הכנסת העשרים
מושב שני
פרוטוקול מס' 55
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום רביעי, י' באייר התשע"ו (18 במאי 2016), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 18/05/2016
פניות ציבור בנושא ההיערכות להילולת הרשב"י במירון- ישיבת מעקב לישיבה שהתקיימה בנושא ב- 21.3.2016
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור בנושא ההיערכות להילולת הרשב"י במירון – ישיבת מעקב לישיבה שהתקיימה בנושא ב- 21.3.2016
מוזמנים
¶
עודד פלוס
–
מנכ"ל, המשרד לשירותי דתיוסף שוינגר
–
מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, המשרד לשירותי דתצביקה רוזן
–
המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, המשרד לשירותי דתנצ"מ יוסי חמו
–
קצין אג"מ, מחוז צפון, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פניםסנ"צ דוד בוהדנה
–
סגן ראש הזרוע המבצעית, אגף התנועה, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פניםיצחק שבת
–
מחוז צפון, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פניםבוסנה מהרט דסה
–
ע' יועמ"ש, המשרד לביטחון פניםדרור גנון
–
מנהל אגף בכיר תכנון, תפעול ורישוי תח"צ, משרד התחבורה והבטיחות בדרכיםשירלי שמואל
–
עוזרת למנהל הרשות הארצית לתח"צ, משרד התחבורה והבטיחות בדרכיםמיכאל רסקין
–
מנהל מרחב צפון, נתיבי ישראלזאב קשש
–
יו"ר ארגון איחוד והצלהרונן בשארי
–
סגן ראש אגף מבצעים, מד"אעמיר קינן
–
מנהל אגף התנועה, חברת "אגד"אלרן כהן
–
מנהל היסעים ותיור, חברת "סופרבוס"אבנר עורקבי
–
יו"ר ארגון אהב"ה, ארגון הנכים בישראל המיוחדחיים רבינוביץ
–
עוזר פרלמנטרי, חבר-הכנסת ישראל אייכלראורי איגרא
–
תקשורת, גל"צ
לרשימת השדלנים שנכחו בדיון – ראו בקישור זה.
רישום פרלמנטרי
¶
חפציבה צנעני
פניות ציבור בנושא ההיערכות להילולת הרשב"י במירון – ישיבת מעקב לישיבה שהתקיימה בנושא ב- 21.3.2016
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני פותח את הישיבה. תכף ארצה להציג את האנשים – כל אחד יציג את עצמו. אמרתי שהישיבה הזאת היא ישיבה אופטימית מסיבה פשוטה: קודם כול, בגלל אנחנו לפני. דבר שני – יש השנה איזו שהיא תחושה של רוח, של רעננות. כך אני מרגיש, וגם מנהלת הוועדה מרגישה, לפי התשובות שקיבלנו. אחרי הדיון הקודם שהיה לנו, כשהיו לנו המון חששות כי מירון באופן טבעי מעורר חששות כי זה מקום מאוד צפוף וקטן וצריך להביא מאות אלפי אנשים, יש לנו תחושה, והלוואי שלא נתבדה, שיש השנה איזו שהיא היערכות יותר מאורגנת.
מה שאנחנו רוצים היום זה באמת לשמוע מהאנשים שנמצאים פה, מהמנכ"ל עודד, ממנהל המקומות הקדושים הרב שוינגר ומחמו. חמו, אחרי רוקני אתה הוותיק ביותר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
גם אתה מהוותיקים.
נמצאים פה גם עמיר כמובן, אנשי מד"א, הרב קשש, ודרור גנון שבלעדיו שום דבר לא יזוז על הגלגלים. תציגו את עצמכם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זה חשוב. ראש הרשות שבאמת גם התייחס כול הזמן ובאופן הכי רציני לעניין. זו באמת משימה-משימה.
עוד נמצאים
¶
אלרן כהן מ"סופרבוס", מיכאל רסקין – מנתיבי ישראל, מע"צ.
בואו ונפתח בדברי המנכ"ל. אין לנו עדכונים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
נסכם מה היה בדיון הקודם, כי היום אנחנו בישיבת מעקב. הוועדה קיימה דיון בנושא ב-י"א באדר ב', ב-21 במרץ. ב-17 בינואר הייתה החלטת ממשלה מספר 1009, שיקום צוות בין-משרדי בהובלת המנכ"ל לשירותי דת, מר עודד פלוס. בישיבה הראשונה, שקיימה הוועדה בנושא, עדיין הצוות לא הוקם. בישיבה הקודמת הועלו הסוגיות הבאות:
היבטים כספיים – הייתה השאלה האם באמת הכספים שמיועדים להילולה הועברו. כל שנה היינו במצב שלא ידענו מה יהיה ומתי יהיה.
הייתה בקשה ביטחונית-בטיחותית לתאורת כבישי 89 ו-866. היו כבר קרבנות בכבישים האלה.
נציגי המשטרה, כוחות ההצלה וכיבוי-אש הסבירו שיש חשיבות גדולה לדרכי מילוט מבורמה א' לבורמה ב'. היה מדובר בסכנת נפשות, והיה נראה שכוחות הטבע לא יאפשרו את הפיתוח הזה. אבל, בגלל חשש לחיי אדם, החליטה הוועדה שצריך להסיר את ההתנגדות של רשות הטבע והגנים ושזה פיקוח נפש.
דובר הרבה על מחסור במקומות חניה, והיו מחלוקות תקציביות בין חברת "נתיבי ישראל" לגורמים האחרים.
הייתה השאלה של אוכלוסיית המוגבלים שמעוניינים להגיע באמצעות רכבי "עזר מציון".
הועלתה בקשה לדאוג למענה לרכבים הפרטיים שיגיעו מראש-פינה, טבעון, כרמיאל, צפת ומעלות, ושיהיו שאטלים ויעלו את האנשים. בשנה שעברה, מאז התחיל הנוהג לא לאפשר רכבים פרטיים, לא עברו השאטלים ואנשים נתקעו במקום.
הייתה בקשה להצבת ספסלים בתנאי שלא יגרמו לעיכוב התנועה של האנשים – להקל על אנשים מבוגרים, נשים וילדים.
בדיון הזה אנחנו רוצים לוודא שבקשות הוועדה התמלאו ולשמוע מה באמת התקדם. אני מבקש מהמנכ"ל עודד פלוס לפתוח.
עודד פלוס
¶
לפני שאפתח בדברים, אני חייב לומר הערה. אני נפגעתי. אני ראיתי אתמול פרסום ב"קול ברמה" שיש מישהו מחברי-הכנסת שמאוד-מאוד מעורבים בנושא מירון שמתגעגע לימים של משרד התיירות כשהתקציב עבר משרד התיירות. אני חייב לומר שאני מקווה שגם אם עדיין הוא - - -
עודד פלוס
¶
אוקיי, אבל אני מניח שאחרי שהוא ישמע את הסקירה הוא יגיד "את זה אני אמרתי? אחרי ששמעתי את הסקירה אני...".
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
אם המנכ"ל בא לבקש מאתנו שנדאג ל-2.5 מיליוני ש"ח – אתה זוכר את הישיבה הזאת? – וכשזה היה במשרד התיירות לא היו צריכים לבוא ולבקש 2.5 מיליוני ש"ח כי היה שם תקציב של מיליארד ש"ח ומה שמעבירים בתיירות ולא מסתכלים בקוקער לאן זה הולך ומה זה הולך בדיוק ובמשרד הדתות כל גרוש לדתות נבדק על-ידי פקידים לראות מה זה בדיוק, לאן זה הולך, מאיפה זה בא והאם באמת צריך את זה. ואתם יודעים מה התקציב של משרד הדתות - -
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
- - מול משרד התיירות? זה אפילו לא 10%. זה מה שאמרתי. אני מתגעגע לתקופה ההיא שכשהיינו צריכים למנהרה 19.5 מיליון, היה. היו צריכים למדרכות עוד 9.5 מיליונים– היה. היה למעלה מ-50 מיליון בתקופת משרד התיירות.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
אז כך שאין מקום להיפגע. אדוני המנכ"ל, אתה עדיין לא היית, ואתה לא נפגע מזה גם כן.
עודד פלוס
¶
אני חייב לומר שקודם כול זה נכון שאני באתי לבקש כסף, עזרה של חברי-הכנסת לגייס כסף, אבל בסופו של יום מאחר ולא קיבלתי עזרה דאגתי לכסף לעצמי. כול הכספים שרצינו, להבדיל משנים קודמות – אני רוצה עכשיו איזו שהיא תמונת מצב. זה מעניין אנשים, אז יש לי גם אורך רוח. אחת הבעיות שהיו למרכז הארצי למקומות קדושים כל שנה הייתה שהם לא יכלו להתחיל בעבודות כי היו להם חובות משנים קודמות. למרות מערכת היחסים המאוד-מאוד טובה שיצרו גם הרב שוינגר וגם ישראל דרעי עם הקבלנים שעובדים שם בשטח, הם היו באים ואומרים: עם כל הכבוד, אתם חייבים לנו כספים לא קטנים, מיליוני שקלים משנים קודמות. הפעולה הראשונה שעשינו היא שדאגנו לכסות את כול החובות של השנים הקודמות. זאת אומרת, לא היה קבלן שערב תחילת ההכנות להילולה היו חייבים לו שקל. לכן, כל מערכת היחסים מול הקבלנים הייתה אחרת לגמרי.
אנחנו הצלחנו, באותו צוות שהיושב-ראש דיבר עליו, שהמסקנות של הצוות הוגשו לשרים - - -
עודד פלוס
¶
אני עמדתי בראש הצוות, והיו נציגי המשטרה, נציגי משרד האוצר, נציגי משרד התחבורה וכול הגורמים הרלוונטיים, וכן המשטרה בשני הכובעים שלה: גם בכובע המבצעי וגם בכובע התנועתי.
גיבשנו, יחד עם האוצר, מסגרת תקציבית של 12 מיליון שקל: 10 מיליון שקל הגיעו מאגף התקציבים, ושני מיליוני שקל הגיעו מאתנו.
וזאת, בנוסף לתשעה מיליוני שקלים של תשתיות קבע – והכסף נמצא – שאנחנו בחרנו כרגע לא לבצע אותן כי פחדנו שאם אנחנו נתחיל לבצע אותן, והעבודות שם מאוד-מאוד מורכבות, אנחנו יכולים לפגוע בהילולה. הצלחנו לקבל הבנה מהמשטרה שלמרות שהעבודות האלה לא הושלמו, עדיין אפשר יהיה לקיים את האירוע באופן סדיר.
בנוסף, בעקבות שיחות שהיו לנו עם משרד התחבורה ומשרד האוצר, יש סכום של 3.2 מיליוני שקל שהם נותנים מענה לחלק מהדברים האלה שתכף אגע בהם.
אמרו לי אנשים שמבלים ומכירים את האתר של הרשב"י הרבה מאוד שנים, שמעולם, בשלב הזה של השנה, ההכנות לא היו במצב שהן היום, כשלמעשה בגלל שהיה כסף שום דבר לא נעצר והכול רץ.
אגיד עוד משפט
¶
אנחנו היינו באיזה שהוא סיכום יחד עם השר במועצה האזורית מרום גליל, וישבו שם כל אנשי המשטרה, אנשי משרד התחבורה ואנשי ההצלה. אמר לי הרב שוינגר, שהוא מלווה את הדברים האלה הרבה מאוד שנים, שבדרך-כלל הפגישה הזאת שמתקיימת בסדר-גודל של שבועיים לפני ההילולה היא כר למחלוקות, להאשמות ולצעקות. פה כל אחד – מרמת מפקד המחוז שלא היה אתנו בסיכום אבל היה אתנו לפני זה, בהתחלה, שאגב הוא רק נכנס לתפקידו, והוא בסך-הכול שלושה חודשים או פחות מזה בתפקיד, וראו שהוא שולט במערכת – האווירה הייתה טובה, וכל אחד ואחד מהאנשים שדיבר לא התלונן, לא בכה ולא גלגל אחריות למישהו אחר אלא אמר: המשימות שלי הן אלה, אלה ואלה, וכולן בוצעו. עמדנו בלוחות-זמנים, ועשינו את כל מה שהתבקש.
עכשיו אני חייב להיות זהיר. אני אומר עוד פעם: אני מאוד-מאוד אופטימי, אבל אנחנו צריכים להיות זהירים ולא לטפוח לעצמנו על השכם לפני שהדברים נגמרו. בהחלט יכול להיות שיהיו תקלות. אנחנו מנסים, ניסינו למנוע אותם וניסינו לחזות מאותם מראש. כול ההיערכות שלנו מתחילתה ועד סופה הייתה שונה; גם אצלנו, גם במשטרה וגם בכוחות ההצלה לסוגיהם הייתה הפקת לקחים. אנחנו עבדנו עם חוברת מסודרת. הכול היה מראש, כולל תקציב, כולל פעולות לביצוע. הכול תוכנן ותואם מראש.
אני אתייחס לשאלות, למרות שנראה שאני אכנס גם לנושאים של אחרים כך שאני מתנצל מראש. לגבי הכספים, אנחנו מסודרים. יש לנו ליווי תקציבי לכול הפעולות שאנחנו אמורים לבצע. היום אנחנו כבר בסוף ביצוע, כך שאנחנו כבר יודעים שאנחנו מסודרים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לגבי הביצוע, אני רוצה לציין לפרוטוקול שאני שלחתי את העוזר שלי, חיים רבינוביץ, שמלווה את מירון כול השנים, והוא אומר לי שהוא עוד לא ראה טמפו כזה של עבודה. הוא נתן לי חשק לבוא ולעשות סיור. אבל, היום נסע אבי לשם, אז אמרתי שאשאר אתכם פה.
עודד פלוס
¶
שירלי, אני חייב לומר שמצד אחד יש לנו איזה שהם ויכוחים קטנים על איזה 60,000 שקל. הגענו למצב שאנחנו מתווכחים על 60,000 שקל. אני אומר שאלה ויכוחים שממש מראים שאנחנו עכשיו נמצאים - -
עודד פלוס
¶
- - בסגירות הסופיות של הדברים.
לגבי נושא תאורת כבישים 89 ו-866, הדבר הזה בוצע. מאחר ומי שביצע את זה הוא משרד התחבורה בכסף שאמנם אנחנו נתנו והשתתפנו בחלק מהתקציב, אני מציע שניתן להם את רשות הדיבור. אני חושב שזה יהיה לא יפה אם אני אקשור לעצמי כתרים שאני לא ראוי להם. אני מציע שדרור ושירלי יתנו קצת סקירה לגבי הנושא הזה או שאתם רוצים שאני אעשה את זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
היות וזה נושא של פיקוח נפש, אני ממש רואה בזה זכות גדולה שהתאורה זאת נעשתה. היו הרוגים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
גם הילד ביום שישי, וגם לפני כמה שנים הייתה אישה מבוגרת. זה היה ליד אור הגנוז. יבורך כל מי שהיה בזה. ניתן לך לסיים את הסקירה.
עודד פלוס
¶
למעשה, הציר הזה, שאנחנו מדברים עליו, זה הציר שמוביל מחניון צבעון דרך ספסופה למירון, צומת גוש-חלב ימינה. למעשה, בוצעו שם עבודות. אני חייב לומר לשבחו של משרד התחבורה שעוד לפני שעוד היה ברור שהכסף מגיע, הייתי בשטח וראיתי שעמודים כבר מוצבים והכבלים מתוחים. יש שם איזה שהוא פער קטן, שמבחינה הנדסית הבנתי - - -
שירלי שמואל
¶
זה פער שהוא בעייתי מבחינה משפטית. אלה קרקעות שצריך להפקיע אותן, ופשוט אי-אפשר להציב שם תאורה. זה 700 מטר.
עודד פלוס
¶
הרב אייכלר, אני מאמין: התנועה שם – בסופו של דבר, יש שאטלים שמגיעים. הרכבים הפרטיים חונים בחניון צבעון. קודם כול, חניון צבעון הורחב מאוד, וממש נכנסו המון פנימה והסדירו את כול העניינים.
עודד פלוס
¶
הבנתי שגם ה-waze מגיע. אנחנו מדברים על שלושה חניונים: חניון בכרמיאל, חניון בחצור וחניון בצבעון. אלה שלושת החניונים הרחוקים.
יוסף שוינגר
¶
היה שם סיור אתמול והיינו בשטח, ואמרו לנו בעירייה שמבחינת כמות האספלט שהשקענו שם הם חושבים לפתוח שם שדה-תעופה.
יוסף שוינגר
¶
מי שבא דרך צומת גולני או שבא מכביש עכו או צומת אחיהוד מופנה כמובן לכרמיאל. החניון הזה קיבל את השדרוג הכי-הכי רציני.
עודד פלוס
¶
חניון צבעון – אני רוצה 'לסגור' את הפינה הזאת, כי אנחנו שם. למעשה, הייתי שם בתחילת השבוע, ועושים עכשיו את החיבור מהכביש, את ציר הירידה – ראיתי טרקטור שעובד שם – עם אספלט, והכול יהיה מסודר. זאת אומרת, הקטע הזה 'סגור'.
לגבי נושא חיבור בורמה א' ובורמה ב', לא נמצאים פה נציגי רט"ג.
עודד פלוס
¶
סודר. אוקיי. נכון, זה סודר. הייתה לנו פגישה גם שאול גולדשטיין וגם עם מנהל המרחב שם. היה שיתוף פעולה. אנשים שמלווים זאת הרבה שנים אמרו: מעולם לא היה לנו שיתוף פעולה כך.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
עכשיו אני מבין מה שהרמב"ן אומר, שסיפורי יציאת מצרים באים ללמד אותנו שגם דברים שבתוך הטבע הם נס. עכשיו אני מבין את זה בפרפראזה שדברים שבתוך שמורת הטבע, שהם אישרו דבר כזה, זה נס.
עודד פלוס
¶
לגבי המוגבלים, אני יודע שיש היערכות, ויוסי ידבר על זה.
אני רוצה לדבר על חידוש מסוים שנעשה השנה לגבי נושא החניונים – אני רוצה לחזור לסוגיית החניונים – ולגבי ההיערכות שלנו בחניונים: גם בחניונים הרחוקים וגם בחניון שלא מופעל על ידינו. יש חניון שמופעל על-ידי גורם פרטי בצומת מגידו, אבל אנחנו נתנו לו שם את כול הסיוע. יש שם ספסלים, מתקני שתייה ושטחי הצללה. כולנו נתפלל טוב שמזג האוויר לא יהיה כמו מזג האוויר בתחילת השבוע. במקרה, הייתי שם ופגשתי את העוזר של הרב אייכלר, והוא הסתובב אתי בחום של 43 מעלות. אני הרגשתי שאני כבר הולך להתעלף, והוא הסתובב שם. אני מקווה מאוד. ראיתי שהתחזית היא די מעודדת, עד כמה שאפשר לתת תחזית מראש.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הערת ביניים – לעובדות הוועדה, שלומית ומירב, הייתה איזו שהיא טענה: למה אותן, שעובדות כול כך קשה על מירון, לא לקחו לסיור הזה שחיים עשה שם? הרווחתן מזה שלא הייתן בחום של 43 מעלות.
עודד פלוס
¶
בסך-הכל התקציב שאנחנו טיפלנו בו זה 12 מיליון שקל ועוד 3.2 מיליון שקל, שזה 15.2 מיליון שקל.
עודד פלוס
¶
אוקיי. זה בנוסף לתשעה מיליוני שקלים לתשתיות קבע שעומדים ומחכים. בנוסף לזה יש כסף שקק"ל הכניסה לשם. אנחנו עושים עבודות בהסדרת הכניסה של עוד 350,000 שקל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
את עניין הכסף כבר סיכמת. אני, למשל, כבר התבלבלתי. האזרח שעולה, שאני מייצג אותו עכשיו כי אני יושב-ראש הוועדה לפניות הציבור, מעניין אותו איך הוא יגיע עם האוטובוס, איך הכול יעבוד ולגבי התקציבים. בואו וניכנס יותר לפרטים המעשיים. התקציבים, אני כבר רואה שזה מכוסה ברוך ה'.
דרור גנון
¶
60,000 השקל הם באמת כסף קטן, אבל ההשלכה שלהם גדולה. מדובר בתמרור של כל האזור הבין-עירוני לכיוון מירון. הייתה פה אולי איזו שהיא אי-הבנה או אני לא יודע מה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אבל, אתה דיברת קודם. אתה תדבר אחר כך. דרור, אני רוצה לשמוע על עניין התחבורה, מה שמעניין את הציבור. איך מגיעים עכשיו מפה למירון? תנו, אתה או שירלי, סקירה מתומצתת כמה שאתה יכול.
דרור גנון
¶
קודם כול, ברשותך, אני רוצה להגיד תודה לעודד. באמת נעשתה עבודה יסודית ומורכבת מכל המרכיבים שנדרשו. הייתה פה עבודת מטה מסודרת, מה שלא היה ממש בשנים קודמות. הייתה גם לקיחת אחריות, וזה משהו שלא ממש היה בשנים האחרונות. באמת מגיעה מילה טובה למשרד הדתות ולמנכ"ל משרד הדתות שהגענו אפילו בשעות מאוד מאוחרות לפגישות אצלו. אז תודה רבה. מה שמגיע מגיע.
השנה, ככול שנה, אנחנו נפתח את האירוע הזה כבר בצהריים. מהצהריים יתחילו לעלות נסיעות מ-14 יעדים בארץ, כולל ירושלים, בני-ברק, רכסים, עפולה, חיפה ונתניה. יש השנה שני יעדים חדשים: ביתר עילית ומודיעין עילית, שנכנסות לתחבורה הציבורית. יש גם את אלעד ועוד אחרות. יש את חיפה, טבריה וכן הלאה.
בשנה שעברה אנחנו סיימנו את האירוע עם כמעט כ-7,000 נסיעות, שאלה מספרים אסטרונומיים.
דרור גנון
¶
אין חצי מיליון. מבחינת היחסים, זה 80:20, כלומר אם אני מסתכל על התחבורה הציבורית לעומת האחרים אז זה 80% תחבורה ציבורית ו-20% זה המאוגדות והחברות. אנחנו צופים השנה גידול של כ-15%.
דרור גנון
¶
אנחנו הגענו למקסימום. אנחנו כבר מגיעים למקסימום הקיבולת של האוטובוסים במדינת ישראל. אם לא נביא מירדן או ממצרים, אין לנו מאיפה להביא יותר. זהו, אנחנו כבר הגענו לקיבולות. "אגד" יכול לספר לך שבשוק הפרטי אנחנו מחפשים כל גלגל.
דרור גנון
¶
אנחנו שם. לפני יומיים החלה המכירה המוקדמת. אני יכול לתת איזה משהו קטן שיכול לעניין: ביום הראשון שפתחנו בבית-שמש כבר קנו 60 אוטובוסים. 3,000 איש קנו כרטיסים ביום הראשון. בביתר עילית זה קרוב ל-1,500 איש. ירושלים ובני-ברק זה הרבה פחות, אבל אנחנו מכירים את ירושלים ובני-ברק שם מתחילים רק בשבוע האחרון.
דרור גנון
¶
זה עם השכרה. אנחנו מדברים על כך שהמצב פה הוא שאנחנו לוקחים קרוב ל-1,500 אוטובוסים פרטיים מהשוק הפרטי. אנחנו נמצאים במצב של קיבולת מקסימום. ברגע שנגיע לרף, נעצור את המכירות; פשוט אין לנו אפשרות להוציא יותר אוטובוסים. אגיד לך יותר מזה: אנחנו גם מגיעים לקיבולות מקסימליות על ההר. ההר לא יכול כבר להכיל. די, זה- - -
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
וזה יהיה יום חופש? ל"ג בעומר זה יום חופש, ואתה לא צריך הסעות לבתי-ספר.
דרור גנון
¶
לבתי-ספר נוסעים באוטובוסים עירוניים. אני לא יכול לקחת מירושלים למירון אוטובוס עירוני. זה לא רלוונטי בכלל. בנוסף, אנחנו גם מחויבים לשמור על רמת השירות הטובה של התחבורה הציבורית לכלל המדינה. אני לא יכול להשבית את מדינת ישראל.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
הייתם לוקחים אוטובוסים עירוניים מצפת למירון, כלומר מהמקומות הקרובים.
דרור גנון
¶
כל האוטובוסים מגיעים לחניון 3, מורידים את הנוסעים ועושים את המעגל לחניונים. יש את חניוני הרכב הפרטי שאתה מכיר, ומשם יהיו שאטלים שיעלו אותם לכיוון ההר. מצפת, שזה מרכז שמוביל המון מגיעים, יש שני מוקדי יציאה שמחולקים בצורה נכונה גם מבחינת הרזרבות התפעוליות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זאת אומרת, השנה תעשו כבר גם מהאר"י הקדוש? גם שם תהיה יציאה, ולא רק בתחנה המרכזית שבמרכז העיר?
דרור גנון
¶
בשנה שעברה זה עבד. אתה מדבר על לפני שנתיים. בואו ונעשה סדר: בשנה שעבר הכול תקתק כמו שעון שוויצרי. לפני שנתיים הייתה לנו בעיה - -
דרור גנון
¶
בנווה יעקב, באזור המע"ר החרדי בהר חוצבים, ויש בגבעת שאול. בקיצור, יש בכל האזור. הכול פרוש.
דרור גנון
¶
אנחנו לא ניתן לציבור להתנייד באוטובוסים עירוניים, זאת אומרת הציבור לא יצטרך לעשות מעברים גם באוטובוסים. יהיה לו שירות הרבה יותר נגיש.
דרור גנון
¶
לא. מהר חוצבים הוא ייצא ויעלה למעלה. יהיו אוטובוסים שיאספו גם בתחנות. הרעיון הוא שייסע בעיקר רק מי שקונה כרטיסים.
דרור גנון
¶
זה לא רק איפה, אלא באיזו שעה, באיזה אוטובוס ואיפה הוא עולה ואיפה הוא יורד – הכול. יש את צבע הכרטיס. הכול מסודר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תיאורטית, יהודי שגר בקטמון קונה כרטיס, איך הוא מגיע להר חוצבים או לתחנת היציאה?
דרור גנון
¶
הוא יגיע לכניסה לעיר ויעלה מהכניסה לעיר או שהוא יגיע להר חוצבים או שהוא יגיע לאחד היעדים האחרים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא רק עבודות בכביש. אני רוצה לציין שאבא שלי ציין השנה את היובל ולא יודע כמה עבודה שם, והוא אמר לי שבשעתו הוא היה מדבר עם מע"צ או עם המשטרה שמשאיות כבדות שהיו עושות אז את דרכן בכבישי הגליל ביום ל"ג בעומר ייסעו בדרך אחרת. אתם עושים את זה השנה?
דרור גנון
¶
חשוב להגיד פה מילה טובה למשטרה. המשטרה עושה עבודה לילות כימים בכול מה שקשור לטיפול בהר. יש שיתוף פעולה מלא והדוק, ואני מתייחס למשרד התחבורה כי בסוף אנחנו מייצגים את משרד התחבורה. משטרת ישראל, מגיע לה כל הכבוד על הרצינות ועל אופי הטיפול שהוא מדהים.
דרור גנון
¶
מוכנים. על ההר עצמו אנחנו פותחים חדר מצב מסודר, ויישבו בו נציגים של כול המפעילים, ויהיו שם מסכים כולל כל - - -
דרור גנון
¶
הבעיה שלנו היא אחרת. יש כאלה שהולכים לישון בצפת ורוצים לחזור לירושלים בלילה, שזה פתאום עוד איזה 20% שאנחנו ממלאים אוטובוסים ולא יודעים מאיפה הם באו. אנחנו יודעים לתת מענה כמה שאפשר לכל הפניות.
דרור גנון
¶
יש לנו השנה הערה אחת קטנה חשובה – יש לנו עומס מאוד גדול על טרמינל 1. כרגע אנחנו עושים סימולציות לבחון את כול ההתנהלות.
דרור גנון
¶
זה הטרמינל הצהוב. אנחנו בוחנים איך אנחנו מנהלים את זה. יכול להיות שאנחנו נדלל שם קצת. נראה איך נתנהל. באופן עקרוני, יהיו המון בעלי תפקידים. בכלל בפרישה של מפעילי התחבורה הציבורי יש קרוב ל-250 בעלי תפקידים, שזה המון. משרד התחבורה לבד מעמיד משהו כמו - -
נצ"מ יוסי חמו
¶
אני יוסי חמו, קצין אג"מ מחוז צפון. אני אציג, בשם המשטרה. בוהדנה, אם תרצה להוסיף, אז בסוף. קודם כול, חבר הכנסת אייכלר, לגבי מה שהעלית על התאורה, ב-89 ו-866 זה בהחלט בטיפול, ובהחלט ההתערבות שלכם ותשומת הלב נתנו את שלהן.
החיבורים של בורמה א' ובורמה ב' הסתיימו היום. זה לא שרט"ג היו כול כך קלים. אני חושב שלמרות שהם לא פה, צריך לציין אותם. התפקיד שלהם הוא לשמור על הטבע. אין מה לעשות, כל אחד עושה באמת את התפקיד שלו. בסוף הם מבינים שחיי אדם קודמים לכול.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כנראה שהם הבינו שבטבע יש יצורים דו-רגליים שגם להם יש איזה שהם צרכים. אלה בני-אדם, אם הפרוטוקול לא יבין.
נצ"מ יוסי חמו
¶
אנחנו עשינו את המעבר בין הצירים בצורה כזו שבהחלט תהיה עבירוּת גם, חלילה, בחירום וגם בשגרה.
לא יהיה מחסור בחניות. אני לא מעריך שיהיה מחסור בחניות. נכון שזה יהיה עמוס. יכול להיות שנצטרך לחפש אלטרנטיבות אם החניה של כרמיאל תתמלא, אבל גם לזה ניתן את המענה. השנה, החניון של צבעון גם הרבה יותר גדול ומשמעותי בזכות התוספות ומה שהמרכז למקומות הקדושים ומשרד הדתות השקיע.
נצ"מ יוסי חמו
¶
כן. צריך להבין שכול נושא התנועה מדורג. מה זאת אומרת? במידה ועמוס במקום אחד, התנועה במעגל הרחוק כבר מפנה את האנשים, ואין להם ברירה. הם מופנים, אם הם בדרך למלון, אך ורק לפי הנחיות של התנועה.
נצ"מ יוסי חמו
¶
כן.
לגבי נושא אוכלוסיות נזקקות שהעלית, יש 12 אמבולנסים של "עזר מציון" וארבעה אמבולנסים של "לב מלכה". אנחנו אפשרנו השנה הרבה יותר כלים למען ציבור הנכים, הקשישים והתשושים, כדי לעלות. יחד עם זאת, אני אמרתי ואני אומר שאנחנו השנה מתייגים אותם כדי שבאמת אך ורק אותם רכבים, שאנחנו מרשים להם לעלות ולרדת כל הזמן כדי להעלות ולהוריד את האנשים הנזקקים האלה, הם אלה שינועו ולא אחרים שהם, לצערי, מתחזים.
הצבת ספסלים – אולי כדאי שהרב שוינגר יענה בחלק שלו. אנחנו אפשרנו איפה שאין סכנה או מכשול לציבור.
נצ"מ יוסי חמו
¶
אסיים בחלק שלנו. אנחנו כבר התחלנו את המבצע. אנחנו בתוך המבצע, ומיום ראשון האחרון נכנסנו, וזה נקרא: שלב א'. יש שם כוחות שתפקידם לוודא שלא יהיו התנחלויות במקומות שאסור להתנחל. אנחנו יודעים שעם ישראל מגיע הרבה לפני. דואגים לנושא התשתיות, כדי שיוכלו לעבוד ולהקים את כל מה שצריך להקים ואת נושא האבטחה.
היום קיימנו סטטוס אחרון כדי לראות שאנחנו מוכנים לשלב העיקרי. בשבוע הבא יעבדו 5,000 שוטרים מיום ראשון עד יום ראשון שלאחר מכן, כי מבחינתנו מבצע מירון לא מסתיים ביום חמישי בלילה אלא הוא ממשיך גם ביום שישי, בשישי-שבת במושב, כמובן עם ההיתרים והמגבלות של שמירת השבת, וגם ביום ראשון כולל כדי לאפשר לכל מי שנשאר לצאת. לכן, יעבדו 5,000 שוטרים במשך שבוע.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
איך אתה שולט על 5,000 שוטרים? עומד איזה שוטר עייף בשמש, לא שומע מה אומרים לו ולא רואה שום דבר – איך אתה מתקשר אתו?
נצ"מ יוסי חמו
¶
קודם כול, יש שדרת פיקוד מאוד-מאוד ברורה מרמה של מפקד המחוז ועד רמה של מפקדים זוטרים.
שנית, כל שוטר מקבל דף הנחיות והסבר ברור, כולל הסבר לאן הוא בא, מה זה מבצע מירון ומה זו ההילולה כדי שיבין. מעבר לכך, יש תפקיד ספציפי.
שלישית, אנחנו מרעננים את השוטרים כדי שלא יהיה מצב ששוטר יעמוד 12 שעות באותו מקום.
נצ"מ יוסי חמו
¶
אנחנו מרעננים אותם, וכל שלוש-ארבע שעות מחליפים להם עמדות. גם יש לנו את הדרכים שלנו לפקח ולבקר.
אנחנו כן מבקשים מציבור החוגגים – ואני מנצל את ההזדמנות – להישמע להוראות של המשטרה ושל כוחות ההצלה. בסופו של דבר, זה מבצע מורכב ומסובך. זה נכון כל מה שנאמר פה, ואנחנו משתתפים באמירה שהשנה באמת יש שיתוף פעולה ויכולות, תכל'ס יכולות להביא תקציבים ולהביא את מה שאנחנו מבקשים. יחד עם זאת, המבחן הגדול יהיה מבחן המציאות ומבחן האירוע עצמו, ולצורך כך אנחנו זקוקים לסיוע של הציבור: איפה שאסור להיכנס – אסור להיכנס. שיבינו שאנחנו לא עושים את זה כדי להרע למישהו אלא כדי לשמור על חיי אדם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לנצל את ההזדמנות, בשם הוועדה כולה וכל האנשים שעוסקים בזה כל השנה ובשנים האחרונות, ולהודות לניצב - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תנ"צ. אם אמרתי "ניצב", זה גם יגיע.
- - לתת-ניצב חמו שבמשך שנים זכה לשרת את רבי שמעון בר יוחאי ואת האנשים שבאו לפה, וכל הברכות יחולו על ראשו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אגב, בשנים האחרונות באים מאמריקה כל כך הרבה אנשים לל"ג בעומר, שצריך שם נציג משטרה.
סנ"צ דוד בוהדנה
¶
קודם כול, הנחת היסוד שלנו היא שהשנה זה יהיה יותר משנה שעברה, וזאת בעקבות שני דברים: דבר אחד – הרפורמה בתחבורה הציבורית; הדבר השני – ההצלחה שהייתה בשנה שעברה.
סנ"צ דוד בוהדנה
¶
דבר שני – בעקבות הלקחים של השנה שעברה, השאטלים בחלקם יחולו עד הבוקר כדי שאנשים לא ייתקעו בהר. מיום חמישי בלילה עד הבוקר זה יהיה ויקחו את האנשים. למרות שאנחנו נכריז ונגיד להם שב-22:30 נגמרת - - -
דרור גנון
¶
סליחה. רק תיקון – זה לא עד הבוקר. בעיקרון, ב-22:00 אנחנו מפסיקים. ב-24:00 אנחנו אוספים את האחרונים. תתחדש התחבורה הציבורית מתוגברת מאוד ביום שישי. אבל, בין חמישי בלילה לשישי בבוקר זה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
רגע, רגע. אתה מדבר על יום חמישי בלילה? אתה חייב; תולדות אהרון גומרים בקושי ב-24:00.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אצלנו קוראים לזה: ליל שישי. למרות שהיום בישראל הולך הלילה אחרי היום וקוראים לליל שישי "ליל שבת", יום חמישי בלילה זה ליל שישי, וליל שבת זה ליל שבת. אני רוצה שבכל הליל שישי אם יש קבוצת אנשים שצריכה לרדת – לא תהיה בעיה שאין להם אוטובוס. על זה יש לך 22 אנשים. אחד מהם יהיה ממונה לראות: אם יש צורך – יורידו אוטובוס, ואם אין צורך – אז לא צריך.
סנ"צ דוד בוהדנה
¶
לגבי יום חמישי, אני אומר את זה שוב: לא יהיה אדם שייתקע על ההר וירצה לרדת לאחד החניונים. הוא לא ייתקע.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ישנו ויכוח בתלמוד מי גדול יותר: מי שמצוּוה ועושה או מי שאינו מצוּוה ועושה? יש אנשים שהם פטורים, אבל הם עושים את זה מרצון. ברור שמי שאינו מצוּוה ועושה הוא הרבה יותר חשוב כל זמן שהוא עושה את הדברים. אני רוצה להגיד ששלומית ומירב ואני הוועדה עושים את זה כמי שאינם מצוּוים כי הם לא ראו שם ולא היו שם. מי שכבר היה שם כבר 'נתפס' והוא כבר מצוּוה. אבל, הם עוד לא מצווים, והם עושים את זה במסירות. כול העבודה שאתם רואים בחודש האחרון היא שלהם. אני לא רוצה להגיד לפרוטוקול שאתן חייבות להיות שם, אבל בעזרת ה'.
סנ"צ דוד בוהדנה
¶
אני יכול להגיד שכול השינוי שעשינו בשנה שעברה עם הלדים, הצבעים, הכריזה וזה שמדברים בשלוש שפות, זה באמת - - -
סנ"צ דוד בוהדנה
¶
אנחנו נמשיך עם המערך, כאשר במוצאי-שבת אנחנו חוזרים למערך מתוגבר כדי לתת פתרון לאלה שרוצים במוצאי-שבת ללכת הביתה – מה שלא היה בשנה שעברה. הפקנו לקחים, וזה יהיה במוצאי-שבת וביום ראשון.
אני עדיין לא ראיתי את הפתרון לגבי השילוט, וזה קריטי.
סנ"צ דוד בוהדנה
¶
עוד קצת. אני רוצה באמת להגיד תודה על הרצינות של המנהלת של משרד התחבורה. זה לא היה. אני מכיר את מאיר הרבה שנים, וזה באמת לא היה. רואים את הרצינות של המנהלת, וגם של המרכז למקומות הקדושים, ובואו נחסיר אותם כי הם באמת עשו עבודה מדהימה יחד עם דרעי. למרות שהוא 'חופר' לנו, זה בסדר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה להודות לך על השעות והימים שאתה בשטח בשמש. תדאג שיהיה מזג אויר טוב כך שכולנו - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לציין שהרב מוזס הגיע, למרות שיש לו עכשיו פדיון הבן. כולנו מאחלים לו מזל טוב להולדת הנכד.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
להודות לרבי שמעון. ידידים, חברים וותיקים, אנחנו כבר שנים מבקרים במירון ונוסעים למירון ועשו לנו חלאקה במירון, ואנחנו חיים את מירון. גם הרב אייכלר וגם אני, כולנו מבתים שקשורים למירון. יוסי מכיר אותי כבר עשרות שנים, וגם יוסי הזה. קודם, תקבלו את הכול בהבנה. אני לא אמרתי חלילה – מכיון שעדיין לא היית מנכ"ל ולא הכרתי אותך ולא היית כזה נמרץ, וכל מה שאני אומר: היה משרד התיירות. אני רק הזכרתי את זה. אתה יודע שהטריבונות הקבועות שבנו זה גם היה במשרד התיירות. היה תקציב של משרד התיירות, והשקיעו ממש דברים חשובים מאוד. אני רוצה להזכיר את אלכס ואת מיסז'ניקוב. אלה אנשים שהזרימו הרבה-הרבה כסף למקומות האלה. אז תקבל את הדברים. לא התכוונתי, חלילה וחלילה, לפגוע במנכ"ל נמרץ כמוך או ביוסי שאני מכיר אותו לפחות 25 שנה, אלא באתי ואמרתי: מבחינה תקציבית, יותר קל זה משרד התיירות מאשר משרד הדתות – בתקציב של מיליארד מול תקציב... אבל בואו וניגש לעניין. כל מה שאני אומר כאן זה פשוט: חס וחלילה. מכיון ששנים אנחנו מדברים על מירון, ואני לא בא, חלילה, לקנטר; למשל, הייתי במירון בשבת וגם ביום חמישי וביום ראשון, ואם רואים דברים אז משתדלים להרים טלפון לישראל דרעי ולדבר אתו ולעשות, וברוך ה' נענים.
מר גנון, עכשיו שאלתי לך
¶
מכיון שיש היום רפורמה בתחבורה הציבורית והמחירים, ברוך ה', ירדו פלאים והציבור מקבל את כול ההנחות, כולל ילדים ונוער, יש ציבור גדול מאוד שייסעו עם התחבור הציבורית המאורגנת ולא עם החברות הפרטיות. מה אנחנו עושים כדי שיהיו מספיק אוטובוסים? אם אנחנו לוקחים בחשבון שבשנה הקודמת זה 30% מהציבור, צריכים לקחת בחשבון שאנחנו צריכים השנה להביא לפחות מחצית מזה לתחבורה הציבורית. מאיפה תיקחו את האוטובוסים האלה לתחבורה הציבורית?
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
אני שמעתי מקודם אמרה שלך: אנחנו נמכור כרטיסים עד כמה שיהיה אפשרי, עד כמה שיהיו לנו אוטובוסים.
דרור גנון
¶
אני אומר דבר פשוט. בעיקרון, אנחנו גייסנו את כול האוטובוסים שיש – גם בתחבורה הציבורית וגם בשוק הפרטי. אני מעריך שביומיים-שלושה לפני האירוע כבר בחברות עצמן, שהן כבר מחויבות, אולי ישתחררו עוד טיפה אוטובוסים וגם אותם אנחנו ניקח. אבל זאת המכסה. אם זה יספיק – מצוין. לא יספיק – אנחנו לא יכולים להביא אוטובוסים משום מקום, ואז אנחנו נסגור את המכירות. לפי דעתי, אנחנו לא נגיע למצב הזה. אבל אם אנחנו נראה יומיים-שלושה שכן, אנחנו נטפל בזה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
העצה הכי פשוטה – אותם אוטובוסים שהשתחררו עכשיו, כי אנשים לא ייסעו בהם, יהיו בקשר עם עמיר ועם נתיב אקספרס וישכירו את האוטובוסים שלהם לחברות האלה. זה פשוט מאוד.
דרור גנון
¶
אין את הבעיה הזאת. הרב מוזס, הבעיה שלנו היא לא השכירות. הבעיה שלנו היא שפשוט אין, נגמר. זו אחת המדינות היחידות בעולם שיש בה הכי הרבה אוטובוסים ביחס לכמות האוכלוסייה. אתם לא יודעים את זה, אבל מדינת ישראל היא אחת המדינות עם הכי הרבה אוטובוסים.
יוסף שוינגר
¶
היום, מי שלא מגיע תוך שעה וחצי – פקקים, בלגאן. אז היו מגיעים כמו סמרטוטים. יש לי תמונות איך אנשים היו מגיעים לשם, וזה היה נראה לך שהם עברו התעללות, וכולם היו שמחים ושרו ורקדו. היום, אם המזגן טיפה לא פועל – "נהג, מה עם...?". ככה זה עובד. אבל אין מה לעשות. זה 2016.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
נושא השילוט בצומת גולני – דיברנו על זה בפעם הקודמת. חיים אומר לי שלא סידרו את זה עדיין.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זה לא רק בל"ג בעומר. אני נוסע כבר הרבה שנים, וכל פעם אני טועה ובשנייה האחרונה אני רואה את השלט הקטן הזה של רבי שמעון. היום, אתה מחנה בגולני החדש, ואתה כמעט תמיד טועה.
דרור גנון
¶
אין קבוע. הקבוע זה בסדר. אנחנו מדברים על שילוט שהוא לטובת האירוע. זה לא קבוע. עם הקבוע אנחנו לא משחקים. הקבוע מאושר מבחינת תכניות וסטטוטוריקה. מדברים רק על האירוע.
מיכאל רסקין
¶
כל השלטים במדינת ישראל הם לפי התקנות. מה שכתוב – זה מה שעושים. בדרך כלל, זה על יד או הכי קרוב. אני לא קובע מה לכתוב בשלט.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
עוד משהו למנכ"ל וליוסי שוינגר – אנחנו צריכים מורי דרך, גם גברים וגם נשים, בשפת היידיש, כמו שהיה בשנה שעברה. יש מתנדבים ומתנדבות?
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
אני רוצה להודות על הספסלים. ברוך ה', אני שומע שיש כבר 20 ספסלים. יותר? 28-36.
אני ממהר לפדיון הבן.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
אני אשמע לי. הוא ימסור לי.
אני רוצה לשאול: מי אחראי היום על התאורה? הייתי בשבת, ופתאום ב-01:00 בלילה כל התאורה בדרך – עלטה מוחלטת. מי אחראי? המושב?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מבקש מהמשטרה להערתו של הרב מוזס: מבחינה בטיחותית, אתם אחראים לא לאפשר כיבוי אורות בשום מקום.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
אז אני רוצה שתדע שהשבת אני מתכונן להיות, ויהיו אלפי אנשים גם בשבת, כי שבת האופרוף.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
זה לא משנה. אני לא אגיד שמות. לא יכול להיות שב-01:00 בלילה פתאום יש עלטה. מי רשם את זה? אני לא יודע מי. יוסי, מי?
יוסף שוינגר
¶
שני ה"יוסים" רשמו את זה. זה יטופל. אני רק יכול להרגיע אותך: אנחנו נפרדים מהרשת, והציר הזה עובר לטיפול שלנו. בכל מקרה, הנושא כבר עלה.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
שאלה אחרונה – הייתי בשבת, וזה היה בשבת ותיקין באמצע, ופתאום היו יללות מעזרת הנשים והתחילו לרוץ החוצה נשים וילדות והיו צעקות וזעקות. חשבנו שחלילה קרה פיגוע. רצנו פנימה, והייתה שם אישה תמהונית. היה לה כבר פעם צו הרחקה לחצי שנה, והיא חזרה עכשיו לכבוד ל"ג בעומר. היא התחילה לזרוק חפצים ולשפוך מים. באו המון אורחים והיה מלא וגדוש.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
רגע, אספר לך. רצנו מהר להזמין את השומרים, והם אמרו: אין לנו רשות לנגוע בה. שאלתי: מה אתם עושים כאן? - -
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
- - ואמרו: לא, רק משטרה. רצנו לנקודת המשטרה, והיא הייתה סגורה. במשטרה לא היו. הם הלכו והזמינו ניידת. הגיעה הניידת, ואמרו לה: אוי ואבוי לך. אחר הצהריים זה חזר שוב. עלתה לה הג'ננה לראש, והיא התחילה מחדש. מי אחראי להרחיק את התימהוניים האלה? אי-אפשר. אתה לא יודע מה שהיא עשתה שם.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
למה לא היה שוטר בתחנה? ולמה השוטרים שבניידת לא לקחו אותה? אני מבין שזה שבת או אני לא יודע מה.
נצ"מ יוסי חמו
¶
יש לנו צוות שעובד רגלי. מן הסתם, במירון אנחנו לא נעים במהלך השבת. עובדה שהוא הגיע.
לשאלה שלך למה הוא טיפל בה בצורה כזו או אחרת, אני אבדוק ואתן לך תשובה. אני לא יודע לענות עכשיו.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
השאלה שלי היא: בכותל המערבי יש לשומרים את הכוח לקחת אותם, וכאן – לא.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
לבסוף, תודה על הספסלים והברזיות. זה פיקוח נפש ממש לעלות קילומטרים בלי שתייה. תודה למשטרה שמצאה את המקומות שבהם כן אפשר לשים ספסלים.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
תודה רבה. אני רק רוצה לשמוע את הרב שוינגר, ואז אני חייב לרוץ לפדיון הבן.
מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה)
¶
אני רוצה להודות לכולם, לכל הנושאים בעול מירון. ה' יעזור לכם שבזכות רבי שמעון כל אחד ייוושע בכול מה שהוא צריך.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אמן ואמן.
הרב שוינגר, לקחנו אותו מהשטח – הוא צריך להיות שם עכשיו – והוא הגיע אלינו לפה, ואני רוצה להודות לו.
יוסף שוינגר
¶
הרב מוזס, אני רוצה דקה לענות ברצינות על נושא התקציב. בשום שנה – ואני אצא מהנחה שאני קצת מכיר את המערכת הזאת – לא היה לנו תקציב סגור ומוגדר בצורה מסודרת כמו שהיה השנה, כולל משרד התיירות עם מיליארד השקל; הוא תמיד היה נותן לי 6.8 ועולה ל-7.2 והיינו עושים צעקות ומערבים את המשטרה ושוטפים עוד 200,000, וזה גם בימי סטאז', ואני מדבר על השוטף. זו פעם ראשונה שחודשיים לפני האירוע אני יודע בדיוק מה יש לי. כשבא סל הדרישות של המשטרה, של מתנ"א או של המחוז, אני, ישראל וכל המהנדסים יודעים: זה מה שיש לנו, וכך אני יכול. פעם לא יכולנו להיענות לבקשות. אני מדבר לא על המנהרות ודגרויסע זאכן, אלא אני מדבר על הדברים הקטנים הבטיחותיים.
יוסף שוינגר
¶
אני אומר לך שמשרד הדתות נתן לנו פי 1.5 ממה שהיינו רגילים. אני לא מכיר שום משרד ממשלתי – ואני אומר את זה בלי להחניף לו כי התקציב כבר אצלנו – שמנכ"ל בכל רגע פנוי מגיע למירון, עולה ומלווה אותנו יחד עם השר, ממש אפשר להגיד 24/6. אני מסיר את הכובע. למה אנחנו השנה אנחנו רגועים ולא לחוצים? כי אנחנו יודעים בדיוק מה יש לנו. כשיש את הפת בסל, אין לנו שום דאגות.
עכשיו בואו ונדבר קצת על מה שעשינו. אנחנו באמת לקחנו את כל ההערות לתשומת הלב, והשנה אנחנו נתנו דגש לפרט. אם בשנים עברו טיפלנו בחצרות, בהתקהלויות הגדולות, השנה באמת מסתכלים, בהמשך לדברים, על המשפחה ועל הבודד שמגיעים מחניונים רחוקים. יהיו עשרות נקודות שתייה על-ידי דיילים – היימישע אידן - -
יוסף שוינגר
¶
- - שבעברית זה כאילו חבר'ה שמבינים את השפה, שיודעים איך להתנייד ושיודעים איך לדבר. כל אחד יקבל כזה טיפול. יהיו עשרות נקודות הצללה, מאות תאי שירותים שמחוברים למים ולביוב, ואלה דברים שלא היו. הקמנו מתחם מיוחד לנשים – מאות מטרים מרובעים. במתחם הקמנו אוהל ענק, ששם אם בשום שנה לא ניתן דגש לנשים, אז עכשיו אם לילדים וכולם אין איפה לשבת, והגברים הולכים, אז שם, במתחם עצמו, יש 12 חדרי הנקה וחדרי החתלה עם דיילות שמבינות את השפה שיטפלו במאות הנשים.
יוסף שוינגר
¶
כן, כן, אפשר. ירדנו לרזולוציות מבחינת הטיפול בפרט.
לגבי הספסלים, שזה נושא שעולה כל שנה, לנו, מבחינתנו, אין בעיה להציב ספסלים.
יוסף שוינגר
¶
לא. יש בעיה עם בטיחות, ואנחנו חייבים גם לדעת את זה. החוכמה היא לא רק להציב ספסל. אומר לנו מהנדס בטיחות משטרתי או גם שלנו: במקרה שחס וחלילה קורה איזה שהוא אירוע פתאומי וצריך לפנות קהל, הספסלים הם מפגע בשטח.
יוסף שוינגר
¶
עשרות ספסלים. גם בחניונים הרחוקים וגם בקרובים וגם במעלה. אבל, יכול להיות שמגיע שוטר שרואה פתאום מסה של אנשים ומחליט "אני רוצה שהספסל הזה יעוף מפה" – לנו אין שום מילה, ואני גם יכול להבין את השוטר הזה. אנשים גם נופלים על ספסלים. זה לא כזה פשוט. בסך-הכול, אני מקווה שזה יעבוד מצוין.
אני רוצה באמת לתת מילה טובה לתיאום שהיה בין כל ארגוני ההצלה השנה. תמיד היינו רגילים שהיו מד"א וכו'. ברוך ה', כולם עובדים כאיש אחד בלב אחד. זה המקום באמת להגיד לכול הגורמים תודה: למשטרה, למשטרת התנועה, באמת למשרד התחבורה. אין אחד שלא נתן את ידו.
אני חושב שמבחינת המדינה לא ראיתי כזו מעורבות. אגב, אין גבול לתקציבים, ואני אומר את האמת. אפשר לעשות, ויש עוד תכניות רבות. אבל, מבחינת האופטימום, אני חושב שכמעט הגענו לשלושת רבעי הכוס המלאה. נקווה שהכול יעבור בשלום. אגב, יכול להיות גם שיהיו תקלות, ולא צריך להיבהל מזה. אבל, בסך-הכול, אני חושב שעשו עשרות תרחישים, ומקווים שאנשים יתנו את התשובה בשטח. תודה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תודה רבה.
אני רוצה לאפשר לעמיר קינן לדבר, ואחרי זה – לאנשי ההצלה. אגב, "נתיב אקספרס" הודיע לנו שהסמנכ"ל היה צריך להיות פה, ובבוקר הוא היה בבדיקה רפואית דחופה ואין לו בעיה להשיב על כל השאלות. יש להם 50 אוטובוסים, והוא ייקח 115 מצפת. אני מבין שאתם משלימים את כל ההסעות האלה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מזל טוב. שיהיה לך בהצלחה גדולה. בדיון שיהיה אחרי ל"ג בעומר תבוא ותעודד את עודד ואת כל האנשים האלה.
עמיר קינן
¶
כמו שאמרת, מי שאחראי בגדול על האירוע זה זה משרד התחבורה. מי שמבצע את האירוע זה "נתיב אקספרס", ואנחנו לקחנו על עצמנו את הנתח המרכזי של ההפעלה בין שלוש הערים המרכזיות הגדולות: ירושלים, בני-ברק ואשדוד. אנחנו מפעילים את כל השירות שקשור לשלוש הערים הגדולות בנתיבים הישירים שמשם למירון וחזרה. זה מרכז העניין.
ברמת תכניות, אלה תכניות דומות לשנה קודמת עם תגבורי שירות כמובן, בגלל כל מה ששמענו כאן. אנחנו בערך מתוכננים כרגע על סדר-גודל של 2,000 נסיעות, וזה המון. בכל קנה-מידה שעשינו - - -
עמיר קינן
¶
זה 2,000 נסיעות הלוך ושוב. זה לא 2,000 אוטובוסים, כי כל אוטובוס, אם הוא מנוצל נכון, יכול גם לעשות פעמיים ואפילו יותר.
עמיר קינן
¶
חלק גדול מתוך האוטובוסים שאני מפעיל זה של חברות פרטיות. "אגד" לא מסוגלת להפעיל היום 2,000 נסיעות לבד עם עצמה. אלה אוטובוסים שכבר שכרנו וכבר מתגלגלים אתם ועם עוד חברות למיניהן, כשאתה אוסף את כל מה שיש בשוק, כמו ששמעתם מדרור, ואנחנו מנסים למצות את כל מה שרק אפשר וכל מה שקיים בשוק.
עמיר קינן
¶
יש טבלאות מחירים שאתם בטח כבר מכירים אותן עם הנחות מאוד גדולות של כל מה שהיה באמת ברפורמה.
אנחנו מקווים באמת שהכול יעבוד כמו שצריך.
אני רק מבקש פה באמת שני דברים: הראשון – אני יודע שבדרך-כלל מהוועדות האלה יוצאת קריאה לציבור. חשוב לראות קצת יותר קטע של סבלנות, סובלנות, של הציבור, כי לפעמים, כמו שהרב שוינגר אמר, יש נפילה קטנה כאן או נפילה קטנה שם, וזה קורה באירועים כאלה וחשובה קצת סבלנות.
עמיר קינן
¶
מעבר לזה, יש את כל נושא המכירה המוקדמת. אני חושב שחשוב להוציא קריאה לאנשים להזדרז קצת ולהיערך לפני זה ולא לבוא ביום רביעי ולהיערך ולקנות כרטיס, שזה מאוחר מדי. אם רוצים לייצר היערכות נכונה וטובה, כדאי כבר היום לרוץ קדימה עם הנושא הזה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
צריך גם להגיד לציבור וגם לנהגים שהם לא יהיו עצבניים. אני לא יודע איך אני הייתי נוהג, אם 50 אנשים היו עומדים לי על הראש.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
היו מקרים בזמן האחרון, ולא בחברה שלכם. באיזו חברה זה היה שנהג תקף נוסעים באלימות פיזית? זה היה בבני-ברק?
עמיר קינן
¶
יש להם. דאגנו להם לכול הדברים, כולל חניה בדרך, חניה על ההר וכולל הכול. הכול כבר מתואם וסגור.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יופי.
נגיע לארגוני ההצלה. אני רוצה לשבח גם את "עזר מציון" שלא נמצאים פה. הם לקחו על עצמם את ההובלה של הזקנים והנכים.
אבנר עורקבי
¶
קוראים לי אבנר עורקבי, ואני יושב-ראש ארגון הנכים בישראל המיוחד. הנושא הזה קרוב אלי גם מבחינה אישית וגם מבחינה כללית, כי אני מקבל בעיקר את הפניות, כי מכירים אותי בתור אדם חרדי. אני מקבל את כל הפניות גם בנושא הכותל וגם בכול הנושאים. אני ממש בהתלבטות. אני חושב שאני לא אגיע לשמעון בר יוחאי. כמו כל שנה, אני לא אגיע השנה לבר יוחאי. מחמת מוגבלותי, אני בכיסא גלגלים וכול המרכיבים הנילווים שלי הם בתוך האוטו שלי. אם אני צריך להותיר את האוטו שלי בחניון למטה ולעלות עם שאטל, מה יקרה כשאצטרך את המרכיבים החיוניים שהם אצלי באוטו? כלומר, אני צריך לרדת חזרה לאוטו. אז מה? מה עשיתי בזה? אני יודע שאין לכם את התשובות לדברים האלה. אנחנו, אנשים נכים, זקוקים. אני זקוק לקטטר, להנשמה ולכל מיני דברים. יש אצלנו הרבה נכים שכל המכשירים שלהם נמצאים בתוך האוטו. הכול נמצא בתוך האוטו. אם לא, אין להם מה לעשות. למה אנחנו מוותרים על זה? מגיעים במועד מאוחר יותר. אמרתם שפעם זה נגיש, והנה זה לא נגיש ואנחנו לא יכולים להגיע. אנחנו מבינים את זה. יש בנו הבנה שאין יכולת מבחינת עומס התחבורה, ואין לנו בעיה מהבחינה הזאת. אבל, להכניס אחד או שניים שהם מאוד מוגבלים שלא יכולים להגיע – ואני מוכן לוותר ואני בכלל לא מגיע, אלא אני מגיע בזמנים אחרים. ישנם נכים שלא מוכנים לוותר על זה ורוצים להגיע, - -
אבנר עורקבי
¶
- - ואפשר לאפשר להם את זה מראש או שאפשר להקים איזה מוקד מסוים שיוכל לתת להם את הארגון הזה על מנת לעלות, כך שהנכה לא יחזור אחורה לכיוון הביתה, לכיוון המרכז או לכיוון דרום.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה להציע משהו. זה נושא מאוד רגיש, כך שקשה לדבר לאנשים. אני, כיושב-ראש, חייב לומר את זה. יכול להיות שיש אנשים שאומרים: אתה יודע מה? אז אני לא אסע דווקא בשעות האלה, אלא אני אגיע או במוצאי או למחרת או יום לפני. אם יש חולה או מקרה הומאני נוראי שהוא רוצה להיות אצל רבי שמעון דווקא בל"ג בעומר, המשטרה כן תאפשר לו, בתיאום של כמה ימים מראש כמובן, והמשפחה תהיה בקשר, לגבי הרכב הספציפי הזה; הוא שוכב על מיטה והוא לא יכול, ובאמת לא רק שיש לו כיסא גלגלים אלא שהוא באמת במצב – יש מקרים שמביאים אותם גם לכותל – אז שתהיה אפשרות כזו.
אבנר עורקבי
¶
אני רוצה גם לקבל את האישור לפני זה – שבוע לפני זה. למשל, אם אני רוצה להגיע ביום ראשון, אני אוכל להגיע למתחם של ההר?
נצ"מ יוסי חמו
¶
אני אחלק את זה. קודם כול, אני, בהחלט, מבין ללבך. הלוואי ומשטרת ישראל יכלה יחד עם כל הגורמים לגרום למצב שבזמן העיקרי של ההילולה יהיו לנו על ההר מאות מקומות חניה. אין לנו. פשוט אין לנו. ב"אין לנו" אני מתכוון: אפילו לא לרמה של 30 או 40 מקומות חניה. אין לנו.
נצ"מ יוסי חמו
¶
אל"ף, פשוט אין לנו.
בי"ת, אנחנו חייבים לשמור על שלום הציבור. גם את המקומות הבודדים אנחנו חייבים לשמר לשעת חירום, במידה ויש לנו אירוע חירום.
בסיטואציה של בודד כזה או אחר, אנחנו, בהחלט, יכולים להפעיל את שיקול הדעת ברמה של אפילו להביא את אותו בודד להר בליווי מיוחד ולהחזיר אותו. אבל אין לנו את היכולת התשתיתית. זה לא נושא של כוח-אדם – זו פשוט יכולת תשתיתית.
מעבר לכך, צריך לזכור שהשנה, כפי שאמרתי, אפשרנו ל"עזר מציון" וגם ל"לב מלכה" הרבה יותר אמבולנסים, וחלק מהאמבולנסים שלהם הם רכבי שאטלים עם יכולות של אמבולנסים. זה המקסימום שאני מכיר שאנחנו יכולים לעשות.
נצ"מ יוסי חמו
¶
שבוע לפני – לא תהיה בעיה. לא תהיה בעיה גם ביום ראשון וגם ביום שני. נכה יוכל לעלות עד להר, לחנות, לעשות את התפילה כמו שצריך ולעזוב.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
התשובה שלך הייתה טובה מאוד. אבנר, אני חושב שאתה הסכמת שאם יש מקרה בודד אחד, גם ב"עזר מציון" אפשר. אם לא יהיה אפשרי, אז הם בשטח, והם ילוו אותו ויאפשרו לו אולי דרך בורמה משהו אחר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לגבי הצלה, אנשי מד"א ו"איחוד הצלה", אני מבין שאתם עובדים בשיתוף פעולה השנה בעזרת ה'?
רונן בשארי
¶
כן. השנה כלל ארגוני ההצלה, כולל "איחוד" בעצם, מבצעית, כפופים למד"א. אנחנו מתואמים בפריסה המבצעית, במרפאות וגם בצוותים הרפואיים שיהיו על ההר. גם "עזר מציון" מציב אמבולנסים מעבר לרכבים להסעת נכים. בסך-הכול, כלל הרפואה מתוכללת ומתואמת. אנחנו עובדים ומתואמים עם משטרת ישראל מחוז צפון ועם כלל הגורמים וכמובן עם מרכז המקומות הקדושים והמשרד לענייני דתות. בסך-הכול, זה אירוע מורכב. התרחיש הקיצון, שבעצם אנחנו נערכים אליו, זה אירוע רב נפגעים, ולכן כלל המעגלים הם גם מקומיים, גם במעגל היותר קרוב של המרחבים וגם מבחינת כוחות ארציים.
צריך לציין שגם פיקוד העורף עוזר לנו. אנחנו בקשר גם עם חיל-האוויר במידה ויתפתח אירוע קיצון להבאת מסוקים של צה"ל לשינוע נפגעים.
זאב קשש
¶
כמו שאמרו כאן, זו באמת בשורה טובה שהשנה הכול הולך חלק ויש שיתוף פעולה ותיאום מלא. קודם כול, אני רוצה באמת להודות לכול הגורמים – כמובן למנכ"ל ולשר שדואגים, ולמרכז המקומות הקדושים, לרב שוינגר והרב ישראל דרעי שמלווים אותנו כל השנים ובשנה הזאת בפרט ממש היה סיוע צמוד לכול הצרכים.
מבחינתנו, ההיערכות שלנו היא מעבר לצוותים הרגליים. יש 16 צוותים רגליים שנמצאים בתוך ריכוזי הקהל. כל צוות הוא בן ארבעה חובשים עם אלונקה וציוד רפואי, והם נותנים את המענה המיידי במקום. יש שתי מרפאות, שכוללות רופאים, פראמדיקים, ציוד רפואי ותרופות, שנמצאות: אחת בכניסה לעזרת נשים, ואחת בסוף דרך מהדרין. כמובן, שיש את המרפאה הגדולה של מד"א, ובמקרה הצורך מפנים לשם, ואם צריך פינוי – מפנים. יש את האופנועים שנמצאים בצירים העוטפים כדי לתת מענה לצורך הגעה מהירה על-ידי אופנוע.
העלו כאן את נושא השילוט במירון וכל המידע לציבור. זה התחיל בשנה שעברה, וזה באמת המקומות הקדושים בשיתוף עם המשטרה הובילו את זה וגם מימנו פה את כל הפרויקט הזה. אנחנו, כמובן, יזמנו את הרעיון ובאמת עזרנו בכול הפילוח והחלוקה של כל המושב.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אגיד את הרעיון במשפט אחד: כל מקום שתהיה קריאה – מיד לפי הצבע או לפי המספר יידעו איפה זה.
זאב קשש
¶
- - שתלויים בכול מקום עם מספרי החירום, ויש עשרות אלפי פלאיירים שהעולים לשם מקבלים. בעצם, יש פה את כל המידע הרלוונטי, כולל מספרי טלפונים ומידע שצריך לדעת. זה יחולק לכולם.
כמו כולם, אנחנו מקווים שנעבור את הכול בשלום ללא אירועים. באמת יש שיתוף פעולה פורה.
אלרן כהן
¶
אני אלרן כהן. השנה אנחנו עושים את הקו מטבריה. זו שנה ראשונה שאנחנו עושים אותו. נערכנו לפי ספירות שעשינו בשטח בשנה קודמת. תגברנו והכפלנו את השירות שם.
בנוסף לזה, אנחנו נותנים עוד 20 אוטובוסים, שאטלים, ועוזרים ל"נתיב אקספרס", מכרמיאל למירון.
עקרונית, הכול מוכן.
מיכאל רסקין
¶
למעשה, את כל המטלות שהטילו עלינו אנחנו מסיימים עד סוף השבוע, פרט לסגירת כניסות שנעשה ממש לפני יום רביעי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
סליחה. תגיד לו שביקשתי אישית: כבר 58 שנים אני נוסע, ומאז עשיתם את המחלף החדש בגולני אני מתבלבל עם השלט הקטן לרבי שמעון בר יוחאי וכמעט מגיע לעפולה. מזל שיש לי - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא, אני עושה משהו יותר טוב. אני נוסע עם חיים, אבל בל"ג בעומר הוא נמצא במירון, אז אני נוסע עם מישהו אחר שהוא שומר.
אני רוצה לסכם את הדיון:
קודם כל, להודות לכם. הלוואי וגם אחרי ל"ג בעומר יהיה לנו דיון כל כך נחמד.
אני רוצה לברך על שיתוף הפעולה בין משרדי הממשלה, התחבורה ושירותי הדת, ובראשם המנכ"ל עודד פלוס ומנהל המקומות הקדושים הרב שוינגר.
התשובות לישיבה המקדימה ליישום המסקנות והמלצת הוועדה – כמעט אחת לאחת, בעצם כולן, התמלאו.
יש פה בעיה של 60,000 שקל של שילוט בין-עירוני, והמנכ"ל הודיע שזה ייפתר ביניהם.
הגעת נכים קשים – לגבי הנכים הרגילים, "עזר מציון", "לב מלכה" וארגוני ההצלה. דיברנו עם המשטרה שבמקרה שיש אירוע בודד של מישהו שזקוק, היא תתייצב לעניין.
אנחנו רוצים להמליץ לאנשים להזמין כרטיסי נסיעה לפני, כי שמענו ממשרד התחבורה שאין כרטיסים בלי גבול.
אספקת חשמל – תכף נגיד ממי אנחנו מבקשים – אנחנו מבקשים מהמשטרה שהיא תדאג שתהיה אספקת חשמל בכול ימות ההילולה בלי שום הפסקה.
אנחנו מבקשים שידאגו לנהגים כך שיהיה להם מקום להירגע, וגם ש"אגד", וכל החברות ומשרד התחבורה, - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תכתבו לנהגים מכתב אישי: גם לגבי נקודות התרעננות, אבל גם שיהיו רגועים.
לגבי הרכבים הפרטיים, הוועדה מציינת בסיפוק שהשנה הכינו חניונים גדולים ואת עניין התאורה בכבישים החשוכים ובשאטלים.
נותר לנו רק לאחל הצלחה בזכות רבי שמעון בר יוחאי שכולם – יתקבלו כל תפילותיהם ברצון.