הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 413
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ו' בתמוז התשע"ו (12 ביולי 2016), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 12/07/2016
החלטות שכר וגמלאות לנושאי משרה שיפוטית ולשרים
פרוטוקול
סדר היום
החלטות שכר וגמלאות לנושאי משרה שיפוטית ולשרים
מוזמנים
¶
דורון סמיש - משרד האוצר
אייל טולדו - רפרנט ממשל ומינהל, משרד האוצר
שופט מיכאל שפיצר - מנהל בתי המשפט, הנהלת בתי המשפט
מורן פרוינד - עו"ד, הנהלת בתי המשפט
ברק לייזר - עו"ד, הנהלת בתי המשפט
מיכאל שפירא - סמנכ"ל תקציבים, הנהלת בתי המשפט
אורית במני - יועצת בכירה למנהל בתי המשפט, הנהלת בתי הדין
שמעון יעקבי - מנהל בתי הדין הרבניים
ד"ר איאד זחאלקה - קאדי, מנהל בתי הדין השרעיים
ניבאל חסנין - עו"ד, עוזר משפטי בכיר למנהל בתי הדין השרעיים
אדם אבזק - עו"ד, יועמ"ש לבתי הדין השרעיים
טובי חכימיאן - חשבות, הכנסת
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו עוברים לסעיף הבא בסדר היום והוא החלטות שכר וגמלאות לנושאי משרה שיפוטית ולשרים.
אני מבקש להגיד לוועדה ולאורחים שאנחנו עדיין לא מיצינו את הדיון עם אגף התקציבים על הנושא הזה של השופטים שזה כמובן חל גם על הדיינים וגם על הקאדים, והמציאות הזו היא מציאות שאני כל הזמן דוחה את הדיונים בנושאים האזוטריים יותר, ואני חושב שאנחנו כוועדת שירות שלכם, של נושאי משרה, עושים עוול בעניין הזה שאני כל הזמן מחכה ומחכה, ועוד הפעם יושב ועוד הפעם.
אני מבקש לקיים דיון על הנושאים השוטפים שאתם מבקשים, גם השופטים, גם הדיינים, גם הקאדים. לאחר מכן גם לגבי הנושא של השרים על מה יקרה ברגע ששר מתפטר באמצע החודש. על השרים נשמע ממך, ולאחר מכן נראה מה אנחנו עושים.
השופט שפיצר, בבקשה.
מיכאל שפיצר
¶
בוקר טוב לכולם. הפנייה שלנו עסקה במספר נושאים: אל"ף, הגדלת ההפרשות לפנסיה ללא קשר לדיון הפנסיוני בהתאמה אל השירות הציבורי. כמובן מה שאני אומר מתייחס גם לחברנו הדיינים וגם לחברנו הקאדים.
מיכאל שפיצר
¶
בעקבות המעבר לפנסיה צוברת ועל מנת לאפשר בהגעה לגיל פרישה פנסיה קצת יותר משמעותית ממה שצפוי בהגיעו של אדם לגיל פרישה, הגדילו ב-2011, אם אני לא טועה, את ההפרשות בשירות הציבורי בעוד אחוז.
מיכאל שפירא
¶
מיכאל שפירא, ואני מהנהלת בתי המשפט - תקציבים.
זה לא נעשה, כמו שאמר אדוני, אתם ועדת השירות של השופטים. לכן, הממונה על השכר לא היה יכול להוציא הודעה על הגדלת ההפרשה בדומה למה שהוא עשה בשירות המדינה או במשק כולו.
אגב, אגף התקציבים והממונה על השכר בפעם הקודמת שזה נעשה, פנו אליך וביקשו להשוות את התנאים, להשוות את ההפרשה של השופטים למה שנהוג בשאר המשק, וזו בעצם הבקשה – לעשות איזושהי השוואה של התנאים בדומה למה שנעשה במדינה. הסמכות מסורה לוועדת הכספים ולכן הפנייה היא אליכם.
מיכאל שפיצר
¶
מה שקרה - בשירות הציבורי זה נעשה בשתי פעימות: האחת בראשון לנובמבר שאז ההגדלה היתה חצי אחוז מעסיק, חצי אחוז השופט, ובראשון לינואר 13' עלה עוד חצי אחוז – 13% המעסיק ו-6.5% העובד.
אנחנו פשוט מבקשים כבר, מאחר ואנחנו כבר ב-2016, ללכת ישר לפעימה השנייה. אין טעם עכשיו לעשות תחנות ביניים, אלא להגדיל באחוז מכל צד את ההפרשות.
דורון סמיש
¶
דורון סמיש, אגף תקציבים.
אנחנו הוצאנו אישור בכתב לזה כבר לפני אי-אלו שנים, - - - התאמה. הסיבה היחידה, כפי שאמר מיכאל, שהם לא מקבלים את זה, זה רק מלקונה משפטית שהממונה על השכר לא יכול לתת להם מסיבה שלו.
מורן פרוינד
¶
עו"ד מורן פרוינד, הלשכה המשפטית בהנהלת בתי משפט.
המצב היום לגבי עובדי מדינה, הפרשה של 7.5% של המעסיק, ו-7% של העובד.
מיכאל שפיצר
¶
הבקשה השנייה שלנו שגם היא מתחברת לשירות הציבורי היא הפרשה לגמל על החזר הוצאות רכב – 5, 5 , כפי שנהוג ב - - -
מיכאל שפירא
¶
אני אסביר. זה בדיוק מאותה סיבה. עד לפני מספר שנים לא הופרשו על החזר הוצאות כספים לפנסיה, מה שכמובן פגע בחסכון הפנסיוני של העובדים. הוחלט בכנסת להגדיל את זה. זה חל לגבי עובדי מדינה. ממונה על השכר לא יכול להגדיל את זה לשופטים כיוון שהסמכות לא מסורה לו, היא מסורה לוועדת הכספים.
היו"ר משה גפני
¶
כן, את זה הבנו. אני יודע. לכן, אני מביא את זה ומקיים את הדיון הזה. אני חוזר בפעם השנייה, אני חיכיתי עם הדיון הזה. אני יודע את הבקשות שלכם, דיברנו עליהן כמה פעמים. יש גם בקשות ספציפיות של הנהלת בתי הדין. אבל חשבתי שנגיע להסכמה בנושא הגדול, וגם להגיע לנושא של ההצמדה.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני ראיתי שזה מתמשך. שרת המשפטים ביקשה ממני לקיים דיון מידי על הנושא הכללי. אני לא הסכמתי לקיים את הפגישה הזו, אני לא רוצה שוב לבוא לפגישה שאנחנו נשב ככה ואגף התקציבים יאמר דבר אחד ונציגי השופטים יגידו דבר אחר, ובסופו של דבר לא יצא מזה כלום. צריך להגיע להסכמה.
השופט שפיצר, אמר לי פעם אריק שרון כשהוא היה ראש ממשלה, וכשנאמתי פה נאומים קשים הוא שלח לקרוא לי, כי: "אל תנתק מגע עם האויב" – כך הוא אמר למזכיר הממשלה. הייתי מגיע אליו תמיד. יש לי על זה הרבה סיפורים, לא משנה. אני מבקש, אל תנתקו מגע עם האויב.
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא. זה בסדר. אבל אם לא תלחצו על המשך הדיון הזה עם אגף התקציבים לא יקרה שום דבר, וזה בניגוד לדעתי.
היו"ר משה גפני
¶
מה שיכול לקרות בסוף – אם לא תהיה הסכמה אני אביא את זה לכאן לדיון ואנחנו נכריע. שרת המשפטים מבקשת את זה. צריך שיהיה היגיון במשא-ומתן הזה. אני אומר את זה גם לכם, אני לא אומר את זה רק להם. צריך להגיע להסכמה. זה לא דבר שהוא מובן מאליו.
אז זה הדבר האחד, אני מבקש שזה ירשם.
מורן פרוינד
¶
סליחה, אם אפשר להעיר הערה לגבי נוסח הסעיפים האלה. היום למעשה הנושא של הפרשות לפנסיה צוברת לא מוסדר בכלל בהחלטה של ועדת הכספים, ולכן יש צורך להוסיף את הנושא הזה במפורש, כנראה בסעיף נפרד, ובאמת לקבוע את העיקרון.
אייל לב ארי
¶
נושא ההפרשות. לא כתוב במפורש שהמדינה נגיד תפריש למי שבפנסיה צוברת כך וכך אחוזים, והשופט יפריש ממשכורתו כך וכך אחוזים. צריך לבוא ולקבוע את ההסדר הזה במפורש. עד עכשיו היה נהוג ההסדר הבסיסי, נקרא לו ההסדר ההיסטורי.
ההחלטה צריכה לקבל עכשיו ביטוי בתוך החלטת שכר או החלטת גמלאות של נושאי משרה שיפוטית לעניין הזה.
היו"ר משה גפני
¶
לא "כן", זה לא. כי אם מקבלים החלטה עקרונית בתוך העניין הזה אז צריך דיון דיון. אני רוצה שתהיה החלטה שהיא קודם כל תתבצע, זה מה שאני רוצה שתהיה.
ברק לייזר
¶
ברק לייזר, היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט. אני מציע שאנחנו נהיה בקשר עם הייעוץ המשפטי של הוועדה. נכין נוסח.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, רגע. אנחנו דיברנו על הנושא של הפרשות פנסיה. כמו שקיבלנו החלטה לגבי עובדי מדינה, או לגבי כל המשק, זה צריך לחול גם על נושאי משרה שיפוטית, נקודה. יצטרכו לנסח את ההחלטה ונצביע עליה ברגע שיהיה הנוסח – בסדר.
הדבר השני?
אייל לב ארי
¶
זה לא קיים אצל כל עובדי המדינה. בניגוד לקביעה של ההפרשות הפנסיות הרגילות, זה קבוע רק לגבי עובדים שמועסקים בהסכם אישי. זה לא כל עובדי המדינה או רוב מוחלט של עובדי המדינה שמועסקים מכוח הסכם שהתנאים שלהם קבועים בהסכם הקיבוצי – רק כדי לחדד בפני הוועדה.
דורון סמיש
¶
אין לנו התנגדות מהותית בנוגע לשופטים, אבל יכול להיות שיש ממש במה שהוא אמר. אנחנו צריכים לבדוק את זה.
היו"ר משה גפני
¶
לגבי נושאי משרה שיפוטית - הוא מסכים. זה יהיה דבר חדש בהיסטוריה שמשרד האוצר אומר: אני מסכים, ואני אגיד: רגע, אני אבדוק. זה עלול להיות דבר חדש.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אין לי טענות. את לא סומכת על משרד האוצר שהם שומרים על הכסף של המדינה? יש בעיה בניסוח, אבל אנחנו נתגבר על זה.
מיכאל שפיצר
¶
הדבר האחרון שרצינו לבקש הוא הצמדת רכב לשופטי בית הדין הארצי לעבודה ובית הדין השרעי הגדול, וחבר בית הדין הדרוזי לערעורים, כי זה הקבלה שמתחייבת. היתה שם פשוט השמטה. הם זכאים לרכב בהקשר הזה. הם לא נופלים מנשיא - - -
מיכאל שפירא
¶
לדעתי, מדובר פה באיזושהי לקונה מכיוון שזו ערכאת ערעור. לדוגמה, בבית הדין הרבני הגדול שזו ערכאת ערעור יש לדיינים רכב צמוד, ולהם אין והם בערכאת ערעור. יש פה איזושהי לקונה שאנחנו לא יודעים להסביר למה היא קרתה.
מיכאל שפיצר
¶
אני יכול להגיד לך שגם פה לפעמים בוכים על התערבויות של בג"צ. אבל ערכאת הערעור על בית הדין הארצי הוא בג"צ. זה לא ערעור. אין מסלול ערעורי לבית המשפט העליון על בית הדין הארצי, אלא אתה חייב להגיש עתירה לבג"צ.
מיכאל שפיצר
¶
כי אני אומר באותה הקבלה לבית הדין הרבני הגדול, בלי להיכנס למהויות. אני מדבר על הפרוצדורה. הפרוצדורה – אם רוצים לתקוף החלטה של בית הדין הרבני הגדול או רוצים לתקוף החלטה של בית הדין הארצי לעבודה, הדרך היחידה לעשות את זה בעתירה לבג"צ. התפיסה האם צריך להתערב או לא צריך להתערב – לזה אני לא נכנס בכלל. אני מדבר כרגע על הפרוצדורה, היא זהה.
מיכאל שפירא
¶
זה לא עלה, זה מעולם לא עלה. לדוגמה, הנשיאים של בתי הדין האזוריים לעבודה כן זכאים לרכב, ואילו שופטי בית הדין הארצי שמעמדם מעל לא זכאים. יש פה איזושהי לקונה.
היו"ר משה גפני
¶
למה זה קרה? איך נתנו לנשיאי בית הדין לעבודה האזורי רכב או אחזקת רכב, ואיך לחברי בית הדין הארצי לא נתנו?
מיכאל שפירא
¶
אני לא כזה ותיק אז אני לא יודע למה זה קרה לפני עשר שנים שהחליטו אז להצמיד את הרכבים למה זה נשמט. אבל יש פה איזושהי לקונה.
מיכאל שפיצר
¶
הוא בערך בין המחוזי לעליון, אם אני צריך להגיד לך. הסכמה לא לגמרי נכונה, אבל זה איפשהו בין לבין.
שמעון יעקבי
¶
אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, קיימתם דיון כאן ביום תשעה בדצמבר 2015 בבקשתי לתיקון החלטת משכורת נושאי משרה שיפוטית בעניין הוותק השיפוטי של הרבנים הראשיים, וכן בעניין גמול ניהול לנשיא בית הדין הרבני הגדול, וותק שיפוטי בשל תפקיד היועץ המשפטי לשיפוט הרבני. המכתב המנומק נמצא לפניכם. אני רק אזכיר בראשי פרקים.
שמעון יעקבי
¶
אוקי. נושא משרה שיפוטית זכאי לתוספת ותק בשכרו. הוותק נחשב גם בגין כהונה בתפקיד שיפוטי לפני המינוי לשופט או דיין. תפקיד בשירות המדינה שנושאו מקבל שכר כמשכורתו של נושא משרה שיפוטית או תפקיד של דיין מחוץ לישראל במקום אשר בשל דיניו אי-אפשר לקבל גמלה בגין התפקיד, מזכה ותק שיפוטי. הקביעה הזאת נעשה בזמנו עבור הרב משאש שהיה בכהונת ראש אבות בתי דין במרוקו. וכן, בהתאם לכך, גם כן מנהלי מחלקות ארציות ופרקליטים בשירות המדינה כשהם מתמנים לשופטים, הוותק שלהם בתפקידי הניהול הללו נחשב כוותק שיפוטי.
היו"ר משה גפני
¶
זאת אומרת, אם רב ראשי היה רב עיר לפני כן, אם הוא נשיא בית הדין הרבני הגדול והוא היה אב בית דין לפני כן או משהו כזה.
שמעון יעקבי
¶
נשיא בית הדין הרבני הגדול דהיום הרב יצחק יוסף היה ראש כולל, ראש ישיבה, שמכשירה אנשים לתפקיד דיינות. הרב דוד לאו היה רב העיר שוהם ורב העיר מודיעין. צריך לזכור שהם נבחרו מכוח כשירותם ההלכתית רבת השנים וניסיונם. הדבר הזה לא בא לידי ביטוי בוותק השיפוטי שלהם. כתוצאה מכך, נוצר איזשהו מין פער מאוד לא ראוי. הם יושבים בערעור על אבות בתי דין, למשל, בעלי 15 שנה של ותק שיפוטי, אז לאב בית דין בעל ותק שיפוטי שכזה יש 11,200 שקל בחודש, והעניין הזה לא בא לידי ביטוי אצל הרבנים הראשיים בכלל. אב"ד כזה מקבל תוספת שהיה של 1,700 שקל - זה לא קיים בבית הדין הגדול. אב"ד מקבל תוספת ניהול של 2,600 שקל – זה לא קיים אצל נשיא בית הדין הרבני הגדול.
שלומית ארליך
¶
הוא אומר שלושה דברים. למעשה, אתה מתייחס לשלושה היבטים שונים. הראשון לעניין ותק שיפוטי לרבנים הראשיים, וזה אתם רוצים לכלול את הניסיון המקצועי, נכון?
שמעון יעקבי
¶
נכון, נכון מאוד. אני מזכיר שנשיא בית הדין הארצי לעבודה, למשל, אם קודם הזכירו את הערכאה הזו, מקבל גמול ניהול, בה בשעה שהנשיא שלנו לא מקבל.
היו"ר משה גפני
¶
רציתי לאחד את הכול יחד, אבל אין בעיה. אין ברירה במקרה הזה. אני לא יכול לסחוב עד אין סוף.
שמעון יעקבי
¶
דיבר אתי מנהל בתי הדין השרעיים, הקאדי זחאלקה שנמצא פה, והסב את תשומת ליבי שמנהל בתי הדין הרבניים ומנהל בתי הדין השרעיים לא מקבלים גמול ניהול, בה בשעה שמנהל בתי המשפט מקבל גמול ניהול.
מדובר פה בהשמטות מקריות שבמשך השנים לא שמו לב אליהן. ראוי לתקן אותן ולהשוות את הדברים הללו.
שלומית ארליך
¶
השאלה היא האם פה באמת מדובר בהשמטה או שהכוונה היתה שבאמת כשמדובר בוותק שיפוטי, הכוונה יהיה לתפקיד של שפיטה ולא תפקידים נוספים שיש להם משמעות מבחינת הניסיון המקצועי אבל הם לא באמת ניסיון שיפוטי.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
שם אני יכול להבין, אני מדבר על היקפים. האם היקפי המשרה שלו והיקפי המשרה האחרים מבחינת ההיקף לוותק או כתוספת ניהול חד הם, מכיוון שיש לו הרבה מחלקות, הרבה גדודים, בשפה שלי. מה בדיוק קורה כאן?
שמעון יעקבי
¶
ברשותכם, אשיב קודם לשאלת חבר הכנסת. בית הדין הארצי לעבודה ממונה על כ-60 שופטי בית הדין לעבודה. בבית הדין הרבני יש 99 תקנים כאלה. אז אם אתה מדבר מבחינה מספרית אז בוודאי שיש הצדקה לכך.
אבל זה לא רק ההצדקה המספרית. יש לזכור שגם מדובר פה בערכאות שיפוט מקבילות, ולא תמיד הולכים פה בצד המספרי. יש פה גם עניין של כבוד הדדי וגם כן של מעמד. אני לא מבטל חלילה את ההערה של אדוני, אבל צריך לקחת אותה בפרופורציות.
שמעון יעקבי
¶
זה שני רבנים ראשיים, על זה אנחנו מדברים. גמולי ניהול זה נשיא בית הדין הרבני ומנהל בתי הדין השרעיים, מנהל בתי הדין הרבניים.
כשאנחנו מדברים על ותק שיפוטי ליועץ המשפטי לשיפוט הרבני, מדובר פה על שניים כי יש יועץ משפטי - - -
היו"ר משה גפני
¶
ותק שיפוטי – יש חלק שיש להם בשירות המדינה וחלק שאין להם. עובדי משרד המשפטים ועובדי הייעוץ המשפטי, ודומים להם, יש להם ותק שיפוטי. אם הם הולכים לשפיטה אז זה נחשב להם.
שמעון יעקבי
¶
נכון, ליועצים משפטים רגילים לא. כרגע הבקשה שלנו מצומצמת בדיוק לאותם מאפיינים של היועצים המשפטיים שעוסקים בתפקידי שיפוט או דמוי שיפוט או קרוב לשיפוט.
שלומית ארליך
¶
רגע, לא ענית על השאלה שלי לגבי העניין השיפוטי. האם הכוונה לא היתה באמת להתייחס לוותק שיפוט כ- - -?
שמעון יעקבי
¶
ההיסטוריה החקיקתית של החלטות משכורת נושאי משרה שיפוטית מלמדת שאף פעם לא היתה משנה סדורה בעניין הזה. תמיד ההחלטות התקבלו טלאי על גבי טלאי על גבי טלאי. כל הזמן היו תיקונים. אז קשה לבוא ולומר שהיתה מחשבה סדורה שאלה מקבלים ואלה לא מקבלים, אלא כל פעם הגיעה איזושהי בקשה קונקרטית או של מנהל בתי המשפט, או מנהל בתי הדין, או של שר, והדבר הזה נעשה כך. כשהעירו את תשומת הלב של המבקש זה היה תמיד נקודתי, אף פעם לא היה מערכתי. אבל זה לא מונע את השקילה העניינית של הצדק, של אי-אפליה. צריכים לעשות צדק שזה יהיה ראוי לכולם. אנחנו כבר חודשים רבים מבקשים את זה.
שמעון יעקבי
¶
אנחנו מבקשים שזה יהיה רטרואקטיבית ביחס לרבנים הראשיים מהתקופה שנכנסו לכהונתם כי חוסר הצדק כלפיהם הוא מאז שהם נכנסו לכהונתם.
היו"ר משה גפני
¶
זו הבקשה. אני לא מאמין שנוכל לאשר את זה רטרואקטיבית, אבל אתייעץ עם הלשכה המשפטית.
משרד האוצר.
דורון סמיש
¶
אני לא הצוות הרלוונטי שמטפל בהם ולא היינו מודעים לזה שהנושאים האלה יעלו. על פניו נשמע לי הגיוני לבטל בכלל את כל נושא הוותק העודף גם בבתי המשפט. לא לייצר עכשיו תחשיבי ותק היסטוריים ורטרו, אלא מיום מינוי.
לגבי תוספת ניהול – לא יודע, זה משהו שאנחנו צריכים לבחון.
היו"ר משה גפני
¶
לא הבנתי. במשרד האוצר נושאי משרה שיפוטית והנושאים האלה הם לא יחד? אני העיקר נותן למנהל בתי הדין השרעיים. זה צוות אחר?
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יודע, אני לא מכיר. אני רוצה שתדעו שבישיבה הבאה, ברגע שיהיו מוכנים עם הנושא הזה, אני אומר לך, לא ידעתי שבאגף התקציבים יש שני חלקים. אגב, בתי הדין השרעיים זה צוות שלישי?
היו"ר משה גפני
¶
אני יודע את התשובה.
אז אני מודיע, מכאן ולהבא כל דיון שמתקיים על נושא משרה שיפוטית, אנחנו מדברים על שלושת הגופים או ארבעת הגופים השיפוטיים.
דורון סמיש
¶
ארבעתם. הבקשה שהוצגה עכשיו על-ידי הרב יעקבי – אני פעם ראשונה שומע אותה. אני מבקש שלפני שמצביעים על הנוסח, תנו לנו כמה ימים לעבור עליו ולוודא.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר גמור. זה מקובל לחלוטין. אמרתי גם בתחילת הישיבה. אני לא הולך להצביע היום על זה. אני מעלה לדיון את הבקשות. בימים הקרובים, כשאנחנו נהיה מוכנים – אנחנו, הכוונה הלשכה המשפטית שלנו – עם העניין הזה הם גם יהיו אתכם בקשר, הם גם ירצו לברר מה קורה במקומות אחרים, ואז נביא את זה להצבעה. אני סתם אעשה מחקר מעניין למה בתי הדין השרעיים ובתי המשפט זה צוות אחד באגף התקציבים, ולמה בתי הדין הרבניים זה בצוות אחר.
דורון סמיש
¶
לפני שנה וחצי כולם היו אצל שרת המשפטים ואני טיפלתי בכולם. רק מאז הממשלה הנוכחית הנושא פוצל.
דורון סמיש
¶
הרב יעקבי, אתה יכול להעביר את הבקשות בכתב אלינו כדי שנוכל להתייחס? אנחנו לראשונה שומעים את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני אשם בזה. הוא הגיש את הבקשה אליי כבר מזמן, כשישבנו גם עם בתי המשפט. אני חיכיתי עם הדבר כי רציתי לעשות דיון על - - -
רציתי גם שאתם תגיעו להסכמה עם הנהלת בתי המשפט לגבי הדברים היותר גדולים – להכניס גם את הנושא של ההצמדה של השכר, מה שדיברנו כמה פעמים בעבר.
היו"ר משה גפני
¶
כהצמדה - בסדר, אני יודע. אבל אי-אפשר. אני לא יכול לכפות על הנהלת בתי המשפט החלטה שהיא לרעתם בשעה שהם לא מקבלים גם שום דבר ממה שהם דורשים בנושא הגדול. אני לא מדבר על הדברים הפשוטים.
היו"ר משה גפני
¶
כן, בדיוק. מה זה משנה? לא משנה. אני אשם בזה כי אני חשבתי שנגיע. עשינו פה ישיבה גם עם שרת המשפטים, ואמרתי קודם שהיא רוצה להמשיך את הישיבה. אני לא רוצה עד שהם לא מגיעים לאיזושהי הסכמה, לאיזשהו נוסח. לכן, הבקשות לא הועברו אליכם כי חשבתי שאנחנו נעשה את הכול יחד. לפני שאני אצביע אתם תקבלו את הנוסח.
היו"ר משה גפני
¶
כן. הרב יעקבי, תעביר לו את הנוסח שלכם ואנחנו נהיה איתם בקשר.
אתה אמרת עוד בקשה, שתיים שהיא אחת.
שמעון יעקבי
¶
כן. אנחנו מבקשים שהוועדה תאשר לנושאי משרה שיפוטית: דיינים, שופטים, קאדים, החזר הוצאות נסיעה לדיינים ושופטים עמיתים שאין להם רישיונות רכב או רכב. יש אצלנו דיינים - - -
שמעון יעקבי
¶
במערכת נושא משרה שיפוטית, כולל דיין, זכאי להחזר של הוצאות רכב בסדר גודל של כ-3,700 שקל לחודש, ובתנאי שיש לו רישיון נהיגה, ושיש רכב על שמו. יש כמה דיינים שאין להם רישיון נהיגה. הם נוסעים באוטובוס והם לא זכאים אפילו להחזר נסיעות בתחבורה הציבורית. אינני חושב שלתת להם החזר הוצאות בתחבורה הציבורית - - -
שמעון יעקבי
¶
אני בהחלט ער לקושי. אבל עדיין יש פה חוסר צדק בולט כאשר דיין רואה את חברו שנוסע ברכבו הפרטי ומקבל, ולו אין רישיון. כתוצאה מכך - - -
דורון סמיש
¶
החזר הוצאות לא ניתן ללא רישיון שרשום על שמו או תצהיר נוטריון על רכב שאינו על שמו ושהוא משתמש בו מנהג בעלים – זה האופציות.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
רק נסיעה בתחבורה ציבורית, אדוני. מי שאין לו רישיון נהיגה ויש אפילו ברשות משפחתו אוטו, לא יכול לקבל אחזקת רכב.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
הוא ביקש הוצאות נסיעה קבועות, והדבר הזה לא מקובל. מקובל להחזיר הוצאות אמיתיות. אם נסעת במונית, באוטובוס, בתחבורה ציבורית, ברכבת, על זה מקבלים הוצאות חזרה.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
רגע, לא הבנתי. בלבלתם לי את הראש לגמרי. אני מבין קצת את העסק, אבל אני רוצה להבין אותו לאשורו. האם אותו דיין, אותו שופט, שנוסע באוטובוס מקבל החזר?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אז אני רוצה לחדד מה שאמרתי. מקובל, אין לי שום בעיה שיקבלו הוצאות אמיתיות בגין - - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
אמיתיות. אני אעזור לך. נניח והדיין עובד בחיפה והוא גר בנהריה. הוא נוסע כל יום לבית הדין מנהריה לחיפה. לא מוכר לו?
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
לדעתי, כן מגיע לו החזר הוצאות נסיעה. אין דבר בזה בעולם, עם כל הכבוד לכם - - - אם אני נותן לו הוצאות רכב שזה פי כמה יותר גדול.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
הבן אדם אומר: אני נוסע מהבית שלי לבית הדין, ואני לא מקבל את החזר הנסיעה באוטובוס.
כרטיס עולה 10 שקלים או 20 שקלים. לא יעלה על הדעת דבר כזה.
שלומית ארליך
¶
אולי נבהיר את העניין הזה. ממה שאנחנו מבינים, מה שאתם מבקשים זה אם הוא עולה על אוטובוס ונוסע בתחבורה ציבורית, אתם רוצים שהוא יקבל החזר כמו החזר הוצאות רכב. לא החזר בעד אותו כרטיס שהוא שילם לאוטובוס? זו הבקשה שלכם?
שמעון יעקבי
¶
לא. אם הוא נוסע בתחבורה ציבורית אין שום סיבה שאני אשלם לו יותר ממה שהוא הוציא בפועל. אבל אני חושב שראוי שנושא משרה שיפוטי ייסע בתחבורה מתאימה.
אם יש קושי בצורה שהצגתי אותה בגלל פריצת כל מיני מסגרות, יכול להיות שראוי שהנהלת בתי הדין היא זו שתארגן נסיעה מכובדת לאותם דיינים שאין להם רכב - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא. בואו נעשה סדר בעניין הזה. נושא משרה שיפוטית כלשהו – אם אין לו רכב ואין לו רישיון הוא לא מקבל אחזקת רכב, נקודה. על זה אין דיון.
יש דיון על נושא משרה שיפוטי שהוא לא מחזיק רכב ואין לו רישיון, אבל הוא נוסע למקום העבודה. מקום העבודה: בית הדין או בית המשפט או בית הדין השרעי, לא חשוב איפה הוא נמצא. כמו שחבר הכנסת וקנין, הוא גר בנהריה ונוסע לחיפה. הוא צריך לקבל את הוצאות הנסיעה. יכול להיות שצריך לקבל החלטה שאנחנו עושים את זה גלובלי. אנחנו לוקחים את החשבון כמה יש לו, לא שהוא יביא כרטיס מהאוטובוס בגלל שהוא נושא משרה. אתם צריכים לעשות חשבון על מה מדובר, על איזה סדר גודל של הוצאות, כמה הממוצע של הנסיעה של אותו אחד שהוא נושא משרה מהבית לעבודה, זה הכול.
היו"ר משה גפני
¶
יורשה לך, רק תן לו לסיים. אני לא עושה שום דבר בלי האוצר, אתה רואה. אני כבר מפורסם בזה.
שמעון יעקבי
¶
יש לנו דיין עמית שמתגורר ביישוב מירון. אני צריך אותו לעבודה בבית הדין בחיפה. הוא מקבל את משכורתו לפי שעות עבודה. הוא אומר לי: תשמע, אני מאוד רוצה לעבוד, אני מאוד רוצה לבוא לבית הדין בחיפה. אבל אני לא מתכוון לנסוע באוטובוס.
כלומר, אני לא יכול להפעיל צוות של גיטין בבית הדין - - -
היו"ר משה גפני
¶
זה נשמע כך שזה יכול לצאת משונה. אני אומר את העיקרון, אני מבקש שתדברו עם משרד האוצר, דברו עם הלשכה המשפטית אצלנו.
אני התרשמתי שהחברים אומרים כך, וזה גם אני מסכים, וזה גם לא ביקשת: מי שאין לו רישיון ואין לו רכב, לא יקבל אחזקת רכב, נקודה. אין ויכוח, לא ביקשת את זה.
היו"ר משה גפני
¶
מצוין. אתה מדבר על שופט או על שופט עמית או על נושא משרה שיפוטי על נושא מוגדר שהוא נוסע והוא צריך להגיע למקום העבודה. אני מבקש שתבואו בדברים על הנושא הזה. מה שנשמע בגדר ההיגיון וישר והגון, אני מניח שנאשר. מה שלא - אל תביאו.
דורון סמיש
¶
אני מבקש לקבל בכתב את כל רשימת הבקשות שהעלית כדי שנוכל להתייחס כמו שצריך, ולא אגב דיון.
איאד זחאלקה
¶
אני הקאדי איאד זחאלקה, מנהל בתי הדין השרעיים. אנחנו ממש בשלבי הכנה של פנייה לוועדת הכספים באותם עניינים שהרב יעקבי פנה בגינם, גם בקשר לגמול ניהול של נשיא בית הדין השרעי לערעורים וגם בקשר לגמול ניהול של מנהל בתי הדין השרעיים.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אני מציע שתזדרזו עם העניין הזה. תכינו גם את נייר שאם הוא מקביל – מקביל, אם הוא שונה – שונה. אנחנו נבוא בדברים גם עם משרד האוצר. מה שבגדר ההיגיון, אנחנו נביא את זה. אני מבקש מהלשכה המשפטית לראות לגבי הניסוח.
בבקשה.
אדם אבזק
¶
עו"ד אדם, יועץ בתי הדין השרעיים. אני עושה את התפקיד הזה כבר 14 שנים. התפקיד שלי הוא ממש כמו שיפוטי. אני נותן חוות דעת לקאדים, מופיע בבג"צים, מייצג משרדי ממשלה, לפעמים אפילו כל מיני משרדים ממשלתיים שמבקשים חוות דעת.
אני רוצה לבקש שיכירו גם בשירות שלנו כשווה לשירות שיפוטי כמו שביקש כבוד הרב.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש בכתב. ד"ר זחאלקה, אני אבקש מכתב. אני לא הולך בישיבה הבאה להתפרס על פני כל הדברים, אנחנו רוצים שהכול יהיה מתואם גם עם משרד האוצר, הלשכה המשפטית שלנו, ולהגיע לנוסח. אני אבקש להביא את הדברים להצבעה. דברים מהסוג הזה אני לא מתכוון להביא להצבעה, אתם גם לא מבקשים. נביא להצבעה דברים שעומדים בגדר ההיגיון.
אני מתנצל. הדיון הזה הוא דיון שהוא לא כל כך מתאים לוועדת הכספים.
היו"ר משה גפני
¶
כן, אבל אין לנו ברירה. אני מרגיש שאנחנו עושים עוול כלפי המערכת השיפוטית. לאנשים יש תביעות, אין מי שיטפל בזה. הממונה על השכר לא מוסמך מבחינת החוק. בסופו של דבר, אנחנו צריכים לקבל את ההחלטה. ניסיתי לעשות ישיבות אצלי בחדר ולנסות להגיע גם, כמו שאמרתי לכם, לישיבה עם שרת המשפטים. אנחנו צריכים לקבל החלטה ברגע שהנוסח יהיה קיים, אחרי שנקבל את כל הדברים האלה, אחרי שיתאמו אתכם.
אני שמח שמשרד האוצר חיובי בעניין.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
ואנחנו שמחים לשמוע שאתם שמחים לבחון. זה סוג של חידוש. יש רוח טובה חדשה באוצר, אנחנו מאושרים.
דורון סמיש
¶
באמת, עשר דקות של בקשות שאנחנו לראשונה שומעים עליהן. אתם לא מצפים שניתן תשובה מנומקת, מקצועית, אחרי פעם ראשונה שאנחנו שומעים משהו.
על החלק של בתי המשפט ישבנו ובחנו ואישרנו.
מיכאל שפיצר
¶
לא. מאחר ואנחנו באמת עובדים עם האוצר בצמידות ובשיתוף פעולה ואנחנו מקבלים מהם כל עזרה שהיא סבירה. יש ויכוחים. אין עם האוצר שלא יהיו ויכוחים. אבל בסך הכול הם מאפשרים למערכת גם להתפתח וגם לעבוד.
היו"ר משה גפני
¶
כן, אני מתאר לעצמי.
תודה רבה, רבותי. בישיבה הבאה נביא את הנוסח.
לגבי נושא השרים – אני גם רוצה לקבל החלטה. על חברי הכנסת כיוון שאנחנו לא ממונים עליהם, ועדת הכנסת קיבלה החלטה. לגבי חבר הכנסת שעוזב באמצע החודש – קובעים לו את השכר לפי האחוז היחסי מהחודש שבו הוא מקבל את השכר.
אצל השרים זה לא נקבע. נכון, שלומית?
טובי חכימיאן
¶
אצל השרים יש החלטה שאומרת שהוא מקבל את המשכורת עד סוף אותו חודש שבו הוא כיהן כשר. כלומר, אם הוא התפטר בראשון לחודש הוא מקבל עד אותו סוף חודש משכורת.
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
חבר'ה, עזבו. אני חושב שזה לא נכון לקחת, במיוחד ששר אולי צריך לעשות חפיפה. זה רק אם הוא שונא אותו - - -
טובי חכימיאן
¶
לגבי שר נקבע כך: משכורתו של שר לשעבר תשולם לו עד סוף החודש שבו חדל לכהן. זה בהחלטת שרים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בדיוק. זו הנקודה, וזו נקודה קריטית. כי זה נדיר מאוד שיש שרים שהם לא חברי כנסת. יש כזה, אבל הם יוצאים מהכלל. חברי כנסת מקבלים בין שתיים לשלוש משכורות הסתגלות לפי תקופת הוותק, בהתאם לכהונה, כך שכל הטענות שאומרות: יש תקופת חפיפה ותקופת חפיף ותקופת זה, הן לא תקפות כין בין כה הוא מקבל שכר כחבר כנסת. לכן, להוסיף על זה עוד חודש משכורת - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
זה עלול להגיע עד חודש. זה כספי ציבור. הוא מקבל שכר בכל מקרה, ואתה מוסיף לו עוד צ'ופר של חודש. זה לא בסדר, כספי ציבור.
היו"ר משה גפני
¶
העולם לא יקום על זה ולא ייפול על זה. אני שואל שאלה. אם אנחנו נקבל החלטה ששר שהוא חבר כנסת - ברגע שהוא עוזב, הוא עוזב. יש לו בלאו הכי את תקופת ההסתגלות.
היו"ר משה גפני
¶
כי שר שהוא איננו חבר כנסת, היא אומרת שהוא לא מקבל תקופת הסתגלות. זאת אומרת, הוא יוצא באמצע החודש והוא נשאר בלי כלום.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לא, לא להוסיף לו את ההסתגלות. הוא יקבל שכר עד סוף אותו חודש. לא את ההסתגלות.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אם הוא חבר כנסת הוא מקבל בכל מקרה. אם הוא לא חבר כנסת הוא יקבל שכר עד סוף אותו חודש.
טובי חכימיאן
¶
יכול להיות מצב שבו שר היה חבר כנסת וכיהן ארבעה חודשים שר. הוא התפטר מהכנסת והשרות, ואז הוא לא יהיה זכאי לכלום – לא למענק הסתגלות ולא למשכורת - - -
יצחק וקנין (ש"ס)
¶
יש כבר מספיק פה בהיסטוריה. 21 שנים, ורק הרענו את התנאים שלנו. ירדנו עלינו קשות בשביל להתייפייף יותר מדי. אני לא רוצה להתייפייף בשביל אף אחד.
היו"ר משה גפני
¶
שניה, אנחנו לא מצביעים היום. אני רוצה שנחשוב על העניין הזה. שר שהוא התפטר כתוצאה מהחוק הנורבגי - - -
טובי חכימיאן
¶
אבל מענק ההסתגלות הוא החל מהשנה השנייה לכהונה של חבר כנסת. יכול להיות חבר כנסת שנכנס באפריל ובמאי הפך להיות שר, ובאוגוסט התפטר מהכנסת. אתם רוצים שאני אתחיל לעשות את ההבחנה?
היו"ר משה גפני
¶
ההבחנה, כן - אם תתקבל החלטה כזו. בינתיים עוד לא התקבלה החלטה.
מה שאני מציע, רבותי - תגידו שלא – אז לא - אני מציע לעשות הבחנה. ההבחנה אומרת ששר שיש לו תקופת הסתגלות, הוא יפסיק לקבל משכורת - - -
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, אני חוזר עוד פעם. שר שיש לו תקופת הסתגלות, באמצע החודש הוא מפסיק את הכהונה, הוא מפסיק לקבל שכר. אבל הוא מקבל תקופת הסתגלות.
שר שמסיבה כלשהי איננו מקבל תקופת הסתגלות או בגלל שהוא בשנה הראשונה שלו או בגלל שהוא לא חבר כנסת, עליו ההחלטה הזו לא תחול. הוא יקבל את השכר עד סוף החודש. לא חותכים את זה בגרזן.
אנחנו לא מרעים את המצב של השרים, אנחנו לא גורמים לכך כי ההחלטה על חברי הכנסת גם היתה החלטה – אני מתאר לעצמי, לא הייתי בהחלטה הזו – כי אמרו: בלאו הכי יש תקופת הסתגלות. אז אם יש תקופת הסתגלות אז החלק הזה הוא חלק שלא פוגע בהם.
אני מציע לחשוב עד הישיבה. אם רוב חברי הוועדה יגידו שלא אז לא נביא את זה להצבעה.
שלומית ארליך
¶
- - - שאת האחוזים של ההפרשות כמו שיש לעובדים, אז אומרת טובי בצדק שגם לשרים וגם לחברי כנסת. גם הם נמצאים בדרגה הנמוכה ביותר. לא התאמנו להם.
טובי חכימיאן
¶
מה שאתם הולכים לאשר לשופטים, כן. צריך לעשות את זה לשרים, ואז נעשה את זה לח"כים. צריך להתאים את זה.
היו"ר משה גפני
¶
כן, כן. אין ויכוח. טובי, אנחנו נעשה את זה. אנחנו רוצים שהמערכת תהיה שוויונית – בסדר גמור.
טובי חכימיאן
¶
את זה צריך לעשות. וגם קופת גמל לשרים, שלומית. על החמישה וחמישה - לשרים אין אותה. גם את זה צריך, כמו ח"כים.