ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 09/01/2007

פרוטוקול

 
PAGE
2
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות

09.01.2007

הכנסת השבע-עשרה






נוסח לא מתוקן

מושב שני
פרוטוקול מס' 62

מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות

מיום שלישי, י"ט בטבת התשס"ז ( 9 בינואר 2007), שעה: 10:00
סדר היום
פוטנציאל היזמות בקרב העולים החדשים – החסמים והקשיים – ישיבה



לציון יום העסקים הקטנים והבינוניים
נכחו
חברי הוועדה: מיכאל נודלמן – היו"ר

זאב אלקין

סטס מיסז'ניקוב

מרינה סולודקין

יוסף שגאל
מוזמנים
גבי רובז – לשכת מנכ"ל, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
רחלי ביגון – הלשכה המשפטית, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה

ענת אברג'ל – מנהלת ענף פרויקטים, אגף יזמות, משרד הקליטה

מוטי מורל – מנהל מט"י, ראשון לציון

זמיר ג'גנאו – מתאם פעולות מוקד יזמות ארצי יוצאי אתיופיה

ארקדי שנקרמן- רכז קליטה ויועץ מט"י, נתניה

יהודה עירוני – יועץ מלווה של המוקד הארצי לעולי אתיופיה

מאיר לב – יו"ר מועצת ארגוני עולים

חיה גרף – מנהלת תוכניות בכירה – יזמות עסקית ג'וינט

רות אברהמי – רכזת קליטה ארצית – התאחדות עולי צרפת

אירנה וולדברג – התאחדות יזמים בישראל-עמותה לקידום היוזמה הפרטית בקרב עולים

פאינה קלרין – סמנכ"ל קרן קורת

אברהם שרנופולסקי – מנהל בית הטכנולוגיה הירושלמי

לאוניד קבשילובסקי – עסקים בנגב

נעמי סעדה – יועצת עסקים, מט"י ירושלים

שיר טל – "קול האישה"
מנהלת הוועדה
ענת גורדון
קצרנית
אושרה עצידה

פוטנציאל היזמות בקרב העולים החדשים – החסמים והקשיים -

ישיבה לציון יום העסקים הקטנים והבינוניים
היו"ר מיכאל נודלמן
שלום לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העלייה והקליטה. על סדר היום פוטנציאל היזמות בקרב העולים החדשים - החסמים והקשיים- ישיבה לציון יום העסקים הקטנים והבינוניים. היום מוקדש לציון עסקים קטנים ובינוניים, ואני חיכיתי להגעת חבר הכנסת סטס מיסז'ניקוב שהוא יושב-ראש השדולה לעסקים הקטנים. הוא נמצא כעת בוועדה אחרת, וברגע שהוא יתפנה הוא יגיע.


כולם מבינים שהעסקים הקטנים הם עמוד השדרה של כל הכלכלה. הם גמישים, הם לא גדולים, ובזמן מהפיכות ושינויים הם תמיד יכולים לשנות את הפרופיל שלהם. רוב המדינות נותנות הרבה כסף לפיתוח העסקים הקטנים. חברת הכנסת מרינה סולודקין, חבר הכנסת יורי שטרן ואני, תמיד לחמנו בוועדת העלייה והקליטה שיהיה לעסקים הקטנים מספיק כסף, ושזה לא יהיה כל כך קשה לפתוח עסק קטן. העסקים הקטנים יוצרים פרנסה לבעלים שלהם, אבל גם לאנשים אחרים.


מרכז המחקר והמידע של הכנסת הכין לנו נייר עמדה ובו טבלה שמפרטת את תקציבי הרשות לעסקים קטנים ובינוניים בישראל, במיליוני שקלים. אנחנו רואים שישנה מגמה שלילית שהיא לא מובנת. בשנת 2004 תקציבי הרשות היו 20 מיליון שקל, בשנת 2005 - 17.5 מיליון שקל, בשנת 2006 - 16.5 מיליון שקל, ובשנת 2007 - 14.5 מיליון שקל.


ישנה גם סטטיסטיקה לגבי מספר העולים שפנו. 50,000 יזמים עולים פנו לייעוץ עסקי ראשוני, נערכו כ-25,000 בדיקות היתכנות כלכלית ליזמים, כ-9,500 יזמים עולים קיבלו הלוואות מהקרן לעולה העצמאי. כ-30,000 עולים עובדים בעסקים שהוקמו באמצעות הלוואות של המשרד לקליטת עלייה, וכ-30,000 יזמים עולים ותושבים חוזרים עברו מסלולי הכשרה עסקית.


אלו המספרים. אבל, אנחנו יודעים שבזמן המלחמה בלבנון הרבה עסקים קרסו, ולכן אני לא מבין למה בשנת 2007 יש קיצוץ בתקציבי תמיכה ליזמות של עסקים קטנים.
מרינה סולודקין
אני חושבת שזה קודם כל מדיניות השר, כי אין סיבות אחרות. שנית, מנצלים את העובדה שאנחנו נאבקים בתוכנית אחרת במשרד התעשייה והמסחר - בתכנית ויסקונסין, וכל המרץ שלנו הלך לנושא זה. לצערי הרב, רואים שישנה ירידה בתחום זה.
היו"ר מיכאל נודלמן
היד שלנו קטנה, אנחנו לא יכולים להילחם בכל.
מרינה סולודקין
אתמול קיבלתי פקס שאפילו מבטלים את המדיניות הנכונה של משרד התעשייה והמסחר שהיתה - עידוד עסקים של נכים, כאשר לא מדובר רק בעולים. בשנים הקודמות טיפלנו בנושאים שקשורים לעולים, ואמרנו שהטיפול בהם צריך להיות כמו הטיפול שנותנים לחרדים ולערבים בנושא עסקים קטנים. לצערי הרב, לא שמענו מזמן שמישהו מתעסק בזה. יש קשיים אובייקטיביים במשרד, ויש גם אולי שינוי במדיניות, ועל כך אני רוצה לשמוע.
היו"ר מיכאל נודלמן
האם גם במשרד הקליטה ישנו קיצוץ?
ענת אברג'ל
ודאי.
היו"ר מיכאל נודלמן
אולי כדאי שתסבירי לנו במה מדובר, ומהי המדיניות. הרי אחרי המלחמה קרסו הרבה עסקים קטנים, וצריך לעזור לאנשים.
ענת אברג'ל
כל משרדי הממשלה נערכו ליום שאחרי המלחמה בהתייחסות לעסקים של תושבי הצפון. אנחנו נתנו הלוואות לכל עסקים של עולים שנפגעו בגובה של עד 70,000 שקל, כאשר אנחנו נותנים רק עד 35,000 שקלים.
היו"ר מיכאל נודלמן
בכמה עסקים מדובר?
ענת אברג'ל
אנחנו עדיין לא יכולים לבוא היום ולאמוד כמה קיבלו, מכיוון שמהרגע שאישרנו להם הם צריכים לגייס ערבים, וזה לוקח קצת יותר זמן. חלק מהם כבר קיבלו. אני לא יודעת להגיד כרגע כמה בדיוק קיבלו.
היו"ר מיכאל נודלמן
כמה פנו?
ענת אברג'ל
בסביבות אלף עסקים פנו. לא נשכח שהם מקבלים לא רק את ההלוואה, אלא מכלול שלם של ייעוץ. הם לא ידעו מה לעשות עם העסק בזמן המלחמה. למשל, מה עושים עם מס ערך מוסף? מה עושים עם שכר דירה, ועם כל הבירוקרטיה? הם קיבלו כל הזמן את הסיוע באמצעות המט"ים, ומשרד הקליטה שילם את המימון של הייעוץ העסקי שזה חלק לא בטל.


לגבי 2007, עם כל הקיצוצים, השר שלנו מצא לנכון לבוא ולהגדיל לכלל העולים את ההלוואות ל-70,000 שקל, כאשר קודם זה היה 35,000 שקלים. צריך לסגור קצוות עם הנוהל, אבל הרעיון לשנת 2007 הוא שההלוואה תעמוד על 70,000 שקלים, ואפשר לברך על כך.
מרינה סולודקין
האם זוהי הלוואה ראשונה או שנייה?
ענת אברג'ל
זוהי הלוואה ראשונה. היא כמובן תגדל, כי מי שניצל וקיבל 35,000 שקלים יכול לקבל עוד 35,000 שקלים.
נעמי סעדה
כמה ערבים יצטרכו להביא?
ענת אברג'ל
זה עומד כרגע לדיון. הרעיון הוא גם להגדיל להם את סל השירותים. אנחנו יודעים שלא תמיד יש תקציב במשרד התמ"ת לחונכויות, ועוצרים את החונכויות. בשנת 2007 אנחנו הולכים להגדיל את שעות הייעוץ לעולים עד 20 שעות, במקום 5 שעות שהיו, כך שבהחלט המשרד הוא במגמה של סיוע לעולים בנושא עסקים קטנים.
היו"ר מיכאל נודלמן
האם יש לכם סטטיסטיקה לגבי מספר העסקים הקטנים של עולים שנופלים?
ענת אברג'ל
אני יכולה להגיד לך שהאחוז, ה-default, בעקבות ההלוואה הוא נמוך מאוד. פעם הוא עמד על 2%, והיום בגלל כל המצב הוא הגיע ל-8% שזה עדיין מאוד נמוך. יש לנו קושי לעקוב אחרי שיעור הסגירה של העסקים כיוון שהעולים עוברים ממקום למקום, ומכיוון שאנחנו עוקבים אחרים רק עד שלוש שנים. בשלוש השנים הנתון הוא נמוך מאוד, מכיוון שבמשך שלוש השנים עדיין מסייעים להם, מלווים אותם בעסק.
מרינה סולודקין
הגדלת ההלוואה ל-70,000 שקל היא צעד מאוד מבורך מצד משרד הקליטה, אני מברכת על כך ותומכת בזה. טוב שהם הגדילו את ההלוואה מכיוון שחלק מהבעיות נובעות מגודל ההלוואה.


אדוני היושב ראש, אני מבקשת לברר האם נמצאים כאן נציגי משרד התמ"ת?
ענת גורדון
הם לא הגיעו. הם הודיעו שאין להם עניין, שזה לא נוגע להם.
מרינה סולודקין
אני מבקשת שיירשם בפרוטוקול שאין להם עניין. השר לשעבר אהוד אולמרט ואני, בנינו בשנה שעברה מערכת לטיפול מיוחד בעסקים של עולים במשרד התמ"ת. כנראה שאין המשך למדיניות הברוכה הזאת. אם היושב ראש יסכים, אני מבקשת להזמין את נציגי משרד התמ"ת, גם את הסמנכ"ל וגם את המנכ"ל, ולבדוק למה המשרד שינה את המדיניות כלפי העולים.
היו"ר מיכאל נודלמן
אני בטוח שהם לא קראו את הוראות יושב-ראש הכנסת לגבי זימון של בעלי תפקיד במשרדים השונים לדיוני ועדות. אם מזמינים נציג כלשהו לוועדה הוא צריך להיות פה, וזה לא משנה אם יש או אין עניין. אני מבקש לכתוב מכתב ליושבת ראש הכנסת שמשרד התמ"ת לא הגיע לדיון מכיוון שאין לו עניין בנושא שבו דנים.
מרינה סולודקין
אני אפילו חושבת שהם פחדו להיות כאן.
היו"ר מיכאל נודלמן
פחדו או לא פחדו, הם צריכים להיות פה. אם מזמינים גורמים שונים, אז כל מוזמן צריך להיות. הנושא הזה נמצא בעדיפות אצל ראשי ועדות ואצל יושבת-ראש הכנסת. במשרד התמ"ת יש קרן, והיתה תכנית מסוימת, ופתאום אין.
מוטי מורל
אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם הרשות לעסקים ועם משרד הקליטה בכל מה שקשור לסיוע ליזמות בכלל, וליזמות של עולים בפרט.
היו"ר מיכאל נודלמן
איך זה מתבטא בראשון לציון?
מוטי מורל
ראשון לציון היא עיר ברוכה בעולים, בעיקר עולים מארצות חבר העמים. העולים תרמו לעיר בכלל, ולעסקים הקטנים בפרט, תרומה שהיא יוצאת מהכלל. הם משתלבים כמעט בכל התחומים. אנחנו מטפלים בשנה בערך בכ-400 עולים שמקימים עסקים ופונים אלינו לקבלת ייעוץ והלוואות.


החסמים הבעייתיים שאנחנו נתקלים בהם במגזר העולים שרוצים להיקלט בארץ באמצעות עסק, הם שניים. ראשית, הם לא מצליחים למצוא עבודה, ואין להם אלטרנטיבה אחרת. זה מה שהם יודעים לעשות. בנוסף לשאר הקשיים שעולה נתקל בהם שהם בעיקר חסמים של תרבות עסקית, שפה וידע שבהם אנחנו עוזרים להם בייעוץ, בהדרכות, ובקורסים, קשה להם גם להשיג מימון להקמת העסק. הקרן היחידה היום שמיועדת לעסקים של עולים היא הקרן של משרד הקליטה, ופה ראיתם את המספרים. אבל, כשמדובר בעסקים גדולים יותר של עולים הם פונים לקרנות הוותיקות הרגילות, ובקרנות האלה אין מסלול מיוחד שבא להקל על אותם עולים. בזמנו, היתה פנייה של הקרן של משרד התמ"ת – הקרן לסיוע לעסקים בערבות מדינה שמוכרת בשם "קרן תבור", להפעיל מסלול ירוק לעולים שפונים לקרן בשיתוף עם הקרן של משרד הקליטה, כי אנחנו ראינו שמספר הפניות של עולים לקרן ההיא, ומספר העולים שמקבלים שם הלוואות, הוא נמוך ביחס לממוצע שלהם בכלל האוכלוסייה. זאת נקודה שעדיין לא קרתה, ויש מקום לשיפור פה.


נושא נוסף שהמדינה יכולה לבוא בו לקראת העולים מעבר למה שעושה היום משרד הקליטה, והרשות לעסקים שהיא הזרוע השנייה של המדינה, הוא בכל מה שקשור לעולם המיסוי כלפי עולים. עולה שמגיע לארץ וכעבור מספר שנים פותח עסק, אין לו שום הכרה מבחינת במס. הוא ממוסה באותה רמה כמו כל אדם אחר, למעט כאלה שמקימים עסק במהלך שלושת השנים הראשונות שבמהלך השנים האלה הם מקבלים נקודות זיכוי. גם פה יש איזשהו אבסורד, כאשר עולה שמגיע לישראל מקבל שלוש נקודות זיכוי במס הכנסה בשנה הראשונה, ובשנה השנייה הוא מקבל שתי נקודות, ובשנה השלישית נקודה אחת. דווקא בשנה הראשונה כשהוא מתאקלם ומסיים אולפן נותנים לו שלוש נקודות שהוא לא מצליח לנצל אותן, ובשנים שבהן הוא נקלט ונכנס לשוק העבודה כבר אין לו נקודות זיכוי.
מרינה סולודקין
עכשיו אנחנו מבינים למי היו הקלות ברשויות המס, ולמי לא.
מוטי מורל
צריכים לעשות במדינה חשיבה כללית של כל הגופים הכלכליים, אם זה רשויות המס, אם זה משרד התמ"ת, ביטוח לאומי, משרד הקליטה, על מנת לראות את מכלול החסמים שקיימים לעולים, ויש לא מעט חסמים. משרד הקליטה מוביל מהלכים, אבל הוא בודד בנושא הזה.


בכלל, קשה להקים עסקים בארץ, על אחת כמה וכמה לעולים. מגזר העולים הוא פוטנציאל אדיר. מדובר באנשים מאוד חרוצים שהם עם הגב לקיר, אין להם אלטרנטיבה. הם עושים הכול על מנת שהעסק שלהם יצליח. זה גם בא לידי ביטוי באחוזי ה-default הנמוכים שיש בהלוואת הקרן לעולה. מדובר ב-2% - 3%, ואלו אחוזים מאוד נמוכים אפילו ביחס למצב בבנקים ששם הלווים הם בעלי עסקים רגילים.


התקציבים שמופנים היום לעולים מהמדינה מגיעים דרך שני משרדים, כאשר משרד אחד הוא משרד הקליטה. התקציב שמשרד הקליטה מפנה באמצעות אגף יזמות עסקית לעולים הוא יותר גדול מכל התקציב של הרשות לעסקים בכלל לכל העסקים הקטנים. אם אני לא טועה, וענת אברג'יל תתקן אותי, תקציב אגף היזמות כולל הקרן - - -
ענת אברג'ל
ב-2006 לא כולל עודפים עמדנו על 16 מיליון.
מוטי מורל
וזה מופנה אך ורק לעולים יזמים. לעומת זאת, התקציב של הרשות לעסקים הוא כל כך נמוך שגם אם הם רוצים לעזור, והם עוזרים לעולים, אין להם מאיפה. נדרש פה איזשהו תיקון למגזר הזה.
ענת אברג'ל
סליחה, 19 מיליון.
היו"ר מיכאל נודלמן
אנחנו בוועדת הקליטה רגילים למתוח ביקורת על אנשי משרד הקליטה שבאים לפה. זו הפעם הראשונה שאנחנו שומעים מחמאות על משרד הקליטה. באמת, כל הכבוד.
מרינה סולודקין
זה גוף שעובד מאוד קשה בכיוונים הנכונים.
ענת אברג'ל
יש עוד הרבה דברים שעדיין לא שמעתם עליהם. יש לנו פרויקט מיוחד לעסקים לעולים מקווקז בשיתוף עם הג'וינט.
חיה גרף
אנחנו עוסקים בהרבה אוכלוסיות, ובין היתר באוכלוסיית העולים כאשר אנחנו מתמקדים בעולים מקווקז, אתיופיה, מסוריה, מאיראן, בנושאי יזמות. יחד עם משרד הקליטה הקמנו מוקדי התמחות. יש לנו מוקד התמחות במט"י נתניה. יש עלייה מאיראן כאשר העולים מאיראן הם אנשי עסקים. הקבוצות האלה צריכות יותר כלים להתמודדות לכניסה לעולם העסקים.


כמו ששמענו, לרשות לעסקים יש תקציב מאוד קטן בכלל האוכלוסייה. פה אנחנו מוסיפים להם עוד חונכויות, חונכות לפני פתיחת העסק כי אין דבר כזה בתמ"ת. לפני שהעולים פותחים את העסק ולפני שהם מסתבכים, מצמידים להם חונך שיבדוק איתם את החוזים ואת פרטי העסק שהם פותחים, ואת ההלוואות. אנחנו מלווים אותם במהלך הפתיחה לאחר הפתיחה יש חונכויות, יש להם קורסים בשפה שלהם, יש להם ספרים וחוברות בשפה שלהם. הקמנו מוקדי נתמכים לאוכלוסיות. שיתוף הפעולה עם משרד הקליטה הוא מאוד טוב.


אני רוצה להעלות בעיה שיש לנו בתחום הזה. למשרד הקליטה יש את ההגבלה של עשר שנים. כלומר, עולה מאתיופיה או מקווקז שרוצה לפתוח עסק, והוא עשר שנים ויום, הוא כבר לא יכול לקבל את התמיכה. מבחינת הג'וינט, אנחנו ממשיכים את התמיכה. לנו את הקטע של תאריך עלייה. זה לכל העולים.
ענת אברג'ל
חברת הכנסת מרינה סולודקין ניסתה להוביל מהלך עם אהוד אולמרט שהיה אז שר התמ"ת. רענן דינור הקים ועדה בראשות אבנר ורד, ואני הייתי חברת ועדה. משרד הקליטה מבחינתו, לא יכול לחרוג מעל עשר שנים כי זוהי החלטת ממשלה.
מרינה סולודקין
לכן, הייתי צריכה להקים במשרד אחר את הוועדה.
ענת אברג'ל
צריך להחליט איזשהו גבול של זמן, החליטו על עשר שנים. רק לגבי אתיופים החליטו על 15 שנים. כלומר, לאתיופים מגיע עד 15 שנה.
היו"ר מיכאל נודלמן
אנחנו רוצים לשמוע מה קורה עם עסקים של יוצאי אתיופיה.
זמיר ג'גנאו
אני מתאם את מוקד יזמות ברמה הארצית של יוצאי אתיופיה. התכנית פועלת בשיתוף פעולה של משרד הקליטה והג'וינט. היא מופעלת במט"י נתניה. זהו מוקד יחידי ומיוחד במינו שעוסק בתחום היזמות בקרב יוצאי אתיופיה. לתכנית יש שלוש מטרות עיקריות. ראשית, עסקים קיימים. אנחנו נותנים ייעוץ עסקי וליווי לעסקים קיימים.
היו"ר מיכאל נודלמן
כמה עסקים יש כרגע?
זמיר ג'גנאו
התחלנו עם 27 עסקים, וכיום ברמה הארצית ישנם 150 עסקים פעילים. אנחנו מעריכים שישנם עוד קרוב ל-150 עסקים פעילים.
היו"ר מיכאל נודלמן
כמה עובדים יש בממוצע בכל עסק?
זמיר ג'גנאו
בדרך כלל העסקים הם קטנים ובהם עובדים 2 עד 5 עובדים.
היו"ר מיכאל נודלמן
העסקים הם משפחתיים.
זמיר ג'גנאו
כן. בדרך כלל, העסקים הם עסקי מזון, חנויות תבלינים, מוצרים אותנטיים, שברובם פונים לכלל היעד של יוצאי אתיופיה. המטרה השנייה מתמקדת ביזמים חדשים שרוצים להקים עסק.
היו"ר מיכאל נודלמן
האם יש תור של יזמים כאלה?
זמיר ג'גנאו
יש יזמים שפונים ומתעניינים כיצד ניתן להקים עסק, כי האינפורמציה כיצד להקים עסק בישראל ומה המשמעות של זה, חסרה להם. המוקד נותן להם את השירות מרמה של קורסים ביזמות עסקים, בניית תכנית עסקית, ועד לרמה של ליווי אחרי הקמת העסק עד שבעל העסק בשל לנהל את העסק באופן עצמאי.
היו"ר מיכאל נודלמן
זה באזורים בהם גרים רוב יוצאי אתיופיה.
זמיר ג'גנאו
הפעילות שלנו מתרכזת בעיקר באזורים בהם יש אוכלוסייה גדולה של יוצאי אתיופיה. למשל, בנתניה, רחובות, עפולה, אשקלון, קריית מלאכי, אשדוד.


המטרה השלישית שלנו שהיא לא פחות חשובה, היא העלאת והגברת המודעות בקרב יוצאי אתיופיה משום שרמת המודעות והאינפורמציה היא חלשה.
היו"ר מיכאל נודלמן
האם הכול נעשה בעברית?
זמיר ג'גנאו
הכול בעברית. אנחנו מגייסים את כלי התקשורת של בני העדה לטובת הפעילות שלנו, כאשר הכוונה לרדיו, טלוויזיה, עיתונות. מעבר למדיה, אנחנו עושים קורסי הסברה בתחום יזמות לעסקים, במטרה לתת כלים בסיסיים. מכיוון שהם לא צורכים מידע, אנחנו מעבירים להם את המידע בדרכים שונות.
היו"ר מיכאל נודלמן
אתה אומר שישנם כרגע 150 עסקים פעילים. כמה עסקים נפלו, וכמה עסקים עומדים חזק?
זמיר ג'גנאו
ישנם 150 עסקים פעילים, כאשר אנחנו עמדנו בקרוב ל-200 עסקים. כלומר, ישנה נשירה. ישנו גידול, ואנחנו מזהים את הפוטנציאל של זה. מבחינתי, 150 העסקים הם החלוצים של היזמות. אבל, אנחנו צריכים להגיע לנקודה שבה נפרוץ את מעגל היזמות כלפי מעלה.


אני רוצה להתייחס עכשיו לחסמים ולקשיים שיש בפני עולי אתיופיה שרוצים להקים עסק. ראשית, יהודי אתיופיה הם אנשים שניהלו משק עצמאי באתיופיה. הם עסקו באופן עצמאי בנפחות, בטקסטיל, בפחם, ובשאר תחומים. עניין הבירוקרטיה זר להם, משום שהמימשל האתיופי התערב מעט מאוד בעסקיהם, אולי שלוש פעמים בשנה. פעם אחת, כאשר הוא מגייס לצבא. פעם שנייה, כאשר הוא בא לגבות מס. מעבר לזה, לא הכירו את המימסד ולא עבדו איתו. כאשר יהודי אתיופיה הגיעו לארץ, מעבר לקשיי ההיקלטות הרגילים של שפה ותרבות שיש לכל עולה, הם נתקלו בתופעה חדשה לגביהם של הבאת אישורים ועבודה עם המימסד, ובירוקרטיה. זה מאוד הקשה על היקלטותם.
יוצאי אתיופיה היו יזמים, עצמאיים, ובעלי יכולת ניהול משק, בארץ מוצאם.
היו"ר מיכאל נודלמן
זה גם קשה ליוצאי גרוזיה ורוסיה.
מרינה סולודקין
נקודת המוצא שלי היא שהם היו שם עצמאיים והם ידעו הרבה דברים, וכאן הם לא יכלו לפתח את הדברים שבשבילם הם טבעיים.
זמיר ג'גנאו
בדיוק, וכאשר יוצאי אתיופיה הגיעו לארץ היה להם blackout. מאנשים עצמאיים הם הפכו פתאום להיות תלויים בבירוקרטיה ובמימסד, וזה יצר אצלם חוסר אמון וכל דבר נראה להם בלתי פתיר. נותני השירות בתוך הקהילה לא תמיד מצאו את הדרך הנכונה, וזה היה אחד החסמים בפני פעילות.


לאנשים שרצו להקים עסק, ליזמים, לא היה הון אישי. הם מתחילים מנקודת אפס. מצב זה יוצר בעיות כשהם הולכים לבנקים וכשהם ניגשים לקרנות. מבחינתי, יזמות זה השתלבות בחברה הישראלית ויש אנשים שרוצים להקים עסק להתפתח, ולהשתלב בחברה הישראלית.
היו"ר מיכאל נודלמן
האם רוב האנשים שייכים למשרד הקליטה או לא?
זמיר ג'גנאו
אנשים שבאו במסגרת "מבצע משה" כבר לא שייכים למשרד הקליטה כי הם מעל ל-15 -20 שנה בארץ. אנשים שבאו במסגרת "מבצע שלמה" הם כבר לקראת יציאה מתחום ההקלות של משרד הקליטה.


הרקע התרבותי השונה והמנטאליות השונה, מצריכים יחס מיוחד, וכלים מיוחדים לקהילה. הגישה והתפיסה צריכות להיות שונות מהגישה והתפיסה לגבי שאר האוכלוסייה. אנחנו מזהים שני דורות. ישנו דור המדבר, דור האבות שלנו שהגיע לכאן, וישנו הדור שנולד פה או הגיע בגיל צעיר. יש קונפליקט בין הדורות. הצעירים המלומדים רוצים לצאת, אבל בסופו של דבר הם חוזרים למשפחה והם נכנסים לתוך מעגל.


יש אקדמאים שלומדים בכל התחומים והם רוצים לתת שירות לכלל החברה. אנחנו מזהים שלאחר שהם למדו, ולאחר שהם רכשו השכלה, הם חוזרים לקהילה. זה מעגל סגור שאי אפשר לפרוץ אותו.
מרינה סולודקין
זאת אומרת, צריך לעשות שינוי משום שהם לא מקבלים השכלה בתחומים שבהם הם יכולים להיות עצמאיים, ולצאת לעולם הגדול.
יהודה עירוני
זה התפקיד של המוקד. המוקד באמת מכוון לאותם מקומות ומסלולי הכשרה שבהם אפשר להקים עסק עצמאי. זמיר ג'גנאו מדבר על 4,000 אקדמאיים יוצאי העדה, הוא מדבר על 30 עורכי דין.
זמיר ג'גנאו
צריך לתת העדפה מתקנת לצעירים כדי שהם יוכלו להשתלב במעגל היזמות והעסקים.
מרינה סולודקין
צריך לתת להם דחיפה להיות עצמאיים בכל מיני תחומים כמו: תעשייה, מסחר, חקלאות, ולשבור את התלות במשרדים ובבירוקרטיה.
יהודה עירוני
הרבה מבני העדה רואים את ההישג הגדול ביותר שלהם בלהיות עובד מדינה. אבל, בתחום היזמות יש פוטנציאל גדול מאוד. יש לו מעט מאוד חסמים שקל לטפל בהם. חסם אחד שהוא אופייני לכל העולים, הוא מעין מסלולים ירוקים בנושא של קרנות מימון קיימות. מסלול ירוק זה מסלול שאומר שמספיק פעם אחת להביא תצלום של תעודת הזהות, ולא צריך להביא את זה שלוש פעמים. חוסר האמון במערכת מתפתח מהאקטים המאוד קטנים מול המערכת הבנקאית, והטפסים, שהוא לא מבין אותה. כשהוא לא מבין אותה הוא חושב שיש יחס מפלה כלפיו.
מרינה סולודקין
צודק במאה אחוזים. איך התקציב של המוקד שלכם בתחום היזמות?
ענת אברג'ל
משרד הקליטה נתן כ-200,000 עד 2006, והג'וינט בדרך כלל נתן אותו הסכום.
חיה גרף
משהו כמו 400,000 אלף דולר. היום אנחנו עושים פרויקטים לשלוש שנים.
יהודה עירוני
ההישג הגדול הוא שזה תכנית לשלוש שנים. פעם ראשונה אפשר לעשות פעולות שיש להן המשכיות.
מרינה סולודקין
זה מופת ודוגמה להתפתחות כל המשק שלנו.
היו"ר מיכאל נודלמן
הגיע לפה גבי רובז מלשכת מנכ"ל משרד התמ"ת.
גבי רובז
אני מתנצל על האיחור.
היו"ר מיכאל נודלמן
הגיע לפה גם חבר הכנסת סטס מיסז'ניקוב שאני צריך לתת לו זכות דיבור, ואחר כך

נמשיך.
סטס מיסז'ניקוב
כבוד היושב ראש, תודה רבה על קיום הדיון החשוב הזה במסגרת יום העסקים בכנסת. אנחנו יזמנו את היום יחד עם הרשות לעסקים הקטנים, על מנת להעלות את נושא העסקים הקטנים והבינוניים בכלל, על סדר יומה של הממשלה ושל המימסד, כפי שמגיע לו. אנחנו חילקנו את הנושאים השונים שקשורים לעסקים הקטנים בין הוועדות השונות, כאשר לוועדת העלייה הקליטה יש תפקיד חשוב בכל נושא יזמות של עולים.


ברשותכם, אני אתייחס לכמה נקודות שהן משותפות גם לבעלי עסקים ותיקים וגם לעולים. אבל, החסמים של יזמים עולים הם יותר קשים משל ותיקים מעצם זה שהעולים הגיעו לפה כשחלק מהמטען של חייהם נשאר מאחור. קראתי פה מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוגש לוועדה. מצוין פה שלרשות היזמים עומדת קרן בערבות המדינה, וזה מעשה מצוין שהיה עוד בקדנציה הקודמת. באתי לפה מוועדת הכספים ושם נשאלה השאלה, כמה מבעלי העסקים ומהיזמים, יכולים בכלל לנצל את ההלוואות שניתנות על-ידי קרן תבור? אלה שמבוססים, אלה שמושרשים חזק, אלה שיש להם השקעות בבנק והם מוכרים על-ידי הבנקים, הם מקבלים את הסכומים האלה ביתר קלות. אפילו שהמדינה נותנת ערבות של 70%, והבנקים - 30%, הם מחפשים בטחונות. ברגע שהם מבקשים ביטחונות מבעלי עסקים, במיוחד מעולים חדשים שרק הקימו את העסק ואין להם עדיין הון לשעבד אותו לבנק, הם לא מקבלים.


ניתנו לנו מספרים לגבי השאלה כמה עסקים בצפון קיבלו הלוואות. מתוך 80,000 עסקים בצפון שכמעט וקרסו בעקבות המלחמה, 1,200 עסקים קיבלו הלוואות. השאלה שצריך לשאול היא, כמה ביקשו? אין לנו נתונים לגבי השאלה כמה ביקשו, או שמסתירים את הנתונים האלה או שלא אומרים אותם. מכל מקום, גם אם מעט עסקים ביקשו זה בדיוק מהסיבה שהם יודעים שהם לא יקבלו אותה. זה החסם שאנחנו צריכים לשבור.


יש קרן הטבות לעולים חדשים. יש שם בעיה כי ישנה מגבלה של עשר שנים ותק בארץ.
ענת אברג'ל
זו הקרן לעולה העצמאי.
סטס מיסז'ניקוב
הקרן הזאת היא ליזמים עולים חדשים. מבצע משה היה לפני מעשר שנים, והעולים שהגיעו במסגרתו מוגדרים עדיין כעולים חדשים. אבל, הם לא זכאים לקבל את ההלוואה הזאת. לדעתי, צריך לבחון גם את הסוגיה הזאת, כי רוב העלייה, גם מברית המועצות וגם מאתיופיה, הגיעה לפני עשר שנים, ויכול להיות שאנחנו צריכים לחשוב איך אנחנו מרחיבים את הגבולות.
ענת אברג'ל
אתה לא היית כאן כשאמרנו שלעולי אתיופיה זה עד 15 שנה.
סטס מיסז'ניקוב
בסדר, אבל גם 15 שנה עדיין לא כוללים את רוב העולים. נושא אחר הוא נושא החונכות. יושב פה גבי רובז ממשרד התמ"ת, ואני יודע שמשרד התמ"ת מטפל בזה שהפרויקט הזה ייכלל תקציבית במשרד. אבל, כל פעם הפרויקט הזה עולה ויורד בגלל אילוצים תקציביים. פרויקט חונכות לעסקים קטנים וליוזמות של עולים חדשים הוא הכרחי, כי יש צורך בליווי לפחות בשלבים הראשונים שהם בארץ. מר רובז, אנחנו צריכים לשמור על כך שתקצוב נושא החונכות, עם דגשים מסוימים לאוכלוסיית יזמים עולים חדשים, צריך להתקיים במסגרת המשרד.


נושא אחר הוא דמי אבטלה לעצמאיים. בוועדת העבודה והרווחה דנו עכשיו בהצעת חוק של חבר הכנסת יורי שטרן, שהצטרפתי אליה, לתת סוף סוף דמי אבטלה לעצמאים. תארו לעצמכם עולה חדש בן ארבעים שהוא מהנדס. הוא יודע בוודאות שהוא לא יכול לעבוד במקצועו, והוא מחליף את המקצוע שלו ביזמות ומקים עסק. כשהוא מקים עסק הוא יודע בוודאות שאסור לו לטעות, כי ברגע שהוא פושט את הרגל הוא לא יקבל דמי אבטלה. יש לו שתי ברירות: או להשקיע את כל סל הקליטה ואת כל הכסף שהוא אגר בארץ ובכל זאת להסתכן ביזמות, ואולי ליפול, או בכל זאת לנסות במשך עשרות שנים לחפש עבודה לפי המקצוע, ואולי בסופו של דבר להגיע לתכנית ויסקונסין, ולהיות שם עבד. אבל, זו הברירה שיש לו. את זה אנחנו צריכים לתקן, לא רק בגלל עולים חדשים. יזמים עולים נופלים בקטגוריה הזאת.


בוועדה אחרת עלה הנושא המוניציפאלי. העולים החדשים מקימים עסק וצריך לחשוב מקרו, ולפטור אותם מארנונה בשנתיים הראשונות עד שהם יוכלו להתרומם. אני לא יודע האם צריך לעשות את זה באמצעות חוק עזר עירוני, או בחקיקה ראשית שאנחנו צריכים ליזום, האם זוהי החלטה של משרד הפנים בתקנות משנה, כדי לעזור לעסקים.


אני לא רואה פה את אירנה נציגת התאחדות יזמים בישראל.
דנה גורדון
היא הודיעה שהיא תגיע.
גבי רובז
מעכבים אותה בחוץ.
סטס מיסז'ניקוב
זו כבר הפעם השנייה שסיעת "ישראל ביתנו" הסיעה שאני מייצג אותה, עוזרת ומזרימה תקציבים להתאחדות יזמים שנועדה לעזור לעולים חדשים לפתח כלים עבור עולים חדשים, ואפילו לתת הלוואות שלא נכללות במסגרת ההלוואות הפילנתרופיות. זה עוד כלי שעומד לרשות עולים חדשים. אני מקווה שבעזרת גם הסבסוד שלנו זה יתאפשר.


נושא אחרון הוא נושא המט"ים. המט"ים הם הכלי הכי חזק שיש בכל העיסוק בעסקים קטנים, כי אלו הלשכות שיש להן נגיעה יום יומית עם בעלי העסקים עצמם שפונים למט"י אם יש קושי מסוים להקים את העסק, ואם יש צורך בליווי העסק. מר רובז, אנחנו מנהלים איזשהו דיאלוג. אבל, תאמין לי שכולנו באותו כובע. אנחנו צריכים למצוא דרך להעצים את המט"ים גם מבחינה תקציבית, גם מבחינת האצלת סמכויות, כדי שיהיו להם הרבה יותר כלים לעזור ליזמים בכלל, וגם לאוכלוסיות חלשות בפריפריה, למגזרים שונים, למגזרים של עולים חדשים. זוהי חובתנו. שוב, תודה רבה על קיום הדיון החשוב הזה בוועדה.
מוטי מורל
משרד התמ"ת עומד מאחורי הקרן לעסקים בערבות מדינה, ונמצא פה נציג משרד התמ"ת. בקרן לערבות המדינה, המדינה נותנת 70% ערבות, והיזם צריך להביא 30% בטחונות כספיים. אפשר לעשות כאן איזשהו מסלול ירוק לעולים שפונים לקרן, כדי להקל עליהם. אפשר להקל כך שהמדינה תסתפק ב-15%, ולא ב-30%, כי מדובר בעולה. לחלופין, אפשר לעשות מטש'ינג בין הקרן הזאת לקרן של משרד הקליטה שזה גם תקציב המדינה, על מנת לסייע לעולה גם בנושא הביטחונות וגם בקטע של הגשת המסמכים, הטופסולוגיה, והכנת התכניות העסקיות לקרן, באמצעות הקרן שכבר קיימת. כך נוכל להגדיל הרבה יותר את כמות הפונים ואת מספרם של אלה שמצליחים לממש את ההלוואות.
סטס מיסז'ניקוב
אני מתנצל, אני צריך לרוץ לוועדות אחרות.
מרינה סולודקין
אני מתנצלת על כך שאני צריכה לעזוב באמצע הדיון. אני מוזמנת לדיון בוועדת החינוך בחוק שהוא מאוד חשוב ליושב ראש הוועדה.


קודם כל, לא אהבתי את זה שנציגי התמ"ת הגיעו לדיון באיחור של ארבעים דקות, אנחנו הרי לא יושבים כאן סתם. שנית, אני חשה שישנו שינוי במדיניות משרד התמ"ת. לפני שנה התחלנו בתהליכים שנתנו טיפול מיוחד לעסקים של עולים חדשים שהם יותר מעשר שנים בארץ. אבנר ורד היה אחראי להרבה דברים, ועכשיו אנחנו מבינים שמתחילים עוד הפעם מאפס, וכל העניינים. קרן תבור לא עוזרת לעסקים של עולים. כולנו היינו צריכים להיות במלחמה אחרת, במלחמה נגד תכנית ויסקונסין שהיא גם במשרד התמ"ת, ולכן לא יכולנו להתעסק בנושא הזה באינטנסיביות. עניין ויסקונסין נמצא כעת בבג"ץ, ויש לנו זמן עכשיו לחזור ולטפל בנושאים אלו. בזמנו, רענן דינור החליט על קרן פרטית להלוואות לעסקים של עולים, וכל הטיפול המיוחד בעולים חדשי, כמו הטיפול שנותן המשרד לערבים ולחרדים. אנחנו מאוד מבקשים מהשר ומהמנכ"ל לחזור ולטפל בנושא. יש לי עכשיו קצת זמן לחשוב ולעסוק בנושא עסקים קטנים של עולים, ואני מבטיחה לכם שאני אחזור לטפל בזה. אתם יודעים שאנחנו בכנסת מאוד מאוד ביקורתיים כלפי זה שאין במשרד המשך למדיניות שהיתה. אי אפשר להתחיל מאפס כל קדנציה.
מאיר לב
אני מצטרף לברכות, שמעתי רק דברים טובים על העבודה שאתם עושים.

מועצת ארגוני עולים בנתה תכנית לגיוס עולים ותיקים מצליחים שיש להם עסקים בכל התחומים. מדובר בעורכי דין, רואי חשבון, שמתנדבים ונותנים ליווי. הליווי שלהם שונה מהליווי שעושים מט"י, וארגונים אחרים. למשל, אנחנו לוקחים עולה שרוצה לפתוח מסעדה, למסעדה של מישהו שמדבר בשפה שלו. הוא מראה לו את המטבח, את המקומות שבהם קונים ציוד חדש או משומש, ולמעשה נותנים לו טיפים שארגונים במימסד לא יכולים לתת. בכמה מקומות כתוב שישנו חוסר אמון במערכת המימסדית, אבל הם כן נותנים בנו אמון. לפעמים העולים עושים טעויות. למשל, עולים מארגנטינה שפתחו מסעדות עם אוכל דרום אמריקני שמיועד רק לארגנטינאים, וכך קרה שקהל היעד היה מאוד מצומצם. צריך לעבוד יותר פתוח. במקומות האלה אנחנו יכולים לעזור בעזרת טיפים שונים שאנחנו נותנים.

אנחנו גומרים עכשיו את הפרויקט, עושים קצת ליטוש. הסוכנות היהודית ביקשה שאנחנו נעביר את זה בוועד הפועל הבא. אנחנו נקבל את הפניות מלשכות השליחים בחוץ לארץ. אני חושב שאפשר לעבוד עם ישראלים שנמצאים בחוץ לארץ בנושא זה. כאשר העולים באים לביקורי גישוש בארץ אנחנו לוקחים לאנשי עסקים שמדברים אותה שפה, ועוסקים באותו עסק. זה תוספת מאוד חשובה לכל המערכת, ולכל מה שקיים היום. אם תרצו אנחנו נעמוד לרשותכם, לרשות כל הארגונים והמוסדות, כדי לעזור לכם.
ענת אברג'ל
יש לנו מינהלת מתנדבים שהוקמה ברשות לעסקים קטנים, ששותפים לה משרד הקליטה והג'וינט, ומשרד הרווחה. המט"ים אמורים לגייס את המתנדבים, ולסייע. זה אמור לענות על נושא החונכות שמשרד התמ"ת מידי פעם מפסיק.
מאיר לב
אנחנו מנסים לגייס מתנדבים מכל הקהילות.
ענת אברג'ל
אנחנו הקמנו, ומט"י ראשון לציון אחראי לזה, אתר אינטרנט. יש לנו אתר אינטרנט מוכר וידוע שנקרא: To Be in Israel. הוא פועל בחמש שפות, הוא אינטראקטיבי, הוא און-ליין. פה בארץ יושבים עולים שמדברים בשפתם של אלו שנמצאים בחוץ לארץ. בדיקות היתכנות ותכניות עסקיות מתבצעות אינטרנטי. זה עובד יפה ונהדר.
פאינה קלרין
אני בחרתי להשתתף בדיון בוועדת העלייה ולא בוועדת הכספים משום שזהו נושא שהוא יותר קרוב אליי. אנחנו לא מדברים על מימון ממשלתי משום שזו קרן פרטית שמגייסת כסף מחוץ לארץ. אנחנו עובדים היום עם ארבעה בנקים, ואנחנו מעמידים את הערבויות מול ההלוואות. הקרן נועדה לא רק לעולים חדשים, וכמובן שיש לנו עדיפות לאזורי פריפריה ואנחנו מנסים לעזור גם לעסקים של עולים חדשים. המטרה היא לעזור לאזור פריפריה, ולאפשר מקומות עבודה חדשים.


שמעתי פה ביקורת על קרנות ממשלתיות. אנחנו קרן פרטית, ולכן יותר נוח לנו לקבל החלטות ולשנות את המדיניות שלנו. הקרן קיימת משנת 1994, ובמהלך השנים נתנו פתרון לעסקים קטנטנים כמו עסק ביתי, והיום אנחנו מעמידים הלוואות מ-5,000 שקל ועד 600,000 שקל. כלומר, ישנו פתרון גם לעסקים בינוניים.


אנחנו מכינים סטטיסטיקות גם לתורמים שלנו, ומשנת 1994 עד עכשיו אנחנו עמדנו בין 18% ל-20% עסקים של עולים חדשים. זה בהתאם למגזר העולים החדשים בארץ. אנחנו נתנו פתרון גם לעסקים בצפון שנפגעו במהלך המלחמה, אנחנו היינו הראשונים שנתנו מסלול מהיר לעסקים בצפון. מ-12 ליולי 2006 ועד סוף שנת 2006 קיבלנו יותר מאלף פניות מעסקים קטנים ובינוניים בצפון, ונתנו 400 הלוואות. זה די סביר מבחינת אחוזים. כשאני הכנתי את הסטטיסטיקה לגבי עסקים שפנו אלינו, ופתרונות שאנחנו נתנו להם, התברר שאחוז העסקים של עולים חדשים הוא נמוך מאוד, הוא 8%. כלומר, אלו שקיבלו הלוואות בעקבות המלחמה. זה במסלול מהיר, ויתרנו על תוכניות עסקיות וניסינו לתת פתרון תוך חודש ימים. ההלוואות שם היו עד 60,000 שקל, וגם מעל 60,000 שקל. אנחנו לא מדברים שם על בטחונות, בטחונות זה מקסימום ערב אחד. ניסיתי לנתח את המצב, והגעתי למסקנה שאפילו כאשר נותנים את הפתרון לכלל העסקים בארץ, העסקים של עולים חדשים הם האחרונים לקבל את האינפורמציה. אנחנו לא פרסמנו את זה לאוכלוסייה מסוימת, אלא נתנו את האינפורמציה לארגונים כמו מט"ים ויחידות כלכליות, ואת רוב הפניות בצפון קיבלנו באמצעות מט"ים וחברות כלכליות. למרות שלמט"ים יש קשר עם עסקים של עולים חדשים, העובדות הן שעולים חדשים קיבלו את המידע באיחור או שלא קיבלו כלל, ורק 8% עסקים בצפון קיבלו במסלול מהיר, לעומת 18% עסקים בדרום ובמרכז.
ענת אברג'יל
אני לא יודעת ממי קיבלת את הנתונים, אבל לנו יש נתונים אחרים כי אנחנו מממנים את זה. המט"ים בגליל, בכרמיאל, בנצרת עילית ובעכו, עבדו מאוד חזק כך שהמעקב היה אינטנסיבי. הסוכנות היהודית העמידה סכום של כ-4,000 שקל העמידה לכל עסק קטן, והוא היה צריך למלא רק כמה טפסים. את מדברת על אחוז מסוים של עסקים של עולים, ולדעתנו מדובר ביותר. הם לא הגיעו אלייך כיוון שהם הגיעו אלינו לקרן לעולה העצמאי.
פאינה קלרין
הקרן לעולה עצמאי פעילה בכל האזורים, ולאו דווקא בצפון.
ענת אברג'יל
אנחנו הכפלנו את ההלוואה לתושבי הצפון בעקבות המלחמה. עשינו מסלול מהיר של 24 שעות. הסוכנות נותנת 4,000 שקל, ואנחנו נותנים עד 70,000 שקל. לא מדובר בסכומים קטנים.
פאינה קלרין
אנחנו לא מתחרים עם קרנות אחרות, אנחנו תמיד ניסינו להשלים את המוצרים בשוק. מדובר ב-8% מקבלי הלוואה, וכשאחוז הפונים הוא פחות או יותר אותו אחוז. זה לא שאנחנו דחינו יותר בקשות של עולים חדשים. אצלנו האחוז זהה גם בפניות וגם באישורים.
מוטי מורל
האם אתם שוקלים לתת מסלול ירוק לעולים בקרנות שלכם? התנאים שאתם מציעים לכלל האוכלוסייה ולעולים הם אותם תנאים.
פאינה קלרין
יש לנו פתרון לכלל האוכלוסייה כשאנחנו מאשרים את ההלוואות עד 40 – 60 אלף שקל לפעמים בלי ערב, וזה כבר פתרון. אני לא חושבת שזה נכון להוריד את הריבית לעולים חדשים. בהלוואות יותר גדולות מדובר בערב אחד או שניים. אבל, אם זה 40% בלי ערב אז אין שום סיבה שהלקוח לא יקבל את האשראי, ואנחנו מאשרים את ההלוואה. יכול להיות שהיעדר המודעות של עולים חדשים למה שקיים בשוק היא זו שיצרה את האחוז הנמוך בקרב עולים חדשים.
היו"ר מיכאל נודלמן
התרגלנו למשרד הקליטה, אתם לא כל כך מפרסמים. אולי משרד הקליטה צריך לפרסם שיש עוד קרנות.
זאב אלקין
במסמך שהכין לנו מרכז המחקר והמידע של הכנסת, אתם מוצגים כקרן שנותנת העדפה לעסקים בבעלות נשים או מגזר ערבי.
פאינה קלרין
זה לא נכון. נכון שיש לנו מסלולים לנשים, ויש לנו קרן מיוחדת לערביי ישראל. אבל, יש לנו את המסלול שקיים משנת 1994 לכלל האוכלוסייה של הלוואות יחסית גדולות מ-80,000 שקל ומעלה.
יהודה עירוני
עולה חדש מעדיף מסלול פחות מימסדי, ומסלול שמוביל אותו פחות בנבכי הבירוקרטיה. קרן קורת מצטיירת יותר מסובכת מבחינת הטפסים, הבירוקרטיה והפרוצדורה, מהקרן לעולה החדש.
פאינה קלרין
אנחנו לא מתחרים עם אף אחד. אנחנו בקרן קורת מדברים על טיפול של חודש, חודש וחצי מקסימום. עד כמה שידוע לי, בקרנות אחרות זה יכול לקחת חודשיים-שלושה-ארבעה. לדעתנו, לוקח מקסימום חודש וחצי למלא שלושה דפים, לשלוח אלינו, ואחר כך להגיש תכנית עסקית באמצעות מט"י או יועץ מורשה.
ענת אברג'יל
חבל שקרן קורת לא מכירה בתכנית העסקית שמט"י מכין. אולי נשב ונעשה התאמות בתכנית העסקית, זה יכול מאוד לסייע לעולים. קרנות אחרות כן מכירות בתכנית העסקית שלנו.
היו"ר מיכאל נודלמן
האם אתם מסכימים?
פאינה קלרין
אנחנו לא רק מסכימים, אבל אני רוצה שתבינו שאנחנו קרן שמגייסת כסף לפעילות בארץ. אם התורמים שלנו רוצים שתהיה עדיפות להלוואות, לערבויות, אז אנחנו נותנים את זה לערבויות. ב-2006 אנחנו הצלחנו לגייס כסף לחונכות וליווי, ובגלל שאנחנו קרן פרטית ואנחנו לא צריכים אישור של אף אחד, הכסף מייד עובר לליווי וחונכות וגם לעזרה בהכנת תוכניות עסקיות והלוואות קטנות מ-5,000 שקל עד 60,000 שקל. אנחנו לא ממנים תוכניות עסקיות להלוואות גדולות. זו היתה יוזמה שלנו, כאשר שנים ניסינו להביא כסף גם לפעילות בליווי וחונכויות, הכנת תוכניות עסקיות.
נעמי סעדה
חבל שיש כפילות.
פאינה קלרין
זה לא כפילות, אלא השלמה. תאמינו לי שאני אשמח לאשר כמה שיותר.
היו"ר מיכאל נודלמן
אתם צריכים לשבת יחד ולדון בנושא. מר רובז, בבקשה.
גבי רובז
קודם כל, אני מתנצל על האיחור. הוא לא היה מכוון חלילה, אנחנו לא מתכוונים לזלזל בוועדה. היה צריך להיות כאן מישהו אחר, ואנחנו נבדוק אחר כך למה הוא לא הגיע. אני רצתי לכאן מדיון עם שגרירות ארצות-הברית.


לגבי דבריה של חברת הכנסת סולודקין בהקשר של קרן מיוחדת שנסגרה עם רענן דינור - אני אברר את זה. אם ישנה קרן כזאת אנחנו נשמח להמשיך אותה, אני לא יודע עליה.
אירנה וולדברג
הוגשה בקשה והנושא לא נסגר.
גבי רובז
בתחילת הקדנציה הגענו למסקנה שהקרנות שהמדינה מעמידה לטובת עסקים קטנים, קרן תבור ודומיהם, לא טובה רק לעולים, אלא היא לא טובה גם לישראלים, והניצול בה הוא מאוד נמוך. אתם צריכים להבין שיש לנו שותף לכל הקרנות וזה משרד האוצר שמטיל מגבלות שמקשות עלינו. אנחנו מנסים לשנות כי גם אנחנו רואים בעסקים הקטנים מקור מאוד חשוב של תעסוקה, והם תורמים לצמיחת המשק. אנחנו עובדים מול האוצר בנושא שינוי התנאים כדי שיהיה קל יותר לגשת לקרנות האלה.


אני לא אהבתי את האמירה של הגברת סולודקין שאנחנו עושים פעילויות לחרדים ולערבים. אנחנו עושים פעילויות לכל מי שהוא חלש ואפשר לצרף אותו לכוח העבודה בישראל כדי שהתרומה למשק תהיה גדולה יותר. אני לא צריך לדבר על הפעילות שלנו ביחס לעולים, בטח אירנה תיתן מחמאות אחר כך. אנחנו עושים פעולות לכולם, אנחנו משתדלים שכסף יגיע לכל המגזרים.


חבר הכנסת סטס מיסז''ניקוב שאל לגבי החונכויות – המכרז של החונכויות רץ עכשיו. בקריטריונים לבחירת הזוכים יש עדיפות למי שיודע לטפל באוכלוסיית עולים חדשים. אנחנו כן מתייחסים לנושא הזה גם בנושא של חונכויות. בשנה שעברה המשרד הוציא 15 מיליון שקל על חונכויות, התקציב השנה קוצץ. אנחנו נקווה שלפחות נוציא את הסכום הזה גם מעודפים של שנה שעברה, וגם מהתקציב של השנה. אין לנו כל כוונה להחזיק את הכסף, אנחנו רוצים לממש את הכסף הזה. המט"ים יכולים כאן להעיד, הם מגישים בקשות, הם רצים בשטח. כל בקשה שמאושרת, אנחנו רצים עליה. אין לנו בעיה עם זה.


לגבי הכסף שמגיע למט"ים – המנכ"ל החליט השנה שהמרכיב של תקציב הרשות לעסקים קטנים ישונה, ושהרוב הגדול ילך לטובת המט"ים. זה כבר בא לידי ביטוי בתקציב 2007 כאשר רוב הכסף מחולק למט"ים, ולא לתקורות של הרשות לעסקים קטנים.
אירנה וולדברג
על סמך ניסיון שלי אני רוצה לציין שיחס משרד התמ"ת השתנה מקצה לקצה. ההנהלה החדשה של משרד התמ"ת מייחסת חשיבות רבה לנושא עסקים קטנים. כל פנייה שלי למשרד התמ"ת קיבלה תגובה. קיבלנו תשובות לכל השאלות. אני מאוד מקווה שכך נמשיך, ונשתף פעולה עם המשרד. השינוי הוא לטובה.
זמיר ג'גנאו
אני רוצה להדגיש שצריך להיות מסלול ירוק לעולים בהלוואות. כאמור, לעולים אין הון עצמי. יש לנו יזמים בעלי פוטנציאל, אבל נקודת התורפה שלהם היא ההון העצמי. צריך למצוא פתרון לנקודה הזאת. כמו כן, חשוב מאוד להרחיב את שירותי הליווי, הייעוץ והחונכויות, כי מה שקיים הוא לא תמיד מספק. ישנם יועצים ברמה הארצית שמגיעים לבעלי עסקים, ולהם אנחנו עושים סדנא לקראת המפגש שלהם עם בעלי העסקים כדי ליצור אימון בין הצדדים. צריך להפנות תקציבים לפרויקטים ארציים שיש להם אחיזה כלכלית. אנחנו רוצים לאחד ברמה הארצית מספר עסקים שעוסקים באותו תחום. כמו כן, אנחנו רוצים לפרוץ את מעגל העיסוקים שלהם. כלומר, שלא יפתחו רק חנויות תבלינים, קמח. גם את אזורי הפעילות שלהם אנחנו רוצים להרחיב כך שהם יופנו לכלל הציבור ולא רק בקהילה. צריך לבצע פה עבודה אינטנסיבית בשילוב משאבים כדי להניע את הגלגל, ולהרחיב את מעגל החלוצים בתחום זה.
היו"ר מיכאל נודלמן
אני מכיר ויודע שהמצב הוא לא כל כך פשוט, ולכן אני פונה לכולם לעזור אחד לשני בנושאים השונים. אנחנו עסוקים פה כל הזמן בכיבוי שריפות, וכולם צריכים כאן להתגייס.
שיר טל
אני מייצגת את עמותת "קול האישה", ובעצמי יוזמת. בעבר עבדנו עם מט"י. העמותה שלנו כרגע היא לנשים, אבל אנחנו פתוחים ורוצים מאוד לעזור לעולים. אנחנו עושים סדנאות כמו "סדנא - נשים מבשלות עסק" לנשים שטובות בבישול ורוצות להקים קייטרינג ומסעדה. קיבלנו כסף מקרן ירושלים בסך 200,000 דולר ועשינו קורס שבו השתתפו 30 נשים. 1,000 נשים בירושלים פנו, אבל לא היה לנו תקציב לעשות עוד קורסים. כל 30 הנשים שהשתתפו בקורס פתחו עסקים קטנים בירושלים גם בבית. אבל, זו בעיה לפתוח עסק כזה בבית כי אין לנו אישור משרד הבריאות.
מוטי מורל
איך פתרתם את הבעיה של רישוי עסק?
שיר טל
עובדים עם אנשים פרטיים, וסומכים על האנשים. יש לנו גם מטבח קהילתי שנמצא בקריית יובל בתחום כפר השבדי-אלווין. נמצאות שם 8 נשים, וגם אני בינהן, שמבשלות 300 ארוחות ביום לחוסים שנמצאים במקום, ואחר הצהריים מוציאים ארוחות לקייטרינגים, למסעדות, לבתי ספר. אנחנו פותרים גם את בעיית התלמידים שלא מקבלים ארוחות בבתי הספר, ונותנים להם ארוחות.
מוטי מורל
לא הבנתי איך פותרים את בעיית הקמת העסק לבישול כשהעסק נמצא בבית?
שיר טל
המטבח הזה קיים כדי שנשים יבואו לשם בזמן הפנוי, ויבשלו במטבח הזה.
מוטי מורל
הבעיה של רישוי עסקים היא חסם מאוד בעייתי.
שיר טל
זהו, אף אחד לא מרים את הכפפה הזאת.
ליאוניד קבשילובסקי
אני רוצה להתמקד באזור הדרום כי אני מכיר את הבעיות שיש לעסקים שם. הבעיה המרכזית היא חוסר חיבור בין העסקים וחוסר מידע. אלו דברים חשובים. בתקופה האחרונה שמתי לב שכאשר ישנו אירוע מסוים בנגב כמו הנשף השנתי שהיה לפני שבוע, משתתפים בו הרבה עסקים, אבל לא עסקים של עולים. הם כאילו לא קיימים. זה אומר שאו שלא מזמינים, או שישנו חוסר מידע. העסקים חייבים להיות מחוברים בינהם. בתקופה האחרונה העסקים החדשים והוותיקים מחפשים את עצמם במרכז הארץ או בצפון הארץ, או שהם נסגרים לגמרי. לפעמים הם הולכים לחפש את עצמם באוקראינה, ברוסיה, בחוץ לארץ, וזאת במקום שהם יישארו פה. צריך לחשוב איך לחבר בין העסקים השונים. אולי אפשר לעשות כנסים, תערוכות וירידים, כדי לתת להם יותר אפשרויות לדעת מה קורה. העסקים בדרום צריכים לדעת מה קורה בצפון הארץ, וכן עסקים בצפון ובמרכז צריכים לדעת מה קורה בדרום. בדרום יש חקלאות, היי-טק, ותעשיות שונות. האופציות שם הן ללא סוף.


ישנה עזרה לאמנים עולים שנמצאים עד עשר שנים במשרד הקליטה, ולאמנים עולים מגיע סיוע כשהם משתתפים בפרויקטים שונים. הם מקבלים 1,700 - 1,800 כסיוע בהשתתפות בפרויקט מסוים. בשנה שעברה הבנקים סגרו את כל הברזים, והם לא נותנים מסגרת ולא כלום. אם הם נותנים אז מדובר במסגרת של תשלום פעם אחת ארנונה, ובזה זה נגמר. כדי שאדם יתקדם בעסק שלו הוא צריך לקבל לפחות מומחה אחד שמתחיל לעבוד יחד איתו, הוא גם צריך לדעת איך לשווק את העסק שלו כדי להתקדם. העסקת מומחה ואיש שיווק היא עניין לא זול, מאיפה בעל העסק ייקח את הכסף למימון הדברים האלה? האם אפשר לעזור לעסקים חדשים בזה? האם אדם שמבקש עזרה יכול לקבל אותה, או לא?
גבי רובז
במסגרת חונכות, כן. אבל, אתה מדבר כאן על השתתפות בשכר, וזו סוגיה.
ליאוניד קבשילובסקי
לא מדובר על טווח ארוך, אלא לפחות על שלב ההקמה, לשלושה-ארבעה חודשים.
גבי רובז
זו סוגיה שאני לא מוצא בה הרבה שותפים למימון הזה.
יהודה עירוני
אני אראה לך מאיפה, זה כסף קטן.
נעמי סעדה
אני יועצת עסקית במט"י ירושלים, ואני עובדת הרבה עם עולים חדשים דוברי אנגלית, צרפתית, ספרדית. העולים החדשים מקבלים הרבה סיוע ממשרד הקליטה, ומשרד התמ"ת, אבל כמעט כולם נתקלים בבעיה של גיוס ערבים. לאתיופים יש קהילה שתומכת, ולהם יותר קל למצוא ערבים. אבל, שאר העולים, בעיקר אמריקאים, צרפתים, והרבה מאוד רוסים, לא מוצאים ערבים. אנחנו מביאים אותם לוועדה עם תכנית עסקית, והם מקבלים אישור ותמיכה, ואז הם נתקעים כי הם לא מוצאים ערבים. בחשבות הם עוברים סיפור שאותו נעזוב לפעם אחרת. יש עולים שמלכתחילה לא ניגשים להלוואה משום שהם אומרים שהם לא יוכלו למצוא ערבים בשביל 30,000 שקל. משרד הקליטה הולך להכפיל את הסכום, ואני מאוד מקווה שהוא לא הולך להכפיל את מספר הערבים. אחת הבעיות שלנו היא שיש לנו קרן של 35,000 שקל תמורת 3 ערבים, ויש קרנות אחרות שבהן צריכים רק 2 ערבים והן מוכנות לתת 100,000 שקל. הבאה ערבים מהווה בעיה גם לישראלים, על אחת כמה וכמה שהיא מהווה בעיה עברו עולה חדש שנמצא שלוש שנים בארץ.
יהודה עירוני
אני יועץ עסקי, אני מלווה את המוקד האתיופי. 14 שנים אני עובד בפרויקט חונכות בנושאים אחרים שקשורים לכל המט"י.


אני רוצה להיות קצת לא נחמד, והאי נחמדות באה לידי ביטוי בדבר פשוט. אנחנו מדברים הרבה, זו לא הוועדה הראשונה שמתמודד עם נושא העסקים הקטנים במדינת ישראל. בשנה שעברה התקיימו דיונים שהתנהלו בהרבה ועדות. צריך להבין דבר אחד, היכולת לסייע לעסקים קטנים בכל הפעולות שאנחנו מדברים עליהן פה, נוגעת בטיפה ובחלק מאוד קטן של העסקים במדינה. היא נוגעת בכ-5,000 עסקים בשנה, בשעה שאנחנו מדברים על קרוב ל-400,000 עסקים במדינת ישראל שיש בהם פחות מ-15 עובדים, או שהמחזור השנתי שלהם קטן מ-2 מיליון שקל בשנה. הטיפה בים הזאת היא הבעיה. קצב סגירת העסקים במדינת ישראל הוא סדר גודל של 35,000 עסקים בשנה. לא נצליח להתמודד עם בעיית העסקים הקטנים אם לא נעשה פעולות דראסטיות, מהותיות, גורפות. אני רוצה להצביע בהמשך על שלושה כיוונים אפשריים.

אתמול ראיתי נתונים של קרן בערבות מדינה, ובדרך אגב היתה סקירה על כמה מקומות עבודה נוצרו כתוצאה מהמימון שבכלל לא נועד ליצור מקומות עבודה. הם יצרו 4,770 מקומות עבודה חדשים. העלות ליצירת מקום עבודה אחד היא 4,500 שקל לעובד. מדינת ישראל מוציאה לפחות מיליארד שקל בשנה, ואני לא מדייק במספר, על הכשרות, הסבות מקצועיות שאחוז ההשמות בעבודה שלהם הוא בערך 5%. רוב העסקים הקטנים רוצים להתפתח ולגדול, והדרך היחידה שלהם לגדול היא עזרה בהעסקת עוד עובד בעסק ובמימון חלק מהשכר שלו לתקופה של שלושה-חמישה חודשים. הם מבקשים לא להעמיס עליהם מהחודש הראשון 5,000 שקל, אלא לתת להם אפשרות להפיק את התועלת לאחר שהעובד למד את העבודה. זה נכון למרבית העסקים הקטנים.

מערכת הסינון של קרן תבור היא אולי צפופה וכבדה, אבל בסופו של דבר חתך העסקים במדינת ישראל הוא זה שמגיע לקבל הלוואות. מבחינת סדר גודל של העסק וסוגי העסקים: מסחר ושירותים, זה בערך מעל 70% מהעסקים. אם כן הדבר הראשון הוא, תכנית שיוצרת מקומות עבודה.

שנית, המט"ים הם זרוע שעובדת בשטח. ישנם 23 מט"ים פעילים. אבל, מערכת התקצוב היא לא ישירה. במערכת התקצוב למט"ים ב-12 – 15 מיליון שקל לשנה שיורדים ישירות למט"ים, והם נותנים אותם ישירות לעסקים בכל מנגנוני הסיוע שלהם, אפשר לעשות עבודה רבה וגדולה.
גבי רובז
אתה לא יכול.
יהודה עירוני
אפשר לגבש הצעת חוק שאומרת שבספר התקציב במדינת ישראל יופיעו 15 מיליון שקל למט"ים, לסיוע לעסקים. ההתמודדות האמיתית עם עסקים קטנים היא בפעולות גורפות שכאלה.
גבי רובז
תאמין לי שאנחנו רוצים להעביר את הכסף ישירות.
יהודה עירוני
דיברת על החונכות, ואני אומר לך שבארבע השנים האחרונות אין חונכות. מה שיש הוא on and off.
גבי רובז
בשביל זה שינינו עכשיו את המבנה.
יהודה עירוני
גם בזה כשמדברים על שכר היועץ, אתה לא מגיע למרב העסקים שאליהם אתה יכול להגיע. אתה צריך להגיע לעשרת אלפים עסקים בשנה אם אתה רוצה שהפעילות תהיה משמעותית. אתה צריך לשים בתוך העסקים האלה את מיטב היועצים.
גבי רובז
מטרת פרויקט החונכות במתכונת החדשה שלו היא ליצור תחרות, ואם לא נגיע בסוף השנה לעשרת אלפים עסקים אז אנחנו נעשה מכרז חדש, הם לא ימשיכו. המטרה שלנו היא להגיע לכמה שיותר עסקים, וכמה שיותר רחוקים. כלומר, לפריפריה ולמקומות שבהם קשה. אנחנו יכולים לכוון, ואנחנו נמדוד את מה שיצא.
יהודה עירוני
האתגר האמיתי שצריך לשים אותו בכל פתרון אפשרי הוא הרחבה של מעגל הנהנים ממנגנוני הסיוע. אם אנחנו לא מרחיבים את המעגל אנחנו נהיה כל הזמן בשיחה ובדיבורים על עידוד עסקים קטנים, אבל לא נתקדם צעד אחד כזה, ולא מתקדמים.
גבי רובז
אתה צודק, אני בעצמי בעל עסק ואני יודע בדיוק מה החשיבות של הון חוזר, ומה החשיבות של להביא כסף מהבית. האוצר לא ייתן לתת כסף חינם, הוא מעמיד את זה בהלוואות. יש לנו כרגע בעיה עם הלוואות שהן לא בתנאים טובים. אנחנו רוצים לשפר, אנחנו בודקים את הנושא הזה כדי שהנגישות של עסקים לכסף תהיה יותר גדולה. אתה רוצה שאני אממן עובד, זה לא יקרה.
יהודה עירוני
למה לא? אתה מממן דמי אבטלה, אתה משלם 300 מיליון שקל בחודש, תהפוך חלק מדמי האבטלה למענק עבודה, תיתן אותו ישירות לעסק. אתה מוכן לממן כל שנה תהליך של הכשרה אין סופית כאשר בסוף הדרך אין מקום עבודה לעובד.
גבי רובז
אני לא יכול לעשות את זה, זה מעוגן בחוקים סוציאליים. אל תיתן פתרונות שהם לא ישימים.
יהודה עירוני
אבל, אתה כן עושה את זה בהכשרה פנים מפעלית. במשרד הקליטה יש תכנית שלא יצאה לפועל.
גבי רובז
להכשרה פנים מפעלית כל אחד רשאי לגשת.
מוטי מורל
צריך לראות גם את הדברים הטובים במתכונת החדשה של פרויקט החונכות. הם מאפשרים היום גם למי שהוא לקראת פתיחת עסק, אבל עדיין לא פתח, לקבל חונכות. זה דבר שלא היה בעבר. על זה מגיע כל הכבוד.
גבי רובז
אנחנו מנסים.
נעמי סעדה
כן, אבל שכר החונכים יורד משמעותית.
גבי רובז
שכר החונכים ירד, אבל יהיה יותר לחונכיות. הראייה שלנו היא עסקית פרופר. בראש המשרד עומד שר, המנכ"ל הוא רואה חשבון, גם לי יש השכלה בראיית חשבון. אנחנו רואים דווקא מהזווית של העסקים. אני יודע שלעולים חדשים יותר קשה, אבל תאמינו לי שגם לישראלים קשה. אנחנו מסתכלים מהזווית של שורת הרווח, ואנחנו מכוונים לזה.
היו"ר מיכאל נודלמן
אנחנו שמענו פה את הנציגים השונים שאמרו מה שהם חושבים בנושא. שמעתי את תשובות משרד הקליטה, ומשרד התמ"ת. אני לא מומחה בעסקים קטנים, אני קצת מומחה בעלייה ובקליטה. עם זאת, אני מבין את חשיבות העסקים הקטנים לכלכלה. אני רק יכול לפנות למשרד הקליטה ולמשרד התמ"ת לתת הקלות עד כמה שאפשר בהקמת עסקים קטנים. זו לא רק בקשה שלי, אלא זוהי גם בקשתם של העסקים הקטנים שרוצים להתפתח. צריך לדבר על הרעיונות שישנם, ולא להגיד מייד: לא, לא. אולי אפשר לבצע חלק מהם. אנחנו דיברנו היום על הבעיות שישנם לעסקים של עולים חדשים, ואיך אפשר לפתח עסקים שכאלה. שמחתי לשמוע מנציג מט"י -ראשון לציון שעסקים שפותחים עולים חדשים עובדים טוב, ושאפשר לסמוך על אנשים שרוצים לפתוח ופותחים עסקים קטנים.


הוועדה מודה לכם על כך שאתם עוזרים לעולים חדשים. מדובר פה באתגרים לא כל כך פשוטים שישנם במדינה שלנו.


תודה רבה, הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 11:50.

קוד המקור של הנתונים