הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 141
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני, ה' בתמוז התשע"ו (11 ביולי 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 11/07/2016
הצעת חוק יסוד: הכנסת (תיקון – סייג להגשת עתירה בידי חבר הכנסת בעניין שהוחלט בכנסת), איוש שמות החברים בוועדות שמספר החברים בהם גדל לפי החלטת ועדת הכנסת
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק-יסוד: הכנסת (תיקון – סייג להגשת עתירה בידי חבר הכנסת בעניין שהוחלט בכנסת) – יוזמת יושב-ראש ועדת הכנסת, חבר הכנסת יואב קיש, מטעם ועדת הכנסת.
נכחו
¶
חברי הוועדה: יואב קיש – היו"ר
אמיר אוחנה
ישראל אייכלר
רוברט אילטוב
דוד ביטן
יואב בן צור
יואל חסון
אחמד טיבי
מרב מיכאלי
רועי פולקמן
אלעזר שטרן
מוזמנים
¶
מנהל מחלקה, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - עמי ברקוביץ
עוזרת ראשית, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - מרגנית לוי
ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - אהוד לנדאו
עו"ד, שר המשפטים לשעבר - משה ניסים
שערי מדע ומשפט - פרופ' אברהם דיסקין
עו"ד, מנהל תחום חקיקה, התנועה לאיכות השלטון - דניאל דושניצקי
התנועה למשילות ודמוקרטיה - זאב לב
המכון הישראלי לדמוקרטיה - עמיר פוקס
רכז, המשמר החברתי - חובב ינאי
המשמר החברתי - שרה קרמר
המשמר החברתי - עומר שכטר
המשמר החברתי - יגאל בריף
המשמר החברתי - תני גולדשטיין
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
הצעת חוק-יסוד
¶
הכנסת (תיקון – סייג להגשת עתירה בידי חבר הכנסת בעניין שהוחלט בכנסת)- יוזמת יושב-ראש ועדת הכנסת, חבר הכנסת יואב קיש, מטעם ועדת הכנסת
היו"ר יואב קיש
¶
בוקר טוב לכולם, שלום. אני פותח את הישיבה. על סדר-היום היה גם נושא איוש שמות חברים בוועדות. העניין הזה נדחה, לבקשתו של יושב-ראש הקואליציה, יכול להיות שיהיו שינויים בחברים, אנחנו נעדכן מחדש כשזה יגיע לסדר-היום.
היו"ר יואב קיש
¶
אנחנו עוברים לדבר בנושא הצעת חוק-יסוד: הכנסת, תיקון ביוזמתי שמטעם ועדת הכנסת. זה הדיון הראשון, וכמובן במידה ונמשיך הלאה ונגיע לנוסח מוסכם או נוסח שעליו נדון, גם יהיו עליו הצבעות. כרגע אנחנו פותחים את הדיון הראשון בעניין.
חשוב לי להתייחס למספר דברים. לצערי, עקב, נקרא לזה חוסר מקצועיות או מקצוענות, התקשורת כמובן הלכה עם איזשהו כיוון מסוים, שנבע לטעמי הרבה מחוסר הבנה. כל מי שניסה לקרוא לדבר הזה כאילו התנגחות בבג"ץ או כאילו לא שומרים, פוגעים בדמוקרטיה, מדובר בהיפך לחלוטין.
המטרה של ההצעה הזו, הצעה שתשמור על הכנסת ועל כבודה ועל כבוד חבריה. היא תחזק את עקרון הפרדת הרשויות. לצערי, אנחנו רואים שיש פגיעה דווקא במעמדה של הכנסת בעניין הזה בזה שאנחנו, חברי כנסת, עושים מאבק פרלמנטרי פה בכנסת – לפעמים מצליחים, לפעמים נכשלים – ואז ברגע שנכשלים, מחליטים שהולכים, לוקחים את המאבק הזה לבג"ץ.
אני חושב שהכנסת היא לא תת-ועדה בבג"ץ, עם כל הכבוד, ואני רק רוצה להבהיר שהדבר הזה לא בא למנוע מחברי כנסת להגיש בג"ץ כנגד הממשלה. רועי, אני משתמש תמיד בדוגמה שלך, שלצערי גם היא נבעה מחוסר הבנה של החוק.
לא מדובר בהגשת בג"ץ כנגד הממשלה או בבג"ץ שנוגע לנושא פרטי, כמובן גם ברמת הכנסת. מדובר בדבר הבסיסי ביותר, הגשת בג"ץ בנושא ציבורי לאחר שהכנסת אמרה את דברה. זה הנושא.
היו"ר יואב קיש
¶
אני רוצה לסיים את דברי ולומר. ראשית, וזה בעקבות שיחה שלי עם עורך-דין איל ינון, לוועדה הזו יש את הסמכות לפעול לתיקון הנדרש, קודם כול לשאלות שעלו בעניין הזה.
בכלל, לכל מי ששואל איך התחיל הדבר הזה, הדבר הזה התחיל ממשפט של נשיא בית-המשפט העליון לשעבר גרוניס, שאמר את זה בצורה הכי מפורשת. בעקבות זה, דרך אגב, הוציא עורך-דין איל ינון מכתב שהגיע לכל חברי הכנסת. אני חייב לציין שהוא לא דיבר שם על חקיקת חוק, הוא רק ציין את התופעה, התייחס לתופעה. אני חושב שהתופעה הזו צריכה להיפסק, ואני, הסיבה שלקחתי את זה צעד אחד קדימה זה בדיוק בגלל שאנחנו לצערי רואים התגברות ולא איזשהו מיתון בעניין הזה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אתה יכול להגיש את זה בתור הצעת חוק פרטית, אתה יכול לפנות לוועדת שרים לענייני חקיקה. הטרנד הזה שמשתמשים בזה - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
לא, אני לא מדבר עכשיו לגופו של עניין. אני מדבר על הפרוצדורה. הפרוצדורה היא עקומה כי אתם עכשיו באים ועושים את זה כאילו מטעם ועדת הכנסת וזה לא מטעם ועדת הכנסת.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
- - זה מוועדת חוקה. תתכבדו ותגיש את זה כהצעת חוק פרטית, שזה יעבור לוועדת שרים לענייני חקיקה, שנשמע את דברו של היועץ המשפטי לממשלה.
היו"ר יואב קיש
¶
אתם מאריכים את הדיון. אנחנו נדבר על הפרוצדורה כשאני אסיים את דברי.
ואני רוצה לציין עוד דבר. זכות העמידה בישראל היא זכות מאוד רחבה – כולנו מכירים את זה – רחבה יותר מארצות-הברית ומאנגליה. ניסינו להשוות, לראות האם חברי פרלמנט בארצות-הברית ובאנגליה יכולים לפנות כנגד הפרלמנט לרשות השופטת. שם לא ניתן, אבל - - -
היו"ר יואב קיש
¶
רגע, אני אומר לך. לא ניתן בכלל לפנות כנגד עתירה שהיא לא פוגעת בך אישית. לכן, זכות העמידה אינה זהה, יש גישה שונה במדינת ישראל - -
היו"ר יואב קיש
¶
- - ואני מכבד את זה. אני רק אומר מה ניסינו להשוות, אבל מאופן ההגדרה ברור שברגע שזכות העמידה שונה אז קשה להשוות למקומות האלה.
היו"ר יואב קיש
¶
ואז, יש שאלה עקרונית. אני יכול להגיד לכם מה השאלה העקרונית שאנחנו לדעתי צריכים לדון בה סביב השולחן הזה.
אני חושב שראוי שיסכימו איתי החברים שבאמת בהתנהלות כמו שקורית היום של חברי כנסת שכן הולכים ועותרים נגד הכנסת, הדבר הזה לא ראוי. השאלה האם צריך לזה חוק או לא.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
- - זו השאלה הראשונה שצריך להתמודד אתה, למה זה מטעם ועדת הכנסת ולא - - -
היו"ר יואב קיש
¶
מחר מתכנסת השדולה, אני חושב שחלק מהאנשים פה הם חברים שלה, שדולה למעמד הכנסת, חיזוק מעמד הכנסת. אני חושב שמעמד הכנסת באמת לצערי נפגע, אני חושב שחלק מזה זה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אוסאמה, פעם שנייה, ופעם שלישית אני אוציא אותך. אנחנו צריכים לשמר את העניין הזה של מצד אחד כללי משחק הוגנים, ומצד שני למנוע את ניצול וביזוי מעמד הכנסת.
אי-אפשר לחוקק חוקים ובאותה מידה אחר כך ללכת לעתור לבג"ץ נגדם. אי-אפשר ללכת עם ולהרגיש בלי. כבר אמרו את זה, פוליטיקה של עתירות, הגיע הזמן לשים לזה סוף. תודה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
- - שתעבור במסלול הרגיל לוועדת שרים לענייני חקיקה, שנשמע את העמדה של היועץ המשפטי לממשלה.
היו"ר יואב קיש
¶
אתה לא מקבל תשובה, אז באמת עוד מעט אם תמשיך להפריע לא תקבל תשובה. לפני שאנחנו מעבירים את רשות הדיבור ליועץ המשפטי של הכנסת, אנחנו הזמנו לפה את עורך-דין משה ניסים. משה, שלום. השר לשעבר, עורך-דין משה ניסים, אנחנו נשמח לשמוע את דעתך ולאחר מכן נשמע גם את הדעה - - -
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
יושבים פה היועץ המשפטי של הממשלה, יועץ משפטי לכנסת, אנחנו לא מקבלים תשובות - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אבל קודם כול אנחנו רוצים לשמוע אם זו האכסניה ולכן צריך לשמוע את היועץ המשפטי של הכנסת, קודם כול.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל תביא שר משפטים, יש שרי משפטים - - -
(חבר הכנסת אוסאמה סעדי יוצא מאולם הוועדה.)
היו"ר יואב קיש
¶
- - יהיה פה סדר ותהיה התנהלות והיועץ המשפטי ידבר, וכולם ידברו כולל את, אם אתם תשמרו על הסדר, נקודה.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אבל היא ח"כית יהודייה. אל תתייחס אליה כמו אוסאמה. אל תתייחס כמו אוסאמה.
משה ניסים
¶
אדוני היושב-ראש, אני מודה על שהואלת להזמין אותי להביע דעה בנושא הזה. בעיני, הנושא שאתם דנים בו הוא רחוק כרחוק מזרח מן המערב מהיותו נושא פוליטי. אין לו קשר מאיזה סוג שהוא עם פוליטיקה, ואני אישית – למי שאינו יודע – כבר מזמן ניתקתי עצמי מן הפוליטיקה.
משה ניסים
¶
ולכן, כל מה שאני אביע כאן, אביע דעה לשמה, בלי נטיות לצד כלשהו. הנושא המהותי שאתם דנים בו הוא עניינו של מעמד הכנסת – האם הכנסת היא ככל הרשויות או שהיא שונה, לפחות בנושא הנדון.
לפי דעתי, גם חברי הכנסת וגם סדרי הטקס של המדינה חוטאים למעמדה של הכנסת. כאשר מופיעים ראש הממשלה, נשיא בית-המשפט העליון, יושב-ראש הכנסת, הראשון הוא ראש הממשלה, יושב-ראש הכנסת או שני או שלישי. זאת טעות יסודית. הסיבה – הכנסת היא הגוף היחיד בישראל שנבחר על-ידי כלל האוכלוסייה, ולא בכדי הסעיף הראשון של חוק-יסוד: הכנסת, מה הוא אומר? הוא אומר, הכנסת היא בית הנבחרים של המדינה. בית הנבחרים זה הבית הרם והנישא מכל הבתים, ואם תרצו, מכל הרשויות.
מעמדה האמיתי של הכנסת הוא כפי שמשתקף מחוקי-היסוד שלנו. אז הכנסת היא בית הנבחרים, הכנסת היא גם בית המחוקקים, ובית המחוקקים הוא המפקד העליון, הן של הממשלה, משום שהממשלה קודם כול זקוקה לאמון הכנסת, ושנית, חייבת לפעול לפי חוקי הכנסת בכל המישורים, והוא הדין לגבי הרשות השופטת. הרשות השופטת איננה יוצרת חוקים, אסור לה ליצור חוקים. הרשות השופטת היא שופטת על-פי ההוראות של הכנסת, דהיינו על-פי חוקי הכנסת.
כלומר, שתי הרשויות האחרות הן במשהו, לא בחשיבותן המעשית אבל בדירוג הממלכתי, הן במשהו פחות מהכנסת. לכן אני הרבה פעמים משתומם כמה לא מכירים ולא נותנים את הערך הנכון למעמדה של הכנסת.
לצערי הרב, אם ראיתם היום תוצאות מחקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הציבור הרחב אינו נותן אמון רב בכנסת, ומכל הרשויות שעמדו לדיון באותו סקר, הכנסת והמפלגות הן בתחתית הסולם. יש לזה סיבה, מפני שאנחנו עצמנו לפעמים תורמים לזילות הכנסת.
לכן, אני חושב שכשאנחנו דנים במעמד הכנסת, אנחנו צריכים לדעת גם מהן הליכות הכנסת. אני לא מדבר על הצבעות. הכול יודעים, יש תקנון הכנסת, פועלים על-פיו, ועל-פיו יישק דבר.
היו"ר יואב קיש
¶
- - קיבל זכות דיבור, הוא יסיים עוד רגע, אנחנו נשמע בדיוק כל מה שהוא אומר. אני מבקש לא להפריע.
משה ניסים
¶
- - אלא היא גם ממנה את מבקר המדינה, ומבקר המדינה, הקשר שלו עם הכנסת, כמובן לא עם הממשלה, שאותה הוא מבקר בעיקר.
חוק-יסוד
¶
הממשלה אומר במפורש שהממשלה היא הרשות המבצעת והיא אחראית בפני הכנסת. חוק-יסוד: השפיטה אומר, בענייני שפיטה אין מרות על מי שבידו סמכות שפיטה זולת מרותו של הדין. הדין, זה החוק, בין השאר.
לכן, יש חשיבות רבה לשאלה האם חבר כנסת או סיעה בכנסת, ראוי – אני לא אומר יכול – ראוי לפי הנתונים של היום, ראוי שיעתור לבג"ץ מפני שהמשמעות היא שבעתירה הזו הוא מצפה שהרשות השופטת תיתן פקודה, למי? למי שהוא המפקד שלה. משהו מוזר.
הנושא הזה הוא לא בן-יומו, הנושא של עתירות לבג"ץ הוא נושא כבר של כמה עשרות שנים. אני זוכר – אני מקווה שהזיכרון אינו מחטיא אותי – שבתקופתו של יושב-ראש הכנסת ראובן ברקת נערך יום עיון גדול על הנושא הזה, והשתתפו בו שופטים וכל כיוצא באלה, אנשים בעלי דעה. והדעה הייתה שלעתור לבג"ץ זה לא דבר נכון.
מדוע זה לא ראוי? מפני שאם יש איזושהי רשות מחוץ לכנסת – בין שזו הממשלה, בין שזו הרשות השופטת, ואפילו המבקרת – האם זה ראוי שהכנסת תהיה תחת פיקוחה של אותה רשות? בוודאי לא הממשלה, אסור - -
משה ניסים
¶
- - וזה לא המבנה הקונסטיטוציוני ולא מבנה השלטון במדינת ישראל, אבל בכל הדרת הכבוד, גם לא הרשות השופטת. לכן, הדבר הנכון ביותר - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
מי בסופו של דבר יכול להגן על המיעוט והאופוזיציה? כל הרעיון של הפרדת רשויות זה אחד מפקח על השני ופועל מול השני.
משה ניסים
¶
הזכרתי, פתחתי את דברי שהכנסת היא בית הנבחרים של המדינה. למה היא בית הנבחרים? כי היא נבחרת על-ידי כלל הציבור. כלל הציבור נותן פקודה, עכשיו השלטון, הרוב יהיה בידי קבוצה זו. אחרי איזה זמן הוא מחליף את השלטון ואומר, הקבוצה הזאת.
משה ניסים
¶
גברתי, אני מבקש סליחתך. אני יכול להראות לכם שבין העותרים לבג"ץ היו לא רק אנשי אופוזיציה דהיום, היו גם אנשי אופוזיציה דאתמול.
משה ניסים
¶
- - הוא לא שייך לאופוזיציה, ודניאל בנלולו גם היה בקואליציה. אהוד רצאבי, מיכאל רצון ואחרים, גם כן עתרו לבג"ץ.
משה ניסים
¶
גם מהצד הזה של המטבע עותרים לבג"ץ, ואני אומר שזוהי שגיאה.
צריך להפנים שתוצאות הבחירות – פעם לטובת זה ופעם לטובת זה – הן תוצאות מחייבות. זו הדמוקרטיה שלנו. וכיוון שכך, כאשר מדובר על החלטה של הכנסת – אני מדבר רק על החלטות הכנסת או ועדותיה – אין מקום לעתור לבג"ץ אלא ההחלטות האלה הן סופיות. אי-אפשר להביא פקודה מהצד או מצד אחר או מרשות אחרת, תשנו את עמדתכם.
משה ניסים
¶
זו עמדת הציבור הרחב, זו עמדת הבוחר הישראלי. הוא אולי שגה שמינה אותי או אותך אבל הוא היום השליח של הציבור.
משה ניסים
¶
ולכן, צריך לקבל את ההכרעה – תסלחו לי, לפעמים את הגזירה – ואין מנוס אלא להשלים עם התופעה הזאת.
עכשיו, מילה אחרונה. אני חושב שלכאורה, אין צורך בחוק. אגב, ראיתי ששרת המשפטים אומרת שאין צורך בחוק. עקרונית, אולי היא צודקת. למה? מפני שזה צריך להיות ריסון עצמי של חברי הכנסת.
ולכן, אני הייתי מאוד מעדיף ושמח אם למשל הייתה הסכמה בין סיעות הכנסת - מכאן ואילך לא עותרים לבג"ץ על החלטות הכנסת, אבל אם אין מצב כזה של הסכמה, על-אף ששרת המשפטים גורסת שאין צורך בחוק, אני חושב שיש צורך בחוק כי כנראה רק הוא - -
היו"ר יואב קיש
¶
תודה רבה. אכן, מהרבה שנים של ניסיון נאמרו הדברים. אנחנו נשמע את היועץ המשפטי של הכנסת, עורך-דין איל ינון, בבקשה. דרך אגב, צריך לתת תשובה לאוסאמה שלא נמצא אתנו, אבל - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אז בבקשה. מי פה הכי קרובה אליו, אני לא יודע. אחמד, אני לא סופר אותך. מי הכי קרובה, תקראו לו בבקשה שהוא יכול להיכנס.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
כבוד היושב-ראש, חברי הוועדה הנכבדים, בשבועיים האחרונים, מאז שפרסם יושב-ראש הוועדה את יוזמתו לתקן את חוק-יסוד: הכנסת ולהגביל את זכותם של חברי הכנסת לעתור לבג"ץ נגד החלטות הכנסת, מתנהל דיון ציבורי ותקשורתי ער בסוגיה זו. במסגרת זו עלו טיעונים שונים בעד ונגד ההצעה. בדבריי אנסה לעשות מעט סדר בדברים ובסופם אומר גם את עמדתי.
אפתח במספר הערות מקדמיות בעקבות שאלות שנשאלתי בשבועיים האחרונים. ראשית, לטענה כי הוועדה המתאימה לדיון בעניין זה היא ועדת החוקה, חוק ומשפט ולא ועדת הכנסת. אכן מדובר בהצעה לתיקון חוק-יסוד, וככלל, ועדת החוקה היא שמטפלת בתיקונים לחוקי-היסוד. עם זאת, חוק-יסוד: הכנסת, להבדיל מחוקי-היסוד האחרים, תוקן לא מעט פעמים גם בוועדת הכנסת. במישור של תוכן ההצעה, ההצעה אומנם עוסקת ביחסים שבין הרשויות ובזכות הגישה לערכאות, עניינים שמתאימים בוודאי לדיון בוועדת החוקה, אך לצד זאת ולא פחות מכך היא עוסקת בזכויותיהם של חברי הכנסת, עניין הנדון בוועדת הכנסת דרך שגרה. לפיכך, אני סבור כי לא ניתן לטעון שיש מניעה מלדון בהצעה זו בוועדת הכנסת, הגם שוועדת החוקה הייתה יכולה אף היא לשמש אכסניה ראויה לדיון בה.
לשאלה ששאל חבר הכנסת סעדי לעניין היוזמה לדון בעניין כהצעת חוק מטעם ועדת הכנסת. סעיף 80(א) לתקנון הכנסת – הנה, נכנס חבר הכנסת סעדי, אני מתייחס עכשיו לשאלה שלך - - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
אני מתייחס לשאלה שלך בדבר הלגיטימיות של דיון בהצעה הזאת כהצעה מטעם ועדת הכנסת. סעיף 80(א) לתקנון הכנסת קובע: "ועדת הכנסת, ועדת החוקה חוק ומשפט והוועדה לענייני ביקורת המדינה רשאיות ליזום, בתחום ענייניהן לפי תקנון זה, הצעות חוק בנושאים אלה ולהכינן לקריאה הראשונה." ועכשיו באה רשימת הנושאים: חוקי-יסוד, עניינים שמתחייבים מתיקון של חוק-יסוד ומוצעים לצדו, עניינים שקשורים בכנסת, בחברי הכנסת, בבחירות לכנסת, במפלגות, במימון מפלגות ובמבקר המדינה.
ולכן, לדעתי, לא רק שיש סמכות לוועדה לדון בכך אלא יותר נכון ויותר ראוי שהצעה דרמטית מסוג זה, היא תהיה מטעם ועדה ולא מטעם חבר כנסת כחקיקה פרטית.
לטענה של חבר הכנסת סעדי בעניין הבעת עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה או ועדת השרים לענייני חקיקה. דיון בוועדה בהצעת חוק מטעם הוועדה לא מונע הבעת עמדה של היועץ – נמצא פה נציגו של היועץ, שבוודאי יביע את עמדתו – לא מונע דיון בוועדת שרים לענייני חקיקה שסדר-יומה נקבע על-ידי שר המשפטים, הוא רשאי בוודאי - - -
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אבל האם הצעה שבאה מטעם יושב-ראש כהצעה של ועדה, לא צריכה להיות נתמכת לפחות על-ידי רוב חברי הוועדה?
מיכל רוזין (מרצ)
¶
כן, אבל כלל דמוקרטי גם, כאשר מגיעה הצעת חוק בשם ועדה, האם הוועדה או לפחות שני-שלישים מחבריה לא צריכים להיות חתומים על ההצעה - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
הדיון שאנחנו נמצאים בו כרגע הוא דיון מקדמי בשאלה האם ועדת הכנסת, רוב חברי ועדת הכנסת, יעמדו מאחורי יוזמתו של יושב-ראש הוועדה ויכינו לקריאה ראשונה הצעת חוק מטעם הוועדה.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
אכן, כפי שאת אומרת, אם יתברר שאין רוב בקרב חברי הוועדה להצעה הזאת, היא לא תעלה למליאה כהצעה מטעם הוועדה.
היו"ר יואב קיש
¶
רויטל, כל אחד בסופו של דבר יוכל להגיב. אנחנו שומעים עכשיו את דעתו של היועץ המשפטי, גם אם הוא אומר דברים שלא תמיד מתאימים לכם. דרך אגב, הוא אומר גם דברים לפעמים שלא מתאימים גם לי, אבל יש גבול, ואולי בוועדת חוקה ככה מתנהלים. בוועדה הזו אני מבקש לא להתפרץ. בבקשה.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
אני רוצה לעבור להערה מקדמית שנייה. לטענות בדבר "אי-חוקתיות" ההצעה, אבקש להעיר במישור המשפטי-הפורמלי. כאשר מדובר בתיקון לחוק-יסוד כמו במקרה שלפנינו, קשה מאד לטעון ל"אי-חוקתיות" של ההצעה, שכן לא מדובר בהצעת חוק "רגילה" שאנו בוחנים האם היא עומדת בסתירה לחוקי-היסוד, אלא בתיקון של חוק-היסוד עצמו שנועד לעצב נורמה חוקתית חדשה. ואכן הסוגיה שבפנינו, ככל שמבקשים להסדיר אותה, מן הראוי להסדירה בחוק-יסוד. לכן עיקר הדיון אינו צריך להיות נסוב על השאלה האם ההצעה היא חוקתית או לא, אלא בשאלה האם הנורמה החוקתית המוצעת היא נכונה וראויה, והאם היא משתלבת עם שיטת המשטר והמשפט שלנו.
שלישית, ולאור שאלות רבות שנשאלתי, אני מבקש להתייחס למכתב שגם יושב-ראש הוועדה התייחס אליו, שהפצתי לחברי הכנסת בכנסת הקודמת ואשר כלל ציטוט מדברי נשיא בית-המשפט העליון דאז, השופט גרוניס, אודות מה שהוא כינה בלשון מסתייגת תופעה של הגשת עתירות ציבוריות בידי חברי כנסת. היות ודברי הנשיא גרוניס והמכתב עלו אגב ההצעה שלפנינו, חשוב לי להעמיד את הדברים בהקשרם הנכון.
ברור שאותו מכתב לא כלל כל חוות דעת מטעמי, וגם הציטוטים של הנשיא גרוניס לא הובאו בהקשר של הצעת החוק הנוכחית, שכלל לא עמדה בשעתו על הפרק. דבריו של הנשיא גרוניס נכתבו במסגרת פסק דין שניתן בעקבות עתירות שביקשו לתקוף את החלטת הממשלה בעניין ייצוא הגז. היות ואחת העתירות הוגשה בין היתר על-ידי ארבעה חברי כנסת, מצא לנכון הנשיא גרוניס להתייחס לכך במסגרת פסק הדין ולהצביע על מה שנראה בעיניו כתופעה שגוררת לא אחת פגיעה במעמדה של הכנסת. סברתי אז כי חובתי להביא לידיעת חברי הכנסת התייחסות יוצאת דופן זו של נשיא בית-המשפט העליון הנוגעת לפעילותם ולכן הוצאתי את המכתב ובו ציטוט דבריו בעניין זה. ברור שלא ניתן להסיק מכך תמיכה של הנשיא גרוניס או שלי בעיגון בחוק של הגבלת זכותם של חברי הכנסת להגיש עתירות.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
בסדר, אני אגיד בסוף את עמדתי. הנשיא גרוניס אגב מתנגד לעיגון הנושא בחקיקה, אני שוחחתי אתו בעקבות השאלות.
היו"ר יואב קיש
¶
גם אני שוחחתי אתו. זה לא ההיפך. מה שזה, זה מה שהוא התכוון. הוא רק חושב, האם ראוי בחקיקה או לא, בעניין הזה הוא מסתייג מחקיקה.
היו"ר יואב קיש
¶
הצעתי לאנשים. בסדר, אם הוא היה רוצה הוא היה בא, היית שומעת אותו. את מוזמנת גם לדבר אתו.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
אני אגיע, אני אגיע לעמדתי, אל תדאגו. היושב-ראש, היות וזה עלה, זה חשוב לציין וזה גם חשוב לנשיא גרוניס. היושב-ראש בהגינותו גם אמר את הדברים בעצמו. הנשיא גרוניס אכן מסתייג מהתופעה הזאת.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
לא, הוא מסתייג גם מהכמות והוא מסתייג מהיעדר הדיון הציבורי. זה מחליף דיון ציבורי.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
- - אתה מדבר בשם משהו שאפילו לא כתוב. אני מקריאה מתוך מה שהוא כתב בפסק הדין - -
היו"ר יואב קיש
¶
הוא הקריא בדיוק את מה שהוא אמר ואנחנו באמת לא נשים דברים בפיו, ואני לוקח את דבריי בחזרה בעניין הזה.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
אני דיברתי אתו והוא ביקש ממני להבהיר את הדברים בגלל שמשתמשים בשמו בדיון הזה. הדברים הם ברורים מבחינתו. כתופעה, הוא מסתייג ממנה, הוא חושב שלעתים חלק מהעתירות גם פוגעות במעמדה של הכנסת. הוא בכלל לא התייחס אגב לעתירות דווקא נגד החלטות הכנסת אלא הוא דיבר באופן כללי על עתירות ציבוריות שמוגשות על-ידי חברי כנסת.
אבל, באותה מידה הוא מתנגד לעיגון של מגבלה כזאת בחקיקה – בין בחוק-יסוד, בין בחוק רגיל – והוא חושב שיש מרחק רב בין ההערה שלו המסתייגת לבין עיגון העניין בחקיקה. עד כאן עמדתו של הנשיא גרוניס.
מיכל רוזין (מרצ)
¶
אל תדאגי, אבל הכלבים נובחים והשיירה עוברת. זו הבעיה עם הממשלה הזאת, לא מקשיבים לאף אחד.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
רביעית, ולאור העובדה שחלק מההתייחסויות הביקורתיות להצעה הציגו אותה כמונעת לחלוטין מחברי הכנסת לממש את הזכות המסורה לכל אדם לעתור לבג"ץ, חשוב לציין שיושב-ראש הוועדה צמצם את ההצעה רק לאותם עניינים שמוכרעים בכנסת על-ידי הצבעה של חברי הכנסת. ההצעה אינה מגבילה את חברי הכנסת - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
- - ואת המפלגות מלעתור נגד החלטות של הממשלה ורשויות ציבוריות אחרות - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
- - וגם לא נגד החלטות של הכנסת שעוסקות בהם אישית. ההצעה אף מאפשרת לעתור נגד החלטות של בעלי תפקידים בכנסת, כגון יושב-ראש הכנסת ויושבי-ראש הוועדות בכנסת.
ומכאן, לגופה של ההצעה. נראה כי שני הצדדים, הן המצדדים בהצעה והן המתנגדים לה, מבקשים כל אחד בדרכו ועל-פי תפיסתו לחזק את מעמד הכנסת ואת חברי הכנסת.
המצדדים בהצעה סבורים כי הגשת עתירות לבג"ץ כנגד החלטות הכנסת על-ידי חברי הכנסת פוגעת בדמוקרטיה, שבה הזירה המרכזית לקבלת הכרעות אמורה להיות הפרלמנט ובידי חברי הפרלמנט - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
- - על-פי תפיסה זו, יש בעצם הפנייה של חברי הכנסת לרשות השופטת בבקשה שתפסוק כנגד ההכרעה הדמוקרטית שהתקבלה ברשות המחוקקת, כדי לשדר שהזירה "האמיתית" בה מוכרעים הדברים היא בית-המשפט ולא הכנסת.
עוד טוענים המצדדים בהצעה כי חברי הכנסת יש להם את הפריבילגיה, שלא קיימת לאזרח מן השורה, להיאבק מבפנים, להשפיע ולהצביע. פנייתם לבית-המשפט מהווה אפוא עקיפה של ההליך הדמוקרטי התקין במסגרתו מוכרעים הדברים בבית המחוקקים על-ידי הרוב.
היו"ר יואב קיש
¶
אני אגיד לך, מאוד פשוט. כשמישהו קיבל רשות דיבור, מקשיבים. ככה מתנהלים.
(חברת הכנסת מיכל רוזין יוצאת מאולם הוועדה.)
היו"ר יואב קיש
¶
ביקשת את התשובה, קיבלת אותה. היועץ המשפטי התייחס בדיוק לדברים שלך. גם החזרתי אותך כדי שתשמע את זה - -
היו"ר יואב קיש
¶
- - ואני לא מוכן לקבל התפרצויות פה בלי סוף כשמישהו אומר דעה שמתנגדת לדעה שלכם, וגם כשאתה תדבר, אם מישהו יפריע לך אני לא אתן לו להפריע.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
לפי גישה זו, המצב הקיים היום בו חברי כנסת שהפסידו במערכה הפרלמנטרית אינם משלימים עם ההפסד ומבקשים סעד מחוץ לזירה הפרלמנטרית, משבש את ההליך הדמוקרטי התקין ואת רצונו של הריבון, הוא הציבור - - -
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
אני מציג לכם מה אומרים המצדדים בהצעה. אתם לא יכולים למחוא לי כפיים - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
לא, הגזמתם. הוא אמר, אני מציג את שתי העמדות. אני לא אוהבת את העמדה הזאת אבל אני רוצה לשמוע אותה, מה יש לכם.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
לפי גישה זו, המצב הקיים היום בו חברי כנסת שהפסידו במערכה הפרלמנטרית אינם משלימים עם ההפסד ומבקשים סעד מחוץ לזירה הפרלמנטרית, משבש את ההליך הדמוקרטי התקין ואת רצונו של הריבון, הוא הציבור, שהפקיד בידי נציגיו בכנסת את סמכות ההכרעה.
מנגד, טיעוני המתנגדים להצעה נחלקים לשניים. ישנם אלה שמסתייגים מעצם התופעה שבה חברי כנסת פונים לבית-המשפט העליון בעניינים ציבוריים בכלל ובעניינים הנדונים בכנסת בפרט, אך הם סבורים שלא יהיה זה נכון להגביל בחקיקה חברי כנסת ומפלגות לעומת אנשים וארגונים אחרים. לשיטתם, הגבלה מסוג זה סותרת את התפיסה העקרונית שלפיה אין להגביל חברי כנסת בפעילותם, על אחת כמה וכמה אין למנוע מהם זכות שנתונה לאזרחים אחרים, ועוד בעניינים שהם מטבעם פוליטיים וציבוריים. לכך מתווספת העובדה שממילא רוב העתירות הוגשו על-ידי חברי כנסת נגד הכנסת, הוגשו גם על-ידי אנשים וארגונים נוספים, ולכן הצעת החוק לא תמנע בפועל את הביקורת החוקתית על הכנסת, ואז מה הועילו חכמים בתקנתם?
אך דומני שרוב המתנגדים סבורים שהבעיה בהצעת החוק היא שיסודה בתפיסה שגויה. לשיטתם, אין כל פסול ובוודאי לא פגיעה בכנסת או בדמוקרטיה בהגשת עתירות לבית-המשפט על-ידי חברי כנסת או מפלגות. שכן, הליך הביקורת החוקתית על-ידי בית-המשפט אינו חותר תחת הכנסת אלא הוא חלק אינהרנטי מההליך הדמוקרטי והחוקתי. על-פי תפיסה זו, חברי הכנסת העותרים כנגד הכנסת, עיקר טענתם היא שהכנסת חרגה מעקרונות היסוד ומכללי המשחק שהיא עצמה קבעה, ובעתירתם הם בעצם מבקשים להחזיר את הכנסת למסלולה.
לכן, לפי גישה זו, פניית ח"כים לבג"ץ אינה חותרת תחת הכנסת ואינה שוחקת את מעמדה, אלא מבקשת לשמור עליה מפני הרוב הרגעי שמבקש לפגוע בעקרונות היסוד שהכנסת עצמה קבעה. טיעון זה גם מוביל לטענה שבסופו של דבר, הצעה כזו אם תתקבל, לא תפגע באופן שוויוני בחברי הקואליציה והאופוזיציה, שכן מטבע הדברים רוב העתירות מוגשות על-ידי חברי האופוזיציה, וקביעת מגבלה שכזו תיטול מהאופוזיציה כלי לגיטימי במאבק על דמותה החוקתית והמשטרית של המדינה.
ברובד עמוק יותר, נראה לי שהמחלוקת בין המצדדים בהצעה למתנגדיה משקפת את חילוקי הדעות הקיימים בבית הזה בשאלה האם הביקורת החוקתית על חוקי הכנסת, הקיימת כבר למעלה מעשרים שנה, היא בכלל לגיטימית, מחלוקת שהפסיקה כאמור הכריעה בה מזמן אך הכנסת עד היום נמנעה מלהכריע בה באופן ישיר ומפורש בהיעדר חוק-יסוד: החקיקה.
משסקרתי את הטיעונים בעד ונגד ההצעה אומר כי בסופו של יום, ולאחר שקילת ההיבטים השונים של סוגיה זו, אני סבור שלא יהיה זה נכון לעגן בחקיקה הגבלות על הגשת עתירות על-ידי חברי הכנסת. זאת בשל שילוב של הנימוקים העקרוניים והנימוקים הפרקטיים כפי שפירטתי.
מסקנתי זו מתחזקת נוכח בדיקה שערכנו בלשכה המשפטית, שהעלתה כי במדינות אחרות, דוגמת ארצות-הברית ובריטניה, מעמדם של חברי פרלמנט לעניין הגשת עתירות נגד הפרלמנט אינו שונה לטוב ולרע מזה של אזרחים אחרים.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
אמרתי לטוב ולרע. אמרתי לטוב ולרע. אם תרצו, בדיון אפשר יהיה להתייחס לבדיקה הזאת לעומקה.
היו"ר יואב קיש
¶
לא, צריך לדייק בה. אמרתי את זה אני בתחילת דברי ובגלל זה אני רוצה להתייחס לזה. אני לא חושב שאפשר לקחת את ארצות-הברית ואנגליה כדוגמה כי שם אין עתירה ציבורית ככלל, הכול פרטי.
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון
¶
בחלק ממדינות אירופה החוקה אף מעגנת את זכותם של חברי פרלמנט - כקבוצה בעלת מספר חברים מינימלי - להגיש עתירות חוקתיות עקרוניות, ונותנת עדיפות לחברי הפרלמנט על פני אזרחים מן השורה, ורואה בעתירות אלה חלק בלתי נפרד מההליך החוקתי והדמוקרטי.
כמו שפתחתי, היות ומדובר בתיקון לחוק-יסוד, ובהצעה הכוללת מגבלות מצומצמות יחסית, לא ניתן לדעתי לומר שההצעה "בלתי חוקתית", אך בעיני, שיקולים של מדיניות משפטית-חוקתית מובילים למסקנה כי אין מקום לקביעת נורמה חוקתית שכזו. ההסדר המוצע לא עולה בקנה אחד עם התפיסה העקרונית שלא להגביל חברי כנסת בפעילותם, שאינה מתמצית רק בכנסת, וגם לא עם המציאות הנוהגת בישראל של ביקורת חוקתית פעילה ואפקטיבית שהדרת חברי כנסת ממנה ממילא גם לא תביא לכל שינוי בה. תודה.
היו"ר יואב קיש
¶
את אולי הפסדת את הפרומו אבל כבר שניים הספיקו להיות בחוץ, אז אני מבקש לא להפריע, וגם לך לא. יש פה סדר. אני אתן עכשיו – חברת הכנסת רוזין לא נמצאת פה אז היא לא תדבר.
היו"ר יואב קיש
¶
חבר הכנסת מיקי רוזנטל לא נמצא פה, אז הוא לא ידבר. הבאה היא חברת הכנסת רויטל סויד. לפני שהיא תדבר אני רוצה רגע להגיד לגבי דבריו של היועץ המשפטי.
אני רוצה להגיד בצורה הכי ברורה לפחות את מה שאני הבנתי מדבריך, איל. ראשית, המקום לדון בהצעה הזו הוא הוועדה הזו, כמו ועדת החוקה לצורך העניין, ואין שום מניעה בדבר הזה. וכיוון שאנחנו ממילא עוסקים בתיקון חוק-יסוד, אז אין פה עניין של נושא חוקתי בעניין הזה. כן צריך לבדוק האם יש פה פגיעה, ואת הדבר הזה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
ההחלטה שלך, לתפיסתך, הפגיעה שתהיה בחברי הכנסת כתוצאה מהחקיקה הזו, עולה על הפגיעה - שלפחות לחלק מאתנו יש הערכה כזו בעקבות המצב הקיים – ולכן המלצתך היא לא לחוקק את הדבר הזה, וזו דעתך, אני מכבד אותה.
אנחנו נשמע את חברי הכנסת. חברת הכנסת רויטל סויד. אני נותן שלוש דקות כי יש פה הרבה אנשים שרוצים לדבר. שלוש דקות, בבקשה.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
אם אני לוקחת את הסיפה או יותר נכון את הרציונל של הדברים, את האמירה שלך, היועץ המשפטי לכנסת, ואת האמירה של הנשיא לשעבר גרוניס כפי שהיא הובאה על-ידך, עורך-דין איל ינון, אז אנחנו שומעים פה ששתי הסמכויות המשפטיות שנמצאות כאן, וזו שלא נמצאת כאן אבל לכאורה בגינה חוקק החוק, אומרות חד-משמעית אין לחוקק חוק כזה.
ולכן, אם אנחנו מסתכלים, ואתה בא ואומר, ובדברי ההסבר שלך להצעת החוק - -
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
- - חברי חבר הכנסת יואב קיש, ציינת וכתבת את הדברים של השופט גרוניס, הרי שהנה שמעת מהשופט גרוניס שהוא נגד חקיקת החוק. אם היית קורא היטב את הדברים ומבין אותם, היית רואה - - -
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
אם היית רואה ומבין את הדברים שכתובים שם, היית מבין שבאוביטר, באמרת אגב, בתוך בג"ץ הוא מציין את העובדה שהוא רואה את התהליך של עתירה של חברי כנסת כמשהו שפוגע ומחליף את הדיון הציבורי בכנסת. הוא לא אומר בשום דרך וצורה שהיא שצריך לחוקק חוק - חוק עוקף כנסת, חוק עוקף ח"כים, חוק עוקף אופוזיציה, ועל הדרך גם חוק עוקף בג"ץ.
אז עכשיו שני דברים אתה רוצה להרוויח פה בהצעת החוק הזאת. האחד, לסתום את הפה של חברי כנסת, לרוב מהאופוזיציה, שיבואו ויעתרו כנגד חקיקה שהיא לא חוקתית. ושנית, לכבול את ידי בג"ץ. ויצא המרצע מן השק. אתה רוצה למנוע מבג"ץ כל יכולת לבוא ולשנות חקיקה של הכנסת.
היו"ר יואב קיש
¶
היא באמת תקבל עוד חצי דקה על הזמן, אבל היא לא יכולה לטעון דברים שאני לא אמרתי, ולבוא ולהגיד - - -
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
תעיר אחר כך. תן לה לסיים את דבריה. אתה מנצל ניצול ציני את זה שאתה מנהל את הדיון - - -
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
אז תעיר לה אחר כך. תעיר לה אחר כך. אתה מנצל ניצול ציני את זה שאתה מנהל דיון על חוק שלך, יואב.
היו"ר יואב קיש
¶
- - אני רואה שזאת האסטרטגיה שלך. אני מבקש לא להפריע עכשיו לדיון. זכות הדיבור של רויטל סויד.
היו"ר יואב קיש
¶
רויטל, את תמשיכי את דברייך. עברו ארבע דקות, אני נותן לך שתי דקות נוספות ואני מבקש - - -
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
סליחה. מה זה אם אני מתייחסת לדברים שלך. כל הצעת החוק הזו היא שלך, בוודאי שאני מתייחסת לדברים שלך, אז באמת. תכבד את זה שלא מקבלים את דעתך, תכבד את זה שאני משפטנית וחושבת שאתה טעית - -
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
- - בכל מה שפירשת את הדברים של השופט גרוניס, שבכלל לא דיבר על חקיקה, דיבר על התנהלות נפסדת - -
היו"ר יואב קיש
¶
הצעה מאוד פשוטה. הצעה מאוד פשוטה. את תדברי, אני לא אפריע, אבל בואי נראה אם אחרי זה - -
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
אז לסיים את המשפט הזה, השופט גרוניס כשכתב על דיון ציבורי, לא התכוון לחקיקת חוק, אמר את זה מפורש, אמר את זה גם היועץ המשפטי של הכנסת שדיבר עם השופט גרוניס, ואמר לו הוא נגד החוק הזה, הוא לא בעדו. יכול להיות שצריך לעשות פה דיון בוועדת הכנסת על החלפת הדיון הציבורי בזה שאנחנו לא דנים ציבורית. זה כל הסיפור. ואתה כתבת בדברי ההסבר שלך, נתלית באילנות גבוהים, שאומרים לך במפורש – לא לזה התכוונו. תודה.
עכשיו לגבי ההמשך. מה יש לנו?
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
היום שמענו על הפגיעה הגדולה בכבודה של הכנסת מפי השר לשעבר ניסים, וגם לכאורה מיושב-ראש הוועדה. אתם יודעים מה הפגיעה הכי גדולה בכנסת? הפגיעה הכי גדולה בכנסת זה שוכחים שהיא הריבון. הפגיעה הכי גדולה בכנסת זה שמנסים למנוע מחברי כנסת לעתור נגד חקיקה אנטי-חוקתית. הפגיעה הכי גדולה בכנסת באמת – ואני מצפה ממך כיושב-ראש הוועדה לנהל על זה דיון – היא כשמונעים מחברי כנסת מהאופוזיציה להעלות חוקים מצוינים שלהם, ובוועדת שרים מפילים להם אותם, ולוקחים רק חקיקה של חברי כנסת מהקואליציה. ואם לנו אין ברירה, אנחנו צריכים לצרף חברי כנסת מהקואליציה, שיחקקו יחד אתנו כדי שחוקים יעברו.
זו פגיעה בעבודת הכנסת, זו פגיעה בכבודה, כי אנחנו המחוקקים ולא מאפשרים לנו את זה כי אנחנו מהאופוזיציה, וזה עוד ניצול לרעה של כוחכם. אז אל תדברו אתי על פגיעה בכבודה של הכנסת. הפגיעה בכבודה של הכנסת היא ניסיון לסתום לנו את הפה באמצעות אי-עתירה לבג"ץ כנגד חקיקה לא-חוקתית. מישהו לקח פעם באיזשהו אופן רשימה של העתירות של חברי כנסת לכנסת לראות על מה עתרו?
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
פעם אחת היה באיזשהו אופן משהו שהיה קנטרני? פעם אחת היה משהו שלא התייחס לגופו של עניין? אנחנו לא סומכים על בג"ץ שיעצור בפתח במידה ומשהו לא ענייני? בוודאי שלא.
(חברת הכנסת מיכל רוזין חוזרת לאולם הוועדה.)
אתה מדבר על שימור כוחה בעצם של הקואליציה, לא על פגיעה בכבוד הכנסת. על שימור כוחה של הקואליציה.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
עכשיו, הפרדת רשויות, כי בין היתר נתלית באיזשהו אילן נוסף של הפרדת רשויות. אתם יודעים מה זה הפרדת רשויות? הפרדת רשויות - -
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
- - זה דבר מאוד פשוט. הפרדת רשויות זה שהכנסת מחוקקת, ובית-המשפט מבקר את החקיקה הזאת. הבג"ץ לעולם לא יחוקק חוק, תמיד יחזיר אותו לכנסת. זו הפרדת הרשויות. היא לא נפגעת, היא לא תיפגע.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
דקה, ואני מסיימת. אתה משתמש פה בכוחך, יואב, בוועדה הזו גם באופן לא תקין, ואני אומר לך במה, גם אם היועץ המשפטי אפשר לך את זה בזה שהוא אמר. כי אתה בא ואתה אומר, אני מגיש הצעת חוק פרטית שלי, אני רוצה שהיה תהיה בשם הוועדה.
אתה מונע מאתנו לשמוע מה אומר היועץ המשפטי לממשלה על זה, אני לא שמעתי מה אומר משרד - - -
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
אני יודעת. ותמיד כשאתה אומר את המשפט הזה אנחנו יודעים שאתם בסוף נגד החוק. תמיד. לא הייתה פעם אחת שאני שמעתי ממך בוועדת חוקה - -
היו"ר יואב קיש
¶
רויטל, אני מבקש לסיים. את קיבלת מעל ומעבר. גם אני לא מפריע כי יש לי הרבה דברים להגיד לך, אבל עכשיו תסיימי. משפט סיום. אי-אפשר לדבר חמש דקות בלי הפסקה. בבקשה.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
אני לא מדברת חמש דקות בלי הפסקה, ובין היתר בזכותך, אני רק רוצה להגיד שאנחנו לא שמענו את עמדת משרד המשפטים לעניין הזה.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
- - שחלק מהקואליציה, רועי פולקמן כבר אמר והודיע שהם יהיו נגד החוק, תעשה קודם כול הצבעה לראות אם אתה מצליח להעביר את זה בוועדת הכנסת, כי מה שאתה עושה עכשיו, זה לא רק חוק עוקף בג"ץ, חוק עוקף נגד חברי כנסת, אלא גם חוק עוקף הוועדה שלך.
היו"ר יואב קיש
¶
את תשמעי אותם אם את תהיי בשקט. תודה. מאוד פשוט. אני רוצה להתייחס לדברים שאת אמרת לי.
היו"ר יואב קיש
¶
אתם רוצים דקה כולם לצעוק? זהבה, לפני שנייה רויטל התלוננה שאני מפריע לה באמצע. היא התייחסה לדברים שאני אמרתי - - -
היו"ר יואב קיש
¶
חברת הכנסת סוִיד אומרת שאני לא אחמוק מהמסר של גרוניס – אמרתי את זה בצורה הכי ברורה ששוחחתי אתו וזה דבריי להבנתי, פרשנות שלי, שהוא מתנגד לכך שזה צריך להיות בחקיקה אבל הוא בפירוש הצביע על הבעייתיות של התופעה. וזה המסר, ואם אני בוחר בעניין הזה לא להסכים אתו, זו זכותי המלאה, ולא להגיד שאני בכל מקרה - - -
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
יואב, יש לי הצעה לסדר. אולי תעביר את הניהול של הישיבה לח"כ אחר כדי שיתאפשר לך לקחת דיון - - -
היו"ר יואב קיש
¶
עיסאווי, אני מרגיש מאוד טוב עם ניהול הישיבה. אני מבין שאתה מתוסכל מניהול הישיבה, אבל ככה זה יתנהל פה. חבר הכנסת ישראל אייכלר, בבקשה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לייצג את המיעוטים, את המיעוט שהוא רואה סכנה גדולה בהעברת הדיון הציבורי מהפרלמנט אל גופים בלתי נבחרים על-ידי הציבור, ואני חושב שהיועץ המשפטי היטיב מאוד לבטא כשהוא ייצג את שני הצדדים. את הצד שאני תומך בו הצגת היטב, כך שאני לא רוצה לחזור על הדברים שאתה אמרת.
אבל אני רוצה לדבר לא על הצד המשפטי אלא על הצד החברתי-הציבורי. אנחנו, מדינת ישראל היא הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, הווי אומר ישנן אפשרויות של משטרי דיכוי, ואנחנו בסכנה שהמדינה הזאת תהפוך למשטר דיכוי בדיוק כמו המדינות השכנות. המעוז היחיד שנותר לדמוקרטיה הישראלית זה הפרלמנט, שמייצג את כלל הציבור לפי הרכב דמוקרטי ודמוגרפי של אזרחי הארץ, יושבי הארץ הזאת – ערבים, יהודים, חרדים, חילונים וכולם.
כך שמי שמעביר את מוקדי הכוח מהפרלמנט והעיריות לידי מערכות המשפט והפקידות השלטונית שאיננה נבחרת על-ידי הציבור, יוצר כאן דיקטטורה שאנחנו מרגישים אותה יום-יום. ישנם מיליוני אזרחים שמרגישים תחת משטר דיכוי. מקום הביטוי היחיד שלהם זה במקומות שבהם הם נבחרים ובוחרים.
ולכן, למרות שאני מבין את הבעיה – גם אני הרי אופוזיציונר – אני מבין את הבעיה שהאופוזיציה מרגישה לפעמים שהרוב הדורסני שולל את זכויות המיעוט, לכן יש לנו את הפרלמנט - - -
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
ולכן, אנחנו צריכים לחזק את הפרלמנט ולכן אנחנו צריכים להעביר את ההכרעות כאן ולהילחם כאן ולא לתת לאנשים שלא נבחרו על-ידי הציבור, יהיו מכובדים כאשר יהיו, כשם שאתם לא תסכימו שרבנים יקבעו את כללי ההתנהגות של האזרחים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
- - - לחברי כנסת, כל אחד במועצת גדולי התורה כי מועצת גדולי התורה לא נבחרה על-ידי הציבור.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
זכותו של כל חבר כנסת לדעתי בענייניו הפרטיים לפנות לבית-המשפט חייבת להיות - -
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
- - אבל בית-המשפט איננו מקום לדיונים ציבוריים, נקודה. אף אחד לא מינה את השופטים לעסוק בענייני ציבור - -
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
- - הם נבחרים על-ידי ועדות למינוי שופטים, כמו ועדות למינוי דיינים, שהן ועדות מאוד-מאוד מצומצמות ופוליטיות.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
- - מחר יכול לבוא בג"ץ נגדכם, ולכן אתם צריכים לחזק את הפרלמנט שאתם מיוצגים בו.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
ולכן, אני בא ואומר עוד נקודה אחת, אדוני היושב-ראש. אנשים, אזרחים מרגישים היום תחת עול הביורוקרטיה השלטונית של פקידי שלטון שהפכו לדיקטטורים בכל רובד הניהול של המדינה, והמקום היחיד שיש לאזרח לבוא ולבטא את דעתו על הפקידות השלטונית זה הכנסת. צריך לחזק את הכנסת, ואני מסכים עם האופוזיציה לגבי ועדת שרים לענייני חקיקה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
יושבים ועדת שרים לענייני חקיקה, שרים מתעצלים לבוא, יושבים פקידים ובהינף ככה הם אומרים ככה, ומבטלים חוקים של חברי כנסת.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
זה דבר שאני מסכים אתכם שצריך לבטל את המושג הזה וגם עם דוד ביטן, שצריך לבטל את העניין - -
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
- - שוועדת שרים יכולים לפסול את זכותם של חברי כנסת. אני מבקש לחזק. מי שהולך לבג"ץ נגד הכנסת, פוגע בדמוקרטיה ובכלל אזרחי המדינה וביכולת לחיות בשלום בין קטבים כמו שחיים פה בארץ. אנחנו לא רוצים שגידי אורשר ויאיר גרבוז, שמיוצגים היטב בבתי-המשפט, יקבעו לכלל אזרחי הארץ את ההתנהלות שלהם.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אמרתי את זה כשהייתי באופוזיציה. אל תדבר על גזענות. תבדוק במל"ג כמה ספרדים כמוך ישנם במל"ג באקדמיה ובתקשורת. אתה אל תדבר אתי על גזענות - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
- - - כמה ספרדים יש בבית-ספר שלך, של הילדים שלך? כמה ספרדים? תגיד לי כמה.
היו"ר יואב קיש
¶
חבר הכנסת חסון, חבר הכנסת אייכלר, אני מבקש משניכם להפסיק. תודה רבה. לפני שנעבור לדובר הבא ברשימת חברי הכנסת אני רוצה לשמוע את משרד המשפטים. משרד המשפטים, בבקשה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אני אדבר מה שאני רוצה ואף אחד לא יסתום לך את הפה הגדול שלך, ואת לא תסתמי לנו את הפה.
היו"ר יואב קיש
¶
רק רגע. מה שיהיה פה עכשיו זה מאוד פשוט. יהיה פה שקט. הבא שמדבר יוצא החוצה. משרד המשפטים, בבקשה.
עמי ברקוביץ
¶
בפתח הדברים אני רוצה לומר שהדברים לא הובאו בפני ועדת השרים לחקיקה, ולכן אני אומר את הדברים - - -
היו"ר יואב קיש
¶
שבכוונה הגשנו את ההצעה הזו מוקדם בשביל שכל הנוגעים בדבר יוכלו לקבל אותה, לקרוא, להיערך, וחוות דעת וכל העניין הזה. בבקשה, משרד המשפטים.
היו"ר יואב קיש
¶
ועכשיו אנחנו שומעים במסגרת הדיון את משרד המשפטים. אתה לא רוצה לשמוע את משרד המשפטים?
עמי ברקוביץ
¶
גם אנחנו לא סבורים שניתן לומר שהצעת החוק היא בלתי חוקתית, מאותם טעמים שנאמרו כאן על-ידי היועץ המשפטי לכנסת. יחד עם זאת וגם אם הלכה למעשה ההצעה לא תחולל שינוי בהיבט של הגשת עתירות בעלות אופי כללי לבית-המשפט בנגזרת של הכנסת, בחקיקה של הכנסת, אנחנו רואים קושי ולכן סבורים גם שאין מקום להתייחסות המיוחדת והשונה, כפי שמוצע ביחס לחברי כנסת ומפלגות שמיוצגות בכנסת ולהם בלבד.
לגישתנו, קיים קושי שבשונה מכל אדם, דווקא מחברי כנסת וממפלגות תימנע האפשרות לתקוף במסגרת עתירה ציבורית כללית החלטות וחיקוקים שאישרה הכנסת. מעבר לטעם העקרוני כללי של חשש ממדרון חלקלק, אנחנו סומכים את הגישה הזו על מעמדו של חבר הכנסת כשליח ציבור במובן הרחב של התפקיד שלו שלא מוגדר, ולדעתנו המעמד והתפקיד האלה מצדיקים כי בראש ובראשונה יהיו לחברי הכנסת שיוכלו להיות זכאים לפנות לבית-המשפט ולהביא בפניו את עניינו של הציבור, ולמצער, שדווקא מהם לא תישלל הזכות הזאת. ובהקשר של מרחב הפעולה של חברי הכנסת, לא למותר גם להזכיר בהקשר הזה את חוק החסינות, שמאפשר לחברי הכנסת מרחב פעולה רחב.
מעבר לזה, אנחנו מתקשים ולא מובנת לנו הגישה שמאפשרת לסמוך את המניעות הזאת מלתקוף החלטה בכך שמדובר בהשתתפות של חברי הכנסת בהליך הפרלמנטרי. זאת מאחר - גם כאן מדובר בדברים שכבר נאמרו - שהלכה למעשה הפנייה מצד חבר הכנסת, כמו כל אחד אחר, לבית-המשפט, נסמכת על טענה של חריגה מכללי המשחק והמסגרת הנורמטיבית שחולשת על פעולתו של חבר הכנסת.
אנחנו נזכיר בהקשר הזה שהרשות המחוקקת, היא גם פועלת כנאמן של הציבור ומחויבת בהקפדה על קיומם של החוקים, חוקי-היסוד והחוקים, הגנה על זכויות אדם והבטחת שלטון החוק במובנו הרחב, ולכן אם חבר כנסת סבור שבפועלה של הכנסת כרשות מחוקקת היא בעצם חרגה מגדרי הנורמה, אנחנו לא רואים שום סיבה לכפות עליו לקבל הכרעה שלשיטתו עומדת בניגוד לכללי המשחק החולשים ולמנוע דווקא ממנו, בניגוד לכל אחד אחר, להעמיד את האפשרות לתקוף ולהעמיד לביקורת של בית-המשפט החלטה פגומה שכזו.
בהקשר הזה חשוב גם להזכיר כי הטיעון באשר להשתתפות והיכולת להשפיע בהליך הפרלמנטרי כחסם שתומך בהצעת החוק, זה מוקשה במיוחד ביחס לחברי כנסת מהאופוזיציה, וזאת בשים לב לכוח ההשפעה המצומצם ממילא בדגש של הצבעה, על חברי האופוזיציה, וכמובן במיוחד לחברי כנסת המייצגים במסגרת האופוזיציה קבוצות מיעוט.
לכן, מהטעם המצטבר של הדברים שאמרתי, אנחנו סבורים שאין מקום להצעת החוק כיוון שהיא מעוררת את הקשיים שמניתי.
פרופ' אברהם דיסקין
¶
קוראים לי אברהם דיסקין, אני איש מדע המדינה במוסדות שונים, במקור מהאוניברסיטה העברית בירושלים וכיום אני במקומות אחרים.
פרופ' אברהם דיסקין
¶
אני אגיד דבר כזה. צריך להבחין בין העניין של הנורמה לבין העניין של עיגון של הנורמה בחקיקה. אלה שני דברים שונים. ואם שמעתי נכון את חברת הכנסת רויטל סויד קודם, לגבי הנורמה היא אמרה – קטע של דבריה אמרה, יש פה התנהגות נפסדת של חברי כנסת. ואני חושב שההתנהגות הנפסדת הזאת של חברי הכנסת פוגעת לא בכנסת אלא בבית-המשפט.
כפי שכולנו יודעים, בית-משפט בישראל בעצם נטל לעצמו סמכויות מרחיקות לכת גם מול הרשות המבצעת וגם מול הרשות המחוקקת, גם בענייני זכות העמידה וגם בענייני Judicial Review, ביקורת שיפוטית.
פרופ' אברהם דיסקין
¶
רק במילה אני אגיד. זה התחיל בעצם בבג"ץ רסלר ב-1986 בתחום האחד, ועוגן בצורה מאוד משמעותית בבג"ץ המזרחי בסוף 1995.
מעמד של בית-המשפט היום, כפי שקיים במדינת ישראל, מול שתי הרשויות ובשני הנושאים האלה – זכות העמידה והביקורת השיפוטית – הוא מעמד שאין לו אח ורע בשום מדינה בעולם. בשום מדינה בעולם.
אם רק אני אתן דוגמה אחת - עניין הביקורת השיפוטית צמח מפסק דין מאוד-מאוד מפורסם, מרבורי נגד מדיסון 1803 בארצות-הברית. פסק הדין השני שהשתמש בעניין של Judicial Review בארצות-הברית היה מ-1857, בעצם התיר להסגיר עבדים שהשתחררו, ואני מזכיר שהחוקה התקבלה ב-1789. זאת אומרת במשך תקופה של 80 שנה או משהו מהסוג הזה, בעצם בית-המשפט האמריקני השתמש פעמיים בזכות הזאת.
במדינת ישראל, אם נדבר רק על הנושא הזה של הביקורת השיפוטית, לפי החשבון שלי בערך 15 פעמים בעצם נפסל חוק או חלק מחוק. זה דבר שאין לו אח ורע בשום מקום בעולם.
פרופ' אברהם דיסקין
¶
גם לא בגרמניה, אם אני אענה למיכל, ידידתי הטובה. המצב הזה בעצם פגע בראש ובראשונה בבית-המשפט, הוא לא פגע בכל מקרה לגופו של עניין. יכול להיות שההחלטה הייתה צריכה להיות כזאת, יכול להיות שהייתה צריכה להיות אחרת, יכול להיות שבית-המשפט תמיד צדק, אבל היא פגעה בבית-המשפט. קודם הזכירו פה את העניינים של סקרי דעת קהל על מעמד בית-המשפט.
פרופ' אברהם דיסקין
¶
בית-המשפט בעצם נגרר לתוך הוויכוח הפוליטי, ולאורך שנים אנחנו רואים כרסום במעמד של בית-המשפט.
אני רואה באמירה של השופט גרוניס בקשת קריאה לעזרה כי יש פה מבול בעצם בעניין הזה, שהוא בלתי פוסק, ובעצם מדובר בוויכוחים פוליטיים, שכאשר אחד הצדדים, העותר הוא חבר כנסת, נניח חבר כנסת של האופוזיציה, אז מה שלא יחליט בית-המשפט מבחינה ציבורית לכל הפחות, הדבר הזה ייתפס או כזה שבית-המשפט הלך עם חבר הכנסת מהאופוזיציה ועם האופוזיציה, או שהוא הלך עם הממשלה ואז יש לו עמדה פוליטית בעצם. אני חושב שבוודאי זה לא תפקידו - -
פרופ' אברהם דיסקין
¶
אני רוצה להגיד שיש פה לפי דעתי באמת התנהגות נפסדת של חברי הכנסת, שפוגעת גם בכנסת וגם בבית-המשפט.
רויטל סויד (המחנה הציוני)
¶
אמרתי שגם אם הוא הצביע על התנהגות נפסדת, על זה צריך לערוך את הדיון. לא אמרתי שלדעתי ההתנהגות נפסדת.
פרופ' אברהם דיסקין
¶
בואו נגיד, בתוקף התקדימים, מאז 86' ו-95', יש מצב שנוצר. אני אגיד דבר קיצוני עכשיו, שבוודאי יקומם שום את חברותי לשמאלי. אני חושב שבית-המשפט נגרר לסוג התנהלות שיש בו בעצם איזשהו בסיס אנטי דמוקרטי. אנטי דמוקרטי. גם חוקי הפרשנות – כולנו מכירים את פקודת הפרשנות הוותיקה, וכולנו מכירים את הספר של אהרון ברק, ואיך מפרשים היום חוקים בניגוד להליכים שבמקרה הייתי עד אליהם בוועדות הכנסת - - -
פרופ' אברהם דיסקין
¶
השאלה היא איך אתה עוצר את הדבר הזה, איך עוצרים את הדבר הזה. הרצוי בעיני היה שלכל הפחות במגזר הצר הזה תהיה הבנה והסכמה של חברי הכנסת מכל הצדדים שלא ראוי שהם יפגעו בבית-המשפט בעצם על-ידי עתירות שלהם, כי זה הדבר שבאמת נעשה. הפגיעה היא בבית-המשפט, במעמדו וכאילו בפוליטיזציה שלו, דבר שבית-המשפט לא מעוניין בו לפי דעתי וזה בעצם מה שגרוניס מביע.
אגב, חברי הכנסת, כל אחד יודע את זה, יכולים להגיש עתירות by proxy. יש אנשים, אפילו לגבי עניין זכות העמידה, כל המעמד של העותר הציבורי הוא מעמד די מפוקפק, ואנחנו יודעים שיש דמוקרטיות מפוארות שהוא לא קיים בהן. אפשר להגיש גם עתירות בנושאים ציבוריים by proxy, אז אומנם אתה לא מקבל את הכותרת בעיתונות, אתה לא מקבל את הצילומים בטלוויזיה אבל אתה לא מנוע מלעשות את זה.
עכשיו אני אגיד לגבי העניין של חקיקה.
פרופ' אברהם דיסקין
¶
לו הייתי חושב שבאופן ג'נטלמני, חברי הכנסת מסוגלים לשנות את ההתנהגות שלהם בנושא הספציפי הזה של הגשת עתירות, בוודאי שאני חושב שזאת הדרך המועדפת וזה מה שהיה צריך לעשות. הערכה שלי, שאין סיכוי להסכם כזה, גם לא בתוך ועדת הכנסת, ואפילו אם יהיה הסכם כזה, אני חושב שהוא לא ימומש כי תמיד יהיו Mavericks שיגידו: בסדר, יש הסכם, אני נגד ההסכם, נראה מה שבית-המשפט יגיד.
ולכן אני חושב שבכל העניינים שהעליתי, גם בעניין של סמכויות בית-המשפט באופן כללי, שזה לא נושא הדיון שלנו, וגם בנושא הספציפי שמונח לפנינו, אין בעצם מנוס מחקיקה. זה דבר שאני לא רוצה אותו, אבל אני לא רואה איך עוצרים את התהליך באופן אחר. ובזה סיימתי.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אבל כבוד היושב-ראש, שמענו את היועץ המשפטי ומשרד המשפטים והיה צריך גם עמדה שתתאים ליושב-ראש - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אז התור נשמר? זה קופת חולים? מה אני אעשה. מי שפה, אני קורא. הנה, פולקמן לא היה – מחקתי. מיכל לא הייתה – מחקתי.
היו"ר יואב קיש
¶
אבל לא נרשמת, מה אני אעשה. או שלא ראו. אני יודע שהיית לפני, זה מה שאמרתי, אבל זאת הרשימה. עיסאווי, אחמד טיבי ובירן מיכל. בבקשה.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
תודה רבה לך, אדוני היושב-ראש. אני מתנגד כמובן להצעת החוק הזאת, קודם כול בגלל המוטיבציה, המוטיבציה לחוק. אני מצטער לומר שאני חושד במוטיבציה, אני מצטער מאוד שתמיד – במיוחד בקדנציה הזאת – בוחרים בכל מיני תיקונים שהם תיקונים משמעותיים בבניין הממשלי של מדינת ישראל, ודאי של הכנסת – תמיד בדברים שאיכשהו משרתים, אם זה שיח מסוים, אם זה כיוון מסוים, ואף פעם לא חלק מהמבנה כולו.
אם לדוגמה, אדוני היושב-ראש, הייתם באים עם הרוב החזק שלכם ומחליטים לעשות שינוי ממשלי עמוק, לדוגמה בהפרדת הרשויות – לא מדבר על חוקה לישראל, לא אלך עד כדי כך רחוק – אבל לדוגמה הפרדת הרשויות. אם הייתם מייצרים כאן הפרדת רשויות אמיתית שבה הכנסת הייתה באמת רשות עצמאית וחזקה ולא נשלטת כל כך על-ידי הממשלה, ולא שרוב שרי הממשלה הם בכלל חברי כנסת, ובכלל סדר-היום של הכנסת נקבע על-ידי הממשלה, והייתם באים ומטפלים בבעיות האלה והייתם מחזקים פתאום את מקומם של חברי הכנסת, היית אומר, אולי יש מקום לייחד את פעילות חברי הכנסת לתוך הכנסת. כי גם אני לא מתלהב מה-over עתירות לבג"ץ.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אבל התהליך שאנחנו נמצאים בו הוא תהליך של החלשת הכנסת, החלשתם של חברי הכנסת, ופחות ופחות כלים פרלמנטריים עומדים לצדנו, בוודאי אם אתה נמצא בצד האופוזיציה.
ואני אומר לך, וכמי שעבר כמה גלגולים בבית הזה, יום אחד גם הגלגול הזה יגיע אליך. אני ככה מעריך את זה. ולכן, אני מציע - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
- - לא למהר. אין תעודות ביטוח בפוליטיקה, תאמין לי, ולכן אני מציע בוודאי לא להצר צעדים או כלים שיש לחברי הכנסת, עד מתי שיפתרו בעיות אחרות ונלך להפרדה ממשלית או להפרדת רשויות כמו שדיברתי עליהן.
דבר נוסף, הרי מה יקרה כאן בנוסף? אם חברי הכנסת, יימנע מהם להגיש עתירות לבג"ץ, אז באמת המגזר השלישי, עמותות, אזרחים, ארגונים, הם יעתרו בלי חברי הכנסת.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
מה עשית פה? החלשת את כוחם של חברי הכנסת. העצמת את כוחם של העמותות, של הארגונים, ולא משנה מאיזה צד זה. ושוב, עשית עוד מהלך שהחליש את חברי הכנסת, שהם לא מסוגלים ללכת למסלול הזה ואחרים כן מסוגלים, ועוד פעם החלשת את הכנסת ואת כוחה.
לכן, אני חושב, אדוני, שהמוטיבציה פה היא מוטיבציה טועה, לא נכונה, מעוותת, ואי-אפשר לתקן את הדבר הזה או לשנות אותו אם לא עושים דבר כולל – שכנראה אותו לא תעשו, לכן אנחנו נגד הצעת החוק הזאת.
היו"ר יואב קיש
¶
תודה רבה, חבר הכנסת יואל חסון. אנחנו עוברים לחבר הכנסת אלעזר שטרן, אחריו חברת הכנסת זהבה גלאון, ואחריה אמיר אוחנה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
קודם כול, אתה מבין שהולכים פה סתם לבזבוז זמן שלנו. אתה לא עובר ועדת שרים, אתה יודע שמסיעות הקואליציה שהתבטאו פה אין לדבר הזה רוב, אז באמת בשביל מה?
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
כל אחד מאתנו, יש לו דיונים בוועדות חשובות מאוד עכשיו, ואנחנו מתעסקים פה במשהו שלא יצא כלום וברור לכולם שלא יהיה כלום. ואני אומר עוד פעם, אחרי שאני אגמור לדבר אני לא מתכוון לבוא יותר לדיונים האלה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
גם ממילא אתה מסתכל – כמעט רק האופוזיציה כאן. ושהקואליציה כאילו יהיו מכונת הצבעה, שגם הפעם אין לך אותם. אז אנחנו סוג של תפאורה ליושב-ראש הוועדה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
דיבר פה חבר הכנסת אייכלר על דיכוי, על המונים שמרגישים דיכוי. אני חושב שהשיטה הקואליציונית הנוכחית ורמת הערכים של חלק ממנהיגי המדינה יוצרים דיכוי של מיליוני אזרחים. אם אתה רוצה לצורך העניין ואני אומר את זה דווקא לאייכלר, דיכוי שלא מייצג את רצון העם, אלא הזדמנות קואליציונית זמנית שבגינה אין יהדות חילונית, בוודאי שאין יהודים קונסרבטיבים ואין יהודים רפורמים אם לא בית-המשפט העליון.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
ביהדות הזאת אין טלוויזיה בשבת בגלל שזה היו אומרים רצון העם לולא בית-המשפט העליון. ועכשיו מה אנחנו רוצים?
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
עכשיו, אם אתה רוצה, תיקח איזה דוגמאות שאתה רוצה, ואני אומר את זה כחבר כנסת שכואב לי להגיד את זה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני באמת חושב שהאוטופיה, היא צריכה להיות כמו שדיבר פה פרופ' דיסקין והשר לשעבר ניסים, אבל בתוך עמנו אנחנו חיים ואנחנו רואים איך שרים וחברי כנסת באים אלי כחבר אופוזיציה ואומרים, הלוואי שתצליח, בגלל שזה רצונם גם.
ולכן, הכאילו רצון העם הוא הקואליציה זה בלוף. אתם יודעים שזה בלוף. רצון העם מתבטא בהחלטת קואליציה בשביל טובות הנאה שמקבלים שרים לטובת שירות מגזרים צרים מאוד.
עכשיו גם את בית-המשפט העליון אתם רוצים לקחת? ועל מה אייכלר מדבר? וכשאומרים לי, לך תעשה מה שהרבנות הראשית אומרת – היא נבחרה על-ידי העם? אז למה? ואייכלר מקבל את העמדות שלו לפי רצון העם? אז באמת, אני אומר את זה בכאב, שיש פה בית-משפט עליון שמציל אותנו מעריצות. אני דיברתי על מיליונים.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני מסיים. על מיליונים, שלא לדבר על פרטים שנפגעים. אבל כשאתה מסתכל על זה, מה מניע באמת קבלה של חוקים, איך גם את המכשיר הזה של בית-המשפט העליון אתה רוצה לקחת. תודה.
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, אני מתנגד לחוק. קודם כול, אני אומר כך. חבר כנסת הוא אזרח, וברור שכאשר הכנסת מחוקקת חוק שפוגע בכל האזרחים או בקבוצה מסוימת של אזרחים שחבר הכנסת נמנה עליה, זה לא חוקתי, זה לא נכון.
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
אני מדבר לגופו של עניין. לא נכון לחסום אותו. יש לי ביקורת על בית-המשפט העליון, אני רוצה להגיד את זה. יש לי ביקורת על חלק מההחלטות של בית-המשפט העליון, יש לי ביקורת על מידת האיזון שיש בבית-המשפט העליון, יש לי ביקורת על שיטת מינוי השופטים שבבית-המשפט העליון, ואני חושב שהצעת חוק כזו באה מתוך אותו מקום של ביקורת, אבל היא לא המענה הנכון.
קראתי את החלטתו של השופט גרוניס במסגרת פסק הדין, אני לא השתכנעתי. השופט גרוניס אומר שם כמה דברים – אני לא אצטט את כולם – אבל הוא אומר: "לא יהיה זה מופרך לטעון כי עתירות ציבוריות של חברי כנסת מוגשות לעתים על חשבון דיון ציבורי מקיף בהליכים הפנים-פרלמנטריים, מה שגורר אחריו לא אחת פגיעה במעמדה של הכנסת."
כן, זה מופרך לטעון. חבר כנסת רוצה לעורר דיון ציבורי, חבר כנסת רוצה שהדברים יגיעו מעבר לעתירה גם אל הציבור הכללי.
היו"ר יואב קיש
¶
הוא לא יודע. חברים, אני אומר לכם עוד פעם, תצאו רגע מהעניין של שמאל וימין. אני מנסה להסביר לכם, לתפיסתי, אני הלכתי למהלך הזה בצורה הכי ברורה - -
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
ויותר מזה, אני חושב שגם לא ניתן לאכוף את זה. כלומר, ברור שאם החוק הזה איכשהו באיזושהי קונסטלציה יעבור אז חבר כנסת ימצא גוף עוזר, גוף שיגורי וכו', כדי להגיש את העתירה.
ואני רוצה להזכיר, בסוף, עוד מאה שנה גם אנחנו יכולים למצוא את עצמנו באופוזיציה - -
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
- - גם אנחנו יכולים למצוא את עצמנו נזקקים להגיש עתירות לבית-המשפט העליון - - -
היו"ר יואב קיש
¶
לא להפריע לאמיר. תנו לאמיר לסיים את דבריו. מרב. מרב. אמיר אוחנה ברשות הדיבור, בבקשה.
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
לא רק שמתישהו גם נהיה באופוזיציה, היינו לא נורא מזמן באופוזיציה, והכנסת החליטה החלטה שנראתה לנו ראויה לעתירה – אני מזכיר, ההחלטה על ההתנתקות - ואכן הייתה עתירה, שבין השאר גם חברי כנסת, בני אלון למיטב זיכרוני, היו שותפים לה, ולפחות שופט אחד של בית-המשפט העליון גם קיבל את העתירה, הוא היה במיעוט אבל שופט אחד לפחות קיבל את העתירה.
זה כלי שאסור לנו לשלול אותו בעיני מהאופוזיציה, כל אופוזיציה שהיא, וזה חלק מהשלטון הדמוקרטי.
משפט אחרון לחבר הכנסת אייכלר, שלצערי לא נמצא פה, ואני מצטרף לחלק מדבריו של חבר הכנסת שטרן. הוא דיבר על דיקטטורה – הוא התכוון של בג"ץ – ושהשיטה צריכה להתנהל על-פי הרוב. אז אני רוצה להזכיר לחבר הכנסת אייכלר שהדיקטטורה, אם כבר, היא בשיטה הקואליציונית שלנו שמאפשרת למפלגות כמו המפלגה שהוא חבר בה, להחזיק את היד על השאלטר – ואני משתמש בביטויים פרלמנטריים, הייתי אומר את היד במקום אחר – כדי למנוע דברים שיש להם הסכמה די רחבה בציבוריות הישראלית. למשל, נושאים של דת ומדינה, שיש להם הסכמה רחבה, גם אם לא מוחלטת, אבל בגלל מיעוט, שלטון של מיעוט – דיברו על עריצות הרוב; בואו נדבר על עריצות המיעוט, על הרוב – הדברים הללו נמנעים מאתנו.
היו"ר יואב קיש
¶
עוד שנייה. אני רוצה להגיד לאמיר עוד דבר אחד, שחשוב לי כן להגיד, וזה בהקשר למה קורה במדינות נוספות – בגרמניה, וכדאי שאנחנו נדע את זה.
היו"ר יואב קיש
¶
בגרמניה ניתן לקבל עתירה, ביקורת חוקתית כאמור רק אם רבע מחברי הבונדסטאג מגישים את זה, זאת אומרת לא לחבר אחד. אותו דבר באוסטריה, שליש מחברי הבית התחתון.
היו"ר יואב קיש
¶
בספרד – 50 צירים. את רוצה שאני אקריא לך? בקיצור, הזכות הזאת, גם במקומות שבהם יש עותרים ציבוריים, הכוח הזה כביכול של עתירה ציבורית הוא לידי רוב - - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, אני רוצה להעיר כמה הערות – כמה למהות וכמה לפרוצדורה. בעניין המהות, אני בכלל לא חושבת שמדובר כאן בהצעת חוק שמבקשת להגביל את זכותם של חברי הכנסת לעתור לבג"ץ. אני ממש לא חושבת שזה הדבר. ככה קוראים לזה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אל תפריע, בדיוק. ככה קוראים לזה. זה עוד הצעה שמבקשת להלך אימים על בג"ץ במסגרת קרב מאוד-מאוד ארוך. דיבר על זה פרופ' דיסקין, הוא לא קרא לזה בשמו, על האקטיביזם השיפוטי - יש מי שלא אוהב - כאן בכנסת הזאת, האקטיביזם השיפוטי של בג"ץ זה קרב ארוך של חבורה שמנסה לקעקע עד דק ולפגוע במעמדו של בית-המשפט העליון.
עכשיו זה נעשה באמצעות התיעול של ההצעה הזו למנוע מחברי הכנסת לעתור לבג"ץ. זה בכלל לא הדיון. אתם מהלכים אימים באופן קבוע על בית-המשפט העליון כדי להשפיע על ההחלטות שלהם ועל הפסיקות שלהם, ואתם יודעים מה, אני רוצה להגיד לכם – זה עובד. אני אומרת את זה בצער.
בעיני, בית-המשפט העליון נותר המעוז האחרון להגנה על זכויות האדם, על זכויות המיעוטים, אבל זה עובד. בבית-המשפט יושבים שופטים, הם לא מלאכים, ואם אני אצטט את יוסי שריד זיכרונו לברכה, שאמר "גם מלאכים זה לא מה שהיה פעם", והשופטים חיים בקרבנו והם רואים את ההתלהמות והם שומעים את הקולות, וגם השופטים מצנזרים את עצמם.
ואנחנו רואים חלק גדול מהפסיקות, שהן תוצאה של זה שיש כאן חברי כנסת ושרים שמבקשים לפגוע במעמדו של בית-המשפט העליון, והצעת החוק הזו שלך היא עוד אחת בחוליה, לכאורה בשם הרצון להגביל את חברי הכנסת.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אוקיי, לא לכאורה. הרי היה לך ברור שהקואליציה שלך, עם כל זה שהיא קואליציה מופרעת – סלח לי, אדוני יושב-ראש הקואליציה – היא מופרעת ביוזמות שהיא מגישה - - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אני לא עושה את זה פרסונלי, אבל מה ההבדל בין אופוזיציה לקואליציה? שאתם משתמשים בכוח שלכם – אמרה את זה קודם מיכל רוזין – בעריצות הרוב, בכוח שיש לכם, כדי להעביר כאן יוזמות חקיקה מופרעות. רק היום אנחנו הולכים להצביע על חוק העמותות.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
כן, אבל גם בדמוקרטיה רוב צריך לדעת לרסן את עצמו, ואתם איבדתם את יכולת הריסון. הכול מותר. אתם עושים את זה מהמקפצה – אם אני יכולה להגיד את זה באופן הזה – ואתם מביאים אנשים שמגבים את העמדה שלכם כחלק מאיזה תפיסת עולם. ועכשיו זה חוק העמותות ואחר כך זה חוק ההדחה כזה או אחר, וחוק וי-15, ותקצר היריעה מלמנות את כל החוקים האנטי דמוקרטיים שלכם.
ואז יש חברי כנסת שיש להם ביקורת, לא על התהליך, התהליך התנהל לכאורה בצורה דמוקרטית – או לא לכאורה – הוא התנהל בצורה דמוקרטית, אבל בעריצות הרוב, בחוסר הרצון שלכם להגביל - - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
לא לפי השיטה שלי. לפי אמות מידה וסטנדרטים של התנהלות דמוקרטית מתוקנת, אז אתם עושים את זה מהמקפצה – סליחה שאני חוזרת על הביטוי הזה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
למשל, העובדה שנאלצנו לעתור לבג"ץ, קבוצה של חברי כנסת, כנגד מתווה הגז וכנגד חוק האזרחות – אני הולכת שנים אחורה – ושורה של חוקים.
יואל הזכיר את זה כאילו באמצע משפט, פוסל חוקים. בשני העשורים האחרונים, שאלה קודם חברת הכנסת רויטל סויד – עכשיו היא איננה כאן – אם מישהו יכול לתת לנו נתונים. בשני העשורים האחרונים, בית-המשפט העליון בשבתו כבג"ץ פסל 15 חוקים, חלקו את חלקם וחלקו את מרביתם. 15 חוקים בשני עשורים, אני חושבת שזה מידתי - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
לפי דעתי. עכשיו אני רוצה להגיד משהו. אני בין אלה שעתרו לא פעם ולא פעמיים לבית-המשפט, לא פעם ולא פעמיים. ואני רוצה להגיד משהו, הרבה מאוד מהעתירות שלי לא התקבלו. האם אני מרוצה מזה? ממש לא. האם אני מרשה לעצמי להשתלח בבית-המשפט וליזום שורה של יוזמות שבאות לרסן את כוחו או להגביל אותו? אני לא עושה את זה כי אני מקבלת את כללי המשחק. ומה שאתה עושה בהצעה שלך, שאתה יודע שאין לה גם תמיכה קואליציונית – אין לה, האופן שאתה עושה את זה – ולכן כל הוויכוח הזה האם זו הוועדה או לא הוועדה, זה ממש לא מעניין. מה שמעניין זה המהות במקרה הזה ולא הפרוצדורה.
אתה מנצל את הכוח שלך כיושב-ראש ועדה כדי לקדם כאן יוזמה שאין לה מקום בכנסת מתוקנת, במדינה שיש בה הפרדת רשויות, במדינה שצריכה לאפשר.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
מה ההיגיון לתת לארגוני החברה האזרחית, שאני בעד כמובן לאפשר להם, לעתור בסוגיה מסוימת, ולמנוע את אותה עתירה מחבר כנסת שרוצה להצטרף אליהם? אתם רוצים לפגוע לא בחברי הכנסת, אדוני, אלא בבית-המשפט. תודה.
היו"ר יואב קיש
¶
תודה רבה, ומכיוון שפנית אלי בשאלה אני מנצל את סמכותי כיושב-ראש הוועדה להעלות נושא שבסמכות הוועדה לדון בו. אם כל דבר כזה עכשיו הפך להיות עריצות הרוב, אז לצערי - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אנחנו לא נגד זה שבית-המשפט יהיה מוסמך לבטל חוקים כי זה מה שאנחנו חוקקנו בחוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו. אבל, בית-המשפט לא מאפשר לאנשים בעלי עמדה שונה ממה שקורה בבית-המשפט להיות שופטים. ראה פרופסור גביזון.
היו"ר יואב קיש
¶
אבל ביטן, זה עריצות הרוב, אנחנו עריצות הרוב אם אנחנו נחוקק. כל חוק שנעשה פה זה עריצות הרוב. באמת.
היו"ר יואב קיש
¶
עשרה ארגונים כבר עושים את זה, ואת יושבת פה בכנסת הזאת, ובמקום לחזק את מעמד הכנסת - -
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אתה, אל תטיף לי מוסר. של נעליך מעל רגליך. כשיהיה לך את המיילג' של הדברים שעשיתי כאן בכנסת - -
היו"ר יואב קיש
¶
חברת הכנסת מיכל בירן. בבקשה, זכות הדיבור. וזהבה, הגיע הזמן שתקבלו שהיו בחירות פה במדינת ישראל.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה להתייחס לשתי נקודות – אחת על עצם העניין והשנייה על הפרסה שבה העניין מתנהל.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
אני אהיה מאוד זריזה. דבר ראשון, אני רוצה לדבר על למה מגישים כל כך הרבה עתירות לבג"ץ. מדברים פה על הפרדת רשויות ואני חושבת שיש בעיה של הפרדת רשויות, אבל היא לא קשורה לבג"ץ. הבעיה של הפרדת הרשויות במדינת ישראל היא בין הממשלה לכנסת.
לכנסת אמורה להיות יכולת כן לעצור את הממשלה, לפקח על הממשלה. במצב שבו המשמעת הקואליציונית מופעלת כל הזמן, מה שלא היה ויעידו חברים לפני - - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אני הייתי יושב-ראש קואליציה ולא הייתה לדוגמה התנהלות של ועדת שרים לחקיקה בצורה כזאת בכנסת השבע-עשרה, ולא הייתה משמעת - בוועדת הכלכלה אני העברתי חוק של רן כהן על הדיור הציבורי כיושב-ראש קואליציה.
היו"ר יואב קיש
¶
יואל, זכות הדיבור של מיכל. דוד, תעשו את זה בחוץ. דוד, זכות הדיבור של מיכל בירן. בבקשה.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
דוד, האמירה שלנו היא בטח לא כלפיך, שאתה מאוד-מאוד ענייני, אבל הממשלה הזאת וועדת השרים אינה עניינית. ומשמעת קואליציונית, לשאלתך אמיר, הופעלה בדברים שהיו מאוד חשובים וקריטיים לממשלה, וכך גם ראוי, אבל לא על כל "פיפס".
הדבר הזה, יחד עם התנהלות של ממשלה מטורללת – כבר שתי ממשלות – שכל הזמן נוגסת בשפיות הציבורית, ואין לי דרך אחרת לתאר את זה, היא זאת שגורמת לזה שהולכים לבג"ץ.
אני עצמי הלכתי לבג"ץ, אגב על מה שלא היה נחסם גם לו הצעת החוק שלך הייתה עוברת, במקום שבו הממשלה עקפה את הכנסת וזה היה חלק מהטענות.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
במובן המהותי זה העניין. דבר שני, יואב, הצעת החוק הזאת היא לא הצעה אמיתית, היא לא עברה בוועדת שרים. אתה מדבר כל הזמן על המיעוט הכופה. אתה מיעוט שכופה. אין אף אחד שעומד בעניין הזה מאחוריך, זה לא עבר את ועדת שרים, אפילו הקואליציה שלך לא תומכת בך, ואתה מאלץ אותנו להשחית את זמננו במקום דברים חשובים.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
ברגע שאתה עושה את הדיון, אתה מאלץ אותי להיות פה, במקום בדיון על מעונות יום שהיה בעבודה ורווחה.
היו"ר יואב קיש
¶
אני חושב שהדיון הזה מאוד חשוב. אני חושב שהוא מאוד חשוב והוא ייצג פה תמונה מעניינת מאוד.
היו"ר יואב קיש
¶
אני לא הולך לעתור לבג"ץ. אם משהו אחד היית צריך להבין בדיון הזה, שאני לא הולך לעתור לבג"ץ.
היו"ר יואב קיש
¶
את היית צריכה להיות פה בפתיחת הדיון, היה דיון מאוד חשוב. אנחנו ניתן לעיסאווי, הדובר האחרון, בבקשה.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
לא נורא, אני לא ארחיב. אני לא הולך להגיד דברים חדשים, אבל חלקם לא יהיו נעימים לאוזן שלך.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אין בעיה. לימדו אותנו בדיונים בוועדות שהאמירה של משרד המשפטים והיועץ המשפטי היא תורה מסיני, ואנחנו צריכים לקחת אותה ברצינות, דבר שצריך להתיישר.
עכשיו אני שומע את העמדה של היועץ המשפטי ושל משרד המשפטים בסוגיה. כבודו מנצל את הכוח, מביא דעות ואנשים מטעם כדי לנצל את הכוח ולהשמיע דעות אחרות, שהמסקנה בדעות האחרות, שאתם חברי הכנסת מפריעים. זאת המסקנה ששמעתי.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני רוצה להגיד מה אני חושב ורוצה להמשיך את הדברים שחברי שטרן התחיל. זאת הצגה, הצגה גדולה שהיא בעצם – אני אגיד על הצעת החוק – הצעת החוק להציל את חבר הכנסת יואב קיש.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
בשלב הראשון בפריימריז עברת במחוז דן אצל הליכודניקים החדשים, עכשיו בשלב השני אתה צריך את הליכודניקים הישנים.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
כן, אני אסכם. אם אתה מדבר על הצעת חוק רצינית, תביא אותה בטרומית, מה אתה פוחד? בפרטית. מה אתה פוחד? למה אתה מנצל את הכוח כיושב-ראש ועדה כדי להכתיב סדר-היום, יותר מדיון?
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
עריצות הרוב. הרוב עכשיו מחליט – כל הח"כים, לפני שהם נואמים, צריכים לשים ידיים על הראש.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אז ככה, אני צריך לקבל, זה הרוב החליט. נכון? יש לי את בית-המשפט, כבוד בית-המשפט, אולי יאפשר לי להגיד לך – הגזמת. אדוני, די עם הפופוליזם.
היו"ר יואב קיש
¶
עיסאווי, תודה רבה. אני רוצה להגיד לך, עיסאווי, שהנושא הזה, בניגוד למה שאתה חושב, אני חושב שהוא לא ראוי להיות בהצעת חוק פרטית, אני חושב שאם כבר, זה המקום לדון בו. לא הבאתי את זה באיזה הסכמות קואליציוניות, לא הלכתי פה במהלך על הראש של מישהו, הלכתי במהלך שאני מאמין בו.
אני חושב שמעמד הכנסת נפגע מכל הדבר הזה. אני לא רציתי לפגוע בבג"ץ, אם הייתי רוצה לפגוע בבג"ץ הייתי הולך לכל היוזמות שיש, ואני לא שם במקומות האלה.
אני חושב שהפגיעה היא קודם כול בנו. אני חושב שאתה שומע פה דעות מאוד חשובות. דרך אגב, לגבי מה שאמרת על היועץ המשפטי ומשרד המשפטים, בוא נבדיל בדבר אחד. אמרו שזה נכון וראוי לעשות את זה בוועדה הזו אם עושים את זה, ושאין פה בעיה של נושא חוקתיות.
היו"ר יואב קיש
¶
אבל הם מתנגדים. ואמר את זה גם גרוניס. אני יכול לחשוב שאני בעד. כולם הצביעו על הבעיה, הבעיה קיימת. אתה מסתכל על משטרים אחרים בעולם, אתה רואה שגם הם לא מתנהלים ככה, כולל בדמוקרטיות שבהן כן יש עתירות ציבוריות, ואתה מבין שמה שקורה במדינת ישראל חייבים לתקן אותו, ועכשיו השאלה היא איך אתה עושה את זה. דווקא לעשות את זה כמו שאתה רצית, שאמרת לי – למה לא באת עם הקואליציה והיית מנחית עלינו, והייתי יכול לעשות את זה, תאמין לי שאם הייתי הולך ומדבר יכול להיות שהייתי עושה את זה ומצליח. אמרתי, זה לא הדרך.
הדרך זה לבוא ולעשות פה דיון אמיתי, לשמוע אותך, לשמוע את זהבה, לשמוע את אמיר אוחנה ולשמוע את אייכלר. זה הדרך, בזה אני מאמין, ככה הוועדה הזאת תתנהל ואנחנו נקיים את מה שהוועדה הזו תחליט.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:50.