הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 222
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום רביעי, כ"ג בסיון התשע"ו (29 ביוני 2016), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 29/06/2016
שיא בהיקף האלימות במגזר הערבי, התגברות אירועי האלימות בישובים הלא יהודיים והמאבק הנדרש בנשק הלא חוקי, שיא בהיקף האלימות במגזר הערבי
פרוטוקול
סדר היום
1. שיא בהיקף האלימות במגזר הערבי
2. התגברות אירועי האלימות בישובים הלא יהודיים והמאבק הנדרש בנשק הלא חוקי
3. שיא בהיקף האלימות במגזר הערבי
הצעתם של חברי הכנסת אוסאמה סעדי, מיקי לוי, עיסאווי פריג'
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד אמסלם – היו"ר
עבדאללה אבו מערוף
טלב אבו עראר
זוהיר בהלול
אכרם חסון
רויטל סויד
חמד עמאר
חברי הכנסת
¶
אמיר אוחנה
ענת ברקו
יוסף ג'בארין
באסל גטאס
מסעוד גנאים
חנין זועבי
ג'מאל זחאלקה
דב חנין
אחמד טיבי
מיקי לוי
אוסאמה סעדי
עיסאווי פריג'
עאידה תומא סלימאן
מוזמנים
¶
סגן השר לשיתוף פעולה אזורי איוב קרא
ניצב חכרוש ג'מאל - ראש מינהלת מגזר ערבי, המשרד לביטחון פנים
יאיר דורנפלד - רח"ט תכנון וארגון, המשרד לביטחון פנים
נצ"ב אמיר בן טובים - רמ"ח מחקר מודיעין, אח"מ, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק ליטל אברהמי - ראש חוליית מחקר, אמל"ח, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ ערן שקד - ראש תחום תקשורת, מינהלת מגזר ערבי, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק מיכל פרס - קמ"ד מחקר, אח"מ, המשרד לביטחון פנים
רפי עציון - עו"ד, עוזר היועץ המשפטי, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק נופר רוזנצוויג - עוזר ראש מינהלת מגזר ערבי, המשרד לביטחון פנים
אירית שמואל - דוברות המשרד לביטחון פנים
רועי טייאר - כלכלן תקציבים, משרד האוצר
אברהים חביב - מנהל תחום בכיר, הרשות לפיתוח כלכלי, המשרד לשוויון חברתי
גבריאלה פיסמן - עו"ד, משרד המשפטים
רעות בינג - עו"ד, משרד המשפטים
ואיל עתאמנה - מתמחה, משרד המשפטים
יוחאי וג'ימה - ראש מינהל ביטחון, מרכז השלטון המקומי
חיאם קעאדן
כאמל ריאן
–
-
סמנכ"ל המגזר הערבי, מרכז השלטון המקומי
יועץ אלימות במגזר הערבי, מרכז השלטון המקומי
ד"ר סוהיל דיאב
שוועאע מסראווה מנצור
–
-
ראש עיריית טמרה
עו"ד, ראש עיריית טייבה
ביאן קבלאן - ראש המועצה בית ג'אן
מאזן גנאים - ראש עיריית סכנין
עאטף אבו מחמוד גריפאת - ראש המועצה המקומית זרזיר
כפאע תאופיק - חבר מועצת מעלה עירון
אמין קבלאן - תושב בית ג'אן
בסאם קבלאן - תושב בית ג'אן
דורון סלע - אחראית קשרי ממשל, המכון הישראלי לדמוקרטיה
ד"ר ת'אבת אבו ראס - מנכ"ל קרן אברהם
אמנון בארי סולוציאנו - מנכ"ל משותף, קרן אברהם
עדי שטיין - מקדמת מדיניות, קרן אברהם
גל זרביב - קרן אברהם
עופר זלצברג - אנליסט בכיר, קבוצת המשבר הבינלאומי
ד"ר דורון דנינו
סמאח סלאימה אגבאריה
–
-
יועץ בכיר, מכון הרברט קלמן להתמודדות עם סכסוכים
עמותת סיכוי
גזלין מונתרא - נציגת יש עתיד באוכלוסיית המיעוט הבדואי
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר המתרגמים
שיא בהיקף האלימות במגזר הערבי
התגברות אירועי האלימות בישובים הלא יהודיים והמאבק הנדרש בנשק הלא חוקי
שיא בהיקף האלימות במגזר הערבי
הצעתם של חברי הכנסת אוסאמה סעדי, מיקי לוי, עיסאווי פריג'
היו"ר דוד אמסלם
¶
בוקר טוב לכולם. אני מתנצל על האיחור. קיימנו דיון למטה על נושא המים ואיכשהו גלשנו קצת. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. אנחנו בדיון מהיר שהגישו חברי הכנסת אוסאמה סעדי, מיקי לוי ועיסאווי פריג' בנושא שיא בהיקף האלימות במגזר הערבי.
אני מאוד שמח שסגן השר לשיתוף פעולה אזורי הצטרף אלינו. הוא גם כתב לי מכתב ב-30 למאי ובו נאמר: "אני מבקש לכנס בדחיפות את ועדת הפנים וזאת לאור ריבוי הרציחות ללא פענוח באזור הגליל. בתקופה האחרונה התרחשו עשרות מקרים של רצח באזור וזה ללא קצה של חוט באף אחד מהמקרים. להמשך טיפולך אודה".
אני רוצה רק להכניס עוד איזשהו נתון לכל מעטפת הדיון. ב-6 בינואר קיימנו כאן דיון די ארוך בו השתתפו גם קצינים רבים ממשטרת ישראל והשר עצמו. דרך אגב, השר התנצל שלא יוכל להגיע לדיון כי הוא משתתף בישיבת קבינט. הוא רצה להשתתף. בדיון ההוא הצגנו את הנושא והחברים הציגו אותו בפרטי פרטים. אז השר הודיע לנו שהמשטרה תכין תכנית, בכוונתה יש להכין תכנית, על מנת לצמצם ולהילחם בפשיעה במגזר הערבי, במגזר של בני המיעוטים.
מאז בא מפכ"ל חדש וכולי. אני חושב שאנחנו נשקול לעשות איזשהו דיון יותר עמוק בעניין הזה, יכול להיות שאני אעשה את זה בוועדה אחרת, כדי לבדוק מה המשטרה באמת באופן אופרטיבי עשתה ומה באמת היא מתכוונת לעשות ואיזה אמצעים מושקעים, ולא רק במלים וסיסמאות אלא במעשים.
אם כן, קודם כל, ברשותכם, אני אעביר את רשות הדיבור לסגן השר ואחרי כן נעבור לחברי הכנסת האחרים. בבקשה.
סגן השר איוב קרא
¶
תודה אדוני היושב ראש. בוקר טוב לכל המשתתפים. אני חושב שהדיון היום הוא אולי הדיון הקריטי ביותר מבחינת המגזר הערבי בכלל. אנחנו היינו צריכים לקיים אותו כבר מזמן ולשמוע את דעת המערכת. אני באתי בכובע של אזרח מודאג, חבר כנסת ואני גם שותף בממשלה הנוכחית.
מאחר ומדובר בסוגיה כל כך כואבת, כל כך בעייתית, אדוני היושב ראש, מן הראוי היה שגם השר חברי הטוב ארדן יהיה כאן, אבל כנראה יש דברים יותר חשובים, ובצדק.
סגן השר איוב קרא
¶
הם חשובים לא פחות אבל הנושא הזה לדעתי הוא באותה ליגה ומאוד היה חשוב להיות כאן. אני מקווה שכל הדברים האלה יעברו לאן שצריך ויש מספיק אנשים חשובים שאני רואה בין הציבור שבא לכבד את הדיון הזה.
צריך להסתכל על הנושא של האלימות כמפגע הקשה ביותר במגזר הערבי. לצערי הרב אין כרגע – אבל צריך לבנות את זה – אמון במערכת, כך משתקף כשאתה מסתובב במגזר, לצערי. חשוב מאוד ואין כמוהו לייצר את האמון הזה. אני חושב שהמערכת שמוקמת כרגע בראשות ניצב חכרוש, אני מקווה שהיא תקבל את האמון הזה כי לא באים לפגוע באיש או לעשות איזשהו מהלך כדי לרמוס מישהו אלא כל המטרה היא טובת המגזר, בין היתר בנשק הלא חוקי שנמצא, בדברים שבעצם קורים יום יום ושעה שעה אותם אי אפשר לסבול. אני מקווה שהמערכת שמוקמת תוכל להביא בשורה יותר טובה מכפי שהיה עד היום. אני לא מאשים איש. אלה הנתונים הקיימים. אדוני, עשרות נרצחו. עשרות נרצחו בשנים האחרונות בגליל ולדעתי אין תשובה ולא הגיעו לקצה חוט ואני לא יודע מה הנסיבות אבל אולי נשמע מהמערכת את הסיבות לכך שבעצם לא מפענחים רצח אחד נאמר בפקיעין או בבית ג'אן או בנצרת. אין שום תשובה לחקירות בגין מקרים כאלה ואפילו לא שמענו בשורה בעניין הזה, שמישהו יושב בין כתלי הכלא. פשוט יוצא שפושעים מסתובבים ומשוטטים להם חופשי ואף אחד לצערי הרב לא נותן לנו את התשובות.
אני באופן אישי כחלק מהמערכת הזאת פניתי מספר פעמים ואומרים חקירות. תכל'ס נסגרים תיקים, נפתחים תיקים מבלי לתת את הדעת על כך שבעצם כאן מערב פרוע כאשר מדברים על סוגיה שהיא אולי החשובה ביותר בחיינו.
אני מבקש, אדוני היושב ראש, בתום הדיון, חשוב לשמוע מה אומרת המערכת.
סגן השר איוב קרא
¶
זאת כדי לדעת לאיזה כיוון ללכת כי כך אי אפשר להמשיך. זה פרדוכס שאין כמוהו. אני חושב שבמקומות אחרים מפוענחים רציחות עוד באותו לילה או תוך שבוע ואילו כאן בעצם לא קורה שום דבר.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
תגיד שאלה לא המקרים הביטחוניים. שם זה מפוענח תוך כמה שעות. תגיד את זה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני מציע לא ללכת לשם. אנחנו רוצים לפתור בעיה אמיתית שלא קשורה לפוליטיקה. זה לא הוויכוח. בואו נשאיר את זה שם.
חבר הכנסת אוסאמה סעדי.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, חבריי חברי הכנסת, כבוד סגן השר. אני מברך את כל האורחים הנכבדים שהגיעו לדיון החשוב הזה. את מאזן גנאים ראש עיריית סכנין וראש ועד ראשי הרשויות הערביות, גם את דוקטור סוהיל דיאב ראש עיריית טמרה, את עאטף ריפעת מזרזיר, את חיאם מהשלטון המקומי, את נעים שיבלי, את דוקטור ת'אבל אבו ראס ועופר, מנהלים משותפים של קרן אברהם, גם את שייח' כאמל ריאן שאני חושב שהוא הראשון במגזר הערבי שחרט על דגלו את העניין הזה של אלימות ויש לו את מרכז אמאן בחברה הערבית, את סאמח סלאימה אגבאריה מעמותת סיכוי ואת כל הנוכחים שהגיעו לדיון החשוב הזה.
ראנין רחאל בת 19 מזרזיר, איהב אבולבאן בן 19, סנאד חאג' יחיא בן 26 מטייבה, עבדל נאסר אישבארה בן 30 מטייבה, מוחמד אגברייה מאום אל פאחם, חסין מחאג'די מאום אל פאחם, איברהים נבילסי בן 27 מעבלין, מוחמד חסנין בן 38 מעבלין, סמירה איסמעיל מנרמי בת 40, חסין קבלאן בן 51 מבית ג'אן, אחמד עד אל רפאי בן 16 מכפר סאלם ליד אום אל פאחם ונמצא כאן דוד שלו תאופיק. אדוני היושב ראש, הוא הקורבן האחרון בסדרת הרציחות הבלתי נפסקת במגזר הערבי.
הפשע והאלימות השתלטו על החברה הערבית ואנחנו משוועים וצמאים לפתרונות, פתרונות אשר מבוססים על הידברות ומתן אוזן קשבת גם למומחים של החברה הערבית בעניין, סוציולוגים, פסיכולוגים ועמותות שמקדישות את כל פועלן לעניין זה כמו האורחים הנכבדים שנמצאים כאן.
המספרים הם זוועתיים, אדוני סגן השר, ואנחנו לא מדברים רק על הגליל. הרציחות הן בכל המגזר הערבי, חוצים ישובים, חוצים עדות, חוצים שכבות חברתיות. המספרים של מרכז אמאן – והדוח הופץ ביניכם – מדברים על כך שמאז שנת 2000 ועד היום נרצחו 1,130 איש ואישה, בני אדם. 1,130 אדוני היושב ראש. בשנת 2012 נרצחו 69, בשנת 2013 נרצחו 56, בשנת 2014 נרצחו 61, בשנת 2015 נרצחו 58. בשנה הזו הגענו כבר ל-28 וכנראה שלצערנו היד עוד נטויה.
אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת)
¶
כשמדברים על המשטרה ועל האמון במשטרה, אני חושב שהבעיה היא במדיניות של המשטרה שמסתכלת על האזרחים הערבים כאויבים. זה כבר היה בדוח ועדת אור. אני חושב שעד היום המשטרה לא שינתה את הדיסקט. כאשר מדברים, אדוני סגן השר, על אמון ואי אמון, צריך לשאול למה החברה הערבית, האזרחים הערביים, אין להם אמון במשטרה כאשר אין פענוח לרציחות, ואתה צודק, ברוב המקרים אין פענוח, אדוני היושב ראש. בשבוע האחרון פניתי להזמין הורים שכולים, משפחות שיקיריהן נרצחו, התשובה הראשונה שקיבלתי הייתה: אנחנו לא רוצים לבוא, אין לנו אמון. אב שכול מרמלה שאשתו והבת שלו נרצחו אמר לנו בהפגנה שהייתה ברמלה, והיינו שם חברי הכנסת והשתתפנו בהפגנה, שמהיום הראשון הוא יודע שהתיק ייסגר.
נכון שיש לנו טענות כנגד המשטרה אבל יש לנו גם טענות אדוני היושב ראש כלפינו פנימה, החברה הערבית. זו הבעיה הראשונה שהחברה הערבית מתמודדת אתה. זו הבעיה הראשונה בסולם העדיפויות של החברה הערבית. יש לנו בעיות בתוך החברה הערבית ואנחנו צריכים להתמודד אתן מבחינת חינוך, בתי ספר, אימאמים, שייח'ים. כולנו צריכים להתגייס על מנת לגדוע ולשים קץ או לצמצם את התופעה הזאת.
אהלן וסהלן גם לראש עיריית טייבה עורך דין שוועאע מסראווה מנצור.
תודה אדוני.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה רבה חבר הכנסת אוסאמה סעדי. דרך אגב, אני רוצה לומר שהדיון הוא עד השעה 11:00. אני עוצר את חברי הכנסת בשעה 10:25 ועובר לנוכחים ואחרי כן ארצה לשמוע את המשטרה. לכן, בואו נקצר. חבר הכנסת מיקי לוי.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אדוני היושב ראש, יחד עם חבריי יזמתי את הדיון הזה. אני מקבל את מה שאתה אומר ואני אצמצם את דבריי לשלושה משפטים ולא יותר.
המספרים ששמענו כאן הם מספרים מזעזעים. אני עושה ביקורים גם בישובים הלא יהודיים במדינת ישראל ואני מכיר את התופעה הזו מהתפקידים הקודמים שמילאתי. לא נעשה די, גם לא מבחינת תקציבים. עכשיו יש תזוזה ותכף נשמע עליה. משטרת ישראל בשנתיים האחרונות או בשנה האחרונה עושה מאמצים כדי לצמצם את הפערים אבל לא מספיק. גם בתפקידי הקודם שמעתי שאמרו שנצמצם את הפערים, אנחנו ניתן כסף, אנחנו נזרים תקציבים – לא נעשה בקצב המתאים.
אדוני היושב ראש, אתה שייך לאותה מפלגה שנמצאת בשלטון וצריך ללחוץ על ראשי השלטון לקיים את ההבטחות השלטוניות ולהעביר את הכסף למגזר. בלי צמצום הפערים אנחנו נשב בעוד ועדה ועוד ועדה ועוד ועדה ודבר לא יזוז.
אני באופן אישי – נראה לי שאני היהודי היחיד כאן –
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
נכון, סליחה אדוני. כן אכפת לי ולכן אני כאן. אכפת לי בגלל השיחות שאני מקיים עם אותם ידידים. אני חושב שצריך להעביר את הדיבור לשטח ואני אעצור כאן למרות שאני יכול לדבר עוד רבע שעה. אני מברך את ניצב חכרוש שמונה לצורך העניין הזה. שיהיה לך בהצלחה. ההצלחה שלך היא הצלחה של כולנו. סיימתי לדבר.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
שלום לכולם. אני רואה ראשי רשויות וכמעט את כל חברי הכנסת הערבים מתייצבים בשורה הראשונה וזה מראה על חשיבות הנושא בחברה הערבית. לראות את ראשי הרשויות בשעה כזו, בשעה 9:30 בבוקר, הם צריכים לצאת מהבית ב-7:00 בבוקר, זה מראה עד כמה הנושא חשוב ובוער. כולנו חזית אחת ואנחנו רואים שזה האיום הראשוני והקיומי עלינו כחברה בתוך המדינה הזאת.
אני לא מצפה, ידידי חבר הכנסת אמסלם, מהמשטרה לכלום. אני פוחד מהבאות והם לא יפתרו לנו את זה. אין לי שום ציפייה ואני אומר לך את זה.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
אני אגיד לך. אני מבקש מהמשטרה רק דבר אחד, וחבל שהשר לא נמצא כאן. אני חושב שהנושא הזה הרבה יותר חשוב מנושא תורכיה. זאת דעתי. השר היה צריך להיות כאן, המפכ"ל היה צריך להיות כאן, זה נושא פנימי ישראלי חשוב ממדרגה ראשונה. זה שהם לא נמצאים כאן, זה כבר מסר ראשון. אני מצפה מהם לדבר אחד והוא שייקחו לנו את הנשק הבלתי חוקי. עם שאר הדברים נסתדר. זה הדבר היחידי.
עיסאווי פריג' (מרצ)
¶
פענוח רצח, בסדר. אנחנו נסתדר. רק תחסמו לנו את הנשק הבלתי חוקי. הנגישות והקלות בהשגת הנשק הזה, זה בלתי נתפס. להשיג נשק בחברה הערבית, זאת קלות בלתי נתפסת.
אני אתן לך שלוש דוגמאות במשפט אחד. היום כשיש ירי ברחוב הערבי, כל הישוב כמעט יודע מי ירה במי ולמה. המשטרה לא יודעת. כולנו יודעים שזה ירה בזה, אבל המשטרה לא יודעת ואין עצור.
מקרה נוסף. תפסו נשק, ותופסים נשק, אצל אנשים, לוקחים, האיש משתחרר אחרי יום-יומיים. זה מסר לשאר האנשים.
דבר שלישי. אני חוויתי את זה על עצמי מכמה מקורות. פונים למשטרה בתלונה שירה בי זה וזה – לא, אל תגיד לא זה ולא זה אלא תגיד רק זה. אנשים מדברים על זה.
אם כן, מהמשטרה אני לא מצפה אלא מבקש מלחמה בנשק הבלתי חוקי.
הדבר השני, מהצד שלנו. אני אומר לכל חברי הכנסת ולכל המנהיגות של החברה הערבית שיושבת כאן שהבעיה באלימות וכל מה שקורה אצלנו בחברה הערבית הוא הוואקום. יש לילדים שלנו המון זמן ריק. ילד יהודי אחרי גיל 18 מחכה לו שירות צבאי במשך שלוש שנים, דרך חיים, יוצא אחרי שלוש שנים בן אדם מכוון. אצלנו הילד אחרי גיל 18, אם יש לו אבא שדואג לו, הוא מכוון אותו, תופס אותו ביד, אבל אם אין לו אבא מכוון, הוא הולך ויושב על המעקה או הולך לעבוד בבניין והדרך לפשע מאוד קלה וקצרה. אנחנו חייבים למצוא תכנית לילדינו. חייבים למצוא תכנית לילדינו כי הזמן הפנוי הוא הסיבה הישירה לאלימות. אני פונה לכולם, צריך שיתוף פעולה למציאת תכנית לעצמנו, לילדינו, להציל אותם.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני היושב ראש. אני מצטרף לדבריהם של חבר הכנסת אוסאמה סעדי, מיקי לוי ועיסאווי פריג' שבירכו את האורחים הנכבדים.
לפני מספר שנים באולם הזה ממש, אדוני היושב ראש, בנוכחות ראש הממשלה, השר לביטחון פנים, המפכ"ל, כל קציני המטה הארצי, משפחות שכולות, שלושים חברי כנסת וחוקרים דנו אולי בדיון מעמיק יחד עם משפחות שכולות ויחד עם המשפחה מאום אל פאחם, עם האישה שבעלה ושני ילדיה נרצחו, וראש הממשלה אז הבטיח לפענח את הרצח הספציפי הזה ולטפל בנושא האלימות. אז הבטיח.
לכן הטרוניה ממשיכה להיות על השולחן, אדוני היושב ראש. הטרוניה היא בעיקר בנושא איסוף הנשק כי הוא הכלי העיקרי למעשי הרצח שמתרחשים בצורה תדירה.
לפי סקרים ומחקרים בחברה הערבית הנושא שמדאיג את הציבור הערבי, מתוך שלושת הנושאים הראשונים, אלימות פנימית ומעשי פשיעה הוא אחד הנושאים האלה. אחר כך חינוך ונושאים אחרים.
יש שני סוגי רצח עליהם אנחנו מדברים. סוג אחד של כנופיות, ונדמה לי שהוא הרוב או החלק הארי, והנושא השני הוא קטטות, סכסוכים ממושכים, בעיות חברתיות וכדומה. למי שלא יודע, בטייבה הסכסוך ההיסטורי התפתח בגלל סכסוך שהיה על זכות קדימה שנדמה לי היה ביום חג. לכן כן יש תפקיד למשטרה בכל מה שקשור באיסוף הנשק. אבל לא רק למשטרה. כאשר אנחנו אומרים משטרה, זה בעיקר מניעה ואחר כך פענוח. אם אתה מפענח ושולח אנשים לכלא, זה מרתיע את הרצח הבא. אם 95 אחוזים ממעשי הרצח לא מפוענחים, הרוצח הפוטנציאלי הבא אומר שאפשר לרצוח ולא יקרה כלום.
הדבר החמור ביותר, ועיסאווי אמר זאת, שברוב מעשי הרצח האלה שאנחנו מדברים עליהם בישוב יודעים מי הרוצח. בטח יש קציני מודיעין במשטרה שגם הם יודעים כי כאשר הרחוב יודע, המודיעין יודע. בכל זאת אנשים לא מובאים למשפט. דיברת על המקרה ברמלה של משפחת שייח' איוב ומקרים נוספים כאשר רבים יודעים מי המבצעים. גם במקרה ההוא יודעים, גם במקרים שהיו בטייבה יודעים. אני מעריך שגם בסאלם, ונמצא כאן תאופיק הדוד של אחמד. כל המקרים האלה ידועים. השאלה היא האם משקיעים מאמצים כמו במקרים אחרים – אל תיקח את זה באופן אישי – כמו במקרים על רקע ביטחוני ולא, לא מושקעים אותם מאמצים. לא מאמץ ולא החלטה נחושה אבל אי אפשר להסתפק רק, כמו שאמר חבר הכנסת אוסאמה סעדי, בדיבור על המשטרה. מדובר בצורך פנימי. אנחנו כל הזמן אומרים את זה, גם בוויכוח בינינו, לגבי הצורך במאמץ פנימי ברחוב, בבית, בבית הספר, במסגד, במגרש הכדורגל. נעשתה הסברה.
רצח נשים למשל. אגב, רבים שואלים מה עושים חברי הכנסת הערבים. חוקקנו חוקים בכנסת הזאת נגד מעשי אלימות ושימוש בנשק. עשינו הסברה אבל בכל זאת כאשר אתה רואה שיותר מתשעים אחוזים מהמקרים לא מפוענחים, זה מדליק נורה אדומה.
לכן בדיון כזה לדעתי המפכ"ל היה צריך להיות כאן. המפכ"ל.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
הם עסוקים. אמרתי שהקורבן האחרון הוא אחמד אל פאיא. אני לא יודע אם עכשיו תוך כדי כך שאנחנו יושבים לא יהיה עוד קורבן אחר. כאמל כבר פרסם כמה פעמים את הנתון המחריד שמאז שנת 2000 – תקשיבו טוב – יש 1,130 קורבנות עם 3,300 פצועים. מה זה? זאת מלחמת רחוב. זה טרור חברתי. אנחנו כולנו צריכים להתייחס לזה כאל טרור חברתי, כאל מגיפה, כאל סרטן שמאיים לרסק את הגוף של החברה הערבית.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה רבה. דרך אגב, על רוב המוטיבים חוזרים ואלה אותם דברים. בואו נקצר כי יותר חשוב לי לשמוע את ראשי הערים על התחושה ואת המשטרה. לשם כך באנו לכאן.
זוהיר בהלול, בבקשה.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
למזלי הסוגיה הזו לא עלתה ולכן אין לי אלא שלא לומר את דבריי. אמרת נכון, כל האנשים כאן מכירים על בוריין את ההתפתחויות שגרמו לתופעה הזאת ובאמת לא צריך להכביר. אגב, בשעה 12:30 בלילה היו יריות בבית בכפר מאקר. אחד היועצים שלי כבר נידב לי את המידע הזה.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
אני פונה למשטרה ומבקש שהיא תזים את החשד המכרסם בלבנו. האם זה נכון שתחושות הבטן שלנו אומרות שהואיל והיריות והרציחות האלה עדיין מתרחשות בציבור הערבי, בתוך הציבור הערבי וערבים נגד ערבים, זה גורם למשטרה לגלות חוסר אמביציה לגלות ולפענח את הרציחות האלה.
השאלה הנגזרת השנייה מהשאלה הראשונה היא האם יום אחד כאשר יגיע חלילה ובו נתחלחל כאשר ירי של ערבים יקטול את חייהם של יהודים המדינה ואמות הספים של המדינה יזדעזעו - - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
עשר מדרגות.
הדבר האחרון, ממש בקיצור כדי שתקבל את דבריי כאשר אני מבטיח לדבר בקיצור. אי אפשר שלא לכרוך את התופעה הזו עם המצב הבלתי נסבל שבו שרוי הציבור הערבי והחברה הערבית. זה כרוך כמובן בהעתקת הסכומים האלה שכבר הובטחו ועכשיו כל ההתניות האלה גורמות לכך שהציבור הערבי מתבוסס בתוך עצמו פעם אחר פעם.
ג'מאל זחאלקה (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני היושב ראש. בפגישה שהייתה לנו ראשי הרשימה המשותפת עם ראש הממשלה לפני כשישה חודשים או אולי יותר, זה היה באוגוסט 2015, הוא אמר שעניין הפשיעה והאלימות במגזר הערבי, הוא לוקח את זה על עצמו אישית. לכן אני מציע כבוד היושב ראש להזמין אותו לישיבה בנושא הזה. הוא אמר. אני תמיד טענתי שיש אפליה של הטיפול המשטרתי במלחמה בפשיעה בישובים הערבים אבל הוא אמר דברים הרבה יותר חמורים ממני. המספרים שהוא הציג, כנראה הוא יודע מספרים, אפילו אותי הפתיעו. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר שחמישים אחוזים מהפשיעה היא בציבור הערבי ורק חמישה אחוזים מתקציב המשטרה מוקדש למלחמה בפשיעה בישובים הערביים. כלומר, האפליה היא פי עשר. אנחנו מופלים לרעה בכל תחומי החיים אבל האפליה הזו עולה לנו בחיים.
הרבה דיבורים. אנחנו שומעים כל הזמן דיבורים ודיבורים ודיבורים וכאילו אין מה לעשות. יש מה לעשות ואני ברשותך היושב ראש אציג שניים-שלושה נושאים שמחר אפשר לטפל בהם. לא דיבורים בעלמא, לא סיסמאות אלא טיפול.
אחת הבעיות היא ההצלחה של המשטרה במיגור ארגוני הפשיעה בישובים היהודים. זה הביא לפריחה ולשגשוג של ארגוני הפשיעה הערבים שלקחו את מקומם ובמקום ארגון יהודי איקס בנתניה נכנס ארגון ואי ערבי והוא השתלט על שוק הסמים שם. ארגוני הפשיעה הערבים מעולם לא ידעו עדנה כזאת.
ג'מאל זחאלקה (הרשימה המשותפת)
¶
המשטרה מכירה אותם והיא יודעת איך לטפל בארגוני פשיעה, יש לה ניסיון. אם היא הצליחה אצל יהודים בהשקעה וראש הממשלה אמר לה תמגרו אותם, תמגרו את הפשיעה בנתניה והצליחו לעשות זאת, אז בבקשה, מאמץ ממוקד ולא מאמץ דיפוזי של הצגות ברחובות ומשטרה מסתובבת ונותנת דוחות וכאילו עושה משהו אלא מאמץ אמיתי. כאן אפשר להצליח. עוד מאמץ ממוקד מאוד. מדובר במאות אנשים ולא יותר. אפשר לטפל בזה.
אנחנו מחפשים את הפושעים ונותנים הטפות ועושים ישיבות אבל איפה הציבור הזה שאתה רוצה לטפל בו ולמנוע את הפשע הבא? חלק גדול ממנו נמצא בבתי הסוהר. אז בבקשה, מאמץ ממוקד של אותם מאות אנשים, אולי אלפיים אנשים, בתוך בתי הסוהר, אלה שנמצאים ואלה שיוצאים. הטיפול ביוצאים מבתי הסוהר הערבים הוא שערורייה. אין להם דרך אלא לחזור לפשיעה. כשיש איזשהו ארגון שמנסה לעבוד, פשוט לא מסבסדים אותו. כאן צריך לעשות מאמץ כדי לקלוט לפחות 500 אנשים בהכשרה מקצועית, בהכנסה לדרך. לא כולם יצליחו, אבל יש מצבים שאפשר להגיע להצלחה של שבעים ושמונים אחוזים.
אני אומר לך בשם כל ראשי המועצות המקומיות הערביות שהם מוכנים לשתף פעולה בנושא הזה ולקלוט אנשים שיוכשרו. אז אפשר לעשות את זה ואפשר בצורה כזאת לצמצם את הפשיעה. אפשר לעשות משהו ולא רק דיבורים בעלמא.
עוד משהו שהוא יותר רחב אבל עליו צריך לתת את הדעת והוא מהיכן צומחת הפשיעה. אני מפנה את כבוד היושב ראש לתוצאות הבגרות. תוצאות הבגרות הן שזכרים, כלומר תלמידים ולא תלמידות, אחוז ההצלחה שלהם מגיע ל-25 אחוזים בלבד. כלומר, אחד מתוך ארבעה. מה שמתקן את הסטטיסטיקה אלה הן הבנות שמגיעות לארבעים אחוזים. הבעיה היא ששלושה מתוך ארבעה אין להם בגרות. רובם אנשים טובים אבל הם לא מוצאים עבודה ובסופו של דבר ארגוני הפשיעה קולטים אותם. בזמנו ארגוני הפשיעה חיפשו את האנשים ועכשיו יש מבחני קבלה לארגוני הפשיעה. הילדים הולכים לארגוני הפשיעה. הם לא מנסים לקלוט. עומדים בתור. יש תור להיכנס לארגון ויש מבחני קבלה מסודרים מי כן יתקבל ומי לא.
אני חושב שצריך לעשות מאמצים ממוקדים ואני יכול למנות עוד אבל הזמן קצר. אני מבקש, לא דיבורים. דיבורים – נמאס.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני היושב ראש, אני מצטרף לברכות לכל האורחים ולכל הנוכחים בדיון החשוב הזה. לצערי, כמו שהזכירו חבריי, זה לא הדיון הראשון ולא הישיבה הראשונה. אני לא מאלה שמתייאשים אבל זה מתסכל. מתסכל לשבת פעם אחר פעם, ישיבה אחר ישיבה ואנחנו לא רואים את התוצאות. אנחנו אמרנו בישיבה שלנו עם השר לביטחון פנים גלעד ארדן שהתקיימה לפני כחצי שנה, אמרנו את האמון במשטרה. בחברה הערבית יש אי אמון במשטרה אבל עליכם את האחריות להחזיר את האמון הזה. אם אנחנו רואים תוצאות בשטח שאתם אכן ממגרים את הפשיעה, אתם תופסים את הפושעים – האמון יעלה. אבל עד עכשיו יש את אי האמון הזה. אם לא מתייחסים במשטרה ובממשלה לממצאים שהוזכרו כאן כמגה פיגוע, כדבר חריג מאוד, אין חברה בעולם שאין בה פשיעה או אלימות, אבל עם אחוז כזה, עשרים אחוזים, את הממדים הגבוהים האלה של הפשיעה, זה חריג. זה לא נורמלי. אם לא מתייחסים כאל מצב חירום, בתכנית חירום, אנחנו נמשיך לקיים ישיבות ולהתייאש יותר.
אתנו אב שכול, אבו ביאן מבית ג'אן, ששכל את בנו לפני כחודש בכיכר שם נרצחו ונהרגו אולי עשרות, באותה כיכר בראמי.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
מקומות כאלה בהם יש פשע מאורגן, יש תעשייה, יש עסק, רק המשטרה יכולה להתמודד אתם.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
אנחנו לא פוטרים את עצמנו מאחריות אבל כאשר מדובר בפשע מאורגן, ובכנופיות כאלה, המשטרה צריכה להתכנס בצורה גדולה. אנחנו רוצים לראות תוצאות. עד עכשיו לצערי אנחנו לא רואים אותן.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
בוקר טוב לכולם. קודם כל, אני רוצה לברך את סגן השר איוב שהגיע לדיון, את ראשי הרשויות, את משפחת קבלאן, אבו ביאן, את ראש המועצה המקומית בית ג'אן, שאיבדה את הבן שלהם רק לפני זמן קצר. רצח לאור יום, רצח אכזרי. אני מקווה שהמשטרה תצליח בסופו של דבר לפענח את הרצח הזה כי באותו מקום היו 13 רציחות ולפי הנתונים שלי אף לא רצח אחד פוענח.
אני רוצה לברך את ניצב ג'מאל. הטילו עליך משימה מאוד קשה. אני מקווה שתצליח במשימה שהוטלה עליך והיא לחזק את המשטרה במגזר הלא יהודי, במגזר הערבי, ולהכניס תחנות משטרה, לגייס אנשים ואולי דרכך נראה את האור כי עד עכשיו קיימנו הרבה דיונים בנושא אבל עדיין אנחנו לא רואים תוצאות. אפילו דיון עם ראש הממשלה, עם השר לביטחון פנים, עם המפכ"ל שהתקיים לפני קרוב לשלוש שנים ועד עכשיו אנחנו לא רואים תוצאות.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני מדבר על דיון שהתקיים עם ראש הממשלה, דיון על נושא של אלימות ורציחות במגזר הערבי. דיון עם ראש הממשלה באולם הזה. אני נכחתי בדיון ודיברנו בו. ראש הממשלה הבטיח ואני מקווה שעם הקמת היחידה החדשה בראשה עומד ניצב ג'מאל, נצליח לראות תוצאות.
כשאתה מדבר על יותר משישים נרצחים ממוצע בשנה, חוץ מתאונות דרכים, כשאתה מדבר על 33 אחוזים, כאשר מספרנו באוכלוסייה מבחינת נהגים הוא פחות מ-15 אחוזים. כשאתה מדבר על שריפות בתים, אלימות, דקירות, כאן צריכה להיות זעקה ענקית של ממשלת ישראל. אני אמרתי בנושא של תאונות דרכים שראש הממשלה צריך להידרש ולקיים ישיבות ולקחת את זה לידיו, גם כאן ראש הממשלה צריך לקחת את הנושא לידיו ולפתור את הבעיה הזאת.
אנחנו מדברים על אי פענוח רציחות, אנחנו מדברים על רציחות בנשק חם, ורוב הרציחות לפי הנתונים שקיבלתי כאן מתבצעות בנשק חם וזה אומר שיש הרבה הרבה הרבה נשק שמסתובב במגזר הערבי. כאן המשטרה צריכה להיכנס לתמונה ולהוציא את הנשק. היום בקלות אתה יכול להרים טלפון ותוך שעה יש לך נשק. אתה רוצה נשק ארוך? יש לך. נשק אוטומטי? יש לך. אקדח? מה שאתה רוצה. לכל דבר יש מחיר ומחירים לא בשמים. כל אחד יכול להשיג נשק.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
תצא ב-12:00 בלילה, תשב עם ילד בן 14, ילד בן 16 שאין לו מה לעשות ותשאל אותו איך משיגים נשק. תוך חמש דקות הוא יספר לך את הסיפור הזה. אני מציע למשטרה לעשות את זה. אני עשיתי את זה. אני ישבתי עם ילדים ואמרו לי שזה הדבר הכי קל להשיג היום.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
נשק חם זה הדבר הכי קל להשיג.
אני לא רוצה להאריך בדבריי. אני מקווה שתהיה הצלחה של המשטרה במגזר הערבי.
אני חייב מילה אחת להנהגה של המגזר הערבי. כל ההנהגה מגויסת. תמיד באים בטענות להנהגה של המגזר הערבי. כל ההנהגה של המגזר הערבי מגויסת, כל ההנהגה לא רוצה את האלימות ולא רוצה את הפשע בתוך הישוב שלה. בואו ניתן להם את הכלים לעזור לראשי הרשויות שיושבים כאן איך למגר את התופעה.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. אדוני היושב ראש, דיברנו כאן על משהו טקסי שאנחנו כל הזמן מדברים על הנושא ומאשימים בצורה מאוד מדויקת ומאוד ברורה את התנהלותה של המשטרה. אנחנו כחברי כנסת לפעמים כאילו נכנסים אפילו לרמה של לחקור בעצמנו את התנהלותה של המשטרה ואני רוצה כאן להציג כמה דברים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
לא, לא להפריע. חבר'ה, אל תעזרו לי. אני מבקש. את רוצה את רשות הדיבור, אני אתן לך ותדברי.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני היושב ראש, אנחנו טוענים טענה מאוד מאוד חמורה. אנחנו טוענים שלא שהמשטרה חוקרת ולא יודעת אלא המשטרה יודעת ולא חוקרת. המשטרה משתפת פעולה עם הפשע. זו טענה שאנחנו מציגים כאן בשיא הרצינות וזו טענה מאוד חמורה.
אני אתן לך דוגמאות. המשטרה לא מגיעה כאשר מתקשרים אליה. כאשר המשטרה מגיעה היא לא חוקרת את העדים כאשר האנשים בישוב, בשכונה, ברחוב אומרים לה. כאשר מישהו ניגש אליה ואומר לה אני עד למקרה הזה, המשטרה אומרת לו: לך מכאן. אנחנו חוקרים בעצמנו את התנהלותה של המשטרה. אנחנו לא חברי כנסת שרק מציגים טענות ציבוריות. אנחנו צריכים באמת להפוך לחוקרים. עדים שאומרים למשטרה, פונים למשטרה ואומרים לה אנחנו ראינו מה שקרה, אז המשטרה אומרת לה: תלכי מכאן. אני לא מדברת על מקרה אחד ושני.
המשטרה מסרבת לחקור מצלמות שתיעדו מקרים ואנחנו הצגנו - המקרה הזה בעכו – את המקרה הזה והמקרה הזה. האם המשטרה חקרה או תיעדה או הוציאה את החומר מהמצלמות? לא נתנו לנו תשובות כאן בוועדת הפנים.
בישובים מדברים על יחסים בין המשטרה ומשפחות הפשע. אנחנו מדברים על זה.
חנין זועבי (הרשימה המשותפת)
¶
זה חלק מהשיח שלנו. יחסים גלויים. בבתי קפה מדברים על זה ואנחנו מדברים על זה. ראשי הרשויות מדברים על יחסים ועל שיתוף פעולה. אתה רוצה טענה יותר חמורה מזה? בשיא האחריות אנחנו אומרים את זה. הם יושבים עם פושעים ועם משפחות פשע. יש להם יחסים ואני אתן לך דמי חסות לעסקים. מי שיש לו קשרים טובים עם המשטרה או עם כוחות הביטחון בישוב מסוים או בישובים מסוימים, לא משלמים דמי חסות למשפחות פשע ואת זה יודעים. צריכים לחקור את המשטרה. המשטרה היא זו שעוברת על החוק והמזעזע זה לא רק המספרים של האלימות והפשע אלא המזעזע הוא שיתוף פעולה. לא רשלנות. אנחנו לא מדברים על רשלנות, אנחנו לא מדברים על חוסר תקציב, אנחנו לא מדברים על מחסור בתחנות משטרה אלא אנחנו מדברים על שיתוף פעולה ואנחנו יכולים לתת את הפרטים שיש בידינו, אותם נתנו למבקר המדינה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
מה שהיא אומרת, אלה דברים מאוד קשים. זו האשמה חסרת תקדים נגד המשטרה. היא מאשימה אותה בשיתוף פעולה. אדוני היושב ראש, כאן אתה צריך להתערב. זו האשמה שהשוטרים יודעים. אתה צריך להגן עליהם.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה רבה. כל החומר שיש לך, אני מבקש להעביר לי ואני אעביר אותו למשטרה בצורה מסודרת.
היו"ר דוד אמסלם
¶
חמד, תפסיק להפריע לי. אני מבקש, אל תעזור לי.
חבר הכנסת יוסף ג'בארין. אתה הדובר האחרון ואחר כך אני עובר למשטרה. אמרתי מתחילת הדרך שבשעה 10:25 אני עובר לשמוע כמה ראשי רשויות ואת המשטרה. כמה שנכנס, נכנס. אתם עשיתם את חלוקת הזמן.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
אני כמובן מצטרף לברכות על קיום הדיון. אני כבר אומר כבוד היושב ראש שהתחושה של כולנו בחברה הערבית שבמבחן התוצאה המשטרה נכשלה. אני חושב שאם מהדיון הזה לא יצא משהו חדש, אנחנו נמשיך לדוש בנושא ונישאר באותו מקום. לכן אני מקווה שאתה כיושב ראש הוועדה תשקול ברצינות לתמוך ברעיון של הקמת ועדת חקירה ממלכתית. אני מקווה שהיא תהיה ממלכתית. פשוט לבחון לעומק את הסוגיה הזו ולבוא עם מסקנות אחרי שיח עם המשטרה, אחרי שיח עם הנהגת הציבור הערבי, אחרי שיח עם משרד החינוך ומשרד הרווחה כדי שפעם אחת יהיה אפשר להגיע לתוצר שנוכל גם לעבוד אתו, כי אחרת אני חושש שזה יהיה עוד דיון וזה באמת חבל. אני מזהה אצלך רצינות ביחס לנושא. אנחנו הצענו ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא וזה לא עבר. זה המינימום שמתבקש בסוגיה הזאת. לדעתי אם הקול שלך יצטרף אלינו, זה יהיה צעד חשוב מאוד.
בקיצור אני אומר שבשיח הזה צריך להבדיל בין שלוש רמות של אלימות בחברה הערבית. יש את הרמה הראשונה שהיא אלימות הרחוב, קטטות וכדומה. כאן צריך כמובן לערב גם את אנשי החינוך ואת אנשי הרווחה אבל גם למשטרה יש תפקיד משמעותי.
הרמה השנייה, כל מה שקשור לסוגיית הנשק הבלתי חוקי. אני חושב שמה שאנחנו שומעים כאן ומה שאני כמובן מכיר מקרוב, זאת פשוט מציאות של מערב פרוע. כבוד היושב ראש, זאת מציאות של אין דין ואין דיין. אני בא מאום אל פאחם ואני חושב שכולם יודעים וכל יום אתה שומע יריות בלילה וכל יום יש לך מקרה אלימות וכולם מכירים. יש לנו נתונים ממערכת החינוך לפיהם מרבית התלמידים באום אל פאחם כבר בגיל שש ושבע רואים נשק ורואים מישהו שהשתמש בנשק. אנחנו כהנהגת הציבור הערבי, אנחנו לא יכולים לאסוף נשק אבל אני פשוט מתפלא על המשטרה שכל השנים הללו, כמעט חוסר מעש חוץ ממבצע פה ומבצע שם בעניין הזה.
הערה אחרונה. כולם יודעים עכשיו שבחברה הערבית הולכת ומתפשטת תופעת הפשע המאורגן. תופעת הפשע המאורגן עד כדי כך שחוקרים בחברה הערבית מדברים על מלחמת אזרחים בתוך החברה הערבית בתוך תקופה קצרה, אם התופעה הזאת לא תיבלם. הפשע המאורגן מביא לכך שאנשים חוששים לשתף פעולה בסוגיה הזאת כי זה מסוכן להם. הם חוששים למסור מצלמות למשטרה.
עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת)
¶
תודה ליושב ראש על הדיון ועל ההיענות לקיים אותו. תודה לחברי חבר הכנסת אוסאמה סעדי שהגיש את הבקשה לדיון. אני רוצה לציין את המסירות של ראשי המועצות לחברה שלנו ואת האחריות שלהם.
מה שיש לחברה הערבית אצל האזרחים, ייקח הרבה זמן ולא שנה ולא שנתיים עד שנתקן מנהגים, את התרבות, את המנטליות. אני יודע שזה גורם שישלוט. הגורם הוא התפיסה המכוונת שיש אצל הממשלות בכלל כלפי האלימות והרצח במגזר הערבי. המרכיב שצריך לטפל בו מהשורש וזה היחס וההתייחסות של המשטרה. זה מה שחשוב. אנחנו נטפל בתרבות, במנהגים, במנטליות, זה לא ייקח לא שנה ולא שנתיים, לכן יש שיתוף פעולה , אבל צריכה להיות התייחסות רצינית לאזרח כאזרח ולא התפיסה האידיאולוגית הלא נכונה של המשטרה ושל כל המדיניות.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה רבה. עאידה, את הדוברת האחרונה. כשאנחנו עושים דיון, אתם יכולים להחליט. אתם יכולים להגיד לי מראש. אם אתם רוצים שרק חברי הכנסת ידברו, לא נזמין את האנשים וזה בסדר. תגידו לי שאתם רוצים שעתיים לדבר, בסדר. אם הדיון הוא כדי לשמוע את האנשים ולשמוע תשובות, הדיון הוא שעה 11:00 וכרגע מדברים חברי הכנסת שעה ועוד מעט נשמע את האנשים שצריכים לתת תשובות.
עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת)
¶
אני מצטרפת לכל מה שנאמר עד עכשיו על ידי חברי הכנסת. אני חושבת שאי אפשר לקשור את זה לא לתרבות ולא לכלום אלא זה עניין של פשע מאורגן. כן, אי אפשר לקשור את זה לתרבות כי כל הזמן החברה שלנו בעבר, עד לפני עשר או 15 שנים, הייתה אחת החברות הבטוחות והיום – ואני אשתמש במושגים שאולי יחדרו ללב של מישהו, מושגים מוכרים כמו ביטחון וטרור. - מה שקיים בחברה שלנו הוא חוסר ביטחון טוטאלי וזה מוגדר באופן הכי ברור על ידי אנשים וטרור שמשתולל ברחובות.
זה נכון, כנראה אנחנו החצר האחורית של המדינה לשם זרקו את ארגוני הפשע אחרי שניקו את הרחובות במקומות האחרים אבל זה לא יישאר בחצר האחורית. מי שיש לו אשליה שזה יישאר בחצר האחורית, זה לא יישאר שם אלא זה יחזור ויגלוש אם המשטרה לא תעשה את העבודה כמו שצריך. כאן אנחנו לא נדבר איזה מאמצים אנחנו עושים בתוך החברה שלנו אבל אי אפשר למלא את התפקיד.
אני מצטרפת לבקשה להקים ועדת חקירה בנושא הזה. אני רק רוצה לומר לכם שאנחנו מבליטים כאן את העניין של רציחות שזה הסוף של הסקאלה של האלימות אבל אנשים ממש חיים בפחד ואם לא יעשו משהו, האנשים ילכו ויאבדו יותר ויותר - אני לא יודעת אם נשאר איזשהו אמון לאבד אותו – את האמון במשטרה.
ביאן קבלאן
¶
בוקר טוב לכולם. אני רוצה לברך על הכנס החשוב הזה. אני אומר דברים קשים. אני איש משטרה, שירתי 22 שנים במשטרה, מיקי לוי היה המפקד שלי, היה לי הכבוד הגדול. יש לי הערכה רבה למשטרה אבל במקרה של הפשע במגזר הערבי, המשטרה נכשלה לכל אורך הדרך.
אני ראש מועצה קדנציה שנייה. עם אהרונוביץ' לפני שבע שנים ישבנו ולפני שש שנים ולפני חמש שנים ולפני ארבע שנים וכך גם לפני חצי שנה. תמיד יושבים ומדברים וטוחנים ומעלים רעיונות, אבל שושם דבר לא מתקדם.
ביאן קבלאן
¶
למשטרה קיימים כלים רבים להילחם בתופעה. גם החמישה אחוזים עליהם דיברו כאן מבחינה תקציבית, הם יכולים להספיק אם רוצים לעשות. אבל מה לעשות, וזה עולה ברחוב, וזה עולה בכל מקום, שהמשטרה בשירות הפשיעה. שוטרים מפחדים מהפושעים כי הפושע יש לו צבא שלם, יש להם שומרים אישיים, יש להם צבא שמרפדים אותו בכל האמצעים, עם נשק, עם רכב, עם כסף שלא נגמר והמשטרה לא יודעת. המשטרה יכולה לטעון שאין שיתוף פעולה. יכולים לספר את זה למי שהיא רוצה, אבל לא לאנשי הציבור ולא לתושבים. זאת בכלל לא תשובה. הטלת האימה על ציבור רחב, על ציבור שלם בכל מקום, 13 מקרי רצח במקום אחד תוך כמה שנים, תוך מספר שנים, למשטרה אין שום שיטה איך למנוע או לגלות. אין. 33 מקרי רצח שאף אחד לא אחראי להם וזה באזור אחד, באזור שהוא ידוע. הפושעים ידועים ומוכרים והם ביחסים טובים, כפי שעלה כאן, עם השוטרים. הם יושבים, הם נפגשים, הם מדברים בטלפון, הם בקשר מצוין. אני לא רוצה להתבטא ולומר דברים יותר קשים אבל המצב הוא בלתי נסבל. בסוף זה יופנה אליכם, לראש הממשלה, לשר לביטחון הפנים ולחברי הכנסת ואם לא תעשו משהו, אתם תסבלו כמו שהמגזר סובל.
אמין קבלאן
¶
אני פניתי במכתב לראש הממשלה, לשר לביטחון פנים ולכולם. אדוני, מילה אחת. אני אבא של חוסיין קבלאן, המקרה האחרון שקרה לאור היום, בשעה 6:15, 6:30. המשטרה לא הגיעה למקום אלא אחרי עשרים דקות ולא נכנסה למקום. עצרו בצד עד שכולם הלכו הביתה. 13 מקרים שקרו בעשרים מטרים, באותו מקום. צריך לשים תחנת משטרה שם ולא לעשות תחנה בה נרצחים אנשים.
מאזן גנאים
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה להודות ליוזמי המפגש הזה. ללא ספק זה אחד המפגשים הכי חשובים לא רק לחברה הערבית בכלל אלא למדינה. למען האמת, אני רוצה לתת לך נתון שיש בידי והוא משנת 2000 עד היום – 1,165 נרצחים. בכל זאת הרבה אנשים אומרים כאילו ראשי הרשויות לא רוצים לשתף פעולה ואני אומר לך בשם חבריי ראשי הרשויות שידנו מושטת לשיתוף פעולה על מנת לאסוף את כל הנשק הבלתי חוקי שנמצא בתוך הישובים הערבים.
ישבנו לפני פחות משנה בעיריית מודיעין. נכחה שם צמרת המשטרה. אחד מצמרת המשטרה אמר שבישוב ערבי אחד יש מעל עשרים אלף כלי נשק. הוא אמר זאת ולא אני.
מאזן גנאים
¶
אדוני היושב ראש, אחד מצמרת המשטרה שהיה נוכח באותה ישיבה שהתקיימה בעיריית מודיעין אמר שבישוב ערבי אחד יש מעל עשרים אלף כלי נשק.
מאזן גנאים
¶
חברי עיסאווי פריג', חבר הכנסת, אני מאוד מכבד, אמר שאנחנו לא מצפים מהמשטרה. להפך, אנחנו גאים בזהות שלנו אבל מצד שני אנחנו אזרחי המדינה ואנחנו כן מצפים מהמשטרה שתתייחס אלינו כאל אזרחים. לכן אנחנו לא מטילים ספק בכוונתו של מר חכרוש אבל מצד שני חכרוש הוא לא יכול לפתור את כל הבעיות. אני רוצה להגיד לך שעובדת סוציאלית, אימא מודאגת מראמי, אמרה לי שאחרי שעה 4:00 היא לא מרשה לבן שלה לצאת החוצה. שמענו את אבו ביאן, צעקה של אב שכול וכאלו יש מאות ואני רוצה לקוות שלא יהיו בעתיד אלפים.
לכן הכתובת היא על הקיר ואם אנחנו ביחד לא נמנע את הרצח הבא, לצערי המספרים האלה ילכו ויגדלו. לכן, אדוני היושב ראש, צריכה לצאת מהאולם הזה צעקה, מראש הממשלה ועד אחרון חברי הכנסת. אני חושב שבמדינות אחרות, בממשלה אחרת, יכול להיות ששרים היו מתפטרים, אפילו ראש ממשלה היה מתפטר. תאמין לי שבמקומות אחרים, אם זה היה קורה בצרפת או בכל מקום אחר, יכול להיות שראש הממשלה היה מתפטר.
מאזן גנאים
¶
אני רוצה לבקש מכבודך שהזעקה הזו של האב השכול והזעקה של 1,165 נרצחים תצא מהאולם הזה ובסופו של דבר תשים קץ לאלימות הזאת.
כאמל ריאן
¶
אני רוצה להיכנס ישירות ולא רוצה להיכנס למספרים. אמנם יש לי שני ספרים שמדברים על הנושא הזה שאנחנו ערכנו במרכז ויש לי תכנית עבודה שמבוססת על עבודה שוטפת של כל הגורמים שנמצאים כאן – משטרה, ראשי רשויות, חברי כנסת, עמותות וכולי. אני לא רוצה להיכנס לזה.
אמרה חברת הכנסת חנין זועבי איזו אמירה לגבי המשטרה. קודם כל, אני אבא שאיבד את הבן שלו ב-1 לפברואר 2009 ואני על הקבר של הבן שלי אמרתי שאני מפקיד את התיק בידי משטרת ישראל. אני לא אוותר כל עוד אני בחיים שידעו מי רצח את הבן שלי ואם לא ידעו מי רצח את הבן שלי, יהיו עוד רציחות. דרך אגב, מסתובבים בינינו, בתוך הישובים שלנו, כמעט 300 רוצחים ומסתובבים בין הישובים שלנו מעל למאה אלף כלי נשק. אתם לא ראיתם, אולי חלק מכם לא ראה, את ההתפלגויות ואת המספרים. בהתפלגויות של הגילאים יש שנים שנרצחו ילדים בגיל 13. אני חשבתי שהמדינה תעשה אינתיפאדה כשיש ילדים שנרצחים.
הייתי מצפה שהמדינה תרעד כשבא קצין משטרה – והוא לא חנין זועבי – לפני שנה וחצי בערוץ ראשון ואמר משפט שאני חשבתי שהעולם ייפול. הוא אמר שבכל תחנת משטרה במדינת ישראל יש קצין עם קשר למשפחת פשע. לכו, חפשו את האמירה הזאת. אם זה נכון, אנחנו מדינת בננות. אם זה לא נכון, הקצין הזה צריך לתת את הדין.
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
אבל זה התפקיד שלהם. זה התפקיד של המשטרה להיות בקשר עם ארגוני הפשיעה כמו שזה התפקיד של השב"כ להיות בקשר עם ארגוני טרור.
היו"ר דוד אמסלם
¶
רגע. אני רוצה להגיד לאמיר. החבר כאמל ריאן, יש לו את הסיפור האישי עליו שמעת. דרך אגב, הוא מקדיש את כל חייו לנושא הזה.
כאמל ריאן
¶
אני ישירות הולך למשטרה. אני לא רוצה להיכנס לכל מיני תכניות. נושא האמון הוא חשוב. אני מתווכח עם שוטרים. גם אני מדבר עם שוטרים. אתה יודע מה אמר לי בסוף? הוא אמר לי: כאמל, אני יהודי לפני שאני שוטר. זה אומר הכול. כאשר שוטר בא למלא את התפקיד שלו קודם כל כיהודי - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
אבל כאמל, מה אמר השוטר הפרטני, לא חשוב לנו. זה לא הנושא. בכל מקום יש אנשים שהמתבטאים לא נכון או אנשים שרואים את התפקיד שלהם אחרת. עזוב את זה. תעבור למהות.
כאמל ריאן
¶
נכון אדוני, אתה צודק. אבל נגזר מזה העניין של כל השיטור. האם השיטור הוא שיטור לאומי או אזרחי? מזה זה נגזר. האם המשטרה ניטרלית בסכסוך הזה? היא באה לכפר בארה, באה לטירה, על מנת למלא את התפקיד שלה או היא באה במסגרת שליחות או במסגרת לאומית? הכול נגזר מהמשפט הזה, מההגדרה הזאת. הכול נגזר מזה.
דבר שני. אין דבר כזה שלא תהיה נשיאת אחריות. הייתכן ש-12 נרצחים בישוב ומפקד התחנה יישאר? זה בלתי נסבל. זאת אומרת, הכול עובר ונרצחים עוד אנשים ואף אחד לא משלם את המחיר. מי צריך לשלם? מי צריך לתת את הדין? 12 אנשים נרצחו בישוב אחד במשך חודש ואף אחד לא משלם?
כאמל ריאן
¶
בטירה. אני מדבר על טירה, על שנת 2012.
פענוח רציחות. אמרתי שמסתובבים בינינו 300 רוצחים. אתה יודע מה זה רוצח שלא נכנס לבית סוהר? הוא למחרת אבו עלי בישוב. הוא הגיבור. הוא הגיבור והוא גם הדמות שהנוער רוצה להידמות לה. אני אגיד לכם ששכן ביקש ממני יום אחד שאני אפגיש אותו עם ראש כנופיית פשע. השאיפה שלו לא להיפגש עם אחמד טיבי ולא עם חנין זועבי ולא עם עיסאווי פריג' אלא הוא רוצה להיפגש עם ראש כנופיית פשע וראש משפחת פשע.
רפאעי תאופיק
¶
שלום לכולם. אני מכפר סאלם, חבר מועצת מעלה עירון, קבלן בעבודתי. אחיין שלי נהרג בערב יום חמישי והוא בן 16. היום אני מאשים את המשטרה. כל מה שאמרו כאן, מילה במילה. אני מאשים את המשטרה ולא מתבייש להגיד את זה ואני אתן דוגמה למה שקורה אצלנו בכפר. אני לא אדבר על טירה ולא על טייבה ולא על נצרת.
רפאעי תאופיק
¶
כפר קטן עם 1,500 נפשות, שיש בו שלוש משפחות גדולות ויש עוד כמה משפחות קטנות. בכפר שלנו יש את משפחת ... שהיא משפחה שהדודים שלה קשורים למשפחת חריר ויש להם כוח והם יכולים לעשות מה שהם רוצים. אנחנו משפחה פשוטה, 500 נפשות שמחפשים לחיות.
אני אספר את הסיפור כדי שתבינו בדיוק מה אני רוצה להגיד ואז תבינו בדיוק למה האשמתי את המשטרה.
ב-22 לאפריל 2015, בגלל שהבן שלי עם שלושה ילדים עלו על טרקטורון אחד ועברו בשדה, עשו אבק על אחד מהמשפחה ההיא, שלח את שבעת הילדים שלו ושל האחים שלו שירביצו לילדים. נתנו לילד אקדח בראש, עם האקדח ולא כדור, ושברו לו רגל ולילד אחד יד. ישבתי בתחנת המשטרה יום ולילה כדי לעזור לה להביא את העניין הזה כדי שיקבלו את העונש אבל שום דבר לא קרה. נעצרו והלכו הביתה ואין שום דבר.
רפאעי תאופיק
¶
השופט נתן להם יומיים לחקור ואחרי כן לא חקרו. מה קרה? נסעו לאילת ליום עיון. אני כמובן כעסתי ובתפקידי כחבר מועצה ישבתי עם מפקד התחנה כמה פעמים וכל פעם דיברנו על זה.
ב-24 למאי, חודש אחרי כן, האחיין שלי, אח של המנוח, נפגש עם אותו בן אדם שירה וששבר את היד בכניסה לסלמה, רב אתו, נתן לו סכין בגב, שבר לו את האוטו, התקשר אלי ואני נסעתי לבד. הגעתי לשם וקיבלתי סכין בבטן וסכין בגב, עם כל המשפחה שהייתה שם. מכות. אלוהים יודע כמה קיבלתי. ברחתי לבית ליד. שברו לי את האוטו. יש לי צילומים מצלם, סרטון שלם, כל הקטע שהרביצו לי הוא קיים בסרטון ויש לי אותו כאן. איך הרביצו ואיך ברחתי ואיך שברו את הרכב, הכול בסרטון. אחרי כן אחי הגדול הגיע, קוראים לו איאד, העמיד את האוטו ותוך כדי – זה מצולם בסרטון – איך ששברו את האוטו ועלו לרכבים שלהם, אף אחד לא הפריע להם ממשפחת רפאעי, דרס אותו והוא היה שישה חודשים בבית חולים, חודשיים וחצי בטיפול נמרץ עד שמאלוהים יצא בנס מזה. זה אותו בן אדם והבן אדם חופשי. קיבל כתב אישום. הוא מורחק. היה מורחק למשך ארבעה חודשים, במעצר בית מורחק, עם אזיק ואחרי כן בלי אזיק ואחרי כן הוא מסתובב חופשי בכפר.
לפני ארבעה חודשים עשינו סולחה. ויתרנו על הכול. לא רוצים נקמה ולא רוצים כלום. עשינו סולחה במסגד בו היו כ-700 אנשים. ארבעה חודשים הכול היה שקט. ביום חמישי בערב שלושה ילדים הלכו להביא מעטפות מתיבות הדואר ליד המועצה. אומרים להם, למה שברתם שלט, שלט פרסום של אחד מהמשפחה ההיא. אמרו, איזה שלט? לא שברנו כלום. בקיצור, נתנו להם מכות, ירו באוויר. אחד הילדים שלנו לקח אבן וזרק ושבר לו את השמשה. אני אומר לו, בוא נלך למשטרה. תוך כדי הוויכוח. מה המשטרה יכולה לעזור לנו? אנחנו הרי מכירים את המשטרה. אמרתי, בכל זאת, בגלל שאלה ילדים, יטרטרו אותם. אם הוא ילך ויגיד ששברו לו שמשה, הוא יקבל את העונש. שיגיד שירו עלי ובגלל שירו עלו שברתי את השמשה. בקיצור, תוך כדי זה שאנחנו מדברים, שומעים ירי על הבית של אחותי. לא ידענו שמדובר בבית שלה. אני אומר, איזה חוצפנים, עוד כשהרביצו לילדים ושברו את השמשה, הם עוד יורים? דקה או שתיים, אחותי מתקשרת לבן שלה שירו על הבית והרגו את הילד. כל זה על כלום, על שלט שנשבר ובלי סיבה. זה אותו בן אדם והאחים שלו שעשו את הבלגן וזה כבר מתמשך שנתיים-שלוש.
רפאעי תאופיק
¶
הם עצורים. סליחה, האבא עצור. הבן שדרס את אחי עצור, האבא שלו עצור וזה שהרג עוד לא עצור. הוא מסתובב חופשי ואין מענה.
רפאעי תאופיק
¶
עוד מילה. מפקד התחנה תמיד טוען שאנחנו לא משתפים פעולה אבל זה לא נכון. אנחנו באמת משתפים פעולה ונאמנים ורוצים שהאמת תצא לאור.
היו"ר דוד אמסלם
¶
תודה רבה. ברשותכם, אני רוצה לשמוע את המשטרה. יש לנו את ניצב חכרוש ג'מאל. אתה שמעת את הדברים. עזוב, הפרטים הם לא חשובים. אני לא נכנס כרגע לכל האמירות, חלק לא נכון, חלק הגזימו, אבל יש תחושת תסכול מסוימת שבוודאי היא חוצה כמעט את כל האנשים. תתייחס ברמה העקרונית.
חכרוש ג'מאל
¶
ראשית, אני מסכים עם כל מה שנאמר. טענו שהמשטרה חלשה במגזר הערבי ואני אומר שהיא אכן חלשה וכמעט לא נמצאת. טענו שהמשטרה מגיעה באיחור לאירועים וזה נכון, היא מגיעה מרחוק באיחור לאירועים והאירוע הקטן יכול להתפתח כאשר מגיעים באיחור. טענו שהמשטרה מפלה, השוטר שאמר שהוא קודם כל יהודי, יכול להיות שיש אמירות כאלה, אבל זה לא מייצג את הכלל. זה יכול להיות אדם בודד.
נתחיל באמירה הראשונה שהמשטרה חלשה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
חברת הכנסת חנין זועבי, אל תעזרי לנו. יש לך תמיד את היציאות האלה כל הזמן. מספיק. כיבדנו אותך ונתנו לך לדבר. הוא לא בחקירה נגדית.
חכרוש ג'מאל
¶
אמרו שהמשטרה חלשה ואמרתי שהמשטרה כמעט ולא נמצאת בישובים הערבים. יש לנו תכנית. ראשית, הנתונים, כל בר דעת שרואה את הנתונים האלה, 1,160 נרצחים משנת 2000 עד היום, זה נתון מזעזע כל בן אדם ולא משנה אם הוא שוטר או אזרח או חבר כנסת. כולם בני אדם וזה פוגע ומי שלא מסכים עם זה, לדעתי מקומו לא אתנו. זה נתון מזעזע. אנחנו כמשטרת ישראל באנו ועשינו את העבודה, עשינו את בדק הבית ואמרנו שאנחנו צריכים לבוא ולתת לאוכלוסייה הזאת בעלת הנתונים המזעזעים. לא יתכן שנמשיך ונשלים עם זה. 59 אחוזים ממקרי הרצח במדינה הם בישובים הערביים ואני גר שם. כל מה שאמרו, אני מאוד מצטער שאני לא הופתעתי. אני שומע את הירי כל יום, אני שומע את האלימות, מספרים לי על האלימות ברחוב והמשטרה לא נמצאת.
באנו בתכנית מוסדרת ומסודרת לפיה אנחנו רוצים לחזק את המשטרה בישובים הערביים כדי לתת את השירות לאזרח הרגיל שמגיע לו על פי דין. מגיע לו על פי דין שירות כמו שמגיע לכל אזרח במדינה. באנו, ויש תכנית לתת 1,350 שוטרים. אלה לא דיבורים אלא מעשים. אנחנו התחלנו בעבודה. רוצים להקים תחנות משטרה במגזר הערבי ואני כאן מכריז על כך שאנחנו לבד לא נוכל. אני צריך את העזרה של חבריי. בואו ניקח את זה כבעיה משותפת של כולנו. בואו נסכים שאלימות היא בעיה משותפת לכולנו. אם נכריז שאלימות היא בעיה משותפת לכולנו וזו הדרך שנעשה, אנחנו נצליח. אבל אם נמשיך ואחד יאשים את השני, לי יש מה להאשים כמה אנשים אבל אני פתחתי ואמרתי שאנחנו אחראים. מי שאחראי על בלימת הפשיעה זאת משטרת ישראל ולא יעזור שום דבר. הסמכות היא בידי משטרת ישראל ומשטרת ישראל אחראית לבלום את הפשיעה אבל בואו נעשה שלא תהיה פשיעה. לזה אני מתכוון.
רוצים להקים תחנות משטרה בישובים הערביים כדי שניתן יהיה להגיב מהר. נכון שהרוב מסכים אבל עדיין יש מיעוט שמתנגד. כשאני בא ואומר לו למה הוא מתנגד, בוא תן לי אלטרנטיבה אחרת – אין לו אבל הוא מתנגד למשטרה ולא רוצה משטרה. זו הטענה הראשונה.
טענה שנייה היא שהשוטרים שבשוליים מפלים לרעה. יש לנו תכנית, ואני עומד בראש התכנית הזאת ואחראי עליה, לצרף צעירים וצעירות ערבים למשטרת ישראל שייתנו שירות לערבים. פתאום אנחנו רואים שתופסים רגליים קרות וכמעט ואין לנו את שיתוף הפעולה.
חכרוש ג'מאל
¶
ראשית, יש תכנית שמתפרסת לחמש שנים, יש מקומות לתחנות. אמנם המקומות עוד לא נקבעו סופית. יש מקומות לבניית תחנות משטרה ואני בהידברות עם ראשי רשויות. יש כאלה שדיברו ויש כאלה שעוד לא הגעתי אליהם. גם אליך אדוני אני מגיע ואני אפרוס בפניך את התכנית.
היו"ר דוד אמסלם
¶
פריג', למה אתה מפריע? לקחת חצי דקה מהדיון. תמשיך. עיסאווי, אחרי כן שב אתו בצד ותשאל אותו את השאלות.
חכרוש ג'מאל
¶
אנחנו עוד לא הקמנו תחנות. יש תכנית להקים תחנות. יש תכנית והתחלנו בפועל. אלה לא דיבורים. התחלנו בכך של-1,350 שוטרים יש תקציב והוא לטובת השירותים ומיגור הפשיעה במגזר הערבי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
זאת אומרת, תכנית רב שנתית של שלוש שנים. דרך אגב, חוץ מהשוטרים, אתם מגובים באמצעים?
חכרוש ג'מאל
¶
כולל מבנים שאנחנו מתכוונים והתחלנו וכאן צריך לתת מילה טובה לראשי הרשויות שנפגשתי אתם שמשתפים פעולה עד הסוף. יש ראשי רשויות שהייתי אצלם והם יושבים כאן. אני לא רוצה עכשיו להזכיר את השמות אבל הם משתפים פעולה ואנחנו התחלנו בדרך. החשוב ביותר הוא שיש לי תכנית מוסדרת שאני אצרף צעירים וצעירות ערבים למשטרת ישראל.
חכרוש ג'מאל
¶
הכי חשוב. סוף סוף נפסיק לטעון שהשוטר הוא לא לטובתי, לא מבין את המנטליות שלי, אלא השוטר כן יבין את המנטליות שלי וכן ייתן את השירותים.
היו"ר דוד אמסלם
¶
רק רגע. כך לא מדברים בישיבות בכנסת. זה בושה מה שקרה כאן. באמת, אני מתבייש. יש לנו כאן אורחים. מילא בישיבת סיעה, אין בעיה.
חכרוש ג'מאל
¶
אדוני היושב ראש והנוכחים, זאת התכנית שלנו וזה מה שאנחנו מתכוונים לעשות. יש לנו כונה לבצע את זה. גם אני פתוח וקשוב וכל מי שיש לו תכנית אחרת ואלטרנטיבה אחרת, שיבוא ויגיד לי אותה ואני מבטיח שאני אדון בה ואני אבצע אותה. תודה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אני אסביר. הדיון הזה מסתיים עוד שלוש דקות. אני החלטתי לא. כבד אותי. תבוא ראשון. אני רשמתי את האנשים לפי הסדר וקבעתי בדיוק את הנהלים מתחילת הישיבה. אתה כל פעם מתווכח אתי.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אם אני יכול לתת לך לדבר, לא היית מדבר?
רבותיי, אני רוצה לסכם את הדיון. כפי שאמרתי, אנחנו עשינו דיון לפני כחצי שנה, גם במסגרת הצגת המשטרה את תכנית העבודה, עלה הנושא הזה. השר לביטחון פנים עם כניסתו לתפקיד הציב שלושה יעדים מרכזיים ובתוכם היעד הזה שהוא מיגור ומלחמה בפשיעה במגזר הערבי. על כך אנחנו שמחים. הוא גם נלחם בתוך הממשלה כדי להשיג את התקציבים הנדרשים לעניין וכפי שאמר ניצב חכרוש ג'מאל, 1,350 שוטרים, זה באמת אמצעי מאוד משמעותי. לכן אני גם מברך את השר על הדבר הה.
בנושא הזה של האלימות במגזר הערבי, אנחנו כולנו בקונצנזוס. כולנו מסכימים עם העניין הזה. אני מאמין שזכותו של כל אזרח, חובתה של המדינה לספק הגנה לכל אזרח. זאת החובה הכי בסיסית, הראשונית כמעט. אין דבר כזה שאזרח יוצא לרחוב, ולא משנה אם הוא ערבי, יהודי, צ'רקסי או נוצרי או לא משנה, שהוא מרגיש לא בטוח. אין דבר כזה. דרך אגב, כשאין ביטחון לאזרחים, אין מדינה, אין חברה, אין כלום. זה כאוס. מערב פרוע. לרוב באמת ארגוני הפשע כשהם מרגישים שלא מטפלים בהם, הם הופכים להיות הארגון שמנהל את האזור. כולם מפחדים מהם, כולם משלמים להם דמי חסות, ואין לך ברירה כי בסופו של דבר אתה כאזרח כשאתה רואה שהמערכות הן באוזלת יד, אתה צריך להגן על עצמך ועל המשפחה שלך ואתה עושה הכול כדי להגן עליה.
לכן כולנו מסכימים שזה דבר שלא מתקבל על הדעת בכל מדינה ודרך אגב, לא רק במדינה דמוקרטית אלא בכל מדינה. אני לא רואה הבחנה בין יהודים לערבים בסיפור הזה. זה בכלל לא קשור. אני גם מסכים שאם זה לא מטופל באזור אחד, זה גולש לאזור אחר. אין כאן רעים וטובים. אם כאן לא מטופל, אז בסוף עוברים לטוב. אני מעריך שבכל כפר, אם הוא מוכר פה נשק ובסוף יש לו עודפים של נשק, הוא ימכור אותם גם כאן. למה לא? הם יקנו כאן. הוא יחצה, ייסע עם האוטו וילך לשם. לכן אנחנו כולנו מסכימים על הכול.
אני רק רוצה להציע את המהלך הבא ולשם אני רוצה למשוך. אני אקים ועדה, מה שנקרא ועדת עבודה. לא בפורום הזה. הוועדה הזאת תכלול ארבעה אנשים – אותי, נציג חברי הכנסת, שני ראשי ערים עליהם נחליט ונציג המשטרה. אני רוצה לשמוע.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אתה מפריע לי בסיכום. אני רוצה לדעת מה התכנית. מדברים על תכניות, אין בעיה, אבל אני רוצה לשבת, שאנחנו נבין מה התכנית. אחרי כן אנחנו נקבל לוחות זמנים למימוש התכנית. אם צריך לעשות שם התאמות ותיקונים, אנחנו נציע לכם אותם. אני מניח שגם התכנית הייתה צריכה להיות מגובשת עם הקליינטים. אני מעריך שהמגזר הערבי מכיר את החבר'ה שלו יותר מאשר המשטרה שלא מעורה ולא באה מהמגזר מכירה.
היו"ר דוד אמסלם
¶
אם יהיו הערות, נעיר. יכול להיות שצריך לעשות התאמות ונעשה אותן. בסוף נצטרך לעשות לוחות זמנים ולבדוק עם אבני בוחן האם אנחנו מממשים את התכנית. האמת היא שאנחנו מדברים על התכנית מתחילת השנה ובינתיים כל יום הפשע לא מחכה לתכנית שלנו אלא הוא ממשיך לעבוד. אם לא נעצור אותו, הוא ימשיך.
בשלושת-ארבעת השבועות הקרובים אני אקבע פגישת עבודה אצלי. אנחנו נתחיל להתגבש ואחרי שאני אראה כיוונים - - -
היו"ר דוד אמסלם
¶
רק בנושא הפשיעה. דרך אגב, אני מתמקד כרגע בעיקר בנושא של האלימות הקשה. אני מאמין שיש מדרג וכאשר יש אלימות קשה, אין טעם עכשיו לדבר על מישהו שנתנו לו איזו סטירה ברחוב בגלל שהכול קשור לכל.
אחרי שאנחנו נראה שיש תכנית ולוחות זמנים, אנחנו אז נעשה עוד ישיבה יותר מורחבת כדי לדבר עם החברים ולהציג להם את הנושא כי הם צריכים לדעת לאן הדברים הולכים. בסדר?