PAGE
39
ועדת החינוך, התרבות והספורט
13.2.2007
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוק
מושב שני
פרוטוקול מס' 142
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, כה' בשבט תשס"ז (13 בפברואר 2007), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 13/02/2007
הצעת חוק זכויות הסטודנט, התשס"ו-2006, חוק זכויות הסטודנט, התשס"ז-2007
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק זכויות הסטודנט התשס"ו-2006 של חה"כ סילבן שלום (פ/1505)
הצעת חוק זכויות הסטודנטים התשס"ו-2006
של חברי הכנסת
¶
אלכס מילר, גדעון סער, מתן וילנאי, מרינה סולודקין, אלחנן גלזר, משה כחלון, יואל חסון, זבולון אורלב, מיכאל מלכיאור, סופה לנדבר, רוברט אילטוב, טסט מיז'ניקוב, יוסף שגל, יצחק אהרונוביץ, ישראל חסון, ליה שמטוב, טלב אלסאנע, רן כהן, נסים זאב, זאב אלקין, גאלב מג'אדלה, נתן שרנסקי, אורית נוקד, עבאס זכור (פ/1453)
מוזמנים
¶
אייל רק
- לשכה משפטית, משרד החינוך
שמעון דוד
- מה"ט – משרד התמ"ת
עדנה הראל
- משרד המשפטים
איריס סניטקוב
- לשכה משפטית, המועצה להשכלה גבוהה
בילי שפריא
- ראש ענף תלמידים, האוניברסיטה העברית
חן חריס
- אוניברסיטת תל-אביב
רוני גליק
- רמ"ח אקדמי, ארגון סטודנטים ואקדמאים בישראל
אלי כהן
- רמ"ח הנדסאים, ארגון סטודנטים ואקדמאים בישראל
תומר עובד
- יו"ר חטיבת הדרכה, ארגון סטודנטים ואקדמאים בישראל
גיל גולדנברג
- ראש מח' הסברה באוניברסיטת תל-אביב
איילת יוחנן
אסתי שמהי
מיכל צזנה
דנה רייזין
ריקי ארמן
יעל קינן
אפרת פרוקצי'ה
סיגל מרד
גדעון בן-דרור
- יועץ לוועדה
עריכת פרוטוקול
¶
חיה מרקביץ', חב' פרוטוקול
1. הצעת חוק זכויות הסטודנט התשס"ו-2006 של חה"כ סילבן שלום (פ/1505)
2. הצעת חוק זכויות הסטודנטים התשס"ו-2006
של חברי הכנסת
¶
אלכס מילר, גדעון סער, מתן וילנאי, מרינה סולודקין, אלחנן גלזר, משה כחלון, יואל חסון, זבולון אורלב, מיכאל מלכיאור, סופה לנדבר, רוברט אילטוב, טסט מיז'ניקוב, יוסף שגל, יצחק אהרונוביץ, ישראל חסון, ליה שמטוב, טלב אלסאנע, רן כהן, נסים זאב, זאב אלקין, גאלב מג'אדלה, נתן שרנסקי, אורית נוקד, עבאס זכור (פ/1453)
מירב ישראלי
¶
אני הייתי חייבת תשובה לגבי סעיף 1. עלתה השאלה לגבי עקרון שוויון ההזדמנויות בחינוך, האם יש בכלל מושג כזה, מה בכלל קורה בהצעת החוקה. אני בדקתי בהצעה של ועדת החוקה, ועדה המשנה לעניין חוקה בהסכמה, מופיע שם באמת רק הזכות לחינוך שהיא עד תיכון, שזה הזכות לחינוך, זאת אומרת, זה לא כולל בעצם את העניין שאנחנו מדברים עליו ועקרון זכות השוויון שזה שוויון כללי, זה בעצם העדר אפליה. כך שזה לא כל-כך מתאים למה שמוזכר כאן.
יש לי הצעה ואם היא לא תתקבל, אפשר לחשוב על משהו אחר. אפשר כמו בחוק זכויות התלמיד, לעשות סעיף מטרה אחד, לקבוע עקרונות במקום מסגרת כללית ומקיפה, שזה יהיה ממש משהו יותר ממסגרת פרוצדורלית, באמת משהו מהותי.
"אז מטרתו של חוק זה לקבוע עקרונות לזכויות הסטודנט, מתוך הכרה ומחויבות החברה בישראל לזכויות אלה ולעקרון שוויון ההזדמנויות ולשוויון ההזדמנויות", מצאתי בחוק חינוך ממלכתי, שאחת ממטרות החינוך הממלכתי, זה להביא לשוויון הזדמנויות כל ילד וילדה. זאת אומרת, המילים האלה קיימות, זה קצת יותר רחב לקרוא לשוויון שהוא העדר אפליה על הבדלים מהותיים. זאת אומרת, דת, מין וכד'.
מירב ישראלי
¶
נכון. מצד שני אני לא רוצה להגיד שזה רק מתוך ההכרה בחוק שוויון הזדמנויות, כי אנחנו מכירים בעקרונות נוספים, כמו שוויון חופש הביטוי.
מירב ישראלי
¶
ההצעה שלי היא לחבר את סעיפים 1 ו-2 "מטרת החוק", כמו בחוק זכויות התלמיד. ולהגיד: "מטרתו של חוק זה לקבוע עקרונות לזכויות הסטודנט, מתוך הכרה ומחויבות החברה בישראל לזכויות אלה, ולשוויון ההזדמנויות", או "לעקרון שוויון ההזדמנויות".
מירב ישראלי
¶
יש לי הצעה נוספת, לייחד את החוק הזה להשכלה גבוהה מכיוון שגם בדרך-כלל בכל המדינות האחרות, הזכות לחינוך בדרך-כלל מגיעה עד התיכון. פשוט לא לחרוג מהמילים הרגילות, אבל זה לשיקולכם להגיד: "עקרון שוויון ההזדמנויות בהשכלה הגבוהה". כמו שיש לנו חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, אז תהיה התייחסות לשוויון הזדמנויות בהשכלה הגבוהה.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
אני חושב שיש יתרון בניסוח של מירב, אני מסכים אתך לגבי החוקה, אבל יש לי יתרון בזה. יש בעיה עקרונית פה, במדינת ישראל, גם החינוך העל-יסודי היה צריך להיות שוויון הזדמנויות. לגבי החינוך הגבוה, זה משהו אחר. זאת אומרת, אין עקרון ולא נקבע עקרון של שוויון הזדמנויות לגבי כל אזרח ומבחינה זאת, יש הרבה אנשים שמסיבות שונות, או לא מתאימים, או לא רוצים, או כל דבר אחר, חינוך גבוה.
ולכן אני לא חושב שאפשר להכיל אותו עקרון של שוויון. זאת אומרת, הזכות הבסיסית, יגיד אדם, "אני לא יכול להתקבל לאוניברסיטה, אין לי את הבגרות". אז איך מתבטאת הזכות שלי הבסיסית לחינוך באוניברסיטה. לכן אני חושב שהניסוח הזה של מירב זה ניסוח שעונה גם על הבעייתיות הזאת.
סילבן שלום
¶
אדוני היו"ר, אין לה מטרה לבוא ולהגיד שאם קובעים סף של תעודת בגרות, שזו אפליה. אין בזה אפליה, קובעים קריטריון שהוא אחיד לכולם, בזה אין אפליה ואף אחד לא יטען שברגע שקובעים סף של כניסה לאוניברסיטה על סמך ציוני הבגרות כרף שהוא מפלה. אף אחד לא מתכוון וגם זה לא העניין, אנחנו גם לא נפרש את זה בצורה הזאת.
אבל כמו שגם נתתי דוגמה באחת הישיבות הקודמות, לגבי אותה סטודנטית בבאר-שבע שהיא סיימה את הבגרות שלה ואת הפסיכומטרי שלה בציונים הכי גבוהים שיש, ושהיא היתה מתאימה לכל פקולטה ובגלל שאמרו לה בראיון שאין לה את האופי המתאים להיות רופאה, זה היה קצת מגוחך בעיניי, בעיקר כשאילצו אותה לעבור להנדסה והיא כמובן שם בהנדסת חשמל לא מצטיינת, מצטיינת בכל האוניברסיטה.
סילבן שלום
¶
אני לא חושב, אולי של ההשכלה הגבוהה כן, אבל אז אנחנו מביאים את זה לתחום יותר צר. אפשר לבוא ולשקול, אולי גם אלכס יסכים, אבל העניין של ההשכלה הגבוהה מאחר ואנחנו עוסקים בחוק זכויות הסטודנט, יכול להיות שניתן לחיות עם העניין של שוויון הזדמנויות בהשכלה הגבוהה ולא בחינוך שזה משהו יותר רחב. אולי אפשר לחיות עם זה.
למרות שאני אומר אם עושים חוק, שאנחנו גם קוראים לו "חוק זכויות הסטודנט", אפשר להגיד שזה צריך להיות מהתחלה. אני על זה לא אלך למלחמה אבל להגיד רק עניין של שוויון הזדמנויות, באופן כללי זה דבר שאני לא מוכן לקבל ואני חושב שהוא לא נכון.
אלכס מילר
¶
רק הערה קטנה בנושא של ההשכלה הגבוהה. אפשר יהיה להכניס לשם גם את הנושא של מי שלא סטודנט להשכלה גבוהה אלא להנדסאים וכו'.
מירב ישראלי
¶
זה מאוד רחב העל-תיכוני, זה מרחיב מאוד את תחולת החוק, היתה לנו השאלה הזאת בעדיפויות למידה, הצעת חוק של סטודנט עם ליקויי למידה והרחבנו את זה למוסדות להשכלה גבוהה לעל-תיכוניים. זה הרבה יותר רחב מהנדסאים וטכנאים, זה הרבה מאוד סוגים של מוסדות שנותנים בסופו של דבר תעודה, או תואר. כך שהשאלה זאת שאלה.
אלכס מילר
¶
אז איך אנחנו מגדירים את זה בתוך ההרחבה, כמו שאמרת, נגיד את הנושא של החינוך אנחנו מוציאים החוצה ומכניסים את העניין של ההשכלה הגבוהה ומחילים בזה לעל-תיכוני. לפי איזו הגדרה אנחנו צריכים ללכת?
מירב ישראלי
¶
קודם כל, צריך להחליט באמת על איזה מוסדות זה חל ואז נצטרך לראות מה הניסוח הנכון, אולי זה בחינוך על-תיכוני. השאלה על מה יחול החוק, כי השכלה גבוהה באופן רגיל זה המוסדות שהמועצה להשכלה גבוהה מפקחת עליהם, זה סוגים מסוימים של מוסדות. אם רוצים להרחיב את תחולת החוק, מה שלא קיים פה כרגע, לפחות לפי ההגדרה.
מירב ישראלי
¶
כן, אבל לפחות המכללות להכשרת מורים עד כמה שאני מבינה, הם מוסדות להשכלה גבוהה היום. דווקא זאת לא הבעיה, הבעיה היא מוסדות להכשרה מקצועית.
אלכס מילר
¶
יש לי הצעה. אולי אנחנו נכניס את כל ההגדרות על המוסדות שאנחנו רוצים שייכללו
בתוך החוק לתוך ההגדרות ואנחנו נגדיר מה זה "מוסד" ונכניס את זה לתוך סעיף 1.
מירב ישראלי
¶
הטקסט שאני הצעתי זה לאחד את סעיפים 1 ו-2, תחת מטרה ולקבוע כך:
"מטרתו של חוק זה לקבוע עקרונות לזכויות הסטודנט", זה כמו בחוק זכויות התלמיד ולא מסגרת כללית ומקיפה שזה נשמע פרוצדורלי יותר. "מתוך הכרה ומחויבות החברה בישראל לזכויות אלה, ולשוויון הזדמנויות" וכאן צריך להחליט על איזה מוסדות זה יחול ואז להשלים את זה בעצם.
סילבן שלום
¶
אבל אני לא רוצה, וזה אדוני היו"ר, גם קצת לאור הניסיון שהצלחתי לצבור כאן בבנין הזה, שכל דבר ייכנס עוד פעם לאיזשהו ויכוח ומיקוח ואז אולי בעוד שנתיים.
סילבן שלום
¶
לא בגלל מירב, להיפך, בכלל לא. אני אומר שאפשר להסכים, לכן גם הסכמתי, אחרת הייתי עומד על חינוך. אני אומר שצריך לעשות גם פשרות, אני גם מבין את זה, זה לא לרעת החוק, להיפך, אנחנו רוצים שיהיה חוק ולכן יש לפעמים עניין של הבנות. עניין של השכלה גבוהה אני מוכן אבל הוא מעלה כאן טענה מאוד נכונה של הנדסאים וטכנאים וכאלה שהם לא במוסדות מוכרים שצריכים לתת להם גם את ההכרה. אז עד סוף הישיבה נמצא את השורה המתאימה לעשות את זה.
אלכס מילר
¶
מי שנותן בסוף את התעודה המקצועית זה או משרד התמ"ת או משרד הבריאות, לכל הנושא של הזכויות וכו'. פשוט ללכת על המשרדים האלו, ועל התעודה המקצועית שניתנת ללימודים של לפחות שנתיים, יחול החוק הזה.
מירב ישראלי
¶
זה הרבה יותר רחב, אני אומרת לך, יש נושאים כמו למשל שאז עלה לנו נושא של רבנות
ודיינות, יש הרבה דברים שהם מעבר להנדסאים וטכנאים. אם אתם רוצים לצמצם את זה להנדסאים וטכנאים, צריך להגיד את זה.
עדנה הראל
¶
שני דברים. קודם כל במישור הטכני שעלה פה על תחולת החוק מבחינת מוסדות להשכלה גבוהה, ממש קצת יותר רחב. קיימנו על זה איזושהי מחשבה גם טרם הדיון בין משרדי הממשלה וככל שיש ראיית רוחב שיכולה להיות משותפת, נראה לנו שזה רק להנדסאים וטכנאים, אולי מוסדות להכשרת מורים שהם לא מוסדות אקדמיים שזה בודדים, אבל לא מעבר לזה כי באמת אני מסכימה עם היועצת המשפטית של הוועדה, ההגדרה פתוחה מדי, הגדרה מאוד בעייתית, לא בטוח גם שזה נכון כלפי התלמידים במוסדות השונים.
עדנה הראל
¶
יש המון מסגרות להכשרה מקצועית במשרד התעשייה והמסחר, שהם חלקם קורסים למובטלים בצורפות, בנגרות.
עדנה הראל
¶
אף אחד לא מתכוון לזה שלמשל ישיבות או מוסדות להכשרה לרבנות, זה מתאים, זה לא מתאים, זו בחינה שניה, זו בחינה שלישית, אנחנו לא יודעים. אני לא חושבת שזה מובן מאליו על כל מסגרת על-תיכונית, אנחנו עדיין לא הגענו כאן להגדרה, אנחנו גם לא בטוחים שהמסגרות להכנת פסיכומטרי או לבתי-ספר אקסטרניים שיכולים להיכנס פה, הם מתאימים.
סילבן שלום
¶
אני רוצה שזה יהיה גם בבית-יעקב שהם לא מקבלים על סמך קריטריונים של שוויון
לעניין של סטודנטיות שמגיעות לשם בגלל מוצא או בגלל סיבות אחרות, אני חושב שזה כן צריך לחול שם ומה מטרת החוק.
עדנה הראל
¶
אבל האם אפשר למנוע בגלל דת? האם אפשר לבוא ולהגיד לי, "סליחה, את לא מתאימה למסגרת כי את חילונית"? אני לא רוצה לפסול את זה על הסף, אני לא יודעת.
סילבן שלום
¶
זה הטיעון שהוא נועד כדי למנוע תנאי או קבלה של קבוצות מסוימות. זה פשוט להשתמש במשהו שאנחנו גם נקבע אותו, במפורש לא.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
סילבן, היום זה לא נכון, זה גם נכון, אבל יש היום, למשל תנאי חדש של הרב אליישיב מי שרוצה ללכת על תואר כלשהו, היום לא יכול להתקבל.
סילבן שלום
¶
בסדר, עם כל הכבוד לרב אליישיב, עדיין הוא לא יקבע את העניין ברגע שיש דברים אחרים, כל הכבוד לרב אליישיב ואני מאוד מכבד אותו ומעריך אותו אבל אנחנו עדיין רוצים לעשות כאן משהו. בזמנו היה על זה גם מלחמה בעניין של חוק זכויות התלמיד ובסופו של יום, אני חושב שבאיזושהי צורה נתנו להם איזושהי הנחה שם. אני לא זוכר מה היתה ההנחה שנתנו להם, גם בגלל אותה טענה שעלתה כאן אבל לא הנחה מלאה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
לגבי זכויות המורים, יש לנו בדיוק אותו הדבר ובגלל זה, זה לא עולה להצבעה בקריאה טרומית.
אלכס מילר
¶
אני מציע שנלך על ההשכלה הגבוהה ונסיים את זה. אם תהיה איזושהי תוספת, אז אנחנו בישיבה הבאה נחזור, אבל לפחות את הנוסח נעשה היום.
סילבן שלום
¶
אני אמרתי, הנדסאים, טכנאים ומכללות מורים, אבל אומר כאן היו"ר שהוא צודק, יש כאן את העניין הזה של מה קורה עם העניין החרדי.
עדנה הראל
¶
האמת שזה דיון בתוך דיון כי השאלה של הגדרת מוסד להשכלה גבוהה, אנחנו עדיין לא מיצינו את הדיון בהגדרת מוסד להשכלה גבוהה. היועצת המשפטית התחילה עם הגדרת הזכות ואני לעניין הזה רציתי להגיד שבעקבות הבקשה של הוועדה, גורמי הממשלה השונים קיימו ביניהם דיונים וככל שמדובר בסעיפים שמקנים זכויות עקרוניות, אנחנו רואים קושי מאוד גדול להגיע לנוסחים מוסכמים שיאפשרו לממשלה להסכים. ואנחנו מבקשים אם אפשר, לא לקיים דיון על הסעיפים האלה היום, אלא לעבור לדיון בסעיפים שמקנים זכויות ספציפיות על מנת שנוכל להמשיך ולבחון את האפשרות של הממשלה להציע נוסחים שהיא תוכל להסכים להם.
עדנה הראל
¶
גם על המטרה כי זה נמצא בזיקה מאוד גדולה ואני רואה קושי להסכים לסעיף מטרה כשבעצם המטרה זה בזיקה מאוד הדוקה לזכות והייתי מבקשת, אם אפשר, להתחיל לדון בשאלות הספציפיות יותר, אם נמצה את הדיון כהצעתו של חה"כ שלום ונוכל להצביע היום.
סילבן שלום
¶
מירב, יש לי פתרון. מאחר ואנחנו לא יכולים לעשות עכשיו את העבודה של בין הראשון לבין השניה והשלישית, כי אז אנחנו מייתרים את כל העבודה. אני עכשיו מסכים לעניין של הנדסאים שאלכס אמר, הנדסאים ומכללות למורים, בין ראשון לשניה ושלישית, במידה ונחליט שאנחנו עושים עוד מוסדות, נכניס אותם. כרגע זאת ההחלטה, נקודה, נמשיך הלאה. אם אנחנו נעשה עכשיו את כל העבודה, מה נעשה בראשונה, שניה ושלישית, זה לא יכול להיות.
סילבן שלום
¶
אנחנו הסכמנו השכלה גבוהה, מה שאת אמרת, הולכים לפי ההצעה שלך, מוסיפים הנדסה ומכללות מורים, כמו שאמר היו"ר, מוסדות נוספים – נדון עליהם אחר-כך.
מירב ישראלי
¶
בסדר. מה שאנחנו אומרים זה שאנחנו נעשה הגדרה של המוסד להשכלה גבוהה שהיא תהיה רחבה קצת יותר.
עדנה הראל
¶
ההגדרה כאן במכינה קדם אקדמית, היא הגדרה מאוד רחבה שכוללת הרבה מוסדות פרטיים שעוסקים למשל בהכנה לבחינות פסיכומטריות.
מירב ישראלי
¶
אם כך, אני מסכמת רק את הדיון עד עכשיו. אנחנו נעשה סעיף "מטרה" שכרגע הוא יגיד: "מטרתו של חוק זה לקבוע עקרונות לזכויות הסטודנטים תוך הכרה במוסדות במחויבות החברה בישראל לזכויות אלה ולשוויון הזדמנויות במוסדות להשכלה הגבוהה". שהמוסדות להשכלה גבוהה יוגדרו.
מירב ישראלי
¶
לא, אמרתי הכרה במחויבות החברה בישראל, זאת אומרת, אלה זה לשוויון הזדמנויות במוסדות להשכלה גבוהה.
סילבן שלום
¶
היא ממוססת את העניין הזה. כי אני אומר שהזכויות האלה מושתתות על עקרון שוויון ההזדמנויות והיא את הדבר הזה מוציאה.
מירב ישראלי
¶
אני הסברתי את זה קודם. מכיוון שזה לא רק עקרון שוויון הזדמנויות, זה גם עקרון השוויון, זה גם הזכות לחופש הביטוי,
מירב ישראלי
¶
בהצעה של חה"כ מילר, יש הגדרה יותר מפורטת של מוסד. המוסדות פה הם באמת המוסדות להשכלה גבוהה לפי חוק המועצה להשכלה גבוהה. סעיף 1, "המוסד יוכר לפי סעיף 9", זה מוסדות שקיבלו בעצם הכרה קבועה. מוסד שקיבל תעודת היתר, זה בעצם הכרה זמנית עד לקבלה של הכרה. סעיף 3, פסקה (3), זה בעצם המוסדות ביו"ש שהכירו בתארים שלהם. וסעיף 4 זה השלוחות, שזה דווקא לא מוסדות ישראליים. אז שאלה גם על העניין של השלוחות, האם אנחנו רוצים להכניס את זה לחוק.
מירב ישראלי
¶
בסדר, אני לא אומרת כן או לא, אני רק אומרת, זה מוסד שהוא אחר, זה לא מוסד ישראלי, זה מוסד זר בעצם.
מירב ישראלי
¶
בסדר, צריך לשקול, אבל צריך לדעת שזה לא כמו המוסדות האחרים, זה מוסד שבעקרון הוא מוסד שמעניק תואר זר.
סילבן שלום
¶
אנחנו לא רואים בעיה עם זה. תחשבי על זה אולי לקראת ראשונה, שניה ושלישית, אם
עדנה או את תזהו בעיה, נדון בזה, אנחנו לא רואים בזה בעיה.
סילבן שלום
¶
לא, הבעיה היא בשורה אחר-כך, מה ההגדרה של מכינה קדם-אקדמית, מוסד להכנה ללימודים אקדמיים, לא להשלמה בהשכלה תיכונית. זו בעיה.
מירב ישראלי
¶
אין בעיה. הבעיה היא דווקא ההפך, הבעיה אם אנחנו לא מצמצמים מדי כי יש מכינות שהן לא במסגרת של מוסד אקדמי.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
זה מכינה קדם אקדמית. זה שהם קוראים לזה "קדם צבאי", זה רק אומר שזה לפני שאתה הולך לצבא. אבל לומדים לימודים על-תיכוניים בכל המוסדות האלה.
אלכס מילר
¶
בואו ניצמד למה שאנחנו דיברנו גם בתחילת הדיון. אנחנו התחלנו בכל הנושא של ההשכלה הגבוהה, הנדסאים, טכנאים והמורים, גם כל המכינות שבעצם בתוך המוסדות האלו והם יהיו שייכים. כל מה שלא קשור, תודה רבה.
עדנה הראל
¶
אני אבדוק, ברשותכם, על מנת שבאמת לא נגרום עוול מהצד השני, אם יש איזה שהן מכינות שהן לצורך העניין, האגודה לקידום החינוך. אבל אני כן מציעה להוריד את סעיף 5 כרגע ואנחנו נבדוק.
מירב ישראלי
¶
אז צריך להוריד את "שאיננה", או שמכינה קדם אקדמית ברגע שהיא מוסד, היא שייכת, כי גם על זה היתה שאלה.
עדנה הראל
¶
אבל אז יש לכל אחד מהאחרים, או שנוריד בכל אחד מהאחרים. זה טכני ואנחנו נמצא את הניסוח המתאים.
מירב ישראלי
¶
אז אני מורידה בעצם את "שאיננה" ואחר-כך נוריד את "המכינה הקדם אקדמית". עכשיו צריך להוסיף רק פסקה נוספת לגבי ההנדסאים והטכנאים והמכללות להכשרת מורים. אז השאלה זה רק הנדסאים וטכנאים ומוסדות להכשרת מורים?
מירב ישראלי
¶
בסדר. אז הוספנו פסקה 5. אז זאת ההגדרה של מוסד להשכלה גבוהה מבחינתנו. אנחנו דנים כרגע לפי ההצעה של חה"כ שלום, "פרסום וידוע", האמת שאני לא בטוחה שזה צריך להיות במסגרת עקרונות יסוד, אז אני רק אומרת שאחר-כך הסדר של כל הסעיפים, אחר-כך נשנה אותם בניסוח לפי הנושאים.
מירב ישראלי
¶
או-קיי. אני מקריאה: "פרסום וידוע –
3. מוסד להשכלה גבוהה יפרסם את עקרונותיו של חוק זה במסמך רשמי של המוסד וברחבי הקמפוס".
כאן לדעתי צריך להיות לפי איזה שהם כללים אולי שהמועצה להשכלה גבוהה תקבע, למשל, חשוב מועד הפרסום, חשוב אופן הפרסום. יש דברים שהסעיף הזה לא נותן עליהם מענה ושהם יותר נקודתיים.
סילבן שלום
¶
אני לא חושב שבחוק אנחנו צריכים להיכנס, הרי אפשר לעשות את זה ביום הראשון ללימודים, יהיה על לוחות המודעות. אפשר לעשות את זה, או שזה יהיה בשליחת חומר הקבלה.
סילבן שלום
¶
אבל אני חושב שזה כבר התערבות יותר מדי גדולה. צריך שזה יפורסם, צריך להיות על לוחות המודעות. איך הם מפרסמים את זה שאנחנו נגיד להם אם זה ביום הראשון או ביום האחרון או ביום האמצעי, זה נראה לי קצת מופרז.
סילבן שלום
¶
זה מה שאני לא רוצה עכשיו, כי התברר לי שהשר לא עשה כלום שש שנים, אז אני מסרב לחלוטין יותר לתת לשר, כי בדצמבר 2000 לא ידעתי מי יהיה שר החינוך. כשהיה יוסי שריד בדצמבר 2000 והוא תמך בחוק, אמרתי הוא יעשה את זה מיד, אבל כעבור חודש למרבה הצער, אני דאגתי שהממשלה תיפול ואז הוא הפסיק להיות שר. בעצם אני אשם.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
זה היה אהוד ברק. הוא היה שר החינוך והוא התפטר לאחר זמן קצר. כולם חושבים שיוסי שריד היה שר חינוך לפחות חמש שנים, הוא היה עשרה חודשים בסה"כ.
סילבן שלום
¶
לא משנה, אבל כשהחוק הזה התחיל את השלבים שלו, בטרומית ובראשונה עבר אצלו. את זה אני זוכר כי הוא עמד מול כל משרד החינוך ובעיקר היועצת המשפטית של משרד החינוך שהיתה אז נגד החוק והוא אמר שהוא בעד.
סילבן שלום
¶
את רוצה, תוסיפי, לי אין בעיה גם אם זה יהיה כללי ככה. את רוצה להוסיף "פרסום", זה רק לטובת העניין.
מירב ישראלי
¶
לא, כתוב "המוסד להשכלה גבוהה יפרסם את עקרונותיו של מסמך זה במסמך רשמי של המוסד וברחבי הקמפוס". השאלה בגלל שלא קבענו פה מועדי פרסום, לא קבענו אופן פרסום, לא קבענו דברים כאלה.
עדנה הראל
¶
אנחנו קראנו את הנוסח של סעיף 3 בהצעת החוק של חה"כ סילבן שלום. יש סעיף מקביל, סעיף 5 אצל חה"כ מילר. אני מבקשת אם אפשר להציע להדביק את הנוסח של סעיף 5 כי זה קצת יותר ברור וקצת יותר מוגדר. סעיף 5 מדבר ספציפית, לא אומר "ברחבי הקמפוס", הוא מדבר ספציפית על פרסום באתר האינטרנט ובידיעון.
סילבן שלום
¶
עדנה, אל תשימי מוקשים איפה שלא צריך, בסדר? יהיה פרסום במקום אחד, אף אחד לא
דורש שזה יהיה במאה מקומות, במקום אחד מרכזי, לא רוצים מהם יותר. באינטרנט זה בסדר, אבל אני מעדיף שזה יהיה גם מול העיניים של המרצה כל יום שהוא רואה את זה, זה הכל.
מירב ישראלי
¶
אני מקריאה:
"מוסד יפרסם חוק זה באתר האינטרנט של המוסד, אם קיים, בכל שנה בשנתון או בידיעון המוסד, ובמקום אחד מתאים מרכזי".
מירב ישראלי
¶
או-קיי.
"ב. ראש מוסד יביא לידיעת כל חברי הסגל האקדמי והמנהלי של המוסד, את עיקרי חוק זה".
עדנה הראל
¶
בשלב הזה, הבקשה שלנו היא לא לדון בסעיף 4 להצעת החוק של חה"כ סילבן שלום, ובסעיפים 2 ו-3 להצעת חוק של חה"כ מילר.
עדנה הראל
¶
אם אתם רוצים שאני אסביר שוב, אני אעשה את זה. הממשלה התבקשה לשוב ולשקול את עמדתה מאחר והעובדה היא שהממשלה מתנגדת מחד, ומאידך היא אמרה שיש מוכנות בכפוף לתיאום להסכים. קיימנו מספר דיונים ומספר התייעצות.
סילבן שלום
¶
בכפוף לתיאום להסכים להצעתו של חה"כ מילר, לא להצעתי שלי? אז אני תמיד השארתי את הפתח, אני משוחרר.
עדנה הראל
¶
אבל מכיוון שהוועדה ביקשה מאתנו התייחסות ולגופו של עניין יש הרבה דמיון, אנחנו במסגרת הדיונים בהתייעצויות בינינו, ראינו אפשרות להגיע לנוסחים מוסכמים לגבי שורה שלמה של נושאים, למעט בשלב הזה, לא הצלחנו להגיע לנוסחים שאנחנו חושבים שנוכל להסכים להם לעניין הסעיפים המרכזיים של הזכויות. במקום לבוא לפה ולהגיד, לזה מתנגדת הממשלה לחלוטין, ביקשנו היום לא לקיים על זה דיון על-מנת שנוכל להמשיך לדון בינינו כדי לדון בסעיפים המרכזיים.
עדנה הראל
¶
הקושי שלנו עם ההשלכות המאקרו תקציביות והתכנוניות בהגדרת הזכות. הקושי עשוי לנבוע מזה שיבוא תלמיד בפוטנציה ויאמר, "זכותי ללמוד, נקודה". המדינה לא העמידה שני מיליון מקומות לימודים להשכלה גבוהה, היא לא פתחה עוד 17 אוניברסיטאות, אלא יש היום רק שבע.
עדנה הראל
¶
יש היום לצורך העניין, 100 אלף מקומות סטודנטים לתואר ראשון. חלקם אגב, מוסדות שלא מוקצבים על-ידי המדינה, ואנו חוששים שאילה יבואו ויגידו שהזכות היא זכות ללמוד באותו שכר לימוד בכל המקומות.
עדנה הראל
¶
מכיוון שאנחנו שוקלים כיצד ניתן להכפיף לקריטריונים ולא לחשוף את המדינה לטענות בלתי סבירות שבאות שאומרות, שכל הכספים אמורים להיות משועבדים לזכות.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
עדנה, אין שום רצון, זו לא הכוונה של החוק. אני רציתי לדעת מה הבעיות, אם אלו הן הבעיות, אנחנו יכולים לפתור אותן.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
אני דחיתי מאוד את הטיפול בחוקים, עבר הרבה מאוד זמן מהקריאה הטרומית. אז גם בזה תזרזו את העבודה שלכם, אנחנו רוצים לקבל את החוק הזה. זה לא בסדר לבוא לפה לאחר חודשיים ולהגיד, עוד לא טיפלת.
זבולון אורלב
¶
עדנה, למה אי אפשר לקראת הקריאה הראשונה, בסוף הסעיף נכתוב, "בכפוף לכללים שיקבע השר הממונה ובאישור ועדת החינוך והתרבות".
עדנה הראל
¶
כי אנחנו חושבים שזה עדיין פותח פתח רחב מדי. הכללים באישור הוועדה, עדיין כפופים לזכות העיקרית שקובעים ברישא והם יכולים לכאורה להיות כללים לא סבירים. אין עדיין הסכמות בתוך הממשלה לגבי צמצום הסיכון בנוסחים אלטרנטיביים שניסחנו. ניסינו להגיע מוכנים להיום.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
אם אנחנו נראה שגומרים את כל השאר, אז נעשה מה שאתה אומר. אם לא – אז אנחנו נהיה סובלניים עם הממשלה.
מירב ישראלי
¶
עכשיו אנחנו בסעיף 5, איסור אפליה וזה סעיף 4 אצל חה"כ מילר.
"איסור אפליה –
5.
מוסד להשכלה גבוה לא יפלה מועמדים בשל המוצא שלהם או של הוריהם, דתם, ריקעם החברתי-כלכלי או אזור מגוריהם.
סעיף זה יחול לגבי
¶
(1) רישום וקבלה למוסד;
(2) קבלה לתחומי לימוד;
(3) קבלה למסלולי לימוד מיוחדים".
כאן צריך קצת לתקן את הניסוח. בעקרון אנחנו מדברים כרגע על הטעמים לאפליה. אז יש לנו מוצא.
סילבן שלום
¶
יהודית מוסיפה כאן והיא צודקת, צריך להוסיף גם בשל מינם, מוצא זה מוצא שלנו של הורים זה עדה.
מירב ישראלי
¶
אם אני זוכרת נכון, הסתמכת עליו לגבי החוק זכויות תלמיד של מוסדות נפרדים לבנים ובנות, צריך להכניס את זה, רק עלתה פה השאלה לגבי מוסדות נפרדים.
זבולון אורלב
¶
יש מוסדות להכשרת מורים בחינוך הממלכתי/דתי וגם בחינוך החרדי שהקבלה היא עפ"י מינם וגם עפ"י דתם. לכן יש פה איזושהי בעיה. גם את הסעיף הזה להכפיף לאיזה שהם כללים שקשורים לחוקי החינוך. הרי בחוקי החינוך יש לנו חינוך ממלכתי ויש חינוך ממלכתי/דתי, אולי עפ"י זרם החינוך.
זבולון אורלב
¶
לפי החוק היא לא יכולה להיות אחרי זה בחינוך ממלכתי/דתי. זה לא רק זה, מחר גם המוסדות להכשרת מורים כולם עוברים למל"ג ואז יש בכלל בעיה, אז אני לא יודע איך להתמודד עם זה.
עדנה הראל
¶
קודם כל, סעיף 9 לכללי ההכרה עפ"י חוק המועצה להשכלה גבוהה, כולל גם מינם ומיניותם ודתם והוא חל על כל המוסדות. לעניין מוסדות להכשרת מורים יש בחוק המועצה להשכלה גבוהה סעיף מיוחד, סעיף 27 (א), יתכן שצריך להפנות או לסייג למוסדות האלה.
עדנה הראל
¶
לכן פתחתי ואמרתי, שהמועצה להשכלה גבוהה ככלל דורשת מכלל המוסדות ואפשר להוציא את כל התשע שלא יהיה. לכן לגבי כלל המוסדות, הכלל הזה הוא כבר היום קיים, אין לנו התנגדות שיהיו ברמת חקיקה מכיוון שלמוסדות להכשרת מורים יש מסלול מיוחד שהחוק לא מסמיך לעשות את ההבחנה, אבל הוא מסמיך לעשות כללים מיוחדים. הוא ציין הליך מיוחד. ומכיוון שהוא ציין הליך מיוחד במסגרת הזאת, יש הגדרה בזמני חינוך. אני מציעה לעבור לשם ולעשות איזשהו אינדקס שיציין את זרם החינוך כפי שהציעה חה"כ תירוש, בלי להגיד מפורשות, מין ו/או דת.
אנחנו רצינו להציע להוריד את מסלולי לימודים.
סילבן שלום
¶
הרי איפה יש את הבעיות האלה? רק במקומות האלה. אז אם אני מוציא את זה, בשביל מה צריכים את החוק בכלל? הרי הבעיות קיימות שם.
סילבן שלום
¶
אז לא הכנסתי את מינהל, מה אתה רוצה? אין פה שום בעיה. לא אתן להשתמש בהצעת החוק שלי, מסלול לימוד מיוחד, כדי לעשות את כל האפליה הזאת. לא, נקודה. שם מדובר על עניין של מין, אין בזה שום בעיה, בנים, בנות, כמו שאמרתי, אין שום בעיה עם זה.
עדנה הראל
¶
לפעמים זה לא עניין של מין כשאתה רוצה לקדם את האוכלוסייה הבדואית ולתת אפשרות מסלולים מתאימים.
סילבן שלום
¶
רבותיי, אני לא רואה אף יהודי הולך ללמוד במסלול של בדואים, בסדר. תפסיקו עם נקודות קצה האלה. לוקחים מסלול לבדואים ויהודים ירוצו למסלול לבדואים כשפתוח להם 99 אחוז יהודי.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
סילבן, אנחנו עושים פה חוק והוא חוק חשוב ומרכזי, אז אתה לא יכול להגיד, טוב, אף אחד לא יעשה. זה אומר שמשרד התמ"ת למשל לא יכולים לעשות דבר מיוחד לבדואים.
עדנה הראל
¶
לא לבנים ובנות. אני בתור, לצורך העניין, משרד התעשייה והמסחר מעוניין להתמודד עם בעיית האבטלה, לא רק אבטלה אלא המוביליות בחברה הבדואית,
סילבן שלום
¶
מה אתם רוצים, שאני אוציא את כל ההנדסאים? אז אני אוציא את כל ההנדסאים. תפסיקו כבר. אתם עושים לי בעיה נקודתית אחת.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
זה לא ככה. יש היום הרבה מאוד ניסיון, למשל באוכלוסייה חרדית, אנחנו פשוט רוצים לעשות דבר שהוא מוצר טוב. גם בנושא המין, אני חושב שצריך להפריד בין אפליה לבין הנושא של הפרדה בין בנים ובנות. אני כן הייתי רוצה להכניס את העניין שלא יהיה אפליה.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
אני לא רוצה שיהיה נגיד מוסד שיש בנים ובנות, לא רוצה שיהיה מישהו שהוא מקבל עדיפות בגלל זה. או במוסד שיש הפרדה אז בשני המסלולים, צריך שתהיינה אפשרויות שוות לבנים ובנות. ועל זה אני כן הייתי רוצה לקבל איזשהו ניסוח פה שפותר את זה. אני לא רוצה למנוע מהמסלולים המיוחדים היום בהשכלה גבוהה שקיימים.
למשל, קרית אונו זו דוגמה מאוד טובה. קרית אונו זה מסלול מיוחד כדי להביא את האוכלוסייה החרדית, כל מיני דברים מיוחדים. לבת של הרב עובדיה יוסף יש תכנית מיוחדת. אלה תכניות מצוינות, יש לנו אינטרס גדול מאוד בחברה הישראלית לעודד את הכיוונים האלו. ופה אנחנו כותבים זה אסור.
סילבן שלום
¶
יש בכל אוניברסיטה מסלולים שנקראים "מסלולי לימוד מיוחדים" שלא יקרה פתאום שכל מוסד אקדמי יקים איזו כותרת ויקרא לזה "מסלול לימוד מיוחד" ולשם ינווט וינתב את כל ההפניה שלו, לא רוצה לאפשר להם. זאת הבעיה, הבעיה שלי זה לא בבדואים ולא בזה ולא בזה.
סילבן שלום
¶
קודם כל, אני מבין את מה שאתה אומר ומקובל עליי "מינם". אני רק אומר, מסלול לימודים מיוחד גם בכל מוסד אקדמי שקוראים לזה "מסלול לימוד מיוחד" ושם יגידו לנו לנתב, הרי זה לא שאני המצאתי את זה, זה הרי כתוב בחוק להשכלה גבוהה, "מסלול לימוד מיוחד".
סילבן שלום
¶
אז זה כתוב באחד החוקים, הרי אני הבאתי את זה מאחד החוקים, אני לא הבאתי את זה סתם. אני אמצא לך באיזה חוק זה קיים, או-קיי.
עדנה הראל
¶
ראשית, אולי כדאי באמת שנדע כי אני לא יודעת בדיוק מה הדגם שכנגדו אתה נלחם. כשדנו בזה, ראינו שורה של דברים שיכולים להיפגע. במקביל יש גם מסלולי לימוד נוספים שיכול להיות שהם ייכנסו תחת הכותרת הזו ואני לא בטוחה שרוצים לפגוע בהם. לצורך העניין, קבוצות כמו טייסים, משטרה.
עדנה הראל
¶
מעצבים במשותף, בהתחשב במגבלות המעסיק ועל-מנת לאפשר קידום ולימודים, בתקווה שתמיד גם שומרים על אותה רמת לימודים. אם שומרים על אותה רמת לימודים, זה דבר לגיטימי לאפשר ולבנות תכנית לימודים שמתאימה את עצמה מבחינת שעות ומסגרות. ולכן אני לא יודעת אם אתה רוצה לפגוע בזה ולא ברור לי למה.
זבולון אורלב
¶
עדנה, את מדאיגה אותי, אם את אומרת שאין מסלולי לימוד מיוחדים בחוק, וברגע שכתוב פה קבלה לתחומי לימוד, כלומר, החוק סוגר כאן את כל העניין, אם אין פתח של מסלולי לימוד מיוחדים לחוק ובחוק יהיה כתוב, קבלה לתחומי לימוד, אז בעצם כל תחומי הלימוד יהיו תחת החוק הזה, אז גם אי אפשר לקיים מסלולי לימוד מיוחדים.
עדנה הראל
¶
אנחנו רצינו להציע בכלל שיהיה סעיף שהוא יותר כללי והוא לא אומר 1, 2 ו-3, אלא שהוא אומר, איסור על אפליה של מוסדות להשכלה גבוהה בפעילות שלהם ואז זה כולל גם קבלה, גם תחומי לימוד.
רונית תירוש
¶
אני רוצה לומר משהו לגבי הסעיף הזה. חה"כ שלום, אני הייתי מסתפקת בשני הסעיפים הראשונים ולא נכנסת לנושא של לימודים מיוחדים. אני מבינה שאתה לא רוצה לעשות במהלך עוקף אינטגרציה במונחים של בית-ספר רגיל, אלא שהכל יהיה פתוח בפני הכל. יחד עם זאת אני גם לא רוצה לפגוע בחופש אקדמי, זו מילה גסה לפעמים, של מוסדות להשכלה גבוהה שמעונינים מסיבות כאלה ואחרות לקדם אוכלוסיות מסוימות וזה בדרך-כלל המסלולים המיוחדים.
לפעמים האוכלוסייה הזאת יכולה להיות העדפה מתקנת לאיזה מגזר, או רצון כמו עם החרדים למשוך מגזר אחר, או לחילופין לנווט את זה רק למצטיינים מיוחדים. למשל, עושים מסלולים אינטר דיסיפילינאריים כמסלולי מצוינות. ממילא הם יכולים לעקוף כל נוסח שתשים בחוק על-ידי הצבת קריטריונים ואז הם לא מפלים אדם בגלל שהוא חרדי, בדואי או דרוזי או כל גוון אחר, אלא הם בעצם ינווטו את זה עפ"י קריטריונים שהם יציגו לעצמם וזה המינימום של חופש אקדמי שאנחנו צריכים להשאיר להם.
סילבן שלום
¶
אני לא חושב שזה שייך לחופש אקדמי, את העלית את המילה הכי נכונה, כנראה במקום שיש בו גם פעילות בינתחומית, יש בעיה עם החוק הזה.
סילבן שלום
¶
ולא סתם אני מדבר על זה, כנראה במקום מסוים שיש בו פעילות בינתחומית, יש בעיה עם החוק הזה והבעיה עם הסעיף הזה. אז אני לא רוצה לאפשר למוסד, גם אם יש לו עיסוקים בינתחומיים, מה שנקרא, להסתתר מאחורי זה שבסעיף הזה זה לא קיים. ומאחר ואני יודע בדיוק על איזה מוסד מדובר, אז בואו לא נסיר אותם.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
עפ"י מה שנאמר פה, אני מטיל על מירב לנסח משהו שיכלול את מה שחה"כ סילבן שלום אומר שכולנו מסכימים אתו ולא יכלול את כל הדברים שגם סילבן שולל והיא תמצא את הנוסח.
סילבן שלום
¶
מאה אחוז. יש כאלה שניסו להפעיל את השפעתם שהחוק הזה לא יעבור, אני לא רוצה יותר לדבר על זה.
מירב ישראלי
¶
יש סעיף שני בהצעה של חה"כ מילר בעניין הזה, שטופסי הרישום ללימודים לא יכללו דרישה לספק מידע ובקבוצה.
עדנה הראל
¶
אנחנו בעניין הזה רוצים להבהיר. המידע כפי שאנחנו מבינים, הוא מידע שבאמת הוא לא חובה, אבל יחד עם זה הוא מאוד מסייע. יש שני אספקטים, אחד וזה בא גם בהמשך, שיכולים מוסדות לתת העדפה על אף האמור וזה לעניין סעיף 10.
סילבן שלום
¶
אם ההורים נולדו בישראל, ארץ מוצא הורי ההורים. זאת אומרת, זה כבר התחיל להיות דבר הכי מטורף שיש, לא רק ארץ לידה, ארץ לידת ההורים, אם ההורים נולדו בישראל, ארץ לידת הורי ההורים. הכל זה לסטטיסטיקה כדי לדעת באופן סטטיסטי מאיפה באים, מאיפה לומדים.
עדנה הראל
¶
אני מבקשת להשלים ברשותכם, בעניין הזה של המידע יש שלושה אספקטים אחד, המידע שנדרש לצורך הרישום נטו כאשר הרישום לא יושפע מהשיקולים האסורים בסעיף שדיברנו עליהם. ולכן לצורך הרישום נטו אין צורך בנתונים לצורך רישום שהוא ללא כל אפליה וללא כל העדפה, אין צורך בנתונים אודות מוצא הורי הורים וכו', אין ויכוח על זה.
לעומת זאת, אנחנו אומרים שני דברים. אחד, מקום שבו תתאפשר אפליה לטובה, העדפה וחה"כ מילר למשל הציע את זה בסעיף 10 (ב): "רשאי מוסד לעכב את תנאי הקבלה לסטודנטים עפ"י שיקוליו ובתנאי שיפרסם הדבר ברבים". זה סעיף רחב והוא יכול לאפשר שורה של העדפות, אפליות מתקנות, כמו למשל לבדואים או לעולים חדשים. עולים חדשים אומר, מקום לידה ושנת עלייה לארץ. אילו דברים שאינם רלוונטיים לצורך רישום נטו.
זה שורה של דברים שיתכן שמוסד כזה לצורך העניין על זה, אם תלמיד מעונין להתקבל במסלול מהסוג הזה, הוא צריך לתת את המידע. ומתן המידע צריך להיות חובה לצורך הזכות להתקבל.
עדנה הראל
¶
דבר שלישי שאנחנו רוצים להגיד, הסטטיסטיקה שלגביה חה"כ שלום הביע ספק, אכן בפועל מתקיימת. הלמ"ס מפרסם נתונים והם נתונים שמשמשים הן את מקבלי ההחלטות והן את חברי-הכנסת מעת לעת לגבי מידע ההשתלבות של יוצאי אוכלוסיות שונות בהשכלה גבוהה. ולכן המידע הזה הוא מידע חשוב.
יחד עם זה, אנחנו מסכימים שלא צריך לכפות אותו ואנחנו מציעים שיתאפשר ושיהיה כתוב שאפשר לקבל נתונים נוספים בהסכמת התלמיד, קרי: זה יהיה בטופס נפרד אבל שנלווה לטופס ההרשמה, תלמיד שיהיה מעוניין למלא, יהיה מוכן לשתף פעולה עם הסטטיסטיקה.
עדנה הראל
¶
לא. גם באנגליה אגב, הדבר נעשה בדיוק בצורה הזאת. כשאתה נרשם ללימודים, אתה מקבל שני טפסים. טופס אחד שבו יש טופס מנדטורי וטופס שני שהוא לבחירתך, אם אתה מעוניין לצרכים סטטיסטיים בלבד.
סילבן שלום
¶
אני יודע זאת כיוון שהסעיף הזה הופיע הרי אצלי בהצעת החוק הזכויות המקורית ב-1999, סעיף ב', ואני הורדתי אותו עכשיו. אז אין לי בעיה אתו, אפשר לעשות כמו שהיא אמרה, אחד יהיה בהסכמה, אחד יהיה בזה, נמשיך.
עדנה הראל
¶
טופסי הרישום ללימודים לא יכללו, ואין בכך כדי למנוע צירוף בקשה לקבלת מידע מרצונו של התלמיד לעניינים סטטיסטיים, ננסח את זה יותר טוב בהמשך. עכשיו בנוסף בסעיף ג' צריך להוסיף, "לעניין קבלה למסלולים מיוחדים", אבל זה כשנגיע לסעיף 10 שלדעתי צריך להיות מצורף לפה.
בילי שפירא
¶
אני מדברת בשם האוניברסיטאות, בטופס ההרשמה באוניברסיטאות, מעבר לפרטי ההרשמה על העמוד האחורי כתוב שם, "שלצרכים סטטיסטיים ולצרכים נוספים לצורכי דיון במועמדות שלו", אתה מתבקש להגיד, אתה לא חייב, זה כתוב לצרכים סטטיסטיים בלבד. זה משמש את אגודות הסטודנטים שלנו כשרוצים לפנות לעולים החדשים באופן כזה או אחר. לכן, אולי נשאיר את זה במובן כפי שהגדרתם.
סילבן שלום
¶
הם ימצאו כל אחד אם תספקו להם מידע מי זה עולה חדש. אין צורך לעשות את זה, זה דבר מיותר, זה דבר מקומם וזה דבר שאפילו אם אין בו אפליה, זה מעורר אצל הרבה מאוד אנשים הרגשה שיש אפליה, אפילו אם זה לא נכון. כמות המכתבים שאנו מקבלים כל פעם על-ידי כאלה שלא התקבלו לאוניברסיטה, שטוענים שזה בגלל שמילאו בטופס ארץ לידת ההורים או ארץ לידת הורי ההורים, זה פשוט דבר שלא ייאמן.
אני אומר, זה מיותר, אני מקבל את ההצעה של עדנה, מי שירצה לסטטיסטיקה – יוסיף, מי שלא ירצה – לא יוסיף, המוסד לא יכתוב לא ארץ לידת ההורים ולא ארץ לידת הורי ההורים.
גיל גולדנברג
¶
אני רק רוצה להעיר הערה. כל מי שלא ימלא בגלל שהוא לא רוצה למלא, אחר-כך לא יוכל לקבל לצורך העניין, הטבות שהאוניברסיטה נותנת, שאגודות הסטודנטים נותנות, הטבות שאנחנו נותנים, לא יוכל לקבל אותם.
אלכס מילר
¶
כשאתה מדבר על נתונים סטטיסטיים בלבד, אתה מדבר עכשיו על משהו של שימוש של הפרטים לצרכים נוספים.
אלכס מילר
¶
אז זה לא לנתונים סטטיסטיים, זה לצרכים נוספים. כשיש לה צרכים נוספים, צריך להגדיר מהם צרכים ולתת לכל סטודנט להתמודד לטובת הדבר שאתה רוצה לתת לו ולמלא את הטופס.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
למטרות שהוזכרו פה יהיה טופס נפרד, ומי שרוצה באמת לקבל תיעדוף במקרה מסוים או מלגת העדפה או מלגה מיוחדת על רקע שהוא עולה חדש, אז ימלא. בואו נמשיך.
חן חריס
¶
צריך לזכור גם שהכל על בסיס דיווח עצמי של המועמד, כי השאלה אם מישהו יהודי או
לא, לא תיבדק עפ"י החוק אלא עפ"י הדיווח של המועמד.
זבולון אורלב
¶
אפשר שיהיה טופס נוסף שאגודת הסטודנטים והנהלת האוניברסיטה מאפשרת לכתוב פרטים ויש הטבות שונות, וכל אחד יחליט אם הוא רוצה למלא או לא.
בילי שפירא
¶
עובדה שזה נמצא בטופס הרישום בעמוד האחורי, זה רק מטעמים אדמיניסטרטיביים להקל על התהליך של קליטה.
מירב ישראלי
¶
הגדרות – אני מציעה שנדלג על ההגדרות מכיוון שהן מאוד שונות בשתי הצעות החוק. נראה שאין טעם כרגע לדון בהן מכיוון שהן תעוצבנה מחדש. רק שאלה אחת שאני מעלה כבר עכשיו, דנו בעניין של הגדרה של מוסד להשכלה גבוהה, אנחנו נצטרך בהמשך לתת את ההבחנה בין מוסדות מתוקצבים לבין מוסדות לא מתוקצבים. אני לא מציעה להכניס את זה בהגדרה אלא כשנגיע להוראות אופרטיביות, נראה. כי יש הוראות שהן יכולות להיות סתירות בין מוסדות מתוקצבים וסתירות לגבי מוסדות לא מתוקצבים. אז למשל נושא של כל הנושא של המימון, זה יכול להיות במוסדות.
מירב ישראלי
¶
מלגות, כל הדברים האלה. אני רק אומרת את זה רק כהערה כללית, אני לא מכניסה את זה בהגדרה, אבל יכול להיות שאחר-כך כשנתחיל לדון בפרטי העניין, המוסדות המתוקצבים, נוכל להטיל עליהם חובות שלא תוכל להטיל על מוסדות פרטיים.
סילבן שלום
¶
אני רוצה להסביר כיצד הגעתי למסלולי לימוד מיוחדים, כי ביקשתי לבדוק את העניין
הזה, הרי החוק הזה כבר הוגש ב-1999. מסלולי לימוד מיוחדים מתייחסים לעתודאים, שזה מסלול מסוים שבו הם מתקבלים; מצטיינים ומסלולים משולבים כמו, משפטים, מה שאמרתי קודם, הבינתחומי והרב-תחומי וכל הדברים האלה.
מדובר במסלולי לימוד קיימים באוניברסיטאות עצמן, זה לא לבדואים. זה קיים באוניברסיטה העברית, כל אחד משלושת הדברים שאמרתי, תכנית מצטיינים, תכנית רב-תחומית ועתודאים. בעצם אני מאפשר במסלולים האלה איזושהי פעילות שאף אחד לא מתכוון להוריד, לא האוניברסיטה מתכוונת, לא אנחנו מתכוונים ולא אף אחד.
לכן זו הייתה הכוונה, זה מקצת לימודי מסלול מיוחדים.
סילבן שלום
¶
אפשר להגיד שהקבלה לתחומי הלימוד היא קבלה לכלכלה, זה מה שיש לנו בחוק. אבל כלכלה ומשפטים ביחד, אין כזה דבר. כל אחד אומר שלגבי כלכלה באוניברסיטה העברית צריך בגרות של X ופסיכומטרי של Y וציון משולב של XY. אבל אין את אותו קריטריון לכלכלה ומשפטים ביחד.
בילי שפירא
¶
ממש לא נכון. ולכן אני רוצה להציע שדווקא הניסיון להגיד "תחומי לימוד" "חתכי קבלה" או "תחומים מיוחדים", אתה מקצר את היריעה במקום להרחיב אותה. אם היינו מסתפקים רק בפתיח, זה כולל הכל מכל וכל. תישאר עם הרחב ביותר.
מירב ישראלי
¶
הסעיף הזה חל על מועמדים, הוא לא על תלמידים. לכן הרלוונטיות שעשית היא רק לעניין השיעור וקבלה.
סילבן שלום
¶
אבל הבנו את זה, תביאו את זה לישיבה הבאה כשזה יהיה בראשונה, שניה ושלישית, תביאי את זה, חבל על הזמן.
מירב ישראלי
¶
"פרק ג' – עקרונות כלליים –
מימוש זכויות –
7. מוסד להשכלה גבוהה לא ימנע מסטודנט לממש את זכויותיו לפי חוק זה; בכל מקרה של הפרת זכויות, רשאי הסטודנט לפנות לנציבות קבילות הסטודנטים. "
זה מקשר את הסעיף הזה בעצם לפרק שיש בשתי הצעות החוק של הקמה של נציבות קבילות הסטודנטים. השאלה אם אנחנו לא רוצים לדון בכל הדבר הזה בהקשר של הנציבות. בעצם האמירה ברישא היא למעשה ברורה, כי כל הרעיון שהזכויות ניתנות כדי שהן ימומשו, כך שהאמירה ברישא היא לא כל-כך רלוונטית.
בסעיף של פרק ז' מסעיף 35 ואילך, אפשר פשוט שם לכתוב שבכל מקרה של הפרה, יפנה הסטודנט לנציבות. זאת אומרת, למחוק את הסעיף הזה ולהעביר את זה לשם.
עדנה הראל
¶
בדיוק מהסיבות של חה"כ שלום ואורלב, ברישא אנחנו כן מייחסים לה משמעות ומבקשים לא לדון בה אלא במצורף לאותם סעיפים שביקשנו לעכב. מכיוון שאם הזכויות לפי חוק יהיו זכויות כלליות שהמוסד לא יימנע מלממש זכויות לפי חוק זה, זה לכאורה מטיל על כל מוסד ומוסד את החובה לאפשר לכל אחד ללמוד.
עדנה הראל
¶
כי יתכן שהזכויות שייוצרו בסעיפים הכללים, הן זכויות שמטבען יהיו מוטלות על המדינה ולא על המוסדות.
סילבן שלום
¶
מאחר ועבדתי בשני המשרדים האלה, פעם כשר, פעם כעוזר לשר במשרד המשפטים, אז אני מכיר העניין ששני המשרדים רואים צל הרים כהרים. מה לעשות.
סילבן שלום
¶
אדוני היו"ר, אני מציע לעשות איזו פעולה הפוכה, נשאל אולי את עדנה באילו סעיפים אנחנו כן יכולים לדון ואז נצמצם את העניין. למה לנו ללכת לכל סעיף שאי אפשר לדון, בוא נלך על רשימת הסעיפים שאפשר לדון, נגמור אותם ואחרי זה יקבע מישהו על הסעיפים הבאים.
היו”ר מיכאל מלכיאור
¶
דבר עקרוני, בגלל לוח הזמנים של הוועדה ועוד שתי ישיבות שיש לנו היום, אני רוצה
לגמור את הדבר הזה. ב-10 דקות שנותרו, נעשה עוד כמה סעיפים. אני מציע שברשותכם, ביום ראשון או חמישי נתחיל בשעה 08:00 בוקר.
זבולון אורלב
¶
יש לי הצעה מתקנת. אנחנו בקצב הזה עם כמה עשרות סעיפים, נגמור בעוד חמש שנים. לפי דעתי צריך לקום צוות משנה.
זבולון אורלב
¶
צריך להקים צוות משנה ששני המציעים ביחד עם היועצת המשפטית עדנה הראל, יעשו קודם כל את הדברים המוסכמים ונראה. חבל, אנחנו מבזבזים זמן ועדה פה, חצי מהזמן הולך כאן לאיבוד.
עדנה הראל
¶
יש פה עוד איזה 15 סעיפים שנוגעים לכל מיני סוגיות לזכויות סטודנטים, הם לא נוגעים לשאלות העקרוניות.
אורלי טל
¶
אני פשוט רוצה להעלות כאן הצעה. מבחינתנו כל החוק הזה נוגע לשני סעיפים, אחד סעיף 29 של חה"כ מילר וסעיף 30 של חה"כ שלום. ואם היה אפשר לדון בשני הסעיפים האלה עכשיו, זה פשוט יפטור אותנו מלהגיע באמת לכל הישיבות.
ריקי ארמן
¶
זה לא רלוונטי אליי, יש איזשהו חלק שמדבר על משרד התחבורה, כשזה יהיה, אפשר גם לזמן אותם כי הם לא כאן.
סילבן שלום
¶
משרד התחבורה לא קשורים לעניין, הנחה בתחבורה ציבורית לא קשורה אליהם. עם כל הכבוד, אני אזמין עכשיו אולי את כל משרדי הממשלה, גם את הגנת הסביבה עוד מעט.