PAGE
11
ועדת הכספים
12.2.2007
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכספים
יום שני, כ"ד בשבט תשס"ז (12 בפברואר 2007), שעה 12:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 12/02/2007
תקנות מועצת הצמחים (ייצוק ושיווק)(היטלים), התשס"ז - 2007
פרוטוקול
סדר היום
תקנות מועצת הצמחים (ייצוק ושיווק) (היטלים), התשס"ז-2007.
נכחו
¶
חברי הוועדה: יעקב ליצמן
- היו"ר
חיים אורון
אלחנן גלזר
אבשלום וילן
יצחק וקנין
שי חרמש
שלי יחימוביץ
סופה לנדבר
ניסן סלומינסקי
ראובן ריבלין
מוזמנים
¶
שר החקלאות ופיתוח הכפר שלום שמחון
אורי ניסבאום
- עו"ד משרד החקלאות ופיתוח הכפר
אילן אשל
- מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל
יעקב בלום
- נציג החקלאים ראש פינה, התאחדות האיכרים
ד"ר מרדכי כהן (קדמון)
- יו"ר המנהלה הזמנית של מועצת הצמחים
רמי רחפור
- מ"מ יו"ר הסתדרות המעו"ף
ראובן ריבלין
¶
אדוני יושב הראש, אני רוצה להציע הצעה לסדר. הואיל וכולנו כבר בקיאים בתקנות שהשר הגיש ואנחנו גם מבינים את רצונו לאשר אותן, אני מציע שנשמע את אלה שמתנגדים.
שר החקלאות ופיתוח הכפר שלום שמחון
¶
חברים, שלום לכולם. אנחנו הפסקנו את ההיטלים בחודש יולי האחרון, אחרי שהחלטתי לבחון את פעילות מועצת הצמחים. הקמתי ועדה בראשות מנכ"לית משרד החקלאות ופיתוח הכפר, יעל שאלתיאלי. במהלך אותם חודשים לא גבינו כלל היטלים מהמגדלים בכל הענפים. בסיומה של העבודה החלטנו לצמצם את הפעילות של מועצת הצמחים ולהקטין את ההיטלים לרמה של עד 0.8% מהמחזור, כשהכוונה היא 0.2% לתקורה ובין 0.2% ל-0.8% על פי החלטה של האנשים.
כדי שאנחנו נוכל להכניס את המהלך הזה לתוקף וכדי שהמועצה תוכל להמשיך להתקיים, אנחנו כרגע מחויבים עד תיקון החוק להתחיל לגבות את ההיטלים מחדש, ובכל מקרה הם יהיו נמוכים בהרבה מהשנים האחרונות, מתוך כוונה שבשנה הבאה ייכנסו לתוקף ההמלצות של ועדת שאלתיאלי.
נעשה תהליך מאוד מסודר על ידי המנהלה הזמנית של מועצת הצמחים מול האנשים. אני מבין שהונח בפניכם כבר מכתב של מגדלים, שלא תואם את המציאות.
שר החקלאות ופיתוח הכפר שלום שמחון
¶
בסדר. על פי התהליך הזה, נכון לרגע זה החלטנו כמה דברים. ראשית, החלטנו לבטל את הפעילות של מועצת הפרחים, ולכן אנחנו לא נגבה היטלים על הפרחים. על פי החלטה של ועדת כלכלה, הם סיימו את תפקידם במועצה. בתוך המועצה נשארו הירקות, ההדרים והפירות, שלושה מיני מזון שבסופו של דבר הם אלה שנמצאים במועצה.
אנחנו מבקשים לחדש את ההיטלים, אמנם בהרבה יותר נמוך מהשנה הקודמת, לסגור את הפערים ולהגיע להסכמי עבודה עם העובדים ועם מי שפורש להסכמי פיצויים ולצאת לדרך במתכונת יותר מצומצמת, כך שהמועצה תוך שנה תעמוד על שליש מגודלה בשנה הקודמת גם מבחינת גביית הכסף מהחקלאים.
קצת נתונים. בשלוש השנים האחרונות נגבו מהמגדלים כ-400 מיליון שקל ורמת השירותים שניתנה להם הייתה נמוכה מאוד, ברמה של מיליוני שקלים בודדים.
שר החקלאות ופיתוח הכפר שלום שמחון
¶
תוך שנה אנחנו מתכוונים להגיע לרמה כפי שאמרתי של מועצה שהיקף גביית הכספים מהמגדלים לא תעלה על 40 מיליון שקל בשנה וכמות העובדים בה לא תעלה על 30, 35 והיא תתייצב בהסכמה.
שר החקלאות ופיתוח הכפר שלום שמחון
¶
במשא ומתן ובאישור של הממונה על השכר. אנחנו עושים את זה לאט לאט, כשההסתדרות בתמונה. נזכור שלא מדובר פה בכספי מדינה, אלא בכספים של מגדלים.
אני רוצה שתדעו שאנחנו על גבול היכולת שלנו שלא לגבות היטלים. משמעות התקנות היום היא סגירה מוחלטת של המועצה, כיוון שאין כסף.
שר החקלאות ופיתוח הכפר שלום שמחון
¶
במועצת הפרחים נגבו מ-800 מגדלים 11 מיליון שקל בשנה. הגעתי למסקנה שרמת השירותים שניתנה למגדלים לא מצדיקה את הגבייה מהם. השירותים שיינתנו למגדלים יינתנו על ידי משרד החקלאות, גם על ידי שירות להדרכה ומקצוע וגם על ידי מינהל המחקר החקלאי, והיתר יהיה פעילות וולונטרית של הארגונים.
אבשלום וילן
¶
כשהוקמה מועצת הפרחים, היו בה שרשרת של מינויים פוליטיים, שעסקה בהם רבות התקשורת. כמה מינויים פוליטיים נשארו שם?
שר החקלאות ופיתוח הכפר שלום שמחון
¶
לפי דעתי, אף אחד כבר לא נשאר. כל מי שהיה, סיים בעקבות דוחות המבקר, ומי שיצטרך לסיים את העבודה בעתיד אלה בדרך כלל עובדים מסורים, שהחקלאים לא יכולים יותר לשאת את עלותם.
יעקב בלום
¶
אני מראש פינה. אני מגדל פירות, בעיקר אגסים, תפוחים, שזיפים, משמש, נקטרינות ודברים אחרים. אני גם מהתאחדות האיכרים וקשור לשלמה רייזמן, שהוא גם שלח את המכתב. ראשית, אני מברך על כך שצריך לקצץ ולייעל. אני מוביל מאבק, אבל בעד המועצה מפני שיש כל מיני דברים.
יעקב בלום
¶
אני בעד המועצה, אבל צריך לסדר את הארגון הזה לטובת החקלאים, כפי שהשר אמר, שהחקלאים ינהלו אותו. הוא נשאל פה מה קורה עם העובדים ועם ההתחייבויות ההיסטוריות של העובדים. אנחנו לא ניהלנו את המועצה לפני כן, אלא היו מינויים פוליטיים, כפי שהמבקר אמר. זה מאזן המועצה 2005. ניהלו אותה מצוין. יש עודף של 25 מיליון שקל. מי ישא בזה? זה מניהול טוב. בתקציב כזה גדול, זה חלק מהבעיות של ניהול, שלא היה באחריותנו, אלא היה ניהול פוליטי מובהק.
יעקב בלום
¶
אנחנו רוצים מועצה ושאנחנו נקבע וננהל, כמו שהשר אמר. הביאו תקנה לוועדת הכספים, שענף הפירות - אני בהנהלה ובדירקטוריון של ענף הפירות - לא קיבל את ההחלטות שמביאים לכאן. אנחנו לא קיבלנו את ההחלטות האלה, ויש גם מכתב שהופנה לחבר הכנסת ליצמן בעניין. מפורט פה על ענבים, אפרסמון ועוד. הייתה על זה הצבעה והחלטה במועצת הצמחים. התקציב לא אושר, זה היה ברוב של 11 מול שניים, ולכן אני בעד המועצה ובעד לעשות סדר.
יותר מזה, אני רוצה להגיד שחילקו פה את הטופס הזה עם החותמת למעלה של השר מה-25 בינואר. אתמול אני קיבלתי נוסח מעודכן אחר, שאני לא יודע אם הוא תקף, שהכפילו בו את המספרים.
ראובן ריבלין
¶
האם אתה מבקש מאתנו לאשר את התקנות האלה, בכפוף לכך שיביאו אתכם לעמדת פתיחה שבה לא יהיו חובות?
יעקב בלום
¶
אני לא מדבר על חובות. אנחנו נחליט, אנחנו יודעים להחליט, אבל שלא יבוא לפה גוף שקובע לגבי הכספים שלנו. אנחנו נחליט שיביאו אחר כך לסדר את הדברים האלה בנוהל תקין ומסודר.
יעקב בלום
¶
לא, אבל אנחנו חלק מהסיפור, אבל אף אחד לא דיבר אתנו על זה.
כפי שהשר אמר, עוד חודשיים יש בחירות במועצה, וזה בסדר גמור. אני מציע שנמשוך את ההצעה לגבי הפירות. יהיו בחירות עוד חודשיים - - -
שר החקלאות ופיתוח הכפר שלום שמחון
¶
בחייך, בלום, דע לך שמשמעות העניין היא שאני סוגר את המועצה מחר בבוקר. מבחינתי, אתם משחקים לידיי. זה משחק לידיי, כיוון שאני מוציא אתכם כמו הפרחים. אל תשחקו אתי משחקים. אני לא מביא כסף מהבית, ואתה יודע שאני עושה תהליך מסודר, שאותו מייד קדמון יתאר. הוא סותר לחלוטין את מה שאתה אומר. מעבר לזה, כשאתה, רמת הגולן וכל מי שחייב כסף יביא את מה שהוא חייב – אני לא רוצה לומר פה את הסכומים, כדי לא להבהיל אף אחד – הכל ייראה אחרת. מה שאתה עושה כרגע הוא לא לעניין.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני מבקש שתתייחס למה שאמר יעקב בלום. הוא אמר שמה שמונח לפניי ומה שיש לו ביד אלה שני מחירים שונים.
מדרכי כהן (קדמון)
¶
אלה שני דברים שלא קשורים אחד לשני. הוא הציג את החלטות השר בקשר לוועדת שאלתיאלי מצד אחד.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני קיבלתי מהשר את המכתב הזה ב-ו' בשבט, 25 בינואר. על זה אמורים להצביע. האם יש משהו אחר?
מירב תורג'מן
¶
אבל יש נוסח אחד. הועבר לוועדה אתמול נוסח מתוקן. עשיתי השוואה. אני לא רואה פה הבדל. לפי מה שאני רואה, המחירים הם אותם מחירים.
מדרכי כהן (קדמון)
¶
אנחנו נמצאים בשלב מאוד מתקדם של הקטנת התקציבים וההיטלים ומשא ומתן עם העובדים על התייעלות. יושבים פה גם נציגי העובדים והסתדרות, שיכולים גם הם להעיד על כך. בסך הכול מבחינת תקציב של 2007 בהשוואה ל-2006, אנחנו מדברים על קיצוץ של 37%.
אם אני מדבר על הוצאות התקורה בלבד, זה קיצוץ של 52%, זאת אומרת: התייעלות מאוד עמוקה ורחבה. התוכנית שלנו, כמובן ב-2008, היא לרדת עוד יותר, בהתאם למסקנות של ועדת שאליתאל, שמונתה על ידי השר. אני מניח שב-2008, 2009 תהיה ירידה נוספת בתקציבים.
אם רוצים לדבר על ההיטלים עצמם, יש ירידה מאוד משמעותית בהיטלי הירקות, שעשו צעד מאוד מרחיק לכת. יש גם ירידה בהיטלים של הפירות. לגבי הדרים, מאחר שרוב התקציב שלהם מיועד להדברה, הקיצוץ הוא לא משמעותי. אני מניח שבשנה הבאה יהיה גם קיצוץ משמעותי.
רמי רחפור
¶
בלי להיכנס לכל ההתרחשויות הפוליטיות והענייניים הפוליטיים, אני יכול רק לומר שמי ששילם את המחיר הכבד ביותר זה העובדים שנשלחו הביתה. רק לפני שנה חתמתי על הסכם קיבוצי של התייעלות בראשותו של המנכ"ל הקודם, אז שלחו קרוב ל-30 עובדים הביתה. עם הקמת הממשלה החדשה וכשמונה השר שלום שמחון, הוא אמר מה תוכנית ההתייעלות ואיך המועצה צריכה להיראות. לצערי הרב, מאז ועד היום אין גביית היטלים, ובפועל מי שמשלם את המחיר לאותו משא ומתן זה ההסתדרות מול הממונים שמונו על ידי השר, כדי שהמועצה תמשיך להתקיים.
רמי רחפור
¶
כרגע תוכנית שאלתיאלי מדברת על קרוב ל-30, שלושים ומשהו עובדים. זה מביא את המועצה לסדר גודל של 40, 34 עובדים.
רמי רחופר
¶
מעבר לעובדים שילכו הביתה, אנחנו גם מסתכלים על עצם קיומה של המועצה וגם על העובדים הנשארים - - -
היו"ר יעקב ליצמן
¶
אני רוצה לקרוא לכם מכתב שקיבלתי משלמה רייזמן מהתאחדות האיכרים בישראל. אני אקרא את המכתב שלו, על אף שהוא הוזמן לכאן ולא הגיע.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
מכיוון שהוא קנה אותי במחמאות בהקדמה שאני לא אקרא לכם את זה, אני אקרא את המכתב:
ההיטלים, כפי שנמסרו על ידי שר החקלאות ופיתוח השר, נעשו ללא התייעצות עם המנהלת של מועצת הצמחים שבה שותפים החקלאים עצמם, והם ורק הם יכולים להיות שותפים להחלטה על גובה ההיטלים, משום שהם המשלמים אותם.
בקשתי אליך היא לקרוא לשר החקלאות, שההיטלים המוצעים יעברו דרך מנהלת מועצת הצמחים בהשתתפות החקלאים ונציגיהם כמובן, ולא באופן שרירותי על ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר.
שר החקלאות ופיתוח הכפר שלום שמחון
¶
מזכיר ארגון מגדלי הפירות, אילן אשל, יושב מולך. אני מבקש שהוא יענה במקום השר. הוא המזכיר הכללי של מגדלי הפירות.
אילן אשל
¶
כנציג ארגון מגדלי פירות שמאגד את רוב מגדלי הפירות בישראל, מזכירות הארגון והארגון בעד קיום המועצה. אני מכריז על זה חד-משמעית. בענף הפירות שמנוהל בתוך מועצת הצמחים היו מספר דיונים, ולא הגיעו להסכמה ולהבנה על הגבייה בין גביית החובה לבין הגבייה המקסימאלית.
אני מבין מהנייר שמוגש כאן, שהגבייה שמוגשת כאן היא גבייה מקסימאלית, והענף יכול עדיין בתוכו להחליט כמה חובה וכמה רשות לכל ענף. ענף הפירות מרוכז משולחן, וכל שולחן יכול לקבל על ההפרש בין ה-0.25% לבין ה-0.80% את ההחלטות שלו. אין בהחלטה הזאת שעל מנהל ענף הפירות לגבות את כל ה-150 שקל נגיד עבור תפוח או לדונם, אלא הוא יכול להחליט על גבייה מינימאלית, כפי שהוועדה הענפית תחליט – היא לא גמרה את הדיונים – ועל השאר יחליט כל שולחן. זאת הפרשנות שלי לעניין. זה צריך להיות כתוב בהחלטה.
ראובן ריבלין
¶
אדוני השר, האם אתה מאשר את מה שהוא אומר? השר מאשר את מה שהוא אומר, וזה נאמר לפרוטוקול.
שר החקלאות ופיתוח הכפר שלום שמחון
¶
מה שאילן אשל אמר זה ההסדר החדש לאחר תיקון החקיקה, ככה זה יהיה. נכון לעכשיו אנחנו סוגרים את צו ההיטלים לשנה הנוכחית.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
מי בעד תקנות מועצת הצמחים (ייצוק ושיווק) (היטלים), התשס"ז-2007, הנוסח שקיבלנו ב-8 בפברואר 2007? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד –רוב
נגד – אין
תקנות מועצת הצמחים (ייצוק ושיווק) (היטלים), התשס"ז-2007 נתקבלו.