הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 334
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ו בתמוז התשע"ו (01 באוגוסט 2016), שעה 12:36
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 01/08/2016
תקנות הרוקחים (מתן מרשם בידי רוקח בעל הרשאה אישית) (תיקון), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
תקנות הרוקחים (מתן מרשם בידי רוקח בעל הרשאה אישית)(תיקון), התשע"ו 2016 - תרופת רוקח
נכחו
¶
חברי הוועדה: אלי אלאלוף – היו"ר
מירב בן ארי – מ"מ היו"ר
ג'מאל זחאלקה
שולי מועלם-רפאלי
אברהם נגוסה
טלי פלוסקוב
נורית קורן
איציק שמולי
מוזמנים
¶
מנהל אגף הרוקחות, משרד הבריאות - איל שורצברג
יועצת משפטית, משרד הבריאות - הדר רדאה
רכז נושא ניהול סיכונים אגף רוקחות, משרד הבריאות - עינת גורליק
סגן יו"ר הר"י, ההסתדרות הרפואית - אלברטו אולצ'ובסקי
עו"ד, מדיניות ציבורית בהסתדרות הרפואית בישראל - חן שמילו
מנכ"ל, הסתדרות הרוקחים בישראל - אמיר ניצן
יועמ"ש, הסתדרות הרוקחים בישראל - אייל פלום
יו"ר, הסתדרות הרוקחים בישראל - דוד פפו
מנהל הוועדה המקצועית, ארגון הרוקחות בישראל - רון תומר
רוקחת מחוזית, קופת חולים מאוחדת - לאלי בר-משה
ראש אגף תקציבים, שירותי בריאות כללית - הלל דשן
מנהל המחלקה לפרמקולוגיה ורוקחות, שירותי בריאות כללית - שמואל קלנג
ראש מערך הרוקחות, מכבי שירותי בריאות - יוסי לומניצקי
יו"ר ארגון נכי ישראל, ארגוני נכים - שלמה ניקוה
דפנה פביאן
רחל גוטמן
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
אסתר מימון
תקנות הרוקחים (מתן מרשם בידי רוקח בעל הרשאה אישית)(תיקון), התשע"ו 2016 - תרופת רוקח
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני פותחת את ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, היום ה-1 באוגוסט 2016, כ"ו בתמוז תשע"ו, השעה 12:36, הנושא תקנות הרוקחים (מתן מרשם בידי רוקח בעל הרשאה אישית)(תיקון), התשע"ו 2016 - תרופת רוקח. קודם כול, איל. אתה מציג את התקנות?
היו"ר מירב בן ארי
¶
אישרנו ב-2014. חבר הכנסת עבדאללה אבו מערוף, אישרנו חצי, ומה שאנחנו רוצים לדעת כאן בהתייחסויות שלך, האם זה יושם בשטח.
היו"ר מירב בן ארי
¶
שנייה, אדוני. לפי התגובות שהגיעו אלינו אישרנו חצי, אבל בפועל לא נתנו לרוקחים את הכלים כדי שנוכל להשתמש בתקנה הזאת ולהוציא אותה אל הפועל. בבקשה, תתייחס.
איל שורצברג
¶
אני חוזר לאותה נקודה שאנחנו מבקשים ליישם את המשך התקנות כפי שאושרו בפעם הקודמת, כאשר הטענה שלא הוכשרו רוקחים, הוכשרו כבר שני מחזורים של רוקחים בעלי הרשאה אישית למרשם המשכי.
איל שורצברג
¶
כן. בכל מדינת ישראל. הנקודה היא שאחרי ההכשרה קופות החולים, שבהכשרה האחרונה אף שלחו - - -
איל שורצברג
¶
נחזור לקורס. קודם כול, הקורס הזה נבנה עם האוניברסיטה העברית בירושלים, לקח זמן לגבש את התכנים של הקורס שיהיו בהתאם לתקנות, אחר-כך יצאו בגיוס. בקורס השתתפו יותר רוקחים, עברו 120. הקורס הראשון היה יותר ספורדי, אנשים נרשמו מתוך מטרה שהדבר הזה ייכנס. ידוע שהקופות צריכות להיות צד פעיל בנושא הזה. בקורס השני, כבר נשלחו גם מטעם הקופות, וידוע לי גם על קורס שלישי שאמור להיפתח שכבר יהיה רק במסגרת הקופה. בסופו של יום את התשתית תצטרך הקופה להעמיד בפני אותם רוקחים במרשם ההמשכי. ולכן הדבר הזה לוקח זמן.
איל שורצברג
¶
בהחלט. אנחנו לא חושבים שתקנות צריכות להישאר רק על המדף, אבל אנחנו זקוקים גם לעזרת קופות החולים בנושא הזה, שיאמצו את הנושא החשוב הזה.
איל שורצברג
¶
אנחנו חוזרים עכשיו לאחר שעשינו אינטראקציה נוספת. צריך לזכור שמדובר פה בתהליך מאוד-מאוד ארוך. היתה ועדה בעבר, וירחיבו על זה חברי פה, היתה ועדה שקראו לה "ועדת גולומב", בוועדה הזאת ישבו רוקחים ורופאים. החליטו על סוג התכשירים שיינתנו, הן במרשם המשכי והן במרשם רוקח. לאחר מכן ניגשנו להתקין את התקנות והגענו לאישור הוועדה. הוועדה בנקודת הזמן – ב-2014, אם אני לא טועה – סברה שיש צורך כרגע להחיל רק את החלק הראשון ואמרה: תחזרו לאחר חצי שנה.
איל שורצברג
¶
א', היו בחירות באמצע, ו-ב', רצינו להכשיר קאדר יותר גדול ולפתח את היכולות שלנו. קיבלנו אז את דעת הוועדה ולא רצינו לרוץ מיד לאחר מכן. עשינו אינטראקציה על רשימת התכשירים, בחנו אותם גם בהיבטים של מה קורה בעולם ומה מתאים לשוק הישראלי, ואותה רשימה שהיתה רחבה יותר במקור צומצמה באופן כזה שאנחנו מאמינים, יודעים ובטוחים שמתן מרשם בידי רוקח לא יסכן חלילה - -
רון תומר
¶
שלום, גברתי, הפעם בכובעי כרוקח. אני מנהל הוועדה המקצועית של ארגון הרוקחות. בסך הכול משרד הבריאות מוביל פה מהלך להשוות את ישראל להרבה מדינות בעולם. היתרון הוא שבתי מרקחת נמצאים נגישים בשעות פתיחה נרחבות הרבה יותר, בזמינות גבוהה בפריפריה, ולמקרים של אותן תרופות שאנשים נדרשים להן לפעמים ולא צריכים לעבור את הפרוצדורה המורכבת, כי זה לא לטיפול במחלות מורכבות, וזה לא באופן כרוני. כל המטרה היא לעשות את המהפכה שבראש ובראשונה היא לטובת האזרח, לא לטובת הרוקחים.
רון תומר
¶
כמובן אני בעד התקנות האלה, הן היו צריכות לעבור הרבה לפני. לצערי מסיבות כאלה ואחרות הן עוברות לאט יותר, וככל שניצוק תוכן לתקנות האלה הן גם יהיו אטרקטיביות ליותר ויותר רוקחים להתעסק בהן, ולכן השלב השני חשוב מאוד כדי לקדם את המהפכה, שהיא כמובן בראש ובראשונה לטובת אזרחי ישראל.
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
בתוקף. אני רופא משפחה. 37 שנים אני רופא, 27 שנים רופא משפחה בישראל. לפי המבטא אתם מבינים שלא נולדתי פה. כרגע אני מייצג 25,000 רופאים, אבל יותר מזה, 8 מיליון אזרחים ומטופלים שייפגעו בצורה בלתי ניתנת על הדעת, ואני אסביר.
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
קודם כול, רציתי להעיר את תשומת לבך איך רוצים אולי להטעות את הוועדה. דבר אחד, ב-2014 היתה רשימה אחרת. היו שני מצבים: מרשם המשכי ומרשם רוקח, שאלה שני נושאים אחרים לגמרי. מרשם רוקח, כמו שהובהר פה, בתזכורת הזאת, זה מרשם ראשוני. זאת אומרת, רוקח צריך לעשות אבחון, דבר שלא היה עד עכשיו. במרשם המשכי אין צורך. הוא יסתכל על התרופות שהמטופל קיבל קודם, כמו שכתוב פה, איזה ביקורים היו אצל הרופא – אף-על-פי שהתנגדנו גם לזה, ואני חושב שגם זו טעות חמורה, זו היתה טעות פחות גדולה ממה שיכולה לקרות היום, שאולי בשעה אנחנו צריכים להחליט על זה – מרשם המשכי זה היה רק אישור לפרק זמן לאותו מטופל להמשיך את התרופה, ומולו יכול להיות מידע כדי להחליט על זה.
עכשיו במרשם ראשוני אנחנו צריכים לתת הכשר לרוקחים, שאני עובד אתם יומיום ומאוד מכבד אותם בכל הלמידה, להיות מאבחנים. זה לא חלק מהעבודה שלהם. בפקודת הרוקח וגם של בית מרקחת כתוב שהם לא יעשו אבחון. זה בניגוד לחוק. בפקודת הרופא ובחוק זכויות החולה כתוב שמי שיעשה אבחון וטיפול זה הרופא. זה מנוגד לחוק.
דבר שלישי, נאמר פה שלא יסכן וכן יועיל. הפוך, זה יסכן ולא יועיל. בארץ – אנחנו לא באוסטרליה – יש רופא בקרבת מקום ובפריסה ארצית בכל הארץ, כולל בפריפריה, שעבדתי שם שנים.
נאמר פה "לא למחלות מורכבות". כאב ראש זו לא מחלה מורכבת. יגיע מטופל, פה יש תרופה לכאבי ראש. מחר כתוב שניתן תרופה, כי תצא תרופה למיגרנה, למי שכבר היתה מיגרנה. אנחנו יודעים, ופה יש רופא, הוא יגיד אם אני טועה, שיש אותו אחוז של גידולים במוח או של דימום תת עכבישי למטופלים שיש להם מיגרנה ומי שאין להם מיגרנה. הוא ייתן לו את התרופה, יש לו 30 יום לנפק אותה, אבל הוא לא הגיע לאבחון וטיפול. במרשם ראשוני, כתוב פה בסעיף 4, שאין הכרח שיהיה מולו התיק של המטופל. כתוב שאין הכרח, רק במרשם המשכי. לא יהיה לו, הוא יצטרך לעשות אבחון וטיפול, לבדוק את המטופל ולעשות אבחון על המדף, לא במיטת החולה. רק על המדף הוא צריך לעשות אבחון.
אנחנו אומרים "מחלות לא מורכבות". אם השמנת יתר היא מחלה לא מורכבת – אני לא רופא, אני לא יודע מה זה – האפידמיה בכל העולם, בעיקר של העולם המפותח, זה מחלת השמנת יתר. פה ניתן אישור עכשיו בתוך שעה לתרופה להשמנת יתר, Orlistat.
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
אני אגיע לזה, אני אתן לך תשובה לסקביאס. תראי מה עשו, עשו תרגיל – ב-2014 היתה רשימה אחרת, אז כשדנתי בנפרד, כולל קודאין. הרשימה פגעה גם במטופלים וגם ברופאים, והכניסו רשימה אחרת לגמרי. שום תרופה שיש פה, לא היתה שם. אני הייתי שם.
אם נאשר את זה, כנסת ישראל תאשר את זה, כתוב ששר הבריאות – אחרי שאסרו את התרופות האלה שב-80% נראות נאיביות ולדברים של יומיום – הוא יכול להכניס תרופות בלי דיון.
היו"ר מירב בן ארי
¶
נכון, היא לא אושרה. עכשיו הרשימה של ה-21, כולה בעיניך זה מחלות? יש פה סקביאס, יש פה דלקת עיניים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני רוצה להגיד לך שכאשר היה לי סקביאס ידעתי, ולא הייתי רוקחת. הייתי בצבא, סבלתי, הלכתי לרוקח והוא נתן לי משחה. הרופא לא היה זמן לראות אותו.
הדברים שאתה אומר, הכול נכון. כשאתה יורד לרזולוציה של התרופות עצמן - - -
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
אני אומר מילים כדורבנות, אני מייצג את כל הארגונים המדעיים. לא רק זה, היום שוחחתי עם יושב-ראש איגוד רופאי המשפחה, הוא מתנגד בתוקף לעניין הזה. אנחנו מדברים על דבר חמור, כי הכשר גם לתת תרופה לסקביאס, עם כל הכבוד, ב-99% אני מאמין בחוכמה, בשיקול הדעת שלך, לעשות את זה, כי זה דברים של יומיום, שכיחים, אבל בכל הדברים השכיחים יכולה להתחבא איזה מחלה שלא הבחנו, שמתבטאת בפריחה. יש מלא בתי משפט שאמרו שגם רופאים יכולים לטעות, הם חשבו שזו מחלה שאין לה חשיבות, ובסוף בביטוי של איזו פריחה היתה מחלה מערכתית. בגלל זה רופאי עור לומדים מעבר לשבע שנים עוד ארבע שנים וחצי כדי לעשות אבחון. אנחנו מפקירים בידי מי שלא הוכשר - - -
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
זה קורס מאוד ארוך, 60 שעות. נגד שבע שנים שרופא הוכשר הוא יוכשר 60 שעות כדי לעשות אבחון וטיפול. זה אבחון וטיפול חד-משמעית.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אדוני, אני מבינה שאתה מדבר מדם לבך, אבל יש לי שאלה אליך. למה באירופה מותר ופה אסור?
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא רק באוסטרליה. במקרה הייתי לא מזמן במשלחת, נכנסתי לבית מרקחת, אין מה להשוות מה שקורה שם למה שקורה פה מבחינת מוצרי מדף, אז בוא לא נלך עד אוסטרליה. אנחנו יכולים ללכת קרוב יותר ולהבין שיש איזה התפתחות. אני באמת מנסה להבין מה ההבדל. זה בגלל שאנחנו יותר זמינים מבחינת הרפואה?
היו"ר מירב בן ארי
¶
אתה תיכף תתייחס. אתה בכל מקרה תתייחס בסוף. אני רוצה לשמוע את הסתדרות הרופאים ואחרי זה – איל. מה ההבדל?
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
קודם כול, הנושא הוא נושא עקרוני. לא כל החוכמה מחוץ לירושלים או מחוץ לציון, מחוץ למדינה שלנו, וגם לא כל החוכמה אצלנו, והם יודעים מה שאנחנו לא יודעים. דנים על זה בכל העולם. אנחנו לא אומרים שאנחנו רוצים שהרפואה תהיה יותר איכותית, שהרפואה תהיה יותר זמינה, כי אנחנו נמדדים על זה. גם אני, כרופא משפחה, נמדד על הזמינות, לרוקח לכאורה זה יותר קל, הוא בבית מרקחת, הוא יותר זמין ממני. אם תיכנסי לבית מרקחת בבנימינה, גם בפריפריה – אצלי מחכים פחות, אבל זה לא הנושא.
הנושא הוא עקרוני, זה לתת אפשרות לאבחון. אף-על-פי שאני לא רוקח, ולא עברתי את ההכשרות שהם עברו והידע שיש להם על תרופות, הוא יוצא מן הכלל, ורוקח אצלי גם עוזר לי להימנע טעויות ואומר לי: ד"ר אולצ'ובסקי, תבדוק את התרופה הזאת, אולי המינון וכו'. הוא ירים טלפון ויגיד לי, כי אני עשיתי את התשאול ואני אשקול ואני אבדוק.
מגיע מטופל לסקביאס או לכל תרופה אחרת, תרופה להשמנה או תרופה לכאבי ראש. כאבי הראש שיש לך זה אותו כאב ראש שהיה לך כשיש לך מיגרנה. איך היה כשהיה לך מיגרנה? מיגרנה היה כאב של חצי ראש - - -
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
במדינות מתפתחות אחרות ומרפאות מפותחות אחרות – ואני חושב שבעניין הזה המדינה שלנו מאוד מפותחת, לעומת הוצאת בריאות מהנמוכות במדינות ה-OECD יש לנו רפואה לא רעה – קורה דבר כזה – בארצות-הברית – אם רוצים יכשירו חלק מהתכשירים כ-OTC, והוא לא צריך לעבור תשאול. יגיע לסופר, יגיע לבית מרקחת, יקנה אקמול, יקנה תרופה לסקביאס, יקנה תרופה אחרת - - -
דוד פפו
¶
לא הפרעתי לך, אדוני הנכבד. כמי שמייצג גילדה מקצועית, 25,000 רופאים במדינת ישראל, אני מבין למה נעמדים על הרגלים האחוריות
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
זה לא פוגע בנו. סליחה שאני מפריע, זה לא פוגע בנו. עם כל הכבוד, אני מבקש שהוא יחזור בו. זה לא פוגע בנו. ברוך השם יש לנו פרנסה טובה. זה לא פוגע בנו.
דוד פפו
¶
אני חוזר ואומר, אני מבין מאיפה באה ההתנגדות. לא מדובר פה בהדרכה מקצועית של 60 שעות. עומדות מאחורינו ארבע שנות לימוד, עומד מאחורינו סטאז', עומדות מאחורינו עשרות שנים של ניסיון, לא על המדף, אדוני, על הדלפק. אין לנו מדפים, יש לנו דלפקים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא להפריע, אדוני. עכשיו שמענו שלפני שנתיים אישרנו תקנות, תקנות המשך. עד היום ה-120 כבר מוכשרים או שהם עדיין בתהליכי הכשרה?
איל שורצברג
¶
לא רק שהקורס אינו פשוט, מגיעים אליו רק אלה שכבר יש להם חמש שנות ניסיון, ארבע שנות לימוד, חלקם עם תואר שני, חלקם עם תואר שלישי.
איל שורצברג
¶
בוודאי שלא כולם עוברים אותו, כי המטרה באמת היא להוציא את המובחרים שבהם, לתת את אותו שירות שאנחנו מאמינים שהוא כה חשוב.
אם אני יכול לגזול עוד שנייה אחת בבקשה. כשאנשים מגיעים לוועדה מכובדת כזאת כדאי שהם ידייקו במה שהם אומרים, כי הדברים נרשמים בפרוטוקול, ויש לי כאן קושי גדול מאוד לקבל את מה שאמר כבוד הרופא, מהסיבה הפשוטה שאילו היו טורחים – ולא להתנגד למען הפרוטוקול – לקרוא את התכשירים שדיברו עליהם בשנת 2014 למול התכשירים שמדובר עליהם היום, היו רואים שמדובר בדיוק באותם התכשירים.
איל שורצברג
¶
סליחה. בדיוק באותם התכשירים, כאשר הרשימה הצטמצמה. ישבנו ועשינו עוד מסלול כדי לבדוק, ואחרי שבחנו מה קורה בעולם. אני מומחה לרגולציה, אתה מומחה לרפואה פנימית, בוא נסכים על זה.
איל שורצברג
¶
מעולה, שניהם. התפקיד שלי הוא לנבא את הסיכון שברישום תרופות במדינת ישראל, לנבא ולהעמיד אותו על דיוקו. כאשר אנחנו מעמידים רשימה כזאת ואנחנו באים אל שר הבריאות ואומרים לו: גבה אותנו בתקנות שאנשי המקצוע שלך עומדים עליהן, אנחנו בטוחים מעבר לכל ספק שמדובר בתכשירים שיכולים להינתן בצורה בטוחה, בוודאי על-ידי רוקח ובוודאי על-ידי איש מקצוע שעבר את ההכשרה המתאימה.
אני רק רוצה לקרוא ולהלך עליכם אימים. בואו אני אהלך עליכם אימים. אני רוצה לקרוא לכם שלוש שורות ממה שאני מחזיק כאן ביד. אני מחזיק כאן עלון של תכשיר, אני אקרא לכם מה כתוב בתכשיר הזה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אין לנו זמן. גם היועצת המשפטית קראה, גם אני קראתי. איל, אנחנו מכירים. אני רוצה לתת לדודו להמשיך.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, אנחנו קראנו. תאמין לי. עברתי כאן. לא שהבנתי, אני מודה, את השמות המסובכים, אבל הבנתי מה שהם עושים, שזה מה שחשוב בעיני.
הרוב פה בכלל שימוש חיצוני. הרוב.
דוד פפו
¶
אני אחזור. כל הפעילות החקיקתית הזאת, כל הפעילות שנעשית כאן נובעת מתוך מצוקה אמיתית שקורית בשטח. המהלך הזה לא נועד להיטיב כלכלית אתי. הבנפיט הכלכלי - - -
דוד פפו
¶
השטח זועק, אנשים נתקלים בבעיות. אנשים נתקלים במצב שהם לא יכולים לקבל תרופות לבעיות עכשיו. הדבר הזה נבע מתוך המצוקות האלה. זה רק ייטיב עם הלקוחות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
דודו, אם אדם מגיע בלי מרשם לתרופה שהוא יכול היה לקחת מהדוקטור עם מרשם, הוא ישלם יותר כסף?
רון תומר
¶
גברתי, גם תרופות ללא מרשם, כמו "לוסק", אפשר ללא מרשם לקנות. אם החולה לא רוצה ללכת לרופא, היא יותר יקרה, ואם הוא הולך לרופא, הוא יקבל יותר בזול.
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
פה, במו המילים של דודו – אני לא מכיר, אני מקווה שנוכל להיות חברים, אולי בעתיד אני אגיד לו "חברי דודו" – הוא בדיוק נתן את כל התשובה, כי למילים יש כוח. זה חד וחלק, ולדעתי אחרי זה צריך לזרוק את התקנות האלה של מרשם ראשוני. בשביל דודו לעולם יהיה לקוח, בשבילי אין לוקחות, יש לי 1,600 מטופלים. אנחנו רוצים ש-8 מיליון אזרחים יהיו בטיפול.
החברים שלי הכי טובים במרפאה שלי, הרוקחים שעובדים אתי ליד יומיום, גם חלק מהעבודה שלי ביומיום, הם הוכשרו להיות רוקחים.
אני שואל, כמה שעות בתוך ארבע השנים הם עברו כדי לעשות אבחון בטיפול? הופכים אותם למטפלים.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
בוקר טוב – כבר 13:00 – כבוד היושבת-ראש, כבוד יושב-ראש הוועדה, לדב שהצטרף עכשיו לכאן, אני מודה שלא בכל הדיונים בחוק הזה הייתי, מכל מיני סיבות, האילוצים של העבודה הפרלמנטרית. מבחינה עקרונית אני בכלל לא יודע למה הדברים האלה באים לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות כשאין כאן רופא לדון בהם. למה? אני הרופא היחיד בכנסת וד"ר אחמד טיבי. אני לא מבין מבחינה מקצועית גרידא. התכוונתי למשהו טוב, לא התכוונתי למשהו רע. מבחינה רפואית החוק הזה לא צריך לבוא לכאן, לדיון שלנו. אם משרד הבריאות רואה שיש מה לשפר, שירות רפואי, לא שירות רפואי, משהו מקצועי, זה לא כאן, זה לא אנחנו חברי הכנסת.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
המקום הוא אתם, ההסתדרות הרפואית, הרוקחים, יום ולילה, יום ולילה, עד שיצא לא רק עשן לבן, עשן שחור ואדום, ותחליטו אתם. עצם העובדה שזה בא לכאן, אני מתנגד לו לחלוטין, אני לא אפרט. העמית שלי פרט ודיבר ויש לי עוד הרבה תוספות. עיינתי כאן בכמה דברים שממש לא טוב שיהיו. תרופה לטיפול באקנה – הפרעות תפקודי כבד, האם יש או אין?
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
יש עקרון ברפואה: בדיקה, אבחון, ואחרי האבחון נותנים את התרופה. אני אומר בקיצור, לא מן הצדק, לא מן הראוי ולא נכון שהחוק הזה יבוא לוועדה, כשאני הרופא היחיד כאן. נגיד שאני אצביע בעד. אתם חושבים שזו צורה נכונה?
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
זה יהיה קרב לא הגון כלפי המטופל, לא הגון כלפי הרופאים, שאני אחד מהם, ולא כלפי הרוקחים. על חודו של קול מבחינה מקצועית אני יכול להכריע. יבוא אדם שלא יודע מה זה אקמול, סליחה, עם כל הכבוד לקול אחד, והוא יכריע שאכן יהיו תקנות של משרד הבריאות והכנסת תחליט עליהן.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא אנחנו מחליטים, יש כאן גוף מקצועי. זה הגיע ממשרד הבריאות. יושבים כאן רוקחים, יושבים כאן אנשי מקצוע.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
לא. זה דיון של חמש דקות. אני מתנגד לחלוטין לדבר הזה. זו העמדה שלי. אני מתנגד לתקנות ואני מתנגד שזה בא לוועדה והוועדה תכריע. צריך צוות מקצועי ממדרגה עליונה, שיכריע בו.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
לא להפריע לי. יש הסתדרות הרופאים, הסתדרות הרוקחים, פדיאטרים, פסיכולוגים, אני לא יודע מה, רוקחים ופרמקולוגיה והפרמדיקים שיחליטו על זה. אני מציע להסיר את זה מאחריות ועדת העבודה, הרווחה והבריאות.
ענת מימון
¶
בתוקף סמכותי לפי סעיף 26(א1)(5) לפקודת הרוקחים [נוסח חדש], התשמ"א-1981 (להלן – הפקודה), ובאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
תיקון תקנה 1
בתקנה 1 לתקנות הרוקחים (מתן מרשם בידי רוקח בעל הרשאה אישית), התשע"ד-2014 (להלן – התקנות העיקריות) –
במקום ההגדרה ""מרשם לטיפול המשכי", "מרשם רוקח"" יבוא:
""מרשם לטיפול המשכי" – מרשם שרוקח רשאי לתת לפי תקנה 2;
"מרשם לתרופת רוקח" – מרשם שרוקח רשאי לתת לפי תקנה 2א;
"מרשם רוקח" – מרשם לטיפול המשכי או מרשם לתרופת רוקח;".
למעשה עד היום התקנות כללו רק סוג אחד של מרשם לטיפול המשכי. כרגע אנחנו מוסיפים סוג נוסף, שזה מרשם תרופת רוקח, ושניהם יחד ייקראו "מרשם רוקח". זו ההתאמה של הנוסח.
תיקון כותרת פרק ב'
בפרק ב' לתקנות העיקריות, בשם הפרק, בסופו יבוא "ומתן מרשם לתרופת רוקח".
תיקון תקנה 2
בתקנה 2 לתקנות העיקריות –
בפסקה (2), במקום "בתוספת" יבוא "בתוספת הראשונה", ובמקום "לתוספת" יבוא "לתוספת הראשונה";
בפסקה (3), במקום "במרשם רוקח" יבוא "במרשם לטיפול המשכי";
בפסקה (6), במקום "הרלוונטי" יבוא "הנוגע לעניין" ואחרי "מצבו הרפואי והתרופתי של המטופל" יבוא "ובלבד שניתנה הסכמת המטופל לעיון במידע לפי תקנה 3;".
תקנה 2 כיום היא זו שמסדירה את המרשם לטיפול המשכי. פה אנחנו עושים את התאמות הנוסח הנדרשות, ובנוסף אנחנו רק מוסיפים פה את המשפט, "ובלבד שניתנה הסכמת המטופל לעיון במידע לפי תקנה 3", שזה משהו מובן מאליו. פשוט חשבנו שצריך להבהיר שכמובן העיון במידע על אותו מטופל ייעשה לאחר שהוא כבר נתן את ההסכמה כמו שזה כבר מוסדר בתקנות.
הוספת תקנה 2א
אחרי תקנה 2 לתקנות העיקריות יבוא:
""מרשם לתרופת רוקח
2א. רוקח ייתן מרשם לתרופת רוקח בהתקיים כל אלה:
(1) הרוקח בעל הרשאה אישית כמפורט בתקנה 9;
(2) התכשיר רשום בפנקס התכשירים והוא מכיל - - -
ענת מימון
¶
אני רוצה לתקן פה. לא נגיד "ואינו מכיל חומר פעיל זולת חומר פעיל", אלא נגיד "והוא מכיל חומר פעיל, בריכוז ובשילוב עם חומר פעיל נוסף, כמפורט בטור א' בתוספת השנייה, וניתן למטרת השימוש ובמגבלות כמפורט בטור ב' לצדו;", כלומר, בתוספת, אם תראו, יש רשימה של חומרים פעילים, כשלגבי חלק מהחומרים הפעילים נאמר שאפשר לשלב אותם עם חומרים פעילים נוספים. מדובר ברשימה סגורה, ואם לא נאמר במפורש שאפשר לשלב חומר פעיל נוסף, אז אי-אפשר. כלומר, רק מה שמפורט בתוספת זה מה שניתן.
ענת מימון
¶
אנחנו אומרים "והוא מכיל חומר פעיל בודד, או בשילוב או בריכוז חומרים נוספים, הכול כמפורט בתוספת".
(3) הרוקח הסביר למטופל כי מדובר במרשם לתרופת רוקח ומסר לו דף הסבר לפי תקנה 25;
תקנה 25 קובעת שמוסרים דף, הוא יהיה בחמש שפות הדף הזה, הוא יסביר לו שהרוקח נותן לו את זה, זה לא דרך הרופא. כתוב שם שצריך לעיין במידע הרפואי שלו, שהוא רשאי להודיע בכל רגע שהוא לא רוצה שיעיינו במידע שלו, ואז לא ייתנו לו את המרשם. כלומר, אותו אדם מקבל הסבר בדיוק על הפרוצדורה ועל התהליך של מרשם רוקח.
ענת מימון
¶
(4) המרשם ניתן לאחר שהרוקח עיין במידע הרפואי הנוגע לעניין כאמור בתקנה 5(א), ככל שהעיון נדרש לצורך מתן המרשם, וערך תשאול לגבי מצבו הרפואי והתרופתי של המטופל, ובלבד שניתנה הסכמת המטופל לעיון במידע לפי תקנה 3; בירור כאמור ייערך בעמדה או בחדר אשר יאפשרו את קיום הבירור בצורה הולמת ונאותה ובאופן השומר על פרטיות המטופל;
ענת מימון
¶
היום התקנות כוללות רשימה של מידע רפואי שיהיה חשוף לרוקח, שיש לו הרשאה אישית, ושקופת החולים התקשרה אתו כדי להעביר את המידע הזה. עוד מעט נתקן את תקנה 5 ונראה שלגבי מרשם המשכי, המידע יכלול ביקורים אצל רופא, הבחנות של רופא, הוראות שנתן לו הרופא. לגבי המרשם הזה שאנחנו עושים עכשיו, שזה מרשם לתרופות רוקח, המידע שיהיה זה רק הנושא של מרשמים שניתנו בתשעת החודשים האחרונים, תרופות שנופקו, תוצאות בדיקות דם, שתן וצואה שנעשו בחצי השנה האחרונה.
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
כתוב שלמרשם ראשוני לא חייב שיהיה לו המידע הזה. זה יותר חמור. המרשם הראשוני יותר מסוכן, כי יכול להיות שהמטופל לא קיבל מעולם. הוא יינתן פעם ראשונה ובלי כל המידע.
היו"ר מירב בן ארי
¶
למה שלא יהיה "המרשם ניתן לאחר שהרוקח עיין במידע הרפואי הנוגע לעניין כאמור בתקנה 5(א) לצורך מתן המרשם"? למה צריך "ככל"?
ענת מימון
¶
(5) הרוקח מצא כי יש צורך רפואי במתן התכשיר וכי מתן התכשיר הוא לטובתו של המטופל, בין היתר, בשים לב למאפייני התכשיר ומצבו הרפואי של המטופל; הרוקח רשאי, אם מצא כי אין מדובר במקרה המתאים למתן מרשם לפי תקנה זו, שלא לתת למטופל מרשם, ולהפנותו לקבלת מרשם מרופא;
(6) התכשיר ניתן לטיפול לפי ההתוויה שבתעודת הרישום של התכשיר בפנקס התכשירים;
(7) הרוקח יידע את המטופל אם התשלום בעד התכשיר בניפוק לפי מרשם לתרופת רוקח של רוקח באותו בית מרקחת, מכח תקנה זו, שונה מהתשלום בעד התכשיר בניפוק לפי מרשם אחר, לרבות מרשם רוקח של בית מרקחת אחר, אם בשל היות התכשיר כלול בסל השירותים לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ״ד־1994 או בשל הסדר של קופת החולים עם בית מרקחת לשם ניפוק תכשירים למבוטחיה, ואם מכל טעם אחר.
כלומר, אותו אדם שבא לרכוש את התרופה מהרוקח צריך לדעת מה האפשרויות שעומדות בפניו, אם זה בבית מרקחת אחר ואם זה בכל סוג אחר של מרשם, והוא יחליט אם הוא רוצה - - -
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
יש תרופות שיהיה לו יותר זול אם יהיה לו מרשם רופא. הן יהיו יותר יקרות אם זה יהיה בדלפק. הוא ישלם יותר. הוא יקבל טיפול פחות טוב וישלם יותר.
היו"ר מירב בן ארי
¶
דודו, גם היום כשבא מטופל, אומרים לו: אתה יכול לקנות את זה בסל או לשלם מחיר מלא, והוא מחליט.
רון תומר
¶
לגבי ההסדר עם בית מרקחת אחר, ככל שההסדר פומבי, כי הרי הרוקח לא תמיד יכול לדעת אם יש הסדר שהוא לא פומבי.
ענת מימון
¶
זה החליף את פסקה (7). אנחנו עוברים ל-(8).
(8) המרשם יכלול את הפרטים המפורטים בתקנה 7;
תקנה 7 זה שם הרוקח, הפרטים המלאים שלו, מספר ההרשאה האישית שלו, התאריך, האדם המטופל, כולל הפרטים, שזה שם, מין וגיל, הרכב התכשיר, הוראות שימוש ומינון, וכמובן חתימה של הרוקח.
(9) התכשיר יינתן לתקופה שתיקבע על ידי הרוקח, בהתחשב בין היתר במטרת הטיפול, במצבו הרפואי של המטופל ובמאפייני התכשיר, ואשר לא תעלה על 30 ימים; תוקף מרשם רוקח לפי תקנה זו לא יעלה על 30 ימים;
כלומר, יש לנו גם תקופת המרשם ל-30 ימים, וגם התוקף שהוא יוכל לקנות את זה.
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
אנחנו לא רוצים להרוג אף אחד, סליחה. 30 יום בחיים של מחלה או שינוי מצב רפואי זה המון. היום הוא מקבל מרשם רוקח, זה מה שאנחנו עושים היום בצורה חפוזה, והולכים לאשר כנראה, זה מה שאני מבין, ובתוך 30 ימים הוא יכול לשנות את מצבו. לרופא המטפל אין אפשרות למנוע את זה, והוא יקנה את התרופה אחרי 25 ימים. זה המון זמן. אם אנחנו מאשרים את זה, אני לא רוצה להמשיך הלאה, לפחות שיהיה קצר משבעה ימים. 30 יום זה המון זמן. זה יכול לשנות את המצב הרפואי.
היו"ר מירב בן ארי
¶
הנקודה ברורה. ד"ר, יש לך נטייה כל דבר להגיד שלוש פעמים. אנחנו פה אנשים שמבינים עניין ישר. אמרת "ארוך מדי" – מה ההתייחסות שלך, איל? למה זה לא ארוך מדי? תתייחס רק לנקודה.
איל שורצברג
¶
א', זה לא ארוך מדי, כי כתוב "עד 30 יום". לו הייתם קוראים בצד תיאור כל תכשיר, יש תכשירים שהוגבלו לשבוע ימים, יש תכשירים שבתעודת הרישום שלהם מוגבלים לכמות פעמים חודשית, יש תכשירים שניתן לתת רק פעם אחת. אי-אפשר לבוא ולפרט על כל אחד ואחד. זה כתוב בעלון, זה כתוב בתעודת הרישום, ומכיוון שאנחנו אחראים על הנושא הזה, אנחנו גם נעביר, עם הנהלים שנוציא לאחר מכן כדי לסמך את התקנות – נסביר בדיוק איפה יש נקודות שבהן צריך להיעצר ולא לתת מעבר לזה.
איל שורצברג
¶
שנייה, בבקשה. הטענה הנוספת לכאורה כאילו הרופא לא מודע, יש כאן סעיף בהמשך שאומר שיש ליידע את הרופא המטפל ולחזור אליו בחזרה לאחר מכן, מיד עם סיום הרישום, ולכן כל הטענות האלה הן טענות - - -
רון תומר
¶
אני כבר לא נעלב מהר"י, כי בכל פעם איומי השואה האלה על מה שיקרה הם נוראיים, אבל עדיין, גברתי, כשאני הולך היום לרופא ומקבל מרשם - - -
רון תומר
¶
- - - מסתכלים על האזרחים, על החולים, כאנשים חסרי כל היגיון. כשאני הולך לרופא ומקבל מרשם לשלושה חודשים - - -
רון תומר
¶
אני הולך היום לרופא ומקבל מרשם לשלושה חודשים. ברור שאם כעבור שבועיים אני מרגיש לא טוב, אני חוזר אליו. האזרחים לא מטומטמים. מישהו יקבל מרשם ל-30 יום, ופתאום יחמיר מצבו, אז הוא יגיד: ראיתי רוקח, אני לא אחזור לרופא? במה מאיימים פה כל הזמן? אני מוכן לא לחזור על המילה שואה, אבל איזה נזק ציבורי ענק הולך להיות?
ענת מימון
¶
(10) המרשם ניתן למטופל בלבד; לא יינתן מרשם לתרופת רוקח לידי מיופה כוח."
תיקון תקנה 3
בתקנה 3(א) לתקנות העיקריות, במקום "הרלוונטי" יבוא "הנוגע לעניין".
תיקון תקנה 4
בתקנה 4(א) לתקנות העיקריות, אחרי פסקת משנה (2), יבוא:
יספקו לרוקחים בעלי הרשאה אישית את המידע המפורט בתקנה 2א(7), לרבות מידע בדבר הנחות הניתנות למבוטח במסגרת תכנית לשירותי בריאות נוספים.
ואני מוחקת את המשפט
¶
"אשר אינו בגדר מידע פומבי".
תקנה 4 מסדירה את הנושא של הנגשת המידע לבתי מרקחת על-ידי קופות החולים, ופה אנחנו מוסיפים שקופות החולים צריכות גם להעביר לבתי מרקחת מידע לעניין, בדיוק מה שקראנו קודם, מידע על הנחות שניתנות למבוטח במסגרת שירותי בריאות נוספים, כדי שהם יוכלו להגיד למבוטח: יש לך אפשרות לקנות את התרופה במחיר זול יותר.
תיקון תקנה 5
בתקנה 5(א) לתקנות העיקריות, במקום פסקאות (2) עד (4) יבוא:
"
תוצאות בדיקות מעבדה כגון בדיקות דם, שתן, צואה ותרביות, של המטופל שנערכו בחצי השנה האחרונה, במסגרת קופת חולים או אצל רופא מטפל, הנחוצות לצורך מתן מרשמי המשך או לצורך מתן מרשם לתרופת רוקח לפי הסכם ההתקשרות או הנוהל כאמור בתקנה 4."
"(3) לעניין מתן מרשם לטיפול המשכי –
שני מועדי הביקור האחרונים של המטופל אצל רופא מטפל;
אבחנות והוראות הרופא המטפל לעניין מתן מרשמים לטיפול המשכי, אם ניתנו."
ענת מימון
¶
אני אסביר. תקנה 5 זו התקנה של המידע שקופות החולים מעבירות לרוקחים. כמו שהסברתי, אנחנו מבחינים בין שני סוגי המרשמים.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
קופות החולים יעבירו לאחריות רופא? אתם מבינים מה אתם עושים כאן? אם אתם רוצים להשאיר הכול על אחריות הרוקח, בבקשה, אני לא מתנגד, אבל בנוסף קופות החולים יעבירו? לא יכול להיות דבר כזה. לא יכול להיות דבר כזה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
הנושא הזה כבר אושר, בגלל זה רציתי שהיא תסביר לנו את זה. עם כל הכבוד, לפני שנתיים היית חבר כנסת.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
לא הייתי חבר כנסת. אני עכשיו חייב לבצע את התפקיד שלי המוסרי, המצפוני, בצורה נכונה. בגלל זה אני מתנגד, לא רק מבחינה רפואית, אלא בכלל מבחינה אנושית, כי החוק הזה הוא חוק רע בדברים האלה.
ענת מימון
¶
בתקנה 5 לתקנת הרוקחים, שעודכנה לפני שנתיים, נקבע שהקופות ייתנו הנגשה לחלק מהמידע הרפואי - -
ענת מימון
¶
- - ושם קבענו מהם פרטי המידע הרפואי שיהיו חשופים. כמובן שלא כל התיק הרפואי יהיה בפני הרוקח, אלא דברים שהוא צריך לצורך מתן התרופות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אי-אפשר. אני רוצה שהיא תסביר, ואז אני אתן לכם. אתם רואים שהדיון פה מתנהל בסך-הכול בצורה טובה.
ענת מימון
¶
לפני שנתיים היתה רשימה של כל המידע. עכשיו, כיוון שיש שני סוגים של מרשמים, אמרנו שלא כל המידע נחוץ לגבי שני הסוגים, ולכן אנחנו עושים סדר. לגבי המרשמים של תרופות רוקח, שזה מה שעשינו עכשיו, שזה התרופות שהרוקח נותן באופן ראשוני, יצטרכו רק את תוצאות בדיקות המעבדה, כמו שמפורט בפסקה (1) ואת רשימת המרשמים שהוא קיבל בתשעת החודשים האחרונים. זה לגבי תרופות רוקח.
לגבי מתן מרשם לטיפול המשכי, צריך יהיה גם מידע של מועדי הביקור האחרונים, אבחונים והוראות של רופא מטפל, כדי שאם הרופא שנתן את המרשם הראשוני, רצה לתת הנחיות מסוימות, זה גם יהיה חשוף בפני הרוקח.
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
זה הפוך. המידע שצריך כל מטפל – במקרה הזה אנחנו נותנים הכשר לרוקח שיהיה מטפל, שיפסיק להיות רוקח ויהיה מטפל, נותנים אישור דווקא למרשם ראשוני – צריך שיהיה כל מידע, במרשם המשכי הרופא כבר הכשיר את זה - - -
שמואל קלנג
¶
אני הרוקח הראשי של שירותי בריאות כללית. יש לי כמה הערות ואני אתחיל בנקודה הזאת. הרוקח כמטפל, וזו לא המצאה שלי, זה מופיע בחוק, מחויב בכל מה שרופא מחויב – סודיות רפואית. כל מה שהוא רואה, כל מה שהוא שומע, הוא מחויב באותה סודיות רפואית שחייב הרופא. דרך אגב, זה נכון גם לאחות, לדיאטנית ולפיזיותרפיסטית. בנקודת המוצא הזאת הסודיות היא מאה אחוז, ואני לא חושב שיש בעיה בנקודה הזאת של העברת המידע. היא יותר בעיה מחשובית מאשר בעיה משפטית, כך אני אגדיר את זה.
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
בסעיף 22 לפקודת הרוקחים כתוב: אסור בבית מרקחת לעסוק ברפואה. כתוב בפקודת הרוקחים בסעיף 22.
שמואל קלנג
¶
א', בכל בתי המרקחת החדשים, לפחות אצלי בקופה, בונים חדר ייעוץ, שהוא חדר סגור, על-פי ההוראות שניתנות ומאושרות על-ידי משרד הבריאות. אפשר לשמור על פרטיות. אני מציע לכולם לפני שמדברים על הקורס הזה לנסות לעבור את הבחינה שעוברים בקורס הזה, מדובר פה בתהליך מאוד-מאוד מדוקדק ויוצאים שם אנשים שאפשר לסמוך עליהם במאה אחוז, בעיניים עצומות, על כל מה שיעשו, לא רק על התרופות האלה, אלא גם על התרופות - - -
ענת מימון
¶
תקנה 5 תיקנו, כך שארבעת סוגי המידע יהיו לגבי שני סוגי המרשם.
תיקון תקנה 6
בתקנה 6 לתקנות העיקריות, במקום "לטיפול המשכי" יבוא "רוקח" ואחרי "ויוודא" יבוא "סמוך לאחר מתן המרשם, וללא דיחוי,".
זה התיעוד בתיק הרפואי. הרוקח צריך לתעד את זה בתיק הרפואי של המטופל, ממש סמוך לאחר מתן המרשם וללא דיחוי זה צריך להיות משוגר לרופא, כדי שהוא יראה שניתן מרשם למטופל שלו.
תיקון תקנה 8
בתקנה 8(א) לתקנות העיקריות - - -
ענת מימון
¶
תיקון תקנה 8
בתקנה 8(א) לתקנות העיקריות, אחרי פסקה (1) יבוא:
"(1א) האם המרשם הוא מרשם לטיפול המשכי או מרשם לתרופת רוקח;".
זה טופס התיעוד וצריך יהיה לציין איזה סוג של תרופת רוקח ניתנה.
הוספת תקנה 27א
אחרי תקנה 27 לתקנות העיקריות יבוא:
27א. שר הבריאות רשאי לשנות את התוספות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אנחנו מוסיפים פה "שר הבריאות, באישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, רשאי לשנות".
איל שורצברג
¶
כבוד היושבת-ראש, רק להוסיף דבר אחד. ככל שבסמכותי כראש אגף הרוקחות לקבוע האם תכשיר הוא תכשיר מרשם או תכשיר OTC או תכשיר GSL, מכיוון שזה הדיון המקצועי שנעשה במשרד הבריאות, הרי זה עולה לדרג שר גם כשהוא מבצע את זה, ולכן לא נכון - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אנחנו לא מדירים. אנחנו רוצים שיהיה דיון, כי כנראה שיש כאן, כמו שאתה רואה, חשיבות רבה מאוד לנושאים האלה. כן, אנחנו רוצים שהוועדה, אם יש החלפה של תרופה, היא תהיה - - -
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
אני מבקש להוסיף שאין כל אחריות – שומעים כולם? גם ההסתדרות הרפואית שומעת? – לרופא המטפל בכלל בעניין, לא כלפי המטופל, לא כלפי הרוקח, לא כלפי קופת חולים. אין כל אחריות רפואית לרופא המשפחה, לרופא המטפל, לא כלפי המטופל, לא כלפי הרוקח, לא כלפי קופת החולים. אני מבקש להוסיף את המשפטים האלה. אני מבקש לנסח את זה בצורה המשפטית הנכונה והמתאימה.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
אני מבקש שהעמדה שלי תהיה ברורה, שאין כל אחריות לרופא המטפל בך, לא כלפי המטופל, לא כלפי בית המרקחת, לא כלפי הרוקח, לא כלפי קופת החולים מכל בחינה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא להפריע לי. אני מבקשת. אנחנו רוצים לאשר את התקנות האלה היום. כל הפרעה מהצד שלכם, תיקחו בחשבון שזה מעכב את כל הסיפור, כי הוועדה אמורה להסתיים בעוד דקה. תנו לנו בבקשה לסיים לקרוא. ומה שלא חשוב, תחכו. אתה כן, הם לא. תבינו, הם אמורים ליהנות מזה.
ענת מימון
¶
תיקון התוספת
בתוספת לתקנות העיקריות, בשמה, במקום "תוספת" יבוא "תוספת ראשונה".
הוספת תוספת שניה
אחרי התוספת הראשונה לתקנות העיקריות יבוא:
אני מציעה שאולי מישהו מכם יקרא את זה מהר.
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
אחריות מקצועית לא תהיה על הרופאים, תהיה על הרוקח, על משרד הבריאות ועל הקופות. גם ביטוח בריאות - - -
איל שורצברג
¶
רשימת חומרים פעילים ומטרת טיפול, תנאים ומגבלות למתן מרשם לתרופת רוקח
חומר פעיל, ריכוזו ושילובו עם חומר פעיל נוסף
מטרת השימוש ומגבלות
1
Amorolfine בריכוז עד 5% כחומר פעיל בודד
לטיפול בזיהום בציפורניים בלק
2
Benzoyl peroxide בריכוז עד 10% כחומר פעיל בודד; ייתכן בשילוב עם Erythromycin בריכוז עד 0.4% או בשילוב עם Clindamycin בריכוז עד 1%
לטיפול באקנה, לשימוש חיצוני על העור
3
Bisacodyl כחומר פעיל בודד
לטיפול בעצירות, לתקופה שלא תעלה על 7 ימים, ובלבד שלא נופק למטופל תכשיר שנועד לטיפול בעצירות בתקופה של 30 ימים טרם פניה לקבלת מרשם תרופת רוקח לפי תקנות אלה.
4
Chloramphenicol בריכוז עד 3% לשימוש חיצוני או בריכוז עד 5% לשימוש בעיניים, כחומר פעיל בודד
לטיפול בדלקת
5
Clindamycin בריכוז עד 1% כחומר פעיל בודד; ייתכן בשילוב עם Benzoyl peroxide בריכוז עד 10%
לטיפול באקנה, לשימוש חיצוני על העור
6
Eflornithine בריכוז עד 11.5 גר' ל-100 גר' כחומר פעיל בודד
בתכשיר לשימוש חיצוני להסרת שיער
7
Erythromycin בריכוז עד 4% כחומר פעיל בודד; ייתכן בשילוב עם Benzoyl peroxide בריכוז עד 10% או בשילוב עם Tretinoin בריכוז עד 0.025%
לטיפול באקנה, לשימוש חיצוני על העור
8
Famotidine בחוזק עד 40 מ"ג כחומר פעיל בודד
לטיפול בבעיות של חומציות יתר
איל שורצברג
¶
9
Fluconazole בחוזק עד 150 מ"ג כחומר פעיל בודד
לטיפול וגינלי בפטרת וגינלית בנשים מעל גיל 16
10
Hydrocortisone בריכוז עד 1%כחומר פעיל בודד; ייתכן בשילוב עם Miconazole בריכוז עד 2% או Clotrimazole בריכוז עד 1%
לטיפול בזיהומים בעור, לשימוש חיצוני על העור
11
Hydrocortisone בריכוז עד 10% כחומר פעיל בודד; ייתכן בשילוב עם Pramocaine בריכוז עד 1%
לטיפול מקומי בטחורים
12
Ketoconazole בריכוז עד 2% כחומר פעיל בודד
לטיפול מקומי בסבוריאה, לשימוש חיצוני
13
Mebendazole כחומר פעיל בודד
לטיפול בתולעי מעיים בילדים מגיל שנתיים ומעלה ובמבוגרים
14
Miconazole בריכוז עד 2% לשימוש חיצוני או וגינלי או בחלל הפה, ובמינון עד 400 מ"ג לשימוש וגינלי, כחומר פעיל בודד
לאחת המטרות שלהלן
¶
1. לשימוש חיצוני על העור לטיפול בפטרת על העור;
2. לשימוש וגינאלי בפטרת וגינאלית;
3. לטיפול בזיהום פטרייתי בחלל הפה.
15
Orlistat כחומר פעיל בודד
לטיפול בהשמנת יתר
16
Permethrin בריכוז עד 5% כחומר פעיל בודד
לטיפול בסקביאס, לשימוש חיצוני
17
Phenazopyridine כחומר פעיל בודד
לטיפול בכאבים וצריבה במתן שתן
18
Phenolphtalein כחומר פעיל בודד; ייתכן בשילוב עם חומרים פעילים אחרים המותווים לטיפול בעצירות
לטיפול בעצירות, לתקופה שלא תעלה על 7 ימים, ובלבד שלא נופק למטופל תכשיר שנועד לטיפול בעצירות בתקופה של 30 ימים טרם פניה לקבלת מרשם תרופת רוקח לפי תקנות אלה.
19
Polymyxin B בריכוז עד 2500 יחב"ל/ למ"ל כחומר פעיל בודד; ייתכן בשילוב עם Chloramphenicol בריכוז עד 0.2%
לטיפול מקומי בדלקת עיניים, לשימוש חיצוני
20
Senna כחומר פעיל בודד; ייתכן בשילוב עם חומרים פעילים אחרים המותווים לטיפול בעצירות
לטיפול בעצירות, לתקופה שלא תעלה על 7 ימים, ובלבד שלא נופק למטופל תכשיר שנועד לטיפול בעצירות בתקופה של 30 ימים טרם פניה לקבלת מרשם תרופת רוקח לפי תקנות אלה.
איל שורצברג
¶
21
Sumatriptan בחוזק עד 50 מ"ג לטבליה כחומר פעיל בודד
לטיפול במיגרנה במטופלים שאובחנו בעבר כסובלים ממיגרנה
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
שינוי הרגלי יציאות לומדים בשנה ראשונה אצל רופא. קודם צריך לברר אם זה לא סרטן המעי הגס. כתוב בכל ספר: שינוי הרגלי יציאה - - -
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
מניסיון אני אגיד לך. אני הולך היום לשוק, קונה עגבניות, העגבניות היו טובות. כל יום הן יהיו טובות? לא. יכול להיות יום – צריך לחשוב כמו רופא – אחד לאלף שזה יכול להיות סרטן המעי הגס.
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
לא צריך תשובה ממנו. מי שיש לו מיגרנה, שום אפשרות שתהיה לו מחלה אחרת. השמנת יתר - - -
יוסי לומניצקי
¶
אני ממכבי שירותי בריאות, אני הרוקח הראשי של מכבי, הייתי גם בוועדת גולומב בזמנו שהמליצה על כל המהלך הזה. אני רוצה לברך גם את שר הבריאות, גם את מהשרד הבריאות וגם את הוועדה על זה שסוף-סוף היא מקדמת את המהלך הזה. מי שיש לו מיגרנה, ואני סובל ממיגרנה, יודע מתי התקף מיגרנה מתחיל, ואז אני לא צריך לחשוד, לא מהתקף לב ולא - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
מיד, מיד. אנחנו רק רוצים לקבל תשובה על השמנת יתר, למה אתה מוכן שזה יהיה דרך רוקח.
איל שורצברג
¶
אני מוכן לקבל הרבה דברים, אבל כשאנחנו עושים את ניהול הסיכונים שלנו במאזן הסיכון תועלת, גם Orlistat, וגם Sumatriptan הוגדרו במדינות רבות בעולם, וביניהן איטליה כתרופות ללא מרשם רופא. ולכן ככל שניתנת תרופה ללא מרשם רופא, ואפשר להוריד לה את האינדיקציה מתכשיר מרשם לתכשיר ללא מרשם, על אחת כמה וכמה כאשר היא ניתנת על-ידי מטפל שעבר הכשרה ומכיר את כל הנושא הזה, יהיה הרבה יותר בטוח לעשות את זה.
ג'מאל זחאלקה (הרשימה המשותפת)
¶
למען גילוי נאות, אני רוקח. אני עם הרוקחים. יש לי שתי הערות. האחת, לא חברי כנסת יכריעו איזו תרופה ברשימה או לא. יש כאן שני חברי כנסת מביני עניין, שזה אני וחבר הכנסת עבדאללה אבו מערוף, אבל צריך לתת כבוד לחברי כנסת אחרים, הם יגידו שאנשי מקצוע יכריעו.
ג'מאל זחאלקה (הרשימה המשותפת)
¶
אני מציע להעביר את הרשימה במלואה כמות שהיא. אם יש להסתדרות הרופאים השגות, תינתן להם הזדמנות – ואני מבקש מאגף הרוקחות במשרד הבריאות לשבת אתם – לשמוע אתם. ישתכנע הדרג המקצועי במשרד הבריאות בעמדתם, אפשר להוריד תרופה, אבל להתחיל לנהל את זה כאן כשנציג ההסתדרות הרפואית אומר שהתרופה הזאת לא – למשל על עלי סנה אמר לא. בארץ יש החמרת יתר בעניין תרופות במרשם או לא במרשם - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
שולי, לא צריך לצעוק. היית צריך לשמוע את עבדאללה, כי עכשיו יהיה קטע, כי שניכם מאותה רשימה, הוא כאן יצא בהתנגדות - - -
ג'מאל זחאלקה (הרשימה המשותפת)
¶
גברתי, למען גילוי נאות גם עבדתי כרוקח. אני רוצה להגיד לכם את המצבים שבהם עובדים רוקחים, כשבאים אליהם אנשים עם דברים קלים. התרופה צריכה מרשם, הם לא יכולים לעשות כלום, הם צריכים לטרטר את הבן-אדם כאשר מבחינה מקצועית במאה אחוז הוא בטוח כשהוא מקבל את התרופה הזאת. אנשים מטורטרים שוב ושוב, כי הם לא יודעים מה עם מרשם, מה לא עם מרשם. אני חושב שזה יעזור בעיקר לאנשים, יקל עליהם ויקל על הרוקחים בעבודתם. אני לא רואה שום פגיעה בעבודתו של הרופא שאנחנו כרוקחים מעריכים את ציבור הרופאים ומורידים את הכובע ואפילו נשמעים להוראותיהם. בדרך כלל, לא תמיד.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה, חבר הכנסת. אדוני, בבקשה מילה אחרונה, כי אנחנו חייבים להצביע ואנחנו כבר לקראת סיום.
אייל פלום
¶
אני מהסתדרות הרוקחים. בתקנה 5(א) יש סיפה שאומרת שיתקשר עם קופת חולים או מוסד רפואי, וזה מצב של המטופל שפונה מול הרוקח. אני היום בתור מטופל מחזיק פה את התיק האישי שלי. אם אני רוצה עכשיו להיכנס לרוקח שהוא לא בהסדר, להציג לו את התיק שלי, לבקש ממנו תרופה א', ב', או ג', אני לא רואה איזו סיבה שבית המרקחת בהסדר או לא צריך למנוע ממנו את זה.
אלברטו אולצ'ובסקי
¶
אני שמח שהצטרף לדיון חבר הכנסת זחאלקה, גם כרוקח גם כחבר כנסת. משפט אחד שאמרת אני חושב שצריך לצטט: כל הרוקחים שנמצאים פה הם בעלי עניין.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
בדרך כלל בדיון הוועדה הזאת באים בעלי עניין, עניין ציבורי, עניין מקצועי.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בבקשה, לא להפריע לי יותר. סיימנו. אמר חבר הכנסת עבדאללה אבו מערוף לגבי העניין שאין אחריות לרופאים על כל התהליך שנהיה פה.
איל שורצברג
¶
אני סבור שככל שאנחנו סומכים אחד על השני ואנחנו קולגות אחד של השני, לא נתחיל לייצר פה עכשיו טריזים ומחנות בין דבר לדבר. לא נכון להתחיל להעביר אחריות בין רופא לרוקח ובין רוקח לרופא, כי זה הולך למקום מאוד-מאוד חלקלק. אנחנו נעבוד על זה ביחד וניידע את הרופאים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
חבר הכנסת אבו מערוף רוצה להציע תיקון לפקודה. זה תקנות ולא חקיקה. אין פה הסתייגויות. אי-אפשר להוסיף, זה תקנות. אתה רוצה, שב אתם, תתקנו את זה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חייב להגיד שאני מאלה שנזקקו הרבה זמן לרוקח לתרופות בלי מרשם בטיפולים האישיים שלי. ביום שישי האחרון זה היה מאוד פשוט, היתה לי בעיה בציפורן מצד ימין, עם המשחה נכנסתי לבית מרקחת כדי לקנות אותה משחה לרגל השנייה. אמרה לי הרוקחת: אסור לי. היא אמרה: אסור לי, זה יעלה לי 20,000 שקל. היא אמרה: ההיגיון אתך. חברים, תשאירו קצת היגיון לרוקחים. הרוקחים הם לא בעלי מכולת, אלה אנשים עם השכלה אקדמית, עם התמחויות, עם יכולת לשפוט. אני לא יודע מה הסכנה במשחה כמו שד"ר אלברטו מדבר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
עבדאללה, כחבר אני אומר לך, ברור שאני לא יודע אפילו את השם של המשחה, ולא שם של אף אחת מחמש התרופות שאני יומיום בולע כבר כמה שנים. אני לא יודע שום דבר, אבל אני סומך על הרוקחים שנותנים לי. עובדה שאני עוד חי עם כל הכמות של התרופות. למה אני אומר את זה? חברים, תתנו קצת יותר עממיות בשירות הרפואי. אמרתי את זה בפגישתי עם הסתדרות הרופאים, שאני מאוד מעריך, ממש באופן אישי, אפילו אמרתי ליושב-ראש, אבל חברים, תתנו לעם קצת לחיות בצורה פשוטה, להיכנס לבית מרחקת, לפגוש אנשים. הכרתי את הרוקח הראשי והצוות שלו, תראו באיזו רצינות הם למדו את הרשימה הזאת. תתנו להם את זה. זה לא מונע מכל מי שרוצה לגשת לרוקח הראשי ולהסביר לו. הוא יודע לתת תרופה זו או אחרת, ויש לו אפשרות למחוק תרופה זו או אחרת. אני מאוד ממליץ שנצביע כרגע, כל אחד לפי מצפונו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
ובדבריו החכמים של יושב-ראש הוועדה אנחנו נעבור להצבעה, אבל לפני כן ז'נה ולאמה זחאלקה, הבנות של זחאלקה. ז'נה ולאמה זחאלקה, אנחנו מברכים אתכן. שלום. ברוכות הבאות לוועדת העבודה והרווחה, בדיוק בוועדה שאבא שלכן הרוקח. נו, אין יותר מושלם מזה.
אנחנו עוברים להצבעה. מי בעד התקנות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – 1
נמנעים – 1
תקנות הרוקחים (מתן מרשם בידי רוקח בעל הרשאה אישית)(תיקון), התשע"ו 2016 – תרופת , רוקח, אושרו.