הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 369
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ב' בסיון התשע"ו (08 ביוני 2016), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 08/06/2016
תקנות הנפט (תיקון), התשע"ו - 2015
פרוטוקול
סדר-היום
תקנות הנפט (תיקון), התשע"ו-2015.
מוזמנים
¶
שמעון כהן - מנהל אגף חשבונאות וכלכלה, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
שרון רוטמן - מנהל תחום תמלוגים, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
אלעד גולן - עו"ד, לשכה משפטית, משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
שרה ונסו - מרכזת ועדת האגרות הבין-משרדית, משרד האוצר
אייל שוקר - מנכ"ל, "הזדמנות ישראלית", חיפושי נפט וגז
אלה פדבה - עוזרת אישית ליו"ר, איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז בישראל
דוד דהאן - יו"ר ודובר הארגונים החברתיים בכנסת
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים בנושא: תקנות הנפט (תיקון), התשע"ו– 2015. בבקשה, מי מציג את תקנות הנפט?
שמעון כהן
¶
כידוע, בחוק הנפט ישנן כמה אגרות על זכויות נפט. יש אגרות להיטל מוקדם, אגרות רישיון, אגרות חזקה, אגרות על העברת זכויות. בשנים האחרונות ביצענו רוויזיה על גובה האגרות, בחינה מחדש של גובה האגרות הקיימות בחוק. לאחר דיונים מקצועיים שנעשו גם במשרד קיבלנו אישור של מועצת הנפט, קיבלנו אישור של ועדת אגרות בין-משרדית, אישור של משרד האוצר ושל שר האוצר, עשינו התייעצות גם בוועדת הכלכלה. ועכשיו בשביל לבצע את השינויים צריך אישור של ועדת הכספים.
אסביר בגדול מה השינויים הקיימים, ואז אעבור לקריאת התקנות. השינויים הנדרשים - השינוי הראשון הוא השוואה בין האגרות הקיימות על היטל מוקדם זכות קדימה לאגרת רישיון. בפועל, הזכות של היטל מוקדם מאוד דומה לזכות של רישיון מבחינת מהות הזכות, ואין סיבה שיהיה הבדל בין האגרות השונות, בין ההיטל המוקדם לרישיון. ולכן, אנחנו מבקשים להשוות בין שתי האגרות האלו.
הדבר הנוסף, יש זכויות ביבשה ויש גם זכויות בים. ביבשה הזכויות הן באופן מדורג, האגרות הולכות ועולות עם השנים.
שגית אפיק
¶
כל סעיף זה על אגרה אחרת. שיקריא ויסביר את האגרה. הוא עכשיו מסביר הכול, את ארבע האגרות. אולי עדיף לעשות את זה סעיף סעיף פשוט?
שמעון כהן
¶
"תקנות הנפט (תיקון), התשע"ו–2015
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 7א(ד), 19, 63 ו-82 לחוק הנפט, התשי"ב–1952 (להלן – החוק), ולאחר התייעצות עם המועצה, ובאישור שר האוצר לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה–1985, ובהתייעצות עם ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיפים 7א(ד), 19 בחוק, ובאישור ועדת הכספים של הכנסת לפי סעיף 1(ב) לחוק-יסוד: משק המדינה, אני מתקין תקנות אלה:".
שלומית ארליך
¶
רגע, רק כמה הערות בהיבט הזה. קודם כול, "בתוקף סמכותי" – התייחסתם לאגרה בעד זכות קדימה, אגרת רישיון, אגרת העברה ושעבוד, אבל אין פה התייחסות בסמכויות לסעיף 27 בחוק שמדבר על אגרת חזקה. נראה לנו שגם כדאי להוסיף את זה, כי כתבתם סעיף סמכויות מאוד מאוד רחב.
שמעון כהן
¶
"בתקנה 5ג לתקנות הנפט, התשי"ג–1953 (להלן – התקנות העיקריות), במקום" – בתקנות שהגשנו היה כתוב 6.04, אבל המדד ירד, אז אני אתן פה את הנקודה המעודכנת לפי המדד – "במקום 5.93 שקלים חדשים".
שמעון כהן
¶
יורד המדד כל הזמן, האגורות רק יורדות. "במקום 5.93 שקלים חדשים יבוא 9 שקלים חדשים" - זה תיקון התקנה. כפי שהסברתי מקודם, אני אחזור על זה שוב, ישנן כמה זכויות נפט, זכות נפט נחשבת זכות היתר מוקדם ויש זכות לרישיון. אין הבדל מהותי בין שתי הזכויות.
שמעון כהן
¶
אנחנו לא מעלים את זה כל כך. בסך הכול אנחנו רוצים להשוות בין הזכויות. יש זכות שהיא רישיון, יש כמה זכויות - - -
שמעון כהן
¶
יבוא 9. המספרים התעדכנו בגלל השינוי במדד. השינוי הוא להשוות בין האגורות שקיימות בהיתר מוקדם לבין האגורות שקיימות ברישיון. בסך הכול הזכות - - -
שמעון כהן
¶
כי הזכות שהיא היתר מוקדם שוות ערך מבחינתנו גם לזכות שהיא רישיון. אם אתה משלם אגרה על רישיון איקס כסף, אז צריך להיות היגיון גם - - -
שמעון כהן
¶
זאת הבקשה לתקנה ראשונה. התקנה השנייה - "תיקון תקנה 11א 2. בתקנה 11א לתקנות העיקריות – (1) בתקנת משנה (א), ברישה, אחרי "ביבשה" יבוא "בים או בימה"".
שמעון כהן
¶
רק דקה. סעיף "(2) תקנת משנה (ב) – בטלה". אני אסביר פה את השינוי. נכון לעכשיו – כשהתחיל חוק הנפט, כשחוקקנו את החוק הנפט היה אותו דבר, אגרות הרישיון גם ביבשה וגם בים היו אותו דבר, היו זהות. זה רישיון בים, ביבשה, אין הבדל.
בשנת 63' הוקמה ועדת ידין שבחנה את נושא האגרות ביבשה, כי באותה תקופה בסך הכול היה רק יבשה, ואז היה דיון בכנסת, ועדת הכלכלה ב-66', ואז אמרו: לא יכול להיות שבעל זכות ישב על הזכויות שלו למשך שבע שנים, הוא לא יבצע פעילות, אנחנו רוצים לעודד אותו לבצע פעילות, ועשו מדרג עולה של גובה האגרות - בשנה הראשונה-שנייה סכום מסוים, וזה הולך ועולה. אלא מה?
שמעון כהן
¶
אם הוא עושה פעילות בעיקרון הוא עושה קידוח, מגיע לתגלית, ואז כבר עובר לחזקה. עובר לזכות של חזקה שגובה הרישיון הוא יותר גבוה.
שמעון כהן
¶
והוא נשאר בגובה הרישיון. באותן שנים הים לא היה רלוונטי, פספסו את הנקודה הזאת, זה משהו היסטורי שצריך לתקן. אין שום סיבה נכון לעכשיו שיהיה הבדל בין ים ליבשה. לא רוצה להגיד שהזכות בים יותר גבוהה מהיבשה, אבל נניח שזה אותן זכויות. אבל לא יכול להיות שמישהו עם זכות ביבשה ישלם יותר גבוה מהים, אז אנחנו רוצים להשוות את זה, וזה ההסבר לתיקון.
התקנה השלישית - החלפת תקנה 66א - "במקום תקנה 66א לתקנות העיקריות יבוא: עדכון סכומים –
(א) בתקנות אלה, "מדד" - מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
(ב) סכומי האגרות בתקנות אלה יעודכנו ב-1 בינואר של כל שנה לפי שיעור השינוי של המדד שפורסם בחודש דצמבר שקדם לו לעומת המדד שפורסם בחודש דצמבר של השנה שקדמה לה".
(ג) המנהל יפרסם בהודעה ברושמות את נוסח תקנות 5ג, 11א, 37א ו-69 כפי שהשתנה עקב האמור בתקנה זאת".
השינוי כאן, כפי שאמרנו מקודם, האגרות מתעדכנות, התעדכנו עד עכשיו כל רבעון. זאת בעצם בקשה של משרד האוצר, שהשינוי באגרות יהיה פעם בשנה ולא פעם ברבעון. בסך הכול האינפלציה עכשיו גם לא גבוהה, גם למעלה גם למטה, אז שלא יהיה שינוי דרסטי, השינוי יהיה אחת לשנה. זאת התקנה.
שלומית ארליך
¶
רק שימו לב שכאן באמת יש את ההפניה ב-(ג) לסעיף 37א, שזאת בעצם אגרת החזקה, לכן אמרנו שגם צריך להכניס את זה למעלה.
שמעון כהן
¶
"החלפת תקנה 4. במקום תקנה 69 לתקנות העיקריות יבוא:
"אגרת העברת זכויות או שעבודן".
"אגרת רישום של העברה או שעבוד של זכות נפט, או של טובת הנאה שבה, תהיה בסכום של 43,500 שקלים חדשים.
אגרת רישום כאמור תשולם בעד הגשת כל בקשת רישום נפרדת, ותוגש בנפרד בידי כל בעל זכות או טובת הנאה שבה המבקש להעבירה או לשעבדה."
השינוי כאן - יש מקרים של בקשות שמגיעות אלינו למשרד האנרגיה לאגף הנפט ואחר כך למועצת הנפט, בקשות של העברות זכויות. בן-אדם קיבל רישיון, אחר כך הוא מבקש להעביר זכויות לגוף אחר, או שהוא צריך לשעבד את הזכות לבנק, או שהוא צריך להעביר טובת הנאה של תמלוגי-על. הבקשות האלו הן בקשות שהיקף העבודה שלהן – גם הבקשות עצמן, כי הוצאנו הנחיות, מאוד חשוב לנו, סך הכול מדובר על נכסים ששווים בין עשרות מיליוני דולרים למיליארדי דולרים והוצאנו הנחיות איך צריך להגיש את הבקשות, יש בדיקות מקצועיות, בדיקות חשבונאיות. אנחנו משקיעים עשרות ומאות שעות עבודה על בקשות - לבדוק אותן, לבחון אותן מכל ההיקפים. והאגרה שכתובה פה קיימת כרגע בחוק, היא 101 שקלים.
שמעון כהן
¶
המשרד משקיע, כי מאוד חשוב להשקיע הרבה מאוד שעות, גם של יועצים חיצוניים וגם של המשרד וגם של מועצת הנפט, כי אלו נכסים, כמו שאמרתי, בעלי ערך רב, ואנחנו בודקים בדיקות עם עלויות כספיות מאוד מאוד גבוהות, והאגרה שקיימת כרגע - 101 שקלים לבקשה כזאת היא אגרה לדעתנו לחלוטין לא נכונה.
מה שעשינו, לדעתי זה גם משהו שהתפספס בחוק, אם תשימו לב שבסך הכול בכל האגרות ברישיון מדובר על 100 שקל לשנה הראשונה ל-1,000 דונם, כאשר הרישיון הוא 400,000 דונם. בסך הכול לדעתי פספסו בסוף ל-1,000 דונם על 101 שקלים שכתוב בחוק.
מה שעשינו פה, אמרנו שהבקשה בדרך כלל בכל רישיון מדובר על 400,000 דונם, זה 43,500, זה לכל הרישיון, שזאת האגרה הכי נמוכה שקיימת לכל רישיון קיים שאנחנו מעניקים זכות. מעניקים זכות, אם זאת העברת זכות, הענקת זכות למישהו, והוא מעביר את זה לבן-אדם אחר.
שלומית ארליך
¶
רק פה בסעיף קטן (ב), למה צריכים את התוספת של סעיף קטן (ב)? למה ההתייחסות הזאת לבקשה הנפרדת?
שמעון כהן
¶
סעיף קטן (ב) בעיקרון, כי לפעמים מגיעות בקשות של כמה בעלי זכויות ושל סוגים שונים של העברות.
שלומית ארליך
¶
אז מה המשמעות עכשיו? שכל בקשה של כל בעל זכות גם אם היא הוגשה ביחד בעצם האגרה תשולם עליה כאילו בנפרד?
שמעון כהן
¶
לדעתי פשוט ה-101 הכוונה שלו הייתה ל-1,000 דונם ולא רשמו את זה. אבל גם לא נכון, סך הכול מדובר פה על העברת זכויות של נכסים, כמו שאמרתי, מאות מיליוני דולרים או מיליארדים. זמן ההשקעה שאנחנו משקיעים היא מאות שעות עבודה.
אייל שוקר
¶
"הזדמנות ישראלית" היא שותפות ציבורית, למעלה מ-90% מוחזקים על-ידי הציבור, לא על-ידי שום בעלי שליטה - - -
אייל שוקר
¶
היא עוסקת בתחום הזה בדיוק. "הזדמנות ישראלית" מכירה היטב את מועצת הנפט, פועלת ומגישה בקשות להעברת זכויות, זה משהו שהוא - - -
היו"ר משה גפני
¶
כמה כסף? אנחנו מדברים על היקף פעילות של 50,000 שקל, אז זה לא בסדר, אבל אם מדברים על 50 מיליון, אז זה כבר מתחיל להיות אחרת.
היו"ר משה גפני
¶
טוב. הצטרפתי למה שאמרת. יש הבדל – זה לא חשוב אם אתה מרוויח או לא מרוויח, בן-אדם לא הולך להפסיד. אתה מתכנן להרוויח, ואני מאחל לך בהצלחה.
היו"ר משה גפני
¶
יש הבדל בין האגרה שהם אומרים על פעילות שההיקף שלה, לא ההכנסות או ההוצאות, היקף הפעילות שלה הוא סכום קטן, שזה נראה חסר הגיון לחלוטין - מה אתה מעלה את זה לסכומים כאלה, לבין היקף פעילות שהוא בסדרי גודל מאוד גדולים, שאז זה הופך להיות נורמלי. מה היקף הפעילות?
אייל שוקר
¶
אני חושב ש"הזדמנות ישראלית" מגישה בקשות למועצת הנפט, אני חושב שבמקסימום הגשנו חמש בקשות בשנה אחת. אבל זה בסיס - - -
היו"ר משה גפני
¶
רציתי לקבל תמונה. הרי אני לא מחפש נפט. אני לא מתחייב על העתיד אבל כרגע. אם מדובר על היקף פעילות, החיפושים שבהם הם עוסקים זה היקף פעילות גדול, אז באמת ה-100 שקל זה צחוק, וה-40,000 נשמע הגיוני.
היו"ר משה גפני
¶
אם זה ההיקף אז זה נשמע הגיוני. לכן שאלתי אותו מה היקף הפעילות, לא מה הוא מרוויח, מה הוא מפסיד.
אייל שוקר
¶
אני רוצה להגיד דבר כזה, אני חושב שקודם כול כל הצעות החוק האלה והשינויים בתקנות הן בסך הכול באים לעשות דבר אחד ולבצר, צריך להבין שבענף הזה קיים מונופול. לא מפליא שאין אף נציג של המונופול כאן, כי כל התקנות וההנחיות החדשות, הכול בקו אחד - להקשות את הפעילות על שאר המתחרים ולייצר תחרות, כשהמדיניות המוצהרת של הממשלה גם במסגרת מתווה הגז היא לעודד תחרות.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבטיח לך בעזרת השם, ואני מבקש ממנהל הוועדה, שכשיהיה דיון על מה שעכשיו אמרת - להזמין אותך.
אייל שוקר
¶
מ-100 שקל ל-43,000 שקלים. זה לא משנה אם אני מגיש בקשה להעביר 5% ברישיון או 100% ברישיון התשלום הוא אותו תשלום.
אייל שוקר
¶
הבקשות האלה, הדיונים האלה במועצת הנפט זה מה שנקרא הבייסיק של התעשייה שלנו. קיבלת רישיון, אתה עכשיו – אחת הדרכים לממן אותו זה הוא לצרף שותפים. העובדה היא – נמצאת פה אלה שמייצגת את האיגוד – האיגוד כלל - - -
אייל שוקר
¶
האיגוד הזה שקם היו חברים בו קרוב ל-20 חברים, היום מרבית החברות כבר נסגרו, כי כל הפעולות, כל הרגולציה העודפת הביאו אותם או לסגור את הפעילות, כי אין להם אמצעים, או לחפש - - -
שמעון כהן
¶
קודם כול, לגבי נושא עידוד מאגרים קטנים או עידוד הגופים הקטנים, משרד האנרגיה פועל בימים האחרונים יחד עם משרד האוצר לקדם ממש כמה דרכים לעודד פעילות של גופים חדשים על מנת באמת לנסות להגיע למתחרים נוספים במשק. הדברים האלו נכתבו בהחלטת ממשלה, ובחודשים הקרובים כבר נפרסם את התוצאות.
אבל הדיון כאן לא רלוונטי לעידוד. העידוד למאגרים קטנים - יהיו דברים מאוד יפים, מאוד טובים באמת לעודד גופים להיכנס לתעשייה. ואנחנו מאמינים - - -
שרה ונסו
¶
יש לנו עכשיו צוות שמוקם על-ידי מנכ"ל משרד האוצר בנושא הפטור מאגרות לעסקים קטנים, ובין היתר בוחנים אגרה לעסקים, כאילו - - -
שגית אפיק
¶
הם מקיימים דיונים על הבחנה בין הקטנים לגדולים, ויכול להיות שהם יעשו הקלות בלי קשר לתקנות.
שמעון כהן
¶
אז אנחנו ממש לא לטובת המונופולים, הפוך, אנחנו עושים את הכול לעודד חיפושים גם של גופים קטנים, הם לא קטנים אבל הם קטנים לעומת המונופולים. סך הכול, כפי שאמרתי, פעילות בזכויות נפט זאת פעילות במאות דולרים.
היו"ר משה גפני
¶
אם אתם עושים פעילות כדי לעודד קטנים יותר לעומת המונופולים, אז אתם צריכים לעזור לו באגרות.
שמעון כהן
¶
אנחנו נעזור להם בדברים אחרים שאפשר לעזור להם, אבל לא באגרה. כשאתה עושה אגרה, אתה לא עושה אגרה בין - - -
שמעון כהן
¶
תפקידה של אגרה היא לא רווח או הפסד, זה לא מס, זה לא היטל, זה לא גולגלות תמלוג, זאת אגרה על רישיון, על זכות.
שמעון כהן
¶
בנושא עידוד מאגרים קטנים? יש גם הצעות, כרגע זה בשלב ההצעות, אנחנו לא הולכים להעלות את זה.
היו"ר משה גפני
¶
לא, אבל מה אתה עוזר לו? מה? אם אתה לא פוטר אותו מהאגרה הזאת, אז מה אתה כן יכול לעזור?
שמעון כהן
¶
הרעיונות הם הקלות מסוימות – ייתכן, ייתכן הקלות מסוימות בנושא המיסוי או בנושא ששינסקי, איך – בחישוב של - - -
אייל שוקר
¶
אבל בפועל בינתיים לא נשארו כבר חברות קטנות מלבד המונופול. המונופול שולט, אין עוד מאגרים.
היו"ר משה גפני
¶
אני מנסה לעזור לך. אתה הולך אתי למקומות שבהם – בסדר, אתה יודע מה, אמרת אמירה יפה, היא יכולה אפילו להיות מקובלת עלי, הכול בסדר. לא פתרנו שום בעיה. אני מנסה לסחוט ממנו אמירה שהוא הולך לעזור לך, שאף על פי שאתה תצטרך לשלם אגרה, אבל בדברים אחרים הוא יעזור לך. לסחוט, התכוונתי לא במובן השלילי של המילה, הרי אנחנו רוצים, כפי שאמרת, להתגבר על הנושא של המונופולים, שיהיו חברות נוספות כמוך למשל. אני מבקש ממנו אמירה, אז הוא אומר שהייתה החלטת ממשלה.
אייל שוקר
¶
אז אני רוצה להגיד שגם האגרות האלה חייבות להיות מידתיות. מה אני מבקש ממועצת הנפט? במה לדון.
היו"ר משה גפני
¶
את תאריך התחולה. בכל אופן, לתת לאנשים להתארגן, לראות מה עושים עם זה, יש פה העלאה גדולה בסעיף הזה.
שמעון כהן
¶
"תקנות אלה יחולו אף לגבי זכויות שהיו קיימות ערב יום התחילה וטרם הוגשה בקשה לרישום לגביהן." לגבי רישיונות קיימים, אם יש פה שינוי של האגרה של הרישיון.
דרך אגב, נכון להיום אין הרבה רישיונות קיימים, הים לאט לאט התרוקן. אנחנו מתכוונים להוציא מכרז לרישיונות חדשים, וזה דווקא טוב ונכון להעלות את ההצעה הזאת לתיקון התקנות במועד הזה.
שמעון כהן
¶
יחול עליהם לגבי השינויים. השינויים לא יהיו מהותיים. רוב הרישיונות שקיימים כרגע, גם השמונה זה שנה שביעית או שנה שישית שלהם, ההשפעה מינורית.
שלומית ארליך
¶
אז מה קורה לגבי זכויות שהיו קיימות אבל הוגשה כבר בקשה לרישום, אז הם כבר שילמו את האגרה?
אייל שוקר
¶
מה קורה עם בקשה שהוגשה לפני שנתיים ועדיין לא התקיים דיון לגביה? מה מועד התשלום שאני צריך לשלם?
היו"ר משה גפני
¶
רק רגע, אתה הורג אותי לגמרי, אתה שואל שאלות נכונות, אני הולך לעזור לך, אתה הולך עוד הפעם לציונות. הוא שאל שאלה - אני הגשתי בקשה אליכם לפני שנתיים, ואז התקנות והאגרות שחלו היו 100 שקלים, משהו מצחיק.
היו"ר משה גפני
¶
אתם לא דנתם בזה מסיבות שונות – לא חשוב מה – ואני הגשתי את הבקשה בזמן לפני הרבה זמן. כמה הוא ישלם? עכשיו אתם מאשרים.
שלומית ארליך
¶
צריך להיות ברור שזה יחול גם על זכויות שהיו קיימות ערב יום התחילה, וזה יחול גם על זכויות שהיו קיימות ערב יום התחילה וטרם הוגשה בקשה לרישום, כי הבקשה לרישום - אתה מתייחס לזה רק לגבי אגרת הרישום.
היו"ר משה גפני
¶
תקנות הנפט (תיקון), התשע"ו– 2016, בעניין שינוי בסכומי האגרות כפי שהוקראו על-ידי מר כהן שמעון, עם השינויים שדובר עליהם והתוספת שהייתה עכשיו בסוף.
מי בעד אישור התקנות? ירים את ידו. מי נגד? אין. מי נמנע? אין.
הצבעה
בעד – פה אחד
תקנות הנפט (תיקון), התשע"ו–2015, אושרו.