הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 286
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י"ב בתמוז התשע"ו (18 ביולי 2016), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 18/07/2016
תקנות מחלות בעלי חיים (דיג), התשע"ו-2016, בדבר התנאים התברואתיים לטיפול בשלל דיג בסירות דיג
פרוטוקול
סדר היום
תקנות מחלות בעלי חיים (דיג), התשע"ו-2016, בדבר התנאים התברואתיים לטיפול בשלל דיג בסירות דיג
מוזמנים
¶
עו"ד, משרד החקלאות ופיתוח הכפר - אודליה אסולין דגני
רופא וטרינר, פיקוח מחלות דגים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר - ד"ר נדב דוידוביץ
מנהל תחום פיקוח ומעגנות, משרד החקלאות ופיתוח הכפר - חגי נויברגר
מפקחת על מדגה, משרד החקלאות ופיתוח הכפר - ד"ר אילת שמואלי-גולדין
מנהל תחום חקלאות המים, אגף הדיג, משרד החקלאות ופיתוח הכפר - גיא רובינשטיין
יועצת משפטית שירות, משרד הבריאות - מרינה אוסטפלד
רופאה וטרינרית, שירות המזון הארצי, משרד הבריאות - ד"ר לילך צדיק-וייס
עוזרת ראשית, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - שרון רוברטס
עו"ד, לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה - ליאורה עפרי
ים וחופים, המשרד להגנת הסביבה - דרור צוראל
יושב-ראש איגוד הווטרינרים ברשויות המקומיות - ד"ר משה רפאלוביץ
מנהלת היחידה הווטרינרית, מרכז השלטון המקומי - עינת פלינט
ארגון הווטרינריים, עיריית חיפה, מרכז השלטון המקומי - ד"ר יאיר וויס
רכז ים וחופים, צלול-עמותה לאיכות הסביבה - ד"ר יובל ארבל
מנהל מגדלים, ארגון מגדלי דגים - עמיחי גילר
מזכיר, ארגון מגדלי דגים - יוסי יעיש
יושב-ראש, ארגון דייגי ישראל - פואד נסאר
סגן יושב-ראש, ארגון דייגי ישראל - חיים חג'ג'
נציג דייגי נמל יפו, ארגון דייגי ישראל - איברהים סורי
מזכיר, ארגון דייגי ישראל - אליהו חן
יושב-ראש ועד הדייגים בטבריה, ארגון דייגי כנרת - יעקב פדידה
יושב-ראש עמותת דייגי נמל יפו, ועד דייגי נמל יפו - סעדו סיינב
יושב-ראש ועד דייגי נמל אשדוד - שמעון אזולאי
חבר ועד, ועד דייגי נמל אשדוד - דוד ויצמן
חבר ועד, ועד דייגי נמל אשדוד - דוד שרוט
ועד דייגי הקישון - אברהם רומנו
מפעיל ספינות מכמורות - דן בילו
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
תקנות מחלות בעלי חיים (דיג), התשע"ו-2016, בדבר התנאים התברואתיים לטיפול בשלל דיג בסירות דיג
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
חברים, בוקר טוב, שלום לכולם. אנחנו היום מתכנסים לאישור תקנות מחלות בעלי חיים (דיג), התשע"ו-2016. זה לא דיון ראשון שמתקיים. אני מבין שבכנסת הקודמת, עם יושב-ראש הוועדה הקודם, אבישי ברוורמן, התקיים דיון.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
ב-9 באפריל 2014 התקיים דיון ולא הצליחו לאשר את התקנות במלואן. היה חלק שסוכם לגביו, וחלק היה במחלוקת של כל המשרדים הנוגעים בדבר, שזה הבנתי בעיקר משרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות, ומאז מנסים להגיע לנוסח שיהיה מקובל על כל הצדדים.
אני אומר לכם לאן אני חותר. אני חותר לאשר אותן היום, זה הכיוון, שהדברים יהיו ברורים. אני חותר לאשר את התקנות היום. זה דבר שלא יכול להימשך תקופה כל כך ארוכה, בעיקר כשהתקיים דיון יותר מפעם אחת, ניתנה מספיק הזדמנות והרבה ישיבות התקיימו לצורך הסדרת העניין.
אני אתחיל כך. אנחנו נשמע ממשרד החקלאות איפה הדברים עומדים, יציגו לנו את התקנות בקו כללי. אחרי כן אני אפתח את זה לדיון כללי מקוצר. למה מקוצר? רוב החברים שנמצאים כאן נטלו חלק בדיונים הקודמים, אני עיינתי פחות או יותר בפרוטוקולים. אנחנו לא רוצים להיות באותו מצב ולמחזר את הדיון וכל אחד יגיד את דעתו. אנחנו נפתח את זה אחרי כן לדיון כללי ממש מקוצר, ולאחר מכן עוברים להקראה והצבעה. אם ישנה מחלוקת, ואני מאוד מקווה שלא, אנחנו נפתור אותה כאן, ולא ניתן שכל אחד יגיש את ההערות, את ההצעות, ונגיע לנוסח מוסכם. המחלוקות – שהן מינוריות, אני הבנתי מהיועצת המשפטית – נפתור אותן היום כאן ונאשר את התקנות היום.
מי הנציג של משרד החקלאות כאן?
אודליה אסולין דגני
¶
עורכת-דין אודליה אסולין דגני, מהלשכה המשפטית. נמצאים איתי גם ד"ר נדב דודיוביץ, רופא וטרינר למחלות דגים מהשירותים הווטרינריים, וגם מאגף הדיג חגי נויברגר.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אנחנו קיבלנו את המכתב של כבוד השר אורי אריאל בעניין אישור התקנות. האם אני צריך להקריא את המכתב?
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני מבקש שתציגו את התקנות בצורה מתומצתת, את המהות, ולתת דגש על השינויים ונקודות המחלוקת שהיו, לעומת הנוסח החדש שמונח מולנו כאן. בבקשה.
אודליה אסולין דגני
¶
תקנות מחלות בעלי חיים (דיג) באות בעצם להסדיר את תחום הדיג, בדיקות דגים לאחר פעילות דיג כדי לשמור על בריאות הציבור. הן מחליפות צו הגנה, צו חירום, שלאחר שהתקנות האלה יעברו הוא יבוטל, בנושא הזה של בדיקת דגים שנידוגו במקווה מים.
למעשה, לאחרונה העברנו גם תיקון לתוספת של פקודת מחלות בעלי חיים, הוספנו רכיכות וסרטנאים ובעלי חיים ימיים נוספים לפקודה. התקנות האלה באות להסדיר את כל התחום של שמירה על בריאות הציבור כתוצאה ממחלות וזיהומים שיכולים להיות בדגים ובסביבת דיג.
התקנות מחולקות לפרקים גם לגבי טיפול בשלל דיג וגם לגבי איסור דיג באזורים מזוהמים. עד היום לא הייתה בעצם סמכות אכיפה בנושא, בטח לא למשרד, בכל מה שקשור לאיסור של דיג באזורים מזוהמים, אלא רק פרסומים לציבור. התקנות האלה יאפשרו גם אכיפה בתחום הזה והן מאוד חשובות. לאחרונה עלו כמה וכמה שאילתות גם של חברי כנסת בנושא הזה של מה עושים בנוגע לאיסור דיג באזורים שזוהו כמזוהמים, ומכאן החשיבות גם בפרק הזה.
אנחנו רואים חשיבות גדולה בהעברת התקנות האלה, שיאפשרו לשירותים הווטרינרים, למנהל השירותים הווטרינרים, לפקח גם בתחום של דגים שמגיעים למאכל לציבור.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
המחלוקות שהיו, לעומת מה שמונח כאן. למה זה לא אושר בקדנציה הקודמת? מה המחלוקות המהותיות, והתיקון, השוני של הניסוח החדש, איך זה קיבל ביטוי?
אודליה אסולין דגני
¶
המחלוקות התייחסו בעיקר לנושא של אופן הטיפול בכלל דיג, אופן ההחזקה, נושא של תיעוד מקור הקרח. בזמנו, התקנות הקודמות בעצם חייבו החזקה של תיעוד מקור רכישת הקרח על-ידי הדייג בכלי השיט. מה שהקלנו פה, קודם כול אפשרנו גם רישום של הדייג עצמו, ובנוסף לזה, שהוא יוכל להחזיק את זה לאו דווקא בכלי השיט אלא יוכל להחזיק את זה גם במקום אחר ולהציג את זה לצורכי ביקורת בתקופה של חצי שנה לאחר השימוש באותם מים, כאשר המטרה כמובן זה לבדוק את מקור המים, אם היה בהם איזשהו זיהום, אז מאוד חשוב שתהיה יכולת עקיבות אחר המקור.
פואד נסאר
¶
אז אני פה רוצה לתקן דבר מאוד מהותי. פרופסור אבישי ברוורמן אמר מילה אחת – תלכו תשבו עם פופו, תגיעו להסכמה ותבואו אלי חזרה. היה דיון אחד בלבד. פגישה, לא דיון, פגישה עם מנהל האגף.
פואד נסאר
¶
עם מנהל האגף, עם ד"ר אורן סונין, זה היה בחיפה אצל ד"ר אורן סונין. וג'ריאס פאנוס, שהוא גם תובע אם אני לא טועה.
פואד נסאר
¶
כן. והנה הטיוטה. ולא נגמר כלום, לא היה כלום. אז אני כל הזמן, מ-2014 עד היום, אדוני - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
גברתי, אני ביקשתי לשמוע את נקודות המחלוקת שעיכבו את אישור התקנות מהקדנציה הקודמת.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לומר שהדבר הכי חשוב, שתבדקו מה התקנות בסין, מאחר ששר החקלאות ושר האוצר החליטו לחסל את החקלאות בישראל, והם מתחילים בדגים – וזה לא רק דגי הים והכלובים, זה כל דגי הבריכות בעמק המעיינות – החליטו לחסל את החקלאות ומתחילים בדגים, עוד מעט הדגים יתחילו לדבר מרוב אכזבה מהמצב.
אני אומר לך, אדוני היושב-ראש, חברי הדייגים וגם אנשי משרדי הממשלה. יש פה דבר ממש לא הגיוני, לא מאוזן, ואני לא רוצה להשפיע על הדיון. אני רק רוצה לומר שיש הקפדה יתרה על מה שקורה בישראל ויש התעלמות ממה שקורה. מביאים את החומרים הכי מסוכנים גם בירקות, גם בביצים וגם בדגים. בחיים לא היו חלק מהאזרחים קונים תוצרת אם היו יודעים ממה היא מורכבת, מה הם אוכלים ובאיזה תנאים מביאים אותם.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני קודם כול חושב שתפקיד הממשלה וגם חבריי בכנסת הוא להגיד מהם התנאים שיבטיחו פה חקלאות בישראל. תארו לכם שהיינו מביאים את המים מטורקיה, וארדואן היה יושב על הברז. עכשיו רוצים להביא חקלאות וזה יחסל את החקלאות.
חקלאות זה לא דבר שפותחים וסוגרים. פעם אחת סגרו, זה לא יקום. אני אומר לך כיועצת משפטית, שאת מייצגת פה את השר, וגם אומרים תמיד אל תכעסו על הפקידים, אבל אתם מייצגים אותם, אתם השליחים שלהם, ולא יהיה מנוס מלומר שהמדיניות הזאת היא שגויה.
אני פניתי למבקר המדינה. אתמול הוא הוציא מכתב לשר האוצר.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
תהיה ממוקד, חבר הכנסת ברושי. כשאנחנו אומרים מדיניות שגויה, אני מדבר על נקודות ספציפיות בתקנות שלדעתך מחמירות וגורמות להקפדה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני אסיים. אני אומר שברגע שהחליטו לפתוח את השוק לייבוא, יש תחושה שיש הקפדה יתרה על מה שמגיע מפה, וויתור וזלזול, ולעתים התעלמות ממה שמגיע משם.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
משם זה מחוץ לגבולות הארץ. ולכן, מה שאני מבקש – קודם כול, רציתי להביע מחאה על המצב, לכן ניצלתי את זכות הדיבור. הדבר השני זה ליצור מצב שתהיה התאמה מלאה. יש תחושה שכאן פוסלים וכאן זורקים וכאן משמידים וכאן אומרים שזה לא עומד בקריטריונים, והברית בין שר האוצר לסוחרים מאפשרת גם לכם להתעלם מכל הכללים. תודה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הבנתי. חבר הכנסת ברושי, קיבלתי. אני מבין את ההתייחסות הכללית. בכל זאת, חברים, בכל זאת, אני רוצה להתמקד בתקנות.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
חברים, אני מבקש. תקבלו את זכות הדיבור. אודליה, גברתי, אנחנו מדברים על המחלוקות. לפי הערכתך ולפי איך שאתם מגישים את זה והצגתם לנו עכשיו, האם זה נתן מענה למחלוקות שעלו בקדנציה הקודמת?
אודליה אסולין דגני
¶
המחלוקת הראשונה הייתה לגבי נושא של השמת שלל הדיג, הובלה ברכב עם מתקן קירור, כאשר מדובר בתקנות רישוי עסקים שלגבי הובלת בשר, עופות ודגים, כבר משנות השבעים והשמונים, כבר אז נקבע איך צריך להוביל מוצרים מן החי ברכב כדי לשמור על בריאות הציבור. מדובר פה במשהו מהותי, בדרישה שהיא דרישה מהותית ואנחנו לא רואים מקום לשנות אותה.
אודליה אסולין דגני
¶
הסוגיה השנייה, שלטעמנו נפתרה, תיתן פתרון ראוי, בנוגע לבדיקת הדגים על-ידי רופאים וטרינרים. אם בעבר חייבנו לפי תקנה 8(ב) להגיע לתחנות מיון לדגים, מאחר שהבנו שיש הרבה דייגים קטנים שבעצם לא מגיעים לאותן תחנות מיון גדולות בחיפה, בתל-אביב, רצינו כן לאפשר את בדיקת הדגים ברמה המקומית.
אודליה אסולין דגני
¶
כפי שמוגדר פה בתקנות, ניתן להשתמש בקרח שמקורו או ממי שתייה או ממי ים נקיים, והוספנו הגדרה מהם "מי ים נקיים".
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני מבקש. אני מבטיח לכם, כולכם תדברו. רק לצורך ההשכלה, יכול להיות שעושים קרח ממים מזוהמים או ממים לא טובים?
אודליה אסולין דגני
¶
שני דברים. טענה אחת זה קודם כול לגבי עצם השמירה של התיעוד, שיש להם קושי לשמור אותו, בטח ובטח בכלי השיט. אנחנו פתרנו את זה בכך שהורדנו את העניין שזה צריך להישמר בכלי השיט וניתן להמציא את זה גם אחרי. אני יכולה לתת דוגמה.
אודליה אסולין דגני
¶
זה יכול להיות או אם זה נרכש, או אם זה לא משהו שנרכש – למשל, בכלי שיט אצל המכמורתנים יש אפשרות גם לייצר את הקרח במתקנים שנמצאים על כלי השיט עצמו, ואז בעצם איזשהו רישום של יומן שיעשה הדייג, שירשום שביום כך וכך הוא השתמש בקרח שנלקח מכך וכך.
אודליה אסולין דגני
¶
אני רוצה להוסיף בעניין הזה. השירותים הווטרינרים פועלים מכוח פקודת מחלות בעלי חיים. המטרה של הפקודה היא ליצור שיתוף פעולה עם מגדלים במקרה של בעלי חיים אחרים, גם במקרה של דגים יש פה עניין של רצון ליצור שיתוף פעולה עם הדייגים בכל מה שקשור לתיעוד ולמקור זיהום של מחלה בדגים.
אודליה אסולין דגני
¶
לכן זה חשוב. המטרה היא שהדייג יבוא ויגיד, זה מקור המים, מכאן לקחתי את זה. זאת המטרה של הרישום. זו יכולה להיות איזושהי הצהרה. היום למשל, במקרה אני אתן דוגמה מנושא של חיסון עופות כנגד מחלת הניוקאסל, אז גם היום נדרש המגדל להראות שהוא חיסן את העופות ולהציג אסמכתאות.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הבנתי. אודליה, אני אתמצת את מה ששמעתי ממך, מה שאני הבנתי. פחות או יותר ישנן שלוש נקודות במחלוקת: סוגיית ההובלה, בדיקת הדגים ותיעוד הקרח. בנושאים האלה עדיין יש נקודות לא סגורות הרמטית בין משרד החקלאות לבין הדייגים. הבנתי נכון?
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
שמענו, חברים, את משרד החקלאות. אני מבקש מכם, אנחנו צריכים להיות תכליתיים, אני אתעקש על זה, וכל מי שייתן לי סיפור היסטוריה וימרח, אני אעצור אותו. אתם צריכים לעבור את הבחינה. יש לנו קושיות ספציפיות, נתמקד בלחשוב על פתרונות בסוגיות האלה. ברגע שמוצאים ומאתרים את הפתרונות המוסכמים, אנחנו נרוץ עם זה.
ואני מבקש מכם, בלי התלהמות, נציג את הפתרונות, החלופה האלטרנטיבית בכיף. חברים מדברים בינם לבין עצמם. אז נתחיל. שמעון אזולאי, דייגי אשדוד. בבקשה.
שמעון אזולאי
¶
אדוני היושב-ראש, מר עיסאווי, וחברי הכנסת, חבריי הדייגים, ואויבינו אנשי אגף הדיג, שהחליטו להשמיד את הדייגים סופית. מה שלא הצליחו בדרכים אחרות, מנסים עכשיו עם תקנות אלה.
אדוני היושב-ראש, מרוב שיש דגים, ביקשתי לייצא דגים לאירופה, הביאו לי בדיוק את מה שיש פה. פתאום היום זה נהיה, זה תקנות למפעל שרוצה לייצא לאירופה. אנשי אגף הדיג היו אצלי - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני שואל. לבוא להשוות את האירופאים – שזה מיועד לייצוא – זה לא במקום כי אנחנו גם, מגיע לנו יותר.
שמעון אזולאי
¶
אנחנו לפני האירופאים ולפני כולם. 60–70 שנה מקבלים דייגים, מביאים דגים, והדגים טובים ואיכותיים.
אדוני היושב-ראש, אני פורק ספינה ב-4:00 בבוקר באשדוד, וצריך להגיע לשוק בתל-אביב ב-5:00 בבוקר. איך אני עושה את כל התחנות האלה?
שמעון אזולאי
¶
אני מתחיל קודם כול עם הביקורת הזאת כי כשאני מגיע לשוק בתל-אביב, בא וטרינר של הרשות העירונית ובודק את הדגים, את מקורם, הוא חוקר ושואל, אז לא צריך להוסיף את - - -
שמעון אזולאי
¶
סליחה, גברתי. זה בכלל לא אותו דבר. זה שעה יקרה בבוקר שאי-אפשר לבזבז אותה. שנית, נלך לתקנה - - -
שמעון אזולאי
¶
שיגידו כמה אחוז חנקן צריך להיות, כמה אחוז נתרן. אנחנו לוקחים את מי השתייה שהמדינה מספקת לנו, ומשתמשים בהם.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
מה שמשרד החקלאות הציע – מי שתייה בסדר. אני רק מבקש ממך לציין תיעוד שקנית ממקורות את המים האלה.
שמעון אזולאי
¶
לא קניתי. יש לנו מכונות קרח במחסנים. משרד הבריאות דרש מאתנו, השקענו מאות אלפים במכונות האלה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
חברים. אני רואה-חשבון, יש לי הוראות ניהול ספרים – לנהג מונית, לבעל מכולת. אני מבין שכל יום בבוקר הוא קם, כותב בספר הזמנות מה הלך לעשות, מה צריך לעשות. הדייג צריך לקום כל יום בבוקר, לפתוח ספר מיוחד ולכתוב בו: היום אני משתמש במי מקורות שמסופקים לי דרך העירייה. לכתוב את המשפט הזה?
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני לא מבין אתכם. אני רוצה לוגית להבין. מבחינה פרקטית, קם בבוקר הדייג, יורד לסירה, מביא את שלל הדיג, חוזר, מייצר קרח, לציין ביומן את התיעוד?
אודליה אסולין דגני
¶
ההיגיון הוא שתהיה אפשרות במשך עד חצי שנה אחרי שליית הדגים לדעת באיזה קרח השתמשו כדי לכסות אותם. היה ונמצא איזשהו זיהום בדגים עצמם או התברר שיש באותו אזור זיהום, יהיה ניתן לראות באיזה מים השתמש.
אודליה אסולין דגני
¶
הרי מה קורה? אחרי בדיקה של רופא וטרינר, היה ומתברר שמשהו לא תקין, חלק מהדברים זה גם לתשאל ולשאול באיזה קרח השתמשת. גם במשרד הבריאות ברמת השיווק לשוק - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני שואל, מעלה לאוויר. עם חידוש הרישיון הדייג ייתן הצהרה – אצל עורך-דין, בסדר? – ובהצהרה הזו יגיד, אני משתמש, מקור הקרח אצלי הוא עיריית X או ממקורות, והוא יהיה מחויב לשמור תיעוד של חשבוניות המים במהלך השנה. מקסימום, המשרד יוכל לבקש ממנו את חשבוניות המים שהשתמש בהם כדי לוודא. למה הוא צריך לשבת ולכתוב את זה?
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
לא, מי שלא יודע לכתוב גם לא ראוי להיות דייג. עזוב אותי, אני ככה. אם לא יודע לכתוב ולקרוא במדינת ישראל בשנת 2016, אין לו מקום להיות דייג.
אודליה אסולין דגני
¶
אני רק אומר. קודם כול, התקנות האלה, המקור שלהן, אנחנו אומנם מפנים פה גם לפקודת הדיג ואחד התנאים זה נושא של דיג ברישיון, אבל ההיבט הזה הוא היבט של בריאות הציבור.
אודליה אסולין דגני
¶
זה לא היבט של הרישיון. אני לא רואה מקום להתנות מתן רישיון במשהו שקשור בכלל לנושא - - -
אודליה אסולין דגני
¶
זה עניין פרקטי אחר, עניין של קרח שהוא קנוי. לאו דווקא כמו שהציע אדוני, שמשתמשים - - -
אודליה אסולין דגני
¶
לכן בעצם רשמנו את זה בצורה כזאת, שזה יכול להיות או תיעוד או רישום. התיעוד מתייחס למי שקנה ויש לו את החשבונית, והרישום מתייחס למי שלא קונה כי יש לו מכשיר שמייצר את זה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני, לא נחה דעתי מהסוגיה הזו ואני רוצה שנחליט ונגיע להסכמות לגבי הסעיף הזה. אם לא, אני אציע נוסח משלנו, מהמחלקה המשפטית, ונריץ אותו.
שמעון אזולאי
¶
קודם כול, לפני שבועיים כשפרסמו את הישיבות של הוועדה, הדיון הזה לא היה על הפרק, ופתאום הוא נהיה על הפרק ויש סיבות מאחורי זה. חלק מזה זה המגמה הארצית או המגמה הממשלתית להשמיד את ענף הדיג סופית.
שמעון אזולאי
¶
אדוני היושב-ראש, המכמורתנים סגורים כבר חודש וחצי, אין לנו מה לאכול. אין לנו פיצוי, אין לנו כלום.
שמעון אזולאי
¶
מה שפה מבקשים, לפחות שיגידו במימון מרכז ההשקעות. אין לי מה לאכול, אני צריך לשים מכונות קרח, רשמי טמפרטורות, יחידות קירור שלא קיימות באף ספינה, שלא לדבר על דיג חופי שיש שם מקום בקושי לשני דייגים, להוסיף ארגזי קרח, וקרח עם תעודות, וקרח עם רישומים. כל הידיים רטובות. איך?
שמעון אזולאי
¶
תן לי להמשיך ספציפית תקנה-תקנה. בתקנה (4) נאמר, המשטח הבא במגע עם שלל דגים אמור להיות מפלדת אל-חלד. פלדת אל-חלד, אם אני שם בספינה, כולם מחליקים, מתים. הסיפונים בספינות הם מעץ. אי-אפשר לחטא עץ. אנחנו לפני כן שוטפים עם מים את הסיפון, עם מי ים, ואז ממיינים עליו את הדגים.
שמעון אזולאי
¶
רוצים מכונות קרח, אדוני היושב-ראש. מכונות קרח עולות מאות אלפים. מכונות קרח צריכות גנרטור שאוכל 150 ליטר סולר ביום, שזה עלויות אדירות, ואחרי ההשבתה הזאת מאיפה נביא כסף לזה?
שמעון אזולאי
¶
אני אמשיך הלאה. עכשיו רוצים עוד תעודה, אדוני היושב-ראש, עוד תעודה להביא דגים. מה התעודה הזאת? מה הקריטריונים של התעודה? איזה תעודה זאת? אני אומר פה ומצהיר, שהתעודה הזאת אמורה להשבית אותי, שמעון אזולאי.
שמעון אזולאי
¶
נדרש פה יחידות קירור שיעבדו באפס מעלות. אפס מעלות זה נקודת קיפאון. אנחנו עובדים עם דגים טריים, כל החיים נדרשנו לארבע מעלות, פתאום רוצים פה יחידה שתספק אפס מעלות. אנחנו צריכים להחליף את כל יחידות הקירור בספינות.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
שמעון, אני מבקש, נעצור כאן. ברגע שנגיע לסעיף הזה בהקראה, נתייחס אליו באופן ספציפי. כל סעיף שנקריא ויש לך הערה, אני אתן לך את הזכות להגיב.
ד"ר יובל ארבל
¶
בוקר טוב. אני רק אציין שראיתי את הדיון הזה רק אתמול בצהרים. אני חושב שהתקנות הן מאוד חשובות, צריך להעביר אותן, זה חשוב, גם בכנסת הנוכחית כמה שאפשר יותר מהר. אני חושב שיש שם דברים שהם לא לגמרי בשלים.
ד"ר יובל ארבל
¶
אנחנו מעודדים וחושבים שזה טוב שהכניסו לכאן את הפרק של אזור אסור לדיג. אנחנו חושבים שיש שם כמה נקודות בעייתיות. קודם כול, קביעת התחום, כתוב שהמנהל, קרי מנהל השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות יכול לשנות את התחום שהוא קיבל מאחד המורשים, זאת אומרת מי שאומר לכם איפה קיים זיהום.
כתוב בהצעת החוק
¶
או חקר ימים ואגמים או מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה או מנכ"ל משרד הבריאות, מעביר לכם את התחום. ואז, המנהל, קרי אתם, יכולים להחליט לצמצם את זה או להרחיב את זה.
אנחנו חושבים שיכול להיות שיקול דעת להרחיב למשל, אבל לא יכול להיות שיהיה כתוב לשנות, בלי שיהיה נימוק לפחות או התייעצות עם אותו גורם שהעביר לכם את המידע.
ד"ר יובל ארבל
¶
ידוע לנו, כבר לפני שנתיים היה זיהום של כספית במפרץ עכו. אנחנו יודעים ש-19% מהדגים שנדגמו במפרץ עכו היו מזוהמים במטיל כספית, שזה חומר רעיל, הוא פוגע במערכת העצבים, הוא פוגע בכבד, בריכוזים גבוהים זה יכול לגרום אפילו למוות.
אני לא אומר, אני בעד הדייגים. אני הולך לעכו למסעדות, אני שולח את החברים, את המשפחה שלי לאכול במסעדות בעכו, אפילו אחרי שהודיעו את ההודעה הזאת. אבל אני דווקא חושש לתושבים של עכו שצריכים לאכול את הדגים האלה כל יום, אז מתחילה הבעיה.
צריך לאסור אזור מסוים ששם באמת הדגים הם מורעלים. מה לעשות, זה לא אשמת הדייגים, זה המפעל שהיה שם, הוא הרעיל את המקום, הוא הרעיל את הים, הדגים מורעלים. צריך לאסור דיג באזור הזה.
ד"ר יובל ארבל
¶
סעיף 11. זה לא פתוח כרגע לפניי אבל אני זוכר בסעיף 11, שם כתוב שהמנהל, קרי מנהל הרשות הווטרינרית במשרד החקלאות, יכול לשנות את התחום. אני חושב שהוא לא צריך לשנות את זה.
לאה ורון
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה רק להפנות את תשומת לבו של ד"ר ארבל. סדר-היום של הוועדה ובו התקנות שהוועדה דנה בהן, הושם ב-10 ביולי 2016.
ד"ר יובל ארבל
¶
לא, אין לי טענה לוועדה. רק ציינתי. אני גם במקרה כן דיברתי עם אנשים ממשרד הבריאות – יש פה כנראה נוכחים בחדר – אבל דיברתי עם אנשי משרד הבריאות מלשכת שירותי הבריאות, לא ידעו על הוועדה. סדר-יום פורסם אבל כנראה לא הגיע למודעות של הרבה מהאנשים שצריכים להיות כאן, ולא הגיעו לכאן, חלק מהאנשים, אבל נשמח לשמוע את תגובתם.
ד"ר יובל ארבל
¶
בהחלט. פורסם. אני אשמח לראות מסמכים על דוחות שנעשו, עבודות של דיגום שנעשו לפני שנה והשנה. לא פורסמו הדוחות האלה. אנחנו יודעים שגם יותר מכספית, יש חומרים נוספים שנמצאו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני לא מבין. מה, העיקר לדבר? כתוב בתקנה 11(א) שהגורם המוסמך יכול לאסור אם התגלה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הוא יכול להחליט שהתחום האסור יהיה יותר גדול בגלל השפעה סביבתית. מה צריך לדבר על זה בכלל? זה כתוב במפורש.
ד"ר יובל ארבל
¶
נקודה נוספת, ופעם דווקא לטובת ארגוני הדייגים. בוטל שם, שבסעיף פרסום האזור האסור, פורסם שנמחק החלק שזה יפורסם לארגוני הדייגים. אני חושב שהדייגים צריכים לדעת באיזה אזור אסור, צריך לפרסם את זה עבורם גם, וגם צריך להיות מפורסם במשרד הבריאות. זה לא צריך להיות מפורסם רק באתר משרד החקלאות, צריך להיות מפורסם דווקא באתר משרד הבריאות, ובשני המקומות האלה בוודאי.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
חברים. אני פונה אליך. מי שמקבל את זכות הדיבור, תדברו באופן כללי לגבי התקנות. אל תיכנסו לרמות הסעיפים כי אנחנו עכשיו נתחיל בהקראה וכל אחד יש לו הערה בסעיף מסוים, אז שוב נחזור על הדברים. בואו נהיה ממוקדים כי אני רוצה להתחיל לעבור להקראה. יעקב פדידה, יושב-ראש נציגי דייגי הכנרת. בבקשה.
יעקב פדידה
¶
שלום. ב-2007 עשינו תוכניות בהסכמת משרד החקלאות להקים בית קירור במעגן הדיג טבריה, שייתן מענה לדייגים. משרד החקלאות אמר לי: יעקב, אתם ארגון הדייגים, תביא 100,000, אנחנו נשים את השאר. עד לרגע זה אין כלום, לא שמו. אנחנו רצנו, הכנו תוכניות, הבאנו וטרינרים, הכול היה בהסכמות, יש מלא התכתבויות וריצות, וכלום לא נעשה.
משרד החקלאות יודע לבוא, לתת לנו על הראש. אין תוכניות רב-שנתיות כמו כל משרד ממשלתי, לא ייתכן הגזירות האלה כל שני וחמישי שולפים לנו.
יעקב פדידה
¶
הכול שליפות. מאיפה? אני דוגמה, את הקרח אני מביא מהבית. יש לי מזווה בבית, שם בקבוקים עם מים, נהיה קרח, לוקח את זה לים. מאיפה אני אביא חשבונית? מאימא שלי?
יעקב פדידה
¶
שהם יתנו מענה, הם יכשירו וטרינרים שידאגו לכולם כי בטבריה זה לא הים התיכון. טבריה זה שני מוקדים של מעגנות, אפשר להקים שם את הבית קירור, רק שייתנו את ההסכמה. הם בורחים מאתנו כל הזמן.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני צריך לצאת ב-10:30. אם אתם רוצים משהו שאני אשמע, אז תהיו תכליתיים. ב-10:30 יש לי ישיבה שקשורה לקואליציה.
פואד נסאר
¶
כל הנושא הזה הוא קצת הזוי בעיני. פרופסור אבישי ברוורמן קבע בוועדה – תלכו תשבו עם פופו והנציגים, תגיעו להסכמות ותחזרו עם הסכמות. אני אישית לפני עשרה ימים או שבוע ימים פניתי למנהל האגף לדיג – בוא נשב נסכם לפני שנעלה לוועדת הכלכלה, בוא נסכם דברים – דחה אותי.
לענייננו, משרד החקלאות לא פעלו על-פי בקשת יושב-ראש ועדת הכלכלה דאז, פרופסור אבישי ברוורמן, ועל זה אני מוחה.
פואד נסאר
¶
קרה. למה, לא קרה? הם באים ועושים לנו את הסיבוב הזה. שנית, הייתה הצעה. אתם רוצים קרח נקי, טוב? מקובל עלי. תציבו בכל מעגנה מכונת קרח.
אני דייג קטן, יש לי סירה של שישה-שבעה מטר, אני אשים מכונת קרח? איפה אני אשים מכונת קרח, אדוני? בכל מעגן דיג המים זה של המדינה וכולם שותים מהם. פתאום זה הגיע לדייג המסכן הזה, הארור הזה. הם רוצים שהוא ינפיק להם כל מיני תעודות? מה השטויות האלה?
דוד ביטן (הליכוד)
¶
יש לי הצעה. מי פה ממשרד החקלאות? במקום לכתוב שיציג תיעוד או רישום, מה זה רישום? רישום זה דבר שהוא יכול לכתוב מה שהוא רוצה. צריך לכתוב סעיף פוזיטיבי, במובן זה שהקרח צריך להיות קרח נקי, והמנהל יהיה רשאי לנקוט פעולות במידה והוא מגלה שזה לא כך. הפוך. במקום לכתוב - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
נראה לי יותר סביר לעשות את זה בצורה כזאת. נראה לי שבנושא של הקרח יש משהו במה שהם אומרים, זה צריך להיות בצורה שונה. לכתוב שהקרח צריך להיות – לא יודע איך לכתוב את זה – נקי.
מרב תורג'מן
¶
תקנה 2(5): בכלי השיט מצוי מיתקן קירור או מקרר חשמל או מצויה בו כמות קרח מספקת לכיסוי שלל הדיג היומי וצינונו;
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אתה לא איתי. בשיטה שאני מדבר, זה לא משנה מאיפה אתה מביא את הקרח. משנה שהקרח נקי ולא מזוהם, זה הכול.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
המנהל יהיה רשאי לנקוט בפעולות. זה עדיף מאשר להביא קבלות. נראה לך שדייגים יכולים להביא קבלות וחשבוניות? נו באמת. הם לא פרופסורים, אין להם בית קפה שהם צריכים לעשות רישום בקופה.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
ד"ר משה רפאלוביץ. אני מבקש שתי הערות ואולי עוד רבע הערה בסוף. אל"ף, אנחנו מודים על הדיון פה בוועדה כי אנחנו שמענו על התקנות רק דרך הדיון בוועדה. לא הביאו את זה בכלל לידיעתנו, לא הייתה התייעצות אתנו למרות שהטילו עלינו חובות כאן בתוך החוק הזה, שלא ברור איך רשויות מקומיות בכלל יכולות לעמוד בזה.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
יש שני סעיפים. הראשון הוא סעיף 15 שמדבר על זה שאם עשו דיג באזור שהוא אסור לדיג, הרשות המקומית עכשיו צריכה לקחת את הדגים האלה, לפנות אותם למתקן כילוי, ולשאת בהוצאות של הדבר הזה. פתאום, אם מישהו עשה עבירה, הרשות המקומית צריכה לשלם על הכילוי הזה ולדאוג למתקנים. העברה למתקן כילוי זה לא דבר פשוט.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
פה מטילים הטלה חדשה על הרשות המקומית בלי שיש לה בכלל אמצעים לעשות את זה, בלי שמדברים עם מרכז שלטון מקומי.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
מה זה שייך, אני לא מבין. קודם כול צריך לפנות את הפגרים. לגבי מי נושא בעלות, תשבו עם משרד החקלאות. התקנה לא מתייחסת לכסף, התקנה מתייחסת לבעיה. אני לא מבין את ההיגיון הזה.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
אל"ף, אנחנו לא מפנים פגרים ממקומות פרטיים. פה מדובר על אדם שעשה עבירה, ייכבד משרד החקלאות ויטיל עליו את האחריות לפנות את זה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה לא עניין של כסף פה. זה עניין של מי אחראי לבצע. מה רצית, שיבוא משרד החקלאות ויפנה?
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
יש חברות שזה התפקיד שלהן, לעשות פינוי של פסדים. החברות האלה נותנות שירותים גם למשרד החקלאות וגם לרשויות מקומיות. כשמשרד החקלאות מחליט שצריך לפנות פסדים, זו החלטה מאוד נבונה וחשובה, ייקחו חברה כזאת – יש חברה שזה התפקיד שלה, יש לה רכבים שהם אטומים, שיכולים להוביל את הדגים האלה, יודעים לאן לקחת אותם, יש להם הסכמים עם תחנות כילוי. רשויות מקומיות אין להן את כל זה.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
לא יודע מי מפנה היום. אנחנו לא מכירים את זה בכלל. בוודאי לא רשויות מקומיות. למישהו יש תשובה מי מפנה היום?
ד"ר יאיר וויס
¶
ד"ר יאיר וויס, ארגון הרופאים הווטרינרים, חיפה. מה שקורה היום, שאגף הדיג הוא זה שבפיקוח בדרך כלל תופס את הדיג הבלתי חוקי שנעשה במקומות אסורים. הם, את הסירה, קנסות וכל הדברים למי שעשה את זה, מטילים, והם אלה שאחראים על הפינוי.
ד"ר יאיר וויס
¶
אגף הדיג הוא זה שלוכד והוא זה שמטפל, הוא גם מטיל עליהם קנסות, הוא גם אם צריך מחזיק את הסירה ולא מחזיר. יש לו אמצעים חוקיים.
ד"ר יאיר וויס
¶
הפינוי עצמו, אני לא יודע מי עושה את זה פיזית אבל הם אלה שמטפלים בנושא. בוא נשמע אותו.
חגי נויברגר
¶
זה לא מדויק. חגי נויברגר מאגף הדיג. במקרה שיש עבירה על פקודת הדיג, ואני מדבר על עבירות של דיג – לא קשור לשירותים וטרינרים – נתפסים "הפירות האסורים", לצורך העניין הדגים שדגו אותם בצורה אסורה. ואז, או שהם נמכרים במכרז והכסף הולך לקופת המדינה, או שאם לא הוחזקו בתנאים נאותים, מבקשים מהשירותים הווטרינרים המקומיים אישור שהדגים האלה תוחזקו בשמש, והם נזרקים.
שמעון אזולאי
¶
אדוני היושב-ראש, אנשים לא מעודכנים מה קורה. עד היום, כשיש להשמיד סחורה, יש משאית מיוחדת סגורה, שבאה.
שמעון אזולאי
¶
אני יודע שבפתח תקווה יש מקום מיוחד ומכונית מיוחדת. אם סחורה הגיעה אפילו מחו"ל, מנתב"ג, במצב לא טוב, מעמיסים את זה לאוטו הזה, הוא נסגר הרמטית, מלווים שני וטרינרים שלא יגנבו מהדגים וימכרו אותם בדרך ויסכנו את הציבור, ויש שם מטמנה מיוחדת, שופכים את זה, ושופכים על זה כלור.
אודליה אסולין דגני
¶
אנחנו מדברים פה על היבטים של בריאות הציבור, לא דיג לא חוקי. אנחנו מדברים פה על פינוי של פגרים. יש תקנות משנת 81', תקנות מחלות בעלי חיים (פסדים), שמטילות את החובה הזאת על רשות מקומית לדאוג לנקודות איסוף ולדאוג לפינוי של הפגרים והטמנתם באתרי הטמנה. כאשר ידוע מי הבעלים של אותו בעל חיים, אז אפשר להשית עליו את ההוצאות. כאשר לא ידוע, כתוב שזה על חשבון הרשות.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אבל מי גובה את ההוצאות? נגיד הרשות משיתה את ההוצאות על הבעלים, מי גובה את ההוצאות? אתם.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אבל אומר לך ד"ר רפאלוביץ, אני לא יודע מי מפנה ואת אומרת שמ-81' יש תקנות שמחייבות את הרשות בפינוי. הוא אומר לך, אני לא יודע מי מפנה.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
ברשותך. כשיש בית מטבחיים ויש בו פסדים, בעל המשחטה או בעל בית המטבחיים, הוא אחראי לפנות את זה לפי כל התקנות. לא הרשות המקומית מפנה לו את זה.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
אבל את הדגים האלה לא תופסים במקום שהוא ניטרלי. את הדגים האלה תופסים אצל מישהו שהוא הבעלים של הדגים.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הם צריכים לשבת איתם על ההוצאות, משרד החקלאות. תוכל להצהיר הצהרה לפרוטוקול שהם ישבו איתם וזהו.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
לא, אני מתייחס לנקודה עקרונית, אדוני. זה דבר עקרוני, זה לא הניסוח. הטילו את האחריות לבדיקת הדגים ביציאה מהמעגן על רופא מקומי. רופא מקומי, הכוונה בתקנות כמו שכתבו אותן זה רופא של רשות מקומית. רק אנחנו יודעים באיזה שעות הדייגים פעילים, הם לא פעילים בשעות העבודה של הרשויות המקומיות. מדובר על 3:00 ו-4:00 ו-5:00 בבוקר. לא באו אתנו בדברים מי יהיה הרופא שיהיה שם, מה יהיה מקור המימון שלו.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
היום, בחלק מהמקומות יש מתקני מיון לדגים או מחסני קירור לדגים, והמחסנים האלה מעסיקים רופא וטרינר על חשבונם והוא עושה את העבודה. פה הכניסו דבר חדש שלא מתכתב ולא מדבר בכלל עם חוק המזון החדש שנחקק אך לפני פחות משנה, והטילו אחריות פה על הרשויות המקומיות בלי שיש איזשהו שיפוי לדבר הזה. לא באו אתם בדברים בכלל.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
הדבר האחרון, אני רוצה להצטרף למה שאמר חבר הכנסת ביטן לעניין הקרח. איכות הקרח היא דבר מאוד-מאוד חשוב, מאוד חשוב כי הוא משפיע ישירות על איכות הדגים מבחינה מיקרוביאלית, אבל אי-אפשר להטיל על הדייגים, אני מכיר מקרוב מה זה דייג.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
נכון. וצריכה להיות שם חובת בדיקה של משרדי הממשלה, של הקרח הזה, לדעת איזה סוג של קרח יש שם, בדיקות תקופתיות, ואז מי שחורג אפשר להעניש אותו.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני שואל האם במרכזים שמספקים את הכמות הרצינית של הדיג, שהדייגים מרוכזים בהם - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
חברים, אני שואל שאלה כדי להבין. משרד החקלאות, אם בכל מקום יש בית קירור, פותרים את כל הבעיות האלה?
פואד נסאר
¶
זה לא עניין של בית קירור, אדוני. בית קירור, משרד החקלאות, זה יהיה החלום המיליון שלי אם יעשו דבר כזה. מכונת קרח הם לא ישימו לך, אז יעשו בית קירור?
אדוני, יש ככה. נתחיל מאילת – אילת מנפיקה המון דגים. זה שמספרים פה סיפורים, אנחנו פה האורגינליים ויש לנו הכול מתועד. אחר כך אשקלון זה נמל גדול, יש המון דייגים שם שהם מקופחים על-ידי משרד החקלאות, יש את אשדוד שהוא מקום רציני ויש שם כלובים, שבמקום שיחפשו את הכלובים מחפשים אותנו.
פואד נסאר
¶
בתוך הנמל, אדוני. ברוע של הרוע של הרוע של המים המסוכנים והמזוהמים, מסתכלים עלינו ומשם משתמשים במים לעשות קרח, הם, מותר להם.
פואד נסאר
¶
אדוני, תן לי להמשיך בבקשה. אני שמעתי פה, והתחלתי להתהפך, והדייגים שנפטרו, הזקנים שלנו, מתהפכים בקברם כששומעים פה כל מיני שטויות.
אני נותן לכם פה את האורגינל, אני מוכן להצהיר לכולם. משרד החקלאות לא עושה כלום. אני זה שמפרסם כשיש איזה זיהום בים. אני מוציא הודעה לדייגים לא לצאת לים, שלא "יבלפו" פה את אף אחד. והכול מתועד. אני מפסיק את הדגה. למה? אני לא רוצה רוע לציבור. הם רוצים לשמור על הציבור?
פואד נסאר
¶
אני, יש לי מוקדים בכל הארץ, אדוני, 24 שעות, מודיעים לי – יש ככה, יש ככה – אני ישר מוציא הודעה, דייגים לא לצאת לדיג.
זה לא משרד החקלאות ולא משרד הבריאות, אדוני. זה אנחנו, ארגון דייגי ישראל עושים את זה, לטובת הציבור.
פואד נסאר
¶
במקום שהם יעשו את העבודה הזאת, הם ישנים בבתים שלהם, אדוני. אנחנו שעושים את זה. למה? הדייג המקצועי, הוא 24 שעות נמצא בים. אין דבר כזה שהוא לא נמצא בים.
פואד נסאר
¶
אילת, אשקלון, אשדוד, יפו, אלה מקומות מרכזיים. יש גם ביניהם. יש לך את הרצליה, ג'יסר א-זרקא, חדרה, אולגה.
פואד נסאר
¶
כן, זה יחד. אדוני, אתה מגיע עד טבריה עם זה. וטבריה, אנשים מגיעים לטבריה, מסתכלים במחשבה. לא, טבריה ענקית ויש לי שם 100 דייגים.
פואד נסאר
¶
לתקנות, אדוני, אני מבקש לדחות את זה על הסף. שישבו אתנו איך שברוורמן ביקש. שישבו אתנו, שלא יעשו לנו בלופים, אבל תנחה אותם שישבו אתנו איך שצריך. דיון אחד בלבד, וגם יש פה שקר בדיון הזה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
מה שהיה בדיון הקודם – מה לעשות, הייתה הכנסת התשע-עשרה – והדיונים אתך וההחלטות שם, ברוורמן שביקש מהם, ביקש בתקווה שזה יחזור אליו באותה כנסת. אבל עכשיו אנחנו בכנסת העשרים, אז מה לעשות, המגמה היא לאשר את התקנות, לתקן אותן במקסימום האפשרי, לפשט אותן כמה שנוכל, פחות משפטיזציה, יותר פשטות, כי אנחנו יודעים במה מדובר.
ואני שמעתי דברים מאוד חמורים מפיו של מר נסאר לגבי הזיהום, במיוחד לגבי אשדוד, והכלובים שנמצאים במקום, בנמל. ואני, אם הייתי איש משרד החקלאות ושומע את הדברים האלה – להגיד את זה במלים פשוטות – לא הייתי ישן בלילה.
אודליה אסולין דגני
¶
אדוני, התקנות האלה נועדו בשביל לתת סמכויות כאלה, אותן סמכויות של פרסום, של הכרזה.
אודליה אסולין דגני
¶
אותן אמירות לגבי פרסום לציבור, לגבי הכרזה, זה בדיוק הסמכויות שהתקנות האלה אמורות להקנות למשרד החקלאות, מה שאין היום. יפה שמפרסמים - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אודליה. אני, כשר חקלאות, כמשרד החקלאות, רואה ורוצה לעשות, אני לא אחכה לתקנות. אני גם אוכל לפעול על-פי הסמכות. זה לא מוסיף רבות להתנהלות הענף במשרד החקלאות.
חברים, אני עובר להקראה ולתקנות. אני אומר – ושוב, אודליה ומשרד החקלאות – אנחנו נחתוך ונעגן ונלך לכיוונים שנגמור את זה.
חיים חג'ג'
¶
סליחה, כבוד היושב-ראש, שתי נקודות. חג'ג' חיים, דייג מאשדוד, סירת דיג חופי, סירה קטנה. יש פה שתי תקנות שהציבור לא יכול לעמוד בהן, וגם אם התקנות יעברו אני אומר לך בוודאות, אף דייג במדינת ישראל לא יעמוד בהן ולא יקיים אותן כי זה פשוט לא מציאותי. דייג עם סירה קטנה של שישה-שבעה מטרים - - -
חיים חג'ג'
¶
תקנה אחת למשל שמחייבת את הדייג לאישור וטרינר. דייגים קטנים עם סירות קטנות, אין להם שעה. הוא יכול להגיע ב-2:00 בבוקר, ב-3:00 בבוקר, 4:00, אין שעות. עכשיו הוא מגיע, מאיפה הוא מוצא וטרינר? הוא מביא שלל בממוצע - - -
חיים חג'ג'
¶
כן. והבית מסחר, יש לו וטרינר משלו. אין מציאות כזאת שדייג יביא וטרינר ב-4:00 בבוקר. השלל שלו, בממוצע - - -
פואד נסאר
¶
חיים, אתה מטעה אותו, לא נכון. אדוני, הדגים נשלים מהמים בלילה, בסירה כשהם בלב ים יש קרח, תמיד לדייגים יש קרח, גרגירי קרח שאנחנו קונים מה"דלאל". לוקחים אתנו כמה קלקרים, יש לנו דגים, אנחנו שמים ושומרים. אם אנחנו עובדים כל הלילה, מגיעים בבוקר, כל הדגים עם קרח. אחר כך מכניסים את זה לסוחר. הסוחר, יש לו את הווטרינר, זה בעיה שלו. אני את שלי עשיתי מהסירה עד לסוחר שנמצא – עם קרח, מכוסה בקרח – והם ישר מכניסים את זה לקירור שלהם.
חיים חג'ג'
¶
נקודה שנייה שהציבור לא יכול לעמוד בה זה הנושא של רכב קירור. הבן-אדם מביא ארגז, הממוצע שהוא מביא - - -
חיים חג'ג'
¶
כל בעלי הסירות הקטנות, השלל שלהם הוא משהו בממוצע של 400–500 שקל, ממוצע בכל הארץ. מאיפה הוא יביא עכשיו רכב קירור שיביא לו מהנמל וייקח לו את ארגז הדגים הזה לחנות?
חיים חג'ג'
¶
אני אגיד לך מה עשינו - דרך אגב, כמו בכל העולם, והייתי באירופה בהרבה מקומות, ובכל העולם זה ככה – הדייגים מחויבים לקחת אתם קרח. אני מגיע לאוטו, שם את הדגים בקלקר, שם עליהם קרח, נוסע בדיוק חמש דקות לבית מסחר שנמצא מעבר לכביש, מוריד לו את זה, הכול קר, מצונן, והוא יש לו וטרינר. זהו.
אבל אני, ב-4:00 בבוקר, מאיפה אני אביא רכב קירור שייקח לי את הארגז הזה שעולה 400 שקל, רק ההובלה תעלה לי 300 שקל ב-4:00 בבוקר.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
בסדר. אין בעיה. אנחנו בכל זאת מתכנסים להקראה ולוקחים כמובן את ההערות ששמענו כאן בחשבון, וננסה להתקדם, מה לעשות. אודליה. ואני מבקש, כל הדייגים, כל בעלי העניין, תהיו מפוקסים.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
נגיב סעיף-סעיף ונתקדם ונאשר. אבל, בסעיפים שאין לנו מה להגיד, לזרום. תרכזו את הכוח איפה שיש לכם מה להגיד. גברתי. פרשנות – פרק א'.
אודליה אסולין דגני
¶
"בתוקף סמכותי לפי סעיפים 22(א) (5א) ו-(14), ו-28(א1) לפקודת מחלות בעלי חיים [נוסח חדש], תשמ"ה -1985 (להלן – פקודת מחלות בעלי חיים), ולפי סעיף 9 לפקודת הדיג, 1937 (להלן- פקודת הדיג), ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 21א לחוק יסוד הכנסת, וסעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן – חוק העונשין), אני מתקין תקנות אלה:
פרק א'
¶
פרשנות
הגדרות
בתקנות אלה -
"גורם מוסמך" - כל אחד מאלה או מי שהוא הסמיכו לכך בכתב:
המנהל הכללי של המשרד להגנת הסביבה;
המנהל הכללי של משרד הבריאות;
מנהל החברה הממשלתית לחקר ימים ואגמים לישראל.
"דיג" - שליית שלל דיג ממקווה מים, לרבות איסופם מן החוף, בין שהם חיים ובין שהם מתים, למעט דיג לצריכה עצמית;
"דיג לצריכה עצמית" -– שליית שלל דיג שמשקלו הכולל אינו עולה על 20 ק"ג והוא מיועד לצריכה עצמית בלבד;
"המנהל" – מנהל השירותים הווטרינריים במשרד או מי שהוא הסמיכו לעניין תקנות אלה;
"המשרד" – משרד החקלאות ופיתוח הכפר;
"זיהום מים" - כהגדרתו בסעיף 20א לחוק המים, התשי"ט – 1959;
"מי ים נקיים" – מים טבעיים, מלאכותיים, מטוהרים או מליחים, שאינם מכילים מיקרו-אורגניזמים, חומרים מזיקים או פלנקטון ימי רעיל בכמויות אשר עלולות לפסול את הדגים למאכל אדם;
"מקווה מים" – כל אחד מאלה: ים, נחל, אפיק מים, אגם, מאגר מים, פארק דיג ובריכה למעט במשק חקלאי לגידול דגים;"
אודליה אסולין דגני
¶
"מי שתייה" - כמשמעותם בפקודת בריאות העם, 1940;
"מקווה מים" – כל אחד מאלה : ים, נחל, אפיק מים, אגם, מאגר מים, פארק דיג ובריכה למעט במשק חקלאי לגידול דגים;"
סליחה, זה כבר הוקרא.
" "קרח" – צורתם המוצקה של מי שתיה או של מי ים נקיים שאינם מי נמל שהוקפאו בכלי השיט וללא תוספת חומרים משמרים;
"רישיון" – רישיון שניתן לפי פקודת הדיג;
"שיווק" -העברה לאחר בכל אחת מדרכי ההעברה;
"שלל דיג"- בעלי חיים החיים במים, למעט יונקים ימיים."
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אנחנו הקראנו את פרק א', שזה פרשנויות. מהדיון המקדמי שקיימנו כאן, התייחסנו לכמה נקודות. אני מציע שניתן את הדעת ונתמקד בהקראה נוספת בהגדרות שעלול שיהיה להן השלכות על הסעיפים השנויים במחלוקת. לשם דוגמה, "קרח". קרח כאן, הגדרתם את זה. אני מדגיש וחוזר על זה כדי שאתם הדייגים תקשיבו, שלא תגידו: וואלה, לא הבנו, הקריאו וזה עבר. שהדברים יהיו ברורים, ואם ישנם דברים שאני לא הצלחתי להבין, בעזרתכם נוכל להבין את כל התמונה.
כתוב: " "קרח" – צורתם המוצקה של מי שתיה או של מי ים נקיים שאינם מי נמל שהוקפאו בכלי השיט וללא תוספת חומרים משמרים".
שמעון אזולאי
¶
אדוני היושב-ראש, לגבי זה, המילה הזאת שאמרת עכשיו – שאינם מי נמל – בנמל מותר לגדל דניסים שכל היום מאכילים אותם אנטיביוטיקה, ומדחף של אוניה שעוברת, שנכנסת ויוצאת, ממלא את הזימים שלהם בבוץ, כשהבוץ חודר להם לדם.
שמעון אזולאי
¶
נכון. אז מה, משרד החקלאות איפה? איפה משרד הבריאות? איפה? רק על דייגים שיש להם סירה של חמישה מטר.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הכלובים דבר לא נכון, בלתי חוקי, מביש. אבל זה לא אומר שאנחנו בהגדרת ה"קרח" לא צריכים להוציא את זה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
לא. צורתם - מי שתיה או מי ים. מי ים לא ראויים לשתייה. אנחנו נותנים לך יותר מרחב, אנחנו באים יותר לקראתך.
פואד נסאר
¶
נכון. אנחנו מדברים על הדיג החופי. הדיג החופי, כולם לוקחים מים מהנמל, מקפיאים אותו. מכמורתנים, הם חייבים לקחת, זה ספינות ענקיות, הם חייבים לקחת מי ים, הם נשארים ימים ולילות בים. זה שני דברים שהם לחוד. אני מדבר פה על דיג חופי.
פואד נסאר
¶
לא, תפרידו. הם לא מבינים מה זה דיג חופי ומה זה דיג אחר. דיג חופי זה סירות עד שבעה מטר, תשעה מטר. כמו שאמר החבר, אם אתה שם עוד בן-אדם, הסירה עושה ככה. הם רוצים שנשים מקררים. איפה השיקול דעת?
פואד נסאר
¶
אני מתמקד. המים צריכים להיות נקיים, ונגמר העניין. אבל לא מים מהנמל, אתה צודק. גם לא לגדל דגים בנמל, אתה עוד יותר צודק.
מרב תורג'מן
¶
אני רוצה לסבר את אוזנך. אתה רשאי לקחת מי שתיה. אם בחרת לקחת מי שתיה, מה טוב, אבל לצורך שיטת דיג אחרת אתה גם רשאי לקחת מי ים נקיים שאינם מי נמל.
פואד נסאר
¶
סליחה, למה אתה מפריע? אתם לא מבינים. היא הקריאה כמה דברים, ואני מסכים אתך שאני צריך להיות מפוקס.
איך אני אבדוק את המי ים עם כל המגנזיום וכו'? אני אשים דוקטור לכימיה שיבדוק את המים? מאיפה אני אבדוק?
פואד נסאר
¶
את ביקשת פה כמה דברים ואני מבקש, אדוני, לעמוד על זה. היא ביקשה כמה דברים שיהיו נטולים מהמים. איך אני עושה את הבדיקה? אני כולי דייג אנאלפבית, איך אני אעשה את זה? אני דוקטור לכימיה?
דוד ויצמן
¶
יש לי השגה לגבי זה. שליית דגי מגדלי הדגים והדייגים, זה אותו זמן, זה אותו הליך, אותו דבר הכול. אני רוצה ומבקש מהם, נראה את משרד החקלאות שהכללים האלה שהם מדברים יחולו גם על - - -
אודליה אסולין דגני
¶
אנחנו הפצנו לאחרונה להערות הציבור טיוטת תקנות בנושא של גידול דגים במשקי דגים. לכן, בעצם התקנות האלה מתייחסות לדיג כהגדרתו פה בתקנות ולא לגידול דגים במשק חקלאי, כולל בחווה ימית, הכלובים האלה שציינתם.
דוד ויצמן
¶
לגבי המים, אני חושב שקודם תיקחו את איכות הסביבה לגבי המפעלים ותאכפו אותם, אחר כך תבואו לאכוף לגבינו.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אודליה, יש לי שאלה. מי ים נקיים, הגדרתם. איך הבן-אדם צריך לעמוד בלהבין את ההגדרה הזו? אני תהיתי כשאני קורא את זה.
ד"ר נדב דוידוביץ
¶
ההגדרה נלקחה מהדירקטיבה האירופאית, לא עשינו שינוי. הכוונה בהגדרה היא לא שהדייג יעשה בדיקות כימיות מהסירה, אלא קרה בתום לב שהוא השתמש במים מזוהמים, זאת לא הייתה הכוונה. הכוונה שבמודע הוא השתמש במים שהם נקיים – אם מדובר על מי שתיה, מי מקורות, מים נקיים, ואם מדובר על מכמורתנים שיכולים לייצר קרח בים הפתוח, לא בתוך הנמל, ממי ים, שהוא יעשה את זה מאזור שהוא לא - - -
מרב תורג'מן
¶
אני לא יודעת מה זה מי ים נקיים. אני מניחה גם, כמו שאתה אומר, שהדייגים לא יכולים לעשות את הבדיקות האלה, אז על אחת כמה וכמה הם לא יכולים לדעת מהם מי ים נקיים. אפשר להגדיר באמת לקיחת מים ממרחק מסוים מחוף או - - -
ד"ר נדב דוידוביץ
¶
- - וניסינו להגיע לאיזושהי הבנה וניסינו לחפש מקורות אחרים לגבי מרחק מהחוף, אבל לא מצאנו. זאת הגדרה שנלקחה מהדירקטיבה האירופאית, היא לא מתייחסת למרחק כי גם במרחק קרוב לחוף, במקרה וספינה – נשפך נפט, קרה איזשהו זיהום – זה יכול להיות גם קרוב לחוף.
אודליה אסולין דגני
¶
הכוונה אם הם נקיים באזור הדיג, שהמכמורתן יכול לשאוב ולהקפיא כדי להשתמש בהם כקרח בעצם. זה מקור הקרח. ההגדרה של "מי ים נקיים" נוספה כדי לאפשר לדייגים לא להשתמש רק במי שתיה אלא גם לאפשר להם להשתמש במי ים נקיים, בדיוק לאותם מכמורתנים שיש להם את הכלים האלה על כלי השיט. הם יוצאים לתקופה יותר ארוכה ואין להם את האמצעים, זאת אומרת במקום לקרר.
לאה ורון
¶
רציתם להקל על הדייגים אבל מהיכן ידע דייג אם המים אינם מכילים מיקרואורגניזמים או פלנקטון ימי רעיל? מהיכן הוא ידע את זה?
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
כל זה מיותר. אנחנו יודעים, ים זה ים. מים זה מים מתוך הים. מאחר שבסוגיית הקרח אתם שם התעקשתם והגדרתם שאינם מי נמל, אז יפה מאוד. ההצעה צריכה להיות – מי ים נקיים זה מי ים שאינם מי נמל.
מרב תורג'מן
¶
לא צריך להגיד את זה. ברגע שאתה קובע שאינם מי נמל, פשוט יכול להכניס את המלים האלה "שאינם מי נמל".
ד"ר לילך צדיק-וייס
¶
ד"ר לילך צדיק, משרד הבריאות. לגבי מי ים נקיים, זה לא מספיק שהם לא מי נמל מאחר שיכול להיות זיהום ים גם במקומות אחרים.
ד"ר לילך צדיק-וייס
¶
אבל עדיין צריך להגביל את זה שלא ייקחו משם. זה לא מספיק שזה סגור. צריך לאסור את זה.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
אני מבקש הצעה, אדוני. אפשר לכתוב שם שהמים האלה, מקורם לא באזורים אסורים לדיג, ואז זה פותר את הבעיה. אם יש אזור שהוא מזוהם אז הוא אסור לדיג.
פואד נסאר
¶
ברגע שההגדרה שונתה, אז גם הרישיון הזה בטל לחלוטין. אם העניין של הרישיון לא בטל, כאילו לא עשינו כלום, אדוני.
מרב תורג'מן
¶
זה עניין טכני. זה עבר לסעיף ההגדרות, מתוך עניין טכני לחלוטין. פשוט בכל מקום בתקנות היה כתוב רישיון לפי פקודת הדיג או רישיון דיג, אז בחרנו לקבוע שזה רישיון ולהכניס את זה לסעיף ההגדרות. זה עניין טכני לחלוטין.
פואד נסאר
¶
תקשיבו רגע לעניינים מקצועיים. אדוני, מה הכוונה? הכוונה היום, בא פקיד הדיג הראשי, אומר לך: אני לא צריך את התקנות, איך שההצעה. הוא בא, דרש תקנות פה - -
פואד נסאר
¶
- - ובחוץ הוא אמר, אני מפעיל נוהל. הוא יעשה אותו דבר. בתקנות ככה, אני מפעיל את הנוהל, אני רוצה את הרישיון הזה. למחוק את זה. אדוני, זה מה שעשה קודם עם איתן כבל.
מרב תורג'מן
¶
עוד הערה קטנה להגדרה "קרח". אם כך, צריך להוריד את המלים "שאינם מי נמל". המלים מיותרות כי הרי הגדרנו "מי ים נקיים". אודליה.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
הערה אחרונה להגדרה של "שיווק". אני חושב שההגדרה של "שיווק" צריכה להתייחס מבתי הקירור ואילך ולא מהסירה לבית הקירור.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
אני אומר שההגדרה של "שיווק" צריכה להיות מבית הקירור ואילך, עד הצרכן. אני חושב שדייג שנוחת על החוף ב-2:00 בלילה ומוריד שם את הכמה קילו דגים, אם הם מכוסים בקרח ומגיעים למחסן הקירור כשהם מכוסים בקרח, זה עונה על הבעיה. גם אין שם רופא וטרינר שהוא יכול לפגוש – למיטב ידיעתי לפחות.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני אשאיר את ההגדרה הזאת, אני אחזור אליה. נראה איך אני מתקדם. האם יש הערות נוספות?
ד"ר לילך צדיק-וייס
¶
בתור משרד הבריאות אנחנו לא מוכנים לשינוי הזה. השינוי הזה משנה את כל הקונספט, ומאוד חשוב לנו שהפיקוח הווטרינרי יתפוס את הכול.
פואד נסאר
¶
סליחה. אדוני, היא מתנגדת, גם פעם שעברה היא התנגדה. היא רוצה שהדייג עם עשרה קילו יבוא לחפש מיון. איזה מיון, על מה מדברים? שיצמידו בכל מעגנה, בכל מעגן, תחנת מיון 24 שעות, ככה הדייג יעלה מהרציף.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הבנתי. מרב, גברתי המנהלת, מה שאנחנו עושים זה ככה. אנחנו מעמידים להצבעה את פרק 1 של פרשנות ההגדרות.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
תנו לי להתקדם לפי מה שאני רואה מול העיניים. כשנגיע לסעיף, תגידי. אחרי ששמענו את כל ההסתייגויות, אני מעמיד את פרק א': פרשנות, להצבעה, למעט, ואני מסייג בשלב זה את הגדרת "שיווק", אני מוציא אותה מהאישור, נחזור לכך אחרי זה. שאר הדברים, אני מעמיד אותם להצבעה, בכפוף לשינויים שאני אציין אותם: מי ים נקיים, לפי ההגדרה ש - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
באזור אסור לדיג, כאמור בתקנה 11. בהגדרת "קרח" אנחנו מוחקים "שאינם מי נמל". נכון? יש לנו עוד תיקונים?
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
כפי שאמרתי, אני מעמיד את זה להצבעה, בכפוף לתיקונים שהוזכרו, ולמעט הגדרת "שיווק" שנחזור אליה בהמשך. אני מעמיד את זה להצבעה.
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני מאשר את זה. פרק א' אושר כפי שהקראנו ולמעט ההגדרה שנחזור אליה. עכשיו עוברים לפרק ב'. אנחנו נקריא את סעיף 2 ואחרי שנקרא את סעיף 2 שהוא חשוב, חשוב מאוד, תתרכזו, אם יש תיקונים ודברים שצריך לעגן אותם. אודליה, בבקשה. סעיף 2, פרק ב'.
אודליה אסולין דגני
¶
"החזקת שלל דיג בכלי שיט
לא יחזיק אדם בכלי שיט שלל דיג אלא בתנאים אלה:
בכלי השיט ישנו אזור ייעודי לקליטת שלל דיג ולמיונו (להלן- אזור הקליטה);
אזור הקליטה מוגן מפני חשיפה לשמש, אבק וזיהום סביבתי מכל סוג שהוא, והוא בנוי כך שיש בו אמצעי ניקוז המבטיח ניקוז יעיל של מים אל מחוץ לשטחו;
האזור שמוחזק בו שלל הדיג נקי, ומבנהו מונע מגע של שלל הדיג עם מי שיפוליים כהגדרתם בתקנות הנמלים (מעגנות), התשע"א-2010, שפכים, עשן, דלק, שמנים, גריז וכל זיהום אחר העלול לפגוע בבריאות הציבור;
המשטח הבא במגע עם שלל הדיג עשוי חומר אל - חלד וניתן לניקוי וחיטוי בנקל;"
פואד נסאר
¶
מחר ישאלו אותי מאיפה קנית את החיטוי הזה, ממה הוא עשוי. אני רוצה להיות מכוסה, מה זה חיטוי.
יעקב פדידה
¶
מה זה בנוי כך שיהיה אזור ניקוז, לא ניקוז. אין אפשרות לדבר כזה בסירה. הסירה כולה בגודל בין חמישה מטר לשבעה מטר גג. איפה תשים מתקן כזה? שאלתי את משרד החקלאות.
אברהם רומנו
¶
כבר אמרתי, מכמורתן. שם עובדים ארבעה אנשי צוות. על משטח נירוסטה הם יפרקו את הרגליים, את הראש, את הידיים, אף אחד לא יעמוד בים מתנדנד על משטח נירוסטה. עץ אורן, אפשר לנקות אותו, אפשר לשטוף אותו, אפשר לעשות הכול.
אברהם רומנו
¶
אני לא סגן. אמרתי "זקן". כל מיני חבר'ה שעשו סיפונים מכל מיני חומרים, אנשים החליקו, שברו רגליים כי כל הזמן שוטפים עם מים - -
אברהם רומנו
¶
- - ואי-אפשר לשים סיפון אל-חלד. לעולם לא. אם היא הייתה על ספינה, אני מוכן להוציא אותה על ספינה מסיפון עץ והיא תשבור את הראש. זה רעיון שהיום רוצים להרוג אותנו, שייקחו נשק.
ד"ר יובל ארבל
¶
אף אחד לא מדבר על נירוסטה. הדייגים חושבים שמדברים על נירוסטה. כתוב "חומר אל-חלד". חומר אל-חלד זה לא נירוסטה. זה יכול להיות גם פיברגלס, לצורך העניין, כך אני מבין את זה.
חגי נויברגר
¶
דיברו על חומר נירוסטה. נירוסטה זה באמת חומר יקר אבל יש גם אלומיניום ארוג, ולא הכוונה שכל הספינה תהיה מזה. איפה שהדגים מונחים, אם זה לצורך העניין מאלומיניום ארוג - - -
חגי נויברגר
¶
גם קרש חיתוך מעץ בבית, אחרי כמה זמן מחליפים אותו כי הוא סופג את כל החיידקים ואת כל מה שיש בפנים.
ד"ר יאיר וויס
¶
אני בטוח שהמטרה היא ליצור חוק שייטיב, וכל העולם יכול לעמוד בו. סירה, לצערנו, לא יכולה להיות מנירוסטה. פלסטיק, שהוא חומר אל-חלד אבל לא פלדה, פלסטיקים הולכים בתעשיית המזון, הולכים בעופות, הולכים במשחטות הכי מפוארות והכי מתקדמות בארץ. אני לא מבין למה נירוסטה דווקא, מה רע ב - - -
ד"ר לילך צדיק-וייס
¶
המטרה שלנו זה כמו שנאמר, חומר שאפשר לנקות אותו בקלות ושהוא לא סופג זיהום, גם פלסטיק זה בסדר גמור.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
אדוני, מה שצריך להיות כתוב שם, כמו במפעלי מזון אחרים, זה צריך להיות חומר שהוא לא סופג וניתן לניקוי וחיטוי בקלות. זה כולל גם משטחי עץ שהם צבועים היטב, ומכיוון שהספינה עומדת פעם בשנה לרישיון, במסגרת הרישיון יבדקו גם את זה, ולראות שהספינה היא שלמה ותקינה.
זה יכול להיות פיברגלס, זה יכול להיות עץ, ובתנאי שהם שלמים. פיברגלס שהוא לא שלם, הוא מסוכן מאוד, אבל פיברגלס שהוא שלם ותקין, אין בעיה אתו. רק היה צריך לבדוק את זה קודם.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
תכיני לי נוסח בהתאם. אני מעמיד אותו להצבעה. שלושת הסעיפים הקודמים, אני לא רואה שיש הערות ב-(1), (2), (3). נכון לעכשיו, מרב, אני מעמיד - - -
מרב תורג'מן
¶
ככל שגורמי המקצוע במשרד הבריאות ובמשרד החקלאות מסכימים עם המונח "שאינו סופג", אני סבורה שזה המונח שראוי שיהיה כאן. הוא משקף גם אולי את ההסכמה: המשטח הבא במגע עם שלל הדיג עשוי חומר שאינו סופג והוא ניתן לניקוי וחיטוי בנקל.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
- - אני מעמיד את ארבעת הסעיפים האלה להצבעה.
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיפים 2(1), 2(2), 2(3) ו-2(4), בכפוף לתיקונים, נתקבלו.
אודליה אסולין דגני
¶
"
בכלי השיט מצוי מיתקן קירור או מקרר חשמלי או מצויה בו כמות קרח מספקת לכיסוי שלל הדיג היומי וצינונו;
בכלי השיט אין בעלי חיים למעט שלל דיג, ומתקיימות בו פעולות ניקיון יום-יומיות וכן לפי הצורך, פעולות הדברה למניעת מזיקים;"
פואד נסאר
¶
אם משרד החקלאות רוצים לשים לי חשמל או משהו אחר, קודם כול, היא מדברת על מקרר. וה"או" הזה צריך להיות בגודל של מקרר?
מרב תורג'מן
¶
בכלי השיט מצוי מיתקן קירור או מקרר או מצויה בו כמות קרח מספקת לכיסוי שלל הדיג היומי וצינונו.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
2(5) ו-(6), אני מעמיד אותם להצבעה, בכפוף לתיקון שהוזכר ב-2(5), כפי שהוקרא על-ידי היועצת המשפטית.
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיפים 2(5) ו-(6), בכפוף לתיקון, נתקבלו.
אודליה אסולין דגני
¶
"
נשמר תיעוד או רישום לעניין מקור הקרח שנעשה בו שימוש לצינון שלל הדיג, למשך שישה חודשים מיום השימוש בקרח."
מרב תורג'מן
¶
הרי המחלוקת מדברת גם על רישום וגם על התיעוד. גם לעניין הקבלות וגם לעניין רישום הספרים, זאת אומרת לנהל איזושהי תרשומת לגבי מהו מקור הקרח, מאיפה הם לקחו את המים שאותם הם הקפיאו.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אתה לא יודע את האינטרס של עצמך. אתה לא קורא את הרוח. אני עוזר לך. אני לא מבין אתכם.
מרב תורג'מן
¶
יש שתי אופציות כרגע. או להשאיר את ההוראה כפי שהיא, שמחייבת את אותם דייגים גם לרשום וגם לתעד – לא משנה אם זה קבלה או כל - - -
מרב תורג'מן
¶
אוקיי. אז קבלות או רישום, שהם ישמרו את זה למשך שישה חודשים, או לקבוע הוראה פוזיטיבית שתחייב אותם לשמור את שלל הדיג בקרח, כשאתה יוצא מנקודת הנחה שהפרה של ההוראה הזאת היא הפרה עונשית.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אודליה ומשרד הבריאות, שני המשרדים הרלוונטיים, מה המטרה שלנו בסוף? שנאכל דיג בריא.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
ושהקרח יהיה ממים – מי ים או מי שתיה, מים שהדג שחה וחי בתוכם. זאת המטרה שלנו. אם זאת המטרה שלנו - ואני במקביל רוצה פשטות לדייגים, רוצה להביא דברים פשוטים, לא לסבך אותם עם כל המשפטים האלה – אני הגדרתי "מי ים נקיים", ואני בא ב-(7) ושוב מפיל עליהם, אומר להם תתעדו.
אני יכול. דייג – הם רוצים תיעוד – בסדר, נתעד. משה, תביא ספר, ביום הזה והזה השתמשתי במים ככה. מחרטט כמה משפטים, והנה רשמתי ותיעדתי. כתבתי והנה עמדתי בדרישות החוק. את מרגישה שניצחת, והוא מרגיש שרימה?
אודליה אסולין דגני
¶
לא, זה לא עניין של ניצחון. יש פה עניין של הצהרה, יש פה בעצם סוג של הצהרה לגבי שימוש בקרח שהוא על-פי ההגדרה או ממי שתיה או מי ים נקיים כמו שהגדרנו אותם עכשיו בשינוי ההגדרה, כאשר המטרה היא פה להסתמך על ההצהרה הזאת לצורכי בדיקה של מקור הקרח היה ומתברר שישנו זיהום. זה נועד לצורך שיתוף פעולה עם הדייגים לאיתור בעיה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אודליה, הסוגיה הזאת לא סגורה עלי ואני לא שוכנעתי. אני רוצה לחזור למה שהצעתי בהתחלה – אני מאמין בדייגים. אם יש אחד לא בסדר, לא כולם לא בסדר.
אני בדעה להוריד את זה בכלל, אבל כדי לתת ביטוי לחששות אני הולך על כך שהדייג ייתן הצהרה, אחת לשישה חודשים את רוצה? אחת לשישה חודשים: אני מצהיר בזאת שאני משתמש, השתמשתי לאורך כל התקופה במי ים נקיים או מי שתיה. הצהרה כל שישה חודשים של הדייג על מקור המים של הקרח, וזה נותן ביטוי הן לכם והן לדייג, וזה במקום כל הקומבינות והדלת המסתובבת הזאת.
אודליה אסולין דגני
¶
אפשרי גם שימסור את ההצהרה הזאת ברגע שהוא מגיע עם שלל הדיג לבדיקה של רופא וטרינר.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אגף הדיג. הוא יוכל למסור את זה לאגף הדיג. אגף הדיג הוא הרגולטור, שצריך גם לפקח על הפעילות.
ד"ר נדב דוידוביץ
¶
דוידוביץ נדב, מהשירותים הווטרינרים. אדוני היושב-ראש, מדובר פה על נושא של עקיבוּת. בכל הנושא של מזון וייצור מזון, יש את הנושא של עקיבות.
ד"ר נדב דוידוביץ
¶
כן. Traceability, מה שנקרא באנגלית. והחשיבות פה זה במידה והיה איזשהו זיהום שמקורו בקרח, שנעשה שימוש במים שהם מזוהמים, לנסות ולגלות מה הייתה הבעיה.
לצורך העניין, מפעלים שמשתמשים בקרח, תחנות מיון לדגים, מפעלים גדולים, משתמשים גם במי מקורות אבל מעבר לזה הם עומדים בתנאים יותר מחמירים. הם צריכים לשלוח את הקרח שלהם.
ד"ר נדב דוידוביץ
¶
לפי ניהול סיכונים וכו', גם לבדיקות מעבדה. פה לא מדובר על לשלוח את הקרח לבדיקות מעבדה. פה מדובר על ניהול איזשהו רישום שמאפשר ברגע שמתגלה איזשהו זיהום שמקורו בקרח, לנסות ולאתר את הבעיה, לא על מנת לתת למישהו פטיש בראש אלא על מנת למנוע מקרים כאלה בעתיד. המקור שממנו הגיעו המים, שלא יקרה מקום שהגיע מקור צואתי או מה שזה לא יהיה, על מנת למנוע מקרים כאלה בעתיד. זאת הכוונה.
אברהם רומנו
¶
יש פתרון. יש לנו דרישה מטעם משרד הבריאות שכל שלושה חודשים נביא להם אישור שהמים שאנחנו משתמשים בהם לקרח טובים ועברו בדיקה – כל שלושה חודשים צריך לעשות את זה. זה ממשרד הבריאות, הווטרינר ביקש את זה ממני, אמר לי: אדוני, כל שלושה חודשים אתה תביא לי אישור שהמים עברו בדיקה, ואז אני אאשר לך לעבוד עם הקרח. הוא לא נותן לי להשתמש בקרח בלי שאני אביא לו כל שלושה חודשים אישור.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הוא בודק כל שלושה חודשים הצהרה במשרד הבריאות, שהוא השתמש במים נקיים, מי ים נקיים, בייצור הקרח. הוא מוסר הצהרה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
צריך למסור הצהרה אחת לשישה חודשים על מקור מים של הקרח. אבל, מה שהעלה הווטרינר ממשרד החקלאות, אני מבין את הדרישות שלך במידה ומתגלה בעיה רפואית, ואתם רוצים לשחזר.
ד"ר נדב דוידוביץ
¶
חשוב להבין פה. הנושא הוא לכתוב שורה, תאריך ומקור המים, בגלל שיכולים להשתמש גם במקור מים שהוא משתנה. אנחנו רוצים להבין, ברגע שהיה מקרה שהקרח היה מזוהם, להבין מה המקור שלו, זה הכול.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
ואם יום אחד שכח לרשום, יש עליו סנקציה וקנס. יש בעיה. אני מעמיד את סעיף משנה (7) להצבעה, על-פי הנוסח שהקראנו, אני אחזור על הנוסח שוב. תקריאי את הנוסח, מרב.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני אגיד את זה במלים פשוטות לכל הדייגים. הסעיף של הקרח והתיעוד בטל. במקומו יבוא שכל דייג חובתו לתת הצהרה כל שישה חודשים למינהל הדיג שהוא משתמש במים נקיים לייצור הקרח.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
יהיה לכם נוסח שמשרד החקלאות ינחה ויפרסם. אם כך, אני מעמיד את הסעיף בנוסח שאמרנו, להצבעה.
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 2(7), בכפוף לתיקונים, נתקבל.
אודליה אסולין דגני
¶
"ציוד הבא במגע עם שלל דיג
לא יעשה אדם שימוש בציוד הבא במגע עם שלל דיג אלא אם כן הציוד עשוי חומר אל- חלד וניתן לחיטוי וניקוי בנקל."
אודליה אסולין דגני
¶
במקרה זה אנחנו לא מדברים רק על משטח, אנחנו מדברים גם על ציוד אחר שכן השימוש במלים "חומר אל-חלד" מתאים לו. לכן, אני לא בטוחה - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
יש תשובה? אם אין, אני מוריד. בכדי שתנוח דעתנו – לא יעשה אדם שימוש בציוד הבא במגע עם שלל דיג אלא אם כן הציוד עשוי מחומר - - -
אודליה אסולין דגני
¶
אני אתן דוגמה. הנוסח הקודם היה קורוזיה בגלל שיכול להיות – גם בעץ וגם בפיברגלס – יכולים להיות חריצים. זה חומר שמתבלה.
חיים חג'ג'
¶
אני אסביר לך מה הבעיה שלהם. הם מביאים את התקנות האלה. אני, במקרה היה לי אולם אירועים. כל התקנות האלה, מביאים אותן ממסעדנות. למה? אתה חותך בשר על קרש או כל מיני דברים כאלה.
גיא רובינשטיין
¶
שמי גיא, מנהל תחום חקלאות מים באגף הדיג. כשעובדים עם דגים יש ציוד נלווה. כשעובדים בסירות יש כלים משלימים לעבודה עם דגים. יש מוט שצריך לשבור את הקרח, יש כף יעה כדי לאסוף את הדגים ולהעביר, יש מטאטא, יש כלים משלימים. בסך הכול, האמירה הזאת אומרת שאנחנו רוצים שכל הכלים שבאים במגע עם הדגים יהיו אל-חלד.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הבנתי, חברים. קיבלתי החלטה. אני אהיה עקבי בנוסח בתקנות. אנחנו מורידים את המילה "אל-חלד". תקראי בבקשה את הנוסח המתוקן.
מרב תורג'מן
¶
לא יעשה אדם שימוש בציוד הבא במגע עם שלל דיג אלא אם כן הציוד עשוי מחומר הניתן לחיטוי וניקוי בנקל. זה בדומה לפסקה (1) בסעיף 4.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
הנוסח שהוקרא על-ידי היועצת המשפטית הוא הנוסח הסופי, זה הנוסח שאני מעמיד אותו להצבעה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אינו סופג לא צריך. אם כך, אני מעמיד את סעיף 3 להצבעה, בנוסח המתוקן שהוקרא על-ידי עורכת-דין תורג'מן.
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 3, בכפוף לתיקונים, נתקבל.
אודליה אסולין דגני
¶
"החזקת שלל דיג במכל
לא יחזיק אדם שלל דיג בכלי קיבול (להלן- מכל), אלא בתנאים אלה:
החזקת שלל דיג במכל
המכל נקי ועשוי חומר הניתן בקלות לניקוי ולחיטוי;
שלל הדיג נוקה מלכלוך ונשטף במים נקיים לפני הכנסתו למכל;
שלל הדיג מכוסה בקרח."
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
לא נראית שום בעיה. אני מעמיד את הסעיף להצבעה. סעיף 4, כפי שהוצג בפנינו, אני מעמיד אותו להצבעה.
הצבעה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 4 נתקבל.
אודליה אסולין דגני
¶
סעיף 5: מקרר חשמלי – כרגע זה כתוב חשמלי.
"מקרר
מקרר חשמלי המשמש לאחסנת שלל דיג בכלי שיט יהיה מצויד במד טמפרטורה ורשם טמפרטורה תקינים, וקצב הצינון של שלל הדיג בתוכו יהיה כמפורט להלן :
צינון לטמפרטורה של 3 מעלות צלזיוס עד 6 שעות משליית שלל הדיג;
צינון לטמפרטורה של 0 מעלות צלזיוס עד 16 שעות משליית שלל הדיג."
שמעון אזולאי
¶
אין דבר כזה. באף ספינה בארץ אין מערכות כאלה. יש לנו מערכות שנועדו לשמור על הדגים מצוננים בארבע מעלות. להגיע לאפס מעלות, אף ספינה בארץ אין לה את הציוד הזה.
שמעון אזולאי
¶
היום יש לנו חדרי קירור, עם יחידות קירור שעובדות על מנועים, ואנחנו מביאים את הדגים בטמפרטורה של שלוש, ארבע מעלות לשוק.
פואד נסאר
¶
הדוגמה הזאת היא לא רלוונטית לדיג חופי. דיג חופי, אין סיכוי שיהיה דבר כזה, זה סירות קטנות.
פואד נסאר
¶
בגלל זה, זה לא רלוונטי אלינו, אבל אנחנו אמרנו את זה מהתחלה, ואנחנו חוזרים על זה. אנחנו שמים קרח, שומרים על קרח.
אודליה אסולין דגני
¶
אני אסביר. הסעיף הזה מדבר על כלי שיט שבו כן יש מקרר. כתוב באיזו טמפרטורה צריך להיות מקרר שנמצא בכלי שיט. קודם כול, תקנה 4 מדברת על החזקת שלל דיג בכלל, ותקנה 6 מדברת - - -
אודליה אסולין דגני
¶
כי אין פה הוראה פוזיטיבית שאומרת, לא יחזיק אדם שלל דיג אלא במקרר. אין כאן הוראה כזאת.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
כתוב ככה: מקרר חשמלי המשמש לאחסנת שלל דיג בכלי שיט יהיה מצויד במד טמפרטורה - - -
לאה ורון
¶
גם לא הבנתי מה קורה מהשעה ה-17 ועד השעה ה-24, כי אתם אומרים שהצינון, הטמפרטורה של אפס מעלות צלזיוס היא עד 16 שעות משליית שלל הדיג. מה קורה בשעה ה-17, בשעה ה-18, בשעה ה-19?
אברהם רומנו
¶
אנחנו כבר 60 שנה עובדים ככה. עוד לא נולדתם כשזה קרה. מה אתם רוצים, לחסל את הדיג? תחסלו אותו בלי כל מיני - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אתה הורג אותי. תן לי עוד כמה שנים לחיות. כמוך.
חקלאות, אתם צריכים לבוא לכאן משומנים וערוכים לכל התפתחות. אתם לא ככה. אתם נמצאים במצב, עם כל הכבוד, שהבקיאות שלכם בכל התקנות, בכל מה שמסביב, לא מניחה את דעתי.
זאת לא פעם ראשונה שאני משתתף בדיונים על חקיקה ותקנות. תמיד אנשי המשרד באים ערוכים לכל התפתחות ויש להם תשובה לכל שאלה. אתם לא ככה. אתם לא ככה, וזה באמת מדאיג אותי. זה מחליש אתכם גם, זה מחליש אתכם. בגלל זה, דעתי לא נחה מהרבה סוגיות.
נגיד בסעיף 5, אמרת, הוא לא פוזיטיבי, אבל כשאני קורא את סעיפים (1) ו-(2) בסעיף 5 ואני מנסה לבנות אותם בצורה שתנוח דעתי, אני לא מסתדר. השעות המופעלות והטמפרטורה – לא מסתדר לי, מתמטית זה לא מסתדר לי.
אודליה אסולין דגני
¶
אדוני, כמו שציינתי, התקנות האלה מחליפות צו חירום בנושא של בדיקת דגים. זה צו שנמצא תחת פיקוח שהיה בעצם תחת משרד הבריאות. כל הנושא הזה, התנאים איך להחזיק דגים, בדומה להחזקה של בשר, עופות, בכלים ובאיזו טמפרטורה, הם לפי כללים שנקבעו.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
מה זאת אומרת? בסיפור יום, מה זה? אני דייג, נכנסתי לים בשלוש לפנות בוקר. יצאתי עם שלל הדיג בחמש. מה עלי לעשות?
אודליה אסולין דגני
¶
המקרר הוא בכלי השיט. זה קודם כול מקרר שנמצא בכלי השיט, לא מקרר שנמצא במקום מחוץ לנמל.
אודליה אסולין דגני
¶
אתה צריך מקרר. אם יש לך מקרר, הוא צריך להיות מצויד במד טמפרטורה ורשם טמפרטורה. מה צריך להראות מד הטמפרטורה? את קצב הצינון של שלל הדיג בתוכו, צינון לטמפרטורה של שלוש מעלות צלזיוס, עד שש שעות.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אודליה, יש לי מקרר על-פי התקנות. הוא נמצא בשלוש מעלות צלזיוס. אני דייג, ירדתי, דגתי, בחמש יש לי את השלל. מה ההצעה? אני שם את השלל הזה בתוך המקרר?
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אם אני מחזיק את זה שש שעות, עד נגיד 11:00, אני צריך לשמור על טמפרטורה של שלוש מעלות. ואם אני מחזיק את זה מעבר, עד ל-16.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
יש לי שתי אופציות. אני הדייג שיוצא עם השלל בחמש לפנות בוקר. אם אני מחזיק אותו עד 16 שעות, אני צריך להחזיק אותו באפס מעלות.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
ואיך אני כדייג אדע מתי אני מוכר אותו? אולי אני אחזיק אותו רק עשר שעות, אולי אני אחזיק אותו חמש שעות? איך אני אחליט ללכת למסלול של שלוש מעלות צלזיוס או אפס מעלות צלזיוס? איך אני אדע?
ד"ר נדב דוידוביץ
¶
יש פה שתי אופציות. אחת היא צינון הדגים לטמפרטורה של שלוש מעלות, ואחת היא הגעה לטמפרטורה של הקפאה, לאפס מעלות.
העניין של הזמן פה מתייחס לדגים עצמם. הם צריכים להגיע לטמפרטורה של שלוש מעלות, עד שש שעות מרגע ששלו אותם, ועד אפס מעלות - - -
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני דייג. אני מוכר לסוחר בתל-אביב, כל יום בשמונה בבוקר הוא לוקח את שלל הדיג שלי. היום הדייג הזה לא רוצה, ועל-פי הסיכום מראש אני שומר לפי שלוש מעלות צלזיוס.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
לא הקפאתי כי אני יודע שהוא לוקח ממני בשמונה בבוקר את הסחורה. באתי אליו, הוא אומר לי: עיסאווי, אני לא צריך את זה. אז מה עלי לעשות?
ליאורה עפרי
¶
מה שבעצם מבקשים – ככה אני מבינה – מהדייג, כאשר הוא מחזיק את שלל הדיג מרגע שהוא שלה את הדג, אומר לו משרד החקלאות, עד שלוש מעלות צלזיוס אתה צריך להחזיק את הדג בתוך השש שעות מרגע ששלית אותו. אם בתוך השש שעות הוא כבר הספיק למכור אותו, הוא לא חייב להגיע אפילו לשלוש מעלות. ככה אני מבינה. אם אתה ממשיך להחזיק אותו, מהשעה השביעית והלאה, אתה צריך לדאוג להמשיך ולצנן אותו עד - - -
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
מזון מצונן מובילים במדינת ישראל בארבע מעלות, משווקים אותו ומאחסנים אותו בארבע מעלות ולא באפס. צודקים הדייגים בזה שיש בעיה גדולה להביא את הדגים לאפס מעלות כי כשזה קופא, איכות הדג יורדת, הנראות שלו היא פחות טובה, ואז קשה יותר למכור אותו. אז אפס מעלות, אני חושב שזה פחות רלוונטי.
ד"ר משה רפאלוביץ
¶
ואני חושב, אדוני, אחד, אפשר להגביל את עצמנו כאן לארבע מעלות. שנית, אפשר לבקש שבכלי השיט שיש בו מקרר, הטמפרטורה בתוך המקרר תהיה ארבע מעלות. דגים, כשנכנסים למקרר של ארבע מעלות ומכוסים בקרח, זה לדעתי עונה על הדרישות ממזון, זה מספיק טוב לנו. אם הטמפרטורה במקרר היא ארבע מעלות, הדגים יגיעו לארבע מעלות בקצב טוב.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
וככה בכל העולם. הבנתי.
אין לי כוח לכל הדיון. אודליה, משרד החקלאות, כבר אין לי מלים לתאר את האכזבה שלי איך הדברים מגיעים לשולחננו. מרב, תנסחי ארבע מעלות צלזיוס, וקדימה.
מרב תורג'מן
¶
שלא נשכח שזה הטמפרטורה של המקרר, זה לא הטמפרטורה של שלל הדיג. אם אתה קובע ארבע מעלות, אז המקרר יקרר בארבע מעלות.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
אני מבקש תצא מהאולם – עם הידיים, חוסר הכבוד הזה. תוציאו אותו מהאולם. תצא מהאולם.
פואד נסאר
¶
אני אגיד לך משהו. אני קיבלתי את האירוע המוחי פה בוועדת הכלכלה לפני חמש שנים. אתה רוצה שאני אקבל עוד אירוע?
קריאה
¶
תנו לו עכשיו לסיים, וזהו. חברים, משרד החקלאות ומשרד הבריאות, אבל במיוחד משרד החקלאות. אנחנו מאוכזבים מההיערכות שלכם לישיבה ולתקנות האלה. יותר משלוש שנים אתם עובדים, אתם הגעתם לכאן לדיון לא ערוכים מספיק, לא הצלחתם לתת לנו מענה משכנע למחלוקות ולסעיפים שהתקיים דיון בגינם. אני לא רוצה להכביר במלים אבל מאוד מאכזב.
אני נועל את הישיבה כי אני לא יכול להתקדם בסעיפים הבאים המהותיים כל עוד אתם לא עוזרים לי מקצועית ולא מזינים אותי. אני בסך הכול חבר כנסת, אני לא מומחה לדיג שאני יכול להתמודד עם כל הסוגיות שמועלות כאן. אני לא צריך לקבל עזרה מחבר דוגמת יושב-ראש איגוד הווטרינרים, ד"ר רפאלוביץ. אני צריך מכם את העזרה, מכם את הגיבוי, ולא שתיקתכם. אתם לא מספקים לי הגנה ולא עוזרים לי מקצועית בניהול הישיבה.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
זה דבר שלא יכול להימשך. זה דבר שלא יכול להימשך. אני באתי עם כוונות טובות לאשר את התקנות היום, לרוץ איתן, ודיברנו על זה לפני שהתחילה הישיבה, אבל אתם לא נותנים גב ולא נותנים עזרה לזה.
לשם כך, חברים, אנחנו הגענו להצבעה עד סעיף 4, כולל. אני נועל את הישיבה, ובמידה ונקיים ישיבת המשך לצורך אישור התקנות, אני מבקש מכם, אודליה, בשם הכבוד העצמי של כל אחד ואחד מאתנו, נבוא ערוכים, נבוא מוכנים, נבוא עם תשובות.
היו"ר עיסאווי פריג'
¶
לשם כך, אני נועל ואני מאוד מקווה שזה יהיה כך.
תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:00.