הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 303
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, י"ב בתמוז התשע"ו (18 ביולי 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 18/07/2016
הצעת חוק הבטחת הכנסה (העברת מידע מהמוסד לביטוח לאומי לרשות המיסים לגבי הורה עצמאי), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הבטחת הכנסה (ניכוי להורה עצמאי - הוראת שעה ותיקון), התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
מנהלת תחום הבטחת הכנסה, המוסד לביטוח לאומי - לילי דגן
דובר, ביטוח לאומי - חיים פטוסי
יועצת משפטית, המוסד לביטוח לאומי - שרית דמרי-דבוש
מנהלת תחום בכירה, המוסד לביטוח לאומי - גבריאלה הילברון
לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי - בצלאל אביטבול
מנהלת תחום זקנה ושארים, המוסד לביטוח לאומי - לבנה עזרא
מנהלת אגף גמלאות משפחה, המוסד לביטוח לאומי - עליזה ברלזון
מנהלת תחום מזונות, המוסד לביטוח לאומי - חנה פרץ
עוזר ליועמ"ש-ר"מ, משרד האוצר - ישי צבי פרלמן
מנהל תחום בכיר שירות סניפי, משרד האוצר - שרית פרסי
רפרנטית ביטוח לאומי, משרד האוצר - יעל בנימין אגמון
עו"ד-מח' יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - שי גלברג-סומך
ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - טל מזרחי
סמנכ"ל, עמותת ידיד - מרכזי זכויות בקהילה - רן מלמד
מת"ל, ועדת עבודה - חזקיהו ישראל
מת"ל, הוועדה למעמד האישה - קרן יעל הורוביץ
נציגה מראש העין, עמותת למען אחי - בתחן הנרי
מנכל"ית מרכז רקמן, אוניברסיטת בר אילן - גלית שאול
עובדת סוציאלית, עיריית ירושלים - טובית לייכטר
עובדת סוציאלית, עיריית ירושלים - נעמה קהתי
אשה חד-הורית, עיריית ירושלים - חגית מירון
אשה חד-הורית, עיריית ירושלים - רחלי סיני
מלווה במרכז מיצוי זכויות, עיריית חיפה - פאתינה חוסרי
פעילה חברתית במערב חיפה, עיריית חיפה - רחל ברדה
פעילה חברתית במערב חיפה, עיריית חיפה - אליסיה דרעי
פעילה ראש משפחה עצמאית, עיריית חיפה - ערובה סעדי
עובדת סוציאלית, עיריית חיפה - אסיה קוגן
עובדת סוציאלית, עיריית חיפה - פרידה קושמרין קליין
עו"ס, עיריית חיפה - רחל גליקמן
פעילה ראש משפחה עצמאית, עיריית חיפה - יוליה קובטקו
עו"ס קהילתית, עיריית ראש העין - בת-אל יפת
נציג ההסתדרות, הסתדרות החדשה - אלי יריב
יועצת תקשורת לשר, משרד הרווחה - מרינה גוטליב
יועצת ארגונית, שתי"ל - שירותי תמיכה וייעוץ לארגונים לשינויים חברתיים - רוני חסדאי
מנכ"לית, עמותת "רוח נשית" - תמר שוורץ
מנהלת מח' משפטית, עמותת "רוח נשית" - דפנה רובינשטיין
חברה, אם הבנים - מרכזי תמיכה למשפחות גירושין - אפרת בצלאל
עו''ס, אם הבנים - מרכזי תמיכה למשפחות גירושין - ניקול דהאן
עו''ס, אם הבנים - מרכזי תמיכה למשפחות גירושין - אסתר סנדר
חברה, אם הבנים - מרכזי תמיכה למשפחות גירושין - שולמית קמינסקי
פעילה, הפורום הארצי למשפחות חד-הוריות - אלבינה יולדשב
פעילה, פורום הדיור הציבורי - ליזה זוהרי
פעילה, פורום הדיור הציבורי - מרצדס סיגאוי
פעיל, פורום הדיור הציבורי - שאול סיגאוי
פעילה, המשמר החברתי - תרצה אסתרזון
כלכלן, פורום קהלת - יצחק פנחס
אם עצמאית - רבקה נאקי
רכזת בכירה, אגף המחקר והמידע, כנסת - ענת ירון
מאי בר
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
רמי בן שמעון
הצעת חוק הבטחת הכנסה (ניכוי להורה עצמאי - הוראת שעה ותיקון), התשע"ו-2016, מ/1035
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוקר טוב לכולם. היום ה-18 ביולי 2016, י"ב בתמוז תשע"ו. השעה 10:09 דקות. האיחור נובע מהתייעצויות עד הדקה ה-90. הצעת חוק הבטחת הכנסה – הצעת חוק ממשלתית – (ניכוי להורה עצמאי - הוראת שעה ותיקון), התשע"ו-2016.
אני מזכיר שהוראת שעה היא לשנתיים בלבד. אנחנו נבקש מנציגת הביטוח הלאומי להציג את הצעת החוק. - - - נוכחותם של חברי הכנסת אברהם נגוסה, עבדאללה אבו מערוף, עאידה תומא סלימאן, חברת הכנסת מירב בן ארי וחבר כנסת מאיר כהן.
שרית דמרי-דבוש
¶
הצעת חוק הבטחת הכנסה (ניכוי להורה עצמאי - הוראת שעה ותיקון), התשע"ו-2016. אני אפרט קצת היום על המצב בחוק הבטחת הכנסה ובחוק הבטחת תשלום מזונות ואני אסביר לאחר מכן מה מבקש התיקון הזה לעשות.
בהתאם לחוק הבטחת הכנסה ובדומה לכך בחוק המזונות, הכנסה שמקורה מעבודה, חלק ממנה אינו מובא בחשבון כלל. זה סכום הדיסריגרד. בעניין הזה, בחוק הזה, אנחנו לא משנים, אלא שלאחר מכן יש שיעור ניכוי.
שיעור הניכוי להורה עצמאי בחוק הבטחת הכנסה וכך גם בחוק המזונות, נכון להיום הוא 60%. כלומר, על כל שקל נוסף מעל סכום הדיסריגרד, שביחס להורה עצמאי היום עומד על 662 ₪, כל שקל נוסף שההורה העצמאי מרוויח, אנחנו מביאים בחשבון ומקטינים את שיעור גמלתו ב-60 אגורות.
אנחנו מבקשים היום להביא בפני חברי הכנסת תיקון שיקטין את שיעור הניכוי הזה ביחס לסכום שבין שיעור הדיסריגרד, שהיום ביחס לעד גיל 55 עומד על 662 שקל, עד לשיעור הכנסה של 3,000 שקלים אנחנו נקטין את שיעור הניכוי והוא יעמוד על 73%.
זה אומר שעל כל שקל נוסף שהאישה מרוויחה מעל הדיסריגרד ועד 3,000 שקל ינוכו רק 27 אגורות מהגמלה שלה. זה בגדול.
הצעת החוק תהיה כהוראת שעה לכשנתיים. במהלכה אנחנו גם מבקשים לנסות ללמוד ולראות אם יש איזשהו שינוי בשיעור ההכנסה במגמות התעסוקה ביחס להורה עצמאי. נקודה נוספת בחוק היא שאנחנו קובעים שיהיה איחוד של ההטבות. המשמעות בפועל היא שאישה שזכאית לגמלת הבטחת הכנסה מכוח החוק הזה, מכוח התיקון, לא תהיה זכאית למענק עבודה. ולהיפך, מי שתהייה זכאית למענק עבודה מכוח חוק מענק עבודה, לא תהיה זכאית להבטחת הכנסה בשיעורים האלו.
המשמעות של התיקון – אם תרצו להיכנס למספרים מדויקים – יש כאן אפשרות, בעיקר לנשים שהן הורה עצמאי, להרוויח שכר יותר גבוה ולהישאר במערכת הבטחת הכנסה כאשר יש משמעות מבחינת הטבות כאלה ואחרות שניתנות על ידי גופים ציבוריים שונים.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אני אסביר לך. ברגע שאת חד-הורית, את זכאית להטבות נלוות. לכן הרבה נשים מעדיפות להישאר בתוך הבטחת הכנסה ולא לצאת כי מראש הן מקבלות את ההטבות. לו יצאת וקיבלת משכורת גבוהה, יצאת מהבטחת הכנסה, אבל בהגדרה כבר כאילו לא חד-הורית כי כל ההטבות הנלוות שלא קשורות, ויתרת עליהן. זה בדיוק הביצה והתרנגולת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
רגע. אני מזהיר: יהיה דיון קצר של 45 דקות, אבל כל אחד ידבר בתורו ובאישור. בלי זה, אין לי ברירה אלא לעשות סדר.
גבריאלה הילברון
¶
כיום יש כ-39,000 הורים עצמאיים שמקבלים לפי חוק הבטחת הכנסה או לפי חוק המזונות. זה לא כולל את אלה שמקבלים זיקנה ושאירים שם יש עוד נשים, אבל במקרה שלהן החישוב הרבה יותר קשה.
גבריאלה הילברון
¶
הבטחת הכנסה יורדת אבל המזונות נשאר.
מתוכן יש 12,000, כמעט 13,000 שאינן עובדות. בין הדיסריגרד שמרוויחות מעל הדיסריגרד, כלומר שהן יושפעו ישירות משינוי החקיקה הזה, יש כ-9,200 הורים עצמאיים. אני יכולה לתת אינפורמציה איך משתנה הסכום המרבי שאפשר להרוויח - - -
גבריאלה הילברון
¶
שמרוויחות מעל לדיסריגרד. 662 אם זה נשים שעד גיל 55 ומעל ל-1,609 אם אלה נשים בנות 55 ומעלה.
נקודת האיפוס או הסכום המרבי שאפשר להרוויח ועדיין לקבל את הגמלה – אני אתן כמה דוגמאות, אולי שני הקיצונים – להורה עצמאי עם ילד אחד שטרם מלאו לה או לו 55, היום הוא יכול או יכולה להרוויח עד 5,490 ולפי החוק החדש, המוצע, זה יהיה 6,766. הקצה השני זה הורה עצמאי עם שני ילדים ומעלה שמלאו לו או לה 55. היום זה היה 8,942 וזה בעתיד יהיה 9,707.
שרית דמרי-דבוש
¶
נציין שמבחינת המוסד לביטוח לאומי אנחנו מזה מספר שנים מנסים לפעול ולקדם תיקונים גם בחוק הבטחת הכנסה וגם בחוק המזונות על מנת להגדיל את הקצבה או לשנות את השיעורים לעניין הכנסה. אנחנו רואים פה צעד ראשון - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני לא בא אלייך בהאשמות, את לא צריכה להצטדק. אתם אנשים על הכיפאק, באמת. אבל אתם יודעים שלפחות שנתיים באנו עם כל מיני רעיונות, ויאמר לזכותכם שאתם נעמדתם על הרגליים ואמרתם: תביאו כסף תוספתי.
במס הכנסה שלילי – גם לפני שאלי שהיה חבר כנסת – הרי כולנו ידענו שאחת ההמלצות הגדולות של ועדת העוני הייתה מס הכנסה שלילי. אז חבל היה לגעת בכסף הזה. היה צריך להילחם – לא אתם אלא אנחנו. אני חושב שקצת שמו מכשול לפני שר הרווחה כי הוא לא ירד לדברים הקטנים האלה. פה זה לקחת כסף מכאן ולהעביר וחבל.
(מחיאות כפיים)
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
חבריה, אני רוצה להגיד שאל תמחאו כפיים למה שאני אומר אבל אלי אלאלוף, בדוח העוני שלו, היה אחד מהחסידים הגדולים של מענקי עבודה. אז כשתגמר הוועדה ולא יהיו כללים, תמחאו לו כפיים, לא לי.
רן מלמד
¶
יש עובדות שחייבים להכי בהן. אנחנו מדברים פה על שני אלמנטים שונים: הבטחת הכנסת ומזונות. הבטחת תשלום שזה בעצם מימון ביניים לתשלום מזונות ילדים, שצריך לזכור שחלק גדול שהולך וגדל מהתשלומים שמבוצעים על ידיד המדינה מתקבל היום כבר דרך הביטוח הלאומי ורשות האכיפה והגבייה.
רן מלמד
¶
נתונים של הביטוח הלאומי מראים שאם היו היום מבטלים – אני מדבר כרגע רק על מסלול המזונות – את הדיסריגרד לגמרי, העלות למדינה הייתה כ-52 עד 55 מיליון שקלים בלבד. זה כסף קטן, זה גרושים שאיתם לקחת ולהוציא 19 או 20 אלף ואפילו יותר אימהות ולהגיד להן: קחו אחריות על החיים.
את העובדה הזאת צריך לדעת. צריך לזכור, אני אצטט מתוך הנתונים של הביטוח הלאומי, החלוקה היום היא ש-74.2% פחות או יותר, שזה 14,000 נשים, מקבלות את המזונות לפי פסק הדין שנפסק להן, שזה מתחת התקרה בדרך כלל. הממוצע הוא כ-1,800 שקל ולא סכומים יותר מדי גבוהים. ו-20.5% מקבלים סכומים מופחתים שקוזזו להן. ה-20.5% האלה, העלות שלהם היא 52 מיליון שקלים למדינה. זה הכול, אדוני היושב-ראש, זה כסף שלא צריך לעשות בו משחקים. ה-5% האחרים מקבלים לפי התקנות ללא כל - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה העיקרון – אלה המילים שלי, לא ביקשתי שתעזרו לי – אם החוק הזה יפגע באישה אחת, הוא לא יעבור. זה מה שאמרנו לאוצר ומה שאמרנו לביטוח הלאומי. ככה נקטנו עמדה, גם בתוך המערכת הפוליטית שלי וגם אני אומר וחוזר לציטוטים שמאיר הביא מדוח העוני: לא הייתה שום סיבה לשנות את החוק אם אנחנו בדרך פוגעים באנשים.
שנית, בסידור החדש בחוק, בתיקון החוק כפי שמוצע פה, רצינו להפסיק לטרטר את האימהות החד-הוריות בהשוואה בין מערכת אחת למערכת שנייה, לרוץ שמאלה, לרוץ ימינה, לבזבז את זמנה ולפגוע במערכת המשפטית שלה באמצעות תכתובות ביורוקרטיות. אם אנחנו לא נשיג את שתי המטרות האלה, החוק הזה לא יעבור, שיהיה ברור. לכן כדאי שכולם תתעשתו וזה הכיוון.
גם לשפר זה בהדרגה ולכן החוק הזה הוא לשנתיים. בשנתיים האלה – אנחנו נקבע מי יהיה הגוף שיעשה את הבדיקה וילווה – אנחנו נרצה להשתכנע שהגוף הזה מסוגל לעשות את הבדיקה האובייקטיבית. בכל ההערות הנוספות, תנסו עכשיו ללכת לפי העקרונות האלה כי זה מה שישכנע אותנו ואני יכול לדבר בשם חברי הכנסת וגם שר הרווחה ושר האוצר, שהם רוצים להיטיב עם האימהות החד-הוריות. שיהיה ברור, זה הכיוון של החוק.
מירב, בבקשה. אחריה – מאיר כהן.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
תודה, אדוני יושב-הראש. אני מלווה גם את ארגוני הנשים וגם את עמותת "ידיד" בכל הנושא הזה כבר יותר משנה, כולל את הפגישות שעשינו כאן יחד עם האוצר. אני יודעת שהמטרה היא טוב: לשים רגל בדלת.
העיוות הזה שנוצר בשנת 2003 בו רואים את מזונות הילדים כקצבה זה עיוות. לא משנה איך נסתכל על זה, זה עיוות כי זו לא קצבה. האישה הייתה חייבת לקבל את זה מהגרוש שלה, לא קיבלה מהגרוש שלה, הלכה וקיבלה – גם לא כולם מקבלות, גם הסכום הזה הוא די עלוב.
בואו נשים את הדברים על השולחן, כל כך הרבה עיוותים שאם יש לך שני ילדים או שמונה ילדים תקבלי אותו סכום. לא יכול להיות שהסכום כזה נמוך. אלו עיוותים שקיימים בפני עצמם. בתוך כל זה, כמו שאמר רן בצדק, 60% ניגבה. זאת אומרת, המדינה נכנסת בנעלי החייב, נותנת לאישה את המזונות אבל לא מפספסת אותו כי 60% חוזר אל המדינה בדלת האחורית.
הכסף שהיא גבתה ממנו אמנם מגיע אליה אבל בסופו של דבר היא הולכת ומורידה לה את זה כל פעם שהיא עובדת. שלא לדבר על מס של 60%. אין מס כזה במשק. הוא לא קיים חוץ מהנושא הזה של חד-הוריות. זאת אמרת, האוכלוסייה הכי חלשה מקבלת את המס הכי גבוה. זה עיוות.
אני לא יודעת מה חשבו ב-2003, אם להוציא לעבודה – זה לא הצליח כי עובדה שאת אומרת שיש 13,000 שלא עובדות. ברור שהן עובדות, פשוט הן עובדות בשחור או שהן אומרות למעסיק: תעשה לי בדיוק על הקו כדי שאני לא אעבור את הדיסריגרד.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
הייתה לי אם-בית כזאת. תאמין לי, אני שולטת בחומר, עבדאללה אבו מערוף, תאמין לי, עשיתי שיעורי בית.
להגיד למעסיק
¶
תן לי את זה ואת השאר תביא לי בצורה כזאת – כי כמו שאמרנו, לא רק שאני מורידה לה את המס הכי גבוה, אני גם מוציאה אותה ומהרגע שיצאה, אין הטבות: אין ארנונה, אין צהרונים, גני ילדים, סיוע בשכר דירה. זאת אומרת, מה עשינו? אמרו לאישה: אל תעבדי, לא שווה לך.
אין ספק שהתהליך הזה גם עשה לנו נזק. אני אומרת לנו כי אני מרגישה מחויבת לחד-הוריות, אני באה ממשפחה כזאת, אני חיה את החומר הזה כבר שנים. אתה יודע מה, אדוני היושב-ראש, זה גם עשה לנו נזק בדלת האחורית כי כל הנושא הזה מציג בשנה האחרונה את החד-הוריות בתקשורת כנצלניות –קיבלנו תגובות, חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן, גם שולי מועלם, גם רחל עזריה.
כל אותה קבוצה פה באמת נלחמה – עאידה כיושבת-ראש הוועדה לקידום מעמד האישה – נלחמנו וחטפנו. חטפנו איומים, הצקות, הטרדות בטלפון. כל זה בא אלינו בדלת האחורית כי משום מה בתקשורת הנשים החד-הוריות הוצגו כנצלניות - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
סליחה, אדוני, עם כל הכבוד, אני יודעת שאתה בעד החד-הוריות, אף אחד לא לוקח את זה ממך - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
כי כל פעם שהוצגו החד-הוריות – מהנהנות לך כאן מארגוני הנשים – הן הוצגו על אותו עניין כספי כלכלי שהן עושקות את הגברים. אני לא מפרידה, אדוני. אני יודעת שאני אומרת דברים קשים, אבל אם לא היינו עוברות, חברות הכנסת – חברות הכנסת בלבד – את מה שעברנו כאן בחודשיים האחרונים, לא הייתי אומרת את זה.
אני אומרת את זה כי הוצאנו אותן ממעגל התעסוקה, הפכנו אותן למה שלא רצינו. במקום לבוא ולחזק ולהוציא אותן מהמעגל הזה, השארנו והשקענו אותן עוד יותר בבוץ.
לסיום, יש כאן הזדמנות – אני לא שלילית לחלוטין – להוריד את הדיסריגרד הנוראי הזה ל-27%. אני חושבת ודיברנו על זה אדוני היושב-ראש, יש מקל ויש גזר: אתה נותן את המקל, תן, לפחות בשנים הראשונות, לחד-הוריות שיצאו – אני אומרת חד-הוריות כי אני יודעת שיש גם גברים, אני מכירה את הסיפור הזה היטב – תן להן תקופת הסתגלות למצב שהמשכורת שלך יורדת רק בגלל שאת לו מקבלת את מה שאת זכאית לקבל לפי החוק וזה מזונות ילדים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אנחנו צריכים בדיון כזה לעשות הפרדה ברורה מאוד בין כל הוויכוח שניטש סביב חזקת הגיל הרך שבאמת בעטיה יש התבטאויות קשות מאוד של ארגונים שונים כנגד אימהות, לבין הסוגיה הזאת – את מפריעה לי, גברתי.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אז אני יודע בדיוק מי הארגונים, עד היום.
אדוני היושב-ראש, כל שינוי של תיקון כזה או אחר מבורך, אבל מה שניסיתי לעשות ואני עדיין מנסה לעשות זה שינוי תפיסתי אמתי. רן יודע בדיוק כי ישבנו ועשינו: למספר 52 מיליון הגענו ביחד. השינוי התפיסתי צריך להגיד, ואני חוזר על מה שחברי אמרו ויגידו: כספי מזונות אינם קצבה. אגב, גם ב-OECD במדינות שבהן זה קורה, יש הפרדה מאוד ברורה בין כספי המזונות לבין הקצבה.
אומרים לאישה
¶
תעבדי, תקבלי מס הכנסה שלילית במדינות שבהן זה קיים, תיהני, תצאי לעבוד, תקבלי שכר – אנחנו נצ'פר אותך. המזונות הם מזונות לילדים. זה מה שעשינו. כשהתחלנו היו בקופה 45 מיליון. כשהייתי שר רווחה, העלינו את זה ל-100 מיליון וכתבנו בתקציב 2015 את הסכום הזה – שב רן והחברים שלו ביחד עם אנשי האוצר והגענו לתוספת של 52 מיליון שזה לא בשמים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
זה לשנה. חבריה, אני מצטער. אם בביטוח הלאומי יתווספו 52 מיליון שקלים שידענו איך להביא ותם, אז כל שנה 18,400 האימהות האלה שהן נמצאות בתחתית העוני. עשינו מיפוי, הן נמצאות בתחתית העוני.
והיה ואנחנו נמצא – ואת זה צריך להגיד לשר, ואני שמח אדוני שאתה מקיים ועדה, ולפחות לעשות כמה סימולציות בכדי שהנתונים יהיו נתונים אמתיים. זאת ההזדמנות, זאת הזדמנות פז לדאוג שבתקציב 2017 ו-2018 שבימים האלה יושבים עליו. זה פינאטס. בשעה שבהסכמים קואליציוניים עוברים מיליארדי שקלים, אם אנחנו באמת רוצים לעשות תיקון, אז שבתקציב יהיה סף של 52 מיליון שקלים לשנה, לא ל-5 שנים. לשנה. התוספת הזאת פוטרת 18,400 אימהות חד-הוריות והן יכולות לעבוד, לקבל את המזונות שלהן.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
בנוסף לכל שלל ההטבות ולחלק מהחוקים שבאמת מטיבים עם החד-הוריות, אני חושב שזאת יכולה להיות שנת מפנה ובתנאי שבתקציב תהיה תוספת של 52 מיליון שקשורה ישירות לחוק הזה. זה התיקון שצריך לעשות כאן. תודה רבה.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושב-ראש, אני חושבת שלמרות שהסברת את עצמך טוב מאוד בעניין של הגישה הכללית לחוק, יש כמה דברים שצריך להעמיד שוב על השולחן הזה ולדבר עליהם. אני לא יכולה להתעלם מהעובדה שיכול להיות שהחוק הזה מטיב חלקית עם חלק מהנשים והוא מוסיף כמה מאות שקלים. זה לא הרבה, זה אפילו יכול להיות פחות. לפי החישובים שעשינו זה יכול לצאת אפילו פחות ממה שנאמר עכשיו על ידי הביטוח הלאומי.
אי אפשר להתעלם מהעובדה שהחוק הזה משמר מצב קיים. אם ישנה הזדמנות לעשות שינוי באמת, אז בואו נעשה את השינוי ולא נעשה שום קוסמטיקה למצב הקיים. לא להשלות את הציבור כאילו עושים שינוי אדיר. לא. לא עושים שינוי אדיר. אנחנו פשוט מיפיפיים קצת את המצב ועושים שינוי קל במקום להעמיד את השאלה המהותית למה עדיין קושרים את הנושא של המזונות לנושא של הבטחת הכנסה?
אני מסכימה עם חברת הכנסת מירב בן ארי שדיברה על מגמה שאומרת שכאילו הנשים רוצות לחיות מהמזונות. זו טענה שלא משתמשים בה רק בחוק הזה אלא זו צורת חשיבה. כאילו הנשים מחכות למזונות כדי שיוציאו ותהיה הכנסה לעצמן. מזונות זה הכסף של הילדים. מזה הילדים צריכים לחיות. ההכנסה של האישה זו הכנסה של האישה וכהורה היא מוציאה ממנה גם כן על הילדים.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אני לא יודעת איפה מגדלים ילד כזה ואיך מגדלים ילד כזה. אבל אני חושבת שהגיע הזמן להתייחס, קודם כל, לשאלה המהותית הזו ולבקש לבטל את הקשר הזה פעם אחת ולתמיד. אם רוצים שאנשים יעבדו ויצאו ממעגל העוני, צריך לאפשר להם לעבוד ולהשתכר בצורה מכובדת ולא שיורידו להם מס שלא מתקבל על הדעת.
נכון שעכשיו הורדתם אותו, אבל אני רוצה להגיד לכם שהחברות הכי גדולות במדינה הזו לא משלמות מס הכנסה. הם מקבלים כל מיני פטורים ויש חברות שמקבלות מיליארדים ומשלמות שני אחוז ואחוז אחד. אז בואו לא נשלה את עצמנו.
כשרוצים לתת פטור, יודעים לתת פטור. וכשרוצים להוריד מס הכנסה, מורידים מס הכנסה. אבל עוצרים אצל האנשים האלה ומשאירים ציבור שלם. אנחנו לא מדברים רק על הנשים. אנחנו מדברים על הילדים שמשמרים להם את המצב. אז הוספנו למשפחה הזו הכנסה של 400-300 שקל. זה מוציא אותם מהעוני?
ודווקא לכבוד היושב-ראש שכתב את דוח העוני, אני יודעת שהוא יודע את החומר יותר טוב ממני ואני יודעת שהוא יודע – אפשר? רציתי שישמע אותי - - -
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
בדקת משהו נוסף. אני מקווה שתסכים עם מה שאני אומרת כי אני חושבת שהשיפור הקוסמטי הזה משאיר את הנשים ואת הילדים, וגם אם יש הורה גבר במצב הזה, משאירים את כולם מתחת לקו העוני. אז מה עשינו?
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
השאלה המהותית הראשונה היא לנתק את הקשר הזה בין מזונות והבטחת הכנסה. אני מציעה לנצל את השעה. מה שיקרה עכשיו זה שאנחנו נקבע את המצב לעוד שנתיים. המחוקק ינוח על דעתו, יגיד: עשיתי את השינוי. ולא יחזור לדון בנושאים האלה ולסחוב את זה עוד שנתתים ואז בעוד שנתיים אף אחד לא יודע מה המצב הפוליטי ואיך יהיה. אם כבר פותחים ספרים, אז בואו נפתח עד הסוף.
הדבר השני הוא שאפף אחד לא מבין למה קבעתם 3,000. יש שכר מינימום במדינה הזו? לפחות תבטיחו להן שכר מינימום. לא מבקשים להיות הכי עשירות במדינה הזאת. מבקשות להיות עם שכר מינימום. למה לא נקבע שכר מינימום?
למה לא אומרים
¶
לא נוגעים לאישה בשום גרוש עד שהיא לא מקבלת את שכר המינימום, ומתחילים מעל לשכר המינימום. למה? אתם יודעים מה זה לדחוף מישהו לעבוד בשחור? אתם יודעים מה זה? זה עוד מעגל של ניצול. זה שאני עושה לך טובה שאני משלם לך בשחור ואז אפשר לנצל אותה בכל מיני צורות.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
לעשוק אותה בכל מיני צורות, למה לנו את זה? למה לנו לדחוף את כולן למצב הזה? אני לא מבינה. אנחנו אמורים להטיב, ולפי העיקרון הזה אני רוצה ללכת. אתה אמרת, כבוד היושב-ראש, שאנחנו רוצים רק להטיב. לפעמים, כשיש הזדמנות להטיב, נכון שאנחנו לא גורעים, אבל גם לא מטיבים באמת – אנחנו כבר גרענו.
יש לנו הזדמנות להטיב, אז בואו נעשה את זה. בואו לא נקבע מצב של: אתם נולדתם לעוני, אתם תישארו בעוני לכל החיים שלכם. זה לא לטובת הילדים, זה לא לטובת המדינה, זה לא לטובת הכלכלה. אני הגשתי הסתייגויות, אני לא יודעת אם אתם רוצים - - -
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
הבעיה שאני אצטרך לצאת לעוד הפגנה של עוד קבוצת נשים מנוצלות: מנהלות המשפחתונים. אני לא יודעת מה לעשות במקרה הזה. תפסיקו לבנות כל כך הרבה מאבקים.
ענת ירון
¶
לגבי קבוצת הזכאיות 25 עד 55 – הקבוצה שההכנסות שלה עלולות לרדת זו הקבוצה שהיום לא זכאיות להבטחת הכנסה או למזונות ובעקבות השינוי המוצע הדיסריגרד עולה וסף ההכנסה גדל ולכן הן יכולות להיות זכאיות.
בעקבות הצעת החוק הן יכולות להתחיל להיות זכאיות להבטחת הכנסה, אבל מנגד תישלל מהן הזכאות למענק עבודה. בסיטואציה הזאת סך ההכנסות שלה יכול לרדת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם אני מבין טוב, ברגע שיקבלו אבטחת הכנסה זה יגרום להם לאבד את הזכאות למענק עבודה. אני רוצה שכולנו נבין את מה שנאמר פה. זה מבוסס על נתונים? מה זה אומר? כמה אנשים יהיו במצב כזה?
גבריאלה הילברון
¶
כן. רציתי להעיר שמקבלות הבטחת הכנסה עד גיל 55, כל מי שהיום במערכת כמו שענת אמרה, מצבה מבחינת הגמלה יוטב והיא עובדת מעל הדיסריגרד - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש לי שאלה טכנית. פה, לעשות חישובים, גם מי שיש לו 5 יחידות מתמטיקה הוא ילך לאיבוד. ישבתם ביניכם והשוויתם מספרים?
גבריאלה הילברון
¶
לא, לא. אני חושבת שאנחנו אומרות אותו דבר אבל אני רוצה לחדד קצת. נשים שהיום לא מקבלות הבטחת הכנסה בגלל שהן מעבר ל-5,490 הזכרתי, אלה שיקבלו - אין לי כרגע את הנתון לפני – אבל נדמה לי שזה עד 6,200, עדיין ייהנו מזה. זה לא נכון שכל מי שתצטרף למערכת - - -
גבריאלה הילברון
¶
לאחר השינוי. הן תצטרכנה, כפי שציינה עורכת הדין דמרי, לבחור האם הן מעדיפות את ההטבות הנלוות להבטחת הכנסה או - -
גבריאלה הילברון
¶
- - או מענק עבודה. יש ביניהן חלק שיוכלו לקבל עדיין הבטחת הכנסה בשיעור יותר גבוה מאשר המענק עבודה - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
חברים, לא קיבלתם את רשות הדיבור. אל תפריעו למהלך הדיון, בבקשה. גברת את יכולה להרגע?
יגאל ימיני
¶
יש לי הערה לגבי המשפט האחרון שנאמר עכשיו. מי שתבחר בהבטחת הכנסה, אין אפשרות לבחור בין זה לזה. הבטחת הכנסה משולמת בשוטף, מענק עבודה בא בלאחר שנה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני רק מבקש להוסיף מילה. החבר'ה מהביטוח הלאומי, אינכם קובעי מדיניות. אתם אמורים לתת נתונים. קצת מפליא אותי – ומותר לי להגיד את זה כשר הרווחה לשעבר – קצת מפליא אותי שאתן יושבות כאן ומגנות על מדיניות. אתם אמורים, עם כל הכבוד שאני רוחש לכם – סליחה גברתי, אני גם לא מחכה לתשובה, זאת הערה ותקשיבו לה – אתם אמורים לתת את הנתונים.
יש לי הרגשה שאתן יושבות כאן מלאות מוטיבציה איך לפגוע בחד-הוריות. אז אנא מכן, עם כל הכבוד שאני רוחש לכן, תגידו את הנתונים לא את האינטרפרטציה שלכן.
שרית דמרי-דבוש
¶
ביטוח לאומי מביא עשרות תיקונים לחוק הביטוח הלאומי ולהבטחת הכנסה. להגיד שאנחנו - - -
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אבל אתה לא יכול להאשים אותם ספציפית. אני גם חושבת שהחוק הזה לא טוב, אבל לבוא ולהגיד ולהטיח באנשים האלה - - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אמרתי שאני מטיח בביטוח הלאומי. אם הם הגיעו להצעת חוק הזאת, הם בלבלו מישהו ואסור היה להם להגיע להצעת החוק הזאת שגורמת לאנשים לבחור בין זה לבין זה.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אף אחד מאתנו לא מתלהב מהצעת החוק הזאת, אל תטעה, השולחן הזה יודע טוב מאוד שהיה עדיף לבטל את הדיסריגרד המטופש הזה ולתת לחד-הוריות לנשום אוויר. אבל לבוא ולהטיח באנשים שעושים את תפקידם, אני אומרת שזה מוגזם. זה כל מה שאני אומרת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש לנו מעט זמן. נתתי את רשות הדיבור לגלית שאול ואחר כך לחבר הכנסת עבדאללה אבו מערוף. בבקשה.
גלית שאול
¶
באנו לפה היום כי אנחנו מרגישות שיש אפשרות, יש הזדמנות. יש פה ציבור גדול של אנשים שמאמינים שצריך לתקן את העיוות הזה. צריך אחת ולתמיד לפתור את הבעיה. כולנו נואמים פה בלהט על זה שצריך לפתור את הבעיה. אמרו את זה כולם לפני, אני לא אחזור על זה שוב.
מה שאנחנו לא עושים זה תופרים את הבעיה. ולא רק שאנחנו לא פותרים את הבעיה, אנחנו מעמיסים קושי. אמרנו: אולי לא נפגע בחוק הזה. אבל נעשה באמצעות החוק הזה שני דברים: דבר אחד, נגרום לזה שהנושא ירד מסדר-היום והשיח הציבורי יגיד לנו: תחכו עוד שנתיים ולא תשנו את המצב של הנשים האלו ביומיום.
הדבר השני, החשוב במיוחד, אנשים לא שמים לב לזה. נכון שלאישה יש את אפשרות הבחירה. אבל אתה אמרת, אדוני היושב-ראש, בצורה מאוד יפה, גם אנשים עם 5 יחידות מתמטיקה יתקשו לעשות את הבחירה הזאת.
נשים שצריכות לבחור בין זה לבין זה, כשהן לא יודעות כמה הן ישתכרו בשנה הבאה, הן עדיין לא יודעות כמה כסף ייכנס להן. אנחנו במרכז "רקמן" הלכנו לבג"ץ בנושא הזה עם אישה שבמקרה עשתה עוד כמה משמרות בחנות הבגדים שבה היא עבדה וקיבלה שכר יותר גבוה. פתאום הביטוח הלאומי דרש ממנה להחזיר כספים מכיוון שהיא עברה את הדיסריגרד בזה שהיא עבדה עוד שתי משמרות.
אז מה אנחנו עושים? אנחנו מכניסים עכשיו בלבלה גדולה לתוך החיים של אותן נשים שגם ככה מורכבים מביורוקרטיה, מבלגן. אותן נשים צריכות לקבל החלטה אם לצאת לעבודה בשעה הכי קשה. אנחנו עובדות עם נשים שנמצאות בהליכי גירושים. אחד הדברים שאנחנו מנסות כל הזמן להגיד להן: אתן מתגרשות, אבל תשמרו על מקום העבודה שלכן.
זו תקופה קשה, הולכים בה לדיונים, יש סכסוכים, יש בלגן עם הילדים, צריך לבוא לבית הספר כל הזמן לפגישות. צריך לעזור להם, לתמוך בהם, לקחת אותם לעובדים סוציאליים, לפסיכולוגים, לכל מי שאפשר – אל תוותרו על העבודה שלכן כי בתקופה הזו הכי קל לוותר.
גלית שאול
¶
לנתק את הקשר הזה. אין בכלל אפשרות לממן 95 מיליון לחוק שעולה 100 מיליון בדרך של פגיעה בנשים. יש שלנו הצעה שאומרת 5 שנים אחרי הגירושים – מירב הגישה את ההצעה הזאת – 5 שנים אחרי הגירושים תתנו למשפה לא לעשות את החישובים. תנו לה את מלוא הסכום באותה תקופה. המשפחה תעמוד על הרגליים.
לאתה יודע מה? לא רק הנשים, גם הגברים. לפעמים אחרי הגירושים גם הגבר מתקשה לשלם את כל הסכום. אז אולי אחרי שנה-שנתיים-שלוש הוא כבר יוכל להתחיל את החיים שלו מחדש, הוא יוכל להתחיל לשלם מזונות - - -
גלית שאול
¶
במשפט אחד, הגיע הזמן לעשות שינוי: לנתק, לבטל את הדיסריגרד. לתת לנשים שמשתכרות מתחת לסכום מסוים אתם תחליטו עליו, 6,200, 7,000, לא משנה מה, את מלוא סכום המזונות לילדים. סכום של מזונות ילדים שמגיע להם על פי פסק דין של בית משפט. אין שום סיבה לנכות להן, לא 60 ולא 27 ולא לתת להן כן לבחור או לא לבחור. שום סיבה בזה. כל תיקון אחר הוא תיקון קוסמטי.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
בוקר טוב, כבוד היושב-ראש, אני מתחבר ומסכים לעמדה העקרונית שלא פגוע בשום אופן ופנים עם החוק הזה באף אחת מהנשים. אנחנו רואים שאכן החוק פוגעני, החוק לא מיישם את המשטרה שלו. אפשר לדבר הרבה. נכון מאוד שהכוונות טובות, אין לי ספק, אבל כנראה, יש איזשהו פגם. רצינו את הטוב אבל קיבלנו את היותר רע, לצערי הרב.
אני אתן דוגמאות. נדבר על מתמטיקה: משפר 52 שקל אם היא מקבלת 4,000 שקל. זה לא הזוי? לכן אני יודע, יש עיקרון חשוב מאוד, עקרון טוב מאוד בכירורגיה: אם צריך לעשות כירורגיה רדיקלית, אם יש מורסה, צריך לפתוח אותה ולנקז אות, לא לטמון אותה. החוק הזה טומן, מטעה, מעוות, ולכן אני חושב שבואו נתעשת בחוכמה. רוצים לעשות טוב, יש כאן הסכמה מקיר לקיר שכאן יש פגם, לכן בוא נחזור, נשב כמו שכבוד היושב-ראש אמר, נראה מה אפשר לעשות ונעשה את הדבר הנכון ולא נפגע באף אישה.
אורי קנדל
¶
אני רוצה להגיד שני משפטים, שלא נוגעים למדיניות הזאת ספציפית שאנחנו מנסים לקדם היום, על הביטוח הלאומי. כל מי שיושב פה סביב השולחן ונמצא בקשר עם הביטוח הלאומי יודע שהביטוח הלאומי, מהמנכ"ל וכול הפקידים, כולל הפקידות שיושבות פה, עושים הכול כדי לקדם מדיניות של מקבלי הבטחת הכנסה.
לצאת נגד הביטוח הלאומי שהביאו נתונים כאלה או לא הביאו נתונים אחרים, וכל מי שעבד לקראת הישיבה כאן יודע שזה מה שאנחנו עושים, אם זה חברי כנסת, אם זו ד"ר גלית שאול, רן מלמד, כולם יודעים שאנחנו עושים את הצעדים האלה כדי לשפר את המצב ל כל מקבלי הבטחת הכנסה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אז למה עשיתם את זה על חשבון הבטחת הכנסה? תגיד לי מאיפה החוכמה הגדולה? בוא נצא מתוך הנחה שאני מכבד אתכם ואתה יודע שאני מכבד אתכם, אבל בוא נצא מתוך הנחה, מה העוילו חכמים בתקנתם? מה, אתם לא ראיתם את זה? לא ראיתם שלוקחם מכאן 95 מיליון ושמים את זה בכדי להביא איזה משהו פופוליסטי?
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני רק מציע לכם שתפסיקו להצטייר ככאלה שאי אפשר לבקר אותם. אוי ואבוי. אתה קופץ מאחורי השורה הראשונה, מה קרה, תגיד לי? יש פה - - - של הביטוח הלאומי. לדעתי הם גם טעו וגם הטעו וחבל שזה קרה.
אורי קנדל
¶
- - - אנחנו מזמינים ביקורת וכל מי שיושב פה ויצר איזשהו קשר עם מישהו מאתנו יודע את זה. אני חושב שיש כאן מספיק חברים וחברות שיכולים להעיד שמה שאני אומר זאת אמת, כולל היושב-ראש, כולל כל אחד.
לכן אנחנו – אמרתי קודם ואני אגיד את זה עוד פעם – אנחנו מקדמים מדיניות שתעזור לכל מקבלי הבטחת הכנסה - - -
אורי קנדל
¶
אם אני מתייחס עכשיו ספציפית למה שד"ר שאול אמרה קודם, גם מנכ"ל הביטוח הלאומי אמר את זה מעל הבמה כבר בעבר, שאנחנו בשאלה הזאת של ניתק קשר בין מזונות ואבטחת הכנסה, ביטוח לאומי הוא ניטרלי. הוא ניטרלי.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אז תישארו ניטרליים. אתה יודע מה? אתה צודק. תישארו ניטרליים, זה מה שביקשתי. אורי, זה מה שביקשתי, תישארו ניטרליים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תרשה לי, בדרך כלל אני לא חולק על דעת חברי מאיר, אבל אני רוצה להגיד שאני לא מטיל שום ספק ביושר וביכולות של אנשי הביטוח הלאומי.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
גם אני לא. גם אני לא. נו, באמת. היות ואני מכיר אותם, ישבתי אתם עשרות פעמים. הם לפחות היו הגונים אז ואמרו: מאיר, אל תעשו שום דבר שמעביר כסף מהבטחת הכנסה. את הפטנט הזה ידענו. אז מה קורה עכשיו? הם אמרו: אנחנו ניטרליים. אז אם הם באים לכאן ומגנים על דבר שהוא לא טוב, עכשיו אתם איבדתם את הניטרליות.
אתם רוצים להיות ניטרליים? תישארו. תגידו את הדברים כהווייתם. אני חושב שאנשי הביטוח הלאומי הם אנשים נהדרים וכשהייתי שר הגנתי עליהם בלהט. אבל בנקודה הזאת, זה שיושבים כאן שני פקידים ויהיו בכירים ככל שיהיו, ומנסים להגן על חוק שהם יודעים שהוא לא בסדר, זה מיותר. זה מה שאני אומר ומותר לי להגיד את זה כחבר כנסת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא שמעת שאני אומר שאני מסכם את הדיון? זה אומר שאלה המילים האחרונות בדיון.
אני רוצה לסכם בכמה נקודות. הצעת החוק הזאת אינה לרוחי חד-משמעית. אינה לרוחי כי היא פוגעת ביציאה של אנשים לעבוד. משאירים אותם במסגרת הטחת הכנסה במקום לדחוף כמה שיותר ולחזק אותם כלכלית כמה שיותר כדי שיצאו לעבוד.
לכן, כמו שנאמר על ידי מאיר, זה בניגוד להמלצה של הוועדה למלחמה בעוני. אנחנו רצינו לראות יותר ויותר נשים שיוצאות ובכלל אנשים שיצאו לעבודה. פה אנחנו מחזירים אותם לטיפול של שירותי הרווחה, ביטוח לאומי, ולא מוציאים אותם לעבודה, לא עוזרים להם לצאת לעבודה. לא נותנים להם את התמריצים לחפש עבודה בצורה הכי גלויה. זה גם נאמר על ידי חברתי מירב בן ארי.
אני מעדיף אנשים שילכו לקבל מס הכנסה שלילי כתוצאה של עבודה מאשר ביטוח לאומי כי זה מעמד שפוגע באישה ופוגע באישה בתוך משפחתה ובחברה שלה. לכן החוק הזה לא לרוחי. אני קיבלתי אותו, כיושב-ראש ועדה אני חייב לדון, הוא עבר את המסלול הדרש. אבל אני גם לא מתלהב ממנו.
שר הרווחה מבקש לקיים דיון נוסף כי היטם אני לא מביא להצבעה, שיהיה ברור. קבענו אתו כבר מועד נוסף ב-25 ביולי בשעה 10:30 נעשה דיון נוסף אתו. אבל לפני כן, ביום רביעי הקרוב, מחרתיים, אני אקיים דיון עם כל הנוגעים בדבר אצלי בלשכה בשעה 09:00, יש לנו שעתיים לדון בזה ואחר כך נעביר לכם את השמות כדי שננסה להתמודד עם העניין.
בלאו הכי, גם אם היינו מאשרים את החוק הזה, הוא לא היה נכנס לתוקפו לפני ה-1 בינואר, על פי הודעת הביטוח הלאומי, ולכן יש לנו עוד אפשרות לנסות לשפר. אני גם בעד, כשאין דבר אופטימלי, לנסות לפתוח טיפה את הדלת.
כולנו מודעים היום שצריך לשפר את מעמדן והמעמד הכלכלי של החד-הוריות, זה ברור, כולנו יודעים את זה. את זה אנחנו רוצים להשיג. אבל בדרך לפגוע בהן, בדרך לשנות להן את דרך ההתפתחות העתידית, למשל, נקודה מאוד מרכזית שמקוממת אותי: לפני עשור התחלתי בתכנית של חד-הוריות בצפון ובדימונה. אחד הדברים שקומם אותי היה למה אימא חד-הורית לא יכולה ללמוד באקדמיה? זה המסלול הטוב ביותר להוציא אותן - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל בואו נראה אותו. יש תיקון, הוא לא אבסולוטי. אתם יודעים. זה מה שמקומם אותי, אתם אומרים יש תיקון. במראית עין.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תאמינו לי שאני לא טועה. לא הייתי אומר את זה בצורה כזאת.
לסיכום, אני מודה לכל מי שבא, למרות שלא כולם קיבלו את רשות הדיבור. אנחנו נקיים את הדיון כפי שאמרתי ביום שני הקרוב, ב-25 ביולי בשעה 10:30 יחד עם השר ואנחנו נעשה את עבודת ההכנה שלנו הנדרשת מחרתיים.
אני מודה לכולם. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00.