הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 266
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, ט' בסיון התשע"ו (15 ביוני 2016), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 15/06/2016
חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 179), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 164), התשע"ו-2015
מוזמנים
¶
שרון אסיסקוביץ - מינהל המחקר והתכנון, המוסד לביטוח לאומי
מרים שמלצר - מנהלת אגף א, המוסד לביטוח לאומי
אורלי עובדיה - אגף סיעוד, המוסד לביטוח לאומי
רבקה רוזנברג בושם - מנהלת תחום סיעוד, המוסד לביטוח לאומי
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני פותח את הישיבה. בוקר טוב. אנחנו ב-15.6.2016, ט' בסיון התשע"ו, השעה 9:07. אני באמת שמח היום להתחיל בישיבה, חבר הכנסת, ידידי, יגאל גואטה, אנחנו הולכים לדון בחישובים של קצבאות הסיעוד למי שמקבל את זה בכסף או מקבל את זה בעין. אני חייב להגיד שהעבודה, גם של אנשי האוצר בוודאי עם אנשי הביטוח הלאומי והלשכה המשפטית שלנו מייצגת כל כך יפה פה. אנחנו באמת הולכים לדון בתיקונים מאד חיוביים, שכל אחד מאתנו מחפש צדק בעשייה שלו. אני חושב שבאמת מראש אני מברך על הסיכומים שהגעתם. גם אם יהיו הערות, נוכל בוודאי להתייחס בצורה עניינית אליהם. אז מי רוצה להציג את הנקודה? ביטוח לאומי? בבקשה, שלומי.
שלומי מור
¶
בוקר טוב. תודה אדוני. אני מהמוסד לביטוח לאומי. כפי שציינת, אדוני, אנחנו עוסקים פה בגמלת סיעוד. גמלת סיעוד היא באמת אחת הגמלאות היותר ייחודיות בביטוח הלאומי, והיא באמת משפיעה על היקף מאד רחב של האוכלוסייה. אנחנו מדברים על כ-160,000 קשישים, והעלות השנתית של הגמלה הזאת היא כ-5.5 מיליארד שקלים. זה בהחלט פלח מאד משמעותי מתשלומי הגמלאות של הביטוח הלאומי.
הגמלה הזאת, ייחודה הוא בין היתר בכך שהיא רוב רובה משולמת כגמלה בעין, זאת אומרת, כשירות לאזרח, בניגוד להרבה גמלאות שמשולמות בכסף, כאן מדובר בגמלה שהיא בצורת שירות לקשישים. איש או אשת מט"ב מטפלת בה ומסייעת להם במספר שעות מיד שבוע, בהתאם לצורך שלהם, בהתאם למידת התלות שלהם.
התיקון הזה בא למעשה לנסות - -
שלומי מור
¶
נכון אדוני. השירות לא ניתן באמצעות המוסד לביטוח לאומי. המוסד לביטוח לאומי מתקשר במכרזים עם חברות סיעוד. אם אינני טועה עם כ-160 חברות סיעוד - -
שלומי מור
¶
- - 120, חלקן קטנות מאד באזורים ספציפיים וחלקן גדולות יותר, שמספקות את השירות הזה באמצעות, אני חושב, כ-40,000 מטפלות בכל הארץ.
התיקון הזה נועד בעיקרו כדי למנוע פגיעה באוכלוסיית הקשישים, ואני אסביר מדוע: היום החוק קובע איזה שהוא סכום כסף שהוא סכום גמלת הסיעוד. אבל כפי שמובן, אנחנו משלמים לחברות הסיעוד פר כל שעה. כל שעת סיעוד עולה לביטוח הלאומי כ-45-50 שקלים על מנת שהם יספקו את השירות. כמובן שעל זה אנחנו מוסיפים גם את התקורה והרווח של החברות.
מקום שעולה שכר המינימום לדוגמה - -
שלומי מור
¶
משהו כזה, כן, אבל אני אומר שזה כולל גם את העלות עבור המטפלת וגם איזה שהוא רווח ותקורה - -
שלומי מור
¶
זה כולל, נכון. כאשר שכר המינימום, לדוגמה, עולה, הערך של השעה עולה ולכאורה מה שהיה צריך להיות הוא שאני אקח את הסכום שקובע החוק, ואחלק אותו עכשיו בערך שעה יותר גבוה, ייצא שהקשישים זכאים לפחות שעות טיפול. את זה אנחנו רוצים למנוע. ידוע שעכשיו המחוקק, בשנה וחצי האחרונות, מעלה בפעימות את שכר המינימום. מקום ששכר המינימום גדל, לכאורה כמות השעות שהקשישים היו צריכים לקבל יורדת כי אם אני מחלק את הסכום הקבוע בחוק על סכום יותר גדול, אני צריך לקבל סכום קטן יותר של שעות טיפול. את זה הביטוח הלאומי והמחוקק עכשיו מבקשים למנוע.
ואיך אנחנו מבקשים למנוע את זה? אנחנו מבקשים לנתק את הקשר בין העלות של שעת הטיפול לבין כמות השעות או יחידות השירות, כפי שאנחנו קוראים להן, שאתה זכאי להן. והתיקון כאן בא ואומר: אתה זכאי ליחידות שירות לפי מצבך. יחידות השירות ניתנות לשבוע. זאת אומרת, מדי שבוע בחודש, כשיש את הסכך הכל החודשי, אתה זכאי ליחידות. כל יחידה, או שהיא מומרת לשעת טיפול או שהיא מומרת על פי טבלה שנמצאת פה, בתיקון, לשירותים נוספים. שירותים נוספים יכולים להיות מעון יום לקשישים, מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה שקשיש יכול לעשות עליו מנוי אם הוא זקוק לו חלילה, שירותי כביסה. כך שמחר או ב-1 ביולי אם אינני טועה, כשתהיה פעימה נוספת ושכר המינימום יעלה בשנית, בעזרת השם החוק הזה כבר יעבור עד אז, אז כבר יהיה נתק. כבר לא יהיה לכאורה שום חשש שכמות שעות הסיעוד ירדו כי אני כבר מדבר על יחידות ואת הקשיש כבר לא יעניין כמה עולה כל שעת טיפול.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
ואז, בסופו של יום, זה יגדיל לכם את ההוצאה? איך זה יעבוד? מישהו צריך למלא את החלל הזה.
שלומי מור
¶
אתה צודק. יוצא ,לכאורה, שהמדינה, אם עכשיו תהיה עליה בשכר המינימום, המדינה תספוג את התוספת הזאת והקשיש ימשיך לקבל את השירות באותו היקף שהחוק קובע.
שמרית שקד-גיטלין
¶
כך זה גם היום, בפועל. בפועל הקשיש מקבל גם היום את אותו מספר שעות, גם כשהיו העלאות של שכר מינימום או העלאות אחרות בשיעור התעסוקה.
שלומי מור
¶
ההמרה לכסף, גם היום קבוע שאם אתה מבקש לקבל בתנאים שקובע החוק את הגמלה בכסף, אתה תקבל 80% משיעור הגמלה שהמחוקק קבע לענין גמלה בעין. למה 80%, עלתה השאלה? זה כיון - -
שלומי מור
¶
נכון. מע"מ והתקורה. התיקון הזה בין היתר, מה שהוא קובע, שכיוון שכבר אין לי סכום שקבוע בחוק, יש לי יחידות, אז אני צריך לקבוע על בסיס מה אני אתן את אותם 80%. קובע התיקון שאת ה-80% אני נותן על פי ממוצע התעריפים שאני משלם לחברות. באופן הזה אני בעצם חוזר לנקודת המוצא שלי: מה שמקבל מישהו בעין, אני עושה ממוצע של התעריפים - -
שלומי מור
¶
שניה. אני עושה ממוצע של התעריף – דרך אגב, יש לנו שני תעריפים: תעריפים למלכ"רים ותעריפים לחברות פרטיות, חברות בע"מ.
שלומי מור
¶
בגלל המע"מ אבל זה משמעותי. ולכן, אחרי דיונים רבים ובהסכמת האוצר הוסכם שאת החישוב הממוצע לגמלאות בעין אנחנו נעשה לפי התעריף היותר גבוה, לפי התעריף של החברות בע"מ וזה כבר בא לידי ביטוי, נכון שמרית? בנוסח שיש לפנינו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בערבית מרוקאית זה נקרא: תמיד יש מקום בלב. כי רק הלב זה האיבר היחיד שכל הזמן תלוי בנו.
שלומי מור
¶
- - כך שגם לעניין גמלאות בכסף, אנחנו מדברים על התעריפים הגבוהים יותר ולמעשה, תהיה פה איזה סוג של הטבה למרות שהתיקון הזה לא נועד להיטיב. הוא נועד לקבע מצב ולמנוע פגיעה, פה תהיה אפילו הטבה מסוימת.
עכשיו, אם מחר יעלו עלויות של תעריפים כאלה ואחרים, של לחצן המצוקה, של מעונות היום או של מוצרי ספיגה, קובע החוק שהשר רשאי בצו לתקן את הטבלה שעושה את ההמרות, באישור ועדת העבודה והרווחה.
שלומי מור
¶
לא, אין מגבלה. החוק פשוט מאפשר פה איזו גמישות שהיא נכונה וראויה כדי שהקשישים לא יפגעו אם אנחנו נמצא שפתאום יש הוזלה משמעותית בתעריפי מעונות היום או משהו, כך שהם יוכלו לקבל את ההמרה הטובה יותר מבחינתם.
זה לגבי מהות החוק. תחולתו היא עקרונית מידית. ה-1 בחודש שלאחר פרסומו, ולגבי מי – אמרתי שיש אפשרות לעשות איזו שהיא המרה של מוצרים או שירותים נוספים יכולים להיות מומרים ליחידות או לשעות טיפול.
מי שמקבל היום את כל הגמלה שלו בעין או בכסף, למעשה לא יפגע רק ייטב מצבו. מי שמקבל את כל הגמלה שלו ביחידות שירות, בשעות טיפול, גם כן מצבו לא ישתנה נכון ליום זה. עלתה שאלה לגבי מי שמקבל חלק מהגמלה שלו ביחידות שירות, בשעות טיפול וחלק או בכסף או בהמרה ליחידות כאלה ואחרות - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
הוא מקבל את זה על מוצרים שיש להם עלות כספית. כלומר, נגיד שהוא מקבל חיתולים, משדר מצוקה וכולי, שבעצם הכמות שהוא מקבל תלויה בעלות שלהם והיא מושפעת מהמחיר.
שלומי מור
¶
נכון. אז עשינו חישוב לראות שלא תהיה פגיעה, ומצאנו שבמקרה הכי גרוע זו לא פגיעה אלא זו לא תהיה הטבה של בערך שש דקות לשבוע, משהו כזה, שזה פחות מהעיגול לרבע נקודה כפי שקובע החוק ככה שזו לא באמת פגיעה אבל כל מי שיבוא וייבדק בתקופה הקרובה ויעשו איזה שהם שינויים בסל שהוא זכאי לו, כמובן שיעשו את זה על פי החוק החדש, כך שמבחינתנו אין פגיעה. ההיפך, יש רק הטבה, והחוק הזה הוא באמת - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
הבעיה שחלק מאתנו יעשו נזקים. אני רוצה רק על נקודה אחת לחזור: במידה ויש החלטות במשק שמשפיעות על העסקת עובדים, שהביטוח הלאומי מעסיק עובדים אז הוא אוטומטית יעלה, אם זה השכר מינימום שעומד לעלות בעוד כמה שבועות או בעוד כמה חודשים בלבד ולא דברים נוספים או אפילו הטבות לטובת העובדים משהו כמו חופשות כי אנחנו יודעים שזה משליך אוטומטית על המעסיקים היחידים. ואז ברגע הזה, לפי הצעת החוק, אנחנו לא נתקן את הקצבאות בכסף? לא תתוקן?
שלומי מור
¶
היא תתוקן אדוני, זה נכון מאד. מי שמקבל את הגמלה בעין לא יפגע כי אם זה היה לי היום 50 ומחר זה עולה לי 55, הביטוח הלאומי יספוג את זה, הבן אדם לא יפגע אבל מי שמקבל את זה בכסף, החישוב זכאות שלו מבוסס על ממוצע מה אני משלם לחברות.
שמרית שקד-גיטלין
¶
לא הממוצע שלומי, התעריף. רק אם יהיו כמה תעריפים שונים אז נלך על הממוצע, אז אנחנו מדברים על הממוצע כי זה אותו תעריף שהמוסד ישלם לחברות, הוא ישלם לזכאי לגמלה בכסף.
שמרית שקד-גיטלין
¶
אבל אולי, אני חושבת שכדי לענות על השאלה של היושב ראש אתה צריך להסביר איך מתעדכן התעריף הזה ומתי. כלומר, כל שינוי בעלויות ההעסקה במשק אוטומטית יתבטא בהעלאה של התעריף?
שלומי מור
¶
כך – קודם כל, באופן עקרוני, אמרתי שמדובר במכרז. אז באופן עקרוני התעריפים האלה נקבעים במכרזים מדי ארבע שנים או לפעמים יש הליכים משפטיים וזה יכול אפילו לקחת יותר אבל באופן עקרוני התעריף נקבע במכרז. התעריף עצמו נקבע על ידי ועדה, נכון?
שלומי מור
¶
ועדת עריקים שיושבת, והיא מביאה לידי ביטוי את כל רכיבי השכר הרלוונטיים. כמובן ששכר המינימום, כל התוספות, הטבות וכולי.
רבקה רוזנברג בושם
¶
אני מנהלת תחום סיעוד. לדוגמה, אם יש העלאה בתעריפי נסיעה, אז הוועדה מעלה את התשלום ששולם לחברות הסיעוד. כמובן שאם יש העלאה בשכר מינימום, התעריף עולה.
שמרית שקד-גיטלין
¶
אם רבקה כבר הזכירה את זה, אני חייבת לציין גם את הצד השני: המשמעות היא שאנחנו מצמידים את זה לתעריף של החברות, פשוט נתנו דוגמה של התחבורה הציבורית אז זה הזכיר לי. המשמעות היא שגם אם התעריף לחברות יורד, שלדוגמה הבנתי שלאחרונה היתה ירידה של התעריף הזה בגלל שהיה שינוי בעלויות של התחבורה הציבורית, אז המשמעות שגם הגמלה בכסף, השיעור שלה יורד כי התעריף יורד, הסכום יורד. אז העובדה שזה מוצמד לתעריף שמשולם לחברות, צריך לקחת בחשבון שזה גם יכול לעלות וזה גם יכול לרדת.
שלומי מור
¶
אוקי, אבל בואי ניקח בחשבון ששכר המינימום עלה מ-4,300 שקלים ל-5,000 שקלים, שזה שינוי דרמטי ועצום ואנחנו רוצים לעגן אותו ולצערנו, במדינה רוב התעריפים אינם יורדים אלא לרוב הם עולים, ועולים בהתמדה. אז זה נכון שזה תיאורטית קיים - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
בסדר, לא משנה, אבל הוועדה צריכה להבין שהמשמעות שאנחנו מצמידים את זה לתעריף, זה אומר שהגמלה גם יכולה לרדת - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
- - וזה בשונה מהמצב היום, כפי שהועבר גם על ידי אליעזר ממרכז המחקר והמידע שלנו, שכיום הגמלה התעדכנה רק בעליות ולא בירידות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אנחנו לא מתנגדים שזה לא ישתנה אלא כשזה יורד. מה רע בזה? אנחנו מבקשים את טובת האזרח.
שלומי מור
¶
טובת האזרח תמיד לנגד עינינו אבל לא יכול להיווצר מצב שבו מישהו שבכסף יקבל שווי יותר גבוה ממישהו שבעין. הרי על מה אנחנו מבססים את הזכאות? על מי שמקבל את זה בעין. אז ייווצר מצב שמישהו בעין מקבל פחות מאשר מישהו בכסף. חייבים להשוות את זה, שבסופו של יום נקודת המוצא - -
שלומי מור
¶
מידית. נכון אדוני, היתה לנו באמת בעיה ולקח לנו תקופה לא מבוטלת כדי להגיע להצעה הזאת. אנחנו בהתחלה חשבנו לעשות את זה בהתבסס על ממוצע של התשלומים שבוצעו בפועל וכולי וכולי אבל בסופו של יום הוחלט שזה מורכב מדי, יעכב את תשלום הגמלה, יעשה סרבול רב ולכן, מה שסוכם גם עם הייעוץ המשפטי ובעזרה רבה של הייעוץ המשפטי של הוועדה זה שאנחנו נעשה ממוצע. אם יהיה ממוצע תעריפים בהסכמים אז יהיה לפי הממוצע אבל אם יהיה תעריף אחד, זה פשוט יהיה על פי התעריף שאני משלם לחברות.
שמרית שקד-גיטלין
¶
כלומר, אם בחודש יולי החברות כבר יקבלו תעריף גבוה יותר בגלל העלייה בשכר המינימום, אוטומטית הגמלה שתשולם ב-20 לאותו חודש לזכאים לגמלה בכסף תהיה גבוהה יותר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
גם ככה יש להם הטבה מסוימת, הם יכולים לתת לך בחישובים. זה לא ירד בסוף ל-805, זה הגיע לכמעט 87% אמרתם לי אתמול? זאת אומרת, יש פה רצון ללכת לשירותים אישיים. לדעתי זה מהלך נכון למרות שבינתיים המעבר מעין לכסף זה עוד איטי. אני המלצתי שיעשו פרסום כי הניתוח אומר שזה יותר טוב לקבל כסף גם אם יש איזה שאמרו: כן, אבל הבן ייקח בשביל סיגריות ושטויות כאלה. זה לא הרוב, זה מקרים בודדים וזה לא צריך - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה החוק. החוק מחייב. אתה הצמדת את זה לסכומים מסוימים ולשירותים מסוימים. אתה לא יכול, אם יש אבל מתי זה קרה? פעם במאה שנה וגם ההשפעה היא בגרושים. היא לא בסכומים מטורפים. הם ידעו שזה במקום כי אחד הדברים המאד יפים כאן, בחוק הזה, אתה יכול להחליט ולחזור. זאת אומרת, אתה מתחיל בכסף, אם לא מסתדר אני רוצה לחזור לקבל שירות. זה ממש שירות כבקשתך לדעתי. יש לי רק שאלה - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
המספר הוא מדהים – להצליח להגיע ל-160,000 איש או אישה שזקוקים לזה, זה אדיר. אין הרבה מדינות שמסוגלות לזה.
יש לי רק שאלה, לאור מה שדיווחתם על כמות החברות, מספר החברות שנותנו שירות - 120. זה המספר האחרון שציינתם: מה קורה כשאחת מהן מסיבות כאלה ואחרות מהיום למחר סוגרת את הבסטה?
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
שאלה: מישהו פנה אלי ביום חמישי שעבר, לא קשור קצת לעניין הזה, אבל הוא סיפר לי שאמא שלו נפטרה, והיתה לה מישהי שסועדת אותה. היא היתה צריכה להיות בבית חולים לפני שהיא נפטרה, והיא הודיעה להם שהיא לא צריכה ללכת לבית חולים.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
רגע. ואז הם התקשרו לחברה. אמרו להם בחברה שאכן היא צודקת שהיא לא צריכה להיות שם, ואנחנו נדאג לכם למישהי אחרת, משהו כזה. עד שהגיעה מישהי אחרת עברו כמה ימים והאישה נפטרה. כך אמרו לי בשיחת טלפון ואמרתי שאני ממש לא מתמצא בזה אבל אני אבדוק את זה.
רבקה רוזנברג בושם
¶
החברה, על פי החוק מגיע למי שנמצא בבית חולים, 14 ימים ראשונים שהוא נמצא בבית חולים שירותי סיעוד. יכול להיות שאולי דווקא המטפלת הזאת גרה במקום רחוק והיא לא יכולה אבל החברה צריכה לתת לבית החולים מטפלת אחרת. עכשיו, אם יש בעיה נקודתית - -
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
לא, כי אמרו לה שהיא צודקת, אנחנו נמצא לך מישהי אחרת. עד שמצאו... עד שהשבע יהיה רעב, הרעב ימות.
רבקה רוזנברג בושם
¶
מאד חשוב לי אם הייתי מקבלת את המקרה והייתי מבררת עם חברת הסיעוד כי חברת הסיעוד היתה מאד לא בסדר פה, וחשוב לנו לדעת.
שמרית שקד-גיטלין
¶
השאלה היא רק מבחינת הנוסח, אני משלימה לחבר הכנסת גואטה, אנחנו כתבנו: שעה אחת של טיפול אישי עם המבוטח בביתו. כרגע זה לא היה מעודכן בנוסח כל הטיפול, אם היה בבית או לא בבית.
רבקה רוזנברג בושם
¶
בית חולים זה מוסד סיעודי. החוק קובע שמי שנמצא במוסד סיעודי לא רשאי לשירותי סיעוד, רק ב-14 יום ראשונים. היום יש הצעה להאריך את זה ל-30 יום.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אומרים לך שהולכים לשנות את החוק ל-30. כשיגיע אלינו, ל-30, נעשה אין-סופי. כשתגיע הצעת החוק. מתי תגיע הצעת החוק? הוא צודק. בבתי חולים, אתם יודעים את העומס.
מרים שמלצר
¶
עכשיו אנחנו מאפשרים ולכן העלינו ל-14 יום ועכשיו רוצים ל-30 יום אבל בעיקרון, בית חולים מטפל.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לאור ההתעניינות הרבה של חבר הכנסת יגאל גואטה, אני מבקש שתקדימו את זה כמה שיותר מהר.
שמרית שקד-גיטלין
¶
היום ההגדרה לשירותי סיעוד אומרת: שירותים המיועדים לסייע בפעולות יום יום או בהשגחה או - -
שלומי מור
¶
הבסיס של הגמלה והעיקרון וה-99.99% מדבר על הקשיש בביתו. כל התכלית היתה שהקשיש יוכל להישאר בביתו - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
או בביתו או במקום בהתאם לחוק. ואם החוק אומר ש-14 יום בבית חולים מותר, אז תתקני את זה. שמרית, את יודעת למצוא את המילה הנוספת הנדרשת פה. נתקדם? עוד הערות?
שמרית שקד-גיטלין
¶
לא, היא לא אומרת "בביתו". הנה, זה מה שקראתי: שירותים המיועדים לסייע בביצוע פעולות יום או בהשגחה או בניהול משק בית.
שלומי מור
¶
התכלית של הסיעוד היא שוב, לסייע לקשיש בביתו. החריג שקבוע בחוק הוא אכן סייג ואכן הוא מקוים אבל זה החריג שלא מעיד על הכלל, נהפוך הוא.
שמרית שקד-גיטלין
¶
תכף נראה. בואו נראה אם יש הסכמות על הכל.
"תיקון סעיף 223 1. בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה–1995 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 223 –
(1) אחרי ההגדרה "ועדה מקומית מקצועית" יבוא:
"יחידות שירות" – מתן שירותי סיעוד כאמור בטור א' ללוח ח'2, בהיקף כאמור בטור ב' ללוח ח'2;"
בעצם היום שירותי הסיעוד הם לא מנויים כרגע בחוק. זאת אומרת, אין היום אזכור בחוק לכל השירותים שבפועל אפשר לקחת אותם, חלקם מוזכרים וחלקם לא. כל הפירוט הזה בעצם נמצא בנהלים של המוסד לביטוח לאומי - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
זה באמת עכשיו, בתיקון הזה, אנחנו מעגנים את הכל בתוכו. כל הנושא הזה לא היה מעוגן בחוק כרגע.
עכשיו, היחס הוא בעצם כמו שמפורט בלוח שיש כאן, שאנחנו רואים אותו, זה בעצם התוספת של החוק. כל שירות, כתוב לנו מה היחס המרה שלו ליחידות שירות. כלומר, שעה אחת של טיפול אישי זה יחידה אחת. אם אדם זכאי ל-18 יחידות בשבוע אז הוא זכאי ל-18 שעות טיפול אישי.
יש לנו הגדרה של ימי מנוחה: "ימי מנוחה" – ימי מנוחה ושבתון, לפי לוח שיפרסם המוסד באתר האינטרנט שלו;"
שמרית שקד-גיטלין
¶
המשמעות היא לעניין ימי מנוחה זה שהמוסד לביטוח לאומי, אנחנו רואים את זה בלוח, כשהשירות ניתן לאדם בימי מנוחה אז לוקחים לו שתי יחידות על כל שעה של טיפול ולא יחידה אחת. כלומר, כשבן אדם מקבל טיפול אישי בשעות היום, ביום רגיל, יום חול, אז לוקחים לו יחידה אחת על כל שעה מתוך סך היחידות שיש לו. אבל כשבעצם השעות האלה ניתנות לו ביום מנוחה אז נלקחות ממנו שתי יחידות עבור כל שעה.
שמרית שקד-גיטלין
¶
התעריף הנוסף שיש זה כשהשעות ניתנות לאדם בשעות הלילה, אז בעצם נלקחת לו יחידה וחצי על כל שעה.
שלומי מור
¶
זו העלות למוסד. אם מחר, במכרז החדש שיצטרך לצאת עוד חצי שנה, שנה, התעריפים ישתנו, מטבע הדברים שזה גם יבוא לידי ביטוי - -
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אדוני היושב ראש, כנראה שכל פעם שעושים ישיבה עם ביטוח לאומי והם עושים דברים טובים צריך גם איזה סעיף אחד של ביקורת כדי שתהיה נוכחות יותר גדולה של חברי הכנסת.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
כשמשלמים לחברות כוח האדם עבור מטפלת שמגיעה ביום מנוחה, החברה מקבלת 90 שקלים לשעה במקום 45 שקלים?
שלומי מור
¶
החברה מקבלת כמובן תעריף שהוא כפול או הרבה יותר גבוה ממה שמקבלים עבור שעת עבודה באמצע היום. כפול ככלל, כי זה שער ההמרה פה. זה אומר שככלל המוסד משלם כפול - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
אוקי. אז אני ממשיכה: "(2) במקום ההגדרה קצבת יחיד מלאה יבוא: שווי בכסף של יחידת שירות". אז כיום בעצם יש הגדרה בחוק של קצבת יחיד מלאה, שממנה נגזר הסכום של גמלת הסיעוד. כרגע, כמו ששלומי היטיב להסביר את זה, אנחנו מבטלים את ההגדרה של קצבת יחיד מלאה. בעצם הזכאות לגמלת סיעוד בעין כבר לא תלויה יותר בסכום של אותה קצבת יחיד אלא היא בעצם תקבע כרגע, כמו אנחנו נקרא במפורט, יקבע במפורש מה מספר היחידות שמגיע לזכאי.
אז אנחנו מבטלים את ההגדרה הזאת ואנחנו בעצם יוצרים הגדרה חדשה שנקראת "שווי בכסף של יחידת שירות". כמה שווה יחידת שירות בכסף. זה רלוונטי לשני אנשים: זה רלוונטי למי שמקבל את הגמלה בכסף כדי לדעת כמה בעצם שווה כל יחידת שירות שלו, כמה הוא יקבל בפועל בכסף. זה רלוונטי למי שמקבל יחידת שירות בעין לעניין מוצרי ספיגה ומשדר מצוקה שהוא מקבל כי המוצרים האלה, הוא מקבל אותם לפי העלות שלהם.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
לא אדוני. אני שואל את השאלה: בהנחה שקצבת יחיד מלאה, יש לי הגדרה של כסף? כמה הוא צריך לקבל שעתי? גברתי היועצת, נכון?
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני יודע, אבל מזה אנחנו גוזרים את השעה שהוא מקבל. עכשיו, אנחנו משנים את הטרמינולוגיה, זה לא יהיה קצבת יחיד מלאה אלא זה יהיה שווי בכסף של יחידת שירות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תראה, פה יש ניסיון ללכת למי שמקבל בכסף בעלות שהביטוח לאומי מעמיד לחברות שלא ירד, זה עובר בכסף. את זה הצלחנו לקבל - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אבל גם בחומרי ספיגה הם עדין מוציאים המון כסף. אין משפחה שלא מוציאה יותר ממה שהיא מקבלת.
שרון אסיסקוביץ
¶
למשל, מי שהיום מקבל את הגמלה הכספית בכסף שהיא 80% מהגמלה הגבוהה ביותר, אם היום ערך התשלום הוא 2,942 שקלים אז הוא יקבל 3,201 שקלים עם הצמדה לתעריף של החברות הפרטיות. כלומר, יש פה הטבה מסוימת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה בהצעה המקורית לא היה צמוד לתעריפים של החברות הפרטיות. פה זה נשאר צמוד, וזה הסכום הגבוה ביותר מהאפשרויות - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
"שווי בכסף של יחידת שירות", לעניין חודש קלנדרי מסוים – התעריף שמשלם המוסד בעד אותו חודש קלנדרי, לנותן שירותים שהוא אינו מוסד ללא כוונת רווח, בעד שעת טיפול אישי במבוטח בביתו, שלא בשעות לילה או בימי מנוחה, ושניתנת על ידי עובד שגילו עד 70 שנים ושאינו עובד זר". כלומר, התעריף שהמוסד משלם לנותן שירותים, לחברות שלה, על כל מה שהקראתי כרגע, שעת טיפול אישי וכולי שלא בשעות לילה וכולי, זה יהיה השווי בכסף של כל יחידת שירות.
ההמשך של ההגדרה הזאת קובע
¶
"ואם משלם המוסד תעריפים שונים לנותני שירותים כאמור בגין שעת טיפול כאמור – ממוצע התעריפים עבור שעת טיפול כאמור לנותני שירותים כאמור בעד אותו חודש קלנדרי." כיום יש למוסד תעריף אחד לחברות שעונות על הקריטריונים האלה. כלומר, זה תעריף אחד, אין שוני בין התעריפים שמשולמים לחברות השונות.
מכיוון שהמוסד רצה להיערך גם לאפשרות שיהיה מכרז או תעריפים שונים לחברות שונות, כלומר לא כל החברות יקבלו את אותו מחיר, הוחלט שיהיה ממוצע פשוט בין המחיר שמשלמים לחברות האלה, כלומר לא ממוצע משוכלל. ייקחו את הממוצע הפשוט בין כל התעריפים וזה יהיה בעצם הבסיס של השווי בכסף של יחידת שירות. בסדר?
היתה בקשה של המוסד לביטוח לאומי לבדוק אם צריך להבהיר את זה בנוסח שזה ממוצע פשוט או לא. אנחנו נבדוק אבל ברור שזו הכוונה.
"(3) בהגדרה "שירותי סיעוד", אחרי "שירותים" יבוא "או מוצרים", ובמקום "לרבות בדרך של מתן ארוחות חמות" יבוא "כמפורט בטור א' ללוח ח'2;" אז מבהירים כאן שבהגדרה "שירותי סיעוד" זה לא רק שירותים אלא זה גם מוצרים. אדם יכול לקבל מוצרים, כמו שאמרנו מוצרי ספיגה וכולי. גם אנחנו מוחקים את השירות שנקבע בחוק, שיש אפשרות למתן ארוחות חמות. אני מבינה שזה לא הופעל?
שמרית שקד-גיטלין
¶
אוקי, אז זה תיקון שנכנס. בזמנו חברי הכנסת רצו שתהיה גם האפשרות של מתן ארוחות חמות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, אבל יש אלטרנטיבה למי שזקוק לארוחה והוא קונה, יש שירותים מאד מסובסדים כמו בית אבות או ליד או בכל מיני התארגנויות מקומיות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש פה צדיקים מדהימים בנושא של האוכל. אם מותר לי להזכיר לכם, אתמול בערב הייתי בקרית מנחם, בסיור בשכונה. אחת התופעות המדהימות של בחור בשם אברהם חיות ובחור אחר בשם ויס, סליחה ששכחתי את השם פרטי. הם אספו את הילדים ה"כסחיסטים" של השכונה, וכבר שבע שנים הם מגיעים כל יום שלישי בערב, מכינים אוכל לקשישים במנות יבשות, אוכל יבש, ומחלקים בערך לפי שתיים או פי שלוש ממספר הילדים. הם הולכים לבתים, דופקים על הדלת ובורחים כי קבעו לעצמם שאסור שיראו אותם, שאם יפגשו אותם ברחוב שלא ירגישו רע האחד עם השני - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
פה ראיתי ילדים שבע שנים, ילדים שהיו מופרעים לגמרי, סליחה על הביטוי, תוסיפי את זה מירב, שצריך לתקן את המילים המטומטמות האלה שלי. באמת לראות את זה, באיזה קדושה כזאת, זה לא היה סתם. יש להם מחסן קטן שהם אוספים והם הולכים ויודעים מה לבקש, זה מהלך אדיר. אז יש הרבה צדיקים בנושא של אוכל לקשישים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
לא לפרוטוקול – פעם איזו גברת אחת, איזו אישה, באמת, בדימונה, באה אלי ואמר לי על הבן שלה, שהוא היה נער בסיכון וטיפלתי בו. אז היא אמרה: חיים, כפרה עליו, הוא ילד, הלוואי יהיה לך ילד כזה. אמרתי לה: בעזרת השם, הכל בסדר. היא אומרת לי, רק מה? דבר אחד: אין לו מזל. אמרתי: למה? כל פעם שהוא גונב, תופסים אותו.
שמרית שקד-גיטלין
¶
"(4) אחרי ההגדרה "שירותי סיעוד" יבוא: "שעות לילה" – השעות שבין 22:00 עד 06:00 למחרת, למעט בימי מנוחה;" שוב, ההגדרה הזאת, כפי שהסברתי קודם היא רלוונטית לחישוב של היחידות כי בלילה לוקחים יחידה וחצי על כל שעה.
"תיקון סעיף 224 2. בסעיף 224 לחוק העיקרי –
(1) במקום סעיפים קטנים (א) ו-(ב) יבוא:
"(א) בכפוף להוראות סעיף קטן (ג) וסעיף 225, מבוטח שכתוצאה מליקוי מתקיים בו האמור באחת מפסקאות (1), (1א), או (2), שלהלן זכאי לגמלת סיעוד חודשית, בהיקף כמפורט באותן פסקאות:" זה בעצם הסעיף העיקרי עכשיו בחוק, שאנחנו קובעים כמה יחידות זכאי כל אדם לקבל כגמלת הסיעוד שלו. אדם שתלוי במידה רבה לעזרת הזולת, שזו הרמה הנמוכה ביותר או זקוק להגחה זכאי לקבל 9.75 יחידות שירות לשבוע.
"(1א) הוא תלוי במידה רבה מאוד בעזרת הזולת לביצוע רוב פעולות היום-יום, ברוב שעות היממה – 16 יחידות שירות לשבוע, ואם אין בידו היתר או שההיתר הותלה והוא אינו מעסיק עובד זר בענף הסיעוד – 19 יחידות שירות לשבוע;";
(2) הוא תלוי לחלוטין בעזרת הזולת לביצוע כל פעולות היום- יום בכל שעות היממה, או זקוק להשגחה מתמדת – 18 יחידות שירות לשבוע, ואם אין בידו היתר או שההיתר הותלה והוא אינו מעסיק עובד זר בענף הסיעוד – 22 יחידות שירות לשבוע."
מדובר בעיגון של המצב הקיים לגבי שעות טיפול.
שמרית שקד-גיטלין
¶
זאת תוספת שבזמנו ניתנה באחד מחוקי ההסדרים, אני חושבת שעשינו את זה. מי שלא מעסיק עובד זר, מגיע לו יותר שעות בשבוע.
שרון אסיסקוביץ
¶
יש לנו היום כ-80,000 מטפלות ומטפלים ישראלים. לצדם, יש לנו קרוב ל-40,000 זכאים שיש להם היתר להעסקת מטפל זר. המספר של ההיתרים שממומשים הוא מעל 90% מהמספר הזה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני אנסה לענות לך, ואחרי זה הם ישלימו. אני גם הייתי אחד מגדולי התומכים אבל הסתבר שבחלק מהמקרים שאני בדקתי לפחות, בנושא של הקשישים, קשה היה לבקש מבן משפחה לעשות בדיוק את מה שהעובד הזר עושה, ובני משפחה קצת "חיפפו", וקצת יצאו וקצת עזבו אותו, והיתה איזו דינמיקה בתוך המשפחה - -
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
- - וכשבאים לקשיש הוא לא בדיוק אומר. וזה מתחבר לי למה שהיה אתמול, הפרסום של משרד הרווחה של על התעללות בקשישים: 80% מההתעללות היתה על ידי בני משפחה. זה מדהים. עכשיו, אצלנו התעללות זה נראה כאילו הם מצליפים אבל לא, אם צריכים לתת לקשיש תרופה בשעה 12 ובן המשפחה שלו יוצא ומרשה לעצמו להתעכב ולהגיע ב-2 ולתת לו את התרופה, זה סוג של התעלות. אבל יש מקרים, ראינו גם את המקרים ההפוכים, הם היו מעטים, שדווקא בגלל שבני משפחה טיפלו, הטיפול היה יוצא מהכלל. הטיפול היה מחבק ואוהב, בוודאי.
מרים שמלצר
¶
רק להסב את תשומת הלב: אנחנו לא נותנים ממש במקום בני המשפחה. אנחנו נותנים שעתיים, שלוש ביום וזו בדיחה. זה בא קצת להקל, בא להקל אם יש דברים שלא נעים להם לעשות, אולי לרחוץ, אולי - - - אנחנו רק עוזרים לבני המשפחה, גמלת הסיעוד עוזרת לבני המשפחה. היא לא פוטרת אותה באמת - -
מרים שמלצר
¶
- - אם זה 24 שעות או כל היום, זה לא באמת פוטר את בני המשפחה, את זה צריך לזכור. המשפחות בישראל תומכות מאד, זה לא בעיה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מדברים על הקשישים. אתה יודע, יש עזרה בשכר דירה לקשישים. החוק היום אומר, וזה נקודה בדוח של העוני, עלינו על זה, שאם קשיש עולה מרוסיה וגר אצל בני משפחתו, הוא מקבל סבסוד בשכר דירה. אם ותיק – הוא לא מקבל כלום. את זה אנחנו מבקשים עכשיו לתקן. זה אבסורד. יש כאלה שהוא גם חוסך דיור במקרים מסוימים וגם חוסך במערכת האשפוז מקום.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, לא. כל הזמן, בטוח. זה עולה 11,000,000 שקל בשנה. בגלל זה ביקשנו שישימו את זה בהצעות שלנו השנה. זו אחת הנקודות ששוב בדקנו את זה, זה אבסורד.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
דרך אגב, בקשר למה שאמר מאיר קודם לגבי התרופות – אני הייתי ילד בקרית שמונה, אני הייתי נוסע לישיבה אז האוטובוס היה נוסע דרך עפולה. היתה איזו זקנה שאיך שעלינו לאוטובוס בקרית שמונה אמרה לנהג: תעשה לי טובה, כשנגיע לעפולה תגיד לי. בסדר, אחרי חצי שעה היא אומרת לו עוד פעם: כשנגיע לעפולה תגיד לה. אמר לה: בסדר גברת, אין בעיה. אחרי חצי שעה עוד פעם. הוא אמר לה: אני מבטיח לך, אני אגיד לך. הגענו לעפולה, הוא לא אמר לה. עברנו באיזה 20 דקות את עפולה, פתאום הנהג נזכר, עצר את האוטובוס ואמר לה: גברת, אני מבקש סליחה, אני מתנצל, אמרתי לי כשנגיע לעפולה, שאגיד לך. פשוט עברנו את עפולה. את צריכה לרדת? היא אומרת: לא, הבת שלי אמרה שכשתגיעי לעפולה תשתי כדור.
שמרית שקד-גיטלין
¶
אני ממשיכה לקרוא: "(ב) גמלת סיעוד המשולמת כאמור בסעיף 225(ג) ו-225א תהיה בשיעור של 80% משווין בכסף של יחידות השירות כאמור בסעיף קטן (א)(1), (1א) או (2), לפי העניין, במכפלה של 4.3."; הסעיף הזה עוסק בתשלום גמלת סיעוד בכסף. אותו אדם שמקבל את גמלת הסיעוד בעין, שאמרנו רוב האנשים, הוא מקבל את יחידות השירות בעין, מקבל שירותים לפי הערך שלהם בלוח, שאותו נקרא בהמשך. אבל כשאנחנו באים לחשב כמה אדם מקבל את גמלת הסיעוד בכסף – כבר אמרנו שאנחנו מחשבים כמה שווה יחידת סיעוד, כמה מגיע לו אותם לשבוע, מכפילים את זה ב-4.3 כדי שזה יהיה חודשי, ובעצם הזכאות היא רק ל-80% מהסכום הזה.
שמרית שקד-גיטלין
¶
"(2) אחרי סעיף קטן (ד) יבוא:
"(ה) המוסד יפרסם באתר האינטרנט שלו את השווי בכסף של יחידת שירות וכן את העלות של השירותים והמוצרים המנויים בלוח ח'2.
(ו) השר, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת העבודה והרווחה, רשאי, בצו, לשנות את לוח ח'2."
המשמעות היא בעצם שהם יוכלו לשנות את הלוח באישור הוועדה כולל לשנות את היחס של ההמרה. כלומר, אם היום שעה שווה יחידה אחת, תיאורטית יהיה אפשר לבוא ולהגיד לוועדה שעל כל שעה ייקחו לזכאי שתי יחידות אבל מקווים שזה יהיה רק לטובה.
"תיקון סעיף 225א 3. בסעיף 225א לחוק העיקרי, במקום סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ב) גמלת סיעוד המשולמת לזכאי לפי הוראות סעיף זה תהיה בשיעור כאמור בסעיף 224(ב)."
הבהרה – אני לא יודעת אם נכתוב את זה פעמיים. בכל אופן, אנחנו מבקשים לאשר את זה, יכול להיות שבנוסח זה ירד. שוב, זה חוזר על זה שגמלת סיעוד בכסף משולמת כאמור ב-224(ב), בערך של 80%.
"תיקון סעיף 225ב 4. בסעיף 225ב(ב) לחוק העיקרי ¬
(1) במקום "שלגמלה המלאה יתווספו התוספות, ככל שהוא זכאי להן ומהסכום המתקבל ינוכה שווי שירותי הסיעוד שקיבל" יבוא "שמגמלתו המלאה ינוכה השווי בכסף של יחידות השירות שקיבל";"
פה מדובר על אדם שמקבל גם גמלת סיעוד בכסף וגם הוא מקבל חלק מהשירותים בעין. זאת אומרת, יש פה איזה מין ערבוב כזה. אנחנו מחשבים איך נשלם לו את הגמלה בכסף, איך אנחנו מחשבים לו את זה. בדיוק. אז מרים, אתה רוצה להסביר קצת יותר מפורט ממני איך זה יעשה, החישוב?
אורלי עובדיה
¶
אני מאגף סיעוד, אחראית מחשוב. מה שאנחנו עושים היום זה לוקחים את ערך הגמלה הכספית, ממנה מורידים את שווי המוצרים בכסף שהוא לקח, מוצרי ספיגה, משדר מצוקה, כל מה שהוא בחר, ואת היתרה משלמים לו לחשבון בכסף, כמובן אחרי הפחתה של 20% כדי שהוא יקבל בסוף 80%.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כן אבל זה בהפחתה של המוצרים שאתם מספקים כי זה המע"מ שהוא לא קיבל. שמתם לב? אתם לא יכולים לקחת את הסכום המלא שזה עולה לכם מפני שהוא לא קיבל את ה-20% של המע"מ.
שמרית שקד-גיטלין
¶
זה בדיוק מה שרציתי שיסבירו. אנחנו מורידים לו את העלות הזאת מהסכום המלא. כלומר, כאילו הוא מקבל גמלה מלאה, הגמלה לא 80% אלא 100%, ואז אני מורידה לו את העלות של השירותים ורק אחר כך אני בודקת כמה מגיע לו בכסף.
שמרית שקד-גיטלין
¶
"(2) ההגדרה "התוספות" – תימחק.
הוספת לוח ח'2 5. אחרי לוח ח'1 לחוק העיקרי יבוא: "לוח ח'2 (סעיף 223) - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
"טור א' – טור ב' – שירותי הסיעוד. שעה אחת של טיפול אישי במבוטח בביתו, עזרה בניהול משק ביתו או השגחה עליו" – פה היתה הערה של חבר הכנסת גואטה, שאנחנו נבדוק אותה לגבי עזרה שלא בבית. אז א' – בשעות שאינן שעות לילה זה יחידה אחת, בשעות הלילה יחידה וחצי, בימי מנוחה שתי יחידות.
"(2) 6 שעות טיפול אישי במבוטח במרכז יום; - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
זה נשאר כמו ימי מנוחה. אנחנו הגדרנו שעות לילה למעט ימי מנוחה.
"6 שעות טיפול אישי במבוטח במרכז יום" – הזכאי לגמלה שבעצם מצבו הסיעודי הוא הפחות גרוע מכולם נקרא לו, שהוא זכאי לפי פסקה 1, נלקחות לו על זה שתי יחידות על כל שש שעות טיפול.
"לעניין מבוטח הזכאי לגמלה לפי סעיף 224(א) (1א) ו-(2)" - כלומר, אלה שהזכות שלהם היא גבוהה יותר, אז הוא משלב לכאורה או יחס ההמרה שלו יותר גבוה וזה עולה 2.75 יחידות, בגלל שהעלות למוסד היא גדולה יותר.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אתם טועים. הזיכוי הזה הוא לפעילות. לפעילות משקמת, ולפעילות כזאת ולפעילות אחרת. אני יודע כי אני בזמנו קראתי לכל הנוגעים בדבר, והיה ויכוח שלם האם להכניס לתוך זה גם את הארוחות. נדמה לי - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
זה בעצם שירות שהמוסד לביטוח לאומי מממן להם אבל בכל זאת נדרשת עבורם איזו שהיא השלמת שירות שלא מופיעה בחוק.
שמרית שקד-גיטלין
¶
כאילו, לכאורה, המוסד לפי החוק עכשיו אמור לממן להם את כל שעות הטיפול שלהם. לא אמורים לגבות מהם איזה שהוא סכום.
שלומי מור
¶
אנחנו נבדוק את זה. אין כוונה לשנות מהמצב הקיים, ואם יש משהו לא ראוי בעניין זה ייבדק אבל ככלל - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
"(3) מוצרי ספיגה;" – החישוב של מוצרי ספיגה הוא לא אחת לאחת חישוב של מוצרי ספיגה ביחידות שירות כיוון שהעלות של מוצרי הספיגה משתנה בהתאם למכרזים השונים שיש להם ולכן, הם לא רצו לעגן נגיד חבילת חיתולים באחת יחידה אלא זה ישתנה. מספר היחידות שייקחו להם עבור מוצרי הספיגה ישתנה בהתאם למחיר ובהתאם לכמות.
רבקה רוזנברג בושם
¶
זה הרכה יותר זול וזה גם יותר דיסקרטי שבאה משאית ומביאה הביתה מאשר ללכת ולקנות ב"סופר פארם", אבל זה גם יותר זול.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
אני לא בטוח שמשאית זה הרבה יותר דיסקרטי, במיוחד שהם באים עם הפרסומת שלהם על המשאית.
שרון אסיסקוביץ
¶
העניין הוא שהביטוח הלאומי מהווה לקוח גדול, ואז הוא משיג מחיר הרבה יותר טוב, כמובן, עבור המוצרים האלה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל זה לא העניין. כשהיינו קטנים היינו הולכים לקנות לחם. אמא שלי היתה אומרת: כל אחד מתחמק בתורו מי ילך. לא נעים לבוא עם כל כך הרבה...
שמרית שקד-גיטלין
¶
אז החישוב יהיה כך: "מספר יחידות לשבוע המתקבל מחלוקת הסכום שבפסקה (א) בסכום שבפסקה (ב) שלהלן ובעיגול לרבע היחידה הקרוב: (א) עלותם של כל מוצרי הספיגה שמקבל המבוטח בחודש חלקי שווי בכסף של יחידת שירות, במכפלה של 4.3;"
שמרית שקד-גיטלין
¶
"(4) מנוי חודשי לשירות השגחה באמצעות משדר מצוקה;" כאן זה מתחלק: אם יש מבוטח שלא מקבל מוצרי ספיגה באותו חודש, נלקחת לו רבע יחידה בשבוע."
"(ב) לעניין מבוטח שמקבל מוצרי ספיגה באותו חודש – בחישוב השווי של יחידות השירות שקיבל המבוטח עבור מוצרי ספיגה, תתווסף עלות המנוי לעלות מוצרי הספיגה שקיבל כאמור בפרט (3)(א);" זה מורכב וזה אחרי הרבה פישוטים שניסינו לעשות. זה נכון, זה מורכב.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כשאין נוסחה מתמטית צריך להסביר את הפעולות השונות. שרון, תמצא איזו נוסחה מתמטית מתאימה.
שמרית שקד-גיטלין
¶
"(5) מנוי חודשי לשירות השגחה מורחב; (א) לעניין מבוטח שלא מקבל מוצרי ספיגה באותו חודש – 0.5 יחידה לשבוע;
(ב) לעניין מבוטח שמקבל מוצרי ספיגה באותו חודש – בחישוב השווי של יחידות השירות שקיבל המבוטח עבור מוצרי ספיגה תתווסף עלות המנוי לעלות מוצרי הספיגה שקיבל כאמור בפרט (3)(א);
(5) מנוי חודשי לשירות השגחה מורחב; (א) לעניין מבוטח שלא מקבל מוצרי ספיגה באותו חודש – 0.5 יחידה לשבוע;
(ב) לעניין מבוטח שמקבל מוצרי ספיגה באותו חודש – בחישוב השווי של יחידות השירות שקיבל המבוטח עבור מוצרי ספיגה תתווסף עלות המנוי לעלות מוצרי הספיגה שקיבל כאמור בפרט (3)(א);
(6) שירות כביסה של עד 5 ק"ג יעלה יחידה אחת.
תחילה ותחולה 6. תחילתו של חוק זה ב-1 בחודש שלאחר יום פרסומו (להלן – יום התחילה), והוא יחול על גמלת סיעוד המשתלמת בעד יום התחילה ואילך".
פה בעצם יש נושא שעדין לא סגור, זה מתבטא פה בשני הנוסחים שלפנינו: נוסח אחד אומר: "ואולם תשלומים לפיו בעד התקופה שמיום התחילה ועד שישה חודשים מיום התחילה ישולמו עד תום התקופה האמורה.
נוסח שני אומר ככה
¶
"על אף הוראות סעיף קטן (א), המוסד רשאי לגבי מבוטח שקיבל גמלת סיעוד בעין לפני יום תחילה וניתנו לו במסגרתה מוצרי ספיגה או מנוי חודשי לשירות השגחה, שלא לחשב את יחידות הסיעוד המגיעות לו בהתאם להוראות חוק זה אלא בהתאם להוראות החוק העיקרי ערב יום התחילה, כל עוד לא חל שינוי בתכנית הטיפול שנקבעה למבוטח על ידי הוועדה המקומית המקצועית לאחר יום התחילה."
השאלה היא כזאת
¶
כשהחוק נכנס לתוקף, יש כמו שאמרנו גמלת שירות, שווי של יחידת שירות בכסף, שהוא בעצם גבוה יותר קצת ממה שיש היום. לעניין מי שזכאי לגמלה בכסף - הוא יקבל אוטומטית את השיעור הגבוה יותר החל מיום תחילת החוק. לעניין מי שמקבל את הזכאות לגמלה בעין - השאלה הנשאלת היא כזאת: אופציה אחת זה שהמוסד לביטוח לאומי צריך לחשב את יחידות השירות ואת השעות שמגיעות לו בהתאם לשווי של המוצרים בהתאם לשווי של יחידת השירות החדשה כי יחידת שירות תהיה שווה יותר כסף. אז לכאורה, הוא צריך לשלם נגיד בפחות יחידות שירות. אם הוא מזמין היום יותר חיתולים, הוא צריך לשלם עליהם פחות יחידות שירות כי יחידות שירות שוות עכשיו יותר כסף. אז המוסד לביטוח לאומי אומר: אנחנו - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
שלומי, לפני שאתה מסביר אני רק אסיים. אולי אתה רוצה לענות על השאלה של היושב ראש קודם כל?
שמרית שקד-גיטלין
¶
אני רוצה לומר מה השאלה פה: האם מי שמקבל גמלת סיעוד בעין התיקון הזה יחול אוטומטית כמו של מי שמקבל גמלת סיעוד בכסף? ששוב, הנפקות היא רק לעניין המוצרים והשירותים שהם מקבלים כי לעניין השעות זה נשאר אותו דבר כמו היום. או שמי שמקבל גמלת סיעוד בעין החוק החדש לא יחול עליו אלא אם כן הוא יפנה למוסד לביטוח לאומי וישנה את תכנית הטיפול. כל עוד הוא לא יפנה וישנה את התכנית לטיפול, יישאר לחול עליו החוק הקודם עם הסכום הקודם, ולא יחול עליו החוק החדש.
העמדה של המוסד נובעת מהרצון או תסבירו למה יותר טוב למה אתם מבקשים.
שלומי מור
¶
אני חושב שמה ששמרית ניסתה להסביר נשמע מסובך גם לי אז יכול להיות שגם לכם. אבל אני אנסה לפשט את זה: החוק הזה בא ומעגן את המצב הקיים. באופן עקרוני אנחנו לא פוגעים באף אחד. לאור איזה שהוא משא ומתן עם האוצר בעזרת הוועדה, הצלחנו לשפר במעט את המצב של מי שמקבל את הגמלה בכסף. מה שאנחנו מבקשים לבוא ולהגיד - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
רגע, לא רק את הגמלה בכסף, זה משפיע גם על השווי של הגמלה בעין. השווי של - - - רלוונטית להכל.
שלומי מור
¶
רגע, אני רוצה להגיד מה ברור, ועכשיו נגיע למחלוקת: לא פוגעים באף אחד, משפרים קצת את המצב של מי שבגמלה בכסף. עכשיו אומרת שמרית: למה לא תנסו גם לשפר את המצב של מי שמקבל גמלה - -
שלומי מור
¶
רק רגע, תני לי שנייה: התיקון הזה מעגן את המצב הקיים. גם מי שהיום מקבל את השירות בשעות טיפול, מחר יעזור לו התיקון הזה כי אם יעלה שכר המינימום הוא לא יפגע. אז אנחנו לא פוגעים באף אחד. התיקון לא בא לשפר את המצב של אף אחד, הוא בא להגן עליהם וזה מה שהוא עושה. כיוון שהאוצר הסכים לעניין מי שמקבל את הכסף לאיזו שהיא תוספת קטנה שפתרה לנו בעיה אחרת, נשאלת השאלה, יש את טבלת ההמרה. טבלת ההמרה אומרת כמה אתה זכאי לפי כמה עולה השירות שלך וכמה שווה יחידת שירות. יש פה הפרש שהסטטיסטיקאים שלנו אומרים שמסתכם בשש דקות טיפול בשבוע. זאת אומרת, סך הכל כ-24 דקות, סך הכל משהו שהוא פחות מרבע יחידת שירות כאשר החוק אומר שאנחנו בלאו הכי עושים עיגול לרבע נקודה הקרובה.
מה אני רוצה להגיד? יש פה שינוי - -
שלומי מור
¶
שליש יחידת שירות בחודש. זה דבר שמבחינתנו, פרוצדורלית, הוא מאד קשה כי מדובר על 30,000 אנשים שצריך לבדוק אותם באופן ידני. כמו שאמרתי, אנחנו לא פוגעים באף אחד והכי חשוב, מי שיתקן את התכנית, מי שעכשיו, לאורך הזמן ייגש אלינו שוב או ייבדק או חלילה מצבו יוחמר או יוטב ונבדוק שוב את התכנית שלו, אנחנו נעשה את ה"פיין טיונינג" הזה. נעשה אותו. אבל לקבוע לנו סד זמנים של חודש, שלושה חודשים או שישה חודשים, פרוצדורלית זה בלתי אפשרי, וכמו שאני אומר, לא פגענו באף אחד. נהפוך הוא, הטבנו עם 80% מהאוכלוסייה, עם כל מי שמקבל בכסף ועם כל מי שמקבל בעין, יש איזה שהוא מספר של אנשים שמקבלים את החיתולים ואת הלחצן – הם את ה"פיין טיונינג" הקטן הזה של השש דקות או של שישה או שמונה חיתולים בחודש - -
שלומי מור
¶
מהקובץ? כן. זה 30,000 מתוך 160,000. אז לגבי זה, אנחנו אומרים שלא פוגעים בהם. אם במקרה יוטב מצבם, זה יהיה בחודשים, בשנה הקרובה, כשהם יבואו ויהיה איזה שהוא שינוי בתכנית שלהם. זה הכל.
אורלי עובדיה
¶
שמרית, מה ששאל קודם היושב ראש: אנחנו עובדים על פי סדרי עדיפות. יש לנו המון דברים שאנחנו רוצים להיטיב עם הזקנים, אנחנו רק שלושה מתכנתים ואני באגף. אם אנחנו נפעיל משאבים על משהו שממילא אנחנו יודעים שהוא מינורי ולא יתרום ממשית כלום לזקן, אנחנו מפספסים דברים אחרים שאנחנו יכולים לעשות. קחי את זה גם בחשבון.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אוקי. אז אנחנו נאשר. אני רק רוצה לבקש, לא תלוי בהצבעה: עד שתעשו מהלכי פרסום נאותים גם לטובת הביטוח הלאומי - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
רגע, אני רוצה לגמור את המשפט שלי, ברשותך יגאל. אני רוצה שיהיה פרסום כדי להביא כמה שיותר אנשים לקצבה בכסף ולא בעין, כי זה גם לא בושה שהמדינה תחסוך בהוצאות. ופה יש חיסכון, ונבין שזה בין 20% ל-13%, וזה לא מינורי מבחינת הסכומים הנדרשים על 160,000. נגיד יעברו בינתיים, כמה אנשים היום?
שלומי מור
¶
לכן אתה מוריד את המע"מ. התעריף כולל את המע"מ, ומזה אתה נותן 80%. באופן הזה אתה מוריד את המע"מ.
יגאל גואטה (ש"ס)
¶
"קומסי קומסה", הוא בסוף מקבל את המחיר לפני מע"מ. אז הוא מקבל 100% בעצם, זה לא 80%.
שמרית שקד-גיטלין
¶
לא, זה לא שישה חודשים. אם אתם רוצים את ההצעה של המוסד לביטוח לאומי, זה לא אומר שישה חודשים.
שלומי מור
¶
אז תראה, בן אדם היום מקבל 30 שעות ו-200 חיתולים. זה מה שהוא מקבל. השש דקות הנוספות האלה - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לי יש בקשה: אני מבקש. שאלתם למה לא קראת. חייבים לעשות את זה תוך שישה חודשים ולבקש מהביטוח הלאומי להעמיד לרשות יישום החוק, תיקון החוק, את כוח האדם הנדרש כדי לעשות את זה. בסדר? אי אפשר אחרת. אם יש לכם היום בעיה של כוח אדם זמני או לא זמני, זה עניין שלכם. החוק מתקבל כדי שיהיה מיושם על ידי מערכת. שהמערכת תיערך בהתאם.
שלומי מור
¶
אדוני, אני רוצה שוב להסביר: חוץ מהבעיה של הכוח אדם, החוק הזה לא נועד להיטיב, הוא נועד לעגן מצב. במקרה האוצר - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל למה עושים חוק? כדי שיופעל בהתאם להגדרות החדשות. אני הבאתי שאנחנו מעגנים מצב קיים, אז בא, שיופעל בהתאם. אם זה דורש מכם - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מי בעד לתקן תוך חצי שנה? לפי זה אנחנו מצביעים.
הצבעה
בעד – הרוב
נגד – אין
נמנעים – נמנעים
החוק אושר.
שמרית שקד-גיטלין
¶
עוד החלטה אחת שאנחנו צריכים לקבל: אני מבינה שבסעיף 6, החלטנו לקבל אותו. אני רק אגיד: בסעיף 6 החלטנו לקבל אותו כמו הנוסח, ואני אקריא כדי שיהיה ברור על מה הצבענו עכשיו: "תחילתו של חוק זה ב-1 בחודש שלאחר יום פרסומו, להלן יום התחילה, והוא יחול על גמלת סיעוד המשתלמת בעד יום התחילה ואילך, ואולם תשלומים לפיו בעד התקופה שמיום התחילה ועד שישה חודשים מיום התחילה ישולמו עד תום התקופה האמורה." כלומר, יש חצי שנה לשלם את התשלומים שהם מיום התחילה קדימה.
שמרית שקד-גיטלין
¶
הם יכולים לשלם את זה במהלך השישה חודשים. מה שהם יכולים לשלם מידית הם ישלמו מידית, מה שהם לא יכולים לשלם מידית הם לא ישלמו מידית.
שמרית שקד-גיטלין
¶
מקסימום שישה חודשים הם ישלמו רטרואקטיבית או יתנו את זה רטרואקטיבית.
עוד דבר אחד שנשאר להחליט אחר כך זה הנושא של אם הוא יוכל לתת את זה גם בבית או לא בבית. זה בעקבות ההערה של גואטה, אז אם אנחנו מצביעים עכשיו, אנחנו צריכים לסכם את הנקודה הזאת.
שלומי מור
¶
באופן מהותי זה לא משנה דבר בחוק כי מבחינתו ברור שככלל השירות הזה ניתן בבית אבל כיוון שיש סעיף חוק אחר שאומר שאפשר לתת את זה בבית חולים, אז פשיטא שזה גם ניתן בבית חולים - -
שלומי מור
¶
אז אם היא לא מקבלת את זה בשירות, היא מקבלת את זה בכסף. הזכאות לא נגרעת. אני מבין פה מרבקה שגם הטיפול ניתן בבתי חולים גם היום, אז ככה שאנחנו לא משנים דבר. אני לא רוצה שיובן חלילה שאנחנו משמיטים פה איזו שהיא מילה שיש לזה איזו משמעות מעבר. זאת אומרת, משמעות שאני לא יכול לחשוב עליה. פשוטם של דברים שב-99% זה ניתן בבית, ובמקרים חריגים, כפי שנעשה היום, זה נעשה גם בבתי חולים כשיש צורך. אז אני לא רואה עם זה בעיה, להיפך. אני מפחד שזה יפורש לכיוונים לא נכונים.
שמרית שקד-גיטלין
¶
רק דקה, אנחנו צריכים להבהיר את הנקודה הזאת, אז עוד שנייה כי אנחנו צריכים להחליט – השאלה אם נשאיר את המילים "בביתו", ואתם תוכלו לחיות עם זה שאתם עדין, לפי הנהלים, תוכלו להמשיך את זה - -
שמרית שקד-גיטלין
¶
בסדר גמור. אז אתם רוצים להשאיר את זה בבית אבל אתם מבהירים לפרוטוקול שאין כוונה לגרוע - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
החוק אושר. אני שוב מודה לכם, לכל הנוכחים וגם מי שלא בא, כבודו אתנו, אנשי האוצר, שאפשרו לצוות שלנו. לייעוץ המשפטי, להנהלת הוועדה ולביטוח לאומי. תודה לכם. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:23.