הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 327
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, כ' בתמוז התשע"ו (26 ביולי 2016), שעה 12:19
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 26/07/2016
חוק הגנה על בתי עסק (ימי המנוחה), התשע"ז–2017
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שעות עבודה ומנוחה (תיקון - איסור התניה בחוזה על פתיחת עסק או מתן שירות), התשע"ו-2016, של חה"כ יגאל גואטה, מכלוף מיקי זוהר, אורן אסף חזן, דוד ביטן, ניסן סלומינסקי, יעקב מרגי, עאידה תומא סלימאן, מיקי לוי, ישראל אייכלר, מנחם אליעזר מוזס, מירב בן ארי, שולי מועלם-רפאלי, זאב בנימין בגין ואיתן ברושי
מוזמנים
¶
אור רוזנמן - עו"ד, תחום חקיקה, הסדרה ואכיפה של דיני עבודה, משרד הכלכלה והתעשייה
נעמי היימין רייש - הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, משרד הכלכלה והתעשייה
שחר פרלמוטר - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הפנים
רעות אופק - עו"ד, משרד המשפטים
אורי ישראל פז - עו"ד, מייצג את הקואליציה לשבת שוויון
דפנה נוביק - המשמר החברתי
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר המתרגמים
הצעת חוק שעות עבודה ומנוחה (תיקון - איסור התניה בחוזה על פתיחת עסק או מתן שירות), התשע"ו-2016של חה"כ יגאל גואטה, מכלוף מיקי זוהר, אורן אסף חזן, דוד ביטן, ניסן סלומינסקי, יעקב מרגי, עאידה תומא סלימאן, מיקי לוי, ישראל אייכלר, מנחם אליעזר מוזס, מירב בן ארי, שולי מועלם-רפאלי, זאב בנימין בגין ואיתן ברושי
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני באמת שמח לפתוח את הישיבה בדיון על החוק הראשון של חבר הכנסת יגאל גואטה בנושא שקשור לשבת. אתם יודעים, הכיפה שלי בכיס, אבל היהדות שלי בלבד.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לעזור בשמירת השבת, בעיני זאת מצווה שלא פוגעת באף אחד.
היום ה-26 ביולי 2016, כ' בתמוז התשע"ו, השעה 12:19 ואני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. אנחנו דנים בהצעת חוק שעות עבודה ומנוחה (תיקון - איסור התניה בחוזה על פתיחת עסק או מתן שירות), התשע"ו-2016 שמוביל חבר הכנסת יגאל גואטה בהשתתפות הרבה מאוד חברי כנסת שסומכים עליו כל כך ולכן לא הופיעו לישיבה זאת ולכן לא אציין את שמותיהם אבל תוכלו לקרוא בדף ההזמנה.
בבקשה, חבר הכנסת גואטה.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
תודה אדוני היושב ראש. הצעתה חוק הזאת עברה בקריאה טרומית בתמיכה של כל סיעות הבית ללא יוצא מן הכלל. הצעת החוק הזו באה בעקבות סיפור שקרה במתחם שרונה. בחור בשם עופר שלייטמן שכר חנות במתחם שרונה. דרך אגב, בחור חילוני לחלוטין, לא חובש כיפה, והוא חתם על חוזה עם בעלי המקום. הוא ביקש להיות בשבת עם הילדים שלו. הוא אמר שהוא עובד קשה כל השבוע ובשבת הוא רוצה להיות עם הילדים שלו אבל חייבו אותו ב-3,500 שקלים כקנס עבור שבת אחת בה הוא לא פתח את החנות.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
היה רעש תקשורתי ולאחר מכן הם אמרו שלא יגבו ממנו וכן יגבו ממנו. דרך אגב, לימים הבחור פתח שם מעדניה כאשר בעלי המתחם בעצמם פנו אליו וביקשו ממנו שיעשה טובה ואם הוא פותח מעדניה, שהיא תהיה כשרה כי יש להם דרישה לאוכל כשר. זה סתם קוריוז שקרה שם בתקופה האחרונה.
אני רציתי שזה יחול על כל העסקים כי אני חושב שזה נכון, הגם שאף אחד לא יבוא לשופרסל ויחתים אותו על עבודה בשבת. בגדול באמת זאת השמירה על העסקים הקטנים והבינוניים האלה ועל האנשים האלה שבאמת רוצים לנוח ולבלות בחיק משפחתם בשבת אבל לא מאפשרים להם את זה וגם קונסים אותם על כך שהם לא פתחו את החנות בשבת.
אלה הם הדברים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תודה. מישהו רוצה להעיר משהו באופן כללי? לא. אם כן, אנחנו עוברים לקריאת הצעת החוק.
רעות אופק
¶
משרד המשפטים. מדובר בהצעה שמתערבת בחופש החוזים ולכן אנחנו סבורים שיש צורך לקבוע הסדר שיצדיק את ההתערבות הזאת. לכן הוא צריך לענות על תכליות הצעת החוק. אנחנו סבורים שצריך להחיל את ההסדר רק על מקרים בהם יש פערי כוחות כמו למשל בעסקים קטנים ובינוניים בהם עלול להתעורר קושי לעסק הקטן להפעיל באמצעות אחר את העסק שלו בשבת. אנחנו סבורים שההצעה צריכה להתמקד בסעדים ולא לעסוק בנושא של הכריתה עצמה.
העיקרון השלישי שאנחנו סבורים שצריך להנחות אותנו הוא הנושא שאנחנו לא נרצה למנוע מצדדים שכן מעוניינים להתקשר ולפתוח עסקים בשבת מלעשות זאת.
לכן עת נקריא, אנחנו נשמח לומר את ההערות שלנו לכל סעיף לגופו.
נעמי היימין רייש
¶
כן. משרד הכלכלה. אנחנו מסכימים לרציונל שרעות הציגה שבאמת הקושי המרכזי מצוי בעסקים קטנים ולכן הם אלה שזקוקים להגנה. עם זאת, יש חשש שברגע שבהצעת החוק הזאת יוגדר שההגנה חלה רק על עסקים קטנים, זה יגרום לאותם מתחמים לא לרצות להתקשר בחוזה עם עסקים קטנים.
נעמי היימין רייש
¶
אותו סיפור היה לנו גם בהצעת חוק מוסר תשלומים, הצעת חוק ממשלתית שנדונה עכשיו בוועדת הכלכלה. בגלגולים הראשונים שלה התבקשנו להכניס סייג שעוד בשלב התזכיר של הצעת החוק זה יחול רק על עסקים קטנים, שהחובה לשלם בזמן תהיה רק לעסקים קטנים ובאמת גם שם עלה החשש לפיו גופים לא ירצו להתקשר עם עסקים קטנים כי אז יש להם איזושהי הרעה בתנאי האשראי באותה עסקה. לכן הוסכם בממשלה להרחיב את זה לכלל העסקים, כאשר הבעיה היא בעיקר לעסקים הקטנים. אותו רציונל גם כאן. למרות הקושי אליו חשופים אלה העסקים הקטנים, אנחנו מבקשים שזה יחול על כלל העסקים כדי שלא תיווצר אפליה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
הערה מאוד חשובה. במיוחד לא לפגוע בעסקים הקטנים שלא יוכלו להיכנס למתחמים גדולים שיכולים לקדם אותם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מציע שנתחיל בקריאת החוק. ההתלבטויות שהיו, כוונתי בהסכמת המציע, אני מציע להעביר בקריאה ראשונה ובין הקריאה השנייה והשלישית, תשבו ותעשו את כל התיקונים הנדרשים.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
בגדול הרעיון הוא שאין לנו בעיה לעשות תיקונים ובלבד שלא נפספס את העיקר. אנחנו באמת גמישים מאוד בעניין הנוסח שלא יפגע בשום דבר שעולה בקנה אחד עם התפיסה שלהם.
רעות אופק
¶
רק נבקש לציין שלפי החלטת ועדת השרים, לאחר תיאום הנוסח ההצעה צריכה לחזור אל שולחנה של ועדת השרים לפני ההצבעה.
ענת מימון
¶
אני רק מעירה שבהצעת החוק הטרומית קבענו את הסעיף בתוך חוק שעות עבודה ומנוחה, מתוך הרציונל שחוק שעות עבודה ומנוחה מסדיר את ימי המנוחה וקובע שאסור לחייב עובד לעבוד בימי המנוחה. החוק הזה עוסק בעיקר בהיבט של העבודה בימי המנוחה.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
כי ברגע שאתה אומר לבן אדם שהוא חייב לפתוח, הוא חייב גם לבוא ולפתוח והוא חייב גם להביא את העובדים לפתוח.
ענת מימון
¶
יחד עם זאת, משרד הכלכלה ביקש שנעשה את זה בחוק נפרד ולא נכניס את זה לחוק שעות עבודה ומנוחה.
ענת מימון
¶
אם כן, זאת תהיה הצעת חוק הגנה על עסקים בימי המנוחה, התשע"ו-2016. אז למעשה אנחנו קובעים את סעיף 1 לחוק.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תרשו לי לעדכן את האורחים שלנו. הוועדה עובדת בצורה מאוד מאוד שיטתית והיא דנה בהצעות חוק, יש לה דיונים ציבוריים ויותר מכל חשוב, לפחות בעיני, זה הפיקוח על עבודת הממשלה. לצורך זה יש לנו מערכת מדהימה שעומדת לרשות הוועדה וחברי הכנסת. יש לנו ייעוץ משפטי וכל חוק מלווה על ידי אחד מצוות היועצים המשפטיים. יש לנו את מרכז המחקר והמידע שמאפשר לנו לדעת מחקרים על כל נושא בו אנחנו מעוניינים לדון והוא מביא לנו את הנתונים. היום אין צורך בזה ולכן הם לא כאן, אבל בדיונים מאוד מורכבים, הם מספקים לנו חומר. יש לנו צוות שמנהל לנו את הוועדה. בסך הכול גרוסו-מודו כל הזמן, בין עשרים לשלושים אנשים, יחד עם צוות אישי שכביכול משרת אותי אבל הוא מלמד אותי, יחד עם הדוברות וכולי. זאת אומרת, בין עשרים לשלושים אנשים עובדים כל הזמן עם הוועדה הזאת. רק שתבינו איזו תעשיית חקיקה וטיפול בנושאים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
היום זה כך, אבל היות ויש לנו שלושה נושאים, אני חושב שאנחנו נמצאים בהובלה של ארבעת הוועדות הכי מועסקות בכנסת וזה בנוסף לוועדת הכספים, לוועדת החוץ והביטחון ועדת הכלכלה. אלה הוועדות המאוד עסוקות.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
עד כדי כך שזימנו אותנו לדיון גם ביום ראשון, אז אין כנסת, לשבת כאן בדיוני ועדות במשך כל היום.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
הדבר היחיד שהוא לא עשה, הוא לא הציג לכם את יושב ראש הוועדה אלי אלאלוף שזכינו בכךש הוא יושב ראש הוועדה שלנו. הוא כתב את דוח העוני שהממשלה מאמצת את מסקנותיו לאט לאט. לוקח לה זמן אבל בסוף היא תאמץ את כל דוח העוני וזאת באמת זכות גדולה לנו. אנחנו מרגישים כאן שחלק גדול מהשליחות שלנו בוועדה הזאת כי זה באמת לטפל בבעיות של האנשים הכי קשים. זה בנוסף לדוח העוני שהוא בפני עצמו דבר גדול מאוד.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
דרך אגב, לגבי מה שהיא אמרה שזה חוזר לוועדת השרים. במקור בוועדת השרים אמרו שזה יחזור כנושא שאפילו לא הובא לכאן. זה היה אמור לחזור לוועדת שרים, הנושא הרטרואקטיבי. זה מה שביקשו, אם אני לא טועה. אם אני טועה, תקנו אותי בבקשה. דובר על רטרואקטיביות, על מי שכבר חתם חוזה.
רעות אופק
¶
בהחלט. "לתמוך בקריאה הטרומית בהצעת החוק בכפוף לכך שלאחר הקריאה הטרומית הליכי החקיקה יקודמו בהסכמת משרד הכלכלה והתעשייה, משרד המשפטים, משרד הפנים ומשרד האוצר ובטרם תעלה הצעת החוק לקריאה ראשונה היא תחזור לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה".
היו"ר אלי אלאלוף
¶
הצטרף אלינו חבר הכנסת דוקטור עבדאללה אבו מערוף שהוא חבר ועדה. יש 15 חברי ועדה. המספר גדל. פעם היו רק 11 חברי ועדה ועתה יש 15 חברים.
אור רוזנמן
¶
אדוני, הנוסח שאנחנו הולכים עכשיו לדון בו הוא נוסח שמתמקד בעסקים הקטנים או שהוא יחול על כל העסקים?
ענת מימון
¶
אמרתי שנוריד את ההתייחסות ובהכנה לקריאה שנייה ושלישית נבחן את זה שוב מול משרד המשפטים. כולנו מסכימים שהתכלית היא להגן על עסקים קטנים ובינוניים אבל אנחנו לא רוצים שהם ייפגעו. השאלה אם הדרך הנכונה היא לנקוב במפורש ולומר עסקים קטנים ובינוניים או לתת את ההגנה לכולם בידיעה שאנחנו עושים את זה בעיקר כדי להגן על העסקים הקטנים והבינוניים, גם אם אנחנו לא אומרים את זה במפורש.
רעות אופק
¶
החלוקה השנייה, אנחנו חושבים שכדי לפגוע בחופש החוזים, צריך להצדיק את זה. כשאין פערי כוחות, אין הצדקה להתערבות הזאת. לכן כן חשוב לנו שהצעת החוק תוגבל רק למקרים שבאמת יש בהם צורך.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אבל עדיין לא יהיו לו כלים להתמודד עם זה. אם יכריחו אותו לפתוח בשבת, לא יהיו לו כלים להתמודד עם המתחם הזה.
רעות אופק
¶
זה בדיוק העניין. בעינינו לא יכולים להכריח אותו לפתוח בשבת מפני שאין פערי כוחות ולכן הוא יוכל להשפיע.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אבל יכריחו אותו. עסק שהוא לא מוגדר עסק קטן ובינוני בחוק, הוא כן רוצה להיכנס למתחם. הוא לא שופרסל אבל הוא עסק גדול.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מציע שנשאיר את הפירוט המדויק ונדון בזה אחרי שזה חוזר לוועדת השרים. בינתיים יש לכם את כל הזמן לעבוד על זה לקראת קריאה שנייה ושלישית.
רעות אופק
¶
אנחנו כמובן נסכים להמשיך לדון בזה. בכל זאת נשמח שלפחות הנוסח כרגע כן יעגן את העסקים הקטנים והבינוניים כדי לבטא שזאת הכוונה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
שמעת כרגע שאם נשאיר רק עבור העסקים הקטנים והבינוניים, מראש לא יכללו אותם. בואו נתחשב בזה. אני סומך על היצירתיות שלכם למצוא את הניסוח שאפשר אתם ולא בלעדיהם.
ענת מימון
¶
כן. נכון. כמו שאמרה נציגת משרד המשפטים, הסעיף הזה מתערב למעשה בשלב של כריתת החוזה. הוא אומר מראש שאני לא רוצה שהחוזה יכלול התייחסות לפתיחת עסק בשבת. זה סעיף שהוא טיפה בעייתי ואני אומר גם מבחינת העמדה המשפטית שלנו. זה סעיף שלמעשה אוסר על כתיבת התניה של פתיחה בשבת בכל חוזה. גם אם עסק רוצה לפתוח בשבת - - -
ענת מימון
¶
נכון. גם אם עסק רוצה לפתוח ביום המנוחה ומבחינתו זה רווחי לו והוא רוצה לעבוד בכל הימים האלה, אנחנו למעשה כאן בחקיקה אומרים לו שאסור לו שבחוזה ביניהם יהיה כתוב שמותר לו לפתוח ביום המנוחה. זה מאוד בעייתי משפטית כי יש כאן התערבות מאוד חזקה ובוטה בחופש החוזים.
לכן אני מציעה שאולי נתמקד דווקא בסעיפים הבאים שאלה הסעיפים של הסעדים, הסעיפים שמסבירים מה מותר לעשות אחרי שיש התנייה כזאת ולא בשלב הראשון.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אני אומר מה הבעיה שלי. שוב, אין לי בעיה בניסוח אבל יש לי בעיה במהות. בואי נפרוט את זה רגע לכסף. אתם אומרים שאתם לא רוצים שאי אפשר יהיה לכתוב בחוזה שזה פתוח. עכשיו יבוא בן אדם לשבת עם בעל קניון והוא דתי. קודם כל, מנטלית יהיה לו קשה מאוד לחתום על חוזה בו כתוב שהוא חייב לפתוח בשבת. אני מבין את זה. אבל מה בעצם אנחנו נגרום? אנחנו נגרום לכך שיבוא בן אדם שלא רוצה לפתוח בשבת. הרעיון הוא שאנחנו נעשה סעיף שאי אפשר יהיה לאכוף, אי אפשר יהיה לקנוס אותו אבל כן יהיה כתוב שהוא צריך לפתוח בשבת. מה בסוף יקרה עם זה? יבוא בן אדם דתי או בן אדם חילוני כפי שהיה לנו עם עופר ממתחם שרונה, והוא באמת לא מתכונן לפתוח בשבת, הוא יבוא ויחתום על חוזה ויאמרו לו, אדוני, אתה יודע שאתה חייב לפתוח בשבת, והוא יגיד, כן, אין בעיה. אבל בפועל הוא לא יפתח כי אי אפשר לאכוף את זה ואי אפשר לקנוס אותו. זאת אומרת, אנחנו הופכים את כל האנשים האלה מראש לשקרנים. הוא יצטרך לומר שאין בעיה אבל בסוף הוא לא יפתח. אנחנו יוצרים איזשהו מצב שאני לא באמת רוצה שנגיע אליו, שבן אדם יבוא לבעל הקניון ויאמר לו, כן, אין בעיה לפתוח בשבת אבל בפועל תגיע השבת, והוא לא יפתח.
ענת מימון
¶
מצד שני יש מקום שיש לו היתר לפתוח בשבת, לדוגמה הקניון שמותר לו לפתוח בשבת, ויש עסקים שרוצים לפתוח בשבת ואנחנו כמחוקקים אומרים אסור לכם בחוזה ביניכם לכתוב שאתם פותחים בשבת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם יש לו מועמד שבא ואומר לו שהוא מוכן לפתוח אבל לא בשבת והוא מסכים, אז בבקשה, לפי ההסכם. אני חושב שלבעל הבית יש את שתי האופציות, או שהוא מסכים שהוא יפתח בשבת, ואם הוא לא מסכים, הוא לא יפתח בשבת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל לא להביא אותו למה שאומר חבר הכנסת גואטה, שהוא יהיה שקרן. אתם יודעים שיש כאלה שאומרים שלא אכפת לי מהקנס, אני עושה מה שאני רוצה.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אני מבין את השלב הבא של משרד המשפטים. משרד המשפטים אומר שאם אתה אומר שאי אפשר להתנות, אז גם אם אותו אחד שכן מוכן לפתוח, אי אפשר לכתוב את זה כי אי אפשר להתנות. זאת בעצם הטענה שלכם, נכון?
רעות אופק
¶
נכון. זה אחד הדברים שרציתי להגיד.
הדבר השני, כן רציתי להתייחס לחשש שהעלית. בעצם כל דיני החוזים ובכלל הדין האזרחי עוסק בהכוונת התנהגות. עלה כאן הנושא של חוזה אחיד. גם בחוזים אחידים – זה קצת מקרה שונה – צד אחד מכתיב את התנאים של החוזה והצד השני אין לו כל כך אפשרות להתמקח עליהם אבל חלק מהתנאים עשויים להיות מקפחים, ואם הם מקפחים – הם ניתנים לביטול על ידי בית המשפט או על ידי בין הדין לחוזים אחידים. כך שאנחנו כן מבחינים בין שני מישורים של הכוונת התנהגות ובמישור הזה זה לא שאם מישהו יחתום, הוא יצא שקרן.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
ודאי שהוא יהיה שקרן. קודם כל, סתם מבחינה אידיאולוגית, אם באמת מדובר באדם דתי, אני לא הייתי רוצה לחתום על חוזה שאני פותח בשבת ולא הייתי רוצה שיהיה לי חוזה כזה. את או מרת שיהיה כתוב, אבל אל תתייחס לזה.
רעות אופק
¶
לא. אני פשוט חושבת שהצעת החוק בלי סעיף קטן (א) כן יכולה גם לסייע לסיטואציה הזאת מפני שתהיה איזושהי הכוונת התנהגות של השוק ולעסק תהיה לגיטימציה ממש מבחינת הדין שלא להסכים לחתום על חוזה כזה. זה מצד אחד.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
תסבירי לי בפרקטיקה. אני עכשיו בא ואני מראש לא רוצה לפתוח בשבת ואת רוצה להשכיר לי מבנה ואת אומרת לי, אדוני, אתה יודע שהמקום הזה פועל בשבת ואתה מחויב לעבוד בשבת. מה עושים הלאה?
רעות אופק
¶
זה מתחלק לשני שלבים. השלב הראשון יהיה בעת החתימה. בעת הכריתה העסק יאמר שיש לו את הזכות - - -
רעות אופק
¶
העסק אמור להודיע שהוא לא מעוניין לפתוח בשבת ושהדין מאפשר לו את זה מפני שלו ייכלל סעיף בחוזה שקובע - - -
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אז הוא לא ישכיר לו את המקום. מראש הוא לא ישכיר לו את המקום. הוא יגיד, אתה לא רוצה לפתוח בשבת, תן לי לבדוק, יש לי עוד כמה אופציות, אנחנו נחזור אליך.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אתה לא יכול לחייב בעל נכס להשכיר לך בתנאים שלך. אני בעל הנכס. אתה רוצה לקחת את הנכס שלי, יש לי תנאים.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אז אני אומר לך יתרה מזאת אדוני היושב ראש. אני שכרתי מקום ואני כן רוצה לפתוח בשבת. אחרי שלושה חודשים, הגברת אומרת, אדוני, כמה אתה רוצה לעבוד? עוד כמה ימים בשבוע אתה רוצה לעבוד? גם כך אתה חוזר כל יום בשעה 1:00 בלילה הביתה ואתה גם רוצה לעבוד שבעה ימים בשבוע? אני לא מסכימה. הוא מחליט שמרגע זה הוא לא רוצה לפתוח יותר בשבת.
רעות אופק
¶
במקרה כזה קובעים חוזה חדש. אני חושבת שהתכלית היא ראויה. התכלית של הצעת החוק היא למנוע מצב שבו תהיה כפייה. אם במהלך שלושת החודשים הראשונים לא הייתה כפייה כי בעל העסק היה מעוניין לפתוח בשבת, זה בסדר ולא בזה אנחנו רוצים לטפל כאן, להבנתי. אם חלפו שלושה חודשים ובעל העסק שינה את דעתו, מתכנסים ביחד שוב הצדדים ואומרים שכרגע אין לי את הרצון הזה יותר ואז אנחנו נכנסים לתחולה של החוק. התחולה של החוק מדברת על כפייה ואז לא ניתן לכפות, ואם ייכלל סעיף כזה, הוא יהיה בלתי אכיף. אני חושבת שמצד אחד זה כן נותן מענה.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אני הולך לקראתך. בדיוק במקרה הזה של אחרי שלושה חודשים הוא הפסיק לפתוח בשבת ואנחנו אומרים שבסעיף (ג) התנייה אינה ניתנת לאכיפה. זה יהיה כתוב וזה ברור. זאת אומרת, למה אני צריך בכלל ללכת לעשות אתו חוזה חדש? אתה ממילא לא יכול לאכוף את זה, אתה ממילא לא יכול לקנוס אותי ואני עכשיו החלטתי שאני לא רוצה לפתוח בשבת.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
לא יתנה כך ולא יתנה כך. אני לא מבין למה יש כאן פילוסופיה גדולה.
ענת מימון
¶
זה יכול גם להתייחס אבל להפעלת עסק ביום המנוחה. אי אפשר להימנע מזה. זה קיים. יש חוזים שצריכים להתייחס לזה. לכן הסעיף הזה לדעתי מכניס אותנו לאיזשהו פלונטר משפטי בעייתי. לכן עדיף להתמקד בסעדים.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
אתה לא יכול להכריח אותו שישכיר לך. בחוק הזה אתה רוצה להכריח אותו שהוא ישכיר לך את המקום ולהכריח אותו לכך שלא תעבוד בשבת.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אתה לא היית בהתחלה. אני אסביר לך מהיכן בא החוק הזה. החוק הזה במקור בא כדי להגן על עסקים קטנים ובינוניים. קרה מקרה במתחם שרונה שבן אדם שכר חנות והוא כן רוצה להיות במתחם הזה. למה רק המותגים יהיו שם והוא לא? גם הוא רוצה חנות בקניון והוא עסק קטן. אמרו לו, אדוני, אם אתה לא חותם כאן שאתה כאן בשבת, אתה לא יכול לפתוח שם חנות. כמובן שהם לא יעשו את זה לגוף גדול. לשופרסל הם בחיים לא יגידו שיפתח בשבת. קנסו את הבחור הזה כי בסך הכול הוא רצה להיות עם המשפחה שלו בשבת. הוא פנה אלינו ועשינו את החוק הזה.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
עד עכשיו אין אפשרות שתהיה בחירה ונכריח וניתן את החופש. המקרה הספציפי הזה הוא מקרה נכון.
ענת מימון
¶
תנייה בחוזה שמתנה את קיומו של חוזה בהפעלת בית עסק ביום המנוחה, אינה ניתנת לאכיפה.
צד לחוזה כאמור בסעיף קטן (א) – שזה צד לחוזה - לא יהיה רשאי להודיע לצד השני על ביטול החוזה, או לדרוש פיצויים מוסכמים בשל אי הפעלת בית העסק ביום המנוחה.
כלומר, אנחנו אומרים שאפילו אם הייתה תנייה כזאת כמו במקרה של אותו בחור בשרונה, אי אפשר לתת לו את הקנס הזה ואי אפשר להכריח אותו לפתוח בשבת. כלומר, הסעד הוא זה שנותן לו את ההגנה המשמעותית.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אני מבין מהר, תאמיני לי. הבעיה היחידה שלי היא שאני לא רוצה לגרום לאנשים לבוא ולעשות חוזה כשמראש הם משקרים את המשכיר. אני גם רוצה לדאוג למשכיר. זה מה שאמרתי בהתחלה. אםכ ן, אני בולע את כל מה התיקונים שלכם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אתה מביא את המצב לכך שבמדינה לא תהיה תביעה על ידי בעלי בתים כלשהם בתחם העסקים שמראש יחייבו מישהו לפתוח בשבת. עכשיו אתה אומר שכל החוזים יהיו ללא סעיף שכולל חובת פתיחה בימי מנוחה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מציע שנוריד את סעיף (א) ונעביר את שאר הסעיפים לוועדת שרים שהיא תקבע אם זה מקובל עליה. לפי זה, זה יבוא לקריאה ראשונה ולאחר מכן במקביל יתקנו את מה שיתקנו בהתאם להערות ועדת השרים.
רעות אופק
¶
דיברתי על סעיף קטן (א) ועכשיו אני מדברת על סעיף קטן (ב) ו-(ג). לגבי הנושא של הפיצויים. שוב, ההערות הבאות שלי הן לא סותרות את התכלית ותואמות לה באופן מלא אבל אני רוצה באמת להתאים את ההסדר.
לגבי הפיצויים. בעינינו צריך לשלול את האפשרות של הפיצויים ורק לדרוש אותם מהעסק ולא הפוך. המטרה שלנו היא להגן על העסקים ושלא יהיה ניתן לדרוש פיצויים או קנסות על אי הפעלה בשבת. צריך לכתוב את זה. לא צריך ששלילת הזכות לפיצויים תהיה גם נגיד למתחם שרונה לצורך הדוגמה.
רעות אופק
¶
יש כאן שלילה של זכות הפיצויים. כרגע כפי שהסעיף מנוסח, השלילה של זכות הפיצויים היא הדדית. כלומר, גם בעל העסק לא יכול לדרוש פיצויים מהיזם וגם היזם לא יכול לדרוש פיצויים מבעל העסק. המטרה של הצעת החוק היא שהיזם לא יכול לדרוש פיצויים מבעל העסק אבל היא לא נועדה לפגוע בבית העסק ולא לאפשר לו לדרוש פיצויים.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אין כאן סיטואציה כי הוא ממילא מחויב להשאיר אותו. הוא לא יכול לזרוק אותו. בסדר. אני בעד. אני בעד הקטנים.
רעות אופק
¶
עוד דבר. להגדיר מה הם החוזים, שזה לא יהיה כלל החוזים במשק אלא חוזים לגבי המקרים עליהם אנחנו מדברים.
רעות אופק
¶
למשל לא מכון כושר שיש לו מנויים ובחוזה בין המנוי של מכון הכושר למכון הכושר יהיה כתוב שמכון הכושר יהיה פתוח בשבת, לצורך הדוגמה. אם אני עכשיו רוצה להתעמל בשבת, לאפשר את זה. זאת אומרת, לא זאת הכוונה של החוק.
אור רוזנמן
¶
אדוני, זאת הערה שהיא נכונה במובן הזה שאנחנו מתמקדים בבעלי עסק כי בסופו של דבר לשם כך זה נועד. זה נועד לבעלי עסק וכרגע החוק הוא לא אומר שזה יחול על בעלי עסק אלא מתנה את השאלה בהפעלה של בית העסק. צריך לוודא שאנחנו יודעים שהצד בו מדובר הוא בעל העסק.
ענת מימון
¶
אני מבקשת שננסח את זה לקריאה שנייה ושלישית. זה כמובן בפרוטוקול וברור שזו הכוונה אבל אנחנו צריכים להגדיר בדיוק איזה חוזים אלה ואני לא רוצה שנעשה זאת עכשיו.
ענת מימון
¶
בסעיף זה -
"ימי המנוחה" – כמשמעותם בפקודת סדרי השלטון והמשפט, התש"ח-1948.
אדוני, אפשר להצביע.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
נציג משרד הפנים לא דיבר היום אבל זה כי יש מי שידבר בשמך.
מי בעד אישור הצעת חוק שעות עבודה ומנוחה (תיקון - איסור התניה בחוזה על פתיחת עסק או מתן שירות), התשע"ו-2016? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הצעת החוק – פה אחד
הצעת חוק שעות עבודה ומנוחה (תיקון - איסור התניה בחוזה על פתיחת עסק או מתן שירות), התשע"ו-2016, אושרה.