PAGE
28
ועדת הכלכלה
26.2.2007
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 203
מישיבת ועדת הכלכלה
שהתקיימה ביום שני, ח' באדר התשס"ז – 26 בפברואר 2007 – בשעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 26/02/2007
הצעת חוק נושאי משרה בשירות הציבורי (העברת ניירות ערך לנאמנות עיוורת), התשס"ז-2007
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק העברת ניירות ערך לנאמנות על ידי נושא משרה ציבורית, התשס"ו-2006, של חבר הכנסת סילבן שלום (פ/1548/17)
מוזמנים
¶
עו"ד לימור ברוכים, משרד המשפטים
עו"ד טל רבין-אבן זהב, רשות לניירות ערך
רותם רולף, משרד האוצר
רון דול, נציבות שירות המדינה
יוסי גוילי, נציבות שירות המדינה
עו"ד גיא לוריא, מרכז ועדת שמגר
עו"ד נורית ישראלי, יועמ"ש, משרד מבקר המדינה
לאה רקובר, הנהלת בתי המשפט
רשמת פרלמנטרית
¶
הדס דויטש
הצעת חוק העברת ניירות ערך לנאמנות על ידי נושא משרה ציבורית, התשס"ו-2006, של חבר הכנסת סילבן שלום (פ/1548/17)
סילבן שלום
¶
אנו מקיימים היום ישיבה שלישית בנושא. יש לנו הבנה לגבי חלק גדול מהדברים. נושא המשרה, הוציאו אמנם את מנכ"ל משרד האוצר ונציב שירות המדינה, אני לא יודע למה דווקא הם, אך זה לא מפריע לי. חשבתי שאם ראשי אגפים אחרים, מנכ"ל האוצר גם צריך להיות, ונציב שירות המדינה- -
סילבן שלום
¶
לגבי התאחדות – עניין אישי, עד סוף סעיף 3 אין בעיה, חוץ מעניין השליטה.
סעיף 4, אני יותר ויותר נתקל בפניות שלא ייתכן שמי שיש לו 10% באיזה מקום, שזה עניין של שנים, יצטרך עם כניסתו לכנסת למכור את זה או מקבל תפקיד אחר. או נעלה את זה ל-51% או נעשה את זה 26%, מי שיש לו אפשרות למנוע החלטות מיוחדות בחברה. הכנסתי בהתחלה בסעיף 4 שאחד מהאנשים המנויים שמקבל תפקיד, ימכור את הזכויות שלו. ראיתי את התיקון שעשיתם, כאן היה גם העניין של יושב ראש ועדת הכלכלה, שהוא העלה את הסוגייה בצדק, שאם כל חייו עבד עם אחיו בעסק, הוא רשאי למכור את זה לאחיו, ולא לתת את זה למישהו אחר, ויש בזה היגיון רב. העניין הוא שכאן לדעתי, למרות שאני הצעתי את זה, ואני רוצה להעביר את זה פה אחד, או נתקן את האחוזים או נוריד את הסעיף. אני חושב שיש להשאירו. או נגיע ל-51% או 26% או נוריד את זה. אנשים מגיעים לתפקיד לתקופה מסוימת, ובכנסת יכולות להיות בחירות כעבור שנה. כל החיים שלו היתה לו השקעה מסוימת בעסק, והוא פתאום צריך למכור את זה מייד כשהוא נכנס.
לגבי מה שדיברה אתי לימור ברוכים, היא דיברה אתי בחוץ שהיא רוצה לעשות הרחבה בתחום הפלילי בנוגע להפרת חובה חקוקה בנוגע להפרת אמונים. זה מסתדר עם המאמר שנתנו לי לפני הישיבה של גיא רולניק, שכתב: חוק חלוץ כן, אבל מה עם חוקי שבס? יכול להיות שזה המענה שלכם לעניין הזה. הוא אומר כאן שחוק חלוץ הוא נכון, ברור, אך הוא אומר שזה הקצה.
כמובן, אפשר להגיע להרחבה בלתי אפשרית. שאלתי את לימור אם יש לה בעיה שזה ייעשה בין הקריאה השנייה לשלישית, היא אמרה שלכם יש בעיה.
לימור ברוכים
¶
אנו בוחנים אפשרות לתקן את חוק העונשין כך שיאסור שימוש במידע על כלל עובדי ציבור, מדובר במידע שהגיע אליו מתוקף תפקידו ואינו נחלת הכלל. זה עשוי לתת פתרון ענייני ונכון יותר לבעיות שהציג פה חבר הכנסת שלום.
לימור ברוכים
¶
זה בדיוק מה שאמרתי לחבר הכנסת שלום, בגלל שדבר כזה מצריך התייעצות בגורמים רבים – פרקליטות, משטרה, רשות ניירות ערך כמובן, איני יכולה לשרבט הצעת חוק.
סילבן שלום
¶
אם סעיף 4 איננו, גם סעיף 5א איננו. לגבי סעיף 6, ועדת ההיתרים, האם מדובר רק על 4 או גם על 3?
סילבן שלום
¶
אז שאר הסעיפים – 7, 8, 9 יישארו. מבחינתי, אפשר להתחיל לקרוא, להוסיף פה ושם מילה. לגבי 4 ו-5א אני מבקש שלא יהיו.
אתי בנדלר
¶
בסדר, נתחיל לקרוא. ברשותך, שינינו גם את שם הצעת החוק.
קוראת סעיף 1. אתה הצעת לגבי "נושא משרה" לאחר הרשימה שפה: פקידים בכירים במשרד האוצר בדרגת מנכ"ל ומנית את האנשים. אני מוסיפה את מנכ"ל האוצר ונציב שירות המדינה, יש גם הממונה על השכר. אני קוראת את רשימת בעלי התפקידים שבהם מדובר: הממונה על הכנסות המדינה, ראש אגף התקציבים, החשב הכללי, מנהל אגף שוק ההון והביטוח, מנהל רשות המיסים, מנכ"ל האוצר, נציב שירות המדינה והממונה על השכר.
רון דול
¶
בדיון הקודם העליתי מספר הערות לגבי הרשימה הזו. מבחינתנו, הכללים של האיסור לפעול בניגוד עניינים וחובת הצהרת רכוש וחובות נוספות חלים על ציבור רחב של בעלי משרות בכירות בשירות המדינה, לא רק אלה שפה, וגם אם נוסיף עוד הרבה, לא נגיע לכלל ציבור הבכירים שממלאים תפקידים רגישים. הצעתי או שלא יהיה שום פירוט פה של בעלי תפקידים כי החובות שלהם מפורטות בחוקים אחרים או יתאימו את זה- -
רון דול
¶
יש פה אנשים נבחרים שאינם עובדי מדינה, חוק שירות המדינה וכל הנגזר מזה, או נחיל את זה על כל הציבור, כלל שירות המדינה, על הבכירים בשירות המדינה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אם אתם חושבים שיש מקום להוסיף בעלי תפקידים אחרים, תתכבדו לפני הקריאה השנייה והשלישית ותביאו בעלי תפקידים נוספים, נאפשר להם להגיד גם את דעתם, ואם כן, אולי נוסיף גם אותם, אבל למה כרגע- -
היו"ר גלעד ארדן
¶
זאת חובה נוספת, היא גם יותר קלה לאכיפה או לבירור מאשר דברים יותר ערטילאיים וקשה להבין מה זה בדיוק הנאמנות.
רון דול
¶
אפשר אחד משני אלה – או לכתוב שלגבי עובדי מדינה הממשלה תקבע את בעלי התפקידים בשירות המדינה, אותם כ-1,500 עובדים בכירים, כדי שבאמת זה יגיע לכלל הציבור הרחב הזה, אני חושש שמישהו ינסה לטעון על בסיס החוק הזה שלא חלות עליו החובות הקיימות, וגם אני מבקש שהחוק הזה לא ינוצל נגד ההוראות שלנו, כלומר שייאמר פה מפורשות שאין בהוראות האלה כדי לגרוע- -
רון דול
¶
היום אנו בוחנים את כל הצהרות הרכוש של עובדים בכירים ברשות המדינה, ואיפה שאין פתרון אחר יכול להיות שאנו מבקשים מהם להעביר נאמנות, אפילו למכור חלק מהדברים. אם החוק הזה כביכול הסדיר את זה לגבי כלל העובדים האלה, בעצם העובד הבכיר יגיד לנו: אני קיימתי את החוק הזה, אני לא חייב לקיים את הוראות התקשי"ר.
אתי בנדלר
¶
הבנתי את רוח הדברים לכן אפשר אולי להוסיף סעיף ששר, לא משנה, יכול להוסיף לרשימת נושאי המשרה בעלי תפקידים נוספים.
סילבן שלום
¶
באישור ועדת הכלכלה. להוסיף תמיד אפשר, אך אם אתן שהממשלה תקבע, גם לא יהיה, וגם חלק מהאנשים פה ייצאו.
היו"ר גלעד ארדן
¶
הייתי מציע, עו"ד דול, שבשלב הנוכחי נאשר את הנוסח המוצע ואת התוספת שאתה מבקש, אין בהוראות חוק זה כדי לגרוע מכל החובות וכו'. לקראת השנייה והשלישית אתה יכול לשקול להציע אחד מהנוסחים הבאים – או נציב שירות המדינה יהיה מוסמך להביא לאישור הממשלה תוספת של בעלי משרות לחוק הזה- -
נורית ישראלי
¶
לגבי שרים וסגני שרים, כיום הנושא הזה מופקד בידי מבקר המדינה על פי כללים. הכללים האלה הרבה יותר רחבים ובעניינים מסוימים שונים ממה שנקבע.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אז היועצת המשפטית הונחתה להוסיף סעיף על דעת חברי הכנסת בוועדה שמחדד שאין כאן שום- -
לימור ברוכים
¶
אני רוצה להוסיף דילמה נוספת, לגבי עובדי מדינה, עלולה להיות בעיה כאשר הגורם שיופקד על מילוי הוראות חוק זה יהיה שונה מהנציבות לגבי אותם עובדים, כך שלגבי מישהו בתוך החוק הזה תהיה ועדת היתרים והמנגנון שייקבע ככל שייקבע, והוא זה שיחליט, ועובד אחר שאולי דומה לו במעמד יקבל הנחיות מנציבות שירות המדינה.
סילבן שלום
¶
אין לי בעיה שוועדת ההיתרים לגבי עובדי מדינה תהיה נציב שירות המדינה, רק שהוא לא יוכל לפטור את עצמו, ואז יש לנו בעיה.
אתי בנדלר
¶
תכף נגיע לוועדת ההיתרים ועד אז תחשבי אם הרעיון הזה מתיישב עם רוח החוק.
חבר בני אדם – נחזור להגדרה הזו אחר כך, אם יהיה צורך.
עסק – גם על זה אני מדלגת כרגע, וגם "קרוב", וגם "שליטה".
מטרה – צמצמנו את סעיף המטרה.
קוראת סעיף 2. ונכסים אחרים – עם סימן שאלה.
קוראת סעיף 3. הוספנו כאן סעיף (א1) שדן במצבים שהצעת החוק במקור לא התייחסה אליהם, וזה מה קורה אם מישהו קיבל בירושה, למשל, או הוא קיבל כתיק מניות בירושה או יש לו סכום כסף גדול שהחליט עכשיו להשקיע בניירות ערך.
לגבי (א1), "יעבירם בהתאם להוראות סעיף (א) בתוך" - מה דעתך?
אתי בנדלר
¶
היה לנושא המשרה תיק השקעות בניהול חברת נאמנות, פה זה דן יותר במקרה שיש לו תיק נאמנות ועכשיו הוא רוצה להשקיע כספים נוספים בנאמנות, בקניית ניירות ערך. האם גם כאן 45 ימים?
סילבן שלום
¶
למשל, העברתי את תיק ההשקעות שלי מחברת נאמנות - זאת לא הפקדה בנאמנות, אלא חברת נאמנות. יש לי, למשל, קרנות נאמנות.
סילבן שלום
¶
המצב הוא שאתה כבר נמצא בכנסת, יש לך כבר תיק השקעות, הוא בנאמנות עיוורת, קיבלת ירושה. כלומר יש מקרה אחד שלא היה לך בכלל, זה המקרה הראשון, תוך 45 יום. המקרה השני, כבר היית בנאמנות עיוורת, יש לך תיק השקעות, קיבלת בירושה מניות.
לימור ברוכים
¶
רק לגבי כספים, לא לגבי ניירות ערך. כספים שיש לחברי ממשלה מעל 200 אלף ₪ חייבים להעביר לנאמנות עיוורת. לגבי ניירות ערך, זה מהנייר הראשון. זה המצב היום.
סילבן שלום
¶
אדם יושב שבעה, יש שלושים, הוא באבל והוא עכשיו צריך לרוץ, ואם לא הוא עבריין? לכן אני מציע 45 ימים.
לימור ברוכים
¶
גם הוראות כאלה של מכירה, גם אם זה לא בנאמנות עיוורת, שתיכנס לתוקף 96 שעות לאחר הינתנה.
סילבן שלום
¶
חשבתי ש-96 שעות זה קצת יותר מדי. מישהו כאן הציע בפעם הקודמת 48, אני רציתי שבוע. בסוף הלכנו על פשרה – 96. חשבתי ש-96 זה תמיד שבוע. רק אם זה מראשון לחמישי, זה מאפשר לו להיות באמת ארבעה ימים. אם הוא ביום שלישי, למשל, הוא צריך לחכות עד יום ראשון. אמרנו, מצב שבו אדם הכניס לנאמנות עיוורת, לא יכול להיות שהוא נתן הוראות ולנצח זה שם. אדם רוצה למכור את התיק שלו, זכותו. אני הצעתי שבוע, מישהו הציע יום-יומיים, ואז הצענו 96 שעות, כלומר ארבעה ימים מיום ההוראה מותר לו למכור, המכירה תתבצע, כי אז הוא לא מנצל ימים.
חשבתי על זה אחר כך, ואם הוא נותן את ההוראה ביום שני, אם זה 96 שעות, הוא יכול לבצע את זה רק ביום ראשון. אם אדם צריך ניתוח דחוף, למשל, אני לא יודע אם יום נוסף או יום פחות יעזור לו, זה לא קריטי, אבל אז זה לא תופס את האנשים שבוע ימים לעתים בלי אפשרות לממש. אני לא עומד על זה, רק מעלה סוגיות. גם 96 שעות זה סביר, גם 72.
סילבן שלום
¶
מה, מנהל חברת הנאמנות שלי לא מתקשר אליי פעם בחודש-חודשיים ואומר לי: התיק היום עומד על כך וכך – אני לא שואל אותו שאלות, אבל את הסכום של התיק הוא אומר.
סילבן שלום
¶
אתם צודקים, זה לא המכירה, זה הפעולה הראשונה. למשל, שמת תיק בנאמנות עיוורת, אתה אומר לו: אני רוצה 30% מניות- -
סילבן שלום
¶
נגיד שפתאום מחר הבורסה קורסת, האדם רוצה לברוח, הוא כלוא. כל אדם יכול למזער את ההפסדים שלו חוץ מנושא משרה.
טל רבין-אבן זהב
¶
בחוק ניירות ערך מידע פנים הוא מידע ספציפי אודות עסקי החברה, וההנחה היא שתוך זמן קצר הרבה יותר מידע כזה מתיישן, לכן שם תקופת זמן של אפילו שעות היא רלוונטית. פה זה לא תמיד נכון. פה רוב הדברים ייפלו ליומיים או שלושה.
סילבן שלום
¶
הבורסה מתמוטטת, והאדם לא יכול לעשות כלום. היום אין לו מגבלה אפילו של דקה – הוא יכול למכור באותו רגע, באותו רגע זה נמכר. זה הכלל היום.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אנחנו הרי מנסים לחשוב על תיקון המצב. מאיפה זה נולד? בגלל הנושא של חלוץ, של קטסטרופה מיידית שעלולה להשליך על נפילת הבורסה בערך המקסימלי, התגובה היא מיידית. אני מציע שהמגבלה תחול 48 שעות ולא יותר מזה, על מכירה.
אתי בנדלר
¶
אולי 48 שעות שבהן הבורסה פעילה. אחרת אם יש ישיבת קבינט ביום חמישי, הוא מוכר לפני שכולם יודעים על כך.
היו"ר גלעד ארדן
¶
נניח שביום חמישי בצהריים התגלתה מעילה ענקית וכל הציבור יודע על זה והציבור רוצה לצאת מהבורסה. הם נותנים הוראות ביום חמישי, מי שהספיק – ביום חמישי, מי שלא – מוכרים לו את המניות ביום ראשון.
היו"ר גלעד ארדן
¶
לכאורה, אותו איש ציבור, ההוראה שלו תבוצע רק ביום שלישי, אם הוא נתן ביום חמישי בערב, אפילו יחד עם כל הציבור.
נורית ישראלי
¶
התפיסה שעומדת מאחורי החוק, שיש מחיר להיות איש ציבור. יש לזה גם עלויות, הציגו את זה בפעם הקודמת. זה לא חינם, לנהל תיק בנאמנות עיוורת. זה עולה כסף. זה מטיל עוד כסף על הוצאות הנבחר במקרים האלה על נושא המשרה. יש לזה מחיר.
היו"ר גלעד ארדן
¶
ככלל הם מרוויחים מזה. אם תיקחי את כל מה שהציבור אי פעם שם בבורסה והיית נותנת את זה רק למנהלי תיקים, היו יותר מרוויחים.
נורית ישראלי
¶
אתה לא אומר לנבחר: כדאי לך, יש משקיעים שהם יותר טובים משיקול הדעת שלך. תכלית החוק היא להגביר את טוהר המידות ולמנוע מצבים לא ראויים.
אתי בנדלר
¶
נתקן את זה בשני המקומות – שני ימי מסחר.
קוראת סעיפים 3ג, 3ד. שימו לב, אישרתי כאן בצהוב את היועץ המשפטי לממשלה ובסוגריים שמתי מבקר המדינה כדי שאתם תחליטו מה נראה לכם נכון. לעניין חבר הכנסת, שוב, לאישור היועץ המשפטי לכנסת או מבקר המדינה, ככל שתחליטו מיהם הגורמים הרלוונטיים הנכונים לדעתכם.
אתי בנדלר
¶
אם כך, הסכמי הנאמנות ייבדקו על ידי יועץ משפטי לממשלה ולגבי חברי כנסת, היועץ המשפטי לכנסת, אבל לא על ידי מבקר המדינה.
סילבן שלום
¶
מבקר המדינה נתפס כמוסד הכי אמין במדינת ישראל, אבל יש בעיה בעניין של הכפפת חברי כנסת, למרות שזה נעשה בעבר בעניין הוצאות הפריימריז שלהם.
לימור ברוכים
¶
אנו חושבים שצריך להיות גורם אחד שגם יאשר את שטרי הנאמנות וגם יפעיל את מערך הבקרה על כל הוראות החוק הזה. אנו חושבים שזה צריך להיות מבקר המדינה.
סילבן שלום
¶
אין לך בעיה עם הפרדת רשויות – הוא אמור לבקר את הרשות המבצעת ואת הפעילות המינהלית של הרשות המחוקקת. הוא לא אמור לבקר את חברי הכנסת.
היו"ר גלעד ארדן
¶
כמו שהוא מבקר את ההוצאות וההכנסות של הקמפיינים הפרטיים שלנו על התמודדות לכנסת, זה אולי הארכת סמכותו גם למועד לאחר שנבחרת.
לימור ברוכים
¶
מה יעשו עם מניות כאלה? לכאורה במקרים אלה נאמנות עיוורת לא פותרת את הבעיה. לשיטתנו, אי אפשר לוותר על סעיף 4, נאמנות עיוורת נועדה לנתק בין נושא המשרה לבין החברות שיש לו עניין בהצלחתן. ברגע שמדובר במניות שליטה- -
סילבן שלום
¶
אם יש לו מוסך וזה רשום בחברה, לא צריך למכור את זה. לא צריך להגזים. אני לא רוצה את הסעיף הזה. זה חוק שלי. לאדם יש פנצ'ר מאכער ויש לו חברה, זה מידע פנים?
היו"ר גלעד ארדן
¶
צריכה להיות הבחנה כבר בתחילת החוק, בהגדרות, שמדובר בניירות בחברה שנסחרת בבורסה. ניירות ערך, לצורך ההגדרה, זה רק ניירות ערך שנסחרות בבורסה.
סילבן שלום
¶
חבר כנסת שלאשתו יש עסק פרטי ביחסי ציבור, ונגיד שהיא רשומה כחברה, היא מייד צריכה למכור את המניות. קשקוש.
היו"ר גלעד ארדן
¶
מטרת החקיקה זה למנוע שימוש במידע לגבי השפעות מיידיות של הבורסה במדינת ישראל. אתם רוצים – תגישו הצעה ממשלתית, אבל להכניס לחוק הזה הרחבה כל כך משמעותית, צריך לחשוב כמה אנשים ירצו להיות אנשי ציבור במצב כזה, כשאת מדברת גם על בני המשפחה שלהם. ועדת זמיר לגבי האתיקה של חברי הכנסת התייחסו, היו שם הצעות מרחיקות לכת שלא עברו לעניין ניירות ערך של בני משפחה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
היא משיגה לגבי השפעות של מקבלי החלטות על הבורסה לניירות ערך, שהן השפעות שטחיות. כשאת אומרת שמקבל החלטות, לאשתו יש עסק בתחום הפנצ'רים, והוא ילך וישתתף בהחלטה שמעלה את מחיר הצמיגים – זה שקוף, אבל שימוש לגבי מניות שלך שנמצאות בתיק, הרי אם לא היתה הדלפה של בנק לאומי, אף אחד לא היה יודע את זה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
הקלות של קנייה ומכירה של ניירות ערך היא הבעייתית שבגללה מתבקשת הצעת החוק של חבר הכנסת שלום. אדם שיש לו עסק, אילו שינויים הוא כבר יכול לעשות? זה די שקוף, הוא לא יכול לעשות שינויים מיידיים בעסק, להתאים את זה לאיזה כוונות שהוא יודע. אם יש לו עסק שהוא יודע שהממשלה עומדת להעלות את המיסוי על הצמיגים, מהיום למחר הוא יגיד לאשתו, תמכרי את העסק שלך והיא תמכור אותו מהיום למחר? זה מוגזם.
יוסי גוילי
¶
שותף במשרד עורכי דין או רואה חשבון שמטפל בגופים גדולים – ביקשנו ממנכ"לים כאלה למכור את השותפות שלהם במשרד.
סילבן שלום
¶
זאת דוגמה מעולה. חבר כנסת עצמו לא יכול לעסוק בעיסוק נוסף, אבל אשתו עורכת דין. היא צריכה להפסיק לעסוק. זה לא סביר.
סילבן שלום
¶
זה מותר לפי החוק. הוא לא עורך דין. את עורכת דין במשרד פרטי שמאוגד כחברה, בעלך התמנה להיות חבר כנסת, את באותו יום צריכה לפרוש.
לימור ברוכים
¶
היום אנו מפעילים את כל הסעיפים האלה לפי נסיבות המקרה לגבי עובדי מדינה שאנו מטפלים בעניינם ועורכים להם הסדרים למניעת ניגוד עניינים, לפי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה 1.555. יש שאלון שהם ממלאים, אנו בודקים את כל הדברים שיש להם, עורכים להם הסדר, אנו גם מחייבים אותם למכור החזקות שיש להם, עסקים שלהם- -
סילבן שלום
¶
חבל על הוויכוח. הצעתי את זה. בשתי הישיבות הקודמות עמדתי על כך שזה יהיה, היום זה נראה לי אבסורד. חבר כנסת, לאשתו יש סוכנות ביטוח, היא מנהלת את זה 30 שנה, הוא התמנה, היא צריכה למכור. זה לא סביר.
סילבן שלום
¶
ודאי. חבר כנסת, אסור שיהיה לו עיסוק נוסף. הוא חייב באותו רגע להעביר את זה. אין לי כוונה לעשות גזרה שהציבור אינו יכול לעמוד בה. נאמר שאשתו עורכת דין קטנה, יש לה משרד שרשום כחברה, היא צריכה למכור את זה. נראה לכם סביר? לי לא.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני מסכים אתך. אני בעד לבטל את סעיף 4. אנו מתכנסים לכך שכל החוק יהיה רק לגבי ניירות ערך שנסחרים בחברות בורסאיות.
טל רבין-אבן זהב
¶
אין בסעיף 3 בהוראה הכללית התייחסות לשיעור ההחזקה. אף אחד הרי לא יעביר שליטה לנאמנות עיוורת, אז מה עושים עם מניות שליטה בחברה ציבורית?
טל רבין-אבן זהב
¶
החזקה יכולה להיות יחד עם אחרים. הכוונה היתה לניירות ערך שמיועדים לצורכי השקעה. אם זו הכוונה, יש להבהירה, אחרת נכנסות החזקות אחרות.
היו"ר גלעד ארדן
¶
השאלה אם יש אפשרות לעשות הבחנה בהגדרות בין החזקת ניירות ערך שהיא לצורך השקעה לבין החזקת ניירות ערך שהיא כחלק מעיסוק קודם שלו או של בני משפחתו.
סילבן שלום
¶
בואו נעשה את כוונת המחוקק. כוונתי היתה לעשות את זה בניירות ערך. בישיבות הקודמות עמדתי על סעיף 4. גם עכשיו אמרתי: בואו נעשה את זה 26% או 51%. הדוגמה שלך מצוינת, אבל אני חושב על הדוגמה ההפוכה – חבר הכנסת שאשתו עורכת דין או רואת חשבון ויש לה משרד. היא באותו יום צריכה לפרוש. זה לא סביר.
לימור ברוכים
¶
נכון. אני מציעה שתיתן לנו זמן לבחון את החוק הפלילי. זה ישיג את המטרות שאתה רוצה להשיג בצורה הטובה ביותר. אנו רוצים לבחון אפשרות לתקן את החוק הפלילי כך שיאסור על עובד ציבור לעשות שימוש במידע שהגיע אליו בתוקף תפקידו ואינו נחלת הכלל.
סילבן שלום
¶
אין לי בעיה להמתין, אני רוצה להביא את זה לידי סיום כי אני רואה שזה נמרח. בפעם שעברה כשדיברנו על סעיף 4, לאה אמרה בצדק: בואו נכניס את זה, ואם נרצה, נוכל להוציא אותו. היום אני חושב שסעיף 4 זה לא כוונת המחוקק.
אתי בנדלר
¶
עדיין לא התמקמו לי בראש כל ההשלכות של מחיקת הסעיף הזה, אם זה ראוי או לא. ייתכן שמצד אחד אנו תופסים דברים שלא ראוי לתפוס אותם בגדרו של הסעיף, מצד שני ייתכן שיישמטו כתוצאה מכך מצבים שכן היית רוצה לתפוס.
סילבן שלום
¶
של חברה ציבורית. אם זה ייכנס בקריאה ראשונה ונוציא את זה בקריאה שנייה ושלישית, יתחילו לעשות תהיות. המטרה שלי להגיע לתוצאה. הרי חברי כנסת עצמם צריכים להצביע בעד החוק. אמרתי לבן-בסט: לא יעזור, הרפורמה שלך לא תעבור, שלי תעבור על בורסה, כי אני לא עושה 25% אלא 15% על בורסה, 10% על פיקדונות שקליים, אני לא עושה על קרנות השתלמות, אני לא עושה על מתנות, אבל יש היום מיסוי על שוק ההון, וזה שבא אחריי העלה את זה ל-20%.
אני אומר, גם כאן בעניין של ניירות ערך נעביר את זה, היא תרצה לבוא אחר כך עם הפרת אמונים – נעשה. כוונתי לעשות את זה בניירות ערך, אני רוצה לרוץ עם זה. סעיף 4 מסיט אותנו מהעניין. אם אין לנו סעיף 4 אנו מביאים את זה להצבעה בעוד דקה, ובזה נגמר העניין ובא לציון גואל. ירצו אחר כך לעשות תיקונים נוספים – יעשו, יכול להיות שאני כמחוקק ארצה לעשות תיקונים. כרגע זה מוביל אותנו למחוזות אבסורדיים, זה סוחב.
רון דול
¶
השינוי מבחינת המצב הקיים, יש הוראות כאלה לגבי שרים, סגני שרים, בעצם אנו לוקחים את ההוראות שמחייבות נאמנות עיוורת, מרחיבים לעוד כמה בעלי תפקידים, נבחרים, ושמים את זה בחקיקה ראשית.
היו"ר גלעד ארדן
¶
ומאפשרים לכם עד לקריאה שנייה ושלישית לבוא עם עוד בעלי תפקידים או עם מנגנון של הוספת בעלי תפקידים נוספים שהחוק הזה יחול עליהם כדוגמת רמטכ"ל.
רון דול
¶
מבחינת עובדי מדינה, זה פסיק בים הוראות שחלות עליהם שלא מוסיף, כי אנו מעוניינים למנוע מצבים של ניגוד עניינים.
היו"ר גלעד ארדן
¶
עם כל הכבוד, הכנסת אינה הזרוע המבצעת של הנציבות. הנציבות, אם יש לה מחשבות מה יש לעשות, שתיזום את זה, משרד ראש הממשלה יכול להביא תזכירי הצעות חוק ממשלתיות. הכנסת הצביעה בעד הצעת חוק שמטרתה להחיל בחקיקה ראשית, איך ינוהלו ניירות ערך להשקעה של נבחרי ציבור ואחרים שיש להם אפשרות להשתמש במידע שלאחרים אין.
היו"ר גלעד ארדן
¶
תגייס חברי כנסת שיצביעו פה שזה לא נחוץ. חבר הכנסת שלום ואני חושבים שזה נחוץ. אם תרצו, לקראת הקריאה הבאה אנו מוכנים להכניס או בעלי תפקידים נוספים או מנגנון שאומר שנציב שירות המדינה באישור הממשלה או כל מנגנון אחר יוכל להוסיף בעלי משרה שיחול עליהם החוק הזה, וכרגע נצביע על נוסח החוק בלי סעיף 4 והשלכותיו שמוסיפות נדבך הרבה יותר מורכב, לטעמי, ועובדה שוועדת זמיר רק לגבי הח"כים דנה בו שנה וחצי, וגם לא בדיוק סגורה על עצמה - מה כן ומה לא.
סילבן שלום
¶
כמה משרי הממשלה היום, לצערי הם גברים, לנשותיהם יש עסקים שמנהלות ביד רמה ובזרוע נטויה, ולפי ההצעה שאנו עושים פה עכשיו הם יצטרכו למכור?
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני יכול לתת לך שמות, כולל מנהלי לשכות של ראש ממשלה שלא נאלצו למכור גם את חלקם במשרד עורכי דין שלהם שמייצג חצי מדינת ישראל.
לימור ברוכים
¶
יכול להיות שמבקר המדינה נתן היתר. ברגע שאתה קובע חוק שלא מטיל חובה כזו על שרים, אתה מבטל- -
היו"ר גלעד ארדן
¶
אז נכניס פה סעיף של שמירת דינים, שאין בחוק זה כדי לגרוע מכל החובות המוטלות על נושאי משרה.
אתי בנדלר
¶
נצטרך לבדוק מה המעמד המשפטי של הכללים. לפי חוק, זה חוק לרבות תקנות, אבל כללי ועדת אשר זה לא חוק ולא חיקוק ולדעתי, גם לא דין.
לימור ברוכים
¶
אבל אין שום משמעות להעברת מניות שליטה לנאמנות עיוורת, כי הוא יודע מה יש לו. הרציונל של העברה לנאמנות עיוורת, נושא המשרה נותן לנאמן שיקול דעת למכור ולקנות לפי הנחיות כלליות. ברגע שהוא מעביר מניות שליטה, סביר שהנאמן לא ייקח לעצמו את החירות למכור את המניות האלה ולכן נושא המשרה תמיד יידע שיש לו אותן החזקות. היום אנו בודקים לפי נסיבות המקרה ומפעילים שיקול דעת.
סילבן שלום
¶
אם זה יהיה מניות בחברה ציבורית, ותביאי משהו נכון ומסודר, אני לא אטען נושא חדש. יכול להיות שנקבל את זה, יכול להיות שלא. בואו נתקדם.
אתי בנדלר
¶
כרגע מה שמתקבל זה שכל מניות צריך להעביר לנאמנות עיוורת לרבות מניות שליטה.
מוחקים את 4 ואת 3ה.
לימור ברוכים
¶
אבל אי אפשר להבין מזה שלו חבר הכנסת עצמו מנהל תיק נאמנות ואז הוא מתמנה לתפקיד, הוא יכול להעביר לבנו כדי שהבן שלו ינהל אותם עבורו. זה לא אפשרי. הוא יצטרך להעביר לחברת נאמנות.
אתי בנדלר
¶
גם וגם. יש לכם שני תפקידים – גם לאשר את שטרי הנאמנות, את הסכמי הנאמנות, וגם לבדוק ביצוע הוראות חוק זה.
סילבן שלום
¶
סנקציות נגד חברי כנסת, זה קצת מכניס אותנו לפעילות בעייתית מול מבקר המדינה בעניין של הפרדת רשויות. זה לא יכול להיות היועץ המשפטי לממשלה, כי זה ממש הפרדת רשויות. ליועצת המשפטית לכנסת אין הכלים.
היו"ר גלעד ארדן
¶
הייתי בדיון בוועדת החוקה ומבקר המדינה אמר גם לעניין הגשת דוח על הוצאות פריימריז, יש בעיה שאין לו סנקציה, וכל חברי הכנסת היו בדעה שצריך לאפשר לו סנקציות על מועמדים לכנסת.
סילבן שלום
¶
כשהעלינו את העניין אמרתי שאת הפריימריז הוא בודק, ואמרתי שזה יכול להיות גם כאן, אבל בעניין של אי מילוי הוראות וסנקציות נגד חברי כנסת- -
היו"ר גלעד ארדן
¶
אבל גם היום יש לו, אם השתתפת בפריימריז ולא הגשת דוח הוצאות, יש היום סנקציה מגוחכת, והח"כים בוועדת חוקה היו תמימי דעים שצריך לתת לו סנקציה יותר משמעותית נגד מועמדים לכנסת.
היו"ר גלעד ארדן
¶
מבקר המדינה, הסנקציה יכולה להיות להעביר ליועץ המשפטי לממשלה עם המלצה לפתוח בחקירה. מה הסנקציה שיש לכם על מועמדים שלא הגישו דוח על הוצאות הפריימריז שלהם?
נורית ישראלי
¶
אם הם זכו, אפשר לפגוע להם בחלק מהמימון. אם לא, מעבירים את זה ליועץ המשפטי לממשלה. אם לא מגיע להם מימון, אין סנקציה אפקטיבית.
היו"ר גלעד ארדן
¶
הוא קיבל תרומות מגורמים פרטיים ועכשיו הוא צריך להוציא כסף מכיסו ולתת את זה לקופת המדינה. ודאי שזו סנקציה.
נורית ישראלי
¶
יכול להיות שזו סנקציה במובן התוצאתי, אך זו לא סנקציה במובן המשפטי. אם אדם קיבל סמכות שלא כדין, למשל תרומה מתאגיד, ואסור לקבל תרומה מתאגיד, יש לו בררה – להחזיר את התרומה. המבקר אינו אוכף עליו להחזיר. הוא אומר: יש לך אפשרות להחזיר את התרומה או לקבל דוח שלילי. זה לא נקרא סנקציה.
סילבן שלום
¶
לגבי פריימריז, אתה רואה עצמך כמכהן, אבל מדובר באנשים שרובם אינם חברי כנסת, ורק מיעוטם חברי כנסת. לכן זה תופס את רוב הציבור שאינו חבר כנסת. אתה חבר כנסת מכהן, זה אחרת.
אתי בנדלר
¶
הבדיקה תהיה על ידי מבקר המדינה, הוא יהיה רשאי לקבוע כללים. בנוסף, יהיה ממונה על מילוי הוראות החוק. איך מתיישבת סמכות השר או סמכות יושב ראש הכנסת עם הסמכויות בסעיף 5? סמכות שר המשפטים, למשל.
אתי בנדלר
¶
כלומר לא יהיה כאן סמכות לא לשר המשפטים ולא ליושב ראש הכנסת אלא רק למבקר המדינה שיהיה רשאי לקבוע כללים.
היו"ר גלעד ארדן
¶
כדאי להדגיש, כל פעם כלי התקשורת, בכל פעם שחברי הכנסת מאשרים לעצמם עוגה בשני ₪ זה כותרות. חברי כנסת מחילים פה על עצמם נורמה שאמורה לעלות להם על תיק של 200 אלף ש"ח כ-2,700 ₪ כל שנה, לא כולל קנייה.
נורית ישראלי
¶
ועדת חריגים, רכיב של שיקול דעת, כמו המקרה של הניתוח הדחוף. צריך שיקול דעת. אנשים מתמנים ואז אומרים: יש לי בניירות ערך סכום גדול, אבל אני משפץ את הבית ובעוד חצי שנה השיפוץ מסתיים ואני צריך לשלם את כל הסכום, אני מבקש בשביל התקופה הקצרה הזו לא לעשות את הפרוצדורה של העברה לנאמנות עיוורת. זה שיקול דעת.
לימור ברוכים
¶
דיברתי היום עם משרד מבקר המדינה. בכללים של השרים היום קבוע שבראש הוועדה יעמוד שופט, אבל חברי הוועדה לא נקבעו בכללים. לפי מה שנמסר לי, מדובר בחברים משפטנים. מבקר המדינה הרכיב.
נורית ישראלי
¶
משפטן מהשירות הציבורי או משפטן בדימוס מהשירות הציבורי שכשיר להתמנות, שופט משפט עליון, ומשפטן מהשוק הפרטי.
לאה רקובר
¶
בחוקים רבים יש נטייה למנות שופטים, ונראה לנו שאם ימנו בעל תפקיד משפטן ממשרד המשפטים או בעל כשירות להתמנות לשופט מחוזי, זה עדיף מבחינת מערכת המשפט שעמוסה בכל מקרה. אם אתה ממנה שופט, השופט הוא מתוך המערכת השופטת. נראה לי שהיה נכון יותר להוציא את השופטים, ואם משאירים שופט כיושב ראש הוועדה, להשמיט את "שופט בדימוס", ואז הוא נכנס דרך חוק בתי המשפט. מבחינת מערכת בתי המשפט, ההעדפה היא שהמינוי של יושב ראש הוועדה לא יהיה שופט בכלל, ואם כן, אז שופט בדימוס.
נורית ישראלי
¶
אלה דברים מאוד רגישים, צריך אנשים שיש להם מעמד שמעצם התפקידים שעשו – אני חושבת שזה מאוד מתאים לשופט בדימוס.
לימור ברוכים
¶
ההיתרים הם במישור מאוד מצומצם, צריך להבין את התפקידים מול האיסור ולומר אם הוא יכול לחרוג או לא.
נורית ישראלי
¶
הכללים הרבה יותר רחבים. אם מחקנו את סעיף 4, הרי רוב השאלות שבשיקול דעת היו מתעוררות בסעיף 4, ואם נחוקק ועדה ששונה מהכללים, נצטרך להקים שתי ועדות – ועדה מיוחדת לחוק וועדה לכללים שקיימת ממילא, ופה ממש קשה להעלות על הדעת את המקרים החריגים שבאמת צריך ועדה. לעומת זאת, הוועדה שתמיד עובדת, יהיה לה הרכב אחר. אז בשביל מה כל התסבוכת הזו? שתהיה ועדה כמו בכללי – שופט בדימוס, נציג שירות המשפטי או נציג שירות משפטי בדימוס ונציג השוק הפרטי, גם משפטן.
סילבן שלום
¶
כי זה כזה צר בצורה כזו. אני גם עורך דין, גם רואה חשבון וגם כלכלן. עורך דין רואה את זה בעיניים משפטיות בלבד. הרבה פעמים אדם שיש לו יותר רקע יגיע למסקנה שאם הוא מחזיק את ה-20 אלף ₪ בקרן נאמנות כלשהי - הוא יסתכל על זה אחרת. אני לא רוצה שיהיה פטור גורף אך צריך ראייה נוספת.
אתי בנדלר
¶
אז כך: מבקר המדינה ימנה ועדה בת שלושה חברים שבראשה שופט בדימוס ושני חבריה הנוספים יהיו אחד בעל השכלה משפטית והשני בעל מומחיות חשבונאית ופיננסית.
קוראת סעיף 7.
קוראת סעיף 8. אתם מאפשרים שחבר ועדה יהיה עובד מדינה, דווקא בשל הרגישות של הפרדת הרשויות?
אתי בנדלר
¶
מקובל בשורה ארוכה של דברי חקיקה, שממנים ועדות לועדות סטטוטוריות, יש הוראות בדבר תשלום גמול. אם כך, אני מוחקת: שאינו עובד המדינה או עובד גוף מתוקצב. האם תאפשרו לו להיות עובד גוף מתוקצב?
אתי בנדלר
¶
אז אני מוחקת את העניין הזה כי מלכתחילה לא יוכלו להיות חברי הוועדה.
8(ב) יורד, גם 8(א) סיפא. סעיף (ג) הופך ל-(ב).
מה קורה לגבי נושאי המשרה שמכהנים ביום תחילת החוק? אי אפשר לצפות שביום אחד כולם יעבירו את תיקי ההשקעות שלהם לנאמנות. אני חשבתי שצריך לקבוע לגביהם הוראות של כניסה הדרגתית, למשל לחלק את זה לקבוצות לפי סוג נושאי המשרה, למשל לגבי שרים וסגני שרים זה מיידי כי זה חל ממילא.
יוסי גוילי
¶
לגבי עובד מדינה, יכול להיות שבעת שהוא התמנה לתפקיד לא חייבו אותו למכור את המניות. יכול להיות שלו היה יודע, לא היה לוקח את התפקיד.
לאה רקובר
¶
יש הסדר ספציפי בחוק בתי המשפט שמסדיר את כל המצבים של ניגוד עניינים ששופט עלול להימצא בהם.
רותם רולף
¶
כרגע אין עלות למסור לכם, כי ועדת היתרים קיימת כבר ואישור הסכמי הנאמנות קיים היום. אנו רוצים איזושהי הערכת דרישות ממשרד מבקר המדינה, גם ממשרד המשפטים לגבי מה שקיים היום, ונעשה את ההשלכות לגבי התוספת.
סילבן שלום
¶
אם ממבקר המדינה ימסרו שהעלות היא מעל 5 מיליון, מה שידרוש כאן רוב, אני מוציא את זה ממבקר המדינה.
רותם רולף
¶
ועדת הכספים מאשרת את תקציב מבקר המדינה. בגלל זה תדרשו תוספת תקציבית, אני רוצה לדעת מכם כמה. אני מבקשת את העלויות שיש לכם לגבי ועדת ההיתרים שקיימת כרגע והאישורים שכרגע נעשים.
נורית ישראלי
¶
כבוד השופט בדימוס לינדנשטראוס הודיע שיקבל עליו באהבה מה שהמחוקק יטיל עליו, אבל זה בכפוף לתוספת תקציבית לבצע את המשימות. יש לזה משמעויות, זה כרוך בעבודה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני מבקש ממשרד מבקר המדינה תוך שלושה ימים להעביר את ההערכה למשרד האוצר, משרד האוצר בתוך חמישה ימים יעביר לנו את האישור שלו להערכת מבקר המדינה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני מעלה להצבעה לאישור לקריאה ראשונה את הצעת חוק נושא משרה בשירות ציבורי, העברת ניירות ערך, התשס"ז-2007, מי בעד? אושר פה אחד.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:55.