הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 243
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ג בתמוז התשע"ו (19 ביולי 2016), שעה 15:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 19/07/2016
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - הפיכת המסלול המקוצר למסלול קבוע), התשע"ו-2016, חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 51), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - הפיכת המסלול המקוצר למסלול קבוע), התשע"ו-2016
2. הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 51) (מסלול מקוצר), התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
שירן ברזילי גלוטר - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
תומר מוסקוביץ - מנכ"ל, רשות האכיפה והגביה
אריה כהן - סמנכל, רשות האכיפה והגביה
שלמה כהן - מנהל המסלול המקוצר, רשות האכיפה והגביה
ענת הר אבן - יועמ"שית, רשות האכיפה והגביה
שמרית רגב שרייבר - דוברת, רשות האכיפה והגביה
גל פרץ - מתמחה מח' משפטית, רשות האכיפה והגביה
רועי לדרברג - ארגון פעמונים
אליסה דברה - מנהלת
פנחס מיכאלי - לשכת עורכי הדין
רן מלמד - סמנכ"ל, עמותת ידיד
יעל קסטן - עו"ד, עמותת ידיד
יצחק אליהו - פעיל חברתי
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 51) (מסלול מקוצר), התשע"ו-2016. יש הצעת חוק ממשלתית והצעת חוק פרטית. האם תסכימו למזג את שתי ההצעות? אנחנו נצביע על המיזוג. מי בעד למזג את הצעת החוק הפרטית עם הצעת החוק הממשלתית, ירים את ידו?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה למיזוג אושרה.
שירן ברזילי גלוטר
¶
הממשלה מביאה בפניכם את הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 51), שעניינה המסלול המקוצר. המסלול המקוצר זה מסלול שהיה קבוע עד עכשיו בהוראת שעה. הוא מסלול שמציע מנגנון יעיל וקצר לגבות את החובות בהוצאה לפועל. הוא טוב לזוכה, כי הוא לא צריך לנקוט בהליכים, לשכת ההוצאה לפועל עושה את זה בשבילו. הוא טוב לחייב, כי הוצאות ההליך לא מגולגלות עליו, זה יוצא לו זול יותר. מה שאנחנו מבקשים זה להפוך את הוראת השעה להוראת קבע בחוק ההוצאה לפועל.
שלמה כהן
¶
יש שני מסלולים בהוצאה לפועל: המסלול הרגיל, שזה מרב התיקים ואותם מפעילים עורכי דין, והמסלול המקוצר, שאלה התיקים שמפעילים פקידים. המסלול הוא מסלול בחירה, לא מסלול חובה. עד 10 אלף שקל ניתן להגיע למסלול המקוצר ואנחנו מטפלים בתיקים. אנחנו גובים יותר טוב, יותר מהר והרבה יותר זול. עדיין זה מסלול בחירה. עברו כמעט 200 אלף תיקים מספטמבר 2009.
שירן ברזילי גלוטר
¶
נפתחו 158,505 תיקים, נסגרו 102,293. 65% מכלל התיקים שנפתחו במסלול המקוצר נסגרו. בתקופה הזאת נפתחו במסלול הרגיל, באותו סדר גודל של חובות, מיליון 468 אלף 532 תיקים, נסגרו רק 807,504, זאת אומרת, 55%.
שלמה כהן
¶
ה-200 אלף שאליהם התייחסתי זה נתון נכון להיום. היא מדברת על נתונים שנכונים לנובמבר 2015, לכן הפער.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
האם אלה שלא מתנהלים במסלול המקוצר זה בגלל שהם לא יודעים שהוא קיים, או בגלל שהם לא רוצים? לכאורה זה נראה שכולם נהנים. למה לא כולם נוהרים לזה?
ענת הר אבן
¶
רוב הזוכים הם זוכים מוסדיים שמתנהלים על ידי עורכי דין. מטבע הדברים הם מתנהלים במסלול הרגיל, לא במסלול המקוצר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כל התנאים לטובת כולם נמצאים במסלול המקוצר. למה מגיעה רק הכמות הזאת? אמנם זאת כמות יפה, אבל עדיין כמות הרבה יותר גדולה נמצאת שם. יכול להיות שהם לא מודעים, אבל אולי יש כאן סיבות נוספות. הבנתי סיבה אחת שאמרתם.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
לפני חודשים ספורים התפרסם דוח של מבקר המדינה על ההוצאה לפועל. הוא הביא את המספרים המדהימים, עוצרי הנשימה ושומטי הלסת. הוא דיבר על כך שהחוב בהוצאה לפועל הוא 643 מיליארד. מתוך 643 מיליארד שקלים, 65% הם החובות שהם הקרן. איך נוצר הפער הבלתי נתפס הזה? מההליך, מריבית הפיגורים המופרזת, שגם היא תגיע לפתחך בהצעת חוק שכבר הגשתי, מכל מיני קנסות ומשכר טרחה. כשאתה שואל למה מספר כל כך קטן הולכים למסלול המקוצר, זה בגלל שצריך לשאול מי מרוויח. תחשוב על 600 מיליארד שקל שחצי מתוכם הם שכר טרחה.
מתוך 100% זוכים בהוצאה לפועל, 85% מיוצגים על ידי עורכי דין. מתוך החייבים, רק 15% מיוצגים על ידי עורכי דין. יחסי הכוחות הם מזעזעים לרעת החייבות והחייבים. המסלול המקוצר, מה שהוא עושה זה לתקן במידה רבה, לא מוחלטת, לא טוטאלית, את אי השוויון הזה. צדק חברי אורי מקלב שאמר כאן שצריך לעשות את המסלול המקוצר מסלול חובה. אני אתחיל ואגיד שהצעת החוק שלי, שהיה לי חשוב שתתמזג עם ההצעה הממשלתית, עושה את מה שעושה ההצעה הממשלתית - היא הופכת את המסלול שהיה הוראת שעה והוכיח את עצמו מעל ומעבר למסלול קבוע.
יש לנו הזכות לשבת בישיבה הזאת ולהכין את החוק הזה לקריאה שנייה ושלישית על-מנת להפוך אותו לחוק קבוע במדינת ישראל. אנחנו צריכות וצריכים להפוך אותו להיות מסלול חובה על מנת לעשות את מה שהוא נועד לעשות, שזה גם לייעל את הגבייה וגם לחסוך הרבה מאוד אי צדק משווע שעדיין יש בהוצאה לפועל בגלל חוק שבמהותו הוא ארכאי, שבמהותו הוא שייך לימי הביניים. אנחנו לאט לאט, צעד צעד עושות ועושים תיקונים בחוק הזה. להפוך את המסלול הזה לחובה זה לעשות צעד משמעותי בכיוון הזה.
רן מלמד
¶
אנחנו היינו בין הגורמים המעורבים כשהוחלט על המסלול המקוצר. יושבים פה אנשי רשות האכיפה והגבייה שיודעים עד כמה נתנו רוח גבית למסלול הזה לכל אורך הדרך. אנחנו חושבים שזה מסלול מצוין בעיקרון שלו, אבל אנחנו, לצערנו, חושבים שהצעת החוק שמונחת כאן היום מפספסת בגדול, בענק. הסיבה העיקרית לזה היא משום שהמסלול הזה אינו מסלול חובה. אני באמת מבקש מאדוני שיעשה דיון אמיתי ומקיף על השאלה: למה לא הופכים את המסלול הזה למסלול חובה. אני יודע שרשות האכיפה והגבייה לא מתנגדת לו. אני לא יודע למה שרת המשפטים או מישהו ממשרד המשפטים מתנגדים לנושא הזה. אם יהפכו את המסלול הזה למסלול חובה, הוא יעזור לפתור בעיות של עוני, הוא יעזור לפתור בעיות של אנשים שכל החיים שלהם נקלעים למצב של מצוקה כלכלית בהוצאה לפועל. הוא יעשה הרבה הרבה יותר טוב.
יעל קסטן
¶
דוח המבקר עבר על הרבה דוגמאות והרבה תיקים. אנחנו פוגשים את המספרים האלה באנשים כאובים שמגיעים אלינו למרכזים, שמנסים לצאת מהמערכת הזאת. במקום שנעזור להם לצאת, הם רק שוקעים ושוקעים בתוך המערכת. כמו שחברת הכנסת מיכאלי אמרה, ריביות זה דבר משמעותי שתוקע בפנים. גם שכר הטרחה. מבקר המדינה דיבר על הניצול של המנגנון הזה שקיים. כפי שאנחנו יודעים, הוא גם דיבר על הצורך לעזור לחייבים ולהפחית בצורה משמעותית את העלויות. אם אנחנו מסתכלים על הנתונים שהוצגו בדוח, אנחנו רואים ש-52% מהתיקים שנוהלו באוגוסט 2015 היו לחובות של עד 5000 שקלים. מדובר בחובות קטנים. ככל שלא יהיה מסלול מקוצר ואפשר יהיה לפתוח את זה רק במסלול רגיל, החובות ילכו ויתפחו בגלל שכר הטרחה. ככל שהחוב יותר קטן, כך הפער יותר גדול. אנחנו פועלים הפוך ממה שאנחנו רוצים. אנחנו רוצים לעזור לחייבים לצאת מהמערכת הזאת. גם לרשות האכיפה יש אינטרס שחייבים יסדירו את החובות ויצאו מהמערכת. כמובן שאנחנו רוצים לאפשר לחייבים יציאה קלה ומהירה. ככל שלא נשנה את זה ולא נעשה מסלול חובה, אנחנו משאירים מנגנון שעורכי הדין הם היחידים, לצערי, שייהנו ממנו בדרך הקיימת.
שירן ברזילי גלוטר
¶
הסוגיה של מסלול חובה כן הייתה ועודנה על הפרק, אנחנו עדיין בוחנים אותה. אין התנגדות נחרצת. הובאו לשרת המשפטים כמה וכמה הצעות כששקלנו את התיקון הזה. נשקלו שיקולים מקצועיים. שרת המשפטים החליטה שבשלב הזה גם בעלי חובות נמוכים יוכלו לבחור אם הם הולכים למסלול המקוצר או לא. כמו שאני מבינה מפה, מסלול החובה נועד כדי לטפל בסוגיית שכר הטרחה. הובטח לשרת המשפטים על ידי לשכת עורכי הדין שסוגיית שכר הטרחה תטופל. נקבעה עבודה משותפת עם אנשי רשות האכיפה והגבייה ולשכת עורכי הדין כדי לטפל בסוגיית שכר הטרחה. בשלב הזה הוחלט לאפשר את הבחירה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
הוצאה לפועל, האם יש לכם עמדה עצמאית, או שאין לכם אפשרות לעמדה עצמאית בסיטואציה כזאת?
תומר מוסקוביץ
¶
אין לנו אפשרות. העניין של מסלול חובה הוא עניין מאוד בעייתי. ניקח לדוגמה את רשות העתיקות. הבעיה היא לא שהם מיוצגים על ידי עורכי דין, הבעיה היא ששכר הטרחה של עורך הדין של הזוכה משולם על ידי החייב. הבעיה היא לא רק בתיקים הקטנים. זה נכון שהמספרים נורא צורמים בתיקים הקטנים, אבל יש פה בעיה רוחבית שהגדרנו וגם השרה מסכימה שצריך להסדיר אותה. יש עוד שאלות עם שכר הטרחה. שכר הטרחה בהוצאה לפועל מחולק לשתי פעימות. הפעימה הראשונה, שהיא מיד עם הגשת התיק, נקראת שכר טרחה א', והפעימה השנייה, מיד עם ביצוע הפעולה הראשונה. אין פה דירוג. אם אני מייצג זוכה ואני יודע שהחייב משלם את שכרי, אין לי שום תמריץ לנסות לעכב, לתת לחייב עוד איזה שהוא זמן לשלם, כי אם הוא ישלם לפני שעשיתי את הפעולה הראשונה, אני אפסיד את שכר טרחה ב' שלי. ברגע שעשיתי את הפעולה, כבר אין לי אינטרס לפעול בתיק כי קיבלתי את כל שכר הטרחה שלי. המערכת של שכר טרחה בהוצאה לפועל היא מערכת שחייבת לעבור רביזיה. זה לא פשוט. זה לא מוגדר רק בתיקים הקטנים.
תומר מוסקוביץ
¶
בחודשים הקרובים. אם לא היינו במסלול מקוצר שעתיד לפקוע, לא היינו מביאים את ההצעה הזאת, היינו מביאים הצעה כוללת, מסודרת שכוללת את נושא שכר הטרחה. זה היה לוקח עוד 3,4 חודשים. נכנסנו פה לסד זמנים בלתי אפשרי כיוון שהוראת השעה פוקעת.
תומר מוסקוביץ
¶
זה לא ייתן לך כלום. ההנחיה של השרה, שאנחנו כמובן תומכים בה, היא לא לטפל בשכר הטרחה בגזרה המצומצמת של תיקים עד 10 אלפים שקל. יש עכשיו שעת רצון שהלשכה משתפת פעולה בצורה טובה עם השרה. הם מבינים שאת הדבר הזה צריך לשנות. השוט של הצעות חוק תמיד קיים. יכול להיות שאולי חברת הכנסת מיכאלי תבקש לעשות רביזיה ולבטל את המיזוג של ההצעה, ואז ההצעה שלה תעמוד תלויה ועומדת, תמיד אפשר יהיה להשתמש בה. אנחנו רוצים להסדיר את שכר הטרחה. אי אפשר לעשות את זה היום. זה לא חכם ולא נכון.
תומר מוסקוביץ
¶
כן, ודאי. כשאתה בא לפתוח תיק בהוצאה לפועל, אתה מגיע ללשכה. הפקיד שואל אותך אם אתה מעוניין במסלול המקוצר. אם כן, אתה מוסיף עוד 30 שקל אגרה. מה זה הסכומים הקטנים? אלו חברות סלולריות, כביש 6.
תומר מוסקוביץ
¶
העניין של חובה הוא לא ביטוי נכון. לא איכפת לי שזה יטופל על ידי עורך דין. אם עורך הדין מייצג את החייב אבל החייב לא משלם לו את שכר הטרחה, מה איכפת לי, זה רק יחסוך עבודה לפקידים שלי. אני חושב שהסוגיה הזאת הרבה יותר רחבה מאשר להגיד חובה עד 1500 ולגמור את זה בדיון היום. מכיוון שאנחנו חייבים לגמור את החוק היום, הצענו שנרגיע קודם כל את העניין של הוראת השעה, כאשר בחודשים הקרובים נגבש הסדר כולל שנביא לפה.
פנחס מיכאלי
¶
לשכת עורכי הדין לא מתנגדת להפיכת הוראת השעה לחוק קבוע. לגבי שאר הדברים שמועלים פה יש הסכמות בין יושב-ראש הלשכה לשרה, לכן זה יקודם בערוצים האלה. למה שמוצע כרגע לדיון הלשכה מתנגדת.
אליסה דברה
¶
אני מצטרפת לדברים של חברי רן מלמד, למה שאמרה עורכת הדין ולמה שאמרה מרב מיכאלי. יש פה בעיה. אני מברכת על דבריו של תומר מוסקוביץ, אבל בסופו של דבר צריך לראות שמתי שהוא יהיה משהו. בינתיים הרבה מאוד אנשים סובלים. הזמן הזה לא מחכה להם. הם סובלים ומשלמים.
אני רוצה לברך על הרעיון הזה שחייבים לא ישלמו את שכר טרחתם של עורכי הדין. הועלתה בפורום עורכי הדין השאלה: כמה שכר טרחה יש לגבות על התנגדות לשטרות של 10 אלפים שקל. התשובה: 4500 שקל פלוס מע"מ.
אליסה דברה
¶
שכר הטרחה יכול להיות כל מיני דברים. עורך הדין יכול לקבל שכר טרחה א', כאשר אם הוא עושה פעולה כלשהי, למשל לעקל לך חשבון בנק שאין לך, לעקל לך רישיון נהיגה שאין לך, מיד הוא זכאי לשכר טרחה ב'. אחר כך הוא יכול לישון מפה עד להודעה חדשה. זאת תכנית החיסכון הטובה ביותר. לאותו עורך דין אין שום תמריץ שהלקוח שלו יגבה את כל הכסף ויסגור את התיק. בעניין הזה רשות האכיפה והציבור רואים את הדברים עין בעין. אלא מה? לא מספיק שרואים עין בעין, צריך לעשות.
יצחק אליהו
¶
כשאני בא להוצאה לפועל על מנת להסדיר את החשבונות, מיד אומרים לי לשאול הכל את עורך הדין. לפני חודשים לקחו ממני ארבעת אלפים ומשהו שקל שכר טרחה. אחרי חודשיים, כשאני בא לשאול אותם למה, אומרים לי לשאול את עורך הדין. עורך הדין לוקח ממני 2900 שקל שכר טרחה. לא הייתה לי ברירה, הלכתי לבקש נדבות עם אחי כדי שישחררו את הגרושים שאשתי אמורה לקבל מביטוח לאומי. הם רוצים ממני 7000, 10 אלפים שקל.
יצחק אליהו
¶
עורך הדין. ההוצאה לפועל לא רוצים לעשות לטובתי שום דבר. כשאני בא להסדיר את העניין, הם לא מוכנים לשמוע, הם לא מוכנים לדבר, הם לא מוכנים שום דבר.
רועי לדרברג
¶
אני רוצה לברך על הפעולות שעושים ברשות האכיפה בכל הנוגע לחקיקת הנושא של המסלול המקוצר. אני יודע שזה משמעותי, שזה עוזר ומסייע בפועל להחזיר חובות. אני מברך על ההודעה של נציגת משרד המשפטים שאמרה שצריך להיכנס ולהתייחס לסוגיה המאוד כואבת של שכר הטרחה. אני חושב שצריך להרחיב את הנושא הזה לא רק בסוגיה של המסלול הקצר, בכל הדברים. יש אנשים שמוצאים מהבית בגלל שכר טרחה. הם אמנם הגיעו להסדר עם הנושה, אבל עורך הדין לא הסכים. אני חושב שצריכים להתייחס לנושא הזה בצורה רצינית. נשמח שבדיון הזה ישתתפו נציגי ציבור על-מנת שנוכל להביע את עמדתנו.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני מסכימה עם מנהל רשות האכיפה והגבייה. ברור מאליו שסוגיית שכר הטרחה לא רק נכונה לסכומים הקטנים, זה גם המבנה, זה גם מי קובע את גובה שכר הטרחה. אנחנו הצענו שמשרד המשפטים יקבע את גובה שכר הטרחה, לא לשכת עורכי הדין. אין חולק שצריך לשבת, עדיף תמיד בהידברות, עם לשכת עורכי הדין. טוב לדעת שיש שעת רצון, גם זה דבר נהדר. זה לא סותר את זה שאנחנו צריכות וצריכים לראות מה אנחנו יכולות ויכולים לעשות כאן ועכשיו בשביל בכל זאת להגיע במקסימום למטרת החוק. אני מציעה ששכר הטרחה לא יושת על החייב, כמו שאמר תומר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני צריך חרב שתהיה מונחת על צווארם כדי שעד סוף השנה הם יגישו לנו משהו מתוקן ומסודר על כל המערכת של שכר הטרחה.
רן מלמד
¶
אני מציע שתהיה מערכת הסברתית לכם ולארגוני החברה האזרחית שתפנה לכל אותם גופים שאנחנו יודעים שמגישים בקשות כאלו בכמויות. אם לשכת עורכי הדין תלך לכיוון שהיא ממילא אומרת שהיא מוכנה להפחית את שכר טרחת עורכי הדין, העסק הזה יוכל לעבוד. הוא לא מושלם, הוא לא הכי טוב שאפשר להגיע, אבל הוא יותר טוב מלהשאיר את המצב כמות שהוא.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני חושב ששוכנעתי על ידכם באופן ברור שכל מערכת שכר הטרחה בכל העסק הזה לא בנויה נכון. השתכנעתי שאתם מתכוונים להגיש לנו הצעה עד סוף השנה. מה עושים כדי לבטא את רצוננו ואת מחשבותינו? אני לא יכול לפצל את הצעת החוק. אתם אומרים שזה לא משנה מבחינתכם ומבחינת לשכת עורכי הדין, כי איפה שיש עורכי דין יש רובריקה מסוימת. יש בזה אמירה מסוימת. יכול להיות שרן צודק שאם תהיה הסברה זה יכול לעזור. זה יכול גם ללחוץ אתכם לעשות את זה בהקדם.
רן מלמד
¶
אפשר לקבוע שהתחולה של החובה תיכנס לתוקף בינואר או בפברואר 2017. חובת הסימון זה הפתרון הקל.
תומר מוסקוביץ
¶
הכל אצלנו ממוחשב. אנחנו עכשיו במכרז להחלפת זוכה. רק במרץ הבא נוכל לעשות שינויים במחשב. אפילו אם אני אומר לאדוני שאני מוכן לעשות את זה, שאני יכול להוסיף רובריקה בטופס, אני אוכל לעשות את זה רק במרץ הבא.
תומר מוסקוביץ
¶
90% מהחובות משודרים לי בעל פה, מרחוק. השוט הכי נכון עלינו זו האמירה של הוועדה. הוועדה יכולה לקרוא לשרה.
שירן ברזילי גלוטר
¶
בשלב הזה הוחלט על ידי שרת המשפטים שהצעת החוק תקבע הוראת שעה שהופכת להוראת קבע. לגבי מסלול חובה, אנחנו לא יכולים אפילו לנסות להתחייב.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אי אפשר לבוא לוועדה של הכנסת ולהגיד כאלה דברים, כי אחרת בשביל מה צריך אותנו, מה התפקיד שלנו. אפשר להגיד שזו בקשה של השרה, שאתם מושכים את ההצעה. אני רוצה להביא את רצוננו לעשות שינוי.
תומר מוסקוביץ
¶
אם לא היינו עם הוראת שעה שפוקעת, לא היינו מגיעים אליכם בכלל. אנחנו מגיעים כי יש לנו סד זמנים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מה שאני מציע זה שתהיה חובה עד 1500 לעשות את זה, אלא אם כן הוא הודיע שהוא לא רוצה לעשות את זה במסלול המקוצר.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
זה משהו אחר. זה משהו שייכנס למסגרת הכוללת. אנחנו רוצים שזה יהיה דיבור. זה מותנה בכך שאתם מבטיחים שעד דצמבר תבואו עם הצעה כוללת שתתקן את כל העיוותים.
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
יש ציבור לא קטן שלא יודע על התהליך הזה. ברגע שאתה שאומר לו כן או לא, זה נותן לו את האפשרות לבחור, אתה מציף לו את העניין.
ענת הר אבן
¶
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 51) (מסלול מקוצר), התשע"ו-2016
תיקון כותרת 1. בחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967 (להלן – החוק העיקרי), בכותרת פרק א'1,
פרק א'1 המילים "הוראת שעה" – יימחוק.
ביטול סעיף 2. סעיף 20א לחוק העיקרי – בטל.
20א
תיקון סעיף 3. בסעיף 20ב לחוק העיקרי -
20ב
בסעיף קטן (ג), המילים "הגיש התנגדות לביצוע הבקשה לפי סעיף 81א(ג) או
81א1(ד) – יימחקו ובכל מקום, במקום "לגנוז" יבוא "לסגור";
בסעיף קטן (ד) –
אחרי פסקה (1) יבוא:
"(1א) הגיש החייב התנגדות לביצוע הבקשה לפי סעיפים 81א(ג) או
81א1(ד) ובית המשפט דחה את בקשתו, יימשכו ההליכים במסלול
המקוצר לפי הוראות פרק זה;";
בפסקה (2), אחרי "פרעתי" יבוא "או בהתנגדו, לפי העניין".
רן מלמד
¶
למה לא לכתוב שבתוך 72 שעות התיק ייסגר? יש לנו בעיה מאוד גדולה עם הודעות זוכה שמתקבלות ברשות האכיפה. כשרוצים לסגור תיק, צריך לקבוע את פרק הזמן שבתוכו התיק צריך להיסגר.
ענת הר אבן
¶
ביקשנו לשנות מונחים. המונח "גניזה" לא קיים יותר במערכת ההוצאה לפועל. אנחנו משתמשים היום במונח "סגירה". תיקים שלא הייתה בהם פעילות היו יוצאים מהערכת, רק בחלוף 4 שנים היו נסגרים. היום זה לא קיים. יש פה רק החלפת מינוח. רן מבקש לקבוע סד זמנים לפעולה הזאת. זה לא קוהרנטי עם יתר החוק, כי בכל הוראה אחרת לחוק לא כתוב תוך איזה פרק זמן היא תבוצע. ממילא אנחנו פועלים ליישם את ההחלטות בפרקי זמן סבירים. לא צריך לתחום את זה.
רן מלמד
¶
כל פעם שרוצים לשנות איזה שהוא מושג התשובה של המדינה, של הממלכה היא שבחוק אחר זה לא ככה, שאי אפשר להתחיל לשנות. באיזה שהוא שלב צריך להתחיל לשנות משהו. היום לא כתוב בצורה מפורשת בחוק ההוצאה לפועל תוך כמה זמן מבוטל עיקול מרגע שהודעת לזוכה על בקשה לבטל. ההוצאה לפועל אומרת שהיא מבטלת עיקול הכי מהר שיכול להיות. הכי מהר יכול להיות 3 ימי עסקים, 4 ימי עסקים, 5 ימי עסקים. בפרק הזמן הזה המערכת הכללית של אדם יכולה להתרסק. צריך להתחיל באיזו שהיא נקודה.
תומר מוסקוביץ
¶
זה לא מעשי. אפילו מבחינה טכנית אני לא יכול לעשות את זה. ייקח לי חודשים כדי לתקן את הטופס. כל דבר זה מחשוב. אולי בפברואר אני אוכל להכניס שינויים בטפסים. צריך לאשר כרגע את הוראת השעה. הסיפור הזה של שכר טרחה בהוצאה לפועל קיים כבר 50 שנה. סוף סוף יש עכשיו שעת רצון שאפשר לפתור את זה בהבנה, בלי בג"צים, בלי בלגנים.
תומר מוסקוביץ
¶
שכר הטרחה שמחייבים את החייב בהוצאה לפועל זה לא מה שהזוכה סיכם עם עורך הדין שלו, זה לפי תעריף קבוע. זה עדיין טעון תיקון.
ענת הר אבן
¶
4. במקום סעיף 20ה לחוק העיקרי יבוא:
"הליכים במסלול 20ה. (א) לשבת ההוצאה לפועל רשאית לנקוט את ההליכים
מקוצר האלה
¶
עיקול כספים של החייב וזכויות החייב לקבלת כספים
הנמצאים בידי צד שלישי;
עיקול כלי רכב של החייב.
ב) זוכה המבקש נקיטת הליכים בטרם המצאת אזהרה לחייב,
יציין בבקשת הביצוע אילו הליכים מבין ההליכים האמורים
בסעיף קטן (א) הוא מבקש שיינקטו, ינמק את בקשתו, יציין
את הפרטים הדרושים לשם כך, לרבות את פרטי הצד השלישי
כאמור בסעיף קטן (א)(1), ויצרף לבקשתו את המסמכים
הדרושים; ביקש הזוכה נקיטת הליכים כאמור, יאשר רשם
ההוצאה לפועל נקיטת הליכים, בכפוף להוראות סעיף 7(ה)."
אלעזר שטרן (הלשכה המשפטית)
¶
צריך להחליף את המונח "לגנוז" בעוד מספר מקומות. כיוון שאנחנו מורידים פה את התנאי לפעול על בסיס מידע, אולי ראוי שהאיזון יהיה כמו בסעיף 20יז במסלול המזונות שמחייב את החייב למסור כל מידע שיש לו.
אלעזר שטרן (הלשכה המשפטית)
¶
נכתוב שהוראות סעיף 20יז יחולו בשינויים המחויבים.
תיקון סעיף 5. בסעיף 120 לחוק העיקרי -
120
בסעיף קטן (ג)(2), במקום "ייגנז" יבוא "ייסגר";
בסעיף קטן (ד), בכל מקום, במקום "גניזת" יבוא "סגירת".
תיקון סעיף 6. בסעיף 20ז לחוק העיקרי -
20ז
בסעיף קטן (א), במקום "נגנז" יבוא "נסגר";
בסעיף קטן (ג), במקום "גניזת" יבוא "סגירת".
ביטול סעיף 7. סעיף 20ט לחוק העיקרי – בטל.
20ט
רן מלמד
¶
אני הייתי מבקש להוסיף סעיף קטן אך מאוד מאוד חשוב. מכיוון שהטענה שהמסלול המקוצר הוא מסלול שמאוד עוזר לסגור תיקים ומהר, היינו מבקשים שבגלל חוק נתוני אשראי החדש תיקים שנפתחו במסלול המקוצר ונסגרו עד תקופה של 90 יום, לא יועבר המידע עליהם למאגר נתוני אשראי כנתונים שליליים.
ענת הר אבן
¶
יש כוונה לתקן את חוק נתוני אשראי הקיים, להוסיף עלינו חובת דיווח על תיק שנסגר. אני חושבת שההיבט הזה יבוא על פתרונו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
לקראת הדיון שיהיה אני מבקש שתבחנו ושזה יבוא לידי ביטוי, כי בזמנו התהדרתם בזה שאתם עושים את זה בזריזות. רשמנו לפנינו שעד סוף השנה כל הנושא של שכר טרחה יבוא בצורה מסודרת. אם לא, אנחנו זוכרים את הדבר. מי בעד לאשר את הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 51) (מסלול מקוצר), התשע"ו-2016, ירים את ידו?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 51) (מסלול מקוצר), התשע"ו-2016, אושרה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
תומר, האחריות עכשיו עליכם. כולנו רוצים את זה, זה לטובת האנשים. אם אין לחץ, אם אין חרב מונחת, אז זה נמשך ונמשך ונמשך. אנחנו רוצים שזה לא יימשך.
הישיבה ננעלה בשעה 16:10.