PAGE
21
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
27.12.2006
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 128
מישיבת ועדת העבודה הרווחה והבריאות
יום רביעי, ו' בטבת תשס"ז (27 בדצמבר 2006), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 27/12/2006
הצעת חוק הנוער (טיפול והשגחה) (תיקון מס' 17) (מסגרת חוץ ביתית לקטין נזקק), התשס"ו-2005
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הנוער (טיפול והשגחה) (תיקון מס' 17 ) (מסגרת חוץ ביתית לקטין נזקק) התשס"ו 2005
של חברי הכנסת
¶
רן כהן, גלעד ארדן, רוני כגרזון, רשף חן, ואסל טאהא, איתן כבל, אתי לבני, משולם נהרי, יאיר פרץ (פ/1107)
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה שרוני – היו"ר
עמי איילון
אריה אלדד
נאדיה חילו
רן כהן
סופיה לנדבר
אברהם רביץ
ליה שם טוב
מוזמנים
¶
משה ברסימנטוב
- רפרנט עבודה ורוחה – משרד האוצר
רביב סובול
- משרד האוצר
דבורה מרחב
- מפקחת ארצית למעונות ועל תוכניות לילדים בסיכון משרד החינוך
מוטי וינטר
- משרד הרווחה
בתיה ארטמן
- משרד הרווחה
עידית צ'רנוביץ
- יועצת לרה"מ
פרופ' דן שניט
- יו"ר ילדים בסיכוי – המועצה לילדי פנימיות
רות שטיינץ
- ילדים בסיכוי – המועצה לילדי פנימיות
אהרון זוהר גורן
- עו"ס קליני – אל"י – האגודה להגנת הילד
עו"ד ורד וינדמן
- המועצה הלאומית לשלום הילד
פרץ סגל
בתיה ארטמן
אורית לרנר
רחל כהן
דב אלטר
אליעזר שוורץ
יובל תנורי
עריכה
¶
חברת פרוטוקול
הצעת חוק הנוער (טיפול והשגחה) (תיקון מס' 17 ) (מסגרת חוץ ביתית לקטין נזקק)
התשס"ו 2005
היו”ר משה שרוני
¶
בוקר טוב לכולנו, אני מקבל בברכה את חבר-הכנסת עמי איילון ממפלגת העבודה. אנחנו פותחים את הישיבה, הנושא: הצעת חוק הנוער (טיפול והשגחה) (תיקון מס' 17 ) (מסגרת חוץ ביתית לקטין) נזקק התשס"ו 2005 של חברי הכנסת: רן כהן, גלעד ארדן, רוני בריזון, רשף חן, ואסל טאהא, יאיר פרץ (פ/1107).
חבר-הכנסת כהן, בבקשה
¶
רן כהן: אדוני היו"ר, רבותיי, החוק הזה כפי שידוע לכם, לא במקרה השמות האלה שמנית לא כולם עדכניים כיוון שהחוק נגרר מהכנסת הקודמת ובעצם אפילו מהקודמת לקודמת. וחלה דווקא לאחרונה התפתחות די דרמטית, אני חושב שלחיוב, אני מאוד מקווה שזה יבוא לידי ביטוי כאן.
החוק בא בעצם להבטיח שמאחר ויש מנגנון עפ"י חוק הנוער להוצאת ילדים בסיכון מביתם למסגרת חוץ ביתית, שזה באחת משתי הדרכים: או ע"י בית-משפט או ע"י ועדת החלטה. כי אז החוק מחייב את המדינה להבטיח שהמדינה מתחייבת לסדר מסגרת חוץ ביתית לנער או לנערה הזאת או לילד ולילדה הזאת שנמצאים בסיכון בביתם.
זה כל מהותו של החוק הזה כפשוטו. למעשה החוק נדמה לי, כפי שהוא כתוב, אין בו שום בעיה וכל אדם נורמלי בר-דעת לא היה אפילו מעיז להתנגד לו.
רן כהן
¶
הבעיה היא, לפחות לדברי משרד הרווחה וקרוב לוודאי שמוטי וינטר יבטא את זה פה. בעצם מאחר ומשרד הרווחה רוצה בצדק אגב, שילדים בסיכון, נדמה לי שיש 350 אלף כאלה במדינת ישראל, ככל שאפשר שהם יקבלו את הטיפול בקהילה, אלא אם כן אין שום ברירה אלא להוציא אותם מן הבית. כי אז נוצרת כאילו העדפה להוצאתם מן הבית ע"י ועדות ההחלטה בעיקר כי בימ"ש הרי לא יחליט להוציא ילד מהבית אלא אם כן המצב הוא מאוד קשה.
ואז ישנה כאילו העדפה כזאת שיש לה גם בעיה חינוכית. כלומר, הילד לא יטופל במסגרת הנכונה בביתו ובקהילה שלו וגם עלות, כי ילד במסגרת חוץ ביתית עולה פי חמש בטיפול שלו מאשר אם הוא מטופל בקהילה ובביתו. זה דבר שאני מכיר אותו מאז שהתחלתי לחוקק את החוק הזה. אלא מה, שברור לחלוטין שהמכניזם שיוצר את זה שהחברה נותנת את הטיפול בקהילה, יתבצע רק בתנאי שידעו שאם הילד הזה אין מוצא בקהילה, הוא ייצא למסגרת חוץ ביתית, אחרת לא היו גם תקציבים.
היו”ר משה שרוני
¶
אני חושב שגם השופט יכול לקבוע שהנער כרגע הוא לא יכול להיות בטיפול קהילתי והוא צריך להיות בפנימייה.
רן כהן
¶
זה נכון מאוד, זה החוק מסמיך אותו. זה גם היום קורה.
עכשיו אני רוצה לספר כאן מאחר ומאחרי הקלעים נערכו הרבה מאוד שיחות, גם אתי ובמעורבות אישית גם של רה"מ וגם של רעייתו.
רן כהן
¶
אשת רה"מ, אם מותר לומר את זה פה בגילוי לב, יש לה רגישות מאוד מאוד גבוהה בנושא של ילדים בסיכון ולכן יש איזושהי מעורבות עקיפה.
רן כהן
¶
אבל לצורך העניין הזה, אני חייב לומר שגם רה"מ בשיחות שהיו לי אתו, היה מאוד חיובי. הוא בעד החוק, הוא לא נגד החוק. ותוכל לשאול את היועצת המשפטית שנכנסה כרגע. בשיחות הללו נוצר מצב של מכניזם שבו רה"מ רוצה לקדם מהלך שבו הטיפול בקהילה יקבל את התקציב המלא שמשרד הרווחה רוצה כדי שכל ילד בסיכון.
רה"מ, לפי מה שאני הבנתי, רוצה שיהיה גם החוק וגם שיהיה פרויקט שהוא מוביל אותו שבתום מהלך של שנתיים, יוקצבו אותם 400 מיליון ₪ כדי לקדם את הנושא של ילדים בסיכון בקהילה. זה בעצם הפרויקט שהוא רוצה להרים אותו, הוא גם שר הרווחה, הוא גם רה"מ ולכן הדבר הזה מבורך. בעיני הוא מאוד מבורך אפילו אם זה בא אגב בעקבות החוק, מצוין.
רן כהן
¶
זה מה שהבנו ממוטי וינטר, שהוא הממונה על העניין במשרד הרווחה. מה שאני יכול לומר לך שכל האמירה כאן כאילו העלות של החוק הזה 170 מיליון ₪ היא קשקוש אחד גדול. בכל השיחות, גם אנשי האוצר, גם אנשי משרד הרווחה, אמרו שאין יותר מ-300 ילדים שנמצאים בקהילה וצריכים סידור חוץ ביתי.
הרי אם היום 7,000 ילדים כאלה וזה עולה 300 מיליון, אז איך זה יכול להיות ש-5 אחוז יעלה 170 מיליון שזה פי 10 ממה שזה אמור לעלות. לעניות דעתי, זה לא עולה יותר מאשר 15,20 מיליון ₪. והדבר הזה חייב להתבצע, לא יכול להיות שילדים שאונסים אותם, פוגעים בהם, משפילים אותם, יישארו במקום שבו פוגעים בהם רק בגלל שהמדינה לא יודעת להתארגן.
עכשיו אני התבקשתי ע"י האוצר ומשה מדבר כרגע בטלפון.
רן כהן
¶
אה, זה בסדר. אני נלחצתי אני חייב לומר ע"י האוצר, לוותר על החוק. הם אמרו לי, "מה אתה רוצה, הנה אנחנו נותנים תקציב, תוותר על החוק". ואני אומר, אין שום סיבה בעולם, אדוני היו"ר, לוותר על החוק כי החוק הוא קובע את הנורמה שבה ילד שנמצא בסיכון חייב לקבל סידור חוץ ביתי ואז יודעים שאם הוא רוצה להישאר בקהילה, המדינה תתקצב אותו בקהילה, אם הוא לא יכול להישאר בקהילה, המדינה תיתן לו את התקצוב כדי שיהיה בסידור חוץ ביתי.ולכן החוק עולה בקנה אחד גם עם הרצון של משרד הרווחה.
עכשיו מאחר ונלחצתי בעניין ע"י האוצר, ניסיתי ללכת לקראת הממשלה.
רן כהן
¶
תשמע, אני בעניין הזה דיברתי עם רה"מ, דיברתי עם שר האוצר. אגב, שניהם בעמדה שהם לא נגד החוק, בעד החוק. ואני שמח לומר את זה, יש לי את זה אפילו בכתובים.
עכשיו אני יוכל לומר לך אדוני היו"ר, ההצעה שאני הצעתי ודיברתי עליה גם עם היועצת המשפטית של הוועדה, שאני מוכן להוסיף סעיף שאומר שברגע שבו דוח ועדת שמידט, זה אותו דוח שעל-פיו צריך להקציב את ה-400 מיליון ₪ לטיפול בקהילה.
ברגע שבו דוח ועדת שמידט ייושם, הממשלה מודיעה לוועדת העבודה והרווחה שהדוח מיושם וועדת העבודה הורווחה סומכת את ידיה על כך שהדוח מיושם, באותו רגע החוק מתבטל. אגב, אין צורך בזה. למה, כי החוק יכול להישאר, הרי אם האוצר אומר לנו ומשרד הרווחה אומר לנו שב-400 מיליון וביישום ההשמה של כל ילד, גם האוצר התחייב שכל ילד שיתחייב לסידור חוץ ביתי, הוא מתחייב לממן אותו.
הנה משה נמצא פה, אמר את זה בפניי פעמיים או שלוש, למוטי וינטר ומוטי מאשר.
רן כהן
¶
אדוני היו"ר, אני אומר את האמת, אני לא מוכן לוותר על זה שמה שתואם את העניין הזה זה נורמה של חוק שבאה לפגוע, שזאת הנורמה במדינת ישראל. על זה אני לא מוכן לוותר. לשמחתי הרבה, אני מבין גם רה"מ וגם שר האוצר לא מתנגדים לזה שהחוק הזה. דיברתי עם שניהם אישית, תאמין לי, באופן אישי עם כל אחד משניהם.
רן כהן
¶
אני מעריך שזה בידי הוועדה. אני מציע אדוני היו"ר, שנשמע את היועצת המשפטית של רה"מ ושל משרד האוצר ושל משרד הרווחה.
דן שניט
¶
אני יודע שכב' היו"ר אוהב שמדברים קצר ואני אדבר קצר,ואהיה לרגע לא רק אקדמאי אלא ענייני. הסיבה שמציגים מדוע החוק הוא בעייתי, הטענה המרכזית שבגללה טוענים שהחוק הזה הוא מיותר, הטענה היא כי יש כאילו שימוש יתר על-ידי אותן ועדות מחליטות שלא עומדות בלחץ.
אני טוען שזה סיפור מהסרטים. ממה נפשך? אם היו פתרונות ראויים בקהילה, אני לא מעלה על הדעת שוועדה רב מקצועית בתוך כל רשות מקומית היתה מעיזה בניגוד לטובת הילד, להעדיף לשלוח אותו למוסד, בייחוד שזה עולה לרשות המקומית בהשתתפות שלה, סכום די רציני. כך שהנימוק הזה הוא נימוק לא נכון.
מה הסיבה האמיתית ואני מכיר את זה כבר כמה שנים, כדי לפנות משאבים מילדים שנחתכו ולא סודרו במוסדות, למרות שעניינית הם צריכים להיות שם ועם הכסף הזה להתחיל לאט לאט להניע את הגלגל ולבנות שירותים בקהילה. אני חושב שהפקרת במירכאות או בלי מירכאות, ילדים שצריכים עכשיו סידור כי הם פגועים, לא יכולה להיות בשום אופן כתקציב שיממן עבור שירותים שייבנו.
היו”ר משה שרוני
¶
זה נקרא הפרטה חלקית, להתחיל להפריט, להפריט בצורה לא מבוקרת ולא נכונה על-ידי האוצר.
דן שניט
¶
עכשיו אני אומר דבר קשה. יודעים אנשי הרווחה ויודעים רבים אחרים, מספר הילדים המסודרים בסידור חוץ ביתי בכל מיני מוסדות חינוך שלא דרך הרווחה, הוא בערך 1 ל-5, 1 ל-6 מול ילדי הרווחה. זאת אומרת, על כל ילד רווחה קשה שמסודר במסגרת חוץ ביתית בגלל מצוקה ומשבר במשפחה, ישנם 5,6 שאחרים על חשבון הציבור שמסודרים במעונות ולגביהם בכלל לא מדברים והם במצב יחסית יותר טוב.
אז האבסורד הגדול הוא ששם אי אפשר לגעת, אני מדבר על פנימיות למשל של משרד החינוך שבהם ישנם ילדים כולל ילדי מצוקה; אני מדבר על הפנימיות החרדיות שבסידורים וולונטריים כאלה ואחרים פותרים בעיות. לא יכול להיות שדווקא כשמגיעים לילדי הרווחה שהם הקשים ביותר, לגביהם מפעילים את כל השיקולים למה הם יישארו ולגבי אחרים לא מדברים עם הפנים לקהילה. מדוע ש-50,60 אלף ילדים אחרים שנמצאים בפנימיות לא עושים מאמץ שיהיו בבית.
לכן כל הסיפור הזה הוא איננו מדויק. המסקנה שלי היא כדלקמן: פנים לקהילה ואני בא מן האקדמיה זה נכון, בתנאי שקודם, לא בעתיד, קודם בונים תשתית ראויה ורק אחר-כך בצורה מסודרת ברור לחלוטין, שולחים את הילד למקום הנכון. לא קודם אומרים "לא נשלח אותם לסידור החוץ ביתי ולא נגן עליהם". והדברים ברורים.
נאדיה חילו
¶
כן. אם אותה ועדה מקצועית לקחה ועומד מול עיניה וזה לא איש אחד, והגיעה בסופו של דבר למסקנה שאי אפשר להשאיר את הילד, והיו מקרים שילדים שאם הם מושארים הם פשוט בסכנת חיים, יש בתים לגמרי הרוסים. יש הורים שהם נרקומנים והם משתמשים בסמים ואין שום אפשרות פשוט להשאיר את הילדים. וזה לא יכול להיות שוועדת החלטה אחרי כל הבחינות תעשה את השיקול על הוצאת הילד ולהגן עליו ורק בגלל חוסר מכסות או חוס תקציב, האפשרות הזאת תימנע מאותו ילד.
חבר-הכנסת כהן וגם אני בשנה שעברה, עיריית תל-אביב היו כמה ילדים ולא יכלו להוציא אותם מחוסר תקציב. וזה פשוט לא יעלה על הדעת.
נאדיה חילו
¶
ולכן אני חושבת שהתיקון הזה הוא טוב, הוא אחד החוקים החברתיים ממדרגה ראשונה שאני ממש תומכת בהצעת החוק הזה.
עידית צ’רנוביץ
¶
אבל כולנו בסה"כ מתכסים באותה שמיכה ואם אפשר להשיג עוד תקציבים, אנחנו נשמח כמובן אבל ---
היו”ר משה שרוני
¶
אבל השאלה נשאלת איך מחלקים את השמיכה, אם יודעים לחלק את השמיכה בצורה נכונה, אז הנושא החברתי ונושא זה של ילדים בסיכון, אפשר לטפל בזה שאם לא, למדינת ישראל יעלה לא פי שתיים, פי מאה יותר. ולא תופסים את זה, הגיע הזמן שידעו גם האוצר, כולם, גם הממשלה, מה שבזול זה ביוקר ומה שביוקר זה בזול. זה צריכים לקחת בחשבון.
עידית צ’רנוביץ
¶
אני מסכימה אתך אדוני היו"ר. יחד עם זאת, באמת רה"מ ביקש גם מחבר-הכנסת רן כהן וגם אנחנו מבקשים כאן מהוועדה בסופו של דבר למצוא ביחד איך מצד אחד אנחנו מצליחים לגבש איזה שהן הסכמות יחד עם משרד האוצר ומשרד הרווחה. ובאמת לנסות ולראות איך אנחנו כן מצליחים לקדם ולא לפגוע בחוק של רן כהן.
היו”ר משה שרוני
¶
הפרויקט שהם רוצים שהם יהיו בקהילה פוגעים בנושא השני ואי אפשר. קודם כל בבקשה תתחילו בפרויקט הזה, כל התכנית וכל השלבים, בלי לפגוע בנושא הפנימיות בכלל ואני לא אתן יד לזה. אני מודיע כאן, לא אתן יד בזה.
היו”ר משה שרוני
¶
חבר-הכנסת איילון, המומחה ביותר כאן מכולנו זה איש הרווחה שמטפל בזה הרבה שנים ויש לנו גם את פרופ' שניט שהוא הביע גם את עמדתו.
עידית צ’רנוביץ
¶
רק משהו אחד בתחום הפרוצדורלי ואני מקווה מאוד שאתה תכבד את בקשתו של רה"מ בעניין הזה, אנחנו מבקשים עוד שבוע של זמן ושלא יקיימו פה היום את ההצבעות, כדי שאנחנו נוכל בסופו של דבר כן למצות את הדיון וכן להגיע להסכמה עם חבר-הכנסת רן כהן בעניין הזה.
היו”ר משה שרוני
¶
אני רוצה להגיד לך דבר אחד. אני לא הייתי מקיים ישיבה אם לא הייתי מקבל את המידע שכל הדברים מסודרים בצורה יוצאת מן הכלל. ולבוא היום כאן ולהגיד שרוצים עוד שבוע, אני חושב שזה פוגע באינטלקט שלנו ואני מדבר במלוא הרצינות. ואם חבר-הכנסת כהן שזה החוק שלו, הבייבי שלו, יסכים לזה, אני מוכן להסכים לזה. אבל אם לא הוא לא יסכים לזה – אני מצטער מאוד.
רן כהן
¶
יש התחייבות שלי להליכה לקראת המסקנה להוסיף סעיף שבא לומר, אם החוק הזה הופך להוראת שעה ויתבטל ברגע שבו כל התקציבים יינתנו גם לקהילה וגם למוסדות. ועל זה יש מחלוקת. אני דורש שהסעיף הזה יהיה בהסמכה של ועדת העבודה והרווחה, האוצר לא מסכים שזה יהיה בוועדת העבודה והרווחה. זו המחלוקת. אפילו רה"מ רוצה למצוא את הנוסח שיוסכם.
ג’ודי וסרמן
¶
עכשיו דוח שמידט הוא נוגע בהרבה מאוד נושאים, זה דוח של למעלה מ- 100 מעמודים, הוא לא נוגע רק לתחום של ילדים בקהילה.
היו”ר משה שרוני
¶
רבותיי, את סיימת גברתי? אני רוצה לשמוע את איש הרווחה שהוא הממונה על הנושא הזה. בבקשה, אדוני:
מוטי וינטר
¶
תודה. לכאורה בעצם הצעת החוק של רן כהן היתה יכולה להיות --- ובעצם זה פרדוקס שאני עומד פה ומתנגד לחוק ואני רוצה להסביר למה אני מתנגד לחוק.
היו”ר משה שרוני
¶
אתה יודע, לא תמיד האנשים המקצועיים צודקים, יש אנשים שנמצאים מהצדדים ורואים את הדברים בזוויות אחרות.
מוטי וינטר
¶
אל"ף, אני מסכים אתך. אבל אני רוצה להסביר. אני אמרתי לרן כהן לפני כמה חודשים בדיון פה, שאילו החוק שלו היה כולל שתי חלופות. חלופה אחת זה חלופת ילדים. כלומר, מופיע בפני אותה ועדת החלטה אופציה שוועדת החלטה יכולה להחליט בגורלו של ילד. ואם יש מקום לתת לו מענים ושירותים בקהילה, יקבל מענים ושירותים בקהילה. אם אין לו מענים, אם לא ניתן, אז הוא יופנה לסידור חוץ ביתי. חה"כ כהן הסכים לזה ולאחר מכן שינה את דעתו בגלל התנגדות כמובן וחוסר יכולת להשיג הסכמה לגבי ההצעה הזו.
עכשיו בוא אני אגיד לכם מה קרה בניגוד למה שאמר לכם פרופ' שניט הנכבד, 15 שנה שיעור ההוצאה מחוץ לבית, 76 אחוז מהתקציב שלנו לילדים הלך לסידור חוץ ביתי. ואני מדבר אתך על תקציבים של 800 מיליון, 900 מיליון, זה סדר הגודל שאנחנו מוציאים. מתוך ה-24 שהוקצו לקהילה, 80 אחוז הלכו למעונות יום ולמשפחתונים. כלומר, רק אחוזים בודדים הלכו לשירותים קהילתיים.
וזה הלכנו 15 שנים עד שאני הגעתי למסקנה שאני לא יכול להמשיך בסיפור הזה, בניגוד למה שהוא אומר, ככל שהשקענו פחות, לא יכולנו להשקיע בקהילה, היה לחץ יותר גדול להגדיל את הסידורים החוץ ביתיים וכך כל הזמן סידרנו יותר ילדים.
היו”ר משה שרוני
¶
אדוני, יש לי שאלה. אם רוצים להרים פרויקט לטובת כל הנושא, אז צריכים להוציא קצת יותר כסף ולהשקיע בקהילה ולא לפגוע בפנימיות.
מוטי וינטר
¶
אבל זה מה שאני רוצה להגיד, כב' היו"ר. ואז אנחנו באנו ואמרנו, ילדים בסידור חוץ ביתי יסודרו לארבע שנים בלבד וכל ילד צריך לחזור וכאשר הוא חוזר, הוא חוזר עם 44 אלף ₪ לשירותים קהילתיים. הילדים שצריכים להישאר מחוץ לבית – יישארו מחוץ לבית. במשך שלוש שנים החזרנו אלף ילדים שמקבלים שירותים קהילתיים היום ולא לקחנו גרוש אחד מהאוצר.
מוטי וינטר
¶
בסביבות חמישה אחוז ופחות. אני רוצה גם להגיד לכם עוד נתון שאת זה לא שמעתם, כל שנה חוזרים מרצונם כ-2,400 ילדים. חזרו בעבר מבלי שקיבלו כל שירות. זו הפעם הראשונה שכל הילדים שחוזרים לבית מרצונם או באמצעותנו מקבלים שירותים, זה לא היה בעבר. אבל כמובן זה שאנחנו חסכנו 50 מיליון ₪ ופיתחנו שירותים, זה לא מספיק, כמו שאמרת, כב' היו"ר.
לכן אנחנו נאבקנו שתהיה ועדת שמידט ותהיה כמו שאתה אומר, יישום של ועדת שמידט. ואז זה הסיכוי לפתח. באנו לאוצר וביקשנו גם ועדת שמידט, גם ביטול המכסות. אף אחד לא הזכיר את זה, יש לנו הסכמה של משרד האוצר שיותר לא יהיה המושג "מכסה". כלומר, ילד יצטרך להיות מסודר מחוץ לבית, הוא יסודר. ואגב, אני אומר במאמר מוסגר, אין ילד היום במדינת ישראל שביהמ"ש, זה מחצית החוק שלו, אומר שהוא ייצא מחוץ לבית ולא יוצא, אין דבר כזה.
מוטי וינטר
¶
אני אומר שאין ילד שצריך להיות מסוד ר מחוץ לבית ולא מסודר גם היום. אני מתכוון ילד במצב של סיכון גבוה. בא האוצר, בגללך רן, בגלל החוק הזה, בגלל האיום של יישום החוק. אנחנו השגנו את זה שמשרד האוצר נעתר ואמר, "אתה לא צריך לדאוג לפנימיות, כל ילד שיצטרך לצאת מחוץ לבית, ייצא". בנוסף לזה, אנחנו מקבלים תוספת.
היו”ר משה שרוני
¶
אני רוצה שתדע דבר אחד, אנחנו סומכים על חוק ולא על מילה של רה"מ, לא שר האוצר ולא אף אחד. בגלל זה אנחנו קיימים כאן לחוקק חוקים כדי לא להיות תלויים בכל מיני ניואנסים ובכל מיני אנשים, זה הכל.
מוטי וינטר
¶
כב' היו"ר, למרות ההערה שלך, חוקק פה חוק קבוצות בסיכון ואנחנו מאוד מתקשים ליישם אותו בגלל מחסור במשאבים למימוש החוק הזה. אני אומר בסוגריים, לצערי הרב, חבל שהיא יצרה דווקא פגיעה בעניין. לכן אנחנו חושבים שנוצרו התנאים בגלל הדיונים בוועדה הזאת ולא בגלל משהו אחר, כב' היו"ר. אם לא הייתם מקיימים, לא הייתם לוחצים את האוצר לפינה, הוא לא היה נותן לנו את הדברים האלה. ואז נוצר מצב חדש, גם ללא מכסות, גם ועדת שמידט ואל יהיה קל הדבר בעיניך, 400 מיליון יביאו לנו עוד מיליונים.
בנוסף לזה, אני רוצה להגיד לכולכם, לא קיים חוק כזה בעולם חוץ ממדינה אחת בארה"ב שהיא גם היום חוזרת בתשובה על החוק שהיא חוקקה וזה עולה לה הון עתק.
היו”ר משה שרוני
¶
מוטי, יש דבר אחד, בוא לא נערבב את ארה"ב, אני לא רוצה להשתוות לארה"ב ולא לאף מדינה, אנחנו מדינה מיוחדת במינה עם כל השבטים כאן, עם כל הצרות והבעיות, אנחנו צריכים לפתור את הנושאים שלנו בצורה הטובה ביותר. זה הכל, לא רוצה לקחת דוגמה מאף מדינה.
היו”ר משה שרוני
¶
מאה אחוז, אבל יש פה חוו"ד של מומחים שסקרו ובדקו את העניין והם לא חושבים שהחוק יפתור את הבעיה.
היו”ר משה שרוני
¶
באמריקה יש שתי מפלגות גדולות, אין מפלגת מרצ באמריקה ואין גמלאים ואין זה, אצלנו זה אחרת.
מוטי וינטר
¶
כבוד היו"ר, לכן אני חושש שכרגע החוק נראה פשוט בגלל המשפט שאמרת. מי יודע מה יהיה בעוד קדנציה, בעוד שתיים ולצערי הרב עברתי כבר איזה 22 שרים ומנכ"לים.
מוטי וינטר
¶
אז אני מכיר את מה שעלול לקרות מהחוק שברגע זה הוא נראה תמים. ואז מה שיקרה לנו, כל הרפורמה הזאת הגדולה הקהילתית, תיעצר כי לא יתנו לנו כמו שאמרת, השמיכה היא קצרה וצריך להחליט האם הולכים לכיוון הקהילה וכאשר פה נתנו לנו "אין בעיה של מכסות", אני חוזר ואומר, זה התוצאה של חוק רן כהן, לא של משהו אחר.
אנחנו קיבלנו את מה שרצינו, אנחנו צריכים עוד אבל אי אפשר להשיג הכל. השגנו הישג אדיר לטובת ילדים ולכן אנחנו חוששים שחקיקה של החוק הזה תדפוק אותנו.
זוהר אהרון
¶
אני עובד סוציאלי קליני מהמרכז הקליני להגנת הילד, אני ככה רוצה בהתחלה להצטרף לדברים של מוטי וינטר מבחינת היחס בין השמה חוץ ביתית לבין פתרונות בקהילה. וכאן יש סיכון נוסף כי ההצעה הזאת בסה"כ מבורכת אבל יש את הסיכון שכשאין מגבלות כלכליות, שאין מגבלות תקציב של X השמות בשנה, אז עו"ס הפשוט מלשכת רווחה שהולך לוועדת החלטה, הוא בדרך-כלל עו"ד שכורע תחת הנטל, אני יודע מניסיון אישי שעו"ס ממוצע בין 150 ל-200 מקרים שהוא מטפל. שזה אפילו לכבות שריפות אי אפשר עם זה.
זאת אומרת, שהפחד, החשש של האגודה להגנת הילד מהבחינה הזאת שהאצבע של ועדות ההחלטה תהיה קלה יותר על ההדק של ההשמה מכיוון שלא תהיה המגבלה התקציבית.
רן כהן
¶
לא נעים לי להגיד לך, אבל אתם משחיתים פה דברים איומים ונוראים על ועדות ההחלטה. אלה ועדות מקצועיות בעלות אחריות אדירה על גורל הילד, על מה אתה מדבר.
זוהר אהרון
¶
אני מתבייש במה שאתה אומר. כעובד שישב בעשרות ועדות החלטות, גם כעו"ס עבדתי שנתיים בלשכה לשירותים חברתיים ושמונה שנים בפנימייה טיפולית, ישבתי בוועדות החלטות משני הקצוות.
היו”ר משה שרוני
¶
רק שניה, אני רואה שהכיוון כאן לא הולך בשביל הנכון. יש לי הצעה שבחוק יחייב את המדינה לספק גם טיפול בקהילה וגם מסגרת חוץ ביתי פנימיות.
זוהר אהרוןL
¶
אני מקבל ואני חושב שההצעה שהיו"ר עכשיו אמר, התיקון הזה בהחלט נכון. אני יכול לומר שוב, מניסיון של המרכז הקליני של האגודה להגנת הילד, מגיעים אלינו ילדים, נערים שעברו הטרדות מיניות מאוד קשות ובזכות טיפול שהם מקבלים והטיפול אצלנו הוא מערכתי, משפחתי, פרטני, טיפול אחר-כך לאחים של אותם ילדים, הם יכולים להישאר בבית.
זאת אומרת, הרבה פעמים טיפולים כאלה מופסקים בשל העדר תקציב והמדובר עד 150 ₪ לפגישת טיפול שגם אותם אנחנו לפעמים מסבסדים ואז יש התאמה חוץ ביתית, זה פשוט חבל.
דבורה מרחבי
¶
אני באמת מוליכה עם מוטי וינטר, בעזרת מוטי וינטר, את אחד הפרויקטים הכי גדולים בקהילה שזה המועדוניות, שהם פתרון לילדים. ובכל זאת אני רוצה לומר שני דברים: אל"ף, יש ילדים שבגלל מכסות לא נמצאות בפנימיות גם היום, גם ילדים שיושבים אצלנו בתוך מועדונית והמועדונית היא אקמול לסרטן לבעיה החמורה שהם בשבילה יושבים במועדונית ומגיעים בכל זאת ב-6,7 כל יום הביתה.
דבר שני, אחרי ארבע שנים נכון שילד יכול להגיע למצב אופטימלי, אבל אם הוא חוזר לבית שהוא יצא ממנו והבית לא השתקם, לצערי צריך לערוך מחקר עמוק שעוד לא נערך מה קורה לילד אחר-כך. לדעתי, חלק גדול של הילדים נופלים.
והדבר השלישי הוא מאוד חשוב, מוטי וינטר יודע כמוני את האמת, להקים פרויקטים בקהילות הכי חלשות, גם כשאתה מביא להם את הכסף, הם לא מצליחים לעמוד בזה. אל"ף, בגלל בעיית ה-matching שלהם הם חייבים לתת matching והם לא נותנים.
דבורה מרחבי
¶
מוטי, יש לנו מקומות קשים שהצענו להם נעמי ואני להקים מועדוניות, הם לא מרימים, המועדוניות לא קמות במקומות מאוד קשים ולילדים אין טיפול.
היו”ר משה שרוני
¶
גברתי, מה דעתך שתציעי לשרת החינוך שמתקציב של 28 מיליארד או 30 מיליארד שלכם, שתקציבו 200 מיליון לנושא הזה, תעזרו קצת. מה דעתך על זה?
דבורה מרחבי
¶
אני רוצה להגיד לך פה על הדוכן הזה משהו לא סימפטי, הייתי מאוד שמחה ששרת החינוך שלי ומשרד החינוך שלי, באמת יקצה יותר משאבים לילדים במצוקה ולא יהיה עסוק בבגרויות, בגרויות, בגרויות. הייתי שמחה מאוד, אני בדעת מיעוט במשרד שלי. הייתי מאוד שמחה, תלחץ עליה, תלחצו עליה כולכם.
ורד וינדמן
¶
הצעת החוק של חבר-הכנסת רן כהן היא כמעט טריוויאלית, היא בעצם מחייבת את המדינה לתת פתרון למי שנקבע שזה הפתרון הטוב ביותר עבורו. היא לא גורעת משירותים בקהילה, היא לא גורעת מפנים בקהילה, אפילו הצענו נוסח הצהרתי שיאמר את הדברים הללו במפורש. ולכן אין די בהבטחות, חייבים לעגן את הדברים הללו בחקיקה.
ורד וינדמן
¶
זה מה שאני אומרת, אדוני. עכשיו עלה פה הרעיון של הוראת שעה ונושא של יישום דוח ועדת שמידט. דוח ועדת שמידט למיטב ידיעתי, עוסק הרבה בנושאים של פנים לקהילה, הוא לא נותן פתרון קונקרטי לעניין של המכסות ולכן מה שאני מציעה, אם יתקבל פתרון מהסוג הזה, שייקבע שוועדת העבודה והרווחה תגיע למסקנה שהצעת החוק כפי שהיא סה"כ מתייתרת, היא לא מתייתרת היא צריכה לעמוד על כנה.
אברהם רביץ
¶
שהיא תהיה במסגרת הולמת לפי העניין ואז יש את שתי האלטרנטיבות, מסגרת חוץ ביתית והטיפול במסגרת בקהילה. גם היום זה הרי בעצם קיים. מה הבעיה פה ואני לא יודע אם החוק הזה סוגר את זה, אם הניסוח הזה סוגר את זה. הרי היום לא אומרים לילד, אין מה לעשות אתך כאשר יש מכסות.
אברהם רביץ
¶
כן, יש טיפול בקהילה, זה הרבה יותר זול וגם כן יש פילוסופיה מאחרי זה כדי לא להוציא. זה חייב להיות באופן מאוד מפורש שאם הילד הזה, נגיד לפי המלצת ועדת ההחלטה, ועדת ההשמה, הוא צריך ללכת לפנימייה, אז הוא יילך לפנימייה. ולא יוכלו בגלל בעיות תקציביות ללכת אל האלטרנטיבה השניה ולומר יצאנו ידי חובת החוק כי בחרנו באלטרנטיבה השניה כי זה היה הרבה יותר נוח לנו, הרבה יותר ישים, זה נמצא כאן וחייבים לעשות באופן הזה, כי המשרד רוצה לתת פתרון לכל ילד.
אני רוצה לומר לך אדוני היו"ר, מאחרי הפתרון בקהילה לא נמצא רק העניין הכספי שהוא זול יותר, ישנה פילוסופיה חלופית, אם ניתן שלא להוציא את הילד מהבית, אז מוטב כך. הרי זה כל אחד מבין. אבל מה לעשות, אנחנו יודעים שילדים רבים הבעיה שלהם זה הבית, הבעיה שלהם זה הסביבה, הבעיה שלהם זה הקהילה.
אברהם רביץ
¶
ההורים, אני מתכוון לכך. לכן אנחנו חייבים לתת עדיפות מפורשת, כמובן לאור החלטה של ועדות ההחלטה, לקצת יותר לחזק.
בתיה ארטמן
¶
אני לא רוצה לחזור על דברים שנאמרו כבר. מדיניות משרד הרווחה מתנגד שכל ילד שמגיע לו לצאת מהבית, ייצא. אנחנו רק אמרנו, כמו שאמר חבר-הכנסת רביץ, שאולי עוד לפני שמחוקקים שמגיעה מסגרת חוץ ביתית, לראות קודם שהוא יישאר בקהילה. אבל מה שאני רוצה להגיד, אנחנו היינו צריכים לתאם את הנוסח עם משרד האוצר, לא הגענו להסכמה ואנחנו לא יכולים להציע כלום.
אבל אני רק רוצה להפנות את תשומת לב הוועדה שיש החלטת ממשלה.
בתיה ארטמן
¶
אבל זאת החלטת ממשלה, אנחנו מכבדים החלטות ממשלה, אנחנו עוד לא חברי-הכנסת. אני רק רוצה להביא לתשומת לב הוועדה שיש החלטת ממשלה שמדברת על יישום ועדת שמידט והיא מתייחסת לנושא הזה של הפנים לקהילה והמכסות. אני אקריא את ההחלטה הזאת:
"תוקם ועדה בינמשרדית שתצטרך ליישם את המלצות ועדות שמידט".
"הוועדה להביא תכנית לשינוי יחס הקצאת המשאבים בין המשאבים המוקצים לטיפול בילדים בסיכון במסגרת חוץ ביתיות, לבין המשאבים המוקצים לטיפול בילדים בסיכון במסגרות קהילתיות, במטרה להביא לכך שעד לשנת 2011, שיעור המשאבים המוקצה לטיפול במסגרת קהילתיות, לא יפחת מ-70 אחוז מכלל התקציב...".
ג’ודי וסרמן
¶
וזה אחרי דוח ועדת שמידט הגדולה ומבקשים המשך ועדת יישום. זאת אומרת, אתם מסכימים בעצם שדוח ועדת שמידט נתן קווים כלליים להרבה מאוד מקרים.
בתיה ארטמן
¶
רגע, אני אומרת יש כאן מצב קצת שהוא אולי הוא לא מפתיע, אבל קצת קשה. מצד אחד החלטת ממשלה לתמוך ברציפות, בתנאי שאם הוועדה מנסחת הצעת חוק שהיא לא תואמת לעמדת הממשלה, אנחנו צריכים לחזור לוועדת שרים. לעומת זאת יש גם את ההחלטה שהממשלה אומרת מה שאנחנו כל הזמן אמרנו, שאנחנו רוצים לקדם את תכנית עם הפנים לקהילה, לא בגלל שאנחנו רוצים לפגוע בילדים שזקוקים למסגרת חוץ ביתית, אלא בגלל שאנחנו חושבים.
היו”ר משה שרוני
¶
אני לא מבין, אני בור עם הארץ, למה הממשלה מתנגדת שיהיה בחוק שהחוק מחייב את המדינה לספק גם טיפול בקהילה וגם זה, מה הבעיה?
משה ברסימנטוב
¶
ויוקצו משאבים נוספים במסגרת תקציב 2007. ומעבר לזה צריך לומר שיו"ר ועדת שמידט, פרופ' שמידט, הוציא גילוי דעת נגד הצעת החוק של רן כהן.
אריה אלדד
¶
אז היא ממנה ועדת מקצועית, ועדה שתפקידה לעשות אחד משני דברים, או לקבור את ההחלטה או לשכלל אותה, להביא להחלטה מושכלת.
אריה אלדד
¶
נדמה לי שהממשלה הולכת היום בערוץ של משיכת ההחלטה ואחרי הוועדה הזאת תהיה לנו אחת. אני מציע לקבל את הצעת החוק היום של חבר-הכנסת רן כהן ככתבה וכלשונה. והממשלה ודאי רשאית להגיש הסתייגות.
ג’ודי וסרמן
¶
אם החשש של הממשלה בקשר לפשרה שהעלה יו"ר הוועדה של שתי החלופות יהיו בחוק, שהמדינה תהיה חייבת לספק או מסגרת חוץ ביתית או טיפול בקהילה לפי החלטות הגורמים המקצועיים, אפשר להוסיף הוראה, לאור החשש שלכם שהשירותים בקהילה לא מצויים כולם היום בשטח, שלעניין השירותים בקהילה הם במשך שנה, שנתיים, שלוש.
ג’ודי וסרמן
¶
בהדרגתיות העניין של השירותים בקהילה יינתנו. זאת אומרת, אין כוונה מה-1.1.2007 יינתנו מלוא השירותים בקהילה. השאלה אם אתה יכול לנקוב במספר שנים, שנתיים, שלוש, ארבע שהם לא בשירותים בקהילה.
אברהם רביץ
¶
סליחה רק רגע, מה קורה אם הילד שמבחינה מקצועית אומרים, הוא יכול לקבל שירותים בקהילה. אבל אין.
רן כהן
¶
אז האוצר ידע שאם מוציאים אותו זה עולה פי חמש והוא ייתן לו, כמו שעכשיו הם מנסים לתת לפנים לקהילה בגלל החוק, לא בגלל שום סיבה אחרת.
רן כהן
¶
אדוני היו"ר, אני רוצה לומר את זה הכי תמציתי שבעולם. מדובר לא על ילדים במצוקה, מדובר על ילדים בסיכון. זה הבדל עצום. עכשיו אני רוצה לומר לעניות דעתי, ההתנגדות של הפקידים גם נגד השרים וגם נגד המחוקקים, חד וחלק. ואני אומר את זה ללא היסוס. למה? מסיבה מאוד פשוטה, כי רוצים ליצור מצב, שמה שהם מה שהם רוצים שיהיה, לא בקהילה ולא במוסדות, אני אומר את זה חד וחלק, הם לא מתכוונים שיהיה לא פה ולא פה מלא. למה? כי בחוק כתוב שילד מוציאים אותו למסגרת חוץ ביתית רק אם לא נמצא פתרון אחר. כתוב, תקראו בהצעת החוק שמונח בפניכם. הם לא רוצים את זה כי הם לא רוצים לממן, זה מה שקורה.
עכשיו איך נפתחו הברזים ופתאום יש 400 מיליון, מוטי וינטר אמר את זה בגלוי, בגלל שהם יודעים שהחוק הזה הוא חרב על צווארו של האוצר. ולכן מאחר והם מעלים את החשש הזה, אני אומר את דעתו של היו"ר, יהיו שתי האופציות בניסוח של היועצת המשפטית של הוועדה או בניסוח אחר, אני מקבל את זה.
רן כהן
¶
ינואר 2007. אדוני היו"ר, אני מציע שמאחר ורה"מ מעורב בכוונה טובה לקדם גם את החוק וגם את הפתרון בקהילה, לקבל את בקשתו ולדחות את ההצבעה בשבוע.
היו”ר משה שרוני
¶
אני מקבל את זה. כל זמן ששר רווחה לא ישב במשרד הרווחה, אין שר רווחה.
טוב רבותיי, לפי בקשתו של חבר-הכנסת רן כהן שהוא יוזם החוק יחד עם יתר חברי-הכנסת, אנחנו נמתין בסבלנות שבוע ימים. ואני מודיע שבשבוע הבא זה יהיה להצבעה.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00.