מושקעים במניעה.
אני חושב שגם כלכלית לטובת הכלכלה צריך שהשירות הזה של אחיות הבריאות בבתי הספר יוחזר לידי המדינה. בכלל בנושא ההפרטה זה לא אומר תמיד מה שאתה מסתכל על הנוסחה שמראה כאילו החיסכון בהקטנת השירות של עובדי המדינה מביא לתוצאות כלכליות טובות. הרבה פעמים זה עושה הפוך.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כאיש הדרום אני רוצה לומר שאני זוכר את הסיבה שהלכו לחברה פרטית ולא לשירות ציבורי. זה היה מפני שפשוט לא מצאו כוח אדם. לא היה כוח אדם. הפתרון היה לקפוץ מהר ולתת את זה לחברה כי אז משתחררים מאחריות ממשלתית ומעבירים אותה לקבלן שהוא בקושי יודע היכן הוא והוא אמור לשרת את הציבור. היו נסיבות היסטוריות ואני שמח שהיום אתם מדברים בסופרלטיבים על הדרום כי אני אוהב את הדרום שלי אבל תדעו חברים שהמצב הוא לא כל כך ורוד. יש הרבה מה לשפר גם באמצעות השירות של המדינה.
נציג מרכז השלטון המקומי.
פיני קבלו
¶
מאחר ואנחנו לא היינו צד להסכם - אבל הוא מחייב אותנו ואנחנו אמורים לכבד אותו - שנעשה בין ההסתדרות לאוצר, ומאחר ואני גם מחזיק תיק הרווחה בשלטון המקומי, הנושא של ה-762, יושב כאן חנן פריצקי ממשרד הרווחה, יש בידינו כשלושה מכתבים שאנחנו שלחנו למנכ"ל, המנכ"ל שלח למנכ"ל, על מנת באמת לקבל הסבר על אופן קליטת העובדים ומה העדיפויות שאנחנו נותנים. אנחנו באמת מתכתבים אתם ואני מניח שאולי חנן יגיד לנו אם זה ממש הסתיים.
פיני קבלו
¶
אנחנו מחכים מהם לדעת מה סדר העדיפות, איזה עובדים סוציאליים שחשוב שהם יהיו טובים למערכת שהם בסדר עדיפות. אנחנו נתנו כאן למשל סדרה של המלצות.
פיני קבלו
¶
לא סיימתי. יש עוד כמה שאלות שנשאלנו ואני רוצה לענות עליהן. הנושא של אלף שקלים לעובדי קבלן.
פיני קבלו
¶
הסכם מסגרת. אין לנו בעיה עם זה.
העסקת עובדי אבטחה, זה הוסדר עם האוצר במימון ל-12 חודשים וזה ישולם במימון המדינה.
לגבי עובדי ניקיון, לרובם טרם נעשה הסדר בין השלטון המקומי למדינה על אופן קליטתם והמימון שלהם. אנחנו מתנהלים אתם בנושא.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
איך אתם עוקבים אחרי העניין של עובדי האבטחה? זה שהכסף עבר, הבנו. מה היכולת שלכם לראות שזה באמת ממומש בשטח ולא הולך לקבלנים?
פיני קבלו
¶
אני מסיים. לגבי סייעות. כל הסייעות שנמצאות במערכת החינוך הן עובדות של הרשויות המקומיות ואין לנו סייעות שהן עובדי קבלן.
אורי שיינין
¶
כן, עוד מילה טובה לשלטון המקומי כי באמת הוא בחזית של חלק גדול מההסכם. בנושא של עובדי אבטחה, מה שהשלטון המקומי אמר, יש את היחידות של ביקורת שכר, ביקורת על אכיפת חוקי עבודה. מאחר והם מזמיני שירות, יש להם מכוח החוק להגברת אכיפה. אמר השלטון המקומי שחלק מהדברים שהיחידות האלה יאכפו, זה גם את קיום ההסכם. זאת אומרת, מצד אחד הקבלן התחייב לחתום שהוא מעסיק אותם ואם הוא לא מעסיק אותם ויימצא שהוא לא מעסיק אותם, הוא נקנס. זאת אומרת, נשללים ממנו כספים. זה אומר עשרים אחוזים מהכסף שמועבר אליו, לא יועבר אליו. אלה קנסות ברמה מאוד גבוהה. השלטון המקומי, באמצעות היחידות האלה, אמור לאכוף.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
אם אפשר, שהם ישלחו לוועדה – אולי לא עכשיו אלא במושב הבא – דוח על התוצאות של הבדיקות האלה.
מוריה אשכנזי
¶
אני מתייחסת לסעיף 15 להסכם שנחתם אשתקד. "שר האוצר יפעל כי אחיות בריאות התלמיד יועסקו בהעסקה ישירה, כי העובדות הקיימות תיקלטנה למדינה בהתאם לכללים החלים בשירות המדינה וכי הדבר יושלם במהלך 2016".
מה שהפתיע אותנו בשבועות האחרונים, וגם את יושבת ראש הסתדרות האחיות גברת אילנה כהן, זה באמת הנושא שהעלתה חברת הכנסת אורלי לוי. מה שהולכים לעשות כאן, זה להעביר מחוז אחד בלבד ולהשאיר את יתר האחיות. יש לי כאן חברות שעובדות והן עובדות קבלן למעלה מעשר שנים, מתמודדות במאבק הזה במשך שנים רבות והן עוברות כמו סחורה עוברת לסוחר מקבלן לקבלן.
מוריה אשכנזי
¶
יש לי בקשה. אני רוצה רק להעלות עוד נושא אחד. היחס היום הוא כזה שבהתחלה, בשנת 2003 או ב-2007, היו 800 אחיות והיום אצל שני הקבלנים יש אך ורק 375 אחיות. לכל אחות יש בין 13 ל-17 בתי ספר עם 5,000 תלמידים. השאלה כאן היא היכן משרד הבריאות. הקבלנים האלה מביאים את הנתונים ואת המספרים. הם הלכו לראות באיזה תנאים האחיות האלה עובדות? לא. הן עובדות בפרוזדורים ובכל מיני חורים, רק לא בחדר האחות. זאת אומרת, בדיון הקודם שהיה בוועדת העבודה, נציגת אחד הקבלנים באה והתהדרה עם הנתונים. הנתונים האלה הם פיקטיביים מאחר שאף אחד מהם, כולל האחיות, לא נתן את הדעת לתנאים בהם עובדות האחיות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא התכוננו לדיון על האחיות. זה לא היה הדיון. היו שאלות מאוד ברורות ואנחנו מנסים להתמודד אתן.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני היושב ראש. אני מברך על קיום הדיון החשוב הזה. אני מברך את כל האורחים והאורחות. אני חושב שאת ההסכם בין האוצר לבין ההסתדרות בקשר להעסקה ישירה, לפחות לחלק מעובדי הקבלן נתן תקווה שהתופעה הזו ששמה עובדי קבלן תחלוף מהעולם. תראה אדוני היושב ראש על איזה תחומים אנחנו מדברים. אחיות, מורים, עובדים סוציאליים – כל התחומים שהם חשובים מאוד וחיוניים מאוד שכל אחד במקומו עושה עבודת קודש לפי דעתי. אני חושב שאת המועסקים האלה, במיוחד האחיות, עובדים סוציאליים, דיברו גם על המורים בתכנית קרב, אני חושב שמגיע להם שיחיו בכבוד ושיועסקו בצורה מכובדת.
נציג האוצר אמר שהם ימלאו אחר ההסכם לפי ההנחיות ולפי משרד הבריאות. אני מקווה שזאת לא חלוקת תפקידים, שהאוצר אומר שהוא בסדר, הוא רוצה למלא אחר ההסכם, אבל העיכוב יבוא ממשרד הבריאות. השאלה היא שאלה, למה רק הצפון? למה לא כולם? ההסכם מדבר על כולם ולא מדבר על אזור גיאוגרפי מסוים.
דניאל זנבה
¶
תודה על רשות הדיבור. אני מאשקלון. אני מנהל מוקד הקליטה מעל 12 שנים. משפט על מוקדי הקליטה. המוקדים הוקמו על ידי משרד הקליטה בשיתוף הרשויות המקומיות. מה שקרה בתוך התהליך הזה זה שבעצם אנחנו הכי שקופים. אנחנו לא שייכים למעגל התעסוקה. אין זכויות הכי בסיסיות, לא העלאה בשכר. אותם מספרים שהיו בשנת 2000 קיימים גם היום ואני לא מכיר עובד במדינת ישראל שיש לו תלוש עם אותו שם, אותו בן אדם, אותה מספר תעודת זהות ואותו סכום אותו הוא משתכר.
לאורך הזמן אנחנו ניסינו לעמוד על הזכויות שלנו. רובנו אנשים משכילים וברוך השם הצלחנו. שמחנו גם עת נכנסנו לסעיף של שנת 2015, סעיף 14, שמדבר על מוקדי הקליטה כאשר באופק יש כל מיני החלטות ממשלה שקשורות ליוצאי אתיופיה ואומרים שכל הפעילות שקשורה ליוצאי אתיופיה, הייתה אמורה להסתיים ב-30 ליוני.
דניאל זנבה
¶
מצאנו את עצמנו כשאמרו לנו שבינואר 2016 הסאגה הזו של איפה אנחנו ממוקמים תיגמר. אבל ב-1 לינואר זה לא קרה ואנחנו שמונה חודשים אחרי ינואר ושוב מצאנו את עצמנו כשאומרים לנו 30 במרץ. חיכינו לתחנה הזו וגם בזמן הזה אנשים לא יכלו לתכנן את שולחן העבודה שלהם. דבר שני, הם מפוטרים ולא מפוטרים. בעצם הם תלויים.
אורי שיינין
¶
כמו שדניאל אמר כאן, זה הסעיף הזה יחסית היה אמור להיות סעיף מאוד פשוט. אנחנו כבר היינו בטוחים שהוא מאחורינו אבל אז הסתבר שיש כמה מהמורות כאשר המהמורה המרכזית הייתה – ממש בראשי פרקים – זה שהפעילות היא בעצם כבר לא פעילות שמשרד הקליטה מקיים ואז השאלה היא מאיפה אתה ממשיך את הפעילות הזאת. זה נמצא במגעים. כרגע זה במגעים בתוך הממשלה. אני לא רוצה לשפוך כאן עוד פרטים כי זה ליבו של משא ומתן וזה יכול רק לחבל במשא ומתן, אבל אני אומר שאנחנו נמצאים במשא ומתן מתקדם. אני מאמין שזה ייפתר. אני לא צופה איזה שהן בעיות ברגע שהמשא ומתן יגיע לכדי סיום אבל אני אשמח לעדכן את הוועדה בנושא הספציפי הזה בתוך שבועיים עד חודש, אם זה אכן כמו שאני צופה שזה ייפתר.
יונה אמיתי
¶
פרופסור יונה אמיתי, אני מייצג כאן את איגוד רפואת הילדים ובריאות הציבור מטעם ההסתדרות הרפואית. בעברי הייתי במשרד הבריאות. אני רק מבקש משפט אחד לומר. סעיף 15, שירותי הבריאות של האחיות בבתי הספר, זה נושא כבד מאוד שמחייב דיון מלא, ממוקד ודחוף מאחר ויש כאן הפרה בוטה של סעיף. יש הרבה מאוד אנשים, מאות אחיות ומאות אלפי תלמידים שמה שכתוב כאן משפיע עליהם ביום יום. הסעיף הזה חייב לקבל דיון של הוועדה, דיון ממוקד ודחוף עם תשובות ברורות ממשרד הבריאות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תודה. אני רוצה להתחיל לנסות לסכם. אני קובע בצורה חד משמעית שההסכם הזה שהוא באמת מהפכני וחשוב התחיל את דרכו ואנחנו היינו מאוד שמחים לראות יותר ביצוע ויותר יישום שלו בכל הסעיפים, כולל אלה שקשורים לבריאות שלדעתי הם יחסית לאחרים מתעכבים.
אנחנו נקיים דיון בזמן הפגרה, בחודש ספטמבר, דיון מעקב אחרי ההסכם הזה ונוכל לראות את ההתקדמות. זה נותן לכם כמעט חודש וחצי מהיום. אני יכול להגיד לכם שזה יהיה בסביבות ה-13 עד ה-20 לספטמבר, אז נוכל לראות את ההתקדמות. אני אשמח מאוד לקבל מהאוצר כגוף המתכלל ובמגע עם כל הגופים דוח בכתב בעניין הזה, גם על פי בקשתה של חברת הכנסת מיכל בירן.
אני רוצה להגיד דבר אחד. התהליך הזה היה קודם כל להוציא את העובדים הזמניים ממתכונת העסקה זמנית ואפילו פוגעת בחלק מהמקרים למערכת קבועה בהעסקת המדינה. התהליך הזה הוא רק התחלה ולא סוף התהליך לצערי. זאת רק ההתחלה. אם נחשוב שנגיע בהסכם הזה ל-1,500 עובדים או לאלפיים עובדים, זה סוף פסוק, אז דב יתקן מאותי מיד וייתן לי את המספר המדויק. אנחנו מדברים על עשרות אלפים שנמצאים בתהליך של העסקה בלתי ישירה ובצורה, כפי שאמרתי, פוגעת.
לגבי אחיות בתי הספר. לדעתי הדיון צריך להיות לא רק עם משרד הבריאות אלא נעשה אותו עם ועדת החינוך ומשרד החינוך. יש כאן היערכות משותפת שצריכה להיות לא אחריות בלבד. נקיים את הדיון הזה המיוחד והספציפי הזה בתיאום עם ועדת החינוך כדי שלא אחד יעשה את העבודה של השני.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, הבקשה שלנו היא שהדיון הזה יהיה מאוד מאוד מהר כי אנחנו במציאות של אולי סכסוך עבודה ושביתה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מסכים אתך. על ההסכם עושים דיון בספטמבר. על ההסכם כולו. על הנושא של האחיות וכולי, ללכת לכל המשאלות וההערות של הפרופסור שאמר לנו שיש דברים שלא עומדים בהגדרות הרצויות שלנו, נעשה דיון במיוחד עם ועדת החינוך בהשתתפות הנציגים המתאימים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא סיימתי. הנקודה האחרונה, באמת כתבתי לעצמי. אני פונה באופן אישי היום לשר הבריאות על מנת שיבדוק מחדש את הנושא של הפעלת המכרזים השונים לגבי הפעלת אחיות בבתי ספר בכל האזורים, גם אם לא דיברנו על זה. אני חשבתי שאם בצפון ובדרום עושים את זה, אז בוודאי זה טוב לשאר. בואו לא נשפוט אוטומטית. יכול להיות שאין אפשרות לעשות את זה אבל אנחנו נבדוק. נבקש מהשר לתת לנו תשובות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כן. אם כן, אנחנו ננהל אתו משא ומתן. אתם יודעים שזה אחד השרים הכי נגישים ומשתף פעולה.
אני מתנצל בפני כל מי שלא קיבל את רשות הדיבור אבל יש לנו דיון חדש. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:30.