הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 213
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, ט"ז בסיון התשע"ו (22 ביוני 2016), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 22/06/2016
צו הכניסה לישראל (פטור מתקופת אשרה מרבית לפי הסדר אשרות לכניסות מרובות עם ממשלת הרפובליקה העממית של סין), התשע"ו-2016
פרוטוקול
סדר היום
צו הכניסה לישראל (פטור מתקופת אשרה מרבית בהתאם להסדר אשרות לכניסות מרובות עם ממשלת הרפובליקה העממית של סין), התשע"ו-2016
מוזמנים
¶
רן פלג - משרד החוץ
אביטל שטרנברג - ראש תחום - ייעוץ, משרד המשפטים
אילנה דרורי - מנהלת תחום שירותי תיירות ופיתוח המוצר הת, משרד התיירות
מיכל יוספוב - ממונה ביקורת גבולות ומעברים, רשות האוכלוסין, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
אתי אפלבוים
צו הכניסה לישראל (פטור מתקופת אשרה מרבית בהתאם להסדר אשרות לכניסות מרובות עם ממשלת הרפובליקה העממית של סין), התשע"ו-2016
היו"ר דוד אמסלם
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח שוב את ועדת הפנים והגנת הסביבה בנושא: צו הכניסה לישראל (פטור מתקופת אשרה מרבית בהתאם להסדר אשרות לכניסות מרובות עם ממשלת הרפובליקה העממית של סין), התשע"ו-2016.
למה זה יותר ארוך? זה הסדר מיוחד?
מיכל יוספוב
¶
עד היום מי שקיבל אשרת כניסה לארץ היא היתה טובה לשלושה חודשים. ההסדר כאן הוא שנוכל לתת אשרת כניסה עד 10 שנים.
מיכל יוספוב
¶
איי שלמה לא צריכים בכלל אשרה. הסינים יצטרכו אשרה שתהיה מוגבלת עד 10 שנים. זה בכפוף לתוקף הדרכון. אי-אפשר לתת מעבר לתוקפו של הדרכון.
מיכל יוספוב
¶
אם תוקף הדרכון עד 10 שנים, אז יתנו עד 10 שנים. לאיי שלמה יש פטור. אם מישהו מאיי שלמה רוצה להגיע לארץ, הוא לא צריך אישור.
בסין זה אחר. הוא צריך ללכת לשגרירות ולבקש אשרת כניסה.
תומר רוזנר
¶
אנחנו קיבלנו נתונים שכ-100,000 תיירים שנכנסים לא יוצאים. כיום יש בארץ 100,000 שוהים לא חוקיים שהם תיירים. אני מדבר על בכלל. איך ההתפלגות? מה המדינות העיקריות?
אביטל שטרנברג
¶
יש דוח זרים של משרד הפנים שמתפרסם כל רבעון. למיטב זכרוני, חצי הם ממדינות ברית המועצות לשעבר, אבל אתם מוזמנים כמובן לראות את הדוח. הגרסה האחרונה היא נכונה לאפריל.
אביטל שטרנברג
¶
זאת לאנשים שנמצאים פה אבל זאת שאלה לדרג המדיני. בכל מקרה, רשויות האכיפה של רשות האוכלוסין לא נמצאות כאן לרגע.
למיכל יוספוב
¶
לאחרונה חתמנו עם אוקראינה, מולדבה וגיאוגריה. אנחנו עושים את הבדיקות במעבר. מספר המסורבים במעבר מאוקראינה עלה באחוזים גבוהים.
אילנה דרורי
¶
אני ממשרד התיירות.
מבחינה תיירותית, השוק הסיני זה שוק צומח בעולם בכלל ואנחנו רוצים אותם גם כאן. לכן גם באות ההקלות. אנחנו שוקלים הקלות גדולות יותר.
רן פלג
¶
אני אחראי על הדסק הסיני במשרד החוץ.
ההקלות הן הדדיות. הוויזה הזאת לעשר שנים תטיב באותה מידה גם עם תיירים ואנשי עסקים ישראלים.
לגבי החשש שייכנסו ולא יצאו, אין למעשה הבדל בגלל שהוויזה הזאת היא רבת כניסות כשכל כניסה היא לשלושה חודשים. גם היום סיני מוציא ויזה לשלושה חודשים והוא יצטרך לצאת אחרי שלושה חודשים. כך גם יהיה אחרי הוויזה לעשר שנים. פשוט הוא לא יצטרך להוציא כל פעם ויזה מחדש, דבר שיקל בעיקר על אנשי עסקים.
תומר רוזנר
¶
ממש לא. החוק אומר שגם האשרה היא לשלושה חודשים. לכן אתם צריכים לבקש פטור בעניין הזה כי החוק אומר שגם האשרה היא לשלושה חודשים.
תומר רוזנר
¶
זה מה שאתם מבקשים פה, כי אתם רוצים לסטות מהוראת החוק וזה בסדר גמור. החוק אמנם אומר, אבל גם את רישיון הישיבה אפשר לקבוע לתקופה אחרת.
רן פלג
¶
כל העולם מתחרה על התייר הסיני. התייר הסיני זה התייר שמוציא הכי הרבה כסף ליום בכל מקום בעולם. אנחנו נותנים לו הטבה מיוחדת בשביל למשוך אותו. מגיעים הנה פחות מפרומיל אחוז מהתיירים וממה שמגיע לא מגרד את הפוטנציאל. אנחנו מקווים להכפיל ויותר בשנים הקרובות בעזרת ההקלות בוויזה. באותה מידה אנחנו רוצים למשוך אנשי עסקים ולתת להם ויזה רב פעמים כדי שיוכלו לחזור ולא להסתבך עם הוצאת הויזה. .
תניה גולדשטיין
¶
"צו הכניסה לישראל (פטור מתקופת אשרה מרבית לפי להסדר אשרות לכניסות מרובות עם ממשלת הרפובליקה העממית של סין), התשע"ו – 2016
בתוקף סמכותי לפי סעיף 17(ב) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב – 1952 (להלן- החוק), ולאחר התייעצות עם ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, אני מצווה לאמור:
תיקון התוספת הראשונה
1. אזרח הרפובליקה העממית של סין המחזיק בדרכון סיני רגיל, פטור מהוראות סעיף 2(א)(2) לחוק בדבר תקופת האשרה, לצורך קבלת אשרת כניסה רב פעמית לתקופה מרבית של עשר שנים ובלבד שמשך תקופת כל ביקור לא תעלה על תשעים ימים, לפי הסדר אשרות לכניסות מרובות בין ממשלת ישראל לממשלת הרפובליקה העממית של סין."
תומר רוזנר
¶
הנוסח נראה לי בסדר. שאלה לגבי שם הצו. מה זאת אומרת פטור מתקופת אשרה מרבית? השם של הצו לא נראה לי קשור לתוכן שלו.
תניה גולדשטיין
¶
לפי חוק הכניסה לישראל, 2א2, אשרת כניסה מרבית זה שלושה חודשים. אז אנחנו נותנים פטור מההגבלה הזאת של 2א2 כדי לאפשר מתן אשרת כניסה רב פעמית לתקופה של עד 10 שנים לפי ההסדר.
תומר רוזנר
¶
אני חושב שאפשר לחשוב על שם קצת יותר מוצלח. זה עניין של ניסוח. הוועדה יכולה להסמיך אותנו למצוא שם יותר מוצלח, יחד עם משרדי הממשלה.
איתן ברושי (המחנה הציוני)
¶
אני רוצה לשאול משהו את משרד החוץ. זה בטח משהו מתוך תמונה יותר רחבה. סין היא באמת מעצמה. למשל, יש לנו את תנובה.
תן מילה בנושא.
רן פלג
¶
כמו שאמרת, זה נדבך נוסף. משרד החוץ רואה בסין היום כאחד מהנכסים האסטרטגיים הכי חשובים מבחינת הדיבידנד להידוק היחסים איתם. בנושא של הוויזות, באופן המידי זה יכפיל את מספר התיירים בשנתיים הקרובות ובכך יציל במידה מסוימת את שוק התיירות הישראלית. יש אנשי עסקים שמגיעים מסין. היום בין שליש לרבע מההייטק הישראלי מדובר על השקעות סיניות שמביאות בפועל לסטרטאפים ישראלים שלא היו קיימים, עשרות ומאות אלמלא ההשקעות מסין. לכן, גם מבחינת כסף בפועל שייכנס למשק הישראלי בשנים הקרובות, בטח מבחינת השקעה ביחסים עם סין לטווח ארוך, יש פה בשורה חשובה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
מי בעד להמליץ על הצו?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
ההמלצה לאשר את צו הכניסה לישראל (פטור מתקופת אשרה מרבית בהתאם להסדר אשרות לכניסות מרובות עם ממשלת הרפובליקה העממית של סין), התשע"ו-2016, התקבלה.