הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 58
מישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצ"ח הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, הצ"ח התכנון והבניה (הוראת שעה) ובהצ"ח שירותים פיננסיים חוץ מוסדיים
יום שלישי, כ"ט בסיון התשע"ו (05 ביולי 2016), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/07/2016
חוק התכנון והבנייה (תיקון מס' 108 - הוראת שעה), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק התכנון והבנייה (הוראת שעה) (תיקון - חובת מתן הקלה לתוספת דירות מגורים), התשע"ו- 2016 (פ/2543/20), של חה"כ אלי כהן, דוד ביטן
מוזמנים
¶
נועה עמירב - משרד המשפטים
אסתר ורהפטיג - עו"ד, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
פנינה קפלן - אגף תכנון ובניה, המשרד להגנת הסביבה
טל זסק - לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
עינת גנון - מנהלת אגף התחדשות עירונית משרד השיכון
רפי גולדשמידט - מנהל תחום תכנון מבנים, משרד הבינוי
יניב כהן - מנהל אגף א-רשות המיסים, משרד האוצר
אפרת ברנד - לשכה משפטית, משרד האוצר
דניאל מלצר - אגף תקציבים, משרד האוצר
ישי צבי פרלמן - עוזר ליועמ"ש- ר"מ, משרד האוצר
עפרה כרמון-אבן - משרד הרווחה
ישי לוי - עו"ד לשכה משפטית, רמ"י- רשות מקרקעי ישראל
אייל רוסו
סגן מנהל אגף תכנון, רמ"י- רשות מקרקעי ישראל
נחמה חומי נובנשטרן - סמנכ"לית, מועצה לשימור אתרי מורשת בישראל
יוסי אוחנה - עו"ד, יועץ לתכנון ובנייה, מרכז השלטון המקומי
דב צור - ראש העירייה, עיריית ראשון לציון
שון טל - נהג ראש העירייה, עיריית ראשון לציון
אמיר הלר - עו"ד, משנה למנכ"ל ומנהל אגף יזמות ובניה, התאחדות בוני הארץ
ישי איצקוביץ' - יועץ משפטי, התאחדות בוני הארץ
ישראל מי בר - עו"ד, חבר ועדת תכנון ובנייה לשכת עורכי הדין, לשכת עורכי הדין
יצחק שפריר - כלכלן, ועד מפוני א.ת. ארז
רחל לוינגר - נציגות התושבים יד אליהו, תל-אביב
מאיה בן ציון - נציגות התושבים יד אליהו, תל-אביב
שרה מילוא - נציגות התושבים יד אליהו, תל-אביב
רם חלפון - פעיל חברתי
ערן פייטלסון - יועץ לתכנון ובנייה, פורום ה-15
אייל שער - אדריכל, עמותת אדריכלים מאוחדים בישראל
אורי אטינגר - עו"ד, מנהלת תחום קידום מדיניות ופרויקטים, מרכז הגר באוניברסיטת תל- אביב
יוסף שקד - עו"ד
בקי קשת - עו"ד, שומרי משפט - רבנים למען זכויות אדם
דנה מרגליות - אדר', מתכננת קהילת ירושלים, החברה להגנת הטבע
חיים מסילתי - שמאי מקרקעין
ניב שפירא - פעיל, המשמר החברתי
חובב ינאי - רכז כנסת, המשמר החברתי
פרידה קאופמן - פעילה, רעננה
מיכאל בן הרוש - משקיף
מכלוף בן עמי - משקיף
דוד דהאן - הארגונים החברתיים בכנסת
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
קצרנית פרלמנטרית
¶
אושרה עצידה
הצעת חוק התכנון והבנייה (הוראת שעה) (תיקון - חובת מתן הקלה לתוספת דירות מגורים),התשע"ו-2016, פ/2543/20, של חה"כ אלי כהן, דוד ביטן
היו"ר אלי כהן
¶
צהרים טובים. אני מתכבד לפתוח את הישיבה בנושא הצעת חוק התכנון והבנייה (הוראת שעה) (תיקון – חובת מתן הקלה לתוספת דירות מגורים) פ/2543/20 – הכנה לקריאה ראשונה.
חברים יקרים, אני גם מיוזמי הצעת החוק יחד עם חבר הכנסת דוד ביטן. לכן, ברשותכם, אציג את הצעת החוק בקצרה ואעדכן אתכם במספר התפתחויות.
כאמור תקנות שבס נותנות אפשרות לבוא ולבנות ולהגדיל את מספר יחידות הדיור בלי להגדיל את שטח הבנייה הכולל שנבנה. אני רוצה לציין בפניכם מספר נתונים: בשנת 1997 נבנו בישראל, על בסיס הנתונים שאספתי, כ-13,000 דירות של שלושה חדרים. בשנת 2015 נבנו 3,000 דירות בלבד. משמע, ירידה חדה מאוד בבנייה של דירות של שלושה חדרים.
כאמור, דירות שלושה חדרים מיועדות בעיקר לאוכלוסייה של זוגות צעירים ולאוכלוסייה של אנשים מבוגרים יותר שמתישהו הילדים עוזבים את הבית ונשארים בן או בת הזוג, או נשארים בחלק מהמקרים גם בגפם.
על אף זאת, אנחנו רואים שישנם גם ראשי רשויות שבאופן גורף בוחרים לא לבנות דירות קטנות. נמצא כאן דווקא דב צור, ראש עיריית ראשון לציון, והוא דווקא דוגמה לא טובה מכיוון שהוא נותן כן בנייה לזוגות צעירים וכן מעודד קליטה של אוכלוסייה צעירה אצלו. אולם, יחד עם זאת, ישנם ראשי ערים שלא רוצים לראות אצלם זוגות צעירים שלכאורה צורכים יותר שירותי ארנונה, לא רוצים לראות אצלם אנשים קשישים שאולי צריכים יותר שירותי רווחה והנחות בארנונה, ופשוט הגענו למצב שלמעשה אותם אנשים קשישים או זוגות צעירים נאלצים לגור בדירות גדולות יותר, בדירות של ארבעה חדרים, ואפילו יותר. אותו זוג צעיר שנאלץ לקנות דירה של ארבעה חדרים, לא רק קונה דירה יקרה יותר. הוא לוקח משכנתא גבוהה יותר, הוא משלם ארנונה על שטחים שלא לצורך. גם על ועד בית גדול יותר. למעשה, יש כאן חוסר יעילות שאותה אנחנו צריכים לתקן.
אנחנו נמצאים במצב שבו שיעור דירות שלושה חדרים ומטה ירד לכ-8% בלבד מהיקף הדירות שנבנות.
במסגרת הצעת החוק הזו אנחנו מדברים על כך שאם לצורך העניין יתבקש שבס, הרשות תצטרך לאשר שבס בשיעור של 10%. זה 10% לפחות. כלומר, הרשות יכולה גם להגיע לרמה של 20% או 30%, אבל אנחנו כאן מדברים על מתן הקלה של 10%. הדבר הזה, מבחינתנו, יענה על שני צרכים מרכזיים: אחד, הגדלת היצע הדיור שהיום זה המטרה של הממשלה ושל הכנסת. הדבר השני, הקטנת שטח הדירות שכאמור ייתן מענה גם לזוגות הצעירים וגם לאוכלוסייה המבוגרת. הדבר הזה הוא נחוץ ואנחנו לא נוכל להמשיך באותו מצב של כמות הבנייה לאותה אוכלוסייה שהיא נמוכה ביחס לצרכים וביחס לביקוש.
אתמול התקיים דיון עם נציגי משרד המשפטים ונציגי מינהל התכנון. במסגרת הדיון שם הם דיברו על הסכמה, לפחות שלהם, הסכמה מקצועית, למרות שחברי הכנסת יכולים לאשר זאת גם בלי הסכמתם, אבל הם הסכימו לדבר על הסכמה מקצועית בכפוף למספר החרגות. ברשותכם, אבקש מהייעוץ המשפטי של הוועדה שהיה נוכח בדיון להציג את ההסכמות או את הדברים שעלו אתמול.
חבר הכנסת ביטן, בתור היוזמים בוא בבקשה.
תומר רוזנר
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. צהריים טובים לכולם. ההסכמות שגובשו בין נציגי הממשלה לבין חברי הכנסת המציעים באות להוסיף החרגות להוראה הכללית שמופיעה בהצעת החוק בנוסחה המקורי.
בפתח הדברים חשוב לומר שהצעת החוק לא באה לשנות מסמכותה של הוועדה המקומית בכל הנוגע למתן הקלות במספר יחידות הדיור לפי שיקול דעתה, אם היא רואה מקום לעשות זאת, בכפוף להוראות התקנות הידועות בכינוין תקנות שבס. מדובר בתקנות שקובעות מה גבולות הסמכות של ועדה מקומית לאשר סטייה מתוכנית שלא תיחשב סטייה ניכרת. כלומר, שוועדה מקומית מוסמכת לאשר את זה במסגרת הקלה.
על-פי התקנות היום לוועדה המקומית יש שיקול דעת לאשר תוספת של יחידות דיור בהיקף של עד 20% בתנאים מסוימים שנקבעו בתקנות.
תומר רוזנר
¶
אני אומר. בתנאים מסוימים עד 20%, ובתנאים אחרים נוספים אפשר גם להגיע לכדי 30% כשבמסגרת ההגדלה ל-30% אפשר גם לתת העדפה לבני מקום.
מתקין התקנות סבר שבמסגרת התמריצים שניתנו במסגרת אותן תקנות להגדיל את מספר יחידות הדיור, בין היתר, האפשרות לתת העדפה לבני מקום, אפשרויות נוספות שניתנו במסגרת אותן תקנות, ועדות מקומיות ינצלו את זה ויעניקו את ההקלות האלה. על-פי הנתונים שאספו חברי הכנסת מתברר שהתמריצים האלה לא הספיקו ובאמת לא כל כך מנצלים את המסלול הזה של מתן הקלה להגדלת מספר יחידות הדיור.
לכן, מה שמוצע כאן זה לקבוע הוראה שהיא סמכות שבחובה שכאשר יש הסכמה של כל בעלי הקרקע להגדלת מספר יחידות הדיור במגרש תהיה הוועדה המקומית חייבת לתת להם את ההקלה המבוקשת של מספר יחידות הדיור לפחות ב-10%.
כדי לרכך את החובה הזו וכדי שזה לא יהפוך למשהו - - -
תומר רוזנר
¶
חבר הכנסת ביטן, כרגע זה לא מה שמופיע בנוסח ההצעה. אתם יכולים לשנות את זה. כרגע ההצעה מאפשרת - - -
תומר רוזנר
¶
חבר הכנסת אשר, לשאלתך, הנוסח המוצע כרגע יכול לחול גם על בניינים קיימים. כמובן שבמהלך הדיון פה אפשר להבהיר שמדובר רק על בנייה חדשה, אם זה מה שאתם מבקשים.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אדוני היועץ המשפטי, אני לא הבנתי מה ההבדל בין ההסכמה לבין ההצעה המקורית. הרי ההצעה המקורית באה לחייב מינימום 10% ולהשאיר את שיקול הדעת ל-20 או ל-30.
תומר רוזנר
¶
לא, לא. ההצעה המקורית קבעה שבתנאים מסוימים שנקבעו בהצעת החוק חייבת הוועדה המקומית לתת את ההקלה של מספר יחידות הדיור ללא שיקול דעת ובלא תנאים. כלומר, מתקיימים התנאים שפה מפורטים בגוף ההצעה שזה הסכמה של כל בעלי הדירות - - -
תומר רוזנר
¶
ההצעה המקורית אומרת, כפי שהיא מונחת בפניכם, שאם מתקיימים שני תנאים: יש הסכמה של כל בעלי הזכויות במגרש או בבניין ושטח הדירות החדשות לא יביא לכך ששטח הדירות כולן יקטן בממוצע מ-80 מטר מרובע, בהתקיים שני התנאים האלה חייבת הוועדה המקומית לתת הקלה במספר יחידות הדיור ללא שיקול דעת – זו ההצעה המקורית.
באו נציגי הממשלה ואמרו
¶
זה נראה לנו מרחיק לכת מדי. אנחנו חושבים שצריך לרכך את זה ולעשות כל מיני החרגות שתיכף אציג אותן, ואני מקווה שאעשה זאת בנאמנות למה שסוכם. אלה הדברים שאני רוצה להציג אותם כרגע. זאת אומרת, ההסכמה הראשונה שהוצגה היתה שהוועדה המקומית תיתן את ההקלה, אלא אם כן מטעמים מיוחדים שהיא תרשום היא לא רוצה לתת אותה. זאת אומרת, הכלל הוא שנותנים, אבל מטעמים מיוחדים יכולה ועדה מקומית להחליט שהיא לא נותנת.
תומר רוזנר
¶
אתם צודקים, אני טעיתי. הסתכלתי לזה. אחד, הנושא לא יחול על תוכניות פינוי-בינוי. תוכניות פינוי-בינוי מוחרגות מהעניין הזה ואי-אפשר לבקש את ההקלה, כאשר ההנחה היא שבתוכניות פינוי-בינוי כבר מצופפים את זכויות הבנייה עד כמה שאפשר.
ההחרגה השנייה היא שזה יחול רק על תוכניות ישנות. כרגע ההצעה היא לגבי תוכניות שנעשו לפני 2011, כאשר בתוכניות מאוחרות יותר יש לנו גם הוראה שנקבעה כבר בתיקון מס' 101 או 103, אני לא זוכר את המספר, שבכל תוכנית חדשה חייב מוסד התכנון לתת את דעתו לכך שייכללו בה דירות קטנות, בתוכנית החדשה. לכן, התוכניות שהן חדשות - לא יחול עליהן הכלל שמחייב לתת את ההקלה באופן גורף.
הנושא השלישי שכמובן החובה הזאת לא פוגעת בסמכותה של הוועדה המקומית לתת יותר הקלה במסגרת ה-20% או 30% כמובן, אם היא מוצאת לנכון.
תומר רוזנר
¶
חובה זה 10%, רשות זה עד 20 או 30.
חריג נוסף – כיוון שעל-פי נתונים שהציגו בפני חברי הכנסת נציגי הממשלה אין צורך בחובה הזאת במחוזות הצפון והדרום, ולכן מחוזות הצפון והדרום יוחרגו מגדר הסעיף. וכן, יינתן לשר שיקול דעת להוציא צו שפותר רשות מקומית מסוימת מתחולת ההסדר הזה.
היו"ר אלי כהן
¶
אני אסביר, חברים. תודה לתומר. חשוב, חברים, להבין את ההיגיון של מה שדובר. קודם כל, נושא של פינוי-בינוי - נאמר להחריג. בפינוי-בינוי מראש קובעים צפיפות. אנחנו לא רוצים להעמיס צפיפות, אנחנו לא רוצים לפגוע בכדאיות – זה אחד.
שניים, נושא של צפון-דרום הוחרג משיקולים פריפריאליים. לצורך העניין, פרויקט נתיבות, לדוגמה. בנתיבות הוא רוצה בכוונה לבנות דירות ארבעה חדרים כי הוא רוצה אצלו אוכלוסייה חזקה יותר ומבוססת יותר ולא אוכלוסייה חלשה יותר. גם כך בערים האלה לרוב יש את שיכוני העולים, גם כך יש תמהיל של דירות קטנות. לכן, צפון-דרום ששם הם אזורים חלשים יותר אנחנו לא רוצים. דווקא במרכז הצורך בדירות גדולות. מחיר הדירות הוא מראש גבוה, החשיבות בדיור בר-השגה הוא הרבה יותר גבוה. לכן, מרכז, תל-אביב וירושלים אנחנו רוצים שזה כן יחול.
הדבר הבא – אנחנו על אף זאת נתנו לשר הפנים, לא? - -
היו"ר אלי כהן
¶
סליחה.
- - אפשרות להחריג רשויות מקומיות. לדוגמה, לוד. לוד, לצורך העניין, נמצאת במרכז הארץ. יכול להיות שיבוא ראש עיר לוד ויטען: בכל הכבוד, אני נמצא במרכז הארץ. אני במרחק של 7 ק"מ מתל-אביב. אבל היישוב אצלי הוא כזה חלש. רובו בנייני שיכונים. בוא, תן לי קצת להביא אוכלוסייה שהיא חזקה יותר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
יש עוד טענה. יש ראשי ערים וועדות מקומיות שכן נותנים דירות קטנות בכמויות סבירות, ויש ערים שלא נותנות בכלל. הערים האלה יכולות לפנות לשר ולומר: אנחנו נותנים גם כך, אצלנו יש הרבה מאוד דירות קטנות. הוא ישקול את הטענות האלה.
היו"ר אלי כהן
¶
נכון. נקודה אחרונה - במסגרת התיקונים שדיברו גם עם נציגי הממשלה זה תוכניות חדשות. לפי ההוראה תוכניות מעבר ל-2011 - סוף סוף קיבלו את השכל שצריך לבוא ולבנות דירות קטנות. אבל לפני כן זה לא חל. לכן, מה שאמרנו שמ-2011 אנחנו, לצורך העניין, לא להחיל את זה.
תומר, שכחתי משהו?
תומר רוזנר
¶
כן, זה מופיע במקור.
ההבהרה האחרונה היא שלגבי אותן תוכניות ישנות – מכיוון שמדובר בתהליך של הקלה צריך להבהיר, וזה גם סוכם, ככל שמדובר באותן תוכניות ישנות ההוראה הזו תגבר על הוראה בתוכנית שקובעת שאי-אפשר לסטות ממנה. יש תוכניות ישנות שקבעו שכל סטייה מהוראות התוכנית תיחשב סטייה ניכרת באופן ששולל את שיקול הדעת של הוועדה המקומית ורשות הרישוי לתת הקלות. מה שיובהר זה שההוראה הזו תגבר על הוראה כזו, אם קיימת בתוכנית. ולכן, היא תאפשר את מתן ההקלה - אלה השינויים.
היו"ר אלי כהן
¶
תודה רבה. נעבור להתייחסות חברי הכנסת ולאחר מכן ליתר הנציגים.
חבר הכנסת ביטן, אם יש לך להוסיף.
תומר רוזנר
¶
הכוונה היא שככל שאתה מגדיל את מספר הדירות השטח הממוצע של הדירות הולך וקטן במגרש. לכן, זה הוראה שקיימת בתקנות שבס היום. זאת אומרת, בתקנות הקיימות כדי ל - - -
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אבל 80 מטר במקומות מסוימים כמו בני ברק שיש לנו פה את המאסטרו של הבנייה של בני ברק, זה סוויטה.
דב צור
¶
אבל התוצאה שאתם משיגים היא הפוכה. אם יש באיזשהו מקום שטח של 120 מטר ואתה - - - 10%, אתה לא תשיג שום דבר.
היו"ר אלי כהן
¶
בהצעה של חבר הכנסת ביטן ושלי התוספת הזו נכנסה על בסיס הייעוץ המשפטי של הכנסת לעניין תקנות שבס. אני מציע שתסביר אותן לטובת כולם. ה-80 מטר זה לא הוראה שלנו.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אבל יש היתר שמאפשר לעירייה, לוועדה המקומית להגדיל את שטח הדירות. זה כבר עניין אחר, זה לא שייך לשבס.
תומר רוזנר
¶
קודם כל, כמובן שאפשר לתקן. ההנחיה שאנחנו קיבלנו מחברי הכנסת היתה להיצמד לתקנות שבס, ורק להפוך אותן לחובה ולא רשות. תקנות שבס קובעות את ההוראה הזו של השטח הממוצע שלא יקטן מ-80 מטר, כאשר הכוונה היא שבדרך כלל מדובר בתוכניות שיש בהן דירות של 120 ואפילו 150 מטר. הכוונה של מי שהתקין את התקנות האלה, ואני חושב שהכוונה היא נכונה, היא שלא יהיה מצב שבו יהיו לנו דירות קטנות מאוד של 30 ו-40 מטר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, לא. אני רוצה להסביר. יש טעות בהצעת החוק. הדירות הנוספות יהיו קטנות. זה לא יהיה ממוצע כי יש מקומות שאם אתה אומר שהממוצע יהיה 80 מטר אז אי-אפשר לתת שבס בכלל, במיוחד ב- - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זאת היתה הכוונה ולא ממוצע של כל הדירות, כי אחרת לא יקבלו כלום. יש מקומות שהדירה הממוצעת לפי שטחי הבנייה שאפשר לבנות הוא מעל 120 מטר נגיד, 120 מטר ממוצע. אז אם אתה אומר שהממוצע לאחר תוספת יהיה 80 אז הם לא יכולים לקבל את שבס. אז החובה הזאת היא לא קיימת. לכן, צריך להגיד רק את התוספת שהיא תהיה קטנה ולא יותר מזה. זו היתה טעות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
- - שדירה יכולה להיות מהתוספות עד 60 מטר או עד 70 מטר – מה שתחליט – אז אתה יכול להגיע - - -
תומר רוזנר
¶
כן. יש לנו הצעה שגם נגזרת מחוק שכבר עבר לגבי ההקלה הכמותית, תוספת השטח. אפשר לעשות את אותו הסדר שאומר שלעניין התוספת של יחידות הדיור, התוספת - לפחות מחצית מהדירות שמוספות במסגרת ההקלה יהיה שטחן קטן מ-75 מטר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הכול - - - קטנה. רק התוספת. - - - תהיה קטנה, מקובל. אין ויכוח על זה. היתה טעות בניסוח, זה הכול.
היו"ר אלי כהן
¶
חברים, התיקון כאן של חברי הכנסת, של חבר הכנסת גואטה וחבר הכנסת אשר, מדבר שתוספת של הדירות שתינתן במסגרת השבס – כלומר, אותם 10% - יהיה מתחת ל-80 מטר. מקובל, חבר הכנסת גואטה?
תומר רוזנר
¶
אני אעשה כל מה שאתם רוצים, רק שתדעו את הסכנה. הסכנה היא שכדי לעמוד בדרישה הזו וכו' אנחנו נגיע לדירות של 36 מטר.
תומר רוזנר
¶
נניח שיש לנו בניין שיש בו 800 מטר בנייה שמותר לבנות שם שמונה דירות של 100 מטר. עכשיו אנחנו צריכים להוסיף 10%, נכון? יש לנו דירה אחת ואנחנו נעשה אותה דירה של 30 מטר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא. תקשיב איך זה הולך בתכנון. יש לך שמונה – אתה יכול. אתה מוסיף 10% - זה אחד. אז אתה מקטין מכל אחד.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
קודם כל, הדירה הנוספת – הוא ירצה שהיא תהיה גדולה יחסית, ויקטין את השאר באופן סביר. הוא לא יקטין אותן ל-40, אבל הוא יקטין מ-100 ל-90. אין לו בעיה עם זה. אנחנו בראשון דווקא היינו נלחמים עם היזמים שהדירות יהיו קטנות. הם לא היו מסכימים. לכן, אין בעיה עם הנוסח הזה. יש מקרים בודדים שזה יהווה בעיה, אבל זו החלטה של היזם – שלא יגיש את הבקשה. הוא צריך להגיש את הבקשה כדי לקבל.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
הוא לא יכול למצוא פתרון כי זה לא תכנון עכשיו, זה מתמטיקה. זה פשוט מתמטיקה. יכולים לשבת פה עכשיו ואתם תראו עכשיו בניין, תאמינו לי, פתאום בליטות מכל הכיוונים כי זו האפשרות התכנונית היחידה שיש.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
דוד היקר, הייתי ארבע שנים במחוזית והייתי שנתיים בארצית. לא בניתי כלום, אבל הייתי בכמה דיונים. אל תזלזל.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
חוץ מזה, אני בונה ממוגן – מה שאתה לא יודע לבנות. אז בוא אל ת- - - . יש לי מנהרות ולך אין.
אני חייב להגיד לכם, זה מתמטיקה. אי-אפשר את התוספת בסוף לעשות כמו שאומרים פה מתוך ראייה סוציאלית שרוצים משפחות צעירות יותר, לעשות בגדלים לא פחות מ-60 ולא יגדל מ-75. למה? אנסה לנמק. אם היזם בעצמו רוצה דירות גדולות של 100- 120 מטר ואין לו בניין של 40 קומות, לצורך העניין – אני לא יודע כמה בראשון מותר - - -
חיים ילין (יש עתיד)
¶
גם לזה. בבאר שבע אפשר גם עד 30, בסדר? אבל נגיד ארבע יחידות דיור בקומה אז 30 זה 120 יחידות דיור על 100 מטר. כשיש לך מסה גדולה אתה יכול לעשות מה שאתה רוצה. ככל שזה יותר גדול אתה יכול לשחק עם זה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
בוא ניקח עכשיו את הסוגיה הזאת של עשר קומות. בדירות גדולות אתה לא יכול לעשות את זה. למה אתה לא יכול לעשות את זה? כי התוספת, אם אתה באמת רוצה יחידות קטנות, תבוא גם על חשבון כי אתה יכול לעשות קומות. בהקלה אתה לא רק חייב להקטין.
היו"ר אלי כהן
¶
- - - זה מה שאנחנו רוצים. קודם כל, מתמטיקה בצורה פשוטה. אם יש לך 1,000 ואתה בונה 10 דירות של 100 מטר, ועכשיו אתה בונה 11 דירות, מספיק שהדירה הנוספת תהיה 70 מטר. אתה מוריד מכל 10 הדירות האחרות 7 מטר.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אם אתה בא ואתה אומר באותו שטח ואתה יכול לבנות קומות נוספות – שים לב למה שאני אומר – כל התוספת היא על הקומות הנוספות, אז יש היגיון גם ארכיטקטוני לדבר הזה. אם אתה בא ואתה אומר: לא, אני מקטין את הדירות בשביל להגיע לתוצאה הזו, אתה לא יכול להגיע.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אז אסביר לך איך זה הולך. אבל זה שבס. בשבס אתה מקטין, אתה לא מגדיל את שטח הדירות. אז אתה חייב להקטין את השטח של הקיימות כדי לבנות את הדירה החדשה - זה שבס.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אבל אם המטרה פה היא להשיג דירות קטנות, אבל מצד שני לא לתת להם כוכים, אז זה הפתרון.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
קודם כל, ראיתי את החריגות וההסתייגויות של מתי לא, וזה בסדר מבחינתי. ההחרגה של צפון-דרום לא מקובלת עליי. לא מצליח להבין. ממש לא מצליח להבין את זה, ממש לא מבין את זה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
תקשיבו. המשפחות המבוססות לא יבואו לנתיבות, כל מי שיכול לקנות את הדירות ולהתחרות יבוא למושבים ולקיבוצים. השכונות החדשות בנתיבות נמכרו ככה והן לא בגדלים האלה. עזוב, זה תלוי במיקום וזה תלוי מה מקום העבודה. אין עבודה. אנשים באים גם בגלל פרנסה וגם חינוך. זה לא יעזור לך, אם אין חינוך טוב ואין מקומות עבודה לא משנה מה תבנה. לכן, עדיף להתחיל לבנות דירות קטנות גם בדרום וגם בצפון. אני לא מצליח להבין את מי שמתנגד לזה. אין לי מושג מי מתנגד לזה.
חבר'ה, אני לא יודע – היום הקשב - - -
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני לא מצליח להבין את ההיגיון הזה למה צריך להחריג. למה צריך לתת למרכז משהו שאי-אפשר גם בצפון וגם בדרום? חבר'ה, תקשיבו טוב. בסוף 80% משטח מדינת ישראל נמצא בנגב לא מאוכלס. אם אתם חושבים שתמשיכו לצופף את המרכז אז תהיו לי בריאים כל מי שמייצג פה את המרכז ואת ממשלת ישראל פה. זה לא יעבוד. צריך להתחיל לתת את כל מה שאפשר בשביל ליישב את הנגב. ראש הממשלה מדבר על מדינת סייבר בנגב, אז למה מחריגים אותם?
היו"ר אלי כהן
¶
חבר הכנסת ילין, אנחנו נחזור לשאלה. ברשותכם, נסיים את ההתייחסות של חברי הכנסת. כמובן שנשמע גם תשובה לשאלתו של חבר הכנסת ילין שבהחלט צריך לדון בה.
מה שאנחנו אומרים זה בעניין הדירות שייקבע בנוסף – תומר, תתקן אותי – שהתוספת תהיה עד 80 מטר.
תומר רוזנר
¶
כן, שגודל הדירות הממוצע במגרש יהיה 80 מטר לפחות, והתוספת, הדירות הנוספות, יהיו קטנות מ-80 מטר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא. אתם בעיריית תל-אביב קבעתם את זה ככלל, אבל זה לא כתוב בחוק. המינימום של דירה - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אף אחד לא יתכנן דירה חדשה של 30 - - - . דירות למי? ליונים. - - - דירות של 20 מטר ואנשים גרים בהן.
היו"ר אלי כהן
¶
חבר הכנסת ילין, שמענו אותך בקשב רב. אנחנו נקבע את הנושא של ה-80 מטר. אני אומר שוב, יהיה לנו גם דיון נוסף לאחר הקריאה הראשונה ולפני קריאה שנייה ושלישית. אני בטוח שכולנו עוד נחשוב ונראה אם צריך את המינימום.
חבר הכנסת אשר, בבקשה להתייחס. אחריו – חברת הכנסת זנדברג. בבקשה, אדוני.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני אתחיל מהסוף שלך, אדוני היושב-ראש. אני לא מבין מה הבעיה בלהפוך את זה למינימום כי אנחנו לא מחפשים פה. אנחנו הרי רוצים לתת אינסנטיב לקבלן או ליזם או לקבוצת היזמים שבאמת יסתכלו על הכיוון של דירות קטנות ויעשו את החשבון שלהם. אתם רוצים לקבל תוספת יחידות דיור? תבנו יותר קטן. זאת אומרת, גם אם תוריד את הממוצע, ובמקום שיהיה לך ממוצע של 120 מטר של כל הבניין אז זה ירד ל-110 מטר ויהיו כמה דירות קטנות. זה בעצם מטרת החוק.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אבל אני לא רוצה מצב שבו כל מספר זוכה. זאת אומרת, הוא יוכל להשאיר לעצמו – וזה המתמטיקה שהוא דיבר עליה – אז אני לא רוצה מצב שידחפו בסוף איזה כוך אחד או שניים כי זה מה שמסתדר לו. ואז הוא יהיה עם הדירות הגדולות בממוצע של 120, 130, ועוד כמה כאלה, שתיים-שלוש, בשביל הפרנסה. זה אני לא מחפש כי זה לא הפתרון.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בגלל משבר הדיור אנחנו מחייבים. אנחנו לא חייבים. אם לא יהיה משבר אז לא תהיה בעיה. אם מר כחלון יצליח ולא יהיה משבר דיור אז לא נצטרך ל- - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אני שואל, מה קורה אם יזם מוציא היתר בנייה חצי שנה לפני תום החמש שנים. יש לו עכשיו קרקע עם כך וכך דירות והוא לא - - -
תומר רוזנר
¶
התשובה לשאלתך היא שתוקפה של ההקלה תלוי במועד קבלת ההחלטה לגבי מתן ההקלה. תוקפו של היתר הבנייה לאחר שניתנה הקלה, ניתנה החלטה של הוועדה המקומית או רשות הרישוי לגבי מתן הקלה, ההחלטה - - -
תומר רוזנר
¶
אם הוא לא מממש והוא רוצה עכשיו וההיתר שלו פג והוא עכשיו יבקש שוב אז כבר לא תהיה לה חובה לתת. היא תהיה רשאית לתת, אבל היא לא תהיה חייבת לתת.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, אי-אפשר. אין מגבלה של דירות בתמ"א. הוועדה בודקת. יש מגבלה של שטחים, לא של דירות – זה הכול. הוועדה קובעת.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, אפשר. אין מגבלה. הוועדה יכולה להגיד שהיא נותנת 7, 8, 9 דירות – תלוי בסיטואציה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בתמ"א 2 נותנים כמה שרוצים כמעט, לפי מצב כלכלי. לכן, תמ"א פה בכלל לא רלוונטי. מדובר על שטחים שבונים בניין חדש. שבס לא נותנים למשהו ישן. מבחינתה, הוא בנוי, קח שבס - אין דבר כזה. לא קיים במדינה. אנחנו לא עושים שינוי בזה. אנחנו אומרים: בניין חדש שיש לו זכות לבקש הקלת שבס, הם חייבים לתת 10% חובה. ירצו יותר? זה כבר שיקול דעת שלהם. תאמיני לי שהדבר הזה לא מוצא חן בעיני ראשי ערים, אבל זה המצב.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
חלקם לפחות. שאלה נוספת – כל ההתניות האחרות: חנייה ודברים מהסוג הזה, זה נשאר לפי חוק תכנון ובנייה רגיל.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
מילה אחרונה לגבי מה שאמר אדוני היושב-ראש לגבי צפון-דרום. אני חושב גם שזו טעות. עד שכבר יש בניין שבונים בדרום או בצפון, אז אם יהיו גם עוד כמה יחידות והיזם נכנס, אני לא רואה בזה שום בעיה שזה יהיה.
המושג הזה שאתה מצליח כביכול להביא אוכלוסיות חזקות רק אם אתה בונה לארבעה או לארבעה וחצי חדרים, זו טעות.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אל תבוא אלינו, זו בקשה של מינהל התכנון. תשמע אותם קודם והם יגידו לך. אותנו הם שכנעו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
עיר נבנית מצעירים שבאים וגדלים בה ועובדים בה ולומדים בה. כל אלה שניסו לתכנן את הערים שלהם ככה, ואני לא מדבר על ערים גדולות וחזקות, אני מדבר דווקא על הערים האלה שניסו לייבא אוכלוסייה על-ידי תכנון בצורה הזו, זה כשל. זה כשל לחלוטין כי ילכו למקומות יותר מעניינים, לקיבוצים ומושבים, כמו שהוא אמר. אם יש לו כבר כסף הוא ילך למקום כזה. לכן, דווקא זה יכול לייצר הרבה מאוד לדור צעיר בצפון או בדרום.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני, אין לי בעיה עם זה. הם אמרו שבמקומות כאלה עדיף שהדירות האלה תהיינה יותר גדולות כי יש מספיק דירות קטנות. זה שיכוני עולים. אבל שיסבירו.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
גם לי אין בעיה, אני רק אומר את דעתי. אבל אתה מייצר לעתודה של עיר, אם זה גם עיר בפריפריה, מקום לגור ליד ההורים לא במחיר גבוה כי הדירות האלה יהיו אלה גם זולות מאוד באופן יחסי לאזורי פריפריה. אני מבקש לשקול מחדש. תודה רבה, אדוני.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
תודה רבה, אדוני. נכנסנו פה ממש ממש לפרטים, אבל אני בכל זאת רוצה להגיד מילה מקדימה. ההצעה הזו נולדה כאן בוועדה הזו עם חבר הכנסת ביטן שבאמת נדהם לגלות, ואני גם מודה שגם אני נדהמתי. גם אני באתי מהשלטון המקומי והייתי חברה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה. נדהמנו לגלות כאן שיש כלי להוספת יחידות דיור לפתור את משבר הדיור כבר הרבה שנים. זה כלי ישן מהעלייה של שנות ה-90, אם אני לא טועה.
אני אומרת את זה גם לחבריי במרכז השלטון המקומי, אבל יש ערים - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
- - ויש ראשי ערים, ואני לא אזכיר שמות, חלקם היו כאן באותו דיון וכך גילינו את זה, שנמנעים באופן מכוון, מאורגן ומוצהר מלשקול את התוספת הזו. הם אומרים: אצלי לא יהיה שבס קטגורית, נקודה. מכאן נולדה הצעת החוק. הצעת החוק נולדה כדי שאנחנו – הכנסת והממשלה – נגיד להם: חברים, יש כאן כלי שבסופו של דבר העירוניות והתוספת של יחידות דיור, במיוחד קטנות, בערים ובמרכזי הערים זה כלי טוב וזה כלי שאנחנו רוצים אותו בגדול. הוא כלי שעוזר לנו. לכן, כאן באה הצעת החוק הזו. אני חושבת שהרציונל שלה הוא טוב ונכון. המחייב זה 10%. זה קטן, זה לא משהו משמעותי.
אני כן חושבת שהביקושים לזה הם יותר במרכזי הערים. אין לי בעיה לתת בצפון ובדרום, להיפך. אבל בסוף הביקושים הגדולים, מה שנקרא אזורי הביקוש, הם לא נולדו ככה אזורי ביקוש. הם אזורי ביקוש כי הם ביקוש כי אנשים רוצים לגור שם כי שם זה מרכזי התעסוקה, כי זה בעיקר במרכז. שם גם יש מקום. איפה שיש צפיפות יותר גבוהה יש מקום גם לפתח הטרוגניות בפתרונות הדיור. יש מקום ליחידות קטנות ויש מקום לאנשים מבוגרים ולמשפחות חד-הוריות ולרווקים ולמשפחת צעירות ולמשפחות קטנות ולמשפחות גדולות לגור ביחד. זה מפתח לעירוניות טובה, זה מפתח לאיכות חיים. בפריפריה אני לא יודעת האם תיווצר הצפיפות שתחזיק את ההטרוגניות הזו. יכול להיות שכן, אני לא נגד.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
מאה אחוז, אין בעיה. יכול להיות שכן. אבל אנחנו לא עיר מדינה. חבר'ה, אנחנו גרים במדינה שיש בה מרקם כפרי ויש בה מרחב עירוני, וזה בסדר גמור – הכול בסדר. אני לא נגד לפתח גם מרכזים עירוניים בצפון ובדרום, יש כאלה. אבל שנבין שזה מיועד במידה רבה מאוד לאזורי ביקוש.
הדבר היחיד שאני כן רוצה לומר זה שהמון פעמים משבר הדיור והפתרון שלו לא תלוי רק במספר יחידות הדירות. הוא תלוי גם באיכות התכנון שיחידות הדיור האלה מתוכננות בהן.
אני רוצה בשלושים שניות סיפור קצר. הייתי לפני כמה שבועות ביישוב צור יצחק שהוא ישוב על קו התפר, חלק מיישובי הכוכבים. הוא ליד כוכב יאיר, צור יגאל. זה ישוב שנבנה כולו - 100% - אוכלס בעשר השנים האחרונות, כולו תוספת שבס. הוא כבר ניתן. משפחות צעירות, מרקם בנייה אורבני. זה ישוב חדש אז אורבני במידה מסוימת. זה לא פיתוח של מרכז עירוני קיים, אבל תוספת שבס ניתנה שם. יש שם כשלים תכנוניים כמעט מאל"ף ועד ת"ו בתחום התחבורה, מוסדות החינוך - מה שאתם קוראים התשתיות. אבל אני לא רוצה לקרוא לזה תשתיות, אני רוצה לקרוא לזה צורכי ציבור.
לכן, אני תומכת בהצעת החוק. אני רוצה לברך אתכם, חברי הכנסת ביטן ואלי כהן, על זה שאתם מקדמים את זה. אני חושבת שחייבת להיות התייחסות לאיך אנחנו נתמודד במסגרת התוספת הזו, בעיקר עם – אני לא רוצה לקרוא לזה תשתיות כי זה מילה עמומה - מוסדות הציבור, עם מוסדות החינוך ועם התחבורה כדי שתהיה מוטת תחבורה מקיימת, תחבורה ציבורית, הליכה ברגל שתהיה נגישות ברגל למוסדות החינוך והדברים אלה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
בשטחי הבנייה הצפופים במרכזי הערים הגדולות מדובר על שטחים לא בנויים - אין הרבה. נתחיל מזה. לכן, התוספת היא מינורית ולא משפיעה על בנייני הציבור. אני לא מסכים עם העניין הזה עם ראשי הערים. איפה שמדובר בתב"עות ישנות במקומות פתוחים שלא נבנו עדיין, זה חלק מהתכנון צריך להיות.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
הכול בנוי, יש לך רק שטח אחד. מוסיפים דירה, צריך לבנות בית-ספר? למה שאני - - - ? שלא יפחידו אותנו בעניין הזה.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
דוד, אתה לא בונה חוק בשביל דירה אחת – תסלח לי. אם אתה עושה את החוק בשביל דירה - - -
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אתה צודק במאה אחוז. התשתיות במרכזי הערים יכולות להתמודד עם עוד תוספת. אחת הסיבות העיקריות שלא רוצים זה פשוט מאוד כי ראשי הערים בהרבה מקומות והעיריות לא רוצות תוספת של מגורים. אנחנו יודעים את זה. לכן, ההתמודדות הזאת היא נכונה והיא טובה.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אם כתוצאה מהחוק הזה אנחנו נראה ישובים חדשים שמשתרכים עם פקק תנועה של מכוניות פרטיות אז לא עשינו כלום.
היו"ר אלי כהן
¶
חברת הכנסת זנדברג, תודה רבה. קודם כל, אני רוצה לציין שבהחלט יש לך זיכרון טוב. ההצעה אכן נולדה כאן בוועדה, ואת צודקת.
נעבור להתאחדות בוני הארץ, ולאחר מכן חברת הכנסת מלינובסקי. תציג את עצמך, בבקשה.
אמיר הלר
¶
אמיר הלר, משנה למנכ"ל בהתאחדות בוני הארץ. תודה.
קודם כל, ההצעה מבורכת וחשובה גם ברמה החברתית וגם ברמת ההיצע של הדיור. אנחנו מדברים היום על פוטנציאל פלוס מינוס של בין 3,000 ל-3,500 תוספת יחידות דיור כל שנה כתוצאה מההחלטה הזו. אם הייתם הולכים קצת יותר מ-10% זה היה גם יכול להיות הרבה יותר
אמיר הלר
¶
נכון, יש שיקול דעת. זוגות צעירים מגיעים היום למשרדי המכירות ומציעים להם היום באמת דירות של ארבעה וחמישה ושישה חדרים, ואין להציע להם דירות של שניים ושלושה חדרים.
לגבי הדיון שנערך כאן על גודל הדירה – אני חושב שהוא היה נכון כשדיברתם על התיקון האחרון שבוצע, על מה שנקרא שבס-כחלון, על התוספת שטח. הוא פחות רלוונטי כאן. כי ברגע שאתה גוזר חלק מהשטח של הדירות האחרות זה כבר לא משנה מה הדירות. הרי בסוף הקבלן רוצה למכור דירות וצריך שיהיה לו קונה שירצה לגור שם. גם אם זו דירת חדר סטודיו וגם אם זה שני חדרים וגם אם זה שלושה חדרים, זה לא משנה. כל עוד היא תקנית והיא עומדת בתקנות התכנון והבנייה שמגדירות היא מספקת פתרון דיור למישהו – או ליחיד, או לזוג, או לזוג קשישים, או לזוג צעירים - זה לא משנה. כל עוד היא תקנית, זה בסדר. זה יפחת מהשטח העיקרי. לכן, כל הדיבור הזה אם 80 מטר, 60 מטר, ממוצע וכל זה, לדעתי, בתיקון הספציפי הזה קצת מתייתר.
לגבי מחוזות הצפון והדרום, למה שאמרה חברת הכנסת זנדברג – אנחנו רואים שהצפון והדרום היום הוא אזור ביקוש לכל דבר ועניין. חיפה ובאר שבע, ערים שבעבר – היום אין כמעט למצוא דירות. הדירות עפות שם ואין שום סיבה שגם שם לא יהיה.
אמיר הלר
¶
עוד שתי נקודות קצרות: האחת, לגבי איזה תוכניות זה לא יחול עליהן כשדיברתם על 2011. באמת בתקנה האחרונה החרגתם תוכניות שיש להם מ-2011 צפונה הוראה על סטייה ניכרת. כאן אם אתם מתכוונים לדירות הקטנות, מדובר על תוכניות שתוכננו מ-2013, אם אני לא טועה, ולא 2011, וזה לפי התיקון שהיה בחוק התכנון והבנייה.
דבר אחרון - זהו. נסתפק בזה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה. כבוד היושב-ראש, חברי הכנסת, נציגים, אני באתי מהשלטון המקומי. הייתי המון שנים בוועדת משנה לתכנון ובנייה. חבר הכנסת ביטן היה גם כן יושב-ראש. אנחנו באנו מאותה קלחת, אבל הגישה היא אחרת, אני מצטערת. אני לא חושבת שזה נכון לקחת סמכות מרשות מקומית. זה הסמכות, זה שיקול הדעת המקצועי של אנשי מקצוע בעיריות, וגם ראייה כוללת של ראשי הערים והנהלת העיר איך הם רוצים לראות את העיר בעתיד. אם כבר רוצים שתהיה תוכנית מוסדרת צריך לחייב את הרשויות לעשות תוכנית מתאר לעיר שיהיה ברור מה אפשר לבנות ואיפה אפשר לבנות. אבל לא בדרך שרירותית לקחת את ה-10% האלה כי זה פוגע בתוכנית להתפתחות כוללת של העיר ובראייה כוללת. כי לא בונים עיר איך שבא לי פתאום. יש תוכניות שהן גם קשורות לתשתיות ולתשתיות של צינורות מים וביוב. בתי-ספר – דירה אחת או שתיים זה אולי פחות בעייתי, למרות שאם זה שכונות חדשות יש בזה משמעות. אז אני לא חושבת שזה נכון.
אם אנחנו כבר אומרים את זה ורוצים להגדיל את היצע הדירות אז אפשר לעשות, בדרך שרירותית להגדיל את השטח העיקרי ב-10%. תעבירו - - -
היו"ר אלי כהן
¶
חברת הכנסת מלינובסקי, באת מהשלטון המקומי. אגב, הוא כבר לא גדל ב-10%, הוא גדל ב-20%. יש הוראת שבס-כחלון.
היו"ר אלי כהן
¶
לא, אז קודם כל אני מאיר עינייך. שנית, חבל שלא היית בתחילת הדיון. היית שומעת את הנימוקים, אבל אני מניח שאין לך דברים אחרים חשובים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
הייתי בוועדה לשקיפות על מועצות דתיות שזה לא פחות חשוב. רצתי ישר לפה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני היום יושבת כחברה בוועדה הזו - אז אלי, סליחה - במקום עודד פורר מטעם ישראל ביתנו, שיהיה ברור. אני מציעה לחשוב על העניין הזה כי אני אף פעם בדברים כאלו כבדים - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לא, זה בסדר גמור. אנחנו יכולים לא להסכים, זה בסדר גמור. אבל צריך לחשוב איך לתאם את העמדות עם השלטון המקומי כי לדעתי מניסיון אישי, למרות שיכול להיות שאנחנו נדבר ותשכנע אותי שזה גם בהחלט יכול להיות, אבל אי-אפשר באופן שרירותי מעכשיו 10% שבס. זה לא יעבוד. תגדיל את השטח העיקרי ב-10% דרך תב"עות.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אני יודעת שיש. לא פעם ישבנו בוועדות וראינו שלפי אנשי מקצוע יש אפשרות להגדיל לדירה אחת. אבל כשאתה מגדיל אחוז מסוים, מגדיר את האחוז מסוים, אתה פוגע בשיקול דעת ובסמכות של שלטון מקומי, לדעתי.
היו"ר אלי כהן
¶
אני כמובן לא אחזור שוב על הנימוקים בתחילת השיחה. אם תרצי נעשה זאת בהזדמנות אחרת.
תודה, חברת הכנסת מלינובסקי.
היו"ר אלי כהן
¶
חברת הכנסת מלינובסקי, אמרתי בצורה ברורה. בפתח הדברים נאמרו השיקולים בבסיס הצעת החוק.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
ככה לא מגדילים את היצע הדירות בדרך ש - - -. בונים, משחררים מגרשים, בונים בבנייה תקציבית. אבל עוד תוספת ועוד תוספת, תוספת על תוספת – נו, אז מה יהיה לך בסוף?
היו"ר אלי כהן
¶
תודה, שמענו. תודה רבה, חברת הכנסת מלינובסקי. אנחנו נעבור ללשכת עורכי הדין, ולאחר מכן דב צור.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
אגב, אלי, כאן בוועדה אצלך נדון לא מזמן הנושא של שימוש בתוספת שבס כדי להגדיל דירות בפרויקט קיים.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זה כבר תלוי ביושב-ראש הוועדה המקומית. הוא יכול להחליט לתת שבס וגם להגדיל שטחים. אני לא יודע, זה כבר תלוי בו. זה לא תלוי בנו.
תמר זנדברג (מרצ)
¶
רק שיהיה ברור - ביטן, אנחנו רוצים שהחוק שלך יגדיר את מספר יחידות הדיור, לא את הגודל שלהן.
ישראל מי בר
¶
צהרים טובים, ישראל מי בר. שאלת הבהרה, אדוני היושב-ראש. כשדובר בהתחלה על השינוי אז לגבי סעיף 1(א), ואז מה שאני הבנתי שטחן הממוצע של הדירות הנוספות לאחר מתן ההקלה אינו עולה על 80 מטרים רבועים.
תומר רוזנר
¶
ובנוסף, מבקשים חברי הכנסת להוסיף, שהדירות החדשות שיתווספו, ורק עליהן, הן יהיו צריכות להיות קטנות מ-80 מטר. לא בממוצע, כל יחידת דיור - - -
ישראל מי בר
¶
אוקי. בעיקרון, אנחנו בעד הצעת החוק הזו. היא יעילה, לדעתנו, וטובה. שתי הערות קטנות: ברמת העיקרון במגרש ממוצע רגיל בניין יכול להגיע ל-10, 16 יחידות דיור – אנחנו כאן משתוללים מבחינת הגובה. אז התוספת תהיה אחת או שתיים. זה לא ישנה כל כך את המרקם העירוני בערים מבוססות. בערים חדשות או שעדיין לא נבנו, כמו שציינת, גברתי, זה כבר שיקול אחר.
אנחנו מציעים להוריד את השטח הממוצע ל-70 מטר.
היו"ר אלי כהן
¶
חברת הכנסת זנדברג, אני לא אפתח דיונים עם כל אחד, אני מצטער. אני רוצה לשמוע אותם. מחכים כאן ראש עיריית - - -
ישראל מי בר
¶
אל"ף, אני רגיל שכל פעם שאני מדבר לא מסכימים איתי, אחרת לא היתה לי פרנסה. בי"ת, זה איך שאנחנו רואים את זה מהעבודה שלנו אז יכול להיות - - -
ישראל מי בר
¶
בנוסף, ההצעה היא להקלה של 10%. יש עניין של הפרסום. בגלל שזה הקלה מנדטורית אנחנו מציעים שלא יהיה צורך בפרסום - -
ישראל מי בר
¶
- - ומבקשים שיש לתקן את הוראות סעיף 149 (א) לחוק התכנון והבנייה באופן שיתווסף לו סעיף נוסף (א)(3): הוראת סעיף זה לא יחולו על הקלה לתוספת דירות מגורים בתחום רשות עירונית - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אין צורך. אתה לא מבין שאף אחד לא יבקש 10, כולם יבקשו יותר – זה אחד. שניים, אתה חייב לעשות שינויים כמו תוספת קומה, תוספת קווי בניין, לפעמים. עזוב, ההקלה היא - - -
ישראל מי בר
¶
לדעתנו, זה יקל על כל ההליך. מעבר להליך החקיקה, בשטח עצמו ברגע שניתנת ההקלה יש לי חובה ל- - -
דב צור
¶
אני אגיד פתיחה על מה אנחנו עשינו בראשון כדי שנבין אחר כך איפה אני חושב שצריכה להיות ההגבלה. בראשון אנחנו הודענו כמדיניות מתחילת הכהונה שלי שאנחנו ניתן תוספת שבס רק אם כל הדירות שנובעות מהתוספת וחצי מהן מתוך דירות הבסיס, תהיינה דירות קטנות עד 80 מטר, כולל ממ"ד.
דב צור
¶
זאת אומרת, אם יש למישהו 40 דירות והוא רוצה לקבל שמונה נוספות, שמונה ועוד ארבע מתוך ה-40, היינו, 12 יחידות דיור, תהיינה יחידות דיור עד 80 מטר, כולל מפתח.
דב צור
¶
התוצאה – אנחנו מייצרים לאט לאט מלאי. אני לא יכול להבטיח צעירים או זקנים. אבל אנחנו מייצרים בעיר מלאי של דירות קטנות.
דב צור
¶
אבל שנדע שמה שאנחנו עושים פה הוא נעשה תחת הכותרת של משבר הדיור – זה קצת אנטי תכנון. צריכים להכיר את זה שאנחנו עושים פה משהו שהוא מנוגד לתכנון עירוני נכון. אל"ף, יש פתרון מסוים שאתם נתתם לזה עם הגבלה של התוכניות אחורה.
דב צור
¶
הסכמתי. נורא חשוב, כי אתה יכול להגיד שבתוכנית החדשות זה לא יחול כי בהן נלקחו בחשבון דברים כאלה. בתוכניות הישנות זה לא כך. אבל חייבת להיות איזה מגבלה ברמה עירונית. עיר שנותנת את האפשרות לעשות את זה מטבע ברייתה, ודיברנו גם עם איתך, חבר הכנסת אלי כהן, וגם עם דוד ביטן, עיר שנותנת את ה-10% האלה לפחות בדירות קטנות, נתנה בשנה האחרונה את ה-10% דירות קטנות, אין צורך ללכת ולהפיל עליה חובה. היא וולונטרית עשתה את זה.
דב צור
¶
אבל למה אני צריך לפנות? אבל מה זה "פנייה לשר"? אז תגידו שהשר יאשר בתנאים האלה והאלה, שאחד התנאים יהיה זה. לא שיהיה לו שיקול דעת סתם להחליט אם אני נחמד בעיניו ואם הוא רוצה.
דב צור
¶
יש שני תנאים. יש ערים עם מלאי של דירות קטנות. באר-שבע, כדוגמה. דיברתם על הדרום, באר שבע לתפיסת ראש העיר שם לא צריכה דירות קטנות משום שיש לו מלאי גדול מדי של דירות קטנות. או עירייה שעמדה בתקן שאתם רוצים להגיע, עשתה בשנה האחרונה את ה-10% או כמות מסוימת של דירות קטנות שנדרשת מתוך אותם היתרי בנייה שייצאו, למה אני צריך לכפות עליה?
דב צור
¶
שניה, אז אני מבקש לתקן. זה מה שאנחנו מבקשים לתקן – שלא יהיה אוטומטית. בי"ת – לגבי שטח הדירה.
תומר רוזנר
¶
אני מציין שאפשר בעקבות ההערה של ראש העיר ראשון לציון לאמץ את אותן הוראות שקבענו לגבי חובת הכנסת דירות קטנות בתוכניות שהשר יוכל לתת את הפטור, כמו הדוגמה שהוא נתן, אם יש מלאי מספיק או שמאפייני היישוב לא מצדיקים.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אגיד לך איפה הבעיה שלי פה בהצעה שלך. לכן, אמרתי שנשאיר שיקול דעת לשר. זו ההמלצה שהיתה גם של מינהל התכנון, משרד המשפטים.
ניקח לדוגמה את ראשון לציון. ביקשו בגרין האוס, ומה-1,600 יחידות נתת להם שבס. זה הרבה דירות. אבל אנחנו צריכים לתת תמריצים בשטח הפרטי, לא רק בשטחי מינהל. מה שקורה היום, רוב הקרקע בתל-אביב, ראשון, בת-ים, חולון, הרצליה, רמת-גן, זה שטח פרטי, ואין תמריצים לבנייה בשטח הפרטי. כדי לפתור את בעיית הדיור צריכים לתת גם תמריצים בשטחים הפרטיים, ולא רק בהסכמי גג במסגרת - - -
דב צור
¶
הבנתי. אתה רוצה שזה יהיה על קרקעות פרטיות, אין לי בעיה. אני לא נכנס מזה. אבל אם ייצרתי מלאי של דירות קטנות - - -
דב צור
¶
- - לא אמרתי מאופי היישוב.
אתם לא הגדרתם ב-80 מטר, אלא אם כן זה מוגדר בתקנות, מה זה שטח 80 מטר. אם זה שטח מפתח, היינו, כולל ממ"ד, זה בסדר. אם זה 80 פלוס 12, זה דירה גדולה מדי. זה לא הדירות הקטנות.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
זו הכוונה. תומר, כולל ממ"ד. לכתוב את זה במפורש. ממ"ד זה שטח שירות, לא שטח עיקרי. שיהיה כתוב, שיהיה בטוח.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
נוסיף שהשר רשאי לפטור. בין יתר השיקולים שהוא ייקח אותם בחשבון זה לא את המלאי, את ההיתרים שהוצאו על דירות קטנות עד 10% בשטח פרטי, לא בשטח מינהל. אני מתעקש שיהיה כתוב שטחים פרטיים כי רוב הקרקע הזמינה בערים הגדולות זה שטח פרטי, לא שטח מינהל.
דב צור
¶
אבל עדיין יש לראש העיר שיקול דעת, לוועדה המקומית יש שיקול דעת. יש מלאי של דירות קטנות בהיקף סביר, למה לחייב אותו? שיקול דעת.
דב צור
¶
אמרתי את הנושא של ביצוע של 10 שבהיתרים, אמרתי את נושא המלאי – זה דבר חשוב. דבר נוסף שהוא חשוב. חברת הכנסת זנדברג הלכה, אבל הוא עונה על הסיפור הזה. צריכים לאפשר איזשהו סייג לעניין שטחי הציבור. רבותי, אחרי שנבנה את הדירות - - -
דב צור
¶
דוד, שניה. בבקשה, בבקשה. אבל זה לא טענה בעלמא. אתה יודע שתוספת כזו יכולה להיות אלפי יחידות ואתה גם לא יודע לבנות חצי בית-ספר.
דב צור
¶
זה לא מדויק. זה לא נגמר בזה. אתה מדבר על אזורים, בדרך כלל בערים הוותיקות, שפעם אחת אתה עושה תמ"א 38 ושם לא פתרת את בעיית התשתיות. ועכשיו - - -
דב צור
¶
מה זה "הוראת שעה"? בעוד חמש שנים אני אגיד להם: חבר'ה, אני לא נותן לכם בית-ספר כי זה הוראת שעה? מה זה? אתה לא יכול.
תשמע רגע מה אני מציע. אני לא מציע לעשות משהו זה. יש שיקול דעת מקצועי של מהנדס העיר שייתן חוות דעת למקרים החריגים, כמו שאמרתם, שאין מבנה ציבור - - -
דב צור
¶
שיקול דעת של מי? חבר'ה, אני מדבר אתכם על חוות דעת של מומחה. לא שיקול דעת של ראש עיר או של חברי הוועדה. אני מדבר אתכם על מהנדס הוועדה. מה "אי-אפשר"?
דב צור
¶
אתה יודע שלוועדה יש שיקול מנימוקים כאלה - אתה יודע את זה - לא לתת בכלל היתר. לכאורה, אני יכול להגיד לבן-אדם: יש לך זכות לעשר דירות בכלל לפני תוספת. אני בכלל לא נותן לך היתר כי אין לי בית-ספר.
היו"ר אלי כהן
¶
- - מכיוון שירדנו במהלך 15 שנה מ-13,000 דירות שלושה חדרים ל-3,000. הלוואי והיינו נמצאים ב-25,000 דירות שלושה חדרים שזה הצורך במדינת ישראל, ולא היינו בכלל עושים את הדיון.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא נותנים. אתה נתת עכשיו בראשון במכה אחת 20%. ה-1,600 זה 320 יחידות. האחרים לא מוכנים לתת. אתה רואה את זה נכון, הם לא רואים. על מי אתה מגן?
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
ובח-300 הפקקים הם כאלו שאתה לא יכול לצאת בבוקר. עם תוספת דירות זה בכלל יהיה שק אבנים שם. אי-אפשר לעשות שם כל דבר. צריך להפעיל גם שיקול דעת לפי המצב.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
דוד, אמרת משהו שהוא לא מקובל עליי כי אתה עורך דין ואני עורכת דין. אין הולכים אחורה. אי-אפשר עכשיו ללכת את הדבר הזה עם ההיתרים שנתנו לפני שנה. אין דבר כזה. מהיום וצפונה. אתה אף פעם לא יכול ללכת אחורה, סליחה.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא. את בודקת את המלאי. את בודקת את העניין הזה, שנה אחורה. איך תעשי? חייבת לבדוק שנה אחורה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לא. אם אתה כבר רוצים את הדבר הזה עם היתר חדש, אנשים יודעים מראש מה הולך להיות.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא. את הבדיקה של המלאי את בודקת שנה אחורה, את לא יכולה לבדוק שנה קדימה. זה מה שהתכוונו, לא הבנת אותי.
תומר רוזנר
¶
מדובר בכך שכשהשר יבוא לבדוק אם לתת לרשות מקומית מסוימת פטור מתחולת ההוראה הזו הוא יבדוק את ההיתרים שהיא נתנה בשנה הקודמת.
חובב ינאי
¶
חובב ינאי, המשמר החברתי. היו לי כמה שאלות לגבי המינימום לגבי המטראז' של השטח. אבל מכיוון שעניתם עליהן בתחילת הדיון אז אין לי.
אייל שער
¶
אייל שער, אדריכל. אני מעמותת האדריכלים. כאשר אנחנו התבוננו על ההצעה המקורית עלתה השאלה הראשונה לגבי התוקף. אם מתקבל התיקון שזה אכן תוכניות עד 2011 אנחנו יכולים להתמודד איתן.
לגבי הנושא של עדכון מתחמים משמעותיים, ועלו כאן מספרים של מתחמים או מצרפים של מגרשים שמגיע למאות, ולפעמים יכול להגיע גם לאלפי יחידות דיור – צריכים להוסיף את המגבלה המתאימה. כלומר, שלא יהיה באופן גורף לגבי מתחמים שהם משמעותיים או לגבי מצרף של מספר מגרשים. צריכים לבחון את הנושא הזה כי יש כאן משמעות מאוד כבדה של צורכי ציבור ותשתיות, כולל תשתיות על.
הנושא החשוב הבא הוא לגבי הוראת השעה שאנחנו מבינים שהיא לחמש שנים. אנחנו שואלים מה המנגנון לבקרת ביצוע והפקת לקחים כדי שאנחנו נראה שבאמת הלכנו בדרך המתאימה.
הערת הבהרה. דירה קטנה מוגדרת בין 30 ל-80 מטר מרובע, זה מופיע בתקנות. יש תקנות שמגדירות את הגודל. אנחנו מבינים שהתיקון תוקן כך שרק לגבי התוספת של 10% עבור דירות קטנות. אני שואל, האם שמענו, האם הבנו, את זה נכון? האם מדובר על תיקון של 10, לגבי התוספת של 10% - -
ערן פייטלסון
¶
המהות של הקלה היא שהיא אינה מהווה סטייה ניכרת. זה הרי ההיגיון שמאחורי ההקלה. כמו שאדריכל שער לפני רגע הציג, 10% יש מצבים שבהם זה באמת לא סטייה ניכרת. אבל יש מצבים שזה יכול להוות סטייה ניכרת כאשר זה מצטבר. מהותו של החוק הזה היא שלילת שיקול הדעת של הוועדה המקומית. זו הרי מהות הצעת החוק הזו כי כל האפשרויות האחרות כבר קיימות. לכן, צריך לאפשר את המצב, וזה פונקציה של מקום. כלומר, תוכנית 10% - אין שום בעיה, ותוכנית אחרת 10% יכולה להיווצר בעיה כפי שאדריכל שער כרגע הציג.
לרזולוציה הזאת של איפה כן ואיפה לא אי-אפשר להגיע בחקיקה ארצית. זה חייב להיעשות בראייה מקומית. רק לוועדה המקומית יש את הראייה הזאת שיכולה להגיד: פה זה כן סטייה ניכרת ושם זה לא סטייה ניכרת. לכן, השלילה המוחלטת של שיקול הדעת היא פגומה. לכן, אני מציע שתחזרו לאותו סעיף שתומר התחיל בהתחלה והיתה שם - - -
ערן פייטלסון
¶
הנקודה שהוועדה המקומית תחויב, אבל תוכל בנימוקים להראות שהדבר הזה לא אפשרי שזה בעצם מה שראש עיריית ראשון לציון לפני רגע דיבר על המסמך של מהנדס העיר. הרי העירייה לא יכולה למנוע כי לא בא לה. אבל העירייה תהיה מוכנה למנוע אם במקום הקונקרטי ובמצרף הקונקרטי זה מהווה סטייה ניכרת, כי אחרת אנחנו באים לשנות פה תוכנית דרך הקלה כשזה כבר לא הקלה כי אנחנו מגיעים לסטייה ניכרת. אתם יוצרים פה סתירה בין מהות ההקלה לבין מה שיתאפשר דרכה שהוא בעצם שינוי תוכנית. לכן, יש פה סטייה פנימית ואני חושב שעל זה צריך לעמוד. אני חושב שאותו דבר שתומר הקריא ואני מבין שהיתה לו התנגדות, אבל הוא נותן אולי את המענה כדי למנוע את הסתירה המובנת שאתם כרגע יוצרים בהצעת החוק הנוכחית.
דנה מרגליות
¶
בהחלט, בשביל זה אני כאן. דנה מרגליות, החברה להגנת הטבע. כפי שיושב-ראש הוועדה תיאר, הממשלה הזו חדורת מוטיבציה להגדלת היצע יחידות הדיור.
דנה מרגליות
¶
נעשו באמת המון שינויים, החלטות וחקיקות שבאות לעסוק בהיצע הדיור בכלל בארץ. אנחנו עדים לתהליך מאוד מורכב, ארוך, רב זרועות שבו הורידו המון סמכויות מהוועדות השונות אל הוועדות המקומיות, וזה במטרה, מצד אחד, לבזר סמכויות, וכמובן לקרב את ההחלטות אל מה שנעשה בשטח ולהכרת המקום.
הצעת החוק הזו באה לעשות הליך הפוך. באופן מאוד מאוד כוחני לבוא ולהודיע לוועדות המקומיות: אתן מיותרות למעשה בתפקידכן, שיקול הדעת שלכן אינו מעניין אותנו. זה הליך הפוך לכל מה שניסו לעשות בתיקון 101.
אנחנו רואים בזה תהליך מאוד בעייתי, ולכן אנחנו מתנגדים אליו. לבוא ולהגיד לוועדות המקומיות ולאנשי המקצוע שעובדים ומייעצים להן: שיקול הדעת שלכם לא רלוונטי - - -
דנה מרגליות
¶
לא. אנחנו מנסים להבהיר שעניין הציבור הוא העניין שאמור לעלות מולכם. עניין הציבור הוא לא רק עוד יחידות דיור או מספרים בטבלת אקסל, העניין הוא של איכות החיים בעיר. אם בכוונתכם היתה להוריד סמכויות לוועדה המקומית לא יתכן שבחוק גורף אתם גם תיקחו אותן באותה נשימה. על כן, הסמכויות האלה פשוט לא מקבלות שום התייחסות לצביון מקומי של שום מקום.
העניין הזה מדבר לא רק על ציפוף ערים אלא על עובדה שערים שאנחנו נרצה לראות אותן מצטופפות ואנשים ירצו לחיות בהן, איכות החיים נמדדת על-ידי מוסדות חינוך, על-ידי שטחים ציבורים, יש עדכון של כל התקנות למינימום ההכרחי בכל הדברים האלה כדי לאפשר לערים מצטופפות. החוק הזה לא מתייחס לזה כלל ונוצרת פה בעיה חמורה מאוד.
דנה מרגליות
¶
לא ישובים חדשים. צריך לצופף את היישובים קיימים והתהליך הזה קיים. אבל הדיון הזה לא שייך הנה.
דנה מרגליות
¶
אני רוצה לציין עוד נקודה מהותית שצריכה להיות פה נגד כל הדוברים. לדבר על זה כ-10% וכאיזה תוספת מזערית בכל תכנון היא טעות כיוון שאתם מדברים על תוספת אוטומטית על-ידי מה שהיזם ידרוש, בין 10% ל -20%. 20% ו-10% בתוכניות רבות הם מהותיים, ואתם לא יכולים לספור אותם כמספרים בודדים כפי שניסו להציג את זה פה מספר פעמים.
בהחלט יש פה תהליך של אנטי תכנון, ואני מניחה שרבים מהאנשים פה רוצים לראות את הערים שלהם מצטופפות, מתוכננות, מסוגלות לשאת את התוספות האלה, והתוספות האלה חייבות להיות נדונות על-ידי אנשי המקצוע שמכירים את המקרים. זה בדיוק ההיפך ממטרת החוק הזו, ועל כן אנחנו מתנגדים.
היו"ר אלי כהן
¶
תודה רבה לך. רק התוצאה מוכיחה שאם אנחנו נמצאים ב-8% בנייה של דירות שלושה חדרים אז בהחלט יש מקום לתיקון. אבל תודה על דברייך.
לבקשתו של חבר הכנסת ילין יבהיר תומר היועץ המשפטי התייחסות. לאחר מכן יהיו התייחסויות של משרד המשפטים ושל מינהל התכנון, שני הגורמים האחרונים.
תומר רוזנר
¶
אני רק אבהיר. כפי שפתחתי את הדברים, ההצעה הזו כפי שהיא מונחת בפניכם איננה באה לשלול את שיקול הדעת של הוועדות המקומיות לתת הקלת שבס, מה שקוראים, לפי שיקול דעתן. זאת אומרת, נגיד אם אנחנו מחריגים כאן את מחוז הדרום או את מחוז הצפון, כמובן שהוועדה המקומית רשאית, היא תהיה רשאית, תמשיך להיות רשאית, לתת הקלת שבס לפי שיקול דעתה. היא לא תהיה חייבת לתת מינימום 10%. אותו דבר גם לגבי תוכניות חדשות. נגיד שיש תוכנית חדשה אפילו ברעננה, תוכנית שאושרה אחרי 2011. תרצה הוועדה המקומית לתת הקלת שבס בתוכנית כזו, רשאית תהיה לתת את אותה הקלה בתנאים שנקבעו בתקנות.
הדבר היחיד שההצעה הזו עושה, היא באה לומר: במקומות שהיא חלה יש חובה לתת. אם יש בקשה שעומדת בתנאים, יש חובה לתת 10% הקלת שבס. כמובן שמעל 10% נותר שיקול הדעת של הוועדה המקומית אם היא רוצה לתת עד 20, עד 30, לפי - - -
תומר רוזנר
¶
לא. אם תחליטו שבמחוז הדרום הסעיף הזה לא חל, לוועדה המקומית במחוז הדרום יהיה שיקול דעת מ-0 עד 30.
היו"ר אלי כהן
¶
תודה רבה.
נעבור בבקשה להתייחסות של משרד המשפטים, ואחרי כן מנהל התכנון. בבקשה, משרד המשפטים. תציגי את עצמך לפרוטוקול.
נועה עמירב
¶
נועה עמירב ממשרד המשפטים. באמת ההסכמות שהוצגו כאן תואמות את מה שסוכם בדיון אתמול. תומר באמת ענה על הסיבה להחרגה של מחוזות צפון ודרום והבהיר משהו שמאוד חשוב להבין – שאנחנו בסוף מדברים איפה אנחנו מחייבים בארץ את הוועדה המקומית לתת את ההקלה הזו. זה לא משהו שפשוט לעשות בכלל, ולכן אנחנו ביקשנו לעשות את זה רק איפה שיש באמת מצוקה ומחסור של דירות קטנות. לפי הנתונים שהוצגו אתמול, במחוזות האלה אין מצוקה או מחסור בדירות קטנות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אבל יש מצוקה כלכלית שאנשים לא יכולים להרשות לעצמם דירות של יותר משלושה חדרים, אז למה לא לתת?
נועה עמירב
¶
ככל שהוועדה המקומית במחוזות האלה סבורה שצריכה להוסיף עוד דירות קטנות כמובן שהיא רשאית לעשות זאת במסגרת תקנות שבס - - -
נועה עמירב
¶
לעניין הגודל שאושר – אנחנו צריכים לבחון את זה. צריך גם לראות גם את העמדה המקצועית של מינהל התכנון. על פניו לא נראה שיש בעיה להגביל את הדירות הנוספות ל-80 מטר, רק צריך לקחת בחשבון שהדירות האלה באות על חשבון הדירות הקיימות שבהרבה פעמים יהיו כל מיני אילוצים כמה אפשר להקטין בכלל דירות קטנות. עדיין צריך להשאיר את ההתייחסות של הממוצע כדי שלא ניוותר עם - - -
דוד ביטן (הליכוד)
¶
יש רק עוד הערה אחת קטנה שראש עיריית ראשון לציון העיר לי, וזה נכון. זה יחול רק על בנייה רוויה ולא על בנייה ש - - -. שכחנו את זה, בסדר. את זה חייבים ל - - -
אפרת ברנד
¶
אין לי הרבה להוסיף על מה שנאמר. תומר למעשה אמר מבחינתנו את הדבר העיקרי. הצעת החוק מהווה שינוי תפיסה לגבי מנגנון ההקלה. ההקלה היא סמכות שבשיקול דעת והצעת החוק מבקשת להפעיל סמכות שבחובה על הוועדות המקומיות. כמו שהוסבר לנו, היא באה לתת מענה במקומות שבהם זוהה קושי ושיש צורך במתן דירות קטנות.
בהתאם לנתונים שלנו במינהל התכנון, במחוז צפון ודרום לא קיים הצורך בדירות קטנות, בין מהטעם שאלו ערים שנבנו בשנות ה-50 וניבנו בהן הרבה דירות קטנות ולכן קיים מלאי מספק, בין מהטעם שגם ככה הדירות שם העלות שלהן היא פחותה, בין מהטעם שרוצים לעודד דווקא אוכלוסייה חזקה להגיע למקום. לכן, וזה חשוב- - -
אפרת ברנד
¶
- - - הדבר היחיד שאנחנו רוצים לתת יתרון לוועדות המקומיות האלה שלא תהיה סמכות שהיא חובה - - -
אפרת ברנד
¶
- - לכן, אנחנו לא מבקשים להטיל סמכות של חובה. להשאיר כמובן את סמכות שיקול הדעת, אבל לא להטיל חובה. אנחנו חושבים שחשוב להותיר למחוזות האלה את שיקול הדעת.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה עוד פעם לנסות ולשכנע כי הרי זה לא בדיוק עניין מדעי. העניין פה זה שנכנס איזשהו ג'וק לכל מיני מנהיגים ברשויות מקומיות שהם יכולים לתכנת את האוכלוסייה לפי תכנון, וזה לא נכון.
יעקב אשר (יהדות התורה)
¶
בפועל, אומר לך את זה אדם עם ניסיון, לא רק בעיר כמו בני-ברק, גם בערים חדשות כמו אלעד ומקומות אחרים. כי לפעמים דווקא דירות גדולות מביאות אוכלוסיות חלשות שהיו צריכות למכור את הדירה שלהן בגלל חובות שלהם לבנק, ולוקחים את כל השמונה או עשרה ילדים ומחפשים מקום. זה לא נכון.
אני חושב שכשאנחנו מדברים על בנייה חדשה, שכשאנחנו באים ואומרים לראשי עיר: כשאתם בונים בנייה רוויה וחדשה באזורים האלה, תבנו בנייה מודרנית והכול, אל תלכו רק על הדירות הגדולות בגלל שאתם חושבים שתביאו לפה את כל המדענים ככה, תנו לאוכלוסייה צעירה. כי אחת הסיבות כדי לגרום לאנשי מקום לקנות את הדירה זה שהמחיר יהיה זול. בתוך בניין שיהיו בו דירות של ארבעה וחמישה חדרים, הדירות של שלושה חדרים יהיו זולות וזוג צעיר יוכל להיכנס לדירה חדשה, ולאו דווקא להיכנס לאיזושהי כוורת ישנה משנות ה-50.
אני מבקש שתשקלו את זה עוד פעם. לדעתי, מדובר פה בהוראת שעה. אדוני היושב-ראש, אולי אני יכול להציע עוד הצעה כי יש פה איזה פחד מהדבר הזה שזה משנה כללי תכנון. אפשר אולי לעשות שהוראת השעה או שהוועדה אחרי שלוש שנים תיבחן - - -
היו"ר אלי כהן
¶
תודה רבה לחבר הכנסת אשר.
אנחנו גם בעקבות הערתו של ראש עיריית ראשון לציון דב צור שציין חבר הכנסת ביטן שהיא מקובלת שזה יחול אך ורק על בנייה רוויה בהיקף של לפחות שש יחידות דיור.
היו"ר אלי כהן
¶
חבר הכנסת ביטן, אנחנו מדברים עכשיו על הערות לפני קריאה ראשונה. חבר הכנסת אשר וחברת הכנסת מלינובסקי, כמובן שלפני קריאה שנייה ושלישית אנחנו חייבים לקיים עוד דיון. בהחלט צריך לשקול את נושא המינימום. יש לנו כמובן עוד מקום לתקן ככל שאנחנו נידרש.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אני יודע מה את רוצה להגיד, אמרנו את זה בהתחלה. כל המהות של החוק זה לחייב, לא לתת שיקול דעת.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
אבל אתה מחייב ואתה יכול להגיד שאם יש מקרה כך וכך, לראש העיר תהיה סמכות באישור. הוא צריך להעביר את זה לשר.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
כדאי שיהיה, כי אם לא יהיה לא יהיה בניין בסוף. לא יהיה בניין בכלל אם לא תהיה זכות ערעור.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, לא נכון. אתה טועה בגדול. תהיה סמכות לשר לפטור את העיר. אין בעיה, שיפטור את העיר.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
לא, לא. על זה אנחנו מתעקשים. אין דבר כזה. 10% -חובה, מתעקשים. אי-אפשר ללכת רק לטובת ראשי הערים.
גלעד קרן
¶
לא, אני אקריא את הנוסח המקורי ואוסיף בעל-פה את כל ההסכמות שדיברנו שאנחנו ננסח אותן לפני הנחת החוק לקריאה ראשונה.
"הצעת חוק התכנון והבנייה (הוראת שעה) (תיקון – חובת מתן הקלה לתוספת דירות מגורים), התשע"ו–2016
הוראת שעה – תיקון סעיף 147
1.
החל ביום פרסומו של חוק זה ועד יום..." – אני מבין שההחלטה היא שזה יהיה חמש שנים ולא כפי שכתוב כרגע בנוסח המקורי אז אנחנו נתקן את זה לחמש שנים – "...יקראו את סעיף 147 לחוק התכנון והבנייה, התשכ"ה–1965, כך שאחרי סעיף קטן (א) יבוא:
"(א1) בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א), ועדה מקומית תיתן הקלה לתוספת דירות למגורים, בתחום רשות עירונית, בשיעור של 10% לפחות, אך לא יותר מ-20%, מהמספר המרבי של דירות המגורים המותר לבנייה על מגרש על פי הוראות התכנית החלה על המגרש בהתקיים כל אלה:
(1) במגרש בודד –
(א) שטחן הממוצע של הדירות במגרש לאחר מתן ההקלה עולה על 80 מטרים רבועים;
(ב) הבקשה להקלה חתומה בידי כל בעלי הזכויות במגרש;"
גלעד קרן
¶
"... (2) במספר מגרשים הגובלים זה בזה –
(א) שטחן הממוצע של הדירות במגרשים, לאחר מתן ההקלה עולה על 80 מטרים רבועים;
(ב) הבקשה להקלה חתומה בידי כל בעלי הזכויות במגרשים;
(ג) בבקשה להקלה צוין מספר דירות המגורים המותרות לבנייה במגרשים לפי התכנית וההקלות שאושרו לגבי מספר דירות המגורים במגרשים קודם להגשתה."
כאן אני רק אגיד שאנחנו נכניס, אנחנו נקבע שהחובה לתת את ההקלה כפי שהיא כתובה פה לא תחול על תוכניות חדשות, קרי, תוכניות שאושרו אחרי הראשון בינואר 2011, לא יחולו על תוכניות של פינוי ובינוי – החובה לא תחול כמובן. החובה לא תחול על ועדות מקומיות במחוזות הצפון והדרום. שר האוצר יוכל לפטור רשות מקומית ספציפית.
גלעד קרן
¶
כל דירה נוספת שתיווסף כתוצאה מההקלה תהיה מתחת ל-80 מטר, כולל מרחב מוגן דירתי. וההקלה גוברת גם על הוראות של סטייה ניכרת שנקבעו בתוכנית.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אל תדאג, אין בעיות עם זה. אין בעיות. בפרקטיקה אין בעיות עם העניין הזה. מעט מאוד מקרים.
גלעד קרן
¶
"(א2)
(1) על אף האמור בסעיף קטן (א1), ועדה מקומית רשאית ליתן הקלה לתוספת דירות למגורים בשיעור העולה על 20% אך לא יותר מ-30%, אשר שטחן הממוצע עולה על 70 מטרים רבועים, אם הוצגה חוות דעת מהנדס הוועדה המתייחסת לתמהיל הדירות המתקבל לאחר התוספת והשתלבותן בסביבה והמאשרת שמוסדות הציבור, השטחים הפתוחים, התשתיות ושטחי החניה בסביבת הבניין נותנים מענה לצרכים הנובעים מתוספת הדירות.
(2) הוועדה המקומית רשאית לקבוע בהחלטה כי תנאי להוספת דירות מגורים לפי פסקה (1) הוא שהדירות הנוספות בשיעור העולה על 20% ישמשו למגורי בני מקום בלבד; קבעה הוועדה המקומית תנאי כאמור, יהיה התנאי בתוקף לתקופה שלא תפחת מ-10 שנים מיום מתן תעודת גמר; לעניין פסקה זו –
"בני מקום" – מי שהוא בן יותר מ-18 שנים, ומקום מגוריו הקבוע במשך שלוש השנים האחרונות לפחות הוא בתחום שיפוטה של הרשות המקומית שבה הותרה תוספת דירות המגורים ובלבד שהמציא את אישור הרשות לכך;
"תעודת גמר" – כהגדרתה בסעיף 158ו3.""
תומר רוזנר
¶
פה אני אומר רק שהתוספת הזאת באה להבהיר שתקנת שבס, וזה העתקה מדויקת של תקנה שבס לגבי ההגדלה ל-30%, יתכן שלא יהיה בה צורך לאור ההבהרות שאנחנו נעשה. אנחנו נשאיר את הסעיף הזה כרגע, אבל יתכן שבהתקדמות הדיונים אנחנו נוותר על הסעיף הזה כי לא יהיה בו צורך. זה רק נועד להבהיר דבר מסוים שלא בטוח שצריך להבהיר אותו, אז כרגע הוא נשאר בנוסח.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
יש לי פה שאלה שאני חייבת לשאול. יש הרבה אנשים שקונים דירות לפני שלקבלן יש היתר. אתה מכיר את זה כי נתקלתי פה בזכויות המגרש. אבל בדרך כלל המגרש שייך לקבלן. אנשים קונים דירות על הנייר, כאילו אנחנו בהליכי קבלת היתר, אבל אנחנו מתכננים שיהיו פה 20 דירות בניין. בן-אדם על סמך זה עושה התקשרות. קבלן מגיש ל-20, אבל הוא מקבל 22. זה כביכול יכול להיות הפרת חוזה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
לא, דקה. אבל בן-אדם פשוט לא יודע את הדבר הזה שיש תוספת עוד 10%. איך אנחנו פותרים את הסוגיה הזו? זה קורה המון.
חיים ילין (יש עתיד)
¶
אני אסביר מה שקורה. יש חוק התכנון והבנייה, וברגע שיש הקלה אז יש נוהל על הקלה. היא צריכה להיות מפורסמת שאין את זה. כל הדבר הזה ממשיך להיות רגיל.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
כן. אני שואלת משהו מאוד פשוט. איך אנחנו דואגים שאנשים שקונים דירות לפני מתן היתר יובא לידיעתם שיש הקלת שבס – 10%? איך אנחנו עושים את זה בחוק הזה או בחוק אחר?
תומר רוזנר
¶
הנושא הזה לא קשור לחוק הזה כיוון שהחוק הזה לא עוסק ביחסים בין רוכש דירה לבין יזם או קבלן. אדם שרוכש דירה לפני שניתן היתר בנייה לוקח על עצמו סיכון מסוים. ואם הוא רוצה להגן על עצמו, שיגן על עצמו במסגרת החוזה שהוא עושה מול הקבלן.
היו"ר אלי כהן
¶
תודה רבה. חברים, נעבור להצבעה לקראת הקריאה הראשונה. חבר הכנסת גואטה, חבר הכנסת ביטן, ברשותכם אני רוצה לראות מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 7
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק התכנון והבנייה (הוראת שעה) (תיקון - חובת מתן הקלה לתוספת דירות מגורים), התשע"ו- 2016 (פ/2543/20), של חה"כ אלי כהן, חה"כ דוד ביטן, אושרה להעלאה לקריאה ראשונה.
היו"ר אלי כהן
¶
תודה רבה. ההצעה אושרה לקראת קריאה ראשונה. אני רוצה באמת להודות לצוות המשפטי. כמובן שיש כאן עוד התייחסויות שהיו והן יעלו. יש לנו ישיבה נוספת בעניין ההתחדשות העירונית והיא תחל בשעה 18:00.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:45.