PAGE
37
ועדת הפנים והגנת הסביבה
19/2/2007
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 117
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני א' באדר התשס"ז (19 בפברואר 2007), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 19/02/2007
אישור תקנון בדבר ישיבות המועצה
פרוטוקול
סדר היום
אישור תקנות בדבר ישיבות מועצה
נכחו
¶
חברי הוועדה: אופיר פינס-פז
- היו"ר
שרה מרום-גולן
משה גפני
חנא סוויד
דוד אזולאי
יעקב מרגי
מרינה סולודקין
מוזמנים
¶
עו"ד מרגלית בוטרמן
- יועצת משפטית, משרד הפנים
יעל טייב
- משרד הפנים
נועה בן אריה
- יועצת משפטית, מרכז השלטון המקומי
אחז בן ארי
- יועץ משפטי עיריית תל-אביב יפו
מרדכי וירשובסקי
- פרום חברי המועצות
חנניה ויינברגר
היו"ר אופיר פינס
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. נעסוק היום בתקנות בדבר ישיבות המועצה כפי שהגיש לנו שר הפנים. הגברת בוטרמן, אולי תציגי באופן כללי את הרציונאל, למה יזמתם אותם ולאחר מכן אנחנו נעבור לסעיפים עצמם.
מרגלית בוטרמן
¶
התקנון לא עבר שינויים מהותיים במשך תקופה מאד ארוכה למרות השינויים שחלו גם בפקודת העיריות וגם בסדרי ההתנהלות. היו המון עתירות בעניינים שונים שקשורים לתקנון ושבאמת צריכים הסדרה. עשו את בצורה מאד יסודית, בדקו מה שקורה בכנסת, ובמידת הצורך לקחו משם סעיפים ועשו התאמה כשהרעיון לאפשר למשל לכל חבר מועצה לדבר, להביע את דעתו בעניין מסוים שקשור בעבודת המועצה.
בתקנות האלה עבדנו בשיתוף פעולה עם נועה בן אריה ואחז בן ארי, נציגי הרשויות המקומיות ואנחנו מבקשים שתאשרו אותם.
מרדכי וירשובסקי
¶
למען הפרוטוקול, אני מבקש לברך אותך בשמי ובשם ארגון חברי המועצות למינוי שלך, מאחל לך הצלחה, והצלחה לשלטון המקומי. מה שאני רוצה לומר כהערה ראשונה, שמשרד הפנים הכין סט של תקנות, שיש בהם המון דברים שלדעתי הם שליליים. אני יכול רק להגיד דבר אחד, שחברי מועצות עירוניות, שהם בסופו של דבר הגוף המרכזי של מועצת עירייה, אף אחד לא מתייעץ. לא באו איתי, אם חבריי, עם מישהו בדברים, ואמרו, אנחנו רוצים לעשות את זה, מה דעתכם? מה אתם חושבים? האם יש לכם הערות, האם יש לכם הצעות לשפר את זה? אולי זה כל כך מושלם שלא צריך לשפר?
מרדכי וירשובסקי
¶
אנחנו לא חלק מהמרכז לשלטון מקומי, אנחנו לא מקבלים לעולם הזמנה לאיזשהו דיון, אנחנו לא שותפים בשום קבלת הכרעות, הניסיון האישי שלי - - -
מרדכי וירשובסקי
¶
ראשי רשויות וסגני ראשי רשויות שהם חברי מועצה. אני רוצה לציין שפניתי כמה פעמים לעדי אלדר ולאגמון, מנכ"ל המרכז לשלטון המקומי, ושלחתי לו את ההערות שלנו לחוק הרשויות המקומיות שעוד טופל בזמנך כשר הפנים, ולא קיבלתי שום תגובה. אנחנו רוצים לשתף פעולה, אנחנו רוצים שהרשות המקומית תעבוד כמערכת, לא בדיוק כמו הכנסת, אבל בכל זאת מערכת פרלמנטארית מסוימת של שיתוף פעולה בין ראש הרשות המקומית, בין הסגנים לבין חברי המועצה. אבל, לא סופרים אותנו, אנחנו לא קיימים.
עכשיו שולחים לי, שלושה ימים לפני הדיון, את החומר, ואני צריך להתייחס אליו. אחז בן ארי שהוזכר כאן הוא היועץ המשפטי של עיריית תל-אביב, הוא אמנם עוזב עכשיו כי הוא קיבל הצעה מסוימת - - -
מרדכי וירשובסקי
¶
הוא גם קולגה, גם יורשי בתפקיד אז אני לא רוצה להגיד שום מילה, אבל אני צריך לציין שבכל החודשים האלה, וזה בוודאי לקח חודשים כשהכינו את זה, אף אחד לא בא אלי ואמר, אנחנו רוצים לשנות את הקונספציה של שלושה חברי מועצה .
לכן אני מבקש, לאפשר לנו או לשבת עם אנשי משרד הפנים או להכין תזכיר מפורט על הסעיפים שנראים לנו סעיפים שאפשר לקבל, כי גם אנחנו רוצים לשפר. העניין הזה שהוזכר כאן שחברי מועצה יכולים לדבר כמו נאום מהמקום שהונהג בכנסת, אנחנו כבר מקיימים בעיריית תל אביב כבר שנתיים וזה הוכנס לכאן לדעתי בטעות בסוף הדיון ולא בתחילת הדיון, אבל זה כבר עניין טכני.
מרדכי וירשובסקי
¶
מדובר על הנאום בן דקה מהמקום שכל חבר כנסת יכול להגיד מה שהוא רוצה. הנהגנו את זה בעיריית תל-אביב בהצלחה.
מרדכי וירשובסקי
¶
אנחנו נבטל את זה עשר שנים אחרי זה, אנחנו תמיד מפגרים אחר הכנסת. אני מבקש אדוני היושב ראש, לאפשר לנו ולהכין לנו איזושהי הצעה, ולא לקבל על השולחן תורה ולהגיד, זוהי התורה ראה וקדש.
מרגלית בוטרמן
¶
אני מבינה שעיקר הטענה של חבר הכנסת לשעבר וחבר המועצה בהווה מר וירשובסקי היא כנגד זה שחובת ההתייעצות לא קוימה. אני מצטערת להגיד שאני לא מכירה את הפורום שהוא היו"ר שלו.
מרגלית בוטרמן
¶
את האיש אנחנו מכירים אבל לא את הפורום. לא אני זאת שליוויתי את התהליך כולו, אבל אנסה לברר.
היו"ר אופיר פינס
¶
בוועדה הזו לא יהיה דיון על השלטון המקומי בלי שהפורום הזה מוזמן. בכל דיון על כל נושא, אפילו על החסה בשטחים, הם מוזמנים.
אחז בן ארי
¶
התקנון הזה הוא פרי של יוזמה שאני התחלתי בה לפני חמש שנים. זה נעשה בגלל הניסיון שלי במועצה. הרבה חורים הרבה אי בהירויות, דברים שצריך היה לתקן מבחינת הפיקוח של המועצה על הנעשה בעירייה. שנה שלמה בערך, עבודת המטה הייתה רק בתוך עיריית תל-אביב לפני שיצאתי למרכז השלטון המקומי והרחבנו את המעגל. למיטב זכרוני, לפחות פעם אחת העברתי נוסח שכמעט היה בשל לפרסום, היו עוד תיקונים קטנים, אבל העברתי את זה לפי בקשתו של מר וירשובסקי. כך שעל זה שלא הייתה בכלל התייעצות לא הייתי חותם על זה.
אחז בן ארי
¶
היוזם באופן מקורי, הייתי אני ואני לוקח על עצמי את הקרדיט, בתור היועץ המשפטי של עיריית תל-אביב.
אחז בן ארי
¶
עשינו את עבודת המטה, כל ההתייעצויות, בתוך עיריית תל-אביב, עם חברי המועצה, עם עזר, עם וירשובסקי, חברים אחרים.
אחז בן ארי
¶
לפני שנתיים, אולי קצת יותר הגענו למשרד הפנים ואז זה מתגלגל שם. במשרד הפנים זה אצל היועצת המשפטית של משרד הפנים אילנה ועבר ליהודה זמרת. לקח הרבה זמן הרבה מעבר למה שהיה צריך להקדיש לזה. רוב ההוראות הם ניסוח מחודש של התכנים שהיו קודם עם שיפורים מסוימים דווקא בכיוון של וירשובסקי ולא הפוך. אבל היושב ראש יחליט איך לנהוג.
חנניה ויינברגר
¶
הקמנו ועד פעולה של מספר חברי מועצה לעניין זה, הייתי פעיל מאד יחד עם וירשובסקי בארגון, אבל פרשתי, זה קורה גם במשפחות הטובות. בשבת ראיתי ראיון שלך בנושא הפרוטוקולים.
מרדכי וירשובסקי
¶
אנחנו פועלים מתוך חוסר אמצעים טוטאלי ומתוך אותה בעיה שרודפת חברי מועצה כבר כמה עשרות שנים. אנחנו לא מקבלים שום תמורה. חבר מועצה נותן את כל מה שהוא עושה בשביל המועצה בזמנו החופשי בלי לקבל תמורה. אז בנוסף לזה להעמיס את העניין של ועד ופעילות?
מרדכי וירשובסקי
¶
אנחנו לא מאורגנים כעמותה, עבדנו יחד, אבל אני מוכן גם לשאול את חברי, האם דנו איתו על ספר הדינים?
חנניה ויינברגר
¶
אז אפשר לזכות אותך. בגלל זה ביקשתי לבוא לנושא הפרוטוקולים. מה שעו"ד וירשובסקי אמר, המצב הרבה יותר חמור. מרכז השלטון המקומי מייצג לא רק את ראשי העיר והסגנים אלא יש לו עוד 25 ארגונים של יועצים משפטיים, מנהלי אגפים, מהנדסים וכו'. רק מקום אחד נפקד מהם ואלה חברי המועצה ואנחנו לא נתמכים על ידי המרכז לשלטון מקומי.
לא רק זה, מרכז השלטון המקומי כותב לראש העיר, אתה תשלם לפי סקאלה מסוימת עבור מהנדס, דמי חברות בארגון... מצבנו הרבה יותר חמור.
משה גפני
¶
הצעה לסדר. מה שהעלית, אני לא הייתי מעז להעלות אותו. אני מציע, אם אתה מוכן לעניין, לקיים דיון אמיתי, שוועדת הפנים צריכה לקיים אותו, על מעמדם של חברי המועצות, להביא את משרד הפנים, את מרכז השלטון המקומי ונציגות שתהווה בסיס אמיתי לנציגים בכל הארץ. האם מרכז השלטון המקומי ומשרד הפנים, לאור העובדה שחברי המועצות לא מקבלים שכר, אבל הציבור בחר אותם, והם צריכים למלא את תפקידם, האם הם צריכים להיות חלק מהמרכז לשלטון המקומי? האם המרכז לשלטון המקומי מייצג רק את ראשי הערים ולא מייצג את חברי העיריות? האם צריך לתת להם אמצעים כדי להתארגן? הם חלק מהעניין, נבחרי ציבור, מאותו יום שנבחרו ראשי הערים לפי החוק.
היו"ר אופיר פינס
¶
חבר הכנסת גפני, קודם כל ההצעה שלך היא הצעה ראויה. אני רוצה לדעת שיש דבר אמיתי שנקרא חברי מועצות במובן הארגוני. פעם הייתי בכנס שלהם שהיה כנס מאד מרשים והשאלה אם היה אחרון, לכן אני שואל את השאלות. אנחנו לא רוצים ליצור דברים באופן מלאכותי. אני חושב שאם תבוא פנייה לפחות של 50 חברי מועצות, שזה לא הרבה, אלי, כיושב ראש ועדת הפנים, בכתב, שמבקשת לקיים דיון כזה בעקבות היוזמה של חבר הכנסת גפני, אני אקים את הדיון, אני חושב שהיא צריכה לבוא מלמטה ולא מהכנסת.
יכול להיות שזה רק עניין של וירשובסקי ושל חנניה, ואם זה מעסיק רק אותם, שאני מאד מעריך אותם , זה עדין לא מספיק מכריע בעיני כדי לייצר דינאמיקה. אם זה מעסיק חברי מועצה בכל הארץ והדבר הזה בנפשם, וזה מה שאני חושב, אז אני מבקש שהדבר הזה יבוא מלמטה עם פנייה מסודרת של כמה עשרות חברים שיגיעו שהגיע הזמן לבחון את מערכות היחסים על כל המשתמע מזה.
מרדכי וירשובסקי
¶
אני בהחלט מקבל את האתגר, את הכפפה שהנחת לפנינו. אני לא חושב שהמספר 50 צריך להיות מספר קונסטיטוציוני. אבל מספר ניכר, וגם ממקומות שונים בארץ.
שרה מרום-גולן
¶
גם בקשר לפתיחת הועדות המקומיות. שר הפנים אמר לי שיש הצעה של משרד הפנים, הוא מצרף את ההצעה שלי להצעה של משרד הפנים וזה ילך יחד לאישור, ככה ששתי ההצעות האלה כבר בדיון. מה שצריך לעשות זה לכנס את חברי המועצה, ולראות מה הם מבקשים, מה הטענות שלהם. אינני חושבת שמכל כך הרבה מועצות זו בעיה להשיג 50 קולות.
אחז בן ארי
¶
אני רוצה להזכיר, לאור דברים שנאמרו כאן, כי ההצעה היא הצעתו של שר הפנים. אם היו נותנים לראשי עיריות לכתוב את זה היינו נמצאים במצב אחר, זה לא נשלח לראשי העיריות ואגב, אני בטוח שיש להם הסתייגויות. הדבר טופל על ידי משפטים בכוונת מכוון בשביל לשמור על האיזון הנאות, וכן על יעילות ישיבות המועצה, שמירת זכויות המיעוט וכמובן ערכי דמוקרטיה.
משה גפני
¶
למען השקיפות אני רוצה להגיד שדברתי אתך בטלפון ושאלתי אם אתה עומד לאשר את זה ואמרת לי שלא.
אחז בן ארי
¶
1. הגדרות
בתקנון זה-
"ישיבה"- ישיבה מן המניין וישיבה שלא מן המניין. כל חודש צריך לקיים ישיבה מן המניין אבל ניתן לקרוא לישיבות נוספות שהן לא מן המניין.
"מועצה ממונה" –ועדה למילוי תפקידי ראש העירייה והמועצה או למילוי תפקידי המועצה בלבד כאמור בסעיף 143 (א) רישה לפקודה.
"רכז ישיבות המועצה" – עובד עירייה שראש העירייה הטיל עליו את ביצוע תפקידי הרכז על פי תקנון זה בנוסף לתפקידו האחרים, בין באופן כללי ובין לישיבה מסוימת.
זה בעל תפקיד חדש, מה שהיה מזכיר המועצה.
נועה בן אריה
¶
היום התפקיד של מזכיר מועצה הולך ומתמעט. נעשו מספר תיקונים לפקודת העיריות במהלך השנים שהחליפו את מעמד המזכיר וחייבו מינוי של מנכ"ל. אין הגדרה נפרדת למזכיר ישיבות מועצה. לכן מצאנו לנכון להחליף את הגדרת המזכיר. מה שכן יש, יש יושב ראש מועצה. היום, על פי הפקודה הקיימת יושב ראש מועצה ממונה על פי סעיף 131 רק במקום שיש מינימום של חברי מועצה.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני רוצה להציע בנושא הרכז כמה דברים, קודם כל שיהיה עובד קבוע בעירייה, לא מישהו שראש המועצה הביא אותו עכשיו, עובד עירייה, אם זה עונה, זה עונה. לא מישהו מטעם, אלא שייהנה מאמון חברי המועצה. עובד העירייה מצידי, צריך להיות עובד די בכיר, סטטוטורי, ברמה של מנהל אגף, זה תפקיד שמתווסף.
מרגלית בוטרמן
¶
חוץ מחינוך, אין עובד סטטוטורי ברמה של מנהל אגף, סטטוטורי זה מזכיר, גזבר, מנכ"ל, יועץ משפטי.
היו"ר אופיר פינס
¶
הדבר השני שאני רוצה לומר, האם כדאי שראש העירייה יאשר את המינוי הזה במועצת העיר? או שיביא לידיעת מועצת העיר?
היו"ר אופיר פינס
¶
קודם כל זה ברור שראש העיר מטיל, ורק ראש העיר. אבל אני רוצה שהוא יהיה אדם שראש העיר יידע שהוא מקובל על כולם. אז כשאני אומר שהוא צריך לקבל אישור זה אומר שזה סוג של מינוי שכולם מסכימים לו או שברור שהוא לא איש פוליטי כזה או אחר.
משה גפני
¶
אני רוצה להביע את עמדתי, אני תומך בעמדה שלך. מה התפקיד שאתם מציעים? מזכיר, מנכ"ל. אתם מציעים בתקנון הזה לעגן את הנושא של מי שירכז את ישיבות המועצה. ישיבות המועצה הן ישיבות שיושבים שם גם קואליציה וגם אופוזיציה, חברי מועצה מכל הסיעות. זה שלראש העיר יש מעמד על זה ברור לחלוטין. אין אפשרות למנות מרכז שינהל את ישיבות המועצה, ישלח את ההזמנות, יעשה את כל הדברים ללא ראש העיר, זה חד משמעי ועל זה אין ויכוח.
אבל, אם המשמעות של העניין שרק ראש העיר ממנה אותו והוא רק צריך להודיע על כך, משמעות העניין שהוא איש של ראש העיר לכל דבר ועניין. ברצותו ממנה, וברצותו מסלק. ברגע שיש רוב חברי מועצת העיר שמעוניינים בדבר מסוים ומבקשים מהרכז, הרכז יעשה מה שראש העיר אומר לו. אני מדבר על הצד הקיצוני, אני לא מדבר על רוב ראשי הערים שהם אנשים ישרים.
משה גפני
¶
על כל פנים זה ברור לחלוטין שאם לא מטפלים בעניין הזה ומשאירים את המצב הארכאי שהיה עד היום, בסדר, אבל אם אנחנו מתחילים לטפל בזה, חשוב שנטפל בזה באופן יסודי ולדון על כל התקנון הזה כי צריך לתת מעמד לחברי המועצה. אגב, לפי הערכתי, אתם תשמעו פה מחברי הוועדה ומיושב ראש הוועדה על חיזוק מעמדם של חברי המועצה מכיוון מעמדם הלך ונחלש מאז חקיקת החוק של בחירה ישירה לראשות עיר, שהתכוונו לדבר אחד ובעצם פגעו באופן אנוש בחברי המועצות.
היום אנשים טובים לא רוצים ללכת לזה, אין שכר, ראש העיר ממילא עושה מה שהוא רוצה, אז מגיעים אנשים בדרג נמוך יותר מלבד אנשים שהם באמת אידיאולוגים, כמו מרדכי וירשובסקי או חנניה ויינברגר. כמה יש עוד כאלה? רק שניים הגיעו לוועדה. לכן דעתי שצריך לחזק את מעמדם, והוא צריך לאשר את זה בישיבת מועצת העיר. אם אכן רוצים לשנות את מעמדו צריך לעשות את זה באישור מועצת העיר.
אחז בן ארי
¶
המקום היחיד בו פגשנו את העובד הזה זה בתקנון הזה. כיוון שזה הוחל על מנכ"ל אז יש מנכ"ל ויש רכז של ישיבות מועצה.
חנא סוויד
¶
בצו המועצות המקומיות יש שם הגדרה של תפקיד המזכיר והמזכיר הוא זה שמזמן את ישיבות המועצה. מעבר לזה, מזכיר המועצה, העניין של זימון ישיבות זה לא עניין טכני בלבד. מזכיר המועצה גם אחראי על ביצוע החלטות שמתקבלות בישיבות המועצה. לכן אם אנחנו מדברים על מרכז, העניין הוא לא רק לשלוח את ההזמנה אלא גם לעקוב, לכן זו פונקציה רצינית.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני מסכם את הפרק הזה. אנחנו לא מצביעים. רכז המועצה יהיה אדם בכיר, מנהל אגף, לא יהיה איש מלשכת ראש העיר והוא יובא לאישור המועצה, כך אני אביא את זה להצבעה. לסעיף הבא: ישיבות המועצה.
אחז בן ארי
¶
2. ישיבות המועצה
המועצה תקיים ישיבות מן המניין וישיבות שלא מן המניין, הכול כמפורט בתקנון זה.
3. זימון
המועצה לא תתכנס לישיבה אלא על פי הזמנה בהתאם לפרק הרביעי.
אחז בן ארי
¶
4. מספר ישיבות.
המועצה תקיים ישיבה מן המניין (בפרק זה – ישיבה) אחת לחודש לפחות, אך רשאית היא להחליט שלא לקיימה בשני חודשים של השנה.
היו"ר אופיר פינס
¶
זה שזה קיים זה לא אומר שאנחנו לא נשנה אם זה לא קיים. אם זה בחוק, זה מצב נתון
למה לא לקיים חודשיים בשנה?
משה גפני
¶
מציע היושב ראש, ואני מצטרף אליו, שישיבות מן המניין צריכות שיתקיימו אחת לחודש,
רשאית המועצה שלא לעשות בשני חודשים בשנה אבל היא חייבת לעשות 12 ישיבות.
מרגלית בוטרמן
¶
אולי אפשר לוותר על זה? לא בשבילנו, פשוט בשביל חברי המועצה. היות ולא סופרים את מספר הישיבות שלא מן המניין, אני חושבת שזה יכביד על חברי המועצה, לא עליי.
משה גפני
¶
שלא ייבחרו. עיריית תל אביב מנהלת מדינה, אני לא מדבר על ירושלים שמנהלת את העולם, שלא תתקיימנה ישיבות מועצה אחת לחודש? תני לראש העיר לנהל הכול כמו שריף, כמו בארצות הברית, אבל בוא נחליט את זה בחוק.
היו"ר אופיר פינס
¶
לכן אנחנו משאירים את האפשרות לא לקיים חודשיים, אנחנו מבינים שזה דבר שהשתרש אבל אנחנו מבקשים להשלים במקום אחר, בימים יותר אינטנסיביים של עבודת עירייה. מדובר על פקודת העיריות לא על המועצות המקומיות, אם אלו ישובים גדולים אין סיבה לא לקיים בכל עירייה במדינת ישראל 12 ישיבות בשנה.
מרגלית בוטרמן
¶
למיטב זכרוני, צו המועצות המקומיות לא נדרש אישור של ועדת הפנים אז יכול להיות שרצו שאחרי שיהיה נוסח מאושר, תהיה התאמה.
היו"ר אופיר פינס
¶
תרשמי לך את זה ואני מבקש לקבל תשובה ממך או מיהודה זמרת או מהשר, מה בכוונתו לעשות בנושא המועצות המקומיות בהנחה שאנחנו נאשר את הבקשה שלו לעיריות וגם על המועצות האזוריות, השאלה אם רוצים לשנות. גם בעיריות יש, הם רוצים לשנות זה כל העניין.
היו"ר אופיר פינס
¶
הם מוסדרות, מה זה מערב פרוע? הכול מוסדר, ויש הצעה לשינויים. אני מבקש לדעת האם השר מתכוון, בהנחה שנאשר את מה שאתם מביאים בפנינו בצורה כזו או אחרת, האם בכוונתו של השר להחיל את השינויים הללו גם על המועצות המקומיות וגם על המועצות האזוריות. אני מבקש על זה תשובה בכתב.
אחז בן ארי
¶
5. מועד ישיבות.
(1) תוך חודשיים מיום היבחרה, תחליט המועצה על המועד הקבוע לישיבותיה ובלבד שלא יהיה ביום המנוחה השבועי או בערב יום המנוחה השבועי של חבר מחברי המועצה זולת אם הסכימו כל חברי המעוצה אחרת, עד שתחליט המועצה על מועד קבוע לישיבותיה, יתקיימו הישיבות ביום רביעי הראשון לכל חודש בשעה 18:00.
היו"ר אופיר פינס
¶
יום חמישי זה לא טוב, ביום חמישי זו ישיבה שאתה מחליט שהיא חשאית כי העיתונות המקומית יוצאת ביום שישי והיא סגורה ביום חמישי ואתה בעצם מסרס, אפשר לסגור את הטלוויזיה בכנסת. לכן יום רביעי זה יום ראוי וזה בסדר גמור.
משה גפני
¶
מה זה "זולת אם הסכימו כל חברי המועצה אחרת"? למשל מה יקרה אם יחליטו כל חברי המועצה בעיר יהודית טהורה, אין שם חברי כנסת שאינם יהודים, ומחליטים להתכנס בשבת?
משה גפני
¶
יש דבר שיכול להיות ששמו אותו מבלי משים. יש יום מנוחה שבועי, וביום המנוחה השבועי, זה יכול להיות יהודים או ערבים, ביום זה באו חברי המועצה ואמרו בנצרת, שם חברי המועצה ערבים חילוניים.
משה גפני
¶
אני מתנגד לזה , יום מנוחה השבועי הוא יום מנוחה, הוא לא נתון לבחירה. אם מחליטים במגזר הערבי שלא עושים ישיבות ביום שישי אז גם אם יבואו כל חברי מועצת העיר ויגידו שהם רוצים לקיים ישיבה ביום שישי, התקנון לא יכול לאפשר להם. נורא פשוט. אלא אם כן אתם חושבים שעירייה זה דבר פרטי שאפשר לעשות ישיבות מתי שרוצים.
היו"ר אופיר פינס
¶
גם לא אחרי. הסכמה של כולם זה בסדר. ישיבת המועצה לא תתחיל לא לפני ולא אחרי, אלא אם כן כולם הסכימו. חבר הכנסת מרגי, אני יוצא לכמה דקות תחליף אותי.
אחז בן ארי
¶
(3) חל מועד ישיבה בערב יום מנוחה או ביום מנוחה של חבר מחברי המועצה, תידחה הישיבה ליום ולשעה הקבועים בשבוע שלאחר מכן או למועד אחר שרוב חברי המועצה הסכימו עליו מראש ובכתב, למעט ברשות מקומית שלגביה חל סעיף קטן (א).
את המלים "למעט ברשות מקומית" למחוק.
אחז בן ארי
¶
"סעיף קטן זה לא יחול על מועד ישיבה שחל ביום המנוחה השבועי או בערב יום המנוחה השבועי של חבר מחברי המועצה אשר נקבע בהסכמת כל חברי המועצה כמועד הקבוע לישיבותיה של המועצה בהתאם לסעיף קטן (א)".
מ"מ היו"ר יעקב מרגי
¶
מה זה יום מנוחה של חבר מועצה? אם ככה חבר הכנסת סוויד צודק, אחרי התיקון ב-(א), סעיף קטן (ג) מיותר.
חנא סוויד
¶
לא תהיה ישיבה ערב יום מנוחה כי סעיף (א) כבר שלל את זה, אז למה לכתוב "אם חל מועד ישיבה בערב יום מנוחה"? זה כבר לא רלוונטי.
עידו בן יצחק
¶
אם קבעו ישיבה ליום רביעי, וזה נופל במקרה על ערב חג אז הסעיף הזה חל, אנחנו דוחים אותו.
אחז בן ארי
¶
הסעיף החדש יהיה "חל מועד ישיבה בערב יום מנוחה או ביום מנוחה של חבר מחברי המועצה תידחה הישיבה ליום והשעה הקבועים בשבוע שלאחר מכן או למועד אחר שרוב חברי המועצה הסכימו עליו מראש ובכתב", בסעיף קטן זה יום מנוחה כמשמעותו בסעיף 18א'.
אחז בן ארי
¶
בסעיף זה, זה נכון לגבי (א) ו-(ב).
(4) מבלי לגרוע מהאמור בסעיפים קטנים (א) עד (ג) וסעיף 4 לתקנון זה, רשאית מועצה להסכים, באמצעות כל חבריה מראש ובכתב, על מועד קיום ישיבה מסוימת במועד ובשעה אחרים מהמועד שנקבע ובתנאי שתקוים ישיבת מועצה מן המניין לפחות פעם אחת לכל חודש.
מרגלית בוטרמן
¶
ישיבה מסוימת אפשר לקבוע במועד ובשעה אחרים, אחרי שש או לפני שש, זה באופן כללי. הסעיפים הראשונים, הסעיפים הראשונים דנו בהחלטה שישיבות המועצה יתקיימו ביום שלישי שעה 18:00, זו החלטה כללית, עכשיו החלטה ספציפית שהישיבה הזו היא ישיבה מסוימת מיוחדת.
עידו בן יצחק
¶
אם יש מועד קבוע לישיבה המועצה יכולה להסכים לקיים אותה במועד אחר, אבל שלא תקפוץ יותר מחודש.
אחז בן ארי
¶
(5) ביום שמתקיימת בו ישיבת מועצה שלא מן המניין, אפשר לקיים גם ישיבה מיוחדת כאמור בסעיף 57 לתקנון זה, ובלבד שהישיבה המיוחדת לא תחל לפני השעה 18:00 אלא אם כן הסכימו כל חברי המועצה על שעה אחרת".
מרדכי וירשובסקי
¶
אבל אין הגבלה באיזה שעה אחר זה, זה יתקיים. הם יכולים לעשות בשעה 21:00 אחרי שהייתה ישיבה רגילה, לקבל החלטה לעשות ישיבה.
נועה בן אריה
¶
כשאתה תחום לישיבה שלא תחל לפני השעה 16:00 וישיבת מועצה צריכה להתחיל בשעה 18:00 אין מגוון אפשרויות.
עידו בן יצחק
¶
רציתי להעיר לגבי הסעיף הזה, בנוסח הקיים היום היה גם סעיף קטן שאמר שבמועד הקבוע לישיבות המועצה יתקיימו ישיבותיה של המועצה היושבת כוועדה מקומית לתכנון ובניה לפני ישיבות המועצה מן המניין אלא אם כן הסכימו אחרת מראש ¾ של כל חברי המועצה.
מרדכי וירשובסקי
¶
אני חושב שזה לא יעיל. צריך לאפשר את הדבר הזה, עד שמכנסים חברי מועצה אפשר לעשות באותה הזדמנות גם ישיבה של מליאת ועדת בניין ערים.
מרדכי וירשובסקי
¶
הייתי מציע, שבכל זאת, לא חובה, זה רשות. מפני שאם זה נמחק, וקודם זה היה, יבואו ויפרשו שהמחוקק מחק את זה לחלוטין לכן אי אפשר לקיים ישיבה של ועדת בניין ערים.
נועה בן אריה
¶
ועדת בניין ערים מתכנסת לפעמים בתדירות שונה לחלוטין וגבוהה בהרבה, ויש לה ועדות משנה שלה.
אחז בן ארי
¶
אגב, התוספת הזו, עד כמה שאני זוכר, שצרפה את הישיבה של הוועדה המקומית, הייתה הצעת חוק פרטית, לא הייתה מחויבת במציאות. הוועדה המקומית זו ועדה מקומית יש לה סדר, אין לה סייגים.
אחז בן ארי
¶
זה צריך להיות נדון בכלל בחוק התכנון והבניה.
6. שינוי מועד ישיבה.
(1) ראש עירייה רשאי, בהסכמת רוב חברי המועצה, לדחות ישיבה, לא יותר מפעם אחת, למועד אחר, והכול בתנאי שבאותו חודש תקוים ישיבה אחת לפחות ושלא יחלוף מועד שנקבע על פי דין לעניין שעל סדר יומה של הישיבה.
אחז בן ארי
¶
(2) ראש עירייה חייב לדחות ישיבה למועד אחר, לא יותר מפעם אחת ולתקופה שלא תעלה על שבוע ימים, אם שליש לפחות מחברי המועצה דרש זאת בכתב, חמישה ימים לפחות לפני מועד הישיבה.
חנניה ויינברגר
¶
זה לא טוב, כי ראש העיר רשאי לזמן ישיבת מועצה יומיים לפני מועד הישיבה אז איך יכולים להיות לחבר מועצה חמישה ימים לפני זה?
אחז בן ארי
¶
(3) הוראות סעיף 5(א) לתקנון זה לעניין ימי השבוע ושעות הישיבה יחולו גם על המועד הנדחה.
7. סמכות ראש עירייה.
ראש עירייה רשאי לכנס ישיבה שלא מן המניין.
מרדכי וירשובסקי
¶
היום, לפי עירייה שיש בה יושב ראש מועצה, את ההזמנות לכל ישיבה עושים שניהם יחד. ראש העירייה ויושב ראש המועצה. פה מוחקים בכלל את יושב ראש המועצה.
אחז בן ארי
¶
8. כינוס ישיבה.
(1) ראש עירייה יכנס ישיבה שלא מן המניין למועד שלא יהיה מאוחר משבעה ימים מהיום שהוגשה לו דרישה לכך בכתב, חתומה בידי שליש לפחות מחברי המועצה ומפרטת את סדר יומה והצעת החלטה לגביו.
(2) היה מועד הקבוע לישיבת המועצה בהתאם לסעיף 5 לתקנון זה, בתוך שבועיים ממועד הגשת הדרישה כאמור בסעיף קטן (א), רשאי ראש העירייה, במקום לכנס ישיבה שלא מן המניין כאמור בסעיף קטן (א), לכלול את ההצעות הנכללות בדרישה לכינוסה כסעיפים ראשוניים בסדר היום של הישיבה מן המניין הקרובה, זולת אם הייתה בהצעה לסדר היום העברה מכהונה של ראש העירייה או של סגן מסגניו, ובלבד שלא יפגע בהוראות הנוגעות למשלוח חומר לישיבה.
יעקב מרגי
¶
אם אני וחלק מחברי המועצה הגשנו בקשה לכינוס ישיבה שלא מן המניין, על סדר היום, מצב הניקיון בעיר. ראש העיר ראה את הבקשה, נפלה לו ישיבה מן המניין באותו זמן והוא מחליט על הנושא הזה.
אחז בן ארי
¶
אם זה תוך שבועיים, הוא מאחד את שתי הישיבות.
(3) מבלי לגרוע מהאמור בסעיף קטן (ב), לא תכונס ישיבה שלא מן המניין יותר מפעם אחת בכל חודש אלא אם כן הוגשה דרישה מיוחדת בכתב חתומה בידי שני שלישים לפחות מחברי המועצה.
נועה בן אריה
¶
לשם האיזון של הכנסת המגבלה סברנו שיש מקום להכניס סעיף שמאפשר להגיש בקשה לכינוס ישיבות נוספות שאינן מן המניין בנוסף למגבלות.
היו"ר אופיר פינס
¶
יש ישיבה אחת מן המניין, ישיבה אחת לא מן המניין, ועוד אופציה לישיבה נוספת שלא מן המניין. לא נהפוך את מועצת העיר לקרקס.
היו"ר אופיר פינס
¶
המחוקק יחליט שראש עיר אי אפשר להדיח. אם אי אפשר היה להדיח ראש ממשלה היה בכנסת שלטון יחיד, 120 איש היו עושים רק מה שאדם אחד אומר.
אחז בן ארי
¶
9. ישיבה שלא מן המניין על פי הוראת השר.
נדרש כינוסה של ישיבה שלא מן המניין, וראש העירייה לא כינס את המועצה תוך שבעה ימים כאמור בסעיף 8(א) לתקנון זה, ולא נהג לפי סעיף קטן (ב) שבסעיף האמור, ייכנס הממונה את המועצה לישיבה במועד שיקבע, כונסה הישיבה, היא תיפתח על ידי זקן חברי המועצה הנוכחי, כאמור בסעיף 30(ב).
היו"ר אופיר פינס
¶
אני לא מקבל. יכנס הממונה את המועצה לישיבה לאלתר, לא במועד שייקבע. הביטוי לאלתר הוא מיידי. אבל אם כתוב שבתוך שבעה ימים, זה יכול להיות שמונה ימים, תשעה ימים, עשרה ימים, זה לא יכול להיות מאה ימים.
היו"ר אופיר פינס
¶
בסדר, אבל אי אפשר במועד שייקבע, זה לא יקרה. אם עובדים לפי התקנון וראש עיר מסרב לעמוד בתקנון , אין לו פרסים. הממונה יקבע את הישיבה לאלתר.
נועה בן אריה
¶
אני לא מתווכחת על העיקרון, הקביעה של הימים יכולה להיות בעייתית כשמדובר בנושאים מיוחדים שבהם התקנה קובעת אחרת. לפעמים היא קובעת שבעה ימים, שמונה ימים, בעניינים מיוחדים היא קובעת זימון של עשרה ימים מראש, כמו למשל בתקציבים דוחות כספיים או ביקרות, אלה דברים שהתקנה קובעת את זה.
חנניה ויינברגר
¶
ישנן עיריות שיש להם יושב ראש. יש עיריות, 21 חברי מועצה, ויש להם יושב ראש מועצה לא רק ראש עיר. אולי להוסיף יושב ראש מועצה או זקן חברי המועצה.
מרדכי וירשובסקי
¶
כדי שאנחנו נדע, היינו צריכים קודם כל לדעת מה אתם רוצים לעשות עם יושב ראש מועצה, מדוע לא לקחת אפילו מועצה קטנה עם יושב ראש מועצה?
מרדכי וירשובסקי
¶
אני לא יכול למנוע את זה. הייתי אומר לך לעצור מסיבה אחרת. אתה יושב ראש, ישבתי פה 15 שנה ואני יודע את סדרי העבודה. אני בסך הכול חבר מועצה.
מרדכי וירשובסקי
¶
לעת עתה הרענו לערבות הדמוקרטית של המועצה בישיבה הזו בצורה משמעותית. ראש העירייה חודר יותר ויותר לכל ניהול המועצה ולכל פעולותיה, כל האווירה היא כזאת.
היו"ר אופיר פינס
¶
אווירה זה דבר אחד ופרטים זה דבר אחר, ברמת הפרטים אני מוכן להתווכח כי לפי דעתי שיפרנו.
אחז בן ארי
¶
10 ימים ושעות של ישיבה שלא מן המניין.
סעיף 5 לעניין ימי השבוע ושעות הישיבה יחול על ישיבה שזומנה לפי פרק זה.
פרק רביעי
¶
זימון ישיבות.
11 משלוח הזמנות.
רכז ישיבות המועצה יחתום על הזמנות ישיבות המועצה ויהיה אחראי למסירתן אולם על הזמנה לישיבות שכינס הממונה לפי סעיף 9...
אחז בן ארי
¶
מרכז ישיבות המועצה יחתום על הזמנות המועצה ויהיה אחראי למסירתן, אולם על הזמנה לישיבות שכינס הממונה לפי סעיף 9, יחתום הממונה או מי שהוא מונה על ידו, הזמנות כאמור ימסרו למרכז ישיבות המועצה והוא יהיה אחראי על מסירתן.
12. תוכן ההזמנה
(1) בהזמנה לישיבה יצוין –
(1) אם הישיבה היא מן המניין או שלא מן המניין.
(2) את היום, השעה והמקום של הישיבה.
(3) את סדר היום על סעיפיו לפי סדר הדיון שבהם או את ההצעה לסדר היום – לפי העניין.
(4) בישיבה שידונו בה בתקציב, בתשלומי חובה או בחוקי עזר – טיוטה של הצעות עם דברי ההסבר.
(5) בישיבה שכונסה לפי דרישה של שליש לפחות מחברי המועצה – הצעת החלטה לגבי סדר היום.
(2) מבלי לגרוע מהאמור בסעיף קטן (א) (4) ו-(5) להזמנה יצורפו, ככל האפשר, נוסח הצעות החלטה ודברי הסבר, המלצת ועדות המועצה שעסקו בנושא שעל סדר היום וכן כל חוות דעת של גורם מקצועי שהגשתה דרושה על פי דין.
אחז בן ארי
¶
זה מוסדר. היום אין חובה לצרף הצעות החלטה בדברי הסבר, די בכך שעניין סדר היום וכל היתר נעשה במועצה.
דוד אזולאי
¶
אני רוצה להסביר את הסעיף בעמוד 4 12 (ב). מה שקורה בדרך כלל, יש ישיבת ועדת הנהלה, ועדת הנהלה מכינה פרוטוקול, מקבלת החלטות ולמעשה אתה בא לישיבת מועצה ואתה מאשר או לא מאשר את פרוטוקול ההנהלה. נקרא לילד בשמו, הנהלה זו קואליציה שקובעת את סדר היום. פה זה לא מובא. למעשה צריכים להביא גם את אותו פרוטוקול, לכן אני שואל, האם כשאתה מדבר על ועדות המועצה, האם זה כולל את ההנהלה?
היו"ר אופיר פינס
¶
למען הסר ספק, שיהיה כתוב ועדות חובה ורשות. ברגע שלחבר כנסת אזולאי היה ספק, כדאי שיהיה רשום.
עובדה שזה שלא חוק, זה תקנון. בתקנון אפשר להבהיר בצורה יותר מסודרת מאשר בחוק.
אחז בן ארי
¶
13. מסירת הזמנות.
(1) הזמנה לישיבה תימסר לכל אחד מחברי המועצה 48 שעות לפחות לפני תחילת הישיבה, אולם בהסכמת כל חברי המועצה אפשר לקיים ישיבה גם בהודעה שתימסר תוך זמן קצר יותר.
אני רוצה לומר שיש פה שינוי של המצב הקיים, היום מותר בהודעה של 36 שעות וימי מנוחה נכללים בתוך ה-36 שעות.
חנניה ויינברגר
¶
אני מתעקש על הסיפא, מי ימסור את ההודעה. אם אני מבקש להעלות נושא מסוים לדיון, כרגע אני לא יכול. פה נותנים אופציה בזמן הישיבה - - -
אחז בן ארי
¶
(2) הזמנה לישיבה שידונו בה בתקציב, בתשלומי חובה או בחוק עזר יימסר לחבר המועצה עשרה ימים לפחות לפני יום הישיבה.
(3) מסירת הזמנה תהא כדין אם ההזמנה נמסרה לחבר המועצה אישית או אם נמסרה במעונו לאחד מבני משפחתו מבוגרים הגרים אתו, או אם נמסרה כפי שחבר מועצה ביקש בכתב ממרכז ישיבות המועצה, לא ניתן למסור את ההזמנה כאמור, בשקידה סבירה, תהא המסירה כדין אם הושמה בתוך תיבת הדואר במעונו של חבר המועצה.
(4) לעניין סעיף זה, ימי המנוחה או ימים שבהם משרדי העירייה סגורים, לא יבואו במניין הימים.
חנניה ויינברגר
¶
עד היום, דו"ח מבקר המדינה ודו"ח מבקר משרד הפנים זה עשרה ימים לפני, לפי סעיף (ב)
אין צורך בעשרה ימים. אם כך, כדאי להוסיף את דוחות הביקורת.
אחז בן ארי
¶
עם כל הצרופות.
14. מען למסירת ההזמנה.
הזמנות לישיבות יימסרו לפי מעניהם של חברי המועצה שפורסמו ברשימת המועמדים למועצה או לראש הרשות, ובמועצה ממונה לפי המען האחרון הרשום במרשם האוכלוסין, ואם מסר חבר המועצה בכתב מען אחר בתחום הרשות המקומית למרכז הישיבות המועצה- לפי אותו מען.
עידו בן יצחק
¶
שאלה לגבי העניין הזה, לפי חוק עדכון כתובת אתם אמורים לקבל את המידע ממשרד הפנים לגבי כל חילופי הכתובות, זה לא עונה לכם בעניין הזה?
נועה בן אריה
¶
יש הוראה יותר עדכנית, אחת לתקופה מחויבים לקבל מהמרשם את עדכון הכתובות לפי הנוהל הרשום. הוא שואל למה לא לעבוד לפי חוק עדכון כתובות.
אחז בן ארי
¶
לפי המען האחרון הרשום במרשם האוכלוסין, ואם מסר...
15. פגם במסירת ההזמנה.
חבר מועצה הטוען שקיבל הזמנה שלא כדין, חייב להעלותה בפני היועץ המשפטי לעירייה מייד עם היוודע לו על הפגם במסירת ההזמנה, היועץ המשפטי לעירייה ייתן את חוות דעתו בסמוך, ככל האפשר להעלאת הטענה.
עידו בן יצחק
¶
לפני שלוש שנים ישבה פה בוועדה הצעת חוק של חבר הכנסת חמי דורון, בעניין זימון בעלי תפקידים של עובדים שהמועצה קבעה שהנושא נדון עליהם ועובדים שעובדים באופן ישיר תחת ראש עירייה או מנכ"ל, הסעיף הזה הושמט מפה.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני לא משמיט את הסעיף הזה. נוסיף את הסעיף הזה. זו התקדמות. עכשיו אני מתחיל לחשוב שוירשובסקי צודק. אני נותן בכם אמון, רוצים ללכת קדימה, לא אחורה.
מרדכי וירשובסקי
¶
את התיקון של היועץ דאגתי שיביאו לכאן ב- 75, אני מכיר את זה. יש פה חוסר איזון מוחלט.
אחז בן ארי
¶
פרק חמישי: פומביות הדיונים.
16 פומביות הדיון וסייגיו.
ישיבות מועצה יהיו פומביות, למעט ישיבה שראש העירייה הורה על קיומה, כולה או מקצתה, בדלתיים סגורות לאחר שראה כי טעמים של ביטחון המדינה או טעמים שבצנעת הפרט מחייבים לעשות כן.
היו"ר אופיר פינס
¶
אחז, זה נשמע לי מעט אנכרוניסטי. אני רוצה להציע שזה ייקבע בהתאם לחוות דעת , יכול להיות של יועץ משפטי, כי צנעת הפרט זה ודאי יועץ משפטי. בטחון המדינה, כמה זה יכול להיות.
היו"ר אופיר פינס
¶
חוות דעת של יועץ משפטי שתובא בפני ראש העיר, זה לפחות גלוי, שחברי העירייה יראו את חוות הדעת. למשל בקרית ים, רפא"ל, זה אולי ביטחון המדינה.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני מקבל את הסעיף הזה אבל אני מציע להפוך אותו לסעיף יותר מודרני. לכן זו לא סמכות דרקונית של ראש עיר אלא חוות דעת של יועץ משפטי שתונח בפני חברי המועצה וראש העיר יעביר כהחלטה, בהנחה שזה מתקבל על הדעת.
חנניה ויינברגר
¶
צנעת הפרט זה משהו מסוכן. אני אראה לך דוח מבקר משרד הפנים על הפרש של 9,000 שקלים שאמרו לי שזו צנעת הפרט, פרשנות אין סופית.
מרדכי וירשובסקי
¶
הייתי אומר שחוות דעת היועץ המשפטי זה לא מספיק. אם אתה רוצה חוות דעת הייתי אומר חוות דעת של היועץ המשפטי, מבקר העירייה והמנכ"ל, אם יש מנכ"ל.
מרדכי וירשובסקי
¶
הוא עוסק בכל מיני תלונות שמוגשות לעירייה, הוא מכיר את הדברים לא פחות מהיועץ המשפטי, לא הייתי רוצה להטיל על כתפי היועץ המשפטי גם להגן על...כי יכולים לתקוף אותו על הדבר הזה. לי נראה שאם בכלל צריך את הסעיף הזה של ביטחון המדינה, אז זה צריך להיות יותר בקבוצה יותר רצינית מאשר היועץ המשפטי, עם כל הכבוד ליועץ המשפטי שאני מכיר את תפקידו.
מרגלית בוטרמן
¶
תפקידו של המבקר הוא לבקר לכן הוא לא יכול להיות גורם מבצע או מאשר, זה נוגד את הגישה שלנו.
היו"ר אופיר פינס
¶
מרדכי, אני חושב שפה אתה הולך לכיוון לא נכון. המבקר לא יכול להיות גורם מבצע, הוא מבקר את הכול, גם את היועץ המשפטי, הוא לא צריך להיות שותף להחלטות אלה.
אחז בן ארי
¶
(2) לעניין סעיף זה יראו ישיבת מועצה פומבית, גם אם הוקרנה על מסך בפני קהל שמחוץ לאולם הישיבות שמתקיימת בו הישיבה.
לא יגלה אדם דבר מדיוני ישיבה שהתנהלה בדלתיים סגורות למי שאינו חבר מועצה, אלא אם כן הדבר דרוש לצורך ביצוע החלטות המועצה.
מרגלית בוטרמן
¶
זה אי ביצוע הוראת חוק, אם אדם, נפגעה פרטיותו כי הייתה הדלפה, הוא יוכל לתבוע בעניין הזה, אם זה ביטחון מדינה אז רשויות הצבא והמדינה ימצאו את הדרך לפעול נגדו. אני לא חושבת שיש פה מקום להטיל על ראש הרשות כנגד ראש מועצה, לדרוש איזשהו הליך משפטי כנגד חבר מועצה, בגין זה שהוא הדליף מישיבה שראש הרשות דרש שתהיה סגורה.
דוד אזולאי
¶
אם זה חשוב אז שתהיה סנקציה, אם זה לא חשוב אני טוען שזה מיותר. אי אפשר לעמוד בזה. בקבינט הביטחוני יוצאים הדלפות.
היו"ר אופיר פינס
¶
על פי בקשתו של חבר הכנסת אזולאי אנחנו נאלצים למחוק את הסעיף. ישיבה סגורה זו ישיבה בלי תקשורת. יש לזה חשיבות. ועדת חוץ וביטחון היא בלי תקשורת וזה לא אומר שאי אפשר לדבר, אם זה יהיה במתכונת של ועדת חוץ וביטחון זה מספיק טוב?
אחז בן ארי
¶
18. מקום הישיבות.
(1) הישיבות יתקיימו במשרדי העירייה, זולת אם המועצה החליטה אחרת לפי הצעת ראש העירייה.
(2) ראש עירייה רשאי להחליט על קיומה של ישיבה פלונית במקום אחר אם הדבר דרוש מטעמי ריבוי משתתפים או חגיגיות.
19. מניין חוקי.
מנין חוקי בישיבה הוא רוב חברי המועצה.
20. היעדר מניין חוקי.
(1) לא היה מנין חוקי בישיבת המועצה, בחלוף חצי שעה מהמועד שאליו זומנה בו הישיבה, יהווה שליש מחברי המועצה מנין חוקי. לא נכחו שליש מחברי המועצה בתום מחצית השעה כאמור, תידחה הישיבה בשבוע, באותו יום ובאותה שעה, ובמועד זה יהוו שלושה מחברי המועצה מנין חוקי, לא נכחו שלושה מחברי המועצה בתום מחצית השעה, תידחה הישיבה בשבוע, באותו יום ובאותה השעה, ובמועד זה יהווה כל מספר חברי המועצה מנין חוקי.
(2) הזימון לישיבה הנדחית ייעשה בידי מרכז ישיבות המועצה יום למחרת המועד המקורי.
(3) סעיף 5 (ב) ו-(ג) לתקנון זה לעניין ימי השובע ושעות הישיבה יחול גם על ישיבה נדחית לפי סעיף זה.
21. התמעטות משתתפים.
(1) נפתחה ישיבה כדין לפי סעיף 19 לתקנון זה, יהא המשך הישיבה כדין כל עוד משתתפים בה שלושה מחברי המועצה.
(2) סעיף זה לא יחול על ישיבה נדחית לפי הסיפה של סעיף 20 (א).
(3) פרק זה יחול, בשינויים המחויבים, גם על ועדות המועצה זולת אם המועצה החליטה אחרת.
מרדכי וירשובסקי
¶
אני בא ממועצה גדולה כמו תל אביב וירושלים, 31 חברי מועצה, פתאום, בקונסטלציה מסוימת, שלושה חברי מועצה יכולים להיות, אז אני יכול להגיד, כחבר כנסת לשעבר שהייתי סגן יושב ראש וניהלתי את מליאת הכנסת עם שני חברי כנסת. הייתי רוצה בכל זאת שיתקיים דיון איך אתם רואים את מעמדה של המועצה. האם אתם חושבים שמועצת עיריית תל-אביב ירושלים חיפה או טבריה תקבל החלטות ברוב של שלושה אנשים? זה נראה לי דיון מאד עקרוני.
היו"ר אופיר פינס
¶
בכנסת שלנו, בוועדה הזו, אני יכול לבד לקבל את כל ההחלטות וטוב שכך כי אחרת לא היינו יכולים לקבל שום החלטה.
אחז בן ארי
¶
היום, אם זומנה ישיבה ולא היה מניין חוקי, ומניין חוקי זה רוב חברי המועצה. אין הגבלה של זמן מתי אתה עובר למצב השני. דבר ראשון, תידחה הישיבה בשלושה ימים, כך במצב הקיים. במצב היום, אם לא היה מנין חוקי בישיבת המועצה, תידחה הישיבה לשלושה ימים. לא היה במועד זה מניין חוקי, תידחה הישיבה שוב ליומיים, במועד זה יהווה שליש מחברי המועצה מניין חוקי לכל עניין שנכלל בסדר היום.
פה עשינו כמה דברים, קודם כל הגבלנו את השעה, כמה זמן צריך לעבור ממועד אחד לשני, חצי שעה. דבר שני שעשינו, למשהו שהוא די נפוץ ברשויות מקומיות ולא מעטות חוטאות בכך, שחברי מועצה מטרפדים את עבודת המועצה על ידי כך שהם לא באים, מתפוגגים, אין קוורום ואי אפשר לקבל שום החלטה. הסעיף הזה לא יחול במקום שצריך רוב מיוחד, למשל בעסקאות מקרקעין צריך רוב. אבל כל ההחלטות האחרות שהן יותר טריוויאליות לצורך העניין, יכול להיות גם רוב, התרופה לכך שחברי המועצה יופיעו, יישבו במועצה.
דוד אזולאי
¶
לגבי העניין הזה של נוכחות, כשמנסים לעשות השוואה לכנסת, אני חושב שאי אפשר לעשות את ההשוואה. בכנסת השקיפות רבה מאוד, האופציות גדולות ויש כל מיני אפשרויות שקיימות לחברי הכנסת אם לא היו בדיון כזה או אחר. בניגוד לכך, במועצה, חבר מועצה שהוא איש אופוזיציה, הדבר היחיד שיש לו זה אותה מליאה.
דוד אזולאי
¶
קח מועצה שהיא תשעה חברים, שלושה זה שליש. קח מועצה כמו תל-אביב חיפה או ירושלים, עם 31 חברים , זה נראה לך נורמאלי ששלושה חברי מועצת העיר יקבלו החלטה?
אחז בן ארי
¶
נעשה הפוך, קואליציה זה בסדר. האופוזיציה רוצה להעלות נושא, חברי הקואליציה הולכים, אין ישיבה.
עידו בן יצחק
¶
התחולה של ההוראות האלה על ועדות המועצה עלולה לעורר בעיות. בוועדות המועצה חברים גם אנשים שאינם חברי מועצה וכך יכול להיווצר מצב, נניח ועדת ביטחון, שלושת הנציגים שיישארו שם אחרי שדחו את הישיבה שבועיים, הם נציג שר הביטחון, נציג שר החינוך ונציג שר המשטרה ושלושת האנשים האלה יקבעו למועצה בענייני ביטחון.
היו"ר אופיר פינס
¶
עניין ועדות המועצה זה דבר חשוב לא כבדרך אגב. לישיבה הבאה אני מבקש ממך אחז, סעיף על ועדות המועצות, לא נחיל את זה אוטומטית, אין דין ועדה כדין מליאה, יש מורכבות של ועדות חובה וועדות רשות. אני מבקש סעיף נוכחות בתהליך קבלת החלטות בוועדות המועצה.
היו"ר אופיר פינס
¶
בסדר. נמשיך בישיבה אחרת שמנהלת הוועדה תקבע. תודה לכולם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:50