הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 259
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, ז' בסיון התשע"ו (13 ביוני 2016), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 13/06/2016
תקנות להגברת האכיפה של דיני עבודה (בודק שכר מוסמך), התשע"ה-2015
פרוטוקול
סדר-היום
תקנות להגברת האכיפה של דיני עבודה (בודק שכר מוסמך), התשע"ה–2015.
נכחו
¶
חברי הוועדה: אלי אלאלוף – היו"ר
ישראל אייכלר
מיכל בירן
מירב בן ארי
מאיר כהן
שולי מועלם-רפאלי
יוליה מלינובסקי
אברהם נגוסה
טלי פלוסקוב
נורית קורן
מוזמנים
¶
נעמי היימן רייש - הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, משרד הכלכלה והתעשייה
חני זוהר - מנהלת היחידה לתוכניות לימודים, משרד הכלכלה והתעשייה
יפה סולימני - מנהלת מינהל הסדרה ואכיפת חוקי עבודה, משרד הכלכלה והתעשייה
דיקלה חורש - לשכה משפטית, משרד הכלכלה והתעשייה
איילת הוכמן - רפרנטית, משרד המשפטים
רות הוכמן - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ליז מונטיליו - ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
ורד שפילמן - ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
ירון גינדי - נשיא, לשכת יועצי המס בישראל
יזהר קנה - נשיא, לשכת רואי-החשבון בישראל
ג'ק בלנגה - סגן נשיא, לשכת רואי-החשבון בישראל
עמיחי טסלר - יועץ הנשיא, לשכת רואי-החשבון בישראל
יעקב ישראלי - סגל מקצועי, לשכת רואי-החשבון בישראל
עדי גרינבאום - יועמ"ש, לשכת רואי-החשבון בישראל
ברוך שניר - מנכ"ל, תחום כלכלה, התאחדות המלאכה והתעשייה
מוטי עזרן - יועמ"ש, התאחדות המלאכה והתעשייה
מאירה בסוק - עו"ד, לשכה משפטית, נעמ"ת
דורון קמפלר - ר' אגף עבודה, התאחדות התעשיינים
ורד ויץ - עו"ד, ההסתדרות החדשה
רועי כהן - נשיא "להב", לשכת ארגוני עצמאים ועסקים
הלה נויבך - יועמ"ש, "להב", לשכת ארגוני עצמאים ועסקים
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוקר טוב, אפשר להתחיל, מקווה שכולם בילו את החג טוב. היום ה-13 ביוני 2016, ז' בסיון תשע"ו, השעה 09:05. אנחנו ממשיכים בתקנות של בודק שכר, ואני מקווה שהיום בעזרתכם נוכל לסגור כמעט את הכול. יש לנו גם בשורות טובות וגם הבנות טובות וגם שיתוף פעולה טוב עם כולם.
ברשותכם, אתם לא צריכים תזכורת מי יכול להיות בודק שכר, נכון? חשבי שכר, רואי-חשבון, עורך-דין, מבקר פנים, יועץ מס, כלכלן ומי ששימש בתפקיד מפקח עבודה - אלה אנשים שאנחנו פונים אליהם כדי שישתלבו במקצוע הלא חדש, אבל המוגדר אחרת של בודק שכר.
בבקשה, נלך ישר לקריאת התקנות. יש פה את נציגי משרד הכלכלה, כמובן שיעדכנו אותנו בדברים. יש מי שישאל. יש לי בקשה כדי להרוויח זמן, שכל גוף ייוצג על-ידי דובר אחד כדי שנרוויח קצת זמן. בבקשה.
נעה בן שבת
¶
אדוני, קראנו עד תקנה 2, אני רק רוצה להגיד שבתקנות מסוימות היו שינויים, חלק בעקבות הדיונים וחלק בעקבות הבעיות שעלו בדיונים ונתבקשנו לתת להם מענה.
בתקנה 1 ההגדרה "היקף עבודה נדרש" נוסף לפי ההצעה, נדמה לי שחבר הכנסת שמולי שהיה אז, שבלבד שתשעה חודשים לפחות מהתקופה הקבועה בטור ב' כאמור היו רצופים. זאת אומרת, לא כל התקופה חייבת להיות רצופה, אם פעולה צריכה להיות בתוך חמש השנים שקדמו לבקשה ללמוד.
המנהל יכול להיות מנהל האגף להכשרה, עובד האגף להכשרה. לעניין ועדת המקצוע, לעניין המשקיפים עלו טענות גם של ההסתדרות לגבי הנושא הזה, וגם עלו טענות שלא ניתן לדעת – אנחנו מכירים - היו ארגונים שהם ארגונים שאנחנו יודעים שהם מייצגים את בעלי המקצוע הנוגעים בעניין. אבל לגבי בעלי המקצועות האחרים או בעל התואר האקדמי של הכלכלן אנחנו לא יודעים מי הארגונים, ולכן הוצע להגיד: על ייצוג או ארגון העובדים שמייצג את המספר הגדול ביותר של עובדים במדינה ונציגי ארגוני מעבידים שלדעת השר הם יציגים ונוגעים בדבר. אז יש לנו כבר את הידע מהם הארגונים היציגים, והם יכולים לייצג את המקצועות השונים במידה שהם באמת נוגעים בדבר. כמובן שהשר צריך להתייחס לנושא הזה.
נעה בן שבת
¶
בוועדת הקבלה נקבע מי יהיה היושב-הראש - נציג המוסד ללימודים המוכר שבו מתנהלת הוועדה יהיה יושב-הראש, הוא מכנס את הוועדה הזאת לצורך קבלה. הוא בתקנה 1 בהגדרה "ועדת קבלה" – מתנצלת, אני רואה שאין מספרים לעמודים.
בהגדרה "כלכלן" יש פה רק שינוי נוסח, כפי שאמרנו גם בדיון הקודם, אם מדובר בתואר בכלכלה שהוא לא ישראלי אז המנהל הוא זה שמכיר בו כשווה ערך לתואר בישראל.
בתקנה 2 "מקצוע או תואר אקדמי מתאים", יש בהתחלה ברישה תיקון נוסח בלבד. כמובן, "מקצוע או תואר אקדמי מתאים לעניין הכרה בבעל מקצוע או בבעל תואר אקדמי לפי סעיף 40(א) לחוק", כך נוסחו של 40(א) לחוק.
בהגדרה, בהתייחסות לרואה-חשבון - בהמשך לדיון שהיה פה בישיבה הקודמת - דבר ראשון, באמת בתוספת הוסף עוד טור שמדבר על 42 שעות מבחינת היקף משרה, ו-18 חודשים ניסיון. ובנוסף לזה, לאור הדברים שנאמרו פה, שסיפרו בעצם שיש רואי-חשבון שהיום כבר עוסקים בבדיקות שכר - - -
נעה בן שבת
¶
אז מוצע לכתוב כך: "רואה-חשבון, אם ועדת קבלה שוכנעה כי עסק במסגרת עיסוקו בביקורת שכר בהיקף עבודה נדרש" – כן, יש פה דיוק על ביקורת השכר – "או שוכנעה שערב תחילתן של תקנות אלה ערך במסגרת עיסוקו בדיקות לפי סעיפים 27(2) ו-33(ב)(4) במשך 12 חודשים לפחות."
נעה בן שבת
¶
ופה יש הקלה מבחינת מספר החודשים שבהם הוא עסק באותן בדיקות ספציפיות, שלפי החוק הן מכוח אותה הוראת מעבר שנקבעה בחוק עם הפרשנות שלה, למרות שאפשר לטעון נגד הפרשנות הזאת - הארכה מעבר ל-18 חודשים.
נעה בן שבת
¶
סיימנו לקרוא את תקנה 2. ושאר התיקונים הם תיקונים שאמרו, הם בנוסח התיקונים שנאמרו בדיונים.
יזהר קנה
¶
שלוש הערות. א', הערה כללית - נאמר שיש הסכמות, אז למיטב ידיעתי לפחות לגבי הארגון שלנו אין הסכמות. רק למען הסדר הטוב לפרוטוקול - אין הסכמות אצלנו, אנחנו חלוקים לאורך ולרוחב על התקנות.
שתי הערות ספציפיות כאן
¶
אחת, בהגדרה של רואה-החשבון ב-2(2), הוא לא עסק במסגרת עיסוקו בביקורת שכר. במסגרת עיסוקו בביקורת, גם שכר. אלו דברים שחשוב להדגיש כדי שלא תהיה אחרי זה בעיית פרשנות. כבר נתקלנו בבעיות פרשנות בחוקים אחרים. אם אני רואה-חשבון של תאגיד - - -
נעה בן שבת
¶
במסגרת עיסוקו בביקורת, בביקורת שכר. יהיה לנו פעמים ביקורת כדי להבהיר שבמסגרת עיסוקו בביקורת – למרות שהסברתם בישיבה הקודמת שרואה-חשבון תמיד עוסק בביקורת.
נעה בן שבת
¶
לכן אני חושבת שההערה שלך לא במקום, אבל אנחנו נוסיף את הביקורת אם חשוב לך שיהיה כתוב פעמיים ביקורת.
יזהר קנה
¶
אני מודה לך. רק הערת אגב לגבי רואה-חשבון - אתם בעצם מייצרים מצב שבו אם יש לבן-אדם רישיון רואה-חשבון, אבל הוא לא רישיון בר תוקף, אז הוא לא יכול, בעוד שכלכלן שלמד חמש שנים הרי הוא לא צריך להחזיק רישיון ולא כלום, הוא למד כלכלה, יש לו תואר, ולכן הוא יכול להיכנס למגרש. רואה-חשבון שאין לו רישיון בר-תוקף למרות שהוא היה רואה-חשבון הרבה מאוד שנים, אז הוא לא נכנס למגרש. אני מפנה את תשומת לבכם.
יזהר קנה
¶
משרד המשפטים הודיע שהוא יוריד שנה הבאה ב-25%, זה אמור לעלות כ-550 שקל לבעלי רישיון ותיקים, ולצעירים פחות. אבל יש אנשים שלא שילמו מסיבות כאלה או אחרות, כי לא רצו להיכנס לתוך תחולה של הרבה חוקים אחרים. זאת אומרת, הסיבה שאתה לא משלם את האגרה היא לא רק העלות, אלא הרצון שלא להיכנס למקבץ של חוקים אחרים.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו מאוד רוצים שאנשים יהיו מקצועיים, אבל אנחנו מאוד רוצים שיהיה חופש עיסוק לכל אזרח שיעשה את העבודה המקצועית, שהוא יוכל לעשות אותה. כל הגבלה של כל מקצוע לקבוצות או לגילדות מסוימות נוגעת גם לחוק-יסוד: חופש העיסוק, וגם להיגיון האנושי. אנחנו רוצים שליותר אנשים יהיו אפשרויות להיכנס לכל עבודה, בפרט מנהלי חשבונות, חשבי שכר, כל מי שעוסק בזה או מי שרוצה ללמוד את המקצוע הזה. אין שום סיבה שבעולם להגביל אותו. אני לא רואה למה צריך להגביל בעיקרון את האנשים שנכנסים למקצוע הזה רק לקבוצות מסוימות.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
כן, גם לי. חשב שכר יש לך בחוק. אתה מדבר על מנהל חשבונות, זה מה שאתה רוצה להוסיף?
חני זוהר
¶
מנהל חשבונות לא יכול להיות חלק מהמעגל הזה פשוט בגלל שבקורס שלו, בהכשרה שלו אין בצורה מעמיקה את נושא חשבות שכר, יש בעיקר את הנושאים שקשורים לרישומים בספרי חשבונות. הם לא לומדים למשל דיני עבודה, לא לומדים חוק ביטוח לאומי, מס הכנסה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
בשביל זה יש 180 שעות של קורס שתלמדו אותו יותר דברים ספציפיים שהוא צריך להשלים. הרי בדיוק בשביל זה אתם עושים קורס.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני חושב שהכנסת לא אמורה להתערב בסילבוס של קורסים. אנחנו לא אמורים להגיד להם מה ללמד.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
פה קבענו 18 חודש שהוא פעל במשך החמש שנים האחרונות. חבר'ה, נתנו מספיק הקלות, בדקתי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אין מקום, אין מקום. בדקתי, כי הערת לי על זה והייתי נלהב, אמרתי לך שאתה צודק. אז באתי, עשיתי שיעורי-בית - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בלי שתהיה הכנה במסגרת מקצועות מסוימים שיש שם תשתית לימודית שאפשרה להם לבוא להיות בודק שכר אי-אפשר לעשות את זה. ואחר כך נדבר על דרכים נוספות.
ג'ק בלנגה
¶
דווקא אולי מנהלי חשבונות שגם הם עוסקים בעבודה שלהם הם עוסקים לא מעט בשכר, הם מנפיקים תלושי שכר. נכון שהם לא לומדים את זה, אבל גם כלכלנים לא לומדים את, גם עורכי-דין לא לומדים את זה. אני למדתי את כל המקצועות, דרך אגב. כלומר, כל המקצועות האלה שאתם מדברים על הרישוי שלהם - אני מחזיק את הרישיונות שלהם בפועל, לא בתיאוריה.
עשיתי את כל הרישיונות, ככה שאני יודע בדיוק מה לומדים בכל מקצוע. כלכלנים לא לומדים את זה, וגם משפטנים לא לומדים את זה, ואין שום הבדל ביניהם לבין מנהלי חשבונות. היחידים שקצת לומדים את זה זה רואי-חשבון, יועצי מס וקצת חשבי שכר, כל השאר לא לומדים. לכן, אין שום בהבדל בינם לבין רופא. גם רופא יכול לעסוק במקצוע הזה. בטח כשהוא גם למד קצת כלכלה.
לכן, אני חושב שדווקא הבקשה של מנהל החשבונות היא כן במקום, ואני רוצה לראות שיביאו כלכלן לפה שנשאל אותו כמה שאלות בשכר אם הוא ידע לענות עליהם.
נעה בן שבת
¶
אבל הדרישות הם כלכלן שעסק במסגרת עיסוקו בתחום שכר עבודה או דיני עבודה בהיקף עבודה נדרש - - -
ג'ק בלנגה
¶
אבל אם כבר באקדמיה עוסקים אז ככה - רואה-חשבון לא מחייב אקדמיה, חשב שכר לא מחייב אקדמיה ויועץ מס לא מחייב אקדמיה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בואו ננסה להתקדם. אני רוצה לשאול את משרד הכלכלה, ודאי בדקתם את הנושא של כן או לא מנהל חשבונות, למה לא הגעתם לסיכום הזה שהם כן יכולים להיות בודקים?
חני זוהר
¶
מנהל חשבונות עודכן מחדש לאחרונה בעקבות סקר עיסוקים שעשינו, הן בקרב המעסיקים והן בקרב בתי-הספר, ונדרשו תכנים מסוימים. דווקא התכנים של חשבות שכר ירדו למינימום, הם לא נדרשים לעבוד בזה בשטח. בשטח הם לא עוסקים בחישוב שכר, זה מה שנאמר לנו במפורש.
חני זוהר
¶
ולכן אין להם ניסיון פרקטי. אם הם יבואו ללמוד בודק שכר לא יהיה להם את הניסיון הנדרש כמו שיש במקומות אחרים שכן עובדים בזה וכן לומדים את כל דיני העבודה וכל ענייני החוקים והביטוחים. זה לא קיים שם. הם לומדים את זה ברמה כל כך בסיסית שהם לא מסוגלים גם לעשות את זה בשטח, וגם לא ניתן להם, לא נותנים להם לעשות את זה. בשביל זה יש את רואי-החשבון שעושים את זה.
יזהר קנה
¶
כבודו, אני יכול להגיד לך, רק אגיד לגברת המכובדת, במשרד שאני עובד בו עובדים 250 איש, חלקם עורכי-דין, חלקם רואי-חשבון, חלקם כלכלנים, חלקם מתמטיקאים, חלקם מנהלי חשבונות. כשיש לי בעיה בשכר אני הולך להנהלת חשבונות, הם יודעים הכי טוב.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
זה כל כך טבעי, אדוני היושב-ראש, שאני כבר מבין את זה. מי זה שר הכלכלה? אולי נשאל אותו, שר הכלכלה, שיגיד לי בעיניים שלי שהוא לא רוצה אלפי עובדים שיכולים לעבוד בבדיקת שכר. אני רוצה לדעת. מי זה שר הכלכלה?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מהעיר חולון, מתחילה להיות פה נוכחות מוגזמת. לצערי, אני נשאר באר-שבעי יחיד, זה נורא. ברוכה הבאה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חייב להגיד שלמרות החג היא ביקשה לעשות שיעורים. אתמול בלילה שלחת את השאלות, יש לי תשובות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אשיב כבר את התשובות. הדאגות שלך צריכות לרדת, הכול טופל. סליחה, בואו נחזור. האם אפשר לבקש ממנהלי החשבונות לעשות את ההשלמה לחסר ואז לגשת לבחינות האלה?
ירון גינדי
¶
אני ב-25 שנותי שעוסק בייעוץ מס, מעולם לא ראיתי כלכלן שנגע בשכר. מצד שני, אני לא מעסיק 250 עובדים, רק 15 מנהלות חשבונות, וב-25 שנה אותן 15 מנהלות החשבונות הן היחידות שעושות את המשכורות ללקוחות שלי, לא אף אחד אחר. אנחנו כמובן בודקים אותן.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא הבנתי את הדברים שלך, פליז. אני מבקש, אדון גינדי, אתה רוצה להשלים את האינפורמציה שלך?
ירון גינדי
¶
כמובן שיועצי המס עוסקים בשכר, אבל גם אם זה לא נעים לשמוע, הוועדה רוצה את האמת, אז אנחנו אומרים את האמת בפני הוועדה.
ירון גינדי
¶
- - זה מנהלי החשבונות. יועצי המס עושים אותם, מפקחים עליהם, בודקים אותם, חלק מיועצי המס בעצמם עושים אותם, תלוי בגדלים של המשרדים. אבל אם הוועדה רוצה לדעת את האמת, אז מנהלות החשבונות עושות בפרקטיקה – גם במשרדי יועצי המס וגם במשרדי רואי-החשבון – את תלושי השכר. זאת האמת.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני בדיוק יודע מי עשה את כל חשבות השכר. אבל בכל זאת, עדיין אם יש אנשים בתוך הפול הזה שכן עם הזמן מצליחים שתהיה להם איזה מיומנות מסוימת והם עושים את זה, אבל יש עליהם מפקחים, אתה בעצמך אמרת. אני לא בטוח שבכל פעם שאנחנו יושבים אנחנו צריכים לפתוח את גבולות הגזרה של מי שמתעסק בביקורת על שכר או בחשבות שכר. יש איזה תפריט מסוים שכל אחד יודע את מקומו. לכן אני לא חושב שזה טוב שנפתח את זה עכשיו גם – אני יודע שהייתי שולח אנשים מובטלים לקורסים של הנהלת חשבונות, מובטלים ומובטלות, ואחרי שלושה חודשים – כמה זמן הקורס?
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אז אני לא בטוח שאנחנו צריכים היום לבוא ולהגיד לחבר'ה שמקבלים הכשרה של שלושה חודשים – בניגוד לכלכלן שלומד בכדי לקבל תואר ראשון ארבע שנים או בניגוד לראיית-חשבון שזה אחד מהמקצועות הקשים ביותר, ובזילות כזו, במהירות כזאת להגיד – אוקיי, גם מי שעושה קורס של שלושה חודשים יכול לעשות ביקורת על שכר ולהתעסק עם שכר. אני חושב שזה לא נכון.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
ההבדל הוא שחשב שכר, אם זכרוני לא מטעה אותי, צריך שיהיה לו בסיס מסוים של ידע ולתוך זה הוא מוסיף עוד שלושה חודשים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
תשמע, אתה תיתן לי לדבר, אני יודע לצעוק. תן לי לדבר. אני חוזר על מה שאני אומר, דווקא כאן מתוך בית המחוקקים היו זהירים כשאתם באים לכאן ומבקשים לפתוח את גבולות הגזרה לכולם. אני חושב שיש הבדל גדול מאוד בין כלכלן לבין רואה-חשבון לבין עורך-דין לבין, כן, מנהל חשבונות שעושה קורס של שלושה חודשים. וכן, אם אתה אומר שחשב שכר הוא גם קורס לשלושה חודשים, גם לזה, אבל חשב השכר לא יתעסק עם ביקורת כזאת משמעותית.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ברשותכם, אני רוצה לסכם את הנקודה הזאת, וזה הסיכום הסופי ולא ניתן לפתוח את זה לדיון, כולל חברי הכנסת.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אז לפני הסיכום הסופי, יש דרגות בהנהלת חשבונות, יכול להיות שמאיר צודק בדרגה הנמוכה, לפחות בדרגה הגבוהה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תן לי. קיבלנו מקצועות על-ידי משרד הכלכלה, הוא בדק את עצמו, נתן לנו את המקצועות שהוא רוצה לראות בין בודקי שכר. אם הוא רוצה להוסיף עוד מקצוע, בבקשה. תמיד יש אפשרות לבוא ולהשלים את החוק בהצעה כזו או אחרת. בשלב זה אנחנו נענים בדיוק למקצועות שהוצעו, ואני מבקש ממשרד הכלכלה לבדוק את הנושא של מנהלי החשבונות שיבדקו את עצמם, שישלימו ידע וכו', ותבואו עם הצעה קונקרטית לזה, בסדר? תודה רבה. בואו נמשיך, בבקשה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל אני מבקש שתעשו את הבדיקה ותחזרו אלינו, בבקשה. אני מסכים להערה של חברי אייכלר שאומר: אל תעשו גילדות סגורות, תאפשרו לציבור. זה פתוח מדהים - כל רואי-החשבון, כל הכלכלנים, כל יועצי המס, כל זה זה מסה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אבל אני אומר שיש פה עוול בסיסי, מבני, לא מדובר ברופאי שיניים, מדובר במנהלי חשבונות שאני רוצה לאפשר להם גם לבדוק את השכר, זה נראה לי כל כך טבעי. כשיהיה שר הכלכלה אני אבקש להעלות את זה.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אני חייבת לומר משהו. אימא שלי 30 שנה מנהלת חשבונות, באמת לא רואה ממטר, לא רואה רואי-חשבון, לא יועצי מס, מלמדת אותם כל פעם מחדש בעבודה כי הם לא יודעים כלום והיא מלמדת אותם. ולמרות זאת אני אומרת לך, ובאמת אני באה מבית שגם אימא שלי וגם אחותי הן הרבה יותר טובות, והן עושות את השכר כמו שאתה אומר.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
הן גם מפקחות על רואה-חשבון ויועץ מס. אבל עם כל הכבוד באמת למה שאני חושבת, ואני באה מבית של מנהלי חשבונות, עם כל הכבוד, אני כן סומכת פה על משרד הכלכלה בהמלצות שלו. באמת אני אומרת לך, זה לא נראה לי משהו שצריך 40 דקות לבוא ולעשות דיון. הבנו את העניין, הנושא ברור, גם אני חושבת שמנהלי חשבונות צריכים להיות כאן, אבל באיזשהו מקום אנחנו כמחוקק מצליחים להבין, וזה מה שהיושב-ראש גם אומר, ובגלל זה אני מסכימה אתו.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
כן, אבל אני אומרת, יש דברים מסוימים שהמחוקק צריך לבוא לומר את דעתו, אבל צריך להחליט עד איפה הוא מתערב.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מצד שני רוצים לפתוח את המקצוע, לא גילדה סגורה, אז הם נתנו אפשרות לכלכלנים. חבר'ה, אם ישלימו - - -
יזהר קנה
¶
ברגע שפתחת לכלכלנים היית צריך לפתוח גם לרופאים ולמהנדסים, אין הבדל בין כלכלן לרופא ומהנדס לעניין הזה, וזה מה שכולם פה חושבים להבנתי.
נעה בן שבת
¶
"תכנית הכשרה
3. (א) המנהל, בהתייעצות עם ועדת המקצוע, יורה על תכנית לימודים להכשרת בודק שכר מוסמך, בהיקף שלא יפחת מ-180 שעות, שתכלול הכשרה עיונית ומעשית; הלימודים יהיו בתחומים אלה:
(1) הוראות לפי חוקי עבודה, הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה,
לרבות הוראות התוספת השנייה לחוק וכן הוראות בדיני מסים
המשליכות על זכויות עובדים;
(2) מערכות שכר;
(3) חשבונאות כללית וחשבות שכר מתקדמת;
(4) תפקידי בודק שכר מוסמך, לרבות ביצוע בדיקות תקופתיות, וכן
תשאול, חקירה, פיקוח וביקורת בחשבות שכר;
(5) כללי אתיקה.
(ב) המנהל, בהתייעצות עם ועדת המקצוע, רשאי לפטור מתחומים בתכנית
ההכשרה כאמור בתקנת משנה (א), מי שביקש זאת בכתב באמצעות ועדת קבלה, אם הוא הוכיח, להנחת דעתו של המנהל, כי הוא למד את אותו נושא במסגרת המקצוע או התואר האקדמי שלו לפי תקנה 2; המנהל יפעל לעניין זה לפי אמות מידה שהחליטה עליהן ועדת המקצוע.
(ג) אין בפטור הניתן לפי תקנת משנה (ב) או בהתאמת תכנית לפי תקנת משנה (ד), כדי לפטור מחובת עמידה בבחינה לפי תקנה 5.
(ד) המנהל, בהתייעצות עם ועדת המקצוע, רשאי להורות על תכנית הכשרה מותאמת הכוללת הכשרה מעשית מותאמת בתחומים האמורים בתקנת משנה (א), בהיקף מצומצם מהאמור באותה תקנת משנה, לגבי כל קבוצה מבעלי המקצוע המנויים בתקנה 2, בהתחשב בתכנית הלימודים או ההכשרה לצורך מקצועם של בעלי המקצוע האמורים; המנהל, בהתייעצות עם ועדת המקצוע, יורה על תכנית הכשרה מותאמת בהיקף מצומצם כאמור לגבי רואי-החשבון ויועצי המס."
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
למה בכלל, אדוני, הם צריכים תוכנית אם ממילא זה חומר הלימוד שלהם בתואר שלהם?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש מקצוע חדש שדורש השלמה נדרשת. התחלנו ב-180 שעות. משרד הכלכלה רוצה להגיד איך הוא הגיע למסקנה שזאת תוכנית מצומצמת?
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
לרואה-חשבון וליועצי מס כתבתם שיש תוכנית מצומצמת, אז שאלתי, ברשות אדוני כמובן, האם הם בכלל צריכים, והאם הם צריכים לעמוד במבחן, האם הם יצטרכו לשלם אגרה על התוכנית הזאת וכו' וכו'.
דיקלה חורש
¶
רק להבהיר, התוכנית המותאמת נבנתה, יש סילבוס שלם של תוכנית לימוד עם נושאי לימוד לכלל הציבור הרלוונטי שיכול ללמוד את הקורס. לרואי-החשבון ראינו את נושאי הלימוד שהם לומדים במסגרת בחינות ההסמכה ובמסגרת התואר, וראינו נושאים שחסרים להם, וכך בנינו את התוכנית המותאמת.
אנחנו בשיח אתם וגם עם יועצי המס, כרגע נקבעה תוכנית של 48 שעות, וליועצי המס נקבעה גם תוכנית מופחתת בתיאום אתם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
את יכולה להגיד, היות ששמעתי את זה לפני כן, אבל אני מעדיף שזה יצא מכם. רואי-חשבון הורדתם ל-?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא לשכוח, מפני שאלו אנשים שעובדים, עבור נשים במיוחד, בלי לפגוע חס וחלילה במגדר, זה עומס גדול מאוד ללמוד 180 שעות, ואני חושב שאפשר לצמצם את זה ל-150. זאת לא תורה מסיני, בלי לפגוע חס ושלום בתורה שלנו, אז אני מבקש לצמצם ל-150. 48 לרואי-חשבון ו-96 ליועצי מס.
דיקלה חורש
¶
אנחנו מבקשים לא לציין את זה בתקנות עצמן, אנחנו כן מסכימים שזה יהיה בהיקף מצומצם. תוכנית לימודים זה משהו דינמי, יכול להיות שהיא תשתנה, יכול להיות שהיא תפחת, אנחנו רוצים להפחית - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אוקיי. אז או ששמים שעות או שמוסיפים סעיף שאומר שאי-אפשר לשנות מסלול לימודי באמצע הדרך.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
או שבאים לכאן לקבל אישור להגדיל את השעות. כי לו יצויר שעכשיו מסכימים על 48 לרואי-חשבון ו-96 שעות ליועצי מס - - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
94, סליחה, ואז תתחילו את הקורס, ולגבי הקורס הבא כבר תרצו להכפיל את זה. היינו רוצים לדעת את זה, היינו רוצים לדון על זה שוב.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל בעיקרון או שמגדירים מראש או שמציינים שלא ניתן לשנות את התוכנית באמצע הדרך. בתוספת מההצעה של חברת הכנסת שולי מועלם, באמת יש לנו את השליטה על השעות האלה. כן, בבקשה, יוליה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתינו)
¶
ברשותך, שאלה. עורכי-דין שעשו התמחות בדיני עבודה, הם אמורים להיות בפנים בהקלה? כי בן-אדם שעשה התמחות בדיני עבודה שנה או שנה וחצי מבין היטב את כל הנושא הזה.
דיקלה חורש
¶
זה בדיוק הניסיון שנדרש, הניסיון הפרקטי שנדרש. אפרופו, אנחנו רואים פה שאנחנו בדיוק בנקודת איזון טובה. יש כל מיני דרישות להכניס בעלי מקצועות אחרים - - -
דיקלה חורש
¶
יש אפשרות לעשות גם תוכנית מותאמת לבעלי מקצועות נוספים, כמו עורכי-הדין. כרגע נקבע במפורש שתהיה תוכנית מותאמת ליועצי המס ולרואי-החשבון, אבל אין מניעה שנעשה גם כן עם אלה.
נעה בן שבת
¶
הסעיף פתוח. יש סעיף פתוח שאומר שהוא רשאי להורות, זאת אפשרות להורות על בעלי מקצוע אחרים מאלה שמנויים שם, לקבוע להם תוכנית מותאמת.
נעה בן שבת
¶
אבל לגבי רואה-חשבון ויועצי המס צריך לקבוע תוכנית מותאמת, ואני מבינה שאנחנו נציין שהיקף השעות לא יעלה על ההיקפים שנאמרו פה. אנחנו נציין את המספרים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתינו)
¶
זאת אומרת שיש פה שיקול דעת של המשרד שעורכי-הדין, למשל, שעשו את ההתמחות שלהם בדיני עבודה יכנסו לתוכנית מצומצמת. כי לעורכי-הדין חבל על 180 שעות או 150 כפי שהיושב-ראש אמר. אולי לרבות עורכי-דין בהתמחות בדיני עבודה?
רועי כהן
¶
אדוני, אפשר להתייחס רגע לסעיף הזה? גם לשכת עורכי-הדין, גם לשכת רואי-החשבון, גם לשכת יועצי המס הם חברים ב"להב", ו"להב" הגיעה היום פה – ושוחחתי גם בפעם הקודמת – אנחנו לא מבינים מה קורה פה. היום בשעה ארבע יהיה שולחן עגול אצל שר האוצר כדי להוריד את הרגולציה במדינת ישראל על המקצועות החופשיים. להוריד את הרגולציה. ומה שנוצר פה כרגע, ואני אמרתי על זה גם פעם שעברה, אין שום סיבה שמקצוע שקיים כבר חמש שנים, נעשה על-ידי רואי-החשבון ויועצי המס, לייצר פה עכשיו רגולציה חדשה. מה קורה פה? איך יכול להיות מצב שמדינת ישראל מצד אחד באה ואומרת שהיא מנסה להוריד את הרגולציה, ומצד שני יוצרת אגרות פה, יוצרת מבחנים, יוצרת הכשרות. הרי אותו בן-אדם עשה כבר את הדבר הזה, מה יעזרו ה-48 שעות שאת עשית? רק כדי לקחת לו את האגרה? רק כדי לעשות לו עוד הכשרה? רק כדי אולי לייצר פה עוד איזה מקצוע?
רועי כהן
¶
באתי לפה וניסיתי לשכנע, ואמשיך לנסות לשכנע. אין שום סיבה, ואף אחד לא יכול, לזה שרואי-חשבון ויועצי מס או עורכי-דין שגם עוסקים בנושא יצטרכו – שיניתם את חוק החברות מכל הכיוונים, חייבתם את עורכי-הדין לעשות - - -
רועי כהן
¶
כי אני אומר לך, זה כואב לי כי זה מדרון חלקלק. זה מדרון חלקלק שיקרה פה. הרי שינו את חוק החברות מכל הכיוונים, חייבו עורכי-דין לעשות מחדש לימודים על חוק החברות, שיניתם את כל פקודת העיריות, חייבתם עורכי-דין לעשות מקצוע חדש, לייצר איזה קורס הכשרה נוסף. אין שום סיבה, אני מבקש מכם לשקול את זה מחדש, אנשים שעסקו במקצוע תפטרו אותם מהמבחן הזה. מי שרוצה להיכנס חדש למקצוע הזה תייצרו לו מבחן. אני אומר לכם, זה השכל הישר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
רגע, יש לך פגישה בארבע? אז תלך לפגישה בארבע, אם נקבל הוראה לסגור את ההצעה הזאת, אנחנו נסגור. אבל באמת, לא השולחן הזה. בוא נמשיך, בבקשה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
של ביורוקרטיה, לא בעניין הזה, בכל העניינים. כמה שאפשר להקשות על האזרח מקשים יותר. זה לא היה פעם. אז מילא, הסכמתי אתך שמבחנים צריך, אבל כל הקורסים האלה לאנשים שכבר עוסקים בזה לא צריך. אז דיברה אתי היום היועצת המשפטית שהחוק אומר שצריך, אז תעשו עשר שעות, אבל לא 48 שעות לאנשים שעובדים בזה.
דיקלה חורש
¶
אני רוצה רק להזכיר לכולם שמדובר בעיסוק חדש "בודק שכר", זה יהיה שומר הסף שייתן הגנות למעסיקים כאשר יתבעו אותם בתביעה אזרחית. מדובר פה בעיסוק סופר סופר חשוב שאי-אפשר, כמו שאמרו באמת, לזלזל בו. ולכן, בחרנו בקפידה את המקצועות שיכולים להיכנס, ולא השארנו את זה רק לרואי-חשבון, בדיוק בגלל המחשבה שאנחנו רוצים לאפשר גם למעסיקים קטנים לצרוך שירותים של יועצי מס, חשבי שכר, מפקחי עבודה שהם בתוך תחום העיסוק הזה, שהם בתוך תחום אכיפת זכויות עובדים.
דיקלה חורש
¶
כל מי שיכנס וילמד את המקצוע הזה, את התוכנית המותאמת ואת התוכנית המלאה, יידרש בסופו של דבר כדרישת הוועדה לעבור בחינה ולהראות את הידיעות שלו. על הבחינה הזאת יש אגרה. אני רוצה רק להוסיף - - -
דיקלה חורש
¶
אגרה על בחינה מעשית, עיונית, ויש בסופו של דבר על תעודת ההכרה שמקבלים בסוף, משלמים פעם אחת אגרה.
יפה סולימני
¶
אני יושבת בשקט עד עכשיו, אבל אני קצת מתרגשת כשאני שומעת את כל מה שקורה פה. מדובר כאן בתפקיד שאמור להגן על זכויות עובדים, עובדי שמירה וניקיון, הם העובדים הכי חלשים בשוק העבודה. לתת לאדם שלמד או הנהלת חשבונות או עסק ארבעה או חמישה חודשים או שסיים לימודים של איזשהו קורס אתמול, לתת לו היום להגן על עובדים שלא יודעים מהם זכויותיהם זה דבר שכולנו צריכים להיות במקום אחר פה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אבל בעניין הזה יש פה הסכמה מוחלטת. אתם פותחים את זה לכל דכפין ייתי ויצרוך.
יפה סולימני
¶
אנחנו פתחנו כי הוועדה – כי באו פה גורמים ורצינו שזה יהיה פתוח ליותר, אבל לא להגזים. יש הבדל בין ללכת ללמעלה למעלה וללכת לתחתית לתחתית. לקחנו את האמצע, ואמרנו בוא ניקח פה את האמצע.
יפה סולימני
¶
ניקח באמצע את התפקידים שנראים לנו הגיוניים. בכל זאת, יש לנו אגף להכשרה מקצועית שזה אגף שעובד שנים ועושה תוכניות עבודה ונותן הכשרות. יש ועדת מקצוע, יהיו משקיפים בוועדה הזאת, וגם עשינו עכשיו שינוי מדיניות אכיפה שכל מי שיביא אישור של בודק שכר תהיה לו הקלה בעיצומים הכספיים. חברים, מדובר כאן בסכומי עתק שמעסיקים יקבלו הנחה אם הם יעשו הפרות על זכויות, ואנחנו באים פה ומתווכחים על עוד שעה או עוד שעה פה או עוד 30 שקלים. אתה לא חייב להיות בודק שכר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני רוצה להגיד לך שגם הצעת החוק הזאת והתקנות האלה נולדו בתקופה שהאנשים שלכם עמדו במשרד הזה, אז בבקשה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אין לי בעיה על התקנות עצמן ועל הצורך להגן על זכויות עובדים, אין לי בעיה. אין לי בעיה להגן על זכויות עובדים. אני חושבת שכל חברי הוועדה פה מגנים על זכויות עובדים, השאלה אם אנחנו מגנים על זכויות עובדים ופוגעים בעובדים אחרים.
יפה סולימני
¶
אנחנו לא פוגעים. מה שאנחנו מדברים פה, יש כבר אנשים בעלי מקצוע. מדובר כאן בשדרוג, אתה רוצה להתקדם למקצוע חדש, למקצוע שונה, למקצוע שבו בטוח שתרוויח גם הרבה יותר כסף, כי יהיו הרבה יותר בודקי שכר בשוק העבודה. ולכן, אתה משלם איזשהו מחיר, אתה לומד, אתה משדרג את עצמך, עושה את ההכשרה, ואתה משלם איזשהו מחיר על הבחינה הזאת. אחרת, לא נוכל להשתמש באישורים האלה, הלוא זה בעצם משלים אכיפה. וקצת קשה לי פה עם הוויכוח של עוד 100 שקלים או עוד 50 שקלים על התעודה.
ג'ק בלנגה
¶
אני רוצה להגיד כמה משפטים. קודם כול, הנוסחים בקדנציות הקודמות לא חייבו בחינות, אבל את זה אני אומר בעדינות. לגופו של עניין יידרשו עכשיו - - -
יזהר קנה
¶
בגלל שזה המקצוע שלנו. גם היום כשעושים ביקורת לבנק, עושים ביקורת לדוחות הכספיים של הכנסת, נותנים לי עדיפות על מישהו אחר בגלל שמחוקק במדינת ישראל קבע שאני אלמד, אחרי זה אעשה בחינות, אני אקבל רישיון, יש עלי פיקוח. נמצאים פה אנשים של משרד המשפטים. צריכים להבין, ואת זה אמרנו הרבה פעמים ונגיד את זה עוד פעם, יש מקצועות מפוקחים במדינת ישראל - ראיית-חשבון, עריכת-דין, ייעוץ מס, אם אני מחר עושה טעות כזאת או אחרת יכול משרד המשפטים לשלול לי את רישיוני, זאת סנקציה - - -
יזהר קנה
¶
גם לרואי-חשבון. אני במקרה בעוונותי יושב בטריבונל המשפטי של מועצת רואי-חשבון, משרד המשפטים, כאשר רואה-חשבון עושה עבירה שהיא עבירה חמורה, יכולה המועצה לשלול את רישיונו, והיא עושה את זה מעת לעת. זה לא רק בתיאוריה, זה גם במעשה. ולשלול לאדם את רישיונו בראיית-חשבון או בעריכת-דין זה עונש מאוד מאוד כבד. מה תעשה לכלכלן? לא תוכל לקחת לו את התואר. אתם מכניסים לתוך המגרש הזה – מי שדואג לזכויות העובדים, צריך שאלה ששומרים עליהם יהיו אנשים שיפחדו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בינתיים אני יכול להעיד על עצמי שיש לי עוד זיכרון, אז אני מבקש, מה שאמרתם כבר פעם תשדלו לא להגיד עוד פעם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אמרתי כבר בשם כל איגוד אחד ידבר, לא 100, אז זאת פעם אחרונה. תחליטו מי משניכם מדבר.
ג'ק בלנגה
¶
אדוני, תראה, למדתי רק 12 שנה אקדמאיות את המקצועות של ראיית-חשבון שזה לוקח שבע שנים להוציא רישיון, את עריכת-הדין שלוקח ארבע שנים להוציא רישיון, ואת יועצי המס שלוקח כמעט ארבע שנים להוציא רישיון. נראה לך שאחרי 12 שנה שלמדתי אתה עכשיו אומר לי שאני צריך לעשות קורס של 50 שעות על מנת שאקבל את התעודה הזאת?
ג'ק בלנגה
¶
48, 50 שעות פלוס נסיעות, בשביל שאקבל את התעודה הזאת. זו שאלה ראשונה שאני שואל. באמת, האם רואה-חשבון שלמד שבע שנים עם ההתמחות שלו, עכשיו הוא צריך לעשות 50 שעות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, אתה מפריע לי בסדר הדיון שלי. קיבלנו, יש גורם מקצועי - המשרד, המשרד קבע וזה יהיה. תודה. בוא נמשיך הלאה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתינו)
¶
לא קיבלתי תשובה לגבי העלויות. כולנו פה שאלנו ואתם לא עניתם. והשאלה השנייה, המקצוע הזה קיים כבר חמש שנים, מישהו כבר מתעסק במקצוע הזה, אז יכול להיות שפה כדאי לחשוב על החרגה מסוימת לאלו שכבר עובדים במקצוע ועומדים בתנאי הסף או להקל באגרות או בקורסים. זאת אומרת, אי-אפשר ללכת אחורה. אנחנו דוהרים קדימה, נכון? אנשים כבר במקצוע. תעשו איזשהו מבחן, תקבלו באגרות. אי-אפשר לעשות את זה, זה לא נראה לי. אז לגבי סכומים ואת אחורה.
דיקלה חורש
¶
אני רק רוצה להבהיר ולהדגיש. הוראת המעבר שהייתה קבועה בחוק לעניין בדיקות תקופתיות שרואה-חשבון יכלו לבצע עמדה בתוקפה ל-18 חודשים. המשך קבלת האישורים של רואה-החשבון היא למעשה תחת כנפיו הרחבות של פרשנות מאוד מאוד רחבה ודי רעועה של היועץ המשפטי של המשרד שלנו. לכאורה, לפי החוק קשה להגיד שהם יכולים להמשיך ולבצע את העבודה הזו, כך שנניח ש-18 חודשים הם יכלו להיות בתוך המקצוע של בודק שכר רואה-החשבון.
לעניין האגרות, האגרות קבועות - - -
נעה בן שבת
¶
אבל הם לא היו במקצוע לפי הדין. אסביר אולי את המצב. מה שקרה זה שנקבע בחקיקה הראשית המקצוע של בודק שכר, ונקבעו שהוא יצטרך להיות בעל מקצוע או בעל תואר אקדמי שהשר קבע - מי שעמד בדרישות הכשרה לרבות הבחינות וכו', ובסוף החוק נקבע שבמשך 18 חודשים רואי-חשבון יוכלו לבצע את הבדיקות התקופתיות. בדיקות מסוימות בתנאים מסוימים. זה הבסיס שעל-פיו במשך 18 חודשים רואי-חשבון עשו, הם לא נחשבו בודקי שכר, אבל הם עשו את הבדיקות.
נעה בן שבת
¶
מה שעשה משרד הכלכלה, הוא המשיך להכיר בבדיקות שהם עושים כבדיקות מתאימות לצורך הסעיפים האלה, למרות שבעצם פגה הוראת השעה הזאת ואין לזה בעצם תוקף מחייב, באמת אין צורך.
נעה בן שבת
¶
מקצוע של בודק שכר היום לא קיים, וגם לא היה קיים גם רואה-החשבון. הוראת השעה לא אמרה: רואה-חשבון ייחשב בודק שכר. נקרא את הסעיפים כאילו שמספיקות בדיקות תקופתיות שנערכו בידי רואה-חשבון לגבי אחוז עובדים מסוים בהיקף מסוים. זאת אומרת, הם לא שימשו כבודקי שכר אלא הם ביצעו את הבדיקות התקופתיות ונתנו - - -
נעה בן שבת
¶
ועכשיו, אנחנו לא מתחילים מאפס מכמה סיבות. הסיבה הראשונה היא שבעצם נותנים להם הקלה בכניסה לקורס, והקלה של ניסיון של 12 חודשים ולא ניסיון של 18 חודשים בעבודה מעשית. מעבר לזה, בעצם יכול להיות שהם נכנסו לעבודה, הם ימשיכו לעשות את העבודה, גם כן לא עבודה של מה שייעדו להיות למקצוע בודק שכר, הם עשו את העבודה שהם הבינו שהם עושים. יכול להיות שבקורס יש ערך מוסף, אני מניחה, אני לא יכולה להגיד במקום אנשי המקצוע, אבל אני מניחה שנועד להיות ערך מוסף בקורס הזה, שבאמת נועד להביא אותם למקום אחר ולראות את המקצוע בעיניים אחרות, שזה עכשיו מקצוע של בודק שכר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל אני מאוד ממליץ, חברת הכנסת יוליה – באמת מזל טוב שאת אתנו, אנחנו שמחים – תיקחי לך כמה זמן עם היועצת המשפטית עם נועה, כדי לספוג את כל הידע.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתינו)
¶
אני מעריכה את ההצעה שלך, אבל אין לי את הזמן הזה. אז אני נכנסתי מה שנקרא - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתינו)
¶
אבל השאלות האלה עולות, וגם חברות כנסת אחרות שאלו פה על עלויות. כמה זה יעלה?
יזהר קנה
¶
סליחה, פשוט שאלה לגבי הסעיף. נאמר פה שילמדו א' ו-ב' ו-ג' חמש כללי אתיקה, מה זאת אומרת כללי אתיקה? אני יודע כללי אתיקה בעריכת-דין, אני יודע בראיית-חשבון, מה זה כללי אתיקה? מה הכללים? מי יקבע אותם? איך יקבע אותם? מה ילמדו?
נעה בן שבת
¶
אבל אני חושבת שאתיקה לא תמיד חייבת להיות במסגרת מסוימת של כללים. אבל אם נגיד אדם הוא כלכלן, אין לו בכלל כללי משמעת במקצוע שלו, הוא צריך לדעת מה נכון ומה לא נכון, יש אתיקה שהיא אתיקה יותר כללית.
דיקלה חורש
¶
את התכנים ואת כללי האתיקה לתחום העיסוק הספציפי הזה הם ייקבעו בחלק מנושאי הקורסים. אני מניחה - - -
יזהר קנה
¶
אבל מי יקבע אותם? ברשותך. כללי אתיקה לראיית-חשבון קובע משרד המשפטים, נקבעים בתקנות במערכת מאוד מסודרת. אני עכשיו רוצה להיות בודק שכר, אני צריך לעמוד בכללי אתיקה, ראיית-חשבון אני יודע מהם הכללים, אני לפחות אמור לדעת. אני שואל מי יקבע את כללי האתיקה? איך יקבעו אותם? מתי יקבעו אותם? באיזו פרוצדורה?
דיקלה חורש
¶
אני רוצה רק להזכיר שהחקיקה הראשית כבר עוסקת בסעיף של ניגוד עניינים - מה מותר ומה אסור לבודק שכר, אני מניחה שזה יהיה חלק מהתכנים שיהיו בקורס. זה יהיה דיוק של מה שקשור לתחום העיסוק של בודק שכר, לא רואה-חשבון, וזה כן ייכלל - ניגודי עניינים אפשריים ודברים כאלה.
נעה בן שבת
¶
הנוסח אומר: "רשאי להורות על תכנית הכשרה מותאמת הכוללת הכשרה מעשית מותאמת" – זה לא רק הכשרה מעשית מותאמת? או שזה גם הכשרה עיונית מותאמת?
חני זוהר
¶
כן. קודם כול לגבי אתיקה מקצועית התכנים הם: חובת נאמנות, הגינות, יושרה, התמודדות עם הפעלת לחצים, חובת דיווח, חובת סודיות, מניעת ניגודי אינטרסים. בלשכת רואי-חשבון הצענו תוכנית מעשית של 48 שעות עם היקפים מאוד ברורים של כל נושא ונושא. אני יכולה להקריא לכם: 20 שעות תשאול וחקירה - - -
חני זוהר
¶
כן, הם קיבלו את זה, הם שלחו לנו תוכנית חלופית של 40 שעות עם תכנים שלהם. אנחנו עדיין בדיון אתם, זה פשוט לא נגמר, אבל זה יהיה בין 40 ל-48 שעות ממה שאנחנו הצענו וממה שאתם הצעתם.
טלי פלוסקוב (כולנו)
¶
שאלו פשוט כמה פעמים, אני יודעת שהתפרצו, לכן ביקשתי את זכות הדיבור. אנחנו באמת רוצים להבין מה עלות הקורס? כמה זה יעלה? האם יש לכם מספרים?
נעה בן שבת
¶
"המנהל בהתייעצות עם ועדת המקצוע, רשאי להכיר במוסד לימודים לביצוע תכנית הכשרה, לאחר שהשתכנע שהמוסד הוכיח את יכולתו להעביר את תכנית ההכשרה ברמה נאותה
(ב) תכנית הכשרה תבוצע במוסד לימודים מוכר."
מוסד לימודים מוכר, יש הגדרה שלו, זה מוסד לימודים מוכר כל עוד ההכרה היא בתוקף.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ברשותכם, ועוד נקודה אחת שנשאלתי, אני זוכר אותה למרות השעה אתמול, זה כולל בחינה אחידה לכולם, נכון?
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתינו)
¶
השאלה הייתה, יש מוסד לימודים מוכר, ויש כמה כאלה ברחבי הארץ, וסביר להניח שילמדו בכל הארץ את הקורס הזה, הקורס הוא אחיד בכל מוסד?
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אני יודעת, תאמיני לי, עברתי את בחינות לשכת עורכי-הדין. אומנם זה היה מזמן ואני רוצה לשכוח את זה, אבל הייתי.
ירון גינדי
¶
אני רוצה הערה לגבי הנושא הזה של בחינה אחידה. ראשית, ישבנו עם משרד הכלכלה על התוכנית, היינו פתוחים מאוד, אם אתם רואים, השעות הן 90 ומשהו שעות. מועצת יועצי המס בראשות מנהל רשות המסים, שהוא יושב-ראש המועצה, עוד לא התכנסנו לתת אישור סופי, אבל זה פחות או יותר הכיוון. אבל בנושא הבחינה - תראו - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה מה שקראתי בתחילת הדיון ויושב-ראש לשכת רואי-החשבון תיקן אותי שאין הבנות. אז יש הבנות, אתם רואים. לזה התכוונתי.
ירון גינדי
¶
אני חייב רגע להגיד, אנחנו הולכים עם כבודו עם התקנות, ואני תכף רוצה להעיר רגע על הבחינה ועל הכול, אבל עם כל זה, אנחנו לא מסכימים שיש מקצוע חדש שנקרא בודק שכר. כל חודש בין ה-1 בחודש לבין ה-9 בחודש שליש מהחיים שלי אני מתעסק בשכר. אנחנו עושים אצלי במשרד שכר לאלפי עובדים, אז אין לי מקצוע חדש בודק שכר, אני יודע, מכיר את השכר על בוריו, מקבל את כל ההערות, אז מקצוע חדש?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כבר הוסבר לך מה זה. מצד אחד זה הגנה על החברות, ומצד שני במיוחד, וזה מה שבאופן אישי מעניין אותי, זאת הגנה על העובד הפשוט.
ירון גינדי
¶
אוקיי, בסדר, אלו כבר שיקולים שלך כמחוקק, אדוני. עכשיו אני רוצה לדבר רגע על הבחינה. אני חושב שראוי שנבחן כאן מצב, אנחנו כולנו נגד הבחינה, אבל אם כבר הלכנו למהלך של הבחינה, באו רואי-החשבון, עשו להם 48 שעות, נהדר, אנחנו באנו, עשו לנו 96 שעות, נהדר, באו כאלה שעשו בודק שכר עם 180 שעות.
ירון גינדי
¶
150, אדוני. אני חושב שראוי שאם עשו לי השתלמות של 96 שעות, ישאלו אותי בבחינה שאלות בנושא ההשתלמות שהעבירו לי, אם כבר עושים בחינה. אני גם לא רוצה להכשיל את רואי-החשבון.
ירון גינדי
¶
רק שנייה אחת, אני גם לא רוצה להכשיל את רואי-החשבון. רואי-החשבון לימדו אותם 48 שעות, היו להם נושאים מסוימים באותם 48 שעות.
ירון גינדי
¶
לא. למה שואלים אותם? הרי אתה מביא בן-אדם להשתלמות, אתה מחדד לו את החומר, ואתה שואל אותו על דברים שעליהם לא עשו לו השתלמות?
יזהר קנה
¶
זה בדיוק מה שיקרה. זאת אומרת, אתה לוקח עורך-הדין, ואתה אומר לו: אתה בבחינה תיבדק בדיני עבודה. ברגע שקיבלת החלטה שעורך-הדין שיש לו התמחות בדיני עבודה ועשה דיני עבודה לא צריך ללמוד את זה בקורס שלו, תפטור אותו מזה בבחינה. מחר בבחינה כשאני צריך לעשות בחינת ביקורת זה בלתי הגיוני.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אדוני יושב-ראש לשכת רואי-החשבון, אני מבקש להיות ממושמע, כמו שאתה מנהל את הישיבות שלך, אני בטוח. בבקשה.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אדוני, למרות שקודם שמו סימן שאלה על הרצון שלי להגן על זכויות עובדים, אז ברשותך, גם המטרה שלי היא להגן על זכויות עובדים. אבל דווקא מהשיח שעלה בדקות האחרונות סביב הבחינה, שאני כמובן לא מסכימה, ממה נפשך? אם אתם יודעים את החומר אז בואו נתווכח אם אתם בכלל צריכים את הקורס. אבל על הבחינה אתה רוצה שיקלו עליך? לא. אם אתה יודע את החומר ושליש מחייך אתה מונח בו – אני אתן לדוגמה את עצמי, אני מומחית בטיפול נמרץ ילדים, אין פעם שיעלה פה הנושא הזה לדיון ואני לא אדע אותו, כי יותר משליש מחיי - - -
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
בדיוק. על כל דבר חדש אני נבחנת במשרד הבריאות ובתוך מערך הסיעוד. אבל אני לא רוצה לדבר על זה, אני דווקא רוצה ללכת לדבר המקדמי, שדווקא הדיון שעלה פה הוא שואל את השאלה איך יכול להיות בסוף שאנשים שאין להם שום רקע בנושא ואנשים שיש להם רקע בנושא והם – לפחות לפי הגדרת יועץ המס – שליש מחייהם עוסקים בזה, איך בסוף מבחינתכם הם מגיעים לאותה נקודה?
אני רוצה להגיד משהו על ההגנה על זכויות עובדים. זאת אומרת, זה אחלה להגן על זכויות עובדים, השאלה אם אנחנו מגנים על זכויות עובדים אחד, ופוגעים בזכויות עובדים שני.
דבר שלישי ואחרון. לא כל כך הבנתי, ואולי זה חוסר הבנה שלי, כשאתם מציעים את מוסד הלימודים המוכר, נעה, תגידי לי, המילה הזאת פה היא כללית נורא, המוסד הוכיח את איכותו.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
המוסד הוכיח את יכולתו להעביר את תוכנית ההכשרה ברמה נאותה - מה זאת אומרת רמה נאותה? מישהו בודק את המוסד הזה? אשמח לשמוע תשובה.
חני זוהר
¶
ברור. יש מפקחים שבודקים כל בית-ספר שמבקש הכרה בקורס, ונותנים לו את ההכרה על-פי הסדנה שהוא נותן, המבנה עצמו, בתי-הספר, התכנים - כל מה שיש. צריכים לוודא שהוא אכן עובד לפי תוכנית ההכשרה ולפי כל מה שנדרש להביא בתוכנית ההכשרה, ועל-פי כך מאשרים בתי-ספר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אבל הייתה פה שאלה שיש בה קצת תחכום, אבל יש גם עניין - זה על מה תהיה הבחינה? רק על החומר שהם ילמדו או על החומר שנדרש כדי למלא את התפקיד הזה? זאת שאלה.
דיקלה חורש
¶
הבחינה תהיה על כל החומר, בדיוק מתוך ההבנה של אדוני שכולם בסופו של דבר נכנסים לתחום עיסוק חדש וכולם צריכים לצאת עם אותה רמת ידע. אנחנו צריכים לוודא שבאמת לכולם יש את אותה רמת ידע.
יזהר קנה
¶
רק כדי שנבין, נגיד באקדמיה אם אתה רואה-חשבון ואתה בא ללמוד עריכת-דין ויש לך פטור מקורסים מסוימים, יש לך פטור מהקורס, יש לך פטור מהבחינה, אתה לא עושה עוד פעם את הבחינה, יש לך פשוט פטור. זה בלתי הגיוני שעם כל הכבוד, אני לא חושב שלמשרד הכלכלה יש את היכולת וההכשרה לבחון אותי בביקורת, בשביל זה יש את משרד המשפטים.
נעה בן שבת
¶
רק תיתן לי להסביר מדוע אני שואלת אותך על בחינות הלשכה, כי הבחינה שמדובר עליה פה בסעיף 5 שעוד לא קראנו אותו אמורה להיות בחינת כניסה למקצוע, לעיסוק הנוסף הזה, החדש, נכון? אז היא שווה לבחינת לשכת עורכי-הדין, היא לא קשורה. אם אתה לא לומד קורס אתה גם לא ניגש לבחינה בקורס.
יזהר קנה
¶
על מנת להיות רואה-חשבון אתה צריך לעבור מקבץ של בחינות. אם אתה עורך-דין שלמד עריכת-דין ורוצה עכשיו להיות רואה-חשבון ולעבור את הבחינות אתה מקבל פטור. אתה פשוט ניגש למועצה, למשרד המשפטים, מראה מה למדת בסילבוס ומקבל פטור.
יזהר קנה
¶
בשונה מחברי ג'ק אינני מחזיק ברישיון עריכת-דין אז אני לא יודע להגיד לך. אבל אני יודע להגיד לך שבאוניברסיטה זה חלק מתהליך ההכשרה כי זה הרי מקצוע שהוא סטטוטורי. כאשר למדת ראיית-חשבון, כאשר אתה הולך ללמוד עריכת-דין, בעריכת-הדין יש קורסים שאתה מקבל מהם פטור. כלומר, על מנת לקבל את התואר שלך בעריכת-דין אתם מקבל פטור מאותם קורסים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
שמת לב, אדוני, שלקחת כבר את השליטה על הדיבור, על ניהול הישיבה? אז תירגע. זה כבר מתחיל להיות בלתי נסבל. לא מפני שלא מגיבים זה סימן שאין לנו מה להגיד. נאמר על-ידי המשרד בצורה חד-משמעית, אתם נכנסים למקצוע, תכנסו עם בחינה על כל הנושאים שיהיו במקצוע החדש. את חלקם למדתם לפני שנה, את חלקם אתם יודעים מלידה, את חלקם למדתם עכשיו בהסכמה שלכם, או 40 או 48 שעות, תקבלו בחינה כוללת על המקצוע. זה ברור, זה נגמר. תפסיקו עכשיו להוציא מה שלא נראה. מה זה, אתה עברת בחינה לפני שנה באוניברסיטה, אתה חוזר אליה כדי להשלים את התואר, לא.
מה אתה משווה? פה אתה נכנס למקצוע חדש, ביקשו מכם, נתנו להם בהבנה בשכנוע שלכם, אתם שכנעתם גם אותי שלא צריכים ללמוד את כל המקצוע, זה שונה אצלך מאשר אצל רואה-החשבון לעומת יועצי המס, זה שונה אצל הכלכלנים לעומת האחרים. נתנו לכם את כל האפשרויות, הסבירו לכם, הקטינו את הסילבוס שאתם חייבים ללמוד, אבל להיכנס למקצוע תיכנסו עם כל הידע הנדרש. אחרת תגיד, אני נכנסתי, אבל לא ידעתי את התחום הזה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
- - ואני סבלני ואני מקשיב, ויכולתי לסגור את זה, ואתם רואים, יושבים קואליציה ואופוזיציה ויצביעו איך שבא להם, לא לפי הקואליציה, ואכפת לי מזה שהחוק ייפול לא ייפול, אני חושב שזה חוק טוב, חוק חשוב שהתמזמז במערכות הביורוקרטיות של הפרלמנט שלנו. בואו תאפשרו להגיע, אני מוכן גם להעיר שנחזור ונשלים דברים. אבל אי-אפשר כל הזמן – אתם תופסים אותנו א', מתקנים א', ואתם מביאים - - -
יזהר קנה
¶
כבודו, זה בדיוק מה שאנחנו חושבים, בכנסת הקודמת הגיעו להסכמה עד הסוף, פה פתחו את הכול - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא שאלתי אותך שתענה לי באמצע הדברים שלי. אתה מפריע לי. תכבדו קצת גם את היושב-ראש, כשהיושב-ראש מדבר אף אחד לא יפריע לו. מי שרוצה להפריע לו ימצא את עצמו בחוץ, ואת זה אני לא אוהב.
אנחנו מנהלים משא-ומתן אתכם, דיונים לפני הישיבה, אחרי הישיבה, בין הישיבות, חבר'ה, קצת תכבדו את המערכת הזאת, תנו לה להתקדם. זה ברור, היום אתם תעשו בחינה להיכנס למקצוע כולל כל הידע הנדרש כדי למלא את התפקיד, ברור. לא נחזור בזה. בבקשה, בוא נמשיך.
נעה בן שבת
¶
"בחינות לצורך הכרה כבודק שכר מוסמך 5.
(א) המנהל, בהתייעצות עם ועדת המקצוע יערוך בחינה עיונית ובחינה מעשית, בתחומים הקבועים בתקנה 3(א), למי שסיים בהצלחה את תכנית ההכשרה במוסד לימודים מוכר."
נעה בן שבת
¶
"(ב) הבחינה תערך אחת לשנה לפחות; המנהל יפרסם את מועד הבחינה באתר האינטרנט של המשרד, 45 ימים לפחות לפני המועד האמור.
(ג) המנהל, בהתייעצות עם ועדת המקצוע" - - -
נעה בן שבת
¶
זה סעיף שנוסף לאור בקשה, הבנתי שזאת הייתה בקשה של רואי-החשבון:
"(ג) המנהל, בהתייעצות עם ועדת המקצוע, רשאי לאשר למוסד לימודים מוכר שביצע את תכנית ההכשרה ברמה נאותה במשך שנתיים לפחות, לערוך בחינה עיונית ובחינה מעשית שעליהן יורה המנהל כאמור בתקנת משנה (א)".
אם אפשר לבקש ממשרד הכלכלה להסביר את הסעיף הזה. כי אני מבינה שביקשנו את הסעיף הזה לאור הבקשה של לשכת רואי-החשבון בשביל לאפשר גם למוסד לימודים מוכר – אם זה מוסדות של הלשכה למשל או מוסדות אחרים שעושים כבר את ההכשרה – לערוך גם את הבחינה העיונית והמעשית. אבל היא תיעשה לפי מתכונת שאתם תורו עליה.
נעה בן שבת
¶
גם את הקורסים וגם את הבחינה. מוסד שיכול לבצע את הקורסים ויש לו הכרה בתוקף יוכל לבצע את זה.
דיקלה חורש
¶
בדיוק כמו שנועה הסבירה, מי שיוכיח שהוא מעביר את הקורסים בצורה נאותה ושמבחינת הפיקוח לא הייתה בעיה להמשיך את ההכרה שלו, אז הוא יוכל לעשות מתכונות של בחינות בהתאם למה שקובע המנהל לגבי כלל הבחינות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
היא אומרת שכל אחד מהגופים שיש להם מערכת הכשרה יכולים לקחת על עצמם את ההכשרה ואת הבחינה. סומכים עליהם.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתינו)
¶
כי למשל יש מכללה שמלמדת עריכת-דין, אז מה? הם יעשו בחינה לעורכי-דין? לא. מי שעושה את זה זה הלשכה. זה מקצוע חשוב ביותר, נכון? כולנו מסכימים על זה. אז לדעתי יש מוסד שלומדים בו ויש משרד שעושה את המבחנים. זה צריך להיות מנותק אחד מהשני. מצטערת, אני חושבת שזה לא הגיוני.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם לשכת עורכי-הדין עושה קורסים והיא מוסד מוכר כדי לעשות גם את הקורס הזה, למה שהיא לא תעשה? זה לא אומר שרק עורכי-הדין יבואו, ושם יבואו רק רואי-החשבון.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני רוצה להסביר לך, גברת, פה זה מאפשר גם למוסדות הקיימים של הלשכות השונות לתת את הקורס הזה בבחינה שמוכתבת על-ידי משרד הכלכלה. אני לא מבין מה הבעיה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתינו)
¶
למה משרד הכלכלה בעצמו בצורה מרוכזת לא יעשה את הבחינות, ולא על-ידי אותם מוסדות?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יש לי עצות בצד. את יודעת שהיום לא עושים במשרד הכלכלה מועד ב' לטכנאים והנדסאים? את יודעת את זה? ואת יודעת כמה ילדים סובלים מאי הביצוע הזה ודוחים אותם לעוד שנה? אז אני לא רוצה. אני רוצה שהחבר'ה יעשו – אני בטוח שאצל לשכת עורכי-הדין ורואי-החשבון יש יכולות שאין לנו כבר בממשלה.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה להבין, סליחה, חשבי שכר - מי נותן להם את התעודה? איפה הם עושים את הבחינה? בבית-ספר, נכון?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חושב שזה טוב. כמה שיותר פתוח זה יותר טוב. יש להם יכולות. כן, בבקשה, אדון גינדי.
ירון גינדי
¶
אדוני, חשוב מאוד שברגע שהתלמיד סיים את אותן שעות לימודים, בסמוך לכך הוא ייבחן ולא במועד אחר.
ירון גינדי
¶
ולכן, כתוב כאן גם שנתיים אחרי. זה אומר שמחר סתם לדוגמה מכללה שמלמדת ייעוץ מס ועושים אצלה את בחינות ייעוץ מס והכול, היא עוד לא רשומה אצלה, או כל מכללה אחרת גם אם היא לא מלמדת ייעוץ מס. זה אחרי שנתיים, אדוני. למה לחכות שנתיים?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
פה בהצעה של החוק רשום כתוב בצורה: או לפחות פעם בשנה אם לא יותר. זאת אומרת שאפשר לקבוע יותר מועדים. ברגע שתהיה שליטה על כל הקורסים יעשו – אני בעד מה שאתה אומר, אדון גינדי, תעשו – תשימו לב שאנשים לא צריכים ללמוד, לשכוח, ואחר כך יש בחינה.
נעה בן שבת
¶
השנתיים שאתה מדבר עליהם, מדובר על כך שאתם הוכחתם שאתם מוסד מוכר, שהם יכולים לתת בכם אמון אחרי שנתיים שאתם מבצעים את הקורסים האלה.
נעה בן שבת
¶
אבל זה לא אומר שהאדם לא יוכל לעשות את הבחינה, אדם יעשה את הבחינה כי עושים לפחות פעם בשנה את הבחינה.
ירון גינדי
¶
אבל יכול להיות שסיימתי ללמוד וזה אומר שרק בעוד – כי הבחינה האחרונה הייתה לפני חודשיים – אז רק בעוד עשרה חודשים אני אבחן. למה צריך את השנתיים האלה?
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
בסעיף הקודם כתוב שהבחינה לפחות פעם בשנה, אז המקסימום אתה תהיה מרוחק מהבחינה בתוך אותה שנה.
ירון גינדי
¶
עשרה חודשים אני יכול להיות גם מרוחק. אז מה שאני שואל זה ככה - אדוני, ברגע שמשרד הכלכלה הכיר במוסד מסוים כמוסד שרשאי ללמד את הלימודים, באותה עת שיכיר בו כרשאי גם לבחון. שאני לא הלכתי לאותו מוסד, למדתי ונבחנתי אחרי עשרה חודשים.
נעה בן שבת
¶
אבל אתה יכול להיבחן, לא שאומרים לך שאתה לא יכול להיבחן. אומרים לך שאתה יכול להיבחן במקום אחר.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
מה הבעיה? מה? אדם הולך לעשות פסיכומטרי, מודיעים לו איפה הוא הולך להיבחן, מה זה משנה איפה החדר?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
חבר'ה, לדעתי פה זה בזהירות גם לטובת המוסד וגם המועמדים. אני לא רואה בזה דבר מהותי.
ירון גינדי
¶
אם משרד הכלכלה אישר את המוסד כמוסד שמוסמך ללמד, אנא, משרד הכלכלה באותה עת יאשר את אותו מוסד גם כמוסד שמוסמך להעביר את הבחינה.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
תקשיב, גם אין שום אפליה באמת, אני מצטערת, חבל על הדיון הזה. מה אתה טוען? שבן-אדם שלמד באיזה מוסד יצטרך להיבחן במקום אחר?
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אותי דווקא מטריד מה שאתה רוצה, כי אני מוטרדת מזה שבאותו מוסד גם יעשו את הבחינה. זה טיפה מטריד אותי, אז אני מעדיפה שתהיה ההשגחה של משרד הכלכלה, לראות שבמשך תקופה או לפחות שני קורסים עוברים שם בצורה נאותה, עם הפיקוח הנאות, ורק אז אפשר להיבחן שם. ושלא תהיה איזו סיטואציה בעייתית של - טוב, יאללה, אתם התלמידים, אני רוצה להעביר אתכם – סליחה, מכל המוסדות המוכרים, בסדר? אני לא חושבת שזה קורה, אבל אני גם לא רוצה שזה יקרה.
אז אם כבר אנחנו הולכים לכיוון הזה, ששוב, יש לי על זה ביקורת, אבל אם כבר הולכים על הכיוון הזה, אז עדיף שיהיה איזשהו זמן של פיקוח ולא ישר עם האפשרות ללמד. גם ניתן את האפשרות לעשות את הבחינה, מה שיכול להביא אותנו לנקודה בעייתית גם ביחס לפיקוח שיידרש. כי מה יקרה? נניח יעבירו את הקורס, מייד תהיה בחינה, ומישהו יבין במשרד הכלכלה שזה לא היה שם טוב, אז מה עכשיו תעשה עם אלה שנבחנים? אבל אם יש שנתיים לפחות אפשר להשגיח – ככה אני רואה את זה.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
האמת היא שזה שאתה מתעקש על זה ממש מטריד אותי על עצם זה שהבחינות יהיו במוסדות.
ירון גינדי
¶
שלא יהיו הבחינות במוסדות. לי חשוב רק דבר אחד – בן-אדם הלך ללמוד, שלא ייבחן אחרי עשרה חודשים. אם זה לא חשוב לך, זה גם לא חשוב לי, חברת הכנסת.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אז אותו מוסד שהוא הגון והוא מצוין, תגיד לו: אני בינתיים מכין אותך לקורס והבחינה שם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
הוא צריך לפתוח את הקורס שלו בהתאם למועד של הבחינה שפורסמה לפחות שנתיים מראש על-ידי המשרד.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
חוץ מזה זה מינימום, זה לא מקסימום. זה מינימום, ואם תהיה דרישה בטח בהתחלה זה יהיה יותר תכוף.
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אני רוצה לשאול את היועצת המשפטית האם נחה דעתך לגבי מוסד לימודים מוכר שזה יהיה פתוח לכל אחד?
נעה בן שבת
¶
"תעודת מקצוע 6. המנהל ייתן תעודת מקצוע בודק שכר מוסמך, המעידה על עמידה בתנאי סעיף 40(א)(3), למי שעמד בדרישות תכנית ההכשרה ובבחינות לפי תקנות אלה."
אנחנו מדברים על אותה תעודת מקצוע שהיא אחת מהדרישות לצורך קבלת תעודת הכרה כבודק שכר מוסמך. אם אפשר לעבור הלאה, אדוני, להשתלמות.
נעה בן שבת
¶
"השתלמות 7. מי שקיבל תעודת הכרה לפי סעיף 40 לחוק" – עכשיו אנחנו מדברים על תעודת ההכרה הכוללת, שתעודת המקצוע היא רק חלק מהתנאים אליה – "יעבור מזמן לזמן" – אנחנו מציעים להוסיף פה - "כתנאי לתוקפה של ההכרה".
נעה בן שבת
¶
יש פה הערה שאני מציעה להוסיף, אני רוצה לשאול אם זה מקובל. האם ההשתלמויות יהיו כתנאי לתוקפה של ההכרה, אבל אולי אני אמשיך לקרוא את הסעיף.
"השתלמות במוסד לימודים מוכר בנושאים הקשורים לתחומי עבודתו של בודק השכר המוסמך ונחוצים לשמירה על כשירותו המקצועית; המנהל, בהתייעצות עם ועדת המקצוע, יורה על נושאי ההשתלמויות ועל מועדיהן, ובלבד שהשתלמויות כאמור יערכו לכל הפחות בכל פעם שבה יש שינוי מהותי בנושאים הקשורים לתחומי עבודתו ולכשירותו של בודק השכר המוסמך, לרבות שינויים בדין או שינויים במבנה מערכות השכר;".
ישראל אייכלר (יהדות התורה)
¶
אני מציע במקום "לכל הפחות", "לכל היותר". זאת אומרת, כשיש משהו חדש צריך לקחת אותו להשתלמויות. למה צריך להעסיק אנשים בהשתלמויות? הם צריכים לעבוד ולהביא פרנסה, לא ללכת להשתלמויות.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אי-אפשר כל פעם לטרטר אותם. גם ככה כל היום עוד רגולציות ועוד רגולציה, זה השתלמויות. אפילו לשכת עורכי-הדין או לשכת רואי-החשבון – כמה כבר חידושים יש בחוקים משפטיים, אתה לומד בשנה א' חוקים מתקופת המנדט. נו?
ירון גינדי
¶
את זה אני ממש לא מצליח להבין. יש 216 או 217 תיקונים לפקודת מס הכנסה. הכנסת הזאת מחוקקת תיקונים בפקודת מס הכנסה 20 פעם בשנה. יותר מ-20 פעם בשנה. רק בחוק ההסדרים יש איזה עשרה-15 תיקונים.
ירון גינדי
¶
אז רגע, מהותיים, סופר מהותיים. שינו פה את שיטת המס, האם הביאו את רואי-החשבון, את יועצי המס ואת עורכי-הדין שמתמחים במסים להשתלמות? האם חובה לעשות השתלמות במקצוע יועץ המס? לא.
יזהר קנה
¶
הנושא של חובת השתלמות מקצועית זה נושא שנבחן לא אחת ולא פעמיים במקצועות השונים. נראה לי מוזר שאם במקצוע ראיית-החשבון החליט מי שהחליט במשרד המשפטים נכון לעכשיו לא לחייב השתלמות מקצועית, וזה מקצוע חשוב, אלו אנשים שחותמים על מאזנים, ועל 1,001 דברים, ושם אין חובת השתלמות מקצועית. ואם במקצוע עריכת-הדין אין חובת השתלמות מקצועית, לבוא ולקחת את המקצוע החדש הזה ולקבוע בו חובת השתלמות מקצועית זה נראה לי מאוד מאוד מוזר.
דיקלה חורש
¶
אנחנו דווקא מתוך הישיבות המקצועיות שהיו גם עם יועצי המס וגם עם רואי-החשבון נאמר לנו שבתוך המקצועות האלה באמת בשל חשיבות של המקצוע עושים השתלמויות מעת לעת ומעדכנים בשינויים מהותיים.
דיקלה חורש
¶
אנחנו חושבים שמי שלא עסק במקצוע של בודק שכר תקופה ארוכה חשוב שיהיו השתלמויות, חשוב שהוא יהיה מעודכן, בדיוק בגלל העניין הזה שמדובר בתפקיד כל כך חשוב.
דיקלה חורש
¶
ולבקש שזה יהיה רק כשיש שינוי מהותי. אני חושבת שזה מדגיש את זה שזה לא סתם שינויים סתמיים שקורים, אלא דברים שהם קרדינליים.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
גם היום במקצועות אחרים, שוב, כל אחד מדבר מעצמו, גם היום כשיש שינויים ואנחנו מחויבים להשתלמות אף אחד לא מוציא אותנו מהעבודה בטיפול נמרץ ילדים אם מוכנסת מכונת הנשמה חדשה. יש לנו חובה, אבל אנחנו לא מפסיקות לעבוד שם גם כשמוכנסות מכונות חדשות.
נעה בן שבת
¶
"מי שקיבל תעודת הכרה לפי סעיף 40 לחוק יעבור מזמן לזמן השתלמות במוסד לימודים מוכר בנושאים הקשורים לתחומי עבודתו של בודק השכר המוסמך ונחוצים לשמירה על כשירותו המקצועית; המנהל, בהתייעצות עם ועדת המקצוע, יורה על נושאי ההשתלמויות ועל מועדיהן, ובלבד שהשתלמויות כאמור יערכו בכל פעם שבה יש שינוי מהותי בנושאים הקשורים לתחומי עבודתו ולכשירותו של בודק השכר המוסמך, לרבות שינויים בדין או שינויים במבנה מערכות השכר;".
יזהר קנה
¶
אין לי ויכוח, אני מסכים אתך. וכמו שנאמר מקודם, אנחנו עושים עשרות, שלא לומר מאות שעות השתלמות בשנה, אבל ברגע שזה נקבע פה בחקיקה בדרך הזאת, אז זה לא לכאן ולא לכאן.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
למה זה לא לכאן? במה זה פוגע? זה מעביר את רוח המחוקק לזה שאנחנו רוצים שימשיכו.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
למה צריך לעשות השתלמות? שישלחו במייל את העדכונים. למה צריך השתלמויות, ועוד פעם להוציא כסף ועוד פעם כנסים? למה?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ברשותכם, אני אנסה לסכם. אנחנו בעד השתלמויות. אני בעד השתלמויות. א', זה לא חובה, ו-ב', זה לא דורש – למצוא באתרים שלכם שאנשים ילכו לשינויים המהותיים וילמדו אותם.
נעה בן שבת
¶
נושא של "אגרות 8.
בעד בחינה עיונית, ישולם לאוצר המדינה" מוצע להוסיף פה –
"לאוצר המדינה", "אגרה בסך 251 שקלים חדשים.
(ב) בעד בחינה מעשית, תשולם לאוצר המדינה אגרה בסך 313 שקלים חדשים.
(ג) בעד בקשה לקבלת תעודת הכרה לפי סעיף 41 לחוק, תשולם לאוצר המדינה אגרה בסך 157 שקלים חדשים".
היו"ר אלי אלאלוף
¶
איך קבענו את פירוט האגרות? עלות האגרות? איך זה נקבע? 157 שקלים, אומר הרואה-חשבון שלי, למה לא 210?
דיקלה חורש
¶
נעשה תחשיב של העלויות שכרוכות בביצוע של הבחינות האלה, וזה עבר אישור של ועדת אגרות יחד עם האוצר, זה לא משהו שקבענו סתם.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
157 שקל על תעודה? תשלחי להם במייל, תדפיס ותתלה במשרד. למה צריך לשלם כסף? אנחנו ב-2016, זה דף, זה דף נייר.
דיקלה חורש
¶
אנחנו לא יודעים בגלל שזה באמת יהיה פתוח לכל מיני בעלי מקצועות ולא רק לרואי-חשבון. אז יכול להיות מאוד שזה יהיה נגיש גם לחשב שכר, מפקח עבודה, והעלויות לא יהיו כאלה גבוהות.
דיקלה חורש
¶
בדיוק. נכון. ואנחנו רוצים להאמין שככל שאנחנו באמת פותחים את זה לציבורים נרחבים של בעלי מקצועות אז בהתאם תהיה תחרות.
ירון גינדי
¶
בדרך כלל התמחור של זה זה בערך 100 שקל לשעה. קורס שלנו של 96 שעות יעלה ליועץ המס 9,600 שקל. אצל רואה-החשבון יהיה יותר זול.
ירון גינדי
¶
זה תלוי גם במספר המשתתפים. אבל ממה שאנחנו יודעים, אנחנו הרי עושים קורסים ואנחנו עושים השתלמויות - אחת לחודשיים אנחנו עושים ל- 1,000 איש השתלמות, עולה לנו 100 שקל לבן-אדם.
יזהר קנה
¶
כבודו, אני רוצה שזה יהיה ברור, זה ייצור מצב שהגופים הגדולים ייקחו בן-אדם אחד או שניים שילכו, שיעשו את הקורס, שיעשו את הבחינות, שיקבלו את הרישיון, יהיו לך במשרד 100 איש ושניים חותמים. הגופים הקטנים לא יכולים. זה ידחק בצורה ברורה החוצה את המשרדים הקטנים ואת מה שנקרא - - -
יזהר קנה
¶
הפתרון הוא שמי שיש לו רישיון שנקבע בדין כרואה-חשבון או עורך-דין או יועץ מס לא יצטרך לעשות את זה. כמו שהיום יש כל מיני דברים חדשים שאני רשאי לעשות על-פי דין ואני לא צריך לעשות בחינות, אותו דבר כאן.
יזהר קנה
¶
אותו רואה-חשבון מדימונה או מבאר-שבע או מקריית-שמונה שיש לו רישיון רואה-חשבון היום בבוקר הוא יכול להיות בודק שכר מוסמך. מחר הוא צריך ללכת, אותו אחד מקריית-שמונה יצטרך לנסוע לחיפה, לעשות את הקורס, יעלה לו זמן וכסף מפה עד להודעה חדשה, הוא לא יעשה את זה. מי יעשה את זה? המשרד בחיפה של 100 איש ייסע לקריית-שמונה ויעשה את העבודה. אתה דוחק החוצה את אותם בודדים בצורה ברורה, גם רואי-חשבון, גם עורכי-הדין, גם יועצי המס.
לדעתי, דרך אגב, אנחנו נראה בהמשך בהתאם להצעה שלי, תוך שנה-שנה וחצי שיש שוק מאוד מאוד מצומצם של בקושי כמה מאות אנשים שיש להם את התעודה. לא יהיו יותר מאשר כמה מאות. השוק הזה שהיום פתוח לאלפים יהיה למאות, המחירים יעלו, וזה ידחק החוצה את הגופים הקטנים.
דיקלה חורש
¶
פתוח רק לאלפים שהם רואי-חשבון ויועצי מס כרגע. אנחנו כן רוצים לדאוג למפקח העבודה מדימונה וכן לדאוג לחשב השכר מכרמיאל - - -
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
הערה טכנית קטנה בשביל להקדים תרופה למכה. כן הייתי שמחה אם הנתונים יאספו על כל הדברים שדיברנו כאן מההתחלה כדי שהוועדה תתכנס עוד שנה, ולא יגידו לנו אז: אף אחד לא בדק את זה, לא יודעים, זה עובד, לא עובד. בואו, אני מבקשת שנקדים תרופה למכה, שיאספו נתונים מההתחלה, שנוכל לעשות את עבודתנו הפרלמנטרית נאמנה ולפקח על זה.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
כמה ניגשו? כמה נפסלו? כמה בדקתם? זה עובד? לא עובד? איזה תלונות יש של הארגונים? איזה תלונות יש של האנשים? שנדע איפה אנחנו עומדים.
שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי)
¶
אני, שתמיד מאוד מאוד שמחה שמשאירים דברים באמת לתחרות בשוק חופשי, חושבת שגם נושא עלות הקורסים חייבת להגיע לפה עוד שנה כמו מיכל. גם בתחושה שלי יש פה חסם גדול. כי אני מרגישה שהרצון להכניס עוד ועוד אנשים הוא כמובן רצון ברוך ולגיטימי, רק שבסופו של דבר אני עוד פעם אחזור על זה – אתם מתקנים דבר אחד ופוגעים באותו זמן באנשים אחרים שכבר היום יכולים לעשות את העבודה הזאת על סמך הרישיון שיש להם היום. אבל הרכבת הזאת יצאה מהתחנה.
אני חייבת להגיד שבכנסת הקודמת הגענו להבנות הרבה יותר רכות ממה שבסוף מובא פה בדיון בשולחן הזה. אני מודה, לא הייתי, לא התחלתי את הכנסת הזאת מההתחלה, אז אני נכנסתי לזה רק באמצע, אבל אין ספק שיש פה שינוי בתקנות האלה שהבאתם. ובעיני, עם כל החשיבות ללהשאיר את זה פתוח, בכל זאת אני רוצה להבין מהידע שלכם בקורסים אחרים - מה העלויות? האם הן באמת העלויות בקורס הזה של ה-150 שעות יהיו 15,000 שקל? כי אז אני רוצה לשים סימן שאלה - האם קורס שהעלות שלו 15,000 שקל או 15,000 שקל בקירוב יביא אנשים חדשים לתוך המקצוע הזה. או שכמו שאומר פה רואה-החשבון, נמצא את עצמנו בסוף פוגעים באנשים שכבר היום יכולים לעשות את זה, ומשאירים את הדבר הזה רק בתוך החברות הגדולות שיכולות לשלם את המחירים האלה בחישוב שלהם, שבסדר, שניים אצלנו יקבלו את התעודה, כמו שהוא אמר, השאר יעשו את העבודה, אבל מי שיחתום בסוף אלו רק השניים שעליהם נוציא את ה-4,000 או 9,000 שקל במידה שאתה יועץ מס. בכל זאת מהידע שלכם בקורסים מקבילים.
נעה בן שבת
¶
הם יכלו לקבוע אגרה. הם יכלו לעשות את זה כהכשרה שלהם, יש להם הסמכה בחוק לקבוע גם אגרות לעניין הכשרה.
נעה בן שבת
¶
תקנה "9. עדכון אגרות – סכומי האגרות המפורטים בתקנה 8 יעודכנו ב-1 בינואר של כל שנה (להלן – יום העדכון) לפי שיעור השינוי של המדד החדש לעומת המדד היסודי, ויעוגלו לשקל החדש השלם הקרוב; לעניין זה –
"מדד" – מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה;
"המדד החדש" – המדד שפורסם בחודש דצמבר שקדם ליום העדכון;
"המדד היסודי" – המדד שפורסם בחודש דצמבר שקדם ליום העדכון הקודם, ולעניין יום העדכון הראשון – במדד שפורסם לאחרונה לפני תחילתן של תקנות אלה."
שינוי יכול להיות למעלה ויכול להיות למטה.
סעיף 10, זה צריך להיות השגה, אמרו לנו, המונח צריך להיות "השגה על תוצאות בחינה
נבחן שנכשל בבחינה עיונית רשאי להגיש השגה מנומקת בכתב על ציון הבחינה שקיבל" - - -
נעה בן שבת
¶
"להגיש השגה מנומקת בכתב על ציון הבחינה שקיבל, בתוך 15 ימים מיום שקיבל את ההודעה בדבר ציון הבחינה.
(ב) המנהל או מי שהוא הסמיך לעניין זה ימסור לנבחן את החלטתו לעניין ההשגה בתוך 21 ימים מהיום האחרון להגשת ההשגה.
(ג) בודק ההשגה לא יהיה מי שבדק את הבחינה העיונית."
וביקשו מאתנו להוריד את תקנת משנה (ד) שאומרת שההחלטה תהיה סופית.
נעה בן שבת
¶
סעיף 11 מדבר על השגה חדשה שהבקשה לגביה עלתה בדיון הקודם, לגבי ההחלטות של ועדת קבלה. ועדת קבלה צריכה להחליט מי עומד בדרישות לכניסה לקורס, ומוצע פה שתהיה השגה.
"השגה 11. הרואה עצמו נפגע מההחלטה של ועדת קבלה רשאי להשיג עליה בכתב בפני המנהל, בתוך 30 ימים מיום שנמסרה לו ההחלטה."
נעה בן שבת
¶
ועדת קבלה הרי מחליטה - אתה בא עם אישורים, אתה חשב שכר ואתה מראה שעסקת בתחום המסוים הזה כך וכך חודשים, ועדת ההשגה אומרת: לא, אנחנו רואים שעסקת רק פחות חודשים.
נעה בן שבת
¶
מועד ב'? יש אפשרות לערר, אבל מועדי ב', אני מבינה שבמועד הבא של הבחינה אפשר יהיה לגשת מחדש.
חני זוהר
¶
תלוי במספר הבחינות באותה שנה. יש מועדים קבועים שנקבעים בתחילת שנה. על-פי הערכות ולפעמים מוסיפים.
נעה בן שבת
¶
אני מבינה שיש נכונות של משרדי המשפטים והכלכלה לפעול לתיקון צו בתי-המשפט לעניינים מינהליים ולהוסיף לאפשרות להגיש בעצם סוג של – זאת בעצם תהיה העתירה?
נעה בן שבת
¶
עתירה מינהלית על החלטות אחרות של רשות.
"הוראת שעה 12. עד תום תשעה חודשים מיום פרסומן של תקנות אלה, יראו ברואה-חשבון כמי שעומד בדרישות תקנות אלה לעניין סעיף 40(א)(1) ו-(3) לחוק." זאת אומרת, כבר נותנים לו איזושהי הנחה ורואה-חשבון יוכלו לעשות את הפעולות של בדיקות שכר כאילו שהם רואה-חשבון, זה מכוח הוראת השעה הזאת. עד היום אמרנו, הם עשו למשך תקופה של 18 חודשים את הבדיקות התקופתיות.
עכשיו מופיעה פה "תוספת - (ההגדרה "היקף עבודה נדרש" שבתקנה 1)" – יש פה – טור א' וטור ב'. טור א' זה היקף המשרה, מספר שעות עבודה ממוצעות לפחות, והטור השני - משך תקופת העבודה בחודשים מתוך חמש השנים שקדמו להגשת בקשה - ללמוד בתכנית ההכשרה – 42 שעות למי שעוסק בכך 18 חודשים לפחות, 36 שעות למי שעוסק בכך 24 חודשים, 29 שעות למי שעוסק בכך 30 חודשים, ו-24 שעות למי שעוסק בכך 36 חודשים.
יזהר קנה
¶
אנחנו מעריכים שהתשעה חודשים האלו לא יספיקו. בהמשך למה שחברת הכנסת מיכל בירן אמרה מקודם, אני חושב שהוועדה חייבת – מעבר לזה שהוועדה חייבת לקבל דיווח, להבנתי, אחת לשנה - כמה אנשים יש במקצוע, וכן הלאה וכן הלאה - - -
יזהר קנה
¶
אני לא רוצה היערכות. אני מפנה את תשומת לב הוועדה, אני חושב שעל מנת שלא ייווצר מצב בעוד תשעה חודשים שאין לא לכאן ולא לכאן, צריך להיות איזשהו מצב שהוועדה תוכל להתכנס לפני עוד תשעה חודשים ותוכל לראות האם התקנות האלה יכולות להיכנס בתוקף. ההערכה, דרך אגב, שלנו אומרת - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
המנגנון הוא בדרך כלל אחר. קובעים מועד, ואחר כך אם יש צורך נתקן. אבל קובעים מועד. ברשותך, זה הנהלים בוועדה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אנחנו נעשה דיון. אם נקבע תשעה חודשים, אני מתחייב לקיים דיון בעוד שישה חודשים על מנת לבדוק את ההתקדמות, ובעוד שנה על מנת לבדוק שזה יושם. אלו שני המועדים שאני ממליץ לקבוע. זה יהיה בפרוטוקול כהתחייבות של הוועדה.
יזהר קנה
¶
אני רק רוצה להגיד בעניין הזה, להערכתנו, המערכת לא תוכל להיערך עד אז. להערכתנו, גם לאחר מכן המשמעות של התקנות האלה הם במקום המצב הקיים היום - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני חייב להגיד, לאור הניסיון שלי כשמלחיצים את המערכת, המערכת אוהבת את זה והיא מצליחה ליישם את זה. אז אמרנו תשעה חודשים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מתחייב לקיים דיון בעוד שישה חודשים כדי למדוד את ההיערכות אם הם מתקדמים, ובעוד שנה כדי לוודא שזה יושם.
ירון גינדי
¶
עלא כיפאק, אני חייב להגיד שבדיון הזה כאן ולאור מה שדיברנו על העלות של תוכנית ההכשרה ירד לי האסימון שבעצם בזה שהסכמנו לכל כך הרבה שעות פגעתי באמת ביועצי המס החלשים. כי ככל ששעות ההכשרה הן רבות יותר ככה הקורס יעלה פי שניים מקורס אחר, ובאמת פגעתי בחלשים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ברשותכם, אני רוצה להביא להצבעה, ותרשו לי הערה כללית. א', אני מודה לכם על כל שיתוף הפעולה, גם אם מדי פעם זה עלה לטונים, אבל אני רואה איזה רצינות אתם משקיעים כמגני המקצועות שלכם, וזה כבוד גדול לי לראות את זה בחברה הישראלית, וזה כבוד גדול למי שבא והשתתף בדיונים האלה.
זה לא חוק שעובר ונשכח. אנחנו, כפי שאמרתי, נקיים דיון בעוד שישה חודשים, נקיים גם דיון בעוד שנה, נעשה את המעקב הנדרש לזה מפני שזה גם מקצוע חדש וזה גם אתגר חדש לכל החברות הקטנות, ובמיוחד הקטנים.
אז ברשותכם, אני רוצה להצביע. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
תקנות להגברת האכיפה של דיני עבודה (בודק שכר מוסמך), התשע"ה–2015, אושרו.