הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 410
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, ה' בתמוז התשע"ו (11 ביולי 2016), שעה 11:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 11/07/2016
שינויים בתקציב לשנת 2016
פרוטוקול
סדר היום
שינויים בתקציב לשנת 2016
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
דוד ביטן
באסל גטאס
זהבה גלאון
יהודה גליק
יצחק וקנין
מכלוף מיקי זוהר
מנואל טרכטנברג
מיקי לוי
אראל מרגלית
בצלאל סמוטריץ'
רועי פולקמן
עודד פורר
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
רפרנט חקלאות באג"ת, משרד האוצר - עלי בינג
רפרנטית ביטחון באג"ת, משרד האוצר - ליאור בראון
רפרנט תעשיה ומסחר באג"ת, משרד האוצר - עידו סופר
רפרנטית, משרד האוצר - שירה דימניק
רפרנט מאקרו באג"ת, משרד האוצר - תמיר כהן
רפרנט שיכון באג"ת, משרד האוצר - יובל טלר חסון
רפרנטית מו"פ והשכלה גבוהה-אג"ת, משרד האוצר - מיכל רעות גלברט
רפרנט בטחון באג"ת, משרד האוצר - מתי ישראל
רפרנט תעסוקה באג"ת, משרד האוצר - דניאל סוצ'י
רפרנטית ביטוח לאומי, משרד האוצר - יעל בנימין אגמון
ראש תחום מעברים ותפר במנהל האזרחי באיוש, משרד הביטחון - עמוס זוארס
מנהלת תחום תקציבים, משרד החקלאות - סיון ינקוביץ
מנהל תחום תקציבים ורכש, משרד התקשורת - אליאן רבינוביץ
כלכלן, משרד המדע - חביב קטן
תקציבן, המשרד לשירותי דת - דוד נחום
תקציבן, רשות האוכלוסין וההגירה - אלי אלפסי
תקציבן, רשות האוכלוסין וההגירה - מאיר גינו
מנהל אגף תכנון ומדיניות, משרד הקליטה - אופיר להב
מ. תחום תקצוב ובקרה, משרד לשירותי דת - יחזקאל כהן
יועצת בכירה לשרה, משרד הקליטה - אירית אסתר לוי
מנהל אגף תקציבים, משרד הבינוי והשיכון
-
יוסי שבת
החטיבה להתיישבות - ירון שיינין
מנהלת א. תקציב ובקרה, סוכנות יהודית - שלומית נקש
רכז המשמר החברתי - חובב ינאי
פעילה, המשמר החברתי - רינה ברעלי
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר משה גפני
¶
צהריים טובים. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום שינויים בתקציב.
להתחיל בחטיבה להתיישבות?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
יש הרבה מאוד מידע והעברות שהם לא לפי נוהל. נמסר לנו מהייעוץ המשפטי שהוא יענה רק על מה שבנוהל.
היו"ר משה גפני
¶
תמונת המצב היא כזאת. אנחנו לא סוטים מהדרך. יש עלי לחצים בלתי רגילים, באמת. אנחנו קבענו נוהל, ואנחנו פועלים לפי הנוהל. אנחנו לא משנים מדרכנו. יש דבר חמור שהתפתח במהלך הימים האחרונים או התקופה האחרונה. אנחנו מקבלים את ההסברים לפי הנוהל. אנחנו מקבלים את זה מאגף תקציבים לגבי העברות, אבל מקבלים בעיקר מהמשרדים עצמם. אנחנו מקבלים פירוט, והדיון שהתקיים בהעברות שהיו על-פי הנוהל הם דיונים מצוינים. זה מה שרצינו שיהיה, וזה אכן מתקיים. אנחנו כמעט מסיימים את העודפים ואת ההעברות, אבל לא היום כי חלק גדול ממה שהגיע היום אני לא מביא כי לפי הנוהל צריך יומיים. אז אנחנו מחכים יומיים ונעשה את זה בישיבה הבאה.
אני לא יודע איך להגיד את זה, אבל נדמה לי שאומרים למשרדים לא לתת דברי הסבר. אני הולך לבדוק את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא אמרתי האוצר. למה את מכניסה לי מילים לפה? אמרתי שיש כאלה שאומרים למשרדים לא לתת דברי הסבר, ואפילו מתלווה לזה משפט כזה או אחר שאני לא רוצה להגיד אותו כי לא בדקתי. אנחנו עושים את העבודה. הדיונים מעניינים, הם לא דיוני סרק. הם לא דיונים כמו שהיה בקדנציה הקודמת, הם לא דיונים כמו שהיה אפילו לפני שנתיים. הם דיונים בנושא הזה. אם מישהו רוצה לנכס לעצמו את השקיפות בהעברות הוא הגיע להישג עצום. זאת המציאות. אני מכיר את זה הרבה שנים. המציאות היא שיש דיונים על המשרדים שיש בהם העברות או עודפים יותר ממה שיש בתקציב עצמו. זאת תמונת המצב. אנחנו דורשים שלקראת תקציב 2018-2017 חלק גדול מהדברים ייכנסו לבסיס התקציב. יש דברים שבאמת יכולים להיכנס, ובאגף התקציבים אמרו לי שיכניסו את זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני נגד. כמעט היה אמור להגיע מחר חוק התקציב הדו-שנתי, לא התקציב עצמו. הוא לא מובא מחר, אלא רק בשבוע הבא בגלל חילוקי דעות בממשלה לגבי האופן של חוק התקציב הדו-שנתי. אחרת אם לא היו חילוקי דעות זה היה מגיע מחר, ואני הייתי צריך להצביע בעד. אני אוהב את כל מה שאני מצביע? הצבעתי קודם על הפטקא. אני אוהב את זה? אני לא אוהב את זה.
היו"ר משה גפני
¶
נכון. הדוגמה של מיקי רוזנטל על החטיבה להתיישבות, הוא צודק. אז מה? המציאות הזאת היא שאם אנחנו מקפידים על הנוהל – לא מגזימים אתו. אם הדיונים יתקיימו נורמלי ושזה ייכנס למסלול סביר ושקוף זה הטוב ביותר. מה שעולה היום, חברת הכנסת סתיו שפיר - -
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
חדשות טובות, אדוני, בתקציב הדו-שנתי. אם יש ויכוח אולי יגבר ההיגיון והשכל הישר, ויביאו לנו תקציב חד-שנתי.
היו"ר משה גפני
¶
שאלת מה יש בסדר היום. בסדר היום יהיו כל העברה וכל עודף שחולק לחברים, ועברו יומיים מאז שהוא חולק לחברים, והוא על-פי הנוהל כפי שהלשכה המשפטית קובעת.
היו"ר משה גפני
¶
כן, ועדת הכספים.
זה על-פי הנוהל, אלא אם כן יבוא חבר ויגיד שזה לא לפי הנוהל. הייתה חטיבה להתיישבות, ושלומית אמרה שאולי לא צריך להקפיד על זה, אבל הקפדנו על זה גם כן, שיובא הסבר גם על החטיבה להתיישבות. זאת תמונת המצב. זה מה שיהיה על סדר היום.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אבל יש שאלה עקרונית לגבי החטיבה להתיישבות, אדוני.
אפשר הצעה לסדר?
סתיו ביקשה לפני.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
הנוהל של הוועדה הוא חשוב מאוד, אבל הוא לא חזות הכול. הוא לא "כזה ראה וקדש". הנושא של העברת הכספים לחטיבה להתיישבות הוא נושא סבוך, והוא נמצא בחילוקי דעות. יש נושאים אחרים שאמורים להכריע ולשקול על כף המאזניים האם להצביע בעד או נגד העברת כספים מסוימת בסוגיות נוספות. הנושא של העברת כספים לחטיבה להתיישבות מצוי אצל היועץ המשפטי לממשלה. יש החלטה של דינה זילבר לעכב ולקבוע נהלים חדשים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
לפיכך עד להחלטה סופית שממתינה על שולחנו של היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט אסור לנו לדון בהעברות כספים לחטיבה להתיישבות.
הדבר השני שהוא בהצעה לסדר – מתקבלים הרבה מאוד חומרים שאתם לא מביאים לפנינו. ההנחה היא שאתם שולחים לנו במייל, וזה פוטר את הוועדה מלהניח את זה על שולחן הוועדה לא עומד בקריטריונים של המילה "הנחה" על שולחן הוועדה. נכון שזה הרבה דפים, וחבל על יערות הגשם בברזיל. אבל מצד שני לא כולם מתמצאים במייל ומסתדרים אתו ומוציאים דברים כתובים. לכן כל מידע שמתקבל מכל משרד ממשלתי בנוגע העברות אתם צריכים להניח על שולחן הוועדה כרוח החוק. לפיכך לו עשיתם את זה אני לא יודע איך יתייחסו לזה חברי הכנסת האחרים, אבל ראוי מאוד שהדבר הזה ייעשה. אני בדקתי עם היועץ המשפטי של הכנסת – משמעות המונח הנחה היא להניח את זה על שולחן הכנסת.
היו"ר משה גפני
¶
אני אקיים דיון עם הצוות שלנו כאן. יש חומר רב. היום המשרדים מעבירים בכמויות עצומות. האם באמת צריך להניח על שולחן הכנסת את הכול או את עיקרי הדברים – אנחנו נקיים דיון. אין בחוק שצריך להניח. יש בנוהל.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. בניגוד למה שחושבים על מקומות אחרים אנחנו רוצים שכולם יידעו הכול. יש שאלה טכנית לגבי השאלה של כל מה שצריך להניח. אני אקיים את הדיון הזה. גם היועצת המשפטית אומרת שצריך להניח, אבל היא לא אומרת שצריך להניח הכול. חלק צריך להיות במייל.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
רגע. אני ביקשתי הצעה לסדר מתחילת הדיון. אני רוצה להגיד משהו על הנוהל, ודבר אחד בנוגע לאחת ההעברות שהגיעו לכאן היום. קודם כול בנוהל שאנחנו מדברים עליו מדברים עליו כאילו הוא הרים וגבעות. כל מה שהנוהל מבקש זה שחברי הכנסת יקבלו מידע בסיסי על ההעברות שמתבצעות לפעמים בסכומים של מיליארדי שקלים ולפעמים מאות מיליונים ועשרות מיליונים של שקלים. מידע בסיסי, קצת היסטוריה על אותה העברה; מדוע היא לא נכנסה לתקציב שהצבענו עליו כחוק בכנסת? למה היא לא הייתה כלולה בבסיס התקציב? מה היה פירוט הביצוע בסכומים שבהם אומרים שיש עודפים מחויבים או שיש עודפים אחרים? שאלות מאוד פשוטות ומאוד ברורות. בלי זה חברי הכנסת לא יכולים לקיים הצבעה מושכלת, ויותר מזה – מתייחסים אליהם פשוט כאל בובות. חברי הקואליציה נכנסים ברגע ההצבעה כדי להצביע על מה שאומרים להם, וחברי האופוזיציה שואלים פה שאלות באוויר כי הם לא מקבלים אף מידע בסיסי על השאלות האלה. סעיף שהיה שנוי במחלוקת בנוהל עשה שינוי ממה שהיה קודם שהצלחנו להשיג אתה ואני בעבודה משותפת בוועדה של סלומינסקי, שנקבל את המידע חמישה ימים מראש – זה ירד ליומיים מראש. זאת הייתה פשרה. יומיים היו תשלום שאנחנו שילמנו כדי שנקבל את המידע בסעיפים האחרים שהוא יותר חשוב מהיומיים.
אני מסתכלת למשל על הסעיפים של החטיבה להתיישבות. יש פה 1,800 סעיפים בטבלה של העודפים המחויבים של החטיבה. כל סעיף - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני עברתי רק על חלקה. כל סעיף פה דורש תחקיר מעמיק. יש פה העברות למקורבים - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
היה פה דיון בשבוע שעבר. אמרת שאפשר להצביע. שאלת אם אפשר להעביר נתונים. התנדבו כאן - - - עכשיו היא מתחילה - - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
- - אתה לא אומר דברי טעם, ואתה לא נכנס פה לעניינים. תגיד - - - פעם אחת ונוכל לסיים.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אותי זה לא מצחיק. סכום של כסף שעובר לדורפמן, חבר של אורי אריאל, אני אזכיר לך - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל אתה לא יכול להזכיר פה שמות של אנשים שהם לא פה, והם לא יכולים להתייחס.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
- - אי אפשר לעשות פה משפט שדה לאנשים שלא פה ולא יכולים להגיב. עם כל הכבוד, אין חיה כזאת. מעולם לא שמעתי דבר כזה פה. מה זה החוצפה הזאת?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני אתן דוגמה, ואני אגיד לך למה אני נותנת את הדוגמה. אם אתה מצפה שביומיים חברי הכנסת יצליחו לחתום על כל סעיף - -
היו"ר משה גפני
¶
לא רוצה. את לא תסיימי את דברייך לפני שאני אגיד. אני מבקש. יגיע הדיון על החטיבה להתיישבות - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אבל אני לא מדברת על החטיבה. אני נותנת דוגמה למה הנוהל הזה בצורה שבה זה מאפיין אותו כרגע לא עובד.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
תן לי עוד דקה לסיים את המשפט ותבין. גפני, אני מאוד מעריכה את העמידה שלך מול הלחץ של המשרדים. אני יודעת מה אתה עובר מצד המשרדים האלה. זה סיוט. והעובדה שמשרד האוצר – אתה לא רוצה להגיד את זה במילותיך, אז אני אגיד – מונע ממשרדים אחרים להעביר מידע לחברי הכנסת. זאת בושה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
- - כדי להבין מה קורה בתוך הסכומים בתקציב שמצביעים עליו מכספי ציבור, זאת בושה. זה לא התפקיד של משרד האוצר להחליט איזה מידע שייך לציבור, ואיזה מידע לא שייך לציבור - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
- - משרד האוצר או משהו שם שאתה יכול לתקן. אם אני טועה, אז בבקשה, תתקן את זה. משרד האוצר מבקש מהמשרדים לא להעביר את כל המידע לוועדה – כך אני מבינה מההתנהלות כאן. אם זאת טעות, בבקשה, תתקן את זה לפרוטוקול ולא חלילה, נכפיש את שמו של משר האוצר. הם לא יכולים - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
מה קורה בפועל? החלק של היומיים בנוהל הזה מתבצע במלואו. אנחנו מקבלים העברות ומידע בטווח של יומיים שלא מאפשר לנו לחקור את ההעברות, אבל החלק של הנוהל, למשל, פירוט של שלוש שנים אחורה שהוא מאוד פשוט לא מתקבל. זה בכל אחת מההעברות שעומדות לעלות היום על שולחן הוועדה. אפילו לא פירוט של שלוש שנים אחורה, כלום. לא היסטוריה, לא שום דבר. אם אנחנו נלך לתקציב דו-שנתי הנוהל הזה יהיה כלום לעומת מה שיהיה כאן. יהיו כאן העברות תקציביות על כל התקציב משנה לשנה. אני אתן את הדוגמה שניסיתי להסביר במילים ולמה זה כל כך קשה. כשאתה מביא על העברה אחת 1,800 סעיפים של עודפים מחויבים, ובתוך הדבר הזה מסתתר לו סעיף שמעביר מיליונים לאדם מקורב לשר החקלאות. בוועדת השקיפות לפני כמה חודשים אמרה נציגת משרד השיכון שדורפמן הסתובב במשרד, לא ברור מה היה תפקידו, ומציג את עצמו כבעל תפקיד, ועכשיו עמותה שלו מקבלת כסף.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
גפני, אתה לא יכול לתת לה את זה, עם כל הכבוד. אתה לא יכול לתת לה לעשות את זה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
איך חברי הכנסת יכולים - - - שעמותה של דורפמן מקבלת כסף - - - אם הם לא יכולים לקבל את הכול מראש כדי לקרוא מה קורה בתקציב הזה. איך?
זהבה גלאון (מרצ)
¶
חבר הכנסת גפני, אני רוצה להעיר הערה ליושב-ראש הישיבה. ההערה על התנהלות. אתה יודע שאני לא עושה את זה אף פעם, ואני מחבבת אותך מאוד. אבל אני אומרת את זה גם לנו, לחברי הכנסת, לכולנו יש מה להגיד. אם אנחנו עושים פרוצדורה דקה לפני הדיון על המהות על הסעיפים השונים על הצעה לסדר או על שאלה משפטית אז שזה יישאר בפרוצדורה הזאת. אני אומרת את זה גם לסתיו. אם עכשיו ההצעה לכאורה בשם הנוהל הופכת להיות נאום ומתעסקת גם בסעיפים ספציפיים אז זה מעמיד את כולנו במבוכה. גם לי יש כמה דברים כאלה. אז אני רוצה להעיר הערה מקדימה: או שאנחנו בפרוצדורות ובהצעות לסדר. אז כל אחד שמעלה הצעה לסדר אז זאת הצעה לסדר; או שתקפיד על זה כי זה מעמיד את כולנו במבוכה אחר כך.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
ההערה השנייה לא נוגעת בכלל לסעיפים התקציביים, אלא לשאלה משפטית. אני רוצה לשאול את היועצת המשפטית. הנושא של החטיבה להתיישבות – מעבר לכל הדברים שאנחנו מדברים על ההתנהלות שלה, ואיך היא הפכה להיות סמל לשחיתות ולצפצוף על שלטון החוק – עומד, כפי שאמר קודם חבר הכנסת מיקי רוזנטל, על שולחנו של היועץ המשפטי לממשלה, גם עתירה שאני הגשתי וגם פניות שלי ליועץ המשפטי לממשלה. היועץ אמר בחוות דעת של המשנה, עורכת הדין דינה זילבר, שצריך להפסיק לתקצב את החטיבה – ואני אומרת בשפתי ומוסיפה – עד שלא ייעשה בה ניקוי אורוות רציני מאוד.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
דמוקרטיה במרעה, אבל חוקק חוק. במסגרת הכוח הקואליציוני קוראים לזה עריצות הרוב. אבל האם העובדה שחוקק חוק מאפשר עדיין אפרופו חוות הדעת של היועץ המשפטי. אני שואלת כאן שאלה משפטית.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
בתור חברת כנסת אני צריכה להצביע האם מעבירים העברה לחטיבה להתיישבות או לא. איך אני יכולה להצביע על משהו שלא עולה בקנה אחד עם חוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה? זאת שאלה במסגרת הצעה לסדר.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא מגיב על העניין הזה. אני מבקש שיגיע נציג של משרד האוצר להעברה של החטיבה להתיישבות. אני יודע שהיועץ המשפטי אישר את זה אז שיבואו ויגידו לוועדה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני מבקש יועץ משפטי גם להעברה של משרד הביטחון. יש לי שאלות ביטחוניות כבדות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
בסדר. אז אני מבקש שהוא יגיד גם על משרד הביטחון. יש לי שאלות משפטיות קשות.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
גם דיון משפטי על העברות כספים מצרפת. אנחנו רוצים ייעוץ משפטי אם זה היה חוקי או לא חוקי.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
קרימינל מספר 1 באירופה העביר כספים לראש הממשלה. אני רוצה לדעת אם זה היה חוקי או לא.
היו"ר משה גפני
¶
אראל, אתה מפריע לחבר הכנסת טרכטנברג. הוא ישב בשקט וחיכה לשמוע את כל הנאומים, כולל של סתיו שפיר.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
פה לא מקובל לחכות לחבר כנסת אחר שידבר.
אני חשבתי שהבאת בשורה ורציתי לשבח אותך על הנוהל. אתמול הפעלתי את כל המעמד שלי כדי לנסות ולהבין את החומר שנשלח אלי. אני מודה שעשיתי זאת אחרי השער המדהים של פורטוגל. יכול להיות שזה פגע בכושר ההבנה שלי. אבל אני רוצה להגיד לך, אדוני היושב-ראש, שלא הצלחתי להבין מהחומר שנשלח אלינו מה ההסבר, למה שייך כל דבר. לקח לי המון זמן לשייך סעיף מסוים להסבר מסוים ולטבלה מסוימת. מה אני רוצה להגיד? יש מראית עין של קיום נוהל, והאם הנוהל מקוים במהות. מה שקורה הוא שהנוהל לא מקוים במהות. חבר כנסת שמתאמץ ויש לו ידע מוקדם בנושאים האלה לא מצליח לפענח את הדבר הזה. לכן אני מבקש ממך שלא נסתפק בפורמליות. זה לא רק עניין לעשות "וי" על החומרים ולהעמיס על עובדי הוועדה ולשלוח את זה במייל ברגע האחרון, אלא שנקיים דיון אמתי. אולי נעשה דיון לחוד ואחר כך נבוא לוועדה. מה נדרש כדי שנוכל לקיים דיון אמתי כאן ולהצביע על הדברים האלה? אני לא בא ממקום של "כן" ו"לא", אלא פשוט לעשות עבודה כפי שמתבקש מאתנו.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
בהמשך למה שאמר מנו, ואני לא רוצה לחזור על דברי אחרים, גם אני לא מצאתי את עצמי בבריכה המצחינה הזאת. למשל, מתוך חצי מיליארד שקל, שלוש מאות מיליון שקל זה מטה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
שלוש מאות מיליון שקל מטֶה – תסבירו לי מה זה שלוש מאות מיליון שקל מטה. נשגבה בינתי. מה לעשות.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לומר לחברים כדלהלן: האויב של הטוב הוא הטוב יותר. אל תעמידו אותי במצב הזה כי אני לא אעמוד בזה. אנחנו עומדים על כך שישלחו את מלוא החומר של ההעברה או של העודף. הממונה על התקציבים כתב לי שעל עודפים לא צריך בכלל אישור של הוועדה. על-פי התקנון, עודפים הם יכולים לאשר באגף התקציבים ושלום על ישראל.
היו"ר משה גפני
¶
סתיו, אל תפריעי לי. תני לי לדבר. אני יכול להגיע למצב שמה שאומרים לי מאחורי הגב, יכול להיות שזה נכון.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני צריך לשקול חקיקה של הוועדה בנושא של העברות תקציביות. לא יכול להיות דבר כזה.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מבקשים מהמשרדים להביא את מלוא החומר – גם מה היה בתקציב - - - של ההעברות, גם מה היה שלוש שנים בעודפים, למה זה לא נמצא בבסיס. כל החומר שנמצא בעניין החלטות ממשלה – להביא החלטות ממשלה. החומר מצטבר יותר ויותר משבוע לשבוע. זה הולך להיות יותר חומר, לא פחות חומר. אנשים הגיעו למסקנה במשרדים – ונדמה לי שגם אגף התקציבים כבר הגיע למסקנה הזאת – שאני לא הולך לוותר. המשמעות של העניין היא שלמשרדים אין תקציבים. המדינה משותקת. יש פה אנשים שמבינים על מה מדובר. אתה היית סגן שר האוצר. אתה יודע מה המשמעות של העניין. אני רואה העברה ראשונה – זה משרד הקליטה. מה נגיד להם? שלא ידענו לעשות סדר בעניין? שמעתי את ההערות האלה. אמרתי לטמיר ואמרתי לשלומית שאני אשב איתם אחרי הדיון פה, ואנחנו נעשה סדר בעניין הזה, מה להעביר ומה לא להעביר. יש דברים לא מציאותיים.
שלא תשכחו שאני בשר ודם. אנשים עומדים מאחורי גבי, כולל שרים, ואומרים, תשמע, עם כל הכבוד, אתה כל הזמן נכנע לאופוזיציה. הם לא אומרים לי את זה בפנים. צריך להביא את זה להצבעה ושלום על ישראל, ושילכו לבג"צים. אני לא נוהג כך.
יש לי ויכוח איתך, חברת הכנסת סתיו שפיר שאני מאוד מכבד. אני חושב שזה הנוהל. אני לא חושב שצריך יותר מזה או פחות מזה. צריך לעשות גם בזה סדר.
היו"ר משה גפני
¶
אמרתי לך, גם אני בשר ודם. יגיע השלב שאני אביא לפה העברות ועודפים, נצביע, יהיה רוב ומיעוט ושלום על ישראל. אני לא רוצה להגיע לשם. אני חולק עלייך. אני חושב שזה מה שצריך לעשות. זה לא ייעשה – אין ברירה, אני אצטרך להרים ידיים. אני לא בדרך להרים ידיים. אנחנו בדרך למסד את הנוהל הזה. את יכולה להשתבח בו, ולהגיד שיש פה דיון רציני ויודעים את כל הדברים. בדיונים הקודמים כשהיו דברי ההסבר היו דיונים רציניים. נכנסנו לפרטים של המשרדים. זה היה טוב למשרדים, זה היה טוב לנו, זה היה טוב למדינה.
היו"ר משה גפני
¶
כן. היא אומרת, יומיים. בסדר, לא יומיים, נעשה את זה שבועיים. אני לא עושה את זה שבוע. מה שהיה אצל ניסן היה לא נכון. ישבו פה שבוע, חיכו להעברה, ואז ישב פה אלעזר שטרן לידך, ואני ישבתי בצד ימין – יש תשובה ממשרד האוצר? הדף היה ריק. אנחנו לא יודעים מה היה? היו פה גחמות, ולא היה דיון על שום דבר. וזהו. אני רוצה דיון.
שלומית ארליך
¶
אני אשיב. לגבי משרד המשפטים – אני לא מכירה את הסוגיה ספציפית. פניתי בזמן הדיון למשרד המשפטים, וממה שנמסר לי ממשרד המשפטים כל נושא ההסדרה של החטיבה נמצא בדיונים אצל היועץ המשפטי לממשלה. משרד המשפטים כן אישר העברה של עודפים מחויבים ובנוסף סכום חריג נוסף של כמה עשרות מיליוני שקלים לעוטף עזה. ביקשנו שיגיע נציג של משרד המשפטים כדי שחברי הוועדה יוכלו לפנות אליו, והוא יגיע בדקות הקרובות עוד לפני שנדון בהעברות.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני אומר לך, שלדעת היועץ המשפטי לכנסת, שדיברתי אתו כמה פעמים בעניין הזה, הנחה משמעותה הנחה על השולחן ולא שליחה במייל. אם יש חילוקי דעות בוא נקרא לו. אנחנו מוכנים לדון היום על משרד הביטחון רק בהקשר הזה. צריך להניח את הניירות כמו שהחוק מחייב.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מתחילים את הדיון בהעברה של משרד הביטחון. אם החברים ירצו את החומר אנחנו נחכה לפני ההצבעה. הלכו להדפיס את זה. כמה זמן שזה ייקח, זה ייקח.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אם אתה רוצה לעמוד בנוהל – חלוקת החומר צריכה להיות יומיים לפני הדיון. זה לא נועד כדי שנשחק עם זה עכשיו - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
- - נבחן את הסוגיות, ונצביע כמו שצריך. אם לא חילקת לנו יומיים לפני כן אז כל הדיון לא יכול להתקיים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא הבנתי, מיקי, אתה רוצה שידפיסו לך ויביאו לך יומיים לפני כן? שלחו לך במייל יומיים לפני כן.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
שיבוא שליח? גפני, הוא רוצה שליח מהוועדה אליו לחדר אם תשים יומיים מראש.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
אדוני היושב-ראש, מאז שעברו להדפיס ספרים טאבלטים, כמו שיש אנשים שכבר לא קוראים עיתונים, אלא באינטרנט, יש אנשים שיש להם משבר. הוא צריך להרגיש את הנייר.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני רק מבקש שנרשום לפרוטוקול שמיקי רוזנטל וזהבה גלאון מהשמאל הירוק ביקשו עכשיו לכרות כמה עצים כדי שלחמש דקות דיון ידפיסו פה עכשיו אלפי ניירות שיהיו כאן על השולחן למרות שהם קיבלו אותם במייל של הכנסת הירוקה.
היו"ר משה גפני
¶
לפי הנוהל, העברה של יומיים קודם של דברי ההסבר ושל התוספות הגדולות שיש בעניין הזה עם הרבה חומר זה נקרא עמידה בנוהל. אני מקבל את הדברים של החברים. אנחנו נשב אחרי זה, ונראה האם כשיש הרבה מאוד חומר צריך לחלק ולהניח גם את זה. הלכו להדפיס את זה. עם כל הכבוד, יש עלי גם אחריות. אני לא עוצר את המשרדים שלא יעבדו. נגמר העניין הזה.
זהבה גלאון (מרצ)
¶
לא, זה לא קשור. גם אם זה נשלח במייל, תאמין לי שצריך להיות רואה חשבון כדי להבין מה כתוב במייל.
היו"ר משה גפני
¶
יש דרך אחת. הדרך היא לחזור לנוהל הישן. בנוהל הישן לא היית צריכה להיות רואת חשבון ולא שום דבר. היו לך שני משפטי הסבר. לא הבנת מזה שום דבר, לא ידעת לקיים על זה דיון – זה נכון - -
ליאור בראון
¶
אני רפרנטית ביטחון באגף תקציבים במשרד האוצר. אני אציג את הפנייה 37-35 וגם את פנייה 20. הן שזורות יחד.
הפנייה נועדה להעביר סכום של 971,337,000 מיליון שקל, הגדלת הרשאה להתחייב בסך של 4,205,100,000 מיליארד לתקציב הביטחון; ותקצוב של 112,500,000 מיליון שקל בתקציב של הוצאה מותנית בהכנסה לתקציב תיאום הפעולות בשטחים.
אני מבקשת להסביר לגבי הסכומים המדוברים: 600,000,000 מיליון שקל נועדו לתקצוב שיפור תנאי השכר לחיילי חובה. זה בהמשך להחלטת ממשלה 364 שהתקבלה באוגוסט 2015. בהחלטה הוחלט על הקמת ועדה שהעבירה את המלצותיה בדצמבר 2015. המלצת הוועדה הייתה שהסכום יוקצה להגדלת דמי הקיום לחיילי חובה. זה לא נכלל בבסיס התקציב מאחר שמדובר בהחלטה חדשה שרק בדצמבר 2015 התקבלה החלטת הוועדה.
סכום של 59,000,000 מיליון שקל הוא מול הסכם רכש רב-שנתי של משרד הביטחון עם תע"ש. מתוך סך הסכם הרכש הזה נתח של 59,000,000 מיליון שקל הוא נתח תוספתי של משרד האוצר לתחמושת כבדה, והוא מועמד מול תכנית הרכש של משרד הביטחון בהתאם לביצוע.
יתר הסכומים יוסברו על-ידי הרפרנט של המשרד - - -
מתי ישראל
¶
אני מאגף תקציבים באוצר. אני אומר כמה מילים על הנושא האחרון בפנייה – נושא של שדרוג מעברי איו"ש. ב-19 במאי 2016 נחתם סיכום בין משרד הביטחון לבין משרד האוצר שעיקרו לשדרג את מעברי הסחורות והולכי הרגל באזור יהודה ושומרון. הנושא הזה, מן הסתם, הוא נושא חדש, הוא לא תוקצב קודם, ולכן הוא מועבר בפנייה זאת. הסכומים הם 304,100,000 מיליון שקל בהרשאה להתחייב וסכומים של 112,500,000 מיליון שקל בהוצאה מותנית בהכנסה בסעיף תיאום הפעולות בשטחים.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
יש לי שתי שאלות. לגבי תע"ש – הרי תע"ש היא חברה שנמצאת בצרה מתמשכת, ויש צעדים להבראה והמכירה וכדומה.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לדעת איך הסכום הזה של 59,000,000 מיליון משפיע על ההבראה של החברה, והאם זה רק עניין של תשלום על רכש לפי תכנית רב-שנתית או זה קשור באיזושהי צורה למכירה או להבראה של החברה?
ליאור בראון
¶
בדצמבר 2013 התקבלה החלטת ממשלה בוועדת השרים לענייני הפרטה. זה חלק מהרציונל של הפרטת החברה. מדובר על רכש רב-שנתי ששישים מיליון הם רק נתח קטן ממנו. מדובר ברכש הרבה יותר רחב, והנתח המדובר הוא הנתח התוספתי של האוצר. המטרה של ההתקשרות הזאת היא לתמוך כלכלית בפעילות החברה, ולאפשר את מהלך ההפרטה שלה. אבל, כאמור, חשוב להדגיש שחמישים ותשעה מיליון זה רק רכיב אחד מתוך סך ההתקשרות הרב-שנתית שהועמדה במסגרת ההסכם.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
דבר נוסף לגבי החלטת הממשלה על השכר. אני מברכת על העלאת השכר, אולם ההחלטה הזאת התקבלה באוגוסט 2015 - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
ההחלטה הזאת התקבלה באוגוסט 2015, כלומר לפני מועד ההצבעה על התקציב וגם לפני המועד של העדכונים בתקציב של הסכמים קואליציוניים. מדובר בהחלטה מאוד חשובה, אבל מדוע היא לא נכנסה לבסיס?
ליאור בראון
¶
אני אסביר. כפי שמופיע בהחלטה עצמה בסעיף 2, בחלק מההחלטה מדובר על הקמה של ועדה שתמליץ איך להקצות במדויק את הסכום. דובר על שיפור תנאי השכר לחיילי חובה, אבל ההקצאה שהוקצתה לדמי הקיום היא במסגרת המלצות הוועדה. הוועדה שהוקמה רק בדצמבר 2015 הגישה את המלצותיה בדבר הקצאת סך הסכום לטובת דמי קיום לחיילי חובה. לכן הסכום הזה לא תוקצב בבסיס.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
וההסכמים של תע"ש? אם אנחנו יודעים שזה תכנית לחמש שנים, והיה ידוע כמה סכומים אמורים לעבור כל שנה, למה זה לא בבסיס?
ליאור בראון
¶
הסכום האמור בתכנית הרכש, התקצוב שלו מתבצע מול העמידה של משרד הביטחון בתכנית הרכש שלהם.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
לגבי תע"ש – זה לא הדיון המהותי פה, אבל אנחנו רוצים הבהרה. אנחנו בזמנו היינו בתהליך ההפרטה - -
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
- - היא הלכה לתהליך של מכרז. באמצע התהליך אמרו שכל הרוכשים הפוטנציאליים, חוץ מאחד, לא יכולים לגשת. עצרו את התהליך, וזה ממשיך - -
היו"ר משה גפני
¶
אם היא תענה זה יהיה חסר אחריות. אתה עכשיו נכנס למשהו אחר שלא קשור להעברה. אם אתה רוצה, אני אשמח מאוד. אנחנו נדבר ונקיים דיון על תע"ש. אני בעד זה כי אנחנו מרגישים בוועדה שאנחנו חלק מהבראת החברה הזאת.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
ברור. אבל אני אתן לך דוגמה למה אני מתכוון. קודם כול האם החברה תוכל לעמוד באספקה - -
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
- - כי הביאו מנכ"ל, שבינתיים שר הביטחון החדש פיטר אותו. עכשיו הביאו יושב-ראש חדש - -
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
יצחק אהרונוביץ, השר לביטחון פנים לשעבר. לכן המנכ"ל ששמו שם הלך הביתה. אז אני לא מבין איך אפשר יהיה לספק - -
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אני רק רוצה דבר אחד. אני רוצה לדעת שברגע שמשרד הביטחון מזמין את התחמושת הזאת אפשר יהיה לספק אותה גם אם הכול משתנה בתע"ש.
היו"ר משה גפני
¶
אני אומר לך שזה מה שהולך לקרות, אבל אני מסכים אתך לגמרי – אנחנו צריכים לעשות ישיבה על העניין הזה. אנחנו נדבר בינינו על הנושא.
מי בעד אישור הפנייה לוועדה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד פנייה 20 – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
פנייה 20 אושרה.
היו"ר משה גפני
¶
אוקיי. פניות 37-35 – מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד פניות 37-35 – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
פניות 37-35 אושרו.
היו"ר משה גפני
¶
רק על 20? יש בקשת רביזיה. שואל אותך חבר הכנסת מיקי לוי למה אתה מגיש רביזיה. אתה לא חייב לענות לו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא. אני נגד מיליטריזם. הגשתי רק על סעיף 20. לא הגשתי על 37-35. רק על 20.
היו"ר משה גפני
¶
אז אני אדבר אתך אחר כך על הרביזיה כי היא אומרת לי עכשיו שהם לא יוכלו להעביר את הכסף אם תהיה רביזיה כי אחד כרוך בשני.
תמיר כהן
¶
הפנייה נועדה להעביר 261,000,000 מיליון שקל במזומן ו-84,000,000 מיליון שקל בהרשאה להתחייב למשרד המדע, התרבות והספורט והמטה המשותף של שני המשרדים. הפנייה מחולקת באופן הבא: 94,900,000 מיליון שקל למנהל מדע, 180,000,000 מיליון שקל למנהל תרבות, 61,000,000 מיליון שקל למנהל הספורט, והיתרה – למטה המשותף שלהם.
השינויים העיקריים שמופיעים בפנייה הם כדלקמן: מנהל מדע – 22,152,000 מיליון שקל לטובת מימון מחקרי מדע עם מוסדות מחקר שונים; 35,000,000 מיליון שקל בהרשאה להתחייב בהתאם לביצוע בפועל ומימוש הרשאות עבר והגעה להסכמות עם התעשייה האווירית ועם רפא"ל; משרד התרבות – סך של 2,5 אלפי שקל; סך של 1,600,000 מיליון שקל לטובת אבטחת משלחות למשחקים האולימפיים והפרא-לימפיים; סך של 2,5 אלפי שקל - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
2,500,000 מיליון שקל. לא כל האנשים קוראים את דברי ההסבר. אז תגידו, בבקשה, את הסכום כדי שגם חברי הכנסת מהקואליציה שבטעות יושבים בדיון, ולא רק באו להצביע, יידעו על מה מדובר.
תמיר כהן
¶
אין בעיה, אני חוזר. סך של 2,500,000 מיליון שקל לטובת תגבור תמיכה בהתאחדויות ספורט מוטורי בגין רפורמה באיגודים; סך של 16,500,000 מיליון שקל לטובת תמיכה בהקמה ובשיפוצים של מתקני ספורט; סך של 12,500,000 מיליון שקל לטובת תמיכה בפעולות ספורט ברשויות במסגרת סל ספורט; סך של 3,900,000 מיליון שקל ליישום החלטת ממשלה לקיום המכבייה העשרים בקיץ 2017. זאת החלטת ממשלה שהתקבלה ב-13 בדצמבר 2015; סך של 24,650,000 מיליון שקל לטובת פרויקט פרחי ספורט. הפרויקט הוא הרחבת בסיס הפירמידה של בני נוער שעוסקים בספורט בישראל; סך של 50,000,000 מיליון שקל לטובת סיוע לרשויות המקומיות בתחומי התרבות והאמנות; סך של 6,000,000 מיליון שקל לטובת תמיכה בפעולות תרבות ערבית. זאת בשים לב להחלטת ממשלה 922 שעברה פה בדצמבר 2015. סך של 3,000,000 מיליון שקל לטובת הגדלת תמיכה ייעודית במוסדות תרבות בפריפריה; סך של 13,000,000 מיליון שקל לטובת הגדלת התקציב עבור סבסוד תרבות בפריפריה; סך של 5,000,000 מיליון שקל - -
תמיר כהן
¶
כן. ברשותך, אני אסיים לעבור על דברי ההסבר, ואני אענה לך.
סך של 2,250,000 מיליון שקל לטובת תקנת רצף פעילות של מוסדות תרבות; וסך של 3,000,000 עבור עודפי מרכז מורשת יהדות אתיופיה.
תמיר כהן
¶
סעיף 19 מכיל גם את משרד המדע, גם את מנהל התרבות וגם את מנהל הספורט ואת המטה המשותף של שני המשרדים.
חביב קטן
¶
אני נציג גם של משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל וגם של משרד התרבות והספורט. אותו אגף תקציבים משרת את שני המשרדים האלה עם שני שרים ושני מנכ"לים שונים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
למרות שאתה הרפרנט של שניהם באגף התקציבים, בבקשה, בפעם הבאה שלא יהיה לנו יותר מדי חומר שמעורב זה עם זה, שיהיה בנפרד האחד מהאחר. אני מבין מה אתה אומר, אבל איך שני משרדים מתערבבים? זה לא עובד.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
בסעיף 11, בעניין 50,000,000 מיליון שקל כתוב: "לאור אישורו של מבחן תמיכה חדש" – מי אישר, הממשלה? אנחנו?
חביב קטן
¶
לא. מבחן תמיכה לגופים אחרים, לפי הוראות התק"ם, מאשר מנכ"ל משרד התרבות והספורט. מדובר בתקנה חדשה בשם סל"ע – סל לתרבות עירונית. היא אמורה לתקצב - - - בנושא תרבות ברשויות המקומיות השונות.
חביב קטן
¶
ודאי שיש. הקריטריונים נקבעים במשרד התרבות והספורט, לפי מדיניות השרה. על המבחן חותם מנכ"ל המשרד אחרי שהוא עובר אישור של היועצת המשפטית שכל הקריטריונים משקפים כהלכה את החוק. המדיניות מלמעלה. - - - על-ידי השרה והמנכ"ל. המנכ"ל נדרש לחתום על מבחן התמיכה בעצמו כי זה מבחן תמיכה בגופים אחרים. הוראות התק"ם מסבירות שמנכ"ל משרד חותם על זה, ולא השרה.
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
מכיוון שמדובר בחלוקת כסף ציבורי שאנחנו צריכים לאשר אין לי מושג איך להתייחס ל-50,000,000 מיליון השקלים האלה. זה הרי מבחן תמיכה שהמנכ"ל חותם עליו, ואנחנו לא מודעים למה שהוא מכיל.
חביב קטן
¶
אני אסביר בדיוק מה הוא מכיל. השרה מירי רגב חרתה על דגלה לסבסד ולהגדיל את פעילות התרבות בכלל הארץ ובדגש על שיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות - -
חביב קטן
¶
- - כדי למנף את פעילות התרבות. מבחן התמיכה הספציפי הזה מתקצב יוזמות תרבות ספציפיות כמו אמנות פלסטית, תיאטרון, מחול.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
הבנתי. תאמין לי, אני מבין מהר. אבל אמנות פלסטית באשדוד תקבל, ואמנות פלסטית ביבנה לא תקבל. למה?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
בדרך כלל הנוהל המקובל במשרד התרבות היה כדלקמן: יש ועדות שונות לעניינים שונים – לתמיכה בקולנוע, לתמיכה באמנות פלסטית, לתמיכה בתיאטרון וכולי. הוועדות הללו קובעות את הקריטריונים. השרה יכולה להגיד את התעדוף שלה. אם היא חושבת שצריך לתת לתיאטרון ופחות לאמנות פלסטית, זה בסדר. השרה והמנכ"ל, אסור שיקבעו מי יקבל את הכסף ללא קריטריונים שקבעה ועדה. אין דבר כזה. לא היה בתולדות משרד החינוך והתרבות. אם זה נכון מה שאתה אומר זה חמור מאוד.
חביב קטן
¶
יש מדורים מייעצים לשרת התרבות והספורט בלבד. הם מדורים שיושבים תחת המועצה הלאומית לתרבות שהיא מועצה מייעצת בלבד לשרת התרבות והספורט. כל התבחינים, בין אם נדרשים לעבור את אישור המועצה ובין אם לא, עוברים ייעוץ משפטי ואישור משפטי לכל דבר.
חביב קטן
¶
התבחינים האלה הם בדומה לתבחינים - - - הם תבחינים מקצועיים. קהל התרבות במקום מוסדות התרבות שנתמכים לפי תקנות 3א – פה מדובר על רשויות מקומיות - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
מאחר שזה נעשה בלי קריטריונים ברורים שנקבעו ציבורית ומאחר שלא קיבלנו רשימה של מי שמקבל, הדבר הזה לא יכול - -
חביב קטן
¶
אני אעביר לך אותו מיד.
היישובים הזכאים הם כל היישובים בלמ"ס 6-1 בארץ. הם זכאים לקיים אירוע פסטיבל תרבות בהתאם להגשת תכנית תרבות מקצועית שתיבחן על-ידי המחלקות המקצועיות במשרד התרבות והספורט. הכול נבחן על-ידי אנשי מקצוע. מעבר לזה כל היישובים בארץ בלמ"ס 10-1 יזכו לעשות יוזמות. זה יכול להיות בתיאטרון, באמנות פלסטית, במחול - - -
מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני)
¶
אבל אתה מבין ש-50,000,000 מיליון לא מספיקים לכל היוזמות. 50,000,000 פירושם שחלק יקבלו וחלק לא יקבלו. אין דבר יותר מסוכן מאשר יכולת של שר להעביר כסף לרשויות מקומיות כאלה כן ולאחרות לא. אני לא מטיל לרגע ספק או רבב בשרת התרבות, אבל עד שלא נראה לפי מה מתחלקים כספים כאלה בין הרשויות אנחנו לא יכולים להצביע על זה. כל מה שאמרת עד כה זה אמירות כלליות. אני לא יודע לפי מה מחולק הכסף הזה.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אבל לא רק זה. אנחנו מאוד בעד שיישובים בפריפריה ובמקומות אחרים יקבלו תקצוב של תרבות. מי כמוני יודע שאפילו לירושלים היה בשנת 2005, 4,000,000 מיליון שקל בתקציב התרבות, ולתל-אביב 160,000,000 מיליון שקל, אז אני יודע כמה אפליה יש. אבל אי אפשר שזה יהיה בידיים של השרה בלבד. זה צריך להיות בידיים של ועדה מקצועית.
חביב קטן
¶
השרה מתווה מדיניות. השרה ביקשה מהמשרד לכתוב מבחני תמיכה לרשויות מקומיות כדי שיאפשרו לבצע פעילות תרבות בפריפריה. המשרד כתב: "שיתוף המדורים המקצועיים להמלצתם בלבד ובהתאם למנהלות המחלקה המקצועיות שיש במשרד התרבות והספורט מבחן תמיכה". לא השרה ולא המנכ"ל שופטים את בקשות התמיכה האלה. שופטת אותם ועדת התמיכות המשרדית שמורכבת מאנשי מקצוע ומנהלה, והמלצה של מנהלת המחלקה הרלוונטית.
חביב קטן
¶
לא. כל כללי הברירה קבועים במבחן התמיכה. זאת אומרת רשום איך יחולק הכסף עד מיצויו. הכול מוגדר מראש. אין פה אפשרות - - -
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
לפי איזה סדר? אם נניח יש דרישה ל-1,000,000,000 מיליארד שקל לתרבות ביישובים פריפריאליים, ולך יש עכשיו 50,000,000 מיליון ואתה צריך להחליט איך לחלק את זה, ואין מספיק. מה אתה עושה?
חביב קטן
¶
אני אסביר. יש 25,000,000 מיליון שקל בסכום שמוציאים על פסטיבלים. מדובר ביישובים בלמ"ס 6-1. העיקרון הוא שהסכום מוגבל לרמת פסטיבל כך שבשלב הראשון 25,000,000 מיליון השקלים האלה ימוצו בגין רשויות 6-1. בנוגע ל-25,000,000 - -
חביב קטן
¶
אותה ועדת תמיכה - - - הרלוונטי מופיע בפניה: תיאטרון – תיאטרון, אמנות פלסטית – אמנות פלסטית, מחול – מחול.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
חילקתם את זה לכל מיני דברים: תמיכות ייעודיות ותמיכות אחרות. יש פה כל מיני סעיפים.
חביב קטן
¶
יש תמיכות לפי סעיף 3א, ויש תמיכה לפי גופים אחרים. תמיכה לפי סעיף 3א מדבר על מוסדות ציבור; תמיכה בגופים אחרים מדברת על כל גוף שהוא אינו מוסד ציבורי, אינו מלכ"ר.
חביב קטן
¶
שוב – כל היישובים בארץ, במידה שיעמידו את המצ'ינג המתאים, יוכלו לבוא ולהיתמך בתקנה באזור היוזמות.
חביב קטן
¶
הסכום המוגבל מתחלק בצורה פרופורציונלית. אם כל רשות תבקש מיליון שקל היא לא תוכל לעמוד בזה. אני יכול לתת לכל רשות סכום, לפי הסכום שקיים בתקנה התקציבית שלי.
חביב קטן
¶
השרה מתווה מדיניות, והיא רוצה שהמשרד בפעם הראשונה יעבוד בצורה מאוד רצינית עם רשויות מקומיות. עד עכשיו לא עשינו את זה. עכשיו השרה אמרה שחשוב לה למנף את עולם התרבות דרך הרשויות המקומיות ודרך המרחב העירוני, והיא רוצה לעשות שיתוף פעולה כך שהרשויות יביאו עוד תקציב.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אז אתה מבקש. כשתהיה ראש ממשלה – קודם תנצח את בוז'י. אתה מנהל עכשיו את הממשלה? אז אתה מבקש.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
רוצים לעשות פסטיבלים ביישובים של 6-1 – בסדר גמור, אני בעד. יש לך 50,000,000 מיליון שקל. הדרישה היא של 500,000,000 מיליון שקל, נניח, כי יש הרבה יישובים. אתה צריך לקבוע. אם יש ועדה מסודרת שקובעת לפי קריטריונים, זה בסדר.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
לא. הוועדה קבעה קריטריון של 6-1. היא לא קובעת את החלוקה. את זה אמרו לך שקובע המנכ"ל.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני הבנתי מה אתה אומר על הוועדה. אני מסכים איתה בעיקרון, אבל יש לי בעיה עם 10% של למ"ס 6-1. 3-1 בחיים לא יעשה מצ'ינג של 10% כי אין לו. אז אני מבקש מכם לבוא הנה ולחשוב על 2-1 שלא יהיה מצ'ינג.
חביב קטן
¶
הוראות התק"ם הקיימות בהקבלה לנוהל שר אוצר שחל על מלכ"רים אינן מאפשרות לנו לתמוך מעל 90% מעלות הפעילות.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אני לא מבינה את ההיגיון בזה. המטרה היא לעזור למוחלשים ביותר. אז מבקשים מהם כסף שהם לא יכולים לשים? אז הם לא יוכלו לקבל את התמיכה? אז החזקים יותר יקבלו את התמיכה?
חביב קטן
¶
10% במקרה הזה, אנחנו גם חושבים שזה דבר ריאלי. בסל הספורט זה עובד בצורה מעולה. אנחנו עובדים עם כמעט 100% מהרשויות בארץ מהחלשה ביותר לחזקה ביותר. אנחנו מאמינים שגם פה זה יהיה. יש לנו מערכת - - -
חביב קטן
¶
רק עכשיו הבקשות מתחילות להיות מוגשות. אני לא יכול לדעת איזה גופים הגישו בקשה. זה משהו דינמי. אני לא יכול לתת לכם תשובה איזה גופים הגישו כי זה ייגמר רק בעוד שבועיים.
היו"ר משה גפני
¶
יש אפשרות לבקש את השינוי של הנוהל של שר האוצר שיהיו יישובים חלשים בדירוג סוציו-אקונומי מאוד נמוך שלא יצטרכו את ההשתתפות העצמית? יכול להיות דבר כזה?
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אבל מדברים על 10%. 10% זה סביר. אם מישהו רוצה לעשות פסטיבל ולא מסוגל לשים 10% מעלות הפסטיבל אז - - - הוא צריך להראות מחויבות.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
דווקא זה לא דבר שאני מתנגד לו. אני פשוט תוהה – זה שמישהו שם דמי רצינות לקיום הוא צריך להראות שהוא רציני. אחרת אם הוא מקבל דברים חינם הוא משקיע בהם מעט מאוד. אבל אני מצפה שיהיו קריטריונים, ושכל יישוב שמגיש את המצ'ינג הזה ומראה את הרצינות, מקבל. אם אין תקציב מספיק גדול וצריך לעשות תעדוף מי כן ומי לא, אז מי קובע את זה בסוף? אם קובעת את זה אישיות פוליטית אז כאן מתחילה הבעיה.
חביב קטן
¶
התעדוף מוגדר מראש בוועדה המקצועית, כפי שהוא הוגדר במבחן התמיכה מראש על-ידה ועל-ידי המנכ"ל.
חביב קטן
¶
כן. יכול להיות שהוא לא יוכל לקבל את מלוא הבקשה שלו. לדוגמה הוא ביקש לעשות פסטיבל ב-1,000,000 מיליוןן שקל עם השתתפות שלנו של 900,000 שקל, יכול להיות שהכסף שלנו לא יספיק לכך, ואז נגיד לו שבמקום 900 יש לו 800. ואז הוא צריך להגיש מסמך תקציבים מתוקן.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
כלומר אתם מחויבים להגיש את התקציב בין כל היישובים שרוצים להגיש בקשה, ומוכנים לעשות מצ'ינג מ-6-1 לפסטיבל.
חביב קטן
¶
לא. גם בגופים אחרים וגם במוסדות ציבור אנחנו מוגבלים על-ידי כללים של החשב הכללי במשרד האוצר, ואם זה שר אוצר – תמיכות בסעיף 3א, ואם זה הוראות תק"ם לגופים אחרים שמחייב אותנו לקחת מצ'ינג מהגופים של מינימום 10%.
היו"ר משה גפני
¶
רבותי, אנחנו עוברים להצבעה. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד פניות 48-46 – רוב
נגד – 4
נמנעים – אין
פניות 48-46 אושרו.
היו"ר משה גפני
¶
בעד- רוב, נגד- 4, אין נמנעים. הפניות אושרו.
אנחנו עוברים הלאה. פניות 54-49 בעניין הנגב והגליל. מי מסביר?
עידו סופר
¶
אני רפרנט תעשייה ומסחר באגף התקציבים. הפנייה נועדה לתקצב את המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל בסך של 5,850 אלפי שקלים במזומן ו-219,935 אלפי שקל בהרשאה להתחייב.
אפרט את עיקרי השינויים
¶
ראשית הקצאת שלושה תקני כוח אדם ונלוות ושכר מכוח החלטת ממשלה מס' 361 מיום 1 ביולי 2015. העברת תקן נלוות ושכר מהמשרד לשיתוף פעולה אזורי למשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל בהתאם לסיכום בין מנכ"לי המשרדים.
שנית, העברת סך של 5,460 אלפי שקל מתכנית פיתוח הנגב והגליל לתכנית תפעול המשרד בהתאם לבקשת המשרד לפי הוצאותיו בפועל. הצורך עולה מהגדלת שטח המשרד לקראת קליטת עובדים כחלק מהרחבת תחום פעילות המשרד.
שלישית, תקצוב סך של 219,935,000 מיליון שקל בהרשאה להתחייב לתכנית פיתוח הנגב והגליל שעיקרם 60,000 אלפי שקלים בהרשאה להתחייב עבור בנייה ושיפוץ של מוסדות ציבור ומתקני תשתית הנדרשים לצרכי העיר באר-שבע ואזור הנגב הצפוני כחלק מהסכם הגלל ומכוח החלטת ממשלה מס' 775 מיום 26 בנובמבר 2015; 40,000 אלפי שקלים בהרשאה להתחייב, ולגביהם ביום 15 בנובמבר 2015 הוצגו לוועדת הכספים כלל ההסכמים הפוליטיים בעלי משמעות תקציבית שהושגו במהלך אישור תקציב המדינה. ההצגה האמורה כללה סיכום עם יושב-ראש ועדת הכנסת נכון לאותו תאריך בדבר תגבור תקציב מוסדות ציבור בנגב ובגליל בסך 40,000 אלפי שקלים. בהתאם לסיכום האמור, תוקצבה הרשאה עבור נושא זה בשנת 2015. מאחר שבעקבות אילוצי לוח זמנים המשרד לא מימש את ההרשאה הרי היא מתוקצבת פעם נוספת השנה.
מעבר לכך 39,000,000 מיליון שקל בהרשאה להתחייב מכוח החלטת ממשלה מספר 2017 מ-21 בספטמבר שעניינה "תכנית אסטרטגית רב-שנתית לפיתוח שדרות ויישובי עוטף עזה"; 30,000 אלפי שקלים עבור פעולות לפיתוח הפריפריה החברתית מכוח החלטת ממשלה 361- -
עידו סופר
¶
39,000,000 מיליון שקלים מתוקצבים מכוח החלטת ממשלה 2017 לעניין פיתוח שדרות ויישובי עוטף עזה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
כתוב: 30,000,000 מיליון לבתי אגודה, 9,000,000 מיליון שקל לרכישת מבנים יבילים ביישובי עוטף עזה.
עידו סופר
¶
כחלק מעידוד העברת אזרחים לפריפריה עד לרכישת דירה יש בתי אגודה שמאפשרים קליטה של אזרחים חדשים עד להחלטתם אם יישארו או לא.
היו"ר משה גפני
¶
אראל, זה ההסבר של משרד הנגב והגליל. זה מה ששלחנו במייל לכולם. חוץ מזה מה שצריך לחלק עכשיו זה 50 עמודים שצילמו. אם יגידו לצלם הכול ולשים הכול, בסדר.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אתה הגעת עכשיו. לא מעניין אותך על מה הדיון פה. אתה רק רוצה - - - משמעת קואליציונית. אני מתייחסת לכספי ציבור ברצינות.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
את מתייפייפת, ואת עושה על זה פריימריס מפעם לפעם. גם ציבור המתפקדים של מפלגת העבודה הבין שזה בסך הכול מסע פריימריס. זה מסע פריימריס, מה חשבת? את בכלל יודעת על מה את מדברת?
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
30,000,000 מיליון הרשאה להתחייב עבור פעולות בפריפריה החברתית מכוח החלטה מס' 631 בהתאם לסעיף 5 בהחלטות הממשלה. המקור לתקציב הוא משרד הכלכלה והתעשייה. זה בעצם חלק מ-300,000,000 מיליון שעברו ממשרד הכלכלה למשרד הנגב והגליל? יש פה רק מספרים. אני לא מבין למה זה הולך.
עידו סופר
¶
החלטת הממשלה קבעה שיתוספו 300,000,000 מיליון שקל בהרשאה להתחייב בשנת 2016, ו-300,000,000 מיליון שקל נוספים בשנת 2017 – שניהם בהרשאה להתחייב. החלטת הממשלה קבעה שהמימון של 2016 יגיע מתוך העודפים המחויבים – אני מדבר על מזומן – בעוד שהמימון של ההרשאה בשנת 2017 יגיע מהתקציב המאושר של משרד הכלכלה. זה בהתאם להחלטת הממונה על התקציבים, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, לפי סדר עדיפויות שתואם עם המשרד. היות שאנחנו מניחים שב-2017 ההרשאות יהיו דומות אנחנו מחויבים כרגע לייצר את המקורות לעתיד בהתאם להחלטת הממשלה. היות שפריסת המזומנים של המשרד לפיתוח הנגב והגליל היא מהירה יותר כי אלה פרויקטים קצרים יותר לעומת משרד הכלכלה ששם יש פרויקטים שנעים גם בין שמונה שנים לעשר שנים במקרה של מענקי חוק עידוד ופיתוח אזורי תעשייה, ההפחתה של הרשאה להתחייב נעשית כבר השנה בתיאום עם משרד הכלכלה.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אני מקבל מה שאתה אומר, אבל לא ברור לי בדיוק. אם אנחנו משנים תקנה ועושים אזור פיתוח א'-א', אני מבין, אני בעד, אני תומך. אם זה משהו חצי שרירותי אני פשוט לא מבין מה הכוונה. נגיד, אם מחר אני צריך לשווק את זה למפעלים בדרום או בצפון – מה הכוונה?
עידו סופר
¶
ראשית כול, החלטת הממשלה קובעת את העברת התקציבים למשרדים. זה החלטתו של המשרד להחליט לאן הכסף הזה יופנה. 30,000,000 מיליון שקלים הספציפיים האלה מיועדים לקייטנות, כפי שהציג השר לא מזמן; וכן תקציב מסוים יופנה גם לתכנית ייעודית למשיכת מפעלי תעשייה לפריפריה הרחוקה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
כלומר יש, אבל הנציג לא נמצא.
שאלה. זה אומר שהנוהל לא מתממש. אבל שאלה נוספת אליך – החלטת הממשלה מצוק איתן ב-2014 דרשה להעביר סכומים לעוטף עזה, ובצדק - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
אדוני, אני רוצה להבין, זה בשיטה שסתיו שואלת שאלות את האגף, והם עונים לה? לא הבנתי את השיטה הזאת. מי היא בכלל שתשאל שאלות את האגף? היא לא פונה לאגף- -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
- - - מבזבזת לנו פה את הזמן. היא עושה פריימריז בוועדה. על הזמן שלי היא עושה פריימריז. שתלך למתפקדים ותוציא להם מכתבים. שלא תבזבז לנו את הזמן.
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
השאלות שלה גם לא ענייניות. איפה הסגן של המנהל של האגף של המפקד של המנהל - תשאלי שאלות ענייניות. זה גם הזמן שלי.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
רגע, אני הייתי באמצע שאלה. מיקי התפרץ לדברי. זה לא יעבוד פה כל פעם, שחברי כנסת ששכחו את עבודתם - - -
מכלוף מיקי זוהר (הליכוד)
¶
את יודעת לעבוד? מה את יודעת לעשות חוץ מלבלבל את המוח? את עושה פה פריימריז על חשבון של הזמן שלנו. הציבור משלם על הפריימריז שאת עושה. אל תעשי פה פריימריז.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אומר אחד שאמר שהוא יעביר כספי ציבור רק ליישובים שהצביעו לו. חצוף. תתבייש.
היו"ר משה גפני
¶
הנה, שמוליק. סתיו, בבקשה, אני לא נותן הרבה זמן לשאול. אני לא יכול לנהל פה - - - שלם. זה כבר מתחיל להיראות פיליבסטר.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
- - - מה שאמורים לעשות נבחרי ציבור.
שאלתי, מדוע החלטת ממשלה מאוד חשובה לעוטף עזה שהתקבלה כבר ב-2014, לוקח לה שנתיים להעביר את הכסף הזה? למה זה עובר עכשיו בהעברה תקציבית, ולא נכנס לבסיס התקציב? אני בכל זאת אעדיף, עם כל הכבוד, שנציג המשרד ישיב לי על השאלה הזאת, ולא האוצר.
עידו סופר
¶
מכיוון שלתקציב המשרד היה ביצוע נמוך בשנים האחרונות אנחנו מדברים על 40%-29% בלבד מתקציב המזומן עם עודפים מחויבים גבוהים. בין היתר מכיוון שהמשרד עבר לפרויקטים ארוכים יותר הוחלט בהסכמה עם המשרד על המרה ממזומן להרשאה. ההחלטה התקבלה במהלך דיוני התקציב לשנים 2016-2015, ויישומה נעשה במהלך השנה. כלומר אנחנו מקצים עכשיו את ההרשאה להתחייב של המשרד כדי שיוכל לעשות זאת היות שהוא לא עובד יותר במזומן, אלא בהרשאה.
עידו סופר
¶
באותה עת המשרד עדיין היה בתקציב מזומן. להמיר מזומן בהרשאה זה לא דבר כל כך פשוט. צריך לבטל התחייבויות ישנות, ובעצם אותם עודפים שעוברים משנה לשנה צריך לבטל את ההתחייבויות ובגינם לחייב הרשאה. זה תהליך מאוד מורכב. תקציבן המשרד עבד על זה חודשים רבים.
היו"ר משה גפני
¶
אוקיי. זה מופיע בהחלטת הממשלה.
מי בעד ההעברות 54-59? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד העברות 54-49– רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
העברות 54-49 אושרו.
יובל טלר
¶
אני מאגף תקציבים. הפנייה נועדה לתקצוב הוצאה בתקציב המשרד לשירותי דת בסך של כ-28,000,000 מיליון שקלים וכן תקצוב הרשאה להתחייב בסך של כ-94,000,000 מיליון שקל ו-עשרים וארבעה חודשי עבודה בעבודה בלתי צמיתה באופן הבא: תקצוב של הרשאה להתחייב בסך 90,000,000 מיליון שקל לטובת הסכם לעידוד הקבורה הרוויה שנחתם בין המשרד לשירותי דת לבין משרד האוצר בסוף שנת 2015; תקצוב הוצאה בסך 12,000,000 מיליון שקל עבור פעילות המשרד בקבר הרשב"י לתגבור תקציב המרכז למקומות קדושים; תקצוב של כ-15,000,000 מיליון שקל עבור תכניות הבראה במועצות הדתיות; תגבור פעילות המשרד בתחום התפעול, הפיקוח והבקרה; ותקצוב רשויות מקומיות שבחלקן תקציב המועצה הדתית גדל בשנה האחרונה בהתאם להסכמות שאליהם הגענו; כמו כן עשרים וארבעה חודשי עבודה בלתי צמיתה בתקציב הרבנות הראשית לאור מנכ"ל הרבנות הראשית; וכן תקצוב הוצאה בסך 6,000,000 מיליון שקל בהתאם להקראה שהתבצעה בוועדת הכספים בנוגע להסכמים הפוליטיים בעלי משמעות תקציבית ביום 15 בנובמבר 2015 ולאחר ביצוע של בדיקה משפטית לנושא.
היו"ר משה גפני
¶
תגיד לי, כאשר עשינו את הקריטריונים של המועצות הדתיות התחייבתם שתעבירו 12,000,000 מיליון שקל ל-2015 ול-2016. נכון?
יובל טלר
¶
כן. במסגרת הפניה הזאת מועברים 5,900,000 מיליון שקל ביחס תקציבים של 2015. אנחנו עדיין עובדים על איתור מקורות התקציב להמשך ההעברה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
קודם כל – איפה הפירוט של ההיסטוריה התקציבית של התקנות והתכניות שאליהן עובר הכסף?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
תענה לי על השאלה שאני רוצה לשאול אותך – כמה מועצות באמת נבחרו ועומדות - -
היו"ר משה גפני
¶
חבר הכנסת מיקי זוהר, אתה לא עוזר לי בזה, ואתה סתם עושה נזק. באמת, זה לא יפה. היא חברת כנסת. היא צריכה לעשות את תפקידה. אני רק מבקש שזה ייעשה מסודר.
חזי כהן
¶
לגבי תכניות ההבראה, מסוף 2009 התחלנו תהליך של תכניות הבראה במועצות הדתיות. רוב התהליך כבר בשלבי סיום, זאת אומרת בשנת 2016 כבר יש שתים עשרה מועצות ראשונות שיצאו מתכנית. נשארו לנו עוד זנבות - -
היו"ר משה גפני
¶
מה זה הליך הבראה? אתם הולכים לסגור את המועצות הדתיות בכלל. כמעט אין שירותי דת היום. רבנים מתמנים או אם מישהו נפטר אז אין מישהו במקומו? מה קורה?
חזי כהן
¶
מה שמובא פה זה כיסוי הגירעון של תכנית הבראה "אבן יהודה" שנחתמה ב-2016 ופעימה ב' של תכנית ההבראה גבעת זאב שאושרה ב-2016. זה תקציב חד פעמי, והוא נקבע על-ידי ועדה שבוחנת מה הגירעון לכיסוי. זה מה שהובא פה לוועדה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
לי יש שאלה. כמה מהמועצות הקיימות נבחרו מאז הבחירות האחרונות? ובכמה מהמועצות שנבחרו או אלה שלא נבחרו, אלא שיש בהן ממונים יש גם נשים במועצות כחלק מההרכב, לפי החוק?
היו"ר משה גפני
¶
שתדעי מה את עושה. את שואלת עכשיו על נשים במועצות הדתיות – זה באמת נוגע להעברה הזאת, ובאמת מאה אחוז. את תגרמי לכך שבסוף אני אגיד – מוחקים את כל הדברים האלה. לא יהיו יותר שאלות. יהיו הצבעות.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
- - - אם לא הייתי מבצעת את תפקידי גם הנוהל הזה הקטן שיש פה עכשיו לא היה קיים.
היו"ר משה גפני
¶
הוא לא יודע. הוא קצין התקציבים של המשרד. אין לו תשובה לשאלה הזאת.
רבותיי, פניות מ-57 עד 58. מי בעד אישור הפניות? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד פניות 58-57 – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
פניות 58-57 אושרו.
היו"ר משה גפני
¶
בעד- רוב, נגד- מיעוט, אין נמנעים. הפניות אושרו.
אנחנו עוברים לחטיבה להתיישבות.
בקשה מספר – בהודעות 33001 – הסברתם בישיבה הקודמת.
היו"ר משה גפני
¶
הגיע. אתם לא מקשיבים לי.
עמוד 4. בישיבה הקודמת המשרדים הסבירו את 33001. לא הייתה התנגדות לעניין הזה. להפך, נעצרנו ב-33002 שזה החטיבה להתיישבות. הוסבר בתחילת הישיבה, ואני ביקשתי לא להצביע. אנחנו עוברים לזה בישיבה הבאה, ועכשיו אנחנו כאן.
שתי שאלות מרכזיות היו בעניין – קודם כל פירוט: למה הולך הנושא של החטיבה להתיישבות, ושנית יש התנגדות של היועץ המשפטי לממשלה, כלומר של משרד המשפטים להעברה הזאת של העודפים של החטיבה להתיישבות. לכן ביקשנו שנציג משרד המשפטים יבוא לכאן לפני שאנחנו ממשיכים ולפני שנעבור להצבעות. האם משרד המשפטים מתנגד לעניין הזה? מכיוון שלפי מה שידענו הייתה התנגדות של היועץ המשפטי לממשלה.
גברת תהילה רוט, בבקשה.
תהילה רוט
¶
אני ממחלקת ייעוץ. כמו שהוצג אכן פורסמה בשנה שעברה חוות הדעת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה שעסקה בנושא של החטיבה להתיישבות. באותה חוות דעת נקבע שלמן חוק התקציב 2015 יופסק התקצוב הישיר של החטיבה להתיישבות, והתקצוב יהיה אגב התקשרויות קונקרטיות בין הממשלה לחטיבה. עם זאת חוות הדעת קבעה חריג לעודפים מחויבים. זה אומר שכל אותם הכספים שהחטיבה להתיישבות התחייבה לגביהם כדין עד למועד שבו יעבור חוק התקציב לשנת 2015 ההתחייבויות האלה יכובדו כדי לא לפגוע בצדדי ג' – בספקים וכדומה. בהמשך לזה בחודש מרס 2016 נחתם הסכם בין משרד החקלאות לחטיבה להתיישבות לצורך ביצוע אותם העודפים. לכן מבחינת משרד המשפטים כל עוד ההעברה היא של עודפי עבר מחויבים שחויבו עד למועד הקבוע שזה חוק התקציב לשנת 2015 ניתן להעביר, כמובן, כפוף להסכם שבין משרד החקלאות לחטיבה להתיישבות.
אני אוסיף בסוגריים חריג אחד שבשבוע שעבר אושר עוד חריג אחד – העברה תקציבית לחטיבה להתיישבות של עוטף עזה של אותם כספים מכוח החלטת ממשלה 2017. אבל זה לא קשור לפנייה הזאת. אלה הכספים היחידים שהם לא בגדר עודפים מחויבים. יתר הכספים הם עודפים מחויבים עד לשנת התקציב.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני רוצה לשאול. כידוע לגברתי ולחברי כולם, לאחר שפורסמה חוות הדעת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה הגברת דינה זילבר חוקק כאן בכנסת חוק שעבדנו עליו קשה מאוד. החוק חוקק במענה לחוות הדעת וכדי לרפא את הפגמים ואת הקשיים המשפטיים - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
- - שעליהם מצביעה חוות הדעת. אני רוצה לשאול את עורכת הדין רוט הנכבדה שציינה כאן את חוות הדעת, מה תוקפה של חוות הדעת הזאת אחרי שהכנסת חוקקה חוק שאמור היה לתת מענה לחוות הדעת. אם הכנסת שמעה משהו. אם לא, אז בסדר. איך אפשר להסתכל על חוות דעת שחוקקה - -
תהילה רוט
¶
השאלה הזאת כמו השאלה העקרונית בדבר האופן של הסדרת ההתקשרויות והממשקים שבין החטיבה להתיישבות לממשלה זה שאלות שהיום נתונות להכרעה של היועץ המשפטי לממשלה. זאת שאלה כללית ועקרונית, אבל היא לא משליכה ספציפית על ההעברה התקציבית הזאת כי אנחנו בגדר עודפים מחויבים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
כיוון שהזכרת את חוות הדעת היה חשוב לשים אותה בקונטקסט הכולל שלה. חוות דעת בדימוס, קוראים לזה אצלנו. אפשר לעטוף בה דגים.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
יש חוות דעת, יש החוק, ויש הפרקטיקה. ההערה המרכזית שקיבלנו לגבי החטיבה להתיישבות היא שרוב רובן של פעילויותיה החשובות ביותר נעשות בדרך ובאופן שחייב להיפסק. זה מה שקיבלנו. לכן אנחנו רוצים לתמוך בדברים הטובים ולעצור את הדברים הלא טובים.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
שתי שאלות גם למשרד המשפטים וגם לאנשי החטיבה. קודם כול כדי שחברי הוועדה יידעו, מדובר על 170,000,000 מיליון שקלים להתנחלויות, 70,000,000 מיליון שקלים ליישובי הדרום – אלה הסכומים ואלה הפערים. שאף אחד לא ידבר פה על דאגה לפריפריה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
מעל 200,000,000 מיליון שקלים מושקעים בפעולות מטה שאני לא יודעת מה הדבר הזה אומר בדיוק.
אבל אני רוצה להסב את תשומת לבכם לדבר אחד: מדובר על עודפים מ-2014 שעוברים ל-2015 שעוברים ל-2016. זה, למעשה, עודפי 2014.
קריאה
¶
ב-2015 היו התחייבויות שאושרו גם על-ידי היועץ המשפטי לממשלה של עוד 67,000,000 מיליון שקלים. 62 ל- - - ו-5 ל- - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אנחנו קיבלנו את הטבלה עם כל ההתחייבויות. הטבלה מאוד ארוכה. קיבלנו אותה שלשום. מהמעט שהצלחנו לגלות בה, ראיתי למשל את העמותה של דורפמן - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אי אפשר לשים כאן על השולחן אנשים פרטיים, להעלות את שמם, לטעון כלפיהם טענות כשהם לא פה כדי להשיב. אין לזה תקדים - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני פה שנה, ובשום דיון בשום משרד לא שאלו איזה בית כנסת מקבל, ואיזה יישוב. אראל מרגלית לא שאל עכשיו איזה פעיל של הליכוד מקבל במשרד התרבות כסף - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אין בעיה. אז יכול להיות שאנחנו מסכימים. אני מציעה שלא נעביר לדורפמן כספים - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אתה אומר, אל תדברי על דורפמן כשהוא לא פה. אז, בבקשה בואו לא נעביר לו את הכספים.
היו"ר משה גפני
¶
אז תקשיבי. אף אחד לא שם לב לשם הזה, זה לא עניין אף אחד. אתה עכשיו מעצים את הסיפור של השם, של האיש.
השאלה היא כזאת
¶
אותו דורפמן, מקורב לאורי אריאל, שהסתובב במסדרונות משרד השיכון – ואני אומרת לכם פה משהו מציטוט בוועדת השקיפות של פקידה במשרד השיכון בתקופתו של אורי אריאל כשר. הפקידה אמרה, אני לא יודעת מה היה התפקיד שלו. הוא הסתובב ואמר שיש לו תפקיד שהוא ראש המנהלת של הגרעיניים. במקביל מועברים לעמותה שלו כחצי מיליון שקלים – לעמותה של דורפמן, אדם שהסתובב במשרד השיכון ללא כל תפקיד, הגדיר את עצמו כבעל תפקיד. הסיפור הזה נמצא כחלק מחקירות גם של המשטרה וגם של המבקר. אני מבקשת מהוועדה כדוגמה אחת שנחשפה, ואני בטוחה שיש עוד, שאת הכסף הזה למקורב של אורי אריאל, הוועדה לא תעביר היום מאחר שהכסף הזה לא חוקי, ולא חוקי שיועבר.
אני אזכיר לוועדה את הקונטקסט- -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
זה פה בעודפים. סעיף אלף שמונה מאות ומשהו.
משרד השיכון והחטיבה להתיישבות קיבלו לידם סכום של כ-100,000,000 מיליון שקלים להעברה לגרעינים שעושים עבודת קודש בפריפריה. משהו קרה במשרד השיכון והחטיבה להתיישבות שהעביר עשרות מיליונים לא לפריפריה, אלא לעמותות של מקורבים שפועלות במרכז הארץ – בשינקין, ברמת אביב ג', ברעננה ובהרצליה. הסכומים האלה נמצאים פה כחלק מסכומי העודפים שעליהם הוועדה מתבקשת להצביע היום. זה כסף שנגזל מאנשים שעושים עבודת קודש בפריפריה. כל מי שתומך פה ורוצה להעביר כספים לפריפריה, עדיף שעכשיו לא יסכים להעברה הזאת. גפני, אתה יכול לבקש, שרק הסכומים שהם במסגרת אותם גרעינים מקורבים שנמצאים היום בתוך הקירות, שרק הסכומים שבאמת מיועדים לפריפריה יועברו.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני מבקש לקבל פירוט מה זה תקציב מטה. מה זה החבילה הכוללת הגדולה הזאת של כ-300,000,000 מיליון שקל בלי פירוט של סעיפי משנה.
עלי בינג
¶
אני רפרנט חקלאות באגף תקציבים. תכף אנשי החטיבה יפרטו, אם תרצו. אני רק אגיד שבסוף שנת 2015 כשהוועדה הזאת אישרה את פניית העודפים מ-2015-2014 נשלח קובץ אקסל שכולל את כל השורות בפעילות המטה. מכיוון שהוועדה ביקשה זאת שנית ביום שני בערב, ביום שני בערב נשלח שוב אותו קובץ לוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
כן, אני יודע. אמרו את זה בישיבה, וזה בסדר. ביקשנו אף על פי כן שוב, מכיוון שיש נוהל חדש. מה זה המטה?
שלומית נקש
¶
המטה כולל שכר ותקורות אף על פי שהם לא בעודפים באופן כללי. המטה גם כולל את שיקום התשתיות בהתיישבות הכפרית; המטה גם כולל את כפרי הסטודנטים; המטה כולל את מפוני גוש קטיף; המטה כולל גם את גרעיני ההתיישבות.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
כדי שאפשר יהיה לראות מה עושים עם כסף זה לא יכול להיות שאתה עושה מין קופה כללית כזאת וקורה לה "מטה", ושם שם את הפעולות של כולם. בסוף אנחנו רוצים לראות סדרי עדיפות. כל הפעולות שציינת מבורכות - -
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
60 מיליון זה שיקום תשתיות שהיה בשנה שעברה במרחב הכפרי. אנחנו זוכרים את זה אז.
היו"ר משה גפני
¶
אני אענה לך תשובה: יש משרד המשפטים, הם עברו על כל הדברים האלה. המציאות היא שיש רשויות לאכיפת החוק - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
רק סמוטריץ' יכול לשאול שאלה את משרד המשפטים? אפשר, בבקשה, תגובה? כולם שומעים. גפני, אני לא מבינה את ההתנהלות הזאת. יושבת כאן נציגה של המשרד. יש לה תשובות. היא אומרת משהו שעומד בסתירה למה שנאמר בוועדה. אני מבקשת שהיא תגיב.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אפשר לבקש מהייעוץ המשפטי של הוועדה תשובה לשאלה ששאלתי, בהנחה שגפני לא נותן למשרד המשפטים. למישהו זה נראה ייתכן שהיא לא תענה על זה?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
שאלתי שאלה מאוד ספציפית - - - עדיין יושבת פה הנציגה של משרד המשפטים. היא אומרת משהו שונה ממה שנאמר פה בוועדה, ואני רוצה לשמוע מה יש לה להגיד. כולכם יכולים להיאזר בסבלנות חצי דקה שהיא תענה תשובה. לא יקרה שום דבר.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
במקרה הטוב אולי נעצור פגיעה ושחיתות בכספי ציבור; במקרה הרע בזבזנו דקה מזמנה של הוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
עם כל הכבוד, אני אמרתי שאני עוזב את זה בגלל הבקשה שלכם שאתם רוצים נייר. אני עובר למשהו אחר לגמרי. עוד לא הצבעתי על זה, ועוד לא היו כל התשובות. אז למה להפריע כל הזמן?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
למה אתה מתעלם ממנה? מה הסיבה להתעלם מהשאלה הזאת? מה כל כך קשה שהיא תענה רגע תשובה חצי דקה?
אופיר להב
¶
אני ממשרד העלייה והקליטה. מדובר בפנייה להעברת עודפים מחויבים מ-2015 ל-2016. העברנו את הפנייה לפי הנוהל, לפי שלוש שנים אחורה, לפי תכניות, לפי מה שביקשתם. אחת התכניות המרכזיות - - - החלטות ממשלה רלוונטיות זה נושא של עידוד עלייה. העודפים שם גדלו באופן מאוד משמעותי בעיקר בגלל שתי החלטות ממשלה שהתקבלו – 2446 בפברואר 2015 ו-1736 ביוני 2014 שמצורפות ובעצם הכניסו את משרד הקליטה לתחום של עידוד עלייה. הממשלה הכניסה את משרד הקליטה לתחום של עידוד עלייה. הפרויקט הלאומי לעידוד עלייה שהוקם בהחלטה 1736 הצריך המון אישורים מאגף תקציבים וחשב כללי שאושרו רק בסוף דצמבר 2015. רק זה, לפי ההחלטה, זה 30,000,000 מיליון שקל שהפכו מיד להיות עודפים. כמובן, כל התקציב שהגיע מאוד מאוחר גרם לנו עיכוב של ביצועים. בגדול הוספתי גם את האחוזים. באחוזים מתוך התקציב הפער היה 5% בהשוואה לשנים שלפני כן. זאת אומרת אם 21% זה עודפים מחויבים לשנה, אז בשנה שעברה זה היה 26%, ו-5% האלה בהחלט מוסברים בעובדה שלא היה תקציב כל השנה.
היו"ר משה גפני
¶
שאלות? מי בעד אישור הבקשה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הסעיף – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
סעיף 30001 – המשרד לקליטת עלייה, אושר.
אליאן רבינוביץ
¶
אני תקציבאית של משרד התקשורת. מדובר בעודפים מחויבים משנת 2015 בהיקף של כ-13 מיליון שקל שרובם הגדול זה התקורות של המשרד – התחזוקה השוטפת, ייעוץ כלכלי, רואי חשבון. יש פה קצת תפעול עבור המועצה לטלוויזיה בכבלים ותשלום תמיכה לשידורים בשפה האמהרית והטיגרינית.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
למה זה לא קשור? מה אתה כל הזמן רוצה לעשות שלום וסדר? רגע, זאת שאלה. זה משרד מרכזי במדינת ישראל שאין לו שר.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אבל יש עניין. אני רוצה להבין איך הספינה הזאת מתנהלת בלי קברניט, ומי קובע את סדר העדיפויות? כשהיו פה משרדים אחרים הבנו. כשלא היה פה השר להגנת הסביבה הגיע המנכ"ל ועשה לנו סדר.
יהודה גליק (הליכוד)
¶
חבר הכנסת מרגלית, כשיש שר אתם אומרים שהשר מפריע; כשאין שר אתם מתווכחים. תחליטו.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
לא, מה פתאום. זה טוב שיש שר. גם אם אנחנו לא מסכימים אנחנו לפחות מבינים מה עמדתו או עמדתה, ואנחנו יכולים להתייחס.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
לפני שאת פותחת. אני דאגתי לטלוויזיה הקהילתית לאורך כל השנים. זה היה עניין של מצ'ינג. 4 מיליון שקלים זה כל הסיפור – למה אני לא רואה את זה? כל שנה מלחמה מחדש על הטלוויזיה הקהילתית.
אראל מרגלית (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לדעת עוד דבר אחד: מה קורה לגבי רשות השידור? אני כל הזמן שומע שיש בעיה אם להחזיק את רוממה פתוחה, ורוצים להעביר את זה לתל-אביב, כי הם לא מוכנים לשלם את השכירות. אז אם צריך להביא אני מוכן.
היו"ר משה גפני
¶
מיקי לוי שאל שאלה לגבי הטלוויזיה הקהילתית. הגברת ענתה לו שזה יהיה בהעברה הקרובה של משרד התקשורת. כאן אנחנו מדברים על עודפים.
מי בעד אישור הבקשה של משרד התקשורת? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הסעיף – רוב
נגד – 2
נמנעים – 1
סעיף 39001 – משרד התקשורת, אושר.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
מה שקורה היום בוועדה מאוד לא נעים. אני שאלתי שאלה מאוד ברורה על סעיף - - - ולא קיבלתי תשובה.
היו"ר משה גפני
¶
את עומדת על הרביזיה. אני רק רוצה שתביני מה זה הרביזיה, וזה בסדר, חצי שעה אחרי כן אני אצביע. אני אגייס, ואצביע. המשמעות של הרביזיה היא שאת אומרת לעם ישראל שאת רוצה שהמדינה תשותק. זה מה שאת רוצה - -
אורי שיינין
¶
אני מאגף תקציבים. הפנייה נועדה להעברת 93,567 אלפי שקל לתקציב רשות האוכלוסין וההגירה בסעיף 68. מדובר בעודפי תקציב מחויבים לשנת 2015 ל-2016. דברי ההסבר המפורטים הועברו על-ידי תקציבן הרשות. אני אסקור אותם בקצרה: קודם כול שיעור העודפים קטן מ-43% בשנת 2013 וב-33% בשנת 2014, ב-18% בשנת 2015. זה לא במקרה. יש כאן עבודת נמלים שמבוצעת על-ידי הרשות לטייב יותר ויותר את עבודת המטה ואת עבודת התפעול כדי שההתחייבויות יבוצעו בצורה טובה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. שאלות?
מי בעד אישור הבקשה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הסעיף – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – מיעוט
סעיף 68001 – רשות האוכלוסין וההגירה אושר.
היו"ר משה גפני
¶
בעד- רוב, נגד- 2, נמנע- 1. הבקשה אושרה.
אנחנו עוברים לחוברת הבאה – משרד השיכון. בקשה מס' 29001. אם אפשר להסביר את שלושת הפניות יחד.
יובל טלר
¶
אני רפרנט שיכון באגף תקציבים. הפנייה נועדה להעברת עודפים מחויבים בתקציב התפעול של משרד הבינוי והשיכון.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
זה לא לשתק את המדינה. אתה טועה מאוד. לאשר את העברות העודפים האלה, זה מה שישתק את המדינה. זה מה שכבר שנים משתק את המדינה.
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא, לא, לא. עם כל הכבוד, מאחורה צועקים לי "ישיבות סיעה", ובסוף אני נושא באחריות, עם כל הכבוד.
היו"ר משה גפני
¶
אם אפשר להסביר את שלוש הפניות האלה של משרד השיכון יחד. גם בפירוט שהעברנו לחברי הוועדה העברנו יחד. גם ההסבר הוא יחד. לכן אני מבקש להסביר את 29001, 42001 ו-70002.
יובל טלר
¶
הפנייה נועדה להעברת עודפים מחויבים בתקציב משרד השיכון. תקציב משרד השיכון מחולק לשלושה סעיפים, לפי הנושאים שבהם המשרד פועל. הנושא הראשון הוא נושא התפעול. התפעול השוטף של המשרד נמצא בסעיף 29. סך העודפים שמועברים בו כרגע במסגרת הפנייה מגיע לכ-103 מיליון שקל. העודפים המחויבים נובעים מהתקשרויות בתחום התפעול, מהתקשרויות בתחום אחזקת מערכות יישומיות, מערכות מחשוב ובנושא של שיקום שכונות חברתי. התקציב הזה הוא תקציב ארוך טווח, ולכן ההתקשרויות נעשות בו הרבה פעמים במשך יותר משנה אחת.
יוסי שבת
¶
אני מנהל אגף מימון ותקציבים במשרד השיכון. אם יש בקשה לראות את ההתקשרויות בתחום שיקום שכונות חברתיות - -
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אתם אמורים להעלות את זה לאינטרנט. את כל ההתקשרויות מראש. זאת החלטת ממשלה.
היו"ר משה גפני
¶
אין את זה בנוהל. על זה אומרים חז"ל: "כל המוסיף גורע". תמונת המצב תהיה שבסוף אנשים יבואו, בצדק, ויגידו שהם לא רוצים לבוא לוועדה, מגזימים מעבר לנוהל.
היו"ר משה גפני
¶
לא צריך לענות על זה. זה לא קשור לנוהל. תדבר איתה, היא חברת כנסת מכובדת. היא יושבת-ראש ועדה. אני מבקש שברגע שהיא אומרת לך שהיא רוצה את החומר על ההתקשרויות, אני מבקש לתת לה את מלוא המידע בעניין הזה. זכותה לקבל את זה. אם היא מבקשת תיתן לה.
יובל טלר
¶
בנוסף לעודפים המחויבים בתקציב הסיוע של משרד השיכון תחת סעיף 42, בסך הכול מועברים כ-41 מיליון שקל דירות לטובת זכאי נ"ר – מענקים שאותם מקבלים זכאי דירות נכסי רכישה לרכישת הדירות וכן התקשרויות ארוכות טווח כמו התקשרויות לדיור ציבורי.
יובל טלר
¶
בגלל שמוציאים תעודת זכאות לזכאי, והרבה פעמים לוקח זמן לזכאי לקנות את הדירה. לכן נוצרת מחויבות בשנה אחת, אבל הביצוע בפועל הוא בשנה אחרי כן.
חזי כהן
¶
אני אסביר. יש כמאה חמישים זכאים שרשומים כנכים שיש להם זכאות לקבל ואוצ'ר לרכוש דירה. סך הכול עשרים ואוצ'רים כאלה ממומשים השנה.
חזי כהן
¶
יש עמלות לחברות הסיוע בשכר דירה, עמלות לבנקים. מתוך תקציב של שני מיליארד שקלים זה העודפים המחויבים.
חזי כהן
¶
סך הכול עוד עמלות ועוד יתרות בהזמנות לחברות שמנהלות את הסיוע בשכר דירה ויתרות בהזמנות לחברות ולבנקים.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
המספר הזה לא קצת מוזר? 20 מיליון עולות הדירות, ו-21 מיליון עולות העמלות? גפני, שמעת את זה?
יובל טלר
¶
אמרתי שיש שתי התקשרויות שונות. מדובר בהתקשרות אחת לטובת מענקים לזכאי דירות נ"ר; התקשרות אחרת בעולם סבסוד העמלות נועדה לסבסוד עמלות עבור משכנתאות שאותן המדינה מעמידה לטובת הזכאים; ובנוסף לזה עמלות שהמדינה משלמת עבור חברות הביצוע בסיוע בשכר דירה וחברות הביצוע בהלוואות משכנתא - - -
יובל טלר
¶
בנוסף מבוקשת העברה לתקציב הפיתוח של משרד השיכון. זאת העברה בסך 3.7 מיליארד שקל. הסכומים האלה מחולקים לשניים. סכום אחד שייעודו הוא ביצוע של עבודות פיתוח תשתיות על-ידי משרד השיכון. משרד השיכון בתור יזם תכנוני במדינה משווק קרקע באמצעות רשות מקרקעי ישראל, וגובה מהקבלנים הוצאות פיתוח. הוצאות הפיתוח האלה מתנהלות במשק כספי סגור, ולכן מדובר בעודפים בהיקפים גדולים. מכיוון שהמדינה בשנים האחרונות משווקת בהיקפים גדולים עבודות הפיתוח הן בהיקפים אדירים. לכן גם העודפים שמועברים פה הם בהיקפים האמורים. בנוסף מועברים תקציבים במסגרות של משקים כספיים סגורים של הדיור הציבורי הן לקרן הדיור הציבורי עבור רכישה של דירות נוספות למאגר הדירות בדיור הציבורי וכן להסכמי הניהול מול החברות.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. מי בעד אישור הפנייה 29001? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הסעיף – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
סעיף 29001 – משרד הבינוי והשיכון, אושר.
היו"ר משה גפני
¶
בעד- רוב, נגד- 2, אין נמנעים. הפנייה אושרה.
מי בעד פנייה 42001? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הסעיף – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
סעיף 42001 – משרד הבינוי והשיכון, אושר.
היו"ר משה גפני
¶
בעד- רוב, נגד- מיעוט, אין נמנעים. הפנייה אושרה.
מי בעד פנייה מס' 70002 – מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הסעיף – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
סעיף 70002 – משרד הבינוי והשיכון, אושר.
היו"ר משה גפני
¶
בעד- רוב, נגד- מיעוט, אין נמנעים. הפנייה אושרה.
אנחנו חוזרים לחטיבה להתיישבות. לסתיו שפיר יש שאלה. תשאלי, ואני אבקש תשובה ממשרד המשפטים. את נשארת עם הרביזיות?
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
נגיע להצבעה, נשמע את התשובות ונראה.
הייתה שאלה לגבי דורפמן, והאם משרד המשפטים הסתכל על זה. שאלה נוספת לגבי מפוני גוש קטיף. קרוב ל-13 מיליארד שקלים שהוקדשו למטרה הזאת שהיא באמת חשובה לשיקום של המשפחות המפונות, ועדיין יש קרוב לארבע מאות משפחות שנותרו ללא בית. כשאני שאלתי את מנהלת תנופה מה קרה לכל הכסף הזה, אמרו במנהלת תנופה שיש להם בעיה עם המחשבים כרגע, והם לא יכולים להעביר את הנתונים. זה היה כבר לפני חמישה חודשים. עכשיו אני רואה שיש פה עוד העברות לטובת הנושא הזה. אני רוצה להבין מאיפה מועברים הכספים האלה בדיוק, ואיך 13 מיליארד השקלים שהושקעו בנושא לא הגיעו בסופו של דבר למשפחות המפונות? זה בנוסף לשאלה של דורפמן.
תהילה רוט
¶
במשרד המשפטים אנחנו לא בודקים העברה תקציבית. ההנחיה שלנו למשרד החקלאות ולמשרד האוצר בתקציב העודפים המחויבים שעובר היא שהעודפים המחויבים יועברו כפוף לכך שההתקשרויות נעשו כדין. ככל שיש חשש או טענה שהתקשרות כזאת או אחרת היא בניגוד לדין אז אני מסכימה שעל המשרד האחראי לבדוק שניתן לממש את אותה התקשרות. אני אומרת את זה כשאנחנו עמדנו בחוות הדעת בפירוש על הקושי ועל הליקויים שהיו בהעברת הכספים וחלוקת כספים על-ידי החטיבה להתיישבות. בין היתר על רקע הדברים האלה ניתנה חוות הדעת שהחטיבה לא תוכל לחלק את זה.
עלי בינג
¶
אני מבין. אני רק רוצה לומר משפט על מה שנאמר קודם. התקציב שהוועדה מבקשת לאשר היום הוא תקציב שעובר למשרד החקלאות, לא לחטיבה ישירות. משרד החקלאות מתקשר בהסכם מול החטיבה, וחשבת חקלאות מאשרת את המעבר הזה לחטיבה להתיישבות רק לאחר הביצוע.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
זאת אומרת השר אריאל בעצמו יעביר לחבר שלו דורפמן. הוא לא צריך את התיווך של החטיבה להתיישבות.
עלי בינג
¶
בכל הנוגע למפוני גוש קטיף, אני לא רפרנט של מנהלת תנופה, ולכן אני לא יכול לענות בשמה של מנהלת תנופה. ככל שרוצים לקבל ממנה נתונים - -
עלי בינג
¶
אז אני מסביר שאצלנו זה נשאר בידי רפרנט אחר. אני משרד האוצר, אני לא משרד החקלאות. ככל שרוצים לקבל נתונים ממנהלת תנופה אני בטוח שאפשר להעביר. להבנתי, הכספים הללו לא קשורים למנהלת תנופה. אלה כספים שהוגשו דרך החטיבה לסיוע למפונים.
היו"ר משה גפני
¶
לא לענות. היא אפילו לא מסתכלת עלי.
אני מבקש לתת תשובה בכתב לחברת הכנסת סתיו שפיר.
חבר הכנסת רוזנטל, בבקשה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני מבקש לשאול את משרד המשפטים. יש לי פה הפירוט שאישרתם של החטיבה להתיישבות. יש חילוקי דעות, אבל זה לא חשוב. יש דברים ציבוריים – רחובות, תאורה ובתי כנסת והכול נראה ציבורי, וזה בסדר. יש כמה סעיפים שנוגעים לאנשים פרטיים. למשל אני קורא סעיף 4610201 – מבנה מגורים פרטי; נטע – מכשיר נייד – סעיף 4610401. מה פתאום החטיבה להתיישבות מממנת מחשבים? סעיף 4610401 – ריהוט משרדי. ועוד כאלה דוגמות שנוגעות לאנשים פרטיים - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אני שואל איך זה יכול להיות שמשרד המשפטים מאשר העברת כספים לגורמים פרטיים. זה נשמע לי, על-פניו לא חוקי ולא סביר.
ירון שיינין
¶
אני סמנכ"ל החטיבה להתיישבות. בתי מגורים בבית-אל זה יכול להיות העתקה של המבנים של האולפנה. אנחנו מבצעים, לפי החלטת הממשלה. אנחנו קבלן בזרוע של הממשלה לביצוע פעולות על-ידי הממשלה עבור הממשלה. אם זה בית מגורים בבית-אל זה מבנה שהועתק, על-פי החלטת ממשלה. יש גם מבנים באתרים זמניים בפריפריה כדי לאפשר לחבר'ה לצעירים. לפני שהם מסוגלים לבנות את ביתם ולפתח את משקם אנחנו מסייעים להם בבתי מגורים. בתי המגורים נשארים רכוש של הממשלה. הם לא עוברים להיות רכוש פרטי, ואנחנו מנהלים את המבנים האלה בגביית שכר דירה עבור הממשלה, עבור משרד השיכון.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
איפה יש פה מהערבה? כל מה שאנחנו עוברים עליהם זה בהתנחלויות. כל השמות הפרטיים שיש כאן ברשימה: טלי פאג', ז'אן אהרון, כהן שלום – כולם מאיתמר וכדומה. אלה השמות שנמצאים פה. זה מופיע בטבלה.
סתיו שפיר (המחנה הציוני)
¶
אבל זה כל השמות שמופיעים בהעברה הזאת. בסדר, אתם אמורים לטפל גם בערבה, אבל הכסף שאתם רוצים להעביר עכשיו – כמו שציין חבר הכנסת רוזנטל נכון – יש פה הרבה שמות פרטיים. אני מסתכלת על הטבלה הזאת. זה מול העיניים שלי, והם כולם ביהודה ושומרון.
ירון שיינין
¶
אין לי פה הטבלה, אבל כל ההתקשרויות שלנו במיזמים מול יזמים פרטיים מתבצעות על-ידי קולות קוראים שאנחנו מפרסמים בין המתיישבים. יש ועדה ציבורית שמאשרת כל פרויקט.
היו"ר משה גפני
¶
הצבעה.
הצבעה
בעד סעיפים 33001, 33002 – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
סעיפים 33001, 33002 – משרד החקלאות, אושרו.
היו"ר משה גפני
¶
בעד- רוב, נגד- 3, אין נמנעים. הסעיפים אושרו. תודה רבה.
הבקשות לרביזיה יידונו ב-15:20.
הישיבה ננעלה בשעה 14:50.