PAGE
15
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
27.12.2006
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוק
מושב שני
פרוטוקול מס' 131
מישיבת ועדת העבודה הרווחה והבריאות
יום רביעי, ו' בטבת תשס"ז (27 בדצמבר 2006), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 27/12/2006
פרק ב', סעיפים 2 (2), (3), (4), (5), (6), (7), (9), 3 (א), 3 (ב), 3 (ג), 4 (דמי אבטלה) מתוך הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2007), התשס"ז-2006
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2007)
פרק ב' – ביטוח לאומי –
מוזמנים
¶
משה ברסימנטוב
- רפרנט עבודה ורוחה – משרד האוצר
רביב סובול
- משרד האוצר
עו"ד שי סומך
- משרד המשפטים
אסתר טולדו
- המוסד לביטוח לאומי
מרים שמלצר
- המוסד לביטוח לאומי
לאה אחדות
- המוסד לביטוח לאומי
עו"ד רועי קרת
- משרד הרווחה
אסתר וייס
מגיד באדר
עמנואל אליאס
אליעזר וייס
עו"ד טלי ארפי
עריכת פרוטוקול
¶
חיה מרקביץ', חב' פרוטוקול
הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2007) פרק ב' – ביטוח לאומי –
היו”ר משה שרוני
¶
צהרים טובים לכולנו, אני פותח את הישיבה בנושא: הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2007) פרק ב' – ביטוח לאומי –סעיפים: (2) (3)(4)(5)(6)) (9) – 3 (א) 3 (ב) – דמי אבטלה – רביזיה. בבקשה:
ג’ודי וסרמן
¶
קודם צריך להצביע אם יש רביזיה, צריך להציג את הרביזיה ודווקא לאשר את הרביזיה, אם לא – אין דיון כי הנושא הסתיים.
רביב סובול
¶
אם בהצעה המקורית, הממשלתית, דובר על זה שתוך 14 יום כל עבודה תהיה עבודה המתאימה בתנאי שהיא מתאימה לכושר הבריאותי של האדם. אז עכשיו השינוי הוא ש-14 יום יהיה רק עד גיל 25, בין 25 ל-28, זה יהיה 30.
רביב סובול
¶
זה התיקון. בהצעה הממשלתית המקורית היה החמרה של תקופת ההכשרה וההארכה שלה משנה לשנה וחצי, אין שום שינוי בנושא של תקופת ההכשרה והיא תישאר אותה תקופת הכשרה. ולגבי התקופה שבה האדם מקבל דמי אבטלה – עד גיל 25 שאנחנו עדכנו בהתחלה 25 יום, תוקן עכשיו ל-34 והיועצת המשפטית של הוועדה ביקשה לעשות תיקונים, אנחנו נעשה ל-50 יום, כמו שהיה.
רביב סובול
¶
ובין גיל 25 ל-28 במקום 100, זה יהיה 66. ולגבי דמי האבטלה – תהיה הפחתה של כ-25 אחוזים. היו"ר ביקש שאני יעגל קצת את המספרים.
רביב סובול
¶
יש הגדרה של האחוזים בגלל שיו"ר הוועדה ביקש לעגל את המספרים קצת כלפי מעלה, אז איפה שהוא בין 25 אחוזים.
לאה אחדות
¶
אני בכלל, אדוני, אני חושבת שאנחנו נשמח מאוד לבוא בפניך ולסקור את כל הפעולות של הביטוח הלאומי ואני פתוחה שאתה תשנה את עמדתך לגבי הביטוח הלאומי.
אביגדור יצחקי
¶
אני רוצה להגיד לך שבשלוש השנים שאני עבדתי מול ביטוח לאומי, לא הרבה פעמים שכנעתם אותי.
לאה אחדות
¶
אנחנו חושבים שלא תקציב המדינה ולא היעדים הכלכליים שהממשלה הציבה בפניה, הם תלויים בתיקון הזה שסדר הגודל שלו הוא מזערי ושולי והוא פוגע באוכלוסיות שאין צורך לפגוע בהן.
אני רוצה לומר את הדבר הבא, שאם אני מסתכלת גם על המאזן של ביטוח לאומי וגם על התקבולים וגם על ההוצאות שלו, וגם על מה שרשום בספרי התקציב שהם היה צריך לדייק עוד יותר, כל אחד מחברי הכנסת שאין צורך בקיצוץ הזה של ה-20 או 30 מיליוני ₪.
לאה אחדות
¶
לא, אני לא יכולה לתת לך אומדן מדויק, חבר-הכנסת רן כהן, כי אני קיבלתי את ההצעה לפני 10 דקות בערך ואנחנו לא נוהגים לשלוף מהשרוול דברים שאנחנו לא בודקים אותם, כולל זה בביטוח לאומי עובדים באופן מאוד מקצועי. אני צר לי שאני צריכה להגן על הביטוח הלאומי פה. מנכ"ל המוסד ביקש ממני לומר שזאת עמדת המוסד, שאנחנו מתנגדים לתיקון, אין צורך בו.
לאה אחדות
¶
אני רק רוצה לומר דבר אחד. לפי תפיסת האוצר ואני אמרתי את זה בדיון הקודם וגם בדיון הזה אני חושבת שצריך להדגיש את זה. אם הנחת העבודה של האוצר היא שאנשים מקבלים דמי אבטלה שלא בצדק, מספיק לו היה לעשות את סעיף הראשון של עבודה מתאימה כ-14 יום או 30 יום או 60 יום. אין לו צורך בשום סעיף אחר מבחינה התקציבים.
אביגדור יצחקי
¶
אבל שולחים אותם לעבודה, זה "שאין עבודה", זה רק מי ששלחו אותו לעבודה ולא רצה ללכת לעבוד.
דב חנין
¶
אדוני, הרעיון הוא רעיון של צמצום היכולת לאותו בחור צעיר לבוא ולהגיד, "העבודה הזו אינני מתאימה למה שאני מסוגל או מה שאני יכול לעשות". הרי זה לא שאנחנו נמצאים היום במצב שכל אחד מה שבראש שלו. חה"כ יצחקי, גם היום יש כללים ויש תנאים ואם העבודה היא מתאימה ושולחים את הבחור לעבוד, הוא לא יכול לסרב לה.
הפגיעה במנגנון הזה אדוני היו"ר, היא מיותרת, אין לה הרבה משמעות תקציבית. אבל לאותם בחורים צעירים שמתחילים את דרכם בחיים, אנחנו שולחים מסר מאוד שלילי, אנחנו שולחים להם מסר בדיוק כמו שאמר חה"כ כהן, נשלח אותם לכל מיני סוגי עבודות ואם זה לא מתאים להם – הם לא יקבלו שום דבר מהמדינה".
רן כהן
¶
המעסיקים. מדינת ישראל רק תיהנה שיעבדו בה יותר והיא תהנה כלכלית והיא תהנה חברתית והיא תהנה במורל הלאומי שלה. ואת זה אתם לא רוצים לעשות בשום תחום. אם אני נאבק על חמישה מיליון כדי לעודד עובדים לעבוד בחקלאות ואתם נגד – זה הפרצוף שלכם, מה אתם מרוויחים מהעניין, זה כלום.
והדבר השני שבגללו אני מתנגד, אדוני היו"ר, זה משום שבעיני זה פירוק הביטוח הלאומי כמרכיב של סולידריות חברתית במדינת ישראל.
אביגדור יצחקי
¶
עיוות להשתמש בדמי אבטלה לזה שהבן-אדם יכול לתקופת בחינות, זה לא ראוי. זה שימוש שהוא לא שימוש.
אביגדור יצחקי
¶
אני רוצה לומר את הדבר הזה, הבעיה פה היא לא כסף ואין לה שום שייכות לכסף. הבעיה היא שאנחנו במשך השנים וראינו את זה גם בפעם הקודמת ואני עבדתי והראיתי לרה"מ דאז אריאל שרון, שבמדינת ישראל יותר כדאי לא לצאת מאשר לצאת לעבודה.
ולכן אני חושב שנהפוך כל פעם את הביטוח הלאומי כקדוש ואת האוצר לדמון, הפופוליזם הוא מהלך נחמד, אבל הדברים האלה רק קשורים לזה שההצדקה תהיה הצדקה.
ג’ודי וסרמן
¶
יש הסתייגויות לנוסח הקודם ולכן אני אשאל את חברי-הכנסת, אם הם משאירים את ההתסייגויות שלהם, הסתייגות של מר"ץ.
משה גפני
¶
אדוני היו"ר, היתה לי הצעת חוק למעלה ולכן לא הייתי פה בתחילת הדיון ואם אפשר להגיד לי מה אני צריך להצביע.
אביגדור יצחקי
¶
לא, אני רוצה לומר, אבל חה"כ גפני נמצא פה על המכסה של קדימה וההסכם האתי בינינו הוא שלכל הצבעה שהיא, כל קונטרוברסלית ביני לבינו, הוא מפנה את מקומו וקדימה מצביעה.
משה גפני
¶
על כל פנים, אתה יודע מה, לא מעניין שום. אני נציג יהדות התורה, אם עושים, זה על חשבון סיעת קדימה. לא אסביר מה קרה עם העניין הזה, אם רוצים להדיח אותי.
אביגדור יצחקי
¶
סליחה, שאתם מקבלים על חשבון קדימה ויש לזה כבר תקדים, כבר פעם זה קרה ואתה פינית את מקומך.
היו”ר משה שרוני
¶
חה"כ גפני, חבר-הכנסת רביץ כשבא לוועדה הוא הודיע שהוא כאן בוועדה על חשבון קדימה, נקודה. ואז חה"כ רביץ לא יכול להתחלף כל פעם עם מישהו אחר.
אביגדור יצחקי
¶
או-קיי, אדוני, בסדר מחר הם יוחלפו. אני מבקש להחליט הצבעה, נלך לוועדת האתיקה בכנסת, נחליף אותו. לא ייתכן שהסכמים ג'נטלמניים בין חברי-הכנסת לא ימולאו. אם אתם תיתנו לזה יד, אוי ואבוי לנו.
ג’ודי וסרמן
¶
אדוני היו"ר, מאחר ואני לא יודעת מה ההסכם בין האנשים, אני לא יודעת אם הסיעה הזאת נתנה את המקום שלה לסיעה אחרת, צריך לבדוק את ההחלטה של הוועדה המסדרת.
ג’ודי וסרמן
¶
רשמת חברי-הכנסת זה דבר אחד וההחלטות של ועדת הכנסת ושל הוועדה המסדרת, זה עניין אחר. אין בפני את ההחלטות של הוועדה המסדרת מיהו חבר ועדה, האם קדימה ויתרה על המקום ונתנה לסיעת יהדות התורה, או שהמקום הוא נשאר ---
אביגדור יצחקי
¶
גברתי היועצת המשפטית, אני לא ממש לא מבין את כוונתך. יש לנו כזה חבר בוועדת הכלכלה, יש לנו כזה חבר בוועדת העבודה והרווחה, יש לנו כזה חבר בוועדת החוקה. ומר"צ קיבלה על חשבון קדימה מקום בוועדת החוקה בלי הסכמה ---
אביגדור יצחקי
¶
לא, הוא עדיין של מקום קדימה וההסכם הוא בין כל חברי-הכנסת הוא שברגע שיש הצבעה שהיא קונטרוברסלית, הם מפנים ולא מצביעים כנגד ההצבעה של קדימה. זאת הסכמה של מר"צ.
ג’ודי וסרמן
¶
עכשיו בעניין ההתנגדויות, אדוני. עפ"י ההסתייגויות מהנוסח הקודם, רק אני רוצה לבדוק אם חברי-הכנסת יש להם התנגדויות. הסתייגות של קבוצת מרצ, חבר-הכנסת רן כהן?
ג’ודי וסרמן
¶
נשארות שהסעיפים בטלים. הסתייגות של סיעת חד"ש, הסעיפים בטלים גם. הסתייגויות של חבר-הכנסת אלדד וקבוצת חברי-כנסת, לבטל את הסעיפים?
ג’ודי וסרמן
¶
ההסתייגות של חבר-הכנסת אלדד, לבטל את הסעיפים שמתייחסים לעבודה המתאימה, הפחתת הימים והפחתת שיעור דמי האבטלה.
טלי ארפי
¶
חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה-1995 – במקום סעיף קטן ד' יבוא:
"(ד)
הוראות סעיף קטן (ב)(1) ו-(2), לא יחולו לגבי מי שבשלוש השנים שקדמו בתכוף לתאריך הקובע, היה עיקר עבותו בעבודה שהיא מטבעה עבודה עונתית, וכן לגבי כל אחד מהמנויים בפסקאות (1) עד (3) שלהלן – בתקופות האמורות שבהן, ובלבד שהשכר בעבודה המוצעת לא יפחת משכר מינימום כמשמעותו בחוק שכר מינימום:
(1) – מי שטרם מלאו לו 25 שנים – מתום 14 ימים מהתאריך הקובע;
(2) מי שמלאו 2 שנים אך טרם מלאו לו 28 ימים – מתוך 30 ימים מהתאריך הקובע.
בסעיף 171 (א)
אחרי פסקה (2)(א) יבוא: 67 – אם מלאו לו 25 שנים וטרם מלאו 28 שנים".
טלי ארפי
¶
לא, 50 ימים זה מה שיש בחוק ולכן אין מה לתקן.
בחוק יש את סעיף 2(א) שאומר: "50 ימים אם טרם מלאו לו 25 שנים". אנחנו מוסיפים
"67" – אם מלאו 25 שנים וטרם מלאו 28 שנים".
"בסעיף 174 (א) בהגדרה "השיעור לחייל", בסופה יבוא: "ואולם על אף הוראות סעיף 167(א) יחושב השיעור כאמור באחוזים מהשכר כפי שנקבע בטור א' של לוח ז'".
"(א) בלוח ז' בטור א' ביטול שכותרתו "אחוזים" במקום אחוזים יבוא: "טור א' מי שמלאו לו 28 שנים באחוזים.
(ב) לצד טור א' יבוא טור ב' – "מי שטרם מלאו 28 שנים באחוזים – 60, 40, 35, 25".
לפי 165 (ד) 171(א), 174 (א) ולוח ז' בחוק הביטוח הלאומי, כנוסחם בסעיף (2) (1) עד (2) (4) לחוק זה, יחול לפי התעריף הקובע כהגדרתו בסעיף 120 (5) לחוק האמור, חל לגביו תאריך תחילה ואליך.
טלי ארפי
¶
בסעיף 171 (א) את (א) ו-ב' מחקתי וכתבתי בסעיף 171 (א) אחרי פסקה 2(א) יבוא: (2)(ב) 67 – ימלאו 25 שנים וטרם מלאו 28 שנים. והאחוזים בלוח ז', במקום 38, "40", במקום 34: "35"; במקום 23, "25".
היו”ר משה שרוני
¶
מי בעד נוסח הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2007) פרק ב' – ביטוח לאומי – סעיפים: 2(2) (3)(4)(5)(6) ) 9) – 3 (א) 3 (ב) – דמי אבטלה – רביזיה
הצבעה
בעד – 7
נגד – 1
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:26