הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 154
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, י"ט בתמוז התשע"ו (25 ביולי 2016), שעה 10:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 25/07/2016
חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת (תיקון מס' 6), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת (תיקון מס' 6), התשע"ו-2016 (כ/653) – הכנה לקריאה שנייה ושלישית.
מוזמנים
¶
חשב הכנסת - חיים אבידור
מנהל חשבונות בכיר, הכנסת - נדב כספי
רכז תחום בכיר מערכות אודיו/וידאו, אגף טכנולוגיה ומחשוב, הכנסת - שמעון בלוך
מנהל פרויקטים בכיר, משרד התקשורת - יונתן בייסקי
עו"ד, משרד התקשורת - צחי פנחס
עוזרת ראשית יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - אלידור בליטנר
מנכ"ל ערוץ הכנסת - אורי פז
משנה למנכ"ל חברת החדשות - אורי שלוש
מנהלת המערכת, ערוץ הכנסת - כרמית אביבי
עיתונאית, ערוץ הכנסת - הדס סצמסקי
רכז המשמר החברתי - חובב ינאי
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
ירון קוונשטוק
הצעת חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת (תיקון מס' 6), התשע"ו-2016 (כ/653) – הכנה לקריאה שנייה ושלישית
היו"ר יואב קיש
¶
שלום לכולם. אנחנו עוברים להצעת חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת, שכבר תיקנו את זה בקריאה הראשונה לחוק ערוץ הכנסת - -
היו"ר יואב קיש
¶
- - שידורי ערוץ הכנסת, הכנה לקריאה שנייה ושלישית. אני רוצה רגע לראות מי נמצא אתנו פה, מעבר לחברי הכנסת כמובן.
טוב, שלום לכולם. אני מבקש רק לראות מי המוזמנים, מי פה. מי יש לנו ממועצת כבלים ולווין?
היו"ר יואב קיש
¶
אני לא יכול בלי דודו. מה קורה? הבנתי. בסדר גמור.
טוב, שלום לכולם. המליאה אישרה לקריאה ראשונה שבוע שעבר את נושא הנוסח של הצעת החוק שידורי ערוץ הכנסת. אנחנו עושים פגישה ראשונה עכשיו בנושא הכנה לקריאה שנייה ושלישית. אני רוצה לעדכן אתכם רק שאחד הדברים שעלו במהלך הדיונים פה זה היה כמובן נושא לוחות הזמנים. ביקשנו גם מהזכיין הנוכחי, שהמנכ"ל נמצא פה אתנו, להתייחס האם הם מעוניינים להאריך את הזמנים?
ושלחתי מכתב גם וקיבלתי תשובה מהמועצה לשידורי כבלים ולווין בנושא לוחות הזמנים. אני רוצה רגע להקריא לכם אותו, כדי שכולם יבינו מה המשמעות. זה בתשובה למכתב ששאלנו.
והתשובה היא ככה
¶
נתבקשתי על-ידי ועדת הכנסת לפרט את לוחות הזמנים של המועצה לשידורי כבלים ולווין לעניין מכרז ערוץ הכנסת. ככל שלא יוכנסו תיקוני חקיקה בחוק הקיים, המועצה תעמוד בלוחות הזמנים הקבועים כיום, קרי הענקת רישיון במאי 2017. וזה, שלי, גם משהו שדיברת עליו לא מעט בוועדה. ככל שהכנסת תחליט לבצע תיקוני חקיקה בנוסח הקיים, להלן לוח הזמנים לפרסום המכרז.
אז קודם כול, השלב הראשון זה כמובן שהחוק החדש יאושר בקריאה שלישית ויפורסם ברשומות. שתיים זה נבחרים נציגי הכנסת למועצה, שפה חבר הכנסת פולקמן, הצעת אולי שננחה שלא נמתין לנושא בחירת נציגי הכנסת למועצה, שלא יעכב את לוחות הזמנים, נושא שהעלית. שלוש, הכנסת קובעת את תקציב הערוץ. זה לדעתי בכל מקרה צריך להתקיים, גם במקרה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
רועי הציע, כדי לא לעכב את לוחות הזמנים, אז הוא אמר: בוא נפטור אותם מהחובה להמתין לנציגים של הכנסת לתהליך המכרז.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
קודם כול, אפשר להוציא את זה, גם בסדר. אבל זה הליך שייקח חודשים, כי זה מינוי אנשים וועדה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
תנו לי לסיים רגע את המכתב. וזה הסעיף האחרון: עם התקיימות שלושת התנאים הנ"ל המועצה תוכל להיערך למתן רישיון חדש בפרק זמן מינימלי של שמונה חודשים.
אני יכול להגיד לכם שלאחר שבחנתי את כל הדברים האלה. לאחר שגם התייעצתי עם היועצת המשפטית של הוועדה, אתי בנדלר, ובהתייחסות לשאלתי, בהנחה שאנחנו אומרים למועצת הכבלים והלווין שאין בכוונתנו לעכב את לוחות הזמנים, אז האם גם אם לא נשלים את החקיקה זה יכול להפריע?
אז מכיוון שבסעיף 8, שהוא הסעיף הכי מהותי בעצם למכרז, שקובע מי רשאי להתמודד ומי לא, מכיוון שבסעיף זה, מלבד שינוי, שהוא לא רלוונטי למועמדים אלא לגבי ניהול מערכת חשבונאית נפרדת, אין לו השפעה על המועמדים, למעשה אנחנו לא משנים את המהות ולא פוגעים במכרז.
ולאחר שגם התייעצתי עם יושב-הראש הכנסת בעניין הזה, אני אומר לכם שאין בכוונתי לעצור את המכרז, שלי, כמו שגם אמרת. אני אומר פה בצורה הכי ברורה למועצת הכבלים והלווין: מצדי תצאו מחר, אם אתם רוצים, למכרז, אל תעצרו את התהליכים שלכם, נשתדל להשלים את החקיקה עוד בכנס הנוכחי, בשבוע הקרוב אם נצליח. וגם אם לא, עליכם לעמוד בלוחות הזמנים של המכרז.
אתי בנדלר
¶
אני רק מבקשת, אדוני, ברשותך, כיוון שראיתי את המכתב הזה, שניתן לעמוד בכל מקרה, ככל שלא יוכנסו התיקונים בלוח הזמנים הנוכחי, אני רוצה לוודא: קביעת תנאי המכרז, ולאחר מכן ההצעות לכנסת, טעונות היוועצות בצוות התיאום. ורציתי לדעת כמה זמן בתוך התקופה הזאת הקציתם לצורך ההיוועצות ובאיזה מועד. אני מזכירה שבמחצית השנייה של אוגוסט יש חופשה מאורגנת בכנסת, וחודש אוקטובר הוא חודש החגים. אז כמה זמן אתם מקצים בעצם להיוועצות בצוות התיאום בתוך התהליך הזה?
יונתן בייסקי
¶
כפי שדיברנו בישיבה הקודמת, וביקשת שיוקצה לכם חודש להיוועצות, אז אני מניח שנצטרך את החודש הזה להכניס בלוחות הזמנים הצפופים האלה.
היו"ר יואב קיש
¶
מה שאני מציע, אתי, אין להם תשובה, כמו ששמת לב ככה מיידית. מה שאני מציע, לאחר שהגדרנו את מה שהגדרנו, שאין בכוונתנו לדחות את לוחות הזמנים, תערכו לו"ז מסודר, תכניסו לשם גם את זמן ההיוועצות עם צוות התיאום, ונראה שהכול מסונכרן עם הכנסת ועם הצוות התיאום בעניין הזה. בסדר? תודה.
יונתן בייסקי
¶
לא, האפשרות שהצגת, אנחנו צריכים בשביל לצאת למכרז בלוחות הזמנים המקוריים, לדעת איזה דברים משתנים. אנחנו לא יכולים להתחיל ואז להמשיך לחכות לתיקוני החקיקה.
היו"ר יואב קיש
¶
אתם לא מחכים. אגיד את זה בצורה הכי ברורה: אתם לא מחכים לסיום החקיקה. יש לכם חובה למאי 17' להיות עם זכיין חדש. צאו לדרך.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה אולי להשלים את הדברים. במכרז כזה, ככל שתפרסמו, תצטרכו להפנות את תשומת לב המציעים לדיונים שנערכים בוועדת הכנסת בהצעת החוק הזו.
אתי בנדלר
¶
כן. ולשינויים שייתכן שיחולו, אם הכנסת תחליט לקבל את הצעת החוק הזאת בקריאה שנייה ושלישית. והם יצטרכו להגיש בהצעותיהם למשל התייחסות לעלות הקמת אתר אינטרנט.
היו"ר יואב קיש
¶
לא, תקציב בלי קשר, מבחינת לוחות הזמנים, תקציב של הכנסת זה בכלל לא היה מגיע עכשיו. זאת אומרת, התקציב, עזוב רגע את שינוי החקיקה, לצורך העניין יש לך היום תקציב לערוץ הכנסת להמשך? אין לך עדיין, כי זה עדיין צריך לעבור לדעתי במסגרת - - -
היו"ר יואב קיש
¶
הוא סיפור אחר. בוא נגיד ככה: אם יש בעיות בנושא תקציב, יכול להיות שנצטרך להקים את הוועדה המשותפת שדנה בנושא התקציב רק בשביל נושא ערוץ הכנסת, כדי להקל עליכם את לוחות הזמנים. זה אפשרי, נתייעץ על זה עם יושב-הכנסת, אני חושב שזה מהלך נכון. אבל הוא לא קשור למה שאנחנו מדברים כרגע.
כרגע אנחנו מדברים על חוק ערוץ הכנסת, שאני אומר לכם, מעבר לזה שצריך זכיין שיזכה במכרז, יצטרך להקים אתר אינטרנט שקודם לא היה. וזה אני חושב שהייתה הסכמה מלאה בוועדה, ושמעתם - - -
יונתן בייסקי
¶
זה לא רק לעניין האתר, אדוני. כשאנחנו כותבים את תנאי המכרז, מה המציעים יצטרכו להגיש, אנחנו חייבים להתייחס לתקציב, אחרת הם לא יידעו - - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אז על התקציב הוא ענה לך, שיכול להיות שלטובת זה כן נתכנס ונעשה את הדיון. ואת זה נזרז בלי קשר לתהליך החקיקה, שאפשר - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אז אתה צריך להגיד לי מתי אתה צריך לקבל את ה- plugin numberהזה בשביל לעמוד בלוחות הזמנים. נתייעץ עם יושב-ראש הכנסת, ונראה אם צריך, נכנס את הוועדה המשותפת, יושב-פה חשב של הכנסת.
צחי פנחס
¶
צחי פנחס מהמועצה לשידורי כבלים.
אני אומר: בהתייחס למה שציינה אתי, להפנות במכרז להצעת החוק שעברה בקריאה ראשונה, זה קצת יוצר אי ודאות מצד המתמודד, כי הוא לא ידע למה להתייחס ולאלה עלויות להתייחס. כי יכול להיות שבסופו של דבר ההצעה תעבור גם קריאה שנייה ושלישית, ובאמת הוא יהיה חייב להקים אתר אינטרנט, ויכול להיות שלא. והוא לא יכול להשלים אחר כך את ההצעה, once הגשת את ההצעה – זהו, ההצעה נדונה. השאלה אם כן להתייחס, לא להתייחס.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
זאת אמירה חשובה לפרוטוקול. אם לא יימצאו הפתרונות, הרי נחזור לפה ונחליט איך מתקדמים משם.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
יואב, צריך שתבקש בשם הוועדה ממנכ"ל הכנסת לקיים ישיבה דחופה עם חשב הכנסת ואיתם על הסוגיה של התקציב. הם יציעו, כי הם צריכים להגיד מה נכון: צריך 30, צריך 28, צריך 24.
היו"ר יואב קיש
¶
מתי תהיו מוכנים להתייחס לתקציב? לא, יש פה שילוב של דברים: יש מצד אחד דרישה תקציבית שלהם בהתאם למה שהם מעריכים, ויש את החלטת יושב-ראש הכנסת בעניין.
חיים אבידור
¶
תקציב ערוץ הכנסת, שנקבע לפני עשר שנים, והוא צמוד למדד מאז. אני מניח שחלו כמה תמורות בצורת הפעילות שתהיה עם ערוץ הכנסת. בנוסף לכך יש עוד כ-6,000,000 שקלים הפצת ערוץ הכנסת.
חיים אבידור
¶
עוד כ-1,000,000 שקלים להפצה לוויינית.
עכשיו, ישנם עוד הרבה תמורות שנוצרו כתוצאה מחיכוכים שונים שדנו פה, שזה הנושא של הנגשה של אתר האינטרנט, אתר אינטרנט שלא היה עד עכשיו.
חיים אבידור
¶
אז יש אתר אינטרנט שלא היה עד עכשיו, שהוא גם תוספות. יש את הנושא של המצלמות האלה, שהן בפני עצמן ידרשו איזה כוח אדם של שבעה-שמונה אנשים, שזה גם כן עלות מאוד מאוד משמעותית.
חיים אבידור
¶
אני לא יודע אם ישנה ירידה או אין ירידה. חלק גדול מהעלויות זה עלויות כוח אדם, אני לא חושב שיש ירידה בעלויות כוח אדם.
היו"ר יואב קיש
¶
אני רוצה רגע להתייחס לתקציב, ובזה נסיים את נושא התקציב, כי זה לא נושא הדיון היום. אנחנו בנושא התקציב מחכים לשמוע מכם, מהמועצה לכבלים ולווין, מתי ה"דד-ליין" שלכם לקבל את ה-plugin number של התקציב. מזה נגזור אחורה יחד עם יושב-ראש הכנסת וצוות התיאום, איך באמת יושבים ביחד ומוצאים מה הדבר הנכון. ואם צריך לכנס את הוועדה המשותפת, שתיתן אישור פרה-תקציבי לחלק, לסעיף הזה בעניין הזה, נראה לי שזה יהיה הגיוני. ואולי אני לא מספיק מכיר את כל הדברים, אבל נראה לי שלאור המצב זה יהיה הגיוני וראוי שנעשה את זה, ואם כך נעשה. זה לגבי התקציב.
מה שחשוב לי, שבאמת תהיו מתואמים עם צוות התיאום, שבסופו של דבר הוא גם זה שעובד מול יושב-ראש הכנסת, ודרכו נגיע באמת, לפחות שהכנסת לא תעצור אתכם בנושא התקציב, שזה יהיה סגור, העניין הזה. אז נושא התקציב ואיך מתנהלים אתו - - -
צחי פנחס
¶
אני רק רוצה לציין משהו אחד לעניין התקציב. התקציב הוא כמובן תנאי בסיסי, ויש לו חשיבות במכרז מסוג זה.
צחי פנחס
¶
כי כפי שדיברנו בפעמים הקודמות, מכרז מסוג "beauty contest". אז גם על איכות ההצעות זה תלוי תקציב.
היו"ר יואב קיש
¶
זה ברור. ללא קשר לחקיקת חוק ערוץ הכנסת, נושא התקציב היה צריך להיות סגור ומוסדר, להגיע להסכמות בכל מקרה. כן, גואטה.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. אני רוצה לנגוע בנקודה מעבר לנושא התקציב והחששות שלהם, שהן חששות ברורות לחלוטין. אבל יכול להיות שיש פה עוד משהו שמסתתר ומפחדים לדבר עליו. רק אתמול היינו בדיון בוועדת הכלכלה על תאגיד השידור הציבורי, שדיברו שצריך לרוץ לרוץ לרוץ לרוץ, ופתאום הרימו להם handbrakes והכול בוקה ומבולקה. ואני חושב שאנחנו קצת קצת דוחקים אותם לפינה, כשאומרים להם: תתחילו לרוץ, וכשברקע הם שומעים שמישהו כזה או אחר פתאום עוצר את הכול עם handbrakes. אז יכול להיות שהם לא יכולים להגיד את זה בריש גלי, אז אני - - -
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
בבקשה, אז המצב הוא עוד יותר מפחיד. לכן קצת קשה בכל זאת להגיד להם: רוצו, רוצו, תתחילו לרוץ, כי אנשים עם חששות. וצריך כן לגלות רגישות לעניין הזה.
היו"ר יואב קיש
¶
כי אני רואה את שלי אומרת: יש בזה משהו, כשרק בדיוק הקודם אמרה: צאו למכרז, צאו למכרז.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אני אומרת: צאו למכרז. אבל הוא אומר דבר נכון, גואטה. הוא אומר: נוכח הדוגמה שהייתה עם התאגיד, הם יוצאים למכרז, אבל באי ודאות מה יקרה עם המכרז הזה.
היו"ר יואב קיש
¶
אגיד לכם מה. בסך הכול הרי יש לנו כרגע, לאחר הארכה כבר של שישה חודשים, את התאריך של מאי 17'. עכשיו, אני אומר לכם שנתקפתי לא מעט על זה שכביכול בוועדה הזו - - -
היו"ר יואב קיש
¶
חשבתי שהיית נותן לי ציטוט קצת יותר חזק, גואטה.
הותקפתי שבוועדה הזו כביכול מנסים להכניס שחקנים מסוימים, להוציא שחקנים אחרים מהשוק, לעשות איזה השתלטות עוינת על ערוץ הכנסת, בלי שום קשר למציאות, שום קשר למציאות. ואת זה ראינו בדבר הכי פשוט, שלא נגענו בסעיף של מי שמתמודד במכרז. מה שהיה לפני לדעתי כתריסר חי ועומד ותקף גם לגבי הצעת החוק הזו.
ולכן, בדיוק מהסיבה הזו, כדי להראות לכולם, שאין פה כוונות נסתרות ואין פה איזה אג'נדה, ואף אחד פה לא מנסה לנהל ולהשתלט על מי יודע מה, הכול סיפורי סבתא כמו שאומרים, ובגלל זה אמרתי, יחד עם זה שלא מעט פעמים שמעתי גם את חברת הכנסת יחימוביץ אומרת: בואו נצא כבר למכרז, אמרתי: בואו נצא למכרז.
החוק עבר קריאה ראשונה, יש קריאת כיוון, זה לא קריאה שלישית. אני מקווה שאם נגיע להסכמות נסיים אותו ככל המוקדם, אולי אפילו בשבוע הקרוב. ואם לא, אז הם עדיין למכרז, ויישבו כמו שצריך גם עם צוות התיאום, גם על התקציב, גם על הדברים, ובסופו של דבר אז מקסימום נשלים אותו בתחילת המושב הבא. זה לוחות הזמנים וזו הכוונה שלי לפעול.
טוב, מישהו רוצה עוד להתייחס? כן, שלי.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
קודם כול, אני חושבת שבידיעה שזו הסיטואציה ואנחנו מנתקים בין היציאה למכרז לבין החקיקה, סוגיית התקציב היא סוגיה מאוד משמעותית למכרז.
חיים אבידור
¶
לא, שלי. התקציב צריך להיסגר בלוחות זמנים הרבה יותר קצרים מהמכרז, היות שלנו יש תקציב לסגור עד סוף שנה זו.
חיים אבידור
¶
אני צריך בחודשיים הבאים, אחרת אני ננעל עד סוף 2018 עם התקציב. אל תשכח שזה תקציב לשנתיים. אנחנו צריכים תוך חודשיים - - -
היו"ר יואב קיש
¶
השאלה מה להגדרתך זה תקציב. תקציב עובר רק כשהוא עובר בכנסת בקריאה שלישית במליאה. זה יקרה רק אולי אפילו בינואר-פברואר, אני לא יודע מתי. ולכן אני לא יודע להגיד, אתה יכול להגיד הצעת תקציב. בוא, אנחנו צריכים להתקדם איתם, ואם הוועדה המשותפת תאשר את התקציב, לפחות לסעיף זה, אז נדע שאנחנו סגורים.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אוקיי. אז רק אני רוצה להעיר על זה שתי הערות. אחת, זה כבר נאמר, שסוגיית אתר האינטרנט צריכה לקבל ביטוי תקציבי. שתיים, שסוגיית השחיקה והגדילה בעלויות, כי התקציב הוא נכון ללפני 12 שנה, והוא לא זז מאז, גם צריכה להיבחן.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
ודבר נוסף, אני לא יודעת מי הגוף הבא שיפעיל את ערוץ הכנסת ויזכה במכרז, אבל במידה רבה הרבה פעמים חדשות ערוץ 2 ספגו עלויות, בכך שהם למשל העבירו "סינקים", "אינסרטים" - -
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
- - המפעיל הנוכחי העביר לערוץ הכנסת, וככה הם יכלו להסתדר בתקציב מאוד זעום. אני לא יודעת אם זה יהיה המצב גם בעתיד.
לכן העובדה שהם הצליחו לייצר את הדבר הנפלא הזה - - -
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
- - יהיה מסוגל לתת תוכן אפילו זהה בהיקף כזה בעלות שהיא ריאלית, כי כיום העלות היא לא ממש ריאלית.
היו"ר יואב קיש
¶
דרך אגב, אני לא בטוח שמה שאמרת, שהם יכלו, לא יכלו. אני לא מכיר את הנושא שחדשות 2 יכלו להעביר חומרים לערוץ הכנסת.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
יש דבר כזה שקוראים לו "פול". זה קורה אפילו בין מערכות מתחרות, רק שתדע. לפעמים יוצא כתב - - -
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
על כל הפנים, אז זה שלושת הדברים האלה: התאמה למדד או לשינויים, אתר האינטרנט, ומה הם יכולים לקיים באופן עצמאי, גם בהנחה שלא חדשות 2 יהיו - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
שאלה אחת, גם בגלל שהאינטרנט פתאום נכנס לדיון התקציבי: למה הייתה ההחלטה הזאת? כאילו, כהדיוט בעניין, אני אומר: זה שאתר האינטרנט של הערוץ הוא אתר הכנסת, זה יתרון אדיר, כי זה מושך קהל לאתר הכנסת. ולכאורה, הערוץ הזה שתפקידו ליצור חשיפה לכנסת, במקום לעשות שני אתרים שיקבלו פחות חשיפה, שיהיה אתר אחד. זאת אומרת, למה התקבלה ההמלצה הזאת שיהיה אתר נפרד לערוץ הכנסת? לכאורה, ההיגיון הפשוט שלי אומר שיהיה ערוץ אחד.
אתי בנדלר
¶
כי הרעיון, חבר הכנסת פולקמן, שערוץ הכנסת, ומזה התחילו הדיונים, זה לא ערוץ של הכנסת, זה ערוץ שמביא את ענייני הכנסת.
אתי בנדלר
¶
ולכן יש הפרדה, ואמורה להיות הפרדה, כמעט חומה סינית בין התנהלות הכנסת, לרבות באתרה, לבין שידורי הערוץ.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
לא, רועי, יש משהו מאוד נכון בזה שיש ערוץ מונגש של הכנסת, שהוא פורמלי של הכנסת, ויש בו את דיוני הוועדות ואת דברי הכנסת, ואת הפרוטוקולים, והכול ברור. ויש ערוץ שהוא סמי עיתונאי או עיתונאי לגמרי.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אני לא מכירה, שיוצאים למכרז ואומרים: יש חוק בדרך, אז תתכתבו אתנו תוך כדי מכרז ותראו מה קורה אצלנו. אין חיה כזאת.
היו"ר יואב קיש
¶
לא, יש צוות תיאום בלי קשר. יש צוות תיאום, שגם אם לא היינו נוגעים בחוק הזה, הם היו צריכים להיוועץ אתו, לצורך העניין, בלי קשר. הרי זה חלק מלוחות הזמנים של המכרז גם ככה. אז זה הכול.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לא, כי הצוות תיאום כאילו יקבל דירקטיבה, זה ברוח החוק. אבל בסדר, זה תמיד היה קיים.
היו"ר יואב קיש
¶
דרך אגב, שואלת שולי שאלה טובה. היא אומרת: רגע, אז מה אנחנו אומרים להם עם אתר האינטרנט במכרז? אז אני אומר: לגבי נושא אתר האינטרנט, אני חושב שהם ראו בצורה הכי ברורה, שבסעיף הזה לא היו איזשהם אי הסכמות או חיכוכים.
היו"ר יואב קיש
¶
ולכן הם יכולים להבין שהדבר הזה הולך להתקדם למקום הזה. ולכן, יחסית, זה נכון שזה שינוי, אבל לפחות אנחנו לא מדברים על נושא מהותי בעניין.
היו"ר יואב קיש
¶
טוב. אז אני רוצה להתקדם לנושא קריאה שנייה ושלישית. אמרתי: אני לא רואה לחץ של זמנים בעניין, אבל כן אשמח אם ננהל את הדיון בתכליתיות. ונתחיל. בבקשה, אתי, את יכולה לעבור להקריא. מה שאני מציע זה שפשוט נקריא מהתחלה, ובמקומות שיש חילוקי דעות או שנעצור אותם, נבדוק אותם - - -
אתי בנדלר
¶
תיקון שם החוק
1.
בחוק שידורי טלוויזיה מהכנסת, התשס"ד-2003 (להלן – החוק העיקרי), בשם החוק, במקום "טלוויזיה מהכנסת" יבוא "ערוץ הכנסת".
מה שאומר שהחוק ייקרא בסופו של דבר חוק שידורי ערוץ הכנסת, התשס"ד-2003.
אתי בנדלר
¶
תיקון סעיף 1
2.
בסעיף 1 לחוק העיקרי – הערה: זה סעיף מטרת החוק – במקום "שידורי טלוויזיה מן הכנסת" יבוא – אני מוסיפה את המילה "את" – "שידורי ערוץ הכנסת בטלוויזיה ובאינטרנט", במקום "מישדרים אחרים" יבוא "מישדרים מוספים", במקום "ולעבודתה" יבוא "ולמגוון היבטי עבודתה", ובסופו יבוא "ובכללם את מעמד הכנסת כבית הנבחרים של המדינה, והכול בזיקה לעבודת הכנסת ובדרך שתבטיח שקיפות לגבי עבודתה".
אם מישהו רוצה להבין את המשמעות של ההצעה הזאת, אני מפנה אתכם לנוסח המשולב, שבו בעצם רואים איך ייקרא הסעיף ככל שההצעה הזאת תתוקן. ואני מבקשת, אדוני היושב-ראש, לקרוא את הנוסח המשולב, כי נדמה לי שאפשר להשמיט כאן עוד מספר מילים שבטעות לא השמטנו.
אתי בנדלר
¶
אז אני רוצה לקרוא את הנוסח המשולב עם תיקון מוצע נוסף.
1. מטרתו של חוק זה להסדיר את שידורי ערוץ הכנסת בטלוויזיה ובאינטרנט, והפצתם לציבור הרחב, כדי לאפשר נגישות לדיוני הכנסת - - -
אתי בנדלר
¶
למחוק: יחד עם שידורים מוספים בעלי עניין ציבורי, כי בעצם הגדרנו כבר שערוץ הכנסת, אם תסתכלו - - -
אתי בנדלר
¶
נגיע לזה בתיקונים של הסעיף הבא, של סעיף ההגדרות, אבל ערוץ הכנסת והערוץ, בוצע בהגדרה הזאת שינוי באופן שזה ערוץ הכנסת שבו ישדרו שידורי הכנסת והמישדרים המוספים בטלוויזיה ובאינטרנט. לכן אני לא צריכה להתייחס כאן למישדרים המוספים בסעיף המטרה.
ובכן, הנוסח שאני מציעה שיהיה סופי בסעיף 1 הוא: מטרתו של חוק זה להסדיר את שידורי ערוץ הכנסת בטלוויזיה ובאינטרנט, והפצתם לציבור הרחב, כדי לאפשר נגישות לדיוני הכנסת ולמגוון היבטי עבודתה, לטפח מודעות אזרחית ולחזק את ערכי הדמוקרטיה ובכללם את מעמד הכנסת כבית הנבחרים של המדינה, והכול - - -
אתי בנדלר
¶
אמרתי. הנוסח הקודם היה: מטרתו של חוק זה להסדיר שידורי טלוויזיה מהכנסת יחד עם מישדרים מוספים. עכשיו מחקנו את המילים: שידורי טלוויזיה מן הכנסת, וכתבנו: את שידורי ערוץ הכנסת בטלוויזיה ובאינטרנט, כשערוץ הכנסת כבר מוגדר ככלל השידורים מן הכנסת, שזה כולל גם שידורי המליאה, הוועדות, אירועים, וגם שידורים מוספים אחרים. אז אין צורך לעשות כאן את ההפרדה הזאת. זה לא משנה שום דבר מבחינת התכנים, זה עניין של - - -
אתי בנדלר
¶
לא, את זה אני מוחקת, משום שהמשדרים המוספים בעלי עניין ציבורי, יש לנו הגדרה לאחר מכן של מישדרים מוספים, ונגיע לזה. אבל זה מיותר, כי כשאני אומרת: מטרתו של חוק זה להסדיר את שידורי ערוץ הכנסת בטלוויזיה ובאינטרנט, ואני משתמשת במילה "שידורי ערוץ הכנסת", ושידורי ערוץ הכנסת מוגדרים לאחר מכן: ערוץ הכנסת, שבו ישודרו שידורי הכנסת והמישדרים המוספים. זאת אומרת, בעצם השימוש במילה "שידורי ערוץ הכנסת", זה כולל כבר גם את השידורים המוספים, אז אני לא צריכה לחזור על זה עוד פעם.
אתי בנדלר
¶
כן, זו הגדרה יותר מדויקת, משום שכאן בסעיף המטרות אנחנו לא רוצים להכתיב לערוץ הכנסת, שישדרו מישדרים מוספים רק אם הם חושבים שהם בעלי עניין ציבורי, כי אנחנו לא יודעים מה זה עניין ציבורי לצורך העניין הזה, אנחנו מגדירים את הנושאים.
אתי בנדלר
¶
סליחה, סעיף 3. סעיף 3 מתקן את סעיף 2 לחוק העיקרי, שהוא סעיף ההגדרות. ובכן:
תיקון סעיף 2
3.
בסעיף 2 לחוק העיקרי –
(1) בהגדרה "הגוף המשדר", במקום הסיפה החל במילה "לביצוע" יבוא "לשידורים לפי חוק זה";
ההגדרה הסופית, אם כך, של הגוף המשדר: בעל הרישיון לשידורים לפי חוק זה. כל השאר מיותר.
(2) בהגדרה ""הערוץ", "ערוץ הכנסת"", בסופה יבוא "בטלוויזיה ובאינטרנט";
כך שההגדרה של הערוץ או ערוץ הכנסת תהיה: ערוץ הכנסת, שבו ישודרו שידורי הכנסת והמישדרים המוספים בטלוויזיה ובאינטרנט.
(3) בהגדרה "מישדרים מוספים", במקום "מישדרי טלוויזיה," יבוא "מישדרים", ובסופה יבוא "והכול בזיקה למגוון היבטי עבודת הכנסת, לפעילות חברי הכנסת או לפעילות פוליטית.";
ההגדרה הסופית, אם כך, המוצעת תהיה: "מישדרים מוספים" – מישדרים העוסקים בענייני הכנסת, מישדרים שמטרתם טיפוח מודעות אזרחית וחיזוק ערכי הדמוקרטיה - - -
אתי בנדלר
¶
בכחול זה סעיף 3(3). בהגדרה "מישדרים מוספים". ועכשיו אני קוראת את ההגדרה, כפי שהיא תיראה לאחר התיקון, אם התיקון יתקבל.
"מישדרים מוספים" – מישדרים העוסקים בענייני הכנסת, מישדרים שמטרתם טיפוח מודעות אזרחית וחיזוק ערכי הדמוקרטיה, או שעניינם מתן מידע או העשרה, והכול בזיקה למגוון היבטי עבודת הכנסת, לפעילות חברי הכנסת או לפעילות פוליטית;
אני מזכירה שהמילים: לפעילות חברי הכנסת או לפעילות פוליטית, הוספו בעת הדיון בוועדה בהכנה לקריאה הראשונה.
היו"ר יואב קיש
¶
שלי, אנחנו בונים שנעקוב אחרייך אחרי שתעשו את הוועידה, אפשר יהיה גם בתור תפקיד עתידי לעקוב גם אחרייך.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אני אומרת, שאם ראש הממשלה נואם באיפא"ק, אז לצורך העניין גם ראוי לכיסוי.
אתי בנדלר
¶
אני עוברת לפסקה 4.
(4) בהגדרה "שידורי הכנסת", במקום "שידורי טלוויזיה" יבוא "שידורים", ובסופה יבוא "(בחוק זה – אירועים ממלכתיים)".
אתי בנדלר
¶
אוקיי, כל פעם שאקרא אגיד מאיפה אני קוראת. סעיף 3 פסקה (4) בכחול: בהגדרה "שידורי הכנסת", במקום "שידורי טלוויזיה" יבוא "שידורים", ובסופה יבוא "(בחוק זה – אירועים ממלכתיים)".
כאן מתקנים את ההגדרה "שידורי הכנסת". אני עוברת לנוסח המשולב, כדי שתראו מה תהיה ההגדרה, ככל שהתיקון המוצע יתקבל: "שידורי הכנסת" – שידורים של ישיבות מליאת הכנסת, של ישיבות ועדות הכנסת, ושל אירועים ממלכתיים הנערכים על ידי הכנסת במשכן הכנסת או מחוץ למשכן (בחוק זה – אירועים ממלכתיים).
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
זה דבר נכון. אירועים ממלכתיים נעשים בחלקם גם מחוץ לכנסת, ונכון להביא אותם גם בערוץ הזה.
אתי בנדלר
¶
שתיקתי הייתה שתיקה טקטית. הרמתי את ראשי כדי לראות אם מישהו מעיר הערות, כדי לדעת אם אני יכולה להוריד ישר ולהמשיך לסעיף 4.
אתי בנדלר
¶
לא, כשנגיע לסעיף הצילום של אירועים ממלכתיים, שיש לזה התייחסות, אזכיר שוב מדוע היה צורך להתייחס לזה באופן מפורש.
אתי בנדלר
¶
אני עוברת סעיף 4 בכחול, המתקן את סעיף 3 לחוק העיקרי.
תיקון סעיף 3
4.
בסעיף 3 לחוק העיקרי, האמור בו יסומן "(א)" ואחריו יבוא:
"(ב)
(1) בשידורי ערוץ הכנסת ייכללו שידורים בטלוויזיה ובאינטרנט, וכן שידורים הנלווים להם במישרין, לרבות שירותי חוזי או שמע - - -
אתי בנדלר
¶
קודם כול, אומר שההגדרות האלה: "שירותים הנלווים להם במישרין, לרבות שירותי חוזי או שמע", זה מונח ששגור בכל חוקי התקשורת. גם בחוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, גם בחוק התקשורת (בזק ושידורים), וגם בחוק - - -
אתי בנדלר
¶
חוק השידור הציבורי הישראלי – זה השם המלא שלו. והכוונה באופן כללי לשירותים נלווים, למשל זה בשלט מאפשר לך להיכנס למידע על אותו משדר שמשודר כרגע וכך הלאה. ויש עוד כל מיני שידורים נלווים.
"ולעניין שידורי הטלוויזיה – לרבות שידורים דו-כיווניים או הידודיים; בשידורים באינטרנט ייכללו רק שידורי הכנסת, בין אם הם משודרים בטלוויזיה ובין אם לאו, והמישדרים המוספים ששודרו בטלוויזיה או המשודרים בה.
(2) על השידורים באינטרנט יחולו ההוראות לפי חוק זה, בשינויים המחויבים, אלא אם כן נקבע בחוק או בתקנות לפי סעיף 4 כי הן חלות על שידורי הטלוויזיה בלבד."
בעצם סעיף 3(א) לא חל בו שינוי. הוא אומר ששידורי הכנסת והמישדרים המוספים ישודרו בערוץ הכנסת בהתאם להוראות חוק זה.
אתי בנדלר
¶
ב-3(א) בלבן. סעיף 3 בנוסחו הנוכחי כולל משפט אחד בלבד, שהוא: "שידורי הכנסת והמישדרים המוספים ישודרו בערוץ הכנסת בהתאם להוראות חוק זה". בהוראה זו לא חל שום שינוי, רק מה שנאמר, אנחנו מסמנים אותה כסעיף קטן (א), ולאחר מכן מוסיפים סעיף קטן (ב), שבו שתי פסקאות, ובהן מפורט מה יהיה בטלוויזיה מה יהיה באינטרנט.
אתי בנדלר
¶
מפוקחים רק אותו חלק, קודם כול, מה שנקבע כאן, בהתאם להחלטת ועדת הכנסת בעת ההכנה לקריאה הראשונה היא שלא יהיו משדרים עצמאיים באתר האינטרנט, אלא בעצם רק מה שמשודר בטלוויזיה או מה שהופק לשם שידור בטלוויזיה. וספרייה של שידורי כל הוועדות שמוקלטות, שמצלמים אותן.
אתי בנדלר
¶
כי האתר יכלול אך ורק, כפי שאמרנו, את מה שיש בשידורי הטלוויזיה, פלוס ספריית VOD של ועדות הכנסת. וגם על זה תצטרכו לפקח, שלמשל אכן בספרייה הזאת כלולות כל הוועדות שצריך היה לצלם אותן, ושהן נגישות.
אתי בנדלר
¶
אני עוברת לסעיף 5 בכחול, שמתקן את סעיף 4 לחוק העיקרי.
תיקון סעיף 4
5.
בסעיף 4 לחוק העיקרי –
(1) במקום כותרת השוליים יבוא "קביעת מדיניות לעניין שידורי ערוץ הכנסת";
(2) בפסקה (3), בסופה יבוא "בשידור חי ובשידור ראשון שאינו שידור חי;";
(3) בפסקה (4), במקום "ממלכתיים" יבוא "רשמיים";
(4) פסקה (7) – תימחק.
אני עוברת לסעיף 4 המשולב. סעיף 4 עניינו בקביעת תקנות מדיניות על-ידי ועדת הכנסת. כפי שהסברתי בישיבה הראשונה, שידורי ערוץ הכנסת מבוססים על נורמות שנקבעו במספר מסמכים. בראש וראשונה, חוק שידורי טלוויזיה מהכנסת. מתחתיו תקנות מדיניות שהתקינה ועדת הכנסת. אני מדגישה, שמדובר במדיניות בלבד, וכך אכן נאמר ברישה לסעיף 4: ועדת הכנסת תקבע בתקנות מדיניות לעניין – וכאן יש רשימה של נושאים, שבהם הוסמכה ועדת הכנסת לקבוע תקנות מדיניות. מתחת לתקנות יש כללים שקובעת המועצה לשידורי כבלים ולווין, הרגולטור של הערוץ. מתחת לזה יש שני מסמכים: הרישיון שניתן לבעל רישיון לשידורים, והסכם בין בעל הרישיון לשידורים לבין הכנסת.
ובכן, ככל שמדובר בסמכות ועדת הכנסת לקבוע מדיניות, אז קודם כול הנושא הראשון שלא חל בו שינוי זה מאפייני הערוץ והשידורים בו.
(2) היקף השידורים בערוץ ומשכם, ובלבד שלא יקוימו שידורים בשבת ובמועדי ישראל;
(3) אופן סיקור שידורי הכנסת, לרבות דרך קביעת ישיבות ועדות הכנסת שדיוניהן ישודרו - - -
אתי בנדלר
¶
סעיף 4 בנוסח המשולב, נמצא בראש עמוד 2.
ובכן, בעצם השינוי המוצע הוא רק בשתי פסקאות: אחד, בפסקה (3), שבו מדובר על "אופן סיקור שידורי הכנסת, לרבות דרך קביעת ישיבות ועדות הכנסת שדיוניהן ישודרו בשידור חי ובשידור ראשון שאינו שידור חי".
ובפסקה 4, שימו לב שהיה כאן: סיקור אירועים ממלכתיים בעלי חשיבות לאומית. אין כאן הכוונה לאותם אירועים ממלכתיים שהגדרנו בסעיף 1, אלא בעצם ועדת הכנסת הוסמכה לקבוע מדיניות – אם היא תמצא לנכון לעשות כן, עד היום לא מצאה לנכון לעשות כן – להורות בעניין סיקור אירועים שלא נערכים על-ידי הכנסת, אלא אירועים ממלכתיים רשמיים אחרים.
אתי בנדלר
¶
לא, "שירים לזכרם" זה של הכנסת. איזה אירועים רשמיים רבים יש? אצל נשיא המדינה, הטקס ביום העצמאות, טקס קבלת פרס ישראל.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
סוף-סוף כותרת מוועדת הכנסת: חבר הכנסת גואטה מציע: מצעד צבאי בשילוב מצעד הגאווה. ככה שלי אמרה.
אתי בנדלר
¶
אני מפנה שוב את תשומת הלב לכך שמוצע למחוק את פסקה 7, משום שהנושא של ליווי שידור הערוץ בכתוביות או תרגומם לשפת סימנים מעוגן היום בחוק ספציפי בעניין הזה.
אתי בנדלר
¶
הוא לא חל על האינטרנט. מה שיכול לחול על האינטרנט, ובדקנו את זה עד כה, זה חוק הנגישות. ולגבי חוק הנגישות בעצם המסקנה שלנו היא שהוא לא יחול על האתר הזה, משום שהוא חל או על שירותים ציבוריים או על מקומות ציבוריים, והאתר הזה לא נכלל.
אורי שלוש
¶
אחרי שפה זה נמחק, לא יכול לבוא ממקום אחר, שצריך באינטרנט לשים כתוביות או שפת סימנים? זאת הבדיקה שלכם?
אתי בנדלר
¶
במצב המשפטי הנוכחי – אין. אבל בעתיד יכול להיות.
אני עוברת, אם כך, לסעיף 6 בכחול. סעיף 6 בכחול עניינו הוספת סעיפים 4א ו-4ב. אחרי סעיף 4 לחוק העיקרי יבוא: צילום ושידור של הדובר בישיבות מליאת הכנסת – 4א.
אתי בנדלר
¶
"בעת צילום ושידור של ישיבות מליאת הכנסת, ישדר הגוף המשדר את מי שקיבל רשות דיבור מיושב ראש הישיבה או את יושב ראש הישיבה כשהוא הדובר; אין בהוראות סעיף זה כדי למנוע מהגוף המשדר לצלם ולשדר במקביל התרחשויות אחרות במליאת הכנסת, במהלך דברי הדובר".
ברשותך, אדוני היושב-ראש, אני רק רוצה לפנות למר בלוך בשאלת הבהרה.
אתי בנדלר
¶
הוא בעצם שאחראי על המצלמות גם במליאה וגם בוועדות.
ומה שרציתי לוודא אתך, במליאה כידוע יש חמש מצלמות. האם הן כל הזמן מצלמות והבמאי מחליט את מה לשדר, או שהן מופעלות רק כשהבמאי מחליט?
אתי בנדלר
¶
אז אם כך, כשכתבנו: בעת צילום ושידור של ישיבות מליאת הכנסת ישדר הגוף המשדר את מי שקיבל – לא יצלם וישדר אלא ישדר, כי לצלם זה מצולם כך וכך. זה הדיוק שרציתי לעשות. אם כך, כתבנו נכון, רציתי לוודא את העניין הזה.
היו"ר יואב קיש
¶
אני רק לגבי הסעיף הזה, עוד פעם, רוצה להזכיר, באמת לגבי הסעיף הזה היו חברות כנסת – נגיד ככה – שלא הסכימו לסעיף הזה בוועדה. הנושא הזה היה חלק ממסקנות הוועדה הציבורית בראשות השופטת בדימוס פריש, בעקבות חלק ממקרים שחברי כנסת, הם עצמם פנו ואמרו, שכיש דובר במליאה ראוי שיצולם. המסקנה הייתה: כדי עדיין לאפשר - - -
היו"ר יואב קיש
¶
ישודר. הרי זה בדרך כלל ב-live, בדרך כלל שזה במליאה זה live גם.
עכשיו, הנקודה הייתה, כדי למנוע מצב שבו זה משעמם או לתת קצת גיוון, הרי זה לא הגיוני לשים – מה זה לא הגיוני? יש כאלה שחושבים שרק הדובר ולא משנה כלום. אני לא בגישה הזו, אני חושב שזו טעות לשים רק את הדובר ולא משנה כלום. אבל מצד שני, אני בהחלט כן חושב, שזה פרלמנט, שבו אנחנו כחברי כנסת, כשאנחנו עולים לדבר, חשוב שישמעו וייראו אותנו.
ולכן ההצעה שבעיני היא הכי הגיונית – וכמובן אפשר להתווכח על זה, אני יודע שחלק חושבים שזה הוראות בימוי, בעיני זו הצעה שהיא לגיטימית והגיוניות – אומרת ככה: מי שעולה לדבר, שומרים אותו בבועה קטנה, בסופו של דבר גם אם מצלמים התרחשויות במליאה. לא עוזבים אותו לגמרי ומשאירים רק את המליאה עם זה שח"כים מדברים או אני לא יודע מה, לא מקשיבים או כן מקשיבים, או מתנפלים על זועבי או לא מתנפלים על זועבי. מראים עדיין את הפנים.
גם, לצורך העניין במקרה זועבי, אם כבר לקחתי, היו ממשיכים להראות את זועבי על הדלפק, ומראים את ההתרחשויות במליאה ביחד, בעיני זה סעיף נכון, אבל כמובן פותח את זה להתייחסויות. שלי, רצית להתייחס. בבקשה.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
טוב. קודם כול, הסיבה לזה שהסעיף מוכנס היא לא מקובלת עלי. זה שהיו איקס חברי כנסת, לדעתי לא יותר מאחד או שניים, שהתלוננו שהמצלמה לא מתמקדת בפניהם כשהם מדברים, איך די בזה כדי לחוקק חוק. בכל הכבוד, באמת. ואני יודעת שלרוב חברי הכנסת זה לא מפריע.
אחד האתגרים של ערוץ הכנסת, שגם הערוץ הזה במתכונתו הצליח להגיע אליו, הוא לעניין את הציבור ולגרום לו בכלל להסתכל עלינו. אחת הסיבות שהציבור צופה בשידורי מליאת הכנסת היא העובדה שגם במליאה מתרחשים דברים מאוד מעניינים. לו היה talking heads כל הזמן, הצפייה הייתה נמוכה בהרבה. לכן במידה רבה ייגרם עוול גם לדובר, אם יראו רק את הדבר. זה פשוט מעלה רייטינג ומעורר עניין, וגם משקף לציבור את מה שמתרחש במליאת הכנסת, שזה דבר מאוד חשוב.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אני מדברת עכשיו אפילו על רמת העניין ועל המקצועיות שבדבר. למשל באחד הלילות האחרונים, כשהיה הדיון על חוק ההדחה, אם איני טועה, עמד ניסן סלומינסקי על הדוכן 11 דקות רצופות בלי לדבר. בלי לדבר. היה בלגן, זה אמר ככה, זה אמר ככה. האם אנחנו מחויבים לראות את פניו של ניסן סלומינסקי שותק בבועה 11 דקות?
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
יכול להיות. אבל הנה לך דוגמה, והיא לא היחידה, לאיוולת בהוראה הזאת שמוכתבת בחוק. וזה דבר שהוא חסר תקדים, להכתיב בחוק מחוקי המדינה איך יהיו בדיוק הוראות הבימוי. עד היום לא נתקלנו בבעיות כאלה, כי בסוף יש אדם מקצועי שיושב בקונטרול, והוא משדר רוב הזמן את דברי הנואם. ולפעמים הוא מראה שהמליאה ריקה, וגם לזה יש חשיבות מאוד גדולה, להראות שהמליאה ריקה. ולפעמים מתרחש במליאה - - -
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
לפעמים היא מלאה. לא, אני אומרת שאפילו אם לא קורה בה כלום והיא ריקה, גם אז זה אירוע. על אחת כמה וכמה כשמתרחש בה אקשן ממש רציני ואירוע חדשותי, שמעניין את כל עם ישראל. עם ישראל לא חייב לראות גם בועה עם שלי יחימוביץ שותקת על הדוכן. אין הכרח, זה פשוט מטופש. וזה גם מבחינה טלוויזיונית - - -
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
על כל פנים, אני אומרת: חבר'ה, הסעיף הזה נולד באופן סתמי ומקרי. אני אפילו לא חושבת שיש בו זדון, אני חושבת שהוא מטומטם. ולפעמים אנחנו לא חייבים לחוקק חוקים מטומטמים.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
שלי, או ללכת עם זה עד הסוף, ונגיד לצלם רק מהצד הטוב של הדובר. שכל חבר כנסת יקבע מה הצד הטוב שלו, וערוץ הכנסת יחויב לצלם רק מהצד הטוב, אם יש כזה צד.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
נכון. אני רוצה שיצלמו אותי רק מצד ימין. אתה יודע מה? על זה אלך, כי צד ימין שלי מצטלם יותר טוב מצד שמאל, אז אני מוכנה. אני מוכנה לפשרה.
היו"ר יואב קיש
¶
אז אם מישהו יציע הצעה אחרת, אני אומר: השילוב היה בזמנו – אני מסביר עוד פעם את הלוגיקה שהייתה הייתה לוגיקה שאמרה: מצלמים רק את הדובר. אני לא זוכר אם זו הייתה ההמלצה.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
דרך אגב, זה כן עולה בקנה אחד עם מה שהיא אומרת. אולי אפשר לומר, שאם הוא לא דובר והוא לא מדבר, אז אין שום עניין לשבת עשר דקות ולשמוע אותו.
אתי בנדלר
¶
הייתה הרבה יותר רחבה. הייתה להסמיך את המועצה לקבוע כללי צילום וסיקור, סיקור וצילום, באישור ועדת הכנסת. הם המליצו למשל שאסור יהיה לצלם את סוד שיחו של אדם מה שנקרא, למשל מסך האייפון או האייפד שחבר כנסת מחזיק בידו, או פתקים וכו'. ההמלצה הייתה הרבה יותר רחבה.
יושב-ראש הכנסת החליט לא לקבל את ההמלצה הרחבה כל כך של הוועדה. אבל לאחר שהוצגו בפניו סקירות של הנעשה בפרלמנטים אחרים בעולם, ובחלק ניכר מהפרלמנטים באמת יש הוראה להתמקד בדובר, אז החליט היושב-ראש להשאיר את דרך הצילום לבעל הרישיון, אבל לחייב לצלם - - -
היו"ר יואב קיש
¶
קודם כול, יש, וגם את זה חשוב לצלם. ואני חושב עוד פעם, בסופו של דבר כשאנחנו מגיעים לדבר במליאה ועולים לדבר, זה לא קורה כל יום ולא קורה כל הזמן – אני לא יודע, אולי לא אצל אחרים – אצלי, ואני אומר עוד פעם: אני מבין את ההתייחסות הזו של פרלמנטים אחרים, שאומרים שמצלמים רק את הדובר. מבין אותה – לא מסכים איתה, מבין אותה.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
בבריטניה אתה רואה כל הזמן את הקהל, מחיאות כפיים. באסיה אתה רואה מכות במליאה.
היו"ר יואב קיש
¶
יש פרלמנטים רבים שזה נעשה, וגם סוקר לנו פעמים רבות, היה פה, גם הציגו את זה, יש פרלמנטים רבים שכאשר יש דובר במליאה מציגים רק את הדובר. זה חלק מהסקירה שנעשתה. אבל אני לא אומר, עוד פעם, שאני לגמרי מסכים עם זה. אני מבין את זה.
היו"ר יואב קיש
¶
אה, לא ראיתי שביקשת.
אני רק רוצה דבר אחד. אז, יגאל, כרגע על הפרק יש הצעה לקבל את הסעיף, יש הצעה לבטל את הסעיף. ואם יש למישהו הצעה נוספת, אשמח לשמוע. בבקשה, אלעזר.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
קודם כול, אני תומך בדברים ששלי אומרת. אני, דרך אגב, חושב שהדוגמה הזאת של מה יש במסך היא לא הרבה יותר רחבה אלא היא הרבה יותר צרה. אני גם זוכר מאיפה היא באה. בכנסת הקודמת צילמו חבר כנסת שמשחק במסך בתוך המליאה.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
זה לא היה ערוץ הכנסת, רק שכחתם את זה. זה היה אחד העיתונים. ערוץ הכנסת לא עושה את זה.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
איך זה הגיע לעיתונים? זה מזכיר לי את שטייניץ שביקש ממני להוריד ציוץ ותמונה שלו מהמליאה. אמרתי לו - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני חושב שההסתכלות הזאת היא הרבה יותר נכונה. היא לא מרחיבה, לדעתי, היא מצרה, מאשר להסתכל רק על חבר הכנסת. גם חבר הכנסת שמדבר, לצורך העניין, אם הוא מדבר לאיזה שר או לאיזה חברי כנסת, הוא רוצה שייראו את הפנים שלו ואת התגובות של אותו אחד שהוא מדבר אליו. ומה שאנחנו עושים פה, הופכים אותנו למין מדקלמים כאלה.
לא צריך להגיד לך שבמידה מסוימת כל התמונות שתלויות פה על הקיר, ואני מניח שראש הכנסת בחר לתלות אותן - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אוקיי. הם סוגים שיש בהם אמירה. זאת אומרת, למפגשים שמתרחשים בתוך המליאה, הם סצנות מדברות. וכשאתה אומר עכשיו: בוא נמחק אותן - - -
היו"ר יואב קיש
¶
בסדר, שמענו את הדעות השונות. כשנגיע לשלב ההצבעות נצביע על הסעיף הזה, אני אומר עוד פעם, או לקבלתו או לביטולו, או אם יש למישהו הצעה אחרת כרגע, אשמח לשמוע.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
יש לי עוד הצעה. כיוון שהכול נולד בח"כים שהתלוננו שלא מראים אותם מספיק, בואו נעביר שאלון אצל הח"כים, נשאל אותם אם השידורים עכשיו בסדר או ככה.
היו"ר יואב קיש
¶
אני אומר עוד פעם: שמענו את הגישות השונות, נחכה עם זה להצבעות. דרך אגב, שלי, הסעיף הבא זה סעיף שכמובן התנגדת לו מאוד. יגאל, אולי גם אתה.
היו"ר יואב קיש
¶
לא יודע. אבל אני עכשיו לא מצביע. התחייבתי לא להצביע היום. אנחנו מקריאים ונצביע בפגישה הבאה. בבקשה.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
לשים בועה, כמו שאתה אומר, כל זמן שהוא מדבר. אלא אם כן הוא באמת לא מדבר, והוא עומד עשר דקות, ומחכים עד שתיגמר המהומה.
היו"ר יואב קיש
¶
הבועה זה הפתרון בעיני. אבל לא משנה, מי שירצה ירצה, מי שלא לא.
בוא נעבור לסעיף 4, ששם היו לא מעט חילוקי דעות. בבקשה.
אתי בנדלר
¶
כיוון שזה סעיף חדש, אתה יכול לבחור איפה להסתכל, בכחול או בלבן. מדובר בסעיף 4ב החדש המוצע.
אתי בנדלר
¶
סעיף 4ב החדש המוצע עניינו בהוראות לעניין המועצה לפי חוק זה.
הוראות לעניין המועצה לפי
חוק זה
4ב.
(א) לשם הפעלת סמכויותיה ומילוי תפקידיה לפי חוק זה, יכהנו במועצה שני חברים נוספים שהם אנשי ציבור בעלי ידע וניסיון בעבודה הפרלמנטרית, ובכלל זה חברי הכנסת לשעבר או עובדי הכנסת לשעבר, את האחד ימנה יושב ראש הכנסת, ואת האחר ימנה ראש האופוזיציה.
(ב) חברי המועצה שמונו לפי סעיף קטן (א) לא ישתתפו בהצבעה אם הם רוב המשתתפים בה, או אם ההצבעה קשורה למכרז לבחירת הגוף המשדר, ואולם אין בהוראה זו כדי למנוע את השתתפותם בישיבות שמתקיימות בהן הצבעות כאמור.
(ג) ההוראות החלות לפי דין לעניין בדיקת כשירותם והתאמתם של המועמדים לכהונה כחברי המועצה בהתאם להוראות סעיף קטן (א), וכן הוראות סעיפים 6ב(ד), 6ג ו־6ד לחוק התקשורת, יחולו על חברי המועצה שימונו לפי הסעיף הקטן האמור, בשינויים המחויבים ובשינוי זה: בסעיף 6ג(א), בסופו יבוא "ואולם, לא יראו חבר מועצה שמונה לפי הוראות סעיף 4ב לחוק שידורי ערוץ הכנסת, התשס"ד-2003, כקשור לעניין העומד לדיון במועצה או בוועדה מוועדותיה בשל כך בלבד שהוא מביא בחשבון גם את ענייני הכנסת או בשל היותו חבר הכנסת לשעבר או עובד הכנסת לשעבר."
היו"ר יואב קיש
¶
טוב, אני רוצה להתייחס לזה רגע, לפני שכולם כמובן יוכלו להתייחס. הסעיף הזה נבנה גם כחלק מהצעות היושב-ראש מההמלצות שהתקבלו מהוועדה הציבורית. הוא קצת היה שונה, הוא דיבר על ארבעה חברים. לאחר שדיברתי עם חבר הכנסת מיקי רוזנטל, קיצצנו את זה לשני חברים, הורדנו את ההצבעות שלהם בשלב המכרז, וגם סיכמנו שהם לא יהיו רוב. כמובן שהם יכולים להשפיע על ההצבעה, כי הקולות שלהם נחשבים, אבל לא יהיה מצב שרק בשני הקולות שלהם תיקבע ההחלטה. אני חושב שפה נתנו איזון ראוי.
היו"ר יואב קיש
¶
אז אסביר לך עוד פעם. לא ייתכן מצב שבו, לצורך העניין, מגיע יושב-ראש מועצת הכבלים והלווין, ועכשיו שניהם באים, והם על הראש שלו מעבירים או לא מעבירים, כי הם הרוב. לא יכול להיות.
היו"ר יואב קיש
¶
נכון. ראינו שזה גם ממילא בהוראות של המועצה, אין החלטה עם פחות מקוורום מסוים, ולכן זה גם מסתדר עם ההוראות האלה.
בכל מקרה, אני רוצה עוד פעם לחדד את הנושא הזה. הייתה הרגשה שהיה חשוב, מהניסיון והידע הספציפי לכנסת, במיוחד לאור העובדה שהכנסת בסופו של דבר גם מממנת את הערוץ הזה, ראוי שהקול של נציגי הבית הזה, וזו הייתה הכוונה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
נציגי כל סיעות הבית. אני בעד להחליף את זה לשני נציגים שימנה יושב-ראש סיעת ש"ס, ואז אולי נגיע לאיזון מסוים.
היו"ר יואב קיש
¶
בקיצור, הנקודה היא פשוטה. הכוונה הייתה למצוא איזון מסוים בבית הזה, לכן הלכו אחד ליושב-ראש הכנסת, אחד ליושב-ראש האופוזיציה, למצוא שהקול הזה יגיע למועצה בנושאים שקשורים לערוץ הכנסת, עם הרבה חומות והפרדה, שאולי הן לא מספקות מישהו בנושא החקיקה.
אני מציע להוסיף עוד סעיף אחד, רועי, וזה בהמשך לבקשתך, שנוסיף התייחסות כדי שיהיה מובהר לכל המועצה, שחברי המועצה ותהליך המינוי שלהם לא ימנע מהמועצה לכבלים ולווין לדון – כאילו כל עוד הם לא מונו, או בוא נגיד שאולי יש בעיה במינוי שלהם או לקח זמן, כל עוד הם לא מונו אין העניין מונע ממועצת הכבלים והלווין להמשיך את כל - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אינו הכרח גם מה שנקרא לשוטף. זה תהליך מקביל שלא צריך לפגוע. אני מבקש להוסיף את זה, נראה לי ש-4ב(ב), כאילו סעיף קטן (ב).
היו"ר יואב קיש
¶
אוקיי, הוראת מעבר. בכל מקרה, אני אומר את זה כבר עכשיו למועצת הכבלים והלווין: זו הכוונה שלנו. אין כוונה שהליך הבחירה, כי ציינתם את זה גם במכתב, אומנם בסופו של דבר אנחנו יוצאים מיידית ולא מתעכבים, ולכן עומדים בלוחות הזמנים, אבל נציגי הכנסת למועצה – לוחות הזמנים של בחירתם לא צריכה להשפיע על פעילות מועצת הכבלים והלווין. רועי, בבקשה.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
רק הערה. אחד, צריך לראות אם זה הוראת מעבר או בכלל, כי יכול להיות שגם פתאום אחד מתפטר – האם זה משתק את היכולת של המועצה?
אתי בנדלר
¶
בוא נאמר דבר כזה: יש הוראה כללית – שמירת תוקף בתקנות הבזק (כהונתם של חברי המועצה לשידורי כבלים וסדרי עבודתה של המועצה): קיום המועצה, סמכויותיה ותוקף החלטותיה לא ייפגעו מחמת שנתפנה מקומו של חבר המועצה או מחמת ליקוי במינויו או בהמשך כהונתו, ובלבד שמספר חברי המועצה לא פחת משבעה. זאת אומרת, עם זה אין בעיה.
הנקודה היא שצריכים הוראת מעבר בכל זאת, כדי להבהיר שהאי מינוי של חברי מועצה מיד עם קבלתו של חוק זה, לא ימנע את פעולותיה. זאת אומרת, שלא ייראו את המועצה כאילו היא פועלת - - -
היו"ר יואב קיש
¶
לא מצביעים. הם נוכחים, אבל הם לא מצביעים. והם גם יכולים לדבר. אז שלא ישתמע, בכל מקרה אנחנו מבהירים את זה, גם לאחר מכן אם מאיזושהי סיבה הם לא ימונו, לא רוצה שזה יעצור את הפעילות. אלה שני תהליכים מקבילים. ברגע שהם ימונו, הם יצטרפו.
יונתן בייסקי
¶
אנחנו מתנגדים התנגדות נחרצת להוספת הנציגים. המועצה – התפקיד שלה, העבודה שלנו זה לעשות מכרזים לערוצי טלוויזיה. עשינו את המכרז הקודם של ערוץ הכנסת, אנחנו מוציאים מכרזים לערוצי ילדים, לערוצי ספורט, לערוצי חדשות, לערוצים ייעודיים. זה המקצוע שלנו, אנחנו עושים את זה, יש לנו ניסיון ואת הכלים. כמו שכשהוספנו שני ערוצים ל"צ'רלטון" לפני חודש לא הוסיפו לנו כדורגלנים, אנחנו לא חושבים שראוי להוסיף פוליטיקאים לעניין המכרז של ערוץ הכנסת.
יונתן בייסקי
¶
המועצה, הרגולטור של הערוץ הזה, 14 שנה ערוץ הכנסת עומד עמידה כמעט מלאה בהוראות הרישיון שלו. זה אחד הערוצים הכי ממושמעים שיש. לא הגיעו תלונות על הערוץ, לא הגיעו תלונות על הרגולטור, ועדיין אנחנו מרגישים כאילו כופים עלינו פה שני מפקחים.
יונתן בייסקי
¶
עצם הוספת שני נציגים פוליטיים למועצה ציבורית – המועצה אמורה להגן על האינטרסים של הציבור, היא בנויה מעובדי מדינה ומנציגי ציבור. קודם כול, יש בה אמירה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
שמענו את התנגדותכם הנחרצת לסעיף. אני רוצה להבהיר דבר אחד, שגם אם הוא יתקבל או לא יתקבל, בכל מקרה – גם אם יתקבל, יותר נכון, אין הדבר בשביל למנוע מכם, לעצור מה מתהליכי העבודה שלכם. זה הכול.
יונתן בייסקי
¶
בסדר גמור. אני רוצה רק להוסיף: יש כאן אמירה תקדימית שיכול להיות שהיא קצת מסוכנת של הכנסת כלפי מועצות ציבוריות באשר הן. זו פעם ראשונה שמוסיפים נציגים למועצה ציבורית. מועצות ציבוריות מפקחות גם על משק הגז ועל משק החשמל. אחר כך יגידו: עשו את זה גם בתקשורת.
אז אפשר להוסיף
¶
זה יכול לשבש את העבודה שלנו, לסרבל את הפעילות, נצטרך להכניס את הנציגים החדשים לעניינים. מכרז ערוץ הכנסת – חוק התקשורת זה חוק של 600 עמודים, זה דורש הרבה מאוד למידה.
היו"ר יואב קיש
¶
רק שנייה. את אחרי זה תקבלי זמן לדבר, לא עכשיו אמרתי.
אני רוצה להגיד: שמענו את המועצה לכבלים ולווין, שמתנגדת לסעיף הזה ולהוספת החברים. הבנו את ההתנגדות, שמים נקודה. הלאה. בכל מקרה, זה לא עוצר אתכם מהתהליכים שלכם. זה חשוב לי שתבינו. בבקשה, שולי.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אני שוב רוצה לחזור, אתי, לסעיף קטן (ב). אני כאילו קוראת את זה כמו דבר והיפוכו. כתוב פה: חברי המועצה שמונו לפי סעיף קטן (א) לא ישתתפו בהצבעה אם הם רוב המשתתפים בה, או אם ההצבעה קשורה למכרז לבחירת הגוף המשדר. זאת אומרת, בכל דבר שקשור למכרז בבחירת הגוף המשדר, שני החברים האלה לא משתתפים.
אתי בנדלר
¶
זה שני דברים שונים, אלה שתי הוראות שהן חליפיות. אחת, גם בעתיד, אחרי פרסום המכרז, אם יש צורך לדון למשל בהפרה של בעל הרישיון, בהפרה נטענת של בעל הרישיון, בבדיקות שהמועצה עושה כלפיהם, ודנים בזה בתוך המועצה, הם יהיו רשאים להשתתף, יהיו רשאים להצביע, אבל הקולות שלהם לא יהיו קולות מכריעים.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אני מבקשת להוריד את הסעיף הזה לחלוטין. אני חושבת שאין אח ורע לזה ששני אנשים באופן פרסונלי ממנים אנשים מטעמם, שני אנשים פוליטיים באופן פרסונלי ממנים אנשים מטעמם לשבת במועצה מהסוג הזה.
היו"ר יואב קיש
¶
זה לא בדיוק מדויק, אבל אחרי זה יתייחסו. אני מבקש אחרי זה מהיועצת המשפטית להתייחס ספציפית לנושא תהליך מינוי הנציגים. בבקשה.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
אפילו לא מדובר כאן במפתח פוליטי, אלא במשהו שהוא הרבה יותר חמור: ביו"ר הכנסת, שהוא אדם ספציפי, וביו"ר האופוזיציה שהוא אדם ספציפי.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
שהם בוחרים אדם מטעמם שיישב בוועדה הזאת. אין שום ספק, שמרגע שהבחירה נעשית באופן פרסונלי על-ידי האדם, במקרים האלה זה יולי אדלשטיין ויצחק הרצוג, המחויבות של אותם אנשים בדירקטוריון הם אך ורק – אך ורק – לאותם פוליטיקאים. אין בזה אפילו איזה תמונה של המרחב הפוליטי הפרוס לפנינו. זה הדבר הכי פרסונלי שיכול להיות, עם המחויבות הכי פרסונלית.
מעבר לזה, העובדה שצריך קוורום ולא יכול להיות רוב של שניים, לא מונעת כהוא זה את העובדה, ששני נציגי פוליטיקאים באופן אישי יכריעו בהצבעות מאוד מאוד משמעותיות. וזה דבר שמאיין לחלוטין את כל הסמכות בחוק שיש למועצה. זה שיבוש גמור של המועצה, אופן המינוי שלה, האופן שבו היא יכולה לקבל החלטות.
וגם דבר שבצדק נאמר כאן, אפילו לא חשבתי על זה, זה תקדים. עכשיו כל מועצת מנהלים, כל מועצה שהיא סמי ציבורית או ציבורית, נדאג שיהיו בה שני נציגים שלנו, של הח"כים. והדבר הזה הוא בלתי סביר, לא מתקבל על הדעת, וגם זה אסור שיהיה בחוק.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
תודה, אדוני. אני מצטרף לדברי שלי, כי יש פה איזשהו סוג של דבר והיפוכו, באמת, ואני חושב שאנחנו צריכים להיות מפוקסים על זה. מצד אחד, הבנתי שהרעיון הוא שיהיה איזשהו ייצוג לכלל חברי הכנסת. אבל בסופו של דבר זה לא באמת ייצוג לכלל חברי הכנסת, זה ייצוג של שני אנשים. אחד שהוא יושב-ראש האופוזיציה, שהוא לא בהכרח משקף את עמדתם של כל אנשי האופוזיציה, והנציג שלו בטח ובטל שלא. ולא יושב-ראש הכנסת מייצג את עמדתם של כל - - -
כך שאם באמת מה שרוצים לעשות – אני בדעה שלא צריך פוליטיקה בכלל. זו דעתי האישית. אבל אם כבר כן רוצים לעשות איזשהו ייצוג, כי קוראים לזה ערוץ הכנסת, אז שייתנו ייצוג הולם לכל הסיעות. ככה זה נראה.
היו"ר יואב קיש
¶
מאה אחוז. אז אני מסכם. כרגע על הפרק זה קבלת הסעיף, יחד עם ההגדרה שהוספתי. זו הצעה ראשונה. והצעה שנייה זה ביטול כל סעיף 4ב.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
עכשיו, רגע, בכל זאת יש לי שאלת הבהרה. נגיד שאנחנו לא מצליחים להוריד את הסעיף הרע הזה, והוא נשאר והוא עובר בחקיקה, אפילו לא לפני הפגרה, באוקטובר הוא עובר.
היו"ר יואב קיש
¶
ברגע שזה יושלם, וגם ייקח זמן למינוי, ימנו. בכל מקרה אמרנו שבסעיף יהיה כתוב שזה לא עוצר אותם מפעילותם.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
כן, אבל אני שואלת שאלה מאוד ספציפית: מה קורה אם זה מאושר ועובר בחוק קריאה שנייה ושלישית, והם בעיצומה של הכנת המכרז?
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אבל הם לא מצביעים על המכרז, שני האנשים האלה. שני האנשים האלה, הובהר שהם לא מצביעים במכרז.
היו"ר יואב קיש
¶
שלי, לצורך העניין, בהנחה שהחוק הזה יעבור עם הסעיף הזה קריאה שלישית, הוא מתישהו יעבור, יהיה תהליך של מינוי, שתיכף היועצת המשפטית תגדיר מה תהליך המינוי. וברגע שיהיה מינוי, אז הם יצטרפו לכל שלב שבו המועצה תימצא, לא משנה איפה הם היו.
היו"ר יואב קיש
¶
אם הבוס זה יושב-ראש האופוזיציה אז אולי את צודקת. ברגע שהם ישתלבו, יהיה להם input, כי זו ההגדרה של ה- inputשלהם, כן.
היו"ר יואב קיש
¶
לא. בכל מקרה, אם הסעיף יתקבל, יש בו הבהרה ברורה, שהם בכל מקרה לא עוצרים את הרשות מתהליכיה.
היו"ר יואב קיש
¶
אני לא יורד לסוף דעתך, שלי, אני אומר לך בכנות. אני מנסה להבין. חשבתי שהשאלה שלך - - -
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
תקשיב לי רגע, אסביר את עצמי. והיה והמכרז יוצא לדרך – הוא כמעט מוכן, אוקיי? – והם באמת מילאו את מצוותך, הם ממשיכים במכרז כאילו כלום. החוק בינתיים עובר, שני החבר'ה האלה עוברים את התהליכים, מצטרפים כשהם נגיד עשו כבר 70% מהעבודה.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
והם מצטרפים, ויש להם המון "אינפוטים". מה הם אמורים לעשות עם המכרז - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אז הנה, אגיד לך. אז יושב-ראש מועצת הכבלים ולווין קוראת לפגישה בנושא ערוץ הכנסת, ומדברים, ושם המועצה תחליט מה שהיא תחליט, אבל זה לא קשור. הם ימשיכו את התהליכים שלהם. ואם הם יחליטו שזה הדיון שבו הם מוציאים את המכרז, אז הם יצביעו ויוציאו את המכרז.
היו"ר יואב קיש
¶
משרד המשפטים, בבקשה. רגע, סליחה, אני חייב רק את התשובה של היועצת המשפטית לשלי על התהליך של מינוי האנשים האלה. בבקשה.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
סליחה, אם עכשיו באמצע הדיונים יש פריימריז במפלגת העבודה, ויושב-ראש האופוזיציה התחלף, הוא יכול להחליף גם את הנציג?
אתי בנדלר
¶
אז קודם כול, לגבי תהליך מינוי נציגים, אני חייבת לומר – בחוסר נוחות, אני מוכרחה לומר – שמינויים שונים שנעשים למועצות שונות, אז נכון שיש לתפקידים בכירים ועדות לאיתור המועמדים וכו', אבל בסופו של דבר מי שממנה זה השר לפי שיקול דעתו. כך גם היום במועצה לשידורי כבלים ולווין. למשל כשמדובר על נציגי ציבור, אז יש למשל שניים המייצגים לדעת השר את הצרכנים, או אחד המייצג לדעת השר את האומנים והיוצרים. אז הוא ממנה. אז נכון שהוא בוחר, הוא ממנה.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לומר: באמת, אני חשה כאן חוסר נוחות בולט, אני מקווה שאתם מרגישים את זה, אגיד לכם מדוע. לי, ברמה האישית, קשה לצאת מההנחה, שמינויים של יושב-ראש הכנסת או יושב-ראש האופוזיציה יהיו בהכרח, כפי - - - כאן לא אחת ולא שתיים, מינויים פוליטיים. אני מקווה ורוצה להאמין שהמינויים האלה יהיו מינויים מקצועיים.
שלי יחימוביץ (המחנה הציוני)
¶
כולנו רוצים להאמין. באמת. כולנו רוצים להאמין שאין זדון מאחורי החוק הזה. מה הקשר - - - בשביל מה מחוקקים חוקים? כדי בכל זאת להציב איזשהם מוסרות וגבולות, למקרה שהאמונה שלנו לא תחזיק מעמד. אחרת היינו מאמינים שכל בני-האדם לא יפשעו ולא צריך מערכת - - -
אתי בנדלר
¶
מכל מקום, על אותם נציגים, בהתאם להצעה, יחולו כל ההוראות החלות היום על מינוי חברי המועצה, כמו בדיקת זיקה, בדיקת ניגוד עניינים אפשרי, וכיוצא בזה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
גם את המינוי של טוענת רבנית בוועדה למינוי דיינים לא החליפו עם השרה.
אלידור בליטנר
¶
עוד לפני שאני מתייחסת לסוגיית ההרחקה מהדרג הפוליטי, אני חושבת שהשאלה שצריכה להישאל כאן היא האם אומנם, לצורך הפיקוח וההסדרה השוטפים על הפעילות של ערוץ הכנסת, יש צורך במומחיות בעבודה פרלמנטרית ובנציגים מטעם הכנסת? זה כמו ש"קשת" ו"רשת" יעלו טענה, שברשות השנייה צריכים לשבת נציגים מטעמם, כי הרגולטור לא מבין דיו בהפקות מקור - - -
אלידור בליטנר
¶
התפקיד של המועצה היא הרגולציה המקצועית של השידורים. בזה היא מביאה את גוף הידע ואת המומחיות שלה. וידע וניסיון בעבודה פרלמנטרית לא נחוצים לאור התכליות האלה.
עכשיו, כאמור, לכנסת יש תפקיד נכבד בהתוויית המדיניות של ערוץ הכנסת. היא קובעת את המדיניות בתקנות, המועצה לא יכולה לקבעו את הכללים מבלי להתייעץ עם צוות התיאום של הכנסת, צוות התיאום של הכנסת – חובה להתייעץ אתו בגיבוש המכרז. לכנסת יש כאן תפקיד מרכזי. אם כבר, הייתי הולכת לחלופה כזאת, לחיזוק הסמכויות של הכנסת.
היו"ר יואב קיש
¶
רק שנייה, סליחה שאני עוצר אותך. אלעזר שטרן היה צריך להיות פה לפני – איפה הוא? פה. בבקשה, תמשיכי. רק לסיים בבקשה, בסדר?
אלידור בליטנר
¶
אם כבר, הייתי הולכת לכיוון של חיזוק הסמכויות של הכנסת דרך התקנות. תרחיבו את הסמכויות של הכנסת בקביעת התקנות שמתוות את המדיניות. אני לא חושבת שהדרך הנכונה לעשות את זה היא דרך מינויים. וכאן אני מגיעה לסוגיית ההרחקה - - -
אלידור בליטנר
¶
יש כאן מינויים של נציגים מטעם יו"ר הכנסת ויו"ר האופוזיציה כנציגים של גושים מפלגתיים. ולכן זה מה שמעלה את החשש להכנסה של שיקולים פוליטיים לתוך הרגולציה של השידורים. בעצם יש כאן מצב שאנחנו מכניסים נציגים של הגורמים שהם מושאי הסיקור והביקורת של ערוץ הכנסת.
אלידור בליטנר
¶
ועכשיו, גם לפי חוק התקשורת, מי שממנה את הנציגים האלה זה שר התקשורת, או הממשלה בהמלצת שר התקשורת. אבל בימים אלו ממש נדונה בוועדת הכלכלה הצעת חוק ברית המועצות. ההצעה הזאת מבקשת לקבוע מנגנונים חדשניים בהקשר הזה.