PAGE
24
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
30.01.2007
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 153
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, י"א בשבט התשס"ז (30.01.2007), בשעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 30/01/2007
הצעת חוק שירותי אמבולנס, התשס"ה-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת שירותי אמבולנס, התשס"ה-2005
מוזמנים
¶
עו"ד מאיר ברודר – לשכה משפטית, משרד הבריאות
ד"ר מיכאל דור – משרד הבריאות
רז תמרי – מנהל ענף פיקוח על האמבולנסים, משרד הבריאות
מירי כהן – עוזרת מנכ"ל, משרד הבריאות
עו"ד טלי שטיין – ממונה בכירה בייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד דארין יעקב – משרד המשפטים
יובל פרידמן – משרד האוצר
עו"ד חווה ראובני – לשכה משפטית, משרד התחבורה
רויטל בן דוד – עוזרת לתחום מדיניות ציבורית, הסתדרות רפואית
מידד גיסין – צב"י צרכני בריאות ישראל
עדינה מרקס – יו"ר האגודה לזכויות החולה
דורון קוטלר – ראש אגף מבצעים, מגן דוד אדום
עו"ד דפנה טלגם – היועצת המשפטית, מגן דוד אדום
יגאל ינאי – שח"ל
ניר אמודאי – שח"ל
ארז אלרואי – שח"ל
יריב לרנר – אמבולנסים פרטיים אזור המרכז
יוסי עמר – אמבולנסים פרטיים אזור המרכז
רענן אשתר – אמבולנס חדרה
מאיר ברודר
¶
הצעת חוק שירותי אמבולנסים, מטרתה להסדיר את שירותי האמבולנסים הפרטיים ולעגן את הפעלתם בחקיקה, במטרה עיקרית להבטיח ששירותים יינתנו בדרך נאותה בידי צוות מקצועי ומיומן. במשך שנים רבות שירותי האמבולנסים נתנו באופן בלעדי על ידי מד"א, אבל במרוצת השנים שוק האמבולנסים הפרטיים הלך והתפתח. כיום יש כ-130 חברות שבבעלותן 400 אמבולנסים שפועלים מדן ועד אילת.
אני חושב, שאין מחלוקת על זה ששירות האמבולנסים הוא שירות חיוני לציבור, והפעלתו מחייבת קיום תשתית כלכלית ופיזית של נותן השירות. השירות יינתן על ידי אמבולנסים שיש בו את הציוד הנדרש והצוות המקצועי הנדרש. אחת המטרות העיקריות של החוק הזה, זה למנוע את הישנותם של המקרים בהם הטיפולים ניתנו על ידי צוות בלתי מקצועי בלי הכשרות ובלי ציודים, וכתוצאה מזה נגרמו נזקים למטופלים.
היו"ר משה שרוני
¶
רן, אם אתה חושב שאם יהיה חוק הפקרות לא תהיה, אתה טועה. האם למשרד הבריאות יש מפקחים על זה? העיקר שהם מוציאים חוק.
מאיר ברודר
¶
התחום של הפעלת שירותי אמבולנסים באמת לא מוסדר בחקיקה, בעוד שאמבולנסים של מד"א כן מסודר בחוק מגן דוד אדום. הפעלת האמבולנסים הפרטיים לא מוסדרים בחקיקה. כיום יש הסדרה מאוד חלקית. יש תקנה אחת בתקנות התעבורה, שקובעת שרישיון לאמבולנס יינתן באישור משרד הבריאות. בעקבות הסמכות הזאת המשרד קבע נהלים, מתי הוא נותן את האישור ומתי לא. ההסדרה הזאת היא חלקית בלבד, ההסדר הנדרשת היא רחבה הרבה יותר. מה עוד שההסדרה הזאת נתקפה בבית המשפט בעתירה מנהלית, ובית המשפט קבע שם שהמשטר והרישוי שמשרד הבריאות העניק במשך השנים הוא לא חוקתי ופוגע בחופש העיסוק, וקרא למשרד הבריאות לחוקק חוק. זה בעצם החוק שאנחנו מביאים כאן היום.
היו"ר משה שרוני
¶
למה לא מצאתם לנכון שהסוגיה הזאת גם כן תהיה בתוך זה? למה אחר כך צריך לעשות חוק מיוחד למד"א?
רן כהן
¶
לא צריך. יש חוק. אי אפשר לא לעשות איזשהו קשר בין חוק שבא להסדיר את עבודת האמבולנסים בכל הארץ לבין חוק מד"א. אתם משרד הבריאות. האם אתם רוצים לקיים פה שתי מערכות שונות לחלוטין.
רן כהן
¶
משרד הבריאות רוצה שבאמבולנס אחד יהיו דברים שאינם קיימים במד"א? או שהוא רוצה שבמד"א לא יהיו דברים שישנם באמבולנס אחר?
רן כהן
¶
לא הצעתי לבטל את חוק מד"א. זה ברור לי לגמרי שחוק מד"א הוא חוק יותר מקיף ויותר רחב. השאלה, מדוע לא ליצור היקש בין חוק מד"א לבין החוק הזה. אני מבין שאין שום היקש.
מיכאל דור
¶
הדרישות המקצועיות הן זהות. הלוואי שכל האמבולנסים הפרטיים יעמדו בסטנדרטים שמקובלים במד"א.
היו"ר משה שרוני
¶
אני לא מתייחס לזה כל עוד אתם לא כללתם את זה בפנים. אין שום טעם שאני אתחיל להתווכח איתך.
מאיר ברודר
¶
אני ממשיך עם דברי ההסבר להצעת החוק. היום זה מוסדר בהסדרה מאוד חלקית. גם ההסדרה הזאת לא קיימת היום, כי בית המשפט ביטל לנו את ההסדרה הזאת. הוא קבע שההסדרה היא לא חוקתית והוא קרא לנו לחוקק חוק, וזה מה שאנחנו עושים היום. בתוך כך בית המשפט ביטל לנו את הנהלים שלפיהם עבדנו במשך השנים. היום התחום הזה פרוץ לחלוטין. בית המשפט גם ביטל את הנהלים שלפיהם עבדנו במשך שנים, ולכן קיימת החשיבות הגדולה לקדם את הצעת החוק הזאת בהקדם. באמת התחום הזה פרוץ לחלוטין.
אני אגע עכשיו בכמה נקודות עיקריות. הצעת החוק קובעת לראשונה חובת רישיון ממשרד הבריאות. בהתאם נקבעו הסמכויות לקבוע מה יהיו הסטנדרטים, הן לגבי אנשי הצוות, כמה אנשי צוות יהיו בכל אמבולנס, מה תהיינה דרישות ההכשרה מכל איש צוות, נקבעו סטנדרטים לגבי הציוד הרפואי בכל אמבולנס, הפעלת מוקד קשר ועוד תנאים וסטנדרטיים, כאשר המכנה המשותף של כולם זה שהטיפול ייתן טיפול מיטבי. כל המטרה היא לשמור על בריאות ושלום הציבור. ישנם תנאים נוספים, שמבקש הרישיון לא יהיה בעל עבר פלילי, וחובת ביטוח אחריות מקצועית שאם ייגרם נזק למטופל תהיה לו יכולת להיפרע מהחברה. המטרה של כל התנאים זה לשמור על בריאות ושלום הציבור. בהתאם לזה מוצע לקבוע סמכויות פיקוח למשרד הבריאות, סמכויות ענישה שכוללות גם סנקציות פליליות ומנהליות שינקטו כל אימת שהישירות יינתן בניגוד לחוק ויסכן חיי אדם. אגב, אלה סמכויות שאין לנו היום, ולכן יש לנו קושי אדיר להתמודד עם אותן חברות חאפריות שמפעילות אמבולנסים בלי רישיונות, בלי הכשרות, בלי הציוד. אני מבטיח לך, אדוני היו"ר, שגם בשעה הזאת חברות כאלה פועלות. זה לא רק חברות שאתה רואה פה. פה יושבים נציגים של החברות המעולות שבמעולות במדינת ישראל. המטרה שלנו היא ליישר קו, שכל החברות יפעלו כמו החברות האלו. לכן, אנחנו מבקשים לקדם את הצעת החוק הזאת בהקדם ככל שניתן.
מיכאל דור
¶
זה לא מספיק. הוא עומד בקשר קבוע עם משרד התחבורה, עם המשטרה – בעיקר באזור הצפון ששם מתרכזות הבעיות הכי קשות שלנו. אנחנו כל כך לחוצים בנושא הזה בהיעדר חוק. בית המשפט קצב לנו זמן, התהליך לא הסתיים וקיבלנו כעס רב מאוד מבית המשפט על כך שהדבר לא הגיע לסיומו. כדי לעשות את החוק טוב יותר, אנחנו מבקשים לא לשאוף למצוין ובגלל זה לעכב את הטוב מאוד.
רן כהן
¶
היו"ר העלה פה את הסוגיה אמיתית של העניין. השאלה היא, האם החוק הזה יהיה אות מתה או חוק שניתן יהיה לאכוף אותו אכיפה ממשית. גם אתם תקבלו 10 פקחים, האם אתם תרדפו אחרי כל האמבולנסים בארץ ותבדקו אותם? זאת לא השיטה. אם האמבולנס צריך להיות רכב תקין, צריך שהתקינות של האמבולנסים תהיה בידי רשות הרישוי.
רן כהן
¶
אם צריך להיות ציוד תקין בתוך האמבולנסים, זה צריך להיות באחריות בתי החולים. פקחים לא יעזרו. אני הייתי שר התעשייה והמסחר. אתה יודע מה הייתי צריך לעשות אם הייתי צריך לפקח על כל המשקולות ועל כל המדדים בארץ? הייתי צריך 1,000 פקחים.
מיכאל דור
¶
אני אתן דוגמא פשוטה. יש לנו עזרה מהמשטרה. עוצרים אדם שנוהג באמבולנס ורוצים לראות כתב רשיון לנהוג באמבולנס. המשטרה עוזרת לנו בנקודה הזאת.
רן כהן
¶
אז תחלקו את זה בין כל הגורמים במדינה, שהם יידעו על כל מרכיב שהוא חיוני לתקינותו של האמבולנס.
היו"ר משה שרוני
¶
אי אפשר להאשים בית חולים אם נכנס אמבולנס לא תקין. יש פצוע וצריך לתת לו עזרה ראשונה.
איתי עצמון
¶
בהצעת החוק מופיעה הגדרה של אירוע רב נפגעים. המונח הזה לא כל כך קיים בחקיקה, ולכן הצענו להפנות לסעיף 90 א לפקודת התעבורה. ההגדרה כאן היא רלוונטית לסעיפים הבאים בחוק, סעיפים 17 ו-25. הוספנו את המילים: אירוע אסון המוני כהגדרתו בסעיף 90א.
מאיר ברודר
¶
אנחנו קיבלנו את ההערה הזאת. הבנתי שהוועדה רצתה להוסיף את המילים "השגחה רפואית". אנחנו חושבים שזה נכלל בכתוב: "לרבות כל הפעולות הכרוכות בהסעה", אבל אין לנו בעיה להוסיף את זה.
רן כהן
¶
איפה הפירוט של ההרשעות האלה יבוא לידי ביטוי? האם הוא יבוא לידי ביטוי בהוראות מנכ"ל, לפני ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת?
מאיר ברודר
¶
בדומה להרבה חקיקות של רישוי, זה שיקול דעת של המנהל להחליט האם העבירה היא באמת רלוונטית לשירות ההפעלה.
מאיר ברודר
¶
תהיינה תקנות אבל לא ספציפית על הנקודה הזאת. זה קיים בכל החוקים של רשיונות. ברור שזאת תהיה רק עבירה פלילית הנוגעת לשירות. אם בן אדם גנב שוקו ולחמנייה בגיל 10, זה לא רלוונטי. אם מדובר בעבירות של תקיפה או אינוס, זה רלוונטי.
מאיר ברודר
¶
אנחנו מדברים על עבירות שהן רלוונטיות. דברים שבגינם יהיה חשש שהאדם הוא לא נורמטיבי. אנחנו מדברים פה על חולים, שיש חשש לניצול מצוקתם לרעה. רוב החקיקות הנוגעות לרשיון נותנות את השיקול דעת הזה למנהל. מקריא סעיף 4(3)-4(4).
רן כהן
¶
למה שהוא יהיה רשום על כל רשיונות האמבולנסים האלה. יכול להיות שזאת חברה שמפעילה אנשים, שכל אחד הוא בעלים של אמבולנס ויחד הם עובדים כשירות.
רן כהן
¶
אם 4 אנשים בירושלים הם בעלי אמבולנסים רוצים לעבוד ביחד בחברה אחת, למה צריך שכל האמבולנסים יהיו רשומים על שם אחד?
איתי עצמון
¶
משרד הבריאות צריך להסביר לנו באילו מקרים אפשר יהיה לתת את הרשיון גם אם לא התקיימו התנאים.
מאיר ברודר
¶
נחזור לסעיף קטן(4). אם יש מצבים בהם מטעמים של שמירה על בריאות הציבור יש צורך ממשי שיהיה אמבולנס שם באזור, והחברה עדיין לא בטחה עצמה, אז המנהל יוכל לתת רשיון גם אם לא התקיימו התנאים.
רז תמרי
¶
אני אתן דוגמא יותר ספציפית, האמבולנס שנמצא במכון הגיאולוגי. האמבולנס הזה משרת משהו מאוד ספציפי במכון, בשטחי הניסוי שלו, והציוד שלו הוא לא בדיוק זהה לאותו ציוד שאנחנו דורשים באמבולנס. למרות זאת, הוא כן מקבל אישור הפעלה בגלל התנאים הספציפיים של המכון עצמו. לכאורה, הוא לא עומד בדרישות שלנו.
מאיר ברודר
¶
זה תנאי חשוב ואנחנו עומדים עליו. אין חובה כזאת היום. אותו מטופל שייגרם לו נזק יוכל לפרוע את נזקו, אבל זה לא תנאי מהותי בהפעלה שבגלל אני לא אתן רשיון לאמבולנס.
היו"ר משה שרוני
¶
אי אפשר להגיד א ולא ב'. או של הציוד יהיה באמבולנס, או שאני לא נותן רשיון לאמבולנס. אנחנו לא משחקים כאן.
טלי שטיין
¶
ביטוח זה כלל מהותי, אבל יכול להיות שמשרד הבריאות התכוונן שאחד מהפרטים שבביטוח לא מתקיים. צריך שיהיה ביטוח בר תוקף, השאלה היא האם התכוונתם שאחד מהפרטים של הביטוח לא יהיה קיים.
מיכאל דור
¶
עלה פה העניין של המוקד. אנחנו דורשים קיום מוקד 24 שעות ביממה. ייתכן שבמקומות מסוימים אין לתפעול של 24 שעות ביממה שום משמעות.
טלי שטיין
¶
יש תנאים שחייבים להיות: ביטוח בר תוקף ורופא. יש דברים שהם לא הכרחיים במקומות מסוימים. רופא וביטוח חייבים להיות.
טלי שטיין
¶
אני בטוחה שיש דברים אחרים שלא חייבים להיות בכל מקום. לגבי השגחה רפואית – אני חושבת, שזה כלול גם בהגדרה של שירות אמבולנס וגם של המונח טיפול רפואי כהגדרתו בחוק זכויות החולה. אני חושבת שזה מיותר. זאת הבהרה שלא מבהירה.
רן כהן
¶
אני חושב, שכדאי שזה יהיה. זה לא מפריע. זאת הגדרה שהיא נכונה לחולים במצב בו הם זקוקים רק להשגחה רפואית ולא טיפול רפואי.
רן כהן
¶
למה שמישהו יבוא ויגיד, אתה לא היית בטיפול רפואי אלא רק בהשגחה. אני רוצה לתת למטופל את המרחב היותר גדול מאשר למתחמק.
מאיר ברודר
¶
אנחנו חשבנו שיש מצבים חריגים. אנחנו כתבנו, רק כאשר הדבר דרוש מטעמים של שמירה על בריאות הציבור. אם יש מצב של אסון וצריך באזור מסוים שיהיה אמבולנס- - -
רז תמרי
¶
אנחנו מבדילים בין 4 סוגים: אמבולנס רגיל, אמבולנס ביטחון, ניידת טיפול נמרץ ואופנוע לעזרה ראשונה. זה מה שיש כיום.
רז תמרי
¶
חובש נהג אמבולנס עם ארגז ציוד עזרה ראשונה, שמיועד להגיש עזרה ראשונה מהירה שבהם רכב אולי לא יכול להיכנס, או משהו מהיר יותר ומגיע לפני כלי רכב אחר.
רן כהן
¶
אבל מהניסוח הזה אתה מבין, שהשר יוכל לקבוע סוג חמישי מבלי לבוא ולספר על זה לוועדת העבודה והרווחה. זה לא סביר.
חווה ראובני
¶
אני רציתי להעיר לגבי נושא האכיפה. כיום אלה שמפעילים אמבולנסים בלי שום רישוי לוקחים ואן, משא אחוד, ועושים בו שירות אמבולנס. המשטרה מתייחסת לזה כהסעה בשכר. על פי תקנות התעבורה, אסור לבצע הסעה בשכר ברכב מסוג משא אחוד. זאת עבירה, שבגינה אפשר להשבית רכב במגרש ל-30 יום או 60 יום בעבירה חוזרת. אני שמעתי שהתחילו להשתמש בזה לגבי שירות אמבולנס פירטיים.
חווה ראובני
¶
בשלב הבא, דרך העברה של הסעה בשכר, אפשר יהיה את העברה של מתן שירות אמבולנס בלי רשיון, לפי החוק, לעברות שלפי פקודת התעבורה ניתן להשבית רכב. העברות שנמצאות ברשימת העברות של ההשבתה מאפיינות בראש ובראשונה בעברות, שיש אינטרס כלכלי לבצע אותן, שאדם מרוויח מזה שהוא עבריין ולא משנה מה הקנס שהוא יקבל, בין אם כי הקנסות נמוכים ובין אם כי אין אכיפה. השבת רכב זה שוק כלכלי כבד מאוד. אנחנו עושים את זה לגבי הסעות בשכר, עומס יתר, ויכול להיות שבעתיד נוכל להכניס עבירה של מתן שירות אמבולנס. זה דבר שהמשטרה עושה. זה כבר לא תלוי בפקחים של משרד הבריאות.
חווה ראובני
¶
אני עוד לא מציעה, כי אנחנו עוד לא בשלים לזה. גם כאשר החוק הזה יעבור, הוא יצטרך תקנות. כשזה יקרה, אני חושבת שיהיה מקום להשתמש בכלי הזה.
יריב לרנר
¶
אני רוצה להעיר לגבי העניין האזורים. אני חושב, שזה לא סביר להגיד למישהו שהוא יקבל רשיון לאמבולנס לעבוד באזור מסוים. גם אם הוא מתפעל את האמבולנס שלו בחיפה, מחר הוא יכול לעשות שירות למישהו באילת. איך אפשר להגביל את זה לאזור? אני מנסה להבין את הכוונה שלכם, ואני לא מצליח.
מאיר ברודר
¶
זה אולי מה שאני אומר. יש אזורים שבאמת מבוססים רק על החברות הפרטיות כי התחנה של מד"א מרוחקת. המטרה של הסעיף הזה, זה שתהיה פריסה רחבה של האמבולנסים הפרטיים. אם יש עיר מסוימת שהתנקזו אליה המון חברות - נגיד באזור חיפה, שם יש המון חברות - ועכשיו יבוא עוד מפעיל חדש ויבקש לפעול בחיפה בעוד שאין מענה בקריית אתא, אני לא אגביל אותו לעבוד בחיפה אבל אני אבקש ממנו שהניידת שלו תשב באזור קריית אתא. הוא יוכל גם לשרת את הציבור בחיפה, אבל בגלל שחשוב לי שיהיו שירותים באזור קריית אתא, אני אגביל אותו בכך שהמרכז שלו יהיה בקריית אתא.
מאיר ברודר
¶
אם יש לו רשיון לפעול בתל אביב ויש לו נסיעות לחיפה, אני לא מגביל אותו. הוא יכול לפנות לאיפה שהוא רוצה. אני רוצה שתהיה פריסה, ואין לי יכולת לנתב את החברות.
יוסי עמר
¶
יש פה הרבה דברים שהמשמעות שלהם מתערבת בחופש העיסוק. המטרה המוצגת בסעיף הזה, היא למנוע תחרות או לגרום למונופול. אם נותנים רשיון, נותנים רשיון למי שרוצה לעבוד. היום בחיפה ומחר באילת.
יוסי עמר
¶
צריך להוריד את כל הסעיף בכלל. אי אפשר לפתוח חוק חדש של אמבולנסים, ולסתור את החוק של מגן דוד אדום. צריך לראות מה יש שם ולחבר את שניהם יחד.
רן כהן
¶
אתה צודק שאי אפשר להגביל לאזור אחד, אבל אתה חייב להיכנס לנעליו של שר הבריאות, שרוצה שיהיו אמבולנסים בכל הארץ.
רענן אשתר
¶
יש הרבה פעולות שעושים כלל ארצית. יש חברות שמאבטחות אירועים. מחר האירוע יכול להיות בחוף ניצנים, ומחרתיים הוא יכול להיות במטולה. אותה חברה נותנת שירות גם פה וגם שם. אי אפשר להגביל אותה. אם אני רוצה מחר לאחד את החברה שלי עם חברה של יוסי ברחובות ולמקם את המוקד שלי בתל אביב, אני יכול לעשות את זה מבחינת שליטה אלקטרונית. אסור להגביל פעילות וטריטוריה של חברת אמבולנסים.
רן כהן
¶
מה זה אתה לא יכול לווסת. חובתו של משרד הבריאות לדאוג, שכל אזרח, יגור איפה שלא יגור, יוכל לקבל שירותי אמבולנס.
היו"ר משה שרוני
¶
מה זה אי אפשר לחייב חברה פרטית? האם רק מגן דוד אדום צריך לעשות את הכל? בסעיף (5) מה זה אישור מקדמי?
מאיר ברודר
¶
יש שני סוגי רשיונות שאנחנו מדברים עליהם כרגע. יש רשיון רכב שניתן על ידי משרד התחבורה, ויש רשיון הפעלה, שאותו אנחנו הולכים להסדיר היום בחוק. בסעיף 4(3) נאמר: בידו רשיון רכב תקף לאמבולנס לפי פקודת התעבורה. היום תקנה 1 לתקנות התעבורה אומרת, שלצורך קבלת רשיון רכב צריך לקבל אישור מאת משרד הבריאות. היום אנחנו מסדירים זאת בחוק, ואומרים איזה תנאים משרד הבריאות יבדוק לצורך אותו אישור לרשיון רכב של משרד התחבורה. בסך הכל אלה תנאי סף שאומרים, כי מדובר באזרח ישראלי או תושב ישראל שהוא תאגיד הרשום כדין בישראל, או בית חולים כמשמעותו בסעיף 24 לפקודת בריאות העם, ושהוא לא עבר עבירות פליליות. כאשר מבקש הרשיון יבוא אלינו לצורך קבלת רשיון הרכב לאמבולנס, אנחנו נבדוק אם הוא לא עבר עבירה פלילית והוא תושב ישראל. אז הוא יקבל את האישור מאת משרד הבריאות, יוציא את רשיון הרכב במשרד התחבורה, ואז הוא ימלא את התנאי הרשום בסעיף (4)(3). אנחנו מסדירים את מה שקיים היום בחוק, ואנחנו מבהירים מה זה האישור של משרד הבריאות. זאת היתה הערה שאנחנו לא חשבנו עליה, ואיתי הציע שנגביל את זה בזמן. אנחנו מגדירים את זה בחוק. אנחנו לא רוצים לתת אישור, בעוד שהאדם סוחב איתו עבירות פליליות. תהיה הגבלה בזמן. אנחנו מקבלים את ההערה הזאת.
רז תמרי
¶
הכוונה היא לדברים ייחודיים במקום ספציפי, כמו המכון הביולוגי או כמו בית החולים רמב"ם, שהמנחת שלו לא נמצא בתוך בית החולים והוא חייב אמבולנס ספציפי בכדי להביא פצועים מהמנחת. דוגמא נוספת, היא סניפים נוספים שיש לאותה חברה, ואנחנו מפרטים ברשיון שהחברה מפעילה עוד סניפים.
היו"ר משה שרוני
¶
מדוע לפרט את התנאים הנוספים בחוק ואת השיקולים העומדים מאחורי קביעת תנאים נוספים: כמו סוג האמבולנס, גודל היישוב בו ניתן השירות וכו'.
רז תמרי
¶
סוג האמבולנס מפורט ברשיון שאנחנו רוצים לתת. קשה מאוד לפרט את התנאים הספציפיים. זה דבר מאוד ספציפי לחברה מסוימת או לארגון מסוים, ואי אפשר לצפות את זה מראש.
רן כהן
¶
האם אתם תכתיבו לכל האמבולנסים בישראל כללים שהם יכולים לפנות כל נכה, אם הוא על כיסא גלגלים, אם הוא עיוור, אם הוא חירש?
מידד גיסין
¶
האם זה יחייב את האמבולנס הפרטי. האם הוא לא יוכל להגיד, את החולה הזה לא כדאי לי לקחת, ולכן אני לא אקח? מד"א לא עושה את הדברים האלה.
רן כהן
¶
האם אני שואל האם כל אמבולנס שאתם תתנו לו רשיון, יהיה מותקן באופן שבו הוא יכול לפנות גם נכים לסוגיהם השונים?
מיכאל דור
¶
אין חובה למעלון בכל אמבולנס. יש מיטה קורסת עליה אפשר להשכיב כל חולה. מעלון קיים רק ברכב ממותקן מיוחד.
מאיר ברודר
¶
אנחנו לא רוצים שאמבולנסים יהפכו להיות הסעת נכים. זה לא הייעוד שלהם. אם אתה תקבע את זה, זה מה שיהיה.
רן כהן
¶
אני חושב, שהשאלה של היו"ר נוגעת לעניין הזה. למה אתם לא אומרים מה התנאים הנוספים. אולי התנאים הנוספים נוגעים להסעת נכים. אני מבין, שלא לזה הכוונה.
היו"ר משה שרוני
¶
אני לא רוצה לבזבז זמן לכל כך הרבה אנשים שבאים במיוחד. אני רוצה שתשבו עם היועץ המשפטי של הוועדה, ואם יש חילוקי דעות תכנסו אלי. מוכרחים להביא דבר שיהיה טוב לכל העם, לא סוג א וסוג ב. ניתן הזדמנות לכולם. כאשר אני אביא את החוק הזה לכנסת, אני רוצה להיות בטוח שאני צודק ושאני עושה דבר טוב למען עם ישראל.
רן כהן
¶
פה עשיתם צחוק. אם המנהל יכול להוסיף או לגרוע כל דבר שכתוב בחוק, אז מה עשינו. אם אתם רוצים שיהיה שוני מהחוק, תביאו תיקון לחוק.
רן כהן
¶
זה נוגע לשאלה הראשונה שהיו"ר העלה בתחילת הישיבה. אם אתם מתכוונים לפקח באופן סדיר על זה שהאמבולנסים האלה עובדים באופן תקין לצורך מילוי תפקידם, אז אין צורך להגביל זאת ל-3 שנים. אפשר גם 5 שנים ו-7 שנים. הרי אתם לא רוצים לטרטר את החברות האלה ואת הנהגים של האמבולנסים לרוץ כל הזמן ולטפל בבירוקרטיה. לכן שאלתי, למה דווקא 3 שנים.
רז תמרי
¶
אם חברה תענה על כל התנאים והטרטור, לא יהיה שום טרטור. עצם הוצאת הרשיון הוא הליך משרדי פשוט.
היו"ר משה שרוני
¶
אני חושב, ש-3 שנים זה סביר. זה המקסימום שאפשר. אם לא היו בעיות עם החברה במשך 3 שנים, אנחנו נצטרך לבדוק שלא תהיה בירוקרטיה והיא תקבל את הרשיון בהליך הכי פשוט.
רן כהן
¶
האם המנכ"ל יכול לקצר או להאריך על דעת עצמו? איזה מן דבר זה? קבעתם 3 שנים כי אתם אומרים שזאת התקופה הראויה, אז תשאירו את זה ל-3 שנים.
מאיר ברודר
¶
3 שנים זאת היתה הצעת פשרה. הגופים המקצועיים חשבו שזה צריך להיות הרבה פחות. רז חשב שצריך לעשות זאת כל שנה, כי בצורה הזאת יש לו יכולת גדולה יותר לפקח. אנחנו רצינו להתאים את זה לחוקי רשיונות אחרים שהם ל-3 שנים.
מאיר ברודר
¶
לשר בתקנות. אנחנו מדברים על סוגי אמבולנסים. לסוג של ניידת טיפול נמרץ הנותן טיפול הרבה יותר מורכב, אנחנו מציעים פיקוח יותר מבוקר עליו. יכול להיות, שהשר יקבע בתקנות, שכל שנתיים יהיה פיקוח. זאת המטרה של הסעיף הזה, פיקוח יותר מבוקר על רכבים שנותנים שירות יותר מורכב מסתם הסעה של מטופלים.
רענן אשתר
¶
יש פה התנגשות עם חוק המיסוי. אם אני היום פותח חברה ומקבל רשיון, אני משקיע 10,000,000 שקלים ומקבל פחת ל-5 שנים. כל מכרז ממשלתי שאני אמור להשתתף בו הוא לתקופה של 3 שנים. כלומר, שיכול להיות מצב בו בית חולים רמב"ם זכה במכרז עם חברת אמבולנסים מסוימת, ואחרי שנה שניהם לא מוצאים אחד את השני.
מאיר ברודר
¶
אני מחייב. הוא צריך למלא את הטפסים ולפרט את הפרטים על כול האדם שלו ועל מספר האמבולנסים שלו. יש לי הרבה יותר יכולת פיקוח. חה"כ רן כהן, אתה דיברת כל הזמן על פיקוח. זה אחד האמצעים. אם אתה תוריד את זה, אתה תפגע על יכולת הפיקוח שלנו.
רן כהן
¶
אני רוצה להתווכח אתכם על ההיתר שאתם נותנים למנכ"ל לקצר או להאריך. זה לא נראה לי. אם קובעים חוק, אז צריך להיות חוק. צריך להשמיט את העניין הזה שהשר יכול להאריך או לקצר.
מירי כהן
¶
זה לא לחברה מסוימת, אלא לסוג אמבולנס. יש הבדל בין אמבולנס שמעביר חולים לאמבולנס טיפול נמרץ, ויכול להיות שיש מקום לשיקול דעת שפה זה יהיה שלוש שנים ופה שנה. זאת המטרה.
מיכאל דור
¶
נתקלנו במקרה כזה בחיפה בשנים האחרונות, מכירה של חברה למישהו אחר עם עבר פלילי. זה נחוץ לנו לשליטה.
היו"ר משה שרוני
¶
אני חושב, שהסעיף הזה הוא טוב. אני רוצה לדעת מי מקבל את זה. אני רוצה לבדוק את זה. אולי זה מאפיונר.
יריב לרנר
¶
אולי אפשר לנסח את זה אחרת ולהגשים את אותה מטרה. אפשר להגיד, שאני אעביר את השליטה בחברה למי שאני רוצה כי זאת זכות קניינית שלי, אבל אתם צריכים לקבל הודעה על כל העברה של שליטה בחברה, ואתם תאשרו את המשך הרשיון.
יריב לרנר
¶
לא. אתה טוען, שאם אני רוצה להעביר את השליטה אתה צריך לאשר לי את העברת השליטה. אם אני רוצה למכור מניות לאלמוני או פלוני, זאת זכותי. אל תחדש את הרשיון הזה.
יריב לרנר
¶
אני מדבר על הפסקה הראשונה: "העברת השליטה בתאגיד שהוא בעל רשיון טעונה אישור מראש או בכתב". הוא לא יכול להגביל אותי למכור מניות בחברה שלי. הוא יכול להגיד שכיוון שמכרתי את המניות למישהו שהוא לא מוצא חן בעיניו, הוא לא מחדש את הרשיון.
חווה ראובני
¶
אפשר לנסח זאת כך: הועברה שליטה בתאגיד שהוא בעל רשיון, תינתן על כך הודעה למנהל והוא רשאי שלא לחדש.
רענן אשתר
¶
בספר דפי זהב באזור חדרה מפורסמות 3 חברות שלא קיימות. כאשר פניתי לדפי זהב, הם אמרו לנו שאין מה לעשות.
היו"ר משה שרוני
¶
אני רוצה לסכם את הישיבה. אני מבקש לשבת עם היועץ המשפטי ותתקנו את מה שביקשנו לתקן, כדי שבישיבה הבאה נסגור הכל. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:45