הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 102
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, י"א בטבת התשס"ז (1 בינואר 2007), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 01/01/2007
חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון מס' 23), התשס"ז-2007
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון מס' 23) (איסור פרסום של סקרי בחירות), התשס"ז-2006
רשמת פרלמנטרית
¶
יפעת שפרכר
הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון מס' 23)
(איסור פרסום של סקרי בחירות), התשס"ז-2006
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון מס' 23) (איסור פרסום של סקרי בחירות), התשס"ז-2006. הנושא עלה לדיון במליאת הכנסת. החזירו לנו אותו. אני מפנה את תשומת לב החברים לסעיף האחרון בדברי ההסבר -הוא גם עלה בדברי הוועדה –על כך שבידי ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת לבחון את ההצעה לקריאה שנייה ושלישית, לעניין שאלת הדרך הראויה לאכוף את איסור פרסום הסקרים.
מאז קראתי עוד פעם את סעיף 16ה. הסעיף מאוד מפורט, הסעיף מאוד מדוקדק, יש בו בקרות, יש בו דיווחים. אם פועלים לפיו, אז צריך לומר שעולם הסקרים הוא עולם ומלואו. צריך לציין מה היא שיטת הדגימה, מה גודל המדגם הפרטי, סוגי האוכלוסייה שנדגמו, מספר האנשים שהתבקשו להשתתף בסקר, מספר האנשים שהשתתף בסקר בפועל, סירב להשתתף או לא התאים להשתתף. הסדרות האלו צריכות או חייבות דיווח לוועדת הבחירות המרכזית. גם בעיתונות אתה צריך לפרסם את שמו של הגוף שהזמין את הסקר, שמו של הגורם שערך את הסקר, התאריך והתקופה שבהם בוצע הסקר, האוכלוסייה שמתוכה נלקח מדגם המשיבים בסקר, מספר האנשים שהתבקשו להשתתף בסקר, מספר האנשים שהשתתפו בו בפועל, מרווח הטעות לגבי הנתונים שאושרו.
יש כללים. אם הכללים האלה נשמרים, אז מה עוד אנחנו רוצים? האם אנחנו בכלל רוצים את החוק הזה? לדעתי האישית היה אפשר שגם לא נחקק משנחקק. אם חברי הכנסת יתעקשו להוריד אותו מסדר היום אני בהחלט יהיה פתוח לשמוע, אבל אם לא, אז היועצת המשפטית תוסיף את דבריה.
קרן ויינשל
¶
חברי הכנסת בדיון הקודם וגם במליאה הביאו כל מיני פרסומים של עיתונים מיום הבחירות עצמו. שם פורסמו תוצאות של סקרים ישנים. על סמך זה נבנתה איזו שהיא קואליציה ואופוזיציה עתידית. חברי הכנסת סברו שבכך עוברים העיתונים על החוק ולכן החוק לא נאכף. אני רוצה להבהיר שהדבר הוא לא כך. ביום הבחירות וגם ביממה שלפניו אסור לפרסם סקרים חדשים, אבל מותר לפרסם תוצאות של סקרים ישנים. החוק מתיר את פרסום אותם סקרים.
קרן ויינשל
¶
זה בהחלט מטעה. אנחנו אפילו נרע את המצב כשנאמר שאסור לפרסם סקרים חדשים מעיתון יום השישי שלפני הבחירות. בכך אנחנו נטעה עוד יותר את הציבור. אני מציעה שבשביל לפתור את הבעיה הזאת, שהיא לא בעיה באכיפה אלא בחוק עצמו, נורה על פרסום של איזו שהיא אזהרה שאומרת שחייבים לפרסם כשמדובר בתוצאותיו של סקר ישן שאינו משקף בהכרח את עמדות הציבור ודפוסי ההצבעה כפי שהם נבדקים היום. למרות שהם עדיין מפרסמים את התאריך של הסקר שבו בוצע, אנשים עדיין טועים כי זה לא מפורסם מספיק בהבלטה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
זה צריך להיות מפורסם כמו שמפרסמים על חפיסות סיגריות. צריך לפרסם בצורה ברורה ובולטת שמדובר פה בסקר ישן. חוק הבחירות הוא מאוד מפורט עד כדי מספר אינצ'ים, גודל אותיות, כמה פעמים מותר, איך מפרסמים.
רן כהן
¶
אני מודה שזה לא החוק הכי חשוב בחיים שלי, אבל באתי לתקן פה איזה שהוא פגם ציבורי שמאוד הפריע לי בבחירות האחרונות. העניין הזה שהעיתונות מנסה לעבוד על דעת הקהל בהצבעה על ידי סקרים זה דבר לא ראוי. בעיני ראוי שכל אזרח יחליט להצביע מה שהוא רוצה. העובדה שאזרח מצביע משום שסקרים כאלה אומרים כך או אחרת, או שלמישהו יש רצון לעשות איזה שהוא שוויץ על הציבור, נדמה לי שהדבר הזה לא ראוי ולא נכון. צריך לתת לאנשים להצביע על פי צו מצפונם, לא על פי השפעה חריגה. קבענו בפעם הקודמת שהאיסור יהיה ביום שישי האחרון שלפני יום הבחירות, כלומר 3,4 ימים. נדמה לי שהדבר הזה די מידתי. לא יהיו אז סקרים. יפרסמו הצהרות של מנהיגים, הצהרות של ראשי מפלגות. העניין הוא מידתי וראוי להעביר אותו.
קרן ויינשל
¶
הנוסח המוצע יהיה כמו בכחול. בחוק הבחירות במקום המילים "24 שעות" יבוא "בתום יום השישי לפני". בסוף הסעיף יבוא: "המשדר או המפרסם בתקופה כאמור את תוצאותיו של סקר בחירות ששודר או פורסם לפני תחילתה של התקופה, יציין בהבלטה כי הסקר נערך לפני מספר ימים והוא אינו מלמד בהכרח על דפוסי ההצבעה או עמדות הציבור ביום הפרסום".
קרן ויינשל
¶
זו הלשון שבה הסעיף נוקט היום. מי שעורך סקר שלא בהתבסס על שיטות סטטיסטיות צריך לפרסם זאת בהבלטה. לא רצינו לכתוב את המילים "גודל אותיות", כי זה תמיד ביחס למשהו.
יצחק גלנטי
¶
אין לי ספק שאין בעיה בציון בהבלטה כשהכוונה לאמצעי התקשורת הכתובה,אבל במדיום הטלוויזיוני זה לא מספיק כיוון שהדברים נשמעים גם באמצעי הרדיו.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אני מבקש להצביע על הנוסח המורחב. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – פה אחד
התקבל
אנחנו הזמנו את אנשי מכוני הסקרים, את אנשי השיווק ודעת קהל. אחד הודיע שהוא יבוא, שזה מר סמית', אבל גם הוא עדיין לא הגיע. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 9:15