ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 25/07/2016

תוצאות המבחן הפסיכומטרי

פרוטוקול

 
הכנסת העשרים

מושב שני

פרוטוקול מס' 247

מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט

יום שני, י"ט בתמוז התשע"ו (25 ביולי 2016), שעה 9:30
סדר היום
תוצאות המבחן הפסיכומטרי
נכחו
חברי הוועדה: יעקב מרגי – היו"ר

יוסף ג'בארין

מסעוד גנאים

חנין זועבי
חברי הכנסת
זוהיר בהלול

דב חנין
מוזמנים
ד"ר צילה וייס - ממונה פיתוח חומרי למידה והשתלמויות, משרד החינוך

שמעון דוד - המכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית - מה"ט, משרד הכלכלה

נועה חלד - חיימ"ש, ראש היחידה לסיוע נוסף, משרד הביטחון

ד"ר מרק אסרף - ממונה באגף אקדמי, מל"ג - מועצה להשכלה גבוהה

דבורה מרגוליס - ראש מינהל ור"ה - ועד ראשי האוניברסיטאות

כרמל אורן - רמ"ד מחקר, המרכז ארצי לבחינות והערכה

ד"ר ענת בן-סימון - מנכ"לית המרכז הארצי לבחינות והערכה

ליאת הלבץ - מנהלת קשרי ממשל, התאחדות הסטודנטים

דועאא ג'מאוי - סגנית יושבת ראש של תנועה אופקים-מאופק, לשלום ודו קיום

לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
מנהלת הוועדה
יהודית גידלי
רישום פרלמנטרי
ר.כ., חבר המתרגמים

תוצאות המבחן הפסיכומטרי
היו"ר יעקב מרגי
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת. היום 25 ביולי 2016, י"ט בתמוז תשע"ו. הנושא זה המבחן הפסיכומטרי.

בוקר טוב לכולם. אני אסביר למה זימנו את הדיון הזה. בשנת 2012 נכנסה לתוקף הרפורמה בפסיכומטרי. שר החינוך דאז, שי פירון, רצה להכניס והבטיח והצהיר שהשאיפה בסוף בסוף היא לבטל את בחינות הפסיכומטרי. הרפורמה כללה סדרה של שינויים, א' במבנה המבחן ובאופן חישוב הציונים. כולנו יודעים על הכרסום המתמשך במעמדה של תעודת הבגרות ואני לא יודע מה קדם למה, הביצה או התרנגולת. האם יצירת המבחן הפסיכומטרי היא שהביאה את הכרסום במעמדה של תעודת הבגרות, או היחלשותה של תעודת הבגרות.

לא אחת אנחנו מדברים כאן בוועדה, האם מערכת החינוך של מדינת ישראל מכינה את התלמידים להשכלה הגבוהה. האם היא רואה בזה יעד ולכך היא מכוונת בתהליך הלמידה, תהליך ההערכה והבחינה.

משנת 2012, כשהיום אנחנו בשנת 2016, אנחנו רוצים לראות את המגמות שקורות בפועל, כי אנחנו יודעים שבחלק מהמוסדות להשכלה גבוהה, המבחן הפסיכומטרי הוא חלק בלתי נפרד מתנאי הקבלה. בחלק אחר של המוסדות להשכלה גבוהה, המבחן הפסיכומטרי הוא לא חלק מתהליך הקבלה. כל מוסד והתנאים שלו ואנחנו אין לנו עניין שהצעירים במדינת ישראל, התלמידים הבוגרים שלנו, שנאלצים לתרום שלוש שנים מזמנים לשירות צבאי ולעתים זה גם יותר משלוש שנים - אם ניקח היום את התופעה הברוכה שיש, של הש"שינים ושל המכינות ותוסיפו על זה עוד שנה להכין את הלימודים לקראת המבחן הפסיכומטרי, אנחנו נוציא אותו עם תואר – לא רוצה לומר בלשון מליצית – עם מקל סבא.

אין ספק שזה שניים רבות של העדר הכנסה, שנים רבות של השקעה ואנחנו רוצים לראות מה הדבר המטבי שאנחנו יכולים להביא למערכת להשכלה גבוהה מצד אחד ולסטודנטים מצד שני. אין לנו עניין לפתח מסגרות שיכשירו אנשים לבחינות ותשלומים כאלה ואחרים. גם ככה עלות ההשכלה גבוהה ומימון ההשכלה הגבוהה במדינת ישראל על ידי הסטודנטים וההורים והאזרחים היא גבוהה מאד לעומת מדינות אחרות. הייתי רוצה לראות מה קורה בתחום הזה, רק חבל שהמצגת שלנו לא מוכנה.
יהודית גידלי
להתגבר על בעייתיות.
היו"ר יעקב מרגי
לא, אל תאלצי אותי לענות למה להתגבר על הבעייתיות. זה היה צריך להיות מוכן קודם. נתחיל עם מישהו אחר?
יהודית גידלי
ענת בן סימון, מנהלת מאל"ו.
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה.
ענת בן-סימון
בוקר טוב לכולם. ד"ר ענת בן סימון, מנכ"לית המרכז הארצי לבחינות ולהערכה. אנחנו קוראים לעצמנו בקיצור מאל"ו. אנחנו קיבלנו את הזימון לפני יומיים והאמת היא שעד הרגע לא היה לי שום מוסג מנה הנושא של הדיון. כיוון שכך אני הכנתי - - -
היו"ר יעקב מרגי
דברי הפתיחה שלי עזרו לך קצת?
ענת בן-סימון
כן.
היו"ר יעקב מרגי
אם לא אני אחדד ואוסיף.
ענת בן-סימון
לא, לא, הם עזרו לי מאד, אבל הם היו עוזרים לי עוד יותר אם הייתי יודעת אותם קודם ואז הייתי מכינה את התשובות לדברי הפתיחה. עכשיו אני צריכה לאלתר אותם.
היו"ר יעקב מרגי
סביב השולחן אנחנו מבינים למי ההערה. ההערה זה לוועדה ובצדק. לא יתכן שהדיון הזה נמצא בפורטל כבר יותר מיומיים, שבוע ויותר ואת לא יודעת.
ענת בן-סימון
אני קיבלתי את הזימון ביום חמישי.
היו"ר יעקב מרגי
תודה.
ענת בן-סימון
כיוון שכך אני הכנתי, נאמר לי על ידי דבורה מרגוליס שתיווכה, שאנחנו יכולים להגיד כמה מילים, עשר דקות על מי זה המרכז הארצי לבחינות ולהערכה ומה זה הבחינה הפסיכומטרית, כדי לתת אוריינטציה כללית לציבור, כי אני חושבת שיש הרבה אי הבנות לגבי הנושא הזה.

אז ברשותכם, אני אשמח. יש פה הרבה שקפים, אני אדבר שנייה על כל שקף. המרכז הארצי לבחינות ולהערכה נוסד על ידי ועד ראשי האוניברסיטאות בישראל, כדי לסייע בתהליך הקבלה של מועמדים למוסדות להשכלה גבוהה. לפני זה, כל אוניברסיטה ולפעמים כל חוג לימודים קיים את הבחינות שלו ואנשים התרוצצו בכל רחבי הארץ, שילמו לכל מוסד בנפרד ובזבזו ימים שלמים בשביל לנסות להתקבל למה שיותר מוסדות.

אז הרעיון היה להקל על הסטודנטים, לתת להם בחינה אחת. תשלום אחד. מאל"ו הוא עמותה, הוא מוסד ציבורי, הוא מלכ"ר – מוסד ציבורי ללא כוונות רווח. הוא ממומן כולו מדמי בחינה ומפרויקטים. אנחנו לא מקבלים שקל מאף גורם אחר. שום גורם ציבורי. מטרות מאל"ו – התפקיד של מאל"ו זה לא רק לבנות את הבחינה הפסיכומטרית. מאל"ו עושה המון דברים והוא בעצם מופקד על כל הנושא של מדידה והערכה בארץ והוא הגוף המוביל בארץ בכל התחום הזה מכל הבחינות ואני אפרט.
היו"ר יעקב מרגי
אני אשאל שאלה. אולי אמרת ולא הקשבתי לך כי הייתי מהורהר עם עצמי. מכוח זה שאתם גוף ללא מטרות רווח ואתם לא תאגיד ציבורי שמוקם על פי חוק, נגדיר את זה בצורה משפטית, נכון? אתם זכיין של מי?
ענת בן-סימון
אנחנו עמותה של האוניברסיטאות.
היו"ר יעקב מרגי
עמותה של האוניברסיטאות. אז אתם האוניברסיטאות, בסדר.
ענת בן-סימון
אוקיי. והוועד המנהל שלנו מורכב מהאוניברסיטאות - - -
היו"ר יעקב מרגי
אתם האוניברסיטאות, נו.
ענת בן-סימון
אנחנו עושים מה שהאוניברסיטאות אומרות לנו לעשות.
היו"ר יעקב מרגי
אוקיי, הייתי חייב לחדד את זה, כי אם אתם גוף עצמאי, אז למה אתם ולא אחרים? יכולים לקום אחרים במקום.
ענת בן-סימון
נכון, נכון. אם אתה רוצה, אנחנו יחידת סמך של האוניברסיטאות.
היו"ר יעקב מרגי
בסדר, הייתי חייב את ההבהרה הזאת.
ענת בן-סימון
המטרות כתובות פה: ביטוח כלי מיון, מתן שירותי ייעוץ, הערכה, מחקר, מחקר יישומי. אנחנו עושים המון דברים חוץ מהבחינה הפסיכומטרית ולדעתי רוב האנשים לא יודעים את זה. תחומי הפעילות הן מדידה והערכה, מחקר ופיתוח, פרויקטים וייעוץ לגורמי חוץ. אנחנו עושים המון פרויקטים למוסדות אקדמאים, למשרדי ממשלה, משרד הבריאות, משרד הכלכלה, משרד החינוך – המון שירותים אנחנו נותנים למשרד החינוך. זה לא רק האוניברסיטאות אלא אנחנו משרתים בעצם הרבה יותר גופים.

אנחנו מלמדים במוסדות האקדמיים את התחום של מדידה והערכה. רוב הקורסים בתחום ניתנים על ידי האנשים שלנו. אנחנו נותנים סדנאות לפיתוח, מבחנים לסגל אקדמי כדי להשביח את המבחנים באקדמיה ומעורבים בקהילה המדעית בארץ ובקהילה המדעית בחוץ. אפילו אנחנו נותנים ייעוץ למשרדי חינוך במדינות שונות בעולם.

יש לנו הרבה מאד בחינות, חוץ מהבחינה הפסיכומטרית, שמשרתות חלקן את המוסדות להשכלה גבוהה ולחלקם גופים אחרים. אני אקריא: יש מבחן לקבלה למכינות קדם אקדמיות, בחינות השמה לרמות באנגלית, בחינות ידע בעברית, בחינות מיון לבתי הספר לרפואה, בחינות לרפואת שיניים, למכללות להכשרת מורים, בחינות ספציפיות במתמטיקה, בחינות קבלה לתוא רשני. אנחנו גם עושים בחינה בחשיבה כמותית ליועצי מס. אנחנו מייעצים ללשכת עורכי הדין בבחינת ה-Bar, בבחינת ההסמכה שלהם. אנחנו מסייעים לאבני ראשה, שמכשירים מנהלים בכל הליך המיון שלהם.

פרויקטים נוספים שיש אצלנו, יש אצלנו יחידה שלמה שמנתחת את כל תוצאות מבחני המיצ"ב ומפיקה את כל הדו"חות של מבחני המיצ"ב והסקרים של ראמ"ה. זו יחידה גדולה מאד.

פיתחנו מערכת לאבחון לקויות למידה עבור ההשכלה הגבוהה. המערכת היום ממוקמת ב-18 מרכזי אבחון במכללות ובאוניברסיטאות ומשרתת בערך 4,000 איש בשנה.
היו"ר יעקב מרגי
דרך אגב, זה לא לנושא, אבל קיבלתי פניות על כך ממכונים – מדוע אתם לא מאפשרים להם לרכוש את אותה תוכנה?
ענת בן-סימון
נכון - - -
היו"ר יעקב מרגי
יש לכם איזו בלעדיות כזו, איזה קרטן.
ענת בן-סימון
לא, לא, זה לא קרטל. יש לזה סיבה מאד פשוטה ואני אשמח לדבר על זה אחר כך.
היו"ר יעקב מרגי
אבל זו לא הנקודה.
ענת בן-סימון
אוקיי, זה לא הנושא, כן. יש לנו פרויקט של השפה העברית שבמסגרתו פיתחנו כלים ממוחשבים לניתוח של השפה העברית, להשוואה של טקסטים, הערכה ממוחשבת של חיבורים וחלק ניכר מהכלים עומדים לרשות הציבור.
היו"ר יעקב מרגי
אז בואי נעשה כאן פאוזה קטנה ונשחיל את השאלה. לאור הדברים שאמרת, אין ספק שאת כל הפעילות שאתם עושים האוניברסיטאות צריכות.
ענת בן-סימון
בהחלט.
היו"ר יעקב מרגי
אבל אמרת דבר אחד, אמרת ביעף כזה, איך נולדה הבחינה הפסיכומטרית – אמרת, הסטודנטים היו רצים, נבחנים בכמה מקומות, כל אחד בא עם השיטה שלו. יצרו בחינה אחת שהיא נותנת מענה לכולם וכך נולדה הבחינה הפסיכומטרית. לכאורה הרציונל היה שתעודת הבגרות תהיה הבחינה. היא תהיה התעודה שתשקף את היכולות, את הידע, את תפקודו של התלמיד, את אישיותו של הבוגר ונולדה לנו בחינת הפסיכומטרי. בשנים האחרונות - - -
ענת בן-סימון
לא, בחינות מיון היו לפני הבחינה הפסיכומטרית. אף פעם האוניברסיטאות לא הסתפקו בבחינות הבגרות.
היו"ר יעקב מרגי
יפה, אמרתי. לכן בגלל שהלכו לאוניברסיטה הזו עשו בחינה כזו ולאוניברסיטה בחינה כזו ונוצרה הבחינה הזו ולכאורה זה דבר חיובי. אני שואל את השאלה מעיקרה וגם השר פירון, השר לשעבר, שאל את אותה שאלה. משם הוא יצא לרפורמה שלו, והשאלה היא לא אליך.
ענת בן-סימון
נכון.
היו"ר יעקב מרגי
השאלה היא לא אליך ואני שואל למה תעודת הבגרות, שכל תלמיד נכסף אליה ואנחנו מכוונים אותו לנקודת הגמר הזו, היא לא משקפת את המציאות הזו שאתם מקבלים מתוך הבחינה הפסיכומטרית. וכאן אני שואל. אני אתן לך אחר כך להשלים.

משרד החינוך, בבקשה. אני אשאל או שהבנת מתוך דברי?
צילה וייס
הבנתי מתוך דבריך. אני ד"ר צילה וייס, המינהל הפדגוגי, האגף לחינוך על יסודי. אני מחליפה פה את הגברת דסי בארי, מנהלת האגף לחינוך על יסודי, שהייתה אמורה להיות נוכחת פה ונמצאת עכשיו לא רחוק בבית המשפט, עונה לאיזו עתירה. כן, בחינות הבגרות נשחקו במהלך השנים. רצונו של הרב פירון, שהיה בעיני נפלא, היה לחזק את מעמדה של הלמידה בבית ספר, כך שניתן יהיה ליתר את הפסיכומטרי. לשם כך נעשתה הרפורמה, ולא רק היא, נעשו הרבה מאד דברים במקביל, שנועדו לחזק את הלמידה.

טרם יש לנו תוצאות שאני יכולה לדווח עליהן בצורה מסודרת, כי למעשה תלמידי י"ב ברפורמה יהיו רק בשנה הבאה. היום הם תלמידי י"א, אלה שיתחילו את הרפורמה. מהניצנים שנראים כבר מהבחינות של י"א ומבחינות החורף של י"ב - שאני אומרת את זה מאד בזהירות - אין לי שום נתונים מבוססים סטטיסטית, עולה שאנחנו בדרך הנכונה. הציונים נראים בסדר, התלמידים והמורים עומדים במשימות. אז זאת הייתה המשימה.
היו"ר יעקב מרגי
בזמנו המשרד הציב לעצמו יעד של תוך שלוש שנים מאז תהליך התחת הרפורמה – אחד מכל שלושה סטודנטים יתקבל ללימודים על סמך תעודת בגרות בלבד. אתם מכוונים יעד לזה? אני אשאל – יש רציפות שלטונית? זו גם המגמה היום?
צילה וייס
בהחלט כן. אם אני מסתכלת על מסמך ההסכמות שנכתב בין ראשי האוניברסיטאות לבין הרב פירון, שנמצא כעת מול העיניים שלי, נאמר בו שבעצם יוכלו להתחיל להתקבל לאוניברסיטאות תלמידים, שיש להם תעודת בגרות מובילה.

לגבי כל פקולטה יש תנאים משלה, אבל מה שבולט זה 5 יחידות אנגלית ו-5 יחידות מתמטיקה בכל תנאי הסף לכל הפקולטות, כל האוניברסיטאות ואכן המספרים של התלמידים שלומדים בשנתיים האחרונות במערכת החינוך 5 יחידות מתמטיקה ואנגלית, ממשיכים לעלות ואנחנו עושים את מירב המאמצים להמשיך - - -
היו"ר יעקב מרגי
זה פן אחד של הרפורמה. הפן השני של הרפורמה היה צריך לייצר מצב שתהיה העדפה של אותם סטודנטים, אותם בוגרים, שעל סמך תעודת הבגרות שלהם יוכלו להתקבל למקצועות במדעי הרוח.
ענת בן-סימון
זה כבר קיים היום.
היו"ר יעקב מרגי
זה קיים היום ש-?
ענת בן-סימון
ברוב המגמות למדעי הרוח אפשר להתקבל על פי תעודת הבגרות.
היו"ר יעקב מרגי
בלבד?
ענת בן-סימון
כן. אולי עם סף קבלה מאד בסיסי וזה קיים כבר הרבה שנים.
דבורה מרגוליס
דבורה מרגוליס ראש מינהל ור"ה. אני יכולה להגיד שבכל האוניברסיטאות, משנה לשנה, בדיוק הייתה לנו ישיבה לקראת פתיחת שנת הלימודים הבאה בשנת תשע"ז. יש עשרות חוגים בכל אוניברסיטה, שמוגדרים כמסלולי קבלה ישירה ללא פסיכומטרי, אפשר להתקבל אליהם עם בגרות ואפילו לא תמיד נדרשת בגרות מובילה, מה שהם קוראים כאן. רק חשוב לי לציין נקודה אחת. אותה בגרות מובילה שעליה מדבר משרד החינוך, התוצרים שלה, זאת אומרת אותם תלמידים שיהיו בעלי אותה בגרות, למעשה ייכנסו למערכת האוניברסיטאית רק בעוד שלוש או ארבע שנים. אנחנו לא מדברים עליהם עכשיו. חשוב להבין את זה.
היו"ר יעקב מרגי
ברור, ברור.
דבורה מרגוליס
זאת אומרת יעשו צבא, יסעו להודו ורק אז יגיעו ללמוד באוניברסיטה, מן הסתם.
היו"ר יעקב מרגי
לכן אמרתי, אנחנו לוקחים שלוש שנים צבא, אם נרצה גם מכינה, טיול ועוד שנה הכנה להצליח בפסיכומטרי, אנחנו נוציא אותם, אמרתי,עם מקל סבא.
דבורה מרגוליס
וכבר כעת עשרות חוגים פתוחים ללא פסיכומטרי.
היו"ר יעקב מרגי
אני רוצה עוד לחדד ואני אעביר את רשות הדיבור למי שירצה להשתתף בדיון. אין ספק שמצד אחד אנחנו, שרוצים לצמצם פערים, שהמטרה הזו, השאיפה שלנו שתלמידים יוכלו להתקבל על סמך תעודת הבגרות שלהם, איך קראת לה? הטובה, המשודרגת?
צילה וייס
המובילה.
היו"ר יעקב מרגי
המובילה ולכאורה זה מעצים פערים. כי מי שיש לו תעודה טובה, אין מה לעשות. אבל לא הכל על המזבח הזה וצריך לאפשר את זה ואנחנו שואפים לכך. אין לנו עניין לתעש. אני הגדרתי את זה – תיעשנו, מסחרנו את הסוגיה הזו – סליחה שאני משתמש בזה – את הסוגיה הזו של הקבלה להשכלה גבוהה לאוניברסיטאות. קורסים למיניהם ואז להרים את הרמה לאנגלית, אז יצרו בחינה באנגלית ויצרו קורס לאותה בחינה באנגלית. ואנחנו יוצרים ויוצרים ויוצרים והמעמסה הזו, אין מה לעשות, זה ציבור כלוא. אנחנו במדינת ישראל – אין עתיד. כולנו מסכימים – אין עתיד ללא השכלה גבוהה. מי שרוצה עתיד מובטח ויציב וחזק, והיום - ואני לא מזלזל בשום מקצוע. יבואו ימים שנתפנק גם על מאבטח ומלצר, נרצה ממנו תואר ראשון.

אני זוכר בתקופתי, אני יליד 1960, אני זוכר שלהתקבל לעבוד בבנק – שדרגו ואמרו – וואו, עכשיו דורשים תעודת בגרות. אז היום זה כבר תואר ראשון וגם העבודה מובטחת לשלוש שנים בלבד. יש זילות. אנחנו בעצמנו מוזילים. יש זילות של הערך של הדבר הזה. ולכן אין מה לעשות, רוצים השכלה אקדמית, עלינו להקל, להנגיש אותה לכולם, לכל האוכלוסיות.

הייתי רוצה לשאול שאלה ולקבל תשובה בסוגיה הזו. אני יודע שאומרים את זה, השאלה אם יש מדידה של זה, שאפשר להשוות תלמידים שהתקבלו לאוניברסיטאות עם פסיכומטרי, לעומתם אלה שהתקבלו עם תעודת בגרות, נקרא לזה ההישרדות בתוך מערכת ההשכלה הגבוהה, ההצלחה שלהם נמדדת מי יותר, מה יותר בטוח, למי יהיה יותר קל לסיים את המסלול?
ענת בן-סימון
יש לנו מחקרי תוקף שאנחנו עושים מדי שנה - קבלה ישירה למוסדות להשכלה גבוהה – זה דבר חדש. רובם הגדול של האנשים עוד לא סיימו. הם גם מתי מעט. הם שניים-שלושה בכל פקולטה וזה מספרים קטנים כדי ללמוד.

ועוד דבר כדאי לדעת, שאלה שיש להם בגרות משובחת, יש להם גם בדרך כלל פסיכומטרי בשמיים. זה הולך ביחד.
היו"ר יעקב מרגי
אם דורשים מהם לעשות פסיכומטרי.
ענת בן-סימון
הם עושים. הם עושים, כי לחוג אחד הם יכולים להתקבל, לחוג אחר הם לא יכולים להתקבל עם זה. הם דורשים דרישות אחרות. רובם ליתר ביטחון, בשביל לפתוח את כל הערוצים. חלק לא מבוטל גם עושים פסיכומטרי, ואלה שאנחנו יודעים, אנחנו גם יודעים מה הקשר בין ציוני בגרות לציוני הפסיכומטרי, במיוחד בחוגים המבוקשים. אנשים שמגיעים לרפואה, למדעי המחשב, למשפטים, יש להם בגרות בשמיים ופסיכומטרי בשמיים.
היו"ר יעקב מרגי
ומשם אני רוצה לקבוע קביעה. אני לא איש מחקר, אבל מה לעשות, אני איש סטטיסטיקה. ואם את אומרת ואני מסתמך על מה שאת אומרת, אם את אומרת למי שיש בגרות משובחת, בדרך כלל יש לו גם פסיכומטרי גבוה, היא הנותנת. האם אנחנו יכולים לסמן נקודת יעד סופית, נאמר לכוון את התלמידים לארבע-חמש יחידות בגרות משובחת ואז אנחנו באמת פותרים אותו. האם יש לי הבחנה שלכם, מדידה והיא בידיעה ברורה ואמרת את זה בלי היסוס, שמי שיש לו בגרות טובה - - -
ענת בן-סימון
בדרך כלל.
היו"ר יעקב מרגי
בדרך כלל. את יודעת, גם במחקר סטטיסטי יש סטייה של 5% - - -
ענת בן-סימון
זו טעות מדידה, כן.
היו"ר יעקב מרגי
יפה, צודקת. אז אם זה בדרך כלל אז אנחנו יכולים לכוון, זה לא איזה כפירה, איזה אפיקורסיות מול הבחינה הפסיכומטרית.
ענת בן-סימון
אבל זה מה שנעשה עכשיו ואנחנו עוקבים אחרי זה - - -
היו"ר יעקב מרגי
א' אני מודה לך, אבל כשאת אומרת לי שהם יעשו זאת בכל מקרה, כי בחוג הזה נדרש פסיכומטרי ובחוג הזה לא, אז לא הועילו חכמים בתקנתם. אנחנו רוצים לשאוף שבסוף בסוף ערכה של תעודת הבגרות תהיה באמת כמו ערכה של מבחן פסיכומטרי, בממוצע נקרא לו מה שאתם שמים אותו בין ה-600 ל-700. בסדר?
ענת בן-סימון
אני חושבת שאנחנו צריכים ללוות את זה במחקר ונהיה יותר חכמים אם תהיה לנו שאלה שנוכל לחקור אותה ולענות עליה.
היו"ר יעקב מרגי
ומשרד החינוך שומע את השאיפה הזו?
צילה וייס
כן, בהחלט. מכוון אליה.
מרק אסרף
סליחה, אני אוכל לתרום?
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה.
מרק אסרף
תודה. שמי ד"ר מרק אסרף מהמועצה להשכלה גבוהה. רציתי לומר לגבי הרצף החינוכי שהשר פירון הגה את התכנית וביצע אותה בשנת 2014 – המל"ג הצטרפה לתכנית הזאת ויש החלטה מאד חשובה של המל"ג בספטמבר 2014 להצטרף לתכנית שנקראת הרצף החינוכי, כך שהיא מאפשרת קבלה ללימודים אקדמיים במוסדות להשכלה גבוהה, גם ללא המבחן הפסיכומטרי, בהסכמת המוסדות להשכלה גבוהה. אבל צריך לזכור שגם בתכנית של השר פירון וגם בהחלטה של המל"ג, הציר המרכזי הוא תעודת בגרות מיטבית, מובילה, איכותית ומהימנה. צריך להדגיש את הדבר הזה.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
מהימנה זו מילה מאד חשובה בקונטקסט הזה.
מרק אסרף
כן.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
כי אנחנו מתוודעים חדשות לבקרים לכך שתעודות הבגרות, בשל אווירת המרמה – אני ממש מתנצל להשתמש במילה הזו – אווירת המרמה והתרמיות בחסותם של מנהלי בתי ספר וכמובן שאני לא מכליל. מנסים לשפר באופן מלאכותי את הציונים וכך באמת אנחנו חיים בבדיה. ממש בבדיה.
היו"ר יעקב מרגי
וזה גול עצמי. הם עושים גול עצמי, כי בסוף בסוף, בצדק, מה נוכל לבוא ללין על המוסדות להשכלה גבוהה שהוא מקבל סטודנט ואז רואים שכמעט כל הקורס ככה ואז נוצרה הבחינה הפסיכומטרית ועוד מבחני מיון כאלה ואחרים. אין ספק שהמהימנה זו עבודה של משרד החינוך וצריך לשבת על זה. אני רוצה לומר לכם ביושר, אני שומע כאן לא אחת מראשי רשויות, אפילו מחברי כנסת של מגזרים כאלה ואחרים, שבאים וטוענים – אל תתלהבו מהאחוז הגבוה.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
ואם אמרת מגזרים, אז אני לוקח חלק - - - ואני אומר לך בציבור הערבי - - -
היו"ר יעקב מרגי
גם אני, וודאי, וודאי.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
והדיון הזה משודר בשידור חי ואני לוקח על עצמי סיכון לא קל ואני אומר - - -
היו"ר יעקב מרגי
לא, חברי הכנסת של הרשימה המשותפת אמרו את זה ביושר. הוא אומר באחד הדיונים, המדידה שלי זה לא 95%. המדידה שלי היא כמה אחוזים מתוכם מגיעים להשכלה הגבוהה או שורדים בהשכלה הגבוהה. זו המדידה. אין ספק שהמהימנה – אני לא רוצה לכוון בכלל לשם. אנחנו צריכים להגיע שוודאי שתעודת הבגרות תשקף אמיתית ונכונה ואת זה אמרתי בפתיחת דברי, כי בסוף בסוף נמשיך לצעוק שהתלמיד מגיע להשכלה גבוהה לא מוכן להשכלה גבוהה, אחרי 12 שנות לימוד שאנחנו משקיעים ומשיקים ומשקיעים, וזה לא מעט זמן.
מרק אסרף
עוד שתי נקודות, ברשותך, כבוד יושב הראש. מגוון המוסדות להשכלה גבוהה שמאפשר היום וגם לפני הרצף החינוכי, קבלה ללימודים גם ללא המבחן הפסיכומטרי הוא גדול. יש בכל התחומים, לא רק במדעי הרוח וכולל הטכניון מאפשר מסלולים ואפיקי מעבר גם בפקולטות ההנדסיות, למי שלמד למשל באוניברסיטה הפתוחה והוכיח את עצמו וכו'.

יש דוגמא נוספת, מאד חשובה, היא האוניברסיטה הפתוחה, ששם יש לימודי תואר ראשון במגוון בתי ספר וחוגים אקדמיים, ללא חובת פסיכומטרי.
היו"ר יעקב מרגי
לצערי זה לא קיים בין המכללות לאוניברסיטאות. בין תואר ראשון לשני, אני אומר לך, סטודנטים בוגרי תואר ראשון בהנדסה, במכללות, נדרשים לעבור אני לא רוצה להגיד ויה-דה-לרוזה - - -
מרק אסרף
קורסי השלמה.
היו"ר יעקב מרגי
אם בכלל. לתואר שני, אם בכלל באוניברסיטאות, אז אם צריכים לעבור. אם מסכימים לתת להם. כמעט לא מכירים להם בתואר הראשון שלהם. כמעט, האוניברסיטאות. בבקשה, אדוני.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
אז אולי בהמשך למה שדיברנו, אני קצת אידיאליסט ואולי אפילו פטליסט בעניין הזה. אני חושב שצריך לבטל את כל המבחנים האלה ולהנגיש את האקדמיה להמונים. מה שנקרא אקדמיזציה להמונים. ושבאוניברסיטה יחליטו, בתום השנה הראשונה, אם בן אדם עובר או לא עובר. למה אנחנו, מדינת ישראל, שמטפחת את המוח היהודי, את המצוינות, את היכולות הקוגניטיביות והיכולות האינטלקטואליות, מונעת מההמונים הנגשה מאד זמינה לאקדמיה.

אם שני הכלים המדידים היחידים הם בעייתיים, הכלי הראשון הוא הבגרות שדיברנו עליו, שלפעמים הוא לא מהימן, כמו שאמר נציג המל"ג, והפסיכומטרי הוא נחלתם בדרך כלל של בעלי רקע תרבותי מסוים, ששם הסיכוי להצליח הוא יותר מאשר סיכוי, מכיוון שהבחינה היא בחינה יותר מערבית, אולי היא יותר בעלת תרבות, גוון תרבותי מסוים, שלא מאפשרת למזרחיים – סליחה שאני - - -
היו"ר יעקב מרגי
רגע, תתייחסי לשאיפה של פירון בשינוי של המרכיב ה- - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
יכול להיות שאני אולד פשן בעניין, אבל זאת תחושתי. גם אם יש מישהו שידו משגת, אז הוא יכול להשקיע כמה אלפי שקלים כדי לנסות ולהיבחן באמצעות קורסים משופרים ומשודרגים, אז הסיכוי שלו להצליח יותר. אם שני המדדים האלה הם עדיין, בחלוף כל כך הרבה שנים – מתי התחיל הפסיכומטרי? לפני 20-30 שנה?
ענת בן-סימון
בשנת 1983.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
זה לא בתקופתי כמובן. אתה יליד 1960.
היו"ר יעקב מרגי
זה בדיוק בשלב שאני. בשנת 1981 השתחררתי.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
אני מבוגר ממך בתשע שנים, אז בכלל. אז אני חושב שבאמת למה. אתה יודע מה, אדוני יושב הראש, אתה עושה פה ישיבות מופלאות, באמת. הדיון הזה הוא כאילו אנדרדוג, כאילו מתקיים באפילה, למרות שיש שידור חי, אבל באמת באופן נדיר אנשים פה יכולים לומר את דבריהם, כשהאיש של המל"ג מדבר כאשר הגב שלו שעון לאחור. איפה זה קורה? הדיונים בכנסת הם ככה, כאילו הכל חייתי, הכל יצרי, הכל תחת מגבלת זמן, ובאמת פה יש אפשרות להתבטא. את התבטאת, כולם מתבטאים באופן מאד נינוח וכך זו הנוסחה שאפשר לעשות דיונים מעמיקים.

אז אני אומר באמת למה לא אקדמיזציה להמונים? אחת ולתמיד, למה אנחנו לא לוקחים החלטה אמיצה בישראל להנגיש את האקדמיה? למה במדעי רוח, לעזאזל, גברתי, מכיוון שמדעי הרוח הולכים ומתפוגגים מן העולם, מקצועות שהולכים ונכחדים מהעולם, אז אנחנו בחרדתנו כי יפה היא, אומרים בדחילו ורחימו – בואו כאן נבטל את הבחינות ונאפשר הנגשה למדעי הרוח. אז מה? מקצועות הליבה, למה לא מקצועות הליבה? אם בן אדם טוב ויכולתו טובה ויש מדדים בבית הספר שהוא בסדר גמור, למה להעמיס עליו גם בחינה כזו וגם בחינה כזו?
היו"ר יעקב מרגי
מי רוצה לענות? אני אחדד את השאלה.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
אני אהבתי את החיוך הציני של האישה שם - - -
היו"ר יעקב מרגי
ד"ר בן סימון.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
ואני מאד משתוקק לשמוע את התשובות.
ענת בן-סימון
אמרת אידיאליסט.
היו"ר יעקב מרגי
בואי אני אומר לך, זו תפיסה שאני מעלה אותה לא אחת. תתכבדו, שיכנסו. אל תוציאו אף אחד בציון שונה מהאחר. תנאי הסף לקבלת התעודה בסוף צריכים להיות אחידים וגבוהים ברמה גבוהה. אנחנו לא רוצים להתפשר ברמה. ואומרים בואו, שנה ראשונה תהיה שנת המבחן. אז קיבלתי תשובות לא אחת – זה עולה לנו כסף.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
אהבתי את המילה תיעוש. באמת.
היו"ר יעקב מרגי
רגע, רגע, זו השאלה ולכן תתייחס. השאלה אם זה בכל המקצועות או רק במקצועות שהם מתוקצבים, מסובסדים על ידי המדינה. אתה יכול לתת לי נתונים, מרק?
מרק אסרף
כן. יש לי נתונים, אבל הם - - -
היו"ר יעקב מרגי
בסדר, שנתיים? בסדר. שלוש.
מרק אסרף
לא, הרבה יותר אחורה.
היו"ר יעקב מרגי
בוא תן לי את הרעיון – למה לא? אומר חבר הכנסת זוהיר בהלול והוא הציף לי את זה, כי תמיד זה בער בי. יש תעודת בגרות? תן לו להיכנס, שנה ראשונה – אם הוא הצליח, הוא יעבור לשנה הבאה. אם לא הצליח – זה המבחן הכי טוב. באה ואמרו לי תשמע, השנה הזו עולה לנו הרבה כסף. בוא תסביר לנו למה. איך?
מרק אסרף
הרבה כסף.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
אחרי זה נציגת המגזר רוצה להגיד את דבריה.
יהודית גידלי
היא לא נציגת המגזר.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
אמרתי את זה באהבה, אל תיקחי את זה כ - - -
יהודית גידלי
אני אומרת את זה באהבה, שהיא מייצגת את כלל הציבור.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
יפה מאד, יפה.
מרק אסרף
אני לא יודע איך לתרגם את זה, אבל לפי התרחישים, והות"ת ניתחה את הדברים האלה, הרי היו הצעות חוק של חברי כנסת כבר בתחילת שנות ה-90, לעשות שנה א' פתוחה לכל. ות"ת והכלכלנים שלה ראו בזה, אני יכול לתאר את המילים במדויק – סכנה גדולה מאד לכל המערכת הזאת ולכל התקציב שעומד ביסודה, בשנת 98' - - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
זה ככה בעולם. בלא מעט מקומות בעולם.
מרק אסרף
ורק במקום אחד אני יודע עליו, רק בצרפת יש את זה.
יהודית גידלי
וגם את זה הם חוזרים בהם.
מרק אסרף
וגם זה הם חוזרים. שאר המדינות הנבחרות, הנאורות – ארצות הברית, אוסטרליה וכו' - - -
היו"ר יעקב מרגי
אבל למה זה עולה כסף? בוא תסביר לי.
מרק אסרף
אני לא יודע. אני יודע כמה זה עולה, אני לא יודע - - -
היו"ר יעקב מרגי
אני שואל למה זה עולה כסף.
מרק אסרף
גם לא אמרתם אם אותו אדם משלם את שכר הלימוד או לא משלם.
היו"ר יעקב מרגי
משלם. אנחנו לא מדברים על לא משלם. אתה מכיר כאלה שלא משלמים שכר לימוד?
מרק אסרף
יש מדינות שכן.
היו"ר יעקב מרגי
לא, לא, אנחנו מדברים על מדינת ישראל. אנחנו ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, כנסת ישראל. אנחנו משלמים. אם זה במכללות – משלמים הון עתק. באוניברסיטאות - - -
מרק אסרף
במכללות החוץ תקציביות, לא המכללות המתוקצבות.
היו"ר יעקב מרגי
כן, בסדר. השאלה אם הן מתוקצבות פר קורסים? למה זה צריך לעלות כסף? אתה יכול להסביר לי למה?
מרק אסרף
אני מניחי שלהפעיל השכלה גבוהה להמונים, כלומר שכל עם ישראל ייכנס לאוניברסיטאות ולמכללות, תחשוב איך יראו הפקולטות, כמה מרצים. זה עולה הון תועפות הדברים האלה. וגם, בסוף השנה אתה אומר לחלק מהם תשובו לבתיכם, אתם לא ממשיכים. תחשוב על זה גם.
דבורה מרגוליס
אולמות, חדרים, מרצים.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
גם ככה יש הרבה שנושרים. גם ככה יש. אתה יודע כמה סטודנטים בשנה הראשונה - - -
מרק אסרף
איך אותם סטודנטים שעשו שנה שלמה אקדמית, בסוף שבים כלעומת שבאו. אז מכל הטיעונים האלה, ות"ת ראה בזה סכנה גדולה ותמיד התנגדה.
ענת בן-סימון
ובזבזו שנה ו-60,000 שקלים. 60,000 שקלים זה מה שעולה לסטודנט שנת לימודים אחת.
מרק אסרף
תמיד התנגדו לזה. זה נראה שזה טוב, אבל זה כרוך בהרבה תקציב וסבלנות.
היו"ר יעקב מרגי
תראה, תעודת בגרות זה לא להמונים. אם נייקר את תעודת הבגרות זה לא יבוא בחד צדדי. אם נייקר מצד אחד את תעודת הבגרות, נחזיר לה את ערכה ונחזיר את כבודה למקומה, זה סנן ראשון. סנן שני, אדם גם מכיר במגבלות הכלכליות והיכולות שלו. זה לא שאתה עכשיו תיקח את ה-76% ממוצע שעוברים, שהם זכאים לתעודת בגרות, אתה דוחף את כולם לאוניברסיטה. הפערים הם 25%.

אם אנחנו אומרים ש-50% ממוצע מהאוכלוסייה בישראל מגיעה להשכלה גבוהה, ו-76% הממוצע באוכלוסייה מסיים עם תעודת בגרות, תיקח, תסנן מזה את תעודת הבגרות המיטבית, יכולות אישיות, תכניות אישיות – זה נסע לתאילנד, השני הלך לעשות עסקים קודם כל, אין לו את היכולות. אנחנו לא נציף, בוא. לא פתחנו עכשיו את סכר דגניה.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
ואם צריך לדבר על חוסן לאומי ועל שרידותה של המדינה הזו, אז הכל תלוי בטיפוחו של הקודקוד. אקדמיזציה להמונים זו היכולת של המדינה להצטיין ואם המדינה הזו רוצה חוסן לאומי ורוצה לשרוד במרחבי המזרח התיכון, נוכח כל מה שקורה, והנה, עכשיו אני מדבר כמו ציוני, אני אומר לך, אין בילתה, מלבד ההחלטה להנגיש את האקדמיה להמונים. זו דעתי.
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה, גברתי.
דועאא ג'מאוי
תודה אדוני יושב הראש, אני מודה לך.
היו"ר יעקב מרגי
תציגי את עצמך.
דועאא ג'מאוי
קוראים לי ג'מאוי דועאא. היום אני אלבש את הכובע של המורה לאנגלית.
היו"ר יעקב מרגי
אז סגנית יושב ראש של מה?
דועאא ג'מאוי
תנועת אופקים-מאוופק, לשלום ודו קיום.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
כל הערכים שבעולם.
דועאא ג'מאוי
לא מן הסתם. תרשה לי אדוני יושב הראש, אני אתייחס למה שאמר חבר הכנסת זוהיר בהלול לגבי זה שלכולם מגיע להגיע ללמוד. צריך לתת לכולם את ההזדמנות לנסות ולהגיע, לראות מה זה אוניברסיטה ומה זה לימודים מקצועיים.

מניסיון אישי, אני סיימתי את הבגרויות שלי בשנת 2005 ואני גם מחדדת את הנקודה שהמנהלים של בתי הספר, תמיד יש להם את הרצון להראות שבית הספר שלהם מושלם וציונים גבוהים. מה שקרה לי, אני יודעת שאני טובה באנגלית וזה לא מתוך שחצנות. אני למדתי בזכות עצמי ואני קיבלתי ציונים גבוהים, אבל לצערי הרב, כשבאתי לראות את התוצאות שלי בבגרות, פתאום קיבלתי 50, 40 ו-30. אני הייתי בשוק. כשהלכתי למנהל ואמרתי לו מה קורה פה, הוא אמר לי זה מה שעשית. זה מה שכתבת, זה מה שקיבלת. אבל אני רוצה להתקבל לאוניברסיטה, אני רוצה ללמוד. אני לא רוצה להישאר בבית כדי לחכות לחתן או לאביר על הסוס הלבן.

הלכתי ועשיתי שוב פעם - - -
היו"ר יעקב מרגי
את יודעת שיש מי שאומר מה זה B.A? הבנות הולכות להוציא B.A – זה בעל אקדמאי.
דועאא ג'מאוי
בעל אקדמאי, אבל זה לא בבית ספרנו. כשהלכתי ועשיתי את הבחינה, אני רואה שאני קיבלתי 95 בחמש יחידות אנגלית, אז הנה, שמתי את המכשול הראשון מאחורי. כשאני באה עכשיו להתקבל לאוניברסיטה, אומרים לי אין לך מספיק ציונים טובים באנגלית, אז לכי תעשי בחינה פסיכומטרית. ומבחינתי, בחינה פסיכומטרית זו הבחינה הכי מכשילה שיש בכל הזמנים. אני מכירה כמה אנשים ואני לא רוצה להגיד שגם אח שלי אמר לי – אני מעדיף לצאת ללמוד בחו"ל, שההורים שלי ישלמו הון תועפות, קרוב ל-50,000 שקלים בשנה, זה רק לשכר לימוד וכל מיני דברים, כאלה, אבל לא להתעסק עם הבחינה הפסיכומטרית, ובצדק.

מניסיון אישי אני מעדיפה להתעסק עם הבגרויות, להצליח, ללמוד, לשבת ולעשות את הכל, להיכנס לאוניברסיטה, להוכיח את עצמי בתור בחורה, שמגיעה ממגזר שלא – בוא נגיד שלא ניגשים בו יותר מדי אנשים לאוניברסיטאות.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
מאיפה את?
דועאא ג'מאוי
אני מהכפר עארה, אבל אני גרה עכשיו בבאר שבע ומלמדת שם. בוא נגיד אני מנסה להנציח את הערכים האלה בילדים שלי, שהם התלמידים שלי. תנסו, תלמדו להצליח. אל תשימו לעצמכם מכשולים ותגידו – מה אני צריך את הדבר הזה, אני אלך לעבוד בעבודות עפר. זה מה שהילדים שלי אומרים היום. 2016, ילדים בגיל כיתה ד' וכיתה ה', אומרים לי אני רוצה לקנות משאית, אני רוצה ללכת לעבוד בגינון וכל מיני דברים. עם כל הכבוד, זאת עבודה מכובדת ואני לא אומרת שלא, אבל הבחינה הפסיכומטרית, ולא רק הבחינה הפסיכומטרית, תנאי הקבלה לאוניברסיטאות, זה המכשול הרב הגדול ביותר, במיוחד במגזר הערבי.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
אימה. סרט אימה היצ'קוקי.
היו"ר יעקב מרגי
אני אספר לכם מנקודת זווית אישית.
דועאא ג'מאוי
תרשה לי רק משפט סיכום.
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה. חשבתי שסיימת.
דועאא ג'מאוי
ואני לא מתביישת בזה, ותודה. אני עשיתי את הבחינה הפסיכומטרית שלוש פעמים, או שלושה פעמים?
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
שלוש.
דועאא ג'מאוי
שלוש, טוב. אני באנגלית - - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
Please speak English.
היו"ר יעקב מרגי
אל תדאגי, יש כאלה שרק עברית ועדיין לא מסתדרים עם השלוש והשלושה.
דועאא ג'מאוי
תשמע, אני לא מתביישת בזה. נכון שסיימתי בגרות בשנת 2005 וכבר 11 שנים זה מאחורי, אבל זה מציק לי עד היום. למה אני צריכה לקבל בפסיכומטרי 740 באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת ירושלים, כדי שאני אוכל להתקבל למקצוע של פיזיותרפיה, אבל בסופו של דבר זה יצא מסל הבריאות. אז דמיין לעצמך כמה פעמים אני צריכה לקחת קורס, כמה פעמים אני צריכה ללמוד וכמה פעמים אני צריכה לשגע את ההורים שלי, בואו תסיעו אותי ובואו תיקחו אותי בחזרה לקורס הזה. בסופו של דבר - - -
היו"ר יעקב מרגי
את יודעת כמה מועמדים יש לקורסים האלה שהתנאים אליהם הם מ-700 ומעלה?
דועאא ג'מאוי
תשמע, בת דודה שלי קיבלה 750 - - -
ענת בן-סימון
וגם בגרות מצוינת.
דועאא ג'מאוי
היא קבילה 750 בפסיכומטרי, אחרי 7 פעמים. ואיך זה הצליח לה? היא כל הזמן ישבה והיא כל הזמן למדה. היא התנתקה מכל העולם, אבל אי אפשר, בזמן שאנחנו נמצאים בו היום, אתה לא יכול להתנתק מהעולם. אתה לא יכול. אני לא יכולה להרשות לעצמי להסתמך כל החיים על ההורים שלי – תביאו לי כסף, אני צריכה לצאת לבלות עם החברות שלי. תביאו לי כסף, אני צריכה ללכת וללמוד. אני למדתי במכללת לוינסקי בתל אביב. ההורים שלי אמרו לי אנחנו נעזור לך. אמרתי להם לא, אני עצמאית, אני צריכה ללמוד ואני צריכה ללמד את עצמי כדי שאוכל להרגיש בדיוק את הערך. את הערך של התעודה שאני עשיתי אותה.

אבל ישנם שם סטודנטים שהתחילו – וואלה, אני גרתי בארצות הברית כבר כמה שנים, אבל אחרי שנה, אני לא הייתי צריכה להתקבל לבחינה הפסיכומטרית. אבל הקורס שהכריחו אותי לקחת היה אנגלית, הוא לא תקף באוניברסיטאות.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
אתה מרשה לי להגיד לה מילה בערבית?
היו"ר יעקב מרגי
חופשי, מה זה?
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
אינתי מיג'נני.
דועאא ג'מאוי
תודה רבה.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
עכשיו אתם אוכלים את עצמכם. אתם לא יודעים מה אמרתי.
דועאא ג'מאוי
כן, אבל אם אנחנו מתרגמים את הביטוי שאמרת – אינתי מיג'נני – את משגעת. תודה רבה.
היו"ר יעקב מרגי
א' תודה רבה לך. אני חושב שהדברים מדברים בעד עצמם. אני אומר לכם מנקודת זווית אישית, כשהבן שלי עשה מכינה קדם אקדמית להנדסה, אחרי שבגיל 19 הוא הלך לבחון את זה אחרי ישיבה שחורה, אפרופו ליבה. אתם יודעים מה זה ישיבה שחורה? זה ללא מקצועות ליבה. כלום.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
מה שעכשיו הולך לקרות גם.
היו"ר יעקב מרגי
בשנה אחת. הלכתי, דפדפתי בחבילת הספרים שהוא הביא, הכתומים האלה, אם אני עושה את זה, לא מביא 200 נקודות. מה תגידו לי אם אני רוצה ללמוד עכשיו הנדסה? מה לזה ולאיזה פתגם או איזה ציטוט של סופר כזה או אחר. נכון, השכלה כללית, הוא ירכוש אותה. הוא ייצא לחיים - - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
או מה זה דיבר בלשון סגי נאור. מה זה קשור להנדסה? באמת.
היו"ר יעקב מרגי
תשמעו, ביטויים. תקשיבו, הבחור לא ראה סרטים, לא שר שירים בלועזית, אתם רוצים בשנה אחת? תנו לו להדביק בשנה, והוא הדביק אותם בשנה, את המקצועות – אנגלית, מתמטיקה. תעמידו אותה ברמה הגבוהה. זה לא פסיכולוגיה עכשיו או יועצים חינוכיים, פסיכולוג קליני וכל הדברים האלה שיש. ריפוי בעיסוק, קלינאי תקשורת שמחכים שם בתור. מהנדסים חסרים לנו. אז בלי טובות שלי ושלכם ושל השירים והסרטים. אמנם הוא הוציא 560, תוך שנה גם גמר מכינה, גם הוציא 560, אבל זה חסם. רבותי, זה חסם. מילא, אם זה היה חסם נדרש, ניחא.

מתוך ה-13 ספרים האלה, אני אומר לכם, 7 אפשר לוותר עליהם בפסיכומטרי, כל עוד הפסיכומטרי קיים. תסכימו אותי. אני לא רוצה להגיד לכם באיזה סיטואציות אני קורא את הספרים האלה. אני יכול להכניס אותם למקום. אבל את הספרים האלה אני קורא ואומר ריבונו של עולם, זו התעללות.

בבקשה.
כרמל אורן
שלום, שמי כרמל אורן, אני ראש מדור מחקר במרכז הארצי לבחינות. הייתי רוצה להדגיש קצת את הפן היותר סטטיסטי-מחקרי של הדברים שאנחנו מדברים עליהם ואני רוצה להציע שבדיון מהסוג הזה, פחות להכניס חוויות או אפיזודות אישיות או קוריוזים אישיים ולהסתמך קצת יותר על נתונים.

אני דבר ראשון הייתי מדגיש את ההבדל בין הבגרות והפסיכומטרי.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
החוויה האישית היא בכל זאת ציבור - - -
היו"ר יעקב מרגי
עזוב, אתה רואה שאני הבלגתי. למה לך?
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
כי אני לא הצלחתי להבליג.
היו"ר יעקב מרגי
קוריוזים הפריע לי, לא החוויה האישית.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
לא הצלחתי להבליג.
היו"ר יעקב מרגי
בסדר, לא משנה.
כרמל אורן
הייתי רוצה לדבר על ההבדל בין הבגרות והפסיכומטרי, מתוך כוונה להבין למה בכלל נולד וממשיכים להשתמש בפסיכומטרי. אז ההבדל הוא שהבגרות היא כלי שאיננו סטנדרטי. הוא איננו סטנדרטי משום שיש בו מאות שאלונים שונים של מבחנים שונים וככל שמנסים לצמצם אותם אז אולי מגיעים לעשרות, אבל זה עדיין ריבוי רב של שאלונים. יש מגזרים שונים שבהם הסטנדרטים או סולמות הציונים הם שונים זה מזה, ועל כן ציון בגרות ממוצע נתון של אדם בשנה מסוימת, איננו בר השוואה לציון משנה קודמת או מאדם ממגזר אחר. אלה פשוט סולמות ציונים אחרים. אני אפילו לא אזכיר בעניין הזה את חוסר המהימנות שעליו דובר קודם, של מעשה הרמייה. אפילו ללא מעשה רמייה, פשוט יש סטנדרטים שונים של מתן ציונים.
היו"ר יעקב מרגי
את הסטנדרטים האלה מישהו קבע, נכון? בידי אדם.
כרמל אורן
לא, לא.
היו"ר יעקב מרגי
מה לא? תסביר לי.
כרמל אורן
אני אהיה מפורש, אוקיי?
היו"ר יעקב מרגי
כן.
כרמל אורן
המגזר הערבי לעומת המגזר היהודי. יש איזה שהוא כלל שמורים ערבים בלבד יתנו ציונים לבגרות בערבית ולהיפך.
היו"ר יעקב מרגי
אבל לא ירדת לסוף דעתי בשאלה שלי. סליחה, יש להם משרד חינוך אחר? יש משרד חינוך אחד.
כרמל אורן
שאיננו מתערב בתהליך מתן הציונים באופן שישווה אותם ויביא אותם לסולם אחיד.
היו"ר יעקב מרגי
אוקיי, מסכים איתך. ישבו פה ויישבו פה ויטענו זאת. על זה הם צועקים. על זה הם בוכים. לכן כשאני בא ואומר ואני שואף, וכשאנחנו שואפים להביא למצב שערכה של תעודת הבגרות יחזור למקומה או יהיה אפילו יותר ממה שהוא היה פעם, אנחנו מדברים על כך שתהיה סטנדרטיזציה אחידה, שתהיה רמת מדידה אחידה. אנחנו חיים באותה מדינה. נכון.
כרמל אורן
על כך אני אומר שני דברים. א', שואפים לכך. אני לא יודע מתי זה יגיע. התפקיד שלי זה לצלם את התמונה ולספר אותה.
היו"ר יעקב מרגי
יפה, והתפקיד שלי לקיים דיון, לשים את זה על השולחן.
כרמל אורן
בסדר. ואומר אפילו דבר נוסף. לא בטוח בכלל שמומלץ או שרצוי באופן עקרוני, להשתמש בכלי מיון אחד בלבד. כל המחקרים בתחום המדידה החינוכית מראים שריבוי כלים ושימוש בכולם ביחד, נותן ניבוי טוב יותר מאשר כלי אחיד. זה נותן - - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
עד כדי זריעת אימה בקרב התלמידים? ראה עדותה של האישה מעארה.
היו"ר יעקב מרגי
דועאא.
כרמל אורן
ביקשתי להישאר עם נתונים סטטיסטיים ופחות עם חוויות אישיות. אני רוצה לומר ככה, שיש ערך רב בכך שהבגרות, אפילו אם לא אונסים אותה להיות כלי אחיד, מה שכן הפסיכומטרי הוא כלי אחיד, הוא סרגל מדידה אחיד. המשמעות של ציון – 580 – היא זהה בין השפות השונות, בין מועדי הבחינה השונים ובין השנים השונות שנבחנת. מה שלא כן ציון 90 בבגרות – תלוי מאיזה מגזר אתה, באיזו שנה נבחנת, מי היו המורים שלך ומה היה הרכב הבחינה שלך. על כן ה-90 של אדם א' איננו בר השוואה ל-90 של אדם ב'.

כאשר ממצים את ציון הבגרות של הבן אדם עם ציון הפסיכומטרי שלו, מקבלים ציון שהוא הרבה יותר בר השוואה.
היו"ר יעקב מרגי
אני מתחבר לדברים שאתה אומר, אבל עדיין - - -
כרמל אורן
זה - - -
היו"ר יעקב מרגי
רגע, אבל זה עדיין לא אומר לי. עכשיו אני מדבר מבחינה סטטיסטית, אתה צודק. מסכים איתך. מבחן הבגרות באנגלית בשנת 1984 זה לא אותו מבחן בגרות באנגלית בארבע יחידות מקביל בשנת 1990 וכנ"ל בשנת 2000. מסכים איתך. יש אבולוציה, תהליך אבולוציוני לבחינות הבגרות כל השנים, בסדר.
קריאה
יש אינפלציה בבגרות.
היו"ר יעקב מרגי
בסדר. השאלה שלי היא כזו: אין בעיה. אתם לא רוצים?
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
אבל לא אבולוציוני. הוא אומר אפילו רגרסיבי לפעמים.
היו"ר יעקב מרגי
כן, כן. סליחה, אז אני אומר תראה, אבולוציה יכולה להיות גם תהליך אחורה. אני לוקח את האבולוציה ומהבחינה הזו זה גם יכול להיות. התהליך, אני לוקח את זה כתהליך שיכול להיות גם רגרסיבי. אין לי בעיה. אני בא ואומר, המדינה צריכה לעשות והמדינה מגלה את דעתה, שבמשרד החינוך של מדינת ישראל מכשיר את התלמיד לשאיפה שכולנו שואפים, שבסוף הוא יגיע לאקדמיה. איך זה יהיה? צריך להיות אחת. לא יכול להיות שהוא יעבור את פסגת האוורסט, שזו תעודת הבגרות של החטיבה העליונה ואחר כך אומרים לו חכה, זה כלום. בוא, עכשיו אתה מתחיל את הסיוט שלך מחדש.

ויושבים פה תלמידים ואומרים רבותי, אל תבחנו אותנו. אנחנו בולעים, בולעים, מקיאים ולא זוכרים כלום.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
דובר על - - -
היו"ר יעקב מרגי
רגע, אני רוצה לחדד את הנקודה. אני אומר שאתה צודק מבחינה סטטיסטית. אתה מבחינה סטטיסטית מקבל נתון מבחינתך הכי מה שאתה שואף כשאתה מקבל אותו מהתעודה והוא האחיד.
כרמל אורן
אם יכולת ניבוי טובה יותר.
היו"ר יעקב מרגי
בסדר. ניבוי טובה יותר לגבי מה?
כרמל אורן
של הצלחה.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
אבל אין בדיקה של יכולת הניבוי של אלה שאין להם את הציונים הללו.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
אין בדיקה של יכולת הניבוי שאין להם את הכסף ללכת ולעשות קורסים של הכשרה למבחנים פסיכומטריים.
היו"ר יעקב מרגי
אני רוצה לסיים ואני אתן לך.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
שהם נמצאים בשדה רעייה אפור, מה שנקרא.
היו"ר יעקב מרגי
אני רוצה לסיים כי אנחנו לקראת הסוף, רבותי. אני רוצה לסיים את הדיון. אני בא ואומר – צריכה להיות בחינה אחת. תעודה אחת. כלי מיון אחד לתלמיד הזה ששואף להגיע לאקדמיה. זו יכולת הלמידה שלו. יכולת הלמידה שלו וההתמדה שלו. ידע רוכשים. האם לאדם יש יכולת למידה, צורה? נכון, אנחנו קידשנו את תעודת הבגרות. יכול להיות שמערכת החינוך תצטרך להביא את התלמיד לקו הגמר וזה להקנות לו מיומנויות למידה ובזה הוא יוערך. ואז זה לא בעיה. אז אתה מקבל את התלמיד להשכלה גבוהה בתנאים אחרים. אבל לא יתכן שאנחנו מובילים אותו לקראת משהו והמשהו הזה אמור להכניס אותו לאקדמיה והוא מתחיל מחדש.

אני לא בהכרח לוקח את הנתון הסטטיסטי שלך ואומר שהוא הכרחי לכל למידה בהשכלה הגבוהה.
כרמל אורן
הוא לא הכרחי, הוא עושה צדק. מדובר על מקומות - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
צדק?
כרמל אורן
כן, כן. צדק.
היו"ר יעקב מרגי
בוא תשכנע אותנו.
כרמל אורן
אני אשכנע אתכם.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
איך זה צדק? זה צדק רק למי שיש לו כסף.
כרמל אורן
אני אשכנע אתכם.
היו"ר יעקב מרגי
דב, תן לו. זה בדיוק הנקודה. אנחנו מחפשים את הצדק.
כרמל אורן
איך הוא עושה צדק? מדובר לא בכל תחומי הלימוד, משום שכיום למעלה מ-90% ממי שרוצה ללמוד במדינה הזאת מתקבל להשכלה גבוהה. קרוב ל-100%. מדובר בצווארי בקבוק של מספר תחומים מאד מאד סלקטיביים, כמו רפואה, הזכירו פה ריפוי בעיסוק נניח, פיזיותרפיה או הנדסה למיניה, נניח פסיכולוגיה וכו'.
היו"ר יעקב מרגי
פסיכולוג קליני.
כרמל אורן
יש מספר צווארי בקבוק שכולם רוצים ללמוד אותם. אין מספיק מקום לכולם. ונניח שיש 1,000 -והמספרים שאני אומר קרובים למציאות - 1,000 מועמדים לרפואה, 100 מקומות - את מי תקבל?
ענת בן-סימון
3,000 מועמדים לרפואה.
היו"ר יעקב מרגי
3,000 ומתקבלים כ-600-700 גג.
כרמל אורן
אוקיי, אבל אני מדבר על מוסד אחד נניח, על מוסד יחיד – 1,000 ו-100, זה סדר הגודל – את מי תקבל? פה הצדק. אתה יכול להגיד נעשה הגרלה. אבל אז - - -
היו"ר יעקב מרגי
מר כרמל, זה שאני יודע לצטט פתגם, שהוא בתחום השכלה כללית, איזה צדק זה עושה? קח את הבחינה הפסיכומטרית. אני מסכים איתך שבסוף צריכה להיות מסננת מסוימת, אבל תיקח את הבחינה הפסיכומטרית, תתאים אותה לצרכים האמיתיים. אתה לא עושה צדק, כי יש אוכלוסיות, אנחנו פה חברה רב תרבותית. יש אוכלוסיות שציטטות כאלה ואחרות לא עניינו אותן. הן לא היו מנת חלקן - - -
ענת בן-סימון
זה לא קיים יותר.
היו"ר יעקב מרגי
זה לא קיים יותר? לכמה ספרים זה הצטמצם?
ענת בן-סימון
אין, אין מילים - - -
היו"ר יעקב מרגי
אז בואי תתייחסי. ממתי זה?
ענת בן-סימון
אני רוצה לומר שניים-שלושה דברים. להערה של זוהיר בהלול – הבחינה הפסיכומטרית לא מוטה תרבותית. היא בודקת יכולת הבנת הנקרא, היא בודקת ידע ויכולת מתמטית והיא בודקת ידע באנגלית. שלושה כישורים שהם - - -
היו"ר יעקב מרגי
נגמר הידע הכללי והביטויים?
ענת בן-סימון
כן. ידע כללי נגמר בשנות ה-90.
היו"ר יעקב מרגי
מה 90?
ענת בן-סימון
בשנות ה-90 ביטלנו את מבחן ידע כללי.
היו"ר יעקב מרגי
מה? תגידי לי, סליחה, איך את אומרת לי משנת 90 שאני אומר לך שאני מחזיק עד היום את הספרים שהבן שלי למד מלפני 3 שנים.
ענת בן-סימון
אני לא יודעת מאיזה שנה זה.
היו"ר יעקב מרגי
שלוש שנים.
ענת בן-סימון
אני יכולה להשלים?
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
שימי לב, דוקטור, גברים זוכים לציונים גבוהים יותר מנשים. תושבי המרכז מקבלים ציונים גבוהים יותר מאשר בפריפריה והאשכנזים זוכים לציונים גבוהים יותר ממזרחיים ואין כאן גרף של הערבים, אז איך את יכולה לומר את הדברים האלה?
ענת בן-סימון
סליחה, ובבגרות זה אחרת? כל מה שאתה רואה בבחינה הפסיכומטרית רואים - - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
אז את חוזרת בך?
ענת בן-סימון
סליחה, כל מה שאנחנו מקבלים-. הבחינה הפסיכומטרית היא צילום רנטגן של החברה - - -
קריאה
אז למה צריך אותה?
ענת בן-סימון
אני מדברת. היא צילום רנטגן של החברה הישראלית. כל הפערים שאנחנו רואים בבחינה הפסיכומטרית אנחנו רואים ב - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
מערכת החינוך צריכה לעשות צילומי רנטגן, או אולי לעשות טיפול רפואי יותר כירורגי ורציני?
ענת בן-סימון
אתה רוצה לעשות טיפול בלי לעשות רנטגן לפני זה?
דב חנין (הרשימה המשותפת)
לא. אבל את מקדשת את צילום הרנטגן.
ענת בן-סימון
לא, אני מקדשת כדי לקבל תמונה - - -
היו"ר יעקב מרגי
אתם מדברים אותו דבר. אומר לך חבר הכנסת דב חנין והפנייה היא לא אלייך, הפנייה היא למשרד החינוך - - -
דב חנין (הרשימה המשותפת)
לא, חבר הכנסת דב חנין לא רוצה לראות את התמונה.
היו"ר יעקב מרגי
חבר הכנסת דב חנין פונה למשרד החינוך ורוצה לומר לו – אנא, תתכבד ותתאים ותכשיר את התלמידים שיושבים אצלך 12 שנות לימוד לאותם יעדים שאת בסוף, בכניסה לאוניברסיטה, מבקשת אותם.
ענת בן-סימון
בבקשה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. יוסף רצה.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
הוא היה לפני.
היו"ר יעקב מרגי
אז יאללה, מסעוד.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
אני חייב לצאת לוועדה לזכויות הילד, שם יש גם דיון מאד חשוב.
היו"ר יעקב מרגי
בבקשה. ואני גם צריך לסכם.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
בקשר לפסיכומטרי, הנתונים האלה וגם אלה שקדמו, הראו את כל הפער הקיים בין ערבים, יהודים וכו'. אני לא יודע כמה כמעט 100 נקודות. וכל המחקרים מראים שמבחן הפסיכומטרי הוא טעון תרבות. אולי אני לא צודק, אתם יכולים להשיב.
ענת בן-סימון
אני יכולה לראות מחקר כזה? אני לא ראיתי מחקר כזה.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
בסדר, אני אראה לך. אני אראה לך אנשים שכתבו על זה שמבחן הפסיכומטרי הוא טעון תרבות במובן כזה שאלה שכותבים אותו, המנטאליות ומה שמדריך אותם יש בו הבדל. הבדל למשל מהתרבות שלי כערבי או כמזרחי או אחר. אולי אני טועה. אני מקווה. אבל הפער הזה שנשמר תמיד, כל הזמן הזה, כל השנים האלה, מראה - - -
כרמל אורן
הוא מצטמצם לאורך השנים.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
אני מקווה שהוא יצטמצם, אבל בכל זאת, הפסיכומטרי עדיין הוא חסם. אני לא אומר שלא צריך איזה מפתן, משהו כזה, כדי שאתה תיכנס למוסד אקדמאי. צריך להיות משהו, מבחן או משהו כזה, אבל המבחן הפסיכומטרי ספציפית מהווה מכשול להרבה תלמידים, להרבה סטודנטים ערבים למשל, שהדבר גורם להם ללכת ללמוד בחוץ לארץ, בירדן ובמקומות אחרים. וכפי שאמר יושב הראש, יש אלטרנטיבות אחרות, יש אוניברסיטאות. אני לא יודע מה עם המסלול או התכנית של אוניברסיטת באר שבע, שנת מכינה, משהו כזה ואחר כך עושים מבחנים.

אז יש אלטרנטיבות אחרות לפסיכומטרי, שצריך לנסות, משום שבסוף מה המטרה? המטרה לא להוות מכשול, אלא לעשות את האקדמיה להיפך - להנגיש את האקדמיה לאנשים, לתלמידים, לסטודנטים, לכולם.
היו"ר יעקב מרגי
לא כולם רוצים להנגיש.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
לא כולם רוצים להנגיש? כנראה יש אינטרס מסוים - - -
היו"ר יעקב מרגי
אולי. מזלנו שבעשור הקרוב הולך להיות מחסור בסטודנטים, אז לא מאהבת מרדכי אלא - - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
בסוף ינגישו, כן.
היו"ר יעקב מרגי
המוטיב כלכלי יגבר.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
בסדר, לכן אני חושב שכולנו צריכים לחשוב על איזו דרך אחרת איך להעריך את התלמידים בכניסתם כסטודנטים למוסדות האקדמאיים, ולבחון את כל העניין של מבחן הפסיכומטרי. אני לא אומר עכשיו אוטומטית להסיר אותו או לא, אבל לבחון את זה ולבחון דרכים אחרות. תודה רבה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. חבר הכנסת ג'בארין.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
האמת היא שהנושא הוא נושא מורכב ואני אולי לא אכנס לפרטיו. אני רק אומר שלא מזמן פגשתי את ד"ר בן סימון ודנו בנושאים הללו, לפחות כשעתיים. ולפחות התחושה שלי היא שניתן לקדם את הנושאים שעלו בשולחן הזה.

כפי שאת יודעת, הדיון היום הוא על הפסיכומטרי, הוא לא על הפערים בין יהודים לערבים והנה, מסתבר ש - - -
ענת בן-סימון
זה תמיד חוזר לשם.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
אבל זה מסתבר, והנה, שלושה-ארבעה חברי כנסת, זה נושא שמאד מכביד עלינו ואנחנו מאד מודאגים וכל שנה הפערים בין יהודים לערבים - - -
היו"ר יעקב מרגי
הפער בין 76% מכלל האוכלוסייה לממוצע – 50%, זה המגזרים.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
זה כ-100 נקודות.
היו"ר יעקב מרגי
זה הפערים בחברה הישראלית, זה הכל.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
זה כ-100 נקודות.
ענת בן-סימון
אבל זה קיים כבר בכיתה ב'. למה אתם באים אלינו?
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
זהו, אני מגיע לזה. עיקר הדיון האם הבחינה הפסיכומטרית - - -
היו"ר יעקב מרגי
אני אגיד, את מעצימה אותו ואני אסביר לך איך.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
זהו, האם הבחינה הפסיכומטרית אמורה פשוט לשעתק את מה שקיים, כפי שאת אומרת, זה צילום רנטגן במערכת החינוך, שכולנו יודעים שהיא שוויונית, או שאנחנו באים מנקודת אחריות חברתית שאומרת שיש בכל זאת כאן אחריות איך לא לשעתק, אלא לתרום לקידום אוכלוסיות מוחלשות. אני יודעת שלא רק את הכתובת. זה גם אתם וגם ועד ראשי האוניברסיטאות וכדומה.

כבוד יושב הראש, אנחנו נמשיך בדיאלוג שהתחלנו בו, אני אומר כנציגי הציבור הערבי לפחות בכנסת, עם המרכז הארצי. יש רעיונות שלדעתי הם ישימים, שיכולים לשפר את המצב. הם לא יעשו מהפכה, אבל הם ישפרו את המצב. דיברנו למשל על לקיים בחינות ביישובים הערבים, מה שלא קיים. שיהיו מנחים ערבים בכל הבחינות. לבדוק גם סוגיות של תרגום ותכנים של טקסטים וכדומה. לבחון גם דרכים אלטרנטיביות של קבלת סטודנטים כמו מצטיינים בתוך בתי ספר מסוימים או בפריפריה וכדומה.

אז יש. יש כל מיני רעיונות שאפשר לחשוב עליהם, שיכולים לקדם בהחלט אוכלוסיות מוחלשות. ואני מקווה שתישארו פתוחים לשיח הזה וגם ראשי האוניברסיטאות יהיו חלק מזה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. בבקשה.
ליאת הלבץ
תודה רבה, חבר הכנסת. אני אשמח להתייחס. אני מהתאחדות הסטודנטים הארצית ואני אשמח להתייחס לכמה דברים. קודם כל נאמר באמת צילום רנטגן. זה קצת מגוחך שאנחנו אומרים שהפסיכומטרי הוא צילום רנטגן - - -
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
אבל זה טוב. זה מצביע על מחלה מסוימת.
ליאת הלבץ
אני באמת לא מבינה. אם אנחנו מודים בזה שזה צילום רנטגן, אז למה צריך את זה? אם זה משווה לחלוטין את מה שאנחנו רואים בבתי הספר. בנוגע לפתיחת המסלולים, אני אשמח מאד אם הוועדה תדרוש מור"ה ובכלל מהמוסדות, מהמל"ג, איזה שהוא פירוט של כלל המסלולים שנפתחו - - -
דבורה מרגוליס
הכל באתרי האוניברסיטאות. לא צריך לדרוש כלום. זה גלוי. זה לא מידע חסוי.
ליאת הלבץ
אוקיי. אז דיברו פה על עשרות. מהבדיקה שאנחנו עשינו גילינו 23 מסלולים בלבד שנפתחו.
דבורה מרגוליס
זה ממש לא נכון. רק באוניברסיטה העברית יש קרוב ל-70 חוגים מתוך 86.
ליאת הלבץ
זה הבדיקה שאנחנו הגענו אליה.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
אני נציגת ור"ה?
דבורה מרגוליס
ועד ראשי האוניברסיטאות, נכון.
ליאת הלבץ
אז אני אומרת, יש כאן איזו שהיא סתירה בנתונים. אז כן הייתי שמחה אם הוועדה תדרוש משהו מסודר. ראינו שבחיפה לא היה כלל שינוי, לא פתחו אף מסלול חדש, כנ"ל באריאל. זה נתונים ששווה לבדוק אותם.
דבורה מרגוליס
בחיפה מראש היו מסלולים רבים מאד שנפתחו ולא נוספו השנה, כי נפתחו מראש הרבה מאד מסלולים בקבלה ישירה לפני שנתיים.
ליאת הלבץ
לפני הרפורמה. אז בשביל מה יש רפורמה אם הדברים שנעשו לפני הרפורמה? רפורמה נעשית כדי לעשות דברים חדשים.
דבורה מרגוליס
היא לא נסגרה. נעשתה רפורמה ונפתחו שם הרבה מאד חוגים.
ליאת הלבץ
אני אתייחס לעוד דבר שהציגו אותו ממש בהתחלה – המת"ל. זה מבחן שאין אותו בערבית. אם אנחנו מדברים בכלל על הנגשה - - -
ענת בן-סימון
יש אותו בערבית. כרגע אנחנו מסיימים את הפיתוח שלו בערבית.
ליאת הלבץ
את הפיתוח שלו. אז הוא עדיין לא נגיש לצעירים שצריכים אותו.
ענת בן-סימון
בתוך שנה הוא יהיה נגיש.
ליאת הלבץ
תוך שנה.
מרק אסרף
התקצוב הגיע באיחור של שלוש שנים.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
מה?
היו"ר יעקב מרגי
מזה המת"ל?
ליאת הלבץ
זה מבחן שמאל"ו עושה, הציגו אותו קודם. זה מבחן לאבחון לקויות למידה. הוא כרגע בפיתוח של מבחן בערבית, רק לסטודנטים ערבים שצריכים הקלות. עד היום סטודנט ערבי - - -
יהודית גידלי
התאמות.
ליאת הלבץ
לא מקבל את ההתאמות, אני מתנצלת.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
זה נושא מאד מרכזי.
ליאת הלבץ
הוא לא מקבל את ההתאמות על בסיס מבחן ארצי.
יהודית גידלי
אז את רוצה שהוא יקבל התאמות בלי המבחן? לא הבנתי את השאלה.
ליאת הלבץ
אין שום בעיה. הוא צריך לעשות מבחן והמבחן צריך להיות בערבית.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
סטודנטים ערבים כמעט ולא מקבלים התאמות בבחינה הפסיכומטרית כי אין אבחונים בשפה הערבית.
יהודית גידלי
היא אומרת שעכשיו זה בפיתוח.
ליאת הלבץ
זה בפיתוח. אני רק מעלה את זה בפני הוועדה, שהוועדה תכיר ותדע שכרגע אין מבחן ארצי מותאם בערבית לנושא הזה. זה דבר שלדעתי ולדעת ההתאחדות חשוב להתייחס אליו - - -
ענת בן-סימון
תוך שנה. אנחנו יוצאים לפיילוט בספטמבר.
ליאת הלבץ
שווה באמת להזדרז עם זה.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
פיילוט עכשיו, בספטמבר הנוכחי?
ענת בן-סימון
כן.
ליאת הלבץ
הייתי מציעה לוועדה לעקוב אחרי הנושא הזה, לראות באמת שזה מגיע לכלל הסטודנטים, לכלל האוכלוסייה. אני רק אוסיף שזו פשוט שנה מבוזבזת להרבה מאד סטודנטים, הרבה מאד צעירים. אנחנו מדברים הרבה על יוקר המחייה. בשנה הזאת של הפסיכומטרי – וזה דורש שנה ברוב הפעמים באמת - צריך לבחון איך אנחנו מקלים על הצעירים. אם לפחות כרגע יש את הפסיכומטרי הזה, אז לפחות לבדוק איך אנחנו מקלים כלכלית על אותם צעירים.

סתם לדוגמא, אני פה אציין סטודנט לרפואה מהאוניברסיטה העברית שפתח בית ספר לפסיכומטרי. באמת, זה הגיע להמון מוסדות. בית ספר בחינם או בעלות ממש מינימאלית. אני משערת שזה עולה משהו כמו 500 שקלים. בית ספר מיוחד לפסיכומטרי שסטודנטים מעבירים. החברה שניגשים לאותו קורס ממש מצליחים לעבור את הבחינה הפסיכומטרית ולהגיע לציונים שהם רוצים כדי להתקבל. אז שווה לבחון, מבחינת המדינה, כל עוד הפסיכומטרי עוד קיים, איך אפשר להתמודד עם העלויות האלה.

ממוצע הוצאה לפי סקר הסטודנט האחרון שפורסם הוא 5,700 שקלים לקורס אחד בלבד, כש-77% מהסטודנטים אומרים שהם נבחנו לפחות פעם אחת בבחינה הזו. אז יש להבין מזה את העלויות לצערי בישראל. תודה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. בבקשה, דבורה.
דבורה מרגוליס
ועד ראשי האוניברסיטאות. שלוש הערות ממש קצרות. אחת, בכל האוניברסיטאות קיימות מכינות שמיועדות ושהבוגרים שלהן מתקבלים או למוסד שבו הם למדו או לכל המוסדות האחרים, הן מכינות שחלקן ייעודיות. יש מכינה לחרדים בטכניון שהטכניון מאד גאה בה. רצו לפתוח מכינה ייעודית לאוכלוסייה של הנשים הבדואיות בבאר שבע וזה נתקל בבעיות תקציב, אפרופו תכניות לתכנית החומש וכו'. בכל המוסדות יש מכינות שמאפשרות השלמת בגרות וכאן צריך להגיד. לא כולם עושים בגרות בין י' ל-י"ב. יש צעירים שלא יכולים מכל מיני סיבות ולכן הפסיכומטרי והמכינות הן סוג של הזדמנות שנייה לאותה תעודת בגרות שאתם כל כך רוצים לקדש.

עוד עניין. בכל האוניברסיטאות קיימות תכניות לאוכלוסיות מיוחדות.
היו"ר יעקב מרגי
אין לי בעיה שלא תהיה תעודת בגרות ושהפסיכומטרי יהיה בגמר י"ב. אין לי בעיה. הכפל הזה.
דבורה מרגוליס
אני לא בטוחה שמשרד החינוך חותם על זה.
היו"ר יעקב מרגי
בסדר, וודאי.
צילה וייס
אנחנו בעד בחינות.
דבורה מרגוליס
רק הערה אחרונה. בכל האוניברסיטאות יש תכניות שקיימות כבר שנים למה שקרוי אוכלוסיות מיוחדות, אם זה אוכלוסייה במגזר הערבי, חרדים, האוכלוסייה האתיופית ועולים חדשים אחרים. תכניות שמלוות באופן אישי, שמסייעות, שמנסות לתת מענים לא על חשבון הרמה האקדמית, כדי שהבוגר יהיה בוגר B.A של אוניברסיטה, אבל לעזור בתוך התהליך, לסייע עד כמה שניתן, כדי שמי שמוכשר ויכול להצליח, לא יתקל בקשיים שהם קשיים לא אובייקטיביים נגיד, נקרא לזה כך.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. בבקשה.
נועה חלד
תודה. אני ממשרד הביטחון, נועה חלד, ראש היחידה להשכלה, אחראית על נושא המכינות הקדם אקדמאיות. אני רוצה לומר מספר דברים.
היו"ר יעקב מרגי
הרפורמה הושלמה?
נועה חלד
הרפורמה במכינות - - -
היו"ר יעקב מרגי
הושלמה?
נועה חלד
נקווה, כי היא אמורה לצאת.
היו"ר יעקב מרגי
הקרן העבירה את חלקה?
נועה חלד
הקרן תעביר את חלקה.
היו"ר יעקב מרגי
חבלי לידה זה נקרא.
נועה חלד
נכון.
היו"ר יעקב מרגי
קשים מאד.
נועה חלד
נכון.
היו"ר יעקב מרגי
אפילו דו"ח המבקר לא הצליח עליכם.
נועה חלד
נכון, נכון, אבל זה היה משהו תקציבי. במהות אנחנו בעד הרפורמה והנה באמת הרפורמה במכינות תיתן הזדמנות ונגישות לכל מיני אוכלוסיות, מפני שלהתקבל למכינה ייעודית היום, לא יצטרכו פסיכומטרי. לא בהכרח יצטרכו פסיכומטרי ומי שיהיו לו ציונים טובים במכינה, בהנחה שבעתיד יהיו גם בחינות אחידות בין המכינות - - -
היו"ר יעקב מרגי
המכינות מייצרות גם את המכינה וגם פסיכומטרי בסופו. לא בכניסה אליה, בסופה.
נועה חלד
נכון. אנחנו מממנים גם חיילים משוחררים שלומדים במכינות בסוף התהליך בקורס פסיכומטרי.

אני חייבת להגיד שחלק גדול מהחיילים, על פי חוק חיילים משוחררים, יש להם פיקדון, כסף שהמדינה חוסכת להם, שהם יכולים להשתמש למספר מטרות, וחלק גדול מהחיילים המשוחררים משתמשים לקורסים הפסיכומטריים ולבחינה הפסיכומטרית שוב ושוב ויש גם איזה שהוא טווח שאי אפשר לגשת מיידית לבחינה נוספת, צריך טווח של זמן. ואנחנו מדברים על חיילים משוחררים ובנות שירות לאומי שמשרתים את המדינה. שלוש שנים יושבים, חלקם לוחמים, חלקם לא, ואז צריכים להתחיל מסכת של בחינות כדי להתקבל למוסדות.

לצערי חלקם גם בסופו של דבר הולכים למכללות לא מתוקצבות ומשלמים סכומים מאד מאד גבוהים. חלקם מרימים ידיים. ולכן באמת הרפורמה במכינות תהווה איזה שהוא תמריץ כדי להכניס אוכלוסיות נוספות.

אני רוצה להגיד עוד דבר אחד.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. אני חייב לסיים.
נועה חלד
אוקיי.
היו"ר יעקב מרגי
אז תאמרי עוד דבר אחד.
נועה חלד
אה, אוקיי. עשינו ניסיון עם חיילים משוחררים מהמגזר הבדואי, שהשתחררו ללא פסיכומטרי, לחלקם גם אין בגרות. ישבו במכינה קדם אקדמאית במכללת ספיר במשך מעל שנה ויש ביניהם חברה שייכנסו בשנה הבאה למשפטים במכללת ספיר ולמקצועות נוספים. כך שללא פסיכומטרי, עם לימודים במכינה בצורה טובה, עם תמיכה, אפשר גם להגיע לאקדמיה. תודה רבה.
היו"ר יעקב מרגי
תודה. סיכום.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
ראית את הניבוי כאן? תראו, זו דוגמא לכך שסטודנטים לפי תיאורית הניבוי לא היו מצליחים באוניברסיטה, אבל הנה, קצת דחיפה והם מצליחים.
ענת בן-סימון
לא, לא, לא, לא.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
למה לא?
ענת בן-סימון
כי ברגע שהם יעשו את הבחינה בסוף המכינה הזאת, הם יגיעו לציונים מצוינים.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
בסדר.
היו"ר יעקב מרגי
וודאי.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
אז אפשר לשנות בעצם את נוסחת הניבוי.
כרמל אורן
בוודאי, אבל זה עניין של השקעה כספית. זו לא פנייה אלינו, אל ועדת הכלכלה.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
כן, אז אם היינו - - -
היו"ר יעקב מרגי
לא, לא, בוא, אנחנו לא פונים. הנקודה היא כזו, הרציונל גם של הרפורמה של פירון וגם הרציונל שלנו, זה לחסוך במסננות. להנגיש – במילה יותר פשוטה. אני לא אומר להנגיש זה להוזיל ולהפוך את זה לבר השגה. יש לנו עניין שגם ייכנסו לאקדמיה ויצליחו. צריכים לעשות את זה בדרך הנכונה. צריך להביא את זה א' שאם יש בחינה פסיכומטרית, שתהיה רק במקצועות שבאמת המסננת שם צריכה להיות בגלל ריבוי - - -
ענת בן-סימון
זה די קורה כיום.
היו"ר יעקב מרגי
יפה. דבר שני צריך להיות שהבחינה הפסיכומטרית תהיה מותאמת מטלות ולא נכניס לשם את הכל. את אומרת, שזה יצא בשנת 1990, אנא בדקי את עצמך. יכול להיות שזה יצא בשנים האחרונות. בכל אופן, בקורסים לומדים הכל. אני אומר לך, לפחות בספרים שאצל הבן שלי. אתה לא אוהב חוויות אישיות וקוריוזים וזה, אבל מה לעשות, אין לדיין אלא מה שעיניו רואות. ככה, זה הכלל. ואני אומר לך שנכון, נמכרים הספרים האלה של קידום ושל כל השאר, עם כל אותו מלאי של מלל, שזו בעיה - - -
ענת בן-סימון
אבל אני לא אחראית עליהם.
היו"ר יעקב מרגי
בסדר, אני רק אומר לך. אמרת לא קיים, אני אומר לך שזה קיים.
ענת בן-סימון
בספרים, לא בבחינה.
היו"ר יעקב מרגי
אני לא מייחס את כל הפערים בחברה הישראלית לסוגיית הפסיכומטרי, ואני מסכים איתך, זה התחיל מכיתה ב'. אבל התפקיד שלנו לא להעצים אותם דווקא בנקודת הזינוק הזו, שכולנו שואפים אלינו. ויש פער בין 50 ל-76% שאמרתי. לצערי הרב - רובו מצביע על אותם פערים. על אותם פערים שזה המגזר הערבי, חרדי, פריפריה חברתית ופריפריה גיאוגרפית ושם אנחנו צריכים להשקיע.

לפעמים יש לנו את החשש שהבחינה הזו, ככל שהיא לא מותאמת מטלות, היא מעצימה את הפערים.

משרד החינוך, משרד אחרון בבקשה.
צילה וייס
משפט אחרון. ברפורמה הייתה התייחסות למגוון גדול מאד של בעיות שהועלו כאן כבעיות של בחינות הבגרות. השק"ד – השקלול הדיפרנציאלי, התאמה בין ציוני הבחינה לציון הבית ספרי, טוהר הבחינות שהוזכר כאן, מגוון כלי ההערכה, יצירה מחדש של סקאלה ללקויות למידה והתאמת מבחנים ללקויות למידה. כלומר, אנחנו מודעים מאד לביקורת שקיימת. אנחנו פועלים לגמרי לנסות לשפר את הדברים.
היו"ר יעקב מרגי
כן, אבל לא עושים מספיק ואני אסביר. כל עוד הבחינה הפסיכומטרית היא תכלית הכל והיא המשקפת, יש אי אמון. זו הבעת אי אמון בתעודת הבגרות וזה לצערי הרב. זה לא צריך להיות כך.
טוב, אני מסכם
הוועדה מודה לחברי הכנסת שהשתתפו בדיון ולאורחים הנכבדים שהגיעו לדיון.

הוועדה קוראת למאל"ו – המרכז הארצי לבחינות והערכה להמשיך את המגמה שמחזקת את הקשר בין המטלות המופיעות בבחינה לכישורים הנדרשים למסגרת הלימודים האקדמאים.

הוועדה קוראת למשרד החינוך להכין את בוגריהם לקראת הלימודים האקדמאיים על מנת לצלוח את הבחינה הפסיכומטרית בקלות.

הוועדה קוראת לור"ה ולמל"ג להמשיך את ההנגשה של ההשכלה הגבוהה לאוכלוסיות שלא מיוצגות דיין באקדמיה.

תודה רבה. הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 10:50.

קוד המקור של הנתונים