הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 245
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, י"ט בתמוז התשע"ו (25 ביולי 2016), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 25/07/2016
חוק כלי הירייה (תיקון מס' 19), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק כלי הירייה (תיקון מס' 19) (כניסה למטווחים), התשע"ו-2016, של חה"כ ענת ברקו - הכנה לקריאה שנייה ושלישית
מוזמנים
¶
רפי עציון - עו"ד, הלשכה המשפטית, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק רחל בציה - הלשכה המשפטית, המשרד לביטחון פנים
פנחס שיף - הארגון הארצי של חברות האבטחה בישראל
מאיר רוט - יו"ר חטיבת כלי ירייה ומטווחים, איגוד לשכות המסחר
יסמין הרמן וייס
אלכס זוהר
–
-
מנהלת תחום כלי ירייה ומטווחים, איגוד לשכות המסחר
יו"ר העמותה לקידום תרבות הנשק בישראל
עמנואל וייזר - עו"ד, היועץ המשפטי, העמותה לקידום תרבות הנשק בישראל
יאיר דוידוביץ - מנכ"ל התאחדות הקליעה בישראל
חנה קופרמן - יו"ר הפורום הישראלי לשמירה על החופים
ולדימיר סברדלוב
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר המתרגמים
הצעת חוק כלי הירייה (תיקון מס' 19) (כניסה למטווחים), התשע"ו-2016, של חה"כ ענת ברקו - הכנה לקריאה שנייה ושלישית
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. על סדר היום הצעת חוק כלי הירייה (תיקון מס' 19) (כניסה למטווחים), התשע"ו-2016 של חברת הכנסת ענת ברקו, הכנה לקריאה שנייה ושלישית.
קיימנו דיון על החוק. חברת הכנסת ברקו, את רוצה לומר כמה מלים לפני שנשמע כמה הערות ונביא את ההצעה להצבעה?
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אולי רק כמה מלים. קודם כל, החוק הזה הוא חוק חיוני ואני חושבת שהוא מסדיר את כל העניין של הפעילות בכניסה למטווחים. אני לא אחזור על הדברים שנאמרו בישיבה הקודמת של הוועדה אבל אני בהחלט אנצל את ההזדמנות שניתנה לי כדי להודות לייעוץ המשפטי הכול כך טוב שקיבלנו כאן, גם מהיועצת המשפטית שלנו, מעידו ומרועי. אני רוצה להודות לשר לביטחון פנים על התמיכה בחוק. החוק הוא חוק חשוב ואני חושבת שהוא לא פוגע באנשים שרואים את השימוש במטווחים לירי ספורטיבי. התיקונים הללו הוכנסו ואני מקווה שכך נשיג את האפקט, שגם אפשר יהיה לתת ליהנות לחובבי הספורט ולתיירים בתחום הזה אבל לא ניתן פלטפורמה לעבריינות ולטרור. נעשה את הדברים בצורה מוסדרת שתשמור על הביטחון של המשתמשים.
תודה, אדוני היושב ראש.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
בשתי מלים אני שוזר את מה שהיה עם מה שהווה ואולי גם עם מה שיהיה. בוודאי להתאמן, גברת ברקו - - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
כבר הורדת לי את רמת האדרנלין. חשבתי שפשעתי. אני אמרתי את זה מאהבה. באמת. חברת הכנסת ברקו, החוק הזה מאוד חשוב מכיוון שלהתאמן ולהיות פרפקציוניסט גם בדבר הזה, הרי זה גם חלק של ספורט ואינני יודע אם את יודעת שזה אפילו ענף ספורט אולימפי אפרופו האולימפיאדה שממשמשת ובאה עלינו לטובה.
אבל אני חושב שבארצות הברית, המדינה הגדולה ביותר בעולם שמאפשרת כמעט לכל דיכפין להצטייד בנשק, היום יש רגרסיה. יש פחד אלוהים היום בעניינים האלה ואינני יודע אם אני יכול לקשור את החוק שעבר וגם החוק שיעבור עם זה שאולי אנחנו צריכים לקחת איזשהו צעד לאחור ולכלכל את צעדינו מחדש ולראות האם אנחנו הופכים את המדינה שלנו למדינה מנושקת, מחומשת, עד כדי חרדה. עדיין בעיני רוחי אני רואה את אותו לינץ' שקרה לאריתראי אם אני לא טועה בבאר שבע כאשר חשבו רחמנא ליצלן שהוא ערבי ועטו עליו.
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
תודה רבה. תודה אדוני היושב ראש. האמת, אני מודה ששמעתי שהחוק שעוסק בנושא כלי ירייה כאן ויותר הגעתי כדי לשמוע וללמוד אבל אם אני מבין נכון – ותקני אותי חברת הכנסת ברקו אם אני טועה – אדם שאין שום סיבה למנוע ממנו והוא ניגש למטווח, במטווח, והוא רוצה לטווח, הוא רוצה להתאמן תחת פיקוח של מדריך וכולי, החוק הזה מבקש לאסור על הסיטואציה הזאת?
עידו בן יצחק
¶
אני אסביר. החוק היום, חוק כלי ירייה, קובע שהרשות המוסמכת, שזה פקיד רישוי כלי ירייה, הוא יכול לקבוע הוראות קבע למטווחים. הסעיף הזה מנוסח מאוד כללי. הוא בעצם יכול לקבוע מה שעולה על רוחו.
הצעת החוק הזאת בעצם מתווה את שיקול הדעת שלו וקובעת לו איזה סוגים של דברים הוא יכול לקבוע לגבי הכניסה למטווח. למשל, הוראות לגבי בטיחות והוראות לגבי חובות של בעלי תפקידים במטווח. הוא יכול לקבוע גם תנאים לכניסה למטווח במסגרת ההוראות האלה. מה הוא יקבע בתנאים האלה, אנחנו לא יודעים. אנחנו יודעים מה קבוע.
עידו בן יצחק
¶
התנאים לא בערפל. התנאים הקיימים כיום, המשרד לביטחון פנים יכול לפרט אותם. זה קבוע היום בהוראות.
רפי עציון
¶
זה לא לוט בערפל. זה מפורסם באתר האינטרנט של המשרד לביטחון פנים. גם כל שינוי יפורסם. לכן זה נגיש לציבור.
רפי עציון
¶
כן. הוראות הקבע שעד היום היו עם שיקול דעת מאוד חופשי ועכשיו יש הבניה שלהן, מפורסמות לציבור.
יאיר דוידוביץ
¶
אני ביקשתי להוסיף את הנושא הספורטיבי לתוך החוק, החלק הראשון או החלק השני ואני הבנתי שיש הסכמה.
מאיר רוט
¶
מה שקורה זה שהיום בפועל אזרח לא יכול להיכנס למטווח אלא אם יש לו רישיון לנשק או שהוא עובד בארגון ורשאי לשאת נשק במסגרת הארגון, קרי, אם הוא בחברת אבטחה. שאר האנשים, כל אזרחי מדינת ישראל, משרתים במילואים, אנשים טובים, גם לא משרתים במילואים ועדיין אנשים טובים וכולי, רוצים לבוא למטווח, מטווח שהוא מטעם המדינה, ולירות. זה נבצר מהם.
רפי עציון
¶
עמדתנו היא שכיום נעשה איזון נכון באופן שכל אחד ואחד יכול לירות בכלי נשק מסוגים ספורטיביים. זה האיזון שנערך היום וגם קיבל איזשהו חיזוק מבית המשפט המחוזי בפסק דין בעניין. האיזון הוא שכל אחד יכול לירות בכלי נשק ספורטיביים. לגבי כלי נשק אחרים, בשל סכנות הכרוכות בעניין הזה, זה מוגבל לבעלי רישיון או למי שבהליך קבלת רישיון לדברים האלה.
רפי עציון
¶
גם וגם. שוב, אמרנו. המצב הקיים והמוצע, אין הבדל כמו שהסביר היועץ המשפטי אלא שזה מבנה את שיקול הדעת. כרגע אין כוונה לשינוי במדיניות למרות שאפשר לשקול מדי פעם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה בעצם אומר שהיום המצב הוא שבן אדם שאין לו נשק אישי שלו והוא גם לא בחברה כזאת או אחרת שעוסק בנושא שמן הסתם גם באבטחה, בעיקר, הוא לא יכול לבוא למטווח ולירות. זה המצב היום.
מאיר רוט
¶
זה חריג מאוד משמעותי. בכל ארבעת סוגי כלי נשק ספורטיביים, הוא יכול לירות חופשי כמובן עם מדריך ירי.
מאיר רוט
¶
כן. באקדח רגיל, לא. אלא אם כן מדובר בקבוצות שבתיאום עם משרד החוץ או עם משרד הביטחון מגיעות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת, ברגע שבאה קבוצת תיירים שבאה לעשות כייף, יכול להיות שהם גם תורמים כמה לירות, יכולים להכניס אותם לאיזשהו מטווח אם הם רוצים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני רוצה להבין את העיקרון. זה לא קשור עכשיו לחקיקה ואני לא בא לתקן את זה עכשיו אבל אני רוצה להבין את הרעיון. אני מבין שאתה אומר שאתה רוצה לאמן רק את מי שיש לו נשק ברישיון, ומי שלא, שילך לעשות רישיון, כי סתם אתה לא מבזבז תחמושת. נקרא לזה כך. את ההיגיון הזה אני מבין. יכול להיות שאני לא מקבל אבל אני מבין את ההיגיון. נשק ספורטיבי, הבנו, שמנו בצד. אתה אומר לי שחוץ מזה יש אקסטרה. מה האקסטרה? אם משרד החוץ – ואין לי מושג איך משרד החוץ נכנס לעניין, הוא מתעסק בנושא ביטחון?
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא חשוב. יש מישהו שכנראה יש לו איזו קבוצה שהוא רוצה לפנק אותה אקסטרה. הרי ממילא לקבוצה הזאת לא יהיה נשק, הם גם לא צריכים את הנשק כי אחרת היו נותנים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה אומר שזה בפנייה למי שמורשה לתת את הרישיון, הוא מקבל אישור. תסביר לי למה הוא מקבל אישור לקבוצות האלה.
רפי עציון
¶
זה מורכב מכמה שיקולים. חלק מהשיקולים שעמדו בבסיס המדיניות הזאת היו החשש בעקבות מקרים שגם קרו. מי שיש לו רישיון או שהוא בתהליך של רישיון, הוא נבדק, נבדק הרקע הבריאותי שלו לרבות בריאות נפשית וגם נבדק הרקע הפלילי שלו. בשני המישורים האלה יש חשש שאם תהיה כניסה למטווח – וכבר היו מקרים שבן אדם בא, לקח אקדח והתאבד ואחר כך בדיעבד התגלה שזה היה על רקע נפשי שלא ידעו זאת מראש.
היו"ר דוד אמסלם
¶
את זה הבנתי. לגבי הקבוצה, הם מביאים איזה אישור קולקטיבי על בריאות נפשם? נכנסה עכשיו קבוצה, אז מה? הם הביאו אישורים מהפסיכיאטר שהם בריאים בנפשם?
אלכס זוהר
¶
דובר כאן על ארבעה סוגי נשק שמותר לבן אדם מזדמן לירות במטווח וגם זה רק אחרי שהביא אישור רפואי וכולי. חסר כאן כלי ספורטיבי נוסף.
אלכס זוהר
¶
אני אסביר. הוא מוכר בעולם. יש אליפויות עולם וכן הלאה. משום מה הכלים שמשמשים את הירי המעשי לא מופיעים כאן. ירי מעשי הוא ירי ספורטיבי באקדחי שירות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
היות ואני מקבל את מה שאמר עידו, אנחנו מכינים את הפלטפורמה. אנחנו לא נכנסים לאיזה סוג כלי ירייה ספורטיביים. זה משתנה. מי שאמור להגדיר מה זה ספורטיבי, מגדיר. היות והפלטפורמה קיימת, אנחנו לא נכנסים אליה ברמת החוק.
עמנואל וייזר
¶
היועץ המשפטי של העמותה לקידום תרבות הנשק. בלי להיכנס לפרמטרים השונים, כרגע הצעת החוק מדברת על להעביר את ההחלטות להוראות פנימיות של המשרד. כיוון שאנחנו רואים שיש כאן הרבה ויכוחים וחילוקי דעות בנוגע למה צריך להגביל, מה צריך להתיר וכדומה, אני מציע שזה לא ייקבע בהוראות של המשרד אלא בתקנות. זה יבוא לשולחן הוועדה והוועדה תוכל לפקח על אותם פרמטרים שיקבעו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
באופן בסיסי כל דבר שנתון לשיקול דעת השר, אני יכול להביא אותו לכאן בתקנות. אבל יש איזשהו מדרג, לדעתי. אחרת אנחנו מנטרלים את שיקול הדעת של השר לגמרי וכל הזמן עושים לו אובר רולינג. לכן אני אישית חושב בסיפור של הספורטיבי למשל, אין לנו כל כך SAY בעניין. יש איזושהי אגודת ספורט. אני לא בקי בנושאים הבינלאומיים, איזה תחרויות יש בעולם, הם מגדירים מול הגורמים המקצועיים מה זה נשק ספורטיבי.
עמנואל וייזר
¶
מדובר כאן על הגבלת ירי במטווחים. הרי לא מדובר על הגבלה באופן חופשי לבן אדם. ודאי שלהסתובב עם נשק צריכות להיות הגבלות. מדובר על הגבלת ירי במקום שמראש נבנה ותוכנן כדי לבצע שם ירי. את הפרמטרים בהם אומרים לא, שיבואו לשיקול הוועדה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני לא חושב שזה משהו מז'ורי. אני חושב שצריך להשאיר את זה בשיקול הדעת של השר. זה גם יוצר גמישות. לא כל פעם צריך לרוץ לוועדה ולהתחיל לשנות חוקים. לכן אני לא רואה את זה כדבר שהוא דרמטי, משהו שמחר אנחנו חושבים שהשר לביטחון פנים או אחד השרים יתחרפן ואנחנו חייבים איזו בקרה של הוועדה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אנחנו על הדרך לא באים להסדיר את כל הוראות כלי הנשק. כרגע חברת הכנסת ברקו באה להסדיר נושא מאוד ספציפי שהיא העלתה ולכן אני רוצה להתמקד בו כרגע. אני לא רוצה על הדרך לשנו ת את כל חוק כלי הירייה.
אם אתם רוצים לשנות כמה דברים, שבו עם המשרד לביטחון פנים ותסגרו את מה שתסגרו והם יביאו את זה כהצעה.
אלכס זוהר
¶
העניין הזה לא רק מז'ורי אלא הוא קריטי. מה שקורה כרגע זה שברגע שאלה לא תקנות שצריכות לעבור דיון כאן בוועדה ויש על זה פיקוח ציבורי ופרלמנטרי, אלה החלטות שמתקבלות במשרדים של אגף לרישוי כלי ירייה בלי שקיפות ובלי שיתוף הציבור. האזרח מתעורר בבוקר ורואה שהכול השתנה בלי שיש לי איזושהי אפשרות להשפיע על זה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יש לי הצעה. אמרתי, חברת הכנסת ברקו הציעה הצעת חוק שלה פרטית – דרך אגב, הצעת חוק פרטית שלה – הציק לה משהו והיא העלתה את הנושא. אני לא רוצה עכשיו לעכב את כל הסיפור שלה בגלל שאני לא מבין כל כך את המשמעויות של מה שאתם אומרים. עד היום חייתם עם זה. אתם חושבים שצריך לשנות את זה. אני מציע שתשבו עם המשרד לביטחון פנים ותנסו להסדיר אתם את העניין. במידה וזה לא ילך, תפנו אלינו, אל אמיר או למישהו אחר. אין לי בעיה לעשות הצעה חדשה, אבל כרגע אנחנו מדברים על ההצעה הזאת, אותה למדנו. לכן שאלתי איך חיית עד היום. אם חיית רע, היית צריך כבר לבוא לפני כן ולהעיר אנשים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
יש לי רעיון. באמת. אחרי הדיון תשב עם אמיר. יש לו את השדולה לכל הנושא של כלי הנשק. שבו אתו. אם יהיה כאן שכל בעניין וזה דבר חכם, אני מניח שהוא יגבש איזושהי הצעה ויקדם אותה.
רפי עציון
¶
אני רק מבקש להעיר שנאמר כאן משהו גם על שקיפות וגם על שיח. לגבי השקיפות, כבר אמרתי שהדברים מפורסמים לציבור. לגבי השיח, יכולים להעיד כאן כמה מהיושבים כאן.
רפי עציון
¶
גם במהלך הדיונים, יכולים להעיד כאן כמה מהיושבים, שאנחנו קשובים, יושבים ושומעים רעיונות ומוכנים לשקול אותם.
מאיר רוט
¶
אני רוצה לומר משפט. ניתן במערכת אופיר של היום שהמשרד לביטחון פנים משתמש בה לבחון כל אדם ואדם טרם הוא נכנס למטווח, לקבל אישור משטרתי עליו ולקבל אישור משרד הבריאות עליו. אז אותו אדם יכול להיכנס למטווח ולהשתמש בנשק.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה לא מקשיב למה שאני אומר. אתה אומר מה שאתה רוצה בלי להקשיב למה שאני אומר. אני לא שם בדיון. אתם רוצים לעשות דיון אחר, בבקשה, אני חוזר על מה שאמרתי. אני מציע לכם להיפגש עם חבר הכנסת אמיר אוחנה ולהעלות בפניו את הנושא בכללותו ויכול להיות שצריך לתקן עוד דברים. לא יודע. אמיר יגבש את העניין. אם הוא יחשוב שיש באמת איזושהי לקונה או דבר שבאמת חשוב, הוא גם יודע להזמין את המשרד לביטחון פנים לאיזשהו שיח ובסוף לייצר החלטה. אני כרגע עסוק בהחלטה של חברת הכנסת ברקו ועל הבסיס הזה אני לא הולך לתקן את כל חוק כלי הירייה כי אם נעשה זאת, נמצא את עצמנו כאן מסתובבים במשך שנה ולא עשינו כלום.
יאיר דוידוביץ
¶
שתי הערות קטנות. האחת לגבי הקבוצות. המטרה של התאחדות הקליעה הם מחנות אימונים ותחרויות עם נבחרות מחוץ לארץ. לא אורחים שבא לי להזמין.
היו"ר דוד אמסלם
¶
את זה הבנתי. אני הערתי הערה כחומר למחשבה. לפעמים אני קורא בעיתונים – ואני לא יודע אם זה קשור – שיש כל מיני משלחות של תורמים שבאים מחוץ לארץ ולוקחים אותם לבסיסי צה"ל, אולי ייתנו להם גם לירות בטנק ויכול להיות שמישהו גם יירה איזה טיל כי אבא שלו אולי יתרום מטוס. משהו כאן לא מסתדר.
יאיר דוידוביץ
¶
הערה שנייה לידידי אלכס זוהר. אתמול היו לי שיחות של אולי שעות בנושא של תשעה מילימטר וכדומה וזה ייכנס בסעיף הבא.
עידו בן יצחק
¶
הצעת חוק כלי הירייה (תיקון מס' 19) (כניסה למטווחים), התשע"ו-2016
החלפת סעיף 7ב
בחוק כלי ירייה התש"ט-1949, במקום סעיף 7ב יבוא:
"7ב. ציות להוראות במטווח
הרשות המוסמכת תקבע הוראות קבע לעניין מטווח קליעה (בסעיף זה – הוראות קבעׂ) לרבות בעניינים המפורטים להלן:
תנאים לכניסה למטווח.
סוג כלי ירייה והתחמושת המותרים לשימוש במטווח.
חובותיהם של בעלי תפקידים במטווח לרבות לעניין ניהול המטווח, פיקוח על המתאמנים במטווח והדרכתם.
אופן השימוש בכלי הירייה במטווח.
בטיחות והגנה לרבות אמצעי בטיחות נדרשים.
טיפול בפגיעות גוף שאירעו בשטח המטווח.
מבנה המטווח.
חובות תיעוד ורישום בעניינים אלה
¶
המתאמנים במטווח וכלי הירייה שהשתמשו בהם.
תקינות המטווח ואמצעי הבטיחות בו וכן ליקויים בתקינותם.
אירועי בטיחות שאירעו במטווח או פגיעות בגוף.
בהוראות הקבע רשאית הרשות המוסמכת לשם שמירה על הבטיחות במטווח לקבוע הוראות שונות בכל הנוגע לתנאים לכניסה למטווח, לסוג כלי הירייה והתחמושת המותרים לשימוש או לתיעוד, לרישום של אימון במטווח, לעניין המנויים להלן:
בעל רישיון או הרשאה להחזקת כלי ירייה לפי חוק זה ומבקש רישיון הרשאה כאמור.
מי שאינו בעל רישיון או הרשאה להחזקת כלי ירייה לפי חוק זה.
תייר חוץ כהגדרתו בחוק שירותי תיירות התשל"ב-1976.
כאן אנחנו מוסיפים
¶
ספורטאי רשום בהתאחדות או באיגוד לעניין ענף ספורט הקליעה.
הנמצא במטווח קליעה יקיים בו את הוראות הקבע ואת ההוראות שניתנו על פיהן.
הוראות הקבע יוצגו בכניסה למטווח במקום הנראה לעין ויפורסמו באתר האינטרנט של המשרד לביטחון פנים.
על אף האמור בסעיף זה, במטווחי הקליעה של צבא הגנה לישראל ושל משטרת ישראל, ינהג כל הנמצא בהם לפי הפקודות שהוציאו הצבא או המשטרה לעניין זה ושהוצגו בכניסה למטווח במקום הנראה לעין ולפי ההוראות שניתנו.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה רבה.
אני רוצה להביע את הצעת החוק להצבעה. מי בעד הצעת החוק כפי שהוקראה על ידי היועץ המשפטי? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הצעת החוק – פה אחד
הצעת חוק כלי הירייה (תיקון מס' 19) (כניסה למטווחים), התשע"ו-2016, אושרה.