PAGE
1
ועדת הפנים והגנת הסביבה
20/12/2006
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 80
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
שהתקיימה ביום רביעי, כ"ט בכסלו התשס"ז (20 בדצמבר 2006), בשעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 20/12/2006
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2007), התשס"ז-2007 – פרק ח' (צ"ל י') – סעיפים 50,51, 52(2)-(4) – תאגידי מים וביוב, איגודי ערים
מוזמנים
¶
גדעון עזרא – השר להגנה על הסביבה
רם בלינקוב – מנכ"ל משרד הפנים
שלמה דולברג – מנהל מינהל משק המים, משרד הפנים
יובל אלגרבלי – יועץ שר הפנים, משרד הפנים
עו"ד עדנה הראל – משרד המשפטים
ערן פולק – משרד האוצר
חיים פרננדס – אגף תקציבים, משרד האוצר
עדי וינברג – רפרנטית מים, אגף תקציבים, משרד האוצר
עו"ד נעם הויזליך – הלשכה המשפטית, משרד האוצר
יעקב אגמון – מנכ"ל מרכז השלטון המקומי
פיני קבלו – סמנכ"ל, מרכז השלטון המקומי
משה אבנון – יו"ר ועדת המים, מרכז השלטון המקומי
שוקי פורר – ראש עיריית רחובות, יו"ר האסיפה הכללית של השלטון המקומי
עו"ד איתן עטייה – מרכז השלטון המקומי
עו"ד נועה בן אריה – יועצת משפטית, מרכז השלטון המקומי
מנחם לייבה – מנכ"ל עיריית תל-אביב
מוטי ששון – ראש עיריית חולון
צבי בר – ראש עיריית רמת-גן
חיים קונביץ – גזבר עיריית רמת-גן
עמוס טרטמן – ראש המועצה המקומית גבעת זאב
מנחם אריאב – ראש עיריית נצרת עילית
חוסיין אלהייב – ראש המועצה המקומית טובא-זנגריה
אלכסנדר קושניר – מהנדס ראשי למינהל המים, הרשות לשירותים ציבוריים – מים וביוב
אלעד תמרי – מנהל תחום התאגידים, מינהל משק המים
יעקב צמח – מנהל מינהלת הביוב
צדוק שלמה – דובר תאגיד המים, עיריית פתח-תקוה
דני לב – מנכ"ל תאגיד "מניב"
חנוך מילוא – מנכ"ל תאגיד מיטב פ"ת
יוני דניאלי – חברת ייעוץ "פארטו"
לירון יונה – חברת ייעוץ "פארטו"
מיכאל ריטוב - כלכלן, חברת "פארטו"
דבורה סיילס-פרומן – "אדם, טבע ודין"
רשמת פרלמנטרית
¶
דקלה אברבנאל
הצעת חוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2007), התשס"ז-2007 – פרק ח' (צ"ל י') – סעיפים 50,51, 52(2)-(4)
– תאגידי מים וביוב, איגודי ערים
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
בוקר טוב לכולם. אני מברך את כל מי שהגיעו. אני מקדם בברכה את כבוד השר ואת מנכ"ל משרד הפנים. בשעה הראשונה נקיים דיון, נשמע את מי שבעד – ובראשם האוצר, ואת המתנגדים – גופים שונים. אחרי זה, בשעה השנייה, נתחיל בקריאת החוק. אבל אני רוצה לומר לאוצר ולמתנגדים: ב-2 בינואר בכוונתנו לאשר את החוק כאן.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
סליחה, תקשיבו, אל תנסו לבחון אותי. הסדרן נמצא בחוץ. אני מוציא אנשים אחת-שתיים. תקשיב עד הסוף ואחר כך תעיר. זאת ועדת הפנים והגנת הסביבה, לא שלטון מקומי ולא משרד האוצר, ויש הבדל גדול. אני מתכוון לאשר את החוק ב-2 בינואר. אני יודע איך החוק נכנס, הנה הוא מולי. איך הוא יוצא מכאן – זה תלוי במה שתעלו כאן. יש הבדל עצום. אתם רוצים להיות פרגמטיים ועניינים, להסתייג הסתייגויות נכונות לטובת האזרח והחברה – הן יתקבלו. אתם רוצים לקנטר ולקטר, אין מקום לזה. חד-משמעי. שאף אחד לא ינסה להגיד לי שרק הוא רואה את האמת. לכל אחד מאתנו יש קצת שכל.
יש בחוק הרבה דברים ראויים, יש בו גם פגמים. למשל, אני יכול להודיע לאוצר חד-משמעית: לא תהיה הפרטה. מעכשיו אדאג שכל מה שקשור בהפרטה, יצא. חיים, אתה טוען שאין בחוק הפרטה. אחרים טוענים שיש. נקרא ונראה. הפרטה לא תהיה.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אבנון, אני מודיע לך בפעם האחרונה. מי שידבר לא בזכות, גם יעיר, הוא יצא. הפרטה, בכנסת ישראל לא ניתן לה יד. לא נתתי לה יד לפני שנה ולא ניתן לה יד בעוד שנה, כל עוד זה ביכולתנו. זה לא בבית ספרנו. עוד לא הגענו למצב שאנחנו צריכים להפריט, בוודאי לא משק לאומי כמו משק המים. נתחיל מכאן. יש כאן מצגת. מי רוצה להתחיל, האוצר, השלטון המקומי?
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
תביאו את העניין לכאן, נעשה חוק כבאות, נגמור את הסיפור. למה אתם כל הזמן מתעללים בהם?
רמי בלינקוב
¶
אגב, אני בעד. הגיע הזמן שנעביר אותם למתכונת ארצית. אין ויכוח על זה, משרד הפנים בעד. אבל אם אדוני רוצה לשמוע מה דעתו של משרד הפנים,
רמי בלינקוב
¶
אני לא יודע. אני לא מתמחה בהיסטוריה. אני יודע מה אני יודע. אני אומר לך מה המצב עכשיו. הצגנו את זה לאגף תקציבים, וגם התבטאתי בעניין הזה בישיבה שלא היית פה.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אנחנו על כביש מס' 6, אל תוריד אותי לסמטת הכבאות. אתם חושבים שבנושא הכבאות צריך לעשות רפורמה? הפשילו שרוולים, התחילו לעבוד, הביאו הצעה.
משה גפני
¶
אדוני היושב-ראש, אני מניח את הצעת החוק שהיתה פה כל הזמן, ומשרד הפנים היה נגדה. שמעתי את הודעת מנכ"ל משרד הפנים ואני מניח את החוק הזה.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אני מברך אותך. אין לי בעיה שאתה והשר תתחילו בדיון. אבל אנחנו רוצים שתשמעו, כדי שתתייחסו לעניין.
משה גפני
¶
יש לי הצעה לסדר. אני בסך הכול חבר כנסת זוטר, רק חבר בוועדה. אני רוצה שמישהו יגיד לי בשביל מה עושים את החוק הזה, מהו. לשלטון המקומי יש עמדה, הוא לא המחוקק.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
הם, באמצעות האוצר, מביאים הצעת חוק לתאגידי מים. מייד תשמע מה זה. לכן הזמנו אותם. בבקשה, נציגי השלטון המקומי.
שוקי פורר
¶
אני ראש עיריית רחובות, ויושב-ראש האסיפה הכללית של מרכז השלטון המקומי. ראשית, מצטער שרוב חברי הוועדה לא נמצאים כאן, אני מקווה שהדברים שנאמרים יגיעו גם אליהם.
חוק תאגידי מים וביוב חוקק ב-2001, ומייד אגיד מהם היסודות של החוק, זה גם בכתובים. ניסו לעשות תאגידי מים וביוב בערים השונות, כדי להבטיח את ההשקעות בתשתיות של מים וביוב. זאת תכלית החוק המוצהרת. במקומות מסוימים יש לה גם הצדקה. כי רשויות מקומיות מסוימות מתקשות לנהל את ענייניהן – ואנחנו שומעים על זה יום-יום – כי אין להן די משאבים, כי מדינת ישראל מצפה מהן לתת שירותים לתושבים שלהן, אבל לא מבטיחה גם את המשאבים מהצד השני.
אבל השלטון המקומי אינו מקשה אחת. השלטון המקומי מתנגד, מדוע הוא מתנגד?
שוקי פורר
¶
השלטון המקומי אינו מקשה אחת. יש מקומות כאלה ויש אחרים. סיכומו של דבר, השלטון המקומי חי ונותן את שירותיו ממקורות שונים של הכנסה: ארנונה, הכנסות עצמיות אחרות, הכנסות ממים – יש מקומות שמפיקים מים בעצמם, מוכרים את המים, קונים בזול יותר ממה שקונים מ"מקורות". אנחנו מנסים לשפר את השירות ולקבל מה שיותר מקורות הכנסה.
עכשיו באים אומרים באופן גורף
¶
בואו נעשה הלאמה. מה פירוש? נקים תאגידים. מספרים לנו שאנחנו, ראשי הרשויות, נשלוט בהם, כי הרי הם תאגידים שלנו. אבל מה? יש ממונה על המים, ראש מינהל המים, והוא יקבע מי יהיה הדירקטוריון, מה יחליטו שם, מה ידברו שם, מה הדירקטוריון יעשה – בכלל לא הלאמה.
אדוני יושב-ראש הוועדה, יש כאן נייר של משרד הפנים, שנכתב ב-5 ביוני 2005. אני מוכן לתת לך אותו. הממונה על המים והביוב, ידידי הטוב מר דולברג, כותב שם את תכלית העניין. הוא לא מסתיר. הוא אומר כך: "גישה זו מוציאה למעשה את השליטה בשירות חיוני זה מידי השלטון המקומי, שנשאר בעל מניות ובעל עניין בתאגיד. בצד החלשת יכולת ההשפעה של השלטון המקומי ניכרת בחוק החדש מגמה של התחזקות השלטון המרכזי". זה הדגל שמנופפים בו: בואו נחליש את השלטון המקומי הקלוקל, הגרוע, המושחת הזה, ונעביר הכול לממשלה. אז קחו את כל הרשויות המקומיות ונהלו אותן. בשביל מה אתם צריכים שלטון מקומי?
זה הרי בא מאנגליה. תאצ'ר ניסתה לעשות את זה. היא אמרה שלא צריך שלטון מקומי, שיש לקחת את כל השירותים, להפריט אותם, לעשות תאגידים, להפריט את התאגידים, ולא צריך שלטון מקומי בכלל. זה נכשל כישלון חרוץ. עו"ד שלום זינגר כתב על זה מחקר, קראו אותו.
שוקי פורר
¶
אז מה רוצים מאתנו? אומרים: קודם כול, אנחנו רוצים לעשות תאגידים, שיישלטו על-ידי הממונה על המים והביוב – והתאגידים האלה הופכים להיות אזוריים. מה המשמעות? כמו שאומר צבי בר, ראש עיריית רמת-גן: המים שאני מנהל ביעילות רבה ובפחת מים שאין כדוגמתו במדינת ישראל, ונותן לכל השכונות שלי – את הכסף מהניהול התקין של המים ברמת-גן אתן למקום כלשהו בבני-ברק. למה?
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
סליחה, חבר הכנסת גפני, אני מבקש, אנחנו עוד לא קוראים את החוק. תן למר פורר לומר את דעתו ברציפות.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
לא, אל תקצר. יש לך רבע שעה. לפתיחה יש לך רבע שעה, לעמדה המרכזית של השלטון המקומי. זה לא חתונה. יש לכם רבע שעה לעמדה המרכזית של השלטון המקומי. אחר כך נשמע את האוצר ואחר כך נפתח את הדיון. מר בר יכול לדבר אחר כך.
שוקי פורר
¶
אדוני היושב-ראש, חברי הכנסת, ראשית, אנחנו מציעים להוציא את החוק החשוב הזה והמשמעותי הזה – מבחינתנו הוא משמעותי ביותר – מחוק ההסדרים. יש לקיים עליו דיון כפי שצריך בהליך חקיקה. אנחנו נביא את כל הנתונים, נביא את כל המחקרים שנעשו בעניין ונשתף פעולה.
שוקי פורר
¶
כפי שאדוני יודע, במשרד הפנים השרים מתחלפים. בכל שנה או שנה וחצי אנחנו עושים היכרות עם שר חדש ועם מנכ"ל חדש. מה לעשות, שני השרים הקודמים, פינס ופורז, אמרו לנו בעצמם ובאמצעות המנכ"לים המכובדים שלהם: רבותי, שבו במנוחה, החוק לא יהיה כפייתי. מי שירצה יצטרף.
ואת זה אנחנו מציעים היום. אנחנו מציעים לעשות קריטריונים ברורים: מחלקים את הערים ואת הרשויות המקומיות לשלוש קבוצות. קבוצה ראשונה היא הקבוצה שאיננה מנהלת את ענייני המים שלה כראוי, אינה גובה, אינה חוסכת, יש בה פחת מים גבוה מאוד. כל אלו ייכנסו באופן כפוי לתוך מסגרת החוק מייד.
שוקי פורר
¶
אני לא יודע, לא מעטים. אבל יהיו קריטריונים אובייקטיביים. מי שלא גובה מספיק, מי שיש לו פחת המים גבוה, מי שלא משקיע כמו שצריך – ייכנס למסגרת החוק. קבוצה שנייה היא הרשויות שמרוצות מהתאגיד, ויש כאלה. הן גם הגיעו לכאן כדי לתמוך בחוק. ערים כמו פתח-תקוה, כך אני מבין, וראשון לציון, שמרוצות.
משה גפני
¶
זה לא יכול להיות, אדוני היושב-ראש. כל הזמן אומרים שחברי הכנסת רבים ביניהם, ובסוף מתברר שראשי הערים רבים. אנחנו יושבים פה בנימוס. אני הולך להיות ראש עיר.
שוקי פורר
¶
אני כבר מסיים. הקבוצה השנייה היא אותן רשויות שיש להן תאגידים עירוניים, והן מרוצות מהתאגיד ורוצות להישאר בתאגיד. נגדיר להן את גדרי התאגיד שלהן.
הקבוצה השלישית היא של הרשויות שמנהלות את ענייניהן כפי שצריך, יש בהן פחת מים מינימלי, גבייה גבוהה מאוד של מים, השקעה בתשתיות מים וביוב. אלו ייכנסו לתאגיד רק אם הן רוצות, ולא יכפו זאת עליהן.
צבי בר
¶
אציע את ההצעה ששמעו ראש הממשלה, שר האוצר ושר הפנים. יש דיונים עם קובי הבר, גם שלשום היה דיון. ההצעה משלימה את התשובה על השאלה ששאלת, למה אנחנו מתקוטטים, אתה צודק. היינו אצל השרים, וגם השר אחרון, השר פינס, גם הוציא וכתב ופרסם את העניין את ההצעה, שאומרת כך: "רגע לפני אישור החוק בכנסת ועל מנת שלא למוטט את כל החוק, מוצע להכניס בו תיקון כדלקמן: במקום 'חייב' יהיה כתוב 'רשאי' " – את זה השר פרסם בתקשורת – "וזאת בתנאי שמשק המים מנוהל על-ידי הרשות המקומית על-פי הקריטריונים הבאים: אספקת מים סדירה ללא הפסקות, אספקת מים באיכות טובה, תחזוקה באיכות טובה" – למשל, אצלי יש פחת של 4%, ולא קיים בעולם בשום קנה מידה כזה פחת כזה, מר דולברג יגיד לך – "והשקעה בתשתיות מים וביוב, לפי מפרט טכני מחייב. הפחת לא יעלה על 8%".
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
כמה השקעת? זו דוגמה לעולם גם בהשקעה? בגבייה אתה דוגמה לעולם, אנחנו גאים בזה. מה בהשקעה?
צבי בר
¶
עשרות מיליונים. אני יכול להעביר לכם את זה.
אני רוצה לומר: שכונות שלי, כמו רמת עמידר ושקמה, שהן בגודל של בית-שאן וחצי, מהן אקח את ההשקעות ואעביר למקום אחר? לגבי מקום אחר, לא מזמן הממשלה נתנה מיליארד ש"ח למגזר כזה או אחר,
צבי בר
¶
שמר דולברג יגיד שמהם צריך לקחת 50 מיליון ש"ח לפה ו-20 מיליון ש"ח לשם. שהממשלה תיתן. ערים קיבלו מהממשלה כסף. יושב פה השר לאיכות הסביבה,
צבי בר
¶
השר להגנת הסביבה. אני מבין שהוא בעד החוק. רבותי, את הגנת הסביבה לא אתם המצאתם, אדוני השר. אתן לך דוגמה ממחוז תל-אביב: מי שהמציא את פארק איילון זה הערים, אנחנו ילדנו את זה. כולם מתהללים בזה.
אנחנו ערים, אנחנו רגישים, אנחנו עושים דברים. אם אתם חושבים שיש זיהום במקומות אחרים, תנו להם לעשות סדר בביוב ובמים ובכל הדברים. אבל אתם לא יכולים לקחת כספים מאוכלוסייה של 60%, שעובדת נכון בתאגידי מים ועושה, ולהעביר אותם למקום אחר – מתל-אביב לבת-ים, או מראשון לציון למקום אחר. את זה צריך להפסיק.
אני חושב שגם שר האוצר וגם שר הפנים מבינים. איך אמר שר הפנים בישיבה אצלו? הוא טולרנטי. הוא אמר שהוא טולרנטי להצעה שלנו.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
בבקשה, כבוד המנכ"ל. אנחנו מבקשים עדכון לגבי כל הפגישות שהשר עשה עם ראשי רשויות.
רמי בלינקוב
¶
אני יודע דבר אחד: יש החלטת ממשלה, היא עברה בקריאה ראשונה, על-פי סדרי עבודת הממשלה כפי שלימדו אותי אותם, ההחלטה מחייבת את כל חברי הממשלה.
רמי בלינקוב
¶
זה אם אתה רוצה לדעת איפה הדברים עומדים מבחינה פורמלית. אני בטח לא רשאי להגיד שאני, כמייצג שר הפנים עכשיו, שהחלטת הממשלה אינה רלוונטית. זה לעניין הסדר.
לעניין החוק, חבר הכנסת גפני,
רמי בלינקוב
¶
בהיכרות האישית עם צבי בר – וגם לפני כן, לפני ההיכרות האישית – עוד לא שמעתי שהוא אומר משהו ולא מדייק. לא באתי לחלוק עליו.
צבי בר
¶
השר הציג את עמדת הממשלה בנחישות, אני חייב לומר. אבל הוא אמר שאם ישבו, הוא טולרנטי. כל אחד והפירוש שלו. אני לא טוען שהוא בעדנו. לזכותו ייאמר שהוא אמר: אני מחויב להחלטת הממשלה, אבל אני טולרנטי. וישבנו עם שר האוצר, הוא הטיל את זה על קובי הבר. עכשיו הכול בתבשיל, וצריך לגמור.
צבי בר
¶
אדוני היושב-ראש, אני מדבר אליך, כי אני יודע שאתה רגיש לזכויות ודואג לאזרח. אני אומר לך, פוגעים באזרחים, ב-60% מהאוכלוסייה במדינת ישראל. פוגעים בהם. אסור לעשות דבר כזה. זה הדבר הכי נורא שמנסים לעשות בכל השנים שאני בשלטון המקומי, וזה לא מעט שנים. אני מקווה שלא יקרה.
רמי בלינקוב
¶
קודם כול, חבר הכנסת גפני, אסביר מהו החוק, בקצרה. החוק קובע להעביר את משק המים ברשויות המקומיות לתאגידים אזוריים, שבהם יהיו חברות כמה רשויות. יהיה מספר מסוים של תאגידים, כ-30, תהיה כמות מינימלית וסבירה מבחינה כלכלית של צרכנים. זה אומר שהאזרחים יחלו להיות לקוחות של התאגידים.
המטרה או הרוח שמאחורי ההצעה היא כפולה, וחלק צוין פה. קודם כול, נקודת המוצא היא שהמים הם משאב לאומי. חלק מראשי הרשויות שנמצאים כאן מנהלים את העיר שלהם כמו בית ספר, למשל, אבל גם ברשויות הטובות האלה, אף שהן משתמשות במים, המים אינו משאב שלהם, הוא משאב לאומי. הרעיון הוא שבמשאב לאומי צריך לטפל באופן מסוים.
הועלו על-ידי הרשויות, בדרך כלל הרשויות הטובות יותר מבחינה פיננסית, טענות לנושא התאגיד האזורי. הטענה היא שהם לא מוכנים לשאת על גבם צרכנים לא ממושמעים, נקרא לזה כך, או עיריות או רשויות כושלות, שיש בהן תת-השקעה בהיקפים משמעותיים. בעניין הזה יש דיונים. ייתכן שיהיה מקום – או בעיני יש מקום – למצוא פשרה עם הרשויות, דוגמת אלו שנמצאות כאן. ראיתי נציגים מתל-אביב, רמת-גן, ושוקי מרחובות דיבר, וגם חולון.
רמי בלינקוב
¶
יש מקום לחשוב על אפשרות שבאזור המרכז, ברשויות החזקות, לא יהיה הכרח לכפות על כל הרשויות להקים תאגידים אזוריים. למשל, תל-אביב היא רשות כל כך גדולה, עם מספר כה משמעותי של צרכנים – לא בטוח שצריך להוסיף עליה את בת-ים.
אתי בנדלר
¶
כלומר, תהיו מוכנים לגבש תיקון בנוסח הצעת החוק, באופן שלגבי רשויות מקומיות מסוימות – לפי אמות מידה שייקבעו בחוק, אולי – ההחלטה אם יהיה מדובר בתאגיד אזורי או תאגיד עירוני תהיה של אותה רשות מקומית, לא של הממונה?
רמי בלינקוב
¶
קודם כול, ההכרה באפשרות או בצורך או באי-צורך שיהיה תאגיד אזורי היא המהות. אפשר להגיע לזה גם בלוח הזמנים הקצר. כמו שאמרתי, יש רשויות שמציגות אי-צורך בתאגיד אזורי. איך יהיה מנגנון קבלת ההחלטות? לא רוצה להרחיב כאן יותר מדי.
העניין של התאגיד הוא מהותי. כי הם רוצים שהתאגיד יהיה תאגיד עירוני, על-פי חוק העיריות. אנחנו חושבים שזה צריך להיות תאגיד אזורי. אם רוצים, אפשר להסביר מה ההבדל, ההבדל מהותי. אין הבדל מבחינת הבעלות. אני גם לא מקבל את הטענה שנאמרה פה שהשלטון המרכזי הולך לנהל את העניין. יש תאגיד, הוא נשלט על-ידי העירייה, הדירקטורים ממונים על-ידי העירייה – לא על-ידי הממשלה. אבל הדירקטוריון פועל לטובת התאגיד. בעוד שבתאגיד עירוני, הוא יכול להכניס שיקולים נוספים, שיביאו בחשבון את הצרכים האחרים של העירייה.
נכון שלעירייה יש צרכים נוספים, והיום חלק מהעיריות מסבסדות שירותים אחרים באמצעות המים – שירותים שאולי הממשלה היתה צריכה לסבסד. למשל, שירותי חינוך, רווחה וכיוצא באלה. אנחנו חושבים שמשק המים מספיק חשוב ויש להוציאו החוצה ולתת לו טיפול נפרד. זה עלול להציף בעיות. אני נוגע בפצע ששוקי רק רמז עליו: זה עלול להציף בעיות במקומות כמו חינוך, רווחה וכו'. אני לא רוצה להסתיר את זה. אבל אז יבואו ויצטרכו לסדר את זה, כולל אגף תקציבים.
משה גפני
¶
אתה מדבר על החרגה בגלל גודל של עיר או בגלל העושר של העיר? מה עם כפר שמריהו? תל-אביב היא עיר גדולה, אמרת.
השר להגנת הסביבה גדעון עזרא
¶
גם בתל-אביב, יש השפד"ן. אני אומר לך שזה תאגיד שהוא מופת לכל מדינת ישראל, וזה בתל-אביב.
משה גפני
¶
לכן אני שואל: האם הכוונה היא לקבוע לפי גודל היישוב? רבותי, קודם הפרעתם זה לזה, ועכשיו אתם מפריעים לחברי הכנסת.
אתה נותן מענקי איזון, לבית-שאן, נניח. יש יישובים שלא נותנים להם מענקי איזון. האנשים שם משלמים מסים, לוקחים את כספי המסים שלהם ונותנים לבית-שאן. זאת טענתו של צבי בר.
משה גפני
¶
אני הדובר שלהם. צבי בר טוען כך: אני מנהל את העיר שלי, אני גובה תשולם למים, ואין אח ורע לגבייה הזאת.
משה גפני
¶
אני יודע, צבי בר אומר אמת. לפעמים האמת שלו כואבת לי. צבי בר אומר: אני מטפל בצנרת המים, בביוב, בכול, מאה אחוז, עושה כל מה שצריך. אתה רוצה לצרף אותי לבני-ברק – אגב, גם היא מתנהלת היטב, ניקח את גבעתיים, יש שם בחירות, אז אפשר לדבר נגד העיר. בגבעתיים לא מנהלים את זה כמו שצריך, התושבים לא משלמים למים.
משה גפני
¶
אני שואל אותך, ואת זה לא אמר צבי בר: איך אתה נותן מענקי איזון לבית-שאן על חשבון תושבי רמת-גן, שלהם אתה לא נותן מענקי איזון. את זה אני שואל.
רמי בלינקוב
¶
ככה זה הולך? לפי זה תשאל למה אני נותן קצבאות ילדים רק למי שיש לו ילדים ולא למי שאין לו ילדים.
רמי בלינקוב
¶
זה אותו דבר. במענקי איזון לוקחים את ההכנסות ואת ההוצאות של העירייה, מתקננים את ההוצאות וההכנסות. לכן נותנים למי שאין.
רמי בלינקוב
¶
אגף תקציבים ישיב על המטרייה התקציבית שתינתן, לא רוצים לתת את העודף ברמת-גן לבני-ברק, ואגב, אין מה להשוות בין הערים, למען הצדק.
בשוטף התאגיד יגבה מהצרכנים עצמם. כמו ש"בזק" גובה מהצרכנים וכמו שחברת החשמל גובה מהצרכנים וכמו שהחברה הכי הטובה "הוט" גובה מהצרכנים. כך זה קורה. אני לא רואה הבדל ולא רואה צורך בהבדל.
במילים אחרות, הנוסחה אמורה לתת מטרייה הן בצד ההשקעות והן בצד ההוצאות בשנים הראשונות של הקמת התאגיד. עדיין, לשאלתך, יש ערים שעומדות בקריטריונים להיות לבד. ראשית, הן מספיק גדולות. שנית, הן במצב כלכלי טוב. שלישית, הן מתנהלות כמו שתואר כאן. לאלו אין צורך להדביק ערים אחרות, אם הן לא רוצות.
אתי בנדלר
¶
אבל הצעת החוק משאירה את שיקול הדעת בעניין הזה – ואת זה אני מבקשת שאם אתם רוצים לתקן תגישו תיקון להצעה, שאומרת שהקמת תאגיד על-ידי רשות מקומית אחת בלבד היא בשיקול דעת שר הפנים ושר האוצר, לפי המלצת הממונה.
רמי בלינקוב
¶
כפי שנאמר פה, קובי הבר מקיים דיונים עם החברים, על דעתנו. אני מקווה שהוא יצליח להביא לזה.
דב חנין
¶
יש סף של 200,000 איש. מה עמדתכם? אם אני לא טועה, רמת-גן לא מגיעה לזה. מה עמדתכם? רמת-גן כן תיאלץ לחבור.
רמי בלינקוב
¶
זה שבאופן כללי, מבחינה כלכלית, יש מודל אופטימלי, זה לא אומר שחייבים לדבוק בו ואין יוצא דופן. רמת-גן היא באמת בעלת שיעור הדלף הנמוך בעולם, אולי, אז היא דוגמה קיצונית לניהול טוב, זה רק מודל לחיקוי. אני מתנצל, אני צריך לעזוב את הדיון.
צבי בר
¶
אדוני היושב-ראש, רק הערה למנכ"ל. אני רוצה להסביר: בכל שנה בערים, לא רק ברמת-גן, מחליפים כמה קילומטרים מצנרת המים – שלא יהיה פחת, שלא יהיו נזילות וכו'. אני לא אומר, אני בעד בני-ברק,
צבי בר
¶
אז צריך להתחיל להכין את התשתיות של העיר האחרת. יש דברים שממלכה צריכה לתת לתושביה, גם בביוב ובצנרת. אגב, לגבי בני-ברק הצעתי הצעה: כל מה שמכביש ז'בוטינסקי עד הירקון, שיעבור אלינו. ניתן 40% מהארנונה בהכנסות, כדי להקל עליהם, כי אני בעדם.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
תודה. שמעת מהמנכ"ל גמישות בנושאים שיש בהם סבירות ליצירת בעיה. לכן זה קודם כול פתח. הערת היועצת המשפטית שלנו שהם צריכים להביא תיקון לגמישות הזאת, תבוא לידי ביטוי.
זה מה שאני אומר לך, מר פורר: כל מה שנכנס מהדלת הזאת הוא לא בהכרח יוצא אותו דבר. אנחנו פתוחים. נכון, אנחנו רוצים לאשר את החוק הזה בחוק ההסדרים, אבל הוא יהיה בארבעה דיונים ראויים, לא בדיון אחד.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
לא הבנת עד עכשיו? עכשיו הבנת. לכן כשדיברתי על 2 בינואר, הבנתי שאתם מדווחים על כך שאנחנו דנים היום, וגם ב-26 בדצמבר, וגם ב-28 בדצמבר, וב-2 בינואר אנחנו מאשרים. ארבעה דיונים ראויים. שום חוק הסדרים לא עבר בארבעה דיונים.
משה גפני
¶
אגב, לא כל גמישות שהממשלה תביא מקובלת על כל חברי הוועדה. הכול פתוח לדיון. מנכ"ל משרד האוצר או שר האוצר יכולים להביא גמישות, ואנחנו צריכים לאשר. גם אותנו צריכים לשכנע.
שוקי פורר
¶
עוד הערה ששכחתי לומר, לגבי ההסכמות. חבר הכנסת גפני דיבר על הסכמות. בדיון שהיה בוועדת הכנסת בשבוע שעבר, לפי שזה הועבר הנה, הצהירו יושב-ראש הקואליציה ויושב-ראש סיעת העבודה, חברי הכנסת יצחקי ומרציאנו, שלא יתקבל שום תיקון מבלי שתהיה הסכמה שלנו.
השר להגנת הסביבה גדעון עזרא
¶
סלח לי, תן לי להגיד כמה מילים. אני בהחלט חושב שבחלק מהרשויות הדברים מתנהלים בצורה בלתי רגילה, והלוואי שבכל הארץ יתנהלו הדברים כך. ראשית, אין לנו זמן. צריך להעביר את החקיקה הזאת. הדוגמה הטובה ביותר היא מה שקורה היום במעלות. היא מנהלת את העניינים כהלכה, אבל מימין ומשמאל, מלמעלה ומלמטה, יש שם זרמים של ביוב. יש פחת מים של 40%. את זה צריך לפתור.
השר להגנת הסביבה גדעון עזרא
¶
אני לא שר האוצר, אני לא שר הפנים ואני לא שר התשתיות. אני בא הנה מתוך דאגה לסביבה. אני אומר לכם: אם זה לא יעבור, מהר מאוד נלך משואה לשואה במקומות שונים בתוך מדינת ישראל, וכולם יסבלו – לא במרכז. משואה לשואה.
השר להגנת הסביבה גדעון עזרא
¶
אני לא מדבר אתך על מועצות אזוריות. אני מדבר על יישובים כמו חורפיש, בית ג'ן, רג'ת, ראמה. דעו לכם דבר אחד: אין היגיון בעולם שלכל יישוב יהיה מתקן טיהור שפכים לעצמו. כשיש מתקן בכרמיאל ואין תאגיד, אין איפה להזרים אלא למתקן בכרמיאל, וכאשר הוא עולה על גדותיו אין מי שיפתור את הבעיה. כנ"ל לגבי נצרת עילית, יש לה אותן הבעיות בדיוק.
השר להגנת הסביבה גדעון עזרא
¶
אתה מפריע לי. אני מדבר בשם הרשויות החלשות. אני לא בא לייצג את הרשויות החזקות. השפד"ן הוא מוסד בלתי רגיל, ואני מצדיע לכל השותפים לו. אני רוצה שפד"ן בכל הארץ. מי שרוצה לעודד את הצפון ואת הדרום צריך לדאוג שהתנאים יהיו לא פחות טובים.
אם החוק לא יעבור מהר, בהסתייגות כזאת או אחרת, מיום ליום נגיע למצב יותר ויותר גרוע. אתם לא יודעים את הדברים. כשר להגנת הסביבה למדתי אותם. לא ידעתי, הייתי כמותכם, לא ידעתי מה קורה שם וכאן. דעו לכם, יש לנו פחת של 40% מים, זה הון תועפות, וזה משאב לאומי. והביוב לא פחות מזה – הוא זורם לתוך מי התהום בכל מקום ומקום, וצריך לטפל בזה.
אם זה לא יהיה התאגיד עצמאי, ייקחו מהכספים של המים והביוב של מי שעדיין משלם – ימשיכו וייקחו את הכסף הזה למטרות אחרות. לכן זה צריך להיות תאגיד, תאגיד חזק, שגובה חזק את הכספים. ועוד דבר: מי שמדבר על גבייה של מים כמו על גבייה של חשמל, לא מבין מה קורה בשטח – לא בצפון ולא בדרום. למשוך קו מים זה עניין של מה בכך, זה בכלל לא בעיה? מה שעושים עם החשמל לא יכולים לעשות עם המים. בחשמל אפשר להוריד את השלטר, ונגמרה הבעיה.
אני מדבר אתכם בשם כל החלק הלא מוסדר במדינת ישראל, לא בשם מה שמוסדר. אני מבקש מכם בכל לשון של בקשה שבמהלך החקיקה שתהיה כאן תביאו בחשבון את סך כל מדינת ישראל, לא רק את המקומות שקרובים אליכם. ואני יודע כמה אתם מנהלים יפה את הדברים.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
בר, החלוקה הזאת, שאתה מעיר והגזבר שלך מפריע, היא לא פה. חפשו ועדה אחרת, לא כאן. תודה רבה, אדוני השר. עכשיו נציג האוצר.
חיים פרננדס
¶
ניסינו להציג במצגת לא ארוכה יחסית את הצעת החוק ואת הרציונל שמאחוריה. ננסה לעשות את זה באופן תמציתי, כי חלק מהבעיות ומהתוצאות ומהמצב החמור – כבר הוזכרו על-ידי השר להגת הסביבה, מנכ"ל משרד הפנים וכו'. אם יש שאלות והערות, אשמח אם הן יהיו בסוף, כדי שאוכל להעביר בכמה דקות את הרציונל.
נתחיל
¶
במצגת יהיה רקע על משק המים והביוב העירוני; נשים דגש על כמה בעיות משמעותיות במשק הזה; נציג את הפתרון שלנו, מה שאנחנו כממשלה חושבים שהוא פתרון נכון והחל להיות מיושם בשטח בכמה רשויות בשנים האחרונות – הפתרון הידוע של תאגידים אזוריים למים וביוב; אם יהיה זמן, ניגע בניסיון בעולם.
תמונת מצב על משק המים
¶
צריכת מים כוללת כמעט 2 מיליארד קוב בשנה. רוב האנשים בוודאי מכירים את המספר הזה. צריכת המים העירונית מסתכמת בקצת יותר מ-600 מיליון קוב בשנה. הביוב העירוני, מה שיוצא החוצה, מסתכם בכ-430 מיליון קוב. בדרך יש פחת, גם של המים וגם של הביוב. מחזור ההכנסות שנתי של המשק הזה הוא כ-3.5 מיליארד ש"ח. ההוצאה השנתית הממוצעת למשפחה, לפי נתוני הלמ"ס היא קצת יותר מ-1,000 ש"ח בשנה.
במשק המים והביוב העירוני, מבחינת כספים, כדאי לשים לב למספרים אלו: בחמש השנים האחרונות ההשקעה הממשלתית בתשתיות ביוב היתה 2 מיליארד ש"ח – חלקם הגיעו כהלוואות לרשויות המקומיות, חלקם כמענקים. מעבר לכך, יש התחייבויות נוספות של עוד מיליארד ש"ח.
שנית, יש מחויבות ממשלתית שמעוגנת בהחלטות ממשלה שונות למתן מענקים בהשקעות ביוב לאותם גופים שיקימו תאגידים. ההתחייבות הממשלתית הזאת מסתכמת בכ-900 מיליון ש"ח.
המטרה של שתי הנקודות האלה היא להסביר: הממשלה לא רק אומרת לרשויות המקומיות שהיא מצפה שהן ילכו לעולם של תאגידים, לניהול מסודר ונכון יותר של משק המים והביוב העירוני; הממשלה גם מכניסה יד לכיס בהיקפים משמעותיים מאוד בכל שנה, כדי לתת תמיכה לרשויות שצריכות את התמיכה הזאת, במסגרת קריטריונים מסודרים.
שלישית, יש גירעון בהשקעות בנושא מים וביוב ברשויות המקומיות. לפי סקר מהזמן האחרון שנעשה על-ידי הממונה על התאגידים במשרד הפנים, סקר שמבוסס על חלק מהרשויות בלבד, נמצא גירעון משמעותי מאוד, של 2 מיליארד ש"ח. כלומר ההשקעות שהרשויות המקומיות מבצעות במערכות האלה נמצאות בחסר משמעותי.
מבחינת החוק עצמו, נגיד כמה דברים: כאמור, החוק נחקק בשנת 2001. בקונסטלציה הנוכחית שלו הוא פשוט מחייב את הרשויות להקים תאגידים עד יום 1 בינואר 2008. חבילת הסיוע להקמת התאגיד היא כמו שציינתי קודם. אפשר להיכנס לעוד פרטים אחר כך. הסיוע לא מסתכם רק במענקים, אלא הממונה על התאגידים מלווה את הרשויות בייעוץ משפטי וכלכלי, כולל מימון הייעוץ הזה, כמובן. משנת 2001, כשהחוק נחקק, ועד היום – זה לשאלת חבר הכנסת מג'אדלה – הוקמו תאגידים רק בתשע רשויות מקומיות. אנחנו כשש שנים אחרי חקיקת החוק, והמצב די עגום מבחינת קצב היישום שלו.
אני לא חושב שיש חולק על כך שאם הממשלה והכנסת לא יחברו יחד לפעולה מסודרת ומחייבת ומשמעותית, לא נצליח לעמוד בהוראות החוק כיום.
כמה בעיות מרכזיות
¶
ראשית, וזה הוזכר קודם על-ידי השר להגנת הסביבה, הכנסות ממשק המים והביוב מופנות לשימושים אחרים בתוך הרשות המקומית. הכנו גרף עם כמה נתונים, שמראים איך בכמה רשויות עודפי הכנסות על הוצאות במשק המים מוסטים לפעילויות אחרות באתה רשות. זה על סמך עבודה שנעשתה. בכל מקרה, מדובר במיליונים רבים בכל שנה.
חיים פרננדס
¶
בדיוק. הנקודה השנייה: שיעורי גבייה נמוכים. אני כבר אומר מראש: מדובר על מקומות שבהם שיעורי הגבייה נמוכים. יש רשויות שבהן שיעורי הגבייה מרשימים, אך עדיין, יש עשרות רשויות מקומיות שאצלן שיעור הגבייה נמוך מאוד. כששיעור הגבייה נמוך מפסידים מקורות כספיים להשקעה בחזרה במשק המים. הכספים לא נגבים מהצרכנים, והרשות בחוסר מסוים מבחינת היכולת שלה להשקיע במשק המים.
ניהול המשק נעשה בחוסר ראייה לטווח ארוך, להבנתנו: "אחזקת שבר" זה מונח שבוודאי מוכר לכולם. פותרים בעיות עם פלסטר כשהן מתגלות, אבל לא עובדים בצורה מסודרת. שוב, זה לא המצב בכל המקומות אבל הוא קיים בהרבה מאוד מקומות. לא עובדים בצורה מסודרת מבחינת השקעות בתשתית.
בנקודה האחרונה מגיעים לתאגיד האזורי, בדגש על המילה "אזורי". כי על שלוש הבעיות הראשונות יש פתרון בתאגיד. החשיבות בתאגיד אזורי היא הרצון לנצל יתרונות של גודל, מייד ניתן כמה דוגמאות לכך.
הנגזרות של הבעיות ברורות
¶
ראשית, חוסר השקעות בתשתית – ואמרנו שמדובר ב-2 מיליארד ש"ח, לפי סקר חלקי שנעשה במשרד הפנים; שנית, אי-עמידה בהתחייבויות של הרשויות המקומיות לספקים, וניתן כמה דוגמאות לכך; שלישית, חוסר יעילות כלכלית.
לגבי הנושא הראשון, חוסר השקעה בתשתית: כתוצאה מזה שיש חוסר השקעות בתשתית, רואים בזבוז מים. חבר הכנסת מג'אדלה נגע בזה קודם. פחת המים הממוצע הוא 10% בדרך כלל. אם משק המים והביוב העירוני צורך כ-600 מיליון קוב, אפשר להבין לבד שכ-60 מיליון קוב הולכים לאיבוד בצנרת. רק כדי לקבל מושג במה מדובר, זה שווה ערך לשני מתקני התפלה קטנים. מבחינה כלכלית ומספרית מדברים על 180 מיליון ש"ח בשנה.
חיים פרננדס
¶
לגבי פחת המים, 60 מיליון קוב בשנה, רשמנו את השאלה, מייד נסיים את המצגת ונשיב על כל השאלות. אנחנו מתחייבים.
הנקודה השנייה, שעליה הצביע גם השר לאיכות הסביבה: יש רשויות מקומיות שלא מייצרות פתרון לביוב שלהן, הביוב הזה זורם בנחלים, גורם לזיהום משמעותי – פעם אחת של הסביבה ופעם אחת של מקורות המים. השר להגנת הסביבה הזכיר את כברי, אפשר לדבר על הגעתון, על עין זיו. יש הרבה מקומות שבהם שפכי רשויות מוצאים את הדרך שלהם לנחלים, ולא למכונים לטיהור שפכים. יש כאן דוגמה מכתבה שהתפרסמה בתקופה האחרונה, לגבי זיהום המעיינות שבהם מתבצעים קידוחים בגליל המערבי.
חיים פרננדס
¶
נמשיך, נתייחס לכל השאלות בסוף. אם כן, משום שלא משקיעים בתשתית יש פחת מים גדול, על כל המשמעות הכלכלית שיש לזה, וכן הביוב לא מגיע לייעודו – למכוני טיהור שפכים. נזק שלישי: כתוצאה מזה שהביוב לא מגיע למכונים, אנחנו מאבדים את היכולת ואת הפוטנציאל שלנו בהקשרים של קולחין. כמובן, כולם יודעים שהחקלאות לא יכולה להשתמש בכל הקולחין מכל הסוגים. כתוצאה מזה שהקולחין לא מגיעים למתקנים לטיהור שפכים, או הם מגיעים אבל לא מטופלים כראוי, אנחנו מאבדים כ-100 מיליון קוב בשנה לחקלאות. מים שהיה אפשר להשתמש בהם אילו טיפלו בהם כראוי.
למי שלא יודע, במדינת ישראל, בתהליכים כאלה ואחרים, מתפילים 230 מיליון קוב בשנה. המשמעות התקציבית רשומה לפניכם: מדובר במיליארדי שקלים על פני כמה שנים.
חיים פרננדס
¶
זה ל-20 שנה. מדברים על מתקן התפלה של 100 מיליון קוב בכ-20 שנה, ומדובר על התחייבות של המדינה ל-6 מיליארד ש"ח, לדוגמה מתקן ההתפלה באשקלון.
בעקבות חוסר השקעות בתשתית, כתוצאה מזה שכסף הולך ממשק המים למקומות אחרים ברשות המקומית, נוצרת בעיה של אי-עמידה בהתחייבות לספקים. יש שני סוגים של ספקים: ראשית, מכוני טיהור שפכים, המכונים שאמורים לטפל בשפכים שהרשויות המקומיות מזרימות אליהם. נדגיש ונאמר: המכונים מוקמים בסבסודים נדיבים מאוד מצד המדינה. בחלק מהמקרים הרשויות המקומיות לא דואגות להזרים את סכומי הכסף שהן צריכות להעביר למכונים לטיהור שפכים – אחר כך נעביר רשימה – ואנחנו רואים קריסה של מכוני הטיהור או מכון שממשיך לעבוד ומטפל, ברמה נמוכה יותר.
נקודה נוספת היא הנקודה של מכוני טיהור שפכים וההשפעות השליליות על איכות הסביבה. ספק שני שמדברים עליו, מעבר לאיכות הסביבה, הוא חברת "מקורות". השרשרת ברורה. אנחנו כצרכנים יכולים להיות ברשות מקומית מסוימת, אנחנו משלמים את חשבון המים לרשות המקומית, אבל הרשות המקומית אינה משלמת את החשבון שלה ל"מקורות", שמספקת את המים לרשות המקומית בשער העיר. כתוצאה מזה היא מנתקת את המים לרשות המקומית. יש ניתוקי מים.
חיים פרננדס
¶
הנקודה השלישית היא חוסר יעילות כלכלית. זה כמעט ברור מאליו בהקשרים הכלכליים. כל מי שמבין את נושא מיצוי היתרונות לגודל והחלקה של עלויות קבועות, וגם עלויות משתנות במידה מסוימת, על מקסימום קוב, מבין שנכון יותר לייצר את הפעילות הזאת של משק המים והביוב בנפחים גדולים, על פני קבוצה גדולה של אוכלוסייה. בכוונה טשטשנו את שם מתקני הטיהור במצגת, כי זה לא מה שחשוב. חשוב לראות את ההבדל בין עלות ההקמה למטר קוב. אפשר לראות שבמכון טיהור שפכים שנותן טיפול בהיקפים גדולים, עלות ההקמה למטר קוב היא כ-2.6 אגורות. לעומת זאת, במכון טיהור אחר, קטן בהרבה, שמטפל בקבוצה קטנה של אוכלוסייה, עלות ההקמה גבוהה בהרבה, כמעט פי שניים, על כל המשמעויות הכלליות והתעריף שיכול להתגלגל אל הצרכן.
עד כאן דיברנו על הבעיות. נציג את הפתרון בכמה מילים. כמובן, בשלב הקריאה של הצעת החוק, נוכל לרדת לרזולוציה נוספת ולהיכנס לפרטים עצמם. אנחנו מדברים על תאגידים אזוריים למתן שירותי מים וביוב. יוקמו בכל הארץ עד 30 תאגידים אזוריים, על בסיס של שיקולים של יעילות כלכלית, יכולת לספק שירות לצרכנים וכו'. חשוב להדגיש, וזה נאמר פה, ואם ירצו נתייחס לכך שוב ונראה את זה בחוק: התאגידים האזוריים הם בבעלות מלאה של הרשות המקומית. אין כאן לא הלאמה ולא חצי-הלאמה של התאגיד האזורי הזה. התאגיד האזורי הוא בבעלות הרשות המקומית, הנכסים שלו הם בבעלות הרשות המקומית. הרשות המקומית יכולה למשוך דיבידנד מהתאגיד.
חיים פרננדס
¶
דובר פה על הלאמה, והיה לי חשוב להסביר שאין כאן אפילו משהו שמריח כמו הלאמה. בכל מקרה אנחנו מציעים לסיים את תהליך התאגוד בשנה הקרובה. כמו שאמרנו, המדינה מסייעת בכול. הדברים רשומים לפניכם: ליווי, ייעוץ, מימון ההשקעות עצמן.
יתרונות התאגוד, אני חושב שהם די ברורים. ברגע שמצביעים על הבעיות וברגע שיודעים לייצר פתרון להן, הנגזרת מכך היא אותם יתרונות. ראשית, נוכל להקטין את פחת המים – וזאת תשובה על שאלה שנשאלה כאן. גם בעולם של תאגידים ברור שיהיו פחתים. אנחנו רק חושבים שהפחתים יהיו קטנים בהרבה. כמו כן, נוכל לראות הסדרה של כל נושא הביוב, על כל שלל הדוגמאות שהשר להגנת הסביבה הזכיר כאן. זאת כמובן בשל פעילות סדירה של מכוני טיהור. נוסף על כך, פוטנציאל הקולחין יגדל. אני מזכיר שיש קרוב ל-100 מיליון קוב בשנה קולחין שאינם מנוצלים, והתוצאה היא מים במחירים גבוהים בהרבה, מים מותפלים. ועוד: אספקת מים סדירה, ונתנו דוגמאות לגבי ניתוקים, שבסופו של דבר משורשרים לצרכן. ולבסוף, היעילות הכלכלית – נתנו דוגמה אחת, ואפשר להראות יעילות כלכלית בהקשרים אחרים.
אני מציג שקף שמראה פחתים, איך הם יכולים להשתנות. נתקדם הלאה.
מבחינת הניסיון בארץ, רצינו לתת דוגמה מבחינת היקפי ההשקעות: תאגיד "מיתב" בפתח-תקוה השקיע כ-17 מיליון ש"ח ב-2005. ממוצע ההשקעה השנתי של עיריית פתח-תקוה במשק המים והביוב העירוני היה 5 מיליון ש"ח. זו נקודה חשובה. לא חשובים המספרים האבסולוטיים – אם זה 17 מיליון ש"ח או 16 מיליון ש"ח ואם זה 5 מיליון ש"ח או 6 מיליון ש"ח. צריך להבין שכשעוברים לתאגיד, התאגיד משקיע יותר.
יתרונות התאגוד, ברמת הצרכן
¶
רמת השירות תהיה גבוהה יותר, כי התאגיד יהיה מחויב למדדי שירות כאלה ואחרים בנושא של אספקת מים, ניתוקי מים, הודעות לצרכן, מרכזי לקוחות. אנחנו מאמינים שהמים יהיו באיכות טובה יותר, כיה טיפול בהם יהיה בצורה אמינה יותר. בסופו של דבר, בטווח הארוך אפשר לראות התייעלות כלכלית וניצול יתרונות לגודל שיכולים לייצר לחץ כלפי מטה, על המחיר.
נתקדם. אבני דרך לביצוע התוכנית
¶
זה נמצא גם בחקיקה. ניסינו להוציא את אבני הרך המרכזיות, לטובת חברי הכנסת ששאלו. במהלך החודשים הקרובים הכוונה לסיים את מפת התאגידים האזוריים, כאמור עד 30 תאגידים. זה יהיה במסגרת פעילות הממונה על התאגידים במשרד הפנים. במהלך השנה הזאת הרשות המקומית צריכה לבצע סקרי נכסים. כמובן צריך להקים את התאגיד עצמו כישות משפטית, ולבצע מינויים לנושאי משרה. כך שבינואר 2008 נוכל לראות שהרשויות המקומיות פועלות באותו משק באמצעות תאגידים אזוריים.
משפט אחד לסיכום
¶
נאמרו פה הרבה דברים, ואתייחס לשאלות שנשאלו, אם תאפשר לנו. אני חושב שבסופו של דבר אין פה מחלוקת לגבי המצב הלא טוב, בלשון המעטה, שמשק המים והביוב נמצא בו, בהכללה. אפשר למצוא רשות מסוימת שבה המצב טוב, אך ברוב המקומות בארץ, בצפון, בדרום ובחלק מהמרכז, מדובר ברשויות מקומיות,
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
מר בר, אומרים שהגזבר שלך נסער, בלשון המעטה, משום שהיום יש לו בנק כסף שהוא הולך לאבד.
צבי בר
¶
קחו את הכסף. אחרי שאחד שהוא לא חכם זרק אבן, כל הוועדות לא יפתרו את הפלונטר הזה, ואת הברוך שעושים לאזרחים האומללים, שמשלמים ועושים. זו פשוט טרגדיה. הגזבר יושב 60 שנה בישיבות, ועוד לא ראיתי אותו נסער כמו במקרה הזה.
קריאה
¶
הגזבר נסער, כי נשארו עוד כמה רשויות בארץ שעוד משלמות משכורת. אחרי החוק הזה, גם הרשויות האלה יצטרכו לבוא לכאן.
חיים פרננדס
¶
משפט קצר לסיום: בלי להיכנס לרשות כזאת או אחרת, שאולי בהן ניהול משק המים והביוב סביר או טוב – ככלל אנחנו רואים את הניהול הזה כניהול בעייתי מאוד, גם ברמת המשק – עם ההשפעות השליליות על איכות סביבה וזיהום נחלים, וגם ברמת הצרכן – החל בניתוקי מים, או מים באיכות ירודה ובמחירים שלא משקפים יעילות כלכלית.
לכן בסופו של דבר אנחנו מציעים לוועדה לאמץ את הצעת החוק, כמשהו שיכול לעשות טוב לניהול משק המים והביוב העירוני. נשאלו כמה שאלות. מר דולברג יתייחס אליהן.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
שלמה דולברג, בבקשה. אני מבקש שאחר כך חיים יתייחס. אני רוצה שתיתן תשובה חד-משמעית וברורה על כל עניין ההפרטה. סעיפים 74-79, שמדברים על הפרטה – תן לנו תשובה עליהם.
צבי בר
¶
דיברתי על דברים ערכיים מוסריים. מיום שאני ראש עיר לא ראיתי את הג'נטלמן הזה בעיניים שלי, בנושא מים. פתאום הגיח לאולימפוס עם הצעה מוזרה.
שלמה דולברג
¶
כמה התייחסויות לנושאים שנשאלנו כאן. מנכ"ל משרד הפנים ביטא את התמיכה של המשרד בחקיקה הזאת. צריך לזכור: החוק יצר מסגרת שלמה של משק מים וביוב מחוץ לעירייה – מחוץ לעירייה – בניהול חברת מים וביוב. היא תנהל תשתיות כמו חברות תשתיות אחרות. כמו שחברת חשמל לא מקפחת את תושבי רמת עמידר על חשבון תושבי שכונות אחרות ברמת-גן, כך יהיה בחקיקה, על-פי אמות מידה אובייקטיביות. לא צריך ליצור בעיה מדבר שלא קיים. מדובר על אמות מידה אובייקטיביות של מתן שירות.
לגבי הלאמה
¶
אנחנו מדברים על חברות שהדירקטורים שלהן ממונים על-ידי מועצת הרשות המקומית. אין שום התערבות של השלטון המרכזי במינוי הדירקטורים. המניות כולן מוחזקות בידי הרשויות המקומיות, האסיפה הכללית כולה של הרשויות המקומיות.
שלמה דולברג
¶
מר בר, מה שאמרת זו אי-ידיעה של החוק. כולל הגזבר שלך, שעובד 60 שנה, שעוד לא קרא את החוק. אדוני הנכבד, הרגולציה לא מחליטה.
שלמה דולברג
¶
הרגולציה לא מחליטה דבר בדירקטוריון, כלום. החלטה על תוכניות עבודה, החלטה על מינויים, החלטה על מדיניות כספית – הכול בידי הדירקטוריון. עובדה, יש היום תשעה דירקטוריונים, שבמשך שלוש שנים קיבלו מאות החלטות. הרגולציה התערבה בהחלטה אחת, שבה הוחלט להכפיף לתאגיד פנסיה תקציבית של עובדים שעבדו לפני 30 שנה במשק המים. היא ביטלה את ההחלטה האחת הזאת מסיבות ברורות: היא לא חוקית, לא אכנס לזה כרגע. זה מתוך מאות החלטות של הדירקטוריונים, שפועלים 4-3 שנים. הראו לי החלטה נוספת שבה התערבתי אצל מנחם או אצל מישהו אחר, ואבטל את כל מה שאמרתי.
כלומר, אנחנו לא מדברים על הלאמה. נכון, מינוי חברי דירקטוריון ומנכ"ל צריך לעבור ועדת רביבי. זו לא הלאמה, לדעתי. אגב, אפשר לומר שגם חברות ציבוריות בשוק ההון הן מולאמות. גם בנק דיסקונט מולאם, כי הוא לא יכול להעביר החלטות לדירקטוריון בלי אישור מועצת ניירות ערך. אז בנק דיסקונט מולאם? בכל דבר בשוק הציבורי יש מגבלה על מנהג בעלים. הבעלים רשאי לעשות דברים מוגבלים, מסיבות אובייקטיביות. אסור לו לעשות עסקאות עם החברה, ועסקאות עם החברה מפוקחות על-ידי הרגולטור בשוק ההון. לא המצאנו את זה בחוק תאגידי מים וביוב.
צבי בר
¶
למה לא באת וצעקת לתת 50 מיליון ש"ח לאום אלפאחם? זה תפקידך. מגיע להם. אתה צריך לתת להם, לא אני.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
מר בר, אני מבקש ממך. אם אין לך אפשרות להתאפק, או סבלנות, נזמין לך משהו לאכול במזנון. על חשבוני.
שלמה דולברג
¶
כבוד היושב-ראש, כפי שאמר מנכ"ל משרד הפנים, יש רשויות טובות. אנחנו לא מתווכחים על זה. צריך להביא בחשבון שמה שקרה כאן הוא שקיבלנו מפקדי נכסים של 50 רשויות מקומיות, לקראת תהליך התאגוד. חלק גדול מהעבודה הוא לקחת את הנכסים, לדעת מה השווי שלהם, מתי הם הונחו. אני מדבר על צנרת ועל מתקני מים וביוב. אנחנו רואים שגם ברשויות טובות, לצערי, משק המים ומשק הביוב – יש רשות גדולה מאוד, שנחשבת טובה, שנציגה יושב כאן, שיש לה 700 ק"מ צנרת שלא הוחלפה. ויש רשות אחרת, שלא יושבת כאן, שיש לה 500 ק"מ צנרת שלא הוחלפה. צנרות מים וביוב לא הוחלפו עשר שנים אחרי תום הגיל המקסימלי, שהוא 35 שנה לצנרת מים ו-30 שנה לצנרת ביוב. זה ברשויות טובות, שנציגיהם יושבים כאן עכשיו.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
צבי בר, רגע. מוטי, ברגע זה אתה מאבד את זכות הדיבור שלך, אם אתה רוצה להמשיך להפריע. על בר יש לי סנקציה אחרת, כי הוא דיבר כבר.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
זו סנקציה. אתה רוצה לאבד זכות דיבור, אין בעיה. זה לא יתנהל כך. אנחנו מכירים 30 שנה. לא בבית ספרנו. אם אתם רוצים, יש לי פתרון: בדיון הבא אקרא את החוק ואאשר אותו, בלי דיונים. כך אתם רוצים? זאת התשובה שלכם לחקיקה ראויה במשך ארבעה דיונים? אין בעיה, תאמין לי, יש לי הרבה כלים.
שלמה דולברג
¶
אני אומר שבעצם נכון שאפשר להגיד שאחד הפרמטרים לניהול תקין וטוב, כפי שאומרים הגזבר וראש העיר של רמת-גן, הוא פחת מים ושיעור גבייה. אבל כל נושא החזקת התשתיות והחלפת הצנרת בזמן – גם הוא חשוב. נכון שבחלק מהמקרים אפשר לבדוק את התשתיות ברמת הפחת. זה נכון. אבל בתשתיות ביוב שלא הוחלפו עשר שנים אחרי סוף החיים שלהן, הפחת הולך לאקפיפר, ואין מונה לעניין הזה. אין מונה. גזבר עיריית רמת-גן אפילו לא יודע כמה. אולי הוא יודע, אני לא יודע.
כלומר, גם ברשויות טובות – ובאמת, משרד הפנים מצדיע להרבה רשויות שיושבות כאן – גם ברשויות טובות הביוב לא מוחלף בזמן. בתל-אביב 700 ק"מ של מים וביוב לא הוחלפו אחרי 35-30 שנה.
שלמה דולברג
¶
בחיפה יש צנרת ביוב שהבריטים הניחו, שבוץ עוטף אותה. הכול זורם לאקפיפר. אולי בסוף זה מגיע למעיינות כברי. אז כשמדברים על רשויות טובות, אני מצדיע לרשויות טובות, אבל צריך לבדוק את התשתיות של המים והביוב ולראות אם הן טובות.
לגבי המדיניות האזורית
¶
יש תשעה תאגידים, ואנחנו רואים שתאגידים כמו תאגיד נצרת עילית, שהוקם לפני 4-5 שנים, שפועל במסגרת 50,000 נפש ומשהו, אין לו יכולת להתקיים, משתי סיבות: קודם כול, הוא קטן מדי, ונגיש כאן עבודות כלכליות שמסבירות למה צריך גודל מינימלי של 200,000 נפש. שנית, כשיש תאגיד חד-רשותי, ההשפעות של הפוליטיקה העירונית על התאגיד הן בלתי נמנעות. כשיש כמה נציגים בדירקטוריון, למשל בצפת-חצור-ראש-פינה, שיציגו את העבודה כאן – כל אחד מקזז את הבעיה הפוליטית העירונית של האחר.
אני אומר שני דברים: תאגידים אזוריים חשובים גם לקיזוז של השפעות לא רצויות וגם ליתרון הגודל שאנחנו מדברים עליו. נחלק לחברי הכנסת עבודה כלכלית מסודרת על העניין הזה.
דבר אחרון, לגבי אנגליה
¶
הוזכרה עבודתו של מר זינגר. נחלק עבודות שנעשו הרבה אחר כך, שקובעות בצורה ברורה שתהליך התאגוד וההפרטה באנגליה כן הצליח. לעניין הפרטה אני לא רוצה להתייחס. זו לא סוגיה שנוגעת לחקיקה הזאת. אחרים יתייחסו.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
חיים, אני רוצה תשובה לגבי הפרטה. ואני רוצה תשובה לגבי תאגיד מים שיקום למסגרת של שמונה או תשע רשויות מקומיות, שכרגע יש להן כ-20 עובדים במשק המים, נניח. מה העתיד של העובדים? איפה הם יהיו? מי יבטיח את העתיד שלהם?
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
נניח ששבע או שמונה רשויות התאגדו ויצאו לדרך עם תאגיד. נניח שיש להם 21 עובדים בתחום. מי המעביד שלהם, מה יהיה עתידם, מה הפנסיה שלהם, איך זה יוסדר?
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
כבוד המנכ"ל, אתה יודע כמה פעמים היינו בסרטים האלה? הוא ייתן תשובה בסעיף. ינקוב במספר הסעיף. בבקשה.
חיים פרננדס
¶
לפי החוק הקיים, בשלוש השנים הראשונות להקמת החברה לא ניתן להעביר אמצעי שליטה בתאגיד, אלא לפי תקנות, שעדיין לא אושרו. התקנות צריכות גם את אישור הממונה, מר דולברג, וגם את אישור הממשלה. וגם את הכנסת, מוסיפים כאן מאחורי.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
התקנות יוגשו לוועדת הכנסת. הכנסת מחוקקת חוק, והיא צריכה ללוות אותו גם בתקנות. כדי שנדע שהממשלה נהגה ברוח הדברים שאנחנו רוצים בחוק גם בתקנות שהיא מביאה, אנחנו רוצים שהתקנות יאושרו בוועדת הכלכלה של הכנסת.
חיים פרננדס
¶
זה במסגרת הזמן הראשונה, של שלוש שנים. מעבר לזה הוכנה טיוטה של תקנות, ואם תרצו מר דולברג יוכל להציג אותן ולהתייחס אליהן בצורה מסודרת.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אני רוצה תשובה. אני רוצה שתגיד לי שהעניין של העובדים מוסדר. שהממשלה תסדיר את עניין העובדים.
חיים פרננדס
¶
ואחרי זה יש טיוטת תקנות, שעדיין לא אושרה. זה עוד לא עבר גיבוש בממשלה וגם עבר את הכנסת. צריך לראות מה התקנות יגידו בסופו של דבר. להבנתנו התקנות האלה יאפשרו להכניס גורמים עסקיים לתוך התאגיד, אבל צריך לזכור שני דברים לגבי זה. ראשית, צריך לזכור שזה משהו שרק יכול לעזור לתאגיד, בסופו של דבר. אם התאגיד רוצה לגייס הון כדי לבצע השקעות – אנחנו מדברים הרבה על חוסר בהשקעות – אחת הדרכים לגייס הון היא דרך הכנסת משקיע, בין שבאמצעות שוק ההון ובין שבאמצעות משקיע פרטי. אלו אחת הדרכים המשמעותיות ביותר המקובלות בעולם העסקי להכניס משקיע לתוך חברה. צריך להבין זאת.
חיים פרננדס
¶
אני כבר מסיים. כל התהליך הזה, ואני שמח שדיברו מהשלטון המקומי על זה, הוא בסופו של דבר מנדט של הרשות המקומית. בואו לא נתבלבל. הממשלה או הכנסת או כל גורם אחר בכלל לא יכולים להכריח את הרשות המקומית ללכת לתהליך הזה. רשות מקומית שתרצה ללכת לתהליך הזה, הכנסת הון זר כנגד הקצאת מניות, כדי להשקיע - צריכה בסופו של דבר לעשות זאת על-פי כללים, שיאושרו על-ידי הממונה על התאגידים, הממשלה והכנסת. בואו לא נשכח של מי היוזמה. זאת נקודה מאוד חשובה.
חיים פרננדס
¶
אני מקווה שזה מניח דעתכם: תקופת זמן ראשונה, וגם בזמן שאחרי כן היוזמה היא של הרשות המקומית, שלא נתבלבל.
אתי בנדלר
¶
ראשית, אלו תאגידים כלכליים. באופן מקרי או לא מקרי מדובר בתאגידים עירוניים, אבל עצם הפעילות היא פעילות כלכלית. אם כך, נושאי המים כולם קשורים לוועדת הכלכלה, הפעילות הכלכלית קשורה לוועדת הכלכלה, לכן החוק נחקק בוועדת הכלכלה, התיקון לו היה בוועדת הכלכלה.. כל הפעילות סביב תאגידי מים וביוב עד כה היתה תמיד בוועדת הכלכלה, אפילו שאלו תאגידים עירוניים.
אתי בנדלר
¶
לכל נושא יש היבטים הקשורים גם לוועדות אחרות. לכל חוק יש היבטים תקציביים, לכל חוק יש היבטים פליליים.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
זו לא תורה מסיני, אבל היות שזה נמצא בוועדת הכלכלה, אני חושב שצריך להשאיר את זה לוועדת הכלכלה. אבל זו לא תורה מסיני. אנחנו יכולים לבקש שזה יבוא לכאן, אבל להיפך, אנחנו רוצים שזה ימשיך בוועדת הכלכלה. הביאו את זה לכאן בגלל חוק ההסדרים, נקודתית, בסדר.
שלמה דולברג
¶
כבוד היושב-ראש, לגבי העובדים: בכל התאגידים שהקמנו שהיו בהם עובדים, כי בחלקם כמעט לא היו עובדים, עשינו הסכם קיבוצי. חתומים עליו ההסתדרות, העירייה והתאגיד. בעצם התאגיד קולט את העובדים לתקופת ביניים, להשאלה, למשך שלוש שנים. החוק מתיר זאת, בסעיף 26 לחוק. אנחנו מאפשרים לעובדים להיקלט בתאגיד ולהוכיח את היכולת המקצועית שלהם בתקופה הזאת. התאגיד הזה צריך להמשיך לטפל במים וביוב. עובדים מקצועיים שהתאגיד יזדקק להם בהמשך, בדרך כלל מדובר ברבים מהעובדים – אחרי שלוש שנים יש להם שתי אפשרויות: להיקלט בתאגיד בתנאים של התאגיד, לא בפנסיה תקציבית אלא נשמרת זכותם לפנסיה תקציבית עד הנקודה הזאת, וההסכם הוא הסכם קיבוצי כזה או אחר; ההסתדרות היא חלק מהתהליכים. עובדים שרוצים לחזור לעירייה, חוזרים על בסיס מקום פנוי. אם נמצא להם מקום פנוי, טוב. אם לא, זה מופיע בחוקת העבודה –ועדה פריטטית להפסקת עבודה.
דב חנין
¶
אני מתייחס לשאלה על ההפרטה, ואני חייב לומר שאני לחלוטין לא מסופק מהתשובה הזאת. ראשית, גם החוק הבסיסי וגם החוק שמבקשים שנחוקק היום, שניהם חוקים מאוד לקויים מבחינת הניסוח המשפטי, הם מעוררים הרבה שאלות ואי-בהירויות. חבל שפרק כזה מובא ברמה של חוק הסדרים, כי התוצאה תהיה שנוסיף טלאי על טלאי בחוק שמלכתחילה אינו ברור.
בתשובה שלך דיברת על חובת התקנת התקנות לפי סעיף 77, ואכן תקנות כאלה צריכות להיות מובאות לוועדת הכלכלה של הכנסת. אולם פרק ה' אינו קובע שכל העברת שליטה או בעלות בתאגידים האלה תיעשה אך ורק לפי סעיף 77. זה העוקץ. כלומר, סעיף 77 קובע שיתקינו תקנות. אבל סעיף 74, שהוא שמאפשר את העברת השליטה לידיים פרטיות, אינו תולה עצמו בסעיף 77.
דב חנין
¶
למה סעיף 75ד, שאתה מפנה אותי אליו, אומר: החלטה לפי סעיף זה לא תתקבל אלא אם הותקנו תקנות לפי סעיף 77. אבל מה אם החלטה לפי סעיף 74? סעיף 74 אינו מתנה את עצמו בסעיף 77.
נעם הויזליך
¶
כתוב בסעיף 75: "עצם ההחלטה על העברת אמצעי שליטה או על הקצאת אמצעי שליטה לא תתקבל, אלא אם נקבעו כללים לפי סעיף 77".
דב חנין
¶
השאלה פשוטה: למה סעיף 75ד לא אומר: החלטה לפי פרק זה לא תתקבל... אלא אם הותקנו תקנות לפי סעיף 77?
דב חנין
¶
אומר עוד משפט אחד. אלו חוקים שנועדו לתת הרבה פרנסה למשפטנים, זאת ההערה שלי. חבל לנסח כך חוקים.
יורם מרציאנו
¶
שלום לאדוני, יושב-ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה. יושב-ראש המחוז הערבי ואולי שר בימים הקרובים.
יורם מרציאנו
¶
אני יכול לומר, כהערת ביניים, שבשיחות שקיימתי עם יושב-ראש הקואליציה, בהיותנו יושבים בוועדת הכנסת, כשהחלטנו להעביר את זה לכאן, לוועדת הפנים – ובעצם זו היתה המלצה שלי – סיכמתי עם יושב-ראש הקואליציה שהנושא הזה יוצא מחוק ההסדרים. אומר את זה על השולחן. אעמוד על מילתי ועל דיברתי, ואני מקווה שגם יושב-ראש הקואליציה יעמוד על מילתו ועל דיברתו. הוא הבטיח את זה בנוכחותי.
יורם מרציאנו
¶
סלח לי, בכל הכבוד, אלה היו הסיכומים. אני לא עובד אצלך. תלמדו לכבד גם אותנו, חברי הכנסת. בכל הכבוד. אתם שולחים אותנו לדבר אתם, אז תעמדו בדיבורים שלכם. אלו היו הסיכומים שלי ושל אביגדור יצחקי באופן מפורש, עם נציגי הרשויות המקומיות, ביום של הדיון בחוק ההסדרים. אגב, זאת גם הסיבה שהעברנו את חוק ההסדרים. אחרת יכול מאוד להיות שאני טעיתי בכך שהעברנו את חוק ההסדרים בכלל.
יורם מרציאנו
¶
נצטרך להפיל את זה. אנחנו פה. מה שסיכמנו אתכם, זה מה שיהיה. לא יעזור כלום. אני עומד בדיברתי ובמילתי.
יורם מרציאנו
¶
אני אומר משפט נוסף לפרוטוקול, שחשוב שהוא ייאמר, חברי חברי הכנסת דב חנין ומשה גפני ואדוני יושב-ראש הוועדה: יותר מזה, יושב-ראש הקואליציה, חברי אביגדור יצחקי, הרחיב ואמר שגם אם ייעשה ניסיון להעביר את זה כאן בוועדת הפנים, זה יהיה בהסכמה עם 15 הרשויות הגדולות.
יורם מרציאנו
¶
סליחה, אני מצטט מילה במילה, משפט במשפט. אני מצטער שהשר להגנת הסביבה, לא היה לו נעים לשמוע את הדברים. אני לא עובד אצלו, בכל הכבוד.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
רגע, חבר הכנסת חנין. מוטי, אתם חושבים שעיריית תל-אביב ועיריית חולון יכולות לשנות את הדברים, בלי,
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
חבר הכנסת חנין, האם מקובלת עליך ההצעה שבנושאים שדיברתם עליהם תשבו עם היועצת המשפטית של הוועדה?
דב חנין
¶
אין בעיה. אומר הערה נוספת: נאמר לנו כאן שהתיקון בחוק ההסדרים אינו עוסק בהפרטה. גם זו, בכל הכבוד, הערה לא נכונה. אני רגיל לקרוא את האותיות הקטנות. אני מפנה לסעיף קטן (2) בפסקה (14) של סעיף 50, בעמ' 84 למטה. כאן מפנים לסעיף 76 בחוק העיקרי, וכתוב: "בסעיף קטן (ב) המילים 'לאחר תקופה ראשונה' יימחקו". אני קורא את סעיף 76. כמו שאמרתי לכם קודם, זה ניסוח לא טוב של חוק. הניסוח בסעיף 76 לא טוב. יש בעיה.
בכל זאת, אני מנסה להבין מה רוצים לעשות פה, ואני מבין שהמגבלה שהיתה קיימת על העברת שליטה בשיעור של 10% ומעלה לאחר התקופה הראשונה, תיעלם. עכשיו אפשר יהיה להעביר שליטה גם בשלוש השנים הראשונות.
כל הסעיפים לא מנוסחים היטב, אז אני לא בטוח שזו התוצאה. אולי התוצאה היא אחרת, אבל זה מה שנראה לי, אם אני מנסה להבין מה הרציונל. אלו היו רק שאלות הבהרה, יש לי עוד דברים להגיד לגופו של עניין.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
סליחה. קודם כול, תודה רבה לחבר הכנסת חנין. היות שלא התחלנו את הצעדים המשפטיים של הקראת החוק, אני מציע שהיועצת המשפטית של הוועדה תשב עם חבר הכנסת. אם היועצת המשפטית של מרכז השלטון המקומי רוצה להצטרף, נשמח אם תתרום את חלקה, ובלבד שתהיה שם בשקט.
תראו, אנחנו רוצים לחוקק, אין צל של ספק, אבל אנחנו רוצים חוק ראוי וישים.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
נדמה לי שהאוצר הבין את זה בשיחה הראשונה שהיתה לנו, בהתייעצות המקדימה, עם ההתייעצות המקדימה שהיתה עם השלטון המקומי. אנחנו רוצים חוק, אנחנו רוצים חוק ראוי, אנחנו רוצים חוק יישומי, אנחנו רוצים בשורה לאזרח. אגב, אלו לא דברים מנוגדים. אפשר לעשות את כל זה יחד. חבר הכנסת גפני, רצית להעיר?
יש שני נושאים שעלו
¶
הנושא הראשון הוא עתיד העובדים שהיום נמצאים במשק המים העירוני. הנושא השני הוא ההפרטה. בכנסת, אחרי שחוקקנו את חוק ההפרטה בבתי הסוהר ועשינו עוול, גמרנו אומר שלא לחזור על הפרטות, אלא אם תבוא הפרטה ראויה וטובה, שהיא בשורה לעם ישראל, ואז נשקול אותה. ביקשנו תשובה על שני הדברים האלה: עתיד העובדים וההפרטה. יש פה מחלוקת משפטית על הניסוח בנושא ההפרטה. אמרנו, כדי שבדיון הבא נקבל חקיקה ראויה, היועצת המשפטית של ועדת הכלכלה,
יורם מרציאנו
¶
כלומר, זה לגבי ההפרטה. יש לנו דעה ברורה בעניין ההפרטה. סיעת העבודה קיימה דיון, אנחנו מתנגדים להפרטות.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
ישבו יחד חבר הכנסת דב חנין, שהעלה את הנושא, היועצים המשפטיים של משרד האוצר ומשרד המשפטים והיועצת המשפטית של הוועדה ישבו יחד, ויביאו לנו נוסח נכון וראוי.
משה גפני
¶
אדוני היושב-ראש, אני לא מתייחס לעניין של העובדים בשלב הזה, בהמשך החקיקה נשמע את מנהלי התאגידים. אני רוצה להגיב לגבי ההפרטה.
משה גפני
¶
למה אני לא יכול לדבר בשם חבר הכנסת מרציאנו? כי אני הבנתי שהוא סיכם עם אביגדור יצחקי שבכלל לא צריך לדון בחוק. אבל עובדה שאנחנו דנים.
משה גפני
¶
להיפך. התנאי שלנו הוא שאתם נשארים, לכן לא מכניסים אותנו. יש קונסנזוס בין החברים שבוועדה לגבי ההפרטה. הבנתי כך גם מנציגי הממשלה: הם לא מכניסים את ההפרטה בחוק וגם בתום שלוש השנים היא לא תובא בלי אישור של ועדת הכלכלה של הכנסת.
משה גפני
¶
לא, לא מוציאים. לדברי המשפטנים של משרד האוצר ומשרד הפנים, בחוק הזה אין התייחסות להפרטה. יש קונסנזוס לגבי העניין הזה: לא תהיה הפרטה גם בתום שלוש השנים, אלא בהסכמת ועדת הכלכלה.
משה גפני
¶
כן, התקנות. לכן אני גם לא צריך להיות בצוות שהצעת לי להיות בו, ואני מודה לך על ההצעה. אני מבקש שתובא נוסחת חוק לתיקון בחוק הזה, אם יש צורך, כדי שהדברים האלה יובהרו באופן חד-משמעי: מה שאתם אומרים שקיים, שיובא באופן מסודר. אלא אם כן היועצת המשפטית תחליט שהחוקים הקיימים מכסים את העניין. אם לא, נתקן בחוק הזה, ברוח הדברים הללו.
צבי בר
¶
יש לי אינפורמציה היסטורית: הכותב וההיסטוריון של יוליוס קיסר אומר: איך אתה רוצה להכיר מדינה או אימפריה שיש בה סימני קריסה? ככל שיש בה יותר חוקים ותקנות. מי אומר שצריך חקיקות כל הזמן? לא חייבים כל דבר בחקיקה. במדינה בהתהוות צריך לחקוק הכול .
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
עכשיו עמוס, חנוך, מי מכם? מהתאגיד. אתה איבדת את זכות הדיבור, אתה מפריע. הבאת לי תעודה, מסגרת.
חנוך מילוא
¶
קוראים לי חנוך מילוא, אני המנכ"ל של תאגיד המים "מיתב" בפתח-תקוה, שהוקם בינואר 2004 על-פי חוק תאגידי המים. התאגיד הזה פועל שלוש שנים. עם כל הצניעות, אני יכול לומר לכם שיש בידינו גם נתונים וגם הניסיון וגם הלקחים שמאפשרים לעשות הערכה מבוססת – מבוססת, אני מדגיש – של היתרונות שיש בהחלטה להקים תאגידי מים.
יודע שזה ירגיז כמה אנשים, מה שאני הולך לומר, אז אנא התאזרו בסבלנות. אני בטוח שהיושב-ראש יגן עלי.
חנוך מילוא
¶
ליושב-ראש הוועדה יש מכתב מראש העיר, והוא כותב שהוא תומך בתאגיד. אז אל תגיד שהוא לא תומך, תקרא.
יעקב אגמון
¶
יש חוק מ-2001, ואנחנו מחויבים לציית לו חרף החסרונות שלו. הוא עומד לדבר על החוק שהיה. אנחנו מדברים על החוק הזה. למה הוא בא לכאן? לספר על חוק קיים? לומר שזה טוב?
יעקב אגמון
¶
לא. הוא לא דיבר על החוק הקיים. אם מדברים על החוק הקיים, בבקשה. הוא לא מעניין אותנו בקונטקסט הזה. אנחנו מדברים על הקנטוניזציה ועל ההפרטה המדוברות כאן. זה מה שעל סדר היום, אם אני מבין מה שקורה פה. למה הביאו לכאן את חבורת האוהדים הזאת שמתוך הערים?
יעקב אגמון
¶
אנחנו לא מדברים על החוק הקיים. מה זה חבורת המעודדות הזאת? זה מקומם, הם מדברים, אנחנו פה מדברים מדם לבנו. ראש עירייה יושב פה ארבע שעות, או שעתיים, רוצה לומר משפט, והם הולכים לדבר על דברים שהיו. אנחנו לא באים לפתוח חוקים קיימים.
יעקב אגמון
¶
הוא מתוכנו. אתה מסכים לדבר על החוק הנוכחי? זה החוק שהיה. אתה מסכים לדבר על החוק הנוכחי. צריך לספר שהחוק הנוכחי פועל.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אני מודיע באופן הכי ברור. עד 13:30 מי שיקבל זכות דיבור מעצמו, בלי רשות, אני מוציא אותו. מר אגמון, בכל הכבוד, אנחנו לא במדינת דיקטטורה. כל אחד בזכות הדיבור שלו יכול לומר מה שהוא רוצה – על העבר, על ההווה, על העתיד, בניגוד לדעתו של ראש העיר. הוא אומר את דעתו, לא את דעת ראש העיר. שיבוא ראש העיר יבוא ויגיד שדעתו הפוכה.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אנחנו לא מספיק אינטליגנטים להבין? מה זה, דיקטטורה? אז השלטון המקומי לא מדבר בקול אחד. זה מפחיד מאוד מה שאתה אומר. רעננה ובית-שאן זה אותו דבר.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
בכל הכבוד, מוטי ששון ביקש זכות דיבור הבוקר. עמוס ביקש לדבר לפני שבוע. זכות הדיבור בסדר גמור עד עכשיו. חנוך, בבקשה.
חנוך מילוא
¶
לצערי או לשמחתי, חמש שנים הייתי גם ממלא מקום ראש העיר וראש מינהל הכספים של העיר, ואני יכול לשפוט את הדברים גם מזווית אחרת, בצורה אובייקטיבית. באתי לוועדה כדי לחזק את הוועדה להקים תאגידי מים וביוב כתאגידים עצמאיים עסקיים המתנהלים במנותק מהרשות המקומית, וכן לתמוך בהצעה המונחת על שולחנכם להקמת תאגידים אזוריים. אנמק למה.
חנוך מילוא
¶
אני רוצה לדבר על הסיבות לכך שאני אומר את הדברים, בצורה סטנוגרמית. ראשית, סדר העדיפות בטיפול: הרשות המקומית עוסקת במגוון רחב של נושאים חשובים מאוד: חינוך, תרבות, איכות סביבה וגם במים וביוב. מה לעשות, המים והביוב לא נמצאים בראש סדרי העדיפויות.
חנוך מילוא
¶
כי החיים הם כאלה. ככה, עובדה. אתה מטפל בחינוך לפני הצינורות בקרקע. אתן לך הוכחות. אבל אל תפריעו לי. אתם לא מאפשרים לדבר.
ואילו התאגיד עוסק רק בדבר אחד: במים, בתשתיות ובקידום הנושא. הוא גם לא יכול לקחת כסף ולהשקיע בדברים שאינם מים וביוב. לכן כל התגמולים שמקבלים ממים וביוב, האגרות וההיטלים – הכול מושקע בחזרה במים וביוב, מה שלא תמיד נכון ברשות המקומית, מסיבות אובייקטיביות של הרשות. לפעמים היא נקלעת, לעתים באשמת הממשלה באופן חלקי, למצב שבו היא צריכה להשקיע את הכסף בנושאים אחרים.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אשאל אותך שאלה. יש תאגיד של 10-8 יישובים קטנים ומפוזרים, ולי יש פיצוץ ברחוב שלי בשכונה שלי, ב-22:00. התאגיד נותן תשובה על כך כמו הרשות המקומית, מבחינת זמינות וטיפול?
חנוך מילוא
¶
מהניסיון שלי, זה הרבה יותר טוב. היו הצפות בפתח-תקוה, בגשמים הפתאומיים שהיו. הלכו לבדוק איך המוקד התפעולי שלי עובד, תוך כמה זמן הגיעו אשים לשטח ותיקנו את הטעון תיקון. התברר דבר מעניין: חלק גדול מהעיר פתח-תקוה, אין בו מערכת תיעול בכלל, והייתי ויכול להגיד: תתפללו עכשיו שהגשמים ייפסקו, כדי שלא תצופו.
אני טוען שלא משום שיש פה אנשים טובים יותר ושם אנשים טובים פחות זה מצליח. לא זאת הטענה, בכל המקומות יש אנשים מצוינים וגם לא מצוינים, גם בתאגידים, בכל מקום. אני מדבר על הרמה העקרונית: ברגע שיש נושא אחד, מתרכזים בו.
שנית, השימושים בכסף
¶
כולם יגידו מה שיגידו, ואני אולי אכעיס, אבל אני מסתכל על הדברים נכוחה. בפתח-תקוה כולם התנגדו להקמת התאגיד, למעט ראש העירייה. יש לו השגות לגבי סעיפים בחוק, הוא חושב שבחוק צריך לתקן סעיפים, זה נכון. גם אני חושב זאת.
חנוך מילוא
¶
אז זה נכון, אני מדייק במה אני שאומר. אני גובה בערך 140 מיליון ש"ח בשנה. ברור שבתזרים המזומנים של עיריית פתח-תקוה אין עכשיו 140 מיליון ש"ח, ויכולת התמרון קטנה יותר מקודם. ברור.
הנושא הבא הוא תוכניות פיתוח ושדרוג.
חנוך מילוא
¶
למשל נושא הפנסיה התקציבית. אבל יש תיקונים שבשל ניגוד עניינים לא הייתי רוצה להציגם בעצמי, אלא העירייה צריכה להציג אותם. כי אולי אגיד כאן דברים שפוגעים בתאגיד שאני מנהל. אני נקלע לניגוד עניינים, אם אני רוצה להיות ישר. יש סעיפים שאילו הסתכלתי עליהם לא כמנכ"ל של תאגיד אלא כאדם מהצד, הייתי חושב שיש לתקן אותם. אולי דולברג והאוצר לא תמיד יסכימו אתי בעניינים האלה. אלו תיקונים שלא נוח לי להציג אותם. לדעתי מי שצריך להציג אותם הם העירייה, שהיא הבעלים של התאגיד.
לגבי תוכניות פיתוח ושדרוג
¶
אני עושה בפתח-תקוה עבודות בהיקף של 17 מיליון ש"ח השנה ובהיקף של 33 מיליון ש"ח בשנה הבאה. בשנת 2008 הסכום יהיה 35 מיליון ש"ח. בחמש שנים אגיע ל-109 מיליון ש"ח. הופכים את העיר. התושבים כועסים – אין חניה, אבק בסלון – אבל מה בסוף? בסוף מקבלים את אותו כביש, והמים זרמו קודם ויזרמו גם מחר. לכן גם מותקפים. אצל העירייה לפעמים יש שיקולים קדנציאליים ואלקטורליים, שלא להרגיז ולדחות. התאגיד עושה שיקול מקצועי. הוא צריך לדאוג שהתושב לא ייפגע, כמובן, אבל ברמה המקצועית הוא צריך לעשות את זה.
עוד נקודה אחת לגבי שירות לאזרח, וחשוב שתשמעו את זה: מה האזרח מרוויח? אתן שתי דוגמאות ובזה אסיים. בפתח-תקוה שירות הלקוחות פתוח כל יום בשבוע מ-08:30 עד 19:00 ברציפות. ביום שישי פתוחים מ-08:30 עד 12:30. פי שניים זמן מאשר ברשות המקומית.
יורם מרציאנו
¶
שקט רגע. סליחה, חנוך, אתה מדבר פה על ראש עיר שנבחר בכל פעם ברוב גדול ונחשב לאחד מראשי הערים הטובים ביותר במדינת ישראל. אתה לא תגיד שאתה מכיר את הסחורה.
חנוך מילוא
¶
אתה מתנפל סתם. אמרתי שאני מכיר את הסחורה שעליה אני מדבר. לא אותו. אני לא מכיר אותו אישית בכלל.
חנוך מילוא
¶
מה אתה ישר קופץ? מותר לי לומר את מה שאני חושב, אתה לא חייב להסכים אתי.
הנהגנו בפתח-תקוה, בהשקעה של 23 מיליון ש"ח, קריאה מרחוק. זה עוד לא נגמר, זה נגמר במחצית השנה הבאה. כל תושב בפתח-תקוה יכול לראות באינטרנט את הצריכה שלו, לאתר נזילות. בכלל לא צריך לבוא אלי. הכול אפשר לסדר דרך הטלפון. אם זה לא נקרא שיפור שירות, אני לא יודע מה זה שיפור שירות. יש לי עוד הרבה מה לומר, אבל אין זמן.
יורם מרציאנו
¶
כן, יש לי דיון, אני חייב לנסוע לשר האוצר. אני אומר לך שלא עמדתי על כך – בניגוד לדעת האוצר וגורמים מסוימים – שהדיון הזה יעבור לוועדת הפנים של הכנסת, אף-על-פי שיש לי הערכה רבה לוועדת הכלכלה ולוועדת הכספים. העברתי את הדיון הזה, והיום אני כל כך שמח שעשיתי את זה, כי כמי שהיה סגן ראש עיר ומכיר את הנושא המוניציפלי, אני רואה שיש היום ניסיון כלשהו. היום זה תאגידי המים, בעוד שנה יבואו עם תאגידי החינוך, בעוד שלוש שנים יבואו עם תאגידי הביטחון – ובכלל, מי צריך עירייה? אולי מישהו פה החליט לפרק את הרשויות המקומיות במדינת ישראל?
אני אומר לך, אדוני יושב-ראש ועדת הפנים של הכנסת, יושבים פה ראשי רשויות שעוד כשהייתי צעיר הייתי מעריץ שלהם. אף אחד לא ילמד אותם מה זה שלטון מקומי, מה זה רשויות מקומיות, מה זו הצלחה, מה זו שביעות רצון של תושבים. אני רואה כאן את ראשי הרשויות החזקים האלה, שמתנגדים. זה מחזק את דעתי כמה רוצים לנגוס היום בכל מה שקורה בשלטון המקומי.
יש בעיות בשלטון המקומי, נכון, אבל אם מישהו החליט להפריט את השלטון המקומי וזה הצעד הראשון לכך, אני אומר לך שאנחנו יותר מאשר נתנגד, אני גם יושב-ראש סיעה, אזמין את החברים אלינו לסיעת העבודה. גם שם נקיים דיון. אני מקווה שההחלטה הראשונה שלנו בסיעת העבודה בנושא ההפרטה תתפוס גם בעניין הזה, אתה בטח תוביל את העניין כמו שרק אתה יודע לעשות.
בכל אופן, אני שמח שהיום אתה לא מקיים הצבעות. אני מבקש שנקיים דיון כלשהו. הזמנתי את נציגי הרשויות המקומיות ביום שני להנהלת הקואליציה, כדי שהם יאמרו את הדברים שם, לקראת הדיונים הבאים. תודה רבה.
מנחם אריאב
¶
אני לא בצד הזה ולא בצד הזה. עשיתי ניסיון ונשרפתי. אסביר: אני ראש עיר חדש, אמרו לי באוצר ובפנים: תחליף רכב רק עד 160,000 ש"ח – עשיתי. אמרו לי: תקים תאגידי מים – עשיתי.
מנחם אריאב
¶
שלוש שנים. הוא מפסיד כסף. צדק שלמה דולברג כשאמר שתאגיד קטן לא יוכל להחזיק מעמד. אבל אני רוצה לציין: אני גובה 90% ארנונה. אני גובה 104% מים. אף-על-פי שביישוב שלי מחצית האוכלוסייה הם עולים חדשים, יש 1,100 משפחות חד-הוריות. נראה את כל אלה שמדברים פה על סטטיסטיקה, איך הם ינהלו יישוב.
מנחם אריאב
¶
אני מכיר אותך, מה אתה יכול לעשות ומה לא.
פחת המים אצלי הוא בערך 5.4% או 5.2%. הגבייה היתה 104%. אמרו לי: בבקשה, תקבל מענקים, תקבל הלוואות, תסתדר בניהול העניין. מה קרה? פנצ'ר ראשון – אני צריך להגיש תקציב לממשלה, וצריך אישור של מנהל תאגידי המים. למה? הוא אומר: אם לא תעשה זה וזה, לא אאשר לך את התקציב.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
חבר'ה. הדיון הזה הוא כדי שנשמע אחד זה מזה, נלמד מהטעויות ונשים את האצבע על המחלות. הוא לא כדי להתלהם. חשוב לי מאוד ראש עיר מוצלח כמוך, עם ניסיון של שלוש שנים בתאגיד.
מנחם אריאב
¶
אני מרומניה, אני יודע איך לקחת. אני לא יודע איך לשלם.
אני מתקדם הלאה. אומרים תקבל הלוואה. למה הלוואה? זה משק מים ששווה 100 מיליון ש"ח ויותר. אומרים: 23 מיליון ש"ח תקבל על חשבון, אבל הלוואה בבנק.
מנחם אריאב
¶
אבל למה הלוואה? בתאגיד חייבים אישור עקרוני של הממונה על התאגידים על כל דבר. אבל את המשק אני בניתי, אני הבאתי משק עירוני מסודר, 100 מיליון ש"ח. אז אומרים לי: קח 23 מיליון, וגם כאן – תוכיח הוצאות, תוכיח מה אתה עושה, וניתן לך את החלק הזה, 80 מיליון ש"ח ועוד 60 מיליון ש"ח תקבל כהלוואה. למה? למה הלוואה? השקעתי בזה. נכון, זה היה בעזרת המדינה, בעזרת מי שאתה רוצה, אבל בניהול שלנו.
אני רוצה לומר משהו לחברי באוצר, שאני מאוד מעריך אותם: נסו אתם לנהל יישוב כזה חודש, לגבות מ-1,100 משפחות חד-הוריות תשלום בגין מים. אחר כך תראו סטטיסטיקה.
אני הולך הלאה. אדוני היושב-ראש, זו לא הפרטה, זו הלאמה. מחר ילאימו שירותים אחרים. לי לא אכפת, הגעתי לפנסיה, אתמול היו 50 שנה ליישוב, יש בו 52,000 תושבים. למה אני צריך להשקיע ולא ליהנות מההשקעה?
מה זה תאגיד אזורי? 40 ק"מ ממני זה באזור? 35 ק"מ?
מנחם אריאב
¶
אני מגיע לזה. אבל אצלי הגבייה היא 100% ואצלם היא 35%. אם אני אסגור את המים לא כי לא שילמו, לא יגידו שהתאגיד סגר, אלא יגידו שמנחם, היהודי, סגר. אני יודע על מה אני מדבר. אתה מכיר אותי, אני דוגרי. מה אתה רוצה ממני? תאגיד אזורי?
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
לא, לא ניקח את טבריה. תהיה עם הסביבה שלך, ונדאג לקדם בעיות מסוג זה. מנחם, על זה תדלג.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
סליחה, תן לי להסביר לך. אנחנו מודעים לזה: עיר ענייה, עיר חלשה, לעומת חזקה. אנחנו מודעים לזה. נעגן את זה בחוק ובתקנות. אל תהיה מודאג בנושא הזה.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
סליחה, בכל הכבוד לך, קודם תקשיב לי. אני לא מודאג. אתה יודע למה? כי אני כבר לא מאמין לאף אחד, חוץ מלאמא שלי. עברתי את זה באיחוד רשויות. עיר מאוזנת ועיר עם גירעון, בסוף אני יודע מה קרה. לכן לא נעבור את הסרט הזה כאן, נבטיח את זה בחוק.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
סליחה, גברתי. אני לא יודע מה, אני רוצה תשובה. אני לא יודע מה התרופה, אני יודע מה המחלה. צריך למצוא את התרופה.
מנחם, לא נהיה עוד פעם בסרט הזה, גם האוצר לא רוצה בכך. עכשיו שייתנו פתרונות, בחוק – לא בהבטחה, לא בדברי הסבר, לא בסיסמאות ולא בכותרת. בפעם הראשונה נעשה דו-קיום אמיתי: נצרת, יפיע, כפר כנא, כדי שהתאגיד יהיה חזק. אני מבטיח לך: נעגן הכול בעזרת היועצת המשפטית שלנו, שזה לא יהיה על חשבון מישהו.
לסעיף הבא, מנחם.
מנחם אריאב
¶
לא סיימתי. אני צריך מתקן טיהור שפכים, אני צריך להיכנס עכשיו לתאגיד של ביוב. יושבים כאן האדונים שעוסקים בזה. קבעו שאני צריך לשלם 6 מיליון ש"ח השתתפות, לא חשוב מה החלק של הממשלה וכו'. מדובר ברשות כפר כנא, חברי טאהא שלא נמצא פה.
מנחם אריאב
¶
אבל יש לו מה להגיד. אנחנו מכירים את האזור. אומרים לי עכשיו: אתה צריך להיכנס לתאגיד, אז שלם את כל חובות התאגיד, כי תאגיד הביוב הזה לא מסוגל לשלם את החובות שלו. אז מעבירים אותי לתאגיד מים, ויהיה לי אותו סיפור.
אומרים שהחברים בהנהלה של התאגיד הם שיחליטו. מה זאת אומרת, אני צריך אישור של הממונה. אם אני מוביל את תאגיד המים, מי יכסה את כל החובות של הרשויות, שבאמת התושבים שלהן לא יכולים לשלם? אז אני לא אקח מפה לחינוך, אלא אקח מפה ליישובים אחרים.
צבי בר
¶
אדוני היושב-ראש, הערה קטנה: שמעתי שמר דולברג נותן מסמך אחד ומסמך שני. אני מבקש מסמך שלישי עיקרי, ליושב-ראש ולחברי הכנסת וליועצת המשפטית: שייקח כל יישוב שזקוק לביוב וכו' ויגיד מה צריך לעשות בכל מקום, להערכתו. נגיע לסכומי עתק. זה לאר נעשה. זה מגיע להם – לבקה, לאום אלפאחם, לכל המקומות. אבל לא ממני ולא ממנו, אלא מהממשלה. זה מה שצריך להיות.
מנחם אריאב
¶
אני מדגיש עוד דבר אחד: ערך התאגיד. למה צריך לקבל הלוואה, שאני צריך לשלם אותה, על כסף שהשקעת וכבר שילמתי?
מוטי ששון
¶
אז עברתי כמה שרי פנים וכמה מנכ"לים, והזכירו את זה. לא השר ולא המנכ"לים הקודמים לא היו בעד החוק.
מוטי ששון
¶
בחילופים, כשאין שרים, כל פיקד עושה מה שהוא רוצה, וכל אחד בונה לו אימפריה. בונים פה אימפריה.
קח את הדוגמה שלי מחולון
¶
יש חמישה עובדים. יש לי הסכם עם "מקורות" מאז שהיא קיימת. זה 6-5 עובדים, כולל כוננים. חברת "מקורות" היא המתחזקת. עכשיו אתה אומר: תקים תאגיד, תעסיק עשרות עובדים, תשלם להם את השכר. ומישהו מספר לי סיפורים שהם יותר נגישים מהעירייה. לעירייה יש מוקד 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה, כולל יום כיפור. ביום כיפור, יצאתי אחרי "כל נדרי" ושלחתי "ביובית" בחצות כדי לטפל באיזה מקום. שום תאגיד לא היה מטפל בזה. ראש העיר הכי רגיש והכי זמין לתושבים. כל מצוקה של תושב, גם אם יתקשרו לראש העיר בשתיים בלילה, הוא ישלח את האנשים לטפל בבעיות האלה. שאף אחד לא יספר לי סיפורי מעשיות.
אני רוצה לשאול אותך שאלה פשוטה: הכסף של התושבים שלי – לא נתנו אותו לממשלה ולא לאף אחד אחר. נתנו אותו לי, כראש עיר,
מוטי ששון
¶
אשאל אותך שאלה פשוטה, לגבי מה שהראו: מה עם הכבישים? כדי לטפל בצנרת אני הופך מדרכה והורס את הכביש. זה לא רק צנרת מים, צריך להחליף גם את המדרכה והכביש. זה בסעיפים נפרדים. ואם פגעת בתאורה תוך כדי החלפת הצנרת? לא מחליפים תאורה? הפכת את המדרכה, תחזיר מדרכות שבורות? זה מופיע בסעיפים אחרים. כאן לקחו את הנטו של המים.
אף אחד, לא הפקידים הצעירים מהאוצר ולא הפקידים מהפנים ילמדו אותי ואת אלה שיושבים פה איך לנהל עיר. כל השנים האחרונות נבחרתי,
מוטי ששון
¶
הם צריכים לבוא ללמוד מאתנו. מנחם אמר: הם לא ילמדו אותנו איך לנהל את מהשק המים. הם רוצים לחסוך 2 מיליארד כדי להעמיס את זה על התושבים.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
לא, אני לא אתן לך לדבר, כי אתה לא מדבר לעניין, בכל הכבוד. אגיד לך למה. אנחנו לא דנים בחולון עכשיו.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אאפשר לך, אבל אני מציע לך: אל תדבר בהרצאה, תצביע על מה שלא טוב בחוק הזה לשלטון המקומי.
מוטי ששון
¶
אני חוזר ואומר לך: צריך לעשות הבחנה בין עיר לעיר. אל תיקח את כולם בסל אחד. אני לא זקוק לפקיד הזה דולברג שיהיה הפטרון שלי, והוא יגיד לי,
מוטי ששון
¶
בסדר, תיקנתי מ"פקיד" ל"עובד מדינה". שהוא לא יהיה הפטרון ויקבע לי איפה לפתוח ואיפה לא לפתוח.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
קודם כול, הוא לא קובע. מחוקקים כאן חוק. אנחנו מחוקקים, לא הוא, בכל הכבוד. הוא מציע הצעת חוק מהממשלה. תראה את זה במשקפיים הנכונים. לעובד המדינה יש כבוד ומעמד, וגם לראש הרשות. כמו שלא אסכים שידברו כך על ראש עיר, לא תדבר כך עליו. עכשיו לך עניינית. תגיד לי מה רע בחוק הזה.
מוטי ששון
¶
נכון. כתוב כאן: "תעודה למצוינות בניהול משק המים העירוני", אני מקבל את זה כל שנה, ונותנים לי גם כסף. מי הם שילמדו? תגיד לי אתה: יש לך ניסיון מצטבר עם התאגידים האלה, שאפשר להשוות את היעילות שלהם מול היעילות שלי או מול היעילות של ראש עיריית רמת-גן? יש שישה איגודים, או תשעה? תלמד כמה שנים את העניין. אם תגיע למסקנה שזה הדבר הטוב ביותר, אז אחרי שינויים ושיפורים תציע את זה לנו, אולי נסכים. אבל אין לך שום ניסיון, אין אפשרות להשוות. אני אומר לך: אני אנטי-מינויים.
מוטי ששון
¶
זה ה שאני אומר. אם המדינה צריכה לתת לך, שתיתן לך ישירות, ולא תיקח מרשות אחרת. אם לבת-ים מגיע מענק איזון, שלא תיקח מתושבי חולון את ההכנסות ממים.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
חוץ מהדבר המרכזי שאמרת עכשיו – שלא כולם בסל אחד – תצביע לי על עוד כמה דברים שלא טובים בחוק.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
מוטי, אני מאוד מכבד את הפרס הזה, ראיתי הרבה כאלה. אני יודע להעריך את זה. עזוב, אל תדבר בשם הפרס, הפרס חשוב. מהניסיון שלך בארבע קדנציות תצביע על בעיות.
מוטי ששון
¶
אני חוזר ואומר לך, אני לא רואה שום היגיון בחוק החדש, שום דבר, לגבי הרשויות החזקות. אני יעיל, אני חזק, אני טוב, לא רק אני.
מוטי ששון
¶
כל שנה אפשר לראות את זה, במאזן מים נפרד. אבל אני אומר לך: יש לי הוצאות גם על דברים אחרים. ברגע שפותחים מדרכה וכביש חייבים להחזירם לאותו מצב. אם פוגעים בצנרת אחרת, חייבים לתקן. זה לא מופיע, כי זה מוגדר בסעיפים אחרים.
אבל אם לא הייתי טוב ויעיל, מילא. אין שום סיבה הגיונית לעבור לתאגיד, תשכנע אותי למה.
מוטי ששון
¶
באתי כדי לשאול אותי כמה הוצאת השנה? או אתה שואל על החוק. אמרת שלא נדבר על העיר, אלא על החוק. לא דיברנו על ההוצאה של כל עירייה.
מוטי ששון
¶
מה יש לשכנע אותם? הם נעולים. הם מחליטים, אתם חותמת גומי, סליחה על המילה, צריך לשים את הדברים על השולחן.
צבי בר
¶
אדוני היושב-ראש, הערה אחרונה, לגבי ההערה של מר דולברג. אני רוצה להסביר. כשאתה אומר שחמש שנים או עשר שנים לא החליפו צינורות, יש הבדל. בכל שנה החלפנו 10% מהצנרת. אין להשוות צינור ביוב כזה מכפר או מעיר למערכת של ביוב כמו באזור הבורסה, למשל, ששם עם ג'יפים צריכים לנסוע למטה, כמו בעולם. אין להשוות בין המערכות.
מוטי ששון
¶
אם הצנרת מתפקדת טוב? יש לי צנרת של 40 שנה, שהיא יותר טובה מצנרת של היום. איך אתה מסביר את זה? אני מחליף צנרות של 20 שנה ולא צנרות של 40 שנה.
דבורה סיילס-פרומן
¶
אני רוצה לומר שלא ניתן לדון בתהליך התאגוד בהתעלם מסעיפי ההפרטה שכבר קיימים היום בחוק. להפרטת משק המים יש השפעות אדירות על הציבור, ראוי לדון בהן כבר בשלב הזה. לחילופין, וזו הצעתנו, צריך לבטל את כל סעיפי ההפרטה שקיימים היום בחוק, כבר בהצעה שעל שולחן הוועדה.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
עד שנגיע לזה, הם ישבו ביניהם ויביאו הצעה מסודרת.
יש ליועצת המשפטית השגה על מה שכתבת לי קודם, לא אכנס לזה עכשיו.
יעקב אגמון
¶
אני מבקש לומר משפט, לגבי הטענה של חוסר ניצול משאבים: חברת "מקורות", כך נמסר לי, מחזירה לממשלה בכל שנה מיליארד ש"ח מהכספים שהיא גובה מהרשויות המקומיות. שנית, השכר שמשולם לעובדי "מקורות" הוא פי 2.5 מהשכר הממוצע שמשולם לעובדי המים והביוב, שמקבלים שכר מינימום. אילו היו משלמים שכר, הם היו יכולים להגיע לשכר הרבה יותר גבוה. זה כשהאנשים מקבלים שכר מינימום, ולא משלמים שכר. ובכל זאת מנהלים משק מים בצורה סבירה, או טובה מאוד. אני אומר את זה להערה על ניצול המים. אם משק המים סגור, שיהיה סגור מלמעלה עד למטה.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אגמון, אני לא חי מסיסמאות. זה בכיכרות, אתה יודע למה אני מתכוון. תן לי סעיף מסוים ותציע הצעה.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
יושבת לכם יועצת משפטית טובה, יושב כאן מי שניהל את משק המים שנים רבות, מר אבנון, יש לכם כוחות ומוחות. בניגוד לסיסמאות שנאמרו לפני כן.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אתה רוצה להרגיז אותי בכוח? תביא לי מספר של סעיף, ותגיד מה אתם מציעים. זה מה שצריך להיות. על זה אכבד אותך.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אני לא מתכוון לתת מחטף לאף אחד. תצביע על הסעיף. כמו שהביאו לי "אדם טבע ודין", לגבי ביטול ההפרטה. עשה את העבודה. קיבלתי ממך חומר מצוין, כל הכבוד, קראתי אותו שעה ורבע.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
גמרנו עם המהויות, יעקב, אני רוצה ללכת עכשיו סעיף-סעיף. בסעיף הזה תביא הסתייגות. נלמד אותה, נקרא אותה, היא תובא, אם לא תהיה להם תשובה, נכניס אותה. עניינית.
פיני קבלו
¶
הנקודה היא לא סעיפים. יש פה דבר מהותי. מוטי אומר: המערכת שלי מתפקדת נכון, למה אתה רוצה לשנות אותה? זה לכל החוק, לא לסעיף מסוים.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
מישהו הציע שלוש קבוצות. משרד האוצר ומשרד הפנים רשמו זאת לפניהם. הם רוצים לחשוב.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
לא. אני לא עוסק בתמציות, אני עוסק בסעיפים. תן לי סעיף, כשנגיע לסעיף שתסתייג ממנו, תאמר את ההסתייגות שלך. היא תירשם, ונדבר עליה. זה הנוהל התקין.
הייתי בסרטים האלה
¶
מקלות בגלגלים וסחבות לא יהיו, חבל על הזמן. כל סעיף שתסתייג עליו ברצינות, אתה יודע מה – נשים אותו על השולחן. אם תביא חוברת, בסדר. קראתי את החוברת, היא מצוינת. חוסיין, אחרון הדוברים.
חוסיין אלהייב
¶
אני ראש המועצה טובא-זנגריה. לא כל הרשויות הן בעשירון העליון. לא כולם רמת-גן ופתח-תקוה, יש גליל ונגב. יש היישובים הערביים בצפון, ואני מייצג שני יישובים בדואים. אומר לכם בקצרה למה אני בעד התאגידים. הקמתי תאגיד בטובא-זנגריה. זה עלה 6.5 מיליון ש"ח, שקל אחד מהמדינה לא קיבלתי. היום אנחנו מתאגדים – צפת, חצור, ראש-פינה, בית ג'ן, ראמה – בתאגיד אחד. אני בעד זה לפריפריה. אם לא יהיו תאגידים, כל המדינה תינזק. אני בעד הקטגוריות שאמר ראש המועצה שלנו בשלטון המקומי: אני בעד תאגידים ליישובים החלשים. לא נוכל להחזיק. הרי כל יום יש פיצוצים ניתוקים וכו'. זאת העמדה שלנו.
נעם הויזליך
¶
התיקון נועד לעגן את התכלית שעליה דיברנו קודם, והיא לקבוע חובה בחוק שהרשויות המקומיות יקימו תאגידי מים וביוב, לא רק בגדר הסמכה אלא בגדר הגדרת חובה.
אתי בנדלר
¶
רגע. אדוני היושב-ראש, אני מבקשת שנרשום לפנינו שלסעיף הזה יש הערה. הסעיף הזה, כפי שהסביר עו"ד הויזליך, בא לחייב רשות מקומית להקים תאגיד. הוועדה תתבקש להכריע אם החובה הזאת תחול על כל הרשויות המקומיות או אם יהיו קטגוריות, כך שרשויות מסוימות יהיו פטורות מהחובה הזאת, זה על שולחן הוועדה.
נעם הויזליך
¶
שוב, לכל אורך הדרך אנחנו נראה שקביעת החובה מופיעה, וכמובן, זה עולה בקנה אחד עם הוראות החוק היום, דהיינו סעיף 6א לחוק תאגידי מים וביוב כנוסחו היום. הלאה.
נועה בן אריה
¶
אדוני היושב-ראש, אני מבקשת. אם אנחנו מקריאים סעיף-סעיף, אני מבקשת שהיושב-ראש לא יאפשר למי שמקריא את הצעת החוק לעבור הלאה כל אימת שזה נראה לו. יש לנו הערה מהותית לסעיף הזה, אנחנו מבקשים לדון בה. העובדה שמי שמקריא כרגע את הצעת החוק מתייחס לזה שהיא חלק מהחוק הקיים איננה רלוונטית בכלל. אנחנו מדברים על הצעה לשינוי. אנחנו מדברים על הצעה שמדברת על תאגוד אזורי. נכון שהוראת החוק היום מחייבת תאגוד, אבל אנחנו כאן כדי לדבר על אפשרות השינוי הזה, ואם כך, זה לרבות החובה שעוברת כחוט השני לאורך הצעת החוק ולאורך החוק הקיים. אם בסופו של דבר תתקבל העמדה שצריך לקבוע שלוש קטגוריות לגבי הרשויות מקומיות, שבחלקן לפחות לא תהיה חובת תאגוד, בזה הסיפור נגמר. העובדה שיש הוראה כזאת בחוק הקיים, אין לה קשר לדיון כאן.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לענות לך. היושב-ראש הודיע, אחרי שהועלו ההערות בהקשר הזה, שהוא מבקש ממשרד האוצר לגבש עמדה לישיבה הבאה. לכן אי-אפשר לתת מענה.
אתי בנדלר
¶
תרשי לי. כל אימת שקוראים סעיף כלשהו, נוסח כלשהו, שמתייחס להערה הזאת, אנחנו צריכים לרשום לפנינו שנחזור אל הסעיף הזה בהתאם לעמדת האוצר. אבל זו עמדה כללית.
אתי בנדלר
¶
בסדר. לכן צודקים נציגי האוצר, אם היושב-ראש הורה לקרוא, אין טעם להמשיך לדון בפסקה הזאת, אחרי שההערה נרשמה. צריך לעבור לפסקה הבאה.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אגיד לכם עוד משפט, להשלים את דברי היועצת המשפטית. יש לנו עניין בתכלית ובמהות. אין לנו עניין בסחבת. השיטה שהצעתי היא גם ממקדת, גם תכליתית וגם נותנת מענה.
נעם הויזליך
¶
אני קורא את פסקה (2) בסעיף 50. שני המועדים בסעיף קטן (א) הם שני מועדים שניתקל בהם בהמשך, והם נוגעים למועדי הקמת החברה. אני ממשיך וקורא את סעיף קטן (ב). כאן יש תיקונים טכניים. אני קורא את סעיפים קטנים (ג)-(ד). התיקונים בסעיף קטן (ד) נדרשים בעקבות השינוי בסעיף 4 בעניין הקמת תאגידי מים וביוב בידי איגוד ערים. אני קורא את סעיף קטן (ה).
אני עובר לקרוא את פסקה (3). אנחנו משנים את סימן א' הקיים היום, וקובעים במקומו את ההוראות האלה.
נועה בן אריה
¶
לסעיף קטן (2) אנחנו מבקשים להעיר, מבלי לגרוע מההערה הכללית שלנו לגבי חובת התאגוד, שגם אם נקבל את החוק ככזה ראה וקדש המועדים שנקצבו כאן בלתי ריאליים לחלוטין. אם מסתכלים על העבר וצופים פני עתיד בהתאם, העבר הוכיח לנו שכמות התאגידים שהוקמו עד היום קטנה בצורה בלתי רגילה. היכולת שלנו היום להתאגד ולהקים תאגידים, מה גם שמדובר ב-30 תאגידים – כך על-פי עמדת הממשלה וההצעה – נראית בלתי אפשרית בכלל.
לכן אנחנו מבקשים מהוועדה, כשהיא רואה לנגד עיניה לאשר חוק שכזה, שתביא בחשבון גם את המועדים, ותקבע הצעת חוק שתהיה לה משמעות אופרטיבית מעשית, ולא תחוקק עוד אות מתה.
דב חנין
¶
יש לי שאלה, לפני שתתייחסו לכך. אני מניח שתסכימו אתנו שפרק הזמן של שנה הוא לא ריאלי. זה לא באמת יקרה. לא בתוך שנה כל הרשויות בארץ יעברו תאגוד במשק המים והביוב. אם אתם שותפים להערכה הזאת, למה לא עדיף לקבוע אזורים של עדיפות לטיפול? יש אזורים שבהם הבעיות ממוקדות. אשמח לשמוע את התגובה, כי אתם מייצרים לוח זמנים אחיד, כך הבנתי.
שלמה דולברג
¶
אתייחס בשם כולם, בשם הממשלה. כדי להקים תאגיד לא צריך יותר משה, אין סיבה לוותר על החובה להקים – שממילא קיימת בסעיף 6 לחוק. כולם יודעים כבר שלוש שנים שעד 2008 צריך להקים תאגיד. מי שהתחיל היום והיה בעולם אחר ולא ידע כלום, יגמור להקים תאגיד עד 1 בינואר 2008. לא צריך יותר משנה. אני יכול לתת לך גם את השלבים: מפקד נכסים יכול להימשך שלושה עד שישה חודשים, הסכמי העברת הנכסים אורכים עוד חודש, תקנון – עוד חודש, מינוי דירקטורים – עוד חודשיים וחצי. לא צריך יותר משנה.
שלמה דולברג
¶
מדובר במדיניות אזורית בהתהוות. בעצם אנחנו מקדמים מדיניות אזורית על בסיס כמה שיקולים. קודם כול, אלו שיקולים אובייקטיביים, וזאת גם תשובה ליועצת המשפטית. הממשלה הנחתה אותנו מהם הפרמטרים בגיבוש מדיניות אזורית: יתרון לגודל, קשרים קיימים, זיקה גיאוגרפית וכו'.
לפי הצעת החוק הזאת המפה הזאת אמורה לעבור תהליכים של הצגה לרשות המקומית. כבר התחלנו בתהליכים האלה. אנחנו מציגים את זה לרשויות המקומיות. היא אמורה לעבור התייחסות. כל רשות מקומית שמתייחסת על-פי הפרמטרים של החלטת ממשלה, אנחנו שוקלים בנפש חפצה את ההערות שלה, ובתנאי שנשיג את היתרון לגודל האזורי, שאליו הממשלה התכוונה.
נועה בן אריה
¶
לגבי המועדים, אני חוזרת על ההערה שלי. פברואר זה מועד מגוחך. אין פה שום דבר שמתיישב עם לוח זמנים ריאלי שאפשר לעבוד אתו.
נועה בן אריה
¶
השימועים האלה בחיתוליהם. משום שהצעת החוק הזאת עוד בתהליכים כאן, במסגרת הוועדה, לפי שעה אנחנו אמרנו שהשימועים צריכים להתחיל כשהצעת החוק תעבור, ובהתאם למה שכתוב בה. הם לא צריכים להתחיל קודם לכן. אם השימועים יחלו במהלך חודש ינואר, לגבי מרבית המקבצים, לפחות – כי בחלקם הם כבר החלו – לא סביר שעד 15 בפברואר כבר יהיה אישור של הממונה, אחרי ששמעו את הרשויות והבינו מה שהיה להן לומר, והלכו לממונה על המינהל. כל הסיפור הזה בוודאי לא יהיה עד 15 בפברואר.
לעניין סעיף 3, בהנחה שלא נעמוד בלוחות הזמנים,
נועה בן אריה
¶
מאוד. בשיא החריצות שלהם לא נעמוד בלוחות הזמנים. יש פה מגבלה על ביצוע פעולות חיוניות. אז אם מקבלים את הסעיף הזה כך, חייבים להכניס בו סייג – חייבים להכניס סייג שאם לוחות הזמנים אינם מקוימים והתאגיד אינו פועל, לא יכול להיות מצב שרשות תהיה מנועה מביצוע פעולות חיוניות. כי אם באנו לתקן כאן עיוות – חוסר טיפול בצנרת או במשברים אד הוק שקורים – לא יכול להיות שמשום שהרשות לא הספיקה להיכנס לתאגיד האזורי, ומחר יהיה פיצוץ בצנרת או אספקת מים עם הפסקות, הרשות תצטרך לשבת מהצד ולא לטפל בתושבים שלה ובאנשים שבחרו עבורה וסומכים על הרשות שתטפל.
יעקב אגמון
¶
נועה דיברה על דבר מאוד ענייני. אולי ב-1 בינואר 2008 הכול יהיה בסדר. אבל אם לא יהיה בסדר, אם יש מלחמה? אין טיפול?
ערן פולק
¶
אתם לא ביצעתם. לא ביצעתם את החוק עד היום, אז אתם אומרים שב-1 בינואר 2008 לא תבצעו? לא עשיתם כלום חמש שנים.
יעקב אגמון
¶
למה החוק לא בשל? כי מנוהל פה דבר דורסני. ב-1 בינואר מדינת ישראל עומדת דום. ואם תהיינה חמש רשויות ששם לא ישלימו את התאגיד, לא יטפלו שם במים? זה מה שאתה מביא? ואתה אומר: הלאה, הם לא רוצים? אין לך פתרון.
יעקב אגמון
¶
מה זה "הם רשמו"? אתה צריך לקבל החלטה. מה, הם המחוקקים? סליחה, חבר הכנסת מג'אדלה. זאת הערה לגופו של עניין.
יעקב אגמון
¶
זה לא לגבי לוחות הזמנים. זה לגבי השאלה מה קורה אם רשות לא השלימה את התאגוד, מסיבות כלשהן, וזה לא בסדר. מה קורה? תכריע. לא הם המחוקקים.
שלמה דולברג
¶
אני אגיב. יש לנו מערכת שעוקבת אחר התפתחות הרשויות המקומיות והקיום של אבני הדרך האלה. אנחנו כבר יודעים היום אילו רשויות מקומיות עוד לא יצאו למפקד הנכסים, ואם הן לא יצאו בתוך חודש וחצי, הן לא יספיקו לאבן הדרך הראשונה. אם נראה רשות כזאת, שלא קיימה את אבן הדרך הראשונה, קודם כול, נפנה לראש העיר ונבקש שיקיים את אבן הדרך. אם הוא לא יקיים את אבן הדרך, נפנה בחזרה גם לממשלה וגם למחוקק בעניין הזה.
אתי בנדלר
¶
נעם, אני מבקשת לדעת אם בהצעת החוק יש מענה משפטי למצב שבו רשות מקומית היא עבריינית ולא הקימה תאגיד או לא הצטרפה לתאגיד עד לאותו מועד.
אתי בנדלר
¶
אם כך, בסעיף שעוד לא הגענו אליו יינתן מענה למקרים שבהם אף-על-פי שהרשות לא הקימה תאגיד, לא היא זו שתעסוק בפעילות חיונית, ויהיה גורם שיעסוק בזה בפועל. בסדר.
משה אבנון
¶
55 סקרי נכסים. נניח שכולם כבר מסודרים, נניח שכולם אושרו והכול בסדר. יש עוד כ-145 רשויות מקומיות, שאין בהן סקר נכסים. כל סקר נכסים כזה, את זה הוא יודע, זה סיפור של חצי שנה לפחות.
משה אבנון
¶
וזה רק סקר נכסים שלה רשות. עכשיו צריך לעשות השוואה בין הערים – מה יש לא' לעומת ב', מה חלקה של א' ומה חלקה של ב', ג' וד'. זה עוד חצי שנה.
משה אבנון
¶
הנייר סובל הכול, העובדות אחרות לחלוטין. עשיתי סקר נכסים, הוא יודע. אני יודע בדיוק מה זה סקר נכסים. זה לא פשוט. ויש בעיה של השוואות. הגילאים, הערך של אחד לעומת האחר. מישהו יכול לומר שתוך חודש ימים הוא גומר את זה? אפשר להגיד הכול, תגידו.
אתי בנדלר
¶
קודם כול, אני רוצה להזכיר, בהקשר של הערת מנכ"ל משרד הפנים לגבי הקטגוריזציה האפשרית ברשויות – גם סעיף 5(ב)מתייחס לזה. אם יוחלט,
שלמה דולברג
¶
הערתו של רם בלניקוב היתה שאנחנו עומדים על כך שיהיה תאגיד על-פי חוק תאגידי מים וביוב, ועל זה ניתן הקלות מקצועיות. נועה פירשה אחרת.
אתי בנדלר
¶
מר דולברג, אני לא מתווכחת. תביאו עמדת ממשלה בעניין הזה, זה לא משנה איך מבינים את ההערה שלו.
בסעיף 5(ג)(3), אתם כותבים "חברה" ואחר כך "איתנותן הפיננסית של החברות שיוקמו במשותף".
אתי בנדלר
¶
אז צריך לשנות את הניסוח. שנית, האם החלטה של שר הפנים ושר האוצר, לפי המלצת הממונה, שלא לכלול רשות מקומית מסוימת בצו להקמת חברות, כמוצע בסעיף קטן (ד), גם היא צריכה להינתן עד 1 באפריל 2007? כי זה לא כתוב.
אתי בנדלר
¶
אז צריך לכתוב שגם החלטת השרים תהיה עד 1 באפריל.
בסעיף קטן ה כתוב ששר הפנים ושר האוצר רשאים, לפי המלצת הממונה, לשנות את הצו להקמת חברות. האם יהיו מגבלה או סייג כלשהו, על המועד לכך? עד מתי השרים רשאים לעשות שימוש בסמכותם לפי הסעיף הזה?
נעם הויזליך
¶
מדובר במצב שבו הצו קיים, בין השאר, ויש צורך כלשהו לעשות שינוי בצו. לכן עושים שינוי, ורשות מסוימת תעבור מקבוצה לקבוצה, כאן אין הגבלה.
נעם הויזליך
¶
אני קורא את 5(ה). "כך שאותה רשות מקומית תקים חברה במשותף עם הרשויות המקומיות הכלולות בקבוצה שאליה הועברה". מדובר במצב של טרם הקמת החברה. כאן נעשה התאמות בצו אם יתגלו צרכים כאלה.
נועה בן אריה
¶
שאלה נוספת: מה קורה במבחן הזמן? אם מבהירים כאן שזה לפני ההקמה, מה קורה במבחן הזמן, אם הממונה או השרים ראו שתאגוד אזורי מסוים לא עובד כמו שצריך – כי רשות אחת מחלישה אחרת או המערכת הפוליטית בתאגיד בעייתית?
שלמה דולברג
¶
נענה. כרגולציה יש לנו אפשרות לפעול, ואולי כאן היתה הכוונה שהרגולציה חזקה מדי כביכול. ברגע שרואים שחברה לא מתנהלת נכון, מכל מיני סיבות, חייבים להתערב. כי מים זה מצרך שאי-אפשר לשחק אתו. לכן נתנו לרגולציה את האפשרות לעשות כל מה שצריך לעשות מבחינת התערבות, הן במינוי מנהל מיוחד, הן במיזוגים עם חברות אחרות. את כל זה הרגולציה קיבלה, כדי לשמור על אינטרס המים של האזרח.
נועה בן אריה
¶
אז אני מבקשת להעיר כאן שאם הרגולציה היא כזאת שהיא יכולה להיכנס לפעולה במקרים של משבר בתוך התאגיד הזה, אז זה צריך להיות כמו שזה קיים היום בפקודת העיריות.
אתי בנדלר
¶
כתוב "עד המועד המוקדם", כלומר עד 1 ביוני 2007 היא תצטרך להקים חברה? אני מציעה לכם לשקול את התאריך הזה. ברור שלעשות את כל ההליכים הקשורים בהקמת חברה ולהקים חברה בפועל עד 1 יוני 2007, זה פשוט גובל באבסורד.
ערן פולק
¶
ההסבר לסעיף הזה הוא בדיוק הערת חבר הכנסת חנין, שבמקומות שבהם המצב קשה יותר הפעילות תהיה יותר מואצת. זאת המטרה של הסעיף הזה. אפשר בחצי שנה להשלים את זה, במקומות כאלה.
אתי בנדלר
¶
לעשות את כל ההליכים הנדרשים להקמת חברה? בכל הכבוד, נדמה לי שמי שאומר את זה לא בקי בהליכים להקמת חברה.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה לומר משהו. אנחנו מכינים את החוק בהנחה שהוא כן יתקבל. אני לא משחקת בהליכים פוליטיים. אני עומדת לרשות הוועדה לצורך הכנת חוק שניתן יהיה לקיים אותו והוא לא יגרום לשום רשות מקומית להיות עבריינית בעל כורחה. מדברת בהנחה שכולם ירצו לקיים את הוראות החוק. דווקא משום כך יש לקבוע הוראות שניתן יהיה ליישמן בפועל, ולא להביא לידי כך שרשות כלשהי תהיה עבריינית גם אם היא לא רוצה להיות עבריינית.
נעם הויזליך
¶
אני מבקש להשלים את הקריאה, אחר כך אסביר. אני משלים את קריאת סעיף 6א.
סעיף 6 נועד לאפשר התקדמות לרשויות מקומיות שמעוניינות להתחיל בהליכי הקמה, אף שחלק מהרשויות המקומיות שנכללות אתן באותה קבוצה טרם החלו בכך. אנחנו רוצים לשמור על העיקרון של התאגוד האזורי, ולכן אנחנו קובעים בסעיף שלא תהיה בריצה הזאת קדימה כדי לפגוע ברשויות המקומיות שטרם החלו בהליכי הקמה, כך שבסופו של דבר לקו הגמר יגיעו כל הרשויות יחדיו, כשהחברה מוקמת.
לגבי סעיף 6א: עקב מצב בעייתי מאוד במשק המים והביוב, בקרב הרשויות המקומיות שמתאימות לאמות המידה הקבועות בפסקאות (1)-(3) לסעיף זה – פחת מים גבוה, שיעורי גבייה נמוכים, אי-עמידה בהתחייבות כלפי ספקים – מוצע לקבוע שלמרות ההוראות המפורטות לעיל הרשויות המקומיות האלה יקימו את תאגידי המים והביוב עד המועד המוקדם, שנזכר קודם.
אתי בנדלר
¶
לגבי הרשויות המקומיות שעונות על התנאים המפורטים בפסקאות (1)-(3) בסעיף 6א, האם הנתונים האלה כבר התגבשו?
אתי בנדלר
¶
אתם מציעים שלגבי 70-60 רשויות מקומיות הממונה יודיע על כך – אינני יודעת מתי הוא יודיע, אני מניחה שלאלתר, עם קבלת החוק – ואז מחייבים אותן להקים תאגידים כאן ועכשיו.
אתי בנדלר
¶
קודם כול, כבר אמרתי את דעתי לגבי 1 ביוני 2007. אני חושבת שזה תאריך לא ריאלי. מכל מקום, אני חושבת שצריך לכתוב כאן שהממונה יודיע על כך "שבוע מיום תחילתו של חוק זה", או משהו כזה. שהוא יודיע לרשויות המקומיות, כדי שיהיה להן זמן רב ככל האפשר לכך.
נעם הויזליך
¶
כפי שכתוב כאן, מדובר בפעולות שעל הרשויות המקומיות לבצע לשם הקמת החברה. סעיף 6ב מדבר על השלבים שיש לבצע לשם הקמת החברה עד המועדים שנקבעו בהצעת החוק. סעיף 6ג מדבר על איסור לנקוט פעולות שיביאו לביצוע פעילות חיונית על-ידי מי שאינו חברה. סעיף 6ד עוסק במינוי נציג באותן רשויות שלא הקימו חברה עד המועדים הקבועים בכך.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אנחנו צריכים לסיים בקרוב. אפשר להפסיק כאן, ואפשר שתקרא את הסעיף, וההסברים יהיו בדיון הבא.
נועה בן אריה
¶
כן, לגבי הרשויות שנופלות במסגרת התאגוד המוקדם: קודם כול, אני לא כל כך מבינה באיזה מקום אנחנו מיישרים קו. אם מדובר ברשויות חלשות המרכיבות תאגיד אזורי שבחלקו רשויות שאינן נמנות עם הקטגוריה הזאת – אזי קו ההתחלה בכלל אמור להיות ינואר 2008. אם כך, מה רבותא בכך שעשינו תאגוד מוקדם אם צריך להתאים זאת למועד ההתחלה האחר?
שנית, בהנחה שהממשלה תסכים לעמדה שיש לקבוע קטגוריות לתאגוד, אני מניחה שלגבי הקבוצה שתיכנס תחת מסגרת החוק על כלליו המחמירים נמצא פחות או יותר 70-60 רשויות, לצורך העניין, אלו שמוגדרות קשות. אם כך, החוק בעצם מקדים בחצי שנה את כל המועדים הרלוונטיים. שלמה אמר קודם שסקר הנכסים הוא החלק העיקרי בלוחות הזמנים. הוא אומר שנדרשת עד חצי שנה לקבל סקר נכסים.
לגבי רשויות הקשות שבן מדובר, לפחות אנחנו, מהיכרות עם השטח, מניחים שדווקא שם התהליכים יימשכו, גם מבחינת עריכת סקר הנכסים. לכן אני חושבת שלוחות הזמנים הלא ריאליים צריכים להתייחס גם להערות האלה: ראשית, עם איזה סוג של רשויות מתמודדים, איזה משק מים וביוב נמצא שם, כמה רשויות ייכנסו תחת המטרייה הזאת, וכמה מהן מסונפות לרשויות חזקות יותר, ששם קו ההתחלה הוא ינואר 2008?
משה אבנון
¶
אני מבקש להוסיף. ברשויות הבעייתיות הנושאים של מיפוי, גיל הצנרת, מיקום בורות הביוב – אלו נושאים בעייתיים. קשה למצוא שם את הידיים והרגליים. שם הסקר הכי קשה, לעומת רשויות אחרות. יש פה אי-התאמה בין מה שצריך לעשות לבין לוח הזמנים שעליו מדובר.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
כדי שניקח את העניין ברצינות, כמו שעשינו עד עכשיו, אני מציע שתשיבו לנועה ולאבנון ונפסיק כאן. בישיבה הבאה תהיה קריאה מכאן. בסוף הדיון הבא תשיבו על החלק הזה ועל החלק שיתפתח. הדיון הבא ביום ג', בשעה 11:30. נאריך את משך הדיון.
ערן פולק
¶
לגבי המועד המוקדם והמועד הרשמי הקובע: יש רשויות חלשות שמצב המים והביוב שם, לפי מה שהוגדר, הוא מצב קשה. זה הטריגר לדחיפות של החוק הזה. אני מניח שזה מה שמעניין את הוועדה בימים אלו, הצורך להפסיק את זה בהקדם האפשרי. ברור שלמרכז השלטון המקומי זה פחות חשוב. אנחנו רוצים שהתאגידים האלה יקומו מה שיותר מהר. לכן נקבע המועד הזה בחוק – כדי שבהליכים מואצים, בליווי של המדינה מבחינה משפטית וכלכלית יהיה אפשר להקים את התאגידים בהקדם האפשרי.
נוסף על כך, יש רשויות שלא חייבות שיוקם בהן תאגיד באותו מועד, והן יוכלו להצטרף אחר כך, או להצטרף לרשויות החלשות במקור. הן יכולות להצטרף אחר כך לתאגיד.
נועה בן אריה
¶
הכול טוב ויפה, אבל אתה מדבר על תאגיד שמצטרף לתאגיד, ואני מדברת על רשויות שבהן ביצוע סקר הנכסים כשלעצמו דומה למציאת מחט בערימה של שחת. לא סיפקתם תשובה לזה, בכל הכבוד.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
אני רוצה ששלמה ישיב לך. זה נושא מורכב, הבאנו את זה בחשבון, עלינו על זה, אני רוצה שהוא ישיב לך.
שלמה דולברג
¶
ההערות לגבי המועד המוקדם נכונות, גם של היועצת המשפטית של הוועדה וגם של מרכז השלטון המקומי. אני מציע שנשקול זאת שוב עד הישיבה הבאה. אלו הדברים העיקריים. אגב, רוצה לחדד: נועה אומרת "קטגוריות לתאגוד", מדובר על קטגוריות לתאגוד אזורי.
נועה בן אריה
¶
שוב, אנחנו כופרים בכך. לא ציטטתי את רם בלניקוב כשאמרתי שאנחנו כופרים בכך. זאת עמדתנו.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
תודה. הישיבה הבאה ביום ג', בשעה 11:00. נתחיל לקרוא את החוק, את הסעיף הבא. נתייחס גם למה שהיה בישיבה הזאת. נקבל תשובה על כמה ניסוחים שעלו ולגבי ההפרטה. תקיימו את הפגישה שאתם צריכים לקיים, תדאגו שבישיבה הבאה תהיה תשובה. לגבי העובדים, אני מציע שתחשבו על הנושא.
היו"ר גאלב מג'אדלה
¶
נזמין את ההסתדרות לישיבה הבאה, שישתתפו בעניין של העובדים, כדי לסכם. מבחינתכם, לגבי העובדים, אם התעוררו בעיות ויש נושאים שלא התייחסנו אליהם, הביאו את זה, ונראה איך אנחנו מתמודדים עם זה. אני רוצה להודות לכולם, לצוות הוועדה, ועדת הכלכלה וועדת הפנים ולכל הגורמים.
הישיבה ננעלה בשעה 13:30.