PAGE
4
ועדת הכספים
23.1.2007
הכנסת השבע עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ד' בשבט התשס"ז (23 בינואר 2007), שעה 11:15
ס ד ר ה י ו ם
שכר נושאי משרה
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 23/01/2007
שכר נושאי משרה ברשויות השלטון
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: יעקב ליצמן – היו"ר
אלחנן גלזר
אבשלום וילן
יצחק וקנין
דוד טל
שלי יחימוביץ
אמנון כהן
סופה לנדבר
היו"ר יעקב ליצמן
¶
הסעיף הבא הוא שכר נושאי משרה ברשויות השלטון. אני מבקש מסמדר אלחנני להציג את הנושא הזה.
סמדר אלחנני
¶
החוק ציווה על ועדת הכספים לקבוע את שכרם של הנשיא, נושאי משרה שיפוטית – שהם שופטים, רבנים, דיינים – של ראש-הממשלה, של השרים, של סגני השרים, של נגיד בנק ישראל ושל מבקר המדינה.
השינוי המהותי שעשתה ועדת הכספים לפני למעלה מעשרים שנה היה בכך שהיא קבעה את מנגנון ההצמדה לשכר הממוצע במשק, שזה מנגנון שנמשך מתחילת שנות ה-80.
בשלב מסוים, לפני כמה שנים, החליטה הכנסת לקחת את הסמכויות של קביעת השכר לגבי ראש-הממשלה, השרים וסגני השרים ולהעביר אותן לוועדה ציבורית. הוועדה הציבורית שנתמנתה אז הייתה בראשותו של השופט אלוני והיא שינתה את מנגנון ההצמדה. היא קבעה שלגבי ראש-הממשלה, השרים וסגני השרים, רק שכר יסוד יוצמד למדד המחירים לצרכן. בינתיים הסמכויות האלה לגבי ראש-הממשלה, השרים וסגני השרים הוחזרו לוועדת הכספים, אבל שום דבר לא שונה מאז ועד היום.
בינתיים הייתה הקפאת השכר הממוצע במשק ולכן עד לפני שנה, כשלוש שנים לא היו שינויים בשכר בגלל ההקפאה הזאת. לפני שנה תמה ההקפאה של השכר הממוצע במשק והופעל מנגנון ההצמדה למדד, ושכרם של כל אלה שהוצמדו לשכר הממוצע במשק עלה ב-5,8 אחוזים, שכרם של מי שהיה צמוד למדד עלה ב-10 אחוזים. ההקפאה נמשכה מינואר 2001.
השנה מדד המחירים לצרכן ירד ב-0,1 אחוז. ההגדרה קובעת שהשכר ישונה רק אם עלה המדד והוא לא קובע אם הוא השתנה. אם המדד לא עלה, אין שינוי בשכרם של ראש-הממשלה, השרים וסגני השרים. לעומת זאת, שכרם של הנשיא וכל נושאי המשרה השיפוטית יעלה אוטומטית ב-1 בינואר ב-2,3 אחוזים.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
הסיבה שהבאתי את זה לדיון בוועדת הכספים – על אף שלא נקיים הצבעה – היא כי אני חושב שאנחנו צריכים לשים לב שאין אחידות בסכום. אין אחידות בהצמדות ובעדכונים. על אף שאני לא מתחיל דיון עכשיו, אני חושב שהגיע הזמן שנקבע הצמדה לכולם ואני מדבר על שופטים, ראש-ממשלה, שרים, מקבלי קצבאות ומקבלי שכר מינימום. זה צריך להיות אחיד. אני מתכוון להיכנס לנושא הזה. יכול להיות שאני אצמיד את זה לדיון אחר שנוגע לשכר מקסימום. יש שתי הצעות חוק.
שלי יחימוביץ
¶
אני הגשתי הצעת חוק שכל חברי ועדת הכספים חתמו עליה על הצמדת קצבאות הזקנה לשכר הממוצע ולא למדד. אולי צריך לדון גם בהן.
שלי יחימוביץ
¶
אני לא בטוחה שהנושא של שכר מקסימום הוא רלוונטי כמו העניין של ההצמדות. יכול להיות שאנחנו כוועדה נביא חקיקה להצמדה של כל מקבלי הקצבאות.
היו"ר יעקב ליצמן
¶
נכון. אמרתי שלא נקיים את הדיון עכשיו. אני מודיע שבעוד שבוע-שבועיים נייחד דיון רק לנושא הזה. יכול להיות שגם האוצר יוכל להגיע למסקנה עליה אני מדבר.
אבשלום וילן
¶
אני חושב שהרעיון שהעלית הוא רעיון מאוד נכון. יושב כאן במקרה מנכ"ל משרד האוצר לשעבר שבתקופתו עשו את ההפרדה בקצבאות השונות כי למדינה לא היה כסף. אני מציע לך לקיים יום עיון בחדר ההרצאות כי אני חושב שהתביעה שלך היא יותר מוצדקת.
אבשלום וילן
¶
כל הוועדות הציבוריות המליצו להצמיד לשכר הממוצע משום שהוא מבטא את העלייה ברמת החיים ושומר על הערך האמיתי של הכסף. לצערי בשנים האחרונות פגעו בהרבה מאוד שכבות והגיע הזמן לקיים את הדיון התיאורטי ואחרי כן לתקן את המצב.
דוד טל
¶
פעם אחר פעם העובדים הבכירים במשרדי הממשלה נתפסים כמוצצים את לשד המדינה בזמן שהעובד הפשוט, העמל וקשה היום מפגר אחריהם. הגיע הזמן לשנות את המצב. מבחינתי לא יקרה דבר אם יקפיאו את שכרם של חברי הכנסת, של השרים, של סגני השרים והשופטים, ובאותו זמן יעלו את שכרם של העובדים הכלליים במדינת ישראל, עד כדי כך שיגיעו לקו אחיד ומשם נחליט על מנגנון הצמדה שכולם ילכו לפיו.