הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 377
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ח' בסיון התשע"ו (14 ביוני 2016), שעה 11:54
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 14/06/2016
שכר הבלניות במקוואות
פרוטוקול
סדר היום
שכר הבלניות במקוואות - המשך דיון
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
נאוה בוקר
דוד ביטן
איתן ברושי
מיקי לוי
רחל עזריה
עודד פורר
טלי פלוסקוב
מוזמנים
¶
עודד פלוס - עו"ד, מנכ"ל המשרד לשירותי דת
טובה סרי - סגנית חשבת המשרד לשירותי דת
איזי מלול - המשרד לשירותי דת
אלישע קיפניס - רפרנט שכר, השכלה גבוהה ודתות, אגף הממונה על השכר, משרד האוצר
רפי מלאכי - עו"ד, יו"ר החטיבה הדתית, ההסתדרות החדשה
רבקה צ'קוטאי - ממונה על תחום האישה הדתית העובדת, ההסתדרות החדשה
נתן נתנזון - הנהלת חבר המועצות הדתיות
יהושע ישי - מועצה דתית, ירושלים
רן מלמד - סמנכ"ל עמותת ידיד
קרן חדד טאוב - אדוות, נשים מדברות על המקווה
נחמה שולמן - בלנית, אדוות, נשים מדברות על המקווה
ציפורת שימל - עו"ד, היועצת המשפטית, אמונה
אריאל מואב - רכז מחקר, המחלקה למדיניות ציבורית, מכון "עתים"
ערן וינטרוב - מנכ"ל ארגון לתת
אברהם ביטון - מועצה דתית, נשר
יוסף מנדל - מועצה דתית נשר
דוד דהאן - יו"ר ודובר הארגונים החברתיים
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
הצעה לסדר. מדובר גם על המקוואות עליהם הממשלה החליטה אתמול של הרפורמים והקונסרבטיבים? תגיד תודה שאני אומר הממשלה ולא שאתה זה שהחליט על כך.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
זה נוגע לנו ובדיון הזה נפלנו באמצע, בין הרפורמים לבין החרדים ויש גם את שכבת הביניים, המסורתיים, שלא רוצים שיגזימו כי גם אותם בסוף יאבדו.
היו"ר משה גפני
¶
אין החלטת ממשלה לבנות מקוואות לרפורמים, אין ולא תהיה מכיוון שהרפורמות לא צריכים מקווה. הראיה, אתה יודע את זה טוב ממני, בארצות הברית, שם ציבור גדול שעושה התבוללות והכול, אין להם אפילו מקווה אחד. יש החלטה של הרפורמים שאם אישה רוצה ללכת למקווה, היא יכולה ללכת לבריכת שחייה. זאת החלטה שלהם. אין שום מקום, פשוט לא ייקחו כסף. אני מתאר לעצמי שהסוכנות היא לא הממשלה, הסוכנות הייתה יכולה לבנות גם אתמול אבל היא לא בנתה כי חבל לה על הכסף.
אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו)
¶
מאיפה אתה יודע שרפורמים מבטלים לחלוטין את נושא המקווה? גם על המסורתיים יש לך דוקטורט ברמה של דקדקנות?
היו"ר משה גפני
¶
אני עונה. המסורתיים, עבורם אני נלחם כי החרדים יכולים לבנות גם לבד, פרטי. חצי מהמקוואות בארץ הם פרטיים. מה שאני נלחם או מה שאנחנו נלחמים, זה בגלל שיש אנשים, נשים - אני גרתי באופקים – שאינן דתיות והולכות למקווה. עבורן אנחנו נלחמים.
היו"ר משה גפני
¶
לא רוצה. תעשה לי טובה, אל תתערב. לא רוצה שום דבר. מה שהיה, שיישאר אותו הדבר והכול בסדר.
באים עכשיו הרפורמים שאין להם נושא של מקווה, אני מסתכל על ארצות הברית ואני אומר את זה מיליון פעמים אף אחד לא מכחיש את זה. יש שם מיליונים שנמצאים שם.
היו"ר משה גפני
¶
אני מודה לך ששאלת, אני מודה לך שמפעם לפעם אתה מעצבן אותי כי כך החיים משעממים, וחוץ מזה, אתה יודע טוב מכולנו שאם היה צריך מקווה לרפורמים, מזמן הם היו בונים. יש להם כסף שאפשר להכניס בתוך הכסף הזה גם את הדיור הציבורי של אורלי לוי.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני לא מכיר את המציאות בארצות הברית. אני רק יודע שאתמול אמר יושב ראש ועדת הקליטה שהממשלה החליטה לבנות בין שתיים לארבע מקוואות בזכות חברי הכנסת.
היו"ר משה גפני
¶
אני חותם לך שלא בונים להם. די כבר. אני מבקש להגיש שחבר הכנסת אלעזר שטרן פשוט לא אומר אמת, כמו תמיד, בנושאים האלה.
היו"ר משה גפני
¶
כן. אבל אני מעריך שזה יהיה לפחות בשעה 1:00. אני לא קובע זמנים מדויקים כשיש סדר יום רציף. בערך ב-1:00.
עודד פלוס, מנכ"ל המשרד לשירותי דת, איפה אנחנו עומדים עם העניין הזה?
עודד פלוס
¶
אני אתן איזושהי סקירה מקדימה כדי להכניס את האנשים לעניין. על פי החלטה של ועדת הכספים, הוקם צוות בראשותי, חברים בו ההסתדרות, האוצר על שני האגפים שלו, גם אגף תקציבים וגם הממונה על השכר באוצר, על מנת לדון ולבחון את שכר הבלניות. במקביל לעבודה שלנו היו דיונים לגבי הסכם המסגרת של עובדי המגזר הציבורי וכבר במסגרת אותו הסכם מסגרת בוצעה החרגה של הבלניות והן קיבלו תוספת מעבר לתוספת שקיבלו כל העובדים. אם כל העובדים קיבלו שבעה וחצי אחוזים בפריסה ואלפיים שקלים בשתי פעימות, אנחנו הצלחנו – ההסתדרות, אנחנו, האוצר - כבר לתת תוספת לבלניות בשיעור של עשרה אחוזים. מי שמכיר קצת תוספות, מבין שזאת תוספת מאוד משמעותית, תוספת כפיים.
עודד פלוס
¶
הן ירגישו את זה. כאן אני חייב לעדכן את החברים. הייתה לי ישיבה מקדימה לפני סדר גודל של שלושה שבועות, חודש, עם יושב ראש הוועדה ובאמת עלתה השאלה האם אותה תוספת כפיים לא תישחק מאחר והשכר שלהן הוא נמוך, השכר הבסיסי, וכל עובדת זכאית למה שקוראים שכר לפי חוק, תוספת למינימום.
עודד פלוס
¶
אני הולך להסביר גם את זה. מדובר על תוספת, וישבתי עם היושב ראש ויחד עם שגית היועצת המשפטית, ועלתה באמת השאלה האם זה נשחק או לא. ביקשתי מההסתדרות לבצע סימולציה של מה המשמעות של התוספת הזאת, האם התוספת הזאת תישחק או לא, והעברתי אליכם את הסימולציה. הסימולציה במפורש מדברת על כך שהתוספת הזאת לא תישחק אלא - יש לי כאן את הסימולציה – אם במאי 2016 המשכורת היא 5,361 שקלים ללא התוספת, בסוף תקופת ההסכם – אנחנו מדברים על דצמבר 2018, אז גם ייכנסו הפעימות של השבעה וחצי אחוזים – היא תעמוד על 6,258 שקלים. זאת אומרת, רואים שהתוספת לא נשחקת.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
קודם כל, אני בעד. בכלל אני בעד שכר הוגן לכולם אבל זה מתואם עם השלטון המקומי ועם המועצות האזוריות והמקומיות? הרי בסוף זה תלוי גם בהן.
עודד פלוס
¶
אני אסביר. אנחנו בסיכום התקציבי אליו הגענו עם האוצר, חזינו את זה. מאחר וזה הופיע כבר בהסכם הקואליציוני, כאשר קיימנו את דיוני התקציב באוגוסט 2015, כבר התייחסנו לנושא הזה. המועצות הדתיות קיבלו תוספת של שלושה מיליון שקלים בשנת 2015 ושלושה מיליון שקלים נוספים ב-2016 ושם כתוב במפורש, בסיכום התקציבי, שזה מכסה את התוספת. התוספת הזאת לבלנית היא משמעותית, למועצות הדתיות ולרשויות המקומיות שמשתתפות בתקציב, זה זניח. המספרים הם לא גדולים.
עודד פלוס
¶
לשאלת היושב ראש, התוספת הזאת שעומדת על 310 שקלים, אלה עשרה אחוזים, למעשה משדרגת, היא מעל המינימום וסימולציית השכר שהכינה ההסתדרות – ואני סומך עליהם שהם יודעים להגן על זכויות העובדים – מוכיחה את זה. כאמור, זאת סימולציה שהעברנו אליכם.
אני חייב לומר לשאלת היושב ראש שבשיחה שהתקיימה ההסדר הזה עליו אנחנו מדברים חל רק על עובדי המועצות הדתיות. יש בלניות שמועסקות על ידי רשויות מקומיות.
עודד פלוס
¶
נכון. אני בדקתי את זה מול ההסתדרות. ההסתדרות אמרה לי שהם מעדיפים באמת לייחד את זה רק למועצות הדתיות ולא לפתוח את הסכם השכר של הבלניות ברשויות המקומיות שנהנות מכל מיני תוספות והטבות שכדאי לא לפתוח אותן. כל שדרוג, כל תוספת בשלטון המקומי כולו, הן נהנות ממנו ו חבל להחריג אותן ולייצר להן סקטור מיוחד, אבל בפועל השכר שלהן לא ייפול מהתוספת הזאת עליה אנחנו מדברים.
עודד פלוס
¶
הוא גבוה יותר, בגלל שהסכמי השכר ברשויות המקומיות גבוה יותר. גם אחרי שנוסיף את התוספת הזאת - - -
עודד פלוס
¶
למעשה אנחנו עושים את זה. גם אם אנחנו לא משנים להן את הסטטוס, בפועל מבחינת הסכומים אנחנו עושים את זה.
היו"ר משה גפני
¶
עם כל הכבוד, אני לא חושב שזה נכון. המשמעות של העניין היא שדבר כזה יכול להביא בסופו של דבר לפירוק המועצות הדתיות בכלל מכיוון שאם אפשר להעביר בלניות, אפשר להעביר גם את ראשי המועצות הדתיות לרשויות המקומיות.
היו"ר משה גפני
¶
יש כאן מישהו מהשלטון המקומי? אין. אני אפנה לשלטון המקומי. אני רוצה לדעת מהם האם באמת זה המצב בכל הרשויות. אני לא אסכים שתישארנה בלניות שנמצאות שלא במסגרת המועצה הדתית ולא יקבלו את התוספת הזאת, אלא אם כן המשכורת שלהן גבוהה יותר והיא עומדת בתנאים של הבלניות במועצות הדתיות.
עודד פלוס
¶
ברשותך, יש לי עוד משהו להשלים. כמו שאמרתי, זאת המסגרת. אנחנו התלבטנו בינינו לבין עצמנו, ואני עירבתי בהתלבטות הזאת את היושב ראש. לא יצאנו וכל תאוותנו בידינו. עדיין יש לנו דברים מסוימים שהיינו רוצים להשלים וההתלבטות הייתה האם אנחנו חותמים עלה ההסכם הקיבוצי – אנחנו מדברים ככל שחבר המועצות הדתיות יחתום – התוספת תינתן כבר מהמשכורת של יולי, ב-1 ביולי. זאת הכוונה.
אני אגיד על איזה דברים אנחנו עוד עובדים. אנחנו נמצאים כרגע, לפחות מבחינתי, בגיבוש של הצעת החלטה ואנחנו מתכוונים לכנס את הצוות בזמן הקרוב כי אנחנו מגובשים. אני אגע ממש בנקודות. אנחנו רוצים להתייחס למעמד הבלנית, להגיד איזו אמירה לגבי הנושא הזה. אנחנו צריכים לתת איזשהו מענה להבדלים בין חורף לקיץ. יש לנו מצב שבו בקיץ, בגלל השקיעה, שעות העבודה של הבלנית או הקיף המשרה שלה הוא קטן יותר ואנחנו רוצים לתת לזה מענה. יש לנו איזה פתרון. חשבנו ללכת בהתחלה על ההסכם של המצילים שהוא מאוד קרוב אבל הוא לא ייתן מענה. יש איזשהו פתרון שניתן בהסכם של עוזרות הגננות. עוזרות הגננות מקבלות משכורת בחודשים יולי-אוגוסט למרות שבפועל הן לא עובדות ואנחנו ננסה להגיע לאיזשהו מתווה שהמועצה הדתית תעסיק את הבלנית בעבודה נוספת בחודשי הקיץ ואז תהיה איזושהי השלמה.
נשאלתי לגבי היקף המשרה. היקף המשרה הוא היקף המשרה של 42 וחצי שעות כמו שעובדים אבל מה שאנחנו מנסים להוביל זה שיהיה סדר גודל של בין שעה לשעה וחצי ביום שהבלנית – היא נותנת שירותים נוספים מעבר לשעות הפתיחה והסגירה כמו קניות, הפקדת כספים ומענה לשאלות של טובלות. אנחנו מעריכים את זה בין שעה לשעה וחצי ואם אנחנו נוסיף, מעבר לחתימה שלה בכרטיס הנוכחות שלה, את השעה-שעה וחצי, למעשה בדרך הזאת אנחנו גם משדרגים את השכר.
דבר נוסף שאנחנו עובדים עליו מול ההסתדרות הוא נושא של גמול השתלמות. אנחנו מנסים לייצר איזשהו מנגנון שהבלנית תקבל גמול השתלמות ואז למעשה זה ברור שזה מעבר למינימום. זה יהיה שדרוג נוסף עליו אנחנו עובדים.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. אני עושה הפסקה דקה אחת. אמרנו שבשעה 12:05 נצביע על הרביזיה.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:05 ונתחדשה בשעה 12:06.)
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
יש לי שאלה. מה שעודד מציג כאן, ובהתייחס לשאלה של חברתי שולי מועלם, למה לא נכון יותר, בהנחה שגם במצב הקיים שכר הבלניות של המועצות הדתיות הוא נמוך יותר מעובדי הרשויות. אני חושב שההסבר הפוליטי לכאורה – זה מה שהבנתי ותגיד לי אם אני טועה – שבסוף מה יהיה במועצות הדתיות אם בסוף הרשות תשלם להן.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני אחדד את השאלה. אם באמת לעובדי הרשויות המקומיות דואגים באופן קבוע ובאופן סיסטמתי, דואגים לאוסף של תנאים מסביב ולא צריך ועדה חריגה כזאת שכל פעם תסתכל על שחיקה או על אי שחיקה - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני מברך אותך על זה. אני אומר שפעם יש דבר כזה שהוא בא להעיד על פער, ולכן למה לא כדאי להצמיד אותן באופן קבוע לשכר עובדי הרשויות? אני דווקא חושב שכל דבר שהוא שירות לאזרח והוא מנוטרל ממועצה דתית והוא על הכלל, יש לו יתרון.
רבקה צ'קוטאי
¶
אני אחראית על הבלניות בהסתדרות. אנחנו התחלנו בדיונים עם הוועדה במשרד הדתות, איך לשפר את שכר הבלניות. ישבנו על העניין של המטלות בגינן הן לא מתוגמלות, ישבנו על הרבה נושאים, ובינתיים הגיע הסכם המסגרת שההסתדרות חתמה עליו. העמדה של ההסתדרות עכשיו היא לחתום על הסכם המסגרת כדי לקבל את עשרת האחוזים ועוד שבעה וחצי אחוזים ועוד אלפיים השקלים שכל המשק מקבל. אנחנו כן רוצים להמשיך עם הוועדה כדי לנסות לשפר את השכר בהסכם הבא, בסוף 2017 יהיה עוד הסכם, ואז אנחנו נגיע לעוד שיפורים. בינתיים העמדה שלנו היא לחתום על ההסכם כדי לתת לבלניות לפחות את מה שאפשר לתת להן.
היו"ר משה גפני
¶
את יודעת להגיד לוועדה האם הבלניות ברשויות המקומיות או במועצות האזוריות, האם שכרן שונה מאשר שכר הבלניות במועצות הדתיות? ואם יש שינוי, מה השינוי?
רבקה צ'קוטאי
¶
ברשויות המקומיות, כל הבלניות הן חלק מהעובדים ברשויות והן מקבלות את התוספת של עשרת האחוזים של עבודת כפיים. במועצות הדתיות הן לא מקבלות את זה. לכן היום השכר שלהן הוא קצת יותר גבוה.
רבקה צ'קוטאי
¶
של העובדות ברשויות המקומיות. במועצות הדתיות הן לא מקבלות את זה. עכשיו התיקון הזה של עשרת האחוזים יהיה גם לעובדות המועצות הדתיות.
רפי מלאכי
¶
השכר של הבלניות במועצות האזוריות, כיום הוא יותר גבוה. אבל בסוף תהליך הפעימות, הוא ישתווה. הבלניות במועצות הדתיות והמועצות האזוריות, השכר שלהן ישתווה. מבחינת השכר של הבלניות במועצות הדתיות שהיום הן מקופחות וכך כבר הרבה מאוד שנים, אנחנו רגועים בנושא הזה ולכן אבי ניסנקורן, יושב ראש ההסתדרות, חתם בהסכם המסגרת על השבעה וחצי אחוזים פלוס עשרה אחוזים. יהיה שוויון. עדיין כמובן, כמו שאמרה הגברת צ'יקוטאי, אנחנו רוצים להמשיך עם הוועדה כי בסך הכול יש הרבה מאוד תנאים שהן לא מקבלות. אנחנו חתמנו עם ההסתדרות אבל עדיין זה לא ממומש משום שהחבר לא חתם.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
יש לי הרבה במה להודות לך וזה לא מובן מאליו. אני זוכרת את הפעם הראשונה שהעליתי את הסוגיה הזאת של הבלניות, לא מזמן, גם בוועדה לקידום מעמד האישה וגם כאן בוועדת הכספים, ועלו גבות למעלה, שאלו מה פתאום, ואחרי כן עת ביקשנו את תקציב המועצות הדתיות לפרוס בפנינו וראינו את הפער האדיר בין המשכורת הראשונה לבין משכורתן של הבלניות, דפוסי העסקה של הבלניות באמת מקוממים ולא יעלו על הדעת. גם כל מיני סידורי עבודה שלא נותנים לבלנית לעבוד במקווה אחד או שניים אלא הן צריכות לרוץ ממקווה למקווה כדי לאבד את הזכויות שלהן או למנוע מהן את מה שמגיע להן. כל עבודה מכבדת את בעליה, אבל כאן בעיסוק הזה, זאת באמת עבודה עם הרבה מאוד משמעות והשלכות וצריך לבוא ולסייע בידן.
אתה יודע, כשאנחנו קיבלנו סוף סוף את הנתונים של המועצות הדתיות וראינו אותם, תשעים אחוזים הולכים למשכורות, עשרה אחוזים הולכים לשירותי דת. אנחנו נמצאים כאן וצרי להבין באיזה דיון אנחנו נמצאים ומה מסגרת הדיון שלנו. תשעים אחוזים הולכים למשכורות ועל מה אנחנו מדברים? על משכורות של נשים יקרות שבאמת זה באמת לא יעלה על הדעת.
אז קודם כל, כן, צריך להגיד תודה כי לחלץ כזאת מציאות זה לא היה פשוט. על כך באמת תודתי. אבל ההסכם הזה - אנחנו רואים כאן התנגדות נמשכת – לא מכובד, הנשים ממשיכות לא לקבל לא את מה שהובטח וגם לא את כל ההשלכות של ההבטחה הזאת ואני מקבלת עוד ועוד פניות של נשים יקרות שליוו את הסיפור הזה ואני מבינה שהסיבה שהמועצות הדתיות, שלמה תנאי מסרב לחתום על ההסכם הזה, היא לא עניינית. אני רוצה באמת להבין למה. למה זה קורה, למה זה מתעכב.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
מהמידע והבירור שאני עשיתי, יש כאן שתי תשובות כאשר אחת היא רשמית ואחת לא רשמית. התשובה הרשמית באמת תידון כאן וזה השיפוי והלא רשמית היא שיש כאן דברים שהם לא ראויים ולא נכונים, שיש כאן שליטה בכוח ואדם שאולי רוצה לבוא ולנהל את העניינים כמו שהוא מבין או מבין הרבה שנים, ובוא נקרא לילד בשמו. הסיבה שאין כאן הסכם נובעת מאדם אחד שאני לא יודעת מה בעצם קורה.
אנחנו כאן בוועדה ואני רוצה לשמוע, וגם מהעדויות שאני מקבלת, ואני מלאה כאן בעדויות של נשים שכותבות לי. אני אומרת לך שיש כאן סיבה רשמית, תקראו לה שיפוי, תקראו לה איך שאתם רוצים, ויש כאן סיבה שהיא לא רשמית.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
שנים רבות בעצם אומרים מי כן ומי לא, ויש כאן איפה ואיפה ואי אפשר להמשיך לעשות את זה, בטח לא על גבן של הבלניות.
היו"ר משה גפני
¶
אתה יכול לשמוע כי אם אתה לא יכול לשמוע, צריך ללכת לבניין אחר. בבניין הזה חייבים להתרגל לשמוע הכול ולהתמודד עם מה ששומעים.
רחל עזריה (כולנו)
¶
אני רוצה לברך על התהליך. אני חושבת שיש כאן התקדמות ואני חושבת שמדובר בעובדות שהיו שקופות לגמרי ואף אחד לא התייחס אליהן ואף אחד לא דיבר אתן ועכשיו מבינים שצריך לשנות את השכר. צריך גם לומר בכנות שזה שלב ראשון. זאת אומרת, יש עוד הרבה עבודה ויש הרבה סדר. כל הכבוד להסתדרות שנכנסה לנושא ובאמת עובדות שקופות, השכר שלהן הופך להיות עומד לדיון.
אני גם רוצה לברך את ארגוני הנשים שהרימו בסולידריות נשית מאוד מרשימה את הנושא הזה והביאו אותו לשולחן. יש כאן שותפות גדולה. אם אני מבינה נכון, אנחנו בעצם עשינו כברת דרך ואנחנו לא מצליחים לעבור דרך השער. אנחנו תקועים. אנחנו לא מצליחים לצלוח.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
בהמשך ישיר וגם לא ישיר לדיונים שאנחנו מנהלים בחודשים האחרונים בסיפור המקוואות.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
כן. גם חוזר מנכ"ל, גם הבחירה של נשים שהיא דבר מרגש מכל שדרות החברה הישראלית לטבול, הרצון האמיתי של נשים לשמור על מסורת אימותיהן והחשיבות שלמרות שאני כל פעם חזרתי ואמרתי שטבילה של אישה היא עסקה של האישה, לא של הבלנית, לא של הרב המקומי ואפילו לא של הרבנים הראשיים, בכל זאת אני מבקשת לשים זרקור גדול על הבלניות. תמיד בסוף זה עולה דרך השכר כי התחושה היא באמת שאם אתה מתגמל, אתה מעריך, ואם אתה לא מתגמל, נבעך, זה נגרר בשוליים.
לפעמים, חבר הכנסת גפני, הייתי רוצה שנצא מכאן עם אמירה נוספת. בעיני מזעזעת המחשבה שבחלק גדול מהרשויות בארץ ישראל ומהמועצות הדתיות, מי שאחראי על המקוואות, זאת מעולם לא אישה. זה כאילו לא קשור כאן לדיון על השכר, אבל זה קשור קשר בלתי יינתק. בעיני במציאות שבה רוב השיח סביב מקוואות הוא שיח נשי של טבילת טובלות ברוך השם על כל החשיבות של זה, זה שבסוף כמעט באופן גורף בכל הרשויות מי שהוא אחראי על הנושא הזה הוא גבר, יש בזה טעם לפגם.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אני רוצה להרים כאן להנחתה למנכ"ל המשרד. באמת חלק מהדיון כאן הוא לא רק על השכר. חלק מהדיון הוא גם על מי מנהל את נושא המקוואות במועצות הדתיות וברשויות המקומיות.
אני חושבת שיש לזה חשיבות גדולה. זה קשור בקשר בל יינתק למעמדן של הבלניות, לעבודה המדהימה שהן עושות ערב ערב. אני חושבת שלשכר יש כל מיני אלמנטים ובשאלה הזאת של סמכות ואחריות ושכר, ראוי למועצות דתיות ולרשויות מקומיות שמי שתהיה אחראית על נושא המקוואות, תהיה אישה. אם המנכ"ל יגיד לי שכדאי בהצעת חוק כמו שהציע חבר הכנסת גפני, אני אשמח.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
תמיד אני אוהבת להביא דברים בהסכמה עם השרים והמנכ"לים. אם המנכ"ל יכול בעצמו, אני מציעה את זה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. אני רוצה להעיר הערה שהערתי גם אתמול בחוק המקוואות. אני מהניסיון שלי אומר לך שהדיון כאן הוא על שכר הבלניות. זה הדיון. יש דיונים נוספים שהם מסתעפים מזה וזה בסדר. אנחנו מדברים כאן רק על שכר הבלניות. יש כאלה שיגידו, אולי אפילו במשרד האוצר, מה פתאום, אנחנו לא רוצים להתעסק בזה ואז יגרמו מחלוקות בינינו. לנו יש קונצנזוס על דבר שהוא חד משמעי.
היו"ר משה גפני
¶
לכן לא הסכמתי אתמול בחוק המקוואות להוסיף דברים לטובה ולרעה, כל אחד מנקודת ראותו כמובן. דיברתי רק על דבר מוגדר ולא מעבר לעניין הזה.
חבר הכנסת איתן ברושי.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אדוני היושב ראש, חברי הכנסת, בהמשך לדיון קודם אני רוצה לומר לך, גפני, אתה יודע שאני מעריך אותך, אבל הממשלה לא יכולה להיות אחראית על מקומות שיש בהם עיוותים. מה שראינו בדיון הקודם שנגמר בתפילה, שהם ישלמו לניצולי שואה ועכשיו אנחנו מדברים הרבה מאוד זמן על יכולת מאוד מוגבלת שמתגלית בממשלה ובסוף היא אחראית – אחר כך אני אגיד משהו על השלטון המקומי – על שכר לא הוגן לבלניות.
אני חושב שיש איזה פער. הפער בגימטרייה בין רצוי למצוי, הוא כסף. תבדקו אם מה שאמרתי הוא נכון. בין מצוי לרצוי. קודם כל, בגימטרייה זה מדויק. אבל באיזשהו מקום הדברים לא מובנים. אומר המנכ"ל שלא מזמן נפגשנו באירוע מרשים ביחד שמדובר כאן על מעט כסף יחסית, על השפעה לא גדולה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
האוצר רואה את הביטוי השפעות רוחב. הם נולדו עם איזו סיסמה והם לא נפרדים ממנה. באיזשהו מקום כאן משהו לא מובן. יושבת ועדה ותראו כמה אנשים כאן. צריך לעשות חשבון כמה עולה יום עבודה של האנשים שיושבים כאן, לא רק אנחנו שזה תפקידנו, אלא כל מי שבא לכאן, ומה התוצאה ותראו כמה זמן מדברים על זה. יושבת לידי חברת כנסת שכבר עוסקת בזה ויש לה תיק מלא מכתבים. משהו הולך מאוד קשה כאן בין הדיבורים למעשים.
אני רוצה להגיד שהיכולת הזאת מדאיגה אותי כחבר כנסת. לפני היותי כאן הייתי ראש מועצה אזורית ואני יכול לומר מילה גם לחבריי והיא שאין חובה להקים מועצה דתית היכן שהיא לא קיימת כדי לתת שירותי דת. תיגמלו מהאמירה הזאת משום שחלק מהתקורות לפעמים הן מיותרות. זה מראה שכולם רוצים להיות מועצה אזורית עכשיו כי אצלנו לא יכלה להיות תקלה כזאת בשכר. אצלי היא לא הייתה. בנוסף לכך אצלנו גם חיה קליגר משדה יעקב היא מנהלת המועצה הדתית ולא הייתה בכלל שאלה מי ינהל את המועצה הדתית. ינהל אותה מי שמתאים.
אני רוצה להגיד שפתאום רוצים להיות מועצה אזורית כי אצלנו - - -
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
במועצות האזוריות. אני הייתי ראש מועצה ואני יודע מה זה. אולי כאן לא כולם מבינים את מה שאני אומר ולכן אני אומר פעם שלישית. במועצה אזורית, אני הייתי עמק יזרעאל, לא יכלה להיות התקלה הזאת. אני גאה בזה שרוצים להיות פתאום מועצה אזורית אבל אני רוצה להגיד לך גפני, שזאת לא חובה להקים עכשיו מועצות דתיות כדי לתת שכר הוגן. שכר הוגן צריך לתת בכל מקרה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני אומר. למדתי שאצלך אפשר לדבר על הכול.
אני רוצה להגיד שזה לא תקין, ואני מציע גם להסתדרות וגם לאחרים לא לתת כאן אורכה. צריך שזה יקרה מחר. אם מתקנים את העיוות, לתקן אותו.
משפט אחרון אותו אני רוצה לומר גם כחבר ועדה שמדי פעם מזעיקים אותו. אני מציע לנו לתחום את הדברים בזמן ולעמוד על כך שמה שמגיע, מגיע. אנחנו לא עושים טובה לאף אחד כשנותנים את התנאים הנכונים, בטח למי שמשקיע מאמץ כל כך גדול וכל כך הרבה שעות ולילות.
אני מבקש לצרף גם את קולי. אני פשוט נאלץ לצאת לדיון אחר. תודה.
אלישע קיפניס
¶
אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולהודות באמת ליושב ראש הוועדה. אני חושב שמה שבאמת רתם כאן את הסוסים לעגלה, זה התזמון. הדיון הקודם מצא אותנו ממש בשלבים הראשונים של המשא ומתן עם ההסתדרות וזה היה הזמן הנכון להעלות את הנושא, להציף אותו, וכל הצדדים הרגישו את החשיבות שלו. באמת, כפי שציינו כבר קודמיי, בהסכם המסגרת שנחתם מעבר לתוספת הרוחבית שניתנה לכלל העובדים במגזר הציבורי, הבלניות קיבלו תוספת של עוד עשרה אחוזים. אם אני משקלל את כל התוספת, כולל הצורה בה מחלקים את התוספת הכללית, יש להן תוספת של כמעט עשרים אחוזים.
היו"ר משה גפני
¶
שאלתי את המנכ"ל ועכשיו אני שואל אותך. הבלנית שמקבלת שכר נמוך ומקבלת השלמת הכנסה היום, לאחר התוספת הזאת היא תרגיש בשכר תוספת של תשלום?
אלישע קיפניס
¶
חד משמעית כן. בסך הכול כל התוספות בהסכם המסגרת הזאת לבלניות, הן יראו תוספת של כעשרים אחוזים וחשוב לציין שאין אף מגזר עובדים אחר במגזר הציבורי שקיבל תוספת בשיעורים האלה.
נתן נתנזון
¶
ראשית, אני רוצה להצטרף למברכים את היושב ראש ואת כל השותפים למאמץ הזה ולבקש מחברת הכנסת לביא לא לבוא בטענות לא מבוססות להנהלת חבר המועצות הדתיות. אנחנו לאורך כל הדרך ביקשנו דבר שהוא לכאורה אנטי מעסיקים. המעסיקים, השאיפה שלהם היא לשלם פחות ואנחנו ביקשנו להעלות את שכר הבלניות בגלל המצב שלהן. אי אפשר לבוא בטענות אל חבר המועצות. לאורך כל הדרך היינו שותפים לכל התהליך, גם בישיבה עם המנכ"ל בוועדה הזאת. אנחנו מאוד מאוד מעוניינים לשנות לטובה את מצב הבלניות.
נתן נתנזון
¶
אני אסביר בדיוק. קרה כאן איזה דבר שהוא לפי דעתי לא כל כך מוצלח. אדוני רוצה לקצר, אז אני אקצר ואומר שזה שההסתדרות הלכה לקראת הבלניות, זה היה דבר מצוין והוא בתיאום יחד אתנו. אנחנו כמובן מחכים כמקובל, כמו שעשו עם השלטון המקומי, גם עם המועצות הדתיות, לגבי השיפוי. זה דבר נורמלי וכך צריך לעשות. זה שההסתדרות הייתה בסדר, זה לא נותן לאוצר הזדמנות לברוח. צריך שהאוצר ישתתף במהלך הזה. ברגע שהאוצר ישתתף במהלך הזה, אנחנו קיבלנו מסמך ראשוני מהמנכ"ל, אני מקווה שהדבר הזה יגובש סופית עם האוצר וברגע שתהיה לנו את האפשרות הטכנית לשלם את זה, אנחנו בשמחה רבה נשתתף במהלך הזה.
עוד מילה אחת בהתייחס למה שאמר כאן קודם חבר הכנסת אלעזר שטרן. אנחנו נמצאים בבעיה שאין דוגמה לבלניות שאגף השכר במשרד האוצר מוכן להקביל אותן אליה. באופן נורמלי אנחנו מוצמדים לשלטון המקומי מבחינת חוקת השכר אבל הסקטור הזה של הבלניות הוא סקטור שאין למי להצמיד אותו ומנסים להסביר לנו שהוא דומה למסייעת בפעוטון. זה מצחיק כי באמת כמו שאמרו כאן קודם, הבלניות של היום הן לא דור הבלניות של לפני שלושים וארבעים שנים.
נתן נתנזון
¶
לכן אני מעלה את זה כאן כדי שלא נשמע את זה יותר. אנחנו מעוניינים שהשוואת השכר לשלטון המקומי תהיה מול דברים שמתאימים לבלניות בשנת 2016 ולא מה שהתאים אולי לבלניות של ההתיישבות עליהן דיבר קודם חבר הכנסת ברושי, לפני שלושים וארבעים שנים.
נתן נתנזון
¶
אני רוצה להרגיע את אדוני ולומר שבגני מודיעין, מכיוון שזאת באמת מסגרת משולבת של משרתים בקודש, זה באמצעותנו, הבלנית ממומנת באמצעות המועצה האזורית לאורך כל השנים שהיא הייתה גם בקריית ספר.
היו"ר משה גפני
¶
לא מתירים שום פלונטר. דוחפים את הפלונטר קדימה וחותמים.
יהושע ישי, ביקשתי שתבוא כדי להגיד את עמדת המועצות הדתיות. אתה יושב ראש המועצה הדתית בירושלים.
יהושע ישי
¶
מדוע החבר לא חותם על ההסכם. למרבה ההפתעה החבר לא חותם על ההסכם משום שלדעתו עשרת האחוזים שכביכול מתוארים כתוספת לשכר של הבלניות, ייפלו מיד למחרת. איך ייפלו? יש הסכם ישן שהממונה על השכר לא מכיר בו, שהיקף שעות הבלניות השבועיות הוא 36 שעות שבועיות. האוצר מתנה שאלה יהיו 42 שעות. זה אומר שמחד אני נותן לו עשרה אחוזים ומאידך ממחר כל הבלניות שאני רגיל להעסיק אותן ב-36 שעות, יעבדו 42 שעות. עכשיו תגיד לי איפה עשרת האחוזים האלה.
שאלה שנייה. אני לא חותם משום שמתח הדרגות של הבלניות גם לא מוסכם על האוצר. האוצר טוען שמתח דרגות הוא מקודם בדרגה אחת יותר מדי. כשהממונה על השכר בא ועושה אצלי ביקורת לגבי הדרגות שמוענקות לעובדים, הוא אומר לי שאני חורג.
אם הממונה על השכר, והוא כאן, מוכן לבוא ולומר שהוא מצרף את חתימתו להסכם של ה-36 שעות – ואלה לא 36 שעות עובדים והולכים הביתה אלא זה כמו שהמנכ"ל תיאר כאן, אלה 36 שעות עבודה במקווה ועוד שש שעות שמשלימות ל-42 לתיאום סולר, למענה לבלניות, לקניות כאלה ואחרות, לתיאום של ממלאי מקום, להפקדת כספים וכן הלאה וכן הלאה. זה לא שהן לא עושות כלום. אם האוצר ייתן לי את ה-42 וה-36, אם האוצר יסכים למתח הדרגות, אין לי בעיה ואני מוכן לחתום על זה.
עוד הערה אחת. הסכם השכר של כלל עובדי המועצות הדתיות נחתם בשנת 1975 ומוצמד לרשות המקומית. אלא מה, בהסכם הזה יש תפקידים מיוחדים. בעבר התפקידים המיוחדים האלה, שאלה השוחטים, הבלנים, הבלניות, עובדי חברה קדישא וכאלה, היו מוצמדים לבעלי תפקיד. לצערי הרב המסמך הזה נעלם ממני עת עזבתי את משרד הדתות ואז ראה פלא, המסמך הזה תורגם למתח דרגות ומתח הדרגות הזה, מאז שנת 1975 לא השתנה עד היום. ברשות המקומית כבר נעשו אולי מאה הסדרים, מאה הסכמים קיבוציים, אבל זה לא השפיע על בעלי התפקידים האלה במועצות הדתיות והם נשארו שם.
להערה של ברושי. לצערי הרב הוא משלם בדיוק כמו המועצה הדתית ושלא יספר לי סיפורים. הוא לא משלם שקל אחד יותר.
יהושע ישי
¶
להערה של חבר הכנסת ברושי. המועצות האזוריות לא משלמות פחות או יותר ממה שמשלמות המועצות הדתיות.
יהושע ישי
¶
תכף אני אגיד לך. קודם כל, ברמת העיקרון. המועצות האזוריות מתוקצבות על ידי משרד הדתות לצורך מימון עלויות המשרתים בקודש. משרד הדתות לא יכול לשלם יותר ממה שהממונה על השכר מאשר לו וממילא זה שווה למה שאני משלם. אז איך ברושי נותן יותר?
יהושע ישי
¶
בסדר. אני מדבר על המועצות האזוריות.
לכן אני בעיקרון אומר שאני לא מייצג את העובדים אבל אני מכיר את המערכת הזאת ואני מכיר אותה ומניח שחלק מהחברים כאן יודעים באיזה תפקידים שימשתי ולכן אני מכיר את הדברים האלה. להערכתי הדברים האלה צריכים להיות מתוקנים. בד בבד עם זה, צריך לעבוד על הנושא של הסכם.
יהושע ישי
¶
אם לא מסדירים את שעות העבודה, על מה אני אחתום? אני נותן להן עשרה אחוזים ואני אומר להן תעבדו 42 שעות? אם זה כך, מה עשית בהסכם.
ציפורת שימל
¶
אני היועצת המשפטית של אמונה. אני מזכירה לכל הנוכחים כאן שבדיון הקודם בו היינו כאן עלתה תמונה מחפירה ביחס למצב של הבלניות. ישבו כאן בלניות שהציגו תלושי שכר ממש זעומים. באותו הקשר, כאשר אנחנו שומעים את הדברים שאומר מנכ"ל המשרד והצגת הדברים, תקן אותי אם אני טועה אבל אני מבינה שהדבר נעשה ביחס למאה אחוזי משרה. זה היה המדד שלכם. אין כמעט בלניות שיושבות על מאה אחוזי משרה. על מה אנחנו מדברים? הרי אלה הבלניות שהיו כאן בדיון וישבו כאן. מדובר על משהו שהיה פעם אבל רוב הבלניות היום בכלל לא יושבות על מאה אחוזי משרה אלא על ארבעים אחוזי משרה. צריך גם להבין את הדבר הזה כאשר מביאים את הנתונים.
נקודה שנייה. כבר כאן מתוך האנשים שיושבים כאן, אנחנו שומעים סיבות שונות של חבר המועצות הדתיות למה הם לא יכולים לחתום על ההסכם. שמענו כאן סיבה אחת שנוגעת לשיפוי, שמענו עכשיו סיבה אחרת. אני הייתי רוצה לשאול בהקשר הזה כמה בלניות אתה יודע שאכן ייפגעו מאותה נקודה שאתה מעלה כי עד כמה שיש לנו את הנתונים, לא מדובר בסדר גודל גדול של בלניות שייפגעו כתוצאה מהעניין הזה. לדעתנו מדובר על מספר באמת זניח של בלניות בהקשר הזה וכאשר יוצרים הבראה, ההבראה צריכה להיעשות באופן כולל.
נקודה שלישית ואחרונה. כל מה שקשור ביחס להסכם, כמובן שגם אנחנו מברכים עליו ואנחנו מקווים שאדוני באמת במסגרת הדיון הזה ייתן את הדחיפה כמו שנאמר. אנחנו גם זוכרים טוב את הדברים שנאמרו כאן, שאם הדברים לא יצאו במסגרת ועדה – אנחנו כמובן שמחים שתהיה ועדה – אדוני אמר שזה ילך בכל דרך שהיא ואפילו במסגרת חוק. אנחנו מאוד מקווים שההסכמות שנעשו באמת יבואו לידי ביטוי.
נקודה אחרונה. כאשר תסתיים שנת 2017 ושוב הדברים יוכלו להיפתח, אנחנו מאוד מאוד מצפות שגם הנושא של היקף המשרה שהוא באמת מאוד מאוד יסודי כאן בעניין הזה, אין שום סיבה שהבלניות ישבו על היקף משרה של 42 שעות, הן בהחלט יכולות לרדת להיקף של שלושים שעות ואפילו 36 שעות, אבל ההיקף הזה של 42 שעות הוא באמת לא נכון בהקשר של העבודה שלהן. תודה רבה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. לפני רפי מלאכי, אני מבקש מאלישע. הבלניות, אומר יהושע ישי והוא צודק בעניין הזה, אם אנחנו מדברים על אלה שעובדות במשרה מלאה, והן לא רבות, 36 שעות, יש להן תוספות של שעות, מה שיש אצל כל העובדים במשק. האם אתם תכירו בעובדה הזאת שיש תוספת של קניות, תוספת של כל מיני נושאים נוספים שצריך להכיר בהם ולא הכירו בהם עד היום?
אלישע קיפניס
¶
אני רוצה להקדים ולומר שאני לא חושב שמה שהזכיר כאן מר יהושע ישי הוא רלוונטי לדיון. יש היקפי העסקה.
היו"ר משה גפני
¶
לא, הוא מאוד רלוונטי. אני אגיד לך למה אני מכוון בעיקר. אני רוצה שיחתמו על ההסכם. אני מכוון בעיקר לעובדה הזאת שאם יש בלנית שהיא עובדת 36 שעות, אתם עכשיו תתנו לה תוספת בעקבות החתימה על ההסכם אבל היא תצטרך להיות עוד שש שעות כך שבעצם לא נתתם תוספת כי היא נמצאת עוד שש שעות. תוספת, הכוונה שהיא עובדת 36 שעות, זה מה שיהושע ישי אמר, היא מקבל תוספת לא בגלל שהיא עובדת עוד שעות אלא היא מקבלת תוספת מכיוון שהיא צריכה לעשות עוד פעולות. היא צריכה לדאוג לקניות, היא צריכה לדאוג לכל מה שמנה יושב ראש המועצה הדתית בירושלים. האם תסכימו לזה?
אלישע קיפניס
¶
מעולם לא הוצבה התניה כזו או אחרת לחתום על ההסכם. ההסכם מחכה, כמו שציינתי, הוא אצלי חודשיים חתום על ידי ההסתדרות. ההסכם בעותק המקורי חתום על ידי ההסתדרות מזה חודשיים.
אלישע קיפניס
¶
זה לא עיקר הדיון. אין כאן שום שינוי. בהסכם הזה אין התייחסות ואין מילה על היקף ההעסקה.
רפי מלאכי
¶
אני רוצה לענות לחברת הכנסת לביא. אני לא מייצג את החבר. אני יושב ראש החטיבה הדתית בהסתדרות אבל בכל זאת יש לנו שיתוף פעולה מעולה אתם. תנעמי הראשון שחתום אתי על המסמך של אלף השקלים בינואר. בגין כך קיבלו העובדים אלף שקלים תוספת.
רפי מלאכי
¶
אני רוצה לציין שחלקם של ראשי המועצות הדתיות כן שילמו את אלף השקלים ועכשיו הם התקשרו אלינו, היות ואין שיפוי, הם רוצים לקחת את אלף השקלים בחזרה וזאת הסיבה שהוא לא מוכן לחתום עכשיו על הנושא של הבלניות. בנושא הבלניות, דיברתי עם אבי ניסנקורן וגם הבוקר דיברתי אתו, כל הזמן אני מדבר עם תנעמי, ואם אנחנו נבטיח לו שיהיה שיפוי, הוא כן יחתום.
לכן אני רוצה לבקש ממך חבר הכנסת גפני, היות ואתה דחפת את הקמת הוועדה, אסור שהוועדה הזאת תתפרק. יש לנו מספר נושאים לליבון.
דבר אחרון שאמנם לא שייך לבלניות אבל אנשים הופתעו ממש מהתנאים והשכר הזעום של הבלניות. אני חייב לציין שכאשר אני נכנס לעומק הנושא של כל עובדי המועצה הדתית, רוב עובדי המועצה הדתית, השכר שלהם, אפשר לומר שמשתווה לשכר הבלניות.
נחמה שולמן
¶
אני נציגת הבלניות בוועדה. אני רוצה לומר שממש יש כאן עושק של כבשת הרש. באמת בוועדה הגענו להחלטה משותפת של כל הגורמים, למעט נציגי המועצות הדתיות, שייתנו כרגע את מה שקיבלו. זרקו לנו עצם של שבעה וחצי אחוזים ואלפיים שקלים ביחס למשרה וכמובן בלניות לא מקבלות אלפיים שקלים כי רובן ככולן לא עובדות משרה מלאה, ואת עשרת האחוזים. כל יום שעובר וההסכם הזה לא נחתם, פשוט עושקים את הנשים האלה. הן יכלו לקבל את זה כבר בינואר אבל אף אחד לא עושה עם זה שום דבר.
עודד פלוס
¶
דבר ראשון, אף אחד לא מתכוון לפרק את הוועדה. אנחנו מתכוונים להמשיך עד שכל המסקנות יגובשו.
דבר שני, לגבי השיפוי. כמו שאמרתי קודם, אנחנו ידענו שהולך להיות הסכם בלניות. לא ידענו מה יהיה הגודל שלו ובסיכום התקציבי הוספנו כסף. יש שלושה מיליון שקלים שאנחנו הבאנו והרשויות המקומיות את האקוויוולנט של השישים אחוזים נותנות. לכן במספרים האלה שאנחנו מדברים יש שיפוי.
לגבי הנושא של אלף השקלים. אנחנו דאגנו לשיפוי מול האוצר לאלף השקלים, ובדיוק כמו ההסדר שהגיעו מול השלטון המקומי אנחנו עושים אתם. יש מכתב על זה והוצאתי את זה לתנעמי והדברים האלה ברורים ויכולים להיחתם.
לגבי הנושא הזה של היקף המשרה. אף אחד לא מונע מראש מועצה דתית לתגמל עבור השעות הנוספות האלה.
עודד פלוס
¶
סליחה, אף אחד לא מונע. כמו שאני עכשיו נמצא כאן ואני מקבל משכורת גם על השעות שאני נמצא כאן למרות שהחתמתי כרטיס ביציאה ובכניסה. אפשר לתגמל על זה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה רבה. אני רוצה לסכם את הדיון כדלהלן. יש בעיות שעדיין לא נפתרו ואני מבקש שזה יהיה גם על דעת ההסתדרות. יש בעיות שעדיין לא נפתרו ולכן אני מקבל את העמדה שלך. אם לא היית אומר את זה, הייתי אומר את זה אני.
הוועדה תמשיך את עבודתה. היא תמשיך מכיוון שיש פרמטרים שנוגעים לבלניות, ואני לא מדבר על עובדי המועצות הדתיות. אפשר לעשות דיון ואני מסכים עם מה שאתה אומר. מדינת ישראל מתקצבת את שירותי הדת בתחתית המדרג. לפי דעתי זה אידיאולוגית. זה לא תקציבי. לא רוצים לתקצב שירותי דת. גם יוגש בג"ץ על זה והוא לא ייתן סעד.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו יודעים. אני חי את הדבר הזה. אני רואה גם את בתי הדין מול בתי המשפט, אני רואה את המועצות הדתיות מול הרשויות המקומיות, ולא שהרשויות המקומיות מצבן מזהיר.
את מה שאמרתי קודם לחברת הכנסת שולי מועלם אני אומר גם עכשיו לך. הדיון הוא על הבלניות. אם רוצים לפרק את העניין של הבלניות, בוא נתחיל לדברר על המועצות הדתיות. זה לא הנושא. אני למדתי כאן מזמן שאתה יכול להיכנס להרבה מאוד מחלוקות, אבל בוא נדבר על מה שהוא בקונצנזוס וכך עלה הדיון כאן בוועדה.
אני דורש בשם חברי ועדת הכספים ללא יוצא מן הכלל ובשמי לחתום על ההסכם ולחתום באופן מידי. כל הטענות שהועלו כאן, הוועדה תמשיך את עבודתה, אנחנו נזמין אתכם לדיון נוסף כאן בוועדה בדיון מעקב שנחליט ביחד מתי הוא יהיה. אנחנו לא מרפים לא מהעניין של השיפוי ולא מהעניין של השעות ולא מדברים נוספים שנצטרך לדון עד שנמצה את הדיון הזה ובשכר הבלניות יבוא מזור, לא רק בגובה השכר אלא גם בתנאים הנלווים. בלנית, זה לא רק שהיא באה לעבודה, אלא היא באה בשעות לא שעות, היא לא מתוגמלת מעבר לשעות שהיא עובדת, היא לא מתוגמלת בכל מה שמסביב שכל אחד שמגיע לעבודה, מקבל תוספות על כל מיני דברים, הוא יושב במזגן ויש לו כל מיני תוספות. היחידים שאין להם את זה, אלה הבלניות ועל כל דבר מדקדקים כחוט השערה.
אני משבח את משרד האוצר, את הממונה על השכר בעניין הזה. אני כמובן משבח את המשרד לשירותי דת, את השר ואת המנכ"ל, ואני משבח את ההסתדרות, את אבי ניסנקורן. חבר המועצות הדתיות, אוי ואבוי לכם אם לא תחתמו. חבל על הזמן. תחתמו ונמשיך את העבודה הלאה. אני לא הולך להרפות מזה ואני הוכחתי את זה גם בעבר. תחתמו על ההסכם ויפה שעה אחת קודם. הבלניות צריכות לקבל את התוספת הזאת. אנחנו נדון על השיפוי, אנחנו נדון על כל הדברים מסביב. הוועדה לא מתפרקת, אני מקבל את הודעתך אדוני המנכ"ל, והיא ממשיכה את עבודתה. נהיה בקשר ונחליט מתי יהיה דיון מעקב נוסף והוא יהיה כדי להשלים את כל הדברים עליהם לא דיברנו.
כל חברי הוועדה בדעה הזאת, אני בדעה הזאת. אני מודה לכם על הדיון החשוב הזה ואני מברך אתכם בהצלחה ומודה לבלניות על עבודת הקודש שהן עושות. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:48.