PAGE
7
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
27.12.2006
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוק
מושב שני
פרוטוקול מס' 129
מישיבת ועדת העבודה הרווחה והבריאות
יום רביעי, ו' בטבת תשס"ז (27 בדצמבר 2006), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 27/12/2006
חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 91), התשס"ז-2007
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 86) (מענק לימודים) התשס"ו –2005
מוזמנים
¶
משה ברסימנטוב
- רפרנט עבודה ורוחה – משרד האוצר
עו"ד דארין יעקב -
- משרד המשפטים
עו"ד שלומי מור
- המוסד לביטוח לאומי
מר ציון מזרחי
- המוסד לביטוח לאומי
גב' מיכל אופיר
- המוסד לביטוח לאומי
מטילדה גרינברג
- ההסתדרות הכללית החדשה
יעקב עמר
עו"ד ורד וינדמן
- המועצה לשלום הילד
עריכת פרוטוקול
¶
חיה מרקביץ', חב' פרוטוקול
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 86) (מענק לימודים) התשס"ו –2005
היו"ר משה שרוני
¶
בוקר טוב לכולנו, אני פותח את הישיבה בנושא הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 86) (מענק לימודים) התשס"ו-2005.
בבקשה
¶
שלומי מור: התיקון שלפנינו עוסק, כפי שאמר אדוני, במענק לימודים. מענק לימודים הוא מענק שמשולם למשפחות ברוכות ילדים שלהן ארבעה ילדים ויותר ולמשפחות חד-הוריות ולעוד פלחי אוכלוסייה קטנים שבהם מצא לנכון המחוקק לסייע במענק שסכומו 700 ש"ח כשהילד הוא עד גיל 11; וכשהילד בן בין 11 ל-14, 1,200 ₪ בערך, ברכישת ספרים וציוד לפני כל תחילת שנת לימודים.
שלומי מור
¶
העלות כ-150 מיליון ₪ מדי שנה. למעשה לפנינו שני תיקונים: האחד, עוסק במועד שבו נבחנת הזכאות למענק. כיום הזכאות למענק נבחנת בחודשים אוגוסט וספטמבר וכך יוצא שהמענק משולם או בתחילת שנת הלימודים או כחודש לאחר מכן, מה שמחטיא את מטרת המענק שנועד להיות משולם מעט קודם לכן.
שלומי מור
¶
נכון. ולכן התיקון המוצע קובע שהבדיקה של תנאי הזכאות תיעשה בחודשים יולי ואוגוסט, כך שהתשלום ייעשה עוד קודם מתחילת שנת הלימודים וישמש את מטרתו.
שלומי מור
¶
כיום המצב הוא שיכולה אישה להגיש שנים רבות לאחר המועד שבו היא לכאורה היתה זכאית את תביעתה.
שלומי מור
¶
רטרואקטיבית. המצב הזה הוא שונה מקצבאות רבות ואחרות שבהם מדובר על תקופה של 18 חודשים לכל היותר שבהם ניתן להגיש רטרואקטיבית תביעה. ובתיקון שאנחנו מציעים, אנחנו מבקשים להכיל את ההוראה הזאת גם על מענק לימודים קרי: יכולה אישה תוך שנה וחצי מהמועד שבו היא היתה זכאית למענק הלימודים, להגיש את תביעתה.
שלומי מור
¶
כמובן, תובע או תובעת. ואנחנו סבורים שנכון יהיה להעמיד בקנה אחד את תנאי הזכאות גם לגמלה הזו, הגם שלא מדובר באוכלוסייה מאוד גדולה כ-280 מקרים מדי שנה אנחנו מקבלים תביעות רטרואקטיביות.
דבר אחרון שחשוב לציין הוא שהתיקון חל רק על הקצבה שהמענק שישולם החל מתשס"ח.
שלומי מור
¶
לגבי מענק לימודים, רוב רובן של התביעות הן תביעות יזומות, קרי: הביטוח הלאומי בוחן את תנאי הזכאות עפ"י מאגריו ומאשר את התביעות מבלי בכלל שהמבוטחים צריכים להגיע ולהגיש תביעה.
שלומי מור
¶
ברגע שתאושר הצעת החוק, אנחנו כמובן נפרסם בעיתונות, בסניפים וכדומה הודעות שמציינות את התיקון.
שלומי מור
¶
כמו שאמרתי אדוני, אנחנו למעשה יוזמים את רוב רובן של התביעות ולכן כל מי שמבחינת מאגרי הביטוח הלאומי זכאי, רובם, 90 וכמה אחוזים, מקבלים. לכן המימוש הוא גבוה ביותר.
חיים אמסלם
¶
האם נעשתה איזה בדיקה לבדוק כמה כאלה שהם בפוטנציאל זכאים, שהם פשוט לא היו מודעים והביטוח הלאומי לפי הקריטריונים שלו לא עלה עליהם.
היו"ר משה שרוני
¶
חבר-הכנסת אמסלם, לפי המאגר של הביטוח לאומי, למי שמגיע – מודיעים לו, שולחים לו מכתב שמגיע לו, "נא להגיש בקשה". אני רוצה להניח שהם עושים את זה ואני בטוח שהם עושים את זה ועל האנשים לדעת שכשמקבלים מכתב זה, יש להגיש בקשה. נוסף לזה, אחר-כך מישהו כבר ישאל אותו, "תשמע, למה לא הגשת?", יש לו זמן שנה וחצי לקבל את זה רטרואקטיבית.
ורד וינדמן
¶
אני רוצה לשאול את הביטוח הלאומי, אם אתה אומר שמרבית הזכאים מבקשים, מה הצורך שלכם בביטול של ההטבה שקיימת היום. למשל, אישה חד-הורית מבקשת עבור הילד שלה את מענק הלימודים והיא ביקשה את זה כעבור שנה וחצי ועוד חודש, בעצם אתם מבקשים בתיקון הזה להעניש את אותה אם לילד.
ורד וינדמן
¶
המצב החוקי היום וזה התיקון, היום אין גבול של הזמן ולמעשה ההורה מצא כספים עבור קניית ספרים לילדו מן היקב ומן הגורן, אבל הוא נהיה מודע לזכויותיו מאוחר יותר, גורעים ממנו את הזכות למימוש.
יש פסק-דין שניתן לאחרונה שאני מניחה שהביטוח הלאומי מכיר אותו, בדיוק לנושא של מיצוי זכויות של ביה"ד הארצי לעבודה, אמנם לא בנושא שלנו, בנושא של קצבת נכות. וביה"ד הארצי לעבודה מבקר את ביטוח לאומי על כך שלא סייע במימוש זכויות וקבע בפסה"ד, שהזכות תינתן רטרואקטיבית בגלל העדר עזרה במימוש זכויות. ויש בעיה רצינית של אי ידיעה של זכויות ואי מימוש של זכויות.
שלומי מור
¶
אני רק רוצה להסביר את ההיגיון שמאחרי הגבלה של הגשת תביעות במשך 18 חודשים. ראשית, ההגבלה הזאת חלה לגבי כל קצבה ומענק לעניין חוק הביטוח הלאומי. שנה לעניין קצבה 18 חודש בעניין מענק. לא יכול להיות שקצבאות הביטוח הלאומי יהפכו למעין קופת חסכון ויישן מבוטח שנים על גבי שנים על זכויותיו, עד שיתעורר.
מעבר לכך, מצאנו שיש לנו בעיה עובדתית, בדיקתית, שקשה מאוד אחרי חמש או עשר שנים לבדוק אם אכן היתה האם, חד-הורית ולבדוק אם אכן היא ידועה בציבור.
היו"ר משה שרוני
¶
יגאל יהיה אצלי היום, אני אמסור לו שחבר-הכנסת רביץ מודאג מאוד מכל הנושא הזה.
בבקשה, תקרא את הצעת החוק שיהיה מובן מאליו.
איתי עצמון
¶
"הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 6) (מענק לימודים).
1. בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה-1995 (להלן: החוק העיקרי) בסעיף 74:
(1) בסעיף קטן (ב)(1) במקום: "בתחילת כל שנת לימודים" יבוא: "לפני תחילת כל שנת לימודים או בתחילתה";
(2) בסעיף קטן (ב)(2), במקום הקטע החל במלים "בתחילת שנת לימודים פלונית" עד המילים "שבתחילת אותה שנת לימודים", יבוא: "לפני תחילת שנת לימודים פלונית, אם התנאים המזכים במענק התקיימו בחודש יולי שבתכוף לפני אותה שנת לימודים, או בתחילת שנת הלימודים- אם התנאים המזכים במענק התקיימו בחודש אוגוסט שבתכוף לפני אותה שנה".
2. בסעיף 296(ג) לחוק העיקרי, פסקה (1) – תימחק.
3. סעיפים 74 ו-296 (ג) לחוק העיקרי כנוסחם בחוק זה, יחולו לגבי מענק לימודים המשתלם עד שנת הלימודים תשס"ח ואילך".
היו"ר משה שרוני
¶
הצבעה – מי בעד הצעת החוק.
מי בעד – 4
מי נגד - אין.
ההצעה התקבלה. אנחנו מגישים את הצעת החוק למליאה לקריאה שניה ושלישית וזה יהיה עד סוף השנה הזאת.
תודה רבה, הישיבה נעולה.